oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. október 10. 06:45,  Amszterdamba könnyű beleszeretni 448 komment

2014. október 10. 06:45 Határátkelő

Amszterdamba könnyű beleszeretni

Ma ismét egy olyan történet következik, melyben egy régi szerző életének alakulását követhetjük nyomon. Én nagyon szeretem az ilyen írásokat, mert mindig jó követni, kivel mi történt. Jöjjön tehát Kriszti, aki két éve még Dublinból írt, ma már Amszterdamban él, és onnan küldte képekkel dúsított posztját (amit ezúton is köszönök). Természetesen minden korábbi szerzőt bátorítok, írja meg, hogyan él és mit csinál most.

cím_120.jpg

„Én vagyok az, aki 2012-ben a dublini továbbtanulásról írt már egy nagyon szubjektív bejegyzést. Annak idején abból a megfontolásból osztottam meg a történetem, hogy hátha akadnak olyanok, akiknek ez egy kis segítség lehet abban, hogy eldöntsék, belevágnak-e egy álomkarrier megvalósításába a leküzdhetetlennek látszó akadályok és egyéb ellenérvek ellenére. Nem tudom, végül is valaki hasznát látta-e az írásomnak annak idején; mindenesetre most hasonló indíttatásból osztom meg a történet folytatását.

Diplomaosztás után

2011 májusában fejeztem be a dublini iskolát, amiről annak idején részletesen beszámoltam. Nyárra hazaköltöztem, magánéleti és anyagi okok miatt. Aztán úgy alakult, hogy ősszel is otthon maradtam, szeptembertől egy helyi cégnek dolgozva a szakmámban.

Erről nem szeretnék bővebben írni – csak annyit, hogy az első munkanapot azzal zártam, hogy az utolsó vésztartalékaimból egy dublini repülőjegyet vettem magamnak, 3 hónappal későbbre. Gondoltam annyit fél lábon állva is ki lehet bírni. A jegy retúr volt, mert eredetileg csak a novemberi diplomaosztómra terveztem visszamenni. Aztán, mire eljött az ideje, Dublinban már nem szálltam fel a visszafelé tartó gépre.

7_5.jpg

Szóval november vége volt, ott álltam Dublinban pár 100 euróval, lakás, állás és párkapcsolat nélkül. Szerencsére az előző években sikerült olyan barátokat találni, akik befogadtak pár hétre és erkölcsileg is támogattak az állásvadászat idegölő időszakában.

Természetesen a karácsony előtti - év végi időszak és a nyár a lehető legrosszabbak álláskeresés szempontjából, úgyhogy pár hétbe beletelt, mire lett valami eredmény. Néhány helyre behívtak és végülis január végén kezdtem az új munkahelyemen.

Az álomkarrier kezdetei

Az új hely egy meghatározott piacra szánt szoftverek fejlesztésével foglalkozó startup cég volt. Engem eredetileg vizuális promóanyagok tervezésére vettek fel, de hamar kiderült, hogy nem leszek túl elfoglalt. Nyomtatásra szánt anyagokra egyáltalán nem volt szükség, a netes dolgok meg eléggé egy kaptafára készültek. Emellett a cégből hiányzott a startupokra többnyire jellemző fiatalos és bajtársias lendület és jó hangulat.

Az első év végére már nem éreztem magma valami jól, főleg mivel azt láttam, hogy több osztálytársam is egyből stúdiókban helyezkedett el. De közben örültem, hogy legalább van biztos állásom.

1_46.jpg

Jó kis lakást béreltünk egy barátnőmmel, végre megengedhettem magamnak a tengerparti nyaralást is a hazalátogatások mellett, és úgy általában nem éreztem magam rosszul a bőrömben.

Közben kihasználtam, hogy a munka nem köt le nagyon, úgyhogy folyamatosan online kurzusokkal fejlesztettem magam és a kollégáktól igyekeztem mindent ellesni.

Ennek eredményeképpen a második évre sikerült annyira átképeznem magam, hogy fokozatosan egyre több feladatot tudtam ellátni a digitális tervezés folyamatában, míg végül már egész alkalmazások megtervezését bíztak rám.

Közben a magánéletemben is történtek változások, megismerkedtem mostani párommal. A kapcsolat kezdete kicsit viharosra sikeredett, majd mivel ő nem EU-s állampolgár, fél év után döntenie kellett, hogy hogyan tovább.

A végeredmény az lett, hogy Hollandiában próbál szerencsét, ahol vannak családtagjai, a párkapcsolat meg egyelőre távkapcsolat lesz. Adunk neki egy évet, és meglátjuk, hogy a távolság kioltja vagy fellobbantja-e azt a bizonyos tüzet.

A következő fejezet

Végül osztottam, szoroztam, és amikor lejárt az egy év tavaly ősszel, elindultam én is Hollandiába. A dologban annyi kis szépséghiba volt, hogy én Amszterdamba igyekeztem, ő viszont akkor pont északon (Friesland) tartózkodott.

Gondoltuk, hogy kiveszünk ott valami kis albit a megtakarításainkból, ahol majd kihúzzuk, amíg egyikünk talál munkát. Gondolom már mindenki sejti, hogy ez lehetetlennek bizonyult, mert senki nem adott ki nekünk lakást bejelentett munkaviszony nélkül.

5_13.jpg

A következő terv az volt, hogy addig hazamegyünk Magyarországra januárig, míg be nem indul megint a „szezon” és több esély lesz állást találni. Időközben viszont kaptam egy visszajelzést attól a cégtől, amit már egy ideje kinéztem magamnak – így végül maradtunk, és párom családjánál húztuk meg magunkat arra az időre. Elég nehéz időszak volt, de szerencsére azt mondhatom, megérte kitartani.

A hely, ahova jelentkeztem, egy szakmai körökben eléggé ismert nemzetközi cég amszterdami stúdiója. A felvételi eljárás sok lépcsős és hosszú folyamat volt. Mint azóta megtudtam, minden hirdetésre több száz rátermett jelentkező akad, így időbe telik kiszűrni a legjobbakat.

Az én esetemben volt előzetes felmérő interjú a HR-essel, aztán 3 prezentációt kellett tartanom a stúdióban, volt elbeszélgetés külön 2 kreatív igazgatóval, aztán még egy másikkal, utána még 2 kör a HR-essel – amikor már mindenben megegyeztünk, még 2 cégen belüli rostán kellett átmennie a jelentkezésemnek (európai és globális szinten), mire végre eljutottunk odáig, hogy akkor tesznek egy ajánlatot. Mint utólag kiderült, ez a kis 3 hónapos procedúra gyorsított eljárás volt a lakhatási gondjaimat figyelembe véve, így egy interjú még ki is maradt.

Közben persze nem csak egy vasat tartottam a tűzben. Aggódva, hogy esetleg nem jön össze az álommunka, folyamatosan jelentkezgettem mindenre, ami szakmailag megfelelőnek tűnt.

A végén a fent említett ajánlattal egy időben kaptam még két másikat is két olyan cégtől, ahol szintén szívesen dolgoztam volna. Emellett persze volt még jó pár interjúm, amikből aztán nem lett semmi, meg ajánlatok olyan helyekről, ahol végül nem dolgoztam volna nagyon szívesen.

Az új munka

Tehát február végén megkaptam a vágyott ajánlatot attól a cégtől, amit már a legelején még Dublinból kinéztem magamnak. A fent leírt interjúsorozat még jobban meggyőzött róla, hogy mindenképpen itt a helyem.

Mindenkivel egyből megtaláltam a hangot, és a telefonos beszélgetések és személyes találkozások alkalmával is az összes leendő kolléga pozíciótól függetlenül nagyon közvetlen és normális volt velem. Ebben a szakmában könnyű belefutni olyanokba, akik nagyon elszálltak maguktól és mindenkit lenéznek, aki alattuk áll a ranglétrán, így ez sajnos nem mindig magától értetődő viselkedés.

4_18.jpg

Az interjúk alatt nem is nagyon próbáltam semmilyen stratégia alapján játszani, hanem a teljes őszinteséget választottam. Nem csináltam titkot belőle, hogy egyrészt már cégekkel is folytatok tárgyalásokat, másrészt viszont ők azok, akikkel legszívesebben dolgoznék együtt és hosszabb távra is el tudnám képzelni az együttműködést.

Itt jegyezném még meg, hogy engem nem magyarként kezeltek; valahogy mindenkiben az maradt meg, hogy Dublinból jöttem. Van olyan kollégám, aki hónapok múlva jött rá, hogy nem is vagyok ír (pedig erős magyar akcentussal beszélek amúgy). Nem igazán tudom, hogy Magyarországról jelentkezve ugyanilyen sikerrel jártam volna-e.

Végül kaptam egy visszautasíthatatlan ajánlatot (megkaptam azt az összeget, amit először megneveztem, valamint pár egyéb juttatást) és két felajánlott pozíció közül választhattam. Miután döntöttem és rábólintottam az ajánlatukra, felgyorsultak az események.

Letelepedés Amszterdamban

Egy héten belül Amszterdamban találtam magam egy bőrönddel. A cég egy hónapra adott nekem egy központi helyen lévő 2 szobás csudaszép lakást, valamint elhelyezték a dobozaimat, amiket időközben magam után hoztam.

Természetesen minden papírmunkában és egyéb ügyintézésben maximális segítséget nyújtottak, és semmi gondot nem csináltak belőle, hogy gyakran fél napokra el kellett mennem lakásokat nézni, mivel azokat csak munkaidőben mutogatják az ügynökök.

A lakáskeresés kálváriájával kapcsolatban nem mennék bele részletekbe, erről már többen írtak. A lényeg, hogy hó végére pont sikerült egy megfelelőt találnom közel a munkahelyemhez. (Ha nem sikerül, a cég akkor is biztosított volna szállást, csak a céges lakást kellett volna elhagynom mert egy családos kollégának kellett). Addigra a párom is utánam költözött.

3_31.jpg

Lassanként sikerült nagyjából berendezkednünk. Az első pár hónapban neki még nem volt munkája, így nyelviskolába járt hollandul tanulni illetve önkénteskedett. Mire a nyelviskolában eljött a nyári szünet ideje, szerencsére pont sikerült elhelyezkednie egy hotelban részmunkaidőben, amit mostanra teljes munkaidőre változtattak.

Én a munkahelyemen azóta is nagyon jól érzem magam és rengeteget tanulok és fejlődök szakmailag. A stúdió szép, kényelmes, jól felszerelt és a kollégáimmal nagyon jól kijövök. Minden reggel örömmel indulok el otthonról, annyira jó a hangulat és olyan érdekes a munkám.

Miért nem érdemes előreszaladni?

Közérdekű információként jegyezném meg, hogy ha valaki itt keres állást, azért ne költözzön ide előre, úgy ugyanis elesik a 30% ruling nevű egészen jelentős adókedvezmény lehetőségétől. Ezt olyanok kapják, akik külföldről direkt egy állás miatt költöznek Hollandiába.

A cég ilyenkor benyújthat egy igénylést, amiben megindokolják, hogy az illetőt egy olyan állásra vették fel, amit nem tudtak helyi erőkkel betölteni. Ha ezt elfogadják az illetékes szervek, a dolgozó a bérének 30%-át fogja adómentesen kapni.

8_5.jpg

Én majdnem elestem tőle, mert nagy jóhiszeműen bejelentettem magam Frieslandban még az interjúsorozat megkezdése előtt. Nem kellett volna, a munka megkezdéséhez nem lett volna szükséges egyből az adószám és így a HR-esnek vagy fél évig kellett harcolnia, mire végülis megadták nekem a kedvezményt. Szóval ajánlatos inkább külföldről jelentkezgetni, az Angliában és máshol jó stratégiának számító odaköltözés és aztán álláskeresés itt nem ideális eljárás.

Összegzés

Amszterdam gyönyörű és megunhatatlan. Mi az egyik park közelében lakunk, ahol régebben gázgyár volt, de ezt mára kulturális központtá alakították. Vannak itt éttermek, bárok, rendezvények, fagyizó, mozi, stb. A parkban külön rész van kutyasétáltatásra, futóknak és piknikezésre.

Van itt egy mintafarm gyerekeknek és egy nádas rész ahol szintén gyerekeknek tartanak foglalkozásokat. Ezen kívül a városban is van ezerféle múzeum, szórakozási lehetőségek, kulturális rendezvények, piacok, vásárok… Mindig van mit csinálni és mit felfedezni.

Ahhoz képest, hogy engem sohasem érdekelt vagy vonzott ez az ország, amióta itt élek, minden nap lenyűgöz. Ami nagyon tetszik, hogy mennyire kulturált és hogy mennyire támogatják a helyi termelőket és kereskedőket.

2_31.jpg

Itt nincs az a jellemző plázakultúra, viszont van rengeteg érdekes kisbolt és kézműves vásárok és piacok sora egész évben. A város hangulata olyan nyugodt és derűs, hogy ember legyen a talpán, aki itt negatívkodni vagy stresszelni tud.

(A kommentelőket megelőzve jegyezném meg, hogy nem, nem látok összefüggést bizonyos növényi eredetű termékek legális volta és az általános jó hangulat között… )

Így csaknem egy év után elmondhatom, hogy Dublin még mindig sokszor eszembe jut, és néha hiányzik. Egyszer egy spanyol volt lakótársam azt írta nekem, hogy neki Spanyolországban azért hiányzik Dublin, mert amióta hazaköltözött, azóta „túl könnyű az élet”.

Úgy emlékszem ezt épp valamelyik csodás mediterrán strand mellől írta, nyáron - én meg a dublini szakadó esőben azon gondolkodtam, hogy hogy írhat valaki ilyen hülye dolgot?

Mostanra már értem. Dublin szürke, esős, kicsi, hideg és mindentől messze van. Pont ezért nagyon könnyű feladni és visszafordulni onnan. Valahogy a maradás önmagában embert próbáló és jellemformáló feladat.

De aztán ha kitart az ember, egyszer csak megnyílik előtte a város és kiderül, hogy van benne valami varázslatos. És ezt nem csak a nosztalgia mondatja velem – az ott töltött 5 és fél évből az utolsó kettő alatt már végig így gondoltam. Ez persze teljesen egyéni hozzáállás kérdése, mások biztosan más helyekkel vannak így.

6_10.jpg

Amszterdamba könnyű egyből beleszeretni, és nekem minden itt töltött nap olyan érzésem van, mintha szabadságon lennék, és hamarosan vissza kellene térnem a „rendes” kerékvágásba.

Nyilván ez egy idő után ez változni fog, és nem is tervezzük, hogy örökre itt maradunk – de egy darabig még mindenképpen szeretnénk. Egyelőre nagyon jól érezzük magunkat, és külön élvezzük, hogy végre a kontinensen élve egyszerre közelebb kerültünk mindenhez és mindenkihez. A családból és baráti körből már jó pár látogatónk akadt és további vendégjárás van kilátásban, és mi is könnyebben eljutunk ide-oda.

Hát, nagyjából ennyi a következő fejezet. Megint szeretném leszögezni, hogy ez egy teljes mértékben szubjektív írás. A kommentekben esetleg feltett kérdésekre igyekszem majd válaszolni, ha épp jelen leszek.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia Amszterdam

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr466772515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:12:56

@én kérek elnézést.......: Az a gond, hogy a falu újságját KÖZPÉNZBŐL adják ki, a doki blogjának meg semmi köze nincs a közpénzekhez, legalábbis ezt valószínűsítem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:14:24

@morsels: Néha igen, de akkor nem példálózok Albániával. Lásd pl. az előbbi kommentem.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.10. 22:18:36

@én kérek elnézést.......: Én ezt nem igy gondolom!
Viszont a kulturält vitatkozäs / érvek ütköztetése nem azt jelenti, mint itt sokaknäl, akiket HA szépen ki is szokott mazsoläzni, hogy a qrva anyukäd, és nekem van igazam! ;-)
Amugy meg HA szedett mär ki kommentet törzskommentelötöl is.
Ha te az elején olvastad a kommenteket, akkor megérted, hogy miért csinälja HA azt, amit. Nem kicsit volt gusztustalan 1-2 kommentelö...(oszt' volt mär olyan is, amikor szerintem a posztolo ment le kutyäba, de ez mär mäs tészta)
Joccakät neked is! ;-) (Én még felügyelem egy kicsit a betegeket ;-) )

morsels (törölt) 2014.10.10. 22:20:30

@Jani haverja:
:-)
Mint a regi viccben, akinek az ablaktorlorol is a noi mellek jutnak eszebe, neked mindenrol van Albaniaval kapcsolatos velemenyed :-)

rezsöatya 2014.10.10. 22:21:17

@Taxomükke: merre van Readingben a roman bolt?

Giddy Lamb 2014.10.10. 22:29:23

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hát még ha HÁ nem moderálna...
de hát nem mindenki lehet "Prémium", én sajnos csak egyet tudnék ígérni neki:

wheeler3designs.com/ocart/i-solemnly-swear-i-am-up-to-no-good-quote-vinyl-decal

Giddy Lamb 2014.10.10. 22:29:23

@Jani haverja: "Mert itt nem volt Sokol rádió"

Hát akkor miről nevezték el aszt a sok gádzsót Sokolnak te bibás!

2014.10.10. 22:29:36

@morsels: Nekem is uj volt. Teljesen szurrealis elmeny, hosszu evek ota nem lattam Tibi csokit, betantorgok a repterre hajnalban, szokas szerint korulnezek hogy mire kolthetnem el a megmaradt apromat. Meglatok egy darab pultot ahol csokit arulnak (ez kb. az egyetlen dolog amit venni lehet kulcstarton kivul), odamegyek, es semmilyen mas csoki nincs csak Tibi csoki. De az meg kb. tizfele kulonbozo izben, mikor ugy emlekeztem hogy csak egyfele van.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:31:28

@morsels: Nehogy azt hidd. Csak én kuriózum vagyok itt (nem csak itt a HÁ-n, hanem úgy általában a blog.hu-n), merthogy olyan országban élek, ahol nem sok magyar él. Tetejében ez az ország nem valami másik kontinens, hanem Európa közvetlen része, pl. közvetlenül határos a Schengeni övezettel is (Görögország, meg a tengeren keresztül Olaszország). És mégis kevesen tudnak róla. Ezért aztán sokan megszólítanak.

Ezen felül azon is sokan csodálkoznak, hogy a bizonyos markáns gazdaságpolitikai nézeteim "ellenére" miért költöztünk ide. És akkor mindig el kell magyaráznom, hogy pont azért, mert ez az ország "hanyatlik" jelenleg a legjobban komplett Európában, már ha a "hanyatló Nyugat"-ról beszélünk :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:33:13

@Giddy Lamb: Ezt most ne haragudj, de baromira nem értem...

Giddy Lamb 2014.10.10. 22:42:56

@Jani haverja: hát a Sokol nem sast jelent albánul? Nem hívnak így egy csomó férfit?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 22:49:08

@Giddy Lamb:
Lengyelül, baszod.
Húúúúúúúúúúúúú

morsels (törölt) 2014.10.10. 22:49:13

@Mirjam2:
Tenyleg csak kivancsisagbol... nem lehet, hogy a Tibi valamit jelent nepali nyelven es semmi koze a magyar Tibi csokihoz? :-)

nyuszigonosz 2014.10.10. 22:50:33

@Giddy Lamb: Az albán az nem szláv nyelv.
Szláv nyelvekben jelent a Sokol - Sas -t.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 22:58:08

@Jani haverja:
Múltkor írta a feleséged hogy nem volt mit enni volt hogy füvet ettek.
Egyből eszembe jutott hogy beszélgettem albán kollégámmal és mondom neki hogy nálunk puha diktatúra volt és hogy én már a 70-es években minden nap húst ettem.
Erre mondja hogy ök csak ÉVENTE egyszer.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 22:58:12

@Giddy Lamb: Lehet, hogy szerbül, vagy oroszul a Sokol sast jelent, ezt én nem tudom, de albánul nem jelent semmit.

Albánul a sas az: Shqip, Shqipë, Shqiponja, stb. attól függ, hogy melyik vidéken.

A "Q" betűt "ty"-nek kell ejteni, tehát "Styip", stb.

Ezért hívják az albánok Albániát "Shqipëria-nak" (ejtsd: "Styípria"), azaz a "Sasok Földjének", de ennek is van több változata, pl. "ShqipëNia (az n betűt direkt nagyítottam ki, érzékeltetve a különbséget).

Giddy Lamb 2014.10.10. 22:58:30

@diggerdriver: Pedig a bogrács szó török eredetű és nem albán!

Giddy Lamb 2014.10.10. 22:58:30

@nyuszigonosz(D): Akkor mit keresnek Sokol nevű fickók Albániában, akik echte albánnak vallják magukat?

2014.10.10. 22:58:51

@morsels: :) Nem tudom jelent-e valamit, de megvizsgaltam a csokit es volt rajta magyar felirat. Viszont nem vettem, nem emlekszem miert, valoszinuleg tul draga volt.

Egyebkent az egesz Kozel-Keleten mindenhol lehet Hajdu sajtot kapni. Itt kulonlegessegnek szamit, mivel az elterjedt kecskesajttal szemben tehentejbol keszul. A helyi szupermarketben kiirtak ala nagy betukkel hogy 'cow cheese'. Ja es lattam egyszer magyar asvanyvizet is, de rohejesen draga volt, nem tudom miert. Nagyon kulonleges viz lehetett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:00:27

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Sőt még énnekem is vett le kommentemet.
Pedig én olyan szelíd és békés vagyok....
:)))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:01:05

@Jani haverja:
Igen. Ne konkurálj...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 23:05:27

@Giddy Lamb: Én még életemben nem hallottam Sokol nevű albán emberről, sem vezetéknévként, sem keresztnévként.

Az az illető valószínűleg inkább koszovói szerb lehet, vagy koszovói szerb-albán vegyesházasságból született, de biztosan nem albán (mármint albániai albán).

morsels (törölt) 2014.10.10. 23:08:07

@Mirjam2:
Hat akkor van titok a Tibi csoki korul :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:08:42

@Jani haverja:
Mondom a kollégának te szkipetár vagy. Így ahogy írom.
Nem érti.
Elmondom többször nem érti.
Mondom hogy hívják az albánok magukat.
Scsiptar.
Na bazdmeg.
:)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:09:56

@Jani haverja:
Mondom a kollégának te szkipetár vagy. Így ahogy írom.
Nem érti.
Elmondom többször nem érti.
Mondom hogy hívják az albánok magukat.
Scsiptar.
Na bazdmeg.
:)))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:12:04

@Jani haverja:
Haggyadmá. A lengyeleknél minden Sokol.
A 9fokos sörük Skol, a füstölt árujuk Sokolow.
Motorkerékpárjuk is volt Sokol.

Giddy Lamb 2014.10.10. 23:16:21

@Jani haverja: :((( Tiranában múltkor egy Sokol fuvarozott egész nap, ő mondta, hogy a neve sast jelent, ezért gondoltam, hogy albánul van:((
Lehet, hogy bevándorló volt:))

i got my (törölt) 2014.10.10. 23:16:21

amúgy lehet, hogy sokaknak ami a varjúnál nagyobb madár, az sas, de a sokol sólymot jelent (falco, Falke, shquipül most nem jut eszembe... :) ).

nyuszigonosz 2014.10.10. 23:27:35

@i got my: Igaz. Sokol-az sólyom. Tévedtem az elöbb a sassal.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.10.10. 23:27:47

@diggerdriver: Lätod, lätod! Még belöled is képesek egyesek kihozni az embörällatot! :-)))))

morsels (törölt) 2014.10.10. 23:36:37

Most hallotam...
A palinka a falusi neocitran :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:36:53

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Volt már mikor üvöltöttem...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.10.10. 23:40:43

@diggerdriver: Az magyar nemzeti madár. A Sziriuszról azokkal jöttek a Földre a magyarok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.10. 23:40:44

@Határátkelő:
OK, te tudod.
Elhiszem, hogy nem kis munka az előmoderálás.

@Giddy Lamb:
Ezzel így nem értek egyet, de maximum így jártam.

@diggerdriver:
Szeretem azt a finoman cizellált stílusodat :D
Mindig mosolyt csal az arcomra ;)

@morsels:
:D

2014.10.10. 23:42:25

@Határátkelő: Ideje lenned, hogy adj moderálási jogot azoknak, akikben megbízol, és tudod, hogy nem fognak visszaélni vele. És akkor tényleg nem kellene az életedet is rááldoznod erre a blogra. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 23:51:28

@diggerdriver: Igen, mert itt van a "klasszikus magyar CS", ezt úgy írják, hogy "Ç", és van a "Q" betű, amit úgy kell ejteni, mint a magyar "TY" betűt, de abba is belekevernek egy kis magyar "CS" hangot, aztán tájszólása válogatja, hogy mennyit... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.10. 23:56:18

@Kövérmadár [swe]:
Te figyu...
Szóval azért nem tagadhatom le hogy volt gyerekszobám és ismertem valakit akinek az unokatestvére látott francia nevelőnőt.
A stílus maga az ember...
Az én stílusom a finoman visszafogott elegáns gondolatmenet interpretálása az alpári és szexista felhangok mellőzésével.
Tudod mikor én írok akkor énekelnek az angyalok.
Nem érzed a sorokból?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.10. 23:58:31

@Giddy Lamb: Valószínűleg kosovar, azaz koszovói lehetett. A háború elől anno menekültként érkezők közül sokan kapták meg az albán állampolgárságot.

Így van pl. Magyarországon több olyan "albán" pékség, aminek a tulajdonosai albán útlevéllel igazolták magukat anno a magyar cégalapításkor, pedig Magyarországon csak koszovói pékek vannak (maguk a pékáruk is azon fajták).
Persze a koszovói albán is albán európai értelemben, de albánul ő nem shqipëtar (albániai albán), hanem kosovar, és ez lényeges nyelvi és kulturális különbség!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.11. 00:02:36

@Jani haverja:
Ezt hallgasd meg.
Egy öreg szerbbel dolgozok együtt.
Kifejtette hogy a világ legfaszább embere Tito volt.
Ok.
Kérdi tőlem hogy hány éves vagyok?
Mondom 50.
És te?
Azt mondja 65.
Mondom miért nem vagy nyugdíjban?
Azt mondja nem 65 éves hanem 65-ben született.
Egy évvel fiatalabb és simán 65-nek néztem.
:))))))))))))))))))))))))))))
Nem állt sorban kétszer mikor az észt osztották.
Az a fajta ember aki a kifeszített zsinórra ráteszi a vízmértéket leellenőrizni hogy vízszintes vagy nem.

Giddy Lamb 2014.10.11. 00:04:30

@i got my: Hühhhh, jövök eggyel...

Még a végén rajtam ragadt volna, hogy keverem Lengyelországot Albániával:))

A wikiből az első tízet személyesen ismerem, a többi a barátok barátja...

Giddy Lamb 2014.10.11. 00:04:30

@Kövérmadár [swe]: "Ezzel így nem értek egyet, de maximum így jártam."

WTF! Melyikkel a 4400-ból?

Giddy Lamb 2014.10.11. 00:04:30

@nyuszigonosz(D): Akkó ne szójjá be Hunny Bunny :)))

Giddy Lamb 2014.10.11. 00:04:49

@diggerdriver:"A turul az milyen madár?"

Augusztusban megmásztuk a Madarasi Hargitát (Madarasi érted!).
Fenn a csúcs tele van turullal, szobor, kopjafa, miegymás.
A 3 éves kislányom kérdi, mi az a nagy madár? Mondom neki, hogy turul. Az milyen madár? Mondom nem létező, olyan mint a Garuda vagy a Griff. Erre egy arra járó 70 éves nagymama beszól, hogy az vándorsólyom. Mondom a gyereknek, ha az vándorsólyom lenne, a karmai között fogpiszkáló lenne, nem pedig kard...
Szerintem mindenki a saját unokáját hülyítse, ne a mások gyerekét...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:05:46

@i got my: Most megleptél ezzel :)
Mindenesetre nagyon nem gyakori név.
Az általad belinkelt oldalon is csak négyet számoltam, akiket Sokol-nak hívnak, és itt (Albániában) is született.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:07:53

@i got my: Albánul én sem tudom, de nem is láttam errefelé még sólymot :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:10:22

@morsels: Itt errefelé raki-nak hívják, de a hatása (minden tekintetben) ugyanaz, mint a magyar falusi neocitran-nak :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.11. 00:12:54

@diggerdriver:
"Tudod mikor én írok akkor énekelnek az angyalok."

Percek óta röhögök ezen!
De, pontosan érzem, sőt még itt is hallani az angyalok énekét :D

@Giddy Lamb:
Nem fontos, lapozzunk.

M. Péter 2014.10.11. 00:16:55

@én kérek elnézést.......: Az alapvető különbség az, hogy a falu újságja közpénzből megy, míg feltételezem, hogy az orvos blogja a saját magánblogja.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:20:50

@diggerdriver: Hát vannak ilyen emberek... :)

Nekem csak olyan alkalmazottam volt anno, aki nem értette, hogy mi a problémám azzal, hogy a slagvízmértékben valahol van egy szép hosszú buborék, mert hát a víz úgyis mozog benne... :) Ja, hogy annak a "mindenáron felfelé való törekvése" (így próbáltam elmagyarázni neki:)) módosítja az egész mért értéket, az az ő kis lelkivilágába nem fért bele :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.10.11. 00:20:59

Melóka után nekiálltam most gulyást főzni éjfélkor. Beteg fickó vagyok.

Giddy Lamb 2014.10.11. 00:20:59

@Jani haverja: "Albánul én sem tudom, de nem is láttam errefelé még sólymot :)"

Ahol még a verebet is grillezik, ott a sólyom rég kipusztult...
Ősi dakota közmondás

Amúgy az olaszoknál is ínyencfalat volt, megvan a sztori mikor az úrhölgy a szegény nemest meglátogatja, hogy megvegye töle híres vadászsólymát, de pont ebédidőben érkezik, ezért az úr a sólymot tálaltatja fel ebédre, mert szégyelli, hogy nincs mivel megvendégelni a hölgyet? Tán Szerb (Antal)?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.11. 00:21:34

@én kérek elnézést.......:
Kicsit értetlenül pislogok... a Határátkelő egy olyan blog, ahová bárki beküldheti az élete történetét.
Ezen mit lehet egyetérteni vagy nem-egyetérteni?

- "2002-ben döntöttem úgy, hogy Angliába költözöm..."
- "Egy fenét! Ezzel nem értek egyet! 2004 volt az és a poszotoló Spanyolországba költözött!"

Az más kérdés, hogy az offolások közepedte már vannak ellentétes vélemények, de ennek már semmi köze a Határátkelőhöz.
Szerintem.

Úgyhogy nem értek veled egyet ;)

Sütemény1975 2014.10.11. 00:26:06

Esik az eso es egesz ejjel menni kell, es meg most is sok a hulye a nemet palyan.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:33:16

@Giddy Lamb: A sztoriról eddig nem tudtam, de az olaszokra jellemző. :) Itt is, meg Magyarországon is iszonyúan kell figyelni az olasz vendégvadászokra (itt most két évig nem is lehet nekik), mert mindenre lőnek, ami mozog, és mindent meg is esznek, pl. a teknősbékát is (mármint a görög teknősről és a mór teknősről beszélek most).
Ezért nincs is Olaszországban nemhogy madár, de teknős se.
Anno az itteni rendszerváltás után erre az albánok is rájöttek, hátizsákszámra vitték a kompokkal a teknősöket Olaszországba jó pénzért elit éttermekbe. De aztán győztek a teknősök (meg az állatvédők), manapság ha elkapnak valakit egy Olaszországba tartó kompon akár 1 db. teknőssel is, az majdnem annyit kap, mintha narkót csempészne, úgyhogy manapság megint igencsak megdrágult az olasz elit, zártkörű éttermekben a teknős... De állítólag még mindig lehet néhány helyen kapni ott, csak aranyáron...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.10.11. 00:46:39

@Sütemény1975:
Ha ez vigasztal, akkor itt is 2 napja esik :(
Az utakon csak egy hülye van, de ő pont engem nem zavar ;)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.10.11. 00:49:46

@Giddy Lamb: Nekem erről ez jutott az eszembe, ez még az ukrán-orosz konfliktus elején készült:
index.hu/napirajz/2014/03/04/a_rigom/

Beszédes...

M. Péter 2014.10.11. 01:21:33

@Kriszta D: Szabad mozgást gyakorló uniós (pontosabban EGT+Svájc) polgár nem uniós házastársa vagy kiskorú gyereke tartózkodási engedélyre jogosult európai jog alapján, ezzel más uniós tagországba is vízummentesen utazhat. Saját országában élő személy házastársára vagy gyerekére a nemzeti jog vonatkozik, amely szigorúbb lehet. (Ezért vannak olyan esetek, hogy elkapnak kelet-európaik nőket, akik indiaikkal, pakisztániakkal kötnek házasságot pénzért, hogy ez utóbbiak tartózkodási engedélyt kapjanak az Egyesült Királyságban. Ha brit nővel házasodnának, a brit hatóságok vizsgálhatnák, hogy ténylegesen együtt élnek.)

Az USA-ban egy amerikai állampolgárral kötött házassággal még egy illegális bevándorló is legalizálhatja a státuszát, és zöld kártyát kaphat, amennyiben határátkelőn lépett be, és nem csak átszökött a határon.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.11. 03:02:59

@kardio1: igen, persze, egyoldalú volt a cikk, egy gondolatkísérlet, nem abszolút igazságok, de voltak benne elég érdekes meglátások szerintem, és sok párhuzammal kapcsolatban igaza van szerintem is, amennyire én látom a dolgokat mondjuk. de én alapból egy pesszimista típus vagyok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.11. 03:10:01

@qkuc: a minap meggyanusítottam emailben, nem igazán komolyan, hogy esetleg ő a Bede Márton álruhában (szimplán azért, mert sokat utazott DK-Ázsiában és D-Amerikában is), ezért a témázás :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.10.11. 03:39:04

@Mirjam2: érteni értem egyébként, hogy miért kell a szigor, csak éppen brutál akadálypályát csináltak azoknak, akik tényleg turistaként szeretnének menni, és eszük ágában sincs országot váltani.

adg 2014.10.11. 05:58:49

@diggerdriver: @Giddy Lamb: A neni jol mondta, a turul eredetije valoszinuleg a kerecsensolyom.
Ha poliktikai oldalrol nezzuk a kerdest, akkor pedig lehet valasztani a sziriuszos meg a fasiszta nezet kozott, de normalis gondolkodasu ember el tudja fogadni barmelyik nep mitikus teremtmenyeit, legyen az szarvas, medve, sas vagy solyom.

FutureFry 2014.10.11. 06:01:43

@tableno: "harmadik országból jövőnek nem adnak csak úgy beutazási, de főleg nem hosszabb tartozkodásra feljogosító vízumot sem az EU-ba, sem az USA-ba. Ellenben ha az illető egy EU ill. USA állampolgár házastársaként kérelmezi a vízumot, akkor elvileg jó eséllyel megkapja."

Az USA-ba "rendes" látogató/túrista vízumot nagyon valószínűtlen, hogy egy amerikai házastársa kapna, mert az állampolgárral való házasság után az USA-ba utazást bevándorlási szándéknak fogják venni. Ugyan ezért ESTA-val sem érdemes próbálkozni (ha a házastárs állampolgársága szerint azt egyébként lehetne), hanem a megfelelő bevándorlóvízumot kell kérni:
travel.state.gov/content/visas/english/immigrate/types/family/fiance.html

FutureFry 2014.10.11. 06:37:48

@Mirjam2: "Ez erdekes, a brit allampolgarsaghoz is kell igazolni hogy dolgoztal, de az egyetlen bizonyitek amit efogadnak az az adopapir ami bizonyitja hogy x eve adot fizetsz."

Amerikában még az illegálisoktól is elvárják, hogy rendesen fizesse az adót, mint egy rezidens. (Még adószámot is kap a bevallás kitöltéséhez). Később, ha valahogy/valamiért legalizálnia tudja/próbálja magát, akkor ez beszámít (és ha nem adózik azért sokkal hamarabb elmeszelhetik mint az illegális volta miatt).

Szóval az egyén "idegenrendészeti" státusza független az "adóstátuszától":

www.irs.gov/Individuals/International-Taxpayers/Introduction-to-Residency-Under-U.S.-Tax-Law

"Under these rules, even an undocumented (illegal) alien under the immigration laws who passes the Substantial Presence Test will be treated for tax purposes as a RESIDENT ALIEN."

DieNanny CH 2014.10.11. 06:50:16

@Mirjam2:

Szerintem a kínaiak találtak még a hidegháború idejéből származó orosz tengeralattjárót, aminek teli volt még az éléskamrája, és odavitték Nepálba, hogy ne menjen kárba...

eagles 2014.10.11. 07:14:18

@M. Péter:

Így igaz. De milyen jogon követel valaki szólásszabadságot akár egy közpénzen finanszírozott sajtótermékben, ha ugyan azt a szólásszabadságot a saját magán blogján elnyomja. Arról szólna a szólásszabadság, hogy a falu újságjában is azt kellene olvasni mint a blogon: dögöljön , rohadjon meg Orbán? Egy orvostól?

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.10.11. 08:11:22

@Naschkatze (Mostindien / CH): Szóhoz sem jutok! Egyébként én brunette vagyok, de azért kösz. :)))
Látom, jól alakult az este....

2014.10.11. 10:01:15

@DieNanny [SZ,CH]: :) Igen, ez a legvaloszinubb magyarazat amit eddig hallottam.

2014.10.11. 10:05:14

@Dragonlady (now in Indonesia): Igen, mindig a normalis emberek szivjak meg. En is ismerek nagyon rendezett csaladokat akik nem akarnak benefiteken elni es nagy problema nekik hogy megszigoritottak a csaladtagok bevandorlasat. Csak sajnos annyian jatszottak ki a rendszert korabban, hogy muszaj volt valamit csinalni, es most sok tisztesseges ember aldozatul esik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.11. 11:27:39

@M. Péter:
Élettársakra is vonatkozik ez a szabály ha például közös gyerekük van vagy csak házastársakra?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.11. 11:34:03

@adg [Au, Darwin]:
Na várjál.
A vándorsólyom meg a kerecsensólyom kurvára nem ugyanaz.
Solymászatban otthon vagyok, elég sokat tudok róla.
Egy időben volt olyan feltevés hogy a dögkeselyű a turul mert az kísérte honfoglaló őseinket folyamatosan.

adg 2014.10.11. 12:08:28

@diggerdriver: a turul kerecsensolyom a legnagybb valoszinuseg szerint.
A neni igazat ugy ertettem, hogy legalabb solyom, nem griff vagy mit mondott a kollega fentebb. Sajnos en nem vagyok kepben a solymokkal sem.
A dogkeselyut nem gondolnam realisnak, nem annyira pozitiv kepet sugall, hogy finoman mondjam:). Ezt mar hamarabb vennem a politikai kategoriaba.

M. Péter 2014.10.11. 12:11:56

@én kérek elnézést.......: Ha az alpári hangneme miatt törlik a hozzászólást, azzal nekem semmi gondom nincs, de akkor a "dögöljön meg Bajnai"-t és a "dögöljön meg Gyurcsány"-t is ugyanúgy el kell távolítani, viszont egy civilizált hangnemben írt Fideszellenes cikket ki kell bírnia. A sajtószabadsághoz való jog nem függ attól, hogy az ember mit csinál a saját blogján.

M. Péter 2014.10.11. 12:24:08

@Mirjam2: @FutureFry: A brit állampolgárságnak nem feltétele, hogy az illető dolgozzon. A kérelmen csak annyi van, hogy az ember hozzájárul ahhoz, hogy utánanézzenek az adóügyeinek. Az adópapírok ahhoz kellhetnek, hogy az ember igazolja, hogy ténylegesen dolgozott, így az uniós szabad mozgás jogát gyakorolta, nem csak turistáskodott.

qkuc 2014.10.11. 12:32:57

@Dragonlady (now in Indonesia): Áhhhá, :). Akkor én kérek elnézést a közbekotyogásért, :).

Taxomükke (UK) 2014.10.11. 14:39:55

@Giddy Lamb: Szerintem azért "Urias", mert az óriás Rudiról van szó. :)

Taxomükke (UK) 2014.10.11. 14:41:26

@morsels: "A bolt roman, nem a turorudi.
Az valoszinuleg orosz :-)"
Nem, szerintem ez magyar volt, teljesen úgy nézett ki és az íze is stimmelt, csak román felirat volt rajta.
@Mirjam2: A szmáljit lehagytad.

tanato 2014.10.11. 18:38:30

@én kérek elnézést.......: Ő egy hírhedt amatőr politikus,már egy népszerű orvosi blogról is kitiltották,mert a szakma helyett mindig politizál.Nem mond ugyan hülyeségeket,de időnként nagyon alpári a stílusa.Jobban járt volna ha Svédországban marad,de hazahúzta a honvágya,néhány év kinti munka után.

eagles 2014.10.11. 18:43:14

@tanato:

Ma az egyik barátom ezt kommentelte a blogján:

"Még valamit Gyula. Tudod mi tenne igazán jót ennek a falunak? Ha téged, Gál Jánost, Kovács Bélát, meg Nagy Andrást bezárnának egy lakatlan épületbe, és eljátszatnák veletek a Hegylakót. Tudod, ami arról szól, hogy a végén csak egy maradhat.

Lehet, hogy még nem tűnt föl, de már kurvára elegünk van belőletek."

Valami félreértés folytán még fönn van.

Giddy Lamb 2014.10.11. 18:44:52

@Taxomükke: "Szerintem azért "Urias", mert az óriás Rudiról van szó. :)"

óriás rudi ami túrós?!? Hát Te sem vagy éppen dotless...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.10.11. 19:04:02

@adg [Au, Darwin]: Na beszéljük ezt meg.
Alapállás az hogy semmiféle hiteles írásos vagy más ábrázolás nem maradt fenn a turulról.
A neve is valószínűleg szájhagyomány útján. Nem biztos hogy a dögkeselyűnek az ősmagyarok körében negatív felhangja volt. Köztisztasági feladatokat látott el és ezért pozitív is lehetett róla a kép. Ne abból induljunk ki hogy most milyen a véleményünk róla.
Kelet Afrikában megbecsült madár mert messziről jelzi a dögöt és aznap a feketék húst esznek.
Indiában van olyan kaszt ahol a halottak eltakarítása a feladatuk.
Solymászatban az ősmagyarok nagyon jók voltak. Számtalan személy és helységnév utal a sólymokra sasokra.
A német vadászmadár iskolával szemben a magyar az erőszakmentes tanítás híve volt(a németek például bevarrták a befogott madár szemét hetekre).
Viszont a solymászat már régen is úri passzió volt.
Az ősmagyarok nem gyakran használtak sólymokat.
Egyszerűen nem érte meg. A kazahok most is parlagi sasokat használnak vadászatra. Jóval nagyobb vadat képes elejteni és ugyanannyi a betanítása mint a sólyomnak. A sas viszont nehéz így a nyeregkápán egy villás ág van rögzítve hogy a sast tartó kezét arra tudja tenni a vadász.
Nehéz meló ezért a főurak solymásztak. Elegáns úri passzió.
Sassal viszont kemény munka.
Solymászaton belül is van a magasröptű solymászat és az alacsonyröptű.
Ha érdekel írok róla.
Szóval azt akarom mondani hogy a mai ember pozitív képénél amit a sólymok iránt táplál nincs más bizonyíték arra hogy mi volt a turul. Az hogy mi mit gondolunk ezekről a madarakról homlokegyenest ellenkezhet az ősmagyarok véleményétől.

LittleG (uk) 2014.10.12. 04:18:27

@rezsöatya: több helyen is lehet román dolgokat kapni, ebből kettő az Oxford roadon van. Az egyik kifejezetten román, még nem voltam ott, csak láttam a táblát: Delicii romanesti (az Oxford road központi végétől haladva a jobb oldalon van, a vasúti híd és a Lidl előtt nem sokkal).

A másik egy vegyes üzlet, bolgár, magyar, román, lengyel cuccok vannak (temesvári sör, fagyasztott "miccs", "rendes" mustár), ez a bal oldalon van, közvetlenül a Sharp Edge fodrászat előtt.

LittleG (uk) 2014.10.12. 04:19:52

@Taxomükke: a magyar üzletben is van, magyar rudi :) (szintán Oxford road eleje, jobb oldalt, Spar van kiirva, az üzlet hátsó részében van a magyar részleg).

LittleG (uk) 2014.10.12. 04:22:07

@morsels: azért lehet a román boltban túrórudit kapni, mert Romániában is van. mint említődött, Dots néven. Ha "óriás" méretű, akkor Dots urias. Szerintem ennek a csokibevonata keserűbb (és sötétebb), mint a magyaré.

LittleG (uk) 2014.10.12. 04:23:32

@LittleG (uk):

"A másik egy vegyes üzlet, bolgár, magyar, román, lengyel cuccok vannak (temesvári sör, fagyasztott "miccs", "rendes" mustár), ez a bal oldalon van, közvetlenül a Sharp Edge fodrászat előtt. "

ja és vannak román borok is, meg ingyenes "londoni románok újság". Aki ért románul, azon lehet jól szórakozni, pl. álláskeresés:

"keresek bármilyen munkát, pl. chicken porter-t"

Ms.Noorah 2014.10.22. 10:57:55

Amsztetdam joooo:)en is szerettem ott:)

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2016.10.24. 17:50:40

Huh, ez érdekes poszt volt.

Akit turistaként érdekelne Amszterdam: iranyamszterdam.hu/amszterdam-csatornai/#csatornak

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása