oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 27. 06:43,  Gyerekek – keresztkultúra és háború 355 komment

2014. július 27. 06:43 Határátkelő

Gyerekek – keresztkultúra és háború

Az eheti blogajánlóba három olyan írás került, melyek mindegyikének középpontjában a gyerekek állnak. Lesz köztük elemzőbb jellegű írás a keresztkultúráról, vallomás arról, miként éli meg a szülő gyermeke kétnyelvűvé válását és egy nagyon személyes történet a háborús helyzetben lévő Izraelből.

cím_2.jpeg

Kezdjük akkor a keresztkultúrájú gyerekekkel, akikkel a Nők külföldön oldal foglalkozik egy érdekes cikkben. Ebben Ruth Van Rekenre hivatkozva úgy határozza meg a keresztkultúrájú gyereket, hogy ő az, aki gyerekkorának jelentős részében két vagy több különböző kulturális környezetben élt vagy pedig jelentős kapcsolata volt különböző kultúrákkal.

A típusok között a követezőket említi:

Hagyományos harmadik kultúrájú gyerekek (akik a szüleikkel költöznek egy másik kultúrába a szülők karrierje miatt)

Kettős vagy többes kultúrájú gyerekek (akiknek a szülei legalább két különböző kultúrából származnak)

Kettő vagy több rasszhoz tartozó gyerekek (akiknek a szülei legalább két rasszból származnak, pl. ghánai apuka és magyar anyuka)

Bevándorló (migráns) gyerekek (akiknek szülei véglegesen telepedtek le egy új országban)

Ingázók gyerekei (olyan, a határ mentén élő gyerekek, akik gyakran a szomszéd országba járnak iskolába, illetve a szüleik is ott dolgoznak)

Természetesen ezen kívül más típusok is vannak még, ezekről is olvashattok az eredeti bejegyzésben, amit ide kattintva érhettek el, érdemes!

Kétnyelvű gyerek

Ha már a kultúránál tartunk, érdemes kicsit beszélgetni a külföldön születő gyermek kétnyelvűségéről, annál is inkább, mert ez viszonylag gyakran felmerül itt, a Határátkelőn is. Ezúttal az Olaszmamma blog egy pár héttel ezelőtti posztját válogattam ide, mert jól illik a témához.

kétnyelvű gyerek rajz.jpg

„A szakirodalom, és tapasztaltabb szülők szerint a kétnyelvű gyerekek később kezdenek el beszélni, de akkor mindkét nyelven. Hát, khm. Az első állítás igaz. A miénk kb. másfél-kétéves korában kezdett el komolyabban kommunikálni, itt a fordulópont egyértelműen a bölcsi volt, ahol annyi inger érte már, hogy nem tudott ellenállni, és tökéletesen megeredt a nyelve olaszul.

Természetesen a bölcsi karöltve járt azzal, hogy velem egyre kevesebb időt töltött kettesben, háttérbe szorult az életében a spontán magyar közeg, tudatosan kell ráerősíteni.

Az időbeosztásunkon sajnos nemigen tudok változtatni, munkába járni kell, pszichés és anyagi integritásom megőrzése érdekében is, de igyekszem a közösen eltöltött időben keményen dolgozni az ügyön.

Nem érdekel, ha a rokonok / ismerősök / ismeretlenek / óvó nénik nem értik, hogy mit magyarázok, akkor is mindig magyarul szólok a kölökhöz. Ha én olvasom az esti mesét, az mindig magyar. Vannak olyan rajzfilmek, amiket magyarul ismert meg, és nem is hajlandó olaszul nézni. (…)

Erőfeszítéseim eddig nem mondhatnám, hogy hatalmas sikerélményekhez vezettek volna, de nem adom fel. Amit elértem, hogy mindent megért, ezt már össze-vissza teszteltük, minden magyar utasítást végrehajt, ha megkérem, hogy kérdezzen meg ezt meg azt apától, tökéletesen tolmácsolja a dolgokat.

Az aktív része viszont nem akar előbújni. Vannak ugyan szavak, amiket csak magyarul mond (pl.: bugyi - ezt már sikeresen beleverte az olasz óvónénik fejébe is, süti, cipő), és ha nagyon presszionálom, akkor kibök egy-két egyéb szót is. (…) Valaki igazán adhatna egy jó receptet arra, hogy hogyan is lehetne kihozni belőle a hun leánykát.”

Eddig a szokásos részlet, akit az egész bejegyzés érdekel, az ide kattintson, szerintem megéri, mert érdekes küzdelem ez.

Hétköznapok a hátországban

Végül egy szomorú téma, hiszen a háború mindig az. Különösen, ha a gyerekek is megszenvedik, márpedig a gázai konfliktust megszenvedik mindkét oldalon. A Mishpaha blog az izraeli hátország hétköznapjait láttatja, erről idézek most egy rövid történetet, a helyszín a szerző egyik gyermekének óvodája.

„Karomon Lea, Ábel már előre rohant, mint mindig, ha a nővére óvodájába érünk. (…) Lea nyugtalan a karomban, szeretne már ő is bejutni a testvéreihez. Hisz az a rituálé, hogy ilyenkor ő is odaül még egy picit Ráchel mellé a rajzasztalhoz. Ahol az én varázslatos nagylányom csodálatos virágokat, fákat és királynőket szokott rajzolni, néha kis szívecskéket és lufikat is - mikor mihez van kedve.

Lea hozzádörgölődzik, örülnek egymásnak, elcsattan egy puszi is, de aztán Ráchel színez tovább - még ki kell használni az utolsó pillanatokat. Mint mindig, most is elmélyülten borul rá a papírra, amin szokatlan módon egy szép nagy tank körvonalazódik. Ahogy körbe nézek az asztalnál minden gyerek csendes tankrajzolásba merül. Csak Lea tartja magát a krigsz-kragszokhoz - ő még egy másik világban él.”

Akit érdekel a poszt, illetve a blog maga, az ide kattintva érheti el a teljes írást.

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr516547809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2014.07.27. 07:19:15

Az elsőhöz:

„A típusok között a követezőket említi:

Hagyományos harmadik kultúrájú gyerekek (akik a szüleikkel költöznek egy másik kultúrába a szülők karrierje miatt)”

Most itt elszámolta magát a szerző? Akárhogy számolom, ha mondjuk a szülők magyarok, és elköltöznek egy másik országba az egyelőre csak kettő.

A másodikhoz:

„„A szakirodalom, és tapasztaltabb szülők szerint a kétnyelvű gyerekek később kezdenek el beszélni, de akkor mindkét nyelven. Hát, khm. Az első állítás igaz.”

Ez nálunk is így van. Johanna most már elmúlt másfél éves, de gyakorlatilag pár alapszó, mint „apa, igen, nem” kimondásának próbálkozásán túl még nem jutottunk. Franciául árvá (mint au revoir) hallottam tőle, mikor jövünk el a bölcsődéből. A nagyok már könnyebb helyzetben vannak ebből a szempontból, mert ők, amire kijöttünk már valóban választékosan beszéltek, de nekik is lassan indult a francia nyelvük, de most már, ha a két nagy együtt játszik, néha öt percre is átváltanak franciára.
A szomszéd bácsival egyértelműen franciára váltanak, és már szépen különbséget tesznek a regarde – regardez között amikor vele beszélnek (lényegében érti a tegező és magázó formát).
Az óvoda itt egyébként olyan, hogy szerdánként van könyvtárnap, a kölcsönkönyvet egy hét múlva kell visszavinni és újat választanak. Otthon mi természetesen magyarul beszélünk velük.

Muscari 2014.07.27. 07:35:26

@Hari Seldon 2: ez olyan "felelmetes" szerintem, mikor otthon magyarul beszeltek, az iskola hatasara azonban a gyerekek mar a masik nyelven beszelgetnek. Sok ilyen peldat lattam mar en is, de a mai napig csodalkozva nézem oket. Barcsak nekunk ilyen konnyen menne a nyelvtanulas!

Az elsonel en sem ertem, miert harmadik az a masidik.

Sesamelmo (Q) 2014.07.27. 07:43:27

A 2. és a 3. tetszett. Olaszmamat jo olvasni. De a kategoriákat furcsállom. A határmentén ingázó gyerek és az európából pl. ázsiába költöző gyerek között óriási a különbsèg szerintem.

tableno 2014.07.27. 07:45:40

Bocs a szőrszálhasogatásért, de ilyen szó nincs, hogy "keresztkultúrájú". Gondolom ez az angol "cross-culture" fordítása akart lenni, de annak a jelentése inkább "kultúrák közötti", "többkultúrájú"

2014.07.27. 07:52:04

Kíváncsi vagyok a mai kommentekre. Főleg a három bejegyzés közül az egyikkel kapcsolatban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.27. 08:03:31

Nagyon erdekes ez a ketnyelvu, tobbkulturaju tema.
"pszichés és anyagi integritásom megőrzése érdekében is" - ezert meg kikaphat a szerzo bizonyos egyenektol, ettol fuggetlenul persze igaza van :)

A rajzolos tortenet szivbemarkolo volt. Dehat ok nekik ez lesz a hetkoznap, ezzel fognak elni, amig csak lesznek arabok. Nem akarok itelkezni, de en nem vinnem a gyerekemet/ nem szulnek gyereket haborus ovezetbe. Ha viszont igy alakult, jobb, ha hozzaszoknak a gyerekek. Sajnos!

tableno 2014.07.27. 08:13:52

A többkultúrájú, kevert rasszú, migráns stb gyerekeknél talán a befogadó közeg, a környezet nyitottsága. Ismertem egyetemen egy magyar-ghánai lányt, a ghanai apja orvos volt egy magyar faluban. A lány nagyon gátlásos és zárkózott volt. Amikor jóban lettünk, végül elmondta, hogy egész életében gondjai voltak a bőrszíne miatt, legjobb esetben is csodabogárként kezelték. Életében először Londonban érezte magát normális, átlagos embernek.

tableno 2014.07.27. 08:14:40

@tableno: Kimaradt egy szó: legfontosabb.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.27. 08:17:32

Fussunk neki még egyszer... elszállt az előző.

Szóval, nekem mindenféle fél/áltudományos megállapítástól feláll a szőr a hátamon.
:(
A második nagyon aranyos. Elismerésem a próbálkozásért, a kitartás meghozza majd a gyümölcsét. (a fiam 4 éves koráig nem beszélt, még magyarul sem). :)
A harmadik egy nagyon nehéz élethelyzet. Arról hogyan lehet megélni, a múltkoriban Steiner Kristóf írt a blogján. Érdemes elolvasni azt is.
divany.hu/eletmod/2014/07/15/meg_egy_legitamadas_es_elesunk_a_szinhazbol/

Hari Seldon 2 2014.07.27. 08:28:07

@Muscari:
Az ikrek még csak óvodába járnak, most mentek ősszel kiscsoportba. Egyébként szépen szintetizálják a nyelveket, pontosan tudják, hogy mikor kivel hogy kell beszélni. Nyilván a francia hatása egyre erősebb lesz az évek folyamán, de ez természetes folyamat. Igyekszünk folyamatosan fejleszteni a magyart is, így is azt gondolom, hogy legkésőbb az egyetemi évekre domináns lesz a helyi nyelv.

Madame Seldon:
Kicsit tartok attól, hogy a magyar irodalmat hogy tudjuk majd megismertetni/megkedveltetni a lányokkal, de majd próbálkozunk (nyilván szubjektív lesz a válogatásunk és nem feltétlen a magyarországi kötelező irodalmak lesz a vezérfonal)

Hari Seldon 2 2014.07.27. 08:31:52

@svájci sapka (ch):
"A második nagyon aranyos. Elismerésem a próbálkozásért, a kitartás meghozza majd a gyümölcsét. (a fiam 4 éves koráig nem beszélt, még magyarul sem). :)"

Ezt hogy érted?
Hogy "lényegében" semmit, vagy azért valami "vezényszavakat" igen mint "ez, ezt, azt, apa anya"?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.27. 08:38:03

@svájci sapka (ch): egeszen kikupalodott ez a Steiner gyerek, nagyon jokat ir!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.27. 08:42:35

@Hari Seldon 2: Mindent megértett, de alig beszélt. Még az igen-nem is fejrázással működött.
Na, aztán később....
:D

@Réka ‎: Szerintem is. Ez a cikk nagyon tetszett nekem.

pamut 2014.07.27. 09:03:10

Olaszmama írása tetszik.

2014.07.27. 09:05:58

@svájci sapka (ch): Steinert én is elolvastam most, hát jaj, de nagyon jól ír.

2014.07.27. 09:08:48

A 3. blogról nagyon nehéz beszélni. Gyerekekkel ott lenni elég félelmetes. Igaz, mi is átéltünk hasonlókat 2x, de az mini veszély volt ehhez képest és még akkor is gyorsan elutaztunk, vagy kivártuk az 1 hetet és akkor vége lett. Hosszabb ideig nem bírnám.

tanato 2014.07.27. 09:25:10

@tableno: Faluban tényleg csodabogárnak számított,ott még egy más nyelven beszélő is annak számít,nemhogy egy más bőrszínű.Budapesten vagy egyetemi városban azért jobb a helyzetük szerencsére.De nyilván egy nyugati nagyvárosban az igazi nekik.Legtöbben az ilyen vegyes rasszú magyar gyerekek el is mennek,tőlünk is a környékünkről majd mindegyik elköltözött már valahová nyugatara a szüleivel.

tableno 2014.07.27. 09:29:44

@lexrex: Ilyenkor hálát adok az égnek, hogy nem kell ott élnem. :(

tanato 2014.07.27. 09:30:59

Persze vannak kivételek,néhány vegyes házasságból való orvos azért van a környékünkön,etióp magyar,szíriai-magyar,jemeni-magyar családból való kolléga azért megmaradt magyar házastársaival egyelőre itthon dolgoznak.Igaz rajtuk azért nem rögtön szembetűnő hogy apu nem magyar volt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 09:31:24

Szerintem ezt a három posztot elég fura így együtt látni...az első erőltetett, a második pedig abszolút jelentőségét veszti a harmadik 'árnyékában', amihez persze nagyon nehéz hozzászólni, hiszen tojástáncot kell lejtenie annak, aki elítélő véleményt szeretne megfogalmazni mondjuk úgy, hogy az agresszor (a jelenlegi támadó fél) ellen. Még mielőtt: tanárbácsi, ez úgy kezdődött, hogy visszaütött...

www.middleeastmonitor.com/articles/middle-east/12920-letter-from-gaza-by-a-norwegian-doctor

tanato 2014.07.27. 09:31:28

@lexrex: Olvastam nagyon durva.

tanato 2014.07.27. 09:33:34

@zöldeketbeszélek: Sajnos a gyerekes családok szempontjából mindegy ki kezdte,egyaránt szenvednek mindkét oldalon,mint miként minden háborúban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 09:38:45

@tanato: Sajnos nincs időm hosszasan eszmét cserélni, de egyrészt nagyon tanulságos a már fentebb linkelt poszt, másrészt meg ez az indexes cikk is:

index.hu/kulfold/2014/07/23/ensz_haborus_bunt_kovethetett_el_izrael/

"Az emberi jogi főbiztos emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi háborús jog szerint a támadások alkalmával meg kell különböztetni a katonai és polgári célpontokat, mindent meg kell tenni a civil áldozatok elkerülése érdekében, a csapásoknak pedig minden esetben arányosnak kell lenniük (azaz egyik fél sem okozhat aránytalanul nagyobb kárt annál, mint amekkorát elszenvedett)."

Az utolsó mondat igen-igen elgondolkodtató...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.27. 09:40:37

@Turchi: Én egy ideje olvasom a blogot, nagyon letisztult, őszinte.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 09:56:20

Én semmi szívbemarkolót nem látok a harmadik posztban csak egy nyálas írást.
Olyan sárga gumicsizmásat.

nyuszigonosz 2014.07.27. 09:56:27

Hát nincs keresztkultúra vagy keresztkultúrájú gyerek ( eleve rossz fordítása az eredetileg angol kifejezésnek - kulturák találkozása már picit jobb lett volna, de szerintem a szerzö felett inkább összecsaptak a kultúrák. :-))) ) vagy bármi.
Ez megint egy tudománynak álcázott semmi. Pont arra jó, hogy jóegypár - föleg szülö vagy nagyszülö - elbizonytalanodjon és keresgéljen egy kategóriát, ahová a gyereket be tudja sorolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 09:58:31

@svájci sapka (ch):
Ja. Fasza az utolsó kép a párnacsatázó arab meg zsidó buzeránssal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 09:59:41

@nyuszigonosz(D):
Keressen a franc. Jó helyen van ott ahol van.
:)))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2014.07.27. 10:02:16

A tankokat rajzoló gyerekekhez: sok gyerek rajzol/ rajzolt már tankot.
Gyerekkoromban én is, mert volt osztálykirándulás is olyan helyekre, ahol tank volt és ugye látta az ember, és utána rajzóra, ahol a kirándulásról kellett rajzolni. :-) Tankot.

Hogy egy Izraelben vagy más háborús övezetben élö kisgyerek tankot rajzol, az ott normális, mert azt látja. Nem a háború a normális, de sajnos ott az van. Majd fog még rakétát és becsapódó bombát is. Ha majd még azt is látja. Remélhetöleg nem fog ilyet látni.
Én nem szeretnék háborús övezetben élni.

tanato 2014.07.27. 10:07:43

@zöldeketbeszélek: Ezzel a részével én nem is akarok vitatkozni,ez politika,én csak a gyerekes családok szempontjait mondtam,sajnos nekik tényleg mindegy melyik oldalon vannak.

2014.07.27. 10:09:23

@zöldeketbeszélek: nyugodtan irjad le a velemenyedet. En meg nem lattam (most mindenfele "tipikus magyarozas" nelkul) magyart,aki ne azonnal elitelni Izraelt, teljesen mindegy mi tortenik a regioban. Ugyanakkor magyar zsidot se lattam (beleertve a szuleimet is), aki ne venne azonnal vedelmebe Izraelt.
Mindenki Kozel-Kelet szakerto. Kb mint a foci vagy a swissie bankhitelek.

En is be tudok rakni tobb 100 linket es hirdetni az igazamat (Hamas charter; mit csinaltak a Fatahhal; Qatar szerepe; haborus jog amikor polgari helyrol inditanak raketakat; mit csinalt az ENSZ a raketakkal, amikor az iskolajukban raketakat talaltak; kitol kapja Gaza az elektromossagot es mit fizet erte; milyen az elet a kornyeken amikor "beke" van, melyik europai orszag turne el, hogy a hataroreit allandoan kovekkel, fustbombakkal dobaljak). Es a masik oldalrol, Gazarol, is be tudok rakni masik 100 linket, ami az o eletuket mutatja be.

A legtobb helyit (mindket oldalon) egyebkent nem erdekli a ki utott elobb vissza. Csak elni akarnak.
Europai fejjel nem felfoghato, ami ott tortenik. Maradjunk abban, hogy egyik oldal sem gentleman.

tanato 2014.07.27. 10:11:28

@nyuszigonosz(D): Nekem volt egy betegem egy család,magyar anyuka jeruzsálemi/kelet-jeruzsálemi/palesztin apuka és három gyerek.A gyerekek ott is állandóan háborúsdit játszottak Akkor nemrégen költöztek vissza több éves jeruzsálemi életük után. 4 nyelven is beszéltek,magyarul,arabul,angolul meg kicsit héberül is.

**mimi** 2014.07.27. 10:27:14

@svájci sapka (ch):
tényleg érdemes volt elolvasni...jól ír :)

Furos 2014.07.27. 10:28:32

@charlieharper: Nagy igazsag Charliebacsi. Sok a szakerto az otthoni fotelbol mert mar olvasott rola rengeteget, aztan nala van a tudas gyertyalangja.
Big Cheese megerkezett?

**mimi** 2014.07.27. 10:32:15

@charlieharper:
"A legtobb helyit (mindket oldalon) egyebkent nem erdekli a ki utott elobb vissza. Csak elni akarnak.
Europai fejjel nem felfoghato, ami ott tortenik. Maradjunk abban, hogy egyik oldal sem gentleman."

nagyon nagy igazságod van !!!!

nyuszigonosz 2014.07.27. 10:54:54

@charlieharper: " A legtobb helyit (mindket oldalon) egyebkent nem erdekli a ki utott elobb vissza. Csak elni akarnak.
Europai fejjel nem felfoghato, ami ott tortenik. Maradjunk abban, hogy egyik oldal sem gentleman."

- így van, ahogy írod.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.27. 11:12:56

@tanato: Én végighallgattam kétszer ezt a beszédet. Azon felül, hogy kiemelte a határon túli magyarok szerepvállalását a 2/3-ban (amiről nagyot hallgatnak az ellenzéki kritizálók) illetve kimondott olyan dolgokat, amit miniszterelnökök nem szoktak vagy csekély publicitást kapnak (bevándorlásról, a mai liberalizmusról stb.) a jövőről alkotott elképzelések eléggé általánosak voltak ahhoz, hogy bármit bele lehessen konkrétan látni.

Nekem például nem tiszta a munkaállam fogalma illetve eddig úgy tudtam, hogy minden állam léte a munkára épül.

pappito · http://pappito.com 2014.07.27. 11:30:08

@flash.gordon: azért az a duma, hogy "A liberális demokrácia nem védte meg a közösségi vagyont." az elég klassz a jó öreg székházvarázslótól, neminyerjükalegtöbbettől :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.27. 11:32:21

@pappito: Azért az csak nem róható fel hibának, hogy ezen a szép nyári napon nem a saját oldalának hibáit rótta fel inkább hanem a másik oldalét.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 11:33:36

@tableno: ez tök érdekes, több városban éltem, sok színű emberekkel, különböző államból érkezettekkel találkoztam, sokszor,
és gyakorlatilag kivétel nélkül mindig kedvesen, szívélyesen fogadták őket minden társaságban, sőt, pozitívan diszkriminálták.

tableno 2014.07.27. 11:34:11

@flash.gordon: A "hungarista munkaállam" kifejezés Szálasi találmánya. Csak ha már rákérdeztél...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 11:36:11

ne haragudjatok, hogy ilyen korán OFFolok, de segítségre lenne szükségem két témában:
1. németországi öröklés (vagy egy kis info, vagy honnan induljak ki, vagy a BGB _hiteles_ forrása kéne)
2. eu munkavállalás esetén, itthoni lakcímnél mi a helyzet az itthoni tervezett orvosi ellátásokkal

bőven megfelel privátban is, nem terhelném vele a blog közönségét.
nagyon fontos

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 11:40:45

@tanato:
Az amerikaiak kémet küldenek Oroszországba. A kémet Szásának nevezik el. Ledobják Fehéroroszország felett egy ejtőernyővel, mikor földet ért, megkeresi az első bázist és beolvad a katonák közé. Lesz egy barátja is, Iván.
Egy nap Iván így szól Szásához:
- Szása! Én tudom, hogy te egy amerikai kém vagy.
- Honnan veszel ilyen baromságot Iván?
- Rendben bizonyítsd be, hogy nem vagy az.
- Mit tegyek?
- Egy hétig nem ehetsz semmit. Ha talpon maradsz és a munkát is bírod, akkor tényleg orosz vagy.
Letelik a hét, Szásának kutya baja.
- Szása. Tényleg orosz vagy. Bocs, hogy kételkedtem.
Néhány nap múlva megint…:
- Te Szása. Nem tolsz ki velem. Tudom, hogy te amcsi kém vagy.
- Bebizonyítom, hogy nem. Mit tegyek?
- Itt van 5 liter vodka. Állj neki. Ha talpon maradsz, tényleg orosz vagy.
Szása nekiáll és megissza az utolsó cseppig, de mintha csak vizet ivott volna, végzi tovább a munkáját..
-Tényleg orosz vagy. Más ebbe belehalt volna.
Néhány nap múlva ismét:
- Szása. Most már valld be, hogy Amerika küldött kémkedni.
- Nem Iván. Orosz katona vagyok.
- Bizonyíts! Vetkőzz le meztelenre és irány az erdő, fát vágni.
Szása kimegy a -40 fokba meztelenül, fogja a baltát és nekiáll.
Este visszamegy, mint aki csak sétálni volt egy kellemes nyári estén. Iván újra megkérdezi:
-Szása! Biztos, hogy nem egy kém vagy Amerikából?
- Nem. De áruld már el, hogy honnan feltételezed ezt rólam.
-Tudod, Szása, nagyon kevés errefelé a néger.

2014.07.27. 11:41:29

@Babette.: de Babette, te jogasz doktorno vagy. Pont te kerdezed a masodikat?
Multkor pont te magyaraztad el nekem, hogy a lakcimkartyat le kell adni es vele egyutt a szemelyit is. Ha nem fizet TBt az orszagban akkor csak a surgissegire lesz jogosult.
A kiskapukat a Nikitol kerdezd.

@Furos: meg, be is raktam, varom az eredmenyt.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.27. 11:42:32

@tableno: Én a munkaállamra kérdeztem rá nem a hungarista munkaállamra mivel a hungarista szó a beszédben sem hangzott el.

@pappito: Azt nem hiszem. De ha fel kell róni valakinek valamit gyanítható, hogy nem a saját hibáit fogja ismertetni. Ez a másik oldalon sem divat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 11:45:59

@charlieharper:
igen, ezt én is tudom, csak egyszerűen nem találok egyértelmű forrást rá, és hát van egy kötözködő családtagom:)
a tbj-ből nem derül ki, most bogarászom a 1408/71/EGK-t,
ráadásul kéne valami gyakorlati tapasztalat, hogy mennyire veszik ezt komolyan.

pappito · http://pappito.com 2014.07.27. 11:46:07

@flash.gordon: kösz a kormányproagandát, nincs belőle elég :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 11:46:57

@charlieharper: és hát az alaphelyzet nem teljesen jogszerű, mivel megtartották az itthoni állandó lakcímet. erre meg nyilván nincs jogszabály:)

2014.07.27. 11:50:23

@Babette.: ez most magyarul volt? Mi az a 1408/akarmi/akarmi?
A surgossegi ellatas erdekel? A britet tudom, gondolom a nemet ugyanaz.
Onnantol, hogy fizetsz itt adot (UK), kikerheted az EUs surgossegi kartyat. En a postan kertem a mienket, de gondolom a nemeteknel ez is jobban szervezett, mint nalunk.
Sot, mi mar igenybe is vettuk EUn belul es en Svajcban is a szolgaltatast. Mukodik, meg Magyarorszagon is mukodott. :)

2014.07.27. 11:53:40

@Babette.: amint valaki valaszol nekem arra, hogy miert jo nekem az, ha leadom a lakcimkartyamat es vele egyutt a szemelyimet, leadom mindkettot (marmint azon kivul, hogy ezt keri a jog).

Csak hatranyat latom. Elonyet nem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 11:54:15

@charlieharper:
:)))
a 1408/71/EGK az eu-s ellátásokról szól, közösségi rendelet
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1971R1408:20060428:hu:PDF

nem, pont nem a sürgősségi érdekel, az eu-s kártyát is tudom.

azt az abszurd helyzetet nem tudom, hogy kinn dolgozik, kinn biztosított, van kinti eu-s kártyája
viszont: itthoni lakcíme van, és itthon szeretne az rendszeres orvosi kontrollokra járni,
de itthoni tb-t nem akar fizetni.

bocs, biztos bonyolult, nekem is az:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 11:56:22

@charlieharper: senki nem mondta, hogy jó neked.:D

ha emlékszel, mit írtam a végleges külföldre távozásról, amit viszont csak elvon dolog határoz meg, a szándék,
meg hogy a be nem jelentése szabálysértés, viszont nincs időhatár a bejelentésre, ÉS bármikor visszavonható, akkor látod, hogy ez tényleg Abszurdisztán
vagy Opportúnia, ha jobban tetszik.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 11:57:51

@charlieharper: (megjegyzem, még nem vagyok doktor, de már nem sok hiányzik;)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.27. 11:58:59

@pappito: Igen, azt már én is észrevettem, hogy HÁ előszeretettel ad helyet kormányellenes propagandának.

Egyébként utánanéztem. Dobó István valós történelmi figura volt. :)

2014.07.27. 12:01:43

@Babette.: namost a (az evekkel ezelotti) gyakorlatot tudom, ugyanis hasznaltam, sot az asszony is hasznalta a magyar egeszsegugyet. Nekunk sok az orvos ismerosunk otthon a szuleim kapcsolatai reven, ugyhogy mindig ellattak, mert a brit magan rendszerben/sem az allamiban/ nincs sok bizalmam. Marmi t a szaktudasukban mar tobbszor csalodtam.

Az ugy tortent, hogy az orvos azt mondta, hogy "rairjuk, hogy surgossegi".
Amugy, evekkel ezelott nem lattak volna el, mert akkor meg azt se tudtak, hogy hogyan kell sajat szamlara ellatni. Most mar biztosan valtozott es van ra jol bejaratott rendszer.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 12:07:04

@nyuszigonosz(D): köszi. ez tuti oldal, nem is ismertem. de bsszs, nincs benne válasz a kérdésemre:(

nyuszigonosz 2014.07.27. 12:09:29

@Babette.: Akkor jó lenne tudni, hogy mi kellene pontosan.

nyuszigonosz 2014.07.27. 12:12:26

@Babette.: Igen.
Meg közben küdtem még mást.

2014.07.27. 12:14:07

@Babette.: ha a nemeteknek olyan az orvosi ellatasuk, mint amilyen autokat gyartanak, akkor miert akarna barki is inkabb Magyarorszagon orvoshoz menni? Ki erti ezt?!

N.B. Az elb@szott A class es a teljes Audi family kivetelt kepez az elso mondatbol.

i got my (törölt) 2014.07.27. 12:31:54

@flash.gordon:
Inkább úgy fogalmaznék: tartalmi hozzászólást csak nagyon súlyos esetben moderál.

@charlieharper:
@nyuszigonosz(D):
@Babette.:
Tényleg jó ötlet lenne, ha mondjuk a tegnapi bejegyzés alatti kommentmezőt használnátok a tb-zésre.
Ott szívesen leírom, hogy milyen módon működik (teljesen legálisan) külföldi munkavállalás és magyar állandó lakcím esetén a teljeskörű magyaro.-i orvosi ellátás.

tableno 2014.07.27. 12:35:18

@flash.gordon: Mivel a "munkaállam" kifejezést eddig Szálasin kívül senki más nem használta, nehéz megmondani, Orbán mit ért alatta...

Határátkelő 2014.07.27. 12:35:20

@flash.gordon: Aztán mondanál-e példát rá vagy csak úgy a levegőbe beszélsz?

Úgy látszik, megint eltelt annyi idő, hogy kénytelen legyek leírni: nagy örömmel várom a mai Magyarország nagyszerűségéről szóló írásokat is (ezt egy időben hetente leírtam), csak valahogy nem jönnek. De ha te leírod, hogy miért nagyszerű ma Magyarországon élni, én nagyon szívesen kiteszem.

Általában véve azt tudom mondani, viszonylag kevesen vannak azok, akik azért mennek el Magyarországról, mert nagyon jól érzik magukat.

tableno 2014.07.27. 12:37:00

@Babette.: Gondolom a különbség a város és a falu között van.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.27. 12:53:39

@pappito: Neked mindent Misi mókus ;)

@tableno: Igen, ezt én is megállapítottam, hogy nehéz értelmezni (mármint nem Szálasi miatt, hanem mert minden társadalom alapja a munka)

@Határátkelő: Nézd ha az ember relatív rendszerességgel olvassa a blogodat akkor feltűnik neki, hogy olyan aktuálpolitikai utalások vannak beleszőve a poszterek mondókájába, ami teljesen szinkronban van a bal liberális sajtó akkor éppen meglévő álláspontjával. Ez tetten érhető a hozzászólásokban is. (Ha most konkrét linkeket és idézeteket szeretnél akkor nehéz feladat elé állítasz meg át kell nyálaznom a blogot de ha muszáj megteszem.)

Ez persze nem azt jelenti, hogy a poszterek ne éreznének illetve érezhetnének így de, hogy ne legyen egy olyan írás sem, ami más nézőpontoknak ad helyet az azért furcsa.

Itt nem feltétlen az otthon lét nagyszerűségéről kellene szólnia (ilyen írások ha jól emlékszem megjelentek hazamenők tollából) hanem olyanok, ami kritikusan, objektíven és ballib propagandától és pánikkeltéstől mentesen veszik górcső alá a kormány munkáját. Tehát teszem azt képes leírni úgy három bekezdést a szerző a következő kifejezések használata nélkül: Antidemokratikus, sajtószabadság halála, náci, sátán stb.

(Ha már feltétlen politizálni akar a HÁ.)

A Magyarországon élés nagyszerűségéről ha nem baj nem írnék posztot és ennek két oka van:

Az első, hogy nem élek otthon és ez alapján a blog közönsége azonnal ignorálná a gondolataimat.

A második, hogy én annak idején meg akartam jelentetni itt élménybeszámoló videómat, ami kérésnek eleget tettél majd utána az ez ügyben írt leveleimet válaszra sem méltattad. Én nem erőltettem tovább.

pappito · http://pappito.com 2014.07.27. 12:57:10

@flash.gordon: "hanem olyanok, ami kritikusan, objektíven és ballib propagandától és pánikkeltéstől mentesen veszik górcső alá a kormány munkáját. "

nem kell a bullshit, ez nem polblog. a kormány munkáját igen alaposan jellemzik az itteni leírások - majdnem mind külföldön született

a magyar hírlap meg a nemzet mindent megír ami hivatalosan rád tartozik, nemde?

2014.07.27. 13:00:38

@charlieharper: A nemet orvosi ellatas nagyon jo. En mindent utaltam Nemetorszagban, kiveve az orvosi ellatast, azert meg most is visszamennek sot konkretan tervezek is visszamenni ha kezelesre lesz szuksegem. Sok penzes orosz jar pl. Munchenbe kezeltetni magat. El nem tudom kepzelni miert akarna valaki inkabb Mo.ra (???) menni orvoshoz, ha mehet Nemetorszagban is.

Ami a lakcimkartyadat illeti: nem veszik el!!! Velem a kovetkezo volt: bejelentettem a londoni magyar nagykovetsegen hogy allando jelleggel UK-be koltoztem. Egy 2 oldalas papirt kellett kitolteni es odaadni nekik a szemelyit, lakcimkartyat. 3 honap mulva atvehettem naluk egy uj lakcimkartyat amin a cim helyett az van hogy 'kulfoldi cim'. Ez alkalmas szemelyazonositasra a magyar utleveleddel egyutt (ugyanugy mint a szemelyi-lakcimkartya kombo). Nem kellett fizetnem sem, ennyi volt az egesz.

2014.07.27. 13:01:08

@flash.gordon: Quercus, Lexrex, Morgo, Sutemeny, ok kommetelok. "Ballib", akarmit is jelent, mentesen irnak ide.

tableno 2014.07.27. 13:05:45

@flash.gordon: Nem értem, miért kéne nekem tárgyilagosan górcső alá vennem bármit is. Azt majd megteszik a tárgyilagos politikai elemzők. Én csak elmondom a véleményemet, ha van. Amúgy az annyi, hogy nem tetszik, ami Magyarországon megy, de ez nem nagy gond, nem nekem kell ott élnem...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.27. 13:09:24

@pappito: Hogyne persze. Ez nem polblog kiveve akkor, amikor hozsannazod a szadit ;-)

Eppen aa

2014.07.27. 13:09:35

@Mirjam2: na jo, de what's in it for me??!

2014.07.27. 13:10:54

@Mirjam2: es a szemelyit is leadtad?

pappito · http://pappito.com 2014.07.27. 13:12:12

@flash.gordon: talán neked még nem szóltak, de már rég nicns szadi. újraválasztottátok a viktort, élvezzétek. de ne várd el hogy egy kivándorlós blogon mindenki tapsikoljon mindannak amit a Mo-n élő családtagoknak kell megélniük.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.27. 13:13:32

@pappito: Az rendben van, hogy kulfoldon irodnak a posztok de biztos irodnak olyanok is, ami a ballibeket kritizalja. Csak vhogy nem kerulnek publicitasra.

tableno 2014.07.27. 13:14:58

@flash.gordon: Biztos a szadi nem engedi! :-\

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.27. 13:21:45

@tableno: Nem feltetlenul rolad irtam, amikor irtam de magadra veheted az sem feltetlenul baj. Viszont egy bizonyos szintu objektivitasra csak szukseg van, hiszem ha olyat allitasz, hogy OV "hungarista munkaallamrol" beszelt senki nem fog komolyan venni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.27. 13:26:00

@pappito: Valoban nincs de nem is en eltettem es becezgettem nyilvanosan.
(Egyebkent ha tovabbra is ugy gondolod, hogy a pokhendiseg es a lekezeles helyettesit minden ervelest, hasznald nyugodtan.) :)

Határátkelő 2014.07.27. 13:27:00

@flash.gordon: Hát ez minimum érdekes hozzászólás.

1. "Tehát teszem azt képes leírni úgy három bekezdést a szerző a következő kifejezések használata nélkül: Antidemokratikus, sajtószabadság halála, náci, sátán stb." Kérlek, mutass olyan posztot, amiben szerepelt a náci, vagy a sátán kifejezés. Szerintem te összekeversz egy másik bloggal. Igen, akadnak kritikus mondatok és gondolatok, akár még posztok is, de ha te ettől engem beteszel a ballib kalapba, akkor azt kell mondanom, hogy nagyon tévedsz. De ehhez persze jogod van.

2. Ez a blog nem politizál, ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne meg a véleményem dolgokról (ezeket nagyon ritkán és általam nagyon indokoltnak tartott esetben ki is fejtem - kb. 3-4 ilyen esetre emlékszem a három év alatt), a kommentek esetében pedig azt az alapelvet próbálom követni, hogy ameddig nem sérti valaki másnak az emberi méltóságát, vallását, jogait, addig nem moderálom ki.

3. Szerintem elég természetes, ha az emberek általában a hatalmon lévőkkel kritikusak, hiszen ők döntenek a sorsukról, persze lehet gyepálni az ellenzéket is, csak a helyzet az, hogy az ő cselekedeteik (a dolgok természetéből adódóan) jóval kisebb hatással vannak az emberek életére.

4. Ami pedig a leveleidet illeti, nem tudom, mi történhetett, kínosan próbálok ügyelni arra, hogy MINDEN levélre válaszoljak, még akkor is, ha nincs sok teteje a dolognak (nem rád célzok, hanem az olyanokra, amelyekben állást keresnek külföldön nyelvtudás és szakma nélkül pl.). Ha valami keveredés volt, azért elnézést kérek utólag is. Az sem tiszta, hogy akkor most eleget tettem a kérésednek, vagy nem jelentettem meg? (Ne haragudj, de 1050 poszt után nem emlékszem pontosan.)

Határátkelő 2014.07.27. 13:28:37

@flash.gordon: Ezt viszont határozottan kikérem magamnak!!! Nem válogatok politikai alapon a beérkező írások között, és nagyon szépen megkérlek, ilyet te se állíts, mert egész egyszerűen nem igaz. Vagy ha ilyen vádakkal illetsz, akkor hozz konkrét példát is.

2014.07.27. 13:43:17

@charlieharper: Kotelezo leadni a szemelyit ha bejelented a letelepedest, nem adjak vissza. Viszont az nagyon jo hogy adnak egy lakcimkartyat, mivel ezzel es a szemelyivel intezkedhetsz pl. bankban stb.

Mo.on hivatalos ugyintezesnel halott vagy a lakcimkartya nelkul. Szemelyi nem kell, ezt kivaltja az utlevel.

Vagy azt kerdezed hogy az miert jo neked ha bejelented a kulfoldi letelepedest? Ha igen, a valasz az hogy csak te tudhatod neked miert jo - en konkretan azert jelentettem be hogy ne probaljanak rajtam penzeket behajtani kulonbozo jogcimeken, pl. TB, vagy akar kettos adoztatast elkerulo egyezmennyel nem rendelkezo allamban valo munkavegzes stb. El sem hiszed, milyen alapokon probalhat beloled penzt kiszedni a Magyar Allam. Egyebkent az utlevelet / allampolgarsagot is le akartam adni, aztan ugy dontottem megsem, neha jol jon a masodik utlevel, leadni meg felesleges macera es fizetni is kell erte.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.27. 13:47:05

@flash.gordon: szerintem a legtöbb kivándorlónak (meg egy csomó maradónak is) a ballib bullshittel ugyanannyi baja van, mint a népnemzeti bullshittel. mindegyik a száját jártatja, és szétlop mindent, amit tud. egyik rosszabb, mint a másik, nem is szavaztam ezer éve, nem tudnék kire most sem.

2014.07.27. 13:47:24

@Mirjam2: 'lakcimkartyaval es utlevellel', lakcimkartya es szemelyi helyett. Mar teljesen belezavarodok ezekbe a kartyakba...

tableno 2014.07.27. 13:47:52

@flash.gordon: Én csak azt mondtam, hogy az általam ismert egyetlen ember, aki a "munkaállam" szót Orbán előtt használta, az Szálasi volt. Te kérdezted, nem?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.27. 13:52:27

ja és mi az, hogy keresztkultúra? olyan, mint a motherbookdriver?

2014.07.27. 13:54:08

@flash.gordon: Nem hiszem hogy el tudod kepzelni, de azert leirom hogy letezik 'kulfoldon' egy szep, nagy, tagas vilag ahol nincsenek 'ballibek' meg az ellenkezojuk sem (nem emlekszem pont most hogy hivjak az ellenkezojet). HA olyan irasokat jelentet meg amik beerkeznek hozza, es ezek nem ballibek vagy jobblibek, hanem normalis emberek mindennapi eleterol szolnak. Welcome to the real world...

2014.07.27. 13:56:45

@tableno: Probalok rohogni az Orbanon, de ez a 'munkaallam' mar nem vicces, akarhogy is nezem... Ahogy mondod, tulsagosan emlekeztet nehany kellemetlen dologra a regmultbol.

2014.07.27. 13:59:01

@flash.gordon: Haaat... Azert en meg mindig inkabb Tablenot veszem komolyan mint az Orban Viktort, ha megengeded! :)

2014.07.27. 14:00:13

@Dragonlady (now in Thailand): +1, azt se tudom mi az a 'ballib' meg hogy mit mondanak, kit erdekel. Nem is leteznek Mo.on kivul ilyen fogalmak hogy 'ballib', 'jobblib'.

2014.07.27. 14:16:51

@flash.gordon:
" hiszem ha olyat allitasz, hogy OV "hungarista munkaallamrol" beszelt senki nem fog komolyan venni. "
En peldaul ezt komolyan veszem, pedig eleg komolytalan ember vagyok:) Szalasi pontosan olyannak kepzelte el a "hungarista munkaallamot", amit most a gyakorlatban van megvalositva a kozmunkaprogramnak nevezett modern rabszolgassaggal es a jobbagysag visszaallitasaval. A szabad Unios munkavallalas a magyar proliknak tobbsegenek egy kitoresi lehetoseg lenne, de kinn idovel felebrednek a csili-vili alombol, es rajonnek, hogy csak a diszlet mas, az eloadas ugyan az:(

skylla 2014.07.27. 14:33:46

"Egyszer a Helsinki Egyetem magyar tanszékéről jött egy
vendég, aki nagyszerűen beszélt magyarul. Rengeteg mai ma-
gyar irodalmat olvas, és néhány pohár bor után azzal a kérdéssel állt elő, miért találkozik olyan gyakran olvasmányaiban a lófasz szóval. Ezt ő nem érti. A szóösszetételt magát persze érti, de azt már nem, miért használjuk ezt a szót ennyire lépten-nyomon.
Hosszan próbáltuk neki magyarázni, de csak értetlenkedett.
Egyszer csak megszólalt valaki az asztal végéről, nagyon las-
san, tagoltan: „Figyelj! Lófaszt tudsz te, nem magyarul!' Ha
ez most egy zen-koan lenne, így fejezném be: „Es akkor a finn
kolléga megvilágosodott." Megértette, vagy inkább: megérezte,
miféle érzelmet fejezünk mi ki ezzel a szóval. "

2014.07.27. 14:42:13

Ez egy erdekes valogatas, azt en sem ertem, mi az, hogy keresztkultura, eloszor a keresztenysegre gondoltam :D Az utolso, a tankos meg eleg szomoru....

@Dragonlady (now in Thailand): "motherbookdriver" hahaha ezt meg nem hallottam, nagyon jo! :D

Az Orban-beszedrol pedig annyit, hogy ugyanazt mondja, amit a tobbi mostanaban divatos autoriter alak, ezek az emberek semmit sem ertenek abbol, ami korulottuk tortenik es egy masik valosagban elnek, kb mint az ukran fejesek akiknek a hazaban arany wc-kefe volt meg ezek. :D Csak szolok, hogy oket amugy azert kergettek el, mert felnott egy generacio az egesz vilagon akik viszonylagos joletet, informacios nyitottsagot tapasztaltak, es videojatekokon jatszottak ahol az nyer akinek tobb pontja van, es ezek az uj felnottek nem ertik, hogy mi az, hogy nepotizmus, korrupcio, csalas, es egyebek, errol senki se beszelt az iskolaban. meritokratikus elorejutasra szamitottak, ehhez kepest nem kapnak allast, nem tudnak vallalkozni, nem ugy mukodnek a dolgok ahogy azt elkepzeltek, es egyszeruen berobbantak. Szerintem amugy az egesz vilagon ez volt, Thaifoldon is meg Braziliaban is meg az ilyen arabtavasznak csufolt esemenyeket is nagyjabol ez a generacio robbantotta ki, persze nyilvan arnyaltabb a kep gondolom, de szerintem alapvetoen a korrupcio arcatlan muvelese az, ami beteszi a kaput az embereknel, nemcsak a fiataloknal persze. Europaban ez kevesbe latvanyos talan, mert konnyebb lelepni, a magyaroknak is, de az a baj, hogy minel erosebb az igeny az atlathatosagra, a hatalom annal erosebben ragaszkodik sajat magahoz es egyre nyiltabb eszkozokkel valik egyre autoriterebbe. A masik baj pedig az, hogy az ugynevezett "masik oldal" es az ugynevezett "valaszthato alternativa" sem ertik, hogy az igeny a korrupcio eltuntetese es nem az oveke korrupcioja. :D Ok is csak ideologizalnak meg mellebeszelnek, a lenyeget ok sem ertik, mert az azt jelenteni, hogy nekik is aldozattal jarna. Szoval valojaban nincs is alternativa. Meg lehet nezni, mi lett Ukrajnaban, Braziliaban, Thaifoldon, es az arabtavaszos helyeken, alapvetoen vagy nincs semmi valtozas, vagy masnak kell fizetni a vedelmi penzt, vagy nyiltabban meg durvabban, ideologiai alapon kell azonosulni a "masik", korabban a "kozos osztozkodasbol kihagyott" oldallal es kb ennyi, es valoszinuleg igy is marad meg nagyon sokaig amig ki nem kopik ez a generacio. De az is lehet, hogy sokkal tovabb kitart, mert az emberek nem is ertik, hogy a korrupcio mennyire veszelyes. 100-bol 100 ember eliteli a szervezett bunozest, a kizsakmanyolast, a kornyezetszennyezest, a terrorizmust, stb, de kb csak 5-nek esik le, hogy alapvetoen a korrupcio az, ami ezeket lehetove teszi, vagy sulyosbitja, a maradek 95 viszont az ujabb generaciokbol is ugy van ezzel, hogy a sajat elorejutasanak a lehetoseget latja benne, ezert semmit se akar ellene tenni, ezert szerintem nem is fog valtozni soha semmi.

Illetve, szerintem nem kell 500 ev, hogy megvalosuljon az Idiocracy, lehet 50 is eleg lesz, ahogy haladunk a populizmusban. :D

Nem en hoztam fel a politikat viszont, en csak elmondtam, ami a velemenyem, ugyhogy hagyjatokbekenlecci. :D

2014.07.27. 14:48:46

Ja a tankrajzolasrol meg az jut eszembe, hogy altalanos iskolaban mi is papirrepuloket hajtogattunk a szunetekben ezerrel amikor jottek a NATO gepek Jugoszlavia fele, csak ez nem volt annyira borzalmas es mindennapos, es a felnottek nem voltak annyira meghatodva, ugyhogy jol le lettunk szidva, hogy szemetelunk :D

Pedig mi csak feldolgoztuk az esemenyeket a magunk modjan. :D

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.27. 14:50:28

@Cascabel:

Szóval egész Európa egy pöcegödör? Vagy mit akarsz ezzel mondani? Mert már máskor is aláztad Európát, mikor leszóltad digger bérét, hogy bezzeg Kanadában sokkal többet kapnak a hasonló munkások. Digger meg nem hitte el....

skylla 2014.07.27. 15:14:30

ez a gyerekdolog leragott csont. engem jobban erdekelne, ki hogy eli meg, hogy nem tudja magat ugy kifejezni, mint az anyanyelven. en nehezen, es pont ugy erzem, ahogy merö irja: "Két nyelvet is anyanyelvi szinten beszélő ismerőseim egybehangzóan állítják, hogy egészen másmilyenek az egyik nyelvükön, mint a másikon, mintha más személyiségek lennének."

valaki?

Sütemény1975 2014.07.27. 15:21:00

@zöldeketbeszélek: izrael a szent tehen. gyakorlatilag azt csinal, amit akar....

2014.07.27. 15:26:46

@Mirjam2: a ballib az uj magyar kocsmanyelven van. Olyan, mint a "a zemberek" kifejezes vagy a "koszonjuk Emese". Valami mogottes jelentessel bir, amit akkkr ertesz, ha ott laksz.
A zembereket meg mindig nem tudom mit jelent. A ballib ellentete a "jobber".

Sütemény1975 2014.07.27. 15:28:40

@pappito: kivalo ballib ujsagiro lennel :)

2014.07.27. 15:34:28

@házelőtthinta:
Nem Europat alazom, hanem a vilagot:) Kanada sem kulonb.
Mellesleg a gyapotfoldekrol valaszolok, ma nincs slave driver:)

Muscari 2014.07.27. 15:35:16

@flash.gordon: ez mekkora hulyeseg. A legtobben az orszag altalanos moralis allapotat szoktak kritizalni. Masreszt az emberek eletet kozvetlenul befolyasolo torvenyeket a (jelenleg es mar negy eve) Fidesz tobbsegu parlament fogadja el. Megis miert kritizalnak az ellenzeket? Mert a Mesterhazy csunyan nezett (kb ennyire telik tole ugyanis)?

Muscari 2014.07.27. 15:38:24

@charlieharper: ballib mindenki, aki nem veluk van, barmit is jelentsen a szo. Eredetileg persze az MSZP- SZDSZ szimpatizansokat jelolte, ebbol notte ki magat szitokszova. Szerintem semelyik normalis orszagban nincs ilyen.

2014.07.27. 15:38:56

@Cascabel: varjal, en is telesirom a blogot. A francba, hogy dolgozni kell a penzert.
Es tobb adot fizetek, mint masnak az eved bruttoja. Megse kapok semmivel se tobbet az allamtol. Szemet egy vilag

rezsöatya 2014.07.27. 15:45:20

@flash.gordon: kedves Gordon, nezz utana, olyan, hogy ballib nincs! A fidesz propagandaban van, de ok gyartanak mas nemletezo szavakat is (pl. "felcsokkenes"). Es nem, nem vagyok semifele szimpatizans, csak gondolkodo es koromnal fogva az osszefuggeseket jol lato, a tortenelmet ismero ember.

rezsöatya 2014.07.27. 15:47:29

@rezsöatya: nem semmi! Kimaradt egy m betu...! (Babeeeetttt!!!)

tanato 2014.07.27. 15:48:18

@flash.gordon: Nekem kicsit fenyegetőnek tűnt a beszéd és nyugat ellenesnek.De lehet hogy csak beleképzelem.Pedig én 98-óta /94-ig SZDSZ-es,de a Hornnal történ koalíció után kiábrándultam belőlük/stabil Fidesz párti voltam egészen OV második hatalomba kerülése utánig.A nyugdíjpénzek eltüntetése óta már folyamatosan nem mert nem nekem tetsző dolgokat csinálnak.

rezsöatya 2014.07.27. 15:52:45

Ez is OFF:

Egy kis desszert delutanra: sutottem csöröge fánkot...

kepfeltoltes.hu/140727/2014-07-27_14.24.48_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ON

tanato 2014.07.27. 15:57:49

@Mirjam2: Szerintem azért szeretne menni MO,.on orvoshoz mert nem beszéli tökéletesen a német nyelvet.

tanato 2014.07.27. 15:59:04

@Mirjam2: És valljuk be ez egy hosszan tartó krónikus betegség esetén probléma.Mindig tolmácsra szorulni ha orvoshoz megy,kellemetlen,.

onewayticket 2014.07.27. 15:59:22

Flash Gordon:

"Nézd ha az ember relatív rendszerességgel olvassa a blogodat akkor feltűnik neki, hogy olyan aktuálpolitikai utalások vannak beleszőve a poszterek mondókájába, ami teljesen szinkronban van a bal liberális sajtó akkor éppen meglévő álláspontjával."

Fordítva ülsz a lovon. Szerintem a "balliberális" sajtó csak belekapaszkodik azokba a témákba, amelyeket a kivándorlók és az azt tervezők gyakran felhoznak. Tehát nem ők adják a szánkba a szót, hanem most, a választások évében szlogeneket keresnek a kampánytémákhoz - értelemszerűen ellentéteset a kormánypártok szlogenjeivel.

Ennek én nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget, mert a "balliberálisok" kormányzása idejében is el akartam menni, meg most is. Annyi a különbség, hogy a "balliberálisok" idején "el lehetett menni" (ha nem tetszik itt...), most meg kezdhetek félni, hogy megint bezárják a kapukat, azelőtt, hogy én kiléphetnék rajta. :(

A "balliberálisok" idejében is biztosra vettem, hogy itt nekem nem terem babér, ha öreg leszek, nem lesz egy fillér nyugdíjam sem (pedig bejelentett munkaviszonyom van!), hogy az eü. ellátásért így vagy úgy, de a TB-járulékon felül mélyen a zsebembe kell nyúlnom. Akkor is autokratikusnak éreztem a vezetést, ami semmibe veszi az alsóbb társadalmi osztályokat. Csak akkor legalább nem volt "honvédelmi kötelezettség" elviselni ezt, aki tudott, annak meghagyták azt, hogy elmenjen. (Nyelvtudás, piacképes szakma, takarék pénz nélkül úgysem tudtak olyan nagyon sokan elmenni, akik mégis, azok kudarcot vallottak és visszajöttek.)

tanato 2014.07.27. 16:00:28

@Mirjam2: Még jó hogy nem tudod mit jelent a ballib.Te még azelőtt eltávoztál jóval mielőtt ezt a kifejezést kitalálták volna.

2014.07.27. 16:05:51

@skylla: Hat en ezt nem igazan ismerem ezt az erzest, en minden nyelven ugyanaz a fura benyomast kelto alak vagyok aki magyarul is :D Irasban ez nem latszik, de ugy idegennyelven se, kulfoldi blogon ugyanigy tudok eszt osztani :D Szoval nem tudom.

Gondolom ez amit leirsz ez egy fejlodesi szakasz azoknal, akik mashogy tanultak nyelvet vagy extrovertaltabb szemelyisegek, mint en :D Szerintem ugy lehet rajta tul lenni, hogy minel tobbet fogyaszt az ember idegen nyelven es akkor el tudja lesni a pontosabb kifejezeshez szukseges dolgokat. Ilyenekre gondolok, hogy ujsag, meg konyv, meg film, meg TV meg szappanopera, szerelmesdalok, meg ilyen gagyisagok, amikben van onkifejezes, meg drama :D Vagyis nekem szerintem ezert nincs kulonbseg, mert eleg regota csinalom ezt, idegen nyelven. :)

2014.07.27. 16:09:59

@tanato: a magyar orvosi nyelv sem a magyart hasznalja. Eleg elolvasni egy korhazi zarojelentest. Egy laikus joesetben annyit ert, hogy mely szervet mutottek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 16:18:20

@charlieharper: mert mondjuk időszakonként kontrollra kell járnia évek óta, és ezt a megszokott helyen szeretné tenni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 16:19:28

@tableno: nem tudom, ebben a faluban nincs néger.
azt se tudom, hogy igény lenne-e rá:D

tanato 2014.07.27. 16:23:07

@charlieharper: Ez igaz,de a panaszok részletezése,alaposabb orvos-beteg kapcsolathoz szükséges a nagyon jó kommunikáció.Ezért /is/ törekedik sok kint dolgozó azért komolyabb betegsége esetén itthon járni orvoshoz akár évek múltán is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 16:26:03

@rezsöatya:
úristen, Úristen, ÚRISTEN!

ma az egyik ügyfél megkérdezte tőlem, hogy az emberem hívő-e, mert azt mondta, "hogy ha az isten is úgy akarja".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 16:26:39

@Réka ‎:
Igaz ami igaz...
:)))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2014.07.27. 16:26:42

@skylla:
Ez Dr. Rethy Laszlo, aka Lowy Arpad nevehez fuzodik.

"Jellegzetesek a vers "Pótléknak" nevezett befejező versszakai. Helsingforsban magyarul tudó finn tudósok búcsúlakomát rendeztek Réthy részére, ahol felolvasott verseiből. Végül az egyik finn verseire egy megjegyzést tett:

"Egy szó van e versekben, - mondja ő-
Mely könyveinkben nem fordul elő;
Mi az a "lófasz"? - ritka szó talán,
Vagy nem is használják már általán?"

Erre Lőwy arca elkomorul:
"Lófaszt tudnak maguk - nem magyarul."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 16:28:08

@flash.gordon:
Rosszul tudtad.
A szaudi országok nem munka alapú társadalmak.

morsels (törölt) 2014.07.27. 16:33:36

@morsels:
Lowy Arpad :-)

A MAGYAR NYELV VILÁGREKORDJA

Az uraság tekergeti
Nagy hevesen a leányt,

A kereskedõ bedugja
Ecetes korsó gyanánt.

A kanonok gyûgyõlgeti
Vén szotykáját pamlagon,

A káplán meg cicerészni
Tanul kinn a falvakon.

Hivatalnok feleségét
Frütyõgteti rendesen,

De befirkant az írnok úr
A szajhának, - csak legyen!

Doktor urak hersentenek
Szép taktusra csendesen,

A poéta meg befütyöl
Kedvesének ékesen.

A mészáros megdolgozza,
Ha megáll neki a lány,

Diákember keceficél
Nagy sietve szaporán.

Ács a kurvát jól megmássza,
Parasztlegény kamatyol,

Úgy van írva krónikában:
A napszámos kubikol.

Bakancsosnak sok az esze,
Éjjel-nappal toszni jár,

S habár keményen teszi,
De csak tökõl a huszár.

Csizmadia jól beszurkol,
Besuvickol a cipész,

A takács meg mityolgatni
Éjjel-nappal mindig kész.

Vasutas befüttyent hetykén,
S benyom a nyomdászlegény,

Brûgöl a cigány, és kupiz
a nyaviga hevenyén.

Besavanyít a szakács,
S a harangöntõ bekólint,

Csesz a varga jókedvében,
Ősrégi szokás szerint.

A vadász lõ - úgy, ahogy kell,
Ha a töltés jó kemény,

Bemázol a szobafestõ,
Pettyent a vándorlegény.

Molnárember csak bugyizgat,
Besrófol a lakatos,

Kádárlegény beverni tud,
Becsavar az obsitos.

Becserez a tímárlegény,
Kéményseprõ meg bejt.

A markõrök belökdösnek
Ahol lehet, mindenütt.

A gombkötõ vígan pitykéz,
Kefekötõ bekefél,

A tudós csak cicizni tud,
Újságíró meg petél.

Stibicel a szobalánnyal
A vigéc a hotelben,

Kanol a bakonyi kanász,
De sohase fotelben.

Búgat a bús disznóhajcsár,
Ökörhajtó besuhint,

Beheppent a fürge pincér,
A szakácsné ha kacsint.

Benyes a szorgalmas kertész,
Becserrent a laboráns,

Bojtár gûtyöl, s a frajlának
Behagyint a praktikáns.

A tornász meghúzza hölgyét,
És befúr az asztalos.

Megélvez a szolgabíró,
Ha a leány takaros.

A rézöntõ meg becsörrent,
Patikárius meg beád,

Közõsül a polgármester
- Lassan mozgatva farát.

Befreccsent a tûzoltó, ha
Csõre kapja a leányt,

A dinnyecsõsz meglékeli,
Ha a nõ hagyja magát.

A konduktor sorba likaszt,
És szurkol a zordfinánc,

Szakácsnõt a kapu alatt
Megböki az orrfinánc.

Zsandárkáplár tíz körmérõl
Lekapja a menyecskét,

Furvézernek megdönteni
a lotyóját - gyerekség.

Koslat a falusi kántor,
És betol a péklegény.

Párzik a búsfilozopter,
Minden hónap elsején.

Háziúr lakbérnegyedkor
Csinál két s több numerát,

Aki steigerolni szokott,
Annak semmi meg nem árt.

Azt mondja a nóta, hogy nincs
Se mennyország, se pokol,

Ennélfogva érrheta, hogy
Még a pap is kupakol.

Szabósegéd megugorja,
Mint a kecske, ringyóját,

A kovács meg bever neki,
Szikrázik - az áldóját!

Az inas csak bagzani tud,
Hágni pedig a kocsis,

Vén baroneszt jól megcékel
Könyv nélkül a hajdú is.

Libapásztor zsákon tömi
A leánykát - hogy csak nyel,

A miniszteri tanácsos
Rendszerint már csak - ...figyel.

A széplélek csak kettyintget,
Szemlesütve, sötétben,

A nagy kujon megprütyköli
a legyet is röptében.

Hanem:

Szart sem ér a mesterségük,
Alhatnak õk afelül,
A hatökrös gazda baszik
a világon egyedül!

nyuszigonosz 2014.07.27. 16:37:28

@skylla: Nem érzem úgy, hogy egy másik nyelven más személyiség lennék, én mindig ugyanaz vagyok, akármelyik nyelven beszélek, vagyok , gondolkozok éppen.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.27. 16:45:15

@tableno: egy forditott tortenet a szinekkel kapcsolatban

fekete afrika kellos kozepen a torzsfonok lanyanak feher gyereke szuletet .. az apja nem erti de hirtelen eszbe kap : -persze a doktor ! az egyetlen feher a kornyeken ... at is rohan a doktorhoz es duhosen felelosegre akarja vonni
- hogy lehet hogy a lanyomnak feher gyereke van!!!
- nyugodj le -mondja az orvos - van ilyen a termeszetben ... latod ott a birka nyajadat ... mind feher es van koztuk egy fekete ...
elgondolkozik a torzsfonok ..
- na jo egyezzunk meg ..én senkinek nem szolok a lanyom feher gyerekerol, de te se szolj senkinek az én fekete baranyomrol ..

morsels (törölt) 2014.07.27. 16:53:31

@flash.gordon:
Hat... azt hiszem meg nem voltam azzal megvadolva, hogy ballibsi lennek, meg igazabol az sem zavar, amit Orban csinal. De azt hiszem az ertheto, hogy joparszor elcsodalkoztam mar :-)

Es igen, nekem, innen, ugy tunik, mintha Orban egy masik Kadar fele orszagot epitene, nemzeti-vallasi kontosben. Erre utal minden.
Ahogy az orszag maga ala vonja az iranyitast, az elet minden teruletere kiterjesztve.
A varosi, megyei hataskorok kormanyi hataskorbe vonasa egy jo pelda. Centralizalt hatalmi hierarchia, az elosztas joganak fenntartasa; jo pelda erre norveg alap elleni tamadas.
Persze tudom, ezt is meg lehet magyarazni, de az mar konspiracios teoriakba megy el, amitol inkabb tavol tartanam magam :-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.07.27. 17:04:27

@skylla: en kicsit magamra ismerek ebben a "mas nyelven mas szemelyiseg" (most remelem, hogy nem jönnek ertem a feher kabatos bacsik), viszont ennek nalam nem annyira nyelvi, inkabb kozegbeli okai vannak. Magyarul beszelek a csaladommal, plusz akik Magyarorszagon elnek. Mas dolgokat beszelunk meg, mas a tema, mas a kulturalis kozeg, mas a humor, mint a sved baratokkal, kollegakkal. A munkahelyen is masfajta szemelyisegjegyek ervenyesulnek jobban, mint a szabadidoben; otthon maskepp viselkedik az ember, mint munkahelyi megbeszelesen. Magyarorszagon jelenleg tobbnyire turista vagyok, itt meg a hetkoznapjaimat (is) elem, nem csoda hat, hogy kicsit masmilyennek tunhetek innen-onnan nezve.

morsels (törölt) 2014.07.27. 17:05:37

@charlieharper:
Azert charli, az ugy konnyu, hogy ha valaki eliteli Izraelt, az csak rossz lehet.
Es hogy az osszes magyar rogton eliteli, igy ennek a megitelese is amolyan levegoben hagyott velemenynyilvanitas.

Megmondom oszinten, hogy en azt kezdem utalni, hogy az emberben fel sem merulhet az, hogy Izraelt kritizalni lehessen.
Gondold vegig. Ha a vilagon barhol barmi hasonlo tortenik, akkor az egyreszt alapvetoen elitelendo es a fejlettebb, az agresszor, mindig a hunyo. Nem is tudjak kimagyarazni magukat.
Kiveve Izraelt. Mintha nekik lenne egy blank check, amit kesobb ugyis jovahagynak.

Persze, ertem en, hogy ellenseges kornyezet, meg az arab allamok es sosem fognak tudni megbekelni, nadehat ez nem jogositja fel oket arra, amiket neha csinalnak. Csak azert, mert megtehetik. Es igen, leginkabb azert, mert az USA mogottuk all.

Quercus a favágó 2014.07.27. 17:14:45

Nem leszek népszerű. Nem is akarok.
A Tusnádfürdőn elhangzott Orbán beszéd, az elmúlt 25 év egyik legjobb, legőszintébb, legvilágosabb megnyilvánulása volt Orbánnak. Gyakorlatilag minden szavával egyetértek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 17:28:47

@morsels: a masodik bekezdestol egyetertek.

Hari Seldon 2 2014.07.27. 17:29:57

@lexrex:
Miert lennenk kivancsiak erre a szellemi bunozore?
Itt legtobbunket nem tud visszavinni a multba. (igy is sajnos sok tuszt igen)

Most allitottam uzembe az uj francia gepem, meg nem allitottam at magyarra, sot most egy honap mulva szerzek magyar billentyuzetet, addig nehanyszor ilyen ekezet nelkuli lesz nehany hozzaszolasom, amikor a lanyok megszerzik a masik gepet.

Hari Seldon 2 2014.07.27. 17:36:47

@flash.gordon:
Igen, Dobo valojaban valami rablolovag volt, aki pont eppen Eger kapitanya lett 1552-ben. Aztan amikor kevesellte a penzt a kiralytol le is lepett Egerbol. Bornemisszat meg ket ev mulva elkaptak a torokok, es elete vegeig a Hettoronyba lakott.

tableno 2014.07.27. 17:38:25

@QUERCUS: Jogod van hozzá hogy egyetértsél vele. A baj az, ha elvitatják annak a jogait, aki meg nem.

Muscari 2014.07.27. 17:38:30

@QUERCUS: irigyellek is erte, hogy te ott elhetsz abban a nagyszeru orszagban, amire ilyen fenyes jovo var. Sajnos en itt rekedtem ebben a hanyatlo nyugati liberalis demokraciaban, ahol -mino borzalom- meg egy csomo bevandorlo is van. Szegeny en! ;-)))

montroyal ( CAN qc) 2014.07.27. 17:41:25

@morsels: ebben a medianak nagy a felelosege .. nalunk siman mindig a hamast hibaztatjak , mutatnak egy lyukat a sivatagba es kommentaljak ha ez egy izraeli iskolat talalt volna el sok gyerek meghalt VOLNA... izraelnek jogaban van megvedeni magat most tobb ezer halot es sebesult palastin utan egyezzenek meg mar vegre fogjanak kezet es legyen béke .... gyozzetek meg az aldozatok hozzatartozoit meg akiknek mindenuk le lett bombazva ...

onewayticket 2014.07.27. 17:47:20

@charlieharper: Áááh, néha nem ártana egy kis "magyar-magyar" szótár, olyan fogalmakról, amit csak az itt élők érthetnek (sajnos)! :)

Pl. "ballib(erális)": baloldali-liberális.
Jobber: jobboldali (párt, szavazó, gondolkodású). Hozzáteszem, Mo-n a jobb- vagy baloldal messze nem ugyanott van a politikában, mint a nyugat-európai pártoknál.

"a Zemberek": az emberek (=a nép). Valamelyik politikus rosszul hangsúlyozott és azóta ironikusan így szokás a többes számú alanyt emlegetni.

"köszönjük, Emese": egy reklámban szereplő banki ügyintéző, aki mindig túl akarta teljesíteni a feladatát, de a "ragyogó" ötleteit már mindig kitalálta előtte valaki más. Ezért a főnöke mindig azt mondta a javaslatára, hogy "köszönjük, Emese, de...!"
A hétköznapi nyelvben arra mondjuk, ha valami nem tetszik, ellene tenni sem tudunk, csak újfent konstatáljuk, hogy le kell nyelnünk a békát.

***
Kedves Moderátor! Kérhetem, hogy közvetlenül megjelenhessen a posztom? (Eddig azt hiszem, semmi gázosat nem írtam.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 17:47:27

@tanato: Annyiban nem mindegy, hogy pld. a posztoló 2011-ben saját elhatározásából ment oda feleségestül, két kicsi gyerekestül. Nem oda születtek, egyébként a másik célpontjuk Thaiföld lett volna...

Szóval, ha ő sír azon, hogy tankot rajzol a gyerek, talán azon sem ártana elgondolkodni, hogy biztos egy háborús országban kell felnevelni a nem ott született, oda semmilyen módon nem kötődő gyereket?

onewayticket 2014.07.27. 17:47:35

@morsels: Na, ez az, amiből nem kérek, a "klerikális gulyáskommunizmus"!

Ne feledjük, hogy az 1980-as évek elejétől már a Kádár-rendszer is abszolút becsődölt, csak a SZU felbomlását kellett ahhoz "megvárni", hogy ki is lehessen ezt mondani. Akkor a legtöbb embernek elég volt, ha közepes jövedelem mellett volt egy stabil állása (ez az, amit a legtöbben "visszasírnak" most), lakása, autója, színes tévéje és talán még egy telke is, de azóta nagyot változott a világ!

A probléma az, hogy O.V. még annyit sem tud "ajánlani" a birkaságért cserébe, mint annak idején Kádár. Az egy dolog, hogy bizonyos népeknek, amelyeknek a magyarokétól teljesen eltérően alakult a történelme és más a kultúrája, autokratikus vezetőre van "szüksége", mert máskülönben irányíthatatlan az ország. Kína, Oroszország és Törökország ilyen, már csak a nagy terület/népesség miatt is. Mo.-nál egyáltalán nem történelmi szükségszerűség ez!

Mo. 1990 óta bejárhatott volna egy olyan fejlődési pályát is, mint Ausztria, Csehország, vagy Írország, de nem. Most már végképp nincs esély.
A politikai hatalom vallási ideológiához kapcsolásának azokban az országokban lehet értelme, ahol a lakosság többsége tradicionálisan vallásos (pl. Lengyelország, Írország, Olaszország), de itt nem az.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.27. 17:49:16

A múltkori ausztriai melós(elnézést,betanított munkás) élet prezentálása nem hagyott megnyugodni, úgyhogy egy ideje bújom a bécsi lehetőségeket is. Bécset első blikkre olcsóbbnak éreztem, de ahogy jobban átfésülgetem a lakáskínálatot, rá kell jöjjek hogy bizony sokkal-sokkal drágább mint pl ez a 250 ezres város.

www.willhaben.at/iad/immobilien/haus-mieten/wien/wien/-helle-garconniere-in-wien-landstrasse-90505165/?adId=90505165

Úgy gondolom ez a lakás a minimum ha valaki nyugaton szeretne élni, nyugati életet.Szobát bérelni tök idegenek társaságában az nem nyugati élet. Azzal most nem foglalkozok hogy mennyire van kint a lakás, mert Bécsben jó a tömegközelkedés és viszonylag szerény áron lehet bérletet venni.(48 eur. Érdekességképpen itt 44, pedig csak villanyos van meg busz.).

gesamtmiete sokszor becsapós, mert van hogy simán nem írnak bele egy csomó dolgot. Úgyhogy az elég ritkán szokott valóban gesamt lenni.

"Heizkostenangaben nicht vorhanden"

Fogalmam sincs mennyibe kerülhet ebbe a lakásba a fűtés, nem is értek hozzá, de még a mi önkormányzati lakásunkban is kijött a csekk év végén mert jóval több fogyasztás volt mint a fizetett alapösszeg. Úgyhogy áramostul, fűtésestül nyugodtan számolhatunk 650 euró költséggel, mert lesz annyi.

Igen. Befizetted a számláid, van hová menekülnöd az eső elől (és itt elegánsan nem szólok pl olyanokról hogy tv-adó ami szintén havi 25 euró) és elment a 1070 eurós fizetésed 60 %-a.Mivel Bécsről van szó, elegánsan 40 órás munkával számolok, lévén nagyváros, csak talál az ember magának 40 órás melót. Részmunkaidővel teljesen felesleges számolgatni, egyszerűen nem tudnál megélni.(hacsak nem cuccolsz össze vadidegenekkel, arról meg finoman szólva is azt gondolom hogy nem nyugati élet, de még csak élet se)

Most pedig jön a nagy dilemma. Kocsit tartasz, vagy busszal jársz, illetve gyalog mint az állatok.:) Látható a költségek alakulásából hogy ha veszel egy kisebb kocsit és fenn akarod tartani és azzal jársz pl melózni az minimum 120-130 euró lesz havonta(szinte sosincs itt szó a kocsik biztosításáról, pedig döbbenetes a különbség Magyarországhoz képest.)És itt most kis autóról beszélünk. Csakhogy már elment 650 eurónk, ha ehhez hozzávesszük a 120-130 eurós költséget akkor már 770-780 környékén járunk.Arról nem is beszélve hogy valószínűleg a parkolásért is külön kéne még fizetni, szóval inkább 800 euró környékén járnánk kocsival. De mivel már leírta pár ember itt hogy a kocsi mégpedig luxus(Magyarországon persze nem, ezt is leírták) így ne kocsival számoljunk. Egyébként se lenne pénz rá, mint látható.

Az 1070 eurós fizetésből maradna 270 minden másra. Ez Ausztriában arra elég hogy bevásárolj élelmiszerből, főzz magadnak (MINDIG) és ne csábulj el pl egy-két doboz sörre.ugye az élet nem csak kaja meg rezsi, venni kell apróságokat is állandóan és mivel egyedül élsz, minden rádhárul. Kajára nem kellene feltétlenül 280 euró havonta ha főzöl, de ha háztartást nézünk akkor simán kell ennyi. A 200 eurós kajabüdzsé az leginkább olyan hogy a pulykamell meg a csirkemell a felső kategória és tényleg mindig főzöl magadra. Aki szerint kevesebb elég Ausztriában kajára havonta az 1.sarkít, 2. nem eszik normálisan,3.pl vegán,4.nem tud számolni. A havi 200 euró az tényleg a minimum élelmiszerre. Nyilván ki lehetne matekozni 100 euróból is ha álllandóan akciókat böngésznél és egyhangúan is étkeznél. De az ugyancsak nem nyugati élet, de még csak élet sem. Egyébként az élelmiszerárszínvonalat szemlélve, otthon nekem nagyjából 40 ezer forintra lenne szükségem hasonló élethez ami a kaját illeti.

De vessük el a kocsit, mert látható hogy nagyon szűkösen lehet kijönni kocsival. Tömegközlekedve, egy barátságosabb 48 eurós pluszköltéggel számolhatunk.Így 700 eurónk elmegy lakbérre,rezsire,bérletre. Marad 370 amiből meg kell élnünk. Mint írtam kajára 200 a minimum.Van ami egészen barátságos áron kapható, de összességében szinte minden drágább. A centrum termékek egész biztosan. Apróságok lehetnek olcsóbbak de senki nem doppel kekszen él szerintem. Marad 170 euró ami még mindig nem hangzik kevésnek de 170 euró hó végén itt nagyjából annyit ér mint otthon 50. Azért ér annyit mert ha itt a spórolt pénzemből elmegyek pl moziba, szórakozni,inni, bárhová, az jóval drágább lesz mint pl Budapesten. Grazban 20 euróval elindulni bulizni pl egy röhejes dolog. Budapesten azért ennyi pénzből tudsz szórakozni. A legtöbb szórakozóhelyen is kapsz pl 500 forintért sört. A belépő se 10 euró. Igen, egy átlagos grazi szórakozóhelyre 10 euró a bélépő. Otthon mennyi is? Morrisons meg hasonló helyekre?1000? Mikor tavaly voltam ott, akkor pont 1000 volt. Úgyhogy az a 170 euró ami marad az egyáltalán nem sok és felesleges átváltogatni forintra mert jóval kevesebb vásárlóerőt képvisel itt 170 euró mint pl Budapesten.A nyugati élethez szerintem hozzátartozik hogy néha elmenjünk pl szórakozni. És bizony nagyon gyorsan elfogy az a 170 euró ha élünk is kicsit. A 13-14 havi fizetést tudjuk csak megspórolni lényegében.

Hari Seldon 2 2014.07.27. 17:51:38

@tableno:
Es persze az a jo a "munkaallamban", hogy amig a nep "munkalkodik" a hatalmon levok csak rohognek es szepen lenyuljak a kozpenzt.

(az valoban joval egyszerubb, hogy olcso demagogiavaal etessuk egy tomeget, es kozbe lehet rajtuk rohogni, hogy ezt is benyelik, mert ne legyen ketsegunk, ezek kirohogik a rajuk szavazot a hatuk mogott)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 17:57:52

@charlieharper: "nyugodtan irjad le a velemenyedet. En meg nem lattam (most mindenfele "tipikus magyarozas" nelkul) magyart,aki ne azonnal elitelni Izraelt, teljesen mindegy mi tortenik a regioban. Ugyanakkor magyar zsidot se lattam (beleertve a szuleimet is), aki ne venne azonnal vedelmebe Izraelt.
Mindenki Kozel-Kelet szakerto. Kb mint a foci vagy a swissie bankhitelek.
- - Tudod, én nem hiszem magam semmiféle szakértőnek. Csak az arcomba nyomják nap mint nap ezeket is és sajnos nem vagyok az a fajta, akit hidegen hagy...
- - Ne csodálkozz egyébként, Dávid és Góliát küzdelmét látjuk, de nem Dávid a zsidó, persze, hogy a szimpátia inkább az ő oldalán van. Tudod...kuruc-labanc párhuzam és a többi.

En is be tudok rakni tobb 100 linket es hirdetni az igazamat (Hamas charter; mit csinaltak a Fatahhal; Qatar szerepe; haborus jog amikor polgari helyrol inditanak raketakat; mit csinalt az ENSZ a raketakkal, amikor az iskolajukban raketakat talaltak; kitol kapja Gaza az elektromossagot es mit fizet erte; milyen az elet a kornyeken amikor "beke" van, melyik europai orszag turne el, hogy a hataroreit allandoan kovekkel, fustbombakkal dobaljak). Es a masik oldalrol, Gazarol, is be tudok rakni masik 100 linket, ami az o eletuket mutatja be.

-- Én csak ezt a linket rakom be:

tortenelemklub.com/xxszazad/329-izrael-tortenete-es-az-arab-izraeli-haboruk?catid=36%3Ahideghaboru-kora

- - igazán nem vádolhatók Izrael-gyűlölettel és mégis...ahogy olvastam, hogyan népesítették be szépen, módszeresen a zsidók az akkor még gyarmati sorban lévő Palesztinát, a rákos sejtek térfoglalása jutott az eszembe...(nem az emberekre gondolok, hanem a kibucokra. Nagyon-nagyon ügyes) Ja, meg eszembe jutott egy rokonom, aki úgy vett meg egy házat, hogy albérlője volt a bele tartozó kis lakásnak. Az albérlő már évek óta nem lakott ott, mert volt egy saját háza, de nem akart lemondani a bérletről, mondván, jó lesz az még valamire. Na, rokonom meg akart tőle válni, mert kellett volna neki a kis lakás idős szülei beköltöztek volna oda. Akkor derült ki, hogy az albérlő valójában kényszerbérlő, '56-ban beugrott az akkor üresen álló házba és ott maradt...mivel akkoriban magánszemély nem birtokolhatott egyedül több lakást, hivatalosan is albérlő lett a kullancs. Ezt a nőt több mint 1 millió forint 'végkielégítéssel' lehetett végül kirakni az általa nem használt, nem lakott albérletből...

A legtobb helyit (mindket oldalon) egyebkent nem erdekli a ki utott elobb vissza. Csak elni akarnak.
Europai fejjel nem felfoghato, ami ott tortenik. Maradjunk abban, hogy egyik oldal sem gentleman."

- - A legtöbb helyire biztosan igaz ez. De vannak, akik elmehetnek és el is mennek, meg vannak, akik most mennek oda, aztán csodálkoznak, hogy tankot rajzol a gyerek...

- - Az biztos, hogy egyik fél sem gentleman és abszolút borzalmas, amit a Hamasz a saját népével művel, ezzel nem hiszem, hogy egy normális ember ne értene egyet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 17:59:44

@**mimi**: Európai fejjel nem érthető, érdekes, hogy honnan vándoroltak be oda a zsidó telepesek még a kezdet kezdetén. Európából...

montroyal ( CAN qc) 2014.07.27. 18:03:28

@házelőtthinta: csak annyit én mar elszedulok a szamoktol..
.es azert mert nyugaton a kepessegeimmel munkammal el tudtam érni hogy nem szamolom mennyit keresek (vallalkozo vagyok penz jon megy naponta ) de mindig eleg mindenre es azt sem tudom mennyit koltok mi mennyibe kerul .. kifizetem nem foglalkozok vele(normalisan extra dolgok nelkul ) ... mert itt létbiztonsag van...ennyit a szamokrol tudom nem mindenkinek van lehetosege erre de mozgassa a segget ... en is 2 borondel jottem ...

onewayticket 2014.07.27. 18:06:05

@Hari Seldon 2: Meghallgattam a beszédet én is, bevallom, sarkosabb fogalmazásra számítottam, ami sokaknál kiveri a biztosítékot. Úgy látszik, arra kínosan ügyeltek, hogy ez ne legyen 2. "őszödi beszéd", pedig jókora Böszmeség ez is!
Persze nem is annyira a szöveg itt a problémás, hanem azok a tettek, amik mögöttünk vannak és amik előttünk lesznek...

2014.07.27. 18:13:04

@Hari Seldon 2: Hat ja, az a baj, hogy a kozpontosult hatalom nem munkaallamot, hanem maffiaallamot epit, mivel mindorokke keves lesz a penz es nem atlathato az utja (hiszen a hatalom jobban tudja, hogyan kell elkolteni ugyebar), igy a rendor, az orvos, es az ugyintezo is beszedi toled a maga vedelmi penzet, es ezek utan akkor kb annyire is bizhatsz meg mindenkiben, hogy tenyleg a dolgat vegzi, amennyire megkented oket. Igy szivarog a korrupcio es epiti a maga rendszeret, ez nagyjabol igy van a tobbi ilyen peldanak felhozott "munkaallamokban".

tableno 2014.07.27. 18:16:57

@zöldeketbeszélek: Így van. Európából. És azt tudod, hogy miért?

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.27. 18:19:09

@Muscari: bizony, bizony, szegeny te meg en meg mi mindenki.
De tegnap ugye azt is megtudtuk hogy nem ugy elünk am mint ahogyan leirjuk vagy fotozzuk. Nem de nam am, lof@szt az mind hazugsag! Az a helyzet hogy mi mindannyian sötet lyukakban elünk 10 masik külföldivel egy agyban, mosogatni jarunk es enni a tanyerokon levö maradekot esszük mert azt megengedik.
Ja es egesz nap hallgatjuk a befogado orszag szidalmait ami a bevandorlokra iranyul.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 18:23:30

@házelőtthinta: igen persze, dragabb a bevasarlas, azert jar at a z osszes nyugati megyebol a csoro magyar osztrakiaba vasarolni. ne vetitsel mar, csezmeg.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.27. 18:24:37

@zöldeketbeszélek: nagyon diplomatikus .. nem lehet ebbe beleszolni latom hat az agymosas a médiaban ...nalunk viszont volt zsido tuntetes az atrocitasok (izraeli)ellen ..
na nem kommentalok errol tobbet tenyleg csak egy oldalt lehet kritizalni vagy mindkettot ... ez fontos ...

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.27. 18:26:06

@házelőtthinta: te hinta, ez egy nagyon korrekt komment volt.
Tetszett, tenyleg.
Ahhoz hogy nyugatibb eletszinvonalon tudj elni azert többet kell keresni ugy hogy ne hagyd abba az allaskeresest es föleg ne add fel. Nemetorszagot nezegetted mar?

morsels (törölt) 2014.07.27. 18:28:38

@onewayticket:
Azert ez nem ennyire egyszeru, szerintem.
Magyarorszagnak eselye sem volt barmifele gazdasagi tenyezonek lennie a rendszervaltas utan, tok mindegy, hogy ki (bal, jobb oldal) mond. Az, hogy a rendszervaltas soran egy csomo dolog el lett baszva (privatizacio, elszamolas hianya, vagy akar barmifele elkepzeles), hosszu idore meghatarozta a 'fejlodesi' lehetoseget.... pontosabban azt, hogy meg esely sincs ra. Es ez nem Orban, vagy Gyurcsany hibaja, hanem egy kenyszerpalya, amire az orszag beallt, amit aztan politikusok kulonbozo mondon kihasznaltak.

Vita gyakorltailag nincs, igy kozos megegyezes sem lehet, ami egyertelmuen azt eredmenyezi, hogy valaki hatalmi poziciobol fog politizalni. Es igy gazdasagi szempontbol is egy adott iranyba tereli az orszagot.
Orban eseteben ez a kadari szocializmus, masfajta felhanggal, de gazdasagi alapjaiban rendkivul hasonlo.
Namost szerintem a 'liberalis' oldalnak nincs igazan alternativaja, mert nincs meg hozza a gazdasagi hatter, amire epiteni lehet. Maradnak a szolamok, egymas kritizalasa, de kiugrasi pont nem letezik. Osszefogas meg plane elkepzelhetetlen, innentol kezdve - legalabbis reszemrol - barmelyik oldal barmilyen narrativaja propaganda.

Hari Seldon 2 2014.07.27. 18:28:45

@morsels:
"Ha a vilagon barhol barmi hasonlo tortenik, akkor az egyreszt alapvetoen elitelendo es a fejlettebb, az agresszor, mindig a hunyo."

Azert nekem nem termeszetes, hogy minden konfliktust ugy kell megitelni, hogy a "fejlettebb az agresszor es a hunyo"
Miert is kene igy elemezni?
Ez nem egy foci meccs, ahol "illik/szokas" a "kiscsapatnak" drukkolni, mert ok meg "szivvel lelekkel" jatszanak es nem a penzert"

A pszihologia is ismeri azt a jelenseget, ahol a "gyengebb/valamiert magat vesztesnek erzo" agresszivabba valik.
Sot aki "meg van elegedve" a stats quo"-val, ott lecsokken az agresszivitas, hiszen nincs ra oka.

tableno 2014.07.27. 18:30:24

@zöldeketbeszélek: "népesítették be szépen, módszeresen a zsidók az akkor még gyarmati sorban lévő Palesztinát, a rákos sejtek térfoglalása jutott az eszembe..." - azért ezt gondold át még egyszer, alaposan. Leginkább abból a szempontból, hogy MIÉRT döntött úgy több millió zsidó a 40-es évek végén, hogy otthagyja Európát?

nyuszigonosz 2014.07.27. 18:34:27

@házelőtthinta: Jól összeszedted, HInta.
Most szerintem nézz körül, milyen munkával és hol tudsz annyit keresni, hogy úgy élj, ahogy te szeretnéd. Nem lehetetlen.

2014.07.27. 18:41:08

@Hari Seldon 2:

"Miert lennenk kivancsiak erre a szellemi bunozore?"

Neked már nem kell kíváncsinak lenni. Ha jól viselkedsz, pár év múlva megkapod a francia állampolgárságot, és választhatsz magadnak ott egy szellemi bűnözőt. Kínálat van ott is.

morsels (törölt) 2014.07.27. 18:41:09

@Hari Seldon 2:
A gyengebb lehet agressziv, de ha agresszor probal lenni, akkor eleg gyorsan belenyomjak a betonba.

Mint ahogy azt latjuk. Es hat ertheto is a dilemma, szerintem senki nem tud jo megoldast, mert olyan nincs is.

Vagyis hat otletek vannak, amik aztan - mint lathato - nem mukodnek.

**mimi** 2014.07.27. 18:41:46

@tableno:
+soksoksok...

@zöldeketbeszélek: azt hiszem keveset tudok, elolvasom amit linkeltél....

2014.07.27. 18:42:18

@zöldeketbeszélek: @tableno: az most lenyegtelen, hogy x evet eltek a zsidok Europaban. Az a kornyek nem Europa es nem europai ertekrendek vannak. Egy europai ertekrend szerint akarsz a tersegrol velemenyt mondani. Teljesen mas eletszemlelet, mas ertekrenddel.
Ahhoz tudnam hasonlitani, mint az amerikaiak, akik elbozadva nezik Afghanisztant.

Zoldi, az alberletes 56-os not nem ertettem

Hari Seldon 2 2014.07.27. 18:42:54

@zöldeketbeszélek:
"igazán nem vádolhatók Izrael-gyűlölettel és mégis...ahogy olvastam, hogyan népesítették be szépen, módszeresen a zsidók az akkor még gyarmati sorban lévő Palesztinát, a rákos sejtek térfoglalása jutott az eszembe."

Szerinted az arabok mit "dolgoztak ott"? Ok adtak el a foldet a zsidoknak (az hogy az torok egyiptomi hagy helyi foldesur volt az ebbol a szempontbol mindegy, a helyek NEM akartak megmuvelni)
Ebbol a szempontbol pont olyan, ahogy a MAGYAR foldesurak beengedtek a romanokat. Az is pont ilyen szuklatokoruseg volt. A buta, jovovel nem torodo vezetok.

tableno 2014.07.27. 18:44:40

@Hari Seldon 2: Egyébként egyszerű a magyarázata annak, hogy az európaiak miért bánnak annyira kesztyűs kézzel Izraellel. Ugyanis nehéz elbújni azelől a több, mint kellemetlen tény elől, hogy Izrael állam és az azt övező problématömeg nem jöhetett volna létre, ha nincs a... Na mi? Szóval a civilizált Európa nyakig sáros ebben.az egészben.

Hari Seldon 2 2014.07.27. 18:57:52

@morsels:
"A gyengebb lehet agressziv, de ha agresszor probal lenni, akkor eleg gyorsan belenyomjak a betonba."

Hat igen, most is pontosan ez tortenik.

Erdekes modon, azonban szinte csak Gazabol. A Nyugati partrol nincs ilyen tamadas. Ott a helyek is kezdtek "valamennyire kikecmeregni" a multbol, sokan Izraelben keresnek munkat, ha egy nepesseg mar kezd (barmifele) jovot latni, ott nincs ilyen elszant gyulolet. A Hamasz, szandekosan a nep nyomorban tartasara rendezkedett be, hogy igy tudja hergeli a lakossagat Izrael ellen.

morsels (törölt) 2014.07.27. 19:00:11

@lexrex:
Azert ha nem sert meg, megkerdeznem. Te milyen alapon tartod magad objektivnek?

2014.07.27. 19:02:04

@morsels:

Nem én készítettem a filmet.

tableno 2014.07.27. 19:05:29

@lexrex: De te vagy az, aki kritikátlanul benyalod.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 19:06:15

@morsels: privatizaciorol: most mit mondta a hirado, h vissza akarjak allamositani a vizszolgaltatast
is

2014.07.27. 19:07:20

@tableno:

Nem felel meg a finnyás liberális ízlésednek. Beszéld meg a svájciakkal.

Hari Seldon 2 2014.07.27. 19:08:14

@morsels:
Megodas? Oktatas, oktatas, es ez elobb utobb (lehet hogy tobb szaz ev lenne) elvezet a vallas elvetesehez.
Mert mi all mogotte, ami miatt embereket egymas ellen uszitanak? Gyakorlatilag egy testver nep lehetne...

Elso lepesnek viszont az oktatasnak kellene lenni.

morsels (törölt) 2014.07.27. 19:08:54

@Hari Seldon 2:
Nezd, nyilvanvalo, hogy a Hamasz sem tudna onerobol ilyen lenni. Ha akarnak sem tudnak. Valahonnan van tamogatas, amit tud minden nagyhatalom, szoval mondhatjuk azt is, hogy ha akarnak, akkor tudnanak megoldast talalni. Innentol kezdve az osszes tobbi csak propaganda, hogy kinek mihez van joga. Egyszeruen nem lehet ezt ugy kezelni, mint a jo es a rossz harca, mint valamifele moralis reakcio, egyetemes igazsag szerinti eljaras.

Ami tortenik az szegyen. Es annak hivtak Afrikaban, Szerbiaban, meg most Ukrajnaban. Izrael megalakulasa ota ez van es sosem fog befejezodni.

Es lehet ezt sokfelekepp magyarazni, de az alapja akkor is a vallas. Ugye.

Egy meredek 'hasonlat'. Ertem en, hogy a Trianon egy dolog, meg 'get over it', nadehat a holocaust is az. Igen, igazsagtalan, meg megtortent, de 'get over it'.

morsels (törölt) 2014.07.27. 19:09:43

@lexrex:
:-)

Ugyan haver... beloled akar meg egy masodosztalyu Novak Elod is lehetne. Pedig hat o is eleve harmadosztalyu :-)

Hari Seldon 2 2014.07.27. 19:10:44

OK. Szerintem ma mar vissza kene terni a mai temakhoz.
(Eddig csak OFF-oltunk, magamat is beleertve)

2014.07.27. 19:12:30

@morsels:

Nem megy öcsi. Túl sok zsidóval boltolok.

tableno 2014.07.27. 19:13:13

@lexrex: Ugye tudod, hogy simán találhatnál ugyanilyen "elfogulatlan" filmet a magyarokról is? Legfeljebb románul vagy szlovákul lenne.

morsels (törölt) 2014.07.27. 19:14:45

@Babette.:
Hat erre irtam azt, hogy centralizalni akarnak.
Ami valahol ertheto is, minden gazdasagi/tarsadalmi krizisben a diktatura a leghatekonyabb megoldas, raadasul racionalis alapja van. Szoval valahol ertheto Orban eziranyu torekvese, alapjaiban nem is lenne rossz megkozelites, a problema az az, hogy valoszinuleg nem lesz megoldas Magyarorszag eseteben. Mert az irany nem a lehetosegek koncentralasa es egy irany megcelzasa, hanem a lehetoseg kihasznalasa es a hatalom megtartasa.

A privatizaciot meg ugy ertettem, hogy Orban is ott ult annal az asztalnal, amikor a rendszervaltas volt es az orszagot uj palyara tettek. Vilagos, a sulya akkor meg nem volt jelentos, de az, hogy most gyakorlatilag ugyanoda kormanyozza vissza az orszagot, ahonnan - az o kozremukodesevel is - eltavolodott, az mindenkepp sokat mondo.

morsels (törölt) 2014.07.27. 19:15:33

@lexrex:
Most tenyleg :-)
Milyen alapon kersz szamon objektivitast, amikor egyertelmu, hogy te nem vagy objektiv.

morsels (törölt) 2014.07.27. 19:16:25

@tableno:
Nekem Zagyva Gyula magyar szigetje jutott eszembe :-)

tanato 2014.07.27. 19:17:39

@zöldeketbeszélek: Ez jogos,háborús övezetbe kisgyerekekkel nem célszerű költözni.Persze ha nagy volt bennük az identitás Izraelhez nyilván nem gondolkoztak ezen túl sokat.

2014.07.27. 19:22:07

@morsels:

Ezt miből szűrted le? Ki az objektív ezen a blogon?

Engem nem érdekel, ki milyen származású, bőrszínű, vallású. Ami érdekel, lehet-e vele üzletet kötni.

Ami a videót illeti, nekem az öregúr kifejezetten színpatikus. Na ilyenkor mi van?

morsels (törölt) 2014.07.27. 19:24:00

@lexrex:
Hat te kerted szamon az objektivitast.
Te objektiv vagy?

Vagy csak egy Novak Elod vannabe. Ami szerintem vicces, dehat nem te lennel az elso es egyetlen :-)

tanato 2014.07.27. 19:24:10

@tableno: Így van,a szlovákok meg a románok szerint mi vagyunk az agresszorok,területrablók,meg vissza verza szerintünk.Nincs jó megoldás a békülésen és a határok virtuálissá válásán kívül.Háború,terrorizmus nem visz sehová,lásd ukrán-orosz,vagy zsidó-arab konfliktus.Nálunk is náluk is csak a tartós béke és egymás kölcsönös tisztelete a megoldás,egyebekben csak az ártatlan civil áldozatok száma fog nőni.El kell férni a Szentföldön is a Kárpát medencében is meg az orosz-ukrán határvidéken is minden érintett félnek gyilkolás nélkül.

2014.07.27. 19:27:54

@morsels:

"Hat te kerted szamon az objektivitast."

Hol?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.27. 19:29:32

@Határátkelő: Nézd, azért azt mindketten tudjuk, hogy ez leginkább bebizonyíthatatlan. Lehet, hogy nem szelektálsz politikai alapon és csak véletlen kerülnek ki mindig pont olyan témájú kritikák határátkelő posztba bújtatva, ami a jelenlegi ellenzék nótájával szépen harmonizál; de én csak a végeredményt látom, hogy ellenpropaganda van mellette lévő nincs. Hogy te személyesen nem politizálsz én azt nem vitatom de a posztolók meg igen és furcsamód egy irányba.
Nekem jelent meg írásom itt a HÁ-n és utána felajánlottam egy másik levelet videó formában, amit meg is néztél és tetszett is. Viszont utána akárhányszor írtam nem válaszoltál. Eleinte én is úgy gondoltam, hogy van más dolgod is mint az én leveleimmel törődni de, amikor olvastam nem rég Eddie (aki, igaz, ami igaz egy futóbolond) és ház előtt hinta írásait miszerint kritikus hozzászólásaik egész egyszerűen nem kerülnek ki ide nehezebben tudtam magamtól elhessegetni a gondolatot, hogy talán van vmi koncepciója a posztok megjelenésének is.

@Dragonlady (now in Thailand): Ez igaz.

@tableno: Én. Csak Olvasván a hozzászólásod a felületes olvasó könnyen hiheti azt, hogy ez a beszédben hangzott el. Holott nem.

@Mirjam2: De elhiszem. De, hogy ezekben az írásokban mindig az ellenzék nótája köszön vissza az gondolom akkor a véletlen műve.

@ Cascabel: Hát nem tudom. 2014 Magyarországát meg a Szálasi féle diktatúrát összehasonlítani elég merész. De végül is lehet. Dolgozni mindkettőben kellett bár én nem tudok olyan rendszert Magyarországon, ahol nem kellett volna.

@Muscari: Hát mondjuk azoknak a körülményeknek a megteremtéséért, amiért a Fidesz kétszer megkapta már a parlamenti mandátumok 2/3-dát. Mert azért ez nem úgy volt, hogy béke volt jó lét és gondtalanság majd jött a csúnya Viktor megdelejezte a magyarokat, akik kábultan rászavaztak. Azért sokat tett az ellenzék (is), hogy ez így legyen.

@tanato: Lehet fenyegetőnek is titulálni csak kérdés mennyire lehet komolyan venni. Mert ha Eu bekeményit nyugodtan lehet fenyegetőzni sok foganatja nem lesz. A fenyegetés inkább propaganda sem mint valóság.

@onewayticket: Nézd ezt is lehet mondani de én sok embert ismerek és magam is közéjük tartozom, akiknek tele lett a hócipője és lelépett. És ez az aktuális kormánytól függetlenül volt, mert csak annyit kérdeztünk meg magunktól, hogy bocsánat de mivel telt el húsz év? Oké megszavaztuk a jelenlegi kormányt, de azt már nem szeretnénk megvárni, amíg rendet is csinál mert egyrészt ez még legalább egy 15 év (alsó hangon) más részt még az is előfordulhat, hogy a 15 év végén még mindig ugyanaz a langyos trutyi van mi meg már megettük a kenyerünk javát.
Félreértés ne essék nekünk édes mindegy, hogy sajtó (nem) szabadság címén most a Élet és Irodalom a HVG és a Népszabi helyett a Heti Válasz Hír tv meg a Magyar nemzet van futtatva, vagy, hogy Alföldi helyett most Kerényi lett a magyar színjátszás fenegyereke. És szimpatikus az új Alkotmány meg a határon túliak szavazati joga. De a mi életünkbe inkább az játszik szerepet, hogy tizenéveket húztunk le a szürkegazdaságban és már többet nem szeretnénk. Na, én az ilyen poszterek politikai megnyilvánulásait hiányolom.

@morsels: Ez 100%-ig így van. De nem ez kell a magyarnak? Egy Kádár rendszer? Mert én rengeteg embert hallottam ezután sóvárogni 90 után. Igaz, ők a nappali melegedőnek álcázott munkahelyeket és a 3,60-as kenyeret sírják vissza, míg Orbán az általad leírtakat teremtette meg

morsels (törölt) 2014.07.27. 19:31:51

@lexrex:
Igazad van, az a flash gordon volt, nem te.

Nade akkor meg ertelemszeruen jon az elcsodalkozo kerdes flash gordon fele. Mirol beszel? :-)

morsels (törölt) 2014.07.27. 19:38:01

@flash.gordon:
Tehat gyakorlatilag ugyanazt.
Csak amit most te "nappali melegedőnek álcázott munkahelyek"-nek hivsz, az a kozmunka, amit meg a "3,60-as kenyer"-nek, az a rezsicsokkentes.

De ezek csak a jellemzoi annak, ami fele halad az orszag. A hatalom koncentracioja fele torekves ugyanaz, mint ami akkoriban volt. A Fidesz, vegso soron Orban dont mindenrol.

2014.07.27. 19:45:19

@flash.gordon:

A munkaállam szót egyszerűen kiragadták a hölgyek és az urak a szövegkörnyezetből.

"Mi egy munkaalapú társadalmat akarunk szervezni, amely, mint az előbb említettem, vállalja annak ódiumát, hogy kimondja, hogy karakterét tekintve nem liberális természetű."

Erről van szó. nem tőkediktatúra, nem spekuláció. hanem tisztességes munka. Mondjuk ez nekem sem tetszik.

Egyébként ma boltoltam az egyik kommentelővel. Megpróbáltam rábeszélni, leheljen már lelket a blogjába. Nem nagyon akar. Ha mégis, akkor tervei szerint lehetőséget fog adni azoknak is akik a határátkelés árnyékos oldaláról akarnak beszélni.
Mi meg majd beszélünk arról hogyan látjuk az itthoni helyzetet.
Itthonról.

Hari Seldon 2 2014.07.27. 19:45:38

@lexrex:
Igazad van, tenyleg sokkal jobb most, igy is erezzuk magunkat:

www.youtube.com/watch?v=DGl6RJ1uGGI

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.27. 19:51:29

@Babette.:

Itt élek,csak tudom hogy drágább a bevásárlás. Nem vetítek. Igazából nem is bevásárlás a lényeg, mert jól látható hogy a lakhatás viszi el a legtöbbet. Mi olyan olcsó Ausztriában Babett? A 10 eurós csirkemell? Esetleg a 1,69 eurós tojás? Hirtelen tényleg egyetlen dolgot tudok mondani, ami olcsóbb. Az pedig a lidl-s doppelkeksz. Nagyvonalúan 200 eurót számoltam megélhetésre ha feltűnt. Amikor otthon jöttem a 80 ezerrel mindenki nekem esett hogy abból csak nyomorogni lehet. De Ausztriában biztos dőzsölsz 200 ból...Hasonló életvitelt írtam le és egyből leszóltak hogy ez így nem is élet... oké de akkor az enyém se az...

A nyugati élet arról szól hogy a lidlbe betolva a bevásárlókocsidat, több mindent bele tudsz hányni a napi béredből. Ennyi és nem több. Minden másért bérarányosan fizetsz mint a katonatiszt.Kezdve a lakhatástól minden szolgáltatásig.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 19:57:22

@morsels:
"ugyanoda kormanyozza vissza az orszagot, ahonnan - az o kozremukodesevel is - eltavolodott, "

+1

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 19:59:31

@flash.gordon:
"talán van vmi koncepciója a posztok megjelenésének is."

na es miert ne lehetne? o blogja, azt tesz ki, amit akar.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.27. 20:02:40

@házelőtthinta: beszkenneljem a legutobbi bevasarlai cetluket, te meg odairod, ott mennyibe kerul Ugyanaz?

nyuszigonosz 2014.07.27. 20:08:12

@házelőtthinta: Igazad van Hinta. Maga a bevásárlás nem a fö kiadása az embernek.
Lakhatás, közlekedés, szolgáltatások. A kaja a gönc a cipö, függöny, bútor, fazék és társai azok a mellékes költségek.

Ide is járnak a szomszéd országból egész buszokkal a népek bevásárolni. És nem azért mert itt minden olcsóbb, mint a szomszédos Csehországban. Nem: ök azt veszik itt, ami itt olcsóbb, az itteniek meg azért járnak amoda, ami meg ott az.

onewayticket 2014.07.27. 20:11:06

@flash.gordon: amit írtál, azzal már egyet tudok érteni. Nekem mondjuk egyébként a posztok többségéből ez is jön le. Mármint az, hogy a legtöbben nem a jelenlegi kormány idejében mentek el, hanem még korábban és nem elsősorban a politika miatt vándoroltak ki. A politikusok külföldön sem szentek, ott is sok disznóságot megcsinálnak, de ott hagyják a "pórnépet" is élni - ez a különbség! Itt sem a "balosok", sem a "jobbosok" nem hagyják és a sok süketelésből már mindenkinek elege van. Talán most azért zúdul több kritika a jelenleg hatalmon lévőkre, mert azt láthatjuk, hogy sok minden rossz volt előtte, de ők sem javítottak a helyzeten semmit, csak rontottak.

Angliában vagy Franciaországban mennyire politikai kérdés, hogy ki lesz az ottani nemzeti színházak igazgatója? Egyáltalán, azok, akik nem járnak színházba, foglalkoznak ott ezzel? Nem hiszem.
Szerintem egy "normális országban", hacsak nincs egy nagy botrány, az átlagember talán azt sem tudja, hogy melyik párt(ok) kormányoz(nak), kik a miniszterek, stb. Nem butaságból nem tudják, hanem, mert a mindennapjaikat nem határozza meg a politika.

tableno 2014.07.27. 20:11:54

@lexrex: Tisztességes munka? Mármint a haveri közbeszerzések, a trafik-, föld- és egyéb mutyik, a néhány év alatt milliárdossá váló gázszerelők és pártpénztárnokok országában? Irígylem az optimizmusodat...

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.27. 20:22:35

@nyuszigonosz(D): bizonyos szempontbol igaza lehet (van) hintanak. Epp itt van nalunk anyosom es most faggattam az arakrol.(elelmiszer) Most ott tartunk hogy a tej itt olcsobb a többi ugyanannyi vagy dragabb. Kerdeztem kenyeret, hust ilyeneket.
A lakhatasi ktg. Itt biztos hogy több, a szorakozas pedig tenyleg a sokszorosa.
Mondjuk ezt igazan harom het mulva fogom meglatni mert akkor megyünk mo.-ra
Az mar megint mas kerdes, hogy 1070 euroert (hinta keresete) en szemely szerint nem kellnek fel,

2014.07.27. 20:35:38

@tableno:

Én egyetlen politikusnak sem hiszek.

2014.07.27. 20:38:07

@Der echte Weinachtsmann: mar tobbszor leirtam, de Hinta mindig ignoralja
Kulimunka = minimalber
Minimalber = nem halbehen. Vegetal. Ha ennel tobbet akar, akkor ne kulimunkaba gondolkodjon

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 20:54:53

@Muscari:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.27. 20:56:11

@charlieharper: egyet ertek teljes mertekben!
De hinta elött is bizros vannak lehetösegek. En sem az eredeti szakmamban dolgozok, hanem atkepzesekkel, tanulassal total mas területen. Hinta ha jol ertettem a mekiben dolgozik. Ott is biztos van elöre lepesi lehetöseg. Nem kell leragradni a "salatamosasnal"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 21:21:09

@charlieharper:
Nem kell értened. Egy gonosz zsidó nőről szól...

2014.07.27. 21:21:28

@Muscari:

Nem igazán értem, mi a gondotok itt a blogon sokatoknak Orbánnal. Ha a liberósok nyerik az elmúlt két választást Magyarországon, akkor otthon mosolyogtok a mai napig, és soha nem találtátok volna meg a Kánaánt.
Szerintem inkább hálásnak kellene lennetek a Fidesznek.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.27. 21:27:10

@Babette.: rendben. de hidd el hogy az élelmiszerek árszínvonala magasabb itt..

vivike22 2014.07.27. 21:27:32

Az a legnagyobb kulonbseg, hogy a cseszkos virslit es cseszkos majkremet nem lehetett megenni konkretan 6 evvel ezelott. Dragabbra nem volt penz, illetve, volt, csak akor nem 1 kilot vettunk, hnem 30 dekat, es ugyanannyi idore kellett beosztani, mint az 1 kilost.

Itt barmelyik uzlet sajatmarkas olcso virslije es olcso majkremje eheto, sot, FINOM!!!!

Es itt nem arrol van szo, hogy kinek mi izlik, hanem arrol, hogy ne tyuk-bel szaga legyen a virslinek pl, amikor fozzuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 21:37:41

@lexrex:
Na várj...
Én a Gyurcsány kormány alatt hoztam meg a döntést.
Onnan indult a felkészülés a mindenre kiterjedő aprólékos tervezés.
Szabványok átjárhatósága, konnektorok magassága, gyerek lelkivilágának átvilágítása, stb stb...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 21:39:24

@vivike22:
...hát még a 40pennys húsgombóc.
Most toltam be arcba belőle egy adagot skót tojással.

SzZoole 2014.07.27. 21:39:33

Miert van Mo.-on sotetseg?
Mert a holdat a torokok loptak el.
Mert a csillagokat az oroszok loptak el.
A parlamentben meg a napot lopjak.
(Csak vicc volt )

youtu.be/AI-z553YjuU

2014.07.27. 21:54:44

@diggerdriver: es az hogy kapcsolodik a jelenlegi raketa lovesekhez?

**mimi** 2014.07.27. 21:57:14

@Zoole[uk]:
az a baj, hogy ez nem is annyira vicc....

vivike22 2014.07.27. 21:58:48

@diggerdriver: Husgombocom van, csak draga, sajnos csak 80 centes..... De mit nem adnek egy doboz nuddeltopf levesert (bocsi nemetesek, ha nem jol irtam, itthon csak nudlilevesnek hivjuk) :D :D

Der echte Weihnachtsmann 2014.07.27. 22:03:38

@vivike22: azert nyugtass meg hogy nem csak Konzerven elsz.
Bar a "Nudeltopf" tenyleg joizü☺

2014.07.27. 22:04:01

@Zoole[uk]: errol eszembe jut a tortenet, amikor a torokok lamentaltak, hogy az ormenyeknek az Ararat hegy rajta van a cimerukon, de az torok terulet. Jo szovjet modra Khrushchev valaszolt, hogy a torokok zaszlojan meg a Hold van.
A torkok utana nem hoztak tobbet fel a temat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 22:04:47

@charlieharper:
Mittudomén.
Kérdezd azt aki odatette.
Talán az hogy mindenért a zsidók a hibásak.

2014.07.27. 22:10:06

@diggerdriver: ez jo :))) kepzeld, ha en kezdenek meselni neki....

rezsöatya 2014.07.27. 22:25:44

@lexrex: ugye nem az akarod mondani, hogy csokoljunk is kezet neki, hogy szetszakitott csaladokat?

vivike22 2014.07.27. 22:37:14

@Der echte Weinachtsmann: Nem, nem csak azon :) Heti 7 napbol legalabb 8-10 szer fozok, csak ez az amit a ferjem sokat eszik a kamionban, es a bespajzolt lepattano konzervek itthon landolnak :D :D

vivike22 2014.07.27. 22:37:14

@diggerdriver: Ez marha jol nez kiiiii es ezek szerint finom is! Keresek receptet hozza.

vivike22 2014.07.27. 22:50:50

@rezsöatya: Ne is hagyd hogy felbosszantson. Prima kis troll ahogy olvasom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.27. 22:53:13

@vivike22:
Nálunk a kezdeti spórolós időkből két olcsó kaja maradt meg az étrendünkben.
Ez az egyik a másik a paradicsomos húsgombóc.
A kettő együtt nagy kedvencem.
A fanyalgók pedig hogy költőiesen fejezzem ki magam "kanyarulatos emésztőcsatornám izmos kapuját csókjaikkal illethetik"
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2014.07.27. 23:01:10

@diggerdriver: meg egy ilyen aforizma es a szadon cuppan seggem izma:)))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 23:22:51

@montroyal ( CAN qc): Nem érv, hogy agymosásra hivatkozol, ez inkább sértegetés. Egyébként meg ha most HÁ nem rakta volna ki Mispasha posztját, én sem foglalkoznék vele.

És igen, legyen már szabad akár mindkét oldalt kritizálni, ne kelljen szemét nácinak éreznie magát az embernek, ha a véleményét nyilvánosan is képviseli. Ha valamit nagyon utálok, az a véleményterror.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 23:28:11

@tableno: Valamikor (amikor a történelemoktatás kis hazánkban a szovjet 'felszabadítással' véget ért), sokat gondolkoztam ezen. Most találtam egy érdekes cikket, a lehetséges okokat vizsgálja:

tortenelemklub.com/erdekessegek/erdekessegek-a-vilagtoertenelemben/982-az-antiszemitizmus-toertenelmi-gyoekerei-es-lehetseges-toertenelmi-okai

Amit fontosnak tartok megjegyezni. Teljesen mindegy, hogy egy néppel más népek mit csináltak, ez még az adott népet nem jogosítja fel arra, hogy egy másik, abszolút kívülálló népen 'verje le' a dolgot, adott esetben tervszerűen kiszorítva azt az életteréből. Én komolyan azt gondoltam, még gyerekként, hogy azok, akik üldöztetést szenvednek el, bántják őket, nem akarnak másnak ártani, hiszen ki akarna másnak szenvedést okozni, ha már tudja a saját bőrén, hogy az milyen érzés. Tudod, van az a szép magyar szólás, hogy 'az ellenségemnek sem kívánom'. Szerintem ez sokkal inkább illik ránk, mint a 'dögöljön meg a szomszéd tehene is', bár tudom, divatosabb inkább a negatívat ránk húzni.

pappito · http://pappito.com 2014.07.27. 23:29:27

@QUERCUS: nyilván. az igényeidre volt szabva
persze, ha pont az ellenkezőjét mondta volna, arra is ugyanezt mondtad volna, szóval nem tud hibázni a csávó

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 23:31:10

@tableno: A betelepülés már jóval előbb megkezdődött...

"Első alija: 1882 Főleg Oroszországból 35 ezer bevándorló érkezett
Második alija: 1904-1914 Főleg Oroszországból 40 ezer bevándorló érkezett
Harmadik alija: 1919-1923 Főleg magyar, lengyel orosz területekről 40 ezren
Negyedik alija: 1924-1929 Kelet-Európából 82 ezer bevándorló érkezett
Ötödik alija: 1929-1939 Egész Európából 250 ezer bevándorló érkezett"

És abszolút meg tudom érteni, hogy miért menekültek el Európából a zsidók, már a XIX. század végén, biztos, hogy én is cuccoltam volna a helyükben. Csak a célponttal és a módszerekkel nem értek egyet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 23:40:20

@charlieharper: Hát én sem értettem, hogy lehet ezt itthon simán megcsinálni...

Na akkor még egyszer :). Adott egy férfi, mondjuk Jani, vesz egy két, kis lakásból álló régi kertes házat. A házat albérlővel együtt veszi meg, aki egy idősebb nő, mondjuk Kati. Kati, bár bérli a házrészt, nem lakik benne, villanyszámlát, vízszámlát, gázszámlát nem fizet, a bérleti díjat igen. Telnek az évek, Jani szép lassan felújítja az általa lakott házrészt, ekkor beüt a villám. Hoznak egy olyan törvényt, hogy a kényszerbérlőket a lakásokból a tulajdonos kirakhatja, az állam a bérlőket kártalanítja. Ugye a szoci időkben az egyszerű magánember nem birtokolhatott több lakást, házat, mint amiben ő meg a családja lakhatott, ha több volt, azt kötelező volt kiadnia. Jani szülei egy ilyen lakásban éltek több, mint évet, Jani is ott született, ott nőtt fel. A törvény szerint viszont Jani szüleinek mennie kellett. Jani így elhatározta, hogy megválik az albérlőjétől, aki egyébként saját kertes házában lakott Pest mellett, és idős szüleinek felújítja a lakatlan házrészt. Ekkor derült ki, hogy az ő lakója is kényszerbérlő, de nem ám akármilyen. ' 56-ban ugrott be az akkor elhagyott ház ablakán és szépen ottmarasztotta magát, az akkori viszonyokat ismerve meg persze kiutalták neki a házrészt...akár akarta a tulaj, akár nem. Itt még nem is lett volna gond, de Kati úgy döntött, hogy őt is kártalanítani kell, el nem megy magától a házrészből (mármint nem szó szerint ugye, hiszen évtized óta nem is lakott ott). Jani bírósághoz fordult, ahol bizony elvesztette a pert és azt a pénzt is, amiből felújította volna idős szüleinek a házrészt...

Szóval a nőstény kullancs beugrott egy házba, jogtalan lakásfoglalóból bérlő lett és úgy döntött, hogy ebből még egy kis hasznot is tud húzni.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.27. 23:47:56

@zöldeketbeszélek: kepfeltoltes.hu/view/140727/Palestine-et-israel-enfants-medias_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140724/10346469_10152552586370535_1388596948639766138_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

agymosas a mediaban ... es miert erzi kenyszernek mindenki elmarasztalni mindket felet ... tobb ezer aldozatert el kell marasztalni a Hamast ... elraboltak 3 fiatalt ( ez soha nem lesz tisztazva de jo ok a gyilkolaszasra rombolasra ...
az elet a legfontosabb es ki milyen jogon veszi el ezrekét ... es meg is magyarazzak es mi megertjuk es helyesloen bologatunk ...ez az agymosas .. ja a kepek ugyan mar tulzas .... de egy ember halalaert villamosszek jar ... es ezrekert ?

amugy engem sem erdekel csak ha mar velemenyt mondunk de ahol a hatalom a penz a hadsereg annak van igaza ...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 23:49:59

@Hari Seldon 2: "Szerinted az arabok mit "dolgoztak ott"? Ok adtak el a foldet a zsidoknak (az hogy az torok egyiptomi hagy helyi foldesur volt az ebbol a szempontbol mindegy, a helyek NEM akartak megmuvelni)
Ebbol a szempontbol pont olyan, ahogy a MAGYAR foldesurak beengedtek a romanokat. Az is pont ilyen szuklatokoruseg volt. A buta, jovovel nem torodo vezetok."

Elsőre ütős érv volt, de - nem az . Először is, nagyon nem mindegy, hogy ki adja el alólad a földet. Te magad, vagy a gyarmatosítód. Ugye első esetben te vagy a hülye, a második esetben meg semmit sem tehetsz, ha tetszik, ha nem, nem az ősi jogaid fognak számítani, hanem, hogy kinek van jobban megtömve a bukszája. Na, kinek?

Te tudod, hogy a helyiek nem akarták megművelni? Én nem tudom, de az ellenkezőjét sem...

Eszembe jut, hogy a mi kis török együttműködésünk 150 éve alatt mi is volt a magyaroknak a legnehezebb. Nem a vallási türelmetlenség, az amúgy nem volt jellemző a törökökre. Hanem az, hogy a török földesuraknak baromi nagy pénzeket kellett minden évben a Portának küldeni, amit ugye a birtokolt földekből és az azon élő parasztokból kellett kisajtolni. Vajon Palesztinában jobb, vagy rosszabb volt a helyzete a palesztin parasztoknak a törökök alatt?

A másik, a magyar földesurak meg a románok. Nem fogok utána guglizni, de úgy emlékszem, hogy azért hívtak be román parasztokat, vagyis inkább pásztorokat, mert túl kevés volt a dolgos kéz. Amúgy meg a pásztorkodás a románok asztala volt.

És itt jön a nagy különbség ismét. A zsidókat nem hívták be a palesztinok, sem a törökök, sem az angolok. Mentek maguktól, mert a cél az volt, hogy az etnikai arányokat szépen megváltoztatva egy régi-új hazát hozzanak maguknak létre. Tudatosan mentek egy olyan helyre, ahol minden irányból ellenség vette őket körül és veszi ma is. És ami döbbenet számomra, hogy mennek ma is...utána meg panaszkodnak, hogy lekésik a színházi előadást a légiriadó miatt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.27. 23:54:34

@montroyal ( CAN qc): Semmilyen jogon. Csak még nem jöttünk le a fáról, ennyi az egész.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.28. 00:00:24

@zöldeketbeszélek: valami olyasmi ... annyaazoot belémartottam a kést .. -jol tetted..

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 00:08:48

@diggerdriver: same here, csak mi el is húztunk ferkó idején, az is elég hogyismondjam volt már, nem akartuk mivárni azt ami most van

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.28. 00:13:46

@pappito: az lathato volt mi jon ( Gy. ilyen szempontbol kisse korrektebb, mert legalabb konzekvens. Az el lehet menni a szlovakoknal trukkozoknek meg jogos volt)

Amugy mi Bajnai idejen jottunk el, nem miattuk, inkabb hogyismondjam, latszodott mi jon utana.

Herr Géza 2014.07.28. 00:15:28

@házelőtthinta:
"Úgy gondolom ez a lakás a minimum ha valaki nyugaton szeretne élni, nyugati életet.Szobát bérelni tök idegenek társaságában az nem nyugati élet."
Megint ugyanaz: igény van, ambíció nincs. Rádásul mi vagyunk, akik vetítünk. Ezzel szembe benyomsz ide egy kéglit, aminél bizony csak ugyanazon a honlapon is van egy csomó jóval olcsóbb (meg persze nyilván sokkal drágább is). Jajgatsz már megint a 10 eurós csirkemellröl, pedig ennyi pénzért marhahúst is kapsz pl. itt:

www.lidl.at/de/oesterreichische-eigenmarken-3558.htm

Ha meg ennyire borzasztóan szar, meg drága minden: nosza, irány Borsod...!!!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.28. 00:16:51

@QUERCUS: Tenyleg nem leszel. Az ember , aki sose hazudott viszont akkor ezek szerint megis haudott, annak idejen a liberalis internacionaleval meg ilyenek.
Ebben a mocskos liberalis vilagban elve, a hanyatlo nyugaton, valahogy nem latom mirol beszel... O el itt vagy en?
Na.

MAradt volna Grazban, vagy Debrecenben. Vagy ahol epp mostanaban kezelik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.28. 00:20:04

@házelőtthinta: Minek akar egy jo tomegkozlekedesu FOVAROSBAN, a frissen betelepulo gepkocsit? Komolyan? Minek.

Ez az egyik.

A masik meg: kulonbozoek vagyunk, es semmi penzert nem raknam ki a leendo ferjem, csak mert a hazelotthinta szerint mar ez is tarsberlet, mert nem egyedul berlek egy 45 nm-es lakast, aminek a fele is boven eleg lenne nekem, egy szemelyre.

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 00:20:10

@tildy[UK]: az el lehet menni duma korrekt volt, azért is lett hisztérikus a teljess jobbnyik közösség miatta - az a közösség akinek a potentátjai amúgy akkor már rég szlovák rendszámú autóval járkáltak :)

az, hogy mi látszódott, úgy a 2006 körüli tippjeimből kb. 60% fullra bejött, meg csomó más amire álmomban sem gondoltam volna (konkrétan a manyup eltapsolását nem hittem volna, hogy egy egész ország letudja egy vállrándítással). a maradékról meg sosem fogjuk megtudni, hogy bejött volna-e, tekintve, hogy nem maradtunk ott. mondjuk ezek a dolgok akkor nem ilyen súlyúak voltak, ez csak egy része volt annak a komplex okhalmaznak amiért úgy döntöttünk, hogy elmegyünk onnan.

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 00:23:21

@Herr Géza: szociális bérlakásból sopánkodik. go figure.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.28. 00:42:13

@Mirjam2: Ezt mikor csinaltad? Korabban bizony elvettek a lakcimkartyat, es nem kaptal masikat.

@pappito: meglehet. En vallalatokrol tudok. Sajnost amit en sejtettem, annak is bejott jo resze.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 00:56:41

@charlieharper: @diggerdriver: Köszi, Digger, hogy megpróbáltad (félre)magyarázni...nem, nem egy gonosz zsidó nőről szól. Vagy ki tudja, fogalmam sincs, zsidó vagy nem zsidó és nem is érdekel. A párhuzam az önkényes lakásfoglalás meg a földfoglalás között volt...

Herr Géza 2014.07.28. 01:04:08

@pappito: Ja igen, plusz munkanélküli segélyröl....

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 01:28:20

@tildy[UK]: igen, azt a kedves vállalkozóknak mondta a jóember, akik nem érezték a kényszert, hogy hozzájáruljanak a magyar adórendszerhez.
Az más kérdés, hogy miért is érezték volna, az adórendszer már akkor is átláthatatlan katyvasz volt és jogilag nem volt kifogásolható, hogy valaki egy kedvezőbb adózású helyen működtesse a vállalkozását.

morsels (törölt) 2014.07.28. 01:31:13

@pappito:
Dehat Gyurcsany nem az embereknek, az allampolgaroknak mondta, hogy el lehet menni.
De ez az aprosag szinte mar senkit nem erdekel :-).

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 01:45:13

@morsels: tudom, ezt mondom én is
most kikgugliztam, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén mondta a munkaadóknak

morsels (törölt) 2014.07.28. 02:54:45

@pappito:
Ja, kesobb olvastam.
Mar megint elobb irtam, mint hogy a vegere ertem volna a kommenteknek :-)
Sorry...

2014.07.28. 03:46:33

@Herr Géza:
" Ha meg ennyire borzasztóan szar, meg drága minden: nosza, irány Borsod...!!! "
Sokan vannak azert a kommentelok kozott, akiknek nem tetszik az az orszag vagy politikai rendszer vagy egyes dolgok, ahol elnek vagy dolgoznak es ezert gyakran panaszkodnak is. (pl. idojaras, vallasi rendorseg, lehuto bevandorlok, lusta, slampos, drogos, segelyen elo oslakos fiatalok, stb.) Most ok is huzzanak el onnan? De hova? Magyarorszagra? Kubaba? Netalan E-Koreaba? Venezuelaba? Mexikoba? Oroszorszagba? Stb.:))))

2014.07.28. 04:22:35

@charlieharper:
Nem azzal van a bajom, hogy a penzert dolgozni kell, hiszen vilageletemben munkaval kerestem meg a mindennapai betevomet, cigimet, piamat. (kiveve par evet, amikor piaztam es szocialis segelyen is eltem, de az vissza is ment az allamnak) :))) A bajom azzal van - illetve nincs is bajom vele, hiszen megszoktam eletem soran - hogy a proli mindenhol proli marad, barhova veti is a sorsa:( Szivattak, szivatjak otthon, kulfoldon, a szocializmusban, a kapitalizmusban, mindenhol. Van egy jo del-amerikai mondas erre: a tamalesevo orokre tamalesevo marad. Ami most betette nalam a kaput az, hogy hulyere kell meloznom magamat, nem azert, mert szuksegem lenne annyira ra, hiszen heti 2 nap melo is boven fedezne a megelhetesemet, hanem az, hogy a ceg, akinek dolgozom, orrba-szajba vallalja fel a munkakat annak ellenere, hogy nincs eleg embere. Majd a proli dolgozik szombat, vasarnap is, plusz rahuz minden nap 2-3 orat, mit szamit az neki, legalabb penzt keres:( Az, hogy szivinfraktust kap 45 evesen, az o baja:( De azert igy is mehetne dolgozni, termeszetesen ha visz orvosi igazolast rola, hogy munkara alkalmas. Megette a fene ezt a vilagot, megerett mar a pusztulasra:( Pont a napokban jottem ra szokasos melo kozbeni filozofalgatasom alatt, hogy a Fold nevu bolygo egy mas, magasabbrendu lenyek tarsadalmanak a Tajgetosza:)))))

2014.07.28. 04:48:59

@flash.gordon:
" Igaz, ők a nappali melegedőnek álcázott munkahelyeket és a 3,60-as kenyeret sírják vissza, "
Ha a munkahelyek nappali melegedok lettek volna az "atkosban", akkor kik epitettek fel a haboru alatt lerombolt orszagot, a sokat szidott panel lakotelepeket, kik vetettek, arattak, lattak el elelemmel nem csak Magyarorszagot, kik szereltek ossze a buszokat, kik tanitottak irni, olvasni a gyerekeket, stb. Ha tenyleg csak melegedtek a munkahelyeken, akkor valamit nagyon jol csinalhattak, hogy tuleltek es meg gyarapodtak is:)))
A lenyeg az, hogy ilyen csusztatassal nem csak engem, hanem a szuleimet, barataimat, azokat a munkasokat, parasztokat, ertelmisegiket minosited, akik akkor eltek, dolgoztak, hoztak vilagra a nemzede'kedet. Ez pedig nem egy fair dolog:(
Lehet, hogy mar emlitettem: 89-ben mentem haza elosszor latogatoba 6 ev utan. Az orszag euforiaban egett, hogy vege a "komcsi" vilagnak, szabadsag lesz, demokracia, jolet, jon a regvart Kanaan:)))) Szukebb barati korben meg mertem kockaztatni azt a kijelentest, hogy "visszasirjatok meg ti azt a rendszert" :))) Hogy mit kaptam erte! Rohatt komcsi! :) Majdnem meg is lincseltek:)

Sütemény1975 2014.07.28. 05:38:07

@tableno: es meddig fognak meg azzal takarozni? meddig lehet nekik meg vedekezesul fekhozni azt, barmilyen tettukre? siman hulyenek nezik a vilagot. ahogy akos is megenekelte: a bosszu nepe....

Sütemény1975 2014.07.28. 05:40:27

@Hari Seldon 2: a vallas es az oktatas tokeletesen megfer egymas mellett...

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 05:41:49

@Sütemény1975: hát ákos már csak tudja, ha is megénelkelte, akkor héccencség, hogy úgyvan :)

Sütemény1975 2014.07.28. 05:50:56

@pappito: milyen szimoatikus toled, hogy aki maskepp gondolkodik dolgokol, azt tulkepp burkoltan hulyenek nevezed. egybitesnek, aki nem tud gondolkodni.

Sütemény1975 2014.07.28. 05:57:27

@pappito: :))) az eszed lenne fele akkora mint arcod...

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 06:03:07

@Sütemény1975: hát aki dalszövegekből próbál ilyen következtetéseket levonni, az hülye is, ennek nincs köze ahhoz, hogy pl. ki énekli azokat.

pappito · http://pappito.com 2014.07.28. 06:07:30

@Sütemény1975: akkor fél ésszel ott tapsolnék én is vitykának a többi féleszűvel, de hát kinek lenne az jó?

Muscari 2014.07.28. 06:11:26

@Sütemény1975: en regen szerettem Akost, ugy tiz-tizenot eve meg meg a Bonanzas korszakat. Egy jo ideje mar nem birom a szenvelgeseit. Szerencsere itt csak celzottan tudok magyar zenet hallgatni, ra kell keresnem a youtube-on, igy nem futhatok bele. Nem ugy mint a megboldogult Slager radioban, ahol minden nap lejatszottak ugyanazt a ket szamat.

Sütemény1975 2014.07.28. 06:24:23

@pappito: igen, szerencsere messze vagy. Ez mindenkinek jo.

uresmezo 2014.07.28. 06:24:45

@Határátkelő: „engem beteszel a ballib kalapba”

Nagyon megfogtad a lényeget! Mihelyt csak szikrája látszik, hogy bizony azért vagyunk többségében „határátkelők” mert otthon nincs szükség ránk és ezért nem dicsőítsük urainkat, jön, hogy --ballib vagy--. Az ilyen embert hiábavalóan érintette meg a nyugat/kelet vagy bármilyen nem otthoni hatás, otthoniként reagál.

Ha minket, befogadnak, munkát adnak, akkor csak tudunk valamit és erre a valamire otthon nem tartanak igényt. Az, hogy mi, kik kint vagyunk nem hiányzunk egyelőre „névsorolvasáskor” nagyon sokba fog még kerülni. Ez a munkavállalói „halmaz” nem azt választotta, hogy (családi- és párt-) kapcsolatokon keresztül látszattevékenységgel üsse el az időt, hanem megszerzett tudásának, gyakorlatának birtokában kész megmérettetni magát egy teljesítményorientált világban. És megálljuk a helyünket.

Ahelyett, hogy a határátkelőknél felhalmozott kinti ismeretre otthon igény lenne, megy a legújabb hazai „útkeresés” a munkaalapú társadalom megteremtése munka nélkül. Ha így megy mi is sorra kerülünk, ha elfogy a legyőzendő ellenség, ahogy néhányszor itt is lehetett már a „hűtlen” határátkelőkről olvasni egyik-másik hozzászólásban.

Quercus a favágó 2014.07.28. 06:58:34

@Cascabel:

Bölcs vagy kolléga. A röhej az, azok mocskolják, kommenistázzák legjobban a Kádár rendszert, akiknek legfeljebb annyi élményük van róla, hogy a szüleik tapsoltak, mert elengedett kézzel tudtak ülni a bilin.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.28. 06:59:14

@zöldeketbeszélek:
Figyu, egyértelműen kell beszélni.
Elmondom mégegyszer.
EGYÉRTELMŰEN.
Az hogy én butaparaszt nem értettem rendben van de Charli sem értette.

tableno 2014.07.28. 07:13:04

@zöldeketbeszélek: "És abszolút meg tudom érteni, hogy miért menekültek el Európából a zsidók, már a XIX. század végén, biztos, hogy én is cuccoltam volna a helyükben. Csak a célponttal és a módszerekkel nem értek egyet." - OK, ez rendben is van.

Csakhogy: mégis hová tudott volna betelepedni 4 millió zsidó (akiknek a döntő többsége persze soha nem akarta volna elhagyni Európát, ha nincs a holokauszt)? Hol lett volna annyi hely? A náci Németországból menekülőket sem akarták sehol befogadni, nézd meg a "Bolondok hajója" c. filmet. Az akkori Palesztina egyrészt brit mandátumterület volt, ugyanúgy mint a Közel-Kelet nagy része, tehát úgy gondolták, hogy a britekel kell letárgyalni a dolgot. A másik meg ugye az volt, hogy mégis csak a zsidók őshazájáról van szó.

Ezzel együtt persze végzetes bűn és hiba volt "megfeledkezni" arról, hogy a terület már lakott, csak ugye akkoriban ez nemigen számított akadálynak (lásd az indiánok sorsát Amerikában, az aboriginalokét Ausztráliában, stb). Meg aztán úgy gondolkodtak, hogy az araboké az egész Közel-Kelet, azt a kis földsávot igazán átengedhetik (ez persze hülyeség, mint az ki is derült).

De a végső kérdés továbbra is az: mi más választásuk volt?

Muscari 2014.07.28. 08:06:41

@zöldeketbeszélek: szerintem mi nem erthetjuk meg ezeknek az embereknek a ragaszkodasat az osi foldhoz. Ok nem idegen tereuletet foglaltak el, mint a torokok, hanem hazatertek, ami nagy kulonbseg. Sok mindennel nem ertek egyet amit az ottani politikusok muvelnek, de azt keszseggel elhiszem, hogy az ottani emberek oldaltol fuggetlenul csak elni akarnak es tulelni.

En mondjuk magyarkent nem mennek oda a gyerekeimmel, hogy indokolatlanul veszelynek tegyem ki oket, az biztos.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:10:41

@diggerdriver: Egyértelműen kell beszélni, igen. És nem kell belemagyarázni dolgokat a kommentbe, főként nem szándékosan rosszindulatúan. Majd jön az illetékes és pontosít. Azért ez is beletartozik a dologba.

2014.07.28. 08:17:21

@zöldeketbeszélek: ja, ertem. En is tudok ilyen torteneteket meselni, csak forditva.
Irtam mar, a sajat (europainak nevezzuk most) ertekrendeddel akarsz rahuzni valamit, ami nem az.
A hiradod bekappcsolod vagy elolvasol egy tudositast, hogy mennyien haltak meg. O, borzalom. Tenyleg az. De ott masok az ertekek es az emberi elet erteke is mas.

Valakik meg marha jol megszedtek magukat, hiszen tobb ezer raketat tudtak eladni.

2014.07.28. 08:18:54

@Sütemény1975: latom meg egy kozel-kelet szakertonk van. Bar erre a kommentre fogadni is mertem volna.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:25:20

@Muscari: Nem, ezzel nem értek egyet. Először is, mi az, hogy mi nem érthetjük meg a ragaszkodást az ősi földhöz? Szerintem pont, hogy a magyar érti meg ezt talán a legjobban. Ja, hogy ez nálunk fekete pont...

Hazatértek. Nagyjából 120 óta, tehát több, mint 1700 évig nem volt zsidó terület Izrael. Kb. 10 százaléknyi zsidó mindig élt rajta, de ennyi. Ez hány emberöltő? Gondolj csak bele, hogy mi lenne, ha a magyarokat kezdenék el üldözni itt, a Kárpát-medencében (egyébként ez is megtörtént, na de a mi sírjunk csöndben a párnánkba...) és visszamennénk az őshazába. Genetikai rokonságunk él még ott, nem jogunk lenne hozzá? Hogy azóta eltelt 1200-300 év, jópár emberöltő és az etnikai összetétel megváltozott? Na és, ragaszkodunk az ősi földhöz.

Ja, egy fontos dolog. A zsidók Izraelt saját 'erejükből' veszítették el. Egyszerűen legyőzték őket (többször is) és el kellett vándorolniuk. Azóta saját erejükből nem tudták az országukat visszavenni, ehhez a XIX. századi szívós aknamunka kellett és igen erős külső segítség. Tehát, akárhogy is nézem, az 'ősi földet' nem maguknak köszönhetik elsősorban...

De befejeztem, lett volna rá egy ezresem, hogy az ősi föld még előjön, mintha ez bármit is legalizálhatna. Vagy mintha az üldöztetés bárkit feljogosíthatna arra, hogy egy harmadik felet üldözzön. Másszunk már le a fáról, az ég szerelmére! (mármint mi, az emberiség, nem rád gondolok!!!)

2014.07.28. 08:25:31

@Muscari:

Akkor most mi is visszamehetünk az ősi földünkre, és elzavarhatjuk az ott élőket?

tableno 2014.07.28. 08:27:52

@zöldeketbeszélek: Épp azt magyarázom, hogy megpróbálták, de nem akarták befogadni őket. A Bolondok hajója c. film erről szól.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:29:18

@charlieharper: "En is tudok ilyen torteneteket meselni, csak forditva"

Ezt hogy érted?

Az európai értékrendről meg annyit, hogy akik MOST mennek évekre vagy örökre Izraelbe, azok európai értékrenddel rendelkeznek, elméletileg. Vagy mégsem? Vagy ott hirtelen átértékelődik minden, és amit itt esetleg elfogadhatatlannak talál, az ott máris elfogadható lesz?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:30:13

@tableno: Rákeresek, nem ismertem. A Schindler listáját és az Élet szépet néztem meg pár éve, az is elég volt...

tableno 2014.07.28. 08:30:50

@lexrex: Meg lehet próbálni...

2014.07.28. 08:33:10

@zöldeketbeszélek: annyit ne felejts el, hogy sok reszt belole vettek. Penzert. Egyreszet foglaltak.

Nem nagyon tudok az utobbi 100ev tortenelmebol ilyet, korabbibol biztos van, hogy teruletet vesznek, aztan foglalnak. Igy hirtelen Krimea sem jo pelda.

Ugyan tavolabbi hasonlat, de talan megerted. A magyaroknak mondjuk Erdely faj es folyamatos konfliktus forras. Pedig ugye igazsagtalan. Megsem latsz folyamatos raketa zaport. (Fogadjunk, hogy valaki le fog erre a reszre csapni, pedig odatettem, hogy tavoli hasonlat.)

Most, hogy gondolkodom, az ormenyeket nem latod raketazni a torokoket, viszont Karabakhot nem ismerik el es ott idonkent van lovescsere-light

2014.07.28. 08:35:33

@zöldeketbeszélek: amikor a hazadat mar tizedszerre rakatazzak, akkor atertekelodik minden. Igen, akkor lesz@rod az europai humanitarius ertekrendet.
Nem, nem europai ertekrend megy ki. Akik most mennek, azok vagy oroszok vagy a vallasos zsidok. Egyik sem europai. Illetve a harmadik akik nem olyan regen mentek, azok az etiop zsidok voltak.

tanato 2014.07.28. 08:35:34

@zöldeketbeszélek: @lexrex: A szélsőséges palesztinok azt mantrázzák miénk a Szentföld zsidóknak/és keresztényeknek/ ahhoz semmi joguk, az arab és muzulmán föld, a zsidók mind menjenek vissza a kiindulási európai és kisebb részben afrikai,ázsiai államaikba.Ezzel szemben az európai antiszemták meg azt mantrázzák menjenek a zsidók Izraelbe mind ,ne rontsák a levegőt az adott európai államban.
Na akkor mi marad végső megoldásnak zsidó ügyben?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:36:19

@charlieharper: Egyébként az emberi élet értékéről.

Azt gondolom, hogy amit a középkorban megengedhettünk magunknak - háborúskodás, gyarmatosítás és hasonlók - a mai technikai fejlettségi szintünkön nem engedhetjük meg. Az élet értéke a középkorban igen csekély volt, a technikai fejlettség a maihoz viszonyítva meg a béka feneke alatt. Akkor egy egész nép kiirtásához nem egy gombnyomás meg pár bomba kellett, hanem évtizedek és hadseregek...Volt idő menekülni, volt idő regenerálódni, túlélni valahogy.

Ma ez nem igaz. Egyetlen ember is borzalmas pusztítást tud véghezvinni, akár egy vadászrepülővel, akár egy háztetőről indított rakétával. Technikailag 'felnőttünk', de a morált, erkölcsöt illetően, a 'szívünket' illetően még mindig a középkoriak szintjén állunk.

Tudatosan, ésszel kell ezen a szinten túllépnünk, a saját túlélésünk érdekében. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy az emberi életet más mércével mérjük Kanadában, mint Afganisztánban, vagy Budapesten, mint Gázában.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.07.28. 08:37:02

@Cascabel:

A fent leírtak valóban léteztek a Kádár rendszerben tehát minden működött csak mondjuk rossz hatásfokkal. Valóban volt termelés csak a megtermelt javak és a fogyasztás nem volt arányban egymással. Tehát valóban 3,60-ért vehetted meg a kenyeret legfeljebb másik két forintot az állam rakott hozzá.

Ezenkívül ne feledd azt sem, hogy munkanélküliség mint olyan nem létezett. Legfeljebb a gyáron belül, ahol egy dolgozott öt nézte a titkárságon hárman főzték a kávét a pártvonalon megbukott vezetőket meg vidéki gyárak élére helyezték, hogy ha kárt is csinál ne legyen olyan feltűnő.

Egyébként ha olyan jó lett volna a rendszer akkor nem került volna államcsőd közelébe.

Kizárólag a te kedvedért beszkenneltem egy részletet egy könyvből, ami nagyon jól összefoglalja a múlt rendszer visszásságát. Amit itt olvasol az ment az ország iparának minden szegletében. Ha további részletek érdekelnek erről a témáról javaslom olvasd el Moldova György Szent tehén című könyvét. :)

kulhonban.blogspot.co.at/2014/07/a-kadar-rendszer-anomaliai.html

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 08:38:20

@charlieharper: De miért rakétázzák a házadat? Mert odaépítetted, ahová nem kellett volna. Ahol már eleve nem láttak szívesen.

Szóval akkor az európai vallásos zsidók nem európai értékrendet követnek? Jó tudni.

tanato 2014.07.28. 08:41:15

@charlieharper: Jó hasonlat,ott is mindkét érintett fél "történelmi"bizonyítékokkal rendelkezik hogy ki volt ott előbb több ezer évvel a másiknál.Persze nekem szimpibb a magyar történészek elmélete,de kicsivel keletre meg nyilván a római.-román kontinuitás a szimpatikusabb.Még szerencse hogy Erdélyben nem alakultak ki terrorista mozgalmak egyik félnél sem.Mint akár a baszkoknál,akár a kurdoknál,akár az íreknél,vagy éppen most orosz-ukrán viszonylatban.

2014.07.28. 08:44:36

@zöldeketbeszélek: nem, ok soha nem voltak europai ertekrend. A Torah/talmudi ertekrendet kepviselik. Az europai ertekrendnek a gyokerei vannak a judaisztikaban,a kereszteny ertekrend valtozott a zsidohoz kepest. A vallasos zsido ertekrend nem valtozott evezredek ota. Ez ugye az egyik belso konfliktusforras Izraelben.

Ne felejtsd el, hogy nem "csak" a telepesek hazait raketazzak, mar egy ideje nagyon nem. A telepesekkel a kozvelemeny nagy resze sem ert egyet, na a telepesek az igazi hard core vallasosak, egy kasztja.

2014.07.28. 08:45:54

@zöldeketbeszélek: aki ilyeneket mind, az europai ertekrendet kepvisel. A vilag nagy reszen, Afrika, Azsia, Kozel-Kelet, nem ez az ertekrend

2014.07.28. 08:57:11

Egyebkent ertem en, hogy a humanitarius kataszrofan mindenki igy felhaborodik.
Remelem, mindenki igy tuntet a sziriai es a libiai nagykovetseg elott, ahol sokkal tobb polgari aldozat van, vagy az ISIS ellen.
Olyan messze nem kell menni. A Jugo haboruk alatt is biztosan folyamatos magyar tiltakozas volt, hiszen europai ertekrend elleni dolog volt es folyamatos tuntetesek voltak. Vagy most a szomszedban Ukrajnaert is Magyarorszagon biztosan izzik az internet a tiltakozasoktol es utcai tuntetesek vannak.
Vagy ezekben a helyzetekben nem lehet egy jot zsidozni?

Sütemény1975 2014.07.28. 09:41:44

@lexrex: ezt csak a kivalasztottak tehetik meg ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 09:44:53

@charlieharper: Biztos lehetne, hiszen ahogy nézem, az USA keze mindenhol ott van...hol fenyegetést, hol fegyvereket tart benne...

De viccen kívül. Az, hogy máshol mások hogyan ölik egymást, nem csökkenti Izrael és Palesztina 'érdemeit'.

Az, meg hogy a nagyhatalmak hol avatkoznak be, nem emberiességi okok mentén dől el, szerintem ezt még az olyan naív hülyék is látják, mint én.

Fogalmam sincs, vannak-e tüntetések, én már vagy 10 éve nem tüntetek semmi miatt, mert ebben az országban (de szerintem mindenhol a világon) leszarják, hogy az utca embere, a 'kisember' mit akar, mit tart elfogadhatatlannak, mi mellett áll ki vagy mi ellen tiltakozik.

tableno 2014.07.28. 09:46:45

@Sütemény1975: Na idefigyelj, te érzéketlen fasz. (Igen, fasz, remélem ez a jelző már elég lesz rá, hogy HÁ is felfigyeljen rá, mi folyik itt). A magyaroknak van hazájuk? Ki akarták irtani őket? Ha olyan kurvára irígyled a "kiválasztottakat", cserélj velük, te ostoba náci fasz!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 09:57:56

@tableno: Érdekes kérdést vetettél fel (most a faszozástól eltekintve...). Ha jól emlékszem, amennyiben csak a szomszédainkon múlt volna, most Magyarország konkrétan nem létezne. Ha jól emlékszem (és a családom történetét is jól ismerem), mi folyt Romániában, amikor a felheccelt csőcseléket ráeresztették a magyarokra, nem sok kétségem van afelől, hogy ha a fenti opció megvalósult volna, a magyarok is pakolhatták volna a bőröndöt, aztán irány Etelköz. Északi szomszédaink is éltek volna az erősebb jogával, nem 'csak' egy Benes-dekrétum erejéig, gondoljunk csak arra, mi történt, amikor az okos Habsburgok felheccelték a szlovák parasztokat a magyarok ellen a kolerajárvány idején (mondván, hogy a magyarok mérgezték meg a kutakat...).

Egyrészt az a baromi nagy szerencsénk, hogy honfoglaló és honalapító őseinknek hamar leesett, hogy itt bizony alkalmazkodni kell, hiszen idegen nyelvű, kultúrájú és származású népek gyűrűjébe lovagoltunk be, és ugye Rómában élj úgy, mint a Rómaiak...(melyik nép is képtelen volt az európai értékrendet magáévá tenni 2000 év alatt, Európában élve?), másrészt valami általam nem átlátott nagyhatalmi sakkjátszmában úgy döntöttek a fejünk felett, hogy jók leszünk itt ütközőzónának, karunk-lábunk levágván úgysem jutunk majd egyről a kettőre. Igazuk is lett...

2014.07.28. 09:58:55

@zöldeketbeszélek: oh, nem az erdemeket akartam kisebbiteni. Csak erdekesnek talalom, hogy sokkal nagyobb humanitarius katasztrofa estene, mint pl Sziria, sehol nem latok felhaborodast. Igazabol mar a brit hirek se nagyon foglalkoznak vele.
Tudod, a Kozel-Kelet sokkal,bonyolultabb, mint elolvasni rola 2-3 cikket. Utana nyomni, hogy ez olyan, mint a rakos sejtek vagy az onkenyes lakasfoglalok.
Csak egy kerdes, a magyarok nem ezt csinaltak a Karpat medencevel? Vagy az a foldfoglalas kosher, mert tobb, mint 1000 eve volt?

2014.07.28. 10:04:33

@zöldeketbeszélek: miert kellene a Kozel Keleten europai ertekrend szerint elni (romaban, mint a romaiak, kozel keleten meg mint a helyiek). Ott a kozel keleti ertekrend van a teljes tersegben.

Egyebkent nem ertem, van a vilagon x milliard ember, akik tokeletsen elvannak europai ertekrend nelkul.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 10:16:00

@charlieharper: Talán azért is nagyobb a felháborodás, mert a zsidóktól többet várt az ember. Fentebb írtam erről, hogy miért.

Az ezer százalék, hogy bonyolultabb. De míg 500 éve megtehettük, hogy leszartuk, mi történik 500 kilométerrel arrébb, esetleg nem is tudtunk róla, most az arcunkba nyomják. Hát még itt is, a Határátkelőn is!

Kapunk információt innen, kapunk onnan, kialakul egy kép a dologról, nyilván torz, nyilván hiányos, de ez jut. Véleménye meg mindenkinek van, csak valaki elmondja, valaki meg nem, mert fél, hogy valamilyen oldalhoz sorolják, minősítik.

Érdekes, amit a Kárpát-medencéről írsz. Nem, nem azt csinálták. Itt folyamatosan volt lakosság, de olyan letelepedett és szervezett közösségek nem, mint Palesztinában. És a Kárpát-medence akkoriban nem tartozott egy ország fennhatósága alá sem, a magyarok hoztak létre először itt államot. (a rómaiakat nem számolom, mert ugye csak provinciaként számított Pannónia). A magyarok az itt talált törzsekkel együtt éltek, azok vagy beolvadtak mint az avarok, vagy megtartották identitásukat, mint pld. a szlávok. Maguk a magyarok sem voltak már akkor sem egy 'tiszta vérű' nép.

És igen, mint már fentebb írtam, számít, mi mikor következett be, hiszen egy fejlődési folyamaton keresztülmegy minden ember és minden nép, ami 900-ban még elfogadható volt, az most már rendesen kiverné a biztosítékot.

De mint írtad is, én európai értékrendet követek (hála az égnek), és nem hiszem, hogy az ezer éves elveket ma is gyakorolni kellene a mindennapokban, mint sajnos ezt olyan sokan gondolják a Közel-Keleten, meg a te kommented alapján akár itt, közöttünk is jónéhányan.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 10:24:38

@charlieharper: Oké. Akkor fordítsuk meg. Miért is normális az, hogy itt, Európában az ortodox zsidók még mindig a Közel-Kelet ószövetségi értékrendjét követik? Miért kellene ezt megértenünk és elfogadnunk?

A kollektív bűnösség miatt? Ugye, az nem létezik. A kollektív bűntudat miatt? Annak meg semmi értelme. Már a szüleim generációja is a 2.vh után született.

De mégis, kollektív bűntudatot kellene éreznünk, na nem a zsidók miatt, hanem a kizsákmányolt milliók miatt, akik a laptoptól a kakaóig ellátnak minket a jólét áldásaival. Amit ki sem tudsz kerülni, olyan jól meg van csinálva ez a kis bolygó. Emlékszel arra a fotóra, amit egy bangladesi összeomlott házban készítettek? Ahol a halott férj öleli a halott feleségét? Ezek mind fillérekért robotoló munkások voltak, akik nekünk gyártották a márkás cuccainkat. Miattuk kellene bűntudatot éreznünk, minden nap, minden percben.

Hogy miért is kellene egy sokkal humánusabb értékrendet vallani végre a világban? Mert ez az emberi faj túlélésének kulcsa. Na persze, ha minden nép azt gondolja, hogy minek éljen túl a szomszédom, az én népemből egy ember élete az övéből százzal ér fel, akkor nincs miről beszélni.

tableno 2014.07.28. 10:28:42

@zöldeketbeszélek: "Talán azért is nagyobb a felháborodás, mert a zsidóktól többet várt az ember." - Mármint kicsoda várt tőlük többet? Az európaiak, akik majdnem kiirtották őket?

"És igen, mint már fentebb írtam, számít, mi mikor következett be, hiszen egy fejlődési folyamaton keresztülmegy minden ember és minden nép, ami 900-ban még elfogadható volt, az most már rendesen kiverné a biztosítékot." - Aha. És 70 éve is rendben volt az, ami ma már rendesen kiverné a biztosítékot?

"De mint írtad is, én európai értékrendet követek (hála az égnek), és nem hiszem, hogy az ezer éves elveket ma is gyakorolni kellene a mindennapokban, mint sajnos ezt olyan sokan gondolják a Közel-Keleten, meg a te kommented alapján akár itt, közöttünk is jónéhányan." - és megint ugyanaz: a holokauszt is a követendő európai értékrend része? Mert pár komment alapján akár itt, közöttünk is jónéhányan úgy gondolkodnak, mint a nácik akkor...

Nem tudom átjön-e mit akarok mondani?

2014.07.28. 10:29:29

@zöldeketbeszélek: varjal, te foldfoglalasrol beszelte, mint rakos sejtek. Szoval a magyarok nem azt csinaltak, hogy mentek, je van itt egy folddarab es ideteszem a satramat es itt fogom a lovamat legeltetni (ok, akkor nem volt meg olyan populacio suruseg, mint most, bar Magyarorszagon meg most sincs olyan suruseg, mint Izrael teruleten)?
Ja, hogy ez 1000 evvel kesobb, amikor mar megjelentek az "orszagok" ez nem elegans. Nyugat Europa is csak utobbi 70 ev szerint el ezek az elvek szerint. (Azert Krimeat egesz Europa a fotelbol nezte.)

Nem vagyok izraeli, csak zsido. Igy izraeliek neveben nem akarok nyilatkozni, de szerintem, amit gondolnak (ha egyatalan gondolkodnak ilyenen), az az, hogy a vilagra szamitottunk a 20.szazadban, tobbet "kosz nem". Mi majd a sajat modszereinket hasznaljuk.

Egyebkent ahanyszor kimegyek Izraelbe, nekem mindig csalodas a kosz es az igenytelenseg. Ahogy irod, tobbet varok toluk.

2014.07.28. 10:37:42

@zöldeketbeszélek: te forditva ulsz a lovon. Az ortodox zsidok, marmint az igaziak, nem foglalkoznak holmi kollektiv bunosseggel. Oket egy elteti, beteljesitsek es az osi teruleten eljen.
Ok azok, akik nem vonulnak be katonanak es nem fizetnek adot Izraelben, mert nem ismerik el az izraeli allamot. Fuggetlensegi napon meg izraeli zaszlot egetnek.

Miutan az utobbi 35 evben 2 milliard emberrel lettunk tobben, en nem aggodok az emberi faj tuleleseert. (Azert viszont igen, hogy a Foldnek az eroforrasait elobb utobb kimeritjuk.)

2014.07.28. 11:00:34

Lehet hogy nem olvastam el mindent de jártak erre a szerzők? Különösen a 2. és a 3. blog tulajaira lennék kíváncsi.

@diggerdriver: Tudom hogy az utóbbi időben nem vagyunk egymás kedvencei de az utolsó posztra tett megjegyzésed, miszerint nyálas, nagyon elkeserített. Írhattad volna hogy nem tetszik, kevés infó vagy bármi. Én egyszer írtam egy rázós helyzetről és bizony teljesen eltértem a saját stílusomtól. Lehet hogy az is nyálas volt de egy ilyen helyzet kissé módosítja az ember normál érzéseit. Nem mondom hogy át kell élni de abban biztos vagyok hogy csak az érzi mi van emögött aki már volt ilyen helyzetben. Csak hogy érzékeltessem egy kicsit milyen ez: panaszkodjunk.blog.hu/2013/09/28/egy_elegedett_no_blogja
És nem, nem akarok vitázni veled, még akkor sem ha megfutamodásnak veszed ha valaki ezt nem teszi. A múltkor írtad hogy csak az írjon ide aki meg tudja védeni magát. Ez nem gladiátor képzés. Nincs szükség védelemre de normális, sértegetés nélküli vélemény nyilvánításra igen. És jó a blogod továbbra is :-), csak nem volt időm mostanában.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:06:44

@tableno: Ezt írtam neked még tegnap:

"Amit fontosnak tartok megjegyezni. Teljesen mindegy, hogy egy néppel más népek mit csináltak, ez még az adott népet nem jogosítja fel arra, hogy egy másik, abszolút kívülálló népen 'verje le' a dolgot, adott esetben tervszerűen kiszorítva azt az életteréből. Én komolyan azt gondoltam, még gyerekként, hogy azok, akik üldöztetést szenvednek el, bántják őket, nem akarnak másnak ártani, hiszen ki akarna másnak szenvedést okozni, ha már tudja a saját bőrén, hogy az milyen érzés. Tudod, van az a szép magyar szólás, hogy 'az ellenségemnek sem kívánom'. Szerintem ez sokkal inkább illik ránk, mint a 'dögöljön meg a szomszéd tehene is', bár tudom, divatosabb inkább a negatívat ránk húzni."

"Aha. És 70 éve is rendben volt az, ami ma már rendesen kiverné a biztosítékot?" ---- Miért lett volna rendben. Az a 70 év elmúlt, ez több, mint 2 emberöltő, ami persze csak egy szempillantás az emberiség eddigi történelmében. Nem akarom elbagatellizálni a holokausztot, mint elbagatellizálják a sztálinista népirtást, de ki mit tanult vajon belőle? Mindkettőből?

2014.07.28. 11:13:07

@zöldeketbeszélek: erre valaszolok, aztan dolgoznom kell, habar szabadsagon vagyok
"Nem akarom elbagatellizálni a holokausztot, mint elbagatellizálják a sztálinista népirtást, de ki mit tanult vajon belőle? Mindkettőből?"
Azt, hogy tobbet nem szamitunk Europara. Es ne felejtsd el, hogy elotte mar evszazadokkal volt kulonbozo meretu zsido menekules. Az utolso volt a legnagyobb lecke. Most Franciaorszagbol es Svedorszagbol mennek el eppen a zsidok vagy Eszak Amerikaba vagy Izraelbe. Ugyanis a helyi erok eddig nem tudtak oket megvedeni a tamadasoktol, gondolok itt a toulousei lovoldozesektol a folyamatos egreciroztatasig.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:14:25

@charlieharper: Szerintem nem fogjuk egymást ebben a kérdésben megérteni. Az, hogy nem számít a zsidóság Európára, érthető. Az, hogy úgy intézik a dolgaikat, olyan módszereket használnak, amilyeneket, az nem érthető és nem írom le huszadszor, hogy miért.

"Ja, hogy ez 1000 evvel kesobb, amikor mar megjelentek az "orszagok" ez nem elegans. Nyugat Europa is csak utobbi 70 ev szerint el ezek az elvek szerint."

Nem eleganciáról van szó. Érdekes viszont, hogy egyszer számít a 70 év, egyszer nem...attól függ, milyen eseménytől telt el...

Szerintem maradjunk annyiban, hogy minden emberi élet veszteség, és szerintem mindegyik ugyanannyit ér, függetlenül attól, hogy a fején kockás kendő, csador, kipa vagy baseballsapka van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:16:33

@charlieharper: Akkor nem írom, hogy jó munkát, mert ez kicseszés...

Amit írsz, megdöbbentő. De miért történik mindez? Foglalkozik valaki az okokkal? Dolgozik valaki azon, hogy ezeket megszüntesse? Ha majd később esetleg lesz időd, örülnék, ha válaszolnál!

Sütemény1975 2014.07.28. 11:16:40

@tableno: hat erre no komment, mar ne is haragudj. a szemelyeskedestol eltekintek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:19:37

@Turchi: Hát ez nem nyálas volt, hanem állati jó :)! És :(

Sütemény1975 2014.07.28. 11:28:27

@tableno: kikerem magamnak az europaik neveben. ded es nagypapam senkit sem akart kiirtani.
azt meg mar csak halkan jegyzem meg, hogy azota a holocaust un free card nekik. csak felmutatjak es mar KRITIZALNI srm lehet oket, mert akkor naci vagy. mint azt toled is lathattuk az iment....

2014.07.28. 11:28:36

@zöldeketbeszélek: Franciaorszagban a helyi arab kozosseg csinalja. Foleg Algeriabol. Ami annyira azert nem meglepo, hiszen ugyanezt csinaltak a 80-as evek vegen, 90-es evek elejen Algeriaban a zsido kozoseggel. Mi akkor jottunk el onnan. Izraelben majusban talalkoztunk is Franciaorszagbol frissen erkezetekkel.

Svedorszagban nem tudom pontosan kik, a hirekben csak radikalis muszlimok vannak. Nem tudom, hogy szomaliaiak vagy kik.

A fenti kommentedre, nem nem szamit a 70ev, 1000 ev, de akkor ugyanolyan ecsettel fesd azt a regiot es ott se szamit, higy 60-70 eve foglaltak a teruletet. Igaz?

tableno 2014.07.28. 11:43:27

@zöldeketbeszélek: Nem értjük egymást, de megpróbálom még egyszer:

1, Az, hogy Izrael állam szörnyű dolgokat művel jórészt ártatlan palesztín civilekkel, az igaz. Ez még akkor sem elfogadható, ha a palesztinok kisebbik része meg szörnyű dolgokat művel ártatlan izraeli civilekkel (ne felejtsük el, hogyan kezdődött a mostani balhé - három zsidó kamasz elrablásával és meggyilkolásával).

2, Az is világos, hogy Izrael és Palesztina jelenlegi státusa nem tűnik fenntarthatónak, és szükségszerűen újabb és újabb háborúkhoz fog vezetni.

3, Viszont annak a megítélésében, hogy egyrészt ki ezért a felelős, másrészt milyen megoldás lehetséges, NEM LEHET eltekinteni a holokauszttól és következményeitől, mert az egész áldatlan helyzetnek az volt a kiindulópontja.

Tehát: a cionizmus eszméje a 19-dik század végén született meg. De ahogy pont te idézted, a tényleges zsidó beáramlás Palesztinába a 30-as évekig marginális volt. Nyilván nem akarta az Európában meglehetős jólétben élő zsidóság zöme feladni a megszokott életét azért, hogy a semmiből új országot építsen a sivatag közepén.

Csak aztán jött a háború és a holokauszt, amikor 6 milliót közülük válogatás nélkül legyilkoltak, csecsemőtől az aggastyánokig. Miközben a civilizált világ (a németek ellen harcoló szövetségeseket beleértve) szinte semmit sem tettek ennek megakadályozására. Ezek után a megmaradt zsidók egy jelentős része úgy döntött, hogy nem kívánnak tovább Európában maradni.

Csakhogy akkorra a Föld nevű bolygón akkorra már nem nagyon maradt gazdátlan terület. A nagy üres vidékekkel rendelkező országok (USA, Kanada, Ausztrália, Argentina) ugyan pár ezer zsidót szívesen befogadtak, de milliószámra nem voltak hajlandóak rá. Ellenben az akkori Közel-Kelet gyarmat volt, nem voltak a területen önálló államok. Palesztina törvényesen brit fennhatóság alatt állt, és Nagy-Britannia végül beleegyezett abba, hogy a történelmi Izrael területén megalakuljon egy zsidó állam.

A probléma az volt, hogy a háború után megalakult környező arab államok viszont nem egyeztek bele ebbe (ami szintén érthető, hiszen egyrészt jelentős arab népesség élt a területen, másrészt a Szentföld az iszlámnak is szent föld). Úgyhogy 1948-ban rögtön Izrael megalakulása után megtámadták az új országot.

A frissen bevándorolt, holokauszttúlélő zsidók pedig azt érzékelték, hogy nincs az egész világon egyetlen hely sem, ahol nekik joguk lenne élni. Hát úgy döntöttek, hogy kiharcolnak maguknak egyet, kerül amibe kerül. Vesztenivalójuk, az már nem volt. Így esett, hogy az úgynevezett "függetlenségi háborúban" jóval túllépték az ENSZ által meghúzott határokat, és több százezer palesztint elűztek a jog szerint arab területekről, hogy azt bekebelezzék az új államukba.

Ráadásnak kitört a hidegháború, ahol az USA Izrael, a SZU meg az arabok mellé állt, és mindkét szuperhatalom csak tovább szította a tüzet a Közel-Keleten is. Izraelt 3-szor próbálták az arab államok (nem a palesztinok!) eltörölni a Föld színéről: 1948-ban, 67-ben és 73-ban. Az izraeliek meg egyre keményebbek és kérlelhetetlenebbek lettek a palesztinokkal szemben, akik viszont terrorszervezeteket alakítottak, és civileket öltek.

Mostanra a dolog eljutott odáig, hogy mindenki mindenki ellen megbocsáthatatlan atrocitásokat követett el (plusz azért ne felejtsük, hogy az arabok egymás közötti háborúiban nagyságrendekkel többen haltak meg, mint az izraeliek kezétől), és az egész régió egy puskaporos hordó, ami rendszeresen felrobban.

Viszont nem lehet ezt az egész tragédiát és csődtömeget a zsidók nyakába varrni, különösen nem európaiként. Ennyit akarok mondani, nem többet.

2014.07.28. 11:48:18

@tableno: azt kifelejtetted, hogy sem Egyiptom, sem Jordania, Sem Libanon koszonte es nem kerte a palesztinokat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:49:00

@charlieharper: Úgy látszik, nagyon félreérthető vagyok.

70 év és 1000 év. Számít? Igen, számít, de nem úgy, hogy egyszer 'már 70 év' telt el, máskor meg 'még csak 70 év' telt el. Eltelt 1000 év és eltelt 70 év. Mindkettőből tanulunk kellene-kellett volna, az ezerből meg a hetvenből is. Logikusan, 1000 év alatt azért lényegesen többet kellett fejlődni, mint 70 év alatt. Nem ez történt? Valamiben igen, valamiben meg nem.

Egyébként meg nem 60-70 éve foglaltak ott területet hanem az 1880-as évektől. Legálisan is, meg illegálisan is. Többször szándékosan átlépve a megállapított bevándorlási kvótát.

tableno 2014.07.28. 11:50:56

@Sütemény1975: én is csak kritizállak téged, te náci fasz. Vagy téged nem lehet?

tableno 2014.07.28. 11:52:07

@charlieharper: igaz. Viszont azért őket is meg lehet érteni. Miért kellet volna nekik befogadni többszázezer nincstelen menekültet?

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.28. 11:55:07

@QUERCUS:

Ez most komoly?

Vagy csak azért tartod a legjobbnak és legőszintébbnek, mert most mutatta meg az igazi arcát?

Ebből a szempontból, ja...
Számomra az a beszéd megnyugvást hozott, hogy nem most kezdünk új életet szervezni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 11:56:46

@tableno: Nem is varrom. De ami igaz, ha igaz, az első izraeli telepesek jóval 48 előtt amolyan félkatonai szervezetként szervezték meg a kibucaikat. Nem a beilleszkedés, hanem a kisajátítás volt a céljuk. Ott és akkor már az erőszakra rendezkedtek be, tudva, hogy nem szívesen látott vendégek. Jóval a holokauszt előtti időkről beszélünk.

A holokausztot én személy szerint nem is tudom ésszel felfogni, egyszerűen képtelen vagyok ekkora emberi gonoszságot nem hogy megérteni, de még elképzelni is.

Én innen, ugye a fotelből azt látom, hogy a zsidók elmenekültek a pokolból és csináltak maguknak egy másikat.

2014.07.28. 11:58:30

@tableno: nem igy ertettem, csak kozben mast is csinalok.
Hanem, hogy oket a kozel kelet ciganyainak kezelik a regioban

2014.07.28. 12:00:30

@zöldeketbeszélek: legjobban a gyerek foglalta ossze, mikor leszalltunk TA-ban a repulorol es a taho gruz taxisok valamelyike kegyesen hajlando volt bevinni minket a varosba.
Ennyit mondott: "Szentfold... Ez????"

tableno 2014.07.28. 12:01:47

@zöldeketbeszélek: A 48 előtti telepesek fanatikusok voltak. Nagyon kevesen, és nem is lettek volna soha annyian, hogy létrehozzanak egy önálló államot. Ha holokauszt nincs, Izrael sincs.

"Én innen, ugye a fotelből azt látom, hogy a zsidók elmenekültek a pokolból és csináltak maguknak egy másikat." - erről van szó: a fotelből. Az akkori zsidóknak nem volt más választásuk, legalábbis ezt ők így érezték.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.28. 12:28:01

@tableno: Nem, a mondat hangsúlya nem a fotel, hanem a pokol...

Nem volt más választásuk/úgy érezték, nincs más választásuk - nagyon nem mindegy.

Az biztos, hogy a holokauszt tette lehetővé, hogy Izrael a mai formájában létrejöjjön. Érdekes különben...Európa elpusztít több millió embert, majd a túlélőknek lehetővé teszi, hogy egy teljesen vétlen harmadik félen verje le mindezt. A túlélők pedig megvédik magukat, egy negyedik fél által adott fegyverrel, egy olyan országban, aminek az ellenségességéről már 60 éve nagyon is jól tudtak.

Ne ragozzuk, egyikünk sem külpolitikai szakértő. Én pláne nem. Csak egy ember, aki kurvára nem érti, hogy a második évezredben, miközben ezerrel száguld a net, műszívet ültetnek be, géntechnológiával gyógyítanak és sorolhatnám, még mindig a lándzsa-kőbalta szintjén állunk.

tableno 2014.07.28. 12:35:58

@zöldeketbeszélek: "Európa elpusztít több millió embert, majd a túlélőknek lehetővé teszi, hogy egy teljesen vétlen harmadik félen verje le mindezt. A túlélők pedig megvédik magukat, egy negyedik fél által adott fegyverrel, egy olyan országban, aminek az ellenségességéről már 60 éve nagyon is jól tudtak." - na igen, ez kb a korrekt összefoglaló. Ez van. Nem valami szép, de ilyen a világ.

2014.07.28. 13:00:38

@tildy[UK]: En allando kulfoldi letelepedest jelentettem be, azt hiszem hogy paradox modon akkor veszik el a kartyat ha ideigleneset jelentesz be, vagy azt mar nem is lehet most? Nem tudom, azt hiszem kb. egy eve jelentettem be de nem emlekszem pontosan. A terminologiara sem emlekszem amit hasznaltak, de az volt a lenyeg hogy allando letelepedes vagy kivandorlas vagy valami ilyesmi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.28. 13:14:49

@Mirjam2: Nekem ideiglenes van, kb 4 eve bejelntve, annal nem vettek el semmit. Akkoriban aki veglegest ( azaz letelepedest ) jelentett be, attol elvettek a szemelyit es lakcimkartyat is.

2014.07.28. 13:36:40

@tableno: "Az, hogy Izrael állam szörnyű dolgokat művel jórészt ártatlan palesztín civilekkel, az igaz. Ez még akkor sem elfogadható, ha a palesztinok kisebbik része meg szörnyű dolgokat művel ártatlan izraeli civilekkel (ne felejtsük el, hogyan kezdődött a mostani balhé - három zsidó kamasz elrablásával és meggyilkolásával)."
mno.hu/kulfold/nem-a-hamasz-lobbantotta-langra-az-ovezetet-1239347

2014.07.28. 13:45:16

@tableno: A témában nagyon nem vagyok járatos csak éppen ezt olvastam tegnap. Vagy azok, vagy nem.

tableno 2014.07.28. 13:55:23

@Turchi: Nyugi, azok voltak, efelől senkinek sincs kétsége. Csak ezúttal nem a Hamasz parancsára cselekedtek.

2014.07.28. 13:58:47

@tildy[UK]: Ertem. En nagyjabol kb. egy-masfel eve csinaltam azt hiszem a procedurat, es en lepodtem meg a legjobban azon hogy adtak lakcimkartyat, nem szamitottam ra. Az biztos hogy vegleges akarmit jelentettem be, mert biztos akartam lenni benne hogy nem fognak keresni semmi miatt. Aztan nagyon jol jott a lakcimkartya mert kertek a lakasom eladasahoz, annak ellenere hogy termeszetesen nem a lakasom cime van rajta, ja es az adokartyamat is kertek ugyanehhez amit soha az eletben nem hasznaltam azelott :). Tiszta szerencse hogy megvolt.

2014.07.28. 13:58:48

@tableno: Lehet, mondtam, nem követem a témát annyira hogy el tudjam dönteni.

2014.07.28. 14:09:29

@flash.gordon: 'hogy ezekben az írásokban mindig az ellenzék nótája köszön vissza az gondolom akkor a véletlen műve.'

En meg sokan masok akik ide posztolnak / kommentelnek nem kovetjuk figyelemmel a magyar ellenzek tevekenyseget. Ha az 'ellenzek koszon vissza' az irasokban, az attol lehet, hogy a jelenlegi magyar politikai elit egy olyan palyara lepett ahol mar nem a 'ballibekkel' allnak szemben, hanem a 'normalis emberekkel'. Lehet hogy a posztok tobbseget normalis, hetkoznapi emberek irjak es ezert erzed ugy hogy 'az ellenzek notaja' koszon vissza bennuk.

Tudod ez olyan mint ha pl. a Hitgyuli tagja vagy, es altalaban Hitgyulisekkel veszed korul magad meg oket hallgatod / olvasod igy az tunik normalisnak neked, es egyszer csak hallasz egy nem Hitgyulis embert beszelni, es mindegy hogy kicsoda az illeto, az a lenyeg hogy nem Hitgyulis igy rogton besorolod azok koze akikkel te nem ertesz egyet. Amit az Orbanek csinalnak az egyszeruen nem normalis dolog, olyan az egesz mint egy szekta. Nem azt mondom hogy az ellenzek jo, foleg mert nem is tudom kik vannak benne es nem is erdekel, de mikor neha elolvasom hogy miket mond Orban, hat teljesen vilagos hogy szekta-vezer szintjen van a pasi. Mondjuk nem sajnalom a kovetoit, ha valaki eleg hulye ahhoz hogy ebben higgyen, az megerdemli a sorsat, szerintem.

Quercus a favágó 2014.07.28. 16:59:03

HA, lenne egy kérésem. Vegyél le légy szíves a prémium kommentelők listájáról. Köszönöm.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.28. 17:39:53

@házelőtthinta: Ez már tervnek is felfogható.
Mi lenne, ha erre a bejegyzésedre úgy néznél, mint egy kiindulópontra.
Szeretnéd azt (olyan) a lakást kibérelni, kiszámoltad, hogy neked mire lenne szükséged, hogy valóban jól érezd magad a bőrödben.

Kajálás:
hambihúst tudsz sütni, egy lépéssel közelebb vagy az önálló főzéshez.
Mi is úgy oldjuk meg itthon, hogy akciós alapanyagokból bevásárolunk, főzök egy nagy fazékkal, eszünk, a maradékot lefagyasztom.
A pörkölt pl. egy alapétel, ezerféleképpen tudod variálni, ha előveszed a fagyasztóból...

A következő lépés az lehet, hogy megkeresed a lehetőségeket, amikkel el tudod ezt érni.
Mivel szerettél volna foglalkozni gyerekkorodban, melyik foglalkozás tetszik, etc.?

Az autó szerintem (SZERINTEM) ha nem munkaeszköz, vagy nem beteg gyereket/embert fuvarozol vele napi szinten vagy random időpontokban, akkor egyelőre hanyagolható lenne.
Az is inkább egy külön célnak számítana, amin lehet dolgozni.

Egy jobb környéken lakva a lehetőségeid is jobbak lesznek a nagyobb változásokhoz: kérdés, hogy mennyire tudsz együtt menni a változásokkal vagy mennyire sodródsz inkább...

@montroyal ( CAN qc):
A vállalkozás is egy jó lehetőség lenne neki, kiegészítésnek. Plusz bevételt elrakni, befektetni, anyagba, eszközbe, tudásba, amire szükség van a cél eléréséhez.

bpetya75 2014.07.28. 20:00:41

@QUERCUS:

Ezt értsük úgy, hogy nem állsz jót magadért?

i got my (törölt) 2014.07.28. 20:06:06

@Herr Géza:
Csak nem gondolod, hogy diszkontban fog vásárolni, ahol az emberek gyalog tolják a kocsit, és egymás hegyén-hátán állnak sorba a pénztárnál??? Hányszor láttál te Pierre Cardin farmert a Lidl árukínálatában?
Gondolom, megkeresi azt a helyet, ahonnan 10 Euróért házhoz is szállítják. Nyilván nem fog olyan boltban vásárolni, ahol akár tömeg is lehet. Vagy netalán ferdén néz rá a pénztáros. Persze, utána meg szegény járhasson szpihológushoz! Ezt nem kívánhatod Senkitől.

Sütemény1975 2014.07.28. 20:45:08

@QUERCUS: neked is betett, ami ma itt elhangzott? vagy miért?

ganjagym 2014.07.30. 20:11:24

Tenyleg szornyu latni a szerencsetlen halott gazai kisgyerekeket, az egesz merhetetlen szenvedest, tragediat. De csak meg szeretnek kerdezni, hogy megis, mi a csudat kene tennie Izraelnek ebben a helyzetben? Marmint, ha valaki ugy gondolja, hogy valami mast. De kerem, ne indulattal valaszoljon, aki esetled valaszol, hanem a Hamasz raketaarzenalja hatotavolsaga es robbanoerejismereteben, s egyuttal reflektalva arra az alagutrendszerre (s annak celjara), amit a segelyszallitmanyokon erkezo cementbol epitettek a hamaszosok, s ugy altalaban, aki ismeri a hamasz 'alkotmanyat'. Komolyan, mit tennetek, ha ti lennetek Izrael? Ma, itt (marmint ott) es most. Mit kene tennie az allamnak, megis?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása