oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. július 17. 06:47,  A pénznél fontosabb a nyugalom 466 komment

2014. július 17. 06:47 Határátkelő

A pénznél fontosabb a nyugalom

Tegnapelőtt jelent meg Borbolya posztja az Egyesült Államokból (ha valaki nem olvasta volna, akkor ide kattintva pótolhatja), aminek kapcsán rengeteg kérdés felmerült, aminek hangot is adtatok a kommentekben. Nos, a szerző elég részletesen válaszolt is ezekre egy levélben, ma ez következik.

San Francisco2.jpg

„Sokan kifogásoltátok, hogy rövid, semmitmondó lett a beszámolóm. Ezen szeretnék egy kicsit korrigálni.

Mielőtt kijöttem volna, otthon hagytam a becsődölt vállalkozást, amit egy régi barátommal kezdtünk el. Természetesen felszámolva, nem csak úgy hátrahagyva mindent.

Egy másik régi ismerősöm volt itt 2000-ben, és ő is a mosóban dolgozott ugyanennél a magyar srácnál. Persze abban az időben még rendesen kifizették az embereket. Ő adta meg nekem a srác itteni telefonszámát, akit végül is felhívtam.

Egyszerűen nem fizetett

Nem Kaliforniában élek, maradtam a keleti parton. Négy hónapig voltam a mosóban. Ez az időszak pont elég volt arra, hogy megunjam a pénztelenséget, amit a magyar közvetítő srácnak köszönhettem. Egész egyszerűen nem fizetett ki, hiába dolgoztam napi 10-12 órát. Nem én voltam az egyedüli, akivel ezt megtette.

Ennek köszönhetően tényleg volt olyan, hogy 2-3 napig nem igazán tudtunk enni, egy-két csomag kekszen kívül. Mivel az én repjegyem open jegy volt, ami 1 évig volt érvényes, úgy gondoltam, hogy nem hátrálok meg, hanem maradok. Mert hát hová is mentem volna vissza?

Aztán egy amerikai illető segítségével sikerült munkát váltanom. Elkezdtem magánszemélyeknél takarítani. Először csak egy ügyfelem volt, de aztán lassan kezdtek jönni a többiek is.

Akkor még papírok nélkül voltam, illegálisan, de mivel ehhez a munkához nem kell munkavállalási engedély, így könnyebb volt. Azaz ehhez a munkához is kell hivatalosan, de mivel nem cégnél dolgoztam, hanem magamnak, a rizikó nagyon csekély volt.

Miért csinálom még mindig?

Megfigyeltem, hogy ha a takarítás szó elhangzik, akkor az emberek kb. 80%-a a WC-pucolásra asszociál. Pedig azon kívül más is bele tartozik, mint például a portörlés, porszívózás, ágyneműcsere, a konyha kitakarítása.

A mai napig is takarítok, azóta már saját vállalkozásom lett. Hogy miért csinálom még mindig ezt a munkát? Elmehetnék akár pénztárosnak, eladónak is bármelyik üzletbe, de amíg pénztárosként, vagy eladóként az órabérem bruttó 8-9 dollár lenne, addig a takarítással keresek óránként 20-70 dollár között.

Nem utolsósorban pedig nincs főnököm. Ezért annyit dolgozom, amennyit akarok. A napi 3-6 óra munkát átlagban értettem. Természetesen ha van igény a munkámra, akkor többet dolgozok.

Mivel nem órabérben dolgozom, hanem fix árakkal, így jön ki ez az összeg. Azért ilyen nagy a szórás, mert sok mindentől függ az ár. Kicsi ház, nagy ház, háziállatok száma, gyerekek száma, stb.

Öt év után ismerkedtem meg a későbbi férjemmel, akivel összeházasodtunk. Igen, szerelemből házasodtam, nem csak a papírokért. A házassággal megszereztem a zöldkártyámat, és ezután csináltam meg a saját vállalkozásomat.

Sajnos 4 hónapja már külön élek a férjemtől, nem jött össze. Talán a kulturális különbség miatt. Azt hiszem, a magánéletemről ennyi elég. Én nem hiszem, hogy ha valaki érdekházasság útján szerez papírokat, akkor azt az embert el kellene ítélni. Mindenki úgy boldogul az életben, ahogy tud.

A diploma nem egyenlő az intelligenciával

Egy kedves kommentelő elég nyers, durva jellemzést adott rólam, miszerint „tanulatlan, harmincas nő". Mint a posztomban őszintén megírtam, mindig is utáltam tanulni, érettségim van, diplomám nincs.

Nem tartom magam ezért tanulatlannak egyáltalán. Rengeteget olvasok, kihasználva az internet adta lehetőségeket. Sok minden érdekel, természettudomány, csillagászat, stb.

Azért mert valakinek diplomája van, az még korántsem jelenti azt, hogy művelt, intelligens lenne. Nem egy olyan emberrel hozott össze a sors életem során, akinek bölcsész diplomája volt, van, de hogy két épkézláb mondatot nem tudtam vele elbeszélgetni az is biztos.

Bocsánat, akinek nem inge, az ugye ne vegye magára. Természetesen itt nem az orvosokra, mérnökökre gondoltam.

A pénzügyekről

Sokan elakadtak a 200 dollár spóroláson, hogy csak ennyi? Mert ugye ez csak kb. 40ezer forint. Igen ez csak kb. ennyi forint, de míg itt 200 pénzből kijön egész hónapra a kajám, addig 40000 forint talán egy hétre sem lenne elég.

Mivel nem szoktam gyorsétteremben enni, nem járok étterembe, havonta egyszer elmegyek a Costcóba, bevásárolok, és főzök. Mivel egyedül élek, ezért jövök ki ennyi pénzből.

Azon is mindenki átsiklott, hogy kocsit törlesztek, ami 400 dollár havonta, és még 9 hónap van belőle. Tehát arra a 200 dollárra még rájön ez a 400, ami ugye már 600 lesz, amit havonta félre tudok tenni.

De ha csak 100-at rakok félre, az sem érdekel. Soha nem hajszoltam a divatot, nekem lehet egy ruhadarab ötcsillagos, márkás, ha nem érzem jól benne magam, nem érdekel, nem veszem meg.

Nem érdekelnek a drága bútorok és a márkás műszaki cikkek sem. Nálam a pénz csak egy szükséges rossz. Nekem sokkal fontosabb, hogy jól érezzem magam a bőrömben, a stresszmentes, nyugodt hétköznapokat sokkal jobban tolerálom. El lehet ezért ítélni, én úgy gondolom, hogy minden ember úgy éli le egyetlen életét, ahogy akarja.

Közel a természet

Ami nagyon tetszik itt még az, hogy rengeteg park van, lehet szabadidősportot űzni, horgászni, vagy csak sétálni. Rengeteg vad szaladgál a házak mellett, nyuszik, őzek, oposszumok, és természetesen senki nem bántja őket, ezért nem is félnek az emberektől.

Voltam életem során pár európai országban, és egyik sem tetszett meg annyira, hogy akár valamelyiket is választottam volna új hazámnak. Nem voltam még itt ezelőtt soha, ez így alakult, hogy itt kötöttem ki, nem bántam meg semmit. A kezdeti nehézségeket sem, mert a végeredmény a lényeg, és nagyon jól érzem magam itt.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr136515111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.17. 07:30:38

ezt a zöldkártya - márnemegyütt helyzetet erdetileg is el lehetett volna magyarázni két és fél mondatban, és akkor nem ugrott volna rá annyi ember a félreérthető helyzetre az első posztban....
egyébként én is nagyon szeretnék részmunkaidőből spórolni, ügyes, aki meg tudja csinálni.

Morgo1229 2014.07.17. 07:36:39

En azert megiscsak javaslom a poszterinanak, mert oregebb vagyok hogy nezzen mas allas utan. Elete vegeig ugyse takarithat. Legyenek kollegai. Olyan ez mintha valami szamuzetesben lenne. Az elet nem csupa szenvedseg. Baratok vannak ?Azt nem irta.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.17. 07:56:41

Én azt javasolnám a hölgynek hogy legyen atomfizikus.
Mégiscsak jobb mint takarítani.
A barátokat meg gyüjtse mint a bélyeget.
Tíz barát után jár egy ezüst csillag a gallérra ha ezek echte amerikaiak akik igazolni tudják hogy a felmenöik a Myflowerrel mentek Kis Amszterdamba akkor arany csillag jár.

DieNanny CH 2014.07.17. 07:58:50

Köszi! Amúgy én egyáltalán nem tartanám megvetendő dolognak az érdekházasságot. Semmi gond nincs vele. Az egy üzlet.

@Morgo1229:

Huh! Élete végéig nem takaríthat? Már miért ne? Ha valaki fitt! Ausztriában egy családomnál a takarítónő 62 éves koráig volt, aztán nyugdíjba ment. Gyönyörűen dolgozott. (Szerb származású volt.)
Ja, és nekem sincsenek kollégáim... Száműzetésnek még véletlenül sem nevezném a helyzetemet...

Sesamelmo (Q) 2014.07.17. 08:04:40

nekem tetszett. Igy mar sok dolog érthető. KÖszi.
Boldog, elégedett, stressz mentes és ez a fontos.

Gondolom, hogy vannak barátai. Én sem irtam azt hiszem egyetlen mondatot sem a barátokról, de attól még vannak.

Frőczy Sanyi 2014.07.17. 08:05:25

Érdekes ez a poszt is, meg az előzménye is.
Engem mondjuk az érdekelne, hogy hogyan tudott férjhez menni egy amerikaihoz, ha előtte 5 évig feketén tartózkodott az országban. Nem volt semmi probléma a bevándorlásiakkal? Csak azért kérdezem, mert szoktam nézni a CSI-t és azt hiszem a tavalyi évadban volt pont, hogy az egyik labortechnikus (Hodges) el akart venni egy olasz nőt és a bevándorlásiak rögtön elkezdtek kérdezősködni a munkatársainál. Jó, tudom, ez csak tv sorozat :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.17. 08:05:58

@Morgo1229: szerintem meg vegyen fel 2-3-4 takarítót és legyen a főnökük, hajtsa nekik fel a melót. Azt lehet 60 évesen is nyugodtan és még anyagilag is jobban járhat.
Ehhez mondjuk havi 200 dolcsinál többet is félre kéne tenni egy ideig :)
De nem a mi életünk, úgyhogy pont azt csinál, amit akar :)

Sesamelmo (Q) 2014.07.17. 08:06:36

@Morgo1229: MIért nem takarithat élete végéig? Mások lakását takaritani nem oriasi fizikai munka. Pénztárosnak lenni jobb? Szerintem rosszabb.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.17. 08:07:01

@Morgo1229: " mintha valami szamuzetesben lenne. "

Jó kifejezés, nekem is hasonló érzésem volt.

Sesamelmo (Q) 2014.07.17. 08:08:33

Ja, nekem tetszenek a fényképei is. Kár, hogy most kevesebb jutott.

2014.07.17. 08:15:24

En is azt javaslom - mivel en is oregebb vagyok - hogy nezzen mas allas utan: legyen peldaul biogazdalkodo, ugy meg kevesebb emberrel kerul kapcsolatba:} Ma a normalis munkaido lejarta utan visszamentem melozni, senki nem volt az epuletben, bomboltettem a radiot, cigiztem, nem volt fonok, munkavedelmis, szinte a paradicsomban ereztem magam:) Az extra 3 ora ugy elszallt, hogy szinte eszre sem vettem. Ja, es tobbet is produkaltam, mint 8 ora alatt.
A baratokat, haverokat meg hagyja a fenebe! Miota 3-4 emberrel tartom csak a kapcsolatot, sokkal nyugisabb lett az eletem:)

2014.07.17. 08:17:59

Gondolom, hogy valas utan kicsit lent van az ember, befordul, es hajlamos maganyos szamurajt jatszani, ez teljesen ertheto is. En kicsit ezt erzem a poszt irojan. Ahhoz kepest, hogy elviekben nagyon jo neki kint, es megtalalta azt, amiert kiment, legalabbis tobb izben ezt bizonygatja, en megsem erzem azt a felszabadult es nyitott boldogsagot, amit ez a helyzet feltetelezne.

Amugy becsulendo, amit eddig elert, le a kalapokkal! Az eb szememben valami ilyesmi az amerikai szellem, amikor az ember elkezdi kicsiben megvalositani a dolgait, es aztan egyszer, ha kol csinalja es eleg kitarto, meg nagyon sokra is viheti. :)

pamut 2014.07.17. 08:19:55

Kicsit furcsa, darabos stílus, de teljesen jó tartalom, szimpatikus dolgokat írt. Mindig örülök ha nagy ritkán találkozom egy rokonlélekkel, aki szerint a pénz csak egy szükséges rossz. A legtöbb ember képtelen a gondolkodását függetleníteni az anyagiaktól. Mondjuk ez egy szegény országban szükségszerű.

2014.07.17. 08:20:42

@Ödenburger Wiener Schnitzel:
Az eb szememben = Az en szememben
ha kol csinalja = ha jol csinalja
:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.17. 08:25:40

egyre jobban kíváncsi vagyok, hogy ha írnék egy posztot, nekem mit mondanának a megmondóemberek, mihez kezdjek az életemmel :-) :-) :-)
OFF
tegnap találkoztam a repülőn egy román párral, nagyon ritkaság kelet-európaiakkal összefutni errefele, tanárok, nemzetközi iskolában, de otthon, és azon gondolkoztam, amit Digger mondott, hogy neki a kedvenc kollégái, én meg azon, hogy szerintem soha nem találkoztam még románokkal, és hogy milyen már ez, a mi a kelet-európai összezagyvált múltunk, hogy azt mondják nekünk, hogy utáljuk egymást. amikor kiderült, honnan vagyunk, mindkét oldal megszeppent egy pillanatra, hogy most mi lesz, biztos a másik utálni fog :-/ pedig vannak olyan dolgok, amit a nyugatiak sose fognak megérteni, mi meg félszavakból is. hű, nagyon furcsa volt.

2014.07.17. 08:26:22

@Zka:
Alkalmazottal vege a gondtalan, nyugodt eletnek. Van, akinek nem hianyzik a fejfajas, meg ha tobb is a penz. Pont 2 oraja hivott egy haverom Fort McMurrey-bol, az olajhomok fovarosabol egy kedvezo munkaajanlattal: 5 szamjegyu havi fizetes (kanadai dollarban) Nem hiszem, hogy felmegyek, a penz engem sem boldogit. Pedig 2 hete az aprot rollniztam be, tok le voltam egve (igaz, 400 $-t kaptam erte a bankban, cigire, kavera, benzinre, uszodara boven eleg volt fizetesig)

2014.07.17. 08:33:18

@Sesamelmo (Q):
Ha erdekelnek kepek San Fransiscocorol, majd teszek fel: legutobb pont 2 eve csavarogtam ott egy hetig, leginkabb csak epuleteket fenykepeztem. De mar regota kedvelem azt a varost, nekem a masodik legszebb E-Amerikaban, Vancouver utan. De Tucsont (Arizona) szeretem legjobban, a legjobb hely az edes semmittevesre:) (akkora a hoseg ott nyaron, hogy nem lehet semmit sem csinalni)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.17. 08:34:10

@Cascabel: hát nem is a gondtalan életét akartam elrontani, csak arra adtam választ, mit tehet ha esetleg kiöregszik a fizikai munkából :)

Frőczy Sanyi 2014.07.17. 08:34:34

@Dragonlady (now in India): ha nem futballhuligánok, akkor szerintem nagy gond nem lesz :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.17. 08:37:20

@Frőczy Sanyi: mármint a románokkal nem lesz gond? :-)
azt se tudták, ki nyerte a vb-t :-))) én mondtam el nekik a 7-1-et, még ez se váltott ki semmi reakciót :-)

HardPötty 2014.07.17. 08:44:20

Még ha érdekházasság is lett volna akkor mi van? :) És azt se értem miért akarja a legtöbb ember neki megmondani hogy neki mi a jó vagy mi lenne jó. Felfoghatatlan... hiszen boldog. Minek variálna bármin is. A lehetőségek országában él ha akar vagy kell változtatni akkor tuti megoldja. Stresszmentes élet. Bárcsak tudnák az emberek hogy miről beszél, akkor biztos más hozzászólások születtek volna. Szerintem felesleges volt ez a levél a részéről. Miért kéne magyarázkodni?

2014.07.17. 08:53:31

@Zka:
A fizikai munkabol nem lehet kioregedni:) Nem vagyok egy nagy munkamanias, de ha mar nem tudom fizikai munkaval megkeresni a kenyeremet, akkor kar is elnem:( Elmultam 60, es meg mindig birom, pedig egesz nap gurulo allason dolgozom, fel-le ugralok, egesz munkaido alatt mozgok altalaban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 08:57:30

Tehát az úgy boldogul, ahogy tudba a csalást, a gerinctelenseg is belefér... Oké, ezért is tart pár ország ott, ahol.

Sesamelmo (Q) 2014.07.17. 09:04:35

@Zka: Miért ne lenne a takaritás végezhető öregen? Az miért kemény fizikai munka? Nálunk egy középkorú nő takarit, amit én is meg tudnék csinálni, ha volna rá időm. Nagymamám is kitakarit magánál, pedig már nem fiatal. Ez ugyanaz. És nem napi 15 orában csinálja.
A bányász meg a kömúves is nézzen más munka után, mert idősebben azt már nem lehet?
Pont, hogy ezt lehet. Napi 1-2 helyen körbetakaritani a házat.

@Cascabel: megnézem őket szivesen. Illettek a képek a posztba.

2014.07.17. 09:05:26

@tildy[UK]:
Azert ezt nem kellett volna!!
Nem szentek vagyunk, hanem hataratkelok. Az vesse masra az elso kovet...... stb.

puhacica 2014.07.17. 09:15:33

@diggerdriver: +1

lehet, hogy a gorog "lassusag, nyugalom" hatasa, de tokeletesen megertem a posztolot. nem kell a tobb. eleg az eleg. gratulalok a kitartasahoz!

2014.07.17. 09:17:26

@Sesamelmo (Q):
Akkor hamarosan teszek fel a dropboxomba jo par fenykepet San Fransiscorol, Mexico Cityrol, Vancouverrol. Relative frissek, 2 eve keszultek, amikor busszal jottem vissza Calgaryba az utolso mexikoi munkambol. Leginkabb utcakrol, epuletekrol, tobb szaz van beloluk, nehez lesz valogatni.

Morgo1229 2014.07.17. 09:18:29

@DieNanny [SZ,CH]: De azert Te emberek kozt vagy gondolom. Sokat.

Herr Géza 2014.07.17. 09:19:49

Na jó reggelt mindenkinek!
Hiányoltam a poszterina reakcióját rendesen tegnapelött, de úgy látszik, hogy csak az idöeltolódás volt nagyobb, mint gondoltam. Egy-két dologra fény derült, köszönjük.
Ellenben megint elöjön ez a diplomás vs. tanulatlan téma, amitöl alapból mindig herótom van. Igen, a diploma kurvára nem garanciája az intelligenciának, ez egy fényesre lerágott gumicsonttéma, abszolút igaz is.
De:
"Nem egy olyan emberrel hozott össze a sors életem során, akinek bölcsész diplomája volt, van, de hogy két épkézláb mondatot nem tudtam vele elbeszélgetni az is biztos."
A mondat szép, de nem feltétlenül igaz. Söt: egy kicsit pongyola, mert azért valljuk be, a fenti megállapításhoz odakívánkozik még egy félmondat: "Ez nem feltétlenül a bölcsész hibája."
Aztán még meg is leszünk nyugtatva: az orvosok és mérnökök kivételek.
Miért is?
Senki nem találkozott még gyökér mérnökkel,orvossal? Én bizony igen. Nem többel és nem kevesebbel, mint köbunkó bölcsésszel. Vagy sötét diploma nélküli emberrel.
Mára sikerült a bölcsész szónak abszolút pejoratív csengést adni, talán azért, mert aki nem bölcsész beállítottságú, az el nem tudja képzelni mit takar ez a szó? A mérnököt/orvost elismerjük feltétel nélkül, mert azt belátjuk, hogy adott esetben az életünk függhet az ö tudásától? Pedig lehet az az ember szakmailag abszolút zseni úgy, hogy emberileg egy nulla (csak egy túlzó, de markáns példa: orvos=Mengele??).
Szóval szakadjunk már le erröl a "minden bölcsész hülye, semmirekelö, élösködö selejt, aki csak a "rendes" emberek vérét szívva él meg" dumáról...
Még mielött (azoknak, akik nem ismernek): nem vagyok bölcsész. Mérnök vagyok. Néha köbunkó is.

Morgo1229 2014.07.17. 09:21:41

@Zka: persze, hogy pont azt csinal amit akar. De mindig jo, ha valaki mas szemszogbol nezi a mi eletunket. En biztos nyitott lennek egy-ket javaslatra, ha mondjuk ide kiposztolnam a hataratkelesemet. Ide sok innovative ember jar am. Jo, lehet en nem vagyok az, de velemenyem mindig van.

Morgo1229 2014.07.17. 09:28:06

@Dragonlady (now in India): egyre jobban kíváncsi vagyok, hogy ha írnék egy posztot, nekem mit mondanának a megmondóemberek, mihez kezdjek az életemmel :-) :-) :-)

en is, de nem vagyok felkeszulve ra. En mar attol is sokkot kapok, ha valaki nem ert velem egyet egy egy hsz-em utan. :-)

Morgo1229 2014.07.17. 09:31:47

@Sesamelmo (Q): leirtam miert, mert maganyos mufaj.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 09:33:54

@pamut:

Én is így vagyok vele. Gyakorlatilag semmi pluszt nem ad az életemnek az úgynevezett pénzem. Úgy vagyok vele hogy a pénz azért van hogy ne öljük meg egymást a kajáért. És itt véget is ért nagyjából a szerepe.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 09:44:00

@Cascabel: lehet félreérthető volt amit írtam, csak nem gondolom, hogy helyes az hozzáállásá, hogy mindenki úgy boldogul , ahogy tud. Azt, ha valaki (nem ő, mert elmondása alapján szerelemből házasodott) csak az állampolgárságra játszva megy férjhez, úgy vélem igenis jó, ha beleszól az állam....

firg_firg 2014.07.17. 09:45:59

Borbolya, en neveztelek tanulatlan harmincasnak a kommentelonek, mikor osszefoglalot irtam Gezanak. Nem gonodoltam volna hogy zavarna ez teged, mivel magad irtad le oszinten, hogy utalsz tanulni es hogy az erettsegit is estin csinaltad. Meg mert gondolom, az hogy csak egy "nem divatos" szakmad van plusz erettsegi, mind befolyasolt abban hogy kivandoroltal.

Igy utolag visszagondolva az "iskolazatlan" megfelelobb kifejezes lett volna. Ezert elnezesedet kerem, nem akartalak megbantani.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.17. 10:03:45

Én az egészet nem értem.

A hölgy csak takarítással keres 20-70 dollár órabérben. Úgy gondolom, hogy ez nettó és zsebbe megy, de bruttóként is elég magas ez, számolás 50 dollár bruttóval óránként * 8 * 21 = 8400 dollár br/hó, ez évi 100k bruttó $, ha mindent legálisan csinál.

Na most 100k bruttót az USA-ban a felső 5-10% keres, bankárok, programozók, befutott ügyvédek.

Itt lehet nézegetni az adatokat:
en.wikipedia.org/wiki/Personal_income_in_the_United_States

Úgy, hogy 10-15 millió illegális mexikói és egyéb ember, valamint több tízmilliónyi, akár 100 milliónyi alacsony kvalifikált munkavállaló él az USA-ban, szerintem abszolút minden valóságot nélkülöz az itt bemutatott írás.

Itt van néhány senior szoftveresnek a contractor (tehát szerződéses, fix időre szóló) órabére bruttóban:

Developer $60-$65
Sr. Developer $65-$75
Tech Lead $70-$80
Architect $75 to $95
Sr. Architect $85 to $110+
Enterprise Arch $100-$120+

Mások szerint ez kevés, ők 100-200 $/óráról beszélnek, de jelzem, ezek diplomás, kvalifikált emberek. Nyilván van különbség nagyváros/kisváros és vidék között.

Viszont egy vicc, hogy valaki CSAK takarítással úgy keres, mint az EGÉSZ USA-ban a felső 6.77% a 25-64 korosztályban ( en.wikipedia.org/wiki/File:Age_personal_income.png ) és jobban keres, mint a doktor és mestercímekkel rendelkezdők átlagkeresete.

Herr Géza 2014.07.17. 10:05:33

@házelőtthinta: Mondod ezt pont te. Aki nap mint nap telesírod itt a blogot azzal, hogy nem tudsz egy számodra méltó lakáshoz jutni, így vegetálsz, meg úgy, drága a sör, a csirkemell meg minden, mert a "kulimunkát" nem becsülik meg ?
Mégis,hogy gondolnád a megoldást? Minden kulimunkásnak jár egy alapcsomag? Egy napos lakás, havi x kiló csirkemell, y liter sör, meg kéthavonta egy nadrág meg egy pár cipö?
Azt úgy hívják, hogy kommunizmus (vagy akár ösközösség), de valahogy egyik sem müködik, müködött sokáig. Jó szöveg ez a "leszarom a pénzt", de akkor tessék: költözz ki sátorba az erdöre, légy önellátó és akkor elhiszem neked, hogy leszarod.

Muscari 2014.07.17. 10:14:35

@DieNanny [SZ,CH]: a nagymamam is takaritott, onnan ment nyugdijba. Igaz, foleg irodakat, de mikor egesz kicsi voltam, emlekszem, valami miniszter helyettesnel is volt bejarono. Jol birta, 83 evesen halt meg es vegig nagyon aktiv volt.
En egyebkent biztos nem tudnam utana csinalni, en sokkal hamarabb elfaradok.

DieNanny CH 2014.07.17. 10:16:59

@Morgo1229:

Ez igaz.
De a saját karaktered elvárásait akarod rátukmálni Borbolyára?

Muscari 2014.07.17. 10:17:54

Jo, hogy a poszterina tisztaba tette a hazassaga ugyet, sajnos tenyleg sejteni lehetett, hogy annak a kapcsolatnak vege.
De fel a fejjel, biztos vagyok benne, hogy talal majd valakit.

Azt nem ertem csak, hogy miert nem valaszolt akkor a kerdesekre. Ha a keleti parton lakik, az csak 6 ora elteres Mo-hoz kepest, este igazan megjelenhetett volna. Vajon ma jon?

HardPötty 2014.07.17. 10:21:17

@Lukas Meier: én úgy értelmeztem, hogy van olyan munka amire 20-at kér és van olyan amire 70-et. Így pl lehet hogy a 70 dolcsis munka amúgy 4-5-6 órát takar. És akkor korrekt az órabér és a fizetés. Amúgy tetszik a logika ami mentén elindultál.

HardPötty 2014.07.17. 10:21:17

@Lukas Meier: bár igaz hogy ő óránként írja most nézem újra. Akkor viszont lehet elírta?

DieNanny CH 2014.07.17. 10:21:28

@Lukas Meier:

Azt írta, napi 3-6 órát dolgozik átlagosan, vagyis mondjuk 4-et, így rögtön feleződik, tehát 50ezer/év.

Sesamelmo (Q) 2014.07.17. 10:21:32

@Morgo1229: De miért?
Ha a Wallmartban penztaros az jobb, mert akkor tuti, hogy összejár a többiekkel és van társasága?
Napi 3-6 órát takarit, a maradék 19-21-ben nem otthon ül, irja is, hogy szeret kirándulni stb.

Határátkelő 2014.07.17. 10:24:09

@Lukas Meier: @HardPötty: Noha nem tisztem megvédeni a posztolót, szerintem félreértitek. Egyfelől azt írja, hogy "Mivel nem órabérben dolgozom, hanem fix árakkal, így jön ki ez az összeg. (...) A napi 3-6 óra munkát átlagban értettem." Szóval szerintem nem lehet simán felszorozni azt az órabért 8-cal, mert egyszerűen nincs benne annyi munka. Alighanem itt lehet a félreértés.

Muscari 2014.07.17. 10:27:46

@puhacica: sziaaa! Hogy telik a nyaralas? A gorogok nem kapkodo idegbetegek, az biztos. En nagyon birom oket, volt gorog kollegam is, nagyon szerettem.

Muscari 2014.07.17. 10:28:48

@Cascabel: az jo lesz, szeretem a kepeidet. Nem tudod veletlenul, hogy Cougarcattal mi van?

Muscari 2014.07.17. 10:31:01

@firg_firg: szerinted akinek erettsegije van az iskolazatlan??????

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 10:32:50

@Határátkelő: azt írta, óránként keres annyit. Valószínűleg elírás.

Herr Géza 2014.07.17. 10:38:16

@Lukas Meier: Gondolkodjunk fordítva: ki az a bolond amerikai, aki 50-70 dollárt fizet óránként takarításért? Ne mondjuk azt, hogy a kögazdagok, mert pont azok szoktak a legsóherebbek lenni.
Biztos volt olyan a praxisában, hogy egy fix összegü melót bevállalva ügyes volt és gyors és így kijött az órabér 70 dolcsira, de kötve hiszem, hogy ez lenne az általános. Nem ismerem behatóan (sem) az amerikai takarításpiacot, de elképzelésem szerint inkább a 20-40 $ órabér lehet az általános, vállalkozóként...
(Németország: takarítói órabér jellemzöen 7-10 € környékén alkalmazottként. Ö ugye egyszemélyes vállalkozó, mondjuk itt tudna számlázni óránként 20-30 eurót, ami már jó pénz. Ebböl adó, tb, stb.: marad neki jó esetben (bruttó) 20. Más kérdés, hogy vállakozóként szinte kizárt az órabéres szerzödés, a fixdíjból, ha ügyes valaki, nyilván többet tud kihozni valamivel.)
Ezért ha csak reális átlagokkal számolsz, akkor mondjun napi 4,5 óra x 21 nap x 30 $ = 2835 $. Mínusz rezsiköltség, mínusz adó, biztosítás, miegymás: az már nem is olyan sok, mondhatnánk úgy, ez a reális egy tulajdonképpen félállásnyi munkára.
Gondolom Borbolya kijavít, ha valamit rosszul számolok....

Herr Géza 2014.07.17. 10:39:08

@Herr Géza: Ja látom, közben tárgytalan lett...

labirintus1 2014.07.17. 10:43:19

@Lukas Meier: Szerintem, de valamit nagyon benéztél. Az általad idézett számok nem szerepeltek a cikkben.

A valóság kb. napi 5 óra, 30 dollárért, havi 20napon, így évi bruttó 36.000 USD jön ki, ami adófizetés után nem túl nagy jövedelem. Nem véletlenül hasonlította a pénztáros órabéréhez a sajátját és nem az agysebészéhez.

És őszintén szólva az is benne van a dologban, hogy inkább engednek be egy fehér európait az emberek a lakásukba, mint egy mexikóit.

Herr Géza 2014.07.17. 10:43:38

@firg_firg: @Muscari: Igen, az "iskolázatlan" semmivel sem szerencsésebb kifejezés.
Maradjunk annyiban, hogy a gimnázium és az egyetem is (a bölcsész is, söt..!) lehetöséget ad egy viszonylag széleskörü általános müveltség megszerzésére. Hangsúlyozom: lehetöséget ad. Más kérdés, hogy ki hogy él ezzel..... :))))

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2014.07.17. 10:44:56

Furcsa ez a két poszt. A posztoló úgy állítja be a dolgot, mintha nagyon bejött volna neki az élet, de mindkét írásból üvölt, hogy azért szar ott is, csak maximum nem olyan szar, mintha itthon maradt volna.
"Egy kedves kommentelő elég nyers, durva jellemzést adott rólam, miszerint „tanulatlan, harmincas nő"." Szerintem ez nem tartozik a durva jellemzés közé, legalább is a neten egymilliószor sértőbb dolgokba is bele lehet futni. Egyébként a tanulatlanságot és a műveletlenséget összefésülni nem túl szerencsés, mert a kettő teljesen különböző dolog, és egyik se következik a másikból.
Az is furcsa, hogy a posztoló elmondása szerint annyit tud félrerakni amiből a havi kajája kijön. (Azt hagyjuk, hogy a heti 40000 Ft-os hazai kajálás - finoman szólva - költői túlzás. Vagy legalábbis elég nagy étkű és / vagy különleges ízlésű lehet a hölgy, ha heti szinten 40K értékű kaját bebombáz a szervezetébe) Egyedülálló férfiként én se tolok be a képembe havi szinten 60K-nál többet, pedig ha valamire akkor a kajára nem sajnálom a pénzt. Ha csak ennyi pluszt hozna az egyszemélyes vállalkozásom, biza én is csatolnám a nyúlcipőt! :D
@tildy[UK]: ez a "mindenki úgy boldogul ahogy tud " mentalitás igazi Kelet-európai hozadék. Ezért van az, hogy a kamionokról leesik ez-az, a céges kocsiból furcsamód leszívódik a benzin. Csak sajnos vannak emberek akik ezt az "ügyeskedős" dolgot nem tudják levetkőzni.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 10:45:22

@Herr Géza:

Nem. Annyit írtam hogy az ideális élethez(10/10 es élethez) nekem mondjuk kellene 1,5x annyi mint most. Ennyi. Ezt fejtegettem ki a napfényes belvárosi lakással.A mostani életemre azt mondanám hogy 9/10.Nem vegetálok, éldegélek.A kulimunkást pedig nem becsülik meg, így van. Már eleve hogy létrejött egy ilyen kifejezés erre..már az is elég árulkodó. Sose írtam olyat itt hogy én teszek a pénzre. Egészen addig érdekel amíg a megélhetésemről van szó. Utána már nem. Ennyi.

@Muscari:

Ez a mai világ értékrendje. Akinek nem sorakoznak a diplomák a polcon az tanulatlan. Ez van.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.17. 10:46:33

@Határátkelő: @DieNanny [SZ,CH]: @HardPötty:

Ha még órabérben is ilyen jól jön ki, akkor is szerintem képtelenség ilyen drágán dolgozni emiatt:

"Úgy, hogy 10-15 millió illegális mexikói és egyéb ember, valamint több tízmilliónyi, akár 100 milliónyi alacsony kvalifikált munkavállaló él az USA-ban, szerintem abszolút minden valóságot nélkülöz az itt bemutatott írás."

Pár éve sztrájkkal fenyegettek a McDonald's dolgozók is az USA-ban, mert úgy, hogy TELJES munkaidőben dolgoztak, tehát 40 órában, egyszerűen nem tudtak megélni a keresetükből.

A sok illegális bevándorló meg a nem kvalifikált munkákat nagyon gyorsan áron alul, azaz minimálbér alatt elviszi, különben szó szerint éhenhal. És nem pár százezer van belőlük, hanem 10-15 MILLIÓ.

Határátkelő 2014.07.17. 10:49:36

@házelőtthinta: Megfogadtam, hogy nem veszem fel a kesztyűt, de egyetlen megjegyzést hadd tegyek: ha te egy 9/10-es életben ennyire rosszul érzed magad és folyamatosan siránkozol, akkor nagyon sajnállak. Tényleg nem bántani akarlak, komolyan mondom.

Morgo1229 2014.07.17. 10:49:47

@DieNanny [SZ,CH]: hat csak azt tudom, a DieNannyt meg te tudod.
De tukmalasrol szo sincs.

Herr Géza 2014.07.17. 10:50:00

@házelőtthinta: A "kulimunkás" kifejezést erre a blogra te hoztad be! Benne is van szinte minden hsz.-edben, szte kéjelegve írod le minden alkalommal. Van benned egy kicsi mazochista hajlam is, ugye?
A 9/10-töl a 10/10-ig csak egy hangyafasznyi lépés kell. Miért nem léped meg?

Határátkelő 2014.07.17. 10:50:22

@Lukas Meier: Nagy kedvenceim azok a kommentek, amelyekben a világ egyik végéről az író kifejti, miért lehetetlen úgy élni a világ másik végén, ahogyan a szerző írja.

DieNanny CH 2014.07.17. 10:51:05

@Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr:

Ez a "mindenki úgy boldogul, ahogy tud" mentalitás NEM kelet-európai hozadék. Vannak ilyen emberek a világ minden táján! - még akkor is, ha negatív értelemben hivatkoztál rá.

Herr Géza 2014.07.17. 10:54:33

"Azon is mindenki átsiklott, hogy kocsit törlesztek, ami 400 dollár havonta, és még 9 hónap van belőle. Tehát arra a 200 dollárra még rájön ez a 400, ami ugye már 600 lesz, amit havonta félre tudok tenni."

Így van, ha nem írod le, akkor honnan tudnánk, hogy 400 $. Lehetne az havi 50 is. Na meg 1500 is.

DieNanny CH 2014.07.17. 10:55:41

@Határátkelő:

Hűha! Te tudsz valamit! :-)
Valahogy nem tudnál betenni egy mutatót, ami a kommentelők helyzetét írja? Nem személy szerint...!

Herr Géza 2014.07.17. 10:56:43

@Határátkelő: Azt elfelejtetted, hogy @Lukas Meier mindenhol évekig élt már és ezért mindig mindent jobban tud?? :DDDD

Lukas Meier (törölt) 2014.07.17. 11:00:17

@Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr:
"A posztoló úgy állítja be a dolgot, mintha nagyon bejött volna neki az élet, de mindkét írásból üvölt, hogy azért szar ott is, csak maximum nem olyan szar, mintha itthon maradt volna."

Tökéletes jellemzés, egyetértek vele.

Ahogy már mondtam, a legtöbb átlagos bevándorlónak ilyen az élete, csak kiszínezi a különböző énblogokon, meg amikor hazamegy, akkor kicsit vetít a családnak a magas várakozások és a családtagok nyomása miatt. Az ugye mégsem vallhatja be senki, hogy "kudarcot" vallott, esetleg még rosszabbul járt, mintha otthon maradt volna.

És most nem csak az anyagiakról beszélek, mert legtöbbször ott pozitív a szaldó, hanem az anyagi ÉS emberi oldalról. Az emberi oldalnál szinte mindig negatív a szaldó azok miatt, amit már említettem korábban (család, barátok, nagyszülők, ismerősök, rokonok, gyerekkori barátok, környékbeliek, régi évfolyamtársak, haveri kör távolsága, ill. elvesztése és az új kapcsolatok megteremtésének nehézsége miatt).

A kérdés, hogy kinek mi mennyit ér, ill. mennyit tud majd keresni, így kijön az, hogy megéri-e illl. megérte-e kivándorolni.

Határátkelő 2014.07.17. 11:01:42

@Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr: @Lukas Meier: Akkor nem ugyanazokat az írásokat olvastuk, mert nekem egyikből sem üvölt, hogy olyan szar lenne az élete. Sőt.

Persze ha meg végiglelkendezi az egészet, akkor az a baj, hogy nem reális a poszt és túl rózsaszín képet fest. Ember legyen, aki kiigazodik rajtatok...

Morgo1229 2014.07.17. 11:03:58

@DieNanny [SZ,CH]: semmi ketseg tuti tudja az IP cimeinket meg az egyeb infokat. Az index is mindig kiirja nekem, huzz innen, nem tudsz videot nezni mer kulfoldon vagy.

Morgo1229 2014.07.17. 11:08:02

@Határátkelő: Nekem deposnak tunik a poszterina. De ez a szakitas miatt is lehet. Eletcelkent a stresszmentes eletet megjelolni ?
Hat nem tudom. Nulla kihivas, maradjunk a komfortzonankban. A semmibol semmi szuletik. A szarbol meg szar.

Sesamelmo (Q) 2014.07.17. 11:10:40

@Lukas Meier: Szerintem nem.
Nem szeret és nem is akart továbbtanulni (se egyetemen, se szakiskolában), szakmája nagyon nincs. Igy eleve korlátozottak a lehetőségei. USAban elérte, hogy keveset dolgozik, van hol laknia, aludnia, van autója, hosszú szabadidejét kedve szerint tölti el.
Nem vagyok benne biztos, hogy ez Mo.on ilyen adottságok mellett sikerült volna neki. Megpróbálta otthon is, nem ment neki. Tehát amerikában bejött neki az élet, elégedett. Mi ebben a rossz? Neki igy jó. Nekem nem lenne. Neki meg az én helyemben volna rossz.

A számok valahol nem stimmelnek, ezt én is látom.

jewel79bp 2014.07.17. 11:13:41

Takarítás, árak... Én Hollandiában dolgozom, de a logika ugyanaz...
Szóval én kapok 10,70 eurót bruttó/óra, a cégnek a megrendelő fizet 35-öt. Ez a legális dolog. De mondjuk ha feketén takarít valaki, simán lehet, hogy szerez olyan ügyfelet (magánházat), ahol a megrendelő azt mondja, adok 25 nettót feketén óránként, mondjuk ott vagy 5 órát 1x egy héten, és akkor kapsz 125 nettót egy ház takarításáért tisztán... De ezt nyilván nem tudja az ember minden napra összeszedni magának. Így jönnek ki a különbségek, ilyen alapon én is mondhatom, hogy 8-25 euró között változik a nettó órabérem.

firg_firg 2014.07.17. 11:16:17

@Muscari: Igen.

Enny erovel egy 4 altalanost vegzett ember is kikerhetne magnak az erettsegistol, hogy o igenis iskolazott, hiszen jart iskolaba, de azert agyonkepzettnek nem mondanam.

Kerdesedbol itelve zavar a dolog, szoval leirom mit gondolok errol. 1914-ben meg meno volt az erettsegi, de most 2014-et irunk. Es Europaban vagyunk nem Afrikaban, itt durvabb a verseny a munkaero piacon.

Iskolazottnak en azt nevezem, aki erettsegi UTAN VAGY mindenfele minositett durva szakmai tanfolyamokat nyom le es szakkepesitest szerez, VAGY tovabbtanul foiskolan vagy egyetemen. Na, ezekre azt mondom, hogy iskolazott meg kepzett esetleg tanult.

A "csak" erettsegi az a minimum. Nezd meg milyen eselyei vannak az eletben egy "csak" erettsegis embernek. Persze ez relativ. Egy 8 altalanos, vagy analfabeta (sajna ilyen is van) emberhez kepest professzor az erettsegis, de azert ne ez legyen a merce. A gyerekemnek tutira nem javasolnam hogy legyen elegedett egy erettsegivel.

Es mondjuk el megegyszer: attol hogy valaki iskolazatlan, meg lehet joszivu ertekes ember, elhet boldog eletet es akar tobb penzt is kereshet mint egy vergeci-boldogtalan-csoro diplomas. Nincs a ketto kozott osszefugges, felesleges kompenzalni.

tableno 2014.07.17. 11:26:48

@Lukas Meier: "Az emberi oldalnál szinte mindig negatív a szaldó azok miatt, amit már említettem korábban (család, barátok, nagyszülők, ismerősök, rokonok, gyerekkori barátok, környékbeliek, régi évfolyamtársak, haveri kör távolsága, ill. elvesztése és az új kapcsolatok megteremtésének nehézsége miatt)." - nézd, ha te attól jobban érzed magadat, hogy bebeszéled magadnak, hogy rajtad kívül másnak sem sikerülHET külföldön beilleszkedni, szíved joga. De én a helyedben inkább tanácsot kérnék olyanoktól, akiknek a saját állítása szerint sikerült, hogyan csinálták. Hátha te csinálsz valamit rosszul...

Lukas Meier (törölt) 2014.07.17. 11:26:55

@Herr Géza: @labirintus1: azt írta, hogy 20-70 dollárért takarít, az átlag akkor 45 dollár/óra, kb. ezzel kalkuláltam.
Még 20 dollárt is soknak tartok óránként, amikor az ottani minimálbér 8-9 dollár/óra.

Herr Géza: a német adatok jók, amiket írtál, itt is hasonló. A németeknél kb. 8 euró a minimálbér (asszem nincs is igazi minimálbér). Nálunk is kb. 8 eurót kap a legalacsonyabb képzettségű munkavállaló (takarító, pincér). Az USA-ban sem hiszem, hogy többet kapnának ennél.

@Határátkelő: én meg azt imádom, hogy csupa olyan posztok jönnek, amik fényévekre vannak a valóságtól.

Például az, hogy takarítással 50-100 millió versenytárssal (a nem kvalifikált amerikaiak száma) és 10-15 millió illegális bevándorlóval a posztoló legalább 2,5-szeresét el tudja kérni a minimálbérnek, de van olyan munkája, ahol 8,75-szörösét (70$/8$=8,75) el tudja kérni TAKARÍTÁSSAL a minimálbérnek.

Gondoljunk bele hogy ez hogy néz ki Magyarországon.

Minimálbér: legyen bruttó 100 ezer.
Takarítóként akkor a posztoló Magyarországon 250-850 ezer forint között keresne bruttóban havonta, attól függően, hogy milyen megbízásokat kap.

De ha azt mondjátok, hogy csak részmunkaidőben dolgozik mondjuk 20 órában átlagosan és csak 125-425 ezer forint között keres bruttóban, ez akkor is irreális.

Aki még Magyarországon lakik itt a kommentelők között, meg lehet kérdezni, hogy ez mennyire reális.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.17. 11:27:07

@Határátkelő:

Kicsit félreértettük egymást.

Arról van szó, hogy mindenki kicsit jobbnak mutatja magát, mint ami a valóság. A posztoló is próbálja úgy eladni most magát, mint ami az igazság. Ezt nagyon sok posztban megfigyelhető. Különböző külföldi Énblogokon is, ahol az illető a saját életéről ír.

enrobag 2014.07.17. 11:27:30

Könyörgöm, nagyon szépen kérek mindenkit (akit érint természetesen), hogy ne foglalkozzatok állandóan Hintával. Ne neveljétek, oktassátok ki fölényesen, ne személyeskedjetek vele és ne alázzátok állandóan. (Sokszor már reggelente érződik, hogy egyesek várják, mikor jön, mikor lehet cikizni és virtuálisan rúgni bele egy jó nagyot.) Miért nem maradhatnak a hozzászólásai válasz nélkül? Ha már ennyire zavarnak sokakat, talán nem kéne reagálni rájuk. Biztos vagyok abban, hogy nem csak engem zavar ez a nap mint nap zajló egzecíroztatás.
Tisztában vagyok azzal, hogy én nem számítok semmit ebben a közösségben, még csak a VIP státuszt sem kértem, de gondoljatok azokra, akik rendszeresen olvassák a blogot úgy, hogy sose szólnak hozzá. Sokan vannak ilyenek.Egyben biztos vagyok: nagyon taszító sok olvasónak, hogy a világ négy sarkából zúdul össztűz erre a fiúra ahogy megszólal. Miért nem lehet békén hagyni??? Olvastátok A legyek urát? Állandóan eszembe jut, ahogy olvasom a Hintához írt szavaitokat.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.17. 11:28:15

Sőt, itt van egy közepesen megbízható felmérés, hogy mennyit keresnek az USA-ban a különböző takarító személyzet emberei TELJES munkaidőben:

www.indeed.com/salary/Cleaning-Person.html

Egyik sem keres 36.000$-et napi 5 órás munkával 30 órás órabérrel, mint ahogy itt vki írta.

Bűzlik a poszt...

Határátkelő 2014.07.17. 11:33:43

@enrobag: Abszolút igazad van, de hadd tegyek annyit hozzá, hogy Hinta nagyon sokszor kifejezetten és direkt provokál. Ha a posztolókat lehet megkérdőjelezni és néha egészen a tűrhető kritikusság legvégső határáig elmenni velük szemben (ugye nem kell példát hoznom), akkor ez igaz a kommentelőkre is. De valóban az a legjobb módszer, ha az ember nem válaszol a provokációra, ebben igazad van.

Az pedig nem igaz, hogy nem számítasz semmit ebben a közösségben, ugyanannyit számítasz, mint bárki más, a VIP-státuszt pedig csak kérned kell.

DieNanny CH 2014.07.17. 11:35:04

@firg_firg:

Ez a gondolkodásmód többek között Mo-ra jellemző. (németországban, Ausztriában is.) Pl Svájcban egyáltalán nem nem-menő - vagyis teljesen elfogadott -, ha valakinek nincs érettségije. A 18 évesek kb 20!!! százalékának van! Viszont szakmája van a többinek, és ezek majdnem mindegyikének még állása is! A fiatalok munkanélkülisége 3,5%. (2012 júniusi adat)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.17. 11:35:09

@Herr Géza:
Magyarázza már el valaki nekem hogy mi az a bölcsész.

DieNanny CH 2014.07.17. 11:38:38

@Lukas Meier:

"Sőt, itt van egy közepesen megbízható felmérés, hogy mennyit keresnek az USA-ban a különböző takarító személyzet emberei TELJES munkaidőben"

A posztoló leírta, ő mennyit keres. Te mit foglalkozol statisztikákkal???

tableno 2014.07.17. 11:39:07

@diggerdriver: helyesen - bőőőőcsééész!

Amúgy humán tudományok (irodalom, nyelvészet, pszichológia, stb...) művelője.

tableno 2014.07.17. 11:40:32

@DieNanny [SZ,CH]: ez a mániája. Azt is többször kifejtette, hogy a statisztikák alapján magyar férfinek NEM LEHET nyugati felesége, hiába hoztunk tucatjával ellenpéldákat...

puhacica 2014.07.17. 11:41:03

@Muscari: szia! :) tegnap este ertunk haza, mely szomorusagban leledzunk azota is. fura, mert az eddigi nyaralasaink alkalmaval is le voltunk torve mint a bigyo fule, miutan hazajottunk, de ez most valahogy mas. igazabol rajottunk, hogy megvan mindenunk, tehat akar ki is szakadhatnank a porgos-stresszes eletunkbol. szoval jo volt, szep volt, nevetos volt... ki tudja, milyen hatassal lesz rank. :)

DieNanny CH 2014.07.17. 11:41:08

@Lukas Meier:

"Arról van szó, hogy mindenki kicsit jobbnak mutatja magát, mint ami a valóság."

Neked minden posztoló és kommentelő életébe bejárásod van, hogy meg tudod ítélni, mi a nagy magyar valóság az életmódja körül???? Te felfogod amit írsz???

DieNanny CH 2014.07.17. 11:44:07

@diggerdriver:

Ja, igen ezt én is kérdezni akartam.
(Meg még azt is halkan, hogy mi az az IT. Ez utóbbihoz egy linket is elfogadok, ahol magyarul, konyhanyelven van róla leírva a lehető legtöbb. Köszi!)

puhacica 2014.07.17. 11:45:23

@Lukas Meier: "Gondoljunk bele hogy ez hogy néz ki Magyarországon." - te hulye vagy???? ne gondoljunk bele!!!!!! az USA nem Magyarorszag! de jobbat mondok, egyik orszag sem Magyarorszag. ha mindenutt ugy lenne mint itthon, akkor senki nem menne sehova.

anya.csillics 2014.07.17. 11:46:18

@Lukas Meier: bűzlik vagy nem, keresnek ennyit takarítással emberek, hidd el.

nővéremék dallasban élnek meglehetősen jó körülmények között egy 1200 nm-es házban. alina, a mexikói takarítónőjük heti egy alkalommal jön, kb. 6-8 órát dolgozik kosztól függően és 200 dollárt kap. ő pl. soha nem fog letelepedésit kapni, pedig tizensok éve él ott, a harmadik gyermekét szüli oda.

de nem érdekli, mert sokkal nyugodtabb élete van, mint ami mexikóban valaha kinézett a családjának.

szóval lehet, h neked bűzlik, én viszont személyes tapasztalataim alapján tudom alátámasztani a leírtakat. a hivatalos adatokat meg hagyjuk már, nyilván, mint mindenhol, itt is akadnak fekete bevételek, amit simán beleírhatsz egy ilyen posztba, de nem látszik az adódban.

tableno 2014.07.17. 11:46:28

@DieNanny [SZ,CH]: IT - Informatika (minden ami a számítógéppel kapcsolatos: programozó, rendszergazda, fejlesztő, stb...)

enrobag 2014.07.17. 11:46:37

@Határátkelő:
Persze, úgy van, ahogy mondod. De miért nem képesek értelmes felnőtt emberek negligálni a provokációt? Szerintem képesek lennének, de kifejezetten élvezik, hogy az anonimítás biztos fedezékéből lőhetnek rá. És ez az amit én taszítónak, más szempontból pedig ijesztőnek érzek.

Rólam: persze, elvileg ugyanannyit számítok mint bárki, nem érzem úgy, hogy a blog demokrácia-szabályai mellőznek engem. Dehogy. Ritkán szólok bele a diskurzusba, és akkor is meglehetősen kilógnak a véleményei a fősodorból. Ezért nem számítok, pontosabban nincs jelentőségem:-)))De ez nem baj, nem is ambicionálom, hogy másképpen legyen. Ez így jó, (nekem) ahogy van. Tudom, hogy csak kérnem kell, de köszi, nem kérem a VIP státuszt:-))

Herr Géza 2014.07.17. 11:47:21

@Lukas Meier:
1. Barátom, az nyilvánvaló volt, hogy a 70 dolcsi inkább kivétel, tehát épp ezért nem matematikai közepet képeztem a 20-70 $ tartományból.Ezért lett nálam a (ha úgy tetszik súlyozott) átlag 30...
2. Jó reggelt! Ö nem alkalmazottként dolgozik, hanem számlás vállalkozóként. Az általa leszámlázott, órára visszavetített igen bruttó (ld. pl. költségek) összeget enyhén szólva is baromság összevetni az alkalmazotti bruttó órabérekkel...
3. A németeknél még nincs globális minimálbér, simán fizetnek még 5-6 eurós órabéreket is (föleg keleten)... 2015.-töl lesz minimálbér: 8,50 €/óra.

**mimi** 2014.07.17. 11:48:48

@puhacica:
és hogy tetszett b Zakynthosz???
Én is kacsingatok arra felé egy last minutra várva ősszel :)))))

DieNanny CH 2014.07.17. 11:50:04

@tableno:

Aki számítógépüzletben dolgozik, és rendbeteszi a gépemet, az is az?

tableno 2014.07.17. 11:52:00

@DieNanny [SZ,CH]: tágabb értelemben igen, de az IT-szakember kifejezést inkább a felsőfoku végzettséget igénylő számítógépes szakmákra használják.

angryrat 2014.07.17. 12:01:09

En nyolc evig dolgoztam legalisan az USAban.

Azert a kep nem egeszen tiszta, es koransem idillikus. A holgy eveken at illegalisan dolgozott? Egeszsegbiztositas, ado, hasonlok nelkul? Egyaltalan; mit tanacsol az iro? Menjen ki mindenki mosogatni illegalisan, es remenykedjen abban, hogy talalkozik valakivel, aki elveszi? (Key West-en konnyu mosogato melot kapni, amugy, ha valakinek tipp kell.)

Milyen biztositasa van most? Ugyebar az USAban a csodeljarasok legnagyobb resze betegseg miatt indul meg maganemberekkel szemben. Meg nekem is, akinek elvileg teljes korul biztositasa volt, a nyolc ev alatt 6k dollar adossaga halmozodott fel apro egeszsegugyi problemak miatt, mert a biztosito egesz egyszeruen megtagadta a fizetest. Ha egy csaladban valaki komolyan beteg lesz, akkor nagyon gyakori, hogy elveszitik a hazat, felelik a gyerek egyetemere felretett penzt, es a tobbi. (Egy ejszaka a korhazban kiszamlazva akar 20 ezer (!) dollarba is kerulhet.) Az igazsag az, hogy csoronak jobb Magyarorszagon lenni. Oktatas? Ha a szerzonek van gyereke, akkor keszuljon fel arra, hogy evi 40-50k alatt nem ussza meg az egyetemi kepzest.

Nem is beszelve az alkalmazottak eleterol. Az iro maganvallalkozo, szoval ra nem ervenyes (kerdes, hogy a zold kartya elott hogyan vallalkozott legalisan), de evi 14 nap a megszokott szabadsag (de ez sem kotelezo), es 6 het a szulesi szabadsag (ami nem fizetett). Magyarul kinyomod a kolykot, es utana rohansz vissza a sobanyaba.

Floridaban es New Yorkban eltem, igy lattam, hogy elnek a gazdagok; nekik tenyleg szuper. De nekik szuper Magyarorszagon is. Amerikaban gyorsabban epul le a kozeposztaly, mint otthon, es egyre szarabb az atlagembernek. Ha nyugalomra vagysz, ne oda menj.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2014.07.17. 12:01:49

@Határátkelő:
biztos bennem van a magyar virtus, és mindent negatívan értelmezek! :)
Elmondom, nekem miért tűnik negatívnak a két írás:
folyamatosan az jön le az írásokból, hogy a posztoló meg akar minket, és valószínűleg saját magát is győzni arról, hogy neki milyen jó most. Csak más írásokkal ellentétben én nem azt érzem, hogy neki tényleg jó, hanem az egész egy izzadságszagú erőlködés lett.
Pl.: -"igaz, hogy csak takarítok, node az nem csak a wc pucolásából áll, hanem bizony törölgetnem is kell". Persze vannak barmok, akik lenézik az embereket azért, mert éppen a másik takarít/ mosogat / felszolgál stb, de szerintem a Határátkelő közönsége épp nem ilyen.
- "én nem érdekből házasodtam, de azzal sincs baj, ha valaki abból teszi" Ez kinek- kinek a lelkiismeretén múlik. Ha belefér, belefér, ha nem, hát nem.
-"200 dollár megtakarításom van havonta, de otthon ennyi pénz egy hét alatt elmenne kajára" Ez tipikusan a dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitás. Tehát lehet, hogy keveset tudok félretenni, de nektek otthon még szarabb. Plusz amit írtam már, ez nagy túlzás, mert egyedülálló férfiként heti 40e Forintból simán megvan a rezsi, a hitelem+ a kajám.
Szóval ezért tűnik nekem úgy, hogy az író nincs teljesen megelégedve a jelenlegi helyzettel. Nem azt mondom, hogy azok a jó posztok, amikor az író a rózsaszín szemüvegen keresztül festi le a dolgokat, de szerintem ha tényleg olyan jó neki, akkor nincs szükség erre a görcsös meggyőzésre.
Ahogy @Lukas Meier: kolléga is mondta, senki nem szereti bevallani a "kudarcot" Olyan ez, mint amikor jó pár éve egyetemista koromban nyáron külföldi munkát vállaltam, és iszonyat szar volt,de természetesen itthon a rokonoknak, meg az ismerősöknek úgy adtam elő, hogy nekem "mekkora nyaram volt, mert eljutottam ide is, meg oda is, amíg ti köcsögök max a Balatonig jutottatok el"

Herr Géza 2014.07.17. 12:02:05

@diggerdriver: Hát nem a bölcsödei dadus.... :DDDD
Itt egy kis összefoglaló ("meglepö" összefüggéseket taglal):

index.hu/belfold/2013/06/13/tenyleg_nincs_szukseg_bolcseszekre/

HardPötty 2014.07.17. 12:10:31

@**mimi**: csak ajánlani tudom azt a görög szigetet, Laganas- ra csak akkor menj ha angol tinikkel akarsz bulizni viszont minden más kis település elég csendes. A sziget gyönyörű de augusztus után nem érdemes teknős leső kirándulásra befizetni, mert a tekik nem túl aktívak már akkor. A tenger kristálytiszta és semmi veszélyt nem rejteget mivel a meder a legtöbb helyen csak homok.

puhacica 2014.07.17. 12:10:41

@**mimi**: nagyon jo volt! :)
kepfeltoltes.hu/view/140717/20140710_122658_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

most 120 euroert kinalgatjak a last minute utakat. :)

Herr Géza 2014.07.17. 12:13:20

@Lukas Meier:
"....(asszem nincs is igazi minimálbér). Nálunk is kb. 8 eurót kap a legalacsonyabb képzettségű munkavállaló (takarító, pincér). Az USA-ban sem hiszem, hogy többet kapnának ennél."

Túl sokat "hiszel". Inkább tudni kéne.
Az USA-val kapcsolatos "logikád" alapján akkor Svájcban és Norvégiában (de ide tehetném akár Japánt, vagy másik végletként mondjuk Afganisztánt) is 8 € kell, hogy legyen a legalacsonyabb órabér. Annyi szted ???
Én nem "hiszem".... :DDDD

Herr Géza 2014.07.17. 12:15:36

@puhacica: Már mint hol kínálgatják 120 €-ért Zakynthost ???

Morgo1229 2014.07.17. 12:17:40

@anya.csillics: de akkor az 8 dollar orankent.
A mi posztolonk az atlag 4.5 orat orat dologozik akkor az 4.5 ora X 20 nap X 8 dollar = 720.0 dollar havonta, ha a noveredeknek dolgozna a poszterina.

2014.07.17. 12:17:41

@DieNanny [SZ,CH]: @tableno: Az IT az information technology roviditese. Ebbe minden belefer, ami az informatikai (szamitastechnikai) iparhoz kapcsolodik. Azert tettem zarojelben, mert a ketto nem teljesen ugyanaz, de ez most mar messze vezetne. :)

Az a lenyeg, hogy az, hogy valaki IT-ban dolgozik pont annyira konkret, mint az, hogy az egeszsegugyben dolgozik. Lehet mutosseged vagy agysebesz specialista is.

Morgo1229 2014.07.17. 12:20:04

@enrobag: en is mar tobbszor felszolaltam emiatt. Ami itt megy a hinta iranyaba az bullying. Magyar szo erre nincs.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 12:23:47

@Herr Géza:

Ez egy remek kérdés! Idővel talán sikerül meglépni. Ha nem, akkor így jártam.

@DieNanny [SZ,CH]:

De hát igaza van...Az ember alapvetően így működik..mindig jobb színben igyekszik feltüntetni magát. Persze vannak klasszikus irodalmi hős típusok is, akik kevésbé, Lukas szerintem pont ilyen. Te is úgy adtad elő az életed hogy van egy kis lakásom Svájcban aztán csak kiderült szépen lassan hogy tulajdonképpen egy szobát bérelsz mosdóval... Én kedvellek téged, nem bántani akarlak ezzel, tényleg így volt...

Fridegar87 2014.07.17. 12:24:22

@enrobag: Én is mint kívülálló, hadd mondjam el, hogy nem értek egyet ezzel a "hagyjátok már rá" hozzáállással. Nem elsősorban Hintával kapcsolatban, mert ő a saját kis világáról nyilatkozik, úgy, ahogy, rendben, saját magát gyötri vele legfeljebb. (Kivéve, mikor ugye erős stílusban kritizálja a posztolót, mert az szerinte nem úgy van. Ja és hadd mondjam el azt is, hogy kifejezetten érdekesnek találtam, amikor elkezdtétek összegyűjteni neki, hogy adott országokban hogy is alakulnak a mekis bérek...)

Szóval nem elsősorban vele kapcsolatban, hanem főleg egy korábbi kommentelő miatt zavar ez a hozzáállás, aki elég szélsőséges nézeteket vallott egy kisebbséggel kapcsolatban. (Azt sem értem, hogy aki így gondolkozik, hogy nevezhetik egyesek egyébként nagyon műveltnek, nekem a két dolog kizárja egymást, mert intelligens ember nem nyilatkozhat így emberekről... mindegy.) Szóval nála is próbálták páran ezt a "hagyjátok rá" hozzáállást, és iszonyatosan zavart, mert idejön a kívülálló (például én) és mit lát? Azt látja, hogy oda van hányva egy komment, ami fröcsög, ami utál, ami felháborít és SENKI, egy szóval nem mondja, hogy na állj. Ebből azért erősen arra gondolnék, hogy nagyszerű, akkor ezek szerint ez így, ebben a formában itt rendben van, senkinek semmi problémája vele...

Lukas Meier (törölt) 2014.07.17. 12:24:49

@DieNanny [SZ,CH]: Azért mert a statisztika nem hazudik. Az ember viszont gyakran.

@Herr Géza: Egyáltalán nem hiszek túl sokat.

"Az USA-ban sem hiszem, hogy többet kapnának ennél."
Ezt elírtam, igazad van.

Azt nem hiszem, hogy a minimálbérnél jelentősen többet kapnának az USA-ban a takarítók.

@Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr:
@angryrat: ez az igazság, a poszt kamu!

2014.07.17. 12:26:17

@Morgo1229: Nem. Es azert nem, mert Hinta hazhoz jar a pofonert, es meg elvezi is, hogy martir lehet. Senki nem kenyszeriti, hogy minden nap, minden cikkhez leirja ugyanazt a netto demagog f@szsagot, megis megteszi. Tobben probalkoztunk tobbizben ertelmesen, ervekkel vitatkozni vele. Kb. mint a radioval. Ezek utan viszont en a maga reszerol csak trollkent tudom kezelni, es ennek megfeleloen is viselkedem vele. A bullying egeszen mas dolog, szerintem ne keverjuk ezt ide.

Morgo1229 2014.07.17. 12:26:31

@angryrat: ez igy egy remalom, nem amerikai alom. Wow. :-(

Határátkelő 2014.07.17. 12:27:12

@Lukas Meier: Tegyük hozzá: SZERINTED kamu. Ha minden jól megy, és a rendszer engedi regisztrálni (ezzel vannak gondok), akkor nemsokára itt lesz a szerző is.

Mindenesetre nagyon remélem, hogy majd elnézést kérsz, ha kiderül, hogy nem volt igazad.

puhacica 2014.07.17. 12:27:26

@Herr Géza: a Neckermannal.

@**mimi**: igaza van @HardPötty: -nek, ha teheted, Laganast keruld el. a sziget legcsunyabb resze, igazi udulotelep, koszos, zsufolt. nekunk a legjobban az eszaki resz tetszett, de igazabol nem nagyon lehet hibazni, mert csodalatos az egesz hely! :)

Morgo1229 2014.07.17. 12:29:11

@Ödenburger Wiener Schnitzel: de bizony ez bullying. Sokszor van ugy, hogy Hinta megsem jelent meg de mar fenik a fogukat, hogy na mit fog mondani az adott posztra. Meg hasonlok. Kb 30-szor ajanlottak neki kotelet. Hadd ne soroljam. Miota olvasod a HA-t ?

Határátkelő 2014.07.17. 12:32:23

@Morgo1229: Nagyon nincs igazad. Hintának már én magam is többször jeleztem, hogy a végtelenségig unalmas, hogy ugyanazokat hajtogatja MINDEN poszt alatt (egy jó részét egyébként éppen az ő védelmében már be sem engedem), miközben azért csak kiderült, hogy 120 eurós farmert vesz, miként az is, hogy 9/10-re értékeli az életét, stb.

Nézzünk szembe a szomorú valósággal: Hinta trollkodik, nagyon sokszor direkt provokál, miközben néha kiesik a felvett szerepből.

Hogy akkor miért jelennek meg kommentjei? Azért, mert amikor nem ír olyat, ami szembemenne a kommenteléssel kapcsolatos alapelvekkel, illetve nem teljesen nyilvánvaló a provokáció szándéka, akkor beengedem. De nehogy már sajnáljátok...

2014.07.17. 12:34:53

@Morgo1229: Tobb kevesebb kihagyassal a postr-es indulas ota.

Azert mas, mert a bullying szenvedoje egy valos szemely, akinek a valos szemelyiseget alazzak, raadasul ugy, hogy o nem tehet rola, probal menekulni, de nincs ra lehetsege.

A Hinta egy nick, nem egy valos szemilyeseg. Es siman menekulhetne, mindossze nem kellene f@szsagot kommentelnie, 1 heten belul mindenki elfelejtene. Neki van valasztasa, a bullying aldozatainak nincs. Ez nagy kulonbseg. Es ezert mondom, hogy hazhoz jon a pofonert es meg elvezi is. Ha nekem nem tetszik egy blog vagy a kommentelo kozonseg, nem olvasom a blogot. vagy nem kommentelek, adott esetben olvasom a blogot, de nem a kommenteket.

De ha rendszeresen visszajar trollkodni, akkor viszont fogadja el, hogy kapja a pofont is melle, ami a trolloknak egybkent alapbol kijar.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 12:35:28

"Mindenki úgy boldogul az életben, ahogy tud."

ez a lenyeg

Morgo1229 2014.07.17. 12:36:10

@Határátkelő: most miben nincs igazam ? mit is irtam ?

Morgo1229 2014.07.17. 12:38:46

@Ödenburger Wiener Schnitzel: masok vagyunk. Engem meg sose huzott fel hinta. Egy ude szinfolt.

Morgo1229 2014.07.17. 12:40:24

@Babette.: ez igy azert nem uti meg a szintet.
Lopni, csalni, hazudni, bantani, olni etc. azt nem szabad.

Határátkelő 2014.07.17. 12:41:16

@Morgo1229: Abban nincs igazad, hogy ez bullying. Egyetértek @Ödenburger Wiener Schnitzel: kommentjével, Hinta kifejezetten a provokációra utazik.

És látod, működik, mert már megint róla szól X darab komment. Úgyhogy a magam részéről be is fejeztem.

Határátkelő 2014.07.17. 12:43:10

@Lukas Meier: Ja, csak jelzem, hogy a szerző a Facebook-oldalon már kommentel, mert ott tud - ennyit a kamuról...

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 12:47:48

@puhacica: Van valami változás a munkával kapcsolatban?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.17. 12:48:11

@Lukas Meier: igen, de azok úgy keresnek annyit, hogy előtte az őket foglalkoztató cég kifizette a tulajdonos nyilván ennél jóval vaskosabb fizuját, a diszpécserek munkáját, irodabérletet, stbstb. Posztolónk meg önfoglalkoztató, ergo minden pénz a sajátja - egyúttal az összes feladat is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.17. 12:49:00

@Zka: na ez kicsit melléválaszolódott, erre akartam: @Lukas Meier:

DieNanny CH 2014.07.17. 12:49:11

@házelőtthinta:

Valóban igaz, csakhogy a bérleti szerződésemen lakás van. Hogy te aztán mit képzeltél mögé, az egyéni szocproblem.

Herr Géza 2014.07.17. 12:49:30

@Morgo1229: Fogalmad sincs a bullying definíciójáról. Talán nézz utána.... Az pl. bullying lenne, ha egy közösségben (iskola, munkahely), vagy a nagy nyilvánosság (pl. FB) elött masszívan szekálnánk, hazugságokat terjesztenénk róla, kifiguráznánk, stb. Ez nem arról szól.
Abban a pillanatban vége lenne a (szerinted) bullying-nak, ha nem jelenne meg itt minden nap, és hányná be akármilyen témához a gyakorlatilag szóról-szóra megegyezö standard paneljait.
Igen, többen és sokszor megfogadtuk, hogy nem reagálunk, de ezt nehéz kivitelezni, mivel generális, folyamatos szürésére sajna nincs technikai lehetöség. Elöbb-utóbb pedig mindig elszakad a cérna valakinél...
Ez van. Csak rajta múlik. Ha valaki házhoz jön a pofonokért, akkor ne csodálkozzon. Ehhez képest meg szerintem még újra és újra megpróbálunk vele többé-kevésbé kultúráltan vitatkozni.

Morgo1229 2014.07.17. 12:50:20

@Határátkelő: ide is jon a poszterina ? En antifacebook vagyok.

Morgo1229 2014.07.17. 12:51:10

@Herr Géza: neked nincs fogalmad rola. Nezz utana Te !!

DieNanny CH 2014.07.17. 12:51:39

@Lukas Meier:
Hidd el, nem létezik olyan ember a valóságban, amilyennek a statisztika szerint lennie kellene. Tehát akkor: olyan élet sem létezik, amilyet a statisztika mutat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 12:51:57

@Lukas Meier: errol annyit tudok, hogy tiz evvel ezelott egy jo takaritono 100ezret ossze tudott szedni nettoban.

DieNanny CH 2014.07.17. 12:53:20

@Fridegar87:

Talán mire odaértél az olvasással, addigra mindenki szűrte, és senki nem látta a hozzászólásait...

Morgo1229 2014.07.17. 12:53:24

@Herr Géza: szekalas, kifigurazas megvolt. Kulonosen akkor amikor itt sincs es rola beszelsz. Amugy befejeztem mert megkert a HA. Amugy se en kezdtem a temat.

Mr Long 2014.07.17. 12:53:59

Londinerek!
Edgware kornyeknek szamit?

Morgo1229 2014.07.17. 12:57:53

@Határátkelő: trollok meg kellenek, Lukas Meier meg Hinta meg morgo nelkul meg kommentek se lennenek ! :-)

Herr Géza 2014.07.17. 13:01:32

@Morgo1229: Én utánanéztem az elöbb (nehogy faszságot írjak), de jól tudtam a jelentését.
Itt van pl. magyarul:
pszichoterror.network.hu/blog/pszicho-terror-hirei/hatterben-a-mobbing
Vagy ha tudsz (?) németül, ez még jobb:
lexikon.stangl.eu/1066/bullying/
Vagy ez:
de.wikipedia.org/wiki/Mobbing
Ki tudja rosszul???

Határátkelő 2014.07.17. 13:03:15

@Morgo1229: Jönne, csak egyelőre a rendszer nem engedte be. :(

anya.csillics 2014.07.17. 13:03:54

@Morgo1229: 200 dollár 6-8 órára az miért 8 dolláros órabér?
mit számolok félre, ha nekem 25-30 dolláros órabér jön ki?

Fridegar87 2014.07.17. 13:03:59

@enrobag: Még egy dolog. Én határozottan jellemfejlődést látok Hintánál, az utóbbi időben a hozzászólásaival nekem sokkal szimpatikusabb, mint az elején. Bár ezt csak ő tudja megmondani, de azért én azt hiszem ehhez mindenképpen köze lehetett a reakcióknak is, amit kapott. Mostanában már olyan is előfordult, hogy egyet tudtam érteni vele...

Pebbles 2014.07.17. 13:04:10

Kedves Poszterina,
Elso korben szerintem nem kellene magyarazkodnod. De megertelek nekem is ilyen szemelyisegem van es nagyon nehez ezt levetkozni.
Nekem tetszett az amit leirtal, mondhatnam hogy nagyon “tokos” no vagy, hogy ezt meg merted huzni. Es azon felul is, hogy elmentel odaig es atvagtak es nehez volt a munka nem rohantal vissza Mo.-ra mondvan, hogy mekkora szar kint lenni es az amerikaiak mekkora barmok es mindenki mindekit csak atver. Mert ugye ha mar kozhelyeket emlegetunk (mi itt kommentelok) akkor ez is egy. Megtalaltad amit kerestel. Jo volt elolvasni a kis torteneted, koszonom.
Egy dologot viszont szeretnek itt megjegyezni. En bolcsesz vagyok. Buszken viselem a cimet is. Lehuztam az eveim en is az egyetemen, mint a mernok vagy a jogasz. Nem lett belolem tanar, mint ahogy azt 4 eves fejjel kituztem magamnak, nyilvan az elet mashogy hozta. De nem gondolom, hogy “unintelligens bunko” lennek. Mint ahogy azt sem gondolom, hogy egy takarito egy utolso senki aki wc-t pucol. Lepjunk tul ezeken az eloiteleteken, jo? Nem ertem minek kellenek. Szerintem te letettel mar eleget az asztalra. Nem kell magadat tobbnek beallitani azzal, hogy masokat lehuzol, ahhoz hogy lassak, hogy mennyi mindent ertel mar el. Persze ez az en kis szereny velemenyem.
De mindenkeppen gratulalok ahhoz ahol tartasz. Remelem a maganeleted is rendezodni fog! Sok sikert a tovabbiakban. ;)

McZozo 2014.07.17. 13:04:14

@Herr Géza:
Sajnos kialakult a bolcseszekrol egy eloitelet. Nem mondom hogy egyetertek vele de teny hogy a bolcsesz nem egy olyan megfoghato dolog mint az orvos mernok kozgazdasz ... Talan ez az egyik oka annak hogy sokan lenezik ezt a szakmat, valamint sajnos azt ishozza kell tenni hogy pont emiatt a megfoghatatlansag miatt az is teny hogy sok ember akinek meg konkret elkepzelese nincs az eleterol megy bolcsesz szakra ilyen majd lesz valami kesobb alapon. Legalabb megvan a diploma amit fel lehet mutatni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 13:04:23

@Herr Géza: erdekes, nekem sikerul. mar amikor valaszol.

Herr Géza 2014.07.17. 13:04:49

@Morgo1229: "...szekalas, kifigurazas megvolt...." Aha. Csakhogy nem alaptalanul.... Merthogy ez tartozik a definícióba. Az alapot ö szállítja minden nap.
Én is befogtam a pofámat Hinta-ügyben.

Határátkelő 2014.07.17. 13:04:56

@Fridegar87: Ja, persze, mert nem engedem be minden kommentjét, csak azokat, aminek van is értelme.

Herr Géza 2014.07.17. 13:08:44

@McZozo: Uppsz. "...a bolcsesz nem egy olyan megfoghato dolog mint az orvos mernok kozgazdasz .." A közgazdász az speciell bölcsész. :)))))

Morgo1229 2014.07.17. 13:08:55

@anya.csillics: az nem havonta 200 dollar ? en nemtom.

Morgo1229 2014.07.17. 13:10:35

@Herr Géza: meghogy tudok nemetul, hatarmellett mi neztuk 90 elott a knightridert meg a dinasztiat is.

Mr Long 2014.07.17. 13:11:50

@Herr Géza: Es ezt melyen titkoljak is a kozgazdaszok! :DDDDD
Anno egy egyetemi oktato ismerosunk kocsijaban volt egy szatyornyi leckekonyv, vitte haza beirni a jegyeket. Apam meglatta nala es mondta nekem, hogy lehet elcserelhetnem a mernokhallgatoi leckekonyvemet egy szatyornyi bolcseszesre. Nem ment bele az ismeros az uzletbe, kitartott a "fajtaja" mellett :DDDD

Morgo1229 2014.07.17. 13:18:42

@Herr Géza: nem Geza nem tudok nemetul, szegyellem, mert tenyleg "tudtam" valamennyire, suliba is tanultam, meg diakkent mindig pincerkedtem a balatonon. Es tenyleg bamultuk az osztrak tevet a gengsztervaltas elott. Hu, a reklamokat szerettem a legjobban.

Herr Géza 2014.07.17. 13:22:43

@Morgo1229: Oké, nem emlékeztem, hogy milyen nyelven müködsz (mármint a magyaron kívül), mivel nekem a német a nyerö, ezért linkeltem olyan találatot. De nyilván megvan angolul meg akármilyen nyelven is...
Ki ne találd, hogy burkolt cikizés volt, mert én kötöm fel magam.... :))))))))

SzZoole 2014.07.17. 13:23:28

@Mr Long (UK): mit akarsz tudni Edgware-rol?
3 ev 7 honapot laktunk ott a nejem meg most is ott dolgozik,szoval?

Herr Géza 2014.07.17. 13:25:57

@Herr Géza: Azért helyesbítek, mert egyes definíciók szerint a közgazdaságtudomány nem tartozik a bölcsésztudományokhoz....
Lehet, hogy ezt az álláspontot ugyan csak a közgazdászok képviselik, a @Mr Long (UK): által is jelzett okokból... :)))

Muscari 2014.07.17. 13:26:06

@Morgo1229: nem tudom, te miota elsz kulfoldon, de Magyarorszagrol nezve a stresszmentes elet igenis nagy dolog. Nincsenek mindenkinek vilagmegvalto almai, nekem sem. Van aki csak el akar eldegelni szep csendesen, boldogan a csaladjaval, parjaval, utazgatni, kirandulni, elvezni az eletet. Ez miert nem eleg szerinted?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 13:27:10

@Határátkelő:

Megígértem múltkor hogy visszafogom magam és nem offolok! Szerintem ezt betartottam azóta! Ha megfigyeled mindig a témához szólok hozzá jó ideje! De tényleg rámvetik magukat állandóan és széttépnek. Erről nem tehetek. Azt hiszem jogom van megvédeni magamat.Én soha senkivel nem személyeskedtem még itt, de engem naponta küldenek el, tudjuk hova.A durvábbakat inkább meg sem említem. Csupán azért mert máshogy fogom fel az életet.Én tudom hogy provokatívnak tűnök sokszor, de én nem úgy kelek fel reggelente hogy most jövök hergelni a népet, csupán őszinte vagyok és ami a szívemen az a számon.Nem tetszik nagyon sok minden, de ezt már megbeszéltük és megígértem hogy nem fogom mindennap leírni hogy szerintem nem működik minden jól pl Nyugaton. De mikor egyértelmű sarkításokat írnak akkor szerintem jogom van(saját tapasztalatok alapján) megcáfolni, árnyalni azt! (A legutóbbi a 100 eurós kaja büdzsé volt, Ausztriában). A költői hitvallásom nem változott, őszintén tálalni az igazságot. Egyenes, tiszta képet adni a külföldi életről, nem felnagyítva a jó dolgokat,stb.

@DieNanny [SZ,CH]:

Ha azt írják rá a papírra hogy ház, akkor meg ház lesz vagy mi? Egy lakás az úgy fest hogy : hálószoba, konyha, fürdő. Elkülönítve mindhárom. Normális gáztűzhellyel. Szerintem ez a minimum ha lakásról beszélünk.Engem nem zavar hogy te jól érzed magad ott,csak ne add így elő hogy bérlek egy kis lakást Svájcban 350 fankért,mert te is tudod hogy ez nem igaz...

2014.07.17. 13:32:27

@angryrat: nem teljesen igaz. A munkaltatotol sok minden fugg. Nalunk 20 nap a fizetett szabadsag es 3 honap a fizetett szules szabadsag. Es eddig a biztosito az is erosok kozul is mindenkinek fizetett. Volt olyan, hogy mas korhazba/doktorhoz kuldtek, de nem kellett senkinek adosagba vernie magat.
Egy jobb egyetem annyi, amemnyit irsz. Na, de nem kotelezo az USAban egyetemre menni. Csak hogy kepben legyel a Ukban is egy kozepes egyetem £12k es az meg messze nem az "Oxbridge" szinvonal.

@Lukas Meier: te meg mar megint write-only-ban vagy. Anyukam hazaba Budapesten hetente jon takarito (nem reg valtott az elozo mar nem akar takaritani). Ott van heti egy nap, max 2 orat. Havi 30ezer. A kornyeken, olyan 3 perc gyalogolason belul ez a takaritono meg masik 2 lakast takarit. Heti 1 nap, 6 oraban, 90ezer forint. Do the math

Muscari 2014.07.17. 13:33:22

@firg_firg: mi van azzal, akinek van egy szakmaja, es jo szakember? Ert a szakmajahoz, mert tanulta es van tapasztalata, meg lehet, hogy jol is keres vele. Az miert baj?
Egyebkent az zavar a legjobban, hogy a hozzaszolasodbol sut a lenezes. Ezek a kifejezesek ugyanis degradaloak, meg ha nem os annak szanod oket, ugyhogy kicsit maskepp kene fogalmaznod.

Meg mielott, en nem vagyok erintett mert van diplomam.

SzZoole 2014.07.17. 13:33:53

Ugylatom mar megint hinta korul mozog az elet.Ugy gondolom nagyon megfog lepodni mindenki,ha egyszer kiderul,hogy ki hinta.
Hinta meddig huzgalod meg a mezesmadzagot a jonep elott?
En at latok rajtad,sejteni velem,hogy ki vagy.
Minden esetre eddig jol csinalod amit csinalsz.

SzZoole 2014.07.17. 13:37:21

@charlieharper: welcome back:)
Where are you been?

Herr Géza 2014.07.17. 13:42:20

@puhacica: Én akárhogy kukkolok a Neckermannál itt, 376.- per fö az eddigi legolcsóbb kínálat, az is Bécsböl, szept. végi indulással...
Milyen titkos forrásokat tudsz ???

2014.07.17. 13:44:02

@Morgo1229: egybe allnak a csillagok. Ma tobb dologban is egyetertunk, facebook, Hinta

@Zoole[uk]: koszonom, de nem szandekozom most mar itt lenni

Morgo1229 2014.07.17. 13:44:14

@Muscari: nem tudom Muscari, ettol nagyobb cel kell.
Ne vegyel tul komolyan ma engem.
OFF
Hetvegen megy a gyerek a kutyaert a nagymamaval. Ma kapja a Beagle a 3. oltasat meg a chipet.
Nagy az izgalom. kb 8-10 hetes most a kislany. Lanyt valasztott.

Herr Géza 2014.07.17. 13:45:02

@Zoole[uk]: Gyenge kísérlet a nyuszi kiugratására... :DDDDDD

SzZoole 2014.07.17. 13:46:04

@charlieharper: hogy erted?
A blogon vagy a UK-ban?

SzZoole 2014.07.17. 13:47:03

@Herr Géza: gyenge kiserlet?
Na na,csak nehogy meglepodj egyszer:)))

Herr Géza 2014.07.17. 13:47:10

@charlieharper: Miért? Unod a "pofáját" valakinek, többeknek, mindenkinek ???

Határátkelő 2014.07.17. 13:48:10

@Morgo1229: No, sikerült regisztrálnia (ezt onnan tudom, hogy segítettem neki), de most dolgozni ment, azt írta, hogy magyar idő szerint olyan 6 óra körül lesz.

DieNanny CH 2014.07.17. 13:49:14

@házelőtthinta:

"Ha azt írják rá a papírra hogy ház, akkor meg ház lesz vagy mi? Egy lakás az úgy fest hogy : hálószoba, konyha, fürdő. Elkülönítve mindhárom."

Nos, lehet, hogy Mo-on így fest. Én is pontosan így gondoltam néhány évvel ezelőttig, míg tesóm nem írta, hogy bérel egy kettő és fél szobás lakást. Ez állt a bérleti szerződésen.
Mi meg otthon a fejünket fogtuk, hogy hogy képes kiadni ennyi pénzt, mikor a nővérszállón több, mint a felével kevesebbért van egy szobája.
Aztán megírta a részleteket:
Itt a félszoba a konyhát jelenti. Építészetileg olyan, hogy félszoba, itt nem létezik. (Mo-on a 12 m2-nél kisebbet így hívják)
A két szoba egyenként 13 m2, amiből az egyik a nappali ÉS a konyha - ugyanis, csavarként még pluszban, HA egyáltalán van konyha a lakásban, az félszoba; az mindegy, hogy ajtóval le lehet-e zárni a többi helyiségtől. Tehát az ő lakása volt 32 m2 és úgy hívták, 2,5 szobás lakás.
Namármost, az én lakásomat egyszobásnak hívják. Mivel nem vagyok konyhatündér, amit a kétlapos rezsón megfőzök, és a minisütőben megsütök, az nekem bőven elég.
Speciel ezért hívom én is lakásnak, mert amire nekem kell, arra tökéletesen megfelel.
DE látod, kivételt teszek veled: kijelentem (bár többedszerre...), hogy bérelek egy 3 részből álló helyiséget- sőt, igazából 4: előszoba, zuhanyzó+mosdó, WC (külön ajtóval, ezért 4!), szoba. Konyha nélkül!
Remélem, erre emlékezni fogsz 2 hét múlva is.

Herr Géza 2014.07.17. 13:49:53

@Határátkelő: Mi olyan cifra a regisztrációban onnan ? Most komolyan kérdezem...

Határátkelő 2014.07.17. 13:53:25

@Herr Géza: Ez már nem az első eset az USA-ból. Nem fogadja el a kódot valamilyen oknál fogva.

Herr Géza 2014.07.17. 13:53:42

@DieNanny [SZ,CH]: Na most erre én mondom, hogy kutya legyek,ha értem:
"A két szoba egyenként 13 m2, amiből az egyik a nappali ÉS a konyha - ugyanis, csavarként még pluszban, HA egyáltalán van konyha a lakásban, az félszoba; az mindegy, hogy ajtóval le lehet-e zárni a többi helyiségtől. Tehát az ő lakása volt 32 m2 és úgy hívták, 2,5 szobás lakás."
Elöször nincs félszoba, aztán mégis, de az a konyha.... Jól látom?

SzZoole 2014.07.17. 13:54:18

@Herr Géza: a TEK rendszeren is at kell mennie,hogy nem veszelyes e az allambiztonsagra:))))
(Csak vicc volt)

Herr Géza 2014.07.17. 13:55:37

@Határátkelő: Aha. Az NSA már elfoglata az egész drótot, hogy csekkolja itt is az illegálisokat és így buktassa le öket... :DDDD

Herr Géza 2014.07.17. 13:56:11

@Zoole[uk]: Majdnem egyre gondoltunk... :DD

firg_firg 2014.07.17. 13:56:58

@Muscari: Rendben. Te kit tartasz iskolazottnak, kepzettnek es tanultnak?

puhacica 2014.07.17. 13:57:13

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: egyelőre nincs. el kellene kapnunk a főnököt, de mivel most jöttünk csak be, nincs sok humorom hozzá. :(

@Babette.: Zakynthos tsudálatos szigetén. :)

@Herr Géza: Neckermann Magyarország. mielőtt elmentünk nyaralni, pár hétig facebookon reklámozták Zakynthost: 119 €/fő + reptéri illeték. hogy mikori indulással és a szigeten belül pontosan hova lehetett így utazni, nem tudom, mert mérgemben meg sem néztem. mi ugyanis majd' 400 €-t fizettünk fejenként, igaz, már márciusban lefoglaltunk mindent. de azt mondom, hogy még így is bőven megérte, nagyon jó élményekkel lettünk gazdagabbak. :)

SzZoole 2014.07.17. 13:57:33

@Herr Géza: ja ja,majdnem olyan paranoid vagy mint en:)))

Morgo1229 2014.07.17. 14:00:37

@charlieharper: egybe allnak a csillagok :-)

@Határátkelő:
azer az IP cimes kommentemre meg egy laza mosolyt sem dobtal ! :-)

DieNanny CH 2014.07.17. 14:01:42

@Herr Géza:

Pontosan! A 'félszoba' elnevezés a konyhát jelenti. Nem tudom, miért. Hiszen Mo-on csak a szobák számítanak. Ezért eléggé becsapósak az ingatlanhirdetések. Pl, 3,5 szobás mondjuk havi 3ezerért. Aztán megnézve, az amerikai konyhás nappali 100 m2 - ez másfél szoba -, a két hálószoba meg egyenként 20 m2.
De van 5,5 szobás lakás, ami 100 m2-es, külön konyhával, és így 5 db zárható ajtajú szobával, viszont 1 db fürdőszobával, amiben benne van az 1 db wc. Képzeld el a tolongást reggel...
Aztán vannak 8-9-10 szobás házak, ahol némelyik szoba 6-8 m2-es, belmagasság meg 210 cm...
Szóval, megértem Tilmir problémáit...

Tényleg, Tilmir, találtatok lakást?

**mimi** 2014.07.17. 14:01:56

@puhacica:
akkor vadászok! :)
nekem csak a szeptember jöhet szóba, augusztus végén még vár rám egy költözés...
de aztán.....:)))))))))))))))))

Morgo1229 2014.07.17. 14:03:30

@Herr Géza: en annyit tudok, hogy nem az en pofamat unja Charlie ma. Fentebb irta, hogy engem lajkol (ma). Lehet Geza veled van baj. :-)

Határátkelő 2014.07.17. 14:03:54

@Morgo1229: Hogyne dobnék :-) egyébként én még nem vagyok az NSA szintjén. Ha jól emlékszem példáiból és abból, amit írt az jött le, hogy Európában van.

**mimi** 2014.07.17. 14:04:43

@puhacica:
köszi a tanácsot, megfogadom! :)

anya.csillics 2014.07.17. 14:04:55

@Morgo1229: jah neeem, ezek szerint én is félreérthető voltam. ez alkalmanként 200 dollár, havi 4 csütörtökkel számolva 800 dollár 4 nap melóért.

az nem kevés és "csak" takarításért.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 14:05:26

@DieNanny [SZ,CH]:

Mi elbeszélünk egymás mellett. 350 frankért itt se tudsz semmit bérelni nem hogy lakást. Pedig jóval alacsonyabb a bérszínvonal. Egyszerűen ha valaki olvassa hogy lakásom van 350 frankért Svájcban, egyből felkapja a fejét hogy ez hogy lehet. Nagyon nem ez a realitás. De mindegy is..úgyis elbeszélünk egymás mellett..én már akkor rájöttem erre mikor összehasonlítottad az osztrák óvónő bért a svájcival. Hogy milyen durva hogy Svájcban a kétszerese. Csak hogy a költségei is máshogy alakulnak egy kissé...persze Svájc még biztos a misztikusabb zónában van és lehet valaki tényleg elhiszi hogy ott tényleg milliomos a takker is. Ausztriáról szerintem már senki nem hiszi el, annyiszor lerántottuk már a leplet.

Azért jelenti a konyha a félszobát hogy jobban hangozzon. Ilyen alapon mi se egy garzonban élünk a tesómmal hanem egy 1,5 szobás lakásban. Ennyi.

firg_firg 2014.07.17. 14:06:00

@Herr Géza: A 2.5 szobas lakas azt jelenti egy magyarnak, hogy van 2 normalis szoba meg egy pici, szoval az harom, meg meg esetleg konyha melle pluszban, mert a konyha az nem szoba.

Svajcban a 2.5 szoba azt jelenti, hogy, van egy szobad (1 szoba), meg egy nappalid (amerikai) konyhaval egyutt (ami 1.5 szoba). Na erre a magyar azt mondja hogy ez csak 2 szoba, hol a masik fel. Ez idaig 2x13 nm plusz meg budi, furdo, eloszoba es kijon a 32nm.

Muscari 2014.07.17. 14:06:52

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: miert vagy 3 darabban? Elvittek a masik gyerkocot is, vagy a ferjed ment el oda, ahova keszult?

@puhacica: kerunk meg kepeket, please!

Muscari 2014.07.17. 14:09:19

@Mr Long (UK): Edgware kokemenyen London, a metro is kimegy oda, otos zona. En majdnem a szomszedban vagyok, kerdezz!

**mimi** 2014.07.17. 14:12:12

@Fridegar87:
mondasz valamit...

@Muscari:
nekem elég lenne...:)

@Herr Géza: sztem a magyar

Morgo1229 2014.07.17. 14:12:21

@anya.csillics: az igen, az nagyon szep fizu. Az 33 dollaros oraber ? Ha mondjuk 6 oraval szamolunk.

Muscari 2014.07.17. 14:13:59

@charlieharper: szia Charlie! Atkoltoztetek mar?

SzZoole 2014.07.17. 14:14:02

@Határátkelő: de azert remelem,hogy Te nem Mo.-rol mukodteted a blogot,nehogy OV es nepi zenekara szemet vessen a sikeredre es megprobalja lehetettlene tenni a mukodesed:)))
Lsd.RTL es a Dirk Gerkens nyilatkozata.

www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/nekiment_orbannak_az_rtl_vezere.3.201395.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 14:14:09

@Lukas Meier:
" Az emberi oldalnál szinte mindig negatív a szaldó azok miatt, amit már említettem korábban (család, barátok, nagyszülők, ismerősök, rokonok, gyerekkori barátok, környékbeliek, régi évfolyamtársak, haveri kör távolsága, ill. elvesztése és az új kapcsolatok megteremtésének nehézsége miatt). "

Jo hogy ott a szinte szocska. Nalunk abszolut nem negativ a dolog, 8 nagyszulobol 1 el, szerencsere mar repul oda is gep, tudjuk latogatni.

Baratok: az ido es tavolsag megmutatta, ki az igazi barat , es itt is rengeteg baratunk van.

Parom mondja mindig: elt mar Debrecenben , Bekescsaban , Kiskunfelegyhazan, Szegeden, es Budapesten, majd itt, hova kotodjon?
Valahogy hasonloan vagyok en is ( bar Jaszbereny eleg meghatarozo, De en is tobb helyen eltem mar, a faluba ahova gyerekkent koltoztunk, sosem talaltam meg rendesen ahelyhem, mindig varosinak kezeltek ( apum helybeli pedig) , rokonok osszevissza vannak az orszagban, gyerekkori barátok nem igazan voltak, az az egy aki volt , ma is az, haveri kor sosem volt, mindig kilogtam a sorbol, tudod akit mindig kirekesztettek. Apum betegsege miatt 3-4 havonta hazamegyek , de emberileg nem fajt egyaltalan eljonni.
Parom testvere meg kinn van, illetve tobb otthoni ismeros is kijott.

Viszont tobb emebrt ismerek, aki pont emiatt -amit leirtal - ment vegul Magyarorszagra vissza.

**mimi** 2014.07.17. 14:14:24

@DieNanny [SZ,CH]:
Nekem nagyon tetszik a kis lakásod! :)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 14:15:29

@firg_firg: UK-ben meg erre azt mondjak, hogy ez csak 1 szoba. Mert egy haloszobad van.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 14:18:20

@puhacica: Értelek. Ki fog ez alakulni... Gondolom már vázlatokban megvan az A-B-C-D-terv is :)

@DieNanny [SZ,CH]: Ez de kacifántos... :D Úgy látom a kinti lakásbérlésnél semmi nem az, aminek látszik... :)

DieNanny CH 2014.07.17. 14:19:14

@házelőtthinta:

"Azért jelenti a konyha a félszobát hogy jobban hangozzon."

Na, ez pont az itteniekre nem igaz. Mármint, hogy törődnének a külcsínnel, mások véleményével...

SzZoole 2014.07.17. 14:19:24

@tildy[UK]: kuldenek neked egy kepet,ha tudnek:)

DieNanny CH 2014.07.17. 14:21:00

@Muscari:

Én is pont ezt akartam kérdezni! :-)

Muscari 2014.07.17. 14:23:41

@**mimi**: ugye, nekem is.

@firg_firg: nekem ezzel az a gondom, hogy a "tanult, iskolazott" nem teljesen az "iskolazatlan, tanulatlan" ellentete Illetve az, hogy van egy negativ kicsengese, degradalo, ahogy mar irtam. Iskolazott az, akinek van egy elfogadahato szintu altalanos muveltsege, tehat elmondhatjuk, hogy jart iskolaba :-).

Persze ugy is nezhetjuk, hogy kinek milyen papirja van, de azzal, hogy nincs diplomaja=tanulatlan nem ertek egyet.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 14:25:25

@Muscari: Igen, a család 3 részre osztódott. Nagy nyaral, kicsi velem van, férjem meg elment világgá...

@Zoole[uk]: :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 14:28:07

blogomon ott az emailem, megkapom azokat a levelet:) Vagy csak sizmplan kuldj egy privatot :)

Herr Géza 2014.07.17. 14:32:08

@puhacica: Jajjaj. Megnézted a hirdetést közelebbröl is? Én otthon járva már számtalanszor kiakadtam azon, hogy meglátok egy "dakotaföldi" utat elképesztöen olcsón, aztán utánaolvasok és kiderül, hogy:
- az út ára a hirdetésben mondjuk 39,900.- HUF (bazi nagy számokkal)
aztán egészen alul apró betükkel (interneten is) jön a csemege:
- plusz reptéri illeték, adó, etc.: 29.500.- HUF
- kerozinfelár: 11.000.- HUF
- transzfer: 19.900.- HUF
- foglalási díj (WTF??): 9.850.- HUF
Alles zusammen: 109.000.- HUF (öööö, már nem is olyan olcsó..)
Plusz ekkor még ki szokott derülni, hogy ez mondjuk november 25.-i indulással értendö, emberi idöpontokban az "alles zusammen" már elérheti a 200.000.- HUF/föt is.

Fékreértés ne essék, a reklámon itt is ott van az "ab" szócska jóval kisebb betükkel, mint a számok, de ez jellemzöen csak a legkedvezöbb (ld. nov. 25.-i), de "alles zusammen" árat jelenti. Itt ilyet már rég nem látni, hogy egy utazás reklámozott árában még nincs benne az a fentebb írt sok szarság, ami ráadásul az ár nagyobb részét teszi ki.
Szóval nem biztos, hogy szentségelned kellett, könnyen lehet, hogy az a hirdetés a végén még drágább is lett volna, mint a ti 400 eurótok....

DieNanny CH 2014.07.17. 14:32:41

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:

A világlátónak sok szerencsét kívánok, neked meg kitartást! Vagyis mindkettőtöknek mindkettőt kívánom, osszátok fel egymás között!
:-)

Muscari 2014.07.17. 14:33:01

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: at sok-sok kitartast kivanok neked, ferjednek meg sok sikert :-)

2014.07.17. 14:41:41

@DieNanny [SZ,CH]:
En most 20 negyzetmetern elek, es roppant boldog vagyok!!|:) Pedig berelhetnek 2-3 szobas, full berendezett lakast is (regebben csinaltam) de en igy erzem jol magam: nem kell munkaba vezetnem, itt van a melohely 10 meterre:) Utalom a csucsforgalmat, a vezetest, a sok hulye agressziv vagy suta vezetot. Nincs szomszedom sem, ami szinten plusz tenyezo. Nem fazom, nem azom, van kenyelmes a'gyam, elfernek a szamitogepeim is, bagozhatok kedvemre, tudok kavet fozni, bombolhet a muzsika ezerrel, mi tobb kell a boldogsaghoz?:)
Sajnos mennem kell hamarosan, varnak a gyapotfoldek:( Meg azt is elvezem az utobbi idoben:) Kanaan?:) (arrol nem is beszelek, hogy a fiztesem 90 %-at el tudom tenni "szukebb napokra", csavargasra, olvasasra, semmittevesre) :))))

Mr Long 2014.07.17. 14:43:06

@Muscari: @Zoole[uk]: Kollegam koltozik oda, ott van anyjanak haza, plusz ok is ott akarnak most majd venni.
De ez tetszik, hogy kokemenyen london, mert kimegy oda a metro :DDDDDDDDDDD

angryrat 2014.07.17. 14:49:33

@charlieharper: De, sajnos az esetek nagy reszeben igaz. Ahogy irtam is, ez a cegtol fugg. Elvileg nem kell szabadnapot adniuk. Nincs torveny. Ami a biztositast illeti, ugyanaz a helyzet. Neked szerencsed van (mint irtam, vannak szerencsesek), de a 312 milliobol nincs olyan sok szerencses.

Ami az egyetemet illeti: nemcsak a tandijrol van szo. Lakhatas, tankonyvek, kaja es utazas a 12-t is feldobja 30-ra; ennyi penzt nem fog a gyerek nyaranta a McDonald's-ban osszeszedni. Ha mazlija van, es megszerez egy kisebbsegegnek szolo osztondijat, akkor ingyen mehet, de ahhoz ugye nem magyar bevandorlonak kell lennie, hanem bennszulott feketenek/latinonak (es amugy meg baromi balszerencses szegeny, mert ha pigmentalt a borod, az USA kegyetlenul rasszista kezelesben reszesit az elet minden teruleten). Az egyetemi oktatas nagyon jo uzlet. Es igen, sajnos kell. Egy ocska Batchelor's mindenhez kell gyakorlatilag (kiveve a ketkezi munkakhoz, persze). De ha nem autoszerelo, vizvezetekszerelo akarsz lenni (ami, megjegyzem, jobban fizet, mint az en kutatoi allasom), akkor kell. Barmilyen irodai munka, barmilyen nem ketkezi munka megkoveteli.

Szoval, az a helyzet, az eredeti hozzaszolasom meg mindig ervenyes. Az USA nem egy jo hely, ha csoro vagy. Itt hagynak az utcan megdogleni. Anglia sem a paradicsom, de ott legalabb van valami szocialis vedohalo.

DieNanny CH 2014.07.17. 14:50:15

@Cascabel:

Én most egy ilyen lakóautóba szerettem bele:
www.facebook.com/photo.php?v=765779930134852&set=vb.253946261318224&type=3&theater
Még akkor is tetszene, ha nem lenne vízenjáró...

tableno 2014.07.17. 14:56:30

@angryrat: "mert ha pigmentalt a borod, az USA kegyetlenul rasszista kezelesben reszesit az elet minden teruleten" - ez biztos? Obama is tud erről?

Muscari 2014.07.17. 14:59:09

@Mr Long (UK): :-) Azt mondjak, hogy (ENY-i iranyban legalabb is) London St. Albans-nal er veget. Hivatalosan asszem az M25-on belul szamit Greater Londonnak. Igaz, a postcode szerint Edgware Middlesex-ben van es nem Londonban, de ilyen aprosagokra nem adunk :-)

**mimi** 2014.07.17. 14:59:56

@DieNanny [SZ,CH]:
aztaleborult szivarvégit...ez baromi jó!! :))))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 15:03:00

@Muscari: 3D-ben

https://www.google.com/maps/@51.5165068,-0.1163315,505m/data=!3m1!1e3

Muscari 2014.07.17. 15:08:13

@angryrat: en ugyan sosem eltem ott, de azok alapjan, amiket hallottam, igazat kell, hogy adjak neked. Ha jol megy neked, akkor nagyon jo, de ha valami beut, akkor kapaltak.

Miert tiltakoznak olyan sokan az Obama-care ellen? Nem tudjak, hogy Europaban minden orszagban mukodik valami hasonlo?

Ez neked is szol Charlie, ha olvasod.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 15:09:36

@házelőtthinta: na most annyit tisztazzunk, h nyilvanvaloan mas a kaja koltese egy 130 kilos embernwk, meg egy 60kilos lanynak.
es ezen nem nyitok vitat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 15:13:30

@puhacica: o, az csudas. mit is mondtal, hany gyerekedvan?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 15:16:24

@házelőtthinta:
"lehet valaki tényleg elhiszi hogy ott tényleg milliomos a takker is. Ausztriáról szerintem már senki nem hiszi el, annyiszor lerántottuk már a leplet"

ki elott? megis. mutass valakit, aki azt mondta vagy hitte. kerlek.

tableno 2014.07.17. 15:17:45

@Muscari: "Miert tiltakoznak olyan sokan az Obama-care ellen? Nem tudjak, hogy Europaban minden orszagban mukodik valami hasonlo?" - de tudják, sőt Kanadában is van egész jó állami egészségügyi ellátás. Az amerikaiak egy része viszont zsigerből irtózik mindenfajta kötelező állami beavatkozástól az életükbe. Plusz sokan azt mondják, hogy az Obamacare, bár az elve üdvözlendő, ebben a formában drága, nehézkés és hatékonytalan. Ezen felül ugye ott az egészségügyi és biztosítási lobbi, akik a saját zsebüket féltik. Nagyon bonyolult és összetett kérdés ez, és tény hogy a rendszerük messze nem tartozik világösszehasonlításban a legjobbak közé.

Muscari 2014.07.17. 15:17:57

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: bocsi, ezt most nem egeszen ertem, a terkepen Holborn jon be.

SzZoole 2014.07.17. 15:22:26

@Mr Long (UK): azt hittem,hogy Te akarsz koltozni,mert nem birod a cuccos zenet es az ize szagat.
Amugy ajanlanam a station-tol eszakra levo reszet,mert az a normalis kornyeke Edgwarenek.A masik irany az elege szedet-vetett.

Muscari 2014.07.17. 15:23:46

@tableno: koszi szepen, remelem, azert lesz majd belole valami idovel.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 15:24:11

@Babette.:

Múltkor is volt belinkelve ide egy cikk arról hogy Norvégiában a takkerek meg bolti eladók is a zsírúj mercivel mennek melóba. Mindenki tapsolt a cikknek.Főleg az otthon élők. Szerintem tényleg elhitték..Svájccal is hasonló a helyzet..meghallják hogy 2 ezer euró a minimálbér és beindulnak. Mármint az otthon élők.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 15:25:12

@Muscari: de tudjak.
de azt is tudjak, hogy fogjak megfizetni masok ellatasat.
es mas a mentalitasuk. az egysnre, az ongondoskodasra epul minden, szamukra furcsa, ha az allam gondoskodik a befizeteseikbol olyanokrol, akik nem fizetnek.

erdekes modon viszont erosebb es gyorsabb a tarsadalmi osszefogas, mint nalunk.

SzZoole 2014.07.17. 15:27:22

@Muscari: azert ez nem egeszen igy van,St Albans eleg messze esik Edgware-tol az M 25-on kivul az M 1 jobb oldala.

Muscari 2014.07.17. 15:28:06

@Cascabel: jo de, te egy hobo vagy :-)

Mikor jonnek az igert fotok?

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 15:29:52

@házelőtthinta: szerinted nem lehet osszerakni ennyibol egy merci beugrojara. mondjuk ne a magyar szalonarakra gondolj.
es hazaspar eseten az min 4000, nem?

persze, hogy undulnK. ilyen munkaval itthon egy hazaspar nem tud tobbet keresni 200 ezernel. az meg semmire sem eleg, foleg gyerekkel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 15:33:29

@házelőtthinta: azt meg hozzatennem, hogy pl most vasvaron diplomas epiteszmernokot keresnek a kormanyhivatalba. netto 80ezerert. nem megy senki.
mondjuk epiteszirodaban sem fizetnek nekik tobbet alkalmazottkent. es ez nyugati hatarszel.

Muscari 2014.07.17. 15:34:11

@Babette.: nekem ez akkor sem igazan tetszik. Lehet hogy az angol egeszsegugy is sz@r, de nem megy ra a hazad es nem hagynak megdogleni az utcan, ha beteg leszel.

Ezert nem mennek az USA-ba elni, de amugy sem kapnek zold kartyat, ugyhogy mindegy.

@Zoole[uk]: tudom, ez csak egy vicc, mar nem tudom, hol hallottam. Kb. olyan, mint hogy BP Budaorsig tart.

Muscari 2014.07.17. 15:36:00

@Babette.: te, nincs olyan, hogy diplomas minibalber? En meg sosem talakoztam vele, csak hallottam rola, de hogy fizethetnek ilyen kevest? Gyalazat.

tableno 2014.07.17. 15:36:37

@házelőtthinta: Ez eléggé megdöbbentő. Amikor a 2000-es évek elején Pesten egy mérnökirodánál dolgoztam, egy kezdő építész keresett kb ennyit, és akkor az a pénz még jóval többet ért...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 15:36:56

@Muscari: hja, sajnos ez van...
itthon a fogorvos nagy resze nem tb-s. ennyi fogatlan emberrt ....

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 15:38:37

@Muscari: nincs. elterjedt tevhit
van a minimalber, meg van olyan, hogy szakkepzettseghez kotott munkaknal minimalber, ez magasabb. kb ennyi a nettoja..

Morgo1229 2014.07.17. 15:39:25

@Babette.: ez lehet, hogy mar volt. De allitolag a fiatalok el vannak kicsit tevelyedve.

hvg.hu/gazdasag/20140716_Fiatalok_jovokepe_ok_egy_masik_mozit_nezn

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 15:42:36

@Muscari: Bocsi, csak megjegyezte, hogy hol hagytam abba a nézelődést. Tekerd kintebb a nagyítást és lehet húzgálni a kérdéses területre. :)

@Babette.: 80at ígérnek és csak egy szakmát várnak el érte? Biztos, hogy semmi előny nincs feltüntetve a felvételnél, pl. szakács képzettség, hogy üzemi konyhát is tervezhessen, esetleg koreiai nyelvtudás, ki tudja ki jön befektetni? :)

tableno 2014.07.17. 15:43:52

@Babette.: röhej egyébként, de a multkor megnéztem, és én a középosztálybeli fizetésemből nem hogy Mercit, de akár Porschét is vehetnék magamnak (részletre), ha éppen ez volna a rigolyám. Persze akkor meg másra nem jutna. A valós helyzet az, hogy ha egy takarító NAGYON akarja, és nem egy hanem két fizetésből élnek, nincs eltartandó gyerekük, nem fizetnek nagyon drága lakbért, nem utazgatnak, stb, akkor meg tud venni egy Mercit magának. De azért ez messze nem általános.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.17. 15:44:35

@Muscari: van, alig magasabb az alap minimálbérnél és alacsonyabb a megélhetéshez szükségesnél. Szóval tök felesleges, de van.

puhacica 2014.07.17. 15:45:34

@**mimi**: nincs mit. :)

@Muscari: :D még ki kell dolgozni őket, de lesznek.

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: elnagyoltak a vázlataink, de vannak, igen. :) nektek pedig kitartást és sok sikert, szerencsét! remélem, összejönnek a terveitek!

@Herr Géza: végül lehet, hogy igazad van. mi tavasszal úgy csináltuk, hogy felhívtam a nagyobb utazási irodákat, elmondtam, hogy hova szeretnénk menni, mikor, mivel, illetve, hogy nyugis, csendes szállást szeretnénk, minél közelebb a tengerhez. kaptunk ajánlatokat, kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbbet, aztán hajrá. kicsit tartottam tőle, mert ez volt az első szervezett utunk, de nem volt semmi probléma.

@Babette.: nekem egy sincs. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 15:45:58

@Morgo1229: bizonyos szempo,tbol ez egy nagyon ostoba cikk!!
1 megis mire vagyjanak? kozmunkas berre???
2 teljesen realisan latjak, hogy 200 alaft nincs nyugodt elet, csak kaparas meg devizahitel.
3 teljesen oke, hogy sokra vagynak. ez viszi elore az embert.
az lenne szomoru, ha a fiatal generacio nem akarna tobbet es jobbat, mint a szuleik elete. mert akkor elasbatnank vegleg az orszagot.
4 a szomoru az, hogy ezt csak vezetoi pozicioban tudjak elkepzelni. ez az orszag nagy bune, hogy a melosnak nincs becsulete, rendes fizetese.

Muscari 2014.07.17. 15:46:23

@Babette.: gyanus volt a dolog, mert konkret osszegrol sosem hallottam. Ha ez van a nyugati hatarszelen, mi lehet keleten? Jobb bele sem goldolni...

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 15:49:29

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]:
ez a poticio arrol szol, hogy o dinti el, hogy megepitheted-e a hazat, es nem fog - e rad dolni. 80ezerert.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 15:49:41

@puhacica: Majd feltöltitek tartalommal, idő kell ahhoz is, hogy kialakuljon :)
Én is köszi, és hasonlóakat :)

tableno 2014.07.17. 15:50:25

@Muscari: keleten gondolom egyszerűen nincs munka. Semmilyen.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 15:51:59

@Babette.: Értem, szóval semmi felelősség, egész nap reszelgeti a körmét. Minek neki 80? Amikor 47ből is meg lehet élni...
Ész megáll...

tableno 2014.07.17. 15:54:19

@tableno: Hintának amúgy abban igaza van, hogy a nyugati árarányok annyira mások, mint otthon, hogy bizonyos anyagi javak birtoklása nem feltétlenül mutatja a valós életszínvonaladat. Példa: két gyerek bölcsödei ellátása kb annyiba kerül, mint a fent említett Porsche havi törlesztőrészlete.

2014.07.17. 15:54:27

Az USA-ban nem az elnök dönt fontosabb gazdasági,pénzügyi kérdésekben, hanem az őt irányító háttárhatalom. Aki nem ért a szóból, az úgy végzi mint JFK.

Muscari 2014.07.17. 15:54:28

@puhacica: melyik irodaval mentetek, ha publikus. mi egyszer mentunk csak szervezett utra, a Hurranyaralunk oldalon foglaltam le, nem tudom, vajon letezik-e meg.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 15:58:44

@tableno: Ahol én üldögélek, betanított, koromfekete, listára kell jelentkezni és kihalásos alapon be lehet kerülni. Heti 5-7 nap, napi 12 óra munka, mellé napi min. 2-5 óra utazás, ha szerencséd van, akkor nem kell kifizetni az utaztatást. Munkaruhát vigyél, olykor felszerelést is, hogy dolgozni tudj.

Fehéren közmunka, szintén saját szerszám, kerékpár gumija átlag heti 1 alkalommal kilyukad, természetesen saját ruha. 18 éves, jól táplált, 50 kilós kisgyerek a kétkezes motoros kaszával tolja napi 4-6-8 órában az árokparton, igaz, neki már jut védőmaszk, esetleg egy kötényke is. Vizet hozzon a kútról, azért van. A szemetesek árnyékában időnként megpihennek.
Azt hittem leesek a bicikliről, amikor megláttam, hogy a gép nagyobb volt, mint a gyerek. Alig bírta el. Nyár végére megizmosodik. De hogy vajas kenyérrel nem sokáig fogja bírni ezt, az is biztos...

A meghirdetett egyéb állások általában már lezsírozva, de az esélyegyenlőség miatt folyik a versenyeztetés.

Hangsúlyozom: tisztelet a kivételnek.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 16:00:14

@Babette.: Szarkasztikusan. Nagyon szarkasztikusan.
Ez egy ilyen nap. :)

Mr Long 2014.07.17. 16:04:01

@Zoole[uk]: Azert nem kell annyit koltozni, hogy nyugis kornyeken legyek :D Plusz Londonban nem keresnek annyival tobbet, hogy megerje odamenni, itt jobban kijon az ember a penzbol. Bar pont Kartacsek cege keres olyan embert, mint en, lehet megkellene nezni Midlandset jobban :DDDD

tableno 2014.07.17. 16:06:24

@lexrex: a háttérhatalmat meg a zsidók. A zsidókat meg a gyíkemberek. Mint az közismert.

DieNanny CH 2014.07.17. 16:08:52

@tableno:

Szerintem pont a fordítottja történt/történik Mo-on. Van a tb, ami egységes, állami. Aztán volt pár éve a magánbiztosítós rendszer, ami ellen mindenki tiltakozott... Jól gondolom?

tableno 2014.07.17. 16:12:53

@DieNanny [SZ,CH]: teljesen jól. Ez nagyjából be is mutatja Magyarország és az USA közötti kulturális különbségeket... :)

Morgo1229 2014.07.17. 16:22:50

@Babette.: igazad van, de nem art ha a realitassal is tisztaban vannak. Nalunk a bovebb csaladban van egy palyakezdo es inkabb otthon lebecol a szulei kenyeren azzal a felkialtassal, hogy: Csak nem kepzeled, hogy ennyiert elmegyek dolgozni ?! (aztan persze nulla nyelvtudas es csak lazan megkert, hogy szerezzek neki melot, hiszen magamnak is szereztem igy biztos nem nehez, hogy neki is szerezzek)

SzZoole 2014.07.17. 16:41:20

@Mr Long (UK): miert ne,proba cseresznye:)))
Ha ugyes vagy talan tobbet is ki tudsz alkudni magadnak es a Don-ek kornyeke nem olyan ilyeszto az rent arak tekinteteben.

tableno 2014.07.17. 16:43:52

@lexrex: Szá-nal-mas. Akkor te most hallgasd meg a TELJES beszédet, hátha rájössz magadtól is, valójában miröl és kiröl beszélt Kennedy. (segítek: egy akkori egyáltalán nem háttér hatalom fenyegetéséröl...)

m.youtube.com/watch?v=zdMbmdFOvTs

Herr Géza 2014.07.17. 16:45:34

@DieNanny [SZ,CH]: Ó, szegények..... Én annyit tudok hozzátenni, hogy jól ismerem a környéket (Rabac) x-szer nyaraltunk már ott, és tényleg gyönyörü a hely...

puhacica 2014.07.17. 17:04:18

@Muscari: mi végül a Neckermannt választottuk. igaz, csak a repülőút és a szállás volt nekünk "szervezett", mivel a csoportos programokra nem iratkoztunk fel. béreltünk robogót, aztán körbejártuk a szigetet, felmentünk a hegyekbe egy kis faluba, olyan kedves vendéglátásban sehol nem volt részünk, mint ott. azt se tudták, hogy ugráljanak körbe bennünket. nagyon kedves népek voltak. :) kihajóztunk a Navagio öbölbe, a kék barlangokhoz, jártunk a szélmalmoknál a sziget legészakibb csücskében és a teknősfészkeknél a legdélibben. csavargás közben véletlenül rábukkantunk egy olíva sajtoló üzemre és múzeumra, az is fantasztikus volt. egyszóval páratlan élmény volt ez az egy hét. mindenkinek csak ajánlani tudom. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 17:32:20

@lexrex:

Úristen! Te vagy a hősöm! JFK el akarta venni még a pénznyomtatás jogát is a (gengszter,magánkézben lévő) fedtől...nem csoda hogy lelőtték.

angryrat 2014.07.17. 17:32:20

@Muscari: Mert ostobak. (Bocsanat.) Elkepeszto, de ezeknek az embereknek goze nincs arrol, hogy elnek mashol; akar meg Kanadaban is. Szamukra minden, ami Amerika, az isteni, szuper es a legtokeletesebb; eszukbe sem jut, hogy mashol, masvalami mukodhet, ami jobb. (Ehhez add hozza a mar egy evszazados hiszteriat, ami mindent beleng, amit "szocializmusnak" hivnak. Szamukra Svedorszag valami pokoli szocialista disztopianak tunik, mert nem tudjak, hogy elnek ott az emberek. "Nem akarunk sved szocializmust!" eleg gyakori kirohanas volt. Szerintem, ha latnak, hogy elnek, szeretnenek.)

A masik faktor pedig az individualizmus/onzes. Miert fizessek a kozosbe, amibol mas kap majd ellatast? Miert segitsek a lustakon/ostobakon, akik keptelenek ellatni magukat, nem ugy, mint en. (Egy szinesz volt nagyon vicces par eve. A Fox News-on mondta azt, hogy o bizony kemeny szegenysegben elt, es kimaszot belole magatol. Teljesen onmagatol. Pedig meg eteljegyeket is kapott, olyan szegeny volt. Es buszke volt erre. Eszebe sem jutott, hogy ezek szerint megiscsak mas is benne volt ebben...) Eszukbe sem jut, hogy egyszer nekik is szukseguk lehet erre. Raadasul ugy gondoljak, majd ok, majd ok fogjak megelni az amerikai almot, es gazdagok lesznek. Es akkor nem akarnak majd szegeny csorokra kolteni, ok aztan nem!

John Oliver eleg jol osszefoglalta a dolgot.

www.latimes.com/entertainment/tv/showtracker/la-et-st-john-oliver-income-inequality-last-week-tonight-20140714-story.html

Szoval egyreszt ignorancia, masreszt az amerikai mentalitas egyarant kozrejatszik. Le is naciztak a demokratakat rendesen; ami kulonosen akkor volt vicces, amikor az illeto egy zsido kongresszusi kepviselo, es az o kepebe vagjak, hogy naci. (Bernie Sanders eleg jol lereagalta.)

A helyzet az, hogy a politikai elit baromi jol rajatszik a nepesseg paranoiajara, onzesere es tudatlansagara, ami a kulvilagot illeti. (NEM minden amerikai tudatlan. En most trendekrol irtam.)

angryrat 2014.07.17. 17:32:21

@tableno: Hat persze. Az USAban nincs rasszismus. Ha osszehasonlitod meg azzal is, amivel Magyarorszagon a ciganysag szembesul, szerintem meg akkor is jobban jartak itthon a szerencsetlenek, mint a feketek/latinok (az oslakosokrol nem is beszelve) az USAban.

Egy egyszeru google kereses segithetett volna neked.
Hogy ne kelljen beutogetni a szavakat.

www.google.co.uk/search?q=institutionalized+racism+USA&oq=institutionalized+racism+USA&aqs=chrome..69i57j0.7777j0j7&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8

Amugy pedig mit mond neked a feketek/latinok szama a bortonokben? Hogy harombol egy (!) fekete ferfi eleteben egyszer bortonben fog ulni? Hogy van olyan vetseg, mint a "driving while black"? (Persze nem hivatalosan. De beszelgess el egy feketevel.) Kicsit kutatkodj, mielott elhiszed, hogy az USA olyan szuper, progressziv hely.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 17:39:07

off
dell/linux/firefoxon mivel lehet nagyítani az oldalt?

tableno 2014.07.17. 17:45:33

@angryrat: nem vitatom, hogy az USA-ban létezik rasszizmus. De pillanatnyilag egyetlen más fehér többségű ország sem ugrik be, ahol színesbőrű lenne az államfő.

"Ha osszehasonlitod meg azzal is, amivel Magyarorszagon a ciganysag szembesul, szerintem meg akkor is jobban jartak itthon a szerencsetlenek, mint a feketek/latinok (az oslakosokrol nem is beszelve) az USAban." - na innentől nem hogy azt nem hiszem el, hogy az USA-ban élsz, de azt sem, hogy jártál ott valaha... :)

tableno 2014.07.17. 17:48:16

@házelőtthinta: Neked is ajánlom a Kennedy-beszéd vágatlan verziójának meghallgatását. Már ha egyáltalán tudsz annyira angolul...

m.youtube.com/watch?v=zdMbmdFOvTs

Hari Seldon 2 2014.07.17. 18:21:47

OK. Így már kerekebb a történet.

Mr Long 2014.07.17. 18:23:19

@Zoole[uk]: Egyenlore maradok a seggemen. :D Itt most eszmeletlen sok munka van a szakmaban, nagyon porog a north west. Ha valtani akarnek meg eleg lenne fekjebb setalnbi az utcan, ott is van masik ceg, aki az en szakteruletemen szabad mernokre vadaszik. Eleg aktiv most a piac.

Borbolyaamerika 2014.07.17. 18:24:21

Sziasztok.Bocsanat a kesesert.Mar itt vagyok,es valaszolok a kerdesekre.Elsokent az oraber nevezetu temaban kapcsolatban.Mint irtam,en nem oraberben dolgozom,hanem fix araim vannak,ami ugy zajlik,hogy az ugyfel felhiv telefonon,vagy emailt kuld,hogy takaritast ker.En visszajelzek neki,megbeszelunk egy idopontot amikor is kimegyek a hazhoz.Szemelyesen megiscsak jobb.Megnezem a hazat,hogy mekkora,milyen stb.Megmomdom neki az en aramat,o vagy rabolint,vagy alkudik belole.99%-a nem szokott alkuldni belole.Az ar egyszeri alkalomra szol.Tegyuk fel,adok neki egy 70$ arat.Ha ezt a hazat en csak 3 ora alatt tudom megcsinalni az is 70$,ha pedig 1 ora alatt akkor az is 70$.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 18:25:20

Na, vásárolgattam kicsit, és most idemásolnám a számlámat, hogy meglássa mindenki mennyire "simán" meg lehet élni havi 100 euróból Ausztriában(vagyis mennyire nem, ugyanis tegnap valaki azt állította itt hogy 100 euró lazán elég havonta kajára Ausztriában):

Banán : 0,928 kg 1,20 eur
fokhagyma(3 db) : 0,59
répa(1 kg) : 0,899
korai krumplika (2kg) 0,99
"hegyisajt" 250g : 2,29
lapka sajt : 1,09
steffl sör (3db) : 2,07
fél kilós toast kenyér (3db) 2,07
tejes zsemle(350 g) : 1,09
doppel keksz : 0,99
marhahús (1kg, marhalábszár): 9,98
két szatyor : 0,30

Na ez összesen 23,40 eur. Vegyük le a söröket, mert az nem igazán alapélelmiszer, ha úgy tetszik, "luxus". Így is kapunk egy 21 eurós számlát, pedig nagyon nem 1 hétre elegendő kajánk van. Főzhetek belőle egy gulyáslevest(a többi összetevőjétől most eltekintek elegánsan), nassolhatok, sörözhetek meg rághatom a sajtot.Igaz a répa meg a krumpli nem lesz egyből felhasználva, azok valamivel tovább tartanak,illetve a sajt se biztos hogy elfogy 1 hét alatt. De látható hogy semmi luxuscikket nem vettem, és simán fizettem 20 euró felett.Na akkor most gondoljuk át azt a havi 100 eurós kaja büdzsét. Köszönöm. Úgy lehetne élni 100 euróból hogy pl nem veszek húst....vagy csak a legócskább darálthúst...meg elfelejteném a sajtot...az édességet a gyümölcsöt...de az meg milyen mocsok élet már?

Borbolyaamerika 2014.07.17. 18:26:09

@Sesamelmo (Q): Igen,vannak barataim termeszetesen.

Borbolyaamerika 2014.07.17. 18:32:03

@firg_firg: Semmi baj,de te is felreertetted amit irtam.Nekem nincs semmi bajom a bolcseszekkel.En azt irtam,hogy eletem soran talalkoztam egy-ket olyan bolcsesz vegzettsegu emberrel,akivel semmirol nem tudtam normalisan elbeszelgetni.Utana azt is irtam,hogy akinek nem inge,ne vegye magara.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 18:41:10

@házelőtthinta: utanairom, itthon mennyi, te meg osszehasonlitod, mint ahogy a fizetesedet az itthoni minimalberrel. jo?

Banán : 0,928 kg 1,20 eur 350.-ft
fokhagyma(3 db) : 0,59 300.-
répa(1 kg) : 0,899 250-300.-
korai krumplika (2kg) 0,99 5-600.-
"hegyisajt" 250g : 2,29 1200-1500.-
lapka sajt : 1,09 ilyet nem vasarolok
steffl sör (3db) : 2,07 800.-
fél kilós toast kenyér (3db) 2,07 450.-
tejes zsemle(350 g) : 1,09 20.-\b
doppel keksz : 0,99 nem tudom
marhahús (1kg, marhalábszár): 9,98 2-2500.-
két szatyor : 0,30 30.-

miheztartas vegett, itthon egy mekis srac 500.- korul kap orankent.

Borbolyaamerika 2014.07.17. 18:42:51

@Lukas Meier: Nem tudom mirol gondolod,hogy buzlik a posztom. Az hogy a cegeknel mennyit adnak az embereknek kezbe fizetseg gyanant,az nem egyenlo az igazsaggal,na meg a statisztikaval.A takaritocegek fizetnek az embereknek 7-8$ orankent,de az ugyfeltol beszedik a 70-100$ alkalmankent.Nalam megmarad az ugyfeltol beszedett penz egesze.Termeszetesen ezutan en mar adozok,amit evente egyszer teszek meg.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 18:48:12

@Babette.: Nézet - Nagyítás, balról a harmadik fül (ha egyezik a két progink)

Lapka, meg a doppel is 400 körül van itthon (lidl, penny)

montroyal ( CAN qc) 2014.07.17. 18:59:09

ez a hazassag szerelembol v erdekbol .. hat nem tudom amikor megvannak a papirok kiderul nem megy egyutt .. az en esetembe tudom rengeteg koltseg is jar ezzel ha egyutt aljak OK .. de ha a felesegem kitalalna meg sem megy egyutt ... hat egyedul maradok megy 20K kijjebb .. de hat ez a ferfiak sorsa ..

takaritas .. igen nem egyenlo a WC pucolassal .. en a repteren luxus magangepeket takaritottam 5 evig ... a VIP utasok nem csinaltak mocskot de ha a marvanyfurdoszoban egy ujjlenyomatot talalt a fonokunk az 2 heti fobelovessel jart .. es mivel tudtuk hol hogyan kell gyorsan megcsinalni meg alvasra is maradt idonk .. jol megfizetve ..

2014.07.17. 19:08:25

@tableno:

Tehát mire célzott JFK?

-arra, hogy pár héttel korábban azért fulladt kudarcba a Disznó-öböl akció, mert az újságírók kiszivárogtatták az akció tervét?
-arra, hogy a Szovjetunió, a kommunizmus veszélyezteti az egész világot, az USA-t is?
-kormányon belüli összeesküvésre Johnson alelnök vezetésével?
-a már régóta létező szabadkőműves háttérhatalomra, melyet az USA-ban a Rothschildok irányítanak?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.17. 19:18:22

@puhacica: bocs, ha közben valaki kérdezte már, és mennyi volt az a plusz illeték? lehet, hogy nem érdemes bosszankodni rajta. mer tén is láttam már olyan thai nyaralás hirdetést magyar weblapon, hogy 150,000 ft, plusz illeték, és becsillagozva a lap alján ott volt, hogy illeték plusz 119,000 ft. (úgy, hogy a Bangkoki reptéri illetéket tudom tapasztalatból, hogy 25 dollár körül van van.) szóval ordas kamu volt. simán lehet, hogy ez is ilyen, így látatlanban.

tableno 2014.07.17. 19:19:31

@lexrex: Szerinted? Ha végighallgatod, teljesen egyértelmű. Finom utalásként egy Marx-ról szóló anekdotával indít...

DieNanny CH 2014.07.17. 19:21:01

@házelőtthinta:

Ha azért írtad le, mert spórolási tanácsot kérsz, hadd agyjak hármat. Ha nem azért írtad, akkor tekintsd a kommentemet tárgytalannak!
Toastbrot: semmi tartalma nincs, még a teljes kiőrlésűnek sem. Vegyél félkilós félbarna, vagy gemischtes-brot-ot (vagy hogy hívják, ott régen vettem) Finom és olcsóbb. És ugyanúgy lehet pirítani.
Zsemle: drága, számold ki dekára, a kenyér olcsóbb.
Zacskó: vigyél otthonról, ne ott vegyél. Sok kicsi, sokra megy...

De ezek csak az én ötleteim. Ugye nem fogsz azzal jönni, hogy de hát ennyi jár neked...? Légyszi!

DieNanny CH 2014.07.17. 19:23:13

@Borbolyaamerika:

Köszi! Én teljesen meg voltam elégedve az első poszttal is, de köszi a kiegészítést; jó egészséget, jó munkát.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.17. 19:23:16

@DieNanny [SZ,CH]: ezekszerint a szoba svájciul = helyiség, és ennyi a kulcs? ez különbözik a "rendes" német szóhasználattól? (nem tudok (rendesen) németül.)

DieNanny CH 2014.07.17. 19:25:21

@Dragonlady (now in India):

Nem, nem! :-) Ez csak valahogy így alakult ki itt. De amúgy logikus lenne (bár a fürdőszoba is helyiség...).

angryrat 2014.07.17. 19:29:06

@tableno: Ne haragudj, de ez elegge lekezeloen fog hangzani.

Olvass utana, mennyire durva az amerikai rasszizmus, mind emberek szintjen, mind intezmenyes szinten. Obamat nem azert valasztottak, mert felig fekete. Azert valasztottak meg, mert mindenki rettegett Palin-tol, es rezonalt a "Change we can believe in" uzenet. Fiatalos, uj es friss. A borszin masodlagos volt. Az az erv, hogy tessek, fekete elnok, tehat nincs rasszizmus (vagy nem olyan nagy, mint volt), kb olyan, mintha a '60-as evekben mondtad volna, hogy na tessek, a niggerek mar jarhatnak egyetemre, es hasznalhatjak ugyanazt a WC-t, mint en, mar nincs rasszizmus.

Ha magyar lapokat olvasok, ugy tunik, mintha Magyarorszag lenne az egyetlen rasszista orszag. Nos hat. Rep. King, aki annak idejen boldogan tamogatta az IRA-t, most azt kovetelte par eve, hogy az osszes muzulmant vegyek nyilvantartasba, es irassanak ala veluk egy husegnyilatkozatot. Ismeros ez valahonnan? Nahat. Ground Zero Mosque. Arabok (es zsidok) ellen elkovetett eroszakos buncselekmenyek, mint pl. a Holokauszt Muzeumban egy lovoldozes. De nemcsak az egyeni bigott es rasszista gondolatokkal van baj. Magyarorszagon nincs olyan intezmenyesitett megkulonboztetes, ami a kisebbsegeket sujtana. Megint csak a google-t tudom ajanlani.

Par erdekes cikk Obama Amerikajarol, mindenfele perspektivabol:

abcnews.go.com/WN/Obama/racism-obamas-america-year/story?id=9638178

www.patheos.com/blogs/christandpopculture/2012/11/the-naked-racism-of-an-obama-america/

www.nytimes.com/2012/11/11/opinion/sunday/political-racism-in-the-age-of-obama.html?_r=0

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.17. 19:29:12

@DieNanny [SZ,CH]:

Nem spórolási tanácsot kérek. Ez pedig nem olyan zsemle amire gondolsz hanem egy kalácsféle. És nagyon szeretem. 69 centes kenyérnél hol vehetek olcsóbbat??? Sehol se...eddig 2,49 eurós kenyeret ettem, nemes egyszerűséggel azért mert az ízlett a legjobban....de rájöttem hogy ez a 69 centes se rossz. Nem tudom hogy spórolhatnék..ha egyszer 10 euró az a marhahús akkor annyi.ez van.Én pedig nem adom alább. A marhahús, meg a szárnyasmellhúsok nekem a minimum.Ha nincsenek meg úgy érzem nyomorgok.

tableno 2014.07.17. 19:42:31

@angryrat: Ó, anyám... Tisztában vagy egyáltalán a "rasszizmus" szó jelentésével? Ha Obamát a bőrszíne miatt választották volna meg, na AZ rasszizmus lett volna. Az hogy a bőrszín másodlagos volt, az épp a rasszizmus HIÁNYÁT bizonyítja!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.17. 19:42:38

@Frőczy Sanyi: Én 2történetek "ismerek" személyesen.
Az egyikben a läny turistavizummal ment ki. Dolgozott feketén, és gyüjtött a zöldkärtyäs häzassägra. Mär meg is volt a partner hozzä. Közben megismerkedett 1sräccal, együtt järtak. A läny közölte vele, hogy szeretne ott maradni, és hogy ezért össze kell vkivel häzasodnia. Erre a sräc mondta, hogy akkor ö elveszi.(15év utän väläs lesz sajnos a vége, mert a sräc nem szeretne gyereket, de ez mär mellékes.) Näla ugyan az volt, mint amit Hagyma irt le.
A mäsikban a länynak hajos vizuma volt. Meglätogatta a testvérét, és ott megismerkedett egy férfivel. Szerelembe estek, összehäzasodtak, gyerek született. A csajnak viszont nincs zöldkärtyäja, mert ahhoz hogy ezt megkapja, ki kellett volna utaznia az orszägbol, Mo-on kérvényeznie kellett volna a häzassägi vizumot, és azzal ujra beutaznia. Méltänyossägi kérvényt irtak, mär majdnem minden OK volt, mikor meghalt a férje...igy minden kezdödhet elölröl...
@Zka: Nälunk a dédmamäm nyugdijasként a Polgärmesteri Hivatalban takaritott a 80-as években. ("hivatalosan" 1910-ben született, bevalläsa szerint pär évvel koräbban)
@tableno: +1 :-)
@**mimi**: Mimi! Bulgäriät is nagyon dicsérik!
@Lukas Meier: Tudod mit? Akkor én sem hiszem el azt, amit te irsz!
Mert a statisztikäk azt mutatjäk, hogy fölsöfoku német nyelvtudässal, IT-ban (bocs @Ödenburger Wiener Schnitzel:) férfiként az embernek rengeteg barätja van, és ennyi idös korban mär a mäsodik tartos kapcsolatät gyömöszköli esténként...
@Határátkelő: Ja, hät igy könnyü egyetérteni vele! :-)
@házelőtthinta: @DieNanny [SZ,CH]: Hinta! Mi van az amerikaikonyhäs lakäsokkal? Azok mär nem is lakäsok? :-)
A mi lakäsunkban a "fél szoba" az az étkezö. A 1,5 szobäs lakäsokban a fél szoba az az elöszobät jelenti itt pl, mert van olyan lakäs is, ahol egyböl a szobäba lépsz be.
Csak poénbol, csak neked Hinta egyszobäs lakäsok:
www.immoscout24.ch/de/suche/wohnung-mieten-zuerich?s=2&t=1&l=4147&r=40&nrf=1&nrt=1.5&slf=80&se=8
@Herr Géza:
A félszoba itt bärmi lehet. :-)
Hivatalosan 12nm-töl szämit szobänak egy szoba.
@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: Nem gäz, ha tudod mire szämitsäl. ;-) Ez ugyan az, mint az angol, vagy amerikai. Ott a häloszobäk szäma szämit. De ezt is csak akkor tudod meg, ha érdekelt vagy, vagy ha valaki fölvilägosit.
@Morgo1229: Ez vicces! Mintha még a mult rendszerben lennénk, pedig a pälyakezdö erösen utäna született, nem?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.17. 19:56:19

@DieNanny [SZ,CH]: "Zacskó: vigyél otthonról, ne ott vegyél. Sok kicsi, sokra megy..."
Herotom van attol, hogy mindenhol räm akarjäk tukmälni a zacskot. És még akkor is amikor nemet mondok, és lätjäk a täskäm méretét, még akkor is megkérdezik, hogy biztos nem kell?
Itt a munkahelyemen van valaki, aki rendszeresen a Coopban väsärol. Az egyik fiok tömve van a 30Rappenes papirzacsikkal...

i got my (törölt) 2014.07.17. 19:56:54

@Herr Géza:
"Azt úgy hívják, hogy kommunizmus (vagy akár ösközösség), de valahogy egyik sem müködik, müködött sokáig. "

Az "ősközösség" nem működött sokáig? :)
A faj (homo insapiens) történetének több mint 99%-a (időben) ebben a formában zajlott.
Bizonyítottan jobb, mint a kapitalizmus, ami alig néhány emberöltő alatt hazavágta a fél bolygót.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 19:58:49

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: á, köszönöm.
mondjuk elsőre a + se volt meg rajta:D

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.17. 20:01:20

@házelőtthinta: ez egy teljesen normális érzés, nem kell aggódni miatta,

2014.07.17. 20:01:40

@tableno:

Igen. A legnagyobb valószínűséggel erre az irányra lehet következtetni, bár sok homályos megfogalmazás van a beszédben, ami a többi variációnak is szolgáltat némi alapot.
Ennek ellenére én meg vagyok győződve egy háttérhatalom létezéséről. Az árnyékbankok létezését is tagadták.
Hallottál egyébként Kennedy 11110. számú rendeletéről?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.17. 20:02:09

@Dragonlady (now in India): A szoba az Minimum 12nm. Ha a konyha külön van, akkor bele szoktäk irni ugy, hogy szeparält konyha. Vagy ha a WC van külön a fürdötöl, akkor azt, hogy szeparält WC.
A hirdetéseknél ältaläban ott szokott lenni, hogy mikor épült a häz, meg mikor ujitottäk föl, ha fölujitottäk. Meg häny nm a lakäs. Ebböl elég sokra lehet következtetni.
Plusz ugye környék alapjän is néz az ember. Igy lehet tudni, hogy +/- mire lehet szämitani.

tableno 2014.07.17. 20:16:05

@lexrex: Nem. Te viszont hallottál-e arról, hogy az angyalok eltűntetik az égről a chemtrail-eket, ha szépen megkéred őket? :)

subba.blog.hu/2014/07/15/besirsz_angyalokkak_a_chemtrail_ellen

Lukas Meier (törölt) 2014.07.17. 20:17:36

@Borbolyaamerika: ez egészen más, azt nem írtad, hogy vállalkozóként keresel ennyit és embereket foglalkoztatsz, hanem szó szerint ezt írtad:

"A mai napig is takarítok, azóta már saját vállalkozásom lett. Hogy miért csinálom még mindig ezt a munkát? Elmehetnék akár pénztárosnak, eladónak is bármelyik üzletbe, de amíg pénztárosként, vagy eladóként az órabérem bruttó 8-9 dollár lenne, addig a takarítással keresek óránként 20-70 dollár között.

Nem utolsósorban pedig nincs főnököm. Ezért annyit dolgozom, amennyit akarok. A napi 3-6 óra munkát átlagban értettem. Természetesen ha van igény a munkámra, akkor többet dolgozok."

NEM keresel takarítással keresek óránként 20-70 dollár között, hanem ennyit kérsz mint vállalkozó, akik embereket foglalkoztat!.

Ezt meg sem említetted, ebből volt a félreértés. Mindig egyesszám első személyben beszélsz, hogy a vállalkozásom, így én egy egyfős vállalkozásra gondoltam.

Ez óriási különbség!!!

Így továbbra is igaz az érvelésem, miszerint takarítóként nem KERES senki 20-70 dollárt óránként, csak maximum mint cég KÉRSZ ennyit takarításért. NEM te keresel 20-70 dollárt óránként, hanem a céged kér ennyit és ebből valamennyi megmarad belőle.

Pongyola fogalmazás, de szerencsére megoldódott a félreértés.

Borbolyaamerika 2014.07.17. 20:31:13

@Lukas Meier: Nem,en egyedul dolgozom a vallalkozasomban.A ceges infot csak peldakent emlitettem.

Borbolyaamerika 2014.07.17. 20:33:52

@Lukas Meier: Sem fonokom nincsen,sem pedig beosztottam.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.17. 20:34:03

@Borbolyaamerika:
Ird le angolul, taläl ugy megérti. :-)
(Nekem érdekes modon egyböl lejött, hogy hogy dolgozol...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.17. 20:34:41

Na szóval...

kepkezelo.com/images/79hy82ds34v07xxwdu.jpg

A mai poszt jobb volt mint a tegnapelőtti.
Amúgy teljesen rendben van.

Néhány szót írnék a mostanában zajló polémiáról.
Liberalizmus vagy nem liberalizmus.
Fogalmam sincs mi az a liberalizmus.
Iskolázatlan 50éves férfi vagyok.
A fogalmatlanságom ellenére azért leírom hogy látom és mit tapasztalok.
Nem ismerem a közgazdasági elmélkedők nevét a Stiglicről a Stiglic Kert jut eszembe ahová majd egyszer kivisznek.
Egy történettel indítanék.
Van egy ismerősöm aki egy motormárka elkötelezett és kellően elvakult híve.
Neki minden más motorkerékpár hulladék.
Ha valamelyik gyár indít egy visszahívási akciót akkor kéjes örömmel fikázza a gyártót.
DE ha az ő márkájánál van visszahívási akció az szerinte a beszállítók hibája. A gyár nem hibázhat.
Hogy jön ez a liberalizmushoz?
Kommentel itt néhány magát liberálisnak mondó ember.
Azt még idáig nem tudtuk meg tőlük hogy mi a liberalizmus de azt igen hogy mi nem.
A "mi nem"-ben egy a közös.
Elbaszták.
Tehát a magyarországi az nem volt liberalizmus. Meg egyáltalán ahol szar van ott nem liberalizmus van ha viszont egy ország felfelé ívelő pályát fut ott sietnek kijelenteni hogy az bizony a liberális gazdaságpolitikának köszönhető.
A rendszerváltás óta ezt hallom minden liberálistól.
Aki bírálja a liberalizmust annak szerintük fogalma sincs az igazi liberalizmusról. Hogy milyen az azt gondosan titkolják.
A felemelkedéshez vezető egyetlen és üdvözítő út viszont a liberális gazdaságpolitika. Már ha sikerül. Ha nem sikerül akkor az nem az volt.
A beszállítók hibája.
Mondom, nem értek hozzá.
Amit leírtam az tapasztalati tudás.

DieNanny CH 2014.07.17. 20:38:04

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Én már láttam olyan házhirdetést, ahol 8 szobásnak volt hirdetve. Képek is voltak, 1-2 szobába csak 2 fotel meg a dohányzóasztal fért be...
Szóval, négyzetméter alsó-limittel nem találkoztam...

DieNanny CH 2014.07.17. 20:42:04

@Borbolyaamerika:

Nekem is lejött elsőre a dolog... Hm.

SzZoole 2014.07.17. 20:58:22

@Borbolyaamerika: @Naschkatze (Mostindien / CH): hat nem tudom en elsore meg ertettem mit ir,akar mondani,a poszter,azt nem ertem,hogy ha el is magyarazza,szajaba is ragja,akkor azt,hogy lehet nem megerteni,vagy csak nekem volt egyszeru?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.17. 21:07:47

@diggerdriver: Tuti BMW az a motormärka... :-)))
@DieNanny [SZ,CH]: Ezt én is csak hallomäsbol tudom. Hirtelen ezt talältam: www.wohnatelier.de/geplantes_wohnen/raumgroessen_nach_din_18_011.htm
www.admin.ch/opc/de/classified-compilation/19890081/index.html
Ahogy itt nézem '75-töl van minimum, ugyhogy az azelött épülteknél bärmi lehetséges volt. :-)

SzZoole 2014.07.17. 21:10:11

@diggerdriver: Te Jani,le forditanad,hogy mit irtal?
Annyit ertettem belole,hogy tudatlan,alulmuvelt falusi proli vagy,meg,hogy 50 eves oreg ember vagy(bar ha valaki szemelyesen talalkozna veled nem mondana meg rolad,mert szerintem minimum 65-nek latszol ) ja meg hogy ferfi voltal valamikor:))))))))))))))))))))))))))
Szoval,mi a f@sz az a liberalibamizmus?
Vagy csak azert nem ertem mert en csak egy 6 elemis panel proli vagyok?

SzZoole 2014.07.17. 21:13:02

@Naschkatze (Mostindien / CH): persze tudom,de szerintem akire ertetted az a nemet nyelv teruleten van otthon,talan:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 21:16:03

@Muscari: Postcode alapjan kb a 3-as zona hatara London. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.07.17. 21:19:54

@Zoole[uk]: Igen, azt stimmel, viszont angolul is idézi be a statisztikäit, ezért gondoltam, hätha az angol megnevezése az egyéni vällalkozonak fényt gyujt a statisztikäban...

tableno 2014.07.17. 21:21:36

@diggerdriver: Tényleg fogalmatlan vagy. Egy laza félóra a Wikipédián megoldás lenne a problémádra.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 21:25:25

@Babette.: www.youtube.com/watch?v=CyLaBbFextI :D

@Naschkatze (Mostindien / CH): +1

@DieNanny [SZ,CH]: :D Ez más megvilágításba helyezi a régi házunkat... 9 szobás volt, meg a wc... :D Bakker... Persze csak ha a beépített kazánház ér... ;D
Tényleg más szemmel nézem ezután a hirdetéseket.
Múltkor találtunk egy faintos kis, 2 szobás albérletet a neten, de sehogy sem tudtam egyeztetni a szobákat a leírással. Ma megkaptam a kulcsot, amit hálásan köszönök :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.17. 21:27:38

@Zoole[uk]: Nebazmeg...
Benned bíztam mint ősliberálisban.
Ezt nektek nem tanították Tirpákiában?
A szilvalekvárfőző üst mellett nem erről beszélnek?
Egy világ omlott össze bennem...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.17. 21:32:27

@tableno:
Ne terelj.
Magyarázd meg te, itt, közérthetően.
Én sem teszek be soha hivatkozást hanem mindent elmagyarázok érthetően.
Helyes.
Álljatok ki az elveitek mellett de ilyen könnyen azért ne rázzál le.
"nézd meg a Wikipédiát"
Nem barátom, ha hivatkozol valamire legalább tudjuk már meg hogy mi az.
Azt úgy könnyű hogy "azt se tudod mi a liberalizmus"
Tessék vezesd elő.
Stiglicre és Stirlicre nem vagyok kiváncsi.

2014.07.17. 21:32:39

@tableno:

Kösz, hogy fölhívtad a figyelmem erre a chemtrail dologra. Te, hogy az USA-ban mennyi hülye ember van!

www.youtube.com/watch?v=eHppWz0H9_Q

DieNanny CH 2014.07.17. 21:33:01

@Naschkatze (Mostindien / CH):

Hű, de jó oldalt találtál te nekem! :-)

puhacica 2014.07.17. 21:35:10

@Dragonlady (now in India): igen, az illetek sok szokott lenni. nem tudom, itt mennyibe kerult, mert vegul nem kattintottam ra a hirdetesre. mi most 99 €-t fizettunk kettonknek. az nem olyan horror szerintem. de lattam mar 70ezer forintos illeteket is, per koponya.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.17. 21:36:12

@diggerdriver: De, leirtuk mar parszor mi a libralizmus, nem figyelsz? :)

Elni es elni hagyni, de nem elturni minden a megalazast, a bantalmazast, es meg lehetne sorolni.
Sajnos msot nem fog az agyam, de remelem erted, mire gondolok.

Furos 2014.07.17. 21:39:08

@tableno: Mi a foglalkozasod Tableno ha szabad erdeklodni?

blackhairlady 2014.07.17. 21:42:13

@puhacica: En ugy tudtam, hogy mar egy ideje nem lehet igy az utakat, repulojegyek hirdetni, egyben meg kell lennie az arnak minden osszetevejevel egyutt. Marmint feltuntetve, nem ugy, hogy X Euro + Y illetek.
Amikor meg ezt lehetett, akkor latszott, hogy a repulojegyunk olcsobb volt mint a repteri illetek (az USAba).

tableno 2014.07.17. 21:42:14

@diggerdriver: Ok. Az igazi liberális TE vagy. Hiszel a vállalkozás és a szabad piac áldásos hatásaiban. Szereted a szólás- és véleményszabadságot. Az embereket elsősorban nem a vallásuk, származásuk, bőrszínük alapján ítéled meg. Nem tűröd, hogy más mondja meg neked, miben higyjél. A világ egyik legliberálisabb és legkozmopolitább városában élsz, és élvezed. Barátom, te akkora ordas libsi vagy, mint ide Lacháza!

2014.07.17. 21:42:16

@tableno:

Közben nézem a filmet.....Tudósok, kutatók, szakemberek, 11 gyerekes képviselő/szenátor nő....Tehát nem hülye, tudatlan prolik.......Ja persze, tudom, összeesküvés elmélet.......Új Világrend.......ugyan .....zárt osztályra minddel!

SzZoole 2014.07.17. 21:43:52

@Naschkatze (Mostindien / CH): szerintem csak copy rightozik,ugy meg konnyu okosnak lenni.

tableno 2014.07.17. 21:43:55

@Furos: Közgazdász. Miért?

tableno 2014.07.17. 21:45:49

@lexrex: Az angyalokról ne feledkezz meg!

SzZoole 2014.07.17. 21:46:19

@diggerdriver: nem,mert lekvar fozes kozben be szilvapalinkazunk es mar nem forog a nyelvunk:)))
Az agyunk meg meg ugysem:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.17. 21:54:21

@tableno:
Nálam nagyobb rasszista nincs a földön.
Támogatom az iskolai testi fenyítés visszahozatalát.
Támogatom a nők hagyományos szerepvállalását a családban.
Bevallottan homofób vagyok.
Támogatom a halálbüntetés visszaállítását.
Támogatom a sorkatonai szolgálat visszaállítását.

Nos?

gabors 2014.07.17. 21:56:18

@Lukas Meier: b+ neked valami gond van a szovegertelmezessel??

nem alkalmaz senkit hanem mint "Self Employed" vallalkozo dolgozik... ami utan adozik (szovetsegi es legtobb allamban allami adot. De nem hiszem hogy valodi vallalkozo lenne vagyis nem "incorporated"

ha kicsit is tudnad hogy megy itt mar azokkal buta szamsorokkal sem gyotorted volna a blogot ...

gabors 2014.07.17. 21:56:19

@Lukas Meier: valamit nem kicsit ertesz felre...

azt nem tudjuk hol tortenik mindez valahol a keleti parton ....

ott azert vannak gazdag kornyekek Greeniwch, Long Island pl.... na ott (greenwich) 20 eve ismeros au-per kent tobbet keresett mint en diplomaval nem vicc meglatogattam egyszer sokmillios hazban lakott.. es ha meg azt is beleszamolom hogy szallasra nem koltott ...(szabad idejeben mert az is volt szomszedoknal szinten felso1%, takaritott 1x,2x egy heten abbol volt a penze)

na ott mexicio bevandorlok nem takaritanak meg fuvet sem igen nyirnak

mivel en is errefele elek tudom hogy vannak kornyekek ahol bizon siman kijon ilyen oraber egy megbizhato jol dolgozo "takarito nonek" amit szerintem nem szamol bele hogy ilyen munkanal azert sokat kell "utazni" egyik helyrol masikra ha ezt is beleszamitana akkor lehet csokkene az az atlag es Te sem hozongnel ezen ... vagyi ahhoz hogy 2x 3 orat dolgozik lehet 3 masik orat kocsikazik egyik helyrol a masikra. ... meg gondolom azt sem szamolja hogy cuccokat neki kell beszereznie stb.

en siman elhiszem mert nagybatyam a 90-es evek masodik feleben New York City-ben rendszeresen fizetett 50-60 dollart a lakasa kitakaritasaert ami max 2 talan 3 ora volt es ez zsebbe ment ... az hogy mexicoi megcsinalja $5/oraban fel sem merult csak feher kozepkoru europaiak jartak hozza sokszor honapokig ugyanaz. Jo kornyeken lakott es volt penze kicsit oreg volt mar rossz volt hata es egyszer egy heten volt mikor minden masodik heten siman ki tudta ezt fizetni.....

gabors 2014.07.17. 21:56:19

@Borbolyaamerika: Termeszetesen ezutan en mar adozok,amit evente egyszer teszek meg.

Ez azert gyanus !!! Mert a leirtak alapjan Self Employed vagy es akkor bizony negyed evente adoeloleget kell fizetni minimum elozo evi %90 mert ha nem bunti megy !! ehhez veletlenul ertek !!

Bevallani valoban egyszer kell de ha elozo evben kellett adoznod akkor kovetkezo evben bunti jar ha ne fizetsz adoeloleget (kiveve persze ha abban az evben eppen nem lett adokotelzettseged)... lehet a konyvelod nem szolt ???

angryrat 2014.07.17. 21:56:48

@tableno: Mit szolsz hozza... Nekem legalabb nincs gondom a szovegertessel. Felhoztad, hogy Obama megvalasztasa azt bizonyitja, hogy nincs rasszizmus. En meg mondtam, hogy ennek semmi koze a rasszizmushoz. Es, mellesleg, felhoztam egy rakas ervet, miert pokolian szar a helyzet.

"nem vitatom, hogy az USA-ban létezik rasszizmus. De pillanatnyilag egyetlen más fehér többségű ország sem ugrik be, ahol színesbőrű lenne az államfő." Ez volt a mondatod. En meg azt mondtam, hogy az o esetben annak, hogy felig szinesboru, nem volt szerepe a megvalasztasaban. Ellentetben a bortonokkel, ahol a feketek majdnem negyven szazalekban vannak kepviselve, mig az altalanos populacioban az aranyuk 13%.

"Az hogy a bőrszín másodlagos volt, az épp a rasszizmus HIÁNYÁT bizonyítja! "

Ezen az osszes amerikai ismerosom halalra rohogne magat. Ok tudjak, mennyire durvan rasszista meg az orszag. Mint mondtam, sokkal inkabb az, mint Magyarorszag.

De nem gond, akaszkodj csak bele szematikai aprosagokba; igy tenyleg konyebb kisiklatni egy parbeszedet.

Amugy pedig, hogy mit hiszel el, es mit nem, a te dolgod. Nyolc evig eltem Miamiban es New Yorkban, dolgoztam, mint kutato, es baromira nem kell bizonygatni magam egy internet troll elott. Leirtam azt, amit lattam, amit a szinesboru es muzulman barataim mondtak, es amit masok, akik ezzel foglalkoznak, leirtak. Innentol kezdve, ha nem akarod elolvasni, a te bajod. Nem nekem art, ha tudatlan maradsz.

2014.07.17. 21:57:58

@tableno:

Igaza van Diggernek, ti liberálisok nem tudtok értelmes kérdésekre értelmes választ adni. A tudatlanságotokat főlényeskedéssel, gúnyolódással leplezitek. Szánalmas.

2014.07.17. 22:02:43

SZOLGALATI KOZLEMENY
mar napok ota hallok valami maszkalast a falon a haz fenti reszen a haloszobaknal. Nem, nem konzultaltam dr Andaluzzal, a gyerek is hallja.
Lehet darazs? Mikor bekoltoztunk evekkel ezelott volt darazsfeszek, de azt kipucoltattam. Meg akkor latnek darazsat, nem?
Ket soros tegla van, kozte cavity wall á la UK, tehat rossz minosegu, es a gipszkartonfal. Lehet eger? A tetoteret bekabeleztem a kamerak miatt a CCTVhez. Szetraghatja azt az eger? Tuzveszelyes?

Borbolyaamerika 2014.07.17. 22:03:41

@gabors: Minden ev Decemberben befizetek egy fix osszeget,mint adoeloleg.Aztan Aprilis 17-ig az adobevallassal egyutt meg fizetek,vagy ha nem kell akkor nem fizetek.Termeszetesen lehet negyedevente is fizetni az estimate tax-ot,de lehet csak Decemberben is.Mi ebben a gyanus?

Borbolyaamerika 2014.07.17. 22:04:53

@gabors: 5 eve igy fizetem minden evben az adomat,es van konyvelom is.

tableno 2014.07.17. 22:04:53

@diggerdriver: Az hogy rasszista volnál, az eddigi megnyilvánulásaid alapján nem igaz. A testi fenyítésnek önmagában semmi köze a liberális/nem liberális vitához. A nők hagyományos szerepvállalásával sincs semmi baj, feltéve, ha nem kötelező! A homofóbiával kapcsolatban: Szerinted a homoszexuálitás bűn? Kezelendő betegség? Tiltanád? Vagy csak kiráz a hideg Conchita Wurst-tól? Ha az utóbbi, akkor még simán beleférsz a liberalizmusba. Halálbüntetés: szintén nem mond önmagában ellent a liberális alapelveknek. Sorkatonai szolgálat dettó. De igazad van, finomítok: jobboldali liberális-konzervatív vagy. Amerikában republikánus, Angliában tory.

2014.07.17. 22:05:09

@angryrat: en meg 9 evet, de aztan elkoltoztunk 2001-ben az USAbol, most meg visszakoltozunk az USAba. Nekem meg Europahoz nincs rozsaszin szemuvegem. Ez van.

Furos 2014.07.17. 22:07:01

@charlieharper: eger lesz az Charlibacsi :) dobj fel jopar kocka merget a loftba aztan egy ido utan nem fogod hallani oket.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 22:08:18

Lehet darázs, egér (és bocs, nem hagyhatom ki, gyíkember is :D )

Komolyra fordítva, nekünk volt darazsunk.
Ha van, vagy szerzel sztetoszkópot, akkor könnyen felfedezhető a fészek, ha darázs.
Nekünk alvásidőben rágták ki a falon, tégla közt a vakolatot. Egy élmény volt két kisgyerekkel darázs döngicsére ébredni...

Ha egér, akkor az meghatározott időközökben kezd motoszkálni. Legalábbis a honi egerek, akik társbérletnek gondolták az albérletünket, atomórát használtak.
Kaparászás és motoszka. Jól elkülöníthatő a darázsól. A darázs olyan, mintha messziről autópályát hallanál, vagy Forma 1-et a fürdőből...

Szétrághatja a kábelt.

Minden szétrágott kábel veszélyes. Nem feltétlenül tűz, de okozhat zárlatot pl.

Furos 2014.07.17. 22:08:31

@tableno: egesz jokat mondasz neha.

tableno 2014.07.17. 22:08:58

@angryrat: @lexrex: Veletek végeztem. Szerencsére nem vagyok rászorulva, hogy holdkórosokkal vitatkoztak. Ez is a liberalizmus egyik nagy előnye! :)

2014.07.17. 22:13:13

@Furos: az az ultrahangos ize nem jo ra? Milyen merget vegyek es hol, B&Q arul?
3 het mulva kiadjuk a hazat, nem akarok eger tetmeket itthagyni bomlani es buzolodni....

2014.07.17. 22:13:58

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: igen, csak keso delutan. Nincs F1 zaj

Furos 2014.07.17. 22:17:03

@charlieharper: Big Cheese az amazonrol megoldja hacsak nem valamiultramutans kemenytoku egercsalad lakik ott. nem lesz budos kiszarad faszan ott a nagy melegben.
az utrahangos meg nem tom milyen de ha van olyanod probald ki esetleg kicsit ossszezavarodnak a deneverek :)

2014.07.17. 22:18:35

@tableno:

Nyugi öcsi. Neked van időd egész nap itt lébecolni. Nyugaton ezért is fizetnek. Jó hely.
Nekem nincs. Engem ezért itthon nem fizetnek. Valahogy mégis jobb itt.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.17. 22:22:49

@charlieharper: Ha csak akkor és napkeltekor nem, akkor esélyes, hogy inkább egér.
Vannak zacsis zselék, ezektől mumifikálódik, nem lesz büdös, ha megdöglik:
rojaker.hu/45-irtoszerek-patkanymergek

Biztos ott is van hasonló cucc.

Muscari 2014.07.17. 22:24:13

@tildy[UK]: igen, ez vicces. Harrow sem London a postcode szerint, pedig hat London szele igen messze van oda...

2014.07.17. 22:30:57

@charlieharper: Rosszul csinalod, ilyenkor altalaban a tulaj folszereli a kamerakat amiket reggel visszanez, de pont elmosodik a durva reszeknel, de aztan jol latszodnak, hogy mozognak a targyak meg ilyenek, aztan jon a nyomozas, ketkedo tulaj, parazos feleseg, stb, majd kiderul, hogy a hazban egy orult banya lakott korabban / titkos szekta hozott emberaldozatokat, stb stb. Mindenesetre sok sikert. :D

2014.07.17. 22:32:54

(Az egertol enis nagyon felek amugy, gyerekkoromban volt... Aztan a mult heten vagy azelott egyik ejjel arra ebredtem h utemes tompa zajt hallok, es valaki bent mozog, de hala istennek "csak" egy k*rvanagy molylepke csapkodta magat a plafonhoz, de sikerult kikergetni. :D)

2014.07.17. 22:32:55

@mojyo: a kamerak fenn vannak, de kifele neznek az udvarra, hatra es utcara. Befele a padlason nincs kamera.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.17. 22:34:03

@charlieharper:
Charli ne félj nem fog bűzölögni túl kicsi ahhoz.
általában kiszárad a tetem észrevétlenül.
Ha CCTV koax kábelét rágja meg az nem veszélyes.
Az egérre nem jellemző a kábelrágás csak a nyestre.
Az a baj hogy ha ztat talált a két fal közé az nem jelenti azt hogy a lakásba is be tud menni.
Járd körbe a házat és alul a szellőzőrácsokon keresd meg azt amelyik hibás és befér rajta az egér.
Oda tegyél csapdát vagy mérget.
Nem tudom itt lehet e kapni egérragasztót?

2014.07.17. 22:41:39

@diggerdriver: ok, de ha felul a padlason van a szellozo, hova teszem a merget?

Muscari 2014.07.17. 22:43:50

@diggerdriver: hu.wikipedia.org/wiki/Liberalizmus

"A liberalizmus, más néven szabadelvűség, gondolatok széles spektrumán alapuló eszmerendszer, amelyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt.

Az először Adam Smith által megfogalmazott gazdasági liberalizmus támogatja a szabadpiacot és a szabadkereskedelmet, klasszikusai hittek abban, hogy egy láthatatlan kéz spontán rendet alkot az eredendően széttartó egyéni szándékok és tettek szövevényéből, s a sok egyéni érdek végeredményben a közjó növekedéséhez vezet, feltéve, hogy a minimális információ és igazságszolgáltatás rendelkezésre áll mindenki számára, azaz senki sem lophat, vagy alkalmazhat kényszert másokkal szemben. A gazdasági liberalizmus a magántulajdonon és az egyének által kötött szerződéseken alapul.

A kulturális liberalizmus az egyéni jogokra koncentrál, a lelkiismeret és az életmód szabadságára, köztük olyanokra mint a szexuális szabadság, vallásszabadság, megismerés szabadsága, vagy azon alapelv, miszerint az állam ne hatoljon az egyén magánéletébe."

2014.07.17. 22:43:54

@charlieharper: Akkor tegyel oda is, altalaban amikor a fontos dolgok tortennek elszallnak, es hangyas kep lesz, amin alig kivehetoek a szellem alakok, ezert a tulaj eloszor ketkedik, de a feleseg hatarozottan allitja hogy van ott valami, a tulaj felhivja a video szakerto baratot aki kiveheto kepet csinal, amin jol latszik az arc, ami pont olyan mint egy regi ujsagkivagas ami reszletesen taglal egy regi bunesetet amiben sose kerult elo se a tettes se a holtest, aztan a masodik este meg mar erdekes modon elfelejtodnek megzavarodni az elektronikat, es jol latszik az utvonal a mozgo targyakbol, ezert vegul a tulaj maga is folmegy a padlasra es talal nehany poros, ijeszto gyerekjatekot, amik beindulnak maguktol, vagy valami egyeb perdonto bizonyitekot, hall valami bogest es a feleseg sikit lentrol, leszalad, bevagodik elotte az ajto, uldozes, stb stb, a vegen kijon a rendorseg es elviszik a bizonyitekokat, megoldodik a szazeves buneset, igy a csalad megmenekul de elkoltoznek, ujabb szerencsetlen hazba / vagy az ujabb szerencsetlen lakot latjuk ugyanabban a hazban hasonlo parakkal, sejtetve, hogy jon a hasonloan kozepszeru folytatas :D

Oooo... Kihagytam valamit? :D

angryrat 2014.07.17. 22:55:04

@tableno:
vicces. Te vagy az egyetlen, aki nem szolgalt ervekkel. En eleg sok mindennel alatamasztottam az allaspontom. Te meg sertegetsz; kb ennyi telik toled.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.17. 22:55:50

@charlieharper:
Az egér alul ment be valamelyik alsó szellőzőn.
A padláson nem tudom milyen szellőzőnek kéne lenni vayis mivel zárják le a két fal közötti nyílást.
Tegyél a padlásra is.
Az egér valahol alul ment be.

puhacica 2014.07.17. 22:55:58

@blackhair-lady: csak repjegy eseten nem lattam meg, hogy kulon feltuntetnek a jegy es az illetek arat. a szallas + repjegy kombonal viszont igen. biztos mas szabalyozas ala esnek ezek a szolgaltatasok.

Morgo1229 2014.07.17. 23:05:38

@charlieharper: nalunk is volt ilyen. Az nyest volt. A gerendak es a lamberia kozott. Ha az akkor meglesz mert ki-be jar.

Morgo1229 2014.07.17. 23:08:26

@DieNanny [SZ,CH]: nagyon gaz hogy lelottek. Ez mar a masodik malaj gep. Biztos a szakadarok voltak. Az indexen lehet szavazni hogy ki volt. Kicsit izlestelen.

i got my (törölt) 2014.07.17. 23:10:01

@házelőtthinta:
Banán : 0,928 kg 1,20 eur
répa(1 kg) : 0,899
korai krumplika (2kg) 0,99

100 eurós kaja büdzsét. Köszönöm. Úgy lehetne élni 100 euróból hogy pl nem veszek húst....vagy csak a legócskább darálthúst...meg elfelejteném a sajtot...az édességet a gyümölcsöt...de az meg milyen mocsok élet már?

Bingo! Nem veszek húst, egy tábla csokiért viszont pl. 1,05-öt fizetek. Ezen kívül nagy mennyiségben veszek kesudiót, datolyát, müzliszeleteket, vörös és hegyi lencsét, paradicsomot, gabonapelyheket, stb. A banánt 1,6-2,3 közötti árban, a sárgarépát 1,6-ért vásárolom.
Lehet változatosan és egészségesen táplálkozni 100 euróból (persze, nem biotermékekkel). Gyanítom, hogy húscentrikusan is lehetne, ha odafigyel az ember, hogy mit, hol, mennyiért vesz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.17. 23:18:06

@lexrex: juj, az ilyen világhelyzete.com féle vicclapokról tájékozódó emberek csak az igazán fárasztóak :DDD

2014.07.17. 23:22:21

@Naschkatze (Mostindien / CH): Nem, azt pont nem neztem, az valahogy mindig tul gagyinak tunt. :D De a horrorfilmeket nagyon szeretem, sokat lattam mar, es a Paranormal Activity filmek mind igy kezdodnek, hogy furazajokjottekapadlasfelol... :D

2014.07.17. 23:24:16

(Igen tudom, a Paranormal Activity is gagyi, nem is tudom miert neztem meg beloluk olyan sokat. :D)

Bonjour 2014.07.17. 23:37:10

@lexrex: sajnos ez az, amiatt ma a liberalizmus eszmerendszere legatyásodva szitokszó lett Mo-n. Oké, tényleg érthetô. Csak nincs helyette más szavunk, amely az élni és élni hagyni bitang egyszerü elvét elmondaná.
És sajnos igaza van mindenkinek, mert ha valamiért lehet utálni Kiséket, Hankisséket a szdsz-t, meg a többit, az az, hogy ezt a szót, amely a legmagasabb rendü emberi lét garanciája lehetne, azt lejáratták.
Mert sajnos abban is igazad van, hogy ma csak a pofázás megy, a magát libsiként definiáló emberek csak fröcsögni tudnak.
A legnagyobbnak hitt ellenzéknek egyetlen mondanivalója az volt, hogy patásorbán. Nagyon intelligens dolog. Ja, hogy csak harmadikok lettek? Még keresik az okokat, de szerintem sose fogják megtalálni.
Ettôl még a liberalizmus elve hasznos iránytû, az eddigi legjobb. A liberalizmus és a szabályozott társadalmi lét és e szabályoknak elfogadása szorosan összefügg.
Ma Svájc testesíti meg leginkább a liberalizmust, a maga túlszabályozott társadalmával. Szerintem.

A liberális gazdaságpolitikát meg ne keverjük a deregulációval. Az utóbbi bukott meg, sose volt életképes. A liberális piacot ugyanis állam által, közérdekböl meghozott szabályokkal lehet megteremteni, kizárólag!

Bonjour 2014.07.18. 00:23:12

@diggerdriver: a kommentemre való utalgatás helyett inkáb tanácsolok neked valamit.
Írj a magyar miniszterelnöknek és tedd fel neki a kérdést. Mert ô 1987--ben, jogi diplomájával a zsebében, pontosan a te kiváncsiságod tárgyát tanulmányozta Oxfordban. Csak aztán inkább hazajött az elsö szabad választásokra, hogy megvalósítsa azt. Nem sikerült, de ez nem az ô hibája. A magyar embernek - tisztelet a vaskos kivételnek - vezetô kell, erô kell, mert nem bízik magában, az erejében. A vaskos kivétel viszont fulladozik ebben a légkörben.

Hamar rájött erre, és neki lett igaza. Ma nincs Mo-n alternatíva. És a közjogi berendezkedésrôl meg a weimari köztársaság jut sokaknak eszébe.

De hát ki vagyok én, hogy ebben véleményt nyilváníthassak. Nyilván olyan embert kell megkérdezni, aki ezt tanulta a lehetô legautentikusabb helyen.

Nosza, rajta.

M. Péter 2014.07.18. 02:00:27

@Herr Géza: A közgazdász inkább társadalomtudós. A közgazdaságnak vannak puhább és keményebb területei, az utóbbiakban komoly matematika is van. A közgazdasági Nobel-díjaok között többnek matematika végzettsége van, pl. James Mirrleesnek és Lloyd Shapley-nek is matematikából van PhD-je.

M. Péter 2014.07.18. 02:06:22

@Muscari: Akinek jó biztosítása van, az jobb ellátást kap, mint Európában.

montroyal ( CAN qc) 2014.07.18. 02:21:42

@gabors: ez az amerikai adozas ? mert mi az USAt majmoljuk de semmilyen adoeloleget nem kotelezo fizetnies foleg nem negyedevente ( csak a forgalmi adot es az tenyleg buntivel kesedelmi dijjal jar)
az mas hogy kuldozgetnek leveleket hogy LEHETOSEGED van ado eloleget fizetni ..en meg sose fizettem ... de ez Canada ..
sot semmi mast nem fizetek (tarsadalom biztositas kozlekedes oktatas gyermekgondozas stb) csak egyszer adobevallaskor ..

gabors 2014.07.18. 04:31:32

@Borbolyaamerika: a szabalyok szerint minden negyedevre (kulon kulon) meg kell felelnie (min 90%) a befizetett adonak kulonben megbuntethetnek az IRS oldalan ugyan feltetels modban van lehet kicsi az eselye hogy ezert nyomozzanak de ha pontosan elolvasod igy van

en is ES-t fizetek en igy csinalom elozo evei ado alapjan 1/4-et hacsak valami nagyon nem valtozik meg ... igy alltalaban egy kevessel tartozok aprilisban

az amerikai dologzok tobbsege az automatikus munkaltato altali befizetes okan sokszor tobb ezer dollart kap vissza es nagyon orul holott allambacsi ingyen hasnalta a penzet !!

gabors 2014.07.18. 04:33:57

@montroyal ( CAN qc): en nem vagyok konyvelo de elolvasom azokat a szabalyokat ami ram vontakozik es abban az all hogy negyedevente kell fizetni es ha nem akkor megbuntethetnek ... mondom nem tudom ez mennyire valoszinu. De ez van az IRS honlapjan is meg a tajekoztatokban is

Sot ugyanaz a szabaly van New State Ado hivatali papirokban is ...

Nekem rendszeres havi jovedelmem van ami kovetheto is igy nagyon konnyen tudnak bizonyitani egy esetleges vizsgalatkor hogy .

Lehet hogy csak ijesztgetes az IRS altal, magat a torvenyt nem olvastam el. Csak azt kovetem ami regen kinyomtatott adozasi utmutatoban volt most meg amit online-on el lehet erni. Eddig nem volt problemam. Nem tudom fizetek eleg sokat oda kellene figyelni nagyon hogy rendesen tegyem felre evkozben.hogy decemberben eppen egyben meglegyen...

Amugy atlag valaki aki dolgozik valahol annak eleve levonjak havonta ... es kap egy W-2-t eve vegen mint irtam a munkaltatok altalaban tobbet vonnak mint kellene...

pappito · http://pappito.com 2014.07.18. 04:56:01

@diggerdriver: "Aki bírálja a liberalizmust annak szerintük fogalma sincs az igazi liberalizmusról. Hogy milyen az azt gondosan titkolják."

francokat titkolják, nincs benne semmi titok meg semmi rejtély. Az, hogy te nem olvasol utána az nem a liberalizmus (vagy bármilyen eszmerendszer/felfogás) hibája. Az a te hibád, így olyanok véleményére vagy kárhoztatva, akik annyit tudnak, hogy a liberalizmus az fujj.

De mondok egy példát, remek párhuzam, figyi: Magyarország Szocialista Népköztársaság volt, nemde? Ugyanakkor a szocializmus szép eszméjéhez semmi köze nem volt. Utáljuk a szocializmust? Dehogyis, azt utáljuk amit Mo-n annak hívtak(tunk). Persze tudjuk, hogy a szocializmus nem működhet a gyakorlatban, bármilyen szép gondolatokat is fog csokorba. Törvényszerűen gulágokhoz meg észak-koreához vezet amíg finanszírozni lehet, utána meg kényszerűségből kell egy működő rendszerre váltani. Ami aztán csak nagyonlassan képes megbírkózni az előző elmebetegség okozta károkkal, tehát a nép elégedetlen lesz és vagy visszakéri a régi rendszert vagy nagy levegőt vesz és előremegy. Vagy teret enged a legbalfaszabb szélsőségeknek és akkor vérfürdő van, ami megint csak újabb konfliktusokat szül, megoldást viszont nem.

A liberalizmus adná az egyénnek a legnagyobb szabadságot, a gazdasági liberalizmus pedig a kockázatvállalási szabadságot - mind a két verzió az egyén felelősségére és tulajdonra épül. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek szabályok! De a szabályok nem azt szabályozzák, hogy milyen színű cipőt lehet venni a boltban és melyik országok lakóival nem állhatsz szóba.

Tablenonak egyébként igaza van, tőrölmetszett libertárius vagy. Nincs ezzel baj, nem kell szégyellni :)

Az, pl. hogy homofób vagy az a te dolgod, sőt jogodban áll ennek a véleményednek hangot is adni (vélemény és szólásszabadság!) ugyanakkor nem bánthatsz másokat, mert azok melegek.

Sőt, szabadságodban áll bármikor lemondani a liberálisnak levésről, ha úgy érzed, de senkinek sincs joga lemondatni téged a liberálisnak levésről.

Természetesen mindehhez az egészhez semmi köze nincs kuncemacinak vagy a rég elfeledett szdsznek - ez csak az egybites tematizálásra elég, ahogy most, a második kétharmad idején még mindig gyurcsiznak. Ez olyan jó közös pont, bűnbak, egyszerű scapegoating, amit szeret a nép.

De hát szerintem te se láttál már élő kommunistát, miközben a rendszerváltás óta eltelt huszonöt évben folyamatosan kommunistázzák egymást a népek.

Vagy ott a parlamentáris demokrácia, ami egy pazar ötlet, most meg ott a kétharmad, nesze. Ettől mgé a parl. demokrácia meg a népképviselet nem hülyeség.

Muscari 2014.07.18. 10:18:01

@diggerdriver: az eger siman felmaszik kivul a falon. Nekunk meg a regi eletemben csak a lakasbol volt egy feljaro a padlasra, ami csukva volt, semmi szellozo, 30-as falak. Megis talaltam egeret a padlason, nyilvan nem felrepult. Nalunk a ragaszto valt be, meregtol a gyerekek miatt odzkodom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.18. 14:59:13

@DieNanny [SZ,CH]: Engedje meg, hogy asztaqrva...Nyugdíjas korunkra veszünk majd egy ilyet.... (Meg amit a paci himbál... :D)
Ha még akkor lesz olyan, hogy nyugdíj, meg kor...Bár igazából most kéne, sokkal inkább ki tudnánk használni.70 évesen már akar a faxom a tetőről bombát ugrani a tóba... :-)))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.18. 15:58:42

@charlieharper: Mókus?Ahol mi laktunk, panelházban, igaz erdővel körülvéve, de úgy ment fel függőlegesen a külső burkolaton a mókus, mintha vízszintesen rohanna... :D A kis szemétke... :-))
Simán lehet, hogy a tetőbe is be tudott mászni.Mondjuk nem érdekelt, nem zárószinten laktunk.Csak érdekes volt rájönni, hogy valszeg nem a fákon laktak, hanem a házban... :-)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.18. 16:04:13

@nezzazegfele ♥ 3 darabban [Hu ]: "Legalábbis a honi egerek, akik társbérletnek gondolták az albérletünket, atomórát használtak.
Kaparászás és motoszka. Jól elkülöníthatő a darázsól. A darázs olyan, mintha messziről autópályát hallanál, vagy Forma 1-et a fürdőből..."

:-)))))) Ez qrvajó... :D Persze, sejtem, megélni már kevésbé.Akkor nekünk szerencsénk volt, én kertes házban nőttem fel, meg éltem 34 évet, de ilyen nem volt.Talán egyszer, darazsak az ablaktokban.De nem volt komoly.Viszont hangyák jöttek minden évben kétszer.Igaz, azok nem zajosak... :D

tanato 2014.07.18. 20:25:21

@angryrat: Most olvasom csak hogy összehasonlítod az USA rasszizmust a magyarral/tegnap dolgoztam 24 órát/.Én ugyancsak mindössze 2 napot töltöttem az USA-ban,de láttam rengeteg afroamerikai rendőrt,áruházi eladót,repülőtéri és kikötői tisztviselőt,hivatalnokot stb.Na meg nagyszámú orvosuk,nővérük, politikusuk katonatisztjük is van feketebőrű..Na én nem tudom te mennyi ideig éltél MO.-on,de kérdezném mennyi cigány rendőrt,orvost,repülőtéri tisztviselőt,katonatisztet,ápolónőt mérnököt,tanárt, ismersz.
Körülbelül számolj egy arányszámot magadban és csak ezután jelentsd ki hogy itthon kisebb a rasszizmus mint az USA-ban.

tanato 2014.07.18. 20:29:33

@tableno: Az előző kommentem téged is érint,lmert szerintem jól látod a helyzetet,ahol kisebb a felelős beosztásokban a kisebbség aránya nyilván ott nagyobb a rasszizmus.Miért játsszák a magyar filmekben a cigány szereplőket elmaszkírozott nem cigány színészak pl.?És miért nincs ilyen szélhámos megoldásokra szüksége pl. az USA filmiparának.?
Hol kisebb a megkülönböztetés?

tableno 2014.07.18. 20:41:10

@tanato: Na igen. Azt is érdemes megnézni, hogy az elnökön kívül hány színesbőrű kongresszusi képviselő és szenátor van. Mondjuk az igaz, hogy az üzleti és tudományos élet csúcsain még viszonylag kevesen vannak (de magyar cigány pl. egy sincs).

gabors 2014.07.18. 20:48:15

@tanato: "2 napot töltöttem az USA-ban,de láttam"

mi van ???????

nincs is mit hozzatennem ...

angryrat (aranyos nic) bar kicsit usa ellenes izzel, de jol latja hogy bizony bizony nem kezelik egyforman a feher es a fekete/barna embereket ... en mikor meg a subway-al jartam bizony inkabb nem szalltam be a hoodies fiatal feketek bomboltettek akkor meg a magnot

eppen hatvan eve hozta meg az amerikai "kuria" hogy az iskolakat desegregalni kell....

csak kb 50 eve szunt meg a szegregacio Mason/Dixon vonaltol delre ha nem is hivatalosan the Jim Crow szelleme vidaman el es virul foleg a delebbi allamokban a feketek azota sem nagyon tudtak a szocialis letran sokat felfele haladni attol fuggetlenul hogy az elnok fel-fekete...

tanato 2014.07.18. 21:08:19

@gabors: Nem azt mondtam hogy nincs rasszizmus ott,de hol jönnek a magyar cigányok ahhoz hogy arányaiban annyi rendőr,orvos,,katonatiszt egyéb értelmiségi legyen közülük,mint az USA-ban a feketék közül./Meg nyugat-Európában is./Egyébként tényleg szeretnék látni annyi magyar cigány egyenruhást itthon arányaiban mint amennyit én ott 2 nap alatt afro-amerikait láttam.Akkor azt mondanám nincs is cigányprobléma itthon,csak mondvacsinált kérdés az egész.

angryrat 2014.07.18. 21:31:50

@gabors: Nem USA ellenes. Csak szeretnem eloszlatni a tevkepzeteket. Ugy mentem ki, hogy valami olyasmit vartam, mint annak idejen Nyugat Nemetorszag volt, csak epp angolul beszelo emberekkel. Ehhez kepest rajottem, hogy jobb Magyarorszagon csoronak lenni. Es ott nagyon sok a csoro. Az amerikai alom hazugsag. Ez a szomoru teny.

Amugy pedig eletem legszebb evei voltak Miamiban. Nehez hozzaszokni, mennyire csodalatos a termeszet. Raadasul egy krokodil elt az egyetem tavaban a varos kozepen. Ezt az ELTE nem igazan tudja uberelni.

angryrat 2014.07.18. 21:31:51

@tanato: Pontosan ez a gond: hogy csak 2 napot toltottel ott.

Javaslom, hogy olvasd el a linkeket, vagy kutakodj egy kicsit a neten az intezmenyesitett rasszizmus ugyeben. Magyarorszagon legalabb nincsenek torvenyesen hatraltatva a romak. Irtam errol eleget: a te ket napos elmenyed vs statisztika.

(A hetkoznapi emberek romaellenessege ugyancsak kispista az amerikai muzulmanellenesseg/feketeellenesseg es hasonlo rasszista gondolatokhoz kepest. Egyetlen magyar politikus nem merne olyasmiket nyilatkozni a romakrol, amit az amerikaiak rendszeresen megtesznek az arabokkal kapcsolatban.)

tanato 2014.07.18. 21:47:29

@angryrat: Mindennek ellenére sikeresebb az afroamerikaiak társadalmi beilleszkedése /statisztikailag biztosan/ mint itthon a cigányoké.Annak ellenére hogy itthon nincs "hivatalos" rasszizmus.
SZóval nem tudom itthon van e több lehetősége kiemelkedni a mélyszegénységből egy cigánygyereknek,akár sport,akár továbbtanulás,akár politikai pálya esetében és egy mondjuk egyenruhás pályát vagy értelmiségi szintet elérni,vagy egy átlag afroamerikainak.A végeredményt nézve inkább az utóbbinak./persze csak statisztikailag/Szóval engem az érdekelne hogy mondjuk 1000 afroamaerikaiból,hány,rendőr,orvos,katonatiszt ,tanár létezik és 1000 magyar cigányból ugyanezen szakmák esetén mennyi?

angryrat 2014.07.18. 22:02:37

@tanato: Ugy latszik, felismerted vegre, hogy te teljesen masrol beszelsz, mint en. En a hivatalos, "institutionalized" rasszismusrol beszeltem. Te meg szocialis problemakrol. A ketto kurvara nem ugyanaz. Kivancsi voltam, vajon figyelmetlenseg-e a dolog, vagy szandekos "strawman". Ezek szerint figyelmetlenseg.

Amugy pedig van eselyuk itthon is. Ismerek egy apolonot, akinek a testvere pedig a fegyveres eroknel volt. A nyolcadik keruletben nottem fel, es gyermekkoromban voltak roma barataim (mert ugye egyutt jartunk iskolaba). Szoval a lehetoseg megvan. Az, hogy szocialis tenyezok a romakat sokkal sulyosabban erintik, mint a nem roma nepesseget, teny. Az, hogy szar helyzetben vannak, az teny. De az, hogy az allam hatranyosan megkulonbozteti oket, az nem igaz. Nincs olyan jelenseg, hogy valakit kikutassanak hetente akar egyszer is a rendorok az utcan, mert roma. Nem sulytja oket az igazsagszolgaltatas aranytalanul nagy buntetesekkel. Nincsenek torvenyek, amelyek hogy hogy nem valahogy mindig a szinesboruek bortonbe jutasaval jarnak.

A haziuram Floridaban (amugy magyar, aki a 70-es evekben ment ki) azon nevetgelt, hogy amig ot, ha reszegen leallitja a rendor, akkor szepen hazavezeti a kocsijat a tengerparti kondojaba, mig "ha egy nigger is beteszi ide a labat, biztos lekapcsoljak a kocsijat, es hazazavarjak". Hat ja. A torveny mar nincs meg, de a szellemiseg igencsak ott van.

(Amugy pedig egy fekete baratnomet, aki harom evig Dublinban elt, Irorszagban niggereztek le, de ott tobbszor is. Szoval az USA nem a legrosszabb hely, de nem is jo, ha epp sok a melanin a borodben.)

tanato 2014.07.18. 22:16:06

@angryrat: Lehet hogy elvi esélyük van a magyar cigányoknak is kiemelkedni de én gyakorlati szempontból közelítem meg a dolgot,azt hogy mennyinek sikerül közülük szembeállítva pl. egy USA-beli feketével mondjuk ezer főre viszonyítva.Na meg a másik végét is hogy egy átlag magyar börtönben 1000 elítélt közül mennyi a roma népesség.Persze ezt tilos kutatni,csak a börtönökben dolgozó ismerőseimtől van infóm.Az eredmény igencsak lesujtó.Nem tudom az USA-ban tilos e az ilyen statisztika, és ha nem milyenek az arányok.?

angryrat 2014.07.18. 22:34:10

@tanato: Mar leirtam az aranyokat ebben a parbeszedben. ~40% fekete a bortonben uloknek (ami nagy szam, ha belegondolsz, hogy az USAban van a legnagyobb bortonpopulacio az egesz vilagon). A nepesseg 13%-at teszik ki. A szam meg rosszabb, ha a halalraiteltek aranyait nezed.

Minden harom fekete ferfibol egy bortonbe fog kerulni az elete soran hosszabb-rovidebb idore. Ez annyira rossz arany, hogy komoly gond a fekete noknek fekete pasikat talalni.

tanato 2014.07.18. 22:51:55

@angryrat: Ez tényleg rossz arány,bár sajnos a magyar/nem hivatalos/ arány sokkal rosszabb cigány vonatkozásban.Ami rosszabb az USA belinél az az hogy cigány bíró,ügyvéd,ügyész,börtönőr gyakorlatilag nem létezik.
Persze nyilván nem lehet összevetni a két államot nem ugyanaz az indulás rabszolgaként odahurcolt fekete meg a cigány bevándorló,csak a bőrszín üt el mindkét esetben az átlagtól.Viszont nekem tényleg felüdülés volt látni a magyar helyzet után a sok egyenruhás feketét kint/főleg hogy gyermekkoromban sulykolták az iskolában a Kádár rendszerben hogy bezzeg Amerikában hiába jobb az életszínvonal de verik a négereket/na meg itthon volt szerencsém látni a 90 -es években itt állomásozó USA katonákat és figyeltem milyen sok közöttük a fekete meg a feketebőrű nő.Na ilyet a jelen hivatásos magyar seregben nem látni.

angryrat 2014.07.18. 23:16:36

@tanato: Mondom, hogy osszekeversz egy europai kisebbseg szocialis problemajat (amit, bar nem tul nepszeru hangoztatni, mindket oldalon egyszerre kell megoldani), meg egy orszag jogi es egyeb "hivatalos" szinten eszleheto rasszizmusat.

EZ KET KULONBOZO DOLOG. EN A RASSZISMUSROL BESZELEK, AMI AZ AMERIKAI TARSADALMAT TETOTOL TALPIG ATITATJA.

Adtam cikkeket, olvasd el oket, hasznald a google-t, es beszelgess fekete amerikaiakkal. Ez az egesz parbeszed kezd a "de ott tobb a fekete egyenruhas" jatekba fulni; barmit mondok, ez a valasz. Az almakat es narancsokat hasonlitod ossze (ha mar amerikaiakrol beszelunk, forditsuk le a kozmondasaikat is).

Ha mar ugyis keresgelsz, nezz annak is utana, hogy mi van az arabokkal es a muzulmanokkal az USAban. Es kerlek ne gyere azzal, hogy vannak magas rangu muzulmanok.

tanato 2014.07.18. 23:24:05

@angryrat: Persze én mondom hogy nem lehet összehasonlítani a két országot,nem egy súlycsoport.Mások a rasszista törvények,társadalmi rasszizmus meg a mindennapi élet itt és ott.van tennivaló itt is ott is.Aztán hogy mi lesz a végeredmény majd az idő eldönti.

angryrat 2014.07.19. 00:41:27

@M. Péter: Mondtam, hogy idealis a helyzet? Felhozol egy peldat, az USAban levo szisztematikus visszaelesekre, es boldogan hatradolsz. NEM allitottam, hogy a romaknak jo lenne.

angryrat 2014.07.19. 00:41:27

@tanato: Hat, eleg messze jutottunk az eredeti allaspontodtol.

Kb ennyi volt a mondandom: a tokeletes, szepseges USA elegge szar hely, ha sotet a borod.

M. Péter 2014.07.19. 01:14:30

@angryrat: Te írtad, hogy "Nincs olyan jelenseg, hogy valakit kikutassanak hetente akar egyszer is a rendorok az utcan, mert roma."

tanato 2014.07.19. 07:47:00

@angryrat: Szerintem a sötét bőrszín legtöbb fehérek lakta államban alapból nem előnyös.Amit én akartam kihozni az csak a gyakorlati megközelítésem arányszámok ügyében,bizonyos foglalkozási ágakban itt és ott.

tanato 2014.07.19. 07:49:31

@M. Péter: Az a baj hogy gyakortlatilag nincs nálunk roma orvos rendőr,börtönőr,vámos,bíró,ügyvéd,ügyész stb.Ez nagyon súlyos dolog szemben mondjuk a Nyugattal ahol azért vannak ezen szakmákban bővebben színesbőrűek.

2014.07.19. 08:40:56

@M. Péter:

A fehér embert is megbünteti a rendőr szemrebbenés nélkül, ha nincs csengő, vagy lámpa a biciklijén.
Senki nem akadályozza meg a cigányságot abban, hogy tanuljon.
A cigánykérdésről csak az nyilatkozzon, akinek erről napi szintű tapasztalata van.
Meg van/volt a lehetőség, hogy a fejlett nyugat megmutassa, hogyan kell a cigány kérdést kezelni(Kanada, Anglia,stb.)

Végül, de nem utolsó sorban. Először munkalehetőséget kell biztosítani mindenkinek. A cigányoknak is. Ha majd nem akarnak ezzel élni, akkor lehet mondani rájuk, hogy dologtalan, naplopók. Addig nem.

2014.07.19. 08:57:05

@angryrat:

Rosszul látod. Nyugaton, élen az USA-val, minden tökéletes.
Keleten, élen Oroszországgal, minden szar. Oroszországban pl. putyini diktatúra van. Ami a kutyát sem érdekli nyugaton. Ami érdekli őket, hogy Putyin nem engedi, hogy a multik rabolják le az orosz ásvány kincseket, ők húzzák annak hasznát. Ez nyugaton diktatúrának hívják. Én hazafiságnak.

angryrat 2014.07.19. 09:09:45

@M. Péter: Ja. Par rasszista rendor teljesen ugyanaz, mint egy stop and frisk hivatalos eljaras, amely kereteben New Yorkban nincs olyan fekete fiatalkoru ferfi, akit ne allitananak meg hetente legalabb egyszer. TELJESEN ugyanaz. Milyen igazad van.

angryrat 2014.07.19. 09:09:45

A magam reszerol befejeztem. Eleg sok mindent leirtam, belinkeltem; ha valaki elolvassa es elgondolkodik, az rendben van, ha meg nem akarja, akkor meg ugyis bedugott fullel uvolt, hogy nehogy veletlenul eljusson valami az agyaig.

angryrat 2014.07.19. 09:10:19

@M. Péter:

www.aclu.org/arizonas-sb-1070

www.nyclu.org/content/stop-and-frisk-data

Majd meselj, ha Magyarorszagon ilyen torvenyek vannak, ok?

Majd meselj, ha Magyarorszagon media-szemelyisegek ilyesmiket nyilatkozhatnak gond nelkul

mediamatters.org/research/2004/05/14/savage-arabs-are-non-humans-and-racist-fascist/131141

Ez is erdekes olvasmany, hogyan allitja be a media es a politikai elit az iszlamofobiat, mint elfogadato dolgot

www.gallup.com/poll/157082/islamophobia-understanding-anti-muslim-sentiment-west.aspx

M. Péter 2014.07.19. 14:36:56

@lexrex: "a szécsényi kistérségben a rendőrök szinte kizárólag csak akkor büntetik a bicikliseket apróbb szabálytalanságokért, ha cigányok. "

2014.07.19. 16:41:14

@M. Péter:

Még mindig jobban járnak, mint ha azt firtatnák a rendőrök,honnan van a kerékpár.

gabors 2014.07.19. 16:41:15

@angryrat: csoronak szerintem mindenhol szar ... azert abban is vannak fokozatok ...

valoban szegeny amerikaibol tobb van mint gazdag de atlagban a feketek kozott tobben szegenyek (van eleg feher szegeny is) inkabb emiatt vannak bortonben is tobben

mert itt (usa) nem attol fugg ki kerul bortonbe hogy ki bunos vagy ki fekete (amit te mondtal) hanem inkabb attol hogy kinek mennyi penze van .. OJ ko kemenyen bunos de akkor meg volt penze igy a 10 legjobb ugyvedbol akkor 3 neki dolgzott es bohocot csinaltak az ugyeszekbol es a nyomozokbol (a magyar aki nyiltan rasszista volt peldual) es felmentettek !!!!

en is bortonbe lehettem volna 100% artatlanul, ha nem lett volna 30k ugyvedre meg bond stb !!! es a vegen fel is mentettek de 30k-be kerult az ugyved !!!

csak annyit akarok mondani hogy igazad van de kicsit tul magas szinten irtad le ami rendben is van rendszer szinten ott van a rasszizmus nem kerdes de a szemelyes szinten azert nem az ami a cigokkal megy mo-on (ebben nem vagyok azert szagerto)

2014.07.19. 16:48:33

@gabors:

Annak Magyarországon sincs sok jelentősége, hogy valaki bűnös- e, vagy ártatlan. Miután azonban nálunk az ország lakosságához képest nagyon sok szegény ember van, akinek nem igazán van pénze ügyvédre, továbbá nagyon kevés jó képességű ügyvéd, így az elítéltek legalább 20%-a ártatlanul ül.

skye8 2014.07.19. 17:09:17

Poszter nekem tetszett amit irtal, nagyon autentikus volt, es az is tetszik hogy mered a sajat eletedet elni, attol fuggetlenul hogy masok mit gondolnak.

gabors 2014.07.19. 18:23:13

@angryrat: "Ugy mentem ki, hogy valami olyasmit vartam, mint annak idejen Nyugat Nemetorszag volt, csak epp angolul beszelo emberekkel. "

mert ott a torok ember volt ugye ????

meg a nemetek aztan nagyon befogadok !!! az usa azert annal toleransabb mar megbocsassssal !!

ertem hogy tudos vagy meg minden de ezek azert kicsit csokkentettek a relevanciajat amiket teljesen joggassan Te irtal aide (az en szememben ...) en csak uszkve 24 eve elek New Yorkban ... (ami azert kozel sem az USA igazabol Miami FL sem igazan )

tanato 2014.07.19. 23:10:32

@tableno: Így van,nem szeretik a rendőrök a cigányokat,betartanak nekik ahol lehet.Persze fordítva is így van.Azt viszont nem tudom hogy az USA-ban a nagyszámú afro rendőr hasonló módon betart-e a fekete testvéreinek?Angry szerint nyilván igen.
A lényeg az hogy van egy Angry féle rasszizmus,politikusok beszólásai,törvények,fehér lakosok ellenszenve.Meg van az én gyakorlatias megközelítésem szerinti,hogy adott államon belül a rasszizmustól sújtott kisebbség milyen százalékban tud kitörni a helyzetéből mennyi tanár,orvos,rendőr bíró,ügyvéd politikus,elnök stb válik belőlük mondjuk 100 000 főre vetítve.

gabors 2014.07.19. 23:55:59

@tanato:
"Viszont nekem tényleg felüdülés volt látni a magyar helyzet után a sok egyenruhás feketét kint/főleg hogy gyermekkoromban sulykolták az iskolában a Kádár rendszerben hogy bezzeg Amerikában hiába jobb az életszínvonal de verik a négereket/na meg itthon volt szerencsém látni a 90 -es években itt állomásozó USA katonákat és figyeltem milyen sok közöttük a fekete meg a feketebőrű nő.Na ilyet a jelen hivatásos magyar seregben nem látni. "

nagyon jo akkor ilyen alapon az antarktikai pingvinekrol is tudsz vitatkozni tobbekkel akik eveket evtizedket toltottek el az usa-ban

attol hogy lattal ket nap alatt nehany egyenruhast ...

ja a seregbe itt foleg a szegenyek mennek !!! vagy mostmar CSAK a szegenyek mennek az also szinten szinte CSAk a felsobb szinten is az also kozeposztaly mert igy az egyetemet fizetik 5-10 ev alairasa utan !!!

csak nezd meg mondjuk a platoon-t hair-t az nem volt vicc !! ugy volt mar 40 eve president bush !!! elbliccelte magyaroshan

gabors 2014.07.19. 23:56:13

@tanato: bocs amit angryrat irt az kozel 100% os ... az usa-ban instituional rasszizmus van ... van ahol rosszabb van ahol kevesbe...

torvenyek alapjan nem de sok torveny van ami ne a feketeket hanem az also/szegenyebb osztalyt sujta (aminek a donto tobbsege fekete) ...

hogy TE mit hiszel vagy mit nem az fuggetlen ettol

azok akik 2 nap alatt megallapitjak hogy az usa-ban jobb feketenek lenni mint Mo-n ciganynak ... hajra Mo jobban teljesit

mi a tobbiek meg maradunk tavol !!!

tanato 2014.07.20. 09:23:45

@gabors: Na akkor úgy mondom,az USA feketék a nagyobb rasszizmus ellenére is jobban előre tudnak haladni a"szamárlétrán" arányaiban mint a magyar/és kelet-európai/ cigányok.
Itt Mo.-on sajnos csodájára járnak egy cigány orvosnak,színésznek,vagy rendőrnek olyan kevesen vannak.
Pedig a cigánykérdés igazi megoldása ez volna nem a hiába hozott cigányügyi törvények garmadája.
És bizony örülnék ha a jelenlegi hivatásos magyar seregben sok cigány szolgálna,az már jelentene valamit.

vazzup 2014.07.20. 11:23:42

Hát, először is, ahogy ígértem, behoztam a lemaradásomat olvasásban, bár ne tettem volna. Teljesen elment a kedvem a Határátkelőtől, úgy kompletten.
Mivel időközben immár "végleg" kiköltöztem az Kaliforniába, gondolkodtam, hogy megírom a történetét, meg az első benyomásokat a Szilícium-völgy szívéről, de azt hiszem, inkább nem teszem.

Francnak sincs kedve olvasgatni utána a kielemző wannabe-pszichomókus hozzászólásokat, hogy én mennyire kibaszottul boldogtalan vagyok itt kint, meg mennyire szarul élek, bezzeg ha maradtam volna a zuglói panelban, akkor mennyire fasza lenne minden s tetejébe még jönne Hinta és letorkollna, hogy miért keresek annyit, és miért nem a Mekdonáldszban vagyok séfmester.

Mert nagyjából mostanában erről szólnak a kommentek, amikor nem offolás van. Hát kösz, de ezt inkább nem.

Oké, leszámítva néhány igenrégi motorost (meg emelődarust), akik viszont vagy mennek az árral, vagy csak ímmel-ámmal tudnak más medert alkotni a diskurzusnak.

Szóval így mégis minek? Eh. Régen minden jobb volt. A határátkelő méginkább. :(
Csalódott vagyok.

tanato 2014.07.20. 19:51:56

@vazzup: Az origós HÁ szerintem is nívósabb volt.
És jól látod ,van egy kivándorlás ellenes MO.i maradást javasló erőteljese vonal is.

tanato 2014.07.20. 19:52:34

@vazzup: Mindenesetre azért írd meg azt a cikket,én pl. kíváncsi vagyok rá.

gabors 2014.07.20. 23:03:59

@vazzup: ird meg mi tortent abbol semmi gond nem lehet ..

irj annyit ami tortent nem tobbet ...

aki itt el (az se mindeggy hol persze ) tudja es a masodiikra mar ki is derul me itgaz mi nem lasd ezt aki itt elsore erezte hogy mi van masodikra mar nem kerdes ...

angryrat 2014.08.06. 14:51:40

@Bonjour: Ez a fo problemam a magyar "baloldallal". A politikai ebredesem az USAban tortent meg (25 eves koromban koltozem ki nyolc evre), es amikor szemreveteleztem a magyar szocikat es a liberalisokat, semmi szocialistat vagy liberalist nem talaltam bennuk. A frocsoges, a gyulolkodes, az ongyulolet (minden szar, ami magyar, minden nemzeti ontudat kifejezese a fasizmussal egyenlo) raadasul iszonyuan gusztustalanna tette. Neoliberalis, hazug banda, akik teljesen tonkretettek a politikat (es a gazdasagot) ebben az orszagban. A Fidesz azert gyozott, mert nem volt hiteles ellenzek.

Ez persze nem jelenti, hogy a nepnemzeti, turulkodo jobboldal jobb lenne. Csak ok legalabb oszintek.

angryrat 2014.08.06. 14:51:40

@tableno: Gratulalok. Sikerult tokeletesen felreertened megint a lenyeget. A rendorok egyeni rasszizmusa =/= rasszista torvenyekkel.

Nem tudom, hogy mashogy fogalmazzam meg, hogy megertsd. Talan a kovetkezo parhuzam: apartheid Del-Afrika =/= rasszista magyar rendorok.

angryrat 2014.08.06. 14:51:40

@tanato: Nincsen intezmenyesitett gatja, hogy roma szarmazasuak egyetemre jarjanak. Sot, plusz pontokat kapnak a kisebbsegiek a felvetelin. Meseld el, mi tartja vissza SPECIFIKUSAN a roma kozosseget attol, hogy gimnaziumba, egyetemre jarjanak?

(Csak szemelyes tapasztalataim vannak, amikbol nem lehet altalanositani. De. Ismerek apolonoket es katonakat, akik szep karriert futottak be a fegyveres eroknel, egeszsegugyben es a buntetesvegrehajtasnal. Nem lehetetlen. Oket senki nem akadalyozta meg ebben. Az egyes tarsak/felettesek rasszizmusa valoban nem kellemes, de egyszer sem kaptak teljesen pofara a dolgot. A nyolcadik keruletben nottem fel a nyolcvanas evekben, igy nagyon sok roma osztalytarsam volt; jo reszuk a modos kozeposztaly szintjen elt; jobban, mint en a csaladommal. Nem ismerem a videki romak helyztetet, de tudom, hogy sokkal rosszabb. A gimnaziumomban volt ket roma tanulo, akiket ugyancsak senki nem tartott vissza attol, hogy tanuljanak. Sot. Jobban tanultak, mint a legtobb diak.)

tanato 2014.08.14. 14:26:52

@angryrat: Nincs gátja hivatalosan,mégis alig-alig van roma egyetemista sajnos.Középiskolába ma már többen járnak közülük.Amit hiányolok,a cigány tanár,rendőr,ügyvéd,bíró,színész na meg a börtönőr/bár én is ismertem egyet.Arányaiban persze.Na meg az orvos,afrikai és arab orvosunk sokkal több van Mo.on mint cigány.Na de azért reménykedem hátha fokozatosan többen lesznek.Akkor azért lényegesen csökkenne az itthoni cigányellenességnek hívott rasszizmus.Az USA-bel rasszizmus meg nyilván egészen más ,inkább történelmi alapokon nyugszik.Én csak az ottani értelmiségi /feketebőrű/ arányokat irigylem,nem az ottani rasszista megnyilvánulásokat meg erőszakhullámot.

angryrat 2014.08.14. 19:09:30

@tanato: Nocsak; kicsit messzire jutottunk az eredeti hozzaszolasodtol a "hur-dur Amerikaban nincs rasszizmus, van egy feka elnokuk".

Ne haragudj, de szep lassan atcsuszunk egy szociologiai ertekezesbe, hogy milyen jo lenne, ha a roma nepesseg is be tudna illeszkedni onnan, hogy van-e vagy nincs intezmenyesitett rasszizmus. Az eredeti kerdesre tovabbra is NEM a valasz. A kisse megvaltozott temaban pedig JA, JO LENNE (csakhogy ez nem egy egyszeru randarasszistabaromallatmagyarallamnemhagyjaszegenyeketbeilleszkedni, hanem egy igencsak bonyolult kerdes, amihez gyanitom, egyikunk sem ert igazan.

Ja, kisse tangencionalis, de hasonlo tema: van-e igazi sajtoszabadsag az USAban?

thedesk.matthewkeys.net/2014/08/journalists-arrested-detained-ferguson-protests-missouri/

A valasz: nem nagyon.

tanato 2014.08.14. 19:20:47

@angryrat: Mondjukl Obamát tényleg másodszorra választották meg ,ez azért azt jelenti hogy szimpatikus a lakosság nagy részének,dacára bőre színének.
Hogy itthon vagy más kelet-európai országban mikor lesz cigány elnök,az még a jövő zenéje,de egyszer még megérhetjük/vagy inkább a leszármazottaink./
Igazad van,intézményesített rasszizmus tényleg nincs itthon,de hétköznapi annál inkább sajnos.

bpetya75 2014.08.15. 13:05:45

@tanato:

Erre egy érdekes új hír: www.origo.hu/nagyvilag/20140815-lecsillapodtak-a-kedelyek-st-louisban-a-fekete-tinedzser-lelovese-utan.html

Ott sem megy ez olyan egyszerűen. De azért úgy tűnik rajta vannak a megoldáson.

bpetya75 2014.08.15. 13:11:51

@tanato:

Mi a tapasztalatod a fordított rasszizmussal kapcsolatban? Én úgy tapasztalom, hogy ők sem kevésbé azok. Egyrészt a beilleszkedettek a be nem illeszkedettekkel szemben, másrészt utóbbiak a többségiekkel szemben.

A hétköznapi rasszizmussal kapcsolatban nagyon sok dolga lenne a cigányságnak is. Természetesen nem csak nekik, de valahogy ez a téma is a végletekről szól. Azt hiszem ez az a beszélgetés Bogdán Lászlóval, amin bőven van elgondolkodni való: www.atv.hu/videok/video-20140718-bogdan-laszlo-eb

tanato 2014.08.15. 17:28:47

@bpetya75: Köszi a linkeket,az tényleg igaz hogy az USA-beli meg a nyugati rasszizmus bizonyos szempontból veszélyesebb az itthoninál,mert ilyen jellegű zavargásokra/meg a londoniakra,meg a párizsiakra a magyar cigányság tényleg nem képes,ahhoz nem eléggé szervezett.És ez azért itthon nem rossz.

tanato 2014.08.15. 17:36:46

@bpetya75: Van bizony fordított rasszizmus nem is kevés.És igazad van a beilleszkedettekkel szemben is van a nem beilleszkedettek részéről.Meg vissza.Meg az egyes cigánycsaládok között is van sok konfliktus,távolról sem egységesek.Meg a különböző nyelvűek sem szívlelik egymást.
A hétköznapi rasszizmus meg az hogy egy magáncég biztos nem vesz fel egy cigány dolgozót a meghirdetett állásra,letagadják hogy az még létezik.Pl. de van azért iskolai elkülönítés is fű alatt.Meg durvább dolgok is,nem engednek be cigányt pl. sok "jobb" szórakozóhelyre,vagy nem látja el a fodrász,ilyen is volt stb.
Persze volna mit ledolgozni a cigányoknak is ezügyben.

tanato 2014.08.15. 21:57:52

@bpetya75: Na belinkeltem angrynak is az általad küldött cikket.Fekete rendőröket vezényeltek a helyszínre és fekete rendőrparancsnokot akikkel paroláztak az előzőleg zavargó tüntetők.
Ezért szeretnék én több cigány egyenruhást itthon.Persze tudom ez csak álom,de 100 éve az USA-ban is álom volt ez.

tanato 2014.09.03. 18:01:56

@angryrat: hvg.hu/gazdasag/20140903_Elhagyott_egy_betut_a_nevebol_azonnal_fel#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso
Na látod nem vagyok elvakult,ez a cikk meg téged igazol.
Persze itthon is sok roma "fehéríti" a nevét.Raffelből Rajnai,Kolompárból Korompai Orsósból Oravecz. pl. akiket én ismerek.

angryrat 2014.09.03. 21:29:59

@tanato: Ez sajnos csak a szokasos, egyeni rasszizmus. :( Ebbol itthon is van eleg. Undorito. (Magyarorszagon meg vizsgalat indult, hogy valoban tobb romat allitanak-e le a rendorok.)

Ugyanez a nemekre is igaz: nagyon sok no nem is kap eselyt, mert no. Csinaltak ezt doktori kepzesekre valo jelentkezessel, meg a Philadelphia philharmonic orchestra felvetelijevel is...

Engem csak az idegesit, amikor az USA-t teszik elenk, mint peldat... egeszsegugyi, oktatasi, vagy akar szocialis kerdesekben. Iszonyu nagy ott a csod, ami az utobbi harminc ev (Reagan) kemeny erofesziteseinek eredmenye.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása