2014. július 02. 06:50,  Ahogy a rómaiak, avagy illemkódex határátkelőknek 361 komment

2014. július 02. 06:50 Határátkelő

Ahogy a rómaiak, avagy illemkódex határátkelőknek

Érdekes kérdést boncolgat a beilleszkedésről, elfogadásról és az illemről mai írásában Th's child. Nem állítom, hogy minden pontjával egyetértek (de nem is kell egyetértenem), és biztosan lesz vita is megállapításai kapcsán, de ez nem baj addig, amíg képesek vagyunk ezt a vitát kulturált körülmények között lefolytatni (lásd alig burkolt fenyegetés a bloggazda részéről… :) ). Egyszóval lássuk, hogyan is illeszkedünk be mi, mik az elvárásaink és melyek a velünk szemben megfogalmazott elvárások!

tábla országnevekkel.jpg

„Az interneten keresztül dolgozom, ezért viszonylag szabadon választhatok lakhelyet („digitális nomád” életforma, ha ez így mond valamit). Amikor tavaly eljöttem Thaiföldről, sokat hezitáltam azon, hogy átköltözzem-e egy kis időre Malajziába vagy Szingapúrba.

Sok szempontja lehet az országválasztásnak, nekem például számít, hogy milyen sört lehet kapni, gyorsan kerestem is pár fórumot, ahol erről beszélgetnek. Az egyiken mindjárt a második vagy harmadik hozzászólást egy középkorú nő írta, arrogánsan és szarkasztikusan, hogy kb. „milyen jellemző, hogy minket egész Délkelet-Ázsiából csak a sör érdekel”. Kell-e mondanom, ledobta tőle az agyam a gépszíjat.

Feltűnően gyakran botlik bevándorlási illemtanárokba az ember (és sosem natívokba, hanem másik expatokba), úgy tűnik tehát, a kitelepülésnek egész komoly illemrendszere van, amiben érdemes kikupálnunk magunkat, mielőtt útnak indulunk.

Itt a blogon is sokszor kerül szóba az igazi beilleszkedés, egészen az olyan apró részletekig, hogy például ajánlott-e az új lakhelyünkön is rántott húst ennünk vasárnaponként. Ezt szeretném most kicsit körbejárni.

Nyelvtanulás

Míg a bevándorolni indulók egy komoly része is vált még országot a későbbiekben, az expat eleve tudja magáról, hogy legfeljebb pár évre megy, és lehet, hogy emiatt az én nézőpontom is kicsit más.

Mindenesetre a magam részéről a helyi nyelv minél tökéletesebb megtanulásának kívánalmát teljesen értelmezhetetlennek tartom, különösen például a magyarok esetén. Mi ugyanis bárhova megyünk is, garantáltan nem kommunikálhatunk a saját nyelvünkön, ezért valamilyen nyelv elsajátításához muszáj vennünk a fáradságot.

Nem tartozom azok közé, akik a világ minden részén mindenkitől elvárják, hogy beszéljenek angolul, de szégyellni sem vagyok hajlandó magamat, ha nem beszélek egy helyi nyelven. Elvégre én már több ezer munkaórát beletettem, hogy megértessem magam a világgal, és ha ők eljönnek elém félútig, hogy kézen fogjanak, az jó, de ha nem, úgy is jó.

Eleve az ember el is veszti ezzel kapcsolatban a tettvágyát. Régebben még a rövid utazásokon is kinézegettem az útikönyv végéből, hogy például a „merre van a vécé?” hogy van natívul, és Thaiföldön is tanultam thaiul (úgy saccolom, körülbelül 1500 szavas szókinccsel jöhettem el; ez kábé egy 4 éves gyerek szókincse – mivel nekem csak 2 év kellett hozzá, valószínűleg kétszer olyan okos vagyok, mint egy átlagos 4 éves, csak mondom), de itt, Lengyelországban már nem is próbálkozom egyáltalán.

Volt, hogy elsütöttem már egy-egy kóbor köszönömöt (úgy mondják: dzsinkuje), de egyébként nem érdekel a dolog. Még ha maradnék is 2-3 évet, lehetetlenség pár évente megtanulni egy új nyelvet (legalábbis ha nem ez a legfőbb hobbink az életben – és a legtöbbünknek nem az). Meg egyáltalán: minek?

Kellenek-e bennszülött barátok?

A másik dolog, hogy legyenek-e bennszülött barátai az embernek. Ezt megint csak kevésbé értem, ha pont velünk, magyarokkal kapcsolatban jön elő: egyszerűen nem vagyunk elegen hozzá, hogy csak magunk között barátkozzunk (oké, Londonról vagy Bécsről nem tudok nyilatkozni, de Thaiföldön az én városomban egy, azaz 1 darab rezidens magyarral találkoztam, arra meg kár magyar klubot alapozni).

Ami azt illeti, nekem egy svéd, koreai vagy amerikai expat pont annyira egzotikus és érdekes, mint egy originál thai / lengyel, és a barátsága is pontosan ugyanannyit ér.

Ha valaki büszkén újságolja, hogy csak a bennszülöttekkel barátkozik (és gyakran hallani ilyet), azzal nem azt bizonyítja, hogy mennyire beilleszkedett, hanem azt, hogy előítéletes és szűklátókörű (=rasszista). Gondolom, ezt nem kell tovább magyarázni.

És igen, amit nagyon gyakran hallani itt a blogon is, hogy „csak magyar ismerősöket ne” vagy „inkább nem szólaltam meg magyarul, nehogy rájöjjenek, hogy közülük való vagyok”, az ugyanolyan előítéletes és szűklátókörű.

Fordított rasszizmus

Ha már a rasszizmus szóba került, szabadon garázdálkodik a világban a fordított rasszizmus, ami kezd egyre jobban fárasztani engem. (Azért ne ejtsünk könnyet értem: hetero, fehér férfinak lenni még mindig a legnagyobb áldás a világon, még ha az is az ára, hogy mindenki szabadon köszörülheti a nyelvét az emberen.)

1_35.jpgFordított rasszizmus: baromira unom

És hogy jön ide a fordított rasszizmus? Soha senkitől nem várjuk el azt az önfeladást, mint a nyugati / fehér embertől. Ha egy nagyvárosban például van indiai / kínai negyed, azt rendszerint úgy tekintjük, hogy hozzáad a kultúrához.

Pedig azok a csókák lehetnek akár sokadgenerációs bevándorlók is, mégis egy helyre költöznek, a saját nyelvükön beszélnek, a saját kajáikat eszik. Én sokféle konyhát szeretek, de ettől még a túrórudi, a rántott hús meg az erős pista is ér annyit, mint bármelyik másik nemzet étele, és ragaszkodni hozzájuk is pont annyira ér, mint kebabost nyitni Londonban.

Lássuk csak, mi fordított rasszizmus még?

Sokféle narratívát fel lehet, is fel is szoktak húzni a nyugati kultúra fejlődésére, és szerintem az is egy érvényes gondolatmenet, ha azt mondjuk, a „nyugati kultúra fejlődése” = „az alkoholfogyasztás fejlődése”.

A fehér ember bárhová is ment, vitte magával az alkoholt, és ma is azok a legnagyobb szeszkazán országok, ahol mi élünk. Teljesen természetes (ezt a sörért kioktató pökhendi néninek üzenem), hogy ahol a fehér emberek feltűnnek, ott feltűnnek az ujjatlan pólós, pocakos fehér faszik is a tré tetoválásaikkal, hogy olcsó sört kortyoljanak az utcán ücsörögve, és közben angolul dumáljanak.

Ez semmivel sem retrográdabb dolog, vagy éppen nagyobb tiszteletlenség a helyi kultúrával szemben, mint hogy a kínaiak folyton rizst, az indiaiak meg folyton curryt zabálnak. Ez a kultúránk, bébi, és mielőtt egy másik kultúra tiszteletéről papolsz, ismerd meg a sajátodat.

Apropó tiszteletlenség

Jövőre szeretnék Nepálba költözni, ezért regisztráltam egy ottani expat fórumba. Az első dolog, amit kaptam tőlük, meglepetés!, meghívó volt egy közös imádkozásra.

Természetesen amerikai expatból van a legtöbb ott is, azok meg nagyon szeret(né)nek Jézusról beszélgetni, ez van. És én is tudok ám arrogáns meg lekezelő lenni: a Nepálban (vagy Thaiföldön, akárhol) expatkodó fehér nők nem csak Jézust hozzák magukkal, de a megszokott középutas kis környezetvédelmüket meg a langymeleg feminizmusukat is - az egész együtt jár szépen egy kis csomagban.

2_22.jpgAvagy: mutass nekem egy középkorú fehér nőt, és én megmondom, mit gondol a világról. (Remélem, ez már elég arrogáns.)

És oké, a magamfajtának még a saját anyja sem örül, ha odaköltözik az utca végébe, de helló, én legalább nem akarom megváltoztatni azt a kultúrát, amiben vagyok.

A Jézusról beszélő, környezetvédő, átalányfeminista expatok (ezt még mindig a fenti néninek mondom) viszont úgy tisztelik a másik kultúrát, ahogy a lepkegyűjtő a lepkéket. Úgyhogy csináljuk azt, hogy a jövőben még csak fel sem hozod nekem a másik kultúra tiszteletét, mert a végén még el találom nevetni magam.

A király és a külföldiek

Thaiföldnek van királya, akit a thaiok nagyon szeretnek. Nálunk, nyugaton a királyság többnyire már meghaladott dolog, nem nagyon értjük, mire való.

Akkor viszont hogy lehet, hogy míg Thaiföld tele van iszákos farangokkal (fehérekkel), szexpatokkal meg mindenféle rosszul öltözött véglényekkel, akiknek az egész ott töltött léte egy nagy, folyamatos faux pas-nak tűnik, szóval hogy lehet, hogy ugyanezek az agyatlannak tűnő farangok már a repülőről leszállva azonnal megértik, hogy a királlyal nem viccelődünk?

A válasz az, hogy észlelik, hogy szinte ez az egyetlen dolog, amit a thaiok igazán komolyan vesznek. Nem azt mondom, hogy esetenként (még inkább: gyakran) nem tartanak minket gyökérnek, de a thaiok alapvetően rugalmasak, kedvesek és elfogadók.

A tahó farang nem azért tahó, mert gyengeelméjű, hanem mert érzékeli, hogy szabad neki (a királyt gyalázni meg nem szabad, azt nem is csinálja). Biztos vagyok benne, hogy dettó tök ugyanez a tahó fehérember, ha éppen a Közel-Keletre csöppenne, ahol – mondjuk így – kicsit vonalasabb gondolkodású emberek élnek, azonnal megértené azt is, hogy ott nagyobb tétje van az illetlenkedésnek.

(Nem vállalkoznék rá, hogy megmondjam, miért vallott csődöt Európában a multikulti, de biztos szerepet játszik benne az is, hogy mi is rugalmasak, kedvesek, és elfogadók vagyunk. Ami egyébként egy szuperjó jellemvonás – szerintem.)

Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak

Amikor egy nyugat-európai nagyvárosban bontunk egy üveg belga sört, miközben a norvég gázon az olasz spagettink maradékát melegítjük, és a tévében valami amerikai sorozatot nézünk felirat nélkül a latino párunkkal, hajlamosak vagyunk naaagyon internacionálisnak érezni magunkat (ami rendben is van, hová lenne a világ, ha az ember néha nem veregetné hátba saját magát, nem igaz?), és elsiklunk afölött a tény fölött, hogy az egész nagyrészt önbecsapás: hogy a legtöbbünk csak annyira illeszkedik be, amennyire muszáj neki, és azt is csak önvédelemből meg konformizmusból – amivel semmi baj nincs, de azért nem is a világ legmagasztosabb dolga.

Néhány dolog a „rómaiak” szokásaiból, a bagatellektől a fontosak felé haladva: a thaiok az evéshez villát meg kanalat használnak, kést nem. Ezt át kell vennem? Te átvennéd?

Vécé tekintetében a guggolóst szeretik, lehetőleg papír nélkül. Ezzel mi a helyzet? Előre vagy vissza lépünk-e ezzel szerinted? Azért kérdezem így, mert mindannyiunkban van egy irányzék, amihez képest nem szeretnénk hátralépni – ami persze teljesen szubjektív és önkényes dolog, vesd össze: egyes friss angliai magyarok mini szabadságharcai, hogy csak azért is köszönnek a liftben.

(Még mindig az európai multikulti csődjéről: ahogyan mi élünk, az bármely vallásból, még a kereszténységből nézve is maga az erkölcsi fertő. Szerintem nem szoktunk így gondolni magunkra, de ha valaki felveszi a mi szokásainkat, azzal lép egy nagyon nagyot visszafelé is – már a saját szemszögéből nézve, természetesen. Csoda-e, hogy sokan nehezen teszik meg ezt a lépést?)

3_22.jpgBal oldal: Mindene el van takarva, kivéve a szemét. Micsoda kegyetlen férfielnyomás.
Jobb oldal: Mindene fedetlen, kivéve a szemét. Micsoda kegyetlen férfielnyomás.

Ha olyan országba költözöl, ahol szabadon szemetelnek az emberek, rászoknál te is? A köpködésre, harákolásra? Mi van, ha ér verni az asszonyt? Mi van a lányok körülmetélésével? És a vallással? Váltasz vallást az országgal együtt? A válasz: nyilván nem. Ezt egyikünk sem csinálja.

Hozunk magunkkal egy szilárd magot, amiből csakis a felszínen, nagyon lassan vagyunk hajlandóak engedni, és ott is csak azért, mert nem akarjuk, hogy megszóljanak minket (vesd össze: miért öltözünk szép ruhába a színházban?).

Ez színtiszta konformizmus, semmi más, és nincs okunk miatta a büszkeségre. Mindannyian csináljuk, kell is, hogy csináljuk, de nincs olyan összefüggés, hogy minél komformistább vagy, annál jobb ember is egyúttal. Azok, akik túl sokat emlegetik a „tégy úgy, ahogy a rómaiak” szabályt saját alapelvükként, valószínűleg nem ismerték még fel ezt.

Végkövetkeztetés

A fentieket összefoglalva részemről egyetlen illemszabályt fogalmaznék meg az expatok / bevándorlók számára: élj, ahogy akarsz, de ne próbáld megmondani nekem, hogy én hogyan éljek külföldön; majd bontok egy sört, és eldöntöm magam.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: beilleszkedés illemkódex Lengyelország Thaiföld

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr696465371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 07:05:35

Az utóbbi idők legjobb posztja.
Szuper.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 07:06:50

Az utóbbi idők legjobb posztja.
Szuper.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 07:13:10

ez nagyon jó volt, köszi. még ha én se értek egyet mindennel. tudom, hogy sörügyben csattantunk már egyet.
miért pont Nepál? hegymászás?
a sört is Everestnek hívják :-))))
én mára már csak kanállal eszek. megúntam a bal kézzel szerencsétlenkedést, nagyon nem megy. hogy én mennyit szívtam gyerekként azzal, hogy nem tudtam (most se tudok) rendesen késsel-villával enni, pont az ügyetlenebb kezemet használva. értelme nulla, de ilyeneken olyan jól tudnak rugózni emberek akár egy menzán is, vagy családi vacsorán. hogy de hát te meg hogy eszel.
de tudok levest pálcikával (meg kanállal), az sikerült.
hű, sokminden jut még eszembe, de most inkább megyek. nagyon szarul van a gyomrom, nem tudok egész nap mászkálni, és egyfolytában attól tartok, hogy elő kell majd adnom a Rómában rómaiak viselkedést azzal, hogy ott szarok, ahol rámjön (útszélén mindenki szeme láttára) (ja ugye ez India, még mielőtt valaki thaiföldre asszociál)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 07:14:19

Valaki jó régen nekem is azt mondta hogy húgymelegen igyam az angol ALE-t mert az angolok úgy isszák.
Merthogy Rómában élj úgy...
Elöször is ez London.
Másodszor a ha Rómaiak buzik akkor én is legyek buzi?

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 07:19:37

"Nem vállalkoznék rá, hogy megmondjam, miért vallott csődöt Európában a multikulti"

csődöt azt mond, kudarcot azt vall.

viszont nem tudom honnan szeded, hogy kudarcot vallott (vagy csődöt mondott) a multikulti Európában?

Amúgy kellemesen arrogáns poszt, bár nem tudom hogy jön a fordított rasszizmus meg a guggolva szarás össze, de hát ahogy nézem legalább megírni jó lehetett és értelmes mondatok vannak benne, semmi sámánista hablaty:)

Dziękuję bardzo!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 07:48:12

Erdekes poszt, bevallom, hogy nagyon tetszett.

Poszterhez rogton ket kerdes is:
- miert pont Lengyelorszag?
- milyen szakma kell ahhoz, hogy internetnomad lehessen az ember? Nekem nagyon tetszene a dolog, de CNCskent nemi hatrannyal indulok.

tableno 2014.07.02. 07:48:18

Mindenki által ismert közhelyeked harsog csakénvagyokhelikopter arrogáns stílusban. Nem tetszik!

firg_firg 2014.07.02. 07:52:52

Mindenki makepp csinalja, ooo, ooo, oo,o, mindenki maskepp csinalja...

NIKI LAURA 2014.07.02. 08:05:30

Divik bizony a rasszizmus.

Multkor spray-val ra fujtam egy Johannesburg-i - feketek altal lakott- hazra,hogy " freedom for South African white people" ,erre elkezdtek kergetni.

Na mondom,itt divik a reverse apartheid.
Erre mit latok Kanadaban,Vancouver-ben csak kinai!
Ott is vettem sprayt:
近两年我们村里修了两条公路。

Erre a Kinai miatt futottam!

Amugy r..hadt ciki feketenek,azsiainak lenni,es ok ezt tudjak is,nem hiaba mind Feher,Europai akar lenni!

tableno 2014.07.02. 08:10:40

@NIKI LAURA: nem ciki az, csak gyakori. A fehér európai a világ nagy részén egzotikumnak számít.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.07.02. 08:13:06

Jó kis boncolgatás. Tetszett!
Az első résszel teljesen egyetértek, a másodikkal részben.
:)
Nagy vita lesz ebből ma...
;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.02. 08:13:48

Hát ez elég fura volt. Posztoló felhúzta magát a középkorú beszólogatós donnán és kiírta magából?

"Feltűnően gyakran botlik bevándorlási illemtanárokba az ember (és sosem natívokba, hanem másik expatokba), úgy tűnik tehát, a kitelepülésnek egész komoly illemrendszere van, amiben érdemes kikupálnunk magunkat, mielőtt útnak indulunk."

Ezen nem tudom, miért csodálkozik bárki is. Egy natív megítélését sehol sem befolyásolja, hogy egy expat hogyan viselkedik, de a másik, ugyanolyan származású expatét nagyon is.

A kollektív 'bűnösség' vagy 'ártatlanság' kicsiben is működik ám, nem csak nagyban.

puhacica 2014.07.02. 08:18:54

fasza volt! (a blogodat nem csinalod mar? nagyon szerettem!)

2014.07.02. 08:19:04

"Feltűnően gyakran botlik bevándorlási illemtanárokba az ember (és sosem natívokba, hanem másik expatokba), úgy tűnik tehát, a kitelepülésnek egész komoly illemrendszere van, amiben érdemes kikupálnunk magunkat, mielőtt útnak indulunk."
Ez nagyon igy van. Katolikusabb a Papanal nehany kitelepulo, meg ez az allando Romazas.... Nekem erre mindig csak a WIIFM a valaszom.
Ugy eljen az ember, ahogy neki tetszik, amig masokat nem bant.
A kornyekunkon mi vagyunk az egyetlen kulfoldiek. Annyira nem erdekel senkit, hogy a szociologusok mar szinte felhaborotonak tartanak

arncht 2014.07.02. 08:23:00

Nekem tetszett. En ugy allok hozza, hogy otthon mindenki azt csinal amit akar, az utcan viszont probalom tiszteletben tartani a helyiek szokasait. Persze hogy ez mennyire sikerul, az mas kerdes, de alapvetoen ugy gondolom, hogy igy helyes.

tableno 2014.07.02. 08:23:25

@zöldeketbeszélek: arról nembeszélve, hogy aki "expatgettóban" elkülönülve él, az magával cseszik ki, mert nem fogja igazán jól érezni magát, és kihagy egy csomó helyi élményt. Persze mondjuk Afganisztánban a gettósodás elkerülhetetlen, de pl Thaiföldön már nem annyira. És amúgy senki nem kéri az expatot arra, hogy változzon helyivé, tehát a poszt szalmabábukat döntöget.

Határátkelő 2014.07.02. 08:23:58

@NIKI LAURA: Töprengtem rajta egy adagot, de végül úgy döntöttem, hogy ironikus kommentnek fogom fel, mert ha komoly lenne, akkor kimoderálnám. Ez most egyben figyelmeztetés is volt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.02. 08:39:55

@tableno: Ez egy indulatos poszt, jó stílusban előadva. A stílus pedig eladja a mondanivalót, mert arra figyelsz elsősorban.

nyuszigonosz 2014.07.02. 08:53:51

Jó a poszt, nekem tetszik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 09:12:23

@charlieharper:
Ebben teljesen igazad van. A romas hasonlat szamomra azert talalo, mert nem mindig hozzad hasonlo emberek vesznek korul. Es bizony sokszor lesz abbol problema, hogy a friss muzulman "ugy elek, ahogy akarok" mentalitasa es a ne bantsak masokat nem kompatibilis.

Kulturalt ember szamara ez az egesz fel sem merul, mert "beolvad". Nem kultur embernek viszont hatarokat kell szabni, arra lenne a romai mondas.

@arncht:
Igy bizony :)

Bebbi 2014.07.02. 09:27:47

Lehet, hogy azert, mert meg mindig a tegnapi meccs hatasa alatt vagyok, de nekem kifijezetten unszimpatikus volt ez a helyenkent kioktato, mindenkit lesz@ro latasmod es annak megosztasa.

Ez azert is szomorit el, mert az egyertelmu, hogy a posztolo egy kifejezetten ertelmes ember es nagyon jo meglatasai (is) vannak. De talan lehetett volna mashogyan is talalni ezt.

Egy pontban viszont gyokeresen mas velemenyen vagyok, ez pedig a helyi nyelv ismerete. Borzaszto konnyu a posztolo velemenyet osztani, ha expatok vagyunk es/vagy nincs gyerekunk, akit bizony a helyiek kozott kell (vagy ott akarunk) felnevelni es nem international schoolban. Ott bizony a kommunikacio kizarolag a helyi nyelven folyik es ha a szulo egy arva szot nem tud vagy siman nem kepes beszelgetni a tobbi kisgyerekkel vagy azok szuleivel, akkor bizony eleg hamar ki lesz kozositve az adott gyerek. Emiatt meglehetosen onzo allaspontnak tartanam, ha nem akarnank megtanulni a helyi nyelvet.

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 09:39:47

@Bebbi: van igazsága valamelyest, ha nem akar letelepedni, megy ide-oda dolgozni, bátran leszarhatja a nyelvet, de nem is az ilyenekenek szokta itten a nép mondani, hogy nyelv nélkül ne induljon el (mert hősünk angolul, a munkanyelvén vakerál)
hanem azoknak akik kimennek dolgozni és szart se értenek, aztán csodálkoznak, hogy nem kapnak állást és/vagy letelepedni mennek, adott esetben eladva lakást, kocsit, aztán majd lesz valahogy. Na az ilyen az hülye és nem a posztoló akire az egész szitu nem igaz.

Az, hogy ezt magára vette az más kérdéseket is felvet, de ez legyen az ő problémája.

Herr Géza 2014.07.02. 09:42:41

@Bebbi: Elegáns átkötés, de hogy jön ide a meccs ??

Bebbi 2014.07.02. 09:43:02

@pappito: Persze, ez tiszta sor, azert is irtam, hogy expatkent konnyu ezt a velemenyt hangoztatni, amiben az O helyzeteben igaza is van. Azonban a poszt cime: "...illemkodex hataratkeloknek" es nem "...illemkodex expatoknak". Ez talan nem annyira szerencses igy.

Bebbi 2014.07.02. 09:43:59

@Herr Géza: Hat ugy, hogy nagyon szomoru voltam tegnap este, ejjel alig tudtam aludni, reggel sem voltam tul jo hangulatban es akkor beutott ez a poszt meg hozza. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 09:48:57

@Bebbi:
Es ha az ember expat es nincs gyereke?

Nyilvan valamennyire erdemes megtanulni par szot, de a posztolonak erre addig nincs semmi szuksege, ameddig nem akar letelepedni. 2 evig thaiul, utana 1 evig lengyelul, aztan 3 evig spanyolul, majd fel evig afrikaansul... ennek nem sok ertelme lenne. Kulonosen akkor, ha valaki nem nyelvzseni.
Norira pl. ragad, nekem kinkeserv. Fel ev alatt kb. a yes/no/hamburger szintig jutnek thaiul, de az irasuk miatt talan addig sem.

Az nyilvan mas, amikor a 15 eve Kanadaban elo nem tud angolul...

Határátkelő 2014.07.02. 09:52:02

@Bebbi: Ez az én saram, mármint a határátkelőzés, mert én jobban szeretem ezt. Lehet, hogy ebben az esetben valóban különbséget kellett volna tennem.

Bebbi 2014.07.02. 09:52:04

@Kövérmadár [swe]: Igen, igen, a posztolo elethelyzete azert elegge mas, mint a legtobb hataratkeloe. Az o helyeben valoszinuleg en sem tanulnam meg a helyi nyelvet, plane ha kifejezetten neheznek tunne.

Bebbi 2014.07.02. 09:52:59

@Határátkelő: :-) Azert az is lehet am, hogy en vagyok ma egy kicsit "tulerzekeny", szoval no problem. :-)

szakasz2 2014.07.02. 09:53:16

A poszt alapvetoen lenduletes, elvezheto stilusu, de tartalmilag azert vannak erosebb fenntartasaim.

Az elso, amit mar mas is reszben megfogalmazott, hogy a poszt jelentos resze az inkabb egy valaszfele az elejen emlitett "bevándorlási illemtanár" holgynek. Az o "eredeti posztjarol" viszont nem sokat tudunk meg, de valoszinunek tartom, hogy az o velemenyeben is van igazsag (az eremnek mindig ket oldala van). Szoval kicsit olyan a poszt, mint ha egy vitaban csak az egyik fel szoveget hallanank. Felemas...

A masik pedig egy-ket konkret butasag. Honnan a fittyfenebol veszi a posztolo, hogy "csődöt vallott Európában a multikulti"??? Az internetrol, a thaifoldi tapasztalataibol vagy esetleg lengyel tartozkodasabol szurte ezt le??? Eleve, hogy erti: milyennek kellene lennie szerinte, ha nem mondott volna csodot? Szerintem a poszt olvasoinak es iroinak jelentos reszenek puszta jelenlete bizonyitja az "allitas" ellenkezojet, de jomagam peldaul Svajcrol is a homlokegyenest ellenkezojet tudnam mondani. Pl. gyermekeim osztalyaiban az "echte svajciak" kisebbsegben vannak, es ennek ellenere a leheto legmagasabb toleranciaval es segitokeszseggel viseltetnek mindenki irant, aki elfogadja az alapveto "romai" (svajci) szabalyokat. Es talan a legfontosabb alapszabaly: "Tiszteld a masikat!" (es nem csak embert, hanem minden elolenyt).

UI HA-nak: Szeretnek bekerulni a "torzskommentelo" gardaba, asszem mar bizonyitottam, hogy jo fiu vagyok es nem kell engem elozetesen moderalni. :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.02. 09:53:25

A helyi barátok egy érdekes téma,amiről érdemes beszélni. A legtöbb kivándoroltnak egyetlen helyi barátja sincsen. Kíváncsi lennék itt pl kinek vannak helyi barátai. Nem kollégák akikkel már volt grillezni egyszer a családdal,hanem valódi barátok, akik nem párolognának el az ember mellől akkor sem ha nagy baj van. Szerintem ilyen minőségű kapcsolatokat képtelenség vagy nagyon nehéz kialakítanai helyiekkel.

Skog 2014.07.02. 10:00:39

Alapvetöen tetszett, sok igazság van benne, de itt is, vagy helyesebben itt sem lehet sem egy az igazságot kiáltani, vagy aranyközéputat találni. Egy pár apróság, amiben nem teljesen értek egyet a poszttal:
"Ha valaki büszkén újságolja, hogy csak a bennszülöttekkel barátkozik (és gyakran hallani ilyet), azzal nem azt bizonyítja, hogy mennyire beilleszkedett, hanem azt, hogy előítéletes és szűklátókörű (=rasszista). Gondolom, ezt nem kell tovább magyarázni." Ez nem igaz rám(többnyire), bár már elöfordult. Jöhetnék sok mindennel, hogy szerintem miért nem vagyok rasszista, de talán a leghelyesebb, ha azt mondom itt azért az az egyenlöségjel nem indokolt, söt.
Másik, én magam is elkövettem már azt a hibát, hogy különbözö kultúrák összehasonlításakor a legeltéröbb viselkedésre hegyeztem ki a mondanivalómat, ez persze plasztikus tud lenni, de azért inkább hamis képet ad. A hasonlításhoz, legyen az székeléstöl a kajálásig bármi, a hasonlót kell keresni, mert úgy inkább hasonlítható és megérthetöbb két különbözö halmaz.
A levezetö passzushoz(Romani ite domum) Itt azért belendült a posztíró, a lendület meg ritkán jó tanácsadó. Ki a római?
Ki az adott közösség tipikus tagja? Ès mi van az atipikusakkal? A határesetekkel? Azért mert sok ember hasonlóan szocializálódik, nem lesznek felnötként, feltétlenül hasonlóak. A szokások, meg szokások, mindig változnak. Mindig. Az ehhez csapódó expatnak hívott kolléga meg ezeken változtatni fog, kultúrájától, annak a helyi kultúránhoz való távolságától és az ehhez füzödö tudatosságától, majdnem teljesen függetlenül. Ez ma az egyik legszebb ebben a világban, ezzel persze lehet vitatkozni, de az a keveredés ami ma itt a világ nagyrészén, persze változó mértékkel, folyik, az döbbenetes változásokat fog egy-két generáción belül eredményezni. Akik ezt így vagy úgy elutasítják, azok tipikus emberi védekezési mechanizmussal élnek, egyszerüen félnek. Nehéz megmondani, hogy mi jön, vagy ki(k) fognak szembejönni 15-20 év múlva. Ezen a sok igazodási kényszer nem fog segíteni. Szerintem. Tök mindegy hogy az az adott kulturához pro e vagy kontra.
Amúgy tényleg tetszett a poszt.

Skog 2014.07.02. 10:01:26

@házelőtthinta: Nekünk, de tudom nem jó "minta" vagyok. :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 10:08:31

@házelőtthinta: "A helyi barátok egy érdekes téma,amiről érdemes beszélni. "

Nem.

"A legtöbb kivándoroltnak egyetlen helyi barátja sincsen."

De.

" Kíváncsi lennék itt pl kinek vannak helyi barátai. Nem kollégák akikkel már volt grillezni egyszer a családdal,hanem valódi barátok, akik nem párolognának el az ember mellől akkor sem ha nagy baj van."

Pl nekem.

" Szerintem ilyen minőségű kapcsolatokat képtelenség vagy nagyon nehéz kialakítanai helyiekkel."

neked.

és nem, nem kezdünk bele a sopánkodásba ma.

2014.07.02. 10:13:21

@Chang Yai:

"attól tartok, hogy elő kell majd adnom a Rómában rómaiak viselkedést azzal, hogy ott szarok, ahol rámjön "

Mekkora szöveg. :D
És ez komoly, ott szarnak, ahol rájuk jön? Miért?

"miért pont Nepál?"

Nem tudom, nincs különösebb oka. Szeretnék sétálni egy kicsit a hegyekben (ha nem is hegyet mászni, de túrázni azzal a panorámával király lehet). Egyébként ez a Tátra sem vacak itt most, sőt.

@diggerdriver:

A sörrel kapcsolatban a thaiok is csinálnak olyat, hogy az embernek elsőre felszalad a szemöldöke: teleb.sszák az egész poharat jéggel. Ezzel kapcsolatban például hasonultam egy idő után... végül is egy kis vizes sör még nem ártott meg senkinek.

@Kövérmadár [swe]:

Nem tudom, miért pont lengyelország, így alakult. Az év elején budapesten voltam, és nézegettem a környéken levő helyeket, amik szimpatikusnak tűntek. Krakkóban sikerült hamar albérletet találni, meg eleve csak egy rövid kis buszút bp-ről. Szóval így.

És egyébként az egész város tele van kerekfenekű, frankó kis csajokkal meg brutál jó sörökkel, szóval csak ajánlani tudom a helyet mindenkinek. (Oké, biztos vannak kerekfenekű faszik is, de azokat nem nézem. A borok viszont - legalábbis abban az árban, amit hajlandó vagyok kifizetni - rém gyengék.)

Az internetnomádság pedig szerintem meghökkentően sok szakmával tud működni. Könyvelés, ügyfélszolgálat, IT, bármilyen tervezés, grafika, nyelvtanítás... szerintem az összes munka jó harmadát tuti lehetne távmunkából is csinálni. A cnc-t pont nem.:) A kérdés persze az, talál-e az ember olyan munkahelyet, ami ezt támogatja. Konkrétan én abból élek, hogy lefordítok dolgokat angolról magyarra.

Evain 2014.07.02. 10:20:31

@pappito: na, akartam hintának írni, de kábé ugyanazt írtad, amit én is akartam volna. :D

stef55 2014.07.02. 10:21:18

Az eloitelet es a szuklatokoru szerintem. nem rasszuzmus csak butasag korlatoltsag.egy sor miatt en sem valasztanek orszagot ez is egyfajta korlatoltsag minden orszagba van es lejet kapni az osszes fajta sort.vagy az embernek ez a legnagyobb gondja hogy mar ez alapjan valaszt orszagot akkor meh irigylem.poszt jo.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.02. 10:22:54

Nagyon jo iras, en azert egy dolgot ki szoktam emelni, es oda szoktam mondani : elj ugy , ahogy akarsz , de ne keltsd a tobbi magayr rossz hiret.

Semmi szukseg arra, hogy illegalkodj, vagyd lazan ne fizesd ki a korhazi szamlat, meg ilyenek. Vagy csalj, lopj, hazudj, beteget jelents, mert reszeg vagy.

Ugyanis lehet te nem erzekeled, de nem akarok a te hulyeseged miatt en szivni kesobb.

Termeszetesen akinek inge az veszi magara:)

Tenyleg jo iras, a kivandoroltak, kulfoldon elok nagy tobbsegevel meg nincs is gond.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 10:25:58

@házelőtthinta:
Kulfoldon szerzett, helyi barat: 0 darab
Magyarorszagi magyar barat: 2 darab (felfele kerekitettem :) )

Sok valtozas nem tortent.

Esetleg vedd bele, hogy nem feltetlenul baratkozni jon az ember a vilagra...

@Th's child:
Koszi!
Ez jol hangzik!
A tervezesen en is gondolkozom, esetleg CAD/CAM vonalon, de ehhez a keresletet id meg kellene talalni. :(

2014.07.02. 10:26:33

@puhacica:

A blogomat tervezem újraindítani pont ezzel a poszttal, aztán a következő hetekben másikakkal. Köszi a kérdést! :)

@tableno:

"És amúgy senki nem kéri az expatot arra, hogy változzon helyivé, tehát a poszt szalmabábukat döntöget".

Hát nem'tom. Az expat közösségen belül igenis van az az elvárás szerintem, hogy az ember minél inkább hasonuljon -- például hogy ne lakjon expatgettóban.

A közhelyekkel kapcsolatban lehet, hogy igazad van, de én még fiatal vagyok és kezdő ebben a dologban, nekem minden vicc új (ezt most nem cinizmusból írom, hanem tényleg).

@Bebbi:

"Azonban a poszt cime: "...illemkodex hataratkeloknek" es nem "...illemkodex expatoknak". "

Én pont úgy neveztem el, hogy "illemkódex expatoknak", és pont azért, amiért írod, de HÁ átnevezte a blog profiljának megfelelően (ami nekem nem baj).

@szakasz2: @pappito:

Honnan veszem, hogy az európai multkulti csődött mondott (valóban "mondott", nem "vallott"): az utóbbi években elég sokat lehet olvasni/hallani erről. Nem tudom, igaz-e, meg nem is drukkolok, hogy az legyen, de pl:
www.theguardian.com/world/2010/oct/17/angela-merkel-german-multiculturalism-failed
www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/8317497/Nicolas-Sarkozy-declares-multiculturalism-had-failed.html
www.bbc.com/news/uk-politics-12371994

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 10:34:19

@Th's child: nem a kötözködés miatt, de ezek a politikusok, akik persze egyszerűen fogalmaznak, hogy a kedves választók is megértsék, azt mondják, hogy a jelenlegi önfeladós, válogatás nélküli befogadós poliszik buktak meg és ebben igazuk is van szerintem. Alapvetően rossz ötletnek gondolom, hogy egy ország a saját érdekeit nem nézi csak azokét akik odamennek. Ennek a jelenségnek amúgy is nemsokára vége és sok helyen sosem alkalmazták ezeket a (gyakorlatilag) feltétel nélküli befogadós módszereket.

Ettől még a kultúrák együttélése és együttműködése kurvára nem bukott meg szerintem, sőt. Csak jótékonykodás helyett meg kell keresni a jövőben a win-win szitukat.

(amúgy a sikeres multikultit pont látom magam körül, vannak is kemény feltételei a bekerülésnek. Ez persze csak bizonyos feltételek esetén valósítható meg könnyen, az Eu-ban, pláne a kontinensen nem ilyen egyszerű)

SzZoole 2014.07.02. 10:38:53

@házelőtthinta: vannak nem egy hanem tobb csalad is,fiatalok idosek egyarant,peldaul a szomszedom a varos polgarmestere,erted?Egy polgarmester a szomszedom!!!
Minden nap egy baszott nagy jaguar hozza-viszi es semmi flanc sem biztonsagi emberek,ugyan ugy viselkedik mint mas emberek,jokat beszelgetunk vele es a felesegevel is,amikor ugy szolitottam,hogy Mrs.Wendy azt mondta,hogy hivjam csak nyugodtan Wendynek,hiszen O meg fiatal(75 eves elmult)
A kornyeken mi vagyunk az egyetlen bevandorlo csalad,de a kornyezo hazakban lakok mar ugy viselkednek velunk mintha mindig is itt laktunk volna.
Ugyhogy az allitasod nem allja meg a helyet.

SzZoole 2014.07.02. 10:50:05

@pappito: 100%+1,osztom a velemenyed,lehet,hogy akkor mi ritka allatfajok vagyunk,hogy ki tudtunk alakitani baratsagokat?:)))

skaven 2014.07.02. 10:53:13

@házelőtthinta: unalmas ez mar.
egyreszt ilyen minosegu kapcsolatokat magyaroszagon is nehez kialakitani, masreszt ez altalaban nem megy egyik naprol a masikra. 1-2 ev alatt nem feltetlenul lesznek ilyen barataid, de ez termeszetes. ha tiz ev utan is csak maganyosan keseregsz a konyhaban, na az mar gond, de ebben az esetben valoszinuleg benned van a hiba.
a legtobb hataratkelonek az elso egy ev altalaban elmegy azzal, hogy rendberakja magat, megszokja az uj orszagot/melot/stb. ez utan johet az osszes tobbi dolog.

Quercus a favágó 2014.07.02. 10:54:19

@házelőtthinta:

Nem tudom, hogy valós személy vagy-é, ill. ha az vagy, valóban ez-é a "hétköznapi" stílusod, felfogásod, de ha igen, neked itthon sem egyszerű barátokat találnod.
Ez ugyan is olyan próbálkozás lenne szerintem, mint amikor egy sündisznó akarna haverkodni egy lufival.

Evain 2014.07.02. 10:55:53

@Zoole[uk]: jó, de hinta már többször kategórikusan kijelentette, hogy nem szereti az embereket. Úgy allesz cuzammen. Úgy elég nehéz. :D
Beleolvastam én is a blogjába, de gyorsan abba is hagytam, mert attól depressziós lettem, hogy olvasom.

SzZoole 2014.07.02. 11:00:18

@Evain: en nem tudom elkepzelni,hogy ilyen buvalbaszott negativ tipusu emberek legyenek,szerintem csak intrikalja az itt kommentelo embereket:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.02. 11:00:56

A ruhás comichoz: nem tudok olyan helyről, ahol súlyos következményei lehetnek annak, ha a nő nem öltözik kurvának, olyanról viszont igen, ahol súlyos következményei lehetnek annak, ha nem viseli azt, amit előírtak neki.
Úgyhogy az egyenlőségjelet nem igazán tudnám meghúzni a kettő között.

Evain 2014.07.02. 11:07:01

@Zoole[uk]: Ó, dehogynem. Csak mivel antiszociálisak, elég ritkán fogsz velük összefutni. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 11:12:25

@Zka:
Arrol nem is beszelve, hogy megis hogyan tudnal ugy elvenni valakit, hogy nem tudod mi van a csomagolas alatt? Ha megsem tetszik, mit kezdesz vele? Vagy ezert van lehetoseg 3 felesegre?

@QUERCUS: @Zoole[uk]: @skaven: @Evain:
Allitolag valos szemely, Don Kartasch latta FBn. Ettol meg lehet az o masodnickje is akar :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.02. 11:12:55

@Zoole[uk]: Én személyesen ismerek ilyen embert, nem egyedi eset.

SzZoole 2014.07.02. 11:19:56

@Evain: az lehet,mert ha en talalkozom egy ilyennel abban a pillantban lerazom es utanna kerulom,mint diszno a kest:)

SzZoole 2014.07.02. 11:21:48

@Kövérmadár [swe]: egy fiktiv faszbuk oldalt barki tud krealni.

Bebbi 2014.07.02. 11:26:09

@Th's child: :-) Akkor egyetertunk, hogy az a cim jobban illik a posztodhoz es akkor en is eleve mashogyan olvastam volna. Mert hataratkelo vagyok, de expat nem. :-)

Egyebkent tok kivancsi lennek majd egy hasonlo posztra Toled mondjuk 10 ev mulva, feleseggel, gyerek(ek)kel melletted. ;-)

SzZoole 2014.07.02. 11:29:58

@zöldeketbeszélek: nem irigyellek erte,en ha talakoznek egy ilyen valakivel es elkezdene a negativ mondokajat elhajtanam mint a magzatot,meg mondanam neki,hogy keressen meg egy szakembert az hatha tud neki segiteni,mert en nem vagyok szakember.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.02. 11:38:25

@Zoole[uk]: Közeli családtagot is elküldenéd a sunyiba :))?

Len.Mag 2014.07.02. 11:39:18

A nagy részével egyetétrek, a "Jézusról beszélő, környezetvédő, átalányfeminista expatok"-ról szóló rész viszont nem csak az "én is tudok ám arrogáns meg lekezelő lenni" kategóriába tartozik, hanem egyszerűen ugyanolyan előítéletes, mint az általa kritizáltak.

Az egyébként természetes szerintem, hogy amikor az ember próbálja meghaladni a saját előítéleteit (amik márpedig a legtöbbünknek vannak, még akkor is, ha szívesen ítélkezünk az előítéletesség felett :)), akkor egy sor mélyebb réteg előítéletbe botlik első körben. Erre szép példa volt az, hogy az „annyira nyitott vagyok, hogy a helyiekkel barátkozom” hozzáállás = nem vagy nyitott.

Szóval szerintem az előítélettel élő ember felett ítélkezni valahol ugyanolyan előítéletesség...

Lobelt Ledfold Reloaded 2014.07.02. 11:40:02

Vérlázítóan arrogáns és szarkasztikus stílus, majdnem mintha én írtam volna :-)

Van benne egy-két gondolatmenet amit inverzitása miatt nem sikerült elsőre értelmeznem, de ezzel együtt is rengeteg jó meglátást, kiváló problémafelvetéseket és világos továbbá szerintem jó válaszokat is ad rá. Összességében remek iromány.

A kommentelők problémáját nem értem azzal kapcsolatban miért gond, hogy egy valós (vagy fiktív) akárhol, akármiért, akárkiket kritizáló személynek válaszolgat, ez inkább csak eszköz és teljesen kiváló arra, hogy keretbe foglalja a mondanivalót, ami ugyanakkor generál és értelmes.

Herr Géza 2014.07.02. 11:43:31

@házelőtthinta: Te barátom, volt egy idös rokonunk, 90+ évesen szenilis volt már szegény egy cseppet és ha elkezdett egy sztorit 563.-szorra elmesélni, akkor a családból valaki kedvesen megjegyezte, hogy "Ancika, 563..." Mire ö elszégyellte magát és annyit mondott a maga nagymamás bájával, hogy "Jó, tudom, öregszem....."
Szóval akkor most neked: Hinta, 322 .... :DDDDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.02. 11:44:55

@zöldeketbeszélek: hát nekem speciel a stílus nem tetszett, nekem a mondanivaló adta el a stílust.

SzZoole 2014.07.02. 11:47:08

@zöldeketbeszélek: ha megprobalna kivetiteni ram a negativ hullamait es meg gyozni a hulyesegeivel?Lehet ,hogy durvan hangzik,de el.
Pl.A batyam begyepesedett fidesz hivo.Az edesapankal nem is nagyon beszelnek,ez ugye szomoru.
Nalam is probalkozik nehe,joval,a teritesel,de leallitom es ha nem hagyja abba otthagyom,mint kutya a szarat,ugye ez is szomoru.

tableno 2014.07.02. 11:49:50

@Th's child: Én ugye éveket éltem Japánban, nem kifejezetten expatként de nem is bevándorlóként (ösztöndíjas diák voltam). Abban azt hiszem nincs vita, hogy Japán beilleszkedés és kultúrsokk szempontjából igencsak haladó szint. Na most az általad leírt két végletben (japánabb akarok lenni a japánoknál vs. bezárom magamat az expat-aranykalitkába) csak elenyésző számú embert láttam. Az elsöprő többség úgy volt vele, hogy ő nem tudna, és nem is akar japánná lenni, viszont ha már ott van, megpróbálja valamennyire megtanulni a nyelvet (már csak a hétköznapi praktikus okokból is), megismeri a helyi kultúrát (igaziból, nem csak a sztereotípiákat), és kipróbál egy az otthonitól eltérő életstílust. Aki így tett, annak általában bejött Japán, aki beleesett valamelyik végletbe, az nagyot csalódott. De mint mondtam, nem ez volt a jellemző, legalábbis az én ismeretségi körömben. Ezért mondtam a szalmabábut.

Herr Géza 2014.07.02. 11:49:58

@Evain: @Zoole[uk]: @QUERCUS: Hát még ha beleolvastok Eddie blogjába, ahova barátunk is szorgalmasan írogat (zsák a foltját), de még milyen stílusban. Föleg az tetszik, ahogy rólunk ír... (alig feismerhetöen), Na azokért a jelzökért már többen végezték idö elött deszkadobozban a földi létüket vérmesebb és nem virtuális társaságban.... Itt meg elöadja a kis szende, majdhogymár sajnálni való "lumpenproletárságát"....

Herr Géza 2014.07.02. 11:56:21

@Bebbi: Jaja, beugrott közben, hogy Te meg Svájc ugye bensöséges viszonyban vagytok, így minden világos...
Én viszont tegnap az USA-Belgium meccset néztem, abból meg nem tudtam levezetni, hogy mi is fájhat.

SzZoole 2014.07.02. 11:59:20

@Herr Géza: hat mit lehet erre mondani,milyen jellemtelen ember az aki a masik hata mogott beszeli ki a masikat?Egy gerinctelen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.02. 12:00:24

@Babette.: Azt nem mondtam, hogy nekem tetszett. De jó stílus, még ha nem is az én favoritom. A mondanivaló? Igazságok, féligazságok és tévedések egy fazékba öntve, egy hangyányi cinizmussal és krakélerséggel nyakonlöttyintve, fűszerezve máknyi felháborodással.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.02. 12:02:10

@Zoole[uk]: Nem, inkább a 'minek arra a kis időre' fajta...ami igazán kár, mert értelmes, értékes emberről van szó. De ez alig elviselhető hosszú távon.

tableno 2014.07.02. 12:04:11

@Zoole[uk]: miért, és ti most nem épp ugyanazt csináljátok?

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 12:10:02

@zöldeketbeszélek: én is ismertem ilyet, de aztán talált egy tök jó fej csajt és normális lett :)

SzZoole 2014.07.02. 12:10:22

@tableno: olvassa O is a blogot nem a hata mogott beszeltem ki burkoltan celozgatva.

Herr Géza 2014.07.02. 12:16:07

@pappito: Hát tudod .... A feljelentös, személyiségi jogos ír harcos... :DDDDDDDDDDDD

kardio1 2014.07.02. 12:17:29

A multikulti, legalàbbis itt Europàban, szerintem is làtvànyosan megbukott és halott, ez mondjuk itt Franciao.-ban elég vilàgosan làtszik. Kezdetben az asszimilàciot vàrtàk el a bevàndorloktol, aztàn az integràciot, ma meg màr semmit sem, inkluziorol beszélnek, sôt felszolitjàk a franciàkat, hogy alkalmazkodjanak ôk a bevàndorlokhoz. Szerintem uropa azzal, hogy minden értéket relativizàlt, elvesztette a lehetôségét, hogy vilàgos igazodàsi pontokat irjon elô a màs kultùràbol érkezetteknek.
HA-nak meg annyit, hogy Niki Laurànak szerintem igaza van, nemcsak fehér rasszizmus létezik, hanem fehérellenes is, nem is kicsit.
Volt itt a moziban nemrég egy film, magyarul a cime "Mit vétettünk a Joistennek" lehetne (eredetiben: Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?), ami egy négy lànygyerekes, katolikus vidéki francia hàzaspàrrol szolt, akinek lànyai sorban egy zsidohoz, arabhoz, kinaihoz mentek férjhez. Az utolso reménységük a legkisebb, aki katolikus fiùt hoz végre a hàzhoz, de az meg afrikai fekete... A film erénye, hogy megmutatja, MINDENKI elôitéletes e többiekkel szemben, és ezt nagyon élvezhetô, humoros formàban teszi.

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 12:17:32

@Herr Géza: nem rémlik, itt is vigéckedett? kérek linket! :)

Herr Géza 2014.07.02. 12:17:44

@tableno: Nem. Pont azért kívánkozott ki most a begyemböl a megjegyzés, mert látom, hogy itt van. Csak megkérdezném, hogy itt miért nincs akkora pofája....?

2014.07.02. 12:18:25

@Határátkelő: Szerintem vicces a Niki kommentje, de lehet hogy nekem van rossz humorerzekem...

2014.07.02. 12:19:29

@Mirjam2: Arra a jelenetre emlekeztet a Brian eletebol mikor felfesti 100x a falakra hogy 'Romans go home' :)

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 12:21:03

@Herr Géza: "ha a világhatalmat kézben tartó pénzemberek azt mondják, hogy ennyi volt, akkor ennyi volt."

ojvé, ez is iszik?

Mr Long 2014.07.02. 12:28:48

@kardio1: "HA-nak meg annyit, hogy Niki Laurànak szerintem igaza van, nemcsak fehér rasszizmus létezik, hanem fehérellenes is, nem is kicsit." Igy igaz!

2014.07.02. 12:30:55

Kedves kommentelo-kozosseg, unnepelyesen felszolitalak benneteket arra hogy ha meg egyszer reagalok Hinta hozzaszolasaira, lojetek le, tiltsatok ki, vessetek a horcsogok ele. Koszike!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.02. 12:31:47

@Határátkelő:

Ezt nem értem. A mai poszt erről (is) szól.Nem offoltam a szokásos szövegeimet,hanem a témához szóltam. Vagy nekem már nem lehet hozzászólni? Akinek más a véleménye annak hallgatnia kell? Én azt tapasztalom hogy ez egy sarkalatos pontja a kivándorlásnak és egy olyan pont ami szinte már tabunak számít, és nem illik róla őszintén beszélni. Valahogy úgy érzem hogy külföldről csak jókat lehet mondani. Ha pedig megpendítem a negatívumokat is, akkor én leszek a legdepressziósabb fószer az interneten. Kicsit fordított mércét érzek. Ha Magyarországról van szó, akkor teljesen rendben van hogy mindenki sorjázza a negatívumokat. Ha valaki pozitív dolgot mer írni, azt már szabályosan megszólják hogy biztos valami fizetett kommentelő.A külfölddel kapcsolatban mintha ez az egész fordítva lenne. Én annyit látok magam körül hogy nem igazán vannak senkinek helyi nem hogy barátai, de havarjai se. Szerintem a nagyrészünk nem ott él ahol fizikailag él,hanem valahol máshol.Ez nem feltétlenül baj, de nem értem miért kellene úgy beállítani hogy ez nincs is így, miközben látható hogy így van. Jó példa erre a "városom" fb csoportja. Nagyjából 5,5 ezer tagja van. Gyakorlatilag arról szól a csoport hogy mindenki magyar ügyvédet/orvost/tanárt/bármit keres. Ez a parányi magyar közösség totálisan elkülönülve él a helyi társadalomtól.Mellette persze szidják is a helyieket de a pénzük azért kell nekik. Elég körülnézni. Én tényleg nem ismerek olyat akinek akár egyetlen helyi ismerőse is lenne. Szerintem ez nem véletlen. Engem ez annyira nem zavar, mivel mizantróp vagyok. Otthon se zavart hogy egy db barátom sincs. De aki szociálisan érzékenyebb és jobban igényli az embereket, annak nagyon súlyos csapás lehet ez. + Nem értem hogy miért ne lehetne erről írnom? Ez is hozzátartozik a kivándorláshoz még ha egy nagyon fájó pont is. Megértem hogy a többség nem akar róla beszélni. Ha ennyire zavaró ez másoknak, akkor megígérem hogy többet nem hozom fel ennyire markánsan a témát.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.07.02. 12:32:03

@Herr Géza:

Őszinte stílusban. Szerintem téged sehol nem szóltalak le! Egy dolog az ellenségem : a hazugság. Képtelen vagyok elviselni. És ne szépítsünk volt itt már jó pár füllentő. Elég az 5 fontos téliszalámira visszagondolni. Hogy csak egy példát mondjak.

Ez most tényleg off volt,elnézést, de szerintem megengedhető hogy tisztázzam magam!

Quercus a favágó 2014.07.02. 12:32:33

@kardio1:

"HA-nak meg annyit, hogy Niki Laurànak szerintem igaza van, nemcsak fehér rasszizmus létezik, hanem fehérellenes is, nem is kicsit."

Viszont ha ezt szóvá teszed, akkor rasszista vagy.

2014.07.02. 12:37:08

@Th's child: Na a lengyel pasik - inkabb ne... (persze biztos van kivetel - en meg nem lattam...). De ha hetero pasi lennek, en is biztosan szivesen eltoltenek ott egy kis idot :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.02. 12:39:35

@házelőtthinta:
"Ha pedig megpendítem a negatívumokat is, akkor én leszek a legdepressziósabb fószer az interneten"

mivel kizárólag ebben a témában nyilvánulsz meg. másban nem.
ha ez egy része lenne a hozzászólásaidnak, semmi gond nem lenne.

Evain 2014.07.02. 12:42:48

@házelőtthinta: tényleg, miért nem tudsz olyan posztot írni akár a saját blogodba is, hogy kiültem a parkba egy padra, mert jó volt az idő, belebámultam a messzeségbe, és elfogott egy kellemes bágyadtság. Mert jó élni.
De neked nem jó élni, ezért mi többen nagyon sajnálunk téged.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 12:42:54

@Zoole[uk]:
Igaz, nekem is volt egyszer egy fiktiv accountom FBn :)

@Herr Géza:
Eduardo del Makimajom? ;)

@házelőtthinta:
Az egyetlen ellenseged sajad magad ;)

Megneztem, itt 28.50 kr 100g pick szalami. Izre nekem teliszalami, so annak is kezelem.
28.50 kr kb. 3 font.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 12:45:09

@Evain:
Sajnalja a radai buvosvocsok...
Aki hulye, fish on good plus...

kardio1 2014.07.02. 12:46:15

@QUERCUS: Viszont ha ezt szóvá teszed, akkor rasszista vagy.

Ezért mondta HA Nikinek, hogy ilyet többet ne irjon? A politikailag korrekt beszéd kizàrolagos lehetôsége igencsak beszûkiti a szabad gondolkodàst.
Mindenütt érezhetô Europàban egyfajta bûntudat: Németorszàgban a màsodik vh., Franciao.-ban és Angliàban a gyarmatositàs miatt. Ezzel a bûntudattal egyes bevàndorlo közösségek jol vissza is élnek.

A poszthoz visszatérve, ha nem expatok, hanem bevàndorlok vagyunk, az asszimilàcio nem (feltétlenül), de az integràcio mindenképpen kivànatos szerintem.

2014.07.02. 12:49:00

@Zka: Pontosan. Lattam mar maskor is pont ugyanezt a rajzot, nagyon viccesnek tartjak sokan... En nem tartom viccesnek, mivel konkretan a vallasi rendorseg uldoz engem itt ha nem ugy nezek ki mint a masodik kepen lathato no, sot ha az autoban vagyok es megallit a rendorseg (ami egy csomoszor elofordul, mindenhol rendorok vannak), megker a sofor hogy a szememet is takarjam el gyorsan (kek szem, problemas...). Mutass nekem egy orszagot ahol a vallasi vagy barmilyen mas rendorseg letartoztat ha nem bikiniben vagy.

pappito · http://pappito.com 2014.07.02. 12:53:05

@házelőtthinta: "Nem értem hogy miért ne lehetne erről írnom? "

mert egyrészt hazugság, másrészt azt hiszed, hogy a saját nyomorod általános érvényű, harmadrészt meg szard tele ezzel a saját blogod, komolyan, fasz kivan már ettől a vergődéstől.

minden egyes kibaszott poszt alatt ezt játszod. elég volt.

Mr Long 2014.07.02. 12:54:02

@Kövérmadár [swe]: "Fel ev alatt kb. a yes/no/hamburger szintig jutnek thaiul, de az irasuk miatt talan addig sem."
Ne kapkod el, jo lesz fish & chips szint is! :DDDDD

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.02. 12:59:50

@házelőtthinta:
és egy kissé utalva a blogodra, szeretném megjegyezni, hogy túl fiatal vagy. mármint bizonyos dolgokhoz. és ezt nem pejoratíve mondom, csak nincs összehasonlítási alapod.
pl. a fehér néger téma-mintha nem hallottál volna sosem munkásszállókról, ahol magyar emberek magyarországon laktak, mert a lakóhelyükön nem volt munka. ez nem mai dolog, 30-40-éve is így volt, csak nem voltak/unk ennyire elkényelmesedve, és nem volt internet, ahol háborogni lehetett.
mindenki természetesnek vette, hogy ha másik városban van munka, akkor oda költözik, és ha nem volt pénze albérletre, akkor munkásszállóra ment.
szocializmus volt, nem kommunizmus, ahol munka nélkül dől a pénz.

Bebbi 2014.07.02. 13:01:31

@Herr Géza: Ja, igen, ezt az apro (de nem elhanyagolhato) reszletet meg igazan megemlithettem volna... :-)

2014.07.02. 13:01:51

@Kövérmadár [swe]: Ez pl. nalunk konkretan ugy mukodik hogy a ferj-jelolt hivatalosan egyszer lathatja (termeszetesen rokonok jelenleteben) a feleseg-jeloltet 'normalis' ruhaban (tehat a lepel es fej / arc-takaras nelkul) mielott eldontik hogy osszehazasodnak-e. Nemreg volt a hirekben hogy egy pasi beperelte a hazassag-kozvetitot mert a no teljesen maskepp nezett ki szerinte a mindennapi eletben mint amikor bemutattak neki :) Es vannak meg cifrabb esetek is, hallottam olyanrol hogy a leendo feleseg csinosabb lanytestveret mutattak be, aztan mire a ferj eszbekapott, mar egy kicsit maskepp kinezo novel volt hivatalosan osszehazasodva...

Egyebkent amit sokan csinalnak nalunk az az hogy eloszor osszehazasodnak egy kozelebbi vagy tavolabbi rokonnal akit a csalad valaszt, es aztan keresnek egy masodik feleseget egy masik orszagbol akit foleg kulso alapjan valasztanak.

Mr Long 2014.07.02. 13:02:30

@házelőtthinta: Ezt mar masnak is mondtam, a barat nem ugy alakul ki, hogy valakire raboksz es mondod neki, gy te vagy a baratom. Hany veled hasonlo erdeklodesu emberrel probaltal barmilyen kapcsolatot kialakitani?

adg 2014.07.02. 13:03:43

@Kövérmadár [swe]: "megis hogyan tudnal ugy elvenni valakit, hogy nem tudod mi van a csomagolas alatt? Ha megsem tetszik, mit kezdesz vele?"
Hat tobb megoldas is van:
- Legegyszerubb, ha rajtahagyod a csomagolast, a rabszolganak, oo, bocsanat, hazvezetononek meg headache duty lesz este.
- Kicsereled a not egy masikra, hatha nem veszik eszre egy ideig. Elvegre pont ugyanugy vannak csomagolva.
- Van, ahol a ferfi konnyen el tud valni.
- Van, ahol belefer a kulturaba, hogy agyoncsapjak a nem tetszo not, vagy ha ehhez nincs kedved, fel lehet jelenteni, es akkor agyoncsapjak a lelkes polgarok.
- Vagy egyszeruen megtetszik idovel, a vilag nagy reszen nem kerdes, hogy tetszenek-e a fiatalok egymasnak, majd a rokonsag eldonti.

www.youtube.com/watch?v=h_y9F5St4j0
- Golde, do you love me?
- Do I what???

Herr Géza 2014.07.02. 13:05:10

@pappito:
"...minden egyes kibaszott poszt alatt ezt játszod."
Ráadásul szóról szóra ugyanaz a hsz. Biztos le van mentve sablonként aztán csak copy/paste. A mappáit meg rendbe szedte: van "HÁ barátos", "HÁ téliszalámis", "HÁ csirkemelles", "HÁ sörös", "HÁ mekis" és a legvastagabb a "HÁ lumpenproletáros". És megvannak ugyanezek eddie-s verzióban is, ott teletüzdelve vaskos becsmérlö jelzökkel.
Szánalmas....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 13:05:48

@Mirjam2:
Es ehhez miert ragaszkodnak ott? Nem ertem... mondjuk barmilyen vallasnak lapot osztani a hetkoznapokban sem jo dolog. Igazabol a terrorizmus mar a hataraikon belul elkezdodik, sajat maguk ellen. Mi meg olcson megusztuk eddig...

NIKI LAURA 2014.07.02. 13:07:18

@Határátkelő: ugye,Te sem gondolod komolyan....mikor MClaine hadnagy kiallt a Harlem kozepere egy tablaval:"gyulolom a niggereket"

Asszem vegem lett volna rogton..

McZozo 2014.07.02. 13:07:31

Szerintem a sztereotipiak nem egyenloek a rasszizmussal. Sajat peldambol tudnam mondani, hogy ketszer voltam Franciaorszagba, mindketszer iszonyu rossz elmenyekkel tavoztunk. Ettol kezdve ugy altalanossagban nem igen rajongok a Franciaorszagert es az ott elo emberekert. Viszont ettol meg egyenek iranyaba nem viseltettem semmi eloitelettel. KEt elozo munkahelyemen is jo kapcsolatot alakitottam ki egy egy francia illetovel.

Es ezt forditva is igaznak tartom mert en is sok tortenetet hallottam hogy kint elo magyarok azt irtak na magyarral sose... ez meg sajnos pont azon alapul hogy egyeduileg az embereknek valamilyen nagyon rossz tapasztalatuk volt.

En is tudnam mondani tapasztalatbol hogy egy evet laktam egyutt mas emberekkel mikor kijottem Londonba. Voltak portugalok spanyolok angolok csehek. Kissebb nagyobb osszezordulesekkel ugyan de mukodott az egyutteles. Majd bekoltozott egy magyar lany a helyi volegenyevel. Semmit nem csinalt egesz nap otthon ult fuvezett es jobbra balra furkalodot amivel azt erte el hogy par honap mulva mar tok fagyott volt a hangulat mindenki utalt mindenkit. Szoval en is mondhatnam ez alapjan hogy fuj magyarok es lenne is alapom de meg mindig ugy vagyok ha egyenrool van szo akkor azert arra alapozom velemenyem nem a sztereotipiara

Evain 2014.07.02. 13:07:52

@Kövérmadár [swe]: há' mondtam én, hogy mindenki? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 13:09:45

@Mr Long (UK):
A hozza hasonlo erdeklodesi koru emberek mar leugrottak egy hidrol reges regen ;)

@adg [Au, Darwin]:
Igeretes... nem csodalom, hogy Europaba jarnak nokert. Azt viszont igen, hogy nok vannak olyan butak, hogy megeszik a "perzsia hercege" maszlagot es azt, hogy bar a kulturajuk 1500 eve konstans elnyomo jellegu, majd ok lesznek a kivetel. Dehat akinek ez kell...

Quercus a favágó 2014.07.02. 13:12:17

@Kövérmadár [swe]:

"Arrol nem is beszelve, hogy megis hogyan tudnal ugy elvenni valakit, hogy nem tudod mi van a csomagolas alatt?"

Mé, Te mindig kibontod amit veszel a boltba?

2014.07.02. 13:12:31

@NIKI LAURA: hat hogy te milyen joban lennel a saffa felesegemmel. Na, azert nem annyira, mint az elozo felesegeddel :))

HA, azert az ugye megvan, hogy SA-ban intezmenyesitett rasszizmus van a feherek ellen, lasd BEE torveny. Vagy errol itt nem beszelhetunk?

Mr Long 2014.07.02. 13:19:32

@charlieharper: "Vagy errol itt nem beszelhetunk?" De, de ezt ugy hivjak, hogy fekete egyenjogusag...

Mr Long 2014.07.02. 13:21:20

@adg [Au, Darwin]: "- Kicsereled a not egy masikra, hatha nem veszik eszre egy ideig. Elvegre pont ugyanugy vannak csomagolva."
Mekkora otlet!!!!! :DDDDDDDDDDDDD

2014.07.02. 13:23:20

@tableno: Nekem is kb. hasonlo tapasztalataim voltak eddig nehany orszagban. Valoban kevesen tartoznak a ket veglet egyikebe es akik igen, azok valoban nagyon frusztraltak lesznek egy ido utan, tehat elsosorban onmagukkal szurnak ki es nem a kornyezetukkel.

Azert megertem mire utal a posztolo, pl. volt a lakoparkunkban egy nyugati no, meg csak nem is muszlim, na ez ugy dontott hogy o szaudibb lesz a szaudiaknal. Nagyon durva volt, azt fejtegette nekem hogy szerinte miert jo az hogy van vallasi rendorseg (?), nem beszelt ferfiakhoz, mikor meglatta hogy az utcan maszkalok egyedul beszolt nekem hogy ezt azert nem kene es miert nem tisztelem a helyi kulturat, mit fognak rolunk gondolni a szomszedok stb. Probaltam elkerulni a vele valo erintkezest, nagyon kellemetlen volt.

Aztan persze az lett a vege hogy nem birtak tovabb es odebballtak. Nem lehet egy szerepet jatszani a vegtelensegig, nem tudsz szamodra nem normalis ertekrend szerint elni. Ezt a legtobb ember tudja magatol is, igy nagyon kevesen esnek abba a hibaba hogy ezt eroltetik. Vannak persze teljesen mas helyzetek amikor valaki tenyleg beolvad egy olyan kulturaba ami eredetileg nem 'az ove', ilyen esetek vannak, az az erdekes hogy mindig ok azok akik soha nem probalnak beleszolni hogy masok hogyan elik az eletuket. Pl. van egy tanarno az egyetemunkon, amerikai, de attert az iszlamra es mar evek ota itt lakik, imad itt lenni, ide szeretne ferjhez menni stb. Nagyon jo fej, kiegyensulyozott no, baratkozik szaudiakkal es nem szaudiakkal egyarant. Soha egyszer sem probalt kioktatni semmirol, nem akarja hogy mindenki olyan legyen mint o.

Határátkelő 2014.07.02. 13:23:39

@NIKI LAURA: Az eredeti kommented utolsó mondatával volt és van gondom.

2014.07.02. 13:25:26

En csak azt szeretnem kerdezni, hogy milyen munka az amit az interneten keresztul lehet vegezni Thaifoldrol magyar fizuert :D

Nem viccelek, komolyan erdekel. Szabad ezt tudni, leccilecci? Eufemizmusokkal is korul lehet irni ha titok, csak tenyleg erdekel. :D

(A temahoz most nem tudok hozzaszolni, migrent kapok a beilleszkedesi identitas gorcsolestol, nekem ez meg Magyarorszagon se ment soha lol neharagudjatok egyebkent, nem offolni akarok en csak erdekel ez a munkavegzesi lehetoseg. :D )

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.02. 13:26:29

@Mirjam2: nocsak, azt hittem a te álláspontod gyökeresen más lesz :)

Muscari 2014.07.02. 13:30:58

@Chang Yai: :-))))))

A poszt tenyleg jo, bar mindennel en sem ertek teljesen egyet. Pl. a kozepkoru no dologgal. Honnan tudja, hogy en mit gondolok?

Muscari 2014.07.02. 13:34:38

@charlieharper: jo, hogy igy eled meg a szomszedsagot. Butuska etiop ismerosom nem mert ilyen faluba koltozni, mert felt, hogy kinezik.
Az a rovidites mit jelent?

kardio1 2014.07.02. 13:35:34

@Mr Long (UK): Az nem egyenjogusàg, ha bàrkit a bôrszine miatt elônyben részesitesz egy màsik emberrel szemben: az apartheid alatt a fehér volt elônyben részesitve, most a fekete. Ez is rasszizmus, csak nem az ami a csapbol is folyik Europàban.

NIKI LAURA 2014.07.02. 13:42:13

@Határátkelő: nezd,voltam Kinaban.Tobbszor.Munka miatt,elso tiszteket kerestek,de nem ez az erdekes.
Uton utfelen megallitottak.Fenykepezkedtek,velem!

Kuriozum,es csodalt ember az europai.

Del Afrikaban tisztelet,alazat jellemezte 94 elott a feher embert.
Manapsag Mandella skandalta(halala elott) hogy "Old meg a Burt"
Sok feketevel beszelgettem -akinek volt minimalis ertelmi szinvonala a beszelgedeshez,nem csak a " hello Boss" - es szinte mind kivanta:"barcsak fenernek szulettem volna"

Lattal mar roma pilotat,vagy feketet?..sajnos az ertelmi szinvonaluk gyenge,jok a sexben(allitolgag),van nyelverzekuk,,zene,tanc.
4 evet eltem veluk egy orszagban.

Rasszista lennek?

Del afrikai kormany megszabja,hany feketet vegyel fel a sajat Companyhoz.Nem Te dontod el,kotelezo!
Mert afrika a feketeke..mondjak Ok!

Forditott Apartheid van jelenleg Canada nagy,es az Afrikai kontinens egesz reszen!!

SzZoole 2014.07.02. 13:44:05

@Muscari: de Te meg csak 20 multal egy kicsivel,az miota szamit kozep koru nonek?:)))

Aye aye 2014.07.02. 13:44:21

@Muscari: "Honnan tudja, hogy en mit gondolok? " Na én is ezen akadtam le :)) Megfogtuk a lényeget asszem :D

Muscari 2014.07.02. 13:45:31

@Zoole[uk]: Zoli, te egy gentleman vagy :-))))

SzZoole 2014.07.02. 13:47:32

@Muscari: en,ugyan,egy senki vagyok,csak jol leplezem:))))

2014.07.02. 13:50:00

@Muscari: Black Economic Empowerment. Amit Niki irt, megszabjak hany feketet kell foglalkoztatnod. A mi cegunk ezert inkabb kivonul es nem mi vagyunk az egyetlenek.

@NIKI LAURA: "Lattal mar roma pilotat,vagy feketet" - igen, sok fekete pilota van. Az egyik volt fekete pilotaval dolgoztam egyutt, legieronel volt, leszerelt. Nem ritka a fekete pilota.

33621 2014.07.02. 13:51:12

Nem tudom hogy valaki linkelte e már? A Londoni magyarokról szóló film rendezőivel beszélgetnek benne.

www.origo.hu/filmklub/blog/interju/exkluziv/20140626-interju-imre-lorand-balazs-rendezovel-a-menjek-maradjak-filmekrol.html

Határátkelő 2014.07.02. 13:52:39

@NIKI LAURA: Szerintem kezd eléggé veszélyes vizekre menni ez a beszélgetés, de hadd reagáljak pár megjegyzésedre, és utána (ha kérhetem) inkább fejezzük be.

1. Nem azért fényképezkedtek veled, mert őrületesen tisztelnek, hanem azért, mert (mint te is írod) kuriózum a fehér ember. Ebből messzemenő következtetést levonni szerintem tévedés.

2. Ami a romák és a feketék értelmi színvonalával kapcsolatos megjegyzésedet illeti, az olyan sima rasszizmus, hogy szó nincs rá. Nem akarok lesüllyedni odáig, hogy elkezdjem sorolni az ellenpéldákat, de azért remélem, ezt te sem gondolod komolyan. (És nem, erre nem kell válaszolni.)

3. Dél-Afrikában az apartheid idején nem (csak) tisztelték a fehér embert, hanem féltek (is) tőle, ami nem ugyanaz. Ha csak tisztelték volna, akkor aligha kellett volna elzárt telepeken élniük a fehéreknek.

4. Miként az sem támasztja alá a mondandódat, hogy szerinted mindenki fehér szeretne lenni - miközben persze ez igaz, de azért, mert fehérként sokkal jobban hozzáférnek az oktatáshoz, kevesebb diszkrimináció éri őket (most nem Dél-Afrikáról beszélek), és jobbak az esélyeik.

TilosazA (UK) 2014.07.02. 13:53:59

@NIKI LAURA: Te figyu, Obama is azért lett elnök, mert annyira buta, viszont jó az ágyban? :O Mesélj.

CJKrisz 2014.07.02. 13:58:59

Jó kis poszt lett ez, nekem tetszett. Mivel hasonlóan arrogáns stílusom van, nekem ez a része különösebben nem jött át.
Hozzászólni inkább a nyelvi részéhez szeretnék. Szokták volt mondani, hogy egy ember ahány nyelven tud, annyi embernek tekinthető. Közhelyes persze, de van igazságtartalma. A magam részéről azért nem értek egyet azzal, hogy a poszt írója már nem is akar annak az országnak a nyelvén beszélni, amelyikben életvitelszerűen él, mert ezzel saját magától is elvesz bizonyos dolgokat. Most azt hagyjuk, hogy ha egy idegen országban vagyok, akkor az adott nyelven próbálok meg kommunikálni, ezzel is megtisztelve az ott élőket. Elsősorban az ember a saját életét is megkönnyíti azzal, ha egy idegen nyelven legalább egy kicsit makog, mert megérti a feliratot az utcán, megérti, ha valamiért rákiabálnak, mert urambocsá' veszélyes helyzetben van (figyelmetlen és az épp indulni készülő villamos elé akar lépni), de mondjuk akkor is jól jön, ha bajba kerül (mert pl. el is csapta az a villamos, mert nem értette mit kiabál a körülötte levő 20 ember). A magam részéről inkább csak egyfajta úri pökhendiségnek tartom, hogy nem akarja az adott nyelvet bármilyen szinten is elsajátítani. Főleg, hogy ha valami, akkor hátrány nem származik belőle. Az valahogy nem menő, hogy én vagyok a Vég Béla, idegen országban élek és bekaphatja az összes itt élő, aki nem beszéli azt a nyelvet, amit én akarok.

2014.07.02. 14:00:40

@Határátkelő: ezt a Del-Afrika temat nem kellene eroltetni. Mandela nyilvanosan bujtott fel feherek olesere embereket.

Na, a feherek sem voltak ott gentleman-ek. Az teny, hogy mist a feketek elvileg szabadok, gyakorlatilag nem. A sajat hazukban kb ugy elnek, mint a bortonben, a tv racs mogott tartva, egyedul nem mernek autoba ulni, stb. Nem egy siker tortenet, ami ott zajlik.

Evain 2014.07.02. 14:07:36

@CJKrisz: azért ezt az egy-két szót ismerni csak a befogadó ország nyelvéből eléggé költői túlzás a poszter részéről. A mindennapi életben óhatatlanul is ragadni fog rád a nyelv, és egy idő után tudni fogod, hogy a kasszás azt kérdezi a közértben, hogy kérek-e nyugtát. (most mondtam egy példát). :)

Azt meg valahol megértem, hogy expatként annyira nem töri magát egy nem globális nyelv megtanulásán, ha nem érdekli különösebben a nyelvészet.

@Mirjam2: heh, bírom ezeket a sztorikat, ahogy Chang Yai sztorijait is. :) Esküszöm ebből többet megtudni egy kultúráról, mint bármi másból. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 14:16:18

@Th's child: Nepál jó hely, de készülj fel, hogy sokkal, sokkal, sokkal szakadtabb, lepukkantabb és szegényebb, mint bármi, amit DK-Ázsiában lát az ember. ja, de ha már voltál, nem emlékszem, hogy voltál-e, akkor nem szóltam.
ok, nem mindenki oda szarik, ahol rájön, de az emberek több mint felének (nyilván a falusinaknak) nincs vécéje. mész reggel a vonattal át a tájon, és mindenki ott szarik a mező közepén. még annyi sincs, hogy ásnának egy lyukat és felhúznának köré négy falat valami vacak maradék téglából, fából, ponyvából. azért vagyok kiakadva, mert a nemrég volt az a sztori két kislányról, akik sötétedés után mentek ki elvégezni a dolguk, ja mert nőknek világosban nem illik, és megerőszakolták, megölték őket.
nyilván nem ez történik mindenkivel. de ha az egyik nap a tévében a miniszterelnök a legújabb szatelites fellövés pillanataiban lelkendezik, másnap meg a vécéproblémával kapcsolatban sürget megoldást (komolyan! pedig csak kapcsolgattam a tévét), akkor szerintem ott valami félre van menve.
ja de, szarás, mentünk egy busszal, ami megállt olyan 5-6 óránként pisiszünetre, nade egyszer egy pasi előrevágtat, busz megáll, pasi kiszáll, és ott helyben elkezd üríteni. nem ám odébb ment volna 7 és fél méterrel a bokrok mögé legalább. vagy 10-12 év körüli gyerek vasútállomáson a vágányon betolja a seggét a sínek fölé és odaszarik egyet. hasonló valami majdnem naponta van. viszont hugyozni azt tényleg minden pasi ahol kb eszébe jut, világörökség körüli fal mentén mondjuk ez az utolsó, amit ma láttam, előkapja és oda. húgyszag mindenhol, ahol előfordul fal, kapu, vagy bármely hasonló, kicsikét is "védett" objektum.
egyébként vannak nyilvános vécék meg hugyozdák a mindenféle homeless figuráknak a városokban. de ezek fentebb pl taxisofőrök, meg ki tudja, rendesen felöltözött alakok az utcán.
és hála a jó égnek, ahol látnivalók vannak, ott van rendes tiszta vécé is.
én erre egyébként speciel nem voltam felkészülve.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.02. 14:16:37

@pappito: Ismerősöm esetében ez nem járható út :))).

Mr Long 2014.07.02. 14:23:31

@kardio1: En tudom, csak probaltam pc lenni :)

2014.07.02. 14:26:47

@Kövérmadár [swe]: 'Es ehhez miert ragaszkodnak ott? Nem ertem...'

Masik kultura. Ok pont azt nem ertik hogy a nyugatiak miert ragaszkodnak a szabad partnervalasztashoz, ami az o szempontjukbol egy szornyu dolog - valashoz, egyedulallo anyak altal nevelt gyerekekhez stb. vezet. A legtobb ember meg van rola gyozodve hogy a dolgok ugy jok ahogy abban a kulturaban csinaljak ahol o nevelkedett. Szerintem a mai poszt is kb. ezt a kerdest jarja korbe.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.02. 14:32:50

@Mirjam2: Mit találtam...

noblog.hu/tizmillio-gyereklanyt-eroszakkal-loknek-a-hitvesi-agyba/

"Ne higgyük persze, hogy ez a sok szülő mind direkt rosszat akar a lányának. Nem, dehogyis. Sőt inkább azért döntenek így, mert úgy érzik, ezzel teszik a legjobbat neki. Mert ezzel sínre kerül az élete egy férfi oldalán, aki eltartja őt, szerencsés esetben még a tágabb családot is támogatja a munkájával és anyagilag is. Aztán jönnek a gyerekek és a világ halad a megszokott medrében… És emellett persze sokszor szerepet játszik az is, hogy növeli a menyasszony „értékét”, ha még szűz. A korai házassággal pedig a család azt igyekszik megelőzni, hogy véletlenül még idő előtt elvesszen az, ami a lány legnagyobb vonzereje lehet egy férfi szemében.

De persze ne legyünk ennyire naivak, és ne gondoljuk, hogy a pénz nem játszik ebben is szerepet, nemcsak a család gazdasági helyzetének javítása révén közvetetten, hanem nagyon is közvetlenül, egyszerű adásvétel formájában. Sok család számára – különösen a természeti katasztrófákkal gyakran sújtott vidékeken – a menyasszony vételára a túlélést jelenti."

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.02. 14:43:39

@NIKI LAURA: itthon ugyanez van. pl palyazatoknal vagy elonyosebb ehlyzetben vagy, vagy eloirjak, mennyi romat alkalmazz.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.07.02. 14:44:27

@Mirjam2: " valashoz, egyedulallo anyak altal nevelt gyerekekhez stb. vezet."

Ellenben az erőszakkal a nyakadba akasztott partnert soha nem hagyod el? :)
Nem inkább az van, hogy a nyugatiak szabadon választhatják meg, mikor egyesülnek és mikor válnak el, a keletiek meg egyiket sem?

LyukasBogrács 2014.07.02. 14:46:06

Ilyen stilusban illemrol beszelni kisse meresz.

Lobelt Ledfold Reloaded 2014.07.02. 14:51:58

@Mirjam2: "Mutass nekem egy orszagot ahol a vallasi vagy barmilyen mas rendorseg letartoztat ha nem bikiniben vagy."
Én sajnos ilyen országot nem ismerek, de ha valaki talál egyet szóljon, mert azonnal költözöm. Szexista és hímsoviniszta kollégáimmal a céges dresszpolisziba és be akartuk rakatni, de ahelyett hogy komolyan vettek volna minket csak megaláztak, mert csupán vihogva elhajtottak a háeres lányok. Ez nem fair...

2014.07.02. 14:56:14

@charlieharper: +1. Nem gondolom hogy mervado a velemenyem, de mint a blog felhivatalos antirasszista remje, megjegyzem hogy Niki kommentjei szerintem nem sertoek. Elmondja a velemenyet egy sajatos stilusban, van aki ezt viccesnek talalja mint pl. en, van aki nem, de a legritkabb esetben erzem ugy hogy tullepte a hatart. Nyilvan a legtobben nem ertunk egyet a velemenye 99%-aval, de ettol fuggetlenul nekem hianyoznanak a kommentjei ha nem irna.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 14:57:22

nagyon érdekes interjú egy erdélyi magyar nővel, aki USA-ban élt egy jó ideig, és most haza készülnek
tinkmara.com/2014/07/01/hordd-kivul-ami-belul-van/

TilosazA (UK) 2014.07.02. 15:01:17

@Lobelt Ledfold Reloaded: Hát azért megnézném, mennyire fanyalognának a férfiak, ha mindenki, szó szerint mindenki bikinibe járna be dolgozni a nők közül. A 60 éves Mancika, és a 160 kilós Juci is... Mert ha mindenki, akkor mindenki.
Jobban jár a világ amíg nem veszek bikinit. :)

2014.07.02. 15:01:19

@Lobelt Ledfold Reloaded: Sajnos csak rendkivul korlatozottan ervenyesulnek vilagszerte a nyugati himsoviniszta disznok jogai! Ugy tudom pl. a Hooters megnyerte a pert amikor az egyik dolgozojuk beperelte oket amiert koteleztek arra hogy lathatova tegye a melleit a vendegeknek. De keves ilyen sikertortenet van. Ellenben a keleti himsovinisztak rendkivul sikeresen harcolnak azert a jogukert hogy zsakokban es / vagy falak mogott tartsak a noi lakossagot. Nyugati szexista ferfiak, probaljatok meg tanulni a keletiektol!

2014.07.02. 15:02:53

@tableno: Szerintem ezt a kommentet akkor igy most mentsuk el, es nyomtassuk ki mindnyajan (igy kell irni?), hogy meglegyen ha ujra elojon ez a kerdeskor, es ha problema van, eleg lesz elolvasni, meg haladni meg ilyenek :D

Tovabbra is erdekel amugy, mi az a munka amivel igy lehet elni, hogy a vilag vegen, de otthonrol fizetnek es csak a savszelesseg a lenyeg? Hacsaknem hirszerzo, akkornincskerdesem :D

2014.07.02. 15:04:50

@TilosazA (En/Mum): Ne legyel mar ilyen kishitu! :) Lattal mar nemet nyugdijasokat a strandon? Es nemelyiken meg bikini sincs :(

2014.07.02. 15:15:05

@CJKrisz: Ebben lehet hogy valamennyire igazad van, de egyreszt nem praktikus egy-ket evente uj nyelv tanulasaba kezdeni, foleg ha ezeknek kulonbozo irasuk van es kulonbozo nyelvcsaladokbol szarmaznak; masreszt tapasztalatbol mondom hogy van egy olyan pont amikor belefasul az ember es ugy dont hogy ha angolul nem ertik meg akkor sajnalja, ez van. Vannak kivetelek akiknek nagyon jo a nyelverzekuk es nagyon erdeklik oket a kulonbozo nyelvek, de ez tenyleg a kivetel es nem az atlag. Azzal sem ertek egyet hogy a helyieket mindig lenyugozi ha beszelsz par szot a nyelvukon es ettol kezdve sokkal baratsagosabbak lesznek; ez nem feltetlenul igaz minden orszagban, minden emberrel.

Termeszetesen szukseges hogy vagy az orszag nyelven, vagy legalabb angolul beszeljen az ember ahhoz hogy kepes legyen normalis eletet elni kulfoldon 'expatkent'. Ha nem expatrol van szo hanem letelepedesrol, akkor szerintem is mindenkeppen erdemes megtanulni a helyi nyelvet.

Evain 2014.07.02. 15:18:12

@TilosazA (En/Mum): rofl, kösz, vizuális alkat vagyok, ezen besírtam. :D

Herr Géza 2014.07.02. 15:20:41

@Határátkelő: Akkor ne kérdezzem meg, hogy hova lett az iménti csevej az "irish" barátunkkal ?
Ha gondolod válaszolj priviben akár. Bár ha ez a válaszod (maradt a link és a hsz.), akkor nagyon egyet tudok érteni.... Igaz, ha én lennék Te (de nem vagyok :DD), akkor azt a magázós-fontoskodósat is fennhagytam volna..... :)))))))) Na persze nem gyözted volna a szürést utána. Respect.

Evain 2014.07.02. 15:23:12

@Mirjam2: a vízválasztó, ahogy más is említette már, az a gyerek lesz. Túlélhetetlen a gyereknevelés a helyi nyelv ismerete nélkül.

Mr Long 2014.07.02. 15:23:25

@Herr Géza: Ne aggodj, majd az interpol koporgtat az ajtodon!
Akkor nem en vagyok a huje, mert olvastam valami feljelentos kommentet, de utana nem talaltam.

2014.07.02. 15:25:36

@Chang Yai: Ebben egyreszt igazad van, foleg annyiban hogy egeszsegugyi szempontbol nagy problema a vecek hianya Indiaban, masreszt nekem szemely szerint szimpatikus hogy nem tekintik a vecezest valami misztikus, szegyellendo dolognak amit nagy erofeszitesekkel titkolni kell masok elott. Pl. Indiaban a szex sokkal jobban tabu mint Nyugaton, a vecezessel meg forditva van. Ez csak egy kulturalis kulonbseg szerintem, egyszeruen nem prioritas nekik hogy a vecezest elrejtsek masok elol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 15:27:19

jaigen, távmunka.
én ezen ki vagyok akadva.
mert az egy dolog, hogy a fodrász meg a CNC-s meg a tanár nem fogja távmunkában megoldani.
de a minap felhívtam a tesóm, mert volt egy kisebb afférom a bankkártyámmal, és nagyon szerettem volna, ha rátelefonál az ügyfélszolgálatra (közös a számla).
valami kockairodaházban ül egy kis dobozban, vagy hogy hívják magyarul ezeket. naponta szigorúan nyolctól félötig. ja, vagy tovább, ha kell, mert az ugye nem számít. saját bevallása szerint heti egy napot elég lenne ott lenni azokhoz a dolgokhoz, amiket csak személyesen lehet. egyébként meg mindenki ül a saját kuckójában és skype-on kommunikálnak. csak amikor én hívtam, akkor jól lecseszett, hogy magánbeszélgetni szigorúan nem szabad. ja, emailt vagy híreket gyorsan megnézni se szabad. nem az van, hogy ő a Manci a postán, és áll a sor, amíg velem beszélget skypeon, vagy a főorvost a műtőből hívtam ki csevegni. sokadik ilyen munkahely. középvezetői állás, mégcsak nem is kezdő papírtologató adminisztrátor.
én ettől rosszul vagyok. az ilyen munkákat miért nem lehet otthon, vagy aki akar, bejárva, kötetlen munkaidőben, azzal a szigorú szabállyal, hogy minden legyen kész időben, tökmindegy, hogy mikor és hogyan? és mi az, hogy két percre nem veheti fel a telefont? fegyenctelep? és ha a másik tesóm hívta volna, hogy agyvérzést kapott a nagymama, menjen a kórházba, ha még el akar búcsúzni tőle? (cinikusan, azt nem tudom, hogy ha pittyeg a mobilja, előveheti-e....)
ő megszokta, nincs kiakadva, elvan, kicsit a személyisége is ilyen szögletes, de én egy ilyenbe belebolondulnék.

Határátkelő 2014.07.02. 15:27:20

@Herr Géza: Ez a válaszom. Úgy döntöttem, inkább privátban rendezem a dolgot, mert nem akartam szétoffolni a mai beszélgetést. :)

Határátkelő 2014.07.02. 15:28:13

@Mirjam2: Tudtommal nincs szó arról, hogy ne írjon többet. :)

SzZoole 2014.07.02. 15:30:28

@Herr Géza: @Mr Long (UK): en is igy jartam az egyik pillanatban el tudtam olvasni a kovetkezo frisitesnel meg eltunt azt hittem a gepel van valami,persze most mar ertem mi tortent.

2014.07.02. 15:31:40

@Herr Géza: volt ma Eddie? Mi jot irt?

Herr Géza 2014.07.02. 15:31:47

@Határátkelő: OK! Akkor egy szót se többet itt.... Vettem & thanks.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 15:32:48

@Mirjam2: :-) pontosan tudtam, hogy ezt fogod mondani. és értem is, valahol. de mégiscsak tabu lehet, ha ugye szegény nők csak sötétben mehetnek ki a mezőre elvégezni a dolgukat.... szóval miért nincs kerti budi? mert igény az lenne rá, szerintem, a falusi nők részéről. nem hiszem, hogy nem szenvednek ettől. amibe a tévében belefutottam, az pont egy egyszerű falusi nő volt, aki kampányol vécéügyben, és a miniszterelnök ezzel kapcsolatban szólalt meg a kérdésben.
én egyszerűen finnyás vagyok, és nem szeretek emberi ürüléket kerülgetni (a tehenekét se, mellesleg, miért nem kötnek a seggükre egy olyan izét, mint jobb helyeken a lovakra? amúgy is gyűjtik a lepényt kiszárítani), meg az átható húgyszag mindenhol, hát.
tudom, minek jöttem Indiába ;-)

2014.07.02. 15:33:52

@Evain: Nem feltetlenul, pl. a Kozel-Keleten egy csomo expat van akik nemzetkozi iskolaba jaratjak a gyerekuket es a csaladbol senki nem beszel arabul. De ez lehet hogy tenyleg szelsoseges pelda. Szerintem az alapveto kulonbseg nem a gyerekesek es a gyerektelenek kozott van, hanem az 'expatok' kozott akik csak ideiglenesen vannak egy orszagban es azok kozott akik ott terveznek letelepedni vagy legalabbis hosszu eveket eltolteni. Az is igaz hogy pl. Angliaban vannak olyan emberek, foleg nok, akik ott elnek eletvitelszeruen, ott szulettek vagy nottek fel a gyerekeik es megsem beszelnek angolul, na ez tenyleg extrem de van ilyen. En nem tudnek igy elni.

Herr Géza 2014.07.02. 15:34:22

@Zoole[uk]: @charlieharper: @Mr Long (UK):
Sorry, éppen most fogadtam meg, hogy hanyagoljuk itt a témát...

TilosazA (UK) 2014.07.02. 15:35:56

@Mirjam2: Gondolod hogy az ő "fényük" elhalványítaná az én "ragyogásom"? :) Úgy értve engem már észre sem vennének, mert megvakultak a monokinis nyugdíjasoktól?

Quercus a favágó 2014.07.02. 15:43:32

@charlieharper:

Megpróbált jogászkodni. Nem áll jól neki.
Már egyszer elmagyaráztam, nick névnek nincs személyiségi joga, csak ha konkrétan egy adott személlyel összekapcsolható. Ehhez az okos fiúnak beazonosíthatóvá kellene tennie magát.
A blogja nyilvános, így nem védi sem a magán-, sem a levéltitok.

Konklúzió: vannak akik nehezen tanulnak, viszont könnyen felejtenek.

2014.07.02. 15:44:17

@Chang Yai: Szerintem megszokas kerdese meg hogy ki mit tekint piszkosnak. Peldaul a muszlimoknal az a szokas hogy szex utan lefurdenek sot a nok hajat is mosnak, szerintuk azok az emberek akik nem csinaljak ezt piszkosak, undoritoak. Ami azt illeti hogy a nok csak sotetedes utan mennek, az azzal fugg ossze hogy a nok szamara nem elfogadhato ha bizonyos testreszeiket idegenek latjak, tehat nem maga a vecezes a tabu nok eseteben hanem a meztelenseg. Egyebkent lattam mar foleg oreg noket teljesen nyiltan vegezni a dolgukat az utszelen...

Abban igazad van hogy ez problema kulonosen a nok szamara - pl. sok lany bizonyos kor felett nem jar iskolaba mert az allami iskolakban nincsen vece es nem tudnak hova menni ahol nem latjak oket. Kozegeszsegugyi problema is. Sokan kampanyolnak ez ugyben, probalnak lassan valtoztatni a helyzeten. En csak azt akartam mondani hogy ez nem feltetlenul a legnagyobb problema egy indiai szempontjabol, a kulturalis kulonbseg miatt. Persze szexizmus is kozrejatszik: mivel a problema foleg a noket erinti, ezert nem igazan tesznek ellene.

2014.07.02. 15:46:17

@TilosazA (En/Mum): Bar nem ismerlek, de latatlanban kijelentem hogy ha ok mutatkozhatnak monokiniben, akkor te is, sot! :)

Herr Géza 2014.07.02. 15:50:41

@Mirjam2: Haha, ez jó:
"Peldaul a muszlimoknal az a szokas hogy szex utan lefurdenek sot a nok hajat is mosnak,.."
Akkor az európai mintát átvetítve ott szombaton este csúcsra járnak az erömüvek a sok hajszárító miatt ?
:DDDDDDDDDDDD

2014.07.02. 15:51:48

@Zka: Ez a te szempontodbol igy van, az o szempontjukbol meg maskepp... Csak azt akartam erzekeltetni hogy a legtobb ember furcsanak, logikatlannak, 'alsobbrendunek' tart mas kulturakat bizonyos szempontbol. Alapvetoen a legtobb embernek az a jo, az a normalis, amiben o felnott, amit o megszokott. Lehet felhozni 'eszerveket', de ezek inkabb erzelmi dolgok.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 15:53:53

szóval Th's child tökjól leírta, amiről én évek óta gondolkozom ezzel kapcsolatban, úgy szoktam itt is említeni, hogy "lefele" meg "felfele" vándorlás. mert az agyunkban még mindig a mi kultúránk a legfejlettebb, mi vagyunk a legjobbak, ahogy mi csinálunk mindent, az a legjobb.
ha felfele vándorolsz, akkor legyél brit / francia / svéd, vagy viselkedjél úgy, öltözz úgy, beszélj úgy, tartsd be a szabályokat, és maradj laposkúszásban, bizonyos értelemben. ha lefele vándorolsz, senki nem várja el tőled, hogy megtanuld a nyelvet, megszokd a kaját, vagy átvedd a helyi viseletet, sőt, ha túlságosan be akarnál olvadni, kicsikét asszimilálódni, még röhejesnek is gondolhatnak.
nekem személy szerint ez bejön, mert ki lehet válogatni, hogy miben asszimilálódik az ember, mi tetszik neki, mi nem (korlátokon belül, mint fentebb a király). ha olyanja van, megtanulja a nyelvet, ha nem nem, úgyis mindent el lehet intézni angolul viszonylag egyszerűen, és soha senki nem várja el, hogy a vízművekkel vagy a bankkal kínaiul vqagy thaiul vagy indonézül tárgyalj, a papírok kétnyelvűek, vagy kerítenek valakit, aki tud veled beszélni, ennyi. nyiván nem az utolsó faluban, ok. de ott meg segítene valaki megoldani, megjegyzések és beszólások nélkül (! ez fontos)
Th: Nepál ilyen szempontból király :-) sokkal jobban beszélnek angolul a középosztálybeliek, meg "akiknek kell", mint bárhol DK-Ázsiában.
ja és persze identitással kapcsolatban olyan nézetek vannak amúgy is, hogy kb még az ott felnőtt, máshol nem is járt, a nyelvet tökéletesen beszélő, de kicsit másképp kinéző félvér gyerekek egy részét se hajlandóak elismerni teljesen odavalónak.
tökjók szerintem a példák a kanállal-villával evésről meg a pottyantós vécékről. és telitalálat, hogy ahogyan nekünk ezek akár visszalépések is lehetnek, és senki nem megy visszafele, úgy a nyugati erkölcsi normák is visszalépés más kultúrákból jött bevándorlóknak, az ő szemszögükből. ezt milyen ritkán hallani, és mennyire fontos.
szóval köszi.
sörügy - ha arról szólt a thread, hogy hol keressünk sört, és odament valaki direkt beleszólni és kötözködni, az szerintem más, mintha semleges helyzetben szólja le valaki az ivászatot viszonylag kulturált formában.
bár ezek a szelíden erőszakos hittérítők nekem is borzongatóak, semmi közepén is ott vannak mormonok pl Thaiföldön, meg nemrég jött egy rakat amerikai jehovista Yangonba.
hogy Lukas elvtárs visszatérő mániájára reagáljak a barátokkal kapcsolatban, én a legutóbbi helyemen azért nem tudtam a többi nyugati expattal kapcsolatot létesíteni iskolán kívül, mert az egész társasági életük az állandó mértéktelen ivásról szólt, én meg egyáltalán nem iszom, és nézni sem vicces nekem. de attól még egy ilyen helyzet annyira különleges helyzet, hogy ha bajban lettem volna, vagyis amikor voltam, akkor szó nélkül számíthattam rájuk, mert ez egy annyira íratlan és erős szabály, hogy ahol kevés a nyugati, ott kb szó nélkül alapból számítunk egymásra, első naptól kezdve.
najó, összevissza beszélek, ezért is nem írtam én posztot, nem menne nekem úgyse :-)

2014.07.02. 15:54:22

@Herr Géza: Hat most pont 45 fok van es sivatagban vagyunk szoval nem sokan hasznalnak hajszaritot, eleg ha 5 percre kiallsz a napra :). Nem veletlenul nem Skandinaviabol szarmaznak ezek a szokasok. A kanadai kolleganom pont ma panaszkodott hogy 'ugy erzem, hajszaritot tartanak az arcomba mikor kilepek az ajton'.

NIKI LAURA 2014.07.02. 15:57:58

@TilosazA (En/Mum): Obama anyja egy feher no volt,onnan csak ragadt ra valami a Hawai meduzakon kivul.

2014.07.02. 15:58:15

@Határátkelő: Oke, koszonom, mar kezdtem aggodni... :)

adg 2014.07.02. 16:00:15

@Chang Yai: Hat most megkerestem azt a regi blogbejegyzest, ami a Gangesz mellett keszult fotokkal illusztralja Indiaban az e- es a tulvilag kozotti, az europaitol nemikeppen eltero kapcsolatot.
A gugliban a "filthy india" beszedes keresoszavakkal az elso talalatok kozt van, chinasmack nevu oldalon. Direkt linket nem akarok ide berakni, boven 18+, gyengebb gyomruak hagyjak ki, de szerintem erdekes. Ritkan latunk ilyet, elkepzelni is nehez. Remelem, Te sem latsz ilyesmit eloben, amiket eddig irtal, pont eleg lenne.

SzZoole 2014.07.02. 16:04:10

@Herr Géza: vigyaz Geza a TEK a kertek alatt van:)))

Mr Long 2014.07.02. 16:06:46

@Zoole[uk]: Hehe, kerteTEK alatt :D Na mennem kellene haza, hosszu volt a nap...

Herr Géza 2014.07.02. 16:07:46

@Mirjam2: Nehezen tudom elképzelni, hogy a nök ott a höség ellenére se használjanak hajszárítót. Hiszen azt a nöi hakoronát ugye nem csak szimplán meg-, hanem beszárítani kell, ha nem tévedek.... :DDDDD
(Mondom mindezt kötözködés nélkül, csak mert nálunk ez örök vitatéma. A nejem évente két hajszárítót "fogyaszt", mert a közepesen "megcsinált" frizuráját minden hajmosás után ca. egy teljes órán keresztül szárítja. Nálam tavasztól öszig leginkább pihen a hajszárító, mert megtörlöm és mire megfésültem már száraz is. Ennek ellenére ö mindig rácsodálkozik, hogy "miért nem szárítod meg ?" Azt a választ pedig szimplán nem fogadja el, hogy azért, mert már száraz... :DDD)

TilosazA (UK) 2014.07.02. 16:09:20

@NIKI LAURA: Értem, akkor ő csak félhülye. Köszönöm, ennyit akartam csak kérdezni. (omg)

Herr Géza 2014.07.02. 16:09:34

@Zoole[uk]: Juj de megijedtem.... Ugye küldtök majd a börtönbe tortába sütött reszelöt ???

TilosazA (UK) 2014.07.02. 16:10:23

@Herr Géza: Namost ha jól gondolom, azt a hajkoronát ők utána elfedik. Minek szárítsák be? :)

Mr Long 2014.07.02. 16:11:27

@Herr Géza: Draga, ott a csajok a zsakba teszik a hajukat, bar tuti van olyan, aki zsakformajura szaritja az ala is a hajat...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 16:12:02

@adg [Au, Darwin]: köszi.
de, igen,pont ilyeneket látok, mint az elején a sorozatnak, szeméthegyek stb, csak én vagyok olyan érzékeny, hogy nem fényképezem le, látni pont elég. másoknak mutogatni se akarom. tiszta hazugságok a fényképalbumaim.
hullát a Gangeszben nem láttam, hála a jó égnek, egyáltalán. anyukám is pont ezt kérdezte, mert a kollégája valamikor 10-15 éve pont ilyenekről beszélt. vagy változott a helyzet a képek óta (2008), vagy ennyire vaksi vagyok, vagy szerencsés, hogy nem futottam bele.

2014.07.02. 16:12:17

@Herr Géza: Nem, nalunk nem szaritjak be mivel ugyis fejkendot kell hordani hazon kivul. Legalabbis nekem nem ugy tunik hogy beszaritanak. Egyebkent hajtipustol, frizuratol is fugg, az en hajamat nem kell 'beszaritani' peldaul. Csak megmosom es ugy hagyom.

2014.07.02. 16:16:07

@Chang Yai: Szerintem fenykepezd nyugodtan, en mindig fenykepezem a szemethegyeket is, ahogy gondolom eszrevetted :). Csak sajnos kozel sem vagyok olyan jo fenykepesz mint te. A Gangeszben en sem lattam soha hullat pedig heteket voltam Varanasiban, de ettol fuggetlenul biztos elofordul neha. Megegett testreszeket lattam neha ha jol emlekszem...

Giddy Lamb 2014.07.02. 16:24:52

@Th's child: "És egyébként az egész város tele van kerekfenekű, frankó kis csajokkal meg brutál jó sörökkel, szóval csak ajánlani tudom a helyet mindenkinek. (Oké, biztos vannak kerekfenekű faszik is, de azokat nem nézem. A borok viszont - legalábbis abban az árban, amit hajlandó vagyok kifizetni - rém gyengék.)"

Színvonalas a bejegyzésed, majdnem 100%-ig egyetértek vele, de a sörkultúra (Magyarországhoz hasonlóan) Lengyelországban is jóval elmaradottabb mint a borkultúra. Ez különösen igaz Krakkóra, iszonyatos nemzetközi borválaszték, megfizethető áron (pld. boutique hotelek éttermében kerül egy jó üveg bor annyiba, mint Mo-n uaz a bor a borszaküzletben), a hipermarketek tele a világ összes borvidékéről származó borokkal, arról nem is beszélve, hogy ha eldobsz egy féltéglát, biztos egy borszaküzlet kirakatában landol:).
Az, hogy Te Ázsiában 2-3 dollárnak megfelelő pénzért olcsó bort ihatsz egy étteremben, még nem jelenti azt, hogy Krakkóban ár-érték arányban rém gyengék lennének a borok. Az igaz, hogy Lo-ban olcsóbban tudsz sörözni, mint Indonéziában, Malájziában, vagy Szingapúrban (arra most hirtelen nem emlékszem, hogy Thaiföldön a Leo vagy a Chang olcsóbb-e mint a lengyel lágerek, de a Singha biztos drágább mint Lo-ban a hasonló erősségű sörök).

Ludmilla a Beta 2014.07.02. 16:25:42

@Zka: "Ellenben az erőszakkal a nyakadba akasztott partnert soha nem hagyod el? :)"
Bár nem tetszik az elrendezett házasság gondolata, azért nem mindig (megkockáztatom, hogy általában nem) erőszakról van szó. Egyszerűen benne van a kultúrában. (Itt nyilván nem arról beszélek, amikor gyereklányokat adnak férjhez.)
Angliában egy indiai család au-pair-je voltam, ahol a legnagyobb lány 20 eves volt, mikor odamentem. Beszéltünk róla az anyukával, hogy ő, ha nem is kifejezetten kívánja, de nem bánná, ha a lánya megismerkedne fiúkkal, és szerelemből választana. Viszont a lány azt mondta, hogy őt a szülei ismerik a legjobban a világon, a legjobbat akarják neki, és tapasztaltabbak lévén ők tudják a legjobban, hogy ki illik hozzá. Lehet persze azon vitatkozni, hogy ez most butaság, vagy okosság, de azt nem lehet mondani, hogy erőszakkal adták férjhez. És simán el tudom képzelni, hogy ez így működik egy átlagos családnál.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.02. 16:26:11

Érdekes a mai téma.

Hogy mennyire sikerül beilleszkedni a magyaroknak az USA-ban, jól mutatja a belinkelt cikkből ez a pár mondat:

"Minden évben részt veszünk a Washington DC Kolbász Fesztiválon, a Chicago-i Gulyás Fesztiválon, a Toledo-i Ethnic Fesztiválon, a Clevelandi Cserkész Napon, az Itt-Ott Magyar Baráti Társaság táborában, a New Brunswick-i Magyar Napon, a Pennsylvania-i William Penn Pikniken, és Magyar Tanyán, a North Carolina-i Magyar Táborban, illetve karácsonyi vásárokon Washingtonban és Bostonban."

Tudom, ők mint kereskedők vettek részt a fesztiválokon, de meggondolandó, hogy mi a tökömért van csikágói gulyásfeszt, miért vannak egész Ausztriában magyar cserkészcsapatok, vidéken is és miért léteznek magyar iskolák Bécs közepén.

És aki most azzal a mondattal jön, hogy "a magyarságot ápolni kell", az szerintem nem mond igazat. A legtöbb magyar leszarta a klasszikus magyarságot (himnusz, petőfi, magyar táncok és tsai) az óhazában, de külföldön hirtelen ugye mindenki rájön, hogy olyan ember, mint a magyar, nincs még egy.

Az igazság az, hogy csak a magyar a magyart érti meg félszavakból a történelem és a neveltetés miatt, szerintem így csak magyarul tud az egyéniség igazán kiteljesedni. Rengeteg kifejezést tudnék felsorolni, amit idegen nyelven nem tud az ember igazán jól és mélyen kifejezni és a mögötte lévő mögöttes tartalmat nem igazán érzi át az ember a mélyben.

Vagy ti pont ugyanazt érzitek, amikor azt mondják, hogy fuck you, mint amikor azt, hogy bmeg?

Na ezért léteznek ilyen fesztiválok, mert mindenkinek hiányzik az óhaza, a magyar nyelv, az ízek, a kultúra és a magyar emberek, semmi köze nincs ennek a magyarság és a hagyományok "ápolásának".

Egyszerűen jó magyarokkal lenni és mindent tökéletesen kontextusában érteni.

Tényleg, aki itt vagy és vegyes kapcsolatban van, annak nem jelent gondot, hogy a másik nem magyar? Vagy hogy oldjátok meg a belsőséges és intim beszélgetéseket idegen nyelven?

Mert olyan finoman és kifejezően nagyon sok idő múlva tanul csak meg az ember, ha egyáltalán megtanul, hogy igazán ízesen tudja magát kifejezni (pl. a fickándozni szót tudja valaki így kapásból a párjával használt közös nyelvben? Ilyenekre gondolok.) A romantikus séták és az esti beszélgetések közben meg nem lehet ugye elővenni az 1000 oldalas kézi szótárt amiatt, hogy valamit kedveskedni szeretnénk a párunknak.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.02. 16:26:35

@Chang Yai:
"hogy ahol kevés a nyugati, ott kb szó nélkül alapból számítunk egymásra, első naptól kezdve."

igen, nagy távolságkor még az azonos kultúrkör (Európa) is összeköti az embereket ilyen nagyon, hogy velük sokkal könnyebb szocializálódni

ugyanezt megvan Európában belül, csak ott a nemzetiségek tömörülnek egybe, csúnya szóval gettósodnak, nem igazán olvadnak be

"szóval Th's child tökjól leírta, amiről én évek óta gondolkozom ezzel kapcsolatban, úgy szoktam itt is említeni, hogy "lefele" meg "felfele" vándorlás. mert az agyunkban még mindig a mi kultúránk a legfejlettebb, mi vagyunk a legjobbak, ahogy mi csinálunk mindent, az a legjobb.
ha felfele vándorolsz, akkor legyél brit / francia / svéd, vagy viselkedjél úgy, öltözz úgy, beszélj úgy, tartsd be a szabályokat, és maradj laposkúszásban, bizonyos értelemben. ha lefele vándorolsz, senki nem várja el tőled, hogy megtanuld a nyelvet, megszokd a kaját, vagy átvedd a helyi viseletet, sőt, ha túlságosan be akarnál olvadni, kicsikét asszimilálódni, még röhejesnek is gondolhatnak. "

Tökéletes meglátások!
Persze, hogy létezik felfelé vándorlás, a felfeleség mértékét az adott ország jóléte és kereseti lehetőségei jelentik. És illik majmolni is őket, ha valaki otthon a nyelvet tanulja vagy kimegy.
Lefelé meg senki sem szeret vándorolni, a nők sem házasodáskor, a férfiak meg kivándorolni is csak gazdag helyre mennek nyilván.

Szegény helyen expatként meg lehet mutatni, hogy mi bizony "feljebbvalók" vagyunk, lásd a Magyarországon élő külföldiek, akik évekig nem tanulnak meg magyarul és egymás között lógnak. Persze csajozni azért jól tudnak, hiszen a ők egy "magasabb" kultúrából valók (hehe, ahol csak több a pénz és az életkörülmények jobbak), hiszen a feljebb lépés ígérete a másik nem számára igencsak vonzó, de ezt már megbeszéltük.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 16:28:32

@Mirjam2: az ÉN lelkem érzékeny, nem akarok szemetet fényképezni, látni se :-) a legutóbbi élmények után direkt felső ágyra kértem helyet a vonaton, hogy ne kelljen 12 órán át néznem a szemetet. (najó, amúgy is éjjel lesz többnyire, és éjjel szerintem jobb fent lenni.)
egyébként Jaipur meglepően tiszta :-D viszonylag. látszik, hogy feltakarítják az utcákat naponta.
lehet, hogy rászálltak a hullaégető biszniszre mostanság Varanasiban? vagy mivel pont akkor voltam ott, amikor valami fesztivál miatt mindenki de mindenki fürdeni ment, feltakarítottak előtte? hát nem bánom, akárhogy is :-)
azt mondta a guesthouse tulaj,hogy az új miniszterelnöknek ez a körzete, és szívügye a Gangesz és rendet akar vágni, még valami Gangesz-ügyi minisztert is kinevezett, és mindenki nagyon támogatja ebben.
valamiért az az érzésem, hogy a helyieknek is bántó a kosz meg mocsok, és látják, nem természetes nekik, nem ez a dolgok mindennapis mederben folyó állapota, nem hülyék, de egyszerűen könnyebben túlteszik magukat rajta.
bocs a sok OFFért :-(

Ginix 2014.07.02. 16:34:25

@Chang Yai: nálunk azt mondták anno, h azért nem lehet telefonálni, mert a telóddal lefotózhatod a sensitive datat a képernyődön. így ki kellett tiplizni, ha csak 2 szót váltottál, akkor is az előtérbe. ugyanezen indok miatt még az ablakról is leszerelték a kilincset, h ne nyithassuk ki, mert kidobáljuk a titkos infókat egy odarendelt összeesküvő félnek. persze ollóval kinyitottuk, na ne már, h tavasszal a friss levegőt csak úgy kizárjuk! persze mikor hazavittem melót a táskámban a kutya sem nézte...

tableno 2014.07.02. 16:35:29

@Lukas Meier: "Vagy ti pont ugyanazt érzitek, amikor azt mondják, hogy fuck you, mint amikor azt, hogy bmeg?" - igen.

"Tényleg, aki itt vagy és vegyes kapcsolatban van, annak nem jelent gondot, hogy a másik nem magyar?" - nem.

"Vagy hogy oldjátok meg a belsőséges és intim beszélgetéseket idegen nyelven?" - úgy, hogy jól megtanultuk.

"A romantikus séták és az esti beszélgetések közben meg nem lehet ugye elővenni az 1000 oldalas kézi szótárt amiatt, hogy valamit kedveskedni szeretnénk a párunknak." - te Petőfi szerelmes verseket szavalsz a (nemlétező) barátnődnek? A szerelmesek közti kommunikáció 90%-a nonverbális.

Határátkelő 2014.07.02. 16:35:56

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

Miután az a megállapodás köttetett (még korábban) az Eddie1977 nicknevet viselő felhasználóval, hogy kölcsönösen nem foglalkozunk egymással, ezért megkérnék mindenkit, hogy hanyagolja őt és a blogját. Szerintem mindenkinek így lesz a legjobb.

Köszönöm a megértéseteket.

Quercus a favágó 2014.07.02. 16:39:20

@Ginix:

Ápoló vagy egy zárt osztályon?

Mr Long 2014.07.02. 16:41:36

@tableno: Ne mar, hogy te ezt jobban tudod nala! :DDDDDDDDDDDDD

2014.07.02. 16:43:57

@Ludmilla a Beta: Igen, ez idealis esetben igy van. En is talalkoztam pl. olyan indiai lannyal Indiaban aki Franciaorszagban jart egyetemre, probalt ismerkedni, megtalalni az 'igazit', de ez nem jott ossze, igy az egyetem befejezese utan hazament es megkerte a szuleit hogy most keressenek neki ferjet mert mar szeretne gyereket, csaladot.

En kimondottan irigyeltem pl. az egyik itteni kolleganomet akinek talalt a csaladja egy 'udvarlot', elkezdtek telefonon ismerkedni, majd mikor nem jott be neki a pasi, egyszeruen szolt az apukajanak hogy mondja meg a fiunak, vege :). En is szivesen randiztam volna igy fiatalabb koromban...

Nyilvan ezek a nyitott csaladok, arra is van pelda boven mikor tobbe-kevesbe kenyszeritik a feleket a hazassagra.

blackhairlady 2014.07.02. 16:44:02

@Evain: Ezzel tokeletesen egyet ertek. Annyi elore nem lathato szituacioba kerulhet az ember, hogy ha nem ismeri a helyi nyelvet, nagy hatranyt jelenthet a gyerekre nezve.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 16:44:49

@Lukas Meier: egyébként meglepődnél, hogy mennyi ember szeret és milyen okokból "lefele" vándorolni.
nagyon sok nyugatinak pl elege van a teljesen beszabályozott, elvágólagos életstílusból, a merev karakterekből, ridegségből, vagy hogyan is lehetne még ezt megfogalmazni. és ez nem azt jelenti, hogy mindenki hippi vagy bűnöző aztán máshol. egyszerűen más karakterek. attól, hogy Kövérmadárnak bejön Svédország rendezettsége, más meg még pont ettől menekül nagyon messzire.
ráadásul nem mindenki expat, aki lefele vándorol. nagyon sok embert ismerek, aki nem csak és kizárólag más nyugatiakkal él és dolgozik együtt. tanárok, szabadúszók, búvárok, egyszerű kalandorok. vállalkoznak valahol, megragadnak évekig, esetleg járnak egyik országról másikra, több nyelvet beszélnek, stb. magyarok között még mindig viszonylag ritkaság, és szerintem a legtöbb ilyen ember túlságosan szabad szellem ahhoz, hogy egy ilyen blogban mint ez itt rágja a gittet nap mint nap :-) nagyon szeretek ilyen emberekkel beszélgetni. a legérdekesebb mostanság egy spanyol srác volt, aki bringával járja a világot, itt-ott megragad különféle emberi jogi, menekültügyi NGO-kal dolgozni, pénzt keres, aztán megy tovább. legutóbb felküzdötte magát a Himalájába biciklivel. igen, naná hogy jobbakat tudok beszélgetni európaiakkal (ha magyarokra várnék, akkor évek óta nem beszélnék senkivel kb),egyszerűen több a kapcsolódási pont intellektuális szinten. de ez még nem azt jelenti, hogy ne lehetne jókat beszélgetni mindenki mással is, aki tud jól angolul. (és nem, nem vagyok hajlandó ötödik idegen nyelvet is megtanulni, egy negyediket még bevállaltam, de én innentől kezdve sztrájkolok, túl öreg vagyok ehhez, sajnálom.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 16:46:18

@Ginix: még jó, hogy agymosást és lobotómiát nem végeztek minden nap, mer túgy nem tudsz kivinni adatokat..... agyrém. részvétem :(

Ginix 2014.07.02. 16:46:32

@QUERCUS: á, egy egyszeri multi volt ez budapesten:) ja, amcsi tulajdonú persze, azok ilyen paranoiások. irodai melóval egyött jár a hátfájás és sokat ültem egy nagy labdán, mikor egy látogatás alkalmával meglátta egy főfejes és megtiltotta, h bárki üljön rajta, mondván, ha leesek róla, beperelem a céget. a felvetésemet, miszerint aláírok egy papírt, h becsszóra, ha véletlenül lezakóznék a lasztiról, akkor nem, nem fogom beperelni a céget válaszra sem méltatták. (persze pár hét után újra ültem rajta, ha vmi fáj, az fáj. most, h ezt írom, nem is értem, hogy bírtam (ill bírja bárki is) ezeket a hülyeségeket.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 16:48:54

@Mirjam2: ez nagyon tetszik, apukával kirakatni a pasit :-)
nekem is szerezhetne valaki egy megbízható, jól lecsekkolt férjet :-))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.02. 16:50:52

@Chang Yai: én egy szer láttam egy hajléktalant a buszról, ahogyan a Roosevelt tér közepén szart. még csak bokor mögé sem bújt.

Mr Long 2014.07.02. 16:51:41

Na latom ma is temanal vagyunk :DDD

2014.07.02. 16:52:38

@Chang Yai: Nem gondolom hogy hulyek a helyiek, viszont azt vettem eszre hogy mas fogalmaik vannak a tisztasagrol mint egy atlagos europainak; ami Europaban koszosnak szamitana az lehet Indiaban meg boven tiszta. Nyilvan tudjuk hogy a kozepkorban ez pont forditva volt es megfordult a helyzet. Teljesen relativ hogy mi szamit piszkosnak vagy tisztanak, pl. Anglia nagyon koszos Nemetorszaghoz kepest (ami engem szemely szerint nem zavar, sot idegesit a szamomra 'beteges' tisztasag Nemetorszagban).

A jelenlegi miniszterelnoknek tenyleg Varanasi a korzete es vallasi szempontbol is az egyik legfontosabb kozpont. Szerintem soha nem volt olyan hogy rendszeresen hullak uszkaltak a folyoban, valoszinuleg nagyon ritkan fordul ez elo de sztereotipiava valt.

Quercus a favágó 2014.07.02. 16:53:37

@Ginix:

Ja, amcsik....

@Chang Yai:

"nekem is szerezhetne valaki egy megbízható, jól lecsekkolt férjet :-)))"
Ne írj ilyet. Hónapok óta türtőztetem magam, hogy megkérdezzek tőled két dolgot.

2014.07.02. 16:55:15

@Babette.: Tenyleg, Mo.on is elofordul a hajlektalanokkal :(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 16:56:49

@QUERCUS: írjál privátot, jó hangulatban vagyok, válaszolok, ha olyan.
publikusan annyit, hogy egyszerűen egy mega lúzer típus vagyok :-)

tableno 2014.07.02. 16:57:21

@Chang Yai: arról nem is beszélve, hogy bizony manapság gyakran előfordul, hogy egy nyugati azért költözik egy fejletlenebb országba, hogy ott vállalkozást indítson, vagy egyszerűen többet keressen és jobban éljen, mint otthon (mert pl munkanélküli a válság sújtotta Spanyolországban, de keresett a szakmája Kolumbiában vagy Chilében) Akkor ő most felfelé, vagy lefelé váltott?

2014.07.02. 16:59:45

@Chang Yai: Igen, es meg rohogott is a pasin, mutogatta nekunk a szerelmes uzeneteit amikre nem valaszolt stb. Mondom, miert nem szolsz neki hogy mar nem erdekel, erre mondta hogy majd az apukam megmondja neki :). Sajnaltam a fickot. Ja es mi volt a csaj fo erve amiert nem tetszik neki a pasi: 'gyerekes'. Na meg szerencse hogy te nem vagy az, gondoltam magamban...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 17:03:17

@tableno: azt majd az okosok megmondják :-) de cinikusan azt mindenki tudja, hogy Európa a legfejlettebb,és a Mi Civilizációnk mindenek felett.
olyanokat is ismerek, akik visszajárnak Európába évente 3-4-5 hónapot dolgozni, majd hozzák ki a pénzt keletre, és jól élnek az év hátralevő részében.
még mennyire hogy lehet jól élni "lefele" is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 17:05:49

@Mirjam2: :-)
érdekes, kicsit vicces, kicsit szánalmas. nem emlékszem,hogy valaha is beszélgettem volna olyan emberrel, aki ilyen elrendezett házasságról tudott volna mesélni személyes vagy családi történetet.
végülis, hát így tök jó válogatni, majd a papa hozza a következő jelöltet futószalagon, nincs semmi para. :-)

Mr Long 2014.07.02. 17:06:05

@charlieharper: Jol mondtad, Murray kiesett, a bbc egybol igy irja "The Scot, 27, made a ..." Ennyit a brit hosrol :DDDDD

Ludmilla a Beta 2014.07.02. 17:06:55

@Chang Yai: Na igen. Nekem is ez tetszik az elrendezett házasság gondolatában. Engem akaratom ellenére emancipáltak, most már unom, valaki vegye le rólam még a pasizás felelősségét is. Olyan kényelmes lenne :D

HA: ha becsszóra jó leszek mostantól forever, akkor lehetne, hogy ne moderálódjanak a kommentjeim? Az is olyan kényelmes lenne :)

Ludmilla a Beta 2014.07.02. 17:10:56

@Mirjam2: Na ez egy másik érdekes kérdés. Az angliai családomban apukának és a testvéreinek közös üzlete volt, de mivel apuka volt a legidősebb, ő irányította a testvéreit, és ilyen módon a tágabb családot. Viszont mindig az volt az érzésem, hogy őt viszont anyuka irányítja. Szerencsére anyuka egy tök normális nő volt, de lehetett volna olyan is, mint akit te leírtál. A lányuk viszont már hasonló volt, és másokkal is talákoztam ezzel a mentalitással. Én azt gondoltam, hogy azért ilyenek, mert gazdag szülők elkényeztetett gyerekei, és nem azért, mert indiaiak...

Világpolgár2012 2014.07.02. 17:11:48

@kardio1:
Köszi a tippet, augusztusban jön is ki DVD-n! Már úgyis itt volt az ideje, hogy átugorjak Franciao-ba egy DVD bevásárlóútra.

2014.07.02. 17:12:09

@tableno: Ne csinald mar. Vegre szurom a Hintat meg ezt a masik szerencsetlent es erre te szo szerint beidezed a marhasagokat...

Lukas: mit nem lehet azon megerteni, hogy a nyelv egy eszkoz, egy olyan dolog ami tanulhato, elsajatithato. En pl. sokkal konnyebben beszelek erzelmi dolgokrol angolul mint magyarul, es ezzel a londoni magyar baratnom is igy van. Egyebkent pl. errol jut eszembe, ezzel a baratnommel mindketten magyar nyelvi kornyezetben nottunk fel de mikor kettesben vagyunk, legalabb felig angolul beszelunk, mindent ugy mondunk ahogy jobban ki tudjuk fejezni vagy ahogy eloszor eszunkbe jut es ez nagyreszt angol. Egyszer latogatoban volt nala egy tavoli rokon Erdelybol, es iszonyuan vigyaznunk kellett hogy ne szolaljunk meg elotte angolul. Nekem igy is sikerult veletlenul angolul benyognom valamit, lattad volna a horrort az erdelyi rokon arcan :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.02. 17:12:25

@Chang Yai: te töltötted a táblázatot? mert most kíváncsi lettem

Quercus a favágó 2014.07.02. 17:13:03

HA, nem tudom mivel foglalkozol, de én a helyedbe beindítanék itt egy társkereső szolgáltatást. Szívesen társulok. Én állítom ki a minőségi tanúsítványt a lányoknak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 17:16:46

@Mirjam2: kamuzollllll!
nekem egyébként nem pont a romatikázással szokott baj lenni angolul, hanem ha gyengébb a másik tudása, akkor egy bonyolult helyzetet, tudnivalót elmagyarázni.... ezért is letojnám magasról, hogy tud-e magyarul meg tud-e a magyar kultúráról stb valamit, az angolt sokkal fontosabb felhúzni, nekem.
@Babette.: nem, néztem a listát, de egy csomó mindent nem tudnék utánanézés nélkül, főleg ennyi idő után. utánanézni meg most nem is tudok. azon röhögtem, hogy 10 év ázsia alatt egyszer nem volt nekem otthon rizs. fogalmam sincs, mennyire kerül :-) ezekszerint kitöltötte valaki más Thaiföldet? Th's child?

Világpolgár2012 2014.07.02. 17:17:11

@mojyo:
Már megírta a szerző fentebb az egyik kommentben :)

"Az internetnomádság pedig szerintem meghökkentően sok szakmával tud működni. Könyvelés, ügyfélszolgálat, IT, bármilyen tervezés, grafika, nyelvtanítás... szerintem az összes munka jó harmadát tuti lehetne távmunkából is csinálni. A cnc-t pont nem.:) A kérdés persze az, talál-e az ember olyan munkahelyet, ami ezt támogatja. Konkrétan én abból élek, hogy lefordítok dolgokat angolról magyarra. "

Világpolgár2012 2014.07.02. 17:20:48

@tableno:
Én direkt átugrottam a hozzászólásait, de ezek a kérdések engem is felcsigáztak, aaaaahhhhhhhhh :)))

Világpolgár2012 2014.07.02. 17:23:13

@Mirjam2:
Én sem tudok magyarul az érzelmekről beszélni, angolul sokkal könyebben megy. Viszont arra nagyon figyelek, hogy ne keverjek angol szavakat a magyarba, se írásban, se beszédben, ez nekem egyfajta teszt saját magammal szemben :) Persze nem mindig sikerül.

2014.07.02. 17:26:47

@Bebbi:

"Egyebkent tok kivancsi lennek majd egy hasonlo posztra Toled mondjuk 10 ev mulva, feleseggel, gyerek(ek)kel melletted. ;-)"

Meglátjuk, meglátjuk... :)

@mojyo:

Kövérmadár is kérdezte, neki ezt írtam:
"Az internetnomádság pedig szerintem meghökkentően sok szakmával tud működni. Könyvelés, ügyfélszolgálat, IT, bármilyen tervezés, grafika, nyelvtanítás... szerintem az összes munka jó harmadát tuti lehetne távmunkából is csinálni. A cnc-t pont nem.:) A kérdés persze az, talál-e az ember olyan munkahelyet, ami ezt támogatja. Konkrétan én abból élek, hogy lefordítok dolgokat angolról magyarra."

@Muscari:

"Pl. a kozepkoru no dologgal. Honnan tudja, hogy en mit gondolok?"

Hát, a cél itt az volt, hogy én is mondjak valami olyan lekezelő és arrogáns dolgot, mint a sörért reklamáló néni.

@CJKrisz:

"A magam részéről inkább csak egyfajta úri pökhendiségnek tartom, hogy nem akarja az adott nyelvet bármilyen szinten is elsajátítani."

Ümm, inkább csak elfogyott rá a tetterő. Ha minden a terveim szerint alakul, az elkövetkező egy évben 5 különböző nyelvű helyen fogok még élni/lenni (bár igaz, hogy 3 nyelvéből már nem vagyok szűz), és egyszerűen elfogyott erre az energia.

És semmiképpen sem gondolom, hogy akkor minden natív bekaphatja -- hanem éppenséggel pont ellenkezőleg: én vagyok a vég béla, idegen országban élek, és vállalom a következményeit annak, hogy nem beszélem a nyelvet (legyen szó akár arról, hogy nem tudok másfél kiló darálthúst kérni a boltban, vagy hogy legurulok a lépcsőn, és el kell activity-znem a doktornak, hogy belső vérzésem van. ami egyébként biztos tök nagy kaland, ha meggondoljuk).

@Chang Yai:

Köszi a heads-upot nepálról (és nem, azóta sem sikerült eljutnom oda, valahogy mindig feltart valami).
Azt hiszem, nem vagyok különösebben nagy igényű, de azért ha majd körbenézek, és nagyon sokkol, amit látok (pl. amit indiáról írsz, az sokkol), akkor nem fogom szégyellni, hogy egy hét után lelépjek. Hegyek vannak máshol is. :)

Lukas Meier (törölt) 2014.07.02. 17:27:03

@Mr Long (UK): nem tudom jobban, ezért kérdeztem meg.
@tableno: nem petőfi verseket, de igényesen fogalmazok és pontosan, nem csak úgy, hogy épphogy megértse, hogy mit akarok mondani. Itt meg már bejön a majdnem anyanyelvi szintű nyelvtudás. Jó példa erre magyarok például az egyelőre vagy egyenlőre, amit még anyanyelviek is eltévesztenek, vagy németül ha tudsz a Kleidung és Kleider.
Az ilyen kis hibák elég idegesítőek tudnak lenni egy intim beszélgetés közben.

@Chang Yai: én csak amcsi fórumokat nézegettem ebben a témában.
Nagyon sokan közülük internetnomádok, ott élnek, ahol akarnak, mivel a neten keresztül dolgoznak, így értelmesebb olcsóbb helyre menni élni.
Akkor még vannak azok az angol anyanyelvűek, akik a nyelvtudásukból élnek vagy egy kirendelt multihoz mennek kapcsolattartónak/főnöknek. Ők az angol anyanyelvtudásuk miatt előnyben vannak mindenkivel szemben, ezért könnyen találnak munkát, angolul meg még Ázsiában is beszélnek gondolom a nagyobb városokban.

Más példa nem nagyon jutna eszembe, akiknek igazán megérné Ázsiába menni. Nyilván jó állással és angollal multihoz el lehet menni klasszikus expatnak más nemzetiségűeknek is, de csak úgy kalandozni nem nagyon tűnik kivitelezhetőnek fenntartható módon (tehát nem nyugatról hozott pénzből), hiszen tudjuk, hogy milyen szegény körülmények között élnek ott, a szegények meg nyomorognak, ott nincsenek 1000 eurós mekis állások ugye.

"aki bringával járja a világot, itt-ott megragad különféle emberi jogi, menekültügyi NGO-kal dolgozni, pénzt keres, aztán megy tovább. "
Nyugodtan tarts maradinak, de elképzelni sem tudom, hogy az ilyen kalandorok honnan spórolnak össze annyit HELYBEN, amiből ilyen lazán elvannak aztán pár hónapig és utazgatnak.
Ha csak a nyugat-európai vagy amerikai gazdag országokat vesszük, ott sem lehet csak úgy megvalósítani azt, hogy most pár hónapig gyűjtök, aztán pár hónapig lazulok és továbbmegyek. Ez Ázsiában még nehezebb a szegénység miatt. Még IT-snek meg mérnököknek sem könnyű jó pénzért, az adott ország idegennyelvtudásával elmenni dolgozni a nyugati országokban, nehogy Ázsiában pár hónapokat gyűjtve utazgatni.

Ha ugye ezt olyan könnyen meg lehetne csinálni, akkor az ázsiaiak sem nyomorognának 100milliószámra és az étel meg a víz nem lenne hiánycikk.

tableno 2014.07.02. 17:30:01

@Lukas Meier: egyébként nem is értem, mit problémázol a vegyespárosok közti nyevi különbségeken. A te felfogásod szerinti vegyespárosoknál a kommunikáció úgyis kimerül az alábbiakban:

Nő: "aggyá pézt!"
Férfi: "tedd szét a lábad!"

2014.07.02. 17:30:46

@tableno: Rad nem haragszom, ossze kell tartanunk ha mar mindketten ugyanabban a nehez helyzetben vagyunk: neked is biztosan nagyon nehez elviselni hogy nem magyar a hazastarsad! Oszinte reszvetem, en tudom hogy nem konnyu. Meg szerencse hogy csak a penzert csinaljuk...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 17:36:46

@Th's child: arról nem is beszélve, hogy 1, nekem még sehol nem kellett kiszótáraznom a darálthúst, vagy megkerstem és elvettem, vagy rámutattam, 2, az orvosok mindig tudnak rendesen angolul.

Indiát meg légyszi ne a kommentjeim alapján megítélni, mert Mirjam aztán megharagszik rám és többet nem áll velem szóba :-) én csak ventillálok itt. sokminden érdekes. és az emberek egyáltalán nem olyan rémisztőek, mint gondoltam korábban. szegényeknek nagyon rossz a marketingjük.

@Lukas Meier: 10 éve vagyok Ázsiában, 3 országban éltem, 8 másikban utaztam eddig, találkoztam párezer emberrel, de nyugodtan magyarázd meg nekem, hogy kamuzok. titok 1: az NGO-k némelyike nagyon jól fizet pl képzett nemzetközi jogászoknak, olyanoknak, akik tudják mit csinálnak, de akár orvosoknak, szocmunkásoknak is. búvároktatás és hasonlók szintén. 2: fillérekből meg lehet élni, ha az ember nem finnyás. és ez nem azt jelenti, hogy a szemétdombon alszik. kicsikét olcsóbb rugalmasnak lenni, rövidtávra lakást bérelni pl, mint bárhol nyugaton. igazán elhiheted nekem, hogy én se a magyarországi tanári fizetésemből megspórolt pénzemből dőzsölök itt.
ja, de bocs, biztos az ellenzék fizet nekem, hogy provokáljam a hazugságaimmal a népet.

tableno 2014.07.02. 17:46:58

@Chang Yai: rengetegen vállalkoznak az idegenforgalomban is, pl idegenvezetőként, búvároktatóként, éttermet/üzletet/tetoválószalont nyitnak, stb...

tableno 2014.07.02. 17:49:45

@Lukas Meier: "Jó példa erre magyarok például az egyelőre vagy egyenlőre, amit még anyanyelviek is eltévesztenek, vagy németül ha tudsz a Kleidung és Kleider.
Az ilyen kis hibák elég idegesítőek tudnak lenni egy intim beszélgetés közben." - jaj, ne is mondd! A multkor is teljesen tönkretette a szombat esti romantikus együttlétünket, hogy nem jutott eszembe a megfelelő angol szó arra, hogy "empiriokriticizmus"...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 17:52:10

@Lukas Meier: ja és persze angoltanítást nem soroltam ugye.
nekem elhiheted, hogy ha valaki lehúz 3-4-5 hónapot (nyilván nem a mekiben), akkor az év hátralevő részében utazgathat szabadon.
eszembe jutott az a kollégám, aki régebben egy évig az egyik hippi-jellegűbb szigeten élt a pasijával. összeismerkedtek egy angol fickóval, akinek éppen elege volt a bárjából meg a beachből, otthagyta ennek a fiatal párnak, hogy működtessék a kócerájt, ingyen laktak meg ettek-ittak buliztak, a nyereséget le kellett adniuk, ennyi volt az üzlet. és nekik ez így megérte, azt mondja a barátnőm, élete legjobb éve volt.
egyébként én se olyan természet vagyok, akinek ez menne, de attól még elhiszem, hogy másoknak olykor egyszerűen puffan az élet.

2014.07.02. 17:53:21

@Világpolgár2012: Nem lattam, elnezest :)

@Th's child: Koszonom szepen. En nem vagyok CNC-s, de ensem ertem hogyan tudna mukodni mindaz amit leirsz, peldaul konyveles, nyelvtanitas? Konyveleshez nem jo ha kepben van az ember az adott orszag adozasi szabalyaival, meg talalkozhat az ugyfellel ha kell hozza alairos papirmunka meg ilyenek? Es a nyelvtanitas? Ilyet csinaltam mar hobbibol de sose interneten, hanem face to face, nehez elkepzelni azert hogy mukodik interneten :D OK, tervezes igen (ilyet csinaltam mar tavmunkaban), de az eleg necces, ha elkuldod a cuccot az ugyfelnek, hogy tetszik-e neki, o meg azt mondja neked, hogy nem, mikozben otthon kinyomtatta a hely fenymasolo boltban te pedig varhatsz a penzedre :D Freelancerkent pedig nem bonyolult ujra regelni magad peldaul Thaifoldrol Nepalban, ha te mashol lettel ujra freelancer vallalkozo es mashol is adozol? Vagy nem is freelancer vagy, hanem Magyarorszagon bejelentett tavmunkas? Ugy egy fokkal konnyebb talan, nem tudom, talan forditas az egyszerubb is, nem ennyire szubjektiv legalabbis :D Nem turkalni akarok a zsebedben eskuszom, csak komolyan erdekel a tema :D

2014.07.02. 17:53:39

@Chang Yai:

"ha arról szólt a thread, hogy hol keressünk sört, és odament valaki direkt beleszólni és kötözködni, az szerintem más, mintha semleges helyzetben szólja le valaki az ivászatot viszonylag kulturált formában"

Igen, ez volt a kiindulás, és mondom, ilyen pökhendi és arrogáns stílusban. Mondjuk, legalább azt nem tette hozzá, hogy minket csak a sör érdekel... meg nyilván a megvehető szex. Meh.

Azóta is gyűjtöm egyébként az epét magamban, hogy majd beállítok valami thaivisás fórumra, ahol a nők a thaiföldön is kapható fogamzásgátlókról beszélnek, és beírom, hogy "milyen jellemző, hogy titeket egész dk-ázsiában csak a fogamzásgátlás érdekel". Nyehehe.
Milyen kár, hogy józanul nincs türelmem ehhez, 3 sör után meg túl konfliktuskerülő vagyok.

Apropó ivászat, természetesen semmi gond azzal, ha valaki nem szereti az alkoholfogyasztást, de itt megjegyezném, hogy ivászat és ivászat között is van különbség, és mindenkit egy kalap alá venni a hőbörgő - kukát burogató - kapualjba vizelő emberekkel nem jó. (ezt most nem neked mondom, még mindig a pökheni néninek)

@Giddy Lamb:

"Ez különösen igaz Krakkóra, iszonyatos nemzetközi borválaszték, megfizethető áron "

Teljesen elhiszem, amit írsz. Én nem vagyok borszakértő, sőt, így nem is biztos, hogy meg tudnám ítélni a "rendes" borokat. Mindenesetre mo-on azért azt szoktam meg, hogy az ilyen 1000-1200-1500 forintos kategóriában egészen üdítő rosékat lehet már kapni, meg néha pöpec fehéreket is (mondjuk, a rosé csajos bor, szóval lehet, hogy már ezzel minősítettem magam). Thaiföldön ezzel szemben ennyiért egyáltalán nem is kap bort az ember, és duplaennyiért is a dél-afrikiai meg chilei meg mittudomén teszkóminőségű vackokat (azért azokat is megittam, szó nincs duzzogásról).

Ugyanebben az árkategóriában itt egészen ótvar dolgokba futottam bele eddig (de mondom, elfogyott az is), a sörkínálat viszont nagyon frissítő a bp-ihez képest (sörözni sem járok ínyenc helyekre, sem itt, sem ott, de itt a teljesen random ivókban, ahova beesem, mindenfél színű meg szagú söröket lehet kapni, nem csak az otthon szokásos alap lágereket).

De nagyon köszi, hogy megszólítottál, teszek akkor még próbát a borokkal is! :)

@Lukas Meier:

"(pl. a fickándozni szót tudja valaki így kapásból a párjával használt közös nyelvben? Ilyenekre gondolok.)"

Nem látom a kölcsönös kizárást abban, hogy valaki beilleszkedett, viszont ápolja a magyarságát meg például magyar blogokba kommentel.

Én például ez az internetnomád volnék, ugye, most már évek óta, ami egyben azt is jelenti, hogy ha akarnék, élhetnék otthon is akár (tehát semmiféle korlátozó tényező nincs, ami külföldön tart, csak az, hogy most így akarom).
Ráadásul szerencsés is vagyok, mert honvágyam sincs nagyon, mégis egyre inkább azt gondolom, hogy ha még sokáig leszek külföldön, előbb-utóbb tuti a hátamra tetováltatok valami magyar hímzésmintát és/vagy az összes magyar költők összes verseit. Én ebben semmi ellentmondást nem látok.

Ami pedig a fickándozást illeti: mennyit beszélsz te külföldiül (tehát nem mennyire, hanem mennyit naponta)?
Mert ez kialakul. Közel sem beszélek annyira jól angolul, mint magyarul, de csillió dolog van, amit úgy könnyebb kifejezni, mint magyarul, épp azért, mert nehéz lefordítani, mint a fickándozást.
Sőt, thaiul kifejezetten gyengén beszélek, de még ott is előfordult ilyesmi.
Ugyanez a társas kapcsolatokban: a közös viccek meg az összekacsintások jönnek angolul is, thaiul is -- még nekem is, pedig én is tök antiszociális vagyok.

2014.07.02. 17:55:34

@Világpolgár2012: De miert, kit zavar ha kevered az angol meg a magyar szavakat? Ha olyannal beszelsz aki mindket nyelven ert akkor hol a problema? En ezt nem ertem. Teljesen normalis ketnyelvu emberek eseteben hogy keverve beszeljenek idonkent a ket nyelven, nem csak magyarok csinaljak ezt. Nekem egy eletem van, nem akarok senkinek bizonyitani semmit, ha ugy kenyelmes nekem beszelni a baratnommel hogy felig angolul beszelek akkor mi a gond?

2014.07.02. 17:56:27

@Chang Yai:

"még mennyire hogy lehet jól élni "lefele" is. "

Ez +1000. Meg arra is, hogy a rosseb se akar magának elvágólagos életet. Nem-nem-soha.

És melyik négy idegen nyelven beszélsz? Angol-thai-indonéz-kínai?

Lukas Meier (törölt) 2014.07.02. 17:56:48

@Mirjam2: igen, tanulható, persze.
Én arra gondoltam inkább, hogy annyira el tud-e mélyülni a nyelvtudás, hogy érzelmileg is át tudja-e élni az ember azt, amit mond, ne csak fordítsa magában, amit mondani akar.

Tudom, tudom, meg lehet úgy tanulni dolgokat, általános témákról én is el tudok már jól beszélgetni, hogy ne kelljen fordítanom, de amikor olyan dolgok jönnek be, amikről nem szoktam beszélni és gyakorolni sincs mindig lehetőségem, akkor erőteljesen megakad a folyékonyságom. Ilyen például egy párkapcsolat egy külföldivel, rengeteg olyan dolog felmerül, ami előtte nem volt.

@tableno: ha a nyelvvel nincs nagyobb probléma, akkor gond nélkül megy a váltás (Ausztriália-Anglia-USA-Singapúr-Hong Kong, meg amiket említettél). De amit írtam egy másik kommentemben pár perce, én azokat vonom kétségbe.

Vállalkozni? Próbáltál már vállalkozni? Ott rettenetesen fontos a helyi kultúra és dolgok ismerete és a helyi kapcsolatok, hacsak a vállalkozás nem kifejezetten valamilyen nyugati kapcsolat, pl. leányvállalkozás, export-import, nyugati turisták miatt jön létre, igencsak nehéz dolga van egy újdonsült betelepülőnek. Mondom, csak gondolj egy magyar vállalkozásra, hogy az hogy indul és mik kellenek hozzá. Na meg a jogi háttér milyen, nyilván egy Szingapúrban lehet vállalkozni, de egy Thaiföldön könnyen átverhetik a helyiek az embert és a bíróság is lehet korrupt.

Szóval nem lehetetlen, de sokkal nehezebb, mint hazai vagy ismert külföldi pályán.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.02. 17:56:48

@tableno: egyáltalán nem.

Éppen az intimitás hiánya és a nyelvi kifejezés nem tökéletessége, illetve a közös kulturális háttér hiánya miatt gondolom, hogy kevésbé magáról az emberekről és személyiségekről szól egy vegyes kapcsolat, mint magáról a kölcsönös előnyökről.

Lehet, hogy én túl rövid ideje élek még kint, de egy magyar lányról rögtön meg tudom állapítani mondjuk 5 perc után, hogy egyáltalán szóba jön-e nálam, míg egy németül vagy angolul beszélőről nem feltétlenül.

A magyar nyelvben rengeteg kis kapaszkodó van, ami alapján rögtön fel lehet fedezni nagy biztonsággal, hogy a másik milyen. A szókincs is belejátszik persze, meg hogy hogy fejezi ki magát, stb.

Szóval idegen nyelven szerintem sokkal nehezebb a személyiséget megismerni. Vagy nem?
És most nem a haveri félrészeg röhögésekre gondolok, hanem amikor valakit tényleg meg akarsz ismerni. Ez sem lehetetlen persze, csak hosszabb ideig tart és nehezebb. Mondom, szerintem.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.02. 17:57:21

@Chang Yai: Kérlek ne kapd fel a vizet rögtön. Nem mondtam, hogy kamuzol.

Nagy, nemzetközi szervezeteket nem soroltam fel, mint akik jól tudnak élni, biztos van még egy pár ilyen szakma, amelyik jól fizet, de a nagy többség nem, különben ezeket meg elvinnék a helyiek.

Az tény, hogy 0 hely és 0 nyelvismerettel egy kalandozó csak hozott előnyökkel (szakma, nyelv, külső kapcsolat) tud aratni úgy, hogy pénzügyileg jól keressen, aztán utazgathasson.

Pl, mint mondtad nemzetközi jogász nemzetközi szervezetnél, orvos, aki ugye mindenhol jól él a világban,. A szocmunkás is egy NGO-nál jól élhet, a búvároktatóról nem tok véleményt mondani.

Nyugaton ezt csak úgy tudnám elképzelni, hogy valaki contractoroskodik, jó pár hónapos projekteket csinál jó pénzért és továbbál oda, ahol kap pénzt. Ez IT-re vonatkozik. Nem tom, hogy mérnököknél van-e ilyen, de közgazdászoknál biztosan nincsen. Szakmunkásként meg ezt úgy lehetne megcsinálni, hogy heti 6 nap 10-12 órát dolgozik valaki vállalkozóként egy ideig, mondjuk egy fél évig és után utazgat. Végül is meg lehet csinálni, de vagy jó szakmával vagy iszonyatos gürizéssel az év egyik felében.

Azt meg nem értem, hogyha valamit kétségbe vonok és kérdezek róla vagy leírom róla a véleményemet, akkor miért kell rögtön ellenségesnek lenni.
Abszolút nem ismerek egy ilyen kalandort sem, ezért kérdezlek téged, meg mondom, hogy szerintem hogy megy ez. Aztán vagy hülyeséget mondok vagy nem, de várom a válaszod éppen ezért, hogy kijavíts.

tableno 2014.07.02. 18:01:50

@Lukas Meier: és ha hosszabb ideig tart? És ha nehezebb? Annál mélyebb lesz a kapcsolat, szóval bőven megéri. Én például egyetlen magyar lánnyal nem találkoztam soha, akivel annyira egy hullámhosszon lennénk, mint a latina feleségemmel. Ez van, nem érdekel, hogy teszerinted meg a statisztika szerint hogy kellene lennie.

Világpolgár2012 2014.07.02. 18:02:00

@Mirjam2:
Saját magamat, felejtem a nyelvet, ha nem gyakorolom :) Komolyan. Ezért is olvasom a blogot, meg néha napján írogatok, mert pl. a mostani szleng nekem teljesen idegen és sokat tanulok itt. Az nem zavar, ha te kevered :)

2014.07.02. 18:02:09

@Chang Yai: Igen, az hosszu tavon engem is nagyon zavarna ha nem tudna az illeto folyekonyan angolul, foleg mivel nem tudnank olyan dolgokat megbeszelni amik nekem fontosak, pl. konyvek, ujsagcikkek, hirek. Komoly kapcsolatot nem tudok elkepzelni valakivel aki nem tud magas szinten angolul. Viszont egy alkalmi, vagy akar rovidtavu romantikus kapcsolat nagyon is jol tud mukodni nyelvi hianyossagokkal is.

2014.07.02. 18:06:50

@Világpolgár2012: En mikor elkezdtem olvasni ezt a blogot, mar evek ota szinte soha nem hasznaltam a magyar nyelvet es nagyon sokat felejtettem. Az elejen nagyon nehez volt magyarul irni, most viszont mar abszolut visszajott a magyarom a blog hatasara, komolyan! Olyan szinten hogy tobbszor elofordult: veletlenul magyarul szoltam a ferjemhez, ami tobb ev alatt soha nem tortent meg elotte! Minden sokkal konnyebben jut eszembe magyarul, es neha hireket is olvasok magyarul amit azelott nem tettem mert faraszto volt. Nem tudom hogy masnak van-e ez a problemaja, de en elszoktam az ekezetektol es eleinte zavaronak talaltam oket, de most mar megint nagyjabol hozzaszoktam. Ezen latszik hogy a nyelvismeret mennyire csak gyakorlas kerdese.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 18:07:59

@Th's child: ja, hogy thaivisa, ez mindent megmagyaráz, nem is kell tovább ecsetelni a problémát. én oda csak akkor megyek már, ha nagyon konkrét infó kell valamiről, mert mégis a legnagyobb adatbázis, beszélgetni ott felesleges :-)
kínaiul se voltam hajlandó megtanulni. csak az étlapon felismerni a dolgokat, amiket szeretek, mert ott aztán senki nem tudott angolul.
portugál egyébként. ja és nem tudok számolni, mert ötödik nyelvet akartam írni, nem ötödik idegen nyelvet. spanyolul már nem, indonézül még nem tudok jól, azokat inkább nem számolom. nem számít nagyon, csak nehogy valaki belémkössön.

2014.07.02. 18:16:38

@Lukas Meier: En pont angolbol forditok mindent magyarra, angolul gondolkodom. Megszokas kerdese. Ha te is mindig nemet kornyezetben lennel, egy ido utan valoszinuleg nemetul gondolkodnal, aztan ha visszakerulnel magyar kornyezetbe, visszajonne a magyar stb. Ez igy mukodik, csak ido kerdese. Persze ehhez hozzatartozik hogy en sokat olvasok, mar hosszu evek ota, angolul es tevet, radiot, internetet angolul hasznalom stb.

Szerintem egyebkent lehetsz valakivel mely erzelmi kapcsolatban akkor is ha nem ertitek egymast tokeletesen verbalis szinten. Pl. lehet mely erzelmeket nyilvanitani egy beszelni meg nem tudo gyerek vagy beteg fele is stb. Ezek a dolgok nem elsosorban verbalis szinten mukodnek. Sokkal inkabb intellektualis szinten lehet problema ha nem beszeli a ket fel ugyanazt a nyelvet folyekonyan.

Lukas Meier (törölt) 2014.07.02. 18:20:46

@Th's child: elég sokat beszélek külföldiül, de általában csak szaknyelvet. Néha eljárunk még a kollégákkal sörözni, de ott elő szokott jönni a szenvedés, amikor poénos akarok lenni. Éppen ezért egy párkapcsolatban is ez gondot jelenthet, legalábbis úgy gondolom, mondom, mert más a szituáció.

@tableno: azt nem értem, hogy ha valaki leírja a véleményét, akkor miért kell rögtön fikázni. Ilyenkor hol marad a toleráns, európai, sőt világpolgár éned? Tudod, amikor kultúrákat tolerálsz meg elfogadjuk a másikat, meg nem vagyunk rasszisták.

Amit én most tőled láttam: egy magyar blogban valaki őszintén érdeklődik a vegyes kapcsolatok iránt, leírja, hogy mit gondol róluk és kérdez valamit, erre válaszként cinikus és kioktató dolgokat kap vissza a legtöbb kommentelőtől, például tőled is.

Ezt nem értem.

DieNanny CH 2014.07.02. 18:23:21

@Zoole[uk]:

Én is láttam fb-n. A fiktív oldallal igazad van, de honnan szed hozzá 262 ismerőst, akik néha írnak is neki? (Aztán nehogy azt mondd, hogy többszörös személyiségzavara van!) :-)

DieNanny CH 2014.07.02. 18:25:10

A poszt jó.
Ez tényleg érdekes kérdés, hogy kigúnyoljuk a magyart a magyar ízek utáni sóvárgás miatt, de a törököt nem, hogy nyitott egy kebabosat a honfitársainak...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 18:25:52

@Lukas Meier: szerintem nem voltam ellenséges, csak nem szeretem, hogy írok valamit, és valaki rögtön azt mondja, hogy ez nem lehet.
egyébként sok olyan önkéntes állás is van, hogy adnak szállást és ellátást, esetleg valami kis zsebpénzt is.
találkoztam egyszer egy argentin internetes grafikussal, aki útközben, egy hajóúton tervezett valamit, ugyanúgy utazott, mint én, csak dolgozott naponta 2-3 órát a laptopján.
volt egy kanadai srác, aki abból él, hogy ebayen ad el thai cuccokat (megveszi, elküldi akárhova a vlágon, mondjuk a kedvenc curry porodat vagy akármit).
egy angol lány valami internetes újságba ír az utazásairól cikkeket. ja, ilyen millió van, a legnépszerűbb utazós bloggerekért verekednek a turizmushivatalok, meghívják őket, hogy írjanak Jordániáról vagy Kenyáról vagy Bhutánról. aki ügyes, publikál néhány könyvet is. Nomadic Matt az egyik legismertebb arc, az én kedvencem a Slow train coming író párja. személyesen is találkoztam ilyennel (Adventurous Kate), neki olyan látogatott az oldala, hogy az ottani reklámbevételekből is szép összeg jön ki. (szerintem ez másoknál is jelentős tényező lehet.)
az ügyesebbek aztán idegenvezetnek is, G-adventures és hasonló társulatoknál.
profi fényképészek nagyon jól tudnak élni.
a letelepedettebbeknek sokszor vállalkozásuk van, igen, nem kockázatmentes, de meg lehet csinálni, én spec a hajam kitépném a thai szabályok miatt, de van, aki lazán veszi.
és nagyon sokan vannak olyanok is, akik hazamennek nyugat-európai állásokba fél évet, egy évet, és utána abból vígan élnek és utaznak 2-3 évet keleten. ha összekapartak vagy örököltek már egy lakást, akkor hawaii van, csak ki kell adni, és a bérleti díj fedezi az ázsiai megélhetési költségeket vagy utazást.
ez most csak így kapásból, ami eszembe jut.
@Mirjam2: ezzel én is így vagyok. évekig nem foglalkoztam azzal, hogy bármit is írjak vagy olvassak magyarul rendszeresen. most hogy nem beszélek angolul állandóan egész nap, megint egyre inkább magyarul gondolkozom / beszélek magamhoz / álmodok.

nyuszigonosz 2014.07.02. 18:27:14

@Lukas Meier: Szerintem vagy még nagyon rövid ideje élsz más nyelvterületen vagy nem bízol a saját nyelvtudásodban.
Tudod, ha bárkivel beszélsz, nem fordítani kell saját magadat, mármint magyarul megfogalmazni, mit is szeretnél mondani és aztán azt lefordítani németre ( úgy tudom Ausztriában élsz).

Egy beszélgetésnél adja magát a válasz, azon a nyelven amelyiken beszélgetsz. A görcsös fordítani akarás, az nem jó.

És mint írod, magyarul 5 perc alatt tudod egy lányról, szóba jöhet nálad vagy nem.
Miért baj, ha ez németül nem öt perc?
Írtam már nemrég, pont Hintának, de rád is utalva benne, hogy olvassál többet németül. Óriási szókincset ad az olvasás.

2014.07.02. 18:30:22

@Lukas Meier: 'Éppen az intimitás hiánya és a nyelvi kifejezés nem tökéletessége, illetve a közös kulturális háttér hiánya miatt gondolom, hogy kevésbé magáról az emberekről és személyiségekről szól egy vegyes kapcsolat, mint magáról a kölcsönös előnyökről.'

Hat ezt nagyon rosszul gondolod. De nezd, nem vagyunk egyformak es mindenki magabol indul ki. El tudom kepzelni hogy neked szemely szerint nehez mely kapcsolatot kialakitani egy nem magyarul beszelovel, es lehet hogy nem azert mert nem tudsz jol nemetul, hanem mert a te szemelyiseged ilyen, neked nem mukodik. Nincs is ezzel semmi gond.

Viszont nem mindenki ilyen mint te. Kialakulhat nagyon mely vonzalom - es nem csak testi, de erzelmi vonzalom is - olyan emberek kozott akik nem beszelik ugyanazt a nyelvet folyekonyan (ha pedig beszelik akkor vegkepp, fuggetlenul attol hogy ez az 'anyanyelvuk'-e). Ez egyaltalan nem feltetlenul a 'kolcsonos elonyokrol' szol, hanem egyfajta erzelmi nyitottsagrol a masik ember fele. Ugyanez a nyitottsag szukseges ahhoz hogy egy kisgyerekkel kommunikalj peldaul, vagy hogy baratsagot koss egy olyan emberrel akivel nem beszelitek ugyanazt a nyelvet folyekonyan. Egy erzelmi kapcsolat sokkal tobbrol szol mint szavakrol. Alapvetoen mikor kommunikalsz valakivel, az az egesz emberrel valo kommunikacio minden szinten, messze nem csak szavak szintjen.

2014.07.02. 18:35:12

@nyuszigonosz(D): Igen, en is nagyreszt konyvekbol tanultam angolul, meg a radiobol.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 18:36:56

@Th's child: ki ne röhögj, de én most legutóbb nagy SPY rajongó lettem. semmi más alkoholt nem vagyok képes elfogyasztani, illetve úgy, hogy húzom a számat, igen, mert túl érzékeny a keserű érzetem, minden bor meg sör nagyon keserű, ahogy a rágógumi és a fogkrém is. és hirtelen itt van ez és kifejezetten finom. nagyon bejön a szénsavas bor, akár szentségtörés, akár nem :-) egy csomó féle van, amit még ki kell próbálni.

tableno 2014.07.02. 18:41:51

@Lukas Meier: marmint azt nem érted, miért vagyok cinikus veled, miután gyakorlatilag lekurváztad a feleségemet? Hát, nem is tudom...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 18:42:38

@nyuszigonosz(D): @Lukas Meier: olvasás mellett plusz ha az ember lusta, akkor tévé, vagy letöltött sorozatok felirattal. éjjel-nappal, háttérzajnak is akár, akkor is, ha semmit nem ért az ember belőle először. nekem nagyon bejött ez is.
olyat újraolvasni idegen nyelven, ami magyarul már megvolt, és ezért ismerős a sztori. magyarul megnézni egy filmet aztán a másik nyelven is.

2014.07.02. 18:44:57

@Lukas Meier: Ha tenyleg meg akarsz tanulni 'koznyelven' nemetul, akkor hallgass pl. nemet radiomusorokat, betelefonalos musorokat ahol sok helyi ember beszel koznyelven napi temakrol. En mikor eloszor Angliaba kerultem, bentlakasos cseled voltam gyakorlatilag es nem ismertem senkit, se magyarokat, se masokat. Egesz nap 3 kisgyerekkel voltam osszezarva akik alig vagy nem tudtak beszelni. Volt egy radio a szobamban, minden szabadidomben azt hallgattam, ha mas nem, hatterzajnak hogy ne erezzem egyedul magam. Szerintem ebbol rengeteget tanultam angolul. Masok azt mondjak hogy tevebol is konnyen lehet tanulni.

A masik forras az olvasas: en konyvekbol tanultam rengeteget, illetve ujsagokbol, magazinokbol, amikben nagyreszt szinten 'koznyelvet' hasznalnak es tajekozodhatsz aktualis temakrol hogy legyen mirol beszelned mikor legkozelebb elmesz sorozni peldaul.

Ezen kivul ha van valami hobbid vagy barmi ami erdekel, csatlakozhatsz klubokhoz, beiratkozhatsz egy tanfolyamra, ahol mindenki nemetul beszel. Igy lehet baratokat talalni es nemetul is tanulni.

2014.07.02. 18:46:39

@Chang Yai: +1, sorozatok es konyvek ujraolvasasa nagyon jo tipp.

nyuszigonosz 2014.07.02. 18:49:12

@Chang Yai:

Igen. Ezt csináltam én is a spanyollal is meg a némettel is: feliratos filmeket néztem, aztán ( nem röhög) leragasztottam a tv azon részét, ahol a feliratokat láttam volna.
Háttérzaj: az is jó, rádió, amíg a butuska énekelt reklámszövegeket is érted. Rendesen szó szerint érted, nem csak az értelmét.

Kedvenc írótól könyvet olvasni: az elsö keserves volt, de csak az elején. És nem szótáraztam közben.

És a mai napig olvasok azokon a nyelveken, amiket a munkámhoz is használok, írok, beszélgetek. ( mondjuk itt a kommentek is nekem erre - is - szolgálnak, hogy ne essek ki a magyar nyelv élö, naprakész használatából)
@Mirjam2: Igen, ezek óriási szókincset adnak.

UK2011 2014.07.02. 18:50:19

@házelőtthinta: pl. nekem. Combnyak töréssel feküdtem Angliában (idén május), több barátom is felajanlotta, hogy menjek hozzá regenerálódni, s a számomra legközelebbi barátom családja 4 hétig ápolt. Minden feltétel, stb. nélkül. Szóval nemcsak duma a barátságuk.Most itthon vagyok, s naponta érdeklődnek mikor megyek már vissza.

2014.07.02. 18:55:00

@Th's child: Az egy dolog hogy megbeszelik a nok hogy milyen opcioik vannak fogamzasgatlasra ha mar Thaifoldon vannak (egyebkent a fogamzasgatlas nagyon fontos tenyezo egy no eleteben) - de azert te is meglepodnel ha azt irna valaki hogy annak alapjan valaszt orszagot hogy hol a legjobb a fogamzasgatlas, nem? Lehet hogy felreertek valamit, de nem azt irtad, hogy kb. a sor minosege alapjan probaltal orszagot valasztani? :)

Egyebkent biztos vagyok benne hogy nalad sem ennyire szelsoseges ez a sor-dolog, hiszen ha az lenne, tutira nem gondolkodnal azon hogy Nepalba koltozol. Ja viszont jo ha tudod hogy Nepalban lehet Tibi csokit kapni!!! Emlekszem mennyire megdobbentem mikor meglattam. Es mindenfele izu volt, olyan fajtak amikrol nem is tudtam hogy leteznek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 18:55:50

@Lukas Meier: még egy eszembe jutott, ez se a full-time kalandor típus, de van ilyen is. egy német pszichológusnőre meg egy olasz mentőstisztre emlékszem, hogy leépítés helyett arra jutottak a szakszervezeteikkel, hogy negyedével-harmadával csökkentik a munkaidőt meg a fizetést is, és így nem kell embereket elküldeni. bár nekem furcsa, hogy nincs hiány mentősből, de végülis elhiszem. a munkaidőcsökkentés úgy realizálódott, hogy volt évi 3-4 hónap szabadságuk, a német lánynak talán 2 vagy 3 részletben, az olasz srácnak egyben, és ezt mind utazással töltötték.

2014.07.02. 19:03:41

@Chang Yai: Hat ezt lehet csinalni egy par evig de nem sokaig, nem eletforma-szeruen. Regen mikor relative sokkal magasabbak voltak a jovedelmek Nyugaton es szinte alig volt munkanelkuliseg, akkor mukodott hogy par honapig pincerkedsz Angliaban es az ev hatralevo reszeben Azsiaban elsz. De mar egyre kevesbe vagy egyaltalan nem mukodik ez, azok az idok elmultak. Meg ha rendszeres jovedelmed is van valahonnan - pl. nyugdij - akkor is nehez Azsiaban tartosan megvetni a labadat mivel legalisan szinte lehetetlen ott elni nyugatiaknak. Egy par evig buli lehet, de aztan mas megoldast kell keresni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 19:05:30

@nyuszigonosz(D): már megint kamuzunk, azért vagyunk itt, mert nem tudunk elszakadni Magyarországtól.
fontos a naprakész szleng. konkrétan emlékszem, hogy Tajvanon voltam, amikor mindenki elkezdte használni a "túlspilázni" kifejezést, én meg pislogtam.
meg valamiért nekem perpill fontos az is, hogy értsem a mindennapi utalásokat, a félázsiai nemzettől a köszönjük, Emeséig.

úgy általában, nem válasz konkrétan -
közös kulturális pontok: lehet, hogy utána pont akkor írtam, vagy csak akartam? Kathmanduban lógattuk a lábunk hárman, egy Indiában élő idősebb amerikai nő, egy Malajziában élő, de jövőre Kínába készülő, új-zélandi felesége révén vízumra váró szíriai újságíró, meg én, és a Dr House meg egyéb sorozatok karaktereit vitattuk meg :-) mert nem mintha maga a határátkelés nem lett volna elég érdekes.
nemcsak Petőfi van a világon meg a megszokott kis kulturális utalásaink. elég sok közös pontot lehet találni akárkivel.
ha egyáltalán nincs közös nyelv, egy szó sem, akkor is lehet egymásra nézni és mosolyogni. ok, nyilván nem egy házasságról beszélek, csak az utcán, boltban, hétköznapokban. mostanság nagyon sok indiai néz meg nagyon meg akar közös fényképet velem. olyan helyekről utaztak pl zarándoklatra, ahol nyilván nemigen látnak külföldieket. annyira érdekes tud lenni csak a nyílt tekintetük is. a szégyenkezés nélküli kíváncsiság.
ez persze a véglet.
de mindig könnyebb azt keresni, mi az, ami szétválaszt, nem tökéletes, hiányzik. nem azt, ami megvan.

2014.07.02. 19:10:10

@mojyo: En probaltam ezt az internet nomad eletmodot, egy-ket evig tartott, aztan kiszerveztek az osszes munkat Indiaba meg a Fulop-szigetekre :(. Igy is nagyon szerencsesnek erzem magam hogy kiprobalhattam mert nem tudtam volna nelkule annyit utazni amennyit, de a realitas az hogy csak kevesen olyan szerencsesek hogy tartosan meg tudnak elni igy.

Egyebkent kereshettem volna masik hasonlo projectet de ugy dontottem feladom. Nekem hosszu tavon nem jott be az allando bizonytalansag, kiszamithatatlan jovedelem, aggodtam hogy hogy fog kinezni a CV-m, hogy nem tudok lakaskolcsont felvenni a jovedelmemre stb. Biztosan van akinek ez nagyon bejon hosszu tavon, de nem hiszem hogy a legtobb embernek megoldas.

SzZoole 2014.07.02. 19:11:53

@Herr Géza: ez csak termeszetes:)))
Sot a csaladodra is vigyazni fogunk:)))

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 19:12:46

@Mirjam2: na nem feltétlen pincéri fizetésre gondoltam. de nekem Magyarországon dolgozó olyan ismerősöm is van, aki valami logisztikai konzultáns specialista (nem értem soha, miről beszél konkrétan), ő kb egy év Mo - egy év India etapokat csinált párat, de nagyon sokatutazott Dél-Amerikában is. szerintem egy freelance IT, jogász, magas szintű szakértő ezt meg tudja csinálni még mindig - vagy nem reális egyedülállóként, gyerektelen fiatal párként összespórolni havonta 1000-1500 dollárt?
nyugdíjasként még mindig viszonylag egyszerűbb, csak meg kell lengetni a pénzt. egyébként valóban nem kedveznek a törvények a tartós letelepedéshez rendes munkavállalási engedély nélkül, ahogyan ezt beszéltük nemrég :-( Thaiföld épp most szigorított elég durván megint, vége a turistavízummal ki-be mászkálásnak, ahogyan Indiában is. de van, ahol még nem csaptak le ezekre.

milyen meccs lesz ma? :-D

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.02. 19:15:32

@Mirjam2: még egy angol apuka jutott eszembe, aki fúrótornyos volt valahol az Északi-tengeren. évente eltűnt pár hónapra, aztán visszajött. nem tudom, hogy csinálta, hogy nem kellett rendesen full-time az összes rotációt.
na, ma nagyon túltengtem, írok inkább blogot vagy olvasok vagy valami más, mert már én is unom saját magamat :-)

SzZoole 2014.07.02. 19:17:07

@Mr Long (UK): kivertek a cray babyt(Murray)?ennek kimondottan orulok.

2014.07.02. 19:19:52

@Chang Yai: Azert a pinceri fizetest mondom, mert regen ez konkretan igy mukodott, betanitott munkat csinaltak par honapig es aztan abbol eltek. Ha pincer vagy, akkor nem gond ha kihagysz par honapot es aztan munkat keresel egy masik helyen. De a komoly karrierekkel nem igy mukodik hogy felmondasz, par honapot utazgatsz es aztan megint munkat keresel, igy nem lehet karriert epiteni. Meg lehet csinalni egyszer vagy ketszer, de egyre kevesbe mert nagy a munkanelkuliseg, a verseny Nyugaton is.

Meccset nem kerdeztem, szerencsere nem leszek itthon ma este mivel Ramadan van es nemsokara indulok ugyeket intezni (9 utan nyit minden), igy ma este kihagyom.

2014.07.02. 19:22:25

@Chang Yai: Persze, a furotornyos munka mukodhet igy, de azert ez nem atlagos.

SzZoole 2014.07.02. 19:24:32

@DieNanny [SZ,CH]: nekunk van egy idiota macskank,Luna Kitty neven fut a faszbukon,annak is van egy par ismerose:)

2014.07.02. 19:29:41

@Mirjam2: Egyetertek, mondjuk ezek az aggodalmak mindenkiben benne vannak aki vallalkozik szerintem, nemcsak a tavmunkasokban, de valo igaz, hogy a tavmunka meginkabb megneheziti vagy legalabbis megbonyolitja a dolgokat, epp eleg kihivas allandoan ugyfeleket talalni. :D

En mondjuk ugy kepzeltem, hogy epitek egy hazat valami szigeten, ahova az ev egyik reszeben elvonulhatok dolgozni, kozben ugyfeleket keresnek online vagy lenne egy ugynokom, nyaron pedig jarnam a piacokat a vilagon, lakokocsival mint a travellerek :D Ha meg elegem van az egeszbol akkor meg dolgozas nelkul utazgatnek csakugy, mert annyit keresnek vele. :D Vegulis egy ilyen felnomad megoldas lenne, mar csak a penzt kell hozza megkeresni muhaha :D

2014.07.02. 19:35:42

@nyuszigonosz(D): Tenyleg nincs, most kerdeztem meg... Hogy mik vannak!

SzZoole 2014.07.02. 19:38:08

@nyuszigonosz(D): @Mirjam2: sajnos nincs,pedig alig varom mar,hogy kiverjek a Brazil csapatot.

blackhairlady 2014.07.02. 19:38:34

@Th's child: 1 eve nyilt a szomszedban egy csuda klassz hely sorkedveloknek, World of beer a neve. Ha jol tudom akkor ez egy halozat. Tobb mint 100 fele sor megtalalhato naluk, mindenkinek igenye szerint.
worldofbeer.com/locations/Katy/menus

Quercus a favágó 2014.07.02. 19:44:20

@blackhair-lady:

Kihagyom. Úgy látom Borsodi nincs.

nyuszigonosz 2014.07.02. 19:46:34

@Zoole[uk]: Hát én nem néztem az összes eddigi meccset, meg pont a brazilokat nem is láttam, csak: sajnos azt hallom többfelé, hogy nem "verödhetnek" ki, különbözö politikai és társadalmi okokból esetleg még "meg is nyerik" a vb-t. :-(
No, ne legyen senkinek igaza, aki ilyeneket mond, de elgondolkoztató dolog.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.07.02. 19:48:44

@Chang Yai: "még egy angol apuka jutott eszembe, aki fúrótornyos volt valahol az Északi-tengeren. évente eltűnt pár hónapra, aztán visszajött. nem tudom, hogy csinálta, hogy nem kellett rendesen full-time az összes rotációt."

Attól függ, hogy a platform melyik "continental shelf"-en van. Aszerint vonatkoznak rá az adott ország munka törvényei.
UK-hez tartozó tornyon normál munkarendben 3 hét meló után 4 hét szabadság, norvég platformon 2 hét melót 4 hét szabadság követ.

Persze az öreg rókák inkább contractorként nyomulnak. Úgy meg adott esetben lehúznak pár hónapot a fenti rotációval és utána jön pár hónapnyi láblógatás.

És ez csak az üzemeltetésre vonatkozik. Telepítés/építés még jobb szituáció. Azt nem lehet csinálni az Északi-tengeren télen mert annyira mostoha körülmények között nem lenne biztonságos (4 fokos víz + 15 méteres hullámok). Így aki nem a "production"-ben dolgozik, hanem "commissioning" vagy "installation" vonalon mozog, annak automatiksan off az egész ősz vége-tél-tavasz eleje.

DieNanny CH 2014.07.02. 19:49:14

@Lukas Meier:

Vállalkozásról kérdezd Tilmirt (SvájciSapka), ők ezt külföldön teszik.

SzZoole 2014.07.02. 19:54:28

@nyuszigonosz(D): hat,ha lattad volna a nyito meccset a horvatok ellen.....

Lukas Meier (törölt) 2014.07.02. 19:58:45

@nyuszigonosz(D): @Mirjam2: rájöttem mi lehet a problémám: nem tudok még eléggé jól németül. Habár szerintem már nagyon jól tudok, de vannak még fekete területek, amiket be kell pótolni.

Köszi a nyelvtanulási tippeket, azért érintkezem helyiekkel bőven, csak még messze nem érzem barátságnak azt, ami közöttünk kialakult, de gondolom ez is nyelvi akadályok miatt van. A párkapcsolatos dolog is a nyelv miatt tűnik akkor lehetetlennek még valószínűleg.

@Chang Yai: erről az életformáról még soha nem hallottam, így elképzelni sem tudtam, h tömegesen léteznek ilyenek. Köszi az infókat. Bár én Ázsiába csak expat csomaggal mennék jó fizuért, a kaland kedvéért nem hiszem.

@tableno: akkor szeretnék bocsánatot kérni, ha valaha is megbántottalak volna, nem akartalak megsérteni.

Azt mondom akkor, hogy csak elméleti fejtegetés volt, amit erről a témáról gondolok, bár még mindig túl nagynak gondolom az egyensúlytalanságot, amit látok az arányokban, de ennek lehetnek természetesen a pénzen kívül más okai is, ugye a mentalitás, meg Ázsiában és D-Amerikában a fehérek utánzása, plusz amikről nem tudok.

DieNanny CH 2014.07.02. 20:07:14

@nyuszigonosz(D):

Én is ajánlom az olvasást! Pl elolvastam vagy 10 Kathy Reichs könyvet (amiből a Bones c.sorozat készült), meg tv-ben is németül néztem, meg egyéb krimiket meg House-t is, úgyhogy nagyon sok ilyen szakszó szinte csak németül ugrik be... :-)))

nyuszigonosz 2014.07.02. 20:12:28

@Zoole[uk]: Azt nem láttam, azt csak hallottam, hogy milyen volt.

nyuszigonosz 2014.07.02. 20:18:47

@Lukas Meier: Szerintem a szaknyelvet, ami a munkád végzéséhez kell, azt tudod.
A köznapi általános beszélgetéseknél, meg: te érted mind, amit mások mondanak, de mint írod, ha poénkodni szeretnél, na ott meg még nem igazán jó az a nyelvtudás.
Vagypedig nem hiszel eléggé magadban, hogy jó is lenne az már.
Mert úgy gondolod, mire valami jót, vicceset, érdekeset mondanál, szóval mire összeszednéd magadban ezt a poént, túl sok idöbe telne és már másról van szó.
Erre mind jó az olvasás, rádiózás, tv-zés.

nyuszigonosz 2014.07.02. 20:22:05

@DieNanny [SZ,CH]: A Kathy Reichs könyveket mind olvastam. Lényegében sokkal jobbak a könyvek, mint a sorozat.
Meg hát hát szeretem a krimiket és olvasni németül szeretek.
Olvastál már valamit Sebastian Fitzek-töl? Fiatal német író és nagyon jó könyvei vannak.

DieNanny CH 2014.07.02. 20:45:06

@nyuszigonosz(D):

Még nem hallottam róla, de majd utánanézek.

(A könyv-sorozat-ról: a sorozat teljesen elkanyarodott a könyvtől. Tulajdonképpen a foglalkozásukon kívül semmilyen egyezés nincs a két főszereplő között. Én a sorozatot is imádom!)

nyuszigonosz 2014.07.02. 20:52:43

@DieNanny [SZ,CH]: Érdemes utánanézni a Fitzek könyveknek, vérfagyasztó dolgok.

A Bones sorozat: nekem az elején nagy csalódás volt, én annyira mást vártam.
Amúgy nem rossz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 21:08:31

Na szóval...

kepkezelo.com/images/xz3uhza7ix305c0adrjz.jpg

Nagyon örülök ennek a posztnak mert egy teljesen új oldalát tárgyalja a határátkelésnek.
Indulatból íródott valóban.
Miért baj?
Én is írtam már indulatból posztot és elég jól fogadta a közönség.
Nincs itt semmi baj. Jól van megfogalmazva van benne humor, szerintem egy sodró lendületű remek írás.
Külön örültem a "bennszülött barátok" fejezetnek.
Tele van már a tököm azzal hogy az az értékmérő hogy kinek mennyi külföldi barátja van.
Valamikor volt a lerágott csont duma hogy mindig idegenek lesztek.
Na ezt váltotta fel a lájtosabb formájú de ugyanazt jelentő "kinek mennyi barátja van Szváziföldön" című történet.
Miért kéne nekem úgy gyűjteni a barátokat mint a kuponokat a Tescoban?
Ez egy örökké visszatérő mérhetetlenül ostoba baszogatása a külföldön élőknek.
Vessetek a mókusok közé de nekem otthon nem voltak barátaim itt meg megszámolni nem tudom annyi. Igaz hogy nem számítanak mert magyarok.
Így most már le is nulláztam magam.

Viszont...
Ismét megismerkedtem egy itteni kommentelővel személyesen.
Tildy Viking Harcosa összerakott nekem egy számítógépet ami most úgy hasít mint Han Solo csillagrombolója. Vagy mi.
Brutális a műszer.
Bekapcsoás után 20másodperc alatt feláll. Húúú ha én ezt tudnám:)))))))))))))))))))))))))
Szóval találkoztam Tildyvel. (Hintának üzenem hogy hú miről maradtál le kicsihuszár:))))))))))))))))))
Végtelenül kedves közvetlen lány örülök hogy megismertem.
Úgy látom kezd kialakulni egy londoni magyar közösség amelyik rácáfol minden magyarokról alkotott sztereotípiára.
Kevés dologra vagyok annyira büszke minthogy ismerem Rezsőfatert, Sodalist, Muscarit, Zoolikát, Tildyt és ugyan nem londoni de nagyon kedves barátom nekem Furós.
Mindegyik végtelenül segítőkész remek ember.

bonfred 2014.07.02. 21:16:36

"Volt, hogy elsütöttem már egy-egy kóbor köszönömöt (úgy mondják: dzsinkuje), de egyébként nem érdekel a dolog. Még ha maradnék is 2-3 évet, lehetetlenség pár évente megtanulni egy új nyelvet (legalábbis ha nem ez a legfőbb hobbink az életben – és a legtöbbünknek nem az). Meg egyáltalán: minek?"
Azért, mert mindenütt nagyra értékelik, ha legalább az alapvető szókincset (köszönöm, jó napot, stb) a helyi nyelven ismered, és használod is. Addig a bizonyos félútig te akkor mennél el, ha eszerint járnál el. Én bármerre jártam turistaként, ez mindenütt bevált. Most itt, Lengyelországban is, ahol élek és dolgozom.

Giddy Lamb 2014.07.02. 21:16:36

@Lukas Meier: Ez a ficánkolás nekem is feladta már többször is a leckét:

Az aktus előtt mindig a FRICTION jut eszembe a ficánkolásról

A többedik menet közben már (mikor középen bicsaklik) a WIGGLING

És a végén, mikor hulla vagyok, akkor a WOBBLING :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.07.02. 21:24:27

@diggerdriver:
Majd egyszer, ha a Hyde Parkban vetnek engem is a mókusok elé, akkor összefuthatnánk, hogy leromboljak minden pozitív képet a külföldi magyarokról ;)

blackhairlady 2014.07.02. 21:24:54

@QUERCUS: Hu, ezt surgosen potolniuk kell, majd szolok nekik:))))))) Lehet, hogy en leszek a Borsodi meg a Soproni itteni megbizottja, meg is van az uj allasom!:))
Bar nem iszom mar alkoholt, de emlekeimben huen megoriztem az izuket:)

Herr Géza 2014.07.02. 21:28:30

@diggerdriver: 1+
De szar lehet neked, hogy Londóniában is csak magyar barátaid vannak....:)))))

SzZoole 2014.07.02. 21:32:16

@Herr Géza: I'm not Londoner,ki kerem magamnak:)))

Giddy Lamb 2014.07.02. 21:52:19

@blackhair-lady: @Th's child: "1 eve nyilt a szomszedban egy csuda klassz hely sorkedveloknek, World of beer a neve. Ha jol tudom akkor ez egy halozat. Tobb mint 100 fele sor megtalalhato naluk, mindenkinek igenye szerint."

Az átlag Yard House-ban (szintén hálózat) is van vagy 100 féle csapolt sör, www.yardhouse.com/files/beer_menu_38.pdf
de minek, mikor ezek közül a legtöbbet egy magyar mikro sörfőzde az egyik legnagyobb amerikai sörversenyen maga mögé utasította:)
www.alltech.com/news/news-articles/2014/05/17/zips-brewhouse-hungary-wins-first-alltech-commonwealth-craft-beer-cup
A Grand Champion egy miskolci sör lett (ZIP's Brewery) és az utána következő legmagasabb pontszámot a pesti Legenda Sörfőzde érte el (a championon kívül összesen 6 aranyérmes sör lett és ebből a legjobb magyar!
Pesten is naponta nyílnak a kézműves sört csapoló pubok, van ahol több mint 20 féle van állandóan csapon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 22:10:32

@Giddy Lamb:
A kézműves sört valahogy nem tudom értelmezni.

M. Péter 2014.07.02. 22:24:21

@nyuszigonosz(D): Scolari meg azt nyilatkozta, hogy összeesküvés van a brazil csapat ellen, és a FIFA nem akarja, hogy ők nyerjenek.

nyuszigonosz 2014.07.02. 22:27:26

@M. Péter: Fene tudja mi hogyan van.
Én szeretnék azért abban hinni, hogy még tényleg a sportról és fociról szól a vb és nem mindenféle másról.

Furos 2014.07.02. 22:28:19

@diggerdriver: Majd a vegso specet ideirhatnad kivancsi vagyok mi lett a nagy agyalasbol :) Egyebkent kosz,hogy megemlitettel :)
A poszt meg jo volt. Nalunk most hatterbe szorult kisse a social life a kislanyunk szuletese utan de szerintem egy igen fontos tenyezot kifelejtunk itt a baratkozas temaban. Megpedig a lakohey hatasat a barati kor kialakulasara. Ertam ez alatt a kulonbozo osszetetelu, kulturaju es eletszinvonalu lakohelyek eros hatassal vannak az esetleges barati kapcsolatok kialakulasara.

2014.07.02. 22:29:50

@nyuszigonosz(D): a katari balhe utan meg hiszel benne? Ne legy naiv Nyuszi

2014.07.02. 22:35:12

@Lukas Meier: ne haragudj meg erte, de szerintem meg mindig nem erted mit jelent mas orszagban elni. Nem azt, hogy amit eddig ismrtel es jonak talaltalmazt eldobod. Avgy legkozelebb menjek be a brooklyni yeshivaba, Digger meg a Goldersben, szloni a zsido kozossegnek, hogy integralodjanak mar vagy mi?

Ha mindenki ugyanolyanna valna, mint az adott orszag, az nagyon unalmas lenne. Nem beszelve arrol, hogy akkor nem lenne afghani take-away a kozelemben vagy thai vagy mauriciuszi zoldseges vagy marokkoi hentes.

2014.07.02. 22:36:23

@diggerdriver: kezzel csapoljak, marmint lehuzzak manualisan a kart. Es nem automata. Szerintem

nyuszigonosz 2014.07.02. 22:37:58

@charlieharper: Hát nem vagyok naiv. Hinni nem hiszek benne, hogy a Brazil vb a fociról szól. Csak szeretnék.
Vagy már lényegében mindegy is. Hát ez van. Pénz meg politika, de föleg pénz. Már csak arról szól minden.

2014.07.02. 22:45:12

@nyuszigonosz(D): Hat ez van, a FIFA-ra valoban raferne egy nagy reform, de a klubfociban is elkelne a soprogetes meg a szabalyozas szerintem.

2014.07.02. 22:46:14

@mojyo: Marmint, ugy ertem, hogy ahol kis penz van (alsobb ligak), ott is van korrupcio, sot, ott tombolnak csak igazan a fogadasi csalasok, stb.

2014.07.02. 22:48:20

Amugy tokre jo lenne ha lehetne utolagosan editelni a kommenteket is, hogy hozza tehess meg vmit ha lemaradt, meg kepet embeddelni meg ilyen 21. szazadi dolgokat csinalni ezen a bloghun, most csak ugy eszembe jutott. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 22:51:16

@Furos:
Írnám ha megtalálnám. Hol találom?

Furos 2014.07.02. 22:54:08

@diggerdriver: majd megkerdezem Tildyt :)
Ne faraszd magad mert kiujjul a hagymazas kakofoniad :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 22:54:50

@Furos:
Nekünk például rengeteg barátunk származik az iskolából.
Mármint hogy a feleségem hordja a gyereket iskolába és ott sok szülő vár míg jönnek a gyerekekért.
Aztán a magyarok szóba elegyednek és innen alakulnak ki barátságok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 22:58:31

@charlieharper:
Aha.
A nadrágom gyártósoron készült de vizelésnél kézzel húzom le a cipzárt. Vagy nem.
Most akkor az handmade?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 23:00:05

@Furos:
Baszod már meg akartam nézni de nem találom.
A hattonnás lánctalpas bal szélső körmével meg mégsem akarnám megkeresni:))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 23:03:02

@charlieharper:
Azért nem tudom figyeled e azt az érdekes tényt hogy a VILÁGHÍRŰ magyar gasztronómia valahogy sehol nem képviselteti magát.
Valahogy London nincs tele pörköltkifőzdékkel gulyástanyákkal és egyáltalán hol van az a híres magyar konyha?

FutureFry 2014.07.02. 23:05:32

@Mirjam2: Ez velem is megtörtént. Ha magyarul olvasok és angolul kérdeznek, lehet, hogy magyarul válaszolok (főleg ha csak igen/nem/de a válasz). De fordítva is bezavarodik az agyam, pl. az egyik itteni hozzászólásban "Combnyak"-ot írt valaki, amit (mert éppen angolról valtottam) szépen angolul próbáltam értelmezni...
Egyébként amennyire tudom megpróbálom a két nyelvet szeparáltan "művelni" és nem keverni (hacsak nem _direkt_ keverem). Pl. beállítottam, hogy az billentyűzetem tudja az összes magyar ékezetet (anélkül hogy az angol kiosztásról át kellene állnom a magyarra).

SzZoole 2014.07.02. 23:11:50

@diggerdriver: vilaghiru magyar konyhat akarsz?
Ott van toletek nem messze a White Swan,olyan gulyaslevesuk van,mint a mosogato le.A kutyamnak sem adnam.

FutureFry 2014.07.02. 23:19:11

@mojyo:
Nekem erről a "Ha meg elegem van az egészből" mindig ez a vicc jut eszembe: pistike.hu/viccek/modernizacio/

SzZoole 2014.07.02. 23:22:29

@diggerdriver: miert,hat nem volt vilaghiru?
A hulye angoloknak nem kellet a jo kis magyar gulyas,fene se erti ezt.
Mikor jarsz erre?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.02. 23:30:57

@Zoole[uk]: Tán két hete voltam. Láttam a lányodat az egyik buszmegállóban.
Az egyik albán vitte a Mercijét egy szervízbe és én hoztam vissza.
Bazmeg egy óráig jöttünk vissza Watfordba mert valami útmunkák voltak ott a Bellway lakópark mellett. Egy lámpaváltás 5percig tartott.

2014.07.02. 23:42:02

@Babette.: @Chang Yai:

"ezekszerint kitöltötte valaki más Thaiföldet? Th's child? "

Nem én voltam. Ezek szerint lappang itt még valaki. Cooper?

@mojyo:

"de ensem ertem hogyan tudna mukodni mindaz amit leirsz, peldaul konyveles, nyelvtanitas? Konyveleshez nem jo ha kepben van az ember az adott orszag adozasi szabalyaival, meg talalkozhat az ugyfellel ha kell hozza alairos papirmunka meg ilyenek? Es a nyelvtanitas?"

A könyvelést úgy értettem, hogy például magyarországi cégeknek/embereknek könyvelsz, és közben ott élsz, ahol akarsz. Személyes kapcsolat egyáltalán semennyire sem kell hozzá, ahogy a nyelvtanítás is megy szkájpon. Ha meggondoljuk, egzotikusabb nyelvet nem is lehet személyesen tanulni: mo-on például nem lehet thaiul tanulni, kénytelen vagy keresni hozzá valakit a neten.

Egy ideális világban egyébként ez még akár versenyelőny is lehetne: könyvelsz, mondjuk, norvégiai cégeknek, de mivel nem kell kifizetned az ottani horror árakat, kérhetsz kevesebb pénzt. No jó, ez már tényleg álmodozás.

"Freelancerkent pedig nem bonyolult ujra regelni magad peldaul Thaifoldrol Nepalban"

Az internet tök új dolog, és erre még nincsenek felkészülve szabályozásilag az államok. Az van, hogy az embernek muszáj adóznia valahol, ahol bejegyezte a kis cégét, vagy ahol legutóbb volt állandó lakhelye, és kész, oda adózik. Ilyen helyekre, mint pl thaiföld, kellene munkavállalási engedély is -- de hát adja magát a kérdés, hogy minek, ha egyszer semmi jogviszonyod nem keletkezik ott. És kinek kellene adózni, ha egy reptéren a kávézóban dolgozol? Szóval a szabályozás még nincs erre felkészülve, de a gyakorlatban nincs vele sok macera.

@Világpolgár2012: @Mirjam2:
"ha ugy kenyelmes nekem beszelni a baratnommel hogy felig angolul beszelek akkor mi a gond? "

Sőt, én azt is nagyon bírom, amikor felemás nyelven megy a csevely: az illető nem elég magabiztos angolul, ezért thaiul beszél hozzám, én viszont thaiul nem vagyok elég magabiztos, ezért angolul válaszolok. Szerintem rém szórakoztató.

SzZoole 2014.07.02. 23:43:55

@diggerdriver: az elofordulhat,hogy lattad,14.-tol 25.-ig Mo voltam.
Watford az mindig forgalmas nem is szeretek arra jarni.
Leggkozelebb,ha erre jarsz ugorj be egy jo kavera es megbeszeljuk,hogy mikor ugrunk le Furosekhoz.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2014.07.02. 23:54:52

Csak egy gondolat a feminista-környzetvédő-jógázó középkorú amerikai expat(MILF)-ekről: kedvencem, amikor próbálok tárgyilagosan hozzáállva egy kérdéshez diszkrét kritikát megfogalmazni azzal az országgal (jobban mondva az ország egy bizonyos jellemzőjével) kapcsolatban, ahol mindketten élünk, és erre ő oktat ki engem arról, hogy "nadehátmégis hogymondhatszilyet brühühü". Engem, aki nem a meszi jú-esz-éjből vetődött ide, hanem a szomszédból. Nekem azért több fogalmam van Kelet-Európáról, ráadásul a barátnőm is helyi, míg náluk az egész család amcsi és a bejárónőjük is magyar (nem rokonom) :)))

2014.07.02. 23:55:58

@Mirjam2:

"Egyebkent biztos vagyok benne hogy nalad sem ennyire szelsoseges ez a sor-dolog,"

Nem, nem szélsőséges. :) De az mennyire egy pozitív dolog már, hogy ha az ember ott élhet, ahol akar, akkor ilyen huszadrangú kérdések is tudnak szempontok lenni. Hogy, mittomén, szeretnék rodondronillatú kertet, vagy szeretnék 2016-ban napfogyatkozást látni, és akkor kész, előveszel egy térképet, és odamész.
Például amire én rá szoktam még keresni, az a csocsózás, és oké, nem szokott vele szerencsém lenni, de milyen üdítő élethelyzet, hogy ez egyáltalán felmerül. Azért bárki bármit mond, első meg második világbelinek lenni baromi jó.

És ezek szerint akkor te internetnomádként éltél nepálban meg indiában?
Abban pedig teljesen egyetértek, hogy ez az életmód másféle stresszeket pakol az emberre, a normál életépítést (akár karriert, akár házat) megöli, és én sem hiszem, hogy így fogok megöregedni.

@blackhair-lady:

Köszi! :)

@diggerdriver:

"Miért kéne nekem úgy gyűjteni a barátokat mint a kuponokat a Tescoban?"

Nagy mondat, nagyon egyetértek.

2014.07.03. 00:45:07

@Th's child: :))) Ez a csocsozas-szempont tetszik, ertem mire gondolsz!

'És ezek szerint akkor te internetnomádként éltél nepálban meg indiában?'

Igen, illetve megprobaltam maskent is: pl. volt egy igazi irodai allasom Bangalore-ban par honapig, majd evekkel kesobb dolgoztam eszakon egy NGO-nak, illetve a leghosszabb idoszak az volt amikor parhuzamosan dolgoztam interneten es az NGO-nak is dolgoztam. Arra a kovetkeztetesre jutottam az egeszbol hogy egyszeruen nem eri meg nekem - anyagilag, emberileg, de foleg az elobbi - penzert dolgozni Indiaban alkalmazottkent, az internet nomadsag felett meg eljart nekem az ido, de nagyon jo idoszak volt. Most a ferjemmel inkabb az a tervunk hogy eloszor gyorsan penzt keresunk par evig, aztan mar csak felgozzel dolgozunk / utazunk Azsiaban a nyugdijig hatralevo idoben.

2014.07.03. 00:52:47

@Th's child: 'az illető nem elég magabiztos angolul, ezért thaiul beszél hozzám, én viszont thaiul nem vagyok elég magabiztos, ezért angolul válaszolok'

En is kb. igy 'beszelek' hindiul. Egyszer tomeg gyult ossze az erkelyem alatt, azt hallgattak ahogy kiabalva vitatkozok a takaritonovel. O hindiul kiabalt en meg angolul kiabaltam vissza hogy 'marpedig ne szolj bele hogy hova teritem ki a ruhakat, erted?' stb.

2014.07.03. 01:00:44

@Lukas Meier: Na orulok hogy vegre valami konstruktiv megoldasi terv bontakozik ki a sok beszed utan :). Sok szerencset a nemet-tanulashoz, bar biztos vagyok benne hogy mar most is jol beszelsz. Nem tudom miota elsz Ausztriaban de a legtobb embernek hosszu evek kellenek a folyekony nyelvtudashoz. Ha a munkad soran a nemet mellett az angolt is hasznalnod kell, az gondolom szinten nem konnyiti meg hogy a nemetre koncentralj.

Egyebkent en nem paraznam tul a helyedben ezt a baratno-talalasi problematikat. Tenyleg annyi mas fontos eleme van egy kapcsolatnak a nyelven, nemzetisegen kivul. Minel tobbet mozdulsz ki, minel tobb emberrel talalkozol, annal nagyobb eselyed van hogy talalsz valakit akivel egy hullamhosszon vagytok. Statisztika ide vagy oda, neked egy, azaz egy jofej not kell csak talalnod :)

blackhairlady 2014.07.03. 01:22:09

@Giddy Lamb: Gratulalok Turoczi urnak, szep eredmeny!:)
A tobbi sorfozde es sorarulda meg azert nyilik, hogy a helyieknek is legyen mit kostolgatni ha mar ilyen dijnyertesekhez nem fernek hozza:)

Világpolgár2012 2014.07.03. 02:13:33

@Th's child: @Mirjam2:
Én az anyósommal beszélek angol portugál keveréket, vannak néha félreértések :) Mondjuk nem erőltetem meg magamat nagyon, mert a végén még a brazil szappanoperákről kellene kiselőadást hallgatnom.

pappito · http://pappito.com 2014.07.03. 02:15:43

@charlieharper: nem, hanem kis mennyiségben, kézzel készül, nem valamelyik rohadék nagy sörgyárban főznek le nyolcmillió köbmétert belőle egyszerre. Igy oda lehet figyelni erjesztési, főzési apróságokra, módosítgatni, kísérletezni hogy jobb, de minden batch általában kicsi, pártíz-párszáz üveg v liter.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 07:49:21

@diggerdriver: Chiang Maiban volt egy kürtőskalácsos, de bezárt már.
meg van egy magyar pasinak étterme, ő Thaiföld előtt vagy 20 évet Svédországban húzott le, most is visszajár olykor dolgozni / pénzt gyűjteni, na nála a svéd húsgolyók meg a pizzák meg más nyugati gyöngyszemek mellett van nokedli csirkepaprikással és uborkasalátával, meg gulyás is ha jól emlékszem. nem tudom, a többi nyugati törzsvendég milyen gyakran szokta rendelni (ezt akár meg is kérdezhetném legközelebb), de én már várom, hogy arra járjak :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 08:01:22

@Chang Yai:
Igen erre szokták mondani hogy csepp a tengerben.
Ahhoz kèpest mekkorára tartjuk a magyar konyhát ez olyan hangya faszán a pattanás nagyságrend.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.07.03. 08:07:35

@diggerdriver: persze, ezért is hálás az ember az ilyen hangyafasza kis dolgoknak, amikor vannak.
juteszembe, Pick szalámi szokott lenni többféle az egyik szupermarket-láncban, a szeletelt 200 gramos (?) lefóliázott fajta, ez valahogy nem is jutott eszembe a nagy szalámi-vita idején.

akinek vannak ismerősei, akik jártak Magyarorszgáon nyaralni - mit szoktak mondani a kajáról, mikor élménybeszámolnak? emlékeim szerint én jókat hallok, de lehet, hogy csak mindenki udvarias.

Giddy Lamb 2014.07.03. 08:30:00

@diggerdriver: a craft beer/kézműves sör nem egyenlő a cask ale-lel, amit valóban kézi erővel pumpálnak fel a hordóból és nincs szénsav hozzáadva. A craft azt jelenti, hogy független, relatíve kis üzemben, sok kézi erővel készítik, hagyományos alapanyagokból, a minőséget és az egyediséget szem előtt tartva elsődlegesen.
A legtöbb cask ale egyben craft beer is Angliában, ha jobban érdekel, akkor keresd meg a local CAMRA branchot a környékeden, ott megtudhatod melyik pubban van a tuti cucc:)).

Giddy Lamb 2014.07.03. 08:30:09

@blackhair-lady: :)))
Amúgy fején találtad a szöget, anno Túróczy Úr is a Borsodinál kezdte:). Javaslom ha Craft Beer Agent szeretnél lenni, inkább a ZIP's-nél kopogtass mint a Borsodinál, vagy a Soproninál, mert ízetlen, ipari löttynek ott a Bud Light, a Miller és társai, nem kell vizet vinni a Mississippibe:).

Herr Géza 2014.07.03. 10:34:37

@Zoole[uk]: Jól van má'. Az Digginek szólt és nem azt írtam vala, hogy Londóniában csak londoni barátai vannak..... :DD

2014.07.03. 10:51:03

@diggerdriver: Ti ettetek valaha a magyar kajaldaban Camdenben? Nem tudom lattad-e, ott van (vagy legalabbis volt egy ideig, ki tudja megvan-e meg) a piac reszen ahol egy csomo kis uzlet van es egy sor kulonbozo kajalda (Stables Market, tehat a 'regi' piac nem az uj, a Gilgames etterem bejaratahoz kozel). Kivancsi vagyok jo-e a kaja. En sajnos nem vagyok kompatibilis a magyar etelekkel igy sosem probaltam, de mindig neztem hogy vajon kik esznek ott es tavolrol ugy tunt hogy gyakorlatilag csak magyar vendegeik voltak, kivancsi vagyok ez igaz-e vagy masokat is vonz a langos / kurtoskalacs kombo.

SzZoole 2014.07.03. 10:54:30

@Herr Géza: ok csak nyugodj le,meg megart a szepsegednek:)))
Megkinaltad kaveval a TEK-et?:)))

2014.07.03. 11:00:08

@Zoole[uk]: Aruljatok mar el lecci ki az a TEK!

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 11:06:21

@Mirjam2: rajtautos, egyenruhas banda. terrorelharito kozpont.

SzZoole 2014.07.03. 11:30:47

@Mirjam2: a leendo magyar kiraly szedet-vetet maganhadserege valogatot bunozokbol a TEK.

2014.07.03. 12:31:50

@Babette.: @Zoole[uk]: Terrorelharito kozpont??? Azt hittem vicceltek, de megneztem es van rola egy Wikipedia cikk, tehat igaz. Az nem zavarja oket hogy Mo.on nincs terrorizmus? Ha unatkoznak, megprobalok atiranyitani egy par embert Sziriabol...

SzZoole 2014.07.03. 13:01:46

@Mirjam2: hogyne lenne mar!
A kormany (vagy kiralysag?) lelkileg terrorizalja az embereket,a TEK meg fizikailag,sajnos nem vicc:(

2014.07.03. 13:03:44

@Babette.: Meg sem merem kerdezni milyen...

DieNanny CH 2014.07.03. 14:44:04

@diggerdriver:

Han Solonak nem volt csillagrombolója!!! Csak Falconja.

Végül melyik konfigurációval csináltattad? Azért kérdem, mert szüleim gépét is rendbe akarom hozatni, xp van ott, és már bújom miatta a netet.

Csii 2014.07.03. 18:30:32

A ferfiak korulmetelese se igazan civilizalt dolog, ha mar itt tartunk.... amugy nagyon jo dolgok vannak leirva a cikkben, gratula :)

M. Péter 2014.07.03. 19:10:50

@Mirjam2: Ez is mutatja, hogy milyen sikeres a TEK.

Ugyandehogy (törölt) 2014.07.03. 19:53:50

@Mirjam2: küldj eg ymailcímet, küldök egy doksit, ha érdekel

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.07.03. 20:14:37

@DieNanny [SZ,CH]:
Ha megmondod hol találom az adatokat a windows 7-en akkor megmondom.

2014.07.03. 21:34:43

@M. Péter: :))) exportalni kene a modszereiket...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.06. 15:48:06

@diggerdriver: aww, köszönjük. Amúgy aznap még nagyon mosott voltam, azér t is csuccsentem le a kanapera. Most is húzódik még kicsit a műtét helye. De örülök, hogy jó a gép. C-re mehetnek a programok, E-re minden mas:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.07.08. 14:21:45

@Furos:
Kulon keres volt, hogy sok usb legyen elol, ezert lett pluszban elolapi usb panel veve ( illetve igy kerult meg pci-e-be is)

www.amazon.co.uk/gp/product/B00FLPGC6U/ £15.54 -- Akasa AK-ICR-12V3 3.5 inch Interconnect S Front Panel 2x USB 3.0 Hub

http://www.amazon.co.uk/Anker®-Uspeed-Express-Connector-another/dp/B007SJGGAE/ £13.99 Anker® Uspeed PCI-E to USB 3.0 2-Port Express Card, with 5V 4 Pin Male Power Connector and 1 USB 3.0 20-pin Connector ( expand another two USB 3.0 ports )

www.amazon.co.uk/gp/product/B00FJA1VLI/ £31.99 -- Zalman Z3 Plus - White

www.amazon.co.uk/gp/product/B00GN8VZ7U/ £66.99 -- Corsair CS650M 650W 80 Plus Gold

www.amazon.co.uk/ASUS-H87-PLUS-Intel-Motherboard-Socket/dp/B00EDDRV5C/ £73.46 ASUS H87-PLUS ATX Intel H87 Motherboard / Socket 1150 / 4 x DDR3 Slots / Max 32 GB / PCI-E / 1x D-Sub / DVI / HDMI

www.amazon.co.uk/gp/product/B004JO3L40/ £61.26 -- HyperX Genesis DDR3 1600MHz CL9 8GB

www.amazon.co.uk/gp/product/B00CV3E3WK/ £143 -- Intel Core i5 4570

www.amazon.co.uk/gp/product/B00KFAGD88/ £54.83 -- Crucial CT128MX100SSD1 128GB MX100

www.amazon.co.uk/gp/product/B003GSLDRC/ £66 + £7 Shipping Hitachi 2TB HDD

www.amazon.co.uk/gp/product/B00E391OX6/ Samsung 840 Evo 250GB SSD £92

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása