oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. február 01. 06:46,  Már rá sem ismerek a hazámra 338 komment

2014. február 01. 06:46 Határátkelő

Már rá sem ismerek a hazámra

Sok év után hazatérve megdöbbentő látni a kétségbeesett országot, ahol az emberek magukba zárkóztak, és ahol a reménytelenség riasztó mértékben taszítja az alkoholhoz az embereket. A mai történet főszereplője közel nyolc év után látogatott haza és sokkolta, amit tapasztalt.

nő bőrönddel.jpg„Mielőtt hazaindultam volna, többen figyelmeztettek, hogy nagyon sok minden romlott el az országban, mióta elmentem, és amikor egy időre hazalátogattam, sajnos be kell ismernem, igazuk volt.

Hét évet éltem Londonban, mielőtt Ausztráliába költöztem volna, ahol az elmúlt kilenc hónapot töltöttem, azaz tulajdonképpen hozzászokhattam volna a távolléthez, és ahhoz, hogy a dolgok változnak, ilyen mértékű változásra azonban nem számítottam.

Minden másnak tűnt, mint mielőtt még tinédzserként nekivágtam a brit fővárosnak. Olyan érzés volt, mintha egy nagy képernyőn néztem volna az eseményeket, ahelyett, hogy résztvevőjük lettem volna.

Miért nem érzem otthonomnak a hazám?

Miért nem sikerült visszahelyezkednem a barátokkal folytatott beszélgetésekbe ugyanazzal a természetességgel, ahogyan a múltban ez működött? Miért nem minden ugyanolyan ragyogóan tökéletes, mint az az emlékeimben élt?

Az az igazság, hogy megváltoztam. Már nem az a fiatal lány vagyok, aki Londonba költözött, de még csak az a nő sem, aki kilenc hónapja Ausztráliába. A tapasztalataim megváltoztatták azt, ahogyan a dolgokat befogadom.

Rájöttem, hogy már nem azok a dolgok okoznak örömet, mint régen. Valami többre van szükségem. Talán a legnagyobb változás, amit magamon észrevettem, hogy már nem érdekel, mit gondolnak mások.

A tudat, hogy képtelen vagy segíteni

Nem szeretem kevésbé a hazámat, a családomat, az ottani életem. Szomorúságot érzek, szomorúságot, hogy mennyire megváltozott minden (vagy egyes esetekben: mennyire nem változott semmi) mióta legutóbb otthon voltam. A gondolat, hogy most újabb egy évig nem megyek haza, majdnem beteggé tett.

A tudat, hogy képtelen vagy segíteni a szeretteid mindennapos küzdelmeiben, a frusztráció, hogy 16 ezer kilométerről milyen keveset tehetsz, gyötrelmes érzés. És noha a hazalátogatás szomorúsággal töltött el, az ismételt elválás is szívszaggató volt, csak éppen másképp. Mintha viharos szerelmi viszonyom lenne a hazámmal.

Nem tudok és nem is akarok végleg elszakadni tőle. Ugyanakkor minden egyes alkalommal összetöri a szívem, és muszáj vagyok megint elhagyni.

Ragyogó, fiatal elmék külföldön

Fájdalmas látni, ahogyan fiataljaink más országokba vándorolnak, hogy élhessenek azokkal a lehetőségekkel, melyeket odahaza nem kaphatnak meg. Abszurd látni, hogy az ország pénzügyi bajaiért felelős figurákat senki sem vonta felelősségre tetteikért. Nem úgy, mint például Izlandon.

A ragyogó, fiatal elmék, amiket a családok annyi erőfeszítéssel és bátorítással neveltek fel, nem a mi országunk fejlődését segítik elő. Javarészt külföldön vagyunk, egy más gazdaság javát szolgálva. A Skype-kapcsolatok generációja vagyunk. A hosszú repülőutak, a könnyes búcsúk életünk alapvető részévé váltak.

Most ismét a tikkasztó brisbane-i hőségben vagyok. Az ausztrál nyár tiszta erőből dübörög. Az ablakomon kinézve kék eget látok. De valami hiányzik. Fáj a szívem, amit semmilyen technológián keresztüli kommunikáció nem gyógyíthat meg. Egy ölelés anyutól, egy barát spontán látogatása, egy vonatút az unokaöcsök és unokahúgok látogatására. Az apró dolgok, amik igazán hiányoznak.

A hazám most nincs abban a helyzetben, hogy megadja mindazt, amit várok az élettől. De remélem, egy nap visszatérek. Kérlek, minél hamarabb tedd rendbe a gazdaságod, hogy közülünk, határátkelők közül aki akar, hazatérhessen."

Eddig a történet. A végére egyetlen információ még: a szerző egy ír lány, Anya O'Sullivan, a haza, amelyről ír, pedig természetesen Írország...

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr665791728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.01. 07:11:50

Ez most micsoda?

DieNanny CH 2014.02.01. 07:22:04

Hát, ennek így nincs sok értelme...

Beszéljünk inkább arról, hogy sem a tegnapelőtti (Bécs) sem a tegnapi poszt írója nem látogatott meg minket. Pedig jó lett volna!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 07:45:52

Magyarul: sikerült semleges szemmel meglátnia Mo-t egy magyarnak. Eddig nem sikerült, mert ő is Mo-n élt, más nem ismert, s minden helyi jellemzőt természetesnek gondolt. Ez a cikk lényege. Hasznos dolog, hiszen azt fejezi ki: amit szinte megváltoztathatatlan adottságnak vélünk, az valójában szubjektív helyi jellemző.

Igen, a magyarok egyik jellemzője, hogy Európa egyik legpesszimistább népe. S ez független politikától, gazdaságtól, egyébtől.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 07:47:06

"Miért nem minden ugyanolyan ragyogóan tökéletes, mint az az emlékeimben élt?"

Mert az ember a jóra emlékszik inkább. S a múltat idealizálja.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 07:48:54

"Fájdalmas látni, ahogyan fiataljaink más országokba vándorolnak, hogy élhessenek azokkal a lehetőségekkel, melyeket odahaza nem kaphatnak meg."

Pont ellenkezőleg! Éppen ez ad reményt. A magyarok intenzív bekapcsolódása a világ folyamataiba a kiút. Ennek tapsolni kell, nem siránkozni.

rezsoatya (törölt) 2014.02.01. 07:49:42

@DieNanny [SZ,CH]: a parhuzam. Csak mig Irorszagnak van eselye rendbejonni, ugyanez Mo-rol nem mondhato el...
Amugy Anya is megkapja a hozzaszoloktol a hideget-meleget...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 07:52:34

"Abszurd látni, hogy az ország pénzügyi bajaiért felelős figurákat senki sem vonta felelősségre tetteikért"

Két oka van ennek:
- az egymást váltó kormányok egyformán felelősek, s abszurd lenne, ha egymást elkezdenék ugyanazért felelősségre vonogatni,
- a bajok legnagyobb része objektív, kormányfüggetlen, a történelem és a geopolitikai helyzet következménye, magyarul nem azért rossz, mert a rohadék Gyurcsány Orbán rosszat akar.

Hozzáteszem: az ország helyzete így sem nevezhető valóban rossznak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 07:54:12

Az pedig külön nevetséges, hogy Írországról van ilyen sajnálkozás. Mo. esetében is nevetséges, de Íro. esetében különösen az. Mi a gond?

rezsoatya (törölt) 2014.02.01. 08:00:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: elheto orszagot.
(amugy szolni akartam, de latom rajottel, ez nem Mo-rol szol, hanem Ír-ás. Szoval nem GyF-OV-rol szol. Viszont pont ez a lenyege, hogy nem csak magyar problema az emigracio).

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 08:02:43

@rezsoatya:

Az emigráns 2 fő hozzáállása:
- Vissza oda??? Soha!!!
- Itt minden szar, otthon a paradicsom, de sajnos a körülmények kényszerítenek, hogy itt maradjak.

rezsoatya (törölt) 2014.02.01. 08:10:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: azert ugye nem gondolod komolyan, hogy nem felelos vezetes (part, kormany, parlament) az orszag lezulleszteseben?
Ahol tobbet tud megtakaritani egy kepviselo, mint a brutto keresete es ezt nyiltan hangoztatja, ugyanakkor agyba-fobe vernek valakit, aki nem ervenyesiti a jegyet, ahol mutyi trafiktorvenyt hoznak, vagy megvalosithatatlan utdij es penztargep rendeleteket... ugye a stadionokat is a dolgozo (dolgozni akaro) emberek epitik... es ugye a PM nagy pofaval nyilatkozza, hogy semmi kozuk a 380 Forintos £-hoz... "kormanyfuggetlen"?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.02.01. 08:11:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
és a 3.
Itt is szar, ott is szar, de itt legalább nem olyan büdös...
:D

rezsoatya (törölt) 2014.02.01. 08:13:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: az elsovel egyetertek: oda vissza? Soha!
A masodikbol kiveszem a "sajnost". Orulok, hogy megleptem eletem legjobb donteset!

rezsoatya (törölt) 2014.02.01. 08:16:19

@tilmir (ch): azert a kolbaszkerites fustolt illata nem olyan rossz...! :-P

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 08:19:16

@rezsoatya:

Van köze sok mindenhez, de az emigráns alapvető kérdését illetően (azaz miért nincs Mo-n skandináv életszínvonal?) nincs.

Az emberek nem az általad említett okok miatt mennek el.

rezsoatya (törölt) 2014.02.01. 08:23:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: mindenki masert. En pl. egy elheto eletert. Mert a jelenleg regnalo maffia kijelentette, nincs szukseg muveszekre. A kozerzet miatt. Itt megbecsulnek. Persze a penz is. De a boldogsagomat megtalaltam. S az nem anyagiakban merheto.

2014.02.01. 08:49:44

A vegen az utolso mondat nagyot utott!!!! Amiben kiderul, hogy nem is egy magyar ir Magyarorszagrol, hanem egy ir lany Iroszagrol. Bar nem ertem, ha 8 eve hagyta el Irorszagot, akkor ott meg " fustolgott a kemeny ", duborgott a kelta tigris. Emlekszem, a TV itt tele volt annak idejen a kelta csodaval, hogy britek mennek Irorszagba dolgozni, stb. Maskulonben irish letere hozza kellett volna szoknia a kivandorlashoz, hiszen tobb, mint 100 eve onnan csak elvandorolnak.
Jok a hozzaszolasok is, bar meg csak parat olvastam el az erdeti cikkbol. Hataratkelos feeling:)

2014.02.01. 09:02:44

Kicsit off, de megsem. Tegnap fedeztem fel ezt a gyongyszemet:)
" Ingyenélők..." Kidisszidáltak, csak azért, mert nem volt munka és ....
Ez a velemenye Zembernek - Orbán melós háziszentjenek:

www.youtube.com/watch?v=owSOB1gftd4

LyukasBogrács 2014.02.01. 09:03:49

"Ireland, you may not be in a position to give me everything I want from life right now."

Selfish bitch.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.01. 09:03:49

@rezsoatya: Nagyon veszélyes kijelentés. Magyarország meg a nyugati országok között egyetlen jelentős különbség van : a nyugati országokban úgy általában jobban keresnek az emberek és ezért jobb az életszínvonaluk. Minden másban nagyjából ugyanaz a kettő. A csacsiságokat pedig lehetne sorolni egy napon át: megbecsülnek, nem löknek fel a buszon, Londonban nem büdösek az emberek a metrón, Londonban nem kéregetnek a csövesek, Itt figyelnek egymásra, meg a többi sületlenség.

Írországról nem értem miért születik ilyen poszt. valaki elmagyarázná? Ausztrália biztos az ígéret földje amúgy a 15 dolláros minimálbérével. Egy fiatal biztos így fogja fel... hogy az az etalon a többi pedig ganély.

phaidros 2014.02.01. 09:03:50

Az utolsó mondat azért helyretette - Írország szar hely, hideg, nedves, szeles. :)

Link elek 2014.02.01. 09:06:57

Az irek is a magyarokhoz hasonlo buval baszott nep.
A politikai alkuk ott is csak a kozos lopasra korlatozodnak.

2014.02.01. 09:23:34

@házelőtthinta: irorszag Europa feketelyuka. Szerintem. Na, ezert

**mimi** 2014.02.01. 09:31:46

Nahát!!!!!!

A vége nagyon meglepett...

Érdekes, hogy rengeteg ismerősöm ment ki Iro.-ba dolgozni. akkor most hogy is van ez???

01234567 2014.02.01. 09:58:08

@**mimi**: Ide meg rengeteg török, kínai, afrikai, vietnámi ..stb..jön, hát így. A macska hiúz szeretne lenni, a hiúz leopárd, a leopárd tigris...

rumitom 2014.02.01. 10:01:34

@LyukasBogrács: irorszag sosem volt, es sosem lesz olyan pozicioban hogy megadjon mindent az embernek. ehez tul kicsi es bar gyonyoru orszag, idovel megunhato a sok zold. olyan orszag ami mindent meg tud adni, minimum foldrajzilag, nagynak kell lennie. rendes hegyekkel, legalabb nyaron meleg tengerparttal.

tanato 2014.02.01. 10:05:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: De még mennyire idealizáljuk a múltat, még a katonaságnál meg a börtönben töltött évekből is csak a jó emlékek maradnak meg/sok börtönviselt paciensem van,min 30% roma lakos a praxisban/Ilyen az emberi agy igyekezik kitörölni a rosszat,így van berendezkedve.Kivételek vannak pl. a depressiósok,meg az öngyilkosságra készülők,náluk fordítva van,csak a rosszra emlékeznek.Na de majd ír erről az elveszett magyar-norvég psychiáterünk aki /szerencsésen? /megkerült

thinker_ 2014.02.01. 10:08:28

két bekezdés után abba is hagytam.... szánalmas...

Latcho Rom 2014.02.01. 10:13:20

@rezsoatya: legfontosabbat kihagytad fater, ahol megfojtjtak s kiebrudaljak a kulfoldi bizniceket, bankokat, s mindent allamositanak.

Szomoru poszt, egy szomoru emberketol.

Latcho Rom 2014.02.01. 10:16:17

@diggerdriver: olyan jo lenne ha egy napot,neha kihagynal giccsbazar, a szilikonos taho bolcsessegeiddel.

Just a day :))

szaszo71(D) 2014.02.01. 10:20:29

@thinker_: Pedig a végén van a csattanó:))

TilosazA (UK) 2014.02.01. 10:32:39

@Cascabel: :D csak azért mert nem volt enni?!

SzZoole 2014.02.01. 10:52:57

@Cascabel: pedig ez nem vicc.
A zorbanista slepnek volt egy ilyen javaslata,hogy az eltantorgotak,mivel evek ota eletvitelszeruen kulfoldon elnek es ott fizetik az adot,de magyarorszagi befizeteseik kiesnek a budzsebol,(a kettos adoztatast elkerulve,)fizesenek magyarorszagnak szolidaritasi illeteket.Ki erti ezt....

Latcho Rom 2014.02.01. 10:55:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

elgondolkoztam ezen maxi...

Ha orban borzalmai valoban geopolitikak fuggesek, akkor sokkal nagyobb szarban van az orszag mint ahogy en azt gondolom.

lattad a filmet a megkinzott ukran "terroristarol"? azt mondja minden kinzoja orosz akcentussal beszelt. Tudod, akinek a fulet is levagtak..

Latcho Rom 2014.02.01. 10:57:28

@Zoole[uk]: na igen.

latlak a facebookon, na nem ilyennek gondoltalak :))

rezsoatya (törölt) 2014.02.01. 10:58:00

@házelőtthinta: nem tudom, melyikre irtad, mert nem linkkent hozza a nevem. De!
Nagyon jol latom, hogy milyen anomaliak vannak itt, a kolbaszkeritest poenbol irtam. Amugy eltem Londonban, majd Skocia csodas videkein, most egy videki varosban. Figyelem az aktualis esemenyeket itt is, tudom, mi van, valahogy megis jobban erzem magam. Ami a posztban irodott, azt ateltem en is. Rossz volt latni, hogy lehet meg rosszabb is, mint mikor eljottem...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 11:01:09

@shakti_rom:

"Ha orban borzalmai valoban geopolitikak fuggesek, akkor sokkal nagyobb szarban van az orszag mint ahogy en azt gondolom."

Pedig ez a helyzet. Oké, Orbán tudott picit rontani, ez tény, de nem történt drasztikus változás 2010 óta. Ha majd Orbán veszít 2018-ban, meglátod magad is ezt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 11:02:32

@shakti_rom:

"lattad a filmet a megkinzott ukran "terroristarol"? azt mondja minden kinzoja orosz akcentussal beszelt. Tudod, akinek a fulet is levagtak.."

Igen, jó volt, de egy picit túljátszotta a szerepét. Legközelebb jobb színész kell, mert ez így komolytalan.

Latcho Rom 2014.02.01. 11:05:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: go on...miert erzed hogy a geopolitika, kelet fele nyitas nem orban muve, o csak lovagol putyin peniszen, sallerozva a gaz nyugatot, ahunis tamadjak a szeginy magyart Soros vezetesevel a karvalyok? :)

Latcho Rom 2014.02.01. 11:06:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: azt mondja a bulgar media hogy szineszkedes az egesz?

Latcho Rom 2014.02.01. 11:10:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
m.youtube.com/watch?v=17UAVBgOlIQ

hmm, Mccain biztos hozott make up mestereket amerikabol..
Fulet nem tudom hogy oldottak meg, oleg hitelesnek tunik.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 11:10:45

@shakti_rom:

A keleti nyitás helyes. Ugyanezt megcsinálta volna egy ballib kormány kormány is, nagyon helyesen, Azaz ez nem oszt, nem szoroz, ez nem lényeges kérdés. A választási propagandának ne dőlj be!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 11:12:24

@shakti_rom:

Nincs olyan, hogy "a bolgár média azt mondja". Vannak sokféle médiák, s egyik ezt mondja, a másik meg az ellenkezőjét. Mint ahogy Mo-n vagy más demokratikus országban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 11:13:37

@shakti_rom:

A SZU mestere volt a manipulációnak, a sok szovjet szakember ma is megvan, egyesek ezek szerint az ukrán fasisztáknak dolgoznak manapság.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 11:17:57

@**mimi**: Én is kimentem - nagyon rövid időre - szerintem azt még itthon sem lehet megcsinálni, hogy egy hónapon keresztül abszolút szabadnap nélkül dolgoztatják az embereket heti 72 órában. Van PPS számom, de az utolsó hely, ahová visszamennék, az Írország lenne...

Latcho Rom 2014.02.01. 11:18:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: egyenlore csak a tizeves titokba burkolt a paks dealt eszreveheto, mast nemigen latok bejonni a meses keletrol, menekulteken kivul. Szolj azonnal ha a bank of lenin, vagy ruszkik altal krealt melohelyek megjelennek magyarorszagon.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 11:22:57

@shakti_rom:

Óriási hiba vakon bízni a nyugatban, s más térségekkel nem állni kapcsolatban. Azaz a keleti nyitás pozitív,

tanato 2014.02.01. 11:24:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: De csak akkor ha nem válik a nyugati kapcsolatok kárára.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 11:29:17

@tanato:

Persze, így igaz. De alapvetően a jelenlegi hisztériát Gyurcsány ismét hibás helyzetértékelése hozta. Igyekszik a Fidesz módszereit bevetni a Fidesz ellen. Nem fog működni, csak lejáratják még jobban magukat. A magyar ballib oldal híres arról, hogy a PR-szakemberei szart sem érnek.

Latcho Rom 2014.02.01. 11:29:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: bizalom, vaksag..ezek a fogalmak nem uzletkepesek. Turul putyin mix viszont egy masodik mohacs, majd emlekezz hogy a gyurka mondta neked a blogon.

tanato 2014.02.01. 11:30:19

@shakti_rom: 11,18-ra Ebben egyetértünk,ezt lájkolom,nincsenek oroszok által létrehozott munkahelyek itthon,nyugatiak által viszont annál több.Paksról meg az a véleményem,hogy inkább az oroszoknak nagy fogás,mert rendkívül sok orosz szakembert tud egy uniós országba küldeni,nyilván köztük sok KGB ügynököt is fedőállásban meg ipari kémeket.Az energiaipar mégiscsak az unió szíve.Én nem hiszem hogy a KGB emlőkön felcseperedő orosz vezetésnek nagyot fordult volna a véleménye a szovjet vezetéshez képest a nyugattal való viszony és a világuralmi törekvések ügyében.

Latcho Rom 2014.02.01. 11:31:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

megint marvanyba ontve gondolkozol, tanulnak ok is, lasd a koteles fityesz fiaskot, s ahogy a bal hasznalta.

tanato 2014.02.01. 11:33:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Keleti kapcsolatok ügyében pl. nagyon meg volnék elégedve ha arab olajat vásárolnánk és nem volnánk totálisan ebben a témában az oroszoktól függővé.Arab olaj vagy gázvásárlásról viszont néhány régebbi gyenge sajtóhírtől eltekintve nem hallok.Pedig nagyon kéne a diverzifikáció,lásd pl. ukrán polgárháború.

Latcho Rom 2014.02.01. 11:33:49

@tanato: En szeretnek pozitivabban gondolni az oroszokra, mo lehetosegeire, de a tortenelmi tapasztalat nem engedi ezt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.01. 11:35:37

@shakti_rom:

Na, ez ismét egy súlyos ballib kommunikációs hiba volt. Mondom: nincsenek PR-szakembereik. Megnyerhették volna ezt a csatát, de döntetlenre rontottak, most a közvélemény szerint "mind a két fél hazudik", ami pedig mindig a kormányon lévőknek segít.

tanato 2014.02.01. 11:36:01

@shakti_rom: Szerintem is működnek náluk/is/a régi klisék,és egyáltalán nem volna ellenükre ha visszatérnénk hozzájuk az akolba.Nagy hódító biro
dalom voltak már 500 éve is,meg a szovjet éra alatt is.Gondolatban most is azok.

SzZoole 2014.02.01. 11:36:35

@shakti_rom: mar irtam,hogy nincs faszbukom,utalom,lehet hogy mast lattal?

Latcho Rom 2014.02.01. 11:38:47

@Zoole[uk]: meglehet koma, meglehet. nem ismerjuk egymast :))

Elizabeth72 2014.02.01. 11:41:52

Bocsanat, de mit keres itt egy ir leanyzo erzelni kitorese? Ossze sem lehet hasonlitani a ket orszag helyzetet. Es szerintem akik nekivagtak kulfoldnek azok nem annyira az onsajnalkozo tipusba tartoznak, vagy ha igen, hamar le kell rola szokni. En is panaszkodhatnek de minek ? A kutyat nem erdekli egyreszt, masreszt mindennek mukodnie kell ha csinaljuk. Olysn mint az uzlet. Ha meg annyira szereti a hazajat akkor menjen haza. De ha nem akkor ne omlengjen itt.

gergius 2014.02.01. 11:42:07

Nagyon szep es sajnos teljesen valosaghu komment. En negy ev utan tertem haza erre a hetre es kb sokkolt hogy mi van itt. A buszokon megfaradt szurke arcu emberek, kozhivatalokban jo hogy nem olik meg egymast a sorban allok, elelmiszer egy vagyonba kerul (gyogyszer meg plane), lakast futeni vilagitani pedig egyenesen luxus. A legmegrazobb elmenyem az volt, hogy mikor beutaztam a varosba szetnezni az uj csodametron (egy nagy fos 5 ev mulva darabokra fog hullani sztem) az orson az aluljaroban egy szegeny oreg bacsi fuvolazott egy szivbemarkolo szolamot. Az elotte allo tablan a kovetkezo allt: "Etelre kell es eletre". Na ez meg is adta az alaphangulatot a setahoz.

Ui.: A belvaros amugy tok szep lett csomo mindent megcsinaltak, szep terek vannak, Matyas-templom, Parlament gyonyoru, diszkivilagitas stb. Most hogy szegeny csoviket kipateroltak a varosbol es betiltottak az etelosztast a frekventalt helyeken talan el tudjak hitetni a kulfoldi turistakkal hogy ez egy fejlett modern europai nagyvaros. EGY NAGY SZART, KIBASZOTT BALKAN VAGYUNK MEG MINDIG. gergiusz out...

Anna Major 2014.02.01. 11:42:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: De ugye annak, hogy családok kettészakítva élnek nem muszáj örülni?

Latcho Rom 2014.02.01. 11:43:50

@tanato: egyre inkabb azok ma is.

Viki csupasz valaga bokreta Putyin kalapjan. S igy is nezik, ha a pravda cikket olvastad, nem respektaljak a magyar orbani demokraciat, ami vicces, hisz O rban reszben a putyini modellt hasznalja. Egyenlore senkit se lokott sittre mint putyin, de az sincs messze.

Koszonom a beszelgetest maxi/tanato alszom meg egy cseppet :)

SzZoole 2014.02.01. 11:45:58

@shakti_rom: es ha nem ilyenek kepzeltel,akkor milyenek?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 11:49:18

@gergius: Az nem tűnt fel, hogy Írországról szól a poszt :)?

SzZoole 2014.02.01. 11:51:36

@gergius: persze,olyan ez mint a Hofeherke almaja,kivulrol szep fenyes es piros,belul meg rothadt es mergezett.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.02.01. 11:54:27

@rezsoatya: Kit vertek agyba-főbe?

------

Tök jó ez a poszt. De a reakciók a kommentekben tipikusnak mondható. Sokan nem értik, hogy lehet Írországról ilyet leírni, amikor Magyarországról szoktak, sokan rögtön Gyurcsányozni Orbánozni kezdenek jó szokásuk szerint.

Nem lehet nem észrevenni az iróniát és a görbe tükröt, amit elénk tartanak. :)

Latcho Rom 2014.02.01. 12:01:51

@flash.gordon: annyira azert nem jo, csak azert mert ir, s jo poen igy.
it was an HA project, not so hot in my books.

Latcho Rom 2014.02.01. 12:08:46

@flash.gordon: nem fogott meg, ennyi...
ireken bankodjanak az irek, ir blogokban, ir hagymakkal, bolerekkel, s okos karosszek politikusokkal mint a max s magam is.
na, alhatok tovabb?

zrrrrrrrrr
zrrrrrrrrrrrr

Latcho Rom 2014.02.01. 12:09:45

@Zoole[uk]: nem mindegy ha osszekevertelek valakivel? :)

rumitom 2014.02.01. 12:12:22

@flash.gordon: szerintem ez csak annyit jelent hogy mindenki máshol érzi jól magát. sokaknak németországi középosztály az álom, mégis sok német emigral (es nem az anyagi jobb élet reményében) van aki ukben, van aki ozben érzi jól magát, de attól meg a hazája hiányozhat millió szempontból.

gergius 2014.02.01. 12:24:04

@zöldeketbeszélek
De feltunt csak tul keson. Szives elnezesedet az off-topic kommentert.

Szoval diohejban buszke vagyok magyarsagomra es kulturamra, hiszen tobb mint 1000 eve all ez az orszag, tengernyi brillians embert es talalmanyt adtunk a vilagnak, de az orszagot es az azt iranyito sopredeket jelen formajaban megvetem es eszem agaban sem lesz hazaterni "orszagot epiteni" mert ez igy egy nagy szar.

Ja es meg valami. David Cameron meg bekaphatja mert a kelet europai dolgos rabszolga-munkaero tolta keresztul oket a valsagon, es tartotta el a drogos-pias tobbgeneracios benefites hereiket. Most meg ugye megy a kopkodes hogy igy migrantek ugy migrantek.

Na eleg a jo kis magyaros siras-rivasbol este party, az legalabb itthon mindig is jo volt ^^ (remelem az is maradt)

______________ (törölt) 2014.02.01. 12:24:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ' "Fájdalmas látni, ahogyan fiataljaink más országokba vándorolnak, hogy élhessenek azokkal a lehetőségekkel, melyeket odahaza nem kaphatnak meg." '

"Pont ellenkezőleg! Éppen ez ad reményt. A magyarok intenzív bekapcsolódása a világ folyamataiba a kiút. Ennek tapsolni kell, nem siránkozni. "

szerintem mindkettő igaz: egyrészt fájdalmas, hogy muszáj menni, mert otthon nincs levegő és demokrácia, másrészt meg ennek a szomorú ténynek üdvözlendő következménye, hogy sokan mennek világot látni.

én már akkor terveztem pár év külföldet, amikor még volt otthon levegő. ami változott: ma már nem tervezem a visszatérést. és ez ebben a formában bizony veszteség az országnak (nem az én személyem elvesztése, hanem az, hogy a példám százezrekre jellemző és nem egyedi eset).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.02.01. 12:35:12

@shakti_rom: Szerintem pont arra mutat rá a cikk, hogy, amit mi világfájdalomként és magyar sorsként meg a saját debilitásunként élünk meg az mással is megtörténik. Ha ez lejön az embernek (ideális esetben) rá kell jönnie, hogy, tulajdonképpen a mai helyzetet másként is megközelíthetnénk. Jobb persze nem lenne hiszen a munkahely hiánya a drágaság így is megmarad de elviselhetőbbek lennének a hétköznapok ha közösség ereje nem pesszimizmusra hanem optimizmusra sarkalná az átlagembert.

Persze nincsenek illúzióim. Egy fecske nem csinál nyarat. az emberek nagy része vagy észre sem veszi az utolsó mondatot, vagy úgy fog reagálni mint Te: Na nehogy már egy ír lány megzavarjon engem a menetrendszerű búskomorságban. Ez nekem kérem jár.

Most már alhatsz tovább. :)

@rumitom: Ez így van de mivel magyar blogon magyar centrikus a nézőpont ezért kifejezetten üdítő egy más nációbeli tollából hasonló gondolatokat olvasni.

Latcho Rom 2014.02.01. 12:41:34

@flash.gordon: charlival ellentetbem en szeretem az ireket, rokonok vagyunk, lelkileg, tortenelemi szivasok hasonloak, temperamentum!
ir haverom mondja ha egy magyar volt a pubban dublinban, akkor tuti volt verekedes is

vegere elfeledtem hogy mit is akartam erdemben mondani :)

Latcho Rom 2014.02.01. 12:43:44

@shakti_rom: ja igen, kene egy banatos,finn iras is kedves HA, majd azon is jol orbankurcsanyozunk.

Latcho Rom 2014.02.01. 12:50:23

ezt reszben a seggfejnek, s"azoknak akik fiataloknak akik nem ismerik a kort, amiben alkotott ez a nagy magyar filmes

www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/355234_egy_szegyellnivalo_orszagvezetorol

2014.02.01. 13:24:49

Konkluzio: az irek kozott is vannak szenvelgo stilusban iro hulye p*k. Szerencsere nem mind ilyen, az irek akikkel egyutt dolgoztam eddig mindig jo fej, pozitiv emberek voltak. A 'poszt' irojanak uzenem, 'pull yourself together baby!'

Ennike (DK) 2014.02.01. 13:25:37

@shakti_rom: A Danske bank, hatalmas penzeket fektetett be Irorszagba, es a gazdasagi valsaggal, hatalmasat bukott, majdnem becsodolt, az allam kimenekitette az adofizetok penzebol , meg most is bajban van. De ma mar sokkal ovatosabb.

SzZoole 2014.02.01. 13:28:48

@shakti_rom: valoban van mondani valoja a ciknek,kar hogy suket fulekre talal,de ha seggfejek is megertenek ezt,akkor sem vallanak be,hogy ez mind Igaz szo,mert a sajat onos erdekeiket vedik,meg az ostoba nezeteiket:(((

Latcho Rom 2014.02.01. 13:31:19

@Ennike (DK): Nem csoda hogy depisek az irek.

Sok ir hazament irorszagba, usabol, kanadabol, oz-bol amikor ment a szeker, nem tudom maradtak-e, visszajottek vajh..

Latcho Rom 2014.02.01. 13:33:54

@Zoole[uk]: ez csak egy blog, egy jatszoter, kell valahol alfaskodni a seggfejeknek is, hamar elkerultek kis falujukbol.
Ezt mar megirta Grof Szecska is a hitelben :-))

Ennike (DK) 2014.02.01. 13:36:23

@shakti_rom: Mar nem emlekszem pontosan, de a 90-es evek vegen, 2000 elejen, az ir gazdasag "duborgott" oket hoztak Europa peldajanak, hogy honnan, hova jutottak, aztan, jott a valsag, es szinte mint a kartyavar, majdnem osszeomlott. Az ireket, mint nemzet en sem irigylem...

______________ (törölt) 2014.02.01. 13:44:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: - "a bajok legnagyobb része objektív, kormányfüggetlen, a történelem és a geopolitikai helyzet következménye, magyarul nem azért rossz, mert a rohadék Gyurcsány Orbán rosszat akar."

az első részével vitatkoznék. a környező országok geopolitikai és történelmi helyzete hasonló, mégis sikerült magyarországnak a 90-es évek eleji relatív pozícióját folyamatosan "ledolgoznia": a régió éltanulójából mára már bulgária, románia és a balkán a helyes viszonyítási pont az ország számára.
ez bizony az elmúlt 23 év termése, nem a geopolitikáé meg a történelemé. amiért valóban felelős a politika is (oldaltól függetlenül, hiszen ez idő alatt bal és jobb egyaránt megmutatta, mit tud - bár egyik se tette volna...).
és talán felelős a nép is,
1. amelyik ilyen politikusokat választ,
2. és amelyik fiai / lányai közül nem kerül egy tisztességes és hozzáértő.
az ország pont olyan sorsot érdemel, amilyet készít magának. mert az elmúlt két évtizedben bizony nem lehet se az oroszokra, se a törökökre, se a habsburgokra kenni, amit tettünk. és amit senki se tesz ki az ablakba. igen, pontosan ilyen inkompetensek vagyunk (politikai közösségként), amit az ország teljesítménye mutat.

ésmi nem foglalt 2014.02.01. 13:44:07

na, most gondold el, engem mennyire sokkol, mert én itt élek:)))) haza ne gyere, mert bele is pusztulsz.. /ahogyan mi)

HaHáromLábonGyábokorsz 2014.02.01. 13:50:24

a vilag legerdekesebb dolga ez. kinek mi a rossz.
en, aki irorszagban elek, tokeletesen elegedett vagyok a lehetosegekkel, a fizetessel es az elettel amit itt letrehoztam az elmult sokpar evben. es amikor azt mondom egy irnek, hogy Mo.-n azert a munkaert amit itt vegzek havi 400 eurt sem kerestem akkor kirohog mert azt hiszi viccelek. de sapitozik mert URISTEN mindjart fizetnunk kell a vizert. es URISTEN lassan mar a levego sem lesz ingyen.
de meg kell mondjam a minap azert en is megneztem az ausztral fizukat a szakteruleten. eshatna. ertheto, hogy ezek meg oda mennek. :)

Latcho Rom 2014.02.01. 13:52:17

@Ennike (DK): Igen. Talan azt se kell feledni hogy az ir csoda rosszul fizetett telefonos/helpdesk munkakkal kezdodott, s ezek elmentek indiaba, pakisztanba.

nyuszigonosz 2014.02.01. 14:03:08

@zöldeketbeszélek: Úgy tudom, te mezögazdasági szezonmunkára mentél Írországba. Az nem hasonlítható össze más jellegü munkahelyekkel.
A gyümölcs, zöldség, az meg nem a szabad napok szerint érik. :-))

nyuszigonosz 2014.02.01. 14:06:25

@Elizabeth72: Mit keres itt egy ír leányzó írása? Érdekes vagy.
Ha nem lenne ott a végén, hogy az írást egy ír hölgy írta, nem jöttél volna rá. :-)
Ezt keresi itt.

SzZoole 2014.02.01. 14:08:29

@shakti_rom: "ez csak egy blog"
Megis kepesek egyesek vere meno csatat vivni velt,vagy velni velt igazukert.
A HA azert hozta letre ezt a blogot,hogy a kivandoroltak vagy a kivandorolni keszulok,megoszak elmenyeiket,tanacsokat adjanak,vagy kapjanak.
Ehez kepest.....na mindegy.

2014.02.01. 14:10:08

@házelőtthinta: Ha Mo.-n dolgozna minimálért, az persze tetszene neked, mi? :) Büszkén kell nyomorogni itthon vagy ha esetleg bejött kint valakinek az élet, az inkább hallgasson. Azt sosem fogom megérteni, hogy miért a minimálbérből kell kiindulni. Sem itthon, sem külföldön nem lehet épeszű embernek az az életcélja.

2014.02.01. 14:14:22

@tanato: Az oroszok már a spájzban vannak... :)

Latcho Rom 2014.02.01. 14:15:38

@Zoole[uk]: Uhumm..

Akit erdekel, irtam a dunanak s vegre megjavitottak a Pava harmadik resz linket, nezheto s gyonyoru dolgok vannak benne :-)

www.mediaklikk.hu/musor/pava/

2014.02.01. 14:22:31

@Zoole[uk]: Szerintem ezt a funkcióját be is tölti a blog.

Latcho Rom 2014.02.01. 14:26:02

@shakti_rom: Dontosek lesznek a Roma tancosok, Sepsibol, Erdelybol eloszor romak! Uhh de jok.

Seggfej: majdnem bogtem rajt ollan szepen enekel a romacsavo :-)
dikkk :-)

SzZoole 2014.02.01. 14:27:08

@Philosoraptor: nagy reszeben igen,csak sokszor at mennek szemelyeskedesbe a kommentek es ez nem jo.

Latcho Rom 2014.02.01. 14:27:34

@Zoole[uk]: viheted a segget londonba, a falu bikáját nem tudod kiszedni belole.

Latcho Rom 2014.02.01. 14:28:12

@Zoole[uk]: Kialakulnak a dolgok, ne aggodjá man gázsim :-))

SzZoole 2014.02.01. 14:35:15

@shakti_rom: olyanak latszok en aki aggodik?lattad a kepeket rolam,szerinted,olyan beszari csavo vagyok.En talalkoztam a halalal,szo szerint,ot is kirohogtem es megis itt vagyok,a mennybe is voltam,a morfiumnak koszonhetoen,most meg itt vagyok es maradok is meg egy darabig:))))

Latcho Rom 2014.02.01. 14:40:49

@shakti_rom: Gyimesi tanar srac! Uhh de szepen beszel, enekel..

Na o sem fog hataratkelni giccses cseriti vackokert, az is bittos.

Latcho Rom 2014.02.01. 14:41:33

@Zoole[uk]: Nem, nem ugy nezel ki mint aki beszari :-)

SzZoole 2014.02.01. 14:45:06

@shakti_rom: ha mar muvesz beallitotsagu vagy,enekeld mar el,hogy milyenek latsz?kivancsi vagyok,hogy masok milyenek latnak,de oszinten!!!

skye8 2014.02.01. 14:53:43

ez az ami nekem is hianyzik otthonrol, a csalad es a barataim. posztert megertem, mas eleterzessel tert haza mint amivel elment annakidejen. nem az orszag valtozott meg hanem a posztolo elvarasai, ezert nem talalja a helyet otthon.
a tortenet vege nagyon jo volt, vegig azt hittem Mo.rol ir a lany :)

Latcho Rom 2014.02.01. 14:54:18

@Zoole[uk]: Tralala...jo igy? :-)

Romak sepsirol nem jutottak tovabb, de a tanar igen :/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 14:58:01

@gergius: Elárulom, az utolsó bekezdésig én is biztos voltam benne, hogy Magyarországról szól a poszt :))! De éppen ez a csattanó, hogy máshol is lehet ugyanazt az érzést megélnie egy hazalátogató határátkelőnek...

morsels (törölt) 2014.02.01. 15:10:43

@shakti_rom:
Meg jo, hogy te nem vagy rosszindulatu.
Mi lenne akkor, ha az lennel.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 15:12:08

@nyuszigonosz/D/: "@zöldeketbeszélek: Úgy tudom, te mezögazdasági szezonmunkára mentél Írországba. Az nem hasonlítható össze más jellegü munkahelyekkel.
A gyümölcs, zöldség, az meg nem a szabad napok szerint érik. :-)) "

Hűha, nyuszigonosz, még jó, hogy tudom, csak viccelsz :)! De azok kedvéért, akik esetleg ezt olvasva helyeslően kezdenek bólogatni, létezik olyan, hogy munkaszervezés. Az nem normális, ha egy hónapon át heti hét napot dolgozol, hétköznap 12 órát, szombaton 8-10 órát, vasárnap 6 órát. Képtelenség regenerálódni, főleg, hogy kemény fizikai munkát végez az ember. Annyi munkást kell alkalmazni, hogy a legalább heti egy szabadnapot felváltva ki lehessen adni mindenkinek sorjában. Értem én, hogy a munkabéreken lehet a legtöbbet spórolni, de azért a mezőgazdasági idénymunkás sem gép, mégha annak is képzeli a főnök.

A mezőgazdasági idénymunka is munka. Miért ne lehetne összehasonlítani más jellegű, betanított munkást igénylő munkahelyekkel, mondjuk egy gyárral? Mert a gyümölcs folyamatosan érik? Munkaszervezés.

Megjegyzem, nem feltétlenül félanalfabéta, lepukkant, szakképzetlen alakok dolgoznak ilyen helyeken sem, hanem leginkább fiatalok, egyetemisták, akik még bírják a hajtást. Ahol én voltam, az összes lengyel egyetemista volt (kb. ötvenen), plusz mi ketten magyarok (diplomások) plusz 5-6 ukrán munkás, akik állandóan ott voltak, és a két ír munkafelügyelő csaj.

Nem ezért nem mennék egyébként vissza oda (csak ha más lehetőség már tényleg nem lenne), hanem mert az ország - az a része legalábbis, amit megismertem - nem tetszik.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.01. 15:14:11

@Philosoraptor: Miből induljak ki? Én pl nem értek semmihez én minden országban nagyjából a minimálbérre számíthatnék. Így nekem pl viszonylag jó itt. Igaz én nem egyedül élek hanem anyámékkal, de kijövünk. Nem lesz sose nagy házam, se lexus, se semmi. De élvezem az életet. Engem nem is tenne boldoggá egy nagy hodály. Másnak lehet ez a vágya. Főleg ha egy koszos panelban nőtt fel. Azért indulok ki abból, mert szerintem az egésznek pont ez a lényege. Hogy meg lehet e élni melóból normálisan vagy sem. Nem tudom miért zavar hogy én abból indulok ki hogy mennyi a minimálbér az egyes helyeken. Részemről a normális az lenne ha nagyjából mindenki ugyanannyit keresne, sőt, engem az se zavarna ha tényleg mindenki ugyanannyit keresne. Persze ez lehetetlen, mivel az emberek önzőek, telhetetlenek és kicsinyesek.Nekem viszont nagyon tetszene egy totális kommunizmus. Nem azért mert én egy senki vagyok, hanem azért mert minden ember egyenlő sorsot érdemel, függetlenül attól hogy ő orvos, mérnök, ács vagy culáger egy építkezésen. Ne a több pénz hajtsa őket hanem a hivatástudat! Én ezt érezném természetesnek. Nyilván nagyon sok esetben ez most is így van. De nekem az nagyon tetszene ha mindennel így lenne. Sokkal egészségesebb társadalmak jöhetnének létre. A vagyoni különbségek csak mérgezik a társadalmat. Persze nyilván mindenki egy troll marxistának tart engem, de én tényleg így is gondolom.

skye8 2014.02.01. 15:22:14

@házelőtthinta: kepzeld el azt aki ert is valamihez, mennyire jobb lehet neki kulfoldon ;)
szerencsere az egyenlo sors eszmeje soha nem lesz megvalosithato, meg a gondolattol is irtozom :P

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 15:22:34

@házelőtthinta: "Nem azért mert én egy senki vagyok, hanem azért mert minden ember egyenlő sorsot érdemel, függetlenül attól hogy ő orvos, mérnök, ács vagy culáger egy építkezésen. Ne a több pénz hajtsa őket hanem a hivatástudat! Én ezt érezném természetesnek. "

Én legfeljebb idealistának tartanálak, nem marxista trollnak. De - szerintem - ebben nagyon nincs igazad. Az emberek nem egyenlő sorsot érdemelnek, hanem egyenlő esélyeket.

Nagyon nem vagyunk egyformák sem fizikai, sem lelki, sem szellemi adottságainkat tekintve. Ha a vagyoni különbségeket nem is nézzük, sőt, egyformának tekintjük, akkor sem ugyanazt a teljesítményt fogjuk elérni az életben mindannyian. Az esélyt meg kell adni. A mai világban - nem csak MO-n - ez az alapvető dolog sem teljesül. A totális kommunizmus egy félresikerült emberkísérlet, ami jó pár országban követelt már emberéleteket. Az egyenlőség nevében. Csodálkozom, hogy még mindig nem jöttek rá sokan, hogy az emberek nem akarnak egyenlők lenni...egyformák lenni... csak egyenlő esélyeket akarnak.

Latcho Rom 2014.02.01. 15:24:54

@Zoole[uk]:

Menni kell, onoka elso winterfesztivalja, hozok talan a HA nek egy kis albumot.

Do not feed the troll! :-)

belgabela 2014.02.01. 15:30:42

Kétségbeesett? Hova mentél haza? Az ózdi romatelepre? A többség valamennyire elégedett, különben nem választanál újjá a kormányt. A kétségbeesettek 2006-2010-ig voltak többségben. Meg is lett az eredménye. A patás kétharmada. Lehet, most is az lesz neki. Mert messze nincsenek annyian kétségbesve.

Dolgozónép 2014.02.01. 15:30:48

Ez a poszt egy gyengére sikerült, konkrétumok nélküli fake. Legközelebb tölts el vele több időt, mert ha kapkodsz, ilyen szar lesz.

Nemzeti Dohányos 2014.02.01. 15:30:53

@tanato: Pedig vannak, csak nem úgy, mint ahogy a nyugatiak (látványosabb része). Én azt is munkahely-létrehozásnak veszem, ha egy cég nagyrérszt, vagy szinte kizárólag orosz piacra termel. Gyárakat nem fognak ide hozni, mert minek, otthon kevesebbet kell fizetni. Nyugati cégeknél inkább az dominál, hogy az ellentétes munkabér különbség miatt idehozzák a saját gyáraikat.

Határátkelő 2014.02.01. 15:33:14

@Dolgozónép: Tudod nagyon jót röhögök rajtad, és a hozzád hasonlókon, akik VÉGIG SEM OLVASSÁK a posztot. Körülbelül erre is számítottam... :)

(Segítek neked, mert jó a szívem: ha nem tűnt volna fel, ez egy ír lány írása és Írországról szól. Csak egyrészt kíváncsi voltam, hogy vajon hányan kommentelnek úgy, hogy el sem olvassák rendesen azt, amihez hozzászólnak, másrészt érdekesnek tartottam, hogy a magyarok által olyannyira kedvelt Írországról született ilyen írás. Az eredeti íráshoz vezető link egyébként ott van a poszt végén.)

nyuszigonosz 2014.02.01. 15:34:50

@zöldeketbeszélek: Azért nem lehet összehasonlítani,mert ténylegesen idény munka. Gyorsan kell sokat dolgozni.
Mindezmellett természetesnek kellene annak is lenni, hogy nem rabszolgákat dolgoztat valaki, hanem normális munkaviszonyokat teremt. Szezonmunka vagy nem, szabadnapnak kellene lenni, szabad idönek is. Normális lakhatásnak szintén.
Sajnos sok esetben nem így van.
Pedig a tulajdonosnak is úgy kellene gondolkoznia, mint sokan már teszik is, hogy a szezonmunkásaik szivesen menjenek hozzájuk a következö szezonra is.

christophe 2014.02.01. 15:37:17

@sorsolo: ''1. amelyik ilyen politikusokat választ,
2. és amelyik fiai / lányai közül nem kerül egy tisztességes és hozzáértő.
az ország pont olyan sorsot érdemel, amilyet készít magának. mert az elmúlt két évtizedben bizony nem lehet se az oroszokra, se a törökökre, se a habsburgokra kenni, amit tettünk. és amit senki se tesz ki az ablakba. igen, pontosan ilyen inkompetensek vagyunk (politikai közösségként), amit az ország teljesítménye mutat.''
teljesen igazad van ott a 4k nevezetu pàrt 2/3-t nekik,az osszes,tolvaj mszp,fidesz... meg huzzon a p..csàba.

christophe 2014.02.01. 15:37:18

@gergius: Totàl egyetèrtek Veled!!

Dolgozónép 2014.02.01. 15:45:33

@Határátkelő: ha ír lány írta, akkor is nagyon gyenge. Semmi konkrétum, csak siránkozás. Végigolvastam egyébként, és ez a "jé, nem magyar írta" egy agyoncsépelt geg.

Határátkelő 2014.02.01. 15:46:39

@Dolgozónép: Hát akkor ez egy ilyen agyoncsépelt poszt. Kész szerencse, hogy nem a Szabad Nép, és nem kötelező olvasni. :)))

morsels (törölt) 2014.02.01. 15:50:34

@Dolgozónép:
Es nem is Magyarorszagra ment vissza.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 15:53:57

@nyuszigonosz/D/: Nagyon sok gyári munkát is szezonmunkának lehetne így tekinteni. Pld. több ismerősöm is hűtőgépgyárban dolgozik. Télen alig van munkájuk, nagyon keveset keresnek. Tavasztól őszig meg megszakadnak (és akkor is keveset keresnek, de azért többet, mint télen...). Egy ismerősöm szitanyomó üzemben dolgozott, nagy üdítőgyártó cégeknek festettek automatákat, hűtőket. A felállás nagyjából ugyanaz volt. Megszakadás tavasztól őszig, télen kényszerszabadságolások, sőt elbocsátások, majd tavasszal újra munkásfelvétel.

A mezőgazdaságban ha a növénytermesztést nézzük, tényleg vannak hajráidőszakok, amikor több munkásra van gyorsan és napi sok órában szükség, de ez nem korlátozódik a betakarításra. A munka tél végén kezdődik a palánta előállítással és késő ősszel zárul az utolsó permetezéssel vagy az ültetvény felszámolásával.

Egyébként a farm, ahol dolgoztam a normálisak közül való volt. Tiszta, meleg szállás, konyha, zuhanyozók, mosó-szárítógépek, napi három szünet. A bér persze minimálbér, a szállásért heti 30 eurót vontak le fejenként.

gergius 2014.02.01. 15:54:32

@zöldeketbeszélek
Igen be is huzott vele a csobe, ezert is robbant ki belolem az egesz. Gondolom mar 1000 ilyet olvastak a rendszeres kommentelok de nekem jolesett.

Meg annyit hozzatennek, hogy en ezzel az un. "alazatos hozzaallassal" kulfoldon nem ertek egyet. Szerintem allhatatossag (mertekkel mert senki nem szereti az eroszakos "de nem lehetne-e megis"-es parasztokat) , szivossag, onbizalom es ambicio a siker titka, kulonben orokre megreked az ember ott ahol kezdte legyen az barhol a vilagon.

Dolgozónép 2014.02.01. 15:54:38

@Határátkelő: befizettem volna rá, hogy ezt válaszolod.

morsels (törölt) 2014.02.01. 15:54:47

@Zoole[uk]:
Igen, igaza van a shaktinak, en egy troll vagyok.

morsels (törölt) 2014.02.01. 15:56:04

@Dolgozónép:
Az igazsag az, hogy lukra futottal, ugye.
De persze ebbol is toket kovacsolsz :-)

morsels (törölt) 2014.02.01. 15:57:52

@Dolgozónép:
Mondjuk nem vagy egyedul ezzel. Van egy csomo ember, aki olyan, mint valamifele program. Vagy penzbedobos automata. Kulcsszavakat olvas, lat es jon belole az elore megjosolt reakcio.
Meg hozza a melldongetes :-).

holl gold 2014.02.01. 15:59:42

Fájdalmas látni, ahogyan fiataljaink más országokba vándorolnak, hogy élhessenek azokkal a lehetőségekkel, melyeket odahaza nem kaphatnak meg...

Csak egy pelda...a statisztika szerint 2012-ben csak Stockholm Län-böl (Stockholm "megye") több mint 16 ezren költöztek kulföldre (a joleti orszagbol ?)...Vajon miert??? , mit nem kaptak itt meg???, Te biztosan meg tudod magyarazni...
Egesz europa vandorol össze vissza...Angliaban miert van annyi munkalehetöseg??? Valoszinuleg onnan is elhuztak emberek erre meg arra...a vilag minden reszere...

SzZoole 2014.02.01. 16:02:23

@morsels: nem rolad volt szo,ha veled lenne a problema akkor neked irkalnank,nem vagyok az a hatba tamados tipus.

morsels (törölt) 2014.02.01. 16:03:56

@Zoole[uk]:
Biztos vagy te ebben? Talan beszeld meg shaktival. Komolyan mondom :-)

morsels (törölt) 2014.02.01. 16:08:01

@zöldeketbeszélek:
Hat mar itt irta a shakti, hogy en egy rosszindulatu troll vagyok. O meg csak hulyeskedik.

Hidd el nekem, hogy rolam volt szo. Ismerjuk egymast mar tobb, mint 10 eve es talalkoztunk IRL is. Nem kedveljuk egymast.
Es akkor nem tuloztam :-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 16:10:36

@morsels: Igen, emlékszem egy ronda beszólására veled kapcsolatban, de arra reagáltam, hogy zolee szerintem sem az a hátbatámadós fajta. Ettől még persze ő tévedhet veled és shaktival kapcsolatban, de ez más tészta.

morsels (törölt) 2014.02.01. 16:13:34

@zöldeketbeszélek:
Ja, Zoole-t en sem tartom annak. Marmint hatbaszurosnak.

De hogy shakti rolam irt, amikor a trollt emlegette, az biztos :-)

morsels (törölt) 2014.02.01. 16:16:47

@zöldeketbeszélek:
Egyebkent meg az jutott eszembe (tudom, ez nem ugyanaz), hogy mikor kozepiskolaba jartunk, akkor mindig ugy kezdodott a tanev, hogy mentunk szuretelni. Ket hetre. Almat, szolot... mikor mit.

Aztan mikor katona voltam, akkor krumpliszedesnel kellett segiteni. Szerencsere nem a krumpliszedesben, hanem a valogatogep mellett dolgozni.
Meg azert kapaltam, asoztam en is szolot, akkor mondtam azt, hogy ha egy szerszamnak hosszu, fa nyele van, akkor en azt inkabb elkerulnem :-)

montroyal ( CAN qc) 2014.02.01. 16:27:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: azaz miért nincs Mo-n skandináv életszínvonal

mert akkor mindenki menne croisierre mint Madar és akkor nem fernenek fel a hajora ... DDD

eddie1977 2014.02.01. 16:53:53

Az "értelmes" írek lelépnek Írországból, aztán tolják a képmutató szöveget arról, hogy nekik mennyire hiányzik az anyaföld.
Ez legalább olyan gyomorforgató, mint amikor például egy magyar csinálja ugyanezt, persze Magyarországgal kapcsolatban.

kzolika 2014.02.01. 16:58:39

Kuldj penzt es meglatogatnak az ausztral nyarban. Jo lesz nekik is (a borrak veszelyetol eltekintve) es jo lesz Neked is, mert latod a szeretteidet, de nem kell latni az elbaszott ohazat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.01. 17:08:11

Az utolsó mondat TROLOLOLO
Én se értem amúgy, hogy mi az a hatalmas gond az Írekkel. OK, államadosságuk kökemény, de még így is jól élnek.

kzolika 2014.02.01. 17:22:50

@HaHáromLábonGyábokorsz: Erdekes, itt Bp-en azert van nehany ir. Szerintem az lenne az igazsagos, hogy amikor en megyek Dublinba, akkor azt a penzt kapjam, mint ok (ez mukodik), de amikor ok jonnek ide, azt a fizetest kapjak, mint mi. :-)

never again 2014.02.01. 17:22:50

Miért nem te jössz haza rendbe tenni az országot?
Húúú de elegem van már az ilyenekből....

Muscari 2014.02.01. 17:28:07

Ez mekkora! Hanyan beneztek a posztot!

Elsore en is :-) Mentsegemre legyen mondva, hogy reggel munkaba menet olvastam eloszor, almosan, de most ujra elovettem. Sosem jatam Irorszagban, nem tudom, milyen ma ott a helyzet, de ebbol a posztbol is kitunik, hogy minden relativ.

Well done, Hataratkelo!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.02.01. 17:28:54

@never again: mert csak úgy rendet lehet, ugye? Hazai példánál maradva, van fél-egymillió normális, a többi mind idióta. Mégis mit lehet tenni velük? Csak otthagyni vagy leszarni.

2014.02.01. 17:35:24

@morsels:
Nem csak ez az egy kivandorlasi cikke van az Irish Timesnak, hanem nagyon sok. 2011 oktobereben kezdtek, Generation Emigration gyujtonev alatt:
www.irishtimes.com/blogs/generationemigration/
Beleolvasva nehany posztba, szinte ugyan azok a temai, mint a mi Hataratkelonknek. A hozzaszolok is hasonloak, mint itt:)
Lesz mit olvasni az elkovetkezo hetekben, ha at akarom ragni magam az osszesen:) Regebbi posztokat az Older Posts Select Month ablakban lehet elerni.

2014.02.01. 17:40:24

@Zoole[uk]: Eddig is ilyen volt ez a blog...

2014.02.01. 17:45:19

@házelőtthinta: "Miből induljak ki? Én pl nem értek semmihez én minden országban nagyjából a minimálbérre számíthatnék."

Erről csak te tehetsz, senki más. De (!) ez nem szégyen, viszont nem kell megragadnod azon a szinten, ahol jelenleg vagy. Ha van egy szakma, amit úgy istenigazából tudnál csinálni, akkor azt ki kell tanulni, és idővel előrébb tudsz lépni és/vagy csinálsz saját vállalkozást, ha utálod, hogy van főnököd, fix munkaidőd, stb.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.01. 17:45:37

va egy ír kollégám, egy fiatal lány ráadásul, olyan mértékben tudja szétcsapni magát akár minden egyes este (olcsó rizspálinkával....), hhogy azt hinném, egy hétig nem fog magához térni, aztán 5-6 órával később megjelenik az első ában, és teljesen normális, egyenesen megy, meg olyan tanítónénis. ez genetika, sok-sok generációs természetes szelekció, vagy ilyen fiatalon mindenkinek ennyire jól megy?
ja, és ha megkérdezem, mikor megy majd haza, tervbe van-e véve, akkor néz, hogy mi bajom (de nyaranta hazamegy a 2 hónap szünetre). ő Koreában kezdte a nemzetközi pályafutását, de itt jobban érzi magát. biztos olcsóbb a pálinka. én meg gonosz vagyok :-)

2014.02.01. 17:49:43

@never again: Az emberek hozzáállásán az a fél millió sem tudna változtatni, nemhogy 1 ember.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.01. 17:52:44

@házelőtthinta: ja, mamahotel? úgy nekem is elég lenne a 175 ezer..... vagy 18-20 évesen osztod itt a nagy életbölcsességeket? mert akkor tényleg érthető az egész.

HaHáromLábonGyábokorsz 2014.02.01. 18:16:08

@shakti_rom: multisirodas szamitogepelottulos excelfajltnezegetosbol. :)

skylla 2014.02.01. 18:24:00

@Határátkelő: erre persze valaszolsz, de arra nem, hogy miert van szetbarmolva hetek ota a layout

skylla 2014.02.01. 18:35:00

@Babette_:

most tökmas:
en küldtem az adam almait, csak kicsit kesön reagalok mindenre.

viszont tökjo, hogy teszett. (beszeltünk mar mashol is, ugy emlekszem)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.01. 18:42:08

@skylla: iszonyúan tetszett:)
a zöld henteseket is te mondtad?

skylla 2014.02.01. 18:53:13

@Babette_: igen, nekem az is tetszett

skylla 2014.02.01. 18:54:54

@skylla: bar az adam almai a legjobb.

rumitom 2014.02.01. 18:58:02

@DieNanny [SZ,CH]: én most tértem vissza irlbe, bar nem 7 év után mint a poszterina. változás valóban van, másban meg sajnos nincs. vannak pozitív változások es persze negatív is. bar nem vagyok benne biztos h a negatív csak az emlekeimbol torlodott

skylla 2014.02.01. 19:05:43

@Babette_: meg a Blinkende lygter is töle van

rumitom 2014.02.01. 19:07:12

@shakti_rom: ez teljesen butaság, ill nagyon kicsi része az igazságnak

skylla 2014.02.01. 19:07:13

@skylla: azt is nezd meg. szep... es nem giccsesen ;)

szuperkrumpli 2014.02.01. 19:07:24

Akár mi is írhattuk volna!

2014.02.01. 19:16:52

Omajgad, mekkora clever twist. Verrry clevaaaarrrrr! Kb mint a Hatodik erzek vegen :D

Nadekomolyan.... A parhuzam erdekes, vegulis Magyarorszag is meg Irorszag is ilyen megnemertett orokluzer orszag ahol az embereknek gyakori fajdalma, hogy elhetetlen ez a kicsi, onertekelesizavaros "haza". Amugy ez tenyeg igy van, de szerintem ennek van jo oldala is, sot, szamomra a legnagyobb ajandek az elettol, hogy egy ilyen kornyezetbol az onmegvalositashoz mindenkepp at kell lepni a hatart, es vilagot kell latni. Es szerintem azt is sokkal jobb ilyen megnemertett orokluzer szemszogbol, mint a "buszkek" vagy "gyoztesek" felelossegevel, akar arroganciajaval, elvarasaival.

Szoval szerintem magyarnak (meg irnek meg ilyesminek) lenni elegge "outsider" dolog, aminek persze megvannak a maga terhei es nehany embernel sulyos komplexust is jelent :D De alapvetoen pozitiv dolog, legalabbis en igy elem meg, dehatenmarcsakilyen lakokocsiscsoves vagyok :D

2014.02.01. 19:19:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: szedd ossze magad, mostanaban nagyon melle megy

micsoda? 2014.02.01. 19:19:53

Kicsit nyávogós a poszt, meg nem is értem, minek ide:-)

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.01. 19:21:01

@skylla: nem tudom, eszembe sem jutott össezhasonlítani

Ugyandehogy (törölt) 2014.02.01. 19:21:44

@skylla: azt már későn kezdtük el, bealudtam, majd ismételni kell:)

Latcho Rom 2014.02.01. 19:33:31

@HaHáromLábonGyábokorsz: nem ciki,az, felig nyugdijban most nekem is melom resze, csak szebben nevezik, analystnak.

De itt azt irja valaki itt hogy nem igy indult az irish boom, remelem elmondja hogy tanuljak belole.

Latcho Rom 2014.02.01. 19:35:32

@rumitom: mondjad hogy volt a nagyobb resze a boomnak..

Latcho Rom 2014.02.01. 19:38:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: te maxwell, van valami linked ahhoz hogy a megkinzott ember szinesz, ami ezt bizonyitja?

Latcho Rom 2014.02.01. 20:04:47

@skylla: gengszter fogado fazonok.

jhn 2014.02.01. 20:08:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Erdekes ma sdemokratikusabb orszagokban megis felelosegre vonnak miniszterket es miniszterelnokoket is es nem fogjak a geopolitikai es jelenlegi gazdasagi helyzetre

Pandaaaa (törölt) 2014.02.01. 20:08:26

"ahol az emberek magukba zárkóztak, és ahol a reménytelenség taszítja az alkoholhoz az embereket."
Ezzel próbálkozz a modorosblogon is, határozott sikered lesz.

jhn 2014.02.01. 20:08:33

@HaHáromLábonGyábokorsz:
nme kell ausztraliaig menni. 8 eve jottem el. hollandiaban talatam munkahelyet .ugyan azert a munkaert amit otthon csinaltam itt most tizszereset keresem

Bubee82 2014.02.01. 20:39:13

@jhn:

Szigorú irónia ON:

MIért nem volt neked elég a mostani fizetésed tizede? Nem igaz, hogy nem tudtál belőle megélni. Azonnal menj vissza, mert neked ott sokkal-sokkal jobb volt.

Szigorú irónia OFF

SzZoole 2014.02.01. 20:50:53

@Philosoraptor: tudom,2010 november ota minden nap olvasom,akkor meg sokkal kemenyebb volt

HaHáromLábonGyábokorsz 2014.02.01. 21:05:28

@shakti_rom: ^_^
az ir boom elindulos reszhez nem tudok mit hozzatenni. en nem voltam itt amikor ez elindult. a tortenelmi/kozgaszdasz reszrol meg a wikipedia alapjan foloslegesnek erzem az okoskodast.
nekem itt az egyik nyugdij elotti kollegano meselte, hogy 30 evvel ezelott amikor harmadik gyermeket szulte akkor meg annyira szegenyek voltak, hogy a gyerekek mellett kotogetett kis ruhacskakat maguknak es eladasra is. ma a holgyemeny a szalonbol kihozott par honapos Nissan nemtudomilyen tipusu terepjarojaval maszkal es csak azert dolgozik mert unatkozna otthon ha nem tenne.
masik kollegano meselte, hogy 12 evvel ezelotti eskuvojet Vegasban tartottak 75 fo volt meghivva es mind ott volt. elmondasa szerint 2 hetig unnepeltek. iszonyatos mennyisegu penze volt az ireknek a celtic tiger ideje alatt. most pedig pislognak nagyokat, hogy uj adonemek, meg vizdij stb kerul bevezetesre. es sirnak, hogy dehat ez mennyire rossz nekik. es, hogy tonkremegy az orszag es innen csak elmenekulni lehet. ezert mondom, hogy erdekes ez a kinek mi a rossz meg az elhetetlen.

HaHáromLábonGyábokorsz 2014.02.01. 21:07:03

@HaHáromLábonGyábokorsz: haha! "kozgaszdasz", en is kezdek am faradni mara. :)

Latcho Rom 2014.02.01. 21:10:50

@HaHáromLábonGyábokorsz: jah.
na akkor megnezem a wikin, ha nincs elsokezbol errol info, koszi.
a 30 evvel ezelotti meg jolet es lazasag volt az Angela hamvais idokhoz kepest..az meg smafu a nagy krumpli inseghez kepest..

tanato 2014.02.01. 21:31:30

@Nemzeti Dohányos: Ha mondjuk a SUzuki Esztergomban sok kocsit elad Oroszországban akkor mi tkp. az oroszoknak hálálkodjunk hogy sok magyar munkahelyet biztosít?

2014.02.01. 21:34:39

@Zoole[uk]: Szerintem most sokkal nyugodtabb, mint bármikor máskor.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.01. 22:05:48

Na szóval...

kepkezelo.com/images/txa2fw3h5ubv4pzfrsg0.jpg

@charlieharper (UK, de nem London!): Szolgálati közlemény Charlinak.
Charli rendezzél gyűjtést Zolikáéknak mert ma kiettük őket a vagyonukból.
Megjelent náluk népes familiánk és felhabzsoltunk mindent.
Mivel én most ettem életemben először sóletet így megettem azt is amiről eddigi életemben lemaradtam.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

A posztról.
Én egyszerű vagyok mint a faék, nekem tetszett ez a geg. Jól volt felépítve és a vége ütött.
Persze hivatásos fanyalgók mindig vannak.
Na és?
Jó volt HA ne törődj a kötözködőkkel.

@házelőtthinta:
Elképesztő tévedésben vagy.
" Magyarország meg a nyugati országok között egyetlen jelentős különbség van : a nyugati országokban úgy általában jobban keresnek az emberek és ezért jobb az életszínvonaluk. Minden másban nagyjából ugyanaz a kettő."
Ha ez igaz lenne akkor a Szaúdi országokba menne mindenki mert ott a legtöbb a pénz.
Valahogy senki sem akar mégsem Dubaiban nyugdíjas lenni.
Miért?
Azért mert azok a csacsiságok amiről beszélsz ,
" A csacsiságokat pedig lehetne sorolni egy napon át: megbecsülnek, nem löknek fel a buszon, Londonban nem büdösek az emberek a metrón, Londonban nem kéregetnek a csövesek, Itt figyelnek egymásra, meg a többi sületlenség."
Azok tesznek élhetővé egy országot.
Azokon múlik hogy érzed magad.
A körülötted lévő emberek közérzete hat rád is.
Érdekes módon a posztok tartalma pont ezekről a csacsiságokról szól és kevéssé a pénzről.
Ezt hívják pozitív kultúrsokknak.
Meglepi az embert a normális hangnem a normális bánásmód munkahelyen.
Meglepő hogy működnek a dolgok.
Meglepő a bizalom.
Aki ebbe nem kóstolt bele az ír ilyen sületlenségeket mint te.

tableno 2014.02.01. 22:26:13

@házelőtthinta:

"Én pl nem értek semmihez én minden országban nagyjából a minimálbérre számíthatnék."

"Részemről a normális az lenne ha nagyjából mindenki ugyanannyit keresne, sőt, engem az se zavarna ha tényleg mindenki ugyanannyit keresne."

Hát azt elhiszem, hogy ilyen adottságokkal neked jó lenne a kommunizmus... :) Tudod pont ezért is bukott meg: ugyanis a legtehetségtelenebb és leglustább emberek jártak vele a legjobban, így nem is volt semmi, ami motiválja az okosakat és szorgalmasakat, illetve ami arra késztetett volna bárkit is, hogy többet teljesítsen a minimumnál. Szét is rohadt szép lassan az egész "Keleti Blokk"...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.01. 22:28:49

@diggerdriver: " A csacsiságokat pedig lehetne sorolni egy napon át: megbecsülnek, nem löknek fel a buszon, Londonban nem büdösek az emberek a metrón, Londonban nem kéregetnek a csövesek, Itt figyelnek egymásra, meg a többi sületlenség."

Hát ez irónia volt hintától, ha jól vettem a dolgot. Tehát valóban csacsiság, hiszen nem igaz...

Shanarey 2014.02.01. 23:02:47

Érdekes poszt.
Azért az érdekes hogy a nyavajgásban van másik ország is a mezőnyben
:-)

@házelőtthinta:
"Miből induljak ki? Én pl nem értek semmihez én minden országban nagyjából a minimálbérre számíthatnék."

Na kibújt a szög a zsákból.

"Ne a több pénz hajtsa őket hanem a hivatástudat"
Ezért mit adnak a közértben? Mármint a hivatástudatért.

Na ha már így szóba hoztad, elmesélnéd, milyen is a hivatástudata annak aki semmihez sem ért ?

Ha szülőkkel élsz, akkor neked fogalmad sincs arról, milyen saját lábon élni, egy fizetésből.

tableno 2014.02.01. 23:33:56

@Shanarey(SCO): "Na ha már így szóba hoztad, elmesélnéd, milyen is a hivatástudata annak aki semmihez sem ért ?" - annak nem hivatástudata van, hanem öntudata (de az hatalmas!) :)

Shanarey 2014.02.01. 23:42:49

@tableno:

"Miből induljak ki? Én pl nem értek semmihez én minden országban nagyjából a minimálbérre számíthatnék."

Na itt meg az derül ki hogy savanyú a szőlő.

:-)

rumitom 2014.02.01. 23:56:16

@shakti_rom: kerlek, zanzasitva vmi ilyesmi volt a keplet.
irorszag az akkori europa (tehat vasfuggonyon tul) legszegenyebb orszagakent belep az euba.
mindenfele eus penzek lehivasa (felzarkozasi alap, strukturalis, kohezios alap stb.) es azok okos felhasznalasa. vagyis a nem letezo infrastrukturajukat fejlesztettek. uthalozat. mobil halozat. nincs mar elottem a szamok, de ugy remlik egesz sokat oltek az oktatasba is. tovabba alacsonyan tartottak az adokat. kulonosen mai napig a tarsasagi adot. es ugye van egy nem elhanyagolhato elonyuk, mindenki beszel angolt. megha sokak szamara nem is teljesen ertheto.

az eredmeny? a multinacionalis cegek tucatjainak van az eu HQja irorszagban (elsosrban ado, masodsorban legislation, harmadsorban angolsag miatt).

tehat jonnek a munkahelyteremto multik. ezek egy resze persze callcenter. de peldaul dublin bangalore utan a vilag masodik legnagyobb IT kozpontja (vmelyik parameter alapjan)

tehat lesz sok uj (irodai) munkahely amit a helyiek nem tudnak betolteni, mert nincsenek elegen, ill szakkepzettseg hianya. eu kapora jon, jonnek a kulfoldiek (irl no restriction 2004tol K-eura nezve) a sok kulfoldinek laknia kell valahol, az amugy is porgo lakas biznisz meg jobban felporog (evi 10+% ingatlanar emelkedes). a hazakat epitenie is kell valakinek, ujabb munkasok. nekik is lakniuk kell valahol, ujabb lakasok. raadasul mindnek ennie, boltba mennie, fodraszhoz jarnia is kell. az epitoipari munkasok (16 eur/h minimalwage) es a white collar multi alkalmazottak eltartjak a friss blue collarokat. a spiral durvan ment felfele. a csucson, 2007 kornyeken dublinban 50K eur felett volt az atlagfizetes. es dublinban elt a legtobb eur milliomos per capita a vilagon.

a spiral, ami az egeszet felvitte. az allami beruhazasok illetve a multik bejovetele generalta munkaero altal felporgetett epitoiparnak szuksegszeruen meg kellett torpannia, es amikor ez megtortent, az egesz spiral ugyanazt az utat jarta be negativ elojellel.
de ez mar egy masik tortenet.
ami a lenyeg, magyarorszagnak jo pelda lehetne irorszag, ami sokkal rosszabb poziciobol sokkal jobb helyre kerult, gazdasagilag, hasonlo forrasokbol.
irorszagban ma is kb csak szolgaltatasipar van minimalis mezogazdasaggal. az epitoipar kimult. ipari termeles meg sosem volt. (leszamitva a belfasti hajogyartast, amiert most nem az ovek az egesz sziget)

nyuszigonosz 2014.02.02. 00:02:39

@tableno: Hat a legtöbbször azoknak van olyan hatalmas öntudatuk, akik semmihez nem értenek. :-)

______________ (törölt) 2014.02.02. 00:33:40

szerintem is jó volt a mai evangyéliom.
számomra arról szólt, hogy habár meg vagyunk győződve róla, hogy magyarországon nagyon "különlegesen" (khm) mennek a dolgok, és mi nagyon különleges helyzetben vagyunk, hogy el kell onnan menekülnünk (de legalábbis jönnünk, ha normális életet szeretnénk élni), valójában ez csak a szokásos torzítás, hogy az ember a saját korát, országát, személyét végtelenül fontosnak és a világ közepének hiszi.

igen, magyarországon nagyon felpörgött a kivándorlás. na de mihez képest? a korábbi, közel 0 szinthez képest, amikor az országból - például a környező országokhoz képest - elhanyagolható számban mentek külföldre munkát vállalni.
lehet, hogy egyszerűen csak "megjött az eszünk", és a kalandvágyók, vállalkozó szelleműek, többre vágyók végre megvették a vonatjegyüket, ami már oly' rég esedékes volt?

nyilván vannak okok, de hát azok mindig vannak. a németek a mégjobb fizetésért mennek svájcba (évente tízezrével!), az angolok meg a több napsütésért és / vagy a barátságos életritmusért barcelonába. mi meg részben orbánmentes övezetet, friss levegőt, meg a pakisztáni béreknél magasabb juttatások kedvéért...

Latcho Rom 2014.02.02. 00:43:19

@rumitom: ha jol ertelmezem amit irsz, tehat a callcenteres beindulas lokte meg az orszagot...azt hiszem valami ilyesmit motyogtam en is...
kosz a reszletes leirasert.

Latcho Rom 2014.02.02. 00:45:34

@rumitom: kulon szakmakban kulonfele minimum wage van, vagy az az union wage, a 16 font az epitominkasoknak?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 00:51:47

A tanulság?Csak annyi, hogy Írországban sem jobb a helyzet...Viszont legalább a poszterinának nem kellett ez esetben nyelvet tanulnia...Óóóóóriási könnyebbség...

(Bocs, ha ismétlek valakit, nem olvastam még a kommenteket...)

M. Péter 2014.02.02. 00:52:35

@HaHáromLábonGyábokorsz: Írország 1980 és 2000 között tartósan nagyon gyorsan fejlődött. Sokat fektettek be az oktatásba (nem stadionokba), értelmesen költötték el az uniós támogatásokat. A képzett, angolul beszélő munkaerő és az alacsony társasági adó sok külföldi céget vonzott Írországba. A GNP és a GDP közti különbséget is szokták Írországgal illusztrálni, mert a GNP 20-25%-kal kisebb, mint a GDP, ennyivel többet termelnek Írországban a külföldi cégek, mint az ír tulajdonú cégek külföldön.

Aztán az euróhoz való csatlakozás miatt lementek a kamatlábak, így ugyananny törlesztőrészletre sokkal nagyobb hitelt lehetett felvenni, ettől megindultak az ingatlanárak, aki tudott, ingatlant vásárolt, mert hogy milyen jó befektetés, vagy hogyha nem vesz magának azonnal házat vagy lakást, akkor a következő hónapban már nem tudja megfizetni. Fel kellett volna emelni a jelzáloghitelek kamatját, de az EKB éppen küszködő német és francia gazdaság miatt alacsonyan tartotta a kamatot. Az építőipar szárnyalt, olyanokat olvastam, hogy egy kőműves évi 65 ezer eurót keresett, egy segédmunkás pedig 40 ezret. Nyilvánvalóan az árak nem emelkedhettek az égig, beütött a krach, bedőltek a bankok,mert amikor az adósok nem tudtak fizetni, az ingatlanok már nem fedezték a felvett hiteleket. Az ír tájat meg egy csomó befejezetlen épület rondítja, amelyek nagy részét valószínűleg soha nem fogják befejezni.

Az is érdekes, hogy még mindig van társadalmi összetartás, nem elmúltnyócéveznek, nem a zsidókat/cigányokat/angolokat/Brüsszelt hibáztatják, nem zavarognak az utcán, hanem elfogadják, hogy megszorítások nélkül nem lesz megoldás.

Latcho Rom 2014.02.02. 00:55:49

@M. Péter: azert az angolokat ruhellik rendesen, ha nem is "blame game".

blackhairlady 2014.02.02. 01:03:55

@morsels: Nekunk sajnos meg repat is kellett szdnunk, a gep utan amit elhagyott kosarakba kellett gyujteni es a teherautora dobni. A vilag legundoritobb munkalya, es termeszetesen mindig akkor volt a legnagyobb eso, terdig ero sarban csuszkaltunk:((( Harminc ev utan is gyulolettel gondolok ra, hogy hogy voltak kepesek gyerekekkel ilyen nehez munkat vegeztetni, raadasul ingyen:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 01:15:58

@gergius: "beutaztam a varosba szetnezni az uj csodametron (egy nagy fos 5 ev mulva darabokra fog hullani sztem) "

??? Jár már a négyes metró? :-o

M. Péter 2014.02.02. 01:16:24

@rumitom: A CIA szerint az ír gazdaságnak 1,6%-a a mezőgazdaság, 27,9%-a az ipar és 70,5%-a szolgáltatás. Ez hasonló a többi fejlett országhoz, az ipar részaránya viszonylag magas is. Nagyon jelentős a gyógyszeripar, még ha nem is mindenkinek ez jut eszébe elsőnek Írországról.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 01:32:26

@shakti_rom: Megnéztem már, mi az isten ez a páva...hát látom, hogy a királyi tévé xfucktora, megasztárja... :D Röpülj, pulyka. :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 01:45:55

@zöldeketbeszélek: Télen miért van kevesebb munka a hüttőgépgyárban(sicc)?
Mindenki a balkonra rakja ki a tárolni való kaját? :D :D
De most télleg, télen nem vesznek az emberek hűtőgépet?Nem szoktak ilyenkor elromlani? :-O

Ez olyan nekem, mint hogy ha nincs éppen se foci-VB, se foci-EB, akkor nem vesznek az emberek tévét... O_o

Latcho Rom 2014.02.02. 01:46:18

@geegee: ja, a kacaganyban az elejin, az ne riasszon vissza,,idiota a koppanyka.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 02:23:30

@blackhair-lady: Haha, nekünk is volt ilyen hasonló.Paradicsomszedés tőkékről, begyűjteni ládákba, stb.Persze ez is gusztustalan volt, félig el volt rohadva már a termés szeptemberre (iskolakezdés után volt pár nappal) plusz a sok rohadék eső miatt egy mocsár volt az egész terület...Hányinger, komolyan.De mi azért vittünk bele egy kis poént, hatalmas paradicsomcsaták voltak a nap végére mindig.Aztán 3-4 nap után már nem kellett menni.És ez már úgy 90 környékén volt, mi meg középiskolások.Lehet, még manapság is van.
Idekint meg az óvodásokkal szedetik a szemetet az erdőkben ezek a drága svédek.Persze mindenféle védőfelszerelés nélkül.
Asszem, csak egyszer nyúl bele a gyerekem egy kotonba, drogos tűbe, vegyszeres üvexilánkba, az q isten, hogy tankkal indulok meg az óvoda vezetése és a kommün irányába... :-((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 02:25:39

@shakti_rom: Ááá, nem, nem kezdtem el nézni...késő van már ahhoz

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 02:47:36

Témába vág!

index.hu/kulfold/2014/02/01/lezartak_a_szerb_hataratkeloket/

Már a szerb határátkelők helyzete sem fényes... :P :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 02:48:43

@shakti_rom: 3 éves.De nemsokára költözünk, és óvodaváltás is lesz.Remélem, hogy normálisabb helyre kerül...

blackhairlady 2014.02.02. 03:33:06

@geegee: Most kepzeld el, hogy ha mi a k@rva nagy cukorrepakkal dobaloztunk volna:)))) Itt raadasul meg elbujni sem lehetett a fakon mint az almaszedesnel. Komolyan mondom, nekunk az maga volt a gulag:(
Nem semmi ez a szemet szedes sem, ovisokkal. En is csodat rendeznek ha valami baja lenne a gyerekemnek ez miatt, az biztos.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 04:10:14

@blackhair-lady: Nem tudom, sajnos, mekkora a cukorrépa, szerintem még sose láttam...

De legalább adnának a kezükbe valami csipeszt, fogót, mittudomain...Ááá. :-(

DieNanny CH 2014.02.02. 07:46:41

@geegee:

:-((( Hű, te, ne várd meg a tankakciót! Akkor már a gyerek szempontjából késő! Beszélj szülőkkel, pedagógusokkal, ha ők erre nincsenek felvilágosítva, az szomorú, de a gyerekeket nyomorítják meg egy életre!
Pláne ilyen kicsik, akik minden pillanatban még a szájukba is nyúlnak...

morgo1229 2014.02.02. 08:02:59

@geegee: tenyleg.Szolj hetfon az oviban. Ezt a bajt megelozni kell. Ez az a fajta baj.

morgo1229 2014.02.02. 08:17:52

@shakti_rom: en tok birlak teged. De mostmar nagyon kezd irritalni, ez a sok viktorozas. En ertem, hogy jonnek a valasztasok de te nagyon hiper lettel. Szerelmes vagy ,vagy maganyos ? Akarsz beszelni rola? Libsi nem lehetsz, mert semmilyen massagot nem toleralsz. lasd digger. Jobbikos nem lehetsz, mert imadod a ciganyokat. Szoci se lehetsz mert utalod az oroszokat. Szoval maradt az lmp ha jol ertem. Biztos a hataratkelest atszovi a politika de az egesz kezd mar csak errol szolni.

2014.02.02. 08:34:13

@morgo1229:

De akkor mi lehet? Már csak egy válasz van. Egy troll, akinek az a célja, hogy leamortizálja a blogot.

Krisz11 2014.02.02. 08:56:38

@M. Péter: "Az is érdekes, hogy még mindig van társadalmi összetartás, nem elmúltnyócéveznek, nem a zsidókat/cigányokat/angolokat/Brüsszelt"
Mert ott mennyi római meg kaftán van?! 15? Az angolokat utálják rendesen. Nem véletlen, hogy egy olyan kis országnak van egy olyan szervezete mint az IRA.

bxf 2014.02.02. 08:56:49

Elmondhatjuk, hogy a magyar poszt gyakorlatilag az ir lany irasanak forditasa.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.02. 08:56:53

Bértollnokunk rövid, ámde jól megmondó írását olvashattuk. Mesterházy ajánlásával :)

fabatka2 2014.02.02. 08:56:55

A legmegdöbbentőbb az, hogy a végén megdöbbentem: nahát, ez Írországról szól? Mert sajnos egy az egyben írhatta volna egy magyar lány is: minden szava, amit leírt, kísérteties pontossággal illik a mai Magyarországra, az itteni helyzetre.
És egy cseppet sem vigasztal, hogy máshol sem fenékig tejfel az élet.

______________ (törölt) 2014.02.02. 08:57:02

@házelőtthinta: @Shanarey(SCO): @tableno:
a teljes egyenlőség nem lenne jó, viszont szerintem is jóval csekélyebb anyagi különbségek lennének kívánatosak és indokoltak.
kell a különbség, hogy legyen motiváló erő a teljesítményre. de szerintem hiba, hogy gazdasági tényezővé degradáljuk az embereket, és jövedelemtermelő- és érdekérvényesítő-képessége alapján fizetjük őket. gazdaságilag bizonyára indokolt a menedzsernek hússzoros vagy százszoros fizetést adni, mint a takarítónak. de társadalmilag igazságosnak tartja ezt bárki is? szerintem a takarító munkája nem kevésbé fontos és nem is könnyebb, mint a menedzseré (persze, "máshogy" nehéz az egyik, mint a másik). ahhoz, hogy a menedzser egyéni teljesítménye valóban pénzt hozzon, szükséges egy működő társadalom, ami nem létezhetne takarítók nélkül. értelmetlen kiszakítani a környezetéből, és azt mondani, hogy ez a munka 10 millió eurót ér, a másik meg 10 ezret. mert egymás nélkül egyik sem ér semmit, mert a gazdasági aktorok társadalom nélkül képtelenek interakcióra, azaz nincs mód termelésre, értékteremtő munkára.

szívesebben élnék egy olyan világban, ahol a feladatok nem ennyire elkülönítettek. ez persze a hatékonyság rovására menne, de ugyanakkor egy emberibb, boldogabb világhoz. mert - ahogy valaki megjegyezte - az egyén nem elszigetelten létezik, hanem komoly mértékben befolyásolják a boldogságát az embertársai boldogsága, boldogulása, lehetőségei. ha testközelből ismerné az igazgató a takarító feladatát, talán jobban értékelné. és talán több interakció lenne a társadalom különböző rétegei között. helyből oldódna az idegengyűlölet problémája. kimutatták, hogy ennek egyik fő oka az információhiány.

a társadalom minden tagja érdekelt abban, hogy ne legyen a periférián embertömegek. ez talán ma a legfőbb gond - és nem csak magyarországon.
milyen kilátásai vannak egy cigánygyereknek, vagy egy hajléktalannak? az egyik az iskolai képzést, a másik a lakhatást nem kapja meg a társadalomtól. a munkavállalásuk elemi feltételei sérülnek.

Határátkelő 2014.02.02. 08:57:39

@enpera: Te mekkora zseni vagy... Az értő olvasást azért gyakorold még egy kicsit!

Határátkelő 2014.02.02. 08:58:26

@bxf: Gratulálok. Magadtól jöttél rá, esetleg elolvastad végig a posztot?

2014.02.02. 09:00:41

@morgo1229:

Még valami. Meg kell nézni az avatarjait(bár most nem látszik).
Két sunyi tekintetű alak. Most teljes mértékben irreleváns, kiket ábrázol. Önarckép.
Egyébként megvan itt a blogon a női kiadása is.

2014.02.02. 09:19:43

@diggerdriver: tegnap nem ertunk ra. Foto a soletrol? Milyen volt? Te, mar lassan betersz

@lexrex: dehogy onarckep. Tett mar fel onarckepet. Ne viccelj!kkor a Digger is onarckepezik

morgo1229 2014.02.02. 09:22:55

@lexrex: mondjon alternativat aztan akkor majd meg lehet beszelni. Total leirni nem tudnam shaktit mert okos.

sírjatok 2014.02.02. 09:22:56

"De remélem, egy nap visszatérek. Kérlek, minél hamarabb tedd rendbe a gazdaságod, hogy közülünk, határátkelők közül aki akar, hazatérhessen."

Tudom hogy ír meg minden, de ez annyira szépen sommáz egy bizonyos mentalitást:
- szar az ország ahol vagyok, elmegyek egy másikba amit az ottani emberek jónak már megcsináltak, azt gazdagítom, oda adózom
- de ti otthon maradtak csináljátok meg az országot jóra, és majd ha jó lesz, akkor visszajövök, és megint csak beleülök a készbe
- ügyes vagyok, hiszen mindig oda tudtam menni, ahol másik emberek már megcsinálták nekem a jó rendszert. És buták azok, akik szenvednek, és csinálják maguknak a jó rendszert, hiszen egyszerűbb odamenni, ahol egyből van.

Fantasztikus.

morgo1229 2014.02.02. 09:27:52

@sírjatok: nem biztos. A megtakaritasaimat otthon koltom el. Nyaralni is odajarok. Befogadok turistaskodo rokonokat ha jonnek. Szoval a hatararkelok adnak vissza hidd el.

2014.02.02. 09:29:31

@charlieharper (UK, de nem London!):

"Két sunyi tekintetű alak". A sunyiság az önarckép. Előbb-utóbb mindenkit meg fog találni. Téged is.
Szerintem nem a HA az első blog, amit megpróbál kicsinálni.
A nőket egyenlőre kíméli. Egy kiöregedett playboy, aki a a vagánynak hitt dumájával akar hódítani, miközben a konkurenciát(a többi férfit) megpróbálja távol tartani.
Szánalmas.

sírjatok 2014.02.02. 09:31:47

@sorsolo: "milyen kilátásai vannak egy cigánygyereknek, vagy egy hajléktalannak? az egyik az iskolai képzést, a másik a lakhatást nem kapja meg a társadalomtól."

Iskoláztatás: Mi különbség van itt cigányok meg nemcigányok közt? A cigány gyerekeket kitiltják az iskolából? Vagy nekik pénzbe kerül az általános és a középiskola?

Bocs, de az, hogy egyes (c.vagy nem c.) szülők nem motiválják a gyereküket vagy rossz példát mutatnak, nehogy már valahogy "a társadalom" hibája legyen.

2014.02.02. 09:33:00

@lexrex: hat ebben nem ertunk egyet. Egyebkent valami zeneszek a fotok, bar en nem ertek hozza.
Ba, es ki a noi valtozat?

2014.02.02. 09:35:58

@sírjatok: a magyar ciganyokat nem ismerem, de az ir ciganyokat (travellers) UKben kiveszik 13 eves korban az iskolabol, hogy "ne korruptalja" a brit iskola a fejuket. Onnan magantanulok otthon....

sírjatok 2014.02.02. 09:44:46

@morgo1229: nem írtam, hogy mindegyik ilyen, sőt valszeg a túlnyomó részüknek jó oka volt elmenni. Jobb akárhol dolgozni, mint MO-n munkanélkülinek lenni.

Csak ezt a mentalitást emeltem ki, hogy "én megyek a jobb életbe, de ti, akik otthon maradtok, azért csak dolgozzatok keményen, és majd mikor már kikapartátok a gesztenyét, akkor majd jövök megint én is, ugye milyen szupi lesz!"

Ez egy narcisztikus gondolkodásmód. Akik ekként gondolkodnak, azok azt hiszik, hogy egy társadalomnak azért van rájuk szüksége, mert szépek és aranyosak és a többi embernek örömet okoz a jelenlétük. Valójában egy társadalomnak nem ezért van rájuk szüksége, hanem azért, hogy ő is kivegye a részét a közös terhekből.

Tudom, hogy a többség nem ilyen, csak ez annyira irritáló hozzáállás, és annyira szép példa volt rá az idézett mondat, hogy muszáj volt megjegyeznem.

2014.02.02. 09:48:05

@charlieharper (UK, de nem London!):

Tippelj. Rövid, sokszor nehezen értelmezhető hozzászólás. Esetek többségében konfrontálódás. A különbség, hogy nem akarja uralni a blogot.

Most dolgom van. Majd este folytatjuk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.02. 10:10:33

@geegee: Tényleg érdekes, vajon miért? Talán, mert a melegben nagyobb a hűtők igénybevétele és több megy tönkre? Talán mert nyáron jut eszébe sokaknak, hogy ideje végre a régi hűtőt lecserélni? (Ahogy tél elején meg a hordozható radiátort, konvektort stb.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.02. 10:14:34

@geegee: Ez elképesztő. Halál komolyan 3-5 éves gyerekekkel szedetnek szemetet? Oké, rendben, hogy környezettudatosságra kell nevelni a lurkókat, de mintha csöppet átestek volna a ló túloldalára...Nincs ott az ovodáknak valami felügyeleti szerve, ahol tiltakozni lehet? Az rendben, hogy te elviszed onnan a kicsit, de a többi marad :(.

Mr. X 2014.02.02. 10:18:58

A napsütéses Brisbane-ből az örök-esős felhős Írországba... Nem csodálom, hogy depressziós lett a lány..

Határátkelő 2014.02.02. 10:23:38

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Eddig beengedtem az összes olyan kommentet is, akik nem olvasták végig a posztot, vagy ha végigolvasták, nem sikerült felfogni, hogy ez egy ír lány története. Ennek most vége, mert olvasási, értelmezési zavarokkal küzdőből elég volt ennyi.

A poszt egyébként részben egy kísérlet is volt, ami arra irányult, hogy vajon hányan szólnak hozzá úgy posztokhoz, hogy azt végig sem olvassák, csak az első pár mondat, bekezdés után alakítanak ki véleményt. Jelentem, elég sokan (ami nem lepett meg).

Másfelől a poszt arra (is) irányult, hogy kiderüljön: ami nekünk, magyaroknak egy hívogató, boldogulást ígérő hely, az lehet, hogy az ott élőknek egy válság sújtotta, nehéz helyzetben lévő ország, azaz ez is (mint minden) relatív. Érdekesnek tartottam, mennyire egybecsengenek a posztban leírtak néhány itteni írás hangulatával.

Érdekes nap volt, de mostantól csak az érdemi hozzászólásokat engedem be a kommentlistán nem szereplőktől.

**mimi** 2014.02.02. 10:38:12

@**mimi**:
Bocsi tableno veletlenul kerult ide...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.02. 10:40:33

@lexrex:
Igazad van.
Néhány blogot már leamortizált jártában keltében, most ez került sorra.
Kaptam néhány mailt ebben a témában.
Meglátjuk mi lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.02. 10:49:47

@charlieharper (UK, de nem London!):
Szuper finom volt.
Én még soha nem ettem sóletet.
Nade a bab füstölt hússal gerslivel egybefőzve főtt tojással.....
Csak jó lehet.
Köszönet Zolikának és Feleségének.
Jaa és jót beszélgettünk.
Ő a negyedik ember akivel a Határátkelő blogon keresztül találkoztam és mindet a barátomnak mondhatom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.02. 10:52:45

@sírjatok:
Lehet hogy csak egy élete van?
Úgy akarja leélni hogy ne a szopóágon legyen?
Mi nem arra törekszünk?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.02. 10:58:13

@sírjatok:
Ha már párhuzamot vonunk Magyarországgal.
Ott elvárják a közös teherviselést de a javak elosztása már nem a teherviselés arányában történik.
Nagyon nem.

Latcho Rom 2014.02.02. 10:58:25

@morgo1229: nem tudom mit tehetek erted. Soha nem jartam mas blogra, hazudik a a giccsbazar. Viktorozas tul sok? Remelem aprilistol kevesebb lesz, ahogy a blog tobbi lakoja is remeli.
hasznald a szurot, arra talaltak ki.

szep napot neked.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.02. 10:59:57

@zöldeketbeszélek:
Vagy télen a karácsony és a magas fűtésszámlák miatt csak akkor cserélnek hűtőt ha tényleg tönkrement?

Latcho Rom 2014.02.02. 11:04:55

@charlieharper (UK, de nem London!): igen, zeneszek. Az elso nem volt roma, john mclaughlin, ez most Snetberger, a berlinben elo vilaghiru magyar roma jazzgitaros. Egyedi stilusban jatszik, wes montgomeryt keveri a klasszikus gitarral. Azt hiszem egy gyulolettel teli pocs jobbosnak kell lenni hogy az arcat valaki sunyinak lassa..

m.youtube.com/watch?v=iJJqmlEWF5o

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.02. 11:06:25

@Határátkelő:
Nem volt ezzel semmi baj.
Egy jó írás volt egy jó poénnal a végén.

morgo1229 2014.02.02. 11:11:27

@shakti_rom: ettol azert tobbet vartam toled. A blog egesze arra var hogy viki elhuzzon ? Mert utana kolbaszbol lesz a kerites? baromsag, nincs valamirevalo helyette, igy marad o.

M. Péter 2014.02.02. 11:17:10

@geegee: Egyszer szedtünk paradicsomot. Elvben 5Ft-os nagyságú rohadt foltig mehetett paradicsomlébe, de mi kilóra dolgoztunk, nem minőségre. Akkor elment a kedvem a paradicsomlétől. Legtöbbször szőlőt szedtünk, ez egész jó volt, gyakran még haza is lehetett vinni belőle.

Egyszer dolgoztunk gyárban, ott szerintem több kárt csináltunk, mint hasznot.

nyuszigonosz 2014.02.02. 11:17:18

@Határátkelő: Szerintem jó, hogy ideraktad.
Mert határátkelésröl szól, és föleg meg azért találom a helyét itt jónak, mert hiszen minden országból mennek el népek, mindenhová jönnek/ mennek helyettük más országból valók.
Ami ahol valakinek rossz, az másnak egy érdekes lehetöség, szóval a határátkelés nem magyar specialitás. :-))

SzZoole 2014.02.02. 11:28:05

@nyuszigonosz/D/:meg irtad helyetem amit en meg csak fogalmaztam,koszi:)))
@Határátkelő: en,csak parhuzamot vontam vona a ket orszag kozott,de akkor haza arulasal es hazakopkodesel vadoltak volna es ezt el kerulnem inkabb.

Latcho Rom 2014.02.02. 11:30:16

@morgo1229: szeretned ha maradna, ugy tunik...
kv elott vagyok, majd osszeszedem magam

kulfoldon elsz, mit csinalsz, meselj kicsit magadrol amig magamhoz terek, please..

Latcho Rom 2014.02.02. 11:38:41

@geegee: szemetszedesen kivul azert jok az ottani ovodak, elemi sulik?

SzZoole 2014.02.02. 11:47:54

Most mi a feszkes fene van itt???
Van aki bomlasztja a blogot,de eleg rendesen,ugy viselkedtek mint az ovodasok,ugyan az van mint Magyarorszagon mert van aki megosztja az embereket,akik elotte baratkoztak,most,majdnem az egymas anyjat szidjak.
Haho ebreszto,felnot emberek vagyunk!!!

Latcho Rom 2014.02.02. 11:50:45

@Zoole[uk]: nem kell vele foglalkozni, akkor belefullad a szmetyijebe.
do not feed the troll(solettel lehet) :))

SzZoole 2014.02.02. 11:56:28

@shakti_rom: Te is kaptal meghivast,miert nem jottel?

Latcho Rom 2014.02.02. 11:58:47

@Zoole[uk]: kezdek felni a bikatol, aze!
:))))

Latcho Rom 2014.02.02. 11:59:47

@shakti_rom: sehun semmi?

lehet hogy levesbe tesz s jol megkavar teged HA?

morgo1229 2014.02.02. 12:02:43

@shakti_rom: jol van na. Erdekeset azt tudom mondani, hogy jon az Obama marciusban ide Hagaba. Es az fbi vagy ki azt mondta, hogy mi be se menjunk dolgozni a kornyeken levo irodakba. Fonokom szerint szabira kene menni. En viszont nem adom a 2 napomat az fbi-nak. Most patthelyzet van.

SzZoole 2014.02.02. 12:04:12

@shakti_rom: akkor kapsz eg masik idopontot,ugy jo lesz?

Latcho Rom 2014.02.02. 12:15:55

@morgo1229: jo, de hogy gyun ez ide, nem ertem a kapcsolodast?
ha fizetik miert ne maradnal otthon par napot?

SzZoole 2014.02.02. 12:16:50

@shakti_rom: mondj egy idopontot aprilis kivetelevel,mert akkor megyunk haza

Latcho Rom 2014.02.02. 12:17:01

@shakti_rom: jahogy a rendes szabid lenne oda. anyjukat nekijek.
:)

Latcho Rom 2014.02.02. 12:19:14

@Zoole[uk]: hozd a solettet hawaiba osszel :)

morgo1229 2014.02.02. 12:19:16

@shakti_rom: szabadsagot akarnak kivetetni velunk. Azt en szeretem eldonteni mikor veszem ki. Nem akkor mikor az fbi akarja. Hanem mondjuk nyaron.

Latcho Rom 2014.02.02. 12:21:12

@morgo1229: i feel your pain.

mi masrol akarsz beszelgetni?

SzZoole 2014.02.02. 12:36:02

@shakti_rom: hawaiba nekunk huzos lenne menni,nem anyagilag,a a magyar utlevel miatt,canadaban is szetszedtek miatta:(((

szilágyi józsef 2014.02.02. 12:49:32

Mély empátiával,és fájdalommal a lelkemben olvastam a hazából kikényszerült fiatalok sorsáról szóló gondolatokat!!Én ugyan már nem vagyok fiatal,friss nyugdíjas,de nekem is el kellett hagynom Budapestet 42év után.Feleségem évekig nem kapott munkát,a tartalékokat szép lassan feléltük,hiába vagyok voltam agyilag aktív
1989 óta számítógéppel kerestem meg a kenyeremet,még sem kellettem senkinek.Deviza hitel felvételére kényszerültünk 2007-ben lakásfelújítás végett,amelyet az ismert okok végett nem tudtunk fizetni/autó,nyaraló,plazma tv,nincs a lakás csak egy garzon volt/így eladni kényszerültünk mielött a banki uzsorások kezébe került volna.Diplomával 4nyelvtudással kerültem ,mint nyugger hazám elhagyására,mert nyugalomban szeretetben és "rezsi+meg egyéb minden harc" nélkül leélni a maradék életemet!A lényeg az,hogy pártállástól függetlenül politikusaink ELADTÁK AZ ORSZÁGOT,csak addig fontos a választó amíg be nem jutnak a hatalomba,utánna megindul a tülekedés VEZÍR hátsófele és a z államkassza körül ,hogy ki mennyit tud lopni.Csak azt tudom javasolni,hogy aki teheti menjen,mert itt már az unkokáinknak sincs jövője!!Szép dolog a hazaszeretet,de ha a lenni vagy nem lenni kérdés merül fel nem shakespeare-i módra akkor bizony jobb menni,nincs rosszabb mint 4-5 rendű rabszolgának lenni saját hazádban!!Idegenben semm könnyű,de legalább MAGADRA számíthatsz,otthon pedig azért NEM mert a sorsod mások kezében a hordabarom birkák pásztorainak a kezében van akik a nyugati bérek 25%-áért a beled is kihajtják,és ha pofázni mersz mehetsz az utcára!!Pedig kicsit régebben Mária Terézia megmondta,ha a juhot nyírni akarom akkor enni is kell adnom neki!!A 2,5milliós birkatábor meg megy ész és gondolkodás nélkül az épp aktuális VEZÍR után,pedig legalább annyit kéne tudniuk legalább hogy a pásztor nem kér engedélyt a birkáktól ha birkapörkölt főzésre van kedve,de a farkas sem kérvényezi a pásztortól ha juh húsra fáj a foga!!Ja hadd idézzem még Rotschild-Amschel Mayer Bauer a rendes neve-Frankfurtban született1713-ban zsidó uzsorás 1750-ben mondta,abban az országban ahol én felügyelem a pénzkibocsájtást NEM érdekel milyen párt van hatalmon!Mára már a Rotschild dinasztia 555billió dollár és 5 ország kivételével mindenütt banki részvényes különböző százalékban!!Én megmondom a tutit a választásról:a fidesz nyeri meg de a dolgok logikája buktatja meg őket 2017-ben,mivel minden vezetői poszton/a legkisebbtől a legnagyobbig/ pártkatona ül és a lszakértelem nélkül és a hozzá nem értés meg fogja bosszulni magát!!Ekkor már késő lesz elhagyni az országot!!!Bár ne lenne igazam!

morgo1229 2014.02.02. 12:57:57

@shakti_rom: bocs, hogy beszoltam. Remelem minden ok.

DieNanny CH 2014.02.02. 13:03:46

@morgo1229:

"Nem adom a 2 napomat az FBI-nak!"

:-DDDDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.02.02. 13:09:33

Határátkelő, biztos, hogy nem engedél be olyat, aki nem is olvasta a cikket, vagy csak úgy tűnt, ezen akár szórakozni is lehet? :-(

morgo1229 2014.02.02. 13:23:25

@DieNanny [SZ,CH]: gyerek sulijaban mar irtak nem lesz szunet de megertik ha abban a ket napban nem mennek egyes gyerekek, mert csomo utat lezarnak es azt is irta a suli, hogy majd tematikus nap lesz. Ok is a nuklear cuccokkal foglalkoznak majd. :-)

tableno 2014.02.02. 13:30:13

@szilágyi józsef: egy kérdés: mit csinálsz kint és hol? Mert feltételezem, hogy nem a magyar nyugdíjadból élsz...

tableno 2014.02.02. 13:36:41

@sorsolo: "kell a különbség, hogy legyen motiváló erő a teljesítményre. de szerintem hiba, hogy gazdasági tényezővé degradáljuk az embereket, és jövedelemtermelő- és érdekérvényesítő-képessége alapján fizetjük őket. gazdaságilag bizonyára indokolt a menedzsernek hússzoros vagy százszoros fizetést adni, mint a takarítónak. de társadalmilag igazságosnak tartja ezt bárki is? szerintem a takarító munkája nem kevésbé fontos és nem is könnyebb, mint a menedzseré (persze, "máshogy" nehéz az egyik, mint a másik)." - Nyugat-Európában nincs hússzoros különbség egy menedzser és egy takarító fizetése között (persze itt nem a bankigazgatóra vagy a multi CEO-ra gondolok, de ők viszonylag kevesen vannak). Egy átlagos vállalati középvezető a minimálbér 3-4szeresét, max 5-szörösét kapja. Ami annyiban indokolt, hogy például takarítani én is tudok (szoktam is), de megnézném mondjuk Hintát mit kezdene az én állásomban...

M. Péter 2014.02.02. 14:12:01

@morgo1229: Mit mond a törvény? Nagyon elképzelhető, hogy a szabadság egy részét a munkáltató akkor adja ki, amikor neki tetszik.

2014.02.02. 14:52:16

@szilágyi józsef: az 500billio, magyarul milliard, de ennel joval tobbre van becsulve a dinasztia vagyona.
@tableno: Londonban (bank), inkabb 6*, 7*esze, de a londoni fizetesek joval magsabbak, mint Anglia tobbi reszen. Es magasabbak, mint Nemetorszag, Franciaorszag. Ezert konnyu atcsabitani Londonba a tobbi europai kozepvezetot.

nyuszigonosz 2014.02.02. 14:56:54

@M. Péter: Úgy tudom a felével a munkaadó rendelkezik és csak a felét veheted ki akkor, amikor te akarod. Ideális esetben meg tudsz úgy egyezni a munkaadóval, ahogy mindenkinek megfelel.
Nos, nemtudom Hollandiában is így van, vagy másképp.
Azthiszem a morgó morogni fog, de a 2 napját majd az fbi-nak fogja adni morgásai közepette.:-))

tamdhu 2014.02.02. 17:22:29

Nem igazán értem ezt a cirkuszt Írország ellen.Persze itt is ártott a válság. Még így is százszor jobb mint Magyarországon. Nem isznak többet mint régen. Egész Európa.iszik. Luxemburgban a legtöbbet pedig Ők a leggazdagabbak egyike. A válságkezelés jól megy, a visszalépés pedig viszonylagos. Ausztráliához képest persze rossz. De még mindig 40 000 a GDP.Az ír fiataloknak könnyebb. Otthon vannak Ausztráliában Kanadában és Amerikában is. Írországban az elvándorlás nem most kezdődött. A kislánynak viszonylagosan igaza van. De ennek Magyarország gondjaihoz semmi köze. Hiába akarják egy szintre helyezni a két országot. Nincs sajnos verseny köztük.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.02. 18:33:50

@tamdhu: Miért lenne rossz Ausztráliához képest? Magyarázd már meg nekem. Most akkor mindenki költözzön Svájcba, Norvégiába, meg Ausztráliába mert ezeken a helyeken lehet a legtöbbet keresni? Valaki magyarázza el nekem hogy miért jobb egy ausztrál fiatalnak mint egy osztráknak, vagy mint egy németnek.Mert én nagyon nem értem. Már azt se nagyon hogy egy német fiatalnak miért jobb mint egy magyarnak, de azt még csak csak megértem.

Nem százszor jobb mint Magyarországon. Egyik ország sem szegény...mindkettőben van viszonylagos jólét,Magyarországon egy kicsit halványabb de bőven gazdag ország Magyarország is.

morgo1229 2014.02.02. 19:10:17

@nyuszigonosz/D/: hat koszi az infot. En ezt tenyleg nem gondoltam volna. Mindig magam rendelkeztem a napjaimmal. Holnap kezdem is a morgast. Eleg eros a szakszervezet. Tag nem vagyok de ok harcolnak nagyon regardless.

nyuszigonosz 2014.02.02. 19:15:26

@morgo1229: Lehethogy ott nem úgy van, inkább kérdezz - nézz utána, hátha nem fog kelleni morogni.

2014.02.02. 19:17:11

@lexrex: Persze te nem személyeskedsz meg nem vagy troll. Nagyon vicces.... Csaxólok te is amortizálsz, ha már erről van szó...

morgo1229 2014.02.02. 19:17:38

@házelőtthinta: ha egeszseges vagy akkor koltozz el otthonrol, sajnos magas labdat adtal, mikor bevallottad hogy szuleiddel elsz. Probalj megelni onnalloan. Utana gyere vissza mondd el, hogy ment. Amig ezt nem teszed meg csak egy troll maradsz, aki olyanrol beszel amirol fogalma sincs.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 19:31:19

@DieNanny [SZ,CH]: @morgo1229: @zöldeketbeszélek: Az igazság az, hogy nem pont a mi óvodánkba valósiak voltak, akiket láttam, bár van itt jó pár a közelben.És volt már ennek vagy fél-egy éve, kábé.Szóval lehet, hogy abbahagyták már.De ha látom mégeccer, szóvá teszem egész biztos.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 19:37:40

@zöldeketbeszélek: Hát, fene tudja.De azért, hogy emiatt ne legyen télen munkájuk, nagyon nem hinném...Ha én lennék a gyárigazgató és tudnám, hogy egy évben le kell gyártani, mittudomén tízezer hüttőt, akkor azt egyenletesen osztanám el a hónapokra.De hát ez csak én vagyok... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 19:43:37

@M. Péter: Nekem is van egy barátom, aki paradicsomfóbiás, (ő is osztálytárs volt), valszeg a szüret volt a kiváltó ok... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 19:57:08

@shakti_rom: Hmm, nagyon sok saját tapasztalat még nincs.Az óvoda már egy évestől befogadja a gyerekeket (mondjuk úgy, hogy a bölcsőde és az óvoda egyben van...) vannak csoportok, mindegyikben 1-6 éves gyerekek.Az iskolai alsó tagozat állítólag nagyon laza, lecke másnapra sosincs, csak kb annyi, hogy számolj meg fiam 20 csillagot az égen...a felsőbb általánosról se zengenek ódákat.Vannak német, illetve angol rendszerű iskolák (talán mintha kéttannyelvűek is lennének, de legalább is erős bennük az idegen nyelv), ilyenbe szánjuk mi is a kölket.Persze már most 3 évesen sorba kell állni, feliratkozni, hogy 10 éves korára legyen hely, mikor odakerülne...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.02. 20:12:28

@geegee: Az is lehet, amit Digger írt, hogy a karácsonyi kiköltekezés meg a téli magasabb fűtésszámlák miatt nem vesznek az emberek hűtőt, csak ha már nagyon muszáj. Különben a gyár nagyrészt külföldi piacra gyárt, bár ez nem hiszem, hogy bármit befolyásolna.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.02. 20:14:23

@geegee: Hát ez nagyon furcsa. Oda tudnak arra figyelni, hogy a kis járni tanulót a 6 éves nagy gyerek ne tapossa le a játék közben, stb...? Nekem már az sem tetszik, hogy itthon ismét osztatlan csoportok vannak az óvodákban, 3-6 éves korig vegyesen.

blackhairlady 2014.02.02. 20:59:34

@geegee: Mint az amerikai filmekben, meg csak a pocakban van a gyerek de mar be kell iratni a maganoviba, maganiskolaba, talan meg az egyetemre is:DDDD

______________ (törölt) 2014.02.02. 21:01:08

@tableno:
szerinted ha valaki többféle munkát el tudNA látni, akkor igazságos, hogy 3-4-szer többet keressen?
te takarítanál, ha ugyanannyit keresnél takarítóként, mint a mostani állásodban?

egyébként most néztem statisztikákat: a társadalom alsó tizedének jelenleg magyarországon 9-szer akkora a jövedelme, mint a felső tizednek. (a jelenlegi rezsimnek köszönhetően ez a mutató is törénelmi magasságba ugrott az utóbbi 1-2 évben.)
szerinted ez igazságos és kívánatos?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.02. 21:11:34

@zöldeketbeszélek: Valahogy csak megoldják, nekünk nem volt ilyen baj.Mostanság meg a háromévesünk nagyobb, mint a négyévesek... :D

Határátkelő 2014.02.02. 21:14:07

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Kedves szaktársak, kartársak, és mindenki!

Azt hiszem, eljött a pillanat, amikor kénytelen vagyok bejelenteni, hogy a végtelenségig meguntam a napi politika beszivárgását a blogba. Nem érdekel, hogy ki fideszes, jobbikos, szoci, lmp-s (elnézést, ha valamely pártot kihagytam) - holnaptól figyelmeztetés nélkül, azonnali hatállyal kiszórom azt, aki a napi politikát behozza ide.

Tudom, hogy választások jönnek, de aki ereszd el a hajamat akar játszani a másikkal, az menjen erre szakosodott blogokra - van belőlük az Indexen rendesen.

Tehát: aki elkezd nekem pártpolitikát nyomatni, viktorozni, attilázni, bélázni, lajosozni, és valahány név a naptárban, az elsőre egy napra, utána egy hétre, majd végleg távozik.

Kellemes estét!

Határátkelő

______________ (törölt) 2014.02.02. 23:13:33

@házelőtthinta:
@házelőtthinta:
"mindkettőben van viszonylagos jólét,Magyarországon egy kicsit halványabb de bőven gazdag ország Magyarország is. "

igen, világszinten a magyar jövedelmek benne vannak a felső ötödben, azaz a világ 80%-a alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik, mint a magyarok.
azért, ha európához mérjük magunkat, egy csöppet más kép rajzolódik ki:
pogiblog.postr.hu/ki-mennyit-keres-europaban
ajánlom mindenkinek, van egy nagyon jó ábra benne, amiből látszik, hogy milyen jövedelmi különbségek vannak az egyes társadalmakban (PPS-ben, azaz vásárlóerő-paritáson mérve, tehát az árak különbségeiből eredő hatás ki van szűrve).

más szemszögből ugyanez:
a mediánjövedelem 50-60%-át szokták szegénységi küszöbnek tartani. (magyarországon 2012-ben a nettó mediánkereset 131 eFt volt, ennek 60%-a kb. 79 eFt.)

"Az európai népesség 18%-a él az összeurópai mediánjövedelem felénél kevesebb jövedelemből
Magyarország háztartásainak 51%-ára jellemző ez a helyzet.
Luxemburgban és Finnországban viszont 2% alatti azok aránya, akik az összeurópai jövedelemeloszlás mediánjának felénél is kevesebb jövedelemmel rendelkeznek. Ezzel szemben Luxemburg lakóinak többsége az összeurópai jövedelemeloszlás mediánjának kétszeres énél is több jövedelemmel bír, az Egyesült Királyság lakóinak egyharma
da szintén ebbe a csoportba tartozik."
www.tarsadalomkutatas.hu/kkk.php?TPUBL-A-811/publikaciok/tpubl_a_811.pdf

ez tehát azt jelenti, hogy ha egész európát tekintjük, akkor a magyar háztartások több mint 50%-a szegénynek számít (nem éri el az európai medián 50%-át sem).

PannonBoy 2014.02.02. 23:46:40

Végre, ez egy üdvözlendő változás. Nekem is elegem van abból, hogy a napi politika beszivárgott és a poszt eredeti tárgyától már messze jár mindenki, mire este lesz időm (valakinek dolgoznia is kell - btw. multinál vagyok, nincs arra idő hogy munkaidőben blogozgassak) átolvasni a kommenteket.

sírjatok 2014.02.03. 08:52:28

@diggerdriver: "Lehet hogy csak egy élete van?
Úgy akarja leélni hogy ne a szopóágon legyen?
Mi nem arra törekszünk? "

Nem mindegy, hogy milyen áron. A logikád alapján a kokainkereskedelem is teljesen rendben van, hiszen azzal sok pénzt lehet csinálni, és hát úgyis mindenki arra törekszik, hogy ne szopóágon legyen, nemiga'? Igen, tudom, hogy nem így értetted, de a logikád ezt nem zárja ki.

Bocs de ez nem ilyen egyszerű, hogy "mindenki jól akar élni". Pont erről a hozzáállásról beszéltem. Ha az angol emberek maguknak Angliában megcsinálták a jó életet, akkor nevetséges, hogy az tartja "okosnak" magát, aki fel bír szállni egy repülőre, és oda tud menni. Ezt egy önző megoldásnak tartom. A valódi megoldás meg az lenne, hogy MO.-n is megnézni, hogy mitől megy, mitől nem megy, mit kéne változtatni. Ettől persze neked nem lesz jobb életed, hogy itt maradsz, küzdesz, vállalkozol, adózol, szavazol, civilkedsz, a magad szerény eszközeivel próbálod jobbá tenni az országot, tehát ez a te erkölcseid szerint hülyeség. Az enyéim szerint viszont ez a helyes út, mert hosszú távon és az emberek többségének ettől lesz jobb.

Nyilván te nem így gondolod. Nem gond, nincs megtiltva, hogy bárki elhagyja az országot, szerencsére jönnek is elegen (MO migrációs rátája pozitív, azaz igazából többen jönnek, mint mennek, még ha mindenhol dúl is a sírás). Meg igazából a külföldi munkának elég sok pozitív hozadéka is van, a külföldi munkakultúra, technológia, stb, megismerése, ami adott esetben az országnak is a hasznára lehet. Tehát nem a határátkelés ellen vagyok, még ha most úgy is jön le.

Csak tényleg megmosolyogtató, amikor ez az önző, narcisztikus gondolkodásmód ennyire kicsapódik, mint fenn a posztban: "Én otthagylak titeket a szarban, mert én jobb életet akarok, de azért a legjobb az lenne, ha ti (nélkülem) megcsinálnátok ezt a jobb életet, és akkor hazamennék, mert akkor ott már jobban érezném magam." Ez ilyen macska-önzés: Butuska, aranyos, meg érezhető hogy nincs benne rosszindulat, csak ugyanakkor kicsit ijesztő is. Igazából csak ez késztetett kommentelésre, hogy a fenti történetben annyira szépen ki van ez kristályosodva.

Persze felőlem mindenki oda megy, ahova akar, megtiltva nincs, de nekem meg engedtessék meg, hogy jól szórakozzak közben az ilyen anomáliákon :p

M. Péter 2014.02.03. 10:48:12

@sorsolo: "ez tehát azt jelenti, hogy ha egész európát tekintjük, akkor a magyar háztartások több mint 50%-a szegénynek számít (nem éri el az európai medián 50%-át sem). "

Ez inkább azt jelenti, hogy a szegénységet nem lehet csak a jövedelemmel mérni, hanem a megélhetési költségeket is figyelembe kellene venni. Ugyanannyi pénzből sokkal jobban él az, akinek saját tulajdonú, tehermentes háza vagy lakása van, mint az, aki lakbért fizet. Az sem veszik figyelembe, hogy Magyarorszgon falun sokan az ennivalójuk jó részét megtermelik maguk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.02.03. 11:40:41

@sírjatok:
Hány erkölcs egy kiló kenyér?
Tölem még nem fogadták el mint fizetöeszközt.
Szép dolog az idealizmus ha van miböl finanszírozni.

tableno 2014.02.03. 13:08:32

@sorsolo: nem, itt arról van szó, hogy takarítani szinte bárki tud, amit én csinálok, azt meg csak viszonylag kevesen (és rengeteget kell tanulni hozzá). Kereslet-kínálat törvénye.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.02.03. 13:51:26

@tableno: Remélem közgazdászként egyetértesz azzal hogy minél kisebb a jövedelmek között az olló akkor általában annál egészségesebb a társadalom. Tehát persze érthető hogy ha 1000 emberből 1 képes elvégezni azt amit pl te csinálsz akkor neked értelemszerűen több jár, viszont annak is járjon elég aki olyasmit csinál amire mind az 1000 ember képes lenne. A nyugati jóléti államok pedig pont erről szólnak.

www.portfolio.hu/img/upload/2014/01/0123_je4-20140129.png

ez érdekes grafikon. engem meglepett. hogy előzheti meg Magyarország ebben a sok nyugat európai országot? Itt egyenlőbben el vannak osztva a jövedelmek. ezt magyarázza meg valakI! Én nem értem! Van erre valami épkézláb magyarázat?

tableno 2014.02.03. 14:31:35

@házelőtthinta: persze, ezzel egyetértek. A kommunista "egyenlősdivel" viszont nem. Ki lett próbálva, nem vált be.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.02.03. 14:45:29

@M. Péter: Én azt tapasztaltam a falusi rokonaink lakóhelyén és általában a megyében, hogy az élelmiszerek és a víz-gáz-fűtés alapvetően drágább, az emberek tuját 'termesztenek' krumpli meg paradicsom helyett. A helyi piacon ugyanannyiba kerül a zöldség-gyümölcs, húsárú, kenyér, mint mondjuk Újpesten. Elég gyakran mi viszünk magunkkal gyümölcsöket, a budapesti piacokról a Jászságba...vicces, nem?

M. Péter 2014.02.03. 20:21:01

@zöldeketbeszélek: Falusi nagyszüleim termeltek krumplit, vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, petrezselymet, paradicsomot, paprikát, tököt, káposztát, volt almafájuk, körtefájuk, szilvafájuk, diófájuk, szőlőjük, hizlaltak disznót, volt több tucat tyúkjuk. Kenyeret meg tejet már boltban vettek, de ezen kívül más élelmiszert nem nagyon. Most is vannak falun élő nagybátyáim és unokatestvéreim, akik megtermelik az ennivalójuk nagy részét, még szüleimnek is ajándékoznak a fölöslegből.

2014.02.03. 20:23:02

@M. Péter: Peti, kerdes. Ha valami csoda folytan, Skocia megis a kivalasra szavaz, hogy dontik majd el, hogy ki a skot? Visszamenoleg kinek van McLane neve, vagy ki lakik ott/kinek van ott haza / foldje? Vettem ott egy folddarabot, akkor lehetek kettos allampolgar?

______________ (törölt) 2014.02.03. 20:51:55

@sírjatok:
a magam részéről nem azért hagytam el magyaro.-t, mert másutt jobb a fizetés (bár természetesen nem ítélem azokat sem, akiknek ez volt a fő motiváció).
ha politikailag elfogadható (minimum tűrhető) lenne a helyzet, én is azt gondolom, hogy a hazaszeretet azt követelné, hogy az ember előbb-utóbb visszatérjen és visszaadjon abból, amit kapott.
de most úgy látom, hogy elég sokak számára a létfenntartás is problematikus. havi 80 eFt-os fizetésből nem lehet jó lelkiismerettel családot vállalni és gyerekeket nevelni. az ország kényszeríti rá az embereket, hogy máshol keressék a boldogulásukat, ha nem akarnak felfordulni, vagy vegetálni. és ezt most nem szemrehányásként mondom az "országnak". egyszerűen ez a helyzet, ennyire képes a jelenlegi magyar társadalom. tudomásul kell venni. majd talán egyszer jobb lesz, és sokan bizonyára hazatérnek. de aki mégse, azt sem lehet elítélni, az ember nem egy darab kő, hogy füttyszóra odébb lehet dobni.

______________ (törölt) 2014.02.03. 20:52:18

@tableno:
ezt írtad a múltkor is.
erre kérdeztem,hogy:
szerinted ha valaki többféle munkát el tudNA látni, akkor igazságos, hogy 3-4-szer többet keressen?
te takarítanál, ha ugyanannyit keresnél takarítóként, mint a mostani állásodban?

egyébként most néztem statisztikákat: a társadalom alsó tizedének jelenleg magyarországon 9-szer akkora a jövedelme, mint a felső tizednek. (a jelenlegi rezsimnek köszönhetően ez a mutató is törénelmi magasságba ugrott az utóbbi 1-2 évben.)
szerinted ez igazságos és kívánatos?

______________ (törölt) 2014.02.03. 20:52:18

@házelőtthinta:
ebben még nem zárkóztunk fel teljesen. de ha marad a mostani bagázs, akkor garantálom, hogy rövidesen ebben is "jobban" fog magyaro. teljesíteni...
ahogy írtam, az aránytalanságot mérő mutató 9 volt az alsó és a felső decilis között 2012-ben. két évvel korábban még 7,2. ez közvetlen következménye a jelenlegi adó- és szociálpolitikának (pl. egykulcsos adó).

a komenizmus idején egyébként ez a mutató még 3-4 körül járt, tehát azóta több mint duplájára nőtt a szegények és gazdagok közötti rés. én sem kívánom vissza azt a rendszert, de ez számomra egyértelműen egy negatív változás.

______________ (törölt) 2014.02.03. 20:52:18

@M. Péter: a megélhetési költségeket tartalmazza a táblázat (PPS-ben vannak a jövedelmek mérve).
a "háztáji" gazdaság épp a szegénységet hivatott csökkenteni. aki szegény, az úgy segít magán, ahogy tud. nem azért gazdálkodnak ma már falun se, mert az annyira hozzátartozik a hagyományos életmódjukhoz. sajnos egyre inkább az a helyzet, hogy az marad falun, aki nem tud(ott) elmenekülni a városba, nem pedig az, aki a "jó levegőt" szereti.

aki még szegényebb, az meg kukázik. attól még, hogy 0 Ft bevétel mellett sem fordul fel az ember, nem vonnám le azt a következtetést, hogy akkor az nem is annyira szegény, ha nem hal éhen.

M. Péter 2014.02.03. 23:16:34

@charlieharper (UK, de nem London!): A részleteket még nem hozták nyilvánosságra. Ennyi ír az SNP:
"We anticipate a broad definition of citizenship including qualification through both residency and birth, and provision for dual citizenship too. Detailed plans regarding qualification for citizenship in an independent Scotland will be published later this year. After independence, it will be for elected Scottish governments to consider any further changes. "
www.snp.org/node/12435
Földtulajdon biztos nem lesz elég.

Saggitarius 2014.02.08. 21:57:18

@házelőtthinta: En sem igazan ertem, mert azonos szintre mutatjak Irorszaggal (ahol elunk), hadd ne kelljen ecsetelnem a kulonbseget.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2014.02.10. 14:09:47

Ez egy semmitmondo, hatasvadasz poszt, es meg provokativ is, mivel az utolso sorig azt hiszi az ember hogy ez csak egy ujabb magyar sirankozas.
Vagy most kommenteljünk, hogy tenyleg mennyit valtozott Irorszag az elmult evekben? :)

Kardinalis 2014.05.31. 15:57:34

De kemeny... komolyan ket ev utan mennuire igy latom Pestet... ;(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása