oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. augusztus 10. 06:44,  A külföldi házasságkötés viszontagságai 64 komment

2014. augusztus 10. 06:44 Határátkelő

A külföldi házasságkötés viszontagságai

Talán emlékeztek még rá, nem is olyan régen volt egy poszt az indiai házasságkötés rejtelmeiről, éppen ezért örültem meg, amikor érkezett egy általam eddig nem ismert blog szerzőjétől egy ajánló, melyben arról írt, miért házasodott meg India helyett inkább Szingapúrban. Szerintem nagyon érdekes összehasonlítani a két történetet, miként nem kevésbé izgalmas azt látni, milyen feltételek mellett lehet házasságot kötni Szingapúrban. Emellett ma kiderül, hogy létezik alkoholtesztelő csík anyatejhez (!), és ha már nyár, körbenézünk az európai kempingekben is, hátha ez nyújt némi segítséget a nyaralni indulóknak.

cím_Szingapúri esküvő.jpg

Kezdjük tehát a szingapúri esküvővel, melyről Bejcsi blogja számol be, a történet persze ott kezdődik, hogy indiai férj lévén miért nem India, és kiderül az is, miért nem egyszerű egy „harmadik államból származó” társsal házasságot kötni?

„(…) korántsem tehetjük szabadon azt, amit csak akarunk, akkor, amikor csak szeretnénk, mivel átléptünk egy másik bolygóra, a korlátokkal és buktatókkal teli, a kulturális- , jogi- és határokon átnyúló problémakör világába, amelyet csak az ért meg, és érez át, akit közvetlenül érint. (…)

Esetemben ami a házasságkötés mellett szólt az az, (amellett, hogy már „vénlánynak” számítottam) hogy nem volt belátható időn belül lehetőség arra, hogy párom munkájából kifolyólag újra Magyarországra vagy Európába utazzon, viszont én sem „költözhettem” csak úgy Indiába anélkül, hogy ne lennénk házasok. (Ez a témakör is megérne egy külön posztot, amit Indiában „kulturális különbség” jelzővel illetnek, én kicsit másképp jellemeznék...)

Semmiképpen sem akartam Indiában házasságot kötni. Érthető módon teljesen ellene voltam a rendszernek (nem túl rugalmas és korrupciómentes, mi meg marhára nem voltunk eleresztve anyagilag ahhoz, hogy minden második embert lefizessünk a cél érdekében), alkalmazkodni sem lettem volna képes illetve hajlandó, s nem is bíztam benne, hogy ott majd nekem mindent perfektül le fognak bonyolítani úgy, hogy az hivatalos és jó legyen, s amit Magyarországon is simán elfogadnak. (...)

A szerencsénket végül egy szingapúri projekt hozta meg, amit habozás nélkül „fogadtunk” el, s végre felcsillant a remény, hogy talán mégis sikerülhet, s újra együtt lehetünk! Örömmel nyugtáztuk, ennél jobb hely nem is kínálkozhat számunkra. (...)

A házasságkötés feltételei Szingapúrban

A legfontosabb feltétel az, hogy legalább az egyik félnek a házasságkötés bejelentését (notice) megelőzően már legalább 15 napja az országban kell tartózkodnia (érkezés napja nem számít bele).

A bejelentés megtétele után a fele nyugodtan elhagyhatják az országot, azonban a bejelentés visszaigazolásakor kapnak egy időpontot, amikor meg kell jelenniük egyfajta „megbeszélésen”. Ez tulajdonkeppen a felek személyére vonatkozó adatok igazolására / hitelesítésére szolgál, valamint egy eskütétel arra vonatkozóan, hogy egyik fel sem házas (egy jó hosszú szöveg felolvasása feltartott kézzel).

A házasságkötés lehetséges legkorábbi dátuma a bejelentést követő 21. nap (a bejelentés napja nem számít bele). Kizárólag elektronikus úton (internet) történik, ahol a rendszer jelöli a foglalt és szabad dátumokat, tehát nagyon egyszerű. (…)

Az eljárás kiemelkedő pozitívumai

NEM kérnek születési anyakönyvi kivonatokat, családi állapot igazolására szolgáló dokumentumokat!!! Nincs 6 hónap várakozási idő!! Nem kérnek bejelentett lakhelyet, lakcímkártyát (és egyéb nyalánkságot, amit otthon viszont IGEN!!)

Ami szükséges, az az útlevél és a hivatalnok előtt hangosan, feltett kézzel megtett eskü arra nézve, hogy a házasságkötésnek nincs akadálya, és egyik fél sem házas. Prezentálni kell azonban két tanút, s azok személyére vonatkozó adatokat a hivatal rendelkezésére kell bocsátani.”

Ez volt tehát a szokásos rövidített részlet, a teljes posztért szokás szerint kattintani kell, méghozzá ide!

Alkoholtesztelő csíkok anyatejhez

Régóta működő és nagyon jó blog a Legfrissebb Hawaii Hömbölgések (egyike a személyes kedvenceimnek), melyben olyan posztot találtam, amit muszáj vagyok megosztani veletek, ugyanis (hasonlóan a szerzőhöz) még én sem hallottam soha arról, hogy alkoholtesztelő csíkokat lehetne kapni anyatejhez.

Milkscreen.jpg

„Persze, elképzelhető, hogy mondjuk az anyuka megfázott és ne adj isten a flakonra írt nagybetűs figyelmeztetés ellenére is olyan köhögés csillapító kanalas orvosságot vett, amiben van alkohol. Elő tud fordulni bárkivel. Vagy bármi alkohol alapú gyógyszert kell szednie, mert épp így hozta az élet.
Meg tudom érteni, hogy aggódik az anyatej minősége miatt.

De.

A kicsi gonosz ördög ott bent, azt súgja, hogy ezt annak az átlaglakosságnak kell, akinek a homlokára kell tetoválni, hogy ne idd magad matarészegre, ha terhes vagy, mert az rossz.

Kíváncsi voltam, rákérdeztem a főnökeimnél (akik elég sok friss anyukával találkoznak a szakmájuk kapcsán) és számomra döbbenetes volt, amit mondtak.
Tapasztalatuk szerint, a legtöbb „átlagos” helyi anyuka úgy gondolja, hogy a szoptatás olyan, mint az autóvezetés.

Megy az 2-3 sör mellett is... Esetleg egy sör meg egy feles...”

Sajnálatosan rövid ez a részlet, aki a teljes posztot olvasni akarja, az ide kattintson.

Európai zuhanykörkép

Végül egy ki európai körkép a kempingek tisztálkodási lehetőségeiről (pontosabban a különböző országok közti filozófiai különbségekről…) a Sundvallzsofi blog segítségével.

kempingzuhanyozó.jpg

„Hogy éppen milyen tusolóval lesz dolgunk, az a legtöbb esetben megtippelhető abból, hogy Európa melyik részén járunk. Természetesen mindenhol előfordultak kivételek, de most az átlagról lesz szó.

Közép-Európában a közösségi zuhanyzás élményét favorizálják a kempingek. Az egymás mellett sorakozó tusolókat csak egy zuhanyfüggöny választja el a fürdőhelyiség többi részétől. A kedves vendég választhat, hogy a ruhát/köntöst a fülkéből dobálja fel a karnisra (ha eléri), vagy a többiek szeme láttára levetkőzik és úgy lép be a zuhany alá, ahogy Isten megteremtette.

Néhány kemping magára vállalja a meleg- és a hidegvíz optimális arányú kikeverését, hogy nekünk ne legyen gondunk ezzel. (...)

A német kempingekben más a helyzet. Már ahogy haladunk a zuhanyzó felé, egymást érik a figyelmünket felhívó falragaszok a tilalmakról és a tusoló szabályszerű használatáról. Miután gondosan áttanulmányoztuk a feliratokat, el lehet kezdeni a tisztálkodást.

A német (ill. az osztrák) zuhanykabinok többsége egy kis előtérrel is rendelkezik. A táborozó bezárkózhat és a fülke magányában vetkőzhet, ill. öltözhet. (...)

A legtöbb kempingben fölszerelik a zuhanyrózsát a falra, ami a tulajdonosoknak olcsó és kényelmes megoldás, de a vendégek csak különböző tornagyakorlatok segítségével tudják lemosni magukról a szappant.

Az alpesi kempingek zuhanyzói vannak a legszebben és legpraktikusabban felszerelve, a fenti kritikák egyikével sem lehet őket illetni. Általában nagy területen helyezkedik el a luxus fürdőszoba. Az eligazító táblák szinte teljesen hiányoznak, így ha rossz helyen kezd el keresgélni a vendég, akkor időbe telik, mire megtalálja a zuhanyzót, vagy éppen a wc-t. (...)

A svéd modell: a környezettudatosság vagy éppen a spórolás kedvéért a svéd zuhanyzókban szabályozzák a vízfogyasztást. A tusoló előterében fel van szerelve egy automata, oda kell bedobni a zsetont. (...)”

Eddig a részlet, szerintem feltétlenül érdemes kattintani az eredeti bejegyzésre annak is, aki nem tervezi a kempingezést, mert rengeteg kép van, és tényleg tanulságosak!

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Ausztria Németország Svédország Szingapúr Egyesült Államok Hawaii

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr266590831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2014.08.10. 06:57:05

A mi dokink szerint az eloiras szerinti mennyisegben bevett kohogescsillapito, takonyoldo es egyeb cuccokban levo alkoholmennyisegbol nem jut a tejbe gyakorlatilag semmi. Egyertelmuen az alkoholfogyaszto anyukaknak keszult a teszt, hogy ha mar o iszik, legalabb ne itassa a gyereket is.

Az a budi a harmadikban nem gyenge. Majd este teszek be en is egy kepet egy itteni kemping furdoszobajarol. Konkretan a frisshazasok lakosztalyanak a furdojerol. Neztunk egy nagyot, mikor meglattuk. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.10. 07:14:37

@adg [Au, Darwin]: Ezt a zuhanyzós képet én is "megcsodáltam". Ilyent egy kempingben? Úgy elgondolkodtam, hogy akkor mennyi lehet ennek a kempingnek a díja naponta, mondjuk 2 felnőttre, megy 1 gyerekre (mi ilyen család vagyunk). Lehet, hogy apartmanbérléssel jobban lehetne járni ott?...

A másik ledöbbenés ez a tejalkoholmérő volt. Azért ez is eléggé durva, hogy nők tömegével (tehát az átlag nők, nem a társadalom perifériája!) isznak (relatív sokat) szoptatás alatt. Én azt hittem, hogy ez minden (úgymond fejlett) társadalomban csak a társadalom legaljára jellemző...
De hát tévedni emberi dolog...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.10. 07:33:58

a bürokrácia leírásától is sikítófrászt kapok :-(
egyébként tetszik a blog, jó olykor újakat is találni.

firg_firg 2014.08.10. 09:11:19

@Jani haverja: ezek nem azok a fajta kempingelok akik minel olcsobban akarnak egy szal satorban elvegtalni. Nyugaton lakoautoval szoktak kempingelni, akinek meg arra futja, mondjuk hetekre berelni, annak a kemping dija se nagy tetel, megengedhetne egy apartmant is de nekeik az eleterzes meg a mobilitas fontosabb. Szoval nekik nem az a szempont hogy melyik az olcsobb.

tanato 2014.08.10. 09:34:58

@adg [Au, Darwin]: www.youtube.com/watch?v=xiwegCG99yI

Off.Ezeken a szép helyeken,Nemzeti Parkokban jártál már?

NIKI LAURA 2014.08.10. 10:03:44

Nos volt egy erdekes storym a hazassagkotessel kapcsolatban.
Sok eve mar,a szereplo kiletet fedje jotekony homaly...

A jogkovetes ugye alap,de kijatszhato a rendszer konnyen.
A kulfoldon kotott hazassagok nem lesznek itthon automatik elismerve,azokat honositani kell...aztan kerul be a " nagy konyvbe"

Valamelyik egyszerubb,valamelyikre meg feltucatnyi apostille,konzul,OFI pocset koll,sokszor meg ezek se elegek.
Nos,a szabaly ugy szol,a kulfoldon kotott hazassagokat honositani kell! ..ennyi,de semmi retorzio,buntetes ha nem.Mindenkire ra van bizva.
Sok eve volt egy " handsome" kollegam,imadtak a csajok.
Kikerte a megyei hivataltol azt a papirt,ami igazolta hogy singli.Kellett meg a tobb nyelvu szuletesianyakonyvi kivonat.

Hazassagot kotott Fokvarosban egy Bur lanykaval,meg is kpta kb 2-3 ev a kinti allampolgarsagot.Itthon persze nem honosiotta.
Aztan az Usaba ment,ott is elvett egy csajt,zoldkartya...meg Usa utlevel...persze ehez megint kikerte az itthoni papiokat,es persze singlikent,hisz az afrikai hazassagot nem honositotta.

Aztan par ev mulva Vancouver,Kanada...itt magyakent ujra hazasodott,nem folyt bele hogy Amerikai...merthogy Kanada csak a kettos allampolgarsagot acceptalja,a harmast mar nem....igy lett Kanadai is 3 ev mulva.
Ugye,ez bigamia.De eltelt vagy tiz ev,es sehol sem bukik ki a dolog,az asszonyok meg nem valnak.

Most Bpesten el,es egy magyar lanyt vett el,persze,a magyar csajok a legjobbak!...es kizarolag magyar papirokkal,merthogy- mondja- ne az amerikai(kanadai) papirokert menjen hozza a holgy,csak szerelem.
Aki nem hiszi,az jarjon utana.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.10. 10:39:54

@firg_firg: Én ezt tudom! :) Anno régen a mi cégünk volt Magyarországon az egyik naturista kemping fenntartó alvállalkozója :) De azért ott sem voltak ilyen vizesblokkok, pedig - ahogy mondani szokták - "Hilton árban" volt egy parcella ott is. De ezen a vizesblokkon tényleg lehidaltam.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2014.08.10. 10:44:23

@NIKI LAURA: Ez már nem bigámia, hanem tri, illetve qatergámia :)

adg 2014.08.10. 13:03:19

@tanato: Jo kis film. A Litchfield az egyik kedvenc helyunk. Hajozni nem voltunk meg, de tervben van. Majd az esos evszakban, akkor tobb a krokodil.Viszont a vizesesek meg a tobbi furdohely allati jo egesz evben. A legjobb a Wangi, annak homokos az alja, nem koves, gyerekekkel tokeletes. Mult heten voltunk ott pont. Sajnos az le van zarva az esos evszakra a bordas krokik miatt, de ilyenkor nagyon jo. Kristalytiszta viz, es van egy erdekes hangulata, hogy olyan vizben vagy, amiben ilyenkor is el krokodil. Igaz, hogy csak edesvizi, ami nem igazan veszelyes, de megis.

A Kakaduba meg nem sikerult eljutnunk, az eleg nagy, erdemes lenne raszanni tobb napot. De talan egy hajozas a Yellow riveren belefer majd hamarosan.

Par sajat kep, ha erdekel: plus.google.com/photos/110399305424378283249/albums/6025461918706224161

Rg 2014.08.10. 13:53:55

Akartam kerdezni, hogy mi a retorzio, ha nincs bejelentve a hazassag Magyarorszagon? Egeszen addig nem kovet el semmi torvenytelent, amig nem akar Magyarorszagon valaki massal osszehazasodni anelkul, hogy elvalt volna, nem?

adg 2014.08.10. 14:44:52

@Rg: Annyi, hogy nem vagy hazas jogilag. Vagyis a hazasoknak jaro esetleges kedvezmenyek nem jarnak neked, pl csaladtamogatas, ilyesmi. Meg nehezebben tudtok egymastol orokolni, ha nem keszultok elore, de akkor is nagyobb az illetek.
Ertelmes orszagokban kotott hazassagokat azert nem olyan nagy manover magyaritani, alapesetben szerintem megeri.

Mrs. Clayton 2014.08.10. 14:45:42

@Rg: nem egeszen, mivel a Btk teruleti hatalya kiterjed minden olyan magyar allampolgar altal kulfoldon elkovetett buncselekmenyre is, amely akar az elkovetes helye szerint lehet hogy nem is buncselekmeny
szoval csak ovatosan, bar nem tudom barki iteltek e el ilyen miatt
ugyanakkor megjegyzendo, h ha kulfoldiek kovetnek el kulfoldon a magyar tv szerint allam elleni buncselekmenyt a magyar allam jogosult az illeto ellen bunteto eljarast inditani, kicsit vicces, de attol meg igy van

33621 2014.08.10. 14:56:31

Ajjaj ma meg lesz a 100 alatti negatív rekord a kommentekben?
Uborka szezon van vagy mi?

adg 2014.08.10. 15:03:42

@Jess G: "a Btk teruleti hatalya kiterjed minden olyan magyar allampolgar altal kulfoldon elkovetett buncselekmenyre is, amely akar az elkovetes helye szerint lehet hogy nem is buncselekmeny"
Itt mi volt a buncselekmeny? Lehet, hogy csak el kellett volna olvasnom az eredeti posztot is...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.10. 15:31:33

@Jess G: jahm, pl az a magayr aki Hollandiaba megy, beter egy coffeshopba, es tesz amit tesz, a magyar torvenyek szerint Magyarorszagon buntetheto.

zoldmandula33 2014.08.10. 15:44:04

Azért erősen túl van lihegve ez a külföldi házasságkötés még mindig. Az ilyen témában nyilvánosan (mert valamiért mindig világgá kürtölik...:) megszólalók felének még mindig az a célja ezzel, hogy (akár egy életen át ezzel) hencegjen, az az érzésem.
Pedig semmi nehézség nincsen ebben, csak amennyit magának generál a páciens. Pont ugyanannyi energiát kell beletenni, mint egyébként egy jól megszervezett magánutazásnál. Tájékozódás a kulcsszó. Meg a gugli.
Én 2008-ban esküdtem egy karib-tengeri kis szigeten, ami Nagy-Britannia tengerentúli területe, két útlevél, meg egy eskü kellett a Bibliára hogy egyikünk sem házas. Itthon meg szó és újabb illeték nélkül honosították egy hónap alatt. Annyi vele a szívás, hogy akárhányszor kell (legutóbb a második fiunk születéséhez), a Bevándorlási Hivatalból kell kikérni egy hiteleset. Ingyen, két hét alatt megjött.
Ezentúl most így hirtelen összeszámolva négy baráti pár esküdött utánunk a világban szerteszét, de egyikse csinált problémát belőle.

Sesamelmo (Q) 2014.08.10. 15:44:48

@adg [Au, Darwin]: ha nem vallod be otthon , hogy hazas vagy.
Niki Laura - leghosszabb komment eddig- hozzaszolasat olvasd el. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.10. 15:55:31

@zoldmandula33: Amit ne hallottam, pl. a spanyloknal kicsit durvabb, es sokkal tobb papir kell hozza, rengeteg utanajaras, stb.

adg 2014.08.10. 16:10:23

@Sesamelmo (Q): Na igen, az tiszta. De ez nem: "a Btk teruleti hatalya kiterjed minden olyan magyar allampolgar altal kulfoldon elkovetett buncselekmenyre is, amely akar az elkovetes helye szerint lehet hogy nem is buncselekmeny" . Nem kovetett el buncselekmenyt kulfoldon. Meghazasodott. Ezt ha otthon be kell jelenteni, akkor be bell, ez lehet otthon szabalysertes, vagy akarmi, de nem kulfoldon elkovetett buncselekmeny. Szerintem.

Apropo, az ut melyik oldalan vezessek? A regi utlevelekben benne van, hogy Magyarorszag torvenyeit kulfoldon is be kell tartani, de hat nem tudom, mert a sok majom mind a baloldalon megy. :)

Elolvastam Laura esszejet. Ha a tortenet ugy tortent, akkor sem a bejelentes hianya volt a fo baj, hanem a tobbszoros hazassag. Hiaba jelenti be magyarorszagon, attol meg lehet, hogy meg tud mashol hazasodni ujra es ujra.

Mi van, ha Katarba vagy UAEbe koltozok, es elveszek meg egy holgyet? Buncselekmeny, vagy nem? Hogy a halalba jelentem be a magyar hatosagnak. :D

Most lehet, hogy az en kommentem lesz a leghosszabb. foleg, ha ideteszem a kepet, amit delutan igertem egy helyi kemping naszutas lakosztalyarol.
kepfeltoltes.hu/140810/coolm_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Belul latszik a furdoszoba is. Egyben konyha.
Ez a kemping egy masodik vilaghaborus tabor. Azota sem nyultak hozza, kempingnek hasznaljak a teruletet, de az epuletek eredetiek. Erre poenbol kiraktak a tablat.
Termeszetesen van elfogadhato wc, mosdo es konyha is, de azok nem olyan erdekesek. Es messze nem olyan latvanyosak, mint a posztban szereplo.

adg 2014.08.10. 16:12:57

Aaa, nikie meg mindig hosszabb. :)

(Rossz, aki rosszra gondol.)

Sütemény1975 2014.08.10. 16:33:35

Ma ilyen pilledos nap van. Meg fozni is lusta voltam...

M. Péter 2014.08.10. 16:34:39

@adg [Au, Darwin]: Ha az első házassága után ismét igazolást kér arról, hogy nem házas, az már valószínűleg Magyarországon elkövetett bűncselekmény.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.10. 16:37:52

@NIKI LAURA: ez lehetseges a nejemnek kertunk magyar utlevelet es az elvalt asszony nevere kapta hiaba mondtuk mar mas a neve ujra hazasodot .. tenyleg mindenfele honositas asszonynev eltorlese(valaskor nem tettek) , tehat nem bonyolitottuk 1het mulva megkapta az uj utlevelet a regi nevvel ...

rezsöatya 2014.08.10. 16:42:18

@zoldmandula33:

"Azért erősen túl van lihegve ez a külföldi házasságkötés még mindig. Az ilyen témában nyilvánosan... megszólalók felének még mindig az a célja ezzel, hogy... hencegjen, az az érzésem"

vs.:

"Én 2008-ban esküdtem egy karib-tengeri kis szigeten"

???

:DDD

rezsöatya 2014.08.10. 16:44:06

@NIKI LAURA: maniakus hazassagkoto temaban Montroyal tudna meselni...
:D

montroyal ( CAN qc) 2014.08.10. 16:49:22

szeretnek sokkal tobb magyar ferfirol hallani aki aHA-t egy frappans hazassaggal intezte el, elbuvolve, szerelembe esve kulfoldi jomodu holgyekkel ...ugye Hagyma kivetelevel mindig egy holgy mar megint ...hiaba a szerelem nem ismer hatarokat ..

en is fent voltam magyar hirdeton es naponta tobb magyar hogy esett szerelembe velem (ok neha 2-3. level utan)es termeszetesen, ugye a gyerekeiket is elfogadom, mintha sajat apjuk lennek .. a nejemnek is vannak gyerekei(egy mar felnott a masik 16) es vilagosan ertesere adtam, papirra fektetve is hogy soha nem johetnek a gyerekek ide lakni ..gondolom ez a holgyeknek nem szimpatikus de mitol jobb raakaszkodni egy idegenre a gyerekekkel ..
valszeg a nejem azt gondolta , jol van.. majd megdolgoz es cserelodni fog ( vegyunk 2-3 szobas hazat) de mellefogott es nagyon szomoru de ez van ...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.10. 16:56:41

@rezsöatya: latod .. megtettem .. most jon az otodik!most jon az otodik !... DD

rezsöatya 2014.08.10. 17:12:35

@montroyal ( CAN qc): hat, sok sikert hozza! Te legalabb sorban csinalod es nem paralell, mint Niki haverja...!

Tudod a masodiknal meg csak mondja az ember, hogy gyozzon az optimizmus a tapasztalat folott, de utana...?!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.10. 17:18:13

@zoldmandula33: hát persze. biztos csak hencegés, amikor közeli ismerős heves káromkodások közepette részletezi, hányszor kellett szabadnapot kivennie és oavissza 1500km-t bumliznia a követségre / konzulátusra házasság ügyében. a gyerekének meg óvodás korára sincs magyar útlevele, mert annyi költséggel és szaladgálással jár, hogy anyátok, rájuk vágta az ajtót, thai útlevéllel és vízummal vitte a fiát végül látogatóba haza, otthon is annyi költség lenne a papírmunka (többhavi fizetés), hogy hagyta a fenébe egyelőre. biztos felvág ő is, és direkt nem az egyszerű utat keresi, hanem mesterségesen problémákat gyárt magának.

montroyal ( CAN qc) 2014.08.10. 17:35:45

off
www.origo.hu/itthon/20140809-angliaban-mar-tobb-mint-egymillio-magyar-vallalt-munkat.html

erdekesek a kommentek foleg,meglepett pl az szalloige --EL lehet menni .. tulajdonkeppen a contexekkel pontosan az ellenkezojet jelenti vagyis ne menjenek el mert karos kovetkezmenyei lesznek ...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.10. 17:36:44

@rezsöatya: latod .. van aki sohe sem tanul ... meg a sajat karan se ..

adg 2014.08.10. 17:39:26

@Dragonlady (now in Thailand): Na varjal, nekunk csak meghosszabitani kell a gyerekek utlevelet. 4 telefonalas alkalmaval 4 teljesen kulonbozo dolgot mondtak. Eloszor ragaszkodtak hozza, hogy szemelyesen menjunk el Canberraba, 4000 km, mert csak ott lehet, aztan mar eleg lett volna Adelaidebe menni is, az csak 3000, de oda legalabb van kozvetlen jarat, de igy is lett volna par ezres az egesz. Nagy nehezen kiderult, hogy megis csak el lehet intezni postan is, ugyhogy meg az is lehet, hogy lesz a gyerekeknek utlevele. Es ez csak meghosszabbitas. Es meg igy is benne lesz a dolog 400+ dollarban, ket szaros utlevel.
Ja, es a vicc, a helyi ausztral "kozjegyzo" nem kert egy fillert sem a hitelesitesekert, mert o onkentesen csinal ilyet. (osszes papirunk, nyomtatvanyok, es ezeknek a szines masolatait is maga csinalta.) Es hogy a nagykovetseg segitse, kepesek kiadni egy olyan nyomtatvanyt, aminek a cime "Request for consular service" majd az egesz full magyarul van, egy angol szo nelkul, es en magyarazzam el a kozjegyzonek, hogy mit is iratok ala vele. De vegulis elhitte, alairta. (Nagy veszelyben nem volt, mert csak azt irta ala, hogy elotte irtuk ala a papirt, de akkor is. Eleg hulyen ereztem magam azzal a suket papirral.) Hogy miert nem lehet ez ketnyelvu, mint pl az anyakonyvi kivonat.

rezsöatya 2014.08.10. 17:43:13

@montroyal ( CAN qc): nem biztos! Lehet ez abszolut pozitiv is! A nagy szamok torvenye alapjan... egyszer csak osszeakadsz valakivel, akivel eloszorre kellett volna...

montroyal ( CAN qc) 2014.08.10. 17:44:29

off
index.hu/gazdasag/2014/08/05/barmit_is_dolgozott_hagyja_ott_legyen_juhasz/

Három egyetemen indul felnőtt juhászképzés nem sokára, jelentette be Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese a Farmer Expón...

wow a sok bufe szak helyett ebben kene gondolkozni ..de hogy biztositanak hozza irodat ahol 8-4ig labat lehet logatni ...igaz a wi-fit viheted magaddal ..

zoldmandula33 2014.08.10. 17:55:01

Igen, volt egy kanári-szigeteki esküvő is, nekik pl. egy hónappal előtte ki kellett plakátolni a lány falujának polg.mesteri hivatalában, ez hosszabbított rajta. De akarták, megcsinàlták.
Tényleg, mindig ez a picsogás...de így mindenen. És majdnem mindig kiderül, hogy felkészületlenségből fakad.. az élet nem véletlenül állít néha nehézségek elé:)

blackhairlady 2014.08.10. 17:56:10

@montroyal ( CAN qc): Akkor nem lehet valami felhotlen a hazassagotok:) Vagy inkabb :(
En tenyleg sajnalom, hogy ennyit csalodtal, de tenyleg oszinten kerdezem, nem lehet, hogy benned is van egy kis hiba? Csak egy icipaici, valhol elrejtve, ami a hazassag utan elojon es kicsit mas megvilagitasba helyez teged?

blackhairlady 2014.08.10. 17:57:15

@adg [Au, Darwin]: Ide kellett volna mennunk naszutra!:))))))))
Azt hittem majd beteszel valami nyolcvancsillagos helyiseget, aztan kisse meglepodtem:)))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.08.10. 18:00:49

@adg [Au, Darwin]: rémlik, hogy Pappito jópár éve a blogján elmesélte, ők hogyan csinálták, csak arra emlékszem, hogy az se volt egyszerű. belőlem legutóbb annyira elegük lett a konzulátuson, miután 4 hónapig ültettem őket az útlevelemen (Burmában dolgoztam, és nem jöttem át csak ezért csakazértsem, amikor meg jöttem, mindig beleszaladtam valami hosszú hétvégébe), hogy aztán inkább kinyitottak csak nekem egy munkaszüneti napon, hogy szabaduljanak tőlem és a papírjaimtól. ja, mert hogy mondjuk ha a német követség van megízva yangonban a magyar képviselettel, az azt jelenti, hogy ha lőnek, akkor hozzájuk menjek? azt miért nem, hogy nekik kipostáznak egy új útlevelet és át tudom venni a németektől?
még jó, hogy házasodni nem fogok egyhamar, tudom, mekkora macera, és nem érdemes megúszni, annyit segít a vízumügyintézésben. szerintem különben a többség magasról letojná.

blackhairlady 2014.08.10. 18:02:47

Mi Magyarorszagon kototttunk hazassagot, de azonnal kervenyeztuk az amerikai hazassagi anyakonyvi kivonatot is a nagykovetsegen, es a lanyunk szuletese utan az os szuletesi anyakonyvi kivonatat is, sot amerikai utlevelet is. Igy nem kellett izgulni, hogy ha barmi tortenik, Amerikaban nem lesz elfogadott a hazassag.

blackhairlady 2014.08.10. 18:04:55

A havaii blogot en is olvasgatom neha, nagyon erdekes, vicces, es tetszik a blog kinezete is. Ez a tej alkohol mero nekem is uj dolog, es igen, vannak holgyek akiket nem erdekel, hogy isznak, dohanyoznak, kabitoznak terhesseg, szoptatas alatt. Sajnos.

Hari Seldon 2 2014.08.10. 18:32:21

@Jani haverja:
Hat ez Hawaii, ha a cim utal a helyre. Ott meg lehet sok polineziai oslakos. OK meg azert valamilyen szinten termeszeti nepek, igy elkepzelheto, hogy kevesbe erzik a fontossagat? De ki tudja? Ez csak tipp.

Hari Seldon 2 2014.08.10. 18:36:44

A kempingekrol nincs sok ismeretem, egyszer voltunk Szoveniaban, ami egy kollegium volt, de kemping szeru. Kozos vizes blokkal.
Este mentem a zuhanyzoba, nem tudtam, hogy van-e kulon ferfi es noi. Mindegy, bementem az egyikbe ahova ki volt irva, hogy GNU. Rohadt magasan volt a zuhany felakasztasa. Gondoltam is, hogy azert van kiirva, hogy GNU, mert csak akkora emberek erik fel, akik akkorak mint egy GNU...

M. Péter 2014.08.10. 18:52:58

@rezsöatya: A posztoló teljesen félreéertette a dolgot. A nemzetközi jogosítvány alakját egy régi nemzetközi egyezmény határozza meg. A magyar ügyintéző kitölti magyarul, és a külföldi rendőr, ha tud angolul, franciául, spanyolul vagy oroszul, akkor ki tudja nézni belőle, melyik a delikvens neve (lásd ír rendőrség esetét Prawo Jazdy-val).

Hari Seldon 2 2014.08.10. 19:16:05

Meg par gondolat a tejalkohol mereshez:

Egyreszt, aki iszik, az nem fog a merestol "kevesbe inni", annak aztan beszelhetsz... (sajnos)

Masreszt: a veszelyeztetett terheseknek (akiknel fenn all a koraszules veszelye) kifejezetten ajanljak, hogy estenkent egy egy deci bort igyon. Igy csokken a mehosszehuzodas veszelye. (ellazitja a mehet).
Az mas kerdes, hogy nehany okos kismama meg szules utan is "tartja a kurat".

2014.08.10. 19:27:15

@Hari Seldon 2: Ha "hombolgo" elolvassa az errol szolo honlapokat akkor latta volna hogy nagy vitak folynak arrol hogy lehet-e inni szoptatas alatt, es mennyit - a szakertok egy resze nem ajanlja, a masik resze szerint egy pohar bor, sor naponta nem okoz semmi problemat. Es ha ez utobbit valasztja valaki, akkor bizony biztonsagosabb ilyen alkohol tesztet hasznalni. En ugy erzem hogy a blogiro fonoke a Hawai'i oslakossagra celozgatott, mert egyaltalan nem jellemzo az "atlagra" hogy leisszak magukat szoptatas kozben, illetve teves elkepzelese van arrol, hogy mi az az "atlag". Nekem az a tapasztalatom hogy meg azok a nok is, akiknel az ivas problema, terhesseg es szoptatas alatt abbahagyjak az ivast (sajnos ezutan elofordul hogy ujra kezdik). Akik meg nem, es isznak terhesseg es szoptatas alatt is (ha meg egyaltalan naluk van a baba), azok tuti nem koltenek ilyen tesztekre.

Hari Seldon 2 2014.08.10. 19:36:44

@cougarcat:
Igen, az ivas oka meg lehet a terhesseg utani depresszio, szules utan megvaltozik a no hormonhaztartasa. Szoval csak tippelni tudok.

2014.08.10. 19:49:57

@Hari Seldon 2: Igen, elofordulhat poszt-partum depresszio, meg holgyek kozott is akadnak komoly alkoholistak, sajnos. A terhesseg elso harmadaban torteno alkohol fogyasztas a legveszelyesebb, amikor kialakuloban van a baba agya - agykarosodast okozhat. Nalunk FAS-nek hivjak, fetal alcohol syndrome - sajnos nem igen lehet ezt megforditani, eletre szolo karosodast okoz.

tanato 2014.08.10. 19:51:55

@adg [Au, Darwin]: Köszönöm a képeket,tényleg csodás tájak,

Hari Seldon 2 2014.08.10. 20:03:05

@cougarcat:
En a veszelyeztetett terhessegre gondoltam, ahol nagy a koraszules veszelye, a mehgorcsok miatt. Vernyomas problemasok, idosebbek, ikresek, cukor betegek, toxemias lesz, feherje vizeles, odema, ilyesmi eseten siman kell szamolni a koraszules veszelyevel. De nyilvan a mertek a donto. Mas a napi ketszer ket deci tomeny, meg idonkent a fel deci vorosbor.

2014.08.10. 20:14:08

@Hari Seldon 2: Igen, ezek szerint masfele oka is lehet, es tenyleg a mertek szamit meg hogy mit iszik. Akinek az a celja hogy ``elkabuljon``, az mar teljesen mas kategoria, itt jelentkeznek a komoly gondok...

2014.08.10. 20:27:43

A kulfoldi tarskereses dologhoz annyit, hogy amikor en voltam evekkel ezelott ilyen helyzetben es hasznaltam egy online tarskeresot, volt erdeklodes Mo-rol is. Ez mar eleve fura volt mert en kimondottan a kornyeket hataroltam be - a randevuzashoz mondjuk ez praktikus. Nemelyiknel ugy tunt hogy nagyon ide akartak jonni.... szoval ne higyje senki, hogy ilyesmi nem letezik keleti ferfiakkal kapcsolatban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.08.10. 23:06:37

@zoldmandula33: Amikor bemesz, es egyik nap ezt mondjak, hogy kell, masik napra berendelnek, mert jaj del ebedido, holnap hozza be ezt a papirt meg, masnap meg letagadjak, akkor mit csinalsz?

pappito · http://pappito.com 2014.08.11. 01:13:10

@Dragonlady (now in Thailand): ja, nyafogtam miatta két éve ( www.pappito.com/2012/02/07/miert-jo-magyarnak-lenni-utleveligenyles/ ) hogy lehúztak durván :)

azóta nem tudom hogy változott-e valami, majd kiderül, ha jön év végén a konzulember ide falura, mert a gyereknek kell hosszabbítani, mert a múltkor csak 3 évest kapott.Asszem most majd kérhetünk neki 10 évest, de nem biztos, nem olvastam utána.

Egyébként az a dühítő, hogy akivel én találkozom itt a végeken, tisz. konzul meg konzulátusi munkatárs az mind tök jópofa alak, segítőkészek meg minden, egy szavunk nem lehet.

De arról, hogy pl. NZ-re mikor jön az ember az útlevéladatfelvevő géppel arról egyszerűen nicns hivatalos infó, fórumokról meg más itteni magyarkákkal beszélgetve, pletykaszinten derül ki....

jó, tudom, mentünk volna angliába mosogatni... :)

adg 2014.08.11. 03:16:49

@pappito: Nekunk is ez volt a tapasztalat. Nagyon segitokeszek, kedvesek meg a kovetsegen is.
Felhivtam oket, hogy hogy kell intezni, mondtak valamit. Gyanus volt, felhivtam oket megint, akkor mast mondtak. Keresgeltem a neten fel napot, hogy akkor mi van, majd odaadtam felesegemnek az ugyet, hogy intezze el, job a bekesseg. Akkor mondtak a 3. valtozatot. Majd emailben a negyediket. Annal maradtunk, nem kerdezunk tobbet. Ennyi opcio pont eleg

@Hari Seldon 2: "Egyreszt, aki iszik, az nem fog a merestol "kevesbe inni", annak aztan beszelhetsz... "
Inkabb arra gondolok, hogy mint a vezetesnel, szoptatas elott par oraig nem iszik, es tudja csekkolni, hogy van e meg alcohol a tejben. Amennyire tudom, amerikaban nagyon divat - legalabbis regen az volt - a hajszalpontosan, meghatarozott idoben szoptatas. Mindegy, mokas igy is, ugy is.

@blackhair-lady: Ugye? Itt nagy divat az ilyen lepukkant helyekre jarni. Ausztralok odaig vannak erte. Romantikus. Szerintem borzaszto, de ok tudjak. 100 eve felhagyott cattle stationok, szepen atkeresztelve "lost city" -nek, meg egyeb tragyadombok.
Azert a kornyezetet rendben tartjak, es epitenek civilizalt furdot, konyhat, meg ami kell, ha nem is olyat, mint a posztbeli. A romok cask diszlet amugy, nem hasznaljak semmire. Cserebe fillerekert van.

pappito · http://pappito.com 2014.08.11. 05:02:41

@rezsöatya: hát itt leginkább a poszt toló égette magát a tudatlanságával :)

montroyal ( CAN qc) 2014.08.11. 05:04:05

@blackhair-lady: persze hogy van bennem hiba.. pl tul sok a tapasztalatom a noi manipulaciokkal szemben es az ugy nevezett szerelem nem vakit el, mert egy percig nem hiszek benne .. nem hagyom ha valaki beleul a keszbe , jo letbe manipulaljon es ahogy szokas atvegye a hatalmat, kicsibol nagyobbra .. nem egyaltalan nem vagyok matcho , kedvesseggel mindent el lehet nalam erni (ha nem is hiszek benne) de sertodotseggel ,durcaskodassal ,pukkadassal ,szenvedessel... semmit .. erre csak bekemenyiteni fogok es ha nem kell a jo akkor lehet szenvedni ... amugy nagyon regen elhataroztam egyedul maradok oregsegemre, mert nem vagyok kepes elviselni a noi praktikakat...

BejcsiSg · http://bejcsiblogja.blogspot.sg/ 2014.08.11. 07:12:58

@dragonlady: orulok ha tetszik a blog :)
@Zoldmandula33 : magyar allampolgar felek kotottek kulfoldon hazassagot azokban az esetekben amelyeket te tapasztaltal vagy volt koztuk "harmadik allam" polgara is?

A kornyezetemben nem en voltam az elso aki hasonlo "problemaval" talalkozott, s kotott kulfoldivel hazassagot, szoval egyaltalan nem tartom egyedinek a helyzetemet. Ugyanakkor azota is rengetegen kerestek meg ismerosok, ismerosok ismerosei a temaval, gondoltam h. mar tobben ne "zaklassanak" megirom :D Nyugodt szivvel allithatom hencegesrol szo sincs, s azt hiszem "picsogas" sem volt benne :D Ahany ember annyi fele megoldas, s ritka az, hogy a procedura problemamentesen menne. Teny, sok gondot a tajekozatlansag general bizonyos adminisztrativ kerdesek tekinteteben, de az en esetemben nem arrol volt szo hogy tajekozatlanok lettunk volna illetve az akarat hianyarol sem beszelhetunk. Fel ev tavkapcsolat utan dontottunk igy, mivel nem volt egyeb mod. Ennyi. A papirmunka meg megkerdojelezhetetlenul necces, de en kihangsulyoztam a szerencses(ebb) helyzetemet, mivel nem kellett annyit rohangalnom, csak egy helyre, a kovetsegre.
Rengeteg eloitelet van a kulfoldiekkel kapcsolatban otthon, mert egybol azt hiszik a hatosagok, hogy erdekhazassagrol van szo, s mar eleve a vizum megszerzese akadalyba utkozik. Mondjuk vicces, hogy Indiaban is ugyet csinalnak a vizumkerdesbol(friss tapasztalat) mintha csak kivaltsag lenne egy india vizum a zsebben! :D A lenyeg, hogy ez sok osszetevos kerdes, nem lehet leszukiteni a "kiragasztom a faluban a hirdetotablara" momentumra :D

Udv. mindenkinek! :)

Sesamelmo (Q) 2014.08.11. 07:33:39

@rezsöatya: a nemzetkozi jogsi tenyleg furan nez ki, de Dohaban elfogadtak es kiallitottak az ittenit az alapjan.

Rg 2014.08.11. 10:13:00

Na jo, de amit ti mondtok, hogy mar hazas, es kiker egy nyilatkozatot, hogy nem hazas, es megint meghazasodik az bigamia, ami a legtobb allamban buncselekmeny. (Most abba ne menjunk bele, hogy mi van akkor, ha az egyikben az, a masikban nem.)
Szoval oke, a bigamia buncselekmeny. De az mitol buncselekmeny, ha en osszehazasodok x allampolgarral y orszagban, ahol elunk, es ezt nem jelentem be Magyarorszagon? Bevandorlasi dolgoknal tokeletesen eleg egy elettarsi nyilatkozat, amit egy utlevellel meg lehet tenni barmelyik kozjegyzonel par ezer forintert. Akkor minek szivassa magat az ember nagykovetsegekkel, meg az Offi-val sok tiz- akar szazezer forintert?

Sesamelmo (Q) 2014.08.11. 10:28:16

@Rg: nem ismerem a jogszabályokat, de nincs bejelentési kötelezettséged, ha megházasodsz? Csak tippelek, hogy ennek elmulasztása torvenysertes.

Rg 2014.08.11. 11:08:47

@Sesamelmo (Q):
Passz. :)
Ezert kerdeztem. :)

Majda 2014.08.11. 14:11:01

Tej-alkoholmérő: gondolom azoknál, akik rendesen isznak, akár mindegy is, de egy átlag anya esetén lehet, hogy nem akkora hülyeség. Pl elképzelve azt az esetet, hogy egymás után jön 2-3 gyerek, terhesség alatt nem iszik az ember, szoptatás alatt nem iszik az ember, azért ez jelenthet akár 5-6, elhivatott szoptatóknál akár 8-9 évet is. Ennyi alatt már előfordul, hogy alkalomadtán, kikapcsolódásképpen vagy csak úgy meg akar inni az ember egy-két pohár bort (vagy akármit). Velem a két év otthonlét alatt egyszer fordult elő, hogy olyan esemény következett, amin tudtam, hogy szeretnék majd inni is - hát feltúrtam a netet, hogy mennyi idő után biztonságos a szoptatás folytatása, de nem találtam infót róla. Végül mondjuk nem ittam, de bosszantott rendesen.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása