oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. szeptember 15. 06:48,  Áradnak ki a magyarok hosszú, tömött sorokban 391 komment

2014. szeptember 15. 06:48 Határátkelő

Áradnak ki a magyarok hosszú, tömött sorokban

Nagy részük ráadásul friss hús a munkaerőpiacon, zömük nem diplomás, nem beszél nyelveket, azaz legalul kell kezdenie, ennek minden hátrányával – írja mai szerzőnk, Barna az ausztriai helyzetről, ami szerinte egyre súlyosabb lesz.

munkanélküliek.jpg

„Nem is olyan régen, idén február 6-án írtam egy, a kelleténél kissé dühösebb posztot. Ezt a posztot javítanám és bővíteném. Nem azért, mert íráskényszerben szenvedek, hanem mert úgy érzem a helyzet még súlyosbodott. Nekem innen Ausztriából egyértelműen úgy tűnik, hogy áradnak ki a magyarok, hosszú, tömött sorokban, és erről nem csak a magyar oldalak írnak (akár itt a blogon, a 444.hu-n, az fn24-en, az Origón, de van róla szó osztrák híroldalon is).

Főleg ez az utolsó Standard cikk ütött szíven nem is olyan régen, mert pont ezt éreztem. Elkeseredett emberek özönlenek ide és próbálnak meg túlélni. Az a sokat mantrázott nyelvtudás, az gyakorlatilag nincs. Teljesen lehetetlen, vagy irgalmatlanul nehéz segíteni és nemzeti toposzunk alapja itt új erőre kap: magyar magyarnak farkasa. Tisztelet a kivételnek.

Miért nem segítek?

Én sajnálom, de elhullottam a harcban, már nem segítek, sem hivatalosan, sem privátban. Elsősorban mert nincs rá energiám, ez egyéni szocproblem, de elfogyott, illetőleg időm is kevés lett, azok a fránya kölkök, no.

Végül, de nem utolsó sorban, kicsit reménytelennek is tartom többnyire ezeket a „segítségeket”. Ha őszinte vagyok (már a segítségért ismeretlenül hozzám fordulókhoz), akkor ezeknek a szerencsétlen embereknek ez önző rosszindulatként csapódik le, legtöbbször.

Tudom, hogy eszméletlenül nehéz a helyzet otthon, és ez elől csak menekülni lehet, nem is mondom senkinek, hogy ne gyere, de jó szívvel azt sem tudom javasolni, hogy gyere. Tizenikszezrediknek kijönni ide, nyelvtudás nélkül, sajnálom, ha őszinte vagyok...

Nem tudom megmondani, hogy mi legyen, nincs javaslatom és nem lustaságból és cinizmusból. Egyszerűen csak elképesztett, hogy ma is két olyan posztot olvastam a Facebook-on, hogy nem sokára jövünk ki családostól és erre meg erre (információk) lenne szükségünk.

Hol férnek el?

Ami nem baj, sőt tök jó, hogy ennyien előre gondolkodnak, de hova fér el a munkapiacra ennyi ember? Eszem ágában sincs azt állítani, hogy nincs munka, de itt fél év alatt az lett az érzése az embernek, ez persze nem egy egzakt tudományág, hogy itt mindenki magyar, de hogy minden harmadik az azért durva. Mindenhol magyar kulizik, gürcöl. A junkfood alkalmazottól a takarítón át az egyszeri melósig.

A vonatjegy biznisz rekordokat dönt, itt halkan jegyezném meg, hogy utálom az „ügyeskedő magyar” prototípusát. Rühellem, amikor valakik egy-két eurós alapon nyerészkednek az utazni vágyókon, mert tudják, hogy azoknak nagyon mehetnékjük van haza, tehát simán el lehet kérni a „megegyezéses” 15 eurós Linz-Budapest viszonylaton 17-20 eurót is.

Ezen a bizniszen túl a Facebook-on egy jelentős csapás a magyar(ul beszélő) nőgyógyászt, fogorvost, orvost, autószerelőt, biztosítót és banki alkalmazottat keresők köre. Ez nálam továbbra is arra utal erősen, hogy a frissen megjelentek jelentős része nem vagy alig beszél németül.

Mint a németországi törökök

Amikor Németországban elkezdték a „törökök” problémakört körbejárni, ez amúgy a 80-as években kezdődött, akkor szakemberek tömege és az államapparátus nem jelentéktelen része csodálkozott rá, hogy ez nem várt és nehezen befolyásolható változásokat indított el a német társadalomban és persze generált nem akármilyen problémákat. Itt bőven elég Thilo Sarazzin könyvére és a Nemzetiszocialista Ellenállásra (NSU) gondolni.

Most persze sokan kapják fel a fejüket, hogy hogyan merem én őket, vagy a magyarságot a törökökhöz hasonlítani, ám tessenek egy kicsit körbenézni. Az Ausztriába és Németországba kiözönlött magyarok nagy része friss csirke a munkaerő(rabszolga)piacon és láttak itt már majd mindenkit. Nem mi vagyunk az elsők és jól sejthetően nem is mi végezzük be a sort.

Az a sok friss hús zöme nem diplomás, nem beszél nyelveket. Magyarul tök alul fog kezdeni. Ezek az emberek nem Anatólia poros kis falvaiból fáradtak ide és nem is a hetvenes években (vannak, akik még korábban).

Nekünk. magyaroknak egy kicsit fent maradt az orrunk és marhára nem a jelenben élünk, e kettő kombinációja pedig többnyire véres orrot jelent és porba csapott egót. Továbbra is tartom a véleményemet, el vagyunk szállva magunktól. Az osztrákok viszont baromira nincsenek elszállva tőlünk.

Az érkezők többsége nagyon stresszes körülményekből szabadul ki ide, ahol újabb nem várt stresszes környezet várja. Nyelv nélkül, a helyi kultúra ismeretének teljes hiányában és a helyi kultúra megismerésének a rendkívül nehéz helyzetében, az adott, helyi viszonyok pöcegödrében nem válhatnak a társadalom megbecsült tagjaivá. Ez pedig újabb keserű kudarcélményt fog jelenteni.

Na, itt érzek némi hasonlatosságot, hangsúlyozom, némi hasonlatosságot a török etnikum német társadalmon belüli ellentmondásos és az idősebb generációk esetében a teljesen elszigetelődött helyzetével kapcsolatban. Erről a problémakörről filmek, cikkek tömegeit lehet találni.

Honnan tájékozódunk?

Nem tudom felmérni a munkaerőpiacot, de szerintem ma már fokozottan érvényes, hogy nagyon meg kell nézni, mibe ugrunk bele, nagyon sokat kell (kéne) előre kutatni, tájékozódni és „finom” távolságtartással a „Facebook Lexikont” kezelni. Attól, mert sokan vannak rajta és mondanak ezt vagy azt, nem lesz hiteles.

A Wikipédiának vannak már egészen szépen forrásolt oldalai, mégsem hivatkozzuk le. A Facebookon lehet, hogy valaki kint van „egy ideje”, de a legjobb jóindulata és őszintesége ellenére sem tud hiteles forrás lenni, mert sem ő, sem én, sem az az érdeklődő harmadik nem látja a teljes szeletet és lehetetlen egy objektív képhez összegereblyézni az adatokat, még egy jól összeállított társadalomtudományi kérdőívet is szolid fenntartásokkal szoktam kezelni, ugyanis annyira széles a spektrum. Ennek ellenére kell és szabad kérdezni.

Ausztrián belül hatalmasak lehetnek a különbségek, legyen szó lakhatásról (közvetítőn keresztül vagy ne, mondjuk), iskoláztatásról (meddig ingyenes az óvodai ellátás), és hatalmasak a különbségek a magyar és az osztrák joggyakorlati viszonyok között.

Lehet, hogy otthon virtus adót csalni vagy a parkolást (egyéb büntetést) elbliccelni. Itt nem és persze azt is hozzá teszem, hogy van az osztrákok között is gyökér és adócsaló, de.

Mindent összevetve sajnos azt kell írnom, sanyarú helyzetben van a magyar itt Ausztriában, még ha ez szerintem (sacc/kábé) az itt élő magyarok 60-70% érinti csak.

Azért is írtam meg ezt a cikket, mert annyi, de annyi megmondó írással találkoztam és igen az enyém szeretne nem egy megmondó írás lenni.

Félek, ez az igazság

Félek, mert olyan emberi történeteket látok, hallok és olvasok, amik mélységesen elszomorítanak és ráadásul nem tudok rajtuk segíteni. Félek, mert az a sok butaság és műveletlenség, amiket egy-egy Facebook csoportban tapasztalok az döbbenetes és főleg az arányuk a csoport nagyságához képest, de az arány az utóbbi időkben csak romlott, a megítélésem szerint.

Nem az a bajom, hogy a magyar nem tart össze, nekem egyébként ez a tapasztalatom, hanem az, hogy ha igen, az milyen kirekesztő tud lenni, akárkivel, akárkikkel szemben.

Nem kell nekünk mindig nevetve néptáncolva gulyást főzni, illetve ha valakinek így szép, kerek az élet, hát legyen, de hogy ezen kívül általában csak a Magyarországról hozott megosztottságot és frusztrációt tudjuk felmutatni, az is dráma. Szerintem.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr226698509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsöatya 2014.09.15. 07:04:30

Hat... ha valaki az elkeseredeset viszi magaval kulfoldre az regen rossz! Persze magunkat megvaltoztatni a legnehezebb, mindig a masiktol varjuk el.
A posztiro bevandorlo, de ugy tunik, utalja a tobbi bevandorlot.
Es nem kell pszochoanalitikusnak lenni, eleg egy fel mondat, vagy szokapcsolat: "azok a fránya kölkök, no", ha ezt a sajat gyermekeire erti... en ilyet sosem mondtam, mondanek a sajatjaimra... de meg masera sem...
De szive joga megkeseredettnek lenni, ilyen is van.

adg 2014.09.15. 07:13:42

Ausztria??? Mi a francnak mennek oda emberek, meg barhova mashova is?
Nem hallottak meg Albaniarol?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 07:18:15

@rezsöatya: az enyemekmaguktol hivtak magukat kolykoknek

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.15. 07:31:50

Hm... sok minden tudnék mesélni a magyar munkavállalók nagy részéről, de inkább nem teszem, mert karóba húznak...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.15. 07:46:42

Szerintem a törökökkel való párhuzam Sehol nem áll meg. Ha beleolvasunk Sarazin könyvébe ez rogton kiderül. Sem lélekszámban, sem a vállalt gyerekek számában sem a nyelvtanulási szokasokban.

Ebben az " én már nem segítek" litaniaban az a legszebb, hogy ha egyik héten elmondja a posztolo a következő héten elkezdheti elölről. :D

Aki úgy gondolja, hogy Linz-Bp viszonylatert 15€ a reális az a fillerb@szó ;)

Pernilla 2014.09.15. 08:01:46

A török párhuzam szerintem is hülyeség, meg úgy az egész helyzetet nem látom olyan drámainak, mint ahogy Barna leírja...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.15. 08:06:16

@flash.gordon: Elolvastam az előző írásait. Ezek szerint Barna anno integrációs kurzusokat tartott magyaroknak. Remélem most, hogy megcsömörlött a segítségnyújtástol pályát váltott

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 08:35:42

Nem tudom hogy mi folyik ott Gyöngyösön de engem itt meg szoktak keresni magyarok.
Soha még rossz tapasztalatom nem volt.
Segítettem, megköszönték.
Ennyi.
Van akivel azóta is baráti a viszonyom az egyik ma este jön hozzánk egy kis sörözésre.

szaszo71(D) 2014.09.15. 08:40:14

@flash.gordon: Beleolvastam én is az előző posztba, nem is integrációs kurzusokat tart (én azt tartok, azok intenzív nyelvtanfolyamok), hanem inkább magyar előadásokat újonnan érkezetteknek, hogy mit hogyan kell elintézni. Ennek fényében érdekesnek tartom, hogy azt mondja, hogy semki nem tudja, hogy kell elintézni a dolgokat. A helyzet az, hogy aki elmegy egy ilyen előadásra, az valóban nem tudja, de szeretné megtudni, ezért megy oda.
Én se mondom, hogy egy külföldi se tud Németországban németül, csak azért, mert a nyelvtanfolyamokon csak ollyanokkal találkozom. (Bár ők a 6 hónap után azért általában már elég jól szokjtak tudni.)

rezsöatya 2014.09.15. 08:42:25

@Babette.: Valszeg olvastak Rostandot...

@diggerdriver: A Merges patak. Az folyik ott...

:D

szaszo71(D) 2014.09.15. 08:44:19

Egy dologban viszont igazat adok neki. Tényleg vannak olyanok, akik elhiszik azt az otthon nyomott propagandát, hogy a magyar mindenkinél értékesebb, a kultránknak nyomába se ér senki stb. (Hétvégén otthon voltunk kerek szülinapokat ünnepelni a családdal, és vasárnap reggel meghallgattam a Vasárnapi újságot. Most megint kitart a hatása egy darabig:))

Evain 2014.09.15. 08:58:17

De fura egy poszt volt ez, nem tudok érdemben hozzászólni, én soha nem tartoztam ilyen elszigetelt magyar csoporthoz, ráadásul engem még senki nem talált meg ismeretlenül, hogy segítsek neki itt letelepedni.

Nyaralásban meg utazásban már segítettem, az jó tapasztalat volt. :)

@Babette.:
Off:
Megcsináltam a tortát, lemeózhatod, ha érdekel :D:D:D
On

wuaaa 2014.09.15. 09:24:14

Ez nem csak a magyarok és Ausztria specifikuma, ugyanezt csinálják általában a lengyelek is, meg a szlovákok is, bárhová is mennek tömegesen. Ez inkább a felelőtlenség és a butaság kombója, mint hungaricum. Viszont olyan csehekkel, bolgárokkal és románokkal (kivéve a ..gányokat) még nem találkoztam, akik legalább angolul ne tudtak volna jól.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.15. 09:41:00

Ahogy, elnezem a poszt közhelyessége és n+1-szer tett megállapítása nem vonta a kommentelőket.

2014.09.15. 09:54:36

A legtobb poszt a posztoiro sajat kis kozegebol levont tapasztalatokbol taplalkozik. Azt gondolom, ez egy mintapeldaja ennek. Az a munkaja, hogy ilyanekkel foglalkozzon, ezert 70-80%-ban csak ilyenekket lat. En pl. nem is igen talalkozom ilyenekkel, legfeljebb neha elmondasokbol, en, ha csak a szemelyes tapasztalataim alapjan itelnek, azt mondanam, hogy Ausztriaba csak olyanok jonnek, akik jol beszelnek nemetul es konnyen el lehet helyezkedni, es ide inkabb azok jonnek, akik szakmaval, vagy felsofoku vegzettseggel rendelkeznek. Az igazsag persze valoszinuleg valahol kozepen van, mint altalaban mindig. De ez a poszt igen szubjektiv, es nagyon egy iranyba huz.

Az meg pont nem igaz, hogy ugy kezelnenek minket, mint a torokoket, a magyarokat es a szlovakokat Ausztriaban kimondottan jobban fogadjak, mint a tobbi bevandorlot, altalaban pozitivan allnak hozzank. Ezt persze el lehet jatszani, de buta/lusta/gazember mindenhol van, es a legtobben a helyen is tudjak kezelni, nehany esetbol nem altalanositanak. Meg hat az osztrakok sem mind ferencjoska udvartartasaban nevelkedett kifogastalan stilusu urilanyok es arisztokrata ifjak, barmok koztuk is akadnak.

tsabus UAE 2014.09.15. 09:56:28

Habár nem vagyok ebben a helyzetben, de megértem a poszt íróját. Eszembe jut egykori fiatalságom, mikor faltam a Sci-Fi könyveket és azt hittem, az emberiség előre tart és évről évre okosabbak és fejlettebbek leszünk. Kommenteket elnézve a FB-on, párbeszédeket hallgatva, tévét nézve azt látom, hogy ez a fejlődés vagy leállt, vagy visszafordult, vagy sose volt.
Most pl. egy hét alatt derült ki, hogy egyik ismerősöm chemtrail hívő, a másik betiltaná a védőoltásokat, míg a harmadik szerint nem volt holokauszt. Én meg éveken/évtizedeken át értelmesnek hittem őket. Vagy csak mostanra hülyültek meg, mint sokan mások ?
Tök szerencse, hogy antiszociális vagyok, mert így ezek nem okoznak lelki törést, csak meglepnek. Egyébként leszarom... :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 09:56:43

@Evain: hát persze, hogy érdekel! hol nézhetem meg?

Pernilla 2014.09.15. 10:00:11

@flash.gordon: @norvég kém [Hu/At]: +1 mindenhova
En asszem mar a multkori posztnal megallapitottam, hogy ha egyszer azzal foglalkozik, hogy bevandorloknak tartott programokban vesz reszt, akkor kvazi hazhoz megy a l*faszert, nincs mit csodalkozni, hogy megtalaljak.
Erdekes, nekem sincs semmi kontaktom ezzel a reteggel, emiatt nem is nagyon erzem egetönek a problemat.
Azt meg en is ugy latom, hogy minket sokkal szivesebben fogadnak, sehol nem ereztem meg, hogy egy szinten kezelnenek a törökökkel, vagy a jugokkal, söt, minket sok helyen meg kitüntetett kedvesseggel kezelnek, el meg bennük egy romantikus kep a monarchiarol... :) De asszem ezt is mar leirtam többször.
A nemeteket is jobban utaljak, mint minket :D

tsabus UAE 2014.09.15. 10:03:27

@rezsöatya: Huhh... Atyám, ez elég erős kezdés volt.
- Nem vitte magával az elkeseredést, hanem ez úgy "lett". Nézd meg mivel foglalkozik !
- Nem utálja a többi bevándorlót, csak a büszkén hülye fajtát. (Azt én is és nem csak bevándorlóból)
- Kölköknek hívja a gyerekeit ? Borzasztó ! Ha még a feleségét is "párom"-nak hívja, akkor már tutira mehet a lámpavasra. Na de komolyan. Abba belekötni, hogy ki, hogyan hívja a családtagjait... Ezt minimum parancsolatban kellett volna megtiltani.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.09.15. 10:04:02

@Pernilla: A kabaré, hogy egy német nyelvterületen ismert bestsellerre hivatkozik, amibe valóban sok szó esik a törökökről de lövésem nincs Melyiket gondolja a magyarokra érvényesnek :D

Pernilla 2014.09.15. 10:06:25

@flash.gordon: Hat igen, egy 500 oldalas könyvröl beszelünk (egyebkent eppen most olvasom), rengeteg fejtegetessel, hogy ebböl mit gondol a magyarokra ervenyesnek, az szamomra is rejtely...:)

Muscari 2014.09.15. 10:07:50

Haha, ez Londonban evek ota igy megy, ugy latszik Ausztriat is elerte.

andaluzkutya 2014.09.15. 10:10:53

Még réges-régen írtam, de most megismétlem, hogy egyszer volt szerencsém vendégségbe menni egy lengyel családhoz és beszélgettünk többek között arról, amit sokan mondtak (legalábbis akkoriban), hogy bezzeg a lengyelek hogy összetartanak, meg segítik egymást, stb. Erre a pasi egy jót nevetett és elmondta szó szerint azokat a sztereotípiákat, amiket itt bárki elmond a külföldre szakadt magyar munkavállalókról, persze azzal a kikötéssel, hogy vannak kivételek :)
Azt mondjuk nem értem, hogy miért baj, ha kölköknek hívja a gyerekeit, én tengermély empátiával néha azt mondom nekik a szemükbe, hogy büdös kölkök :)

Evain 2014.09.15. 10:11:06

@Babette.: átküldhetem mailben pölö. :) Ide azért nem akarom beoffolni. :D

TilosazA (UK) 2014.09.15. 10:13:41

@andaluzkutya: :D én is akkor szoktam a lányomnak mondani, mikor jól megnyunyorgatom. Teljes átéléssel...

rezsöatya 2014.09.15. 10:18:56

@tsabus: nekem a franya szoval van bajom... bar ha ez kedveskedes... am legyen! :-P

Ha pedig valaki emberekkel foglalkozik, ne utalja oket! Ez szerintem alap. Es nem kotozkodtem, elmondtam a velemenyem. S ennyi idos koromra megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy kimondjam, amit gondolok.

szaszo71(D) 2014.09.15. 10:21:30

Csak szeretném halkan megjegyezni, hogy aki bevándorlók segítésével foglalkozik, az nem a munkája miatt lesz megkeseredett. Szerintem személyiségfüggő. Akkor az összes orvos, ápoló is megkeseredett lenne, mert egész nap csak betegeket lát.

andaluzkutya 2014.09.15. 10:24:51

@rezsöatya: "Ha pedig valaki emberekkel foglalkozik, ne utalja oket! Ez szerintem alap."

Ezzel maximálisan egyetértek :)
Ismertem olyan orvost, akinek pl. meggyőződése volt, hogy emberek azért lettek betegek, hogy őt bosszantsák és hogy ne legyen nyugta egy percre se... És persze rengeteg ilyen ügyintéző, stb. van, akik ezt így látják :)

tsabus UAE 2014.09.15. 10:27:08

@rezsöatya: Sose hivatkoznék a koromra, mint hivatkozási alapra a kötözködéshez. De ezt nem kötözködésnek szánom, csak leírom, amit gondolok... :-D
Béke veled !

Evain 2014.09.15. 10:31:07

@rezsöatya: Én megértelek, ez olyan, mint nekem az, hogy az ember ne hivatkozzon a barátnőjére úgy, hogy a csajom. :D

SzZoole 2014.09.15. 10:31:26

@Evain: en szivesen latnam:)))

@andaluzkutya: van egy ismerosom aki puja/pujaimnak hivja a gyermekeit.
En a gyermekeimet kislanyom(18 eves lesz decemberben)es kisfiamnak(16lesz aprilisban es mar 180 centi felett van)szolitom.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.15. 10:33:40

@Zoole[uk]: az én fiam 25, 190 cm és kisfiam. Ha dühös vagyok, akkor a keresztnevén szólítom. Nem tudom herótja van-e tőle, még nem szólt...
:D

andaluzkutya 2014.09.15. 10:35:02

@Zoole[uk]: a büdös kölök nem az általános megnevezésük, csak akkor, ha arra akarok rávilágítani, hogy valamit esetleg csinálhatnának másképpen is a békés együttélés érdekében :) De természetesen vicc az egész és ezt ők is tudják :)
Amúgy a legváltozatosabb módon becézgetem őket, de az enyémek még csak 7 és 6, és hát mind a kettő lány, gondolom nem kell tovább magyaráznom :)

szaszo71(D) 2014.09.15. 10:35:30

@Zoole[uk]: Békés megyében a gyereket pulyának hívják. Ez egy tájszó. Ugyabúgy, mint a kukoricát tengerinek, a kacsát récének, a babot paszulynak. Ott ez a neve ezeknek.

tsabus UAE 2014.09.15. 10:35:50

@rezsöatya: Ja, az lemaradt, hogy nem az embereket utálja, hanem bizonyos személyiségjegyekkel "megáldottakat". Ráadásul, nem is írta, hogy utálja őket - ez csak nekünk jött le így.
Példa: Ismerősöm nyóckerben szociális ügyekkel foglalkozik az önkormányzatnál. Nagyon komoly empatikus hajlammal verte meg a sors. Vannak viszont emberek, akiket utál. Ezek azok, akik után szaros marad a szék. Így, szó szerint ! Rá sem lehet azt mondani, hogy utálja az embereket és nem kellene ilyen munkakörben dolgoznia. Belátod ?

szaszo71(D) 2014.09.15. 10:37:14

@Zoole[uk]: Békés megyében a gyerek az pulya. Ugyanúgy, ahogy a kacsa réce, a bab paszuly, a kukorica tengeri. Azek tájnyelvi szavak.

SzZoole 2014.09.15. 10:37:43

@svájci sapka (ch): szerintem ez rendes csaladoknal normalis:)))
Az en edesanyam mar 74 eves a batyam 52 lesz es Ot is a mai napig kisfiamnak hivja edesanyam,engem is pedig mar/meg csak 40 vagyok:)

szaszo71(D) 2014.09.15. 10:37:59

@szaszo71(D): Bocs, először úgy tűnt, nem ment el:)

2014.09.15. 10:38:28

@Pernilla:

"minket sok helyen meg kitüntetett kedvesseggel kezelnek, el meg bennük egy romantikus kep a monarchiarol... A nemeteket is jobban utaljak, mint minket :D "

Igen, ugyanez a tapasztalat, nekik is a Monarcia volt a dicso tortenelmi mult, es ez egy olyan kozos pont, amire a legtobben szivesen emlekeznek. A nemetekkel meg hiaba kozos a nyelv, sok az ellentet, komoly komplexusaik vannak, nem tudom megitelni, mert szemelyes tapasztalatom nincs, de sokszor hallottam, hogy a nemetek lenezik az osztrakokat, az osztrakok meg imadjak szivatni a nemeteket. Pl. a menedekhazban hallottam rengeted sztorit a reszeg kocsog nemetekrol, es arrol, hogy az osztrakok hogy szivatjak oket (pl. volt olyan, hogy elkuldtek oket zergetojast keresni... :D )

Evain 2014.09.15. 10:43:22

@Zoole[uk]: Hát megőrültem én, hogy átküldjem egy amatőr torta képét egy profi cukrász férjének?!?!?! :D

SzZoole 2014.09.15. 10:45:38

@andaluzkutya: nem kell magyaraznod doki,kisgyerek kis gond,nagy gyerek nagy gond.A lanyom csinal nehe hulyesegeket,olyankor ezt szoktam neki mondani:kislanyom olyan vagy mint az anyad segge,minel nagyobb vagy annal kevesebb oromom van benned:)))
(A tamadasok elkerulese vegett,kozlom,hogy ez csak vicc volt)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.15. 10:46:17

@Zoole[uk]:

Remélem riogatod őket hogy ha nem tanulnak akkor hinta sorsára jutnak :D egyébként 15 évesen a 180+ nem olyan sok. Én 15 évesen 190+ voltam. Utána nyúltam még 10 centit.

SzZoole 2014.09.15. 10:49:58

@szaszo71(D): van egy bekescsabai ismerosom,O azt mondta egyszer nekem,hogy ott megkulomboztetik a fiu es a leany gyermeket,valahogy igy fogalmazott:van egy gyerekem(fiu)es van egy leanyom.O igy magyarazta,hogy a fiu hozza a vagyont a leany pedig viszi.Nekem furcsa volt ez.

SzZoole 2014.09.15. 10:51:41

@Evain: hidd el,hogy nem nevetnelek ki:)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 10:55:18

@Zoole[uk]: jobb lett volna, ha komoly, mert viccnek nagyon szar.
de tudom, ez az, amit diggievel humornak neveztek. pedig csak közönségesség.

Evain 2014.09.15. 10:55:39

@Babette.: Na azt én is szoktam, csak általában elröhögöm magam a végére, mivel egy magyar és egy holland keresztnevük van, és kimondva magyarul elég viccesen hangzik. :D

Pernilla 2014.09.15. 10:56:46

@norvég kém [Hu/At]: Eszmeletlen kisebbsegi komplexusuk van az osztrakoknak a nemetekkel szemben. Ami epp aktualis utalat oka (legalabbis a fiatalok köreben biztosan), hogy a nemetek tömegevel jönnek ide egyetemre tanulni, ingyen, aztan persze meg ha vegeztek hazamennek, ami hat valljuk be tenyleg nem tul pozitiv az orszagnak.
Ha itt nemetkent bemesz egy kocsmaba, vagy osztrak kemenymag mellett elmesz, es halljak a nemet akcentusodat, minimum beszolas következik ("scheiss piefke"), de volt mar verekedesre is precedens (vannak itt nemet barataim)...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.15. 10:59:25

@Babette.: Na, igen. Ahhoz nagyon ki kell húzzák a gyufát.. :)
@Evain: Ez tényleg jó lehet... Egyébként melyiket használják?

SzZoole 2014.09.15. 10:59:52

@házelőtthinta: meg fogsz lepodni,de nem:)
Mar tobbszor leirtam,hogy en egy inteligens sracnak tartalak es csak felulteted az embereket itt a blogon es kozben jokat rohogsz.

En csak 180 centi magas vagyok(a legmagasabb voltam a csaladban)a nejem/parom/felesegem/oldal bordam/a volt menyasszonyom/sarkanyom,(mar nem tudom,hogy nevezzem)csak 153 centi,ehez kepest a fiam 15 evesen tobb mint 180 centi,es meg mennyit fog noni.

Hari Seldon 2 2014.09.15. 11:00:15

@tsabus:
"Most pl. egy hét alatt derült ki, hogy egyik ismerősöm chemtrail hívő, a másik betiltaná a védőoltásokat, míg a harmadik szerint nem volt holokauszt. Én meg éveken/évtizedeken át értelmesnek hittem őket. Vagy csak mostanra hülyültek meg, mint sokan mások ?
Tök szerencse, hogy antiszociális vagyok, mert így ezek nem okoznak lelki törést, csak meglepnek. Egyébként leszarom... :-) "

Ne hidd, hogy most "hülyültek meg". Mindig ilyenek voltak, csak most kaptak valami új "infót" a mániájukhoz.
És az sem garancia, ha valaki "diplomás". Sőt a diplomás "szakbarbárt" a legkönnyebb bármivel meghülyíteni. Mert az van neki beállítva, "te diplomát szereztél, tehát okos vagy, mostantól nem tud senki átverni". - Persze, csak egy szakmához ért, ami a egyetemen megtanult, de azt már nem érti. - Na, az ilyen típust lehet legkönnyebben megpörgetni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 11:00:22

@Zoole[uk]:
Felétek normális elterjedt szóhasználata puja.
Szerintem teljesen rendben van.

Evain 2014.09.15. 11:06:09

@svájci sapka (ch): A magyart. :) Hú micsoda zavarok lesznek még a fejükben, mikor bemutatkozáskor fordítva hallják majd a neveket. :)

szaszo71(D) 2014.09.15. 11:06:49

@Zoole[uk]: Igen, az én rokonaim teljesen vidéken laktak. Mikor valakinek gyereke született, akkor megkérdezteék: Aztán gyerek lett? Szerintem is vicces.

2014.09.15. 11:06:55

@svájci sapka (ch): @ChristineK:
Tetszettek mar magyar munkavallalok lenni idegenben? Alkalmaztak mar nem magyar munkavallalot is? Azt fel sem tetelezem, hogy oslakosot alkalmaznak. Ha mindket kerdesre igen a valasz, van osszehasonlitasi alapjuk, mondhatnak velemenyt. De azert az kicsit kemeny kijelentes, hogy "nagy resze". Akiket en ismerek - magyar szarmazasu munkavallalokat - szakmajukban megalljak a helyuket, sot, ki is emelkednek az atlagbol. Ertendo ez az ujonnan jottek nagy reszere is. Szoval vigyazzunk az altalanositassal. A magyar prolik tobbsege megallja a helyet barhol a vilagban. Szerintem. Tapasztalat. Van bennuk ontudat es buszkeseg, nem hagyjak magukat konnyen kizsakmanyolni:)
@rezsöatya:
"S ennyi idos koromra megengedhetem magamnak azt a luxust, hogy kimondjam, amit gondolok. "
Pontosan! Meg ha egyeseknek nem is tetszik, akkor is!:) Bácsiztak mar le a korod miatt? Engem igen:) Egy néni!:) Egy testverposzton, par napja:) Ez a sertegetes, nem az anyazas:)
Peace! Paz! Мир!

2014.09.15. 11:10:32

"Egy testverposzton, par napja:)"
Helyesbites: "testverblogon"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 11:10:44

@Zoole[uk]:
Hánemis nöttéé még fel bameg...
:))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 11:13:50

@Zoole[uk]:
Ez felénk is így van.
A gyerek az csak a fiú. A lány az leány így kimondva.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 11:14:35

@Evain: azzal még szebb lehet, ha szépen lassan, komoly hangon mondod ki:)

SzZoole 2014.09.15. 11:15:16

@Babette.: hat most mit mondjak,eddig meg nem neveztek kozonsegesnek,de ha Te ugy gondolod akkor jo,kozonseges vagyok.
Azert szoktam a viccek utan oda irni zarojelbe,hogy csak vicc volt!!!
Amugy meg nem mondtam meg egyszer sem a lanyomnak ezt a viccet,tejes harmoniaban elo csald vagyunk,akik mindent oszinten,veszekedes,kiabalas nelkul nyugodt korulmenyek kozt meg tudunk beszelni.
Sajnalom,ha felre ertheto voltam.

Evain 2014.09.15. 11:17:00

@Babette.: Azzal a férjemet szoktam idegelni, mivel 4 keresztneve van. :D:D:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 11:17:38

@Zoole[uk]: a szokásos nagy tévedés: nem azt mondtam, hogy te vagy közönséges, hanem a "vicced".

"nem írok, nem olvasok
én magyar nemes vagyok"
;P

SzZoole 2014.09.15. 11:19:23

@diggerdriver: igen,leginkabb a kisebbseg hasznalja.

Nekem furcsa volt mikor eloszor hallottam ezt a megkulomboztetest.

2014.09.15. 11:19:34

@diggerdriver:
"Felétek normális elterjedt szóhasználata puja."
Borsodban - kulonosen Miskolc kornyeken - hallottam eleg gyakran az "inas" kifejezest fiugyerekre.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.09.15. 11:20:18

@Cascabel: Ez a te véleményed, az enyém más. A válasz pedig igen, van összehasonlítási alapon. Nem általánosítottam, azt mondtam, hogy nagy része. Az nem mindenki...
:)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2014.09.15. 11:20:25

Abban az egyben egyetertek, hogy ezek a fbook csoportok borzasztoak. Mielott kijottunk minden lehetseges forrasbol probaltam informalodni Brusszelrol, es csatlakoztam tobb ilyen csoporthoz is. Elofordul egyebkent rengeteg hasznos informacio is, pl itt talaltam magyar fodraszatot es egy nagyon kedves magyar kozmetikust. A magyar taxisok is rendesek es a magyar autoszerelo az egyik legpozitivabb elmenyunk volt. Ennek ellenere, ha kerdesem volt kierkezesunk elott (nem lakasert vagy allasert kuncsorogtam, mint az egyebkent divat) azonnal megkaptam, h nem, nincs, nem lesz, nem is volt, ha nekik nem sikerult valalmi az nekem sem fog, itt amugy sincs semmi. Nekik is 1milliohatszaz ev volt allast, lakast, orvost stb talalni. Gondoltam kesobb, majd en megvaltom a vilagot es segitek, igy ha valaki olyat kerdezett amiben tudtam segiteni, akkor megirtam. Ekkor jottek a bezzegelo kommentek "jah hat Brusszelben mindent kapni, konnyu neked" es persze itt, ha eu vonatkozasa van alakinek, az azonnal haljon meg hosszu tomott sorokban...

szaszo71(D) 2014.09.15. 11:21:22

@Cascabel: Az nem a szakmunkástanuló régi neve?

pamut 2014.09.15. 11:22:15

Igen komoly téma lenne ez, sőt valószínűleg az a kivándorlás igazi arca, nagy többsége, még ha ez láthatatlan is itt ezen a blogon vagy bárhol máshol.

Egyrészt örülök hogy szóba kerülnek a "talpas" kivándorlók, akik tényleg nyelvtudás meg minden nélkül mennek ki (vagy inkább menekülnek ki) a magyar kilátástalanság elől, másrészt bíztam benne hogy komolyabb kifejtés lesz belőle de az őszinte együttérzésen és helyzetfelmérésen túl nagy elemzést nem olvastam, mintha igazán nem tudna mit kezdeni a témával. Mindegy, hiánypótló így is, már a témafelvetés is. Én már annak is örülök, ha valaki nem önmagáról ír, hanem mások problémáját is észreveszi, sőt foglalkoztatja. Ritkaság.

A magyar kivándorlás igazi arca valószínűleg sokkal keserűbb és prózaibb, mint az itt olvasható szépen becsomagolt - amúgy tök jó kis - történetek többsége.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 11:23:39

@Zoole[uk]:
Te Zoli minket most alpárinak neveztek.
Na de hol van alpár?
Most akkor kollektive a kardunkba dölünk?

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 11:23:44

@pamut: a fb-on egy csomó ilyen csoportban benne vagyok...borzasztó....

SzZoole 2014.09.15. 11:24:24

@Babette.: ha azt mondod,hogy a vicceim kozonsegesek akkor ezzel a vicc mondot/irot is minosited.

Lenin is mondot valami hasonlot:
A munka nemesit.De ebben a tarsadalomban nemesekre nincs szukseg:)
(Nem biztos,hogy Lenin mondta)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.15. 11:25:39

@Pernilla:

Akkor egy szegény magyar mit szóljon aki bemegy egy osztrákokkal teli kocsmába...mondjuk én el nem tudnám képzelni hogy az osztrák keménymag leáll velem kötekedni :)) olyan hideg robotemberek ezek hogy én csodálkozom hogy képesek bármilyen érzelemre:) És ezt minden vicc nélkül mondom. Bár én nem ismerek egyet se közelebbről, nyilván ők se mások mint mi, csak emberek, de nekem nagyon robotnak tűnik a többség hozzánk képest.

tudnék mesélni tipikus robot megnyilvánulásokat :

végeztem melóval, beálltam kicsit a driveos helyiségbe dumálgatni a csajjal (osztrák) : erre megszólal hogy itt nem lehet állni. Éjjel 11 óra volt, autó egy száll se. És a robot logika bekapcsolt és közölte hogy itt nem lehet lenni csak neki...én egyébként ültem, mert van oda berakva egy szék is

máskor megyek szünetre, akkoriban még ettem kaját onnan, volt egy ilyen limit hogy 7 euróig fogyaszthatsz ingyen. Na, vittem kaját, elkezdtem enni. Erre a velem szemben lévő (osztrák) lányka megszólal hogy de hát ez több mint 7 euró...megnéztem, tényleg több volt vagy 20 centtel. Ledöbbentem. Megint egy robot megnyilvánulás.

Aztán valamelyik nap a buszon : iszonyatosan szakadt az eső egyik megállóban felszállt egy cserfes kislány, levágta magát az első ülőhelyre, maga mellé pedig az esernyőt. Az ülésre. Erre az egyik idős (minő meglepetés szintén osztrák) nő elkezdett visítozni hogy de ne az ülésre rakja az esernyőt. SZegény, elázott lány köpni nyelni nem tudott a döbbenettől. Aztán megismételte, mint egy gép, amit beprogramoztak a parancsra...aztán még egyszer elmondta...háromszor egymás után...utána a kislány felforrt és jól leordította. Aztán elhallgattak.

Na ilyen sztorik miatt van az a véleményem nekem hogy a nyugati népek robotagyúabbak mint mondjuk mi. Az osztrákok biztosan.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 11:27:38

@Zoole[uk]:
"ezzel a vicc mondot/irot is minosited."

nem.

pamut 2014.09.15. 11:29:19

@rezsöatya: már a "kölök" szóba is bele lehet kötni? kákán csomót szoktál-e találni?

@svájci sapka (ch): csak bátran, engem érdekelne.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 11:30:12

@házelőtthinta:

ez nem robotság. ez a tisztelet.
de értem, hogy nem érted őket.

tudod, ha 7 eur a maximum, akkor inkább 6-ért eszek, ha másként nem lehet alatta lenni.
de mondjuk ezzel nyilván kisebbségben vagyok.

SzZoole 2014.09.15. 11:30:21

@diggerdriver: Te lehet,hogy alpari vagy,de en Degec-en szulettem:)))
En nem haragszom ra.

Pernilla 2014.09.15. 11:30:35

@házelőtthinta: Pont erre akartam kihegyezni a mondanivalot, hogy nemetkent sokkal több atrocitasra szamithatsz, mint mondjuk magyarkent - legalabbis az itteni tapasztalatom ez.
Magyarkent lehet, hogy inkabb odajönnek hozzad mosolyogva, es razenditenek a "Gott erhalte Franz den Kaiser"-re :D

Herr Géza 2014.09.15. 11:32:23

@Zoole[uk]: Ó ez teljesen szokványos volt az ántivilágban, Nagyszüleimnél is így ment a felnötteknél is: van az ember (a férfi), meg az asszony... Írtam már itt szerintem, a nagymamám sosem evett az asztalnál(föleg ha kettesben voltak), mert az az "emberek" helye...
Anyám (aki pesti pogárlány volt) a családba bekerülve az elsö nap összeveszett nagyapámmal, majd nagy háború után anyám lett a "fönök". Ö volt az egyetlen nö, akit nagyapám elismert "embernek" és ö tudta azt elérni, hogy ha mi is ott vagyunk, akkor a nagymamám legalább pár percre, de odaülhessen a terített asztalhoz. Ha anyám nem volt ott, akkor viszont halálukig a klasszikus "rend" ment: nagyapám trónolt az ebédlöasztalnál egyszál magában, a nagyi körülugrálta, még a sótartót is (az asztalról !) a kezébe adta, majd ha befejezte, akkor a nagymama a sparhert mellett a kissámlin az ölében tartott tányérból evett.... Mindez még a XXI. sz. elején is...

2014.09.15. 11:33:01

@szaszo71(D):
" Az nem a szakmunkástanuló régi neve? "
En is arra gondoltam elosszor. Lehet egy 5 eves kisfiu szakmunkastanulo?:)

andaluzkutya 2014.09.15. 11:33:21

@Babette.: ezzel én is így vagyok. Vagy kifizetem azt az extra 20 centet... Persze ilyenkor többnyire azt mondják, hogy hagyjad :) De hát én egy robot vagyok :)

2014.09.15. 11:33:30

@házelőtthinta:

Ize, ne vedd kotekedesnek, de ha az a szabaly, hogy valamit nem szabad, akkor miert robotagyusag a munkahelyen a szabalyt betartani? Es ha 7 euro a limit, miert robotagyusag a 7.20 euroert szolni, ha egyszer 7 euro a limit?? A vizes esernyot meg kurvaeletbe ne tegye a szekre, ezert en is szolnek, ha latnam, es idos emberekkel nem uvoltozunk, plane ha igazuk van!! Es ha valaki ezt teszi, igen nagyon nem koser!!

Most akkor en is robotagyu vagyok, es ezert erzem jol magam ebben az orszagban, es pont azt szeretem benne, amitol szerinted robotok??

andaluzkutya 2014.09.15. 11:34:44

@Herr Géza: Szívmelengető történet :) Most már értem miért tekintenek sokan nosztalgiával a "régi, szép időkre" :D

szaszo71(D) 2014.09.15. 11:36:45

@házelőtthinta: Amit itt leírtál, az a magyar embert is zavarná. Csak esetleg nem szólna neked, hanem mindenkinek elmondaná, hogy "Láttad, 20 centtel többért evett." Vagy topikot indítana arról, hogy milyen neveletlenek a mai fiatalok, a buszban az ülésre teszik a vizes esernyőt. (Ami egyébként tényleg taplóság.)

2014.09.15. 11:38:31

@diggerdriver:
"Na de hol van alpár?"
Nem hallottal meg Tiszaalpárról? Kornyekbelieknek egyszeruen csak Alpár. Az ottlakok az alpáriak:)

SzZoole 2014.09.15. 11:43:07

@Herr Géza: ismerem ezt,edesapam sokat meselt errol a vilagrol.
A nagyapam1889- ben szuletett,nagy anyam 1900-ban,egyszer megkerdeztem edesapamat,hogy miert van a nagy szulok agya kulon,az egyik az egyik sarokba a masik meg a masik sarokba,miert nem alszanak egyutt,mint ti.Apam mondta,hogy akkoriban ez volt a szokas,ha a a nagy apam akart valamit nagyanyamtol akkor atdopta a kalapjat,nagyanyam fogta a kalapot es vissza vitte nagyapamhoz,ez azt jelentette,hogy az oreg akart valamit nagyanyamtol es bizony a nagyanyamnak is ugyan az az 5 perce volt mint nagyapamnak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.15. 11:43:52

@Cascabel: @szaszo71(D):
Az inast Miskolcon nem csak gyerekekre használják. Bármilyen korú férfira lehet mondani. Egy szleng szinonímája a fószernek, hapsinak, csókának, ürgének, stb.

Különösen vicces félreértésekhez tud vezetni, mert eddigi tapasztalataim alapján ez echte Miskolci szleng. :)

Például en amikor egy régebbi munkám során a pesti irodában, csupa pesti és dunántúli kolléga előtt "leinasoztam" a cég európai igazgatóját, akkor azért volt egy fél perces fagyott néma csönd. :D Aztán leesett nekem, hogy most azt hiszik a kollégák, hogy én lefitymáltam a nagyfőnököt, gyorsan elmagyaráztam nekik, hogy ezt felénk nem kell szószerint venni. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 11:43:53

@Herr Géza:
Igen, akkor még tudták a nök hogy hol a helyük...
Megfordult a világ tehén b....a a bikát.
:))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 11:46:19

@Cascabel:
Akkor ott a babazsúrról szóló vicc is alpári:))))))))))))))

2014.09.15. 11:50:12

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:
Esse tuttam:) Azert thanks:) Azt hittem eddig, hogy csak fiugyerekre mondjak. Mindig tanul az ember, meg ha nem is akar:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 11:51:58

@Zoole[uk]: még exanyósom is azt tartotta, hogy "amék nő élvezi, az kurva"

adg 2014.09.15. 11:52:51

@szaszo71(D): ez megtortent. Tolem kerdezte egy oregebb szaki:
- mennyi csaladod van?
- negy
- az fasza, es mennyi ebbol a gyerek?
- egy
- nabazmeg... Nem tanitott meg apad, hogy hogy kell rendezen csinalni?

:)

Herr Géza 2014.09.15. 11:58:01

@Nitnitnit: Juj de ismerös ez nekem is. Szoktam kommentelni egy kimondottan Németországba jövöknek szóló oldalon is. Van egy titán, aki még a 80-as évek végén jött ki, na neki kezdödik minden kommentje úgy, hogy mi ennyit meg ennyit szívtunk ezzel meg azzal, nehogy azt hidd, hogy neked könnyebb lesz, stb... Ha nem tudsz annyira németül mint én akkor, ha nincs annyi indulótökéd, mint nekem akkor, etc., akkor maradj otthon, mert úgysem fog sikerülni....És persze fingja sincs róla, hogy azóta mi és hogyan változott a körülményeket illetöen....
De én is látom a másik oldalt is: a klasszikus "segítsetek má', szakmám nincs, németül nem tudok, de bármi meló jó, ja meg kéne valami kéró is. Aki tud valamit szóljon, de sürgös, mert má' nagyon mennék..." A legszebb az egészben, hogy meg is van róla gyözödve, hogy mindent megtett a kitelepülés érdekében és ha nem kap választ (miért is kapna...), akkor otthon meséli a tutit a kocsmában, hogy "vazze, ott sincs má' meló, mer' jelentkeztem, azt vissza se írtak a szemét nácik..." Sajna ez nem egy-két IQ-bajnok, tömegével kap a bloggazda ilyen maileket....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 12:02:09

Ahogy régen az ember csak a férfi volt úgy az asszony csak fehércseléd vagy simán cseléd.
Tudtak valamit azok a régiek na.
:)))))))))))))))

Herr Géza 2014.09.15. 12:02:55

@szaszo71(D): Irány Németország. Egyben, csupa kis betüvel és pont com. Nézd meg a fórumon a "kapcsolatfelvétel" témát. Gyöngyszemek....

SzZoole 2014.09.15. 12:03:18

@diggerdriver:
Edesapam 76.eves,edesanyam 74 eves,apamnak van egy meg szokott helye,mar evtizedek ota ugyan ott ul mindig,senki ne mull a helyere.A vasarnapi ebednel mindig O szedett eloszor.Anyam a mai napig a konyhaban eszik,mig apam az ebedloben,pedig mar csak ketten elnek egyutt.
@Babette.: erdekes szemilyeseg lehet anyosod.

Herr Géza 2014.09.15. 12:07:04

@Zoole[uk]: Na ezt a módit nem ismertem. Sajna már nem tudom öket megkérdezni, hogy náluk hogy ment ez..... :(( (Ök is külön sezlonon aludtak, igaz egy "szobában", azaz a konyhában (!), mert alapágon csak ott fütöttek ugyebár....)

SzZoole 2014.09.15. 12:11:20

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: lehet mar mondtam neked,hogy az apam idosebb fiu testvere Miskolcon lakik,O is mindig inasnak hivott.

szaszo71(D) 2014.09.15. 12:12:31

@Herr Géza: Kösz, belenéztem, de szerintem ez csak paródia:))

SzZoole 2014.09.15. 12:12:42

@Herr Géza: nekem apam nagyon sokat meselt a regi idokrol.

SzZoole 2014.09.15. 12:18:18

@Babette.: errol a kurvazasrol eszembe jutott egy masik story amit anyam meselt meg regen.
Anyam mikor ferjhez ment apamhoz '62-ben a batyam szuletese utan '63-ban a hosszu hajat levagatta rovidre.A sajat anyja kurvazta le anyamat emiatt,mert nagyanyam szerint,csak a kurvak viselnek rovid hajat.

Herr Géza 2014.09.15. 12:19:28

@Zoole[uk]: Hát igen, ez a szelidített verzió... Az öregéknél a nagyapámnak a nagymamám szedett, és teljesen teljesen kiszolgálta. Az öreg csak leült az asztalhoz, és csak a kanalat/villát emelte a szájához. Én már azon is csodálkoztam, hogy a végén a száját nem a nagymamám törli meg.....:))) Ja, egy dolog még ment sk.: a pia. Kaja elött egy kanyar a kamrában (egy "feles"), utána még egy (egy feles+fröccs). Ez az "ember" dolga volt.... (Naná. Ha a nagymama porciózta volna azt is, akkor a feles tényleg feles lett volna. Így meg üvegböl a feles durván plusszos türéssel ment..:D)

Herr Géza 2014.09.15. 12:21:42

@szaszo71(D): Sajnos nem. Illetve ezek a bloggazda idézetei a közzé nem tett mailekböl, tehát nyilvánvalóan "tömény" adagolás... :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 12:22:05

@Zoole[uk]:
Nálunk ez pont így van.
Kérdezd meg majd az Ildit.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.15. 12:29:51

@Babette.:

Tehát én nem értem őket. Világos. Te meg megmondod Somogyból hogy miért nem. Élj köztük akár 3 hónapot és rájössz egyből hogy miről beszélek. Ezek apróságok. Nem ettől lesz rosszabb az életem. Se jobb. De akkor is tartom hogy szerintem fafejű robotemberek szólnak meg ilyen apróságokért.

@norvég kém [Hu/At]:

Tehát egy mekiben egy falattal több kaját lapátoltam a tányéromra és közli az osztrák lány hogy ez sok. Szerintetek ez normális? Normális ember elkezdi számolgatni hogy a kollégája tányérján hány euró kaja van? Szerintem nem. Nekem ez nagyon ridegségre vall.

A buszos meg egy speciális eset volt. Szaladt a buszhoz, szegény alig ért fel, lerakja az összecsukott ernyőt a székre erre egyből nekiáll a kényelmes nyugdíjas néni kötekedni.

A kedvencem viszont az mikor néha fáradtan meló után már a buszon megiszom az első söröm...na azok a tekintetek..mintha valami bűnöző lennék úgy néznek rám..szomjas vagyok...iszok...

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.15. 12:30:06

@Herr Géza:

Leírtam előbb, de valamiért nem került ki. Jelenleg azt a korszakot éljük amikor már a teljesen képzetlen, nyelvtudás nélküli tömegek is kezdenek kivándorolni Nyugatra. Az én "városom" fb csoportja is tele van ilyenekkel. Nem tudok németül, kell kecó,szoba, munka, minden! Azért még hinta is tudott németül egy gyengébb középszinten mikor kitántorgott. Aki mindenféle nyelvtudás nélkül képes elindulni az nincs magánál.Vagy csak már annyira kétségbeesett hogy tényleg bármire képes.

TrollSlayer 2014.09.15. 12:30:12

@diggerdriver: Hja kérem szépen, amikor az asszony még dolgozott ugye, manapság már csak a vakkkomondorban tudnak elbotlani, másra sem jók :)

szaszo71(D) 2014.09.15. 12:32:47

@házelőtthinta: Elárulom, hogy sok német városban le is szállítananának a buszról, örülhetnél, hogy nem kell szabálysértési bírságot fizetned. Tömegközlekedési eszközön nem szabad alkoholt fogyasztani. Ha szomjas vagy, igyál vizet. Ha hazaértél, azt iszol, amit akarsz.

SzZoole 2014.09.15. 12:34:43

@Herr Géza: ez apamnal a mai napig igy van ebed elott pince/spajz 2 kupica palinka,estefele meg egy uveg hazi bor amit apam altal termelet szolobol van.

Herr Géza 2014.09.15. 12:37:04

@Babette.: @andaluzkutya: Na vajon miért van az, hogy a külföldi szállodában a reggeli svédasztaltól telepakolt retiküllel (uram bocsá': nejlonszatyorral) fölálló vendég az 90%-os eséllyel keleti, azon belül pedig szintén 90%-kal esélyesen magyar.... ? Mert mi olyan kis "furfangos eszü, jég hátán is megélö" és roppant "büszke" nemzet vagyunk, ugye?

Evain 2014.09.15. 12:37:11

@diggerdriver: csak neked, szeretettel. :)
humorhub.net/wp-content/uploads/2013/06/chief-two-eagles.jpg

Nem angolosoknak a lényeg:
"Fehér ember jön indiánok földjére, ahol nincs adó, nincs adósság, de van sok bölény, hód, friss víz. Nők végzik összes munkát, füvesember ingyen van. Indián férfi egész nap vadászik és halászik, egész éjjel szexel."
Nagyfőnök hátradől a székében, és elégedett képpel összegzi:
"Csak fehér ember lehet olyan buta, hogy azt hiszi, hogy ezen a rendszeren még javíthat"

SzZoole 2014.09.15. 12:37:23

@diggerdriver: nalunk is,az asztalfon mindig en ulok es az etelbol is en szedek eloszor,ezt a gyermekeim mar reg megtanultak es szerintem az Ok gyerekeinek is ezt fogjak tanitani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 12:37:31

@TrollSlayer:
Egy két dolgot kivéve aminek a jelentösége a kor haladtával csökken ugye.
:))))))))))))))))

Herr Géza 2014.09.15. 12:37:44

@Herr Géza: Bocs, a fö címzett természetesen Hinta lett volna....

Evain 2014.09.15. 12:40:34

@házelőtthinta: Ha a ház szabálya az, hogy pont 7 euró, és nem kááábééé 7 eurónak megfelelő, akkor tök jogosan számolgatta. Mellesleg szerintem már volt példa a múltban, hogy más is szabadon értelmezte a 7 euró megfogalmazást.

A buszon sem úgy veszed a jegyet, hogy bocs, most csak 4,90 van nálam, add már oda azt az 5 eurós jegyet...

Evain 2014.09.15. 12:41:03

@Zoole[uk]: Mi elbahtuk, nálunk a gyerekek kapnak először. :D

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.15. 12:45:10

Én még anno talán az iwiwen (de lehet, hogy már FB-n) néztem be egy olyan csoportba, ahol "angliás magyarok" okították egymást, hogy mit hogy lehet kiügyeskedni.

Azzal a lendülettel fordultam is ki.

De nem áltatom magam, önző okokból kapok az ilyesmitől hányingert: nem akarom, hogy engem is amazok alapján itéljenek meg.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.09.15. 12:53:40

@andaluzkutya: lengyel kolléga ugyanezt mondta, hogy ő márpedig soha nem bizniszel lengyelekkel, mert amikor megtudják, hogy ő is lengyel, simán megpróbálják átverni.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.09.15. 12:56:11

Arról, hogy a kelet európaiaik cunamiszerűen eláraztják a nyugati munkaerőpiacot, arról már David Cameron is értekezett az év elején. Neki nem jött be a rémisztgetés, mert Románia és Bulgária mint EU tagok, már rég kiürült országok. Románia spéci nem az angol munkaerőpiacra volt rákattanva, hanem a latin országokra.

A kelet-európai társadalmi gazdasági válság tényleg óriási méreteket ölt. Ukrajnában ezügyben alakult ki polgárháború, majd háború.

A keleti elitek olyan keretek megteremtésében gondolkodnak, amely az akadálymentes kirabolhatóság tökéletesítésén fáradozik és ennek lehet egy olyan hatása, hogy a jövőjükben kifosztott tömegek útra kelnek,

Orbán mostani tusnádfürdői beszéde nem azért váltott ki 30 vezető nyugati lapból vezércikk szinten válszokat, mert előtte nem kezdétk el volna reklámozni a "civilgyilkos zsákmányszerző" modell szalonképesítését. Ehhez kapcsolódó zöldségeket előtte is bezéltek már vagy öntettek kodifikált törvényekbe.

A világ kezdi felismerni, hogy a zsákmányszerző modell ekkora térnyerése biztonságpolitikai kockázatokat rejt. Megtehették a nyugatiak, hogy rabszolgapiacként hasznosítják ezt a "walahol feleslegessé vált tömeget", de ennek az lett az ára, hogy a déli államokban és pl Angliában rendesen aláaknázták a "jóléti társadalom modellt". A német ajkú munkaerőpiacokon ez azért nem látványos, mert vakság/rálátás ügyben ezek a munkaerőpiacok sokkal jobban monitorozottak, mint pl az angol. A németeknél és a skandinávoknál ágazati alapú a béralku. Összehasonlítva a magyar bérmegállapodással... nálunk sem országos érdekegyeztetés nincsen, se ágazati kontroll.

A nyomás keletről óriási.

Ez látszik az életvilág szemszögéből is. Ahogy a cikkíró ezt lefesti.

nyuszigonosz 2014.09.15. 12:57:18

A mai poszt szubjektív, de hát minden poszt az, hiszen mindenki, aki posztot ír, de akár csak kommenteli azt a saját meglátásait írja.

Nem szerencsés Thilo Sarrazin: Deutschland schafft sich ab könyvével érvelni pont a magyarok EU-n belüli munkavállalásával kapcsolatban.
Mert az a könyv másról szól. Nagyon másról.

Minden országból mennek olyan emberek is más országokba, akik képtelenek saját maguk törödni saját magukkal. Ez nem tipikus magyar sajátosság. Egyszerün ilyen emberek is vannak.

De nem csak ilyenek.

2014.09.15. 12:58:08

@házelőtthinta:

Ember, ha van egy szabaly, az azert van, hogy betartsuk, nem azert, hogy ertelmezzuk, rugalmasan kezeljuk, kijatszuk, stb. Ettol mukodik ez az orszag, es tobbek kozt a szabalyok folyamatos kijatszasatol nem a Magyarorszag. A buszon pialni pedig bunkosag, csaxolok, ha otthon nem tanitottak meg ra.

Te itt olyan dolgokert pampogsz, amik Magyarorszagon sem normalisak, legalabbis semmikeppen nem kellene annak lenniuk. Ha meg szerinted ezek a dolgok normalisak, akkor az egyreszt azokat az szemelyeket minositik, akik a nevelesedert voltak felelosek, masreszt pedig nemkevesbe teged magad.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 12:59:14

@Saman:
Már hiányoztál.
Ezt ha kérhetném egy kicsit bövebben kifejtenéd?

Herr Géza 2014.09.15. 13:00:25

@nyuszigonosz(D): 1++ Ezt a Sarrazin-könyvet én sem értettem hogy jön ide. Ráadásul a németeknél is éppen elég vitatott a mü. Na persze pont ezért lett bestseller....

SzZoole 2014.09.15. 13:04:07

@Evain: ha meg fiatalok,rendbe tudod hozni:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.09.15. 13:08:13

@diggerdriver: A legutóbbi cikkemben erről írtam.

Egy diagramm van benne meg x keleti ország esetpéldája.

Egy amerikai szerzőcsoport szerint a New Deal alapú gazdaságok bejártak egy sikeres utat a XX. század közepén, amely intgeráló és piac támogató célokat követett.

Amit a predátor országok nyomnak az ezzel ellentétes. KIREKESZTŐ ÉS VERSENYKORLÁTOZÓ.

A legszebb esetpélda az örmények, ahol a 15 millióból 3 millió él otthon.

annyit.blog.hu/2013/06/13/a_magyar_jovo_megtekintheto_ormenyorszagban?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook&utm_campaign=blhshare

hataratkelo.blog.hu/2014/05/26/europai_vagy_felazsiai_unio

Herr Géza 2014.09.15. 13:08:55

@Zoole[uk]: Rokonok lennénk ? :)))) Szüleid hova valósiak ? Bár szerintem ez generális jelenség volt a régi, föleg "vidéki" M.o.-on.
Én mindig szívesen gondolok erre a világra, mivel gyermekkorom jelentös részét (a nyarakat komplett) az ösöknél töltöttem, felváltva ill. felesben az apai és anyai ágnál. Addigra már a pesti felmenöim is vidéken éltek, de mennyire más volt az ö világuk a hasonló körülmények ellenére is. Valahogy mindkettöben megtaláltuk a jót és ezért nagyon hálás vagyok nekik, nagyon jó emlékeim vannak....

Evain 2014.09.15. 13:12:56

@Saman: hagyd már ezt az örmény mítoszt bakker, ezt már itt is volt téma, hogy mennyire félrevezető...

Evain 2014.09.15. 13:14:25

@Zoole[uk]: Eszembe sincs. :) Nálunk pl senki nem ül az asztalfőn.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 13:15:52

@Saman:
Ideje lenne hogy posztot is írjál már ide.
Már nagyon szomjazzuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 13:17:50

@Evain:
Az a baj látod.
A liberális vacsora.
A falat nem csúszna le a torkomon...
:)))))))))))

andaluzkutya 2014.09.15. 13:19:11

@Herr Géza: Én arra emlékszem nagyanyáméktól, hogy volt a vendégszoba, ahova nem lehetett bemenni, mert az mindig szép volt és rendben volt tartva, tele mindenféle porcelán dolgokkal. Szép mondjuk az ő ízlésük szerint volt, de mindegy. Én meg nem értettem, hogy milyen vendégnek volt az ott, mert ugye ott mi vendégek voltunk, de nem mehettünk be. Tudtommal ott soha senki nem aludt, pedig volt ágy is :) De ha jött a vendég, megmutatták, hogy az a vendégszoba, aztán mindenki kifelé, ajtó kulcsrazár.
Ha valaki ezt el tudja nekem magyarázni, hálás lennék érte :)

SzZoole 2014.09.15. 13:23:40

@Herr Géza: Apagy,Magy.Apagyon a falu kozepen volt egy nagy hazuk a templomal szembe,hogy ne keljen sokat gyalogolniuk a templomba.Annak idejen,csak az orvosok tanarok es nemesek tehettek meg ezt.
Azonkivul volt tanyajuk es nagyon sok hold foldjuk is.Van egy nagyon regi konyvunk az1800-as evekbol valo,mar abban is jegyzik a csalad fankat.Apagy kulteruleten meg egy hegy is el van nevezve a vezetek nevunkrol.A nagyapam meg nemes volt a haboru elott.
(Ez nem volt vicc)

SzZoole 2014.09.15. 13:25:31

@diggerdriver: Te Jani,szereted Te a fogoly hust?
Mert ha igen akkor edd meg a rabokat f@szat:)))

Evain 2014.09.15. 13:27:13

@diggerdriver: szerintem te nagyon nagyon rosszul éreznéd magad, ha nem ehetnél azokból, amiket mi az asztalra teszünk. :)

@andaluzkutya: A dédimnél is volt egy tisztaszoba. Neki még az a jóféle vályogháza volt, 1 méter vastag falakkal, fürdőszoba és wc nélkül. Na azt nem is tudom, hogy mire tartották, mert vendég sem aludt benne. Ilyen skanzenbe illő berendezése volt, az ágyon olyan dunyhákkal, amik az ágy fejtámlájának a tetejéig értek. :)

andaluzkutya 2014.09.15. 13:27:30

@norvég kém [Hu/At]: Az lehet. De náluk vendégszobának hívták. Annek meg így nem volt sok értelme :)

Pernilla 2014.09.15. 13:28:39

@szaszo71(D): Hinta vedelmeben azert elmondom, hogy Ausztriaban nem tiltott a közterületen/tömegközlekedesi eszközön valo alkoholfogyasztas. De persze en se partolom azert :)

andaluzkutya 2014.09.15. 13:31:07

@norvég kém [Hu/At]: Mondjuk az én fogalmaim szerint a tisztaszobának sincs sok értelme, de ez már legyen az én bajom :)

Hari Seldon 2 2014.09.15. 13:33:01

@adg [Au, Darwin]:
A családod ebben az achaikus szövegkörnyezetben mit jelent?

SzZoole 2014.09.15. 13:33:06

@andaluzkutya: a nagyapameknak is igy volt.A nagy haz mellet volt a kis haz.A nagy hazban volt ketto szep szoba es vetett agy,soha nem hasznaltak,csak husvetkor,akkor ott volt megteritve a vendegeknak.
A kishazban ami egy helyseg es foldpadlos volt abban volt ketto agy a ket kulombozo sarokban egy sparhet amin foztek egy konyhaszekreny egy asztal szekekel es egy lavor amiben keset lehetett mosni.Hogy a nagyhazat miert nem hasznaltak,apam mar mondta,de mar nem emlekszem,de holnap megkerdezem tole,ha addig nem valaszol ra valaki.

2014.09.15. 13:33:51

@andaluzkutya:

Mivel ez egy eleg regi szokas, az 50-60-as evekben sokan mar nem is tudtak, mire valo volt, csak azt, hogy kellett legyen a hazban, mert az apameknal, az o apjaeknal es az annak az apjaeknal is volt.

Sok olyan szokas volt/van videken, ami mar reg elvesztette a funkciojat, sot sokan azt sem tudjak mi az eredeti ertelme, ezert vagy vagy megprobalnak neki ertelmet adni, vagy csak csinaljak, mert az a hagyomany.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.15. 13:34:52

@norvég kém [Hu/At]: @házelőtthinta: Angliában meg pont fordítva van! Akkora kurva demokrácia van és olyan magas a tolerancia küszöb és a szabadság, hogy a nagyseggű retkes nigró 130 kg-s zabáló x lábú, bokasüllyedt nő simán rám ül a buszon.....és ha megbököm az oldalát, hogy ..."excuse me..." Nééz rám , értetlen , bamba szemekkel és MEGKÉRDEZI, hogy mi a problémám ?? Mert nem veszi észre!
"Há vazeg konkértan az van, hogy rajtam ülsz!."
De sorolhatnám.....itt meg nem szólnak, szólunk , semmiért. Mert nem nagy ügy!...Csak használd a toleranciádat, ennyi.
És akkor minden rendben van, mert ez így normális. 7
Szerintük. :-D

Haragos Paradicsom 2014.09.15. 13:35:20

A szép magyarul 'portion control'-nak hívott alap fogalmat jó lenne ha mindenki aki a vendéglàtàsban dolgozik vagy ott szeretne elhelyezkedni megpròbàlnà magàévà tenni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.15. 13:35:21

@Herr Géza:

Én még nem voltam olyan helyen ahol annyira svédasztal lett volna a svédasztal hogy eszembe jusson a táskámba pakolszálni az ételt. Konkrétan olyan helyeken voltam, ahol én a svédasztal elnevezést is nagyon túlzónak tartom. Mi a svédasztal abban ahol a fő fogás a kolbászos rántotta? Az ilyen táskába pakolászós emberek szerintem tipikusan azok akik egy évig spórolgatnak valami utazásra aztán réti kokik módjára még a wc papírt is elviszik a szállodából, jó lesz az otthonra jelszavakkal.

@szaszo71(D):

Tudom hogy nem lehet szeszelni elvileg nyilvános helyen de én ezt képmutatásnak érzem. Bezzeg a bagót mindenhol szívhatja az ember, mikor a megállóban a képembe bagóznak azzal semmi gond. Az ártatlan 1 doboz sörért meg leszállítanak? Nyilvános területről meg elküldenek. Volt már rá példa hogy forró nyári napon sörözgettem a főtéren, tök békésen, aztán odajöttek a rendőrök és elküldtek. Szerintem ez is robot dolog. Értem hogy nem lehet vedelni az utcán, de könyörgöm...40 fokban elküld azért mert hűsítem magam 1 doboz sörrel és élvezem a nyarat meló után?

@norvég kém [Hu/At]:

Arcomba fújni szinte a füstöt a buszmegállóban nem bunkóság? A bagósok kb semennyire nincsenek tekintettel a nem dohányzókra. A legnagyobb részük pont tesz rá hogy én ott állok mellette és nem lenne képes arrébb menni, nekem kell kerülgetni a füsthalmokat. Megértem, egy bagós nem is érti hogy egy nem bagósnak mennyire kellemetlen a cigi füstje. De az ártatlan 1 doboz sör meg bunkóság. Ezért mondom hogy képmutatás ez az egész. Közben meg részeg tinik tombolnak a városban kocsmáról kocsmára, de hinta meló után a buszon esetleg főtéren megivott söre bunkóság.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.09.15. 13:39:11

@Evain: Én tovább megyek! Soha nem szedek kaját ki senkinek. Mert nem tudom, mennyire éhes, és milyen részeket szeret.
Aki meg annyira önállótlan, hogy akkor eszik, ha szednek neki...na , az tőlem akár éhen is halhat!
Ezután már a következő opció az lenne, hogy meg ne rágjam helyette és nyeljem ? Majd utána elmesélem milyen volt .
És akkor megmozdulni sem kell.
Asszonynak kuss a neve!? :-DD
Asszony verve jó!
Húzd föl a pöndölt, dugunk...
Asszonyállat!
Úristen, mennyi ilyen f@ág volt..:-D

andaluzkutya 2014.09.15. 13:41:38

@norvég kém [Hu/At]: Arról tudsz valamit, hogy mi volt ennek az eredete? Elolvastam a linket, és értem, hogy erre használták, de miért? Arra gondolok, hogy volt egy tehetősnek nehezen nevezhető réteg, akiknek gondolom a napi betevő megszerzése se volt feltétlenül egyszerű, de fenntartottak egy komplett szobát "luxus"berendezéssel, a fenti cikk szerint két alkalomra az életben...
És akkor még kritizálják az idősek a hitelből vett lapostévét, amit ráadásul még használnak is egyesek :)

szaszo71(D) 2014.09.15. 13:41:55

@Pernilla: Tudom, hogy nem tilos Bécsben, nem is szól neki senki semmit, csak csúnyán néznak rá. Szóval, ha ő ihatja a buszon a sört, akkor mások meg nézhetnek csúnyán:)))

2014.09.15. 13:43:24

@házelőtthinta:

De, az arcodba fujt bagofust is bunkosag, volt marolyan Becsben, hogy esett az eso, emberunk meg lazan beallt a 2 nm-es fedett reszre az ott tomorulo 10 ember koze es ragyujtott. Egybol 3-an szoltunk neki, hogy ezt talan odebb kellene, ha meg nem akar elazni, akkor ne gyujtson ra. De azert mert nehany dohanyos bunko, attol meg tovabbra is bunkosag a tomegkozlekedesi eszkozon pialni - hozzateszem, sajnos valoban nem ritka latvany Becsben sem, hogy valaki sorozik a metron vagy a buszon. De egyebkent az altalad soroltak kozul meg ez a legkevesbe zavaro szerintem, mivel ez max. neveletlenseg, de nem szabalytalan, ahogy azt @Pernilla: is irta.

Evain 2014.09.15. 13:44:00

@házelőtthinta:" Az ilyen táskába pakolászós emberek szerintem tipikusan azok akik egy évig spórolgatnak valami utazásra aztán réti kokik módjára még a wc papírt is elviszik a szállodából, jó lesz az otthonra jelszavakkal."

Sose volt dolgod még amerikai turistacsoporttal, mi? Pedig azok nem éveken át spórolnak az ötcsillagos szállodás útjukra. :D Ez már a 90-es években is divat volt, nációtól függetlenül.

Ha meg ennyire zavar a sörözés tiltása, költözz az oroszokhoz. Ott sokáig a sör nem is tartozott az alkohol kategóriába. Üdítő címszóval futott.

szaszo71(D) 2014.09.15. 13:44:06

@andaluzkutya: A hoolandoknál is van olyan szoba, amin nincs függöny, szépen berendezik, kiakasztják a drága képet, ha van, és este felkapcsolják a villanyt, hogy a járókelők lássák, hogy nekik mennyi mindenük van. Ők se használják ezt a szobát.

Hari Seldon 2 2014.09.15. 13:44:28

@diggerdriver:
Most azt akarod, hogy minden mondatod újrafogalmazzon?
Lehet, hogy jó taktika. neki is beletelik pár órába. Addig sem ír mást... :-)

Na, jó, ez most kicsit (nagyon) gonoszkodtam, pedig szokott ő jókat is írni.

Ludas* 2014.09.15. 13:44:29

@házelőtthinta:
Vagy precízebbek..?
Talán lehetne tanulni tőlük. Pl. hogy a vizes esernyőt nem illik oda tenni, ahol eláztathatja más ruháját.
:-(

Evain 2014.09.15. 13:50:13

@szaszo71(D): mondd, hogy elírtad. :D

Ludas* 2014.09.15. 13:53:27

@andaluzkutya:
A válasz szerintem egyszerű.
Ti nem voltatok vendégek!
:-)
Ez pozitív, ha az ember a nagyijához megy.

Ludas* 2014.09.15. 13:53:27

@sodalisO [eng]:
Lehet, hogy tetszettél neki?
:-)))

Pernilla 2014.09.15. 13:58:12

@norvég kém [Hu/At]: Hat igen, sok mindenben istenitem neha Becset, de azt bevallom, hogy ez a mindenhol bagozas valami embertelen, meg ket ev alatt nem sikerült hozzaszoknom, hogy akarhol vagyok, fujjak a pofamba a cigifüstöt. Felfoghatatlan szamomra, hogy ez itt ennyire normalis.
Na, mikor Budapesten bevezettek a bagotilalmat, seperc alatt hozzaszoktam, persze a johoz nem nehez :-)

Herr Géza 2014.09.15. 14:00:50

@házelőtthinta: "Én még nem voltam olyan helyen ahol annyira svédasztal lett volna a svédasztal hogy eszembe jusson a táskámba pakolszálni az ételt."

Na látod, pont ez a baj. Hogy téged sem az gátolt meg ebben, hogy "bunkóság", meg "nem illik", meg satöbbi, hanem az, hogy nem volt elég turbós a svédasztal......

Mondjuk válasszuk szét a dolgokat. Az, hogy a svédasztalnál az emberek egy része kétszer annyit pakol a tányérjára, mint amennyit meg tud enni, az a habzsi-dözsi (?) jelenség, ami azt hiszem inkább társadalmi réteg, mint nemzeti hovatartozás függvénye...
Az viszont, hogy el is viszi a cuccot, (mottó: nehogymár utána súlyos lóvét költsünk Hintánál hambira..., na meg különben is "ingyért" van), az bizony a posztkommunista gondolkodás eredménye: van böven vazze, akkor vigyük.....
A szállodából az emblémás törcsit, fürdököpenyt stb. elvinni, na az inkább társadalmi körtöl és nemzeti hovatartozástól független idióta (kleptomán) hobbi.
Szerintem.

Hari Seldon 2 2014.09.15. 14:02:10

@Saman:
Ja látom már ki is fejtetted.
Az örményes témát már egyszer Birka is cáfolta. Annyi igaz, hogy jelenleg 3 millió örmény él a jelenlegi Örményország terültén. ha a 100 évvel korábban nézzük ezen a területen akkor sem élt 15 millió, hanem max ugyanennyi.
A 15 millió a teljes Török birodalomban lehetett. De örmények éltek Kairótól Konstantinápolyig mindenfelé sokkal nagyobb terülten. A törökök meg az első világháborúban aztán csináltak egy népirtást kelet Anatóliában.

2014.09.15. 14:04:49

@andaluzkutya:

Amennyire neprajzi tanulmanyaimbol emlekszem, a 18. szazadban kezdett megjelenni, es az volt lenyege, hogy mivel a paraszthazak altalaban egy konyhabol es egy szobabol alltak, ez volt az eletter, es a modosabb emberek kezdtek el tisztaszobat fenntartani, hogy mutassak, hogy nekik mennyire jol megy. De ez igen keves embernek adatott meg, mivel a legtobb embernek eleve nem volt 2 szobaja. Aztan egyre tobben tehettek meg, es lassan amolyan kotelezo elemme valt, hogy minden valamirevalo paraszthaznak kellett legyen egy tisztaszobaja. Ebben tartottak pl. azt a tulipanosladat, amiben a hazasulando lanynak a staferungja volt. :) A vallasi reszrol, amit a beidezett blog ir, en eddig nem hallottam, de nem vagyok neprajzos, szoval akar igaz is lehet.

2014.09.15. 14:11:20

@Pernilla:

Ez egyebkent engem is nagyon zavar, altalaban ezt szoktam felhozni az egyik legnagyobb negativumnak Ausztriaval kapcsolatosan.

adg 2014.09.15. 14:12:14

@Hari Seldon 2: A csalad a gyereket jelenti ebben az esetben. A hany csaladod van kerdes mindig a gyerekszamra vonatkozik.

Csak mivel a fiu a gyerek, az a masik meg a lany, gondolom ezzel sikerult athidalni az ertelmezesi problemat. Az ilyen kornyezetben a "hany gyereked van?" kerdesre a helyes valasz az egy lett volna. Egy gyerek, harom lany.
:D

Herr Géza 2014.09.15. 14:12:29

@andaluzkutya: Hát, nálunk mi, az istenített "onokák" kaptuk a vendégszobát. Pedig a nyár kivételével nem is volt jó buli olyan szempontból, hogy hideg volt, hiába gyújtottak be szintén extra a mi kedvünkért a cserépkályhába, mert hát a méteres, soha ki nem fütött falnak egy hét is kevés lett volna, hogy átmelegedjen rendesen....
Mondjuk nálunk háromlépcsös volt a felépítés. Konyha a két sezlonnal, ahol gyakorlatilag a nagyszülök laktak, a "nem annyira tisztaszoba", ami elvileg az ö hálójuk lett volna, de lásd feljebb; itt aludtak anyámék, ha látogatóba mentünk, és az igazi tisztaszoba a vendégeknek, amiben aludni a csúcs-megtiszteltetés volt, ezért kaptuk mi, a lieblingek.... Ez volt a téli rend. Nyáron mindenki egyet downgrade-elt, mert az öregek akkor a nyárikonyhában aludtak (is), ezért olyankor a tisztaszoba üres maradt. Megvolt ám a koreográfia rendesen... :)))

szaszo71(D) 2014.09.15. 14:15:42

@Herr Géza: Nálunk a nagyszülőknél a gyerekeknek a szülők között kellett aludni, ez volt a "szamárfészek".

Evain 2014.09.15. 14:16:02

@szaszo71(D): Mármint hogy pont a leggarasoskodóbb nemzet tenne kirakatba szobát. :P

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.15. 14:19:14

@Evain: "@diggerdriver: szerintem te nagyon nagyon rosszul éreznéd magad, ha nem ehetnél azokból, amiket mi az asztalra teszünk. :)"

Csak nem nektek is a 40 pennys konzerves, paradicsomos husgomboc a kedvencetek KFC-s vodorben talalva? :)

andaluzkutya 2014.09.15. 14:21:10

@Ludas*: Rajtunk kívül senki nem jött hozzájuk vendégségbe úgy, hogy ott aludjon :) És annak idején mi külföldön laktunk, így évente kb. 1x mentünk látogatóba.

@norvég kém [Hu/At]: Maradjunk annyiban, hogy ez szerintem ugyanúgy diszfunkcionális volt, mint mondjuk az aranyozott vécékefe, vagy pl. a panelházas mercis, vagy az ékszerek jelentős része :)

@Herr Géza: Viszont a cserépkályhát imádtam, ahogy sugározta a meleget :)

Evain 2014.09.15. 14:21:24

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Nem, mi spec egy héten 5x friss kaját főzünk. :D A fennmaradó két napon a többi nap maradékát esszük fel. :D

Konzerv az nem játszik a gyerek allergiája miatt, mivel a készételek túlzás nélkül 90%-ában van tej... :(

2014.09.15. 14:23:57

@andaluzkutya:

Az volt a funkcioja, hogy megmutassa, hogy modosabb csaladrol van szo, es adott esetben jol hazosodjon a lany/legeny, es gyarapitsa a vagyont ezaltal. :) Pl. :)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.09.15. 14:24:52

@Hari Seldon 2: Elolvasnád az örményes cikket? Én semmilyen cáfolatot nem láttam az abban felvetettekre.

Ludas* 2014.09.15. 14:27:54

@andaluzkutya:

Látod, ez egy jó kérdés!
Talán a néprajzban kellene utána kutakodni. Így csak találgatni lehet, és oknyomozni.
Véleményem szerint több oka is lehetett neki. Az egyik, hogy az akkori emberek keményen dolgoztak, és nem a mai higéniai körülmények között. Gondolok itt pl. az állat tartásra, de egy olyan egyszerű művelet is, mint arra, hogy az udvaron esős időben keresztül kell menni. Nos ezt a sarat, egyéb ragadós trutyit nem akarták az egész házban végig vinni. Legalább egy hely legyen, ha jön vendég, esetleg magasabb társadalmi állású mint ők, becsülettel meg tudják vendégelni, és ez a helyre is vonatkozott.
:-)

andaluzkutya 2014.09.15. 14:28:50

@norvég kém [Hu/At]: Értem én :) Csak számomra minden olyan vagyon ami azt szolgálja, hogy megmutassa, hogy nekem erre is futja, diszfunkcionális :) Pedig tekinthetnék rá befektetésként is, mivel így meg lehet csípni egy olyan pasit/nőt, akinek szintén van egy hasonlóan jól felszerelt szobája :))

andaluzkutya 2014.09.15. 14:31:48

@Ludas*: De pont, hogy nem használták még vendégekkel se :) Ha az lett volna, amit leírsz, azt mondom oké, mégse a sárban üljünk. Persze lehet, hogy egész életükben várták a magasabb társadalmi státusú embert, aki végül mégse jött :)

Ludas* 2014.09.15. 14:32:12

@andaluzkutya:
És a szokásjog?
Ezek sok száz évre visszamenőleg működtek.
De ez csak a "régi" világnak egy része. Gondolj bele, hogy a kendőt mennyi ideig hordták? Manapság már szoknyában is alig látsz fehérszemélyt, nem hogy főkötőt..

szaszo71(D) 2014.09.15. 14:32:32

@Evain: Tejallergia az szívás. Mi is ismerjük. Szerencsére időben elcsíptük, így elmúlt. Persze azért nincs orrba-szájba tejivás.

2014.09.15. 14:34:17

@andaluzkutya:

Figyu, te egy ertelmes ember vagy, nem gondolhatod komolyan, hogy a te 2014-es szemleletedel kellene tekinteni egy 18. szazadi jelensegre... :) Ilyen alapon a mult szinte mozzanatat illethetned illetlen szavakkal (gyonyoru alliteracio, nem tudtam kihagyni :D ), de konyorgom, errol szol a fejlodes, hogy ujra es ujra atertekelunk dolgokat. Akkor es ott meg az egy fontos dolog volt, es meg is volt a helye, ma mar ezt maskepp latjuk ugyanazt, es ma meg ennek van a helye es ideje. Butan nezne ki, ha ma valaki tisztaszobat epitene. De akkor a kulturalis es tarsadalmi normak resze volt. Mint ma a laposteve vagy az okostelefon. :)

andaluzkutya 2014.09.15. 14:39:37

@norvég kém [Hu/At]: Nem is gondolom komolyan, csak gondoltam hátha tud valaki olyan magyarázatot a dologra, ami túlmutat azon, minthogy megmutassam, hogy van rá keret :)
Amúgy ez a jelenség, mármint, hogy vastagon az anyagi lehetőségeken túl költeni valamire azért, hogy megmutassam, hogy megtehetem egyáltalán nem áll távol a 21. századtól se :)
Csak volt egy olyan feltételezésem, hogy mint sok hagyománynál, volt valami értelme, amikor kialakult, aztán az értelem feledésbe merült és megmaradt a szokás...

Hari Seldon 2 2014.09.15. 14:41:35

@Saman:
Az, hogy jelenleg 15 millió örmény származású ember él, én sem cáfoltam.
Csak azt mondom, hogy az a mennyiség nem feltétlenül a jelenlegi Örményország terültéről vándorolt ki a nagyvilágba, hanem a teljes török birodalomból. Ezért nem lehet azt állítani, hogy a jelenlegi Örményország veszített 12 millió embert. Mert azon a szűk 30 000 km2-en régen sem voltak többen. a többség régen is, az országon kívül élt, és többségében onnan vándoroltak el.

2014.09.15. 14:47:17

@andaluzkutya:

Lehet, hogy van mas ertelme is, nem tudom, igaz en maximum meg a spiritualis-vallasi reszt tudom elkepzelni, de arrol en is ma, az idezett blogban olvastam eloszor...

Evain 2014.09.15. 14:48:29

@andaluzkutya: Az eredeti tisztaszoba szerepe ennél sokkal egyszerűbb volt. Annak idején a parasztházban középen volt a konyha, egyik oldalon az étkező/lakószoba, másik oldalon a tisztaszoba. Mivel télire a kisebb lábasjószágot a meleg miatt beengedték a közös helyiségekbe, egy szobát kerítettek el, ahová a jószág nem mehetett be, illetve a háziak is szigorúan csak a mosdás után. Ez volt a tisztaszoba. Módosabb házaknál később lett ilyen szoba üresen is fenntartva, a vendégeknek nyilván. No ebből lett később presztiszként az érinthetetlen vendégszoba. :)

@szaszo71(D): szerintem tejallergiánál nincs nagyobb szívás gyerek esetében. Milyen gáz már, hogy elmegyünk valahová, és nem ehet már egy jó fagyit a szegény? Még azt is úgy csinálom otthon...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.15. 14:48:59

@Ludas*: ez jó találgatás.
tapasztalatból mondom.

blackhairlady 2014.09.15. 14:53:41

@szaszo71(D): Mert talan bevalik, es mi leszunk a legjobbak, legszebebk. Az amerikaiaknak is bejott, el is hiszk, hat mi miert ne probalkozzunk vele?:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 14:55:26

@Zoole[uk]: nálunk viszont úgy volt - dédszülők, nagyszülők felvidéki tanyasi gyerekek voltak annó - hogy addig nem kezdhetett el senki enni, amíg a dédi aztán később a nagymama le nem vette a kötényét és le nem ült ő is az asztalhoz (miután feltálalt mindent). meg kellett várni természetesen, hogy mindenki szed, és csak utána lehetett enni. (amikor születtem, kilencen laktunk egy hatalmas házban, négy generáció, elég sokáig megvoltak még a vasárnapi családi ebédek azután is, hogy lassanként sikerült azért szétköltöztetni a családot.)

Mr Long 2014.09.15. 14:58:23

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Jo is a KFC vodorbol enni, mert nem kell utana tanyert mosogatni :)

blackhairlady 2014.09.15. 15:00:15

@tsabus: "Tök szerencse, hogy antiszociális vagyok"
Ez mit jelent pontosan? Mar olyan sok kommentelotol olvastam itt, de igazabol nem tudom elkepzelni mit is takar az "antiszocialis" kifejezes.
Megvered, lekopod, rataposol a tarsaidra, beszolsz nekik, nyelvet nyujtasz, csunyan nezel rajuk? Vagy egyszeruen csak mizantrop vagy es nem akarsz talalkozni senkivel?
Tenyleg erdekelne, es nem koozkodesbol kerdezem.

blackhairlady 2014.09.15. 15:03:07

@Muscari: Koltoznek Londonba, segotesz? Kene munka, lakas es sok segitseg az ugyintezesben:)

Mr Long 2014.09.15. 15:03:10

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Plusz csomo ember kap munkat a konzerv eloallitasaval. Pl a faforgacsgyar, ami szallitja a gombocot, a festekgyar, ami szallitja a paradicsomot, stb...

blackhairlady 2014.09.15. 15:05:15

@Evain: Offoljal csak szepen, mi meg jol megnezzuk es almodozunk egy klassz tortarol:)

blackhairlady 2014.09.15. 15:08:44

@svájci sapka (ch): En meg a teljes nevukon szolitom oket amikor bajban vannak. Ez ulonosen jol hangzik a legkisebb eseteben, akinek eddig 3, most mar 4 neve van:))) na olyankor huzzak ossze fuluket farkukat:)

blackhairlady 2014.09.15. 15:09:55

@szaszo71(D): A kacsa nalunk is rece volt Somogyban:D

montroyal ( CAN qc) 2014.09.15. 15:12:56

@Babette.: 7 eur a maximum, akkor inkább 6-ért eszek

nalunk csak 5 centesek vannak forgalomba igy kerekitenek..., de pl a benzinkutak meg centekkel ugranak .. en kerek osszegnel allok meg , de vannak akik ranyomnak meg 2 centet ugy se kell kifizetni ..sok féle ember van ...

andaluzkutya 2014.09.15. 15:13:13

@Evain: Ennek így ebben a formában volt értelme, még szerintem is :) Aztán a hagyomány megmaradt, csak az értelem veszett ki belőle...

blackhairlady 2014.09.15. 15:13:37

@házelőtthinta: Ez meg nem jutott eszembe, de jo otlet, viszont elotte el kell meselnem a sztoridat, hogy m,egertsek, miert is kell tanulni:)))
En a z utmunkasokkal es a tetofedokkel szoktam peldalozni, itt latunk beloluk eleget nap mint nap, hat nemirigyeljuk oket a 40 fokos melegben:( Bar a ferjem szerint ehhez a munkahoz kizarolag amexikoi utleveet fogdjak el:)

blackhairlady 2014.09.15. 15:15:20

@Zoole[uk]: Igen, ez nalunk is igy volt Somogyban. A "Gyerek" egyertelmuen fiu, a lany meg lany. A felnott ferfi pedig az "Ember".

Evain 2014.09.15. 15:17:07

@andaluzkutya: Amúgy csak azé' vagyok ennyire okos a témában, mert életem legszebb kirándulásai Szentendréhez kötődnek. Számtalanszor voltam a Skanzenben is, ott gyönyörűen végig lehet követni a házak fejlődését. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.09.15. 15:19:32

@Mr Long (UK): Ezek utan ne lepodj meg rajta ha hazafele, egy epitkezes mellett elhaladva a markolos "veletlenul" belok teged a folyekony beton alapba. :)

Mr Long 2014.09.15. 15:22:21

@Don Kartasch [Warwickshire, UK]: Reggel lattam egy epuklo epulet tetejen rodeozo kis targoncat, tegnap futas kozben meg egy masik epitkezesen egy nagy markolo gemjevel tettek lopasbiztosabba a femkontenert. Igen azt, amiket a hajokra pakolnak. :) Vegulis az tartalmaz vasat a javabol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 15:23:45

Nem tudom mi bajotok Sámánnal.
Kiváló publicista remek debattör.
Megfogalmazása közérthetö, frappáns.
Mondatszövése könnyed minden humorbonbon mértani pontossággal a helyén van.
Szókészlete plasztikus képi világa a kiváló festők könnyed ecsetkezelését idézi.
Minden írása telitalálat, szinte Pulitzer díjért kiált.
Én szívesen olvasnék minden héten 7 Sámán posztot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 15:26:34

@Mr Long (UK):
Magyarországon is meg itt is minden müszak végén a kanalat oda kell tenni a raktárajtóba.

Mr Long 2014.09.15. 15:30:20

@diggerdriver: Az tiszta sor. De a kontener tetejere? Nehogy elemeljek a raktarat???

szaszo71(D) 2014.09.15. 15:33:11

@Evain: Nálunk már 3hónapos korában kiderült, így szerencsére nem kellett lemondania semmiről, mert nem is ismerte a csokit meg ilyeneket.
Tényleg eszméletlen, mennyi mindenben tejpor van. A fiam anno (17 éve) pl. húsból csak téliszalámit meg gépsonkát ehetett. Azóta is leginkább ezeket szereti:)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.15. 15:33:41

@házelőtthinta: Az ilyen táskába pakolászós emberek

sokat utaztam magyar csoporttal .. es bizony mas csoportoknak svedasztalos reggeli volt , nekunk ki volt adagolva az asztalra a szalami sajt es a zsemle... volt ahol nem es a sor vegen mar semmi sem volt de az elsok teletomtek szendvicsekkel a taskajukat .. mert hogy ebedet egyenileg kellett megoldani - ok megoldottak ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.09.15. 15:34:03

@Mr Long (UK):
Oda olyankor szoktuk rakni ha kevés a hely a gépeknek.

tsabus UAE 2014.09.15. 15:34:23

@blackhair-lady: Az én esetemben bonyolultabb a dolog. Az "antiszociális" cimkét főleg az extrovertált emberek szokták az introvertáltakra akasztani - tévesen. A dolog odáig fajult, hogy a közbeszédben egy bármilyen többszereplős rendezvény lemondásáért is kijár ez a jelző. Plusz még, személyiségemből és életmódomból fakadóan, egy maroknyi barátom van csak, míg ismerősöm nagyon sok. Ha valaki az utóbbiak közül síkhülyének bizonyul, különösebb hezitálás nélkül szakítok meg vele minden kapcsolatot és semmilyen lelki válságot nem eredményez mindez. Ez a másik, amire sokan azt szokták mondani, hogy "csak az ilyen antiszocok képesek rá". Én meg úgy vagyok vele, hogy nem magyarázom a különbséget, nem sértődöm meg, hanem egyenesen felvállalom. Persze csak a társalgás szintjén és nem mint orvosi diagnózist.

Tehát, az antiszociális személyiségzavarról:
hu.wikipedia.org/wiki/Antiszoci%C3%A1lis_szem%C3%A9lyis%C3%A9gzavar

Az introvertált személyiségről, bulvárosan:
www.men.hu/6-teny-amit-jo-ha-tudsz-az-introvertalt-emberekrol/egeszseg-sport/eletvezetes/2512?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=cpc&utm_campaign=hirkereso

Illetve, csak kicsit kevésbé bulvárosan:
www.nyest.hu/hirek/11-dolog-amit-erdemes-tudni-az-introvertaltakrol

Mr Long 2014.09.15. 15:35:47

@házelőtthinta: Buszon kulonben sem szabad elvileg inni. Se sort, se vizet. Meg enni sem.

montroyal ( CAN qc) 2014.09.15. 15:36:11

@sodalisO [eng]: Asszony verve jó!.... a pénz meg szamolva ..

Mr Long 2014.09.15. 15:38:41

@diggerdriver: No mindegy, en maradok a lopasgatlos elmeletemnel. Az egesz telken egy kontener volt es a munkagep. Szerintem egy ingatlanberuhazashoz keszitik elo a terepet.
Remelem vlami izgalmas epulet keszul majd, mert egyre erdekesebb szamomra az angol epiteszet, nagyon otletesek az epiteszeik.

tsabus UAE 2014.09.15. 15:45:22

@montroyal ( CAN qc): Egyesek szerint meg fordítva... :-)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.15. 15:53:19

@tsabus [PL > UK]: es ha nincs penz ...?

blackhairlady 2014.09.15. 15:55:03

@Herr Géza: En most is "kiszolgalom" a ferjemet. megjon a munkabol, leul akanepara, enm meg talcan viszem neki a vacsorat:))))) A kulonbseg annyi, hogy ez az en valasztasom, mert megerdemli, nem o vivta ki maganak korbaccsal:)

Evain 2014.09.15. 15:55:26

@montroyal ( CAN qc): akkor nemes egyszerűséggel elkezded mondogatni, hogy nincs se kétmilliód, se hatmilliód, és nida, máris milliókkal dobálózol! :D

blackhairlady 2014.09.15. 16:03:42

@andaluzkutya: En is varom a valaszt, mert ugyan ez volt a helyzet nalunk is. 3 generacio a konyhaban, de a szoba uresen allt. Jo buli volt, lehet igy fogom buntetni ezutan a gyerekeimet ha rosszalkodnak:(

blackhairlady 2014.09.15. 16:06:22

@Hari Seldon 2: A "cslad" nalunk, es gondolom agd is erre gondolt, a gyerekek. Mennyi csaladod van? 3. Ez azt jelenti, hogy 3 gyereke van. Ebbol 2 gyerek, 1 lany:)

blackhairlady 2014.09.15. 16:07:17

@Zoole[uk]: Az volt a nyarikonyha. A futes miatt volt ez, mert nyaron is fozni kellett, de megkukultak volna ha ott kell aludni.

2014.09.15. 16:11:36

OFF

Hetente 200 metró- és buszvezetőt és mentőst támadnak meg Londonban – derül ki egy friss felmérésből.
index.hu/kulfold/2014/09/15/30_ezer_brit_metrost_es_mentost_vertek_meg/

ON

blackhairlady 2014.09.15. 16:16:16

@adg [Au, Darwin]: Bocsi, idaig meg nem jutottam el az olvasasban amikor valaszoltam a nevedben:)

négyzet 2014.09.15. 16:17:20

@andaluzkutya: nem a poszttal kapcsolatban, hanem Norvégiával kapcsolatban kérdeznék tőled, ha nem gond. Elküldeném privátban a kérdésem, de röviden és lényegében arról van szó, hogy hirtelen adódhat egy norvégiai lehetőségünk, a képbe viszont bekavar, hogy időközben kiderült, kisbaba is érkezik majd a családba. A kérdés viszonylag általános, de az utóbbi miatt specifikus, és mivel ti családdal mentetek ki, ezért kérdeznélek téged. Nyilván nem várom el, hogy válaszolj is :) csak azért jeleztem itt is, hogy tudd majd, ha kapsz egy privi üzenetet, az ez lesz majd.

blackhairlady 2014.09.15. 16:20:40

@Evain: El sem hinne az az ember ha nem kerul kozel egy ilyen problemahoz, hogy miket tartalmaznak a kajaink. Mi is akkor szembesultunk vele amikor a kozepsomnel elojott a tejculor erzekenyseg. Most meg 23 evesen a tojas allergia jott szembe, csak hogy ne legyen olyan egyszeru az elet:(

tucano 2014.09.15. 16:25:05

@rezsöatya: én purdénak hívom őket legtöbbször.
@Pernilla: erről fogalmam sem volt, pedig voltam eleget mindkét országban. Távoli rokonok így viselkednek egymással? :D
@Herr Géza: óóó dehogy, amikor igen elegántos hotelekben dolgoztam láttam én már agyonékszerezett brit anyókát telipakolni a strandtáskányi redikült minden jóval. Sőt olyan is volt, hogy kaja után beállított egy dán csoportból vagy 5 középkorú pár, hogy akkor ők vinnék magukkal, ami maradt. Sőt, egy holland pasi meg reggelinél elismerően közölte, hogy ez milyen jó sajt, majd a tállal együtt elvonult volna a szobájába, ha finoman el nem veszem :D

blackhairlady 2014.09.15. 16:31:02

@tsabus [PL > UK]: Kosz, ertem. En ezt nem neveznem antiszocialisnak, bar a megfelelo szo most nem jut eszembe amit hasznalnek.

Evain 2014.09.15. 16:31:23

@blackhair-lady: azért könnyebség, hogy manapság van rá alternatíva. Anno azért nem ugráltam volna örömömben, hogy mondjuk mivel tudom helyettesíteni a tejet? Kókusztej? Mandulatej?
Mondjuk a kórházban a teszten néztek ránk nagy szemekkel, hogy nem bolti mandulatejet vittünk a tesztre. :D
Egyszer vettem a közértben, hogy megnézzem milyen, és miután megkóstoltam, közöltem, hogy én ilyen pocsék cuccot a gyerekkel meg nem itatok, inkább gyártom háromnaponta frissen. :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.15. 16:31:30

www.nytimes.com/2014/04/23/upshot/the-american-middle-class-is-no-longer-the-worlds-richest.html?_r=0&abt=0002&abg=0

Mondjuk ebből remekül látszik hogy az USA középosztály kb kiröhögi a nyugat-európai középosztály életszínvonalát.

blackhairlady 2014.09.15. 16:33:04

@Mr Long (UK): "Remelem vlami izgalmas epulet keszul majd, mert egyre erdekesebb szamomra az angol epiteszet, nagyon otletesek az epiteszeik."
Itt egy kis szarkazmust velek kicsengeni a mondatodbol:)

blackhairlady 2014.09.15. 16:38:16

@Evain: Nekem izlik a bolti, nem vagyunk erzekenyek, de szinte mar csak azt hasznalunk. az igaz, hogy tisztan, szoda nelkul nem fogyasztjuk, csak kakaonak, kaveba egy kicsi, illetve tejbedara vagy oatmeal keszitesere.
Es hogyan keszited? En biztos nem vallalkoznek ra:)

Valoban, a lanyom idejeben meg fogalmam sem volt az ilyen alternativakrol, nem volt egyszeru a dolog.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 16:39:24

@négyzet: grat :-)

OFF ma a beachen, egy nagy hullám után egy ausztrál szörfös úszik kifele erősen anyázva, deszkát ráncigálva, látom, hogy négykézláb kúszna kifele a sekély vízben és a lába valami irtózatos szögben kettétörve áll (akkor már segítettek neki többen, én meg majdnem elájultam persze). csak azt nem értettem, hogy hogyhogy csak anyázik, és nem üvölt a fájdalomtól. kikúszott végre a homokra és lecsatolta a ripityára törött vízhatlan műlábát.
szóval zajlik az élet.

OFFF a minap ajánlott thai beachek közül ma az egyiken brutálisan meggyilkolva találtak egy angol / ír fiatal párt. :-( soha nem szoktam félni éjjel kimenni a beachre egyedül :-( de lassan tényleg át kell értékelni egyet s mást. az elmúlt néhány évben nagyon elszaporodtak az ilyen hírek. vagy az erőszak szaporodott el, nemcsak a hírek, nem tudom. és persze próbálja az ember magyarázni magának, mint a minap írtam, hogy velem nem történhet meg, én nem csapom szét magam, nem iszok, nem flörtölök, nem bulizok, nem megyek olyan helyekre, és ezért ilyen velem soha nem történhet. aztán lófaszt nem. bárkivel. mondjuk nekem annyi előnyöm lehet, hogy kétszerakkora vagyok, mint egy átlag ázsiai lány, és talán nem kétszer, hanem négyszer gondolja meg magát valaki, míg engem választ megtámadni, mert nagyobb eséllyel tudok esetleg visszaütni. sovány vigasz :-(

SzZoole 2014.09.15. 16:42:23

@Dragonlady (now in Indonesia): ez tajankent valtozott,reg volt,de Igaz volt:)

SzZoole 2014.09.15. 16:47:06

@blackhair-lady: nalunk szabolcsban nem tettek kulombseget,van 2 gyermekem 1lany es 1 fiu es kesz.

Telen,nyaron ott tartozkodtak,ejjel-nappal,a nagy haz csak disznek,mutogatni volt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 16:55:06

@Zoole[uk]: elhiszem, hogy igaz, csak nagyon meglepődtem, mert nálunk pont az ellenkezője ment.

erről az jut még eszembe perpill, hogy amikor a húgom gimis diákcserén volt Svédországban, összejöttek valami bulira, a két osztály, és mindenki vitte a saját rágcsálnivalóját, és csak azt ette. mármint csak a sajátját. a magyarok meg néztek egymásra, hogy mivan, miért az egyik csak a saját pogácsáját a másik csak a saját csokis kekszét eszi, mér nem lehet megosztani, és mér csapnak rá annak a kezére, aki a másikéhoz akart nyúlni. hazajöttek, hogy bazmeg ezek a svédek hülyék (svédasztal muhaha).
aztán cirka 10 évvel később eszembe jut a történet, kérdezem innen-onnan, szerintem itt is kérdeztem, hoyg ez tényleg így van-e, és mindenki cska néz, mint a luki nyúl, hogy na ilyet ők nem láttak/hallottak Svédországban, nem általános szokás.
de késő, szerintem simán kint szaladgál legalább egy egész középiskolai osztálynyi magyar, aki a mai napig úgy általánosít, hogy a svédek ilyen .... izék, amikor házibuli van. :-)

SzZoole 2014.09.15. 17:05:45

@Dragonlady (now in Indonesia): az 1900-as evek elso feleben tortentek ezek a dolgok.

Pernilla 2014.09.15. 17:06:50

@tucano: meglehet, hogy csak én mozgok zűrös körökben :-)))

négyzet 2014.09.15. 17:08:30

@Dragonlady (now in Indonesia): kösz :D
Most úgy tűnik, minden összejön egyszerre, egy éve halogatott esküvőtervezés, baba, esetleg országváltás, hmm

Herr Géza 2014.09.15. 17:09:02

@tucano: Jó, jó, ezek lehetnek inkább a kivételek (bár a dánok gondolkodását még meg is értem: 1. legalább megkérdezték, 2. nyilván abból indultak ki, hogy egy puccos helyen az a cucc már másnap nem kerül az asztalra - pedig dehogynem....)
Persze én csak kívülálló szemlélö vagyok, nyilván te többet láttál a "másik" oldalról.
Pár éve voltunk egy full-all-inclusive török szállodában, ahol rajtunk kívül szinte csak angolok voltak, meg egy 30-as magyar pár.
Az éttermen belül a kajahegyek a tányérokon kb. egyformák voltak, a különbség annyi volt, hogy az angolok a kb. 75%-nyi maradékot otthagyták az asztalon széttúrva (szó szerint, nem csak a tányéron, az egész asztalon....), a magyar pár meg gondosan megpakolta a müa. zacsit és azzal távoztak. Minden nap. Pedig a szállodában (strand 100 m-re, tahát ha éhes vagy vissza is lehet menni bármikor...) volt reggeli, uzsonna, ebéd, snack du., vacsora és még éjfélkor is egytálétel+snack, tehát, ha akartál, gyakorlatilag a 24 órából 16-ban zabálhattál. Tényleg nem bírtam felfogni, hogy hova viszik még el azt a töménytelen péksütit meg egyéb cuccost.... Mondjuk tételezzük fel, hogy az "éhezö" török "utca"gyerekeknek osztogathatták...... :)))

Muscari 2014.09.15. 17:22:44

@norvég kém [Hu/At]: +1 mar megint.
Csak most olvastam vegig a posztot, valoszinuleg rossz a meritese.

Itt is egeszen mas kepet kap az ember, ha elmegy egy "londoni magyar bulira" (ez a hivatalos neve) vagy elmegy a Stage inLondon altal szervezett valamelyik szinhazi eloadasra. Az utobbin voltam, az elobbirol csak kepeket lattam. Eg es fold a kulonbseg, pedig mindket helyre itteni magyarok jarnak.

@Zoole[uk]: az semmi. Az en 36 eves ocsem Ocsike:-) Sose szolitottam meg a keresztneve en sem.

zachary 2014.09.15. 17:28:54

Ez egy jó cikk volt és tartalmas. Maximálisan igaza van a srácnak. Én is Ausztriában élek, mint megbecsült csapattag a munkahelyen.. A magyar fb oldalakról le is jöttem, mert csak az állás és szálláskeresés ment rajta, meg az idióta magyar melldöngetés... Ha külföldön vagy, nem kéne a pusztába kiáltozni meg a melledet döngetni. Be kell fogni a szád és dolgozni. De ez az, amit sajnos a kitelepülő magyarok kb 70%-a nem ért meg. Egyébként tényleg rettenetesen sok lett a magyar mindenhol itt...

SzZoole 2014.09.15. 17:31:44

@Muscari: nalunk apam is Janos meg a batyam is,de soha nem szolitottak a keresztneven kivul mas hogy.
Nalunk a nejem is Judit meg a lanyom is,de a lanyom megszolitasa Juditka.A fiam is az en nevem orokolte,de az O megszolitasa Zolika.

Mr Long 2014.09.15. 17:34:16

@blackhair-lady: Oo... Ha tullat az ember az egyensorhazakon es a voros teglan igencsak jo tarsashazakat terveznek. Nm az anyaggal kel foglalkozni, hanem a muvel. A tarsashazak kialakitasa szerintem rendkivul otletes es jo.

Herr Géza 2014.09.15. 17:34:53

@Herr Géza: Mondjuk a fiam is érdekes téma: emlékezetem szerint soha nem voltunk együtt olyan szituban, hogy láttunk volna ilyen elcuccolós embert, pláne nem hogy még megjegyzést is tettem volna rá. Erre most a szállodában a kölök rossz lábbal kelt fel, kihozott magának a reggelinél 2 croissant-t, majd közölte, hogy ö tulajdonképpen nem is éhes. Mondjuk neki, hogy ok, akkor hozd el magaddal, amit már úgyis megfogtál,mert kb. az elsö sarkon már éhes leszel. Erre megkaptuk, hogy mit képzelünk, azt már nem..... És kb. úgy nézett, mintha arra biztattuk volna, hogy húzza le a pincérlány bugyiját. :))) (Kamasz a lelkem rendesen....)
Lehet, hogy a génjeiben már átadtuk neki a viselkedési normát ???

Mr Long 2014.09.15. 17:44:17

@Herr Géza: "húzza le a pincérlány bugyiját."
Mondhattad volna neki, valaszthat, vagy viszi a croissantokat, vagy a bugyit. :)

blackhairlady 2014.09.15. 17:46:54

@négyzet: Ugy szep az elet ha zajlik:) Gratulalok! (mindenhez:D)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 17:47:16

@Herr Géza: na mondjuk ez a "széttúrunk mindent, nehogy másvalaki még meg tudja enni" sem biztos, hogy szimpatikus.

juteszembe, hogy van egyfajta úgymond svédasztalos étterem Thaiföldön, afféle barbecue, kb 4-5 dollár, ehetsz órákig, a thaiok nagyok ebben a műfajban. de: ha maradékot találnak az asztalodon elszámolásnál, büntit kell fizetni.

blackhairlady 2014.09.15. 17:48:13

@Herr Géza: Vagy a nem all-inclusive szallodaban lako ismerosoknek:)

Herr Géza 2014.09.15. 17:50:30

@blackhair-lady: No nézd csak a kis furfangost... :DDD Én erre nem is gondoltam. Nagy ötlet. :))))))))))))))

blackhairlady 2014.09.15. 17:50:32

@Mr Long (UK): Akkor csak a kialakitott sztereotipia csengett a fulemben, azert gondoltam bele azt amit te nem is gondoltal:)

blackhairlady 2014.09.15. 17:52:48

@Herr Géza: Magyar ver csorgedezik az ereimeben:D

montroyal ( CAN qc) 2014.09.15. 17:54:25

@Evain: nem ugy mint a szegenyhazba hogy ezsincs az sincs ..itt semmi sincs..
na en nem panaszkodom most kezdtem el gyujteni a masodik millio dollaromat ...

ugyanis az elso nem sikerult .. arrol lemondtam , kezdem a masodikkal

Muscari 2014.09.15. 18:01:18

Total off: ismer valaki Londonban egy Nagy Laszlo nevu embert, aki "segit a bajbajutottaknak"? Hogy ez pontosan mit jelent azt ne kerdezzetek, en csak megigertem valakinek, hogy utana erdeklodok. Privatot is lehet irni, ha ugy kenyelmesebb.

Muscari 2014.09.15. 18:04:27

@Muscari: most jovok ra, hogy annyira nem is off. Vannak emberek, akik ilyen ismeretlenektil varnak segitseget, bar nem ertem, hogy hogy gondoljak. Vagy ha total remenytelen a helyzet, akkor mindegy, hogy ki, csak valaki segitsen?

Herr Géza 2014.09.15. 18:05:03

@Dragonlady (now in Indonesia): Ó, a kedvencem az az angol paraszt volt, aki (kb. 20-25 éves srác, szülökkel, ez már jelent valamit...), aki sorban belekóstolt a kajákba (azaz kiszedett a tányérjára egy-egy durván emberes adagot), majd az asztalhoz leülve belekóstolt, undorkodott egyet, majd nmegfogta a tányért és a kajával együtt "fejjel" lefelé borítva leb@szta...a fehér terítöre. Mivel láttam, hogy a személyzetnek a szeme sem rebben (vagy jól voltak idomítva, vagy már hozzászoktak (!) ), a második ilyen akciónál megemelkedtem, odaballagtam és leüvöltettem a fejét az angol tudásommal - a fuck elég gyakran szerepelt benne :))) - Ö ugyan szóhoz sem tudott jutni, de a szülei úgy elkezdtek visítani, mint a malacok (nehogymár bántsam az édibédi kisfiukat...). Na mondanom sem kell, nagy barátok lettünk....
Istenemre mondom, az "ikerszállóban" lakó orosz újmilliomos charter-tömeg ezekhez képest egy kultúrált irodalmi szakkör volt "üzemi" kiránduláson...

Herr Géza 2014.09.15. 18:08:01

@Mr Long (UK): Ö a menekülést választotta. Még. Verbálisan már nagy "bajnok", de a praxis még hibádzik.... :)))

tucano 2014.09.15. 18:09:17

@Herr Géza: vagy a sportáskában becsempészett házikedvencenk :)
@Pernilla: á, mindenki mindenhol tesz megjegyzéseket a szomszédjára, ez közös emberi vonásunk :D
@házelőtthinta: Ne haragudj, mit is írtál magadról korábban? Hogy hamburgersütő vagy valami ilyesmi? Ha ez így van, akkor megkérdezhetem, hogy hasábburgonya feltöltés közben szoktál ny times-ot olvasgatni?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.09.15. 18:14:28

@Herr Géza: jesszus.
mondjuk megmaradt itt bennem, amikor mesélte az angol szekció itt, hogy a próbafülkékben is otthagynak mindent összehányva.
mert hogy majd az aljanép úgyis összetakarít utánuk, arra vannak. lehet, hogy nagyon rosszul célzok, de nekem erről még mindig a gyarmati szemlélet jut eszembe. hogy úgyis van egy hülye rabszolga, aki. gondolom, ennek a rétegnek elég limitált egyébkén tis a szellemi színvonala meg hála a jó égnek az is, hogy hova utazik.
ugyanis ilyesmit én még soha nem láttam átlag európai / amerikai backpackerektől, pedig azért mostmár elég sokat utaztam.
nálam eddig a legalja a kínai, ők az asztal alá meg az asztalra szanaszét mindenhova dobálják a csontokat és egyéb ehetetlen alkatrészeket, átlag európai középső csoportos óvodások is szerintem döbbenten néznék a színvonalat. (állítólag a vietnámiak is nagyon hasonlóan csinálják, de ott még nem voltam.)

Quercus a favágó 2014.09.15. 18:17:47

@Cascabel:

Matyóföldön is inasnak hívják a fiúgyereket.

blackhairlady 2014.09.15. 18:36:01

@Muscari: Szerintem ez mar olya mint a sulyos betegseg. Egy bizonyos ido utan mar acsodakban, kuruzslokban, idegenek tanacsaban is biznak, .rosszabb mar ugy sem lehet, mindenmindegy alapon.

M. Péter 2014.09.15. 18:36:53

@Dragonlady (now in Indonesia): Szerintem inkább a munkásosztály szemetel és hagy rendetlenséget maga után, esetleg még ideológiát is gyárt hozzá, hogy ezzel is munkahelyet teremt. Kutatási támogatást kellene kérni, a Selfridges, a Marks&Spencer és a Primark próbafülkéinek tudományos összehasonlíitására. Az USA-ból is hallottam hasonlókat, különösen a Wal-Mart és a Target vásárlóiról, és nem csak a volt rabszolgatartó államokban.

Lunacica 2014.09.15. 18:48:20

@Evain: akkor kuldd at nekem, ne a ferjemnek :)

Mr Long 2014.09.15. 18:53:00

@M. Péter: Uhhh, hetvegen voltam primirkban, hat nem semmi ahogy a csajok letaroljak a boltot. A ferfi reszleg meg istenes ahhoz kepest, pedig az sem kutya.

Ludas* 2014.09.15. 18:56:01

@M. Péter:
Én nem hiszem, hogy a melósnak lenne ez a sajátja. Inkább az uborkafára felkapaszkodott újaknak, mert ugye ezt is ki kell próbálni, ha már pénzem, és ezáltal hatalmam is van.
:-(

M. Péter 2014.09.15. 19:02:00

@norvég kém [Hu/At]: Csúsztatás vagy félre lett fordítva. Annak a számnak 60%-a "verbal abuse". Persze azt se kellene csinálni, de azért nem ugyanaz a kategória, mint a verekedés.

Mr Long 2014.09.15. 19:03:03

@Ludas*: Az M&S-ben sem veszik fel a leesett ruhakat a sorok kozt, de nem b@sszak le a foldre es lepnek ra. Plusz eleg mas a celkozonsege a ket boltnak es igen csak van kultura beli elteres (pl a primarkba fagyit nyalva mennek ruhat probalni....).

DieNanny CH 2014.09.15. 19:15:53

@rezsöatya:

OFF

Köszi, megkaptam az emailt.

tanato 2014.09.15. 19:22:11

Igen a cikk szerint is az a legnagyobb baj hogy majdnem nulla nyelvtudással vágnak neki a határnak,aztán meg kész a baj hogy nem értek semmit abból amit mondanak.Egyszer egy állásközvetítő börzén egy magyar középkorú asszony/hitelei voltak,munkanélkülivé vált/ szeretett volna több pavilonnál is szerencsét próbálni,de egy nyugati nyelven sem tudott szerencsétlen megszólalni,a végén egy pultos már megharagudott rá és azt mondta maga tulajdonképpen Magyarországon szeretne dolgozni csak német bérezésért.Sajnos valahol igaza volt a pultosnak.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.15. 19:29:48

@tucano:

Miért? Nem olvashatom?:D Te úgy képzeled a melósokat hogy ők csak blikket olvasnak meg nem érdekli őket semmi? Attól hogy segédmunkás vagyok még érdekel a világ. economistot is olvasok,marketwatcht is, meglepő mi?:P

SzZoole 2014.09.15. 19:31:09

@Simon Hasonmasa (Roch): en olvastam meg reggel az index oldalan,de kar,hogy nem lehet kommentelni.

SzZoole 2014.09.15. 19:32:33

@házelőtthinta: a lo pikulat vagy Te burger forgato.

DieNanny CH 2014.09.15. 19:33:30

@Zoole[uk]:

Cigányoknál meg, ha megkérdezik: van-e családod?, az azt jelenti, van-e gyereked. Mert a házastárs az "még" nem család.
Nekem ez volt fura.

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.15. 19:34:57

@Zoole[uk]:
Szerintem oriasi es a kepek is es meg kapcsolodik is az itt elhangzottakhoz.

DieNanny CH 2014.09.15. 19:37:06

@Cascabel:

Nekem az az érzésem, hogy az óperenciás túlsó partjára nagyobb akaratúak mentek; hiszen az első kudarcnál nem pattanhattak kocsiba, hogy hazamenjenek...

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.15. 19:39:23

@Zoole[uk]:
Csak kiegesziteni tudnam.
Kepzeljetek, valaki itt a hazban, meg aprilisban kiteregette a ruhait az udvarra. Azota szaradnak.
En, ezt latom az adlakombol:))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.09.15. 19:39:27

@Muscari: valami hasonlo fordult meg a fejembe .. lehet hogy az is egy insultus hogy vak ismeretlen emberektol varom el a segitseget es megharagszom ha nem segitenek ...meg egy kicsit parazita is ,,majd segit valaki ...

SzZoole 2014.09.15. 19:49:33

@DieNanny [SZ,CH]: bizony am,es nem tesznek kulombseget fiu es leany gyermek kozt.

SzZoole 2014.09.15. 19:53:15

@montroyal ( CAN qc): en erre azt mondom,hogy ne akarjak tudni,hogy honnan volt az elso milliom:)))

Hari Seldon 2 2014.09.15. 19:55:58

@norvég kém [Hu/At]:
Nézd, Londonországban majdnem annyi ember él mint Magyarországon. 10 millió körül, egy város eleve veszélyesebb. Szerintem nem is olyan nagy szám ez, annak függvényében hogy hány lakosra számoljuk.
természetesen persze, abszolút értékben az egy is sok.

SzZoole 2014.09.15. 20:01:00

@Simon Hasonmasa (Roch): nagy reszben egyet ertek vele,de en is csak kiegesziteni tudnam.
Szep latvany lehet:)

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.15. 20:06:57

@Zoole[uk]:
Ja, majd egy szebb napon lefotozom es feltoltom ide. Ugy erzem, nem tudom elkapkodni...
Dehat, nem gaz ez? Lepedok, ingek, zoknik megez-megaz es nem hianyzik senkinek.Van itt sok ilyen, amit nem ertek...

SzZoole 2014.09.15. 20:11:28

@Simon Hasonmasa (Roch): es nincs gazdaja?En egy ejszaka biztos le szedtem volna.

DieNanny CH 2014.09.15. 20:11:35

@blackhair-lady:

Szerintem leegyszerűsítve az az antiszociális, aki mondjuk tv-t néz a családdal, és mikor megszomjazik/fagyizni akar/csokit hoz,úgy megy ki a szobából, hogy hozzon magának, hogy előtte nem kérdezi meg, kér-e más is...

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.15. 20:14:49

@Zoole[uk]:
De van, gondolom. Senki nem halt meg.
Leszedted volna? Miert?

DieNanny CH 2014.09.15. 20:17:16

@Evain:

A vaníliaízű rizstej isteni! Csak marha drága...

szaszo71(D) 2014.09.15. 20:18:09

@Simon Hasonmasa (Roch): És meggyőződtetek róla, hogy mindenki él még a házban?

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.15. 20:20:18

@szaszo71(D):
Be nem kopogtunk mindenhova, de latszolag minden a regi. Mellesleg, vagyunk itt sokan, ha en tevednek valaki csak leszedne a szarado ruhakat aki jobban erintett...

blackhairlady 2014.09.15. 20:21:52

@Ludas*: Az is probal aki nem vasarol. Csak ugy. Es ok is ott hagyjak a probafulkeben. Szerintem ez nem nacio es osztalybeli kulonbseg.
Egyebkent itt nalunk mindenki ott hagyja, es az elado osszegyujti egy olyan tologatos fogasra, amikor mar eleg osszejott, akkor visszarakosgatja a polcokra. En itt szeretek a legjobban valogatni, szinte mindig talalok valami nekem valot, az eladoterben annyi ruha van, hogy nincs turelmem valogatni.

blackhairlady 2014.09.15. 20:23:39

@Simon Hasonmasa (Roch): A "brithon"-t automatikusan brajthonnak olvastam:))))

macamuca [IHUN] 2014.09.15. 20:23:56

@andaluzkutya:
Szabó Magda már megtette. Az ajtó című könyvében.
Mindenkiben van egy kis (sok... nagyon sok.... kiben mennyi) Emerenc.
:)

@norvég kém [Hu/At]:
"Butan nezne ki, ha ma valaki tisztaszobat epitene."
Egyetértek. Bután néz ki. Mert sokaknál jelen van még ez a szokás, akár tisztaszobának, akár vendégszobának nevezik, a lényeg ugyanaz: szépen/fullosan berendezett, de nem használt helyiség. És nem mostanság 70 körüli/70+ emberekről beszéle, hanem középkorúakról (40+), akik ezt látták otthon, hát csinálják ők is. És büszkék, hogy milyen sok valamilyük van, príma állapotban, szinte mintha új lenne. Ja, hát nem használták/ják, így a tizen-,huszonéves bútor, szőnyeg, miegymás pöpec állapotban van...

Simon Hasonmasa (TW) 2014.09.15. 20:26:52

@blackhair-lady:
:))))
Nem voltam meg az USA-ban. Igy vannak ezek nalatok is? Vagy UK spec?

DieNanny CH 2014.09.15. 20:27:29

@Dragonlady (now in Indonesia):

A kétévesem csinál hasonlót. Ma szőlőt ettünk uzsira, nagyok voltak benne a magok, és mivel a drágámnak rendkívül fejlett a finommotorikája, nagyon kis ügyesen szétpöckölte a szélrózsa minden irányába a magokat. Nagy volt a sikerélménye, ha nem csak jobb-, de bal kézzel is sikerült... :-)))

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.15. 20:38:50

@DieNanny [SZ,CH]: Szerintem meg az az antiszociális aki egy blogon püföli mindennap a karaktereket ahelyett hogy hogy pl a barátaival töltené a szabadidejét.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.15. 20:38:50

@DieNanny [SZ,CH]:

Nahát! Nem tudod kifizetni az álomszerű svájci bérből?

program készítő 2014.09.15. 20:56:51

Most ebben éppen benne vagyok,ugyanis az L.C.M felmérést készít németországban.A bevándorlók szívesen foglalkoztatnak magyar munkavállalót,hiszen át tudják verni őket.
A német gazdaság sikere a fekete munka,nekem ez a tapasztalatom-az összesítés majd csak akkor ha ,hazaérek.Azt előre megmondom Magyarként nem vagyok hajlandó németül beszélni--még euróért sem,nem hagyom el a hazámat,hogy többet keressek és bevándorlók szabályozzák az életem reggeltől estig.Akinek tetszik menjen és dolgozzon külföldön.

i got my (törölt) 2014.09.15. 21:15:52

"Magyarországon súlyos a helyzet"
Egyre gyengébb a társadalmi igazságosság az Európai Unió tagállamaiban, Magyarországon különösen súlyos a helyzet - mutatta ki a német Bertelsmann Alapítvány hétfőn ismertetett nemzetközi összehasonlító vizsgálata. A tekintélyes közhasznú alapítvány a 2008-2014 közötti időszak fejleményeit áttekintő elemzésében megállapította, hogy az EU ugyan ért el eredményeket a gazdaság stabilizálásában, de a társadalmi igazságosság a legtöbb tagállamban gyengült. A társadalmi igazságosság tekintetében az Európai Unió végén kullog Magyarország.
www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszagon_sulyos_a_helyzet.3.203692.html

DieNanny CH 2014.09.15. 21:19:13

@házelőtthinta:

Nem rólam van szó, hanem a tejpótló italokról.
Egy osztrák családomban volt a kislány tejérzékeny, ott vette a család. Minek vegyek tejpótlót, mikor én ihatok tejet?
Már megint bal lábbal keltél? Valamelyik nap még voltak építő jellegű kommentjeid is...

DieNanny CH 2014.09.15. 21:21:41

@program készítő:

Sajnos, nekem nem ilyen egyszerű. Mo-on ugyanis a semmit keresném, azzal szemben meg a bármennyi érdekében, bevállalom a németül beszélést.
Ha megtehetném, én sem dolgoznék a magyar határon kívül.

DieNanny CH 2014.09.15. 21:27:18

@i got my:

"Kiemelkedően jó a helyzet a korai képzésre fordított beruházások területén, ennek alapján Magyarország a 2. helyen áll, csak Dánia előzi meg - emelték ki, hangsúlyozva, hogy ennek révén remélhetőleg csökken az egyelőre nagyon erős összefüggés az iskolások társadalmi-gazdasági háttere és tanulmányi előmenetele között."

Sajnos ez is csak papíron létezik.
Tudok egy önkormányzatról, ahol a bölcsőde több millió forintot nyert játékokra és fejlesztő eszközökre; a gond csupán az, hogy az önkormányzat az összeg 90%-át a polgármesteri hivatal épületének nyílászáró cseréjére fordította...
Tehát a beruházás több milliárd is lehet Mo-on - de érdemes lenne megnézni, igazából mire is költötték.

SzZoole 2014.09.15. 21:30:42

@Simon Hasonmasa (Roch): hogy,miert,mert aprilis ota mar biztos,hogy megszaradt.

Muscari 2014.09.15. 21:31:40

@Herr Géza: az en nagymamam is mindig a kisszeken evett, pedig nagyapam mar reg nem elt. Anyu (a meny) nagyon haragudot erte, mivel egyutt laktunk, de nem tudta megvaltoztatni. A XXI. szazad elejen, es nem az isten hata mogott, hanem a Dunantulon Pesttol nem messze.

Muscari 2014.09.15. 21:34:22

@Cascabel: ez tenyleg igy van, anyosomtol is hallottam azt, hogy inas, eloszor nem is tudtam mire velni :-)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.09.15. 21:48:48

@DieNanny [SZ,CH]:

Ha normális lakásban élnél hány %a menne rá a fizetésedből? 60?

tsabus UAE 2014.09.15. 21:58:36

@DieNanny [SZ,CH]: Azért valójában, az ilyen inkább csak husáng...

Herr Géza 2014.09.15. 22:00:29

@program készítő: Miért barátom, szerinted magyar csak magyarnál dolgozhat külföldön? Hát például ezért sem árt tudni németül... Az meg, hogy te nem akarsz külföldre menni dolgozni teljesen rendben van. Nem mindenkinek pálya ez. Csak minket már nem kéne erről megpróbálni meggyőzni.

tsabus UAE 2014.09.15. 22:02:39

@program készítő: Összegezzük:
Magyarként nem akarsz idegen nyelven beszélni és nem hagyod, hogy bevándorlók szabályozzák az életed.
Biztos ami biztos, megkérdezem: jól értettem ?

i got my (törölt) 2014.09.15. 22:05:25

@házelőtthinta:
nekem nem tűnik óriásinak a különbség a német vagy brit és az amerikai szint között. 20% olyan sok? a számok viszont gyanúsan alacsonyak. havi 1000 euróval valaki már középosztály németországban, (amerikában havi 1200 euróval)?

egy mekdonálc alkalmazott már középosztály, ha csak saját magát kell eltartania? ez inkább a vicc kategóriájának tűnik számomra.

ráadásul azt írják, ezek mediánértékek, azaz az emberek fele az országokban ennél kevesebből él. nagyon meglepő! tudtam én, hogy hanyatlik a nyugat, na de ennyire? :)

ha így megy tovább, még a végén el kell küldeni amerika azt a pénzt, amit annak idején isaurának gyűjtöttek magyaro.-n...

Mr Long 2014.09.15. 22:19:34

@program készítő: LOL Hol szabalyozzak bevandorlok az eletet az embernek? Mi a baj a nemet nyelvvel?

Mr Long 2014.09.15. 22:20:53

@Herr Géza: Miert, lehet rabeszel koltozzunk vissza, mert nekunk rossz itt.

Herr Géza 2014.09.15. 22:24:10

@Dragonlady (now in Indonesia): Na nem is a backpacker-ekről van szó ilyen eseteknél... Ez speciel manchesteri géppel érkezett, nem kimondottan középosztálybeli társaság volt...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.09.15. 22:30:34

Az áradásra szavazok.
Továbbra is.

(Élünk. Köszi mindenkinek a leveleket.)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.09.15. 22:33:34

@diggerdriver: Sosem hittem, hogy egyszer egyetértek majd vele... :D

Herr Géza 2014.09.15. 22:35:39

@nezzazegfele [Hu ]: Ööö, kicsit hosszabban ? És jó, hogy megvagy !!!!

blackhairlady 2014.09.15. 22:35:43

@Simon Hasonmasa (Roch): Marmint a kiteregetes vagy a ruhaotthagyas a boltban?:)))
Itt szaritogep van mindenkinek, nem teregetnek az emberek (ugye Hagyma?:D), es igen, az uzletekben ott hagyjak a probafulkeben az arut ha nem veszik meg. Szinte mindegy, hogy milyen arfekvesurol van szo. a legtobb helyen egyebkent van kulon szemelyzet akie csak a probafulke, legtobbszor reszmunkaidos diakok. Es most csak Houstonrol beszelek, a tobbi varosban nem tudom mi a szokas.

blackhairlady 2014.09.15. 22:39:31

@DieNanny [SZ,CH]: Na hat ez nagyon szomoru. Persze senki sem merte felemelni a szavat, ugye? Nem mintha en a batrak koze tartoznek, sajnos:(

Taxomükke (UK) 2014.09.15. 22:43:07

@macamuca [IHUN]: "... És büszkék, hogy milyen sok valamilyük van, príma állapotban, szinte mintha új lenne. Ja, hát nem használták/ják, így a tizen-,huszonéves bútor, szőnyeg, miegymás pöpec állapotban van..."
Erről jutott eszembe. Néhány éve (még amikor szó sem volt arról, hogy 2012-ben Angliába költözünk) vettünk egy viszonylag komoly angol porcelán étkészletet. Aztán amikor már a házat is eladtuk otthon, nem az addig mindennapos használatban lévő ikeás vagy tökömtudjamilyenes tányérokat hoztuk ki, hanem az angol cuccot. Megbeszéltük a feleségemmel, hogy nem azért vettük, hogy a vitrinben/raktárban porosodjon, úgyhogy azóta "ünneplős" tányérokból eszünk nap mint nap. OK, nem herendi vagy hollóházi, de aki új vendég nálunk, az mindenesetre rácsodálkozik...
Egy ideje eldöntöttem, hogy most vannak a régi szép idők.

blackhairlady 2014.09.15. 22:43:54

@nezzazegfele [Hu ]: Na vegre! Mar ossznepi nyomozas indult a megmentesetekre:) Remelem minden OK!

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.09.15. 22:45:50

@Herr Géza: Köszi :) Írtam pár sort a blogban róla.

@blackhair-lady: Te egy bátor nő vagy.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.09.15. 22:51:41

@blackhair-lady: Szent szalmazsák... Mi volt ez a nyomozósdi? Megírod mélben?
Igyekszünk "oké-nak" felfogni azt is, ami nem oké. A többi oké.

SzZoole 2014.09.15. 22:52:12

@nezzazegfele [Hu ]: na vegre felenk is nezel,nem csak az egfele:)))

blackhairlady 2014.09.15. 22:58:31

@nezzazegfele [Hu ]: Olvasd el a tegnapi kommenteket, ugy a kozepetol:)
Tudom, te mindent OK-nak fogsz fel, nem is ertem hogy lehet valaki ennyire optimista:)

szuperkrumpli 2014.09.15. 22:59:19

Hungarisztán épphogy azért működik, mert a leghülyébbek mi vagyunk Európában az idegen nyelvhez, kb. 20-25%-kal tökutolsók vagyunk! Nem is lenne otthon már rég senki ha mindenki tudna legalább egy idegen nyelvet! :D

montroyal ( CAN qc) 2014.09.15. 23:15:40

@Dragonlady (now in Indonesia): ha maradékot találnak az asztalodon elszámolásnál, büntit kell fizetni.

nalunk van hogy etlaprol rendelhetsz barmit ,barmennyit, de a maradekert buntetes kell fizetni ...

Tomi1973Wien 2014.09.15. 23:20:25

Sziasztok,

valamikor nagyon regen irtam par szot a kijovetellel kapcsolatban, a mai poszthoz annyit fuznek hozza, hogy ott az igazsag...

- ne indulj el nyelvtudas nelkul

- ne indulj el anelkul, hogy ne tudnad magad legalabb 6 honapig finanszirozni, ennyi minimum kell, hogy beindulj / avagy belasd, hogy nem fog menni

- lehetoleg ne egyszerre gyere az egesz csaladdal, a komplett ellatas es beiratas...stb... nyugjeit is a nyakadba veve

- keress diakhirdeteseken kozos albit, es berelj ott egy szobat, rengeteg haszna lesz

- ha elkezdesz melozni, ne varj csodakat, es azonos fizetest az 5-10ev+ ideje ottdolgozokkal

- tanuld meg, hogy nem esik le az ujjadrol a gyuru, ha dolgozol

- ha valahol melozol (pl. takarito, baby sitter, vendeglatos), ne azzal kezd, hogy kiiszod a nespresso keszletet, kikajazod a hutot es befustolod a kecot/helyet, ahol vagy...

- szallj le a magas lorol, senkit nem erdekel, hogy otthon mi voltal (ha voltal), itt csak azt latjak, amit leteszel az asztalra

- RESPEKT / (enyhe)TAVOLSAGTARTAS / ERDEKLODES (mutatasa), ezek lenyeges pontok, ha integralodni akarsz

- NE KEZDJ EL MINDENKIT AZONNAL TEGEZNI!!! (suru es sulyos hiba), akarcsak a *feltegezes* / keresztneven szolitas

(a frau magister erika muller-t ne liebe erikanak szolitsd es magazd, hanem frau muller-nek vagy frau magister mullernek es magazt!!!) / az osztrakok kulonoskeppen erzekenyek a cimeikre, egy sima lofaszjanko diplomas magisterre is olyandeolyan buszkek, hogy nem szabad elvenni toluk ezt az erzest, tudom, hogy furcsa, de itteni szokas, tehat ALKALMAZKODJ!!!

- ALKALMAZKODJ! te vagy az uj erkezo az uj helyen, nem fognak korulotted ugralni

hirtelenjeben ennyi. amugy az egyre zarkozottabb es egyre kevesbe segitokesz kinti magyarokon meg ne csodalkozzatok, koszonjetek meg az elottetek itt jaroknak, hogy elcseszerintettek a taptalajt...

kitelepulos party-service cegnel dolgozom, eleg sokan megfordulnak a kezeim kozott (egyre kevesebb magyar), es sajna ujra meg ujra arra a megallapitasra kell jutnom, hogy ritka egy erdekes *faj* vagyunk mi magyarok...

udv

tomi

i got my (törölt) 2014.09.15. 23:24:24

sámán hozzászólásánál már kerestem a "keret-" szót, előre röhögve, hiszen alig van olyan hozzászólása, amiben nem szerepelne.
persze meg is lett, bár sajnos most nem az igazi, tőle megszokott, teljesen értelmetlen szókapcsolatban ("keretalkotó..." - valamiizé). nem jutott eszembe hogy mi is a kifejezés második tagja, így rákerestem a google-lal a "keretalkotó" szóra. nem fogjátok kitalálni, de két blogbejegyzést találtam az eredménylista elején: az egyik a korábbi határátkelős sámán önkívület, a másik pedig a saját blogján megjelent, vélhetően hasonlóan tartalmas esszé.
szóval: keretalkotó SIKERESSÉG.
azért az nem rossz eredmény, hogy valaki egy komplett kifejezést kvázi copyrightolhatna... kár, hogy nem jelent semmit. :)

montroyal ( CAN qc) 2014.09.15. 23:29:15

@blackhair-lady: van szemelyzet a ruhak osszeszedesere , ha nem a fulkeben hagyod es kijosz vele odaadod vagy leteszed nekik... vagy ok udvariasan el is kerik toled .

eszembe jut egy canadai magyar holgy aki elvitte baratnojet Mo-ra es egy jo butikba nezegettek a ruhakat , az eladono csak akkor nezett fel a telefonjabol amikor kiakartak menni , hogy rajuk szoljon
- hé es a ruhakat ki fogja visszatenni ...

en a magyar viszonyokat ismerve - valoszinuleg a tulaj szeretoje lehetett...

montroyal ( CAN qc) 2014.09.15. 23:34:44

@Tomi1973Wien: - keress diakhirdeteseken kozos albit,
ez jo otlet...meg is probalnam egy(2-3) 18 eves diaklannyal kozos szobat berelni ...58 vagyok ...DD

tcom 2014.09.15. 23:35:07

Az ország tragédiája a nyelvtudás hiánya. De nem csoda. A 4.-es lányom mindent tud a síbalesetekről, de egy pohár vizet nem tud kérni németül. A lexikális tudásra épülő őrület, miatt nincs akarat, tudás inkább logikára, kreativitásra helyezni a hagsúlyt. De mit is várunk ott, ahol 6 osztályos nyugdíjasok ámítására van kihegyezve a hatalom. Az utóbbi években hihetetlenül megnőtt a legkisebbek terhelése. A mai elsősnek heti 5 órával több órája van, mint 2 éve. Mintha a hülye hatalom versenylovak át akarna képezni.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.09.16. 00:32:47

@blackhair-lady: Megtaláltam, szerintem kimerítő voltam. Többit tényleg mélben :)

@i got my: Ősi képkeretező családra bukkantál? :)

@montroyal ( CAN qc): :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.16. 03:30:36

@tcom: Tobb ismerostol is hallom, hogy irasbelin piszok jol teljesitenek, meg helyesen irnak iegen nyelven, aztan a szobeli reszen, ahol kommunikalni is kene, valodi dolgokrol, amire nem keszit fel persze az iskola, na ott szepen elhullanak, vagy alulteljesitenek.

@montroyal ( CAN qc): Toronto nagyon bejott, Kanada imadnivalo orszag. Jovunk meg vissza, oda parom is szivesen jonne:D

@blackhair-lady: Ez gaz. mar bocsanat. Ez az elado tiszteletbe nem vetele, mint ahogyan az is, hogy otthagyod az asztalona mekiben/starbucksban a poharat, talvat , nem dobod ki a papirpoharat a kukaba. Mondernkori rabszolgasag. Nem, nem az o dolga eltakaritani az ember utan a szaharat....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.09.16. 04:16:19

@Dragonlady (now in Indonesia): 100%-ban egyetertek veled. Normal etterem kivetel, mert ott a pier fogja, es elviszi elolema tanyert, de barhol vagyok, visszaviszem a poharat, a tanyert, igy mindenki kicsit boldogabb:) Utalom, amikor otthagyjak a szemetuket, legyen az utca ( majd jona takarito, ugyis felszedi) , probafulke, vagy epp valami kavezo.

adg 2014.09.16. 04:44:39

@blackhair-lady: Nem gond :), pont ugyanarra jutottal te is.

Muscari 2014.09.16. 05:52:20

@házelőtthinta: itt ki van irva a buszon, hogy tilos alkoholt fogyasztani :-) Szerintem meg bunkosag is, es nem ertem, ha szomjas vagy a munkaban miert nem iszol vizet vagy kolat? Az nincs ingyen?

Muscari 2014.09.16. 05:58:03

@Zoole[uk]: nem biztos, hogy ezt a szokast atorokitik. A ferjemeknel is az volt a hagyomany, hogy a ferfi szed eloszor, ezt o ugy valtoztatta meg, hogy o szed eloszor. Nekem :-)

Muscari 2014.09.16. 06:06:08

@házelőtthinta: ja, a megalloban nem lehet dohanyozni, ha jol tudom, mar Mo-n sem. Meg is bumtetnek erte.

Muscari 2014.09.16. 06:28:48

@blackhair-lady: mostanaban az en ferjem is rengeteget dolgozik, sokszor csak este jon haza. Ilyenkor persze en is kiszedem neki az etelt. De tudom, hogy forditott helyzetben o is megtenne ugyanezt :-)

Evain 2014.09.16. 08:34:06

Izé, nem tudom mi ez a nagy érdeklődés a tortámra, de ha valakit tényleg érdekel, az dobhat egy privit, válaszban elküldöm. :P

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.16. 08:41:33

@Evain: kivéve a vili, a zoli, meg a felesége.
meg a gyula, meg az ottó, a tótottó.

:D

átlátó 2014.09.16. 08:54:45

...most csak annyit akarok mondani, hogy a Wattgassen van egy Snitzer, ahol a vietnami férfi beszél magyarul... kissé odébb, az Ottakring str-n, egy török "ABC"- ben, a zöldségreszortos manus is...szinte tökéletesen. A vietnámi a Kandón végzett, utoljára 5 éve tudott hazamenni... a török meg a Bosnyákon forgolódott néhány évig...imádok velük beszélgetni a német-török-magyar keveréknyelven, :D ...megyek a culászungstellébe, bitte egy ekmeket, gülegüle. A magyarok pedig továbbra is tartják a prolisót, - kérem, az érintettek sértődjenek és ne a hazafiak. :D

Kagehiko Yamazaki 2014.09.16. 08:56:01

Hat, vannak itt dolgok, amikkel egyet tudok erteni, meg olyanok is, amikkel nem. En 2010-ota vagyok itt es Tiroltol, Karintian at (leginkabb) Salzburgban. Jelenleg Burgenladban elek. Szallodas voltam otthon, angolul es nemetül (osztrakul) folyekonyan beszelek. Az akkor is igy volt, amikor megerkeztem. Olyan munkakat kapok, amit altalaban osztrakoknak adnak (recepcios, föpincer) es kurva lehangolo latni, hogy a magyarok java resze, vagy alig, vagy semmit sem beszel semmilyen nyelven. Ezert egy mosogato allasra kb 500-an jelentkeznek. Kicsit faraszto, amikor arra kernek az osztrakok, hogy beszeljek a magyarokkal nemetül, hogy egy kicsit tanuljanak. Meg az is, amikor forditgani kell, meg mas neveben telefonalni. Ennyit a nyelvtudas kerdesrol.
A jo hir viszont az, hogy valoban bennünket tekintenek a legkevesbe idegen külföldinek es szivesen alkalmaznak minket, mar aki megüti a szinvonalat. Sokfele hallottam, hogy lassan visszater a Monarchia. Bar ebben van nemi ironia.
De, mielött betelpültem volna (meg közben is) az osztrak veret szivni, megjartam elötte egy par orszagot es a helyzet szinte mindenhol hasonlo. Egyedül Svajc volt az az orszag, ahol soha egy magyart sem lattam, meg eleg keveset Athenban (mondjuk ahoz a ceghez az angol-nemet a belepö es ezt le is tesztelik elötte). Ezt leszamitva szinte mindehol. Franciaorszagban, ahol hajoztam egy rövid ideig, a folyon levö összes hajo dugig tele magyarokkal, akarcsak Anglia, vagy New York, bar ott a nepessegszamhoz kepest nem vagyunk ennyire feltünöek. Es meg annyit, hogy nem feltetlenül csak az agysebeszeket varjak ide, a troger melot is meg kell csinalnia valakinek, meg a kevesbe felemelö, de szaktudast igenylö munkakat is. Az osztrak az angollal szemben nem lusta ember, ugyhogy a nyelvtudas nelküli magyar vert fog izzadni. Ismerve az otthoni helyzetet, megertem, hogy jönne, aki tud, de legyen a szoporollerra felkeszülve!

ro11 2014.09.16. 08:56:56

Durván általánosít a szerző...Az Ausztriai magyarok újratöltve cikk után értelmét nem látom...mintha két külön ember írta volna....mintha a rossz tapasztalatokat, kivétel nélkül, minden magyarra ráhúzná a cikkben.
"… de hova fér el a munkapiacra ennyi ember?" Ezt a kérdést szerintem minden ember a világon felteszi, mi köze a magyarokhoz?
"minden harmadik az azért durva. Mindenhol magyar kulizik, gürcöl." Például pár száz fős cégnél dolgozik 4-5 magyar, már azt mondjuk, de sok magyar van itt. Pedig átgondolva az nem is olyan sok....kulizik, gürcöl? Miért kéne szégyenkezni amiatt, hogy a másik magyar mit dolgozik. Magas beosztásban ugyanúgy ott vannak a magyarok. Ugyanezt a munkát csinálják otthon is, ott nem gáz?
"Az a sok friss hús zöme nem diplomás, nem beszél nyelveket" Mert Ausztria a diplomások magas arányáról híres mi? Nekem is van diplomám, mégsem hiszem,egyes munkák kivételével,hogy ezzel minden meg lenne oldva...Sőt, hogy lehetséges az, hogy érettségivel sem rendelkezdő személy 4000 eurót keres, míg valaki diplomával ennek a felét(pl. mérnök).... A nyelvi kérdés sajnos tény, nyelvtudás nélkül esélytelen,de nem csak az embereket kéne hibáztatni érte, az oktatás is borzalmas...Viszont,hiába tanul valaki nyelvet, soha nem fogja tudni megtanulni az országában anyanyelvi szinten...Úgy senki nem tud elmenni külföldre, hogy mindent tudjon, plusz hiába tanulta, ha nem is azokat a kifejezéseket használják sokszor.... A szerző sem hiszem,hogy perfekt némettel/osztrákkal érkezett meg, ő is nyilván feltette és felteszi a szokásos ciki kérdéseket, mint mindenki....
" magyar(ul beszélő) nőgyógyászt, fogorvost, orvost, autószerelőt, biztosítót és banki alkalmazottat keresők köre. Ez nálam továbbra is arra utal erősen, hogy a frissen megjelentek jelentős része nem vagy alig beszél németül." Mert nem érti a szaknyelvet, az nem jelenti azt, hogy alig beszél. A fontos dolgokat talán szeretné teljesen megérteni, nem akar belerokkani, átverve lenni, stb....
A magyar-török párhuzamról csak annyit, hogy a magyarok többsége viszonylag gond nélkül be tud illeszkedni, a törökökről nem így gondolom....például nemrég a választásokon olyan személy indult(vagy akart indulni, fél szemmel figyeltem csak), aki azt akarta bevezetni, h török nyelven tanulhassák a török gyerekek a tantárgyakat, ez minden, csak nem beilleszkedés....Bár valószínűleg itt én is általánosítok.
Az olyanok meg, akik várják, hogy kb. mindent megcsináljanak helyettük, akkor érik el céljukat, ha találnak olyan személyt akit bepalizhatnak. Nemet is lehet mondani. Ha fikáznak, mit tudsz tenni, nem tudsz mindenkinek megfelelni, ne is akarj. Ez sem nemzet függő, hanem egyén függő, ők ugyanezt csinálják otthon is....
„a helyi kultúra ismeretének teljes hiányában és a helyi kultúra megismerésének a rendkívül nehéz helyzetében, az adott, helyi viszonyok pöcegödrében nem válhatnak a társadalom megbecsült tagjaivá. Ez pedig újabb keserű kudarcélményt fog jelenteni”
Én is látom a különbségeket,de eget rengető eltérések azért nincsenek. Akkor senki ne lépje át a határt, mert nem ismeri az adott ország kultúráját? Hülyeség. Max nehezebben válnak a társadalom megbecsült tagjaivá, de hogy lenne már lehetetlen? Még aki nem is akarja, az is meg fogja ismerni az adott kultúrát. Nyilván osztrákok is általánosítanak, én is általánosítok sokszor,de mégis tudom, hogy kivételek vannak. Én is éreztem már magam kínosan magyar miatt, hallottam is már, hogy na itt vannak a magyarok….mégsem voltak velem eddig emiatt bunkóbbak. Pedig nekem is vannak gondjaim nyelvvel, még azt sem mondhatom, hogy elfelejtették volna, hogy magyar vagyok.

sage5 2014.09.16. 08:57:28

Tokre igaza van a cikkironak, meg azoknak is akik szerint igaza van es ok is utaljak a kiozonlo suttyerakokat.

Megis mindig idegesitenek ezek a kommentek es hozzaszolasok, mindig azt erzem benne, attol buzlenek, hogy a sajat a megbecsulesuket feltik, hogy nehogy a suttyok alapjan iteljek meg oket. Ami persze egyreszt jogos.. Masreszt megis lekezelo es kicsinyes hozzallas.

Magyar vagy. Magyarorszag attol kulonleges hogy nagyon sokfele embert lehet talalni. Nagyon sok parasztot is. Sokan adot csalnak, ugyeskednek, suttyoskodnak. Ennek tortenelmi hattere van es ez nem veletlenul alakult igy, ezt is tisztan kene latni, nem csak ketsegbesetten elhatarolodni attol ami budos.

DieNanny CH 2014.09.16. 08:59:27

@nezzazegfele [Hu ]:

Ó, de jó! Köszi, hogy megjelentél! :-)

DieNanny CH 2014.09.16. 09:02:24

@házelőtthinta:

Ha normális - konyhás - lakásban élnék, akkor havi 180 órát dolgoznék, és így a fizetésem kb 30%-át kellene, hogy lakásra fordítsam. És ebben benne van a lakásbiztosítás is.

igazi Ténytár 2014.09.16. 09:02:35

@ "hogy hogyan merem én őket, vagy a magyarságot a törökökhöz hasonlítani, ám tessenek egy kicsit körbenézni"

Valóban, hogyan mered?! Ilyet török nem tesz!

retronom.hu/files/images/HPIM2132.preview.JPG

Conan a barbar 2014.09.16. 09:20:08

@tsabus [PL >> UK]: Lehet, hogy a chemtrailtől butul az emberiség... :D

M. Úr 2014.09.16. 09:54:19

@Herr Géza: Itt válaszolok, hogy ne kelljen már lapozgatni :-)

" Ti "maszekban" voltatok, vagy utazási irodával?"
Maszekban, az Expedián intéztem mindent. Nem a legolcsóbb megoldást kerestük, hanem ami kényelmes... Így két főre oda-vissza összesen 450 euró körül volt a repjegy, 500 a szállás, 280 az autó. Az autó amúgy 200 lett volna eredetileg, de a Budget nem fogadta el a MasterCard-omat ("szőr, disz kárd ííííz for ilekkkktronikkkk pément óóóónli"), így a VitenGroup-nál foglaltunk 80 euróval többért, igaz nagyobb autót (kettőnknek a legkisebb is bőven elég lett volna). Az utazási irodás árakat nem is néztem, szerintem az ő idejük már vagy 10 éve lejárt.

Legközelebb valószínű Új-Zélandra megyünk, jövőre talán...

Ludas* 2014.09.16. 10:26:29

@blackhair-lady:
Akkor Te még profitálsz a mások trehányságából is?
:-)

Ludas* 2014.09.16. 10:26:29

@DieNanny [SZ,CH]:
Pedig azt mondják, hogy az összerágott szöllőmag nagyon egézséges!
:-)

DieNanny CH 2014.09.16. 10:35:21

@Ludas*:

Valóban az, én meg is eszem, meg a 6 éves is, csak a 3 éves meg a 2 éves nem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.16. 10:57:16

@DieNanny [SZ,CH]: hogy mászóka helyett ablakokat vegyenek. illetve lehetséges, de akkor vissza kell fizetni a támogatást.

DieNanny CH 2014.09.16. 11:05:00

@Babette.:

Pedig pontosan ez történt. Valamihez nagyon jól értettek az elszámolási osztályon. Városon belül oldották meg, valamelyik vállalkozó számlázhatott játékokat meg ablakokat is. Nos, a számlán játék volt, de valójában ablak lett véve.
Van vagy 10 éves a történet, úgyhogy már pontosan nem tudom.

Muscari 2014.09.16. 11:12:59

@nezzazegfele [Hu ]: na vegre :-) Mar nagyon aggodtam.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.16. 11:15:39

@DieNanny [SZ,CH]:
a helyszíni ellenőrzésnél kiderül ez a trükk is.

Ludas* 2014.09.16. 11:24:37

@DieNanny [SZ,CH]:
Majd idővel.
:-)
Ha mindig azt látják, hogy mit kell tenni vele, akkor rákattanak ők is. A lényeg szerintem a példamutatás.

szamarhegy 2014.09.16. 11:24:37

@Pernilla: Egy jogász, informatikus házaspár 50 évesen most készül elhagyni Mo.-ot, Van megtakarított pénzük és szerettek volna venni egy tiroli panziót, emiatt 3 hetet töltöttek Tirolban, X panziót körbejártak és megdöbbenve mesélték pár hete, hogy minden teli van magyarokkal. A képzetlenség és a nyelvtudás hiánya azért elég jól érzékelhető.

szamarhegy 2014.09.16. 11:25:11

@ro11: Azért vagyunk felnőttek, mert az felelősséggel, felelősségvállalással jár, a világ haladósabb, fejlettebb része az életfogytig tartó, folyamatos tanulás kényszerében él már több évtizede. Egy idegennyelvet használható szinten megtanulni 2-3 év, az internet teli van baromi jó tanulást segítő, gyorsító alkalmazásokkal, hangtárakkal, ha pedig eléred olvasás , értés szintjét, akkor nyelvi közegbe ágyazhatod magad. Aki megtanult egy nyelvet, annak nem lehet gond, hogy mielőtt orvoshoz fordul, ráfordítson félórát, hogy megkeresse a hasfájdalom, láz, térd, tüdő, vese, stb. szakkifejezéseket. A beilleszkedés baromi nehéz, én nem egy embert láttam hazakullogni, vergődni, mert felnőttként már nem tudott beilleszkedni egy kulturálisan közelinek tűnő országban.

blackhairlady 2014.09.16. 13:02:19

@Muscari: Pontosan. O is megteszi hetvegen:)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.09.16. 13:55:16

@i got my: Azt a cikket azért írtam, hogy kísérletet tegyek egy kultúra definícióra.

KULTÚRA = KERETALKOTÓ SIKERESSÉG

Ez volt a célja a cikknek.

A kormányon lévő ideológus érdekcsoport rengeteget hazudik. Teljesen elszakadt a valóság és a magyarok nevében beszélők probléma érzékelése.

macamuca [IHUN] 2014.09.16. 14:16:29

@Babette.: @DieNanny [SZ,CH]:
A helybeli TÜZÉP-es (vagy efféle) bejegyeztette a vállalkozói igazolványába a játékforgalmazást is lehetővé tévő passzust (kb 15 évvel ezelőtt minden utólagos bejegyzés díja tételenként 2000 ft. volt = megérte eme ügylet kapcsán...), majd berendelte az igényelt ablakokat-egyebeket, és leszámlázta, mint mászóka, akármi=játék.
Hogy megérje neki, esetleg ő szállíthatta/számlázhatta a játékokat is, ""természetesen"" takaros árréssel....
A számlázó jól járt, az önkorm. szintén, az ovi/bölcsi/suli már nem annyira, node ez bagatell, odase neki.... :((((((

Ezt max. úgy lehet "megcsípni", ha ténylegesen leellenőrzik, helyszíni bejárással, hogy mégis mi "létesült"-vásárlódott X összegben.
No, ez nem szokott megtörténni (kapacitás se nagyon van rá...), de még ilyenkor is működhet a """kézzel fogható meggyőző érvelés""", és akkor a bejárás eredménye is az lesz, hogy minden a legnagyobb rendben van....

Efféle ""okosságok"" ma sem ismeretlenek az eu-s pályázati pénzek felhasználásánál...

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.16. 14:44:43

@macamuca [IHUN]: ez egy amatőr trükk, és kivitelezhetetlen az ellenőrzés miatt.
egészen más trükkök vannak ;)

blackhairlady 2014.09.16. 14:53:44

@macamuca [IHUN]: A napokban olvastam, hogy sok somogyi onkormanyzatnak vissza kell fizetni a tamogatast, mert nem megfeleloen hasznaltak fel a jatszoteri kolcsonoket. Allitolag csodbe mehetnek ha tenylegesen vissza kell fizetni mindent.

2014.09.16. 15:48:23

A cikk a szokásos csípőből fikázós cikk; konkrét ellenpélda :

Itthon, a nagy magyar alföldön nem igazán megbecsült darukezelő és lakatos szakmunkás rokonom.

Szori dióhéjban. Anno kiment Ausztriába. Német tudása enyhe jóindulattal is csak egy közepes érettségi szint volt, de itthon nem volt rendes munkája, akkor is max 100e ft jött össze egy hónapban, a számlák meg csak jöttek (gondolom ismerős mindenkinek).
Szóval felvették egy kikötőbe mindenes karbantartónak. Pár hónap után darukezelő lett. Egy év múlva csoportvezető sok emberrel a keze alatt. Rengeteg török és lengyel volt kint.
A kiutazástól számítva két év múlva megpályázott egy Hamburgi hajóépítői lakatos állást.
Felvették, fizették az átköltözését. Hajókat hegesztett egy évig, majd ott is csoportvezető lett. Ezt csinálta pár évig, jól keresett vele. Hamburgban a hajóépítés nagyon kemény meló, de rengeteg kint a magyar, baltikumi, lengyel, török vendégmunkás de a magyar szakemberek igenis elismertek. (!!!)

Itthon közben lakáshitel visszafizetve, vettek egy szép családi házat, kocsit, stb... Egy éve visszajött és beinditott egy fémipari vállalkozást.

Van ilyen sztori is, csak ezt ugye nem irja meg senki sem, nem lehet jó kiadósat fikázni....

M. Úr 2014.09.16. 15:53:13

@caliyoung: Mert ugye egy ellenpélda semlegesíti a másik ezer sikertelen próbálkozást...

Határátkelő 2014.09.16. 15:53:43

@caliyoung: A helyzet az, hogy ez a blog tele van olyan történetekkel, mint amit te is írtál (tehát a hozzászólásod ezen része kissé mellé ment szerintem).

A másik: a poszt szerintem azokról szól, akik mindenféle (!) nyelvtudás és komolyabban vehető szakma nélkül vágnak neki úgy, hogy elképzelésük sincs arról, mi vár rájuk. Ami pont nem passzol a rokonodra.

2014.09.16. 16:08:13

@M. Úr:

Senki sem állíott ilyet, ne irogass badarságokat

2014.09.16. 16:08:13

@Határátkelő:

igen, nyelvtudás és szakma nélkül nem egyszerű.... Aki a csodát várja az könnyen ráfázhat

i got my (törölt) 2014.09.16. 18:30:50

@Saman:
"KULTÚRA = KERETALKOTÓ SIKERESSÉG"

ha azt mondanád, hogy egy kultúra akkor sikeres, ha sikerül egy széles körben elfogadott metanarratívát létrehoznia, s ezen keresztül az egyének ambícióit, cselekvését adott irányba terelni, akkor ezzel egyet tudnék érteni.

lehet, hogy eredetiek a gondolataid, de sajnos - a hozzászólásaidra érkezett válaszok alapján - kevesek számára tudod érthetően megfogalmazni. persze, ennek oka lehet a mi felkészületlenségünk is.

Ludas* 2014.09.17. 10:54:52

@caliyoung:
Pedig hidd el, hogy szívesen olvas ilyeneket is az ember!
A kitartás, és a szorgalom érvényesül.
És mint tudjuk kettőn áll a vásár.

Badeni_lakos 2014.09.18. 01:24:58

Jó a poszt. Bár szerintem túl van aggódva benne minden.
(azóta már kiköltöztem ide Bécsbe, egy WG be.)

A szerzőnek:
"Félek, mert olyan emberi történeteket látok, hallok és olvasok,"

ez az otthoni kormányunk felelőssége. A társadalmi helyzet (mobilitás, lehetőségek, stb.) otthon hát nem éppen rózsás, de erről nem csak ők tehetnek. Nézd, ez egy kemény világ, ahol mindenki küzd, és próbálkozik. Még azok is, akik tudják, h nem beszélnek idegen nyelveket, De bevállalják a kellemetlenségeket, megpróbálják, mert érzik, h hihetetlen mód sarcolják őket otthon, és nem igen segítik őket a "Döbrögiek" (akik csak a saját zsebüket tömik, lopnak, lopnak, meg a bankrendszerre tolják át az "Elszámoltatás" kommunikációt, ahelyett hogy Egymást számoltatnák el (mint ahogy az 2010 ben be volt ígérve!!!)
Tehát érzik azok ez emberek is, h otthon félre vezés és átverés megy , és próbálnának szökni helyzetükből, de tudás, pénz, információk, kapcsolatok és támogatás stb. lehetőségek híján nagyon nehezen kivitelezhető az csupán.

De

Meglátásom szerint (amit látok itt Bécsben) az az, h ITT Aztán Mindenkinek van helye! Munka hozzáadott értéke a társ.hierarchiába való betagozódás szintjét adja. (oó, de mennyien vannak akik fel- vagy lefelé lépnek ebben a hierarchiában! akár itt született elkényelmesedett, akár ambíciózus szorgalmas bevándorló legyen az! Rengeteg féle variáció van.) Ez itt egy hatalmas multi-kulti dzsungel, rengeteg szerb, török, balkáni, meg turbános, mindenki itt sürög forog, Ez az Ottakring itt pl. egy színes kavalkád (és olcsó lakhatás), és maga a város is hihetetlen sokoldalú izgalmas nagyváros, Nekem nagyon tetszik.

Lényeg, h aki kitartóan nagyon küzd, annak van itt helye. Az EU-s állampolgár akkor jön ide, és annyi ideig, amikor és ameddig akar, és azt dolgozza, amit tud.
Aki Akarja, csinálja! A jog engedi. Sőt biztosítja!
Továbbá a dzsungel törvényei, Ennyi.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása