oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 17. 06:40,  A svájci siker titka 479 komment

2014. szeptember 17. 06:40 Határátkelő

A svájci siker titka

Svájcról elég sok sztereotípia él az emberekben, és mint az már csak lenni szokott, ezek egy része butaság, más része viszont közelít a valósághoz. Mert miközben a pontosságuk és a becsületességük irigylendő, azon azért inkább mosolyogni lehet, amikor a mélygarázsban megkérik a parkoló autóst, hogy legközelebb inkább orral előre álljon be, mert úgy nem koszolja a falat, miként az Mr. Bingham posztjából kiderül.

Svájc, ablakomból, Zoli.jpg(Zoli képe az Ablakomból sorozatból)

„Hat éve élünk Svájcban, Genfben, sikerült elég jól beintegrálódnunk, megtanultuk a nyelvet, kiismertük a kultúrát. Már régóta gondolkoztam, hogy megírom a tapasztalataimat. Az alábbi írás célja nem az, hogy a svájci mentalitást a magyar fölé helyezzem, van, amiben jobb, van, amiben kevésbé, de tény, hogy az ország sokat köszönhet a helyiek gondolkodásmódjának.

Ezek szubjektív észrevételek, és biztos vagyok benne, hogy a hozzászólásokban sokan vitatkoznak majd az itt élők közül is. Az írásban többször hivatkozom különböző nemzetiségű ismerőseimre, az említések véletlenül sem értékítéletet, vagy általánosítást tükröznek, hanem csak egy-egy valós történetet.

Svájc sikerének egyik legfontosabb kulcsa a svájciak mentalitása – ez sokban eltér a magyarokétól, de az európaitól is – az írás elég hosszú. Vannak különbségek az német, francia és olasz részek mentalitása között, én a francia nyelvű részen élek, de tapasztalataim szerint sokkal több a hasonlóság, mint az eltérés.

Diszkréció és szerénység

Egy svájci SOHA nem tesz fel direkt kérdést magánéletre vonatkozóan. Hat éve élek itt és egy kézen meg tudom számolni, hogy hányszor kérdezték meg, hogy melyik országból jöttem.

Ez halmozottan igaz bármilyen olyan kérdésre, amit elárulhatja az illető anyagi helyzetét, autó, pontos beosztás vagy, hogy hol laksz. Esetleg nagyon indirekten utalnak az adott témára – „minden bizonnyal jól erezte magát a szabadságon” – és ezek után Rád van bízva, hogy megosztod-e merre jártál.

Ez a szemlélet igaz a saját vagyoni helyzetükre is, nem verik nagydobra, hogy milyen vagyonuk, státuszuk van – lehet, hogy milliomos, és gyönyörű helyen lakik, de nem feltétlenül jár sportautóval, könnyen lehet, hogy melletted ül a villamoson egy régi pulcsiban.

A svájci francia-tanárnőmről másfél év után derült ki cseppenként, indirekt módon, hogy a nagyapja híres diplomata volt, az apja az egyik leghíresebb tévés, ő pedig írói ösztöndíjat nyert, és csak azt egészíti ki franciatanítással, amíg abból nem tud megélni teljesen.

Kompromisszumkészség

Svájc politikai rendszerébe kódolva van a kompromisszum: 3 nagy hivatalos nyelv, 26 kanton és félkanton, hatalommegosztás föderális, kantoni és helyi szinten, illetve az, hogy körbe van véve sokkal nagyobb országokkal.

Politikai szinten inkább évekig egyeztetnek beruházási kérdésekről, amíg mindenki, vagy a túlnyomó többség nem áll a kezdeményezés mögött. Például az egyeztetés egy 5 km-es villamosvonal meghosszabbításáról akár 5-10 évig is eltart, és csak akkor kezdődik meg, ha abban teljes egyetértés van a nyomvonal, költségvetés, útrendezés, környezeti hatások, lakók nyugalma és egyéb járulékos kérdésekben. Az egyeztetésekbe a lakosságot is bevonják.

Udvariasság

A magázás, illetve a „Monsieur / Herr”, illetve „Madame / Frau” használata teljesen bevett szóban és írásban egyaránt. Az írott franciában, hivatalos levelekben az udvariassági formulák kötelező elemek, így egy levél lezárása jellemzően „Hölgyem, uram - engedje meg kérem, hogy kifejezzem legőszintébb üdvözletemet. Legmélyebb tisztelettel, aláírás”

Ellentétben a britekkel, ahol egy idegen észre sem vészi az elején, hogy udvariasan elküldtek a fenébe, a svájciak nem élnek burkolt beszólással a legtöbb esetben.

Nyilvánvaló hibázás esetén sem szembesítik elsőre a vétkes felet direkt módon. Ha egy pincér rossz ételt hoz ki, akkor „talán lehetett egy kis félreértés a rendelés felvételénél”, ha nem fizetetted be a számlát (csak elsőre, után keményedik a hangnem), „tudjuk, hogy minden bizonnyal csak elkeveredhetett a számla otthon a sok levél között”.

A második és harmadik felszólítás után – azért pénzről van szó, amit a svájciak véresen komolyan vesznek – egyre kevésbe udvarias a hangnem, már csak egy „Tisztelettel” befejezéssel végződik a levél.

Tolerancia

Többségük elfogadó, bár a nagyobb kisebbségekkel szemben van növekvő ellenérzés (franciák Genfben, illetve németek Zürichben). Én soha egy percig nem éreztem, hogy bármilyen diszkrimináció, lenézés érne.

Saját cégem keretében tartottam digitális marketingről tréninget könyvelőknek, akik el is jöttek, érdeklődve hallgatták - elismerik a szaktudást, bárhonnan jön is az ember.

Mit gondoltok, milyen lenne a fogadtatása egy ukrán vagy macedón vállalkozónak, aki magyarul folyékonyan, de akcentussal próbálkozna hasonlóval Magyarországon?

Sokan majd felhozzák majd, hogy de hiszen idén megszavazták a bevándorlás szigorítását – tegyük hozzá 50,3%-kal. Mit gondoltok, Angliában mennyien szavaznának a szigorítás mellett? Franciáknál? Magyarországon?

Pragmatikus és liberális

A legtöbb kívülálló azt hiszi, hogy Svájc nagyon konzervatív állam – ez egyáltalán nem igaz (a kisebb, vidéki kantonok kivételével). Hihetetlenül pragmatikusak, ha betartod a szabályokat, értéket teremtesz, esetleg még pénzt is termelsz, akkor nagyon rugalmasak és támogatóak.

A prostitúció legális, (egy éve emelték meg a korhatárt 16 évről 18-ra), amennyiben az ember kiváltja az engedélyt, rendszeresen egészségügyi ellenőrzésen vesz részt, van betegbiztosítása és természetesen rendezi az adóit. Az elv: prostitúció mindenképp létezni fog, akkor legyen szabályozott keretek között.

Hasonló a droghasználat, a nagyobb városokban vannak drogfogyasztási pontok: ez annyit jelent, hogy biztonságos és tiszta keretek között fogyaszthatják a drogosok a kábítószerüket, ha rosszul lesznek, orvosi segítséget is kapnak. Az elvük egyszerű: halott drogost nem lehet leszoktatni, és visszavezetni a társadalomba, (ahol majd természetesen növelni fogja a svájci GDP-t).

Munkamorál

Összességében kevesebb órát dolgoznak az emberek, mint Kelet-Európában, vagy Magyarországon, de többet, mint Nyugat-Európában, ezzel együtt a világ legversenyképesebb gazdasága. A munkát komolyan veszik, és a fenti értékek mentén végzik.

Jó példa erre, hogy amikor népszavazást írtak ki arról, hogy a kötelező minimális szabadságot emeljék meg 4 hétről (ami a gyakorlatban inkább 5) 6 hétre, akkor 67%-kal leszavazták, mondván, hogy az erős frank és a válság már így is nyomás alá helyezte a gazdaságot, és tovább ronthatná a 3%-os munkanélküliséget.

Azzal szoktam viccelődni, hogy máshol, például franciáknál, 98%-os támogatás mellett tömeges tüntetések lennének, hogy igazából 8 hét szabadság kellene.

A munka megbecsülése és pénzbeli ellenértéke

A svájciak nem kizárólag protestánsok, de a protestáns munkaetika, illetve a tisztességes bérezés alapköve a társadalomnak. Így szinte mindennek kiszámolt ára van, amihez munka, vagy költség kötődik.

Ha bútorkiszállítás esetén emeleti a lakás és nincs lift, akkor 40 frank pluszköltség (két embert kell kiküldeni). Ha kutyád van, akkor az elkóborolt kutyák okozta kárt fedező biztosítási díjat kell fizetni - képzeljük el valahol egy hivatalnok kiszámolta a károkat, leosztotta a kutyák számával, beleszámolta a beszedés és a nemfizetés költségeit stb. – ez csak Svájcban képzelhető el, de jogos.

Az emberek elismerik, és elfogadják, hogy a munkának ára van. Amikor panaszkodtam svájci ismerősöknek, hogy hogyan kerülhet egy tízperces villanyszerelés 400 frankba (százezer forint!), akkor türelmesen elmagyarázták, hogy ha én lennék villanyszerelő, én sem tudnék megélni kevesebből, a kiszállás ideje, a holt idő megrendelések között, az autó és szerszámok fenntartása stb., költségeiből kiszámolható, hogy így jön össze egy átlag megélhetéshez szükséges jövedelem. És tényleg annyi a helyi ultramagas megélhetési költségeket figyelembe véve.

Amikor külföldi hegymászókat mentettek meg a svájci hegyimentők, leszámlázták a hegyimentők bérét, kockázati felárát, a gépek és üzemanyag költségeit. A külföldi sajtó ezt kicsinyességnek tartotta, ők jogos költségnek, illetve az életveszélyes mentőakció jogos ellentételezésének.

Bár van bevásárló-turizmus, a szolgáltatásokat legtöbbször helyben vesznek igénybe a hatalmas felár ellenére, mert ha én nem a helyi fodrászhoz járok, akkor miből lesz pénze, hogy az én cégem termékeit ki tudja fizetni.

Pontosság

Nem véletlenül az óraipar az egyik fontos exportőre Svájcnak, a pontosság genetikailag kódolva van Svájcban. Egyik legékesebb példája, hogy jelentős hír volt idén, hogy a svájci vasút pontossága 88%-ról „az aggodalomra okot adó” 87.5%-ra csökkent.

Mindez úgy, hogy a pontosság definíciója 5 perc (!) késés, és a vasútnak meg kell birkóznia a hegyes vidékkel, illetve a téli gyakori havazással. A kisfalunkban óra egészkor és óra 29-kor indul a vonat. Rendszeresen lekésem emiatt az egy perc miatt. Az idő fontosságát jelzi, hogy az orvosi számlán percre pontosan le van bontva a konzultáció (első 5 perc – páciens felmérése stb.).

Becsületesség és bizalom

Ezzel akkor szembesültem először, amikor a vízszerelő bekötötte a mosógépet (csak úgy földi halandó ezt nem teheti meg, különben fennáll a veszély, hogy eláztatjuk a lakást, vagy alattunk levőt).

Ez az 5 perces művelet 400 frankunkba került, amikor elővettem a pénztárcámat, nagyon furcsán nézett rám – majd egy héten belül megkapjuk a számlát a csekkel, és akkor azt kell befizetni. Ezt nem tudnám elképzelni Magyarországon.

A falunkban az egyik családi ház mellett az utcafronton kint van egy hűtő, amibe házilag készített sajtok, lekvárok és tojás van, alatta egy fiókban becsületkassza. Azzal szoktam poénkodni, hogy bizonyos országokban nemcsak a termékeket, illetve a hűtőt lopnák el, hanem rákötnének egy kompresszort is a konnektorra – ingyen van az áram! (Egy magyar példa.)

Hasonló példa, hogy az egyik kávézóban tíz kávé után egy ingyen jár, ehhez pecsételni kell egy kis füzetbe. A pecsét ki van rakva a pultra a cukor mellé, önkiszolgáló…

Az árnyoldalhoz azért hozzátartozik, hogy a bankszektor velejéig korrupt, dollármilliárdos büntetéseket fizetnek a nagyobb bankok adócsalás, illegális pénztranszferek, pénzmosás segítése miatti vádakban – emellett a nagyobb bankárok hatalmas bónuszokkal és nagyobb következmények nélkül túlélték ezeket a botrányokat.

A svájci mentalitást Roger Federer tükrözi a legjobban a szemükben. Sikeres, gazdag, de nagyon szerény, tökéletesen beszél svájci németül, németül, angolul és franciául. Felesége nem topmodell, két ikerpár édesapja, semmilyen hivalkodás nincs benne (Rolex órát a szponzor miatt kell hordania :)) és nagyon diplomatikus. Teniszező társai a szemére is vetették, hogy nem fogalmaz meg elég markáns véleményt, ha a teniszszövetség nem a játékosoknak megfelelő szabályokat hoz.

Szabálykövetés – amikor jó...

Svájcban nincsenek nagy dilemmák, valami vagy kötelező, vagy szigorúan tilos. Ez persze hülyeség, de van némi alapja. A lentiek alapján elsőre úgy tűnhet, hogy csak ki akarom figurázni a svájciakat, pedig nagyrészt tökéletesen egyetértek velük és fantasztikus országot teremtettek maguknak.

Hallottam, hogy még a gyerekek is sorban állnak a mászókánál, ami kissé túlzás, de jól tükrözi a mentalitást. A hangoskodás, tiszteletlen viselkedést nem nézik jó szemmel, ezt akár, ellentétben más dolgokkal, akár egészen vehemensen is tudják tudatni.

Egy vasárnapi fúrást még egy újonnan épített lakóházban is, ahol nyilván mindenkinek szerelnie kell, azonnal szóvá tehetik, illetve olyat is hallottam, hogy a szomszéd öregasszony lesből kiugorva szidta össze bolgár kollegámat, mert nem a hét megfelelő napján vitte ki a beköltözés után a kartonpapírokat (előre küldenek úgynevezett éves szemétnaptárt, hogy melyik nap milyen szemetet lehet kirakni).

Másik példa, hogy lezárták az egyik faluba vezető úton a kocsiforgalmat, mert bornapokat tartottak. Mi sétáltunk be a menetiránynak megfelelő irányban az autóút szélén, amikor az egyik helyi odajött hozzánk és közölte, hogy a szabályoknak megfelelően a menetiránnyal szembeni sávban kell gyalogolni – még akkor is, ha a kimenő forgalom engedélyezett volt, így igazából baleset csak abban a sávban fordulhatott volna elő.

A külföldi rendszámot egy év után le kell cserélni Svájcban. Lengyel kollegáim mesélték, hogy 11 és fél hónappal beköltözésük után kopogtattak a szomszédok, és közölték, hogy bizonyára még nem tudtak teljességében megismerkedni a svájci közlekedési szabályokkal, így csak finoman szerettek volna segíteni, hogy most érdemes lenne elkezdeni a rendszámcserét, hogy 12 hónapra meglegyen.

Az oroszok és arabok különösen nehezen veszik fel a helyi ritmust. Ukrán kolleganőm panaszkodott, hogy nem talált parkolóhelyet reggel, így ahogy otthon megszokta, levágta az autót vészvillogóval az út szélén és meglepődve tapasztalta, hogy komoly bírság követte.

A gyorshajtással ugyanez a helyzet, ezt nagyon komolyan veszik, növekvő birsággal, illetve jogosítvány-bevonással, akár az országból kitiltással büntetve ismételt kihágások esetén. Amennyiben több mint 25 km/h-nál nagyobb a sebességtúllépés, akkor a bíró határozza meg a büntetést mértékét a jövedelem és a vagyon arányában – így volt már több mint egymillió frankos (!) büntetés is.

A lakhatás területén is komoly a szabályozás, lakáshiány van, így a kiadók nagyon komoly szabályokkal védik az érdekeiket sokoldalas mellékletben részletezve a betartandókat. Így például tilos galambokat etetni az erkélyen (nehogy összepiszkítsak a drága teraszt); fúrni csempébe, padlóba, nyílászárokba tilos.

Tilos a teraszkorlátnál magasabb növényt elhelyezni, illetve azon túl ruhát kilógatni (rontja az összképet, illetve szél esetén gondot okozhat, például az alatta lévő szomszédhoz lefordíthat egy virágot) – na, ezt azért meg a svájciak sem tartják be.

… és amikor nem

Van, amikor a svájciak önkéntes szabálytisztelete kicsit már túllő a célon. A schaffhauseni barátom mesélte, hogy a szomszédok aláírásokat gyűjtöttek, hogy kezdeményezzék a „nem kérünk reklámot” feliratok egységesítésére a postaládákon (rend a lelke mindennek).

Egyik olasz kollégámmal történt, hogy háttal állt be a mélygarázsban Lausanne-ban, amikor visszajött a kocsijához, egy cetli fogadta, hogy legközelebb inkább orral előre álljon be, mert a kipufogófüst összekormozza a falakat…

A szabálykövetésben rugalmasak tudnak lenni, ha pénzről van szó. A szaúdi királyi család egyik tagja vasárnap akart vásárolni (ami közel lehetetlen), ezért a kedvéért kinyitották az egyik nagy bevásárlóközpontot és beseperték a bírságot, de az órák és elektronikai eszközök nagy részét elvitték a kedves vendégek.

Hasonló a helyzet az adókedvezményekkel, ha egy cég vagy csak egy vagyonos magánszemélyt komoly pénzt hoz az országba, akkor minden letárgyalható egyénileg megállapított adókulcs, munkavállalási engedélyek stb.

Sok külföldi értetlenül áll a dogmatikus szabálytisztelés előtt – sokan nem veszik észre, hogy pont emiatt olyan élhető az ország, amilyen, de ehhez az kell, hogy mindenki betartsa a játékszabályokat, ne szemeteljen, ne ordítson, fizesse be az adót, ne hajtson gyorsan lakóövezetben satöbbi.

Ha már közösen meghoztuk a döntéseket (és Svájcban ez tényleg maximálisan igaz), akkor tartsuk is be. Nekem ez a felfogást tökéletesen bejött, még ha néha a mai napig is meglepődök apróságokon.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr116704793

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Áttértem digitális levelezésre 2014.09.17. 17:38:47

  Tisztelt Magyar Posta, állami és magán szervek, levélszemét dobálók! Örömmel értesítem önöket, hogy parlamentünk törvényalkotó gyakorlata és a jog előtti egyenlőség elvét követve, 2014. április 1-től áttértem a papír alapú levelezésről és kommuniká...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 07:36:50

Valóban így van. Jó írás. Köszi.
A szabályok csak az elején tűnnek - nekünk - marhaságnak, ha kiderül a logikája már nem is annyira vad.

Ami nálunk (német rész) nem így van:
- az első kérdések egyike: honnan jöttünk?
- szerintem nem befogadóak, inkább elfogadóak. A kettő nem ugyanaz. :)
- a svájci ugyanolyan százalékban szeg szabályt, mint a külföldi. (két esetben kellett rendőrt hívni éjszaka, amikor a helyiek balhéztak).
- nálunk lehet fúrni, faragni, festeni, falazni. Igaz, kiköltözéskor vissza kell állítani az eredeti állapotot.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.09.17. 07:42:16

Számomra teljesen élhető helynek tűnik. Tetszik! Külföldön élve már megszoktam hogy néha számomra logikátlanok a szabályok, de ha az eredménye az hogy "mindenki betartsa a játékszabályokat, ne szemeteljen, ne ordítson, fizesse be az adót, ne hajtson gyorsan lakóövezetben satöbbi." akkor ez számomra teljesen elfogadható.

"Ellentétben a britekkel, ahol egy idegen észre sem vészi az elején, hogy udvariasan elküldtek a fenébe, a svájciak nem élnek burkolt beszólással a legtöbb esetben." Ezen olyan jót vigyorogtam, mert annyira igaz és jellemző az angolokra.

Bebbi 2014.09.17. 07:45:53

Nekem is tetszett az iras, tovabbi sok-sok szep evet kivanok Nektek Svajcban! :-)

Es szerintem is ez a kulcsa mindennek, hogy ugyan egy-egy szabaly furanak tunhet, de megis ettol az egesztol mukodik Svajc ugy, ahogy. Ezt meg nap mint nap lehet erezni, hogy igenis mukodik. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 07:47:03

Mondjuk azt is hozzá kell tenni, hogy a svájciak gondolkodása, fantáziája meglehetősen fapados. Én ezzel sokat küzdök a mindennapokban.

adg 2014.09.17. 07:52:27

Jo leiras, elvezet volt olvasni. Koszi

Meg kell allapitsam, Svajc tokeletes ellentete Ausztralianak.

"Sok külföldi értetlenül áll a dogmatikus szabálytisztelés előtt – sokan nem veszik észre, hogy pont emiatt olyan élhető az ország," Ezzel egyutt pedig ugy velem, hogy Ausztralia meg pont a lazasaga miatt elheto orszag szamomra. A szabalyfetis nelkul is mukodik, ha nem is ugy, mint Svajc. Milyen kulonbozoek az emberek... :)

Szoval Svajc biztos nagyon jo minden szempontbol, de azert meg eleg messze van Albaniatol, bar legalabb domborzatilag hasonlit kicsit, csak nem olyan szep.

Ahatis [DE] 2014.09.17. 08:00:48

Nekem pozitív értelemben véve, továbbra is kicsit furák a svájciak. Nálunk a cégnél a svájci német kisfőnök olyan lelkes átéléssel magyarázta el nekünk az egyébként igen kacifántos bérezési rendszert, hogy az önmagában megérne egy misét. Mikor megkérdeztem egy német kollégát, hogy ő érti-e, mi miért van, csak legyintett és azt mondta, az a lényeg, hogy a svájci érti és hogy a hó végén stimmel a számlára utalt összeg. :D

firg_firg 2014.09.17. 08:06:12

5-10 evig egyeztetnek egy villamosvonalrol?

Akkor mi is jok vagyunk. Nalunk hany evig egyeztettek a negyes metrorol, vagy a nullas autopalyarol? Jo munkahoz ido kell...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 08:09:15

Svájc sikerének a titka hogy 300 éve nem volt ott háború + mindigis oda tömbösítették a gengszterek pénzét (amit megforgattak) + turizmus. A svájciak inkább szerencsések mint baromi okosak. Ugyanilyen mentalitása van a németeknek is, csak őket pl a második világháborúban nullára verték le. Ahogy az osztrákoknál se volt vígszínház az oroszok ott tartózkodása 10 éven át. 1955 től épül szépül az osztrák kapitalizmus!

Egyébként annyira nem kell elszállni Svájctól, a szegénységi ráta pl hasonló mint Ausztriában. Ez érdekes azzal összevetve hogy feleakkora a munkanélküliség. Ha hozzátesszük hogy Svájc munkaerőpiaca tele van nyomva részmunkaidős állásokkal(aranyiában sokkal több mint pl Ausztriában) máris megértjük hogy lehet az hogy sokkal több ember dolgozik mint a szomszédban mégis arányaiban nincs kevesebb szegény. DOlgoznak mégis szegények, mivel keveset keresnek a részmunkaidős állásaikkal! Ez a 3 % os munkanélküliség titka, semmi más. A rengeteg részmunkaidős állás. Pl a svájci mekikben is szinte csak részmunkaidős állások vannak.

A szegénység meghatározása nyugati országokban azért sokkal közelebb van egymáshoz mint mondjuk egy közép afrikai ország esetében ahol nyilván a szegény más minőségben szegény mint Európában.

Szóval én nem vagyok elájulva Svájctól, mint az egyszeri ember aki csak a fizetéseket váltogatja át frankról forintra.

2014.09.17. 08:19:56

@tanato: Jaj. Az a baj, minden politikus csak beszélni tud, de aztán nem történik semmi. Porhintés a köbön.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.17. 08:20:18

Nekem nagyon sok konfliktusom lenne ott.
Nem azért mert nem vagyok szabálykövetöhanem mert nehezen viselem ha illetéktelenek belepofáznak az életembe.
Hamar elküldenék néhány embert a picsába.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 08:23:33

@LittleG.: Nehéz rá válaszolni, "érezni" kell.
Egy példa: ha most azt mondom neked, hogy péntek délután 3-kor ott vagyok nálad, akkor nagy valószínűséggel nem fogsz visszakérdezni. Itt nem elég ennyi, hanem ezt hosszan körmondatban kell elmagyarázni. És még akkor is fennáll a visszakérdezés lehetősége.
Megtanulnak egy adott dolgot, ha valami sz@r kerül a palacsintába, akkor baj van, nem tudják megoldani.
Mindenhez kell Muster (minta). Nélküle nem szoktak dönteni.

Din Serpahis 2014.09.17. 08:27:57

Erdekes, en eddig azt tapasztaltam, hogy nagyon is erdeklodoek. Amikor lakast kerestem, a svajci kollegina rendszeresen erdeklodott, hogy allok, meg tanacsokat is adott, hogy hol/merre erdemes keresgelni.

A befogadasrol / elfogadasrol meg egy szemelyes tortenet: Amikor kijottem, megallitott a hatron egy eleg bumfordi vamos, zord pofaval erdeklodott, hogy megis mi a fenet akarok svajcban, mikozben felturta az egesz kocsit.
Mondtam, hogy kaptam munkat, jovok dolgozni. Jo, akkor mutassam a szerzodest. Odaadtam, elvitte, aztan amikor jott vissza mar tele szajjal vigyorgott meg baratsagosan mondta, hogy vigyazzak, mert utepites van, es nem ott kell felhajtani az autopalyata, mint egyebkent....

Din Serpahis 2014.09.17. 08:27:57

@házelőtthinta: Hat, ha most igy egymas melle rakom a svajci meg az egykori osztrak fizetesi papirjaimat, en elvagyok :)

2014.09.17. 08:32:06

Nekem tetszik a leírás alapján Svájc, aztán lehet, hogy a valóságban meg nem is olyan jó ez a túlszabályozottság. Abban mondjuk biztos vagyok, hogy jobb mint az itthoni "ne pofázzál bele, mert nekem mindent lehet" mentalitás.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 08:35:42

@Philosoraptor: Ezt a szabályozottságot nem érzed a bőrödön.
:)

2014.09.17. 08:38:21

@házelőtthinta: Szerintem meg volt eszük, hogy kimaradtak a nagy világégésekből, és nem kellett újjáépíteni a teljes infrastruktúrát, amit a háborúban általában teljesen leszoktak nullázni.

Ami a gazdagságukat illeti, általában elfelejtik megemlíteni, hogy mekkora szerepe is van a náci aranynak és egyéb pénzmosással összeköthető műveleteknek. Erről nem szívesen beszélnek a bankok.

Bbogas 2014.09.17. 08:52:47

Nagyon jó írás, csak a "beintegrálódtunk" csípte a szememet. Ez olyan, mint a tradicionális hagyomány, a preventív megelőzés, a szétszeparálás vagy a nukleáris atomerőmű :)

Bbogas 2014.09.17. 08:52:52

A túlszabályozottság valóban idegesítő tud lenni, de ha arra gondolok, hogy ilyen keretek között nem kellene felhúznom magam azon, hogy

a szomszéd vasárnap reggel fél nyolckor flexel
a hetek óta le nem nyírt füvű udvaron burjánzik a parlagfű
a postás megint nem a ládába, hanem az udvarra dobta be a leveleket

Ilyenek.

Herr Géza 2014.09.17. 09:23:56

Good Morning / Grüzi / Guten Morgen stb.! Már a beharangozót olvasva tudtam, hogy ma mi fog "fájni"...
Farral való beállás a falhoz....
Aki már látott csilivili irodaházat, a ház elött közvetlenül parkolókkal és a parkolókiosztásnak megfelelöen szép fekete nagy foltokkal a fehér falon, az pontosan tudja, hogy ez a "szabály" nem hülyeség és nem macera. A németeknél dettó megvan ugyanez, sok nyilvános helyen táblák is vannak a falon kb. "Kérjük, hogy a vakolat kímélése érdekében csak orral a fal felé parkoljon..." típusú szöveggel. Söt nem csak a falról van szó (oké, ez mélygarázsban nem játszik), de föleg a korábbi nem annyira klímás világban képzeld el, amikor egy irodaház nyitott ablakai alatt közvetlenül beröffented a dízelt és pont az elsö adag dúsan trutyis levegö direktben száll be az ablakon az ott dolgozók orra alá. Tök rendben van a szabály... Érdekes módon bennem soha nem merült fel, ha pl. tábla híján bárki idegen szólt volna ilyesmi miatt, hogy mi a f@sz közöd van hozzá... Inkább megköszöntem...
Fúrás, faragás, fünyírás, flexelés, stb. vasárnap: abszolút no go. Erre is csak azt tudom mondani, hogy az ember hajlamos mindig csak a szük, önzö egyéni érdekeit nézni. Ha nekem kell vasárnap gyorsan flexszel összedarabolni fél tonna vasat, akkor ugye mi köze hozzá, hogy mit csinálok. Ha délig aludnék, akkor meg a k. anyját a szomszédnak, hogy pont most kell neki flexelnie....
Itt szabály van, cserébe vasárnap csönd van. Otthon megörjített, amikor este tízkor az egyik szomszéd flexelt, a másik füvet nyírt, a harmadik a csuromvíz lombot tüzelte volna el, vasárnap reggel fél hétkor már dettó, mindezt részben olyan emberek, akik egész héten reggeltöl estig otthon voltak (pl. nyugdíjasok).... És ha szóltál, hogy oké, de legalább ne fél hétkor, akkor még te voltál a köcsög: "nehogyámmmá' te mond meg nekem, hogy mit mikor csináljak"...
Én a magam részéröl komfortosabban élek ebben az "agyonszabályozott" országban és meg tudom oldani minden probléma nélkül, hogy ne vasárnap flexeljek.... :))))

nyuszigonosz 2014.09.17. 09:28:12

Tetszik a poszt, jó volt olvasni.

Herr Géza 2014.09.17. 09:30:01

@diggerdriver: Hát ez az, nem "illetéktelenek" pofáznak bele, hanem a legilletékesebbek (szomszédok, embertársaid, etc.) Vagy az "illetékes elvtárs" csak valamilyen hatóság lehet ? Nem belepofázik az életedbe, hanem felhívja a figyelmedet bizonyos normákra, szabályokra, amiket te állítólag ugye betartasz. Ha betartod, senki nem fog belepofázni.... :)))

Taxomükke (UK) 2014.09.17. 09:34:08

@diggerdriver: Csak az a baj, hogy ok ugy gondoljak, illetekesek... En is maradok inkabb a seggemen.

Herr Géza 2014.09.17. 09:37:39

Még egy dologgal vitatkoznék, aztán nem kötözködök többet a különben tényleg jó poszton:

"Az árnyoldalhoz azért hozzátartozik, hogy a bankszektor velejéig korrupt, dollármilliárdos büntetéseket fizetnek a nagyobb bankok adócsalás, illegális pénztranszferek, pénzmosás segítése miatti vádakban – emellett a nagyobb bankárok hatalmas bónuszokkal és nagyobb következmények nélkül túlélték ezeket a botrányokat."

Az adócsalás, pénztranszferek, pénzmosás segítése stb. az messze nem korrupció. Azok teljesen más kategóriák és ilyen szempontból bizony Svájc pont, hogy nem a korrupció fellegvára, söt.....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 09:38:30

Minap új lakók költöztek a szomszédba. A közös helyiség (mélygarázs) folyosóján elejtettek egy virágcserepet, amiből kifolyt a föld. Szépen ott is hagyták. Ezen a folyosón rajtuk kívül még további 3 család közlekedik. Takarítás évente, júniusban.
Kvázi, ha ők nem seprik össze, akkor a következő lehetőségek vannak:
- ott marad jövő júniusig,
- valaki összesöpri (szerintem én leszek),
- valaki szól nekik.
Jogosan szólnának nekik vagy nem?

nyuszigonosz 2014.09.17. 09:42:53

@svájci sapka (ch): Perszehogy jogosan. Én szólnék nekik.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.17. 09:44:25

Na pl Svajc jo hely lehet :) Edesapam meselte mindig, hogy amikor autokat hoztak be Svajcbol, meg ifjukoraban, akkor mennyire erezni lehetett ezt a "minden patika tiszta es mukodik" erzest. No meg, hogy tenyleg csak azt szerettek, aki valamilyen formaban jo volt nekik, (pl fizetett a leselejtezett autoikert, vagy elvitte onkoltsegen) es a nemeteket borzalmasan leneztek.

Herr Géza 2014.09.17. 09:45:51

@svájci sapka (ch): Kérdésed költöi....:)))
De van még egy "gyáva" módi is: szép cirkalmas cédula a postaládájukba. Na erre viszont én is azt mondom, hogy "f@szság". Velem ne levelezzen, hanem csöngessen be, és mondja a képembe. Nem fogom orrba vágni, söt ha igaza van, akkor restellkedve elnézést kérek.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.17. 09:49:29

@svájci sapka (ch): siman szolnek nekik. Nekunk az uj lakonk ledobalta a hungarocellt az ablakabol a kertunkbe. Szepen kitettem az ajtoba neki egyenkent :D Kovetkezot mar bevittem volna a lakasaba, de lejott bocsanatot kerni :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 09:50:05

@Herr Géza: Na, igen. Sajnos, sokan nem merik felvállalni, inkább bedobnak egy cetlit.
Nálunk is kiderült, ki volt a névtelen cédulás a parkoló miatt. :D

KaMon 2014.09.17. 09:54:57

Nálunk Bern környékén a "hétköznapi" szemetet az üveg kivételével bármikor ki lehet dobni. Csak az üveget tilos éjszaka illetve vasárnap. Azt pedig, hogy pl. a feleslegessé vált bútort egy adott hónapban mikor lehet kitenni, valóban szükséges szabályozni.

A mi autónkon több, mint 1 évig volt magyar rendszám. Az 1 éves tartózkodásunk közelettével kértünk a rendőrségen egy kis hosszabítást, mivel 1-2 dolgot szerettünk volna az autón megcsináltatni a vizsga előtt. A legnagyobb természetességgel adtak fél év haladékot, amit nem is használtunk ki.

KaMon 2014.09.17. 09:56:12

bocsi közeledtével :)

Din Serpahis 2014.09.17. 09:59:49

@Philosoraptor: A bankszektor reszesedese a svajci gdp-bol kozel sem akkora mint azt sokan hiszik - A pontos adatra nem emlekszem, de olyan 10-20 szazalek kozott lehet.

A Hitech meg az IT legalabb ugyanekkora hanyadot hasit ki.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 09:59:49

@Din Serpahis:

Nem minden a pénz körül forog. Remélem te se szaladgálsz át a csóró Ausztriába/Németországba kajáért/szolgáltatásokért :) Egyébként mivel magasabb a bérszínvonal nyilván te is jobban keresel, még az is lehet hogy reálértéken is jobban. Az egyszerű 2500 frankot(lohncalculator.ch val számoltam, úgyhogy készpénznek is veheted ezt az összeget) kereső st galleni takker szerintem nem él jobban mint az osztrák takker. De lehet persze úgyis felfogni hogy az előzőnek több fillér marad hó végére így Ausztria egy szar, Svájc meg az etalon. Azt nem szeretem mikor kiköltöznek Ausztriába, észreveszik hogy hümm, jó kis élet ez, de Svájcban még több üveggolyót adnak ugyanezért, továbbmennek, aztán már Ausztriára is elkezdenek köpdösni Magyarország után....

DieNanny is ezt tette. Összehasonlította az osztrák óvónői "éhbért" (nettó 1700 euró) a svájcival (nettó 3400 euró).Ja. Lehet kétszer annyi, de azért finoman meg kellene jegyezni azt is hogy "kicsit" drágább ország is Svájc. A lényeg meg amúgyis az hogy az osztrák óvónő is meg tud élni.

@Philosoraptor:

Nem nekik volt eszük, csak senkinek nem volt érdeke szétbombázni/bevenni az ékszeresdobozt, ahová fel voltak halmozva a vagyonok. Szerinted a harmadik birodalom hány óra alatt rohanta le volna Svájcot ha azt akarta volna? Földrajzilag se jelentős. Kicsi, tele hegyekkel meg tehenekkel. :D kinek kellett volna?

Józsi01 2014.09.17. 09:59:49

Érdekes, jó írás!!
De a svájci gazdaságtól, gazdagságtól nem kell hasra esni. Azért a svájci jólét nagy részét a bankokban tárolt döbbenetes nagy anonim pénzek után járó kezelési költség, kamatadó, stb.... teszi ki.
A svájci gazdaságnak vannak nagyon is húzó ágazatai gyógyszeripar, CNC megmunkáló központ gyártás és precíziós gépekkel gyártott termékek.
Nekik az a jó, hogy van nemzeti cégeik, akik a válság ellenére otthon megtartották a munkahelyeket, míg a rabszolga piacokon (köztük mi is) szépen kirugdosták az embereket.

Erről az áradozásról az jut eszembe, hogy mindenki a római, de legfőképp az Athéni demokráciát csodálja. Csak azt felejtik el, hogy a bennszülött lakosság 10X-se rabszolga volt és az elnyomóik hóbortjai szerint éltek, dolgoztatták őket. Ha kicsit belegondolsz most is ez megy. A rabszolga országokba telepítik ki a veszélyes üzemeket, a nehéz fizikai munkával járó műveleteket. Míg a szoftveres rész náluk marad, nem mintha itt nem tudnának megírni egy nyamvadt programot, csak nem engedik.

Bocsánat elkalandoztam.

Még egyszer nagyon élvezetes írás volt. Áldást, békességet kívánok a szerzőnék és találja meg nyugalmát, boldogságát ott a messzi hegyekben.

Din Serpahis 2014.09.17. 09:59:49

Hinta le fog *****ni, hogy megint Ausztriat csepelem, de jojjon egy osszehasonlito tortenet.

Ausztriaban van olyan, hogy negy honap utan meg kell igenyelned egy tartozkodasi engedelyt, Ez Becsben ugy tortenik, hogy reggel 7kor beallsz egy 500 meteres sorba, valamikor 11kor sorra is kerulsz egy olyan nonel, aki csak nemetul beszel, becsengetsz egy csomo penzt, aztan a papir amit elvileg kuldeniuk kellene honapokig nem erkezik meg...

Svajcban a work permit ugy nez ki, hogy bemesz reggel 8ra, allnak elotted ketten, pontban 8kor nyilik a kapu, bemesz, nagyon aranyos kislany megerdeklodi, hogy nemetul, franciaul, esetleg angolul ohajtasz e kommunikalni vele, 10 perc alatt kitolt mindent, mehetsz haza.

Marha burokratikus orszag, folyamatosan lekovetnek, hogy mit, hogyan csinalsz, viszont a rendszer egyuttal segit, meg vezet. Peldaul a work permit megerkezese utan par nappal mar ott figyel a level, hogy ugye tudod, hogy harom honapon belul egeszsegbiztositast kell kotnod, es ehhez ezt meg ezt kell tenned. Aztan hamarosan jon egy masik, hogy ugye tudod, hogy 1 even belul svajci jogsit kell csinaltatnod, jo, tudjuk, hogy addig meg sok ido van, de azert itt egy igenylolap, ha el akarod intezni.

Amugy meg nagyon udvariasak meg kedvesek, szoval valahogy nem erzem ezt az egeszet nyugnek.

Kaksi Kapitány 2014.09.17. 09:59:49

Az jo, itt UK-ben altalaban azzal kezdodik hogy honnan jottel. Ez legtobbszor harom formaban tortenik:

1. Az intelligensebbek megkerdezik honnan jottel.

2. A legtobb seggfej megkerdezi hogy lengyel vagy-e. Ez mar eleve diszkriminativ mert barhonnan johettem europan belul. (akcentus meg csak nem is hasonlo). Kb olyan mint egy indiait lepakisztanizni vagy koreait lekinainzni.

3. A legparasztabbak pedig egyenesen eldontik hogy lengyel vagy es megkerdezik pl hogy milyen az ido lengyelben. Valasz fingom sincs ugyanis sohasem voltam ott. Ezutan altalaban megindul a talalos kerdes amit nehany ujabb offenziv (roman, bulgar, litvan) talalgatas utan feladnak es megkerdezik honnan jottel.

Ahatis [DE] 2014.09.17. 10:09:27

@házelőtthinta: Hinta kérlek ne vedd rossz néven, de szerintem te az a típusú ember vagy, aki soha senkitől/semmitől nincs elájulva.

Herr Géza 2014.09.17. 10:09:50

@Kaksi Kapitány: "Ezutan altalaban megindul a talalos kerdes amit nehany ujabb offenziv (roman, bulgar, litvan) talalgatas utan feladnak es megkerdezik honnan jottel."
:))) Ami úgy nagyjából jelzi is az európai fontossági listán elfoglalt helyünket is.... :)))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 10:17:15

@Din Serpahis:

A tartózkodási engedély megszerzése nekem itt is kb 15 perc volt. Megsúgnám a titkot : Svájcban nincsenek nagyvárosok:) Bécs meg nagyváros. A legnagyobb svájci város tudtommal Zürich. Bécs annál is kb négyszer-ötször nagyobb. Érthető hogy nagyobb sor lesz. Ez nem Ausztria hibája, meg nem az következik belőle hogy itt nem tudnak normális rendszert kitalálni. Sok ember van egy helyen, ennyi az egész. Nagyvárosokban ez van.

Grazban nincs sor! Miért? Mert kisváros! Ilyen egyszerű. Nem az álomszerű Svájc csodálatos rendszerének köszönhető hogy nincs nagy sor, hanem annak hogy nincs nagyvárosuk. Ez ilyen egyszerű.

Meg azt se értem hogy milyen becsengetett csomó pénzről beszélsz. 15 eurót fizettem érte ha jól emlékszem. A papír meg azonnal kész volt.

Szóval mielőtt élből leszóljuk Ausztriát gondolkozzunk hideg fejjel és mérjük fel a dolgot széltében hosszában. Mindennek megvan az oka.

Herr Géza 2014.09.17. 10:17:39

@Din Serpahis: "Svajcban a work permit ugy nez ki, hogy bemesz reggel 8ra, allnak elotted ketten, pontban 8kor nyilik a kapu, bemesz, nagyon aranyos kislany megerdeklodi, hogy nemetul, franciaul, esetleg angolul ohajtasz e kommunikalni vele, 10 perc alatt kitolt mindent, mehetsz haza."
Nana, délen Tessinben (Lugano) az aranyos kislány mosolyogva Bon Giorno-zik, majd elédtolja a csak és kizárólag olasz nyelvü ürlapot és kérdésedre sajnálkozik, de se németül, se angolul (pláne) nem tud (mondjuk a franciát nem próbáltam...). Semmit nem tölt ki helyetted, de a mosoly és kedvesség megvan nála is. (Mondhatnánk úgy is, hogy mosolyogva küld el a pics@ba...) Ez is Svájc, némi olasz bürokráciával turbósítva.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 10:20:11

@firg_firg: ha ahhoz méred, hogy utána hány évig használják..

Herr Géza 2014.09.17. 10:21:49

@házelőtthinta: "Érthető hogy nagyobb sor lesz. Ez nem Ausztria hibája, meg nem az következik belőle hogy itt nem tudnak normális rendszert kitalálni."
De, az következik belöle. Értelemszerüen egy majd kétmilliós városban (pláne fövárosban) nem annyi hivatali kapacitást kell/kellene létesiteni, mint egy stájer hegyifaluban. Például.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 10:21:52

@házelőtthinta: múltkor már megbeszéltük, hogy az utolsó 1846-ban volt. nem figyeltél.

Herr Géza 2014.09.17. 10:24:26

Azért figyelitek Hintát ? Ausztria vs. Magyarország : 0:1, Ausztria vs. Svájc: 1:0... :))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 10:26:30

@Herr Géza: ezeket a szabályoknak azoknak találták ki, akik nem érzik az együttélés szabályait.

2014.09.17. 10:27:54

Hat nem tudom, ez alapjan a poszt alapjan sem lesz Svajc az almaim helye. :) Emlekszem, eloszor 1990-ben es 1991-ben voltam kint 2-2 hetet Baselben rokonoknal, akkor maga volt a paradicsom. Ez volt az elso tapasztalatom a rothado nyugatrol. :) Ehhez kepest 2 eve Zurich es Basel is nagy csalodas volt. Lehet, hogy csak az emlekek szepitettek meg a multat, de az 1990-es Basel es a 2012-es mintha nem is egy bolygon lett volna. :( Zurich pedig meg rosszabb...

De amugy valami iszonyatos informatikus-hiany lehet arrafele, mert lassan 2-3 hetente kapok allasajanlatot a Xing-en Svajcbol.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 10:31:30

@házelőtthinta: ezt az utolsó két mondatot tűzd ki a monitor fölé magadnak:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 10:31:47

@Herr Géza: Ki kell jelenteni, hogy Svájc egy fostalicska hely, és csak a hülyék jönnek ide (hinta kedvéért magunkat is beleértve).
:)
Csak akkor miért látok egyre több magyar rendszámű autót?
Hm...

2014.09.17. 10:37:55

@svájci sapka (ch):

Jol emlekszem, hogy te HR temakorben mozgolodsz? Ha igen, akkor erdekelne, hogy mennyire altalanos Svajcban, hogy a Xing-en keresnek meg embereket, es mennyire kell/lehet ezeket komolyan venni? Az utobbi idoben mar ott tartunk, hogy ha nem valaszolok, meg egyszer ramir a HR-es, hogy nem tudja, megkaptam-e, es hogy tenyleg nem erdekel a csodalatos lehetoseg, amit kinalna? Ez nekem kicsit fura...

nyuszigonosz 2014.09.17. 10:38:36

@Babette.: Az olyanok meg sokan vannak. Ezért kellenek szabályok .

2014.09.17. 10:38:53

@Din Serpahis: Nah jó, de azért mennyi pénz keringhet a svájci bankrendszerben...

2014.09.17. 10:39:55

@Herr Géza: Akkor milyen kategória a pénzmosás? Az nem illegális, ha a bank csinálja? :S

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 10:43:32

@norvég kém [Hu/At]: Bizonyos területeken (IT, Eü.) lasszóval fogják az embereket, annyira nagy a szakemberhiány.
A "vadászatnak" két oka van: vagy kimerülőben a tartalék, vagy már konkrét melóra keresnek embert. Előző esetében ez ugye nem sok mindent jelent, csak bekerül a potenciális érdeklődők köré az ember. Ha "zaklatnak", akkor utóbbiról lehet szó.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.17. 10:46:11

@Herr Géza:
Teljesen igazad van.
Csak én nem türöm hogy igazad legyen.
:))))))))))))))

2014.09.17. 10:46:53

@házelőtthinta: A németeknek nem volt érdeke, természetesen ezért nem vették be. Pont a múltkor olvastam, hogy a svájci bankok is tevőlegesen hozzásegítették a nácikat pl. kemény valutához, tehát tulajdonképpen ők is hozzájárultak ahhoz, hogy folytatódjon a háború még jó sokáig.

Szóval szvsz nem kellene mosdatni a svájci bankokat, elég sok közülük együttműködő volt a nácikkal, mert ők is "jól jártak". Ahogy pl. a Vatikán sem szívesen emlékszik a nácikkal kötött barátságukra. Persze nem azt mondom, hogy Svájc csak a bankjainak köszönheti a gazdagságát, de iszonyú pénzek maradtak bent a bankokban a háború után.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 10:50:22

@Philosoraptor:
ez off, de erről eszembe jutott a wall street farkasa c film svájci bankos történetszála:))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 10:51:36

@Babette.: A filmekben mindig előkerül egy svájci bankszámla.. :D

2014.09.17. 10:52:48

@Herr Géza: Az a lényeg, hogy nem jó a rohadó nyugaton élni, de azért még mindig jobb, mint Mo.-n. Persze ezt csak halkan szabad kimondani, mert jönnek a fanatikus magyarok, akik leüvöltik a fejedet, hogy miért köpködsz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 10:53:05

@svájci sapka (ch): valamikor fiatalkoromban volt egy sorozat svájci banki nyomozókról. olyan esetekben nyomoztak, amikor bennragadt valami számla vagy széf a bankban, a tulajdonosa meghalt, vagy eltűnt satöbbi.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 10:53:42

@Herr Géza:

Graz nem stájer hegyifalu szerintem. 300 ezres város. Bécsben meg nem tudom mi van. Nyilván megy a spórolás a munkaerővel a hivatalokban is. Igazából szerintem tök irreveláns ezzel példálózni. Nem mindennapos. Egyszer kell kb bemenned intézni ezt. Továbbra is tartom hogy nagyságrendekkel egyszerűbb ezt kisebb városokban megszervezni, ahogy Grazban is meg tudják.

Nem 1:0 Ausztriának csak nem szeretem mikor az van hogy az ember fia álmodozott az osztrák legelőkről, majd kimenve kapott egy lehetőséget még több üveggolyó megszerzésére a fekete nemesség hazájában (Svájci) és onnantól ahol tudja ott szidja Ausztriát.

A helyi fizetések vásárlóereje egyébként nem sokkal nagyobb Svájcban mint Ausztriában. Linkeljek róla hivatalos adatokat vagy elhiszed anélkül kedves Serpahis? Mert szeretik a neten hangoztatni hogy a két atomgazdag európai ország (Svájc, Norvégia) annyival gazdagabb mint pl Németország hogy ihajj csuhajj. Le kéne már rántani a leplet erről a két fenevadról is lassan :) Mikor érkezik már egy szaftos melós írás Zürichből? Esetleg Trondheimből? Nem arról hogyan él a hegesztő meg a rendszergazda, hanem hogy hogyan él a takker meg a bureszforgató.

@svájci sapka (ch):

Nem írtam ilyet. Egy gazdagabb nyugat-európai ország. Szerintem Ausztria ikertestvére. Az zavar mikor köpködnek még Ausztriára is onnan, mintha valami vadkelet lenne. Slusszpoénként meg átjárnak vásárolgatni Ausztriába/Németországba :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 10:54:52

@svájci sapka (ch):

meg az is zavar mikor úgy akarják feltüntetni Svájcot, mintha ott tolonganának az éhező németek meg osztrákok a határon csillogó szemekkel. Vagy most akkor mi legyen?Költözzön 80 millió német oda, mert Serpahis szerint Ausztriában/Németországban szarul fizetnek? :D ez milyen logika már?

Egyébként annyira releváns infókat adtatok nekem eddig Svájcról hogy magamtól utána kutatva tudtam meg hogy a "kuli"szektorban szinte csak részmunkaidő van. A mekiben is. Szóval jó lenne ha jönne egy ember aki tényleg Svájcban DOLGOZIK / Segédmunkás és leírná hogyan él a mindennapokban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 10:54:52

@svájci sapka (ch):

Most jön az 1 millió dolláros kérdésem : ha Svájcban ennyivel jobban élnek mint pl Németországban akkor hogyhogy nem költözött oda még elég eü / it dolgozó pl Németországból?(te írod hogy hatalmas hiány van a két területen) Egy apró alpesi országról beszélünk... csak nem arról lehet szó hogy esetleg nem akarnak ott élni?

nosuti 2014.09.17. 10:57:48

@svájci sapka (ch): @Philosoraptor: igen, épp ezt akartam írni, hogy igaz csak 3,5 hónapja vagyok Genfben de nem sokat lehet érezni a mindennapokban ezt a szabalyozottsagot. Mondhatni vígan elvagyok :))
Az erkelyek tele vannak mindenfélével, zászlókkal, növénnyel es butorral. A vonat tényleg csak ritkán késik. Nem tapasztalok hatalmas tisztaságot az utcákon, van kutyaszar es szemet is. Nekem főképp az a bajom, hogy nem tudom ki a svájci :) a szomszédom is venezuelai, egyik kollégám sem svájci. Eddig én főképp csak kedvességgel találkoztam idegenektől, senki nem szólt meg hogy ezt ne így hanem úgy.

Sesamelmo (Q) 2014.09.17. 10:59:33

Jó volt olvasni, köszi.

@Herr Géza: orral/farral való beálláshoz. A kipuffogós megközelítésre sosem gondoltam. Nem is szolt meg senki. Viszont orral elindulni általában könnyebb, a KRESZben is volt/van valami ilyesmi vagy tanitottak ilyet, hogy állj be farral, mert akkor ha baj van akkor gyorsabb elindulni... Ezzel persze lehet vitatkozni.
A parkolonkba farral állok be, ahogy a legtöbb ember, de nincs kipuffogo nyom a falon. De ezentúl gondolok erre is. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 11:01:25

@Babette.: Most, hogy mondod, valami rémlik.
@nosuti: Azért itt is akad bunkó. :) Összességében azonban ez egy élhető, nyugodt kis ország.

2014.09.17. 11:02:16

@svájci sapka (ch):

Koszonom! Csak fura, mert el nem tudom kepzelni, hogy foleg most, a keleti nyitas utan, ennyire lasszoval kell fogni a szakembereket. Masik oldalrol meg korlatozni akarjak a bevandorlast... Ez nekem valahol ellentmondas, es tenyleg nem ertem...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 11:03:54

@norvég kém [Hu/At]: A bevándorlást szabályozni akarják, DE!
A hiányszakmákban dolgozók eddig is, és ezután is nyitott kapukat találnak.

2014.09.17. 11:05:24

@Babette.:

Varjal, ezt most at kell gondolnom... Ize, azt hiszem egyiket sem, mivel nem igen szeretnek Svajcba koltozni (hozzateszem, mindig van az a penz, de annyit meg eddig sajnos nem ajanlottak nekem, mert ahhoz keves vagyok :D ), igy inkabb csak ertetlenul allok a jelenseg elott. Bevandorlas korlatozasa, letelepedes megnehezitese vs. egeto szakemberhiany... Fura, na...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.17. 11:05:27

@Kaksi Kapitány:
Nálam volt hogy fogadást kötöttek hogy honnan jöttem.
Egyik sem nyert.

tanato 2014.09.17. 11:07:12

@tanato: Az eü.ka tasztrofális szakemberhiánnyal küzd nemcsak itthon hanem pl. Svájcban és Németországban is pl.Mint ahogy belinkeltem fent.Viszont mint írják már kimerülőben vannak a kelet-európai tartalékok is.Ugyanis akik tudtak,akartak már elmentek,már csak csöpögnek az újonnan végzettek közül.Nincs mese növelni kell a képzést bárhogy fáj is minden kormánynak akár itt akár ott.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 11:08:12

@tanato: Igen, ez így van. B2 itt is kell. De gyakorlatilag mindenkire, aki az eü-ben dolgozik lecsapnak. Én pont most küzdök a diplomám honosításával. Jóformán semmit sem találtam, bezzeg ha eü-s lennék. :) Nekik le van írva lépséről-lépésre minden. A netes felületen külön "fül" van számukra.

adg 2014.09.17. 11:30:56

@Sesamelmo (Q): arrol nem is beszelve, hogy szuk helyre, vagy keskeny utcaban, parkolohazban sokkal konnyebb farral beallni.

Mai autok mar annyira nem kormolnak. Ablak alatt viszont tenyleg van benne igazsag.

Muscari 2014.09.17. 11:34:36

Erdekes poszt volt, Svajcrol csak annyit tudok, amit itt a blogon osszeszedtem.
Turistaskodni barmikor mennek, a hegyek, meg a kis hegyi falvak gyonyoruek, ugyhogy egyszer majd sorra kerul.
Addig is irigylem az ott elok kilatasat.

Hogy elni tudnek-e ott? Fene tudja. Nem hiszem, hogy annyira nehez ezeket a szabalyokat betartani, viszont cserebe az utcak tisztak, minden szep es rendezett. Annyira nem lehet rossz :-)

adg 2014.09.17. 11:34:52

@Jani haverja: dehogyis. Csak vicceltem.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 11:38:10

@tanato:

Az osztrák fiatal orvosok viszont valóban menekülnek Ausztriából. Tanulság? Attól hogy valaki arra tette az életét hogy embereket gyógyítson még ugyanolyan mint a többi ember és ugyanúgy harap a több pénzre. Csak akkor azt nem értem hogy ha pl menekülnek innen Svájcba az orvosok, meg Németországból is, meg úgy általában mindenhonnan akkor mégis hová megy ez a rengeteg eü dolgozó hogy mindenhol hiány van? Döbbenet. Vagy csak arról van szó hogy tovább élnek ugye az emberek és nem követi a lépést ezzel az eü dolgozók kitermelése?

@norvég kém [Hu/At]:

Mindjár linkel neked pár bérpapírt Serpahis és meggondolod magad :) ha nem lenne itt a családom és kapnék 40 órás melót a mekiben én is szívesen forgatnám st gallenben a burit. Változatosság gyönyörködet. Utána meg jól írnék posztot arról is :)))

Din Serpahis 2014.09.17. 11:38:10

@házelőtthinta: Nem szoktam atjarni, akar a fene 120 km-et vezetni csak hogy bevasarolhasson. Jo, huzom a szam, amikor megveszem a rohadek draga marhahust, de belefer.

Nekem amugy semmi bajom Ausztriaval, kimondottan jol ereztem magam Becsben, de az objektiv tenyeket nem lehet letagadni.
Brutalis merteku a bevandorlas, es szimplan lenyomja a bereket, amik folyamatosan csokkennek.

A megtakaritasaim havi osszege a magyarhoz kepest dupla volt, de ehhez rettento puritan eletvitelt kellett bevallalni. Itt meg kb hatszoros, es ezt ugy, hogy kb mindent megveszek, amihez kedvem van.
Na, ez a kulonbseg.

Mr. Bingham 2014.09.17. 11:38:18

Köszönöm a sok pozitív komment, nem is értem, én 10:1 arányban vártam a fikázást. Kellemes csalódás, köszönöm!

A háborúk hiánya, és a korrupt (adjatok jobb szót, ha van) bankszektor hozzajarult a sikerhez, de sokkal kevésbé mint sokan gondolják (a pénzügyi szektor 12%-a a GDP-nek) . Lesz majd post a svájci gazdaságról is, csak rá kell szánjak egyszer 1-2 napot.

Amit írtam, azok kiragadott példák, nincs rendőrállam feeling. 2 hét nyaralás után mindig örömmel jövök vissza, király volt nyaralni, de végre minden működik megint és nyugi van.

A megélhetésről is fogok majd írni, igen, a jövedelem nagyon magas, de a megélhetési költség kb. végtelen egy nagyobb városban.

Igen, nagyon sok külföldi van, kell, és jön, egyszer erről is külön és részletesebben.

Én a beintágrálodni-ra nem tudok jobb szót, az igekötő a befejezettséget jelöli, segítsetek, ha van jobb!

Köszi, hogy elolvastátok, és írtatok kommenteket!

Muscari 2014.09.17. 11:39:04

@tanato: ismeros leanyzo apolonak tanul a pecsi egyetemen. Ha megvan a diplomaja, mar jon is kifele, lesz hozza egy elfogadhato nyelvtudasa is.
Mit veszithet? Csak Magyarorszag veszit.

tanato 2014.09.17. 11:39:29

@svájci sapka (ch): Nincs mese Svájcnak is invesztálnia kell az orvos és egyéb eü.-dolgozó képzésébe ,növelni kell a képzendők létszámát bárhogy fáj is,kimerülőben a kelet.európai tartalék.

tanato 2014.09.17. 11:41:25

@Muscari: Úgy-úgy, rengetegen mennek azért még a fiatalok közül arányaiban .Hamarabb kellett volna gondolkodnia ebben az ügyben az elmúlt összes kormányzatnak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 11:43:49

@tanato: Bizonyára a döntéshozók mérlegelik, hogy mi éri meg jobban. Múltkoriban megnéztem egy oldalt, gyakorlatilag minden betegség orvosolható magyarokkal. Fogdokiból majd harmincat találtam.

adg 2014.09.17. 11:43:58

"Mit gondoltok, milyen lenne a fogadtatása egy ukrán vagy macedón vállalkozónak, aki magyarul folyékonyan, de akcentussal próbálkozna hasonlóval Magyarországon?"

Nekunk volt egy ukran kuncsaftunk meg otthon. Alig beszelt magyarul, volt egy kis csinos utanfutoja, o tolmacsolt, ha elakadt a srac. Nem volt semmi baja a magyarokkal, valami it-s szolgaltato cege volt. Es remekul ment a bolt, nem folytotta meg a gyulolet.

adg 2014.09.17. 11:46:08

meg az elozohoz. Volt egy cseh geodeta kollegank is, aki magyarorszagra nosult. Jol beszelt magyarul, de durva akcentussal. O sem panaszkodott sose.

2014.09.17. 11:46:36

@Din Serpahis:

Ha nem indiszkret a kerdes, egyedul vagy, vagy csaladdal?

De amugy meg megkockaztatom, hogy meg igy sem igen tudod uberelni a Becsben dolgozni es Sopronban lakni verziot... :) Mar ha azt veszed alapul, hogy ugyanabban a pozicioban dolgozol Becsben es Sopronban laksz, vagy dolgozol Svajcban es kint elsz. :)

2014.09.17. 11:51:35

@tanato: Igen, meg azért kellenének a képzésekre emberek is. Azért nem egy menő szakma az ápolónővér. Elég kemény meló, sőt mondjuk úgy, hogy inkább hivatás.

nosuti 2014.09.17. 12:01:45

@svájci sapka (ch): persze lehet szerencsés vagyok.
Nálam a bunkosag az a tömegközlekedés során jön szembe, mert Pesten szerintem az emberek türelmesebbek a fel es leszallasnal ( saját tapasztalat), itt viszont rohannak, hogy legyen ülőhelyuk, beállnak az ajtó közepébe nehogy le tudj szállni. Volt olyan is nem egyszer hogy az ajtó hoz álltam leszállási célzattal es mikor az ajtó kinyílt a mögöttem levő arrébb rakott es kész.
Sokszor viszont segítenek ha látják hogy rohansz a villamosra, megnyomják a leszállás jelzőt hogy a vili ne induljon el

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.17. 12:04:25

Csak jelzem, hogy a bevándorlásellenes UKIP-nek egyetlen megválasztott parlamenti képviselője sincs Angliában. A támogatásuk se nőtt meg ugrásszerűen, mint ahogy a sajtóban olvasható, egyszerűen annyi történt, hogy a neonácoid BNP teljesen összeomlott és az öt-tíz százaléknyi támogatója átment a UKIP-hez.

Bár a BNP is viccesen skizofrén jószág, egyszerre próbálták a barnainges Mosleyt isteníteni és a Battle of Britain toposzát kihasználni, mindezt egy jó adag tudatlansággal megfűszerezve.

Így eshetett meg az, hogy a legutóbbi választási kampányban a poszterre egy olyan Spitfire képét sikerült rakni, ami az RAF 303-as repülőszázadában szolgált. Avagy teljes nevén: 303 Dywizjon Myśliwski "Warszawski im. Tadeusza Kościuszki" :)

svajcineger 2014.09.17. 12:21:49

Hogy diplomatikusak lennenek a svajciak? Hmmm... nekem errol inkabb mas magyar kifejezesek jutnak eszembe.
Tolem egyebkent rendszeresen megkerdezik, hogy honnan jottem, miota vagyok Svajcban, stb.

Muscari 2014.09.17. 12:26:47

@adg [Au, Darwin]: nekunk vannak orosz ismeroseink, nem panaszkodtak.

A masik oldalrol viszont azon a helyen, ahol az egyetemi gyakolratomat vegeztem volt egy perui srac. Tok jol beszelt magyarul, kisebb hibakkal, meg neha leforditott kifejezeseket direktbe, amit mi magyarul tejesen maskepp mondunk.

Na, o kapott a hata mogott, hogy "itt van mar nyolc eve, igazan megtanulhatott volna rendesen magyarul". Mindezt termeszetesen olyanoktol, akik semmilyen nyelven nem beszelnek egy szot sem.

svajcineger 2014.09.17. 12:27:33

@tanato:
Arrol nem is beszelve, hogy a svajci orvosok nem allnak igazan a helyzet magaslatan. Magyarul: eleg sokszor fogalmuk sincs a problemarol. A kulfoldi - kulonosen a kelet-europai - dokik viszont igen megbecsultek. Szivesen valasztanek magamnak en is egy magyar haziorvost, de sajnos a kornyekemen egy sincs. :-(
A multkor hallottam egy interjut a svajci orvosi kamara elnokevel, aki a kulfoldi orvosok svajci munkavallalasarol szolt. A lenyege az volt, hogy Svajcnak tovabbra is igen nagy szuksege van szakkepzet egeszsegugyi dolgozok importalasara, de azert szigoritani kell a felteteleken.Szoval tipikus "sviccer" megoldas: legyen szex, de azert maradjunk szuzek! :-)

Muscari 2014.09.17. 12:32:58

@Püspök utcai gombaszedő: :-)))
Jo, hogy itt vagy, te tartasz a holnapi nepszavazastol? Mert en igen.

Ha kivalnak a skotok nem fog osszeomlani a font, vagy ilyesmitol felni tulzas? Meg tudja egyáltalán mondani ma valaki, hogy ennek milyen hosszútávú gazdasági következményei lesznek?
(vicces a billentyűzet, ezért vannak részben ékezetes betűk)

Mr Long 2014.09.17. 12:42:10

@házelőtthinta: "Pl a svájci mekikben is szinte csak részmunkaidős állások vannak. " Es igy a diakok a tanulmanyaik mellett tudnak dolgozni, penzt keresni.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.17. 12:48:22

@Muscari: Megzuhanni nem a kiválástól fog, hanem a bizonytalanságtól. Ezért nem is annyira a szavazás a kritikus, hanem az utána következő tárgyalások.

Hosszabb távon is a tárgyalásokon múlik minden: mert amit Salmond hisz, az teljesen irreális baromság. Szerinte minden marad a régiben és nem kell majd semmiért többet fizetni, ismerős ez valahonnan? :)

Valójában Skóciában mindennek nagyobb a költsége, mert ritkábban lakott, mint Anglia és Wales, ezt mindenki keresztfinanszírozással ellensúlyozza. Minden attól függ, hogy ezt hogy oldják fel, ha továbbra is csak az egymásra mutogatás fog menni, akkor bajban vagyunk.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 12:49:33

@tanato: de akkor hova tűnik az a rengeteg orvos? eltűnik, mint a kínaiak, akiknek nincs sírja?

vagy ha tényleg ennyi orvos kell a Világban, akkor miért nem gyúrunk rá az orvosképzésre jó pénzért, lehetnénk a Föld training campje? :D

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.17. 12:50:45

@Muscari: Amúgy elmélete mindenkinek van a gazdasági hatásokról. Van, aki szerint ez mindkét régiót fellendíti, van, aki szerint az egyiknek jó, a másiknak rossz, és van, aki szerint mindenki veszít.

Ebből aztán túl sok tanulságot nehéz leszűrni.

kozmopolita 2014.09.17. 12:56:12

@házelőtthinta:
Mindig mosolygok, amikor valaki azzal jön, hogy Svájc sikerének titka, hogy itt x éve nem volt háború, mert ilyen meg olyan szerencsés volt. Meg hogy a németek sem rohanták le, mert kollaboráltak velük, pedig milyen könnyen lerohanhatták volna, hoszen milyen kicsi.

Szerintem viszont ez egyáltalán nem szerencse kérdése volt, hanem a svájciak éppen eleget tettek azért, hogy ne legyen érdemes öket lerohanni, és elkerülje öket a háború. Ha kíváncsi vagy, miket, akkor javaslom elolvasni ezt a szösszenetet: tiboru.blogrepublik.eu/2011/03/21/kantonok-karakan-katonai/

Maradjunk abban, hogy a semlegességet választották, de semmit nem bíztak a véletlenre. Ezt bármelyik más nép is megtehette volna.

Din Serpahis 2014.09.17. 13:03:04

@házelőtthinta: Azt en ertem, hogy nagyvaros, de ugyan mi tiltja meg nekik, hogy ne mindenkit a Dresdner strassera rangassanak be, hanem mondjuk keruletenkent legyen egy iroda.
Vagy hogy az irodaban ne ket ablak legyen nyitva hanem 8.

Mert Zurichben ez van.

Din Serpahis 2014.09.17. 13:03:16

@házelőtthinta: A berpapirt hanyagolnam, de nagyjabol azt lehet elmondani, hogy a penz, ami a vegen megmarad, az osztrak haromszorosa, mindezt ugy, hogy az eletszinvonalam jelentosen magasabb. (sokkal jobb lakasban elek, minden hetvegen eljarok ide-oda stb stb.)

Din Serpahis 2014.09.17. 13:03:45

@norvég kém [Hu/At]: A felesegemmel jottem ki, gyerek az meg nincs. Mondjuk ez is egy fontos szempont volt a valtasnal, hogy a felesegem szakteruleten Becsben alig volt allas, itt meg annyi mint a szemet. Szoval remelhetoleg o is talal hamarosan valamit.

A Becsben dolgozom, Mosonmagyarovaron lakok verziot probaltam meg az elejen, nekem nagyon nem ment. Rettento sok idot felzabalt, ugyhogy amint tudtam, bekoltoztem Floridsdorfba.
A vicces az, hogy a doppel Haushalt adovisszaigenylese miatt ez utobbi anyagilag is jobban kijott nekem.

NIKI LAURA 2014.09.17. 13:03:52

Fostalicska,alszent orszag.Bunozok penzebol elnek,abbol gyarapodnak.Lehet igy elni,de minek.Ugyanabba a koszos hosentragerba temetik el oket,mint a nagyfateromat.

Ket kabattal tobbet vesznek fel,vagy duplazoknit,vagy harom salat,vagy rolex mutatja az idot a kriptaba?

A szabalyok megolik az eletet.T1 VW- hippi bus,Woodstocki elet,az valo a magyarnak!..
Amugy egy jo marhalabszarat nem lehet enni,az autot meg ha egy napra kiviszem nemetbe,ujra ketyeg az 12 honap,a villanyszerelest meg occso magyar- lengyel szakmukival csinaltatom,tankolni,kajat venni franciaba megyek at,lehet itt sporolni!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 13:04:04

@Muscari:

Baráti kapcsolatait, családját, hazáját. Apróságok...

@Din Serpahis:

Erre nem tudok mit írni. Szerintem te holnap már Katarban dolgoznál ha ott a svájcinál is több megtakarításod lenne havonta. Van akinek kevésbé fontos ez. A többség bármilyen meglepő de ilyen. A megtakarításokat nominálisan nem tudom mi értelme összehasonlítani. Más a vásárlóereje 100 eurónak Budapesten, Bécsben, Zürichben. Vagy te mindenképpen haza akarsz menni ezért számolod úgy? Vagy minden mindegy csak legyen minél több pénz minél hamarabb?

Csodabogár 2014.09.17. 13:05:00

Svájcban lehet élni, de tudni kell, hogy az a tökéletes rendőrállam. Mindent tudnak rólad és ha kell elő is veszik. Ez náluk alap, hogy mindenki besug. Besugja, hogy nem teszed ki előírás szerüen a szemetet, forditva állsz be a garázsba, de azt is ha valami külföldi szervezettel vagy érintkezésben. Volt ebből nagy botrány, amikor valamikor a 80-as években egyes ujságírók elkezdték ezt piszkálni. Végül Bernnek ki kellett adni az aktákat és sokan csodálkoztak mi minden van róluk leírva. Persze az "árulkodók" nevei le voltak feketítve. Persze nem csak külföldiekről voltak akták, hanem mindenkiről, viszont a külföldieket akik állampolgárságra vágytak nagyon is érintette a dolog.
Az állampolgárság megszerzéséről már nem is akarok beszélni, ez ma talán már nem anyira téma, mint 30-40 éve volt.
Tőlem mindig mindenki megkérdezte, hogy honnan jöttem, miután nem ambicionáltam a perfekt switzerdütsch kiejtés megtanulását. Sokszor szivesen a nyakamba akasztottam volna a piros utlevelet, hogy ne halljam a tipikus "diese Ussländer" kifejezést.
Nekem szerencsém volt, állampolgár lettem rögvest mikor Zürichbe költöztem és a munkahelyeimen nagyon megbecsültek, igaz mindig jobban dolgoztam mint a benszülöttek.
Visszaemlékezve csak a halálos unalom jut eszembe Zürichről, de jó volt ott élni és pénzt keresni, amit aztán kellemesebb helyeken lehetett elkölteni.

Mr Long 2014.09.17. 13:16:14

@NIKI LAURA: "Fostalicska,alszent orszag.Bunozok penzebol elnek,abbol gyarapodnak.Lehet igy elni,de minek.Ugyanabba a koszos hosentragerba temetik el oket,mint a nagyfateromat."
Ez lehetne akar Mo is, csak az nem bunozok penzebol el...

arncht 2014.09.17. 13:22:09

A becsuletkasszaert nem kell messze menni, koszegen mukodik :) amikor ottjartunk vettunk igy gyumolcsot.

Ausztria... Becs es ausztria tobbi resze eleg eltero. Becsben olyan az adohivatal, mint vmi bevandorlasi hivatal tomve emberekkel, salzburgban egyik hivatalnal se kellett varnom. Hianyzik is, ezeket a millios varosokat nem nekem talaltak ki, pestet is utaltam.

SzZoole 2014.09.17. 13:29:40

Jo poszt,erdekes dolgokat irtal a szabalyokrol,nekem tetszik,mert a szabalyok jok,szabalyok nelkul elni =zurzavar.
Jut eszembe svajciak,megtudjatok mondani,hogy miert van annyi lila tehen Svajcban?
Mert szoritja a kolomp a nyakukat:)))
(Csak vicc volt)

adg 2014.09.17. 13:37:31

Az miert baj, ha megkerdezik az embert, hogy honnan jott. Ha nem kerdezi meg, akkor is tudja, hogy nem benszulott vagy.
Itt teljesen termeszetes, hogy megkerdezik, nincs benne semmi serto. Nekem legalabbis. Vannak bellole jo sztorik.

Nemreg egy epitesvezeto kerdezte meg, ugy a harmadik mondatom utan. Mondtam, hogy Magyarorszagrol. "Hat en is magyar vagyok, tudok magyarul" volt a valasz. Elege leesett az allam. Mondjuk annyira azert mar nem tud magyarul, kicsi gyerek kora ota itt el.

Ma meg egy munkas szurta ki valahogy, hogy nem vagyok ausztral. Ehhez eleg volt koszonnom. :) Mondtam neki, hogy magyar vagyok. Erre elmondta, hogy pont most volt egy kocsmaban, ahol egy magyar ikerpar tancolt puceron, es hogy azok milyen gyonyoruek voltak, es tok egyformak, es, es, es....

Eddig meg csak pozitiv tapasztalatom volt ezzel. Az gyakran van, hogy nem tudjak betajolni magyarorszagot, olyan is volt, aki meg nem is hallott rola, de ez rendben is van. Olyan is van, hogy honapok mulva derul ki, hogy a kollegam hollandnak tud, vagy most a fonokom szerint voltam osztrak. Olyan meg nem volt, aki az orbanterrorral jott volna elo, amitol az egesz vilag borzad. Nahat. :)

Nincs ezzel a kerdessel semmi baj, elindit egy beszelgetest.

Din Serpahis 2014.09.17. 13:39:42

@házelőtthinta: "Vagy te mindenképpen haza akarsz menni ezért számolod úgy? Vagy minden mindegy csak legyen minél több pénz minél hamarabb? "

Talalt, sullyedt :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 13:40:22

@Din Serpahis:

You would need around 7,102.32Fr. (5,875.95€) in Zurich to maintain the same standard of life that you can have with 3,100.00€ in Vienna (assuming you rent in both cities). This calculation uses our Consumer Prices Including Rent Index.

A numbeo szerint ami egy elég jó oldal mivel szabadon szerkeszthető és így tényleg valós életszerű tapasztalatok alapján töltögetik ki. (jó, nyilván lehet mondani hogy fals értékeket írnak be sokan de nem jellemző)

Remekül látszik belőle a kétszeres olló. Durván kétszer annyi jövedelemre van szükséged Zürichben hogy hasonlóan élj mint Bécsben fele annyi pénzből. És akkor nem számoltuk pl a 13-14 havit, ami durván adókedvezményes, szóval nyugodtan számolhatunk kétszeres szorzóval. Tehát ha kétszer annyi pénzed marad az kb ugyanaz az életszínvonal. Jó, persze, többet tudsz belőle fogyasztani pl Magyaroszágon, vagy több laptop kijön belőle Svájcban is, de a helyi vásárlóereje átlagosan nem lesz nagyobb.

A háromszor annyi megmaradt pénz meg nyilván jobb életszínvonal kicsit anyagilag. Szerintem ez nem a nagyságrendekkel kategória. Azt nézd hogy helyben mire elég a pénzed. Mindig ezt kell nézni...mennyi idő alatt veszel lakást zürichben?

2014.09.17. 13:43:03

@Din Serpahis:

A Movar feloli bejaras nyugosebb, amennyira hallottam. Sokkal nagyobb a forgalom, es tobb az utepites is, allandoan csinalnak valamit. Habar most mar Sopron felol is honaprol-honapra erezhetoen no a forgalom, szoval en is tartok attol kicsit, hogy 1-2 even belul nagyon gaz lesz, de egylore 45-50 perc egy iranyba. A kollegamnak Gänsendorfbol 1-1,5 ora.

tanato 2014.09.17. 13:43:09

@Babette.: De gyúrunk,van itthon már angol és német nyelvű képzés is.Viszont a betegek száma rohamosabban nő mint az orvosoké és egyéb eü. dolgozóké.Főleg hogy nem igazán tart lépést ezzel a képzésben résztvevők létszáma.

2014.09.17. 13:43:38

@Mr Long (UK): Mo. az EU pénzéből él. Nagyobbrészt.

tanato 2014.09.17. 13:44:39

@svajcineger: Muszáj lesz enyhíteni a feltételeken,a betegszám nyomása miatt.Főleg ha a saját képzésre nem akarnak költeni sokat.

tanato 2014.09.17. 13:45:45

@Philosoraptor: Ápolónő dettó nagyon hiánycikk,kemény hivatás és egyre több kell belőlük is.

tanato 2014.09.17. 13:47:47

@svájci sapka (ch): Muszáj lesz hosszabb távon több embert bevonni a képzésbe a szakember import mellett is.

Muscari 2014.09.17. 13:50:17

@Püspök utcai gombaszedő: hat igen, en azert meg remenykedem a nemben, bar egyre kevesbe.
Ha kivalnak, szerintem husszu tavon megszivjak majd, foleg, ha elkezd fogyni az olaj.

Muscari 2014.09.17. 13:56:28

@házelőtthinta: baratai egy resze mar itt van, a csaladrol elobb-utobb ugyis le kell valni, a hazaval meg nem lehet jollakni.

Te miert nem mesz haza?

Ja, es nem reagaltal az Asdaban kaphato 3.99 fontos csirkemellre, erre ni:

www.mysupermarket.co.uk/asda-compare-prices/Frozen_Poultry/ASDA_Smartprice_Chicken_Breast_Fillets_1Kg.html

Bar igazad van, hazudtam, ez nem ot font, hanem negy :-)

tucano 2014.09.17. 13:59:01

@Philosoraptor:
Csak a tisztánlátás, meg a mítoszoszlatás kedvéért:
lemil.blog.hu/2011/03/28/a_svajci_banktitok
@házelőtthinta: Készültek a nácik lerohanni Svájcot és esélyük sem volt, ezért vetették el a tervet. Erről már folytattunk itt egy napokig tartó vitát talán egy éve, bocsánat nincs kedvem előlről kezdeni, olvass utána.

2014.09.17. 14:00:38

@Ahatis:
"de szerintem te az a típusú ember vagy, aki soha senkitől/semmitől nincs elájulva. "
A realista, foldon elo ember nem ajul el valakitol vagy valamitol. Van, aki Svajcba ment lakni, van, aki Albaniaba vagy Kenyaba, van, aki otthon maradt. Az o dontese volt, mit kell ezen ajuldozni? Van, aki jogot tanult, van, aki programozast, van, aki semmit. Az egyen dontese volt. Van, aki irodaban dolgozik, van, aki a foldeken, van, aki az esztergagep mellet, vagy a volannal. Egy a lenyeg, ne utalja, amit csinal. Van, aki latta a Grand Canyont, a Machu Picchu-t, az egyiptomi piramisokat vagy a Museo Nacional de Antropología-t Mexico Cityben. (en pl. nem) Tetszett neki, de nem ajult el tole, nem elne ott. De aki nem latta, attol meg nem kevesebb. Az elet megy tovabb. Mindenkinek meg van a helye a kerekben, Vagy elfogadja, vagy nem. De egy dontesert verni a mellet vagy mert okosabb, szebb, szerencsesebb, szorgalmasabb vagy jobb vagyok, mint a masik, az szerintem pitianer dolog:)
Peace!

Din Serpahis 2014.09.17. 14:02:34

@norvég kém [Hu/At]: Ja, hat az autopalya ultragaz. Kb folyamatosan turjak, rendszeresek a dugok.

En pont emiatt vonattal jartam, de az se sokkal jobb, eleg gyakran voltak kesesek, illetve valamilyen altalan nem ismert oknal fogva nincs direkt euroregio Movar es Becs kozott, mindig at kell szalni valahol.
Ez kulonosen akkor mokas, ha mondjuk lekesed a csatlakozast Bruck an der Leithanal, ami a nagy budos semmi kozepe, es ulhetsz ott ket orat.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 14:02:35

@Philosoraptor:

Akkor 2004 előtt miből élt az ország? Akkor se volt rosszabb életszínvonal ugyanis. Főleg a 2000-es évek elején. Az ország nem az euból él hanem elsősorban a beszedett adókból.

Din Serpahis 2014.09.17. 14:02:35

@házelőtthinta: De ki akar lakast venni Zurichben? En biztos nem :) Van egy megtakaritasi szint, ami ahhoz kell, hogy eletem hatralevo reszeben nagyjabol ne kelljen aggodnom semmi miatt.

Ha ez megvan, hazamegyek. Ehhez Ausztriaban kellene 20 ev, itt meg eleg lesz 10. Ilyen egyszeru :)

2014.09.17. 14:03:20

@tucano: Már anno is olvastam ezt a cikket. Meg azóta jó pár könyvet is erről a témáról. Szóval nem hiszem, hogy mítosz lenne, amit írtam. :)

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.17. 14:06:52

Erdekes, ha penzrol van szo, azonnal mas ertelmezest kap a szabalykovetes. Nem tudnek ott elni.

2014.09.17. 14:09:51

@házelőtthinta: Nem tudom, akkor még fiatal voltam, és nem foglalkoztattak ezek a kérdések. Akkor mondom másképp. A beruházások elég jelentős része eu-s pénzből valósul meg. Már amit nem lopnak el belőle.

2014.09.17. 14:11:20

@Din Serpahis:

Aztan majd itthon jol kikialtanak kulaknak vagy valami hasonlonak, mert kiderul, hogy nem vagy a rendszer feltetel nelkuli hive, es jol elveszik mindened! Most meg lehet nevetni ezen, es lehet engem paranojasnak tartani (egyebkent az vagyok), de kozeptavon jelenleg efele halad a rendszer. Aki nem a rendszer embere, annak ne legyen se penze, se hatalma, mert nem erdemli meg, es meg veszelyes is, ha van neki. Sokan voltak a vilagtortenelemben, akik azt hittek, hogy ha nem politizalnak, nyugton maradnak, es van penzuk, akkor nyugodt eletuk van, aztan egyik naprol a masikra bortonbe talaltak magukat, sokszor csupan azert, mert a szomszednak kellett az, ami az ovek volt, es a szomszed viszont jol fekudt a rendszernel...

2014.09.17. 14:11:29

@Mr Long (UK): Kicsit trianon előtti Mo. formája van.

2014.09.17. 14:14:43

@Din Serpahis: Vannak dolgok, amik legalább olyan fontosak, mint a pénz. Nyugodtság, kiszámíthatóság. Ez jelenleg nem mondható el erről az itthoni rendszerről.

tucano 2014.09.17. 14:18:24

@Philosoraptor: pedig de, igenis és enyém az utolsó szó, egymilliószor többször, mint a tiéd! :D :D :D

@norvég kém [Hu/At]: Ezen nevetni? A mi családunkat a következő alkalmakkor rabolta ki a fasszopó magyar állam 100 éven belül: 1919, 1941, 1956, 1992 és most a nyugdíjkassza államosítása. A 92-es az volt, amikor kárpótlási kért nagymuti az elvett házért/boltért, mire a hivatalban felmutatták a szerződést, amin dédfati aláírása volt, hogy 1 forintért eladja az államnak. Mondjuk szegény nagymamám a helyszínen elájult, mert az apja vére is rajta volt a papíron. Szóval, aki a magyar államban megbízik, az egy barom.

Sesamelmo (Q) 2014.09.17. 14:22:31

@adg [Au, Darwin]: ugye???? Morcos lennék, ha szolnanak, hogy orral álljak be.

tucano 2014.09.17. 14:27:37

@tucano: opá, kihagytam 1948-at a sorból.

2014.09.17. 14:27:52

@tucano:
"Szóval, aki a magyar államban megbízik, az egy barom."
Azzal egeszitenem ki, hogy aki barmely allamban bizik, az egy barom:)
Bizni csak a jo Istenben, a szerencseben es onmagunkban lehet:)
Peace! Paz! Мир!
Most pedig irany a gyapotfoldek.

tucano 2014.09.17. 14:29:55

@Cascabel: ez a rendes hozzáállás, 1etértek.
Pace

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 14:32:19

@Muscari:

charlie megírta utána a kritikát róla hogy ehetetlen szinte. Amiket én linkeltem azok nem fagyasztottak voltak pl hanem friss csirkemell! Van különbség! Friss csirkemell!Az pedig UKban se 4 font hanem inkább 7-8, nézegesd csak. Jó persze tudom te a török bazárból féláron veszed azt is. Mindegy. Itt is vannak ilyen fagyasztott olcsó vackok, de én nem fogok ilyeneket enni mert adok az élvezetre is.

azért nem megyek haza mert jelenleg nem tudom hogy meg tudnék e élni otthon, családom is itt van, barátaim nincsenek otthon. Amint összejön egy normálisabb garzonra a fővárosban, erősen el fogok gondolkodni a dolgon. Dolgozom az ügyön. Konyhában lakás a későbbi szebb életért. Ez van.

@tucano:

persze, a 80 milliós harmadik birodalom nem volt képes bevenni egy pár milliós apró, hegyi fészket. Életszerű és hihető.

@Din Serpahis:

A pénzzel nem lehet mindent megoldani. Egészséget nem veszel belőle. Szóval finoman szólva is túlértékelt a pénz manapság. Annyi kell hogy meglegyen a stabil megélhetés, de semmi több.nekem hiányzik pár dolog jelenleg az életemből de a pénz lenne kb az utolsó ami segítene ezeken.Egyébként szerintem 10 évre nem lehet előre tervezni. Még 5 évre se nagyon.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.17. 14:32:19

@Philosoraptor:

Ha Magyaroszágon holnaptól hirtelen osztrák életszínvonal lenne ugyanúgy panaszkodna a legtöbb ember és nyomort kiáltana hogy miért nem svájci életszínvonal van. Ilyenek vagyunk, ez van. A nyugodtságot meg a kiszámíthatóságot nehéz felmérni. A fő probléma Magyaroszágon az hogy a minimális bérek nem érik el a létminimum szintjét. Ha ez megoldódna akkor tündérkert lehetnénk. Nagyjából ennyi a különbség szerintem a nyugati országok meg Magyaroszág között.

Mr Long 2014.09.17. 14:37:33

@házelőtthinta: "UKban se 4 font hanem inkább 7-8, nézegesd csak" A hentesnel ma £5.80-at fogok kilojaert fizetni, ha jol emlekszem. Teljesen kivalo arujuk van.

blackhairlady 2014.09.17. 14:40:26

Jo poszt, nekem nagyon tetszett. Kelloen kritikus de nem kopkodo, jol valasztotta meg a hangnemet Mr.Bingham, szerintem nem nagyon lehet belekotni:)
Unokatestverem fia is Svajcban dolgozik, nem tudom melyik varosban, gipszkartonozik, allitolag jol elvan. Az anyukaja kb hasonlo dolgokat meselt mint te.

Nalunk is rengeteg szably van, be is tartatjak, ha nem ugy van jon az irgurburgum, masodfoku ejnyebejnye, majd a csekk a buntirol. Kulon konyv van a novenyekrol amiket ultetni lehet a hatso udvarba, a szemetest csak a 2 kukas napon lehet kirakni, elozo nap keso este vagy reggel, es esteig be kell vinni, mert a lakokozosseg nem azt akarja nezegetni. Az utcan csak kulon engedellyel lehet parkolni tobb mint egy napig, a fu nem lehet magasabb mint X cm (nem tudom pontosan a szabalyt), es meg egy csomo.
Nekem is furcsa volt eloszor, de rajottem, hogy ez mindenkinek jo, igy nincs vita, le van irva a szabaly, ahhoz kell tartani magunkat. A haz vasarlas elott mindenkivel elolvastattak a hazi rendet, es alairattak, hogy tudomasul veszed.
Ja, es ez itt nem orszagos vagy allami szabalyozas, hanem a Home Associate, vagyis a lakopark szabalyai. ha valakinek enm tetszenek akkor nyugodtan vehet egy ranchet is, es ott ugy el ahol akar.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.17. 14:40:28

@Cascabel: Én is. Ahol mi élünk, az emberek jó része így gondolkodik.

2014.09.17. 14:47:17

@Cascabel:

Annyi mondjuk, hogy a belathato jovoben valoszinuleg azert Belgiumban vagy Norvegiaban kisebb az eselyed, hogy igy jarj, mint mondjuk a frissen kiepult es dinamikusan fejlodo illiberalis demokraciakban, mint az Orosz Foderacio vagy akar Magyarorszag. :(

blackhairlady 2014.09.17. 14:48:51

@adg [Au, Darwin]: "Ma meg egy munkas szurta ki valahogy, hogy nem vagyok ausztral. Ehhez eleg volt koszonnom. :)"
Nekem mar az is eleg ha levegot veszek, tudjak, hogy nem bennszulott vagyok:))))
En sem banom ha megkerdezik honnan jottem, es meglepo, hogy mennyien jartak mar Budapesten, e sfoleg milyen jo emlekeik vannak. Kiveve akik taxiztak is ott, azok egytol egyig megjegyzik, hogy hoppa, sikerult igen csak magas osszeget fizetni par kilometer utazasert.

Din Serpahis 2014.09.17. 14:51:14

@norvég kém [Hu/At]: Hat megprobalni megprobalhatjak, de ketlem, hogy az UBS-es bankszamlammal barmit tudnanak kezdeni, es az akkor is megmarad, ha mar nem elek Svajcban.

Din Serpahis 2014.09.17. 14:51:14

@házelőtthinta: Valoban nem lehet. A penz arra kell, hogy ha beut valami, legyen hova nyulni. Ha van szaz millad egy biztonsagos svajci bankban, akkor az kello biztonsagerzetet tud adni, ugy erzem.

Persze a legbiztonsagosabb az lenne, ha eletem vegeig mar ki se mozdulnek innen - a baj az, hogy elegge lokalpatriota vagyok, illetve vagy egy nagyobb foldteruletem egy tortenelmi borvideken, ami most ugyan berbe van adva, de hosszabb tavon mindenkepp szeretnek kezdeni vele valamit :)

blackhairlady 2014.09.17. 14:51:54

@adg [Au, Darwin]: Tiranat tudjak hol van? Probald ki egyszer, legyszi:)

Kisfalum csirkesbolt eladoja kerdezte tolem a mult nyaron, hogy mit szolnak az amerikai emberek O.V.-rol? Mondom semmit, nem hiszem, hogy nyomon kovetnek az itteni politikai esemenyeket. Erre megsertodott, mert hat mi is ismerjuk Obamat:)

tucano 2014.09.17. 14:52:55

@házelőtthinta: Aha, pedig így volt. Svájcnak volt akkor is az egyik legerősebb európai hadserege(most is), plusz természeti adottságok. Hitler nagyon el akarta foglalni, csak jelezném, hogy laktak ott németek, érted? Na, mindegy, nincs kedvem újrakezdeni ezt a vitát, mert nem olvastál utána, ne haragudj, de múltkor is így kezdődött én meg kein történelemtanár. "Operation Tannenbaum" így keresd, aztán ha olvastál róla valamit, akkor utána vitatkozhatunk.
Jut eszembe, ezt már múltkor is kérdeztem, hogy te nem azt írtad magadról, hogy vmi hamburgersütödében dolgozol?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 14:58:53

@blackhair-lady: hát azt kell mondani nekik, tudjátok, akit nem fogadott Bush...

2014.09.17. 14:59:53

@Din Serpahis:

Nem hiszem, hogy pl. Hodorkovszkijt nagyon vigasztalta a bortonben a svajci bankszamlaja, mikozben azt sem tudhatta, hogy valaha kikerul-e onnan, pedig neki sokkal tobb penze volt Svajcban...

2014.09.17. 15:01:02

@Babette.:

Egeszen pontosan az, akivel az amerikai kormanyzat legfeljebb helyettes-allamtitkari szinten hajlando foglalkozni. :D

svajcineger 2014.09.17. 15:01:24

@Din Serpahis:
Es, amint elkoltozol Svajcbol, a szamlad adatait egybol kiadjak Magyarorszagnak. :-)

blackhairlady 2014.09.17. 15:03:39

@Babette.: Na ez nem jutott eszembe. majd legkozelebb:)

svajcineger 2014.09.17. 15:05:23

@tucano:
Svajc tortenelmi nagysaga abban rejlik, hogy mindig azokkal voltak joban, akiktol penzt remeltek. Ha kellett a zsidokat bujtattak, ha kellett a nacikkal szovetkeztek. Manapsag az oroszoknak segitenek kijatszani az EU-s szankciokat, de azert befogadjak a menekult - es mellesleg egy jelkepes svajci bankbetettel rendelkezo - Hodorkovszkijt.
Na, ez a hires svajci diplomacia...

sage5 2014.09.17. 15:21:31

Szep ''mezeskalacs'' orszag.

Annyit fuznek hozza hogy (nemet) Svajcban kifejezetten fajgyulolo modon viselkednek a feketekkel. Ismerek (nyelveket beszelo, behazasodott, integralodott) dominikai sracot akit tobbszor leszolitottak az utcan a borszine miatt, a munkahelyemen meg tobb atrociatas eri a svajci nemetet anyanyelvi szinten beszelo szinesborut, mint a csak hochdeutschul kommunikalo kelet europaiakat - vagyis utobbiakat semmilyen atrociatas nem eri, ebben igaza van a cikkironak.

Sesamelmo (Q) 2014.09.17. 15:26:48

@blackhair-lady: az ázsiaiak többsége , ha megtudja, hogy magyar vagyok, azt kérdi Nokia, nokia? :) elsőre nem értettem mit akarnak.

blackhairlady 2014.09.17. 15:33:34

@Sesamelmo (Q): Hat lehet, hogy ezt en sem ertenem elsore :)
Amugy tenyleg meglepo szamomra, hogy milyen sokan jartak mar Budapesten, nem gondolam volna.

kardio1 2014.09.17. 15:43:17

@adg [Au, Darwin]: Azt hiszem, Jani haverja csuklik néha mostanàban :)

Mrs. Clayton 2014.09.17. 15:45:29

@Babette.: azert mert ahhoz kellene tudni angolul, viszont ma meg az egyetemen se tudnak, mert a diplomamba azt irtak angolul h diploma degree helyett, vagy a kozepiskolaban azt tanitjak mozgasserultkent h lame
hat kb ezert

2014.09.17. 15:56:40

@házelőtthinta: A harmadik birodalomnak "pár" millió katonája volt, abszolút lényegtelen, hogy mekkora az aktuális lakossága. Ezt jól példázza, amikor beosztották az öregeket meg a gyerekeket is Berlint védeni, aztán átgázoltak rajtuk a szovjetek, mint forró kés a vajon.

2014.09.17. 16:01:29

@házelőtthinta: "Nagyjából ennyi a különbség szerintem a nyugati országok meg Magyaroszág között."

Ha ez igaz lenne, akkor csak a csórók mennének el innen. Ezzel szemben azt látjuk itt a blogon is, hogy sok "jobb anyagi helyzetben" lévő is keres élhetőbb országot. Mondanom sem kell, hogy Észak-Amerikába v. Ausztráliába nem a minimálbéres fog kimenni, érthető okok miatt.

A fizetéseden kívül még nagyon sok tényező van, ami befolyásolja az életszínvonaladat.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 16:35:25

amit elárulhatja az illető anyagi helyzetét, autó, pontos beosztás vagy, hogy hol laksz. Esetleg nagyon indirekten utalnak az adott témára –

na ezzel nem ertek egyet !! prbaltal mar megismerkedni egy holgyel barmelyik orszagba szorakozohelyen vagy mashol ?

elso kerdesek kozott az lesz mivel foglalkozol ... nekik ez eleg ! a tobbit rogton osszak szorozzak fejbe!!... DDD

tucano 2014.09.17. 16:37:55

@svajcineger: Ezt hívják semlegességnek :) Mindenkivel üzletelhetnek és amelyik ország megszorul valamilyen szankció miatt, az Svájccal törvényesen biznicelhet. Svájc egyébk. ugye emiatt volt olyan jó hírű, hiszen mi is vásárolhattunk/eladhattunk a szocializmus alatt pl. Nem is szólva arról, hogy emiatt költözött oda rengeteg nemzetközi szervezet. Aztán a jó hírnevet sikerült erodálni a banki ügyek miatt. Ezek nagyrésze egyébként inkább arról szólt, hogy a kétezres évek elejére a svájci pénzügyi központ felzárkózott London és New York mögé és ezt mindenféle kormányzati eszközökkel is le akarták törni. Hú, erről könyveket tudnék írni, sok-sok konteo :D

@házelőtthinta: mert használod a numbeo-t, múltkor a NY Times amerikai középosztály vs európai középosztály grafikonjait idézted. Volt nekem is olyan, hogy mosogattam/takarítottam stb, mert fiatal voltam és kellett a pénz, de sztem nyugodtan továbbléphetsz :D

tucano 2014.09.17. 16:42:14

@svajcineger: no, nincsen automatikus adóinformáció-csere, illetve azt sem kell megadnod, hogy hova költözöl. Szóval, ha pl. elköltözöl Ausztráliába, akkor küldjék csak a számlaadatokat Magyarországra, legfeljebb irigykednek, de ugye ilyen nincs is :D
Aki meg svájci privátbankbankban saját név alatt nyit számlát, annak csak gratulálni tudok. Van egy min. 100k frank nyitóbetét, akkor az az 1000 eurós offshore cég férjen már bele és viszlát adóhatóság.

Golf2 2014.09.17. 16:44:20

@Din Serpahis: Én azt hittem hogy nagyrészt csak fideszeseknek van földje Magyarisztánban...

Herr Géza 2014.09.17. 16:57:46

@Sesamelmo (Q): :)))) Filózófiai értekezést megérö téma. Orral kifelé elindulni könnyebb, de farral beállni meg akkor már nehezebb. Szóval szerintem tök mindegy. A kipufogónyom meg rendben van, nyilván nem minden autó kormol, de gondold el, ha külön kék matrica/vizsga lenne azoknak, akiknek az autója olyan környezetbarát, hogy akár farral is beállhatnak a falhoz.... :)))) Egyébként tudtommal nem csak a látható nyomokkal van gond, hanem a kipufogógázok tömény ráküldése nem egy ásványi bázisú vakolaton még az anyagot is koncentráltan támadja, azaz idö elött keletkezik egy nagyobb folt, ami aztán le is válik/válhat....

Herr Géza 2014.09.17. 17:02:10

@diggerdriver: Értettem, meg is húzom magam a sarokban. (Nehéz lesz: 186 cm, 120 kg...) :))))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 17:02:57

Az egyeztetésekbe a lakosságot is bevonják.

nalunksenkiinek semmi koze az adofizetok penzet hogy koltik el ... a versenytargyalast egymas kozott lerendezik a cegek nem mennek egymas ala ( ez kriminal colossion) , vagy egyszeruen 5 ceg jelentkezik ra ... de mind az 5 nek ugyanaz a tulajdonosa .... a kiirt koltsegvetesnek altalaban a duplajaba fog kerulni ( sokszor a munka megkezdese elott a mernok vallalat mar felemeli a koltsegeket - bizonyos szazalekert )
de hogy jot is ijak addig jar a korso a kutre ... most kormanybizotsag es a rendorseg vizsgalja es uj szigorubb torvenyeket hoztak ... azert egyszer minden kiderul

csak a hadi koltsegvetes nem ,, ahhoz senkinek koze nincs meg az ellenzeknek sem !!
most az USA keresere Canada csapatokat kuld Irakba stb ... az ellenzek keresere ,azt valaszoltak pofatlanul ,semmi adatot nem adnak meg mikor ,hanyan , miert ,mennyi idore ,mennyibe fog kerulni stb ... sajnos tobbsegbe vannak a parlamentbe ..

svajcineger 2014.09.17. 17:07:20

@tucano:
Eddig nem volt információcsere. Most már van/lesz.

Sütemény1975 2014.09.17. 17:09:38

A hideg is kirazott. Nincs az a penz, amiert en ott elnek.

svajcineger 2014.09.17. 17:11:45

@tucano:
Az én szótáramban ezt nem semlegességnek hívják...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 17:13:18

@kardio1: Annyira, hogy még a feleségem is csinált egy nicknevet magának, mert nem voltam itthon, és úgy látszik, még mindig nem értik meg néhányan (Veled együtt) hogy ez az ország tényleg Dél-Európa Svájca lesz. És nem csak a domborzata miatt. Bár az is közrejátszik, mert a hegyi népek sokszor, sokban hasonlóak. Sok hasonlóság van az itteni mentalitás, meg a svájci között, bármily hihetetlen. Csak itt lazábbak az emberek, viszont az alapvető szabályokat véresen komolyan betartják, ellentétben kishazánkkal.

svajcineger 2014.09.17. 17:15:52

@svájci sapka (ch):
"a svájci ugyanolyan százalékban szeg szabályt, mint a külföldi."

Ehhez képeset a sajtó mindig kiemeli (állampolgársággal együtt), amennyiben egy bűncselekény elkövetője külföldi.
Ha svájci, akkor kuss van. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.17. 17:17:50

@svajcineger: Ezzel vitatkoznek. Nagyon reg hallgattal hireket. A svajcit is bemondja.

Muscari 2014.09.17. 17:19:07

@Philosoraptor: miert, hany eves vagy, te venseges ven oregember? ;-)

tucano 2014.09.17. 17:19:10

@svajcineger: pedig ez az egyik előnye, gondolj az osztrákokra, pontosan ugyanígy csinálták az EU csatlakozásig..

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 17:22:00

@firg_firg: Jo munkahoz ido kell...

a rosszhoz meg meg tobb ... mert ujra kell csinalni ...

szerntem inkabb a lassu munkahoz kell a legtobb ido ..

svajcineger 2014.09.17. 17:22:06

@svájci sapka (ch):
Akkor, ha a svájci az áldozat. :)

Muscari 2014.09.17. 17:24:33

@házelőtthinta: haha, ugy tudtam! Persze, a jobb minoseg itt is tobbe kerul. De a kerdes az volt, hogy lehet-e csirkemellet kapni ot font alatt. Lehet? Lehet!
Reszemrol a kerdes lezarva.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 17:25:07

@adg [Au, Darwin]: Harag nincs, de én ezt viszont halálosan komolyan gondolom, ahogy a feleségem is írta, csak ő mosoly jelet rakott a végére.

2014.09.17. 17:27:19

Most beszelgettunk a kollegakkal kicsit, es meglepett, hogy ok mit latnak Mo-bol. Tetszik nekik a fejlodes, amit Budapesten, Gyorben es Sopronban lattak, a jo minosegu autopalyak, felujitott varoskozpontok, nagy ujepitesu lakoparkok, feltunt, hogy egyre tobb jo auto futkoraszik a magyar utakon, es hogy telen-nyaron Ausztria tele van nagy autokkal erkezo jol fizeto magyarokkal. Es szerintuk az Orban jol csinalja, meg ha ez az osztrak bankoknak meg valoban rossz is, mert ok azt latjak, hogy a magyarok egyre jobban elnek. Es hogy lehet finnyaskodni a demokracia miatt, de ok is orulnenek egy olyan hatarozott tobbseggel rendelkezo es eros vezetonek Ausztriaban, mint az Orban, aki odacsap az EU-nak adott esetben, es erosen kepviseli a nemzeti erdekeket. Konkretan lehidaltam toluk. 2 OVP, 1 SPO es 1 Grune szavazo van koztuk, ezek utan rakerdeztem... Es mind egyetertettek abban, hogy nekik tetszik, amit Mo-bol latnak..

Es az a durva, hogy nem ez az elso ilyen velemeny, amit Mo-rol hallok itt, sot, megkockaztatom, hogy nagyjabol foleg ilyeneket hallok... Tenyleg igy nezunk ki a nyugati ember szemevel, tenyleg inkabb a fejlodest latjak, es csak mi nagyitjuk fel ezt a demokracia koruli hisztit?? Neha nem ertem ezt a vilagot... :(

Muscari 2014.09.17. 17:27:38

@blackhair-lady: szia, erdekes, amit irsz a novenyekrol. Tudnal egy kis izelitot adni, hogy mit lehet es mit nem? Merethatar van, vagy mi alapjan dontik el? Gyumolcsfat lehet?

tucano 2014.09.17. 17:30:21

@svajcineger: Ennyire nem egyszerű a helyzet. Először is maga az EU automatikus adóinformáció-csere rendszer sem működik és nem is működhet használható módon, amíg nincsen egységes EU adó, legalább a forrásadó. Aztán Ausztria ugye addig nem indítja, amíg Svájc nem és ahhoz, hogy Svájcban legyen: először is kell legalább 3-4 év, de a lehető leggyorsabban 2 év mire kidolgozzák a részvétel feltételeit. Akkor nyilvános vitára bocsátják a szakértői fórumokon. Aztán jön a kormányhatározat és utána meg kell erősíteni népszavazással. Ja, és kell hozzá alkotmánymódosítás is, aminek az esélye erősen közelít a nullához. De mondom, ha megtörténik, akkor is annyi lesz a valódi cselekmény, hogy egy mozdulattal a UBS Svájc áttolja a pénzt a UBS Hong Kongnak vagy UBS Panamának és csá. Persze ez is csak azokra a tökéletlenekre vonatkozik, akik saját nevükben nyitottak számlát. A mai indexes cikket meg köszönjük a német adóhatóság sikeres trükkjének, akik évekig ijesztegették az állampolgáraikat, akik közül sokan beijedtek és bevallottak mindent, a lejmre. És akkor még nem is említettük, hogy ez az egsz történet igazából csak azokra a bankokra vonatkozik, amelyeknek van nemzetközi hálózatuk, tehát megfoghatók. A kis párszemélyes "hegyibankok" meg egyszerűen nem válaszolnak, aztán nyugodtan lehet perelni őket, mindent a svájci törvények szerint tesznek, hol nem szarnak a magyar politikusokra?

Muscari 2014.09.17. 17:32:57

@VPBA: te a Jani haverjanak a felesege vagy? Tetszik a blogod, beleolvastam. Gyere maskor is :-)

Muscari 2014.09.17. 17:39:56

@blackhair-lady: en is nagyon sok emberrel talakozatm, aki jart mar Budapesten, kivetel nelkul mindenki dicserte. Sot, a lanyom sulijanak az uj igazgatoja jart Szekesfehervaron is, sot focizott a Vidi stadionjaban. Ez azert erdekes, mert mi is eltunk ott egy darabig. A varosban, nem a stadionban.

Muscari 2014.09.17. 17:43:20

@norvég kém [Hu/At]: lattad a hirekben, hogy egy ujabb milliardost tamadott be Putyin? Szerintem senki sincs biztonsagban, szegeny Hodorkovszkij sem hiszem, hogy elve kikerul a bortonbol.

2014.09.17. 17:46:23

@Muscari:

Lattam... :( Hodorkovszkij egyebkent mar kikerult, es az elso dolga az volt, hogy elhuzott Svajcba, azota is ott el, es nem igazan beszel semmirol, ami Oroszorszaggal kapcsolatos...

2014.09.17. 17:47:54

@Golf2: Nagy földjei (éérrttsdd NAGY) valószínűleg sok fideszes pártkatonának van. Ide sorolhatjuk a holdudvart is ofc.

Muscari 2014.09.17. 17:48:15

@Muscari: jol van, hulye vagyok, mar kiengedtek szegenyt.

2014.09.17. 17:49:18

@Muscari: Ebbe belefutottam. Jó, akkor úgy mondom, amikor tini voltam. *.*

Muscari 2014.09.17. 17:50:02

@norvég kém [Hu/At]: kozben rajottem. Szerencseje volt, ha jol emlkekszem a teli olimpia alkalmaval jelentettek be, hogy elengedik. Remeljuk, sokaig eletben fog meg maradni, nem veletlenul nem beszel.

2014.09.17. 17:53:12

@norvég kém [Hu/At]: Gondolom, azt elfelejted, hogy nem a vegetálók mennek síelni meg turistáskodni Ausztriába. Igen, Budapesten is nagyon sok, több tíz milliós kocsi furikázik, csak ez még önmagában nem jelent semmit. Ha ők is 400 euróért dolgoznának havonta, lehet annyira mégsem tetszene nekik az orbánviki. Itt nemcsak a demokráciáról van szó. A rendszerről, amiben élünk.

blackhairlady 2014.09.17. 17:53:23

@Muscari: Igen, foleg merethatar, es lombozat, Ugyanis kicsik az udvarok (kutyakennel), es nem biztos, hogy a szomszed akar arnyekot, illetve szeretne soporgetni a levelet. Szerintem ez fair. Az utcafrontra az elokertbe viszont olyat es akkorat ultetunk amilyet akarunk. Majd elokotrom a kiskonyvet, tudom, hogy ez neked erdekesseg:)

Ja, es ha asni kell mert csinalni/csinaltatni akrunk valamit akkor is be kell jelenteni, kijonnek, kijelolik hol mennek a vezetekek a foldben, es csak utana szabad elkezdeni a munkat. Ha elmulasztod es elvagsz egy vezeteken, igen komoly buntetest kapsz.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 17:54:48

@norvég kém [Hu/At]: Igen, többek között (nagyon sok ok volt) mi is ezért jöttünk el Magyarországról, és addig nem is nyugszom, amíg az itteni állampolgárságot meg nem kapjuk.

2014.09.17. 17:55:56

@Muscari: Ha beszélne, kinyírnák. Legalábbis én kinézem az orosz barátainktól. Nem ez lenne az első eset.

blackhairlady 2014.09.17. 17:56:36

@Muscari: Mert a turistas helyek szepek, erdekesek, en is szeretem oket. Szekesfehervart is, Budapestet is, es meg sok sok magyar varost, helyet. Csak az a franya munka ne hianyozna annyira az emberek eletebol;

2014.09.17. 17:57:50

@Jani haverja: Pedig itt is mondták már, hogy nincsen semmi baj azzal, ami Mo.-n van. Szvsz ismét épül ki a kommunizmus, csak most másképp, ez a 21. századi változat.

2014.09.17. 18:08:10

@Philosoraptor:

En nem felejtem el, ha olvasod a kommentjeimet, akkor tudod mi a velemenyem. Viszont az mindig meglep, amikor nyugatrol meg tok maskeppen latnak minket, mind pl. en latom belulrol a helyzetet, es ilyenkor mindig elbizonytalanodom, hogy biztosan nem az en keszulekemben van a hiba?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 18:10:01

@Philosoraptor: Pontosan. És durvább lesz, mint a Kádár-rendszer. Sajnos :( Bár én tévednék a jóslatomban.

tucano 2014.09.17. 18:10:49

@Muscari: Kifejezetten utálom Putyint, de felőlem Hodorovszkij egymillió évet is kaphatott volna a többiekkel együtt. Mindent és annak a dupláját is elkövették, a legnagyobb szégyen az, hogy csak azért került sittre, mert összekülönbözött a diktátorral.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2014.09.17. 18:10:51

Frissen külföldre távozóknak, akiknek még van az óhazában lakcíme nagyon hasznos dolog lehet ha a következőképpen, hozzám hasonlóan átállnak digitális levelezésre:

vilagnezet.blog.hu/2014/09/17/attertem_digitalis_levelezesre

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.17. 18:11:13

Köszi, örülök, hogy tetszik. Csak nemrég kezdtem a blogot, annak ellenére, hogy lassan 3 éve itt vagyunk. Vasárnap jön a Pápa, akkor megpróbálok "tudósítani". Persze, jövök máskor is :)

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.17. 18:14:13

@Kaksi Kapitány: @diggerdriver:
Egyik baratom kb nyolc eve el ugyan abban a hazban itt a varosban. Az angol szomszedja, meg mindig meg van rola gyozodve, hogy O/es a csaladja lengyel:)))

Muscari 2014.09.17. 18:21:33

@VPBA: azert a papaval vigyazzatok, most olvastam, hogy iraki hirszerzesi forrasok szerint meg akarjak olni vagy Albaniaban vagy Torokorszagban. En nem mennek nagyon kozel hozza.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 18:36:52

@norvég kém [Hu/At]: koltozzenek ide. jahogy azt azert megsem.

2014.09.17. 18:41:32

@Babette.:

A dolog inkabb arrol szol, hogy hogyan latnak minket kivulrol. Ami azert is erdekes, mert sok mindent megmagyarazhat, miert nem igazan aktivkodik az EU megvedeni a jogainkat. Es sok kerdest is felvet, peldaul, hogy biztosan akkora a baj, mint amekkoranak mi latjuk, vagy tenyleg nincs is nagy baj, csak mi tuljuk tol a dolgot?

kardio1 2014.09.17. 18:55:07

@Jani haverja: Albàniàval nincs semmi bajom, de abban, hogy a rola alkotott véleményem vàltozzon a Te korlàtlan lelkesedésed nem segit. Ezért mondtam a mùltkor Neked, hogy ez kontraproduktiv. Hiba nélküli orszàg nincsen. Noha azt mondtad, Neked sem tetszik minden Albàniàban, amiket leirsz rola, egytôl egyig pozitivak. Ha reàlis képet alkotnàl magadban is az orszàgrol, sokkal vonzobbà vàlna, amit be akarsz mutatni rola. Kicsit olyan érsésem van az iràsaid alapjàn, mintha Te még a mézesheteidet élnéd Albàniàval. Ha ez tartos àllapot, akkor minden elismerésem a tiéd. Egy kapcsolatban a mézeshetek elmùltàval reàlisan làtjuk a màsikat, de ugyanùgy, ha nem jobban, szeretjük a hibàival együtt.
Még sokàig érezzétek jol magatokat Albàniàban, örülök, hogy megtalàltad a neked rendelt helyet a vilàgban!

kardio1 2014.09.17. 18:57:26

@Jani haverja: mennyi idô az àllampolgàrsàg és mik a feltételei?

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 18:59:18

@Kaksi Kapitány: @Herr Géza:

nalunk inkabb a foldrajzi elhelyezkedessel van baj , ha azt mondom magyar vagyok sokszor azt kerdezik az jo az jo es hogy szereted a havat , ugye nalatok nincs ....

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 19:01:09

@kardio1: Soha nem írtam, hogy hiba nélküli ország Albánia. Azt viszont többször leírtam, hogy jelenleg a nyugati kultúrához és a nyugati mentalitáshoz az itteniek gondolkodásmódja fényévekkel közelebb van, mint a magyar emberek gondolkodásmódja (tisztelet a kivételnek). Ezért ez az ország rohamosan fejlődik, Magyarország meg szépen lassan hanyatlik

kardio1 2014.09.17. 19:01:22

@Jani haverja: Azért a svàjci és az albàn mentalitàs, màr ami a szigorù szabàlykövetést illeti, szerintem nagyon màs. Nekem, mielôtt ide költöztünk volna, az volt az érzésem, hogy a magyar gondolkodàs nem olyan kockàsitott, mint a német. Itt élve ràjöttem, mennyire hasonlitunk a németekre! :))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 19:03:17

@kardio1: Ez nagyon bonyolult itt, mert ezer útja van.
Én azt az utat próbálom járni, hogy (relatív) nagy összegű működő befektetést hozok ide.

kardio1 2014.09.17. 19:05:53

@Jani haverja: Tudom. Ezt többször leirtad. De, azt, hogy mi nem tetszik Albàniàban, még nem (azon kivül persze, hogy van àllami iskola, pedig az iskolafenntartàs nem az àllam feladata).
Egyébként a nyugati gondolkodàson az amerikai tipusù, individualista gondolkodàst érted (mindenki megcsinàlhatja a sajàt szerencséjét, midnenki magàrol gondoskodik, nem az àllamtol vàrja, mert nem is kapnà meg stb.), vagy a nyugat-europai joléti àllamokban honosat? Szerintem a kettô nem ugyanolyan.

kardio1 2014.09.17. 19:06:27

@Jani haverja: és ez esetben soron kivül megkapod?

rumitom 2014.09.17. 19:08:45

@Din Serpahis: errol az jut eszembe mikor frankfurtba erkezve a regisztracios hivatalban (hasonlo modon par perc varakozas utan) kerdesre bemondtam h katolikus vagyok es ugye magyar is ami kiderult. 3 napra ra jott az elso levelem a helyi katolikus magyar kozossegtol... Kicsit azert megriadtam... A masodik levelem a radio ado volt

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.17. 19:11:58

@Muscari:
@VPBA:
Az előzőnél valahogy nem ment el Neked válasznak ez:
"Köszi, örülök, hogy tetszik. Csak nemrég kezdtem a blogot, annak ellenére, hogy lassan 3 éve itt vagyunk. Vasárnap jön a Pápa, akkor megpróbálok "tudósítani". Persze, jövök máskor is :)"

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2014.09.17. 19:12:01

Igen, én is olvastam, de Albánia olyan zárt társadalom, hogy itt nem tűrik meg a terroristákat, és nagyon feltűnő itt egy külföldi. És amúgy is figyel mindenki a másikra, úgy mint Svájcban :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 19:14:42

@kardio1: Én a francia mentalitást nem tudom. A svájcit viszont eléggé ismerem, két nagynéném is svájcban élt nagyon sokáig, sokat is voltam náluk. Amikor úgy gondoltuk, hogy elegünk van Magyarországból (sok ok miatt), akkor két ország került szóba: Svájc (nagynénémék segítettek volna) és Albánia. Mi az utóbbit választottuk, mert nekünk Svájc túl "hideg". Nem az éghajlat (fűteni mindenhol lehet:)), hanem az emberek. Hasonlóakat tapasztaltunk, mint a posztban. Itt nagyon nagy lazaság van, de ez csak első látásra. A komoly dolgokat viszont véresen komolyan veszik, abban iszonyat szabálykövetők.
Pl. Feleségemnek írta Muscari, hogy vigyázzunk vasárnap a pápalátogatással, merthogy az IS meg akarja ölni a Pápát. Én meg tudom, hogy itt, ebben az országban a Pápa sokkal nagyobb biztonságban lesz, mint "otthon" a vatikáni lakosztályában. Mert itt mindenki figyel mindenre, és esélye nincs egy merénylőnek.
Ugyanakkor nemrég lelőttek egy bankigazgatót Tirana belvárosában, a tettesek azóta sincsenek meg.
A két eset között óriási a különbség. A Pápa itt VENDÉG lesz (igen, csupa nagybetűvel), róla minden albán úgy gondolkodik, hogy előbbrevaló a biztonsága, mint a saját családjának a biztonsága, mert ő VENDÉG.
A bankigazgató meg egy albán tulajdonú magánbanknak volt az igazgatója (tehát albán ember, és tetejében a bank egyik alapító tulajdonosa). Két albán közötti vita meg néha "így sül el"... Ez nem jó, vagy nem rossz, ez itt így szokás... El lehet menni egy bizonyos tűréshatárig, de nem a végtelenségig.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 19:19:59

@kardio1: A kettő tényleg nem ugyanolyan. Itt az amerikai gondolkodásmódot vallják, meg Svájcban is nagyjából. Ebben is hasonlít a két ország.
De a többi Nyugat-Európai gondolkodásmód is jóval közelebb van ehhez a gondolkodásmódhoz, mint a jelenlegi magyar, szóval én kb. így értettem a dolgokat.

2014.09.17. 19:22:07

@norvég kém [Hu/At]: Látván havonta a fizetési papíromat, bennem nem merül fel, hogy az én készülékemben van a hiba, és rosszul látom a dolgokat.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 19:22:25

@kardio1: Akkor 1 hónapon belül, mert asszem 1 évig kellene itt lenni előtte, de mi már lassanként 3 éve vagyunk itt, tehát ez letudva bőven. Persze ehhez az kell, hogy sikerüljön az, amire csak mostanában lett esélyem, azaz komoly tőkét hozni ide (nem a sajátomat, mert nekem nincsen komoly tőkém:)).

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.17. 19:24:36

@Philosoraptor: inkabb a szocializmus.

egyik erdekes valfaja

Muscari 2014.09.17. 19:24:37

@norvég kém [Hu/At]: :erdekes amit írsz. Született azért pár aggódó újságcikk Magyarorszaggal kapcsolatban, legutóbb az Economist utalt OV-rs mint egyre inkább autokratikus vezetőre, úgyhogy vannak kritikus hangok azért.
Az érzéssel meg nem vagy egyedül, sokan szerintem azért nem látják csak, mert a lassan megfovo béka este forog fent, ahogy már Mirjam is celzott rá.

2014.09.17. 19:25:55

@Babette.: Az államosítás kifejezetten kommunista találmány. Meg a sajtó cenzúrázása is.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.17. 19:26:35

Szuper poszt! (A tegnapi nitnitnit-es is nagyon ott volt! Ugy lätszik vége az uborkaszezonnak. :-))) )
@svájci sapka (ch): Pont ezekre gondoltam amugy én is. :-)
A (teremgaräzsos) parkoläshoz csak annyit, hogy ahol ki van irva, hogy Kérem orral elöre parkoljon be, ott illik orral elöre beällni. :-) Sok helyen pl azért van igy, mert szellözöredszer van a falnäl. A mäsik indok az, hogy a kipufogogäz befeketiti a falat.

Sesamelmo (Q) 2014.09.17. 19:27:34

@blackhair-lady: a nepali teafiuktol hallom a legtöbbet, hogy Magyarország = nokia. Az nem biztos, hogy tudjak, hogy hol van.

@Herr Géza: a kek matrica jo otlet :D meg mielott jogsim lett volna olvastam/hallottam egy értekezést erről, hogy érkezéskor még lendületben vagy, akkor jobban tudsz koncentrálni, mig induláskor még helyezkedsz, matatsz esetleg és nem figyelsz annyira. Plussz, ha vész esetén kell elindulni, akkor milyen jó, ha irányban van a kocsi.emlékszem, hogy baromságnak tartottam és hogy én sosem fogom igy csinálni. Naná, hogy akkora nyomot hagyott bennem, hogy mindig farral állok be. De ezek után nem tudom.

svajcineger 2014.09.17. 19:28:05

@Jani haverja:
Mi a cel az allampolgarsaggal? Ha nem titok. :-)

DieNanny CH 2014.09.17. 19:28:58

Bár én a német részen élek, de nekem is pontosan emiatt tatszik az ország. Mert a szabályok mindenkire kivétel nélkül vonatkoznak.
Köszi a posztot:

2014.09.17. 19:29:13

@norvég kém [Hu/At]: Nincsen baj, mert apránként történik a rendszerben a finomhangolás, tehát nem is tűnik fel az egyszeri embernek. "Csak engem hagyjanak békén". Szerintem borzalmas, hogy hova tart ez az ország és a magyar társadalom. És ezt úgy általánosságban mondom, nemcsak a jelenlegi rezsimről van szó.

2014.09.17. 19:30:14

@Philosoraptor:

Ja, csak én vagyok az a fajta állat, akinek anyagilag komoly visszalépés lenne a kiköltözés, mivel a fizetésem nem nőne tőle, hiszen most is osztrák fizetést kapok, a költségeim viszont igen, a jelenlegi helyzethez képest kb. havi 6-800 euróval minimum. Szóval nekem az lenne a jó, ha Mo végre megrázná magát és elindulna egy élhető jövő felé, én meg élvezhetném a jólétemet.

2014.09.17. 19:30:48

@Muscari: Ennél rosszabb már nem lehet. Ezt lehet mantrázni az embereknek. Aztán kiderül, hogy mindig van lejjebb.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 19:34:09

@tanato: az egeszsegugyi dolgozok fizetese ... tegnap egy hir kiverte a biztositekot nalam, igen tisztelem az orvosokat sokat tanultak stb stb .. a hir az hogy nem akarnak nekik emelni fizetest ,mert az egyebb kozalkalmazottak nem hajlandok a nyugdijjarulekukat fizetni 50-50 % ba , eddig az allam fizette nekik ( adofizetok ,) es felmerult, hogy nem adnak fizetesemelest az orvosoknak .. mert eddig mar 67 %!!! fizetesemelest kaptak az elmult evekben ......woww belegondoltam eddig is volt 200K fizetesuk minimum ... egy kis fizetes emeles ? 100-150K+... OMG
es ugyanakkor még ,ugy akarjak megfogni a penzt ( fizetni a kozalkalmazottak oriasi nyugdijat) hogy leveszik, megszuntetik az egy eves fizetet szules szabadsagot .. szoval hat nem tudom ...
tudom megerdemlik az orvosok(?).. es ok is nehezen fizetik a rezsijuket ... a 3-4 millios villajuknak .. de ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.17. 19:35:05

Még a poszt és a kommentek előtt:

Tessék, tessék, angliai határátkelős, ultimáté-panaszkodós:

index.hu/kulfold/2014/09/14/mi_a_jobb_brithon_vagy_itthon/

Azér' eléggé megdöbbentő, ha csak a tizede is igaz...
Érdekes, a csapokról nem írnak benne, ez hogy lehet... :-)

Ja, az itteni kommentelők írtak az indexes cikkbe?Fel meri vállalni valaki?
:-)))))))))))

Sütemény1975 2014.09.17. 19:35:34

@Philosoraptor: ezert van nyugat europaban (tobbek kozott franciaorszagban) allami kezben viz es csatorna muvek, stb. komcsik ezek a franciak :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.17. 19:36:39

@geegee: Ha meg volt már, akkor bocsika vagyok...Csak mondjátok, hogy mikor?

2014.09.17. 19:36:49

@norvég kém [Hu/At]: "Szóval nekem az lenne a jó, ha Mo végre megrázná magát és elindulna egy élhető jövő felé, én meg élvezhetném a jólétemet."

Amikor naiv voltam, hittem én is ebben a mesében. De ehhez hiányzik az állami és a társadalmi akarat is, jelenleg. Ha politikusként csak populizmussal tudsz nyerni, konkrét program nélkül, akkor milyen jövőt tudunk vizionálni? Nekem nincsen (de másnak sem) 30-40 éve(m), hogy majd esetleg akkor lesz valami változás. Itt nemcsak arról van szó, hogy én miért nem keresek nettó 2k eurót, hanem arról is, hogy én nem látom, hogy történne konkrét előrelépés bármilyen fontos ügyben is. Mert a demagóg, populista intézkedésekkel a birkákat meg lehet vezetni, de a többieket nem. Volt már 4 éve a mostani kormánynak, hogy csináljon valamit, persze azon kívül, hogy kivonuljon a parlamentből, amikor nem ők vannak hatalmon. Csináltak érdemben valamit? Semmit. Szerintem sok embernél ez tölti tele azt a bizonyos poharat.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 19:39:47

@svajcineger: Nem titok. A biztonság.
Van egy itt élő barátom, ő négyes állampolgár, nemsokára ötös állampolgár lesz.
Nem szeret ő sem (én se) függeni semilyen államhatalomtól, mert a politikusokban soha nem lehet bízni. Egy tollvonás, és padlóra kerülhet bárki, bárhol. És ennek Magyarországon jelenleg többszörös esélye van, mint itt, vagy egy nyugati országban.

2014.09.17. 19:45:21

@Sütemény1975: Mo.-n azért államosítanak egyre több mindent, hogy NEKED jó legyen. Ugye ezt te sem hiszed el? :))) Véletlenül sem azért, mert a féreg politikusoknak meg a holdudvarnak még nincsen elég pénze meg hatalma.

skylla 2014.09.17. 19:49:25

@Muscari: te jol kiismered magad rovarokban? lenne akkor egy kerdesem privatban, ha nem zavarlak

2014.09.17. 19:51:33

@geegee: Ha én írnék egy ilyen posztot Mo.-ról, mit kapnék a fejemre? Nem tudom, hogy a kedves írók netalántán elfelejtették, hogy őket nem hívta senki, és nekik kell alkalmazkodniuk?

Golf2 2014.09.17. 19:54:06

@Jani haverja: Szabálykövető albánok? Ha-Ha.Legalább 10 éve minden második nyugatról ellopott luxuskocsi Albániában furikázik sok még az eredeti rendszámával mert a kutyát se érdekli...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.17. 20:00:26

" Azzal szoktam poénkodni, hogy bizonyos országokban nemcsak a termékeket, illetve a hűtőt lopnák el, hanem rákötnének egy kompresszort is a konnektorra – ingyen van az áram! "

Haha, én is ilyeneket mondtam, mikor először megláttam északon a motormelegítők 230-as csatlakozóit az utcán: A káeurópai hiperpigmentáltak vidámparkokat üzemeltetnének az ingyen áramról...LOL, de ugyanakkor télleg szomorú...

M. Péter 2014.09.17. 20:01:53

@norvég kém [Hu/At]: Szerintem csak örült annak, hogy nem orosz bankban volt a pénze.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.17. 20:03:30

@svájci sapka (ch): @LittleG.: Én inkäbb azt mondanäm, hogy mindenre van A, B, C tervük. Ha valami nem séma szerint müködik, akkor "lefagynak".
@Ahatis: Nekem az egyik "meglepödés" az volt, hogy a bérezés nem transzparent, mint az addig megszokott angol szisztémäkban, ahol dolgoztam. És ez nem függ attol, hogy kinek mennyi tapasztalata van, csakis csupän attol, hogy ki hogy tudja eladni magät.
@Philosoraptor: Csak részben van igazad szerintem. A hatär mentén volt azért 1-2 eltévedt bomba:
www.schaffhausen-foto-archiv.ch/bombardierung-1.html
@Herr Géza: Antiszociälisak ugye mindenütt vannak ;-), de igen, ahogy leirtad, pontosan ezért (is) jo ez a kockäs orszäg.
@Din Serpahis: Miutän a tartozkodäsi engedélyem megengedte, hogy ott lakjak hivatalosan is, ahol ténylegesen laktam, bementem a helyi hivatalba lejelentkezni. Mikor hazaértem csörgött a telefonom, hogy ne haragudjak, de kellene neki még a munkaszerzödésemröl 1mäsolat. De ha most nem érek rä, akkor majd valamikor vigyem be. :-) A hivatali nyelvtudäshoz adalék: Rengeteg mäsodgeneräcios (olasz, spanyol, portugäl stb) van mär a hivatalokban. Az öregek közül pedig sokan nem beszélik x év ota sem rendesen a hivatali nyelvet. Az egyik volt munkatärsam szerb volt, és folyékonyan beszélt olaszul, mert a dadäja olasz volt, és csak olaszul tudott...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.17. 20:05:46

@házelőtthinta: " Ahogy az osztrákoknál se volt vígszínház az oroszok ott tartózkodása 10 éven át. "
Na tessék, múltkor kérdeztem ezt, de nem nagyon jött konkrét válasz.Mit lehet erről tudni, hogy sikerült a ruszkikat kipaterolni?

M. Péter 2014.09.17. 20:06:43

@Püspök utcai gombaszedő: Az idei EP-választásokon a UKIP volt a legnagyobb párt, 27%-kal, a 2009-es 16%-kal szemben. A BNP 5%-ot vesztett, ennek nagy része valószínűleg a UKIP-hez ment át, de ezen felül is szerzett még legalább 6%-ot a UKIP.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 20:10:51

@Golf2: 2003-ban itt "húztak egy vonalat". Azóta nincsen lopott kocsi itt. A régieknél - mivel kibogozhatatlan volt a múltjuk - be lehetett vinni 2003-ban a rendőrségre a kocsit, és átütötték az alvázszámát, hasonlóan, mint amikor pl. Magyarországon találnak egy régen ellopott kocsit és az a biztosítónak sem kell már. Azóta nincsen itt kocsilopás, mert lopott kocsiért (birtoklásért is) majdnem annyit lehet kapni, mint emberölésért.

A rendszámokról: Itt rengeteg külföldi rendszám van, az enyém is az (magyar rendszámmal vagyok itt). De ez nem azt jelenti, hogy a kocsi lopott. Minden olyan albán furikázhat külföldi rendszámmal, akinek külföldi állampolgársága van, vagy van tartózkodási engedélye külföldön, és - hidd el - az itteni lakosoknak kb. az egynegyedének van is ilyen papírja, mert itt iszonyat ritka az az ember, aki még nem dolgozott külföldön.

A régi "autótolvaj" albánokról egy történet, ami az esetek kb. 90%-ára igaz volt. A kis albán kiment 1992 után valahova nyugatra dolgozni, általában segédmunkásként kezdte. Megbecsülte magát, jól dolgozott évekig. Egyszer csak a (példában legyen német, de másra is igaz) német főnöke behívatta az irodájába, és megkérdezte, hogy nem kell-e neki egy ingyen Mercedes. A kis albán nem értette a dolgot, de mondta, hogy ingyen persze, hogy kell. Ezután a német főnök elmagyarázta, hogy most a kis albán el fog menni szabadságra ezzel az autóval haza, két nap múlva meg ő bejelenti, hogy ellopták a kocsiját, és akkor a biztosító a két éves Mercedes helyett fizet neki egy vadiújat, mert olyan a biztosítása. Kis albán meg csak azt nézte, hogy kapott ajándékba egy autót, azt is tudta, hogy rokona-barátja egész Albánia összes hivatalnoka, úgyhogy szépen hazament az ajándék autóval, és otthagyta a rokonoknak, amikor visszament dolgozni. Kis albán nem nagyon tudta, hogy most egy nagyon nagy biztosítási csalást csinált a német főnökével együtt, meg nem is nagyon érdekelte. A rendes és egyébként korrekt német főnöke kérte meg erre, úgyhogy - azon kívül, hogy jól járt ő is - ő úgy értékelte a dolgot, hogy még segít is a főnökének :)

Hidd el, a híres autólopások kb. 90%-a így, vagy hasonló módon történt.

Na, ez fejeződött be itt 2003-ban.

M. Péter 2014.09.17. 20:17:13

@házelőtthinta: Inkább 200 év. Napoleon elfoglalta Svájcot, megalapította a Helvét Köztársaságot. A bukása után mondták ki Svájc örök semlegességét.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.17. 20:18:41

@KaMon: " Azt pedig, hogy pl. a feleslegessé vált bútort egy adott hónapban mikor lehet kitenni, valóban szükséges szabályozni. "

Én már az egész koncepciót nem értem...Ha valami tönkremegy, használhatatlanná válik, akkor lehet dajkálni napokig, hetekig, ez miért jó?Nem egyszerűbb ha le lehet adni bármikor egy meghatározott helyen, szemétlerakóba?

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 20:32:21

@geegee: Mit lehet erről tudni, hogy sikerült a ruszkikat kipaterolni? vannak akik jobban tudjak de roviden 10 eves szerzodes volt hogy ott maradnak es itt jon ami erdekes Mo-on is ... de milyen szerencse jott 56 es Kadarek megkertek oket ideiglenesen alomasozzanak par tiz evig .. hogy milyen jol jott ez nekik ...talan benne volt a kezuk(?)

tanato 2014.09.17. 20:39:39

@montroyal ( CAN qc): Kanadában biztos úgy van mert benne vannak az első három fizetési kategóriában a jogászok és az üzletemberek mellett.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 20:40:01

@Muscari: Ez a lassan megfővő béka nagyon jó hasonlat. Az öreg amerikai barátomtól hallottam tavaly életemben először (szintén Magyarországra vonatkoztatva), nagyon találó sajnos :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.17. 20:41:47

@Sesamelmo (Q): "de nincs kipuffogo nyom a falon. De ezentúl gondolok erre is. :)" Persze, mert benzines autód van... :-)))
Bocs a dízelesektől, de nem lehetett kihagyni... :D

DieNanny CH 2014.09.17. 20:43:47

@geegee:

Itt nálam van szemétlerakó, oda el lehet vinni, és fizetni kell az otthagyásért.
Nálunk utcára kitenni nem lehet.
Lehet, ami ott, a francia részen van, a havi egyszeri utcai, az ingyenes.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 20:43:53

@Jani haverja: hozzank meg a romak hoztak be, amikor ide aradtak .. en ezelott nem ismertem ezt a kifejezet : LEBIZTOSITOZZUK... aszer roncsnak tobbe kerult volna a javitasa mint amit ert ezert mit ad isten .. elloptak ... gondolom automentovel mert se motor se valto nem volt uzemkepes ... .. ja az okossagok ..

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 20:48:06

@tanato: es megis mennek az USAba dolgozni mert nem tudnak ki jonni az itteni penzbol... a munkasom felesege konyvelo , egy rokon orvosnak csinalja az adojat 600-700K bevallas es nem specialista csak egy regulier orvos ..

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 20:58:35

@montroyal ( CAN qc): Ismerem a dolgot, a '90-es évek elején 3 évig nyomozó voltam :) Az autós ügyektől mindenki menekült, én fiatal voltam (nem is öregedtem meg a székben, mert 3 év pályafutás után elment a kedvem az egésztől, és leszereltem), így engem osztottak be egy tapasztalt kolléganő mellé az autós ügyekhez. Nem semmi volt. Olyan furmány biztosítási csalások vannak, hogy azt egy átlag ember el sem tudja képzelni. Utánajárni meg nagyon vesződséges, a nyomozati határidő meg szorít. Ez volt az egyik ok, amiért leszereltem a rendőrségről.

tanato 2014.09.17. 21:00:15

@montroyal ( CAN qc): Persze USA-ban még jobb egy fokkal.

2014.09.17. 21:01:25

@geegee: De, ment rá válasz, csak nem olvastad.

Hari Seldon 2 2014.09.17. 21:01:42

@házelőtthinta:
"Le kéne már rántani a leplet erről a két fenevadról is lassan :) Mikor érkezik már egy szaftos melós írás Zürichből? Esetleg Trondheimből?"

Nem tudom válaszoltak-e már, de emlékszel, hogy volt valaki arról, valami olajipari munkás, Norbi... :-)

2014.09.17. 21:05:31

Olvastam az indexes északi országok kritikát, és akkor viszont nem értem, hogy Dánia miért végez mindig az élvonalban a boldogság teszteken... Azt hiszem, valami felmérésben, Dánia lett a világ legboldogabb országa. (?)

2014.09.17. 21:06:51

@Naschkatze (Mostindien / CH): Jó, ez "semmi" ahhoz képest, ahogy kinézett Mo. v. Németország a háború után.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.17. 21:08:04

És ehhez mit szóltok?

www.hrportal.hu/hr/a-remenybeli-munkaltatok-80-szazaleka-megguglizza-a-jelolteket-20140314.html

Azért ez nem kis pofátlanság... a lexebb ez:

Amit tenni érdemes, ha valaki ilyet még sosem tett volna, keressen rá saját magára a keresőmotorban, és nézegesse végig az első három, négy oldalt. Ha semmit sem talál, az nem jó. Azt az üzenetet közvetíti, hogy vagy nem a mai világban él az illető, vagy titkol valamit.

Hát nagyjából a kúrva anyjukat, ha így gondolkoznak.Ha valakit nem érdekel a kiszabott f@szbúk, akkor akassza fel magát, mert nem kap állást????Az ész megáll, komolyan mondom.

Én spec eléggé a világhálón élek, de nem akarok még a falloszbúkkal is szarakodni, eleget ülök így is a gép előtt.Egész egyszerűen felháborítónak gondolom.Persze tudom, nem újdonság ez, csak itt van ez a cikk...
Illetve megfordítva, ha én ügyesen felépítek egy virtuális személyt, akkor ezzel ilyen könnyű álláshoz jutni?Mer' akkor azért elgondolkozok ezen a fütyköskönyvön...
:-) :-/

svajcineger 2014.09.17. 21:10:13

@geegee:
10 evre szolt a "megszallasi szerzodes".

Hari Seldon 2 2014.09.17. 21:11:08

@kozmopolita:
Nézd, azért azt is el kell ismerni, hogy minden szomszédja tudja, hogy a földrajzi adottságok miatt, nem 3-szoros túlerő, hanem 6-8 szoros kell a győzelemhez. Ez pedig költséggel jár. Illetve a hadvezetés számára időveszteség, amit az ellenség ki tud használni.
Például a 2-ik VH-ban a németeknek kellett volna 800 000 ember, amit már 40-ben sem tudtak olyan könnyen nélkülözni, a norvég, francia, görög, észak-afrikai, angliai frontokon. És ami lényegesebb az anyagháborúban: a kieső hadfelszereléseket sem olyan egyszerű pótolni.ha ott elvesztenek mondjuk 300 tankot, az azért nem kis kockázat.

Quercus a favágó 2014.09.17. 21:21:14

@norvég kém [Hu/At]:

Az egy dolog,hogy Orbán nem tetszik az EU-s politikusoknak, d az EU-s polgároknak igen.

SzZoole 2014.09.17. 21:22:32

@puhacica: olyan csunya,hogy mar szep:)))

2014.09.17. 21:30:03

Ez a poszt olyan jo erzessel tolt el - ugy orulok hogy nem kell ott elnem! (Elnezest, nem tudtam kihagyni...)

M. Péter 2014.09.17. 21:36:39

@norvég kém [Hu/At]: Azt megkérdezted, hogy mennyire szeretnének 27%-os áfát fizetni?

Muscari 2014.09.17. 21:38:24

@skylla: hat az egyetemen tanultam egy felev rovartant, ugyhogy valami ismeretem van. Ha valamit nem tudok, annak meg utana tudok nezni, ugyhogy johet :-)

Mrs. Clayton 2014.09.17. 21:39:25

@Mirjam2: szerintem vagyunk ezzel igy tobben is :-)
vegig se birtam olvasni, mert csak a gondolattol sikitofraszt kaptam
a fene se megy magatol bortonbe
az jutott eszembe, h esetleg tilos-e vasarnap reggel 11ig agyban lenni es fel kell-e mindenkinek mar 6-kor kelni hetkoznapokon is?

i got my (törölt) 2014.09.17. 21:42:56

@firg_firg:
"Nalunk hany evig egyeztettek a negyes metrorol, vagy a nullas autopalyarol? Jo munkahoz ido kell... "

mondjuk, nekem egy időutazásnak tűnt a négyes metró, amikor a múltkor utaztam rajta. az állomások belsőépítészeti dizájnja olyan retrós, hogy nem tudtam eldönteni, a hatvanas vagy a hetvenes években járok. gondolom, akkor kezdték tervezni, csak a történelem viharai közbeszóltak...

i got my (törölt) 2014.09.17. 21:42:57

@tanato:
a cikk idézi orbánt:
"Aki nyelveket akar tanulni, máshol akar munkát vállalni, magasabb fizetést remél külföldön, vagy itthon nincs munkája, vagy külföldön remél állást - esetleg liberális demokráciát vagy jogbiztonságot szeretne -, az hadd próbálkozhasson."
:)

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.17. 21:43:28

@M. Péter:
Itt az alap elelmiszereken nincs AFA megsem olcsobbak mint otthon.

Quercus a favágó 2014.09.17. 21:52:54

Hitler már 1940 júniusában parancsot adott egy Svájc lerohanását felvázoló terv elkészítésére. A terv szerint a megszállt Franciaország felől indítottak volna támadást, ezzel egy időben délről az olaszok is betörtek volna Svájcba. A terv a Fenyőfa-hadművelet nevet kapta.Végül a dologból nem lett semmi. Hogy miért, az máig sem tisztázott.

Muscari 2014.09.17. 21:54:28

@geegee: Magyarorszagon is csak evente egyszer van lomtalanitas, mar ahol mi laktunk. Akkor sok mindent ki lehet tenni ugye, ami tul nagy, vagy nem fer a szemetbe. Ha maskor akarsz tole megszabadulni, neked kell elvinni.

2014.09.17. 22:04:16

@geegee: Szerintem ez pl. Mo.-n annyira nincsen divatban, de az elképzelhető, hogy megnézik a facebook profilodat, hátha találnak valami kompromittálót rólad. Vagy csekkolják az fb profilodat rendszeresen, nem írtál-e valami olyasmit ki a faladra, ami rossz fényben tünteti fel a munkáltatódat.

2014.09.17. 22:08:00

@tanato: Ebben sajnos igazuk van... Megint lehet égni kicsit mások kapzsisága miatt.

Muscari 2014.09.17. 22:08:10

@puhacica: hat ez halali, en nagyon imadom a fajtat, nem ulok fel az eloiteleteknek. Az agresszivitast mar reg eltuntettek belole.

svajcineger 2014.09.17. 22:08:43

@QUERCUS:
Inkább elboltolták. :-)

2014.09.17. 22:09:17

@M. Péter: Meg a fizetésük 30%-t még odaadni? Persze magyar reálbérből, nem a nyugatiból. :D

33621 2014.09.17. 22:09:21

@VPBA: Jani haverja klónozódott! :-)

Herr Géza 2014.09.17. 22:12:26

@33621: Ö a Jani haverjané.... :)))))

blackhairlady 2014.09.17. 22:14:22

@Muscari: Nalunk minden szombaton ki lehet rakni a butoroktol kezdve barmit ami mar nem kell, merettol, anyagtol fuggetlenul. kiveve az epitesi hulladek, veszelyes anyag, olaj, ilyesmi dolgokat. szerdankent csak a kukaba elfero szemetmennyiseget viszik el, viszont a kuka olyan magas mint en:)

blackhairlady 2014.09.17. 22:16:18

@Herr Géza: A Haverjanet nagy H-val irjuk, mert vezeteknev:)

2014.09.17. 22:20:43

@i got my: Akkor nincsen gond, legalább a határokat nem zárják le. :D

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 22:24:22

@geegee: Ezt én is pont így gondolom. Egyébként én se vagyok az arckönyvben regisztrálva.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 22:28:44

@33621: Nem a klónom, csak az oldalbordám :)

SzZoole 2014.09.17. 22:41:35

@Jani haverja: egy ismerosom azt mondta,hogy aki nincs fent a faszbukon az nem is letezik.Azert en eleg jol elvagyok igy az ismeretlensegben:)
Amugy meg a Hataratkelo magasan ubereli barmelyik kozosegi oldalt,szerintem.

Muscari 2014.09.17. 22:42:01

@geegee: durva. Nekem nagyon egyedi nevem van, senkit nem hivnak igy rajtam kivul az egesz vilagon. Ha itt beutom a gugliba, akkor csak a 192.com nevu oldal jon fel az elozo lakcimemmel. A UK-ben mindenkit meg lehet igy talalni.

Feljon meg a google+, de ezt irja ki: "XY hasn't shared anything on this page with you."
Ha ramegyek, egy baratnom ugyan megjelenik, hogy a koreimben van, de ennyi. En nem szeretnem, ha barmit megtudnanak rolam csak ugy, hogy ragugliznak. Ez nekem felelmetes :-(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 22:42:43

@Zoole[uk]: Ezt én is valahogy hasonlóképpen gondolom :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.17. 22:43:28

Na ahol én most dolgozok ahhoz képest Svájc a rögtönzés és fegyelmezetlenség hazája.
Belenyúltam a vastagjába rendesen.
Hétfőtől a Hearthrow-on dolgozok.
Kezdődött egy fél napos beléptetéssel.
Itt a szabályok is szabályokkal vannak szabályozva.
Aszongya hogy védőszemüveg viselése kötelező.
Mondom én szemüveges vagyok. Nem baj megoldjuk. Addig túrtak míg talltak egy szemüveget ami ráfér az én szemüvegemre.

kepkezelo.com/images/dum5n830uesa7ulcf.jpg

Na akkor nadrágot akartak adni. A legnagyobb XL-es volt.
Mondom neki jóbarát tegyél még hozzá vagy ötX-et aztán beszélhetünk.
Nem baj megoldjuk.
Ilyen roppant elegántosra sikeredett a megoldás.

kepkezelo.com/images/dd5l514tybryr27o9u2.jpg
kepkezelo.com/images/l4ffepeq0oytjw486xqa.jpg

A gép csak irányítóemberrel mozdulhat meg, telefonálni tilos, úton gyalogolni tilos, kesztyű, szemüveg nélkül a gépből kiszállni tilos.
Kollégát kirúgták mert 10métert egyedül arrébb állt a géppel.
Minden úgy le van szabályozva hogy gyakorlatilag ásni sem lehet.
Viszont ilyeneket húznak el mellettünk.

kepkezelo.com/images/aaabqwnsmgeig7zihwl.jpg

Jaa és a parkolóba KÖTELEZŐ tolatva beállni.

Muscari 2014.09.17. 22:44:42

@tanato: persze feldobtak az illetot, mert mar fenek. Az Index irt az allampolgarsag-maffiarol:

index.hu/gazdasag/2014/09/17/ma_is_jonnek_a_hamisitott_magyarok/

Sütemény1975 2014.09.17. 22:44:47

@Philosoraptor: itt nem arrol volt szo, hogy EN mit hiszek vagy mit nem. Csak megcafoltam az allamositassal kapcsolatos kijelentesedet. Ami egyaltalan nem ordogtol valo.

Muscari 2014.09.17. 22:57:32

@tanato: ez a cikk tele van hazugsagokkal. Mar a cime is enyhen szolva tulzo es szenzaciohajhasz: "Half a million EU passports given away to eastern Europeans by Hungary which allow them to live in Britain" Fel millio eus utlevelet adtak kelet-europaiaknak, ami lehetove teszi, hogy Nagy-Britanniaban eljenek. Mintha mindenki ide akarna jonni.

"550 ezer, nem uniós állampolgárt segített hozzá a magyar és egyben uniós állampolgársághoz." A legtobb kerelmezo Romaniabol volt, az meg mar egy jo ideje Unios tag.

" szegénység sújtotta kelet-európai államokban többek számára ez egy lehetőség, hogy olyan gazdagabb országokba jussanak el, mint Nagy-Britannia, Németország vagy Svájc."
Melyik szegeny tudta kifizetni azt a sokezer eurot a szervezoknek? Ez hulyeseg. Az pont a gazdagoknak lett kitalalva.

Persze Szerbiabol es Ukrajnabol tenyleg erkezhettek ide vagy mas unios orszagba szegeny sorsu honositott magyarok a jobb elet remenyeben, de szerintem nem tul sokan.

Muscari 2014.09.17. 23:09:18

@diggerdriver: ez kiralysag! Jol megoldottak a nadragot, kicsit vicces, mit mondjak :-)

Szerintem jo okuk van erre a sok szigorusagra. A terrorfenyegetes majdnem a legmagasabb fokozaton van es a Heathrow kiemelt celpont. Meg elegge veszelyes uzem is.

Gratulalok, szerintem sokan cserelnenek most veled.

M. Péter 2014.09.17. 23:09:36

@Muscari: A Daily Mail-től mit vársz el?

2014.09.17. 23:11:37

@Sütemény1975: Azt sem hiszel el, amit a politikusok kérdeznek, szóval de, az a fontos, hogy mit hiszel. Ha nem ismerném a magyar politikai elitet, akkor bízhatnék benne, hogy a mi érdekünket szolgálják ezek az állami beavatkozások.

Majd ha egyszer mondjuk nem lesz áram, a rezsidémonnal vívott harc során, akkor is kíváncsi leszek, hogy mit fogsz mondani.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 23:12:37

@diggerdriver: Te Digger! Téged átcsesztek! Nem markolósnak vettek oda fel, hanem reptéri madárijesztőnek! DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.17. 23:15:11

@Muscari: Annyira azért nem örülök.
Úgy érzem magam mint mikor a versenylovat megkötik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.17. 23:15:44

@Jani haverja:
Ugye. Én is így gondolom.
:))))))))))))))))))))))

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.17. 23:24:51

@diggerdriver: És az albán munkatársaid mit szóltak ehhez? Nem hiszem, hogy repeshettek az örömtől... D (Gondolom nekik is ilyen maskarában kell járniuk, csak ők még be sem tudnak gubózni a gépbe.)

blackhairlady 2014.09.17. 23:25:47

@Zoole[uk]: Csak itt nem tudok uzenni sok ismerosomnek, rokonnak. Nem az ordogtol valo a FB, csak jol kell beallitani.

2014.09.17. 23:26:00

Oh Svajc... Nem is tudom mi tetszik jobban, ez a japanos precizitas es minosegre torekves, a rengeteg penz, a sajt, a hegyek, a kompromisszumkepesseg, vagy a Toblerone... Hmmmm :D szerintem tokre tudnek ott lakni : )

tanato 2014.09.17. 23:46:56

@Muscari: de a biznisz ebben is benne van. Végigolvastam a cikket. Működik az üzlet, de cikkben leírtak túlozzák a valóságot. Az árakat illetőn. A szóbeszéd túlzó, de a tény tény. Sokan, magyarul nem beszélők is állampolgárok lettek. Több ilyen betegem van. Tolmáccsal jön rendelésre- bár lehet jól jönne nekem az elfeledett orosztudásom felfrissítésére.
A falumban 100 körüli új bejelentett lakos van, honosított korábbi ukrán állampolgár. Ténylegesen senki sem lakik itt. Ténylegesen itt lakó, korábban áttelepült rokonokhoz jelentkeztek be.

tanato 2014.09.17. 23:49:00

@Muscari: A fenti belinkelt szöveg egy Szabolcs megyei faluban dolgozó háziorvos kollégától vett mai napi idézet

tanato 2014.09.17. 23:56:49

@Muscari: Magyar állampolgárok, érvényes TAJ számmal. És tolmáccsal kommunikálok velük. Sajnos az orosz már nem megy nekem. Bár a legtöbbjük oroszul jól beszélő orvost választ- van néhány a környéken. Természetesen az utóbbi ténnyel semmi baj, nagyon is szükség van rájuk.

blackhairlady 2014.09.17. 23:57:16

@diggerdriver: Csini lettel:) Legalabb addig biztonsagban vagy amig dolgozol, az ovobacsik vigyaznak rad:))))

Muscari 2014.09.18. 00:07:32

@tanato: nem semmi. Persze a legtobb ilyen orosz és ukrán aztán tovább áll nyugatra. Mondjuk akár az orvosi ellátásért is érdemes Magyarorszagra menni, gondolom messze jobb színvonalú, mint Ukrajnában.

Sobo 2014.09.18. 00:28:11

...aki azért megy ki melózni/települ ki, mert imádja h egy vízszerelőnek fizethet 100.-e Ft-ot, hát tessék menni.
Tudtommal azok és azért mennek akiknek kell a pénz.

De...azért kelljen, h adják oda másnak??? Na ez már "magyar mentalitás" - ugye?

Egyik ablaknàl felveszed a pénzt, másiknál leadod. Ez egy jólsikerűlt droid-képzés.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.18. 00:34:21

@Herr Géza: Gejza! A hivatalos iratok mindig 3nyelvüek. A többi meg tök igaz! :-) Sem az olasz, sem a francia részen nem szolalnak meg németül, ha nem muszäj.
@svájci sapka (ch): Mert még arra is hülyék, hogy lecseréljék a rendszämot! :-)))
@nosuti: Ismerös az, amikor ki akarsz jönni valahonnan, és ök meg tolnänak vissza? :-))) Vonaton viszont volt olyan, hogy a vezetö jött ki a fülkéböl és ugatta le az utasokat, hogy ne akadälyozzäk a toväbbhaladäst. Egy néni värta a visszajärot az automatäbol, a többiek addig szerették volna föltartani az atobecsukodäst. Ez csak azért volt gäz a vezetötöl, mert 2megälloval arrébb värnia kell a vonatnak kb 5percet a szembejövö vonatra.
@svajcineger: Rég voltäl erre! ;-)
Ök csak ismerkedni szeretnének...:-)))
Dän csajszi mesélte egyszer miutän lejöttünk a floor-rol, hogy a "kedves" vendég elkezdte szapulni neki a külföldieket. Erre közölte, hogy bocsi, de ö is külföldi. Erre a vendég: Na jo, de az mäs, mert maga német. A csaj meg közölte, hogy nem, ö dän. :-)))
Apropo. 2018-tol törvényvältozäs lesz szerencsejäték részen...mär elkezdödött a huza-vona...
@adg [Au, Darwin]: Erröl jut eszembe. :-) Sväjci ismerös mesélte, hogy elöadäst tartott Németorszägban irodalmi német nyelven. Az elöadäs utän odament hozzä az egyik résztvevö, és azt mondta, hogy ö nem gondolta volna, hogy a sväjci dialektus ennyire érthetö... :-)))
@kozmopolita: Jo lätni téged is errefelé! ;-)
@Csodabogár: Férjem erre azt mondja, hogy ez mär kutyaf@sza ahhoz képest, ami régebben volt. Az apjärol is készültek följegyzések, mert kommunista volt...
@blackhair-lady: Huuu B+! Ez se semmi! :-))))
@tucano: Ahhh, fölösleges leällni vele. Néha jokat ir, aztän becsap a hambigöz, és kész...
@norvég kém [Hu/At]:
Viszont szerintem nagysägrendekkel több a belül fapados Auto...mert az nem lätszik...
Tudod mi volt a férjem elsö benyomäsa Bp és vidék közötti különbségröl? Az, hogy Bp-en "jollakottabbak" az emberek. :-)
@Jani haverja: Én azt lätom a cégen belül, hogy szeretnék Amerikät majmolni, de a sväjci gondolkodäs nem amerikai. A mäsik meg, hogy csipegetnek innen-onnan (szerintük) jo dolgokat, viszont a kivitelezés az olyan sväjciasra sikeredik...kicsit negativ vagyok ma, lebasztak olyanért, amiben igazam volt, és nem pisilhetek széllel szemben. :-(((

tucano 2014.09.18. 00:48:18

@geegee: "Illetve megfordítva, ha én ügyesen felépítek egy virtuális személyt, akkor ezzel ilyen könnyű álláshoz jutni?"
Igen. Viccen kívül. Volt egy idő, amikor a facebookon még lehetett okosodni rendes fals profillal. Közeli ismerősőm (khm) keresett egy random szőke cicababáról sok fényképpet és felrakta, mint modellt, valami hülye névvel.Lett neki 5000 komoly, látványosan pénzes ismerőse, ez a maximum kapcsolati szám. Ezeknek bármit feldobott rögtön lájkolták vagy ezren, úgy ment a termékek híre, mint a fene. Vérszemet kapott és csinált egy profi linkedin oldalt is, ahol ugyanaz a csaj modell szervezőként, komoly üzletasszonyként szerepelt, ráadásul a facebookos ismerősök miatt rögtön vagy 2000 nemzetközi ismerőssel, ami felment 10.000+-ra két hét alatt. Hetente kap fullos állásajánlatokat, de olyanokat, hogy vonyítunk, amikor látjuk.

tucano 2014.09.18. 00:50:24

@Naschkatze (Mostindien / CH): ezért érdekelt, nem úgy képzelem a gyorskajáldás mindennapokat, hogy két hamburgerpakolás közben New York Times-ot olvas az ember. Talán New Yorkban :D

svajcineger 2014.09.18. 00:55:40

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Benezek en rendszeresen, csak sokszor irni nincs kedvem...

Na, milyen valtozas varhato?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 00:58:34

@montroyal ( CAN qc): Aham, köszi, ez érdekes.Sajnos mi nem tanultunk 45 utáni történelmet, mert pont akkor volt a rendszerváltás, kommunista könyvből már nem akartak tanítani (nagyon helyesen) nem-kommunista könyv meg még nem volt...Szóval ez a rész nekem sajnos nincs meg.De lehet, beszerzek egyet, úgyis megyünk haza látogatóba...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.18. 01:05:36

@DieNanny [SZ,CH]: Lehet, hogy a matricäzäsra gondolt? Nälunk äprilistol megszüntették a matricäs rendszert. :-(
@puhacica: Olyan cuki! :-))) Itt sajnos tiltolistän van...
@Philosoraptor:
Nem akartam a kinek volt nagyobb kära vitäba belemenni... ;-) Csak gondoltam érdekesség, mert mindenkinek az jut az eszébe, hogy Sväjcot nem érte semmi kär. Gondoltam mäst is érdekelhetnek a régi fényképek...
@Zoole[uk]: Nincs csunya kutya! ;-) Csak aranyos. :-)))
@Mirjam2: Pedig pont azon a részen ahonnan ir nem éreznéd magad idegennek szaudi utän... ;-) Bocs, ezt én nem tudtam kihagyni! ;-)
@Jess G: Én akkor szoktam lefeküdni. :-)))
Amugy meg olyan jofejek, hogy amikor homlokzatfölujitäs volt, akkor a mi lakäsunknäl lévö részt (2oldal) mindig az ebédidö utänra hagytäk, mert tudtäk, hogy éjszaka dolgozom. Söt, ha hangosabb dolog volt, akkor utäna megkérdezték, hogy nem voltak tul hangosak. :-))) Reggel fél 7-kor kezdték a munkät.
@Muscari: Én azt vallom, hogy minden kutya olyan, mint a gazdäja... aki meg nem foglalkozik vele, az meg miért nem vett magänak müvirägot? Amugy pl azt is tök pozitivnak tartom, hogy kötelezö bizonyos mérettöl a kutyasuli. De van kutyaovi is. :-)))
@blackhair-lady: Texasban minden nagy! :-)))
@Jani haverja: B+! :-)))))
@tanato: Figyu! Akinek van idege a honositäsi procedurähoz, az meg is érdemli a magyar ällampolgärsägot!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 01:06:02

@DieNanny [SZ,CH]: Igen ezt írtátok már, akkor is kérdeztem: miért kell fizetni?Ha fizetni kell, akkor az ember elkezd keresni kerülőutakat, patakpart, erdőszéle, stb.Mert az ember sajnos ilyen.Akkor viszont az állam kezdhet kiépíteni egy rendszert, hogy begyűjtse az illegálisan kirakott hulladékot.Nem egyszerűbb, ha lehet bármikor bármit vinni, pénz nélkül (a svédeknél ez van) és cserébe nem kell apparátust se fenntartani a rendfelügyelethez?Meg akkor minden a megfelelő helyre kerül, amit esetleg olcsóbb is feldolgozni...Meg milyen ocsmány már, amikor ki van rakva a sok sz@r, esetleg napokig is, mire begyűjtik.Tudom, nem te tehetsz róla, csak fura ez a gondolkodás.Na mindegy...
Megjegyzem, ha jól tudom, már Magyarországon is változóban van az évenkénti lom(b)talanítás, állítólag inkább kimennek címre a Főkefések és elszállítják maguk.Valszeg megunták a tzig... szóval a kisebbségiek hulladékhegy-foglalásait, meg a háborúsdit ezeken a napokon...

rezsöatya 2014.09.18. 01:08:31

Jo estet, aki meg itt van!

Nekem az egyetlen, ami Svajccal kapcsolatos az a svajcisapka (nem az itt kommentelo holgy, hanem egy igazi, Kadar-korabeli!)
A kep ugy 50 evvel ezelott keszult...
Nem rohog!!!

kepfeltoltes.hu/140918/svajci_sapka_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

:DDD

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 01:11:51

@Philosoraptor: Hmm, nem zárom ki, lehet elkerülte a figyelmem valahogy.Meg szokott jönni értesítő is, és olyankor mindig visszanézek.Na mindegy, montroyal már nagyjából megválaszolta.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.18. 01:14:49

@svajcineger: www.switzerlandcasinos.ch/87.html
Mondjuk az a mondat vicces egy kicsit, hogy aki Sväjcban lakik, annak a kontrollält sväjci kaszinokban kell jätszania és nem a külföldi bünbarlangokban. :-))) A célt értem, de az ahhoz vezetö ut egy kicsit "érdekes"...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 01:14:53

@svajcineger: Köszönöm neked is, meg mindenkinek, aki válaszol.Így legalább már tudom, hogy minek nézzek utána pontosan...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 01:15:35

@Naschkatze (Mostindien / CH): Én inkább az olyan alapvető dolgokra gondoltam, mint pl. a magántulajdon feltétlen tisztelete, és egyebek.
Szóval ilyen alapmentalitásra gondoltam, nem a részletesebb dolgokra.

Herr Géza 2014.09.18. 01:18:32

@rezsöatya: Édi-bédi snájdig egy legényke voltál, az a sapka meg: KIRÁLY ! :)))))

Herr Géza 2014.09.18. 01:29:12

@Naschkatze (Mostindien / CH): Én is azt hittem. De nem. Konkrétan Luganoban és Bellinzona-ban "tartózkodási" és munkavállalási ügyben csak olasz nyelvü nyomtatványokat tudtak adni és egyik hivatalban sem beszéltek az olaszon kívül más nyelvet (legalábbis, akikkel dolgunk volt, de nem is tettek kísérletet rá, hogy kerítsenek kollégát, aki esetleg tud angolul vagy németül). Fölfogadtunk emiatt (céges ügy volt) egy tolmácsot, aki mellesleg ügyvéd volt (ennek ellenére a legjobb árat kínálta...:-)), ö meg is jegyezte ezt nekik, de kedvesen csak mosolyogtak és a vállukat vonogatták, hogy ez van.Specifikus helyi nyomtatványok voltak ráadásul, azzal se lettünk volna beljebb, ha mondjuk valamelyik zürichi honlapról töltjük le....
Én is nagyon meg voltam lepödve, de hát sk. tapasztaltam...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 01:33:24

@Muscari: És amit te viszel el, azért leadáskor kell fizetned, vagy ellenkezőleg, te kapsz pénzt?
Mi odahaza nem vittünk így el asszem soha semmit, mert nem gyűlt fel annyi, vagy inkább megjavítottuk, elbontottuk, stb.Ugye ez is erősen anyagihelyzet-függő, hogy mit és mennyire "kell" megtartani, mennyire lehet inkább újat venni...
Sajnos itt a rothadó nyugaton jó eséllyel ebből lesz majd probléma, hogy mindennek a javíttatása olyan eszement összegbe kerül, hogy általában nem is éri meg.Lassan már egy 10 éves, közepes méretű családi kocsit sem éri meg motorgeneráloztatni, pl.Durva.Helyette mehet a zúzdába, mert hiába működik, a vizsgán esetleg nem engedik át.Elképesztő pocsékolás, és szeméthalmozás...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 01:39:13

@Philosoraptor: Mondjuk az enyémet nézhetik...Egyrészt olyan nevem van, amiből van másik félmillió csak az országon belül, másrészt meg nincs fb-profilom... :-)))

De félretéve, értem én, hogy általánosságba írtad.
De valahol akkor is gusztustalannak tartom, mi a fax köze van a privát szférámhoz?Bár ha jól tudom, le lehet tiltani a hozzáférést kívülről, nem?Akkor meg hogy olvasnak bele a profilba...?
Meg egy bevándorlót gondolom nem nagyon tudnak lecsekkolni, ezért nem fog egy angol, német, svéd megtanulni magyarul.Szóval mázlink lehet még... :D

Herr Géza 2014.09.18. 01:41:58

@geegee: Már miért kéne normális használat mellett egy tíz éves autót motorgeneráloztatni ? Vizsga szempontjából pont a motor a legkevésbé érdekes, körny.vizsga miatt meg inkább a hibás/öreg katalizátor/részecskeszürö a gond. Azokat meg lazán cserélik, és bár nem olcsók, de még tíz éves autóknál se jelentenek gazdasági "totálkárt".

Herr Géza 2014.09.18. 01:43:07

@geegee: Ettöl függetlenül igazad van, csak a tíz éven horkantam fel.... :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 01:44:33

@Muscari: Hát ja, az.Nekem szerencsére 24-egy-tucat nevem van, ilyenkor jól jön... :-))

A Gyönygyike télleg ilyen ritka név? :-))))))))))))

Herr Géza 2014.09.18. 01:48:03

@geegee: Hát a "Gyönygyike" az olyan ritka,hogy nincs is. Az ugyanis Gyöngyi !! :))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 01:58:09

@tucano: Aaaaaaaazigennn... :D

Na, már ütöm is be a falloszkönyv címét... :-)))

Azt nem értem, hogy te is írod, hogy régen fals reggel, stb.Miért, most nem lehet fals reget csinálni?Ha beregelek, mint Kovács Lajos, honnan a 'csából szagolja ki, hogy mondjuk mégiscsak Nagy Péter vagyok?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 02:00:42

@rezsöatya: Télleg, a svájcisapka tetején az a kis fütyesz az minek van?Antenna? :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 02:03:55

@Herr Géza: Jóóó, bakker, csak egy példa volt...Csak azt jelzem, hogy egy nem is olyan nagy munka már olyan költségű, hogy összemérhető egy másik, menetképes autó árával.Németeknél nincs ez a probléma?Én úgy tudtam, ott is q drágák a rezsióradíjak...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 02:04:36

@Herr Géza: Na látod.Nekem meg csak tovább kellett volna olvasnom... :-))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 02:05:21

@Herr Géza: Jóóó, de majdnem sikerült eltalálni azért... :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.09.18. 02:14:03

@Herr Géza: Upppssszzz! Valoszinüleg még ott tartanak, hogy aki a St. Bernäton vagy a St. Gottharton ätverekszi magät és leér odäig, az idöközben megtanul olaszul. :-)))
Magyarosan mondva: Nem voltak fölkészülve az északrol jövö inväziora.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.18. 03:19:50

@Muscari: @tanato: hamisitott magyarok .
.remelem nem fogjak elfelejteni ,hogy ki tette ezt lehetove, es kinek tartoznak halaval es ok is Viktorra szavaznak a kovetkezo 20 evben. ... az otthoni igazi magyaroknak is jobb lesz . nem kell feleslegesen elmenni szavazni , vesztegetni az idejuket ...

montroyal ( CAN qc) 2014.09.18. 03:21:50

@rezsöatya: wow Te mar akkor is kulfoldi cuccokban jartal ... svajciba ...

blackhairlady 2014.09.18. 04:49:42

@rezsöatya: Nekunk svajcisapka volt a bicikliules:) Kepzelheted milyen kenyelmes volt, a vas vazon a vekony sapesz:D

blackhairlady 2014.09.18. 04:51:36

@geegee: Megkerdezhetem, hogy te miert csak ilyen keson tudsz jonni kommentelni? Ejszaka dolgozol es kozben tudsz netezni? ha vindisgrec a kerdes akkor bocs:)

blackhairlady 2014.09.18. 04:52:58

@Herr Géza: Ja hogy Rezso van a kepen? Tenyleg edes kis gyerek volt, olyan jolneveltnek latszik a kepen:))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.18. 06:33:37

@QUERCUS: ez olyan, mintha azt mo danam, hogy milyen jo fej volt csau, hogy lenullazta az allamadossagot....

Sütemény1975 2014.09.18. 06:41:49

@Philosoraptor: mellebeszelesbol pont olyan kiraly vagy, mint a politikusok ;)

tanato 2014.09.18. 07:07:13

@Muscari: Vakószínű hogy tovább mennek egy idő után,hisz ez a lényeg,persze az orvosi ellátás is jobb egyelőre mint Ukrajnában.

tanato 2014.09.18. 07:24:16

@házelőtthinta: 11,38-ra
Ez van a háttérben igen,tovább élnek az emberek,jóval több eü.-dolgozóra lenne szükség mindenütt mindegyik országban.A feladat sokkal több, a kiképzettek száma meg alig nő,inkább stagnál.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.18. 08:06:29

@Philosoraptor:

Nyugati ország, nagyon jó szociális hálóval. A dolgozók meg tudnak élni, a munkanélküliek meg vígan fetrengenek a 90 % os munkanélküli segélyen éveken át, amíg a bevándorlók dolgoznak. Na, ezért Dánia a világ legboldogabb országa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 08:09:10

@blackhair-lady:
...és pontoznak.
3-6-9 pontot adnak.
9pontnál piros lap.

SzZoole 2014.09.18. 08:10:35

@blackhair-lady: en ha akarok valami a baratomtol fel hivom es beszelek vele,a csaladom tobbi tagjanak van FB. Igen a jo beallitas sokat szamit,mert eleinte nagyon sokan,meg ismeretlenek is,kerestek oket,hogy nem e lehetne e,hogy segitsen mar stb.A fiamnak ua. az neve mint nekem,rajta keresztul is probaltak el erni tobben,olyan emberek akikel csak 1-2 alkalomal talalkoztam,szegeny fiam,nem gyozott letagadni:)))
Igazad van nem ordogtol valo.En vagyok az ordog,maga:)))
(Csak vicc volt)

SzZoole 2014.09.18. 08:18:40

@montroyal ( CAN qc): viktornak ehez semmi koze,joval korabrol ered ez az " uzlet".

SzZoole 2014.09.18. 08:24:13

@tanato: doki,az ukran es az orosz nyelv nem ua.
Az ukranok utaljak az oroszokat is meg a nyelvuket is,szemelyes tapasztalat,az orvosi el latas es az utlevel biznisz joval korabbrol ered,higy nekem,nyiregyhazi voltam,sok ukran baratal es beregszaszon szinte otthon voltam.

rezsöatya 2014.09.18. 08:29:47

@blackhair-lady: jol nevelt? MAFLA!!!
Elsoben egy (c.tipusu) osztalytarsnom mindig elvette az uzsonnamat es megette! Fel evig meg otthon sem mertem elmondani! Kb. 18 eves koromra mertem kinyitni eloszor a szamat, addig tok nyul bela voltam. Na de aztan...! :D

SzZoole 2014.09.18. 08:33:15

@rezsöatya: fater,Te nem valtoztal semmit:)))
Ugyan ugy nezel ki,mint 50 evel ezelott:)))

rezsöatya 2014.09.18. 08:39:15

@Zoole[uk]: ja. Le kene mar vennem a svajcisapkat! :D

Muscari 2014.09.18. 08:47:23

@geegee: nem tudom, sose probaltam. Ha vas, vagy aluminium, nyilvan a meh-be viszed, de egy butort... Fogalmam sincs

Herr Géza 2014.09.18. 08:56:52

@Naschkatze (Mostindien / CH): Inkább talán rohadt büszkék voltak az "olaszságukra" és jól érezhetöen a tömeg akkor sem volt hajlandó pl. németül megszólalni, ha tudott volna, föleg, ha "echte" némettel állt szemben. Ha azzal kezdtem, hogy bocsi, magyar vagyok, csak spec. éppen németül tudok, akkor azért könnyebb dolgom volt, de a hivatalban még így is kevésnek bizonyultam.
Bellinzonában három mobilszolgáltató boltjában hamarabb találtam egy magyar srácot, mint németül-angolul beszélö öslakost...... :)))

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.09.18. 09:00:32

Tisztelt olvasó

Svájc rulez.

Engedje meg kérem, hogy kifejezzem legőszintébb üdvözletemet. Legmélyebb tisztelettel,
Én

Din Serpahis 2014.09.18. 09:00:45

@Naschkatze (Mostindien / CH): Hehe, pont a hetvegen voltam lenn Luganoban / Comoban, a Gotthardnal akkora dugo volt, hogy ket orat alltam benne odafele.

Visszafele inkabb bevallaltam a hagot, hat minden szempontbol megerte :)

2014.09.18. 09:43:02

@Sütemény1975: Hagyjuk. Láthatólag neked megfelel itt minden, szóval nincs is miről vitatkozni.

2014.09.18. 09:45:04

@geegee: Nem tudom, amúgy a privát profilodat tényleg nézhetik, amíg nem kerül be az ismerősök körébe (vagy ahogyan be van állítva), addig nem is fog látni semmit, a profilképeden kívül.

2014.09.18. 09:45:33

@házelőtthinta: Hm. Ez eléggé leegyszerűsített és sarkított véleménynek tűnik.

fluffer 2014.09.18. 10:00:21

Azért azt senki se gondolja, hogy "csak úgy" kimehet Svájcba dolgozni (szellemi munka), feltéve, ha nem saját céget alapít vagy egy külföldi cég transzferálja át a svájci irodába vagy ott járt/fejezte be az egyetemet. Hiába a német nyelvtudás, a kurrens és speciális szakmai tudás, kb 0% esélye van az embernek egy svájci cégnél elhelyezkedni kelet-európaiként. Még akkor is nehéz, ha van kapcsolat.

Din Serpahis 2014.09.18. 11:00:23

Na ez szerintem baromsag, mar bocs.
En ugy jottem ki, hogy se cegem nincs itt, se nem transzferaltak at, egyszeruen megpalyaztam itt egy allast. Es meg nemetul se tudok rendesen - na jo, azert elboldogulok, de itt a cegnel ugyis csak angol kell.

Es vannak itt meg kelet europaiak dogivel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 11:05:45

@blackhair-lady: Megkérdezni mindent lehet... :-))))))

Semmi különös, sokszor csak így sikerül.Éjszakai bagoly vagyok, napközben nem mindig érek rá.Melóm nincs sajnos, de azon vagyok, hogy legyen, legalább anyagi bevétel.Munka hozzá az nem muszáj...
:-))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.18. 11:09:03

@Muscari: Na hát ennyi az én tapasztalatom is.Mondjuk anyáméknál kertes házban laktunk, ott a faanyag elég jól elég a cserépkályhában, a vas meg megy a méhbe, ahogy írtad.Lehet, hogy végül is nem is olyan nagy probléma ez... :-)

kardio1 2014.09.18. 11:26:40

@Jani haverja:
Hàt ez kész! :)
Még a lopott autok tömegének 2003-as legalizàlàsàt is pozitiv dolognak tartod. Ha màs orszàgokban is csak àtütnék az alvàzszàmot, akkor sehol se lenne lopott kocsi, mindenki legàlisan közlekedne.Ez a biztositos történet az egyszerû, tudatlan albànnal, meg a német fônökével aranyos. Nem mondom, hogy ilyen nem történhetett, de azért én az àtlag albàn embert ennél intelligensebbnek képzelem, hogy egy ilyen esetben ne fogjon gyanùt. Vsz. a lopott autok nagyobb része nem igy került Albàniàba meg a környezô orszàgokba.
A màsik, hogy valoban igazad lehet, Albània màr kész Amerika: nyilt utcàn a fôvàros kellôs közepén lelônek valakit egy üzleti leszàmolàs keretében, és a tettest még mindig keresik. Ja de hàt ez normàlis arrafelé, hogy a becsületes és tisztalelkû albànok igy rendezik le néha a nézeteltéréseiket. Ha a vendéget mindennél jobban tisztelik, azt javaslom, ne akarj albànnà vàlni :), mert vendégként biztonsàgban vagy, utàna meg lehet, hogy neked is lesz üzleti nézeteltérésed valakivel...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.09.18. 11:28:53

Addig olvastam, hogy egy eve emeltek a prostitucio korhatarat 16evesrol 18-ra. Ez aztan a korrektseg. Broaf...

svajcineger 2014.09.18. 12:23:42

@fluffer:
Akkor mi, meg a tobbiek, hogyanan kerultunk ki? :-)

svajcineger 2014.09.18. 12:26:40

@zöldeketbeszélek:

De pialni mar szerencsere tovabbra is 16-tol lehet. :-)

blackhairlady 2014.09.18. 12:48:39

@Zoole[uk]: Azert innen tolem felhivni valakit nem olyan egyszeru. Illetve igen, de nem 10 cent. Ws az idoeltolodas miatt ign nehez osszehozni egy egy beszelgetest. Persze ben kotelezo hasznalni, de azert nem olyan nagy dolgo am:)

blackhairlady 2014.09.18. 12:51:01

@diggerdriver: akkor most megvaltozik a velemenyed az angol epitoiparrol?:)))

SzZoole 2014.09.18. 12:58:51

@blackhair-lady: 2 baratom lakik Seattle-ben,1 pedig Calgari-ban,eddig nem jelentett gondott beszelgetni veluk telefonon,egyikonknek sem.Tovabbra is fentartom,hogy a FB inkabb karosabb mit nem.
Mindenkinek szive joga,hogy felhasznaloja vagy nem,ezen nem fogunk osszeveszni:)))

tanato 2014.09.18. 13:16:29

@Zoole[uk]: Oké én is tudom, de ezek szerint mostanában felgyorsultak a dolgok.Nyilván többet ér számukra a magyar polgárság mint régebben.Azért nagyjából értik az oroszt ők is,bár fasírban vannak velük.Persze már a Kádár-érában is volt onnan befelé áramlás,ebben igazad van.

blackhairlady 2014.09.18. 13:18:53

@geegee: Ertem. Bocsi a kivancsisagert, csak az idoeltolodas nalad nem indokolja az ejjelibagoly dolgot, ezert kerdeztem:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.18. 13:25:22

@blackhair-lady:
Gazdag ország.
Megengedheti magának azt a vircsaftot hogy olyan magas biztonsági követelményeket támasszon ami akadályozza a munkát.

SzZoole 2014.09.18. 13:28:42

@tanato: 2007,08,09-ben is porgott az eleg rendesen,mar akkor is szazezreket lehetett vele keresni.Ismerem a beregszaszi korhaz foorvosat a fiat es a lanyat.A lany az apja nyomdokaiba lepet,a fiu nem,O jo nevu "uzletember"lett.A doki volt az atyauristen a varosban es kornyeken,ha erted mire gondolok

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.18. 13:29:32

@Philosoraptor:

Miért? Milyen mélyebb oka lehet mint pl az erős szociális háló? A poén az hogy teljesen jól működik így. Nem baj ha nem dolgozik a helyi lakos, jönnek majd bevándorlók akik dolgoznak. 10 % al több pénzért mint amit ő tv nézésért kap éveken át.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.18. 13:29:46

@diggerdriver:

Pontoznak? Mint a kisiskolában? Döbbenetes...ugyanaz folyik a felnőtt életben is..versenyeztetnek minket...de én ebből nem kérek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.18. 13:29:59

@geegee:

Tessék raptor, itt az élő példa az északi szociális hálóra. Nevetve írja hogy nincs melója..minek? úgyis megél munkanélküliből is.

tanato 2014.09.18. 14:05:41

@Zoole[uk]: Igen az Uniós csatlakozás felpörgette a bizniszt.

adg 2014.09.18. 14:28:24

@blackhair-lady: En is ezt tapasztalom, sokan jartak mar Magyarorszagon, tudnak is rola egy ket dolgot paran. Bar azert tobben vannak, akik maximum a kontinenst talaljak el.

Nekem van otthon egy nagyon nagyon fideszes oreg kollegam. Neki pont ellentetes elkepzelese volt a vilagrol, mint ami itt a hataratkelon latszik. Teljesen biztos volt a gyurcsanyterror alatt, hogy az egesz vilag "arrol az idegbeteg majomtol" van elborzadva, ellenben most meg csodajara jarnak az orban miniszterelnok urnak, kiveve a kommunistakat, akik teleirnak minden ujsagot marhasagokkal. De volt kommunista kollegam is, aki meg a viktorterrorrol tartott folyton eloadasokat, es sorolta, hogy melyik nagyon mertekado vilaghiru ujsagban milyen tenyek jelentek meg. Olyan dolgokat mondott mindketto, hogy hajunk egnek allt.
En meg egy kovetkezo kollegaval folyton adtuk alajuk a lovat, es elveztuk, ahogy huzzak egymast. Szerencsere mindketto meglehetosen kulturember, igy nem fajultak el az esemenyek nagyon. Csak neha.

@VPBA: Aha, osszeallt a kep. Te vagy az oldalborda. :) Latszik, hogy komolyan gondolta, nem lehet vele viccelni. :D

@Jani haverja: "A bankigazgató meg egy albán tulajdonú magánbanknak volt az igazgatója (tehát albán ember, és tetejében a bank egyik alapító tulajdonosa). Két albán közötti vita meg néha "így sül el"... Ez nem jó, vagy nem rossz, ez itt így szokás.."

Nem. Ez rossz. Nem lovunk le embereket, az nem szokas kerdese, maximum Mos Eisley-ban, ha igy "szokas" valahol, akkor az a hely nem kulonb, mint az, ahol "szokas" a lanyok arcaba savat onteni, vagy "szokas" a noket megeroszakolni, a masik torzsbe tartozokat meg kettevagni es megenni.
En teljesen biztos vagyok benne, hogy albaniaban sem szokas leloni az uzletfelet vita eseten. Megtortenik ilyen, mashol is elofordulhat, de nem hiszem, hogy a tobbi alban szerint ez rendben van. Ha megis, akkor az szerintem eroteljesen erodalna a kepet, amit Albaniarol szeretnel kialakitani ilyen nagy igyekezettel.
Amugy valoban nincs harag, inkabb csodalom a lelkesedesedet, bar ahogy latom, nem csak en erzem kisse eltulzottnak az aktivitasodat. Kivanom, hogy mielobb teljesuljon a kituzott celotok.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 15:06:27

@kardio1: Én nem tartom pozitívnak, én tényként jegyeztem meg. Magyarországon is volt ilyen, csak hogy tudd.

Hidd el, abban az időben a Magyarországon ellopott (sokszor német) autók kb. 80%-a biztosítási csalás volt. Ez Németországban is így volt. A történetet kisarkítottam, persze, hogy egy idő után nem volt tudatlan az albán. Viszont nem is lopott kocsit, helyette a német, meg az olasz rávette biztosítási csalásra, amiben ő volt a kisebbik hunyó, és ő is keresett kevesebbet.

Mit gondolsz: Ha ténylegesen ellopta volna az albán mondjuk Németországban a kocsit, hogyan sikerült volna egy csomó határon átjutnia, amíg hazaér úgy, hogy mondjuk a német tulaj addig nem vette volna észre, hogy ellopták a kocsiját???

Az ukrán kocsitolvaj az tényleg lopott kocsit Magyarországról, mert annak csak egy határállomás két oldalán lévő dolgozókat kellett megvesztegetni, vagy még azokat sem, mivel mire az éjfélkor ellopott kocsi gazdája felébredt, ő már rég Ukrajnában volt. Ezt egy albán nem tudta megtenni, hosszabb az út hazáig, és sok a határállomás.

Tudod van egy olyan közmondás, hogy "Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók". Én nem "keveredtem soha korpa közé", így ilyen dolgoktól sem Magyarországon, sem itt nem kell félnem. De ha már azt mondod, hogy micsoda szörnyűség, hogy lelőnek valakit fényes nappal az utcán, hát a Te dolgod. Én meg azt mondom, hogy ebben az esetben senki nem sérült meg (a célszemélyen kívül, aki bele is halt), az Aranykéz utca meg a többi hogy is volt???

Egyébként Budapest sokkal veszélyesebb város, mint Tirana közbiztonság szempontjából, mondjuk Párizs bizonyos negyedeiről meg inkább ne is beszéljünk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 15:08:49

@adg [Au, Darwin]: Nincs rendben az emberölés a többi albán szemében sem, meg az én szememben sem. Viszont az albánok nem álszentek.
Ők tudomásom szerint nem tudják az egy kommentemmel feljebb lévő magyar mondást, hogy "aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók", de ettől függetlenül hasonlóan gondolják.

Ennike (DK) 2014.09.18. 17:41:40

@Philosoraptor: szerintem azert boldog Dania lakossaga, mert aranyaiban veve, tenyleg jo dolga van, es itt mondjuk csak a bennszulott danokrol beszelek, es nem a bevandorlokrol, amit en latok a kozvetlen kornyezetemben: a nok, annyi gyereket szulhetnek, amennyit akarnak, es csokkentett munkaidoben dolgozhatnak, 25,28,32,33,35 oraban, gyerek az intezmenyben, also tagozaton nem stresszelik jegyek osztalyzataval, lazak, ha valaki tanul, osztondijat kap, eltartja, fenntartja magat, 18 utan, meg megengedhetik maguknak, hogy el, illetve kulon koltozzenek a szuloktol, megengdhetik maguknak a legdragabb elektronikai kutyut, egyszeruet esznek, (ragjak a sargarepat es a kigyouborkat), gimi utan, megengedhetik maguknak a sabbath evet( egy ev, amikor vilagot jarnak, utaznak, tapasztalatokat gyujtenek), es ezt a jo szokasukat oregkorukig megtarjak, allandoan, utaznak, kis dolgoknak orulnek, szemrebbenes nelkul beteget jelentenek, ha faj a fejuk, vagy masnaposak, a hetvegi dorbezolasbol, jol keresnek megelnek belole 2 fizetes, haz, 2 auto,nem feltunoskodnek, nekik jo a szurke es fekete, de komoly dan ontudattal rendelkeznek, buszkek, arra, hogy ok danok. Nem finnyasok a wc furdoszoba miatt, elegedettek ugy altalaban. Apro dolgok, semmisegek, de ezek teszik elhetove az eletet, es hirtelen ezek jutottak eszembe, de tudnam sorolni...En nem vagyok boldogabb, mert itt elek, de elheto eletem van, elegedett vagyok, de nem danul boldog, nekem hianyoznak dolgok, amikhez otthon azert nem jutottam hozza, mert nem volt idom es eleg penzem, itt azert mert hianyzik a csaladi es egyeb mas bizalmi toke. Sehol semmi nem lehet tokeletes, nincs meg minden egyszerre...

i got my (törölt) 2014.09.18. 18:18:15

@Zoole[uk]: károsabb, mint a nagy gyümölcsfaszú?

kardio1 2014.09.18. 18:36:21

@Jani haverja: Nekem ezzel az volt a bajom, mint adg-nek: azt mondtad: ez nem jo vagy rossz, ez itt igy szokàs". Magyarorszàgon ez rossz és nem igy szokàs elintézni az üzletemberek közti nézeteltéréseket. persze vannak olyan "üzletemberek" Magyarorszàgon is akik közt igy szokàs, de remélem, Albàniàban vannak màs üzletemeberek is. Még azon akadtam meg, hogy persze senki sem tud semmit. A szabadsàgszeretô, büszke és becsületes, svàjcinàl is svàjcibb mentalitàsù albànok nem tudnak semmit! Persze...
Az akinek a fônöke odaadja a kocsit, hogy "tied, de vidd el Albàniàba és itt, Németo.-ban nem hasznàlhatod", csak egy idô utàn fog gyanùt LOL.
Ez màr vetités, amit itt csinàlsz a hôs albànokrol!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.09.18. 19:46:37

@kardio1: Én nem tartom egyáltalán hősöknek az albánokat.
A túlnyomó többségük rendes, becsületes ember, sőt, kevesebb bűnöző van itt, mint Magyarországon.

Egyébként azért írtam, hogy ez nem jó, vagy nem rossz, mert mint már említettem, az albán ember nem álszent.

Nagyon jól tudja, hogy a bűnözők ezeket a dolgokat így intézik el egymás között, és elfogadja, mert ellene tenni úgysem tud semmit.

Annyiból kulturáltabb itt a dolgok elintézése, hogy itt ilyenért még nem halt meg ártatlan ember, nem úgy, mint Magyarországon.

A rendőrség pedig persze, hogy nyomoz, az a dolga. Csakhogy informátor nélkül nehéz, ugyanúgy, mint Magyarországon a robbantásos merényleteket, meg egyebeket kideríteni.

Magyarországon az esetleges szemtanuk azért nem jelentkeztek, mert félnek, itt meg azért nem jelentkeznek, mert nem érdekli őket, hogy két bűnöző (bűnözői csoport) hogyan irtja egymást. Csak Magyarországon több ártatlan ember is meghalt, és mégsem jelentkeztek szemtanuk... Ha itt ártatlan ember(ek) is meghalt volna, nagy valószínűséggel már meglennének a tettesek, mert itt mindenki figyel mindenre.

Sokszor leírtam már: Kb. itt is ugyanannyi bűnöző hajlamú ember van, mint Magyarországon. Csak itt kevesebb esélyük van ezeknek az embereknek bűncselekményeket elkövetni, merthogy a becsületes többség figyeli egymás vagyonát, biztonságát, stb.

blackhairlady 2014.09.18. 20:44:18

@Ennike (DK): Szia! Hianyoztal, a multkor emlegettunk:) Remelem jol vagy.

Ennike (DK) 2014.09.18. 20:50:43

@blackhair-lady: koszonom, megvagyok, nincs sok folosleges energiam, es sok idom, mostanaban, ez a blog meg igazan idorablo tud lenni, ha az ember elengedi magat :)

2014.09.18. 21:25:23

@házelőtthinta: Ők megtehetik. Tudod, minden csoda 3 napig tart. Lehet, hogy egyszer már nem lesz majd pénzelhető a jelenlegi rendszer.

Quercus a favágó 2014.09.18. 21:30:28

@Ennike (DK):

"ez a blog meg igazan idorablo tud lenni, ha az ember elengedi magat :) "

Hát ez az Albániába szakadt jakobinus gyerek gondoskodik arról, hogy ne sok időt töltsön itt az ember.

Egyébként örülök, hogy látlak.

Ennike (DK) 2014.09.18. 21:59:18

@QUERCUS: a posztokat nagyjabol elolvasom, de a kommentekre, amiket a tavaly annyira birtam, mar nincs turelmem es kedvem se, te is eltuntel, es eleg sokan masok, en meg a szemelyes kapcsolatokat szeretem. Oromomre talakoztam egy "szomszedommal" innen a blogrol, emlegettunk....nem csuklottal?

tucano 2014.09.18. 21:59:24

@geegee: nem, csak régen sokkal több embernek mutatta meg a posztjaidat. Most már úgy van beállítva, hogy kb. 100 euróba kerül az hirdetésben, amit 200 eurónyi munkával tudsz elérni (ugyanez Google is)

rezsöatya 2014.09.18. 22:34:13

@blackhair-lady: "Keson ero tipus vagy:"

Igy van!
Fel tiz es meg most megyek haza munkabol

KESON EREK haza!

svajcineger 2014.09.18. 23:22:14

@rezsöatya:
En majd hajnali harom fele fogok. Akkor en, mi vagyok? :-)

rezsöatya 2014.09.18. 23:30:15

@svajcineger: ezt kerdezte a multkor Blackhairlady is egy harom ora koruli kommentemre, hogy meg, vagy mar vagyok-e fent?

Neha valoban nehez eldonteni...!

:D

svajcineger 2014.09.19. 00:04:00

@rezsöatya:
Na, ja! Nehez a banyaszok elete! :-)

blackhairlady 2014.09.19. 02:53:31

@rezsöatya: szegeny, legalabb elvezed amit csinalsz?
Egyebkent az en ferjem 3 _ kor kel reggelente. En szerintem keptelen lennek ra. Mar a 6 orai keles is elegge megvisel.

blackhairlady 2014.09.19. 03:52:41

@Ennike (DK): bizony, konnyen fuggoseget okoz:)

rezsöatya 2014.09.19. 07:18:56

@blackhair-lady: nem kell engem sajnalni, igen, szeretem a munkam! Nem mindig vegzek keson, de most hatarido volt.
Vegre a szakmamban dolgozom, rogos, de szep ut vezetett ide. Poszt is lesz belole, de most nincs idom irni...
Amugy keves alvo vagyok, emiatt latsz neha a legkulonbozobb idoben itt.

Quercus a favágó 2014.09.19. 07:28:27

@Ennike (DK):

Szegény anyám szokott csuklani, őt gyakran emlegetik. DDD
Egyébként én sem nagyon olvasom már a kommenteket. A posztokat meg eddig is csak elvétve.

Na irány a gyapotföldek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.19. 08:42:19

@adg [Au, Darwin]: kár, hogy csak két nap után értem ide.
kérdezik, hogy honnan vagyok - a minap egy isten háta mögötti halászfaluban döglök a függőágyban, jön pár kiskölyök, 8-9 évesek, bepakoltam őket a függőágyba, beszélgettünk, amennyire ez megy nekem indonézül (még mindig thaiul jut eszembe minden), végigkérdezték az összes családtagomat, hogy hogy hívják őket és hány évesek, hogy mit esznek az emberek Magyarországon, vannak-e motorok, meg autók, meg vonatok, vannak-e elefántok és tigrisek, meleg-e az idő, és aztán a Messi feliratos srác aszongya, hogy vannak-e focistadionok.
na beestem a függőágy alá a röhögéstől :-D

adg 2014.09.19. 08:53:08

@Dragonlady (now in Indonesia): ez jo kerdez volt, rahibazott a srac. :)
Meglerdezhetem, hogy hany nyelven tudsz elboldogulni, ha nem indiszkret. Minimum 4-rol tudok. Mindig csodaltam az ilyen sok nyelven beszeloket. :)

tanato 2014.09.19. 08:56:54

@blackhair-lady: Az internet függőség az egy komoly betegség,sokan még kórházba is kerülnek miatta. Enike jól csinálja hogy nem ész nélkül ül rajta,minden szabadidejében.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.19. 09:04:20

@házelőtthinta: jelentem Indonéziában isten háta mögött kisvárosi piacon friss élő csirke a piacon 7 dollár egészben. de azt ugye még neked kell kinyírni és megkopasztani. de garantáltan bio és freerange és boldog élete volt :-)
mekdonaldsz és egyéb kulimeló nincs, illetve, persze, kint halászni egész éjjel, vagy zöldséget termeszteni valamelyik vulkán nem is olyan enyhe lankáin, az az igazi kulimeló. a csirke luxus, halászat megy, a naponta 3x szardínia és tonhal marad a szegényebb embernek.
sajnállak, hogy ma is a szokásos témáidon pörögsz (meg tegnap, meg tegnapelőtt)
üdv, habár soha nem válaszolsz nekem, de sose lehet tudni, hátha legalább olvasod

DieNanny CH 2014.09.19. 09:09:19

@rezsöatya:

:-DDD
Már akkor is milyen ájtatos szemeid voltak! :-)
(Amúgy a sapkát alig látni...)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.19. 10:21:15

@adg [Au, Darwin]:
BOCS HOSSZÚ OFF
attól függ, mit jelent az elboldogulás valami nyelven. igazán jól csak angolul tudok sajnos. (meg magyarul.) az angol ellustítja az embert. viszont tényleg mindenhol hasznos. én nagyon haragszom minden oktatási rendszerre, ami nem tolja ezerrel az angolt.
a németet soha nem vallottam még be - már tízévesen is utáltam, hogy mindent agyon kell ragozni. anyukám németmániás volt, ő tizenévesen seperc alatt megtanult pár NDK-ban töltött nyár alatt, aztán nekem is nagyon szorgalmazta volna szegény, de én fellázadtam :-) viszont gyerekkoromban annyi német rámragadt, hogy alapszinten megértek a mai napig mindent, ha muszáj, elolvasok valami rövidebb izét (ilyen jegyvásárlás, strandszabályok, hasonló szimplaságok). rendes újságcikket már nem. de ha németül próbálok beszélni, az olyan szörnyű lesz, hogy mindenki befogja a fülét.
mivel újlatinos voltam, írott spanyolt, olaszt, franciát, románt elég jól megértem (megtanultam a szabályokat, hogy hogyan alakultak át a szavak, és szeretem az ilyen játékokat, tudom alkalmazni őket). ezeket szerintem pár hónap alatt elfogadható szinten megtanulnám beszélni, most csak a nagyon alapvető dolgokat tudnám elmondani. a spnyolt és az olaszt szeretem, a franciától kiver a víz.
annó két hét alatt bevágtam az összes kibaszott latin ragozást, miután háromszor kivágtak a vizsgán és negyedszerre muszáj volt (első háromszor nem tanultam, gondoltam, megúszom valahogy IQ-ból, nem ment, negyedszerre ötöst kaptam, no komment).
kínaiul párszáz jelet fel tudtam ismerni a végére.
burmaiul a mai napig csak köszönni, megköszönni tudok, meg a számokat felismerni, muszájból. bojkottáltam, nem voltam hajlandó és kész.
a thaijal nagyon megszenvedtem, nem fehér embernek való. hallásom semmi, évekig nem hallottam a hanglejtéseket, most is két hét, mire megszokom, mikor visszamegyek, kutya helyett lovat mondok, ilyen alapvető hibák, agyrém, kész. viszont megtanultam alapszinten olvasni. ezt nagyon kevesen szokták a külföldiek közül. de hát ha egyszer évekig láttam és hallottam az oviban, nehezebb lett volna ellenállni neki, mint megtanulni. állandóan vitattam a kollégám olvasástanítási módszereit :-))))
az indonéz hangzásra ugyanúgy nyelvre áll és szép, mint a spanyol, ráadásul ragozás minimális, csak rakosgatni kell a szavakat. nagy reményeim vannak. mindig elfelejtek, miután elmegyek, de aztán pár nap alatt visszajön. nagyon tobzódok abban, hogy latin betűkkel írnak mindent végre. ez nekem egy komoly fellélegzés, végre egy "európai" nyelv.
bocs, ne kérdezz tőlem semmit, ha nem akarsz túl hosszú választ :-))))

adg 2014.09.19. 11:32:16

@Dragonlady (now in Indonesia): hu, koszonom, ez eleg alapos volt. Nem rossz, egy kisebb poszt. :)
nekem sajnos nagyon kimaradt a nyelvtanas az eletembol, hat most jott el az ideje. Most viszont mar nem ugy vag az agyam, de ez van. Azt szoktam mondani, hogy ha a gyerekek megtanulnak rendesen angolul, akkor nekem mar megerte. Es hat nekem mar megerte, meglehetosen jol megtanultak.
Engem meg az orosszal szivattak altalanosban, de semmi ertelme nem volt. Kozepiskolaban eloszor olaszul tanultunk, ami nagyon tetszett, de ev vegen elment a tanarunk papnak, mert az volt a gyrekkori alma, csak a kommunizmusban nem lehetett. Nem fert bele a kvotaba. Aztan nemetet tanultunk volna, de a tanarunk - aki egyben a toritanar is volt - kitalta, hogy a tori fontosabb.
Akkor elkezdtem angolul vegre, de apam szerint kurvadraga volt a tanfolyam, es minden reszletnel csatazni kellett vele, igy mondtam neki hogy akkor bassza meg. Amugy semennyire sem terhelte meg a kasszat.
Az egyetemen megint egy kalap szar volt a tanfolyam, igy nem is lett diploman. Munka mellett mentem el egy tanarhoz kulonorakra, igy lett nyelvvizsgam. Apam azota is rengetegszer hangoztatja uton utfelen, hogy milyen fontos a nyelvtanulas,, es o mennyit aldozott az en nyelvoktatasomra. :) Es meg komolyan is gondolja. 3 darab 7000 forintos reszletet sikerult kivarazsolnom belole egy ev alatt, ez mar akkor sem volt egy komoly penz.
Aztan amikor kitalaltuk, hogy koltozzunk ide, akkor szereztem meg ket tanart, egy amerikai kiscsajt beszelni, meg egy magyart a nyelvtan miatt. Igy meglett az IELTSem is.

Ez kicsit kevesbe kalandos. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.19. 11:37:11

@adg [Au, Darwin]: szerintem ez tipikus történet lehet ebben a korosztályban.
naigen, orosz. persze, nekem is volt belőle 5 év. egészen jól tudtam, írni-olvasni legalábbis, volt levelezőpartnerem is a Szovjetunióból :-) nagyon hamar elfelejtettem. de tavalyelőtt tudtam egy kicsit beszélgetni egy hároméves orosz kislánnyal valamelyik beachen, számolni a kagylókat meg elzavarni a rossz kutyát meg ilyesmi :-D hideg kiráz a legtöbb orosztól meg a nyelvtől, én is megtanultam ezt azóta. (14 évesen még nem volt bajom a dologgal.)

svajcineger 2014.09.19. 12:05:31

@blackhair-lady:
Olyasmi. Bar inkabb ejszakai apolo. :-)

blackhairlady 2014.09.19. 12:55:43

@rezsöatya: Akkor nem sajnallak, orulok az oromodnek:)
Nme ertem ezt a ket szot igy egyutt: keves alvas. Nekem ennek nincs ertelme, mintha kinaiul lenne:)))
Nekem a normalis 12 ora lenne:)

blackhairlady 2014.09.19. 12:57:07

@Dragonlady (now in Indonesia): Ez de jo! Picit irigyellek jo ertelemben, ha egyaltalan ilyen letezik:D)

blackhairlady 2014.09.19. 12:58:29

@tanato: Igen, bizony kb olyan mint a cigi vagy a pia.

blackhairlady 2014.09.19. 13:00:10

@svajcineger: Na, legalabb az ejszakai stimmel:)))

blackhairlady 2014.09.19. 13:13:22

@svajcineger: Ja, es minden elismeresem, nagyon nehez szakmad van!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.19. 13:24:30

@blackhair-lady: egyébként ez is milyen érdekes, hogy hol mit játszanak az utcán a kölykök. Indiában és Nepálba kriketteznek szegények, amiben az égvilágon semmi izgalom nincs, ha engem kérdezel. ahogy a gyerekek tudják űzni, úgy pláne. foci kb sehol, fogalmuk se volt, hogy világbajnokság (csak néztek, hogy a hülye külföldieket a guesthouseban nem a légkondi vagy az ár érdekli, hanem a Sony 6 csatorna léte vagy nemléte :-D)
ahol beach és homok van, általában röplabda, de sokszor foci is. homokvárból nagyon jó kapukat lehet építeni :-)
Thaiföldön és Burmában eléggé megy még mindig a sepak takraw, amit egy könnyű fakéregből készólt labdával játszanak, van úgy, hogy csak egy körben állva passzolgatnak egymásnak, és van, hogy hálóval, csapatokban, mint a röplabdát. ja de az a trükk, hogy csak lábbal szabad, kézzel nem. ez elvileg Malajziában is nagyon megy, csak nekem nincsenek olyan emlékeim, hogy sokszor láttam volna.
focit néz mindenki és fogadnak rá nagy pénzekben (totálisan illegális).
Yangonban szakadó esőben, térdig érő sárban és vízben is mindig mindenki focizik, mezítláb. ha ez külön sport lenne, szerintem levernének benne mindenkit :-) itt még nincsen az, hogy mindenki a tévé előtt döglik esténként, hanem kint van millió ember az utcán és társasági életet élnek. nagyon jó hangulat.
Laoszban azt a francia golyódobálós játékot nagyon sokat látni (petanque?), idősebbek főleg.
Laoszban természetesen a gyarmatosítás másik maradványa a baguette, ami felettébb szimpatikus, ázsiai országban ugye.
na, ennyit erről, ha már a beachen focizgató kissrácokról volt szó :-)

rezsöatya 2014.09.19. 13:29:40

@blackhair-lady: jelentese: elegendo alvas. Napi 3, max 4 ora. Ha meghalok, akkor majd raerek aludni, nem?
:D

blackhairlady 2014.09.19. 13:56:10

@Dragonlady (now in Indonesia): Na ezek is erdekes dolgok, anyelvtanulas es a kintjatszas is. En csak angolul makogok, az oroszt elfelejtettem, de szerintem egy par honapos kurzus utan visszajonne. Nagyon jo voltam oroszbol szerettem is, nekem egyszeru volt a nyelvtana is. A tanar meg szuper volt (es olyan jokepu:D).
A sport nekunk fontos az eletunkben, a ket nagy gyerekem roplabdazott, a fiam az ifjusagi valogatott tagja is volt egy idoben, de az egyetem mellett nem tudta lelkiismeretesen csinalni. Viszont ott is sportot tanult, sportmenedzser a szakmaja. Remelem egysze talal megfelelo munkat, igazabol a sportszervezes, a marketing es a financialis resze erdekli.
A legkisebben lovagolt, illetve lovastornaszott, olyan mutatvanyokat csinalt a mozgo lo hatan, hogy a viz vert ki inden alkalommal, hogy leesik. Aztan focizott, azt csak olyan hobbi szinten, viszont az iden a gimiben ora kereteben es versenyszeruen is elkezdte a birkozast. Hat majd meglatjuk.
Vigayzz magadra es elvezd a szabadsagot:)
(Amugy olvastad multkor, irtam, hogy a Kindlen is tudsz skypeolni)

blackhairlady 2014.09.19. 13:57:26

@rezsöatya: Annyiert mar le sem erdemes fekudni:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.19. 14:04:16

@blackhair-lady: bocs, elfelejtettem :-( emailen láttam, hogy írtad ezt, de nem válaszoltam éppen akkor semmire. megnéztem, és eddig még rá nem bírtam jönni, hogyan. semmi olyat nem látok eddig a kindle-n, ami úgy nézne ki, hogy hasonlítana bármihez, hogy lehet rá telepíteni programokat stb..... amíg a laptopom működik, addig nincs gond, megy a skype innen. a telefon csak arra volt jó, hogy utca közepén nem kellett előszedni a laptopot a telefonáláshoz. majd ha valamiért megint sürgős lesz, akkor ránézek a kindle-re is ilyen szempontból, jó tudni, hogy elvileg lehetséges, csak éppen nekem sötét az egész téma :-) (amióta másoltam rá pár tízezer nem igazán legális könyvet, azóta nem is mentem vele online egyáltalán.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.19. 14:18:48

@blackhair-lady: lovastorna? hű! el se tudom képzelni, nekem még a lovon csak úgy simán megmaradni is kihívás volt mindig :-)

svajcineger 2014.09.19. 14:43:57

@blackhair-lady:
Igen, főleg, hogy sok a beteg.:)

blackhairlady 2014.09.19. 14:49:34

@Dragonlady (now in Indonesia): Most elbizonytalanodtam, mert nem tudom, hogy milyen tipusu Kindleod van, es hogy mindegyik tipuson van-e internetlehetoseg. Ha bekapcsold, a tetejen van egy hosszu sor ahol book, web, es egyeb cimkek vannak. Na most ha a webre kattintasz, akkor ha wifis helyen vagy akkor ratudsz kapcsolodni, es a googlen mindent le tudsz tolteni es ugyanugy kedvencekbe elmenteni. Pont mint egy Tablet. Sokkal kellemesebb a felulete mint a telefone.

blackhairlady 2014.09.19. 14:52:13

@Dragonlady (now in Indonesia): Bizony, es kepzeld el amikor forgolodik, nem is kapaszkodik, nagyon nehez. Neki kulonosen az volt, mert egyensuly gondjai voltak, de bator volt, es foleg asok aranyerem inspiralta a folytatasra. Sajnos itt nem tudtuk folytatni, mert egy ora 100$-ba kerult volna, ezt a koltozes utan nem tudtuk volna fizetni, illetve nem is akartuk.

blackhairlady 2014.09.19. 14:54:13

@svajcineger: A nyaron mindennap latogattam anyut aki egy idosotthonba van, teljesen leepulve, alzheimerrel. Akkor dobbentem ra, hogy mennyire nehez szakma ez. Az idosek 60 %-a demens volt, pelenkas, nagyon rossz volt latni mive lettek eleteros emberek. Minden elismeresem a novereke volt, es ezt minden alkalommal el is mondtam nekik.

svajcineger 2014.09.19. 15:02:11

@blackhair-lady:
Bocs, ha fálreérthető voltam! Semmi közöm az egészségügyhöz, az ápolóságot csak átvitt értelemben értettem.

Ennike (DK) 2014.09.19. 17:09:19

@Dragonlady (now in Indonesia): koszonom :), ilyenek, jol esnek, meg akkor is, ha en nem voltam, vagyok "nagyon" aktiv

Quercus a favágó 2014.09.19. 18:55:15

@Ennike (DK):

Hát el lehet tölteni az időt a neten értelmes dolgokkal is. Én pl. az első időszakban rengeteget olvastam jogi, közgazdasági dolgokat. Átolvastam kb. ezer Kúria ítéletet. Aztán jó pár MNB tanulmányt, stb. Aztán rákaptam a blogokra, a kommentelésre. Na ez egy haszontalan dolog. Nem mondom, kikapcsolódásnak jó, de csak kis mennyiségben. Hál' Istennek mindig vannak olyanok egy páran, akiket ha meglátom, hogy "fönn vannak", már lépek is tovább(lehet, hogy mások velem vannak így).
Most is ránéztem a mai poszt kommentjeire, látom, hogy a páratlan páros beindult, és már húzok is.

Szép estét!

Ennike (DK) 2014.09.19. 19:03:54

@QUERCUS: Igen, szelektiven valogatva nagyon jo az a net, szakmai dolgokhoz meg kivaltkepp, de en nappal kurzuson voltam, fel negyig, es most megyek ejszakai muszakba, muszaj alvast eroltetnem magamra, mert hanem belepusztulok, neked is, meg masoknak is kellemes hetveget, itt szuper kellemes napsuteses a szeptember, ez karpotol, mert nalam teljes furdoszobafelujitas van, viz es wc nelkul...

kardio1 2014.09.19. 19:04:12

@QUERCUS: Sajnàlom, ha én is taszitalak. Nekem a te vilàglàtàsod pedig nagyon bejön, sok mindenrôl hasonloan gondolkozunk.

Quercus a favágó 2014.09.19. 20:09:48

@kardio1:

Nem arról van szó Doki, hogy taszítasz. Már csak azért sem, mert nem tudom miről folyik a vita a Kárpátmedencéből emigrált Szkander béggel. Inkább arról van szó, már megbocsáss, hogy nem is igazán érdekel. Én már lefolytattam ezen a blogon egy jó pár vitát vérliberálisokkal, de utólag be kell látnom, nem sok értelme volt. Talán tableno a kivétel. Vannak, akik valamilyen küldetéstudattól vezérelve, szentül meg vannak győződve, hogy az új hazájuk maga a csoda, a mennyország, Magyarország meg a pokol. Na ezekre az emberekre fölösleges időt pocsékolni szerintem.
Arról nem is beszélve, hogy alapból hátránnyal indul az, aki bármi pozitívumot akar Magyarországról mondani. És nem azért, mert nincsenek a jelenleg regnáló kormánynak jó döntései. Van, nem is kevés. Én megpróbálok sok forrásból tájékozódni, sok véleményt figyelembe venni, és azt látom, hogy az egyik kitörési lehetőség az országnak az, amit Orbánék csinálnak. A baj azonban az, hogy ezt a folyamatot, a mutyival, a gátlástalan lenyúlással, a pökhendi arroganciával, a kontroll nélküli klientúra rendszer építésével gyakorlatilag hiteltelenné teszik.
Miután ezek a dolgok engem is rendkívül taszítanak, ezért az a meglátásom, a tököm se fogja őket védeni. Se itt, se máshol.

blackhairlady 2014.09.19. 21:52:34

@svajcineger: Hat tenyleg felreertheto voltal:))))))))))

blackhairlady 2014.09.19. 21:55:21

@Ennike (DK): Oszinte reszvetem a furdoszoba miatt:( Azert neha nezz be egy szia erejeig, vannak akiknek hianyzol:)

blackhairlady 2014.09.19. 21:59:26

@QUERCUS: Szerintem attol fugg ki milyen okok miatt ment el Magyarorszagrol. En pl. nem tudok rossz szajizzel visszagondolni, mert csuda jo eletem volt, jobban eltem mint most. Az emlekeimben szinte csak jo dolgok elnek. Viszont aki sok eves munkanelkuliseg, kirugas, egyeb kitolas miatt volt kenytelen orszagot valtani, az meg akkor sem fog jo dolgokat mondani ha egyebkent szereinte is vannak. mert sertettseg van bennuk. En megertem oket, nem veszem magamra ha szidjak az orszagot. Azt nem szeretem, ha minden mas orszagot leszolnak, folebe helyeznek a sajatjukkal szemben. Az nagyon tud zavarni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.20. 02:21:58

@QUERCUS: ezt jó, hogy így konkrétan mondod, mert bizony úgy tud olykor lejönni, hogy aki Magyarországról bármi jót is mond, vagy Magyarországot véde, az egyben Orbán-fan is mindenképpen.
fontos a dolgoknak látni mindkét oldalát, nekem se szokott sikerülni.
valahogy úgy vagyok, hogy ha szar van a palacsintában, akkor mindegy, hogy maga a tészta viszont elsőosztályú :-/
és egy másik országnál, ami nem a sajátom, hiába szeretem, sokkal könnyebb figyelmen kívül hagyni, nem felvenni, nem személyesnek venni, vállat rántani és azt mondani, semmi közöm ehhez a hülyeséghez. Magyarországgal kapcsolatban meg fáj a hülyeség, akármit is csinálok, személyesen érint. mintha mondjuk a saját öcsém, akivel ugyan alig beszélek évente kétszer, csinálna valami irtózatos hülyeséget, vs a kollégám a szomszéd asztaltól ugyanazt, akivel ugyan naponta beszélek, de mégsem az öcsém.
na ennek most lehet hogy semmi értelme nem volt, vállalom :-)

Janos Kondorosi 2014.11.10. 10:30:16

Kedves cikkíró, nevedet sajnos nem tudom, nem làtom, ezért nem tudlak neveddel megszólítani. Genfben éltek, nyilvàn tudod, hogy a vilàg legdràgàbb vàrosàban, dràgàbb, mint Tokyo. Sok mindenben igazad van, néhàny negativumot nem emlitesz, mert nyilvánvalóan kevés a hat év, a helyzet teljes kiismeréséhez. Én 44 éve élek német Kantonban, ( Luzern ) 32 éve svàjci àllampolgàrként, ami természetesen nem véd meg attól, hogy életem végéig ne legyek megkülönböztetve, mint " usländer ". Ez a megkülönböztetés engem cseppet sem zavar, csak mint tényt emlitettem meg. Svàjcban bizonyitani kell, ami nekem sikerült is, ennek ellenére mégis kihasznàltak anyagilag, mindaddig, amig nem önàllositottam magam. Akkor tudtam igazàn, hogy mennyit ér a munkàm, mert én szabtam meg az àrakat! Ezt csak mellékesen emlitem, hogy nem mindegy, hogy Meier, Müller, vagy Kondorosi névre hallgatsz...! Orvosi rendelöben volt egy esetem, szólítanak, erre egy idösebb svàjci nő epésen megjegyzi; schon wieder ein schwitzer... Ich," man kann nicht jeden Meier, oder Müller heissen ", aztàn csend lett. Viszont, nagyon jó a szociàlis ellàtottsàg. Végezetül annyit, hogy franciasvàjci sokkal oldottabb, mint a németsvàjci. Mindenkire ràbizom, hogy végig olvassa - e, vagy sem...!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása