oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 09. 06:51,  Minden összeomlott, így elindultam 323 komment

2013. szeptember 09. 06:51 Határátkelő

Minden összeomlott, így elindultam

Egy hete olvashattátok Bence írását arról, milyen volt másfél év után Magyarországra látogatni Walesből. Nos, szerencsére azt is megírta, miként került ki (és miért éppen Walesbe és nem Londonba), úgyhogy ma olyanok leszünk kicsit, mint azok a hollywoodi filmek, ahol az előzményeket már a második-harmadik rész után forgatják le. De Bence története van olyan érdekes, hogy talán megbocsátjátok.

Wales, Cardiff 2.jpg

„Mindig is karrierista voltam. Magyarország egyik legnevesebb (bár már egyre kevésbé fénylő) gimnáziumában érettségiztem egyáltalán nem rossz eredménnyel. Könnyűszerrel vettek fel a legnagyobb túljelentkezéssel futó BGF-es szakra. A BSc alatt azonban rájöttem, hogy ez a papír korántsem lesz elég a boldoguláshoz.

Nagyjából 300-an kezdtük el a szakot és a három és fél év végére 50-en maradtunk. A többiekkel fogalmam sincs, mi történhetett. Fel sem tűntek, mert már az elején feltűnt, hogy kéne itt egy felvételi vizsga, mert bizony a bemagolt érettségi tételek nem feltétlen jelentik a szak irányába az érdeklődés és a minimális talpra esettség és életre valóság meglétét. (Igen, én a fizetős felsőoktatásra szavaztam a népszavazáson, pedig a szüleim nem tudták volna fizetni, de a sleppje így nem kerülne be. Szerintem.)

Szerettem volna a végzettségemnek megfelelő munkát

Beiratkoztam hát egy egyéves OKJ-s képzésre, amit hétvégenként csináltam elsőévesként. Azt nagyon gyakorlatorientáltnak találtam, de nulla tapasztalattal még mindig nem éreztem magam potenciális jelöltnek a kiszemelt állásra.

Nem akartam én rögtön manager lenni (mármint a szó eredeti és nem magyar értelmében, ahol már mindenki menedzser), de szerettem volna a szakmámban dolgozni a végzettségemnek megfelelő munkakörben.

Az OKJ-s bizonyítványomat június végén kaptam meg és a nyári szünet jónak bizonyult arra, hogy megkaparintsak egy részmunkaidős állást és mire a főiskola elkezdődik már túl legyek a próbaidőn.

A repülőtéren kezdtem el dolgozni és a főiskola hátra lévő idejében végig ott is maradtam. Meg is kaptam a szülőktől és a barátoktól, hogy nem fordítok elég nagy energiát a tanulmányokra és mi lesz így velem...

Az ő megnyugtatásukra mondom, hogy nem érte volna meg. Így is jóval átlag fölötti diplomám lett és az államvizsga is kis híján nem lett csak ötös. (Ennek a sztorija egy teljesen más történet, ami nem feltétlen tartozik ide. Bár jól leírja a magyar valóságot.)

Szóval két évig dolgoztam a repülőtéren, mindenki meg volt velem elégedve, többet tettem le az asztalra, mint azt elvárták volna, évi 200 túlórát nyomtam le, egy utas sem panaszkodott rám. A fizetésem és a megbecsültségem ezt viszont kicsit sem tükrözte.

Fél évig az álmaimban éltem

Jött egy lehetőség az egyik legnagyobb nyugati légitársasági csoportnál, ahol irodai (sales & marketing) gyakornok lehettem fél évig. Kapva kaptam a lehetőségen, hiszen azért nyomtam le a két évet a reptéren, hogy ha lediplomáztam ne a nulláról, hanem az első lépcsőfokról kezdhessem el a kis életemet OTTHON.

Felmondtam a repülőtéren és a tapasztalatokkal a zsebemben áttelepültem a belvárosba. Fél évig az álmaimban éltem. Úgy éreztem, ez az, amire vártam, de ahogy közeledett a féléves határozott idejű szerződés vége, egyre kevésbé láttam biztosítva a jövőmet a cégnél — a gazdasági válság ugye...

Így is lett, februárban könnyes búcsút vettünk egymástól egy kitűnő referencia levéllel, ami nem formanyomtatvány volt és nagyon is őszintén elismerő. Egy héten államvizsgáztam és lett vége a gyakorlatomnak. És ha ez még nem lenne elég szakítottam az akkori barátnőmmel (aki ezt már jóval korábban megérdemelte volna).

A teljes életem dőlt dugába

Szóval sok volt a történésekből. Fogalmazzunk úgy, a teljes életem dőlt dugába. Minden, amit felépítettem, most összeomlott. Elhatároztam, három hónapot adok magamnak, hogy OTTHON munkát találjak.

Két elvárásom volt: a fizetés legyen annyi, hogy az albérletet ki tudjam belőle fizetni és meg tudjak élni a saját lábamon, másrészről pedig, hogy ne legyen megalázó a munka.

A három hónap alatt két interjún voltam, köztük az egyik legnevesebb könyvvizsgáló cégnél, ahol több körön is átjutottam, majd közölték, hogy továbbjutottam a soron következőre, de sajnos a nekem kiszemelt munkakörben jelenleg nincs felvétel, úgyhogy most parkolópálya és majd értesítenek, ha lesz üresedés. (Azóta sem szóltak.) Én meg a könyveléshez értek ugyan, de eret vágnék, ha azt kéne csinálnom.

Eltelt a három hónap és továbbra is munkanélküli voltam. Két és fél év munkatapasztalat, diploma, három nyelvvizsga. Rossz szektor, fiatal életkor, gazdasági válság. Elég rossz párosítás. A következő három hónapban már nem is jelentkeztem sehová, csak szombatonként mentem el berúgni és bulizni a sorsom elől az MSc képzésbe menekült gimis osztálytársaimmal.

London... helyett Wales

Döntöttem és augusztusban repülőjegyet vettem Nagy-Britanniába. Londonba (akármennyire is imádom) nem akartam menni, mert az már koránt sem olyan, mint volt. Minden negyedik ember nem brit nemzetiségű és minden harmadik bevándorló. És már nem szeretik, hogy olcsón dolgozol.

Nem bélyegeznek meg, de akkor is „más" vagy, ugyanakkor egy a millió közül. Faramuci helyzet. A lakás egy vagyon és állás ugyan van, de jelentkező is rá rendesen.

Walesbe költöztem. Ez Nagy-Britannia egyik leggyengébb gazdaságú és legszegényebb országa, de ebben láttam a kiutat. Az elején itt sem indult minden fényesen. Sőt. Az elején semmi nem volt. Semmi.

Aztán egy bárban dolgoztam részmunkaidőben (ott mindig van munka, úgyhogy ajánlom minden álláskeresőnek, meg a Tesco Expresseket), ahol hol szórólapokat osztogattam napközben, hol éjjel mértem a vodkát. Részmunkaidős minimálbérből éltem, az unokatestvérem házának vendégszobájában éltem. Közben tonnaszámra küldtem szét a jelentkezéseket a végzettségemnek megfelelően.

A rosszabb ajánlatot fogadtam el

Ismét jött egy hét (csakúgy, mint februárban), amikor minden összejött. Előléptettek a bárban teljes munkaidőbe; szobát találtam (330 font/hó); és két állásajánlatot is kaptam. Mindkettő olyan, ahová rögtön az első héten jelentkeztem, mikor megérkeztem, szóval őrölnek azok a malmok, csak lassan...

A rosszabbul fizető ajánlatot fogadtam el, ahol ugyan csak szállodai recepciós lehettem, nem duty manager jóval több pénzért, de a cégben több perspektívát láttam, még annak ellenére is, hogy csak maternity cover pozíció volt. (Ez azt jelenti, hogy amíg egy határozatlan idejű dolgozó szülési szabadságon van, általában egy évet, addig te helyettesíted.)

Ugyanez a márka jelen van otthon is, de ott valahogy nem ugyanezt kaptam, pedig jelentkeztem otthon hozzájuk. (Elgondolkoztam, hogy vajon kik dolgoznak otthon ugyanennél a cégnél, ha otthon, hazai munkaerőként nem kellettem, külföldön, bevándorlóként mégis ugyanarra jó vagyok...) Ezért is jó, ha az ember már ismeri a helyi viszonyokat, mert nem a pénz alapján dönt és van mérlegelési lehetősége.

A munkámmal a repteres tapasztalatok miatt nagyon elégedettek, mert merek ellentmondani és megosztom a kétségeimet és a javaslataimat. Támogatják a belső képzéseken való részvételemet főként a Revenue Management irányába, mert látják, hogy abban én is tudok újat mutatni nekik."

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Wales

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr545501293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.09.09. 06:59:39

Sok sikert a tovabbiakban! Epitsd tovabb az eletedet!

tableno 2013.09.09. 07:43:02

Lehangoló, hogy mennyire nincsenek otthon lehetőségek, függetlenül attól mit és mennyit tanul az ember. Reméljük a briteknél lesz előrelépési lehetőséged!

nyuszigonosz 2013.09.09. 08:19:00

További sok sok sikert!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 08:59:44

"Nagyjából 300-an kezdtük el a szakot és a három és fél év végére 50-en maradtunk. A többiekkel fogalmam sincs, mi történhetett." Ezzel szerintem semmi baj nincs. Valódi szelekció működött, aki akarta, megpróbálhatta, menet közben kiderült, hogy ki az, aki végig is tudja csinálni.

"Igen, én a fizetős felsőoktatásra szavaztam a népszavazáson, pedig a szüleim nem tudták volna fizetni, de a sleppje így nem kerülne be. Szerintem.)" Innentől próbáltam nem elfogultan olvasni...nem volt könnyű.

Elég ellentmondásos a posztoló hozzáállása számomra.

Először ez: "Két elvárásom volt: a fizetés legyen annyi, hogy az albérletet ki tudjam belőle fizetni és meg tudjak élni a saját lábamon, másrészről pedig, hogy ne legyen megalázó a munka." Így elvan munkanélküliként három hónapig, majd dobbant és mit vállal el? Szórólapozást meg vodkaosztást részmunkaidőben egy bárban? Közben egy rokon vendégszobájában húzódik meg, majd kivesz egy szobát - szóval nem egy kis lakást albiba, hanem csak egy szobát? Rendben, nyilván ezt a jövő érdekében viselte el és már látja a fényt az alagút végén. De egy kicsit akkor is fura. Komolyan nem lehet Budapesten ennél kevésbé 'megalázó' munkát találni diplomával, tapasztalattal, nyelvtudással?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 09:01:04

@diggerdriver: Szia, tulajdonképpen az előző posztja lenne a vége. Amit jól megrágtatok már :).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.09. 09:10:01

@zöldeketbeszélek: "Komolyan nem lehet Budapesten ennél kevésbé 'megalázó' munkát találni diplomával, tapasztalattal, nyelvtudással?"

Ezt mondjuk én se értem. Nagy IT cégek már lassan szopok-nyalok-gombotvarrok állapotban vannak, annyira nincs felvehető ember. A kevésbé kvalifikált melókra simán felvesznek nyelvtanárokat, mert azt a kevés szükséges IT tudást egyszerűbb nekik átadni, mint egy IT tudással rendelkezőt megvárni, mire legalább B1/B2-es lesz angolból.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 09:16:44

Az összeomlás-érzet gyakran nagyobb változások alapja.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 09:27:37

@zöldeketbeszélek:

Nyelvfüggő, de kólcenterekbe felvesznek embereket CSAK nyelvtudás alapján, azaz máshoz nem kell érteni, arra betanítják az embert. S jellemzően mindig az átlagbér feletti a kezdőfizetés.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 09:34:11

@Zka: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Akkor mindhárman egyre gondoltunk. Lehet, hogy a posztolónak csak egy kicsit kitartóbban kellett volna keresni. Ja, és ugyanazzal a nyitottsággal, amivel a külföldi munkakeresését intézte.

bpetya75 2013.09.09. 09:35:56

@Zka:

Akár a kisebbek is ;-)

Legalább is feleségem cégénél is az a gond, hogy alig találnak használható embert. Egyre több a melójuk, kellene az ember, de nincs elegendő használható. Persze az is igaz, hogy nem budapesti a fizetés (pláne nem nyugati), de azért a posztoló által említett minimum kihozható belőle.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 09:41:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Szóval sok volt a történésekből. Fogalmazzunk úgy, a teljes életem dőlt dugába. Minden, amit felépítettem, most összeomlott. Elhatároztam, három hónapot adok magamnak, hogy OTTHON munkát találjak."

Három hónap semmire sem elég. Rendben, összeomlott. Amikor én legutóbb munkanélküli lettem, kellett egy egész hónap, mire megemésztettem azt a tényt, hogy nem kellek tovább a munkahelyemen. De utána az ember csak összekanalazza magát a földről...Két interjú három hónap alatt, az szerintem nem is olyan rossz. Igaz, egyik sem jött be végül, de talán még egy kis kitartás kellett volna. Az előző posztjából viszont az jött le nekem, hogy olyan nagy változás nem történt az életében. Van munkája, jól megfizetik de honvággyal küzd és egyedülálló. A pozitív végkifejlet még várat magára.

LyukasBogrács 2013.09.09. 09:57:09

"mert bizony a bemagolt érettségi tételek nem feltétlen jelentik a szak irányába az érdeklődés és a minimális talpra esettség és életre valóság meglétét."

Sem pedig azt, hogy tudnak magyarul.

szelephézag 2013.09.09. 09:57:09

Wales jó választás, igen gyönyörű vidék, nekem örök kedvenc. Amikor tehetem, oda látogatok.
Sok sikert kívánok én is a továbbiakhoz!

Azok a részek, persze, nekem is föltűntek: fizetős iskolára szavani, hogy a "sleppje"(?!) kiessen - ez elég veszélyesen hangzik.
"Megalázó" munka - olyan nincs, olyan van, hogy valaki megalázva érzi magát, de az nem a munka következménye, hanem annak, ahogy az illető gondolkodik róla.
Kicsit szomorúan látom, hogy a klasszikus fiatalkori hipnózis micsoda eredményeket tud elérni, és - ahogy látszik - a jutalma egy jó tanulmányi eredmény. És kész is a recept az életről: "előmenetel" (hova előre? és az tényleg előre?), "megalázó munka", "slepp" - csupa morális értékítélet, amit két és fél év munkatapasztalat csak megerősíteni látszik, nem megkérdőjelezni. Egy kicsit nagyobb sokk segíthetne a fölébredésben...

Dr. Panasz Muki 2013.09.09. 09:57:09

"több körön is átjutottam, majd közölték, hogy továbbjutottam a soron következőre, de sajnos a nekem kiszemelt munkakörben jelenleg nincs felvétel"

Ezt nem értem, akkor mire interjúztattak? Nem is volt meghirdetett állás, csak úgy mazsoláztak?

Egyébként sok sikert az ifjú határátkelőnek, mindenkinek megvan a maga útja, az övé ilyen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 10:01:58

@diggerdriver: Lehet, hogy igazad van. Én is tudtam volna még mit hozzátenni, de csak tegnap óta olvasom visszafelé a posztokat, két hetet kihagytam. Az biztos, hogy néhányan eléggé leszedték a keresztvizet a srácról.

iwebinfoember 2013.09.09. 10:11:18

Jó kis poszt, nekem csak egy dolog szúrja a szemem. Nem megy Londonba, mert sok a bevándorló, és mondja mindezt egy szintén bevándorló! Mire fel, kérdem én? Ő mennyivel különb, mint a többi aki kijött?

2013.09.09. 10:15:49

@iwebinfoember: tobb dolog is szurja a szememet, ez csak az egyik. Walesben ok szobat berelni alberlet helyett, Budapesten meg sem probalta?
Ugyan rengeteg a bevandorlo, de egy igen nagyresze nem abban kepzett, ami hiany szakma. Digger mondja, hogy epitoiparban nagy a hiany, az en szakmamban is az. Majus ota interviewzunk jelolteket, kb 30 embert meghallgattunk es meg mindig nem talaltunk kepzett embert. Tavaly annyira nem talaltunk senkit egy poziciora, hogy Amszterdambol koltoztettunk valakit at a konkurenciatol "ellopva".

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 10:17:01

LOL, magyarhonban menedzser mindenki? inkabb az UK-ban...

puhacica 2013.09.09. 10:17:11

Bencetol es a tobbiektol is kerdezem: sokadszor olvasom es en is igy kepzelem, de valoban tud az mukodni, hogy eleinte valami "egyszerubb" munkat (lasd felszolgalo, takarito, arufeltolto...) vegez az ember fia/lanya, majd ha mar van megfelelo nyelvtudasa/kinti munkatapasztalata, talal allast a szakmajaban? nem okoz gondot, ha valaki fel-egy evre kiesik a gyakorlatbol?

Len.Mag 2013.09.09. 10:25:41

Gratulálok, nagyszerű történet!

Egy dolgot nem értettem:
"...a fizetős felsőoktatásra szavaztam a népszavazáson, pedig a szüleim nem tudták volna fizetni, de a sleppje így nem kerülne be."
Hol van az összefüggés a rátermettség és az anyagi helyzet között? Miért jó, ha egy csomó tehetséges ember eleve nem is jelentkezik, tudva hogy nem fogja tudni megfizetni? (Kérdezem ezt úgy, hogy nem vagyok a tandíj ellen sem.)

négyzet 2013.09.09. 10:25:52

Az igényekhez mérten (albi + megélhetés) azért talán többet is ki lehetett volna hozni az álláskeresésből. De persze biztos jó tapasztalat lesz Wales is, és talán értékes lesz, ha majd egyszer mégis Mo-n szeretne dolgozni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 10:27:31

@szelephézag: Egy nagy pozitívumot azért találtam: már a főiskola alatt is dolgozott, hogy gyakorlatot szerezzen. Ezt sokan elmulasztják és ott állnak a diplomájukkal, nulla gyakorlattal és csodálkoznak, hogy nem kellenek sehova. Bizonyos szakmákban pedig el is várják (pld. hr), hogy a friss diplomád mellé már legalább egy de inkább több éves gyakorlattal is rendelkezzél.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 10:30:21

@puhacica: meg melyik szakmakban jo a baros munkatapasztalat. max a baros munkakorokbe. Az arufeltoltoi? Az arufeltotltoi munkakorokbe jo tapasztalat.
Mi a szarert van az, hogy Angliaban minden jo a bevandorloknak? Szar munka, szar helyen lakni tucat emberrrel, mondvan, hogy lesz tovabb. Aztan a nagy reszenek nem lesz tovabb, csak az igenyszintet allitja be ennek megfeleloen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 10:32:28

@Len.Mag: Erre azt szokták mondani, hogy aki igazán tehetséges és szorgalmas, az úgyis tandíjmentességet kap, akár még ösztöndíjat is. Nálunk is működött ez a fizetős szakokon. Ugyanakkor mégis szükség van az államilag támogatott képzésre, mert nem minden tehetség a jegyekben mutatkozik meg és van, aki közepes jegyekkel is többet visz magával a leendő munkahelyére, mint a végig magoló eminens. És igen, sokakat már a jelentkezéstől is eltántorítana, hogy tandíjat kell fizetni.

négyzet 2013.09.09. 10:33:44

@charlieharper: Tökfőzeléket vihetnétek :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 10:34:24

Elnezest, de ezeken mindig felhuzom magam.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.09.09. 10:37:59

@Dr. Panasz Muki:

Ezt a részét a hazai gyakorlatnak én sem értem.

Az elmúlt egy évben három olyan helyen jutottam túl 4-5 körökön, ahonnan végül mindig jeleztek, hogy egyelőre nem nyitják meg a pozíciót, de számítanak rám.

Két helyről tudok, hogy mi lett a nóta vége.

Egyiken átcsoportosították a munkaerőt, egy illetőt, bár sem végzettsége, sem tapasztalata nem volt a témában arra az állásra rakták, amire engem felvettek volna. Azóta is csinálja. Most az ő eredeti helyére keresnek embert...

A másikon felvettek két (SIC!) olcsóbb munkaerőt, most megy el mindkettő a cégtől. A helyükre nem vesznek fel senkit (újra pályáztam, kértem az újratárgyalását a feltételeknek, hogy mindenki jól járjon), a céget átszervezték gyorsan, kapott eg yúj nevet, és költséghiány miatt most mindent a könyvelő-logisztikus végez. (Amíg bírja.)

puhacica 2013.09.09. 10:40:07

@Mr. Long: pont azért kérdezem, mert max 1 évet hajlandó vagyok beáldozni azért, hogy később jobb legyen. de ha ez az út nem járható, akkor másikat kell keresni.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.09.09. 10:42:06

@Mr. Long:

Nekem itthon is jó lenne már bármi.

Munkáltatók a következő kifogással élnek:

1. túlképzett vagyok a munkára (már csak a szmk.-t írtam be takarítóira pl.)

2. két kiskorú gyerekem van

3. közelebb vagyok a 40-hez, mint a 30-hoz.

Egy helyen azzal érveltek, hogy nincs meg 1 bizonyos tapasztalatom (megvolt, de azt már tényleg túlzásnak éreztem beírni az önéletrajzomba), és emiatt nem kellettem - oda folyamatosan pályáztam évekig, sőt tőlük kaptam rangos elismerést a munkámért pályázaton... :)

purple ragdoll 2013.09.09. 10:42:25

@zöldeketbeszélek: Teljes mértékben azt írtad le, ami nekem is eszembe jutott a posztot olvasva. Az első észrevételedhez annyit fűznék hozzá, hogy ez egy erőteljes kezdés volt, és azonnal csökkenthet a szimpátiaindexén. Abba nem gondolt bele, ha teljes mértékben fizetős lenne a felsőoktatás, a ma államilag támogatott szakokon tanulók hány százaléka tudná szülői segítséggel kifizetni, vagy mennyien mernének hitelt felvenni emiatt? A felsőoktatás megreformálása régóta sürgősen szükséges lenne, de már több helyen is leírtam, hogy ezt csakis átgondoltan, tanulmányokat írva, szakértőkkel konzultálva lehet megvalósítani. Nem pedig csak úgy belecsapva a lecsóba, aztán majd lesz valahogy, mert így több kárt okoznak. Másrészt meg (pláne egy gazdasági végzettségű embernek tisztában kellene vele lennie) a "sleppet" nem tartaná vissza ilyesmi. Akinek anyagi nehézségei vannak, ill. küzdenie kell a céljaiért, az általában jobban becsüli azt, amit elért, akinek meg addig is mindent a hátsója alá rakott apuci-anyuci, az nem feltétlen fogja magát összetörni nagy igyekezetében.

Egyébként szerintem a gazdasági szektorban még mindig könnyű elhelyezkedni (talán nehezebb, mint az IT-ban vagy mérnökként). Egyetlen gond az lehet, hogy sokszor a gyakornoki helyeket is entry pozícióként kezelik, tehát frissdipomásként is releváns tapasztalatot kérnek, ill. sok helyen csak angolul tudni nem elég. Meglehetősen sok cég van, ahova lehet jelentkezgetni (PwC - bár valszeg itt volt a posztoló interjún, British American Tobacco - Management Trainee Programme, TATA, OTP, Tesco - frissdiplomás programjuk is van, Continental, Nestlé, P&G stb.), és ha túljelentkezés is van, az általa említett tapasztalattal és nyelvtudással nem hinném, hogy ne kapnának két kézzel utána. Lehet, kicsit türelmesebbnek kellett volna lennie? Mindenesetre kívánom, hogy kint találja meg a számítását!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.09. 10:42:40

@iwebinfoember: nem teljesen mindegy, hogy európai bevándorlót lát az ember maga körül, kvázi a saját kultúrköréből, vagy fundamentalista wahabista klánokat és hasonló csoportulásokat. A posztoló meglátása teljesen releváns.

Len.Mag 2013.09.09. 10:44:26

@zöldeketbeszélek: Gondoltam én is az ösztöndíjakra és a tandíjmentességre, de a szomorú gyakorlat az, hogy - még ha tényleg annak ítélik is, aki megérdemli - a döntéshozatal, az ezzel kapcsolatos ügyintézés (mondanám: bürokrácia) olyannyira lassú, hogy mindeképpen lesznek, ha félévek nem is, de hónapok, amikor csak magadnak kell megoldanod a költségeket (nem csak a tandíjat), tehát kvázi meg kellene hitelezned, na de pont azért kapnád, mert amúgy nincs miből. Én ezt csak kicsiben érzékeltem, a visszatartott ösztöndíjakat, vagy haveri alapon kiosztott kollégiumi férőhelyeket, de éppen elég gondot okoztak.

iwebinfoember 2013.09.09. 10:47:11

@Mr. Long:

Akinek a tehetsége, kitartása megvan, az 1-1,5 éven belül ki tud kerülni a minimálbéres melókból. Persze csak azok, akik tényleg odateszik magukat. Sokan csak addig csinálnak olyan melót, ami nem a legjobb, amíg nem tudnak elhelyezkedni a szakmájukban. Nyilván akinek nincs végzettsége, se nyelvtudás, az sehova nem fog fejlődni itt sem. De itt, akinek olyanja van, az jobb esélyekkel indul, mint otthon.

2013.09.09. 10:48:13

@négyzethálós: nem azonos profilban dolgozunk. Tokfozelek allitolag advisory reszen van es nem trading

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 10:53:38

@nezzazegfele: Olvastam a blogodon, hogy kacérkodtok a külföldre költözés gondolatával és hogy kertész szakképzettséged (meg virágkötő) is van, sok egyéb tapasztalatod és tudásod mellett. Egyikben sem kapnál mondjuk Ausztriában munkát? Az mégis a szomszédban van, a gyerekek sem szakadnának el annyira az otthon maradottaktól.

iwebinfoember 2013.09.09. 10:54:13

@Réka ‎: Van igazság abban amit mondasz, de olvasgatva angol fórumokat, sokaknak a szemét elsősorban az EU-s bevándorlók zavarják, nem pedig a pakisztáni meg bangladesiek. Persze ahogyan észrevettem, elsősorban az alsóbb néprétegek között divat ez a bevándorló ellenesség, nálunk az irodában még abszolút nem tapasztaltam ilyet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 10:55:51

@purple ragdoll: Ha elolvasod az előző posztját, amit már másfél év kinti tartózkodás után írt, láthatod, hogy még most sem teljes az élete. Jobb ott, de a szíve hazahúz, párja nincsen, pénze van. Nem irigylem, ezt komolyan mondom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.09. 10:57:50

@Mr. Long:
Na az a nem igaz hogy a nagy részének nem lesz tovább.
Pont a nagy részének van tovább.
Nem találkoztam még magyarral aki 10éve mosogató lenne.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 11:00:10

@Len.Mag: Én államilag támogatott, nappali képzésben végeztem, diákhitelt vettem fel. Na arról aztán lehetne vég nélkül beszélgetni, hogy ebből ki jött ki jól és ki rosszul...

Nálunk az ösztöndíjat a következő hónapban megkapta a delikvens, nem voltak csúszások, de ne gondolj jelentős összegekre.

purple ragdoll 2013.09.09. 11:04:58

Ja, és releváns tapasztalat alatt 1+ évre gondolok. Mert egyes szakokon van kötelező szakmai gyakorlat (pl. 14 hét), de sok esetben ennél többet várnak el.

@Mr. Long: Szerintem azért, mert külföldön sokszor megvan az a jövőkép, ami itthon nincsen. Mo.-on sok esetben az "aljamunkára" is rengetegen jelentkeznek (különösen egyes megyékben). Különböző felmérések alapján látszik, hogy az aktuális munkahelyet érintően vagy általában a munkakeresés-munkavállalás témakörben mekkora a különbség egy magyar és egy nyugat-európai biztonságérzetében. Itthon sokkal többen félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket, és hogy nem találnak utána belátható időn belül újra munkát. Külföldön (pl. Anglia) még mindig jobban érezhető az, hogy kimész, elvállalsz valamit, és utána feljebb juthatsz a ranglétrán, vagy ha a nyelvtudásod a megfelelő szintet elérte, még horizontáisan is el tudsz mozdulni. Szerintem nem mindenki elégszik meg azzal a munkával, amit először meg tud szerezni, és a szükségletek is folyamatosan átértékelődnek. (Persze, nem mindenkinél.)

@puhacica: Szerintem attól is függ, mi az adott személy szakmája. Ha tegyük fel, a vendéglátásban szeretne dolgozni, mondjuk szakácsként, akkor nem baj az, ha alulról kezdi, és először csak mosogató, tanulja a nyelvet, halad előre a ranglétrán. Viszont vannak olyan szakmák, ahol szerintem max. az első 1-2 tapasztalatot ajánlott teljesen más szektorban megszerezni, és a legideálisabb esetben rögtön a szakmában kell kezdeni. Pl. IT, marketing, design. Ezeknél én úgy gondolom, minél hamarabb a szakmán belül kell elhelyezkedni, ha freelancerként, akkor úgy, ha minimálbérért (vagy kevesebbért) gyakornokként, akkor úgy, de minél tovább nyújtja valaki a releváns szakmai tapasztalat megszerzését, annál nehezebb lesz elindulni az adott területen. De ezek csak az én meglátásaim.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 11:08:42

OK, valoszinuleg igazatok van. En mernoki munkakban gondolkozom, ehhez ertek :S Ott nem jelent semmit, hogy mosogatott egy evig, arutfeltoltott, vagy vodkat mert. Ugyhigy en ebben a szemleletben alkottam velemenyt. (El sem tudod kepzelni, hogy mas munkaval foglalkozzak, vagyis eltudom, de az nem jarhato)

LyukasBogrács 2013.09.09. 11:14:20

A “slepp” szónak sem ismered a jelentését. A holland „sleppen” szóbol ered, azt jelenti: vonszol, cipel. Olyanokra használják, akik önző, számító okból követnek valakit (politikust, üzletembert) csordaszerűen, szolgalelkűen. Tehát a főiskolából kihulló, nálad kevesebbet teljesítőkre valami mást kéne bélyegezni.

London2009 2013.09.09. 11:14:39

Hmmm…en sok mindennel egyetértek vele. Még nagyon fiatal és azt lehet érezni az írás egészén.
Sehol a világon nincs ingyenes felsőoktatás. Hogyan is lehetne színvonalas olyan egyetem melyet az állam finanszíroz? De a fizetős felsőoktatás itt Angliában a keményen megtámogatott diákhitelnek és ösztöndíjrendszernek köszönhetően nem csupán a gazdagok kiváltsága. A szerényebb anyagi körülmények közül jövő diákok is ugyanúgy tanulhatnak ha akarnak. Valamint a drága felsőoktatási rendszer eredménye az, hogy nem kívánnak meg diplomát olyan álláshoz, ahová felesleges. Ellentétben Magyarországon egy recepciósnak is kell diploma és két nyelv, majd kap 100ezer forintot. De komolyabb pozícióknál is gyakran látni, hogy diploma vagy a területen szerzett tapasztalat az elvárás. Itt nincs mindenkinek diplomája azon egyszerű okból, mert drága. Na és ez így is van jól.

Biztos vagyok benne, hogy találhatott volna Budapesten valami munkát. Ezekkel a call centeres meg multis melókkal szerintem az a baj, hogy nem vezet sehová. Legalábbbis nekem részben ez volt az egyik legnagyobb problémám. Felvesznek kezdőként átlag feletti munkabérért (kb 150-180 nettó). Örülsz neki egy évig, utána az éves fizetésemelés kb bruttó 20ezer forint...majd lehetsz supervisor pár év után/kiskakas a szemétdombon, sok túlóráért 50ezer forint plussz bruttóért...
Nagyon gyengék az otthoni fizetések, magasak rajta az adók és járulékok. Egyáltalán nem vonzó számomra sem. Megértem, hogy neki sem volt az.
Még nagyon fiatal a posztoló. Kívánom, hogy a lehető legjobban alakuljanak itt a dolgai. Hazamenni pedig bármikor lehet. Különösen Walesből.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.09. 11:21:58

@iwebinfoember: az "alsóbb" rétegekben azért jellemzőbb a bevándorlásellenesség, mert ők a saját bőrükön érzik a bevándorlás, pontosabban a félresikerült integrációs politika hátoldalát is.
A tehetősebb rétegek megtehetik, hogy toleránsak, mert nem nekik kell együtt lakni a polkorrekt politika gyümölcseivel, és a kelet-európai bevándorlásból is csak azt látják, hogy olcsóbban rakják le a svéd gránit burkolatot az új fürdőszobában. Az ő munkahelyüket nem fenyegeti senki.

2013.09.09. 11:22:17

@Mr. Long: nalunk nagyon sokan elmennek 6-12 honapra sabbaticalra vagy egyszeruen kilepnek es elmennek Del-Amerikaba, Oz vagy Thaifoldre 1 evre semmit csinalni vagy pincerkedni. Ok, nem Londonban mosogatnak.
Semmit nem jelent, ha mar megvan az eleg tapasztalat. Sot, icebreaker az interviewn.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 11:22:43

@purple ragdoll: Nem tartom rossznak a releváns tapasztalat megkövetelését a frissdiplomástól. A saját szakmámban találkoztam olyan frissen végzett emberekkel, akik ugyan jól értettek a táblázatkezeléshez, de nem ismertek fel egy kórképet. Lehet találgatni, hogy melyik a fontosabb...A probléma az én területemen, (de gondolom máshol is), hogy az egyetemeken, főiskolákon nagyon lecsökkentették a gyakorlati órák számát, amikor valóban a terepen kell problémákat felismerni, megoldani. Most a terepgyakorlat amolyan kirándulás, 'gyárlátogatás' lett, ahol ugyan lehet látni, hallani hasznos dolgokat, de mégsem olyan ez, mint amikor még valóban meg kellett fogni a munka végét. Elméletileg ugyan megkövetelik a 14-16 hét gyakorlatot az abszolutóriumhoz, de ezt kézen-közön is el lehet intézni, rokon cégénél, stb.
Elméletileg ugyan vannak céges kapcsolatai az egyetemeknek, de nálunk ez kevéssé működik, egész egyszerűen azért, mert a rendszerváltás után az igazi, nagy, állami mezőgazdasági cégeket szépen szanaszét privatizálták.
Vannak még a külföldi gyakorlati lehetőségek, pld. az én időmben a Leonardo projekt volt ilyen - lehet, hogy még most is megy- , ezek valóban hasznosak, de mondjuk az Erasmus már nem erre szolgál.

négyzet 2013.09.09. 11:24:58

@London2009: "sehol a világon nincs ingyenes felsőoktatás"

csak pl. Ausztriában, Svédországban, Dániában, Finnországban, Szlovéniában, Írországban, Skóciában, Csehországban a cseh nyelvű képzésekre, Németországban bizonyos tartományokban.

London2009 2013.09.09. 11:28:58

@négyzethálós: teljesen ingyenes? Mindenki számára? Nincsen semmihez sem kötve?
Ha így van, akkor tegyük hozzá, hogy sehol a világon nincs mindenki számára elérhető ingyenes felsőoktatás kivéve...és akkor tévedtem, elnézést. : )

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 11:31:12

@zöldeketbeszélek: Az en sulimban ment a kooperativ kepzes, amikor a delikvens 1-2 felevet egy cegnel toltott. Vagy a cegek kerestek meg a sulit, hogy kell 1-2-3- fo nekik, vagy a hallgatok kerestek meg cegeket ezzel es partnerek voltak. A villamosipar nagyjaihoz is be lehet kerulni ezzel es a tobbsege ott is marad vegzes utan. Lett igy projectmenedzsertol kezdve kiemelt fogyasztoi ertekesitoig minden. Ja es lovet is kapnak a cegtol erte, nem csak ingyen csinaljak. Diakev minimalberen, de a diakkedvezmenyeket hasznalva.

andaluzkutya 2013.09.09. 11:32:27

@London2009: Norvégiában is ingyenes. Nyilván teljesítményhez kötött, hogy fölvesznek-e. És még kaphat az ember mindenféle ösztöndíjakat, meg fölvehet igen kedvezményes diákhitelt, meg kaphat lakhatási támogatást, tehát lényegében a családnak nem igazán jelent anyagi áldozatot egyetemre küldeni valakit. Leszámítva persze a magas adókat:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 11:32:49

@Réka ‎: Érdekes tapasztalatunk volt erről Írországban. Egy szabad délutánunkon elsétáltunk a két faluval arrébb rendezett fesztiválra, hazafelé jól elkapott minket az eső. Fel voltunk ugyan szerelkezve (esőkabát alapból mindenkinél), de szakadt, mintha dézsából öntenék. Felvett minket egy idős házaspár és kérdezősködni kezdtek, hogy mit csinálunk, hol dolgozunk, meddig maradunk. Válaszoltunk mindenre és ők megkönnyebbülten mondták, hogy az rendben van, hogy diákként itt dolgozunk, de a bevándorlók csak elveszik a munkalehetőséget a helyi, vidéki fiataloktól. Az igazság viszont az volt, hogy mi nem diákként mentünk dolgozni a farmra, csak szimpla idénymunkásként a többi, egyébként lengyel diák közé. A munkaadónk pedig próbált felvenni ír fiatalokat, de vagy nem jelentkeztek, vagy fél napot sem bírtak ki. Pedig, mint mondtam, mi sem tagbaszakadt melósok voltunk, hanem aktív, vagy végzett egyetemista fiatalok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 11:35:49

@Mr. Long: Így kellene csinálni minden szakterületen, és nem lenne annyi friss diplomás munkanélküli sirám a Munkahelyi Terror blogon.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 11:40:34

@purple ragdoll: Ja és még annyi, hogy gyakorlati szakokon nem fogadnék el leíró jellegű diplomamunkát senkitől. Ez vesszőparipám, mert biztos vagyok benne, hogy akármennyi könyvet is bogarászott át a jelölt a szakdolgozatához, fele annyit sem ér a munkája mint azé, aki két-három év saját kezűleg végzett kísérletét, felmérését stb. veti elemzés alá. (És ezt mint mániákus könyvmoly mondom :))

iwebinfoember 2013.09.09. 11:42:35

@Réka ‎: Igen, ők érzik valóban, de inkább az lehet a gond, a brit kollégáim szerint legalábbis, hogy azok akik eddig segélyen éltek, most, hogy bevándorlók is igényelnek segélyt, féltik a sajátjukat, ezért kígyót békát kiáltanak rájuk. Elég sok angollal vagyok napi kapcsolatban, és a tapasztalatom is az, hogy a normálisan gondolkodó angolnak a rendesen dolgozó, adózó, tisztességgel élő bevándorlóval nincsen baja, ellenben a sok ingyenélő, dolgozni nem akaróval tényleg kéne valamit kezdeni. Néhány magyar még ahhoz is tolmácsot kér, hogy kitöltse a segélykérő űrlapot. Különbséget kellene tenni dolgozó, dolgozni akaró, és segélyen élősködő bevándorlók között.

Czegel Tunde 2013.09.09. 11:47:34

Ez egy bekepzelt majom!

dradix [freibürger] 2013.09.09. 11:48:12

@Len.Mag: Ez a történet ismerős. Egy db élő szülővel, röhej fizetése ellenére, 2 db testvérrel az egy főre jutó havi kereset a családban "TÚL MAGAS" volt az ösztöndíj, Bursa Hungarica, Kollégium stb. elnyeréséhez. Így helyettem a zsír új verdával érkező vállalkozócsemete került a koliba, csakhogy ne kelljen lemondania oly sok mindenről... :)
A fizetős felsőoktatás kétélű "fegyver". A fentebb már említett csemete (félreértés ne essék, vannak köztük is tehetségesek, sőt...) kicsengeti, aki pedig a jövő Einstein-je lehetne, fenti metodika alapján ösztöndíjat nem nyer, önerő nincs, a Diákhitel 2.0-t pedig, ha kellő mentális képessége van, végiggondolva nem veszi igénybe. (Mai magyar viszonylatban úgy indulni neki az életnek diploma után, hogy több milliós tartozásod van?! Ugyan már! Nyugdíjig (Bruhahaha) visszafizeti. Igen, de lesz hol lakina? Mire alapozzon családot? Na jó, ez hosszú lenne...)
Szóval szigorúbb, és célorientáltabb felvételi rendszerrel lehetne szűrni a jelentkezők tömegét, de aztán a felvett hallgatók között lenne jópár, aki financiális okokból nem tudná vállalni a képzést. Na most ha ŐK eséllyel pályáznának olyan ösztöndíjakra, ami ténylegesen fedezi a tanulmányaikkal járó költségeket, az igen szép és nemes lenne. De valljuk be őszintén, ma Magyarországon egy pályázat elbírálásánál szempont ilyesmi? Áááááá...Neeeeem! Bizottságról szakad a veríték, agyalnak erősen, hogy a 3 "rászoruló" közül kit segítsenek meg, de megcsörren a telefon, beleszól az alispán helyettesének helyettese, hogy a főispán helyettesének a helyettesének az unokaöccsének a keresztfia is felvételt nyert a szakra és kellene egy kis segitség. Ekkor nagyot fúj a Bizottság, hátradőlnek, elmosolyodnak: "Végre megszületett a döntés, barátaim! Egyhangúlag a Kovács Pisti nyert! Hazamehetünk."

Melyik fekete-fehér filmben láttam ilyet?

Jöhet az össztűz! :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 11:49:32

@zöldeketbeszélek: ja es a cegnek irod a szakdogadat, altalaban azzal a projecttel kapcsolatban, amin dolgozol. Ok adnak kulso konzulenst is hozza. A hallgatok 90% altalaban el a lehetoseggel. Kb csak azok nem, akiknek biztos munkahelyuk van, vagy nem akarnak mar a suliban maradni. A sracok azt mondjak, hogynagyon jo lehetoseg, en mmondjuk nem eltem vele. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 12:05:39

@Mr. Long: Ennek van értelme, nem az irodalmazgatásnak 50+ oldalon keresztül...

purple ragdoll 2013.09.09. 12:08:37

@zöldeketbeszélek: Nem a tapasztalat megkövetelésével van a gond, hanem ha a valóságtól elrugaszkodottan teszik azt. :) Pl. a szokásos vicc (ami közben nem is annyira az), hogy legyél 25 éves, legyen 4-5 év munkatapasztalatod...
Annyit elárulhatok, hogy ha jól sejtem, a posztolóhoz hasonló területen vagyok. Igaz, én még csak a pálya széléről kiabálok, mert még csak nemsokára fogok végezni, most épp szakmai gyakhelyet keresek, de azért van rálátásom egy-két dologra. Nálunk 14 hét a kötelező gyakorlat, amit persze, biztosan meg lehetne oldani okosban, ahogy mondod is, de szerintem ez egy jó lehetőség, és az ember jól felfogott érdeke, hogy olyan helyet találjon, ahol releváns tapasztalatot szerez, nem pedig kávét főzetnek vele, másrészt ha lehet, olyan cégnél tudja elvégezni, amelyiknek a neve mond valamit szakmai berkekben (akár külföldön is), mert ezzel megnöveli a későbbi elhelyezkedési esélyeit. Az már más dolog, hogy a 6 hetet összefüggően meghaladó szakmai gyakorlatért fizetniük kell a cégeknek, "heti mértéke legalább a legkisebb kötelező munkabér (minimálbér) havi összegének tizenöt százaléka". De ugye ha lehet ingyen is dolgoztatni, hülyék lennének fizetni érte, így sok helyen 6 hétig dolgozol, 2 hetet kiadnak a szakdolgozat írására, 6 hétig dolgozol. És tadamm, nem kell fizetni. Persze, örüljünk annak, hogy legalább dolgozhatunk. Viszont ha az ember jó helyet szeretne, és akár felmenne Pestre is egy jobb pozícióért, akkor igencsak pofára esés az, ha nem fizetnek semmit.

A szakdolgozatról: sok szakon inkább csak pozitívum az, ha primer kutatások eredményeit is tartalmazza. Szerintem van olyan szak, ahol saját kutatási eredményeket felmutatni szinte lehetetlen is (most a nyelvészet jutott eszembe hirtelen, ahol inkább az alkalmazott nyelvészet keretein belül lehet szerintem saját kutatásokat csinálni; de aki jobban ért hozzá, kijavíthat). Természetesen vannak olyan területek, ahol mindenképpen elengedhetetlen lenne valami saját kutatási eredményt felmutatni.
Egyébként pedig sok alapképzés szerintem (akár a gazdaságtudományi is) inkább csak ajtók nyitogatásáról szól. Sok témakörbe beleláthat az ember, a szakjához kapcsolódóakba még inkább, de ez még mindig csak a felszín, és csak arra jó, hogy rájöjjön, melyik részterület érdekli igazán. A valódi tudást az hozza meg, ha utánaolvas dolgoknak, ha képzi magát, és legfőképpen, ha a szakmai gyakorlat során és az első néhány "rendes" munkahelyen a gyakorlatban is megtapasztalja, amiről tanult.

@Mr. Long: Németországban is hasonló a helyzet tudtommal, konkrétan a tanulmányok szinte teljes időtartama alatt kell szakmai gyakorlatot is végezni. Ezt nagyon jó ötletnek tartom, viszont Mo.-on szinte lehetetlennek tartom, hogy megvalósítható legyen egy hasonló rendszer.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.09. 12:17:08

@London2009: De, egy kitetel van a fennt emlitett orszagok ingyenes felso oktatasaval kapcsolatban. EU-s allampolgarnak kell lenned. Tehat EU-s allampolgarkent, Mo.-rol indulva ezek barki szamara elerhetoek. Marha tudja hozni az elvart felvetelihez szukseges szintet persze. Altalaban nem kell "rocket scienc"-re gondolni azert, nem nehezebb mint egy jo nevu magyar egyetemre bekerulni.

Mondjuk nem art hozztenni hogy Skociaban csak az alapkepzes ingyenes a kulfoldi diakoknak, a mester mar nem. Norvegiaban pedig az alapkepzesek 99%-a csak norveg nyelven erheto el, a mester mar sok helyen angol.

Asszem Izland kimaradt a listabol. Ott is ingyenes EU diakoknak... :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 12:17:56

@purple ragdoll: Ezért írtam, hogy a gyakorlati szakokon tenném elvárttá a nem pusztán irodalmazó szakdolgozatot. Egyébként minden szakdolgozat első része a szakirodalom feldolgozása, ez nem maradhat ki. De hogy az egész erről szóljon mondjuk egy kertészmérnöknél, az számomra elfogadhatatlan. Na de nem vagyok és nem is leszek olyan helyzetben, hogy ezen változtassak, csak böki a csőrömet.

Igazad van az alapképzések jellegét illetően. Szerencsére én még a régi rendszerben végeztem, 5 éves okleveles képzésben, nem kellett bsc-msc szintekkel szórakoznom. A mostani fiatalokat hallgatva azt kell gondolnom, hogy én jártam jól.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 12:22:01

@purple ragdoll: Nálatok az oktatók mennyire hangsúlyozzák a diákok felé a gyakorlat fontosságát? Mennyire ösztönzik őket a releváns tapasztalat megszerzésére? Mutatnak nektek statisztikákat a szakirányotoknak megfelelő munkahelyek számának változásáról, az előrejelzésekről mondjuk 5 évre visszamenőleg és persze előre?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.09. 12:24:43

@andaluzkutya: "Norvégiában is ingyenes. Nyilván teljesítményhez kötött, hogy fölvesznek-e. És még kaphat az ember mindenféle ösztöndíjakat, meg fölvehet igen kedvezményes diákhitelt, meg kaphat lakhatási támogatást, tehát lényegében a családnak nem igazán jelent anyagi áldozatot egyetemre küldeni valakit. Leszámítva persze a magas adókat:)"

Csak kulfoldikent nehezebb bejutni egy norveg egyetemre mint a tevenek atjutni a tu fokan... tudom mert 2 even at probaltam. :D

Maguk alatt vagjak a fat amiert a jelentkezes soran bizonyitanod kell hogy a teljes tanevre elore elegenedo megelhetesi koltseg van a szamladon (min. 110 000 NOK, no azer az nem keves). Ez hatalmas bullshit. Folosleges ovatoskodas. Aki oda akar bekerulni az ugyis talalna suli mellett vmi proli diakmunkat amibol eltartja magat... allandoan sirnak hogy nincs eleg felsofoku vegzettsegu szakemberuk, de tovabbra sem veszik ki ezt a szabalyt... igy nem is szamithatnak tul sok kulfoldi hallgatora.

Arrol meg ne is beszeljunk hogy hamarabb intezem el otthonrol hogy ugandai nagykovet legyek mint hogy a Lånekassen-nel diakhitelt kapjak EU-s allampolgarkent...

andaluzkutya 2013.09.09. 12:38:03

@Don Kartasch: Az alapfelvetés az volt, hogy sehol se ingyenes a felsőoktatás. Erre írtam, hogy itt pl. ingyenes (kivéve a magániskolákat), de ezek szerint külföldön élő külföldiként nehéz bejutni. Gondolom azért se nagyon erőltetik, hogy ők termeljék ki a felsőfokú végzettségű szakembereket, mert utána úgyis simán idecsábítják a már kész terméket, lásd pl. engem:)
A legnagyobb lányom magánfőiskolát kezdett idén és simán megkapta a Lånekassen-től a hitelt, annyit kellett csak igazolni, hogy nem tanulmány miatt van itt, hanem a család miatt került ide. Kellett még munkáltatói igazolás a szülők részéről (azaz tőlünk), rá két napra már jóvá is hagyták a kérelmét.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.09. 12:38:08

@purple ragdoll: sok ismerősöm szenvedései alapján úgy látom, ezek a tipikus hibák, amit el lehet követni karrierépítés közben (az eredmény tartós munkanélküliség, kizsákmányoltság, kallódás munkahelyek között):
- nincs semmi hasznos képzettsége, se tudása
- nem tud CVt írni, nem tudja eladni magát
- sokat válogat az első munkahely előtt (irreális elvárások)
- gyorsan lelép az első munkahelyről, mert szar
- sose lép le az első (vagy néhányadik) munkahelyről, annak ellenére, hogy szar
- nem emeli a lécet munkahelyváltáskor, hanem kitart a régi, alacsony beosztás mellett

De ez lehet, hogy off itt?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.09. 12:44:11

@dradix: "Egyhangúlag a Kovács Pisti nyert! Hazamehetünk."

Mindezt úgy, hogy nem is pályázott, tedd hozzá :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.09. 12:46:42

@andaluzkutya: Persze, tudom hogy nem ez volt az alaptema, csak elsirtam banatom. :)
Az meg nem csoda hogy a lanyod megkapta, hisz te ott dolgozol mar miota. Azt mondom csak hogy ha ugy szeretnel naluk tanulni hogy amugy senkid nincs kinn, akkor az eselytelenek nyugalmaval indulsz... ami foleg a tobbi skandinav felsooktatshoz kepest fura.
Persze fel lehet szippantani kesobb is (bele is fer a budzsebe), csak szerintem egy csomo plusz munkatol megkimelnek magukat ha mar egyetmistakent odaszoktatnak a tanulni akarokat, lasd. Dania.
De mindegy, csak hangosan gondolkodom. Ettol ugysem valtozik semmi sem. :)

andaluzkutya 2013.09.09. 12:55:20

@Don Kartasch: Gondolom ez annak lehet a következménye, hogy Norvégia nem EU-s. És még mindig tudnak annyival többet fizetni, mint pl. a Dánok, hogy megérje idejönni, így ne kelljen befektetni a kötődés kialakításába.
De változás lehet, ki tudja milyen irányban, ma van a választás és igen komoly esély van a kormányváltásra.
A lányommal kapcsolatban azért volt némi aggódalmunk, mert eddig mindenféle ösztöndíjat, egyéb támogatást bukott, mivel még nem volt 18, így az elbírálásnál a család jövedelme számított. 18 fölött szerencsére már függetlennek tekintik, csak lakhatási támogatás nem kap, mivel velünk él. De hát ezt valahogy majdcsak túléljük:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.09. 12:57:38

@charlieharper:
Nem trading, hanem tragar ;)

@Don Kartasch:
Kell egy ottani ismeros, aki segit.
A sved oktatas is ingyenes, nem tudom mik a kulfoldiekkel szemben tamasztott elvarasok, mert mi "belfoldinek" szamitunk. Nekunk nyelvvizsga kell vagy az itteni kozepsulis szintbol a vizsga (MSc eseten angol, BSc eseten sved).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 13:02:47

@zöldeketbeszélek:

Nekem egy spanyol multimilliomos ismerősöm mondta, olyan aki szegény családból származott, azaz a saját maga erejéből ért el mindent, hogy mindenhez 6 hónap a próbaidő, se kevesebb, se több. Ennyit ki kell várni, de ha 6 hónap alatt is rossz valami, akkor azt abba kell hagyni. Mindey, hogy munka, üzlet, vagy intim kapcsolat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 13:04:12

@charlieharper:

Ez ilyen furcsa emigráns dolog. Külföldön arra is képes vagyok, amire belföldön soha. S ez nem csak lakásban nyilvánul meg.

andaluzkutya 2013.09.09. 13:06:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: sok embernek azzal is gondja van, hogy eldöntse, hogy amit csinál, vagy ami éppen történik vele az jó vagy rossz...
Amúgy egyetértek:)

négyzet 2013.09.09. 13:07:12

@London2009: Ingyenesség alatt a tandíj létét/nemlélét szoktuk érteni. Ilyen értelemben ingyenes. Persze a megélhetés (kolesz, albi, kaja a gyereknek, ruházkodás, utazás) egy másik kérdés, de az mindenhol megoldandó, a svédeknek, az íreknek ugyanúgy, mint a magyaroknak.

Egyébként szerintem egyáltalán nem attól lesz jó egy oktatás, hogy fizetni kell érte. Ez "csak" egy prioritás az állam részéről, hogy oktatásba tolja a pénzt vagy stadionokba.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 13:08:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nagyon érdekes, éppen most olvastam el a posztajánlóból az Így lettem sikeres Londonban című írást. A szerző szerint: "Úgy gondoltam, hogy 6 hónap után már látni fogom, hogy megéri e maradni. Azóta erről már másként vélekedem. Fél év túl gyorsan eltelik, annyi idő alatt nem alakul semmi. Szerintem 2 évet rá lehet áldozni. Ha 2 év után sem találod magad abban a pozícióban, amit eredetileg elterveztél, akkor érdemes átgondolni, hogyan tovább."
Ez nem teljesen arról szól, amiről te írtál, de hasonló a téma.

puhacica 2013.09.09. 13:09:40

@purple ragdoll: van egy ilyen félelmem, hogy ha mondjuk kiesek egy évre a szakmámból, az ugye engem nem hátráltat, mert otthon is tudok vágni, de egy munkáltatónak az jöhet le, hogy kiestem a gyakorlatból. viszont az angolt felfrissíteni, tökéletesíteni anyanyelvi környezetben tudom leginkább elképzelni, a jelenlegi tudásom meg kevés ahhoz, hogy egyből bekopogjak egy tv-hez/produkciós céghez, hogy helló, megérkezett a főnyeremény! :) (egy volt kollégám van kint Manchesterben, őt konkrétan a tv épületébe se engedték be, mikor megpróbálta beadni az önéletrajzát. ő azóta is egy gyárban dolgozik plusz újságot hord ki, immár 2 éve.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 13:09:53

@London2009:

Ha sok a jelentkező, akkor a munkaadó megteheti, hogy magasabb követelményekt állít fel.

A volt munkaadóm jó példa. A központi gibraltári irodában elvétve akadt diplomás dolgozó, a bulgáriai irodában pedig csak diplomásokat alkalmaztak, esetenként kivételt téve egyetemistákkal, de mást nem vettek fel. S a kezdőfizetés BG-ban a gibraltári harmada volt. Persze lassan meg is szüntették az állások 80 %-át Gibraltárban.

purple ragdoll 2013.09.09. 13:11:29

@zöldeketbeszélek: Szerintem nem egyértelműen rosszabb vagy jobb a bolognai rendszer, mint a régi, osztatlan képzés. Inkább azt mondanám, hogy más.

Nálunk szerintem a legtöbben tisztában vannak a gyakorlat, a releváns tapasztalat megszerzésének fontosságával. Többen igyekeznek különböző szervezetek munkájában aktívan közreműködni, pl. Magyar Közgazdasági Társaság Ifjúsági Bizottsága, AIESEC, mindezt annak reményében, hogy kedvezőbb színben tüntethetik fel magukat álláskeresésük során, ill. tanulhatnak, tapasztalatot szerezhetnek ezáltal is.
Statisztikákat szerintem inkább csak a gólyáknak mutogatnak, hogy meggyőzzék őket, jó helyen járnak :), de erre annyira nincs is szükség szerintem. A gazdaságtudományi képzésekkel még mindig el lehet helyezkedni, és ugyan nehéz előrejelzést adni a jövőre vonatkozóan, és csak a saját véleményemet tudom mondani: ebben a szektorban, hasonlóan az IT-hoz, még évekig nem lesz probléma. Olyan területeken, hogy online marketing (SEO, Adwords), kreatív szövegírás, brand menedzsment, őü.-i számvitel, biztosan nem. Persze jövőbe látó nem vagyok, de mégis így gondolom.
Viszont azt továbbra is tartom, hogy önképzés és nyelvtudás nélkül még mindig nagy a konkurencia. Nekem nincs semmilyen speciális tudásom, angolul és németül tudok csak (upper-intermediate, ill. advanced beginner szint), és ez nem elég. Már csak ha a németem jobb lenne, több esélyem lenne. Egy szervezeten keresztül kezdtem el pályázgatni, még május elején, és hiába jelentkeztünk 100+ helyre, eddig nem volt annyira sok interjúm. (Bár itt az is gond volt, hogy a mellém kirendelt 1. segítő nem volt túl motivált, így talán le is maradtunk pár lehetőségről). Már önállóan is jelentkezek helyekre egy ideje, de így se egyszerű. Holnap is lesz egy interjúm, igaz, az Mo.-i helyre, de ezzel csak az a gond, hogy lógnak még a levegőben külföldi helyek, amik jobban tetszenek, de nem akarok végül több szék között a földön kikötni.

@Zka: Szerintem nem off, van benne igazság. És ha valaki ezzel tisztában van, akkor sem árt tudatosítani néha. Nekem most inkább az a problémám, hogy lehet, lenne biztos hely, de ahonnan még a 2. kör interjúra várok, oda lehet, mégse leszek elég jó, pedig az az állás jobban tetszene. Na, ilyenkor vajon mi a jó megoldás? Fogadjam el, ami biztos, vagy várjak, amíg visszajeleznek a nekem szimpatikusabb helyről?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 13:13:25

@puhacica: Nagyon-nagyon nem értek hozzá, de olyat nem lehet csinálni, hogy saját filmet (kirándulásról, társasági eseményről, utcai forgatagról) vágsz meg és egy saját honlapra felpakolod, hogy referenciaként azt is bemutathasd?

London2009 2013.09.09. 13:14:41

@négyzethálós: Ahol olyen kiváló futball van mint Magyarországon, ott egyértelmű, hogy a stadionokba megéri ölni a pénzt... : )

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.09. 13:15:29

@Kovermadar: Ez megoldodott azota, mert talaltam tavaly egy nagyon eros skot egyetemet (ebben az iparagban a legnagyobb nev a vilagon), ahol tavoktatasban tudom azt tanulni, ami engem istenigazabol erdekelne. Igaz, igy a vegosszeg egy vagyon lesz, de nem gazos mert a foallasu melonak koszonhetoen futja ra. Az meg nem kerdes hogy ha utana elhelyezkedtem vele, kb. fel ev alatt visszahozza a tobb millios tandijat.

Szoval januartol ott csinalom a mestert es mellette meg tudok tovabbra is foallasban dolgozni. Ami vegulis egy eleg kenyelmes felallas, szoval vegso soron jol jottem ki a dologbol, de anno sokat hoborogtem azon, hogy milyen "inner circle" feelingje van a norveg mesterkepzeseknek. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 13:16:51

@purple ragdoll: Hát a kommentjeid alapján én nem féltelek :)! Bárcsak a mi évfolyamunk lett volna fele ennyire tudatos a képzés évei alatt...

puhacica 2013.09.09. 13:17:40

@charlieharper: ez így már nem is hangzik olyan rosszul. :)

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 13:22:14

Hat nem is tudom skacok.
Ez a Guernsey kicsit, hm..hogy is mondjam, nem valami nyuzsgo metropolisz...
Nincs itt semmi, csak tenger.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.09. 13:24:37

@London2009:
Kerlek ne emlitsd a footballt es Mo-t egy bekezdesben. Szegyen a footballra nezve! :)

@Don Kartasch:
En is a tavoktatas + munka verziot preferalom. De most az uj munkakor betanulasa a cel, utana (mondjuk iden telen) megint korulnezek, hogy mi merre hogyan.
Szivesen csinalom ingyen, kell a penz utazasra, autora es hasonlokra :)

puhacica 2013.09.09. 13:25:21

@zöldeketbeszélek: saját honlap nincs, de a referenciákat természetesen gyűjtöm, mert ugye sose lehet tudni... igazából a nyelvre kéne ráállni nagyon, mert hiába dolgozok most is angol nyelvű szoftverrel, ha nem értem, mi a pontos szöveg, nem tudom rávágni a megfelelő képet. így aztán mondhatom, hogy mennyi tapasztalatom és milyen fasza referenciám van, ha nem tudok teljesíteni. :)

négyzet 2013.09.09. 13:27:03

@Don Kartasch: tényleg, Izland. Pedig azt is néztem már master ügyben.

puhacica 2013.09.09. 13:27:08

@Sexual Harassment Panda: semmi másra nem vágyok, csak nyugira és tengerre. :))))

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 13:30:43

@puhacica: ertem, de hidd el, elsore sokkolo!
Komolyan mondom, ehhez kepest Svajc maga a ferto es szenny!
Se egy csikk eldobva, se egy kolasuveg a foldon.
Se egy koldus, se egy qrva, nincs hugyszag az aluljaroban, a kulcs benne van az autokban.fura.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 13:31:40

@puhacica: Lehetséges, hogy a kollégád anyanyelvi környezetben, két év alatt nem szedett össze olyan nyelvtudást, hogy esélyes legyen egy végzettségének megfelelő munkára? Vagy már feladta, 'nem száll le a döglött lóról'?

2013.09.09. 13:32:05

@puhacica: tegnap kint voltunk vitorlazni. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.09. 13:33:21

@Sexual Harassment Panda:
Es?
Mi kell meg?
Ott van Amsterdam egy kopesre, ha party kell, annal nincs jobb a vilagon.
Elni es dolgozni viszont sokkal jobb a vilagtol elvonultan... vagy csak en gondolom igy? ;)

@Czegel Tunde:
A majmot kiveve egyetertek.

@Zka:
A 2. pont ram is igaz. Tehat akkor haljak ehen? Az nem szamit, hogy mit tudok vagy milyen kepessegeim vannak?

De abban is biztos vagyok, hogy hiaba a sved tapasztalat, nem venne fel senki sem Magyarorszagon. (ok, fizetni sem tudnanak annyir, mint itt, de ha mondjuk ettol eltekintenek).

pafff 2013.09.09. 13:34:09

őszintén: még nem olvastam végig a kommenteket, szóval lehet nem én vagyok az első aki erre szeretne rávilágítani...

DE.

milyen poén, hogy ha itthon akar valaki dolgozni, akkor persze 'nem akar rögtön manager lenni, de azér ne legyen megalázó a munka', majd utána távozik külföldre, mert nem kap rögtön hiperszuper végzettségnek megfelelő álommelót havi minimum 400 nettóért, ezután pedig kint boldogan szórólapot oszt és tescoban dolgozik, meg bárokban. és szórólapot osztani például abszolúte oké és szellemileg-fizikailag is megfelelő, de könyvelni nem könyvelünk, mert az nem oké :) erre meg már csak pluszban jön az angliai 10-emberrel-lakok-egy-házban-1-fürdővel albihelyzet.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.09. 13:34:14

@négyzethálós: Azert az 'ingyenes oktatas' nem egeszen az, ami. Irorszagban valoban nincs tandij, viszont vannak egyeb koltsegek, pl hozzajarulasi koltseg. Ez iskolatol/szaktol fuggoen valtozik, egy college-ban pl lehet csak par 100 euro, de egyetemen mar eleg huzos. Amirol en utdok, pl ismerosom szociologusnak tanult, alapkepzesen, ami €1500/ev volt akkor, masik ismerosom kimaradt a grafikuskepzesbol mert ott mar €4-5000-re jott volna ki egy evre (es mivel o otthon lakik, van egy db otthon lako tesoja es 2 db kereso szuloje, a csalad nem tudta neki fizetni, viszont tamogatasra sem jogosult...). Az orvosi stb kepzesek meg mar egeszen csillagaszati osszegekkel jarnak...

Szoval nem tudom mashol hogy van, de itt az oktatas nem ingyenes, hanem csak tandijmentes. Az is csak papiron.

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 13:34:54

@Kovermadar: lehet hogy igazad van, de akkor is furcsa igy elsore.
Komppal is el lehet jutni Amsterdamba?

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 13:36:53

@pafff: ezt mar Maxval is kifejtette, hogy "londonban" nem gond hogy 10-en laknak egy hazban, es a mekiben kell dolgozni, jobb mint otthon a sajat lakasban.ki erti ezt??

puhacica 2013.09.09. 13:37:38

@Sexual Harassment Panda: "...álomország tengerpartján..." én lennék Paff a bűvös sárkány. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.09. 13:39:11

@Sexual Harassment Panda: Hat, amit elmodasz, az alapjan te inkabb a mennyorszagban vagy es nem Guernsey-n. :) Sebaj, jo tudni hogy a tulvilagon is van 3G. :)

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 13:39:19

Hogyan lehet ide kepet linkelni?
Egyszer valaki elmondta de mar L felejtettem..

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 13:40:37

@Don Kartasch: amiket elmondtam, azok nem biztos, hogy pozitiv tulajdonsagok:))

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 13:41:09

De abban igazad van, ha van net az mar fel siker!!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.09. 13:42:26

@Kovermadar: más faktorok kompenzálhatják, ha valamelyik tétellel gond van, persze. Ez csak egy szubjektív iránymutató.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.09. 13:42:35

Vajon miert kell egy nyamvadt 5,5 oras repulouton 10 percenkent felugralnia a taskajahoz a mellettem ulo 40-es pasinak?

Hogy fhosna vert az ilyen... -.-

2013.09.09. 13:43:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: persze. Megalkuvas a jovendobeli (sok embernek a kepzelt) johoz. Nem csoda, ha sokan csalodva menekulnek vissza Magyarorszagra.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.09. 13:44:34

@Kovermadar: figyeli, mennyi idő van még a detonációig :)

négyzet 2013.09.09. 13:45:21

@Kriszta D: pont Írországban tényleg van kavarás, mert sokan mentek át UK-ből a tandíj elől menekülve, így a szigetről jövőknek van már kvázi tandíj. de ez a kivétel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.09. 13:47:41

@Sexual Harassment Panda:
Elkepzelesem sincs :)

@Don Kartasch:
Ugye?

@Zka:
Najah. Nem egyszeru feladat, pedig alapnak kellene lenni, hogy mindenki dolgozik (el tud helyezkedni) es megfelelo bert kap a munkajaert.

pafff 2013.09.09. 13:52:53

@Sexual Harassment Panda:

marhajó, kíváncsi lennék a pszichológiájára :)
meg könyvelni menő cégnél nemoké, szórólap pedig 10/10 pontos! :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.09. 13:53:03

@Zka:
Akkor vegye az olebe. Ne zavarja mar az utolso pillanataimat azzal, hogy nem bir ki 1 orat az aranyeren...

puhacica 2013.09.09. 13:55:58

@zöldeketbeszélek: nemrég volt itthon, találkoztunk, beszélgettünk, és ami nekem fura volt, az az, hogy a mai napig, ha műszak vége felé jár és már nagyon fáradt, akkor tolmács kell neki, hogy megértse, mit akar tőle a főnök. namármost ez azért furkálmányos helyzet, mert én azt gondolom, hogy ennél biztos többre lennék képes, de ugye honnan is tudhatnám én azt itthonról? bár eddig még mindenhol megálltam a helyem és meglehetősen reálisan látom a képességeimet, de azért mégiscsak ismeretlen a terep.

puhacica 2013.09.09. 13:57:35

@charlieharper: na hála az égnek, de örülök neki! :D

purple ragdoll 2013.09.09. 14:00:24

@zöldeketbeszélek: Köszi. :) Majd meglátjuk, mit dog a gép.

@puhacica: És ha mondjuk fél évig vállalnál csak munkát nem a szakmádban, hogy kicsit rágyúrj a nyelvre? Vagy 1 évig, de közben freelancer melókat is próbálnál csinálni?

puhacica 2013.09.09. 14:01:05

@Sexual Harassment Panda: közvetlenül nem tudom, de a kepfeltoltes.hu-n kapsz egy linket, amit idepattintasz, aztán már nézegethetjük is a képet.

pafff 2013.09.09. 14:02:58

@purple ragdoll:

én személy szerint egyetem mellett végig dolgoztam, diákmunkaként, de releváns helyen (lízingcég). majd előregondolkodtam, összespóroltam ebből amennyit csak lehetett, szépennéztem anyukára, és máris fel tudtam jönni Pestre gyakorlatra minimális anyagi segítséggel. igen, segített, de tényleg minimális volt az összeg. szerintem nem 'pofáraesés' ha nem fizetnek, egyszerűen felfogás kérdése: képes vagy-e azért áldozni havonta pénzt, hogy utána esetleg jobb munkád/kapcsolataid/lehetőségeid legyenek?
én képes voltam.
és lássatok csodát, államvizsga előtt egy hónappal már meg is volt a határozatlan idejű munkaszerződésem, ráadásul elég jó helyen, elég jó fizuval :).

puhacica 2013.09.09. 14:04:31

@purple ragdoll: ezen kattogok egy ideje, hogy valami ilyesmi megoldás lenne a tuti. jó ez a megerősítés, hogy nem csak én gondolkodok így. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.09. 14:05:16

nem lehet, hogy azért megy bele valaki egy szórólapos, sokan egy lakásban helyzetben kint, mert ez olyan, amiből gyorsan tovább lehet lépni, összeszedni egy kis kezdőtőkét, és pár hónapon belül, álláskeresésssel, nyelvtanulással stb előrelépni, tényleg valami jobban, jól fizetőt, szakmailag érdekeset találni, míg Mo-n egy könyvelős munka, amiből épphogy ki lehet fizetni az albérletet, kocsit stb, azt jelentené, hogy se előre, se hátra, ebbe lesz beleragadva az idők végezetéig, és még kaparhat is, túlórázhat, hogy ne tegyék lapátra?
nemtom, csak próbálok belegondolni.

andaluzkutya 2013.09.09. 14:09:31

@Sexual Harassment Panda: Van egyáltalán aluljáró? Az már a tengerszint alatt van?:)

@Kovermadar: "Hogy fhosna vert az ilyen... -.- "
Ha melletted ül, akkor nem hiszem, hogy ezt őszintén kívánod...

A "tizen lakunk egy albérletben" témához:
Ha azt mondják nektek országtól függetlenül, hogy választhatsz:
- maradsz ott ahol vagy, van lakásod, minimális előrejutási esélyekkel, annyi pénzzel, hogy kihúzd hóvégéig, vagy
- elmész az ismeretlenbe, kezdetben szívsz, de a fejlődési lehetőséged sokszorosa a korábbinak, cserébe bizonytalan, akkor melyiket választjátok?
Ha az elsőt, akkor minek nevezitek azokat, akikben nincs vállalkozókedv?
Szerintem nem hülyék akik így döntönek, egyszerűen menni akarnak, alighanem azért, mert menniük kell, vagy azt gondolják, hogy másutt több babér terem nekik. Az is lehet, hogy visszamennek, mert nem jött össze, de akkor utána legalább másképpen állnak az otthoni dolgaikhoz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 14:13:00

@purple ragdoll: van jonevu (a szakmaban legalabbis) iskola, ahol mukodik ez.

purple ragdoll 2013.09.09. 14:15:07

@pafff: Én is dolgozgattam, de nem folyamatosan, és nem is releváns helyen. Ha be kell járnod, mert katalógusos óráid vannak, vagy olyan órák, ahol sok csapatmunka meg órai munka van, szerintem nem feltétlenül tudod megoldani a teljes munkaidős állást. De te gondolom, teljes munkaidőben dolgoztál, nem? Egy félévben mondjuk kint voltam Angliában párommal, kb. 2 hónapig dolgoztam is, "aljamunkát" (hotelben). Mivel nem volt ilyen jellegű tapasztalatom, irodai munkát nem tudtam szerezni. (Lett volna egy fokkal jobb munka, de éppen itthon voltam, nem tudtam interjúzni menni.) Az utolsó időben aztán már a vizsgákra készültem, beadandókat írtam, mert kedvezményes tanrendet kértem, nem passziváltattam magamat. Annyit profitáltam csak ebből, hogy látják, már dolgoztam nemzetközi környezetben. Azóta a tartalékaim nagy részét feléltem, mert ugyan nem költöztem külön a családtól, de sok mindent én veszek meg magamnak. A befektetéssel egyetértek, végülis most is fektetek be pénzt abba, hogy jó helyet szerezzek, viszont ha már áldozok rá, akkor már inkább külföldre megyek.

@puhacica: Szerintem tényleg nem rossz ötlet, csak kérdés, hogy teljes munkaidős állás mellett mennyire lenne rá időd, energiád, vagy tudnál-e részmunkaidős állást találni, ami mellett tudnál ezzel foglalkozni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 14:15:17

@Sexual Harassment Panda:

A túl sok filmnézés sokak agyára ment.

Eleve van egy olyan sajátos világkép, hogy egy részről van Mo., a világ legalja, s más részről meg a mágikus külföld. Külföldön mindenki mosolyog, minden működik s mindenki sikerember. Azaz érdemes kimenni, szenvedni az otthoninál ROSSZABB körülmények között, hiszen előbb-utóbb sikerember lehetek nagy valószínűséggel.

pafff 2013.09.09. 14:16:16

@Chang Yai:

én pályakezdő vagyok egy bankban, szóval kb. ugyanannyit keresett volna a poszter, mint én, ha jól következtetek. vagy kicsivel többet is talán.

én csinálom a melómat, mellette az angol felsőfokúm mellé most fogom csinálni a szakmai nyelvvizsgát, és tanulok két nyelvet még (spanyol és svéd). fizetem az albérletemet, szeretem a munkámat, és most csinálom a mesterszakomat, ha minden jól sikerül az első évemben akkor angol nyelvű számviteli specializációval.

majd kb. két év múlva, ha már remélhetőleg a magyar mellett legalább 2 nyelvet fogok felsőfokon szépen beszélni, egyet meg mondjuk középszinten, és lesz releváns szakmai tapasztalatom egy nemzetközi szinten is ismert banknál, valamint a fizetésemből eleget félre tudtam tenni (mert tudok.), akkor majd nekiindulok a nagyvilágnak, terveim szerint pénzzel és nemzetközileg is elismerhető tapasztalattal a hátam mögött.

és ha én tudok így állni, akkor más is, szerintem. azon kívül hogy azért nekem is volt itt-ott szerencsém már az életben, mindenemért én dolgoztam meg, nem kapok/kaptam túl sok segítséget senkitől.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 14:18:07

@puhacica: Nagyon sokan nem tudnak magas szinten megtanulni egy nyelvet, főleg, ha felnőtt fejjel kezdtek el tanulni. Itt a blogon olvastam olyan hozzászólásokat, hogy milyen szuper nyelvérzékkel bírnak egyesek, anyanyelvi szinten vagy ahhoz közel beszélnek angolul, németül. Azt gondolom, hogy ha jó a nyelvérzéked, egy féléves angliai munka mérföldekkel dobhatja meg a tudásod. Én jártam úgy Olaszországban évekkel ezelőtt, hogy alap nyelvtudással (és nulla önbizalommal) egyedül kimentem dolgozni egy faiskolába. A tulaj (milliomos ürge, a központi faiskolája 110 hektáros) személyesen vitt le délre, egy kisebb (40 hektáros) faiskolába, ahol egy szál magyar nem dolgozott. Egy hónapot maradtam, mert a fejkvóta miatt az önkormányzat kiutasított, de hazajöttem és a középfokú szóbelin hajszál híján megfeleltem - a nyamvadt magnóhallgatás tett be - mert az egy hónap alatt annyit beszéltem olaszul mint előtte 5 évig összesen.
Szóval hajrá, ha csak a nyelvtudás feltuningolását nyered is, már megéri.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 14:18:55

@zöldeketbeszélek: en mondjuk gyakorlati bevezeteshez irtam elmeleti alatamasztast. de mernoki munka volt. azert elege nem eles a hatar, hogy mikortol elmelet es mikortol gyakorlat. szamolasok nelkuli, pusztan elmeleti hasonlosagokat kutattam es ezaltal be tudtak vezetni egy gyakorlati alkalmazast. persze megelozte egy beepitesi proba is, ami legalabb egy evig tart a hibakeletkezesek gyakorisaga miatt.

2013.09.09. 14:22:27

@andaluzkutya: mindenkinek mas az elviseli kuszobe. Az Algeriabol menekultnek a 10 emberrel valo egyutteles a csotanyos, beazos, dohos Londoni szoba szuper. Egy magyar egyetemet vegzett, nyelveket beszelo ember szerintem ennel tobbet akar meg a startvonalnal is. Egy interviewra nehez felkeszulni igy. Mindenki maga donti el. Azt is vilagosan kell latni, hogy a szakmajaban mennyi ido alatt tud elhelyezkedni.
Magambol kiindulva, nem vallaltam volna be igy Londont, inkabb mentem volna mashova. UK nem az egyetlen orszag, de csak innen vannak 10ember egy szobaban posztok es commentek.

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 14:22:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nos, teljesen igazad van.
Az emigransok bizonyos csoportjanal megfigyelheto egy "metamorfozis".
A celorszag minden szempontbol felertekelodik, es ezzel forditott aranyban
Otthon minden rossz lesz.
Otthon mibden xar, kulfoldon minden jobb.ezek az emberek minden kudarcert kizarolag a hazajukat okoljak, az nem lehet, hogy ok is hibasak valamiben, vagy egyszeruen igy jottek ki a dolgok es kesz.
Mindenert nagyarorszag a felelos.
Van hogy sokkal roszabb korulmenyek kozott el, aljamunkat vegez, rossz kirulmenyek kozott, szamara ez megis jobb mibt otthon .
Teljesen erthetetlenul allok a jelenseg elott.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.09. 14:22:53

@pafff: nem tudom, mi a posztoló végettsége, vagy mit is szeretne az élettől / melófronton, inkább általánosságban mondtam. (én inkább felkötném magam, mint hogy callcenteres legyek, vagy akármi irodában kis dobozban dolgozó, ez van, mondjuk nem is mentem számvitelire.)
semmi baj nincs azzal a céltudatossággal, ami a te terveidből kitűnik, de van, aki inkább nekiugrik az életnek. talán más karakter, nem tudom, olyna nyughatatlan fajta.
nincs egyikkel sem baj, amíg nem ekézi a másikat. (szerintem.) (és nem is rád gondoltam a leírás alatt, vannak, akik minden egyes alkalommal felhúzzák a verklit és elismétlik ugyanezt, olyan sztoriknál is, ahol tényleg nem volt választása vagy nagyon-nagyon kevés a posztolónak. kicsit unalmas.)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.09. 14:24:01

@Kovermadar: hat nekem fekszik Panda ur leirasa a kis szigetrol, de elfogadom hogy nem mindenkinek ez a vagyalma. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 14:25:38

@Mr. Long: Én egy elég speciális területtel, az ártéri gazdálkodással foglalkoztam és elég sok, nem általam gyűjtött adatot is felhasználtam az elméletem alátámasztására, közben pedig felmértem egy ártéri gyümölcsöst (fajok, fajták, terület, betegségek, stb.). Igen, elmosódhat a határvonal, de azért vannak jól beazonosíthatóan nulla saját munkát tartalmazó dolgozatok is. (nem a plagizálásra gondolok :))

pafff 2013.09.09. 14:26:20

@purple ragdoll:

napi 4 órában dolgoztam, a katalógusos órákat pedig megoldottam a tanárokkal, jellemzően plusz munkát csináltam érte.

hát, akkor most lehet nem fogunk egyetérteni, de én a saját módszeremet tartom egy fokkal jobbnak. minimális befektetéssel egy hónap alatt visszakaptam a 'kezdő' befektetésem összegét, azóta pedig megkerestem ugye havonta megint a 100%-át legalább, esetleg többet is.
ha nem vettek volna fel Msc-re, akkor már nézegetnék külföldi állásokat is, és lenne elég kezdőtőkém nekiindulni úgy is, hogy kiköltözök 3-4 hónapra és azalatt 'csak lesz valami', plusz releváns tapasztalat, míg ha nem csináltam volna ezt, és nem vettek volna fel, akkor pályázgathatok ezerrel, hogy majd valaki hátha felvesz itthonról, de sokkal kisebb az esély és a mozgástér.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.09. 14:27:49

@andaluzkutya:
Atmenetileg lehet mosolyt csalna az arcomra :)

Tenyleg, meg akartam kerdezni, hogy nalatok, szakman belul milyen visszhangja volt a Breivik dolognak?

Hol a hatar a tenylegesen buggyant es a tirpakf@sz kozott? A Breki ugye az utobbi kategoria... de normalis ember csinal ilyet?

Mi a hivatalos allaspont? Letezik normalis ember vagy mind kettyosak vagyunk csak maskepp es mas mertekben?

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 14:27:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: es meg az is erdekes, hogy arrol senki sem beszel, hanyan vandorolnak be M.o-ra.
Olvastam tavaly a portfolio.hu-n hogy 2012-ben asszem 30-40? Ezer ember telepedett le nalunk, sok nemet, holland, es ujabban Finnorszagbol.
Foleg Baranya/ Tolna megye.
A lakossag orommel fogadta oket; bizonyis falvakban nyelvtanfolyamokat inditottak ; hogy konnyebben beilleszkedjenek
Es nagyin sokan jol erzik magukat

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.09. 14:30:06

@Mr. Long: Igazából azért is tartom jónak a kísérletes vagy máshogy saját munkából készülő dolgozatokat, mert a megírása közben rengeteg tapasztalatot lehet szerezni a leendő hivatásodban. Ha még hasznosítható is a továbbiakban a dolgozat - mint a te esetedben - az külön büszkeségre is okot ad.
Na de elköszönök, viszlát legközelebb!

pafff 2013.09.09. 14:31:28

@Chang Yai:

igazad van, öcsém is ez a kategória, szóval ismerős :)
csak így leírva a kontraszt miatt nekem érdekes volt, aztán gondoltam megmagyarázom mire gondoltam :))

volt már egy mocsoknagy pofon amit kaptam az élettől, aztán azóta sajnos inkább előre tervezek amit tudok, így próbálván minimalizálni a következő pofon erejét. de legalább látom hogy előrefelé haladok, ennyi haszon van belőle mindnképpen:D

BTBTBT 2013.09.09. 14:34:11

@iwebinfoember:
"Akinek a tehetsége, kitartása megvan, az 1-1,5 éven belül ki tud kerülni a minimálbéres melókból. Persze csak azok, akik tényleg odateszik magukat."

Igy van, es van, amikor fel ev is elegendo egy ilyen lepeshez.

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 14:35:22

Mi az a minimalberes melo?
Pl:brutto 25k?(uk)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 14:36:22

@Kovermadar: volt fonokom megmondta, hogy "Nyugaton csak apenzert fociznak, nem szerelembol!"

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 14:39:43

@Kovermadar: lehet sporolnak a jegyen az asszonnyal es 10 percenkent kinyitja a taskat, hogy a nember levegot kapjon. :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 14:39:46

@Sexual Harassment Panda:

Alapvető lelki kompenzálás ez. Hiszen mindenki tudja, hogy szar dolog 10 emberrel együtt élni szar helyen. Ezt nehéz kibírni, így kell valami ok. Jó oknak hangzik "még így is jobb, mint otthon, ahol teljes a kilátástalanság":

BTBTBT 2013.09.09. 14:40:20

@Sexual Harassment Panda:
Hajaj, akkor nagyon sok minimalberes lenne Angliaban.
Ugy evi brutto 11 ezer korulire jon ki a minimalber. Heti 140 oraval szamolva.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 14:41:32

@puhacica: lehet lengyelul nem tud mar muszak vege fele ;)

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 14:43:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ertem, es egyetertek veled.
De a kerdes bennem az, hogy az illeto
tudja hogy nincs igaza, es csak kifele "hazudik" ( amit en megertek), vagy es is hiszi, szoval onmaganak is hazudik?
Ez a nagy kerdes!

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 14:46:37

@Barátusz: ja ertem.
Mondjuk azt hogyan szamolod el, ha valaki nem 140 orat dolgozik?
Mondjuk egy manager a szallodaban, egy igazgato, vagy hr manager, konyhafonok, aki keres 40++ , viszont nincs hatarozott munjaideje, hanem ameddig a munka tart ?

andaluzkutya 2013.09.09. 14:47:14

@Kovermadar: gyanítom, hogy mosolyod nem lenne őszinte, ha neked is jutna belőle:)

Breivik nem igazán vetődött fel szakmai kérdésként. Általában az volt a vélemény (és az enyém is ez), hogy a hírekből nagyon nehéz kikövetkeztetni azt, hogy beszámítható volt-e, vagy sem. Annyiból, amennyit én tudok az esetről, azt mondanám, hogy rendelkezett kellő belátással, így nem tekinthető a a jog szerint elmebetegnek. Nyilván aki ilyen tettet elkövet, hétköznapi mércével "nem normális", de ennek semmi köze ahhoz, amit jogi értelemben elmebetegnek mondunk.
Talán az egyik áldozat apja mondta, hogy örül, hogy nem nyilvánították elmebeteggé, mert így vállalnia kell a tettének a következményeit.
Hivatalos állaspont nincs a normalitásra és remélem nem is lesz:) Olyan, hogy "átlagember" is csak a statisztikákban létezik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 14:47:57

@Sexual Harassment Panda:

Nem, itt magadnak kell hazudni. Másképp nem működik.

Aki csak kifelé hazudik, azzal nincs gond. Eleve aki kifelé hazudik, az nem azt hazudja, hogy szükséglakásban él 12-edmagával.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 14:50:59

@andaluzkutya:

Mit vállalt? Ő meg van győződve róla, hogy IGAZA van, s az áldozatok szükségesek voltak egy nagyobb ügy érdekében. Elolvastam 1000+ oldalas netes naplóját, érdekes olvasmány.

2013.09.09. 14:51:05

@Mr. Long: lehet, a tengerre meg csak fishing licence sem kell.
Pubban meg kaphato a catch of the day vacsorara.

andaluzkutya 2013.09.09. 14:52:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ugyanígy lehet kompenzálás Magyarországon, hogy "igaz, hogy szar az életem, semmi perspektíva, de ez a hazám (sőt: házam!), nagyapám is itt nőtt fel, meg annak a nagyapja is, én már itt fogok meghalni". Ez persze nem vonatkozik mindenkire, vannak akik jól élnek és jól érzik magukat Mo.-n (és akár az üküktől örökölt házban) és van az életükben perspektíva. De olyan is van, aki csak szenved, de megmagyarázza, hogy miért nem csinál valamit magával.

andaluzkutya 2013.09.09. 14:56:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a hozzátartozó mondta azt, hogy így vállalnia kell a tettének a következményeit, ami ugye a börtön. Ha elmebeteggé nyilvánítják, akkor betegként kezelik. Az elmebetegség meg ugye olyan dolog, amiről az ember nem tehet. Azért örült az ítéletnek az apuka.
Úgy tudom ő örült, hogy nem nyilvánították elmebetegnek. De ha jól emlékszem, a három szakértő 2:1 arányban értett egyet, pedig ők aztán tényleg foglalkoztak eleget az üggyel meg annak a hátterével...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 15:02:09

@andaluzkutya:

Mindent lehet magyarázni sokféleképpen.

Van erről egy klasszikus vicc.

Két régi barátnő találkozik:
- Mi van a lányoddal?
- Nagyszerűen. Kiváló emberrel házasodott meg. A férje tündéri ember. Nem engedi a lányomat dolgozni. Még otthon sem engedi, hogy házimunkával fárassza magát. Minden este valami apró ajándékot hoz neki, majd étterembe viszi vacsorázni. Na és a te fiaddal mi a helyzet?
- Sajnos a szegény fiam sorsa keserűbb. Egy lehetetlen nőszemélyt vett feleségül. A nő eltartatja magát, nem hajlandó dolgozni menni, de még a háztartásban sem csinál semmit. A fiam kénytelen házvezető nőt fizetni. A lusta felesége még arra sem képes, hogy főzzön valamit, így a fiam minden áldott este kénytelen étteremben vacsorázni. Az a lusta nő meg megy vele, s még azt is megköveteli, hogy a fiam minden nap ajándékot vegyen neki! Pokoli élet!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 15:04:13

@andaluzkutya:

Ő azt követelte, hogy végezzék ki vagy engedjék szabadon, ha jól emlékszem. Magát politikai fogolynak tekinti. Aki olvasta a könyvét, annak egyértelmű az egész ember.

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 15:08:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hat ez qva jo!
Mint valami elfuseralt Nietzsche-idezet!

London2009 2013.09.09. 15:13:37

@négyzethálós: valoban! : ) de azert nem veletlenul akadt ki Chuck Norris is...
www.youtube.com/watch?v=PxSboP41SKc&feature=youtu.be

andaluzkutya 2013.09.09. 15:19:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: gondolom az igazságügyi elmeszakértők olvasták a könyvét, mégis más következtetés vontak le, legalábbis az egyikük.
Breivik azt hitte, hogy elfogásakor le fogják lőni, meglepődött, hogy túlélte. Azt tudom, hogy sokszor tiltakozott azzal szemben, hogy elmebetegnek tekintsék.

Eino81 2013.09.09. 15:19:54

@iwebinfoember: Én értem, mire mondja. Én se mennék Londonba. Drága is. Jobb helyek vannak vidéken. Mondjuk, Manchester is már vagy 120 nyelvvel rendelkezik, szóval bevándorló mindenütt van, de tán Londonban a legtöbb...Wales nekem is a szívem csücske :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 15:22:47

@Eino81: manchester mellett is van videk, 20 merfoldon belul. en is ki akarok koltozni a varosbol, csak a kenyelem nagy ur, meg olcsobb a kozpont mellett lakni es besetalni a meloba 25 perc alatt, mint vonatozni 45 percet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.09. 15:26:21

@andaluzkutya:

Küldetéstudatos tömeggyilkos. Ez a legveszélyesebb típus. Abszolút emlékeztet a norvég emberke Che Gueverára, ő is ilyen volt. Persze Che kezében nagyobb hatalom volt, így sokkal több embernek tudott ártani.

Eino81 2013.09.09. 15:31:36

@Mr. Long: Nekem vannak "kiszemelt" helyeim, ahova szívesen mennék, mind város, de nem London nagyságú. Falura én se mennék :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.09. 15:42:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A kuldetestudatossag szerintem a legtobb esetben veszelyes. Mindegy, hogy olni, teriteni vagy barmi mast akar, a lenyeg, hogy ritkan vesz tudomast a kornyezeterol es ilyen forman akkor is arthat, ha epp segiteni akar.

@Mr. Long:
Meglehet :)

BTBTBT 2013.09.09. 15:43:50

@Sexual Harassment Panda:
Csak beszoroztam a havi 140 orat 6.20-szal. evi 25 ezres fizuhoz minimalberrel kene vagy havi 340 orat tolni
Nem dolgoztam szallodaban, de a menedzseri szinten ott is inkabb fix a ber, nem oraban dolgoznak. Ott azt mondjak a szerzodeskor, hogy itt van ecsem evi 45 rugo (vagy barmennyi), ezert ezeket es ezeket a feladatokat latod el plusz: "anything that considerably commensurates with your grade".

@Mr. Long:
Dehogynem. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.09. 15:45:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Asszony mit szól hozzá?
Gyakran befizet külföldi útra?
:))))))))))))))))))))))

London2009 2013.09.09. 15:45:55

@Babette_: vegeredmenyben orulok, hogy kikaptuk mert igy megszuletett ez a zsenialis mem. Tokeletes igy hetfo reggelre. Tokeletes! :DD

hvg.hu/sport/20130907_Video_Beindult_a_memgyar_30ra_vegzodott

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.09. 15:46:05

@négyzethálós: tenyleg van kavaras, met innen meg a UK-be mennek az irek, mert ott ugyan van tandij, de mivel ott nem a csaladdal elnek stb. ott megkapjak a tamogatast amit itthon nem kapnanak! ismeroseim is londonba mentek Masters kepzesre pont emiatt - ott kaptak szepen lakhatasi tamogatast plusz kifizette nekik az allam a tandijat... ( ez kb 3-4 eve volt, most nem tudom mi a helyzet...)

puhacica 2013.09.09. 15:54:32

@purple ragdoll: ha más nem is, de az az egy biztos, hogy nem lenne egy lakodalmas menet. :)

puhacica 2013.09.09. 15:59:03

@zöldeketbeszélek: talán önbizalomhiányból fakad, de többnyire azt gondolom, hogy jó, kitaláltam, hogy ezt majd így meg úgy csinálom, aztán kiderül, hogy köze nincs a valósághoz. de azért úgy látszik, mégis csak van neki. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.09. 16:03:29

@London2009:
Ebben benne van minden :)

A magyar fociba penzt es energiat olni legalabb akkora hulyeseg, mint mint a kezeinkkel csapkodni, hatha felemelkedunk.
Persze vannak idoszakos sikerek, mikor labujjhelyre allunk es azt hisszuk meg osszejohet. De utana minduntalan visszahuppanunk.

Magyarorszagon NINCS labdarugas! Szomoru, hogy ezt meg a miniszterelnok sem tudja.

Mi lenne, ha ez a penz mondjuk a vizilabda-kezilabda-vivas ... sportagakra menne?

Meg is van a jovoevi valasztasokra a programom: a footballpenzt atcsoportositjuk, a footballistakat pedig szalagmunkasokka fejlesztjuk tovabb es beinditjuk veluk a magyar ipart!
Lenne Dragoner-radio, Ujpest auto (Vanczak, Kiraky es Torghelle tipusokkal, kicsiknek es nagyoknak). Piacra lehetne dobni a Huszti-szamitogepet, 3 Gera-Hertzes processzorral. Lipcsei szamologep, Illes villamos a Combino helyett.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 16:06:15

@Barátusz: szerintem ezek az oraberes melok, csak "fizikai" munkaknal vannak, mosogato, pincer, szakacs, raktaros, penztaros. Folotte mar eves (talan havi?) berre vesznek fel, vagy napiberbe, bar az inkabb szerzodeses (fix term) munkaknal van. Az allashirdetesek alapjan ez jott le nekem.

SzZoole 2013.09.09. 16:08:28

Van aki el tudna mondani hogy mitol olyan nagy durranas az ha valaki a BGF-en vegez?Most ettol hasra kellene esni?A 90'es evekben az ELTE volt a nagyszam.a2000'es evekben a CORVINUS,most meg a BGF,WTF az BGF?Azt tudom hogy Budapesti Gazdasagi Foiskola,meg hogy egy csomo penzbe benne van ha valaki elvegzi,de mennyivel ad tobbet???Februarban egy baratom lanyanak segitettem az angliai elet elkezdeseben.O is lobogtatta a BGF-es angolnyelvu diplomajat hogy ezzel a vilag jopar reszen konnyen talal munkat Pr,es marketing teruleten,En mondtam hogy jo,meg hogy sok szerencset.Sok CV elkuldese es szemelyes interjuk utan,rendezvenyeken valo pincirkedesbol tartotta fent magat,majd kesobb az Oxford St.-en a Zara egyik boltjanak a raktaraban talalt ruhaszortirozo allast,BGF-es diplomaval!!!Azt elmondta meg az elejen,hogy ennek a diplomanak a megszerzese,az apjanak 2-3 milliojaba bele kerult.Lehet hogy csak nem volt szerencseje,de ehez a karrierhez eleg lett volna egy bufe/ruhataros szak valamelyik nevesincs videki foiskolan par szazezerert.Tehat ha van egy csomo penzem,es beiratkozom a BGF-re,vegig seggelem,megszerzem a diplomat akkor nagyobb ember leszek es tobbet fogok keresni?Nem hiszem,egy piackepes szakmaval,vagy kepesitessel itt tobre lehet vinni mint egy diplomaval a BGF-rol,de ez csak az en velemenyem,es megeshet az ellenkezoje is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 16:12:58

@Zoole: ne legyel ennyire negativ. valakinek ott is kell vegeznie, kulonben bezarhatnak a boltot! :D

London2009 2013.09.09. 16:15:09

@Kovermadar: én rád szavazok! Kövérmadár for president! :DD

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.09.09. 16:19:27

@puhacica: szervusz. paromnak volt ugy, hogy 2 honapig probalt irodakba jelentkezni nem vettek fel sehova mikozben en mar regesreg dolgozgattam. aztan elment ruhat hajtogatni napi 4 oraban es mellette tovabbra is keresgelt meg jart interjukra vegul 3 honapos ruhahajtogatas utan felvettek olyan allasba amit az elejetol fogva szeretett volna. ergo 5-6 honap kieses utan sikerult bejutnia a szakmajaba, konyvelo/berszamfejtonek.
tudom, hogy ez nem 100%ig fedi a kerdesed, csak gondoltam ha latod, hogy 6 honap kieses utan felvettek egy szo nelkul akkor az segithet.

OFF:
@ MINDENKI: koszi a segitseget autovasarlas teren. Megvan az igazi. Kiscsunya. Nem fogom banni ha megkoccan itt-ott. Egy 2005-os Chevrolet Kalos. Azt mondta a garage ahova elvittem utana, (miutan megvettem egy masikban), hogy ezek a modellek mar Opelek. Az hogy ebben mennyi az igazsag azt nem tudom, de en megorultem neki. :) A lenyeg, hogy a kovetkezo 1.5 evet kibirja, amig kifizetek egy eskuvot utana mar lehet beruhazni igazi autoba is. ;) Kozben meg akar vezetni is megtanulok.

SzZoole 2013.09.09. 16:28:54

@Mr. Long: en mindent megertetek,de mi kerol 2-3 millaba abba az iskolaban,ha hulye vagyok de van penzem,es elvegzem akkor utanna okosabb leszek,es ket lepesel masok felett jarhatok,nem hiszem...szerintem ezek utan a baratom lanya is vissza kerult a foldre,es ra jott,hogy ez,az eletben nem igy mukodik...

pafff 2013.09.09. 16:36:42

@Zoole:
ha hülye vagyok, de van pénzem, akkor elkölthetem erre is, és akkor máris olyan, mintha csináltam volna valamit :)))

BTBTBT 2013.09.09. 16:38:57

@Mr. Long:
SHP minimalberes 25 ezres fizurol kerdezett.
Amugy tenyleg a fix fizuk jellemzoek, ertelemszeruen reszaranyosan, ha "job share" vagy reszidos az allas.

BTBTBT 2013.09.09. 16:40:13

@Mr. Long:
Havi berrol meg nem hallottam. Vagy oraber vagy eves. De aztan lehet, hogy csak nem dolgoztam olyan helyen, ahol haviban allapitjak meg.

eagles 2013.09.09. 16:46:36

@bpetya75:

Petya, Te a szakmában dolgozol egyébként?

puhacica 2013.09.09. 16:48:20

@HaHáromLábonGyábokorsz: szia, köszi, nagyon jól jönnek ezek az infók! :)

OFF: közben kihordtam egy agyvérzést lábon, mert kaptam egy 50ezres bírságot, de már akkor tudtam, mikor megcsináltuk a hülyeséget, hogy ez drága mutatvány lesz, csak ugye nem én vezettem, és hiába pofáztam az anyósülésről... :(

SzZoole 2013.09.09. 16:52:16

@pafff: ez,igaz,de ha ezek a magasan kvalifikalt embernek eldugul a wc-je,es konyokig szarosan turkal benne akkor se fog ja tudni megoldani a problemat,de ha hivja szaros pistat O ot perc alatt megoldja jozan paraszteszel,es meg szaros sem lesz.Ezzel csak azt akarom mondani hogy aki a BGF-en vagy akarhol szerzett egy diplomat ne rendelje mar magat egy "csak" szakmat szerzett ember fele,bar ez angliara nem jellemzo,inkab a magyarorszagi viszonyokra ertem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 16:54:12

@Barátusz: ezert irtam "talan havit", mert en sem lattan, de lehet, hogy van

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.09. 16:55:07

@Zoole: Ugyanmar. Minden egyes egyetemen ezzel hitegetik a jovo generaciojat. "Ez egy nagy multu egyetem, europai szinten is van hirneve, kulfoldon elismert tudast nyujt". Pffff, persze. :D

Megis hogy a francba ismernek barmelyik magyar egyetemet is kulfoldon, meg eleve miert???

En is meghallgattam ugyanezeket a nagymonologokat a BME-n anno, de mar akkor nagyokat kacagtam rajta, hogy mekkora atelessel adja elo a prof. ezt a nyilvan valo hazugsagot.

Egyetlen magyar egyetem van aminek nagy ritkan hallotta 1-2 kulfoldi emberke a nevet es lehet hogy beugrik neki rola valami illetve nemzetkozi rangsorba is be szokott kerulni, az pedig a CEU.
Nem meglepo modon, nyilvan azert mert jellemzoen kulfoldi diakok tanulnak ott, akik viszik a hiret szerte magukkal a vilagba.

Ennyi. Az osszes tobbi egyetem ismeretlen kulfoldon. Barki barhogy kozmetikazza ezt. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 16:55:13

@Barátusz: napi ber is van. legalabbis naponta kapok fejvadasz hirdeteseket. 6 months contract-ra peldaul.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.09. 16:56:31

@pafff: kinek milyen pofon jut :-)
nekem pl volt egy olyan, hogy a (szó szerint idézek!!) "úgy szarok rá, hogy csak úgy fröccsen!" kollégám volt a példakép a tantestületben (ja, és nem a NAT-ról volt ez a véleménye, hanem az érettségiző, teljesen jófej diákjairól). na az volt aztán a WTF??! moment.

BTBTBT 2013.09.09. 16:57:01

@Mr. Long:
Na, meg olyan helyen sem dolgoztam.
Vagy oraberem volt vagy eves.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.09. 17:02:17

@HaHáromLábonGyábokorsz:
Jó a Kalos de amikor azt mondták hogy az már Opel az egyáltalán nem a modell FELértékelése akart lenni. Sőt. :))))))))))

2013.09.09. 17:03:12

@Mr. Long: az nem employment contract, az service contract

purple ragdoll 2013.09.09. 17:04:40

@Mr. Long: Ennek örülök! Viszont úgy gondoltam, hogy az egész felsőoktatásra jellemző legyen ez a megoldás. Arra pedig még várni kell.

@pafff: Én nem azért írtam le a saját "módszeremet" (én inkább csak sztorinak hínám), mert eredményesebbnek tartom, mint akár azt, ahogyan te oldottad meg. Inkább csak leírtam, hogy szemléltessem, nem olyan egyszerű a helyzet. Nem minden vidéki városban van részmunkaidős állás, ami még a szakodhoz is passzol, vagy pedig nem feltétlenül tudod megbeszélni a tanárokkal a távollétet. De abban egyetértek, hogy az általad leírt módszer könnyebben sikerhet vezet. Mindenesetre én azért is mentem ki, mert a párom kint volt. Most megint messze vagyunk egymástól (6000 km), de már nekem sincs sok hátra, és a szakmai gyakom elvégése után már több esélyt látok a szerencsés karrierindításra (pláne, ha sikerül külföldön elvégeznem). Mesterképzésre nem szándékozok menni, de ha mégis megváltoztatnám erről a véleményemet, akkor azt hiszem, külföldön próbálkoznék meg vele.

SzZoole 2013.09.09. 17:06:43

@Don Kartasch: hat igen,a kozel negy ev itt tartozkodasom alatt,talalkoztam egy par magyar emberkevel,akik ki jottek nagy arcal a papirjukat lobogtatva,hogy majd en megmutatom a hulye pudingfejueknek....par honap utan vagy foldig ero orral kullogtak haza hogy hat azok a hulye angolok,vagy bealltak a sorba,es szemleletet valtottak,es most normalis eletet elnek...

bpetya75 2013.09.09. 17:17:44

@Quercus58:

Igen, csak nem gazdaságnál. Erdőtervező vagyok. Miért kérded?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.09. 17:33:02

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130909/2013-08-25_111758_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Először is Madárnak üdv a fedélzeten, mármint a HA fedélzetén.
A mai avatar az Ő tiszteletére került oda.

A posztról.
Itt most nyilvánosan megkérném a jövőben posztot írókat hogy legyenek szívesek betartani a hármas tagozódást.
Előzmény tárgyalás befejezés.
Számtalanszor lehet olvasni a kommentek között hogy olyan hirtelen lett vége meg hogy még bele se jöttem már vége van, hát akkor próbálják meg levezetni a végét.
Ezzel a poszttal sincs különösebb bajom azon kívül hogy olyan se füle se farka szerkezete van.
Nem akarnék senkit eltántorítani a posztírástól sőt bátorítani szeretnék mindenkit hogy írjon.
Embert még nem ettünk harapni sem harapunk a kritika pedig csak javára válik az embernek.
Rengeteg ember van akibe bele van sülve a történet és nem írja meg.
Pedig olyat tudnánk rajta csámcsogni...:))))))))))))))))))))))))

lajafix1 2013.09.09. 17:35:35

Ahogy olvasom ennek a srácnak a hozzáállását/habitusát, jó karrierje lehetett volna itthon ha nem gazdasági hanem műszaki pályát választ magának.

OrsiM 2013.09.09. 17:35:36

A fizetos felsooktatasra szavazott, mert szerinte igy a sleppje nem kerulhet be??? Jesszus... Ezek utan nem is olvastam el a cikket, pedig sokat vartam tole.... Csalodas! Sorry! :(

Sexual Harassment Panda 2013.09.09. 17:36:10

@Mr. Long: azert lehet meglepodnel mennyit keres egy szakacs!es a 99%-A

permanent job, legtobbszor szallas/etkezes biztisitott.
(En a szakacsba sorolom a kezilanytol az executiv head chefet is)

zopilote 2013.09.09. 17:39:44

@bpetya75:@Quercus58:
Udvozletem Kollegak! :)
Van meg olyan, hogy ERTI? Es Erdorendezoseg? Az erdoket nem lett volna szabad visszadni, bar allami tulajdonban is talaltak volna ra modot, hogy tonkrevagjak, ellopjak az oket. Nem is tudom, mi lett volna az optimalis megoldas.

eagles 2013.09.09. 17:46:44

@bpetya75:

Ha jól vettem ki az eddigi írásaidból, a Dunántúlon vagy.
Milyenek ott a lehetőségek? Innen Borsodból el kell húzni, mert itt piszkosul elkurvult a szakma. Én eddig vállalkozásban csináltam a szakirányítást, meg az ápolási munkákat. De zömében inkább lábon vettem meg a fát, letermeltem, eladtam.
Mára oda jutottunk, hogy nem kapok munkát, mert az erdészet a cigánynak adja a fakitermelést, fele pénzért mint Nekem. Ott tartunk, hogy a vágástakarításból 12 000 Ft.-ért kapnám meg a gallyfát. A vastag tűzifának az árát már le se merem írni.
A magángazdálkodók persze ehhez igazodnak, ráadásul elvárják, hogy cserébe ingyen csináld a szakirányítást.

Nem tudom felétek mi a helyzet, de vagy szakmát kell váltani, vagy tényleg el kell húzni ebből az országból.

bpetya75 2013.09.09. 17:47:03

@zopilote:

ERTI van még, de jóval kisebb apparátussal dolgoznak. Az Erdőrendezőség előbb összeolvadt az Erdőfelügyelőséggel, aztán beolvasztották a céget előbb az MGSZH-nak , majd a Kormányhivatalnak nevezett "sikertörténet"-be. Az apparátus itt is kb felével csökkent. Az ERTI-nél szerintem nagyobb arányú volt a karcsúsítás, de ezt nem tudom pontosan.

zopilote 2013.09.09. 17:47:58

@diggerdriver:
" Előzmény tárgyalás befejezés "
Latom, me'g az "old school" - ban tanultal, ahol ugy volt, ahogy irod: bevezetes, targyalas, befejezes. Lehet azert felcserelni a sorrendet, ugy erdekesebb. Plusz az aranyok felcserelese, megvaltoztatasa is erdekesse tehet egy irast. Amire csak az iroi venaval szuletettek kepesek. Masoknak marad a regi, bevalt, altalad is emlitett harmas aranyszabaly.

rumitom 2013.09.09. 17:57:02

@Kriszta D: nekem nagyon jo baratom vegzett kint muszaki egyetemet dublinban. az 1500 eurot neki is be kellett fizetnie elsore, amit azonban csalad anyagi helyzetere (szulok magyarorszagi jovedelme) valo tekintettel vissza is kapott (kisebb papirmunka aran, including angol apeh iazolas...) a tobbi felevert mar automatica fizettek helyette a hozzajarulast. Kesobb Oxfordban volt mesterkepzesen, amiert szinten nem fizetett.
Mas kerdes, hogy jo eredmenyei voltak igy lehet, hogy megcsipett egy osztondijat ezt mar nem tudom. mindenesetre erdekes, hogy otthon a BME-n csak bukdacsolt...

bpetya75 2013.09.09. 17:57:21

@Quercus58:

Ennél szerintem itt azért jobb a helyzet. A helyi erdész cimborát egy mondvacsinált falopási ügy apropóján kirúgták a Sefagtól, azóta szakirányítóként próbál megélni. Akad munkája, de nem egyszerű. A gazdaságok a művelési költségeken spórolnak, de a fakitermeléseknél is nyomják lefelé az árakat rendesen. Bár ebben nagy a szórás attól függően, hogy a síkvidék vagy mondjuk Zselic. Tavaly nálunk úgy állt a dolog kb, hogy véghasználat 3800, NFGY 4000, TKGY 4200. Ápolást tudok még, az 55-60e/hektár áron megy mostanában.

Szóval szerintem itt jobb a helyzet valamival, mint felétek, de nem tudom, hogy mennyire telített a piac.

eagles 2013.09.09. 18:06:45

@zopilote:

Hát sajnálhatod, hogy elmentél. Ma reneszánszát éli a tűzifa. Olyan kereslet van rá, hogy íhaj! Ez meg is látszik a kollégák életvitelén. Huszonéves kerületvezetők a sokadik terepjárójukat törik össze. Nekem meg öreg fejjel fényesre kell nyalnom a seggüket, hogy adjanak már egy kis termelést.

Egyébként, hogy össze tudd hasonlítani a jelent a múlttal.
Én a 80-as években a tsz-ben 350 Ft/m3-ért termeltem mint vállalkozó, úgy hogy a tsz adta a lovat. A tűzifa ára 850 Ft volt.
Ma örülhetsz, ha fizetnek 2000 Ft-ot a termelésért, a tűzifa ára meg 18 000 Ft/m3.
Annak idején 1m3 termelési díjból vezetőlemezt tudtam venni. Ma ehhez 5 m3 fát kell kitermelni.
A tisztítási munkákért majdnem annyi pénzt adnának, mint ezelőtt 15 évvel.

El kell innen húzni.

zopilote 2013.09.09. 18:12:41

Keves magyar barataim egyikenek a lanya biologia szakon vegzett, a master kepzeskor havi 2000 $ - t kapott, Kina altal finanszirorzott project volt. Most masodeves orvos egyetemista, 200 ezer dollar student loannal kezdett. Szo nelkul adta neki a bank.
Amikor en jartam collegeba, egy evre kaptam 10 ezer dollar kolcsont, de csak 4 ezret kellett volna visszafizetnem, a tandij ebbol 1000 dollar volt.
Masik baratom, egyben munkatarsam lanya is egyetemista, Mellette recepcios egy autodealernel, heti 3 nap, kb 3-4 ezer dollart kap, jutalmakkal, bonusokkal. Az apja merges volt, hogy mi kemeny fizikai munkaval nem sokkal tobbet keresunk. A mult heten beutott a krach, a lany cegenel sokalltak a penzt, megszuntettek a jutalmakat, most alig kap havi 1200 - nal tobbet. Szegeny lany el van keseredve. Welcome to the real life :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.09. 18:19:16

@zopilote:
Így igaz.Minden változat elképzelhető tehetségtől függően csak ne maradjon le semmi.

zopilote 2013.09.09. 18:23:54

@Quercus58:
" Egyébként, hogy össze tudd hasonlítani a jelent a múlttal. "
Ismerem a multat, tobb, mint 30 eve, hogy az elsok kozott csinaltam a bervagast, sajat TDT - m volt. 10 eves szerzodesem volt a MEFAG - gal, TSZ- eknek, erdobirtokossagoknak vagtunk. Embertelen penzeket csinaltunk, de elvittek a kocsmak, a nok, az edes elet:) Konnyen jot a penz, konnyen is ment.
Azert a regi keruletvezetok sem panaszkodhatnak, volt osztalytarsaimnak azert van mit apritani a tejbe, latom, amikor hazalatogatok. De sajnos legtobbjuk alkoholista lett a jomod mellett:(

Bonjour 2013.09.09. 18:47:29

@Dr. Panasz Muki: Brumi a Balatonnal? A nick miatt kerdezem... :)

Bonjour 2013.09.09. 18:52:01

@charlieharper: mindenfajta szemelyes erintettseg nelkul kerdezem, hogy milyen poziciora nem talaltok embert?

Liquid_Night 2013.09.09. 19:07:35

@Zka: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A budapest callcenterek kb. a kinai iphone-gyarak megfeleloi szellemileg...en masfel honapig birtam, azalatt a 18 fos account-on 2 ember mondott fel, en voltam a 3ik. Egy ev alatt altalaban teljesen kicserelodik a tarsasag, aki valahogy kibirja, abbol oktato, vagy HR-es lesz. 2 hetente van felvetel, folyamatosan 2 10-15 fos csoportban megy a kepzes, 600 fos ceg...raadasul ez meg az egyik legjobb hely az osszes kozul. Ja, es mindez 210 rongy kezdofizu + netto 25 rongy cafeteria mellett, gondold el milyen, ha meg emellett is menekulnek az emberek...

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.09.09. 19:07:36

@diggerdriver: ahhah. okes ezt jo tudni. :) koszi egyebkent a sok tippet a multkor, eltettem az infokat, legkozelebb majd hallgatok a nagyokra. ;)

Bonjour 2013.09.09. 19:07:51

@charlieharper: meg egy: Mo-n az icebreakereket nem turik meg... egyszeruen roppant gyanus es egybol kiveheto, hogy nincs elegge megfelemlitve es nem eleg jo (rettego rabszolga). Hallottam tobb helyrol is, hogy sabbaticalt megszuntettek, mert ezek a jo dolgok ugye a nyugati munkakulturaval beszoktek a 90es evekben.
Az emberi szabadsaggal osszefuggo dolgok gyanusak Mo-n.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.09. 19:12:32

@HaHáromLábonGyábokorsz:
Szivesen. Vagyunk itt néhányan akik azt hisszük magunkról hogy értünk az autókhoz:))))))

bpetya75 2013.09.09. 19:14:15

@Bonjour:

Mi ez a sabbatical meg icebreaker?

ffüttyfürütty 2013.09.09. 19:17:08

@bpetya75: sabbatical: fizetés nélküli szabi, icebreaker: szó szerint jégtörő - az említett állásinterjún megtöri a jeget a beszélgetésnél

2013.09.09. 19:18:03

@bpetya75: a sabbatical fizetett nelkuli szabadsag. Jellemzoen 3, 6 vagy 12 honapra adjak. Altalaban utazni vagy vallalkozast beinditani adjak. Egy bizonyos szint felett szinte elvart, hogy egyszer a karriered alatt kivegyel egy sabbaticalt. Ugyanis segit, hogy ne egj ki.

puhacica 2013.09.09. 19:19:15

@Bonjour: ha kapnék egy év fizetés nélküli szabadságot és garanciát arra, hogy a végén visszamehetek, egy percig nem gondolkodnék rajta, hogy elinduljak-e. de az utolsó mondatod sajnos nagyon igaz.

2013.09.09. 19:22:06

@Bonjour: ez pont most a Risk managerem. Elvaras, higy ertsen az IThoz, cash equities es ETDhez.

2013.09.09. 19:26:45

@bpetya75: az ice breaker egy interviewn, amikor megprobalsz jo hangulatot teremteni, hogy a jelentkezo jol erezze magat. Amikor interviewztatsz, nem csak te mered fel a jelentkezot, hanem o is teged. Az erdeked, hogy a legjobb jelentkezo teged valasszon, hiszen valoszinuleg tobb ajanlatot is kap. Es csak motuvalt jelentkezot akarsz.

Fekete Pestis 2013.09.09. 19:31:32

@charlieharper:

Csak úgy kérdezem : milyen pozira interjúztatsz ?
Gondolom valami wholesale.
Structuring ?
Fund management ?
Trading ?
Valami technikai dolog ( ICT, quant, ... ) ?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.09.09. 19:32:55

Na... megint egy cenzúrázott "blog".
Az ilyeneket és a kikapcsolt kommenttel működőket letiltanám a címlapról, függetlenül attól, hogy érdekel-e a téma vagy sem.

Alaister Grand 2013.09.09. 19:33:47

Nehéz olvasni a posztert. Egyrészt mert annyira szeretne szofisztikáltnak tűnni, hogy az már fáj. (A szegényes nyelvtant csak zárójelben megemlítve...) Másrészt viszont tenyérbemászó a stílusa. Tipikus yuppie takonynak tűnik.
Érdemes végigolvasni?

DieNanny CH 2013.09.09. 19:33:57

@Sexual Harassment Panda:

Elmondod, hogyan telt az elmúlt 9 napod? Hogyan utaztál oda? Hajó megy, vagy repülő? Várt valaki? Milyen a szállásod? Mit kellett csinálnod? Milyenek a munkatársak és mennyien vannak?
Köszi!

zopilote 2013.09.09. 19:34:14

Ugy nez ki, hogy en is sabbaticalon vagyok matol:) De a cegnek nem szoltam:) Kiegtem, 6 honap melo utan. 5 perce telefonaltak, hogy miert nem mentem ma:) Mondtam, pihenek vagy 3-12 honapig, amig a penzem tart:) 2008 ota minden evben legalabb 6 honap sabbaticalt veszek ki, ha engedik, ha nem:) De legtobbszor visszavesznek:)
Megint telefonaltak - amig irtam ezt a hozzaszolast - hogy menjek be vagy 1 orara, mert van egy nagyon surgos melo:) Bemegyek:( De a t..m nagyon kivan mar az egesszel:(

2013.09.09. 19:36:22

@Fekete Pestis: nem. Most eppen a Risk Managerem ment at masik funkcioba.
Quantost mindig keresunk. Feher hollo jot talalni

Határátkelő 2013.09.09. 19:40:53

@álfirkász: Na, megint egy "kommentelő". Bár szinte biztos vagyok benne, hogy mindegy (mert hát ugye minek rendesen elolvasni mindent...), de azért ha érdekel, hadd ajánljam figyelmedbe az egyébként MINDEN poszt végén vastag betűvel kiemelt figyelemfelhívást arra, miként lehet előzetes moderáció NÉLKÜL hozzászólni, és hogy miért volt szükség erre a lépésre. De ha nehézséget okoz visszagörgetni, akkor ide is beteszem, hátha...

hataratkelo.blog.hu/2013/07/31/a_hataratkelo_jovojerol

ffüttyfürütty 2013.09.09. 19:41:37

@Alaister Grand: Én meg még megfeddtem magam, hogy beugrott Pat Bateman. :/

M. Péter 2013.09.09. 19:45:02

@Kriszta D: Ha másképp hívják, akkor már nem is tandíj, ez jó ötlet, a magyar politikusok is tanulhatnának az írektől.

@négyzethálós: Hogy van ez a kvázi tandíj csak briteknek?

M. Péter 2013.09.09. 19:52:17

@Zoole: Nemzetközi rangsorokban a BGF 5000±1000. helyen van. ELTE, SZTE, BME az első 500-ban van, persze tanszékenként óriási különbségek lehetnek.

SzZoole 2013.09.09. 20:11:07

@M. Péter: hat ezaz,akkor miert jarnak ugy koztunk,mint Jezus a vizen,van egy jopar diplomas baratom,van olyan aki negy diplomaval rendelkezik,dupla doktorival,jogi,kozgaszdasz es orvosi diplomaval rendelkezik,korhazigazgato egy Europa szerte hires psihiatriai korhazban(egy elmeny vele beszelgetni egy par pohar bor utan)rendkivul egyszeru ember es tud a foldon jarni es emberkent viselkedni mindenkivel,nem csak a bolondokal....

Shanarey 2013.09.09. 20:23:29

Jaj, ez egy szörnyű poszt.

Számomra ez olyan, mintha több verziót is írt volna az illető, és a végén összekeverte a lapokat.

A sok hárombetűs rövidítésre pedig ezt küldöm válaszul.
www.youtube.com/watch?v=iEWgs6YQR9A

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 20:29:20

@Shanarey: ha azt mondom,hogy egy szot sem ertettem belole, akkor egyeduli velemenyen vagyok?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 20:29:20

@Shanarey: ha azt mondom,hogy egy szot sem ertettem belole, akkor egyeduli velemenyen vagyok?

Bonjour 2013.09.09. 20:30:17

@Zoole: nem csak hulyek jarnak oda, de az igazan okos emberek tenyleg ritkak arrafele.
Egyszer eloadtam ott regen, de csak vendegkent, amolyan jaj de erdekes dolgok ezek, halljanak ilyet is, okoskodjanak. Lezavartuk az egyebkent a bgf tematikajahoz nem tul kozel allo dolgokat. Kerdem a vegen, van-e kerdes... Nagyon alapokrol volt szo. Egy felent szurke eger jelentkezett, amolyan kekharisnya remego hanggal, elkerekedett szemekkel: "tessek mondani, ez benne lesz szinten a vizsgatanyagban?" (Neeeem!)
A folyoson egyebkent azt hittem modellvalogatas van, de nem. Az egy negyzetmeterre juto robbantott szokek szama meghaladta az elviselheto merteket.
Az azert hozzatartozik az igazsaghoz, hogy egy nagyon fontos indexet egy ott tanult ember talalta ki, de o nem altalanos.
Szoval nem szabad eloiteletesnek lenni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 20:41:44

@Bonjour: az a fazon akkor csak vendeghallgato volt ott? :D

en annyit tudok volt iskolatarsak elmondasa alapjan, hogy olyan buliba kell menni, ahol bgf-es csajok vannak. hamar tok reszegek es eleg sok mindent bevallalnak...

Bonjour 2013.09.09. 20:47:55

@Mr. Long: nem, ott vegzett. O a gyakorlatban tanulta meg az egyik felet, a masik fele szorgalom es kitartas, meg elkepesztoen jo agy.

2013.09.09. 20:49:58

@Bonjour: erdekesen kezelik a dolgozokat. Nalunk halalra lenne itelve ez a "recruitment & retention model". Az egyik meroszamom, hogy a felvett embereimbol hany marad meg, kulonosen a high performer-ek eseteben. Ha egy high performer-em elmegy, az az en ertekelesmben lesz fekete pont.

SzZoole 2013.09.09. 20:56:58

@Bonjour: nem altalanositottam,szerencsere kevesen vannak ilyenek,de azok kiallhatatlanok nagyon,minden tiszteletem azoke akik vegig seggelik azt 3-4-5 evet,de azok akik hivalkodnak,es azzal kezdik a bemutatkozast hogy milyen diplomaja van azoknak csak annyit szoktam mondani,hogy nekem csak hat elemim van,ket elso,meg negy masodik osztaly:)))

micsoda? 2013.09.09. 20:57:50

Nem mondom rámenős a poszt írója, de végül is helyesen cselekedett. Nem téblábolt itthon, lobogtatva diplomáját miközben mulnak az évek. Azért a magánéletben ha eljön a nagy Ő, lehetne kicsit visszafogottabb, toleránsabb, szerintem.

vundergraf (törölt) 2013.09.09. 20:57:50

Érdekes, hogy kint nem lelki gond a posztolónak
az alulról kezdés és aztán éveket várni egy közepes állásra....

Itthon viszont ugyanez az út nem felelt meg neki.

marciasuroma 2013.09.09. 20:57:50

@Kovermadar: Svédországba Msc-hez (SSE) IELTS vagy TOEFL nyelvvizsga meg magas GMAT pont kellett. (A BA diplomát is be kellett adni, de nem az alapján rangsoroltak).

user137 2013.09.09. 20:57:51

Hát ez egy csodatörténet... nem írta a posztoló, h mit végzett a reptéren, de mindenki elégedett volt vele, ahogy a csomagokat pakolta a ground handlingen? vagy kávét főzött a Sbarróban?

Oszt BSc-vel nem találni munkát, arra nem gondolt, h esetleg továbbtanulni, mert a BSc francra sem elég?

Oszt "összeomlott az élete" - az első megmérettetés elől külföldre menekült, ahol jól indult az élete, és pohárszedőből X idő alatt már recepcióssá küzdötte fel magát, ahol egy szobát tud bérelni?

Hát, nem mondanám, h egy sikersztory a itthoni sima büfészakos IFOR-osok elől, akik egyből recin kezdenek. Mondhatni emiatt hiába végezte el a posztoló a "legjobb gimnázium" után a BGF-et...

Bonjour 2013.09.09. 21:07:32

@Zoole: hat kicsit ketertelmuen, de teged igazoltalak vissza valamennyire :).

bpetya75 2013.09.09. 21:10:59

@ffüttyfürütty: @charlieharper:

Köszi az infót!

Nem tűnik ismerősnek az itthoni viszonyok közt, pedig...

SzZoole 2013.09.09. 21:14:13

@Bonjour: koszonom,Magyarorszagon 13 evet dolgoztam vegig allami cegnel szinte csak diplomasok kozt,van egy keves tapasztalatom,diplomasokbol felvagyok keszulve beloluk:)))

eagles 2013.09.09. 21:16:58

@zopilote:

Magyarázd el nekik, hogy Te már védett korban vagy. Ez többek között azt jelenti, hogy nem Neked kell a munkához igazodni, hanem a munkának hozzád.

Taxomükke (UK) 2013.09.09. 21:39:07

Nekem nem tetszett a poszt. Az írója meg van sértődve a világra,. Nagyon jónak gondolja magát, ugyanakkor gondjai vannak a fogalmazással, és főleg a központozással. Sokakat lenéz, kicsit (?) xenofób, nekem nem szimpatikus.

Taxomükke (UK) 2013.09.09. 21:42:57

@HaHáromLábonGyábokorsz: Azt még mindig nem értem, miért kell úgy hozzáállni, hogy biztosan koccansz párat. Így persze pontosan ez is fog történni.
Csaxólok.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.09. 21:43:57

Engem az érdekelne, hogy Bence hosszútávra mit tervez ? Marad ? Meddig? Karrier, tervek a jövőt illetően?

Che_007 2013.09.09. 21:53:55

Alapvetoen Szerintem nem normalis az hogy itthon mindent azonnal akarnak az ujdiplomasok es ezert tenyleg mindent megtesznek (tobb nyelvismeret, semmi diak elet tanulas) igaz azert valjuk be ehhez sokkal tobb lehetoseguk is (sokan nem si elnek vele ahogy az iro is erzekelteti ..slepp) van mint a szuleiknek es ezzel nem is nehez kitunnia a nagy atlag nem tanulotol. Persze biztossan irritalo is az hogy ennyire robot modjara megtervezve es mindent ennek alarendelve azt gondolva tokeletes az elet es csak ez szamit (tankonyvek, szabalyok, paragrafusok, nyajassag az ugyfelekkel ) maga az eletre valo odafigyeles (tehat hogy valojaban ennek ott es akkro van e ertelme ? Ha mindnet csak eggyetlen dologra epitunk fel mar ilyen fiatalon abbol lehet btolas mar az elejen. Valmit nem ertek...Itthon lakast tart fnet ezek az elvarasai de kint jo egy alberleti szoba meg be nem jelentett (nem veglegesitett) reszmunkaidos pultozas?

Ez azert faramuci hogy itthon ekkorak az elvarasaink kint meg persze elfogadjuk a 1/3 akkroa lehetoseget mert azt erezzuk AZ ATMENETI CSAK. Es persze hogy az jobban jovedelmez..de persze azt nem mesilik el hogy jobban si megy a penz es ha szivedre teszed a kezed hanyszor voltal muveszmoziban ott plane szinhazban vagy netan koncertekre haverokkal hanyszor jartal? Tellene e arar a kinti fizetesedbol amire ithton tellett? Valojaban ugyanolyan szinten dolgozhatsz recepcioskent? Nem hiszem mivel kezdo diplomaskent (2,5 ev tapasztalattal) meg te adhatsz nekik tanacsokat ami azt jelzi hogy nem egeszen azt kaptad amit itt hagytal (megjha itthon munkanelkuli is voltal).

En inkabb ezt ugy talalnam hogy baromira nme jobb mint az otthoni munkahelyeim, viszont otthon nem kaptam olyan munakat mit szerettem volna es elkeseredesemben fel is adtam azt. Megertelek mert eg fiat;a vagy kalandozni es valojaban hasznalni is egy nyelvet vagy tobbet a hetkoznapokban kulfoldon azert mas. Viszont az biztos hogy tobbszoroset kell majd nyujtanod mindig mint ahleyieknek es tobbszorosen is kepzett vagy mint a kollegaid ott. Ez nem frusztralo? Mit lehet ebbol tanulni? Kitol tud az ember igy ott tanulni?

Pontosan hogy a kezdo munkaeronek kellene hogy az szempont legyen hol tud a legtobbet tanulni es nem a rangletran elorelepni mivel meg sokkal alacsonyabb posztrol es emberek kozott kezdi ujra az eletet.

Szerintem inkabb az iro az alatalanos itthoni kozhangulat es munkahelyi a tehetsegeket mas velemenyt elnyomo dolgok miatt mehetett ki mert itthon azert egy akarmilyen muiltinal is jobb eletkorulmenyek vartak volna mint egy recepcios allas Walles -ben. Tovabab valahogy nem ertem az igeneyek ilyen voltata (itthon csakis sajat lakas kint meg egy szoba eleg?) HA ithton si elegendo lenen az az eletszibvonal amit kint kap akkor az itthon kevesebb penzbol is megoldhato lettt volna es akkro persze van alals is. Ez igy szimplan kettos merce.

Fekete Pestis 2013.09.09. 21:54:07

@charlieharper:

ha indiszkréet lehetek, milyen risk manager ? gondolom desk risk mrg, nem igaz ?

És milyen quantot keresnél ? Desk quant, FO quant ( aki a traderrel együtt dolgozva fejleszti a modelt ), quant developer ( aki a könyvtárak karbantartásáért felelös ), etc ?

És mit nevezel jó quantnak ? Aki érti a piacot ( p.l. mostanában nem a magas kamatszint miatt aggódik ) ? Aki kreatív és state of the art modelleket és matekot használ ? Aki gyorsan dolgozik, és hands on megoldásokat választ ? Aki nagyon jól tud programozni, de a matekhoz, piacokhoz nem annyira ért ? Aki a deskkel együtt él, és megpróbálja kitalálni, hogy a piac alapján milyen modelt/módszert kell legközelebb kifejlesztenie ? [Tudom, aki mindezt együtt tudja, de az már visszavonult rég, mert degeszre kereste magát az arany idökben ;)]

Tényleg érdekel, nem személyeskedés.

[egyébként tényleg nehéz jó embert találni. Egy baromi okos fiút interjuvoztattam, de az sem hozzánk jött a végén ;) A többitöl mindig elnézést kérek, ha a höegyenlet alapmegoldását, a swaption definícióját vagy a gauss süröségfv definícióját kérem - kreatívabb kérdést fel sem merek adni ;) ]

Catoo 2013.09.09. 21:54:22

Nem szívesen ülnék le veled egy asztalhoz, igaz valamit elértél, de süt belõle az ostoba nagyképű pökhendiség. Sok ilyen emberrel találkoztam itt. Lenézik a magyar-magyart és lenézik a helyi munkaadójukat is. Ugyanazt a világot cipelik magukkal, amiböl menekültek!

eagles 2013.09.09. 22:01:11

@charlieharper:

És még mondja valaki, hogy Magyarország lemaradt a világtól!

Nálunk több százezer ember van sabbaticálon. Csak ezt itt úgy hívják, hogy közmunka. Tény, segít, hogy az ember ne égjen ki. Csak le. Anyagilag.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.09. 22:07:45

@zöldeketbeszélek: Hat nem tudom, nekem ez a tortenet nem kerek. Minden osszeomlott? Hat micsoda? Elvesztette a jo allasat, lakashitele volt, elhagyta a baratnoje, foldonfutova lett? Nem, egyik sem. Csak epp kicsit maskepp alakultak neki a dolgok az eltervezettnel.

Nomeg aztan ahogy az exerol beszel, az sem renditette meg tulsagosan.

Szoval ertem en , hogy kisse nagy az arc - nekem igy tunik- csak nem latom mire.

Egy kis szerenyseg jobban allt volna a poszt tolonak.

eagles 2013.09.09. 22:11:52

@zopilote:

Ismered a mondást:

- A kocsma olyan erdész nélkül, mint a templom szentkép nélkül.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.09. 22:17:32

@Fekete Pestis: azert ez para, hogy nekem osem volt szakmai interjum :) szamoiljak ki ezt, meg azt. mondjuk eloszor az epitoiparban voltam, ott nem kellett szamolni, csak hosszat, meg terfogatot :) utana amikor tervezo lettem Magyarorsyózagon, akkor sem kellett. Sot amikor Angliaban voltam interjun, akkor sem. Csak terveket mutogattunk egymasnak, meg megbeszeltuk, hogy milyen anyagokbol epul fel a magyar es az angol rendszer.
mondjuk Magyarorszagon mocskos hatszelem van (felvallalom), de ide nem er el.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.09. 22:18:36

@Catoo: koszi, en kerestem a szavakat, de igen,a pokhendi leirja amit gondolok.

@Che_007: muveszmoziba otthon sem jartam, szinhazba sem nagyon, koncertre sem. Ellenben rendszeresen elmegyunk muzeumba, parkokba, vagy videkre kirandulni. Kinek mi a szorakozas. Nem verne anyagilag foldhoz az altalad emlitett szorakozas sem, csak nem igenylem.

@user137: Nem ertek egyet. MEg a magyar diplomahajkuraszassal se. ( mondom ezt kettovel a zsebemben). Erdekes itt kinn latni, mennyire nem a diploma szamit, hanem az, mit tudsz. PErsze , van jopar hely, ahova eselyed nincs bekerulni pl. oxfordi ( nem oxford brooks) diploma nelkul, de altalanossagban nem hogy a bsc, de mar egy grade a is sok helyre eleg.

@Don Kartasch: PAr napja a currysban az elado kerdi honnet vagyunk, nagyon eszakinak tununk ( en ugye voros, parom meg hidrogenszoke:D ) , mondjuk honnet jottunk. Ohh, hat ott nagyon jo orvosi meg filozofiai kepzesek vannak . MEglepodtunk kisse. Es nem, nem magyar volt az elado csako, hanem kozelkeleti.

PannonBoy 2013.09.09. 22:20:16

Tetszett a poszt, élvezetes volt olvasni.
Külön pozitívum, hogy határozott, magabiztos volt. Így kell ezt.
Bár hozzáteszem, hogy nekem még nála is ütősebb diplomám van.

Oké, hogy három nyelven beszél, kicsit meg is lepődtem, hogy úgy nem talált állást. Igazából úgyis csak az angol számít, a többi az segédnyelv.

A management képesítését lehet, hogyha jobban promózza és jobban kitér a revenue management témakörére, akkor hamarabb kap állást. Mert amúgy a management elég üres fogalom, sok mindent jelenthez.

2013.09.09. 22:29:30

@Fekete Pestis: igen, quant alatt FO Quantost ertek. Tudja hogy mukodik a piac, legyen jo matematikus. Legyen teljes ralatasa a trade lifecyclera es egy altalanos IB trading folyamatokrol. Ne nezzel ram ertelmetlenul, ha azt monom neki, hogy P&L, Central Counterparty vagy Nostro rec. ennel egyszerubbet mar nem merek.

Sajnos aki jo lett volna, az MS-hez ment. Azert meg bombazzuk ot, hatha meggondolja magat.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.09. 22:31:30

@tildy:): Hat nah, 1-2 elvetemult mindig akad mindenhol. :) De nah, ha 4 ev alatt o volt az elso akkor azert az megsem egy olyan eros arany, nem? :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.09. 22:41:38

@Don Kartasch: Nem, nem o volt az elso, csak eleg friss meg az elmeny:D
Meglepodtem egy picit .

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.09. 22:46:15

@charlieharper: "az ice breaker egy interviewn, amikor megprobalsz jo hangulatot teremteni, hogy a jelentkezo jol erezze magat. Amikor interviewztatsz, nem csak te mered fel a jelentkezot, hanem o is teged. Az erdeked, hogy a legjobb jelentkezo teged valasszon, hiszen valoszinuleg tobb ajanlatot is kap. Es csak motuvalt jelentkezot akarsz."

Ojhojojojjj, nekem arrol mindig az jut eszembe hogy par eve meg otthon meloztam egy cegnel. Egy gyakornokot felveteliztettek. Benn voltam en is mint megfigyelo (szakmai felkeszultseget kellett csak figyelnem en hulye vagyok az ilyen HR dolgokhoz), de a program menedzser tette fel neki a kerdeseket, vitte a beszelgetes fonalat... VOLNA... ugyanais a jelentkezo egy fiatal kedves azsiai srac volt aki amugy Mo.-n szuletett es ott is nott fel, tokeletesen beszelt magyarul. De a program menedzser gondolta oldja a hangulatot azzal inditott a sracnal hogy ugyan meselje mar el, hogy van ez naluk kinaiaknal (egy szoval sem mondta a srac hogy az lenne) hogy hazamennek Kinaba meghalni merthogy itt az utcan egy idos kinai embert sem latni meg a temetoben sincsenek a sirkoveken kinai nevek...

Nah, el lehet kepzelni mennyire fagyott meg a levego. Mindenki csak bamult a masikra ilyen WTF fejjel hogy ez most az en fejemben volt vagy tenyleg elhangzott??? Hogy konyorgom, tegyel ra valami kontra poent vagy barmit, letszi mond hogy mi ezt az egeszet csak almodjuk... konkretan az infantilis program menedzsert kiveve mindenki elsullyedt volna szegyeneben hogy ezzel a barommal egy cegnel dolgozunk... nyilvan a jelentkezo azsiai srac sem tudott erre nagyon mit reagalni...

Mondanom kell hogy a srac mar nem volt 2. koron? :D

2013.09.09. 22:51:11

@Don Kartasch: a HR az utolso kor, ul egy checklisttel es olyanokat kerdez, mint Voltal mar bortonben? Van jogod az UKban dolgozni? Ha a szakmain atment, ha nincs az eloeletben valami gaz, akkor felvesszuk.

dr kíváncsivagyok 2013.09.09. 22:54:30

@Kovermadar:
"Magyarorszagon NINCS labdarugas! Szomoru, hogy ezt meg a miniszterelnok sem tudja."

Ha csak ezt nem tudná jól...

Che_007 2013.09.09. 22:55:05

@zöldeketbeszélek:

Haat igen ezt erzem en is. NEm tokeleets a vilag. Osszeomlott a felepitett (de igazabol be sem probalt ) vilagunk. Jott egy kis fuvallatt es maris azt hisszuk hogy mindennek vege es ugyanezzel a lendulettel lepunk egy menekulest es megidealizaljuk a lepest hogy az ne menekules legyen. Az ujratervezes, igenyekbol visszavetel itthon es valos tapasztalatszerzes kevesebbert de tobbett esetleg mast ...Tehat nagyobb alkalmazkodas (NEM MENEKULES!) jobb lett volna.

Most az van hogy tobb penz (valoban tobb si marad?) viszont legalabb zeroooo szakmai tapasztalatszerzes es visszafejlodes var. Kb 2-3 netan 4 ev is mire visszakuzdi magat arra amit ithton mar csinalt (nem pozicio hanem neemi agyi munka). Az akarhogy is vessszuk elvesztegetett evek.

Amit okos embr tesz az azz hogy vagy foiskolat hagyom abba 1 evre halasztok es ilyen melokat akkro csinalok (na es ezt reszben le is tudta itthon az irasbol kitunve normalisabb munkakkal mint amit most csinal kint) vagy szerzek itthon munkatapasztalatot (4-5 ev) egy elismert nagyob b cegnel (hasznalhato referencia: nem kell magyarazkodni hogy mi az hogy Kinizsi Takarek, vagy OTP a kulfoldieknek, sajnos ilyen a vilag) es utanna adom el magam kint sokkal sokkal tobb penzert na es nem recepcioskent hanem valami dep leaderkent, vagy controlelrkent valoban elorelepve. Ezt akar meg lehet tenni itthonrol si kikuldetessel.

Persze ehehz tervezes es ujratervezes, esetleg atkepzes, vagy masik BSc netan a lesajnalt masok alltal csinalt MSc kell melelte meg valamilyen szakmai melo de nem pultos munka az biztos.

Szerintem jobb hogy most kapta az elso pofont az elettol de remelem nem fonoknek jon vissza azon hotelen keresztul a magyar reszere, mert akkro nem lennek azon emberek helyeben akiken atgazol majd sertodottsegeben itthon es kirugat. Na es persze ezzel pontosan olyanna valik o maga mint akik elol elmenekult itthonrol. :)

Szoval szociologiai, nehany embrekkel, tarsadalommal kapcsolatos tanulmanyok, tapasztalas vagy csak naaagy beszelgetesek ertelmes , megelt emberekkel sokat segitene ha mar magad nem tanulsz magad vagy masok hibaibol.

dr kíváncsivagyok 2013.09.09. 22:55:05

"(Igen, én a fizetős felsőoktatásra szavaztam a népszavazáson, pedig a szüleim nem tudták volna fizetni, de a sleppje így nem kerülne be. Szerintem.)"

Patkány módjára , mivel téged már ( végzősként ) nem érintett...úgy -e ?,

Che_007 2013.09.09. 22:55:33

Taxomukke:

Igen en is ezt erzem ki a fenti cikkbol. Szimplan kisut az elet nem ertese. Az biztos hogy eleg sokat kell meg tanulnia a tarsadalomrol. Az ilyen karrieristaktol kell tartani mert csak azt tartja elkepzeljhetonek hogy ugy jo ahogy o csinalja mindenki mas csak slep. Nem mondom, hogy nincsen masoknak es nekem sem ilyen gondolatom keserveinmben, de tulelpek rajtuk es osszeszedem magam (nem 3 honapig sorozok hetvegente az MSc be menekulo haverokkal).

Egyszeruen az igeneyek sokkal meghaladottabak a lehetosegeknel. Eltem angliaban mernokkent de nem 22 evesen vartam el hogy megvaltokent kezeljenek es ismerjenek el es legyen meg sokminden (lakas es nem szoba, meg jo fozetes meg jo baartno...) . KIntiekbol en megtanukltam ott Londonban az atlag fiataloknak osszesegeben sokkal szarabb mert sokmindnekivel kelle versenyezniuk mind amellette, hogy mega levegoert is eszement penzeket kell fizetni igy 30 evesen egy ottani BGF -es BSc vel bizony szombat eset a metron kannabol fogod a loret inni haverokkal a belvarosba robogva ... Mert szimplan nem fizetheted meg. Azert a BGV nem a A Cambridge University. alapvetoen ez a baj hogy nalunk a fiatalok abbol indulnak ki amit a nyugati sikerfilmekbol nyomnak. elvegzed es tuti allas kocsi, no meg lakas (persze eszement sokat teszel erte, OKJ..). Nem ez nem igy megy ha csak egy BGF ed van. Akkro az van hogy 26-27 eves korodik szoba van esetleg kis lakas es gyujtesz tanfolyamokra es tanulsz meg jelentkezel alalsokra egyfolyaban es a lehetosegeken keresztil megtobbet tanulsz. Projektelsz. Majd kb 28 evesn megfogod az Isten labat ami talan 2-3 evig megy aztan jon vmi krakh ami visszavet es ekkro kell esznel lenned hogy ez normalis, barkivel megtortenhet igy veled is hogy becsodol alattad egy ceg vagy epp eladjak foluled vagy epp jon egy uj fonok aki hozza a haverjait teged meg lerak csicskanak vagy ha jobbe nnel akkro kirug az elso honapban ... Ez elmondanm kint is elofordul. Igaz itthon mostanaban hatvanyozottabban.

Egy jo dontese van ha mar kiment nem London (az tenyleg szar hely a fentiek miatt es nagyob is a verseny, stresszesebb barmiben, es meg eszement draga, lehuzo mindnen szinten)

Az elet nem mindenkinek csak felfele. Mast nem ezt meg foglya tanulni kint hiszen az biztos a mostani melo koszono vioszonyban sem lehet amit anno itt hagyott. VAn akinek ki kell menni kulfoldre azert hogy megtanulja ezt. En is ezt tettem :D

Fekete Pestis 2013.09.09. 22:55:34

@charlieharper:

hehe, én nemrég beszéltem az egyik fönökkel, hogy nem elég kvantitatív a munkám, és hogy nem tudok olyan teljesítményt nyújtani, amit a nevemhez kötnek.
És tudod mit válaszolt ?
Na mit ?
Hát azt, hogy miért akarok én olyan teljesítményt, amit a nevemhez kötnek, mert hogy az nem fontos.(hasonló a véleménye a publikációkról is.)

Egyébként ez a bácsi volt, aki megszüntette a konferenciákat, merthogy "az úgyis csak viszi a pénzt".

user137 2013.09.09. 23:20:09

@PannonBoy: még nála is ütősebb? úgyérted te egyből recis lehetnél a pohárszedés kihagyásával? b0cs :D

Bonjour 2013.09.09. 23:22:51

@Zoole: jo azert leforditom megis :)) : tele van sotet libaval, de tisztelet a kivetelnek
:)))))

PannonBoy 2013.09.09. 23:24:20

@user137: Magyarországi viszonlyatban igen. Viszont sajna az UK-ban (és máshol sem) nem sokat (azaz szinte semmit) nem ér a magyar diploma. Valahol ez kimondottan bosszantó.

Latcho Rom 2013.09.09. 23:25:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem bizonyitott, vagy tudsz valami 100 szazalekos forrast, nem CIA propahantat Guevararol?

Latcho Rom 2013.09.09. 23:27:56

@Catoo: hasonlo erzesem volt a posztot olvasva. De irasbol balgasag egy embert megitelni, csak abbol.

pappito · http://pappito.com 2013.09.09. 23:28:43

" fizetős felsőoktatásra szavaztam a népszavazáson, pedig a szüleim nem tudták volna fizetni, de a sleppje így nem kerülne be."

a slepp nem azt jelenti amire a szerző gondolni méltóztatott

"Én meg a könyveléshez értek ugyan, de eret vágnék, ha azt kéne csinálnom."

eret a doktor vágott, amire gondoltál az a "felvágnám az ereimet"

egyébként meg sok sikert, jól csinálod (csak ne használj olyan kifejezéseket amelyeknek nem tudod a jelentését :)

SzZoole 2013.09.09. 23:29:53

@Bonjour: ertem en,tudok a sorok kozt olvasni,azert mert nincs diplomam:)))

Bonjour 2013.09.09. 23:33:48

@charlieharper: hat ahol levadaszni kell az embereket, ez ertheto is. De ez ugye azt feltetelezi, hogy a dönteshozók tisztaban vannak azzal, hogy minoseget adnak, azt csak kepzett, tehetseges, etc munkatarsakkal lehet es vegul azt, hogy lesz, aki ezt megfizeti vagy maskeppen bevetelt general.
Mo-n ebbol egyik sem tendencia. Legyen olcso, alazatos, fuggjon anyagilag (ne tudjon arrebbmenni), papirja meglegyen, es a kotelezoek.
Persze vannak kivetelek mindig.

Bonjour 2013.09.09. 23:59:38

@Zoole: jojo, megint vicceltem. Eleg rosszul csinalom.
Na de diploma. Igen, idoigenyes dolog es neha szukseges es elengedhetetlen a celunkhoz, melyre rendelve erezzuk magunkat. Viszont sokkal obbszor teljesen felesleges eroltetni, mert tehetsegunknek vagy igenyunknek masra van szuksege. Mert az emberi nagysagot, a nem matematikailag merheto iq-t es eq-t ott sem osztogatnak, semmilyen egyetemen. Konyv sincs ra.
En is dolgoztam anno fizikai munkat, es barmikor bevallalom, ha a szukseg ugy hozza. Merhetetlenul szabadabban erzi magat az embernek, ha ezt felimeri.

pappito · http://pappito.com 2013.09.10. 00:53:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Alapvető lelki kompenzálás ez. Hiszen mindenki tudja, hogy szar dolog 10 emberrel együtt élni szar helyen. Ezt nehéz kibírni, így kell valami ok. Jó oknak hangzik "még így is jobb, mint otthon, ahol teljes a kilátástalanság"

ebben lehet valami, érdekes lenne tudni, hogy átlagosan mennyi időt laknak így az emberek? Mert ha mondjuk 2-3 hónapot, akkor azért az nem olyan nagy kaland, ahhoz képest, hogy milyen lehetőségeket érhetnek el helyben. Persze a kényelmes otthonból nézve ez rémálom, de a komfortot beáldozni (keményebb kompromisszumokat kötni) pár hónapra (feltéve h nincs gyerek) szerintem teljesen normális.

Aki már öt éve így lakik az persze fura nekem is :)

bkrissy1 2013.09.10. 04:54:40

megint egy ujabb kulfoldi siker sztori ahol kulfoldon minden szep es jo es Magyarorszag mennyire rossz. csak azt felejti el mindenki le irni hogy itt sem kolbaszbol van a kerites.
negy eve elek angliaban itt vegeztem az egyetemet de sajnos azt kell tapasztalnom hogy itt sem sokkal masabb a helyzet, friss diplomaskent minimalis tapasztalattal nagyon nehez munkat kapni.
munka van boltokban gyorsettermekben barokban stb amibol meg lehet elni nem is rosszul de en nem ezert szereztem diplomat.
szoval mielott valaki neki vagna nagy remenyekkel ilyen siker sztorik olvasasa utan annak ne legyenek hiu abrandjai h kulfoldon minden szep es jo.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.10. 06:36:23

@bkrissy1: Hm... hát azért akkor benned is lehet jócskán hiba.
Talán, nem vagy eléggé agilis.
Azt tudomásul kell venni, hogy a sült galamb sehol sem repül a szádba, a munka nagyon ritkán keres meg.
:)
A poszthoz: jó kis írás.
:)
Látszik, hogy az író nem a vak szerencsére bízta magát. Remélem lesz még folytatása, a vége picit kurta.
Gratula és sok sikert!

Bonjour 2013.09.10. 06:58:03

@tilmir: na vegre, egy pozitiv komment :))).
Szerintem meg nagyon fiatal, azert fura a stilusa, de nincs vele baj.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.10. 07:04:25

@Bonjour: Bevallom, nem olvastam el a hozzászólásokat, mert "be vagyok havazva", de nekem semmi bajom sem volt vele. Igaz, éppen ebben a korban vagyok a gyerekeim által, nekem nincs vele bajom. :)

Fekete Pestis 2013.09.10. 07:56:33

A poszthoz : igaz hogy kicsit kategorikusan (sarkosan) fogalmaz [egy kicsit a mindent fehéren-feketén lát c. effekt], de alapjában véve szimpatikus.
Igen, küzdeni kell. Igen, ne legyünk álszentek: van a "slepp", ahogy ö mondja.
Mindegy, 10 év múlva már tudni fogja, hogy van szürke szín is. Succes.

rezsoatya (törölt) 2013.09.10. 08:13:28

@Fekete Pestis: sot! Nem csak szurke. Nem csak arnyalatok vannak! Szines a vilag!

2013.09.10. 08:15:04

@Fekete Pestis: ilyen munkamoralt Londonban csak az RBSnel hallani. Amugy nem divik, GSnel eppenhogy elvart volt, Lehmansnal is.

pafff 2013.09.10. 08:52:17

@purple ragdoll:

no, nem akartalak megbántani ám. az az igazság, hogy nagyon sok ilyen kommentet látok, sok ilyen emberrel találkozok, és jellemzően mindegyiknek az a véleménye, hogy lehetetlen itt munkát találni, vagy csak ismerőssel lehet, stb. mindenki csak sír, ahelyett hogy tenne valamit. a volt évfolyamtársaim is sírnak stabilan 24/7, mert nem hívták be őket a 2 db felsővezetői pozira elküldött CV után. tudni kell, hogy mire vagy képes és mire van reális esélyed, utána lehet melót találni. és nem nehéz jó melót szerezni egyáltalán, sőt, olyat is lehet, amivel utána mehetsz külföldre.

én mindössze azért próbálkozok itthon kezdésnek, mert szükségem van kezdőtőkére. 22 éves vagyok, és 16 éves korom óta akarok külföldön tanulni/dolgozni/stb. éltem is már londonban, rómában hónapokat, szóval nem a külföldretávozással van a gondom. :))
sőt, apukám kint lakik Hull mellett, szóval bármikor mehetnék, egyszerűen csak frankón fog kinézni az önéletrajzomban a mostani tapasztalatom:D meg mondjuk nem feltétlen akarok arrafelé orientálódni, mert depresszív leszek a 'szitálóesős' időtől.
egyszerűen csak ugyanazt a mentalitást láttam a kommentjeidben, mint a már említett évfolyamtársaimnál. és ez engem zavar.

ettől függetlenül elnézést, ha megbántottalak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 09:03:48

@tildy:): A barátnő lepattintását - aki ugye megérdemelte - már nem is említettem, ott van egy kis hátbaszúrás, egy kis előre gondolás, hátha az ex is olvassa a posztját... De nem biztos, hogy igazam van. Egyébként van folytatása a posztnak, abból azért kikerekedik a történet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 09:11:01

@tilmir: Volt folytatása, amit a poszt elején linkel is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.10. 09:15:02

@Che_007: A szerző ezt megelőző (de időben követő) posztjából: "Aztán ahogy a repülő felszállt Budapestről kezdtem várni, hogy újra a könnyed és önfeledt brit levegőt szívhassam. Ahogy Londonba értem, tudtam, hogy jól döntöttem. Az arcok, a tekintetek, a rezgés megváltozott. Tudom, hogy Budapest megér nem egy, de több estet és a szívem is húz...

De azt is tudom, hogy a mindennapi élet havi nettó 250.000 forint alatt nem hogy nem habos torta, de még egy száraz pogácsának sem hívnám. És akkor megint visszatértem lélekben oda, ahol az ország tart szellemben... Havi 200 pengő fixszel az ember könnyen viccel. És én szeretek viccelni, de az életem komolyan élem."

Szóval nem valószínű, hogy itthoni szállodaigazgatóként találkozol vele a közeljövőben...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 09:15:34

@shakti_rom:

Kubában éltem 6 évet, még olyan embert is ismertem, aki személyesen ismerte Chet.

Che vízióval rendelkező, nagyformátumú ember volt.

A “vízióval” rendelkező politikus eleve általában csendes elmebeteg, majd a hatalomra jutás után ez az állapot fokozódik. Ezt a fokozatot a hisztéria és a kényszeres cselekvés jellemzi.

Che legjobb barátjánál, Fidelnél ez úgy volt, hogy átlag évente kitalált valami egészen újat, egy rakás pénzt költött arra, majd megunta, félbehagyta, s kitalált egy még újabb valamit. Ez ment nagyjából 1990-ig. Ma is menne, de már nem jön az ajándékpénz Moszkvából naponta kétszer, így kénytelenek voltak abbahagyni azóta a legvadabb “forradalmi” elvek mindennapos gyakorlását.

Che ehhez képesebb nagyobb formátumú egyéniség volt, súlyosabb eset, mely nem elégszik meg a csendes elmebetegséges kényszeres cselekedetekkel, hanem bónuszként dühöngő elmebeteg módjára mindenkit saját kezűleg szeretne likvidálni, aki nem ért egyet az egyetlen igaz ideológiával, azaz az ő pillanatnyi elgondolásaival.

Sok egyébként Fidelt utáló kubai mondja ma is, hogy Fidel kevés pozitív cselekedeteinek egyike az, hogy végülis elküldte Che-t oda ahová való volt: a sírba. Ugyanis Che-hez képest Fidel kifejezetten mérsékelt ember volt. Pl. több “zseniális” Che-tervet is leállított időben: többek között a kubai pénz megszüntetését, a Kubai Nemzeti Bank valuta- és aranytartalékának megsemmisítését, valamint a 14-65 közötti férfiak és nők részére a munka-sorkatonaság bevezetését (magyarul: állami rabszolgaság).

Nagyjából a hatvanas évek közepéig azért Che elég szabadon garázdálkozhatott a kubai gazdasági életben, de aztán leszóltak Moszkvából, hogy nem fognak pénzt adni, ha egy dühöngő elmebeteg a kubai gazdaság fő vezetője. Che pl. kijelentette akkoriban, hogy a Szovjetúnióban kapitalizmus van, ugyanis a tervgazdaság valójában kapitalizmus, mert az igazi komunista társadalomban nincs pénz, ott önkéntes forradalmi munkahadseregek dolgoznak, a forradalmi hevületű emberek meg eleve ÉRZIK a hevületüknek köszönhetően, hogy mit kell termelni, ezért nem kell semmit sem irányítani, sem nyilvántartani, egyetlen feladata a hatalomnak golyót röpíteni az ellenforradalmárok fejébe, márpedig mindenki ellenforradalmár, aki szerint Che ötletei nem 100 %-ban jók.

Aztán miután kitúrták a főhatalomból Kubában, Che megpróbált új “forradalmat” szervezni, egyszerre két kontinensen is. Dehát az emberek sehol sem kértek az ő forradalmából. Végülis a Bolíviában “forradalmi adóból” (azaz lopásból) élő Che-gárdistákat megelégelték a helyi indián földművesek, s kihívták ellenük a rendőri szerveket, melyek sikeresen ártalmatlanították is a tucatnyi lumpenforradalmárt. Az életéért gyáván könyörgő Che-t fájdalommentesen likvidálták. A hős neve, aki megszabadította a világot az önjelölt gyilkos messiástól: Mario Terán. Nem tett sokat, de tettével jobb lett a világ.

Latcho Rom 2013.09.10. 11:17:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Latom ezt a szosszenetet felmelegitetted regebbrol.

Maradt volna Battista, amerika kupleraja Kuba? Nem szeretnem Azt a Kubat, ezt a Kubat igen. Mar nem kell sokat varni, mindent el fog onteni a Yam corporacio, az amerikai reszortok.

Latcho Rom 2013.09.10. 11:19:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Tudod mennyi volt a verdij a cia-tol, amit a "hosok" kaptak Che kivegzesert?

purple ragdoll 2013.09.10. 11:43:26

@pafff: Nem bántottál meg. :) Bár még gondolkozom, hogy megsértődjek-e azon, hogy rinyálósnak minősítetted a kommentemet. :D Egyébként néha rinyálok, főleg, ha olyan külső dolog tesz keresztbe, amin nem tudok változtatni.
Az előző kommentjeimet elolvasva láthatod, hogy szerintem a gazdaságtudományi képzéseken végzetteknek (erről írt a posztoló, én is ebben vagyok, ezért emeltem ezt ki) még mindig nagy a felvevőpiaca, és ez véleményem szerint még így is lesz egy pár évig. Ezért sem értettem, hogy nálam speciálisabb helyzete ellenére (több nyelven beszél, mint én; szakmai tapasztalat), miért nem próbálkozott tovább itthon.
A "nem mindenki tudja megoldani" része a hozzászólásomnak pedig a te történetedre reflektálás, mert én nem hiszem, hogy meg tudtam volna oldani. Alapvetően ez sem rinyálás, csak ténymegállapítás.
Én nem várom a sült galambot 2 állásra való jelentkezés után. Az említett szervezeten keresztül 100+ helyre küldtük ki az önéletrajzomat, a LinkedIn-en és máshol talált állásajánlatok száma, amikre szintén kiküldtem, meghaladja a 20-at. Május elején írtam alá a szerződést a szervezettel, pénzt is fektettem bele (amit nem fizetnek vissza), így kicsit pipa vagyok, hogy eddig nem jött össze a dolog. Volt kb. 5 interjúm, 3-nál a 2. körre várok (ezek külföldi helyek), ma voltam itthon egyen, de most sürgősen kell egy hely, így lehet, mérlegelnem kell: a biztos, kevésbé izgalmas állás vagy a kreatívabb, ami bizonytalan. Nem beszélve a vízumigénylés procedúrájáról.. A másik, mint említettem, párom külföldön van, így a külföldi munka nekem nem csak a CV felturbózására kellene, hanem hogy vele együtt tudjak lenni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 11:53:04

@shakti_rom:

Reméljük így lesz. Ugyanis ha visszajönne Batista Kubája, az sokszoros javulást jelentene a kubai népnek.

2013.09.10. 22:47:57

@shakti_rom: bar nem engem kerdeztel, de Maxval ott elte a teenager kor egy reszet. Kulugyes szulok.

M. Péter 2013.09.11. 02:13:20

@shakti_rom: A jegyrendszernem köszönhetően a kubaik egészségesebben esznek, mint az amerikaiak. Meg azt se tartom elképzelhetetlennek, hogy manipuláljak a statisztikát.

Latcho Rom 2013.09.11. 03:20:38

@M. Péter: Ne feledd el az ingyenes - nyugat altal is elismert ingyenes orvosi ellatast.

Teny, meg a kutyak s tehenek is sovanyak ott, nincs felesleg.

A majdnem 100 szazalekos iras-olvasast majd kihagytam.

Egyik karibi vagy delamerikai orszag sincs ezekhez az adatokhoz kozel. Visszamenni a Baptista idokbe? Nem hujek...

Latcho Rom 2013.09.11. 03:22:51

Fogalmam sincs hogy Chavez nelkul hogy fogjak megoldani az energia hianyukat.
Bar csatlakoznanak Kanadahoz, quebec meg mehet a verbe :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 09:10:09

@shakti_rom:

Apám ott dolgozott.

Ez a statisztika pedig eleve csúsztatás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.11. 09:13:38

@shakti_rom:

A havannai véreskezű elnyomó rezsim apologétáinak kedvenc szokásuk, hogy a jó kubai egészségügyi adatokra hivatkoznak. Csak elfelejtenek néhány egyszerű összehasonlítást megtenni…

Várható élettartam (1960)
Világátlag 50 év
Karibi térség átlaga 56 év
Kuba 64 év

Várható élettartam (2007)
Világátlag 69 év
Karibi térség átlaga 73 év
Kuba 78 év

Gyermekhalandóság (1960)
Fejlett világ átlaga 43 ezrelék
Karibi térség átlaga 155 ezrelék
Kuba 54 ezrelék

Gyermekhalandóság (2007)
Fejlett világ átlaga 6 ezrelék
Karibi térség átlaga 27 ezrelék
Kuba 7 ezrelék

A táblázatokból világosan látszik: Kuba sikeresen megtartotta eleve vezető helyét a térségben, azaz teljesen hamis a kasztróista propaganda, mely az állítólag nyomorgó, betegségekben szenvedő országot elvezette a jólét és egészség felé.

Hozzá kell tenni: a valódi kubai adatok bizonyára rosszabbak a hivatalosan közzétetteknél, hiszen a kommunista statisztika nem igazán megbízható (a kubai gyermekhalandóság-statisztika pl. bizonyítottan kozmetikázott), de még a hivatalos adatok is azt mutatják, hogy a kommunista vezetés nem ért el semmilyen kiemelkedő sikert, hacsak nem tekinthető sikernek, hogy az eleve jó egészségügyi helyzetet nem rontotta le.

NemNick 2013.09.11. 13:12:56

@zöldeketbeszélek: "Komolyan nem lehet Budapesten ennél kevésbé 'megalázó' munkát találni diplomával, tapasztalattal, nyelvtudással? "

A nicked válaszol.

Amit nem értesz/veszel észre az az, hogy egy értelmes ember hozzáállása az, hogy ha már megalázó munkát vállal el, legalább fizessék meg.
Itthon ez nincs így.

Így marad a külföld, ahol látod, hogy a meló nem jó - de gyűlik legalább a pénz. Ami, kint, lehet szintén "megalázó", így nem élsz nagylábon (ld. a cikket) - de itthon az még jó pénz.

És akkor még ott tartasz, hogy itthonra gyűjtesz.

Aztán, persze, mikor látod, hogy kint lehet boldogulni - nem tekint bűnözőnek az ottani APEH, nem csesztet a rendőr feleslegesen, a bürokrácia, bár bürokrácia, de legalább működik stb. - akkor a következő lépcső, hogy kint maradsz.

Csak egy darabig, persze, amíg egzisztenciát nem teremtesz, amit hazahozol - hiszen itthon is élnek jól emberek.

Aztán....

Csak a saját ismerettségi körömből négy-öt embert tudnék mondani, aki ezeken a lépcsőkön gyalogol.

Tavasszal hallottam egy konferencián: ma, Magyarországon, az átlagos álláskeresési idő 17,5 _hónap_ (és ez nemcsak a borsodi szalagmunkások átlaga!) és a munkahelyek majdnem 80%-át ismerettségi alapon töltik be.

Örülj neki, hogy nem vagy érintett.

Latcho Rom 2013.09.11. 17:41:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Valoban..ott nottel fel, Fidelnek vannak ilyen vasporos verzeskezu dumai a teren :-))

Dr. Panasz Muki 2013.10.16. 10:48:35

@Bonjour: hehehe :D aha. És a doktori címem? ;)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása