oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 10. 06:52,  Két ország közt a senkiföldjén 465 komment

2013. október 10. 06:52 Határátkelő

Két ország közt a senkiföldjén

Ma olyan helyre megyünk, ahová elég ritkán jut el a blog: az úti cél Finnország, kalauzunk pedig Feri, aki családjával már három éve él. Sok minden kiderül ma, amellett, hogy mennyire veszíti el az ember Magyarországgal a kapcsolatot ennyi idő után, egészen addig, hogy mit reagál a finn szomszéd, ha szembejön velünk a házban.

cím_68.jpg

„Két ország között a senkiföldjén vagyunk, nem is kevesen. A magyar híreket olvassuk, de ez csak megszokás. A hír nem érint, nem éget már. A hír és a szereplők csak egy bűnügyi sorozat, reality vagy képregényfolyam részei. A magyar tévéműsorokat nem nézem, csak a kritikákat olvasom róluk. Az internet adta torz valóság az, amit magamban ápolok. A táncoló árnyékok a barlang falán.

Megszoktam a finn normákat, a finn szokásokat, a finn kávét és a finn morált. Megszoktam, hogy itt minden működik. Az a helyzet, hogy már nem is tudom igazán, „otthon" mi a helyzet? Lassan eltelik három év, ennyi idő alatt biztosan sok minden megváltozott Magyarországon. A részletek is homályosodnak, de internet nélkül biztosan még nagyobb lenne a kopás.

Sajnálom, hogy úrrá lett a megszokás, de ez kényelemmel is jár. Nem ujjongok többé a finn tájat látva, de kiismerem magam a bolti rengetegben. Tudom, hová nyúljak, ha egy rendes magyaros bablevest szeretnék főzni, és azt is megszoktam, hogy a lecsó nettó luxuscikk itt, ahol a paprikát darabra vesszük.

Megtanultam a finn hozzávalókkal dolgozni, főztem lazacból magyaros halászlevet és mélyhűtött finn vajas tésztával krémest is.

A senkiföldjén állva az értékrendek is változnak. Nem politizálok nyíltan, de van pár dolog (Greenpeace aktivisták, román kóborkutyák, stb.), amelyekben nem vallok hasonló nézeteket, mint környezetem fiatal finnjei. Emiatt nekem olybá tűnik, hogy egy ultrakonzervatív szörnyeteg vagyok a finnek szemében. Ezzel együtt nézeteim fényévekkel vannak a három évvel ezelőttitől, mert sokkal nyitottabb és toleránsabb lettem.

Örömmel tölt el, hogy tagja vagyok az itteni magyar közösségnek, noha két évig nem láttam semmi szükségét jobban körülnézni. Ez megváltozott, és nem bántam meg.

A megszokott finn hétköznapokból az internet szabadít ki. Olyankor csak bámulom a táncoló árnyakat a barlang falán és elképzelem, hogy az a valóság.

A finn lakásban

A lakásban elég hűvös van, ezért a házigazda előzékenyen Reino mamuszt és kötött gyapjúzoknit kínál a fázós lábúaknak. Itt nagy kultusza van a házi kötésű óriási zokniknak. Olyannyira, hogy egyesek munkahelyükön kötött zokniban dolgoznak, és az ebédlőbe is így mennek. Hozzáteszem, hogy a tinédzser fiúk körében nemrég még divat volt saját kötésű sapkát hordani. A beszélgetés egy darabig állva, a konyhában zajlik, ahol (finn) Fazer csokiból csipegetünk a kávéhoz.

meleg zokni.jpgFinn találmány a mosogató fölé szerelt csöpögtetős faliszekrény (hm, van rá jobb szó?). Ez tipikusan finn: olcsó, praktikus, de máshol valahogy nem találkozol vele. A mosogatószer szag nélküli „bio", a kávé és cukor fair trade.

A hűtőn és a falon házi készítésű karácsonyi üdvözlőlapok a korábbi évekből, amelyek igazából fényképek fotosoppolt felirattal. A kiterjedt rokonság csecsemői és kisgyerekei piros, hegyes sipkával manónak öltözve mosolyog az összesen. Van ezekből vagy tíz-tizenöt.

IKEA itt is van, itt-ott látni pár dolgot onnan is, de Finnországban nem kell a svéd bútoráruházba menni egy kis skandináv dizájnért. A lakásban már az első pillanatban feltűnhetnek a csúcsminőségű és igen tetszetős finn termékek. Ezek nem hiányozhatnak egyetlen finn háztartásból sem

Ha egy cég a hétköznapi igények szolgálatába állítja a jó minőséget, és a praktikumot esztétikával kombinálja, ráadásul a terméket elérhető áron adja, akkor azt az emberek venni fogják. A finn nagy cégek viszonylatában ez olyan, mintha a Herendi vagy a Zsolnay cég hétköznapi termékeket, pl. pöttyös kakaósbögrét vagy gyerekeknek Mekk Elekes müzlis tányért dobna a piacra. Tök jó lenne, nem?

Szauna

A finn uszodai szaunák, tudod, azok amelyek nem a kert végében vannak, nem is egy jeges tóparton, nem füstösek, mi több még csak nem is különösen jók, szóval ezek a közszaunák a finn városi élet jó megfigyelési terepei lehetnek annak, aki hajlandó időt szánni a szemlélődésre a félhomályos forróságban.

Belépés csak meztelenül, és illik valami seggalátétet vinni, amire ráülhetsz. A meztelenségre nem is érdemes több szót vesztegetni. A férfiszaunában nem egymást méregetjük - mindenki olyan, amilyen.

Beszélgetés ritkán alakul ki idegenek között, ez azonban nem jelenti azt, hogy barátságtalan lenne a hangulat. A helyet körbelengi valami csendes, udvarias légkör. Hangos köszönés nincs, kurta biccentés is megteszi. Kurtán odavetett „tehetek rá?" és a fejbólintás. A literes merőkanál mozdul.

Loccsanás után a víz sípolva-sustorogva párolog el a forró kövekről. Egy lélegzetvételnyi időm még van, aztán százfokos, láthatatlan takaróként beborít a forróság.

Uszodák

Itt, Helsinkiben négy uszoda is van tágabb környékünkön. Ezek egy cég kezelésébe tartoznak, ezért az árak eléggé egységesek (5,60 Euró / sima belépő), a szolgáltatás is alapvetően hasonló mindegyikben.

Tiszta, modernnek mondható uszodák, ahol kártyás beléptető rendszer működik, az öltözőkben szauna, a medencetér szétválasztva kicsiknek és nagyoknak. A nagymedence is jellemzően 25 méteres és valamilyen "wellness" cucc is van, izé... vízsugár a medence falából, jakuzzi meg hasonlók.

Kisgyerekes szemmel a kétes hírnevű Vuosaari kerület uszodáját találom a legjobbnak. Fényes, hatalmas és gyerekbarát. Az élményeket a két gyerekmedence, egy babaúsztató, egy pezsgő vizű „élménymedence" és a két sportmedence mellet az óriáscsúszda egészíti ki.

Óvoda

A városrész, ahol élünk nagyon új és nagyon népszerű a gyerekesek körében. A fiatal párok jellemzően kisbabával, togyogóval költöznek ide, ezért főleg fiatal felnőttek és tinédzser kor alatti gyerekek élnek a környéken. Minden sarkon óvoda van.

Finnország időjárása zord. Nem érdemes a jó időt várni, mert az év nagyobb részében nincs olyan - klasszikus magyar értelmezésben, persze. Van szél, latyak, hó, hideg és még hidegebb.

A gyerekek délelőtt és délután is két-két órát töltenek az udvaron. Télen, nyáron. Hóban és sárban. Mínusz 10 körüli hidegben csak délután mennek ki. Esőben és -15 fok alatt bent maradnak. Az óvoda udvarán decembertől áprilisig hatalmas hóhegyek emelkednek, a gyerekek nagy örömére.

Télen az ovis csoportok a hóban - latyakban csúsztak-másztak egész délelőtt, miközben a sárga takony patakokban folyt az orrlyukaikból, de az óvónők nem törölték meg a kicsik orrát. A másik, amikor G kisfia félig beszakadt egy közepes hóhegybe és nem tudván kikecmeregni onnan, hosszú percekig csak üldögélt a fagyban a hókupac tetején. Végül a nejem szabadította ki onnan, mint valami hegyimentő.

Ez a taknyos ügy valami finn dolog lehet, mert elég sok gyereket látni szép holmikban, nem elhanyagolva, de homloktól állig taknyosan. Bocsánat a magyarul beszélő finnektől, ettől még persze jó hely marad ez a Finnisztán! :)

Az ovi magába foglalja a bölcsődét is. A gyerekeket három fő korcsoportba sorolják: a pelenkás gyerkőcök a Menta, a 3-5 évesek a Levendula míg az 5-6 évesek a Rozmaring csoportba kerülnek, ami egyben az iskolai előkészítő is.

Fontos megfigyelni a csoportnevekben rejlő semlegességet. A virágnevek egyik csoportot sem emelik a másik fölé, így senki nem érzi magát csupán emiatt a másiknál alantasabbnak vagy „felentesebbnek". :)

Az óvónők mindegyike beszél angolul, amire szükség is van, mert az oviban jelenleg 14 országból találunk gyerekeket. A teljesség igénye nélkül találunk itt észt, orosz, kínai, japán, litván, iráni, Seychelle-szigeteki, máltai és magyar gyereket. Maguk az óvónők is "nemzetköziek", a finnek mellett finnül jól beszélő észtek és oroszok is dolgoznak

Közlekedés

jegyautomata.jpgHelsinkiben odafigyelnek a mozgásukban korlátozottakra (is). A metrómegállókban és általában minden emeletes közterületen van lift. Az is fontos, hogy babakocsival (egy felnőtt + gyerek + babakocsi) utazó személy számára a tömegközlekedés ingyen van.

Helsinkiben a helyi tömegközlekedési vállalat (HSL) „chipkártyás" rendszert működtet. Mint egy mobilos feltöltőkártyára, úgy ezekre is pénzt kell tölteni. Szezonra (2 hét, 1 hónap, stb) fix árért, vagy adott pénzösszeget tölthetünk rá (20, 60 stb. Euró). Minden metróállomáson van pár automata, ahol készpénzzel és bankkártyával is fizethetünk.

Felszálláskor a sofőr melletti automatához közelítjük a kártyát, ami a kijelzőjén megmutatja, hogy mennyi pénz vagy idő áll még rendelkezésünkre. A városon belüli utazáskor az 1-es gombot kell megnyomni, a gép leveszi a kreditet a kártyáról, vidáman sípol, és már ülhetünk is le. Ettől kezdve 60 percig szabadon használhatjuk a buszt, villamost és a metrót.

Emberek? Áh...

Az emberek hidegsége és kontaktus kerülése még két év után is fájó. Az alsó-szomszéd köszönés helyett elinal a lépcsőn, mások befutnak a liftbe. A felettünk lakó Angry Birds-programozó vicces. Este tízkor gitárkísérettel énekel Bon Jovit (ájááájj we láááv júúú, Béééjbii, óóóólvééjz!), pestiesen felmegyek, bekopogok, szájkaratéra készülve. Surranó hangok, az éneklés abbamarad, de nem nyitnak ajtót. Nekem végül is mindegy, ezt akartam elérni. (update: fél éve együtt kocogunk).

A kétéves gyermek az áruházban mindenkivel hosszú flörtbe kezd, mosolyog és mutatja a keze ügyébe eső dolgait. A magyar nénik ilyenkor szuperbenzint pisilnek, a finn nénik jó eséllyel nem mennek neki. Olykor elmosolyodnak, de inkább nem.

Metrón kisgyerekkel utazni általában nem lehetetlen. Pesten megszoktam, hogy valaki mindig felismeri a helyzetet, és átadja a helyét. Nem miattam, a gyerek miatt. A kisgyerek nem tud rendesen kapaszkodni, fogni nehéz, és egy fékezésnél simán elrepül. A finnek? Á... Néznek rám, vagy el, bele a telefonokba.

Az örökmozgó gyereket fogom, ahogy a metró gyorsít, lassít, „kapaszkodj erősen, mert eleshetsz!", a nénik nézik a gyereket, biztos a saját unokáikra gondolnak, én a székeket pásztázom, de a metró tele van. Belenézek a szemekbe. Aztán inkább a kapaszkodásra meg a gyerek épségére figyelek.

Nem haragszom, ez olyan lehet mint az Asperger-szindróma. Nem ismeri fel a helyzetet, hogy „most itt van ez a kisgyerek a robogó metrón, és ezt és ezt kellene tenni". Csak néznek és utaznak tovább.

Ételek

A finn lélek az egyszerű, jól érthető ételeket kedveli.

A menzán az ebéd ára magába foglalja a levest, a salátabár kínálatát, főételt, kenyeret, vajat és margarint, innivalókat (víz, kvasz, szörp és tej) valamint a kávét, de egyes helyeken a levest és édességet is. A levesmenü olcsóbb, ez a főételen és desszerten kívül ugyanazt az étel és italválasztékot tartalmazza. A kávé igen ritkán nem része az árnak.

A levesen kívül szokás mindent egy tányérra tenni. Így a salátahegy túróval, két szem krumpli, két kanálnyi lazacos rakott krumpli, egy kanálnyi garnélás-kagylós sárga rizs, pár szelet spenótos palacsinta vörösáfonyával jól megfér egy tányéron. A magyaros, nagy tál pörkölt errefelé nem szokás.

A rebarbarának nagy kultusza van Finnországban. Nyáron minden hétre jut egy édesség ebből a nagy levelű, savanykás keserűfűféléből: pite és más sütemények, kompót és kiisseli, hogy csak párat említsek. Ha elfogyott a friss rebarbara, még mindig választhatunk epres-rebarbarás joghurtot a boltban.

A tavasz és a madarak

Az új hó megöli a régit. Ezt egy finn nő mondta bátorításképpen március legvégén, amikor egy éjszaka alatt 10-15 centi hó esett, és szóvá tettem. A régi hó azért nem adja meg egykönnyen. Az erdőkben vastag hófoltok, az ösvényeken latyak és jég.

Amikor melegebb az idő (10 fok), minden reggel kisétálok a szántás szélire (így, vidékiesen) és röviden számba veszem az épp ott időző madárseregletet. A gyerek is szívesen a szájába venné őket, a ludak láttán gyakran mondja "NYÁMMIjá!"

Az egyik (egészségügyi) sétám során, miután nyugtáztam 42 apácaludat, egy pár énekes hattyút, néhány kanadai ludat és vagy száz fenyőrigót a kiszáradni látszó szántáson, három madarat pillantottam meg amint gyorsan távolodnak az erdő felé.

A távcsőben már jól látszott: nagy pólingok voltak azok, és nem állhattam meg, hogy egy diadalittas halk kurjantással ne nyugtázzam jöttüket. Épp akkor ért mellém egy idősödő madarász (bár minden madarász eléggé egykorúnak tűnik itt Viikkiben), akivel azonnal megosztottam a hírt: kuovi! (a nagy póling finnül).

Távcsövébe pillantott és nyugtázta, tényleg azok. Rövid beszélgetést követően egy ősi finn bölcsességget osztott meg velem: "Ha pólingot látsz, már ne menj a jégre!".

A május elseje Finnországban is evős-piknikezős ünnep, ami idén sajnos hétvégére esett. Ilyenkor fél Helsinki a parkokba vonul henyélni, mi a közeli madártoronyhoz akartunk sétálni egy finn barátunkkal és 3-4 éves fiával. Sajnos a jeges szél és a hideg elrontotta a bulit.

Az erős szélben vánszorogtunk a nádas vízpartig, miközben a kisfiú akaratával is harcolni kellett, mert ő hamar elunta a sétát a hidegben. A vízparti pihenőhelyen aztán kicsomagoltunk, házi pizzát ettünk és simát (finn házi "mézsör") és madarakat néztünk. Nagy bukók, kanalas- és nyílfarkú récék jelentették a fénypontot. A madarászok utálták, hogy ott vagyunk.

Jobbra tekintek a számítógéptől. A nappali üvegén keresztül Viikki zöld legelőit látom barna tehenekkel, azokon túl pedig erdőt. A nyílt terepen viharsirályok százai fehérlenek. Pacsirta énekel. A valószínűtlenül kék égen egy felhő sem látszik, a nap már reggel hat óta ragyog. A levegő tiszta, szinte harapni lehet.
Délután talán elbiciklizünk az erdőbe, megnézzük, mi újság..."

Ha kíváncsiak vagytok további finnországi történetekre, akkor feltétlenül olvassátok a Finnisztán blogot (a képeket is innen vettem)!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr975561127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:17:53

@vazzup: bameeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeg:)))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:18:08

@vazzup: "the three elisabeth tailor(s)"

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:18:42

@rezsoatya: a profi nyereg kivetelevel nekem is ilyenek vannak. :)

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:20:17

@vazzup: jol van, reggelre megrajzolom maxnak! Rettegjen! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:20:26

@rezsoatya: azt orszagutis havernak mondtuk egyszer, amikor leszallt a bringarol es megkerdeztuk, hogy a potgumit miert nem a kistaskaban tartja...

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:22:06

@Mr. Long [wannabe Briton]: a "lofarkas kislany keresi hasonlo adottsagokkal rendelkezo fiu ismeretseget" mintajara???

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:24:12

Nagyon eltertunk Suomi-tol.
Bar bringasok ott is vannak...

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:26:54

Ill. mindenki, ahogy nezem...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:30:46

@rezsoatya: gyengek, vagy elindultak, hogy reggel kapjanak uj frizurat!

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:37:47

@Mr. Long [wannabe Briton]: de a fodrasz csak jovo heten lesz, azt irta, meg harom nap a szabija... ennyire nem lakhatnak messze a kocosok...!?

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:44:42

@Mr. Long [wannabe Briton]: meg Finnorszagban koran sotetedik (hogy a poszthoz is szoljak! :D)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.10. 23:46:37

@Mr. Long [wannabe Briton]: @rezsoatya: @vazzup: Hát, hogy ti mekkora hülyék vagytok ha így összeverődtök!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Alig húzom el a csíkot egy kis kádas fürdésre, ti meg itt életmagra kaptok és sziporkáztok!!!!!!!!!
Szóval köttök, varrtok, horgoltok, mi????? És ezt eddig egyikőtök sem mondta ?!!!
Jézusom, hova keveredtem ?????? .-DDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.10. 23:52:30

@rezsoatya: ne is mond! ez mennyire komoly, hogy itt majdnem fel kilenckor fog foljonni a nap? meg fel negykor le? de ez a finneknel meg rosszabb lehet, mert ott meg hideg is van...

rumitom 2013.10.10. 23:54:40

@tucano: a paratartalom, az atlanti ocean felol erkezo friss szel, es hogy a legmesszebb pontja a tengertol sincs 100km

en aminek szemelyesen orulok, hogy az 5 ev kura ota mashol sem jott ki. pedig iden tavasszal (aprilisig) szaraz/nedves hatar kontinentalis eghajlaton voltam

rezsoatya (törölt) 2013.10.10. 23:56:31

@sodalisO: fozok is! Es meg van egy -ket dolog, amit nem mondtam! Ugyhogy maskor nefürggye le!!! :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:02:05

@rezsoatya: Na ki vele, nyomassad akkor a többit !
@Mr. Long [wannabe Briton]:
@vazzup:
...és akkor a három szabó legényekk, mekk mekk mekk, rendelni lehet ???

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:02:18

@sodalisO: mi, mi? A csiga a hazabol! Miert nem figyelsz? :DDDD

allergiasok!

vazzup 2013.10.11. 00:04:44

@sodalisO: erről is készíthettél volna filmet, tudod ká das-boot. Csak hát itt a merülést organikus test végzi. :)

S igen, naccs'asszony, varrok, Mr. Long horgol, rezsoatya meg néha belekot. Mármint gondolom a fonállal, nem a betonba. Jó esetben.

rumitom meg asszem' az allergiára utalt, ami tényleg jobb, ha nem jön ki, hiába, nem minden jobb kint, mint bent. Ez amúgy így van a szaunázás utáni pancsival is, csak hogy referáljak a posztra és ne legyek kompletten offtopik.

vazzup 2013.10.11. 00:05:37

@sodalisO: hát, rendelni lehet, de csakis barterben, cserébe te is szolgáltatsz! ;)

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:06:52

@sodalisO: hegesztek is... :-))))
De komolyan! Keritest es rozsaszinu bojtossapkat azonban momentan nem vallalok! :DDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:09:27

@rezsoatya: @vazzup: ahh, ok. köszi.:-)
kicsit meleg volt a víz, vagy elvesztettem a fonalat ...:-D
de már vágom, bár jól jön a közönség segítsége.:-)))))))))
Szóval, azon mélázom, rendelnék valami jó kis rucit tőletek! :-))
Színe biztos tűzpiros lenne /kis pin-upos beütés feltétlen/ de a fazonon még gondolkodom....viszont meleg legyen, mert Angliában is hideg lesz lassan, úgy mint Finnországban!! :-)))

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:09:56

@vazzup: az nem en vagyok!

(Mi az: regi es szobahomersekleten kot? A nagymama!)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:13:26

@rezsoatya: Úristen, neeeeeeeeeee! :-DDDDDDDDD
Most akkor mondjam, hogy kötök, horgolok, varrok, főzök, egy hajcsattal és csavarhúzóval bármit megszerelek, szóval azt akarom kérdezni, bevesztek ha adok a gittből??? :-)))))))))))))))))))))

vazzup 2013.10.11. 00:15:14

@rezsoatya: ezek szerint te akkor csak kovalens kötést vállalsz? Ha már a rózsaszín bojtossapka nem megy?

@sodalisO: sajnos szükség van a modellre ahhoz, hogy megfelelő ruhát lehessen varrni, tudod, levenni a méreteket (hánydé, meg ilyenek), meg ráönteni a ruhát, aztán akár fel is tűzöm, ha ez a perverziód! :P

@Mr. Long [wannabe Briton]: hát, töredelmesen bevallom, én a lecsónál bonyolultabbat nem nagyon tudok főzni. Egyetlen komolyabb hibám.

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:16:51

@sodalisO: ahhoz sajnos meretet kell venni... a centim meg nincs 1800 km...
Annyi nem eleg nekem, hogy 90-60-90!

vazzup 2013.10.11. 00:19:08

@rezsoatya: highfive :D

@sodalisO: szóval te vagy a MacGuyver? De tudod, hogy hívják a praktikerben az eladót? Gitt ár heró!

BTBTBT 2013.10.11. 00:19:21

@sodalisO:
Már terapeuta is vagy? Melyik vendégnek van szüksége a lelkisegély-szolgálatra? :)))

@rezsoatya:
És a londoni szmogban tolod le azt a napi távot?
A cigányosat már hallottam. :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Őőőő,... és egy nőnél?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:20:28

@vazzup: @rezsoatya: Nagyszájú gyáva kukac balra elszalad, :-))))) virtuálisan küldi a paramétereket! Hossz: 173 cm, súly 55,6 kg ,és NEM SZÓL BE!!!! > 92-58-90 :-P

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:20:36

@sodalisO:Ezesetben McGyver-nel probalkozz! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.11. 00:20:42

@sodalisO:
Kezd egy olyan sanda gyanúm támadni hogy Te ugyanolyan hülye vagy mint én.
SZERETED A SZAKMÁDAT!!!

Üdv a klubban:)))))))))))))))))))))))))))))

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:22:09

@sodalisO: hat akkor bukta!
Az idealis no ugyanis a 90-60-90!
(90 eves, 60 millioja van es 90 perce van hatra!) :D

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:23:24

@diggerdriver: mar eligerkezett a harom buzi szabonal, mint kivetel!
Tudod, aki erositi a szablyat!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:24:28

@Barátusz: Egyiknek se, elég ha meghallgatod, mint egy pszichológus. A vendég , ahogy leül a székbe kérdés nélkül rákezdi, és mondja , mondja , mondja.:-)))
Viszont a fej, nyak, arcmasszázsomtól már többen beájultak!! igaz, volt egy fazon aki meg elaludt, de utólag kiderült finn volt és be volt rúgva! :-))))

holl gold 2013.10.11. 00:24:57

@hiirvi piirvi: ."Teljességgel kizárt, hogy bárki valaha lásson egy finnt alkohollal a kezében, a saját lábán állni."

Szo szerint igy van, megisszak meg az arvak könnyet is es ha lehetne meg az asztal labat is leföznek szesznek... Italkultura nyicsta, ha vesznek piat kesztetest ereznek hogy azt azonnal meg kell inni, ezert kizart hogy hetfön vegyenek (akarmennyi piat a specialis piauzletben) es abbol egy csepp is maradna szombatra...

BTBTBT 2013.10.11. 00:27:59

@rezsoatya:
60 millió olasz líra? :)

@sodalisO:
Azért ájulnak be, mert arcmasszázs közben befogod az orrukat-szájukat? :)))

Nem dumálnék más vendégek előtt a magánéletemről. Mondjuk a fodrászomnak külön elüvegezett, "egyszemélyes" kis műhelye van.

BTBTBT 2013.10.11. 00:28:49

@sodalisO:
A 173 centi az magassarkúval? :)))

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:29:25

@Barátusz: hol van itt szmog? Olyat en meg nem eltem meg, pedig szoktam tekerni a Regent's Canal mellett is, az pedig eleg bent van!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.11. 00:31:10

Na most aki varrni tud annak üzenem hogy
"vegyen be belőle 20centit"
:)))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:31:14

@diggerdriver: Hát ebben nem tévedsz, imádom a szakmámat valóban.:-)))))))) És igen, kellőképpen hülye is vagyok , és azt is imádom !! :-))))
@rezsoatya:
Azt nem állítottam, hogy ideális vagyok, viszont nagymama sem!!! :-DD
Viszont , nekem 92 millióm van , 58 fogam és 90 évig fogok élni! :-DD

vazzup 2013.10.11. 00:31:50

@sodalisO: "Viszont a fej, nyak, arcmasszázsomtól már többen beájultak!" - Na pont ezért is vagyok hajlandó kizárólag nőnemű fodrász székébe beülni. Az én erogén zónáimat ne tapizza pasi. :)

2013.10.11. 00:20:28 - azt nem írtad, hogy mekkora a szád, de ezek szerint az is elég nagy! :P

Na jó, balra el, holnap még egy hosszú-hosszú munkanap a megérdemelt szétbulizós hétvége előtt.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:31:56

@Barátusz: nem mezítláb aranyom, én még nem megyek "összefelé" mint a nagymamák!!.-)))

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:33:33

@sodalisO: szerintem meg DE!
Csak vagy valakinek az idealja, nem? Es akkor fodrasz is vagy, meg idealis!

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:35:09

@sodalisO: 58 fog... te kis krokodil...! :-))))))

BTBTBT 2013.10.11. 00:36:06

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
@vazzup:
Azért ha már "Through The Never" lett a címe, azt a számot nem kellett volna kihagyni. A fekete lemezen is disznó jól szól. Koncerten meg egyenesen szakít.

Az a "no" arra volt válasz, hogy "Szar film-e a Kill Bill?" :)

A nyakat még megértem, de az azr, mint erogén zóna?

@rezsoatya:
Amikor elég közel érsz hozzá, nem látható. Nézz föl az égbe meg a távolba. Meg a tüdődbe, ha sikerül.

@sodalisO:
Tudod, hogy van ez: a kornál letagadtok, a magasságnál megtoldjátok kicsit. :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:37:42

@rezsoatya: ja fodrász is, ideális és Sodalis ! :-)))

BTBTBT 2013.10.11. 00:38:59

@rezsoatya:
Sodalis Idealis? Úgy hangzik, mint egy új faj.

@sodalisO:
Szerinted?
Jobb, mint a nagymama, nem? :))

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:42:05

@Barátusz: nezd! Nem iszom, nem dohanyzom, nem nozom (na azt azert egy kicsit!) szoval no drink, no drug, no kedli, hat valamiben meg kell halni, nem? Ha no smoke, akkor legalabb egy kis smog!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:42:20

@Barátusz: nekem nem kell megtoldani, mert nem vagyok pigmeus , hál istennek, bár lehetnék picit alacsonyabb , mert magassarkúban azért már egy cseresznyekombájn effektus befigyel. A korommal meg nem foglalkozom, le sem tagadom, hozzá sem teszem, mert alapból nem érdekel,+ kicsit jó a genetikám is, de
minden időmet lefoglalja a a self infantilizmusom! :-DDDD

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:43:52

@Barátusz: Ahh, tényleg, csak nehogy átkeresztelkedjem, főleg, hogy kicsit finnesen hangzik! :-DDDDDDDD

rezsoatya (törölt) 2013.10.11. 00:44:22

@Barátusz: igen, nem tudtad? A barberisek fajahoz tartozik. Ketlaki, most epp Mo-on. De koltozo madar!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:46:09

@rezsoatya: @Barátusz: Várjatok, ez így nem teljes. Mert még trollis !!! :-D

BTBTBT 2013.10.11. 00:49:27

@rezsoatya:
Ne is mondd. Tegnap hívott egy tavaly Mo.-ra visszaköltözött haverom - aki persze megint ki akarna jönni Londonba. Meséli, hogy a volt főbérlője, egy feka csaj, aki magokon meg mindenféle egészséges cuccokon élt, meghalt rákban.

Te viszont, ahogy mondják, még lehetsz egészséges hulla. Milyen érzés lenne?

@sodalisO:
A pigmeus elég messze van a 173-tól. Azt hiszem, veled sem fogok találkozni, mert le fogsz nézni. :)))
Mi az a cseresznyekombájn-effektus?

Ez inkább latinos.
Ha viszont Sodalis Pectoralis-t csinálunk belőle, akkor meg már gyógyital. Megyek, le is védetem a márkanevet. :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:49:49

Na jól van , kikapcsolom magam. Mindenkinek jó éjt , aludjatok gyorsan, sokat.:-D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.11. 00:53:20

@Barátusz: U.i. a cseresznye ugye nagyon magasan van, fenn a fán, így aztáán, én egy 10 centis sarkú cipőben akár kombájn üzemmódba is kapcsolhatok és indulhat az aratás......kis hibával és túlzással , persze! .-)
Na , mentem, sziasztok.:-)))

BTBTBT 2013.10.11. 00:54:20

@sodalisO:
Ja, már vágom.
A fodrászüzletben biztosan a jó genetikádat bámulják a vendégek. :)))
Jó éjt!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.11. 00:57:45

@vazzup: @Barátusz: Naszoval...
Én nem szeretem annyira a metalt, mondjuk azt, h elhallgatom, mert rä vagyok kényszeritve. :-)
A filmkritikusok szerint semmi értelme nincs az Antal féle jeleneteknek...
Nem fanként is tetszett. Én csak ajänlani tudom.
A koncertrésze szuper volt, a zene tök tiszta volt - a keverök jo munkät végeztek. :-) bär ugye a moziban, mivel az inkäbb akciofilmekre van beällitva nem szol akkorät. Hetfield meglepöen tisztän énekelt (férjem szerint ezt azota produkälja miota nem iszik). Az inditäs tök jo volt, aztän a kiscsävo bekapta azt a tablettät...meg a rendezö is....lelövöm a poént: igen, utaztak...kb 2orän keresztül. :-)

BTBTBT 2013.10.11. 01:09:44

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Jaj, te szegény! Hogy mire nem vagy "kényszerítve". :)))

Örülök, hogy tetszett.
A Hetfield hangján is biztosan dolgoztak a keverők, nemcsak a zenén, azért szól olyan jól. Ötvenen túl már nem olyan egyszerű egy stadiont akár erősítővel is teleordítani.

A "Master"-t nem is ismerted? Az nem szerepelt a saját felsorolásodban.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.11. 01:31:35

@Barátusz: Jaj dehogynem ismerem! :-)
Egyébként tényleg olyan volt, mintha ott lettem volna...mivel "tökéletes" volt minden, ezért mintha. :-)
Nekem a legelsö koncertem az a Placebo volt. Aztän Nickelback, majd Unheilig. A Depeche Mode kihagyäsa viszont mai napig nagy szivfäjdalmam... ö volt, én nem, és nem érdekelt a vigasztaläsa sem, h nem volt annyira jo. :-(
Szoval mondhatni még friss hus vagyok a koncertek vilägäban. :-)
A következö a Trans-Siberian Orchestra lesz januärban.
Eddig még nem sikerült rävennem a férjemet, h jöjjön el velem olyanra, amit én is szeretek...mondjuk kezdésnek egy Pink koncertre. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.11. 02:21:14

Haha, jó kis poszt, sok minden igaz itt is, eggyel balra a térképen.A taknyos gyerek nem finn specialitás, itt a svédeknél is ez megy.Szerencsétlenek, én rühelleném.Mi rendesen törölgetjük az orrát, semmiféle gondot nem okoz, még -25-ben sem.
Ha már sport, én a ralliversenyzőket emelném ki, szintén egész Skandinávia nagyon erős ebben a műfajban.Megyek is olvasni a finn blogot... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.11. 03:08:15

@Mr. Long [wannabe Briton]: köszi a linket, én aszittem, ez a leggins egy állatfajta... :D Megint tanultam valamit... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.11. 03:24:05

@Barátusz: Nekem Platónról mindig ez jut az eszembe, és elkezdek éktelenül röhögni...:D

www.demotivalo.net/view/24174/platon

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.11. 03:42:03

azt hittem, sikerült tegnap telefonról kommentelni, de most nem találom, csak a másik threadben (kettővel lejjebb)
aztán mire ide jutok, már úgyis két kilométerrel odébb a téma :-(
szerencsére nekem 5 év után se lett új allergiám, de egyvalamire nagyon befulladok mindig: légkondiban aludni. (por??)
senkiföldjéről két régi ismerősöm jut eszembe.
egy francia-amerikai lány mondta magáról, hogy ő mindenhonnan kilóg, Amerikában túl franciának érzi magát, Franciaországban túl amerikainak.
egy magyar-arab lány meg azt mondta, ha ott van, akkor ő arab, ha itt, akkor magyar.
nem tudom, mikor nehezebb ez? valamiért az az érzésem, hogy úgy könnyebb, ha nagyobb a két ország és kultúra között a különbség. mert élesebben elválnak dolgok, váltani kell, nemcsak módosítgatni, vagy nincs olyan, hogy azt hiszed, minden ok egy helyzetben, de közben van egy olyan kis különbség, amitől mégsem az.
mintha egyszerűbb lenne a semmiből felrakni egy új házat, mint egy meglevőt módosítgatni? - egyszeri nagy váltáshoz. ha állandóan váltani kell, évente többször, az is más.
üdv a partról.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.11. 06:30:13

@vazzup:
A scifi tolem sem all tavol.
Nekem inkabb a zombis filmek jonnek be. A Penge mondjuk jo volt.

Ez a Django oriasi! :) eszmeletlen benne a "doki"!
Meg nem neztuk teljesen vegig, mert menet kozben majdnem elaludtam (nem a fikm hibaja, faradt voltam).

zopilote 2013.10.11. 07:09:49

Aggyisten Mindenkinek! :)
Na vegre ( vagy sajnos ) hazaerkeztem! Otthonrol. Nem volt meg idom vegigolvasni a kommenteket, de a poszt nagyon tetszett. Egy olyannak - mint en - aki ismeri es elte az eszaki eletet, annak osszes nehezsegevel, bar nem az europai eszakot. Minden tajnak, orszagnak, helynek, idojarasnak meg van a szepsege, visszahozhatatlan varazsa, meg a hosszu, hideg teli ejszakaknak is es a kibirhatatlanul forro tropusi nappaloknak is.Hozzaallas, nezopont kerdese. De az emberekhez valo viszony is ezen alapul szerintem: nincsenek jo vagy rossz, baratsagos vagy mogorva nepek, inkabb az alkalmazkodokepessegunk kulonbozo. De nem akarok ebbe melyen belemenni, elosszor emesztenem kell az elmult 3 mozgalmas het esemenyeit. Ugy erzem, nem is megyek dolgozni meg vagy 10 napig, amig fel nem dolgozom lelkileg az otthon toltott rovid idot.

zopilote 2013.10.11. 07:13:32

@zopilote:
elosszor = eloszor ( mea culpa) faradt vagyok, pedig vegigaludtam a repuloutat ( London-Calgary 9 es fel ora)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.11. 08:22:49

Anélkül, hogy elolvastam volna a kommenteket...

Ha eszel, ne olvasd el ezt a posztot! Sajnos én az ominózus részeknél éppen reggeliztem :).

Három év, és már csak barlang falán táncoló árnyként látod a magyar mindennapokat? Ez nekem nem kicsit hamisnak tűnik.

Csepegtetős szekrényt vagy 10 évvel ezelőtt Horvátországban,20
éve Olaszországban láttam először.

Nálunk, a barlangárnyas Budapesten a bölcsiben a Micimackó alakjairól vannak a csoportok elnevezve, a lányom a Kenguru csoportba jár. Akkor most kezdjek aggódni, hátha alacsonyabbrendű, mint Mici, vagy Malacka :)))?

Elég fura a stílus, a költői képek váltakoznak a sárga takony és a közlekedés tömör leírásával.

12 évesen lettem finnmániás, köszönhetően a Kalevalának, aztán a kerületi könyvtár összes elérhető finn könyvének, még finnül is megpróbáltam megtanulni egy régi nyelvkönyvből, de ez a poszt inkább elvenné a kedvem az odautazáshoz, mint meghozná, sok pozitívumot nem látok benne, ami az emberek egymáshoz való viszonyát illeti. Pedig szerintem ez fontosabb a chipkártyás beléptetőrendszernél.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.11. 08:31:39

@tucano: Akkor én szerencsés vagyok, mert itt Budapesten ha gyerekkel közlekedem, mindig átadják a helyet. A lenyíló lépcsős hannoveri villamosra idegen utasok segísége nélkül babakocsival még csak fel sem tudnék szállni, de mindig van, aki felugrik és segít a kocsit beemelni. Kisgyerekeseket nem ritkán még a sorban is előreengedik a pénztárnál.

vazzup 2013.10.11. 08:49:54

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: ha szereted a zombis filmeket, és még nem láttad, érdemes megnézni a Død Snø című filmet. Norvég náci-zombi komédia. Szerintem kifejezetten jól sikerült. Örülök. hogy tetszik a Django!

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): a PInk határozottan nem rossz. Én a magam részéről zenében mindenevő vagyok, a metáltól a klasszikusokig mindenféle zenét meghallgatok. Mostanában például a dubstep hegedű lett nagy kedvenc: www.youtube.com/watch?v=sf6LD2B_kDQ

BTBTBT 2013.10.11. 09:37:28

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Bocs, Pink alatt P. Floyd-ot értettem korábban, azért írtam, hogy láttam a "The Wall" című filmet. :)
Melyik évben maradt ki az a DM-koncert? Csak mert idén/jövőre is koncerteznek.

@geegee:
Nagyon állat kép! :DDD
Platón (meg a világ összes filozófusa) helyett tegnap inkább egy egy olyan projekttemmel foglalkoztam, ami a női szépséget, csúnyaságot, hiúságot és irigységet taglalja.
Tudtam, hogy nagy fába fágtam a fejszémet, amikor ilyesmire adtam a fejemet, de már rendesen alakul. :)

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.11. 11:38:25

@zöldeketbeszélek: :) A véleményed a tiéd, köszönöm a visszajelzést.

Nem értem. Mi a hamis abban, ha valaki úgy érzi, elvesztette a fonalat, mert három éve csak a netről értesül a magyar hétköznapokról? Én így érzem, már hogy a bánatban lenne hamis? :D

Ez inkább érthető, szerintem. A vezető hírekben néhány tucat politikus, művész, sportoló jelenik meg, míg az igazi hétköznapi, amúgy a helyieknek fontos hírek - mivel nem érintenek évek óta - nem akadnak fenn a rostán. "Lefestették a park padjait", "Véradás a fesztiválon", ilyesmi. A hétköznapokban sem beszélgetek a magyar hírekről napi szinten senkivel. Tényleg annyira furcsa ez?

Fusd át a korábbi válaszaimat, talán választ kapsz pár felvetésedre.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.11. 13:18:27

@Aropa: Szia! Talán a stílus miatt éreztem hamisnak, amolyan 'óóóó, én már azt sem tudom, merre van a térképen Magyarország, ki most a miniszterelnök...stb.' érzésem volt tőle, eszembe juttatta a londoni magyar fiatalembert, aki hazalátogatva rácsodálkozott az egyébként nem túl régen látott hazája dolgaira. De természetesen, ha nincs senkid Magyarországon, akivel leveleznél, beszélgetnél napi-heti rendszerességgel, tényleg érezheted ezt az elszakadást. Egy rokonod, barátod sem maradt itthon, aki az apró-cseprő információkkal képben tartana? (A blogodat sajnos nincs időm most olvasni, gondolom onnan jobban lehet tájékozódni.)

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.11. 13:27:09

@zöldeketbeszélek: A stíluson nyilván lehet és kell is csiszolni. Az asszimiláció pszichológiáját nem biztos, hogy át tudtam adni, mert ez nem olyan egyszerű. A senkiföldje ezt jelenti: elszakadtam a magyar hétköznapoktól, sokak számára féligmeddig "nemmagyar" lettem, de Finnországban kívülálló vagyok, és leszek is jó sokáig.

DieNanny CH 2013.10.11. 14:22:18

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Jé, megváltoztattad a neved...

...Na, olvasok tovább.

DieNanny CH 2013.10.11. 14:39:40

@macamuca:

Ez nagyon jóóóóó!!!!!!!!!!
:-DDDDDDDDDDD

DieNanny CH 2013.10.11. 14:43:23

@bandirepublic:

Arra gondolsz, hogy ott, ha a karonülő gyerekemmel megszólítok a metrón egy 20 évest, hogy ugyanmár, adja át a helyét, akkor nem fog elküldeni melegebb éghajlatra?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.11. 16:08:31

@Aropa: Nem bírtam megállni, csak elkezdtem olvasni a blogodat! Most már értem ennek a posztnak a furcsa, összedobált stílusát, hiszen a blogod több, időben máskor keletkezett posztjából van összeállítva. Egészen más így olvasni. Különben nagyon érdekes a blogod, tetszik!

holl gold 2013.10.11. 16:19:16

@DieNanny:
az biztos hogy nemigen adjak at a helyet a buszon, heven, metron, stb... valahogy nem tanitjak az iskolaban meg otthon a csaladi környezetben sem...

Evain 2013.10.11. 16:46:58

@Aropa: Áruld már el nekem légy oly kedves, hogy milyen mazohista megfontolásból küldted be a poszt ovis részét a BA-ra? :D

@macamuca: ezért a kommentért érdemes volt végigolvasni a kommentfolyamot. :D:D:D

DieNanny CH 2013.10.11. 16:52:00

@edina.:

Szerinted kinek van arra pénze, hogy 65ezer kutyát etessen, ápoljon, és szállást nyújtson neki?
Nem tartom állatkínzásnak az összes elaltatását.

Ginix 2013.10.11. 17:00:07

@diggerdriver: és micsoda nyitójelenettel! franco nero nem volt semmi!

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2013.10.11. 17:35:50

@Evain: Semmi különös, gondoltam érdekelheti a BA olvasóit, hiszen elég részletes leírás. Azt is láttam, hogy az írás vállalható, szóval nagyot nem bukok (bukom?) vele.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.11. 20:19:58

@Barátusz: :-) Mondjuk ma a kocsiban megvolt Pink Floyd is...Money....
A DM koncert pär éve volt. Ez volt a legelsö koncert hosszu idö utän. Kb fél mäsodperc alatt elkapkodtäk a jegyeket. Nekem dolgoznom kellett (what else) a férjemet meg az egyik haverja kérdezte meg, h el akar-e menni, mert van egy fölös jegye...
@DieNanny: És nem csak ö... :-)
@Evain: Olvastad a hsz-okat is? Meglepöen kulturält mederben folyt...a BA-hoz képest. :-)

BTBTBT 2013.10.11. 20:41:16

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Vettem jegyet vasárnapra az IMAX-ba. :)))
Egyébként a setlist, amit tegnap éjjel átküldtél, eléggé hasonló a 99-es S & M lemezéhez. Ott tolták vonósokkal súlyosbítva.

A DM 2001 óta négyévente turnézik, mindig amikor kitolnak egy lemezt. Jelenleg is, de a novemberi londoni koncertjükre már csak valami minimum 100 fontért lehet jegyet kapni. A régi slágereikből élnek. :(

Pink Floyd: Mother.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.11. 20:45:12

@zöldeketbeszélek:
Az egyik ősöm 1871-ben lefordította a Kalevalát.
Lelkes nyelvész volt, foglalkozott a finn nyelvel és költészettel is.

hu.wikipedia.org/wiki/Barna_Ferdin%C3%A1nd

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.11. 23:46:20

@Barátusz: Igen. Férjuram is azt mondta, h az uj szämoknäl mindenki ült, mint a moziban. Amint a régieket kezdték el tolni, egyböl tomboläs volt. :-)
Kiväncsi vagyok, h hogy fog tetszeni a film.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.12. 11:11:59

@zöldeketbeszélek:
Lehetséges :)
Egyszer látnom kell Finnországot és a millió tavat!

BTBTBT 2013.10.12. 12:33:12

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ezt nem ertem. A "Cyanide" kivetelevel minden dal 2000 elotti. 5 masik pedig 1990 utani, joreszt a "black album"-rol.
Jelenleg meg negyed haz sincsen a netes jegyrendelo oldalon, de az mondjuk esetleg ertekes lesz, ha az IMAX-ban nekiallnak headbang-elni a fiuk-lanyok, mert hiaba irtozatosan nagy a vaszon, nem fogom latni rendesen a filmet. :)))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.12. 20:31:01

@Barátusz: Én a DM-röl beszéltem. :-)))
Bär a hasonlat megtévesztö volt, mert elötte meg a filmröl irtunk... Sztem nem lesznek sokan a moziban...csäpolni meg...?...a hidegvérü angolok...? :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.14. 03:22:07

@Babette_: Jaajó.Akkor mégsem jártam messze tőle... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása