oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. június 24. 06:45,  Mindig történik valami bizarr és szórakoztató 305 komment

2014. június 24. 06:45 Határátkelő

Mindig történik valami bizarr és szórakoztató

Ma Marokkóba, egészen pontosan Casablancába látogatunk Ala segítségével, aki 2011 februárja él abban az országban, ami találó jellemzése szerint olyan, mint egy Európa és Afrika között tétovázó kamasz. A képekért külön köszönet (az ételekről készülteken kívül mind az ő alkotása).

cím_105.jpg

„Marokkó egy sokoldalú, gyorsan fejlődő, ugyanakkor viszonylag kaotikus királyság. Akár egy kamasz, az ország még mindig valahol a modern Európa és a tradicionális Afrika között próbálja megtalálni a helyét.

Éltem fél évet Franciaországban, majd Angliában, eltöltöttem rövidebb hosszabb időt más arab országban is, de az itteni életemben tanultam meg igazán kilépni a saját komfort zónámból.

Európaiként minden napom kihívásokkal teli mind pozitív, mind negatív értelemben. Nincs nap, hogy ne történjen valami bizarr, szórakoztató, általam nem megszokott dolog. Azt hiszem, pont emiatt ragadtam itt.

Miért pont Marokkó?

Három és fél éve a lehetőség jött magától, én pedig megragadtam. Elegem volt a -10 fokból, a szürkeségből, a rutinból. Ismét újdonságra vágytam, mindig is szerettem utazni, így egy hideg decemberi napon megpályáztam egy casablancai 3 hónapos logisztikai gyakornoki állást.

Franciául és angolul beszélek felsőfokon, némi arabot is tanultam a főiskolán, így nyelvi nehézségekre nem kellett számítanom. Néhány interjú után január végén értesítettek, hogy megkaptam az állást, mielőbb utaznom kéne.

Nem szerepelt ugyan a hosszú távú terveim között végleg Casablancába költözni, de az első benyomásom az országról nagyon jó volt. Az emberek barátságos, meleg fogadtatása, az iszlám vallás, ami iránt mindig is érdeklődtem, a klíma, a különleges fűszerek és ételek, az egész évben kapható friss gyümölcsök sokasága, így egy kicsit az Ezeregy éjszaka meséiben éreztem magam.

1_33.jpg

Sztereotipizáljunk

Marokkó nem tipikus arab ország. Az itteni társadalom nagyon változatos: berberek (az itteni őslakosok), arabok, muszlimok, keresztények, zsidók, szub-szaharai bevándorlók, ex-patrióták lakják. Rengeteg a vegyes házasság.

Mint minden nagyvárosban, Casablancában is megvannak a szűk látókörű, ambíciók nélküli idegesítő emberek és a nagyon művelt, modern felfogású, nyitott emberek. Ami itt jellemző az az élő sokféleség és a tolerancia.

A sztereotípiákkal ellentétben a marokkói lányok nagy része úgy öltözködik, ahogy az európaiak. A marokkói divat legalább annyira változatos, mint bármely nyitott országé. Talán túl nagy jelentőséget is tulajdonítanak az öltözködésnek és a külsőségeknek.

Elvétve látni néhány Batman stílust képviselő nőt, az átlag marokkói nő azonban vagy csak a haját kendőzi el, vagy egyszerűen nem hord kendőt. Mégis a legtöbb külföldi számára talán meglepő, hogy ideérkezve a város egyes részein szuper-mini szoknyás, ultra nyitott blúzos, extra magassarkút viselő vagy éppen szexi bikinis lányokat láthat.

A marokkói emberek maximum a vendégszeretetükkel, kíváncsiságukkal és a kedvességükkel fognak terrorizálni. Leszámítva azt a néhány szűkelméjű idiótát, akik élvezettel ütik más dolgába az orrukat, az itteni emberek vidámak, nyitottak és kedvesek. Az emberekre erőltetett agymosás helyett jobb ezt is személyesen megtapasztalni.

Egyéb meglepő tények

Talán kevesen tudják, de az arab országok között Marokkó első számú az alkoholgyártásban és hasistermelésben. A mèknesi bor, a chefchaueni hasis és a marrakechi fergeteges partik rengeteg fiatal turistát vonzanak. Marrakech és Casablanca közismert az éjszakai életéről. A prostitúció úgyszintén virágzik, éppen ezért sok közel-keleti gazdag arab jön Marokkóba egy kicsit kikapcsolódni.

Marokkó a misztériumok országa. Sokan a mai napig hisznek a dzsinnekben. Majdnem mindenkinek van egy dzsinnes sztorija. Kit, hogyan és mikor szállt meg az ördög. Hogy elkerüljék a velük való találkozást, nem öntenek forrásban vizet a lefolyóba, éjfél után egyáltalán nem öntenek vizet a lefolyóba (állítólag ott laknak a dzsinnek) szóval az éjfél után megmaradt szennyes edény várhat másnapig.

Vannak jó és gonosz, városi és sivatagi, csuklyás és meztelen dzsinnek, akik bármelyik pillanatban beleköltözhetnek egy halandóba. Onnan aztán csak az imám (a mecsetben az imát vezető személy) imádkozhatja ki a dzsinnt, persze jó sok pénzért.

Casablanca utcáin mindennapos látvány, ahogy egy Maserati dudálva tol le az útról egy szamaras kocsit. Az emberek itt mindent vezetnek, a legdrágább luxusautótól a tevéig, bár azt inkább a sivatagban.

Marokkó hivatalos nyelve az arab, de saját dialektusuk van, a darija, amit csak a marokkóiak értenek. Emellett a francia kolonizációnak köszönhetően a lakosság nagy része beszél franciául. Északon a spanyol a beszélt második nyelv, illetve angolul is egyre többen beszélnek.

A marokkói konyha

A marokkói konyha különlegessége az egyszerűségen, a különleges fűszerek és a legjobb hozzávalók használatán alapul. Kizárólag friss zöldségekkel, hússal és élelmiszerekkel főznek. Minden nap friss étel kerül az asztalra, mikró kevés háztartásban van, nem szokás újramelegíteni az előző napi kaját.

A szénhidrátok elválaszthatatlan részei a marokkói konyhának. Evőeszközöket ritkán látni az asztalon, ehelyett kenyérrel tunkolnak vagy kézzel esznek egy nagy közös tálból. Az étkezések elengedhetetlen hozzávalója a cukros szénsavas üdítőital. A friss gyümölcsturmixokat minimum 4 evőkanál cukorral készítik. Az egyik tradicionális marokkói étel, a Pastilla sózott-cukrozott csirkehús tortácska. Aki egyszer idejön, az gyorsan lemondhat a diétájáról.

ételek.jpg

A színes piacok mesébe illő látványt nyújtanak, egész évben friss hazai zöldség és gyümölcs kapható, európai szemmel nevetséges áron. 1 kg paradicsom nagyjából 70, 1 kiló eper 180 Forintnak megfelelő dirham.

A higiéniai körülmények azért megkérdőjelezhetőek. A hentesüzletek előtt kampón lóg a friss hús, bizonyos piacokon hatalmas tevefejeket, egész marhákat akasztanak ki. Ha tréfából hozzád vágnak pár kecske szemgolyót, az is csak elsőre sokkoló.

A mindennapi élet

Tudomásom szerint az egész országban nincs több 20 magyarnál. Ebbe beletartoznak a nagykövetség dolgozói, illetve olyan magyar nők, akik marokkói férjüket követték ide.

Casablanca a legdrágább város. A lakásbérleti díjak közel egy szinten vannak a párizsi árakkal. Egy 60-70 m²-es bútorozatlan lakásért jobb környéken elkérnek havi akár 300-350 ezer forintnak megfelelő dirhamot is. Ismerősökön keresztül viszont ki lehet fogni szép lakásokat, viszonylag olcsón.

Az itteni átlagbér megfelel a magyar béreknek. Az alapélelmiszer, a tömegközlekedés, a ruházkodás azonban jóval olcsóbb. A kultúrát, színházat, kiállítást inkább a gazdagabb réteg engedheti meg magának.

Az átlagember a fociért rajong, a hazai meccsek után síppal, dobbal vonulnak az utcára. Ahogy mondani szokták a marokkóiak, itt meg lehet élni napi 10 dirhamból is, napi 1000 dirhamból viszont már nehezen.

A negatívumok

Vannak persze dolgok, amiket mindig is utálni fogok itt. A helyi kisboltokban nincs önkiszolgálás, a pult mögött álló boltostól kell kérni egyenként a termékeket. Fizetéskor pedig az végez hamarabb, aki hangosabb és erőszakosabb.

Nincsenek sorok, bárki, bármikor elém tolakodhat, kérhet és fizethet. Próbálnám ezt meg Európában. A kisboltokban minden egyes termék lejáratát ellenőrizni kell. Nem egyszer futottam bele 2009-ben lejárt termékbe.

A taxi a legolcsóbb közlekedési eszköz. 4 embert vesz fel maximum, de csak akkor viszi el őket, ha éppen az útjába esik az, amerre a többi utas tart.

Az itteni lassabb életritmus elviselhetetlen lehet annak, aki pörgősebb életet akar élni. Ők úgy mondják, hogy „a nyugati embernek órája, az araboknak ideje van”. Itt a 30 perc késés nem késés. Az Inchallah (ha Isten is úgy akarja) kötőszó. Legtöbbször azt jelenti ne is számíts rá. Amikor tehát azt hallom, hogy „Holnap Inchallah elküldöm neked az emailt”, már tudom, mire ne számítsak.

A marokkóiak imádják mindenbe beleütni az orrukat. Kíváncsiak, pletykásak, néha rosszindulatúak, sokat beszélnek a másik háta mögött. Elég sokszor kellett csalódnom emberekben, éppen ezért elmondhatom, hogy igazi marokkói bizalmasaim nincsenek.

Végezetül az egyik legidegesítőbb dolog a férfiak nagy része. Azok a nők, akik jártak már arab országban, tudják, mire gondolok. A férfiak forróvérűek. Mindegy hogy kamasz, felnőtt, vagy nagypapi, mindig találnak módot arra, hogy odaszóljanak szó szerint bármilyen nőnemű lénynek. Külföldieknek pláne. Nem erőszakosak, némelyik jópofa, de a nagy részük simán csak frusztrált, és reménytelenül hülye, akiket ignorálni kell.

Az összes negatívumra és a kulturális különbségekből adódó nehézségekre a megoldás az, hogy meg kell próbálni adaptálódni. „Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak.” Ha pedig Marokkóban, úgy ahogy a marokkóiak.

Szahara.jpg

Miért maradok?

Az itteni 3 és fél évem alatt átéltem sok jót és sok rosszat is. Többször is váltottam munkahelyet. Munkát találni itt nagyon gyorsan lehet. Voltam luxushotelekért felelős marketing menedzser, kevés pénzért dolgoztam 12 órákat, a főnököm a végletekig hajtott, hétvégeken is bent tartott.

Kétszer támadtak meg, és raboltak ki az utcán. Belefutottam rossz kapcsolatokba is. Kétszer volt ételmérgezésem, tanultam belőlük. Ugyanakkor kötöttem igaz barátságokat, többségében külföldiekkel.

A mostani munkám nagyon kényelmes, napi 3-4 óra freelance munkával az angolnyelv-tudásomból élek, és egy coaching központban dolgozom. Minél drágábban, annál keresettebben. Én választhatom meg, hogy csak olyan emberekkel dolgozom, akik motiváltak, megbecsülnek és értékelik az erőfeszítéseimet.

A kezdeti nehézségek után elmondhatom, hogy végre kényelmesen érzem magam. Bevallom, sokkal kényelmesebb itt külföldiként élni. Csak azért mert európai vagyok, az emberek mindig is megértőbbek, elnézőbbek lesznek velem szemben, többet engedhetek meg magamnak.

Az emberek örülnek annak, ha látnak egy idegent, aki érdeklődik a kultúrájuk, a gyönyörű országuk és furcsa nyelvük iránt. Ezt sokszor kisebb ajándékokkal, figyelmességgel hálálják meg.

Az európaiakban megbíznak. Fizethetünk a következő vásárlásnál, ha épp nincs nálunk aprópénz, sokszor adnak az éttermekben extra adagot, a piacon ajándékba gyümölcsöt vagy édességet, péntekenként pedig a szomszéd kuszkuszt hoz. Még ha nem is vagyunk rászorulva, ezek az apró figyelmességek jól esnek.

A másik dolog az emberek pozitív hozzáállása. A lakosság nagy része a létminimum alatt él. Az egészségügyi ellátásért fizetni kell, nem is keveset, az oktatásért úgyszintén.

Egy általános iskolai tanulmányi év egy nívósabb iskolában 70.000 dirham, körülbelül 2 millió Forint. Ezt kevesen engedhetik meg maguknak. Egy korábbi felmérés szerint az emberek 50%-a analfabéta. Munkám során én is találkoztam írni, olvasni nem tudó fiatal lánnyal. Az embereknek nem mindig telik orvosra. És mégis hálásak azért amilyük van.

Ha érdeklődsz a hogylétük felől, még ha féllábú is, köszönik, Hamdulillah (hál’ Istennek) minden rendben. Nem panaszkodnak, odafigyelnek egymásra. Én ugyan nem lettem muzulmán, de tiszteletben tartom a vallásukat, szokásaikat, ahogy ők is az enyémet.

A taxisofőr egyben a pszichológusod is. Az üzletfeled örömmel mutogatja a hétvégén készült családi fotókat. Mindig van alkalom arra, hogy valaki elsüssön egy poént. Az utcai verekedések után pedig a két fél pacsival koszon el.

Végezetül pedig, elvarázsol az ország. A hófödte hegycsúcsok, a forró sivatag, a szombat délelőtti óceánparti brunch-ok, én itthon érzem magam.

Ahogy Mohamed Próféta mondta: “Ne azt mondd, mennyire művelt vagy, hanem azt, hogy mennyit utaztál.”

A kommentelési szabályokról itt olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Casablanca Marokkó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr36405491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2014.06.24. 07:08:33

hú, ez aztán sűrű volt :)

köszönjük szépen, hogy megírta a posztoló, érdekes hely, klassz poszt.

Azért az ötven százalékos analfabétizmus meg a levantei közvetlenség és higiénia megszokást igényelne. A kirablóitól is pacsival köszönt el? :)

tanato 2014.06.24. 07:08:55

Jó cikk,szintén hiánypótló,úgy emlékezem Marokkóról még nem volt postTényleg csodálatos ország kedves emberekkel/néhányan még meg is akartak hívni magukhoz vacsorára/,én is ezt szűrtem le pedig csak egy hetet voltunk 200-ban.Agadirban laktunk az óceán partján onnan kirándultunk a sivatagba meg a hegyekbe,meg Marrakesbe.Mindig kérdezgettek Magyarországról,milyen nyelveken beszélnek ott,milyen az életszínvonal, a keresetek, az éghajlatunk stb?
Nagyon jó ételeket kóstoltunk,Tajine,Kuszkusz,mézes sütemények és rengeteg birka és bárányételt is kipróbáltam,meg tengeri halfogásokat.
A nők tényleg európai módon öltözködtek,csak a kis falvakban ahol átutaztunk voltak tetőtől talpig beöltözve de az arcuk szabadon volt.Meglepően sok nő vezetett autót is.
A berber nők különösen szépek voltak és büszkék berber mivoltukra.
Már akkor mondták hogy sok magyarnak van ott mezőgazdasági vállalkozása,az olcsó helyi munkaerő miatt és hozzák be Mo-ra a friss zöldségeket,paprikát paradicsomot,egyebet,nagy profitot realizálva.3 nyelvet alapból beszéltek,berber,arab francia,/anyanyelv.államnyelv,iskolai oktatás nyelve/de sokan persze angolul is.
Sajnos szegény embert is láttam rengeteget,sok koldus volt sajnálatosan sok gyerek is köztük.,akiknek bizony meg kell küzdeniük a napi ételért.
Ottani magyart egyet ismerek,egy fogorvost aki 30 év után nemrégen költözött haza Mo.-ra.Jól érezte ott magát nagyon Rabatban dolgozott az ottani felső réteg fogásza volt.

tanato 2014.06.24. 07:10:05

Javítás:Nem Kr. után 200-ban voltunk arrafelé természetesen hanem 2006-ban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 07:14:10

Tetszett, vegre egy elhetonek tuno arab orszag! :)

Quercus a favágó 2014.06.24. 07:14:42

Tetszett. Bár útálom a meleget, de azért itt el tudnék létezni. Már csak azért is, mert nem szeretem a pörgést. Életemben nem volt sürgős dolgom(kivéve néhány hasmenést).

Azért az most teázás közben eszembe jutott, aki egy ilyen országban él, annak hogyan néz ki az egészség,illetve a nyugdíjbiztosítása. Már ha megéli a nyugdíjat. Ez a nyugdíj dolog egyébként is érdekes kérdés lesz azok számára,akik több országban dolgoztak. Szerintem.

tanato 2014.06.24. 07:20:14

@Kövérmadár [swe]: @QUERCUS: Nagyon sok francia nyugdíjas leköltözik télire Marokkóba,külön városrészük volt pl.Agadirban,megspórolván a fűtést és a megfázásokat.Úgy tudom ott mindenkire kiterjedő állami nyugdíj nincs csak a a közalkalmazottaknak.
Érdekesség még hogy a strandon rengeteg fiatal arab fiú idősödő európai női párost láttam.Mondták hogy ez bizony arrafelé nagyon megy,egyrészt anyagi vonzata van amiből profitálnak a helyi fiúk,másrészt ílyen módon is próbálnak Európába telepedni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 07:28:01

@QUERCUS: a nyugdij szerintem a Mo-n dolgozok szamara is kerdes lesz.......

tanato 2014.06.24. 07:31:25

@Chang Yai: Ez így van,névleg ugyan lesz mindenkire kiterjedő nyugdíj,de a vásárlóértéke a nullával lesz egyenlő néhány évtizeden belül.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.24. 07:31:37

Ez megint egy nagyon jó írás.
Köszi!
Még nem jártam ott, ideje megnézni.
:)

"Kétszer támadtak meg, és raboltak ki az utcán. Kétszer volt ételmérgezésem, tanultam belőlük."
Ez bárhol előfordulhat. A gyerekemet otthon rabolták ki az utcán.
Balaton- mérgezés?
Hm.
Nem ment el a kedvem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 07:34:31

@QUERCUS: egyebkent szemely szerint nekem olyan biztositasom van,ami korhazi tartozkodasokat fedezi.meg nem volt ra szuksegem.outpatient dolgok zsebbol,ez meg mindig sokkal jobb, mintha ilyen-olyan cimszoval menne a levesbe a fizetesem fele (ado, arulek stb). Persze meg nem vagyok oreg, akkor majd szivok, vagy keresek jobb biztositast,vagy atmenetileg olyan orszagot,ahol jobbak a feltetelek.

Egyebkent persze en is koszi a posztot, nagyon tetszett.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 07:36:28

@svájci sapka (ch): eza balatoni mergezes nagyon durva, olvasom kb az osszes gyerek + a top felnott uszok egy nagy verseny utan mind korhazban.....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.24. 07:40:21

@Chang Yai: És persze ennek sincs felelőse, Mint semminek.
Egy ekkora verseny (nemzetközi) előtt nem kellett volna alaposan megvizsgálni? És ha kaki van benne (állítólag nem coli volt), akkor gyorsan átszervezni akár a Velencére, akár a Tisza-tóra.
Tiszta gáz...
:(

Hari Seldon 2 2014.06.24. 07:49:58

„Elegem volt a -10 fokból, a szürkeségből, a rutinból. Ismét újdonságra vágytam, mindig is szerettem utazni, így egy hideg decemberi napon megpályáztam egy casablancai 3 hónapos logisztikai gyakornoki állást.”

Ennyi fagyos embert. Szinte mindenki a „klímára” panaszkodik.

„Talán kevesen tudják, de az arab országok között Marokkó első számú az alkoholgyártásban és hasistermelésben. A mèknesi bor, a chefchaueni hasis és a marrakechi fergeteges partik rengeteg fiatal turistát vonzanak.”

Mondjuk az arab világ kb. 0 alkoholgyártását nem nehéz felülmúlni. Gondolom erős versenyben győztek év 1000 literrel…:-)
Marrakesh-ben meg még Churchill is járt, olyan rossz volt a híre régen is.

„annak persze dolgok, amiket mindig is utálni fogok itt. A helyi kisboltokban nincs önkiszolgálás, a pult mögött álló boltostól kell kérni egyenként a termékeket. Fizetéskor pedig az végez hamarabb, aki hangosabb és erőszakosabb.
Nincsenek sorok, bárki, bármikor elém tolakodhat, kérhet és fizethet. Próbálnám ezt meg Európában. A kisboltokban minden egyes termék lejáratát ellenőrizni kell. Nem egyszer futottam bele 2009-ben lejárt termékbe.”

„A kezdeti nehézségek után elmondhatom, hogy végre kényelmesen érzem magam. Bevallom, sokkal kényelmesebb itt külföldiként élni. Csak azért mert európai vagyok, az emberek mindig is megértőbbek, elnézőbbek lesznek velem szemben, többet engedhetek meg magamnak.”

Ezért mondom, hogy megnézni érdemes ilyen országokat (inkább télen, amikor nincs 50 fok), de ott élni semmiképpen sem, (legalábbis számunkra). Mi eleve olyan helyre mentünk, ahol egy idő után azt lehet mondani, ez lesz a mi országunk. Egy ilyet valami arab országról elképzelni sem tudnék. Szerintem a posztoló sem fogja tudni 5-10 év múlva azt mondani, hogy az az ő országa.
(persze nem tudom, kinél mennyire fontos szempont ez)

tableno 2014.06.24. 08:02:06

Végre egy klasszikus "határátkelős" poszt, ráadásul egy teljesen új országról (már nem sok van, amiről még nem jelent meg poszt!:)

Régi vágyam amúgy Marokkóba eljutni, rosszat eddig még nem nagyon hallottam róla. Sokkal inkább ez a fajta "kelet" érdekel, mint a steril Dubai.

nyuszigonosz 2014.06.24. 08:13:42

Nekem tetszik a poszt. Egy érdekes és exotikus országból ritka az ilyen sok mindenre kitérö és jól megírt írás.

Quercus a favágó 2014.06.24. 08:20:36

@Chang Yai:

A nyugdíj minden fejlett gazdasággal rendelkező országban kérdéses lesz. Egyre több az úgynevezett szuper korú társadalom. Japán, Olaszország, Németország, Magyarország, stb. Tajvanon a legrosszabb a helyzet ezen a területen. A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer helyére nagyon gyorsan ki kell találni valami új dolgot.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 08:26:16

@QUERCUS:
Ezzel egyetertek. De hogyan lehet megvalositani?
Az nyilvan nem megy, hogy aki eddig fizette a jarulekot, az egyszer csak mar nem lesz jogosult.

Ugyanakkor mi a kulonbseg egy allami befizetos-kifizetos es egy magannyugdij jellegu befizetos-kifizetos rendszer kozott?

Az mukodhet, hogy mindenki maganak gyujtoget, ahol akar. De hogyan kalkulalom ki, hogy 80 vagy 90 evig elek? Egy rossz kalkulacio utan ehenhalok, mert elfogyott a megtakaritas?

2014.06.24. 08:32:02

"Az itteni társadalom nagyon változatos: berberek (az itteni őslakosok), arabok, muszlimok, keresztények, zsidók, szub-szaharai bevándorlók, ex-patrióták lakják."
Haaat, a 32 millios orszagban van osszesen max 2,500 zsido. Ex-pat joval tobb.
Elismerem meg mindig tobb, mint Szaudiban.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.06.24. 08:36:32

@tanato:

Az osztrák minimumnyugdíjaknak mekkora vásárlóereje van? 700 eurónak? Az osztrák nyugdíjas is cuccoljon össze másokkal hogy meg tudjon élni? Gondolom nem mindegyiknek lapul a zsebében egy saját kecó.Már most necces a kisnyugdíjasok megélhetése a leggazdagabb országokban is. Ha egyedül vannak és senkire nem számíthatnak akkor teljesen kiszolgáltatottak. Még egy vendégmunkásnál is rosszabbul élnek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 08:42:04

@svájci sapka (ch): na eltűnt a telefonról írt válaszom, úgy olvastam, hogy a nemzetközi szabályok szerint 2x is vizsgálták a vizet, és nem találtak semmit. simán lehet, hogy valami olyan vírus volt, amire nem szűrnek? de jó lenne, ha villámgyorsan rájönnének, mi történt, nem tudom, az átlagember mit gondol, de én pl erősen átgondolnám a balatoni nyaralási terveimet, ha lennének....
@QUERCUS: igen, tudom, snem szándékoztam Magyarország-mocskolásnak a dolgot. valamiért mégis az az érzésem, hogy a bevándorlók által megtámogatott ny-európai gazdaságokban később fog bedőlni a nyugdíjrendszer, mint K-Európában. és tényleg ne legyen igazam, nem kívánom senkinek.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 08:42:40

@svájci sapka (ch): na eltűnt a telefonról írt válaszom, úgy olvastam, hogy a nemzetközi szabályok szerint 2x is vizsgálták a vizet, és nem találtak semmit. simán lehet, hogy valami olyan vírus volt, amire nem szűrnek? de jó lenne, ha villámgyorsan rájönnének, mi történt, nem tudom, az átlagember mit gondol, de én pl erősen átgondolnám a balatoni nyaralási terveimet, ha lennének....
@QUERCUS: igen, tudom, snem szándékoztam Magyarország-mocskolásnak a dolgot. valamiért mégis az az érzésem, hogy a bevándorlók által megtámogatott ny-európai gazdaságokban később fog bedőlni a nyugdíjrendszer, mint K-Európában. és tényleg ne legyen igazam, nem kívánom senkinek.

Quercus a favágó 2014.06.24. 08:45:08

@Kövérmadár [swe]:

Nagyon úgy néz ki, hogy nincs igazán jó megoldás. Ha a társadalom öregszik,ha a reprodukciós ráta alacsony(2,1 a kritikus szám), semmilyen nyugdíjrendszer nem tartható fenn, nem finanszírozható. Tehát gyakorlatilag az egyetlen megoldás, ha sok gyermek születik.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.24. 08:45:22

@Chang Yai: A vizsgálati módszerről én sem tudok. Lehet, valaki beledugta a kisujját... :D
Mindenesetre engem elgondolkodtatott volna, hogy a verseny előtt már döglöttek a halak.
Igen. A lányom is pont azt mondta, hogy nem valószínű, hogy lemegy, pedig ő tervezte.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 08:57:46

Én aszittem, hogy a Casablanca az a Casanova nővére...

Az országhoz nem kaptam kedvet, de mindjárt százszor szimpatikusabb a poszt, mint a katlicizáló?, evangelizáló? belgiumi poszt volt...

Ettől az insallahozástól valszeg a falra másznék, és előbb-utóbb mindent megcsinálnék magam...Meg a taxizás, a pénz jöhet, de majd elviszlek, ha nekem is úgy jó...Hihetetlen.
Mi lenne ezekkel az emberekkel, ha hirtelen kitörne ott náluk a piacgazdaság? :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.06.24. 08:59:38

@Határátkelő: Én sem értek hozzá, de az sem normális, hogy döglött halak között úsztak. :)
Azok is feldobták a bakancsukat valamitől.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 09:04:08

@Határátkelő: @svájci sapka (ch): sokmindent kinézek Magyarországból, de azt nem, hogy ne csinálták volna meg rendesen a szükséges vízminőségi vizsgálatokat egy nagyszabású verseny előtt. még az se biztos, hogy a vízből jött a fertőzés, lehet, hogy kaptak ebédet, ásványvizet, vagy a helyszínen valami más, aminek mindenki ki volt téve. remélem, nagyon gyorsan kiderítik.
bocs, hogy offolok nagyon.
egyébként ha már egzotikus kaják, nekem egyszerűen nem tudja még mindig megszokni a gyomrom az indiai fűszereket. nem vagyok beteg, de brutális állandósult hasmenésem van.
Casablancában egyáltalán nincs nem önkiszolgáló bolt, egy nagy Carrefour, vagy valami kisebb szupermarket? valamiért olyan nehezen tudom elképzelni, hogy egyáltalán nincs ilyesmi méretű/jellegű. vagy csak túl macerás / túl messze van elmenni?
nagyon jók a képek!
tevegelést érdemes kipróbálni? esetleg valaki más is, akinek van tapasztalata, adjon tanácsot légyszi. elefánt nagyon kényelmetlen tud lenni, félóránál tovább nem érdemes, valamiért a tevéről is ez a sejtésem.

nyuszigonosz 2014.06.24. 09:06:21

@geegee:
"Én aszittem, hogy a Casablanca az a Casanova nővére..."
Na, te sem ismered a filmtörténetet. :-)
hu.wikipedia.org/wiki/Casablanca_(film)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 09:08:40

@QUERCUS: Atomot a nyakába a felosztó-kirovó rendszer kitalálójának.Azt kellene mindenkinek visszakapnia, amit befizet.Persze nyilván a 30-40 év zsírosan vastag kamatos-kamatával...Mekkora anyázások lesznek majd, azok részéről, akiktől még levonják majd a nyugdíjat, de kapni már nem fogják...
Az a felismerő pillanat (korszak) drasztikus lesz...És lehet, hogy már a maiak közt megvan ez a réteg, csak még könnyen van vele mert fiatal, Ááá, én úgyse leszek öreg-szemléletű.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 09:08:46

@QUERCUS:
Tyu, mennyi munkanelkuli lenne ebbol a 2.1* mennyisegu gyerekbol! :)

Mar nem emlekszem, hogy melyik filmben volt szo egy olyan tarsadalomrol, ahol a gyereket a nep neveli, nem a szulo. Ebben latok fantaziat es nemi motivaciot is. Mindenki beadja az orokitoanyagat a kozosbe, berszulok pedig felnevelik a gyereket.
Igy a tarsadalom is megkapja a sok gyereket es valtozatos genallomanyt, de az egyen sincs kenyszerhelyzetben (nem kell lemondania korabbi eletvitelerol, ha nem akar).

A 2.1-szeres gyerekszam egyertelmuen tulnepesedeshez vezet, nem?
Ezt nem tartom jo otletnek.

Valami mas megoldas?

Ongondoskodas es magunknak termeles nem hangzik rosszul, de vajon mekkora fold es munka megtermelni sajat fogyasztasra a zoldseget / gyumolcsot / hust? Nyugdijaskent hogyan kivitelezheto?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 09:09:39

@nyuszigonosz(D): Bocsánat, lemaradt a szmályli... :-))))
De amúgy ezt a filmet télleg nem ismerem...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 09:10:49

@Kövérmadár [swe]: És esküszöm, nem olvastam még a tiédet, az előbbi kommentemnél... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 09:12:39

@Kövérmadár [swe]: Egész biztos van olyan ország, ahol működik valami ésszerű rendszer.Nem kell sose feltalálni a kanálban a mélyedést, csak körbe kell nézni a nagyvilágban, jó eséllyel van mindenre megoldás.

tsabus UAE 2014.06.24. 09:16:14

Nagyon jó kis poszt volt, köszönet érte ! Sajnos, tabunak nyilvánítottam az egész kontinenst, ezért nem fogok egyhamar arra járni, de élvezetes olvasmány volt mindenképp.

tsabus UAE 2014.06.24. 09:20:47

@Chang Yai: Már most is kérdéses, ugyanis a legújabb tákolmánymódosításnak köszönhetően már nem jár nyugdíj a befizetéseidért, hanem kaphatsz. Úgy emlékszem, már nem járulékként szedik be, hanem adóként. Utóbbiként pedig nincs fizetési kötelezettsége az államnak. Technikailag, egy nap alatt nullára lehetne redukálni a nyugdíjakat...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 09:30:15

@Chang Yai:
Tevegeles jopofa, kenyelmesebb, mint az elefantagolas.

Indiai fuszerek: esetleg allergia?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 09:31:11

@tsabus: Ja-ja, olvastam én is valahol...Ekkora pofátlanságot hogy tudtak keresztülvinni?Birka nép a magyar, mindent elvisel...

Quercus a favágó 2014.06.24. 09:37:05

@geegee: @Kövérmadár [swe]:

A 2,1-es reprodukciós ráta csak a rendszer fenntartásához elegendő. Ha a születések száma ennél magasabb, az nem a munkanélküliséget növeli, ha egyébként a gazdaság, a társadalom normálisan működik, és nem arról szól a dolog, hogy az államon élősködnek a munkaképes polgárok(és itt nem csak Magyarországról, és nem csak a cigányokról szól a dal).
Az úgynevezett tőkefedezeti nyugdíjrendszer sem nyújt biztonságot, mert az elv, amin működik, hasonló, mint a felosztó-kirovó rendszer.
Összetett kérdés ez, de én ebben laikus vagyok, na meg mennem kell kaszálni. Ha érdekel a dolog, itt egy elemzés erről:

www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdij/demografia_es_nyugdijrendszer_adalek_a_nyugdijrendszerek_makrookonomiajahoz_toth_istvan.76502.html

2014.06.24. 09:37:55

@charlieharper: 2,500? Hat annyi szerintem itt is osszejon, persze nem hivatalosan, psszt! :)

tanato 2014.06.24. 09:39:04

@házelőtthinta: Ebben igazad van az elöregedés miatt mindenütt nagy gond lesz a nyugdíjkérdés.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 09:45:07

@tsabus: igen, ezt olvastam már, érdekes, hogy mennyire nem vert hullámokat. én csak azt remélem, hogy a szüleim nyugdíját már nem nullázzák le (szerencsére elég jól jártak), ja mert ugye a is törvényben van már, hogy gondoskodnunk kell a szüleinkről.... a kettő együtt nem kis potenciált rejt magában....
@Kövérmadár [swe]: minden lehet.... most alighanem 2 napig csokoládédiétát fogok tartani (vagyis semmi mást nem eszek).

tanato 2014.06.24. 09:45:38

@Mirjam2: @charlieharper: Mikor ott jártam,tényleg büszkék voltak hogy mennyire toleránsak a helyi zsidósággal.Mondták hogy a marokkói bortermelők döntő hányada zsidó és mutatták is a palackokat héber feliratokkal.

tanato 2014.06.24. 09:46:23

@Határátkelő: Egyértelmű hogy ételmérgezés lehetett.

Bluely 2014.06.24. 09:49:27

Marokkó fantasztikus ország, tavaly voltam, de szívesen visszamennék hosszabb időre is. Argánolajat azóta is hozatok haza, ha valaki arra jár. :-D

Quercus a favágó 2014.06.24. 09:51:01

@Kövérmadár [swe]:

"Tyu, mennyi munkanelkuli lenne ebbol a 2.1* mennyisegu gyerekbol! :)"

Tudod, ha egy országban van 10 millió munkaképes polgár, és ebből 1 millió munkanélküli, vagyis a szociális hálót terheli, miközben ugyan abban az országban dolgozik 2 millió"határátkelő", akkor ott a szabályzórendszerrel van gond.
Valószínűleg erre jöttek rá az angolok, és ezért változtattak a munkanélküli/segélyezési szabályaikon.

@tsabus:

Ez igaz. Viszont érdekes lenne megnézni, vajon hogyan működik/hívják ezt Európa többi országában.

tsabus UAE 2014.06.24. 09:51:16

@Chang Yai: Azt hiszem, a határátkelők között nem vagyok egyedüli, akinél ez is szempont volt, a "nagy utazás" előtt. Hisz hiába dolgoztam egész életemben és hiába kerestem jól, ha sanszos, hogy nem, vagy alig kapok nyugdíjat. Tehát most megkeresem a nyugodt öregkorra valót - már ha megérem azt...

tsabus UAE 2014.06.24. 09:52:47

@QUERCUS: Igen, ezt jó lenne tudni...

pappito · http://pappito.com 2014.06.24. 09:53:13

@Kövérmadár [swe]: "A 2.1-szeres gyerekszam egyertelmuen tulnepesedeshez vezet, nem?"

nem. a 2.1 az pont a fenttartáshoz elég stabilan.

2014.06.24. 09:54:24

@tanato: regen tenyleg nagy zsido kozossege volt, kb 100szorosa, ugy tudom. Aztan szepen leleptek Izraelbe, illetve egybreszuk Venezuelaba.
Egy idoben Izrael egyik legnagyobb hanyadat kepeztek a marokkoi zsidok, meg az orosz invazio elott. Mara Marokkoban alig maradt zsido, akik ott maradtak, azok is csak az oregebbek akik nem tudnak elmenni Izraelbe vagy Franciaorszagba. Ezert nem nagyon hiszem, hogy a mostani bortermelok tenyleg zsidok lennenek (a 2500 fobol, foleg oregekbol, ez nehezen jon ki).
Tizeneves koromban izraeli nyaralas alkalmaval franciaul tudtam beszelni vegig.

Tudod Algeriaban is nagyon toleransak voltak, aztan egyszercsak elkezdtek felgyujtani a zsinagogakat a 80-as evek vegen. Akkor jottunk el mi is.

TilosazA (UK) 2014.06.24. 09:56:00

@QUERCUS: 10 millióból kb. 400 ezer volna a természetes. Ez egy tökéletes gazdaságban is ennyi lenne, minden kozmetikázás nélkül, mert ennyi kb. a normális. Akik éppen munkahelyet váltanak, képzetlenek vagy túlképzettek.

Matula néne 2014.06.24. 09:56:22

@Chang Yai: én imádok tevegelni, és szerintem nagyon kényelmes, nem véletlenül mondják a sivatag hajójának, ring alattad szépen komótosan.... bár úgy tudom nagyon gyorsan tud futni egyébként, de persze ezt én nem próbáltam. De azért az én véleményem nem annyira mérvadó, mert ahogy korábban már mondtam, nekem sivatag és tevekomplexusom van.... :))))

A poszt nagyon tetszett, köszönöm, jó lenne egyszer eljutni Marokkóba.... izraeli ismerőseim - egy házaspár két kicsi gyerekkel - 4 évet éltek ott, csupa jót meséltek ők is, nekik a gyerekekkel volt gondjuk, olyan korban voltak a kicsik amikor kimentek, hogy már épp beszéltek (ivritül ugye), mire hazajöttek, a gyerekek nem voltak hajlandók ivritül megszólalni, csak franciául.... de persze gondolom ez csak egy átmenet volt.
Marokkó gyönyörű!!!

Matula néne 2014.06.24. 10:00:48

@tsabus: valóban így van... és érdekes, még csak egy szót sem lehet arról hallani, hogy ez valakinek problémát jelentene..... szerintem fel sem fogják az emberek, mit is jelent valójában, hogy a nyugdíjjárulék most már adó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 10:02:12

totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/06/10/ezer_kilometer_atlag_otszaz_loerovel/

Na, ilyen megbízhatóság, stabilitás mikor lesz káeurópában, hogy egy kis kovácsműhelyben egy jómunkásembernek így felvigye az isten a dolgát...? :- |

Quercus a favágó 2014.06.24. 10:10:48

@TilosazA (En/Mum):

Ezt a számot csak példának hoztam föl. Arra akartam rávilágítani, hogy még a tökéletesnek gondolt társadalmakban is van egy jelentős réteg, aki bár tudna dolgozni, de nem akar. Ez ugyan is nem magyar specialitás.

EnikoMelinda 2014.06.24. 10:17:42

Ez egy nagyon jól sikerült írás! Gratulálunk az írójának, máris indulnék körülnézni ...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.24. 10:22:04

Örülök, hogy van idejük, de hogy ettől miért kell ilyen rettentő trehánynak lenni, azt sose fogom megérteni.
A gyümölcsök és a multikulti vonzana, de a többi nem :)

pappito · http://pappito.com 2014.06.24. 10:23:25

@geegee: nálunk az a menet, hogy ha dolgoztál legalább 10 évet, akkor jár az állami nyugdíj, ami viszont éppenhogy a víz felett tart, ha van saját lakásod, lakbérre már nem futja belőle, de nem halsz éhen. Ha emellé előtakarékoskodsz magadnak, akkor kapod az állami nyugdíjat, meg amit takarékoskodtál aktív korodban. Ha volt eszed szerezni egy lakást akkor elvileg mire nyugdíjba mégy, a lakhatásod költségei minimálisak lesznek. Ha meg még van egy-több lakásod amit ki tudsz adni, akkor az állami nyugdíj+előtakarékoskodás+az ingatlanból jövő bevétel teljesen normális életet biztosít időskorodra. Persze erre már gondolni kell korán, hogy legyen időd minderre.

Igy az állam nem hagy magadra teljesen, de egyennyugdíjat ad, mindenki ugyanannyit kap (nagyjából), sőt tudod előre, hogy mennyit fogsz kapni, készülj fel. Viszont nincs nyugdíjjárulék meg mindenféle extra varázslat levonogatva a béredből.

Nem feltétlenül ez a tökéletes rendszer, de jóval normálisabb, mint a MO-i. Most akarják bevezetni a kötelező előtakarékoskodást, mert most opcionális.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.24. 10:24:20

@geegee: járni jár, de nem jut. Mivel ez a konkrét helyzet, illetve hamarosan ez lesz akármi is történik, felesleges úgy csinálni, mintha nem lenne így.
És most egy olyan embert hallottál, aki rettentően rühelli a mostani kormányt.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.06.24. 10:26:48

Érdekes poszt volt, jó volt olvasni, de ettől függetlenül nem hozta meg a kedvem az országhoz.

tsabus UAE 2014.06.24. 10:33:45

@Zka: ...és erre a krízishelyzetre, ez a megoldás ? Elég beszédes, ha az első lépés az, hogy megteremtjük a nyugdíj csökkentésének/megszüntetésének jogi lehetőségeit. Nem próbáljuk megoldani, csak becsukjuk az ablakot, mert nagy por lesz, ha összedől az egész...

Quercus a favágó 2014.06.24. 10:33:47

@tanato:

Az unio periféria országai közül annak lesz esélye a talpon maradásra, aki megérti, befektetni az eü ellátásba, és az idős gondozásba kell. Magas szintű eü ellátással ide lehetne vonzani a centrum országokból a fizetőképes keresletet, az idős gondozással pedig az ottani nyugdíjasokat. Ehhez hatékony oktatásra, nyelvi képzésre, ellátóhálózatra, infrastruktúrára, stb. lenne szükség. Cserébe jelentős keresletbővülést, és munkahelyteremtést kapnánk.Arra nincs rálátásom, hogy a német, vagy az angol eü biztosítási rendszer finanszírozná-é mondjuk a Magyarországon történő ellátást, de nem hisze, hogy nagyon morognának, ha ugyan azért az ellátásárt kevesebbet kellene fizetniük.
Az idegenforgalom erőltetése egy vakvágány. A Balaton nem tenger, A Mátra, a Bakony nem hegy. Ezt meg kellene végre érteni.

labirintus1 2014.06.24. 10:38:30

Érdekes bejegyzés volt.

Még nem voltam Marokkóban, viszont Belgiumban lakom, ahol a marokkói a legnagyobb kisebbség.

Elég kevés marokkói származású ismerősöm van és elég vegyes a kép, amit mutatnak magukról. A belga társadalom nem igazán kedveli őket, de ez valószínűleg azért van, mert ők megőrizték azokat a 50-60 évvel ezelőtti hagyományokat, amik Marokkóban már kimentek a divatból. Itt pl. az marokkói nők kendőben járnak.

Mr Long 2014.06.24. 10:44:07

@Mirjam2: Azert elkepzelem, ahogy a zsido ferfiak arab nonek oltozve titkoskodnak szaudiban :)

Evain 2014.06.24. 10:49:18

@labirintus1: ez a hollandiai marokkói bevándorlókra is igaz. Azt meg tegyük hozzá, hogy a nagy részük ugye megélhetési bevándorló, ami azt jelenti, hogy (khm) a kevésbé művelt és elfogadó réteghez tartoznak. Gyaníthatóan abba a rétegbe, akikről a poszter is panaszkodott.
Kivétel erősíti a szabályt persze. Nekem van egy marokkói kolléganőm, hihetetlen jó fej lány, mellesleg szabadidejében hobbiból táncol. Mondanom sem kell, nem hord fejkendőt. :D

Nekem volt velük összetűzésem anno, mikor még Amszterdamban éltünk. Télen mentünk haza, és simán pofán dobáltak hógolyóval, mer' az olyan vicces.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 10:57:21

@QUERCUS:
Megvan a megoldas!

Meg kell szuntetni az egeszsegugyi ellatast. Teljesen.
Igy az idosebb emberek gyorsabban meghalnak. Aki megsem, annak jut eleg nyugdij... ;)

Torrera (törölt) 2014.06.24. 11:03:19

@Bluely: Mar Spanyolorszagban is lehet kapni a Marokkobol szarmazo argan olajat, ugyhogy ha erre jar valaki, innen is lehet mar vinni :) Esetleg gyakoribb, mint a Marokkoba latogato ismerosok szama :)

Jo poszt nagyon, az itteni baratnomek tavaly voltak nyaralni Marokkoban, odakat zengtek, es azota is vagynak vissza oda :)

2014.06.24. 11:03:59

Nagyon tetszett a poszt. Ugyan nem élnék ott ha nem muszáj de a legjobb barátnőm marokkói. Szerintem minden ami le van írva ebben a posztban, meg tudná erősíteni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 11:10:14

@QUERCUS:
+ kaszonok
+ bordelyhazak
+ konnyu drogok

Olyan kanaan lenne, hogy a vendegmunkasok dolgoznanak, a magyarok henyelnenek.

De ha ez nem kell...

@pappito:
Nem tudom, hogy nalatok milyen egy haz fenntartasi koltsege, de itt horror.

Egy dolog kifizetni az ingatlanlufis arat. De utana 50 ev alatt kifizetrm a haz aranak felet, mint adot. Miert is? Fizettem szjat, fizettem afat es utana meg fizetem a tegladijat is.
Ha cserelni kell valamit (teto, furdo, barmi), csak ugy repkednek az 50-100e koronak (2-4 havi berek, nyugdij eseten megtobb havi).

Vagy hagyom lepusztulni es elhetek egy ciganyputriban.

Ott ez lehet jobban mukodik, de eddig nem talaltam jobb megoldast a lakoauto + kemping kombinaciora. Olcso, fedel a fej fole es vannak csillivilli lakoautok is mar.

Nem is rossz otlet... nyugdijaskent nyakunkba venni a vilagot egy lakoautoval!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.06.24. 11:10:52

@tsabus: miért, szerinted mi a humánus és gazdaságilag reális megoldás arra, ha valahol 1 aktívra jut 5 nyugdíjas pl? :) Persze volnának megoldások csak azok felé el kéne indulni már most, de mi az ellenkező irányba megyünk.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 11:13:44

@KukorIca: köszi a véleményt, alighanem olyan dolog ez is, amit mindenképpen érdemes egyszer kipróbálni, ha már van rá lehetőség, aztán vagy tetszik, vagy nem :-)
@pappito: naja, és Mo-n se tett valami jót a helyzettel a magánnyugdíjak beszántása. ezekután én kb abban a pénzben bíznék csak meg ott, ami a saját nevemen van, lehetőleg egy másik országban, esetleg a párnahuzatban. én nem is tudom, hogyan lehetett ezt az egészet így megcsinálni, kb nulla tiltakozás mellett, a nép meg csendben nézi. én akkortól kezdve mondtam, hoyg ezekután meg is érdemelünk akármit, mert csak nézünk és bégetünk. (érdemelnek, néznek, bégetnek - magamat nem is tudom, hogy számítsam bele ebbe, mégiscsak magyar vagyok én is.)

Mr Long 2014.06.24. 11:13:53

@Kövérmadár [swe]: Multkor beszelgettem egy kollegammal es mondta, hogy bajban van most. Nem lesz kesz egy terve akkorra, mikorra akarta es igy nem tudja azzal a komaval leellenoriztetni, akivel akarta. Ugyanis a koma ahogy elmulik a tel beinditja a lakoautot es kalandozik vele Europaban. Majd legkozelebb osz vegen ter vissza a szigetre.

**mimi** 2014.06.24. 11:15:05

tetszik...:)

„a nyugati embernek órája, az araboknak ideje van”.
különösen tetszik :)))

2014.06.24. 11:15:15

@tanato: Bortermeles muszlim orszagban? Hat ezt el is vartam a helyi zsidoktol hogy lecsapjanak egy ilyen piaci resre :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 11:21:12

@Mr Long (UK):
Akkor nem csak nekem van ilyen mobilizacios fejlovesem :)

Arra is gondoltam, magamat ismerve 100% az eselye annak, hogy ha vennek egy hazat, 2 honapon belul munkanelkuli lennek, aztan 1000kmre kapnek munkat. Kozben kidurranna az ingatlanlufi es ugy szallnek ki az egeszbol, hogy nincs semmim, csak 500e korona adossagom. :))))

2014.06.24. 11:21:16

@Mr Long (UK): Soha nem tudhatod hogy mi van a lepel mogott :). De viccet felreteve, a kozhittel ellentetben a zsidok nagy resze felelmetesen hasonlit kulsoleg egy nem-zsidohoz.

2014.06.24. 11:26:27

@Chang Yai: Igy van, en is a nyugdij-ugy utan adtam fel minden remenyt Mo.-gal kapcsolatban. Es igazam is volt sajnos, azota csak egyre rosszabb lesz a helyzet. Egyebkent nyugdijjal kapcsolatban nekunk egyszeru a tervunk: nyugat-europai ingatlanok berleti dijabol tervezunk elni keleten. Ugy veszem eszre hogy ez egyre elterjedtebb modell.

Mr Long 2014.06.24. 11:27:01

@Kövérmadár [swe]: MOndjuk nem ismerem hol vannak cegek fldrajzilag svedben, de feltetelezem, hogy egy nagyvaros kozeleben hazat veve azert nem fenyeget az a veszely, hogy nem talalsz munkat. Ott a kornyeketeken hany hasonlo ceg van, ahol melozhatnal? Meg mennyi Stockholm kornyeken?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 11:31:23

@Mirjam2: szerintem is nagyon sokan csinálják ezt, fiatalabbak is.
nekem még fogalmam sincs.
az egyetlen konkrét tervem az, hogy lehetőleg nem szeretnék túl sokáig élni :-) de az én családfámmal.... mindkét nagymamám már nyolcvan (!) is elmúlt, amikor leszállt róluk az anyósuk.

2014.06.24. 11:33:39

@labirintus1: Ez mindig igy van, a bevandorlo csoport ugy probalja megorizni az 'identitasat' hogy olyan dolgokhoz ragaszkodik amik az anyaorszagban mar regen kimentek a divatbol. Pl. ugy tudom magyar 56-os kozossegekben vannak emberek akik magyar neptanccsoportba probaljak kenyszeriteni az unokakat, stb. Angliaban meg masodik, harmadik generacios del-azsiaiak probaljak fenntartani az elrendezett hazassag rendszert mikozben pl. indiai nagyvarosokban mar randiznak a fiatalok. A kivandoroltak sokszor egy mestersegesen fenntartott 'alomvilagban' elnek ahol megallt az ido, a fejukben minden ugy van es ugy szep ahogy akkor volt amikor elhagytak az orszagukat.

2014.06.24. 11:36:40

@Chang Yai: Hat te tudod, de szerintem mindenkeppen csinalj egy B tervet! Komolyan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 11:36:55

@Mr Long (UK):
Ezen a kornyeken 850e-1m korul vannak hazak. Stockholm fele kozeledve pofatlan modon nonek az arak.

Cegek mindenhol vannak. Munka mar nem biztos. Az egyik magyar kollegamat 800kmrol koltoztettuk munkahekyvaltas miatt.

Ahol olcso az ingatlan (falvak), ott kerdeses, hogy egyaltalan el lehet-e adni 20-30 ev mulva. Egy stockholmi lakast vagy hazat mondjuk ki lehet adni kesobb. Befektetesnek biztosan szuper. De erre sajnos nincs penzem, az a nagyok jateka.

2014.06.24. 11:41:23

@Hari Seldon 2: Errol mar maskor is valtottunk szot - szerintem azt kene valahogy megprobalnod feldolgozni, hogy csak mert te nem tudnad magadat otthon erezni 'keleten', ez nem vonatkozik mindenkire. Vannak emberek, akik igen. Nem vagyunk egyformak. En pl. konkretan Mo.on nem tudnam, es nem is tudtam soha otthon erezni magam.

Herr Géza 2014.06.24. 11:42:09

@geegee: Na ne má' ! Nálunk ez sokkal gyorsabban megy... Ld. Mészáros-sztori: gázszerelöböl milliárdos. A saját szájából idézve: "köszönhetöen a Jóistennek, a szerencsének és Orbán Viktornak..." Jellemzö módon tehetséget, tudást, szakértelmet, stb. nem is említett... :((((

2014.06.24. 11:44:51

A poszthoz: nagyon jok a kepek, tudja valaki hogy lehet elerni ezt hogy tobb kep van egyutt 'keretben'?

tsabus UAE 2014.06.24. 11:48:18

@Zka: "Persze volnának megoldások csak azok felé el kéne indulni már..." - Na erre próbáltam utalni. Biztos, hogy van valami kompromisszumos megoldás, de nem hogy a megoldásnak, hanem még a megoldás keresésének sincs jele. Csak egy sunyi trv módosítás, hogy nyugdíj nem jár, csak adható. Ez egyszerre minősít sok mindent Magyarországon...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 11:49:57

@Mirjam2: tudod milyen zavaros az életem, azt se tudom, mit csinálok jövő héten :-)
én Indonéziában láttam ilyesmit - kicsit más - de nekem nagyon az jön le, hogy ahol a muzulmánok a túlnyomó többség, vagy csak ők vannak, ott sokkal lazábbak, mint ahol kevert a népesség (pl a keresztény szigetek kikötővárosai ilyenek mind), mert ott mintha valamit bizonyítani kellene az identitással, csakazértis. ott lesznek nagyobb mecsetek, sokkal hangosabb müezzinek reggel, és még a gyerekek is kendőben. 100% muzulmán kisvárosokban semmi közepén viszont kb senki nem hord kendőt, a müezzinre nem tolják rá az erősítőt hajnali ötkor (és még házi készítésű alkoholt is lehet simán venni - na ez se nekem kellett), nagyon sokan csak ramadan idején vagy pénteken tartják a napi 5x imádkozást, stb. nem tudom, mennyire általános tendencia, azért én se jártam mindenhol és nem láttam mindent. de nekem az jön le egyszerűen, ahol te vagy a többség, vagy nincs is másféle ember, mint te, ott nem kell izomból ráhúzni semmire, ami kifejezi az indentitásod másokkal szemben.
szerintem Ny-Európában a keleti bevándorlók viselkedése is ilyesmi sok értelemben, amiket itt olvasok. (személyes tapasztalat gyakorlatilag nulla, nem tudom.) hogy muszáj befeszíteni, mert különben mi lesz.

2014.06.24. 11:52:36

Utananeztem a szamoknak (igen, nincs jobb dolgom!) es a UNICEF szerint 24 ev alatti ferfiak 89%-a, nok 74%-a irastudo (www.unicef.org/infobycountry/morocco_statistics.html) az orszagban. Nyilvan az idosebbek kozott meg gyakoribb az irastudatlansag.

2014.06.24. 11:57:29

@Chang Yai: Igen, ez reszben igaz amit mondasz. Mondjuk olyan kozossegek is vannak ahol meg mindenki egyfelekeppen csinal mindent mar generaciok ota es elbol elutasitanak mindenfele massagot. Szaudi extrem pelda erre, de kisebb mertekben Del-Nemetorszagban is ezt figyeltem meg. Tobbet nem mondhatok, mert elkezdenek ram virtualisan koveket dobalni...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 11:58:47

@Hari Seldon 2: egybként nem mindenkinek fontos, hogy 5-10 év múlva is ott akarjon lenni, ahol éppen van :-) nagyon sok embert ismerek, akik 5-10 országban éltek már, és élvezik az életet, egyszerűen.
persze ha valakinek gyereke(i) van(nak), mint nektek, akkor simán megértem, átrendeződik minden, nem árt kicsit strukturáltabban előre is gondolni, tervezni, főleg iskolás korúakkal, nem belevágni olyasmibe, ami nagyon rosszul is elsülhet akár, vagy sokkal tervezettebben, nem spontánul belemenni "kalandosabb" úticélokba.
mindenki más.
nekem néha pl kicsit érthetetlen, ahogyan sokan túlszervezik a dolgokat költözés előtt, meg hogy mennyire tudnak ragaszkodni a véglegességhez, az úgynevezett "kispolgári élethez". (ebben nincs semmi lenézés részemről, d enem tudom, hogyan írjam le másképpen.) de hát nekik az kell, nekem meg perpill nem, vagy ha akarnám se tudnám megcsinálni. és? miért kéne mindenkinek ugyanazt csinálnia?

purple ragdoll 2014.06.24. 12:00:43

Végre egy jó kis poszt! :) Egyszer én is elnéznék szívesen Marokkóba.

@Mirjam2: Különböző oldalakon online tudsz kollázst készíteni, pl. Ribbet.

Mr Long 2014.06.24. 12:10:55

@Chang Yai: Nekem meg egy masik lakasba a varosban atkoltozni sem egyszeru. Meg mindig azon jar az agyam mikor tudom azt a par dobozt kihozni, ami meg anyamnal pihen. :) Nem a hogyan, hanem a hova a kerdes.

2014.06.24. 12:11:47

@purple ragdoll: Ribbet, szuper! Soha nem hallottam rola, most tanulmanyozom az oldalt... Nagyon kosz!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 12:14:35

@Mr Long (UK):
Nekem minden fontos ingosagom + a nyul belefer egy sporttaskaba. Nem kunszt a koltozes :)))

Bluely 2014.06.24. 12:15:22

@Torrera: Pont most nézegetem a nyaralásokat, nehogy megint Spanyolországba menjek. :-D Köszi a tippet. La Mangán már voltam, imádtam, de sajnos elég körülményes most eljutni oda.

2014.06.24. 12:16:26

@Kövérmadár [swe]: Nyul egy sporttaskaba? Allatkinzas :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 12:20:07

@Mirjam2:
Ha menekulni kell?!
Nyulat nem hagyunk hatra!!!! :)

Van egy kismeretu hordozoja, ami hasonlit egy sporttaskara csak halos az oldala.

tanato 2014.06.24. 12:38:53

@Mirjam2: Méghozzá nem is voltak rossz boraik.

rafflesia 2014.06.24. 12:40:43

szuper kis poszt volt, nekem kedvem támadt Marokkóba utazni :)

tanato 2014.06.24. 12:49:17

@charlieharper: Ez mondjuk 2006-ban volt,lehet hogy a szőlőkapálást berber munkások végezték,de a felirat tényleg héberül is volt,valamint franciául meg az volt a címkén hogy x marokkói városbéli zsidó hitközség terméke.
Egyébként abban igazad van már Marokkóban is voltak iszlamista terrortámadások.azóta.Na meg eszembe jutott Mordeháj Vanunu, a marokkói zsidó atomtudós az izraeli atomtitok leleplezője,akit a Moszad egy szépséges ügynöknővel tőrbecsalta,úgy tudta hazacsempészni hogy bebörtönözhessék.Volt erről egy film is régebben.Nagyon kivívta az izraeli hatóságok meg a közvélemény haragját azzal is hogy kijelentette nincs szükség Izraelre ,minden zsidó menjen vissza a kiindulási országába,ő például nagyon szeretett Marokkóban lakni és a hazájának érezte.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 13:17:56

@Kövérmadár [swe]: persze :-)
@Mr Long (UK): ezt a d betűvel kezdődő és oboz-zal végződő szót hallani se akarom többé. maradjunk annyiban, hogy perpill 4 országban vannak dobozaim, ha nem is nagyon sok, és bele se akarok gondolni a témába. (sajnos a legfőbb bajom, hogy nem szeretek könyvektől megszabadulni, ide-oda vinni őket meg nagyon problémás)

pappito · http://pappito.com 2014.06.24. 13:35:33

@Kövérmadár [swe]: "Nem tudom, hogy nalatok milyen egy haz fenntartasi koltsege, de itt horror."

Hát, ha valami komoly van, akkor az horror mindenütt, itt se kevés pénz egy tetőcsere mondjuk.

"Egy dolog kifizetni az ingatlanlufis arat. De utana 50 ev alatt kifizetrm a haz aranak felet, mint adot. Miert is?"

Nem tudom, hogy ott jólétiában hogy megy, de itten az ingatlanadóról szóló slejfnin szépen feltüntetik, hogy az általam becsengetett ingatlanadóból mennyi megy el a könyvtárak fenttartására (ingyen van a könyvtár mindenkinek) mennyi megy el arra, hogy a gyereknek ingyen legyen az uszoda, meg gondolom közvilágítás, stormwater, járda, közlekedési lámpa meg ilyen szirszarok amit a város tart fenn. Azt valamiből ki kell fizetni, és tekintve, hogy ilyesmire nem vonnak le a fizetésből, valakinek ki kell fizetni. Része az ingatlantulajdonlás örömeinek.

pappito · http://pappito.com 2014.06.24. 13:37:41

@Chang Yai: "aja, és Mo-n se tett valami jót a helyzettel a magánnyugdíjak beszántása. ezekután én kb abban a pénzben bíznék csak meg ott, ami a saját nevemen van,"

jogos. ezért van nekem saját néven az amiből majd a magánnyugdíjam lesz, az államnak ahhoz semmi köze.
Ezért nem adtam oda a mnyp megtakaritásom anno vityka valamelyik haverjának, hogy otp részvényre költse. Magyar nyugdíjam nem lesz, majd lesz itteni.

Mr Long 2014.06.24. 13:42:39

@pappito: Itt is ilyenekre megy el az ado, meg a council lakasok fentartasara gondolom...

tanato 2014.06.24. 13:46:27

@QUERCUS: Nem rossz ötlet,az eü.meg az idős gondozás ,de amikor felmerült utána mindig ejtették a témát

blackhairlady 2014.06.24. 13:55:08

@Kövérmadár [swe]: En mar 4 eve probalom kivinni az itthon maradt cuccainkat, de meg mindig kell vagy 3 fordulo, es ezek csak a borondben elfero dolgok. Nehez 1 borondonkent kipakolni egy eletet :(
Holnap reggel repulunk vissza, es nehez a szivem, en imadom Magyarorszagot.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 14:05:53

@pappito: én attól dobok hátast, amikor fityeszes ismerősök / családtagok megpróbálják megmagyarázni, hogy miért volt teljesen jogos a magánnyugdíjpézeket lenyúlni. el nem hittem volna, hogy van ekkora hülyeség a világon, ha nem saját füllel hallom. hogy még azt is lenyomják a torkán, hogy jogos, hogy fényes nappal kirabolták őket? még hogy nem is azt mondja, hogy oké, szemétség volt, de megérti, miért, költségvetés szarul áll, blabla? de mondjuk csak beszavazta őket valaki kétharmaddal, csak azt nem tudom, kik azok, mert tucatnál több ember még nem merte nekem bevallani, hogy kormánypárti. régesrégen, amikor még tényleg fidesz (fiatal meg demokraták...) voltak, én is rájuk szavaztam. de hogyan lehet egy névhez úgy is ragaszkodni 20 év után szavazóként, hogy már a totális ellenkezőjét mondják annak, amit akkor? bambabirka szindróma? nem tudom. érdekes családom van. csak egy unokatesóm határátkelő, igaz, ő is elég alaposan, bejárta egész Dél-Amerikát egy spanyol állással. a dédszüleim annó kitántorogtak Amerikába (az a generáció volt, amire tényleg ezt mondták), aztán voltak olyan szerencsétlenek szegények, hogy visszamentek, pont az államosításra. a nagyszüleim kitelepítettek voltak, megértem, hogy kellett nekik a haza. nagymamám 56-ban nem akart menekülni, mert épp akkor fejezte be a padló vixelését, amikor jött a hír. azóta meg mindenki ül egy helyben és bambabirkázik. persze aki otthonmarad, az is gondolkozhatna, nem kizáró ok, mint itt is vannak sokan, akik megteszik, meg egy csomó volt osztálytársam is, aki éppen nem ment még el, de annyi sötétséget hallottam, amíg otthon voltam, hogy fizikailag fájt.
a külföddel egyébként az is jó, hogy az ember nem veszi a szívére annyira a helyi politikusok baromságait, meg a népet, aki a legkorruptabbakra szavaz. nekem legalábbis valahogy nem fáj annyira.
ok, rant off.

2014.06.24. 14:20:10

Uramatyam, micsoda szinek.... Azok mik, azokon a kepeken, fuszerek? Nagyon tetszik :)) Marokkoba nagyon szivesen elmennek enis, egy japan utazos musort lattam rola nemreg pont, es nagyon tetszett :D

A poszt is jo volt, lehetnenek nagyobbak a kepek, hogy jobban lassam azokat a piacos kepeket... :D Egyszer majd meggazdagszom es lesz akkora hazam amiben lesz helyuk marokkoi meg torok meg irani csempeknek meg szonyegnek, az biztos. :D

2014.06.24. 14:42:03

@tanato: Parbeszed az irodankbol - del-afrikai kollegano a szudaninak: 'hallottad hogy szabadon engedtek a ... not?' Szudani kollegano: 'ja, azt az orult not?' D-a.: 'szerintem nem orult, de ha megis, akkor oke volt a gyerekevel egyutt bortonbe zarni es halalra itelni?' Sz.: - vallranditas - :(((

2014.06.24. 14:44:12

@tanato: Igen, olvastam, állítólag meg is szült bent és másnap engedték el, a másik kisgyerekével együtt

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 14:55:12

@mojyo: :-) na ezt megértem. mármint a csempéket meg a szőnyegeket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 15:07:28

@pappito:
Itt nem tudom, hogy itt mire koltik. Gondolom hasonlo dolgokra, mint ott.

@blackhair-lady:
Aki egy eletet hagyott maga mogott... en konkretan semmit, egy autoban elfertunk ketten, minden holminkkal es termeszetesen a nyullal.
A vicc az, hogy 3 ev utan meg mindig ugyanennyi lenne a koltozes, ha orszagot akarnank valtani. Helyben azert megeri elvinni a mar 3 eves IKEAs butorokat, de Malmöbe ha koltoznenk, szerintem nem nagyon vacakolnank. Aztan ki tudja.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.24. 15:09:34

@Bluely: miert, mi tortent ott? en is imadom, de mostanaban eleg kihalt. nem ertekelik elegge az emberek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.24. 15:10:19

@Bluely: miert, mi tortent ott? en is imadom, de mostanaban eleg kihalt. nem ertekelik elegge az emberek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.24. 15:12:54

@pappito: amugy kinel vagy? en az ingnel,nemreg ertesitettek,hogy beszantjak, es mas veszi at. pedig ok voltak a legnagyobbak.
nem tudom, mi lesz a vege...

Quercus a favágó 2014.06.24. 15:28:50

@Chang Yai:

A magánnyugdíj befizetések "lenyúlása" azért nem ilyen egyszerű dolog. De vannak közgazdászok, majd elmagyarázzák. Én kaszálok tovább,mert jön az eső.

bpetya75 2014.06.24. 15:35:49

Van valakinek Liszt melletti őrzött parkolóban hagyott autós tapasztalata? Elvileg 6100-ért ott hagyhatnánk a kocsit 8 napra, az nem tűnik durvának. Egy tranzittaxi a Keletiből drágább...

@blackhair-lady:

Jó utat holnapra! :-)

bpetya75 2014.06.24. 15:39:24

@Chang Yai:

"csak beszavazta őket valaki kétharmaddal, csak azt nem tudom, kik azok, mert tucatnál több ember még nem merte nekem bevallani"

Ezt ugatom a választások óta. Annak a bő 2M-nak a nagy része kicsit sem elkötelezett fideszfan, csak úgy érezték, nincs jobb választás. Szerintem tévedtek, mert ez a 2/3-os többség sokkal rosszabb, mint bármely más forgatókönyv.

Bluely 2014.06.24. 16:06:13

@Babette.: Igazából semmi extra, de amikor utoljára néztem, akkor Alicante reptérre csak átszállással és elég drágán juthattam volna el. Onnan meg még az autóbérlés... Ráadásul a hotel is elég drága ahhoz képest, hogy tizenx éve biztos nem újították fel. :-( Most Benidorm a sláger, de nem vagyok oda a nagy túristaparadicsomokért, meg az üvegépületekért. :-D Érdekes egyébként, hogy ha jól tudom, akkor olyan 2005 környékén, amikor az építkezések voltak La Mangán, akkor ha jól tudom, elég sok magyar is vett apartmanokat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 16:09:04

@bpetya75:
Mi probaltuk, semmi gond nem volt vele (4 eve kb).

tsabus UAE 2014.06.24. 16:14:33

@bpetya75: Megjegyzem, mióta a taxi sokkal drágább lett (nekünk összesen 30000 Ft oda-vissza, 2x40 perces utakért), inkább megéri saját kocsival kimenni és a parkolóban hagyni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.24. 16:15:00

@Bluely: en 96ban jartam ott, akkor kezdett felfutni. de nem sikerult neki.meltatlanul.

FutureFry 2014.06.24. 16:20:42

@Mirjam2: "Mo.on nem tudnam, es nem is tudtam soha otthon erezni magam".
Én az ilyesmit sohasem értettem - nem ott nőttél fel? Mégis idegennek érezted magad? Vagy mit jelent az, hogy valaki "otthon érzi" magát ?

Én sem élek már Magyarországon nagyon régen - egész fiatalon mentem el, mégis mindig nagyon jó "haza" látogatni. Persze erre lehet mondani, hogy én csak "turistáskodom" otthon, de szerintem nem... Én tényleg otthon érzem magam, és úgy érzem tudnék ott is élni (annak ellenére, hogy itt is nagyon otthon érzem magam ahol most már sok-sok éve élek).

Bluely 2014.06.24. 16:27:12

@Babette.: Az biztos, a Belső-tenger fantasztikus. 2005-ben óriási építkezések voltak, kíváncsi lennék, hogy megvalósultak-e...

2014.06.24. 16:51:23

OFF
Hinta, Daniaban biztosan jol erezned magad
news.yahoo.com/wealth-gap-danish-welfare-narrows-disparity-070148309.html
ON

@FutureFry: ez nekem is furcsa, de nem mindenki emlekezik vissza szivesen a gyerekkorara. Az enyem nagyon jo volt. Most eppen Budapesten vagyok, altalaban jol szoktam magam itt erezni, azonban a realitasoknal maradva nem hiszem, hogy tudnek itt elni. Ennek tobb oka is van; egyik a csaladomnak ez a hely igazabol idegen, a masik, hogy a szakmam itt gyakorlatilag nem letezik. Ettol fuggetlenul az egyik otthonomnak tekintem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 17:07:22

@FutureFry:
Nem tudom, hogy Mirjam2 pontosan hogyan erti, de en is hasonlo allasponton vagyok.

Szamomra ez azt jelenti, hogy mindig idegennek, kivulallonak ereztem magam. Ennek lehet az oka az en sajatos szocializaciom (annak hianya) pl.
Nem voltam baratkozos, a mai napig egy kezemen meg tudom szamolni, hogy hany emberrel voltam valaha is joban. Nem tudtam / akartam utalni a zsidokat / bankokat / USAt / stb, amikor koruluttem mindenki ezt csinalta. Nem szerettem inni a csoporttarsakkal (egyetlen kortyot nem ittam a foiskola alatt). Nem voltam vagany, nem illettem bele egyik kozossegbe sem. Igy, gondolom, gyorsan kirekesztettnek erzi magat az ember.

Errol igazan szerintem csak en tehetek :) ez minden orszagban elofordult volna, nem Mo specifikus dolog. Viszont adja magat az erzes, hogy nem ereztem magam odatartozonak soha.

Felnott fejjel viszont konnyu belatni, hogy Svedorszagba sem tartozom. Tobb emberrel beszelgetek ugyan, de ez inkabb a munkahely miatt van. Ami tetszik viszont, hogy itt nagyobb az eletterem es joval kenyelmesebb az eletem. Ez az otthonom, itt elek, de nem a hazam. Viszont Mo sem az, szerintem nekem nincs ilyenem (erzelmi tekintetben semmikepp).

3 eve nem voltunk Mo-n es nincs ingerem sem arra, hogy meglatogassuk. Az egyetlen dolog, ami "hianyzik" gasztronomiai jellegu, de mivel barmi reprodukalhato itt is, nem okoz lelki torest. Inkabb csak a kenyelem, hogy itt nem adnak etteremben turos csuszat :)

Tudnek-e ott elni? Jelenleg biztosan nem. Erzelmileg nem kotodom, anyagilag pedig nehezen vehetne fel a versenyt So-gal. A megelhetes es letbiztonsag osszetettebb annal, hogy azt lehessen mondani: havi 650e nettoert mennek-e vagy sem.

Valami ilyesmi...

FutureFry 2014.06.24. 17:16:17

@charlieharper: Szerintem kevesen vannak akik nem szívesen emlékeznek vissza a gyerekkorukra. Az nagyon rossz lehet...

Egyébként lehet igazad van abban, hogy ha Magyarországon járok és úgy érzem, hogy tudnék ott is élni, annak valószínű hogy egy nagy része "csak" nosztalgia...

FutureFry 2014.06.24. 17:27:17

@Kövérmadár [swe]: Igen abban is van valami, hogy valaki "szociológiai" okokból megy el. Ilyen szempontból bárhol is nő fel az ember, valószínű "mehetnékje" lesz egy bizonyos korban.
Tehát nem feltétlenül anyagi vagy politkai okokból hagyja el az otthonát, hanem azért, hogy meg tudjon újulni, kitörni abból a közegből amit valamennyire úgy érez, hogy beskatulyázta őt.

2014.06.24. 17:36:55

@Kövérmadár [swe]: nem akarom elvinni a kommenteket ilyen iranyba, de azert reagalok az egyik mondatodra. Mar sokadszorra mondod, hogy amikor felnottel zsidozas volt es ez zavart teged.
En gyerekkorombol nem nagyon emlekszem zsidozasra. Volt egy-ketto, de nem ez volt a jellemzo, messze nem. Pedig ugye zsidokent, valoszinuleg jobban ki is voltam ennek teve, mint egy goy. Az utobbi 8-10 evben figyeltem csak fel, hogy mar a repulon kezdodik. Nem tudom mi tortent, de gondolom valami meginditotta.

Amiket leirtal, ezek szerint, barhol is nottel volna fel (Nyugat), gyakorlatilag nem tudtal volna konnyen beilleszkedni a rothado nyugati kulturaba. Pl Bostonban is komoly ivaszat volt az egyetemen. De ugy tudom, hogy a UK egyetemi kulturahoz is szorosan kapcsolodik az ivaszat es mas kevesbe legalis/A-class dolog. Viszont erdekes modon, azok alapjan amit leirtal, remekulmerezted volna magad a 80-as evekbeli Algeriaban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 17:37:10

@FutureFry:
En raadasul orokmozgo tipus vagyok, biztosan a gyokertelenseg miatt.
Itt most nagyon kenyelmes eletem van, de ha ez elmulik, gondolkodas nelkul mennek tovabb, akar Azsiaba, Amerikaba vagy barhova (ahol ujra biztonsagban lehetek vagy csak ugy kalandvagybol, nem tudom).

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 17:37:49

@bpetya75: hova mentek?
egyébként megint nem kapok értesítéseket.... pedig bpetya prémium kommentelő, ebben biztos vagyok.... megint az az érzésem, amint egy poszt alatt lesz 15 vagy 20 értesítés (nem tudom, mindig törlöm), akkor utána nem jön több. pedig kéne :-(

Muscari 2014.06.24. 17:40:23

De Jo, Marokko! Nem gondoltam volna, hogy van magyar, aki eletvitelszeruen ott el, ez jo kis meglepetés. Nagyon szeretnek egyszer eljutni, gyonyoru orszag. Tavaly gondolkodtunk rajta, de vegul nem mértünk belevágni, nem tudtuk, mennyire biztonságos.

Jok a kepek, köszönet erte.
Nahát, ez a billentyűzet, idonkent rak ékezet, idonkent nem: -)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 17:41:28

@charlieharper: a zsidózással kapcsolatban írta egy magyar orthodox nő kb 5-6 éve a blogjában, hogy ok, persze, 1000-ből 999 ember elmegy a kipát és pajeszt viselő férje mellett szó nélkül, de "bőven elég" az, ha minden ezredik leköpi vagy beszól, mert ez azt jelenti, hogy jut az ilyenből heti 1-2. elég elgondolkoztató volt.
fogalmam sincs,mi a helyzet mostanság.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 17:42:23

@charlieharper:
Nalunk az altalanos iskolaban sokszor megesett a zsidozas. Valamiert mely nyomot hagyott bennem, nem tudom miert.
A csaladunkban is joparszor megesett. Gyerekkent ez a ketto jelentette a vilagot.

Kesobb, ahogy irod, altalanossa valt, 10 ev az en eletemben eleg nagy arany ;)

Nem tudom, hogy hol es mikor ereztem volna jol magam. Mashol felnove gondolom mas hatasok (es defektek) ertek volna. Lehet, hogy Bostonban partyarc lettem volna. Vagy sorozatgyilkos. Ki tudhatja?

2014.06.24. 17:46:45

@Babette.: elolvastam. Ertheto, kicsit megneheziti a dolgomat, de legalabb tudom mit kell tennem. Megegyszer koszonom

Muscari 2014.06.24. 17:49:04

@QUERCUS: na, kedves Tölgy, milyen jo, hogy azert neha megszolalsz. Nyugat-Európában egyebkent nem csökken a gyerekszam, meg mindig jonnek uj bevándorlók, zömmel fiatalok, ugyhogy kisebb mertekben öregszik el tarsadalom, mint Mo-n. Igy egy kicsivel tovabb lesz fenntartható a nyugdíjrendszer.

2014.06.24. 17:55:14

@Chang Yai: minden vallasban odzkodom az orthodoxoktol. Egyszer mentem haza es a vonatallomas parkolojaban muszlimok leteritettek a szonyegeiket imadkozni. Nem volt nalam iranytu, de gondolom Kelet fele neztek. Mindenesetre fustolo gumikkal lottem ki a parkolobol.

Muscari 2014.06.24. 17:57:35

@QUERCUS: Valami mar elkezdődött a fogászati turizmussal, a gyógyfürdők miatt is sok idős kulfoldi jon.
Ezt kene meg jobban kiaknázni, ahogy mondod. Az orvosok szaktudásat is elismerik, de ez meg keves, kormányzati szinten kellene, hogy felismerjék ezt a lehetoseget.

2014.06.24. 18:11:27

@FutureFry: En aszittem mind ilyenek vagyunk :D De mar egy ideje rajottem, hogy nem, mert en meg ezen a blogon is misfitnek erzem magam :D

Quercus a favágó 2014.06.24. 18:14:38

@charlieharper:

A mi gyerekkorunkban ez nem volt téma. Én hála a Jó Istennek,olyan családban nőttem föl, ahol nem volt zsidózás. De arra sem nagyon emlékszem, hogy tágabb környezetemben ez téma lett volna. Talán azért, mert abban az időben még a társadalom többségét azok az emberek alkották, akik átélték a 2. világháború borzalmait. Beléjük égtek az emlékek, és szerintem nem szívesen elevenítették föl őket. A nagyanyám egyszer említette, hogy volt a faluban egy zsidó boltos, akit elhurcoltak a családjával együtt, de látszott, nem szívesen beszél róla. Azt mondta, az Isten meg fogja büntetni azokat, akik ezt tették.
Az, hogy az elmúlt 10-15 évben ez a téma előtérbe került, szerintem több oka is van. A baj az, hogy nemigazán lehet erről civilizált, normális módon beszélgetni. Mondjuk úgy, egyik oldal sem alkalmas erre.

Anyám egy pár hónapja elmesélt egy gyerekkori emlékét ezzel kapcsolatban. Meg kell mondjam, nagyon megrendített.

2014.06.24. 18:27:42

@FutureFry: @charlieharper: Igen, idegennek erzem magam ott ahol felnottem. Nem en vagyok az egyetlen ilyen ember, masokkal is talalkoztam mar akik hasonlo helyzetben voltak. En mindig ugy ereztem hogy semmi nincs rendben korulottem, nem tartozom oda. Van aki egyszeruen 'rossz helyre szuletik'. Es nem, nem mindenkinek volt jo gyerekkora. Sot van akinek rossz volt.

Quercus a favágó 2014.06.24. 18:29:46

@Muscari:

Ma én is kimerítem a havi kommentkeretemet, mint Sodalis.

2014.06.24. 18:33:04

@FutureFry: Oke, orulok hogy neked jo gyerekkorod volt es szivesen emlekszel vissza ra, en meg pont nem igy vagyok ezzel. Ettol nem rossz nekem, a felnott korom szerencsere nagyon jo es erre koncentralok, nem uldogelek azon keseregve hogy nincsenek jo emlekeim gyerekkorombol, de rossz nekem...

Muscari 2014.06.24. 18:33:38

@bpetya75: szia, nekunk het-nyolc eve volt olyan 15000 a hosszútávú parkoló egy hétre, de nem emlékszünk pontosan. 6000-nel tobb volt, az biztos. Kulonben minden rendben volt, őrzik meg minden, kisbussal hoznak-visznek.
Nekem ez tul olcsonak tunik.

2014.06.24. 18:36:35

@FutureFry: Igen, igy van. En pl. Nemetorszagban megismertem egy francia csajt. Kb. hasonlo sztorija volt mint nekem, hasonloan nem tudott Franciaorszagban beilleszkedni, Nemetorszagban meg imadott elni, boldog volt a nemet pasijaval, stb. Ez van, vannak ilyen emberek / helyzetek.

bpetya75 2014.06.24. 18:37:02

@Kövérmadár [swe]: @tsabus:

Köszi a választ srácok, meg a linket is!

@Babette.:

Hasonló az árfekvés, mint a tsabus által belinkeltnél. Ez messzebb van, annyival olcsóbb. De azért még megnézek párat addig.

@Chang Yai:

Helsinkibe megyünk Öcsémék lagzijára ;-)

Igen, prém vagyok.

bpetya75 2014.06.24. 18:40:48

@Muscari:

Beszéltem a taggal, kerített rész, őrzött parkoló, de távolabb van a reptértől, így kivisznek a géphez, ami benne van az árban. Megnéztem ezt a linket: @tsabus: , itt 9e lenne. Próbálok még infót gyűjteni.

FutureFry 2014.06.24. 18:41:25

@Mirjam2: Jó, nem akartam sebeket feszegetni. Én (valamennyire) nosztalgiázós-anekdtotázós alkat vagyok. De talán nekem is van olyan időszak az életemben amit nem szívesen idézek fel (szerencsére kevés).

bpetya75 2014.06.24. 18:46:50

@QUERCUS:

Nagyon kíváncsivá tettél. Megosztanád azt a történetet?

FutureFry 2014.06.24. 18:46:55

@mojyo: Hogy is mondta állítólág Groucho Marx: Nem lennék olyan klubnak a tagja ami olyanokat mint én elfogadna tagnak...

Muscari 2014.06.24. 18:47:13

@Kövérmadár [swe]: nekem a nagybátyám szokott zsidózni. Odáig elment, hogy mikor regebben mutottek, ugy választott kórházat, hogy ott keves zsido orvos legyen. Ezt igy eloadta nekunk !
Mar evek ota nem beszelunk vele, most halálos beteg, nem tudom, fontos e meg neki az orvosa vallása. Ha gonosz akarnék lenni, azt mondanam, hogy megérdemli, ha nem kap rendes ellátást. Ugyis kap egyebkent, mert pénze meg van.

bpetya75 2014.06.24. 18:49:25

@Mirjam2:

Ez tetszik. Manapság olyan könnyen jön, hogy "Biztos a nehéz gyerekkora miatt ilyen!" Pedig felnőttként az embernek már nem lenne szabad a szüleire vagy egyéb gyerekkori környezeti tényezőkre fogni dolgokat.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.24. 18:55:45

@QUERCUS:
én sem emlékszem gyerekkoromból sem zsidózásra, sem cigányozásra. az tudott volt, hogy az iskolából mindig a lakatos gyerekek késtek, de a cigány szót senki nem ejtette ki a száján.

2014.06.24. 18:59:36

@bpetya75: Ja, ez a 'nehez gyerekkor'-vonal nem jon be nekem, egy csomo embernek volt nehez gyerekkora, es? Ez ilyen tipikus modern nyugati elvaras hogy mindenkinek felhotlen kell legyen a gyerekkora, semmi felelosseget ne adjunk a gyerekeknek, minden orokre traumatizalja a gyereket stb. En orulok hogy a gyerekkorom volt nehez es a felnott korom eddig nagyon jo, ha lehetne valasztani, biztosan inkabb ezt valasztanam mint az ellenkezojet. Mondjuk nekem nagyban segitett hogy elhagyhattam a gyerekkori kornyezetemet, Mo.on meg mindig befordulok mert elojonnek rossz emlekek. Pl. mar Nemetorszagot sem szerettem, nem kis reszben azert mert Mo.ra emlekeztetett.

DieNanny CH 2014.06.24. 19:02:22

@Mirjam2:

Én egy ilyen programot használok: PhotoScape. Szerintem mindent tud...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 19:02:40

@bpetya75: ez jól hangzik :-) remélem, lesz időtök utazni, körülnézni is kicsit.

bpetya75 2014.06.24. 19:12:47

@Mirjam2:

Különböző túlélési stratégiák vannak. Feleségemnek is nehéz gyerekkora volt, és Ő inkább szembenézett vele felnőtt fejjel. Mesélte, milyen volt visszatérnie Kaposvárra. Hogy 1-1 ismerőssel való találkozás után volt, hogy sírógörcs jött rá. Lassan ugyan, de fel tudta dolgozni a múltat. Szerencsére tudtam neki segíteni benne ;-)

@Chang Yai:

Egy hétig leszünk, és sógornőm a maga kicsit távolságtartó módján megszerette a lányokat, szóval szervezett nekik (meg a sallangnak ;-P) pár programot. Már nem kell sokat aludni addig.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.24. 19:13:22

@Mirjam2: érdekes gondolat...én arra gondoltam, inkább lett volna jó gyerekkorom, mert a felnőttkorom meg már rajtam múlik....

bpetya75 2014.06.24. 19:22:32

@Babette.:

Szerintem érthető álláspont. Gyerekként rossz esetben elszenvedője, jó esetben élvezője vagy a környezeted feléd fordulásának. Ha az előbbi, és jó anyagból gyúrtak, akkor elég korán el tudsz kezdeni készülni a kitörésre. Persze sokan rossz irányba törnek ki, de neki sikerült. Rise like a phoenix!

DieNanny CH 2014.06.24. 19:27:14

@Mirjam2:

Nem lehet, hogy téged örökbe fogadtak? Ne röhögj ki, de egy riportban olvastam ilyet, hogy volt egy nő, aki egész életében kívülállónak érezte magát a családjában, mintha nem jó helyre született volna, annak ellenére, hogy tudta, a szülei, nagyszülei szeretik.
Úgy 30-40 évesen tudta meg, hogy örökbe fogadták, és az első reakciója a megkönnyebbülés volt, hogy mégse vele van a baj, hanem egyszerűen a gének nem passzoltak össze.
Ezáltal még közelebb is került a családtagjaihoz.
Csak úgy eszembe jutott...

2014.06.24. 19:44:48

@FutureFry: En ezt Woody Allennel ismerem, de amugy valami ilyesmi a helyzet :D

Az a helyzet, hogy egy csomo embernek szukos tud lenni az otthona, mindenfele rossz emlek nelkul is. Egy csomo vilaghiru rockzenekar peldaul kisvarosban alakult, ahol csak bizonyos dolgok kozul lehetett valasztani az azonosulashoz, boldogulashoz, stb... de ha meg a rockzenekarba se illesz bele, akkor viszont csak eljonni lehet. :D Ettol persze mashol se lesz peldaul konnyebb beilleszkedni de legalabb latvanyosan mas vagy, es igy konnyebben bocsajtjak meg neked :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 19:50:13

Na szóval...

kepkezelo.com/images/fmpgwfnfye65gjrlbo6i.jpg

Kiváló poszt volt remekül megírva.
Nagyon szimpatikus hogy a nehézségekből sem csinál drámát.
Gratulálok.

Nekem Marokkóról egyvalami jut eszembe.
Egyszer csináltam rakott kelt két kiló darált húsból meg egy nagy fej marokkói
kelkáposztából.
A kutya ette meg az egészet.
Egyszerűen lehetetlen volt kimosni a lisztfinomságú sivatagi homokot a káposztalevél redői közül.
Amikor már azt hittem tiszta és megsütöttem akkor is ropogott a fogam alatt a homok.
A kutya jól járt.

FutureFry 2014.06.24. 20:06:16

@mojyo: Woody Allen idézte Groucho Marx-ot az "Annie Hall" elején (lásd www.imdb.com/title/tt0075686/quotes)

Mr Long 2014.06.24. 20:16:29

@Kövérmadár [swe]: Csak szolok, hogy abban a suliban nem kellett inni. Anelkul is nagyon jo bulik voltak, mondjuk nekem exkoleszoskent nyilvan mas volt, mint bejaroskent.

Chamroe 2014.06.24. 20:17:26

Nagyon OFF.. Segítsééééég! :)

A szakdolimhoz készítem épp a prezentációt, és szükségem lenne egy képre, ahol az Eu és a magyar zászló együtt van.
Tudnátok ajánlani olyan oldalt, ahonnan vízjel nélkül is vannak zászlók, vagy valami progit, amivel tervezhetek?
Tök jó lenne, ha pl az alábbi kettőt össze tudnám gyúrni:

kepfeltoltes.hu/140624/mo_z_szl__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/140624/eu_z_szl__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Valami klassz párosítás kellene, nem csak úgy egymás mellé a két zászló.

ON

nyuszigonosz 2014.06.24. 20:23:00

@Chamroe: Innen azthiszem ki lehet szedni, mert írják, hogy kiszedhetöek különbözö felhasználásra, a mozgó zászlókat is.
www.nationalflaggen.de/organisationen/flagge-europaeische-union-eu.html

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.24. 20:29:09

@diggerdriver: ez nagyon szép, köszi a linket. egyébként ezt már máshol is olvastam, hogy a szúnyogok nem szeretik a kéket.

DieNanny CH 2014.06.24. 20:34:06

@diggerdriver: @Chang Yai:

Nagypapám a tanyánk lábazatát - 1935-ben - rézgáliccal színezte be gyönyörű kékre. Azt mondta, jó a bogarak ellen. Tudhatott valamit! :-)

Chamroe 2014.06.24. 20:40:43

@nyuszigonosz(D): Köszi :) Átnézem, hogy milyen formák vannak, és mit lehet kihozni belőlük.

FutureFry 2014.06.24. 20:41:56

@Mirjam2: Azt, hogy szívesen emlékszem vissza a gyerekkoromra az nem azt jelenti, hogy könnyű és problémamentes volt. De pl. szerettem benne, hogy szüleim nem rövid pórázon tartottak, mehettem a magam útján (persze elég önfejű vagyok - mint a férjed? -, úgyhogy nem igazán hatott volna a korlátozás).
Igen ez az amit a mostani (pláne nyugati) társadalmak/szülők (“helicopter parents”) nem engednek a gyereknek, “féltésből”. Hogy menjen az általános iskolás korú gyerek ide/oda (vagy csak az iskolába) egyedül? Azt nem lehet! Mert valami baja esik! Pedig szerintem az a nagyobb baj, ha (emiatt) nagyon másokra/családra szorul (és nem tanul meg bizonyos helyzetekkel megbírkózni)…

Chamroe 2014.06.24. 20:41:58

@Mr Long (UK): az első nagyon pofás, köszi :)

Muscari 2014.06.24. 20:53:55

@Mirjam2: tetszik ez a pozitiv hozzaallas, valahogy igy vagyok vele en is. Mar megbocsatottam a szuleimnek, mert tudom, hogy szeretnek es nem akartak nekem artani. De ez beletelt jo par evbe azert.

Muscari 2014.06.24. 20:58:16

@Babette.: nalunk volt ciganyozas, de en olyan helyen nottem fol, ahol egy utcaval arrebb kezdodott a ciganysor.
Ennek ellenere en azert arnyaltabban latom a problemat, sajnos azonban a varosban mara nagyon sok a jobbikos, anyuek szomszedai is pl.

Ennike (DK) 2014.06.24. 21:00:33

@charlieharper: kosz a linket, jo cikk volt, ez is megerosit, hogy jo helyen vagyok,( onmagamhoz kepest), am azert megjegyzem itt is kemenyen kell dolgozni, nekem is 6 het szabim van, de megdolgozom a penzemert, meg a joletert, itt is beindult az elszegenyesedes, foleg az iskolazatlan, bevandorlok kozott. A joletei tarsadalom nem tudom meddig tarthato fenn, de nem sokaig, nem hiaba, csonkitjak az osztondijakat ( ha a diak otthon lakik, meg munkanelkuli segelyt 4 evrol 2evre, es nehezebben lehet betegnyugdijat is kapni.
Ennek a rendszernek is megvannak az arnyoldalai, amiket az ember meg az elso 3-4 evben nem lat, aztan idovel a dolgok erthetove valnak

Muscari 2014.06.24. 21:01:11

@bpetya75: erezzetek jol magatokat, nagy kaland lesz, az biztos. Feher ejszakak? Azt is szivesen megneznem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 21:04:37

@pappito: Na, ez már egy jó, de legalább is jobb rendszer.A svédeknél is ilyesmi van, van egy állami, egy munkahely által fizetett és egy saját rész.Vagy majd kijavít valaki, ha nem jól írtam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 21:20:01

@geegee:
Igy igaz, de a rendszer alapjaiban hasonlo. Igy is a mai befizetesek tartjak el a mai nyugdijasokat es majd az unokaid fognak minket. HA!

Ha jol tudom, akkor itt GDP mozgashoz kotottek a nyugdijak, tehat ha az csokken, akkor a nyugdijak is. De ebben nem vagyok biztos...

@FutureFry:
Szep emleknek szamit, amikor anyam epp nem volt reszeg? Vagy az nem er?

Hari Seldon 2 2014.06.24. 21:23:00

@Chang Yai:
Egy szóval sem mondtam, hogy mondjuk te a saját szempontjaid szerint nem csinálod jól. Mi ugye mindent kicsit túltervezünk.
De három gyerekkel már nem nagyon akarjon az ember még kipróbálni négy országot. Olyat kell választani "elsőre", amit el tudok fogadni fenntartás nélkül.

FutureFry 2014.06.24. 21:27:21

@Kövérmadár [swe]: Ennyire konkrétumokba még a saját emlékeimbe sem mennék bele, pláne még hogy másét elemezzem...

33621 2014.06.24. 21:34:52

@bpetya75: A szomszédomék rendszeresen hagyják ott a sokmillás verdát amikor elrepülnek, de eddig nem volt gond!

Muscari 2014.06.24. 21:38:38

@diggerdriver: hat ez valami eszmeletlen szep. Mar biztos, hogy el akarok menni Marokkoba :-)

Chamroe 2014.06.24. 21:43:06

@Igaz Barát: Húúúú, hát ez nagyon klassz, köszi :))
Holnap ráteszem a diákra, megnézem hogy mutat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 21:45:27

@Kövérmadár [swe]:
Figyu Madár, valamikor olvastam hogy a Svéd jól működő nyugdíjrendszert negyven évig csinálták. Negyven éven keresztül minden kormány következetesen vitte tovább az eredeti elképzelést és meg lett az eredménye.
Na ez a nem semmi.

Curly2 2014.06.24. 21:47:42

Nagyon jò poszt volt!
Az Ezeregy èjszaka típusù vàrosok, orszàgok mindig is a szívem csücskei. Egyszer ide is el kell menni!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 21:49:19

@Chamroe:
Nem tudtad?
Aki a "közbeszerzés" szót bármilyen formában vagy szövegkörnyezetben megemlíti, leírja azért éjszaka megjelenik a lefüggönyzött fekete autó és bőrkabátos emberek viszik el először a Katicza nevű leghirhedtebb verőemberhez majd munkatáborba kerül ahol követ fejt csákánnyal minimum három éven keresztül.
:))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2014.06.24. 21:51:04

@Torrera: Van már argánolaj mindenfelé, Magyarországon is.

Chamroe 2014.06.24. 21:51:07

@Igaz Barát: Nagyon ügyes vagy!
Szerinted a sima kör alakúval középen milyen lenne?

Muscari 2014.06.24. 21:51:31

@Chamroe: ez a szakdogad temaja? Minden elismeresem, nem konnyu egy tema.

Sot, en nem is nagyon tudnek ilyen seggelos temakat tanulni, sosem ment. Termeszettudomany az igen, azt azert szeretem, mert egzakt, nem az van, hogy ha akarom, igy magyarazom, ha akarom ugy:-)

Mikor lesz a nagy nap? Szurkolok majd neked.

Chamroe 2014.06.24. 21:53:23

@diggerdriver: Ááááááááá, ez csak kamu :))
Én ezt a szakdolit már 2 éve leadtam, el is bírálták, és látod, még itt vagyok :D

morsels (törölt) 2014.06.24. 21:54:45

@Chamroe:
Nem akarok beleszolni, de a 'figyelembevétel' nem egy szo?

Torrera (törölt) 2014.06.24. 21:54:56

@M. Péter: Hala istennek, nem jarok Magyarorszag kornyeken sem, es az arganolajat sem szoktam hasznalni, nem en kerestem, hanem egy masik hozzaszolo.

Chamroe 2014.06.24. 21:58:36

@Muscari: Igen, ez a téma. Nekem eléggé kézenfekvő volt, mivel építőipari generálkivitelező cégünk volt, és az egyik fővállalkozó adott rengeteg cuccot egy esettanulmányhoz.
Ehhez a témához nem is nagyon nyúltak hozzá az EU csatlakozás után, így eléggé szűz terep volt.
Kifejezetten jól jöttem ki belőle :)

Június 30án ,hétfőn vonszolom magam az inkvizíció elé :D

Chamroe 2014.06.24. 22:01:36

@morsels: uhhhhh, köszi!
A szakdolgozaton jól írtam, csak itt csesztem el.
Gyorsan át is írom :D

morsels (törölt) 2014.06.24. 22:03:53

@Chamroe:
Csak azert szoltam, mert szakdolgozatnal az ilyesmi fontos lehet :-)
Egyebkent nem voltam biztos benne, csak 'fura' volt igy kulon leirva olvasni.
Szivesen :-)

Chamroe 2014.06.24. 22:05:33

@Igaz Barát: Húúú, ez nagyon tuti, ez lesz a befutó!
A szív mintás is jól nézett ki, de nem lehet tudni, hogy nincs-e a bizottságban valami kóbor eu ellenes muksó :)

Mégegyszer nagyon köszi! Rengeteg időt spóroltál nekem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:06:40

@Chamroe:
Aha. A rejtélyes kattogásokat hallottad a telefonban?
A lakásod tele van poloskával.
Csaxólok.
:))))))))))))))))))))))))))))

Igaz Barát 2014.06.24. 22:07:41

@Chamroe: Nincs mit, legalább csináltam valami értelmeset is ma este. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 22:09:21

@diggerdriver:
Erről nem tudtam, de nem lep meg.
Az elbeszélések alapján hajlamosak a svédek megálmodni valamit, majd nem 4 évre tervezve véghez is vinni. Ami jó, azt elismeri a jobb és bal oldal is, nem azzal szórakoznak, hogy visszacsináljanak mindent 4 évente.

Meglátjuk, hogy mire lesz elég :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 22:09:52

@diggerdriver: Akkor betont köptél utána, nem? :-)))

Muscari 2014.06.24. 22:10:21

@Chamroe: Akkor majd drukkolok, bar biztos vagyok benne, hogy jol fog menni.
Izgulsz? En borzasztoan izgultam minden vizsga elott, akkor is, ha biztosan tudtam az anyagot. Volt olyan, aki napokig enni sem tudott.

Mar csak a vedes van hatra?

Chamroe 2014.06.24. 22:11:05

@diggerdriver: Ezért mi járna? 5 év kötél? :D

"Javaslatok

-Iparkamarák szerepének növelése
-Verseny élénkítése
-Korrupció ellenes etikai kódex létrehozása (Közbeszerzési Etikai kódex – 2013 májusától hatályba lép)
-Átfogó kampány- és pártfinanszírozási reform
-Integritási megállapodás széles körben való kiterjesztése – teljes projektciklust lefedő független monitoring"

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 22:11:41

@Chamroe:
Ha ez lelkesít, akkor a mi államvizslánk könnyebb volt, mint egynémely vizsga :)

Muscari 2014.06.24. 22:15:03

@Kövérmadár [swe]: nem veletlenul tart az az orszag ott, ahol. Allitolag Szloveniaban is volt egy egyezseg a partok kozott, hogy alapveto reformokat nem kerdojelez meg senki es nem csinaljak vissza. Ez Magyarorszagon elkepzelhetetlen lenne :-(

Muscari 2014.06.24. 22:16:05

@Chamroe: valaki nagyokat almodik...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 22:20:35

@Muscari:
Dehogyis!
Ki fordítaná vissza a Fidesz reformjait? A Fidesz? Vagy a következő Fidesz kormány? Vagy az azt követő Fidesz kormány?

Az ország hajója előreláthatóan ugyanabban a mederben fog közlekedni, amíg Orbán él. Senki sem fogja visszacsinálni a dolgokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:21:10

@geegee:
Beépítettem a lyukas fogamba.
:)))))))))))))))))

Chamroe 2014.06.24. 22:22:23

@Muscari: Igen, "csak" a védés :D
Annyira nem parázok, mert készültem + rizsázni is jól tudok.
Eu aktualitásokat, híreket is olvastam.
Állítólag még senkit nem csaptak agyon :)

@Kövérmadár [swe]: Szerintem itt sem lesz akkora gáz.
A védéssel kezdek (a saját dolgozatomról bármennyit tudok beszélni), a tételeket meg ha lendületesen adja elő a vizsgázó, állítólag nem is hagyják végig mondani.
Van 7 év munkatapasztalatom, és szinte minden tételhez tudok odarakni egy példát is a környezetemből.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:24:32

@Chamroe:
Húha Ne súlyosbiiitsd.
A TEK a NAV a TSZCS a Windows7 már rád van állva.
Te leszel a precedens.
:))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 22:26:20

@diggerdriver: Egyébként múltkor egész idáig feljött a sivatagi homok.Volt is róla cikk valahol, hogy néha marha messze eljut a Szaharából az időjárási áramlatokkal.Nálatok nem szokott lenni?

Igaz Barát 2014.06.24. 22:27:28

@diggerdriver: Kihagytad a GAMESZ-t és a KTSZ-t. Azok a legkeményebbek állítólag! :)

Mr Long 2014.06.24. 22:27:50

@Chamroe: A b terv az, ha nem megy siman a kikoltozes, akkor kenyszerited magad a menekulesre?
:DDDDDDDDDDDDDDDDD

Chamroe 2014.06.24. 22:28:05

@Muscari: Nem vagyok én olyan naív, csak hát kellett hozzá egy hangzatos befejezés :)
Teljesen tisztában vannak a döntéshozók azzal, hogy hogyan lehetne a közbeszerzési korrupciót visszaszorítani, de hát csak nem lesznek a saját ellenségük :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.06.24. 22:30:30

@geegee: lyesmire gondolok:

index.hu/tudomany/2013/05/30/szaharai_homokot_hozott_szerdan_az_eso/

Most valamiért nem jön fel, de volt asszem idén május végén is..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:31:34

@geegee:
Kispályások vagytok némi malter alapanyaggal.
Ide egyenesen a Mexikói öbölből jön a melegvíz.
Jótékony hatással a fűtésszámlára.
:))))))))))))))))))))))))))))))

Chamroe 2014.06.24. 22:31:43

@Mr Long (UK): Jó terv, nem? :D
Jajj, csak már ott tartanánk..

Képzeljétek el, ahogy lelkesen ecsetelem, mennyire klassz, átlátható, és tiszta volt a közbeszerzési eljárása az ajánlattevő cégnek, miközben pontosan tudtam, hogy mennyire meg volt vajazva az egész :D
Ehh, qrva világ ez. Már a jövő se a régi...

Mr Long 2014.06.24. 22:32:04

@Chamroe: Jah, a korabbi kerdesedre jok a zaszlok. Bar ugy nez ki, mintha nem kozepen lenne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:33:28

@Igaz Barát:
Jó hát azzal már nem akartam a kétségbeesésbe kergetni.
Ott már a PEDIKŰR is játszik.
A pokol is jobb.
:))))))))))))))))))))))

Mr Long 2014.06.24. 22:34:52

@Chamroe: Tudom. En a kozgazon vizsgaztam kozbeszerzesbol, azoknal akik a tanulmanyokat csinaljak az atlathatosagolrol, tiszrasagrol. Mindtak, hogy azt tanuljuk itt, hogy tortenik a torveny szerint. :) vagy inkabb :(

Chamroe 2014.06.24. 22:36:37

@bpetya75: A múltkor valakivel beszélgettetek arról, hogy hogyan lehet egy témáról érvelni, majd ellenérvelni. Disputának hívják a módszert, és mi is tanultuk gimi 7-8. osztályban. A latin tanárnőnk szervezte.

"A disputa-szabályok alapján két csapat (3-3 fő) vitatkozik formális keretek között, rendszerint előre megadott témáról. A témát tételmondat formájában fogalmazzák meg. E tételmondatokban mindig ott rejlik a vita lehetősége, azaz vannak olyanok, akikegyetértenek vele, s olyanok is, akik nem (pl. Az eutanázia szükséges). A felkészülés során a csapatok összegyűjtik a tétel igazsága mellett és ellen szóló érveket is, hiszen személyes meggyőződésük nem játszik szerepet abban, hogy állító vagy tagadó szerepben kell-e vitázniuk. A nézőpontváltással lehetőség nyílik arra, hogy az eltérő véleményeket is megismerjék. Megtanulják, hogy azonos dolgokról másként is lehet gondolkodni, s megértik, hogy az övéktől eltérő vélemény mellett is szólhatnak érvek. "

Nagyon hasznos, nekem pl a lobbizás tárgynál is sokat segített, hogy az OMW - MOL témát mindkét oldalról meg tudjam vizsgálni.

2014.06.24. 22:40:45

@FutureFry: +1. Neha orulok hogy nincs gyerekem, ha megprobalnam ugy nevelni ahogy szerintem helyes, tobb mint valoszinu hogy letartoztatnanak kiskoru veszelyeztetese miatt...

Chamroe 2014.06.24. 22:42:01

@bpetya75: A múltkori vitakészség fejlesztés témáról eszembe jutott a disputa, amit a gimiben mi is tanultunk:

"A disputa-szabályok alapján két csapat (3-3 fő) vitatkozik formális keretek között, rendszerint előre megadott témáról. A témát tételmondat formájában fogalmazzák meg. E tételmondatokban mindig ott rejlik a vita lehetősége, azaz vannak olyanok, akikegyetértenek vele, s olyanok is, akik nem (pl. Az eutanázia szükséges). A felkészülés során a csapatok összegyűjtik a tétel igazsága mellett és ellen szóló érveket is, hiszen személyes meggyőződésük nem játszik szerepet abban, hogy állító vagy tagadó szerepben kell-e vitázniuk. A nézőpontváltással lehetőség nyílik arra, hogy az eltérő véleményeket is megismerjék. Megtanulják, hogy azonos dolgokról másként is lehet gondolkodni, s megértik, hogy az övéktől eltérő vélemény mellett is szólhatnak érvek. "

Chamroe 2014.06.24. 22:42:40

Nah, pedig 3x is frissítettem, hátha mégis elment elsőre :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.24. 22:42:49

off
nem tudjatok, miert lehet 25ezer forintokert kapni szinte hasznalatlan kindle5 oket az aprohirdetesi oldalakon? ez valami uj atveres?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.06.24. 22:48:37

@diggerdriver:
Tehát amikor engem a bab gyötört a téli hajózáson, azt is ti szagoltátok? :))))))

Zoole előkerült már?

Igaz Barát 2014.06.24. 22:49:11

@Babette.: Lehet, hogy egy nagyobb adag valahol leesett útközben egy kamionról belőlük, és még így is sokszoros haszonnal adják el :)

Muscari 2014.06.24. 22:50:45

@Kövérmadár [swe]: valoszinuleg igy lesz :-(
Csak ez sajnos nem ugyanaz, mint a kozos megegyezes.

Ugy tetszik, hogy ennyien vagyunk itt "anti Fidesz fanok", a hazaarulozok meg valahogy nincsenek itt. Ugy otthon erzem magam ezen az oldalon.

Muscari 2014.06.24. 22:52:21

@geegee: volt nemreg, jo kis szmogot okozott egesz Del-Angliaban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.06.24. 22:55:30

@Kövérmadár [swe]:
Ne tévedjél annak az áramlatnak nálatok van vége. Ha én fingok MOST azt te szagolod HOLNAP.
:)))))))))))))))))))))))))))))

Papagály (törölt) 2014.06.24. 23:00:41

Okosak Földje, Magyarország

audiovizuális népnevelés: www.youtube.com/watch?v=H72yZgrWbxU
(rendhagyó történelemóra, nemzeti önismeret egy fiatal magyar zenekar szemüvegén át - zseniális!)

Nyugat-Európa és a káosz partján
félig Ázsia, de egészen Balkán
...
mi vagyunk a hősök és mi vagyunk a holtak
a nácik és a komcsik is magyarok voltak
mi voltunk Koppány és Kun Béla
mi vagyunk magunk a probléma
...
mi tévézünk öt órát, de a jenkik a hülyék
hősök vagyunk, csak sose állunk ki az ügyért
aki akar itt bármit, az úgyis dobbant
és marad egymillió kamurokkant
az országban, ahol mindenről más tehet
a bankok, a zsidók, az IMF, a melegek
balhé van, de sosincs felelős
mindenki megússza, van jog, csak nem erős
...
meleg ez a kibaszott disznóól
huszonöt éve nonstop a válság
nem mászunk ki, csak a gödröt ássák
volt egy lépcsőnk, de eltemettük
most építjük újra, hogy lebontsuk együtt
mert az utód is úgyis begőzöl
még pár év és kezdhetjük elölről

****************************************************
fulltext:

az nem lehet, hogy annyi szív
hiába szív...
de lehet.

fosunk a jövőtől, büszkén a múltra
de hogy mi volt a múlt, azt senki se tudja
úgy tudtuk, más bánt el velünk
pedig mi voltunk azok, hidd el nekünk

a Habsburgok kérték és kapták a koronát
önkéntes gyarmat voltunk több koron át
későn keltünk, hogy fel kéne kelni
addigra utált körbe mindenki
míg Deákot ünnepelte száz torok
a fejünkre nőttek a román pásztorok
ők nem egyeztek ki a kiegyezéssel
baj is lett belőle később kevéssel
hogy becsúsztunk a háborúba
hülyére verve álltunk Trianonba'
utána Horthyék is okosak voltak
hadat üzenni a Szovjetuniónak

mínusz negyven fok volt az oroszoknál
ott maradt a fél hadsereg a Donnál
jöttek a ruszkik, fal lett a Lajta
bölcsőnk ez, gyakran sírunk is rajta

mi vagyunk a hősök és mi vagyunk a holtak
a nácik és a komcsik is magyarok voltak
mi voltunk Koppány és Kun Béla
mi vagyunk magunk a probléma

Való Világ, Megasztár, X-Faktor
szidjuk mindet, de nincs, aki elkapcsol
és hiába védjük másoktól a földet
ha lengyel húsért sorban állni ragyogó ötlet
mi tévézünk öt órát, de a jenkik a hülyék
hősök vagyunk, csak sose állunk ki az ügyért
aki akar itt bármit, az úgyis dobbant
és marad egymillió kamurokkant
az országban, ahol mindenről más tehet
a bankok, a zsidók, az IMF, a melegek
balhé van, de sosincs felelős
mindenki megússza, van jog, csak nem erős

eltűnt a Postabank, de senki se tette el
Kulcsár Attila is egyedül kezdte el
hozott is valamit az Ezüsthajó
a Hagyóból lett csak cellalakó
a pártokat építik az autópályák
egykor még féltek, de azóta látják
hogy nem üvegzseb van, csak üveges szemek
úgyhogy ideje, hogy építkezzenek
mi is építjük a nemzeti falansztert
de erről nem írt se Kertész, se Wass Albert
Nyugat-Európa és a káosz partján
félig Ázsia, de egészen Balkán

mi vagyunk Orbán és mi vagyunk Gyurcsány
mi vagyunk a rendőr, az orvos, a furcsán
bekötött nemzet, ez a szédült nép
mi vagyunk a tábor és az ellenség

ki itt hatalmat kap, az sohase fékez
először dönt, és aztán se kérdez
hiszünk még, de tudjuk legbelül
hogy hazudnak rendületlenül

légy csendben, ó, magyar
ha viselkedsz, eljön az ómagyar
táltos, és neked is letol egy szettet
szebbet, mint ahogy eltervezted
nézed a plazmán, majd kifizeted egyszer
az állam is így él, ilyen ez a rendszer
itt tudja minden kisgyermek
hogy svájci frankból nőnek a díszkertek
úgyhogy senki se szól, hogy így nem lesz jól
meleg ez a kibaszott disznóól
huszonöt éve nonstop a válság
nem mászunk ki, csak a gödröt ássák
volt egy lépcsőnk, de eltemettük
most építjük újra, hogy lebontsuk együtt
mert az utód is úgyis begőzöl
még pár év és kezdhetjük elölről

Isten, várd meg a magyart
majd odaérünk, csak még vesszük a kanyart
Isten, várd meg a magyart
rögtön odaérünk, csak még vesszük a kanyart

nem is akkora gond, hogy nincs nagy sietség
megbűnhödte már e nép az összes ötletét
lehet, hogy gyerekként még máshogy tanultad
de ha hátralépnél, látnád, hogy magunknak
basszuk el, de pusztuljon az idegen
léptek a ruszkik, de látszik, hogy ide nem
több párt kell, hanem több külön ország
Az Okosak Földje, Magyarország

mi basszuk el, de pusztuljon az idegen
léptek a ruszkik, de látszik, hogy ide nem
több párt kell, hanem több külön ország
Az Okosak Földje, Magyarország

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/58918/kozmosz/az-okosak-foldje-zeneszoveg.html

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:04:42

@Babette.: miert mennyiert szeretnel megvenni egy 70 dollaros termeket? ha ugy nezzuk tenyleg atveres, mert majdnem dupla annyiba kerul forintban

2014.06.24. 23:08:47

@bpetya75: En is 'szembeneztem' vele, azert eletem vegeig megse laknek egy olyan helyen ahol mindent utalok, ha nem muszaj. Remelem ez nem jelenti azt hogy gyava, nem-szembenezo tipus vagyok :)

pappito · http://pappito.com 2014.06.24. 23:12:22

@Babette.: "en az ingnel,nemreg ertesitettek,hogy beszantjak, es mas veszi at. pedig ok voltak a legnagyobbak. "

nem emlékszem hova került az eredeti mnypénztáram, én egy viszonylag kicsinél voltam, ezt bedarálta a 3000 milliárdos manőver, úgyhogy átkerültem valami másikhoz, meg kéne néznem a papirokat. Úgyse férhetek hozzá asszem, az egyetlen szempont volt, hogy a focimajom sameszai ne tehessék rá a kezüket.

Persze arra nincs gari, hogy nem vették el annak ellenére, hogy nyilatkoztam, hogy ne mancsikáljanak a lóvém környékén.:) viszont az első bejelentéskor leírtuk a mnyp megtakarításainkat és úgy vesszük, mintha nem is léteztek volna.

33621 2014.06.24. 23:14:40

Akinek nem telik önjáró fűnyíróra az megoldja másképp!

toochee-foto.postr.hu/specialis-onjaro-funyiro/

2014.06.24. 23:22:08

@morsels: ugyanott, ahol az ipad $100. Bid-elos website, de te, mint mezei vasarlo nem fogod 100-ert vinni.

morsels (törölt) 2014.06.24. 23:26:20

@charlieharper:
Ohh, hat ilyen bid-elos helyek... inkabb maradok mezei vasarlo :-)

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:30:02

@morsels: amazonon, nem bidelos, vmi 50 fontert is lattam, igaz a full alapot, de olvasni az is jo, en konyvet veszek inkabb

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:32:49

@morsels: egyebkent a babett altal emlitett 25e ft a teljesen normalis magyar ara, az osszes webaruhaz annyiert kinalja, ha raraksz afat egyebet mennyi legyen?

morsels (törölt) 2014.06.24. 23:36:05

@Jess G:
70 font?

70 dollarert a regi Kindle-t aruljak, a Kindle5 meg (ha jol tudom) az a Kindle Paperwhite, ami 140 CAD. Az Amazonon.

morsels (törölt) 2014.06.24. 23:37:27

@Jess G:
Az rendben is van, de te 70 dollart irtal, ami meglepett. Hogy hol aruljak annyiert.
Igen, a 25ezer szerintem is teljesen rendben van arban. Az, hogy szinte hasznalhatatlan, az mas kerdes, bar nem vagyok biztos abban, hogy mit ert Babette hasznalhatatlan alatt.

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:37:54

@morsels: a paperwhite kb 110, az is a babett aranal van

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:39:08

@morsels: hat nekem nem ugy tunik h 70 dollarert regebbit adnanak mint ami a magyar oldalon 25e, de nekem m1
a lenyeg ha olcsonak talalja, akkor nyilvan Mo-n a 70 dollaros darabot aruljak valakik

morsels (törölt) 2014.06.24. 23:43:47

@Jess G:
Neked hogyan jon ki a 25ezer forint 70 dollarra?

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:44:53

@morsels: es, ott is 80rol indul, ugyanaz van 25ert a magyar oldalakon sztem
de mar faraszt ez a kindle tema
megyek inkabb alszom

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:46:53

@morsels: ugy hogy a magyarok is keresnek rajta es majdnem 30% az afa rajta es meg vamis kerul ra, mert gondolom nem euban rakjak ossze, igy
meg valami kerdes?

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:48:48

@morsels: raadasul babett aprohirdetest emlitett, gondolom kovacs bela megveszi a legolcsobb amazonon elerheto readert felteszi az aprod.hura 25e-ert es keresett par ezer ft-ot

morsels (törölt) 2014.06.24. 23:49:34

@Jess G:
Hat eppen lenne, de annyira nem erdekes.
:-)

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:51:48

@morsels: na, ne habozz, kerdezz amott :-)

Mrs. Clayton 2014.06.24. 23:55:36

@pappito: o nem azert szkott jonni, hogy ilyen kerdesekre valaszoljon, sokkal inkabb olyan miatt szol hozza, amit mi mezei juzerek nem tudhatunk, mint hogy az olaj ma mar mindenhol beszerezheto

Mrs. Clayton 2014.06.25. 00:04:55

@pappito: kenytelen leszel :-)
de mint mondtam, a lenyeg nem az, h mi az, hanem, h mar lehet kapni a sarki tescoban is, holnap meg is nezem
de tudom, az ugyis csak hamisitott, szoval m1 is

pappito · http://pappito.com 2014.06.25. 00:10:51

"Helyreállítja és segíti a sejtek közötti anyagcserét és oxigén áramlást úgy, hogy megjavítja a sejtek közötti kötést."

és bio-exttra-szűz

ahha

pappito · http://pappito.com 2014.06.25. 00:11:59

@Jess G: persze h hamisított, szerintem párezer hektó elfogy évente arról a párszáz fáról ami évente 10 kiló izét terem és 70 kiló izé kell egy liter olajhoz. ezt muhhamadtól tudom aki csak a legeredetibbet árulja :)

kutyád leszek, effendi!

Mrs. Clayton 2014.06.25. 00:15:49

@pappito: de legalabb akkor mar megvan mi az argan olaj, jobb vagy mint Peti :-)

pappito · http://pappito.com 2014.06.25. 00:23:42

@Jess G: na ja, ma is tanultam valamit ::)

Mrs. Clayton 2014.06.25. 00:24:48

@pappito: figyi, sztem mar rajottel, h mi akik ide jarunk tanulni jovunk, annyi itt az okossag :-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.25. 06:41:00

@pappito: igen bennem is ez volt.

bpetya75 2014.06.25. 07:57:05

@Chamroe:

Ilyesmiről én is szívesen tanultam volna. Hasznos dolognak tűnik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.25. 08:02:57

@Babette.: szerintem bid= licitálni, de soha nem vagyok biztos semmiben, csak amikor hülyeséget beszélek

bpetya75 2014.06.25. 08:16:56

@Mirjam2:

Természetesen nem úgy értettem, hogy gyáva vagy, de ezt Te is tudod. Gondoltam rá, hogy kitérek rá, hogy "Nem úgy értem, hogy...", de úgy gondoltam, érteni fogod, hogy nem téged akarlak lehúzni vele. Egyébként lehet, hogy asszonykámnak jó lett volna úgy is, ha lelép, csak nekem nem. Valójában egy önző dög vagyok, csak jól sült el a dolog ;-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.06.25. 08:43:09

@bpetya75: szerintem aki kibírja Indiát, az egyszerűen definíció szerint se lehet már gyáva :-)
mindenki másképp küzd meg a sárkányaival.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.25. 11:40:24

@Chang Yai: mi ajánlat értelemben használtuk a cégnél, csak ezt nem tudom ide illeszteni

@morsels: köszi, nézem.

2014.06.25. 11:44:43

@Babette.: igazad van, nem magyarul irtam. Ha valamire ra-"bid"-elsz, akkor ralicitalsz.

pevi74 2014.06.27. 21:47:05

Kedves Ala, van ra lehetoseg hogy felvegyem veled a kapcsolatot privatban? Mar egy ideje probalok kulonbozo (maltai) expat forumokon talalni egy marokkoit vagy Marokkoban elot talalni:) szeretnek par dolgot kideriteni a marokkoi fonalakkal kapcsolatban (kepek alapjan nagyon tetszenek, de interneten, eddig semmi mast nem sikerult megtudnom). Ha lenne kedved segiteni, a profilomban az emailcimem nyilvanos. Koszonom Evi

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.07.02. 10:22:31

@diggerdriver: Az jár errefelé is, legalább is a norvégoknál nem fagy be a tenger még a sarkkör felett se...

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2016.01.01. 12:10:05

@Kövérmadár [swe]: "Meg kell szuntetni az egeszsegugyi ellatast. Teljesen.
Igy az idosebb emberek gyorsabban meghalnak. Aki megsem, annak jut eleg nyugdij... ;)"

Már dolgoznak rajta! Az első lépéseket már meg is tették! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása