oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. július 02. 06:50,  Ahogy a rómaiak, avagy illemkódex határátkelőknek 361 komment

2014. július 02. 06:50 Határátkelő

Ahogy a rómaiak, avagy illemkódex határátkelőknek

Érdekes kérdést boncolgat a beilleszkedésről, elfogadásról és az illemről mai írásában Th's child. Nem állítom, hogy minden pontjával egyetértek (de nem is kell egyetértenem), és biztosan lesz vita is megállapításai kapcsán, de ez nem baj addig, amíg képesek vagyunk ezt a vitát kulturált körülmények között lefolytatni (lásd alig burkolt fenyegetés a bloggazda részéről… :) ). Egyszóval lássuk, hogyan is illeszkedünk be mi, mik az elvárásaink és melyek a velünk szemben megfogalmazott elvárások!

tábla országnevekkel.jpg

„Az interneten keresztül dolgozom, ezért viszonylag szabadon választhatok lakhelyet („digitális nomád” életforma, ha ez így mond valamit). Amikor tavaly eljöttem Thaiföldről, sokat hezitáltam azon, hogy átköltözzem-e egy kis időre Malajziába vagy Szingapúrba.

Sok szempontja lehet az országválasztásnak, nekem például számít, hogy milyen sört lehet kapni, gyorsan kerestem is pár fórumot, ahol erről beszélgetnek. Az egyiken mindjárt a második vagy harmadik hozzászólást egy középkorú nő írta, arrogánsan és szarkasztikusan, hogy kb. „milyen jellemző, hogy minket egész Délkelet-Ázsiából csak a sör érdekel”. Kell-e mondanom, ledobta tőle az agyam a gépszíjat.

Feltűnően gyakran botlik bevándorlási illemtanárokba az ember (és sosem natívokba, hanem másik expatokba), úgy tűnik tehát, a kitelepülésnek egész komoly illemrendszere van, amiben érdemes kikupálnunk magunkat, mielőtt útnak indulunk.

Itt a blogon is sokszor kerül szóba az igazi beilleszkedés, egészen az olyan apró részletekig, hogy például ajánlott-e az új lakhelyünkön is rántott húst ennünk vasárnaponként. Ezt szeretném most kicsit körbejárni.

Nyelvtanulás

Míg a bevándorolni indulók egy komoly része is vált még országot a későbbiekben, az expat eleve tudja magáról, hogy legfeljebb pár évre megy, és lehet, hogy emiatt az én nézőpontom is kicsit más.

Mindenesetre a magam részéről a helyi nyelv minél tökéletesebb megtanulásának kívánalmát teljesen értelmezhetetlennek tartom, különösen például a magyarok esetén. Mi ugyanis bárhova megyünk is, garantáltan nem kommunikálhatunk a saját nyelvünkön, ezért valamilyen nyelv elsajátításához muszáj vennünk a fáradságot.

Nem tartozom azok közé, akik a világ minden részén mindenkitől elvárják, hogy beszéljenek angolul, de szégyellni sem vagyok hajlandó magamat, ha nem beszélek egy helyi nyelven. Elvégre én már több ezer munkaórát beletettem, hogy megértessem magam a világgal, és ha ők eljönnek elém félútig, hogy kézen fogjanak, az jó, de ha nem, úgy is jó.

Eleve az ember el is veszti ezzel kapcsolatban a tettvágyát. Régebben még a rövid utazásokon is kinézegettem az útikönyv végéből, hogy például a „merre van a vécé?” hogy van natívul, és Thaiföldön is tanultam thaiul (úgy saccolom, körülbelül 1500 szavas szókinccsel jöhettem el; ez kábé egy 4 éves gyerek szókincse – mivel nekem csak 2 év kellett hozzá, valószínűleg kétszer olyan okos vagyok, mint egy átlagos 4 éves, csak mondom), de itt, Lengyelországban már nem is próbálkozom egyáltalán.

Volt, hogy elsütöttem már egy-egy kóbor köszönömöt (úgy mondják: dzsinkuje), de egyébként nem érdekel a dolog. Még ha maradnék is 2-3 évet, lehetetlenség pár évente megtanulni egy új nyelvet (legalábbis ha nem ez a legfőbb hobbink az életben – és a legtöbbünknek nem az). Meg egyáltalán: minek?

Kellenek-e bennszülött barátok?

A másik dolog, hogy legyenek-e bennszülött barátai az embernek. Ezt megint csak kevésbé értem, ha pont velünk, magyarokkal kapcsolatban jön elő: egyszerűen nem vagyunk elegen hozzá, hogy csak magunk között barátkozzunk (oké, Londonról vagy Bécsről nem tudok nyilatkozni, de Thaiföldön az én városomban egy, azaz 1 darab rezidens magyarral találkoztam, arra meg kár magyar klubot alapozni).

Ami azt illeti, nekem egy svéd, koreai vagy amerikai expat pont annyira egzotikus és érdekes, mint egy originál thai / lengyel, és a barátsága is pontosan ugyanannyit ér.

Ha valaki büszkén újságolja, hogy csak a bennszülöttekkel barátkozik (és gyakran hallani ilyet), azzal nem azt bizonyítja, hogy mennyire beilleszkedett, hanem azt, hogy előítéletes és szűklátókörű (=rasszista). Gondolom, ezt nem kell tovább magyarázni.

És igen, amit nagyon gyakran hallani itt a blogon is, hogy „csak magyar ismerősöket ne” vagy „inkább nem szólaltam meg magyarul, nehogy rájöjjenek, hogy közülük való vagyok”, az ugyanolyan előítéletes és szűklátókörű.

Fordított rasszizmus

Ha már a rasszizmus szóba került, szabadon garázdálkodik a világban a fordított rasszizmus, ami kezd egyre jobban fárasztani engem. (Azért ne ejtsünk könnyet értem: hetero, fehér férfinak lenni még mindig a legnagyobb áldás a világon, még ha az is az ára, hogy mindenki szabadon köszörülheti a nyelvét az emberen.)

1_35.jpgFordított rasszizmus: baromira unom

És hogy jön ide a fordított rasszizmus? Soha senkitől nem várjuk el azt az önfeladást, mint a nyugati / fehér embertől. Ha egy nagyvárosban például van indiai / kínai negyed, azt rendszerint úgy tekintjük, hogy hozzáad a kultúrához.

Pedig azok a csókák lehetnek akár sokadgenerációs bevándorlók is, mégis egy helyre költöznek, a saját nyelvükön beszélnek, a saját kajáikat eszik. Én sokféle konyhát szeretek, de ettől még a túrórudi, a rántott hús meg az erős pista is ér annyit, mint bármelyik másik nemzet étele, és ragaszkodni hozzájuk is pont annyira ér, mint kebabost nyitni Londonban.

Lássuk csak, mi fordított rasszizmus még?

Sokféle narratívát fel lehet, is fel is szoktak húzni a nyugati kultúra fejlődésére, és szerintem az is egy érvényes gondolatmenet, ha azt mondjuk, a „nyugati kultúra fejlődése” = „az alkoholfogyasztás fejlődése”.

A fehér ember bárhová is ment, vitte magával az alkoholt, és ma is azok a legnagyobb szeszkazán országok, ahol mi élünk. Teljesen természetes (ezt a sörért kioktató pökhendi néninek üzenem), hogy ahol a fehér emberek feltűnnek, ott feltűnnek az ujjatlan pólós, pocakos fehér faszik is a tré tetoválásaikkal, hogy olcsó sört kortyoljanak az utcán ücsörögve, és közben angolul dumáljanak.

Ez semmivel sem retrográdabb dolog, vagy éppen nagyobb tiszteletlenség a helyi kultúrával szemben, mint hogy a kínaiak folyton rizst, az indiaiak meg folyton curryt zabálnak. Ez a kultúránk, bébi, és mielőtt egy másik kultúra tiszteletéről papolsz, ismerd meg a sajátodat.

Apropó tiszteletlenség

Jövőre szeretnék Nepálba költözni, ezért regisztráltam egy ottani expat fórumba. Az első dolog, amit kaptam tőlük, meglepetés!, meghívó volt egy közös imádkozásra.

Természetesen amerikai expatból van a legtöbb ott is, azok meg nagyon szeret(né)nek Jézusról beszélgetni, ez van. És én is tudok ám arrogáns meg lekezelő lenni: a Nepálban (vagy Thaiföldön, akárhol) expatkodó fehér nők nem csak Jézust hozzák magukkal, de a megszokott középutas kis környezetvédelmüket meg a langymeleg feminizmusukat is - az egész együtt jár szépen egy kis csomagban.

2_22.jpgAvagy: mutass nekem egy középkorú fehér nőt, és én megmondom, mit gondol a világról. (Remélem, ez már elég arrogáns.)

És oké, a magamfajtának még a saját anyja sem örül, ha odaköltözik az utca végébe, de helló, én legalább nem akarom megváltoztatni azt a kultúrát, amiben vagyok.

A Jézusról beszélő, környezetvédő, átalányfeminista expatok (ezt még mindig a fenti néninek mondom) viszont úgy tisztelik a másik kultúrát, ahogy a lepkegyűjtő a lepkéket. Úgyhogy csináljuk azt, hogy a jövőben még csak fel sem hozod nekem a másik kultúra tiszteletét, mert a végén még el találom nevetni magam.

A király és a külföldiek

Thaiföldnek van királya, akit a thaiok nagyon szeretnek. Nálunk, nyugaton a királyság többnyire már meghaladott dolog, nem nagyon értjük, mire való.

Akkor viszont hogy lehet, hogy míg Thaiföld tele van iszákos farangokkal (fehérekkel), szexpatokkal meg mindenféle rosszul öltözött véglényekkel, akiknek az egész ott töltött léte egy nagy, folyamatos faux pas-nak tűnik, szóval hogy lehet, hogy ugyanezek az agyatlannak tűnő farangok már a repülőről leszállva azonnal megértik, hogy a királlyal nem viccelődünk?

A válasz az, hogy észlelik, hogy szinte ez az egyetlen dolog, amit a thaiok igazán komolyan vesznek. Nem azt mondom, hogy esetenként (még inkább: gyakran) nem tartanak minket gyökérnek, de a thaiok alapvetően rugalmasak, kedvesek és elfogadók.

A tahó farang nem azért tahó, mert gyengeelméjű, hanem mert érzékeli, hogy szabad neki (a királyt gyalázni meg nem szabad, azt nem is csinálja). Biztos vagyok benne, hogy dettó tök ugyanez a tahó fehérember, ha éppen a Közel-Keletre csöppenne, ahol – mondjuk így – kicsit vonalasabb gondolkodású emberek élnek, azonnal megértené azt is, hogy ott nagyobb tétje van az illetlenkedésnek.

(Nem vállalkoznék rá, hogy megmondjam, miért vallott csődöt Európában a multikulti, de biztos szerepet játszik benne az is, hogy mi is rugalmasak, kedvesek, és elfogadók vagyunk. Ami egyébként egy szuperjó jellemvonás – szerintem.)

Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak

Amikor egy nyugat-európai nagyvárosban bontunk egy üveg belga sört, miközben a norvég gázon az olasz spagettink maradékát melegítjük, és a tévében valami amerikai sorozatot nézünk felirat nélkül a latino párunkkal, hajlamosak vagyunk naaagyon internacionálisnak érezni magunkat (ami rendben is van, hová lenne a világ, ha az ember néha nem veregetné hátba saját magát, nem igaz?), és elsiklunk afölött a tény fölött, hogy az egész nagyrészt önbecsapás: hogy a legtöbbünk csak annyira illeszkedik be, amennyire muszáj neki, és azt is csak önvédelemből meg konformizmusból – amivel semmi baj nincs, de azért nem is a világ legmagasztosabb dolga.

Néhány dolog a „rómaiak” szokásaiból, a bagatellektől a fontosak felé haladva: a thaiok az evéshez villát meg kanalat használnak, kést nem. Ezt át kell vennem? Te átvennéd?

Vécé tekintetében a guggolóst szeretik, lehetőleg papír nélkül. Ezzel mi a helyzet? Előre vagy vissza lépünk-e ezzel szerinted? Azért kérdezem így, mert mindannyiunkban van egy irányzék, amihez képest nem szeretnénk hátralépni – ami persze teljesen szubjektív és önkényes dolog, vesd össze: egyes friss angliai magyarok mini szabadságharcai, hogy csak azért is köszönnek a liftben.

(Még mindig az európai multikulti csődjéről: ahogyan mi élünk, az bármely vallásból, még a kereszténységből nézve is maga az erkölcsi fertő. Szerintem nem szoktunk így gondolni magunkra, de ha valaki felveszi a mi szokásainkat, azzal lép egy nagyon nagyot visszafelé is – már a saját szemszögéből nézve, természetesen. Csoda-e, hogy sokan nehezen teszik meg ezt a lépést?)

3_22.jpgBal oldal: Mindene el van takarva, kivéve a szemét. Micsoda kegyetlen férfielnyomás.
Jobb oldal: Mindene fedetlen, kivéve a szemét. Micsoda kegyetlen férfielnyomás.

Ha olyan országba költözöl, ahol szabadon szemetelnek az emberek, rászoknál te is? A köpködésre, harákolásra? Mi van, ha ér verni az asszonyt? Mi van a lányok körülmetélésével? És a vallással? Váltasz vallást az országgal együtt? A válasz: nyilván nem. Ezt egyikünk sem csinálja.

Hozunk magunkkal egy szilárd magot, amiből csakis a felszínen, nagyon lassan vagyunk hajlandóak engedni, és ott is csak azért, mert nem akarjuk, hogy megszóljanak minket (vesd össze: miért öltözünk szép ruhába a színházban?).

Ez színtiszta konformizmus, semmi más, és nincs okunk miatta a büszkeségre. Mindannyian csináljuk, kell is, hogy csináljuk, de nincs olyan összefüggés, hogy minél komformistább vagy, annál jobb ember is egyúttal. Azok, akik túl sokat emlegetik a „tégy úgy, ahogy a rómaiak” szabályt saját alapelvükként, valószínűleg nem ismerték még fel ezt.

Végkövetkeztetés

A fentieket összefoglalva részemről egyetlen illemszabályt fogalmaznék meg az expatok / bevándorlók számára: élj, ahogy akarsz, de ne próbáld megmondani nekem, hogy én hogyan éljek külföldön; majd bontok egy sört, és eldöntöm magam.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: beilleszkedés illemkódex Lengyelország Thaiföld

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr896465371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 18:55:50

@Lukas Meier: még egy eszembe jutott, ez se a full-time kalandor típus, de van ilyen is. egy német pszichológusnőre meg egy olasz mentőstisztre emlékszem, hogy leépítés helyett arra jutottak a szakszervezeteikkel, hogy negyedével-harmadával csökkentik a munkaidőt meg a fizetést is, és így nem kell embereket elküldeni. bár nekem furcsa, hogy nincs hiány mentősből, de végülis elhiszem. a munkaidőcsökkentés úgy realizálódott, hogy volt évi 3-4 hónap szabadságuk, a német lánynak talán 2 vagy 3 részletben, az olasz srácnak egyben, és ezt mind utazással töltötték.

2014.07.02. 19:03:41

@Chang Yai: Hat ezt lehet csinalni egy par evig de nem sokaig, nem eletforma-szeruen. Regen mikor relative sokkal magasabbak voltak a jovedelmek Nyugaton es szinte alig volt munkanelkuliseg, akkor mukodott hogy par honapig pincerkedsz Angliaban es az ev hatralevo reszeben Azsiaban elsz. De mar egyre kevesbe vagy egyaltalan nem mukodik ez, azok az idok elmultak. Meg ha rendszeres jovedelmed is van valahonnan - pl. nyugdij - akkor is nehez Azsiaban tartosan megvetni a labadat mivel legalisan szinte lehetetlen ott elni nyugatiaknak. Egy par evig buli lehet, de aztan mas megoldast kell keresni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 19:05:30

@nyuszigonosz(D): már megint kamuzunk, azért vagyunk itt, mert nem tudunk elszakadni Magyarországtól.
fontos a naprakész szleng. konkrétan emlékszem, hogy Tajvanon voltam, amikor mindenki elkezdte használni a "túlspilázni" kifejezést, én meg pislogtam.
meg valamiért nekem perpill fontos az is, hogy értsem a mindennapi utalásokat, a félázsiai nemzettől a köszönjük, Emeséig.

úgy általában, nem válasz konkrétan -
közös kulturális pontok: lehet, hogy utána pont akkor írtam, vagy csak akartam? Kathmanduban lógattuk a lábunk hárman, egy Indiában élő idősebb amerikai nő, egy Malajziában élő, de jövőre Kínába készülő, új-zélandi felesége révén vízumra váró szíriai újságíró, meg én, és a Dr House meg egyéb sorozatok karaktereit vitattuk meg :-) mert nem mintha maga a határátkelés nem lett volna elég érdekes.
nemcsak Petőfi van a világon meg a megszokott kis kulturális utalásaink. elég sok közös pontot lehet találni akárkivel.
ha egyáltalán nincs közös nyelv, egy szó sem, akkor is lehet egymásra nézni és mosolyogni. ok, nyilván nem egy házasságról beszélek, csak az utcán, boltban, hétköznapokban. mostanság nagyon sok indiai néz meg nagyon meg akar közös fényképet velem. olyan helyekről utaztak pl zarándoklatra, ahol nyilván nemigen látnak külföldieket. annyira érdekes tud lenni csak a nyílt tekintetük is. a szégyenkezés nélküli kíváncsiság.
ez persze a véglet.
de mindig könnyebb azt keresni, mi az, ami szétválaszt, nem tökéletes, hiányzik. nem azt, ami megvan.

2014.07.02. 19:10:10

@mojyo: En probaltam ezt az internet nomad eletmodot, egy-ket evig tartott, aztan kiszerveztek az osszes munkat Indiaba meg a Fulop-szigetekre :(. Igy is nagyon szerencsesnek erzem magam hogy kiprobalhattam mert nem tudtam volna nelkule annyit utazni amennyit, de a realitas az hogy csak kevesen olyan szerencsesek hogy tartosan meg tudnak elni igy.

Egyebkent kereshettem volna masik hasonlo projectet de ugy dontottem feladom. Nekem hosszu tavon nem jott be az allando bizonytalansag, kiszamithatatlan jovedelem, aggodtam hogy hogy fog kinezni a CV-m, hogy nem tudok lakaskolcsont felvenni a jovedelmemre stb. Biztosan van akinek ez nagyon bejon hosszu tavon, de nem hiszem hogy a legtobb embernek megoldas.

SzZoole 2014.07.02. 19:11:53

@Herr Géza: ez csak termeszetes:)))
Sot a csaladodra is vigyazni fogunk:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 19:12:46

@Mirjam2: na nem feltétlen pincéri fizetésre gondoltam. de nekem Magyarországon dolgozó olyan ismerősöm is van, aki valami logisztikai konzultáns specialista (nem értem soha, miről beszél konkrétan), ő kb egy év Mo - egy év India etapokat csinált párat, de nagyon sokatutazott Dél-Amerikában is. szerintem egy freelance IT, jogász, magas szintű szakértő ezt meg tudja csinálni még mindig - vagy nem reális egyedülállóként, gyerektelen fiatal párként összespórolni havonta 1000-1500 dollárt?
nyugdíjasként még mindig viszonylag egyszerűbb, csak meg kell lengetni a pénzt. egyébként valóban nem kedveznek a törvények a tartós letelepedéshez rendes munkavállalási engedély nélkül, ahogyan ezt beszéltük nemrég :-( Thaiföld épp most szigorított elég durván megint, vége a turistavízummal ki-be mászkálásnak, ahogyan Indiában is. de van, ahol még nem csaptak le ezekre.

milyen meccs lesz ma? :-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 19:15:32

@Mirjam2: még egy angol apuka jutott eszembe, aki fúrótornyos volt valahol az Északi-tengeren. évente eltűnt pár hónapra, aztán visszajött. nem tudom, hogy csinálta, hogy nem kellett rendesen full-time az összes rotációt.
na, ma nagyon túltengtem, írok inkább blogot vagy olvasok vagy valami más, mert már én is unom saját magamat :-)

SzZoole 2014.07.02. 19:17:07

@Mr Long (UK): kivertek a cray babyt(Murray)?ennek kimondottan orulok.

2014.07.02. 19:19:52

@Chang Yai: Azert a pinceri fizetest mondom, mert regen ez konkretan igy mukodott, betanitott munkat csinaltak par honapig es aztan abbol eltek. Ha pincer vagy, akkor nem gond ha kihagysz par honapot es aztan munkat keresel egy masik helyen. De a komoly karrierekkel nem igy mukodik hogy felmondasz, par honapot utazgatsz es aztan megint munkat keresel, igy nem lehet karriert epiteni. Meg lehet csinalni egyszer vagy ketszer, de egyre kevesbe mert nagy a munkanelkuliseg, a verseny Nyugaton is.

Meccset nem kerdeztem, szerencsere nem leszek itthon ma este mivel Ramadan van es nemsokara indulok ugyeket intezni (9 utan nyit minden), igy ma este kihagyom.

2014.07.02. 19:22:25

@Chang Yai: Persze, a furotornyos munka mukodhet igy, de azert ez nem atlagos.

SzZoole 2014.07.02. 19:24:32

@DieNanny [SZ,CH]: nekunk van egy idiota macskank,Luna Kitty neven fut a faszbukon,annak is van egy par ismerose:)

2014.07.02. 19:29:41

@Mirjam2: Egyetertek, mondjuk ezek az aggodalmak mindenkiben benne vannak aki vallalkozik szerintem, nemcsak a tavmunkasokban, de valo igaz, hogy a tavmunka meginkabb megneheziti vagy legalabbis megbonyolitja a dolgokat, epp eleg kihivas allandoan ugyfeleket talalni. :D

En mondjuk ugy kepzeltem, hogy epitek egy hazat valami szigeten, ahova az ev egyik reszeben elvonulhatok dolgozni, kozben ugyfeleket keresnek online vagy lenne egy ugynokom, nyaron pedig jarnam a piacokat a vilagon, lakokocsival mint a travellerek :D Ha meg elegem van az egeszbol akkor meg dolgozas nelkul utazgatnek csakugy, mert annyit keresnek vele. :D Vegulis egy ilyen felnomad megoldas lenne, mar csak a penzt kell hozza megkeresni muhaha :D

2014.07.02. 19:35:42

@nyuszigonosz(D): Tenyleg nincs, most kerdeztem meg... Hogy mik vannak!

SzZoole 2014.07.02. 19:38:08

@nyuszigonosz(D): @Mirjam2: sajnos nincs,pedig alig varom mar,hogy kiverjek a Brazil csapatot.

blackhairlady 2014.07.02. 19:38:34

@Th's child: 1 eve nyilt a szomszedban egy csuda klassz hely sorkedveloknek, World of beer a neve. Ha jol tudom akkor ez egy halozat. Tobb mint 100 fele sor megtalalhato naluk, mindenkinek igenye szerint.
worldofbeer.com/locations/Katy/menus

Quercus a favágó 2014.07.02. 19:44:20

@blackhair-lady:

Kihagyom. Úgy látom Borsodi nincs.

nyuszigonosz 2014.07.02. 19:46:34

@Zoole[uk]: Hát én nem néztem az összes eddigi meccset, meg pont a brazilokat nem is láttam, csak: sajnos azt hallom többfelé, hogy nem "verödhetnek" ki, különbözö politikai és társadalmi okokból esetleg még "meg is nyerik" a vb-t. :-(
No, ne legyen senkinek igaza, aki ilyeneket mond, de elgondolkoztató dolog.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.02. 19:48:44

@Chang Yai: "még egy angol apuka jutott eszembe, aki fúrótornyos volt valahol az Északi-tengeren. évente eltűnt pár hónapra, aztán visszajött. nem tudom, hogy csinálta, hogy nem kellett rendesen full-time az összes rotációt."

Attól függ, hogy a platform melyik "continental shelf"-en van. Aszerint vonatkoznak rá az adott ország munka törvényei.
UK-hez tartozó tornyon normál munkarendben 3 hét meló után 4 hét szabadság, norvég platformon 2 hét melót 4 hét szabadság követ.

Persze az öreg rókák inkább contractorként nyomulnak. Úgy meg adott esetben lehúznak pár hónapot a fenti rotációval és utána jön pár hónapnyi láblógatás.

És ez csak az üzemeltetésre vonatkozik. Telepítés/építés még jobb szituáció. Azt nem lehet csinálni az Északi-tengeren télen mert annyira mostoha körülmények között nem lenne biztonságos (4 fokos víz + 15 méteres hullámok). Így aki nem a "production"-ben dolgozik, hanem "commissioning" vagy "installation" vonalon mozog, annak automatiksan off az egész ősz vége-tél-tavasz eleje.

DieNanny CH 2014.07.02. 19:49:14

@Lukas Meier:

Vállalkozásról kérdezd Tilmirt (SvájciSapka), ők ezt külföldön teszik.

SzZoole 2014.07.02. 19:54:28

@nyuszigonosz(D): hat,ha lattad volna a nyito meccset a horvatok ellen.....

Lukas Meier (törölt) 2014.07.02. 19:58:45

@nyuszigonosz(D): @Mirjam2: rájöttem mi lehet a problémám: nem tudok még eléggé jól németül. Habár szerintem már nagyon jól tudok, de vannak még fekete területek, amiket be kell pótolni.

Köszi a nyelvtanulási tippeket, azért érintkezem helyiekkel bőven, csak még messze nem érzem barátságnak azt, ami közöttünk kialakult, de gondolom ez is nyelvi akadályok miatt van. A párkapcsolatos dolog is a nyelv miatt tűnik akkor lehetetlennek még valószínűleg.

@Chang Yai: erről az életformáról még soha nem hallottam, így elképzelni sem tudtam, h tömegesen léteznek ilyenek. Köszi az infókat. Bár én Ázsiába csak expat csomaggal mennék jó fizuért, a kaland kedvéért nem hiszem.

@tableno: akkor szeretnék bocsánatot kérni, ha valaha is megbántottalak volna, nem akartalak megsérteni.

Azt mondom akkor, hogy csak elméleti fejtegetés volt, amit erről a témáról gondolok, bár még mindig túl nagynak gondolom az egyensúlytalanságot, amit látok az arányokban, de ennek lehetnek természetesen a pénzen kívül más okai is, ugye a mentalitás, meg Ázsiában és D-Amerikában a fehérek utánzása, plusz amikről nem tudok.

DieNanny CH 2014.07.02. 20:07:14

@nyuszigonosz(D):

Én is ajánlom az olvasást! Pl elolvastam vagy 10 Kathy Reichs könyvet (amiből a Bones c.sorozat készült), meg tv-ben is németül néztem, meg egyéb krimiket meg House-t is, úgyhogy nagyon sok ilyen szakszó szinte csak németül ugrik be... :-)))

nyuszigonosz 2014.07.02. 20:12:28

@Zoole[uk]: Azt nem láttam, azt csak hallottam, hogy milyen volt.

nyuszigonosz 2014.07.02. 20:18:47

@Lukas Meier: Szerintem a szaknyelvet, ami a munkád végzéséhez kell, azt tudod.
A köznapi általános beszélgetéseknél, meg: te érted mind, amit mások mondanak, de mint írod, ha poénkodni szeretnél, na ott meg még nem igazán jó az a nyelvtudás.
Vagypedig nem hiszel eléggé magadban, hogy jó is lenne az már.
Mert úgy gondolod, mire valami jót, vicceset, érdekeset mondanál, szóval mire összeszednéd magadban ezt a poént, túl sok idöbe telne és már másról van szó.
Erre mind jó az olvasás, rádiózás, tv-zés.

nyuszigonosz 2014.07.02. 20:22:05

@DieNanny [SZ,CH]: A Kathy Reichs könyveket mind olvastam. Lényegében sokkal jobbak a könyvek, mint a sorozat.
Meg hát hát szeretem a krimiket és olvasni németül szeretek.
Olvastál már valamit Sebastian Fitzek-töl? Fiatal német író és nagyon jó könyvei vannak.

DieNanny CH 2014.07.02. 20:45:06

@nyuszigonosz(D):

Még nem hallottam róla, de majd utánanézek.

(A könyv-sorozat-ról: a sorozat teljesen elkanyarodott a könyvtől. Tulajdonképpen a foglalkozásukon kívül semmilyen egyezés nincs a két főszereplő között. Én a sorozatot is imádom!)

nyuszigonosz 2014.07.02. 20:52:43

@DieNanny [SZ,CH]: Érdemes utánanézni a Fitzek könyveknek, vérfagyasztó dolgok.

A Bones sorozat: nekem az elején nagy csalódás volt, én annyira mást vártam.
Amúgy nem rossz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 21:08:31

Na szóval...

kepkezelo.com/images/xz3uhza7ix305c0adrjz.jpg

Nagyon örülök ennek a posztnak mert egy teljesen új oldalát tárgyalja a határátkelésnek.
Indulatból íródott valóban.
Miért baj?
Én is írtam már indulatból posztot és elég jól fogadta a közönség.
Nincs itt semmi baj. Jól van megfogalmazva van benne humor, szerintem egy sodró lendületű remek írás.
Külön örültem a "bennszülött barátok" fejezetnek.
Tele van már a tököm azzal hogy az az értékmérő hogy kinek mennyi külföldi barátja van.
Valamikor volt a lerágott csont duma hogy mindig idegenek lesztek.
Na ezt váltotta fel a lájtosabb formájú de ugyanazt jelentő "kinek mennyi barátja van Szváziföldön" című történet.
Miért kéne nekem úgy gyűjteni a barátokat mint a kuponokat a Tescoban?
Ez egy örökké visszatérő mérhetetlenül ostoba baszogatása a külföldön élőknek.
Vessetek a mókusok közé de nekem otthon nem voltak barátaim itt meg megszámolni nem tudom annyi. Igaz hogy nem számítanak mert magyarok.
Így most már le is nulláztam magam.

Viszont...
Ismét megismerkedtem egy itteni kommentelővel személyesen.
Tildy Viking Harcosa összerakott nekem egy számítógépet ami most úgy hasít mint Han Solo csillagrombolója. Vagy mi.
Brutális a műszer.
Bekapcsoás után 20másodperc alatt feláll. Húúú ha én ezt tudnám:)))))))))))))))))))))))))
Szóval találkoztam Tildyvel. (Hintának üzenem hogy hú miről maradtál le kicsihuszár:))))))))))))))))))
Végtelenül kedves közvetlen lány örülök hogy megismertem.
Úgy látom kezd kialakulni egy londoni magyar közösség amelyik rácáfol minden magyarokról alkotott sztereotípiára.
Kevés dologra vagyok annyira büszke minthogy ismerem Rezsőfatert, Sodalist, Muscarit, Zoolikát, Tildyt és ugyan nem londoni de nagyon kedves barátom nekem Furós.
Mindegyik végtelenül segítőkész remek ember.

bonfred 2014.07.02. 21:16:36

"Volt, hogy elsütöttem már egy-egy kóbor köszönömöt (úgy mondják: dzsinkuje), de egyébként nem érdekel a dolog. Még ha maradnék is 2-3 évet, lehetetlenség pár évente megtanulni egy új nyelvet (legalábbis ha nem ez a legfőbb hobbink az életben – és a legtöbbünknek nem az). Meg egyáltalán: minek?"
Azért, mert mindenütt nagyra értékelik, ha legalább az alapvető szókincset (köszönöm, jó napot, stb) a helyi nyelven ismered, és használod is. Addig a bizonyos félútig te akkor mennél el, ha eszerint járnál el. Én bármerre jártam turistaként, ez mindenütt bevált. Most itt, Lengyelországban is, ahol élek és dolgozom.

Giddy Lamb 2014.07.02. 21:16:36

@Lukas Meier: Ez a ficánkolás nekem is feladta már többször is a leckét:

Az aktus előtt mindig a FRICTION jut eszembe a ficánkolásról

A többedik menet közben már (mikor középen bicsaklik) a WIGGLING

És a végén, mikor hulla vagyok, akkor a WOBBLING :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 21:24:27

@diggerdriver:
Majd egyszer, ha a Hyde Parkban vetnek engem is a mókusok elé, akkor összefuthatnánk, hogy leromboljak minden pozitív képet a külföldi magyarokról ;)

blackhairlady 2014.07.02. 21:24:54

@QUERCUS: Hu, ezt surgosen potolniuk kell, majd szolok nekik:))))))) Lehet, hogy en leszek a Borsodi meg a Soproni itteni megbizottja, meg is van az uj allasom!:))
Bar nem iszom mar alkoholt, de emlekeimben huen megoriztem az izuket:)

Herr Géza 2014.07.02. 21:28:30

@diggerdriver: 1+
De szar lehet neked, hogy Londóniában is csak magyar barátaid vannak....:)))))

SzZoole 2014.07.02. 21:32:16

@Herr Géza: I'm not Londoner,ki kerem magamnak:)))

Giddy Lamb 2014.07.02. 21:52:19

@blackhair-lady: @Th's child: "1 eve nyilt a szomszedban egy csuda klassz hely sorkedveloknek, World of beer a neve. Ha jol tudom akkor ez egy halozat. Tobb mint 100 fele sor megtalalhato naluk, mindenkinek igenye szerint."

Az átlag Yard House-ban (szintén hálózat) is van vagy 100 féle csapolt sör, www.yardhouse.com/files/beer_menu_38.pdf
de minek, mikor ezek közül a legtöbbet egy magyar mikro sörfőzde az egyik legnagyobb amerikai sörversenyen maga mögé utasította:)
www.alltech.com/news/news-articles/2014/05/17/zips-brewhouse-hungary-wins-first-alltech-commonwealth-craft-beer-cup
A Grand Champion egy miskolci sör lett (ZIP's Brewery) és az utána következő legmagasabb pontszámot a pesti Legenda Sörfőzde érte el (a championon kívül összesen 6 aranyérmes sör lett és ebből a legjobb magyar!
Pesten is naponta nyílnak a kézműves sört csapoló pubok, van ahol több mint 20 féle van állandóan csapon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 22:10:32

@Giddy Lamb:
A kézműves sört valahogy nem tudom értelmezni.

M. Péter 2014.07.02. 22:24:21

@nyuszigonosz(D): Scolari meg azt nyilatkozta, hogy összeesküvés van a brazil csapat ellen, és a FIFA nem akarja, hogy ők nyerjenek.

nyuszigonosz 2014.07.02. 22:27:26

@M. Péter: Fene tudja mi hogyan van.
Én szeretnék azért abban hinni, hogy még tényleg a sportról és fociról szól a vb és nem mindenféle másról.

Furos 2014.07.02. 22:28:19

@diggerdriver: Majd a vegso specet ideirhatnad kivancsi vagyok mi lett a nagy agyalasbol :) Egyebkent kosz,hogy megemlitettel :)
A poszt meg jo volt. Nalunk most hatterbe szorult kisse a social life a kislanyunk szuletese utan de szerintem egy igen fontos tenyezot kifelejtunk itt a baratkozas temaban. Megpedig a lakohey hatasat a barati kor kialakulasara. Ertam ez alatt a kulonbozo osszetetelu, kulturaju es eletszinvonalu lakohelyek eros hatassal vannak az esetleges barati kapcsolatok kialakulasara.

2014.07.02. 22:29:50

@nyuszigonosz(D): a katari balhe utan meg hiszel benne? Ne legy naiv Nyuszi

2014.07.02. 22:35:12

@Lukas Meier: ne haragudj meg erte, de szerintem meg mindig nem erted mit jelent mas orszagban elni. Nem azt, hogy amit eddig ismrtel es jonak talaltalmazt eldobod. Avgy legkozelebb menjek be a brooklyni yeshivaba, Digger meg a Goldersben, szloni a zsido kozossegnek, hogy integralodjanak mar vagy mi?

Ha mindenki ugyanolyanna valna, mint az adott orszag, az nagyon unalmas lenne. Nem beszelve arrol, hogy akkor nem lenne afghani take-away a kozelemben vagy thai vagy mauriciuszi zoldseges vagy marokkoi hentes.

2014.07.02. 22:36:23

@diggerdriver: kezzel csapoljak, marmint lehuzzak manualisan a kart. Es nem automata. Szerintem

nyuszigonosz 2014.07.02. 22:37:58

@charlieharper: Hát nem vagyok naiv. Hinni nem hiszek benne, hogy a Brazil vb a fociról szól. Csak szeretnék.
Vagy már lényegében mindegy is. Hát ez van. Pénz meg politika, de föleg pénz. Már csak arról szól minden.

2014.07.02. 22:45:12

@nyuszigonosz(D): Hat ez van, a FIFA-ra valoban raferne egy nagy reform, de a klubfociban is elkelne a soprogetes meg a szabalyozas szerintem.

2014.07.02. 22:46:14

@mojyo: Marmint, ugy ertem, hogy ahol kis penz van (alsobb ligak), ott is van korrupcio, sot, ott tombolnak csak igazan a fogadasi csalasok, stb.

2014.07.02. 22:48:20

Amugy tokre jo lenne ha lehetne utolagosan editelni a kommenteket is, hogy hozza tehess meg vmit ha lemaradt, meg kepet embeddelni meg ilyen 21. szazadi dolgokat csinalni ezen a bloghun, most csak ugy eszembe jutott. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 22:51:16

@Furos:
Írnám ha megtalálnám. Hol találom?

Furos 2014.07.02. 22:54:08

@diggerdriver: majd megkerdezem Tildyt :)
Ne faraszd magad mert kiujjul a hagymazas kakofoniad :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 22:54:50

@Furos:
Nekünk például rengeteg barátunk származik az iskolából.
Mármint hogy a feleségem hordja a gyereket iskolába és ott sok szülő vár míg jönnek a gyerekekért.
Aztán a magyarok szóba elegyednek és innen alakulnak ki barátságok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 22:58:31

@charlieharper:
Aha.
A nadrágom gyártósoron készült de vizelésnél kézzel húzom le a cipzárt. Vagy nem.
Most akkor az handmade?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 23:00:05

@Furos:
Baszod már meg akartam nézni de nem találom.
A hattonnás lánctalpas bal szélső körmével meg mégsem akarnám megkeresni:))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 23:03:02

@charlieharper:
Azért nem tudom figyeled e azt az érdekes tényt hogy a VILÁGHÍRŰ magyar gasztronómia valahogy sehol nem képviselteti magát.
Valahogy London nincs tele pörköltkifőzdékkel gulyástanyákkal és egyáltalán hol van az a híres magyar konyha?

FutureFry 2014.07.02. 23:05:32

@Mirjam2: Ez velem is megtörtént. Ha magyarul olvasok és angolul kérdeznek, lehet, hogy magyarul válaszolok (főleg ha csak igen/nem/de a válasz). De fordítva is bezavarodik az agyam, pl. az egyik itteni hozzászólásban "Combnyak"-ot írt valaki, amit (mert éppen angolról valtottam) szépen angolul próbáltam értelmezni...
Egyébként amennyire tudom megpróbálom a két nyelvet szeparáltan "művelni" és nem keverni (hacsak nem _direkt_ keverem). Pl. beállítottam, hogy az billentyűzetem tudja az összes magyar ékezetet (anélkül hogy az angol kiosztásról át kellene állnom a magyarra).

SzZoole 2014.07.02. 23:11:50

@diggerdriver: vilaghiru magyar konyhat akarsz?
Ott van toletek nem messze a White Swan,olyan gulyaslevesuk van,mint a mosogato le.A kutyamnak sem adnam.

FutureFry 2014.07.02. 23:19:11

@mojyo:
Nekem erről a "Ha meg elegem van az egészből" mindig ez a vicc jut eszembe: pistike.hu/viccek/modernizacio/

SzZoole 2014.07.02. 23:22:29

@diggerdriver: miert,hat nem volt vilaghiru?
A hulye angoloknak nem kellet a jo kis magyar gulyas,fene se erti ezt.
Mikor jarsz erre?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 23:30:57

@Zoole[uk]: Tán két hete voltam. Láttam a lányodat az egyik buszmegállóban.
Az egyik albán vitte a Mercijét egy szervízbe és én hoztam vissza.
Bazmeg egy óráig jöttünk vissza Watfordba mert valami útmunkák voltak ott a Bellway lakópark mellett. Egy lámpaváltás 5percig tartott.

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2014.07.02. 23:42:02

@Babette.: @Chang Yai:

"ezekszerint kitöltötte valaki más Thaiföldet? Th's child? "

Nem én voltam. Ezek szerint lappang itt még valaki. Cooper?

@mojyo:

"de ensem ertem hogyan tudna mukodni mindaz amit leirsz, peldaul konyveles, nyelvtanitas? Konyveleshez nem jo ha kepben van az ember az adott orszag adozasi szabalyaival, meg talalkozhat az ugyfellel ha kell hozza alairos papirmunka meg ilyenek? Es a nyelvtanitas?"

A könyvelést úgy értettem, hogy például magyarországi cégeknek/embereknek könyvelsz, és közben ott élsz, ahol akarsz. Személyes kapcsolat egyáltalán semennyire sem kell hozzá, ahogy a nyelvtanítás is megy szkájpon. Ha meggondoljuk, egzotikusabb nyelvet nem is lehet személyesen tanulni: mo-on például nem lehet thaiul tanulni, kénytelen vagy keresni hozzá valakit a neten.

Egy ideális világban egyébként ez még akár versenyelőny is lehetne: könyvelsz, mondjuk, norvégiai cégeknek, de mivel nem kell kifizetned az ottani horror árakat, kérhetsz kevesebb pénzt. No jó, ez már tényleg álmodozás.

"Freelancerkent pedig nem bonyolult ujra regelni magad peldaul Thaifoldrol Nepalban"

Az internet tök új dolog, és erre még nincsenek felkészülve szabályozásilag az államok. Az van, hogy az embernek muszáj adóznia valahol, ahol bejegyezte a kis cégét, vagy ahol legutóbb volt állandó lakhelye, és kész, oda adózik. Ilyen helyekre, mint pl thaiföld, kellene munkavállalási engedély is -- de hát adja magát a kérdés, hogy minek, ha egyszer semmi jogviszonyod nem keletkezik ott. És kinek kellene adózni, ha egy reptéren a kávézóban dolgozol? Szóval a szabályozás még nincs erre felkészülve, de a gyakorlatban nincs vele sok macera.

@Világpolgár2012: @Mirjam2:
"ha ugy kenyelmes nekem beszelni a baratnommel hogy felig angolul beszelek akkor mi a gond? "

Sőt, én azt is nagyon bírom, amikor felemás nyelven megy a csevely: az illető nem elég magabiztos angolul, ezért thaiul beszél hozzám, én viszont thaiul nem vagyok elég magabiztos, ezért angolul válaszolok. Szerintem rém szórakoztató.

SzZoole 2014.07.02. 23:43:55

@diggerdriver: az elofordulhat,hogy lattad,14.-tol 25.-ig Mo voltam.
Watford az mindig forgalmas nem is szeretek arra jarni.
Leggkozelebb,ha erre jarsz ugorj be egy jo kavera es megbeszeljuk,hogy mikor ugrunk le Furosekhoz.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.07.02. 23:54:52

Csak egy gondolat a feminista-környzetvédő-jógázó középkorú amerikai expat(MILF)-ekről: kedvencem, amikor próbálok tárgyilagosan hozzáállva egy kérdéshez diszkrét kritikát megfogalmazni azzal az országgal (jobban mondva az ország egy bizonyos jellemzőjével) kapcsolatban, ahol mindketten élünk, és erre ő oktat ki engem arról, hogy "nadehátmégis hogymondhatszilyet brühühü". Engem, aki nem a meszi jú-esz-éjből vetődött ide, hanem a szomszédból. Nekem azért több fogalmam van Kelet-Európáról, ráadásul a barátnőm is helyi, míg náluk az egész család amcsi és a bejárónőjük is magyar (nem rokonom) :)))

Nagy kámpics · http://akinemlepegyszerre.blog.hu 2014.07.02. 23:55:58

@Mirjam2:

"Egyebkent biztos vagyok benne hogy nalad sem ennyire szelsoseges ez a sor-dolog,"

Nem, nem szélsőséges. :) De az mennyire egy pozitív dolog már, hogy ha az ember ott élhet, ahol akar, akkor ilyen huszadrangú kérdések is tudnak szempontok lenni. Hogy, mittomén, szeretnék rodondronillatú kertet, vagy szeretnék 2016-ban napfogyatkozást látni, és akkor kész, előveszel egy térképet, és odamész.
Például amire én rá szoktam még keresni, az a csocsózás, és oké, nem szokott vele szerencsém lenni, de milyen üdítő élethelyzet, hogy ez egyáltalán felmerül. Azért bárki bármit mond, első meg második világbelinek lenni baromi jó.

És ezek szerint akkor te internetnomádként éltél nepálban meg indiában?
Abban pedig teljesen egyetértek, hogy ez az életmód másféle stresszeket pakol az emberre, a normál életépítést (akár karriert, akár házat) megöli, és én sem hiszem, hogy így fogok megöregedni.

@blackhair-lady:

Köszi! :)

@diggerdriver:

"Miért kéne nekem úgy gyűjteni a barátokat mint a kuponokat a Tescoban?"

Nagy mondat, nagyon egyetértek.

2014.07.03. 00:45:07

@Th's child: :))) Ez a csocsozas-szempont tetszik, ertem mire gondolsz!

'És ezek szerint akkor te internetnomádként éltél nepálban meg indiában?'

Igen, illetve megprobaltam maskent is: pl. volt egy igazi irodai allasom Bangalore-ban par honapig, majd evekkel kesobb dolgoztam eszakon egy NGO-nak, illetve a leghosszabb idoszak az volt amikor parhuzamosan dolgoztam interneten es az NGO-nak is dolgoztam. Arra a kovetkeztetesre jutottam az egeszbol hogy egyszeruen nem eri meg nekem - anyagilag, emberileg, de foleg az elobbi - penzert dolgozni Indiaban alkalmazottkent, az internet nomadsag felett meg eljart nekem az ido, de nagyon jo idoszak volt. Most a ferjemmel inkabb az a tervunk hogy eloszor gyorsan penzt keresunk par evig, aztan mar csak felgozzel dolgozunk / utazunk Azsiaban a nyugdijig hatralevo idoben.

2014.07.03. 00:52:47

@Th's child: 'az illető nem elég magabiztos angolul, ezért thaiul beszél hozzám, én viszont thaiul nem vagyok elég magabiztos, ezért angolul válaszolok'

En is kb. igy 'beszelek' hindiul. Egyszer tomeg gyult ossze az erkelyem alatt, azt hallgattak ahogy kiabalva vitatkozok a takaritonovel. O hindiul kiabalt en meg angolul kiabaltam vissza hogy 'marpedig ne szolj bele hogy hova teritem ki a ruhakat, erted?' stb.

2014.07.03. 01:00:44

@Lukas Meier: Na orulok hogy vegre valami konstruktiv megoldasi terv bontakozik ki a sok beszed utan :). Sok szerencset a nemet-tanulashoz, bar biztos vagyok benne hogy mar most is jol beszelsz. Nem tudom miota elsz Ausztriaban de a legtobb embernek hosszu evek kellenek a folyekony nyelvtudashoz. Ha a munkad soran a nemet mellett az angolt is hasznalnod kell, az gondolom szinten nem konnyiti meg hogy a nemetre koncentralj.

Egyebkent en nem paraznam tul a helyedben ezt a baratno-talalasi problematikat. Tenyleg annyi mas fontos eleme van egy kapcsolatnak a nyelven, nemzetisegen kivul. Minel tobbet mozdulsz ki, minel tobb emberrel talalkozol, annal nagyobb eselyed van hogy talalsz valakit akivel egy hullamhosszon vagytok. Statisztika ide vagy oda, neked egy, azaz egy jofej not kell csak talalnod :)

blackhairlady 2014.07.03. 01:22:09

@Giddy Lamb: Gratulalok Turoczi urnak, szep eredmeny!:)
A tobbi sorfozde es sorarulda meg azert nyilik, hogy a helyieknek is legyen mit kostolgatni ha mar ilyen dijnyertesekhez nem fernek hozza:)

Világpolgár2012 2014.07.03. 02:13:33

@Th's child: @Mirjam2:
Én az anyósommal beszélek angol portugál keveréket, vannak néha félreértések :) Mondjuk nem erőltetem meg magamat nagyon, mert a végén még a brazil szappanoperákről kellene kiselőadást hallgatnom.

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 02:15:43

@charlieharper: nem, hanem kis mennyiségben, kézzel készül, nem valamelyik rohadék nagy sörgyárban főznek le nyolcmillió köbmétert belőle egyszerre. Igy oda lehet figyelni erjesztési, főzési apróságokra, módosítgatni, kísérletezni hogy jobb, de minden batch általában kicsi, pártíz-párszáz üveg v liter.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 07:49:21

@diggerdriver: Chiang Maiban volt egy kürtőskalácsos, de bezárt már.
meg van egy magyar pasinak étterme, ő Thaiföld előtt vagy 20 évet Svédországban húzott le, most is visszajár olykor dolgozni / pénzt gyűjteni, na nála a svéd húsgolyók meg a pizzák meg más nyugati gyöngyszemek mellett van nokedli csirkepaprikással és uborkasalátával, meg gulyás is ha jól emlékszem. nem tudom, a többi nyugati törzsvendég milyen gyakran szokta rendelni (ezt akár meg is kérdezhetném legközelebb), de én már várom, hogy arra járjak :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 08:01:22

@Chang Yai:
Igen erre szokták mondani hogy csepp a tengerben.
Ahhoz kèpest mekkorára tartjuk a magyar konyhát ez olyan hangya faszán a pattanás nagyságrend.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 08:07:35

@diggerdriver: persze, ezért is hálás az ember az ilyen hangyafasza kis dolgoknak, amikor vannak.
juteszembe, Pick szalámi szokott lenni többféle az egyik szupermarket-láncban, a szeletelt 200 gramos (?) lefóliázott fajta, ez valahogy nem is jutott eszembe a nagy szalámi-vita idején.

akinek vannak ismerősei, akik jártak Magyarorszgáon nyaralni - mit szoktak mondani a kajáról, mikor élménybeszámolnak? emlékeim szerint én jókat hallok, de lehet, hogy csak mindenki udvarias.

Giddy Lamb 2014.07.03. 08:30:00

@diggerdriver: a craft beer/kézműves sör nem egyenlő a cask ale-lel, amit valóban kézi erővel pumpálnak fel a hordóból és nincs szénsav hozzáadva. A craft azt jelenti, hogy független, relatíve kis üzemben, sok kézi erővel készítik, hagyományos alapanyagokból, a minőséget és az egyediséget szem előtt tartva elsődlegesen.
A legtöbb cask ale egyben craft beer is Angliában, ha jobban érdekel, akkor keresd meg a local CAMRA branchot a környékeden, ott megtudhatod melyik pubban van a tuti cucc:)).

Giddy Lamb 2014.07.03. 08:30:09

@blackhair-lady: :)))
Amúgy fején találtad a szöget, anno Túróczy Úr is a Borsodinál kezdte:). Javaslom ha Craft Beer Agent szeretnél lenni, inkább a ZIP's-nél kopogtass mint a Borsodinál, vagy a Soproninál, mert ízetlen, ipari löttynek ott a Bud Light, a Miller és társai, nem kell vizet vinni a Mississippibe:).

Herr Géza 2014.07.03. 10:34:37

@Zoole[uk]: Jól van má'. Az Digginek szólt és nem azt írtam vala, hogy Londóniában csak londoni barátai vannak..... :DD

2014.07.03. 10:51:03

@diggerdriver: Ti ettetek valaha a magyar kajaldaban Camdenben? Nem tudom lattad-e, ott van (vagy legalabbis volt egy ideig, ki tudja megvan-e meg) a piac reszen ahol egy csomo kis uzlet van es egy sor kulonbozo kajalda (Stables Market, tehat a 'regi' piac nem az uj, a Gilgames etterem bejaratahoz kozel). Kivancsi vagyok jo-e a kaja. En sajnos nem vagyok kompatibilis a magyar etelekkel igy sosem probaltam, de mindig neztem hogy vajon kik esznek ott es tavolrol ugy tunt hogy gyakorlatilag csak magyar vendegeik voltak, kivancsi vagyok ez igaz-e vagy masokat is vonz a langos / kurtoskalacs kombo.

SzZoole 2014.07.03. 10:54:30

@Herr Géza: ok csak nyugodj le,meg megart a szepsegednek:)))
Megkinaltad kaveval a TEK-et?:)))

2014.07.03. 11:00:08

@Zoole[uk]: Aruljatok mar el lecci ki az a TEK!

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 11:06:21

@Mirjam2: rajtautos, egyenruhas banda. terrorelharito kozpont.

SzZoole 2014.07.03. 11:30:47

@Mirjam2: a leendo magyar kiraly szedet-vetet maganhadserege valogatot bunozokbol a TEK.

2014.07.03. 12:31:50

@Babette.: @Zoole[uk]: Terrorelharito kozpont??? Azt hittem vicceltek, de megneztem es van rola egy Wikipedia cikk, tehat igaz. Az nem zavarja oket hogy Mo.on nincs terrorizmus? Ha unatkoznak, megprobalok atiranyitani egy par embert Sziriabol...

SzZoole 2014.07.03. 13:01:46

@Mirjam2: hogyne lenne mar!
A kormany (vagy kiralysag?) lelkileg terrorizalja az embereket,a TEK meg fizikailag,sajnos nem vicc:(

2014.07.03. 13:03:44

@Babette.: Meg sem merem kerdezni milyen...

DieNanny CH 2014.07.03. 14:44:04

@diggerdriver:

Han Solonak nem volt csillagrombolója!!! Csak Falconja.

Végül melyik konfigurációval csináltattad? Azért kérdem, mert szüleim gépét is rendbe akarom hozatni, xp van ott, és már bújom miatta a netet.

Csii 2014.07.03. 18:30:32

A ferfiak korulmetelese se igazan civilizalt dolog, ha mar itt tartunk.... amugy nagyon jo dolgok vannak leirva a cikkben, gratula :)

M. Péter 2014.07.03. 19:10:50

@Mirjam2: Ez is mutatja, hogy milyen sikeres a TEK.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 19:53:50

@Mirjam2: küldj eg ymailcímet, küldök egy doksit, ha érdekel

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:14:37

@DieNanny [SZ,CH]:
Ha megmondod hol találom az adatokat a windows 7-en akkor megmondom.

2014.07.03. 21:34:43

@M. Péter: :))) exportalni kene a modszereiket...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.06. 15:48:06

@diggerdriver: aww, köszönjük. Amúgy aznap még nagyon mosott voltam, azér t is csuccsentem le a kanapera. Most is húzódik még kicsit a műtét helye. De örülök, hogy jó a gép. C-re mehetnek a programok, E-re minden mas:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.08. 14:21:45

@Furos:
Kulon keres volt, hogy sok usb legyen elol, ezert lett pluszban elolapi usb panel veve ( illetve igy kerult meg pci-e-be is)

www.amazon.co.uk/gp/product/B00FLPGC6U/ £15.54 -- Akasa AK-ICR-12V3 3.5 inch Interconnect S Front Panel 2x USB 3.0 Hub

http://www.amazon.co.uk/Anker®-Uspeed-Express-Connector-another/dp/B007SJGGAE/ £13.99 Anker® Uspeed PCI-E to USB 3.0 2-Port Express Card, with 5V 4 Pin Male Power Connector and 1 USB 3.0 20-pin Connector ( expand another two USB 3.0 ports )

www.amazon.co.uk/gp/product/B00FJA1VLI/ £31.99 -- Zalman Z3 Plus - White

www.amazon.co.uk/gp/product/B00GN8VZ7U/ £66.99 -- Corsair CS650M 650W 80 Plus Gold

www.amazon.co.uk/ASUS-H87-PLUS-Intel-Motherboard-Socket/dp/B00EDDRV5C/ £73.46 ASUS H87-PLUS ATX Intel H87 Motherboard / Socket 1150 / 4 x DDR3 Slots / Max 32 GB / PCI-E / 1x D-Sub / DVI / HDMI

www.amazon.co.uk/gp/product/B004JO3L40/ £61.26 -- HyperX Genesis DDR3 1600MHz CL9 8GB

www.amazon.co.uk/gp/product/B00CV3E3WK/ £143 -- Intel Core i5 4570

www.amazon.co.uk/gp/product/B00KFAGD88/ £54.83 -- Crucial CT128MX100SSD1 128GB MX100

www.amazon.co.uk/gp/product/B003GSLDRC/ £66 + £7 Shipping Hitachi 2TB HDD

www.amazon.co.uk/gp/product/B00E391OX6/ Samsung 840 Evo 250GB SSD £92

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása