oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 11. 06:52,  A Kabul Fried Chicken és az újraértékelt élet 345 komment

2013. június 11. 06:52 Határátkelő

A Kabul Fried Chicken és az újraértékelt élet

Igazi különlegesség a mai történet, hiszen egy olyan helyre visz el minket, ahová magyar ember nem mindennap jut el, és nehezen lehetne a külföldön munkát keresők kiemelt célországának nevezni. Afganisztán az utóbbi években szinte kizárólag a háború miatt került be a hírekbe, így aztán különösen érdekes, milyenek ott a hétköznapok. Fikusz Kukisz korábban már írt az Egyesült Arab Emirátusokból, most egy régebbi tapasztalatát elevenítette fel (fényképeket is küldve). Lássuk tehát, milyen is a KFC kabuli módra és milyenek a hétköznapok egy háborús országban!

cím_35.jpg

„A következő írást két dolog inspirálta. Az egyik az, hogy a múltkor megígértem itt, hogy írok az afganisztáni tapasztalataimról, a másik pedig az, hogy egy kicsit megtörjük az egyhangúságot, és ne csak angliai posztok legyenek. (Úgy látom, ez már kiirthatatlan toposszá vált, noha messze nem igaz... :) - Határátkelő)

A történet nem túl friss, ugyanis 2008-ban dolgoztam Afganisztánban, de az érdekesség kedvéért megosztom, hátha valakit érdekel. Ha mégsem, akkor pedig úgyis jön holnap egy angliai poszt, ami sokkal érdekesebb lesz. :)

A történet úgy kezdődött, hogy egy magyar cégen keresztül sikerült kijutnom, egy fél éves periódusokkal zajló munkára. A fél év után jött két hét szabadság, aztán el lehetett dönteni, hogy visszamegy-e az ember, vagy nem.

Őszintén megmondom, hogy gyomor kell (vagy nagyon nagy kényszerhelyzet) a második, vagy esetleg még további periódusok bevállalásához, amire azért volt példa szép számmal a kollégáim között, de ez inkább az említett kényszerhelyzetnek volt köszönhető, úgymint otthoni munkalehetőség hiánya, otthoni adósságok törlesztési kötelezettsége, stb...

Nyelvtudás nélkül felelőtlenség

A munka angol nyelvismeretet kívánt, mert mind a helyiekkel, mind a megbízó részéről a többi európaival úgy kellett (volna) kommunikálni, de a cég kihozott egy csomó angolul nem beszélő magyart is, így már az elején nehézségekbe ütköztünk, a váltások megszervezésekor. Szerencsére egyszerre ketten dolgoztunk egy műszakban magyarok, így többnyire össze tudtuk válogatni, hogy legalább az egyik beszéljen angolul.

Ez a magatartás nagyfokú felelőtlenség volt, mind a munkaadó, mind a munkavállaló részéről, mert még egy civilizált országba sem ajánlatos idegen nyelvtudás nélkül elindulni, olyan helyre ahol pedig akár az életed múlhat rajta, hogy tudsz-e kommunikálni a veled szemben álló emberekkel pedig egyszerűen elengedhetetlen.

Volt olyan srác is, aki egy fillér nélkül indult útnak, mondván, hogy a cég minden ad kint (szállás, ellátás) ami szerintem szintén felkészületlen, és ostoba hozzáállás, mert bármikor bármi történhet, és ennyire nem szolgáltathatja ki magát az ember másnak.

A történet engem igazolt, mert már az utazás során felmerült költségek (csomag-transzfer díj Dubaiban) is gondot okoztak a srácnak, és úgy kellett kölcsön kérnie, így már a megérkezéskor adóssággal kezdte a munkát.

Nem túl szép, nem túl fejlett

A fővárosban, Kabulban dolgoztunk, és ott is volt a szállásunk a városban, egy helyiek által üzemeltetett motelben. A jó oldalát nézve, Kabul 1800 méter magasan van, így a malária szúnyogtól nem kell tartani, mert oda már nem jön fel. Azért nem árt, ha az ember beszerez mindenféle oltásokat, a hepatitisz teljes skálájától kezdve, mert ott nem nagyon fogják tudni kezelni, ha valamit elkap.

környék.jpg

Az ország nem túl szép, és nem is túl fejlett. A lakosság nagy része írástudatlan, csatornarendszer nincs, elektromos áram átlagban napi 4 órát volt, a többi időben pedig a motel dízel generátora biztosított némi áramot, ami viszont olyan gyenge volt, hogy még a villanyborotvám sem mindig működött megfelelően. Először azt is hittem, hogy elromlott, de amikor hazajöttem, és kipróbáltam akkor jöttem rá, hogy semmi baja.

Akinek nincs otthon dízelgenerátora, az áram nélkül van a nap többi részében, de sok esetben egész nap, tekintve, hogy nem mindenhol van bevezetve az áram. Ennek ellenére mobiltelefonja szinte mindenkinek volt.

Kínai dömping

A város nagy, de nem egy életbiztosítás városnéző körutakat tenni, így nagy részét csak az autóból láttuk, és csak a „belvárosban" tettünk gyalogos sétákat, ami többnyire kajavásárlásból állt.

És, hogy mit lehet ott kint vásárolni? Gyakorlatilag mindent, és szinte mindent 10 dollárért... Ha valaki úgy gondolja, hogy otthon túl sok a kínai áru, akkor itt leesne az álla. Minden üzletben, piacon, és az utcán is tömkelegével árulják a hamisított kínai dolgokat, a márkásnak látszó óráktól, a késekig, és mindent nagyjából 10 dollárért lehet megvenni.

Legendák keringenek arról, hogy nem csak hamis dolgokat, de mondjuk eredeti amerikai katonai bakancsot is vett már valaki ennyiért a piacon, igaz a volt gazdájának a vére sem volt kimosva belőle. Nagy népszerűségnek örvendenek a telefon, és azok tartozékait árusító boltok is, igaz ott is a legtöbb áru hamis.

házak_1.jpg

A városban gyakorlatilag nincs úgy nevezett „zöld zóna", mint amilyen Irakban van, ahol egy magas betonfallal körülzárt kerületben viszonylagos biztonságban tudnak mozogni az ott lakó és dolgozó európaiak, amerikaiak. A belvárosba több ellenőrző ponton át lehet bejutni, de ez sem garancia arra, hogy nem jutnak be olyan alakok, akik valami rosszban sántikálnak.

A szállásunkhoz közeli indiai nagykövetséget 2 hónappal a kiutazásom előtt támadták meg egy teherautóval, ami meg volt pakolva robbanóanyaggal. A robbanás kitörte a motel ablakait is. A követségek (főleg az európaiak, és az amerikai), valamint a katonai bázisok falakkal, barikádokkal, ellenőrző pontokkal vannak általában körülvéve.

Durva hentesüzletek

De térjünk vissza egy kicsit a vásárláshoz, mert ez volt az egyik legérdekesebb, és legsokkolóbb tapasztalatom.

A piacon gyakorlatilag mindent meg lehet venni, már ha az ember nem finnyás a minőségre. A hamis kínai cuccokon kívül, amit már említettem, rengetegen árultak DVD-ket, amiken 10-20 film volt összezsúfolva, ami meglepetésre szintén Kínából származik, és a minősége is hagy némi kívánnivalót maga után, viszont olcsó, az ára kb. 2 USA dollár.

A hentesüzletek voltak a legdurvábbak, erről képeket is mellékelek. A húsáru gyakorlatilag mindenféle hűtés, és higiéniai előírás betartása nélkül kint lóg az üzlet előtt, legyek, és darazsak által körüldongva, a 30 fokos melegben is. A képek rossz minőségéért előre elnézést kérek, többnyire telefonnal, autóból, menet közben készültek. (A következő képen a dobozokban az csirkecomb).

csirkecomb.jpg

Plázázzunk!

Meglepetésre a városban van egy bevásárlóközpont is, a Kabul Plaza. Ebbe a csilli-villi áruházba detektoros kapun, és biztonsági őrökön keresztül lehet bejutni, és gyakorlatilag minden megtalálható benne a ruházattól, a piperecikkeken keresztül a műszaki cikkekig.

A nagy kérdés az, hogy kinek is építették ezt a plázát, hiszen az átlag fizetés havi 80-100 USA dollárnak megfelelő összeg, de még az is szerencsésnek mondhatja magát, aki ennyit keres, mert az emberek többségének nincs munkája.

De a lényeg, hogy van, és lehet venni egy csomó mindent, aminek nagy része kínai, így már majdnem otthon érzi magát az ember. Ez az épület igen éles kontrasztban van a város többi részével, ahol az utak járhatatlanok, az emberek koszosak és szegények, az autók pedig majdnem szétesnek.

házak 2.jpg

A helyiek

Mint írtam, a helyiek nagy része analfabéta, és a tisztes időskort sem nagyon éri meg, tekintve az elmaradott viszonyokat. Az egészségügy, az infrastruktúra, és minden alapvető szolgáltatás hiányzik, vagy igen sok kívánnivalót hagy maga után.

Azért leleményességből itt sincs hiány. A szállásunkhoz közel volt az „útlevélhivatal", ahol minden nap hatalmas sorok kígyóztak, hogy útlevelet igényeljenek. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen aki teheti, el akar onnan menni.

Ami érdekes volt a dologban az az, hogy minden hajnalban kiült 1-1 ember az utca két végére, kisszékkel, papírok, és íróeszközök társaságában. Először nem tudtam, hogy mit csinál ott, de aztán kiderült, hogy ő az írástudó a csapatban, és pénzért segít kitölteni az útlevéligénylő formanyomtatványt az írástudatlanoknak.

Koldusok

Az utcán nagyon sok a koldus, köztük pedig feltűnően sok a gyerek. Már igen kicsi kortól kezdve, akár csecsemőként, az anyjuk karján lógva koldulnak az utcán. Sok fiatal gyerek beszélt angolul, és gyakorlatilag ők tartják el a családjukat, vagy koldulásból, vagy munkából, vagy egyéb módon, ahogy éppen tudják. Van, aki tanul mellette, de többnyire arra már nem jut idő.

Sokan voltak közöttük, akik az út szélén álltak egy ronggyal a kezükben, és találomra odarohantak autókhoz, és elkezdték őket törölgetni, amivel valójában nagyobb kárt csináltak mint hasznot, hiszen a porlepte kocsikat csak végig karcolta azzal az még porosabb ronggyal. Ezért sokan el is hajtották őket, na meg amúgy sem túl nagy a fizetőképes kereslet arrafelé.

Nősülni vagy lelépni

Munkám során sok helyivel is találkoztam, akik között volt angolul viszonylag jól beszélő is. Tőlük sikerült tájékozódni azok felől a dolgok felől, amiket mi nem láthattunk, nem ismerhettünk meg kívülállóként.

Innen tudom azt is, hogy az emberek nagy többségének két célja van, vagy a nősülés, vagy elhagyni az országot. Mindkettőhöz sok pénz kell, így elég nehéz feladat...

fegyveres afgán.jpg

A házasság nem azért kerül sokba, mert esetleg fizetni kellene a feleségért, sőt, többnyire a lányos szülőknek kell hozományt adni (ahogy az régen felénk is szokás volt). A nehézséget az adja, hogy a szokás megköveteli, hogy meghívják az egész családot, ami a legtöbb esetben több száz fős rendezvényt jelent. Ennek a költségét előteremteni sokszor egy élet munkája.

A másik cél megvalósításához, azaz elhagyni az országot, pedig még ennél is több kell. Az egyik helyi srác, aki Angliában dolgozott pár évet, így elég jól beszélt angolul, mesélte, hogy ő úgy jutott el Európába, hogy 10 ezer dollárt fizetett embercsempészeknek (ez egy gyakori módszer az ország elhagyásra, tekintve, hogy nem nagyon kapnak útlevelet, és vízumot), akik heteken keresztül utaztatták őket.

Volt, amikor napokig az erdőben bolyongva, valahol Törökország határában, és aki elfáradt és meg akart állni, azt az embercsempészek egyszerűen le akarták lőni. Végül, Bulgáriát, és Magyarországot is érintve, eljutott Angliába, ahol menekült státuszért folyamodott, és biztonsági őrként dolgozott, egészen addig, amíg el nem kellett hagynia az országot, mert nem kapta meg a menekült státuszt.

A Toyoták temetője

Az utak szinte nem is léteznek. Van, ahol van aszfaltút, de azok nagy része még viseli a háborúk nyomait, és több rajtuk a kráter, mint az ép felület, a földutak pedig ennél rosszabbak. Ez nem tudom, hogy mennyi embert zavar, mert a közlekedési morál is az utak minőségével arányos.

A legtöbb autó 20-30 éves, Indiából érkező Toyota, vagy még az oroszok által otthagyott Zsiguli. Úgy is hívják a helyet, hogy a Toyoták temetője, mert ide jönnek Indiából meghalni, miután ott már ki lettek szuperálva. Azért néhány főbb közlekedési út fel van újítva.

autók közlekedés.jpg

Az autók egy része jobb-, a másik balkormányos, így ez is rátesz egy lapáttal a káoszra. Az utak igazából teljesen mindegy, hogy hány sávosak, mert annyi autó megy rajtuk, amennyi éppen elfér, sokszor a visszapillantó tükrök csak centikre vannak egymástól.

Így például egy kétszer két sávos úton legalább 6 sávban megy a közlekedés, és a körfogalomba sem mindig abba az irányba megy be egyik-másik sofőr, mint kellene. A rozsdaette csotrogányok között azért feltűnt néha egy-egy Hummer, vagy BMX X5, vagy valami hasonló luxus terepjáró, ami többnyire valamelyik hadúr tulajdona volt, akinek fegyveres őrökkel körülvett birtoka szintén kitűnt a lepusztult házak közül.

Vannak hivatalos benzinkutak, ahol a benzin valamivel olcsóbb mint otthon (akkoriban volt itthon kb 280 Ft egy liter, ott pedig 1 USA dollár), de a legnépszerűbbek azok a „töltőállomások", ahol egy-egy viskó előtt kint van pár db. 20 literes műanyag kanna, tetején egy tölcsérrel, és bármikor meg lehet állni tankolni, ami olcsóbb mint a hivatalos benzinkúton, de nem tudom a pontos árat, mert szerencsére ezt az opciót sosem próbáltuk.

Nem is tudom, hogy egy mai autó kibírná-e, tekintve, hogy több lehet a kosz benne, mint az üzemanyag.

A Kabul Fried Chicken

Az étkezést elvileg a munkaadó állta, gyakorlatilag viszont az sem olyan volt, mint amilyen az ígéretek szerint lennie kellett volna, így kijártunk kaját vásárolni, valamint körülnéztünk, hogy milyen egyéb táplálkozási lehetőségek vannak.

A helyi büfékről már első látásra lemondtunk, viszont találtunk egy pizzériát a városban, igaz nem volt olcsó, helyi viszonyok között pedig kifejezetten drága. Egy átlagos méretű pizza (28-30 cm), ami nálunk egy egyszemélyes adag, náluk pedig családi méretnek hívnak, 8-10 USA dollárba került.

Találtunk egy KFC-t is, igaz ennek a teljes neve Kabul Fried Chicken volt, ahol a logo is meglepően hasonlított a „nagy testvéréhez", viszont a minőség nem annyira. Na, oda menjen valaki licensz jogokért reklamálni!

Van bank is, név szerint Kabul Bank, valamint Westen Union, és luxus szálloda is, ahol azért előfordulnak kisebb-nagyobb támadások, öngyilkos merényletek így ott lakni sem egy életbiztosítás.

rendőrautó_1.jpg

Ki a leghíresebb magyar?

Itt, az isten háta mögött is megtapasztalhattam azt, hogy akármilyen kis ország is vagyunk, mindenhol van olyan ember, aki be tudja azonosítani Magyarországot. Érdekes tapasztalat az is, hogy nagyon sok közel-keleti, vagy ázsiai a Nokia telefonról ismeri hazánkat, (ezt itt az Emirátusokban is megtapasztaltam), és amikor meghallják, hogy „hángeri" akkor egyből nyomják, hogy „hángeri Nokia phone is good phone".

De a legmegdöbbentőbb, és legkedvesebb az volt, amikor Kabul egyik boltjában, a kollégámmal beszélgetve vásároltam, és az 50 körüli helyi boltos, hallgatva a beszélgetésünket megkérdezte, hogy ez milyen nyelv, és honnan jöttünk, és amikor meghallotta, hogy Magyarországról azonnal rávágta, hogy „Puskás", és kiderült, hogy mindent tud róla.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy Ő a leghíresebb magyar. Nem jártam még a világ olyan részén, ahol ne ismerte volna valaki, még akkor is, ha semmi mást nem tud Magyarországról.

Konklúzió

A hely nem túl barátságos, és nem bővelkedik a lehetőségekben. Nincs McDonald's, és autómosóba, vagy benzinkútra sem vesznek fel dolgozni, így a munkanélküli bölcsészdiplomásoknak nem ajánlott célállomás. A bűnözési ráta igen magas, így turistacélpontként sem ajánlott.

Hallani lehetett mindenféle pletykákat innen-onnan elrabolt európaiakról, és a szervkereskedelem sem ritka jelenség. Ha valaki vásárlóként szeretne megjelenni ezen a piacon, akkor más a helyzet, biztos tudják neki prezentálni a kívánt szervet rövid időn belül. Minőségi garancia természetesen nincs.

Minden összevetve hasznos tapasztalatként értékelem a kint töltött hónapokat, főleg ha az elrettentő példákat is képes az ember értékelni. Sok mindent átértékeltem az életemben, és jobban meg tudom ezután becsülni azt, amim van, mert testközelből láttam olyanokat, akiknek szó szerint semmijük nincs.

Valójában mindenkit szívesen meginvitálnék egy kéthetes kirándulásra valami hasonló országba, aki mondjuk azon sír, hogy milyen szar az élet, ha épp nem kapja meg a legújabb okostelefont, márkás cipőt, vagy számítógépes játékot. Na, és persze az örökérvényű, és unalomig ismételt mantra itt is igaz, miszerint pénz és nyelvtudás nélkül ne indulj neki (de még azzal se feltétlenül).

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Afganisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr545354943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2013.06.11. 07:30:20

Jó volt, kell is egy kis változatosság a sok Anglia után! :)

rezsoatya (törölt) 2013.06.11. 07:33:14

Nagyon jo kis beszamolo. Igen, itt valoban nem kolbaszbol van a kerites - legfeljebb dobozos csirkecombbol... :P

GrandMasterB 2013.06.11. 07:33:42

Köszi a írást és a képeket. Jó volt olvasni.

nyuszigonosz 2013.06.11. 07:36:34

Ez jó!
Már csak azt szeretném tudni, mit is dolgozott a poszt írója pont Afganisztánban.

orange85 2013.06.11. 07:55:32

@nyuszigonosz: Igen,az engem is érdekelne.

mesemondó blog.nincs más, csak londonposzt,ezért bemetszünk egy 2008-as posztot.remek.30 évvel ezelőtti új guineai nincs?

LONDONPOSZT!LONDONPOSZT!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 08:21:15

Hát, meg kell mondanom: az utóbbi hónapok legjobb írása ez. Hirtelen nem is tudok belekötni.

Zka77 2013.06.11. 08:30:39

Ilyen helyen nem bírnám ki 2 napig, az a helyzet.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.11. 08:32:58

Érdekes írás.
Belegondoltam, nem tudom mennyit kellene ajánlani, hogy felmerüljön ötletként, hogy odamenjek.
Le a kalappal, hogy bevállalta.
:)

Eino81 2013.06.11. 08:48:20

Nem csak Puskás "van" ott... Kabulban van eltemetve Stein Aurél:
www.flickr.com/photos/63783963@N00/281270932/

2013.06.11. 08:51:57

Egyik legjobb poszt a HAn! Koszonom
Elkepzelni sem tudom, hogy milyen civil munkara visznek ki magyarokat. UKban neha hirdetnek mernokoknek es szereloknek allast, de nekik is a hadseregnek kell dolgozni.
Volt egy erdekes riport az USA hadseregrol Afganisztanban, hogy hogyan etetik a rengeteg katonat ott. Tul draga atreputeni a kajat, ezert az egyik hentes logisztikust megbiztak, hogy epitsen ki egy hentesuzemet. A helyieket tanitottak be, de 1) nem mertek a helyiek nekik dolgozni es 2)oriasi kulturals/higeniai szakadek volt a munkaban. Nagyon erdekes volt.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 08:57:49

Ha a világ bármely pontján találkoztok horpadt fejű emberrel, azt én fejeltem le puszkászozás közben.
A poszt tanulsága remek, a szerző szakmáját kitanuljuk és indulunk afgániába. És viszünk magunkkal pénzt, nehogy adóssággal kezdjük a melót a csomag és tranzitdíj miatt. Ez fontos egy olyan országban, ahol minden 10 dollárba kerül.

kutya vacsorája 2013.06.11. 09:00:12

fő a változatosság! mégis kötözködnék.
jártam ott magam is. nagyon nem értek egyet azzal, hogy nem szép ország. kurvanagy hegyek, sivatagok, szerintem lenyűgöző - persze ami a természeti adottságaikat illeti. a körülményeik? basszus, 35 éve hadban állnak különféle világbirodalmakkal, milyen legyen?
a legyes-bűzös hentesboltok, a kaotikus közlekedés, a gyermekkoldus-bandák: ugyanígy megy az egész közel-keleten, egyiptom pl. megvan? úgy értem, a dahab-hurghada tengelyen túl... izrael a kivétel, de annak is csak a zsidó fele. (meg valszeg a csilivili olajmonarchiák, de én azok közül egyikben sem jártam. gyanítom, ott is csak karanténba zárták a nyomort, sokat hallani a hatcsillagos szállókat rabszolgaként építő fülöp-szigetekiek gettóiról...)
vásárlásügyben: minden gagyi és minden olcsó, írja a szerző. azért szőnyegfronton körbenézhetett volna alaposabban. álomszép és kurvadrága. pont mint párizsban mondjuk.
a végső összefoglalóval maximálisan egyet értek: arcpirító, amikor európa picsog, hogy ti."rosszabbul élünk".

légrésindukció 2013.06.11. 09:01:59

Zseniális poszt, sokkal több elgondolkodtató mondanivalóval, mint bármely másik nyugatról érkezett tucatposztnak. Végre láthattuk a világ másik oldalát is.
Az írójának pedig minden elismerésem, hogy végig tudta csinálni.

Thor vagyok 2013.06.11. 09:17:56

Óóóóóó, az afgán poszt amit kb egy hónapja ígértél nekem! :))) Olvasom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.11. 09:25:36

@Zka77:
Ilyen helyre elvből nem mennék :)
Nincs az a pénz, amiért én arab (vagy többségében muszlim) országba mennék, sohatöbbet!

Elmegy az ember egy ilyen helyre nyaralni és:
- megmondják, hogy mit ihat;
- mit szívhat;
- hogyan öltözhet a menyasszonya.
Cserébe kap buzi nagy sivatagot meg lepukkant szegénységet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.11. 09:26:07

A poszt egyébként szuper volt, köszönöm!

lisandra 2013.06.11. 09:54:47

@Eino81: a sok irástudatlan,legtöbbjüknek még keresztlevele sincs-főleg ha nő- bizonyára tudja ki volt Stein Aurél :D

Din Serpahis 2013.06.11. 09:57:15

@charlieharper: Nekem van egy ismerosom, villamosmernok, egy olyan cegnek dolgozott, ami villamos halozatokat epit ki ilyen istenhatamogotti helyeken. Volt mar afganisztanban, libiaban, csadban meg par mas ilyen helyen, Annyit keresett mint a szemet, de aztan amikor a szallodajuk meleltti utcaban lovoldozes tort ki, es az ablakukon is belottek, otthagyta a francba es elment nemetorszagba egy eromube :)

bpetya75 2013.06.11. 09:59:30

Jó poszt, köszönet érte!

A konklúzióért egyébként nem kell annyira messzire menni, elég elolvasni, vagy megnézni egy-két részt a Kincskereső kisködmönből. A 7végén 10 évesünk megnézett egyet, elég nagy hatással volt rá...

bpetya75 2013.06.11. 10:02:14

@lisandra:

Sok írástudó sem. Nekem is csak halványan volt ismerős a név, rá kellett keresnem.

Thor vagyok 2013.06.11. 10:02:34

Én sem hiszem, hogy nem szép, csak nem jártál olyan helyeken. Láttam egyszer egy fotósorozatot róla, lélegzetelállító volt. Akkor jöttem rá, hogy egy országot általában a gazdasági helyzetéből ítél meg a legtöbb ember, mintha a szépsége is korrelálna vele. Az épített részre biztos igaz is, de nem a természeti adottságokra.

Thor vagyok 2013.06.11. 10:03:26

@Kovermadar: Svédországban ugye nem mondják meg, mit ihat :)

bpetya75 2013.06.11. 10:11:39

@Thor vagyok:

Ízlések és pofonok. Nekem nem begyere a sztepp, félsivatag, sivatag+magashegységi éghajlat. Biztos Fikusznak sem volt az ;-)

Thor vagyok 2013.06.11. 10:18:33

@bpetya75: Nem arról beszéltünk, kinek mit visel el szívesen a keringése, hanem hogy esztétikailag ott van-e. Az meg tagadhatatlan:

www.google.com/search?q=Band-e-Amir&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sty2UfuZBoSW0QX81IHIBQ&ved=0CC4QsAQ&biw=1366&bih=635

andaluzkutya 2013.06.11. 10:20:37

@bpetya75: Talán a NatGeo-n láttam filmet Afganisztán természeti szépségeiről, hát, tényleg gyönyörű. De nem annyira gyönyörű, hogy vállaljam a kockázatokat:) De lehet, hogy már öreg vagyok, vagy a sok gyerek teszi, hogy nem mennék olyan országba, ahol komoly esélyem van arra, hogy ne természetes halált haljak...

Len.Mag 2013.06.11. 10:20:42

Jó kis poszt ez, és nem kevés talpraesettség szükségeltethetik egy ilyen országban.

Azért a BMX X5 aranyos elírás volt. :)) Luxuscanga. :)

bpetya75 2013.06.11. 10:28:53

@Thor vagyok:

Köszi a képeket, pont erre gondoltam. A víz nem hat meg különösebben, ha nincs értékelhető növényzet mellette. Nekem a kopár hegyek nem keringésileg nem dobogtatják meg a szívemet ;-)

@andaluzkutya:

Szerintem a kor teszi. Magamon is érzem. Bár mégis inkább a kölkök. Elég erős vágyat érzek arra, hogy akár még a dédunokáimat is megismerhessem.

pappito · http://pappito.com 2013.06.11. 10:35:08

@bpetya75: "Elég erős vágyat érzek arra, hogy akár még a dédunokáimat is megismerhessem."

hát ez az. egyedülállóként, pláne huszonévesként simán bevállal ilyesmit az ember (mondjuk a világnak azt a részét nőként azért nem), de akkoriban a szoba sarkában, vonat lépcsején elalszik az ember és mindent megeszik, megiszik és nem lesz baja :) pulyákkal a háta megett már szeret hazaérni az ember épségben

négyzet 2013.06.11. 10:41:27

Dolgozik egy magyar régész Afganisztánban, biztos ő is tudna mesélni. Ráadásul klasszik határátkelős dolognak indult, csak úgy hozta az élet, hogy pont oda.

regeszafganisztan.blog.hu/

Lorinc 2013.06.11. 10:45:25

Erdekes iras, koszonjuk szepen!
Vegre egy kis valtozatossag a "kimentunk Angliaba szerencset probalni" posztok kozott (hiaba probalja ezt cafolni a bloggazda). Neha az az erzesem hogy honfitarsaink szamara kulfold=Anglia... :-)

bpetya75 2013.06.11. 10:53:53

@pappito:

Ahogy mondod. Csikó koromban még megcsináltam, hogy a lezuhanás parámat legyőzendő átegyensúlyoztam egy tizenméter mély vízmosás fölött egy kidőlt fán, most már eszembe se jutna...

mommmmo 2013.06.11. 10:54:58

En azt nem ertettem soha meg ezekben a nyomor helyekbol jovo emberekben, hogy van egy rakas nepszokasuk (foleg az eskuvok koruli hepajok formajaban) ami csak megjobban elnyomoritja oket, megsem tudjak abbahagyni.
Mint nalunk a plazma TV sznobsag, csak 500 eve bebetonozva.
Itt er veget a tolernciam, (ami amugy nagyon nagy) es mondom azt, hogy ugy kell nektek hulyek. Volt olyan pakisztani kollegam, akinek a hitelezoi elol kellett visszamenekulnie az Emirsegekbol Pakisztanba, a munkahelyet is otthagyva, egy eskuvo koltsegei miatt.

Meg ugye a rengeteg nemi alapu abortusz Del Indiaban, mert a lannyal egyutt egy kilo aranyat kell adni a volegenynek. Lany mar alig van, mert annyit elabortalnak, de azert a kilo arany az kotelezo.
Mert amugy szomszed mit gondolna.. tenyleg ilyenek, rohely.

Amugy nagyon jo cikk.

mommmmo 2013.06.11. 10:58:06

Mondjuk azt hiszem, kasztok szerint kulonbozoen merik az aranyat, de ugy van kitalalva, hogy minden lanyos csaladott lehetoleg jol taccsra vagjon..

SzumóNé 2013.06.11. 11:15:07

Hat en sem vagyom oda. Ettol fuggetlenul, a mindenkinek igenis meg kell ismerni a vilagnak ezt az arcat is es en is szivesen elkuldenek oda 1-2 embert, hogy megismerje - onmagat! (Igen, ez a bogos-picsogos staffnak szol.)
Vegre nem Anglia, hurrazzunk is a posztolonak!
Johet a kovetkezo!

bpetya75 2013.06.11. 11:22:04

@mommmmo:

Tiszta szerencse, hogy itt nem kötelező az ilyesmi. Frankón becsődölnénk a három csaj kiházasításától ;-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.11. 11:23:32

@bpetya75: Egy jó kis 200 fős lagzi otthon sem ócsó...
;)

andaluzkutya 2013.06.11. 11:29:19

@tilmir: De otthon választhatsz, hogy akarsz-e olyat, vagy legyen inkább szűk körben, anélkül, hogy megköveznének:)

bpetya75 2013.06.11. 11:30:53

@tilmir:

Na majd jól ellátom a baját annak, amelyik akkora ramazurit akar csinálni. Nem fogunk mai értéken 2 misit költeni ilyesmire ;-)

mommmmo 2013.06.11. 11:51:58

Volt nalunk egy pincer, aki 30 evig az emirsegben dolgozott, es elete nagy muve az volt, hogy osszehozott egy lanyt otthon, aztan a kovetkezo 20 evben a lakodalmara gyujtott, ugy hogy 2 evente jart haza.

Inkabb vettek volna egy par kisteherautot es inditottak volna fuvarvallalatot vagy ilyesmi.

BTBTBT 2013.06.11. 12:04:05

A képeket nézegetve jutott eszembe: Jelképez valamilyen társadalmi/vagyoni hierarchiát az, hogy a hegy alján, közepén vagy teteje felé van az ember háza?

A foci népszerű, Puskást talán még Japánban is ismerik. Stein Aurél nem nagyon lehet ismerős az iskolázatlan helyiek körében.

Az utolsó 2 bekezdéssel maximálisan egyetértek, de ezzel nyilván nem leszek egyedül. Tán azzal sem, hogy kalandnak is veszélyes olyan helyen élni, ahol időnként robbantanak meg géppisztollyal lófrálnak a jónépek az utcán.

Kérnénk egy ilyen jól megírt London-posztot, irgum-burgum.

@bpetya75:
Bangladesieknél szokás az összes rokont, barátot meghívni, és 500 fős az átlagos násznép, de nem ritka a 800-1000-es sem. Azt sem egyszerű állni.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Úgyhogy ma alacsony lesz a kommentszám is.

mommmmo 2013.06.11. 12:06:23

@andaluzkutya: ott sem koveznek meg, csak azt gondoljak micsoda szegyen. Meg utanna a masik lanyod, unokaocsed, meg egyeb pereputtyod megint nem tud jol hazasodni, mert micsoda egy csalad vagytok, fujj.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 12:26:26

@tilmir: 200 fős esküvő már csak celebéknél van. Azt fizeti a blikk, cserébe pár nászéjszakás fotóért.

smile750 2013.06.11. 12:30:08

Kedves mindenki!

A posztot én írtam, és köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Igen, 2 helyen van benne elírás, amit észrevettem. Természetesen BMW X5, és Western Union a helyes megfejtés. :)
Igen, vannak szőnyegek, és szőrmék is, és nem is túl drágán. Egyszer például Ramadan után, még a 3 napos ünnep előtt, annyira győzködött az egyik árus, hogy akár 100$-ért odaadott volna egy farkasszőrme bundát, csak vigyük el, mert kellett neki a pénz ünnepelni.
A táj is biztos szép, de ember legyen a talpán aki elmegy ott kirándulni, és élve jön vissza.
mommmo: Ha jól emlékszem te is itt vagy UAE-ben. Nálunk is van olyan indiai sofőr itt aki már 24 éve itt van, évente egyszer jár haza egy hónapra, és az életcélja a gyerekei eltartása, és a lánya férjhez adása. Mindezt úgy, hogy a család szinte nem is ismeri őt, hisz egy évben egyszer látják. Sok ilyen van errefelé.
A költséges szokásokról: Az indiai hinduknál is van egy ünnep ahol kötelező aranyat vásárolni minden évben, ha megengedhetik maguknak, ha nem. Az aranykereskedők már előre kalkulálnak ezzel az időszakkal. Általában fel is megy az arany ára ilyenkor.

váj mí 2013.06.11. 12:33:40

Hm, öt évvel ezelőtti, alig pár hónapig tartó élményekről íródott posztot úgy ünnepel a nép, mint valami megváltást. Sokatmondó ...
Persze, persze örüljek, hogy nem UK megint, mi?
Különben megjegyzem halkan, nem lehet mindig mások nyomorához hasonlítani a mi élethelyzetünket ...

andaluzkutya 2013.06.11. 12:36:24

@mommmmo: a megkövezést nem szó szerint értettem:) Arra gondoltam, amit leírtál, hogy a család/leány ezekután megnézheti magát.

@én már a fény gyermeke vagyok: az én rokonságomban nem ritka a 200 fős esküvő pedig senki sem celeb. Még:)

mommmmo 2013.06.11. 12:37:11

@smile750:
Szia, lehuztam ott 4 evet, de most mar itthon vagyok Budapesten.
Minel nagyobb a nyomor, annal nagyobb a felvagas, ez a tapasztalatom. (normalis szakmunkaskepzes is csak Svajcban van mar, ugy tunik a posztokbol).

Na mondjuk, hogy az indiaiak\pakisztaniak javara is irjak valamit, azert az sem volt ritka, hogy a gyerekuk tanittatasara is gyujtottek az eskuvo mellett. Foleg, ha fiuk volt, mert akkor olcsobb volt a kihazasitas. De olyat, hogy lesz@rom, es nem csinalok nagy eskuvot meg egyszer sem hallottam toluk. Max annyit, hogy de nagy baromsag, hogy nagy eskuvot KELL csinalni.

smile750 2013.06.11. 12:39:11

@váj mí: Nem lehet mindig mindenkinek a kedvére tenni. Sajnálom. Van aki érdekesnek találja, van aki nem. Ha valaki aktuális külföldi állásajánlatokat vár itt az mindig csalódni fog.

smile750 2013.06.11. 12:43:42

@mommmmo: Igen, náluk ez KELL. Más világ, más felfogás. Amúgy érdekes a párhuzam az indiaiak, és a hazánkban szakadt testvéreik között. Le sem tagadhatnál egymást (már elnézést ha valakit ezzel megbántok).
Nem tudtam, hogy már hazaköltöztél. Igaz, jó ideig nem követtem a fórumot. Én még mindig itt vagyok, de valószínűleg csak az év végéig, aztán én is megyek haza.

váj mí 2013.06.11. 12:45:08

@smile750: Nem neked volt címezve, te, hanem a bloggazdának. Bár ő úgysem érti ....
Nem mondtam, hogy szar volt, vagy unalmas, máson volt a hangsúly, ha érted, hogy mondom.

mirx 2013.06.11. 12:45:34

@pappito: Így van, arról nem szólt a fáma, hogy a várható életkor 43 év Afganisztánban, ha nő vagy. A nők 87%-a analfabéta és iszonyat elnyomásban él. Szerintem nem sok vállalkozó kedvű magyar tudná meggyőzni a feleségét/húgát/barátnőjét, hogy egy ilyen helyre kerekedjünk fel, nosza, hajrá kaland.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.11. 12:56:54

@mirx:
Pasiból vagyok, de engem sem tudna meggyőzni senki :D

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 12:57:01

@andaluzkutya: Nektek könnyű. A pajtában sokan elfértek, lősz 2 jegesmedvét és megvan a kaja, italt meg hoz a násznép. Mifelénk ez pöttyet költségesebb sport.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 12:57:50

@én már a fény gyermeke vagyok:

Az én eskövőmőn 7-en voltunk, ebben benne van az anyakönyvvezető és a hivatalos tolmács is már. S mi ketten el is késtünk.

smile750 2013.06.11. 12:59:09

@Barátusz: A házas dologra nem tudok válaszolni. A domboldalban levő házakkal kapcsolatban az volt az érdekesség, hogy sokszor utat sem láttunk ami felvezet oda.
" kalandnak is veszélyes olyan helyen élni, ahol időnként robbantanak meg géppisztollyal lófrálnak a jónépek az utcán."
Ez akár Londonra is ráillik lassan, de a világ bármely táján előfordulhat már szinte bármi. Csak egy példa: az ameriakiak egyik leghíresebb mesterlövészét Chris Kyle-t, aki legalább160 célpontot likvidált, és 4 bevetést teljesített Irakban, nemrég otthon lőtték le egy lőtéren.

pappito · http://pappito.com 2013.06.11. 12:59:44

@mommmmo: "(normalis szakmunkaskepzes is csak Svajcban van mar, ugy tunik a posztokbol). "

ez _nagyon_ sokba fog kerölni Európának

bpetya75 2013.06.11. 13:02:13

@smile750:

Ráadásul egy poszttraumás stresszben szenvedő volt katona, akin sportlövészettel, vagy mifenével akart segíteni. De nem jött be a kutyaharapást szőrivel mondás...

pappito · http://pappito.com 2013.06.11. 13:02:16

@smile750: azért ne hasonlítgassuk már a kabuli biztonságot egy európai városhoz bakker... azért sok helyen még a rendőrnél sincs lőfegyver, nemhogy hálóinges faszik strabancoljanak kínai AK klónokkal az utcán

andaluzkutya 2013.06.11. 13:03:52

@én már a fény gyermeke vagyok: A rokonaim döntő többsége Magyarországon él és ott rendeznek ekkora lagzikat.

@smile750: Persze, az ember bárhol meghalhat, akár erőszakos cselekmény miatt is, de azért pl. Budapesten is jóval kisebb az esélye egy embernek arra, hogy este sétálva támadás áldozatává váljon, mint pl. Kabulban.

mirx 2013.06.11. 13:10:21

@pappito:

múltkor egy Daily Mail-es londoni autógyújtogatós cikkben szereplő képaláíráshoz "Afternoon street in Hackney" kommentelte valaki, hogy "Hackney? More like Nigeria!" - a képen egy rakás szakadt fekete próbálta ölni egymást meg randalírozni meg rombolni, amit értek, változatos szúró- és lőfegyvereket lóbálva... fényes nappal. én semmi pénzért nem mennék londonba

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 13:13:43

@andaluzkutya: Akkor jó, valahol olvastam, hogy az itteni orvosok szarul keresnek. Tudtam, hogy a bőrük alatt is pénz van, csak sajnáltatják magukat.

csőcsere 2013.06.11. 13:17:06

@mommmmo: Magyarországon ugyanilyen népszokás, amely családokat dönt nyomorba (v.ö. devizahitelesek): családi ház mánia.
Élnek egy normális lakásban, hitelmentesen. Majd felépítik hitelből életük álmát, mert "majd a gyerekek úgyis ott fognak lakni". Az építkezésnél a téglára még van pénz, a bendezésre már elfolyik, 10 évig úgy élnek a házban, mint a menekültek. Mire belülről befejezik, kezdhetik elölről, az állagromlás miatt. Ha marad addigra pénzük.
A gyerekek kirepülnek, a két szülő, ha egyéltalán együtt vannak még, lakik egy hodályban, amit nem tud fenntartani, nem tud karbantartani, amire jelzálog van és ami eladhatatlan. Egy élet munkájával mindezt.
Hülye népszokásokig nem kell Afganisztánig menni. :-)

váj mí 2013.06.11. 13:18:27

@smile750: Na ne már! És ezt te most komolyan is gondolod?

andaluzkutya 2013.06.11. 13:21:21

@én már a fény gyermeke vagyok: akkor most kapaszkodj meg: nem orvosdiasztiából származom:) Ha a családi körömbe beleveszem nagyszüleimet, annak gyerekeit, házastársait, azok gyerekeit (unokatestvéreim) és házastársaikat, ill. azok gyerekeit, akkor az min. 80-100 főt jelent. Ennyi emberből én voltam az első orvos, de nemrég az egyik unokatestvérem is az lett, el is ment gyorsan svájcba kutatni. Neki meg pont szűk körben volt esküvője.
Sikerült elrendezni a dolgokat vagy még mindig érthetetlen valami?:)

pappito · http://pappito.com 2013.06.11. 13:21:35

@mirx: én nem kétlem, hogy ilyen előfordul, de azért Londonban generációk sora leélte már az életét anélkül, hogy bármi baja lenne, leszámítva a minden nagyvárosban előforduló kellemetlenségeket (valaki lehányja a cipődet-től a lakásbetörésig)

ezt összevetni azzal, hogy mi megy kabulban... hát nagyon elegénsan szólva is durva csúsztatás.

egyébként meg a londoniak hülyék, hogy hagyják a szerecseneket bandaháborúzni, viszont ilyesmire a nyolcmillió londoni poszt szerzői nem panaszkodtak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.11. 13:23:51

@csőcsere:
Teljesen ìgy van.
Magyarországon a két szomszédom mondegyik háromszintes 300nm-es házban élnek nyugdíjasként ketten mert a gyerekek kirepültek.
Mert volt eszük.

pappito · http://pappito.com 2013.06.11. 13:24:41

@diggerdriver: és télen egy szobát fűtenek, mert többre nem telik

mommmmo 2013.06.11. 13:25:50

@pappito: Miert "Europanak?". Azsiaban pl egyaltalan nincs szakmunkaskepzes, legalabbis a nyomor reszeben, hanem megtanuljak az "oregektol". Lasd a kabuli hentest.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.11. 13:27:40

@pappito:
Két éve mokor kijöttünk akkor volt Tottenhamban a nagy balhé.
Semmit sem láttunk és éreztünk belöle.
Annyit azért megállapítottunk hogy nem megyünk oda lakni.

bpetya75 2013.06.11. 13:33:31

@andaluzkutya:

Nekem az érthetetlen, hogy az unokatesód miért volt annyira smucig, hogy nem hívta meg a rokonságot Európa Svájcába egy jó nagy lagzira?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 13:35:55

@andaluzkutya: Minden világos. Én csak egy hülye budai vagyok, de 200 fős lagzit még nem láttam a környéken (igaz, nem is kerestem). 30-40 vendégeset már igen. Nagyobb létszánál vidéken tartják az eseményt, ott ugye vad-hal ingyen van, bort ad házit a gazda. De ez is ritka manapság, a kucuknak megjött az eszük, és bejönnek a városba menedékjogot kérni a parasztok elől.

andaluzkutya 2013.06.11. 13:36:43

@bpetya75:
Egyszerű a válasz: mert orvos, azok meg tudjuk milyenek:)
Amúgy az esküvőjük Mo.-n volt. Nekem se volt nagy lagzim, mert mi a francnak. De a bátyjámnak nagy volt, mert ő azt szeretett volna. Így megy ez.

Szürke Ló 2013.06.11. 13:38:46

@mirx: Persze, csak mondom, ahogy növekszik a bevándorlás, úgy az erőszak is, még olyan helyeken is, amik 15-20 éve még viszonylag nyugisnak számítottak.
Amúgy szerintem a legtöbb magyarnak van annyi esze, hogy bárhová is megy külföldön, a nagyon gázos környékeket/órákat elkerüli, nyilván a poszter se ment duhajkodni az éjszakába oda, ahova nem kéne - plázázás meg csapatban ebédelés meg kocsiból fényképezés, ezekkel lehet arrafele bizonyára jobban túlélni.

andaluzkutya 2013.06.11. 13:40:31

@én már a fény gyermeke vagyok:
Nálunk se mindenkinél van ekkora lagzi, jellemzően azoknál, akik a "paraszti hagyományokat" követik mentalitásban, legalábbis annak a negatívabb részét illeti. Ilyen, hogy pl. megszól a szomszéd, ha nem úgy csinálsz dolgokat, ahogy szerinte kéne, stb. Az ilyen lagzik nagyrésze ritkán tűnik nekem őszintének, inkább magamutogatásnak. De lehet, hogy tévedek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 13:42:08

@mirx:

Nekem volt egy afgán barátnőm annak idején. Komcsi volt nagyon. Egyébként nagyon szép volt, inkább délolasznak nézett ki, mint ázsiainak.

Ő mesélte a következő viccet.

Jugoszláv delegáció utazik Afganisztánba a Szovjetúnión keresztül vonaton. Odamenet amikor elérkeznek a közép-ázsiai szovjet köztársaságokba, szörnyülködnek "ezek a szovjet elvtársak, hogyan tűrhetnek ilyen állapotokat, miért nem fejlesztik ezt az országrészt?", aztán 2 hét Afganisztán után mennek vissza, ugyanazon az útvonalon, s konstatálják a szovjet elvtársak sikereit, hogy ilyen kulturált állapotokat teremtettek országuknak ebben a részében!

smile750 2013.06.11. 13:43:24

@pappito: Többnyire pakisztáni AK klónokkal mászkálnak, na meg magyar AMD-vel. :) Ja, ez utóbbit is kifelejtettem a posztból, pedig érdekes.

mirx 2013.06.11. 13:44:10

@smile750: te most akkor valamiféle mérnöki munkát csináltál, vagy mit?

pappito · http://pappito.com 2013.06.11. 13:45:22

@mommmmo: hát, mondjuk, hogy Európa megmaradása engem jobban érdekel, mint az, hogy kabulban még ötezer évig poros, legyek által beköpött csirkelában zabálnak, ott az elmúlt ötezer évben is ez ment. De Európa más, nekem fontosabb és nagyon komoly utat járt be mondjuk az elmúlt ezer évben ahhoz, hogy ne legyen kár tönkretenni amit elért.

persze, tudom, ez erősen szubjektív és nem is vitázni akartam a dologról.

pappito · http://pappito.com 2013.06.11. 13:47:42

@smile750: ahh, gondolhattam volna :) az amd-k hogy kerültek oda, azt hittem azzal csak a délszláv elvtársakat segítettük meg az afrikai szocializmust

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 13:48:17

@csőcsere:

Ez az eredeti paraszti szokás továbbélése. A magyar jobbágy fő álma az volt, hogy vegyen földet magának. (A közhiedelemmel ellentétben a jobbágynak lehetett földtulajdona, sőt a gazdag rétegnek minden esetben volt is.) S ha meg már volt föld, akkor növelni kellett. Így aztán nem ritka jelenség volt, hogy a család nyomorog, mert összes megtakarított pénzéből földet vesz, melyet jellemzően aztán alig bír megművelni. A sikeres, gazdag jobbágyok esetében nem volt gond, mert ők felvettek bérmunkást, de a kevésbé gazdagok is őket utánozták. Így aztán megesett, hogy hatalmas földek közepén állt egy rozoga ház, s a benne lakók kukoricakását meg krumplifőzeléket zabáltak egész nap, de mégis nagyon boldognak érezték magukat, hiszen van sok földjük.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 13:48:49

@andaluzkutya: Lehet hogy őszintén magamutogatók. Én is voltam ilyen lagzin, kiraktam az asztalra a 'kérem ne zavarjanak' táblát, végigettem a menüt, átadtam az ajándékot és hazamentem. Így visszagondolva nem is volt rossz.

Ronnie_27 2013.06.11. 13:50:03

@mommmmo:

Arról nem is beszélve, hogy milyen káros demográfiai hatásai vannak annak, hogy a lányokat nem hagyják megszületni.

Nem igaz, hogy nálunk szégyen kis esküvőt tartani. Ma már az esküvők többsége szűk körben zajlik le. Nem hiszem, hogy ez egyáltalán szempont lenne ma Magyarországon a párválasztás során.

Nem egyszerű összeszedni a pénzt egy 200 fős lagzira, de minél több a vendég, annál több az ajándék is. Micsoda ember az, aki nem ad annyit ajándékba, mint amennyibe az ő ellátása a lagziban belekerül? 20 deka aranyból kijön egy nagyobb lagzi, persze nem Pesten egy hotel dísztermében.

Ronnie_27 2013.06.11. 13:50:44

@andaluzkutya:

Nem BK az unokatesód monogramja?

váj mí 2013.06.11. 13:54:03

@mommmmo: Talán, mert európaiak vagyunk. Tudod, a "first world", és bár röhögünk önmagunkon a 9gag-es "first world problem" címkés beszúrásokkal, de magasról leszarom, hogy hányan halnak meg Kabulban vagy más hasonló helyeken fertőzött hús, vagy golyó által.
És igen, ha én nem tudom megvenni a legújabb iPhonet, az nekem tragédia, akkor is, ha Afrikában közben éheznek. (Példa, volt, még mielőtt ...)

andaluzkutya 2013.06.11. 13:57:01

@Ronnie_27: A leánykori monogramja nem. Azt sajnos nem tudom, hogy a házasságban milyet nevet választott, de mivel alighanem kutatóorvosként nem "-né"-ként dolgozik, így esélyes, hogy a házasság utáni nevének monogramja se BK.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 13:57:10

@váj mí:

Minden relatív.

Spanyolországban a szociális szegény polgár kénytelen McDonaldsban ebédelni normál étterem helyett. Magyarországon kénytelen otthon enni zsíros kenyeret. Afganisztánban meg elmegy a hegyekbe szedni valami ehetőt.

váj mí 2013.06.11. 14:02:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ugyanezt mondtam. Csak abból a megközelítésből, hogy hagyjanak már a picsába békén, és ne akarjanak állandó lelkiismeret-furdalást generálni, amiért oda születtem, tök véletlenül, ahova. Ha Afganisztánba születek, eddigre már vagy dédnagymama vagyok, vagy halott. Ilyen ez.
És, hogy mennyire inproduktív, amikor a first world bele a akar szólni a third worldbe, azt láthatjuk, többek között Afganisztánban .

2013.06.11. 14:05:40

@én már a fény gyermeke vagyok: india, pakisztan es az egyeb "sztan" orszagokban sokkal nagyobb a csalad es a csalad feladata/ megbecsulese, mint Europaban. Igy tenyleg nem ritka a 2-300fos eskuvoi horda, akik csak a 2 csaladtagokbol allnak. Ebben meg baratok nincsenek is benne. Az indiai leszarmazott (de mar maod-harmad generacios angol) munkatarsaim evente kb egyszer eskuvo miatt odarepulnek, mert valaki a csaladbol megeskuszik. Altalaban az eskuvos csalad a jegyet es hotelt is fizetik. Azt mondjak, hogy az etel aranylag olcso, de a helyberles es az utaztatas a draga. £100k osszegeket hallottam egy nem tul nagy indiai eskuvore (indiai meretben).

2013.06.11. 14:07:07

@charlieharper: gyorsan megkerdeztem, a £100k Goa volt.

BTBTBT 2013.06.11. 14:07:19

@smile750:
Köszi a választ. Arra is gondoltam, hogy talán éppen ellenkezőleg van: nem az a jó, ha valaki feljebb lakik, hanem lentebb, minél közelebb az úthoz. Fentebb ugyanis egyre nehezebb autózni.

Egy amerikai mesterlövész USÁ-ban lévő lőtéren való lelövését azért nem hasonlítanám Londonhoz, mert ott lövöldözés nem mondhatni, hogy lenne, és nem látni arrafelé haladó tendenciát sem. A fegyverviselési törvények/szokások - és ebből következőleg az elérhetőség is - egészen picit szigorúbbak itt, mint az Egybesült Államokban. Ez alól kivételt csak a helyi maffiák képeznek.

@mirx:
Nincs gond Londonnal egészen addig,amíg elkerülöd a gettókat. Vagy a nyócker, különös tekintettel Józsefvárosra, jobb?

@diggerdriver: Ha nem a főutak meg áruházak környékén laktatok, nyilván simán megúsztátok. Tottenham meg Seven Sisters amúgy is a legélhetetlenebb részek közé tartoznak. Lázongás meg felkelés nélkül is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.06.11. 14:43:53

"Fikusz Kukisz korábban már írt az Egyesült Arab Emirátusokból,"

LOL, Fikusz Kukisz... :D Van esetleg itt valaki Fortisszima Fingusz névvel is... :-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.06.11. 14:48:06

" kicsit megtörjük az egyhangúságot, és ne csak angliai posztok legyenek. (Úgy látom, ez már kiirthatatlan toposszá vált.[...] - Határátkelő)"

Igen, ez már átment mémbe, de azért ne tagadjuk meg, volt neki alapja rendesen... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.11. 15:03:57

@váj mí:

A nyugat segítsége és a harmadik világ "segíthetőségéről" jutott ez eszembe:

"Das Passt wie der Igel zum Arschwisch"

montroyal ( CAN qc) 2013.06.11. 15:17:20

cég kihozott egy csomó angolul nem beszélő magyart is,
sogor koma jobarat... biztos lett volna angolul beszelo is ... tipikus...

andaluzkutya 2013.06.11. 15:17:55

@Kovermadar:
A google fordító szerint:
"Úgy illik, mint a sündisznó a szamár törlés"
Ez hogy kapcsolódik a nyugathoz és a harmadik világhoz?:)

mommmmo 2013.06.11. 15:23:36

@pappito: persze, csak a hozzaszolasod ugy hangzott, hogy "Europa ra fog fizetni" a szakmunkasok hianyara, mintha mashol csakugy hemzsegnenek a szakik.

Hat ilyen, hogy normalis szakmunka csak Europaban van, meg az europai kulturkorben vagyis USA meg ahol te elsz, tudtommal, mashol meg Mekkmesterek vannak, kukacos hus meg osszedolo hazak, meg analfabetak, akik arrol almodnak, hogy a gyerekuk orvos lesz vagy pilota, de veletlenul sem egy jo komuves, aki normalisan fel tud epiteni egy hazat. Mert az nekik degradal. Legalabbis igy tapasztaltam.

váj mí 2013.06.11. 15:24:36

@andaluzkutya: :DDDDDD Hülye vagy! :DDDD

Szabad fordításban nagyjából annyit tesz, hogy : "Annyira hatékony, mint sündisznó toalett-papírnak".

pappito · http://pappito.com 2013.06.11. 15:28:25

@mommmmo: Európa már fizet is rá rendesen, de sokkal rosszabb lesz a helyzet, és itt most kifejezetten a pékről meg hegesztőről meg cnc-sről meg földmérőről beszélünk, klasszika-filológia szakon végzett meg humán antropológus az van elég.

És igen, én örülnék, ha az európai értelemben vett társadalom és annak felépítése nem tűnne el Európából.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.11. 15:34:31

@pappito:
Azt mondod jó szakmám van? Akkor miért keres az ügyvéd jobban? :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.11. 15:37:24

@Kovermadar: neki jobb van :) te még csakcsak elvagy ügyvéd nélkül, de ő nem tud dolgozni, ha valaki nem gyárt neki tollat meg írótömböt :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 15:39:29

@charlieharper: Nem írtam, hogy isztánéknál baromság a nagy esküvő. Hagyomány, és tk. nem is rossz. Itthon már kihaltak azok a nagymamák és dédik akik ragaszkodtak ahhoz, hogy kis unokáit nagy csimbummal lássák férjhez menni. Tök jó anyókák voltak. nagy szeretettel gondolunk rájuk, de az idők változnak.

váj mí 2013.06.11. 15:39:38

@Kovermadar: Attól függ, milyen ügyvéd? Mármint hogy, mire specializálódott, ugye ...

váj mí 2013.06.11. 15:42:34

@én már a fény gyermeke vagyok: Az baszna be, hogy ha egyszer, valaha is férjhez mennék, oda kellene csődíteni a teljes rokonságot. Mna, ez már nagyanyám korában sem ment a mi családunkban. Anyám mindkét házasságkötésén meg csak a minimális banda volt jelen.

mommmmo 2013.06.11. 15:51:37

Minel inkabb nem a fiatalokrol szol az eskuvo, annal nagyobb a hepaj. Ez itthon is elegge igaz, szerintem. Nem a fiatal parrol szol, hanem arrol, hogy a tarsasagnak bemutassuk milyen f@sza az eletunk.
Mivel isztaneknal a fiatalok velemenyet altalaban meg sem kerdezik, hanem az egesz dolog 2 csalad egyesuleserol szol (jo esetben, ha nem sajat csaladbol hazasodnak)ez nem maganeleti, hanem tarsadalmi esemeny, hat megy a nagy show.

Amugy azert az itthoni csaladihazepitest nem lehet ezzel osszehasonlitani, ugyanis arrafele az emberek 99,9%-a lagzira kolti elete keresetet, nalunk meg mondjuk egy reteg kolt csaladi hazra.

mommmmo 2013.06.11. 15:56:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: amugy elhiszem, hogy az afgan baratnod gyonyoru volt, szerintem gyonyoruek tudnak lenni a pastunok, olaszos kinezet, gyakran bazi nagy vilagito kek szemmel.

Kar, hogy a pizsama\csador viselete es a higenia hianya miatt ez altalaban nem igazan ervenyesul. Pedig adhatnanak annyi csucsmodelt a vilagnak mint a brazilok, ha a "hagyomanyaikon" egyszer tultennek magukat, szerintem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.11. 15:56:55

@én már a fény gyermeke vagyok:
Gondolom mivel Európában a házasságok jelentős része válással végződik, így tök felesleges összecsődíteni mindenkit.

Isztániában viszont (gondolom) nem sok a válás, részben vallási, részben "úgysem élik meg" okok miatt, így aztán nagyobb eséllyel szól egy életre a dolog.

- Óriási lagzija volt az unokatestvéremnek! 250-en jöttek, szerte a világból! 3 napig csak ettünk és ittunk...
- A válóperen nem lesznek annyian! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.11. 15:57:45

@mommmmo:

Vegyél egyet, aztán idomíts kedved szerint :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 16:09:36

@mommmmo:

Ez komcsi csaj volt, szóval még kendőt sem viselt. Bár egyébként hangsúlyozta, hogy hisz Istenben és ő muzulmán.

smile750 2013.06.11. 16:10:57

@mommmmo: "Hat ilyen, hogy normalis szakmunka csak Europaban van, meg az europai kulturkorben vagyis USA meg ahol te elsz, tudtommal, mashol meg Mekkmesterek vannak, kukacos hus meg osszedolo hazak, meg analfabetak, akik arrol almodnak, hogy a gyerekuk orvos lesz vagy pilota, de veletlenul sem egy jo komuves, aki normalisan fel tud epiteni egy hazat. Mert az nekik degradal. Legalabbis igy tapasztaltam. "
Ezt megerősíthetem. Itt az Emirátusokban a sok rabszolga csinálja a "szakmunkát" mindenféle iskolai háttér nélkül, "tapasztalati úton" megtanulva a dolgot. Van olyan ismertető kiadvány, ahol kimondottan felhívják a figyelmet például, hogy az egyik legújabb külvárosi negyedben szépek ugyan a házak, de azok minden szakértelem nélkül, villámtempóban lettek felhúzva, így találhat minőségi problémákat, ha valaki ott bérel lakást.
Idejön egy kis bangladesi, paki, vagy filippínó, elkezd dolgozni mondjuk takarítóként, wc pucolóként, aztán lehet, hogy egy idő múlva már ő lesz a segéd-szakács. Csak abban bízik az ember ilyenkor, hogy közben mosott kezet. :)
Volt olyan is, hogy az egyik hotelben, ahol rendszeresen szálltunk meg, beszélgettem a személyzettel, és szóba kerültek ilyen dolgok, hogy tudja-e, hogy hogyan jelzi a vendég az evőeszközök lerakásának módjával, hogy el lehet-e vinni a tányért, vagy még nem. Naiv módon megkérdeztem, hogy ő tanult-e ilyet az iskolában ahol ezt a "szakmát" tanulta, erre ő elnevette magát, és közölte, hogy nem járt ilyen iskolába, a felszolgálást itt tanulta meg miután kijött dolgozni. Az derült ki, hogy nem is tudta, hogy ilyen iskola létezik. Bár ezek a dolgok Európában sem ismeretlenek, rengetegen dolgoznak a vendéglátásban szakmai képzettség nélkül, hiába van (vagy volt) olyanunk, hogy vendéglátóipari szakmunkásképző, meg szakközép. Van ilyenünk még egyáltalán?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 17:02:31

@váj mí: Ha gonosz ember lennék, most azt írnám: neked nem kell ilyesmitől tartani, nincs az a marha aki téged elvenne. Szerencsére nem vagyok gonosz, így nem kell leírnom.

andaluzkutya 2013.06.11. 17:04:10

Amennyire én látom, Norvégiában se szégyen szakmát tanulni, és elég sokan is élnek vele. Azok is jól fizetnek, és negyedannyi a felelősség, mint mondjuk egy orvosnak/mérnöknek/jogásznak/akárkinek. Nekik pont az a bajuk, hogy kevés a magasan képzett szakemberük. Bár az is igaz, hogy jól képzett "egyszerű" szakemberekből is hiány van, bár a válság óta kevésbé. De a munkanélküliség csak 3% körüli ennek ellenére...

váj mí 2013.06.11. 17:09:33

@én már a fény gyermeke vagyok: Édesem, ha rá bírnám venni magam, hogy hozzád menjek, egy éven belül, te magad akarnál megkérni ;)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 17:15:30

@Kovermadar: Sokan lóversenyre költik a pénzt, van aki elissza, olyanról is olvatam valahol, hogy vitorlásra. És vannak akik esküvőkre. Én mint walter matthau, nőkre és sajtos szendvicsre. Az jobb? Szerintem igen, de ezzel sem ért mindenki egyet.

andaluzkutya 2013.06.11. 17:15:58

@váj mí: vigyázz vele, mert vacsora után fogja magát és lelép:)

váj mí 2013.06.11. 17:20:38

@andaluzkutya: Ha már törvényesen is házasok vagyunk, akkor felőlem a vacsorát sem kell megvárnia: kocsi, ház, bankszámla fele marad, ő mehet ;).

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 17:21:32

@váj mí: Van itt valahol a sublótban három kiló arany, annyit adok érted apádnak, többet egy konyival se.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.11. 17:22:07

@én már a fény gyermeke vagyok:

A sajtos szendviccsel maximálisan egyet tudok érteni! :)
Matthau pedig régi nagy kedvencem (volt :( ).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.06.11. 17:22:07

Nahát, elolvastam, szuper poszt télleg.Bizton kijelenthető, hogy Afganisztán kb a Föld egyik s*gglyuka...Már bocsánat.Bár azt olvastam, hogy kábítószerben, fegyvergyártásban (szigorúan kiskorúakkal dolgoztatva...) nagyon jók.

@csőcsere: Na, hát ezt nagyon komolyan összefogalmaztad, engedelmeddel el is teszem magamnak.Tökéletes meglátás... :-)

mommmmo 2013.06.11. 17:24:27

@Kovermadar: de pl a europai diaszporajukban mar van valas boven. Nekem volt olyan indiai kolleganom Londonban anno, hogy mar a masodik eskuvojere fizettek ra a batyjai az eves keresetuket, pedig meg csak huszoneves volt. De massal sem foglalkozott munkaidoben, minthogy az eskuvoi magazinokat bujta, meg hogy Indiabol kell hozni szovetet, mert egesz Europaban nincs olyan, es mi sem termeszetesebb, hogy a 2 batyja csak ezert melozik. Pedig ha huszonevesen mar a masodik ferjnel jar, akkor belefer meg neki egy par.

2013.06.11. 17:25:26

@én már a fény gyermeke vagyok: ha a vitorlasra koltott penzzel ram celoztal volna, akkor az elenyeszo osszeg a gyerek iskolaztatasahoz kepest. Ha nem ram celoztal, akkor pardon

@smile750: legjobb curryt az afgan etteremben ettem. Fantasztikus konyhajuk van. Nem a +30fokon tarolt csirkebol keszult.

mommmmo 2013.06.11. 17:28:20

Igazabol onnantol kezdve, hogy van arra penzuk, hogy 2x 3X is ki tudjak fizetni az egesz lagzimarhasagot mar van is valas. Az Emirsegben is gyakran valnak a helyiek, a 25 eves haziurunk is mar a 2. Feleseget rugta ki, na persze az apja mindig elmebetegeket talalt neki, elmondasa szerint, de amugy elhittem.

mommmmo 2013.06.11. 17:33:41

@charlieharper: ez igaz, amikor meg Londonban sz@r munkakat csinaltam, a baratnom afgan menekult pasija etetett, hogy ne haljak ehen. A karamellas mazsolas rizsuk is isteni, amugy a legtobb afgan pasi remekul foz. Sokat tanultam toluk.

váj mí 2013.06.11. 17:34:23

@mommmmo: Szegény, szerencsétlen harmadik világbeliek, he? :p
És nekem miattuk kellene lelkiismeret-furdalásom legyen, mert nem abba a gedvadékba születtem.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 17:34:44

@charlieharper: Persze hogy rád gondoltam, de nem rosszaságból. Csak ellenőriztem hogy megvagy-e még. Egyébként időnként én is szoktam vitorlázni, de csak túlsúlyként a balatonon. Egyrészt nincs pénzem saját hajóra, másrészt oly annyira nem vonz az ottani úri közönség.

2013.06.11. 17:35:59

@váj mí: tedd el az aranyat es valtsd be $1900-os arnal, mint 2011ben.

2013.06.11. 17:40:34

@mommmmo: azt a kajat pont nem ismerem. Sot semmilyen edesseguket nem ismerem, ami nalunk van etterem, ottnincsenek edessegek. A curryket ismerem meg olyan kajakat, amiket meg korbe sem tudok irni, de foetelek.
Parizsban probaltunk afgan etterembe menni meg 2001-ben, a zsinagoga mellett volt. Mivel 2001 oktober eleje volt, zarva volt es az voltra kiirva, hogy hatarozatlan ideig zarva lesz. Nem tudom, hogy azota kinyitott -e.

mommmmo 2013.06.11. 17:42:17

@charlieharper: az nem kifejezetten edesseg, hanem koret, pl grillezett csirkehez:)

2013.06.11. 17:44:19

@mommmmo: curry houseban meg noi szakacsot nem lattam, se indiai/pakisztani/bengali, se afganban. Lehet, hogy a nok arra nem is tudnak rendesen fozni nagyuzemben.

mommmmo 2013.06.11. 17:46:22

@charlieharper: hat a baratnomet anno nem is engedte a baratja a fakanal melle. Pedig a sracnak 2 melohelye volt, egy nappal, este meg pizzafutarkodott, a baratnomnek meg egy se.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 17:47:23

@charlieharper: Afgán étterem a zsinagóga mellett? Az fasza, a rebájnak nem kellett messzi kutyagolnia ha megéhezett.

tanato 2013.06.11. 17:48:33

@andaluzkutya: Nekem meg nem is volt lagzim,csak egy délelőtti márciusi esküvő után egy kb 30 fős ebéd.Késő délután már mentünk is a nászútra anyósomék Római part vállalati üdülőjébe,ami most víz alatt áll.

váj mí 2013.06.11. 17:51:38

@charlieharper: Ahham, majd ha a mennyiség nagyobb lesz ;)

tanato 2013.06.11. 17:55:01

@andaluzkutya: www.origo.hu/itthon/20130611-tobb-hullamban-mar-kivandoroltak-a-bkv-soforok.html
Na egy kis szines neked,nemsokára magyar/sofőrös/buszokkal tömegközlekedhetsz.

2013.06.11. 18:05:07

@én már a fény gyermeke vagyok: en is a tengeri vitorlazasat preferalom. Balatonon meg soha nem hajoztunk. lehet, hogy majd iden. Nalunk a vitorlasklubbokban nagyon normalis emberek vannak. Itt a "mooring" viszi el a nagy penzt a hajora. Gyakorlatilag dragabb teruletileg, mint lakast berelni teruletben.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 18:15:59

@charlieharper: Jaja, ezek a kikötői pénzek itt se kevesek. Egy szar jetskit még vennék magamnak, de azzal nem lehet balatonra menni. Ahhoz kiváltságosnak kell lenni. Ez a borzasztó az életben, még sose voltam kiváltságos. Biztos ahhoz sokkal jobban kell igyekezni.

M. Péter 2013.06.11. 18:25:48

@smile750: "Aki kardot ragad, az kard által vész el."

M. Péter 2013.06.11. 18:45:37

@smile750: Az USA-ban gyakori, hogy középiskolások, egyetemisták pincérkednek természetesen minden vendéglátóipari szakképzettség nélkül.

váj mí 2013.06.11. 18:50:31

@M. Péter: "Kard által vész, mind ki kardot ragad ...", hehh! ;)

andaluzkutya 2013.06.11. 18:53:52

@tanato: Két magyar buszvezetőt is ismerek a környéken, bár már egy ideje nem tömegközlekedek... De ők nem a BKV-től jöttek el, hanem valamelyik volántól, kb. két éve.

Mesterlövész 2013.06.11. 18:57:46

NEM Anglia!! Ez máris jó pont, köszönet a vérfrissítésért! :D

2013.06.11. 19:10:45

@andaluzkutya: neked van útleírásod? elolvasnám. szimpi vagy

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.11. 19:15:14

@andaluzkutya: majd rájönnek, hogy inkább a válást kéne így ünnepelni:D

mirx 2013.06.11. 19:18:06

A KFC-ről jut eszembe, hogy Brooklyn egyik ilyen vérgáz részén, ahol a bokor alatt laposkúszásban jártunk haza, is volt egy "Kennedy Fried Chicken", ahol amúgy sose volt semmi, de ha igen, az is ehetetlen. Drogot viszont a pult alól bármikor. (Már ha zárva lett volna a 200 "barber shop" amúgy ott az avenue-n.) Őket sem hinném, hogy perelte volna a KFC.

BTBTBT 2013.06.11. 19:27:52

@tanato:
Es onnan fog kiderulni, hogz magyar buszsofor van a double decker/en, hogy amikor bevag eleje valami biciklis, akkor nem fuck you-zni meg fuck off-ozni fog, hanem bazmegezni?

andaluzkutya 2013.06.11. 19:29:45

@Mmj Drtmmj: nincs, mivel nem érzem azt, hogy a történetem sok tanulsággal szolgálna bárki számára is. De lehet, hogy kishitű vagyok:)

@Babette_: van olyan unokatestvérem, akinek kétszer volt 2-300 fős lagzija, öt éven belül. És mindkétszer olyan mennyiségű giccsel, romantikusnak gondolt dolgokkal leöntve, hogy az leírhatatlan. Izgatottan várjuk a harmadikat:)

2013.06.11. 19:33:28

@mirx: 90-es evekben Izraelben McDavid volt.

váj mí 2013.06.11. 19:34:20

@Barátusz: Bazmegezniii? Huhh, de régen nem voltál már otthon! ;).
"Elmész a mocskos, geci kurva anyádba, te köcsög! Nem látod, hogy ez buszsáv, dögöljél meg?!" - tavaly decemberi gyűjtés a 7E-ről. Különben, teljesen jogosan fakadt ki akkor a sofőr.

mirx 2013.06.11. 19:43:24

@váj mí: nemsoká megyek haza, már gyakorlok a gta-val a szitukra :o)

mojoking77 2013.06.11. 19:49:08

@smile750: Jo volt. Amugy kb mint ha en irtam volna Nyugat /Del Pakisztanrol. Ott mondta a sofor gyerek, hogy azt a hust kell megvenni, amelyiket korulrepkedik a legyek, mert az meg biztos, hogy friss......

váj mí 2013.06.11. 19:49:14

@mirx: Budapesten olcsóbb és egyszerűbb a BKV. Ezt most komolyan, és még ilyen kis plusz "életképeket" is elkaphatsz ;)

BTBTBT 2013.06.11. 19:53:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem semmi, hogy meg jatszoter is van elotte, mint az europai Mekik elott, bar joreszt letakarva.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 19:53:59

@andaluzkutya:

Minél nagyobb a felhajtás, annál biztosabb a válás.

Én azért nem váltam el, mert az esküvőmön 7-en voltunk, ebben már benne van az anyakönyvvezető és a tolmács is. S gyalog mentünk az esküvőre, majd onnan gyalog tovább. S az eskövői ebédre csak saját magunkat hívtuk meg, nem volt pénzre vendégekre. Aztán meg a nászéjszakán moziba mentünk.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.11. 19:55:51

Gondoltam lelkendezve megköszönöm ezt a posztot (végre nem torzult be a tudatom, ennek kéne az alap színvonalnak lenni itt), de a párizsi megint hiánydzcikk. Így csak 1 pontot tudok adni. A 2-ből.:D

mojoking77 2013.06.11. 19:56:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Na na. Nem szeressem az ilyen tipusu analogiakat :)

mirx 2013.06.11. 19:59:02

@váj mí: én már azon beaggódom, ha 6 óránál tovább áll a kocsi az utcán, nehogy eltűnjön, úgyhogy inkább azzal nyomulok

bkv-s buszsofőr 20 centi hóban buszöbölből index nélkül rárántós (mögöttem közeltávol senki), "láttam magunkat meghalni"-téma amúgy is priceless. legalább nem puhulok el teljesen.

BTBTBT 2013.06.11. 20:08:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Viccesek. Meg az is, hogy az egyik burgerben negyzet alaku huspogacsa van.
Mondjuk nem ertem, miert nem talalnak ki egy egeszem mas nevet maguknak. Azert egy turista vagy helyi sem annyira hulye, hogy ne tudna: ez bizony nem az amerikai gyorsetteremlanc ujabb uzlete.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 20:12:04

@Barátusz:

Pont emiatt van sokkal több látogatójuk. Hiszen minden turista be akar menni. Egy átlag McDonaldsban enni nem nagy ügy, de egy MaDonalban enni, ez nagy élmény.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 20:13:59

@Barátusz:

Nekem az tetszik, hogy az egyik reklámjukon európai kinézetű szőke nő mosolyog 2 szőke gyerekkel.

váj mí 2013.06.11. 20:14:28

@mirx: Höhh, "first world problem", miközben Kabulban, ugye ... :p
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Most a hó nem fog fenyegetni, az tuti .... úgyhogy szerencsétek van, mert attól a nyomorult Demszkytől az idiotizmus legfelső szintjét súroló Tarlósig, mindig, mindegyiket meglepetésként érte/éri a téli időszak. Aztűn majd a tavaszi-nyári áradások, dettó ...
Én nem mennék kocsival Pestre, max. ha fizetnének .... A BKV olcsó, és bár szar, nagyon szar a szolgáltatásbeli színvonal. azért a pályavonalak jól kiépítettek. Mármint, értve, hogy el lehet jutni viszonylag rövid idő alatt Észak-Pestről Dél-Budáig. Persze, mindig lehet jobb ... És a BKV-ra kurvára ráfér, hogy minőségileg jobb legyen.
Viszont nincs az a pénz, hogy én csúcsforgalomban, valamelyik hídon átkelve, kocsiban szívjak... inkább röhögök a villamoson elsuhanva a sok araszolón, vagy tudomást sem veszek róluk a metrón.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 20:19:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az enyemen 5-en, de a vacsoran mar csak harman:)
nyertem

Puskas istt is szoba kerult, mondjuk foleg ha egy del-amerikai nem agyon muvelt ember hallja hogy magyar vagyok es elmult 50 eves
a kicsitmuveltebbek inkabb Zsazsa Gabort mondjak, nagyon tetszik nekik, hogy felpofozott egy rendor

BTBTBT 2013.06.11. 20:20:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Na jo, de nyilvan a helyieknek is fussa ott tomni a fejuket. Kozuluk is biztosan tobben mennenek, ha az igazi Meki nyitna ki az isten hata mogott.
A szoke no a gyerekekkel biztosan a turistakat hivatott odavonzani. Vagy a svedeket?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 20:21:43

@hagyma:

"az enyemen 5-en"

Te, feleséged, anyakönyvvezető, tanú és a fényképész.

BTBTBT 2013.06.11. 20:22:13

Ott a svedek is turistak, mielott meg megjegyzed.

BTBTBT 2013.06.11. 20:23:25

@hagyma:
A tanu ismeros/rokon volt, vagy csak berangattatok valakit az utcarol?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 20:25:57

@Barátusz:

A történet, ha jól emléksze, úgy kezdődött, hogy a tulaj az USÁ-ban élt, majd hazament valamikor az első iraki háború után. Az USÁ-ban egy McDonaldsban dolgozott, s ezért nyitni akart egyet iraki Kurdisztánban, a szülővárosában. Jelentkezett is rendesen a McDonaldsnál, hogy akar nyitni éttermet, de a cég nemet mondott mert akkor még Irak amerikai szakciók alatt állt. Ezen feldühödött a kurd emberke és megnyitotta a MaDonalt.

mirx 2013.06.11. 20:27:17

@váj mí: hát ja, lehet, hogy firstworldproblem, én valahogy inkább rohadok 30 percet a kocsimban, minthogy 10 percre centikről szagolgassam bélukát meg szorongassam a táskámat meg bosszankodjak, hogy nem akkor jön, amikor írták, meg össze van hugyozva

talán mostanság még a bicikli már egy vállalhatóbb dolog, azt még ki lehetne próbálni.

váj mí 2013.06.11. 20:28:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ebbe a fotós már nem fér bele .. csaxolók ;)

mirx 2013.06.11. 20:28:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: anyámék ezt kimaxolták, mert az anyakönyvvezetővel fényképeztettek :D

mojoking77 2013.06.11. 20:29:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 2 tanu kell, nem? Az mar 6. Hacsak nem felvaltva fenykepezkedett a ket tanu.

Világpolgár2012 2013.06.11. 20:30:45

@mojoking77:
Nálunk a tanúk fényképeztek.

Világpolgár2012 2013.06.11. 20:31:57

@mirx:
Mi is mindig vezetünk Budapesten. Mondjuk mi a londoni forgalomban szocializálódtunk, ahhoz képest Bp. meg sem kottyan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 20:34:42

@M. Péter: itt tulajdonkeppen senkinek semmi kepzettsege nincs a vendeglatasban
de egy szakacsnak sem kell tanulnia feltetlen eveket
egy kelloen normalis ember a pincerseget megtanulja egy het alatt a kollegaitol
ehhez otthon 3 evet jartak iskolaba

mojoking77 2013.06.11. 20:34:55

@Világpolgár2012: Lassan kezdem kinosan erezni magam, nalunk ugyanis kb 170 fo volt a vendegseg, es lassan 14 eve vagyunk egyutt a felesegemmel... Anyagilag buko volt persze, de koran sem akkora, mint amennyire sokan szeretnek azt beallitani. Mas kerdes, hogy a menyasszony tanc mellett volegeny tanc is volt, es osszesen kaptunk egy kezzel keszitett diszkeretetet az eskuvoi fotonak, illetve egy komolyabb vorosborvalogatast, a tobbi "cold cash"-kent erkezett....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 20:36:22

@váj mí: @mojoking77:

Nem tudom. Szerintem 1 is elég, de nem vagyok biztos benne.

mojoking77 2013.06.11. 20:37:57

@Világpolgár2012: Budapesten alomszepen mukodik a kozlekedes, nehany "nevesebb" europai fovarossal osszehasonlitva... Probaljon meg nyugodtan barki vegigmenni hetkoznap delutan Parizs belvarosan. Utana mar barhol fog tudni vezetni, gond nelkul

mojoking77 2013.06.11. 20:38:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szerintem ketto kell. A legtobb szerzodeshez ket tanu kell, hogy igazoljak. Nem hinnem, hogy a hazassagnal mashogy lenne...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 20:40:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @Barátusz: most nevetni fogtok, mikor mentunk bejelentkezni, mert nem tudtuk a rendszert, Mary sem tudta, 30 eve ment elotte ferjhez
na akkor szoltak, hogy akar maris eskudhetunk es ket biztonsagi or fel is ajanlkozott tanunak
tehat megtarthattuk volna iziben, de elhalasztottuk 1 nappal es vegulis a fiam volt az egyik tanu /es a fenykepesz, telefonnal/ Mary testvere a masik tanu es hat ott volt az anyakonyvvezeto
ez volt az 5, mert en is ott voltam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 20:42:03

amerikaban 2 tanu kell
otthon is
de amellett hogy tanuskodott siman fenykepezett is a gyerekem

Világpolgár2012 2013.06.11. 20:43:34

@mojoking77:
Szerintem egyikkel sincs gond, ha olyan az esküvő, amilyet a házasodó pár akar. Nekünk a rémálmunk lett volna egy nagy lagzi, amit egyébként az anyósom mai napig nem hevert ki :) Talán azon lehet a hangsúly, hogy mindkét fél ugyanazt akarja. Nálunk is bejött, 15 és fél évnél tartunk.

mojoking77 2013.06.11. 20:46:12

@hagyma: Egyik legkedvesebb baratom eskuvojerol ezert van egesz pontosan 1db fenykep. Ugyanis az anyakonyvvezeto nem volt hajlando kivinni az anyakonyvet a varoshazarol, igy a valodi szertartason konkreatn 5-en voltunk, es nekem is majdnem keson jutott eszembe a fenykepezes, de telefonnal pont a lenyeges pillanatot, mikor is a feleseg alair, sikerult rogzitenem.
Mas kerdes, hogy egeszen pontosan ot ember tudja, hogy a masnapi nagy eskuvo/lakodalom mar csak egy "eljatszott" alairos szertartas volt.... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 20:47:01

az ighazsaghoz hozzatartozik, hogy az elso eskuvomon 60-an voltunk egy etteremben
kibaszott jol sikerult, tenyleg jo hangulat volt
es siman kijott az ara a kapott penzbol es a menyecsketancbol
hat igy
sot hat tilajdonkeppen a kapott penzekbol fizettunk be egy tarsashazi lakasra + ifjusagi kolcson 3 %os OTP hitel szocpol
mert az eskuvot a szulok alltak es nem rokkantak bele
de ez az atkos szocializmusban volt, most sokkal jobb a svajci frank, es a yen

Világpolgár2012 2013.06.11. 20:47:05

@mirx:
:)))

Majdnem. Nekem 2 munkahelyen is volt, ahová kocsival 15-20 perc volt az út, busszal meg 1 óra 15 perc. Nem buszoztam :)

mojoking77 2013.06.11. 20:48:56

@Világpolgár2012: Pont ezert lett nalunk is nagy lagzi. Felesegem is szerette volna, de igazsag szerint a szervezes elejen feltettuk a kerdest, hogy "OK, de kiket hivunk meg csak a szertartasra, es kiket a lakodalomba is?" Ezen gondolkodtunk kb 5 masodpercet, majd kidobtuk a fenebe az egesz szelektalgatos hulyeseget...
Mas persze az a kultura, ahol KOTELEZO a teljes csalad meginvitalasa, de hat ok ilyenek, nekik ez a fontos.

Világpolgár2012 2013.06.11. 20:49:00

@mojoking77:
A párizsi vezetés is leányálom a londonihoz képest, még a peripherique is, ami azért kicsit húzós dugóban. Mondjuk Rómát még nem próbáltuk, arra azért kíváncsi lennék.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 20:50:55

@mojoking77: nalunk is rank szolt az anyakonyvezeto, hogy csinaljunk mar fenykepet!
a fiam csinalt is olyan tucatnyit es tok jok lettek
valahol a vincsin meg is vannak
jelzem farmer - poloban eskudtunk :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 20:51:09

@mirx:

Nekem az egyik vendégem fényképezett.

Voltunk így:
- mi ketten,
- anyakönyvvezető,
- hatósági tolmács (igen, ez kötelező),
- egy haver fényképészként,
- a haver két haverja tanúnak, azóta sem láttam a tanúkat.

maxval1967.files.wordpress.com/2013/04/wqe04.jpg - én vagyok az elől, akkor még nem volt arcszőrzetem, a többi személy kitalálható, a háttérben ülő, félig látszó csaj az egyik tanú

mojoking77 2013.06.11. 20:52:48

@Világpolgár2012: Nalam eddig Pakisztan a csucs, de azert az egesz kozel kelet egy elmeny tud lenni. Furcsa, de Roma meg nekem is kimaradt, sot teljesen kimaradt az eletembol.
Cimboraim rohogtek multkor nagyon csunyan, mikor kiderult, hogy meg nem jartam Romaban, csereben olyan helyeken, mint Swaziland, vagy Uj Kaledonia, meg igen. Ez van, Roma megvar..

Világpolgár2012 2013.06.11. 20:53:21

@mojoking77:
Ahol mi házadodtuk, ott jól meg volt oldva, mert maga a szertartás alatt nem lehetett fényképezni, viszont utána be lehetett állítani mindent az anyakönyvvezetővel egyetemben. Szóval a fényképek nem maga a cermónia, hanem utána pózólás :)

Világpolgár2012 2013.06.11. 21:00:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Angliában is kettő kell. Mi azt hittük, hogy kettő fejenként, így mi is heten voltunk :)

mojoking77 2013.06.11. 21:01:48

@Világpolgár2012: Nalunk vegig ment a dokumentalas. Utolag persze nem tunik masnak, mint rongyrazasnak, de mivel tudom hogy felesegem mindig is nagy eskuvorol almodott, igy miert ne? Sok ismerosom dolgozik mediaknal, az egyik ismeroseinek van egy kissebb produkcios cege, ok inteztek a videos reszt, egy keresunk volt, hogy felejtsuk el a beallitott elettelen cuccokat. Baromi jol sikerult. Felesegem mezoberenyi, ismertek lent egy par sracot, akiknek van egy bandajuk, a normal pesti ar kb 80%-ert feljott egy komplett 6 fos csapat ,egesz este toltak. Gyonyoru helyet talaltunk Budapest tetejen (Harmashatar hegy), effektiv (a tobbi helyhez kepest) fillerekert. Szerencse. Tortenhet barmi (lasd: maxval, a gondolkodni próbáló birca fentebb), ez mar megtortent, es nagyon jol sikerult...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 21:03:19

@mojoking77: Pénzt adni az ifjú párnak? Az olyan személytelen. Egy időben itt lehetett kapni aktatáskás evőeszköz-készletet, volt hogy a menyasszony kapott belőle vagy huszat. Én jót röhögtem, a friss ara meg idejében megtanulta, hogy az élet nem habostorta.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 21:05:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Spórolhattál volna jobban is az esküvővel. Pl. az asszonyt felesleges elvinni, elég tőle egy meghatalmazás.

mojoking77 2013.06.11. 21:06:31

@én már a fény gyermeke vagyok: :) Igy-igy. Gyerekkent en is emlekszek hasonlo lakodalmakra. Nalunk a barati tarsasagban 5-6 nagyobb eskuvo volt az elmult jo par evben, es minden meghivon rajta van,. hogy "koszonjuk, de nagyjabol mindenunk megvan, inkabb maradjunk a menyasszony tancnal". Kicsit persze arnyaltabban, es finoman, de a lenyeg nagyjabol ez

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 21:09:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mi az istennek kell hatosagi tolmacs?
egy igent, yest , ajd-t nem lehet kimondani onnaloan?

mirx 2013.06.11. 21:10:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nagyon komoly, remélem, a fotó koszos, és nem a nadrágod :p

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 21:11:28

persze a bolgarok maskeppen bolintjak az igent....

mojoking77 2013.06.11. 21:12:28

@hagyma: Masik nagyon kedves baratomeknak Sydney-ben meg kellett tanulniuk az eskut. Nem volt nagyon nehez, kb, mig haromszor elgyakoroltak elottem en is megjegyeztem, de ilyenekhez kellhet tolmacs... :)

kzolika 2013.06.11. 21:17:51

@mirx: A, Hackney. Ott lakott egy (angol) ismerosom meg fiatalon, kb 20 eve. Volt nala a francia cserediak baratnoje, aki a Londonban toltott honapok alatt penzt is szeretett volna keresni. Epp valami keveset takaro ruhaban volt es ugy ment oda emberekhez a kerdessel: Do you want French lesson?
Aztan lehet, hogy csak urban legend.

Világpolgár2012 2013.06.11. 21:21:52

@mojoking77:
Nekünk még vacsora sem volt, de a délelőtti anyakönyvvezetőtől Párizsba vitt az utunk 1 hétre :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.11. 21:22:57

@váj mí:
FirstWorldProblem = ülök a dugóban
ThirdWorldProblem = éhenhalnak Afrikában
MyWorldProblem = ülök Afrikában / éhenhalok a dugóban

Nincs is olyan nagy szakadék a két világ között! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 21:23:32

@mojoking77: nalunk csak azt kellett mondani I do
vagy Yes
amugy 6-an voltunk , mert ott volt meg Jefferson szobra is
az elott zajlott a "ceremonia"

mojoking77 2013.06.11. 21:23:39

@Világpolgár2012: Ertheto. En masnap mentem vissza Dublinba dolgozni. A naszutat fel evvel eltoltuk... :)

2013.06.11. 21:26:31

@Kovermadar: ha Ugandaban ultel mar dugoban, siman ehenhalsz, olyan durva

2013.06.11. 21:28:34

@én már a fény gyermeke vagyok: ezt pakisztani/indiai eskuvon ugy oldjak meg, hogy a meghivora ra van irva, hogy "No boxed gifts". Ez az jelenti, hogy casht kell adni, nem a 20. zsolnay keszletet.

mojoking77 2013.06.11. 21:29:50

@charlieharper: Ne mar. Kampala teljesen rendben van. Nagyjabol az osszes sofor ismeri a keruloutakat, igy csak azok ulnek a dugoban, akik nem sietnek sehova. Szolni kell nekik, hogy sietsz, es nem ersz ra az afrikai "just five minutes"-re, akkor kepesek ok is sietni. Lahore, a maga kozel 10 millios lakosagaval, es a kb 1 millio riksaval, na az tenyleg elkepeszto. Ugandaban inkabb a Kampala-Entebbe durva ejszaka. Az is inkabb a kivilagitatlan feketek miatt....

BTBTBT 2013.06.11. 21:30:37

@hagyma:
"mert en is ott voltam" :D

Akkor a tanukkal az USÁ-ban is úgy van, mint Mo.-n.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Minek kellett a tolmács? Már tudtál bolgárul, nem? Vagy úgy házasodtál, hogy nem tudtad, mire mondasz igent?

mojoking77 2013.06.11. 21:31:06

@charlieharper: Pakisztanban a pezbol keszult koszoru a divat. Mokas latvany, es gondolom egy elmeny az ifju parnak, mikor szet kell szedni oket....

2013.06.11. 21:35:33

@mojoking77: azt hogy fuzik ossze? Nem sok ilyenen voltam es akkor is csak UKban. Penzkoszorut meg nem lattam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.11. 21:38:38

@mojoking77:

Akkor Jamaican gátlástalanabbak :)

Mikor mentünk vissza a hajóhoz, látszott, hogy kicsit feszültebb az idegenvezető (nem jellemző viselkedés arrafelé). Mondogatták persze, hogy "No Problem", de azért... na! :)
Végül éppencsak sikerült elérni a hajót :D

mirx 2013.06.11. 21:39:31

@charlieharper: pont most olvastam az elmúlt évtized legnagyobb dugóiról, és elvileg pekingben tavaly 12 napot ültek a csókák egy helyben. ehhez képest a márciusi hisztéria vihar egy pohár vízben.

mirx 2013.06.11. 21:40:23

@mirx: vagyis nem tavaly, hanem 2010-ben. simán "forgalmi okokból"

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 21:40:38

@charlieharper: És most azt hiszed ezzel egy paki ki tud szúrni egy magyarral? Odüsszeusz jogos örököseivel? A következő esküvőjén már azt is felírja paki a meghívóra, hogy pontosan mekkora összeget kell adni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 21:40:52

@mojoking77: a mi naszutunk az a Taylorsvilli tavakhoz vezetett, de a helyi sheriff kiszurt es hazassagunk elso 5 orajat a helyi bortonben toltottuk
kulon cellaban
ittas vezetes miatt
0.9
a megengedett 0.8 helyett
Mary mindig azt mondja, az volt a baj, hogy kurvara fazott
/bizony itt, /ott/ Taylorvilleben az utast is becsukjak a soforrel egyutt

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 21:41:31

@hagyma:

Én nem tolmácsolhattam, mert érdekelt fél vagyok. Lehet, hogy rosszul fordítok, pl. ő nemet mond, én meg igent fordítok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.11. 21:43:01

@mirx:

Régi fénykép, persze valamennyire feljavítottam,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 21:43:34

@Barátusz: igy van a ferj is valaszt egy tanut
meg a feleseg is
az ketto
tolmacs nem kell

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 21:44:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ne bassz mar, hogy egy nemhez, vagy egy igenhez tolmacs kell
barmilyen nyelven megtanulom 1 mp alatt

BTBTBT 2013.06.11. 21:44:37

@hagyma:
Oké, de akkor miért foglaltad bele ezt a felsorolásba?
"- hatósági tolmács (igen, ez kötelező),"

BTBTBT 2013.06.11. 21:45:28

@hagyma:
Ez bircá-nak ment volna. Tőle kérdeztem, hogy neki miért kellett tolmács.

BTBTBT 2013.06.11. 21:46:41

@hagyma:
A "nem"-et meg az "igen"-t biztosan gyorsan megtanulja bárki, de azt, hogy mire mondasz igent vagy nemet, azt tán nem... :)
Ezzel nem angolra célzok, mert annyira nyilván tudtál.

mojoking77 2013.06.11. 21:47:02

@hagyma: :))
Imadom az USA-t. Cimboram Kaliforniaban is osszeszedte az elso ticket-jet a hetvegen gyorshajtasert. Mondjuk ott mindenki 90 korul megy, a srac meg ahogy atert Nevadaba, mar meg is allitottak..
Ez az eloallitas dolog, pontosan hogy mukodik? 5 orara leultetnek, majd szolnak, hogy most mar jo lesz, mehetsz tovabb?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.11. 21:48:12

@hagyma: És ha az utolsó pillanatban meggondolod magad, és nemet akarsz mondani? Akkor mit csinálsz? Ugye hogy hiányozna az a tolmács?

mojoking77 2013.06.11. 21:49:21

@Kovermadar: Afrikaban mukodik a legliberalisabb idomertek a vilagon. A five minutes egy elore belathatatlan, rengeteg szemelyes tenyezotol fuggo (altalaban, leginkabb a kerdezett pillanatnyi kedve) idotartam, valahol a fel ora es a ket nap kozt. Legalabb is szemelyes tapasztalatok alapjan igy becsulom..

2013.06.11. 21:53:55

@én már a fény gyermeke vagyok: az en eskuvom 3 nyelven folyt. Kb 1,5 orat kellett vegighallgatnunk.

BTBTBT 2013.06.11. 21:55:07

@charlieharper:
Vicces, hogy Nairobinál megjegyzik, hogy "The worst thing that the British colonialists left us with were the roundabouts." Talán meg kéne tanulni (szabályosan) közlekedni, és akkor nem lenne gond vele.
Angliában megy, mint a karikacsapás. Ja, hogy Kenyában a forgalomirányítás is gyerekcipőben topog.

Milyen borokat iszol? Valamelyik éjjel kérdeztél a borkereskedésekről.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 21:55:15

@Barátusz: a vilagon mindenhol, ha eskuvo van tok mindegy mit olvas fel a pap vagy az anyakonyvezeto, ha akarod a hazassagot akkor igent mondassz
akar afganisztan, akar bulgaria
@mojoking77: 5 orat bent kell lenni, azutan kiengednek es megy kivaltani az elszallitott kocsidat
mi masnap mentunk
van allam ahol kivalthatnak hamarabb es van allam ahol az utast nem vegzaljak
ez szaraz megye volt, ott meg sot sem lehetett venni csak vendegloben, nem volt sem boltban, sem benzinkuton
par eve mar megvaltozott
@én már a fény gyermeke vagyok: en kepes vagyok 2 mp alatt az igent es a nemet is megtanulni
nyelvi zseni vagyok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 21:56:01

@charlieharper: a mienk 1 nyelven folyt es 10 perc volt
adminisztracioval egyutt

KanáriHajni 2013.06.11. 21:56:29

@charlieharper: Milyen hajód van? Erről lemaradtam.

2013.06.11. 21:56:49

@hagyma: de a mienk vallasos volt. Szulok miatt.

BTBTBT 2013.06.11. 21:58:26

@hagyma:
Ahol adminisztráció van, ott is van apróbetűs rész is lehet, amire érdemes figyelni.

mojoking77 2013.06.11. 21:58:42

@Barátusz:@charlieharper: Nairobi amugy nagysagrendekkel rosszabb kozlekedes teren mint Kampala, ez igaz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:00:20

@charlieharper: ertem en
nekem egyik sem volt az a kettobol
es mindkettonk elso eskuvoje is polgari volt
na az persze egyertelmu, hogy az elsonek altalaban nagyobb feneket kerit az ember
hat igen
az elso olyan 2 ora korul kezdodott, szertartas fel ora minimum, fotozas, vacsora , pia, masnap hajnalban vegzodott
a masodik 10 perc, vacsora, pia 2 ora, jail 5 ora...

M. Péter 2013.06.11. 22:01:21

@charlieharper: Ha valaki nekem ilyen meghívót küldene, akkor adnék neki valamit nejlonsztyorban.

KanáriHajni 2013.06.11. 22:02:48

@charlieharper: És merre cirkálsz vele? Vagy nincs kedved erről csevegni? :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:03:16

@Barátusz: amerikaban nincs
ha nem vagy nos, vagy ferjezett percek alatt hazasodhatsz
ha valas van es nincs egyetertes, akkor jonnek az ugyvedek nem az aprobetus resz
minket ez nem erint
egyreszt nem fogunk elvalni, masreszt azonos kondiciokkal mentunk a hazassagba

mojoking77 2013.06.11. 22:03:27

@hagyma: Mondjuk sort itt is csak a liqour shop-ban vehetsz...

mojoking77 2013.06.11. 22:06:45

@charlieharper: Szerintem meg inkabb bazari, de hat nekem nagyjabol az egesz orszagrol (kiveve Iszlamabad es a Kasmir teruletek) ez a velemenyem. Es rohadjanak meg a korianderes robbantott csirkejukkel egyutt. Meg a gepen haza fele is ez volt a kaja. A mellettem ulo oreg par meg csodalkozott, hogy miert nem eszek....

2013.06.11. 22:06:58

@KanáriHajni: te vagy Spanyoloban (Katalonia) , ugye? Akartam neked irni privatban. Szerettem volna szivesseget kerni, hogy megnezned -e nalatok mennyi a kikoto egy szezonra, 23' meretre.
Spanyolo korul nyaron, foleg Islas Baleares.

2013.06.11. 22:08:04

@mojoking77: igen, korriander nemzeti fuszernek tunik, mint nalunk a so. Dhanianak hivjak ok.

2013.06.11. 22:10:38

@M. Péter: pedig ez viragnyelven a cash only az eskuvore.

2013.06.11. 22:12:42

@mojoking77: volt egy ismeros '99 kornyeken Gambiabol. O meselte, hogy akorul tettek fel az elso kozlekedesi lampakat. Oriasi kaoszt okozott, mert senki nem tudta, hogy mit jelent a piros, sarga es a zold.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:13:39

@mojoking77: hat sor meg bor itt mar van minden boltban meg benzinkuton is
ez NC
KY-ban is volt,, de nem minden megyeben
persze csak reggel 8 utan es vasarnap csak delutan
egyes allamokban egesz vasarnap nincs
nyugati parton meg gondolom van ejjel ketto utan is, itt nincs
kettokor minden bezar

mojoking77 2013.06.11. 22:16:50

@hagyma: NJ-ben semmi. Egyetlen nagyobb boltban, vagy benzinkuton sem. Max gyombersor... Annyira nem baj, mert elslattyogok a Bottle King-be, ott gyakorlatilag agyonnyom a valasztek a kulonbozo, finomabbnal finomabb IPA-kbol, es ALE-ekbol, plusz szenzacios kaliforniai borok max $20-ert. Hetvegen voltam Detroitban egy fesztivalon, ahol, barmilyen furcsa, a foszponzor a Budweiser volt. Haat, azert meg a hatodik utan sem birtam megallni mosolygas nelkul a King of beers feliratot a dobozon.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:16:58

tomeny csak ABC-ben, vagy liqour storeban

2013.06.11. 22:17:12

@Kovermadar: igen, persze. Betettuk egy szovet szalvettaba a poharat es ugy leptunk ra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:19:47

@mojoking77: ez erdekes, mert en tok megszoktam az amerikai sort
nagyon ritkan vetemedek europaira
de persze, tudom, mit mondassz egy jo cseh vagy nemet sorhoz kepest az amerikai az szinte viz
de en megkedvelltem
hetkoznapi hasznalatra tokeletes

mojoking77 2013.06.11. 22:20:11

@charlieharper: Szep lehetett..:)
Ahogy amugy a cikkben is irjak, az igazi gond akkor van, ha esozesek vannak. Lassuk be az egyenliton kicsit mashogy nez ki egy tropusi "zapor", mint otthon, radasul Kampala egy resze gy dombra epult. Kb el lehet kepzelni milyen is, amikor megindul lefele a jo kis voros fold....

KanáriHajni 2013.06.11. 22:20:17

@charlieharper: Ó, megnézem szívesen, bár én nem Cataloniaban vagyok, hanem épp Gran Canaria-n. Most amúgyis egy hajón dolgozom (és remélem hamarosan élek is), annyit már tudok, hogy nagyon változóak az árak kikötőnként. Ahol mi vagyunk (ez turisztikai zóna), egy 15 méteresre 500 eu/hó, egy ismerős viszont fent tárolja a 12 méteresét Las Palmasban (főváros, kevésbé turistás) 200/hóért.
Te csak hobbiként tartod a hajót?

váj mí 2013.06.11. 22:23:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szerintem meg leginkább képmutatásnak jók manapság a házasságok, legalábbis a first worldban .... a tanúk és a násznép számától függetlenül.
De lehet, csak én vagyok cinikus a munkám okán ...

33621 2013.06.11. 22:23:44

@hagyma:
Az én esküvőmön(sokan) 13-an voltunk! De nem hiszem hogy azon a napon sokan házasodtak volna amikor én,1985 December 18 szerda, és én tolmács nélkül kimondtam hogy Dá.
Váj mi szerintem tudja miről beszélek! Azóta is tart a házasság.

mojoking77 2013.06.11. 22:24:04

@hagyma: Ezek amerikaiak. Direkt nem iszok olyat, ami nem helyi. Ezek kis, elso sorban kaliforniai sorfozdek sajat sorei. Olyanok, mint pl a catfish's head, a sierra nevada vagy az egyik ismertebb a Samuel Adams, mind mind nagyon jo soroket (europai viszonylatban is jokat) csinal. Tessek megkostolni a bud light helyett neha neha :)

2013.06.11. 22:24:11

@KanáriHajni: igen, csak hobbi. Kanari is erdekel, ott meg nem hajoztunk. Hosszabb tavon szeretnenk majd egy nagyobbon lakni is

mojoking77 2013.06.11. 22:25:08

@váj mí: Valoperes ugyved vagy, vagy esetleg a behajtasi osztalyon dolgozol ? :)

váj mí 2013.06.11. 22:25:25

@Kovermadar: Mi a tökömet keresel te Afrikában, pláne minimum 5 liter víz, és egy 24 darabos energiaszelet-szett nélkül?
Tudod mit? Halj éhen ... :P

váj mí 2013.06.11. 22:26:42

@mojoking77: Én ügyvéd? Annyira mélyre a büdös életben nem tudnék süllyedni! Ne sértegess jóje? ;)

2013.06.11. 22:27:16

@mojoking77: vaj mi az "adult entertainment industry"-ban dolgozik.

mojoking77 2013.06.11. 22:29:01

@charlieharper: :)
Tegnap elott lattam a fesztivalon az "I support single moms" feliratu polot egy sracon, a felirat folott egy rudtancos holggyel... Szeretem a kreativitast...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:29:31

@mojoking77: hotelben melozok
minden sort ismerek:)
azt hiszem
hetkoznapi hasznalatra viszont bush-natural- bud ligthot iszok
mert nagy a folyedekigenyem /is/
es ebbol lehet tobbet
SA-bol lehet mar egy kitenne a 0.8-at es vezetni is kell:)

váj mí 2013.06.11. 22:31:44

@33621: Hm, '85? Nem, váj mí-nak nem rémlik.... de lehet még túl fiatal volt. Viszont '85-ben még lófasz sem mozdult, a brassói hepajok is később voltak ... A "da"-t meg bármikor ki lehetett mondani Romániában.

mojoking77 2013.06.11. 22:32:02

@hagyma: Igaz.
Nekem meg nem sikerult levetkozni az otthonrol hozott zero toleranciat, pedig lassan 8 eve jarom a vilagot. Szombat vasarnap is teljes para voltam, pedig egesz nap folyaman ittam 3-3 budweisert

váj mí 2013.06.11. 22:33:29

@charlieharper: Na b+!, ez úgy hangzott mintha pornóznék! I officially hate you right now! :P

KanáriHajni 2013.06.11. 22:34:00

@charlieharper: Te jóég, még ennél is nagyobbon, hát hányan vagytok? :-) Na, majd még értekezzünk akkor (akár privát), most kidőlök, jóéjt!

BTBTBT 2013.06.11. 22:34:09

@mojoking77:
Biztosan jobban tudod. Nem jártam még Afrikában, de azért egy szafarira befizetnék.
A fiatalka kollégámnak az volt az apjától a nászajándék, hogy befizette az ifjú párt, és húztak Kenyába.

andaluzkutya 2013.06.11. 22:35:14

@hagyma: Stricit nem csak pasira használják? Vagy amikor azt írta, hogy száz méterről kiböki bárkinek a szemét a mellével, akkor valami fekvenyomás edzésprogramot reklámozott?:)

2013.06.11. 22:35:35

@váj mí: nem arra gondoltam pedig :)
Azt megse mondhatom, hogy "recizel". Senki nem erti, aki mar 10+ eve nem Mon el.

váj mí 2013.06.11. 22:36:31

@hagyma: Imádom, amikor imádsz! ;)
De strici nem vagyok, sajnos :(

2013.06.11. 22:37:51

@KanáriHajni: a 23 az nem meter, hanem foot. 7 meter korul van

mojoking77 2013.06.11. 22:38:50

@Barátusz: Kenya... Az az orszag, amit egyszeruen nem ertek. Marmint az orszagot ertem, azt nem, mi a fene veszi ra az europaiakat, hogy oda menjenek. Foleg, hogy abbol a penzbol amibol elmennek egy Masai mara fele, elore megrendezett szafarira egy alapvetoen koszos, budos, infrastruktura szempontjabol borzaszto orszagban, gond nelkul eljuthatnanak pl, Del Afrikaba, ahol mindennek az elmenynek (akarmire is vagynak) a sokszorosat megkaphatnak...De hat mindegy, ez az en velemenyem. Lehet csak nem szerettem Kenyat....

2013.06.11. 22:39:47

@andaluzkutya: a recepcios miota strici? Szerintem nala rendelsz, valasztasz a katalogusbol es ilyesmi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:40:06

@mojoking77: 3 kis sor az 0.6 1 oraval az elfogyasztas utan
utana megy le

mirx 2013.06.11. 22:40:42

@KanáriHajni: te kanárihajni, te! hát azóta folyton nézem, és toszol blogolni. hát hogy van ez kéremszépen.

2013.06.11. 22:41:23

@mojoking77: Tansania az igazi. Es nem csak elore rendezett, koreografalt safarik vannak Kenyaban. Vigyazni kell, hogy melyik csoporttal mesz. Az teny.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:41:29

@andaluzkutya: miert is csak pasi lehetne
most hivjam madamenak?
@váj mí: uri strici ,de lenyegeben strici:)
nincs ezzel baj:)

BTBTBT 2013.06.11. 22:42:41

@Kovermadar:
Nem, a srác anyja néhány éve meghalt, és mivel a fiatal pár nekiállt egy "jelzálogra első lakást"-bulinak, és apuci nem akart a nagy házban egyedül maradni, kisebbre cserélte. A különbözetből meg futotta a kenyai szafarira.

@mojoking77:
Lásd fent, hogy miért ott költötték a pénzt.

váj mí 2013.06.11. 22:42:52

@charlieharper: Pont, hogy Magyarországon nem értik a "recizés", recepciós fogalmát a "házakban".
Ja, ezt csak úgy megjegyeztem ...
... különben meg, kabbe, jóje? :P

mojoking77 2013.06.11. 22:43:23

@hagyma: Ezek mondjuk 16oz-sek voltak, de azert melette ettem is meg vizet is ittam. Mindegy, nem volt semmi gond, meg nem is kellett sokat menni. Viszont Detroitban bereltem egy med size autot, napi $40-ert, erre az Alamonal hozzam vagtak egy vadonat uj Challengert... Szeretem azt a varost.. Hala a jo egnek nincs traffipax :)

33621 2013.06.11. 22:43:26

@váj mí:
Kedves Váj mi, én akkor sorkatona voltam Magyarországon és a bevonulásom előtt két héttel volt az eljegyzés. Ő egyből beadta a házassági engedély kérelmet a néptanácshoz, amely októberre jött meg, és nekem utána kellett elintéznem a szabadságot az esküvőre és hogy át tudjak menni engedély kellett a katonaságtól.
A közös időpont esett egy szerdai napra a néptanácsnál. Másnap irány Kolozsvárra a Magyar konzulátusra intézni a házastárs áttelepülési kérelmét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:44:54

@mojoking77: hat en kihagyom del-afrikat is
tegnap csak cheeroki rezervatumban voltunk
1 ora innen
hat valami fantasztikus hegyek es folyok es tavak
lelegzetelallito
mennyen kenyaba akinjek 2 annya van
es meg itt van vcanada
42 masik allam, alaszka, ausztralia
hat nem, ugy fogok megdogleni, hogy nem leszek afrikaban es azsiaban
nem az en vilagom
meg albanian gondolkodom:)

mojoking77 2013.06.11. 22:45:43

@charlieharper: Sajnos Tanzania/Zanzibar kimaradt. Van egy ket ilyen orszag is Afrikaban, bar nem olyan sok :)
Ami elkepsztoen jo, az viszont Botswana/Zambia. Mind a ketto tokeletes ilyen szempontbol.

KanáriHajni 2013.06.11. 22:46:36

@charlieharper: Ja? Az más. :-)
@mirx: Biztos, hogy jó blogot nézel? 9 éve írom, mániákusan. :-) Najó, igaz, hogy elköltöztem, mer a freeblog meghalt (mellesleg a fejlécben ezt a tényt közöltem is), ettől függetlenül jól megreklámozom magam akkor itt is: www.vakuvillan.wordpress.com :-)
És most már tényleg szundi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 22:48:57

@mojoking77: en 12-est iszom
trafipax itt sincs
csak par officer aki csekkolgat teged es a sebessegedet
kocsiberlesnel en is jartam igy
azt mondtak vigyem a ford expeditiont ugyan abban az arban
hat OK
nem jott rosszul, mert 12 oras ut volt
csak oda

váj mí 2013.06.11. 22:49:20

@hagyma: Édesem, nem a megnevezéssel van bajom, mert azt magasról, hanem a hozzá, a közfelfogásban általában társított bazi sok pénzről.
Mert az esetemben lófasz, már ahhoz képest, hogy a tulaj mennyit tesz zsebre, még az adók után is ... És ne tévedjünk, mert adóznak, igen bizony ...

váj mí 2013.06.11. 22:51:02

@33621: Hm, tök gördülékenyen ment minden... mi kellett volna nekem ebből, aki még cirka 9 éves voltam akkoriban, emlékezetes legyen?

mojoking77 2013.06.11. 22:53:52

@hagyma: Imadom oket erte. Eletemben nem vezettem meg igazi sportautot. Autopalyan 125-nel kicsit azert remegett a gyomrom, de mint irtam semmi nem tortent. A holgy a kereskedesben mondta, hogy nyugodtan szorakozgassak vele,(marmint az autoval :)) csak esszel..
Mondjuk a hosszu tavu berlesnel (3 honap) is csinaltak egy upgrade-et, az Enterprise-nal, igy egy Nissan Altima araert berlek egy Chargert, es hala egy ceges kedvezmenynek, fele annyit fizetek mint kollegam egy Corollaert..

mirx 2013.06.11. 22:55:15

@mirx: basszus, most látom a fejlécet - de esküdj meg, hogy ez csak pár napja van ott..

különben vizuális kultúrából súlyosan bukásra állsz, az tuti!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.11. 23:00:02

@váj mí: itt az ido onallosodni
tapasztalat meg van
nyelvtudas meg van
legyel tulaj
en is sokszor mondom Marynek, nyitok egy ettermet, de kurva sok baj van vele, hiaba tudnam csinalni

váj mí 2013.06.11. 23:15:34

@hagyma: Mna, pont ezzel a "kurva sok baj"-jal van nekem is gondom. Tudom, tudom ... így viszonylag "kényelmesen ellébecolok" ... a tulajnak, akinél most vagyok, két héten belül 15 ezer euró adót kell fizetnie a negyedévre. És ez csak az egyik része a dolgoknak, amit a "kurva sok baj" fogalom alatt értünk... hát így.

33621 2013.06.11. 23:28:54

@váj mí:
Mondjuk az akkori légkör és a körülmények. Két évente külföld!
Igaz te még akkor nem ezzel foglalkoztál a korodnál fogva, legfeljebb a szüleid.

váj mí 2013.06.11. 23:45:07

@33621: Hm, mi nem kaphattunk útlevelet alapból. Sem én, sem a szüleim ... még kishatárátlépőt sem. Ismered egyáltalán a szó jelentését? Nem basztatásból, de sokan nem ismerik. Mi nagyon nagyon rendszeridegen család voltunk, anno .. bár korántsem az egyedüliek.

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 00:08:09

@hagyma: "
/bizony itt, /ott/ Taylorvilleben az utast is becsukjak a soforrel egyutt"

land of the free

váj mí 2013.06.12. 00:11:43

@pappito: Ez már 1492-ben sem volt igaz ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.12. 00:22:07

@pappito: a torveny az torveny
ebben a megyeben ez volt
ennyi
otthon lehet hanyni hott reszegen 16 evesen a belvarosban

land of the free

váj mí 2013.06.12. 00:28:59

@hagyma: Land of the hypocrites ...

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 00:45:33

@váj mí: hát ha nem igaz, minek zingölik a himnuszukban? (vagy a The Star-Spangled Banner nem az?)

Bezzeg a magyar himnuszban, nyomor, halál, dögvész és ládde, úgy is van! :)

váj mí 2013.06.12. 00:47:13

@pappito: @hagyma: ... basztatott ez az 1492-es szarság.
Találtam, igen találtam egy tökéletesen Határátkelős videót, szövegileg és képileg is passt - különösen a dunai árvizet nézve-.
Enjoy it! :DDDD

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=uOESp4ljJfI

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 00:51:17

@hagyma: nem a törvény a baj pubi, hanem az, hogy az utast is becsukják, mert csak.

de csak óvatosan válaszolj, Obama ellenőrzi az adatforgalmad. netzpolitik.org/wp-upload/BMQYPE9CMAAJAZl.jpg_large.jpg

nem vagyok híve az USAbashingnak, de azért húzd ki a fejed a seggedből néha

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.12. 00:57:09

@pappito: pubi??????????
huzzam kia fejem a seggembol?????????

vegyel vissza, nem anyaddal beszelsz

váj mí 2013.06.12. 01:08:55

@pappito: A magyar himnusz az egy nemzet temetője ... mondjuk, olyan is.
Nézd meg ezt:
www.youtube.com/watch?v=tqicikxFVys
A rock-verzió a román himnuszból.... és nem, nem vitte el egyiket sem a Secu, sőt, ami még több, nem is kényszerítette egyiküket sem, hogy ott énekeljenek .... (különben elismert romániai rock-és pop-énekesek)
Románia és Magyarország között lassan az lesz a különbség, ami anno Magyarország és Románia között volt, ha érted, hogy mondom. És ha érted, hogy ez mennyire szomorú ...

váj mí 2013.06.12. 01:31:35

@pappito: @hagyma: HÉÉÉÉÉ BASSZÁTOK MEG!!!!

ÁCSÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ!!!!!!!!!!!!!!!

Mondjátok, normálisak vagytok ti? Vagy éppen túlteng a tesztoszteron?
Közeledik a kapuzárás, vagy mijafasz, he??????

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.06.12. 02:55:43

@hagyma: és ilyenkor megmondják előre, hogy be kell ülni 5 órára; vagy csak belöknek, és majd egyszer szabadulsz?Az utóbbi az durvább lehet...

kék madár 2013.06.12. 07:08:00

@mojoking77: te ide dicsekedni jarsz ugye? hasra vagyunk esve. Soha senkit nem upgradeltek meg az autokolcsonzonel, te voltal az elso szerencses.

Void Bunkoid 2013.06.12. 08:25:21

@charlieharper: a higiéniai/kulturális szakadék esetében nem azért, de az átlag parti (tehát nem ilyen prérilakó középnyugati, és bizony a partiak vannak többségben az USA-ban) amerikai nemhogy egy afgán mészárszéket, de egy hazai hentesboltot (sőt még multis húspultot) is atomjaira hányna, ha betenné a lábát - a múltkor láttam valami ilyen facts&figures oldalon vicces tényként, hogy a 30 év alatti városlakó amerikaiak több, mint 60 százaléka még soha életében nem látott a két szemével élőben feldolgozatlan nyers húst - nekik BÁRMILYEN hentesbolt felér egy horrorfilmmel :P

andaluzkutya 2013.06.12. 08:25:26

@peacefroggg: :))
Ezeket a kifejezéseket eddig magyarul se ismertem:)

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 08:54:32

@Void Bunkoid: "30 év alatti városlakó amerikaiak több, mint 60 százaléka még soha életében nem látott a két szemével élőben feldolgozatlan nyers húst"

hát ezt kétkedve fogadom azért

33621 2013.06.12. 08:57:13

@váj mí:
Természetesen ismerem a kis határátlépő fogalmát, hiszen a határ menti részre jártam át. Miért voltatok rendszeridegenek? Talán a német származás miatt?

andaluzkutya 2013.06.12. 09:07:26

@Void Bunkoid: Még régebben a nővérem részt vett egy amerikai cserediákprogramban. Amikor az new-yorki lány jött hozzánk látogatóba, elvitték egy disznóvágásra, hogy megmutassák neki ezt a szép magyar hagyományt. Napokba tellett, mire újra meg tudott szólalni... :)

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 09:10:25

@andaluzkutya: ehm, hát azért a hagymásvéres bélmosós meg egy hentesbolt között vannak árnyalatnyi különbségek :) (vagy kellene lenniük)

kék madár 2013.06.12. 09:55:07

@pappito: mert ez egyszeruen hazugsag. De nemzeti sport az amerikaiakrol hulyesegeket kitalalni

Void Bunkoid 2013.06.12. 10:04:33

@kék madár: ne haragudj, de - hiába EGY eset történt meg, de miatta _bele kellett foglalni a használati utasításba_, hogy házi/kisállatok szárítására nem alkalmas a mikrohullámú sütő - ahol ennyire hülye népek laknak (én 8 éves voltam, amikor először mikrohullámú sütővel találkoztam, de valahogy meg sem fordult a fejemben, hogy bármilyen élőlényt BÁRMILYEN SÜTŐBE TÉVE szárítsak meg...), ott bizony néha nagyon ül a sztereotípia is :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.12. 10:11:14

@hagyma: és hogyan szűrik ki a bigámiát?

kék madár 2013.06.12. 10:26:23

@Void Bunkoid:
"ahol ennyire hülye népek laknak"
mennyire hulye? Kihez kepest? Mit tudsz roluk? Hany evet eltel koztuk?

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 10:34:09

@Void Bunkoid: láttam én már magyar nyelvű használati utasítást amiben az volt leírva magyarul magyaroknak, hogy ne használd a laptopot a zuhany alatt mert tökremegy...

akkor a magyarok is kőostobák?

andaluzkutya 2013.06.12. 10:58:53

@Void Bunkoid: Azt azért vedd figyelembe, hogy az USA a föld 3. legnépesebb országa, magas technikai fejlettséggel és a többi népes országhoz képest hatalmas sajtóval. Ezek így egyben az alábbiakat eredményezik:
- nagyobb esély van náluk arra, hogy egy nem túl okos ember olyan műszaki dolgokkal kerüljön kapcsolatba, ami adott esetben veszélyes lehet
- nagy esély van arra, hogy lesz olyan média, ami ezt hírként leközli.
Szerintem ez a magyarázat a jelenségre. De lehet, hogy tévedek:)

pappito · http://pappito.com 2013.06.12. 11:43:06

@andaluzkutya: szerintem simán a k-európéer kisebbrendűségi érzés (vö: kokakólamámorban fetrengő fiatalok, stb.), ámerika mindig is álom volt, hát azért se, a kutyaúristenit, ha eleget mondjuk hogy ott mindenki hülye, akkor mi okosabbnak tűnünk.

a gyakorlat, khm, másképp néz ki, de hát a tények sose zavarták meg a jó propagandát, sőt!

KanáriHajni 2013.06.12. 15:19:09

@mirx: Figy, 2 dolog van: az egyik, hogy vizuális kultúra vs. programozói tehetség nem ugyanaz. Látom én hogy csúnya, de nem tudom megoldani. :-) Különben április közepe óta van ott az infó a fejlécben, ugyanis bejegyzést írni március közepe óta nem lehetett a freeblogban, úgyhogy ígyis nagyon megdícsérnivalóan okos és ügyes és kreatív voltam, hogy oda sikerült becsempésznem az infót. Valamint amit te linkeltél, az egyetlen egy bejegyzés címe, szal ott soha nem is lehetne változás...

mojoking77 2013.06.12. 15:52:03

@kék madár: e, mi lenne, ha elmennel inkabb ideggyogyaszhoz, ahelyett, hogy itt trollkodsz, ossze vissza?
@Void Bunkoid: Hagyd a fenebe. Mondanam, hogy troll, de szerintem meg annal is rosszabb, konkretan egy idiota. Multkor is nekiallt uvoltozni velem, 7-8 levelen keresztul nem volt kepes felfogni, hogy nem en irtam azt a hsz-t, amin beporgott....

kék madár 2013.06.12. 21:35:53

@mojoking77: hat megint osszevissza beszelsz. Ne haragudj, te irtad azokat az ovodas autoberlos posztokat? En orulok, ha neked konnyu oromet szerezni ilyen aprosagokkal, csak itt kicsit egsz vele, mert sokan ezen mar tul vannak. Mikor koltozol?

mojoking77 2013.06.12. 21:41:29

@kék madár: Bocsass meg. Megerhetnelek, hogy a jovoben keruld a velem valo konfrontaciokat? Oreg vagyok mar, hogy mindenfele enyhen idegbeteg alaknak magyarazkodjak. Ha nem kizarolag a kotozkodes vezerelne, eszedbe sem jutott volna megirni azt a hozzaszolast. Furcsa, hogy senki masnak nem tunt fel, egyedul teged zavart. Igen, engem ilyen konnyu boldogga tenni. Mikor akarsz venni nekem mondjuk egy Mustangot? Az is tok boldogga tenne. Cak ugy, mint ha vegleg eltunel a hulyesegeiddel egyutt a blogrol...

kék madár 2013.06.12. 22:07:18

@mojoking77: nem zavart : ) inkabb szanalmas volt. Kerulni fogom igerem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása