oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 10. 06:52,  Két ország közt a senkiföldjén 465 komment

2013. október 10. 06:52 Határátkelő

Két ország közt a senkiföldjén

Ma olyan helyre megyünk, ahová elég ritkán jut el a blog: az úti cél Finnország, kalauzunk pedig Feri, aki családjával már három éve él. Sok minden kiderül ma, amellett, hogy mennyire veszíti el az ember Magyarországgal a kapcsolatot ennyi idő után, egészen addig, hogy mit reagál a finn szomszéd, ha szembejön velünk a házban.

cím_68.jpg

„Két ország között a senkiföldjén vagyunk, nem is kevesen. A magyar híreket olvassuk, de ez csak megszokás. A hír nem érint, nem éget már. A hír és a szereplők csak egy bűnügyi sorozat, reality vagy képregényfolyam részei. A magyar tévéműsorokat nem nézem, csak a kritikákat olvasom róluk. Az internet adta torz valóság az, amit magamban ápolok. A táncoló árnyékok a barlang falán.

Megszoktam a finn normákat, a finn szokásokat, a finn kávét és a finn morált. Megszoktam, hogy itt minden működik. Az a helyzet, hogy már nem is tudom igazán, „otthon" mi a helyzet? Lassan eltelik három év, ennyi idő alatt biztosan sok minden megváltozott Magyarországon. A részletek is homályosodnak, de internet nélkül biztosan még nagyobb lenne a kopás.

Sajnálom, hogy úrrá lett a megszokás, de ez kényelemmel is jár. Nem ujjongok többé a finn tájat látva, de kiismerem magam a bolti rengetegben. Tudom, hová nyúljak, ha egy rendes magyaros bablevest szeretnék főzni, és azt is megszoktam, hogy a lecsó nettó luxuscikk itt, ahol a paprikát darabra vesszük.

Megtanultam a finn hozzávalókkal dolgozni, főztem lazacból magyaros halászlevet és mélyhűtött finn vajas tésztával krémest is.

A senkiföldjén állva az értékrendek is változnak. Nem politizálok nyíltan, de van pár dolog (Greenpeace aktivisták, román kóborkutyák, stb.), amelyekben nem vallok hasonló nézeteket, mint környezetem fiatal finnjei. Emiatt nekem olybá tűnik, hogy egy ultrakonzervatív szörnyeteg vagyok a finnek szemében. Ezzel együtt nézeteim fényévekkel vannak a három évvel ezelőttitől, mert sokkal nyitottabb és toleránsabb lettem.

Örömmel tölt el, hogy tagja vagyok az itteni magyar közösségnek, noha két évig nem láttam semmi szükségét jobban körülnézni. Ez megváltozott, és nem bántam meg.

A megszokott finn hétköznapokból az internet szabadít ki. Olyankor csak bámulom a táncoló árnyakat a barlang falán és elképzelem, hogy az a valóság.

A finn lakásban

A lakásban elég hűvös van, ezért a házigazda előzékenyen Reino mamuszt és kötött gyapjúzoknit kínál a fázós lábúaknak. Itt nagy kultusza van a házi kötésű óriási zokniknak. Olyannyira, hogy egyesek munkahelyükön kötött zokniban dolgoznak, és az ebédlőbe is így mennek. Hozzáteszem, hogy a tinédzser fiúk körében nemrég még divat volt saját kötésű sapkát hordani. A beszélgetés egy darabig állva, a konyhában zajlik, ahol (finn) Fazer csokiból csipegetünk a kávéhoz.

meleg zokni.jpgFinn találmány a mosogató fölé szerelt csöpögtetős faliszekrény (hm, van rá jobb szó?). Ez tipikusan finn: olcsó, praktikus, de máshol valahogy nem találkozol vele. A mosogatószer szag nélküli „bio", a kávé és cukor fair trade.

A hűtőn és a falon házi készítésű karácsonyi üdvözlőlapok a korábbi évekből, amelyek igazából fényképek fotosoppolt felirattal. A kiterjedt rokonság csecsemői és kisgyerekei piros, hegyes sipkával manónak öltözve mosolyog az összesen. Van ezekből vagy tíz-tizenöt.

IKEA itt is van, itt-ott látni pár dolgot onnan is, de Finnországban nem kell a svéd bútoráruházba menni egy kis skandináv dizájnért. A lakásban már az első pillanatban feltűnhetnek a csúcsminőségű és igen tetszetős finn termékek. Ezek nem hiányozhatnak egyetlen finn háztartásból sem

Ha egy cég a hétköznapi igények szolgálatába állítja a jó minőséget, és a praktikumot esztétikával kombinálja, ráadásul a terméket elérhető áron adja, akkor azt az emberek venni fogják. A finn nagy cégek viszonylatában ez olyan, mintha a Herendi vagy a Zsolnay cég hétköznapi termékeket, pl. pöttyös kakaósbögrét vagy gyerekeknek Mekk Elekes müzlis tányért dobna a piacra. Tök jó lenne, nem?

Szauna

A finn uszodai szaunák, tudod, azok amelyek nem a kert végében vannak, nem is egy jeges tóparton, nem füstösek, mi több még csak nem is különösen jók, szóval ezek a közszaunák a finn városi élet jó megfigyelési terepei lehetnek annak, aki hajlandó időt szánni a szemlélődésre a félhomályos forróságban.

Belépés csak meztelenül, és illik valami seggalátétet vinni, amire ráülhetsz. A meztelenségre nem is érdemes több szót vesztegetni. A férfiszaunában nem egymást méregetjük - mindenki olyan, amilyen.

Beszélgetés ritkán alakul ki idegenek között, ez azonban nem jelenti azt, hogy barátságtalan lenne a hangulat. A helyet körbelengi valami csendes, udvarias légkör. Hangos köszönés nincs, kurta biccentés is megteszi. Kurtán odavetett „tehetek rá?" és a fejbólintás. A literes merőkanál mozdul.

Loccsanás után a víz sípolva-sustorogva párolog el a forró kövekről. Egy lélegzetvételnyi időm még van, aztán százfokos, láthatatlan takaróként beborít a forróság.

Uszodák

Itt, Helsinkiben négy uszoda is van tágabb környékünkön. Ezek egy cég kezelésébe tartoznak, ezért az árak eléggé egységesek (5,60 Euró / sima belépő), a szolgáltatás is alapvetően hasonló mindegyikben.

Tiszta, modernnek mondható uszodák, ahol kártyás beléptető rendszer működik, az öltözőkben szauna, a medencetér szétválasztva kicsiknek és nagyoknak. A nagymedence is jellemzően 25 méteres és valamilyen "wellness" cucc is van, izé... vízsugár a medence falából, jakuzzi meg hasonlók.

Kisgyerekes szemmel a kétes hírnevű Vuosaari kerület uszodáját találom a legjobbnak. Fényes, hatalmas és gyerekbarát. Az élményeket a két gyerekmedence, egy babaúsztató, egy pezsgő vizű „élménymedence" és a két sportmedence mellet az óriáscsúszda egészíti ki.

Óvoda

A városrész, ahol élünk nagyon új és nagyon népszerű a gyerekesek körében. A fiatal párok jellemzően kisbabával, togyogóval költöznek ide, ezért főleg fiatal felnőttek és tinédzser kor alatti gyerekek élnek a környéken. Minden sarkon óvoda van.

Finnország időjárása zord. Nem érdemes a jó időt várni, mert az év nagyobb részében nincs olyan - klasszikus magyar értelmezésben, persze. Van szél, latyak, hó, hideg és még hidegebb.

A gyerekek délelőtt és délután is két-két órát töltenek az udvaron. Télen, nyáron. Hóban és sárban. Mínusz 10 körüli hidegben csak délután mennek ki. Esőben és -15 fok alatt bent maradnak. Az óvoda udvarán decembertől áprilisig hatalmas hóhegyek emelkednek, a gyerekek nagy örömére.

Télen az ovis csoportok a hóban - latyakban csúsztak-másztak egész délelőtt, miközben a sárga takony patakokban folyt az orrlyukaikból, de az óvónők nem törölték meg a kicsik orrát. A másik, amikor G kisfia félig beszakadt egy közepes hóhegybe és nem tudván kikecmeregni onnan, hosszú percekig csak üldögélt a fagyban a hókupac tetején. Végül a nejem szabadította ki onnan, mint valami hegyimentő.

Ez a taknyos ügy valami finn dolog lehet, mert elég sok gyereket látni szép holmikban, nem elhanyagolva, de homloktól állig taknyosan. Bocsánat a magyarul beszélő finnektől, ettől még persze jó hely marad ez a Finnisztán! :)

Az ovi magába foglalja a bölcsődét is. A gyerekeket három fő korcsoportba sorolják: a pelenkás gyerkőcök a Menta, a 3-5 évesek a Levendula míg az 5-6 évesek a Rozmaring csoportba kerülnek, ami egyben az iskolai előkészítő is.

Fontos megfigyelni a csoportnevekben rejlő semlegességet. A virágnevek egyik csoportot sem emelik a másik fölé, így senki nem érzi magát csupán emiatt a másiknál alantasabbnak vagy „felentesebbnek". :)

Az óvónők mindegyike beszél angolul, amire szükség is van, mert az oviban jelenleg 14 országból találunk gyerekeket. A teljesség igénye nélkül találunk itt észt, orosz, kínai, japán, litván, iráni, Seychelle-szigeteki, máltai és magyar gyereket. Maguk az óvónők is "nemzetköziek", a finnek mellett finnül jól beszélő észtek és oroszok is dolgoznak

Közlekedés

jegyautomata.jpgHelsinkiben odafigyelnek a mozgásukban korlátozottakra (is). A metrómegállókban és általában minden emeletes közterületen van lift. Az is fontos, hogy babakocsival (egy felnőtt + gyerek + babakocsi) utazó személy számára a tömegközlekedés ingyen van.

Helsinkiben a helyi tömegközlekedési vállalat (HSL) „chipkártyás" rendszert működtet. Mint egy mobilos feltöltőkártyára, úgy ezekre is pénzt kell tölteni. Szezonra (2 hét, 1 hónap, stb) fix árért, vagy adott pénzösszeget tölthetünk rá (20, 60 stb. Euró). Minden metróállomáson van pár automata, ahol készpénzzel és bankkártyával is fizethetünk.

Felszálláskor a sofőr melletti automatához közelítjük a kártyát, ami a kijelzőjén megmutatja, hogy mennyi pénz vagy idő áll még rendelkezésünkre. A városon belüli utazáskor az 1-es gombot kell megnyomni, a gép leveszi a kreditet a kártyáról, vidáman sípol, és már ülhetünk is le. Ettől kezdve 60 percig szabadon használhatjuk a buszt, villamost és a metrót.

Emberek? Áh...

Az emberek hidegsége és kontaktus kerülése még két év után is fájó. Az alsó-szomszéd köszönés helyett elinal a lépcsőn, mások befutnak a liftbe. A felettünk lakó Angry Birds-programozó vicces. Este tízkor gitárkísérettel énekel Bon Jovit (ájááájj we láááv júúú, Béééjbii, óóóólvééjz!), pestiesen felmegyek, bekopogok, szájkaratéra készülve. Surranó hangok, az éneklés abbamarad, de nem nyitnak ajtót. Nekem végül is mindegy, ezt akartam elérni. (update: fél éve együtt kocogunk).

A kétéves gyermek az áruházban mindenkivel hosszú flörtbe kezd, mosolyog és mutatja a keze ügyébe eső dolgait. A magyar nénik ilyenkor szuperbenzint pisilnek, a finn nénik jó eséllyel nem mennek neki. Olykor elmosolyodnak, de inkább nem.

Metrón kisgyerekkel utazni általában nem lehetetlen. Pesten megszoktam, hogy valaki mindig felismeri a helyzetet, és átadja a helyét. Nem miattam, a gyerek miatt. A kisgyerek nem tud rendesen kapaszkodni, fogni nehéz, és egy fékezésnél simán elrepül. A finnek? Á... Néznek rám, vagy el, bele a telefonokba.

Az örökmozgó gyereket fogom, ahogy a metró gyorsít, lassít, „kapaszkodj erősen, mert eleshetsz!", a nénik nézik a gyereket, biztos a saját unokáikra gondolnak, én a székeket pásztázom, de a metró tele van. Belenézek a szemekbe. Aztán inkább a kapaszkodásra meg a gyerek épségére figyelek.

Nem haragszom, ez olyan lehet mint az Asperger-szindróma. Nem ismeri fel a helyzetet, hogy „most itt van ez a kisgyerek a robogó metrón, és ezt és ezt kellene tenni". Csak néznek és utaznak tovább.

Ételek

A finn lélek az egyszerű, jól érthető ételeket kedveli.

A menzán az ebéd ára magába foglalja a levest, a salátabár kínálatát, főételt, kenyeret, vajat és margarint, innivalókat (víz, kvasz, szörp és tej) valamint a kávét, de egyes helyeken a levest és édességet is. A levesmenü olcsóbb, ez a főételen és desszerten kívül ugyanazt az étel és italválasztékot tartalmazza. A kávé igen ritkán nem része az árnak.

A levesen kívül szokás mindent egy tányérra tenni. Így a salátahegy túróval, két szem krumpli, két kanálnyi lazacos rakott krumpli, egy kanálnyi garnélás-kagylós sárga rizs, pár szelet spenótos palacsinta vörösáfonyával jól megfér egy tányéron. A magyaros, nagy tál pörkölt errefelé nem szokás.

A rebarbarának nagy kultusza van Finnországban. Nyáron minden hétre jut egy édesség ebből a nagy levelű, savanykás keserűfűféléből: pite és más sütemények, kompót és kiisseli, hogy csak párat említsek. Ha elfogyott a friss rebarbara, még mindig választhatunk epres-rebarbarás joghurtot a boltban.

A tavasz és a madarak

Az új hó megöli a régit. Ezt egy finn nő mondta bátorításképpen március legvégén, amikor egy éjszaka alatt 10-15 centi hó esett, és szóvá tettem. A régi hó azért nem adja meg egykönnyen. Az erdőkben vastag hófoltok, az ösvényeken latyak és jég.

Amikor melegebb az idő (10 fok), minden reggel kisétálok a szántás szélire (így, vidékiesen) és röviden számba veszem az épp ott időző madárseregletet. A gyerek is szívesen a szájába venné őket, a ludak láttán gyakran mondja "NYÁMMIjá!"

Az egyik (egészségügyi) sétám során, miután nyugtáztam 42 apácaludat, egy pár énekes hattyút, néhány kanadai ludat és vagy száz fenyőrigót a kiszáradni látszó szántáson, három madarat pillantottam meg amint gyorsan távolodnak az erdő felé.

A távcsőben már jól látszott: nagy pólingok voltak azok, és nem állhattam meg, hogy egy diadalittas halk kurjantással ne nyugtázzam jöttüket. Épp akkor ért mellém egy idősödő madarász (bár minden madarász eléggé egykorúnak tűnik itt Viikkiben), akivel azonnal megosztottam a hírt: kuovi! (a nagy póling finnül).

Távcsövébe pillantott és nyugtázta, tényleg azok. Rövid beszélgetést követően egy ősi finn bölcsességget osztott meg velem: "Ha pólingot látsz, már ne menj a jégre!".

A május elseje Finnországban is evős-piknikezős ünnep, ami idén sajnos hétvégére esett. Ilyenkor fél Helsinki a parkokba vonul henyélni, mi a közeli madártoronyhoz akartunk sétálni egy finn barátunkkal és 3-4 éves fiával. Sajnos a jeges szél és a hideg elrontotta a bulit.

Az erős szélben vánszorogtunk a nádas vízpartig, miközben a kisfiú akaratával is harcolni kellett, mert ő hamar elunta a sétát a hidegben. A vízparti pihenőhelyen aztán kicsomagoltunk, házi pizzát ettünk és simát (finn házi "mézsör") és madarakat néztünk. Nagy bukók, kanalas- és nyílfarkú récék jelentették a fénypontot. A madarászok utálták, hogy ott vagyunk.

Jobbra tekintek a számítógéptől. A nappali üvegén keresztül Viikki zöld legelőit látom barna tehenekkel, azokon túl pedig erdőt. A nyílt terepen viharsirályok százai fehérlenek. Pacsirta énekel. A valószínűtlenül kék égen egy felhő sem látszik, a nap már reggel hat óta ragyog. A levegő tiszta, szinte harapni lehet.
Délután talán elbiciklizünk az erdőbe, megnézzük, mi újság..."

Ha kíváncsiak vagytok további finnországi történetekre, akkor feltétlenül olvassátok a Finnisztán blogot (a képeket is innen vettem)!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr245561127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 07:11:35

Erdekes utleiras. Egy csomo megvalaszolatlan kerdest hagyott bennem es volt egy par furcsa momentum. Ferit jo magyar szokas szerint zavarja este tizkor a gitarzene, de furcsallja, ha ok zavarjak a madar-megfigyeloket. A melypont a lazac-halaszle (az mitol magyaros?).

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.10. 07:12:07

kora reggel Platónnal kezdeni nem semmi:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.10. 07:47:09

Hm... nagyon érdekes írás.
Csak keserű.
Itt se jó, meg ott se jó.
Nekem ez nagyon furcsa, nem beszélve Gáborunk beszámolója után.Ő egész más képet festett az északi népekről.

P.S: én már láttam csöpögtetős szekrényt itt is.
:)

2013.10.10. 07:51:54

Nem tudom... En 12 eve elek Nemetorszagban, nem rossz korulmenyek kozott, de a magyar esemenyeket meg mindig nem tudom kivulrol (felulrol?) nezni. Talan azert, mert szuleink, rokonaik, barataink maradtak ott.
A tobbi resze a posztnak tetszik.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 08:08:27

"Fontos megfigyelni a csoportnevekben rejlő semlegességet. A virágnevek egyik csoportot sem emelik a másik fölé, így senki nem érzi magát csupán emiatt a másiknál alantasabbnak vagy „felentesebbnek". :)"
latom az uldozesi mania megmaradt...

"A magyaros, nagy tál pörkölt errefelé nem szokás." nahat, gondolom sok mas kaja sem...

Link elek 2013.10.10. 08:10:03

De jo lenne, ha Mo-n is ilyen problemakkal kellene "megkuzdeni", az azt jelentene, hogy a millionyi komolyabb problema mar meg van oldva.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 08:10:20

@jova68: nem vagy eleg antiszocialis. kozelitsed meg ugy a dolgot, hogy oket erdeklik-e a nemet hirek, amik melyen erintenek teged!
/bar egy baratom minden nap megnezi a szamomra helyi ujsag honlapjan a 100 legkeresettebb bunozot, hatha koztuk vagyok.../

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 08:12:04

kicsit arra emlekeztetett az iras, mint amikor valaki visszautazik magyarba latogatoba es "sajnaltatja" magat. hat igen, csak x madarat lattam, pedig x+1-re keszultem...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.10. 08:14:03

A Greenpeace-el kapcsolatban nem te vagy a hibas. Jellemzoen fogalmatlan beszipuzott ovodasok alkotjak a drím-tim-et.
Hangsulyozom, nem a celjaikkal van a baj. A kornyezetvedelem meglehetosen fontos (sokan ezert tamogatjak oket mert csak ennyit tudnak roluk), de az eszkozeik es a celpontjaik... legtobbszor csak megmosolyogtato neha egyszeruen csak bosszanto...

Kb. mint amikor az ovodasok eldontik hogy most akkor raugranak a gondnok bacsira hatulrol mert az elvitte Fulu kutyust (oltani meg chipeltetni, csak ezt ok mar nem fogjak fel...).

Amugy a poszt stilusa hozzam nem all kozel, de Finnorszagot komalom! :)

2013.10.10. 08:14:58

Reszletes leiras, korrekt. Ezalapjan Finnorszag elhetetlen szamomra.

multikarrier · http://multikarrier.blog.hu/ 2013.10.10. 08:18:59

@charlieharper: Igen, ez az a bejegyzés, amelyik NEM a "teljesség igénye nélkül" készült. Nagyon tetszik a malíciózus humor, ugyanakkor valóban keserűnek tűnik a kultúrsokk hatása a szerzőre.

Mi a helyzet a finn-magyar szókészlettel?

csello70 2013.10.10. 08:25:23

Koszonjuk !
Erdekesen szomorkas.
Sose jartam ott.
Az olvasottak alapjan nem is nekem valo.

2013.10.10. 08:26:00

Milyen a finn kave? Vodkaval keszul? Mi az a bio? Organic?

serfecs (törölt) 2013.10.10. 08:32:32

Csak nehany eszrevetel, elnezest az ekezetekert:

1. 3 ev alatt elfelejteni a magyar dolgokat? Ugyanmar. 15 ev alatt, esetleg.

2. Finnorszagban nagyon nagy kulturaja van a nemek kozti egyenlosegnek, eppen ezert egy finn sem fog egy not elore engedni, neki elore koszonni, metron atadni a helyet. Hasonlo okokbol "bannak" igy a gyerekekkel is. Viszont annyi noi mernokot es menedzsert mint ott, meg sehol nem lattam.

3. A finnek alapvetoen baratsagosak. Azt nagyon nem szeretik, ha valaki okosabb naluk es ezt meg is mutatja, de ha melle- es nem alarendeltkent kezeled oket, hamar elfogadnak. En osszessegeben talan ha 6 honapot "eltem" ott, de nagyon sok baratom lett, sokakkal a mai napig tartom a kapcsolatot.

4. Nagyon szeretik, ha hasznaljuk az anyanyelvuket. A finn szavak nagyon viccesek, eppen ezert elvezet oket megtanulni. Szeretik ok is hangoztatni a kozos nyelvi gyokereket, van ugye egy csomo kozos szavunk.

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.10. 08:32:33

@rezsoatya: nem irta, hogy csodalkozik. Magyaros mòdon elkészített halàszlé meg lazacbòl is sikerülhet ha ponty stb. nincs.

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.10. 08:32:33

Gaborunk csak atutazo volt. Ez normalis, hogy keseru, kevesen allitjak, hogy kulfoldre koltozni 100% alomutazas. Masreszt benne van az is, amiert jol erzi magat: mukodik minden, elheto az egesz.

bpetya75 2013.10.10. 08:34:59

Jó kis poszt, nekem tetszett,

Szerintem zseniálisan sikerült megmutatnia azt a disszonanciát, ami a lelkében van. Mondjuk elég nyomott az idő, lehet, ezért vagyok most olyan fogékony erre a finom melankóliára.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.10. 08:42:34

Ha ilyen hangulatban kellene élni az életem mint amit az írás sugároz akkor már magamra húztam volna a földet:))))))

2013.10.10. 08:45:47

@diggerdriver: Lajosmizse Helsinkihez kepest a Kanaan

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 08:46:55

@rezsoatya: nem tudom mennyire magyaros, de a pontynál csak jobb hal van :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 08:49:42

@serfecs: milyen közös szavaink vannak? Tényleg érdekel, mert azt hittem, csak a nyelvtan hasonló ma már.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.10. 08:51:05

@charlieharper:
Emlékszel a klasszikus aranyköpésre?
''Helsinki az már nyugat?''

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 08:53:18

@Mr. Long [wannabe Briton]: szerintem ez nem üldözési mánia, a skandinávok (talán a Finneket is ide soroljuk) tényleg ENNYIRE PCk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 08:57:46

Nekem tetszett! :)

Visszaadja a skandinav eleterzest.
Svedorszagban ennyire azert nem baratsagtalanok, de az is lehet, hogy csak nekem fekszik ez a modi.

A magyar hirek mar nekem is erdektelenek, sem a politika, sem a gazdasag nem erdekel (erint). A sved politikarol meg inkabb nem akarok tudni, jobb az ugy :)

Lazacos halaszle erdekesen hangzik :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 09:05:17

Élhetetlen, embertelen, hideg északi terület. Az meg, hogy a fiúk kötnek-horgolnak... de nem hozom elő az egyik kedvenc témámat. Maga a cikk viszont tökéletes.

serfecs (törölt) 2013.10.10. 09:08:01

@Zka: Igy hirtelen? Vaj - voj, viz - vesi, làdiko - laattiko, van egesz sok ilyen :-)

Gábor Lantos (törölt) 2013.10.10. 09:08:02

Sziasztok. Ismerem személyesen Ferit, kiváló ember, nagy koponya, és teljesen jó, amit írt.
Finnország ilyen is.
De másmilyen is. Főleg, ha az ember kicsit északabbra is elkalandozik.
A finnek iszonyatosan barátságos emberek. Minél inkább behatolsz a vadon-Finnországba, annál inkább érzed ezt. Helsinki, Turku, Tampere és a többi déli nagyobb város ebből a szempontból teljesen más, mint Rautio, vagy éppen Muonio.
Nekem csupa jó tapasztalatom van Finnországról, még akkor is, ha csak átutazóban fordultam meg eddig ott. Aki Feri leírása alapján élhetetlen helynek tekinti - anélkül, hogy járt volna ott - arra nem sok szót érdemes vesztegetni.
Ellenben: a gyerekek számára teljesen biztonságos hely. A szülők számára is. Nem arra gondolok, hogy a sötétben nem ütnek agyon, vagy futás közben nem fojtanak meg kötéllel. Arra gondolok, hogy egy gyerek, mire elkezdi az egyetemet, jó eséllyel beszél majd 2-3 nyelvet. Arra gondolok, hogy az oktatási rendszerüket szépen körbehordozzák a világon - nem régen voltak nálunk is, amikor megjelent a könyv a finn iskolákról. Arra gondolok, hogy nagyon egészségesen élnek. A szaunákra, a mökkikre, a tófürdőzésükre. Állandóan kint vannak a szabadban. A kor ott nem érdem, hanem állapot. Idős emberekkel sétálgattam szeptemberben a lappföldi erdőkben. Nekik ez teljesen természetes.
Sok szépet és jót el lehetne még mondani a finnekről. Persze, mint minden országnak, itt is megvannak az árnyékosabb oldalak. Az időjárásról most csak annyit: nincsen rossz idő, csak vacak ruha, vagy rossz öltözködés. A 66. szélességi fok felett élő finnek kezdetben picit zárkózottabbak - de ha megnyílnak, a világ legszeretetreméltóbb emberei válnak belőlük. A Nokiát eladták, ez sok finnt megrendített. Az ország buszközlekedése szerintem a világon a top 3-ban van, erről kevesebbet beszélnek. A Matkahuolto - azaz a finn buszhálózat remek, járjunk akármerre az országban.
Abszolút bizalmi elvre épülő társadalom, mint az északiak többsége. Ha elmész sétálni a Nagy Medvekörre (Kelet-Lappföld kedvelt 100 kilométeres túraútvonala Kuusamoból indulva), akkor bármelyik út menti menedékházat bátran és ingyen használhatod.
S végül: nagyon szeretik a magyarokat. Imádnak bennünket. Sokat járnak hozzánk - jóval több finn nyaral nálunk, mint magyar Finnországban. Érdek nélkül kedvelnek bennünket, s sokkal többet tudnak rólunk, mint mi róluk.
Hogy sokat isznak? Kevesebbet, mint régen. Hogy sötét van télen? Istenem. De amikor felülsz egy hómobilra és nekivágsz az erdőnek, amikor magadba szívod a friss, harapnivaló levegőt, annál nincsen csodálatosabb.
S a végére még két dolog. Az egyik: 1990-92 között hatalmas pénzügyi válságba kerültek a finnek. A munkanélküliség az egekbe emelkedett. A közös Európa (vagy Nyugat-Európa) nem segített rajtuk - a finnek saját magukat húzták ki a bajból a hajuknál fogva. Amikor azt olvassátok, hogy a finnek morognak azért, mert nem akarnak a kicsit lustább görögök vagy portugálok helyett fizetni (támogatni őket), akkor az nem azért van, mert eleve ilyen gonoszak lennének. Hanem azért, mert emlékeznek még a 90-es évek elejére. (A magát felsőbbrendűnek képzelő nyugat-európai ember nem is tekinti Ny-E részének Finnországot, mert kocsival nem lehet szárazföldön eljutni Helsinkibe. Mekkora bullshit már - de a finnek ettől még jól elvannak.)
A másik, hogy rengeteg kulcspozícióban találunk nőket. Ez nem ördögtől való dolog arrafelé. Amikor a II. világháborúban a férfiak mind egy szálig kint voltak a fronton, a nőknek kellett a hátukra venniük az országot. Ez sikerült is. Elég jól.
Van pár jó síugrójuk, egy remek hokicsapatuk, honosítottak pár amerikait, s lett egy elég jó férfi kosárcsapatuk. Olimpiát (főleg nyárit) nem akarnak rendezni, nem álmodnak nagyobbat a lehetőségeiknél.
Bocsánat, ha túl hosszú voltam. Ferit szeretettel üdvözlöm.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.10. 09:15:16

@Gábor Lantos:
"annál nincsen csodálatosabb."

ó dehogy nincs: a tengerpart délen és 30 fok meleg.

"Van pár jó síugrójuk, egy remek hokicsapatuk, honosítottak pár amerikait, s lett egy elég jó férfi kosárcsapatuk. Olimpiát (főleg nyárit) nem akarnak rendezni, nem álmodnak nagyobbat a lehetőségeiknél. "

ha álmodnának, lehetne napozóválogatottjuk.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.10. 09:21:38

@charlieharper: Is-is.

A skandinavok szinte mindenhol hosszu kavet isznak. Tobbnyire nem a french press-t mint mondjuk az angolok, hanem a csopogtetos-filterest. Joval karakteresebb mint az amerikai KV, de azert nem egy espresso. Mondjuk nekem bejon. :)

De isszak vodkaval is! Majd a posztolo kijavit, de amennyire en tudom a magas bolti alkohol arak miatt nagy divat az otthoni zugfozes. :) Ezt pedig ugy kell fogyasztani hogy a bogred aljara teszel egy penzermet majd elkezded ratolteni a KV-t egeszen addig amig mar nem latod a penzermet az aljan. Majd ezutan megfogod a hazi fozesu szintelen vodkat es addig toltod ra, amig ujra meg nem jelenik a penzerme (a vodka ugyebar higitja a KV sotet szinet). :D Gondolhatod ez milyen keveresi aranyt ad ki... aznap reggel mar nem fogsz elindulni munkaba... :D

Finnyasak csinalhatjak uvegpoharral is, es akkor lehet a pohar ala tenni az ermet, nem pedig a bogrebe. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.10. 09:23:22

Nekem ismeroseim amugy nagyon mast meseltek a finn mentalitasrol. Mindenki hasra volt esve hogy mennyire segitokeszek es csaladcentrikusak, szoval ez a boltos-gyerekes-metros dolog szerintem inkabb maga Helsinki (nagyvaros) szamlajara irhato.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 09:29:10

@Zka:

Nem, ez a vicc nem így van.

Két rendőr beszélget:
- Van neked akváriumod?
- Van.
- Ebből logikusan következik, hogy te szereted az állatokat. Igaz?
- Igen.
- Ebből viszont következik hogy szereted a természetet, a jó életet, tehát a nőket is. Igaz?
- Igaz.

Másnap a felvilágosított rendőr odalép egy kollégájához.
- Béla, van neked akváriumod?
- Nincs.
- Akkor te buzi vagy.

La Pantera 2013.10.10. 09:31:59

A gyerekkel való utazáshoz: nekem Németországban se adta át senki a helyet, amikor a kétéves gyerekkel metróztam, sőt, ha babakocsival voltam, akkor még direkt előre is tolakodtak, hogy utoljára szálljak fel én a kocsival (amikor már alig van hely).

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 09:36:00

Na , elszállt amit írtam.......és le nem írom még egyszer.....
Tetszett a keserédes stílus.
1év, 3év, 10 év ?? Ki tudja ki ,mennyit bír és hol?
Van házaspár ismerősöm, akik 12 év után mentek németbe a hideg miatt, pedig a pasi ironmen, mittomén, nem volt egy hurkagyurka.
Gyönyörű hely lehet, sok fantasztkus képet láttam Finnországról, meg Spektrum dok.filmek. Persze meleg szobából nézve, nem vastag , kötött zokniban. :-DD
Sok szép, boldog napot kívánok Feriéknek.erőt, kitartást, türelmet és mindent ami szükséges!!!!

eagles 2013.10.10. 09:41:34

Lehet, hogy Petyának van igaza. Szomorkás az idő. Maga a poszt tetszett, de közepétől ugyan az a József Attila idézet járt a fejemben.

"A semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyűlnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok."

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 09:42:15

@Gábor Lantos: Ja, és téged végig figyeltelek, míg kint voltál!!!! :-) )))) Minden bejelentkezésed klassz volt, elképesztő fotókat csináltál, remek, kedves , érdekes embereket mutattál be. Feltételezem, hogy egy életre meghatározó élményeket szereztél.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 09:42:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: tényleg, igaz, de akkor még rosszabb! Mindenki buzi aki horgol, vagy nincs akváriuma. Neked van akváriumod?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.10. 09:45:25

@Gábor Lantos: Csak egy kerdes Gabor.
Vegig kovettem a 100 nap eszakon-t a facebookon es a konyvedet is elolvastam. Sut rola hogy mennyire szereted az eszaki orszagokat (maximalisan meg tudom erteni, ugyanabban a cipoben jarunk).
Csak egy kerdes: mindezek utan miert nem fogtad meg a cokmokod es koltoztel ki valahova "fenntre"? A radiozas tart otthon?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 09:46:00

@Zka: de ki a tokom elmelkedik ezen? es ha 3,2,1 nevu csoportokba vannak besorolva, akkor elnyomottak lesznek a gyerekek? ez mar idiotizmus.

tucano 2013.10.10. 09:48:22

Remek őszi poszt, két dolog jutott róla eszembe:
1. Azonnal lemegyek a strandra
2. Magyarországon sem adják át általában a helyet kisgyerekeseknek (általában), terhes nő meg ne is álmodjon róla.
Finnek meg csodát műveltek az országukkal.

SECI 2013.10.10. 10:14:25

Az orrfujas nem ismeretet majd te is elsajatitod miutan megprobalod ezt a muveletet elvegezni -25C-ben :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 10:17:19

Miért várnak néha a postjaim moderációra, amikor kiemelt kommentelő vagyok? Pl az előző is.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 10:17:59

@SECI: miért, az arcra fagyott takony mennyivel jobb?

Len.Mag 2013.10.10. 10:21:15

Tényleg érdekes volt.

Annyira visszafogott a stílus, hogy már-már némi letargiát, vagy az ottani emberek érzelemmentes távolságtartását érzem ki belőle. A vége felé azért élénkebb lett.

A mosogató fölötti csepegtetős szekrény nem finn találmány, a mediterrán térségben is használják.

négyzet 2013.10.10. 10:27:05

Épp most kezdtem el olvasni Tuomas Kyrö finn író könyvét, és tervezek Kari Hotakainent. Sajnos eredetiben nem megy, de a finn nyelv annyira szórakoztató, hogy hamarosan belevágok, azt hiszem. Egyre jobban tetszenek a finnek, de azért tudni kell, hogy a ma csodált, jómódú ország néhány évtizeddel ezelőtt még nagyon szegény volt, és talán eléggé elszigetelt. Ennek is betudható talán, hogy mennyire szélsőségesen konfliktus- és kontaktuskerülők tudnak lenni.

Tetszik ez a nyugodt, kicsit komor írás. Valószínűleg az író talán kissé melankolikus személyiségének teljesen jól passzol észak. Irigykedem is kicsit. Egyszer szerettem volna eljutni egy fotóskurzusra Finnország közepébe, de nem jött össze.

négyzet 2013.10.10. 10:30:48

ja és a svédeknél sem fújnak orrot, legalábbis nagyon undorítónak tartják, hogy mi a zsebünkben hordjuk a taknyost, nem is beszélve a még előforduló ruhazsepiről, sőt mindent megfogunk, miután beletüsszentettünk a tenyerünkbe.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 10:32:39

@négyzethálós: a ruhazsepi jo dolog, igaz nem az allergias idoszakban! akkor papirzsepi es egybol eldobni!

négyzet 2013.10.10. 10:34:57

@Mr. Long [wannabe Briton]: valahogy mi is felnőttünk még ruhazsepivel :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 10:35:42

@négyzethálós: de akkor mit csinálnak vele? orron lógó fika nem undorító? földre turházás nem undorító? Tényleg nem értem :D

tucano 2013.10.10. 10:39:31

@Mr. Long [wannabe Briton]: nem tudom, hogy milyen allergiád van, de ha szénanátha(pollen) és/vagy parlagfű, akkor a kontinenst elhagyva megszűnik! Máltán már nincs. Már csak ezért megéri elköltözni egyébk.

bpetya75 2013.10.10. 10:40:15

@Gábor Lantos:

Látom szereted őket. Tök jó! :-)

Erről a 90-es évek eleji válságról beszélgettünk Öcsémmel is. Azt mesélte, (ha nem Ő mondta volna, el se hinném, hogy van ilyen) hogy a jelentősebb pártok képviselői tárgyalóasztalhoz ültek és közös programot dolgoztak ki a kilábalásra. És megcsinálták.

@Don Kartasch:

Egyik évfolyamtársam járt Ukrajnában szakmai gyakorlaton, Ő mesélt az ottani kávécskáról. Decis pohárba rövid kávé felöntve vodkával. Majdnem megsértette őket, amikor a harmadik után azt mondta, hogy elég.

Az utazási tapasztalatot én is inkább a nagyvárosi elembertelenedés számlájára írnám.

négyzet 2013.10.10. 10:41:00

@Zka: szívják az orrukat, szipognak. az is undorító. legalábbis nekem biztos :)

bpetya75 2013.10.10. 10:41:57

@Zka:

Egyik egyetemi oktatóm a földre tolta, aztán mikor észrevette a megbotránkozást, közölte, hogy "Magyar ember nem hordja a zsebében a taknyát."

nosuti 2013.10.10. 10:47:59

@Gábor Lantos: csak egy észrevétel, hogy a mostani síugró csapatuk nem remekel annyira mint a régiek. Legalábbis az utóbbi szezont végig követtem és többször szóba hozták a finn síugrás jelenlegi hanyatlását és hogy edzőcsere kellene meg ilyesmik.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 10:48:48

@tucano: elhagytam a kontinenst, azota rovidebb lett, de kvesebb ido alatt ugyanannyi takony jon ki belolem... szoval nem lett jobb.

@bpetya75: az eloadoban csinalya, vagy az udvaron? azert nagyon nem mindegy!

nosuti 2013.10.10. 10:55:55

@tucano: a pollen az rengeteg féle lehet, én tudom mert mindenre allergiás vagyok, még a dokinő is röhögött mikor meglátta. jó mondjuk elég fura nő volt.
szóval nem vagyok benne biztos, hogy nem jön elő vkinek, csak max ha tengerhez közel van, akkor jobb, mert a sós levegő sokat segít.

eagles 2013.10.10. 10:57:15

S.O.S. Kb. 2 centire már kilóg az orromból.

1, kifújjam?
2, kivágjam?
3, hagyjam rászáradni?

Csak mert jó a téma.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 10:57:28

@nosuti: uuuuuuu! liverpoolban egesz nap nem volt, amikor odautaztam. pont a legdurvabb idoszakban voltam ott es egy egesz napig nem volt semmi bajom. azota oda akarok koltozni + tetszik a varos is.

négyzet 2013.10.10. 10:57:59

@Gábor Lantos: neked végülis Finnország volt a kedvenced, igaz? Ha igen, miért?

2013.10.10. 10:59:18

@Zka: horgolos, kotogetos ferfinal gyanus, hogy csikos leggingse is van.

nosuti 2013.10.10. 11:00:11

@Mr. Long [wannabe Briton]: ott én is voltam pár napot, de azt hiszem én a marha hidegtől használtam sok zsepit.
Cavern Club király volt - beatles tribute zenekar, parókában, beöltözve.
Nekem is bejött a város.

kicsipm 2013.10.10. 11:01:38

9 hónapja élek Tampere mellett, és azt gondolom sok az igazság a posztban, és visszaadja az ország hangulatát is. DE: ez egy jól szervezett, jól működő ország. A kávé a mienkhez képest hígabb és rosszabb, de meg lehet szokni :) Az emberek mások (itt) "vidéken", barátságosabbak, nekem az okoz gondot, hogy nem tudom, hogy aki a kocsiból kiint nekem az az utcában lakik-e vagy sem. Szeretik ha finnül beszélek, hiába gondolom úgy, hogy nem megy ez nekem, bátorítanak (hasonló szavak: dupla=tupla, menni=menee). Hideg, hó az van, azt szeretni kell, ha valaki itt él. Ahogy a múminokat meg a Pentik termékeket, és a Fazer-t is, stb...

iqfighter 2013.10.10. 11:01:38

@Quercus58: Tokeletesen passzol. Neha.

iqfighter 2013.10.10. 11:01:38

Hat sracok, eleg hibatlan leiras ez, Norvegia pepitaban, hegyek nelkul, jobb alap- es kozepfoku oktatassal. A feeling (barmilyen, nem teljesen elfogult, Europa delebbi reszeirol jott ember szamara)
az valoban ilyen keseredes - neha elvezheto, neha pedig WTF. Csak szolok, hogy a WTF-faktor evek multan is megmarad (max magadban tartod).

PS: Finnorszag nem Skandinavia, legalabbis a skandinavok szerint. Helsinki pedig turista szemmel a leggyikabb "nagyvaros", ahol valaha jartam.

peacefroggg 2013.10.10. 11:01:52

@Quercus58: állj ki az erkélyre, majd a madarak elcsipegetik...úgyis jön a tél

nosuti 2013.10.10. 11:02:59

@charlieharper: persze és tuti macskája van, mert azok is buzik
az összes balett táncos is az, meg nekem az óvóbácsik is gyanúsak és akkor nem említettem még azokat akik koktélt isznak és szeretik az abba-t :))))
azért ezek elég nagy hülyeségek

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 11:07:59

@nosuti: hmmm ismertem tancos fiukat. 30% folott volt a "tul a baratsagon" faktor naluk. ellenben ha kellett 100%ban viseltek leggingset, vagy olyasmit.

Bonjour 2013.10.10. 11:25:00

En kilencvenegyben vagy kettoben toltottem ott a szivesztert, meg vagy ket hetet, fent az eszaki sarkkörnél, Rovaniamitol meg vagy egy-ket oranyira (autopalyan) eszakra egy faluban laktam. A falut ugy kell erteni, hogy egy modern mini bevasarlokozpont kis dobozepuletekkel es onnan sugariranyban egymastol negyedoranyira elszorva 4-5 hazas kis teruletek. Koztuk meg az erdo. Nem erzed, hogy sotet van, mert minden vastagon havas, meg az autopalya is, holanc alapbol fent van honapokig. Mindig szurkulet van, olyan, hogy hosszu ejszaka, csak osszek van par napig, az elso hoig.
Amikor ott voltam, ami melegseggel tolt el, az az embereken tul (zarkozottsaguk csak felenkseg, es tenyleg mindenhol tudnak a magyarokrol, es baratsagosak), az a kontraszt. Amikor leszallt a kis 18 személyes kávédaráló, a bp-i 10 fok után ramfagyott a farmer a -30ban, akkor azt gondoltam, ez de sz@r lesz, ez a ket het. De nem. Olcso a villany, mindenki egve hagyja es mint kis vilagito ekszerdobozok hivogatnak a hazak haza az allando szurkuletben. Villannyal es faval futenek es meleg van (ellentetben nyugat Eu-val, Bretagne-ban 12 fok volt ejjelente). Minden este szauna, amikor lehet kozossegi szauna, virslivel, sorrel, tomennyel, hoban hempergessel. Nem fazol, nem vicc. A kardamomos suti hab a tortan kaveval. Ami elkepesztett: mexikói pizzahoz kiraktak 2 doboz tejet (!). Kerdeztem: viz nincs? Valasz: dehat itt a tej! Amugy ez volt svedorszagban is egy osszejovetelen. A hivatalos helyen a kantinban kaptunk pazar ebedet es ha inni akartal, volt 6 tejautomata meg egy vizautomata, az utobbi jol eldugva (Goteborg).
Amugy az emberek tenyleg nagyon baratsagosak, csak ovatosak, de csak eleinte. Tenyleg szeretnek minket es tenyleg kuzdenek azzal, ahogy egy finn fogalmazott: csak azt tudjak rolunkhogy hideg van meg szauna. Pedig ennel sokkal tobb Finno. Ja es jartam a telaponal, a Joulupukkinal, onnan mar csak 2 ora volt busszal. :)
Ez csak egy tapasztalat, de fogalmam sincs milyen ott elni hosszasan, nyilvan vannak, akik megkattanak, nem veletlen az alkohol, meg a finn metálzene. De az abszolut tobbseg nagyon nyugodt. Ossze nem lehet hasonlitani az o kisebbrendusegi komplexusukbol es nemi felelembol fakado enyhe kezdeti zarkozottsagukat es nyugalmukat a magyarok kisebbrendeusegbol es penztelensegbol fakado agressziv hozzaallasukkal, amit a hangos kisebbseg kikenyszerit a csendes tobbsegbol itt Mo-n, mint Ionesco:Rhinoceroszaban. Azert konnyebul meg az ember, amikor ilyen helyre er. Raadasul az, hogy ok tudnak rolunk. Na, embernek erzi magat ott az embernek es kienged a gorcs. Foleg ha sort is ittunk a szauna utan (mindig ittunk). :)
Most nem jovok direkt mas orszaggal e tekintetben, amit jobban ismerek, mert finn a tema.
Szeretnivaloak na. Masodik helyen van a listamon.

bpetya75 2013.10.10. 11:25:14

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Növénytan gyakorlaton volt a a soproni hegyvidéken.

vazzup 2013.10.10. 11:25:37

@Quercus58: jó mélyre felszívod, rákrákogsz, megforgatod, aztán amolyan istenesen kicsulázod. Felénk ezt így mondták. Csak készíts elő előtte zsebkendőt vagy törlőkendőt, hogy le tudd törölgetni a monitort.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 11:26:29

@iqfighter: az is definíció kérdése, hogy mi Skandinávia meg mi nem :) hu.wikipedia.org/wiki/Skandin%C3%A1via
De majd Birca biztos megmondja :D

tucano 2013.10.10. 11:28:10

@Mr. Long [wannabe Briton]: @nosuti:
én is mindentől tüsszögök. Személyes tapasztalatom, folyamatosan tenger/óceán mellett élve.
Olaszországban és Portugáliában sokkal allergiásabb voltam, mint otthon, bár változtak az időhatárok, mert büdös latinjai nem tartják rendben a környezetüket.
Brazíliában sem lehet rendmániával vádolni a népeket, de egyszer sem tüsszögtem. Máltán sem, pedig egy nagy vadvirágmező felett élünk.
Ámerikába' volt egy olyan kísérlet, hogy vmelyik nagy és büdös északi városból átköltöztettek vagy 5000 kísérleti alanyt Miamiba. Öt évig nyoma sem volt az alergiának, majd visszajött az egész. Így jöttek ugye rá, hogy nem a növények tehetnek a sztoriról, hanem az ember szervezete, amely "keresi", hogy mire ragálhat:(

Bonjour 2013.10.10. 11:30:27

"konnyebbul", stb. Tobbi hibat is nezzetek el nekem, ezek elutesek. Koszonom.
Ezt mindig leirom, ahelyett, hgy alaposan visszaolvasnam :))). Mar en unom. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.10. 11:38:34

@vazzup:
Namenjapicsába
:))))))))))))))))
Söt ha Negrót szopogat az felszaggatja a slejmot.
:)))))))))))

Bonjour 2013.10.10. 11:38:46

@tucano: tobb evnyi kozepes porallergia utan, amikor NYC-ben eloszor landoltam, gyakorlatilag eltunt minden allergiam, zsepit nem lattam. En akkor rajottem, hogy ez lelki es hogy en egy "bolygozsido" vagyok, és a lenyegemben ott van az allando helyvaltoztatas. Eleve ketlakisagra hangoltam magam, na ebbol neha haromlakisag is kerekedik :).

bpetya75 2013.10.10. 11:39:32

@tucano:

Ezért haragszom én a parlagfűírtásos akciókra. Olyan, mintha tennének valamit, közben csak a szart pofozgatják. Nem a parlagfű tehet róla, hogy érzékenyek vagyunk rá.

Egyik kedvenc konteóm: az allergia kiváló üzlet. Viszonylag alacsony mortalitással tartós gyógyszerhasználók.

Bonjour 2013.10.10. 11:39:34

@diggerdriver:@vazzup: na hagyjatok abba, mert elhanyom magamat izibe.

Bonjour 2013.10.10. 11:42:29

@bpetya75: aki nem tud menni, annak javaslok egy konnyu bojtot, eddig akit ravettem, mindenkinel elmult.
Gyogyszert soha allergiara, csak ha a rokonnal 80 macska el a lakasban es a vasarnapi ebedet tul kell elni, nincs ido mashogyan.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.10.10. 11:43:38

Annyira rákészültem erre a bejegyzésre, és tessék, nem tetszik! Persze informatív, ami jó, de kezdődik azzal, hogy ott minden jó, aztán árnyékok a barlangban, aztán mégse olyan jó minden, de megnézik a madarakat.
Mi az hogy 'magyar néni szuperbenzint pisil?

@diggerdriver: egyetértek! !

macamuca [IHUN] 2013.10.10. 11:44:35

Szomorkás, nem kicsit....

HÁ:
"... kalauzunk pedig Feri, aki családjával már három éve él. "
3 évvel ezelőtt nem éltek?
Érzésem szerint lemaradt egy szó, pld "ott". :)

"Milyenek a Finnek?

+15°C:
- Spanyolországban az emberek téli kabátot és kesztyűt húznak.
- A Finnek kifekszenek napozni.
+10°C:
- A Franciák hiábavalóan próbálják bekapcsolni a központi fűtést.
- A Finnek virágokat ültetnek a kertben.
+5°C:
- Az Olasz kocsik nem indulnak.
- A Finnek még kabriókat használnak.
0°C:
- Megfagy a desztillált víz.
- A Vantaa folyó vize kicsit sűrűbbé válik.
-5°C:
- A Californiaiak a fagyhalál küszöbén állnak.
- A Finnek még egy utolsó roston sütést rendeznek a szabadban a tél beállta előtt.
-10°C:
- A Britek fűteni kezdenek.
- A Finnek hosszú ujjú pólót vesznek.
-20°C:
- Az Ausztrálok elmenekülnek Mallorcáról.
- A Finnek Szentiván éjjét ünneplik. Beköszönt az ősz.
-30°C:
- A Görögök halálra fagynak, és eltűnnek a Földről.
- A Finnek elkezdenek házon belül mosni.
-40°C:
- Párizs összeroppan a hideg súlya alatt.
- A Finnek sorban állnak a Hot Dogos standok előtt.
-50°C:
- A jegesmedvéket kimenekítik az Északi Sarkról.
- A Finn hadsereg elhalasztja a téli túlélő gyakorlatát a gyenge időjárásra hivatkozva.
-60°C:
- Korvatunturi (A Télapó otthona) befagy.
- A Finnek kivesznek egy filmet, és otthon maradnak.
-70°C:
- A pót-Télapó délre költözik.
- A Finnek kicsit idegesek lesznek, mert a Koskenkorva vodkájukat már nem tárolhatják a szabadban. A Finn hadsereg megkezdi a túlélő gyakorlatot.
-183°C:
- Az ételben található mikrobák elpusztulnak.
- A Finn tehenek a gazdájuk hideg kezeire panaszkodnak.
-273°C:
- Minden atom alapú molekula mozgása leáll.
- A Finnek csak ennyit mondanak: "Basszameg, de hideg van ma odakint."
-300°C:
- Befagy a Pokol.
- A Finnek megnyerik az Euroviziós dalfesztivált..."

tucano 2013.10.10. 11:45:39

@Bonjour: ezt nagyon megértem, mármint a 2-3 lakiságot!
@bpetya75: ugye? ki tudja, hogy hány millió forintot vertem már el a család különféle allergiáinak kivizsgálására és kezelésére. Mondjuk nálunk sajna egyértelmű az ok, mint kiderült. A társasház lépcsőházában volt baj a szőnyegragasztóval. Minden szülő egyidős volt, az összes gyerek pár év eltéréssel született és mindenki asztmás és allergiás, kivétel nélkül. Pár éve múlva kiderült, szőnyeg repült, az azóta született kölkök rendben vannak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 11:45:51

@vazzup: @Bonjour: @diggerdriver: ez a jo modszer, akkor is ha jojot akarsz belole csinalni. besurit, kienged felmetert, majd gyorsan visszasziv. csak figyelj ne erjen le a foldre, mert egyreszt poros lesz (ami undorito) masreszt konnyen leszakad! :DDDDDDDDDDDDDDDDDD

macamuca [IHUN] 2013.10.10. 11:56:59

@Gábor Lantos:
"... A Nokiát eladták,...."
Pontosítás: a Nokia mobiltelefon-részlegét adták el, még pontosabban a jelenlegi, Nokia WP-okosteló gyártás jogát.
Magyarán: a szerződés aláírása után (!!) (ez, mármint az aláírás valamikor a jövő év első negyedévében várható, a már megtörtént bejelentés egy kölcsönös szándéknyilatkozat volt) nem fog készülni okostelefon Nokia márkanévvel, de az ún. butatelefonok kategóriájában még 10 évig használhatja a márkanevet a Microsoft.
Ugyanakkor maga a Nokia is gyárthat majd mobiltelefont Nokia márkanévvel, mégpedig 2016. jan. 01. után = lehetséges lesz ilyen mobilt gyártani/piacra dobni, amin ráadásul onnantól bármilyen op. rendszer lehet, nem fogja kötni őket a most még meglévő együttműködési szerződés, ami miatt csakis Windows-osak az okostelóik... bő 2 év pedig hosszú idő fejlesztés szemponjából, amennyiben szándékoznak majd telót gyártani ismét.
A Nokia Networks üzletága pedig köszöni, jól megy.
Szóval, a Nokia nem szűnt-szűnik meg.
:)

M. Úr 2013.10.10. 11:58:09

Azta... most fordult a kocka, én nem értem a kötözködőket. Teljesen rendben van a poszt, nagyon érdekes volt. Jó bepillantást enged a hétköznapokba, a helyi mentalitásba. A rohadt hideg miatt nem élnék ott, de egyébként csudajó hely lehet.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.10.10. 12:10:26

a gyermekek logo taknyanal mosolyogtam, mert itt svedorszagban is ugyanez a jelenseg megfigyelheto.
mint sok mas is, bar szerintem a magyarok esetenkenti extrem segitokeszseget hiaba hasonlitjuk a skandinav (tudom finno. nem az) neplelekhez.
itt ha keretlenul nyujtasz segitseget meg meg is sertheted az alanyt, mert azt feltetelezed, hogy o nem boldogul.
neked sem fog senki segiteni keres nelkul. ha kered, akkor viszont olyan tamogatast kapsz, hogy csak!

Gábor Lantos (törölt) 2013.10.10. 12:15:57

@négyzethálós: egész egyszerűen észak összes országa közül ez a legemberibb, a legszebb természeti tájakkal. nem utolsó sorban az is benne van, hogy tényleg kedvelnek minket. és persze a szauna. ha van ország, amit példaként állítanék a sok siránkozó magyar elé, akkor mindenképpen Finnország lenne az. Mert ők tényleg szegények voltak. Tényleg nyögtek az orosz medve talpa alatt és a svédek igájában. És nézd meg, honnan hova értek el.

Gábor Lantos (törölt) 2013.10.10. 12:16:19

@nosuti: na jó, hát Nükénen (a nőverő) tényleg hiányzik :))) nem a nőverése és az iszákossága persze...

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.10.10. 12:16:19

a post elolvasasa utan hirtelen megkivantam a Tuskevar cimu remekmuvet. ma este neki is allok. megint.

errefele (Eire) is omlik a gyerekek orrabol a takony, ahogy oktoberbe fordul az ido es utana egeszen marcius/aprilisig. ilyen.

tetszett amit olvastam. koszonet.

Gábor Lantos (törölt) 2013.10.10. 12:16:41

@iqfighter: azért a leggyíkabb jelzővel óvatos lennék. tény, Helsinki nem rendelkezik olyan "drámai" látnivalókkal, mint Stockholm, Párizs, vagy Róma. De pont ez adja meg a bájosságát. Ülj fel a villamosra, menj le a kikötőbe. vegyülj el a piacon, egyél rénszarvast és érezd jól magad. a Fazer csokiboltban nyomj be egy sütit és tied a világ. nem kell ide sem Diadalív, sem La Sagrada Familia. Én így szeretem :)

Gábor Lantos (törölt) 2013.10.10. 12:18:52

@Bonjour: tökéletesen leírtad az észak-finn feelinget. sajnos, aki nem tapasztalta meg, csak azt mondja, hogy ott hideg van, annak hiába is magyarázom. ahogyan olvastam a soraidat, a kezem már lendült a finnair oldala felé, hogy megnézzem a januári repjegyárakat :)

macamuca [IHUN] 2013.10.10. 12:18:53

@bandirepublic:
"ha kered, akkor viszont olyan tamogatast kapsz, hogy csak!"

Kb ez lehet a fő gond, mármint az, hogy megtanul kérni valaki. Alapvető felfogás-beli különbség, hogy ki hogyan tekint a kérésre. Ott sértő lehet, merthogy feltételezheti azt is, hogy képtelen valamire egyedül, kiegészítve azzal, hogy képes belátni, ha tényleg így van, ekkor kér.
Mo.-on pedig nemigen szokás belátni, főleg beismerni, ezért kérni (ritkán, akkor is sűrű mentegetőzések közepette, nemritkán enyhébb-erősebb önbecsmérlő jelzőkkel megtűzdelve a kérést: "én olyan ügyetlen, kicsi, gyenge, buta, stbstb vagyok").
Kb:
"Nekem a kérés nagy szégyen,
Adjon úgy is, ha nem kérem."

Gábor Lantos (törölt) 2013.10.10. 12:20:46

@macamuca: beszélgettem finnekkel - na nem ilyen mélységben. szomorúan ingatták a fejüket, hogy a nokiának vége. volt, aki még sírt is (nem vicc.)

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.10.10. 12:29:53

@iqfighter: mostmiertmondondezt!?! en nagyon szeretek Helsinkiben kolbaszolni. persze az en finnek iranti kiolthatatlan szerelmem szerintem semmi sem tudja megrengetni ezert a rozsaszin kod lehetosege fennall. nyilvan nem egy sokmillios varos de en nagyon szeretem. Liszabon utan nalam #2 az europai listan.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.10.10. 12:29:53

@M. Úr: ilyenkor sajnalom hogy nem lehet jelolni az oldalon, hogy egyetertek a hozzaszolassal. igy ilyeten formaban jelzem, hogy egyetertek Veled. :)

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.10.10. 12:29:53

@Zka: az enyemek is moderalodnak, bar en is jeleztem az elejen, hogy szeretnek en is kiemelten hozzaszolni. csak hogy ne erezd magad egyedul. :)

Ladislav 2013.10.10. 12:30:50

"Aki Feri leírása alapján élhetetlen helynek tekinti - anélkül, hogy járt volna ott - arra nem sok szót érdemes vesztegetni."
Ilyen és ehhez hasonló reakciót már nem először látok. Mégis, mi alapján ítéljünk meg egy országot, ha nem a Magyar honfitársaink leírása szerint, mi, akik még nem jártunk ott? Mindenki más dolgokat tart fontosnak a leendő "élőhelyével" kapcsolatban, vagy érdeklődését kielégítve. Azért olvasgat egy ilyen széles körben ismert blogot, hogy képet alkosson egy általa nem, vagy kevésbé ismert ország életkörülményeiről. Ha "kicsit szomorkásabb" hangulatú a cikk, akkor az adott országot is úgy ítélik meg azok, akik nem ismerik.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.10.10. 12:34:23

@macamuca: igy bizony. nem sertodnek meg es nem forgatjak a szemuket, ha rajuk szolsz, hogy legyszi ez meg az. mosoly es tessek parancsolj, aztan lepjunk tovabb!

BTBTBT 2013.10.10. 12:35:08

Valaki mesélje már el, hogy mi a fene ez a "táncoló árnyékok a barlang falán"?
Hogy filmeket bámul egy képernyőn?

És akkor most sehol se jó? Se Magyarországon, se Finnországban?

@Gábor Lantos:
Fog is ma ide írni Feri, vagy te töltöd be ezt a szerepet?

Gábor Lantos (törölt) 2013.10.10. 12:44:07

@Barátusz: én csak Finnország mellet érvelek :) Feri biztosan jön majd..

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.10. 12:47:25

@Barátusz: Platón barlanghasonlata. a valóság és látszat különbözőségére szokták többek között emlegetni.
hu.wikipedia.org/wiki/Barlanghasonlat

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.10. 12:48:52

@Zka: "az is definíció kérdése, hogy mi Skandinávia meg mi nem :) hu.wikipedia.org/wiki/Skandin%C3%A1via
De majd Birca biztos megmondja :D "

Foldrajzilag oda szoktak sorolni oket, de tortenelmileg a finneknek es a skandinavoknak annyi kozuk van egymashoz hogy egymas mellett elnek regota. Nem azonos a kulturajuk, a nyelvuk, stb.

négyzet 2013.10.10. 12:49:41

@Barátusz: az egy platóni hasonlat a valóságra

Feri amúgy szerintem az elején megjelent és írt két kommentet, finnisztán a blogja

BTBTBT 2013.10.10. 12:51:54

@Gábor Lantos:
Oké.

@négyzethálós:
Köszi, de ma délelőtt nem éppen Platónra vagyok hangolódva. :)

Bonjour 2013.10.10. 12:52:14

@Gábor Lantos: most, hogy mondod, tenyleg. Tobb mint husz ev eltelt, el kene menni. Ennyi ido utan is milyen elenken el bennem. Talan eszak nem valtozott annyit, hogy ne ugyanazt talaljam hangulataban. Persze en ismerosoknel laktam, ugy konnyu volt integralodni ket hetre.
Ennek a tobblakisagnak a hatranya, hogy ilyesmire nincs ido, mert minden letezo szabadido a csalade, hiszen epp elegszer megyek maskor.
De egy csaladias Joulupukki latogatason mar tavaly is elgondolkoztam. Most hogy mondod, en is megnezem a repjegy arakat. :)

bpetya75 2013.10.10. 13:00:08

@Szilvana1:

Az kábé azt jelenti, hogy ha egy kétéves elkezd velük flörtölni, akkor elolvadnak a gyönyörűségtől. Többnyire.

@Gábor Lantos:

Ha már itt tartunk. Tegnap nézegettük az árakat, mert nyáron lagziba vagyunk hivatalosak Helsinkibe. Öcskös is a Finnairt nézegette, de a tegnapi keresés eredményeképpen a Norvegian Air Shuttle lényegesen olcsóbbnak tűnt. Van esetleg róluk személyes tapasztalatod?

@Bonjour: @tucano:

Idén hatodik éve, hogy gyógyszer helyett alternatív módszerekkel próbálom kordában tartani az immunrendszeremet. Azt kell mondjam, hogy jobban bírom így, mint gyógyszerekkel. Idén először nyers kecsketejjel egészítettem ki a kúrát, meglepően ízletesnek találtam.

bpetya75 2013.10.10. 13:08:57

@Gábor Lantos:

Nagyon imponál nekem, ahogy a II. VH-ban a ruszkikkal és a fritzekkel szemben is felvették a kesztyűt. Nem olyan töketlen vezérkaruk volt, mint nekünk.

BTBTBT 2013.10.10. 13:10:17

@bpetya75:
Nem gondolod, hogy ebben a két ország földrajzi elhelyezkedése is nagy szerepet játszott?

bpetya75 2013.10.10. 13:10:41

@HaHáromLábonGyábokorsz:

Hogyan jött ez össze neked? A Téli berek érthetőbb lenne. ;-)

bpetya75 2013.10.10. 13:14:26

@Barátusz:

Biztos, hogy sok minden befolyásolta a történéseket, de konkrétan arra gondoltam, amikor a ruszkik kiverték a finnekből, hogy most már aztán tényleg élesben támadják a kivonuló fritzeket, és a német parancsnok túszul ejtve egy kisvárosnyi civilt, megpróbálta rávenni őket, hogy álljanak le a támadásokkal, különben...

Azt a választ kapta, hogy ha x időn (1-2 nap azt hiszem) nem engedik szabadon a civileket, akkor az összes német hadifoglyot kivégzik. Elengedték őket.

Na ez pl nem földrajzi fekvés kérdése.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 13:16:11

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Én nem viselem, mert nem férfinak való.

A cikkel nem értek egyet. A leggings nem harisnya. Abszurdum annak nevezni.

Lásd a magyar Wiki cikkében hu.wikipedia.org/wiki/Sztreccsnadr%C3%A1g az utolsó mondatot! Lehet találgatni ki írta az eredeti cikket... :-)

BTBTBT 2013.10.10. 13:18:37

@bpetya75:
Az előző kommented alapján általános megfogalmazásról volt szó. Mert ott aztán nagyon is fontos volt a földrajz.
Viszont az iménti példa alapján érthető, mire gondoltál.
A félelem nagy úr. A háborúban is. A gyengeség pedig legtöbbször pusztító hatású.
(Nem vagyok egy Platón. :D )

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.10. 13:24:48

A Feri? Feri én vagyok. Most komolyan, én írtam a cikket, csak ezt a hülye nickket használom vagy 10 éve.

A bejegyzést az elmúlt 2,5 év írásaiból raktam össze, a stílusbéli ugrások ennek köszönhetőek. Magam is meglepődtem, mert sokan mondják, mennyire melankolikus lett. Újra átolvasva nem is lett az. Imádom a finn természetet és biológusként talán jobban értem is, mint sokan mások. Az ujjongás a felismerésnek szólt: boreális növényfajok, számomra ismeretlen lúdfaj, tőzegmoha mindenhol (ami odahaza kuriózum). Ennek vége, ma szimplán élvezem, hogy VAN természet a kockaházunktól 100 méterre.

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.10. 13:24:49

@Szilvana1: Ez az írás is mutatja, hogy az élet nem fekete és fehér. Ráadásul változunk is, az odaköltözéskor érzett eufóriát felváltja a rutin és néha ami izgalmas és újszerű volt kezdetben, az egyszerűen irritálóvá válik később. Az óvodai bejegyzés a Finnisztán blogon árnyaltabb képet ad, és abban lejön, hogy aki írta, az inkább elégedett vele, mint nem.

bpetya75 2013.10.10. 13:26:12

@Barátusz:

Meg állítólag a kesztyű. Lehet, hogy urban legend, de több helyen is olvastam, hogy azért voltak olyan sikeresek az oroszok ellen, mert nekik kétujjas kesztyűik voltak, így nem csak csupasz kézzel tudtak lőni.

Egyik cimborám nemrég rákeresett, azt hiszem, hogy az egyik, ha nem a legeredményesebb mesterlövész egy finn katona volt a Téli háborúban, valami 500 környéki áldozattal.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.10. 13:33:29

@bpetya75: "Nagyon imponál nekem, ahogy a II. VH-ban a ruszkikkal és a fritzekkel szemben is felvették a kesztyűt. Nem olyan töketlen vezérkaruk volt, mint nekünk."

Ohhh, de meg hogy! Simo Hayha a mai napig az egyik leghatekonyabbnak tartott mesterlovesz volt.

Megerositett adatok szerint valami 505 szovjet katonat szedett le, de sajat elmondasa alapjan ez a szam valojaban joval 700 folott volt. A szep ebben hogy mindezt kb. circa fel ev alatt. Olyan napi 5 szovjet volt az atlaga...

Civil szakmaja szerint vadasz volt... es a vilag egyik legtehetsegesebb lovesze! Fogta magat es a hofeher rucijaban bevackolt a hoba es a -20 es -40 kozotti homersekletben kivart a kovetkezo celpontra.

Sajat elmondasa alapjan az volt a trukkje hogy leszerelte a puskarol a tavcsovet igy a tavcso lencsejen nem csillant meg a feny (ezzel sok mesterlovesz bukik le) illetve minden esetben csak egyszer lott, de az halalos volt. Nem probalkozott, "lovoldozott", mert akkor hang alapjan megtalaltak volna (ez a masik tipikus malor, amiben lebuknak a mesterloveszek).

Az mas kerdes, hogy a tobbi lovesz is szivesen megjatszotta volna ezeket, de amikor remeg a kezed a -30 fokban es nincs tavcsoved es mar feluton vagy a hovaksag fele, akkor nem konnyu eltalalni barkit is... neki mondjuk eleg jol ment! :)

Vegul mar annyira felbaszta a szovjet vezetes agyat, hogy konkretan tuzersegi egysegeket meg kulon csapatokat allitottak ra, hogy elkapjak! :D
Vegul egyszer ellottek a fel alkapcsat. Nem halt bele a serulesbe, de leszerelt. Sosem tudtak elkapni a szovjet katonak!!! :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 13:36:25

@bpetya75:

A finnek helyzete érdekes volt.

Bár a szovjetek legyőzték őket a téli háborúban (1939-1940), de tipikusan olyan győzelem volt, hogy ennél még a vereség is nagyobb eredmény lett volna. A finnek aláírták a kapitulációt és átadták Sztálinnak egy csomó területet, de Sztálin eredeti céljaiból semmit se ért el. Ugyanis csatolni szerette volna Finnországot a SZU-hoz. Kész is volt minden, a "finn nép" kéréssel is fordult a SZU-hoz, hogy csatlakozni akar (Otto Kuusinen Moszkvában élő finn kommunista írta a kérelmet). Dehát akkorra volt a finn hadsereg ellenállása és akkora a szovjet veszteség, hogy Sztálin lemondott az eredeti célokról.

Az egész helyzet Hitlert arra a téves következtetésre juttatta, hogy a szovjet hadsereg rendkívül gyenge, ha még a rosszul felszerelet finneket sem tudja legyőzni. Ez lehetett az egyik momentum, ami miatt Hitler kétfrontos háborút indított, komolyanhitte, hogy legyőzi a "gyenge" Sztálint 3 hónap alatt.

Persze Sztálin nem volt hülye, s éppen a téli háború rossz tapasztalatai miatt szervezte át a hadsereget, így amikor Hitler támadott, már egy sokkal szervezettebb szovjet haderőbe ütközött. S pórul járt nagyon, mint ismert.

Aztán amikor 1941-ben HItler megtámadta Sztálint, a finnek örömmel csatlakoztak a hadjárathoz. S megint megúszták a végén. Független állam maradtak, bár katonailag a SZU szövetségese lettek és nem volt önálló külpolitikájuk egyáltalán egészen Gorbacsov idejéig.

A később nyilvánosságra került titkos NATO-haditervekben Finnország ELLENSÉGES államként szerepel, s atomháború esetén az USA a nagyobb finn városokra is szánt pár atomtöltetet, azaz szovjet zónának tekintette a NATO Finnországot.

A szerencsétlen Kuusinen meg maradt Moszkvában. Szerencséje volt, hogy Sztálin nem végeztette ki, mert más hasonló sikertelen embereknek ez volt a sorsa. De ő élve maradhatott, sőt komoly vezetői beosztásai voltak.

S bár Finnország alá volt rendelve had- és külpolitikában a SZU-nak, a Kuusinen-ügyben a finnek hajthatatlanok maradtak. Amikor Kuusinen már halálos beteg volt, 80+ évesen, a 60-as években, kérte a finn kormányt engedjék meg, hogy hazamenjen 1 napra a szülőfalujába, mielőtt meghal. A válasz azonnali nem volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 13:38:59

@macamuca:

Már nem jó, mert azóta egyszer tényleg megnyerték a fesztivált.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 13:42:11

@Zka:

Hát, ez vitás kérdés.

Legszűkebb értelemben csak Svédország és Norvégia. Azonban szinte mindig beleveszik Dániát is. Azaz 3 skandináv ország. Viszont a kiterjedt értelmezésbe beleveszik még Izlandot és Finnországot is egyes esetekben.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 13:43:40

@charlieharper:

Főleg ha színes inget visel felül és sokat mosolyog!

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.10.10. 13:48:45

@bpetya75: ahhah. igazad van. fogalmam sincs. ez jott. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.10. 13:53:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Pofonegyszeru a dolog.

Norvegiaban, Svedorszagban, Daniaban, Izlandon es Feroer-en skandinav emberek elnek, skandinav nyelvet beszelnek, skandinav kultura szerint elnek. Tehat ez az 5 orszag (persze-persze, jogilag Feroer Daniahoz tartozik, de a danok meg a feroeriek is autonom kulon teruletkent kezelik) Skandinavia.
Mindannyian ugyanattol az osi nepcsoporttol, a vikingektol szarmaznak.

A finnekhez mindehhez semmi kozuk nincs... max. foldrajzilag lehet oket ebbe a fogalomkorbe belepreselni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 13:53:44

@HaHáromLábonGyábokorsz: nem, az enyémek nem moderálódnak. Csak néha, az utóbbi pár napban. Nem értem miért.
Vagy ha nem moderálódnak, akkor hol vannak 10-15 percig?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.10. 13:55:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen-igen, van egy kisebb "rajongotabora". Bizonyos militarista korokben felistenkent tisztelik a sracot. :)

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.10.10. 13:57:09

@bpetya75: Köszi, még csak hasonlót se hallottam ezelőtt, pedig gyerekekkel foglalkozom.
@Aropa: Értem, és részben egyet is értek. Pláne hogy nem egy nekifutásból íródott a cikk, hanem részletekből lett osszerakva. Nekem a sokféle stílus és hangulat egy bejegyzésen belül nem jön be.
Ne vett magadra, azért örülök, hogy megtaláltad a helyed.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 14:04:46

@Don Kartasch:

Ez nyilvánvaló. A viking vér azonban sok másféle népben is ott van. Hogy mást ne mondjak, az orosz államot is vikingek alapították, s az első orosz uralkodói dinasztia viking volt. A XIV. századig ez az alapító dinasztia volt az orosz trónon. Persze nyelvileg hamar elszlávosodtak ezek a vikingek, de ettő tény: tömegesen éltek a mai Ukrajna, Belarusz, Oroszország területén és ők voltak a vezető réteg.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 14:05:48

@Zka:

Van egy titkos moderátorrobot: elemzi, hogy jó-e a hozzászólásod.

:-)

bpetya75 2013.10.10. 14:07:40

@Don Kartasch:

Azóta rákerestem a fazonra. Fehér Halál. Nagyon durva figura lehetett.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Egyik cimborám 2008 környékén jelentkezett a US Navy-hez kódfejtőnek. Azt mondta, hogy minden pöpecül ment, de a végén a százados felütött egy 2006-os kiadású könyvet és megnézte, hogy jól emlékszik-e, hogy Hungary hostile country. Jól emlékezett...

Grafogirl 2013.10.10. 14:20:32

@tucano: Gyertek ide Chilébe. Az Andokban 2-3 ezer meter felett, vagy az Atacama sivatagban tuti nem lesz allergiátok ;);)

vazzup 2013.10.10. 14:20:55

mandiner.blog.hu/2013/10/09/nyelvtudas_tenyleg_ennyire_hulyek_a_magyarok

Eh. Ez valami gyönyörűen magyar reakció. Utolsók lettünk, de nem azért, mert mi vagyunk a hibásak, hanem azért, mert így meg úgy. Bazmeg, nem azért vagyok utolsó egy futóversenyen, mert nem vagyok elég edzett, hanem azért, mert nekem nincs futó nagybácsim és nem Etiópiában nevelkedtem.

Komolyan, ezek után merje valaki azt mondani, hogy nem totál komplett idióta a magyar jobboldal.

2013.10.10. 14:21:53

@bpetya75: artol nem is beszelce, hogy tipikusan Navynel kodfejtonek allampolgarnak kell lenni. A kulonbozo clearanceket meg allampolgar sem kapja meg. Sot attol fuggoen, hogy szulok hol szulettek, megha allampolgar vagy is mas clearancet kaphatsz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 14:24:57

@vazzup:

Pedig a cikk jó. A felmérésben almát hasonlítanak körtével, ami abszurdum.

Hogyan lehet egy egynyelvű, kisebbségek nélküli ország nyelvtudását összemérni többnyelvű és jelentős kisebbségekkel rendelkező országokéval minden korrekció nélkül összemérni? Sehogy.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 14:30:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a legjobb zenekar eddig az eurovizion a lordi volt a mezonyben.

vazzup 2013.10.10. 14:32:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ugyangy, ahogy egy sorbarendezésnél sem foglalkozol vele, hogy kiféle, miféle.
A kérdés az volt, melyik népek mennyire beszélnek nyelveket. Ennyire, a valóságban senkit sem érdekel a nyomorod, hogy "azért nem tanult nyelvet, mert hátrányos helyzetben volt". Ilyen a világon nincs.

Pont ezért baromság a cikk, csak próbálja - jó mandíneres szokás szerint - szétkenegetni, hátha úgy akolmeleg marad a hívőknek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 14:39:19

@vazzup:

Nem, a cikk jó, olvasd el alaposabban.

Az, hogy túl rossz a magyarok nyelvtudása, közismert tény. Azonban szar statisztikák nem támasztják elő sehogy ennek megváltoztatását, sőt az ellenkező irányba hatnak.

S egy valós felmérés KELL, hogy figyelembe vegye a valós helyzetet és a helyi adottságokat.

Ez a felmérés olyan, mintha együtt rangsorolná az olimpiai és a paralimpiai versenyzőket.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 14:46:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem! ez a felmeres, pontosan az abra arrol szol, hogy hany nyelvet beszelsz. 0 vagy =>1.
Az, hogy svajcban 3 vagy hany hivatalos nyelv van, kutyat nem erdekel ebben a felmeresben. BAR az is idiota, aki ebbol az egy darab diagrambol messzemeno kovetkezteteseket von le.
Meg mi a nyelvtudas? Az angolommat nem erzem megfelelonek, mert ha leveszek egy konyvet a boltban a polcrol, nem tudom szotar nelkul vegigolvasni altalaban. Nemetul meg tudom kerdezni a leanyzot, hogy a szeme koze spriccelhetek-e. Ez nyelvtudasnak szamit?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.10. 14:47:21

erdekes poszt de wakker ide a deli feltekere erzem a csontig hatolo hideget..... a falnak mennek amogorva emberektol. vagy nem. mert ez gondolom azt is jelenti h hagyjak egymast elni, nem verik bele az orruk semmibe,amihez nincs kozuk.valamit valamiert. egyebkent nem zavar az orrmindenbeveres ha legalabb rosszindulat nincs benne .de ezt hosszabban,naahhoz faraszt az okostelefon

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.10. 14:47:57

erdekes poszt de wakker ide a deli feltekere erzem a csontig hatolo hideget..... a falnak mennek amogorva emberektol. vagy nem. mert ez gondolom azt is jelenti h hagyjak egymast elni, nem verik bele az orruk semmibe,amihez nincs kozuk.valamit valamiert. egyebkent nem zavar az orrmindenbeveres ha legalabb rosszindulat nincs benne .de ezt hosszabban,naahhoz faraszt az okostelefon

bpetya75 2013.10.10. 14:47:58

@charlieharper:

Akkor két eset lehetséges. Vagy a cimbora szívatott (nem úgy tűnt), vagy őt szívatták meg. Nem hiszem, hogy a származása a legvégén derült volna ki.

vazzup 2013.10.10. 14:50:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez a felmérés nem a magyar döntéshozóknak készült, ez csupán objektíven összehasonlítja az országokat aszerint, hogy mennyire beszélnek a sajátjukon kívül más nyelveket. Eleve ökörség elvárni tőle, hogy a helyi sajátosságokat belevegye a változók közé.
S nem a statisztika szar, hanem az elvárás vele szemben. Ha a magyarországi okokat akarod megtudni, csinálj itt statisztikát, vagy csak olvasgasd el a véleményeket, miken kéne változtatni, ennek semmi köze a kinti statisztikához.
Pláne nem az ilyen elcseszett cikkeknek, amik azt is megakadályozzák, hogy az emberek elgondolkodjanak rajta, hogy lehet, hoyg tényleg kétségbeejtően szar a magyarok idegennyelvi tudása.

Mert így maradnak az akolmelegben: "á, ezek hazudnak, mi olyan űberfazsák vagyunk, hogy rólunk direkt azt hazudják, hogy tudunk".

vazzup 2013.10.10. 14:52:14

Mert így maradnak az akolmelegben: "á, ezek hazudnak, mi olyan űberfazsák vagyunk, hogy rólunk direkt azt hazudják, hogy tudunk".

Nesze siettem nagyon, közben meló, szóval helyesen:

Mert így maradnak az akolmelegben: "á, ezek hazudnak, mi olyan űberfaszák vagyunk, hogy rólunk direkt azt hazudják, hogy nem tudunk".

nosuti 2013.10.10. 14:55:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szerintem is van igazság a cikkben. én is itt ezen a nemzetközi társaságban látom, hallom, hogy mennyivel könnyebb a portugáloknak, mert simán eldumálnak a spanyolokkal, mert könnyebben megtanulták azt a nyelvet. vagy a hollandnak az angol kisujjból megy, és akkor a cseh, lengyel kollégákról nem is beszélek, simán megértik egymást.

Szar a magyar nyelvoktatás helyzete, meg a nyelvbeszélők száma kevés, de tény, hogy nekünk nehezebb megtanulnunk más nyelveket, azaz a környező rokonnyelvű országok tagjai könnyebben elsajátítják egymásét. és ez az amit a statisztika nem tud megmutatni.

BTBTBT 2013.10.10. 14:56:00

@Mr. Long [wannabe Briton]:
"Nemetul meg tudom kerdezni a leanyzot, hogy a szeme koze spriccelhetek-e. Ez nyelvtudasnak szamit?"
Csak akkor, ha előtte franciázol is vele. :DDD

@vazzup:
"ez csupán objektíven összehasonlítja az országokat aszerint, hogy mennyire beszélnek a sajátjukon kívül más nyelveket."
Aha, mert például az angolok tényleg annyi nyelvet beszélnek, ugye?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 15:03:22

@macamuca:
Nekem attol all a hatamon a szor, amikor valaki azert ker, mert nincsen kedve megcsinalni.

Aztan, amikor azzal kontrazza, hogy "mert nem tudom megcsinalni", pedig nyilvanvalo, hogy csak kedve nincs. A tagabb csaladban gyakorta megesik.
Ilyenkor az a bevalt szoveg, hogy "ha nem tudod egyedul megcsinalni, akkor nem is akarod igazan". Na, ilyenkor szegyenkezos mosoly a valasz :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 15:04:50

@vazzup:

Magyarul: amatőr módon készült a felmérés, dilettáns alapon. Akkor meg mi a bajod a cikkel, mely pont ezt kritizálja?

rumitom 2013.10.10. 15:12:34

@tucano: otthon a tavasz magaval hozta a szenvedest. allergia gyogyszer nem jo mert allandoan alszik tole az ember. Irorszagban 5 ev utan sem jott vissza (es azota mashol sem). Ellenben husvetkor hazamenni, mar a ferihegyigyorsforgalmin vorosodott a szemem.

a poszt igen jo. nekem bejonnek az eszakiak. szerintem baratsagosak is, csak nem ugy mint a magyarok. mondjuk a svedeket es norvegokat jobban ismerem, finnel rendesen beszelgetni meg csak finnorszagon kivul volt alkalmam.

vazzup 2013.10.10. 15:16:10

@Barátusz: igen, mert nem a származás, hanem a lakóhely szerint készült a felmérés, és angolországban kiba' sok jött-ment van, aki legalább még egy nyelvet beszél az angolon kívül -> versenyképesség növekedés

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: leírtam már, az, hogy kenegeti a langymeleg taknyot. Objektíven nézve az van, hogy kurvára nem beszélnek magyarországon nyelveket, tisztelet a kisszámú kivételnek. Ennyi, versenyképesség meg a kanyarban sincs.
S mégegyszer: ez a felmérés nem arra készült, hoyg ez alapján minden ország akciótervet készítsen, pusztán összehasonlító, hol mennyire van jelen a probléma.
Még mindig nem értem, mit nem értesz ezen, eltáncoljam neked, vagy mi?

peacefroggg 2013.10.10. 15:21:37

@bpetya75: kétujjasban már lehet lőni?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 15:22:49

@nosuti: engem rendkívüli módon szórakoztat, hogy a cseh és a szlovák külön nyelv és minden cuccra ráírják ugyanazt a szöveget 3 betű eltéréssel per mondat :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 15:25:34

@vazzup:

A cikk nem álltja, hogy a magyarok jól állnak nyelvtudásban. Azt állítja: a felmérés komolytalan. Ebben pedig igaza van.

BTBTBT 2013.10.10. 15:25:49

@vazzup:
Ettől ez még nem objektív összehasonlítás. Mennyi is Luxemburg összlakossága?
Angliával kapcsolatban: a cikk olvastán először ugyanarra gondoltam, amivel te fentebb érveltél. Viszont csak azért, mert sokan jönnek-mennek, a saját nyelve mellett csak egy töredék beszéli rendesen az angolt is. Tehát ismerni vagy tudni egy nyelvet nem ugyanaz, függetlenül attől, hogy pakisztáni vagy magyar gagyog itt a Királyságban.

@nosuti:
Véletlenül nem maradt ki ebből a felsorolásodból az egyik leglényegesebb elem: a tanuló hozzáállása és képessége a nyelvtanuláshoz?
Csak mert azt olyan kényelmes mondani az újságcikknek is, hogy a rokon nyelvcsaládok képviselőinek könnyebb tanulni egymásét, a magyaroknak meg minden nehezebb.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 15:27:34

@vazzup: az informatika nyelve az angol. Csomó ITs ismerősöm van, akiket nem tudok beajánlani a munkahelyemre jó fizuért, mert NEM TUDNAK ANGOLUL beszélni. Sokuk még írni/olvasni is nagyon hiányosan. A nem ITs ismerőseim között pedig alig van pár, aki bármilyen idegennyelvet beszélne. Van, akinek eszperantó (!!) nyelvvizsgája van a diploma mellé, csak azt bírta megtanulni.

Igaza van Bircának/Mandinernek hogy a felmérés gázos, de neked is igazad van: a nyelvtudásunk is gázos.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 15:30:29

@Barátusz: furcsa mod a magyaroknak miindig minden nehezebb. bar ebbol nekem az jon le, hogy nem a vilag a rossz, hanem a magyar a bena. bar tudom, hogy ez nem hazaffyas, de forditva ulunk a lovon :)

vazzup 2013.10.10. 15:33:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a cikk konkrétan azt állítja, hogy ha mi Etiópiában születtünk volna és nem lennénk féllábúak, akkor akár az utolsó előttiek is lehetnénk. Ennyi. S ez a cikk semmi más, csak kenegetés ebben a formában. Meg a szokásos hőbörgés, hogy a cikkíró milyen kibaszott okos magyar, de a külföldi szemétládák milyne hülyék, hogy utolsónak merték tenni hazánkat. Uncsi jobbos propaganda, minden érdemi érték nélkül.

@Barátusz: pont azért objektív. Nem számol semmivel, csak a nyelvet tudók arányával. Ennyi. Nincs benne szubjektív elem. :D

@Zka: pont ez az. S akkor azon akad fenn a Mandi, hogy valaki ezt le meri írni. Nem azon, hogy basznak nyelvet tanulni a magyarok, á nem, azon, hogy utolsónak mernek minket kihozni, de ha fél szemmel néznénk a statisztikát, közben fél lábon állva mobilon kecskét utánoznánk, akkor lehet, hogy megszerezhetnénk a az utolsó előtti utáni helyet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 15:35:54

@Zka:

A cseh és a szlovák között legalább van tényleg különbség. Még a hangrendszerük sem teljesen azonos.

De amikor rajta van a terméken szerb, horvát és bosnyák felirat, az tényleg komikus. Aki érte a nyelvet, az észreveszi: a 3 verzió nem is egymás fordítása, hanem körülírás. mert ha pontos fordítás lenne, akkor egyezne a 3! Hamarosan érkezik a montenegrói nyelvű felirat is!

Magyarul ezt nehéz érzékeltetni, de kb. mintha rajta lenne egy terméken ugyanaz a szöveg nyugatmagyarul és keletmagyarul. S mondjuk az lenne a 2 szöveg, hogy:
"Tartalmaz burgonyát, sót és tartósítószert. Minőségét megőrzi: 2014. február 29-ig."
és:
"Összetevői: krumpli, só és tartósítószer. Szavatossági ideje: 2014. február 29."

:-)

Szóval direkt más-más szinonímákat használnak a szerb és a horvát verzióban, meg kicsit másképp van ugyanaz megfogalmazva, különben 2-szer lenne ugyanaz leírva.

BTBTBT 2013.10.10. 15:37:51

Ma másnak sem érkeznek meg a komment értesítők?

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem szeretem az általánosítást - és nem azért, mert én is magyar vagyok -, de a népünk temérdek tagja szeret sírni.

A spriccelős kimaradt? :)

@vazzup:
Abban semmi objektivitást nem látok, hogy a különböző népességű országok nyelvtudását százalékos arányban hasonlítja össze, és aztán állítja őket sorrendbe.
Persze hogy könnyebb egy miniállamban több, egy vagy annál több nyelvet tudót/beszélőt találni, mint a közel 70 milliós Angliában. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 15:42:07

@Barátusz:

Pontosan.

Eleve csak 2 példa:
- Máltán mindenki tud valamilyen szinten angolul, sőt a legtöbben kétnyelvűek. Eleve az országban 2 hivatalos nyelv van.
- Franciaországban van többmillió arab. S ők eleve tudnak egy "idegen" nyelven: arabul.

Ha betelepülne Mo-ra pl. egymillió ukrán, akkor a következő felmérésben az jönne ki, hogy az utóbbi években drasztikusan javult a magyarok nyelvtudása. Pedig esetleg tök ugyanaz maradt, csak bejött egy rakás idegen nyelvű ember.

Ezért komolytalan a felmérés.

vazzup 2013.10.10. 15:43:56

@Barátusz: hátőőőő, én ezt most nem értem. Pedig ez az objektív mérés. A munkanélküliségi aránynál sem súlyoz a kutya sem, hogy jajj, de ezek a magyarok, mivel ők nehéz sorsú, többszörösen hátrányos helyzetű ország, ezért súlyozzuk az eredményüket... Sem pedig az alapján nem súlyoznak, hogy a kutya se kíváncsi az adott országra, vagy éppen ömlik befelé a bevándorlósereg repülőszámra.

vazzup 2013.10.10. 15:45:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de hát itt pont erről van szó. Akár így, akár úgy növelni kell az idegen nyelveket beszélők számát, mert az verseny-előnyt jelent. Bár esetünkben kábé annyit, hogy valamicskét behozunk a kibaszott nagy lemaradásunkból.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 15:45:54

@Barátusz: nem maradt ki :) csak el vagyok foglalva, mert a velem szemben ulo kolleganal egy kollegina egyeztet es muszaj oda koncentralnom, pedig nem veszek reszt a projectban, de van "betekintesem". :)

A hetvenmillios angliaban 1.42% beszel lengyelul, tobb, mint egy ezrelek magyarul, sok kicsi sokra megy :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 15:46:37

@vazzup: nem nagyon leszunk az utolsok, csak kicsit? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 15:47:21

@vazzup:

De a cikk nem erről szó, hanem - jogosan - kritizálja a felmerését.

bpetya75 2013.10.10. 15:48:45

@peacefroggg:

Sohse próbáltam, de el tudom képzelni, ha a mutatóujj külön mozgatható, akkor úgy már lehet kesztyűben lőni. A sátorvas méretétől függ.

vazzup 2013.10.10. 15:50:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem hát, a cikk arról szól, amit te is szajkózol, hogy figyelembe kell venni a helyi viszonyokat, például, hogy mi sikeresen tönkrebasztuk a kisebbségi nyelveinket, kiszorítottunk mindent a magyaron kívül, beleértve a németet és az oroszt is.

De akkor ezek szerint az se lenne gáz, ha Magyarországon 20% lenne a munkanélküliek aránya, mert hát, szerencsétlen sors nép vagyunk.

bpetya75 2013.10.10. 15:51:38

@diggerdriver:

Pedig Sztálin tényleg nem volt hülye. Pszichopata barom volt, de nem volt hülye.

BTBTBT 2013.10.10. 15:53:37

@vazzup:
"mi sikeresen tönkrebasztuk a kisebbségi nyelveinket, kiszorítottunk mindent a magyaron kívül, beleértve a németet és az oroszt is."
Nyugat-Mo. nem a német nyelvtől hangos?
Az orosz mint kisebbségi nyelv Mo.-on?

Abban egyetértünk, hogy a mo.-i nyelvtudás helyzete lehetne sokkal, de sokkal jobb.

@bpetya75:
Mínuszban kesztyűben is gémberedik az ember ujja. Hogyan lehet úgy pontosan lőni?

nosuti 2013.10.10. 15:54:13

@Barátusz: ok, és ha adott két hasonlóan lelkes tanulni vágyó, egyik magyar másik szlovák, melyik fog könnyebben megtanulni csehül?

BTBTBT 2013.10.10. 15:58:54

@bpetya75:
Engem csak azért zavar, mert onnan szoktam nézni, hogy válaszolnom kell-e valakinek. A fene sem mászik el, majd jelentkezik be a HÁ-ra, aztán keresgéli a sárga foltokat. Az eggyel több lépés. :)

@vazzup:
"hátőőőő, én ezt most nem értem. Pedig ez az objektív mérés."
Sajnos nem az. Figyelembe kéne venni a lakosság összetételét (emigráns, őslakos) is.
Az is lényeges, hogy egy százezres vagy egy húszmilliós országban 7%-os-e a munkanélküliség.
Nem az a bajom, hogy a magyarok a végén kullognak, hanem hogy ez így minden, csak nem objektív.
Biztosan a luxemburgiak készítették. :)

nosuti 2013.10.10. 16:00:28

@Zka: nekem a legtöbb ismerősöm beszél 1 nyelvet minimum, de ez sem reprezentatív ugyebár, mint ahogy a te ismerőseid sem.

BTBTBT 2013.10.10. 16:00:54

@nosuti:
Ez már nyelvérzéktől függ. Persze direkt rokon nyelves példát választottál. :)

nosuti 2013.10.10. 16:00:57

@nosuti: a magyaron kívül :)

nosuti 2013.10.10. 16:01:54

@Mr. Long [wannabe Briton]: mi a különbség? már közeleg a hétvége és lassul a felfogásom :)

nosuti 2013.10.10. 16:02:52

@Barátusz: mert erről beszélünk, hogy a rokonnyelvesnek könnyebb mint a magyarnak, nem? :)

BTBTBT 2013.10.10. 16:03:45

@nosuti:
Ja, így utólag ezt már nem ér hozzáfűzni. :)
Ha viszont a magyartól idegen nyelv, akkor jó körökben mozogsz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 16:03:49

@nosuti: "ok, és ha adott két hasonlóan lelkes tanulni vágyó, egyik magyar másik szlovák, melyik fog könnyebben megtanulni csehül?" a kulonbseg annyi, hogy lehet konnyebben megtanulja a szlovak, de mindketto megtanulhatja ettol fuggetlenul. tehat a szlovak elonyben van, de semmi sem lehetetleniti el a magyart a cseh nyelv megtanulasatol.

BTBTBT 2013.10.10. 16:04:53

@nosuti:
Nem feltétlenül. Ahogy írtam, és egyetértettél, az egyéntől is nagyban függ. A rokon nyelv nem garancia. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 16:05:37

@vazzup:

"mi sikeresen tönkrebasztuk a kisebbségi nyelveinket"

Igen, ez így igaz. Viszont ez lezárult 30 éve. Abszurdum most ezzel aktuális támaként foglalkozni. A múltat megváltoztatni nem lehet.

"kiszorítottunk mindent a magyaron kívül, beleértve a németet és az oroszt is"

A német lasssan magától kiszorult mikor Mo. független állam lett 1918-ban. Ez egy természetes folyamat volt. Aztán pedig Rákosiék alatt eleve nem volt tanácsos németül tanulni.

Az orosz meg sosem volt jelen Mo-n a valóságban. Iskolai tárgy volt csak, soha ennél több, használni nem lehetett semmire.

nosuti 2013.10.10. 16:06:14

@Mr. Long [wannabe Briton]: igy van és egy rohadt lusta szlovák sem fog feltétlenül megtanulni csehül

nosuti 2013.10.10. 16:08:20

@Barátusz: persze hogy nem, de nem akarom ismételni, hogy én abban értek egyet a cikkben leírtakkal, hogy vannak bizonyos országok, akiknél jobbak a körülmények más nyelvek megtanulására, a hasonló nyelv miatt .

nosuti 2013.10.10. 16:09:37

@Barátusz: ja, igen, bocsi :)
így alakult.
persze a szlüeim nekem sem beszélnek más nyelvet, de barátok, kollégák szinte mind beszél és többnyire angol a plusz nyelv.

négyzet 2013.10.10. 16:10:52

Vajon a mandiner szokott arról is cikkezni, hogy a foglalkoztatottságot mérő statisztikai dilettáns módon készült? Csak mert ugyanezen a módszertanon mérik ám. Felkeresik az otthonában, megkérdezik, azt mond, amit akar. Bizony. Elgondolkodtató, nem?

A nyelvtudásos kérdéshez pedig: a magyaroknak nincs nyelvrokona - mert a finneknek van? kábé annyira, mint nekünk, ugye. Ez az egész önsajnáltatás dolog a nyelvtanulás körül csak arra jó, hogy megmagyarázzuk magunknak, miért is jogos dolog elkummantani ezt a dolgot, aztán siránkozni az álláskereséskor. Mert amikor az interjúztató a következő kérdést angolul teszi fel, akkor már csak csendben izzadunk, ugye.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 16:12:45

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Egy szlováknak úgy tanítanak cseh nyelvet, hogy az első órán bejön a tanár és elkezd folyamatosan csehül beszélni. Ez a módszer nem alkalmazható, ha egy magyar akar csehül tanulni.

Amikor a Nokia ügyfélszolgálaton dolgoztam, volt cseh és szlovák részlegünk is. Amikor betegség miatt az egyik részlegen éppen nem volt elég ember és sok munka volt, a másik részleg is foglalkozni kezdett az adott részleg ügyfeleivel! Pl. telefonhívásokat fogadtak. Persze mindig mondták az ügyfélnek, hogy pl. "elnézését, a cseh kolléga hiányzik, én fogok válaszolni az Ön panaszára a szlovák osztályunkról, remélem nem gond" és ment a beszálgetés: cseh ügyfél csehül mondja, ügyfélszolgálatos válaszol szlovákul.

BTBTBT 2013.10.10. 16:15:33

@nosuti:
Ez jól hangzik. A kérdés már csak az, hogy kevés vagy sok barát/kolléga közül van-e a legtöbbnek ez a nyelvismerete/tudása? :)

@négyzethálós:
Sokszor csapnivaló az interjúztató angolja. Mégis ő kérdez.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 16:16:27

@négyzethálós:

Ebben tévedsz. A magyarnak CSAK távoli nyelvrokonai vannak, mindegyik olyan, hogy a kölcsönös értés a legalapvetőbb alapszinten is képtelenség. Nyelvésznek kell lenni, hogy az ember észrevegye a hasonlóságokat.

Ezzel szemben a finn nyelvnek vannak KÖZELI rokonai is.

Szerinted egy angol turista meg tudja magát értetni, amikor elmegy nyaralni a bolgár tengerpartra és olyan helyre kerül, ahol mindenki csak bolgárul beszél? Ugye nem? Pedig az angol és a bolgár közti nyelvrokonság kb. olyan szintű, mint a magyar és a finn között.

peacefroggg 2013.10.10. 16:16:40

@bpetya75: az oké, csak a kétujjas ugye az, amikor külön van a hüvelykujj meg az összes többi. De mindegy is, értem a lényeget, csak kicsit leragadtam... :)

nosuti 2013.10.10. 16:16:51

@Barátusz: lehet hogy kevés barátom/kollégám van és ezért könnyű nekem ilyet írni :)

BTBTBT 2013.10.10. 16:18:07

@nosuti:
Éppen ezért bátorkodtam felvetni ezt a lehetőséget. :)
A kollégáim jobban beszélnek idegen nyelvet, mint a barátaim, de ez semmilyen szempontból nem mérvadó számomra.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 16:18:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez azt jelenti, hogy nehezebben tanul a magyar, vagy konnyebben a szlovak. de az eredmeny lehet ugyan az! ne ertetlenkedj! megtanulhat a magyar csehul, vagy nem? ez a kerdes! mert megtanulhat!

@nosuti: ez a lenyeg. a rokon nyelvet megtanulni max konnyebb, de mas is megtanulhatja. a kulonbseg alapban a tobbnyelvu orszagokban merul fel, svajc, belgium, stb. de nagyon sok egynyelvu orszag is van pl olasz, francia, stb.

vazzup 2013.10.10. 16:18:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: én is úgy kezdtem angolul tannulni, hogy bejött egy anyanyelvi - azt hiszem, Londonban élő ír -, elkezdett angolul beszélni hozzánk. Megtanultunk angolul, szóval a módszer alkalmazható.

négyzet 2013.10.10. 16:18:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szerintem egy finnek nem könnyebb megtanulni angolul, németül svédül stb., mint egy magyarnak. hát ennyike

nosuti 2013.10.10. 16:19:22

@Barátusz: majd körbeküldök egy kérdőívet :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 16:19:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: es a finn hogy tud megtanulni megis angolul? vagy azok is rokonok?

négyzet 2013.10.10. 16:19:35

@Barátusz: nagyjából irreleváns, amikor az alany meg egy szót sem tud kinyögni

vazzup 2013.10.10. 16:21:55

@nosuti: ezzel én is így vagyok, a rokonságom 99%-a nem tud, csak és kizárólag magyarul, a barátaim, kollegáim meg minimum egy nyelvet, de a barátaim inkább kettőt. Körünkben én vagyok a kaukktojás, aki jelenleg még angolul is csak erős középszinten beszél...

BTBTBT 2013.10.10. 16:24:24

@négyzethálós:
Elméletileg igen, de minek kérdez angolul, aki nem tud rendesen? Ez magyar szokás?
A tapasztalatom az, hogy a friss diplomás kis HR-es picsák között sok ilyen van: magabiztosan bekérdez angolul, aztán csak pislog, amikor kiderül, hogy nála jobban tudnak válaszolni.
Volt már olyan ismerősöm (ráillik a fenti leírás), aki később bevallotta, hogy a szakmai részt nem is értette a delikvens szövegéből.

@vazzup:
És mindezt kezdetben mennyi passzív szókinccsel vészelted át?

@nosuti:
De aztán nem eltussolni a végeredményt! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 16:26:07

Alapvetően itt a félreértés abból adódik, hogy a "nyelvcsalád" szó használatos több értelemben is.

Mert jelenti egyrészt a szűkebb értelemben vett nyelvcsaládot (azaz olyan nyelvek csoportját, melyről a nyelvtörténet bizonyította, hogy azonos a gyökerük), pl. ilyen az indoeurópai, az altáji, a dravida, az afroázsiai, a sino-tibeti, az auszronéziai, a niger-kongói, az ausztro-ázsiai nyelvcsalád s még sok más, most a nagyobbakat mondtam, melyekhez legalább 100 millió ember tartozik. (A magyar egy kisebb nyelvcsaládhoz tartozik, az urálihoz.)

Más részről a fenti nyelcsaládok egyes ágait is szokás nyelvcsaládnak nevezni. Pl. az indoeurópain belül van germán, szláv, indo-perzsa, görög, örmény, balti, stb. ága.

Na most, az uráli nyelvcsaládban, a magyar ágában nincs más nyelv, csak a magyar. A magyarhoz legközelebbi ág, az obi-ugor is nagyon messze van.

vazzup 2013.10.10. 16:26:49

@Barátusz: az ország idegennyelvvel kapcsolatos versenyképessége kapcsán irreleváns, hogy honnan szerezte az idegen nyelveken boldoguló lakosságát.
Ugyanígy, annál a mérőszámnál is irreleváns, hogy miért regisztrált munkanélküli az ország fele, ha egyszer az.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem lehet megváltoztatni, de nem lehet mentség, hogy mi azért vagyunk szarban, mert elbasztuk.
A német kiszorulását meg lehetett volna akadályozni, az oroszét meg lehetett volna jobban csinálni.
Plusz ha nem asszimilálni szerettük volna a kisebbségeinket, hanem integrálni, akkor lenne egy csomó németajkú polgártársunk, akik beszélnek mindenféle nyelveket, ami a többségieket is jobban motiválná nyelvtanulásra, a nagy többséget persze passzívan, de az is több, mint ami most van.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 16:28:15

@négyzethálós:

Meg akarják tanulni és megtanulják, ennyi. Mondjuk a svéd könnyíti az angol tanulását, ez biztos.

nosuti 2013.10.10. 16:28:18

@Barátusz: most már többedszer látom hogy ha HR-es van megemlítve, akkor az minimum picsa. Nem csak most tőled, korábban más is írta, lehet nem ma.
Nekem eddig csak fiú HR-es volt interjúm.
Lehet a női önérzetem miatt nem tetszik, de nekem ez olyan visszás, lekezelő. És tudom, hogy nagyobb százalékban nők, ezt megértem, de attól még gáz így leírva.
Nekem sok fejvadásszal van dolgom és a többsége meg férfi, és ugyanúgy van köztük dilettáns.

BTBTBT 2013.10.10. 16:31:57

@vazzup:
Az ország mérete és lakossága nem kerülhető meg, és nem lehet irreleváns.
Ráadásul a cikkben említett statisztika vicc, de nem reprezentatív: 26751 embert kérdeztek meg. Már a miuntavételi elv is rossz, nemcsak az eredmény.

négyzet 2013.10.10. 16:35:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: meg akarják tanulni és megtanulják, ennyi a lényeg tényleg. a többi kapálózás. a svédet is meg kell tanulniuk egyszer. azokat a segédeszközöket mi is használhatnánk (filmek szinkronizálásának mellőzése pl), ami arrafelé elterjedt, meg lehetne normális nyelvoktatási stratégia.

BTBTBT 2013.10.10. 16:36:59

@nosuti:
Részemről ez a személy hozzá nem értését hivatott jelképezni.
Viszont nem értem, hogy más negatív tapasztalata miért zavar téged? Dícsérni kéne a dilettánsokat?
Az önérzeted lesz az... :)
Nekem meg eléggé PC az, hogy "leírva gáz".

A HR-esek között sokkal több a nő Nyugat-Európában. A fejvadászoknál más lehet az ábra.

nosuti 2013.10.10. 16:37:46

@Barátusz: a fejvadászok is HR-esek :)

BTBTBT 2013.10.10. 16:40:51

@nosuti:
Nem hiszem, hogy ezt le kell írnom: A HR-es a Human Resource-részleghez tartozik egy cégen belül, és toborzással (recruitment) foglalkozik.
A fejvadász szolgáltat, az őt megkereső cégeknek próbál megfelelő dolgozót találni (tehát ő is toboroz), de nem egy cég HR-én van foglalkoztatva. :)
Még a neve is "headhunter", nem HR-es.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.10. 16:41:00

@vazzup:

Az orosz nyelvtanítás célja csak politikai volt,

Mert nincs élő ember, aki "Lenin született 1870-ben" és "az úttörők ünneplik november 7-t" stílusú szövegekből megtanulja a nyelvet,

Nekem a volt a magyar osztálytársaim közül 90 % ma már a cirill betűket sem ismeri, pedig mindenki tanult annak idején 8 évig oroszt.

nosuti 2013.10.10. 16:50:31

@Barátusz: kissé kioktatós válaszodra azt tudom mondani, hogy ez olyan mint az IT. Én is IT-s vagyok, IT munkát végzek de semmiylen cég IT osztályához nem tartozom (és sok hasonló ilyen IT-s van).

Egy HR osztály alkalmazottja és egy fejvadász cég alkalmazottja nagy eséllyel ugyanolyan vagy hasonló végzettséggel rendelkezik.

vazzup 2013.10.10. 16:53:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: látod ez fura, én már csak négy évig tanultam oroszt (igen, 70-es évek végi évjárat vagyok), de nekem sem tetszett, igaz, minket már rendesebben tanítottak, nem kommunista cuccokkal, hanem a szokásos orosz mesékkel, meg modókákkal, jó a dalok még a szocik voltak, de egye-fene, még belefér.
Nem sok dologra emlékszem az orosz nyelvből, általános 8-ik óta nem foglalkoztam vele konkrétan. Viszont voltam kint Minszkben pár napot nem régen, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy az olvasási képességem nem veszett el teljesen. Egy csomó táblát, feliratot el tudtam olvasni, jó részét meg is értettem.
Még ennyi év után is. Persze beszélni meg írni nem tudok szinte egy kukkot sem, az alapszavakon kívül, meg mondjuk azon kívül, hogy az osztály létszáma 33 fő, nem hiányzik senki. :D

BTBTBT 2013.10.10. 16:57:38

@nosuti:
Sajnálom, ha kioktatósnak érezted. Nem annak szántam, és nem is úgy írtam. Még :) is volt ott.
És arra a kijelentésedre reagáltam, hogy "a fejvadászok is HR-esek".

nosuti 2013.10.10. 16:59:24

@Barátusz: akkor gondold át a nem igaz hogy le kell írnom mondatodat. anélkül teljesen korrekt volt.
Szerintem a fejvadász HR-es. A HR nem csak céghez köthető, az egy szakma.

BTBTBT 2013.10.10. 16:59:40

@nosuti:
Attól, hogy "nagy eséllyel ugyanolyan végzettséggel rendelkeznek" és - ahogy írtam - a munkájuk célja hasonlatos, a fejvadász továbbra sem lesz HR-es. Másként is interjúztatnak.

BTBTBT 2013.10.10. 17:05:02

@nosuti:
Áááááá! Kimaradt az "el" szócska. Nem hiszem "el". Bocs.
A toborzás (recruitment) a szakma, nem a HR.

Utálok innen linkelni, de -
en.wikipedia.org/wiki/Human_resources_management

négyzet 2013.10.10. 17:08:45

@nosuti: @Barátusz: a fejvadász nem házon belüli hr-es, de emberi erőforrással foglalkozik. másrészről meg a fejvadász inkább sales-es, és ennek megfelelő képességeket várnak el tőle. szóval az igazság félúton van :)

BTBTBT 2013.10.10. 17:10:25

@négyzethálós:
Ezt írtam ebben (@Barátusz: ) a kommentemben.

négyzet 2013.10.10. 17:10:26

mér nem sikerült két embernek válaszolnom, vajh?

nosuti 2013.10.10. 17:11:18

@négyzethálós:@Barátusz: OKs, én ezzel kiegyezek, mert épp nekiálltam cikket keresni a neten a fejvadászatról :))))
és inkább lépek haza
addig jó míg egyikkel sincs dolgom, mert akkor azt jelenti, hogy van munkám. bár a fejvadászt ez általában nem érdekli, megtalál.

BTBTBT 2013.10.10. 17:11:22

@négyzethálós:
Már más is panaszkodott erről korábban, de telefonról.
Másodszorra talán sikerül.

BTBTBT 2013.10.10. 17:12:45

@nosuti:
Végre. :)
Jogos, hogy amíg nincs velük dolgunk, van munkánk. (Vagy szabadfoglalkozásúak vagyunk.)

Wilhelmus80 2013.10.10. 17:19:45

@négyzethálós: "Vajon a mandiner szokott arról is cikkezni, hogy a foglalkoztatottságot mérő statisztikai dilettáns módon készült? Csak mert ugyanezen a módszertanon mérik ám. Felkeresik az otthonában, megkérdezik, azt mond, amit akar. Bizony. Elgondolkodtató, nem?"
A mandinert nem tudom, de a kormány már saját új mutatószámon dolgozik:
www.hrportal.hu/hr/szuletoben-az-uj-foglalkoztatasi-mutatoszam-20131007.html

TilosazA (UK) 2013.10.10. 17:39:08

Biztos valaki már szóvá tette (nem olvastam még a kommenteket), de hol lakott a posztoló Pesten, ahol mindig átadták neki a helyet gyerekkel? Nekem otthon a terhességem alatt 2-szer azaz kétszer adta át valaki a helyet, pedig minden nap utaztam... Igen, tudom, a terhesség nem betegség, de "másállapot", és nem könnyű cipelni azt a pocakot. Főleg hogy én vérszegény is voltam...na mindegy.
Ja! És a házban ahol három évig laktunk legendásan nem-köszönős népek laktak. Annyira, hogy mikor lementem a kislányommal az udvarra, akik épp beszélgetek elhallgattak. Vissza sem köszöntek, biztos hogy nehogy elbízzam magam. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.10.10. 18:02:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azt ugye tudod, hogy például a csehek nem a szlovákul beszélők miatt vannak előttünk, mert angolul is jóval többen beszélnek, mint nálunk angolul és németül együtt? És hogy a fiataloknál is nagy a lemaradásunk, nem kell az oroszul nem tanuló idősekre fogni? Vagy hogy gyakorlatilag alig van Magyarországon kívül olyan európai ország, ahol csak 10 éves korban kezdik az első idegen nyelv oktatását?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 18:19:24

@Online Távmunkás:
Ezt egyszer én is felvetettem, de akkor le lettem hurrogva miatta. Ezek szerint vagy a jövőbe láttam vagy idővel kiderült, hogy tényleg :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 18:40:15

@vazzup: BTW épp a napokban beszélgettünk egy társaságban arról, hogy az orosz megint igen fontos nyelv lesz. Tesóm lánya utolsó éves gimis és most nagyon úgy néz ki angol-orosz szakra megy , mert a lehetőségek a nemzetközi kereskedelmi és üzleti-pénzügyi vonalon az ő jövöjét tekintve kecsegtetőek, a bátyja orvosira jár, valószínűleg mindkét gyerek arccal a "képzeletbeli" határ felé fogja venni az irányt pár éven belül!

eagles 2013.10.10. 18:42:14

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Lucsik valószínűleg nem ismeri Warren Buffett mondását.

"Első szabály: ne veszíts pénzt. Második szabály: soha ne felejtsd az első szabályt."

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 18:46:10

@sodalisO: az egyetem gazdasagi kararol (nem elit igaz) szedtek ossze embereket mar a tanulmanyaik alatt, ha tudtak oroszul. az egyik csaj mondta a fizujat, hat en kesobb kezdo mernokkent nem kaptam annyit, mint o reszmunkaidoben ugy, hogy szabadon osztotta be az idejet, minden eloadasra eljarhatott, vizsgaidoszakban tanulhatott, stb. par eve megy fel az azsioja, a kinai mellett.

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.10. 18:46:53

@TilosazA:
6. kerület. De fontos az? Utaztunk össze-vissza.

A házunkban ("Royal-udvar" haha) már a költözés pillanatában megszólítottaka földszinti sápadt lakók, hogy kik-mik vagyunk, de igazán a gyerek miatt lettek közlékenyek. Tejfakasztó tippek? Szélgörcs? Mindennapos téma volt. A napi megjegyzések: "Miért takarja le a kocsit, megfullad a gyerek!"

Ez Finnországban nem hiszem, hogy előfordulna.

Bővebben a helyről: finnisztan.blogspot.fi/2012/10/royal-udvar-mese-egy-pesti-berhazrol-1.html

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 18:47:15

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: nabaszki! pedig akartam veluk repulni. meg nem tudom, hova, de ki akartam probalni. na mindegy...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 19:00:33

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hát igen, jó pár évvel ezelőtt a kutya f....a sem gondolta volna. Persze lehet, hogy pénzügyi-gazdasági elemzők ezt már vágták korábban is, de én, kis egyszerű emberke nyilván nem. Mindenesetre, úgy néz ki az orosz nyelvet sem szabad kihagyni a jövőre vonatkozó kalkulációkból. ....Én még emlékszem sok mindenre, lehet, hogy érdemes lenne elővenni, kicsit foglalkozni vele , just for fun, szórakoztató jelleggel.:-)))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 19:06:41

@sodalisO: ocsem most kezdte a kettennyelvu (angol) gimit, a nyelv nagyon megy neki, igaz angol tagozatra jart iskolaba. akar menni nyelvvizsgara, de meg fiatal :) otthon szorakozasbol elkezdett oroszul tanulni (mostohaanyam orosz tanarkent vegzett, tud is oroszul), mert tetszett neki. emelle nemet lesz a masodik nyelv a gimiben. kicsit merges vagyok ra...

kalandozomagyar 2013.10.10. 19:09:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: kedves Maxval, a kötni tudó férfi annyira nem buzi, hogy férfiak találták ki a kötést, s ez sokáig férfi tevékenység volt...

Lásd: nemartdecor.blog.hu/2012/11/21/kemenykotesuek_ferfiak_kototuvel

holl gold 2013.10.10. 19:09:03

Az emberekröl meg a hazban lako szomszedokrol irtak nagyon azonosak a svedorszagi emberekkel, ket ugyanazon hazbeli nincs egy idöben a folyoson, ha egyik kijön a masik megvarja mig az elözö eltunik valamerre es csak azutan dugja ki az orrat...meg evek utan sem köszön a szomszed ha nem muszaly vagy nem tud kikerulni (mint a sarokba szoritott........../a pontozott resz tetszes szerint behelyettesithetö/

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 19:09:54

@sodalisO: jo a keped! igy fogod vagni a frizurakat? sorba fogunk allni a vagasert!
btw az elozo landlordom egy fodrasz fazon volt, sajat shoppal. mondta, van olyan vendege, aki kepes havonta liverpoolbol ide (vagyis manchester tulso vegere) autozni hajat vagatni... vannak elborultak. raadasul a faszinak semmi extrat nem kell vagni, csak sima rovid frizurat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 19:13:05

@vazzup:
En ugy mondom, hogy Szoliom... ;)

@Quercus58:
Az lehetett a gond, hogy Lucsik bevette Szopcsikot is a buliba. Igy nem lehetett mas, csak rabaszcsik.
Most mar nincs mas hatra, mint a buksi Simicska.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Egy jopofa test... ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 19:16:27

@holl gold:
Akkor ezert nem talalkoztunk meg csak 2 szomszeddal a 4-bol az itt toltott 8 honap alatt.

Imadom Svedorszagot!

vazzup 2013.10.10. 19:17:55

@sodalisO: néha szeretnék visszamenni az időben és lekeverni a gyerek-magamnak egy oltári páros fülest (annak idején a tanárok így mutatták ki szeretetüket) meg egy adag kokit, hogy bazmeg' vazzup tanujjad' a nyelvet te szerencsétlen!
Az orosz egy ideje eléggé aranyat érő nyelv, konkrétan a 90-es évek közepétől fogva. Ha meg tudod kombinálni egy nyugati nyelvvel, akkor gyakorlatilag csak rajtad múlik, mennyit keresel. (Kis túlzással)
A gyerekek arccal a határ felé állásával meg csak egyetérteni tudok. Sajnos az én gyermekem nem nagyon akar mozdulni, legalábbis nem akaródzik neki nyelveket tanulni. Bár most kénytelen lesz, angol-német média szakos gimnáziumba ment, úgyhogy meg lesz az alapképzése.
Igazából már pedzegetem, ha kiköltözök, majd jön csereévre és akkor az angol menni fog neki, mint a karikacsapás. :D

vazzup 2013.10.10. 19:19:50

No most nekem is visszavonódott az automatikus hozzászólási jogom, vagy WTF? :(

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 19:19:56

@Mr. Long [wannabe Briton]: Köszi!! :-)) Hát ezt a munkaruhát nem vállalhatom be !!! De egy szilveszteri buliba pl.bármikor.:-))
És igen, tudom, tényleg vannak elborultak. Egy jó szakemberért , jó hajvágásért képesek utazni többet is. Én is ismerek ilyet!!!!! :-)))))))))

TilosazA (UK) 2013.10.10. 19:21:40

@Mr. Long [wannabe Briton]: Jé,azt hittem londoni vagy. Üdv innen Manchester másik feléről. :)

TilosazA (UK) 2013.10.10. 19:23:57

@Aropa: Félig-meddig költői kérdésnek szántam... mi a 13. kerületben laktunk. Egyszer volt olyan, hogy felszálltam a buszra a pár hónapos babával, aki hordozókendőben volt rám kötve, de nem volt hely leülni. Épp akartam szólni valakinek, hogy hagy üljek már le,mikor a buszsofőr bemondta a hangosbemondóba, nem túl kedves hangszínnel, hogy valaki adja már át a helyet... ciki volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.10. 19:28:03

@sodalisO:
Hajvágásért???
Azanyámidegesúristenit:)))))))))))))
Nem tudom hol vagy de remélem erös a födém.

eagles 2013.10.10. 19:33:17

@diggerdriver:

Az avataron látható "munkaruháról", meg a bennelevőről van szó vaze!

Ha még intim fodrászatot is vállal, gyalog indulok Angliába.

33621 2013.10.10. 19:40:48

@Gábor Lantos: Meg van egy Forma 1-es világbajnokuk is aki ma is aktív és jó versenyző!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.10. 19:41:40

@Quercus58:
Dehogy arról van szó
:))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 19:47:05

Aki látta a Django-t, mondana róla véleményt?

vazzup 2013.10.10. 19:50:30

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: ha szereted Tarantino-t, kötelező! Akcióban, csordogálásban, karakterekben talán az Inglourious Basterds-hez áll a legközelebb, de természetesen vadnyugati settingben. Nekem tetszett (eredeti nyelven láttam egy dulini moziban).

vazzup 2013.10.10. 19:52:14

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: ja, és ezek után Christoph Waltz az egyik kedvenc színészem, zseniálisat alakít benne, már csak miatta is érdemes megnézni. Jutalomjáték.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 19:53:08

@vazzup:
Nagyszerű, köszönöm!

Tarantino bennem felemás érzelmeket kelt. A Ponyvaregény nagyon tetszett. A Kill Bill-t viszont végignézni sem sikerült.
Az Inglourious Bastards is nagyon jó volt...

Ezek szerint tetszedni fog :)

vazzup 2013.10.10. 19:57:01

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: a Kill Bill nekem sem volt kedvencem, ellentétben például a Kutyaszorítóbannal (Reservoir Dogs), meg a Négy szobával meg a Jackie Brownnal. A Deathproof megint vegyes érzésekkel volt. Valahogy az abszurditása jobb nekem, mint az eltúlzott paradicsomfröcsögése.

Remélem tényleg tetszeni fog. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 19:59:39

@vazzup: A nyelvet lovagoljátok mindenképpen, te vagy a főnök! :-))
@diggerdriver: Jóvanmááá, lazuljál!!! Ölég jól tudok hajat vágni, nyugodjál má meg ! .-)))))))))))))
@Quercus58: Intim fodrászat kizárva!! Boldogulok a szakmai tudásommal és a "személyes varázsommal" !!! /flex :-DDDDDDDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 20:04:22

@vazzup: Jackie Brown forver !!! És s filmzene életem szerelme marad !!!! Randy Crawford: Streetlife, One day i 'll fly away,Give me the night!!!!!! Éjjel-nappal minden szinten !!! Ajánlom! :-DDDD

tucano 2013.10.10. 20:06:20

@Grafogirl: Chile gyakran szóbakerül!
DE nincsenek rendes pálmafák, se rendes strand. Ha már Chile, akkor Svájcba is mehetnénk, ott sincs allergia. Most már a szüleim tartosan ejrópa közelben kell lennem, hosszútávon meg vmi karibi lesz, szeretem ahogy dobolnak :)

@rumitom: Írország érdekes, azt hittem ott simán van egy csomó fűféel, amire allergiás vagyok, de lehet hogy az állandó eső/nedvesség oldja a problémát.

eagles 2013.10.10. 20:06:31

@sodalisO:

Nekem a személyes varázsod tökéletesen elég lenne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 20:06:36

@vazzup:
A Kutyaszorítóban nem rémlik, úgyhogy a hétvégén pótoljuk :)
A Jackie Brown is jó volt.
Az lkonyattól Pirkdatig még olyan határeset, az volt az első Tarantino film, amit láttam és talán az első vámpíros is... :) Ez talán felment kicsit :)

Deathproof nem rémlik, felírom azt is.

---
Nagyon rossz nem lehet a Django. Azt hiszem, elmondhatom magamról, hogy láttam már a világmindenség legborzalmasabb filmjét, amit soha, senkinek sem kívánok, még apámnak sem, pedig az nagy szó :)

Íme:
hu.wikipedia.org/wiki/A_parf%C3%BCm:_Egy_gyilkos_t%C3%B6rt%C3%A9nete_(film)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 20:24:50

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Hát, ez ócsó, genetikai cucc, alapból nem vagyok normális!!!! :-DDD
Mondjuk nem is szeretem a "normális" embereket, mert dög unalmasak! :-P

tucano 2013.10.10. 20:30:30

@tucano: helyesen "szüleim miatt tartósan", kicsit belefáradtam a gép csapkodásába, alvás gyün

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.10. 20:32:07

Megragadom a lényeget: Ez ugyan az a Feri, mint aki a BA-ra ezt: bezzeganya.postr.hu/a-finn-ovodaban-minusz-15-fokig-kint-jatszanak-a-gyerekek és ezt: bezzeganya.postr.hu/facebookon-gyujtenek-penzt-az-ovinak-a-finn-szulok a cikket irta? Mert azok valahogyan jobban sikerültek... nekem ez kicsit modoros. (
"Finn találmány a mosogató fölé szerelt csöpögtetős faliszekrény (hm, van rá jobb szó?). Ez tipikusan finn: olcsó, praktikus, de máshol valahogy nem találkozol vele." - Anyosomnak '95 ota van ilyen Olaszorszägban...amugy tényleg jo talälmänynak tartom. :-)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.10. 20:32:54

@nosuti: ez tény. Azért azt még megemlítem, van olyan ismerősöm is aki 3 évig Amerikában dolgozott és nyelvtudás nélkül jött vissza.

BTBTBT 2013.10.10. 20:34:52

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
Közepes, bár Waltz szerepe nagyon jól megírt és alakított.

@sodalisO:
Pitt kilógott a sorból a Basztardoknál. :(

@vazzup:
Kill Bill Vol. 1. = No.1 Tarantino. :)
Aztán: Ponyvaregény, Kutyaszorítóban.

BTBTBT 2013.10.10. 20:37:02

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
Viszont "A parfüm" a világ egyik legjobb regénye. És még a magyar fordítás is kitűnő.

A "Gyilkos paradicsomok támádásá"-t láttad? :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 20:37:43

Hu, mit találtam ! Ezt most a HÁ-s csajoknak , így lefekvés előtt ! Puszi csajok!

Esti szép.

Rab Zsuzsa: Fütyörésző

Ha ki gyáva
engem merni,
jobb lesz annak
továbbmenni.
Köd mögöttem
fény előttem.
Lelek utat.
Ahogy jöttem.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 20:38:26

@Barátusz: Bizony, bizony, a könyv is és a film is full extra volt !

BTBTBT 2013.10.10. 20:39:29

@sodalisO:
Ilyen korán aludni? Nagymama? :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
A mai posztban minimum 24-szer fordul elő a "finn" szó. Néhányszor a "Finnország" is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.10. 20:43:51

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): :)
A hideg is megfogott ma.
Itt. 5 fok volt. Lassan sarkvidéki.
:)

BTBTBT 2013.10.10. 20:45:35

@sodalisO:
A filmet nem akartam látni. A könyv annyira hatalmas, hogy filmadaptáció nincs, ami ahhoz felér.

@tilmir:
Késő délután még rövidujjúban mentem a közeli boltba. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 20:46:16

@Barátusz: Nem éééééén, én még ugyan nem, most vettem fel a fejhallgatót és most egy kis őrület lesz soron, kis zenei pörgettyű!!!:-D Én most könnyen pattogok, még van 3 nap a szabimból, de lehet más HÁ-s csajok a meló miatt mennek szundiba. Ahogy én is majd teszem hamarosan, .....:-((( nem is lesz ekkora szám asszem........:-P

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.10. 20:46:43

@Barátusz: Te ezt komolyan megszämoltad? :-)
OFF
Megnéztük a filmet. 6 szämot ismertem is. :-) Mivel nekem ez volt az elsö ilyen jellegü koncertfilmélményem, nincs összehasonlitäsi alapom a többiekkel. (Pink Floyd, Iron Maiden) Egyet tudok mondani, nézd meg. :-) Aztän eldöntheted, h szerinted is bekapta-e a rendezö is azt a tablettät, amit a kissräc az elején. :-)
ON

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.10. 20:47:02

@Barátusz: Most már aztán, elmehettek....
:D
Tucano strandol, te meg strandruhában kószálsz...
Itt meg hógolyózunk...
:(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 20:49:06

@Barátusz:
Már a gondolattól is kiráz a hideg :)

Finn posztnál azért bocsánatos bűn ez, nem? Mert ha mondjuk türkmének és Türkménisztán szerepelne...

Milyen alternatíva létezik a finn-re? Lapp? Ősszomszéd? Nyelvrokonok? Lyuksógorok?

Gyűjtsünk még párat ;)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.10. 20:49:52

@tilmir: Ne is mond! Nälunk jobb volt az idö...7fok, és szakado esö. :-)
Tönkrement a Sonnenstore az egyik juniusi szélviharban. Szeptemberben mär ki is tudtak jönni megnézni, h akkor tényleg ki kell cserélni. A fiatalembör közölte, h ne aggodjak, idén mär nem lesz szükség rä...hät igy legyen 5öse a lotton! :-)

BTBTBT 2013.10.10. 20:52:09

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Igen, mert feltűnt, hogy finn ez, finn az, finn amaz. Indokolatlanul sok alkalommal szerepelt, és ráértem. :)

Melyik volt az a 6 szám? Csak azért, mert ha jól olvastam, a hanganyag jórészt az első 4 lemezükre épül.

@tilmir:
Éjszaka már szeles volt, csak napközben volt napos az idő.
Múlt vasárnap még napoztam is, annyira durván tűzött.
Hiába: Anglia. :)))

@sodalisO:
Már csak 3 nap? Sajnos elrepülnek a szabadság napjai.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.10. 20:52:49

@tilmir:
Dehogy sarkvidéki!
Itt most 10-13 fokok vannak, reggel kabátban melegem van :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.10. 20:53:11

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Adj fel swisslottót... :) hátha...
A lányom valahol a világ végén van, Wallisban. Küldött képeket. Hó-angyalkáztak...
Még a hideg is kirázott.
:(

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.10. 20:56:50

@Barátusz: @Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Remélem még itt is lesz egy kis vénasszonyok nyara.
Mindenesetre ma már begyújtottunk a kandallóba.
:)
Így el lehet viselni.
Ráadásul 'mingyá' itt a HÉTVÉGE!!!!
:d

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.10. 20:57:03

@tilmir: Lättad tegnap az SFR-en? :Bayern will in die Schweiz ausgewanderte Fachkräfte wieder zurück :-)
A nyilatkozo néni kiemelte, h a bajoroknäl az iskola ingyenes, és a studium is csak minimälis költségü, uh jo lenne, ha a jol képzett emberek a pär éves inaskodäs utän huznänak vissza... :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.10. 20:57:53

@tilmir: Mära mondtäk az 1000m-es hohatärt... :-) A gumisok most tuti, h megörülnek... :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.10. 21:02:07

@Barátusz:
1.The Ecstasy of Gold - 2:01
2.Creeping Death - 6:19
3.For Whom the Bell Tolls - 4:40
4.Fuel - 3:57
5.Ride the Lightning - 6:54
6.One - 8:25
7.The Memory Remains - 5:43
8.Wherever I May Roam - 6:18
9.Cyanide - 7:01
10.…And Justice for All - 9:18
11.Master of Puppets - 8:25
12.Battery - 5:14
13.Nothing Else Matters - 7:22
14.Enter Sandman - 6:22
15.Hit the Lights - 4:40
16.Orion - 8:27
Ezek voltak. Amiket ismertem én is: 6, 12,13,14,15, és asszem még a 8-as volt. :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.10. 21:02:31

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Nem láttam, tegnap a "hazai" hírekkel voltam elfoglalva. Oftringenben megfogták a kisebbségieinket... :) a rohadékok...

BTBTBT 2013.10.10. 21:04:48

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
A folytatás, "A gyilkos paradicsomok támadása 2" még "jobb"! :DDD

"Django Unchained" helyett inkább Leonét nézz.
"Once upon a time in the west"
"The good, the bad..."

@tilmir:
Nem szoktam időjárásjelentéssel borzolni a kedvemet, de szerintem most már végéhez ér ez a nyár felénk.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nagy hó itt legutoljára 3 éve volt. Az angolok nem tudták, hogyan közlekedjenek autóval vagy gyalogosan. A hólapátot hírből sem ismerik. :)

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 21:10:35

@Barátusz: azert s tavalyi kis honal is toltak az utasok az emeletest...
Ugy tunt akkor nekem van egyedul teli gumi az automon...:-)

BTBTBT 2013.10.10. 21:12:02

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Akkor te a "Justice" meg a fekete album idején ráztad a hosszú hajadat, mi?

Azért az jó, hogy a legelső "szám" az éppen említett Leone-westernből származik. :)
Meglep, hogy az eléggé ismeretlen "Fuel" meg a "Cyanide" bekerültek egy ilyen 3D film setlist-jébe.
És a "Justice" van a "Harvester" helyett?
A "Load"-ról meg egyáltalán semmi? Háááát... :)))

A "The Wall"-t még a Szigeten láttam egyik hajnal, anélkül, hogy ismertem volna a zenét. Nagyon ott volt.

"bekapta-e azt a tablettät," Mi ez? Mátrix? :DDD

BTBTBT 2013.10.10. 21:13:34

@rezsoatya:
Nem egy helyen lakunk. :)
Egyébként ez érdekes Londonban, az óriási kiterjedése miatt: az egyik felében lehet napsütés, a másikban jégeső, és ilyenek.

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 21:16:49

@Barátusz: jaja.
Es bizony el lehet indulni napsutesben es esoben erkezel...
Amugy a tavalyi hoeseskor meg Tottenhamban laktam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 21:22:20

@TilosazA: udv! nem csak ketten vagyunk onnan. VHB is itteni. a masik fele alatt mit ertesz? honnan tudod, hogy a varosban hol lakom? :) meg nem jartam londonban, de talan karacsony elott eljutok oda is. btw meg sosem voltam angliaban, mint turista. vagyis itt utazgattam, de meg nem erkeztem ide, mint turista repterre...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.10. 21:26:57

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131010/2012-08-31_202141_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Aki a posztot olvasta az kedvet nem kapott az országhoz az tuti.
Egyébként nem volt rossz. Sok mindent megtudtunk belőle.
Egy geget (barlang) kétszer ne írj bele ugyanabba az írásba viszont a szuperbenzines kimondottan jó volt.

Max, Petya
Arra utaltam hogy mindent lehet mondani a Vöröshadseregről de hogy a legkisebb mértékben is felkészülten érte őket a német támadás azt nem.
Sztalin iszonyatos hibát követett el a tisztikar lefejezésével.
Erre mondják több mint bűn, ez hiba.
A többit amit írtál stimmel.

@sodalisO:
Te olyan jól tudsz hajat vágni hogy néha a bimbózó hajvágás szárba szökken:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

TilosazA (UK) 2013.10.10. 21:26:59

@Mr. Long [wannabe Briton]: "btw az elozo landlordom egy fodrasz fazon volt, sajat shoppal. mondta, van olyan vendege, aki kepes havonta liverpoolbol ide (vagyis manchester tulso vegere) autozni ..." Innen gondoltam, ha Liverpoolból nézve a város tulsó vége, az tőlünk is a túlsó vége. (Salford, Swinton)
De most így újraolvasva ez inkább azt mondja meg, hol volt a fodrászüzlet... :)) Azt hiszem kicsit fejlesztenem kéne az értő olvasást.

BTBTBT 2013.10.10. 21:29:28

@rezsoatya:
Az időjárás ilyesféle változása különösen biciklin lehet kínos.

edina. 2013.10.10. 21:32:28

Nem rossz iras, erdekes , egy kicsit tipikus magyar, ha megengeditek ezt a kozhelyet :) ami nagyon nem tetszett, az a roman kutyairtas es a ruszki greenpeace-es bebortonzes temakore es "konzervativ" hozzaallas. Ez kerem nem konzervativ, hanem kozepkori. Van egy hires idezet, sajnos nem tudom pontosan idezni, de a lenyege ez: " egy nemzet fejlettseget az mutatja meg, hogy az hogyan banik a raszorultakkal, a nala gyengebbekkel".. Es akkor most mindenki kepzelje el Mo-t.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 21:33:29

@TilosazA: valahol esyakon, elfelejtettem, majd megnezem. nekem otthon vagta :D en hulmeban tolom, a nzugati syelen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 21:35:27

hmmmm azt hiszem nem kellene felvaltva irnom magyar es angol billentyuzeten...

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 21:35:58

@Barátusz: eddig szerencsem volt.
Amugy nem vagyok cukorbol. Ma pl. kimondottan jo volt tekerni, a 15 fokban nem izzadok le! :D
Amugy meg sokszor kocsival elmegyek "Londonon kivulre" es ott ulok bringara. Aztan volt, hogy ott elkapott az eso, de ott volt "tartalekban" az auto...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 21:37:30

@edina.: a greenpeace az egy olyan ize, valami, ami hulyeseg...
eljen a kozepkor!

TilosazA (UK) 2013.10.10. 21:39:17

@Mr. Long [wannabe Briton]: Na most néztem egy kicsit, de rájöttem, hogy te nem Greater Manchesterről beszélsz, hanem "csak" Manchesterről. Annak tényleg a nyugati része lehet Hulme. Arra még nem jártam egyébként.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 21:40:14

@Barátusz: egesz nap angolon potyogok. a laptop itthon angol. ellenben a vezetek nelkuli billentyuzet magyar. nasyoval! (TM)(C) (STB) most a tevere van kotve a gep es filmet akarok nezni, de helyette itt vagyok. de ilyenkor meg kell a billentyuzet, de meg ay irasjelek is at vannak pakolva ezen a syaron...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 21:43:32

@TilosazA: jaja, en manchesterben lakom :) nem videki vagyok :D:D:D van sok kebabosunk, meg caribi boltunk. :) ellenben nincs "messze" a curry mile. azt ki kellene probalnom. en.wikipedia.org/wiki/Curry_Mile javaslom, ha szereted a fura kajakat. eddig mindenki dicserte.

BTBTBT 2013.10.10. 21:44:27

@rezsoatya:
Időben mennyit bringázol a munkába?

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Majd belejössz a magyaron is, ha sokat gépelsz.
Asszem, lassan én is megyek filmet nézni.

TilosazA (UK) 2013.10.10. 21:47:28

@Mr. Long [wannabe Briton]: Szegény teve. Melyik részére van kötve a gép, nem fáj neki? És mit eszik? ;)
Na, életemben először le vagyok vidékizve... Igaz, hogy nálunk már a vonat áll meg, nem a metrolink...
Én nem eszem ilyeneket hogy curry, mert a szagát sem bírom...de majd mondom a Zuramnak. Ő szereti.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 21:51:15

@diggerdriver: :-DD Hát remélem is, hogy egy jó hajvágás szárbaszökkent !!!!!
....és még mondja valaki, hogy elszaladok a fodrászhoz, levágatom a hajamat gyorsan!!!!
Egy személyben mennyi szakma testesül meg bennünk, barber, pszichológus,pin-up icon,therapeuta stb.....:-)))

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 21:52:07

@Barátusz: a munka az egesz kozel van, azert bringara sem szallok.
Viszont mindennap megyek. Min. 20-30 km a normam. Gyerekkorom ota ez az egyik kedvenc mozgasom a harombol (uszas, sizes).

A cigany triatlon megvan?
Leszalad a tora, uszik egyet, aztan lop egy biciklit a parton es hazateker...:D

puhacica 2013.10.10. 21:59:05

"Ha egy cég a hétköznapi igények szolgálatába állítja a jó minőséget, és a praktikumot esztétikával kombinálja, ráadásul a terméket elérhető áron adja, akkor azt az emberek venni fogják." - egyetertek minden szavaval.
egyebkent meg: ki az a megatalkodott orult, aki kepes a seychelle-szigetekrol finnorszagba koltozni??? :)

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 22:00:15

@diggerdriver: diggerpapa! Az avatarodon te vagy? Jo a kocsid!

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.10. 22:02:44

@edina.: Van egy idézet, nem emlékszem pontosan rá én sem, de az erősebb kutyáról szólt..

Romániában a minap téptek szét a kóbor kutyák fényes nappal Bukarest egy közparkjában egy 4 éves kifiút. A kóbor kutyák (kb 65 000 csak a fővárosban) emberéletre veszélyes problémává váltak.

A patkányirtás miért nem probléma? A csótányirtás miért nem probléma?

A sztoriban a románok kegyetlensége a bibi, az természetesen nem tartható. Nem szeretnék erről több szót vesztegetni.

Nekem van pont egy 4 éves gyerekem, ezért a kérdést nem tudom máshonnan közelíteni.

Greenpeace: tagjai ugyanúgy az utcán tüntetnek majd ha nem lesz buszközlekedés, mert elfogyott a benzin...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.10. 22:04:57

@sodalisO:
Ha a fodrászt leborbélyozzák az sértés?

Egyszer bementem egy irodaházba, lent volt egy fiatal kiscsaj, mondom neki te vagy itt a portás?
Nagyon lesújtóan nézett rám és azt mondta, nem én vagyok a recepciós.
Mééé nem ugyanaz? :))))))))))))))))))))

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.10. 22:05:13

@puhacica: szerelem, szerelem :) Ismerem a családot, van két szép kisfiuk, a nő egzotikus, perfekt finn és jól elvan itt is. Minden évben "hazamennek" persze... Ott sem fenékig tejfel az élet.

hiirvi piirvi 2013.10.10. 22:05:22

Ha valakinek elment a kedve az élettől is-olvasgassa ezt -garantáltan megjön."Teljességgel kizárt, hogy bárki valaha lásson egy finnt alkohollal a kezében, a saját lábán állni. Az ivókultúra szó teljesen ismeretlen a számukra, bármekkora mennyiség is kerüljön a birtokukba, azonnal megisszák mindet, és már percekkel később valahol a gombák és a zuzmók közti evolúciós intervallumban vegetálnak, a saját hányásukba temetkezve. Egy négyéves kisfiúban több önuralom van, amikor a búcsúban a legújabb Transformersért könyörögve rendez elviselhetetlen cirkuszt. Számukra az is elképzelhetetlen, hogy a szesznek bármilyen élvezeti értéke van azon kívül, hogy felülről láthatják tőle önmagukat a detoxasztalon. A zamatos gyümölcsíz és a kulturált 45° kombója ugyanolyan értelmezhetetlen nekik, mint a nyár fogalma. Ők csak ülnek a Technokol szagú vodkájuk fölött a vidéki kocsmájukban, és szótlanul nézik egymás bamba fejét. Más kérdés, hogy Finnországban nincs is egyéb, csak vidék."
gyuloltellensegeink.blog.hu/2009/12/12/a_finnek_1

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 22:10:10

@diggerdriver: a portas miert sertes? Nagy hadvezerek is uztek azelott ezt a foglalkozast:

"Hannibal ante portas!"

puhacica 2013.10.10. 22:13:14

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: a django szerintem fasza. ajanlom.
@rezsoatya: logikusnak tunik :)
@Aropa: mindent ertek. bar en inkabb borondbe raknam a finnt es meg se allnek vele seychelle-ig. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 22:14:29

@diggerdriver: Nem sértés. Annál is inkább , mert Magyarországon anno, még a paleolit korban a férfi-borbély; női-fodrász, külön szakmák voltak, és külön is tanították. A borbély -barber mint olyan, Angliában is hasonlóan működik még, külön szakmaként is lehet tanulni, tanfolyamszerűségen.
Arról már nem is beszélek, hogy a férfi hajvágás sokkal nagyobb szakmai kihívás, és szakmai tudást igényel. Pár milliméteres rövid hajak, a legapróbb hibát , 1 mm-es többlet is azonnal látszik a haj kontúron, aki nem tud, gyorsan lebukik. Míg egy női hajban tévedhetsz akár 1-2 centit is, persze ez függ a hajhossztól is.
Egy biztos, én a tanulóimnak mindig azt mondtam, : "először tanuljunk meg férfihajat vágni, utána jöhet a női. Ha nem megy a férfi hajvágás + elmélet vizsga után idejössz 2-el akkor ruglak p....n , hogy leég a hajad és mehetsz haza, én a nevemet nem adom hülyék tudásához.:-))) Ez így vót ! :-D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 22:41:28

@sodalisO: en azon csodalkoztam, hogy itt mekkora divat a hot towel shave. na arra fizetem be magam a kovetkezo honapban!

2013.10.10. 22:44:13

@Mr. Long [wannabe Briton]: jo is az. A fejmasszazs is jo kozben

edina. 2013.10.10. 22:44:22

@Aropa: igen, en is olvastam, de erre nem megoldas, hogy irtjak a kutyakat. Ez egy abszolut unintelligens es embertelen valasz, ami csak egy erosen visszamaradott tarsadalomban tortenhet meg. El tudod kepzelni, hogy hasonlo tortenik Londonban vagy Amszterdamban? vagy Finnorszagban? Menhelyek, ivartalanitas - ez a humanus es fejlett tarsadalmat abrazolo megkozelites. Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a csotanyt a kutyahoz hasonlitod?

2013.10.10. 22:45:38

Nemreg fejeztem be a munkat, nincs erom utanaolvasni. Mi a konkluzio; aki ferfi es kot, az buzi?

vazzup 2013.10.10. 22:47:59

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: "lkonyattól Pirkdatig"

Hát, de az Rodrigez rendezés. Jó, játszott benne és ő írta a forgatókönyvet Robert Kurtzman sztorija alapján.
Az nem az igazi Tarantino mozi, bár Rodrigez sok tekintetben hajaz rá, az tény. Igazából ők egy iskolából valók, mármint ők csináltak egy stílust és viszik is nagyjából.
Mondjuk George Clooney szerepeltetése annak idején külön geg volt, én imádtam. De mondjuk én ilyen sci-fi + fantasy őrült is vagyok, szóval a vámpír téma sem áll messzi tőlem. No nem az a Alkonyatos marhaság, hanem a többi. :D

@sodalisO: "Mondjuk nem is szeretem a "normális" embereket, mert dög unalmasak! :-P"

Nagyon helyes! Én is így gondolom! Nemnormálisságom meg azt hiszem kiütközik itt is néha.

2013.10.10. 22:14:29
kár, hogy nem a szigetre költözöm, még Londonból is járnék hozzád *khm* fodrászkodás miatt... :)

@Barátusz: A Kill Bill-re csak azt tudo mondani, hogy www.youtube.com/watch?v=4Zh06AWrEg8
:P

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): ó, ez igen decens lista, ez a Metallica Through the Never c. Antal Nimród film? Mert akkor lájkolom.

@edina.: én védem a környezetem, minden lehetséges eszközzel, de a Green Peace szimplán sötétzöldek. Ki nem állhatom azt a bandát, több kárt csinálnak, mint hasznot.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 22:49:27

@charlieharper: aki ferfi es kot az max. milyen kis aranyos lehet a hintaszekben egy kandallo es akvarium kozt a csikos leggingszeben egy tarka ingben cuki rozsi sapkakat feher bojttal kotogetve. :)

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 22:49:54

@sodalisO: ez tetszik! Ez a szakmai hozzaallas! Pedig (nem ismerem a rendszert) gondolom, valamit kaptal a tanulok utan, de a szaktudas jobban erdekelt!

vazzup 2013.10.10. 22:51:27

@Mr. Long [wannabe Briton]: annyira nem is hülyeség ez a kötögetés, igaz, minimum lánciget kéne, ha már :)

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 22:56:50

@Mr. Long [wannabe Briton]: fiatalkoromban (gyermekeim szerint a haboru elott! :DD ) megtanultam kotni, horgolni, varrni, szõni, csupan mert erdekelt.
Es nem rozsaszinu bojtos sapkakat!
Es nem erdekelt, hogy a "tarsadalom" mit szol hozza! Sot! Egyszer keszitettem egy falvedot subaszonyeg technikaval!!! Most akkor homo-nak kene lennem? :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:00:07

@rezsoatya: take it easy! en is tudtam kotni. mamam annak idejen megtanititt, mert erdekelt, meg horgolni is tudtam. de ez kb 20 eve volt. mar elfelejtettem nagyjabol.

vazzup 2013.10.10. 23:04:01

@rezsoatya: @Mr. Long [wannabe Briton]: na ha már kámingáut, akkor most már elárulhatom, hogy nekem van itthon varrógépem és nem is félek használni sem, pedig én nem is vagyok olyan nagyon idős.:)

2013.10.10. 23:04:35

@Mr. Long [wannabe Briton]: te legginget is hordasz, szines inggel

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:04:50

@Mr. Long [wannabe Briton]: biztos vannak itt is ilyen furge ujjak szakkorok...! :DDDDD

2013.10.10. 23:07:13

@vazzup: nekem meg szines ingeim vannak

vazzup 2013.10.10. 23:09:40

@charlieharper: nekem is volt, Motörheades... az volt a LemIngem. (elnézést)

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:10:12

@charlieharper: a bicajos nadrag szamit? Mert az elegge legging kinezetu...

2013.10.10. 23:10:19

@Mr. Long [wannabe Briton]: rozsaszin futonadrag (leggings)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:11:15

@charlieharper: @rezsoatya: @vazzup: akkor most mi elvileg utalva vagyunk max altal? meg a vegen rettengi kezd, hogy elutazunk bulgariaba, hogy megerosyakoljuk.,..

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:12:33

@rezsoatya: a pelenkas? aminek az elejeben van a potgumi? :D:D:D

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:13:54

@Mr. Long [wannabe Briton]: akkor a harom testor es a harom tenor utan jon a harom buzi? :D

vazzup 2013.10.10. 23:15:24

@Mr. Long [wannabe Briton]: aztat nemtom', de ha egyszer elutazom Bulgáriába, nem őt nézném ki magamnak, vannak csinos bolgár csajok, akkor már. :)
De ő valójában nem utálja a melegeket, "csak" betegnek tartja őket. Ami még mindig szomorú, de legalább nem gyűlöli őket szívből, az is valami.

vazzup 2013.10.10. 23:16:41

@rezsoatya: kéne valami jó akció-plakát hozzá, egyiknél kötőtű, a másiknál horgolótű, a harmadiknál varrógép :D
A szabó család - néven.

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:16:46

@Mr. Long [wannabe Briton]: nincs. Nem hasznalok ovszert! :DDD
Teljesen sima, fekete, betet nelkuli. Profi nyergem van es izmos hatsom. Nincs szuksegem zseles tomesekre! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:17:53

@vazzup: bameeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeg:)))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:18:08

@vazzup: "the three elisabeth tailor(s)"

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:18:42

@rezsoatya: a profi nyereg kivetelevel nekem is ilyenek vannak. :)

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:20:17

@vazzup: jol van, reggelre megrajzolom maxnak! Rettegjen! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:20:26

@rezsoatya: azt orszagutis havernak mondtuk egyszer, amikor leszallt a bringarol es megkerdeztuk, hogy a potgumit miert nem a kistaskaban tartja...

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:22:06

@Mr. Long [wannabe Briton]: a "lofarkas kislany keresi hasonlo adottsagokkal rendelkezo fiu ismeretseget" mintajara???

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:24:12

Nagyon eltertunk Suomi-tol.
Bar bringasok ott is vannak...

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:26:54

Ill. mindenki, ahogy nezem...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:30:46

@rezsoatya: gyengek, vagy elindultak, hogy reggel kapjanak uj frizurat!

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:37:47

@Mr. Long [wannabe Briton]: de a fodrasz csak jovo heten lesz, azt irta, meg harom nap a szabija... ennyire nem lakhatnak messze a kocosok...!?

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:44:42

@Mr. Long [wannabe Briton]: meg Finnorszagban koran sotetedik (hogy a poszthoz is szoljak! :D)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 23:46:37

@Mr. Long [wannabe Briton]: @rezsoatya: @vazzup: Hát, hogy ti mekkora hülyék vagytok ha így összeverődtök!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Alig húzom el a csíkot egy kis kádas fürdésre, ti meg itt életmagra kaptok és sziporkáztok!!!!!!!!!
Szóval köttök, varrtok, horgoltok, mi????? És ezt eddig egyikőtök sem mondta ?!!!
Jézusom, hova keveredtem ?????? .-DDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:52:30

@rezsoatya: ne is mond! ez mennyire komoly, hogy itt majdnem fel kilenckor fog foljonni a nap? meg fel negykor le? de ez a finneknel meg rosszabb lehet, mert ott meg hideg is van...

rumitom 2013.10.10. 23:54:40

@tucano: a paratartalom, az atlanti ocean felol erkezo friss szel, es hogy a legmesszebb pontja a tengertol sincs 100km

en aminek szemelyesen orulok, hogy az 5 ev kura ota mashol sem jott ki. pedig iden tavasszal (aprilisig) szaraz/nedves hatar kontinentalis eghajlaton voltam

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:56:31

@sodalisO: fozok is! Es meg van egy -ket dolog, amit nem mondtam! Ugyhogy maskor nefürggye le!!! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:02:05

@rezsoatya: Na ki vele, nyomassad akkor a többit !
@Mr. Long [wannabe Briton]:
@vazzup:
...és akkor a három szabó legényekk, mekk mekk mekk, rendelni lehet ???

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:02:18

@sodalisO: mi, mi? A csiga a hazabol! Miert nem figyelsz? :DDDD

allergiasok!

vazzup 2013.10.11. 00:04:44

@sodalisO: erről is készíthettél volna filmet, tudod ká das-boot. Csak hát itt a merülést organikus test végzi. :)

S igen, naccs'asszony, varrok, Mr. Long horgol, rezsoatya meg néha belekot. Mármint gondolom a fonállal, nem a betonba. Jó esetben.

rumitom meg asszem' az allergiára utalt, ami tényleg jobb, ha nem jön ki, hiába, nem minden jobb kint, mint bent. Ez amúgy így van a szaunázás utáni pancsival is, csak hogy referáljak a posztra és ne legyek kompletten offtopik.

vazzup 2013.10.11. 00:05:37

@sodalisO: hát, rendelni lehet, de csakis barterben, cserébe te is szolgáltatsz! ;)

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:06:52

@sodalisO: hegesztek is... :-))))
De komolyan! Keritest es rozsaszinu bojtossapkat azonban momentan nem vallalok! :DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:09:27

@rezsoatya: @vazzup: ahh, ok. köszi.:-)
kicsit meleg volt a víz, vagy elvesztettem a fonalat ...:-D
de már vágom, bár jól jön a közönség segítsége.:-)))))))))
Szóval, azon mélázom, rendelnék valami jó kis rucit tőletek! :-))
Színe biztos tűzpiros lenne /kis pin-upos beütés feltétlen/ de a fazonon még gondolkodom....viszont meleg legyen, mert Angliában is hideg lesz lassan, úgy mint Finnországban!! :-)))

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:09:56

@vazzup: az nem en vagyok!

(Mi az: regi es szobahomersekleten kot? A nagymama!)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:13:26

@rezsoatya: Úristen, neeeeeeeeeee! :-DDDDDDDDD
Most akkor mondjam, hogy kötök, horgolok, varrok, főzök, egy hajcsattal és csavarhúzóval bármit megszerelek, szóval azt akarom kérdezni, bevesztek ha adok a gittből??? :-)))))))))))))))))))))

vazzup 2013.10.11. 00:15:14

@rezsoatya: ezek szerint te akkor csak kovalens kötést vállalsz? Ha már a rózsaszín bojtossapka nem megy?

@sodalisO: sajnos szükség van a modellre ahhoz, hogy megfelelő ruhát lehessen varrni, tudod, levenni a méreteket (hánydé, meg ilyenek), meg ráönteni a ruhát, aztán akár fel is tűzöm, ha ez a perverziód! :P

@Mr. Long [wannabe Briton]: hát, töredelmesen bevallom, én a lecsónál bonyolultabbat nem nagyon tudok főzni. Egyetlen komolyabb hibám.

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:16:51

@sodalisO: ahhoz sajnos meretet kell venni... a centim meg nincs 1800 km...
Annyi nem eleg nekem, hogy 90-60-90!

vazzup 2013.10.11. 00:19:08

@rezsoatya: highfive :D

@sodalisO: szóval te vagy a MacGuyver? De tudod, hogy hívják a praktikerben az eladót? Gitt ár heró!

BTBTBT 2013.10.11. 00:19:21

@sodalisO:
Már terapeuta is vagy? Melyik vendégnek van szüksége a lelkisegély-szolgálatra? :)))

@rezsoatya:
És a londoni szmogban tolod le azt a napi távot?
A cigányosat már hallottam. :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Őőőő,... és egy nőnél?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:20:28

@vazzup: @rezsoatya: Nagyszájú gyáva kukac balra elszalad, :-))))) virtuálisan küldi a paramétereket! Hossz: 173 cm, súly 55,6 kg ,és NEM SZÓL BE!!!! > 92-58-90 :-P

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:20:36

@sodalisO:Ezesetben McGyver-nel probalkozz! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.11. 00:20:42

@sodalisO:
Kezd egy olyan sanda gyanúm támadni hogy Te ugyanolyan hülye vagy mint én.
SZERETED A SZAKMÁDAT!!!

Üdv a klubban:)))))))))))))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:22:09

@sodalisO: hat akkor bukta!
Az idealis no ugyanis a 90-60-90!
(90 eves, 60 millioja van es 90 perce van hatra!) :D

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:23:24

@diggerdriver: mar eligerkezett a harom buzi szabonal, mint kivetel!
Tudod, aki erositi a szablyat!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:24:28

@Barátusz: Egyiknek se, elég ha meghallgatod, mint egy pszichológus. A vendég , ahogy leül a székbe kérdés nélkül rákezdi, és mondja , mondja , mondja.:-)))
Viszont a fej, nyak, arcmasszázsomtól már többen beájultak!! igaz, volt egy fazon aki meg elaludt, de utólag kiderült finn volt és be volt rúgva! :-))))

holl gold 2013.10.11. 00:24:57

@hiirvi piirvi: ."Teljességgel kizárt, hogy bárki valaha lásson egy finnt alkohollal a kezében, a saját lábán állni."

Szo szerint igy van, megisszak meg az arvak könnyet is es ha lehetne meg az asztal labat is leföznek szesznek... Italkultura nyicsta, ha vesznek piat kesztetest ereznek hogy azt azonnal meg kell inni, ezert kizart hogy hetfön vegyenek (akarmennyi piat a specialis piauzletben) es abbol egy csepp is maradna szombatra...

BTBTBT 2013.10.11. 00:27:59

@rezsoatya:
60 millió olasz líra? :)

@sodalisO:
Azért ájulnak be, mert arcmasszázs közben befogod az orrukat-szájukat? :)))

Nem dumálnék más vendégek előtt a magánéletemről. Mondjuk a fodrászomnak külön elüvegezett, "egyszemélyes" kis műhelye van.

BTBTBT 2013.10.11. 00:28:49

@sodalisO:
A 173 centi az magassarkúval? :)))

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:29:25

@Barátusz: hol van itt szmog? Olyat en meg nem eltem meg, pedig szoktam tekerni a Regent's Canal mellett is, az pedig eleg bent van!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.11. 00:31:10

Na most aki varrni tud annak üzenem hogy
"vegyen be belőle 20centit"
:)))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:31:14

@diggerdriver: Hát ebben nem tévedsz, imádom a szakmámat valóban.:-)))))))) És igen, kellőképpen hülye is vagyok , és azt is imádom !! :-))))
@rezsoatya:
Azt nem állítottam, hogy ideális vagyok, viszont nagymama sem!!! :-DD
Viszont , nekem 92 millióm van , 58 fogam és 90 évig fogok élni! :-DD

vazzup 2013.10.11. 00:31:50

@sodalisO: "Viszont a fej, nyak, arcmasszázsomtól már többen beájultak!" - Na pont ezért is vagyok hajlandó kizárólag nőnemű fodrász székébe beülni. Az én erogén zónáimat ne tapizza pasi. :)

2013.10.11. 00:20:28 - azt nem írtad, hogy mekkora a szád, de ezek szerint az is elég nagy! :P

Na jó, balra el, holnap még egy hosszú-hosszú munkanap a megérdemelt szétbulizós hétvége előtt.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:31:56

@Barátusz: nem mezítláb aranyom, én még nem megyek "összefelé" mint a nagymamák!!.-)))

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:33:33

@sodalisO: szerintem meg DE!
Csak vagy valakinek az idealja, nem? Es akkor fodrasz is vagy, meg idealis!

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:35:09

@sodalisO: 58 fog... te kis krokodil...! :-))))))

BTBTBT 2013.10.11. 00:36:06

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
@vazzup:
Azért ha már "Through The Never" lett a címe, azt a számot nem kellett volna kihagyni. A fekete lemezen is disznó jól szól. Koncerten meg egyenesen szakít.

Az a "no" arra volt válasz, hogy "Szar film-e a Kill Bill?" :)

A nyakat még megértem, de az azr, mint erogén zóna?

@rezsoatya:
Amikor elég közel érsz hozzá, nem látható. Nézz föl az égbe meg a távolba. Meg a tüdődbe, ha sikerül.

@sodalisO:
Tudod, hogy van ez: a kornál letagadtok, a magasságnál megtoldjátok kicsit. :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:37:42

@rezsoatya: ja fodrász is, ideális és Sodalis ! :-)))

BTBTBT 2013.10.11. 00:38:59

@rezsoatya:
Sodalis Idealis? Úgy hangzik, mint egy új faj.

@sodalisO:
Szerinted?
Jobb, mint a nagymama, nem? :))

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:42:05

@Barátusz: nezd! Nem iszom, nem dohanyzom, nem nozom (na azt azert egy kicsit!) szoval no drink, no drug, no kedli, hat valamiben meg kell halni, nem? Ha no smoke, akkor legalabb egy kis smog!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:42:20

@Barátusz: nekem nem kell megtoldani, mert nem vagyok pigmeus , hál istennek, bár lehetnék picit alacsonyabb , mert magassarkúban azért már egy cseresznyekombájn effektus befigyel. A korommal meg nem foglalkozom, le sem tagadom, hozzá sem teszem, mert alapból nem érdekel,+ kicsit jó a genetikám is, de
minden időmet lefoglalja a a self infantilizmusom! :-DDDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:43:52

@Barátusz: Ahh, tényleg, csak nehogy átkeresztelkedjem, főleg, hogy kicsit finnesen hangzik! :-DDDDDDDD

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:44:22

@Barátusz: igen, nem tudtad? A barberisek fajahoz tartozik. Ketlaki, most epp Mo-on. De koltozo madar!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:46:09

@rezsoatya: @Barátusz: Várjatok, ez így nem teljes. Mert még trollis !!! :-D

BTBTBT 2013.10.11. 00:49:27

@rezsoatya:
Ne is mondd. Tegnap hívott egy tavaly Mo.-ra visszaköltözött haverom - aki persze megint ki akarna jönni Londonba. Meséli, hogy a volt főbérlője, egy feka csaj, aki magokon meg mindenféle egészséges cuccokon élt, meghalt rákban.

Te viszont, ahogy mondják, még lehetsz egészséges hulla. Milyen érzés lenne?

@sodalisO:
A pigmeus elég messze van a 173-tól. Azt hiszem, veled sem fogok találkozni, mert le fogsz nézni. :)))
Mi az a cseresznyekombájn-effektus?

Ez inkább latinos.
Ha viszont Sodalis Pectoralis-t csinálunk belőle, akkor meg már gyógyital. Megyek, le is védetem a márkanevet. :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:49:49

Na jól van , kikapcsolom magam. Mindenkinek jó éjt , aludjatok gyorsan, sokat.:-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:53:20

@Barátusz: U.i. a cseresznye ugye nagyon magasan van, fenn a fán, így aztáán, én egy 10 centis sarkú cipőben akár kombájn üzemmódba is kapcsolhatok és indulhat az aratás......kis hibával és túlzással , persze! .-)
Na , mentem, sziasztok.:-)))

BTBTBT 2013.10.11. 00:54:20

@sodalisO:
Ja, már vágom.
A fodrászüzletben biztosan a jó genetikádat bámulják a vendégek. :)))
Jó éjt!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.11. 00:57:45

@vazzup: @Barátusz: Naszoval...
Én nem szeretem annyira a metalt, mondjuk azt, h elhallgatom, mert rä vagyok kényszeritve. :-)
A filmkritikusok szerint semmi értelme nincs az Antal féle jeleneteknek...
Nem fanként is tetszett. Én csak ajänlani tudom.
A koncertrésze szuper volt, a zene tök tiszta volt - a keverök jo munkät végeztek. :-) bär ugye a moziban, mivel az inkäbb akciofilmekre van beällitva nem szol akkorät. Hetfield meglepöen tisztän énekelt (férjem szerint ezt azota produkälja miota nem iszik). Az inditäs tök jo volt, aztän a kiscsävo bekapta azt a tablettät...meg a rendezö is....lelövöm a poént: igen, utaztak...kb 2orän keresztül. :-)

BTBTBT 2013.10.11. 01:09:44

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Jaj, te szegény! Hogy mire nem vagy "kényszerítve". :)))

Örülök, hogy tetszett.
A Hetfield hangján is biztosan dolgoztak a keverők, nemcsak a zenén, azért szól olyan jól. Ötvenen túl már nem olyan egyszerű egy stadiont akár erősítővel is teleordítani.

A "Master"-t nem is ismerted? Az nem szerepelt a saját felsorolásodban.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.11. 01:31:35

@Barátusz: Jaj dehogynem ismerem! :-)
Egyébként tényleg olyan volt, mintha ott lettem volna...mivel "tökéletes" volt minden, ezért mintha. :-)
Nekem a legelsö koncertem az a Placebo volt. Aztän Nickelback, majd Unheilig. A Depeche Mode kihagyäsa viszont mai napig nagy szivfäjdalmam... ö volt, én nem, és nem érdekelt a vigasztaläsa sem, h nem volt annyira jo. :-(
Szoval mondhatni még friss hus vagyok a koncertek vilägäban. :-)
A következö a Trans-Siberian Orchestra lesz januärban.
Eddig még nem sikerült rävennem a férjemet, h jöjjön el velem olyanra, amit én is szeretek...mondjuk kezdésnek egy Pink koncertre. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.11. 02:21:14

Haha, jó kis poszt, sok minden igaz itt is, eggyel balra a térképen.A taknyos gyerek nem finn specialitás, itt a svédeknél is ez megy.Szerencsétlenek, én rühelleném.Mi rendesen törölgetjük az orrát, semmiféle gondot nem okoz, még -25-ben sem.
Ha már sport, én a ralliversenyzőket emelném ki, szintén egész Skandinávia nagyon erős ebben a műfajban.Megyek is olvasni a finn blogot... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.11. 03:08:15

@Mr. Long [wannabe Briton]: köszi a linket, én aszittem, ez a leggins egy állatfajta... :D Megint tanultam valamit... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.11. 03:24:05

@Barátusz: Nekem Platónról mindig ez jut az eszembe, és elkezdek éktelenül röhögni...:D

www.demotivalo.net/view/24174/platon

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.11. 03:42:03

azt hittem, sikerült tegnap telefonról kommentelni, de most nem találom, csak a másik threadben (kettővel lejjebb)
aztán mire ide jutok, már úgyis két kilométerrel odébb a téma :-(
szerencsére nekem 5 év után se lett új allergiám, de egyvalamire nagyon befulladok mindig: légkondiban aludni. (por??)
senkiföldjéről két régi ismerősöm jut eszembe.
egy francia-amerikai lány mondta magáról, hogy ő mindenhonnan kilóg, Amerikában túl franciának érzi magát, Franciaországban túl amerikainak.
egy magyar-arab lány meg azt mondta, ha ott van, akkor ő arab, ha itt, akkor magyar.
nem tudom, mikor nehezebb ez? valamiért az az érzésem, hogy úgy könnyebb, ha nagyobb a két ország és kultúra között a különbség. mert élesebben elválnak dolgok, váltani kell, nemcsak módosítgatni, vagy nincs olyan, hogy azt hiszed, minden ok egy helyzetben, de közben van egy olyan kis különbség, amitől mégsem az.
mintha egyszerűbb lenne a semmiből felrakni egy új házat, mint egy meglevőt módosítgatni? - egyszeri nagy váltáshoz. ha állandóan váltani kell, évente többször, az is más.
üdv a partról.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.11. 06:30:13

@vazzup:
A scifi tolem sem all tavol.
Nekem inkabb a zombis filmek jonnek be. A Penge mondjuk jo volt.

Ez a Django oriasi! :) eszmeletlen benne a "doki"!
Meg nem neztuk teljesen vegig, mert menet kozben majdnem elaludtam (nem a fikm hibaja, faradt voltam).

zopilote 2013.10.11. 07:09:49

Aggyisten Mindenkinek! :)
Na vegre ( vagy sajnos ) hazaerkeztem! Otthonrol. Nem volt meg idom vegigolvasni a kommenteket, de a poszt nagyon tetszett. Egy olyannak - mint en - aki ismeri es elte az eszaki eletet, annak osszes nehezsegevel, bar nem az europai eszakot. Minden tajnak, orszagnak, helynek, idojarasnak meg van a szepsege, visszahozhatatlan varazsa, meg a hosszu, hideg teli ejszakaknak is es a kibirhatatlanul forro tropusi nappaloknak is.Hozzaallas, nezopont kerdese. De az emberekhez valo viszony is ezen alapul szerintem: nincsenek jo vagy rossz, baratsagos vagy mogorva nepek, inkabb az alkalmazkodokepessegunk kulonbozo. De nem akarok ebbe melyen belemenni, elosszor emesztenem kell az elmult 3 mozgalmas het esemenyeit. Ugy erzem, nem is megyek dolgozni meg vagy 10 napig, amig fel nem dolgozom lelkileg az otthon toltott rovid idot.

zopilote 2013.10.11. 07:13:32

@zopilote:
elosszor = eloszor ( mea culpa) faradt vagyok, pedig vegigaludtam a repuloutat ( London-Calgary 9 es fel ora)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.11. 08:22:49

Anélkül, hogy elolvastam volna a kommenteket...

Ha eszel, ne olvasd el ezt a posztot! Sajnos én az ominózus részeknél éppen reggeliztem :).

Három év, és már csak barlang falán táncoló árnyként látod a magyar mindennapokat? Ez nekem nem kicsit hamisnak tűnik.

Csepegtetős szekrényt vagy 10 évvel ezelőtt Horvátországban,20
éve Olaszországban láttam először.

Nálunk, a barlangárnyas Budapesten a bölcsiben a Micimackó alakjairól vannak a csoportok elnevezve, a lányom a Kenguru csoportba jár. Akkor most kezdjek aggódni, hátha alacsonyabbrendű, mint Mici, vagy Malacka :)))?

Elég fura a stílus, a költői képek váltakoznak a sárga takony és a közlekedés tömör leírásával.

12 évesen lettem finnmániás, köszönhetően a Kalevalának, aztán a kerületi könyvtár összes elérhető finn könyvének, még finnül is megpróbáltam megtanulni egy régi nyelvkönyvből, de ez a poszt inkább elvenné a kedvem az odautazáshoz, mint meghozná, sok pozitívumot nem látok benne, ami az emberek egymáshoz való viszonyát illeti. Pedig szerintem ez fontosabb a chipkártyás beléptetőrendszernél.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.11. 08:31:39

@tucano: Akkor én szerencsés vagyok, mert itt Budapesten ha gyerekkel közlekedem, mindig átadják a helyet. A lenyíló lépcsős hannoveri villamosra idegen utasok segísége nélkül babakocsival még csak fel sem tudnék szállni, de mindig van, aki felugrik és segít a kocsit beemelni. Kisgyerekeseket nem ritkán még a sorban is előreengedik a pénztárnál.

vazzup 2013.10.11. 08:49:54

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: ha szereted a zombis filmeket, és még nem láttad, érdemes megnézni a Død Snø című filmet. Norvég náci-zombi komédia. Szerintem kifejezetten jól sikerült. Örülök. hogy tetszik a Django!

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): a PInk határozottan nem rossz. Én a magam részéről zenében mindenevő vagyok, a metáltól a klasszikusokig mindenféle zenét meghallgatok. Mostanában például a dubstep hegedű lett nagy kedvenc: www.youtube.com/watch?v=sf6LD2B_kDQ

BTBTBT 2013.10.11. 09:37:28

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Bocs, Pink alatt P. Floyd-ot értettem korábban, azért írtam, hogy láttam a "The Wall" című filmet. :)
Melyik évben maradt ki az a DM-koncert? Csak mert idén/jövőre is koncerteznek.

@geegee:
Nagyon állat kép! :DDD
Platón (meg a világ összes filozófusa) helyett tegnap inkább egy egy olyan projekttemmel foglalkoztam, ami a női szépséget, csúnyaságot, hiúságot és irigységet taglalja.
Tudtam, hogy nagy fába fágtam a fejszémet, amikor ilyesmire adtam a fejemet, de már rendesen alakul. :)

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.11. 11:38:25

@zöldeketbeszélek: :) A véleményed a tiéd, köszönöm a visszajelzést.

Nem értem. Mi a hamis abban, ha valaki úgy érzi, elvesztette a fonalat, mert három éve csak a netről értesül a magyar hétköznapokról? Én így érzem, már hogy a bánatban lenne hamis? :D

Ez inkább érthető, szerintem. A vezető hírekben néhány tucat politikus, művész, sportoló jelenik meg, míg az igazi hétköznapi, amúgy a helyieknek fontos hírek - mivel nem érintenek évek óta - nem akadnak fenn a rostán. "Lefestették a park padjait", "Véradás a fesztiválon", ilyesmi. A hétköznapokban sem beszélgetek a magyar hírekről napi szinten senkivel. Tényleg annyira furcsa ez?

Fusd át a korábbi válaszaimat, talán választ kapsz pár felvetésedre.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.11. 13:18:27

@Aropa: Szia! Talán a stílus miatt éreztem hamisnak, amolyan 'óóóó, én már azt sem tudom, merre van a térképen Magyarország, ki most a miniszterelnök...stb.' érzésem volt tőle, eszembe juttatta a londoni magyar fiatalembert, aki hazalátogatva rácsodálkozott az egyébként nem túl régen látott hazája dolgaira. De természetesen, ha nincs senkid Magyarországon, akivel leveleznél, beszélgetnél napi-heti rendszerességgel, tényleg érezheted ezt az elszakadást. Egy rokonod, barátod sem maradt itthon, aki az apró-cseprő információkkal képben tartana? (A blogodat sajnos nincs időm most olvasni, gondolom onnan jobban lehet tájékozódni.)

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.11. 13:27:09

@zöldeketbeszélek: A stíluson nyilván lehet és kell is csiszolni. Az asszimiláció pszichológiáját nem biztos, hogy át tudtam adni, mert ez nem olyan egyszerű. A senkiföldje ezt jelenti: elszakadtam a magyar hétköznapoktól, sokak számára féligmeddig "nemmagyar" lettem, de Finnországban kívülálló vagyok, és leszek is jó sokáig.

DieNanny CH 2013.10.11. 14:22:18

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Jé, megváltoztattad a neved...

...Na, olvasok tovább.

DieNanny CH 2013.10.11. 14:39:40

@macamuca:

Ez nagyon jóóóóó!!!!!!!!!!
:-DDDDDDDDDDD

DieNanny CH 2013.10.11. 14:43:23

@bandirepublic:

Arra gondolsz, hogy ott, ha a karonülő gyerekemmel megszólítok a metrón egy 20 évest, hogy ugyanmár, adja át a helyét, akkor nem fog elküldeni melegebb éghajlatra?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.11. 16:08:31

@Aropa: Nem bírtam megállni, csak elkezdtem olvasni a blogodat! Most már értem ennek a posztnak a furcsa, összedobált stílusát, hiszen a blogod több, időben máskor keletkezett posztjából van összeállítva. Egészen más így olvasni. Különben nagyon érdekes a blogod, tetszik!

holl gold 2013.10.11. 16:19:16

@DieNanny:
az biztos hogy nemigen adjak at a helyet a buszon, heven, metron, stb... valahogy nem tanitjak az iskolaban meg otthon a csaladi környezetben sem...

Evain 2013.10.11. 16:46:58

@Aropa: Áruld már el nekem légy oly kedves, hogy milyen mazohista megfontolásból küldted be a poszt ovis részét a BA-ra? :D

@macamuca: ezért a kommentért érdemes volt végigolvasni a kommentfolyamot. :D:D:D

DieNanny CH 2013.10.11. 16:52:00

@edina.:

Szerinted kinek van arra pénze, hogy 65ezer kutyát etessen, ápoljon, és szállást nyújtson neki?
Nem tartom állatkínzásnak az összes elaltatását.

Ginix 2013.10.11. 17:00:07

@diggerdriver: és micsoda nyitójelenettel! franco nero nem volt semmi!

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.11. 17:35:50

@Evain: Semmi különös, gondoltam érdekelheti a BA olvasóit, hiszen elég részletes leírás. Azt is láttam, hogy az írás vállalható, szóval nagyot nem bukok (bukom?) vele.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.11. 20:19:58

@Barátusz: :-) Mondjuk ma a kocsiban megvolt Pink Floyd is...Money....
A DM koncert pär éve volt. Ez volt a legelsö koncert hosszu idö utän. Kb fél mäsodperc alatt elkapkodtäk a jegyeket. Nekem dolgoznom kellett (what else) a férjemet meg az egyik haverja kérdezte meg, h el akar-e menni, mert van egy fölös jegye...
@DieNanny: És nem csak ö... :-)
@Evain: Olvastad a hsz-okat is? Meglepöen kulturält mederben folyt...a BA-hoz képest. :-)

BTBTBT 2013.10.11. 20:41:16

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Vettem jegyet vasárnapra az IMAX-ba. :)))
Egyébként a setlist, amit tegnap éjjel átküldtél, eléggé hasonló a 99-es S & M lemezéhez. Ott tolták vonósokkal súlyosbítva.

A DM 2001 óta négyévente turnézik, mindig amikor kitolnak egy lemezt. Jelenleg is, de a novemberi londoni koncertjükre már csak valami minimum 100 fontért lehet jegyet kapni. A régi slágereikből élnek. :(

Pink Floyd: Mother.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.11. 20:45:12

@zöldeketbeszélek:
Az egyik ősöm 1871-ben lefordította a Kalevalát.
Lelkes nyelvész volt, foglalkozott a finn nyelvel és költészettel is.

hu.wikipedia.org/wiki/Barna_Ferdin%C3%A1nd

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.11. 23:46:20

@Barátusz: Igen. Férjuram is azt mondta, h az uj szämoknäl mindenki ült, mint a moziban. Amint a régieket kezdték el tolni, egyböl tomboläs volt. :-)
Kiväncsi vagyok, h hogy fog tetszeni a film.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.12. 11:11:59

@zöldeketbeszélek:
Lehetséges :)
Egyszer látnom kell Finnországot és a millió tavat!

BTBTBT 2013.10.12. 12:33:12

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ezt nem ertem. A "Cyanide" kivetelevel minden dal 2000 elotti. 5 masik pedig 1990 utani, joreszt a "black album"-rol.
Jelenleg meg negyed haz sincsen a netes jegyrendelo oldalon, de az mondjuk esetleg ertekes lesz, ha az IMAX-ban nekiallnak headbang-elni a fiuk-lanyok, mert hiaba irtozatosan nagy a vaszon, nem fogom latni rendesen a filmet. :)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.12. 20:31:01

@Barátusz: Én a DM-röl beszéltem. :-)))
Bär a hasonlat megtévesztö volt, mert elötte meg a filmröl irtunk... Sztem nem lesznek sokan a moziban...csäpolni meg...?...a hidegvérü angolok...? :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.14. 03:22:07

@Babette_: Jaajó.Akkor mégsem jártam messze tőle... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása