oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 01. 06:52,  Csendesebben ütnek 719 komment

2014. január 01. 06:52 Határátkelő

Csendesebben ütnek

Mint azt tegnap megígértem, az újév első napján kicsit még visszatekintek a tavalyi évre, és röviden beszámolok az idei tervekről is. Ne várjatok túl hosszú posztot, mégis csak január elseje reggel van. (Szolgálati közlemény: a szilveszterezős képgaléria - azért, hogy mindenki beleférjen - holnapra csúszik.)

2014.jpg

Kezdjük a legfontosabbal: a Határátkelő él és virul, köszöni szépen, jól van, jönnek a történetek, hol ilyenek, hol olyanok, és én továbbra is gyakran gondolok arra, milyen hihetetlen ez az egész történet, hiszen soha nem hittem volna, hogy immáron két és fél éve, 850 poszton is túl még mindig létezünk és megyünk előre (avagy építkezünk, hogy némi magyarázattal is szolgáljak a nyitóképre - és azért Digger, te is eszembe jutottál...).

Rögtön a legelején szeretném is megragadni az alkalmat, hogy mindenkinek (törzskommentelőknek, alkalmi hozzászólóknak, és mindenekelőtt azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy beküldik a történeteiket) megköszönjem az egész éves ittlétet, a segítséget, a kommentelést – nélkületek ez a blog nem érne semmit.

Változás és siker

Volt egy nagy változás is a Határátkelő életében: kénytelen voltam bevezetni a részleges moderációt, ami azt jelenti, hogy azok, akik kérték (minimális kivétellel) továbbra is minden moderálás nélkül szólhatnak hozzá a posztokhoz, a többieknek kicsit (remélem, egyre kevesebbet...) várniuk kell, amíg a kommentjük élesedik.

Higgyétek el, nem volt nagy öröm ezt meglépni, de nem volt más lehetőség, annyira elharapóztak a trollok. Azóta a látogatottság nem csökkent, a kommentekből kevesebb lett, de szerintem ez nem baj.

Régi vágyam teljesült, amikor a nyár végén sikerült végre rászánni magam, és elindítottam a vasárnapi blogajánlót, amit én nagyon szeretek, mert jó dolog megosztani veletek egy-egy olyan bejegyzést, ami nekem valamiért különösen tetszett.

Ami még a blogot illeti, indultunk a Goldenblogon (2012-ben némi adminisztratív malőr, félreértés, nevezzük, aminek akarjuk miatt ez nem sikerült) és elég szépen szerepeltünk, hiszen a Közélet kategória közönségszavazásán 3., míg a zsűrinél győztes lett a Határátkelő (némi meglepetésemre Az év felfedezettje díjat is elhozva, ami alighanem annak köszönhető, hogy 2013-ban indultunk először).

Egy kis statisztika

Tavaly (pár napig még furcsa lesz ezt leírni) közel 2 millió egyedi látogató összesen 4,5 millió látogatást tett a blogon, 8,3 millió oldalmegtekintést generálva. Az év leglátogatottabb napja (meglepő módon) augusztus 20-a volt, ami azért meglepő, mert aznap egy thaiföldi poszt (pontosabban egy Fogadó szerkesztett változata) volt a soros.

Ha már a statisztikánál tartunk, a Facebookon közelítünk a 36 ezer lájkhoz, ami annak fényében különösen örömteli, hogy Mark és csapata az év végére átment pénzgyártó gépbe, és aki nem fizet, annak nem, vagy csak korlátozott mértékben teszi ki a falra a posztját. Én eddig még nem fizettem, talán majd kipróbálom (lehet, hogy éppen holnap), de őszintén szólva ezt nem tartom túl kedves lépésnek a Facebook részéről – persze meglepve nem vagyok.

2013 a határátkelők szemszögéből

Ahogy végiggondoltam az évet, két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy mintha csitult volna a kormány (és annak támogatói) részéről a külföldön élők iránti khmmm... fenntartás (néha ellenszenv), aminek egyik oka alighanem az, hogy elmúlt az első sokk, másik oka viszont alighanem a stratégiaváltás.

Többé-kevésbé csendben ugyanis azért folyamatosan kapunk a fejünkre, még ha akadnak is pozitív változások (például a rendszámmizéria remélhetőleg végleges elcsitulása).

Ugyanakkor ami az idei parlamenti választások kapcsán a „nem szavazhattok levélben" hiszti kapcsán zajlik, az egészen szomorú. Itt állunk három hónappal a választások előtt, és még senki sem tudja (vagy akarja) megmondani, miként is fog szavazni az a több százezer magyar, aki például Angliában él. Mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy majd sorban állnak a londoni nagykövetség épületénél? Pedig jelenleg ez tűnik az egyetlen lehetséges változatnak...

Ott van az egészségügyi járulék és az orvosi ellátás tervezett szigorításának esete, és akad még egy-két dolog - ezekből én azt szűröm le, hogy stratégiát váltva szépen csendben sodornak minket több területen is hátrányos helyzetbe. Közben persze megy a szöveg (és a reklám) a fiatalok hazacsábításáról, de ennek mikéntjéről én még egyetlen értelmes koncepciót sem hallottam.

Mennyi az annyi?

Azt persze továbbra sem tudja senki megmondani, hány határátkelő él már külföldön, erről 2013-ban több poszt is született itt, a blogon, általában 5-600 ezer emberről beszélnek, szerintem ennél több, de ezen nem fogunk összeveszni.

Saját, személyes környezetemben úgy látom, hallom, hogy a folyamat nem hogy lassulna, inkább gyorsul, egyre többen döntenek a külföldi folytatás mellett, ami nem csak gazdasági okokkal magyarázható, hanem azzal is, hogy minél többen vannak, vagyunk kint, annál egyszerűbb lesz másoknak, hiszen már megvannak az alapok, a kitaposott ösvény.

Közben persze a helyzet nem lesz egyszerűbb sem a németeknél, sem Angliában (hogy csak két népszerű célországot említsek), hiszen mindkét helyen szigorításokat emlegetnek, bár meggyőződésem, hogy ennek egy igen jelentős része csupán politikai PR, különösen Nagy-Britanniában, ahol jövőre választások lesznek, és a konzervatívoknak muszáj valamivel meglovagolni a közhangulatot.

Mit várok 2014-től?

A politikától nem sokat, a magyar választások eléggé lefutottnak tűnnek, bár három hónap ebben a műfajban nagy idő. A nagy kérdés az, mi történik április után... De nem szeretnék politizálni, mert ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak. :)

Például a blog, melynek kapcsán több nagy tervem is van, melyek közül ha csak egyet-kettőt sikerül megvalósítani, akkor már elégedett leszek. Nem szeretnék túlzottan előreszaladni, de ha minden jól megy, akkor már az év első felében ennek kézzel fogható eredményei lesznek.

Tervezek kisebb változtatásokat is (lehet például, hogy több, a karácsonyihoz hasonló fotós poszt lesz, mert úgy látom, ennek sikere volt és feltétlenül szeretném feléleszteni a Fogadót), de a lényeg változatlan marad: jönnek a napi történetek, viták (ha egy kívánságom lehetne, akkor az az lenne, hogy a vitatkozó felek néha jobban tekintettel lehetnének a történetek szerzőire és egymásra), beszélgetések – a Határátkelő pedig megy tovább, ami persze rajtatok és a beküldött történeteken is múlik.

Mindenkinek sikerekben gazdag, boldog újévet – és jó kommentelést!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Még ma is beküldhetitek a szilveszteri fotókat - legyenek azok utcai képek, buliban készültek, vagy egyszerűen csak olyanok, amit jellemzőnek gondoltok. A képekből holnap lesz külön poszt, azaz megmutatjuk, hogyan szilvesztereztünk mi, magyarok a világ körül Új-Zélandtól Magyarországig. A fotókat küldhetitek emailben a hataratkelo@hotmail.com címre, vagy feltölthetitek a blog Facebook.oldalára.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: évértékelő Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr415718186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirx 2014.01.01. 07:08:58

jó reggelt, jó szurkolást

mirx 2014.01.01. 07:13:00

(üvöltötte 9000 decibellel valami sporttábori hangszoró, amikor életemben először azt hittem, 16.5 évesen bulizni megyek, de leginkább fel kellett kelni és csónakokat reggel hatkor emelgetni meg ilyesmik, sípszóra)

NADE

boldog új évet, sporttársak!

rezsoatya (törölt) 2014.01.01. 07:23:14

Csak bekoszonok, indulok dolgozni eta zsiznya! :-) legyetek jok, ha tudtok - az iden is! :-)

Quercus a favágó 2014.01.01. 07:57:22

Derűs napot!

Na ebből a posztból sakkozza ki valaki, kicsoda a HA.

@rezsoatya(eng):

Reggeli mise lesz atyám?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.01. 08:05:26

Guten Morgen!
Remélem, hogy mindenki épen és egészségesen hazaért a nagy szilveszteri forgatagból.
Szép napot és jó munkát!

HÁ!: azért néhány személyes momentumot beszúrhattál volna...
:)
Pl. most akkor otthon vagy külhon?

rezsoatya (törölt) 2014.01.01. 08:09:16

@QUERCUS: sem mise, semmi se'...! :-)
Hanem az egeszsegugy (allattartas, atomhasadas, mittomen) nem var, nincs szunnap...

Muscari 2014.01.01. 08:17:07

@rezsoatya(eng): jo reggelt. En is csak beneztem, en is epp dolgozni tartok igy egy szereny Szilveszter este utan. Lencselevest ettunk, voros lencsebol, remelem, meg lesz majd az eredmenye.

Jo ez a sok statisztika, orulok, hogy nepszeru a blog, de HA-rol semmit nem tudtunk meg. Azt hiszem, ez mar igy is marad, de mindegy is.
Meg egyszer BUEK mindenkinek!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 08:27:34

"Itt állunk három hónappal a választások előtt, és még senki sem tudja (vagy akarja) megmondani, miként is fog szavazni az a több százezer magyar, aki például Angliában él. Mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy majd sorban állnak a londoni nagykövetség épületénél?"

Pedig ez lesz. Bár a probléma kisebb lesz a vártnál, a legtöbb kint élő nem is fog akarni elmenni szavazni. Ez a jóslatom.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2014.01.01. 08:29:14

Gratulálok az egész éves munkához!
Külön öröm, hogy a leglátogatottab naphoz volt egy kis közöm. :-D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 08:29:25

"Azt persze továbbra sem tudja senki megmondani, hány határátkelő él már külföldön, erről 2013-ban több poszt is született itt, a blogon, általában 5-600 ezer emberről beszélnek, szerintem ennél több, de ezen nem fogunk összeveszni."

Addig jó, amíg erről nincs hivatalos szám. Ugyanis ez az jelenti: az ország szabad, hiszen egy szabad ország nem tudja hol élnek állampolgárai.

Ha hirtelen lenne egy pontos és hivatalos szám, megijednék.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 08:31:49

"Közben persze megy a szöveg (és a reklám) a fiatalok hazacsábításáról, de ennek mikéntjéről én még egyetlen értelmes koncepciót sem hallottam."

Az emberek nagy többsége a több pénz miatt megy el, gazdagabb államokba. Mo. ezekkel nem tud versenyezni, s 30 év múlva sem fog tudni. Így eleve butaság az egész hazacsábítás.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 08:34:21

Nem küldök szilveszteri képeket, mert nincsenek, ugyanis nemigen szoktunk ilyenkor ünnepelni. Tegnap is lefeküdtem még éjfél előtt.

De azért másoknak kellemes buékolást kívánok!

Quercus a favágó 2014.01.01. 08:35:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Na igen, hogyan számolnák össze?

Megint jönnek, kopogtatnak,
Itten éppen hányan laknak?
És akik most nem itt laknak,
Azok vajon merre vannak?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.01. 08:37:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A népszámlálásnál volt azért egy gyenge kísérlet. Meg kellett (volna) adni hogy hol él a külhoni magyar.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 08:44:05

@tilmir (ch):

A népszámláláson eleve nem az állampolgárokat számolják, hanem a belföldi lakosokat, állampolgárságtűól függetlenül.

Aki azt nyilatkozza, hogy életvitelszerűen nem él az országban, azt meg se számolja számolóbiztos.

Quercus a favágó 2014.01.01. 08:48:01

Egyszer, egy beszélgetés során, az egyik politikus ismerősöm megkérdezte,miét akarok külföldön élni . Azt válaszoltam:

-Mert az igazság odaát van.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2014.01.01. 08:55:12

egyszeruen meg tudom fogakmazni 1,5 stockholm utan: jo olyan orszagban elni, ami mukodik es a szavak jobbara azt jekentik amit. nincs idezojekben az efesz elet, ha ertik mire gondolok.

az egyszeruseg egeszseges es gyonyoru!

VHB 2014.01.01. 09:05:05

BUÉK mindenkinek! ...szintén melóból.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Egyik ismerősöm, most költözött haza. 7 év mérlege: lakás kifizetve, berendezve és felújítva, 2-3 éves autó megvan és némi pénzmag.

Kíváncsi leszek, hogy meddig bírják majd.

Quercus a favágó 2014.01.01. 09:14:13

@VHB:

"Kíváncsi leszek, hogy meddig bírják majd."

Ameddig a pénzmag.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 09:20:15

@VHB:

Egyéni döntés kérdés és sok mindentől függ. Ismertem olyan embert, aki csak azért ment haza, mert nem bír magyar színház nélkül élni, s így tudatosan felvállalta a kevesebb pénzt inkább.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.01. 09:26:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Akkor ne állíts valamit, amit nem láttál. Hogy mi van a statisztikai hivatal oldalán, az nem jelent semmit.
Az online verzióban volt olyan, hogy meg kellett adni, hol élsz. És ha arra klikkeltél, hogy külföld, akkor feljött egy legördülő menü, amiben biza fel volt sorolva a világ összes országa, és ott kellett kiválasztani, hol élsz.
Tudom, mert megcsináltam/tuk, és kellőképp fel volt háborodva mindenki.
Szóval, az lehet, hogy az adatokban nem szerepel, elfogadom, de hogy nyilatkozni kellett, az is tuti.
:)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 09:33:47

@tilmir (ch):

Ha 12 hónapnál több ideig vagy távol 2011. január 1-jéhez viszonyítva, nem is kell kitölteni a lapot.

Határátkelő 2014.01.01. 09:43:26

BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!!!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.01. 09:43:41

mi filmmaratonnal töltöttük az éjszakát, nem tudom, ki ajánlotta a szóban forgó skandináv filmeket, de köszönet érte:)))

nigara 2014.01.01. 09:47:41

@tilmir (ch): mondjuk egy tök egyszerű IP-cím szűréssel is meg lehet tudni (szerintem ez történt egyébként)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.01. 09:48:58

@tilmir (ch): népszámláláskor? család szerint abszolút nem voltak rá kíváncsiak, semmit nem írtak sehova, pedig anyukám mondta.
külön bájos, hogy habár a szabályok szerint engem össze kellett volna számolni Thaiföldön ugyanakkor (egy évvel előbb vagy később volt számlálás, már nem emlékszem), ott sem kerültem be a nyilvántartásba. szóval a világ összlakossága x+1 fő tulajdonképpen.

tableno 2014.01.01. 09:55:34

Azért abba belegondoltatok, hogy itten mi 2 millió magyar előtt ontjuk magunkból nap mint nap a hülyeséget?! Na ez az ijesztő, nem a népszámlálás!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 09:59:26

Jóóóóóóóóóóóóóóóóóó
Reggeeeeeeeeeeeeeelt
alkoholbogarak
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/ooq1jx2heth26ac76d4.jpg

HA-nak köszönöm a nyitóképet, most kielemezhetném hogy milyen szép Trolley darukat látunk és mitől trolley valamint miért van kevés belőlük Londonban és miért sok máshol DE nem teszem.
Egyszerűen csak örülök.
Örülök hogy egy ilyen nagyszerű csapathoz tartozhatok hogy személyesen is megismerhettem fantasztikus barátokat közületek.
Nem vagyok telhetetlen. Megelégszem ha az idei esztendő is lesz olyan mint a tavalyi.
Vannak terveim vannak álmaim immár idén 50éves vén marhaként is.
Néha ugyan elbizonytalanodom mikor belevágják a pofámba hogy szarul élek csak nem tudok róla de ezen is túlteszem magam három hét depresszió után.
HA-nak kívánom hogy tegye a dolgát úgy mint eddig.
Barátaim előre a kapitalizmus rögös útján.
Éljen és virágozzék a töke.
Mindenkinek.

Ui.
Mi az hogy látogatás és oldalmegtekintés? Van ilyen az én blogomon is? Hol lehet megnézni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 10:03:55

@rezsoatya(eng):
Értem én.
A teheneket meg kell fejni.
:)))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 10:04:58

@Chang Yai (Burma/Thailand):

Mindig van egy hibahatár. Eleve a népszámlálás szabályai nem azonosak mindenhol. A magyar szabályok is csak a legutóbbin lettek azonosak teljesen az EU-szabályokkal.

Ráadásul pár EU-tagállamban nincs is népszámlálás kérdezős alapon, hanem a hatóság állapítja meg az adatokat a különböző nyilvántartások összevetésével.

Quercus a favágó 2014.01.01. 10:06:55

@diggerdriver:

Ugyan. A szétszéledt nyájat kell összeterelni!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.01. 10:10:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: hibahatár, ok, de ha még a saját szabályaikat se tartják be? utánanéztem egyébként akkor, Thaiföldön elvileg mindenkit össze kellett volna számolni, aki már legalább 6 hónapja ott élt bármilyen vízummal. ehhez képest az összes kollégám egybehangzó állítása szerint kísérlet se volt arra, hogy a külfödieket is összeírják.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 10:11:32

@QUERCUS:
Ugyan.
Az a nyáj csak egy birkából áll, aki bedőlt neki.
Mindenféle értelemben:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 10:17:31

@Chang Yai (Burma/Thailand):

Korábban Mo-n is így volt, csak a letelepedett külföldieket számolták össze. 2011-ben már mindenkit, jogi státusztól függetlenül.

Quercus a favágó 2014.01.01. 10:21:04

Azért emlékezzünk meg azokról is, akik keserves kínok között élték meg az év utolsó napját.

Madár az anyósával szilveszterezett.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2014.01.01. 10:29:24

Jó reggelt mindenkinek a 2014-es évben! Boldog új évet!
Én sem küldök képeket, mert a tegnapi napunk az év többi napjához hasonlított, de várom a világ többi részéről érkezőket.

33621 2014.01.01. 10:39:22

Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!
Veletek itt 2014-ben is!

Digger! Akkor február hanyadika is az az 50?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.01. 10:44:16

" de a lényeg változatlan marad: jönnek a napi történetek, viták (ha egy kívánságom lehetne, akkor az az lenne, hogy a vitatkozó felek néha jobban tekintettel lehetnének a történetek szerzőire és egymásra), beszélgetések..."

Igen, nekem ez marad az egyik vesszőparipám! Tiszteljük a posztolót, mert miattuk van mit olvasnunk, miattuk vagyunk itt, tőlük kapjuk a jól vagy kevésbé jó megfogalmazott, szerkesztett leírásokat.
Tartozunk annyival, hogy nem szedjük szét szavanként a posztot sem a posztolót cafatokra....."mért így, mért úgy, mért nem így, mért nem úgy, bla..bla bla most még meggondolatlan fiatal,majd megöregszik,nem úgy kellett volna elindulni,biztos gazdag szülei vannak, könnyű volt neki"...sokszor lehetetlen buta általánosításokkal , feltételezésekkel bíráljuk őket.Én nem felejtem el sose mért vagyok itt....

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 10:48:08

"Ha már a statisztikánál tartunk, a Facebookon közelítünk a 36 ezer lájkhoz, ami annak fényében különösen örömteli, hogy Mark és csapata az év végére átment pénzgyártó gépbe, és aki nem fizet, annak nem, vagy csak korlátozott mértékben teszi ki a falra a posztját. Én eddig még nem fizettem, talán majd kipróbálom (lehet, hogy éppen holnap), de őszintén szólva ezt nem tartom túl kedves lépésnek a Facebook részéről – persze meglepve nem vagyok."

Érdekes, nekem az összes cikkem megjelenik a FB-on, pedig sosem fizettem érte.

tanato 2014.01.01. 10:49:24

@tilmir (ch): Mindenkinek BOldog Újévet Kívánok én is.Ne légy kíváncsi HÁ-re hamar megöregszel.

2014.01.01. 10:57:20

"Ahogy végiggondoltam az évet, két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy mintha csitult volna a kormány (és annak támogatói) részéről a külföldön élők iránti khmmm... fenntartás (néha ellenszenv), aminek egyik oka alighanem az, hogy elmúlt az első sokk, másik oka viszont alighanem a stratégiaváltás."

Ez így van, közelegnek a választások, mivel semmi érdemi dolgot nem tudnak felmutatni, és a kint élők szapulásával nem lehet szavazatokat nyerni, kénytelenek változtatni.

"Ugyanakkor ami az idei parlamenti választások kapcsán a „nem szavazhattok levélben" hiszti kapcsán zajlik, az egészen szomorú. Itt állunk három hónappal a választások előtt, és még senki sem tudja (vagy akarja) megmondani, miként is fog szavazni az a több százezer magyar, aki például Angliában él. Mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy majd sorban állnak a londoni nagykövetség épületénél? Pedig jelenleg ez tűnik az egyetlen lehetséges változatnak..."

A magyar államnak csak a pénzedre van szüksége, legyél külföldön élő vagy éppen itthon tengődő...

"Közben persze megy a szöveg (és a reklám) a fiatalok hazacsábításáról, de ennek mikéntjéről én még egyetlen értelmes koncepciót sem hallottam."

Amelyik kint van, azt hiába csábítják, amelyik meg még itthon van, az meg látja ezt a bábszínházat, idővel majd ő is fog menni a többiek után.

"Mit várok 2014-től?"

Nyer a fidesz, de valószínűleg nem akkora fölénnyel, mint 4 éve. Ha esetleg a szétdarabolt baloldal nyerne valamiképpen, akkor sem fog semmi sem változni, mert mindent visszacsinálnak, amit az előző kormány kitalált. Nem lényeges, mert majd úgyis megy tovább a mutyi meg a korrupció, mint eddig. :))) A magyar mentalitás idén is tovább mérgezi a normális emberek hétköznapjait. Tehát ugyanolyan fostalicska ország marad, mint eddig is. Még többen fognak kimenni külföldre, az általad említett okok miatt (is).

tanato 2014.01.01. 11:22:11

@Philosoraptor: Egyetértek,most tényleg nem elsőrangú kérdés,hogy ki hol miért csavarog a világban csak a hatalom megtartása/vagy a másik oldalról a megszerzése/ a lényeg,a kivándorlás most huszad vagy századrendű dolog.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 11:22:56

Fellebentem a fátylat HÁ-ról. Sikerült hozzájutnom 2 fényképéhez.

Ezt maxval1967.files.wordpress.com/2014/01/ha1.png ő tette közzé az egyik cikkben, de sikerült paparazzi képet is készíteni róla, ahol teljes egészében is látható maxval1967.files.wordpress.com/2014/01/ha2.png - sajnos itt is napszemüveg van rajta, így nem ismerhető fel teljesen.

A HÁ valójában az eredeti nevének a rövidítése. Valódi neve: Hódosi Árvácska.

Több adatot nem adok meg, személyiségi okokból.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 11:27:06

@Philosoraptor:

Akkor felteszem a kérdést: ki megy el szavazni és kire fog.

Én már tudom a választ saját magam esetében.

A választás eredménye pedig az lesz, amit te is mondasz. Fidesz megnyeri, abszolút többséggel, de valamivel kisebb arányban, mint 4 éve.

wuaaa 2014.01.01. 11:28:05

Tisztelt HA, a tervezett fotós posztokat előbb is be lehetne harangozni azon nem törzslátogatók kedvéért, akik nem félóránkénti gyakorisággal járnak erre, hanem mondjuk hetente 1x és nem FB userek.
BUÉK mindenkinek, peace..

PS: a nyitóképet látve tényleg digger jutott először az eszembe, igazán oda lehetett volna rajzolni egy diggert a kedvéért ! ;)

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2014.01.01. 11:28:12

Boldog új évet mindenkinek kül- és belhonban egyaránt!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 11:38:57

@sodalisO [eng]:
Na figyelj ide Mókuspocok.
Filozofáljunk egy kicsit.
Nem hiszek istenben de valamelyik nap merészeltem egy olyan kijelentést tenni hogy a nőt a férfi kedvére teremtette az isten.
Persze Egyenjogúék egyből kitépték a májamat hogy hogy mondhatok ilyen, nőket ledegradáló kijelentést.
Elgondolkodtam rajta.
Ez valóban sértő egy nőnek?
Ha tovább fűzöm a gondolatot és azt mondom hogy a zenét a festészetet, egyáltalán a művészeteket az ember kedvére teremtette isten akkor én ledegradáltam a művészetet?
Annyi mindent teremtett még az isten az ember kedvére, a színeket a virágokat egyáltalán a SZÉPSÉGET.
Ha az én barátom akinek van egy Mercedese azt mondja nekem hogy ezt az autót nekem teremtette az isten akkor ő ledegradálta az autóját amit amúgy imád? Igen, használja, és suvickolja simogatja költ rá IMÁDJA, megkülönböztetett helyen van az életében.
Talán ha jól emlékszem Mammaróza volt az egyetlen aki azt mondta nem baj ha a nőt a férfi kedvére teremtette az isten mert az jó.Azért érdekel a véleményed hogy olyan valaki aki igazán nőnek érzi magát aki azért követ el mindent hogy csinos legyen mert a KEDVÉRE akar lenni valakinek az hogy látja ezt a kérdést?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 11:42:57

@Philosoraptor:
Mindenben egyetértek csak egy gondolatot tennék hozzá.
Rengetegszer hallottam azt az érvet hogy nem baj ha nyer a fidesz csak ne kétharmaddal hogy ne tudjon módosítani az alkotmányon.
Ez úgy hülyeség ahogy van.
Már rég MINDENT megváltoztatott ami ahhoz kell hogy kényelmesen egyszerű többséggel kormányozhasson még vagy 20évig.

Latcho Rom 2014.01.01. 11:47:08

@diggerdriver: zene s festeszet...csudaszepet lattam ma reggel, uj evre virradva. Mint a kristaly, mint az orszag ahol elek.

www.youtube.com/watch?v=PDXa8A8exbA&sns=em

Quercus a favágó 2014.01.01. 11:48:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Ilyen testtel Árvácska?
Én szívesen leszakítanám!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 11:55:51

@shakti_rom:
Akkor én most jól megkritizálom.
Ezeket a festményeket meg a hozzáillő fantasztikusan jó zenét, az egész csodálatos HANGULATOT az én kedvemre teremtette isten.

nyuszigonosz 2014.01.01. 11:57:44

Mindenkinek sikeres és boldog új évet!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 12:02:26

Nekem minden év hagyományosan a Bécsi Filharmonikusok koncertjével kezdődik.
Most megy.

Latcho Rom 2014.01.01. 12:05:05

@diggerdriver: Itt este lesz. macska kiszagolt, kikopott a minuszokba, en is visszafekszem :)

Latcho Rom 2014.01.01. 12:06:15

@diggerdriver: majd guglizd a kanadai heteket s Gordont is, megeri.

2014.01.01. 12:12:58

@tanato: Habár én fiatal vagyok, és a rendszerváltás idején még csak tervben sem voltam, de rendszeresen azt olvasom itt is, meg máshol is, hogy azóta sem változott semmi, pedig már eltelt több mint 20 év. Talán ez az igazán szomorú. Meg az is, hogy sereghajtók vagyunk, egyelőre még tartjuk magunkat Románia és Bulgária előtt, a többi környező ország elhúzott (itt nem Ausztriára gondolok, velük sosem voltunk egy súlycsoportban).

2014.01.01. 12:15:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Mivel kitalálták ezt a regisztrációs baromságot (aminek célja szvsz a még kevesebb résztvevő), és megnehezítik a nem itt élőknek is a szavazást, valószínű, hogy ők nyerik a szavazatok többségét, megint. :( De igazából teljesen lényegtelen, mert nincsen olyan párt, aminek programja ne demagóg faszságokra épülne. Innentől kezdve miről beszélünk?

2014.01.01. 12:17:15

@diggerdriver: Volt idejük 4 év alatt bebetonozni magukat. Nem baj, az a lényeg, hogy Mo. egyre jobban teljesít...papíron.

tanato 2014.01.01. 12:20:04

Szerintem jó kis szám illik a HÁ olvasók lelkivilágára/arra születtünk,mindig menjünk meg ne álljunk,induljunk tovább/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 12:23:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Én is így gondolom, így látom a jövő évi (izé, idei) választást.

Külföldön élő magyarok esetén reménytelen a számuk meghatározása. Még megközelítőleg is.
Ha csak a mi családunkból indulok ki, akkor (7 fő esetén) bejelentetten van külföldön (azaz személyiét leadta): 3 fő, míg 4 főnek megvan a magyar lakcíme is. Így akkor bármit is mond a kormány (mint bejelentettek száma), szorozzuk meg kb. 2-vel?

Sok jelentősége nincsen mondjuk...

Kérdésedre a válasz (gondolom nem annyira meglepő módon): nem megyek el szavazni, ennél fogva senkire sem.

@QUERCUS:
Ne is mondd, hamar hazajöttünk :D

tanato 2014.01.01. 12:24:15

@Philosoraptor: Változni persze változott,de nem mondhatni hogy igazán jól sült el a dolog.Ami nagyon jó az a szabad költözés joga.Emiatt van a HÁ blog is.

2014.01.01. 12:33:30

@tanato:

"Ami nagyon jó az a szabad költözés joga."

Reméljük, hogy ez a közeljövőben sem fog változni, mert én még szeretnék azért kijutni.

2014.01.01. 12:33:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: 'A választás eredménye pedig az lesz, amit te is mondasz. Fidesz megnyeri, abszolút többséggel, de valamivel kisebb arányban, mint 4 éve.'

Szerintem is, engem mar csak az foglalkoztat, mi lesz a Jobbikkal? Szerinted lehet hogy jelentosen no a tamogatottsaguk, es koalicios kormanyt alkotnak a Fidesszel? Vagy en remeket latok?

tanato 2014.01.01. 12:36:42

@Mirjam2: Nem kell a Jobbik,anélkül is meglesz a többség.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.01. 12:39:36

@diggerdriver: Huh, te , most nagyot markolunk! Jól nekem szegezted! De megpróbálom leírni az ezzel kapcsolatos gondolataimat! Nem vélemény! Csak hangos gondolkodás!
1. Nem hiszek az eleve elrendeltetésben.
2. Nem hiszem , hogy bármit is az Úr teremtett volna.
3. Nő -Férfi> ez míg világ a világ, mindig is egy megfejthetetlen kérdéskör volt és az is marad. Milliónyi okos ember közölte le a tutit, magyarázta már el, hogyan működünk, ki-kiért van vagy nincs..De az örökre bevésett kérdések még mindig itt lebegnek felettünk, még mindig nem találtuk meg a választ , még mindig szerelmesek leszünk,vadászunk, válunk, csalódunk, boldogok vagyunk majd sírunk, szenvedünk..fogadkozunk../ azt hisszük tanultunk valamit megint / de újrakezdjük és az ördögszekér nem áll meg azóta amióta 2 lábbal a földön vagyunk....
4. Én nem vagyok sem okos, sem bármi extrával felszerelt nőszemély. Mindig is az érzéseim, a benyomásaim irányítottak, vezéreltek legfőképpen, majd csak utána jött mindig az ész, az értelem, a mérlegelés. Természetesen emiatt voltak melléfogásaim, rossz választásaim, döntéseim, de nem bánom, mert én ezekkel együtt vagyok ÉN.
5. Nem vonnék párhuzamot sem időrendiséget nem keresnék mit -miért -és kinek "teremtettek". A dolgok vannak, lettek, tudjuk, hogyan, miképpen, de itt vannak. NŐ, festmény, gyerek, pénz, szex........Mindenki "használ" dolgokat...mindenki az egyéni igénye, kívánsága, praktikuma szerint. :-)
6.Egy biztos, a Nő és a Férfi az egyik legtökéletesebben egymáshoz illeszkedő teremtmény! :-)
7. :-DDDD És legyen, ha a férfiakat ez boldoggá, boldogabbá teszi, akkor igen, mondhatjátok a Nő a férfinak teremtetett. Egyéb esetben kizárt a dolog. De csak miattatok és értetek!!
Mert a NŐ már csak ilyen !
Puszi!

2014.01.01. 12:50:59

@diggerdriver: Nem engem kerdeztel, de ha mar igy felvetetted: persze hogy serto. Egy nonek is meg egy ferfinak is mas, magasabb rendu celja kene hogy legyen az eleteben mint hogy 'egymasert' legyenek. Ha valaki boldog parkapcsolatban el, az nyilvan nagyszeru mindket felnek, es ez az emberi elet fontos resze, de azert az en eletemben joval fontosabb dolgok is vannak peldaul mint egy ferfi. Nem erzem ugy hogy a ferjem 'kedveert teremtett' az Isten, meg ot sem az en kedvemert. Nekem hulye erzes lenne azt gondolni hogy valakit az en 'kedvemre teremtettek', szerintem a ferjem emberi meltosagat venne el az ha igy tekintenek ra hogy ot a 'kedvemert teremtettek'. A ferjem onallo ember, onallo gondolatokkal, vagyakkal, celokkal, aki minden szempontbol teljes ember volt azelott is mielott talalkoztunk, es nelkulem is mindig az lesz.

2014.01.01. 12:58:34

@sodalisO [eng]: 'Mert a NŐ már csak ilyen!'

Bocs hogy beleszolok, de en is pont no vagyok, es nekem pl. egyaltalan nem ez a stilusom hogy 'mosolyogjunk, mindent hagyjunk ra a ferfiakra amit mondanak, mert kulonben nem vagyunk noiesek es az milyen mar' stb. Te olyan vagy amilyen, es ezzel nincs is semmi baj, csak arra akarom felhivni a figyelmet hogy masok meg masmilyenek, fuggetlenul attol hogy esetleg semmivel sem kevesbe nok mint te. A nok attol nok, hogy xx kromoszomaik vannak, nem attol hogy mosolygos, titokzatos, kedves lenyek.

2014.01.01. 12:59:51

@tanato:
Mily erdekes, tegnap melo kozben tobbszor is eszembe jutott ez a szam es el is keseredtem.

@Philosoraptor:
" hogy azóta sem változott semmi, pedig már eltelt több mint 20 év. "
Ne mar, 100 eve (hanem ezer) nem valtozott semmi Magyarorszagon, csak a diszlet:(

2014.01.01. 13:01:55

Ahhoz nem fér kétség, hogy a 2014-es választásokat a FIDESZ nyeri. Magasan. A JOBBIK is erősödni fog.
Azt azonban nem igazán lehet hallani, hogy valaki komolyan föltenné a kérdést. Miért?
Mert az, hogy birka magyar, nem válasz.

Taxomükke (UK) 2014.01.01. 13:03:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "...miként is fog szavazni az a több százezer magyar, aki például Angliában él."
Szerintem nem akarják megkönnyíteni számunkra a szavazást, mert tisztában vannak vele, hogy a határátkelők többsége nem rajong ezért a tolvaj bandáért.
Én szolgálatban voltam éjjel, most pihi. BÚÉK mindenkinek! HÁ, köszi az egész éves munkát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 13:05:13

@Mirjam2:
Tévedést tévedésre halmozol.
Nem szeretnék beleszeretni semmilyen kromoszómába. Inkább egy mosolygós titokzatos kedves lénybe.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 13:06:37

@Philosoraptor:
Nem fog :)
Annak az esélye vagy lehetősége, hogy elvegyék az útleveledet az EU-tagság ideje alatt, szerintem, nulla.

Az egyetlen, ami megtörténhet, hogy valamilyen módon megadóztatják (járulékoltatják) a külföldön élőket. Ez is kivédhető azzal, ha lemondasz a magyar állampolgárságodról, persze csak miután lett másik.

Azt nem tudom, hogy pl. jogszabállyal / alkotmánnyal befolyásolható-e az, hogy lehetőséged van-e lemondani az állampolgárságodról vagy sem.

Mert az egy vicces állapot lehet, amikor hoznak egy szabályt, hogy aki magyar állampolgár, az élete végéig az marad és nincs lehetőség lemondani róla, majd egy másik szabállyal kötelezik a külfödi munkavállalókat valamilyen szolidaritási járulék kifizetésére (teszemazt egy állampolgári járulékra, amit a kiskorúk nyilván nem fizetnek, az adóból leírható, így a magyarországi visszakapja vagy kedvezményként le sem vonják, a külföldi viszont nem tudja visszakapni, így kvázi csak ő fizeti).

Ezért kardoskodom amellett, hogy ha megvan egy másik állampolgárság, akkor lemondom a magyarról, majd ha mégis szükségem lenne rá valamiért, akkor 10-20-50 év múltán egy visszahonosítással vissza tudom kapni (megvan minden régi iratom, az anyakönyi is itt csücsül a fiókban).

Ez persze elég nagy felháborodást váltana ki, de... láttunk már érdekeset a kormányoktól, lehet még ott akkora bevételkiesés, hogy ezt vagy valami hasonlót meglépnek. Akár a Fidesz, akár valaki más, ez lényegtelen apróság.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 13:07:24

@lexrex:
Miért érdekes hogy miért?
Tények vannak.
Megnyerik mert nincs ellenfél. Ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 13:10:06

@Kövérmadár [swe]:
Nincs az a forgatókönyv amit ne tudnék elképzelni az ottani bármelyik bagázstól.

2014.01.01. 13:11:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: miert mennek el szavazni a magyar valasztasokra? Nem ertem a kerdest.

2014.01.01. 13:14:35

Ha valaki nagyon akarna, meg lehetne konnyen allapitani, hogy a Magyarorszag teruleten szuletett jelenlegi munkakepes ember kozul hany nincs Magyarorszagon. Egy jo megkozelito szamot nem nehez ebbol osszeszedni. Ebben nem lesz benne a tanulo/gyerek vagy nyugdijas ugyan, de a munkakepes szemelyek szamat nagysagrendileg ki lehet szamolni a nyilvantartasokbol.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.01. 13:15:12

@Mirjam2: Már bocsi, de egyáltalán tehonnan veszed, hogy az én életfilozófiám az, hogy mindent hagyok a férfiakra, mosolygok minden faszságon, és én vagyok, kedves , aranyos, megértő nő.
Hát nem ilyen vagyok.
De ! Vannak dolgok amikben képes vagyok kisebb nagyobb kompromisszumra, mert az kell, ez a képesség fontos, alapvető szükséglet. Természetesen az én döntésem, hogy mikor mennyit használok belőle. Kevesebbet vagy többet, vagy egyáltalán semmit sem. Személy, és helyzetfüggő. Nálam!
De bármikor szívesen nyitok vagy folytatok erről vitát, beszélgetést, építő jelleggel!! :-D
Egy biztos! Mindig a NŐ választ!!!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.01. 13:18:08

@charlieharper (Cape Town, SA): Bah, politizálni ma sem fogok, egyrészt az év első napja, másrészt meg ma ez kiváltképp nem érdekel.
De milyen furcsa, itt vagyunk mi, magyarok, a HÁ-n , jan. 1. és mit csinálunk ? Politizálunk......:-P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 13:23:21

@Mirjam2:
Próbáljuk meg a dolgot kicsit racionálisan nézni:

Egy férfi tökéletesen életképes egyedül, nő nélkül is, igaz? Következésképpen a férfit biztosan nem azért teremtették, hogy a nőt szolgálja.

Egy nő tökéletesen életképes egyedül, férfi nélkül is, igaz?
Ebből adódik, hogy a nőt sem a férfi kedvére teremtették.

A két nem különbözőségének egyetlen oka az, hogy ketten kellenek a fajfenntartáshoz. Ha ez nem így lenne, akkor olyanok lennénk, mint a csigák egy fajtája (hímnős).

A fizikai erőnkből adódó különbség sem magyarázat, sem ok semmire, mindenki látott már akkora nőt, hogy nem szeretne tőle pofont kapni.

Az együttélés egy kölcsönös vonzalmon, bizalmon alapuló dolog (alapesetben), nem azon, hogy vagyok én, mint férfi és a kedvemre lett teremtve valaki, mint nő.

Az egyetlen dolog, amihez szükség van mindkét nemre, az a fajfenntartás. Semmi más nem igényli a két nem jelenlétét. Ezen folyamatban pedig, pont a mindkét fél szükséges részvétele miatt, teljesen egyenrangú a két nem.

(Megjegyzem, hogy nem lett senki sem teremtve, egy spermium és egy petesejt találkozásából létrejövő élőlények vagyunk, a világ egyik legbonyolultabb, ugyanakkor legalapvetőbb folyamata által... semmi harrypotteri hókuszpókusz nincs mögötte sem most, sem az élet kialakulásakor nem volt)

Ideológiát persze lehet kreálni, megmagyarázni ilyen vagy olyan mesterséges szempontból. De ez a lényegen nem változtat.
(igen, nincsen lelkem ;) )

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.01. 13:25:45

BUEK!
Latom a mai kep Digginek kedvez, o epiti a jovo/idei evet :)

tableno 2014.01.01. 13:32:33

@sodalisO [eng]: szerintem ez egyáltalán nem furcsa. Ma Magyarország történelmi időket él, 89 óta nem volt ennyire izgalmas téma a politika.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 13:35:30

@diggerdriver:
Más az elképzelés és más a realitás.
Elképzelni, ha éppen olyan hangulatban vagyok, akkor el tudom képzelni azt is, hogy megjelenik az ajtóm előtt egy símaszkos brigád (mondjuk az Kóka-Áder-Orbán trió, azaz a KÁO akciócsoport) és zsákban visszaszállítanak, hogy ott kioperálják a szerveimet, mint hazaárulónak.

Elképzelni el tudom, de nem fog megtörténni.

Az útlevelek bevonása, különösen a határon nem megléte és a személyivel való utazhatóság miatt teljesen irreális.

A gazdasái tönkretétel vagy sarc ellen viszont nem nagyon lehet védekezni, mire az EU kikényszeríti a eltörlését (már ha), akkor is minimum egy évig szedik. Én egyetlen alkalommal sem lennék hajlandó fizetni, így a saját biztonságom érdekében mondom majd le 2,5 év múlva... addig csak megúszom a dolgom :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.01. 13:37:51

@Philosoraptor: Ahogy mondod.Épp nemrég olvastam, hogy a lett lat is odalett... :D Vagyis hogy bevezették az ojrót.Lettországban.Akik épp csak éledeztek a 90-es években, sehol nem voltak Magyarországhoz képest.És mégis.

Bújjék mégeccer mindenkinek.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.01. 13:38:06

@Kövérmadár [swe]: Cuki, a fajfentartással, mint alapvető biológiai folyamattal egyetértek, funkcionálisan elsődleges feladatunk, szaporodni, mert az evolúció így zajlik.
De! Van még egy pici, aprócska szeglet a kisagyban , hátul, ahol az élvezeteket raktározzuk, memorizáljuk, és állandóan használjuk, majdnem úgy mint a nemi szerveinket!
Ez a kis terület legalább olyan alapvetően fontos az életünkben mint a kuki, meg a cuni, és ismétlem , legalább olyan gyakran használjuk ezt a területet is mint az elsődlegest.
Szóval, legalább olyan fontos az ember érzelmi élete, mint az általad említett szektor, mert te sem fogsz egy lánykutyára ráugrani, amikor ott egy nő akinek pont olyan a melle , mint ami neked tetszik, és olyan a haja amitől megbolondulsz.
+ az érzelmi életünk az egyik legfontosabb működtető motorunk, energia forrásunk, ettől tudunk újra mindennap felkelni és elmenni dolgozni, vagy fajt fenntartani, vagy szórakozni, vagy sírni, nevetni, vagy takarítani, vagy autót szerelni.
Ha neked nincs lelked, és még nincs gyereked, akkor az elsődleges funkciók csak úgy történnek, just for fun, és elvesztegeted a .......mert fajt nem tartassz fent.:-))
Cyber man! Programozott aggyal ? Lélek nélkül használod az elsődlegest ? Vagy mi?? Most akkor mi van ??? :-DDDDDd

2014.01.01. 13:38:41

@sodalisO [eng]: a magyar politika szemelyesen nem nagyon erint, ezert is irtam, hogy nem megyek szavazni. Kelet-Europa politikaja, mint regio, szamomra nem nagyon izgalmas. Valamennyire erintett vagyok es jo tudni, ha kinalkozik egy kedvezo befektetes valamelyik orszagban, de nem igazan az en asztalom. Sokkal jobban erdekel Eszak-Afrika, pontosabban Algeria vagy Libia politikaja es gazdasaga. USA es Kanada is erdekel. Azokat viszont egy masik blogon szoktam megvitatni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 13:40:07

@tableno:
Izgalmas?
Az eredmény borítékolható...
A következő 4 év gazdasági szempontból ugyan talán a kilábalás időszaka lesz a válságból (nagyon remélem), de csoda nem fog történni...

Nem lesz ott mézzel-tejjel folyó kánaán, sem Európa fölé emelkedő magyar nemzet. Nem történik semmi, az idei választás nem befolyásol majd semmit sem.

Quercus a favágó 2014.01.01. 13:41:13

Nem tudom, az Isten mit gondolt az egészről. A férfi kedvére teremtette-é a nőt, vagy fordítva.
Azt tudom, hogy két egyszerű kérdésre kell választ adni.

Mit várok egy nőtől?
Mit tudok ezért cserébe nyújtani?

Ha ez a két dolog kölcsönös megelégedés tárgya, azt hívják úgy, tartós kapcsolat.

@Kövérmadár [swe]:

"Mert az egy vicces állapot lehet, amikor hoznak egy szabályt, hogy aki magyar állampolgár, az élete végéig az marad és nincs lehetőség lemondani róla"

Nem lenne egyszerű. Nemzetközi egyezmények tiltják.
Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata
Állampolgárságról szóló Európai Egyezmény

Ráadásul van egy 1955-ben a hágai Nemzetközi Bíróságon született ítélet, az úgynevezett Nottebohm-ügyben.
Ebben kimondták, hogy kétség esetén a csak formálisan fennálló állampolgárság figyelmen kívül hagyható.
Tehát, ha svéd leszel, de Viktor nem akar elengedni, irány a bíróság!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.01. 13:42:45

Most hogy mar par hetet Mo.-n toltottem amugy tenyleg durva volt megtapasztalni hogy a csapbol is a kulfoldon dolgozo fiatalok (es kevesbe fiatalok) temaja folyik. Es ezt nem azert mondom mert velem errol beszelnek szivesen az ismerosok es baratok.

Akarmerre jarok, egyszeru csendes kulso megfigyelokent hallom hogy mindenki errol beszel, szinte mar alig van olyan csalad ahonnan ne ment volna el akarcsak egy ember is valahova. Fodrasznal, hentesnel, boltban, keselezoben vagy egyszeruen csak az utcan jarva. Szinte nem telik el ugy egy ora sem a varosban hogy nem hallanek valakit arrol panaszkodni hogy Nemetorszagban mennyivel olcsobb ez meg az vagy hogy a kisunokaval milyen jol banik a francia munkaltato mert meg egy nagy rakas bonuszt is kapott gratiszba amikor megtudta a fonok hogy most lesz az eskuvojuk. Vagy hogy bezzeg Angliaban mennyivel olcsobbak a hasznalt autok, stb.

Nyilvan az unnepek kornyeken tobben hazajonnek es ezert valoszinuleg hatvanyozottan kapom ezt az arcomba, de nekem akkor se mondja senki hogy ez akarcsak 1-2 evvel ezelott is ilyen felkapott tema lett volna. Szerintem meg boven nem ertuk el emigracio szempontjabol a csucspontot.

Mindettol fuggetlenul nagyon boldog uj evet kivanok mindenkinek! Annak is aki mar a kulfoldi utlevelre feni kinn a fogat, annak is aki meg csak csomagol es annak is akik meg birjak es huzzak az igat Mo.-n! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 13:47:55

@sodalisO [eng]:
Azt tudom, hogy sokak szerint elvesztegetem az életemet, mert nem érdekel a fajfenntartás. Ez van, nem igazán foglalkoztat, hogy mi lesz az emberiséggel, sem azzal, hogy mi lenne a dolgom.

Számomra az egész élet egy "just for fun" :)

De ez egy baromi unalmas téma már az itteniek számára, így felesleges belemenni... ha érdekel (amit nem hiszek), akkor PÜ-ben megvitathatjuk.

Quercus a favágó 2014.01.01. 13:51:10

@lexrex:

Pedig igen egyszerű a válasz.

Mark Hope 2014.01.01. 13:52:20

@lexrex: B.U.É.K. Mindenkinek!

Szerény véleményem szerint magyar nép valóban nem lenne birka, itt egyszerűen arról van szó, hogy az ami nem normális állapot, "beszivárog" a hétköznapokba ( a lassan fővő béka esete) és természetessé válik.Az emberek beletörődnek sokmindenbe, főleg akkor, ha már család is van.Ezt fokozza az a tény, hogy ez a nép nem összetartó, csak akkor ha nagy baj van p.:havazás, árvíz.Nézd meg a lengyeleket, ugyanaz az összetartás itt is meglehetne,de úgy tűnik a "rendszerváltás" óta a többség lesüllyedt egy közömbös szintre és sajnos oda jutottunk, hogy a saját életén kívül mással egyre kevésbé foglalkozik.

tableno 2014.01.01. 13:53:37

@Kövérmadár [swe]: az hogy izgalmas, nem jelenti feltétlenül azt, hogy pozitív.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.01. 13:56:05

@Kövérmadár [swe]: Bocs, Digger feltett egy kérdést nekem, arra válaszoltam, meg a Mirjam és a Te megjegyzésedhez.

'De ez egy baromi unalmas téma már az itteniek számára, így felesleges belemenni"
Nem nagyon látom a többiek tiltakozását....de valószínűleg te ezt jobban átlátod valahogy.

" .. ha érdekel (amit nem hiszek)," ...... akár hiszed akár nem, sokkal inkább érdekel ez a téma, mint mondjuk a politika......ugyanis az előbbibe tételesen hozzá tudok tenni , az utóbbihoz viszont soha semmit, csak elpocsékolt, haszontalan idő.
@tableno: Magyarország mikor nem élt történelmi időket ?? :-D
Viszont az biztos, hogy a magyar ember az új, "szabad, demokráciában" él a szólásszabadsággal és politizál éjjel-nappal, mindig, mindenhol, úgy ahogy előtte sosem. Azt nem veszi észre, hogy ezzel semmit nem tud megváltoztatni, ráadásul észrevétlenül,alattomosan belopakodik kapcsolataiba, életébe és így duplán rombol......

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 13:56:59

@QUERCUS:
"Mit várok egy nőtől?
Mit tudok ezért cserébe nyújtani?"

Ott a pont. Az összes többi csak humbug...

Szeretem, hogy jó vagy jogból :) Akkor ez a vész is elhárult... Így marad (legrosszabb esetben) azok sarcolása, akik érzelmileg ragaszkodnak az állampolgárságukhoz. Az pedig már az ő bajuk.

2014.01.01. 13:58:06

A ferfi es no kozotti vitahoz csak egy nevet emlitek: Lilith! :)
Szerintem a megoldas: az elefantok "tarsadalma" a legtokeletesebb ebbol a szempontbol:) Tudnak valamit, hisz regebb ota vannak a Foldon, mint az ember.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.01. 14:03:09

@Cascabel: " . A pszichológiában Éva jelképezi az anyaságot, a szerénységet és az engedelmességet, ő pedig az érzékiséget, a szenvedélyt és a szexualitást."
Tök jól néz ki így leírva:-)))) Teccik! :-P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 14:03:53

@tableno:
Félreértettél.
Vagy én téged :)

Arra gondoltam, hogy amennyiben a végeredmény borítélkolható, a dolog nem számít számomra izgalmasnak. Mondjuk mint egy olyan football mérkőzés, ahol előre tudod a végeredményt. Fogsz izgulni, amikor tudod, hogy az utolsó 2 percben fordít az egyik csapat?

@sodalisO [eng]:
Félreértettél :)
Arra gondoltam, hogy az, ahogyan én gondolkodom lehet már baromi unalmas itt mindenkinek. Még akkor is, ha tudnánk róla páran beszélgetni, mert mindenki tudja már, hogy miről és mit és miért gondolok. Morsels adta rám eddig a legtalálóbb "választ": ignorant vagyok.

Négyünk beszélgetése, illetve véleménye sokmindenben nem tér el, mindössze más szemszögből közelítünk ugyan azon megoldás felé. Én igyekszem a lehetőségekhez mérten racionális oldalról nézni, digger szerint mikor milyen, te pedig egyértelműen emocionáli lény vagy. Így, valószínüleg egymás nézőpontja, gondolataink magva közel felfoghatatlan a másik számára - az én érzelmi intelligenciámmal valószínű képtelenség, a tiéddel nem biztos, sőt, valószínű találnál egy olyan magyarázatot rám, ami szerintem lényegtelen dolog. De ettől szép az egész, nem? :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.01. 14:08:51

@Kövérmadár [swe]: Oh, köszönöm a magyarázatot.
Valóban ,félreértettelek, de ez a kiigazítás most fontos volt. Most kerek a dolog.
Mellesleg imádom az önkritikádat, példaértékű! Ebben tuti full extra vagy! Kevesen vagyunk erre képesek sajnos! :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 14:14:24

@Philosoraptor:

Regisztráció mindig volt a külföldön szavazóknak. Most az a könnyítés, hogy ha nincs az embernek belföldi címe, nem kell regisztráció sem.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 14:17:11

@Mirjam2:

A Jobbik vissza fog esni 2010-hez képest.

Koalíció nem lesz, a Fidesznek kényelmes többsége lesz egyedül.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 14:20:09

@charlieharper (Cape Town, SA):

Ez nem oké. Egy rakás ember az országban van és feketén dolgozik.

2014.01.01. 14:29:23

@shakti_rom:
A cikk mellett van egy jo video is, HA tema a javabul:)

www.youtube.com/watch?v=owSOB1gftd4

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 14:31:04

@Philosoraptor:

Ha a magyar rendszer elmegy a keményítés irányába, akkor a szabad költözés még támogatva is lesz. Ugyanis a lehető legjobb megoldás egy autoritárius rendszer számára, ha az elégedetlenek elmennek.

Ma már okosabb diktatúrákban is ezt csinálják.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 14:33:06

@Kövérmadár [swe]:

Az USÁ-ban pont ez van. Nem mondhatsz le az amerikai állampolgárságról, ha rendezetlen adóügyed van. S hiába él egy amerikai állampolgár az USÁ-n kívül, köteles adóbevallást készíteni évete az amerikai adóhivatal számára.

tableno 2014.01.01. 14:34:55

@Kövérmadár [swe]: tényleg félreértettél. Nem a választás lesz izgalmas, hanem ami majd utána jön. Nem feltétlenül jó értelemben, persze.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 14:36:34

@shakti_rom:

Bár nem mindenben értek vele egyet, kiváló ember, ez tény.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 14:55:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Más kérdés lehet, hogy hol és miért él. Milye van az USA-ban...

Esetemben pl. közel semmim sincs Magyarországon, ha rám is akarnak verni valamit, egyszerűen nem fizetem be. Az itteni jövedelmemet ugyan meg tudják talán sarcolni, de kiskapuk azért itt is vannak, kaphatok úgy fizetést, hogy abból a magyar állam ne tudjon részesülni. Többet maximum nem megyek oda, nem nagy ügy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 14:57:41

@tableno:
Így már értem a dolgot.
Nagyon nem aggódom, mert nem az én bőrömre megy már a játék. Persze ettől még bármi megtörténhet, de úgysem fog.

SzunCe 2014.01.01. 14:59:20

Buék, mindenkinek. Beköszöni jöttem, rohanok tovább. HÁ-sok sikert az új tervekhez.

wuaaa 2014.01.01. 14:59:42

@AcélMaci:
"..Nézd meg a lengyeleket..."

A lengyeleket? Miért? Ők mire mentek az összetartásukkal? A lengyelek ugyanúgy menekülnek saját hazájukból, talán még jobban. Lengyelország mára Európa Kínája lett, korrupcióval, fizetéstől épp hogy fizetésig kitartó átlagkeresettel, gyakran nulla munkahelyi megbecsüléssel, csak papiron létező törvényekkel, életük végéig tartozásaikat törlesztő emberek millióival, stb. Ja, hogy a válság alatt az egyetlen állam volt, amelyik nem volt minuszban? Persze, mert a hazai olcsó munkaerő mégolcsóbb termékei iránt a többi főleg eu országban nagy volt a kereslet ínséges időkben.

Lengyelek mint példakép? Na ne vicceljünk már. Mondom ezt úgy, hogy folyékonyan nyomom a lengyelt is (többek közt).

2014.01.01. 15:49:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: van modszer arra, hogy becsulni lehessen a szamokat a feketen dolgozok kozul. Nem pontos, de nagysagrendeket ad.

tanato 2014.01.01. 15:51:12

@Cascabel: @diggerdriver: Tényleg passzol ez a szám egy kissé ide.

tanato 2014.01.01. 15:54:07

@geegee: A lett Euro mindenképpen figyelemre méltó,főleg annak függvényében hogy Orbán még minimum 20 évre taksálta a magyart.

megtürt személy 2014.01.01. 15:59:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

nem értem mi abban a nehézség, hogy hányan dolgoznak külföldön?

Aki az Unió másik államában vállal munkát, az ott is lesz biztosítva.
Tehát egyszer meg kell nézni hányan töltötték ki, a "Bejelentkező
lap külföldön biztosítással rendelkezők részére” adatlapot.
Hiszen, ezt mindenkinek ki kell töltenie hogy Magyarországon a
járulékfizetési kötelezettség alól mentesüljön, illetve annak érdekében, hogy elkerülje a kettős járulékfizetést.
Ez jó alap.
A másik, hogy aki akár ideiglenesen (3 hónapot meghaladóan), akár véglegesen távozik Magyarországról, annak be kell ezt jelenteni valamelyik okmányirodában.
Ezek a bejelentések is lehetnek alapok.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 15:15
Magyarország

Mark Hope 2014.01.01. 15:59:04

@wuaaa: Gratulálok a lengyel nyelvtudásához (is).
Ezek szerint az sem igaz, hogy 5 év után hazatérnek, mert a gazdaságuk erősödik, tehát az értesüléseim tévesek.
Példaképnek én sem állítanám őket, sőt ezek után biztos hogy nem Lengyelországot választom uticélnak ha egyszer kivándorlok.

2014.01.01. 16:04:21

@megtürt személy: igen, ezeket a szamokat is meg lehet nezni, de szerintem biztosabb az EU-n belul meg nezni, hogy hany orszag adott ki adoszamot magyar allampolgarnak. Amikor kiadjak az adoszamokat eleg sok adatot elkernek, szuletes hely, stb, tehat ki lehet szurni a Magyarorszagon szuletett magyarokat belole.
Arrol is van nyilvantartasa az orszagoknak, hogy mely adoszamra jon folyamatos befizetes (UK-nak van, gondolom a tobbi orszanak, ahol jelentos szamu magyar van, mint Nemetorszag, Svajc, Ausztria, Hollandia es Svedorszag is van). Igy ki lehet szurni, hogy hozzavetolegesen hany magyar fo dolgozik az orszagokban. Ez sem lesz 100% biztos, hiszen lehet valakinek cege ezekben az orszagokban vagy ketlaki, de hozzavetolegesen eleg pontos szamot ad, hogy a nagysegrendet ki lehessen szamolni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 16:05:42

@megtürt személy:

"A másik, hogy aki akár ideiglenesen (3 hónapot meghaladóan), akár véglegesen távozik Magyarországról, annak be kell ezt jelenteni valamelyik okmányirodában."

Már nem kell. De eddig se tartotta be senki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 16:07:59

@megtürt személy:
Lehetnének, de nem azok.
Az ismeretségi köröm kb. 80%-a nem jelentette be, hogy távozott. Engem is megszóltak itt annakidején, hogy minek adtam le a személyimet... mert már nem kellett, azért.

Sokan örömmel fizetik ki az a havi párezer Ftot a kinti fizetésükből az olcsóbb EÜ miatt. Én meg elmegyek itt orvoshoz inkább, mint repülgessek és kiessek a munkából.

Szóval ha mindenki becsülettel csinálná, akkor lenne pontos szám. De a tapasztalatom az, hogy kb. senkit sem érdekel a bejelentési kötelezettség, így a szám messze van a valóstól.

@AcélMaci:
Pár lengyelt ismerek itt, eszük ágában sincs hazamenni. Szerintem úgy vannak vele, hogy lehet ott jobb lett, de még mindig nem olyan jó, mint itt. Akkor pedig minek is mennének és adnák fel azt, amit itt felépítettek?

swGuru 2014.01.01. 16:11:04

Azért azt megnézném, amint kétszázezer ember kígyózik Londonban, a követség környékén. Lenne nemzetközi reakciója. Az angolról nem is beszélve...

2014.01.01. 16:16:46

@swGuru: ha van egy kis eszuk a magyar boltosoknak, kimennek a es Turo Rudit es Traubit arulnak a sorban alloknak

2014.01.01. 16:27:57

@Mirjam2: Szerintem, ez kizárt.

2014.01.01. 16:29:01

@Kövérmadár [swe]: Sajnos, azok az idők már elmúltak. :)

2014.01.01. 16:30:21

@lexrex: Pedig ez az épkézláb válasz. Párttól függetlenül.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 16:30:35

@Mirjam2:
A Jobbiknak nincsen esélye.
Az emberek ugyan látják a problémákat, de megoldani gyávák azt. Ezért nincs esélye egyetlen olyan párnak sem, amelyik "odacsapna".

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 16:31:24

@swGuru:

Pont ezért is van előzetes regisztráció. Így előre tudja a követség a szavazók számát és fel tud készülni.

2014.01.01. 16:33:19

@charlieharper (Cape Town, SA): Nem tudok pontos adatokat, de kb. 2-3 millió ember fizet szja-t itthon...

2014.01.01. 16:35:11

@sodalisO [eng]: A politika annyit tesz, mint közügyek. Illik vele foglalkozni, csak lehetőleg fröcsögés nélkül.

M. Péter 2014.01.01. 16:38:04

@QUERCUS: Mivel Kövérmadár Mo.-n született, gondolom szülei is magyarok, magyar állampolgárságának köszönhetően jutott ki Svédországba. Nehéz lenne az állítania, hogy a magyar állampolgársága teljesen formális.

2014.01.01. 16:39:20

@wuaaa: "Lengyelország mára Európa Kínája lett, korrupcióval, fizetéstől épp hogy fizetésig kitartó átlagkeresettel, gyakran nulla munkahelyi megbecsüléssel, csak papiron létező törvényekkel, életük végéig tartozásaikat törlesztő emberek millióival, stb."

Hm, ez bizony sokunknak ismerős lehet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 16:41:17

@diggerdriver: Úgy érzem, a májtépkedő résszel engem is megszólítottál...

"Persze Egyenjogúék egyből kitépték a májamat hogy hogy mondhatok ilyen, nőket ledegradáló kijelentést.
Elgondolkodtam rajta.
Ez valóban sértő egy nőnek?
Ha tovább fűzöm a gondolatot és azt mondom hogy a zenét a festészetet, egyáltalán a művészeteket az ember kedvére teremtette isten akkor én ledegradáltam a művészetet?
Annyi mindent teremtett még az isten az ember kedvére, a színeket a virágokat egyáltalán a SZÉPSÉGET.
Ha az én barátom akinek van egy Mercedese azt mondja nekem hogy ezt az autót nekem teremtette az isten akkor ő ledegradálta az autóját amit amúgy imád? Igen, használja, és suvickolja simogatja költ rá IMÁDJA, megkülönböztetett helyen van az életében."

Rendben, értem én, hogy te ezekkel a kijelentésekkel nem a nőket akarod lebecsülni, alacsonyabb polcra helyezni, mint a férfiakat. Mégis ilyen hatást keltesz velük. Például a most idézett mondataiddal. Miért lehet sértő a felsorolás? Mert élettelen tárgyakhoz, fogalmakhoz méred a nőt. Aki ember, mint te, a férfi. Ember életének értelme pedig nem lehet egy másik ember jóléte eleve elrendeltetett módon. Az más kérdés, hogy van, aki önként ezt választja.

Nagyon-nagyon sarkítva, azt is lehetne így mondani, hogy hát nem a világ szerencsés felének kedvére teremtette isten a világ szerencsétlenebb felét? Mert a jelek manapság ugye erre mutatnak...Vagy a rabszolgát nem ura kedvére teremtette az isten? Mert a nem is régmúltban ez még elfogadott volt a nagy és fejlett és irigyelt Ámerikában, hogy még messzebbre ne menjek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 16:45:49

@Philosoraptor: Rosszul tudod. Rengeteg minden változott, csak nem pozitív irányba...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 16:50:34

@sodalisO [eng]: Érdekes, nekem is ez volt a benyomásom rólad ;)! Minden negatív előjel nélkül természetesen!

Shanarey 2014.01.01. 16:51:59

Boldog újévet a most ébredőknek, a józanodóknak, és a dolgozóknak, na meg azoknak is akik ezekből a kategóriákból kimaradtak.

@swGuru:

Ebben az a vicces, ha csak 20 ezer ember állna sorba, az is szöget ütne sokak fejében, hogy miért is tüntetnek itten, és miért lassítják a forgalmat?
:-)))

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 16:53:31

@Philosoraptor:

Több.

2012-ben 4 463 800 ember fizetett szja-t. 2011-hez képest a csökkenés 31 400 fő.

1990-2012 között a fogyás kb. 400 ezer. Persze ez idő alatt a népesség is csökkent mindenképpen, s a fő oka ennek nem a kivándorlás, hanem a negatív belső növekedés (túl kevés gyerek születik).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 16:54:52

@zöldeketbeszélek:
A művészet az egy élettelen dolog?
A SZÉPSÉG az élettelen dolog?
Azt kell mondanom nem vagytok tisztában a női lét fogalmával.
Valóban átestetek a ló túlsó oldalára és már az is sértés nektek ha valaki a szépségeteket dicséri.
Összetévesztesz két fogalmat.
A nőt a férfi kedvére teremtette az isten.
Nem a kénye-kedvére.
Azt kell feltételeznem hogy te még sohasem tettél a párod kedvére.
Szegény...

megtürt személy 2014.01.01. 16:58:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
ne ezélj már, te sem?
Pedig amikor a szavazásról volt szó, nagyon fennen hangoztattad, hogy a törvény ad rá lehetőséget. Gondoltam akkor, ha ennyire törvénytisztelő vagy, nem csak azokat tartod be, ami neked kényelmes.

Ja, nekem van ilyen bejelentésem.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 16:40
Magyarország

megtürt személy 2014.01.01. 16:58:42

@Kövérmadár [swe]:

"Sokan örömmel fizetik ki az a havi párezer Ftot a kinti fizetésükből az olcsóbb EÜ miatt. Én meg elmegyek itt orvoshoz inkább, mint repülgessek és kiessek a munkából."

Jellemzően azok, akik örömmel fikáznak mindent ami magyar, (Magyarország?! Nyomor!) de azért szívfájdalom nélkül lopják meg az itthoniakat.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 16:44
Magyarország

wuaaa 2014.01.01. 16:59:31

@tanato:
"A lett Euro mindenképpen figyelemre méltó,főleg annak függvényében hogy Orbán még minimum 20 évre taksálta a magyart. "

Szlovákia a mai napon pont 5 éve csatlakozott az €-zónához, azóta a magyar köz-közérzet enyhités céljából az addig áhított €-cél elérése át lett értékelve, sőt, már nem is hangoztatott téma egy ideje, már talán nincs is a célkitűzések között és ha mégis valaki előhozná, akkor meg lehet magyarázni a britekkel, hiszen nekik sincs és milyen jó nekik, ergo semmit nem jelent.

@AcélMaci:
Köszönöm. Tény, hogy sokan visszatérnek, miután törlesztették a lakáshitelüket és vettek egy autót. Van egy réteg aki ilyen céllal ment ki és élte le külföldi 5 évét hideg virslin és csempészett lengyel sörön. Egyre többen vannak azonban családos középkorúak, akik otthon mindenüket eladva lakáshitelt vesznek fel egy idegen országban mert reálisabban fel tudják mérni helyzetüket és kielégíthető igényeiket az ó- és újhazában.

megtürt személy 2014.01.01. 17:00:03

@Philosoraptor:
az a 2-3 millió szja fizető, több azért.

"2012. évről az előző évinél 31,4 ezer darabbal kevesebb, összesen 4463,8 ezer db magánszemélyt érintő adóbevallás, egyszerűsített adóbevallás, adónyilatkozat és munkáltatói elszámolás került feldolgozásra.
2012-ben 3.771 ezer fő rendelkezett munkaviszonyból származó bérjövedelemmel."

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 16:50
Magyarország

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:00:05

@diggerdriver: Szerintem te szándékosan értesz félre mindent amit írok. Azt kell gondoljam, valamiért eleve nem bírsz. Olvasd el még egyszer a kommentem, vagy ne olvasd, nem magyarázom körbe. A páromat meg ne sajnáld, nem szorul rá.

megtürt személy 2014.01.01. 17:00:11

@diggerdriver:
"A nőt a férfi kedvére teremtette az isten.
Nem a kénye-kedvére."

Akkor ugye a férfit pedig a nő kedvére teremtette az isten?

Feltéve, hogy létezik valami istennek tartott izé.
A valóságban egyik sem igaz, egyszerűen a két nem a maga bonyolultságával és egyszerűségével, jobban biztosította a harcban a túlélést.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 16:59
Magyarország

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 17:00:56

@M. Péter:
Itt ebben az esetben a formális azt jelenti hogy Svédországban semmilyen előnye-hátránya nem származik belőle.
Csak van de formailag van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 17:03:03

@Philosoraptor:
Sajnos??? Hogy mondhatsz ilyet? Hát 1848-ban akkor miért kellett forradalmat csinálni? Akkor az nem volt jó. Most egyedül sokkal jobb, nem? :)

@Philosoraptor: @lexrex:
A Fidesz ügyesen talált egy ellenséget a nyugat személyében. A népnek pedig mindig kellett egy ellenség. Hol a törökök, hol az osztrákok, hol az oroszok, most pedig a nyugat, a bankok és a tudjukkik.

A másik, hogy nem tudta megemészteni a nyilvánvalót a nép (2006).

Azt sajnos nem tudom, hogy más országoknak is van-e ennyi mumusuk, mondjuk a svédek haragszanak-e valakikre.
Majd megkérdezem a kollégákat, hátha megnyílnak annyira...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:05:11

De a lényeg. Boldog Újévet és gratulálok Határátkelőnek (a titokzatosnak) az elmúlt évhez: "Tavaly (pár napig még furcsa lesz ezt leírni) közel 2 millió egyedi látogató összesen 4,5 millió látogatást tett a blogon, 8,3 millió oldalmegtekintést generálva." Ezek fantasztikus számok és azt is elárulják, hogy milyen óriási az érdeklődés a magyarok részéről a határátkelés iránt, ami nem kifejezetten jó hír Magyarországnak és nekünk, akik maradnak (egyelőre).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 17:09:01

@zöldeketbeszélek:
Szerintem te szándékosan értesz félre mindent amit írok.
:))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 17:09:53

@M. Péter:
Jelen pillanatban még nem is. De abban a pillanatban, hogy szerzek másikat, semmi sem bizonyítja, hogy több jelképességnél.
Okkal van, de ha nincs úgymond használatban és én, mint egyén szeretnék lemondani róla, akkor nem több formalitásnál.

Digger is jól mondja...

@megtürt személy:
Én is örömmel fikáztam, de ugyanakkor nem is használtam.
Pontosabban kétszer vettünk igénybe Magyarországon EÜ szolgáltatás: egyszer fogorvosnál voltam, ahol magyat TBm nem lévén fizetnem kellett, egyszer pedig Nóri szemműtétjénél, ami magánklinikán történt, tehát fizettünk érte.

Nekem sem ingyen, sem pénzért nem kell onnan semmi.

@zöldeketbeszélek:
Tudom ;)

@diggerdriver:
Skit samma :)

2014.01.01. 17:13:19

@megtürt személy: es mekkora a munkakepes lakossag, aki nem foallasu tanulo? Mondjuk 6 millio korul? Mert akkor 6millio-3.771ezer forol kell megallapitani, hogy miert nem fizet adot; tanul, milliomos, feketen dolgozik, munkanelkuli, lerokkant, kulfoldon van vagy egyeb

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 17:13:20

@diggerdriver:
Te, aki nem ért veled egyet, az rögtön kisdarwin meg értetlen meg hülye?
Aztán amikor mi mondjuk ezt egy posztolóra vagy hozzászólóra, akkor szégyelljük magunkat...

Érzed az ellentmondást? ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:15:45

@diggerdriver: Tudod mit, Digger. Szelektív olvasásból is leteheted a mestervizsgát.

"Miért lehet sértő a felsorolás? Mert élettelen tárgyakhoz, fogalmakhoz méred a nőt." tárgyakhoz ÉS fogalmakhoz.

Lehet rajtam persze nevetni, meg megjegyzést tenni a párom szerelmi életének kielégítő vagy éppen nem kielégítő voltára, ha már elfogytak az érvek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:16:30

@Kövérmadár [swe]: És vigyünk rögtön kést, csontfűrészt és fekete zsákot is magunkkal :))))?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 17:16:39

@megtürt személy:

Én nem vagyok törvénytisztelő ember, sosem állítottam ilyet. Buta törvényeket nem szoktam betartani.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 17:19:26

@charlieharper (Cape Town, SA):
Kicsit korábbra visszakanyarodva, nem vagyok benne biztos, hogy szeretném, ha a magyar állam tudná, hogy fizetek-e adót és mennyit Svédországban.
Semmi köze nincsen a pénzügyei helyzetemhez.

Tulajdonképpen fontos tudni, hogy hányan élnek külföldön? Ez nem csak egy önigazolás a számunkra, hogy jól döntöttünk? Számít az, hogy 50e vagy 500e fő?

Akik kint vannak úgysem fizetnek adót Magyarországon és jó eséllyel nem is vesznek igénybe "ingyenes" szolgáltatásokat. Létezésük teljességgel irreleváns az állam számára is, hiszen sem pénzbe nem kerülnek, sem adóbevételt nem jelentenek. A legtöbb, amiért fontosak lehetnek, hogy időnként utalnak vissza pénzt, ami "ingyenpénz" a ottélőknek és "ingyen" ÁFA-bevétel az államnak. De hogy ezt az összeget hányan küldik haza megint teljesen mindegy, a lényeg, hogy jöjjön.

Vagy rosszul gondolom?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:21:19

"Ugyanakkor ami az idei parlamenti választások kapcsán a „nem szavazhattok levélben" hiszti kapcsán zajlik, az egészen szomorú. Itt állunk három hónappal a választások előtt, és még senki sem tudja (vagy akarja) megmondani, miként is fog szavazni az a több százezer magyar, aki például Angliában él. Mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy majd sorban állnak a londoni nagykövetség épületénél? Pedig jelenleg ez tűnik az egyetlen lehetséges változatnak..."

Én nem is értem, hogy aki évek óta külföldön él és ott is szándékozik maradni, mi több, még a rokonai is mennek utána, milyen jogon szavazna itt, Magyarországon. Vagyis inkább milyen erkölcsi alapon szavazna?

2014.01.01. 17:22:44

@Kövérmadár [swe]: nem, ezzel nem ertek egyet. tobb szempontbol is fontos adat ez:
- tervezhetoseg az allam szamara, "expected tax revenue", tervezett kesobbi nyugdij teher
- varostervezeshez
es meg szamos adat kell egy orszag tervezesehez.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:23:32

@Kövérmadár [swe]: Persze, hogy fontos. A határátkelőket le kell írni a veszteség oldalon, mert már nem ide fizetnek adót és nem is itt fogyasztanak. Nem hiszem, hogy az egész évben helyben lakva elköltött pénzt az időnkénti hazautalás vagy itthon nyaralás közbeni fogyasztás kicsit is pótolná.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 17:24:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Látod, egyre jobban hasonlítunk :)

Én pont ezzel a módszerrel ignorálom az összes, létező egyházai törvényt és a gyorshajtásra vonatkozóakat :D

@zöldeketbeszélek:
Ezt rátok bízom :)
De egy gumi semmiképp sem árthat ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 17:27:08

@Kövérmadár [swe]:
Na itt álljunk meg egy pillanatra. Reggel feltettem egy kérdést VALAKINEK.
Aztán a kérdés továbbgyűrűzött idáig.
A kérdést levezették érzelmi oldalról (Sodalis)
Levezették matematikai oldalról, egy meg egy az kettő.
(te)
Levezették feminista oldalról (Zöld)
Levezették evolúciós oldalról (megtűrt)
Tanulságos volt.
Igazatok van, én a magam részéről csak csak egy jókívánsággal szolgálhatok.
Minden hozzászólónak olyan legyen a szexuális élete mint amilyen nézőpontból ezt a kérdést levezette.
Talán. Esetleg. Remélhetem hogy ez a jókívánság nem volt sértő.

2014.01.01. 17:28:25

Az miért lenne jó, ha Magyarország az eorozónához tartozna?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 17:29:21

@zöldeketbeszélek:
Te beszélsz szelektív olvasásról mikor pitbullként csimpaszkodtatok bele egy poszt egyetlen mondatába 200kommenten keresztül???
Gratulálok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 17:29:38

@zöldeketbeszélek:
Hogy egy klasszikust idézzek:
"Szavazni fogok, mert jogom van hozzá... és komolyan is veszem!"

Egyébként egyetértek veled, de ezt úgyis tudod ;)

@charlieharper (Cape Town, SA): @zöldeketbeszélek:
OK, elnézést, én mindig abból indulok ki, hogy nekem nem volt munkám, mikor kijöttem, így eddig sem számítottam bele a büdzsébe.

Ha ez egy ennyire fontos adat, akkor biztos vagyok benne, hogy az állam / kormány tudja a titkos számot, csak nem mondja meg vagy erősen kozmetikázza.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.01. 17:31:12

@QUERCUS: ezt pontosítanám, igazából azt mondta ki, hogy az állampolgárságok közül veendő figyelembe, amelyiknél az állampolgárnak tényleges kapcsolata is van az állammal
(majdnem ugyanaz, de mégse)

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 17:32:47

@megtürt személy:
""Sokan örömmel fizetik ki az a havi párezer Ftot a kinti fizetésükből az olcsóbb EÜ miatt. Én meg elmegyek itt orvoshoz inkább, mint repülgessek és kiessek a munkából."

Ezt Kövérmadár írta fentebb, de téves.
Kinti fizetés = bejelentett meló, kinti eü.-i járulékfizetési kötelezettséggel. Márpedig ha külföldön fizet (mert muszáj) eü.-i hozzájárulást, akkor itthon tilos = nem fizethet 2 helyre/2 országban. Ha bármilyen ok miatt Mo.-on részesül ellátásban, akkor azért fizetnie kell: akár állami fenntartású intézményben látják el (mondjuk egy vakbélműtét hazalátogatás során, mint nem tervezett beavatkozás), akár magánkórházban/rendelőben (fogászati, szemészeti, plasztikai, akármilyen tervezett beavatkozás). Utóbbiaknál nyilvánvalóan az ár a mérvadó = itt kevesebbért megkapja ugyanazt, mint ama külföldö országban, ezért (is) jon Mo.-ra. A nem tervezettnél más a helyzet: vagy kifzeti helyben, utóbb pedig a saját betegbiztosítójával elrendezi ( ha lehetséges), vagy eleve a kinti betegbiztosítása terhére látják el = a kinti betegbiztosítónak küldik meg a számlát, vagyis nem ingyen látják el.

@diggerdriver:
"Azt kell feltételeznem hogy .....
Szegény... "

Feltételezel valamit, majd a feltételezésedet tényként kezelve minősítesz.
Lényegtelen, mivel kapcsolatos a feltételezés/minősítés, az is, hogy pozitív, vagy negatív egyik-másik-mindkettő.
Megalapozatlan és személyeskedő mindkettő. Mert feltételezés.
Persze, ez csak racionálisan szemlélve egyszerű/logikus, ha érzelmi megközelítésből szemléljük, akkor érthető.
Azt azért ajánlom figyelmedbe, amit Apám mondott nekem nagyonsok évvel ezelőtt: Szóval nagyobbat lehet ütni, mint bottal...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 17:35:06

@charlieharper (Cape Town, SA):
Charliiii nem lehetsz ennyire naiv.
Teszerinted Magyarországon létezik bárminek is a tervezése?
A saját statisztikájuknak nem hisznek.
Miből tervezzenek?

tanato 2014.01.01. 17:35:17

@lexrex: Kérdezd meg a szlovákokat,visszasírják-e a koronát?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 17:37:15

@lexrex:
Mi van? Erogénzónához? :)))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:37:17

@diggerdriver: Én az a posztot is betűről betűre végigolvastam. Mi több, neked is idéztem belőle nem keveset, amikor nem értetted, hogy jön mondjuk az olasz csődör a posztoló román pasijához. Vagy másoknak azt, hogy a pasi nem ingyenélő, hanem van szakmája, szakács. Én többször is leírtam, most meg utoljára, hogy a poszt kétharmada nagyon tetszett és a lány hozzáállása, dinamizmusa, bátorsága is. Számomra mindezek irigylésre méltó tulajdonságok. Nekem aztán semmi bajom a mediterrán életszeretettel, mit gondolsz, miért tanulok olaszul évek óta. Nem egy mondatba akaszkodtam bele, hanem egy logikai bakugrásba, egy ideológiagyártásba, amit szintén idéztem neked.

Te viszont egy három soros kommentből is képes vagy azt az egy szót kicsippenteni, amit meglovagolva odamondogathatsz nekem. Tedd nyugodtan, miután a gerendát kihúzod a szemedből.

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 17:39:11

@macamuca [IHUN]:
A megalapozatlan és személyeskedő feltételezés bántó.
A megalapozatlan és személyeskedő minősítés is bántó.
Akkor is, ha nem ez a célod.

Érvek helyetti használatuk pedig téged minősít.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 17:40:03

@diggerdriver:
Tökéletesen kielégítő a szexuális életem... meséljek róla? ;)

@lexrex:
Nem tudom... lehetne gyűjteni a magyarországi euro érméket is?

Tudtommal a svédek sem szeretnének euro-t, meg is értem, nem kell nekik, csak a gond lenne belőle.
Érdekes, hogy a skandináv országok mind megtartották a saját pénzüket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:40:36

@Kövérmadár [swe]: Nekem ebben a kérdésben például egyáltalán nem mindegy, hogy a brutális orvoshiány mennyire fog még tovább romlani azzal, hogy a frissen végzett vagy már évek óta praktizáló orvosok elhúznak innen melegebb éghajlatra. Aztán meg kommentelnek olyanokat, hogy hány kocsit vettek meg milyen nyaralásokra utazhatnak évente. Tudom, hogy ez nem az orvostársadalom hibája, a levét viszont mi isszuk, akik maradunk.

2014.01.01. 17:41:11

@Kövérmadár [swe]: meg ha nem fizettel adot, akkor is fontos adat. Egy varostervezeshez kell, hogy mennyi pl szulo koru ember van egy varos/faluban. Annyi korhazat/iskolat/ovodat kell ott karban tartani. Idealis esetben igy mukodik a varos/telepules tervezes.

Amugy ha nincs munkad (de tegyuk fel van jovedelmed, mert kabitoszert arulsz az X5-bol exclusive koroknek), akkor is fizetsz adot. Benzint veszel, vasarolsz etelt. Mindenen van AFA. Tehat adot mindenkeppen fizetsz, max nem TBt es SZJAt.

Ezek csak peldak. Sok mas dologra hasznaljak meg fel az adatokat.
Valoszinunek tartom, hogy megvannak valahol ezek az adatok. Egy kepzett analista szamara nem egy tul nagy feladat. Az allamok (kulonosen az EUn belul) kiadnak egymasnak adatokat. Egy analistanak ezt osszevetni a magyar munkakepes emberek adataval nem egy raketa tudomany.

2014.01.01. 17:43:13

@diggerdriver: tervezes van mindenkeppen. Legfeljebb rossz, hibas hipotezisekkel es hibas/kozmetikazott szamokkal.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:44:06

@charlieharper (Cape Town, SA): Nem tudom, jól emlékszem-e, nem itt volt régebben egy várostervező posztja (vagy nagyon hosszú kommentje), aki leírta, hogy MO-n gyakorlatilag ilyen, hogy várostervezés, csak papíron létezik?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 17:45:05

@macamuca [IHUN]:

"Feltételezel valamit, majd a feltételezésedet tényként kezelve minősítesz.
Lényegtelen, mivel kapcsolatos a feltételezés/minősítés, az is, hogy pozitív, vagy negatív egyik-másik-mindkettő.
Megalapozatlan és személyeskedő mindkettő. Mert feltételezés.
Persze, ez csak racionálisan szemlélve egyszerű/logikus, ha érzelmi megközelítésből szemléljük, akkor érthető."

Hiiinnnye az anyám úristenit.
Te mindig ilyen bonyolultan dugsz?
Jógázol vagy mi?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.01. 17:45:25

@macamuca [IHUN]: elvileg igazad van, gyakorlatilag nincs. ugyanis a két ország tb rendszere nincs összevezetve. tehát ha itthonról nem jelentkezik ki, és nem mondja le a tb-t, hanem fizeti tovább a 6ezervalahányszáz forint eü járulékot, akkor soha a kutya se fogja megtudni.

2014.01.01. 17:47:14

@zöldeketbeszélek: igen. Izraeli no, Amichay. O talan epitesz, de van ralatasa a varostervezeshez. Lehet, hogy rosszul emlekszem. Nagyon erdekeseket irt.
Volt nemreg, talan a blogjan ?, hogyan alakitott at egy pici lakast Budapesten. Nagyon jol nezett ki. Semmit nem ertek a belso epiteszethez, de az tetszett.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:49:16

@charlieharper (Cape Town, SA): Igen, ő volt! Na, az ő posztja sem hagyott sok remélni valót a magyaroszági viszonyokat illetően a szakterületén belül...

tanato 2014.01.01. 17:50:07

@zöldeketbeszélek: Romlani fog,először a kisebb helyeken persze,nagy városokban nem lesz még feltűnő.Nagyon sok az idős 60-70-80 körüli kolléga,akik kb egy időben fogják beadni a kulcsot.A fiatalok közül meg tényleg sokan mennek el.De ameddig nem veszik ezt komolyan fent addig remény sincs a fordításra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:50:08

@Babette_: Ma felvágtunk (én is lengettem a fejszét rendesen) egy heti tüzifát ;).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 17:52:12

@charlieharper (Cape Town, SA):
Na azt nagyon sajnálom hogy ő nincs már itt.
Nagyon nagyra becsültem, fantasztikusan okos nő.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 17:52:28

@macamuca [IHUN]:
Milyen tekintetben téves, amit írtam?
Az, amit leírtál pontosan úgy igaz, azzal a megkötéssel, hogy ha mindenki (vagy csak az érintett) betartja a törvényeket.

Ugyanakkor ismerek olyat, aki itt dolgozik és havonta befizeti az a párezer forintot a magyar TB-nek. Így bárhonna is nézem, de mindkét helyen biztosított, érvényes a magyar TBkártyája is és az itteni TBje is megvan, hiszen fizet adót.
Tehát mégsem téves, amit írtam, maximum nem szabályos.

2014.01.01. 17:55:20

@Kövérmadár [swe]: Így van. Valahol ez azért nevetséges,

2014.01.01. 17:55:21

@diggerdriver: 'Tévedést tévedésre halmozol.
Nem szeretnék beleszeretni semmilyen kromoszómába. Inkább egy mosolygós titokzatos kedves lénybe.'

Rendben van hogy te 'szeretnel' egy csomo mindent, de a tenyek tenyek. Annyi kulonbseg van a ferfiak meg a nok kozott, hogy mas kromoszomaik vannak, ami, ahogy Madar is ramutatott, a biologiaval es szaporodassal fugg ossze. Ha ez 'tevedes', akkor a 'Teremto' tevedese, nem az enyem. Minden mas - titokzatossag, szerelem, stb. - erzelmi dolog, fantazia. Amivel nincs is semmi gond, ha valakinek ez jon be, ettol jobban erzi magat hogy szerinte a nok titokzatosak stb., am legyen. Remelem nem fogunk ezen osszeveszni, hiszen amint tudod, mindig nagyon szivesen es erdeklodessel olvasom a kommentjeidet illetve a blogodat.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 17:56:37

@tanato: Remek kilátások. Vajon mi kell még ahhoz, hogy a döntéshozók a fejükhöz kapjanak? Mert ez a dolgozz itt 5 évig vagy fizesd vissza a tandíjad elképzelés mintha végül nem vált volna be.

2014.01.01. 18:02:15

@tanato: Most, hogy jo par egeszsegugyi rendszert kenytelen voltam megismerni kozelebbrol, azt kell, hogy mondjam, hogy nincs semmi gond a magyar orvosok szaktudasaval. Az atlag UK korhazak orvosait kenterbe veri az Uzsoki, Istvan vagy a Kutvolgyi orvosi kara. De !!! a muteti felszereles vagy 30 evvel el van maradva attol, ami UK-ban van. A UK rendszer sajatossaga, hogy hiaba mesz maganorvoshoz, nem feltetlenul kapod azt, amit akarsz. Peldaul, tudom, hogy sz@r a hatam. Hiaba pufolom az asztalt egy MRI-ert, azt csak akkor adjak, ha a physios orvos elrendeli. O addig nem rendelheti el, amig 10 physiotherapiat nem csinaltam vegig es alairja, hogy nincs javulas. Ez nagyjabol "policy a magankorhazban. Ugyanez otthon, egy telefon es kb 50-60ezer forint utan par napon belul kapok magan MRI idopontot es a vizsgalat utan egy elemzest minden beutalo nelkul (ugyanugy magan, mintha UK-ban lenne). Ugyanez UK-ban £350 es nem kapok hozza elemzest, csak egy CDt.
Ezek mind csak peldak, de illusztralja, hogy igazabol, ha meg lehetne oldani a privat kezeleseket, kifejezetten kulfoldieknek, akiknel az egeszsegrendszer rossz minosegu es a magan piszkosul draga.

Ha lenne eleg valalkozoszellem otthon es penz, akkor ra lehetne allni teljesen a gyogyaszati turizmusra. Fogaszati turizmus mar van a UKbol. Ahol voltunk Budapesten fogorvosnal, ok tele voltak brit betegekkel. Miert? Mert Magyarorszagon olcso es sokan itt most meg fognak dobbeni, de klasszisokkal jobb minosegi egy magyar fogorvos, mint egy brit.
A UK fogorvosi kepzes 3 eves a magyar a SOTEn, ha jol tudom 6 eves. Ha valaki nem hiszi, nezze meg egy atlag brit fogait. Ez egyebkent allando vicc a UK TV-ben. Ugyanigy felepitheto egy uzelt a kisebb mutetekre, de akar nagyobb mutetekre egy magyar egeszsegipar es a magyar orvosoknak sem kell elmennie. A magan praxis mellett tudna vinni a korhazi praxisat is.

2014.01.01. 18:03:40

@sodalisO [eng]: Ok, figyelj, nagyon szimpatikus vagy nekem meg minden, ha talalkoznank szerintem jol kijonnenk, nem kritizalni akartalak. Mas a velemenyunk a ferfi-noi temarol, ennyi. Engem pl. a vilagbol ki lehet kergetni az ilyenekkel hogy 'mindig a no valaszt'. :) De hat nem erthetunk mindenben egyet. Boldog uj evet neked, remelem pihensz egy kicsit januarban a karacsonyi / szilveszteri hajtas utan!

2014.01.01. 18:04:54

@tanato: @Kövérmadár [swe]:

A Tátrai Tigris egy mítosz. Akárcsak Reagan, meg a Vaslady.

Az euro talán legfontosabb előnye, hogy nagyobb mértékben véd a spekulációtól, mint a nemzeti valuta.
A másik előny, hogy az euróövezet tagországainak kevesebb valutatartalékkal rendelkeznie. Bár ma már Kína, és japán kivételével nem igazán van olyan ország amelynek a jegybankja ki tudna védeni egy komoly spekulációs támadást.

Az euro hátránya viszont az, hogy nincs lehetőség autonon monetáris politikára. Ez pedig pl. Magyarország esetében komoly hátrányt jelentene.

Persze az országnak ettől függetlenül alapvető problémája a magas reálkamat, a felülértékelt forint, és az alacsony hozzáadott értékel bíró gazdasági termelés.

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 18:05:39

@diggerdriver:
Nem jógázok, dugni eccerűen szoktam, érzelmi alapon.
Érvelni viszont ésszel, megpróbálva a logikára támaszkodni.
És megpróbálom figyelembe venni, hogy amit mondok, azzal megbántom-e a másikat. Negatívumot is lehet úgy megfogalmazni, hogy ne legyen éle. Ehhez érvek kellenek, egy feltételezés pedig nem érv. A belőle levont személyeskedő minősítés végképp nem az.
A dugás az élet fontos része, de nem a dugási szokásai alapján ítélek meg valakit = azokhoz semmi közöm, ezért nem is firtatom.
Te, úgy tűnik, mindent a dugással hozol összefüggésbe, fontosnak tartod, ki hogyan-stb, és bár nem tudhatod, ténylegesen hogyan-stb szokta, de feltételezed, majd ennek alapján minősíted a másikat.
Nem vagy tévedhetetlen, még ha annak hiszed is magadat...

2014.01.01. 18:09:27

@diggerdriver: Huhuuu. Ok, Digger, en ezennel elasom a csatabardot. Lehet hogy megis van ebben valami, marmint konnyen lehet hogy szemelyesen nekem teremtette valaki a FERFIT... :) Make love, not war, stb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 18:10:25

@charlieharper (Cape Town, SA):
Ezt csak megerősíteni tudom, bár neked eddig csak jó tapasztalataim voltak a svéd eü kapcsán.
A felszereltsége biztos, hogy évtizedekkel előzi a magyar eü felszereltséget.
A orvosokat meg importálják szépen ebbe a környezetbe, így sok gond nincsen. Ez persze az exportáló országoknak nem jó, de... tetszettek volna előbb odafigyelni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 18:11:00

@Babette_: A párom :). Viszont én mindjárt nekilátok vasalni, hogy vasalt inget tudjon holnap reggel felvenni a munkába :))!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 18:12:23

@zöldeketbeszélek:
Igen, szerintem is.
Én élvezem az ilyen vitákat egyébként még akkor is ha nincs igazam.
Persze sose vallanám be ezért elmegyek a végsőkig.
Bár vannak ezzel még így néhányan.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 18:13:00

@Mirjam2: Már bocsi, de ránézésre szerinted ezekből mennyi a hetero :))? Mert aki nem az, azt bizony nem a mi kedvünkre teremtették :)))...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 18:14:23

@diggerdriver: Szóval te azok közé az elviselhetetlen, összeférhetetlen alakok közé tartozol, akik a vita kedvéért vitáznak??? Üdv a klubban :)))!

M. Péter 2014.01.01. 18:15:24

@zöldeketbeszélek: Azért, mert továbbra is érvényesek vagy érvényesek lehetnek rám a magyar törvények (pl. egészségügyi adó külföldön dolgozókra), a külpolitika nagyon is befolyásolja azt, hogy hova tudok utazni és hol tekintenek ellenségnek.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 18:19:01

@Kövérmadár [swe]:

Egyházi törvény miért érdekelne téged, ha egyszer ateista vagy?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 18:19:22

@M. Péter: Értelek, de ilyen erővel minden államban erkölcsi jogod lenne szavazni, hiszen a külpolitikájuk befolyásolhatja, hogy oda tudsz-e utazni szabadon...
Ez az egészségügyi adó külföldön dolgozókra tudtommal csak terv és nem azokat érinti, akik életvitelszerűen élnek külföldön, ott adóznak, fizetnek tb-t, ott van bejelentett lakhelyük és Magyarországon már mindent felszámoltak maguk mögött, kivéve az állampolgárságukat. Ha tévedek, kérlek javíts ki.

M. Péter 2014.01.01. 18:20:52

@charlieharper (Cape Town, SA):
www.nhscareers.nhs.uk/explore-by-career/dental-team/entry-requirements/ szerint
"Becoming a dentist involves at least 5 years study at dental school, followed by one or two years of supervised practice."

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 18:20:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Nem vonom kétségbe, hogy alapjog. De nem érzem erkölcsileg jogosnak. Ettől még nem fogok blokádot szervezni a londoni magyar nagykövetség elé...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 18:22:59

@Mirjam2:
Ellátnád a sebeit?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 18:23:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Bár Kövérmadarat kérdezted, de ez nekem is érdekes. Ugye itt a fidesz kalauzhala a kdnp. Nem tudom, mennyi befolyással bírnak, de ez a kötelező hittan/erkölcstan oktatás bevezetése az általános iskolákban azt mutatja, hogy nem csak dísznek vannak a kalapra tűzve.

2014.01.01. 18:25:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: 'A Jobbik vissza fog esni 2010-hez képest.'

Remelem igazad lesz. Bar szemelyesen mar nem erint a dolog, de megis...

2014.01.01. 18:28:09

@zöldeketbeszélek: Engem itt foleg csak az esztetikai hatas erdekel :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 18:28:23

@zöldeketbeszélek:

Én meg nem látok ebben semmilyen erkölcsi kérdést. Ez egy magyar ostobaság, bocs. Sehol máshol a világon nem kérdés (szinte sehol), hogy aki állampolgár, az szavaz, mindegy hol él.

A problémát a magyar "baloldal" találta ki, s sokan meg elhitték.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 18:29:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Pont azért nem érdekel és pont ezért tartom butaságnak a 99%-ukat. Van egy-két alap, amit nem, de azok rendszerint a világi törvénykezés alapjait is képviselik (emberölés, lopás, stb).

@zöldeketbeszélek:
Az valószínű egy jelentéktelen kérdés a fidesz számára, így megkapta a csontot a kdnp. Hiszen tudod, ami nem mutyialap vagy nem lehet ellopni, az nem fontos :)

2014.01.01. 18:30:55

@Mirjam2:

Nem fog a Jobbik visszaesni. Bár a retorikája finomodott, de a cigány- és zsidóellenessége megmaradt.
Erre pedig sokan vevők.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 18:31:28

@zöldeketbeszélek:

A KDNP megszűnt 10+ éve. Ami most KDNP név alatt fut, az a Fidesz egyik ügyosztálya, semmi más.

A KDNP soha semmibene nem képviselt más álláspontot, mint a Fidesz, ez mindent elmond a helyzetről. Még a kifejezetten keresztény erkölcsi kérdésekben sem mond mást a KDNP a Fideszhez képest. Lásd pl. abortuszkérdés, a KDNP nem ellenzi az abortuszt, hanem ebben a Fidesz vonalát követi. (Azaz: szóban persze ellenzik az abortuszt, de a szavazáskor már nem.)

2014.01.01. 18:31:45

@diggerdriver: A, azok nem igazi sebek, csak azert vannak ott hogy 'igazi ferfinak' latsszon a pasi! Rogton atlattam a noi intuiciommal ezen a trukkon!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 18:35:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Te miért nem érted meg a másik oldal nézőpontját?

Te azt mondod, hogy jogod szavazni és mint állampolgár ezzel élni is fogsz. Megteheted, akár még fontos is lehet neked, hogy milyen irányba megy tovább az ország. Ezzel nincsen semmi baj, ha így gondolod, csináld így.

Én viszont úgy gondolom, hogy bár magyar állampolgár vagyok, de nem ott élek. Nincsen ott érdekeltségem (csak egy minimális) és pont annyira érdekel, hogy mi lesz a jövő évi választás végerdménye, mint a német, francia, japán vagy chilei választás eredménye. Semmiféle hatása nem lehet a jelenleg kialakult életemre. Így nem él a vágy bennem, hogy szavazzak, mert miért foglaljak állast valamiről, ami nemcsak, hogy nem érint, de nem is érdekel?

Majd szavazok szeptemberben itt kint, mert ez viszont érinthet.
Vagy szavazok nemmel, ha megint felmerül az euro bevezetése. Vagy ha felmerül komolyan az alapjövedelem, akkor is elmegyek és szavazok nemmel. De csak olyan dologban, ami Svédországról szól, azzal kapcsolatos.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 18:36:01

@Mirjam2:

Két okból is.

1. A Jobbik mérsékeltebb lett 2010 óta. A szélsőjobbosok egy részét már nem éri el emiatt.

2. A Fidesz képviseli a Jobbik programjának 80 %-át szalonképesebb alakban. Ez meg azokat taszítja el, akik csak azért nem szavaztak a Fideszre, mert nem bíztak abban, hogy felvállalja e dolgokat.

Azaz a Jobbik elveszti mind a jobb, mind a bal oldalát.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 18:37:34

@Kövérmadár [swe]:

Oké, ezzel semmi gond.

Hozzáteszem: az egyházi törvények nem elsőrangúak. Előrébb állnak a dogmák és más tanítások.

2014.01.01. 18:38:31

@charlieharper (Cape Town, SA):
" meg ha nem fizettel adot, akkor is fontos adat. Egy varostervezeshez kell, hogy mennyi pl szulo koru ember van egy varos/faluban. Annyi korhazat/iskolat/ovodat kell ott karban tartani. Idealis esetben igy mukodik a varos/telepules tervezes. "
Ez engem a "tervgazdalkodasra" emlekeztet:) Ami ugye komcsi bun, a kapitalizmusban nincs olyan. Pedig meg arszabalyozas is van, sot a bevandorlas mennyiseget is evekre elore tervezik. Regebben olvastam valahol, hogy a bevandorlok szamat a bankok hatarozzak meg evekre elore. Cegeknek is van terve a jovore nezve. Sot elorelato szemelyek is tervezik az eletuket. Akkor mi a baj a tervgazdalkodassal? Kerdem en, a proli.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 18:39:15

@Kövérmadár [swe]:

Nem, nem értem a másik fél álláspontját, mert nem koherens. Ha ugyanis az ország lakosainak dolga lenne a szavazás, akkor miért nem szavazhatnak a Mo-n élő külföldiek?

M. Péter 2014.01.01. 18:39:22

@Kövérmadár [swe]: Ha odáig jut el a dolog, akkor majd a bíróság eldönti, hogy mi jelképes és mi nem. A Nottenbohm-ügy arról szólt, hogy Guatemala nem akarta elismerni a vásárolt lichtensteini állampolgárságot, hanem továbbra is németnek tekintette Nottenbohmot, és a bíróság Guatemalának adott igazat. Ez éppen a te eseted ellenkezőjéről szó, erre hivatkozva legföljebb azt lehetne elérni, hogy Svédország ne tekintsen magyarnak.

Úgy tudom, hogy az iráni állampolgárságot nem lehet feladni, Görögország arról volt híres, hogy sokadik generációs külföldön élő görögöket is megpróbáltak besorozni, ha Görögországba látogattak, de nem tudok arról, hogy Iránt vagy Görögországot sikeresen perelték volna azért, hogy valakit ne tekintsen állampolgárának.

megtürt személy 2014.01.01. 18:40:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
rövidlátó vagy.
A XX. századig a világ egyetlen országában sem szavazhattak a nők, a problémát a "szüfrazsettek" találta ki, s sokan meg elhitték.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 18:32
Magyarország

Mark Hope 2014.01.01. 18:40:31

@zöldeketbeszélek:
Tegyük hozzá "miniszterelnökünk" is buzgó katolikus ha jól tudom.Hajlik ő afelé, hogy az egyház több teret kapjon.Egyébként maga az alapgondolat nem lenne rossz, azonban a megvalósítás félresikerült.Sajnos, nem ez az első eset.

Mark Hope 2014.01.01. 18:40:41

@Kövérmadár [swe]:
Pontosan.Sokkal jobban jár ha kint marad, mintha otthon nyomorog.A Hazaszeretet meg kevés a megélhetéshez, egyetértek.
@wuaaa:
Én pedig a felvilágosításért tartozom köszönettel.Mindíg hálás vagyok, ha valaki felhívja a figyelmem arra, hogy tévedek, vagy arra, amit nem tudok. :)

wuaaa 2014.01.01. 18:40:45

@Kövérmadár [swe]:
"Érdekes, hogy a skandináv országok mind megtartották a saját pénzüket. "

Kivéve Finnország. Norvégia nem EU tag. Így már csak kettő a négyből.. ;)

megtürt személy 2014.01.01. 18:40:52

@Kövérmadár [swe]:
"Kicsit korábbra visszakanyarodva, nem vagyok benne biztos, hogy szeretném, ha a magyar állam tudná, hogy fizetek-e adót és mennyit Svédországban.
Semmi köze nincsen a pénzügyei helyzetemhez."

Dehogy nincs. És ne hidd, hogy a magyar állam az egyetlen, ami érdeklődik állampolgárai pénzügyei iránt.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 17:33
Magyarország

megtürt személy 2014.01.01. 18:40:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

"Buta törvényeket nem szoktam betartani."

Dehogynem, de csak akkor, ha az neked kedvező.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 17:11
Magyarország

megtürt személy 2014.01.01. 18:41:00

@diggerdriver:
Na, megint egy mini William Jennings Bryan.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 17:16
Magyarország

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.01. 18:44:32

@swGuru: Eddig is csak ugy lehetett szavazni, tessek nezd meg a 2010-es valasztasrol keszult kepet : logout.hu/dl/upc/2010-04/3717_image_094.jpg

Epp a konzulatus elott allok sorban, hogy szavazhassak. Fel eve eltem kinn akkor - es meg dolgoztam es adoztam haza , bar a szavazashoz ennek koze nincs , csak sozkas felemlegetni, mit szolok en innet bele..
A teljes cikk itt: logout.hu/bejegyzes/tildy/a_kulkepviseleti_nepszavazasrol.html

2014.01.01. 18:45:51

@Cascabel: cegeknek is van eves, illetve hosszu-tavu terve. Mindig is volt. Ha szeretnek egy uj informatikai komolyabb beruhazast, kell kiszetenem egy "plan"-t, hogy hany ev mulva terul meg.

Annyi a kulonbseg, hogy nem ragaszkodnak azokhoz a tervekhez mindenaron. Ha valtozik a piac (vagy jon egy uj CEO), valtozik a terv :)
Egyebkent jogos az alapfelvetesed. Hogyne lenne terv. A tervek es az eredmenyek fontos input az analistak szamara egy ceg bearazasanal (share price).

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 18:48:02

@megtürt személy:

Ha nekem kedvező, akkor az per definitionem nem lehet buta. Bár nemigen tudok ilyen példát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 18:51:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
A kérdésed nagyon jó!

Nem ismerem a magyarországi szabályozás ezen részét, lévén állampolgárként szavazhattam, ahogy akartam.

A svéd rendszer egy picit lehet, hogy másként működik. Pontosan én sem tudom a részleteket, de nagyjából arról van szó, hogy 3 szinten szavaznak az emberek:
1) helyi
2) megyei
3) országos.
Egy svéd állampolgár mindhárom szinten (lapon) voksolhat. Egy itt élő külföldi állampolgár viszont csak az 1) és 2) szinten (tehát 3. lapot nem kap).
Beszélgettem erről egy ?aktivista? kollégával (tagja az egyik párt helyi szervezetének), azt mondja, hogy számunkra úgyis a legfontosabb kérdés a helyi önkormányzat felállása, mert van a mi életünkre legnagyobb hatással. Végülis igaza van valahol, mert helyben döntenek nagyon sok mindenről, beruházásokról, iskolákról, sokmindenről. A megyei hasonló, de már jóval széttagoltabb dolog (1,2m ember és 8400 km^2). Az országos lista nyilván mindennek keretet ad, de a helyi dolgokba van a legkevesebb beleszólása.

Így tehát dacára annak, hogy nem vagyok állampolgár, mégis megvan a jogom, hogy a saját környezetem jövőjét befolyásoljam.

@M. Péter:
Azt nem mondom, hogy minden világos, de értem. Sokmindent azért ki lehet védeni azzal, hogy nem utazik vissza az ember.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 18:53:32

@tildy:):

Jó cikk.

Én direkt el szoktam mondani: évek óta nem adózom Mo-n egy fillért sem. Ez nagyon fel tudja hergelni a "neszavazzon baszdmeg ha nem adózik" lemez kedvelőit.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 18:55:42

@Kövérmadár [swe]: Ne viccelj már, az oktatásban is komoly pénzek vannak, gondolj a tankönyvkiadásra. Egyébként még pénz nélkül sem jelentéktelen dolog az oktatás. Nem véletlenül minden ideológia fontos kérdésnek tekintette, hogy az oktatást a legalacsonyabb szinttől kezdve befolyásolja.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 18:56:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ezért írtam, hogy a fidesz kalauzhala. Ettől még lehetnek benne befolyásos személyek, akik hatnak a fidesz oktatáspolitikájára.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 18:58:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Hát pedig lehetne kérdés. Attól, hogy nem az, még nem biztos hogy mi vagyunk az ostobák. Mármint magyarokra gondolok, nem a baloldalra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 19:00:20

@**mimi**: Bizony, kár, hogy már nagyon régen nem kommentel itt. Amichay, ha csuklasz, nézz be ide!!!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 19:02:54

@Kövérmadár [swe]:

Mo-n részben hasonló.

Három kategória van: EU-választás, országos választás és helyi választás.

EU-választás: ez az EP-választás.

Az országos választás: az országos népszavazás és parlamenti választás.

A helyi választás meg minden egyéb. Jellemzően önkormányzati választás, helyi népszavazás.

Az EU-választáson szavazhat:
- minden magyar állampolgár, aki más EU-tagállamban nem szavazott (elméletileg, mert a gyakorlatban ez nem ellenőrizhető),
- minden magyarországi lakcímmel rendelkező EU-állampolgár.

Az országos választáson szavazhat:
- minden magyar állampolgár.

A helyi választáson szavazhat:
- minden magyar állampolgár. akinek az adott helységben van lakcíme.
- minden EU-állampolgár. akinek az adott helységben van lakcíme.

Nem EU-állampolgár nem szavazhat helyi választáson sem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 19:03:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Engem nem zavar, hogy nem adózol és úgy szavazol. Az viszont igen, hogy nem itt élsz, és úgy szavazol. Az életedre minimális hatással van, hogy mire szavazol, míg nekünk húsbavágó kérdés, ki lesz az ügyeletes behajtó.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:03:15

@wuaaa:
Finnország annyira része Skandináviának, mint amennyire Magyarország Nyugat-Európa része ;)

Norvégia nem EU tag, mert nem is akart az lenni. Ez kicsit olyan helyzet, mint a megállni és a várakozni tilos tábla. Nekik már az EU sem kellett, nemhogy a euro.

Skandinávia szűkebb értelemben csak Dánia, Norvégia és Svédország. Az ő nyelveik, kulturájuk és történelmük "közös". A finneknek ehhez nem sok köze van.

Feröer-szigetek Dániához tartozik, de autonóm terület. Saját pénze van, amit a dánok bocsátanak ki és értéke azonos a dán koronával (tehát mégsem annyira saját pénz - hajh, de jó lenne a gyűjteményembe :) ). Történelmileg Skandinávia része.

Izland is része Skandináviának, nem része az EUnak (egyelőre).

De majd Maxval kijavít, ha tévedek valamiben (mindenben). :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 19:05:26

@zöldeketbeszélek:

Nem. a Fideszben egy akarat van, Orbáné. A KDNP nem kalauzolja Orbánt sehová, mert egyetlen dolga van: hallgatni és teljesíteni azt amit Orbán akar.

Semjén egyébként magánemberként kiváló ember, ismerem, de hatalma nulla, ő Orbán egyik titkára valójában, nem egyéb.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.01. 19:06:32

@zöldeketbeszélek:

Igen, biztos mindenki rosszul tudja, csak a magyarok járják a helyes utat... :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 19:07:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A kalauzhal senkit sem kalauzol, hanem követi a cápát és a maradékokon él, amit a nagyragadozó meghagy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:08:07

@zöldeketbeszélek:
Az már biztos, hogy fontos kérdés... minden eddigi zseni fontosnak érezte, hogy a legalsóbb szinttől, módszeresen hazavágja azt.
Erre gondoltál, ugye? ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Na azt nem tudom megmondani, hogy itt szavazhat-e 3. országbeli állampolgár. Valószínűsítem, hogy igen, de nem biztos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.01. 19:09:13

@zöldeketbeszélek: Miert "jobb" szerinted az az ember, aki nem oda adozik, de ott el, mint az, aki netan oda adozik, de nem ott el? Hm?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 19:09:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Van egy remek Twain idézet. "Ha a többség oldalán találod magad ideje, hogy elgondolkozz."

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a világtörténelem folyamán többször fordult elő az, mint nem, hogy egy többség által támogatott eszme, rendszer nem volt helyes...

Így az az érv, hogy a többség mindig jobban tudja, nem állja meg a helyét.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 19:11:19

@tildy:): Elolvastam a blogbejegyzésedet. Nem, nem jobb. Mondtam ilyet? Több oka is lehet annak, hogy valaki éppen nem adózik. Pld. munkanélküli lett szeretett kormányának remek intézkedései miatt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 19:12:02

@Kövérmadár [swe]: Nem éppen erre gondoltam, de akár ez is lehet a végkifejlet :).

2014.01.01. 19:12:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: a Ny-europaiak tobbsege nem vallasos es folklornak tartja a vallas. Biztos ok tudjak rosszul, ugye?
Ugyanaz az elv volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.01. 19:13:19

@Kövérmadár [swe]: Itt hasonloan van, mint Magyarorszagon:

helyi valasztas, pl. polgarmester: EU-s allampolgar szavazhat.
EU-s valasztasok: EU-s allampolgar szavazhat.

Parlamenti valasztasok: amig nem brit allampolgar, nem lehet .

Citizens of the European Union (who are not Commonwealth citizens or Citizens of the Republic of Ireland) can vote in European and local elections in the UK, elections to the Scottish Parliament and Welsh and Northern Ireland Assemblies (if they live in those areas) and some referendums (based on the rules for the particular referendum) but are not able to vote in UK Parliamentary general elections. - See more at: www.aboutmyvote.co.uk/who_can_register_to_vote.aspx#sthash.uoQ2SA7M.dpuf

2014.01.01. 19:15:07

Erdekes ujevi hir:
Coloradoban jan. 1.- tol legalisan lehet vasarolni kendert!!!!

www.latimes.com/business/money/la-fi-mo-marijuana-colorado-shops-20140101,0,5023307.story?track=rss#axzz2pAfyfHpO

A FIDESZ tervezi-e a Nemzeti Marijuanabolt halozat megnyitasat, azoknak, akik kimaradtak a dohanybulibol? :)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.01. 19:16:26

@zöldeketbeszélek: " Az viszont igen, hogy nem itt élsz, és úgy szavazol." ->magyaran te azt eliteled , aki kulfoldon el, de szavaz otthonra. Ergo rossznak tartod. Rosszul latom?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.01. 19:17:54

Amugy kivancsi leszek, iden hanyan leszunk ott a konzulatusnal, 4 eve itt voltak a legtobben, es igy is csak csak kb 1600-n mentek el szavazni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:18:43

@Cascabel:
Amennyiben valaki készít egy tanulmány arról, hogy mennyit lehet lenyúlni a bevételből, másnapra elkészül a törvényjavaslat belőle, harmadnapra pedig megnyílnak a boltok :)

@tildy:):
Akkor nagyjából mindenhol hasonlóan működik.

2014.01.01. 19:20:13

@tildy:): ez nem erv. En ertem, hogy mirol beszel Zold.
Aki Magyarorszagon el es nem adozik kozvetlenul (de fogyaszt, igy fizet AFAt, mig te nem), erintett a belpolitikai, oktatasi es gazdasagi dontesek miatt.
Te szemelyszerint, jelen pillanatban, csak kulpolitikai kerdesekben vagy erintett. Kulpolitikaban meg annyi a kerdes, ami teged kozvetlenul erint, hogy hova utazhatsz a magyar utlevellel. Ilyen szempontbol mindegy, hogy Orban vagy mas van a tronon.
Gazdasagi kerdesekben legjobb esetben is csak atvitt erdeked van, ha a szuleid nem elnek meg a nyugdijukbol es kuldened kell penzt.

Europaban meg nem nagyon mertek hozzanyulni ezekhez a "ki szavazhat torvenyekhez". Kanadaban akkor volt eloszor komoly elgondolkodas, amikor a tobb ezer Kanadaban szuletett, de soha nem ott elt libanoni, hirtelen kovetelte Kanadatol, hogy mentsek ki oket Libanonbol a haboru elol. Kanadanak ez tobb millio $-ba kerult. Utana kezdodott errol valami nemzeti beszelgetes, de nem kovettem, hogy mi lett a vege.
Valami hasonlo penzugyileg lehuzo dolognak kell tortennie egy orszagban, hogy ehhez a szabalyhoz hozzanyuljanak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:20:50

@tildy:):
Nagyjából így gondoljuk zöldy-vel, igen.
Én nem elítélem, de nem látom be a miértet. Mondjuk sokszor ér a vád, hogy kétbites módon gondolkozom és amikor eljöttem Magyarországról bekeült a 0-ás bit mellé, innentől nem érdekes már. Tehát akkor minek szavaznék?

2014.01.01. 19:21:56

@charlieharper (Cape Town, SA): Teljesen igazad van, mindenben csak megerositeni tudom a tapasztalataidat orvosi / fogorvosi ellatassal kapcsolatban (UK / Mo.). Ha Magyarorszagon racionalisan gondolkodnanak az emberek, sot a politikusok (!), akkor letrehoznak Europa nyugdijas-paradicsomat illetve 'healthcare-outsourcing-center'-et amivel minden erdekelt fel jol jarna. Minden adott: kitunoen kepzett, olcson dolgozo orvosok; meg olcsobb noverek; alacsony ingatlanarak; tolmacsolast / adminisztraciot vegezni kepes fiatalok; fapados jaratok Europan belul stb. Lehetne szervezni az egesz kore egy oriasi marketing-kampanyt, pl. Magyarorszag mindig is a gyogyfurdoirol volt hires, gyere varost nezni es kezeltetni magad es / vagy telepedj le a bekes, nyugodt falvakban. Gyonyoru lakoparkokat epithetnenek kulfoldi idos emberek szamara videken, ami munkalehetoseget biztositana a helyi lakossagnak, akiknek nem kene mind Ausztriaba kivandorolni gyari munkasnak vagy prostitualtnak. A kormany adokedvezmenyekkel stb. segithetne a beruhazasokat. Minden problema megoldodna, pozitiv imidzs alakulna ki Magyarorszagrol vilagszerte, a kormanynak lenne adobevetele, az embereknek munkaja, stb. Ok, akkor most felebredtem az alomvilagbol es leszalltam a foldre: Magyarorszag, 2014, sirankozni, a kommunistakat / jobboldaliakat / baloldaliakat szidni annyival egyszerubb, mint barmi mas ami szoba johet...

2014.01.01. 19:23:27

@Mirjam2: thumbs up. Nem is more thumbs up!

megtürt személy 2014.01.01. 19:25:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Semjén egyébként magánemberként kiváló ember"

Ne fokozd!

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 19:11
Magyarország

Mark Hope 2014.01.01. 19:25:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Elnézést kérek tévedésemért lényeg, hogy lelkesen támogatja az egyház az oktatásban tervet.

@zöldeketbeszélek:
Úgy gondolom az, hogy a gyerekeket megtanítsák arra, hogyan éljenek helyes értékrend szerint.
Igaz, ez egy utópia, de ettől függetlenül szép lett volna.

megtürt személy 2014.01.01. 19:26:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Ez egy magyar ostobaság, bocs. Sehol máshol a világon nem kérdés (szinte sehol)"
Ha te nem látod a párhuzamot, az csak azt jelenti, hogy nem akarod látni.
A szüfrazsettek álláspontját is ostobaságnak mondták, hiszen sehol máshol, nem volt ilyen kérdés (szinte sehol)

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás,
íródott 2014.01.01. 18:50
Magyarország

tanato 2014.01.01. 19:26:47

@zöldeketbeszélek: Persze hogy nem válik be,legfentebb 5 év után megy el aki menni akar.Hogy mi kellene ami észre térítené a döntéshozókat?Vagy személyes érintettség/ami nem valószínű,ők nem várakoznak az SZTK-ban/vagy nagyon komoly működési problémák egyszerre sok helyről.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:28:01

@Mirjam2:
Ha Magyarországon logikusan gondolkoznának, akkor létrehoznák Európa legnagyobb egészségügyi, könnyűdrog és prostitució piacát. Egy Las Vegas méretű várossal, ahol egymást érik a kaszinók, bordélyok, orvosi központok, coffee shopok és igazából minden, ami akár csak egy országban is illegális.

Annyi pénze lenne ebből az országnak, ahogy nem lenne már hová tenni.

2014.01.01. 19:31:35

@Cascabel:
Masik erdekes hir:
Saab wins deal to sell 36 fighter jets to Brazil:
www.reuters.com/video/2099/01/01?videoId=275844492
Szeretem ezeket a "bekeszereto" orszagokat:)

Rossz hir Kanadabol hataratkeloknek:
Megszunik a kulfoldi vetkozos lanyok munkaengedelye jan. 1. - tol:
www.cbc.ca/news/politics/new-year-will-see-changes-to-light-bulbs-foreign-worker-program-1.2479559
Emlites tesznek benne valami "zapper" software- rol. Nem is hallottam eddig ilyenrol, ezert utananeztem. Hogy mik vannak!:) Aszittem itt mindenki becsuletes rajtam kivul:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:32:17

@AcélMaci:
Ki dönti el, hogy mi a helyes? A keresztények? A zsidók? A buddhisták?
Vagy próbáljuk meg azt, hogy betartjuk az alapvető törvényeket és minden másba nem szólunk bele? Nem, az túl... liberális :)

tanato 2014.01.01. 19:34:51

@charlieharper (Cape Town, SA): @Mirjam2: Ilyeneken már sokszor gondolkodtak,de sosem fog megvalósulni.Az egész EÜ.struktúrát kellene megváltoztatni hozzá,nem foltozgatni.Amíg kb. 30 betegre jut egy fürdő meg vc a magyar kórházakban addig nem jön ide nyugati fekvőbeteg.Nem beszélve arról hogy minden nővér meg nem kaphat szinkrontolmácsot,idegen nyelven meg döntő többségük nem tud kommunikálni.Na meg az orvosok közül is csak a rendszerváltás után tanultak.A gyógyfürdő az szerencsére megy Hévíz/osztrákok,oroszok,franciák/Szoboszló/románok,oroszok/Harkány/horvátok,szerbek/Miskolctapolca/oroszok,szlovákok/

2014.01.01. 19:39:16

@diggerdriver: "Valóban átestetek a ló túlsó oldalára és már az is sértés nektek ha valaki a szépségeteket dicséri."

Ez nem sértés! Nekem azzal van gondom, ha valaki azt sugallja, hogy a dolgozó, vagy tanult, vagy racionális gondolkodású nő nem lehet szép, szexi, kedves, vagy éppen életmüvész, és boldog. A sértő az, amikor az ilyen nőket besavanyodottnak, fapináknak meg ilyesmiknek titulálják. A minap erről szólt a vita, nem csoda, hogy elfajult.

Peace...

M. Péter 2014.01.01. 19:44:07

@Cascabel: A tervgazdálkodás az az, mikor a Kovács családnak kiadják, hogy a következő 5 évben szüljenek 2 gyereket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:44:27

@Cascabel:
Dolgozunk a Saab-nak is, kifejezetten örülök, amikor nekik jól megy ;)

Egy tragédia valaki másnak győzelem. Valaki így is, úgy is nyerni fog egy háborún. Akkor miért ne mi legyünk azok? :)

2014.01.01. 19:44:54

@tildy:): Erdekes a posztod - ezek szerint 4 evvel ezelott 2043 magyar szavazott Angliaban, es masfel orat alltal sorba? Ha iden is mesz, szerintem csinald ugy mint a legelszantabb Boxing Day vasarlo, hogy hajnalban (vagy egy nappal elobb) odamesz a kempingszekkel. Orulni fognak Belgravia lakoi az egybegyult kelet-europai tomegeknek :)

2014.01.01. 19:45:02

@tanato: ez csak megfelelo befektetes az oktatasba (lasd Singaporet peldakent) es management kerdese.
A Singaporei pelda azert is erdekes, mert ha megnezed azt az orszagot egy 50, de akar 40 evvel ezelott, egy lepusztult szemettelep volt. A sikeruk egyik pillere az oktatasba valo fektetes volt es kotelezove tettek az angolt, ami huzta magautan a befektetoket. Nezd meg ma mi lett belole.
Ezt nem lehet olyan szemlelettel megvalositani, hogy csak olyan donteseket hozok, ami 4 even belul megtortenik, mert utana ugy is mas kerul hatalomra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.01. 19:46:40

@charlieharper (Cape Town, SA): Jelenleg igen.

Mikor 2010-ben itt szavaztam, akkor nem , leven jo par honapot haza is dolgoztam, adoztam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.01. 19:48:40

@Mirjam2: 2043 jelentkezett fel, hogy szavazni szeretne, ebbol 1527 jelent meg.

Muscari 2014.01.01. 19:49:17

@tanato: Boldog Uj Evet!

A fogaszati turizmus is megy pl. Franciaorszagbol is, egy baratnom dolgozott egy ilyen cegnek. De a londoni "Esti Hirlap"-ban is szoktak hirdeteni.
Fogorvoshoz mi is hazajarunk, mint nagyon sokan, mert temyleg jok es olcsok a maganrendelesek.

Az szavazasrol: en nem megyek el, de nem elvi okokbol, hanem mert szerintem nem eri meg azt a sorban allast, el tudom kepzelni, hogy mennyien lesznek. Az en szabadidom tul keves es tul ertekes ahhoz, hogy ilyesmire pazaroljam. Egyebkent sem nagyon tudnek kit valasztani

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 19:49:48

@tanato:
Csacsi elképzelés, hogy már az általános iskola legelejétől, kiscsoportos keretek között angolul tanuljanak heti 5 órát a gyerekek?
Mondjuk feláldozva olyan alapvetően haszontalan tárgyakat, mint ének, rajt és társaik? Ezek legyenek választhatóak, ha érdekel valakit vagy a szülőnek fontos, de a legfontosabb a versenyképes tudás... szerintem.

@M. Péter:
Így van. És ha anyuka nem tudja teljesíteni, akkor apukán vasalják be :)

blackhairlady 2014.01.01. 19:50:11

@diggerdriver: A tegnap estemet perverz dologgal toltottem. Elkezdtem olvasni Madar es a te blogodat:))))))))))) (kozben amerikai focit neztem a lanyaimmal, hogy arnyaljam a kepet:DD).

Nagyon tetszik mindkettotok blogja, bar meg sosem olvastam blogokat kiveve a Hataratkelot, egyszeruen mar tul sok idot elvenne a napjaimbol. De orulok, hogy a tietekbe belekezdtem. Rolad nem talaltam kepet, de Madart teljesen masmilyennek kepzeltem:)))))

2014.01.01. 19:51:36

Elhatároztam hogy rövid időre megváltoztatom az avataromat, hogy ne higyje senki hogy valami férfias faizé vagyok.:) Ez 50 éves Cougarcat, a fotó tavaly májusban készült...

2014.01.01. 19:54:59

@Mirjam2:
" Ha Magyarorszagon racionalisan gondolkodnanak az emberek, sot a politikusok (!), akkor letrehoznak Europa nyugdijas-paradicsomat illetve 'healthcare-outsourcing-center'-et amivel minden erdekelt fel jol jarna."
I have a dream: Kender Magyarorszag!!! :) Adottsagok megvannak, (olcso munkaero, jo eghajlat) es ozonlene az europai ifjusag az emberi szabadsag orszagaba. Kenderturizmus:) Plusz kituno exportlehetosegek: buds, belole keszult gyogyszerek. Hungaricum bioetelek - pl kendergulash, kenderretes, kenderporkolt, lecsos kender, stb.:) A nyugati nyugdijasok, rakosok szivhatnak a gyogyfurdokben a fajdalomcsillapito jointjukat, tiszta Kanaan!:) A kender tobbi reszebol lehetne papirt, ruhat gyartani, bioenergiat termelni. Az orszag uj cimere egy kenderes korona lenne:) Kenderest ki lehetne nevezni az orszag uj fovarosanak! Egybol jobb szinben tuntetne fel Hortyt:) Ah, nem is folytatom, a korlatlan lehetosegek orszaga csak egy alom marad:(

2014.01.01. 20:00:14

@tanato:
Egerszalok, Demjen, Eger: szlovakok, lengyelek, oroszok. Az egerszaloki viz kimondottan jo a multiple sclerozisra, csontbetegsegekre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 20:05:57

@cougarcat:
Digger bele fog kötni, hogy túl sok a ruha... :D

Muscari 2014.01.01. 20:07:05

@cougarcat: te otven eves vagy? Valamiert azt hittem, hogy egy tizess fiatalabb. Gratulalok, szeretnek majd en is igy kinezni a te korodban.
Es ne aggodj, szerintem az egyetlen fapina ezen a blogon egy bizonyos t betus nick. De o meg csak egy krealt katakter, ugyhogy nem szamit.

Nagyon tisztellek a munkad miatt, a lanyom is valami hasonlot szeretne csinalni. Nagyon erdekli a csaladvedem es a fiatalkori bunozes is. Imadja a szociologiat, pszichologiat, de mondtam neki, hogy ez azert lelkileg nem lesz konnyu.

Te nem blogolsz veletlenul?

tanato 2014.01.01. 20:07:09

@Muscari: Viszont kívánom!
A fogturizmus az tényleg jól megy.

tanato 2014.01.01. 20:09:00

@charlieharper (Cape Town, SA): Singapore az igen az nagyom megy.Volt is itt régebben egy postoló onnan meg egy kommentelő is.

2014.01.01. 20:09:27

Birca kérdésére válaszolva, szavazni nem fogok, több okból:

- lejárt a magyar útlevelem és csak "állampolgársági kivizsgálás" után kaphatnék újat, bár elvileg magyar állampolgár is vagyok
- ahhoz hogy a fentit elintézzem, Ottawa-ba kellene mennem (régen Vancouver-be lehetett, ami közel van) ami innen olyan messze van, mint Bp-től Szibéria
- 23 év után már nem érzem hogy az én jogom, vagy kötelességem lenne a szavazás (ez csak szubjektiv vélemény, mert persze "jogilag" van erre lehetőség)
- nem ideiglenesen élek itt, és nincs szándékomban a jövőben Mo-n élni - de ha mégis ott élnék, akkor a kanadai szavazással hagynék fel

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 20:11:50

@zöldeketbeszélek:
Ezért találó a kalauzhal elnevezés a KDNP-re.

2014.01.01. 20:13:34

@tanato: igen, az olvaso_sg, vagy valami hasonlo. Ugy volt, hogy talalkozunk egy sorre kint, csak sajnos nem jott ossze. Azota elkoltoztek Sing-bol.
A Sing modellben az oktatasba valo nagyon komoly penzbefektetes az egyik kulcs szerepet jatszotta.

2014.01.01. 20:18:29

@Kövérmadár [swe]: Van nudi képem is, amikor a férjemmel egy pár éve egy kirándulás során skinny-dippiztunk a Slocan-tóban. :) De ebből nem esztek! :)

@Muscari: Köszi, nagyon aranyos vagy. Érzékeny is vagyok, amint látod. :)

Igen, ez érzelmileg nagyon nehéz munka. Csak úgy lehet ezt hosszabb ideig csinálni, ha bezárod magad egy képzeletbeli "burokba", vagy ahogy itt mondjuk, nem szállsz fel a az érzelmi "hullámvasútra". De egyben nagyon szép hivatás is, és én valóban úgy érzek hogy csinálok valami hasznosat is a világban.

Van egy fiatal ismerősöm Vancouverből, aki most kezdi ezt a karriert, a BscSW megszerzése után. Neki a fiatalsága előny, mert ha nem jön be nála a gyermekvédelem akkor sok minden mást tud csinálni. Dolgozhatna kórházban, vagy éppen magán praxist is kezdhetne.

Nem blogolok, de másokét szeretem olvasni...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 20:18:40

@tildy:): Nem ítéllek el sem téged, sem mást, aki külföldről szavaz. Nem szeretnék ebben a kérdésben senkit megsérteni, mivel számomra ez 'csak' elvi kérdés, míg számotokra személyes ügy. Akkor lássuk sorra, miért nem tartom helyesnek a külföldiek itthoni szavazását.

Elsősorban azért, mert egyszer már szavaztatok. Mégpedig a lábatokkal. Ugye így mondják? Aki kivándorol, a lábával szavaz. Úgy gondoltátok, elhagyjátok ezt az országot, nem itt fogtok lakni, dolgozni, gyereket nevelni, vásárolni, élni. De azért papíron is behúznátok még az ikszet...

Írtad a blogodban, hogy rokonaid élnek itt, és az ő sorsuk számodra nem közömbös. Ezt meg is értem. De gondolom, tudnak ők maguk is szavazni, nem kell helyettük az urnákhoz járulni. Amikor a saját sorsotokat eldöntöttétek, azt ti sem bíztátok másra.

Harmadik az információ. Nem itt éltek, semmit nem tapasztaltok meg a hétköznapokból a saját bőrötökön. Minden információ, még a szüleitektől, testvéretektől is csak másodkézből származik. A média mindig torzít, ez többször fényesen beigazolódott. Vagy inkább sötéten igazolódott be...:(.

Miért is számít ez a magyaroknak, míg Max szerint ez sehol máshol nem téma? Talán, mert rengetegen vagytok már határon túl. A bevallott 500ezer is sok, ki tudja, ez a szám valójában mennyivel több...

Én is kacsintgatok kifelé. De nem szavaznék a magyarországi választásokon, ha úgy döntenék, hogy már máshol van a hazám.

2014.01.01. 20:18:51

@cougarcat:
" - lejárt a magyar útlevelem és csak "állampolgársági kivizsgálás" után kaphatnék újat, bár elvileg magyar állampolgár is vagyok"
En a magyar utlevelemet reszegen elvesztettem meg '84-ben. Kb 5 eve kerni akartam otthon, azt mondtak, hogy nem vagyok magyar allampolgar. Ket eve ujra kertem, egy szuletesi anyakonyvi kivonat bemutatasa utan 2 het alatt megkaptam.
En meg eletemben nem szavaztam, tarsadalmon kivulinek erzem magam:) De legkozelebb fogok, rettenetesen gyulolom a mostani konzervativokat, progressziv konzervativ letemre:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 20:19:36

@Kövérmadár [swe]: Madár, ebben nincs igazad. Főleg alsó tagozatban nagyon fontosak ezek a készségtárgyak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 20:23:15

@blackhair-lady:
Örülök hogy tetszik. Ma tettem fel egy teljesen friss posztot.

Reggel óta nem kaptam választ mi az a látogató és oldalmegtekintő és mi közöttük a különbség és hol lehet megnézni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 20:23:31

@zöldeketbeszélek:
Én ezekből rendszeresen 2-es voltam, örültem, ha nem akartk megbuktatni. Boldogabb lett volna az életem ezek nélkül...

Nem értették meg a tanárok, hogy nem vagyok hajlandó énekelni... hiábavaló volt minden igyekezetük, nem tudtak rávenni. :)

2014.01.01. 20:23:55

@Cascabel: Itt sokáig nem szavaztam, mert csak 9-11 után rohantam gyorsan állampolgárságért. :)

A 90-es években könnyü volt az útlevelet elintézni, de aztán bejöttek valami új szabállyal. Az a gond hogy a születési anyakönyvi kivonat, nem mondja ki, hogy te magyar állampolgár vagy. Azt igen, hogy Mo-n, születtél, de az állampolgárságról nem szól. Igy ez önmagában nem elég, és ezért csinálnak hónapokig valami vizsgálatot. Ez azokra vonatkozik, akik hagyták lejárni a magyar útlevelét. Nálam rettenetes káosz volt itt az életemben azokban az időkben és éppen akkor nem utaztam vissza Mo-ra, igy elhanyagoltam.

Én jobbközép beállitottságú vagyok, de ki van olyan Mo-n?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 20:25:01

@AcélMaci: Érdekes, a párom elképzelése az volt, hogy a cél az lehetett, hogy a tanárok igencsak megtépázott tekintélyét visszaállítsák. Főleg a tanárverésekre gondolt...

2014.01.01. 20:25:05

@cougarcat: Mármint van jobbközép párt? - igy értettem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 20:25:55

@cougarcat:
Linkeld be nagyban is mert így nem tudom eldönteni a vaksi szemeimmel hogy a "meg hát" kategóriába tartozol vagy nem.
:))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 20:26:00

@diggerdriver:
Ha igazam van, akkor:
- ha először belépek az oldaladra, akkor növelem a látogató és az oldalletöltők számát 1-el;
- ha nap közben visszajövök még párszor, akkor tovább növelem az oldalletöltéseket, de a látogatók számát már nem (vagy csak akkor, ha másik gépről jövök - mondjuk mobil is és notebook is).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 20:26:42

@Kövérmadár [swe]: Megértem, hogy ezért nem kedveled az énekórákat, rajzórákat. De - ezeket a tárgyakat tekintve - szerencsére már nem lehet alsóban buktatni. Játékosan levezetve igazi kikapcsolódás a kiskölyköknek a számtan, nyelvtan között.

2014.01.01. 20:28:30

@cougarcat: az utlevelet nagyon konnyen elintezed Magyarorszagon, ha akarod. En is inteztem mar utlevelet anyakonyvivel es lejart utlevellel (elveszett az akkori ervenyes) a konzulatuson es nem kellett az a vizsgalat. Az csak akkor kell, ha nem talalnak meg a rendszerben, de anyakonyvi es a lejart utleveled alapjan meg kellene, hogy talaljanak. Akkor nekem ezt mondta a konzul.
Maxval majd leirja pontosan, hogy mi a helyzet, ha megis meggondolnad magad.

2014.01.01. 20:29:59

@diggerdriver: Megpróbálom, türelem, még nem csináltam ilyet :)

@charlieharper (Cape Town, SA): Ezt jó tudni, ha legközelebb megyek, el fogom intézni.

2014.01.01. 20:31:25

@cougarcat:
Nem hideg az a Slocan Lake? Gondolom, gyonyuru lehet a kornyezet. Nekem min. +30C fokosnak kell lenni egy viznek, hogy megmartozzam benne. A Szigeten azt hiszem Tofino mellett van egy hot spring, oda egyszer szeretnek eljutni. Sajnos csak hajoval vagy hidroplannal lehet kijutni. Ha legkozelebb jarsz a "kontinensen", ajanlom az Ainswort Hot Spring barlangfurdot a Kootney Lake partjan, Nelson mellett. Csodalatos egy kornyezet.

wuaaa 2014.01.01. 20:31:35

@Kövérmadár [swe]:
"Norvégia nem EU tag, mert nem is akart az lenni."

Nem sokon múlott... :)
en.wikipedia.org/wiki/Norwegian_EU_referendum,_1994

Más : Kezed? Tudsz-e még zongorázni? Vagy az eddig se nagyon ment? :)

Mark Hope 2014.01.01. 20:31:42

@Kövérmadár [swe]:
Az igazság valahol középen van, azaz ne essünk túlzásokba.Helyes az, ha segíteni nem tudok másokon legalább ne ártsak nekik.Az alapvető törvények nyilván nem elegendőek, dehát változik a világ.
Én úgy gondolom az ésszerű liberalizmus nem lenne rossz, sőt a gyerekeket is érdemes egészségesen liberális felfogásra nevelni.
Ki dönti el?
Ne a vallás képviselői.
Inkább az ésszerű liberálisok. :D
Jó, biztosan lesz hiba ebben a gondolatmenetben is, vállalom. :)

@cougarcat:
Az Ön gondolatai mindíg lenyűgöznek. :)

2014.01.01. 20:31:48

@diggerdriver: en latom. A "meg hat!!!" kategoria mamma cougar.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 20:32:46

@zöldeketbeszélek:
Nekem pont a matek volt a játékos levezetés a többi gyötrelem között :)

Pl. képzeld el, hogy minden magyarorám stressz volt. Egész egyszerűen nem értem a verseket. Ezzel pedig elég változatosan tudott szórakozni a magyartanárom a középiskolában... nem csoda, hogy az irodalom 95%-át zsigeri szinten gyűlölöm, szépirodalmi művektől annyira írtózom, mint birca a melegektől.

Biztosan ezért vágytam kiskorom óta a munka világába, ahol legalább fizetnek azért, ha nem érzem jól magam és nem igyen csinálom a semmiért :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 20:37:55

@wuaaa:
Kezem remekül van, a zongorázás már nem megy úgy, mint régebben, majdcsak túlélem valahogy :D

Autót vezetni ugyanúgy tudok, menyasszonyom sem panaszkodott eddig, úgyhogy részemről nincs semmi probléma :D

@AcélMaci:
Így igaz, középen a legjobb. Pont eléggé szabályozni a fontos kérdéseket, és pont elég szabadásgot adni a nem fontosakban.

A kérdés csak az, hogy léteznek-e ésszerűek bármilyen ideológia esetén?

Szerintem mindenki értékrendje más, még két liberálisé vagy konzervatívé is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 20:38:07

@cougarcat:
"Megpróbálom, türelem, még nem csináltam ilyet :)"

Más is mondott már ilyet nekem.
Bár nem ennyi idősen:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.01.01. 20:38:29

@diggerdriver: Fel van töltve a képfeltöltésen - most mit kell csinálnom? Segits, kösz!

(közben a férjem itt sündörög és tán azt gondolja valami swinger klubhoz csatlakoztam!)

@Cascabel: Augusztus első hete volt, a tó melletti igen megerőltető ösvényen kirándultunk, bemelegedtünk egy pár óra után - jól esett a hideg viz. Csodálatos a Slocan völgy, a Valhallák, a kis városkák...

@Kövérmadár [swe]: Nem őket hivják mindig "komcsiknak"?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 20:39:24

@diggerdriver:
Nem ismerem a blog.hu-t :(
Valahol biztosan van egy statisztika fül vagy valami hasonló. Kérdezd meg @tildy:): -t, neki is blog.hu-s blogja van és ő biztosan tudja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 20:41:22

@charlieharper (Cape Town, SA):

Ok. Köszi. A Cougar egyébként a MILF kategória vehemensebb képviselőit takarja.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 20:42:25

@cougarcat:
De igen.
De Magyarországon kissé fel van borulva a normális rendszer. A Fidesz folytat inkább baloldali, szocialista politikát, míg az MSZP-re volt jellemzőbb a jobboldali politika (inkább).

Igazáb egyikük sem jobb / bal oldali párt.

Egyszer kitöltöttem egy tesztet és meglepetésemre jobbközép lett a beállítottságom, ugyanakkor a Fidesz politikáját zsigerből utasítom el :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 20:42:40

@tanato: Eszembe jutott a mi családunk esete. Amikor ideköltöztünk a kerületbe, gyerekorvost váltottam, mert az eredeti nagyon messze lett volna. Ekkor négy hónapos volt a lányom. Aztán telt-múlt az idő, bölcsődés lett és jöttek a problémák, melyeket a hetvenévesnél idősebb gyerekorvos laza legyintéssel elintézett. Mivel nekem az állásom már hajszálon függött a sok betegszabi miatt és egyébként sem tartottam normálisnak, hogy a gyerek hetek óra köhög, úgy döntöttem, orvost váltok. A harmadik orvos egy negyvenes nő, sajnos még messzebb van, mint az első lett volna. De ő helyrepofozta a kislányomat, bár az én szempontomból már későn. Amit ki akarok ebből hozni, hogy én szerencsés vagyok, mert Budapesten élek és ezt megtehettem. De a családom egy része a Jászságban él és képtelenség másik orvoshoz menni. Örülnek, hogy legalább van, még akkor is, ha nagyjából tesz rá, hogy milyen panasszal megy oda a páciens. Szerintem már éppen elég nagy a baj a vidéki Magyarországon. Ha már Bp-en is ez lesz, akkor már elkésett minden intézkedés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 20:43:51

@diggerdriver:
Komolyan kérdezed?
Számold már meg, hogy hány lába van... ha 2, akkor mindenképp hálnál vele, ez nem lehet kérdés tárgya :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 20:46:10

@Kövérmadár [swe]: Visszatérve a több nyelvórára. Vajon van ma Magyarországon elég jól képzett nyelvtanár, aki el tud bajlódni a 6-7-8 évesekkel?

2014.01.01. 20:46:14

@Kövérmadár [swe]:
" Nem értették meg a tanárok, hogy nem vagyok hajlandó énekelni... hiábavaló volt minden igyekezetük, nem tudtak rávenni. :) "
Pedig lehet, hogy egy Maria Callas veszett el benned:)
Nalunk altalanosban ha valakinek mezzofals hangja volt nem kellett szolmizalni, hanem zeneelmeletbol, zeneszerzok eletebol kellett felelnie prozaban. Mindez az atkosban:( De a tanaraink nagy tobbsege meg a megatkosabban szerezte a diplomajat, az az 45 elott. Egyik matektanarom a francia hadifogsagarol meselt, masik vadaszpilota volt, Oroszorszag felett lottek le. Az Isten nyugosztolja oket!!

2014.01.01. 20:47:13

@diggerdriver: Nem lehet letagadni, hogy 50 vagyok, ugye az látszik, de ettől még nem áll meg az élet! :)

Latcho Rom 2014.01.01. 20:49:37

@Cascabel: Shhhhh..csuda koncert van az Operabol, Dunaworldon..

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 20:50:55

@cougarcat:
A fotó alapján én ugyan nem 50-nek tippelnélek, min. egy tizest simán letagadhatsz, bikiniben is!
Minimum.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 20:51:19

@cougarcat:
Igen.
Mindenkinek mondom hogyha képfeltöltés után a http-vel kezdődő és jpeg-el végződő sort másolja be akkor csak a képet teszi be csümbellékek nélkül.

Annak a perverz Charlinak megint igaza volt.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.01.01. 20:53:17

@Kövérmadár [swe]: Csodálkoztam én is, mikor kiderült, hogy itt a konzervativokhoz húzok. De nem mindig! A mostani konzervativ kormány már eleget garázdálkodott, ideje őket kiszavazni egy darabig.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 20:53:35

@cougarcat:
Sőt.
Mondtam cougar MILF
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 20:55:31

@zöldeketbeszélek:
Ha lenne emberhez méltó fizetése a tanároknak, akkor egészen biztosan lenne.
De ha valamiért nem fizetnek, akkor azt a munkát senki sem fogja lelkesen elvégezni.

@diggerdriver:
Az is OK, de annak 3* látod el a baját... mindig kétlábanként :D

@Cascabel:
Ha ilyesmi irányú érzékem lenne, akkor az kiütközött volna és akkor a matekot utáltam volna. De nem így történt.
Esetemben nem volt nagy művészet felmérni, hogy mihez van érzékem és mi az, amit csak kínlódva tudok 2-esre menteni. De ugye az fontosabb volt, hogy a magyartanár hetente elmondhassa, hogy "Te olyan sötét vagy fiam!"
(aztán megcsináltatta velem órán a lánya házifeladatát... komolyan)

Mindegy, szerencsére már nem számít, de akkor is rossz emlék.

2014.01.01. 20:55:35

@macamuca [IHUN]: Hetente háromszor futok, tévézés közben hasizomgyakorlat, stb. itt úgy mondják hogy "workoutaholic" :)

@diggerdriver: Akkor kibékülünk? :)

tanato 2014.01.01. 20:55:47

@zöldeketbeszélek: Így van,vidéken már szorul a hurok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 20:58:49

@diggerdriver:
Akkor most egy hétig lehetne @cougarcat: avatárja a te avatárod is ;)

@cougarcat:
Én is :) Ugyanakkor vannak azért eltérések, pl. a végletekig ateista vagyok, de az USA-ban a republikánus gazdaságpolitika (alacsony adók, kevés juttatás - ha jól emlékszem) a szimpatikus, viszont maximálisan támogatom a kannabisz legalizációt (ez nem tudom mennyire rep/dem dolog).

Azt hiszem, hogy leginkább a saját pártomon állok :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 21:00:04

@macamuca [IHUN]: Gyere vissza, végre értelmes témáról (is) folyik diskurzus! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 21:00:27

@tanato: @zöldeketbeszélek:
A veresegyházi háziorvosom egyetlen gyógyszert ismert, az Amoxicilint :) Bármi bajom volt, azt kaptam... egyszer járt hozzá egy 3-4 hetes szövődmény is, amit még tenyésztésre is elküldtek.

És ennek adtak diplomát :(

2014.01.01. 21:04:25

@zöldeketbeszélek: szerintem van. Max a call centerekbol el kell szivni oket es nyilvan megfizetni.

@Kövérmadár [swe]: Ez a resze nem tudom hogy mukodik Magyarorszagon. Van arra jol bejaratott folyamat, ha panaszt akarsz tenni egy orvos ellen, haziorvos, es tobbet nem akarsz hozza menni es kersz helyette egy masik orvost?

2014.01.01. 21:05:45

@cougarcat:
" De jol megtartja magat! "
(Nagy Fero utan szabadon)
Van, akinek bejott Amerika, a gondtalan, nyugodt elet a Szigeten!:) Meg is latszik rajta:) 20 evet letagadhat a korabol:)

tanato 2014.01.01. 21:06:01

@charlieharper (Cape Town, SA): Igen volt neki egy blogja Singapore-ról,de elköltöztek,azóta Dél-Koreában élnek.

2014.01.01. 21:06:40

@Kövérmadár [swe]: Én sem vagyok párt, vagy ideológia elkötelezett, bizonyos elemeket veszek figyelembe, és eszerint szavazok. A konzervativokat azért támogattam mert úgy láttam ők azok, akik képesek fellenditeni a gazdaságot és megállitani a túlköltekezést. De úgy vettem észre, eljutottak egy olyan pontra, amikor már egyre nehezebb helyzetbe hozzák a dolgozó "kisembert", és engem ez zavar.

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 21:07:03

@zöldeketbeszélek:
Itt vagyok, nem mentem el :)
Miután sikerült kinyitnom a csipást, úgy majdnem dél körül, a "reggeli" kávém mellé ma is megnyitottam a blogot és olvasom a kommenteket.
Nem vagyok besértődős (de borsótermelő sem :D )

tanato 2014.01.01. 21:08:03

@Kövérmadár [swe]: Pedig ott tudtál volna könnyen váltani háziorvost,nem egy kis faluról van szó.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 21:08:43

@Kövérmadár [swe]: Úgy gondolom, hogy a tanárok évtizedek óta tudják, hogy soha a büdös életben nem fognak a fizetésükből évente Hawaii nyaralást szervezni. Gyerekekkel foglalkoznak, a bunkóságra, leszarom hozzáállásra (konkrét esetek a kerületi általánosban) nem mentség az alacsony bér. A pályaelhagyásra viszont igen, sőt a fizetésnél is nagyobb gond az alacsony társadalmi megbecsülés és az, hogy gyakorlatilag már védtelenek a gyerekek és szülők agressziójával szemben.

2014.01.01. 21:08:57

@shakti_rom:
Thanks!! Micsoda belsoepiteszet! Megall az ember esze!!!! Inkabb ilyeneket, mint stadionokat!!

tanato 2014.01.01. 21:10:15

@charlieharper (Cape Town, SA): Egy pillanat alatt tudsz váltani,csak be kell hozzá jelentkezni,aláírni egy papírt hogy ezután tőle kívánod az ellátást.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 21:10:33

@macamuca [IHUN]: Akkor jó :). Digger közben bevallotta, hogy notórius vitázó, mindegy igaza van, vagy sem...:))). Sajnos ettől én sem vagyok ment...

Latcho Rom 2014.01.01. 21:11:46

@Cascabel: Mutter hogy elvezne ezt most.
Milyen fiatal a zenekar, igaz?

2014.01.01. 21:11:59

@Cascabel:
A zenerol nem is beszelve! Csudalatos!!
(ezek a zeneszek peldaul miert nem mentek el me'g?)

2014.01.01. 21:12:26

@Cascabel: Köszi, nagyon aranyos vagy, akkor én ezek szerint szigorúbb vagyok magamhoz! :))) A "mellow" életforma segit - egyébként azt hiszem a hétvégén volt erről egy cikk a Globe and Mail-ben, hogy BC-ben élnek átlagban legtovább az emberek a nyugis életmód miatt.

Latcho Rom 2014.01.01. 21:12:39

@cougarcat: Looking fit honey-bunny :)

BTBTBT 2014.01.01. 21:16:12

@cougarcat:
On the first day of the year Cougar steals the show! :))))

(Csoda, hogy a Diggernek lóg a nyelve? :D)

BiggerDigger
kepfeltoltes.hu/view/140101/Bigger_Digger_coverV2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Latcho Rom 2014.01.01. 21:16:14

@Cascabel: Sok klasszikus zenesz jatszik s jatszott kulfoldon, kicsi a hazai piac, s tenger a kitunoen kepzett muzsikus.

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 21:16:52

@charlieharper (Cape Town, SA):
háziorvost válthatsz gond nélkül: egyszerűen bemész a kiszemelthez, és kéred, hogy fogadjon (mármint fogadjon be a betegei közé). Ha vállal, akkor kitöltésre kerül egy űrlap, kinyomtatják, és ezt az új doki küldi át a réginek, a régi pedig átküldi az újnak a kartonodat, benne minden addigi leleteddel/egyebekkel. Nem a paciensnek kell kikérni, sőt, a paciensnek nem is adható ki (hogy miért, az nem értem...), és ami a fő, hogy nem a paciens közli a régi dokival, hogy pá-pá.
Így műxik, ha van másik doki, akit választhatsz.
Ha csak egy van a településen, akkor vagy másik településre kell átjárni gond esetén (és ez sokaknak nem megoldható: vidéken a helyközi tömegközlekedés finoman szólva is hümhüm, főleg olyan kis falvakban, ahol 1-2 háziorvos van...), vagy marad az a házidoki, akivel eleve elégedetlen a paciens...
Panasztétel: szintén lehetséges, de nem jellemző. Az orvostársadalom (itt is) nagyon összezár, védi a mundér becsületét, nemigen lehetséges olyan orvost találni, aki a panaszkodó paciens mellett állna ki, szakmai érvet pedig csakis egy másik doki sorolhat... Kártérítés ugyanezek miatt szintén ritka. A kevés doki miatti kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek pedig nem szívesen húznak ujjat akármelyik orvossal.

2014.01.01. 21:17:11

@shakti_rom: Thank you my dear. :)

Latcho Rom 2014.01.01. 21:17:37

@Barátusz [UKCaLCM]: Rolad mikor latunk,egy kepet baratful?? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 21:17:39

@zöldeketbeszélek:

Hé hé hé hé nananana ez nem jelenti azt hogy igazatok van, pusztán egy még soha meg nem történt elvi lehetőséget vázoltam fel
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.01.01. 21:19:48

@Barátusz [UKCaLCM]: Desperate times call for desperate measures! :)

BUÉK, és azt áruld el, hogy miről szólnak azok a betük a nicked mellett?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 21:20:40

@Barátusz [UKCaLCM]:
Mi ez a förmedvény teherautóba oltott digger?:)))))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.01.01. 21:21:58

@Cascabel: Ott a noverem, na nem a zenekarban, mint kozonseg :)

2014.01.01. 21:23:30

@macamuca [IHUN]: ez a panasztetel a UK-ban sem egyszeru. Most megyunk ezen vegig. Egy magankorhazban, ahol jo sok penzt fizettunk a vizsgalatokert, nem vettek eszre nyilvanvalo dolgokat. Panaszt tettem es visszakertem a penzt. Most meg csak ott tart a folyamat, hogy egy fuggetlen orvos nezi at a leleteket, ami a korhaz rendelkezesere allt.

Latcho Rom 2014.01.01. 21:23:47

@Cascabel: Indul,az enek, kapaszkodjunk :)

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 21:26:51

@zöldeketbeszélek:
Vitatkozni én is szeretek: érveket ütköztetni ellenérvekkel tanulságos és élvezetes, akkor is, ha nem közelednek az álláspontok.
A személyeskedés-stb viszont nem vitatkozás, az valami más... azt nagyon nem szeretem...
:)

@Kövérmadár [swe]:
Nem tudom, miért nem kezdtem el olvasni eddig a blogodat, most mindenesetre pótolom: belenéztem, megtetszett, elkezdtem az elejéről.
Van olvasnivalóm bőven = ennyi "hasznom" lett a mostani kezdésből. Új év, új blog (is) :)))))

2014.01.01. 21:26:56

@shakti_rom:
Tenyleg, ez elo adas. Most kezdtem felvenni, jokor, az Oromoda megy! Kar, hogy nem surround a hang, ac3 vagy dts.

2014.01.01. 21:27:28

@cougarcat: tippem
UK: self-explanatory
Ca: Cocaine Anonymous
LCM: London College of Music

Latcho Rom 2014.01.01. 21:30:10

@Cascabel: itt dolbynak tunik.

tra la la la
eine kline whatever ::) magyarul tudom

2014.01.01. 21:33:25

@shakti_rom:
En is csak magyar szoveget tudom, pedig majd 50 eve tanultuk enekoran:)

Latcho Rom 2014.01.01. 21:34:46

@Cascabel: Itt gimi enekkarban. 40 eve te venembor,:))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 21:35:50

@diggerdriver: Basszus Digger, már olyan jól éreztem pedig magam :))))))))))))))))))))))))))!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 21:35:51

@shakti_rom:
Csókold meg digger bal heréjét! :D

@charlieharper (Cape Town, SA):
Nem tudom, hogy hogyan működik Magyarországon ez. Évente talán ha 1* kellett a szaktudása, olyankor általában elhasalt. Lehet csak nekem nem volt szerencsém.

@tanato:
Ki volt osztva, hogy melyik utca melyik orvoshoz tartozik. Egy idő után átsoroltak minket egy másikhoz, aki sebész is volt mellette. Na ő mindig tudta, hogy mit kezdjen velem, ha gond van. Nagyon kedveltem (dr. Marik György, ha jól emlékszem). A kutyaütő pedig dr. Baranyai (nemtudomki) volt :)

@zöldeketbeszélek:
Pont a felsorolt dolgok miatt gondolom azt, hogy aki valóban tanár és hivatása a dolog, az nagyon kevés van csak. Inkább olyanok tanítanak, akik másra nem jók (erre sem, de itt nem látszik annyira, nem versenyszféra).
Voltak jó tanáraim, akiken látszott, hogy értik dolgukat és még a legelvetemültebb diák is tiszteletben tudta tartani ezért.

A másik, amiben igazat adok (megint), hogy jó lenne, ha lenne az iskolának is és a tanárnak is valamilyen eszköze, amivel "kényszerít". Mondjuk ha a gyerek idióta és a szülő nem segít, akkor el lehetne tanácsolni vagy csak jelenteni és megvonnák mondjuk a családipótlékot. Esetleg bírságot is kiszabhatnak (nem az angol módszerrel, hogy ha épp sielni megy a gyerek, mert az idiótizmus). Ha már a harmadik 30e-res csekket kapja a szülő, fordít elég figyelmet gyerek megnevelésére.

@macamuca [IHUN]:
Csak meg ne bánd :D

2014.01.01. 21:35:59

@tildy:): '1527 jelent meg'

Es igy vartal masfel orat? Meddig fogsz iden varni a 150 ezerre? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.01. 21:37:49

@Kövérmadár [swe]: Ez szép. De Veresegyház város, több háziorvos is van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 21:38:18

Na szóval...

kepkezelo.com/images/2qvl2vosb7xp63wo3opk.jpg

Köszönjük HA a visszatekintést és dicsérő szavakat.

Visszatekintenék én is és pár szóban összefoglalnám a mögöttem álló küzdelmes évet.
Jó volt.

Hajrá Csabagyöngye
KELL EGY CSAPAT

2014.01.01. 21:38:43

@Cascabel: 'I have a dream: Kender Magyarorszag!!! :) Adottsagok megvannak, (olcso munkaero, jo eghajlat) es ozonlene az europai ifjusag az emberi szabadsag orszagaba. Kenderturizmus:)'

Ez egy alternativ modell. Javaslom hogy kuldd el O.V.-nek, imadja az alternativ modelleket. Megtenne teged az elso magyar oligarchanak, ha felajanlod a nemzetkozi szakertelmedet. Esetleg Madar is besegithet fuggetlen tanacsadokent - ketten fel fogjatok viragoztatni a magyar gazdasagot :)

Latcho Rom 2014.01.01. 21:39:02

@Kövérmadár [swe]: csokolja neki a royal family, ugyis tovig van a dologtalan valagukban :)))))

Latcho Rom 2014.01.01. 21:40:47

@diggerdriver: mar megint ezek a,szoros ndk punak..

BTBTBT 2014.01.01. 21:42:07

@shakti_rom:
Majd fölrakok valamit. Valamikor. Valakiről. :)

@cougarcat:
Neked is BÚÉK!
Itt dicsérnek, hogy milyen szuperül tartod magadat. Aki kíváncsi, hamar megöregszik. Ugye, ezt te sem akarod? :)
Meglehet, hogy csak tetszőlegesen begépeltem a kezem ügyébe kerülő betűket?

@diggerdriver:
A Waterstones-ban láttam nemrég. Gyerekkönyv. Nekik nem fontos a szakmai rész. :)

@charlieharper (Cape Town, SA):
:DDD
AZ UK valóban adja magát.
A tegnapi posztban Madárnak volt egy kitűnő levezetése. Azon is jót nevettem.

tanato 2014.01.01. 21:43:55

@macamuca [IHUN]: Mondjuk panasztétel azért van,meg büntetés is de aránylag kevés,súlyos akkor ha meghal valaki,akkor viszont van bünti,eltiltás,kártérítés néha még börtön is.Faluhelyen viszont egy ho.-váltás tényleg nehezen megoldható.

2014.01.01. 21:46:23

@charlieharper (Cape Town, SA):

Az elsőn én is átbukdácsoltam.

"Ca: Cocaine Anonymous)" :)

LCM - London College of Management?

Barátusz??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 21:46:33

@shakti_rom:

Éééééééééééééés igeeeeeeen.

Tudtam hogy felismered.
Amikor a 70-es évek elején a kezedbe került egy DAS Magazin ilyen képekre recskázál a wc-ben.

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 21:46:59

@Kövérmadár [swe]:
Jag tycker om att leva farligt :DD
(gugli igazán jó haver :DD)

Mark Hope 2014.01.01. 21:47:13

@zöldeketbeszélek:
Igaza van, de a tisztelet attól is függ, hogy a gyerekek környezete hogyan viszonyul a tanárhoz.Hiába tanulja az órán hogy tiszteljük a tanító nénit/bácsit ha a család stb. más példát mutat.Nem lenne rossz, csak mégis. :)

Kövérmadár:
Nem feltétlenül, hiszen az ideológia valamilyen szinten korlátozó.
Így kerek a világ, az emberek sokszínűek, de azt hiszem a jól bevált értékekre lehet építeni.Olyan értékekre gondolok, amiben a legtöbb ember egyetért.
Pontosan, a tanárokat nem becsülik meg, ahogy szerintem az orvosokat sem, a közfoglalkoztatottakat sem.Őket főleg nem.....

Latcho Rom 2014.01.01. 21:49:26

@diggerdriver: akkor nekem mar igazi macak jutottak te

te

vetitogep :)))))

2014.01.01. 21:50:08

@Barátusz [UKCaLCM]: Pedig rettenetesen kiváncsi vagyok! Nem, nem tudom elhinni, hogy csak úgy spontán beütögetted!!!! :)))

BTBTBT 2014.01.01. 21:54:48

@shakti_rom:
"akkor nekem mar igazi macak jutottak"
Álmodban, mi? :)))

@cougarcat:
Majd egy posztban megírom. Nem akarlak húzni, úgyhogy azt nem tanácsolom, hogy guglizd meg, mert nem jön ki rá semmi értelmes.
Egyébként erre a London College Of Management-re rá kellett keresnem, mert még sosem hallottam róla.
A "cocain addict" sem lett volna rossz tipp arra a két betűre. :)

2014.01.01. 21:59:29

@cougarcat: "BC-ben élnek átlagban legtovább az emberek a nyugis életmód miatt."

Már úgy értve, hogy Kanadán belül, ez félreérthető volt.

tanato 2014.01.01. 21:59:49

@Kövérmadár [swe]: Én Veresegyházáról csak a Kovács Zolit ismerem,ő már jó régóta ott dolgozik.

2014.01.01. 22:01:28

@Barátusz [UKCaLCM]: OK, akkor várom azt a posztot!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 22:03:19

@shakti_rom:
Mostmár ne magyarázkodj.
Tudtam hogy bejössz a csőbe.
A retro kép az NDK-s csajok emlegetése. Azonnal tudtam. Direkt ezért raktam fel.
Shakti-DAS Magazin- recska.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.01.01. 22:03:53

@Barátusz [UKCaLCM]: jaja, azt hiszem ez nem fog megtortenni :)

Latcho Rom 2014.01.01. 22:05:08

@diggerdriver: kihoztad oket magaddal, beszkennelted, apaaam..

:)))

blackhairlady 2014.01.01. 22:08:44

@diggerdriver: Tolem ne kerdezd, en nem ertek hozza, en csak olvasok:)))
Majd elolvasom az ujat is, csak most kolbaszt toltok, mert megkivantuk:)

BTBTBT 2014.01.01. 22:11:37

@Határátkelő:
Viszont kívánom.
Mondjuk nem az első leszek, aki megjegyzi, hogy azért a tegnapi ígéretedből, miszerint "ilyenkor nyilván mindenki végiggondolja, mi minden történt vele és a (szűkebb vagy tágabb) környezetével (csak jelzem, holnap egy poszt erejéig én is megteszem)" - túl sokat nem tudtunk meg. :)
Kövessem a példádat?

@Kövérmadár [swe]:
"A veresegyházi háziorvosom egyetlen gyógyszert ismert, az Amoxicilint"
Azt errefelé tüdőgyulára is fel szokták írni.

@cougarcat:
Hajaj! :)
Csináltam néhány hülyeséget, amire nem lehetek büszke.

@shakti_rom:
Dehogynem! A lényeg a "valamikor, valakiről"-ön volt. :)
Rólad viszont könnyen el tudom képzelni, hogy azzal töltöttél fel egy képet két MÁSIK kollégádról, hogy azt állítottad, hogy a baloldali te vagy.
Egyébként hogy tévézel, ha a zeneszerszámok a készülék elé vannak biggyesztve? Vagy csak karácsony alkalmából? Vagy villogni akartál az ünnepi képpel? :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.01. 22:12:19

@macamuca [IHUN]: ez érdekes, amikor ide költöztünk, én elmentem pesten a régi doktornénimhez elbúcsúzni, és mindent ideadott a kezembe.

Latcho Rom 2014.01.01. 22:13:53

@Barátusz [UKCaLCM]: ja, elobb adod meg a diggynek a szamod mielott viritanad a fizimiskad, arctalan gyermek :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 22:15:07

@shakti_rom:
Hát persze te szerencsétlen, azt hiszed te voltál egyedül?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

BTBTBT 2014.01.01. 22:17:38

@shakti_rom:
Nem is tudom, miért hallgatsz mélyen a kommentem veled foglalkozó részéről? :)))

Latcho Rom 2014.01.01. 22:18:22

@diggerdriver: te toltott majom :-))

akarsz csereberélni?? :-)) adok ket muffot egy brunhilda csocsert! :-)

Latcho Rom 2014.01.01. 22:19:07

@Babette_: Igazad volt ezzel a figuraval :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 22:20:02

@macamuca [IHUN]:
Perfekt! :D

@Barátusz [UKCaLCM]:
Remekül hangzik :) Torokgyulladásra nem volt jó :)

@Sütemény1975:
Tágabb értelemben azok, szigorúan véve viszont nem. A nyelvük pl. gyökeresen eltér a dán-svéd-norvég hármastól. Az összes közük hozzá, hogy a területeik egy része állt már az említett hármas fennhatósága alatt, de attól még a finnek, mint mai nép nem skandinávok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 22:23:11

@Barátusz [UKCaLCM]:
Hidd el, ő volt az... hacsak nem csinált egy teljes FB profilt kamu képekkel és kamu családdal :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 22:24:14

@shakti_rom:
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kepkezelo.com/images/vnzqiqc1sbsr4y7pxe3.jpg

Latcho Rom 2014.01.01. 22:24:50

@Kövérmadár [swe]:hattyad, mindjart sirni fog a csavoka..

2014.01.01. 22:27:08

@Babette_: gotcha! tudtam, hogy budapesti vagy! a dialektusod elarult :)

blackhairlady 2014.01.01. 22:27:19

Szep vagy! :) (Hasonlitasz ram, csak nekem fekete hosszu hajam van:)))

2014.01.01. 22:29:12

@Babette_: most nem vagy budapesti vagy soha nem voltal?

BTBTBT 2014.01.01. 22:29:41

@Kövérmadár [swe]:
Fogalmam sincs, hogy manapság mivel kezelik a torokgyulladást. Stepsilst szopogatnak rá?
Régen (30 éve) Sumetrolim meg Maripen csúszott le.

Nem tudtam a shakti FB-profiljáról. Mondjuk ÁJTÍS, úgyhogy kinézhetem belőle az alibi oldalt. :)))

tanato 2014.01.01. 22:29:47

@Barátusz [UKCaLCM]: Az univerzális antibioticum,mindenre jó.

2014.01.01. 22:30:55

@Barátusz [UKCaLCM]: nekem anno mandulara adtak a sumetrolimot

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.01. 22:31:23

@charlieharper (Cape Town, SA): nem vagyok, és sosem voltam.
éltem ott pár évet, ennyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 22:34:22

@tanato:
Az univerzális antibiotikus olyan, mint a 4 évszakos gumi? Kicsit téli is, kicsit nyári is, de igazából semmire sem az igazi?

BTBTBT 2014.01.01. 22:34:46

@tanato:
Nem vagyok egy beteges, de nem rémlik, hogy valaha is lett volna szerecsém hozzá. Pedig egy tüdőgyulát kihordtam lábon. Nem életem legjobb hete volt, az biztos.

@charlieharper (Cape Town, SA):
Nekem meg az influenzával járó torokgyulladásra adták a Sumit. Utáltam is szedni, mert az elmúlt 20 évet leszámítva minden télen ledöntött a flu a lábamról.

Latcho Rom 2014.01.01. 22:34:48

@Babette_: raadasul kostolgat is :-)

lapozas

BTBTBT 2014.01.01. 22:37:16

@shakti_rom:
Őőő, te ugye nem kóstolgattál engem? :)

Latcho Rom 2014.01.01. 22:37:51

@blackhair-lady: Koszonet!!!!!!!!!!!!!

:-))))))

tanato 2014.01.01. 22:38:55

@Kövérmadár [swe]: Ma már vannak persze korszerűbbek is,de azért még használjuk pl. AUgmentin,Aktil, néven is ez kombinált készítmény.Egy időben tényleg divatban volt nagyon sokat írtunk belőle.

2014.01.01. 22:38:57

@tanato: talan 10 eves lehettem, amikor egyik nyari tabor Csehszlovakiaban volt. Akkor lattam, hogy a tobbi csehszlovak gyereknel mind magyar gyogyszer volt. Osszeszedtem ott valami torokgyulladast es a csehszlovak orvos is magyar gyogyszert adott. A magyar gyogyszeripar ellatta a KGST-t?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 22:39:19

@shakti_rom:

Te szerencsétlen picsagyümölcs, csak azt sajnálom hogy nem Londonban élsz.
Micsoda hármas lennénk Rezsőfaterral.
Az már az én keresztem hogy ilyen vén faszokat választok barátnak.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.01.01. 22:40:31

Feltettem a DunaWorld Operahazbol kozvetitett adasabol az Oromoda utolso 20 percet, akit esetleg erdekel:
www.dropbox.com/s/mnm694tk8iuxas5/Dunaworlds-0101a.ts
(491 Mb, *.ts formatum - nem volt idom atkonvertalni *mp4-be, de azert a VLC Player vagy a Windows Media Player ezt is lejatsza)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.01. 22:41:01

@blackhair-lady:
Köszi.
Megőszültem sajnos:)))))))))))))))))

2014.01.01. 22:41:26

@diggerdriver: shaktival megalapithatjatok a GOM-ot!

Sütemény1975 2014.01.01. 22:42:16

@Kövérmadár [swe]: Te magad meg is adtad a választ a kérdésedre :)
Imádom egyébként a liberálisokban, hogy hirdetik a nagy szabadság eszményt, ugyanakkor aki nem úgy él mint ők, az hülye és korlátolt.

Latcho Rom 2014.01.01. 22:45:51

@diggerdriver: i hit her on her first, you motherlover ! :-))

kulonben is kolbaszol ippeg :-)

tanato 2014.01.01. 22:46:08

@charlieharper (Cape Town, SA): Persze a KGST időkben jó híre volt a magyar gyógyszereknek,nagyon sokan üzleteltek is vele a határ mellett élők.Felíratták őket,átmentek pl.Romániába és ott eladták,aztán ott vettek valami itthoninál olcsóbb dolgot .

blackhairlady 2014.01.01. 22:53:48

@cougarcat: Eskuszom, hogy a te kommentedre kattintottam, de valamiert nem jelenitette meg. Ezek a szepfiuk meg mindjart magukra vettek a bokot:))))))

Szoval neked irtam, hogy szep vagy!
:)

Latcho Rom 2014.01.01. 23:06:56

@diggerdriver: ne adj neki otleteket, majd jol elad minket a shanty-townba 3 hasznalt Mandela poszterért! :-)))

apropo Rejto - matol ott vannak a konyvei a MEK szajton.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.01. 23:14:10

nagyon off, bár mintha itt minden off lenne, ez az egész TB/NAV / egyéb sóhivatal ügy reménytelennek tűnik, mivel nem szeretném adó címszó alatt a fele pénzem betolni egy stadionba. eddig még mindig nem kerestek, vagy nem találnak, bár netes kutakodás szerint sokakra rászálltak mostanság. nem tudom, mit csináljak, teljesen tanácstalan vagyok, mint mindenki más is, aki hosszú ideje tűnt el, és évekig nem tudott az új szabályokról. :-(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 23:16:50

@Sütemény1975:
Keress bátran másik beszélgetőpartnert, mert én már nem kicsit unlak...
Remélem nincs harag :)

@diggerdriver:
Alakul a romantika :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 23:20:33

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Mit csinálj?
Mondjuk semmit?
A legegyszerűbb lenne, ha nem próbálkoznál, hanem hagynád a fenébe, majd elfelejtenek :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.01. 23:28:21

@Kövérmadár [swe]: eddig mindig erre jutottunk. 5 éven túl nem kérhetik a havi 6600 ft-t, ez már mindenképpen bukta lenne ma is. de ezzel szépen elvágom azt is, hogy ha muszáj lenne, vissza tudjak jönni 1-2 évre (pl pici gyerekkel, NEM állami juttatások, hanem a szülők/tesók közelsége miatt). nekem ez nagyon nagy bánatom, meg fejfájásom, hogy se residency-t, se állampolgárságot nem tudok szerezni máshol (hacsak nem költözök Angliába fázni 5 évre pl). á hagyjuk. meg kéne innom a maradék pezsgőt, hátha attól minden jobb lesz. :-(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.01. 23:32:18

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Már miért ne mehetnél vissza egy kisgyerekkel?
Tudtommal ő magyar állampolgár lesz automatikusan. Utána, mint kiskorú, jár neki minden ellátás. Így 1-2 évig csak veled kellene valamit kezdeni, de magyar állampolgárkén, egy munkaadót nem fog érdekelni a többi. Szerintem.

Az más kérdés, hogy utána hogyan sakkozol az adóhivatallal...

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.01. 23:37:22

@Kövérmadár [swe]: az az utolsó szó, na az a kulcsszó itt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.01. 23:43:04

juteszembe, ha már off. brutál dózisban kapom a családi történeteket, a volt osztálytársak sztorijait. hogy az évfolyamból (72 ember) egyvalaki meghalt rákban, hárman meg túlélték (és aztán lehet, hogy ki mindenkiről semmit nem is tudok), hát én ennyire nem érzem öregnek magunkat.
a nagymamám valszeg haldoklik, nem sok van neki hátra, ezért is kellett jönnöm mindenképpen.
nagyon sokminden miatt szép és érdemes volt visszajönni, de érzelmileg nem éppen sétagalopp.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.01. 23:48:28

Azért úgy látom estére kelvén rendesen elfáradt a csapat,témák lemerültek, sok aktív kommentelő talált más elfoglaltságot !!:-)))

33621 2014.01.01. 23:49:24

@cougarcat: Jó évjárat a 63-as és az én 64-esem is!
Egy igazi MILF!

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 23:51:57

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Mi a gond? Mármint nem értem, hogy hogyan függ össze az adóhivatal, meg a havi 6600 ft (ami a TB havi összege lenne, ha jól értem)?
Ha nincs bejelentett munkahelyed/jövedelmed Mo.-on, amiből automatikusan levonásra kerül a TB is, akkor köthetsz egyéni megállapodást az OEP-pel: havi 6600 (illetve idén 6800( ft ellenében megkapod az ellátást. Ha nem fizeted, akkor nem. Akár itt élsz, akár máshol. Ha máshol (=külföldön), akkor nem is fizetheted (ok, tudom, ezt nem tudják ellenőrizni, és amint fentebb említették, sokan fizetik itthon is, meg külföldön is = 2 országban biztosítottak). Akkor van ezzel gond, ha valamilyen módon kiderül, hogy 2 helyen biztosított valaki, ekkor az OEP büntit szab ki.
Node hogy keveredik a sztoriba az adóhatóság? Külföldön élve-jövedelmet szerezve/adózva mit akar tőled a NAV??
Vagy valamit félreértettem?
:)

macamuca [IHUN] 2014.01.01. 23:53:31

@sodalisO [eng]:
Madár blogját olvasom, időnként visszalépek ide és frissítek.
2 szemem van, ugye... de csak 1 agyam :))))) (az is akkora, hogy szóra sem érdemes..)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.02. 00:02:14

@macamuca [IHUN]: az adóhivatal intézi manapság már a TB-t is. ha valamiért eszükbe jutok, elkezdhetnek kombinálni, hogy mit csináltam 2002 óta (amikor utoljára fizettem itt adót). el lehet képzelni, hogy Thaiföldön / Burmában nekem hogy van minden lapapírozva. kettős adózás és egyebek, hát. biztosításom sokáig nem volt, mert nem kötelező, aztán most magán, az is csak baleset, egyébként meg kifizetem a kórházi számlát, ennyi.
nekem 2007-ben ki kellett volna jelentkeznem, azzal meg lett volna oldva, annak ellenére, hogy soha nem volt hova bejelentkezni (tehát permanent residency nélkül maradtam volna jogilag), és nem is lesz, az ázsiai szabályok miatt, de erről én 3 évig semmit se tudtam, akkor meg nem akartam visszamenőleg fizetni. arról nem is beszélve, hogy csak ezért haza kellett volna jönni akkor, mert csak személyesen lehet ezeket intézni a sóhivatalban még most is (csak a lakcímet csinálhatja más). aztá most olvasom, hogy olyanokra is rámentek, akik 10-20 éve pl USÁban élnek, úgy mentek ki, hogy semmit nem jelentkeztek ki, azóta nem jártak itt, semmit nem tudtak.... na ők legalább a magyar állampolgárságot kukázhatják most és akkor annyi.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2014.01.02. 00:02:30

@macamuca [IHUN]: Nana, két szemed van ? Sose gondoltam volna:-)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 00:17:36

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Szerintem tulreagalod a dolgot egy kicsit.

Annak nezz utana, hogy mi a helyzet a kettos adoztatassal Thaifold-Mo es Burma-Mo eseten, illetve, hogy ez erint-e teged.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.02. 00:21:39

@Kövérmadár [swe]: Thaifölddel van egyezmény, csak nekem nincsenek papírjaim. Burmával nincs egyezmény, és nem lennék meglepve, ha valami kerülő úton lenne egyáltalán ez az egész biznisz úgy ahogy van.
na mindegy, majdcsak lesz valahogy. annyira nem akarok én mindenáron betartani kretén törvényeket, de nem szeretem, hogy erre vagyok kényszerítve, inkább ennek szól a frusztráció.

2014.01.02. 00:30:32

@Barátusz [UKCaLCM]: Áááá, ilyesmi velem is előfordul, és eléggé kritikus is vagyok magammal szemben.

@blackhair-lady: Köszi, ja és hadd örüljenek mások is a bóknak, úgy jó. :) Hosszú fekete haj, az nagyon szép lehet! Festetem a hajam, még nem tudom hogy néznek ki őszen és egyelőre nem is akarom megtudni. Van egy kolléganőm aki már 62, hosszú szőke haja van (festett), szép az alakja, jógázik, salsát táncol, stb. De leginkább, életvidám, barátságos, aktiv, pozitiv, stb. - nekem ő az "It" arra nézve hogy hogyan szeretnék bevonulni életem elkövetkező szakaszába. Jó ilyet látni, mert rájössz hogy a kor nem feltétlenül börtön, csak egy állapot.

@33621: Köszi, egyetértek, jó évjárat, hiszen a miénk. :) Visszanézve örülök hogy a 70-es években nőttem fel, annak volt egy olyan különleges "feel"-je (lehet, hogy csak nosztalgia). Azért hihetetlen hogy lassan mi leszünk majd az "idősebbek". A munkahelyen bizony ez van, ott már az 55-nél idősebb ritka, addigra már nyugdijba mennek.

macamuca [IHUN] 2014.01.02. 00:34:03

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Bocs, de még mindig nem értem, mit kellene kifizetned visszamenőleg?
Adót? Hisz itt nem volt jövedelmed = itt szja-t nem kérhetnek tőled (másféle adót meg csak olyat, amit a helyi, mármint mo.-i bejelentett lakcímed szerinti önkormányzat vet ki rád, mint lakástulajdonosra vagy bérlőre: kommunális adót, stb, de ha nem vagy tulajdonos/bérlő, csak be vagy jelentkezve, akkor ezek sem érintenek).
Kettős adóztatás: létezne, hogy a kinti jövedelmed után a magyar állam is igényt tart jövedelemadó/akármilyen adó címszó alatt X összegre???
TB-t? Ezt sem kötelező fizetni, pláne nem visszamenőleg. Ha nincs itt érvényes betegbiztosításod, de kifzeted az ellátás/akármi után a számlát, akkor mi lehetne a "kínjuk", mit kérhetnek tőled?
Szóval, nem világos, hogy mitől is tartasz, mármint hogy mit is akarhatna bevasalni rajtad a NAV.
:)

macamuca [IHUN] 2014.01.02. 00:35:48

@sodalisO [eng]:
psssszt, igazából 4 (+2 üvegből, hogy jobban lássak... olykor mégsem sikeredik...) :DDDDDD

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.02. 00:39:36

de, tb-t 5 évre vsszamenőleg havi 6600-t, mivel nem jelentkeztem ki, hogy külföldre mentem, mert akkor még nem kellett, később nem tudtam róla idejében, illetve most nem is tudnék hogyan biztonsággal kijelentkezni, mivel nincs hova bejelentkezni. de ezt mind feljebb mondtam már. ezt nagyon sok emberen próbálják bevasalni mostanság, de engem még nem találtak meg.
és igen, elvileg szja-t kéne fizetnem olyanért, amihez a magyar államnak semmi köze. de mondjuk sok sikert nekik, hogy levadásszanak valamit egy csak készpénzzel és papíralapú aktákkal működő országban.
vagyonom vagy ingatlanom részben mindezek miatt nincsen is, illetve más nevén csak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 00:41:17

@zöldeketbeszélek: Akkor azert szavaztam, mert bakker, hadd legyen mar beleszolasom, hogy az adomat kikre es mire koltik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.02. 00:42:45

@macamuca [IHUN]: most látom, hogy te itt vagy, simán lehet, hogy ezekről a dolgokról nem hallottál még, nem találtak meg - sajnos minket is csak későn, én akkoriban évekig nem olvastam magyar weblapokat, semmit, és a családom sem a apeh cuccait böngészte. stikában hoztak egy ilyen törvényt, amiről nagyon sokan csak évek múltán tudtunk, hogy fizetnünk kellett volna. én amikor elmentem, akkor speciel nyaralni mentem elvileg.... kijelentkezni mire is tettem volna.... aztán hány évig nem kerültem elő.
na ennyi, lemerül a gépem. :-(

2014.01.02. 00:44:04

@Chang Yai (Burma/Thailand): Nagyon sajnálom Chai, ez tényleg nem könnyü... :(

@sodalisO [eng]: Én a kis büjbüjmadájjól szeretnék hallani! :) Hogy van, és hogyan simitja a kis fülikéjét? :) Stb. De lehet hogy már elmentél aludni....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 00:45:01

@macamuca [IHUN]: Tarsadalombiztositast. Emlekeim szerint 2009 aprilisatol - majusatol kotelezo volt bejelenteni minden kulfoldon elonek, azoknak is, akik korabban kimentek. Vannak olyan orszagok, ahol ezek utan kell, es vannak olyanok, ahol nem kell magyarorszagra fizetni a tb-t. Ha USA-ban el valaki, es nem valasztotta a vegleges letelepedest ( errol nem tett bejelentest otthon) , akkor fizetni kell Magyarorszagra tb-t.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 00:53:22

@macamuca [IHUN]: es tok lenyegtelen, hogy igenybe veszel-e otthon ellatast. Nem ettol fugg. Ha igenybe veszel, ha nem, lenyegtelen, ha nem olyan orszagban dolgozol, amivel megallapodas van, akkor fizetni kell.

blackhairlady 2014.01.02. 00:57:37

@Chang Yai (Burma/Thailand): Jelentkezz ki az allando lakcimedrol, es ugyan oda jelentkezz vissza ideiglenes lakcimkent.
Sajnos a be nem fizetett tb-t behajthatja visszamenolegesen a Nav, legalabbis nalam szigoruan bevasaltak, mert nem tudtam, hogy hiaba fizetek itt az USA-ban tb-t, attol meg otthon is kene ha allando lakcimem van. En erzelmi okok miatt nem akartam visszaadni a szemelyimet es kijelentkezni, de a nyaron mar megtettem, nem akarok fizetni olyanert amit biztosan nem veszek igenybe sohasem.

2014.01.02. 00:58:40

@tildy:): Nem volt valami módositás nemrég, hogyha külföldön fizeted akkor Mo-n nem kell?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 00:59:27

www.euvonal.hu/index.php?op=egeszsegugy&id=152 EU-s esetre.

http://nav.gov.hu/nav/regiok/eszak_magyarorszag/eszakmagyarorszag/aktualis/20121025eukulfold.html?query=biztosítás

"Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség alakulása külföldön történő tartózkodás, munkavégzés esetén
Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a belföldi magánszemélynek kell fizetni, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen, valamint nemzetközi egyezmény alapján sem jogosult. Belföldinek tekintendő az a magyar állampolgárt, aki Magyarország bejelentett lakóhellyel rendelkezik; a bevándorolt, a letelepedett jogállású, valamint a menekültként elismert személy, továbbá azt az EGT állampolgár, aki három hónapot meghaladóan tartózkodik Magyarországon és bejelentett lakóhellyel rendelkezik, valamint a hontalan.
Ha a külföldön tartózkodó állampolgár a lakcím-nyilvántartásból kijelenti belföldi lakóhelyét, a fenti szabályok ismeretében nem minősül belföldinek, így Magyarországon egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége nem lesz. Ám ha a magánszemély Magyarországon továbbra is bejelentett lakóhellyel rendelkezik, abban az esetben az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség elbírálásánál fontos, hogy EGT tagállamban vagy EGT-n kívüli harmadik országban tartózkodik-e.

Ha a magánszemély olyan nem EGT országban tartózkodik, melynek nincs Magyarországgal szociális biztonságról szóló egyezménye, úgy – függetlenül attól, hogy ott biztosítottnak minősül-e (pl. munkaviszonyt létesít) – hazánkban továbbra is kötelezett az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére. A járulékfizetésre irányuló bejelentkezést – akár visszamenőleges időponttal is – a NAV-nál kell megtenni a ’T1011-es számú nyomtatványon. 2012-ben az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6.390.- forint.

Ha a magánszemély olyan nem EGT országban szerez biztosítással járó jogviszonyt, amellyel van Magyarországnak kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezménye, akkor az egyezmény és a konkrét tények ismeretében dönthető el, hogy keletkezik-e Magyarországon járulékfizetési kötelezettség.

Fontos, hogy a magánszemélynek azt a tényt, hogy Magyarországot a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, illetve hogy három hónapon túl külföldön tartózkodik, a lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél vagy a konzuli tisztviselőnél be kell jelentenie.

A hozzájárulás fizetési kötelezettséggel kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető telefonon a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül.
"

blackhairlady 2014.01.02. 00:59:35

@Kövérmadár [swe]: Nem reagalja tul, sajnos nagyon komolyan veszi az adohivatal, es nem evul el a tartozas, csak a kamat megy ra szepen havonta. Tudom, mert megjartam en is a lanyommal, par szazezer forintunk banta.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 01:00:29

@cougarcat: Emlekeim szerint nem volt, EGT allambol eddig sem kellett. ( Meg meg van par allammal megallapodas)

blackhairlady 2014.01.02. 01:04:14

@cougarcat: Igen, szepen bezsebeltek a dicseretet, meg is erdemlik:)))
A hajam 88 ota nem volt levagva, nem is lesz amig elek.
Amugy en 65-s vagyok, es halat adok a szuleimnek a kituno genekert.
Te pedig tenyleg nagyon csinos es szep vagy, es ez nem bok hanem teny.:)

blackhairlady 2014.01.02. 01:06:04

@tildy:): Tildy, azt irtad a multkor, hogy te olyan fius vagy. hat most megneztem a kepedet, es szerintem meg nagyon noies, szep arcod van, es a hajad pedig gyonyoru. En egesz maskeppen kepzeltelek el ahogy leirtad magad:)

blackhairlady 2014.01.02. 01:07:51

@macamuca [IHUN]: A 6600 ft-ot minden magyar allando lakcimmel rendelkezo egyennek fizetnie kell amit a Nv tart nyilvan es szed be utolag is).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 01:10:25

@blackhair-lady: azt is irtam ott, hogy a kulsosegek -tehat kinezet - ellenere. Gondolhatod mi jatszhodhat le sokszor bennem, hogy tudom osszeegyeztetni ezt a tul noies kulsot, az abszolute nem noies belsovel. A termeszet eleg csuf trefat uzott, nehogymar jo legyen, megaldott atlagnal nagyobb "idomokkal" is. Meh... )

blackhairlady 2014.01.02. 01:10:54

@cougarcat: Csak az EU-val van ilyen megallapitas. Ha van allando lakcimed akkor fizetni kell.

Sütemény1975 2014.01.02. 01:11:53

@Kövérmadár [swe]: amikor mar nem tudsz ertelmes valaszt adni, akkor unalmas mi? jellemzo ez is....

shwarcz bácsi 2014.01.02. 01:11:59

Egyszerű a sztori. Választások jönnek és kellenek a külföldön élők szavazatai. Nagyon. Most nem szidjuk őket, majd utána.

2014.01.02. 01:12:16

@tildy:): Én sem találok most semmit, valamivel keverem.

@blackhair-lady: :)) Még a gyerekkorunkban sokat mondogattuk csajok hogy majd 40 éves korunkra levágatjuk a hajunkat. Hát ebből nem lett semmi. :) Örülök hogy igy alakult, szóval szerencsésebb generáció vagyunk, mint ahogyan az utánunk jövők még szerencsésebbek lesznek.

macamuca [IHUN] 2014.01.02. 01:14:16

@Chang Yai (Burma/Thailand):
@tildy:):
Ez dúúúúúúrva!!!
És tényleg nem tudtam erről.
Arról igen, hogy ha nincs bejelentett jövedelem (amiből automatikusan levonják ugye), akkor van lehetőség egyéni megállapodásra, node hogy kötelező lenne?? Illetve a nem Mo.-on (!!!) élőknek kötelező, de az itt élőknek nem kötelező /mert tudtommal ez itt nem kötelező, csak lehetőség: ha fizeti, akkor kap "ingyenes" ellátást, ha nem, akkor számlázzák, aztán vagy kifizeti, vagy adó módjára behajtható az összeg/.
Az összege folyamatosan nőtt, és 2008. jan. 01.-től vezették be, vagyishogy ekkortól szüntették meg az őstermelők és a TB-befizetéssel nem rendelkezők (htb-k, munkanélküliek, semmilyen jövedelemmel nem rendelkezők) számára az ingyenes eü.-i ellátást: ha fizetik a havi összeget, akkor megkapják, ha nem, akkor esetenként kell fizetni (pld kezdetben, ha jól emlékszem, a havi összeg valami 4000 ft körüli összeg volt, egy háziorvosi sima vizit díja meg 2000 ft, pld egy sima gyógyszerfeliratás, ha mást is csinált, mondjuk vérnyomást mért, kötözött, akármi, akkor több, egy csonttörés ellátásának díjairól nem is szólva).
Ez is vastagon benne volt abban, hog 2007 végén a költözés mellett döntöttünk: abban az évben nekem egy 6 hónapos határozott idejű munkaszerződésem volt összesen, előtte munkanélküli voltam, és utána is az lettem volna, 1 fizuból pedig épp-hogy megéltünk, nem tellett volna erre az összegre (azt meg nem akartuk kockáztatni, hogy egy sima vakbélgyulladás-csonttörés-akármi miatt több százezres számlát kapjunk...).
Így a költözés mellett döntöttünk.
Node hogy aki nem Mo.-on él (meghatározott államokban), annak kötelező legyen???
Agyrém.
Hát mi a frász köze van az 1-2 éve, vagy akár több évtizede külföldön élőnek az itthoni eü.-i ellátáshoz? Miért kellene neki akármennyit is fizetni???
Ez most nagyon fejbevágott...
:(((((((

blackhairlady 2014.01.02. 01:15:47

@blackhair-lady: Na, szoval ezt az utolsot nem neked szantam, mar ossze-vissza kattintgatok, pedig egyaltalan nem is alkoholizalok:)))

Szegeny, akkor tenyleg nem lehetett egyszeru, de ahogy olvasom megtalaltad a parod, igy most mar spongyat a multra:)

Kozben kerdeznek toled egy szam.tech problemat. Begepeltem a profilomnal a blackhair-lady utan zarojelbe az [USA]-t, alul rakatttintttotam Mentes-re, amikor ide irok akkor pedig nem latszik ez. Mit rontottam el?

blackhairlady 2014.01.02. 01:16:39

Atya vilag, hay t betut gepeltem? Beragadt a billentyum:( Na mindegy, majd beosztjuk oket:))))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 01:17:24

@macamuca [IHUN]:" Arról igen, hogy ha nincs bejelentett jövedelem (amiből automatikusan levonják ugye), akkor van lehetőség egyéni megállapodásra, node hogy kötelező lenne??" Van ilyen ember ismerosi korben, munkakereso, de smemilyen jaradek nem jar neki, fizetnie kell. Valaki befejezi a fosulit, egyetemet? Fizetnie kell, akkor is, ha nincs bevetele. Mondjuk Nemetorszagba megy? Nem kell fizetnie, de igazolnia kell, hogy a nemeteknel biztositott.

Sajnos ez is olyan hogya torveny nem ismerete nem mentesit a teljesitese alol.

blackhairlady 2014.01.02. 01:20:52

@cougarcat: Igen, szerintem mi mar nem vagyunk az "mamas" generacio. anyukam szegeny egy idoben probalt rabeszelni, hogy vagassam le, mert ez mar az en koromban nem illik, de nem hagytam magam:)))
Azt hiszem az a hiedelem is hamar kiveszik majd, hogy a nagymami majd megvarrja neked, meg megkoti, meg o fozi a legfinomabbat, mert a kovetkezo generacio mar nem olyan hazias mint a mi nagyijaink voltak. Ami nem elony vagy hatrany, csak teny.

blackhairlady 2014.01.02. 01:22:38

@macamuca [IHUN]: "Illetve a nem Mo.-on (!!!) élőknek kötelező, de az itt élőknek nem kötelező /mert tudtommal ez itt nem kötelező, csak lehetőség:"

Aki otthon el annak is kotelezo. Ha nincs munkahely akkor te sajat magad fizeted. Ez nem valaszthato.

blackhairlady 2014.01.02. 01:24:56

@macamuca [IHUN]: Amugy ha kijelentkezel az allando lakcimrol akkor nem kell fizetni, csak ha itthon is van allando bejelentett lakcimed.
Nekem meg megvan a hazam otthon, az volt ugye az allando lakcimem, de most, hogy visszaadtam a szemelyimet, kijelentkeztem, es ugyanoda visszajelentkeztem mint ideiglenes lakhely.

macamuca [IHUN] 2014.01.02. 01:27:59

@blackhair-lady:
Jópár olyan ismerősöm (köztük rokon is...) van, aki soha nem fizetett (=nem kötött egyéni megállapodást az OEP-pel), de soha senki nem zargatta őket semmivel. Rendszeres havi jövedelmük nincs, így nincs miből letiltatni (lehet, hogy emiatt nem fizetik?....), és bár van vagyonuk (=közös ház/lakás a házastárssal), de árverezéses behajtás sem került szóba.
Szóval itt élnek, nem fizetnek (hogy baj esetén mit tudnak csinálni, abba bele sem merek gondolni...).
Tőletek meg kérik-be akarják hajtani...
Hát .............................................................................................................................................................................................................................................................................
(ez most egy nagyon hosszú sípszó volt)

2014.01.02. 01:32:10

@Cascabel:" A Szigeten azt hiszem Tofino mellett van egy hot spring, oda egyszer szeretnek eljutni. Sajnos csak hajoval vagy hidroplannal lehet kijutni. Ha legkozelebb jarsz a "kontinensen", ajanlom az Ainswort Hot Spring barlangfurdot a Kootney Lake partjan, Nelson mellett. Csodalatos egy kornyezet"

Erre akartam válaszolni korábban, de nem jutott eszembe a termálfürdő neve, pedig jártam ott. Pedig egyszerü, Hot Springs Cove (duh!) :) Hajóval mentünk, útközben sajnos nem láttunk bálnát, de medvéket, amerikai sast,igen. A fürdő teljesen természetes, nincs kiépitve, van egy kis mini vizesés is, ami alá állnak az emberek.

Ainsworth gyönyörü, tényleg. Amikor Kaslo-ban jártunk, nem tudtam meggyőzni a férjem, hogy elmenjünk oda. De remélem még be tudjuk pótolni. Ideje lesz hamarosan egy East Kootenay kört megtenni.... Radium Hot Spring-ben jártam már többször, amikor a környéken túráztunk. Milyen jó is az amikor 6+ órás túra után este a fürdőben áztatod magad.

macamuca [IHUN] 2014.01.02. 01:32:44

@blackhair-lady:
Az biztos, hogy ha lépnem kell (tovább, nyugatra, netán észak irányába...), akkor tőlem egy kanyit sem kapnak.
Ez jó tipp: kijelentkezem az állandó lakcímünkről (a házunk), megmarad az ideigelenes (az albérletünk), netán átjelentkezünk ideiglenesként anyósékhoz.
De hogy egy fityinget nem vagyok hajlandó fizetni, az tuti.
A semmire???
Ez is unortodox "okosság".
Meg a jó ....................................................................................................................................................................................................
(sípszó)

blackhairlady 2014.01.02. 01:39:26

@macamuca [IHUN]: Szerintem ha ok elmennek orvoshoz akkor szepen kiderul, hogy nincs biztositasa, mivel nem fizetett, igy ellatast sem kap, illetve csak penzert. De ezt Tanato talan jobban tudja.
Ha bemennenek ezek az emberek a NAV-hoz, ott megneznek a sajat szamlajukat, akkor kapnanak egy igen szep listat, hogy mennyi a felhalmozott tartozasuk. Amugy ezt nem ellenorzik havonta, csak amikor latokorbe kerulnek. Nekem is ugy derult ki az elso ev utan, hogy bementunk leadni a lanyom szemelyiet az okmanyirodaba, onnan elkldtek bennunket az akkor meg Apehhoz, hogy a tb-t is mondjuk le. Akkor derult ki, hogy mennyi a tartozasunk. Nem voltam boldog, de en meg annyira ragaszkodtam Magyarorszaghoz, hogy amikor at akartam adni az en szemelyimet is, akkor sirva fakadtam, olyan erzes volt mintha a csaladom kirugott volna otthonrol. Tudom, ez sokaknak nehez megerteni, de en nem kenyszerbol jottem el, es imadom Magyarorszagot.

blackhairlady 2014.01.02. 01:40:06

@macamuca [IHUN]: A sipszo elhallatszott houstonig:)))))))

2014.01.02. 01:40:20

@blackhair-lady: Hát ezt jó tudni, nekem se árt megtudni, hogy mi a státuszom. A személyit 90-ben nem adtam le, de az már lejárt (ha jól emlékszem volt érvényessége), ahova be voltam jelentve, az a lakás már el lett adva másnak (apámé). De azért az fura,hogyha valakinek van bejelentett lakcime, és tartozik a tb-vel, akkor nem küld neki oda senki felszólitást, hogy fizessen? Mert igy legalább megtudná a külföldön élő is rögtön, hogy valamit tenni kéne.

blackhairlady 2014.01.02. 01:43:13

@macamuca [IHUN]: Ha EU-s orszagba mesz, akkor eleve nem is fizethetsz itthon, hanem abban az orszagban, mert megallapodas van az orszagok kozott, tehat ebben az esetben ez nem is tema. Olyankor van a gond amikor nem EU-s orszag a celallomas, ott azt kell megnezni, hogy milyen az orszagok kozti megallapodas. elvileg a NAV tudja (mondom elvileg:))
A sajat hazadba is visszajelentkezhetsz ideiglenesre is, en is ezt tettem, az ugyintezo mondta, hogy ezt is lehet.

blackhairlady 2014.01.02. 01:47:39

@cougarcat: En is ezt kerdeztem, es azt a valaszt kaptam, hogy az ugyfelnek sajat erdeke, hogy tudja, van-e tb tartozasa, ok nem kuldenek senkinek semmilyen felszolitast, csak ha valamilyen modon a latokorukbe kerul az ugy, illetve ha az ugyfel reklamal, hogy nem biztositottkent van nyilvantartva, akkor kinyomtatjak neked, hogy mennyit is fizess a nagy kozos kasszaba.

2014.01.02. 01:54:28

@Mirjam2:
Csak most vettem eszre ezt a hozzaszolast, ezert valaszolok ilyen keson:
" ha felajanlod a nemzetkozi szakertelmedet "
Ha lenne egy kis szakertelmem - nemzetkozirol nem is beszelve - gondolod itt utnem el a draga idomet a HA - n? :) Ha van is "kis" nemzetkozi szakertelmem, az pont a drug ellen van. A legalisan vasarolt cigarettan es kaven kivul nem hasznalok semmi substance: sem drugot, sem alkoholt tobb, mint 25 eve.

BTBTBT 2014.01.02. 01:58:52

Minden cicabarátnak ajánlom - PUHÁnak (aka @puhacica) is, de ma nem láttam itt -

uk.screen.yahoo.com/9-best-cat-vines-2013-223946482.html

Mi van, csajok? Még el se kezdődött az új év, ti meg avatart újítotok? :)))

@cougarcat:
"eléggé kritikus is vagyok magammal szemben."
Én is így vagyok ezzel, és éppen emiatt nem kapkodom el a posztolást. :)

@blackhair-lady:
"Csak az EU-val van ilyen megallapitas. Ha van allando lakcimed akkor fizetni kell."
Engem még sosem kerestek sem a NAV-tól, sem az elődeitől, pedig sosem jelentettem be, hogy lépek. Állandó lakcímem is van, Magyar okmányaim is. Mégsem kaptam semmiféle értesítést.
Különösebben nem is rejtőzködöm, csak nem foglalkozom a hülyeségeikkel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 02:00:01

@cougarcat: Vagy kuldenek, vagy nem, vagy megtalalnak, vagy nem, sot, ha bejelentetted - mint anno en- meg akkor is siman beprobalkoznak, es koveteloznek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 02:01:56

@Barátusz [UKCaLCM]: Addig orulj. PArom testvere kapott, 1-2 honappal azutan, hogy kijott. En kaptam 2 evvel autan hogy kijottem ( de mar akkor jo ideje le volt jelentve otthon a tb-m). Volt olyan aki 2-3 ev utan kapott, es volt olyan is, aki azota sem, miota kijott. Szoval lehet a reszedrol szimplan mak.

blackhairlady 2014.01.02. 02:05:03

@Barátusz [UKCaLCM]: Azt irtam, hogy ha EU-s orszagban elsz, akkor nem kell fizetned otthon, csak abban az orszagban (a te esetedben UK), ahol laksz es dolgozol.

M. Péter 2014.01.02. 02:10:10

@charlieharper (Cape Town, SA): A kelet felé nyitás ellenére persze OV nem a szingapúri példát próbálja másolni, hanem focival akarja az országot felvirágoztatni.

2014.01.02. 02:16:01

@tildy[UK]: Igen :)

Egyébként most legalább megtudtam,hogy Kanadával van ilyen egyezmény.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300069.TV

BTBTBT 2014.01.02. 02:17:02

@blackhair-lady:
Várj, lassan már nem is tudom, hol élek. Tegnap meg ma összezavartak a Kugárék, hogy Kalifornia meg ilyesmi. :)))
Az rendben van, hogy az EU-ban élek meg hogy van egyezmény, de attól még nem jelentettem be.

@tildy[UK]:
Az sosem jó, ha szívatják az embert, de nekem az APEH (NAV) még vissza is akar adni valami 10 rugót.
Mondjuk óriási fejetlenség lehet az adóhatóságnál, ha nem tűnik föl nekik, hogy 7 éve nem fizetek adót és senki - se én, se egy cég, amelynek dolgozom - sem készít bevallást számomra.

Az a röhejes, hogy bár minden magyar állampolgárra vonatkozik a törvény, de tartósan külföldön élve hogyan várjatják el bárkitől (és most nem magamat védem), hogy tudomása legyen az otthoni változásokról? Amikor eljöttem, még nem volt ilyesmi.

2014.01.02. 02:25:39

@cougarcat:
Az biztos, nincs is jobb regenaralo dolog egy jo forro vizben valo aztatasnal:) Whistler kornyeken is van ket hot springs, A Meager Creek es a Saint Agnes. Az elobbit tobbszor elvitte az aradas, kb 20 eve jartunk ki oda Vancouverbol magyarok partyzni. A St Agnesnal 5 eve jartam, a magyarorszagi baratnom furdoruhajat el is loptak ott:) Egy napra mentunk, egy hetig maradtunk. Mar az odavezeto ut is csodalatos, Cash Creektol (Kamloops) Lillooet - en at Whistlerig. Az ut neve Gold Rush Trail (a 99-es szamu).
Mexikoban kedvenc helyem a Paraiso Caxcan nevu hot springs ill. spa. Ha csak tehetem, mindig szakitok ra idot. Feluton van Guadalajara es Zacatecas kozott. Ami a legjobb ott, nincsenek gringok:) Hamarosan teszek fel kepeket rola es a St Agnesrol, Ainsworthrol, Radiumrol. Magyarorszagon majd minden este Egerszalokon vagy Demjenben " aztatok" :) Arrol is van sok kepem.

2014.01.02. 02:30:21

@Barátusz [UKCaLCM]: :)) A videók nagyon jók, köszi!

"Az a röhejes, hogy bár minden magyar állampolgárra vonatkozik a törvény, de tartósan külföldön élve hogyan várjatják el bárkitől (és most nem magamat védem), hogy tudomása legyen az otthoni változásokról? Amikor eljöttem, még nem volt ilyesmi."

Hát ez az!

BTBTBT 2014.01.02. 03:16:25

@cougarcat:
Nincs mit. You've got mail. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 06:20:11

@Sütemény1975:
Blablabla... bla-bla... blablablabla... ;)

BUÉK!

@M. Péter:
Mert o egy latnok!

@blackhair-lady:
Az nem jo.
Az kulonosen, hogy nem tud masik allampolgarsagot, igy kenytelen vacakolni a magyarral. Ott viszont szivatjak ahogy tudjak :(

Okosabbat en sem tudok akkor, mint a kijelentkezes es esetleg a hatralek aprankent torteno kifizetese. :(

2014.01.02. 06:23:28

@Cascabel: Szivesen áztatnák bármelyik helyen :)

@Barátusz [UKCaLCM]: Te is :)

2014.01.02. 06:25:07

@cougarcat: áztatnék! (elütés volt esküszöm, á és é egymás mellett van, arrrgghh)

tanato 2014.01.02. 07:14:13

@macamuca [IHUN]: Az itt élő évek óta nem fizető,emberek többségétől egész egyszerűen nem tudják behajtani,mert mélyszegénységben élnek.Természetesen ellátás jár nekik is,csak utána el kellene számolni a havi 6000 ft-okkal visszamenőleg.

tanato 2014.01.02. 07:17:23

@tanato: ja és persze nem az ellátást kell megfizetni hanem a havi 6000 ft.okat.Most akarnak keményíteni,hogy akinek van kinti biztosítása az meg fizesse meg a teljes ellátást/esetenként több százezer ft./

Quercus a favágó 2014.01.02. 08:24:01

Évente egyszer lehet indoklás nélkül háziorvost váltani. Minden további eseteben, egy éven belül, csak indoklással(pl. lakhelyváltozás). Ha a választott orvos elfogadja a jelentkezésedet kiállítja az úgynevezett beteg törzskartont. Ezt követően átkéri az előző orvosodtól a nála levő törzskarton kivonatot. Erre van megfelelő nyomtatvány. Tehát az előző háziorvosod nem küldi el a teljes betegdokumentáció. Azt 30 évig őriznie kell.
Ha a körzetben, ahol laksz, olyan háziorvos van, aki területi ellátási kötelezettséget vállalt, akkor is köteles ellátni a körzetben lakókat, ha azok nem az ő betegei.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.02. 08:42:26

@megtürt személy:

Sokan nem hiszik el, de így van.

Vannak emberek, akikben tudathasadás van a magánszemélyi lét és a közéleti személyiség között. Szinte mindenkinél van valami eltérés, de pár embernél ez totális szakadék.

Én 2 olyan embert ismerek, akinél ez tudathasadásig fokozódik. Mindkettő magyar: az egyik politikus, a másik újságíró. Az előbbi Semjén.

Semjén magánemberként melegszívű, megértő, végletelig toleráns, barátságos, rendkívül udvarias, kedves ember. Kb. pont az ellenkezője, mint amit politikusként mutat.

S ezt nem csak én vettem észre. Politikai ellenfelei is meg szoktak döbbenni, amikor ezt észlelik. Keresek is egy ilyen interjút, marha érdekes.

tanato 2014.01.02. 08:42:49

@QUERCUS: Mondjuk ezt nem tartják be,többször is szoktak sokan egy éven belül váltani ho.-t.A saját körzetedben lakókat meg csak sürgős esetben látjuk el ha nem hozzánk tartozik értelemszerűen.PL.TP-re nem vehetőek fel.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.02. 08:45:52

@zöldeketbeszélek:

Ez sok esetben igaz, de messze nem mindig.

Ezen az alapon el kellene gondolkoznom, hogy - a többséghöz hasonlóan - miért a felnőtt nők vonzanak szexuálisan és nem az 5-éves kisfiúk.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.02. 08:56:43

@Kövérmadár [swe]:

Pár hónapja ennek utána néztem EU-szinten. Íme az eredmény:

*
Külföldön élő saját állampolgár szavazhat-e a parlamenti választáson?
- Igen, szavazhat, ugyanúgy, mint a belföldön élő:
Ausztria, Bulgária, Észtország, Finnország,
Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.
- Szavazhat, korlátozásokkal:
Egyesült Királyság, Horvátország, Magyarország, Németország, Olaszország.
- Nem szavazhat, illetve csak kivételes esetben szavazhat:
Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Írország, Luxemburg, Málta.

*
Szavazhat-e az országban élő külföldi állampolgár a parlamenti választáson?
- Igen: Luxemburg,
- Csak a brit állampolgárok: Írország,
- Csak az ír és a nemzetközössgi állampolgárok: Egyesült Királyság.

Quercus a favágó 2014.01.02. 09:11:18

@tanato:

Én is így értettem, csak nem akartam túlragozni.

2014.01.02. 09:22:58

@Chang Yai (Burma/Thailand): ha nincs otthon ingatlanod, akkor hogyan tudjak ezt behajtani rajtad?
OK, hogy Thaifold es Myanmarban nem kaphatsz allampolgarsagot. Sing-ban viszont kaphatsz es ott is van monszun. Akkor le kell adnod hozza a magyart (amit utana lehet, hogy ismet felvehetsz, mert nem hiszem, hogy valaki is megtudna).
UK-ban 6 evet kell fagyoskodnod, nem 5-ot az allampolgarsaghoz, hacsaknem UK allampolgarhoz mesz hozza. Akkor kevesebb. Sokba is kerul. Akkor a kanadai jobb mar, ott "csak" 3 evet kell fagyoskodni az allampolgarsagert.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: az egyik vita erved, amire valaszoltam, az volt, hogy azert van igazad, mert mindenki igy tudja.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.02. 09:34:25

@tildy[UK]: "Akkor azert szavaztam, mert bakker, hadd legyen mar beleszolasom, hogy az adomat kikre es mire koltik."

Mivel te egy 'reálos' csaj vagy, feltételezem, hogy ez a válaszod amolyan visszakézből asztalracsapós csak mert én úgy akarom típusú riposzt...

Mert ugyan ki gondolja komolyan, hogy azzal, hogy a Háromfejű Sárkány Pártra vagy a Szilveszteri Kocsonya pártra szavaz, egy nanométernyit is befolyásolja, hogy az adóforintjait hová költik??? Minden párt ígér egy vaskos kötetnyit választások előtt. Aztán ha cserebere van, beletelik még egy kis időbe, míg a kasszát átadják egymásnak, akkor aztán kiderül, mire futja. Meg hát az sem mindegy, ki milyen arányban nyer, ki lesz a mérleg nyelve. A prioritások csak a választások után alakulhatnak ki, az ígéretekkel meg - ahogy már láttuk párszor - lehet menni a sóhivatalba.

Nincs az a párt, amely téged arról megkérdezne, hogy hogyan költsék el az adódat, kivéve az a bizonyos 1+1%. De ha te Magyarországon is adózol, az adóbevallással együtt erről is nyilatkozhatsz. Ez az egyetlen, amire bármi ráhatásod is van, minden egyéb csak illúzió.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 09:49:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Koszonom, ez erdekes volt!

@charlieharper (Cape Town, SA):
Azzal is erdemes szamolni, hogy ha nincs is ingatlanja, de idovel orokolni fog, akkor azzal mit tehet az allam?

Mondjuk orokleskor lemondhat rola es fu alatt kifizethetik, talan.

puhacica 2014.01.02. 09:52:03

@Barátusz [UKCaLCM]: :D nagyon jo! (itt voltam, csak csendben.)

négyzet 2014.01.02. 09:53:03

Hát akkor boldog új évet mindenkinek. Majd visszamegyek elolvasni a decemberi posztokat, nem nagyon jutottam hozzá, mert először nagyon sok munka volt, aztán meg internetmentes szabadság :)
Igazából csak ahhoz akartam hozzászólni, hogy "egyre többen mennek ki" --- szerintem csak mennének. De a fogadó országokban is változott a helyzet. Jobban ragaszkodnak a nyelvismerethez, és itt most nem arra gondolok, hogy tudsz-e beszélni, hanem, hogy van és mindig lesz akcentusod. És ez mindig jó elutasítási alap az újakkal szemben. Én most azt látom magam körül, hogy csak a nagyon hiányszakmákban könnyű elhelyezkedni, akinek nincs ilyen, annak nagyon hosszú időre kell tudnia eltartani magát, vagy jöhet vissza.

2014.01.02. 09:56:18

@Kövérmadár [swe]: remeluk Chang szulei egeszsegesek es meg sokaig fognak elni. Addig meg valtozhat az eppen aktualis kormany es a rendelet is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.02. 10:25:57

@macamuca [IHUN]: hát ez az, mert nem jelentkeztem ki. akkor is ki kellett volna. de hát ki tudta akkor, hogy meddig és hol, fogtam a hátizsákom, turistavízummal mentem. gondolom, aki még rég átszökdösött a határon, az se nagyon jelentkezett.
na elolvasom a többi kommentet is. tudom, hogy Tildy pl nagy szakértője a témának :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.02. 10:38:33

@charlieharper (Cape Town, SA): nekem még a nagyszüleim is élnek. a dédmamám két éve halt meg 106 évesen, egy másik dédmamám is 104 volt, mikor meghalt. simán lehet, hogy majd 80 évesen öröklök valamit én is :-)
Szingapúr, na az még érdekes lenne :-) indonéz állampolgárságot lehet még házassággal és x év után szerezni, de akkor is le kell mondani minden másról. az meg érdekes poén lenne, ami kéthónapos procedúra egy ázsiai állampolgársággal schengeni vízumot kapni :-)
pár éve a ciprusi volt még a legegyszerűbb, egyik kollégám szerzett , mert a felmenői ciprusiak voltak, ő is megigényelte, habár soha nem élt ott, hopp néhány hónap múlva már a feleségének is volt EU-s útlevele. aztán lehet, hogy túl sok ilyen volt és már nem lehet.
nem akar valami jó állampolgárságú határátkelő kamuból feleségül venni néhány évre? :-D

shwarcz bácsi 2014.01.02. 11:02:04

@charlieharper (Cape Town, SA): A kanadai állampolgársághoz néhány szó. A megszerzése sajnos jóval hosszabb idő, mint 3 év.
Első körben be kell jutnod az országba hivatalosan, ami egy munkavízum jó kezdet lehet a későbbi letelepedéshez. Itt több variáció van, az egyik, hogy az alkalmazó cég "letelepít" ami minimálisan 2 év munkaidőt foglal magába, plusz az ez után következő procedúra 1-1,5-2 év, mikor milyen kedvük van éppen a bürokráciához.
a másik opció, és ez tűnik a legrövidebbnek, hogy 1 év, folyamatos full time munkaviszony után, beadhatod a kérelmedet a letelepedéshez. természetesen mindezt akkor, ha az előírt feltételeknek megfelelsz, és ez nagyon nem egyszerű, higgyétek el.
innentől kezdve a "feldolgozási idő" minimum 13 hónap, de +/- ugye.. ez is csak bürokrácia.
Miután a kezedben van a permanent residence kártya, onnantól számítottan 3 évnek megfelelő naptári napot kell tartózkodnod az országban, hogy kérelmezhesd az állampolgárságot. szóval nem egyszerű az ügymenet és minimálisan és 5 év. a hab a tortára, hogy bármikor, bármilyen, program megváltozhat.

2014.01.02. 11:20:32

@shwarcz bácsi: mi 2001-ben skilled worker, azt hiszem igy hivtak, mentunk ki es 4 honap volt az atfutasa a beadastol szamitva. Federal program volt, Quebec volt talan a kivetel. Az mar nincs meg?

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2014.01.02. 11:21:06

@tildy[UK]: "Miert "jobb" szerinted az az ember, aki nem oda adozik, de ott el, mint az, aki netan oda adozik, de nem ott el?"

Valamit nagyon félreértesz.
A szabad választások célja az, hogy az emberek 'vezetőt' választanak maguknak.
Azok(!) választják, akiket vezetni fog.

Na ha egy külhoni vagy csak nyaralni hazalátogató választ egy vezetőt, akkor mikor is fogja követni?
Mert az állam játékszabályai szerint a választott vezető (jó esetben a hozott jogszabályokon keresztül) nem csak vezet (példát mutat), hanem erőszak szervezetként be is tartatja a szabályokat.

No aki nem itt él, az milyen módon veti alá magát az (általa is választott!) vezető szabályainak?
Vagyis hogy sehogy?

Tipikus más farkával a csalánt verni... kissé undi hozzáállás.

Persze maradhat a szavazati jog ílyetén módja is, de akkor a szavazó lappal együtt egy jognyilatkozatot is kell tenni, miszerint elfogadja a magyar törvényeket, akkor is ha külhonban él és mindenben aláveti magát a magyar hatóságoknak, vagyis pl. ha egy parlament "szavazói jövedelemadót (megszerzés helyétől függetlenül)" sőt "szavazói vagyonadót (függetlenül attól, hogy a vagyon a világ mely országában található)" vezet be vagy kötelező vasárnapi iskolai megjelenést, vagy hadkötelezettséget... no akkor azt is betartja, mert ez a kettő együtt jár.

Ő (is) megszavazta azt a barmot, aki ilyen törvényt alkotott! Vagyis "élvezze" a következményeket.

tableno 2014.01.02. 11:27:17

@charlieharper (Cape Town, SA): Hát azért 2001 és 2014 között gondolom változott egy s más a szabályozásban. Lehet, sőt valószínű, hogy azóta sokat nehezítettek (mint gyakorlatilag mindenhol máshol is).

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.02. 11:32:43

@eMeL:

"Tipikus más farkával a csalánt verni... kissé undi hozzáállás."

Ez akkor lenne, ha pl. a Kanadában élő románok szavazhatnának a magyar választásokon. De ha magyarok szavaznak a magyar választásokon, az a SAJÁT farkával a csalánt esete.

shwarcz bácsi 2014.01.02. 11:44:56

@charlieharper (Cape Town, SA): van még a skilled kategória, de minimum 2 évet kérnek full timeban. plusz a p.time... ami min 1 év.
nagyon beszigorítottak az utolsó 3 évben. és egyre csak húzzák a szíjjat. sajna nem az európaiak miatt, teszem hozzá!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 11:48:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Nem ertek egyet...
Miben erint engem, mint kulfoldon, veglegesen letelepedettet a magyar farok es/vagy csalan.
Allampolgar vagyok meg, de ennek gyakorlati haszna (az utlevelet leszamitva) nulla. Gyakorlati jelentosege/hatasa a mindenkori kormany tevekenysegenek nincsen.

@eMeL:
+1, vagy inkabb +2 ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.02. 12:04:07

@eMeL: Látom, te sem kicsiben termeszted a borsót ;)!

shwarcz bácsi 2014.01.02. 12:14:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: nagyon sok olyan kanadai van, aki román állampolgárként, magyarországról dobbantott kanadába. és most 2013 ban pl, megkapta a magyar állampolgárságot. úgy, hogy kb az életéből élt 1-6 hónapot Magyarországon, azt is 20 évvel ezelőtt..

shwarcz bácsi 2014.01.02. 12:14:06

@charlieharper (Cape Town, SA): erre mondják, hogy azok a régi szép idők... :)

shwarcz bácsi 2014.01.02. 12:14:06

@tanato: azt meg, hogy ? milyen jogalapot gyártanak erre ?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 12:16:49

@macamuca [IHUN]: egyszerű: az apeh szedi be, adók módjára.
és ha egyszer bejelentetted, akkor onnantól fizetni kell, slusszpassz.
akkor tudsz megszabadulni tőle, ha teljesen kijelentkezel. amit ugye itt sokan nem tettek meg.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 12:23:59

@macamuca [IHUN]: basszus, muci, de kötelező. tök mindegy, mész-e orvoshoz vagy ilyesmi.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 12:31:06

@cougarcat:
ha azért élsz tartósan külföldön, mert nem akarsz visszajönni: ki kell jelentkezni és nem érintenek a változások
ha vissza akarsz jönni: önállóan kell tájékozódnod pl a Magyar Közlönyből (mióta van net, ez nem probléma)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 12:35:25

@macamuca [IHUN]:
Csak akkor kell fizetni, ha van allando lakcimed Mo-n. Ha kulfoldon elsz, akkor mi a frasznak allando lakcim Mo-n? Akkor az allando cimed kulfoldon van, nem?

Az egesz problemat igazabol az generalta, hogy a magyar dafke nem jelentkezik ki, mert neki ne mondjak meg...

A ragaszkodas a cimhez erthetetlen, hiszen barmikor vissza tudsz jelentkezni, a regi szamlak ugyis a regi cimre jonnek, ujak pedig miert keletkeznenek, ha egyszer nem lakik ott az ember?

Agyrem, de nem a szabaly, hanem a "dafke hozzaallas".

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 12:48:41

@Babette_:
egyébként ehhez még hozzá kívánom tenni, utalva egy régebbi beszélgetésre, hogy ki min röhög hangosan,
hogy az Ádám almáit hangosan kacagtam végig.
:)

Latcho Rom 2014.01.02. 12:50:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Es? Dolfi is egy bajgunar volt maganemberkent, imadta a gyerekeket, allatokat, zenet.

négyzet 2014.01.02. 12:51:22

Egyébként nem csak külföldön élőknek kell fizetni a tb-t, hanem azoknak is, akik Magyarországon élnek, de nincs munkájuk, nem kapnak segélyt. Fizetniük kell maguk után a tavaly még 6660 forintot (idén emelkedik az inflációval). Ez a minimum, amit vállalkozóként is fizetni kell, akkor is, ha nincs is meg a teljes munkaidős minimálbér sem.

Vicces, hogy az a panasz, hogy a külföldön élő honnan tudja, hogy mit kell, de hát az adóhatóság honnan tudja, hogy külföldön vagy ugye, ha nem jelentkeztél ki.

2014.01.02. 13:16:42

@négyzethálós: hat a zopolite, cougarcat, montroyal generacio a 80-as evekben ment ki, kerites alatt atkuszva disszidaltak. Nyilvan nem jelentkeztek ki.
A 90es es korai 2000es evekben elmentek kozul sokan (en is anno) voltak ugy, hogy lehet, hogy 1-2 ev es visszamennek. Ezert soha nem jelentkeztek ki, kozben az evek ketyegtek es az 1-2 evbol lett 20 ev

Latcho Rom 2014.01.02. 13:18:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Good.
Uljon lora Semjen haverod s huzzon felazsiaba a fonokevel egyetemben. Bulgaria is jo lesz :-)

Latcho Rom 2014.01.02. 13:20:21

@charlieharper (Cape Town, SA): Jesszasz, mennyit ketyeghetett ott nekem 32 ev alatt :-)

2014.01.02. 13:26:08

@négyzethálós: azokra a magyarokra is vonatkozik ez a havi TB fizetes, akiknek van magyar kartyajuk es magyar utleveluk? Szlovakiai, erdelyi magayarokra?

shwarcz bácsi 2014.01.02. 13:32:01

@tanato: fentebb írtad :
Szűrés Válasz erre
tanato 2014.01.02. 07:17:23
@tanato: ja és persze nem az ellátást kell megfizetni hanem a havi 6000 ft.okat.Most akarnak keményíteni,hogy akinek van kinti biztosítása az meg fizesse meg a teljes ellátást/esetenként több százezer ft./

ez mire vonatkozik pontosan? és, hogyan ?

Sütemény1975 2014.01.02. 14:05:04

Szeretem olvasni a kommenteket, jó viták, jo dumálások szoktak itt lenni, csak ez a Madár gyerek ne lenne itt. Rémisztően unszimpatikus. Próbálok majd nem tudomást venni róla.

M. Péter 2014.01.02. 14:38:34

@charlieharper (Cape Town, SA): Magyarországi állandó lakhely kell, és ezen kívül az EU-n belül csak ott kell és szabad tb-t fizetni, ahol az ember dolgozik.

BTBTBT 2014.01.02. 15:03:16

@cougarcat:
És viszont.

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Bár azt megértem, hogy izgulsz az európaitól jóval eltérőbb keleti szabályozás (és állampolgárság hiánya) miatt, de ha nincs Mo.-on magántulajdonod, akkor miből tudna bármit is behajtani rajtad a NAV?

@puhacica:
Nekem a legelső a kedvencem, amikor a picur halálugrik a székről - és szegény elhibázza. Eszméletlen arckifejezése van, amikor nekidurálja magát. :)

@M. Péter:
Ezek szerint a magyar állam a külföldön élő/dolgozó/járulékfizető polgárait egy nem EU-kompatibilis szabályozással (állandó lakcím révén való fizetési kötelezettség) próbálja szívatni, nem?
Csak mert én is úgy tudom, hogy ha az egyik EU-s országban fizet az alany (vagyis levonják tőle), akkor nem fizettethetnek vele ezzel párhuzamosan egy másik országban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 15:20:09

@Barátusz [UKCaLCM]:
Egy nem EU-kompatibilis orrmanytol mit is varhatna az ember? :)

M. Péter 2014.01.02. 15:20:38

@Barátusz [UKCaLCM]: Azt még a magyar állam is elismeri, hogy az EU-ban (pontosabban az EGT-ben) dolgozóknak nem kell fizetni. Van még néhány más ország, amellyel van tb egyezmény, amely kizárja a kettős fizetési kötelezettséget.

2014.01.02. 15:52:27

@Chang Yai (Burma/Thailand): Az miert problema, ha sehol sincs 'allando lakcimed'? Egy csomo orszagban nem is letezik ilyen fogalom hogy 'allando lakcim', nincs lakcim-nyilvantartas (pl. Angliaban). Semmi bajod nem lesz tole ha nincs 'bejelentett lakcimed'. A penzzel kapcsolatban pedig a tobbiek allaspontjat osztom: ha nincs vagyonod Magyarorszagon, hogyan es mibol hajtanak be a tartozast? Egyebkent ha a hatosagok eddig 'nem talaltak meg', valoszinuleg a legjobb megoldas semmit nem csinalni. Viszont kell talalnod valamilyen megoldast erre a helyzetre hosszu tavon, hogy magyar allampolgar vagy de EU-n kivul elsz es nincs bejelentett jovedelmed stb. Semmi kozom hozza, de en a helyedben elgondolkodnek, mi lesz kesobb ha pl. ingatlant akarsz venni, lesz-e nyugdijad stb. En a helyedben megprobalnek egy olyan orszagot talalni, ahol tudnal dolgozni es belathato idon belul hivatalosan letelepedni.

BTBTBT 2014.01.02. 16:07:41

@Kövérmadár [swe]:
Ez valahol jogos.
Nekem már a 2002-es választások elvesztésének éjszakáján tett, jelenlévő fidesznyikek és országosan, minden tévénéző előtt tett félelmetes OV-kijelentés ("Kivették a kezünkből a hatalmat.") is húzós volt, úgyhogy - sajnos - már nem igazán tudnak meglepni semmivel.

A "dafke nem jelentkezem ki"-re:
Biztos van ilyen "csakazértsem"-szintű népség, de ahogy a Feketehajú hölgynek is írtam: honnan kéne tudnia a magyar változásokról annak, aki huzamosabb ideje nem él ott?
Lehet azzal jönni, hogy elméletileg állampolgári kötelesség képben lenni, de gyakorlatilag ez nem valósul meg. (Továbbra sem magamat mentegetve írom ezt.)
Meg azzal is lehet jönni, hogy jelentkezz ki. De hogyan, ha nem tudsz a változásról? :)

@M. Péter:
Ezt értem, de akkor miért jön azzal a NAV, hogy fizessenek a külföldre távozottak, évekre visszamenőleg, mivel van állandó magyar lakcímük?

blackhairlady 2014.01.02. 16:12:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Mindenkire, akinek van belföldi lakcíme."
Javitanek, allando lakcime. Ideiglenes lehet, akkor sem kell fizetni.

blackhairlady 2014.01.02. 16:21:43

@Mirjam2: Sok regebb ota kulfoldon elovel elofordulhat, hogy orokol otthon, igy ha nem is akart venni ingatlant otthon, megis lesz egy, es abbol bizony levonhatjak a tartozast.
Mondon, en nagyon korul jartam a temat, mert a penztarcam banta, de a lenyeg, hogy a maganszemelynek kell tisztaban lenni a szabalyokkal es aszerint eljarni. Ha nem jelentik be a kulfoldre koltozest akkor ok nem tudjak, hogy kulfoldon elsz, igy ertesiteni sem tudnak, hogy jelentkezz ki. Nagyjabol ez volt a magyarazat
.
@Barátusz [UKCaLCM]: Mondj egyetlen jogszabaly valtozast is amit szemelyesen, cimre kikuldve ertesitenek a valtozasrol?
Amugy ha te Eu-s orszagban fizetsz TB-t, akkor nincs felnivalod, meg akkor sem ha nem jelentkeztel ki, mert ha az angolorszagi igazolassal bemesz a tb-hez, illetve a NAV-hoz, akkor azt elfogadjak es nem kell fizetnek az elmaradast, mivel 2 helyen nem fizethetsz.

BTBTBT 2014.01.02. 16:32:44

@blackhair-lady:
Azt hiszem, félreértettél. Nem az volt a bajom, hogy miért nem tájékoztatnak levélben minden jogszabály-változásról. Ilyet nem is várnék el.
De lehetne valami hangos jelenlét, figyelemfelkeltő tájékoztató a külföldön élőknek, akik - gondolom, te sem - azzal vannak elfoglalva, hogy mi megy otthon.
De egyszerűbb fű alatt változtatgatni, és aztán a delikvens képébe tolni. (nemcsak) magyar szokás?
Egyébként nem aggódom. :)

2014.01.02. 16:35:58

@blackhair-lady: mi a pontos definicioja az ideiglenes vs allando lakcimnek? lesz ebbol valami hatrany, amikor mondjuk eladom a lakasomat, ahova ideiglenesre vagyok bejelentve?

2014.01.02. 16:36:58

@M. Péter: ezt gondolom a legutolso adobevallassal tudom igazolni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 16:37:25

@Barátusz [UKCaLCM]:
Persze, a menet kozben tortent valtozasokat nehez kezelni. Rokonok, ismerosok szolhatnak, de... az is erosen vitathato.

2014.01.02. 16:40:49

@blackhair-lady: Azt nem ertem, hogy hogyan hajtjak be rajtad a 'tartozast', ha pl. nincs vagyonod Magyarorszagon? Rateszik a nevedet egy feketelistara, es legkozelebb mikor leszallsz Ferihegyen, letartoztatnak es elhurcolnak az adosok bortonebe? :)

blackhairlady 2014.01.02. 16:41:22

@Barátusz [UKCaLCM]: Ertem en, hogy mit mondasz, en is fizettem a tajekozatlansagom miatt, csak azt probaltam leirni amit ok mondtak nekem. A jogszabaly nem tudasa nem mentesit a torvenyek alol. Vagy valami ilyesmi:))

blackhairlady 2014.01.02. 16:44:22

@charlieharper (Cape Town, SA): Nem tudom a pontos meghatarozast, de semmi hatranyod nincs abbol ha a sajatodban ideiglenesen vagy bejelentkezve. A tulajdonos ezzel nem valtozik, eladaskor pedig a foldhivatali bejegyzes szamit ahol te vagy megnevezve mint tulajdonos.
Ha egy harmadik szemely lenne bejelentve mint allando otttartozkodo, az ingatlan akkor is a tied, csak te tudod ertekesiteni.

2014.01.02. 16:45:17

@Mirjam2: nevetsz ezen, de letezo dolog ez. Ha egy bizonyos osszeg felett tartozol az allamnak, akkor utanad nyulhatnak mas orszagokban is. Kanadaban anno ez a hatar CAD 100K volt, ok, hogy jo sok penzt kell sikkasztani, hogy ekkora adotartozast felhalmozz. Csak azt akartam mondani, hogy van ra nemzetkozi bevett gyakorlat, azonban ezt csak egy bizonyos kuszob folott hasznaljak.

2014.01.02. 16:50:28

@blackhair-lady: De hogy mukodne pl. ez a 'behajtas' az ingatlanbol - mikor orokolsz, honnan jonne ra a NAV hogy hoppa, pont olyan valaki orokolt aki tartozik nekunk? Es hogyan hajtanak be a penzt az ingatlan arabol? Oszinten szolva, szerintem eletszerutlen hogy ezeket a penzeket be lehessen hajtani, ha onkent nem fizeti ki valaki.

blackhairlady 2014.01.02. 16:51:20

@Mirjam2: Szerintem (hozza teszem, nem vagyok szakerto, bar konyvelo voltam evtizedekig, de nem ilyen temaban) ugy, hogy ugye van egy szemelyes szamlad vagy micsoda a NAV-nal, ahol gyulik a be nem fizetett tb-k osszege is tobbek kozott. Ez biztosan igy van, mert nekem kinyomtattak ezt, amin minden honapban tetelesen szerepelt a be nem fizetes.
Aztan ha veletlenul orokolsz vagy barmilyen mas vagyonhoz jutsz ami utan szinten adot kell fizetni (mert ugye mi utan nem kell:(, az is a szemelyes szamladon jelentkezik. Itt maris latja a konyvelo, illetve a konyvelesi program, hogy van X osszeg elmaradasod, X osszeg beveteled, es abban a pillanatban a NAV le is vonja az elmaradast, mert a TB ado modjara behajthato.

2014.01.02. 16:54:13

@charlieharper (Cape Town, SA): Igen, ezt elhiszem, de en is arra gondoltam hogy a havi 6 ezer forintert csak nem fognak koroztetni a CIA-val... Bar ki tudja, Magyarorszagon nagyjabol minden lehetseges.

2014.01.02. 16:54:42

@blackhair-lady: le kellett adni a lakcimkartyat es a szemelyit? Vagy a lakcimkartyara rairjak, hogy "ideiglenes lakcim"?

@Mirjam2: amikor az orokolt osszegre kifizeted az adot es a TBt (?), akkor azert nem nehez egy programnak raneznie az eddigi rendszeres befizeteseidre. Ezt behajtani hogyan tudjak, azt nem tudom. Esetleg kuldenek egy szamlat az ingatlan cimere, amit orokoltel vagy (!) rajegyeznek egy kovetelest az ingatlanlapra a Foldhivatalnal es nem tudod eladni, csak ugy, hogy az allam raterhelt.

2014.01.02. 17:00:10

@Barátusz [UKCaLCM]: 'De egyszerűbb fű alatt változtatgatni, és aztán a delikvens képébe tolni. (nemcsak) magyar szokás?'

Teljesen egyetertek. Az emberek nem 'dafke' nem jelentkeztek ki, hanem pl. amikor en 18 evesen leleptem (sok evvel ezelott), meg sem fordult a fejemben ilyen hogy 'ki kene jelentkezni', soha nem hallottam ilyenrol. Azota meg jobb dolgom is van mint a ketnaponta valtozo magyar jogszabalyokat, alkotmanyt, stb. figyelemmel kiserni. Pl. azt sem tudom hogy mi ez a sokat emlegetett NAV, es nem is erdekel (ugy veszem ki a hozzaszolasokbol, hogy valami hatosag aminek penzt kell fizetni :)).

2014.01.02. 17:03:17

@charlieharper (Cape Town, SA): Miert kene egeszsegugyi hozzajarulast fizetni mikor ingatlant orokolsz? Az ado-reszet azt ertem. Bar oszinten szolva ketlem, hogy lenne egy olyan, mukodo nyilvantartasuk amibol kiderulne ha tartozol valamivel.

2014.01.02. 17:09:17

@Mirjam2: en mar tudom, hogy mi ez a NAV; az APEH reinkarnacioja. Az OEP meg a hivatal, aki beszedi a TB penzt. Es allitolag ez a 2 hatosagnak nincs osszekotve a rendszere.

2014.01.02. 17:11:16

@blackhair-lady: 'mert a TB ado modjara behajthato'

Ja, igy mar jobban el tudom kepzelni.

blackhairlady 2014.01.02. 17:15:56

@Mirjam2: Nem egeszsegugy hozzajarulat fizetsz amikor orokolsz hanem adot. A TB is ado lett, igy ez is ugyanott mutatkozik mint az orokles utan fizetendo ado. Es hiddel el, van ilyen nyilvantartas, mert nekem kinyomtattak abban a pillanatban amikor kertem, hogy lassam, mennyi a tartozasom.

BTBTBT 2014.01.02. 17:15:58

@blackhair-lady:
Persze, igaz, és a hatóság részéről lehet is ezzel takarózni: de honnan kéne tudnom a jogszabályról (ha új) vagy annak változtatásáról (régi), ha nem vagyok ott, és nem szokás szó szerint világgá kürtölni - tehát nemcska megjelentetni 1-2 magyar weblapon - az újonnan hatályba lépő változásokat.
Csak költői kérdés volt. :)

@Mirjam2:
Értelek, de mondjuk azért a tiéd és több Kanadás meg charlie esete is kicsit más, mert ti sokkal régebben (1-2, néha 3 évtizeddel) korábban távoztatok hozzánk képest. Akkor még nem volt ekkora mizéria a lelépők szankcionálásával kapcsolatban.
No meg nem volt divat a kétharmaddal éjnek évadján átnyomott törvényváltoztatások gyakorlata sem. :(
Részemről az érdektelenség játszik, de majd ha legközelebb hazamegyek, lehet, hogy átíratom az állandót ideiglenesre. Arra meg majd ki tudja mikor kitalálják, hogy ha nincs állandó lakcímem, elveszik a magyar állampolgárságot.
Azért vigyázz, nehogy rád küldjék a CIA-t.

NAV = Nemzeti Adó- és Vámhivatal

2014.01.02. 17:16:55

@charlieharper (Cape Town, SA): 'a NAV; az APEH reinkarnacioja'

Koszi, ezt megjegyeztem! :) Akkor igazam volt, ok azok akik penzt akarnak toled (meg masok is).

2014.01.02. 17:20:38

@Barátusz [UKCaLCM]: Kosz az infokat - gondolhattam volna hogy az N = Nemzeti! Ami a CIA-t illeti, szerintem biztonsagban vagyok itt Szaudiban, nem hiszem hogy beengednek gyanus amcsi elemeket ide nyomozni, meg OV szemelyes utasitasara sem :)

blackhairlady 2014.01.02. 17:22:21

@charlieharper (Cape Town, SA): Igen, le kell adni a lakcimkartyat es a szemelyit is, kell irni egy kezzel irott valamit amit nekem az gyintezo diktalt, ki kell tolteni kijelentkezesi es az ideiglenesen bejelentkezesi lapot ( a kijelentkezesinel meg kell adni azt a cimet is ahova bejelentkezel ezek utan, de ez lehet kamu kulfoldi cim is, nem fognak utana jarni, en is igy tettem), a szemelyit ertelem szeruen nem adjak vissza, a lakcimkartyan pedig az szerepel. hogy "Kulfoldi cim".
Tovabba azt mondta az ugyintezo aki a lakcimnyilvantarto csoport vezetoje volt, hogy ezt a procedurat ketszer meg lehet ismetelni, tehat ha meggondolom magam, akkor ketszer visszakerhetem a szemelyimet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 17:24:40

@Mirjam2:
Nem, nem... őszentsegge, I. Viktor de Tekintetes szavát még a szaudiak is félik! Na nem a haderőtől, a gazdasági főlénytől, hanem a bármikor bevethető nemzeti 11-egytől! :)

blackhairlady 2014.01.02. 17:25:32

@Kövérmadár [swe]: Valoban nem kell fizetni egyenesagi orokles eseten, ezen en is elgondolkodtam amikor az ugyintezo mondta. Bar lehet, hogy akkor ez meg nem volt hatalyos (vagy hatajos????:))

BTBTBT 2014.01.02. 17:28:16

@Kövérmadár [swe]:
Persze, adót nem, mert annak is megváltoztatták a nevét: öröklési illeték lett, vagy mi a fene.

@Mirjam2:
Arra ne vegyél mérget, hogy OV keze nem ér el az olajmágnásokig. :)

2014.01.02. 17:37:11

@Mirjam2: ha CIAtol felsz, akkor itt egy klasszikus:
We spent 10 years looking for Bin Laden
We scoured 27 countries looking for Bin Laden
We spent 2 billion dollars looking for Bin Laden
Where did we find him?
In his house!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 17:45:01

@blackhair-lady:
Nekem nem adtak másik lakcímkártyát. Elvették a régit és a személyit is, kilyukasztották és ennyi.

Volt egy olyan kérdés, hogy ideiglenesen vagy véglegesen hagyom-e el az országot, azt mondtam, hogy véglegesen.

Azt is megkérdezték, hogy meg szeretném-e adni a kinti címemet, erre nemet válaszoltam.

Akkor most mi van? :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 17:55:36

@Mirjam2: végrehajtást indítanak és bejegyzik a tulajdoni lapra.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 17:59:31

@blackhair-lady: mindenki láthatja saját maga, amennyiben elmegy az okmányirodába, és kér hozzáférést az Ügyfélkapujához.
ugyfelkapu.magyarorszag.hu/

Onnantól bármit meg tud nézni a tb historytól kezdve az adófolyószámláig, kérelmeket adhat be online, gyakorlatilag bármit.

Csak az első alkalommal kell elzarándokolni személyesen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 18:02:28

@blackhair-lady: drágáim, pont ugyanonnan, ahonnan az ithton lakók.
ne gondoljátok már, hogy a szükséges jogszabályokról kisbíró tájékoztat bennünket a ház előtt minden alkalommal, és csak szegény külföldön élők vannak diszkriminálva.

pont ugyanúgy a netes médiában olvasunk róla
(na jó, Béla néni a napilapból, amit minden reggel ötkor visz neki a postás, de neki mindegy is)
külön levelet sem küldenek.
pont ugyanúgy tájékozódunk, ahogy bárki más.
érdemes pár magyar híroldalt felvenni a napi rutinba mindőtöknek és ennyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 18:02:58

@Babette_:
Az pech, amikor régen volt ilyenem, de elfelejtettem már a jelszót is és a felhasználónevet is? :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 18:03:37

@Mirjam2: igazából először Adó- és Vámhivatal nevet akartak, de annak elég szar lett volna a rövidítése...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 18:04:43

@Kövérmadár [swe]: az attól függ, hogy meddig való érvényességre állítottad be.
ha lejárt a jelszó érvényessége, akkor ismét személyes megjelenés,
ha nem járt le, van jelszóemlékeztető e-mail címre.

2014.01.02. 18:06:03

@Babette_: Persze, majd husz ev utan, kettos allampolgarkent, egy masik kontinensen elve stb., magyar hireket fogok olvasni napi szinten. Ez nagyon eletszeru... Veletlenul talaltam ra erre a blogra es nagyon ideszoktam, ezen kivul semmit nem olvasok magyarul, mar ugy 15 eve.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 18:07:19

@Mirjam2: de azért azt szeretnéd, ha a magyar állam tájékoztatna a jogszabály-változásokról?
vagy félreértettem valamit?

2014.01.02. 18:16:43

@Barátusz [UKCaLCM]: Ajjaj, OV imadja az olajmagnasokat, rendszeresen jar ide. Volt egyszer 2001-ben: www.arabnews.com/node/213103, aztan 2011-ben: hungarianspectrum.wordpress.com/2011/10/05/viktor-orban-in-saudi-arabia-reality-and-wishful-thinking/; mno.hu/kulfold/orban-egy-furcsa-fordulatrol-beszelt-rijadban-2568. 'Szeretne stratégiai együttműködést kiépíteni olyan országokkal, mint például Szaúd-Arábia. (...) A szaúdi-magyar kétoldalú kapcsolatokról azt mondta, szeretné, ha azok „élőbbek” lennének.' Ki tudja mit ertett ezen...

2014.01.02. 18:19:48

@Babette_: Ez rendben van, de én 23 éve élek kint. A lakást, ahova még be voltam jelentve (nem az én tulajdonom), már vagy 21 éve eladták és ezután máshová már nem jelentkeztem be.

A dilemma az volt, hogyha 23 éve külföldön élek, akkor honnan tudom meg, hogy mik a fizetési kötelezettségeim Mo-n? De miután a két ország között van tb-re (és nyugdijra) vonatkozó egyezmény, úgy néz ki, csak egy országban vagy köteles fizetni a tb-t.

@charlieharper (Cape Town, SA): Én túristaként jöttem ki, aztán egyszerüen nem mentem vissza! :) De talán apám leadta a személyimet, most már meg kell hogy tudakoljam. Csak azt nem tudom hogy ezzel ki lettem-e jelenkezve.

@shwarcz bácsi: Nem érint igy nem vagyok naprakész a témában, de nemrég az accelerated LMO process-t ideiglenesen felfüggesztették, mert nem arra használták, amire hivatott volt. Magasan képzett munkaerő helyett olcsó képzetlen munkaerőt hoztak be - a "pálmát" a Royal Bank vitte, aki a dolgozóival tanittatta be a külföldi munkaerőt, aztán kirúgta őket. Ha visszajön ez a program akkor biztos jóval szigorúbb lesz.

@Mirjam2: Ha nincs vagyon, akkor gondolom csak simán megtagadom a fizetést, és legfeljebb "persona non grata" leszek. De egy örökségből pl. könyörtelenül levonhatják. :(

@shakti_rom: Te is számolsz, barátom? :)) Ha van időd, nézd meg azt a 2003-as törvényt, amit még tegnap este belinkeltem, hátha sikerül kihámozni valamit. Sztem az egyezménnyel mi hasonlóak vagyunk, mint az EGT országok, csak egy országban vagy köteles tb-t fizetni, de igazolnod kell, hogy ezt megtetted. Az USA pl. nem ilyen ország, nincs egyezmény.

BTBTBT 2014.01.02. 18:21:06

@Kövérmadár [swe]:
Valóban nem, de csak általonosságban jegyeztem meg.
Azért remélem, hogy a szüleim még jó sokáig élnek. Azalatt meg úgyis mindegy, hogy milyen változásokat hoznak - mert biztosan hoznak - majd.

@Mirjam2:
Ezzel az a baj, hogy ha még az ember venné is a fáradtságot, hogy figyelemmel kísér egy-két magyar híroldalt, további kutatásokra lenne szüksége, mert azért otthon rohadtul nem egyértelmű semmi.
Lehet azzal jönni, hogy ne sírjak, de az Inland Revenue, Companies House meg az NHS oldalán is minden-minden-minden információ megtalálható, érthetően, nem eldugdosva, és ha valami még így sem tiszta, akkor van elérhetőség, amelyen visszajeleznek, választ adnak.
A NAV oldalán meg egy retkes nyomtatványt nem lehet megtalálni, hiába adja ki a további google-keresés, hogy ott van az oldalon.

Mellesleg nem szokásom mazochista módon felturbózni a vérnyomásomat a mo.-i hírekkel. A választás előtti hónapokban is inkább az olimpiát kísérem figyelemmel.

2014.01.02. 18:23:07

@Babette_: Nem, azt szeretnem ha a magyar allam nem talalna ki folyton olyan torvenyeket amik visszamenolegesen ervenyesek. Ha ez a torveny a TB-fizetesrol illetve 'kijelentkezesrol' nem volt ervenyben, amikor en elhagytam az orszagot, akkor ne kezdjenek mar el visszamenoleg uldozni meg penzt kovetelni tolem valamiert.

2014.01.02. 18:30:03

@Barátusz [UKCaLCM]: 'Mellesleg nem szokásom mazochista módon felturbózni a vérnyomásomat a mo.-i hírekkel'

Ezt megertem... En sem vagyok egy mazochista alkat, lehet hogy ezert kotottunk ki Angliaban mindketten? :)

2014.01.02. 18:30:27

@Mirjam2: Ez nem életszerü sztem sem. A probléma az,hogy egy törvény, amit jóval a távozásod után hoztak meg, visszamenőleges hatályú, tehát olyanokra is vonatkozik, akiknek semmi lehetősége nem volt a korrigálásra, hiszen akkor még nem is volt életben a törvény. A másik persze az, hogy honnan is tudnának a törvényről, meg miért is érdekelné őket, amikor már rég állampolgárok, adó és tb fizetők más országban. Ez szimplán egy "cash grab".

2014.01.02. 18:35:31

Ez a visszamenőleges törvény olyan, mintha pl. az itt nemrég megváltozott nyugdijtörvény azt irná elő, hogy mostantól 67 év az öregségi nyugdij korhatár, és ez arra is vonatkozik, aki már nyugdijban van. Igy aki azelőtt 65 évtől vette fel az öregségit, az tartozik fejenként két évnyi nyugdijjal az államnak. Ez abszurdum,

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.02. 18:53:31

@Mirjam2: nekem egyébként ezért is megvan az összes régi útlevelem, amivel napra lebontva igazolni tudom, hogy egy percet se voltam Európában. mondjuk kivétel most, mert ezek a Schengeni belépésnél még állampolgárnak se pecsételnek?! nincs nyoma. mágnescsíkot lehúzzák, ők tudják egyáltalán, na ezt nem figyeltem. na egyébként nem mintha valakit is érdekelne, hogy én nem is jártam az EU-ban, de ki tudja, hátha egyszer még hasznos lehet.
teljesen egyetértek egyébként.
majd ha kitalálják, hogy állandóra külföldre kivándorolt (lakcímmel nem rendelkező) pógárok útlevele nem 6ezer ft (ilyesmi nem?), vagy konzulátuson 65 euró, hanem 500 euró. vagy valami valami biztosan lesz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 18:54:48

@cougarcat: @Mirjam2:
nana, azért olyan törvény még itt sem született, ami 20/23 évre visszamenőleg fizetési kötelezettséget keletkeztet nektek.
úgyhogy nyugodtak lehettek.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 18:57:05

@cougarcat: ha régóta más országban állampolgárok és adófizetők, akkor nem is vonatkozik rájuk.
persze, ha nem vágtak el minden szálat az anyaországgal, akkor azért ott nem csak az államnak van valami a füle mögött...

2014.01.02. 19:07:19

@Babette_: "persze, ha nem vágtak el minden szálat az anyaországgal, akkor azért ott nem csak az államnak van valami a füle mögött..."

Nem tudtuk, hogy el kellett volna vágni... de gondolom most majd mindenki sebtében nyisszant. :)

2014.01.02. 19:07:55

@Babette_: Meg nem... de ami kesik, nem mulik! Elore az Orbani uton! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 19:13:18

@cougarcat:
"de gondolom most majd mindenki sebtében nyisszant. :) "

Ilyesmit egy olyan, jellemzően antiszemita, ország esetén ne mondj, mint Magyarország ;)

@Mirjam2:
Szerinted mikor fog szobrot emeltetni magának?
Ha emeltet, szerinted hová emelteti? Nekem két tippem van: Kossuth tér vagy a Mátyás templom elé a Várba. :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 19:14:20

@cougarcat:
arra közkeletű hanyagságra gondolok, miszerint nem jelentkeznek ki itthonról (nálatok nem tudom, mi a helyzet), aztán csodálkoznak, hogy az országnak mindenféle dolga van velük.

azt feledik el, hogy az állam nem azt nézi, hogy éppen hol alszanak, és nem is ellenőrzi. az állam onnan tudja, hogy az országban laksz, hogy be van jelentve egy lakcím. nem ő tehet róla, ha valaki nem mond neki igazat.
nem tud másból kiindulni, mint a nyilvántartásából. ha pedig a (lakcím)nyilvántartásban szerepel valaki, akkor ő úgy veszi, hogy itt lakik.

@Mirjam2: :) (sírva)

2014.01.02. 19:18:47

@cougarcat: 'Ez szimplán egy "cash grab".'

Milyen egy gyanakvo ember vagy te, latszik hogy a nyugati kapitalista balliberalis sajto befolyasa ala kerultel! Orban atyank csak a Nemzet erdekeit vedi onzetlenul, penz nem jatszik szerepet a dontesekben!

2014.01.02. 19:23:52

@Kövérmadár [swe]: Szerintem a Horthy-szobor melle kene elhelyezni. Ok ketten lennenek kozepen, korulottuk meg ket oldalrol mas fontos hosok szobrai, mint pl. Matolcsy. Olyan lenne mint a Hosok tere. Az egeszet elhelyezhetnek a legujabb futballstadion kozepen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 19:24:53

@Mirjam2: @cougarcat:
Te jó ég, szentséges Orbán Viktor, aki szűzfogantatásból született... hát ti jobban utáljátok a magyar rendszert, mint én :D

Köszönöm, jól indul az évem! 8)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 19:29:12

@Mirjam2:
Ez jó ötlet!
De én nem egy szobor mellé tenném Viktort, mehetne egyenesen Kenderesre ;) Aztán, ahogy írtad is, egyiptomi rendszer alapján mehetne mellé "Matocsy és a fiúk" is (na, milyen rockbanda nevet találtam is?)

shwarcz bácsi 2014.01.02. 19:36:57

@cougarcat: Szia, igen fel, a TFW ben is voltak valtozasok. De lehet ezen kívül meg rengeteg program amiben indulni lehet : skilled worker, experience class, Nominee programs, etc..
Mindig változtatnak és szigoritanak.

2014.01.02. 19:47:32

@Babette_: Felesleges ezt tovabb elemezgetni, de a lenyeg hogy mas orszagokban allampolgar-barat rendszerek vannak, vagyis a hivatal van az allampolgarokert es nem forditva. Pl. normalis korulmenyek kozott figyelembe kene vennie az allamnak, hogy milyen tarsadalmi valtozasokon ment keresztul az orszag az elmult 20 evben, pl. EU-csatlakozas elott nagyon kevesen hagytak el az orszagot veglegesen, ma pedig ez nagyon gyakori, stb. Tehat lehet hogy ma 'mindenki' tudja hogy ki kell jelentkezni, annak idejen meg ilyen egyaltalan nem letezett, es ezt az allami hivatalnak tekintetbe kene vennie a torvenyhozas soran, ahelyett hogy az allampolgart bunteti a 'hanyagsagaert'. Az pl. nem tunt fel nekik, hogy vagyunk itt egy paran akik 20-30 eve nem fizettunk adot, nem vettunk igenybe egeszsegugyi szolgaltatast, stb.? Ha az embereket meg mindig belfoldikent tartjak nyilvan ennek ellenere, akkor az legalabb annyira az o 'hanyagsaguk' mint az allampolgaroke. De Magyarorszagon meg mindig ez a szemlelet van hogy a hivatalok diktalnak az allampolgarnak es jol leb*nak ha rosszul csinalsz valamit.

DieNanny CH 2014.01.02. 19:50:34

@Kövérmadár [swe]:

Az semmi! Beteg vagyok 2 hete (mikor, ha nem a Mo-i itthonlétem alatt...), házidokim elküldött mellkasröntgenre, 31-én mentem vissza hozzá. Mikor a házidokim a röntgenes doki 4 sorát meglátta - a felvétel diagnózisát -, majdnem lefordult a székről. Elmondása szerint a doki az utóbbi pár hónapban, fiatalnak-öregnek ugyanezt a négysorost nyomja. Szó szerint!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.02. 20:06:47

namost én milyen szálat nyisszantsak el örökre, ha semmiféle állampolgárságom, permanent residencym a büdös életben nem lesz, perpill is itt anyázok, mert a főnököm a mai napig sem küldte el a meghívólevelet a pont most esedékes vadiúj burmai business vízumomhoz. jövőre meg mondjuk elmegyek egy évre utazni, India Kína Nepál akármi, milyen ország fog nekem akármilyen státuszt a távollétemben, munkahely hiányában fenntartani. mintha a létezésnek az lenne az egyetlen formája, hogy az ember valahol gyökeret ereszt, házat vesz, papírokat szerez, munkát vállal, és onnan kezdve örökre oda tartozik.
vajon az én angol állampolgár főnökömet, aki életében összesen 13 hónapot élt Angliában (D-Amerikában nőtt fel, aztán USA, ott egyetem, majd Spanyolországban ment férjhez, aztán Malajzia, Thaiföld), őt baszogatja valami hivatal ki tudja melyik országban? úgy tudom,Angliában pl akkor változik meg az ember státusza, ha 180 napot ott tölt egy naptári éven belül. (de ezt lehet, hogy nagyon-nagyon keverem valamivel.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 20:28:46

@Chang Yai (Burma/Thailand):
" jövőre meg mondjuk elmegyek egy évre utazni, India Kína Nepál akármi, milyen ország fog nekem akármilyen státuszt a távollétemben, munkahely hiányában fenntartani. mintha a létezésnek az lenne az egyetlen formája, hogy az ember valahol gyökeret ereszt, házat vesz, papírokat szerez, munkát vállal, és onnan kezdve örökre oda tartozik."

Nézd, a legtöbb, ha minden országban feltétele van a permanent residency-nek. Hiába van pl. állandó munkaviszonyom Svédországban és bejelentett címem, ha 6 hétnél tovább vagyok távol, akkor már kérdezősködni fognak és lehet, hogy kiesik a távolt töltött idő (esetleg minden, ami a visszatérésem előtt összegyűlt - ezt nem tudom).

Megoldás? Amíg 2 szék között állsz, nem rúgod fel egyiket sem. Ha nincsen esély egy másik (bármilyen) állampolgárságra, akkor tedd rendbe a magyarországi dolgaidat, mert különben pórul járhatsz.
Ha van lehetőség, akkor keress egy olyan országot, amelyik idővel adni fog állampolgárságot (Singapore, ha jól emlékszem charlie szavaira ilyen) és próbálj meg ott dolgozni.

Thaifölddel egyébként van kettős adózást elkerülő egyezmény, Burmával nincsen. Es esetleg segíthet mérsékelni, kimagyarázni a helyzetet.
Ha ezeket tisztáztad, akkor bemégy az önkormányzathoz és kijelentkezel a mostani, magyar címedről, majd (ha akarsz) ideiglenesen visszajelentkezel. Meghosszabbítod az útleveledet és ennyi. Nem fognak molesztálni, nem lesz tartozásod, bármikor visszamehetsz... tiszta lappal indulhatsz neki életed következő 70 évének ;)

tanato 2014.01.02. 20:28:52

@shwarcz bácsi: Ez azt jelenti hogy eddig aki befizette a 6000 ft. havit,vagy befizette helyette pl. az itthon maradt hozzátartozó,akkor járt minden mint egy MO.- lakosnak.Nem kell külön fizetni minden egyes ellátásért.Most az van tervbe véve hogy aki kint biztosított,nem fizetheti be a havi megváltási díjat,hanem ha MO-n beteg lesz ki kell fizetni a teljes díjat ami ugye esetenként több százezer forintos is lehet/esetleg még több/.

2014.01.02. 20:31:59

@Chang Yai (Burma/Thailand): Angliaban mondjuk teljesen mas a rendszer, mert eleve nincs lakcim-nyilvantartas. Szerintem az a lenyege az egesz helyzetnek hogy ki kell jelentkezni a magyar lakcimedrol ha nem elsz Magyarorszagon. Semmilyen hatranyod nem fog abbol szarmazni ha mashol sincsen allando lakcimed, mivel ez nem egy univerzalis emberi szukseglet, a vilag lakossaganak nagy resze boldogan el allando lakcim nelkul...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 20:33:11

@tanato:
Ennek van bármi értelme?
Mondjuk EU-ban dolgozó emberek esetén? Mert akkor bármilyen orvoshoz is megyek, odaadom a kék kártyát és már el is látnak az itteni biztosításom kontójára... vagy tévedek?

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.02. 20:37:25

@tanato: de aki kint biztosított, legalábbis ha az EU-ban, annak automatikusan ugyanúgy jár minden ellátás, mintha itt dolgozna és fizetnének utána, nem? és ezt fel sem lehet rúgni, EU-s szabályozás.
a többit meg én holnap nem fogom elintézni.... ha megtalálnak, akkor majd a család csinál valamit, megbeszéltük, ez van. sajnos más ügyek miatt egyébként is esélyes, hogy 1-2 éven belül vissza kell jönnöm kicsit hosszabb időre.

tanato 2014.01.02. 20:37:27

@Kövérmadár [swe]: Nem tudom a pontos részleteket,de valszeg. fizetni kell majd csekken vagy készpénzben és utána tudod rendezni a saját biztosítóddal számla ellenében.

tanato 2014.01.02. 20:39:20

@Chang Yai (Burma/Thailand): Pont ez változik majd/terv szerint/,nem lesz automatizmus hanem fizetés lesz utólagos elszámolással.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.02. 20:41:17

nem ütközik ez EU-s szabályba??

2014.01.02. 20:41:43

@Kövérmadár [swe]: @Chang Yai (Burma/Thailand): az EUn belul, sot az EEAn belul, mas orszag csak veszellatast ad (emergency care), ami szerintem egy fair dolog. Az ellatas utan a ket biztosito lerendezi egymas kozott.
Nemetorszag sem orulne, ha odajarnek at mindenfele uggyel, mert ott jobb az ellatas, mint a UKban. Az EUn belul nincs osszevonva a TB-bol befolyt osszeg. Abban az orszagban kell az ellatast kernem, ahol fizetem a TBt.

tanato 2014.01.02. 20:50:10

@charlieharper (Cape Town, SA): Pontosan,jól mondod,különben anarchia lenne.

2014.01.02. 20:58:24

@Chang Yai (Burma/Thailand): Ugye nem volt az ujdonsag szamodra, hogy Magyarorszagon kozponti lakcim nyilvantartas van. Azt meg en is tudom. Hogy nem jelentkeztem ki, az is az en dontesem. Ha kiszabnak ram egy buntetest egy olyan rendelet alapjan, ami nem visszamenoleg ervenyes (!), akkor az igazabol az en hulyesegem miatt van.
Lehet itt pfujozni, de egy orszag szempontjabol a kozponti nyilvantartas jo dolog. UKban nincs ilyen kozponti nyilvantartas, ahanyszor valaki felveti a temat, hogy szemelyi igazolvany vagy lakcim regisztracio kellen, a parlament elveti, mert nem biznak abban, hogy a UK biztonsagban meg tudja orizni az allampolgarai szemelyi adatait (lasd botranyok sora, miniszter a vonaton felejti a taskajat tele titkos adattal, elvesztett szemelyi adatok miniszteriumok altal). Biztos vagyok benne, hogy ha lenne ilyen kozponti adat, itt is hasznalnak az adoztatasra.

Az allam szempontjabol ez egy nagyon hatekony mod megnezni, hogy a Magyarorszagon elok kozul ki fizet adot es ha nem, miert nem (munkanelkuli, foallasu tanulo, HTB, gazdag vagy kulfoldon van). Mar sokkal regebben meg kellett volna ezt az allamnak csinalnia, az adat rendelkezesre allt.

2014.01.02. 21:22:58

@Babette_: Mindenképpen jó tanács, hogy aki nemrég ment, vagy most készül, legyen tisztában a szabályokkal és jómagam is utána fogok nézni, örülök hogy feljött a téma.... :)

@Mirjam2: @Kövérmadár [swe]: Csak arról van szó, hogy elfeledkeztem magamról, bocsánat. :)))

@shwarcz bácsi: Ország szerinti kvóták szerint adják ki az engedélyeket, de a részleteket teszik közzé - ha éppen megszivja valaki, nem tudja, hogy miért (intézményes diszkrimináció).
Merrefelé vagy?

2014.01.02. 21:23:56

@cougarcat: bocs, helyesen:

a részleteket nem teszik közzé

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 21:26:27

@Mirjam2: elkerülte a figyelmedet, amit írtam: nincs olyan jogszabály, ami olyanok részére keletkeztetne fizetési kötelezettséget, akik már 20-23 éve jól elmentek innen.
a hivatalokat nem védem (ha millióan védnénk se lenne elég neki, nem a szervezés a legerősebb oldaluk), de a jogszabályok többsége elég jó, és elég igazságos (amennyire lehet).
nyilván van inkozinsztenia ekkora mennyiségnél, és az sem segít neki, hogy az elmúlt évben kb napi 4 új született.

de ne szidjátok a jogrendszert azért, ami csak a ti kis fejetekben van.

:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.02. 21:33:07

@cougarcat: így van:)

ajánlom mindenkinek a magyarorszag.hu oldalt, meglepően érthető, logikus, és információdús oldal (ahhoz képest, hogy állami:))

itt a lakímbejelentés:
ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410010/Szemelyi_okmanyok20091202.html?ugy=lakcimbej.html#topicissue

2014.01.02. 21:38:20

@Babette_: Köszi, látod, ezért is jó ide járni :)

blackhairlady 2014.01.02. 21:40:23

@Kövérmadár [swe]: Ez egy nagyon jo tanacs volt szerintem, Madar! En is ezt tennem (illetve tettem). Lehet kerni merseklest is, lehet, hogy egy jo reszet elengednek a tartozasnak, foleg, hogy mar sokkal regebben kiment Chaing mint ahogy a legujabb jogszabaly megszuletett.

blackhairlady 2014.01.02. 21:42:54

@Chang Yai (Burma/Thailand): Nem automatikusan, hanem ki kell tolteni hozza nyomtatvanyokat, itthon is es a befogao orszagban is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 21:43:42

@zöldeketbeszélek: szerintem ertetted, mire gondoltam. Ha mar befizeto voltam, hadd olyannak menjen, akirol ugy gondolom, kevesbe lop, es akinek az "igeretei" nagyjabol realisak, es vallalhatoak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 22:18:56

@eMeL: megertenem amit mondasz, ha nem adozna az illeto otthonra. De ha otthonra adozik - megha nem is ott el - akkor talan joga van beleszolni abba, mi folyik?

Ez az egyik resz. A masik, hogy torvenyileg lehetosege is van, es nem csak ebben az esetben, hanem akkor is, ha nem adozik egyaltalan haza.

@Kövérmadár [swe]:
"Csak akkor kell fizetni, ha van allando lakcimed Mo-n. Ha kulfoldon elsz, akkor mi a frasznak allando lakcim Mo-n? Akkor az allando cimed kulfoldon van, nem?

Az egesz problemat igazabol az generalta, hogy a magyar dafke nem jelentkezik ki, mert neki ne mondjak meg...
"

Erre mondjak, hogy ...... KEtfele kijelentkezesi mod volt, egyik a vegleges, masik az ideiglenes. Nem is volt igazan pontosan definialva melyik melyik, az ideiglenest anno kotelezo volt elintezni, ha harom honapot meghaladoan kulfoldon voltal. A veglegest akkor kellett, ha letelepedtel, de ekkor elvettek a szemelyit is. Hat johogy sokan az ideiglenest jelentettek be. NEm dafkesegbol.

2014.01.02. 22:26:13

@Babette_: Oke, oke, meggyoztel :). Koszi a linkeket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 22:28:22

@Babette_: nem tudom mennyire naprakesz a kulugy altal uzemeltetett euvonal, de :
"Amennyiben egy magyar állampolgár külföldön 2009. április 1-je előtt létesített munkaviszonyt, illetve valamilyen formában kint járulékfizető, azt mindenképpen be kell jelenteni a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnál a kinti járulékfizetése tényét és mikéntjét. "
Ezt nem tudom maskepp olvasni, minthogy mindenkire vonatkozik, aki 2009. április 1-je előtt létesített külföldön munkaviszonyt. Nem talaltam egyebet rola.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 22:34:48

@Babette_: neked is megy, amit kovermadarnak irtam. Nem volt kotelezo vegleges letelepedest valasztani, pont annyira "hivatalos" es elfogadott volt ideglenes kulfoldon tartozkodast is bejelenteni. Tehat siman elkepzelheto, hogy valaki 20 evig ideiglenesen kulfoldon van, total szabalyosan.

2014.01.02. 22:40:30

@charlieharper (Cape Town, SA): 'Nemetorszag sem orulne, ha odajarnek at mindenfele uggyel, mert ott jobb az ellatas, mint a UKban.'

En egyszer kiprobaltam, mikor Nemetorszagban voltam nyaralni, hogy bementem az EU egeszsegbiztositasi kartyammal fogorvoshoz es mondtam hogy hirtelen elviselhetetlenul elkezdett fajni a fogam. Pedig mar jo ideje fajt, egy kicsit... Erre azonnal megrontgeneztek es betomtek a fogat, egy olyan rendeloben ami ugy nezett ki mint a Hollywoodi filmekben, mindezt 10 euroert! Kozben az NHS-nel mar a rontgen tobbe kerult volna, es heteket kellett volna varni ra, az ellatas minosegerol nem is beszelve. Mazlim volt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.02. 23:18:51

@tildy[UK]:
Valóban, de tulajdonképpen miért kell a személyi?
Apósom is notórius "nem kijelentkező". Sokat beszélgettünk erről, de igazából mindig ugyan az a vége a dolognak: mert a személyivel lehet utazni.
Ilyenkor mindig vakarom a fejem, mert úgy tudom, hogy az útlevéllel is.

Ha az ember beleássa magát a helyi (adott esetben hazai) szabályrendszernek, akkor pl. ugyanaz a helyzet Magyarországon is, mint Svédországban. Országon belül fölösleges a személyi igazolvány, mert a jogosítvány is jó (már akinek van). Az kiváltja a személyit + vezetni is lehet vele.
Külföldön pedig az útlevélnél univerzálisabb dolog nincsen, hiszen pl. az USAba nem lehet személyivel utazni és belföldön is igazolhatja vele magát az ember.

Ezekből arra a következtetésre jutottam, hogy a személyi igazolvány teljesen felesleges irat, leadása nem oszt, nem szoroz.

Persze, ha valakinek sem útlevele, sem jogsija nincs...

M. Péter 2014.01.02. 23:30:05

@Mirjam2: Érdekes. Annak idején német biztosítással 10 eurónál jóval többet fizettem.

2014.01.02. 23:39:34

@M. Péter: Ja, mert nem az EU kartyadat lobogtattad! :) Az ilyen dolgok szepek az EU-ban. Es feher tomest kaptam, amit a UK-ben csak magandokinal lehet 100 fontert.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.02. 23:41:20

@Kövérmadár [swe]:Szia!  Nekem  pl anélkül  nem engedtek  a saját  magyar  bankszamlamra  befizetni.  Egyszer  teszteltem ugyanis  mi lenne,  ha elvennek  a személyit.  Bankszamla  kell,  mert  van egy magyar életbiztosítások,  amit  fizetni  kell.
Aztán  próbáltunk  mobilnetet  is venni,  az  sem ment  volna csak útlevéllel.

Elofizetes  netán?  Ugyan.  Egy sima  prepaid  se.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 00:12:11

@tildy[UK]:
Ez sulyos :(
Nekem megszuntetni nem lehetett a szamlamat, igy levettem rola minden penzt aztan hagytam inaktivizalodni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.03. 01:10:14

@Kövérmadár [swe]: az a baj, hogy lakcimkartyaval együtt érvényes csak azonosításra, otthon, több helyen. Mikor mondtam, hogy nincs, akkor mondták hol élek, onnét utlevel? Mondom még nincs. Szóval bonyolult dolog ez. Raadasul pl. Hitelszerszodesnel is szokás a szerződési részben erről írni , ha kulfoldre koltoztel végleg, simán érinthet azt a szerződést is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 07:11:56

@tildy[UK]:
Igen, a diakhitelem meg okozhat meglepetest, foleg ha egyszer le akarom adni a magyar allampolgarsagot (kov. valasztas eredmenyetol fuggoen lesz nagyon surgos vagy sem, meglatjuk).

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 09:01:18

@Mirjam2: nem meggyőzni akartalak, hanem megnyugtatni:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 09:04:26

@tildy[UK]: persze. azt nem tudom, mikorTÓL él ez a kötelezettség. szerintem nem 23 éves...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.03. 10:34:51

Korábban írtam, 2009. 04.01-től, és vonatkozik a korábban külföldre távozókra is.

2014.01.03. 11:14:57

@Babette_: 'szerintem nem 23 éves...'

De 23-nak erzem magam!! :)

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2014.01.03. 12:14:56

@tildy[UK]: "megertenem amit mondasz, ha nem adozna az illeto otthonra. De ha otthonra adozik - megha nem is ott el - akkor talan joga van beleszolni abba, mi folyik?"

Ez igaz.
Ha az állam elvárja az adófizetést, akkor közöd van ahhoz az államhoz. [*]

Én nem arról beszélek, aki 2-3-5 évre szándékozik külföldre menni (pl. tanulni vagy pénzt keresni, esetleg egy magyarországi ingatlan törlesztőrésleteit kitermelni), hanem arról, aki maximum nyaralni jár vissza és nincs jövéterve az országgal.

[*]: persze ez is bonyolultabb kérdés, hiszen nekem is volt már bevételem az USA-ból, amiből ott le is vettek pénzt rendesen (vagyis adót fizettem Sam bácsinak), mégsem akarok szavazni náluk... szóval a mértékek és miértek keményen súlyozzák a döntéseket.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2014.01.03. 12:15:01

@Barátusz [UKCaLCM]: "Ezek szerint a magyar állam a külföldön élő/dolgozó/járulékfizető polgárait egy nem EU-kompatibilis szabályozással (állandó lakcím révén való fizetési kötelezettség) próbálja szívatni, nem?"

Nekem a magyar jogalkotásban az "tetszik" hogy a cél soha nem a problémák megoldása (társadalmi igazságosság elvárásának megfelelően).
Ez is egy tipikus félmegoldás, ami úgy látszik, mintha megoldás lenne.

A mo-on lakó állampolgárok felé jogos az egészségügyi biztosítás (cirka 6000 Ft/hó) elvárása.
Ha szociálisan nem képes befizetni, akkor persze az államnak kellene erre egy automatizmust üzemeltetnie... (mint egy európai népnek illik!)

Ugyanis korrekt elvárás, hogy csak biztosított személyeket kezeljenek 'ingyen' az ellátásban!

A más EU országban lakók/élők/keresők biztosítása azért "kissé" máshogy néz ki.
Persze a 'hivatal' számára könnyebb egy kalap alá venni mindenkit. Különösen ha a "főcél" a minden-pénzt-ide-nekünk-meeeee-kell állami jogalkotási módszernek is megfelel.

Az EU joggal várja el, hogy csak egy helyen legyen egészségbiztosítása valakinek. A "fő" tartózkodási helyén.
[némely ország ezt úgy fogalmazza, ahol életvitel szerűen tartózkodik illetve évi legalább 183 napot tartózkodik]

Ugyanis az sem igazságos(!) és itt és nekem nagyon fontos az igazságos törvény, hogy ne lehessen a példa kedvéért azt megvalósítani, hogy MO-on egy havi 6000 Ft-os biztosítást megtart, míg pl. angliában minimális egészségbiztosítást fizet, arra gondolva, hogy ha nagyobb baj lenne (pl. egy soktízmilliós rákos kezelés), akkor hazajön erre, egyébként meg a jövedelemszerzés (szja) és életvitel (áfa) haszna angliában csapódik le.

Mondjuk informatikusként nagyon csodálkozom, hogy EU szinten nem lehet erre informatikai megoldást találni.
Ha nem online adatbázist akarna, hanem csak egy pl. havi egyeztető ellenörzést, aminek eredményéről értesítenék az érintett nemzeti biztosítókat, na az nem lenne egy nagy feladat.
Akarni kellene!

Vagyis a lényeg, hogy nem az állandó bejelentkezés ténye teszi kötelezővé a magyarországi minimál (6000) befizetést, hanem az a tény, hogy itt él.
És ha pl. londonban él, az nem csak hogy lehetővé tenné, hogy ne fizessen, de tiltja is a fizetést.
Mirefel a NAV ill. 'magyratörvényhozás' (EU szinten) törvénytelen(!) helyzet fenntartását írja elő!!!

Vagyis aki nincs kijelentkezve, pedig életvitel szerűen nem él MO-on, azt közigazgatási bírsággal (pl. egyszeri 10-20e Ft) kell súlytani!
Ha meg bizonyítja (pl. a külföldi biztosítási viszonyról szóló dokumentummal) akkor törölni kell a "tartozást" (a halmozott előírást).

Másrészről pedig egy működő(!) adóhivatalnak a bejelentett állandó lakcímre évente(!) tartozás összesítőt kell küldenie.
Mert ez így tisztességes!!!
És ha elmulasztja, akkor (nálam!) jogalapját veszti a tartozások halmozása, kamatoztatása!

Mert hát a tisztességes állam... (álom!)

M. Péter 2014.01.03. 13:42:56

@eMeL: “Az EU joggal várja el, hogy csak egy helyen legyen egészségbiztosítása valakinek. A "fő" tartózkodási helyén.”

A tb nem a lakhelytől függ, hanem a munkahelytől. Aki dolgozik, akár alkalmazottként, akár vállalkozóként, alapszabályként ott biztosított, ahol dolgozik. Ha valaki pl. Mo.-n lakik, de naponta átjár Ausztriába dolgozni, akkor az osztrák tb-hez tartozik, de ebben az esetben kivételesen Mo.-n is jár neki teljeskörű ellátás.

DieNanny CH 2014.01.03. 13:51:34

@Kövérmadár [swe]:

Megmaradok!

(Csak most értem ide az olvasásban.)

DieNanny CH 2014.01.03. 14:10:15

@eMeL:

Erről eszembe jutott még egy variáció.
Mi van azzal a külföldi állampolgárral, aki Mo-on él és dolgozik több éve. Neki szerintem lenne joga szavazni, hiszen ő issza a levét a választásoknak. Nem?
(nem úgy, mint nekem, aki nem itt él, nem itt adózik, viszont áp., és lakcímem is van. Ezáltal jogom is...)

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2014.01.03. 20:08:00

@DieNanny [SZ,CH]: Vagyis a lényeg, hogy az EU szabadsága számtalan variációt hoz.
Tuljdonképpen át kellene gondolni és EU szinten egységesíteni egy csomó dolgot, mert folyamatosan egyre nagyobb gondot fog okozni a 'változatos szabályozás'.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása