oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 28. 18:00,  Hollandia Szubjektív – A kezdetek komment

2013. július 28. 18:00 Határátkelő

Hollandia Szubjektív – A kezdetek

Kacce Hollandiáról szóló bevezető írásából (azaz lesz még ennél jóval több konkrétum, ezért ne érje kritika) kiderül, hogyan érdemes nekiindulni, mire kell figyelni.

Hollandia 1 cím.jpg

„Négy éve élünk Hollandiában, ami egy igazán szerethető és élhető ország. Mielőtt kijöttünk volna, kb. annyit tudtam róla, mint amit az átlag magyar általában tud. Hogy Amszterdam a főváros és a szokásos sztereotípiák, úgymint szélmalmok, fapapucs, tulipánok és persze a coffeeshopok. Örülök, hogy most itt élünk és így megtanulhattam, hogy Hollandia ennél sokkal több. (Korábbi holland posztok itt.)

Hollandia nagyjából feleakkora, mint Magyarország, ahol mégis 17 millió ember él. Hogyan is élhet egy ilyen pici országban ennyi ember? Hollandia sikere a jól szervezettségben és a sok szabályban rejlik, amit az emberek be is tartanak, különben nem tudnának ennyien együtt élni probléma nélkül.

Szokás azt tartani a hollandokról, hogy rendkívül liberálisak, de sokszor ez inkább az „élni és élni hagyni" elv megnyilvánulása. Hollandia egészen a 60-as évekig rendkívül konzervatív, hagyományos értékeket tisztelő és vallásos ország volt, majd jöttek a kulturális, gazdasági, szociális változások és az individualizmus kora, ami szinte rohamléptekkel alakította át az országot és a legvallásosabb európai országból az egyik legkevésbé vallásos, mondhatni legszabadabb ország lett, ami sok mindent megenged polgárainak.

Ennek a nagyívű változásnak a hagyatéka a mai liberálisnak nevezett holland társadalom. Azt azonban érdemes tudni, hogy nagyobb városok, úgymint Amszterdam vagy Rotterdam teljesen mások, mint a vidéki Hollandia. Mintha külön világban járnál az országon belül.

Miért éppen Hollandia?

A férjem már járt itt korábban többször is, szimpatikus volt neki az ország, mobil fejlesztőként pedig nagyon könnyen talált állást, a későbbiekben pedig én is elég könnyen elhelyezkedtem.

Motivációnk főleg a kalandvágy, nyelvtanulás és új élmények, tapasztalatok gyűjtése volt, persze a listában szerepeltek a külföldre költözés anyagi előnyei is – hosszú távon. Rövid távon ugyanis nem kevés költséggel járt, megtakarított pénz nélkül neki sem vághattunk volna. Otthon volt normális állásunk, amivel halálra ugyan nem kerestük magunkat, de eléldegéltünk a kis egyszobás pesti albérletünkben és félretenni is tudtunk valamennyit.

Anyagi tartalék...

Visszagondolván a kezdetekre, minden külföldre indulónak tudom javasolni, hogy hacsak nem takarítani megy és munkásszálláson fog lakni, hanem azért viszonylag normális életkörülményekre – legalábbis nem rosszabbra, mint amiben otthon élt – vágyik a kezdetektől, akkor nem árt, ha van egy kis anyagi tartalék.

...és információk...

Második fontos dolog az információgyűjtés. Mielőtt kijöttünk volna, a létező összes magyar fórumot átolvastam, levelezgettem emberekkel, sőt ismeretségekre is szert tettem, begyűjtöttem minden fontos információt, amit tudni érdemes Hollandiáról, a hivatali ügyintézésről, egészségügyi biztosításról stb.

A holland munkaközvetítő is segített minket, hasznos angol nyelvű weboldalak linkjeit küldte el, amelyek kifejezetten expatoknak segítenek elboldogulni a holland ügyintézés útvesztőiben. Ugyanez a munkaközvetítő cég segített albérletet találni is, mert Magyarországról ez szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt. A költségeit persze mi álltuk, de nélkülük soha nem találtunk volna lakást.

Az információgyűjtés fontosságát pedig kiterjeszteném az adott célország történelmére, kultúrájára is. Hasznos dolgokat tudhat meg az ember, amik segítik a későbbi boldogulását és beilleszkedését is.

...és nyelvtudás...

Harmadik lényeges pont a nyelvtudás. Az angoltudás alap. A hiányszakmákban elég ez is, de az utóbbi évek válsága Hollandiába is begyűrűzött, így a legtöbb állásnál már kérik a hollandot is. Azért még mindig nagyon sok nemzetközi cég van, ahol elég az angol, de ha valaki hosszútávra tervez, akkor jobb, ha megtanul hollandul.

A hétköznapi életben viszont remekül el lehet boldogulni az angollal, a hollandok többsége jól beszél angolul. Nem jelenthet problémát egy hivatali ügyintézés vagy orvosi vizit csupán angol nyelvtudással.

Hollandia 2.jpg

...és a hozzáállás

Negyedik fontos tényezőként a hozzáállást említeném. Fontos, hogy az ember pozitívan induljon neki és ne várja azt az új országtól, hogy ott minden olyan lesz, mint otthon. Más ország, más kultúra, más mentalitás. Ezt azért írom, mert szokták kritizálni a hollandokat, hogy kicsit ridegek, nehéz velük barátkozni. El kell fogadni, hogy egyszerűen mások, pláne hogy egyébként meg rengeteg szimpatikus vonásuk van.

Mindent összevetve, minket nem értek itt csalódások, talán mert felkészülve jöttünk és eleve nagyon pozitívan, lelkesen álltunk mindenhez. Megszerettük az országot – annak időjárását leszámítva –, és jól érezzük itt magunkat. Mindenkinek csak ajánlani tudom Hollandiát, mert igazán jó kis hely.

Tervezzük a hazaköltözést

Magyarországgal nem hasonlítanám össze a politikai, társadalmi vagy pénzügyi helyzet tekintetében, mert abból hazánk csak rosszul jöhetne ki és Hollandiának is vannak olyan hibái vagy éppen hiányosságai, amik miatt Magyarország továbbra is vonzóbb számunkra, mint jövőbeli végleges lakhelyünk.

Igen, mi tervezzük a hazaköltözést, és őszintén remélem, hogy a Hollandiában megtapasztalt és megtanult dolgokkal talán majd hasznára lehetünk Magyarországnak a későbbiekben."

Ez egy archív poszt, melynek eredetije itt jelent meg. Kommentelni itt, a poszt alatt nem lehet, ha beszélgetni, hozzászólni szeretnél, azt a mai Klubsarokban teheted meg.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr605429402

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása