oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 16. 06:45,  Költözöl velem Brüsszelbe? 340 komment

2014. szeptember 16. 06:45 Határátkelő

Költözöl velem Brüsszelbe?

Brüsszel igazán különleges hely lehet, hiszen miközben Belgiumban van, az Európai Unió központjaként jóval több egy „egyszerű” fővárosnál, hiszen oda koncentrálódik az európai politikai döntéshozatal jelentős része. Mai szerzőnk, Nitnitnit párja az Európai Bizottságnál kapott munkát, természetesen ő is költözött vele. Mindez nem olyan régen történt, de az első tapasztalatok leszűrésére pár hónap is elegendő volt. (A képeket szokás szerint köszönöm!)

2_27.jpg

„Direkt írtam Brüsszelt, és nem Belgiumot, mert jelentős különbség van a kettő között. Mielőtt kijöttünk, túrtam a posztokat, hogy találjak bármi informatívat arról, mibe vágunk bele, de nem találtam semmit. Így remélem, ez az írás némiképp hiánypótló lesz, még akkor is, ha picit szubjektív és nem kicsit hosszú. :)

Picit rólam: írtam már ide, éltem Angliában 3 évet, hazamentem, hogy megbizonyosodjak róla, tényleg jobb-e máshol. :) Angliában felszolgáló és báros voltam egy hotelben, otthon pedig a Central Media Holding (aka Sanoma) kötelékében töltöttem be felelős pozíciót utoljára (nem, nem listázom le a termékeimet, mert Határátkelő bácsi lehet, hogy úgyis „kisípolná”).

Szépen sikerült három év alatt egy darab angol nyelvtudással fellépcsőznöm magyar munkanélküliből olyan menedzserré, aki Magyarország második legnagyobb portfóliója zászlóshajói útját egyengeti. Nem vagyok kifejezetten különleges, elvégeztem egy idegenforgalmi középiskolát, két évet a jogi egyetemen heccből, és nem volt soha sehol protekcióm.

Három és fél éves otthonlétem alatt gazdagodtam rengeteg munkatapasztalattal, egy 17 éves autóval, három macskával és egy csodálatos társsal. 2012 végén kezdtem először újra érezni, hogy menni kéne. Biztos sokat rontott a dolgon, hogy az Örs vezér téren dolgoztam akkor, és engem borzasztóan befolyásolnak a külvilágból érő impulzusok. Aki mindennap arra jár, tudja, mire gondolok.

Munkát váltottam, nem lett jobb. Ráfogtam a Blaha Lujza térre, de igazából velem volt a baj. Nem voltam elégedett azzal, aki vagyok.

Három év alatt Kedvesem is és én is 3-3 munkahelyváltáson estünk át. Ültünk úgy otthon, hogy néztük egymást és megkérdőjeleztük a képességeinket. Vajon tényleg velünk van a baj?

Egyszer csak felkeresték LinkedIn-en

2013 decemberében elkezdtünk kifelé tekintgetni, megjártuk Berlint is interjúk végett. Közben megkerestek az akkor még Sanomától, és szó szerint kivadásztak az előző munkahelyemről. Tettek egy ajánlatot és a kezembe adták a felelősséget. Habár mindketten újra biztosnak tűnő és kecsegtető állásban voltunk, nem mondtunk le a költözésről, de talonba tettük. Sokat segített az új munkakörnyezet, reggelente autóval járhattam (végre), és sok minden inspirált.

(Úristen, mennyi előzményt írtam, vissza a tárgyra!)

Pár hónapra rá Kedvesemet egyszer csak felkeresték LinkedIn-en, hogy lenne-e kedve interjúzni egy állásra Brüsszelben. Megbeszéltük, hogy soha semmi mellett nem megyünk el, mert nem szeretnénk semmilyen nyitva hagyott kérdést, ami majd rátelepszik a kapcsolatunkra az ínséges időkben.

Megvolt az interjú, vártunk. És vártunk. És vártunk. És közben meg is beszéltük, hogy ugyan már, mit akarunk, ez egy fejvadász cég, azt sem tudjuk, mi ez, kik ezek. Jött a hívás, hogy sikeres volt és hogy Európai Bizottság. Perszepityu, én meg öreg halász vagyok.

Mentek az interjúk, becsületesen vették a repjegyeket a Kedvesemnek, és küldték a csokikat nekem (ezúton is köszönöm…). Mivel tudtam, hogy versenyvizsgához van kötve szinte minden pozíció az intézményeknél, nagyon nem éltem bele magam semmibe, jól megvoltunk. Épp.

Aztán egyszer csak jött a hívás, hogy „Költözöl velem Brüsszelbe?”. És költöztem. Hipersebességgel szerveztük le a költözést, lakásbérlést, felfújható ágyat.

Két tévhit

Tévhit 1: otthonról nem lehet lakást kivenni

De, lehet. Három macskánk volt (még mos is vannak), és kettőből csak egy állásunk, az is egy meg nem kezdett szerződéssel. Mondhatjuk, hogy szerencsénk volt, én azért szeretem a magam vállát is megveregetni ezért.

Csak expatokkal foglalkozó ügynökségeket és csak olyan lakásokat kerestem meg, ahol kikötötték az állattartás lehetőségét. Mindenhol úgy kezdtem, hogy külföldiek vagyunk, és hogy 3 cicánk van, plusz egy megkezdetlen állásunk. Úgy vélem, ha az ember nem futja le a felesleges köröket sokkal gyorsabban jut el a céljához.

Tévhit 2: otthonról nem lehet állást találni, főleg, ha valaki nem beszéli az ország nyelvét

Ez nagyon sok mindentől függ. Nyilván ép ésszel fel kell mérni a lehetőségeket. Belgium hivatalos nyelvei közül én egyiket sem beszélem. Angollal szerencsére mindenhol boldogulok. Ezt is foghatjuk a szerencsére, vagy arra, hogy nem csak állásokat kerestem, hanem „az állást”.

Tudtam, hogy csak olyan jöhet szóba, ahol a hivatalos nyelv angol, tehát nem erre a piacra dolgozik. Tudtam, hogy nagy cégeknél a döntéshozatali és felvételi folyamat bürokratikussága miatt sajnos át sem fog jutni az életrajzom.

Lelistáztam tehát a kis/közepes cégeket, akiknek a terméke angol nyelvterületre van pozícionálva. Rengeteg nem volt, összesen úgy emlékszem egy kezemen meg tudtam számolni. Sehol nem voltak kinn meghirdetett állások (ami előny, hiszen nincs verseny egy esetlegesen felmerülő munkaerőhiányra), de írtam mindnek, ahol úgy ereztem, marketingesre lehet szükség.

Még aznap felhívtak és 3 hét alatt felvettek az egyik helyre. Ismét csak úgy érzem, hogy ezzel a módszerrel elkerültem egy csomó felesleges kört és csalódást.

1_41.jpg

Tudni kell megalkudni

Természetesen ennek is megvoltak ezek a részei, ahol döntést kellett hozni, és átmenetileg akár meg is alkudni. A lakás nem tökéletes, de naponta dolgozunk rajta és nekem ez az állás picit visszalépés.

Mivel látom ebben is a potenciált, egyáltalán nem élem meg kellemetlenként vagy kudarcként. Ez szükséges. Két állás is szükséges. Nem azért, mert egyből nem lehet megélni, hanem a saját biztonságunk érdekében. Elképesztő mennyiségű terhet levesz egy kapcsolatról, ha van mentőháló és nem azon izgulunk, mi lesz ha…

Soha semmi sem biztos, bármilyen jól végezzük a munkákat, ez egy hatalmas lecke, amit otthon tanultam meg. És bár lehet felfelé bukni, ha az ember rátermett, a bizonytalanság gyilkos tud lenni.

Amit itt tanulok minden nap: én voltam az a nő, akinek a 17 eves BMW-je határozza meg, hogy ki ő. Akinek fontos, hogy mi van a névjegykártyáján, és akinek fontos, kívülről mit látnak.

Úgy érzem, ez a város nagyban nevel engem. Na, nem mintha kevésbé szeretném az autómat… Aki volt már itt, tudja, aki nem, annak elmesélem: az emberek itt nem tudnak vezetni. Slusszpassz, nem. Összevissza amortizálják egymás autóit, egyik csattan a másik után, hopp egy tükör.

Az autóm hazament vizsgázni, és nem vagyok benne biztos benne, hogy visszahozom. Egyrészt féltem, másrészt teljesen felesleges. A biciklis közlekedés (azzal ellenben, ahogy be akarják állítani) nagyon is rendben van. Igen. Biciklizem. Én, aki nem látta a biciklijét 10 éve, és egyszer futott mintegy sportolásképp, ami után napokig haldoklott. Vettem egy használt biciklit és azzal járok dolgozni. Gyorsabb, könnyebb.

Minden a maga medrében

Itt valahogy senkit nem érdekel, mi van a névjegykártyámon, vagy ki vagyok. Dolgozom, dolgozunk, minden megy a maga medrében. Minden reggel az egyik fejlesztőfiú besegít a biciklimmel az ajtón, látja az ablakból, ahogy bénázok és jön is. Szerintem nem kedvel jobban, mint bárki mást, mégis minden reggel jön.

A cég fele egyébként belga, a többiek multikulti (US, CA, PT, ES, FR, IN, stb.), de nincs rossz tapasztalatom senkivel. Bejönnek, dolgoznak, kávéznak, esznek, dolgoznak, hazamennek.

Felszínes dolgokról beszélgetnek és senki sincs jobban az egyikkel és kevésbé jobban a másikkal. Például annak a lehetősége, hogy mint otthon a csajokkal munkában kitárgyaljuk egymás magánéletét, teljességgel lehetetlen. Kutya, cica, család van-e, és ennyi.

Napi dolgokról, időjárásról, hova menjünk vásárolni, melyik helyre jó beülni, ki mit főz. Ennyi. Nincs ennél bensőségesebb beszélgetés, ami elsőre fura, de egyáltalán nem bánom. Ez egy munkahely, és mindenki akként kezeli. Rengeteg munkahelyi konfliktust megelőz, ami otthon mindennapos.

3_26.jpg

Vannak itt is olyan dolgok, amiken lehet hergelnie magát az embernek, például hogy nem kötelező felszedni a kutyagumit, csak erősen ajánlott. A lábunk elé nézni is erősen ajánlott. Vagy hogy tényleg mindenkinek az autója meg van húzva, egységesen. Vagy hogy sokat esik és magas a páratartalom.

Vagy hogy a szomszéd macskája kintről nyávog hajnalban a benn lévő macskáimnak. Vagy hogy két szomszédunk azon levelezik egymással az ajtón, hogy bezárják-e a felső zárat, és szerintem egyszer csak vér fog folyni (az egyik lakó görög, a másik latin kislánynak tűnik, külsőre és temperamentumra is), de a belga főbérlőnk mintegy teljes nyugodtsággal nem érdeklődik a helyzet után. :)

Valahogy mégis megnyugodtunk itt… Nem tudom megmagyarázni, sosem készültünk pont ide.

Pár hasznos infó a végére

Beköltözés után regisztrálni kell a communéban, helyileg illetékes van mindenhol. Elvileg munkaszerződés, bérleti szerződés, 6 fénykép, magyar ID kell, gyakorlatilag ez egy hosszas és gonosz folyamat, de túl kell esni rajta, nekem már félig megvan.

A procedúra után egyszer csak kijön a rendőr (mi nem kicsit blokkoltunk le amikor csengetett, hogy ÚRISTEN, KI HALT MEG?), de csak megnézi, ott lakunk-e, meggyömöszöli a macskákat, kitölt valamit, tovább gyömöszöli a macskákat és elmegy. Utána vissza kell menni a communéba, de itt még nem tartok, mert ezek nem gyorsak. :)

Bankszamlat az ING nyit magyar ID-ra gond nélkül. A BNP azt mondja, ő is nyit, de hazudik, mert bezárja utána, amíg meg nem jön a belga ID-kártya, ami 6 hónap is lehet. Nem javaslom a BNP-t. Nagyon nem.

Egészségbiztosítást a mutualitenél kell elintézni és utána ajánlott bejelenteni az OEP-nél. Az orvos itt fizetős, de a biztosító téríti. Egyrészt rossz ez, mert mindig minden pénzbe kerül, másrészt itt csak az megy orvoshoz, akinek baja van. És nem ugrik be a veresegyházi asszonykórus vérnyomást méretni napi kétszer.

Ha már nagyon honvágy van

Van magyar bolt, kettő is Brüsszelben Hungarom néven. A piacon kapni fehérrépát és TV-paprikát, zöldségeseknél, bevásárlóközpontokban nem láttam még. A Delhaize-ben zure room felirattal csodálatos krémes tejfölt kapni.

Mindent meg lehet főzni, amit otthon, de rengeteg a hal és egyéb finomságok, amit ki kell próbálni. Mi még rossz étteremben nem voltunk, vagy csak ügyesen választunk.

A fapados jegyek elképesztően olcsóak, (6990 Ft karácsony másnapjára nem rossz ár) és működik több magyar taxitársaság is nevetségesen alacsony fuvarárral a reptérről.

Lidl es Aldi van itt is, pont ugyanolyan árakon, mint otthon, tehát szárazárut és tisztítószereket venni ott is érdemes. A Delhaize és a Carrefour kb. ugyanazt tudja, majdnem ugyanolyan áron, én egyelőre nem érzem Tesco és Auchan minőségűnek ezeket, szerintem jobbak.

Bútorokból hatalmas választék nincs, csak a magasabb árkategóriában. Én még egyelőre sokallok 1000+ eurót egy kanapéért, így mi IKEA-minőségben rendezkedtünk be, illetve rengeteg közösségi csoport (Fb, G+) van, ahol épp elköltözők vagy átköltözők árulják mindenféle kiegészítőiket, bútoraikat igazán áron alul.

Nem szégyellem, hogy sok mindent szereztünk be így, mivel kezdőtőként nem volt, egy hónapig az egyetlen bútorunk egy használt franciaágy volt. Ilyen fórumokon 400 EUR-ért sokan egy lakást be tudnak rendezni.

Fura es fontos dolog, hogy a városban a bútorokat külső lifttel juttatják fel és le. Egy költöztetés úgy néz ki, hogy a liftesautó beáll a ház elé, többnyire a járdára és felliftez mindent. Nincs lépcsőn cipekedés, minden az ablakon át közlekedik. Ha valaki bútort vesz tehát, érdemes megkérdezni, hogy a lift service kell-e, mert borsos ára is lehet.

Drágaságok

Autózni drága, parkolni drága, biztosítani drága. Csak hogy adjak támpontot, fiatalként, kevesebb, mint 5 éves jogsival, balesetmentesen, 17 éves 1,6-os autóra évi 900 EUR a biztosítás (a legolcsóbb helyen ennyi, az ING-nél pl. 2200), amit egyben, vagy két részletben kell rendezni.

Ezen felül évi kb. 200 EUR az útadó (ez csak halovány emlék). Tíz évnél idősebb autót egyébként nem sok cég biztosít. Műszaki vizsga évente van, és állítólag szigorú. Viszont van magyar autószerelő is, nagyon kedves és ingyen szerelte a defektem. Oh, igen, egy nap alatt két defektet is be lehet itt szerezni, ha valaki olyan szerencsezsák, mint én.

Úristen, látva a szöveg mennyiségét ezt most jól be is fejezem, de ha esetleg lesznek kérdések, szeretettel várom, vagy ha hiányzik belőle valami lényeges infóköteg Brüsszelről, megírom szívesen.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Brüsszel Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr136701511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2014.09.16. 08:00:40

Jo iras, erdekes, nem olvastam meg igy Brusszelrol.
Ez erdekes, hogy igy megtalaltak a pasijat a Linkedinen pont az EB-tol, tenyleg kicsit mesebe illo.
Talpraesett csaj, hogy a leirtak szerint talalt allast maganak.
A BMW miatt pedig ne csesztessetek a kommentekben, az o dolga. En pl. hosszu evekig egy hasonlo koru Volvoval jartam az oltonyos munkahelyemre, es pont leszartam, ha valaki fintorgott miatta. :)

HardPötty 2014.09.16. 08:05:48

Lendületes a poszt és az író is. Tipikus esete annak, hogy nem feltétlen a pénz miatt húznak el az emberek. Legalább is úgy gondolom nem voltak Mo-on különösebb anyagi problémáik. Az meg külön tetszik hogy: " Megbeszéltük, hogy soha semmi mellett nem megyünk el..." Kérem ez a siker és az élet egyik titka, hogy amikor a lehetőség pofán csapja az embert akkor nem lefekszik, hanem magához tér és vissza azaz belevág.

Sütemény1975 2014.09.16. 08:18:31

Fura izlesuk van a renndoroknek, hogy macskakat gyomoszolnek :)))))))
Jo iras, sok sikert nektek!

punka 2014.09.16. 08:18:47

Végre egy belga (bocs, brüsszeli) poszt :) Tetszik!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.16. 08:25:40

@Sütemény1975: Nem tudom, hogy kinek mi a tapasztalata, de itt a rendőrök egészen másként állnak embertársaikhoz/feladataikhoz, mint otthon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 08:34:09

Egy teljesen érzelemmentes tényszerű favágó poszt.
Nekem tetszett így is.
A 316-os BMW miatt.
:)))))))))))))))))

NIKI LAURA 2014.09.16. 08:35:53

Olyan mintha flamandul irtak volna a posztot,tobb reszt,tobbszor kellett elolvasni....nehany kozhely,cicak,oreg auto,Justin Bieber..

Dank je Wel!

NIKI LAURA 2014.09.16. 08:38:26

@Taxomükke: vajjama,hogy hogy csaj?!..nem pasi?

Evain 2014.09.16. 08:45:01

@Taxomükke: pedig nem az. Engem valamiért az amcsik zaklatnak állandóan LinkedInen keresztül állásajánlatokkal, bár még nem jöttem rá, hogy miért. ^^

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 08:48:04

Cafat macskák gyömöszölése rulez! :D

Haha, a mi kezdő ülőgarnitúránk egy kutyapokróc volt...frankón, még egy szék, de még egy csillár se volt a bérlakásban.Nem volt ez baj, csak fura volt megtapasztalni.Igaz, nem Belgium.

Liftesautó: akár több emelet magasra is?Azért az meredek lehet, mondjuk egy zongoránál/lila elefántnál...
Az-e igaz-e, hogy a hollandoknál a kifelé hajló homlokzat tetején van egy kampó, amibe csigát, csörlőt akasztanak, költözéskor felhúzni kötéllel a sok sz@rt?Mert hihetetlen praktikusnak gondolom...

Defekt: jó, hát a csajoknak könnyű, főleg ha csinosak.Próbálnék meg én ilyenben bízni, nagydarab szőrös állatként... Várhatnék ítéletnapig, meg még két órát... :-)))

Nit-a köbön, kiváló posz volt, gratula, sok sikert és gyere kommentelgetni.

Morgo1229 2014.09.16. 08:49:08

@Taxomükke: ezt a bizottsagos munkaszerzest en sem ertem versenyvizsga nelkul. De majd jon remelem a poszterina akirol en is azt hittem, hogy ferfi. Igy ujra kellet olvasnom ugy is mint nonem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 08:50:34

@Taxomükke: A Bömbike?Jaj, dehogy csesztetjük.Én spec pont ilyen autót szeretnék játszósnak, csapatni, kilinccsel előrefelé közlekedni...
:D
A legnagyobb nehézség a tárolása lenne, őrület ez is azért...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 08:52:27

@NIKI LAURA: Akkor még párszor javaslom elolvasni... :-)))))))))))

Morgo1229 2014.09.16. 08:54:36

Hajra. Nagyon koszi az irast. Jo volt, olvastam volna meg.

Evain 2014.09.16. 08:54:49

@geegee: igen, igaz, az tényleg azért van ott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 08:57:26

@Evain: És van valahol fotó arról, hogy mondjuk páncélszekrényt/zongorát/gránit kandallót, stb próbálnak betuszkolni mondjuk 12 méter magasan? Mer' m@rhára megnézném...
:-)))))))))))

enta selecta 2014.09.16. 08:57:47

Nagyon jó poszt és tetszik a poszterina hozzáállása is. Nincs mit hozzátenni. Nem néz ki egy elveszett embernek. Na meg a macskákat gyömöszölő rendőr is vicces jelenet lehetett, nekem nagyon szimpatikus :)

Evain 2014.09.16. 08:58:44

"Felszínes dolgokról beszélgetnek és senki sincs jobban az egyikkel és kevésbé jobban a másikkal. Például annak a lehetősége, hogy mint otthon a csajokkal munkában kitárgyaljuk egymás magánéletét, teljességgel lehetetlen. Kutya, cica, család van-e, és ennyi."

Ha még csak pár hónapja vagy ott, akkor várj még egy kicsit. :P
Eljőőő majd az a nap, amikor simán felteheted céges vacsoránál a kérdést a hót más kultúrából érkező kollégának, hogy ha a gyerekei a szülői ágyban alszanak, akkor ők mégis hogyazistenbe hozták össze a többedik gyereket. És válaszolni fog. :D

Palazeti 2014.09.16. 09:02:35

Linkedin-en a Bizottsághoz fejvadász??? Azt meg hogyan? Mi a párod területe? Valami speciális terület? Én is fent vagyok két éve, három diploma (ebből egy belga), négy nyelv (angol, francia plusz kettő) semmi megkeresés. még jelentkezésre is nulla visszahívás. Szintén ismerős kint volt gyakornok Bizottságnál, 5 hónap letelt, úgy tudott csak maradni, hogy Luxemburgban talált magának (nem-fizetős!) gyakorlatot a Bíróságnál, így kölcsönt kellett felvennie, hogy fedezze a kint tartózkodást. Ti rendkívül szerencsések vagytok kb. 100ból egy...

Taxomükke (UK) 2014.09.16. 09:12:47

@zalap: Lehet, hogy a beállításaid nem teszik lehetővé, hogy ismeretlenek lássák a profilodat.

Morgo1229 2014.09.16. 09:23:10

@Taxomükke: eus koztisztviselot csak itt: epso.eu vagy megse ?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 09:33:19

@zalap: Szia. Igen, eleg egyeduallo, amit csinal, IT teruleten dolgozik. Eleg kevesen foglalkoznak a vilagon ezzel a rendszerrel amivel o. Kifejtenem bovebben, de annyira nem ertek hozza, hogy csak hulyesegeket irnek :) Nem tenyekre tamaszkodom, de erzesem szerint ez ugy mukodik, hogy a rendszerbe bekerul egy halom versenyvizsgas, aki direkt oda szeretne menni. Amikor felmerul egy igeny vmilyen poziciora, gondolom vegigporgetik azt, es ha nincs koztuk megfelelo akkor kiadjak fejvadasz cegeknek vagy projektszeruen kolcsonzik a munkaerot. Szerintem tobb ilyen ceggel is dolgoznak.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 09:37:00

@NIKI LAURA: autoversenyzo csaladban nottem fel, ha epp nem volt futam, akkor elfoglaltam magam a barataimmal akik roncsderbire epitettek autokat. :D maradt egy kis fius vonal, de ranezesre nem latszik :)

Bluely 2014.09.16. 09:37:21

@geegee: Igen, hollandoknál láttam ilyet. A zongorát is kintről viszik fel a csörlővel. Azért alatta nem mernék mászkálni. :-D

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 09:38:17

Koszonom szepen a pozitiv kommenteket :)

DieNanny CH 2014.09.16. 09:39:14

@Evain:

Ez nagyon jó! Itt egy nagyon hosszú létrát támasztanak a sokemeletedik ablakhoz, és azon utazik a bútor. Drótkötélen húzzák fel. A gyerekek elnevezték vonatnak. Mert van itt a közelben egy drótvontatású vasút. Németül: Dratseilbahn. Az is van kb ilyen meredek.
Én sajnos képet nem csináltam.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 09:41:27

@geegee: Meglepo, de mindent feltesznek ra, readasul hogy...? LED tv elere allitva. A legtobb epulet itt azert nem 10 emeletes, de eleg ijeszto. Kerdeztem is benn a munkatarsakat, hogy nincs e 4 panikrohamuk, amikor a cuccaik ott balansziroznak, de az mondtak minden kart megterit a liftes ceg, nincs min aggodni. En azert neha aggodom helyettuk is :)

nosuti 2014.09.16. 09:42:08

A munkahelyről a leírás tökre passzol az én genfi cégemre is. Nincs klikkesedés, nincs pletykalkodás, panaszkodás, belső harcok. Ha valakinek vmi nyűgje akad mégis, akkor segítenek a kollégák. Jó az is igaz, hogy nem járunk heti 2x sörözni. De ez nem a kollégium, havert máshol kell szerezni.

Mondjuk én is csak pár hónapja vagyok itt, kíváncsian várom a beszélgetést a szülői agyban alvó kölkök esetéről. :)

Evain 2014.09.16. 09:47:52

@nosuti: nálunk tán az volt a fordulópont, amikor az új olasz kollégát az irodánkban az oszlophoz kötöztük, lefotóztuk, kicsit megszerkesztettem a képet (betettem a kollégát oszlopostul egy romos házba, és tettem mellé egy arab terroristát), majd a képet elküldtem a főnökének, aki üzleti úton volt, hogy váltságdíj fejében (csoki) hajlandóak vagyunk a beosztottját szabadon engedni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 09:48:19

@Evain: Azham, f@sza, alakul... :-))

@Bluely: Hát ezaz... :-)

@Nitnitnit: Haha, köszi a választ. :-)

nosuti 2014.09.16. 09:59:46

@Nitnitnit: a cicák repülővel mentek ki vagy a bömössel vitted ki őket?
Hogy viseltek a váltást?

Amúgy annyira nem ritka a linkedines beszerzés IT területen, én is így kerültem Svájcba, holott sosem gondoltam hogy majd egyszer itt fogok élni, bár annak kifejezetten örülök, hogy francia részre kerültem. Ha jól értem te is simán elvagy az angollal ott, es a munkahelyen kívül is?

Herr Géza 2014.09.16. 10:00:17

@NIKI LAURA: Jellemzö, hogy milyen mélységig olvastad a posztot, de enyhe fikázós komment jön rögtön.... :(

Herr Géza 2014.09.16. 10:02:40

@zalap: Vagy neked van három nem túlzottan keresett diplomád... (bántó szándék nélkül!). Nálam pezseg a LinkedIn, pedig épp hogy csak alapinfókat tettem fel magamról....

TilosazA (UK) 2014.09.16. 10:02:48

Az a vicces, hogy ha Manchesterből Brüsszeli átszállással megy az ember, sokkal olcsóbb, mintha direkt menne Mcr-Bp.
Csak azt a plusz 2-3 órát kell ugye kibekkelni, meg a macera míg átvergődik az ember a reptéren. Gyerekkel nem éri meg szerintem. De nagyon durva árak lettek mostanában ide.

nosuti 2014.09.16. 10:03:57

@Evain: hát ezt itt elképzelhetetlennek tartom :) nem semmik vagytok. Kaptatok csokit?

Nekem az a mákom, hogy egy holland pasival kezdtem egy napon es vele lehet poénkodni, de meg is beszéltük, hogy a többiekkel ovatosan bánunk, mert volt mar pár bamba nézés nehány viccünk után

Sesamelmo (Q) 2014.09.16. 10:06:53

@Morgo1229: a felèig kb èn is fiùnak hittem.
Sok sikert a poszterinànak

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 10:09:53

@nosuti: Autoval hoztam ki oket, edesapam segitett levezetni a 15 orat (az egesz nemet autopalya fel van turva). Valahol vannak kepei arrol, hogy nezett ki a kisauto... de legalabb megtanultam belso tukor nelkul is vezetni. :) Az utat is meg a valtozast is sokkal jobban viseltek mint gondoltam. Azert az uton volt hiszti, meg 2 napig bujocska a hazban, aztan minden beallt, ahogy lenni szokott. Nagyon elvezik.

Brusszel is francia terulet, azt hittem itt beszelik mind2ot, de nem. A boltban tudok kerni, es ertem, hogy kerek e zacskot. :D De ha visszkerdeznek pislogok es angolul valaszolok azonnal valtanak angolra. A legaranyosabb elmenyem a bacsi volt, aki kinezett 80 felettinek, odacsoszogott hozzam es aranyosan nekiallt franciaul mondani a magaet, mire mondtam neki angolul, hogy ne haragudjon de semmit nem ertek, erre folytatta angolul, es atkisertem a husboltba :)

Morgo1229 2014.09.16. 10:12:45

@nosuti: szerintem kell a francia Brusszelben. Az angol nem eleg. Hollandia az mar mas. Itt siman eleg az angol.

LittleG (uk) 2014.09.16. 10:15:41

@Nitnitnit: Na és a nappalik????

:)

Nekem egyáltalán nem tűnt hosszú írásnak - épp annyi volt, hogy ne mondjam rá, hogy rövid :)

Gratula nektek :)

(a munkahelyi beszélgetésekről nekem is hasonló a tapasztalatom: eleinte csak a how are you meg az időjárás, esetleg van-e terved hétvégére, aztán (úgy egy év múlva) már szép kis teríték van elsőre nem publikus témákból. Bár a hálószobatitkokig még nem jutottunk el :)

adg 2014.09.16. 10:15:56

Ez egy nagyon jo poszt volt, sugarzik belole a pozitiv eletszemlelet. Koszi, feldobtad a nap veget. :)

------------------------

Ez meg kulonosen tetszik.
"Szépen sikerült három év alatt egy darab angol nyelvtudással fellépcsőznöm magyar munkanélküliből olyan menedzserré, aki Magyarország második legnagyobb portfóliója zászlóshajói útját egyengeti. Nem vagyok kifejezetten különleges, elvégeztem egy idegenforgalmi középiskolát, két évet a jogi egyetemen heccből, és nem volt soha sehol protekcióm."
Pedig ugy is lehetne gondolkozni, hogy munkanelkulikent hol a feneben tudnek elhelyezkedni, meg minek egyaltalan, ugysem lesz jobb, legfeljebb valami kulimelo, forgatni a szart a platnin, ucsorogni a kukan, aztan ugysem lesz mar jobb soha semi, ez a sors, nincs mit tenni ellene. Meg nem is akarok.

Evain 2014.09.16. 10:18:06

@nosuti: Természetesen kaptunk. :D Mondjuk én hírhedt vagyok a cégen belül ebből a szempontból. :P

Morgo1229 2014.09.16. 10:21:49

@Nitnitnit: szoval contraktor a parod ? Kozszolganak kene a versenyvizsga.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 10:22:53

@LittleG.: O igen, a nappalik... megerne egy kulon posztot. ;) Eddig nem voltam olyan ismerosnel, akinek ne lett volna lenyugozo a lakasa vmilyen ertelemben. Mi pl kandallo maniasak vagyunk. (A blogomon egyebkent a mi napalinkrol van fenn kepem, de ketlem, hogy kimeritene a temat :))

Ha ennyien mondjatok, akkor kivancsian varom, itt mikor jutunk el erre a pontra, hogy elokerulnek a tabutemak.

Koszonjuk szepen a gratulaciot! (mindenki masnak is akinek nem koszontem meg kulon)

Morgo1229 2014.09.16. 10:25:15

@TilosazA (UK): ne is mondd. Itt is elszalltak az arak.(Hollandia) A wizz mar sokszor dragabb mint a klm. Nincs most az a hazaugrok kedvem szottyan.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 10:25:22

@Morgo1229: Nem kozszolga, Infrastructure Engineer :) Vannak kulon ilyen tamogato reszlegek, akik IT dolgokkal foglalkoznak, az egyik ilyenben van.

Palazeti 2014.09.16. 10:26:29

@Nitnitnit: kösz, akkor így már teljesen érthető, amire én szoktam jelentkezni, ált. jogi terület 100 jelentkező jut egy helyre...

Palazeti 2014.09.16. 10:26:29

@Herr Géza: Ha úgy vesszük valóban azok, mivel nem vagyok sem mérnök, sem orvos sem IT-s sem pénzügyes: ami viszont van: az jog, nemzetközi kapcs plusz egy MBA, ilyen diplomákkal többnyire csak kapcsolatok, ismerős, beajánlás útján lehet állást találni...

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 10:44:53

@zalap: "Ha úgy vesszük valóban azok, mivel nem vagyok sem mérnök, sem orvos sem IT-s sem pénzügyes: ami viszont van: az jog, nemzetközi kapcs plusz egy MBA, ilyen diplomákkal többnyire csak kapcsolatok, ismerős, beajánlás útján lehet állást találni..."

Pontosan ezert van csak 2 evem az ELTE-AJK csodalatos vilagabol.
Mar az egyetemen kiderult, hogy itt csak kapcsolatokkal, mosolygassal es megfelelo emberek penzugyi ellatasaval lehet nagyreszt boldogulni. Akinek ezek nelkul is sikerul elvegeznie, es megallnia a helyet, aze minden tiszteletem.

LittleG (uk) 2014.09.16. 10:47:29

@Nitnitnit: Nem biztos, hogy Brüsszelben is előkerülnek személyesebb témák a munkahelyen...

Sőt, nekem eddig Anlgiában i csak egy munkahelyem volt, ami kissé atipikus (sok a küldöldi, tán több, mint a brit), de jövő hónaptól belelátok majd egy másikba, egyáltalán nem biztos, hogy ott is így megy.

Hallottam másoktól, hogy a nagyon brit cégeknél (ahol a többség őslakos vagy pláne idősebb is), ott nem ilyen nyitott a társaság, mindenki elvan magával...

Morgo1229 2014.09.16. 10:48:34

@Nitnitnit: csak a szorszalhasogatas szintjen szogezzuk le, hogy a bizottsag nem hiv fel, elore nem fizet ki repjegyet es nem kuldd csokit. Ez egy beszallito ceg akik ITosokat alkalmaznak. Nem az EB alkalmazottja a parod.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 10:54:05

@Morgo1229: Gondolom szorszalhasogatas vegett vegigolvastad a posztot, ahol kiderult, hogy fejvadasz cegen keresztul kerult ki, vagy nem?
Azt is gondolom, hogy tudod, hogyan mukodik egy fejvadasz szolgaltatas, ha esetleg nem, akkor google tud a segitsegedre lenni.

Herr Géza 2014.09.16. 10:54:27

@adg [Au, Darwin]: Te kire gondolsz? Nem ugrik be... :)))))))))

M. Péter 2014.09.16. 10:55:25

Nem pont ehhez a témához tartozik, de beszélgettünk már az egyszerűsített honosításról: index.hu/gazdasag/2014/09/16/magyar_nyelven_szavaltak_szep_magyar_szoveget/

Herr Géza 2014.09.16. 10:55:54

@Morgo1229: Pusztán szörszálhasogatás végett: "ITosokat " ...... :)))

Sütemény1975 2014.09.16. 10:58:32

@Sütemény1975: felreertettel, rossz poen akart lenni :)

Evain 2014.09.16. 10:59:07

@LittleG.: Szerintem ez sok mindentől függ. Nálunk a legfiatalabb kollégám lehet tán 35 éves. Ennél csak idősebbek vannak. Meg osztálytól is függ. Ritkán várom el mondjuk a pénzügytől, hogy kreatívan marhák legyenek, egy marketing osztályon azért ez elvárás. ^^

Anno mikor Londonba kellett párszor utaznom 98-ban, ott speciel a kollégák rendszeresen beültek a pubba meló után, pedig ott csak mi (azaz a látogatók) voltunk nem angolok. Bár már ott is azzal szórakoztattam a társaságot, hogy bőszen énekeltem nekik az I am Henry the 8th I am nótát. :D

Herr Géza 2014.09.16. 11:01:14

@Nitnitnit: Jó a poszt, ismét feldobta a napot.... és nem utolsósorban nekem a stílus is bejön.
Nem mellesleg: Sanoma. Asszem lehet közös ismerösünk: a sógorném (V.J.) szintén ott volt a közelmúltig, rovatszerkesztö volt a meg ne kérdezd melyik nöi "harsonánál"....

Sütemény1975 2014.09.16. 11:01:23

@Nitnitnit: Liege kornyeken nem beszelik az angolt. Vagy nem akarjak.

Herr Géza 2014.09.16. 11:03:06

@diggerdriver: Te mesterem, a stílusból, vagy a szófordulatokból vetted le, hogy 316-os ??? Vagy ismered nit³-at ??? :))))))

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 11:06:13

@Herr Géza: Koszonom!

Hozzam a hir/portal/auto tartozott (nyilvan kihez tartozna az auto :D), uh a noi portfolio pont nem az en asztalom, de nagyjabol kepben vagyok a csapattal, szerintem talalkoztam a sogornoddel ;)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 11:08:34

@Sütemény1975: Bevallom, nem jartunk meg sehol Brusszelen kivul, ami potolando.
Hazudtam, egyszer voltunk Zaventemben. Remelem, azert mashol is erteni fogjak az angolt, bar az activity is menni fog talan :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 11:10:14

@Herr Géza: korbol, motorbol ki tudja sakkozni, ha jartas a BMWk teruleten. ;)

Herr Géza 2014.09.16. 11:12:08

@Nitnitnit: Az a "szmájli" a végén nagyon korrekt.... :))))))))))

puhacica 2014.09.16. 11:14:46

múltkor is kérdeztem már, csak akkor nem válaszolt a posztoló, szóval elnézést az ismétlésért:: járható út az, hogy egy teherautóval kivitessük az összes cuccunkat? mindenki kint kezdi újra összerakni a motyót, csak azt nem tudom, hogy azért, mert drága/hülyeség mindent kivinni, vagy valami egyéb oka van?

Morgo1229 2014.09.16. 11:14:47

@Nitnitnit: fejvadaszokat nem ismerek. Csak a bizottsagot ismerem.

DieNanny CH 2014.09.16. 11:17:14

@puhacica:

Szerintem ez olcsóbb is, mint mindent megvenni újra.
De majd a többiek megmondják.

Morgo1229 2014.09.16. 11:18:22

@puhacica: van-e ott ikea ? Az otthoni ingatlan el lesz adva ? En nem teherautoztam. Csak azt vittem ami egybol kell. Konyha es agynemu.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 11:20:09

@puhacica: Szia. Mi meg sem probaltuk, de nalunk nagyon egyszeru az oka: megmaradt a budapesti a lakas is, es hagytuk bebutorozva, hogy legyen hova menni, ha hazalatogatunk.

Rengeteg ceg foglalkozik ilyesmivel, szerintem kerj be par arajanlatot es meglatod mennyire eri meg. Szerintem egyebkent teljesen jarhato ut, es nem hiszem, hogy dragabb, mint ujbol bebutorozni egy egesz lakast.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.09.16. 11:21:11

Linkedinen engem is megtaláltak már Brüsszeli állásajánlattal asszem az EASA-tól, lehet elbasztam az életemet, hogy nem próbálkoztam bele :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.16. 11:23:56

@puhacica: te nem tudtad, hogy KINN egy euróért lehet szekrényt venni?

Hari Seldon 2 2014.09.16. 11:24:13

Tévhit, vagy nem:

„Tévhit 1: otthonról nem lehet lakást kivenni”
Ugye, ez attól függ, hogy szeretnéd-e látni mielőtt kiveszed, és megnézed-e a konnektorok magasságát… :-) Nálatok két embernek persze lehetséges, nálunk három gyerekkel már bajosabb.

Tévhit 2: otthonról nem lehet állást találni, főleg, ha valaki nem beszéli az ország nyelvét
Persze, hogy lehet találni. Mi is így találtunk. Igaz Mme Seldonnak már volt egy középiskolai középfokú nyelvvizsgája, mikor csinálta az előzetes telefonos interjút. Ott viszont, ha jól gondolom, szintén a szakmai nyelvet kellett tudni, és az ott éppen az angol volt.

„Aki volt már itt, tudja, aki nem, annak elmesélem: az emberek itt nem tudnak vezetni. Slusszpassz, nem.”
Voltam ott, nem egyszer, ez így marhaság. Nagyváros, nagy forgalom, többet karamboloznak.

„Vannak itt is olyan dolgok, amiken lehet hergelnie magát az embernek, például hogy nem kötelező felszedni a kutyagumit, csak erősen ajánlott. A lábunk elé nézni is erősen ajánlott.”
Igen, Brüsszel egyes részein sok a kutyagumi. Főleg a pályaudvarok környéke nagyon gáz.

„A fapados jegyek elképesztően olcsóak, (6990 Ft karácsony másnapjára nem rossz ár)”
Ez tényleg hasznos. Hol van. Néztük a Wizz-nél, és valami horror ár volt 26-ára. Ha ennyi, akkor inkább repülünk, mint kocsival menjünk.

Palazeti 2014.09.16. 11:24:37

@Nitnitnit: Körülöttem azt látom, hogy aki természettudományos diplomával rendelkezik + pénzügy az jut egyről a kettőre és külföldön is tud munkát találni, aki viszont humán területről (és a jog különösen ilyen) érkezik az, csak folyamatos kapcsolatépítéssel, behízelgéssel, protekcióval, szerencsével és egyéb szubjektív módon tud előre jutni a szakmájában, külföldön munkát találni meg végképp nehéz... pedig akár több nyelvet is beszél és nem is hülye. max szakmát vált és elmegy egy shared service center-be...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.16. 11:25:11

@puhacica:

Az én egész életem elfér egy nagyobb utazótáskában. Látod, ti is a cuccokon problémáztok...csak megbékylóz minden egyes dolog amit birtokolsz. Engedjétek el, adjatok el mindent és az új életetekben csak azt vegyétek meg amire tényleg szükségetek van!

@NIKI LAURA:

A posztom érkezik. Türelem. :)

labirintus1 2014.09.16. 11:25:11

@geegee: Igen, itt kötelező lifttel költözni, de ez azért van, mert általában egyszerűen túl szűk a lépcsőház. Cserében viszont tágasak szoktak lenni az ablakok.

Több fajta liftes autó van. Simán feltolják a zongorát a 16 emeletes paneházba is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 11:31:37

@Herr Géza:
A BMW csak a hármas sorozathoz adta az 1.6os motort.
Ilyen egyszerű.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 11:35:44

@Hari Seldon 2:
Voltam kinn megnezni a lakast, tobbet is. Ez nalunk ugy ment, hogy mindent lebeszeltem emailben, vagy telefonon, es tobb lakas megnezeset is egy napra tettem, pl amikor jottem alairni a ceghez vagy masodik interjura, elotte es utanna is betettem 2 lakast.

Szerintem ez nem csak a nagyvaros dolog miatt ilyen. Itt 68-ig nem kellett vizsga a jogsihoz, semmilyen. Most van kresz, es utana apukaval/anyukaval kell vezetni, es ha o igazolja a levezetett idot, akkor kapjak is a jogsit. Erre ratesz, hogy tele van minden idiota forgalmi helyzettel (5 agu keresztezodes es baratai). Szerintem nem teljesen normalis ami itt megy :)

Jegyek: en wizznel vettem mult honapban ennyiert a nagyszuloknek. Augusztus vegen is meg szepen lenn voltak az arak.

LittleG (uk) 2014.09.16. 11:37:14

@puhacica: szerintem attól függ hova. mondjuk Új-Zélandra nem annyira ;)

mi Angliába kihozattuk a cuccainkat (olyan max. 1500 fontból szerintem meg lehet oldani, nekünk 900-ból sikerült). Nem is férünk tőlük :P (otthon öbb helyünk volt), viszont nekünk nem is volt kérdés, sok pótolhatatlan dolog volt közte (emlékek, érzelmi kacatok).

Mivel az embernek itteni lakásbérléskor amúgy is sok a költsége, talán emiatt is döntenek sokan úgy, hogy nem vesződnek ezzel.

A másik ok meg, hogy sokan csak pár évre jönnek. Akkor meg minek.

Nálatok melyik országról lenne szó?

labirintus1 2014.09.16. 11:39:30

@Nitnitnit: De akkor most csinált versenyvizsgát vagy sem? Ha nem, akkor tudod, hogy max. 7 évig tudnak neki szerződést adni?

labirintus1 2014.09.16. 11:39:30

@Nitnitnit: Klassz a blogod. Én is itt lakom és nagyon nevettem, hogy az első 5 kellemetlenség közé sorolod, hogy mozog a járdán a kő. :-))

Amúgy tényleg nagyon gáz. Főleg ha víz is van alatta. Meg már több idős embert láttam nagyot esni, mert szegények nem látják, hogy meg van lazulva a kő.

labirintus1 2014.09.16. 11:39:30

@Morgo1229: Én EB alkalmazott vagyok, és felhívtak és fizettek repjegyet, sőt akkoriban még nem napidíj volt, hanem kifizették egy éjszakára a szállásomat. Igaz ugyan, hogy csokit nem adtak, de ez 6 éve volt. :-)

labirintus1 2014.09.16. 11:39:30

@Hari Seldon 2: Szerintem, ő nem arra gondolt, hogy több a baleset. Inkább arra, hogy itt nem vigyáznak sem a saját sem a másik autójára. Minden össze-vissza van karmolva. És jó pár egészen elképesztő manővert is lehet látni az utakon.

Viszont vigyáznak a gyalogosra és megállnak a zebránál.

LittleG (uk) 2014.09.16. 11:39:37

@DieNanny [SZ,CH]: hát, bőtorokat újravenni, használtan, de magas idényekkel olcsóbb it és nem kell mindent egyszerre venni, míg cucckihozatalnál egyszerre nagy a kiadás. meg a meló a be- és kipakolással (egy darabig nem szeretnék költözni..)

LittleG (uk) 2014.09.16. 11:40:11

@LittleG.: elírtam: bútorokat újravenni, NEM magas igényekkel olcsóbb

LittleG (uk) 2014.09.16. 11:46:40

@házelőtthinta: mondjuk ebben annyi van, hogy vannak olyan zsákok, amiket érkezésük óta ki se nagyon bontottam (majd egy éve). Szóval annyira nem lehet nagy szükségünk rájuk :) (bár ezek mind "rongyok", egyéb típusú dolgokhoz jobban ragaszkodunk"

Sokmindentől nem válnék meg, de mostmár messze nem veszek annyi dolgot, mint régen. Inkább költök élményekre.

Nem tudom hol hallottam, hogy az élet első fele arra való, hogy gyűjtögessünk, a második fele meg hogy ezeket szétosztogassuk. Nem is tudom elképzelni, mi lesz a sok könyvvel és társaival, ha elmegyünk... Csak jó volna tudni, hol is van az a pont, az élet fele :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 11:46:51

@labirintus1: Nem csinalt, es tudjuk. Mar mondogatjak neki benn, hogy csinalja meg, ugyhogy egyszercsak meg fogja csinalni. Egyelore meg nem vagyunk itt olyan reg ota, de ha minden igy marad es ennyire fogja szeretni, mint most, akkor neki fog allni. :)

Juhu, Te itt vagy? Dejooo! Bizottsagnal? Ismerunk? :D

A mozgos kovek amugy a mai napig annyira fel tudnak idegesiteni. Foleg, amikor reggel elvetem, hogy bringaval menjek mert esik es megazom, majd szepen ernyovel, szarazon setalok es elarassza a labam.... :D

Herr Géza 2014.09.16. 11:47:11

@diggerdriver: Közben megvolt nekem is: azt, hogy 1,6-os én elöször @puhacica: nem láttam.....
Egyébként "szörszálhasogatás" céljából: tudtommal néhány piacra ment az 5-ös is 1,6-os motorral, de annál az évjáratnál nem vagyok benne biztos.

Morgo1229 2014.09.16. 11:49:34

@labirintus1: felhivtak mert vizsgat csinaltal. Repjegyet teritettek nem megvettek elore en csak ezt irtam.

puhacica 2014.09.16. 11:55:10

@DieNanny [SZ,CH]: szerintem is. köszi!
@Morgo1229: albérletben lakunk itthon is és a bútoraink 99%-a ikeás. a maradék meg a kikából van. :D nem is tudnánk nagyon hova tenni őket, ha elindulunk, csak nem voltam benne biztos, hogy érdemesebb eladni vagy kivinni.
@Nitnitnit: igen, saját lakással más a helyzet. köszi a tippet!
@Babette.: nem. forrást kérek! :)
@házelőtthinta: most is csak olyan dolgaink vannak, amikre szükségünk van. egy Ducatoba kényelmesen befér mindenünk, kivéve a Passat. :D
@LittleG.: Ángliusföld. de rátapintottál a lényegre, Új-Zéland az "álomország". :)
@Herr Géza: te se láthatsz mindent! :)

köszi mindenkinek az infót!

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 11:55:59

@labirintus1: Egyebkent a csoki nem alapszolgaltatas, Kedves szeretett volna meglepni es megkerdezte, milyen csokit ajanlanak, es kapott par napra elegendot. :)

TilosazA (UK) 2014.09.16. 11:58:27

Júúúj, a belga csokik... csorog a nyálam. A kézműves csokik voltak a legfinomabbak... és a legdrágábbak is persze. Brüsszel nekem annyira nem jött be - okés, egy nap alatt olyan sokat nem lehetett belőle látni, de Brugge azóta is az egyik kedvenc városom.

Herr Géza 2014.09.16. 11:59:38

@puhacica: De még mennyire. Mi is felszámoltuk otthon a kéglit és igen költségtakarosan megoldottuk a dolgot. Béreltem az egyik otthoni kölcsönzönél egy 3,5 tonnás kisteherautót (hétvégén nagyon olcsó, B.kat. jogsi elég) a legnagyobb "puttonnyal", és három körben kihoztam mindent, ami nagy. Háromszor 75e Ft + üa., de az üres visszautakon vállaltam fuvart és/vagy utast, így még olcsóbb volt a buli. Költöztetö cég 1,5-2 ezer € alatt meg sem mozdult.... Ez ugyan melósabb megoldás, de én pakoltam be+ki, így minden úgy jött meg, ahogy otthon beraktuk. (Mondjuk a 3 fuvarnál figyelembe veendö, hogy 200 m² + egy komoly barkácsmühely + egy halom cserepes/dézsás növény is jött - mi már csak ennyire szó szerint kompletten bírtunk költözni...).
Nyilván jóval elegánsabb, ha még a dobozolást is a költöztetö cég csinálja, te meg felülsz a repülöre tüsarkúban, de egy kisebb vagyont spóroltunk így meg (na meg nálam is müxik idönként már a sváb-skót behatás...) :))))

adg 2014.09.16. 12:00:12

@diggerdriver: de ha igy megy tovabb a "fejlesztes", lassan a 7-esekben is lesz 1.6-os motor :))

@Herr Géza: sajnos nekem sem ugrik be. :)

------------------------------

Ez a liftes auto nagyon jo talmany, nem is ertem, miert nem terjedt el mashol is. Sok hulye tarsashazban olyan szuk lepcsok es apro liftek vannak, hogy szinte csak felapritva lehet felcuccolni a butorokat. Az ilyen hazak tervezoit koltoztetoceghez kuldenem kenyszermunkara egy par honapig.
Az ereszre akasztott kampo sem tul rossz, csak sokkal kevesbe flexibilis, es ahogy az epulet meg a kampo oregszik, meglepetest okozhat.
A mi hazunkon meg 80 centi szeles bejarati ajto van, rogton elotte pedig lepcsofordulo. Szivesen elbeszelgetnek a tervezo kollegaval. Nem sokon mulott, hogy a szekreny lent marad. Ket markos koltoztetosrac vert izzadt, mire bekinlodta az ajton. Nem is utasitottak vissza a sort.

Herr Géza 2014.09.16. 12:01:06

@puhacica: Uppsz, hogy hogy kerültél bele ott a szövegbe, azt ne kérdezd.... :)))

Evain 2014.09.16. 12:03:49

@adg [Au, Darwin]: Na igen, itt is azért terjedt el, mert hírhedten keskenyek a lépcsőházak a Benelux államokban. :)
Szerintem a háztartási balesetek nagy százalékát az okozza, hogy XY leesett a lépcsőn. Mint én 8 hónapos terhesen ugye. :D:D

LittleG (uk) 2014.09.16. 12:04:19

@puhacica: A férjem is Új-Zélandra szeretett volna eredetileg menni :) (viszont én képtelen lennék olyan messzire, meg hát oda nehéz is szerencsére :P).

Hát, ha olyan kis helyen elfér a cuccotok, akkor még olcsóbb lesz. Ha érdekel, tudok neked költöztető céget ajánlani
(olcsóbb: viszonylag új, nem túl ismert, kisebb cég, akikkel mi hozattuk a cuccainkat, egy-két kisebb bökkenővel, de végül is minden oké volt / drágább: régi, sokak által ajánlott, megbízható)

az megvan már, hogy az ország melyik részére?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.16. 12:07:57

@puhacica:

A passat akkor fog igazán sokkolni mikor majd fizetni kell a helyi biztosítást. Nagyon sokba kerül Nyugaton fenntartani egy kocsit. Még a helyi fizetésekhez képest is drágább mint otthon.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2014.09.16. 12:08:09

@puhacica: Szerintem nagyon húzós lenne a dolog.

Én csak Hollandián belül költöztem bútorokkal (Maastricht-Rotterdam, 200 km), és úgy is belekerült vagy 240 euróba.

Magyarországról bérelt autóval költözni max. akkor érné meg, ha milliós bőrgarnitúrát, mahagóni szekrényeket, kétméteres LCD-TVt, stb... kéne kihozni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.16. 12:08:52

@LittleG.: van ahol igen, van ahol nem. Nalunk kb 70-80% a brit arany, megis azert elegge nyitott tarsasag.

LittleG (uk) 2014.09.16. 12:11:17

@házelőtthinta: Angliában 6 hónap itttartózkodás után át kell cserélni a jogsit angolra, a következő évi biztosítás olcsóbb lesz. Bár a jobbkormányos kocsikra mindig drágább. Kocsi terén sokszor érdemesebb otthon eladni a régit és itt venni egyet használtan (árban nagy a szórás, 400 fonttól tizenezerig, persze az ember kábé azt kapja, amit fizet)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.16. 12:19:27

@LittleG.: de ha resident vagy, akkor mar hamarabb. Joval hamarabb. Tudok olyanrol aki ezt megszivta, egy honapja volt kinn a kocsi, es maris buntettek.

labirintus1 2014.09.16. 12:28:06

@Morgo1229: Nem. Én "temporaryként" kezdtem 2008-ban. Csak egy sima szóbeli beszélgetés volt. Felhívtak telefonon, hogy mikor lenne nekem jó. Megbeszéltük, kijöttem. Utólag meg visszatérítették a repjegy és a szálloda árát.

Mikor a versenyvizsgán átmentem, már itt éltem, úgyhogy nem térítettek semmit, amikor vizsgáztam.

labirintus1 2014.09.16. 12:28:06

@Nitnitnit: Ha bármilyen vizsga van induljon el rajta, mert ha akármilyen listán rajta van, akkor már szinte tuti, hogy fel tudják venni álladóra, ha akarják. És persze ő akar maradni.

Nem hiszem, hogy ismerjük egymást, mert baromi sok magyar van Brüsszelben. :-) Szerintem, jó indikátor, hogy hányan regisztráltak a követségre a választásokkor. Több mint 3000 ember volt.

Tejföl ügyben szerintem, próbáld ki az orosz boltot. Nekem a belga tejfölszerű dolgokból valahogy mindig hiányzik a savanykás íz, inkább a tejszin felé hajlanak. Az orosz (és többnyire a lengyel) tejföl viszont tényleg tök olyan mint a magyar. Én ebbe a boltba járok: www.magasin-russe.be/

Orosz túró rudi is van. :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.16. 12:28:06

@LittleG.:

ja 400 fontért kocsit, aztán évente ráfizetsz újra megint ennyit a bütykölésekre. Nem tudom pontosan UKban hogy megy,de itt pl cudar drága mulatság egy kocsi fenntartása. Alsóhangon 70-80 euró a biztosítás havonta! És ez csak egyetlen tétel. Ez a fizetésekhez képest is drágább mint otthon.

punka 2014.09.16. 12:30:27

@labirintus1: Szavazni mi is mentünk, nem brüsszeliek :) De minek is...

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 12:45:15

@labirintus1: koszonom a tanacsot es boltot. Ez itt van 100 meterre a munkahelyemtol, ugyhogy mar tudom is hol leszek ebedszunetben. :D
Nem tudom eddig hogy nem tunt fel, minden nap itt megyek el..

NIKI LAURA 2014.09.16. 12:45:29

@házelőtthinta: horror.Mas szoval brutal.
Magyar jogsival meg brutalabb a biztositas.
En mondjuk megoldottam,csinaltattam Allianzos pocsetet,1500 ft kb,oszt lett egy angol nyelvu igazolas,hogy a II.vilaghaboru ota balesetmentes vgyok( ami igaz is) igy lett occso.

Ja,a biztosito par napon belul fizeti a kart( ez nem igaz a nemet Kravag,Victoria,Allianz,illetve az Osztrak Generali,Uniqa,vagy a svajci Zurich versicherung)-ra,egyre inkabb huzzak mint a magyar tetu tarsaik....viszont,a torott autot rogton elveszi a biztosito,azzal nem lehet trukozni mint itthon...mindent sszevetve korrektek az Angolok,nem szarragiak.
Off
Most jelent meg a zindexen,5-10e€ lehet magyar allampolgarsagot kapni,szerezni.,.igaz,Canadaba kb 10e $ ugyanaz,de lehet brit es hollandot is " szerezni" 10-20e€ aron..mondjuk minek a magyar is kiraly papir mar a vilagban..

LittleG (uk) 2014.09.16. 12:48:02

@tildy[UK]: nem a kocsira értettem, hanem csak magára a jogsira, hogy azt brittre cserélni (mert ugye vehet az ember itteni autót és vezetheti, biztosítást köthet rá európai jogsival ,csak úgy drágább a biztosítás. Viszont ezt 180 itt töltött nap előtt nem lehet átcserélni.)
Az otthonról hozott kocsikhoz nem értek, de hallottam, hogy nem jó vele szórakozni.

Hari Seldon 2 2014.09.16. 12:49:57

@Nitnitnit:
Charleroi et Wizz?
Megnézem még egyszer.
Ja, hogy azért voltál kint lakást nézni... :-)
Első francia lakásunk vabank volt, mert a feleségem volt főnöke találta.
Utána már mi mászkáltunk a költözéseink során, vagy három gyerekkel, vagy ha a nagyszülők itt voltak akkor csak ketten.

LittleG (uk) 2014.09.16. 12:51:55

@házelőtthinta: igen, de a 3000 fontos használtautó is ugyanúgy bemondhatja az unalmast, egyik pillanatról a másikra (konkrét példa). Mi egyelőre úgy vagyunk, hogy megbízható fajta olcsó autót kevés rozsdával, jó motorral és a még vagy egy 1000-est rákölteni, akkor egy darabig valószínűleg jó lesz.

LittleG (uk) 2014.09.16. 12:52:44

@házelőtthinta: és amúgy igen, drága autót fenntartani...

TilosazA (UK) 2014.09.16. 13:10:39

Amúgy az autó luxuscikknek számít. Gazdaságilag, már amennyire jól emlékszem közgazdaság óráról. Ahogy a kávé és a cigi is az. Naná hogy drága.
Nekünk a biztosításunk (UK) az első évre 1200 font volt, ha jól emlékszem, a következő évben már kb. csak a fele, és most fogjuk megkötni olyan 400 fontra. Tesóméknak ha jól tudom már 150 font alatt van egy évre, (két főre) 8 év alatt jutottak el ide, balesetmentesen.

Herr Géza 2014.09.16. 13:14:24

@házelőtthinta: Igaz leírtad már százszor a mondatot,de: alsóhangon a biztosítás lehet akár 20 € is havonta, a felsö határ meg a csillagos ég.
A föbb szempontok ugyanis (N.o. pl.): milyen biztosítás (csak felelösség, részcasco, vagy teljes casco), a soför hány éves és hány éves jogsival bír (és ffi.vagy nö), milyen bónusz/malusza van, hol lakik, autó típusa (ún. biztosítási besorolása), milyen színü (nem vicc!), vezeti-e más is az autót, hol parkol (utca/garázs/telken belül/közös garázs), alkalmazott/hivatlanok/vállalkozó, mennyit megy évente, van-e pl. másik biztosítása ugyanazon társaságnál és kb. még hatvan tétel játszhat. Természetesen ugyanazon paraméterek alapján minden társaságnál más-más a tarifa, van amelyik elfogadja a magyar bónuszt, van amelyik nem, az sem mindegy hogy fizetsz és hányszor egy évben és nem is folytatnám. Ugyanaz az ember ugyanarra az autóra egy adott típusú biztosítást megkap pl. 30 €/hó-ért, de fizethet érte másik cégnél 120-at is.
Szóval maradjunk annyiban, hogy "az" autó biztosítása havi 20-tól akár többezer euróig terjedhet. Ha pedig szükítjük csak kötelezöre, 1500 ccm-re, egy adott városra, még akkor is lehet a szorzó a legolcsóbb és legdrágább között akár 10-szeres is.
Ugyanaz az eset, mintha megkérdeznéd, hogy mennyibe kerül Ausztriában "egy" autó... Arra mit válaszolnál? Biztos nem azt, hogy 4-5 ezer €. :))))

Sütemény1975 2014.09.16. 13:24:12

@tildy[UK]: csak egy honap? Tavaly hoztam haza uk-bol egy magyar srac, magyar rendszamos suzukijat. Azt mondta 6 honapja van kint, es mar nem jarhat vele hivatalosan.

adg 2014.09.16. 13:24:57

@puhacica: " Ángliusföld. de rátapintottál a lényegre, Új-Zéland az "álomország". :) "

Nono, nem ide akartatok jonni a helyi tvbe fishingelos filmet vagni? :))

Sütemény1975 2014.09.16. 13:28:42

@TilosazA (UK): 150 font 8 ev utan? Az dragabb mint nekem otthon a friss biztositas. Pedig asszem meg bonuszban sem vagyok. El vannak szallva az arak.

kardio1 2014.09.16. 13:34:06

@puhacica:
Nekünk annak idején, 2009-ben azt mondtàk, amikor egy költöztetô céget megkerestem, hogy 3400 euroért kiszàllitjàk a holminkat. Ez, ha jol emlékszem, 20 m"-es ûrtartal^ù teherautora vonatkozott. Ki kellett volna ugyanis fizetni az oda-vissza utat (4200 km). Ezért inkàbb itt rendeztük be a hàzat.

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.16. 13:35:13

Ez jó volt nagyon, én még olvastam volna. :)

És üdv a három macskások táborában!

Az érdekelne, hogy melyik fapados tud ilyen alacsony árakat karácsonykor? És ki vigyáz a cicákra, míg ti hazamentek (nekünk most ez a nagy fejtörő)? :)

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.16. 13:37:32

Ja, azt meg nem csodálom, hogy ott mindenki töri az autóját, úgy két hete kocsikáztunk Brüsszelben (hülye GPS), és eszméletlen hülyén van szervezve a forgalom, meg az utak vonalvezetése is totál követhetetlen. :D

kardio1 2014.09.16. 13:38:31

@Hari Seldon 2:
Nekem a szakmai nyelvvel pont az volt eleinte a bajom itt, hogy nem angol. Otthon egy angol-latin keverék orvosi szaknyelv van, itt pedig szinte minden francia. Es persze a rengeteg rövidités...

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 13:40:22

@Hari Seldon 2: igen, Charleroi + Wizz. Augusztus 26-an vettem meg a jegyek elso felet, szept 3an a masikat. Akkor 8990 es 13990 kozott voltak. Mostanaban nem neztem.

Mondjuk azt elhiszem, hogy 3 gyerekkel kevesbe mobil az ember es jobban meg kell nezni a lakast. :)

TilosazA (UK) 2014.09.16. 13:41:01

@Sütemény1975: Ebben benne van minden, casco is, semmi mást nem fizetsz az autó után. Adó, ilyesmi is.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 13:45:23

@Nelossel: Szia. En Wizzel jarkalok es igyekszem mindig idoben megvenni mindent :) Discount clubbos is vagyok, igy ha en is utazom, akkor olcsobbak a jegyek. Sajnos ha masnak veszem, akkor nem.

Pont a macskak az egyik oka, hogy most sem mi megyunk, hanem hozzank jon a csalad. Mondtam, hogy ezt kapjak karacsonyra, meg a vendegagyat :)
Egyebkent ha hosszabb idore megyunk haza, visszuk a csapatot is majd, illetve fuzom a baratnoimet is macskavigyazonak. Beszallok a jegy araba es ingyen van a szallasuk, cserebe szeretgetik es etetik a macskakat es vigyazzak a hazat. Ez a terv, de meg nem volt ra pelda. Ami kesik.... :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.16. 13:46:11

hvg.hu/plazs/20140916_Londoni_egyetemistak

"Több egyetem rászorultsági alapon 3-3,5 ezer font vissza nem térítendő támogatást ad a megélhetés segítésére. Balázs a különböző ösztöndíjakból például több mint 11 ezer fontot szed össze."

Ez nem röhejes kicsit? A buliból buliba eső egyetemre néha becsámborgó egyetemista többet kap ösztöndíjakkal mint a melós.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.16. 13:46:11

@Herr Géza:

Figyelj, nem értek az autókhoz, se a biztosításokhoz, nem is érdekel annyira a téma.Mercival járok (busszal) és 45 euróba kerül ez nekem havonta. De erősen gondolkodom hogy éves bérletet kéne már venni, mert akkor 9 havi bérlet árán utazhatok egész évben kb.Jelenleg pl 400 euró az éves bérlet, az havi 33 euró. Egész baráti a bérekhez képest. De a fél grazi fb közösség emiatt sír kb. Hogy fizet havonta 80-90-100 eurókat biztosításra. Valahogy nem azt látom hogy 20 eurókba kerül. Ahogy apámat is látom hogy mennyit fizet, meg anyámat is. De lehet csak mindenki megszívta..nem tudom...nekem úgy tűnik hogy drága mulatság kocsit fenntartani itt..

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.16. 13:46:11

@Sütemény1975:

Erről beszéltem. Ez a 150 font évente valami nagyon olcsó megoldás lehet. Még 8 év után is. Itt még nem hallottam olyanról aki 60 eurónál kevesebbet fizet érte. Havonta. Lehet számolgatni :)

LittleG (uk) 2014.09.16. 13:47:04

@kardio1: a cég, amit mi választottunk, Angliából működik, és odaúton is volt nekik szállításuk, gondolom ezért is tudták alacsonyan tartani az árat... De nagy a szórás cégek közt is, szerencse is kell hozzá.

TilosazA (UK) 2014.09.16. 13:49:16

@házelőtthinta: Számolgasd csak. Leginkább azt, hogy egy minimálbér hány százalékát teszi ki itt, és otthon. Szólj ha van eredmény, kíváncsi vagyok.

LittleG (uk) 2014.09.16. 13:49:22

@házelőtthinta: már miért ne lehetne? tegnap a szomszédom mesélte, hogy a van-jére (ksibusz?) évi 200valamennyi fontot fizet egy évre. Igaz, sok éve balesetmentesen.

adg 2014.09.16. 13:51:21

@Herr Géza: na ez kb pont igy van magyarorszagon is, siman talaltam a kocsimra biztositas 8-150 ezer forintig. :).

Itt is hasonlo a szisztema, viszont erdekes, hogy nincs bonusz-malusz, meg kartorteneti igazolas, hanem csak egy kerdes volt, hogy okoztam-e balesetet az elmult 5-10 evben. Hogy okoztam volna, itt sem voltam. Mar kaptam is a kedvezmenyt.

tanato 2014.09.16. 13:53:14

@kardio1: Annyira nem rossz azért a latin meg a francia orvosi nyelv közti hasonlóság./nyilván a kiejtés persze meg más,de leírva egészen közeli./A magyar -latinnál azért jóval könnyebb az áthallás.

Taxomükke (UK) 2014.09.16. 13:55:54

@házelőtthinta: Miert ne lenne igaz? Ne gyere mar megint ezzel a hitetlenkedessel. Kerj online ajanlatot pl. Bewisertol vagy comparethemarkettol es gyozodj meg rola.

Taxomükke (UK) 2014.09.16. 13:57:42

@házelőtthinta: Az hogy te valamirol nem hallottal meg nem jelenti azt, hogy az nem letezik...

adg 2014.09.16. 14:03:20

@Taxomükke: ne haragudj, de ezt rosszul tudod. Ha o valamirol nem hallott, akkor az azt jelenti, hogy a masik hazudik.
Nyilvan nincsen csak draga biztositas, mert senki nem nyavajog a facebookon a tul olcso biztositasa miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 14:06:12

@adg [Au, Darwin]:
Na most neked igazad van.
A idióta környezetvédelmi előírások egyre kisebb turbós motorokat eredményeznek.
Tudod van ehy mondás autós berkekben. A hengerürtartalmat nem lehet pótolni.
Akaszthatsz rà három turbót negyven szeleppel sosem lesz 5.8 V8.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 14:09:54

@házelőtthinta:
A Primerára fizettem 100 fontot havonta.
Soknak tünik.
Viszont saját kárt is fizeti.
Mennyi is egy ekkora autó Magyarországi cascoja kötelezövel együtt?

blackhairlady 2014.09.16. 14:11:06

@Nitnitnit: Nagyon tetszett a posztod, es meg olvastam volna:) Jo fejnek tunsz, aki a jeg hatan is megel. Sok sikert a tovabbiakban.
Van mar kovetkezo terv is ha vege Brusszelnek?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 14:15:14

@blackhair-lady: Koszonom szepen!
Ennyire azert meg nem szaladunk elore, elvezzuk egy kicsit, hogy most itt vagyunk. Ha mar nem elvezzuk, vagy esetleg fordul egyet az elet meg a szerencse, na akkor kezdek majd el megint tervezni. :)

puhacica 2014.09.16. 14:28:31

@Herr Géza: azért ez szép kirándulás lehetett. a mi fejünkben valami olyasmi körvonalazódik, hogy az uram barátja segítene, neki van kocsija, amibe egy kanyarral beférünk, mi meg mennénk a saját kocsinkkal és a puhacicával. ő erről még nem tud, de mindent a maga idejében! :)

@LittleG.: dél. tengerpart. de ez még rettenetesen képlékeny. múltkoriban amúgy írtam neked privátban. gondolom nem kaptad meg.

@házelőtthinta: ha jól tudom, fél évig használhatom mindenféle regisztráció és díjfizetés nélkül. aztán meg ha úgy alakul, hazahozzuk, eladjuk és az árából veszünk kint egy fiatalabbat. de ez még annyira a jövő zenéje...

@Gerusz: igen, más is írta, hogy hivatalos költöztető céggel nagyon húzós. :(

@adg [Au, Darwin]: ne fájdíjja kend a szüvem! amúgy meg fishingelni ÉS vágni mentünk volna. :D

@kardio1: rohadt sok. lehet, hogy költöztető céget kellene csinálnom?

labirintus1 2014.09.16. 14:31:44

@Nitnitnit: Remélem, sikerrel jártál. Én a 30%-os zsírtartalmú túrójukat is nagyon szeretem. Nem kell "felütni" tejföllel, annyira krémes, hogy mehet rögtön palacsintába. Persze ízesítés után. Meg elég nagy a mélyhűtött választékuk is. Én még nem vettem semmit, de egy szerb barátnőm szereti a pirógjukat pánikkajának.
Szintén finom a mazsolás tölcséres fagyijuk.

Amúgy majdnem szomszédok vagyunk, mert én meg párszáz méterre lakom a bolttól a Hankar irányába.

Hétvégén autómentes nap lesz, ilyenkor a legszuperebb biciklizni a városban, mert tényleg nincsenek autók.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.16. 14:31:45

@TilosazA (UK):

Számolgatom és arra jutok hogy Nyugaton drágább kocsikázni. Arányaiban is. Sokan csak a benzinnel számolnak, ez totál fals dolog szerintem. Kisautóra is fizetsz évente 800-900 eurót. Csak biztosítás. Otthon szerintem azért nem ennyi. De nem is a harmada. Hanem apró töredéke.Én értem hogy vannak olyanok akik 20 erót fizetnek bár nem tudom hogy meg kik, de én azt látom magam körül hogy akinek kocsija van az fizet mint a katonatiszt.

Nyugaton egyébként nem sok dolog olcsóbb arányaiban. Ha csak lényeges dolgot mondhatnék akkor : élelmiszer. Mást nem tudnék mondani. Szolgáltatások a fizetésekhez aránylanak, lakásárak szintén (de inkább még magasabbak mert a legtöbb nyugati országban ingatlanlufi van jelenleg)Ha irreveláns élethez nem szükséges dolgokat akkor pl : műszaki cikkek. De ezek se azért mert Nyugat zseniális hanem mert távol keleten a pocsolyában álló lány fillérekért szereli össze és kedvezőbb mondjuk a nyugati országokban az áfa, nagyobb a piac, stb.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 14:41:32

@labirintus1: Sikerrel jartam, turorudi nem volt, de zsakmanyoltam tejfolt es vegetat. Pont atkoztam magam tegnap, hogy midin elmentem vegul a fuszeresnel a vegeta mellett, de most jol megvettem. :)

2014.09.16. 14:47:34

@NIKI LAURA:
"Ja,a biztosito par napon belul fizeti a kart( ez nem igaz a nemet Kravag,Victoria,Allianz,illetve az Osztrak Generali,Uniqa,vagy a svajci Zurich versicherung)-ra,egyre inkabb huzzak mint a magyar tetu tarsaik....viszont,a torott autot rogton elveszi a biztosito,azzal nem lehet trukozni mint itthon...mindent sszevetve korrektek az Angolok,nem szarragiak."
Lassan egy eve hatulrol csunyan belemjott egy no, kijott a rendorseg is, igazolta, nem en voltam a hibas. Probaltam hivni a no biztositojat, negyedszerre sem ertem el, feladtam. 2-3000 dollarert nem fogok konyorogni. A horvat fonokom testvere karosszerias, meglatta a kocsit, intezkedett. Most varom a penzt.
Hazamegyek belole par hetre. Neztem repjegyet is a napokban, 1000 dollar Londonba oda-vissza, nem rossz ar. A kocsi meg jol megy, a hatso szelvedot plexivel potoltam:) Biztositasom 80$/ho, a lakokocsimert a felet fizetem. Evente kell 90 dollar regisztracios dijat is fizetni kocsinkent. A benzin most 1.15$/liter. Legkozelebb 3/4 tonnas pick up truckot veszek, utalom a kisfogyasztasu kocsikat. De vezetni is utalok. Azert elek lakokocsiban, a munkahely mellett.
Most pedig irany a gyapotfoldek. 50 m, kocsival megyek:)
Peace!

adg 2014.09.16. 14:49:26

@diggerdriver: Itt meg olyan mondas van, hogy 2000 cm2 alatt funyiroba vagy gyereknek, anyanak szaladgalos auto 2-3000 ccm negy henger, csaladi kombi 3.5-4000 ccm 6 henger, apanak valami jatszos auto 4000+ V8.
Az enyem a csaladi kombi, 4000 ccm sor 6, ~230 lo, ez a kisebbik motor amivel ezt lehet venni.
De sajnos itt is uj idok fujnak, terjednek a kismotoros meg dizel kocsik. Bar remeny meg van, mert a dizelek itt nagyobbak, pickupokban is inkabb 3000-4800 (az utobbi V8-as) ccm dizelek vannak, a 2.5-os nem divat, es nagyon sok benzines van koztuk.

------------------
56 dollart fizetek a Falconra havonta, ebben benne van az altalam okozott kar teritese, a nekem okozott kar teritese, lopas, ha szemelyi serulest okozok (arra itt kulon kell biztositas), meg evente egy szelvedo, ha minden igaz. Lehet, hogy ket evente.
Ez siman kimeriti egy otthoni casco tartalmat, szerinem arban is hasonlo.

Hari Seldon 2 2014.09.16. 14:50:52

@Nitnitnit:
Én a sok körforgalmat utálom.
Ha kell,ha nem, mindenhova bevágnak egyet.
Rohadtul lelassítja a forgalmat,ha mondjuk egy kvázi gyorsforgalmi kétszer két sávos útra raknak ilyet! És nem egy van felénk.
A kihajtásnál a belsőből bevágnak elém, ha balra fordulok. Hiába van kint az irányjelző,hogy megyek balra.
Tudtad, hogy ha egy körforgalomba behajtasz, és mondjuk négy irányú. Ott a körforgalomba a neked a balra levő irányba akarsz kihajtani, akkor először balra kell indexelni. Majd, mikor valóban kihajtasz a körforgalomból, akkor természetesen jobbra (amerre valóban ki is hajtasz).
Ez az egyszer így indexelünk, aztán kihajtásnál máshogy, eleinte furcsa volt nekem.

Szerencsére én felfedező alkat vagyok, és egy hónap alatt majdnem minden utcát beautókáztam (na jó, nagyon sokat) és felfedeztem az elkerülési lehetőségeket. Természetesen azt is figyeltem, hogy melyik útirány kevésbé veszélyes.

Evain 2014.09.16. 14:52:55

@Nitnitnit: lol, én most dobtam ki hat év után egy bontatlan csomag vegetát... Ha ezt tudom?!?! :D:D:D

LittleG (uk) 2014.09.16. 14:54:16

@puhacica: hú, de tényleg, csak a nickedet nem jegyeztem meg. én meg azt hittem, válaszoltam rá, bocsi (még az is megvan, hogy szerintem mit írtam, de ezek szerint csak írtam volna...)

írok most :)

Evain 2014.09.16. 14:57:24

@Hari Seldon 2: Hari, te ooooottt sokallod a körforgalmat? Bakker, gyere hozzánk látogatóba. Csak az irodából havavezető úton (ami írd és mondd 12,5 km) van hogyaszondja 7 azaz hééét körforgalom. A célja meg pont az, amit felhoztál. Hogy lassítja a forgalmat. Ja, és akkor a fekvőrendőröket meg az egyszer jobbról egyszer balról betett szűkítőket nem is említettem még. :D

A körforgalmas indexelés egyébként meg nagyon jó ám, amikor jön balról neked a kocsi, és ha balra indexel, akkor tudod, hogy nem célszerű kihajtani elé. :) Elsőre nekem is fura volt, de mostanra rájöttem, hogy jó is az. :)

Hari Seldon 2 2014.09.16. 14:57:46

@Nitnitnit:
Áh...
A mobilitással nincs gond. Nálunk mindenki az. Csak hozni vinni kell a gyerekeken kívül pár plüsst, könyvet, játékot, sztb... Apróság.
Ha ez megvan, megyünk mint a mindenfelé amerre látunk.

Hari Seldon 2 2014.09.16. 15:08:42

@Evain:
OK. A mennyiségben te nyertél, de nekem itt a Carrefour, E.Leclerc 1,5 km-es szakaszon van három. Folyamatosan kétszer két sáv. Autók milliószámra.
Az indexelés furcsaságát már én is megszoktam. Ahogy bemegyek, ha nem egyből jövök le jobbra, azonnal kirakom balra.

Ettől függetlenül marhaság. Olyan az út tőle, mint egy csörgőkígyó, hol erre hol arra tekerőzik. Nem hiszem, hogy lámpa lassabb lenne.
OK kis forgalmú, helyeken, vagy valami speciális kialakításnál, lehet értelme,de a legtöbb esetben csak szívatás.

Egyébként meg: neked kifejezetten érdekes lehet, olyan mintha valami hegyi szakaszon kanyarognál. Kis hegypótlás. :-)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 15:09:21

@Hari Seldon 2: Mondjuk az nagyon cuki lehet, ahogy mentek egy csomo plussel es jatekkal felvertezve :))

Evain 2014.09.16. 15:12:55

@Hari Seldon 2: Lehet a fransziák máshogy látják a logikáját. Megmondom őszintén, terhesen marhára utáltam ezt a rendszert. Nem volt olyan eset, hogy a 20 perces autókázás után ne akartam volna kitenni a taccsot. :s
Viszont jó hír, hogy robogóval feleannyira nem zavaró. :)

Hegyek? Hát húúú de rég nem láttam hegyeket élőben! Utoljára két éve repülőről. :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.16. 15:17:36

@Hari Seldon 2: ez az indexelos dolog nekem meg nem tunt itt fel, de nem is emlekszem ra, hogy jartam e korforgalomban. Ha igen, valoszinuleg rosszul csinaltam :D

Herr Géza 2014.09.16. 15:22:48

@puhacica: Ó, nem volt ügy. Egy hétvégén (péntek-hétfö) fordultam kettöt, azzal eljött a java. Akkor még kiadtuk a kéglit, így maradt még cucc, azt most tavasszal elhoztam egy újabb fuvarral.
Az elsö volt gányosabb, mert itt sokkal drágább volt a bérlés, így hazarepültem csütörtök este fapaddal 29,90-ért (boldog békeidök), felvettem otthon a kocsit pénteken, rokonokkal megpakoltam, indulás ki. Szombat hajnalban itt voltam, kipakolás, alvás, délután vissza. Vasárnap reggel újból megpakol, kiút, este kipakolás, alvás, kora hajnalban hétfön újból M.o. Du. kocsit leadtam, este repülövel vissza. Mondjuk utána egy hétig inkább gyalog mentem volna dolgozni, ha tehettem volna. Igaz én "csak" ezer kilométert mentem négyszer egy hosszú hétvégén, na meg kétezret repültem hozzá.
Úgy szép az élet, ha zajlik.... :))))

Muscari 2014.09.16. 15:25:39

@puhacica: nagyon draga kivitetni mindent. Ugy erdemes, hogy az ember eloszor butorozott lakast/szobat berel, majd amikor megallapodot es mar gyujtott egy kis penzt, akkor koltozni egy uresbe es kihozni a cuccokat.
Lehet, hogy hulyeseget mondok, de olyan 2000euro remlik, kozepes meretu teherautoval.

Muscari 2014.09.16. 15:30:49

@Hari Seldon 2: ha Europaban valahol nem tudnak vezetni, az Szicilia. Szinte nem latni egy ep autot, mind le van zuzva, elol, hatul, (es/vagy) az oldalan. Csak tatottuk a szankat, nagyon durva volt.

Hari Seldon 2 2014.09.16. 15:30:52

@Nitnitnit:
Ja persze, és amikor megérkezünk valahova és kinyitjuk az ajtót, először a játékok "szállnak ki", aztán a csokipapírok és egyéb szemét. Majd Mme Seldon, végül kibányásszuk a lányokat.

Evain 2014.09.16. 15:35:30

@Hari Seldon 2: Ja igen, alapszabály: kisgyerekes családtól NEM veszünk használt autót. :D:D:D:D
Vazz, amit én a hátsó ülésekről ki szoktam takarítani, az nem piskóta...

Muscari 2014.09.16. 15:35:36

@házelőtthinta: tudod, mire az ember 40-50 eves, van egy par cucca. Mi is sok dolgot otthon fogunk hagyni, de rengeteg minden van, aminek eszmei erteke is van szamunkra, nem csak anyagi. Otthon nekunk egy berendezett lakasunk volt, a nappaliban antik butorral, azt nem fogom elkotyavetuelni.
Ha majd lesz csaladod (lesz, nyugi, csak ido kerdese) te is maskepp gondolkodsz majd.

blackhairlady 2014.09.16. 15:37:13

@Evain: Ez pont olyan furcsa mint itt a stop tablak. Eloszor nem erti az ember, ertetlenkedik, de kesobb rajon, hogy jo ez igy.
A Stop tabla itt nem jobb kez szabalyos, hanem erkezesi sorrendeben indulhatsz tovabb.

Herr Géza 2014.09.16. 15:38:16

@házelőtthinta: "Kisautóra is fizetsz évente 800-900 eurót." Lóf@szt. Ha új és teljes cascot kötsz rá, akkor igen. Nejem autója (1400 ccm, 70 LE, dízel C3) kötelezövel, részcascóval, némi bónusszal otthonról: 290.- € / év. (Falun, de Stuttgart vonzáskörzetében, 30 éves jogsival). Nagyvárosban lenne ugyanez kb. 320-350 €, várostól távolabb falun meg még kevesebb. Éves adó 230 €. De nincs autópályadíj pl. És igen, otthon kevesebbe került, de ugye a viszonyok.... És ugyan most nem tudom mennyi otthon a dízeltrutyi,de gyanítom több, mint 1,30 x 315 = 409,50 HUF.... (Tegnap 1,28-ért tankoltam dízelt..)

Herr Géza 2014.09.16. 15:41:20

@Herr Géza: Ja, sorry, de ez ugye német körkép. Gondolom Ausztria sem nagyon más, legalábbis nem nagyságrendekkel.(Hazafelé általában A-ban tankolunk, mert a fix helyeinken általában (nem mindig) még olcsóbb a dízel, mint itt.)

Evain 2014.09.16. 15:41:28

@blackhair-lady: nekem ott elsőre azt kéne megszoknom, hogy miért van egy sávra eeeeeekora hely. :D

labirintus1 2014.09.16. 15:47:56

@Nitnitnit: Szerintem, rossz helyen kerested. Az orosz túró rudi fagyasztott. Ők inkább valahogy vajjal indítanak, ezért kicsit zsírosabb is. Ahogy belépsz a boltba, jobb kéz felé ott van a mélyhűtőben.

сырок, azaz "szirok" néven fut. Van sima, epres, sűrített tejes, mákos, csokis, stb. sőt olyan is, amibe gumicukrot daráltak. Szerintem, az a legfinomabb, amit nem csokival, hanem karamellel vontak be. Általában németül is rá van írva, hogy milyen ízű.

en.wikipedia.org/wiki/Curd_snack

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.16. 15:48:37

@Herr Géza:

Most akkor biztos jön az hogy a csóró Ausztriában még ez is sokkal drágább...

Herr Géza 2014.09.16. 15:51:49

@Nitnitnit: Nálunk hosszabb idöre jönnek a macskák is. Rutinosak már, nincs sokáig balhé, elvannak a dobozukban. Most volt probléma, hogy repülövel mentünk nyaralni. A fiam szomszédságban lakó haverja colt a cat-sitter, de a mieink szabadon mászkálnak ki-be, így most ki voltak zárva, a srác napi kétszer ment öket etetni, azt is inkább csak, hogy ne szakadjanak el teljesen a háztól, mert simán tudnak önellátók lenni (egér van a mezön dögivel). Nem volt semmi gond, mikor hazaértünk a lépcsön ülve vártak (biztos megnézték a neten, mikor jön a repülönk... :)).
Most még a legutóbbi háromnapos távollét utáni durci is elmaradt...

Herr Géza 2014.09.16. 15:54:24

@házelőtthinta: Mondjuk nézz utána, és kiderül... Egyébként figyelmedbe ajánlanám ezt a mondatomat:

"Gondolom Ausztria sem nagyon más, legalábbis nem nagyságrendekkel.(Hazafelé általában A-ban tankolunk, mert a fix helyeinken általában (nem mindig) még olcsóbb a dízel, mint itt.)"

Írtam olyat, amit te feltételezel?

TilosazA (UK) 2014.09.16. 15:58:26

Ezt láttátok? www.allasborze2014.hu/ Leginkább készülődő határátkelőknek hasznos.

SzZoole 2014.09.16. 16:18:25

A poszt jo,szellemes,ilyen mentalitasal nem egy elveszet ember,akarom mondani holgy:)

Ha mar autobiztositasrol is szo van az en automra £3600/ev,tudom nem olcso:(,de csak igy tudok vele dolgozni hivatalosan.

@Herr Géza: ma voltam a telefonszolgaltatomnal(O2)penteken mehetek felvenni az ujj jatekszeremet:)

Herr Géza 2014.09.16. 16:24:05

@Zoole[uk]: Én csak megrendeltem, mi amolyan sub-providernél vagyunk, így csak októberben kapjuk meg. De postán jön. Itt pénteken biztos megint hajnali kempingezés lesz az Almaboltok elött. A szolgáltatók elöször a megrendelteket küldik ki, náluk a boltban majd szintén csak késöbb lesz.

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.16. 16:28:49

@Nitnitnit: mi is discount club-osak vagyunk, megérte, mert minimum a gyerek mindig velem utazik. :)
Csak valahogy sosem sikerül jó időben megvenni a jegyeket, eddig az esetek felében ráfaragtunk, és még 10ezer huf alatt sose jött ki.

Na meg is néztem, ma éppen 110 gbp a legolcsóbb jegy karácsonykor, ez dec 26-án délutáni gép. Kicsivel drágább (122 gbp) csak a british ariways ugyanaznap, de ha azt nézem, hogy ebben az árban már benne van egy bőrönd is, és nem kell Dél-Londonból elbumlizni Lutonba, akkor még jobban meg is éri. :)

Én autóval macskákkal tuti nem teszem meg mégegyszer ezt az utat. :D
A szállás macskagondozásért cserébe már bennünk is felmerült, kíváncsi vagyok, lesz e rá jelentkező (most karácsonykor biztosan nem, azt remélem, a sok itteni ismerős közül lesz valaki oly jó, hogy arra az időre bevállalja őket).

SzZoole 2014.09.16. 16:30:45

@Herr Géza: majd elmondom,hogy milyen:)

SzZoole 2014.09.16. 16:39:59

@Nelossel: nekunk is van macskank,de mi siman eltudunk menni hosszabb idore is,meg eleg gyakran elszoktunk menni egy hosszu hetvegere is,macska nelkul.Van egy erre szakosodot holgy,aki kimondottan ezzel foglalkozik.Reggel este jon egy egy fel orara es megeteti,ki tisztja az almot es jatszik a macskaval,£10/nap.

puhacica 2014.09.16. 16:47:41

@házelőtthinta: én nem tudom, mit kell ezen a kocsi témán ennyit rugózni. persze, hogy drágább fenntartani, mint Magyarországon! és? akinek van rá pénze és igénye, úgyis megtartja az autót, akinek nincs, az meg átül buszra/biciklire. mi például nemrég beszélgettünk arról, hogy mennyire hiányzik a bringa, mert amíg Esztergomban laktunk és dolgoztunk, mindenhova bicóval jártunk. (igaz, kocsink se volt akkor még.)

blackhairlady 2014.09.16. 16:49:52

@Evain: Na igen, elsore sokkoloak a szeles utak, nagy parkolohelyek:D

puhacica 2014.09.16. 16:50:04

@LittleG.: de tényleg nem sürgős, írtam akkor is. :)

@Herr Géza: szerintem ez igenis "ügy". :D de persze túlélhető.

@Muscari: mondom én, hogy költöztető céget kellene csinálni!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.16. 16:51:38

@Zoole[uk]:

Az igen. Ha nem túl indiszkrét a kérdés, a nettó jövedelmed hány % a megy el az autó biztosítására? 3600 font/év..

Herr Géza 2014.09.16. 16:52:39

@Nelossel: @Zoole[uk]: Itt is van ilyen, meg olyan is, ahova el lehet vinni a macskát. Akár külön szobát(!!) is kap, nekünk a kettöre most 17.-€/nap lett volna, de késön kapcsoltunk (elöször más volt a terv), és már mindenhol telt ház volt....

Herr Géza 2014.09.16. 17:04:24

@puhacica: Ja, igazad van, az "ügy" után járt volna a smiley...
Logisztika az volt felsö fokon, de azért, amikor 1-2-3 ezer eurókról van szó, akkor azért tudok ám rendesen szarrágó lenni. Meg ismerem munkámból kifolyólag a tarifákat is és amikor ugye a "szimpi" fuvaroson látom a gondolkozást ("aha, kint élnek már, van ezeknek pénzük, ár szorozva rögtön kettövel"), meg ki akarja fizettetni az "üres" visszafuvart is, pedig pontosan tudom, hogy fog rá találni másik árut és ezen felül még besértödik, ha halkan megjegyzem, hogy akkor ugye számlát kapok róla, na akkor borul az elmém. És ezek után hajlamos vagyok azt mondani, hogy le vagytok ti mind szarva, majd én megoldom, ti meg haljatok éhen felölem..... Na így nem volt ügy az ügy...

TilosazA (UK) 2014.09.16. 17:18:15

@Herr Géza: Hagyd. Majd jól kiderül, hogy nagy %-át, és jön a naugye. Az nem baj persze, hogy mondjuk ez egy teherautó mondjuk, vagy egy nagy rakterű 9 személyes, vagy csoda tudja milyen erőgép, ami a munkájához kell, nem egy általános autó.
Nyugaton rossz. Érteeeem?! ;)

SzZoole 2014.09.16. 17:19:49

@házelőtthinta: hinta,en ettol sokkal integilensebbnek tartalak,hogy ezt meg kerdezd.
Regebben az eves biztositasom£800 alatt volt,de ez egy nagy kobcentis,nagy teljesitmenyu luxus auto es taxinak van vizsgaztatva,mivel privat driver vagyok.

SzZoole 2014.09.16. 17:20:42

@Herr Géza: akkor az jobb hogy £10/nap es hazhoz jon,nem?

SzZoole 2014.09.16. 17:26:23

@házelőtthinta: de tudod mit,hogy kielegitsem a kivancsisagod,nagyon jol lehet vele penzt keresni,tobb mint eleg:)

Herr Géza 2014.09.16. 17:28:54

@Zoole[uk]: Az jó, Akkor ha megy Hinta Londonba nyaralni / burgerozni, akkor hívhat téged és kap kedvezményt ??? :))))

Herr Géza 2014.09.16. 17:36:55

@Zoole[uk]: Jó hát. Csak mi elöször hagytuk itt öket egy hétre és mivel a kizárjuk ill. bezárjuk között kellett dönteni, úgy gondoltuk jobb lenne öket azalatt nem a lakásba bezárni, hanem egy olyan helyre vinni, ahol mindig van ott valaki.... Aztán ugye az már nem jött össze, de a lakásban bent egyedül húzós lett volna nekik, még napi kétszer félórás látogatás mellett is. Így maradt a kinti világ és drukkoltunk, hogy ne döntsenek úgy, hogy na ezek itthagytak minket és menjenek "világgá". Szerencsére mégsem volt gond, túl jó dolguk van nálunk...... :)))

TilosazA (UK) 2014.09.16. 17:44:06

@Herr Géza: Ez egy South Park idézet volt, csak hogy mutassam mennyire intellektüell vagyok. Vagy mi. Szóval nem komolyan venni! :)

SzZoole 2014.09.16. 17:56:20

@Herr Géza: hat persze,ez minden HA kommentelonek jar:)))

SzZoole 2014.09.16. 17:59:13

@Herr Géza: szerintem a mienk mar megszota azt a 2x fel orat,eddig meg soha nem panaszkodott mikor haza ertunk:)))

Herr Géza 2014.09.16. 18:05:32

@házelőtthinta: Na barátom, akkor a grazi FB közösségnek üzenem, hogy elsöre belenyúlva a netbe pl. ezt találtam:

kepfeltoltes.hu/view/140916/Kfz_HP__AMTC_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A feleségem autójára és paramétereire számolva az elsö útba esö biztosítóval, MINDEN lehetséges kedvezmény, bónusz, stb. nélkül. Kisautóra.
Havi 43,70. Miröl beszélünk?
(Egyébként a biztosítási adó nálatok tényleg durva, de még így is....)

nosuti 2014.09.16. 18:08:24

@Zoole[uk]: wow, ha ilyet találok Genfben tuti ide hozom a macskám. Simán fizetnék, nagyon praktikusnak tűnik

kardio1 2014.09.16. 18:30:22

@Hari Seldon 2: Leginkàbb azt làtom, hogy amig a körforgoban bennmaradsz, balra kell indexelni, kihajtàskor meg semerre :)
A kétsàvos körforgoban meg, ha nem az elsô kijàron hagyod el, akkor a belsô sàvban kell haladni.

kicsitmásképpen 2014.09.16. 18:30:50

Pont mostanában kértek páran, hogy írjak Brüsszelről és a Bizottságról, és tessék., megelőztek:) Csak meg kellene írni a történetet!

@labirintus1: Én is Hankar felé laktam, Rue Valduc 301. Nagyon hiányzik:) Üdvözlet a kedves, kacskaringós, fás utcáknak a környéken.

kardio1 2014.09.16. 18:34:13

@Hari Seldon 2:
Szerintem meg jobb, mint a szintbeli keresztezôdések. Itt sokan, fôleg az öregek nem tudjàk, kinek van elsôbbsége. Aztàn vagy bevàg eléd, vagy vàrtok mindketten. Bàr az is igaz, hogy némelyik "szépkorù" a körforgalmat se igazàn ismeri: az ilyen kis körforgokon csak ùgy àtvàgnak, meg balra indulnak el benne...

SzZoole 2014.09.16. 18:34:55

@nosuti: azt elhiszem,nagyon nagy segitseg tud lenni,jobb mint az allatpanzio.

M. Péter 2014.09.16. 18:35:43

@tildy[UK]: A jogosítvány 70 éves korig jó, viszont a kocsira a brit lakossá válás után 2 héten belül brit rendszámot kell kérni.

DieNanny CH 2014.09.16. 18:41:12

@LittleG.:

"szerintem attól függ hova. mondjuk Új-Zélandra nem annyira ;)"

Ausztriában ismertem egy családot, akik valahova tengeren túlra költöztek ki, valami hajókonténerben volt mindenük. Nem tudom, Ausztr., ÚjZ., vagy D-Amerika. 3 gyerek volt.
1 hónappal később ért oda a cuccuk.
Aztán az anyuka depressziós lett, még kórházba is került, úgyhogy fél évvel később visszajöttek, újra az üres házba, és újabb 1 hónap várás a hajóra.
Pedig anyuka eredetileg Spanyolo.-ból jött, tehát Ausztria sem az otthona, de mégsem tudta kibírni.

DieNanny CH 2014.09.16. 18:45:48

@puhacica:

Szerintem kérd meg Süteményt, mikor egyszer üresen menne kifelé, hogy elvinné-e a cuccaitokat!
(Fogalmam sincs, hogy ez mennyire lehetséges...)

blackhairlady 2014.09.16. 18:56:26

@kardio1: Es meg a szuket is becsukjak mielott at/ki/bevagnak:))))

Hari Seldon 2 2014.09.16. 19:00:21

@kardio1:
"Bàr az is igaz, hogy némelyik "szépkorù" a körforgalmat se igazàn ismeri: az ilyen kis körforgokon csak ùgy àtvàgnak, meg balra indulnak el benne... "
Lehet, hogy azért mert ott még jobban emlékeznek az angol időkre? :-) És angolosan akarnak közlekedni?

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.16. 19:03:46

@Zoole[uk]: ez bíztatóan hangzik, kaphatok egy elérhetőséget, vagy valami tippet, hogy hol lehet ilyen embert találni (keresőszó)? Köszönöm!

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.16. 19:05:18

@Herr Géza: elvinni nem szeretném őket, de ilyen kijövős embert (bocs, nem tudom mi a megfelelő kifejezés) jó lenne találni nekünk is.

SzZoole 2014.09.16. 19:10:03

@Nelossel: en Hemel Hempstead-ben lakok,ha itt laknal szivesen megadom a holgy elerhetoseget:)
Pet sitter es a varos megadasaval talalsz a neten,sok hirdetes van fent.

kardio1 2014.09.16. 19:11:24

@blackhair-lady: Nem kell becsukniuk, mert ùgysem làtnak jol :)
@Hari Seldon 2: Mifél angol idôkre? Azokra az angolokra gondolsz, akik itt telepedtek le? Vagy azokra, akik a szàzéves hàborù idején rekedtek itt? :))

Muscari 2014.09.16. 19:50:54

@házelőtthinta: koszi, hogy ezt belinkelted. Nekunk jovore lesz aktualis, hasznos volt olvasni. Nagyon jo ez a diakhitel rendszer, nem fognak belehalni a torlesztesbe. Orulok annak is, hogy minden egyetemen van magyar diakszervezet, hasznos lehet kapcsolatepites szempontjabol.

Te nem akarsz tanulni valamit? Ausztriaban ingyenes ugy tudom. Van Bsc-d, vagy nem fejezted be az egyetemet?

Muscari 2014.09.16. 19:54:48

@Nitnitnit: en is csatlakozom a tobbiekhez, nagyon tetszett a posztod. Ugyesen talaltal munkat is magadnak, meg Montroyal sem szolhat egy szot sem :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.16. 19:55:11

@M. Péter: akkor miért bűntettek a rendőrök szimpla rezident magyart akkor, mikor a kocsi meg csak egy hónapja volt kinn?

Jogsit én is 180 napra tudtam, de láttam már nem egy embert, aki hamarabb kapta.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 19:56:39

Ez is határátkelés...:

index.hu/gazdasag/2014/09/16/magyar_nyelven_szavaltak_szep_magyar_szoveget/

Megint egy tuti buli, amiből kimaradtam, fákk... :-( :D
(1990 körüli autóbehozatal, 90-es évekbeli olajszőkítés, 2000-es évekbeli élelmiszer-átcímkézés...p!csába, hogy mindenből kimaradok, mint kutyasz@r a hóból... :-(( :-) )

blackhairlady 2014.09.16. 19:59:17

@geegee: Mert keson kelsz, keson kapcsolsz. Ide is mindig mar keso este jossz vagy masnap:)))))))))))

Muscari 2014.09.16. 20:02:10

@puhacica: Cica, megcsinaltam a zelleres mascarpones csirket, hat valami isteni lett. En ugyan csirke felsocombbol csinaltam, amit en fileztem ki (Hintanak mondom, hogy 2.99 font volt kiloja), vajon sutottem ki. Orok hala a receptert :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 20:04:59

@puhacica: A svédek például csak a pénzt költöztetik.Amit lehet, eladnak, és az új helyen vesznek másikat.Igaz, nem feltétlen újat.Igaz, itt nagyon népszerű a használtcikkkereskedelem, az itteni expressz-pont-hu-n kb percenként van 6-8 hírdetés, illetve van millió bolhapiac is 7vgenként.

Szerintem ha nem képvisel különösebb értéket, vagy nem nőtt a szívetekhez valamilyen bútor; lehet, érdemesebb eladni még odahaza és kint másikat venni.A bankókat könnyebb szállítani... :D
De persze tik tudjátok, nem akarok beleszólni, csak mint ötlet.Mi szinte semmilyen bútort nem hoztunk ki, csak kb egy utánfutónyi személyes vackokat,de még az is sok volt.Igaz, nekünk fizették a kiköltöztetést, amit a barátaink vállaltak (számlaképes volt az egyik) , így legalább ők is világot láttak. :-)
De ha saját erőből kell, az simán lehet több százezer forint is, csak a szolgáltatás.

Muscari 2014.09.16. 20:06:58

@adg [Au, Darwin]: mennyi a benzin odaat? Ez a hengerurtartalom nagyon durvanak hangzik.

2014.09.16. 20:07:52

Nah ez erdekes volt. Meg mar reg voltam itt szoval hello megilyenek :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 20:16:54

@Hari Seldon 2 és a poszt-toló: És igen, erre a tévhit2-re elfelejtettem reagálni.Szóval valóban lehet lakást taslálni otthonról, bár nekünk ez esetben az ország egyik végéből a másikba költözés játszott.Szépen ki is néztem a kisvárost a főváros mellett, tök jó, van autópálya, van vonat, van busz (nem akartunk úgy járni, mint a pesti agglomerációba kiköltözők, akik akkorát szívnak a visszaingázással, mint a ház), van üres bérlakás is, f@sza, le is zavartuk az egész szerződéskötés-papírváltást a neten, meg se kellett nézni a helyszínt, hurrá.Osztán odaköltözéskor derült ki, hogy az a svéd kisváros már elesett, több az arab bevándorló, mint a bennszülött.Ez még persze önmagában nem feltétlen baj, de ha a hőzöngősebb fajta népség lakja, akik iskolákat, kocsikat gyújtogatnak, akkor azért kicsit baj is tud lenni.És hát voltak ilyen esetek, de szerencsére nem a leghardkórabb környék volt, szóval erősen játszott a mázlifaktor.Többet nem költözünk látatlanba, meg "otthonról" szervezve, az hétszentség.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 20:22:55

@labirintus1: Hmm, köszi a válaszod.Ha tudsz képet linkelni, örülnék...

puhacica 2014.09.16. 20:23:24

@DieNanny [SZ,CH]: háááát... nekem sincs, de én ilyen izéke vagyok, szóval nem is merném megkérni ilyesmire. :D

@Muscari: nagyon szívesen, örülök, hogy szeretitek! :)

@geegee: bár lenne annyi pénzünk, hogy akkora kocsi kellene hozzá mint a franciaágyhoz! :D

egyébként meg storno az egész, új célunk van: Prágába költözünk. tesóm hozott tegnap ollllllyan sört!!! hát, érdemes volt élni, hogy ezt megkóstolhassam.

2014.09.16. 20:37:28

OFF

Előre is elnézést szeretnék kérni, és egyben elhatárolódni saját magamtól, de ezt nem tudom kihagyni, a magyar tankönyvipar újabb gyöngyszeme, a "nagy gyümölcsfaszú"... :D

cink.hu/nem-minden-magyar-tankonyv-ostoba-1635212522

ON

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 20:58:06

@házelőtthinta: Akkor titeket sz.patnak ott Ausztriában.Itt a svédeknél egy Volvo V70 fullcasco-val kerül 550 euróba, átszámolva.Igaz, nem megyek sokat (15000km/év) kisvárosban lakok és örexem is sajnos.De ha azt nézzük, hogy kb 1500-2000 ojró egy átlag nettó, szerintem nem vészes.Már csak azért is, mert az autójavítási rezsióradíjak eléggé el vannak szállva, vagyis egy sima kötelező biztosításnál (mondjuk lenne éves szinten 250 euro), ha zúzom a sajátot, sokkal többre jönnék ki.A különbség csak 3-4órányi javítási összeg.Az meg marha könnyen összejön.De ne jöjjek, eddig sem kellett, nem zúztam.
Szóval vannak azért különbségek az országok közt erősen, fölösleges általánosítani.

SzZoole 2014.09.16. 20:58:55

@norvég kém [Hu/At]: a kemenyfaszu es a puhafaszu-rol meg nem hallotal?:)))

Sütemény1975 2014.09.16. 21:01:13

@Hari Seldon 2: pedig a korforgo pont nem lassitja, hanem gyorsitja a keresztezodes fiorgalmat. Ha minden korforgalom helyett lampa lenne, sokkal lassabb lenne. A korforgo egy jo talalmany, csak tudni kell hasznalni. Foleg angolba a jo kis 6-7 kihajtos, 4 savos korforgok :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 21:01:57

@puhacica: Jajj, ne, cseszlovákokhoz...? Rémes egy banda, úgy megrühelltem őket, inkább kerülök a Hold túlsó felén át, minthogy betegyem a lábamat hozzájuk.Sört lehet a neten is rendelni...

Sütemény1975 2014.09.16. 21:09:17

@puhacica: megkerni lehet, de sajnos koltozos motyot nem szallitunk. meg ugy egy 40 tonnassal nem is biztos, hogy meg tudnam kozeliteni a lakast, ahol ki kell ramolni.
uresen kifele?? Ha ezt a fonokom olvasna! :)) neha ugy meg van rakva a potkocsi, hogy egy kiseger sem ferne mar fel :)

Herr Géza 2014.09.16. 21:16:17

@Nelossel: Én meg Germániában nyomom az ipart, németül gondolom nem sok segítséget jelent. De én macskapanziót keresve jutottam egy olyan szervezethez/honlaphoz, ahova keresleti és kínálati alapon is lehet ilyen hirdetéseket feltenni ill. ott ilyen szolgáltatásokat találni/kínálni.

rumitom 2014.09.16. 21:16:36

huhh, igen meno poszt.
az mindenkinek feltunt, hogy 3 het alatt nyelvtudas es felsofoku vegzettseg nelkul, keves vendeglatos es nem tul sok kereskedelmi tapasztalattal szerzett munkat? emelem kalapom a holgy elott!

a tobbire meg, oszinteseggel sok feleslegesen elpocsekolt idot es kesobbi hassle-t lehet megsporolni. lsd lakas 3 macskaval.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 21:19:42

@tildy[UK]:
Pont azért mert rezident magyar.
A hat hónap csak a turistacélból itt lévő kocsiknak szól.
Aki itt él annak itteni biztosítást kell kötni.
Elég ha munkásruhában megfog a rendőr.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 21:20:15

@Zoole[uk]: A HA kommentelői kedvezménnyel:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 21:22:44

@házelőtthinta:
Én válaszolok helyette.
Nekem a havi biztosítás a jövedelmem 5%-a.
Ha otthon lennék akkor a jövedelmem 20-25%-a lenne.
Nem kisautóról van szó.

rumitom 2014.09.16. 21:25:03

@házelőtthinta: havi 100 euro a melygarazs a 950 euros apartmanhoz es tovabbi circa 100 euro egy masik garazs a jatszos autonak. ezek mellett a biztositas es road tax eltorpul :)
ha az arakat elnezem, jo helyen lakni nagyobb luxus mint autot vezetni

SzZoole 2014.09.16. 21:27:56

@diggerdriver: az csak neked jart,az nagyon barati ar volt:)))
240 merfoldre(384km) egy meg rendelo tudod mennyit fizetett volna?
De nem banom,orulok,hogy segithettem:)))

Giddy Lamb 2014.09.16. 21:46:12

@puhacica: "tesóm hozott tegnap ollllllyan sört!!! hát, érdemes volt élni, hogy ezt megkóstolhassam."

Elküldenéd a sör nevét?

puhacica 2014.09.16. 21:47:05

@geegee: csak vicceltem! :)

@Sütemény1975: nem értek a kamionozáshoz. de gondolom nem sok üres szaladgál az utakon. :) ma reggel láttam egy kifejezetten szép kamiont. az uram ki is nevetett, mert a kamionra szerinte sok mindent lehet mondani, de hogy szép, az csak egy nőnek jut eszébe. :)

a következő linket elsősorban @Zoole[uk]: nak és @diggerdriver: nek címezem:

www.ooyyo.co.uk/detail/c=CDA51D7114D2857F111BF56FBA75355BEAA01D7814D3866A111FF46FBD6F8D58CCA21D7FC3D489BE1608F54FBE/-493521509551982247.html/

most mi nem néztük meg alaposan, vagy nálatok ilyet tényleg ennyiért lehet venni? és még lenne pár kérdésem, ha nem gond: szóval mi kell hozzá, hogy kp-ra kocsit vegyek és mit kell a megvétel után kifizetni (biztosítás, adók, átíratás, stb.) köszönöm!

Muscari 2014.09.16. 21:49:30

@norvég kém [Hu/At]: nagyon jo:-)))))
En nem emlekszem konkretan erre az allatkara tanulmanyaimbol, biztosan megjegyeztem volna.

Utananeztem es olyat talaltam csak, hogy gyumolcsfa keregszu, illetve nagy keregszu. (Scolytus mali a becsuletes neve). Az egyetemen senki nem hivta gyumolcsfaszunak. Foleg, mi van a nostennyel? :-)))

Biztosan nem egyetemi tankonyvbol valo a kep, mert ott latinul lenne a neve, magyarul max zarojelben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.09.16. 21:50:27

@puhacica: Oksa.Meg aztán más simán gondolhatja másként is...
:-))

chocco channel 2014.09.16. 21:50:54

Ezekben a posztokban engem mindig a magyar boltokhoz valo ragaszkodas dobbent meg.Szinte az osszes beszamoloban benne van,h ez illetve az hianyzik es frankon egyesek meg Tibet-ben is magyar boltot keresnek:-))

Nyilvan nem vagyok eleg magyar,de en tokjol elvagyok magyar boltok nelkul is ugy ertem persze, h imadom a hazai izeket de szamomra pl: turo rudi es tarsai nem letkerdes:-))))))

Hari Seldon 2 2014.09.16. 21:53:20

@Sütemény1975:
Nekem amikor 500 méterre kellett elmennem felnin (jó a gumi még rajta volt, csak folyamatosan jött le) a bolt parkolójából a Norautóhoz, át kellett mennem négy körforgón. (jó ezek közül kettő nem túl forgalmas)
Egyszerűen féltem, hogy amikor balra kell hajtanom ki, nehogy egy barom a belső sávból belém jöjjön. Egyszerűen elképesztően vadul használják egyesek.

kardio1 2014.09.16. 21:54:23

@Hari Seldon 2: Azok még nem ismerik se az autot, se a körforgot: lovon jàrnak az urak, hölgyek pedig a vàr toronyszobàjàban vàrjàk a lovag visszatértét! :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 21:55:46

@puhacica:
Ennél kedvezőbb áron is ha magánszemélytől veszed.
Átírás nincs. Biztosítás van meg útadó meg éves parkolási engedély ha kell az utcába ahol laksz.
Ennyi.

kardio1 2014.09.16. 21:56:46

@Hari Seldon 2: Albàniàban szerinted vannak körforgok? :)

33621 2014.09.16. 21:58:04

@diggerdriver: Nekem a kötelező meg a casco úgy alakul éves szinten, hogy kb: 22000Ft a kötelező, és 32000Ft a casco egy 1794 köbcentis 13 éves diesel autóra. Most B8-ban vagyok.

SzZoole 2014.09.16. 22:01:01

@puhacica: igen letezik,de inkabb ajanlom az autotrader.co.uk az jobb es mebizhatobb.
Ahoz,hogy kp.-ra kocsit vegyel leginkabb kp.kell:)))
Lakcim is kell hozza,hogy a nevedre kialitott forgalmit ki tudjak kuldeni.Jobb kereskedok adnak 10 napos ingyen biztositast,utanna otthon raersz nezelodni biztosito utan.Ha szerncsed van akkor az auton van meg road tax es MOT. jo sokaig,ha nincs az eves MOT £40 korul van az eves road tax az meg £250 korul van erre az autora.Nincs atirasi koltseg az ingyenes.Most hirtelen ez jutott eszembe,digger tobbet tud mondano,O 2 hete vett egy autot.

Muscari 2014.09.16. 22:01:26

@puhacica: jo a kerdes, remelem jovore mi is veszunk, ezeket en is szeretnem tudni.

@Zoole[uk]: hogyan lehet athozni a bonuszt Magyarorszagrol? Mi sajnos nem szuntettuk meg a biztositast, hanem hagytuk, hogy nem fizetes miatt felmondjak (bar az autot eladtuk korabban, arrol ugye van papir)

puhacica 2014.09.16. 22:02:39

@Zoole[uk]: neked is nagyon köszönöm!

Muscari 2014.09.16. 22:03:02

@diggerdriver: milyen papirjai vannak az autonak? csak van valami forgalmi-fele?
Az elobb irtam Zolinak a bonus dologrol, de latom te itt vagy, hogy kell csinalni?

SzZoole 2014.09.16. 22:10:23

@Muscari: nekem B8-am volt,de nem fogadtak el pedig hiteles forditast is csanaltattunk,szoval ujra kezdtem.
Juditnak is van autoja O £434/ev fizet.sokat szamit az eletkor,hogy hol laksz,van e munkad es mi meg hogy hol parkol az auto,nagyon sokat szamit ha van garazsod stb.stb.

SzZoole 2014.09.16. 22:16:57

@Muscari: en is itt vagyok:)))
A forgalmi amit a DVLA kuld ki az egy A 5-os meretu lepedo az adataidal es az auto adataival
Nem kotelezo az autoban tartani,sot,ha rendor megallit és semmi nincs nalad,bemondasra elhiszik radion egyeztetnek a kozpontal és egy idopontban kimenek a lakasodra és ellonorzik a papirokat,ja es buntetes nem jar erte

Muscari 2014.09.16. 22:17:44

@Zoole[uk]: koszi szepen. Gondolom ideken olcsobb, mint Londonban, de tudom, hogy ezer tenyezotol fugg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 22:19:45

@33621:
Igen?
Akkor egy 2.2-es dizel 10éves Primérára mennyi lenne?
A fizetésem fele.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 22:21:32

@Muscari:
Nekem nem sikerült áthozni pedig angol nyelvű kártörténeti igazolást hoztam.

SzZoole 2014.09.16. 22:22:15

@Muscari: igen az is sokat szamit,hogy hol laksz
Pl.londonban sem mindegy a zorosebb postcode teruletek meg tudjak novelni az arat

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.16. 22:25:33

@Muscari:
Az eladónál van a tulajdoni lapja az autónak az ő adataival kitöltve. Mikor eladja akkor a vevő rubrikába beírja a vevő adatait és elküldi a DVLA-ba.
Te kapsz majd a DVLA-tól egy másik tulajdoni lapot amin már a tulajdonos adatai a te adataid.
Ha eladod akkor minden kezdődik elölről.
Autót akarsz venni?

nosuti 2014.09.16. 22:28:19

@Zoole[uk]: ezer köszi :)) van itt is pet sitter rengeteg a neten. Ma is megérte benézni ide! Egy jó kis post, plusz ez a cicainfo

vivike22 2014.09.16. 22:29:18

@Sütemény1975: En szeretem a valenciai 8 savos korforgalmakat 5-6 kijaroval, es benne lampaval :) Joo buli!

Itt rengeteg a korforgalom, es a kanyargos ut, a ferjem szerint Carlos Sainz ezert tudott bajnok lenni, mert ezen edzodott :)

Nagyon jo a poszt, es egyszer remelem mi is jarunk arra nezelodni, Luxemburg nagyon tetszett, azt mondjak Brusszel es Belgium is hasonloan szep :)

Mar csak hogy en is leirjam: rover 75, 1800 cc, benzines, 2001-es, 20 eves jogositvannyal, tuzre, vizre, lopasra, toresre, 30.000 euroig szemelyi serulesre biztositva evente 200 euro. A ferjem fizetesenek kis szazaleka.
Ezt egy magyar cascoval kell osszehasonlitgatni, nem kotelezo felelossegbiztositassal.

Hari Seldon 2 2014.09.16. 22:30:03

@kardio1:
Szerintem Albániában minden van. :-)

SzZoole 2014.09.16. 22:30:07

@diggerdriver: az en automra Mo.-on tobb mint 400 ezer lenne a biztositas es csak 1-2 biztosito allna velem szoba.
Itt mig normal auto kent hasznaltam £850 volt(335 ezer forint)
Akkor hol tobb a biztositas ha ugyan azt a kategoriat nezem?
Mo.-on egy 2001-es 1.6-os Toyota avensisem van B10-es bonuszal nincs 20 ezer/ev a biztositas.

33621 2014.09.16. 22:33:34

@kicsitmásképpen: Azért csak írd meg te is a saját posztodat a látószögedből!

blackhairlady 2014.09.16. 22:34:20

@chocco channel: Szerintem nekik sem letkerdes. De ha egyszer mar ott van 100 meterre az irodatol/lakoastol, akkor miert ne vennek meg:)

SzZoole 2014.09.16. 22:36:20

@nosuti: nincs mit:)))
Erre mondjak,hogy a kozonseges/alpari embertol is lehet tanulni:)))
Igaz@diggerdriver: ))))£

33621 2014.09.16. 22:36:51

@diggerdriver: Bocsi Öcsi, de amit én írtam az éves tarifa, nem pedig havi. Ha havi lenne akkor szerintem nem sok ember tudna most Magyarországon autót fenntartani.

SzZoole 2014.09.16. 22:38:06

@Muscari: nincs mit,ha valamit meg akarsz tudni,hivj es egy kave mellet is el tudom mondani:)))

SzZoole 2014.09.16. 22:39:29

@33621: olvasd el egy Diggernek irt kommentem 22:30-kor irtam.

blackhairlady 2014.09.16. 22:41:51

@diggerdriver: Szerintem nem vetted figyelembe, hogy eves szinten annyi 33621 biztositasa. Ha jol szamoltam 54 ezer ft. Ha azt visszaosztod 12-vel az azert nem jon ki olyan sokra havi szinten.
54000/12 az 4ezer valamennyi ft.

DonTintoretto 2014.09.16. 22:42:24

@Nitnitnit:

Szia,

Tetszett a poszt és Brüsszl remek hely.

Lehet, hogy már mindkét hely megvolt, de ha nem..

Ha szeretitek a csokit, menjetek el ide (lehet kóstolni rendesen), az Erasme metróvégállomástól nincs messze:

www.writingwithchocolate.com/reviews/neuhaus_outlet/

Illetve a Pisliő Kislánnyal szember van egy remek söröző, ha jól emlékszem több mint 2000 fajta sörül van..

Ja és ha nem az állomáson veszel vonatjegyet, hanem az sncb oldalán, sokszor elég jó akciókat ki lehet fogni. Kiránduláshoz nem rossz.

blackhairlady 2014.09.16. 22:44:29

@33621: Na, itt meg nem tartottam:)

Muscari 2014.09.16. 22:54:03

@diggerdriver: koszi az infokat, mar mindnet ertek, azt is, hogy a bonuszt el lehet felejteni.
Jovore szeretnenk majd venni, de csak ha elkoltozunk. A ferjem nem akar oreg autot venni, pedig a szomszed 18 eves Corsajat meg tudtuk volna venni 300 fontert.
Szoval meg nem aktualis, csak Puhacica szobahozta es gondoltam megkerdezem en is, mert egyszer ugyis kelleni fog.

33621 2014.09.16. 23:00:22

@blackhair-lady: Nembaj, fő hogy te érted!

33621 2014.09.16. 23:01:18

Az Öcsém nincs mindig képben! :-)

33621 2014.09.16. 23:07:42

Fontos információ! Niki Lauránál Lajosmizsén már megint esik az eső! Mostanában volt sok eső főleg a Dunántúlon, nem irigylem őket pláne a patakok árvizei miatt! Bezzeg a keleti régióban meg majdnem szárazság van vetés előtt.

Mrs. Clayton 2014.09.16. 23:07:59

@Zoole[uk]: csak szolok h a road tax oktobertol valtozik mar nem lesz a fecni amit ki kell tenni es ha eladod a kocsit a vevonek ujat kell venni, szoval nem lesz atviheto

SzZoole 2014.09.16. 23:15:55

@Jess G: igen tudtam,en meg juliusban vettem az en automra es akkor mondtak,mint ahogy a dartfordi toll is valtozni fog oktobertol,online lehet majd fizetni
Koszi

Taxomükke (UK) 2014.09.16. 23:52:34

@diggerdriver: Digger, 100 font biztosításra havonta az rohadt sok.
Most sikerült olcsóbbért kötni? Nekem most lesz megújítva, megjött a biztosító ajánlata, 366 font egy évre. Nem kisautó: Hyundai Santa Fé 2.7 V6.

Taxomükke (UK) 2014.09.17. 00:10:02

@Zoole[uk]: " Ha mar autobiztositasrol is szo van az en automra £3600/ev,tudom nem olcso:(,de csak igy tudok vele dolgozni hivatalosan."
Mi a nyavalyát vezetsz te, Rolls Royce-ot???

blackhairlady 2014.09.17. 00:12:37

@Taxomükke: Gondolom szemelyszallito kisiparosoknak van sok kulon biztositas amit meg kell kotni ha akarja ha nem.

Taxomükke (UK) 2014.09.17. 00:18:07

@Herr Géza: ... és nem érte volna meg bérelni egy furgont, és csak egyszer fordulni?
Mi úgy csináltuk, amikor eladtuk a házat... Béreltünk egy baszodáré nagy Ford Transitot, azzal mentünk haza, azzal hordtuk el a raktárba a Magyarországon hagyott cuccokat, aztán a kihozandót kihoztuk.

Taxomükke (UK) 2014.09.17. 00:32:27

@Jess G: " @Zoole[uk]: csak szolok h a road tax oktobertol valtozik mar nem lesz a fecni amit ki kell tenni es ha eladod a kocsit a vevonek ujat kell venni, szoval nem lesz atviheto "
És ez azt jelenti, hogy elvész, amit befizet az ember? Tehát pl. nekem most hónap végéig érvényes az útadóm, befizetem egy újabb esztendőre, majd decemberben eladom a kocsit, akkor 10 havi útadó megy a levesbe?

M. Péter 2014.09.17. 00:35:25

@tildy[UK]: Nem értem, hogy mit jelent az, hogy "szimpla rezident magyar"? Ha Nagy-Britanniában él, dolgozik, itt bérel lakást, akkor nagy-britanniai lakosnak számít, és 2 héten belül brit rendszámot kell kérnie. Az is lehet, hogy valaki kijön, hogy szétnézzen a munkaerőpiacon, letelepedési vagy hosszabb tartózkodási szándék nélkül, de kap egy állást, lakást bérel, akkor onnan ketyeg a 2 hét.

M. Péter 2014.09.17. 00:41:15

@Taxomükke: Nem ûtadó, hanem járműadó. Ha eladod a kocsit, a fel nem használt egész hónapokra eső adót automatikusan visszatérítik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.17. 00:42:48

@M. Péter: erről van szó. Ha csak 1 hete élsz kinn, berelsz lakást, stb, akkor ott vagy resident, két hetes van elintézni. Innentől kezdve akkor kire érvényes a 6 hónapos szabály?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.17. 00:45:43

Amúgy ismét NY, és úgy érzem turistaként oké, élni viszont nem élnék itt. Egy kis UK honvágy befigyel.

Taxomükke (UK) 2014.09.17. 00:47:57

@M. Péter: Igazad van, járműadó.
Köszi. Ezt nem tudtam, csak elcsodálkoztam, amikor megjött a befizetendőről a levél, miszerint nem adnak már tax discet.

Herr Géza 2014.09.17. 00:54:22

@Taxomükke: Csókoltassék, dehogynem, elötte pont arról írtam vala egyet s mást. VW Crafter XXL-et béreltem, csak azzal volt 3 kör a költözés....

M. Péter 2014.09.17. 01:29:20

@tildy[UK]: Ha valaki egy évben bármilyen célból összesen legalább 6 hónapot az országban tölt, akkor szintén köteles regisztrálni a kocsiját. (Vannak kivételek, de ez a főszabály, és annak most nincs kedvem utánanézni, hogy naptári évről, adóévről vagy tetszőleges egymás után következő 365 napról van szó.)

adg 2014.09.17. 01:44:48

@Muscari: Ideat? Mondhatni bagatel. Darwinban draga, itt 1.70 korul van, ami 1.18 euro, vagy 370 ft. Atlagberbol kb 15-20 litert kapsz orankent.

Az en kocsim az egyik legelterjedtebb itt, az autok kb otode ilyen. De a tobbi is hasonlo motorokkal fut, a japanok is. Japan kocsikbol van a legtobb, sajat belfoldre szant autoikat hozzak ide, a 3.5 V6 altalanos motor bennuk. A kisautokban is nagyobb motorok vannak, nincs 990 ccm-s Yaris, cask nagyobb.

Egyebkent annyira nem esznek sokat, ezek lassu fordulato, nagy teljesitmenyu motorok. Az enyem 100-as temponal 1700-1800-at forog, es vegyesen kb 10-11 l-t eszik.
Ehhez persze kell az itteni varosszerkezet, ami olyan, mint az amerikai. Kis lakoovezetedet elhagyod, es soksavos hosszu egyenes utakon 70-80 km/h-val mesz sok km-en keresztul egyenletesen. Ez a legoptimalisabb fogyasztas szempontjabol. Budapesten biztos nem usznam meg 18-20 liter alatt. Remelem ez nem hazakopkodes. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 02:34:55

@Cascabel: Probaltam hivni a no biztositojat, negyedszerre sem ertem el, feladtam

miert kellene a masik fel biztositojat felhivni.. igy megy nalatok? nalunk mindig a sajat biztositodat hivod megadva a masik fel adatait es ok fizetnek neked , de ok behajtjak a masik (hibas) fel biztositojatol ...

LittleG (uk) 2014.09.17. 05:20:01

@DieNanny [SZ,CH]: durva.. és jobban lett az anyuka, miután visszaköltöztek? a gyerekek is biztos megsínylették a sok herce-hurcát...

2014.09.17. 07:12:14

@montroyal ( CAN qc):
A baleset masnapjan bementem a biztositomhoz a rendorsegi jelentessel, az biztositom mondta, mas altal okozott balesettel nem foglalkoznak, hivjam a no biztositojat. Ha en okoztam volna a balesetet, akkor foglalkotak volna vele. Full, ketoldali biztositasom van, pl. 1 million dollarig vagyok biztositva, ha masnak okozok maradando serulest vagy hasonlot. 31 eve vezetek itt, meg soha sem jott belem senki, en is csak egyszer karcoltam meg egy autot, a biztositom intezte. Kocsimat loptak el parszor, a biztositom fizetett. Egyszer kaptak el, le volt jarva a biztositasom, aludtam a kocsiban a kocsma parkolojaban, olyan reszeg voltam, hogy be sem tudtam inditani:) A piaert nem buntettek, allt a kocsi, ellenben a biztositas hianya miatt fizettem 2 ezer dollart, 85-ben:( A kocsit elhuzattak, addig nem adtak vissza, amig nem mutattam be az uj biztositast, Ra ket hetre elloptak, tobbet kaptam a biztositotol, mint amennyiert vettem:)
Biztositot, orvost, ugyvedet, rendort es a noket kerulom, ha lehet:)

SzZoole 2014.09.17. 08:12:01

@Taxomükke: S Class,ez taxis biztositas.

SzZoole 2014.09.17. 08:17:44

@Taxomükke: azt meg lattam,hogy tax disc ugyben mar @M. Péter: valaszolt,koszi Peti.

Sütemény1975 2014.09.17. 09:09:59

@puhacica: pedig rengeteg szep darab van ! :)

Hari Seldon 2 2014.09.17. 09:50:55

@DonTintoretto:
"Illetve a Pisliő Kislánnyal szember van egy remek söröző, ha jól emlékszem több mint 2000 fajta sörül van.."

Pisilő kislány:
Soha nem találtam meg! Illetve egyszer azt gondoltam, hogy az, valami kerítés mögött volt, de nem vagyok biztos benne.

Mrs. Clayton 2014.09.17. 10:23:30

@Taxomükke: ha eladod a kocsidat akkor a dvla automatikusan visszateriti a tulfizetest

tommygun 2014.09.17. 13:22:04

Egy pillanat...

"Pár hónapra rá Kedvesemet egyszer csak felkeresték LinkedIn-en, hogy lenne-e kedve interjúzni egy állásra Brüsszelben... Jött a hívás, hogy sikeres volt és hogy Európai Bizottság.... Mentek az interjúk, becsületesen vették a repjegyeket a Kedvesemnek, és küldték a csokikat nekem (ezúton is köszönöm…). Mivel tudtam, hogy versenyvizsgához van kötve szinte minden pozíció az intézményeknél, nagyon nem éltem bele magam semmibe..."

Engem nagyon komolyan érdekelne hogy milyen bizottsági állásról van szó. A posztíró ugyanis kitűnően látja a valóságot: EU-s közalkalmazotti álláshoz alapból sikeres versenyvizsga kell. Ha meg kiszolgáló munkakörről van szó (az intézményeknél jellemzően az IT munkákat végzik külsősökkel, help desk meg hasonlók) akkor a Kedves nem a Bizottságnál dolgozik, ami arra vall hogy a kissé hurráoptimista poszt valóságtartalma netalán más dolgokkal kapcsdolatban sem száz.

Határátkelő 2014.09.17. 13:28:55

@tommygun: Olvasd el a kommenteket, korábban már megválaszolta a kérdésedet. (Azt meg nem értem, miért kell rögtön azzal jönni, hogy kamu a poszt, ha valami elsőre nem tiszta.)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 14:31:53

@Hari Seldon 2: bent falban egy racs van rajta nehez latni belul van ..

amikor az idegenvezetonk mondta most megnezzuk a pisilo kislanyt , a csoport egyhanguan kialtott fel: a kisfiut ...!!! de nem ...

montroyal ( CAN qc) 2014.09.17. 16:21:07

@Cascabel: akkor Canadan belul is maskepp van nalunk mindig sajat biztositodat hivod es ok inteznek mindent .. megkeresik a masik fel biztositojat es behajtjak rajtuk ... na valami ami egyszerubb Quebecben ...hit and run az viszont az a rendszam biztositasra van (benne van egy osszeg erre ) es azt a SAAQ fizeti ..

Giddy Lamb 2014.09.17. 19:12:09

@puhacica: Köszönöm szépen!

Hallottam már róla, de még nem kóstoltam. Elég ütősnek tűnik 12,6% alkohollal, gondolom kissé fejbe vágott?:)

bobbafet 2014.09.17. 21:42:56

@Evain: Nemtom, en ezt nem javasolnam.

bobbafet 2014.09.17. 21:42:56

@Nitnitnit: IT teruleten nagyon sok a szerzodeses es a kulsos. A parodat vagy hatarozott munkaideju szerzodessel foglalkoztatja a Bizottsag, vagy a Bizottsaggal szerzodott egyik IT ceg alkalmazottja. Ha tenyleg specialis tudasa van, akkor mindegy, mert mindenkeppen jol keres.

DonTintoretto 2014.09.17. 21:52:57

@Hari Seldon 2: Igen, egy kerítés mögött. Az Impasse de la Fidélité 4-gyel szemben!

Taxomükke (UK) 2014.09.17. 23:28:52

@DonTintoretto: "Impasse de la Fidélité" az valami olyasmi, hogy lehetetlen hűségesnek lenni?
:)))))

FutureFry 2014.09.18. 00:27:35

@tildy[UK]: Mire visszamész már lehet nem is UK az UK. Vagy legalább is "darabosabb".

kardio1 2014.09.18. 00:49:37

@Taxomükke: Az impasse valojàban köz magyarul ebben az értelemben (mint egyfajta közterület), de zsàkutcàt is jelent. Szoval: a hûség zsàkutca :)

kardio1 2014.09.18. 00:50:32

@FutureFry: Vajon van olyan kommentelô itt, aki Skociàban lakik ?

Nelossel · http://www.nelossel.hu/ 2014.09.18. 10:51:48

@Herr Géza: Minden ötlet segítséget jelent, köszönöm. :)

Herr Géza 2014.09.18. 12:40:32

@Muscari: Bónusz? Akkor is jár az igazolás, ha nemfizetés miatt szünik meg, de max. 1 évig kötelesek kiadni. Megintcsak német példát tudok hozni: itt sem mindegyik biztosító fogadja el és jellemzöen pont azok nem, akik egyébként a legolcsóbbak, pl. online biztosítók. A nagy klasszikusok (Allianz, HUK, Generali, pl.) viszont igen, tehát érdemes konkrétan utánakérdezni, mert egy combosabb bónusszal tuti kevesebbe kerül a dolog még az egyébként drága biztosítónál is, mint a k. olcsónál bónusz nélkül.... Angliában tényleg generálisan nem fogadják el, vagy azért ott is van kivétel???

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.18. 13:54:17

@DonTintoretto: Koszi :) A sorozo megvolt, a csokist pedig bevesszuk :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.18. 13:55:03

@Határátkelő: Koszi, kicsit lemaradtam a valaszolgatasban a vegere :)

tommygun 2014.09.18. 15:02:57

@Határátkelő: jogos hogy első felindultságomban elhamarkodott volt részemről az előzmények végigolvasása nélkül írni, de ettől még áll hogy a posztíró egy fontos kérdésben megvezette az olvasókat. Szerintem.
Azért rugóztam rajta mert az EU-s állásokkal kapcsolatban amúgy is sok ostobaság kering a neten. Nem kell rátenni egy lapáttal olyan butaságokkal hogy LingedIn-en keresztül fejvadásszák őket meg csokit küldenek a párjuknak. Jó, oké, a marketinges posztíró szempontjából nyilván jobban meg érdekesebben hangzott az EU-Bizottsági munka mint az ingerküszöb alatti "Kedvesem IT-s munkát kapott Belgiumban" :)))

DonTintoretto 2014.09.18. 22:13:32

@Taxomükke: Én nem érzem így, nem tudom, hogy Te vagy vele :D Egyébként ez inkább azt jelenti, hogy Hűség zsákutca, szóval most akkor a hűség zsákutca...? Na mindegy..

Tony Joe 2014.09.19. 11:31:09

Nagyon érdekes poszt! Köszönöm!

kicsitutazom 2015.06.28. 14:27:56

"...működik több magyar taxitársaság is nevetségesen alacsony fuvarárral a reptérről." ?!
Please, infókat izibe'! :-)
Zavantem vagy Charleroi? Hála és köszönet! J.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása