2013. október 12. 06:45,  Milyennek látják a külföldiek Magyarországot? 327 komment

2013. október 12. 06:45 Határátkelő

Milyennek látják a külföldiek Magyarországot?

Több olyan külföldet is megjárt ismerősöm is van, aki hosszabb-rövidebb ideig élt Magyarországon, esetleg most is ott él. Vannak köztük magyarok, akik több évtizedes külföldi élet után tértek haza, és vannak külföldiek, akik valamilyen oknál fogva letelepedtek Magyarországon. A minap azon gondolkodtam el, milyennek látják ők Magyarországot.

Gondolataim egy búcsúírás indította el, amit a Budapest Times tíz év után távozó főszerkesztője jegyzett (és amire a Facebookon hívták fel a figyelmem). Először idéznék ebből egy pár gondolatot, aztán folytatom én.

„Lady Hungary más. Bár látszanak rajta az évek, még mindig szépnek mondható, és nagyokat lehet beszélgetni vele. De ez a különleges és rejtélyes nő nem dolgozik a kapcsolatain. Makacs. Hajlíthatatlan. Depressziós. Féltékeny. Sebzett. Koldus. És mégis mindig jobban tudja, magyar módra.

(...)

A munka sosem volt unalmas: rengeteg botrány, intrika, hazugságok, korrupció és iszonyatosan sok bürokrácia. Irdatlan hegyeket kellett ellapátolni, hogy felfedjük az igazságot és leleplezzük a szemfényvesztést.

De mindhiába, mert nem történt semmi. Kezdem úgy érezni magam, mintha a kommunizmus teljes foglalkoztatottságában dolgoznék, ahol nem feltétlenül kell teljesíteni bármit is, csak bemenni időre.

(...)

Ez a következmények nélküli ország; nagy a csinnadratta a bűnök körül, de a büntetés – ha van egyáltalán – ritkán áll arányban a cselekménnyel. És nem történik semmi, hogy ne forduljanak elő újra ugyanezek a bűnök... legfeljebb szépen feldíszítik őket. Nesztek, csináltunk valamit.

(...)

A gyerekeim lassan tizenévesek, jövőre van szükségük. Az, hogy három nyelvet beszélnek, és majd dolgozhatnak egy call centerben, jövőképnek sovány. Ja, igazából csak két nyelvet, az angol anyanyelvük nem számít. Nincs róla magyar bizonyítványuk.

Azt akarom, hogy azon járjon az eszük, „miért ne csinálhatnám meg?", és nem azon, hogy „úgysem csinálhatom meg".

Nem vagyok egyedül az államhatár felé vezető úton. Sokakat ismerek – külföldieket és magyarokat –, akik az egész családjukkal költöznek. Mások dolgozni járnak ki, és hétvégén még hazajönnek, vagy amikor tudnak. Megint mások otthagyják a munkahelyüket, hogy külföldön keressenek jobbat. Helyi lakcím nélkül nem lenne esélyük kint, legalábbis a fejvadászok szerint.

Ezek az emberek évek óta küzdenek, de a fény az alagút végén egyre halványabb és távolibb.

(...)

Lady Hungary! Randizni veled kellemes, együtt élni viszont rohadtul lehetetlen."

Eddig a részlet (a teljes írás egyébként elolvasható itt, mindenkit bíztatnék, hogy olvassa is el) és azt kell mondanom, a poszt elején említett tapasztalataim nagyban fedik mindazt, amiről Allan Boyko írt.

A szemfényvesztés országa

Most nyilván megkapom majd a magamét, de a tény ettől még tény: a Magyarországot jól ismerő külföldiek körében tapasztalataim szerint a leggyakoribb jelző a reménytelen. Kizökkenthetetlenül rosszkedvűek, negatívak és pesszimisták vagyunk (tökéletes telitalálat Allan Boyko különbségtétele a „miért ne csinálhatnám meg?", és az „úgysem csinálhatom meg" között), miközben folyamatosan megy a szemfényvesztés arról, hogy mi, magyarok mennyivel különbek vagyunk mindenkinél, legyen az sport (a világban jórészt semmilyen jelentőséggel nem bíró sportokban vagyunk nagyon jók, miközben a fontosakban egy-két kivételtől eltekintve alig vagyunk komolyan jelen), oktatás („a magyar oktatás világhírű", miközben nézzük meg, mire neveljük a gyerekeket és mit érnek el felnőttként), tudomány („a lakosság számához viszonyítva a legtöbb Nobel-díjas", miközben gyakorlatilag mindegyikük külföldön élve kapta meg az elismerést, mert elüldözték otthonról) és még sorolhatnánk.

A magyarok imádják a legendákat (még mindig 60 évvel ezelőtti futballsikereket lobogtatunk, miközben a világ elszaladt mellettünk), és nem szívesen néznek szembe a realitásokkal.

Mindezeket nem én mondom, hanem olyan ismerősök, akik tényleg hatalmas jóindulattal állnak Magyarországhoz és szeretik is – csak éppen még olyan ismerősöm is beszélt már arról, hogy ideje lenne visszamenni a (második) hazájába, akiről ezt korábban sosem tételeztem volna fel.

Bürokrácia és nemtörődömség

Valaki egyszer azt mondta nekem, olyan érzése van, mintha a magyarok folyamatosan menekülnének a valóság elől, és minél többet gondolkodom ezen a megjegyzésen, annál inkább kénytelen vagyok igazat adni neki.

Egyéni (tudományos, sport vagy éppen gazdasági) sikerekkel próbáljuk meg elfedni egy-egy terület rémisztő állapotát, még mindig el akarjuk hinni, hogy a magyar oktatás a világ élvonalába tartozik; az olimpiai sikerekkel takarózva nem törődünk a tömegsporttal; világsztárokat vizionálunk a film, a zene területén, de az ehhez szükséges erőfeszítést (lásd még: pénz, menedzsment) nem tesszük bele – és még sorolhatnám.

Visszatérve a Magyarországon élő külföldiekre (és ezzel be is fejezem és átadom nektek a szót), nem nagyon találkoztam még olyannal, aki ne jegyezte volna meg, milyen gyönyörű ország, de olyannal sem, aki huzamosabb ottlét után ne panaszkodott volna bürokráciára, nemtörődömségre – lényegében mindazokra a dolgokra, melyekről a Budapest Times távozó főszerkesztője is írt.

Nektek milyen tapasztalatotok van?

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország klubsarok Budapest Times Allan Boyko

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr135563798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.13. 12:07:15

@Határátkelő: Annyira nem nepszeru a "vizilabda", hogy tomve volt a stadion az olimpian, szinte lehetetetlen volt jegyet kapni ra. Az osszes (angol) munkatarsamnak is, ha mondtam, hogy olimpia, es magyarok, rogton a vizilabda jutott az eszukbe.

Netuddki. 2013.10.13. 12:47:16

@Határátkelő: Ez egy sutyerák fideszes bértroll. Csak szóltam...

sírjatok 2013.10.13. 12:47:17

@Határátkelő: batyu is meg gunti is azert irta, amit irt, mert az index ajanloban nem velemeny van, hanem sommas kijelentes

Határátkelő 2013.10.13. 12:49:55

@sírjatok: Most már megnéztem én is. Hát arról nem tehetek... :)

Az egyik legnagyobb tapasztalatom a blog indulása óta, hogy egy csomó ember van (főleg a címlapról idetévedők), akik úgy írnak véleményt, hogy előtte el sem olvassák a posztot.

Határátkelő 2013.10.13. 12:50:41

@kovi1970: Miért nem vagyok meglepve? :)

Határátkelő 2013.10.13. 12:52:07

@tildy:): Szerintem a kettő nem zárja ki egymást. Az olimpián szerintem az agyaggalamb lövészeten is telt ház van, mert az az olimpia.

Még egyszer: nálam nagyobb drukkere aligha van a magyar vízilabda-válogatottnak, de azért azt nem merném állítani, hogy egy világszerte népszerű sportág lenne.

val 2013.10.13. 13:29:51

@Határátkelő: "Miért nem vagyok meglepve? :) "

Mármint miért nem vagy meglepve, hogy ő egy "fideszes bértroll"?
Gratulálok! Főleg azért, mert az a "fideszes bértroll" a hihetetlen egyoldalú megközelítésedre hívta fel a figyelmet.

"Egyébként ezúton is megkérlek, beszéld rá az ismerőseid, írják meg, miért jöttek vissza, én nagyon szívesen kiteszem a blogra. Komolyan beszélek!"

Ezesetben ott a "fideszes bértroll" első ellenvéleménye, amit máris kitehetsz a blogodra.

KopaszMercis 2013.10.13. 13:29:52

@tildy:):
Az angol olimpián akkora igény volt MINDEN és BÁRMILYEN jegyre, hogy sorsolni kellett.

Kiváncsi vagyok, hogy azok közül a nepáli serpák közül akik álmukból felkeltve tudják, hogy medzsik magyarz és puskás öcsi hányan tudnának megnevezni egy-egy magyar vizilabdázót.

Attól függetlenül, hogy az angol munkatársaidat mennyire tudtad hülyére fáraszatni a vizilabadmániaddal..

Ne legyünk naivak.

Sírköves Slomó 2013.10.13. 13:29:52

@Határátkelő: Prága és Budapest számait egyedül is sikerül összehasonlítani?

Határátkelő 2013.10.13. 13:35:44

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Aha. Például ebben a tanulmányban (www.redeimari.hu/docs/publikaciok/foreigners.pdf) 80 ezer külföldit ír Budapestre (z009-es adat). Amit te linkeltél, abban pedig ez szerepel Prágára: "Most foreigners live in the capital city Prague, precisely 178,177 people".

Ha tudsz frissebb adatot, akkor jöhet a link, mert én hirtelen nem találtam.

Határátkelő 2013.10.13. 13:39:47

@val: Kommentet nem teszek ki posztnak, amennyiben megírja rendesen, akkor kiteszem. (Igen, ez egy ígéret.)

Ami a "hihetetlenül egyoldalú megközelítésem" illeti, sokszor leírtam már, most is leírom, és rád is vonatkozik: írd meg, miért nagyszerű hely Magyarország és én megjelentetem itt a blogon.

holl gold 2013.10.13. 14:42:42

Meg kellene nezni hogy egy kulföldi (akar itt elö, akar turista) mitöl erzi jol magat (udvarias kiszolgalas, segitökeszseg, jo szomszedok, szorakozasi lehetösegek, baratkozos es beszedes emberek, stb) vagy eppen nem erzi jol magat (atveri a /magyar/ taxis, lehuzza a /magyar/ vendeglos, meglopja es kifossza a /magyar/ zsebtolvaj, udvariatlan /magyar/ kiszolgalo az uzletben, stb.
Ezzel csak azt akarom mondani hogy mi magyarok nagyon sokat tehetunk hogy a kulföldiek jo velemennyel legyenek orszagunkrol...

Sírköves Slomó 2013.10.13. 14:42:42

@Határátkelő: Gondoltam hogy nem megy egyedül. Görgess lejjebb a tanulmányban.

Fekete Pestis 2013.10.13. 14:42:42

@Határátkelő:
Nézd, M.o tényleg nagyszerü hely lehet annak, aki bizonyos tulajdonságokat keres.
P.l. való igaz, hogy a magyarok haverkodóbbak és (legalábbis felszinesen) nyitottabbak, mint Ény-Európában. Aki társaságkedvelö és nagy "haveri kört" akar, az p.l. Ény-Euból M.o-re jön - akár úgy is, hogy ott született, ott járt iskolába. Van ilyen, ismerek ilyet. Pont holland az illetö ;).

Aki viszont visszapofázó, saját igazát megvédö, stb típus [mint p.l. én], annak M.o maga a pokol - ugyanis M.o-n visszapofa nincs, alantas véleményére szarunk, lefele taposunk, felfele nyalunk. Legalábbis a 90s évek végéig, amig M.o-n tevékenykedtem, ez volt a divat. Nem hiszem h. azóta gYökeresen változtak volna a dolgok. ;) -- illetve pont GYÖKERESEN ;) -

Aki pl. szereti a napsütést [most nem hülyéskedek], és a meleget, annak M.o jobban bejön, mint teszemazt Norvégia vagy Belgium. Nekem sajnos a melegben leesik a vérnyomásom és elkezd a fejem fájni, úgyhogy nekem a 30 fok felett maga a pokol.

Viszont aki anyagi biztonságot szeretne, annak M.o a pokol. M.o-n mindig ( hangsúlyozom: M-I-N-D-I-G !!!) az szívja meg, aki elöre tervez, gondolkodik, kalkulál. (Legutóbbi példa a devizahitelesek "megmentése". Ezek az emberek egy tökeáttételes származékos terméket vásároltak, ahol sajna a margin számla pont az ingatlanuk volt. Buktak - emberileg sajnálom öket, de a származékos termékekben [ pláne nagy tökeáttétellel] ez is benne van. Most megint azok szívnak, akik HUF hitelt vettek fel - mert átlátták a kockázatokat).

Satöbbi, satöbbi.

Szóval mondom : a szempontoktól függ, hogy kinek miért tetszik az egyik vagy a másik hely. Söt - a szempontok idövel változhatnak. Ezt magamon látom, és gondolom, ezzel mások is így vannak.

Határátkelő 2013.10.13. 14:53:22

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Nézd, én szívesen görgetek neked ameddig akarod, de hadd hívjam fel a figyelmed (és a magam részéről ezzel ezt a vitát le is zárom), a tanulmány 34. oldalára: 2009-ben 184 358 külföldi élt MAGYARORSZÁGON, ebből 79 994 A FŐVÁROSBAN, ami az összes Magyarországon élő külföldi 43.4 százaléka.

A 37. oldalon a következőt írja (idézem): "On 1 January, 2009 184 358 foreign citizens were on an extended stay in the country, accounting for 1,84 percent of the resident population."

Ha szerinted ez nem azt jelenti, hogy 2009. január elsején 184 358 külföldi állampolgár élt MAGYARORSZÁGON, akkor nem tudok mit mondani.

zobod 2013.10.13. 15:26:07

A magyarokról sokszor elmondták már, mennyi az önmarcangoló, búslakodó, pesszimista karakter. A poszt szerzője erősíti a tapasztalatot.

Hogy legyen valami pozitív, a Magyarországról maradandó pozitív élménnyel távozókról: usa-ban élő rokon kisgyerekek, akikek már az anyjuk is ott született, az apjuk pedig nem magyar származású amerikai, tavaly először jártak a nagyi szülőföldjén. Többek közt Egerbe is leautóztunk. A várrom olyan hatást tett rájuk (5-10 köztiek), amit nehéz lenne szavakba önteni, még a vissza felé úton is arról beszéltek milyen lehetett a török magyar háború, meg hogy ilyen tényleg van, és alig hitték el, hogy az valóban az a várrom, ahol a harcok voltak egykor. Az egyetlen amit hiányoltak, miért nincsen valami jó kis app, hogyha a smartphone-on keresztül nézi a palota előtti teret, a bástyát, stb akkor látná a harcosokat :)

Határátkelő 2013.10.13. 15:28:25

@zobod: Még egyszer nekifutok, mert a jelek szerint te sem olvastad (vagy nem figyelmesen) a posztot.

Én NEM a Magyarországra látogató, hanem a Magyarországon ÉLŐ vagy hosszú távú tartózkodás tapasztalatával rendelkező külföldiekről írtam. Ne hasonlítsunk össze egy látogatást egy huzamosabb tartózkodás tapasztalatával. A kettő messze nem ugyanaz.

monddazigazatmar 2013.10.13. 16:09:50

@Határátkelő: Magyarországot jól ismerő külföldiek, mi?
Na ne röhögtess már.
Kezdjük ott, hogy a nyelvünket senki nem tudja megtanulni. Olyan még akad aki elfogadhatóan beszél, de tökéletesen, akcentus nélkül? Gyakorlatilag nulla. Aztán ott van, hogy a nyelvben is meglátszik az abszolút fordított gondolkodásmód, amihez szintén ide kell születni. Aztán van egy elég hosszú, és a világ nagy részének abszolút érdektelen történelmünk. Továbbá van egy ehhez a történelemhez szorosan kötődő kultúránk. A legelső példa ami az eszembe jut: adócsalás. Ugye milyen rettenetes bűn a világ többi részén? Itt meg leszarja mindenki, mert a vérünkben van, hogy vagy a török vitte az adót, vagy a labanc, vagy az orosz, az az ügyes aki átverte őket.

Aztán a bürokráciáról annyit, hogy próbáltál már spanyolban telefonkártyát venni? Lengyelben bankszámlát nyitni? Kínába csak beutazni? Mert mindenkinek az az egyszerű és érthető amihez ő hozzá van szokva, ha valami valahol máshogy működik akkor az bonyolult és bürokratikus

ymel 2013.10.13. 16:09:50

Erdemes lenne megkerdezned vietnamiakat is. A mindenkori diplomacia eloszeretettel hivatkozik arra, hogy van vagy 4 ezer viet, akik beszelnek magyarul. Erdemes az udvarias mosolygasok moge bekukkantani, mi az igazi velemeny.

k008 2013.10.13. 16:09:50

Szerintem a magyarok egyszerűen túl sokat foglalkoznak azzal, hogy "milyenek is a magyarok". Az önköldöknézegetés helyett uccu fel a kanapéról és irány tenni valami jót!

Még egy ilyen önköldöknézegető önsanyarító és önkritkus társaságot... közben tespedés a passzivitásban, a nagy nihilben. Ez itt a lényeg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.13. 16:29:55

@KopaszMercis: What? Mirol beszelsz ember???
Nem vagyok vizilabdamanias, nem farasztottam senkit. Eszem megall, komolyan.

Konkretan annyira kepben voltak, hogy meg azt is tudtak, hogya noi csapatban van egy ugyanolyan nevu holgy, mint jomagam. :P

monddazigazatmar 2013.10.13. 16:48:33

@Határátkelő: Ja, és még egy dolog. Úgy is van annyi külföldi ismerősöd, azt miért nem kérdezed meg, hogy szerintük róluk, az ő országukról mit gondol a világ többi része. Meg hogy vannak-e komoly viták a neten arról, hogy "úristen, milyen gáz ez a franciaország, mit gondolnak rólunk a németek".
Vagy hogy az angol mennyire magasról szarja le a világ többi részének a véleményét

hexa 2013.10.13. 16:48:33

A bürokráciával kapcsolatban egy költői kérdés: a post szerzője élt-e valaha külföldön? Ha igen, hol és mennyi ideig? :D
(Olyan válasz nem ér hogy egyszer volt nyaralni Horvátországban, vagy a 80-as években vett Commodore-t Bécsben.)

Füli 2013.10.13. 16:48:33

Hogy csak a pozitívumokat bővítsem: a magyarok szorgalmasak, tehetségesek, kreatívak. Ezek a tulajdonságaik szerintem az európai átlag felett állnak. Alapvető szokásuk a panaszkodás, és az irigység. No de ezzel sincsenek egyedül a világban. Alapvetően negatívak, ezért a valós jó dolgokat éppúgy nem veszik észre, mint a ténylegesen rosszat. Szerintem a sok lósung ellenére nincs olyan hogy magyar hazaszeretet, az egyéni boldogulás, a pénz szeretete van, de közösségi szinten szinte egyáltalán nincs közös megmozdulás, tenni akarás (talán kivéve a szurkolást a sportban).

Határátkelő 2013.10.13. 16:49:17

@monddazigazatmar: Mert nem erről szól a poszt. De jó ötlet, majd megkérdezem.

Határátkelő 2013.10.13. 16:57:21

@hexa: A poszt szerzője (mármint ha rám gondolsz) élt külföldön. Angliában, hosszan. És tudod hülyére röhögték magukat az áfás számla fogalmán (mert nem is értették, mi az); az adóhivatal nem azért van, hogy fenyegetni lehessen vele, hanem azért, hogy beszedje az adót. Tele vannak az utak előre telepített radarral (vagy legalábbis a dobozukkal... :) ), amire előre figyelmeztetnek, mert a cél nem az, hogy kiegészítsék a költségvetést, hanem hogy kevesebb legyen a baleset.

És igen, sok a külföldi, és igen, gusztustalanul fetrengenek a fiatalok az utcán (a részeg, sugárban okádó angol fiatalnál kevés gusztustalanabb dolgot láttam az életemben), és igen, szar az idő, és igen, akadnak, akik utálják a külföldieket, szóval ott is vannak negatívumok (mielőtt az a vád érne, hogy rózsaszín szemüvegen keresztül látom őket). Viszont nagyon erős az önirónia, képesek reflektálni saját magukra és szívesen röhögnek is magukon (ajánlom figyelmedbe John O'Farrell An Utterly Impartial History of Britain (or 2000 Years Of Upper Class Idiots In Charge) című könyvét - kíváncsi vagyok, mi történne Magyarországon, ha megjelenne egy ilyen mű.) www.amazon.co.uk/Utterly-Impartial-History-Britain-Idiots/dp/0552773964

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2013.10.13. 17:21:54

Van az Aranyfácán sör a rádióban, mindig akutalizálják (bár pár hónapja nem nagyon hallgattam rádiót), a húsvéti verzió valahogy imigyen szólt, hogyaszongya: "Régen nem volt ekkora rohanás. Régen jutott idő a pihenésre. Régen a tél tél volt, a nyár pedig nyár. Régen beengedték a locsolókat a lányok és hideg sörrel kínálták őket."

Aztán marketing-blabla a sörről, és végül az első hang felteszi az i-re a pontot:

"Aranyfácán. AMI JÁR, AZ JÁR!"

Ebben az egy reklámban sikerült összefoglalni az utóbbi 60 (és talán még több) év kórtüneteit.

Mensikov 2013.10.13. 17:21:55

@33621: Micsoda karrier bankból recepcióra... röhej...

Mensikov 2013.10.13. 17:21:55

@Füli: Te is jó baromságokat írtál na...

HgGina 2013.10.13. 17:21:55

@Shebelle: jobb. És irgalmatlan mennyiségű munka és idő van ebben az eredményben. De legalább ronda is. Persze ízlések és pofonok eset.

ezanicknevem 2013.10.13. 17:21:55

Valamit tisztázzunk: Magyarország jelenleg nem tartozik az igazán sikeresek közé. Szeretem ezt az országot, csak úgy, mert az enyém. De ettől még világos, hogy nem sikeres. Momentán, mert persze az ember mindig bízik.

Ma Mo. valahogy hasonlóképp áll, mint a török alatt. Szét van esve több darabra. Csak most nem török meg Habsburg meg Erdély van, hanem tót megszállás, oláh megszállás meg még felsorolni is sok, kiknek adtak koncot belőlünk olyanok, akik azt se tudták, hol vagyunk a térképen. Középen pedig ott egy kis szelet Hungary, ami inkább osztási maradék, mint céltudatos tervezés eredménye.

A ma ide települő külföldiek ezt a kis darab Hungaryt látják. Abból is leginkább Bjudapesztet. Nagyon szép, csak ez a sok ember ne lenne ilyen szomorú.

Depressziósok és reménytelenek vagyunk, persze hogy azok. Száz évvel ezelőtt még sokkal optimistábbak voltunk. Akkoriban ennek az országnak kicsit más alakja volt még. Akkor sem volt teljesen önálló, de egy magyar büszkén lehetett magyar az ősei földjén. Magyarul tanult, nem terrorizálták lakosságcserével, Vasgárdával meg délvidéki mészárlással. Nem kellett -ová toldalékot tenni a neve után, ha nőnek született. Nem tanítottak a gyerekeinek az iskolában hülyeségeket arról, hogy Csák Máté tót protoállamot hozott volna létre (mert nem), vagy hogy a dákorománok rendesek, hogy egyáltalán megtűrik Erdélyben (mert nem).

Persze a szomszédainknak is vannak neurózisaik. De mert az elmúlt száz év kedvezett nekik, könnyebb elhinniük, hogy eztán jobb lesz. Majd a rokonok segítenek.

Az osztrákok elképzelik magukat Svájcnak. A szláv szomszédok egy üveg töménytől már hihetik, hogy ők maguk Oroszország. A románok álmairól még beszélni is fölösleges, annyi van nekik. Míg szomszédaink az elmúlt száz évből jól jöttek ki, addig nekünk az maradt tanulságul, hogy Magyarországon tökmindegy, mit részt veszel-e a buliban, a végén te fizetsz és még fel is mosol.

Magyarországon ugyanis a játék végén jönnek az Áts fiúk, és elviszik az üveggolyóidat. Néha Párizsból, néha Berlinből vagy Moszkvából, a problémákat eldöntő túlerő mindig piszkosul messziről jön, és végső soron mi járunk rosszul, akármit csinálunk.

Ezek után mi értelme itt a "miért ne" hozzáállásnak? Aki valóban meg akar valósítani valamit, az kimegy külföldre, akkor még akár Nobel-díjas is lehet. Ha itthon marad, akkor úgy érvényesülhet, amennyire a helyi Döbrögi engedi, de akkor nyalni kell az épp aktuális hatalomnak.

A külföldi barátok gondolom nem akarnak nyalni senkinek, és megtehetik, hogy elhúznak. Közben sajnálkozva ingatják a fejüket, milyen szomorú ez az ország, és nem értik, miért. Vagy csak úgy tesznek, mint aki nem érti.

monddazigazatmar 2013.10.13. 17:21:55

@Határátkelő: "És tudod hülyére röhögték magukat az áfás számla fogalmán (mert nem is értették, mi az)"
Na azért ne vidd túlzásba a hülyeséget. Angolokat speciel nem tudom, de németben ugyanúgy megy a "számlanélkül" meg a "alacsonyszámlás" okoskodás, mint itt. Meg egész keleteurópában.
Ha annyi a világlátásod, hogy anglia vs magyarország, akkor inkább ne irj blogot.

2013.10.13. 17:21:55

"tapasztalataim szerint a leggyakoribb jelző a reménytelen. Kizökkenthetetlenül rosszkedvűek, negatívak és pesszimisták vagyunk"

Teleírjuk az internetet arról szóló posztokkal, hogy milyen reménytelen, kilátástalan ez az ország, innen el kell menekülni stb. Majd megkérdezünk egy külföldit, hogy mit gondol rólunk, és láss csodát, rosszkedvűnek, pesszimistának és negatívnak tart minket.
És mi a következtetésünk? A világért sem az, hogy változtatni kéne a hozzáállásunkon (a sajátunkon, nem a többi tízmillióén), hanem megerősítve látjuk magunkat, hogy ez milyen szar, reménytelen, kilátástalan ország.

Határátkelő 2013.10.13. 17:22:46

@monddazigazatmar: OK, majd ha tanácsra lesz szükségem, feltétlenül megkérdezlek.

monddazigazatmar 2013.10.13. 18:14:08

@Határátkelő: A világ többi része meg nem röhög az angolokon, hanem értetlenül szemléli, hogy mondjuk ID és lakcimkártya helyett miért jó nekik, hogy fegyvertartási engedéllyel és gázszámlával igazolhatják a személyazonosságukat...

tem 2013.10.13. 18:14:08

@Határátkelő: Hát. hmmm. Ugye azért nem örülsz ennek, és nem direkt úgy próbáltál "riportalany mintákat" válogatni, hogy egy újabb kritikát kaphassunk? Ha akarod, hogy valami haladjon, szerintem kezdheted azzal, hogy nem rugdosod a magyarokat még itt is. Szerintem tök ügyesek vagyunk, mármint az átlag, hogy ennyi pénzből ilyen életkörülményeket össze tudunk hozni, és még sok minden más miatt is. Tényleg kellemetlen volt ez a labanc török orosz hármas, akik után azért regenerálódni kell valamennyire. Ki kéne találni hangulatjavító projecteket inkább :) És résen kell lenni, mert nem fog senki minket örökbe fogadni. A többi hatalom is csak a saját érdekét nézi, igen, a nyugatiak is. Azért örülnek az ilyen blogoknak is azok, akik hasznot akarnak húzni belőlünk.

monddazigazatmar 2013.10.13. 18:14:08

@Határátkelő: Nyilván nem fogsz. Laktál angolországban egykét évet, aztán már világpolgárnak hiszed magad.
Nekem speciel 5 országban van/volt bankszámlám, telefonom, vállalkozásom, máshol is van bürokrácia, meg szerencsétlenkedés. Olyan se nagyon van, hogy "külföldiek véleménye" mert ahány külföldi annyi vélemény.
Egyébként az egyik legmegdöbbentőbb az volt, amikor egy belgával beszélgettem. A köszönést is beleszámítva a negyedik mondata az volt, hogy a déliek (vallon? flamand? nem emlékszem) mennyire lusták, semmit nem csinálnak, szakadjon szét Belgium, és szar az egész. Szóval akkor a magyarok a széthúzóak, meg borulátóak?

Határátkelő 2013.10.13. 18:15:06

@tem: Ja, és a jugoszlávok fizetnek félreeső csőszkunyhókban találkozom velük.

Határátkelő 2013.10.13. 18:17:29

@monddazigazatmar: Úgy látom, veled nem nagyon lehet értelmesen beszélni, mert egy-egy válasznak, írásnak csak azt a részét látod meg, amelyiket akarod.

Nem tudhatod, hány évig éltem ott, miként azt sem tudod, most hol élek. Egy szóval sem írtam, hogy máshol nincs bürokrácia, de ennek a beszélgetésnek így semmi értelme, mert csak hajtogatod a magadét.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.13. 18:19:03

@ezanicknevem: Alljon meg a menet egy pillanatra? KErdezzuk mar meg azokat a totokat, szerbeket es romanokat, akik az akkori Magyarorszag teruleten laktak, milyen kisebbsegi jogokkal endelkeztek, hasznalhattak-e a sajat nyelvuket, es sorolhatnam?

Felesleges annyira nagynak hinni magunkat, hogy mindenki minket akar eltorolni, megsemmisiteni. Ez csak nemely hibbant elmeben fordulhat meg.

Frőczy Sanyi 2013.10.13. 18:19:59

Elolvastam ezt a posztot, meg az eredeti írást is. Sajnos nagyon jól átlátja a helyzetet, tényleg ez a jellemzõ. A teljes jövõtlenség és a nemtörõdömség. Csak azt ndm tudom, hogy ez magyar sajátosság, vagy ugyanez a helyzet mondjuk Szlovákiában, Csehországbam vagy Lengyelországban is. Fõleg az én korosztályom, azaz a pályakezdõk helyzete sötét. Az az elszomorító, hogy sokan ezt nem látják, vagy nem akarják látni.
Késõbb átrágom magam a kommenteken, csak még dolog van :)

tanato 2013.10.13. 18:28:36

@ezanicknevem: Kerek 100 éve nem létezett független Magyarország,mint ahogy írod.A magyar sorkötelesek köztük mindkét nagyapám a közös KUk hadseregbe vonult be,ahol német volt a használt nyelv.Ferencjóska volt a magyarok kedvence akinek elfelejtették a 49-es szereplését/oroszok behívása/nem csak Kádár ötlete volt,Ferencjóska 100+ évvel megelőzte/Kivégzések stb.A határátkelők száma minimum a mai százalékarányon állt.

tanato 2013.10.13. 18:32:50

@tildy:): Lájkolom a hozzászólásodat,még a régi Postr-os időben amikor még nem voltál velünk,kommentelt erről egy békés megyei szlovák anyanyelvű lány.rendesen kiosztotta az anyanyelvi kisebbségeket szidó kommentelőket.Nem tartja magát értéktelenebbnek,mint magyar anyanyelvű honfitársaink.

tanato 2013.10.13. 18:42:57

@Határátkelő: Úgy látom frontális támadást indítottak a blog ellen bizonyos irányból.Volt már ilyen a postr-időben is de nem ilyen durván.Most már személyeskedni is kezdenek a blog.-gazdával.Kár volt kiadnod magad hogy hol élsz,úgy volt jó hogy ez titokban volt,lassan már tényleg azt firtatják hogy terhes vagy-e.Mindenesetre nem szabad feladni ,a blog jó és tényleg aktuális dolgokról szól.

digiteye 2013.10.13. 19:02:45

@Határátkelő: monddazigásszamár egy fizetett bértollnok, a fidesz/jobbik agitprop osztályról. Minden blogon fent van, ahol "magyarvédelemre" van szükség(ük). Angolul nem tud, viszont azt basztatja, aki igen. Saját bevallása szerint öt országban élt, bankszámlákkal rendelkezett, söt vállalkozásai is voltak. Nyilván tolmáccsal. És feltétlenül bukott mind, mivel megint otthon van.
Hagyd a fenébe.
Nagyon finoman és nem bántó módon írtad meg a cikket - sokkal tapintatosabban, mint én tenném.
Ugyanis a helyzet az, hogy Magyarország a loserek - avagy lúzer a minikölcseyk kedvéért (hoppsz, ez most nem politikailag korrekt, mert polémia van arról, hogy a magyar Himnusz szerzöje meleg volt, az mekkora blama lenne a dísznagyaroknak, még alkotmánymódosítást is láthatunk belöle) - földje.
Aki még ott van, annak valószínüleg nincs agya, vagy pont pakol, esetleg fidesz payrollon van.

Emberedre a fenti háromból kettö megáll.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.13. 19:03:03

@tanato: erdekes helyzetben vagyok, mert a mis "kisebbsegunk" asszimilalodott, plusz eleve kivaltsagos jogaink voltak. Masreszrol mivel nevemben Toth vagyok, valoszinuleg valoban tot felmenokkel is rendelkezem ezert tudom magam "kisebbsegkent" is latni.

Teljesen egyetertek veled.

monddazigazatmar 2013.10.13. 19:11:07

@Határátkelő: Csak hajtogatom a magamét. Ezt nekem nem lehet, ez ugye a te privilégiumod.
Leírod, hogy a külföldiek hogy látják az országot. Mert ugye azok egységesen látják, és pont úgy ahogy te.
Tehát leírod, hogy bürokráciát látnak, meg nemtörődömséget.
Most a nemtörődömségbe nem mennék bele, mert eléggé értelmezhetetlen:
" az olimpiai sikerekkel takarózva nem törődünk a tömegsporttal" - a kötelező tornaórák ellen meg tüntettek
"világsztárokat vizionálunk a film, a zene területén," - KI? KIKET? én speciel egy magyar világsztárt nem tudok, de nem is hallottam, hogy valaki ilyet állitott volna...
Ezeket nyilván nem mondta külföldi, ez a te véleményed.
Meg mertem említeni, hogy máshol is van bürokrácia, és mindenkinek a megszokott dolog az egyszerű. Nekem az, ha odaadom a személyit, az angolnak ha gázszámlával és ajánlólevéllel igazolja magát.
Aztán jössz azzal, hogy az angolok nem tudják hogy mi az áfásszámla- ami lehet, hogy igaz, nincs velük kapcsolatom, de fél európa ugyanúgy sumákol az adókkal.
Szóval velem nem lehet értelmesen beszélgetni, bár semmit nem cáfoltál meg, de nem azt fújom amit te.
Gyakorlatilag meg az van, hogy ismét itt egy önjelölt okos véleményblogja, amit megpróbál úgy elsütni, hogy ezt gondolja rólunk a külföld

monddazigazatmar 2013.10.13. 19:17:24

@digiteye: Hehe. Hát ez igy nem hip igaz? Én nem tudok angolul? Ezt miből is vetted le, te nyomi?
Okoskodsz, hogy te milyen szépen választékosan beszélsz magyarul, aztán egy mondattal később angol szlenggel jössz? Már mondtam, hogy uncool vagy.
Az meg ismét csak a szűk agyad terméke, hogy aki nem azt fújja mint te az csak fizetett lehet.

tem 2013.10.13. 19:35:10

@Határátkelő: Nem úgy értettem hogy Te akarsz belőle hasznot húzni. Azokról beszéltem akiknek nagyobb haszna származhat abból ha minket gyengítenek. Nem az ilyen kis átlag fizu szintű dolgokról, abba bele se gondoltam.

Bambano 2013.10.13. 19:35:10

azért van egy nagy adag rotfl abban, amiket a külföldiek mondanak... rossz kedvű a magyar, például a melója miatt. kik voltak azok, akik elhordták innen az értelmes melót és csak a favágást hozták ide? a külföldiek. Ez pont olyan álszent duma, mintha az apple vezérkara sajnálkozna, hogy a kínai foxconn gyárban sok az öngyilkosság, miközben az apple meg a többi nyugati nem akar annyit fizetni a legyártott termékért, amiből futná jobb munkabérre.

itt sok a bürokrácia? akárhány külföldre szakadt cikkét olvasom, mind azt írja, hogy ilyen szám olyan hivatal, ez kell, az kell, de nem adnak egyiket a másik nélkül, másikat az egyik nélkül, csak ha valaki hazudik neked egy lakcímet, stb. stb. stb. EZEK mondják, hogy sok a bürokrácia??

most vagy az van, hogy idejön a kislány nyugatról, és fingja nincs arról, hogy a saját polgártársai mit csinálnak máshol, ezért mond ilyen ökörségeket, vagy csak simán álszent.

hirdeti a külföldi utazási iroda, hogy jöjjenek ide a fiatalok, mert itt korlátlanul lehet bulizni, törni-zúzni...

Ezzel nem akartam azt mondani, hogy nekünk nincs sarunk, csak azt, hogy a nyugati süket picsogás sem mindig indokolt.

Bambano 2013.10.13. 19:35:10

@tildy:): azt gondolom tudod, hogy a monarchia idején a horvátok szerint (akik akkor magyarországi kisebbség voltak), itt voltak a legjobb kisebbségvédelmi törvények európában.

tobias2 2013.10.13. 19:35:10

@monddazigazatmar: "Aztán a bürokráciáról annyit, hogy próbáltál már spanyolban telefonkártyát venni? Lengyelben bankszámlát nyitni? Kínába csak beutazni?"

Telefonkártyát Thaiföldön kell venni (akár utcai árusoktól is lehet; azonnal működik); bankszámlát Bulgáriában kell nyitni (személyi igazolvánnyal pár perc, és 8% kamatot adnak), beutazni meg a Schengenen belül akárhová ellenőrzés nélkül tudsz.

Publius Decius Mus 2013.10.13. 19:35:11

Az a bajom ezzel a cikkel, hogy depressziós. Mindent jobban tud, ragaszkodik hozzá, hogy nem tudjuk megcsinálni. De.
- Lady Hungary -

Publius Decius Mus 2013.10.13. 19:35:11

Abban igaza van, hogy sok a nyafogós, depressziós ember.

Mivel még mindig nem ismerik eléggé a külföldet, azt gondolják mindenhol jobb. Pedig csak meg kellene nézni jobban, sokan jól csinálják az életet itthon is.

Skorzeny 2013.10.13. 19:35:24

@tanato:
Voltak német vezénylési nyelvű k.u.k ezredek ez tény, de a kiegyezés eredményeképpen voltak kizárólag magyar vezénylési nyelvű honvéd ezredek is, Csak, hogy tágítsam a tudásodat.:)
Persze "nagymagyarország" a XX. század elején már tényleg csak egy ábránd volt. De milyen szép ábránd!:)

ezanicknevem 2013.10.13. 19:41:12

@tildy:): "KErdezzuk mar meg azokat a totokat, szerbeket es romanokat, akik az akkori Magyarorszag teruleten laktak, milyen kisebbsegi jogokkal endelkeztek, hasznalhattak-e a sajat nyelvuket, es sorolhatnam?"

- Húha! Kérdezzük meg szerintem azt is, hogy 1913-ban a breton, baszk, okcitán és szárd kisebbség jogait mennyiben engedte érvényesülni a francia kormány? Mi volt a helyzet Nagy-Britanniában a walesi, skót és ír anyanyelvi nyelvhasználattal és oktatással, kétnyelvű feliratokkal? Nem beszélve az afrikai, aboriginál stb. gyarmati bennszülöttekről.

Nem érvényesültek jobban, mint Magyarországon, ugye? Mert akkor van egy jó hírem. Az említett tót, oláh és rác kisebbségek jogai ezek szerint világszínvonalúak voltak. Végre egy jó hír! Akkor ezt meg is beszéltük.

De ha te úgy gondolod, hogy ez nem volt elég, és ezért jogosan szabdalták szét szeretett hazánkat, hadd kérdezzek vissza: Nagy-Britanniát és Franciaországot nem kellett volna ugyanezért szétberhelni, mindjárt az I. vh. után? De? Akkor miért nem történt meg?

Drága kommentelőtársam. Ideje megtudnod. Trianon nem azért történt, mert a magyar kisebbségek jogai olyanok voltak, amilyenek. Azért történt, mert elveszítettük a háborút és kész.

(Btw., kedves tildyszmájli hogy jön ez ide? Minek veted fel egyáltalán? Ez a topik arról szól, hogy Magyarország depressziós, és mivel néhányan úgy tűnik, nem értik, segítettem megérteni. Mo. depressziójának egyik fő oka az, hogy Trianonnál lerabolták. Nem egyedüli ok, azt is megírtam. De ugye nem vitatod, hogy elég nagy? És ezt azóta sem orvosolta senki, egyesek pedig, mint te, úgy próbálnak napirendre térni fölötte, hogy azt sugallják, mintha megérdemeltük volna. Nos, nem.)

"Felesleges annyira nagynak hinni magunkat, hogy mindenki minket akar eltorolni, megsemmisiteni. Ez csak nemely hibbant elmeben fordulhat meg."

- Ezt meg egyszerűen nem értem, de tényleg. Hogy jön ez ide? Én ilyet nem állítottam. A hibbant elme pedig nem tudom, kire vonatkozik. Ezt biztos nekem szántad? :D

(A tildiszmájli nevet ne vedd rosszindulatúnak, de nem írok hangulatjelszmájlit, hacsak nincs rá okom. :) )

tanato 2013.10.13. 20:18:44

@Skorzeny: Na látod a szovjet megszállás alatt legalább csak magyar vezénylési nyelvű alakulatok voltak,igaz tulajdonképpen szovjet irányítás alatt.

monddazigazatmar 2013.10.13. 20:20:37

@tobias2: TE meg miről beszélsz? Én arra írtam, hogy mindenhol megvan a bürokrácia, a megszokott, ismert hivatalos rend.
Mi a bánatért kell Bulgáriában számlát nyitni, ha nekem mondjuk portugál számlára van szükségem? A thai telefonkártyával pedig lehet hogy drága beszélgetni itthon, és a feltöltés is kicsit nehézkes.
Amíg Kina nincs Schengenben, addig az odautazáshoz az ő szabályaik szerint kell vízumért folyamodni.

ezanicknevem 2013.10.13. 20:20:37

@tanato: "Kerek 100 éve nem létezett független Magyarország,mint ahogy írod.A magyar sorkötelesek köztük mindkét nagyapám a közös KUk hadseregbe vonult be,ahol német volt a használt nyelv.Ferencjóska volt a magyarok kedvence akinek elfelejtették a 49-es szereplését/oroszok behívása/nem csak Kádár ötlete volt,Ferencjóska 100+ évvel megelőzte/Kivégzések stb.A határátkelők száma minimum a mai százalékarányon állt."

- Neked is írok egy párhuzamot. 1913-ban az Egyesült Államokban nem volt jó négernek lenni. Szegény ember is sok volt. Mégis, volt az országban lendület, volt benne potenciál a fejlődésre. Ott volt 1928, a nagy válság, de mégis, mostanra összehoztak egy holdraszállást, és bárki bármit mond, az egyik legdemokratikusabb, legelfogadóbb és leggazdagabb hely a világon. Még ha nem is tökéleted, más helyek sem azok.

Értem, valami olyasmit akarsz írni, hogy 1913-ban nem volt olyan nagyszerű hely Magyarország. Ezt értem. Tudok a kivándorlásokról, a földéhségről is. Amit én állítok, az az, hogy ha az elmúlt 100 év nem azzal telt volna, hogy Mo.-ot előbb szétszabdalják, aztán még erőtlenebbül a nagyhatalmak játékszerévé válik, hogy aztán mostanra itt álljon szinte teljesen kifosztva és súlytalanul, akkor talán ebben az országban sem lenne akkor depresszió. Sőt biztos. Ezt elfogadod, ugye?

monddazigazatmar 2013.10.13. 20:20:37

@ezanicknevem: Szerinted tényleg Trianon még mindig a depresszió fő oka?
Nem az, hogy azóta folyamatosan át vagyunk baszva? Hogy nagy naivan elhitték 56ban, hogy változás lesz, hogy 89ben elhitték, hogy 10 év múlva osztrák szinten fognak élni?
Egyébként biztos, hogy annyival depisebbek vagyunk másoknál? Igen, máshol- nyugatabbra a mosolygás gyakorlatilag kötelező mindig, meg a kedves udvariasság is, de ott is vannak zakkant depis emberek, szép számmal. Keletebbre, mondjuk oroszoknál meg mindenki ugy néz ki, mint aki épp két temetés között van.

Archenemy 2013.10.13. 20:20:37

Szerintem attól lesz Magyarország jobb, ha mindig elmondjuk, hogy milyen szar. A gyerek is attól lesz okos és talpraesett, ha napi negyvenszer elmondjuk neki, hogy ő egy szerencsétlen hülye.

ezanicknevem 2013.10.13. 20:20:37

@tanato: @tildy:):
"még a régi Postr-os időben amikor még nem voltál velünk,kommentelt erről egy békés megyei szlovák anyanyelvű lány.rendesen kiosztotta az anyanyelvi kisebbségeket szidó kommentelőket.Nem tartja magát értéktelenebbnek,mint magyar anyanyelvű honfitársaink. "
"valoszinuleg valoban tot felmenokkel is rendelkezem ezert tudom magam "kisebbsegkent" is latni. "

Jesszusmáriaszentjózsef és az összes pokémon. Nektek az, aki Trianont igazságtalannak tartja, az biztosan nem akarja, hogy a kisebbségek jogai érvényesüljenek, netán le is nézi őket?

Tényleg szép, hogy így összeborultok, nem is baj, de szerintem ti ott kerestek ellenséget, ahol nincs.

Lassan mondom: engem nem zavar, ha valaki kisebbségi. Az sem zavar, ha egy kisebbség ésszerű jogokat kíván érvényesíteni (elvégre a magyar is egy kisebbség ma már). Engem az zavar, ha van, aki nem képes belátni, hogy
- Trianon alapos ok arra, hogy egy ország máig ható depresszióba kerüljön, mert
- Trianon nélkül Magyarország fejlődése egészségesebb módon zajlott volna le. És nem lenne ekkora depresszió.

De ha ez így gond, és ettől soviniszta lettem, semmi baj. Fel is veszem a kisebbségbőrből vart zekémet, mert kezd hideg lenni, és megyek kisebbséglevest vacsorázni. :)

(tildyszmájli kommentelőtárs, állítólag a Felvidék egyik leggyakoribb vezetékneve ma a Horváth. Talán csak egy netes tévedés, de ha igaz, és ebbe belegondol az ember, vicces következtetésekre juthat. :D )

Fekete Pestis 2013.10.13. 20:20:37

@ezanicknevem:

Bocs, mikor történt Trianon ?
Ja, hogy 93 éve ?
Ja, és hogy a japánokat 68 éve jól elporolták és még atomot is dobtak rájuk ?

Egyébként nem igaz, hogy M.o sérelmeit nem orvosolták.
P.l. felvették az EU-ba, aminek köv.-ként a magyaro-i beruházások asszem 90%a EUs pénzböl megy. [ja, hogy nem szökökutat meg temetöt kellene építeni ebböl ? ;)]

Meg Mitterand a 90s évek fordulóján elismerte, hogy Fr hibás volt Trianonban.
Na, akkor kellett volna p.l. adósságkönnyitést kérni. Amit a lengyelek megléptek 91ben, de Antall nem akart.
Ja, hogy M.o gazdasági bajai abból az ámokfutásból származnak, amit elitje 2002 után véghezvitt ? És ez hogy függ össze Trianonnal ? HOgy csak 10 millió embert vitt az elit az összeomlásba és nem 28 milliót [Nagy-Mo] ?

Fekete Pestis 2013.10.13. 20:20:37

Komolyan mondom : ennyi lehetöség, mint ma, még soha nem adatott meg az igyekvö embereknek.

Én is elörébb tarthatnék. Hogy nem tartok, csak és kizárólag magamnak köszönhetem. Nem a kommunistáknak // Orbánnak, még csak nem is az EU-nak meg a köszívü munkáltatómnak.

Kizárólag saját magamnak. Mindenesetre tanultam a hibáimból, van még 30 évem, hogy ezt a tanulságot fel is használjam.

tanato 2013.10.13. 20:39:38

@ezanicknevem: Ami nekünk Trianon,gyászünnep,az egy Árva megyei szlováknak vagy a Bihari hegységben élő mócoknak biz. örömünnep.Erről már itt a HÁ-n is sokat vitáztunk még két éve.Ha egyben maradunk,biztos lehetsz benne hogy hosszú,véres gerillaharcot folytattak volna a központi magyar kormány ellen az ehhez a harchoz kiváló magashegységi erdős terepen élő és elszakadást követelő szlovákok vagy románok.Jugó típusú szétesés lett volna valószínűsíthető.

micsoda? 2013.10.13. 20:47:23

"folyamatosan megy a szemfényvesztés arról, hogy mi, magyarok mennyivel különbek vagyunk mindenkinél, "

Nekem is ez a véleményem, ráadásul sok honfitársam külföldön is ehhez mérten viselkedik.
Mentségemre legyen mondva, ha külföldön járok nagyon érdekel a helyi, vagy a turisták viselkedése, kevésbé a kirándulások, ilyen- olyan látványossághoz.

Sok pénzt áldozunk az élsportra, élsportolókra, és valóban eltereljük a figyelmet több terület katasztrofális helyzetéről. Egészségügy, mélyszegénység stb.

ezanicknevem 2013.10.13. 21:36:33

@Fekete Pestis: "Bocs, mikor történt Trianon ?
Ja, hogy 93 éve ?
Ja, és hogy a japánokat 68 éve jól elporolták és még atomot is dobtak rájuk ?"
- 93 éve, és akkor? Olyan, mintha azt mondanád, hogy "Mo.-on már évszázadok óta létezik diftéria, lépjünk túl a dolgon". Dehogyis, attól még ugyanúgy kell védőoltás. Ami régóta fennáll, az nem feltétlenül helyes.

Amikor az ország a török miatt három részre szakadt, azt csak cirka 150 év után állították helyre. Azt mondod, hogy ezek szerint hagyniuk kellett volna a fenébe? Elvégre a török már ott van majdnem 150 éve mondjuk Budán, a csudába is, nekik is vannak jogaik, nem lehetünk ennyire szűklátókörűek.

Japán meg nem jó példa. Tőlük csak olyasmit vettek vissza, amit max. pár évtizede foglalt el a Birodalom. Nem ezeréves japán területeket. Az atombomba meg az egész képleten nem sokat változtat. Borzalmas dolog, de a térképen nem maradt nyoma. Az élet visszatért oda, a két város azóta is Japánhoz tartozik.

"Egyébként nem igaz, hogy M.o sérelmeit nem orvosolták.
P.l. felvették az EU-ba, aminek köv.-ként a magyaro-i beruházások asszem 90%a EUs pénzböl megy. [ja, hogy nem szökökutat meg temetöt kellene építeni ebböl ? ;)]"
- Az, hogy az EU-ba felvettek, az milyen trianoni sérelmet orvosolt? Erdély adói már nem Bukarestbe mennek? A határontúli magyarokat már nem próbálják beolvasztani? A határon túlról nem propagálnak torz történelemfelfogásokat az oktatásukban és a nyugat számára? Szerinted ma már tényleg mindegy, hogy a határ melyik oldalán lakik az ember? A családoddal gond nélkül átköltöznél Szlovákiába?

Az EU-ba Közép-Európából mindenkit felvettek. Trianonnak ehhez semmi köze, ezt te sem gondolod komolyan. Ha meg a pénz szerinted ezért kárpótol, akkor adják inkább a Felvidéket meg a többi területet, és adják a mi támogatásunkat azoknak, ami a szomszédságból megmarad. Ez korrekt. :) Biztos ők is beleegyeznének, hm?

"Meg Mitterand a 90s évek fordulóján elismerte, hogy Fr hibás volt Trianonban."
- Ezt Mitterand-on és rajtad kívül senki sem hallotta. A térképen pedig nem látszik a nyoma.

"Ja, hogy M.o gazdasági bajai abból az ámokfutásból származnak, amit elitje 2002 után véghezvitt ? És ez hogy függ össze Trianonnal ? HOgy csak 10 millió embert vitt az elit az összeomlásba és nem 28 milliót [Nagy-Mo] ?"
- Csak ezen múlik? Akkor adják ide máris Erdélyt, mert Mo.-on nagyobb az életszínvonal, mint Romániában. Tehát itt még mindig jobb nekik. Ez a te logikád.

ezanicknevem 2013.10.13. 21:36:34

@monddazigazatmar: "Szerinted tényleg Trianon még mindig a depresszió fő oka?"
- Az egyik fő oka. Ahogyan mondjuk egy lábamputáció annak, hogy elkezdünk inni. Persze, azért is iszunk, mert nem teljesülnek az álmaink meg egyebek. De tolókocsiból nehezebb pozitívnak lenni.

Trianon ott van a fő okok között, mert meghatározta az egész XX. századi történelmünket. Hogy egy példát mondjak, mi is lehettünk volna elegánsan angolbarátak. Dánia is kis ország, azt is megszállták a németek, de elég példamutatóan viselték, és nem működtek együtt a nácikkal. Horthy (akiért egyébként nem vagyok oda) utálta Hitlert és a nyilasokat (amiben viszont igaza volt). De a művelt és önzetlen Nyugat magától az életben nem orvosolta volna Trianont... Így már kezdettől eldőlt, hogy a németek oldalán állunk majd, a kérdés csak az volt, mennyire mélyen veszünk részt. Így vergődtünk végig a XX. századon. Az egyik rossz helyzetből jött a másik. Mindegyiknek a végén keserűség és kiábrándultság, és a tanulság, hogy húzd be füled-farkad, fogd be a szád, és ne kezdeményezz semmit, akkor is rossz, de talán békén hagynak.

Meg még valami. Fizikai vereséget szenvedtünk, és még az erkölcsi jóvátétel sem a miénk. A zsidósággal valóban szörnyű dolog történt a II. világháborúban. Többmillió megölt, megalázott embert nem lehet meg nem történtté tenni. De valami következménye mégis lett: ahogy az angolok még mindig mesélnek Robin Hoodról, pedig már azt sem tudják, élt-e igazán, úgy a németek még évszázadok múlva is emlékezni fognak Hitlerre, és szégyellik magukat miatta. Más népeknek is ő fog eszébe jutni róluk... De hogy Trianon miatt ki fog valaha is szégyenkezni, azt nem tudom. Pedig körülöttünk bőven lenne kinek. Te el tudod képzelni, hogy egy szlovák vagy román valaha is szégyellje ezt? Vagy egy francia vagy angol? Röhej. :/ Free Tibet oké, de Justice for Hungary, erről a kutya se hall, max. azt hiszi, hogy ilyet csak egy náci mondhat.

"Nem az, hogy azóta folyamatosan át vagyunk baszva? Hogy nagy naivan elhitték 56ban, hogy változás lesz, hogy 89ben elhitték, hogy 10 év múlva osztrák szinten fognak élni?"
- Biztosan. A kettő nem zárja ki egymást. Megjegyzem, lehet, hogy ha Trianon nem történik meg, több önbizalmunk lenne, nem lógnánk ennyire azon, hogy mi van az osztrákoknál.

"Egyébként biztos, hogy annyival depisebbek vagyunk másoknál?"
- Ezt inkább a posztolóval játszd le. Az ő vitaindító állítása, nekem nincs ennyi időm. :)

micsoda? 2013.10.13. 22:05:46

@tanato: Elég érdekes megjegyzés. Több százéves nagy Magyarország térképét, hasonlitani az alig száz éves Jugoszláviához, még ha átvitt értelemben is.

tem 2013.10.13. 22:05:46

@micsoda?: Nem tudom most mi bajod van. Most akkor legyen önbizalmunk vagy nem? Döntsd már el légyszíves.
Lehet hogy ha nem írogatnának sokan aránytalanul arról hogy de milyen rosszak vagyunk, nem akarnának néhányan túlkompenzálni. Nem hiszem hogy az átlag magyar jobbnak tartaná magát más népeknél, szerintem ezzel a kérdéssel egész egyszerűen nem foglalkozunk, míg nem provokálnak. Ezt is csak azoknak esik jól gondolni, akik lépten nyomon kritizálnivalót keresnek.
Az átlag magyar csak az előnyös tulajdonságait igyekszik megkeresni szerintem, és a szerint választani meg a munkáját, stb. Kiutakat keresünk szerintem, és sokan egész jól csinálják.

tem 2013.10.13. 22:05:46

@digiteye: "Aki még ott van, annak valószínüleg nincs agya, vagy pont pakol, esetleg fidesz payrollon van."
Jaj ne haragudj már majd ha kijózanodtál jót fogsz röhögni azon hogy mit írtál :)
Komolyan, ha józan vagy, és nagyon nagyon erőlteted az agyad se tudsz más kategóriákat? Ne már.
Vagy nem akarsz. Valami nagyon nem jött össze neked itthon.
:( Na mindegy. Sok sikert, ott ahol vagy.

bopat 2013.10.13. 22:05:46

@monddazigazatmar: jó lenne már ha visszafognád magadat. Senki nem kiváncsi a fröcsögésedre.

tanato 2013.10.13. 22:23:17

@micsoda?: Véres nemzetiségi háború,emiatt Jugó típusú,legutóbb ott volt olyan a közelünkben.Nálunk is volt 1848-49-ben a szerbekkel és a románokkal,és ha egyben maradunk,ha nincs Trianon borítékolható lett volna újra.

monddazigazatmar 2013.10.13. 22:26:45

@bopat: mi bántotta meg az érzékeny lelked? mit fröcsögtem?

ezanicknevem 2013.10.13. 22:26:46

@tanato: "Ami nekünk Trianon,gyászünnep,az egy Árva megyei szlováknak vagy a Bihari hegységben élő mócoknak biz. örömünnep."

- A ma élő leszármazottaiknak biztosan ünnep. De arra kíváncsi lennék, hogy amit ma ők tanulnak a magyar elnyomásról, az mennyiben felel meg a valóságnak. Amit a dákorománokról meg a nagymorva-szlovák összefüggésről tanítanak, az alapján az elnyomó magyar csendőrök akár Darth Vader rohamosztagosai is lehetnek, akik protonágyúval ionizálták őseiket.

A kérdésem inkább az, hogy a XX. században a szlovákok és a románok mekkora része, milyen elszántsággal vetette volna magát a gerillaharcba? Egy dolog, hogy szerinted el vagy nyomva, az meg egy másik, hogy barlangokban bújkálsz, fázol és lőnek rád, és éjszaka osonsz a falvakba gyógyszerért és aki segít neked, azt felkötik, a nőd meg összejön valaki mással, amíg te fent rambózol.

"Ha egyben maradunk,biztos lehetsz benne hogy hosszú,véres gerillaharcot folytattak volna a központi magyar kormány ellen az ehhez a harchoz kiváló magashegységi erdős terepen élő és elszakadást követelő szlovákok vagy románok."

- Mint a baszkok? A Pireneusok elég magas. Hol is tart most a független baszk állam? De Szardínia is elég hegyes. Néha robbantgatnak a szárdok, hallok róla. De még nem függetlenek, igaz? A skótok meg még népszavazni sem kezdtek el, pedig ott hegyek és hideg van...

A XX. században volt pár nemzetiség, amelyik öntudatra ébredt. Ebből mennyi vívta ki egyedül a függetlenségét szabadságharccal? Az írek. De ott is Anglia elérte, hogy ne adja át az egész szigetet. A protestáns Észak-Írországot megtartotta. Kezded érezni a különbséget? Még ha ki is vívtak volna valamit, az leginkább valami területi autonómia-szerűség lett volna. Ha független állam, akkor mérget vehetsz rá, hogy Pozsony és Kassa még mindig magyar lenne (ezekben a szlovákság eléggé kisebbségben volt alapból, olyan 10-20% körül). Max. jutna egy független sáv a lengyel határ mentén, de ezzel ők se mennének sokra, jobban járnának a területi autonómiával.

A románok pozíciója jobb lenne, nagyobb népesség, és - tényleg nem akarok egy románt sem megbántani, komolyan megismertem már közülük nagyon kedves és értelmes embereket - hajlamosak voltak akkoriban a spontán magyarirtásokra. Tehát ahol a magyar polgári lakosságot épp nem védi katonaság - és ez a hegyek között tényleg nehéz -, ott könnyen nekiállhatnak asszonyokat és gyerekeket ölni. Példa rá Horia és Kloska felkelése az 1700-as években, vagy a "nemzeti felkeléseik" a '48-49-es időkben. A XX. században meg ott volt a Vasgárdájuk, tehát a XX. században erre meglenne az esély, ma már nyilván ilyesmi egészen biztosan nem történhetne meg.

Tehát a románok ha egyszer belelendülnek, tényleg képesek lettek volna durva gerillaháborúra. Sőt igazi háborúra, mert Erdély sok régiójában abszolút többségben voltak már a század elején is, és számíthattak volna a Román Királyság támogatására, bár ez leginkább fegyvercsempészést jelentett volna, mert a régi Regát azért nem volt egy katonailag erős állam. De ki tudja, hová fajult volna a dolog.

Ennek ellenére azt hiszem, hogy ha sikerrel járnak, akkor sem lenne övék ma sem Nagyvárad, Arad, talán még Kolozsvár sem. Székelyföld pláne nem hagyná magát. Belemehetnék abba, mire alapozom, de tényleg eltérünk a poszt lényegétől. :)

"Jugó típusú szétesés lett volna valószínűsíthető."

- Talán igen, talán nem. Rosszabbul aligha jártunk volna. Még a szerbeknek sem kellett (hasamra ütök) Újvidéket átadni a horvátoknak. Tőlünk meg elvették Pozsonyt és Nagyváradot. Szóval a jugó forgatókönyv Trianonhoz képest jobb, úgy, ahogyan két farbarúgásnál jobb az egy. Senki se kérne kettőt. :)

Dusan (törölt) 2013.10.13. 22:26:46

"...sosem tételeztem volna fel."

Sprehen zí Magyar, baszki?

tanato 2013.10.13. 22:51:58

@ezanicknevem: Ez igaz,Székelyföld és Partium valamint a mai Dél-Szlovákia és a Duna-Tisza köze északi része maradt volna.Viszont a többi meg véres úton távozott volna,vagy nem távozván állandó öldöklő etnikai tisztogatások része lenne.Egy biztos ,nem adták volna fel önállósodási törekvéseiket,így a nemzeti konfliktusok most nem a szomszédságban hanem nálunk lennének.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.14. 02:13:45

@Bambano: es a totok es a romanok szerint is ?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.14. 02:23:08

@ezanicknevem: ezt nem tudom honnet sikerult leszurnod. Trianon egy elbaltazott dontes volt, legalabbis en annak tartom.
Sok dolog okolhato vele, de nem minden.

Mindezek mellett az, ami nekunk jaszoknak jart anno ( volt par kivaltsag ) , az pont ugy jarhatott volna a tobbi kisebbsegnek is. Viszont eleg szomoru dolgokat meselt az 40-50es evek oda-vissza telepitgeteseirol a szomszed neni, aki konkretan szlovak volt.

Iván_a_muzsik 2013.10.14. 06:03:32

Ennek a blognak is végre úgy látszik vége? Izgalmas kalandok ,és hiteles külföldi történetek helyett . Csak manipulatív ,agresszív befolyásolás , sztereotip ,előítéletes harmatgyenge vélemények korhely és közhely cikkek , másod:) harmad:) kézből való semmitmondó frázisoktól hemzsegő világfájdalom...

Macelek 2013.10.14. 06:03:33

20 évet éltem Skandináviában és mindig büszke voltam arra, hogy magyar vagyok. Néhány év hazai tartózkodás alatt sikerült szinte minden árnyoldalát megtapasztalnom a hazai életnek és sokszor kerültem szürreálisnak mondható helyzetekbe.

Az intézményrendszerek nem működnek. Bármilyen hivatalos vagy szinte bármilyen ügyintézés úgy néz ki mint ha szivatni akarnának. A kontroll szervek sem működnek, a panaszokat simán lerázzák magukról, elutasítanak sablon válaszokkal. Posta megbízhatatlan, áramszolgáltatás sokszor kimarad, a bankok pofátlanul lehúzósak stb. Olyan, mint ha az emberek lennénnek az intézményekért és nem fordítva. Ezen a ponton az a véleményem, hogy a magyarok nemigen állnak ki az igazukért és sokszor ennek az oka, hogy be vannak sz@rva. Csak nem tudom mitől...

A korrupciót nem akarják visszafogni, hiszen ez nem kedvezne a korrupcióra berendezkedett önkormányzatoknak és szerveknek. Belekeveredtem egy pályázati ügybe ahol nyilvánvaló csalással nyertek, de végül is én jöttem ki belőle fekete bárányként mert mertem szólni. Majdnem pellengérre állítottak.

Külföldön sokkal nagyobb szakmai megbecsülést kaptam kis sz@ros bevándorlóként mint a saját hazámban. Itthon ez a fajta megbecsülés teljesen a háttérbe szorult. Több kissebb-nagyobb céggel voltam üzleti megbeszéléseken és a vezetőségbe elég gyakori a hozzá nem értés, látszott egyböl hogy valakinek a valakije került rossz helyre. A rossz vezetők választása egy általános probléma a magyar társadalomban minden szinten. Ez az öltönyös yuppi stílus nagyon népszerű sajnos, ezt megeszik a polgárok. Fontosabb mint a valódi hozzáértés.

Elmentem főiskolára programozni tanulni. Akkor hagytam abba amikor az államvizsgára olyan tételeket kaptam mint a befúvásos lélegeztetés meg a szemét szortírozása. Akik összeállítják ezt a tananyagot és vizsgákat illetve irányítják az oktatási rendszert nyilvánvalóan dilettánsok. Az áltános iskolában még mindig a verstanuláson van a hangsúly!

Mindenki baromira okos és tudja pontosan a hibák forrássát. Elképesztő hallgatni a sületlenségeket, okoskodást és a politikai baromságokat amit összehordanak az emberek. A itteni hozzászólások között is megvannak az okostojások akik az értelmetlen baromságokat tolják folyamatosan.

Tolerancia hiányzik. Jól tükrözi ezt az utcai forgalomban való részvétel. Túl sokan halnak meg balesetekben és a rendőrség sem a megfelelő módon kezeli ezt az ügyet. Apropó rendőrség: hihetetlen, hogy még most is igazoltatnak csak úgy és még mindig ez az "anyja neve" szöveg... tiszta középkor. És ez mellett simán elmennek az emberek, mint ha természetes dolog lenne. Pedig nem az. Az sem, hogy leterelnek mindenkit az autópályáról ellenőrzésre meg az sem, hogy kiadják mennyi pénzt kell éppen beszedni büntetésekkel. A rendőröktől be vannak a legtöbben sz@rva, bár semmi okuk nincs rá, beidegződés amit sikeresen tartanak továbbra is az emberekben a vezetők.

Az ismerőseim közül szinte mindenki 4 órára vagy minimál bérre van bejelentve a munkahelyére. Közben meg a cégtulajok gyakran elképesztő luxusban élnek (mint a politikusok) és az alkalmazottak teljesen ki vannak szolgáltatva. Ismertem olyat aki az egyik miniszternél dolgozott feketén! Az alacsony jövedelem évtizedek óta probléma, nem lehet tisztességesen a magyar fizetésből megélni továbbra sem. Ez a tény alapjában rányomja a bélyegét a magyar társadalomra.

Az emberek? Változatosak. Megismekedtem sok értelmesen gondolkozó, művelt emberrel, de sajnos a balkán style még mindig a döntő többségre a jellemző. És ezeket lehet hülyíteni folyamatosan, és ezek mennek szavazni is a nagyobb többségben.

Ami a legjobban fáj? Hogy tűritek a hülyeségeket! Hogy nem mentek ki a utcára és nem veritek szét a vezetők pofáját. Nem vagytok képesek normális vezetőket választani önkormányzati szinten sem. Hogy hagyjátok ezt az egész játékot pörögni pedig ennek az ára elég magas: 10-20 évvel rövidebb és minőségtelenebb élet a pár száz km-re élő uniós polgárokkal szemben. A feszültségben telő élet, a penge élén való folyamatos táncolás az anyagiak miatt teljesen elvadította a magyarokat, sokan teljesen kivetkőztek az emberi mivoltukból.

Számomra elképesztő, hogy 2006 ősze után még mindig ugyanazok mutogatják az arcukat a médiában akik örülhetnének inkább, hogy megúszták a lámpavasat. Simán megúsznak mindent és nincs tiltakozás, röhögnek a képetekbe. A trafikmutyi is ide tartozik persze és számomra nincs egy darab szimpatikus pofa a közszereplők között akire a voksomat tenném. Az üres szavazólap egyébként érvénytelennek szavazatnak minősül, ezzel is megfosztották a véleményílvánítástól a magyar polgárokat. Pedig ez a garnitúra nem érdemli meg azt, hogy szavazzanak rájuk, párttól függetlenül.

Magyarország egy nagyon jó hely lehetne, csak a f@szkodást kellene már abbahagyni, megváltoztatni a gonolkodásmódot és megtanulni félelem nélkül tiltakozni és ellenállni. Nem trianonnal kell itt jönni kérem, el kell szakadni ettől a gondolatmenettől és a jövő felé nézni inkább.

Szakura 2013.10.14. 06:03:38

Jaj, Trianon, jajajjajajajaj.

micsoda? 2013.10.14. 08:10:14

@tanato: Valahol igazad van, mert mi is a forró fejű népekhez tartozunk. Nem úgy mint a Svájciak, akik békében élnek egymás mellet.

tanato 2013.10.14. 08:16:10

@micsoda?: Persze lehet itt filozofálgatni,mi lett volna ha,de igazad van ez nem Svájc vagy Belgium ez kelet-Európa,kizárt dolog hogy annyiféle nép békés fejlődésben élt volna egymás mellett 100 évig/ha egyben maradunk/ mint ahányféle a történelmi Magyarországon élt.

Határátkelő 2013.10.14. 08:17:44

@Iván_a_muzsik: Nem mintha érdemes lenne reagálni rád, de azért mégis - csak hogy megnyugtassalak, a blog él és virul, és válaszoljak azoknak is, akik szerint itt csak a mocskolódás megy.

Íme, a múlt heti posztok listája: hétfőn hajóztunk, kedden Svájcból érkezett írás a nyelvről, szerdán egy pszichológus írt arról, milyen nehézségeket okozhat, ha kisgyerekkel költözünk külföldre. Csütörtökön egy Finnországból érkezett poszt volt, pénteken pedig egy svájci napló óvodáról, lakásválasztásról.

Mindegyik kivétel nélkül a magyarság ellen uszító, másod- és harmadkézből való, dekadens írás volt. :)

micsoda? 2013.10.14. 08:38:17

@Macelek: "Ami a legjobban fáj? Hogy tűritek a hülyeségeket! Hogy nem mentek ki a utcára és nem veritek szét a vezetők pofáját. Nem vagytok képesek normális vezetőket választani önkormányzati szinten sem. "

A nagy baj az, hogy kimegyünk az utcára, de annak óriási ára van. Törünk, zúzunk, és ölünk. A békés tiltakozásra, a következetességre, nem vagyunk képesek, és ezzel sajnos visszaélnek.

Macelek 2013.10.14. 12:18:38

@micsoda?: óriási ár az, hogy minőségtelen és rövidebb élet a jut ki magyarok millióinak néhány ezer döntéshozó rossz irányú ténykedésének következményeként.

A békés tiltakozások mögött valamelyik döntéshozó vagy érdekcsoport áll általában és a másik hasonszőrű csoportot támadja a tiltakozásával. Nem a magyar emberek érdekeinek érvényesítése és életminőségének javítása a fő szempont, pedig ez lenne a lényeg.

ezanicknevem 2013.10.14. 13:53:33

@tanato: igen, valószínűleg így lenne. De a britek is megkockáztatták a gerillák támadását az írekkel, a spanyolok a baszkokkal, a törökök a kurdokkal, és mindegyik jobban áll, mint egy Trianonnal járt volna. Itt már azon vitatkozunk, kinek mekkora kockázatot érne meg az elveszett föld, ez már tényleg más téma.

@tildy:): mindennek szerintem sem az oka. Nem ezt mondtam.

Hogy a jászoknak milyen kollektív joguk volt, egy dolog, de a török kiűzése után a jász már nem volt élő nyelv. A szlovákok és románok lehet, hogy az évszázad végére lehet, hogy elnyerték volna ugyanazokat a kollektív kisebbségi jogokat, mint a walesiek és a többi. Ha nincs Trianon, itt is lehetett volna ugyanolyan szerves fejlődés a jogok terén, mint a példaadó nyugaton.

A telepítgetésekről: ha nincs Trianon, akkor valószínű ezekre sem kerül sor, vagy nem ilyen nagyságrendben. Egyébként nem tudom, miért hozod fel ezt, sokkal több magyart telepítettek át, mint szlovákot, ez alapvetően a szlovák állam etnikai tisztogatása volt. (Plusz németeket is kitelepítettek sok országban, de ez más téma, nem Trianon.)

@Macelek: " Nem trianonnal kell itt jönni kérem, el kell szakadni ettől a gondolatmenettől és a jövő felé nézni inkább. "

Hülye vicc jön: kérlek add meg a lakcímed. Holnap odamegyek, elviszem a kocsidat és minden mozdítható holmit. A családod egy része is holnaptól az enyém, nekem dolgoznak, én döntöm el, hogyan élnek. Plusz a lakás egy részére is igényt tartok, hogy mire használom, az az én dolgom. Te lakhatsz a lakás harmadán. De ne vedd a szívedre: nyugodj bele, hogy ez az enyém lesz, mert száz éve Párizsban pár cilinderes úrnak így tetszett. Ne busongj azon, hogy az a tiéd volt: el kell szakadni ettől a gondolatmenettől és a jövő felé nézni inkább. Menjél, dolgozz, vegyél másik házat! Nekem jó lesz a te régi házad is.

Külön neked is leírom: a poszt kérdése az volt, miért ilyen depressziósak a magyarok. Az én válaszom, hogy a történelem máig ható következményeként. Trianon komoly katasztrófa, amit máig sem orvosoltak. Sem területileg, sem erkölcsi kárpótlást nem kaptunk. És persze elismerem, hogy nem Trianon az egyetlen ok, de a három legfontosabban benne van, és inkább elöl, mint hátul.

Hogyan akarsz előretekinteni egy olyan országban, aminek még 100 éve sincs, hogy elszedték a kétharmadát, és azóta még plusz kétszer (zsidó jogfosztás és az államosítások) elszedték a magánvagyonokat? Hogy akarsz így előre tervezni?

Ironikus, hogy szerinted Magyarországnak inkább a jövőbe kéne tekintenie - szerinted, aki nem voltál képes eléggé a jövőbe nézni ahhoz, hogy megmaradj ezen a Magyarországon.

Félre ne érts, semmi bajom azzal, ha valaki kint keres boldogulást. Csak a jövőbenézős érv üresen hangzik így, hogy te, aki ezt propagálod, nem tudtál jövőbenézőn élni idehaza. Talán mégsem ez a legjobb, amit tehetünk? Leírod, hogy mi nem tetszett neked idehaza, és ebben sok igazság van, de ezzel még mindig a felszínen maradsz. Hogy miért ilyen az ország, annak szerintem a történelme az oka.

@Szakura: "Jaj, Trianon, jajajjajajajaj." Szakura, meggyőztél!

tem 2013.10.14. 15:04:57

Igen, a magyarok jövőbe vetett hitét és lehetőségeit nagy mértékben befolyásolja az, hogy tolvajok jártak nálunk.
Fogalmazzunk így: A magántulajdonhoz való jogunkban követtek el a kárunkra bűncselekményt. Mindannyiunk magántulajdonát érintette ez a cselekmény.
A magántulajdon ugye sérthetetlen.
Abba, ha valakit ebben nagy kár ér, nem érdemes egy vállrándítással belenyugodni, mert aztán úgy gondolják, hogy ha itt egyszer ilyet lehetett, el lehet követni még többször is.
Persze a tolvajokat nem mindig találják meg, vagy megváltozhat a jogrend.
De ha valakit jelentős kár ért, mint itt minket, ezt időnként emlegetni érdemes.
Ez nem siránkozás, hanem józan ész.
Az hogy közben milyen épp a hangulatunk, az nem egy jogi kategória.
Nyugodtan eltekinthetnek tőle.
Az állításunk ettől még érvényes.
Hogy komoly vagyon elleni bűncselekmény történt.
Nyugodtan kártéríthetnének valamennyire. Nyilván nem kell területileg, mert az bonyolult. De nehogy már ennyi értelmes ember a haszonélvező országokban ne tudna kitalálni egy kompenzációt. A minimum lenne, hogy azokat a tömegeket, akik a határon kívül rekedtek, támogatják a nyelvhasználatban. És számba veszik mekkora kár ért minket, ennek megfelelően valamennyit adnak, vagy valamit kitalálnak. Mert jár.
T-ról beszéltem, csak nem akarom leírni a nevet, mert ez sok mindenkinél beindítja a jól ismert: jaj ezek csak siránkoznak a ....blablabla lemezt.
De nem. Pont hogy az a siránkozás, ha valaki azt mondja, á nekünk mindegy.

Most ha belegondolok abba hogy ez megtörténne...Hát szerintem tök jó hatása lenne ránk...Egyből lenne több motivációnk sokmindenhez.
Oké enélkül is lehet jobb itt, sok szerencsével.
De azért jobb ha tudjuk hogy hát igen, tartoznak nekünk, mert most miért is felejtsük el. Ez egy tény, ennyi. Sokkal jobb úgy elérni eredményeket, ha tudjuk, hogy igen, tartoznak nekünk, és mi ennek ellenére képesek vagyunk erre meg arra, mint ha úgy vennénk hogy ugyanonnan indulunk.

Macelek 2013.10.14. 15:04:57

@ezanicknevem: rólam nem tudsz semmit mégis idevetíted tényként miért mentem el. A poszt kérdése nem az volt amit külön nekem is leírtál (hanem az hogy hogyan látják a külföldiek Mo-ot!!!).

Abban a témában, hogy a külföldiek hogyan látják hazánkat sem trianonnak és sem a zsidóknak nincs köze, talán az építészetet kivéve! Megvan ezeknek a témának is a fóruma, ott érdemes próbálkozni vagy inkább a haverok között, felesleges ezzel győzködni engem vagy esetleg mást tucatnyi bejegyzésben. Ezzel csak ellenszenvessé teszed magad és elzavarod a különféle tapasztalatokkal rendelkező embereket aki esetleg hozzászólnának. Te beszéltél már külföldivel ebben a témában egyáltalán? Felismered magad abban a tipikus karakterben amiről írtam?

tanato 2013.10.14. 15:23:28

@ezanicknevem: Te szeretnéd ha országunk egy jelentős részében kurdisztáni típusú gerillaháború lenne sok áldozattal,vagy mint a néhai Jugóban albán típusú?Esetleg baszk típusú cselekmények,robbantásokkal rendőrgyilkosságokkal?

ezanicknevem 2013.10.14. 16:48:50

@Macelek: "rólam nem tudsz semmit mégis idevetíted tényként miért mentem el"

- Vetített a fene. Másrészt kedves Macelek, te magad írod le, hogy mi nem tetszik neked Magyarországon. Korrupció, okoskodás, toleranciahiány... ilyeneket írsz. A fél életed ott a bejegyzésben. Ez nem baj, de ezek után szerinted nem tudhatok rólad semmit? :D

"A poszt kérdése nem az volt amit külön nekem is leírtál (hanem az hogy hogyan látják a külföldiek Mo-ot!!!)."

- Ebben igazad van, a hangsúly tényleg máson volt. Azt továbbra is fenntartom, hogy legalább ilyen fontos, hogy miért látják a külföldiek azt, amit látnak.

"Megvan ezeknek a témának is a fóruma, ott érdemes próbálkozni vagy inkább a haverok között, felesleges ezzel győzködni engem vagy esetleg mást tucatnyi bejegyzésben."

- Nem felesleges. Tanulsz belőle, fejlődsz. Szélesedik a látóköröd. Talán még én is tanulok másoktól, hm? :) És ne gondold, hogy engem érdekel, ahogyan mások ugyanebben a blogban megbeszélik az időjárást és a kedvenc ételüket. De átpörgetem. Pörgess át te is. Vagy ott a szűrés gomb, kapcsolj ki nyugodtan, nem fogsz megsérteni. :p

"Ezzel csak ellenszenvessé teszed magad és elzavarod a különféle tapasztalatokkal rendelkező embereket aki esetleg hozzászólnának."

- Ellenszenvessé válhatok? :D :D :D Isten hozott az interneten! :D Ha mindenki behúzná a farkát, aki ellenszenvessé válik, akkor senki se lenne itt. Még a pornó és a kiscicák se. Egyedül maradnál az egész neten, mert csak te nem vagy ellenszenves senkinek. ;)

"Te beszéltél már külföldivel ebben a témában egyáltalán?"
- Megvallom neked őszintén, csak felületesen. Külföldiekkel inkább őróluk szeretek beszélni. Érdekesek a németek pár sör után, ahogy eltűnik a merevségük, és kezdenek arról beszélni, hogy ők mit gondolnak arról, hogy mások mit gondolnak róluk. (Sejtheted.) Vagy a filippínók, akik piszkosul keményen dolgoznak, és az otthoni családot az unokatestvérekig ők tartják el. Bevallom, ez engem mindig jobban izgatott. Talán féltem is attól, mit mondanának, ha a magyar emberekről kérdezném őket, nem tudom.

"Felismered magad abban a tipikus karakterben amiről írtam?"
- A karaktert felismerem, és mondhatom, rendesen mellélőttél. :) De oda se neki, nem haragszom. :) Látod, ilyen a világ, mindenki tipikus karakter, csak én vagyok egyéniség. :)

ezanicknevem 2013.10.14. 16:48:50

@tanato: "Te szeretnéd ha országunk egy jelentős részében kurdisztáni típusú gerillaháború lenne sok áldozattal,vagy mint a néhai Jugóban albán típusú?Esetleg baszk típusú cselekmények,robbantásokkal rendőrgyilkosságokkal?"

- Persze hogy nem szeretném. De ez nem szerelem kérdése.

Képtelenség lenne, ha én innen a biztonságos monitor mögül ilyen vagy olyan sorsra ítélnék egy csomó magyart. Nem vagyok isten, de még maga Clemenceau vagy Benes sem, ilyet csak ők tehetnek. De az alternatíva nem az, hogy gerillák, vagy béke, hanem hogy gerillák vagy Trianon.

Szerinted jobban jártak a határon túli magyarok így? Gondolod, hogy mikor '19-ben beengedték a románokat, akkor azok nem raboltak és erőszakoltak? De, megtették, csak annak nem állítanak emlékművet. Ha már mindenképp véralgebrába megyünk át, honnan tudod, hogy ez a jobb volt megoldás? Lassan egy évszázadnyi határontúli elnyomás, jog- és vagyonfosztás stb. szerinted mennyi év gerillaháborúval ér fel? Egyikünk se tudhatja.

tanato 2013.10.14. 17:17:36

@ezanicknevem: Ez az egy biztos ezek csak találgatások,mi lett volna ha......./győzünk Mohácsnál,Ferenc József nem hívja be az oroszokat,Kádár sem hívja be az oroszokat,Stromfeld Aurél 19-ben megveri a románokat stb./Amit biztosnak gondolok /Én persze,nyilván más másként gondolja/ a többnemzetiségű államok,erőszakos vagy kevésbé erőszakos úton de szétestek volna/MOnarchia,Szovjet Birodalom,Jugó,Csehszlovákia stb.mint példák/Vagy Európán kívül pl. Szudán vagy Etiópia.És a történelmi Magyarország biz a soknemzetiségű kategóriába tartozott.

Macelek 2013.10.14. 17:41:53

@ezanicknevem: végül is semmi közöd a témához de nyomatod a süket dumát. Fogalmad sincs mi a véleménye a külföldieknek Magyarországról de erőlteted a trianoni témát és még engem is lecseszel, hogy itt más a kérdés... nemigen lőttem mellé, tipikus mintapéldánya vagy annak a karakternek amit említettem korábban.

tem 2013.10.15. 12:44:54

Igazából annyira gáz, hogy azok közül néhányan, akik külföldön képzelik el a jövőjüket, átmennek ennyire önzőbe, mint ahogy az sokszor kiderül.
Igen, igen, igazuk van, az ő érdekükből az a fontos, hogy Magyarország ne sok vizet zavarjon, és lehetőleg soha ne menjen bele konfliktusokba, ne álljon ki az érdekeiért, mert az érzelmi viszonyulás elsősorban külföldi üzletemberek részéről a magyarok felé ettől esetleg rossz irányba változhat, ami ugye az ő külföldi karrierjükre, elfogadásukra rossz hatással lehet.
Bár én nem hiszem hogy külföldön komolyan úgy gondolják, hogy ha egy nép mindenbe belemegy, az a hűdejó.
Akikkel én beszéltem, azt mondták, érzik rajtunk hogy erősek vagyunk, és le voltak nyűgözve milyen szép itt minden.
De csak néhány ember volt, és spanyol-olasz-görög-finn-ausztrál. És nem is üzletemberek voltak, tehát abból a szempontból hogy majd az innen kiköltöző emberek a főnökeiknél bevágódjanak, nem igazán mérvadóak.
Ha esetleg lehetne azt kérni, hogy amellett, hogy a külföldre költözőknek hú de milyen tökéletes legyen kint, lehessen már nekünk is jó itthon. Hadd vállaljuk fel azt ha valamiben alkudoznánk, többet éreznénk méltányosnak mint amit ajánlgatnak országos szinteken.
Ki tudja majd egyszer a gyerekeik esetleg haza akarnak költözni, és itt belefogni valamibe.
Legyen már választási lehetőségük. Legyen hová jönni.
Sokan igazán szeretik a hazájukat a külföldre költözöttek közül, de néhányuknál egy kicsit az önző szempontok-hazaszeretet kijelzőn egy kicsit állítani kellene. Főleg azoknál, akik külföldről annyira tudják, hogy kéne viselkednünk ahhoz, hogy az "nekünk" kedvező legyen (tele van velük az internet). Légyszíves vegyék figyelembe azt, hogy ilyenkor sokszor elsősorban magukra gondolnak. És kicsit gondolkodjanak el ezen.
Szerintem ha megszűnne ez a stresszelés amit ezek a külföldről nyomatott "jószándékú" észrevételek is generálnak, jobban egyet tudnának érteni a magyarok ahhoz, hogy haladjunk is valamerre, és nem kéne állandóan felesleges csatározásokkal tölteni az időt.
Egyszerűen normális légkörben jobb dolgozni.
Nyilván az építő jellegű dolgok azok kellenek, jöjjenek is még sok.

KopaszMercis 2013.10.15. 16:54:17

@tildy:):
Teljesen mindegy, egyik sem fokmérője annak, hogy mennyire elismert egy sport nemzetközileg, sem az, hogy a döntőjére nem lehetett jegyet kapni a Londoni Olimpián (ti: mindenre minden jegy elkelt), plusz a munkatársaid is aligha képzik le a világ reprezentatív mintáját...

That's what...

Macelek 2013.10.16. 15:30:05

Nyáron járt Budapesten egy régi kollégám és a családja. El voltak ájulva az építészettől de azt kérdezték tőlem: "Mi lesz ezekkel az épületekkel, ki tartja őket karban?". Mondtam, sajna erre most nincs keret, előbb a stadionok...

Néhány éve egy másik kollégámat "hoztam" el Bp-re. Előtte több évig vitatkoztunk arról, hogy a svéd vagy a magyar lányok a szebbek. Mondtam neki, persze, szépek a svéd lányok, de eléggé egyformák. Majd nézd meg a magyar lányokat egyszer. Ő kizártnak tartotta, hogy a szőke tündéreken kívül vannak szebbek is. Az észrevételeimet is közöltem a viking lányokkal kapcsolatban amivel kissé sikerült is megbántanom: nincs bennük nőiesség, lóg a kezük járás közben, nyilvánosan köpködnek, malacarcúak és nagyseggűek (utóbbi kettőről persze nem tehetnek). Azt, hogy főzzenek valami ehetőt meg felejtős.

Teljesen kész volt a srác pesten, a feje úgy járt mint a radar folyamatosan és csak annyit mondott "Hát tényleg igazad volt, nem gondoltam volna" :-) Szerelmes is lett egy pincérlányba, utána mindig ugyanoda kellett menni kocsmázni :-)

fchris82 2013.10.19. 22:10:23

@Iván_a_muzsik: :D :D :D Neked komoly gondjaid lehetnek a szövegértelmezési képességeiddel, ha ez jön le :D

Egy magyar nyelvű blogra azt mondani, hogy haldoklik, miközben:
- pár naponta jelennek meg új írások
- írások alatt nem ritkán 300+ hozzászólás születik, fenti írássűrűség ellenére
Ott komoly realitásérzék vesztés van fejben. :D Nem mellesleg elég hasznos dolgok derülnek ki a világról. Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye. Szerintem ülj vissza még iskolába, szerezz egy érettségit, aztán gyere vissza és fussál neki még egyszer :D Az álomvilágbeli prekoncepcióidat pedig tedd le vhova a sarokba és hagyd is ott. Mindenki jobban jár.

kék madár 2013.10.22. 06:01:48

@monddazigazatmar: ugye a burokraciaval kapcsolatban viccelsz? Elobb kapok barhol egeszsegugyi kartyat mint Magyarorszagon a postan egy belyeget. Otthon az alapkoncepciot nem ertik, hogy az allam van az allampolgarert es nem szivatjuk. Te tenyleg egy agyhalott fidesz troll vagy

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.