oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 03. 07:00,  Minden az utcán és a bárban zajlik 399 komment

2013. június 03. 07:00 Határátkelő

Minden az utcán és a bárban zajlik

Folytatjuk a családi, baráti kapcsolatokat feltérképező sorozatunkat, melyben ezúttal a spanyolországi viszonyokról olvashattok országfelelősünk, Roxi tollából.

Spanyolország, Madrid pub.jpg

„Spanyolországban a családnak kultusza van.

Ezt úgy kell érteni, hogy a család, mint fogalom szent dolog, mindenekfelett áll. Nyilván ebben közrejátszik az is, hogy ez még mindig egy katolikus ország, még akkor is, ha rengeteg egyéb nemzetiség lakik itt nagyon nagy számban.

A gyerekeknek mindig mindent megadnak. És pont. Ez éppen akkora előny, mint hátrány, ugyanis gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elkényeztetik a gyerekeket, mindig, mindent szó nélkül megadnak nekik, és bármit csinálhatnak, minden rájuk van hagyva.

Ahogy tetszik

A nevelés itt a klasszikus „laisser faire", így a gyerekek üvölthetnek, rohangálhatnak, játszhatnak egészen hajnal 1-ig. Itt nem igazán találkoztam olyan esettel, hogy a gyereket lefektetjük fél nyolckor. Ugyan már!

Azt még hozzá kell tenni, hogy mindez az első napos naptól kezdve az utolsó napig, amikor kint lehet lenni az utcán (nincs annyira hideg, bár egyes területeken nincs olyan nap, amikor hideg van), akkor mindig, minden az utcán zajlik.

Az emberek reggeltől estig az utcán vannak, ha nem sportolnak, akkor pedig üldögélve beszélgetnek egy kávéházi teraszon, ha ez nincs, akkor a téren a padokon. A gyerekek meg körülöttük ugrálnak.

Itt a gyerekeket nagyrészt mindig mindenhova viszik a szülők, főképp az anyukák. Láttam már alig pár hetes csecsemővel sétálgató anyukát a Carrefourban, ez itt természetes.

Generációk együtt

Az idősebb korosztályt is nagy tisztelet övezi. Spanyolországban magas az átlagéletkor, az emberek nyugdíj felett kezdenek el élni, utazgatni, túrázni, stb. De mind a társadalom, mind pedig a család különösen megbecsüli az időseket. Itt ők nem a babysittert helyettesítik, hanem aktívan részt vesznek a család életében, miközben megvan a maguk élete.

Azt is tudni kell, hogy Spanyolországban nem ritka, hogy 3 generáció együtt lakik, itt eleve a „gyerekek" gyakorlatilag a házasságkötésük idejéig a szülőkkel élnek.

Most a válság kapcsán különösen így van ez, hiszen a fiataloknak egyszerűen nincs pénzük önálló életet kezdeni, tegyük gyorsan hozzá, nem is mindig akarnak, elvégre milyen kényelmes, hogy anyuka kiszolgálja őket.

Mégis sok a válás

A fentiek ellenére Spanyolországban az egyik legmagasabb a válások aránya a többi európai országhoz képest. Valószínűleg ez azért van így, mert a fiatalok általában 24-26 évesen megházasodnak, sokszor rögtön az első szerelmükhöz mennek hozzá.

Az első gyereküket a nők 30 éves kor előtt szülik, bár ez most elkezdett felfelé tolódni, a minap láttam egy TV-műsort amiben arról panaszkodtak, hogy ma az a tendencia, hogy átlagban 31 évesek a nők az első szüléskor.

Természetes a segítség

A barátságok igazából ugyanolyanok, mint Magyarországon. Az igaz, hogy itt ne várja el az ember, hogy a munkahelyén majd meghallgatják a magánéleti gondjait, de bármikor el lehet menni a kollégákkal ebédelni, vacsorázni, munka után beülni valahová.

Ezen kívül nagyon, de nagyon segítőkészek. Én itt ebből a szempontból sem találkoztam negatívummal, itt akár külföldi vagy, akár nem, akkor is segítenek, mert ez nekik természetes.

Nekem az itteni barátaim nagyrészt volt, vagy jelenlegi kollegák, ugyanolyan multikulti közeg, mint ahol dolgozom, illetve, mint ahogy Magyarországon is volt. Van köztük francia, argentin, olasz, és még sorolhatnám.

Érdekes, hogy ezek a barátságok, annak ellenére, hogy kollegák voltunk, mindig a munkahelyváltás előtt vagy után alakultak ki, valószínűleg azért, mert közös volt bennük, hogy a szerződésünk járt le, így a hasonló szituáció jobban összehozott minket.

Inkább étteremben, mint otthon

Azt is meg kell szokni, hogy kevés kivételtől eltekintve az emberek nem hívják meg egymást a házukba, lakásukba, hanem inkább egy étteremben ülnek össze egy vacsora mellett.

Kivétel a nyári barbecue-k, ahol nagy társaságok szoktak összeverődni, de sokszor ezt is egy külső helyre szervezik. Ennek több oka is van. Egyrészt a spanyolok, bár nagyon nyitottak, azért mégis, a lakásuk az ő privát szférájuk, ráadásul, különösen a fővárosban nagyon sokan laknak kis lakásokban, ahol hely sem lenne a vendéglátáshoz.

Meg hát kényelmesebb beülni egy bárba, nem kell mosogatni és készülődni. (szegények, mindig oda lyukadok ki, hogy lusták, pedig higgyétek el, ez így egyáltalán nem igaz).

A válság ezt annyiban változtatta meg, hogy itt is vagy a beülések, összejövetelek ritkábbak, vagy pikniket szerveznek, ahová mindenki visz valamit, vagy ha étterembe, vagy szórakozni mennek, akkor öt pohár helyett mondjuk hármat isznak meg. És csak megjelenik az otthoni vendéglátás is.

Összességében én azt tapasztaltam, hogy olyan nagy különbségek nincsenek, persze Spanyolország is elég nagy, márpedig én életvitelszerűen Madridra, illetve a mostani lakóhelyemre tudok rálátni, lehet, hogy például Andalúziában, vagy északon Galíciában máshogy mennek a dolgok. De a család itt is család és a barátok is ugyanolyan barátok, mint Magyarországon."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat emberi kapcsolatok Spanyolország országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr465340544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 07:10:31

26 evesen tohton az elso szerelmukjoz?
ez am a gyorsasag:
az elso szerelmem a Szenes Gyongyi volt 7 eves koromban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 07:12:16

26 eves korban... persze
pont a spanyolokrol gondoltam volna, hogy nem tokolnek 30 eves korukig, bar ugye 20 -30 eve a magyaroknal is mas vo't a rend

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 07:20:10

@ffüttyfürütty: nem jott hozzam, pedig balatonszeletet is dobtam a postaladajaba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 07:21:08

de a Szenes szulok ezt elmeseltek a szuloi ertekezleten es az nekem nem volt jo, igy szakitottunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 07:29:38

najo nem offolok, leteszem a lantot mara
beszelgessetek spamyolrszagrol
/nekem nem jon be ez a madditerran nepseg de legyen az en bajom, majd birca megvedi oket/
szorosek, meg bikakat gyilkolnak:)
meleg is van
amugy a Gyongyi a Henez srachoz ment hozza aki a negyediken lakott, de kesobb hivatali munkam folytan at kellett neznem a valasi papirjaikat, nem szepen valtak el
remelem jol vannak
joccak

zopilote 2013.06.03. 08:36:35

" szorosek, meg bikakat gyilkolnak:) "
Inkabb bikakat gyilkoljanak, mint egymast vagy mas nepeket:)
(lasd USA, plusz butak es koverek is az amerikaiak)
" meleg is van "
A tornado jobb?:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 09:03:03

"ez még mindig egy katolikus ország, még akkor is, ha rengeteg egyéb nemzetiség lakik itt nagyon nagy számban"

A katolikus az egy nemzetiség?

BTBTBT 2013.06.03. 09:05:55

@hagyma:
Lehet, hogy Balaton szelet helyett Túró Rudit kellett volna. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 09:07:15

Spanyolország nagy barátja vagyok, így kritikám mindenképpen barátságos, mert fáj Spanyolország degradációja és zuhanása a szakadék felé. De nem szabad elhallgatni a hihetetlen sok negatívumot. A házasság ritkaság lett, s közben elsők között legalizálták az úgynevezett homokos "házasságot". Sajnos mindez az utóbbi 70-80 év negatív eredménye. Én úgy látom, hogy az ország számára nincs mentség. Sajnos, ez a helyzet.

tanato 2013.06.03. 09:08:36

@zopilote: A spanyolok nagyon gyilkolták egymást,Európában náluk volt a második legvéresebb polgárháború 36-39 között az orosz polgárháború után,amikor azonos nyelvű azonos nemzetiséghez tartozó emberek ölték egymást halomra.Az első az amerikai polgárháború volt,ugyanezen kondíciók mellett,azonos nyelv és nemzetiség.Nem is tudok hirtelen harmadikat említeni.A Jugó háborúban nem szerb ölt szerbet,meg horvát horvátot,hanem egymást.
Egyébiránt a cikk nagyon jó,én pl. nagyon el tudnám képzelni magam egy ilyen az életet nálunk lazábban vevő lakosságú és egy spanyol éghajlatú meg tengeri kondíciókkal rendelkező országban,életvitelszerűen is.Na majd ha egyszer rám szakad az OTP veszek egy házat a Naposparton vagy a Vadparton/ezen a két spanyol parton nyaraltam már azért írom.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.03. 09:09:24

Ez az írás tulajdonképpen miről szól? Általános dolgokat puffogtat benne, ha nem lenne kiírva hogy spanyolország, akár magyarország is lehetne. ugyanúgy el van kényeztetve a gyerek itt is, meg mindenhol ahol tellik rá. 25 éves korukig egyetemre járnak úgy hogy egy percet nem dolgoznak...

Zka77 2013.06.03. 09:22:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát bezzeg, ha nincs az a fránya "homokos házasság" akkor a melegek mai napig nőkkel házasodnának, ugye? :D
Az ország meg valóban süllyedt, kb ugyanazért mint a görögök. Nem ismerték a közmondást a takaróról meg a nyújtózkodásról.

Ronnie_27 2013.06.03. 09:44:56

Tőlem távol áll ez a déli mentalitás.

A szűk család fontos, de azzal, hogy a család felülír mindent, nem tudok azonosulni. Hadd döntsem már el én, ki szimpatikus számomra, kire szánok időt. A távolabbi családi kapcsolatoknál fontosabbak a barátok.

Semmit nem lehet úgy adni, hogy ne vegyen el az ember máshonnan. Aki sok emberrel ápol kapcsolatot, annak sokkal kevesebb ideje jut egy emberre, egyre felszínesebbek lesznek a kapcsolatok.

Mit kell érteni segítség alatt? Ha a második unokatesóm kölcsön kér, akkor bunkóság nem adni?

Ami még furcsa, az a gyereknevelés, pontosabban a gyereknemnevelés. Ha pl. a gyerek úgy viselkedik, hogy azzal zavarja a többi embert, még az se éri el az ingerküszöböt?

nigara 2013.06.03. 10:17:39

"elkényeztetik a gyerekeket, mindig, mindent szó nélkül megadnak nekik, és bármit csinálhatnak, minden rájuk van hagyva."

Ez itthon sokkal nagyobb mértékű, mint Spanyolo-ban... itt legtöbbször nem azért hagynak rá mindent, mert fontos a gyerek, hanem mert lesz...ják. A többi meg agyonajnározza a gyereket, Így egy elkényeztetett idióta lesz belőle.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 10:24:18

@Zka77:

Az anyagi csőd okozója mindig az erkölcsi csőd.

andaluzkutya 2013.06.03. 10:25:42

Viszont lehet, hogy azért járnak inkább étterembe és nem lakásra szerveznek vacsorát, mert a vendégtől nem lehet elvárni, hogy levegye a cipőjét, viszont utálják a koszt, amit behoz:) Barbecue meg gondolom kertben van...
(ui. szándékosan hülye felvetés volt, csak hirtelen eszembe jutott).
A poszt tényleg nagyon általános, ettől Spanyolország se szimpatikusabb, se unszimpatikusabb, se ismertebb nem lett számomra...

andaluzkutya 2013.06.03. 10:28:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez hogy jött ki?
Tudtommal pl. Magyarországon (de nagyon sok egyéb országban is) az erkölcsi csőd eléggé jövedelmező lehet egyes személyeknek, da kár egy adott ország (itt most nem Mo.-ra gondolok) számára is...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.03. 10:41:09

Igaza van a spanyolnak. Az ember költse a pénzét a gyerekeire, és kényeztesse azokat. Ki a tökömet kényeztessen, ha nem őket? Az is tetszik, hogy mindenhova cipelik magukkal, hadd tanuljon az a gyerek. Hajnalig rohangál az utcán? Remek, addig se a lakást amortizálja. Hangos? Inkább ott legyen az mint otthon.
Csak ez a nagymamis dolog a bibis. Együtt kell élni vele? Ez naggggyon durva. Azzal szenvedjen a spanyol.

Mighty Duck 2013.06.03. 10:56:14

@tanato: Volt finn polgárháború is. A lakosság bő 1%-a veszett oda + lett 20000 árva és sikeresen leamortizálták majdnem a teljes gazdaságot.

2013.06.03. 10:57:34

Mivel nem tudok spanyolul, ezért csak a tapasztalataimra hagyatkozhatok:
Természtes hogy kint vannak késő estig, mert reggel fél 9-kor még sötét van nyáron is. A reggel 8 a mi reggel 6 óránknak felel meg.
Az idő legfeljebb délen jó, vagy a mediterrán vidéken, de nyugaton vagy északon - bár nagy hidegek télen sincsenek - soha nincs olyan jó idő, amit mi nyárnak szoktunk nevezni.
az hogy kint lennének legfeljebb a nagyobb városokban igaz. Kihalt és néptelen falvak sokaságán mentem keresztül.
Északon ugyan úgy szieszta van, mint délen, pedig ott aztán nincsen meleg, csak a szél fúj, és az eső esik szinte egyfolytában, ennek ellenére sziesztáznak, 14-17 között kihalt minden.
(soha annyit nem dideregtem mint tavaly áprilisban, de szeptemberben is csak kicsit volt jobb a helyzet - a toll mellény nem maradt le rólam.)
Én spanyol országban jól érezetem magam, mert magyar vagyok, de németország után hát kicsit fucsa volt. Egy német lánnyal beszéltem aki skóciában él, azt mondja, ő is azért tudja elfogadni a helyzetet mert skóciához van szokva, németként nehezebb lenne.
Azt azonban meg kell hagyni, hogy van ízlésük, a legcsúnyább nő is nagyon jól van öltözve, a gyerekek meg mintha a divatlapból jöttek volna elő. Az izlés vonatkozi a belső terekre, a szállodák, éttermek dizájnjára. Nagyon szépen kombinálják a régit az új anyagokkal.
A kiszoláglás hagy némi kívánni valót maga után, de az átlag spanyol nagyon kedves, barátságos, és biztos hogy nem megy el melletted úgy hogy meg ne kérdezné, hogy tud e segíteni, van e valami bajod.

tanato 2013.06.03. 11:20:26

@Mighty Duck: Na látod erről nem olvastam,mikor volt?

2013.06.03. 11:57:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: UAE szamomra erkolcsi csod (kepmutatas peldakepe). A kozgazdasagi elmeletedet nem tamasztja ala

kalifa 2013.06.03. 12:02:51

Meleg van, vannak olyan részei az országnak, ahol nagyon nagyon. Ez azt jelenti, hogy este 9-ig ki sem rakhatod a lábad az utcára. Csecsemővel sem. Hacsak nincs klímás babakocsid sétálni, mert te még csak-csak viseled a 40-45 fokot, de egy csecsemő nehezen. Ezért kimegyünk este. Sétálni. Vacsorázni. A kaja viszonylag olcsó, beülsz eszel 2 tapast, iszol egy sört (alkoholmenteset gyerekkel, naná) és hazasétálsz. Gyerek ha kicsi elalszik, vagy végre szegény levegőzik. A nagyobbak szintén este mehetnek ki nyáron. este vagy Kora reggel. Délelőtt 11re eltűnünk az utcáról. Este 9 után ki lehet rajzani, a gyerekek meg kitombolják magukat, ha kell akkor késő estig, nekünk hajnalig. Este 10 kor még simán világos van. Ezért vannak kinn este későig.

nemetgabor 2013.06.03. 12:04:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem, nem az. Arra gondolhatott, hogy a tobb nemzetiseg kizarhatja a katolicizmust.Az meg ugy johetett ki, hogy nehez "osszecsoditeni" egy orszagon belulre olyan nemzetisegu embereket, akik katolikusok.
Teljesen ertelmezheto amit irt.

kalifa 2013.06.03. 12:07:01

itt a kicsik a kórházban kapják az első oltásukat. Nincs bcg, hanem hepa B-ellenit kapnak. Szülés után 48 órával kiengednek, ha minden oké. És onnantól szabad a pálya. 3-4 naposan el kell vinni a gyereket a saroktesztre, azt Mo-n kórházban csinálják, itt a centro de salud-ban, az azt jelenti, h gyerek kocsiba be és elsétálunk. Ha mák van és nem szakad az eső, nincs óriási szél, simán ki lehet menni sétálni. Bocsi offért, csak h miért mászkálnak kisgyerekkel kinn.

Zka77 2013.06.03. 12:17:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez egy semmitmondó frázis. Azt meg te se gondolhatod komolyan, hogy csődbe mehet egy ország azért, mert mondjuk engedi házasodni a melegeket.

tanato 2013.06.03. 12:26:04

@andaluzkutya: Te nem Spanyolban jártál nyelvtanfolyamra?

andaluzkutya 2013.06.03. 12:32:26

@tanato: Nem, bár azzal a céggel jutottam ki, de mivel mi voltunk az első norvég szervezésük, így elég nagy volt a kapkodás. De ha belegondolok, hogy mennyi papírmunka volt nekem tanfolyam közben megszerezni a szükséges papírokat, nem is baj, hogy nem utaztam messzire:)

Atrox 2013.06.03. 12:37:57

@tanato: "Nem is tudok hirtelen harmadikat említeni."
Bár az ország (birodalom) abban a formában már nem létezik, de javaslom tanulmányozni a római polgárháborúkat :)

tanato 2013.06.03. 12:38:14

@andaluzkutya: Köszi az infót!Akkor ti helyben jártatok norvégul tanulni.

tanato 2013.06.03. 12:39:13

@Atrox: Persze persze én csak a viszonylag"frissekre "gondoltam

bpetya75 2013.06.03. 12:39:52

@Mighty Duck:

Ez engem is érdekelne. Mikor volt? Meg miért?

tanato 2013.06.03. 12:43:31

@Mighty Duck: Oké utánanéztem,igazad van, az viszont szervesen kapcsolódott az orosz polgárháborúhoz/akár a magyar Tanácsköztársaság,csak a mienk abszolút átfordult magyar cseh-szlovák,magyar-román háborúvá/ mondhatni nem teljesen különálló mint pl. a spanyol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 12:48:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Mennyi bűn, te jó ég, mit a spanyolok elkövettek... :)

Ez a melegházasság neked nagy fájdalmad... :D
Szerintem nem fáj senkinek, nem árt senkinek, így aztán bátran házasodjanak, ha akarnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 12:49:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ritkán beszélsz hülyeséget, de ezzel most rendesen odatetted magad! :)

Mi van veled, iszol Te rendesen? :)

pafff 2013.06.03. 12:51:12

ez az engedjünk-e melegeket házasodni dolog... érdekes. mármint komolyan ez alapján ítélünk meg egy országot? :)

vajon mi fog történni ha a melegeket engedjük házasodni? világvége? pestisjárvány? hirtelen minden cuki kisnyuszi és pihepuha kiskacsa felfordul? vagy... netalántán... melegek fognak házasodni és rohadtul semmi sem fog változni? :D

múltkor olvastam egy édes kis hasonlatot ezzel kapcsolatban. úgy szól kb, hogy

-> elsétáltam a sarki kisboltba, mert tejet akartam venni. álltam a sorban, amikor észrevettem, hogy az előttem lévő srác is tejet vesz. viszont nem 2,8%-osat, amit én szeretek, hanem 1,5%-osat. rohadtul mérges lettem rá, kiabáltam vele, jól összevertem, aztán elmentem tüntetni az 1,5%-os tejivók ellen, mert azért ez mégsem járja...

pafff 2013.06.03. 12:53:30

csak hogy ne offoljak annyit, köszi a cikk szerzőjének az írást, mindig jól esik spanyolországról olvasni. :)
gondolkozok rajta hogy én is esetleg ott folytathatnám, az erkölcsi csőd országában, mert ugye ami itthon megy most a Viktátorral, az tökéletes. a melegek (és hetero élettársak...) jogainak fokozatos korlátozása meg tutira fenntartható fejlődést is fog hozni nekünk :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 12:54:29

@Zka77:
Nem tudod meggyőzni, maxval a sátánban is hisz. Innentől bármi butaságban képes hinni, tehát akár abban is, hogy a melegek okoztán a spanyol összeomlást. A sok meleg-zsidó bankár a gzadasági válságot, a meleg nácik pedig a második világháborút.

Minden bajért a melegek a felelősök és azok a heterók, akik nem élnek házasságban...

Úristen, mind a pokolra fogunk jutni!!! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 12:57:14

@pafff:
Kár pörögni a dolgon. A kereszténység is egy ideológia, pont olyan, mint a többi.
Dolgokat gondolkodás nélkül fogad el vagy mond rossznak, csak azért, mert... CSAK. És ez minden ideológák problémája... nincs magyarázat, nincs érv, nincs bizonyíték, csak a CSAK.

pafff 2013.06.03. 12:59:44

@Kovermadar:
jogos. de valahogy mindig szeretném megpróbálni, hátha egyszer lesz eredménye, tudod... :))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:02:48

@nemetgabor:

"Arra gondolhatott, hogy a tobb nemzetiseg kizarhatja a katolicizmust."

Kizárhatja, de nem zárja ki jellemzően.

"Az meg ugy johetett ki, hogy nehez "osszecsoditeni" egy orszagon belulre olyan nemzetisegu embereket, akik katolikusok."

Miért lenne az? A legtöbb bevándorló latin-amerikai, akiknek a 90-95 %-a katolikus.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:04:03

@Zka77:

Igen, így van. A társadalom testének szétzilálása előbb-utóbb gazdaságilag is hanyatlást hoz.

Mighty Duck 2013.06.03. 13:05:36

@bpetya75: A wiki angol cikkét ajánlom, abban nagyjából benne van minden.

en.wikipedia.org/wiki/Finnish_Civil_War

Kis irodalmi vonatkozás, a polgárháborút Linna Väinö dolgozta fel "A Sarkcsillag alatt" (Täällä Pohjantähden alla / Under the North Star) trilógiájában. Ez nem tudom, mennyire érhető el magyarul, de a finnek egyik leghíresebb klasszikusa.

@tanato: Ez való igaz, csak kissé nehéz "önálló" polgárháborút kezdeni úgy, hogy a történelem során még nem voltál független.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:18:58

@tanato:

A magyar Tanácsköztársaság nemigen volt polgárháború. Viszont a története hasonlít külsőleg a spanyol eseményekre, bár maga a háttér más volt.

Spanyolország: a spanyol baloldal és szélsőbal, szövetségben a katalán nacionalistákkal, megnyerte az 1936-os választást. a mandátumok kicsivel több mint felét megszerezve, az az kb. a lakosság fele támogatta őket.

Magyarország: 1919- Károlyi elutasította az Antant béketervét, lemondott, átadta ahatalmat a komunistáknak. Tömeges támogatása nem volt Kun Béláéknak.

Spanyolország: a katonaság, a jobboldali pártok és a katolikus egyház támogatáásval fellázadt a kormány ellen, puccsot hajtott végre, ellenkormány alakult, mey 3 éve harc után megsemmisítette a baloldali kormányt és átvette ahatalmat az egész ország felett.

Magyarország: az Antant leverte Kun Bélák kormányát alig 5 hónap alatt. Horthyék ellenkormánya nem csinált eközben semmit, ültek szegedei kávéházakban és várták mikor dől meg Kun Béla hatalma, majd amikor ez megtörtént, az Antant engedélyével átvették ahatalmat.

Azaz Mon polgárháború nem volt, Spanyolországban meg igen.

pamut 2013.06.03. 13:19:52

Szimpatikus népek, bár reménytelenül mediterránok, azaz épp úgy periféria maradnak ahogy mi is.

A poszt kedves ízelítő, de erős hiányérzetem maradt, ha ott él az írója mélyebben is belemehetett volna, érdekes téma, sokkal többet ér egy felszínes írásnál.

pafff 2013.06.03. 13:20:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

értsük ezt úgy, hogy neked nem tetszik, és ezért nyilván mindenkinek csak rossz lehet? :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:21:50

@pafff:

Elég rossz hasonlat.

Mondok gyorsan egy jobbat. A sörivók azt követelik, hogy a sör ezentúl legyen tejterméknek nevezve. DIszkriminációnak nevezik a sör kirekesztését a tejtermékek közül. Ezen persze mindenki röhög, de végül a sörlobbi eléri célját. Törvény születik, hogy a sör tejtermék.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:22:29

@pafff:

A homokosok minden jogot élveznek, nincsenek korlátozva.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:24:26

@Kovermadar:

A társadalom szövetének megbontása okozza a bajt. s nem a homokosok. A homokosság egy betegség és önmagában nem tud semmi rosszat okozni a tátsadalomban, mint ahogy pl. a cukorbetegség sem okoz gazdasági válságot.

pamut 2013.06.03. 13:24:55

Ez a „laisser faire" gyereknevelés (ami nem azonos az elkényeztetéssel, az egy másik dolog) csak tőlünk, a vaskalapos poroszos karót nyelt magyarok szemszögéből néz ki meglepőnek. A spanyoloktól mind térben mint mentalitásban távol élő finnek ismerőseim beszámolói alapján ugyanilyen „laisser faire" szellemben nevelik a gyereket, aztán milyen normális felnőtt lesz belőlük. Nyugodtan rohangálhatnak, üvöltözgethetnek ahogy a kedvük tartja, úgyis elfáradnak és abbahagyják. Nincs tilalomfákkal meg stop-táblákkal körbezárva az életterük, az egész gyerekkoruk. Megélhetik a gyerekkorukat.
Remélem eljön az idő amikor nálunk is hagyják majd élni a gyerekeket és az elavult szokásokat kidobják (nyilván akinek nem inge...).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:25:29

@pafff:

Nekem a dolog semleges. Természetesen nem tetszik ez a betegség. de alapvetően nincs vele bajom.

pamut 2013.06.03. 13:28:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te már megint szómágia mögé bújtatod a homofóbiádat. Téged nem egy szó zavar, hanem az hogy a melegek egybekelhetnek. Legalább vállalnád.

Btw, szerintem a házasság két felnőtt ember egybekelését jelenti. Nem te mondom meg, és nem is én, hogy mit jelent egy szó. Különben is, ha csak egy szón múlik, akkor az semmi, ez nem nagy ár, sőt nevetségesen olcsó, egy porszemen nem akadjon már fent egy jó és igaz ügy.

pafff 2013.06.03. 13:31:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Aztán miért kéne korlátozni őket? Csak? Mert tényleg annyi van a gondolatmeneted mögött hogy 'csak'. Mert te most így gondolod, mert kissráckorodban apuka azt mondta ez így szép, és te ismételgeted. Vagy mert egy srác buciravert oviban, és aztán kiderült hogy meleg.
Én például téged korlátoználak, mert rövid a hajad, és nem szimpi. Az enyém hosszú. Sokkal vonzóbb vagyok így hosszú hajjal, szóval biztos te is az leszel, és nemérdekel jó-e az neked, vagy akarod-e, mert én most eztmondtam. CSAK. Vagy megnöveszted és rendes hosszúhajú állampolgárként düböröghet majd veled a gazdaság, vagy fuj, orrodracsapok, és meg ne próbáljál kapcsolatban élni így!!!

Apámat sem tudták lenevelni a balkezességéről anno aztán most röhögnek az egész kezdeményezésen. Őt sem korlátozták, aztán lapátolt is GDP-t rendesen, sokkal többet, mint anyám, aki jobbkezes. Bár tény hogy a szocializmus eltűnt Magyarországról, lehet pont apám balkezességének megengedése miatt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 13:34:47

@zopilote: igen az USA a nagy nepgyilkos
@Barátusz: itt cseszhettem el
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem, Arankat vettem el de neki junoszty tv-t vettem a lanyszobajaba, Maryt elvittem egy degusztacios menure, ha lesz meg egy, gondolom egy floridai bentlakasos apartmankomplexben kell helyet szereznem

bpetya75 2013.06.03. 13:35:43

@Mighty Duck:

Köszi! A függetlenné válásuk időszakáról eddig még nem olvastam semmit, csak a későbbiekről.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:37:44

@pamut:

"szerintem a házasság két felnőtt ember egybekelését jelenti"

Más szerint meg nem.

S miért rekeszted ki a:
- felnőtt és gyerek házasságát,
- többnejűséget,
- többférjűséget,
- csoportos házasságot (pl. 3 nő + 5 férfi).
- ember és állat házasságát?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:38:28

@pamut:

"Nem te mondom meg, és nem is én, hogy mit jelent egy szó."

Ki mondja meg? A homoklobbi?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:40:50

@pamut:

"Legalább vállalnád."

Vállalom. Nem olvastad Homofób Kiáltványomat? wp.me/p2oZYa-5S

pafff 2013.06.03. 13:42:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

az alkoholizmussal kapcsolatos problémák miatt a sört átkereszteltem narancslére, remélem nem baj. :) az én értelmezésemben annyi történik, hogy a narancslé kedvelői szeretnék a narancslét is italként árulni, ahogy ugye tudjuk hogy a tejet már nevezik.
és remélhetőleg úgy lesz nevezve. és senkinek sem fáj.

ja, meg ha a sört tejterméknek is nevezhetik, az sem fog senkinek sem fájni. amúgymeg: www.japanprobe.com/2007/01/31/milk-beer-bilk/ :))))

bobbafet 2013.06.03. 13:43:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Miért vagy ilyen önelégült? Besikerült a NER? Összejött egy trafik?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:43:46

@pafff:

A házasság fogalmának kitágítása indokolatlan és felesleges.

pamut 2013.06.03. 13:45:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az egy dolog hogy ki mondja meg, de a te szavad semmivel sem erősebb az én szavamnál, szóval eddig 1-1.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:45:22

@bobbafet:

Mióta baj a határozott véleménnyilvánítás? Miféle NER?

pamut 2013.06.03. 13:48:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Te komolyan, nem egy dedós vagy aki a homokozóból netezik? Mert ezek kb. olyan szintű érvek. A gyerek még nem felnőtt így nem tud magáról felelősen dönteni, az állat meg nem tud belegyezni, az állatkínzás pedig bántett. A többnejűség meg több országban legális, ha vállalja egy nő hogy beszáll harmadiknak vagy ötödiknek, tőlem tegye, az ő ügye, az ő élete, é ugyanez vonatkozik a többférjűségre is. Lehet ilyen gyerekes dolgokkal jönni, de elég kevés nő követeli hogy had lehessen harmadik nő egy pasi mellett.

Amúgy is miért akarsz te beleszólni mások magánéletébe?

pafff 2013.06.03. 13:49:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

szerinted. szerintem meg nem.

nahát, akkor most jön a nullával osztás és megszűnik létezni a világ?

:( basztikuli.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:50:51

@pamut:

Miért ne akarnék abba beleszólni, hogy az országban milyen jogszabályok születnek?

pamut 2013.06.03. 13:50:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Látom átváltottál isten-üzemmódba, kinyilatkoztatsz, oszt ha te megmondtad, akkor az úgy van, és pont.

pamut 2013.06.03. 13:51:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Mert ez téged kicsit sem érint. Nem a te ügyed, ez mások magánügye.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 13:58:57

@pamut:

Ezen az alapon miért szólsz bele abba, hogy pl. mi legyen az emberölés büntetési tétele, hiszen te nem akarsz embert ölni, azaz nem érint? Miért akarod megtiltani egy 6 éves gyereknek, hogy szexuális kapcsolata legyen felnőttel, miért korlátozod aszexuális szabadságot 14 éves kor alatt? Miért tiltod egy 17 éves lánynak, hogy erotikus filmben szerepeljen? Miért kötelezed az autóvezetőt, hogy kösse be az övét? Miért vannak építési szabályok, miért nem építhet bárki bármit a saját területén? De eleve miért foglalkozol bármivel, ami közvetlenül nem érint?

sárkányfő 2013.06.03. 14:00:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Te, egy dedós szintjén érvelsz, tényleg nem veszed észre magad?

pamut 2013.06.03. 14:01:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Már írtam 13:48-kor. A gyilkosságba meg nem szoktak belegyezni a megölt emberek, nem igazán magánügy... eh...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 14:01:45

@pamut: nem
a hazassag egy ferfi es egy no egybekeleset jelenti
lehet itt erolkodni ezzel a homokoshazassaggal, de az nem hazassag
szexualis kapcsolat, amit egyes helyekken mar papiron is hivatalossa tenni
a hazassag celja a csaladalapitas elsosorban

30-06 2013.06.03. 14:02:28

@Frengi: mert reggel fél 9-kor még sötét van nyáron is. A reggel 8 a mi reggel 6 óránknak felel meg.

Nem vagy egy kissé későn kelő?

05.00-kor már fent van a nap ( május végén) nálunk is, igaz akkor a spanyoloknál még csak 4, de már pirkad.
Ami nálunk 8 óra, az náluk 7 ( noha a 0 fok keresztül megy rajtuk)
de a portugálok ( britek, írek) vannak kettővel odébb

pamut 2013.06.03. 14:05:20

@hagyma: Na mi van, a nagy amerikainak nem tetszik merre mennek a dolgok a hazájában? :)

"szexualis kapcsolat"
ennyi erővel a heteró házasság is szexuális kapcsolat

"a hazassag celja a csaladalapitas elsosorban"
nem az. ennyi erővel megtilthatnád a meddő nőknek is a heteró házasságot, és azoknak is akik egyszerűen nem akarnak gyereket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 14:12:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Pont olyan betegség, mint a kék szem vagy a barna bőr.

És miért okozna bomlást a társadalmi szövetben? Vagy bárhol máshol?

Itt északon, ahol szerinted lélektelen robot emberek élnek, szuperül megfér egymás mellett a meleg és nem meleg. A társadalom, a bulgárhoz képest (saját vélemény) sokkal megbomlottabb, illetve sokkal kevésbé szociális. Mégis, melyik gazdaság teljesít jobban, hol jobbak az életkörülmények?

Gazdasági problémát az emberek ostobasága és a vezetésre alkalmatlan kormányok okoznak, nem a melegek.
Én a világszemléletemmel és hozzáállásommal valószínület a Te szemedben végletekig társadalomellenes vagyok, mégis a sajat magam "gazdaságát" sokkal racionálisabban és okosabban menedzselem, mint a többség.

Nem látom az összefüggést a kettő között.

A gondokat az ostobaság okozza. Azonos neműek házassága, szexuális élete nem ostobaság (függetlenek, ahogyan vannak ostoba melegek és ostoba keresztények is).

zopilote 2013.06.03. 14:16:23

@tanato:
Tudom, hogy gyilkolasztak egymast, a spanyol polgarhaboru gyerekkorom ota erdekelt :)
Kulonosen az anarchistakat tettek ram mely benyomast: Durutti,a PUOM, a CNT, stb. Or-
well is harcolt kozottuk, Homage To Catalonia c. konyveben ir errol bovebben. Van egy er-
dekes film is, az 1995 - ben bemutatott Land and Freedom (Tierra y Libertad), ami szinten
errol szol vagy a Butterfly's Tongue (La Lengua de Las Mariposas) 1999 - ben keszult film.
Hozzam kozel all a mediterran eletfelfogas, aminek a lenyege szerintem: megprobalni ember-
nek maradni ebben az elgepiesedo, elanyagiasodo vilagban. Meg annyit Spanyolorszagrol,
hogy ott meg nagyon el es viragzik a mezogazdasagi szovetkezeti mozgalom.
(volt egy masik polgarhaboru is, amit forradalomkent emlitenek, a mexikoi, ami azonkivul,
hogy nagy veraldozatokkal jart es sokaig tartott, keves eredmenyt ert el)
Sajnos mennem kell, varnak a " gyapotfoldek " :(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 14:17:05

@hagyma:
De miért zárja ki a családalapítást a melegség?

Ha már itt tartunk, akkor mi az a család? Hogyan definiáljuk?
Lehet-e család az a közösség, ahol apuka és anyuka együtt él, de nem házasok, ugyanakkor van 3 gyerekük. Mindenben úgy funkcionálnak, mint egy házaspár, csak papirjuk nincsen róla?

És lehet-e család az a pár, ahol a felek házasok, de nincsen gyerekük?

Van-e joga bárkinek elvenni a másiktól a család érzését (érzetét) csak azért, mert nekünk nem tetszik, vagy mert másképpen gondolkodunk?

A melegek házassága maximum zavarhat, de kárt semmiképpen sok okozhat neked. Ha pedig nem okoz kárt, akkor milyen jogon tiltanád?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.03. 14:18:17

@pamut: Házasság? Még 20 év és több lesz a zabigyerek, mit a házasságban született. Még 50, és ciki lesz a gyereknek, ha az apja férfi az anyja meg nő. Ki fogják közösíteni azt a furcsa mókust.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 14:19:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A kisgyerek szexuális zaklatása kivételével mindenben egyetértek. Milyen jogon vannak korlátozva ezek a dolgok?

Ha valaki nem látja be magától, hogy kell pl. a sisak az építkezésen, majd ennek következtében meghal, hát IJ. Aki belátja és hordja, az megmenekül.
Bizt. öv ugyan ez... én sem azért használom, mert kötelező. Azért használom, mert tudom, hogy nekem ettől jobb lesz. A többiekre meg tojok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 14:22:23

@pamut: en nem vagyok NAGY amerikai es attol hogy amerikai is lettem nem lettem mas ember

namost a peldaid is rosszak
en nem tiltanek meg semmit, de vannak dolgok amiket nem engedelyeznek
nagy kulonbseg

amugy eddig azt hiszem 9 vagy 10 allamban engedelyezett, remelem itt meg is all
sajnos most olyan elnokunk van aki tamogatja, bar teljesen allami belugy de akkoris.....
ugy olvastam a franciak sem voltak boldogok
ja es bizonyos dolgokat ne keverjunk
nem erdekel senki maganelete es szexualis iranyultsaga , de konzevarivkent nekem a hazassag mast jelent
en nem vagyok tole boldog, hogy nagy nyilvanossag elott 2 ferfi csokolozik az eskuvojen
ennyi
ha mar mindenkeppen papirt akarnak, mennyenek el a kozjegyzohoz , irjak meg es eljenek boldogan
ez orok vitatema lesz a liberalisok es a konzervativak kozott
de szerintem terjunk vissza spanyolorszagra:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 14:25:38

@sárkányfő:

Pedig az egyszerű érv az igazsághoz vezető egyik hasznos út.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 14:26:50

@pamut:

A többire nem válaszoltál. S bizony büntetik azt az emberölést is, melybe az áldozat beleegyezett, lásd öngyilkosság segítése.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 14:27:35

@Kovermadar: nahat, ha arra gondolsz a melegek gyerek orokbefogadasat plane nem engedelyeznem, foleg amig heterok allnak sorba gyerekert

neked is en nem TILTANAM, nem tartom helyesnekk az ENGEDELYEZESET
nem valami olyasmirol van szo ami eddig letezett es tiltsuk be, hanem olyanrol ami nem letezett es sokfele el kezdik engedelyezni
en ezt a vonalat nem tartom helyesnek, ez a maganvelemenyem
ha ezekben az ugyekben nepszavazas lenne nem sok helyen engedelyeznek
ez van

andaluzkutya 2013.06.03. 14:28:32

@Kovermadar: A biztonsági öv kötelező használata mellett alighanem olyan érvek lehetnek, hogy pl. az állam fizeti az eü-t, amely egy baleset után a súlyosabb sérülésedet ellátja. Te pl. belátod, hogy ez a te javadat szolgálja, de sokan úgy vannak vele, hogy csak a saját kárukból tanulnak, amikor már késő.
Egyébként érdekes kérdés, hogy az államnak meddig kell elmennie abban, hogy megvédje az állampolgárokat a saját hülyeségüktől. Arról nem is beszélve, amikor az állampolgárokat az állam hülyeségétől kell megvédeni:)

BTBTBT 2013.06.03. 14:28:45

@kalifa:
Komolyan van klimas babakocsi? Nem nehez az?

Tan hulye kerdesnek hangzik, de majdnem 20 eve nem voltam Spanyolorszagban: A szieszta meg mindig annyira megy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 14:29:58

ja, es azt sem helyeseltem, mikor pl a szocializmusban szinte uldoztek a melegeket
de nalam ez mar megint a lo masik oldala
nem erint
nem kotelezo meleg eskuvore jarni, de velemeny is szabad nem csak a meleghazassag

Spacecake 2013.06.03. 14:34:20

a kommentek mar megint ugyanaz a vihar a biliben,ami szokott:buzi ,nem buzi,hazassag ,nem hazassag,homofob,nem homofob....
kezd uncsi lenni,hat ez van.

a poszt elment,de felejtheto...

BTBTBT 2013.06.03. 14:35:38

@pamut:
Tudhatnad, hogy birca homofob (es valalja is), illetve a pedofiliat es homoszexualitast betegsegnek tekinti. Egyebkent egy okos ember, es jokat lehet vele vitatkozni. Megprobalhatod, de nem fogod tudni eltantoritani a meggyozodesetol.
Persze idonkent "god mode"-ba kapcsol - es jol megmond.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 14:38:23

@Spacecake: az utolso soroddal meg is valaszoltad az elso harmat

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 14:46:03

@hagyma:
Nem vagyok szülő, sosem voltam.

Azt nem tudom, hogy mekkora a sorbanállás egy gyerekért, mert tudomásom szerint még mindig több gyerek vár "gazdára", mint ahány szülőnek várnia kell, mert nincs megüresedés.
De lehet tévedek...

A nemi identitás pedig nem hiszem, hogy közvetlenül befolyásolja a szülőnek való alkalmasságot. Van aki képes rá magától is és csapnivaló szülő lesz belőle (pl. apám). Aztán van aki nem képes rá (akár hetero pár, akár meleg) és mégis jó szülő lenne. És persze ezek bármilyen variációja.

pamut 2013.06.03. 14:46:29

@hagyma: A "nem engedem" csak egy finomkodóbb, álszentebb verzió a "megtiltom"-ra.

Az USA-ban már az alkotmánybírák előtt van a kérdés. Fél-egy év, és országosan engedik.

A franciáknál a (szűk) többség támogatja. Mellesleg nálatok is sok államban, de talán már országos szinten is.

"konzevarivkent nekem a hazassag mast jelent"
Nem, ez nem konzerv, ez homofób álláspont. Az angoloknál pl. a konzerv párt és vezetője veri épp most át az országon az engedélyezést. Vannak jó fej konzervek is.

"en nem vagyok tole boldog, hogy nagy nyilvanossag elott 2 ferfi csokolozik az eskuvojen ennyi"
ne nézd.
engem meg pl. a kövérek smárolása is taszít, mégse akarom elvenni az alapvető jogaikat.

oké, térjünk vissza a spanyolokhoz :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 14:49:20

Készül a rizseshús, kockázom a répákat :D

pamut 2013.06.03. 14:49:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de, olvasd el fentebb. az öngyilkosság segítése az az eutanázia, azzal sincs semmi baj, mindenki magánügye ha már nem akar élni, mellesleg ez jellemzően halálos betegnél van, akik le akarják rövidíteni a szenvedést. igazuk van.

pamut 2013.06.03. 14:50:33

@Barátusz: Én meg kiállok az emberi jogokért, és küzdök a diszkrimináció ellen. Engem sem lehet eltántorítani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 14:52:17

@pamut:

"Az angoloknál pl. a konzerv párt és vezetője veri épp most át az országon az engedélyezést. Vannak jó fej konzervek is."

Azok a jófejek, akik megtagadják lényegüket, ugye?

Nem kedvelem a vegetáriánusokat, de van pár jófej köztük, akik sok húst esznek.

BTBTBT 2013.06.03. 14:52:28

@pamut:
Helyes. Nem is kertelek arra, hogy eltnatorodj. De masok emberi jogaiert allsz ki?

NIKI LAURA 2013.06.03. 14:54:13

@zopilote: ja,ja ex Canadian prime minister is megmondta,hogy amerika magânak kōszõnheti a 9/11- et..
Râ pâr napra mentunk ât Vancouver alatt az usaba,es lekopkodtek a canadai rendszamot ,autokat a seggfej yenkik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 14:56:31

@pamut:

Küzdesz-e az ellen a diszkriimináció ellen, hogy a női teniszben nem játszhatnak férfiak? A külön női és férfi sportszámok ellen? A női és férfi vécék elkülönítése ellen? A pályaalkamassági vizsgák ellen? Az ellen, hogy több súlykategória van a bokszban? A zebrán való áthaladás ellen? A tankötelezettség ellen?

2013.06.03. 14:58:22

@30-06: szeptember közepén botorkáltam hajnali fél 9-kor sötétben zseblámpával.
Ugyan ez Portugáliában könnyebb volt, mert ott ilyenkor még csak fél 8 van, ugyanis ők a londoni idő szerint élnek, a spaynolok meg a mi zónánkban vannak, csak a másik végén.

Tuinál át mentem a hidon és máris lehetett órát ígazítani, pedig a hosszúság azonos, csak a portugálok ebben is különbözni akarnak.
A nap nem vesz tudomást a zónákról, kel amikor ott van az ideje, nyilván nyugaton egy kicsit később :)

pamut 2013.06.03. 15:00:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mit tagadnak meg?? Végre egyenjogúsítják homoszexuális polgártársaikat, nagyon helyesen.

@Barátusz: Naná. Épp az a baj ezzel az országgal, hogy mindenki csak magáért áll ki. A "nemzet" szóra mindenki könnyeket hullat, de ha ki kell állni másért, akkor kuss van. Ez lenne egy nemzet? Inkább önző emberek halmaza. Azt se tudja a magyar hogy mit jelent nemzetnek lenni, csak használja a szót. Egy nemzet összekapaszkodik, kiállnak egymásért, együtt erősek mint a beton, mi csak egy zsák homok vagyunk, ha nem lenne külső kényszer szétesnénk. A politika is azért tud egyenkint leszalámizni egy csomó embert, csoportot, nyugdíjasokat, őstermelőket, trafikosokat, stb., mert tudja jól hogy senki nem áll ki senkiért, nincs ellenállás.

pamut 2013.06.03. 15:02:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Bocs, de ilyen mélységbe már nem követlek. Ha te ezeket komolyan összemosod a melegházassággal, akkor elég büntetés neked hogy el kell viselned saját magad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 15:02:59

@Kovermadar: hat nekem ugy remlik a burokracia miatt megy lassan az orokbefogadas es sok hetero var a sorara
nekem szimpatikusabb a hetero csaladmodell, engedtessek meg nekem
@pamut: nem,, szo nincs rola
az engedelyezes mas mint a tiltas
nem vagyok homofob
az USA-ban az allamok belugye, hogy engedelyezik-e, nem neztem utana, de ha a a legfelsobb birosag elott van a dolog, akkor az csak azert lehet, hogy kivegyek-e az allami hataskorbol
kifejezett alkotmanybirosag nincsen

/igyekszem nem nezni senkiet, halistennek itt nem divat csokolozni az utcan/

nyuszigonosz 2013.06.03. 15:11:35

@Frengi: Nincsen sötét reggel fél kilenckor nyáron.
Elég sok idöt töltöttem el Spanyolországban, hogy tudjam.
Söt, az utóbbi években mindig szeptember-október elsö fele, és nem volt sötét.
És meleg is van, pedig nem valahol Spanyolország közepén, hanem fenn a Francia határ közelében a Pireneusok lábánál.

váj mí 2013.06.03. 15:16:14

Egyre erősödik bennem az ellenszenv a mediterrán-, déli országok iránt. Igaz, soha nem voltak a kedvenceim. Persze, én mint egyszerű, kis szürke pont nem sokat tehetek, hogy kifejezzem az ellenszenvem. Legfeljebb annyit, mint ma is. Az előre csomagolt félkilós eper 1,75 euró volt, a szabadföldi, ugyancsak félkilós német 2,29. Az utóbbit vettem meg. Lehet, ez csak szánalmas kis megmozdulás, de akkor is kerülöm a spanyol termékeket (többek között). Pláne, hogy minden zöldség-gyümölcsnek leginkább vízíze van.

artbrigitta 2013.06.03. 15:16:37

Nem értek egyet a posztnak azzal a részével amit a gyereknevelésrôl szól. Látszik, hogy kivülrôl itéli meg a dolgokat és nincs igazán belelátása a gyereknevelési módszerekbe.
A gyerekekre nincs minden ráhagyva, nincs nekik minden megengedve. Az hogy a téren hangoskodnak az itt normális dolog. Röhejes lenne a gyerekeket fél nyolckor lefektetni, márcsak azért is mert akkor még vacsora elôtt le kéne lefeküdniük.
Ennek ellenére, a legtöbb családban a gyerekektôl megkövetelnek egy órarendet, pl amig nincs kész a házija addig nem mehet le a térre. Az étkezéseket nagyon komolyan veszik.
Nincs olyan, hogy ezt nem szeretem, mindent meg kell enni, nem lehet semmit a tányéron hagyni stb.
A családi szokások tiszteletét az idôsebbek tiszteletét a kisebbek iránti szivélyességet szintén megkövetelik.
A gyerekek nevelése számomra elég régimódi, sokszor a nagymamák vállan nyugszik. Sokat vannak büntetve a gyerekek pl azzal, hogy nem nézhetik a tévét vagy nem játszhatnak a nintendóval vagy nem mehetnek le a térre a barátokhoz. Hogy ez persze mennyire hatékony azon lehet vitatkozni. Lehet azt mondani hogy nem jól nevelik a gyerekeket, de azt nem, hogy nem nevelik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 15:16:49

@Frengi:

Igen, ez nagyon érdekes. Spanyolország nyugati csücske (Galícia) arról híres, hogy az egyik extrém hely időmérés szempontjából, azaz nagy az eltérés a helyi idő (= ami lenne, ha a Nap állása szerint lenne az óra, ahogy ez volt a XIX: sz. közepéig az egész viláon) és a zónaidő (=a mit az óra sajnos mutat) között.

Talán nem ismert ez rólam, de a nyári időszámítás ádáz ellenfele vagyok. Sőt ráeszméltem: maga a zónaidó is baj. A XIX: sz. közepe előtti idő visszaállítását követelem.

Magyarországon is baj van.Pl. Budapesten az óra folyton a képünkbe hazudik! Jelenleg Budapest népe arra van kényszerítve, hogy télen Graz és Prága idejét használja, nyáron meg Szentpétervárét és Isztambulét! Sose a miénket! Egészségtelem abszurdum!

Na, de Budapesten az eltérés kicsi Galíciához képest. Galícia nyugati részében nyáron délután fél 3 után van dél! 165 perc körüli eltérés van! Hihetetlen gazemberség ez, a természet megcsúfolása!

Róma bezzeg tudta, hogy nem így kell. Az ókori Rómában senkinek nem jutott eszébe, hogy az idő ne a valós állapotot tükrözze!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 15:18:31

@pamut:

" Végre egyenjogúsítják homoszexuális polgártársaikat, nagyon helyesen."

Eddig is azok voltak.

Magyarországon pl. a homokosok egyenjogúsága tény kb. 15 éve.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 15:19:53

@pamut:

Pedig ezek ellen is harcolnod kellene a te logikád keretein belül maradva.

váj mí 2013.06.03. 15:21:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nos, valahol meg kell húzni az időzónák határait is. Vannak települések és akár országok is, amelyek "rosszul járnak".

Spacecake 2013.06.03. 15:21:46

@hagyma: az azert elegge `erdekes`(furcsa??!!) hogy egy erdektelen poszt eseten MINDIG UGYANAZOK a temak jonnek elo a kommentekben....
(mondjuk olyan messzemeno kovetkezetest ebbol sem erdemes levonni,hiszen valojaban mindossze 3-4 ember szajkozza a maga kis igazat,az o lelkuletukrol viszont erdekes kis lenyomat:-)

na tovabbi szep napot es lufihamozast mindenkinek:-)

artbrigitta 2013.06.03. 15:21:46

@Frengi:
Nem a portugálok különböznek hanem a spanyolok.
Az idôválasztó hosszúsági vonal Katalónianal húzodik
Spanyolországnak a londoni és a portugál idôsávban kéne lennie kivéve a katalánoknak. Még Franco idején döntöttek úgy a spanyolok, hogy ôk a németekkel akarnak egy idôzónában lenni nem a portugálokkal. Ezért van az, hogy télen reggel nyolckor sötét van nyáron meg este 11-ig világos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 15:22:17

@váj mí:
Egyszer én is szeretnék erre a szintre eljutni anyagilag!

Mindig igyekszem svéd termékeket venni, de nem mindig engedhetem meg magamnak. A krumpli mondjuk OK. Az eper is az lenne, ha enném. A halakat kerülöm, nem csak a svédet...
Mivel a svéd mezőgazdaság a nem túl jó föld és az éghajlat miatt nem túl erős ágazat, marad a Volvo... de nem vehetek minden héten Volvot, pláne nem megenni :)

pamut 2013.06.03. 15:23:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem, nem köthetnek egymással házasságot, tehát nem egyenjogúak.

artbrigitta 2013.06.03. 15:24:05

@nyuszigonosz: Galiciában fél 9-kor még sötét van télen.
Van kb 20 perc eltérés a Pireneusok és Galicia között

pamut 2013.06.03. 15:24:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Dehogy kéne, az, hogy te mit tartasz logikusnak, és mi logikus ténylegesen, az két külön dolog.

váj mí 2013.06.03. 15:27:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem, nem tény. Homoszexuális párok a mai napig nem köthetnek törvényes házasságot Magyarországon. És ez szégyenletes. Így a törvényes jogaikkal sem élhetnek, ami egy házasságkötésből adódik.
És még mielőtt, nem, nem vagyok leszbi, sem biszex, de ha már olyan kurva nagy demokráciában élünk mi itt a "first worldban", akkor ez lenne a minimum.
Tudom, tudom, te nagyon helyteleníted az egyneműek érzelmi-szexuális kapcsolatait.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 15:32:47

@Spacecake: hat mar direkt megneztem, birca hozta elo a melegseget, homokossagot a poszttal kapcsolatban
onnantol mar reagalni kell:)
eleg gyorsan
foglalkoztatja a kerdes az teny, nekem eszembe jutott volna elojonni vele a posztot olvasva
neki ez jutott eszebe
nekem ezer mas ok miatt nem szimpi spanyolorszag

artbrigitta 2013.06.03. 15:33:57

@hagyma: Neked miért nem szimpi ?

váj mí 2013.06.03. 15:34:12

@Kovermadar: Pedig végignézném, ahogy bepanírozod, és kirántod ... mármint a Volvot ;)
Ok, most komolyabban, én igyekszem mindig a termelői piacokon vásárolni, de sok városban, ahol megfordulok, leginkább csak hétvégén vannak ezek a piacok, így, ha csak 1 hetet töltök az adott városban, akkor lecsúszok róluk. Így maradnak a nagyobb élelmiszerüzletek, mint az Edeka vagy a Rewe. Szerencsére ők, árulnak német zöldség-gyümölcsöt is, és egészen frisset, viszont 0,50-1-2 euróval, drágább általában a kérdéses termék. Cserében viszont van íze, ha nem is éppen olyan, mint amit a nagyi termesztett a konyhakertben anno ...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 15:37:38

@váj mí:

Minden időzóna ideje a középvonal helyi ideje. Azaz pl. a +1 időzóna (ebben van Magyarország is) ideje a 15. szélességi ok helyi ideje. Az időzónák koncepciója szerinte a +1 zóna keleti határa a 22,5-ös szélesség, a nyugati határa meg a 7,5-es szélesség. Ha így lenne, akkor sehol sem lenne az eltérés az óraidő és a biológiai idő között 30 percnél több. Ez még esetleg tűrhető, bár én eleve a zónaidőt is ellenzem, de erre most nem térek ki.

Budapesten az óra 16 perccel kevesebbet mutat a valóságnál, a nyári időszűmítás alatt pedig 44 perccel kevesebbet. Ez utóbbi már erősen abnormális. A nyári időszámítás KÁROS. Putyin meg is szüntette, bár az időhelyzet az oroszoknál sem jó, de ennek más oka van - legalább a nyári időszámítás le lett tiltva náluk, ez
mindenképpen pozitívum.

Viszont egy rakás országban a helyzet sokkal rosszabb ennél. Politikai okokból teljesen távoli területeket tuszkolnak be idegen időzónákba! Abszurdum, hogy az Oroszországon kívüli Európa 80 %-a egy zónában van. Hogy a fenében lehet Spanyolország nyugati határán ugyannyi az idő, mint Norvégia vagy Lengyelország keleti határán??? Ez majdnem 35 szélességi foknyi különbség! Azaz több mint 2 normál időzóna.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 15:40:10

@pamut:

Ezen az alapon most sincs egyenjogúság, mert a férfi fociban nem játszhatnak nők, s férfiak meg nem emelhetnek súlyt a nőkkel együtt. Valamint nem lehet a focipályán golfozni, ki van tiltva onnan a golf.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.03. 15:41:09

@hagyma: nekem ezer mas ok miatt nem szimpi spanyolorszag

Jó a bor, nézhető a foci, asszonyra és gyerekre vigyáz otthon nagymami. Mi ebben a nem szimpi?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 15:41:11

@hagyma:
Perszehogy megengedtetik. Saját magamat kellene szembeköpnöm, ha korlátozni akarnám azt, hogy mi tetszhet neked és mi nem.

Nekem is szimpatikusabb a hetero modell, nem véletlenül vagyok hetero. Viszont nem érzem magam feljogosítva arra, hogy a nem heterokat korlátozzam mondjuk a házasságkötésben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 15:41:37

@váj mí:

Nem. A homokosok is köthetnek házasságot. Egy homokos nő szabadon házasodhat homokos vagy nem-homokos férfival.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 15:43:08

@váj mí:
RántottVolvomáj
SültSaabpecsenye
Scanialeves
Grippenmetélt hagymával

De mind közül a közül akedvencem: Ikeafelújt :)

bobbafet 2013.06.03. 15:45:53

@hagyma: Bocs, de ebben nem lennék ilyen biztos. Pl. @pamut ervei is megfontolandóak...
Amúgy meg a házasságot miért ne lehetne két ember összetartozásának szimbolikus kifejeződésének tekinteni? A házasulni akaró meleg párok ebben az értelemben éppen hogy "tradicionálisan" értelmezik a párkapcsolatukat és ezt szeretnék kifejezésre is juttatni.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.03. 15:46:11

@Kovermadar: A koenigsegg fagyi miért maradt ki? Azt lehet nyalni a legjobban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 15:47:49

@én már a fény gyermeke vagyok:
Ha elég gyors az ember nyelve :)

Köszönöm az észrevételt! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 15:48:29

@artbrigitta: @én már a fény gyermeke vagyok: hat ezt nehez megmondani, mivel sosem eltem ott, mas a mentalitasuk lathatoan
ezt mar a poszt cime is sugallja
felreertes ne essek, semmi bajom veluk, de sosem lenne celorszag
raadasul a focijuk sem tetszik, a sort jobban kedvelem a bornal es bar szeretem a csaladomat eleg nagy haz kene hozza, hogy egyutt eljek a menyemmel a fiammal es az unokammal:)

váj mí 2013.06.03. 15:48:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mert a világ globalizálódik, azért ... és szerintem ez ésszerű. Az oroszok nyári időszámításának eltörlése nem volt éppen olcsó mulatság. De ez most mellékes szempont. Szerintem egész Európa egy időzónában kellene szereplejen, ugyanis 1 vagy maximum 2 órányi eltérés nem, borítja fel az ember belső biológiai óráját (nem az USA-ról van szó, ugyebár), viszont lényegesen megkönnyítené nemcsak az egyes ember, de az ún. társadalmi gépezetek működését is.
Szerintem az a nevetséges, hogy például, míg Nyírábrányban, teszem azt este 7 óra van, addig a tőle 5-6 kilométernyire levő Csanáloson már este 8. Pusztán, mert köztük van egy faszom országhatár. Hát így, részemről.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 15:49:03

@hagyma:
Neki mindenről a melegek jutnak eszébe :)

Nem lehet, hogy kiskorában zaklatta egy pedofil pap és azért ilyen elutasító ezekkel a dolokkal kapcsolatban?

nyuszigonosz 2013.06.03. 15:49:49

@artbrigitta: Elhiszem., Hiszen írod is: télen.
Nem tudom merre járt Frengi, ö úgy irta nyáron is fél kilenckor sötét van reggel.
Hát én mindig Katalániában voltam, Barcelona alatt nagyon sokat régebben, söt hosszútávon, de az utóbbi években jóval feljebb, tényleg a Pirenesuok lábánál a Földközi tengernél és nyáron-öszön ott nincsen fél kilenckor reggel sötét.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 15:51:08

@hagyma:
A spanyol foci sz@r! Esnek-kelnek, sírdogálnak... az igazi footballt New Engalnd-ben játszák a patrióták! :)

Nagy szívfájdalmam, hogy itt nem tudom nézni az NFL meccseket :(
(még nem találtam online streamet hozzá, de az időeltolódás sem sokat segít a dolgon)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 15:51:52

@váj mí:

A megoldás a zónaidő eltörlése.

Lásd erről 2 szerény, de értékes elemzésemet: wp.me/p2oZYa-in és wp.me/p2oZYa-io linkeken.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 15:52:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ugye?
Csak túl kellene lépni azon, hogy a fénytől függjünk. Én pl. oltári baromságnak tartom a téli-nyári időszámítást, semmi szükség nincsen rájuk.
De különösebben az sem érdekelne, ha sötétben dolgoznék és nappal aludnék (csak legyen egy jó redőnyöm).

váj mí 2013.06.03. 15:53:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tudod, nagyon jól, mire gondoltam, és ez a hullám előbb-utóbb Magyarországot, sőt Bulgáriát is el fogja érni. Mna, biztos minimum 25-30 év késéssel, mint általában, minden értelmes dolog, de el fogja. Majd 80 évesen tiltakozhatsz az első bolgár nő-nő, vagy férfi-férfi házasságkötés ellen Bulgáriában ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 15:54:21

@Kovermadar: en sem erzem ra magam feljogositva es ha erznem is, akkor sem vagyok abban a helyzetben, hogy tehetnem:)
@bobbafet: en nagyon jol ertem azokat az erveket is,, nekem a hazassag mast, tobbet jelent mint a szex
termeszetesen el tudom hinni, hogy szerelem is van
de ezt sosem fogom megtudni
halistennek
tovabbra is mondom en kizarolag a hazassagi intezmenyesitessel nem ertek egyet es nem vagyok homofob
amellett nem tartom termeszetesnek, mivel hogy nem az:)
de haggyuk mar a melegeket:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 15:58:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Elolvastam.

Azzal mi a baj, ha mindenhol ugyan annyi az idő? Itt éppen 4 óra van. Lehetne Amerikában is 4 óra. Csak máskor dolgoznának.
Nem lenne gond a felesleges állítgatással a repülőn, vonaton, bárhol. A vonat indul 8-kor. Megérkezik 15-kor. Az eltelt 7 óra mindenhol 7 óra. Ha ismerem amenetrendet, akkor tudom, hogy 14:25-kor ér hozzám a vonat. Ha ez éjjel van éppen, akkor éjjel. Kit érdekel?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 15:58:28

@váj mí:

Persze, Sátán előbb-utóbb az egész világon ki fogja erőszakolni a homokos "házasságot", ebben én is biztos vagyok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 16:00:10

@Kovermadar:

Amit te mondasz, az JOBB, mint a jelenlegi állapot, ez tény. A gond csak az, hogy az emberek szeritik ha délben és éjfélkor van 12.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 16:02:09

@hagyma:
"de haggyuk mar a melegeket:) "

"- Most, hogy a melegek elmentek, beszéljünk a hüvelygombáról..."

én már a fény gyermeke vagyok 2013.06.03. 16:02:15

@hagyma:
- Ki volt az első 3 homokos, aki titkolta identitását?
- ?
- Hát Sándor, József és Benedek
- ?????
- Ők zsákban hoznak meleget

artbrigitta 2013.06.03. 16:03:00

@hagyma: A posztból lehet az jött le hogy a spanyoloknál nagy a generációs együttélés de ez nem igaz
Nem élnek együtt inkább csak közel, értsd úgy egy városban vagy faluban.
Én nem szeretm se a focit se a bort de a spanyolokat nem errôl ítélem meg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 16:03:01

@Kovermadar: ez nem kerdes
a pats a masodik csapatom

váj mí 2013.06.03. 16:04:32

@Kovermadar: Huuhh, épp tegnap láttam a Subbán némi módosított Ikea-reklámot ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 16:06:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Akkor megint velem van a baj, mert nekem tök mindegy.
De a téli-nyári időszámítás ezt sem befolyásolja jelentősen, mégis van... és teljesen igaz, amit a linkelt oldalon írtál, sokkal megterhelőbb a szervezetnek az átállás évente kétszer, mint tojni az egészre.

Nem vagyok egy földrajzzseni, de ha jól tévedek, akkor az egyenlítőhöz közeledve pl. teljesen okafogyottá válik a dolog.
A sarkpontokhoz közeledve szintén, mert nálunk pl. nyáron jó ha 3-4 órát van sötét, télen pedig úgy 6 órát világos. Így megint teljesen mindegy pl. az ébredés időpontja, mert így is, úgy is sötét/világos.

A kettő között pedig... szerintem ott sem rajonganak érte. De akkor miért van még mindig?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 16:11:40

@artbrigitta: en sem itelem meg
nem az en teruletem, meg csak nyaralni sem volt soha a celorszgom
az magyarorszagon is jellemzo, hogy egy varosban elnek a csaladtagok
sot - foleg regebben - egy faluban
nincs ezzel baj

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 16:14:25

@Kovermadar: sajatsagos okok miatt tampa,
a buccaneers
ott szerettem bele a sportba, elotte nem erdekelt es mar a masodik evben SB-t nyertunk:)
/1 ora atallas senkit nem terhel meg/

BTBTBT 2013.06.03. 16:16:55

@pamut:
Es ugy allsz ki masok jogaiert, hogy megkertek ra vagy nem, azok a szemelyek?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 16:17:46

@hagyma:
Érdekes, hogy a déli népekkel van mindig a baj.

Most néztem egy HDI térképet, tisztán látszik, hogy a középső (trópusi) égövi országok a fejletlenebbek, míg minél jobban távolodva az egyenlítőtől, egyre nő a HDI értéke is.

A melegben nem szeretnek az emberek dolgozni, ez pedig gátolja a fejlődést? Vagy mi van?!

Birca?!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 16:18:25

@én már a fény gyermeke vagyok:

Ezt én is el szoktam időnként sütni:

"Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak... másságot".

váj mí 2013.06.03. 16:18:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tekintettel arra, hogy az ún. "homokosság" is éppen olyan természetes jelenség, mint a heteroszexualitás, nem látom értelmét annak, hogy a saját nemükhöz vonzódó emberek életét megnehezítse a first world ún. demokráciája. Ők ilyennek születtek.
Épp múlt héten volt a német ZDF-en egy riport a transz-szexuálisokról. A hivatalos jelentések szerint évente, Németországban cirka 20 ezer transz-szexuális baba születik. Van, akiknél sikerül eltalálni a nemet a műtéti eljárás során, van akinél nem. De még ez is csak egy kis részét adja a született homoszexuálisoknak.
Kár tagadni a jelenség létét, sőt káros is a társadalom szempontjából. A jelenség létezik, és itt most nem a "divatbuzikról" beszélek, és ha már létezik, akkor a társadalomnak foglalkoznia kell vele az elfogadás szintjén. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a társadalom mindazt a törvényi jogot és kötelezettséget (igen azt is) biztosítja a homoszexuális párok esetében, mint amelyeket a heterók esetében megtesz.
A különbözőségeket nem, tagadni, hanem lehetőség szerint megérteni kell.

pamut 2013.06.03. 16:18:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"nem lehet a focipályán golfozni, ki van tiltva onnan a golf."

Micsoda kegyetlen diszkrimináció hogy nem hagyják szétbarmolni más játékát, miközben bárki bármikor szabadon golfozhat a golfpályákon.
Kár hogy nem hamarabb álltál elő ilyen szintű érvekkel, ha hamarabb elállsz ezekkel nem veszem a fáradtságot válaszolni egy félnótásnak.

BTBTBT 2013.06.03. 16:21:24

@váj mí:
"a társadalom mindazt a törvényi jogot és kötelezettséget (igen azt is) biztosítja a homoszexuális párok esetében, mint amelyeket a heterók esetében megtesz. "

A gyereknevelest is?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 16:21:51

@váj mí:

A megértés valóban fontos. Sok hasznos ex-homokos szervezet van, mely éppen megértéssel igyekszik kezelni a homokos problémát. (Örömmel láttam, hogy már ex-pedó honlap is van, mely meg a pedóknak akar segíteni.) Szóval a megértés valóban fontos.

pamut 2013.06.03. 16:22:19

@Barátusz: Dehogy kérnek. Ha valaki zsidózik akkor is kiállok, noha nem vagyok zsidó, csak utálom ha valakit származása vagy nemi identitása miatt bántanak/diszkriminálnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 16:23:53

@pamut:

Oké, most alkalmazd ezt a mi kérdésünkre. Micsoda kegyetlen diszkrimináció hogy nem hagyják szétbarmolni a házasságot azoknak, akik alkalmatlanok rá, viszont saját kapcsolatukat megélhetik másképp?

ABL CA 2013.06.03. 16:26:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Az anyagi csőd okozója mindig az erkölcsi csőd."

Teljesen egyetertek veled.

BTBTBT 2013.06.03. 16:27:08

@pamut:
Aha, ertem.
Es miert nem all ki magaert az egyen?

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.06.03. 16:29:07

Ez az idoőeltolódas is olyan mint bármi más. Ha van az a baj, ha nincs az. Del-Afrikában folyamatosan aláírást gyűjtenek hogy vezessék be....

Shanarey 2013.06.03. 16:29:52

Ez a poszt olyan mint egy valaha volt színes újság melléklete.
Kitölti a z üres lapot de igazából semmi.

Úgy látom páran gyógyszer gurító versenyen vannak.
:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 16:31:06

@pamut:

Országonként változó.

Jelenleg az EU-ban

- nincs legális homokos kapcsolat: 11 ország,

- legális élettársi kapcsolat igen, de házasság nem, nem fogadhat örökbe gyereket: 8 ország,

- legális élettársi kapcsolat igen, de házasság nem, fogadhat örökbe gyereket: 1 ország,

- homokos "házasság" van, de a homokos pár nem fogadhat örökbe gyereket: 1 ország,

- homokos "házasság" van, s a homokos pár fogadhat örökbe gyereket: 6 ország,

bobbafet 2013.06.03. 16:31:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te egy troll vagy. Abból is a hülyébb fajta, úgyhogy ne próbálj gondolkozni, nem fog menni.

pafff 2013.06.03. 16:31:37

@Barátusz: most nem értem, hogy ez miért baj :) én kifejezetten örülök neki ha valaki megvéd bármilyen témáról is van szó, te nem? nem kötekedésképp, tényleg csak annyi történt hogy nem értem :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 16:32:52

@bobbafet:

Nem tudom, hogy troll vagyok-e, mert ez definíciófüggő.

pamut 2013.06.03. 16:34:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Neked tényleg nincs ki a 4 kereked. A melegek tökéletesen alkalmasak a házasságkötésre, ahogy ezt világszerte rengeteg melegházasság nap mint nap bizonyítja is. És semmiféle heteró házasságot nem barmol szét a melegházasság. Nézd meg azokat az országokat ahol van melegházasság is, ugyanúgy mennek tovább a heteró házasságok is, nem törnek rá a heteró házasságokra meleg bandák hogy megakadályozzák, nem tiltják be a heteró házasságokat, semmiféle hátrány nem ér egy heterót sem.
Te figyelj, menj már el orvoshoz, mert olyanok kell neked magyaráznom amit bármely normális ember tud magától, csak neked nem sikerül felfognod.

@Barátusz: Hát van ki kiáll, van aki meg nem áll ki, egyéne válogatja. Ezt azoktól kérdezd akik nem állnak ki magukért, gondolom személyiség-függő, de többféle ok is meghúzódhat a passzív magatartás mögött.

BTBTBT 2013.06.03. 16:34:46

@pafff:
Mondtam en, hogy baj? :)
Ha nem kerem, miert akarna megvedeni barki is? Mert buzgo?

BTBTBT 2013.06.03. 16:37:05

@pamut:
De azt kerdeztem, hogy miert allsz ki te, akar keretlenul is, miert nem vedi meg magat az egyen?

pamut 2013.06.03. 16:39:51

@Barátusz: Ahogy írtam: " Ezt azoktól kérdezd akik nem állnak ki magukért".
Én pedig morális kötelességemnek érzem tiltakozni az igazságtalanság, diszkrimináció, és hasonlók ellen. Nem is értem mit nem értesz ezen?

váj mí 2013.06.03. 16:40:00

@Kovermadar: Igen, ha a kókusz leesik magától is meg a banán is, akkor minek kínlódni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 16:40:11

@pamut:

"A melegek tökéletesen alkalmasak a házasságkötésre"

A házasság férfi és nő kapcsolata, így azonos neműek per definitionem alkalmatlanok rá. Persze ki lehet tágítani a házasság értelmét, de minek? S ha kitágítjuk, miért csak 2 homokos felé tágítjuk ki? Miért nem kötehetek házasságot pl. 4 haverommal? Mondjuk közös vállalkozásba kezdünk és szeretnénk egymással megházasodni ebből az alkalomból?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 16:41:07

@pamut:

Ugye milyen hasznos? De ha ismered, akkor miért kérdezted?

pafff 2013.06.03. 16:41:09

@Barátusz:

hát gondolom mert sérti a dolog az igazságérzetét. :) legalábbis velem így van.

meghátugye ha valaki engem elkezd a nyugati pályaudvar előtt jól megverni meg megerőszakolni akkor ezekszerint mindenki kis buzgómócsing aki megpróbál megvédeni? :)

szerintem mindenkinek van 1-2 dolog a fejében amiről olyan erős pozitív vagy negatív véleménye van, hogy kiáll mellette ha úgy érzi azzal másoknak segít. ha nem érzi úgy, akkor csak kinyomja a blog.hu-t és hagyja a francba. de nem ez a jellemző errefelé:)))

váj mí 2013.06.03. 16:41:20

@Barátusz: Természetesen, a gyereknevelést is.

pamut 2013.06.03. 16:42:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem kérdeztem. Nálad már teljesen elmentek otthonról?

váj mí 2013.06.03. 16:45:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én annál sokkal értelmesebbnek tartalak téged, hogy az azonos nemű felnőtt emberek egymás iránti vonzódását nem kevered össze az olyan, valóban deviáns megnyilvánulásokkal, mint a pedofília.

pamut 2013.06.03. 16:46:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az, hogy valaki nem ismeri el a valóságot, hogy nyíltan tagadja azt ami létezik, az nem más, mint maga az elmebaj, definíció szerint.

Az, hogy te tényként közlöd, hogy a melegek nem alkalmasak a házasságra, noha szerte a világban - tény - egy csomó melegházasság van, ami önmagában bizonyítja hogy alkalmasak rá, ez azt jelenti, hogy te tagadod a valóságot.

Menj el orvoshoz. Nem miattam vagy más miatt, önmagad miatt.

pamut 2013.06.03. 16:49:39

@váj mí: Akkor itt az ideje, hogy leértékeld magadban ezt a szegény elmehunytat. Már többször láttam ahogy összemossa a pedofíliával.
És mivel már sokszor cáfoltuk is a dolgot és a szájába rágtuk mi a hatalmas különbség, de ennek ellenére csak előjön vele újra és újra, már nálam is kezd troll-gyanússág válni a srác. A jóhiszeműsége és a vitához való korrekt hozzáállása minimum kérdőjeles.
Nem egy tipikus troll, sok témánál teljesen normálisan írogat, de ennél a témánál pl. előjön belőle.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 16:49:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Az arab világban köthet házasságot egy férfi és (ha jól tudom) 3 nő.

A kérdésed jogos, miért ne köthetne házasságot egymással akár 5 férfi és 3 nő vagy 12 férfi.
Nekem egyik ellen sincs kifogásom.

BTBTBT 2013.06.03. 16:50:57

@pafff:
Attol, mert valami serti az ember igazsagerzetet, meg nem feltetlenul ragadtatja magat tettekre.
Ha ott vernek/eroszakolnak valakit, akkor kotve hiszem, hogy barki - kulonosen, ha van vesztenivaloja (pl csalad) - nekiallna megvedeni a bantalmazott szemelyt.
De pamut nem ilyen szelsoseges peldakrol beszelt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 16:52:34

@váj mí:
Semmi esetre sem kell kapkodni és dolgozni. De akkor ne tessék meglepődni, ha jön a tőke és megveszi az országot kilóra. Meg markot tartani, hogy igaz, eddig hülyék voltunk, de most jajjdejólenne ha segítenek valaki, hogy a segélyt is elverhessük hülyeségekre.

Ugyan ez az afrikai segélyekkel, IMF megmentőhitelekkel. Nem kell elkúrni a dolgokat és akkor nem lesz baj. Addig kell nyújtózkodni, ameddig érdemes és nem tovább.
Vajon miért nem anémetek kapják a segélyt a görögöktől?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.06.03. 16:52:36

@váj mí: vízízen kívül mi a gond? Ne tőmondatos választ.

BTBTBT 2013.06.03. 16:53:03

@pamut:
Ki mondta, hogy nem ertem?
Erdekelt, hogy miert veded meg oket.

pafff 2013.06.03. 16:53:14

@váj mí:

no, pontosítsunk akkor, biztosítja-e a gyereknevelést homoszexuális pároknak, így együtt, ketten? örökbefogadhatnak-e? leszbikus nő mesterséges megtermékenyítéssel hozhat-e világra gyermeket? (pontosabban támogatva van-e?) és biztosítja-e az állambácsi a házasságot, illetve a házassághoz fűződő jogokat (örökléssel kapcsolatos problémák pl.) azonos nemű embereknek?

az hol egyenjogúság, ha heteroszexuálisként kezelnek homoszexuálisokat? mert a heterokat sem kezelik homoként. már ha jól tudom...

BTBTBT 2013.06.03. 16:55:14

@váj mí:
Mert aztan a meleg hazassagokban valo gyereknevelesrol annyira sok tapasztalat van, kulonos tekintettel a gyerekre valo hatasrol, ugye?

Olyan ez, mint amikor feltalalnak valami ujat, nem vizsgaljak a hosszutavu kovetkezmenyeit, csak odaadjak az embereknek, hogy hasznaljak csak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 16:55:33

@pamut:

A házasság férfi és nő kapcsolata, így azonos neműek per definitionem alkalmatlanok rá. Persze ki lehet tágítani a házasság értelmét, de minek? S ha kitágítjuk, miért csak 2 homokos felé tágítjuk ki? Miért nem kötehetek házasságot pl. 4 haverommal? Mondjuk közös vállalkozásba kezdünk és szeretnénk egymással megházasodni ebből az alkalomból?

De mindjárt írok neked egy példabeszédet:

Két ember beszélget:
X: Kérek egy hamburgert, veszel nekem egyet?
Y erre elmegy és teljesíti a kérést.
X: Dehát ez nem az. Én egy olyan hamburgert akartam, mely összetekert vékony tésztában lekvárt tartalmaz.
Y: Az palacsinta, nem hamburger.
X: Elő akarod írni nekem, hogy nem nevezhetem azt hamburgernek, amit én akarok? Kirekesztő vagy!
Y: Egyszerűen ez a neve, minek neveznénk a palacsintát hamburgernek?
X: Szabad társadalomban élünk, s senki sem írhatja elő valamiféle elavult hagyományok alapján, hogy mi hamburger és mi nem az. Te kirekesztő vagy, többet hozzád se szólok!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 16:57:25

@pamut:

"Menj el orvoshoz. Nem miattam vagy más miatt, önmagad miatt."

Ez ismerős. A SZU-ban az antikommunistákat vitték orvoshoz, hiszen aki nem hisz akommunista eszmében, az csakis elmebeteg lehet. Igen, most a becsületes keresztény homofóbpk vannak elmebetegnek nyilvánítva, s indul is előbb-utóbb a kényszerkezelés.

pamut 2013.06.03. 16:57:35

@Barátusz: Ha érted, miért kérded? :)

Ha valaki erőszakolnak, és azt meglátom, a minimum hogy azonnal veszem elő a telefonom és hívom a poliszt. De ha esélyt látok rá hogy legyűrjem a támadót, és van kéznél egy vasrúd mondjuk, akkor lehet még neki is megyek, persze azért nem biztos, szerencsére még nem voltam ilyen szituban, lehet nem lenne merszem, azért magamra is vigyáznom kell.
Nálam ez morális alapon megy, de azért a törvény is előírja a kötelező segítségnyújtást, ha nem teszed, büntethető vagy, persze nyilván csak ésszel, meg magadat irreális mértékben nem veszélyeztetve, stb.

pafff 2013.06.03. 16:58:14

@Barátusz:

engem vertek már meg majdnem azért mert lányként egy lány kezét fogtam. pedig csak EGY barátnőm volt, nem A barátnőm. (csak halálrészeg, és terelgetni kellett, mert éppen valami faszi miatt a földönfekve akart sírni. ezvan, na) és meg is ütött a kedves szélsőséges fiatalember, lett belőle elég ronda dolog, lehetett volna rondább is, mert felkiáltott hogy "majdőmegmutatjahogyegyrendesférfi" csak utolsó pillanatban egy másik elkapta a karját hátulról, majd integetett hogy fussunkcsak inkább.

ezek szerint akkor aki elkapta az volt a hülye.

ezúton is üzenném akkor neki hogy legközelebb hagyja csak, nehogy a végén még buzgónak titulálják. sőt, nézze végig, meg fényképezzen, bizonyos helyeken ezért sokat fizetnek.

váj mí 2013.06.03. 16:58:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kiderült már számomra, hogy te ortodoxabb vagy a pópánál is. Ha, majd 35-40 év múlva az ortodox egyház is el fogja fogadni az egyneműek házasságát, de magát a pópát is ki fogod átkozni. Nem tehetsz róla, kompenzálsz. Sok hozzád hasonlót ismerek.
Azt meg ugye, te sem gondoltad komolyan, hogy a pedofília és a homoszexualitás közé egyenlőségjelet lehet tenni. Ennyire nem lehetsz szűklátókörűen kicsinyes.

váj mí 2013.06.03. 17:00:40

@Kellemes Zérókomponista: Khm, ne haragudj, de egy adott zöldségnél vagy gyümölcsnél, amit az ízéért veszel meg, nem eléggé nagy gond, hogy nincs semmilyen, rá jellemző, karakteres íze?
Csak kérdem ...

pamut 2013.06.03. 17:01:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Látom már a sulykolásba menekültél, és mit sem törődve azzal hogy cáfoltalak, újra elismétled a cáfolt érvedet.

Na jó, ismételni én is tudok, tessék:
"Az, hogy te tényként közlöd, hogy a melegek nem alkalmasak a házasságra, noha szerte a világban - tény - egy csomó melegházasság van, ami önmagában bizonyítja hogy alkalmasak rá, ez azt jelenti, hogy te tagadod a valóságot."

Lehet túl hosszú és összetett a mondta, ez zavart meg. Oké, leegyszerűsítem neked tőmondatokra: VANNAK melegházasságok. Ami van, az létezik. Az tény. Hogy vannak melegházasságok, azt azt bizonyítja, hogy a melegek képesek és alkalmasok házasságot kötni egymással. Hisz sikeresen kötnek is házasságot, és élnek együtt házasságban.
Ezek tehát tények. Nem az én értelmezéseim, ez a valóság.

Többször nem írom le, legfeljebb másolom majd megint.

pamut 2013.06.03. 17:02:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Aki a valóságot tagadja, az nem normális. Ez van.

váj mí 2013.06.03. 17:02:59

@pamut: Ortodox. Csak ortodox. Illetve, megkésett ortodox. Van az a mondás, hogy pápább a pápánál. Nos, ő pópább a pópánál...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:04:58

@váj mí:

"Ha, majd 35-40 év múlva az ortodox egyház is el fogja fogadni az egyneműek házasságát, de magát a pópát is ki fogod átkozni."

Ha ez megtörténne, megszűnne egyház lenni. S ha megszűnt, akkor már mindegy mit mond. Ez esetben lene egy magát egyháznak nevező istentelen egyesület, az meg kit érdekel. A szólásszabadság nagy híve vagyok, s ebbe az is belefér, hogy idióták mondhassanak butaságokat.

A protestánsoknál lehetnek ilyesmik, ez tény, mert ők futóhomokra építkeztek, nincsenek szliárd alapjaik. De nálunk ez nem így van. Eleve azért ORTODOX, mert ember nem változtathat az eredeti tanításon.

váj mí 2013.06.03. 17:06:21

@Kovermadar: Te, hogy én mennyire egyetértek veled .. ne tudd meg! Mindenki Németországot baszogatja, hogy "fújj-ronda-mumus!". Azt szeretném, ha Németország kiszállna az EU-ból, csak ehhez Merkelnek túl fejlett a szociális érzékenysége. De ha mégis, kártyavárként omlana össze az EU.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:07:39

@pamut:

"VANNAK melegházasságok. Ami van, az létezik. Az tény."

Vannak akik szerint a holdutazást egy stúdióban vették fel, az egész egy hatalmas összeesküvés, s sosem járt ember a Holdon. Ez tény és létezik.

váj mí 2013.06.03. 17:08:28

@pafff: Te, mindezt biztos tőlem akartad megkérdezni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:08:43

@pamut:

"Hisz sikeresen kötnek is házasságot, és élnek együtt házasságban."

Miután a citromot elneveztük narancsnak, finom narancsszörpöt lehet csinálni a citromból.

váj mí 2013.06.03. 17:10:02

@Barátusz: Jah, hogy repüléssel sem kellett volna soha megpróbálkoznia az emberiségnek, hiszen Ikarus is hogy megszívta, mi? :P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 17:10:11

@váj mí: hat homofob sem vagyok
es nem ertek egyet azzal, hogy a a pedofilia es a homoszexualitas ugyanaz, sot akar koze is lenne egymashoz
de a hazassag az hazassag
es akar Isten, akar az evolucio asegglyukat szarasra talalta ki
de ez mellekvonal, nem az en dolgom, mindenkinek maganugye, de bircaval egyet kell ertenem abban hogy ha valaki parkapcsolatra lep es ket nem kulon nemu teszi azt nem nevezhetjuk hazassagnak
parkapcsolat papiron megerositve, de nem hazassag
mert a hazassagnak mas a jelentese, a szonak, a folyamatnak stb.

ezt akarja mondani, gondolom, es en is igy gondolom
talaljanak ki a nyelvujitok egy uj szot

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:10:22

@pamut:

Aki tagadja, hogy a marxizmus igaz tanítás és történelmi szükségszerűség a kommunizmus, az csakis elmebeteg lehet. Az összes antimarxista beteg, orvos kell nekik.

váj mí 2013.06.03. 17:11:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kezdek félni tőled, de komolyan. Ha történetesen arabnak születsz, te lettél volna az egyik kamikaze a WTC ellen.....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:12:57

@váj mí:

Pedig abszolút békés ember vagyok. Sokak szerint től békés. Miért hiszed, hogy a határozott vélemény egyben agresszívitást is jelent?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 17:14:28

amugy en mar rendzetem-felszolgaltam leszbikus eskuvoi vacsoran es amellett, hogy a ferfiak megengedobbek a leszbizmus iranyaban, hat nekem igen furcsa volt hogy az egyik no, olyan soso ferfiruhaban, ha nem is oltonyben , a masik hofeher menyasszonyiban

ahogy egykori komuves baratom mondta vacon, hat ne csinaljunk mar krisztusbol bohocot

váj mí 2013.06.03. 17:14:43

@hagyma: Nem, nem azóta kiderült, hogy nem ezt akarja mondani. Sajnos ugyanolyan veszélyes ortodoxban, mint Mohamedék muzulmánban. A tragédiája meg az, hogy a kereszténység meg az ortodoxia is cirka 500 évvel előzi meg az iszlámot probléma-megoldás tekintetében.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 17:16:31

@váj mí: Merkel meg a szocialis erzekenyseg
muhhaha
hitlerrel ellentetben csak gazdasagi hatalmat akar europa felett

váj mí 2013.06.03. 17:16:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mert süt belőle. Valszeg, kiéled az ilyen irányú agressziódat mindössze írásban. De nem szerettem volna veled az inkvizíció korszakában találkozni, ha érted hogy mondom ...

2013.06.03. 17:19:11

Nekem borzasztoan tetszik a spanyolok csaladhoz valo viszonya. Mindig feltunik turistahelyeken es Spanyolo egyeb reszen, hogy a sok nemzetbol a spanyol gyerekek tunnek messze a legkiegyensulyozottabbnak es legvidamabbnak a tobbi nacio kozott. Foleg tizeneveseknel tunik ez ki. Valamit csak jol csinalnak.

váj mí 2013.06.03. 17:20:00

@hagyma: Hát, én a helyében a görögöket rég kirúgtam volna a picsába, a spanyol-portogul banda is kapott volna a képébe fasza kis megszorításokat, Viktorról már nem is beszélve, aki tökéletesen előadja a Bolha köhögése című színművet...

pamut 2013.06.03. 17:20:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Na ez új fokozat. Szóval azt mondod, nincs is melegházasság Spanyolországban, Portugáliában, stb.? A világsajtó hazudik? A melegházasságokról készült videók és fényképek hamisak?

Nem semmi.

@hagyma:
"en mar rendzetem-felszolgaltam leszbikus eskuvoi vacsoran "

Nem, te nem rendeztél semmi ilyesmit. Most mondta birca, hogy nem létezik melegházasság, egy nagy médiahekk az egész.

pamut 2013.06.03. 17:22:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nyugi, nincs is melegházasság sehol a világon, neked van igazad, ez az egész csak egy nagy átverés. A valóságban nem bír végigcsinálni egy esküvő ceremóniát egy homoszexuális, és épp ezért nem is létezik melegházasság.

BTBTBT 2013.06.03. 17:22:28

@pafff:
Nem remlik, hogy azt mondtam volna, hogy aki kozbeavatkozik, az hulye. Csupan azt, hogy meggondolja, hogy beleavatkozzon-e.
Pl. egy apa, akit otthon (kis)gyerek var, nem feltltlenul fog nekiallni egy nalanal erosebbel/aggresszivebbel elvhusegbol birokra menni.

Nem ertem, honnan kellett volna tudnia annak, aki kez a kezben lat ket lanyt, hogy nem leszbik.

Magyarorszagon sok szempontbol gyoker az emberek egy resze. :(

tanato 2013.06.03. 17:24:21

@zopilote: Én is sokat olvastam a spanyol polgárháborúról,sok magyar is harcolt a nemzetközi brigádokban.Azt hiszem mostanában mindenki aki harcolt ezekben a brigádokban felvehette a spanyol állampolgárságot.A mexikói forradalom,meg tényleg polgárháború volt ha jobban belegondolok csak nem úgy hívták.

BTBTBT 2013.06.03. 17:26:00

@váj mí:
Ikarosz a mitologiabol? Szalljunk le inkabb a foldre, ide a 21. szazadi valosagba. :)
Gondoltal mar arra, mifele kovetkezmenyekkel jar a gyerekre nezve egy meleghazassag? Hogy lesz megfelelo apa/anyakepe, es hogyan hat ki a lelki fejlodesere? A valaszod alapjan nem ugy tunik.
Es ha esetleg gondoltal is, a valaszt nem tudhatod. Mint ahogy itt senki mas sem.

BTBTBT 2013.06.03. 17:27:28

@pamut:
A beavatkozo onmagara vigyazasaval kapcsolatban lasd a pafff-nak irt, a tiedhez hasonlo vonalon halado kommentemet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:28:27

@pamut:

"Szóval azt mondod, nincs is melegházasság Spanyolországban, Portugáliában, stb.? A világsajtó hazudik? A melegházasságokról készült videók és fényképek hamisak?"

Nincs! Amit házasságnak mondanak, az nem az a valóságban.
Ha Spanyolországnak jogszabályt hoznak arról, hogy a béka emlősállat, akkor te azontúl a békát emlősnek fogod mondani?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:30:17

@pamut:

Ismerek egy színészt. Egyszer eljátszotta Bánk bán szerepét. Azóta tudom, hogy ő Bánk bán.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 17:31:23

@pamut: vacsora volt
nem eskuvo, Ok persze lehet eskuvoi vacsora volt, masik allamban gondolom osszehazasodtak
szerintem ebben az allamban North Carolinaban meg nem engedelyezett, remelem nem is lesz
nem az ellen vagyok, hogy ne eljenek egyutt, csak ne hivjuk hazassagnak, mert annak mas a jelentese
@váj mí: megteheti, csak akkor megint egyedul marad
az angolok is leszarjak az eurot
de hat kell neki a piac, meg az olcso munkaero, ezt szocialis erzekenysegnek hivni....
biztos aggodik Zorbaert, meg don Juanert
haha

pamut 2013.06.03. 17:34:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A házasság egy jogintézmény. A házasság az, amit a jogszabályban leírnak róla. A jogi fogalmakat a jogszabályok határozzák meg.

Ha te azt képzeled, hogy jobban tudod 40 millió spanyolnál, hogy van-e náluk melegházasság, és ők mind tévednek, szemben veled, akkor - ahogy már írtam - menj dokihoz.

pamut 2013.06.03. 17:35:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Belőled simán ki is néztem, hogy nem tudsz megkülönböztetni egy színdarabot és szereplőit a valóságtól. De azért szép tőled hogy magadtól elismered.

Izaura szemműtétre is adakoztál, ugye?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:38:25

@pamut:

Amit írsz, abból származott a zsidó holokauszt is. A jog csűrése-csavarása, szubjektivizálása oda vezet, hogy megszűnik jog lenne. Jogtalan jog, törvénytelen törvény - így nevezte Gustav Radbruch, a XX: sz. egyik legnagyobb német jogfilozófusa.

váj mí 2013.06.03. 17:39:53

@Barátusz: Fattyú!!!!
Hm, emlékszel még a szóra? Mára már teljesen elvesztette az értelmét, jelentőségét. Pedig alig 100 éve még súlyos sértésnek számított. 20-30 év múlva meg már direkt magyarázni kell, mint anakronizmust.
A társadalmakban az a határtalanul izgalmas, hogy alig 4-5 éven belül változnak a fogalmak és a hozzájuk rendelt jelenségtartalmak.
Verstehst du mich? ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:42:41

@pamut:

Ezt magadnak mondd, hiszen te vagy képtelen megkülönböztetni a házasságot a házasságnak mondott izétől.

pamut 2013.06.03. 17:43:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Zsidó holokauszt, mi? Menj már orvoshoz!
És nem csűrik a törvényt, meg nem szubjektivizálják, hanem szépen legalizálták a melegházasságot. Ahogy kell, nagyon helyesen. Ettől kezdve van, létezik, még ha hülyeségeket beszélsz akkor is, ha tagadod akkor is. benne van a spanyol törvénykönyvben, használják, házasodnak. És a holokauszttal szemben ebben senkit nem végeznek ki...

Emberek, már csak azt mondjátok meg, miért vitatkozok én egy elmeháborodottal? :o)

pamut 2013.06.03. 17:44:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem, te magyarázd be azoknak az országoknak, ahol van melegházasság, hogy nincs is :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:47:23

@pamut:

Nyilván túloztam, hiszen itt nem ölnek meg senkit, de a lényeg, az alap ugyanaz.

Legalizálni a "meleg" "házasságot"? Hogyan lehet egy nemlétező valamit legalizálni? Mikor fogják "legalizálni" a békát mint emlőst és a citromot narancsként?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 17:50:04

@pamut:

Ezt ők is tudják. Mindenhol úgy lett "meleg" "házasság", hogy előtte a házasság fogalmát megváltoztatták. A citromot narancsnak nyilvánították, úgy, hogy előtte megváltoztatták a narancs fogalmát. Azaz az új házasságfogalom nem azonos az eredetivel, így valójában ezekben az országban már nincs házasság normál heteroszexuális párok között sem.

pamut 2013.06.03. 17:53:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Tudsz olvasni?
"A házasság egy jogintézmény. A házasság az, amit a jogszabályban leírnak róla. A jogi fogalmakat a jogszabályok határozzák meg."

A melegházasság pedig LÉTEZIK. VAN. TÉNY.

váj mí 2013.06.03. 17:54:43

@hagyma: Kétlem, hogy a piaci elvek vezérelnék, pusztán. Az a helyzet, mára már, hogy már a kelet-európai munkaerő is túl drága, összehasonlítva például az indiaival ...
Merkelt tehát legfeljebb a szociális érzékenysége tarthatja vissza attól, hogy kibassza a picsába azokat az országokat, amelyek a német adófizetők pénzén tagjai az EU-nak. Pláne, az olyanokat, mint Görögország, amelyek évekig hamisították a jelentéseiket, az olyanokat, mint Olasz-Spanyolország vagy Portugália, amelyeknek elsősorban előnyük származott csak a tagságból, vagy az olyanokat, mint Magyarország, amelynek vezetője egy önjelölt Ceausescu-Hitler-Mussolini keverék. Csak éppen még annyi háttérországa sincs, mint az előbbi három "úriembernek". Ő a szegény rokon, akinek még a pofája is nagy ...
Magyarul az ilyet hálatlan disznóknak szokták nevezni, és normálisabb korokban mélyen megvetették.

pamut 2013.06.03. 17:55:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Ezt ők is tudják."
Ja, tehát egész Spanyolország csak hazudik hogy van náluk melegházasság, amúgy ők mind egyetértenek veled és tudják hogy nincs is :)

Menj már el orvoshoz!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 18:06:09

@pamut:

Logikai abszurdum amit állítasz. X és Y nem lehet azonos, hiszen ha azonosak lennének, akkor két X vagy két Y lenne X és Y helyett. Ezen jogszabály sem tud változtatni.

Az emlős állat jelentése: olyan állat, melynek emlője van.

Azonban az békológiai másságmozgalom harcot indít, s végül kiharcolják. Új törvény születeik, mely szerint az emlős állat jelentése: olyan állat, melynek emlője van és olyan állat, mely kétéltű. Azaz a békák is emlőssé válnak ezáltal.

Vedd észre azonban az emlős eredeti jelentése (legyen röviden E1) és az új jelentése (legyen E2) nem ugyanaz. A két fogalom tartalma más.

Erre jössz te, s ragaszkodsz azt állítva, hogy béka = E1, miközben ez tényszerúen nem igaz, hiszen béka = E2 viszont béka != E1 és természetesen E1 != E2.

A házasság jelentése: törvényes, érzelmi alapú kapcsolat ellenkező neműek között.

Azonban a homokmozgalom harcot indít, s végül kiharcolják. Új törvény születeik, mely szerint a házasság jelentése: törvényes, érzelmi alapú kapcsolat ellenkező neműek között.és törvényes, érzelmi alapú kapcsolat azonos neműek között. Azaz a homokos kapcsolat is házassággá váilk.

Vedd észre azonban a házasság eredeti jelentése (legyen röviden H1) és az új jelentése (legyen H2) nem ugyanaz. A két fogalom tartalma más.

Erre jössz te, s ragaszkodsz azt állítva, hogy homokkapcsolat = H1, miközben ez tényszerúen nem igaz, hiszen homokkapcsolat = H2 viszont homokkapcsolat != H1 és természetesen H1 != H2.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:08:46

@váj mí: nem erted, hogy a Te szavaiddal elve, kibassza a picsaba ezeket az orszagokat, akkor megszunik es osszeomlik az EU?
fenn akarja tartani
ha nem akarna es olyan eros holnap kilephetne
azt meg hatarozottan visszautasitom, hogy magyarorszag miniszterelnoket lekommunistazd-nacizd-fasisztazd
a szegeny rokon egyesitette vegulis nemetorszagot
csaxolok

pamut 2013.06.03. 18:10:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Figyelj, már komolyan sajnállak téged, de segíteni nem tudok rajtad. Csak te tudsz magadon segíteni. Amiket itt írtál, azt mond el egy szakorvosnak, tudni fogja mit kezdjen az infóval.

Már az is elég, ha csak azt mondod neki, hogy képtelen vagy felfogni, hogy a jogintézményeket nem a természet alkotja és határozza meg mint az emlős állatokat, hanem az emberek, a törvényhozás, a parlament által alkotott jogszabályok. A házasság azt jelenti, amit a törvényben megfogalmaznak róla.

2013.06.03. 18:11:24

@NIKI LAURA: na, mar allampolgar vagy? Marmint kanadai is?

Elvezhetetlen a komment folyam maxval es pamut unalmas meccse folyik a hazassag, nem hazassagrol. Kar, hogy igy elszurtatok ezt a spanyol topikot.

pamut 2013.06.03. 18:12:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Dehogy, én egyetértek veled, egész Spanyolország csak hazudja hogy van melegházasság náluk, ez egy országos szintű színjáték, valójában ők is tudják hogy nincs is náluk ilyen :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:14:11

@pamut: nem veletlen, hogy meleg hazassagnak, egynemuek hazassaganak nevezik, mert erzik, hogy mas
ez eddig rendben is van, jobb mintha hazassagnak neveznek, ami mast jelent
hozzateszik meleg / orszagonkent behelyettesitheto/ hazassag
mar csak a hazassag szo helyett kellene kitalalni valamit, mert a hazassag egy ferfi es egy ni kapcsolata megpecsetelve
a mi kulturkorunkben pl a tobbnejuseg mar bigamia es nem hivjak tobbes hazassagnak
ez van

pamut 2013.06.03. 18:16:08

Itt egy nem létező házasság :)

index.hu/kulfold/2012/06/23/leszbikus_hazassagot_kotott_dick_cheney_lanya/

Biztos csak az amerikaiak is úgy tesznek, mintha lenne melegházasság, de ez valójában csak egy nagy össznépi színjáték, és nem is házas a cikkben említett két nő :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:16:43

@charlieharper: neki 6 utlevele van
Te magad mondtad, hogy eleg gyengere sikerult a topic, de mkiert lenne elszurva?

amugyis jojjenek a spanyolban elok
sokan nem lehetnek
okat nem tudom?
a nyelv, vagy a mostani munkalehetosegek?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 18:17:30

@pamut:

Igen, ez a holokauszt eszmei megalapozása, amit most előadtál.

BTBTBT 2013.06.03. 18:18:45

@váj mí:
A fattyu hazassagon kivul szuletett gyerekre volt hasznalatos.
De ez most hogy jon ahhoz, amit egy gyerek meleghazassagban valo felnoveserol irtam?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:19:04

amugy szerintem a bejegyzes jo
egy kis kep spanyolorszagrol
orulok, hogy okosabb lehettem, hogy zajlik ott az elet
de tenyleg
/mondjuk annak is orulok, hogy nem vagyok ott:)/
de amugy tenyleg, a dolgozat nem kelt kulonosebb indukciokat
OK tobb generacio egyutt el/het/
szieszta
lassabb tempo
de en szivesen olvastam

váj mí 2013.06.03. 18:20:04

@hagyma: Leszarom, hogy te mit kérsz ki magadnak. Én egy valódi diktatúrában nőttem fel, nem olyan langyos gulyáskommunizmusban, mint te. Én felismerem a jeleket, amelyeket te nem. Ha azt mondom, hogy az a törpe-entitás, aki Orbán Viktornak nevezi magát diktatórikus rendszert akar bevezetni, és hogy ez már neki úgy kb 45%-ban sikerült, akkor hihetsz nekem.
Persze, körbe is röhöghetsz. De egy dolog biztos, nem lehet a végtelenségig Németország lelkiismeretére építeni az "új Európát". Németországban, de még Ausztriában is egyre erősebbek azok a hangok, akik szerint a szépunokákon már nem kellene leverni Hitlert meg a nácikat ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:21:50

@pamut: 9 vagy tiz allamban legalis
mar mondtam, ez allami dontes
azt is, nem vagyok tole boldog
de itt is hozzateszik leszbikus hazassag
szoval ott meg nem tartunk, hogy sima hazassagnak tekintsuk
ez is valami

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 18:22:44

@váj mí:

S a német nácizmus újraéledéséről államideológiaként - persze nyilván nem azonos alakban - mit gondolsz?

váj mí 2013.06.03. 18:24:15

@Barátusz: Csak a fogalmak és azok társadalmi elfogadásának változásait kívántam volna érzékeltetni, mint olyant ...

2013.06.03. 18:25:24

@hagyma: ok ilyenkor meg dolgoznak, jonnek majd este 8 utan.

Ha spanyol weboldalakat nezel, egyertelmu a fejletsegukrol, hogy sokkal kisebb szerepet jatszik naluk az internet (vasarlas, kapcsolattartas), mint E-Amerikaban vagy UKban. Szimpla websiteok, UKhoz kepest kisebb valasztek, nehezkes rendeles, stb.

A teljes magyar internetes kozonseg tudja (de nem erdekli), hogy maxval homophobe es hisz a beszelo kigyoban. Ezt ragoztak az utobbi 100+ komment folyamon keresztul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:26:14

@váj mí: en meg leszarom, hogy Te mit szarsz le
1-1
nemetorszag eros
lepjen ki
megteheti
szerintem meg nem diktaturat teremt hanem akar valami rendet, ami raferne az orszagra
peldaul, hogy ne legyenek kuplerajok
mi nem verjuk le Hitlert, mi voltunk az utolso csatlosai
az elso hatarnyitok
tobbet erdemlunk
emlekeztetlek az angol vasladyt sem mindenki siratta
most van egy nemet
nem az en dolgom, engem nem erint

ez a torpe-entitas meg szanalmas
\amugy Merkel sem magasabb
raadasul a jelek ugy mutatjak ez a politika jobban megfelel az EU-nak /is/

pamut 2013.06.03. 18:28:03

@hagyma: Hozzá lehet tenni, tedd hozzá ha neked erre igényed van, a feketék házasságát is lehet fekete házasságnak hívni, vagy öregekét öregházasságnak, ahogy tetszik. A lényeg hogy jogi értelemben teljesen egyenlő legyen, azaz hogy megszűnjön a diszkrimináció. Ahogy elnézem alakul ez.
Bár történelmi szempontból érdekes, hogy nem az USA áll ennek az élén, sőt az élmezőnytől is lemaradt, pedig az USA szereti önmagát minden téren, így a társadalmi és jogfejlődés terén is élen járónak tekinteni. Hát ebben lemaradt, itt már csak követők a mások által kitaposott ösvényen.

BTBTBT 2013.06.03. 18:29:38

@váj mí:
De mi koze a fogalmaknak a meleghazassag gyakorlati kivitelezesehez? :)
Itt nem arrol van szo, hogy elmeletileg jo lesz-e a gyereknek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:33:14

@pamut: bocs, de az altalad betett magyar linkben van hozzateve:)
a tobbi hulyeseg
ha kulonnemu akkor az hazassag akar fekete akar oreg
nem is teszik hozza, ellentetben a peldaddal
ez nem diszkriminacio
ez egy teljesen feleslegesen felfujt lufi, ami egyszer eldurran
majd valamikor
az USA, foleg a keleti partaj es annak kozep es delkeleti partja konzervativ
eszak kelet es a nyugati part liberalisabb, de ebben az ugybenn egyelore a tobbseg nem akarja a buzik altal kitaposott osvenyt taposni

váj mí 2013.06.03. 18:34:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hogy ez egy természetes társadalmi folyamat. Ezt eredményezi a bibliai "hetedíziglen". ...
Németország gyakorlatilag a második világháború vége óta kompenzál. Olyan emberek fizetnek most már olyan bűnökért, akik még "opa-oma" szinten sem ismerhették a "vádlottakat" korukból kifolyólag. Ez abszurd, és ez előbb-utóbb ellenállást szül. És Angela Merkel, illetve az ő mérsékelt pártja nem lesz mindig hatalmon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:35:32

tudom, most az jon regen nem engedelyeztek a fekete-feher hazassagot
de ennek semmi koze ehhez, azt leszogezem, mar elore

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 18:39:24

@váj mí:

Azért én bizony hallottam fura vicceket fiatal németektől is. Persze elröhögve, meg komolytalankodva, de nekem gyanús volt.

Például:
- Mi volt Hitler legnagyobb bűne?
- Hogy elvesztette a háborút.

pamut 2013.06.03. 18:40:10

@hagyma: Mint írtam a lényeg, hogy a törvényben mi van, megvalósul-e a teljes jogegyenlőség.
Azt meg én is tudom hol van a homofób bible belt, de azért kösz a tájékoztatást.
A többség meg szép lassan beáll a melegházasság mögé:
index.hu/kulfold/2013/03/26/a_meleghazassagra_figyel_amerika/

"A legújabb közvélemény-kutatások is egyértelmű változást jeleznek a kérdésben. Az ABC News/Washington Post legutóbbi felmérése szerint a 18-49 év közötti republikánusok, vagy a republikánusok felé húzó függetlenek 52 százalékban támogatják a melegek házasságát, míg a 18-29 évesek között egyenesen 81 százalék állt ki az azonos neműek házassága mellett. "

Sőt, már a rep. párt is változik:
"az utóbbi hetekben a korábban mereven ellenző republikánus párt tagjai is a melegházasság mellett kezdtek érvelni."

"Az elmúlt hetekben Mitt Romney volt republikánus elnökjelölt hat egykori tanácsadója, valamint hét jelenlegi vagy egykori kongresszusi képviselő és szenátor is támogatta a melegházasságot. A legfontosabb ezek közül Rob Portman ohiói szenátor beszéde volt, aki előző héten bejelentette, hogy fia meleg, és támogatásáról biztosította az azonos neműek házasságát."

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 18:41:10

@hagyma:

Ami egész más téma. Hiszen annak alapvetően fajvédő alapjai voltak, korlátozás, hiszen senki sem gondolta, hogy két különböző fajú ember nem tud házasságot kötni egymással.

váj mí 2013.06.03. 18:41:19

@Barátusz: Basszus, nem hiszem, hogy ennyire nem vagy fogékony a párhuzamokra ...!
Nos, ahogy 100 éve a fattyú, egy megvetendő kategóriát jelentett, ugyanúgy jelenti ma a melegházasság illetve a meleg párok örökbefogadása, esetlegesen a mesterséges megtermékenyítés ugyanazt a problémát. Az emberi társadalom nem sokat változott a boszorkány-égetések óta, felfogásilag, hozzáállásilag ...
Csak most már más csoportok jelentik a "boszorkányokat" . Elég szomorú ....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:41:30

@váj mí: nem fizet mar ott senki
amugy meg nemetorszagot amerika allitotta talpra a marshall segllyel, ami emlekeim szerint a francia es az angol utan a legnagyobb volt

nyuszigonosz 2013.06.03. 18:42:20

@váj mí: Neked adok igazat, így van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 18:42:37

@charlieharper:

Ez így van. Spanyol nyel könyvet, zenét, stb. pl. könnyebb rendelni az USÁ-ból, mint Spanyolországból.

Amikor még nem lehetett a neten hozzáférni ingyenesen dolgokhoz, magam is rendeltem így.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:46:02

@pamut: hat nem is orom
az sem , hogy Obama az elnok
azt a peldat felhozni, hogy egy repinek homokos a fia es tamogatja...
hat nem csoda
az is lathato, hogy a fiatalabb korosztaly tamogatja, mert leszarja
fiatalon mindenki liberalis
jo vege nem lesz, de negem mar semmilyen vonatkozasban nem erint
majd elszamolnak magukkal akik engedik ezt a termeszetellenes folyamatot
van meg 20 evem
leszarom

váj mí 2013.06.03. 18:46:28

@hagyma: A Marshall-terv nem az USA jótékonykodása volt, ne tévedj. A II. világháború után veszélyesen megnőtt Oroszország befolyása a térségben, amelyet Nagy-Britannia nem tudott önmagában ellensúlyozni ... khm .. folytassam, vagy eszedbe jutott a történelem?

BTBTBT 2013.06.03. 18:47:27

@váj mí:
A fattyu miota szuletett meleghazassagban, te? :)
Ennek a parhuzamnak semmi koze nincs a meleg parok orokbefogadasahoz/mesterseges megtermekenyitesehez.
Arrol volt szo, hogy szerinted adjanak meg minden jogot es kotelesseget egy meleg hazasparnak, mint ahogy a heteroknak is. De valahogy nem latszik, hogy a gyerek helyzetevel foglalkoznal. Mondjuk tapasztalatunk nincsen ilyen teren, tehan nem egyszeru.

nyuszigonosz 2013.06.03. 18:47:58

@hagyma: dehogyisnem fizet!
Az amerikai Marshall terv tényleg létezett és igaz: viszont nem azért tették ezt az amerikaiak annak idején, mert annyira emberszeretöek.
Piac kellett nekik!
És az ipar! Németországnak magasszintü ipara volt a háború elött és az amerikaik szent igaz, segítették egy kicsit talpraállítani az országot.
Meg azért is segítettek, mert egy része Németoszágnak ugye az NDK lett, szovjet befolyással, és féltek, hogy a többi része is elveszne.
És a kompenziációs fizetések még mindig vannak!
Söt, az amerikai hadsereg a német adófizetök pénzén van itt az országban már több évtizede, úgyhogy az´t a valamikori segítséget az amerikaiak visszakapták kamatostól.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:47:58

@váj mí: sot Marshall sem amerikai volt
es amerika nem is szallt partra
sot a Holdon sem voltak
es amugyis

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 18:49:33

@váj mí:

A Marshall-terv lényege ezen kívül az amerikai gazdaság visszaállítása is volt a polgári termelésre. Ugyanis a Nyugat-Európának adott segélyeket az illető államok kötelesek voltak amerikai cégeknél levásárolni. De facto az amerikai kormányt pénzt adott az amerikai vállalkozóknak, s ezzel együtt visszaszorította az orosz befolyást.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:52:03

@nyuszigonosz: leginkabb politikai szempontok voltak, nem piac
ne feledjuk egy ellenseges orszagot segitetettek ujjaepiteni
nana, hogy nem akartak, hogy az oroszok megnyerjek egesz nemetorszagot
az amerikaiakban a mai napig meg van egy nagyon nagy kommunizmus ellenesseg
a hetkoznapi emberekben is
de mindenhol
mondtam, mikor allampolgarsagi vizsgara mentem, volt olyan kerdes, hogy voltam-e kommunista part tagja
a kommunizmus itt ordog
akartam viccelni, hogy az uttoro annak szamit-e, mert az volt legkozelebb a kommunizmushoz eletemben, de nem tudtam leforditani /vagyis tok mast jelentett volna/ igy kihagytam ezt a humort

2013.06.03. 18:52:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerinted miert nem fejlett UK, USA vagy CHhoz kepest a spanyol internetes tarsadalom? Nekem van egy elmeletem, de kivancsi vagyok a tiedre.

váj mí 2013.06.03. 18:52:59

@hagyma: Ajánlom figyelmedbe @maxval, a gondolkodni próbáló birca: hozzá(m)szólását.
Te, legalább az USA XX. századi politikai akcióinak a mozgatórugóival légy tisztában, ha már ennyire faszom csillagos-sávos lettél, b+!

váj mí 2013.06.03. 18:54:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Agree, senki sem állította, hogy az USA lett volna a lappföldi Mikulás.
Ja, de igen, hagyma :DDDDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:55:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ennyi
mi nem kaptunk egy vasat sem:)
mert mar orosz befolyas alatt voltunk
hat most ne beszeljunk, hogy a gonosz amerikai segely mit eredmenyezett NSZK_NDK viszonylataban
bar NDK-ban 79-ben 20 markabol halalra etted ittad magad:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 18:56:10

@váj mí: tanulj megertelmezni
szoveget
ideges lettel, mert szoba hoztam a kupit?

pamut 2013.06.03. 18:58:37

@hagyma: Épp azt másoltam be neked, hogy a középkorú repubik többsége is támogatja, és el lehet képzelni a demók hogy állnak hozzá. Nem csak a fiatalok.
És milyen vége lesz? Hát nem tudom, talán jön a végítélet? :) Már most is van egy csomó házas meleg az USA-ban, és mi bajod van belőle? Épp most írtad hogy még melód, azaz bevételed is volt egy ilyen házasságból.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 19:00:56

@charlieharper:

Lassabb volt eleve a kompjúterizáció. Én emlékszem, hogy 15 éve csodálozva néztek rám Spanyolországban, hogy van otthoni gépem. Náluk csak kifejezett számítógépes mániákusoknak volt, az átlagember számára ez egy munkaeszköz volt.

A másik a kommunikáció. A spanyol ember szereti a közveten beszédet, így nem volt eleve esélye az emailnek.

DieNanny CH 2013.06.03. 19:01:15

@Barátusz:

Belegondoltál abba, hogy a meleget nagy részét egy hetero házaspár nevelte fel? Ők vajon honnan szedték az identitásukat?

váj mí 2013.06.03. 19:01:26

@Barátusz: Te most tényleg nem érted, vagy játszod itt nekem a hülyét?
Két fogalmat állítottam szembe alig 100 év távlatából: a fattyút és a meleg házasságból származó gyerekét (erre ugyan még nincs egyértelmű jelölésünk a nyelvben, és remélem, soha nem is lesz).
100 éve a fattyú is vállalhatatlan volt, ugyanúgy, mint most szerinted egy meleg házaspár gyermeke. Ragozzam még, vagy már leesett?
Te, azért a nickneved ne áruld el az unokáidnak, mert lehet szégyellni fogják, hogy a nagypapi mekkora begyöpösödött egy ... igen az, volt ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 19:02:32

@nyuszigonosz: ez igy helyes
az IMF is kamatra ad
es hadat a nemetek uzentek amerikanak /meg a magyarok/ nem forditva es bizony jelentos aldozattal jart beszallni mind az elso mind a masodik VH-na
ez van
a gyoztesek a gyoztesek

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 19:02:53

@hagyma:

Én nem mondtam, hogy a Marshall-segély gonosz lett volna. De az sem igaz, amit az átlagamerikai hisz róla.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 19:05:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: en nem vagyok atlagamerikai
pont atlagmagyarkent gondoltuk, mert ezt hiresteltek, hogy mi visszautasitottuk es, ha megkaptuk volna, akkor lett volna a kanana, de az oroszok miatt nem kaptuk meg

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 19:05:52

@hagyma:

Én 1986-ban jártam utoljára Berlinben, mind a két részen, s előtte még 1984-ben és 1985-ben is. Kelet-Berlinben az étel olcsó volt, de nem volt jó. Szóval érdemesebb volt Nyugat-Berlinben enni. A nyugat-berlini áruházi gyorsétteremben nagyobb választék volt, mint a kelet-berlini luxusszálloda éttermében, erre határozottan emlékszem.

váj mí 2013.06.03. 19:06:45

@hagyma: Nem, nem lettem ideges, legfeljebb azon bosszankodtam kissé, hogy te most már képes vagy akár a vietnami háborút is sikertörténetként értékelni ... (Ha nem lenne világos a párhuzam, elmagyarázom, de jobb szeretném, ha nem kellene)
Khm, milyen kupit, hol?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 19:07:12

@hagyma:

Nyilvánvaló, hogy hülyeség volt visszautasítani. De eleve nem volt más lehetőség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 19:09:02

@pamut: vacsora, nem hazassag
fiatalt mondtam, nem kozepkorut
ott van tobb szazalekos tamogatottsaga
mert leszarjak
az a kozepkoru tobbseg nagyon sovany
amugy szemely szerint engem nem erdekel
globalisan nezve en ellenzem a folyamatot
ennyi
maganvelemeny
Te harcoljal a homokert en harcolok a heterokert
mert lassan idejutunk

pamut 2013.06.03. 19:13:27

@hagyma: Ha jól értettem a vacsora a házassághoz kapcsolódott, ezért írtam. De ha nem, akkor nem.
a többség valóban sovány, de egyre nő, pláne hogy maga a párt is változtat a véleményén. és az csak repi, nem a teljes népesség, utóbbiban a demok is javítják az arányt.
az hamis sugallmazás, hogy én a heterók ellen harcolnék, vagy hogy ez egy homo-hetero ellentét lenne. dehogy egy homo-homofób ellentét. a heteróknak ettől semmi bajuk, sőt mint látod ott is rengeteg hetero (a többség) támogatja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 19:14:02

@pamut:

A németek nagy %-a is támogatta Hitlert. S aztán mi lett mégis...

pamut 2013.06.03. 19:18:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, sőt a németek, amerikaik és magyarok nagy többség is támogatja a heteróházasságot, meg az ásványvizet a friss levegőt.

mind náci.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 19:20:54

A fu legalizasaert nem harcolna velem senki?
Pedig jo lenne a sarki vegyesben beszerezni kedvenc zoldsegemet...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 19:21:11

@pamut:

A házasságot nem kell támogatni, hiszen senki se vonja kétségbe.

pamut 2013.06.03. 19:23:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Gondoltam hogy ezt se fogod érteni.

Azok után hogy tagadod a valóságot, már semmin nem csodálkozom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 19:29:33

@pamut: @maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Tenyleg kepesek voltatok ma egesz nap ezt a csontot ragni? ;)

Van egy igazan jo hirem: talaltam a boltban igazi mac&cheese alapot! Legkozelebb kiprobalom az eredeti izt! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 19:29:53

@váj mí: egy ertelmetlen haboru volt
rossz elnokkel
kommunistafobiaval vegyitve
azert ha amerika nem lenne, a kommunizmus sokkal nagyobb teret nyert volna

vietnamban is volt egy eszak es del, ahogy most koreaban

váj mí 2013.06.03. 19:33:12

@nyuszigonosz: Khm, bocs nem tudom, miben állsz épp mellettem.
Magyarország tekintetében nincs kétségem, ha 2014-ben is győzni fog Viktor pártja, akkor az ország megnézheti magát. Észak-Koreát Viktor konkrétan tanulmányozta, sőt az volt a meggyőződése, hogy Ceausescu ott cseszte el anno, hogy a kínai modellt honosította meg anno Romániában, nem az észak-koreait. Ő ugyanis azt tartotta célravezetőnek. Mindig is.
Nem nézi ki itt belőlem a társaság, tekintve a mostani munkámat, de én jó egy évtizedig szerveztem Bálványost, majd aztán Tusványost. Volt alkalmam nem egyszer találkozni a mai magyar politikai és üzleti ún. "elit" tagjaival még a bohó" korszakukban. És most nem arról beszélek, hogy részegen, hogyan viselkedtek, mert ez nem téma, de józanul sem voltak már akkor sem sokkal különbek, nem a Jani sem, a Viki sem, a Tomi sem (őt később letiltották, hm .. vajon miért? :P), a Máriusz sem, a Tóni sem , meg a többi sem ...

pamut 2013.06.03. 19:39:24

@váj mí: Micsoda kulisszatitkok :) Szabad kérdezni? Csak arra válaszolj amire kedved van.
Mi a mostani munkád (ami miatt nem nézik ki belőled)?
Miért csalódtál a fiúkban, hogy már így írsz róluk?
Tényleg isznak? És akkor milyenek? :)
Tomit szerinted miért tolták hátra? Mert így kívülről csak az látszik, hogy hülyébb mint a sok évi átlag, és ezért.
Na meg valami zaftos sztori is jöhet ha van ;)

kalifa 2013.06.03. 19:39:32

@Barátusz: dehogy van, bár én kurvára örültem volna neki :) aszem ez egy igen jó kis piaci rés.
Szieszta van persze, de augusztusban minden bezár. Mindenki elhúz strandra.

váj mí 2013.06.03. 19:39:57

@hagyma: Az már eredmény, hogy elismered, hogy egy teljes generáció krémjét áldozta fel az USA csak azért, hogy megpróbálja demonstrálni, neki nagyobb a farka. Igazi, értelmetlen, kakasviadal volt. Amit csak szűklátókörű hímsoviniszta, disznó kongresszusi tagok hagytak jóvá, akik nem mellesleg, üzletileg is jól kerestek Vietnamon.

BTBTBT 2013.06.03. 19:42:23

@DieNanny:
Belegondoltam. De ezt miert tolem kerdezed?

pamut 2013.06.03. 19:42:24

@Kovermadar: Jó étvágyat ;) Tényleg kár volt a mániákussal bírkóznom, de legalább kiderült, hogy ha ő valamire azt mondja hogy nincs, az akkor sincs, ha egyébként meg van :)

nyuszigonosz 2013.06.03. 19:44:23

@váj mí: Abban ertettem egyet veled, hogy a diktatúra kialakulását észleli az ember. Hozzászólásod. 18.20 ma.

BTBTBT 2013.06.03. 19:45:01

@váj mí:
Honnan veszed azt a hulyeseget, hogy szerintem vallalhatatlan a meleghazassagban felnott gyerek?
Jobb lenne, ha rendesen elolvasnad es ertelmezned a kommentemet. Ha ehhez nincs kedved, akkor legyszives ne irjal rolam baromsagokat. Koszi.

nyuszigonosz 2013.06.03. 19:46:07

@hagyma: azért másképp látom, de nem fogok itt okot fejteni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 19:47:05

@váj mí: ma tobbet ittal a kelletenel
de neha megesik
amugy eleg jol becezgeted a magyar politikusokat
semmi kozod hozzajuk
es van aki szerint jo uton jarnak
es nem en vagyok egyedul
/annyit szolok, ha amerika kakasviadalt akart volna, eszak vietnamot kb 3 mp alatt eltunteti, mindenestol/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 19:48:01

@pamut:
Ez az emberek tobbsegevel igy van. Van aki hisz valamiben (akkor jobbara hajthatatlan) es van aki szharik ra.

En tobbnyire a masodik kategoriat erositem. Tobbnyire...

váj mí 2013.06.03. 19:50:14

@pamut: Tököm van itt, nem kulisszatitok!
A munkám? Pedig már azt hittem, mindenki tudja.. hm, ezek szerint még nem vagyok "celeb" ;) Kurvák mellett vagyok recepciós Németországban. Ennyi a titok ;).
Ja, hogy a Tomi. Egyetlen baj volt vele. Megragadt a Bibó kollégiumbeli önmagánál. Egy idő után kezdett kínossá válni, így gyorsan kipaterolták az országon kívülre ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 19:57:34

@váj mí:
Megint mi a frasz ez a Gyuruk ura dolog? Viktor a kis Frodo, Dajcs Tomika meg a Gollam? Es mind a Bilbo kollegiumbol jottek, most meg a Mordor medenceben jatszanak. Kover "bajusz" Laci pedig a Voldemort... vagy az valami masban volt?

váj mí 2013.06.03. 19:57:36

@nyuszigonosz: Igen, azt észleli, ha már volt benne egyszer része ... Nekem volt, én látom a jeleit, de azt is látom, hogy a politikailag kifejezetten egyetlen oldalra sem húzó otthoni ismerőseim, egyáltalán nem látják. Végül is, sosem éltek diktatúrában, és nem is társadalomtudósok, így az elszórt jeleket vagy észre sem veszik, vagy ha igen, nem rakják össze. Pedig én, ha Magyarországon élnék, már most gondoskodnék proxi-szerverről ...

váj mí 2013.06.03. 20:00:58

@Barátusz: Édesem, párhuzamot állítottam neked arról, hogyan változnak a fogalmak, és a társadalmi megítélések.
Ha azt mondod, hogy te vagy tildy, akinek mindent feketén-fehéren el kell magyarázni, mert képtelen a nyelvi finomságokat megérteni, akkor szójjá' bazze'!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 20:01:16

@nyuszigonosz: azert ha te is elkezded, hogy a II.VH-t is az amerikai zsidok teveltek ki....

váj mí 2013.06.03. 20:03:41

@Kovermadar: Lehet röhögni, de én már akkor túl közelről ismertem a Viki piros-kék csíkos pólóját, amikor Magyarországon még Antall József volt az aktuális Megváltó.

BTBTBT 2013.06.03. 20:04:15

@váj mí:
A nyelvi finomsagoknak semmi koze ahhoz, hogy marhasagot allitasz rolam. Meg ahogy probalsz leoltani, mert te vagy az uberokos...
Es - szerinted - en vagyok a begyoposodott.

váj mí 2013.06.03. 20:07:03

@hagyma: Hát persze, te már csak tudod ...
A faszomnak nem költözöl Magyarországra, hogy a saját bőrödön próbáld ki őket? Ha már annyira fasza fiúk a szemedben ....

váj mí 2013.06.03. 20:12:34

@Barátusz: A Jóisten áldjon meg most már, hogy folyamatosan félreértesz!
Akkor levezetem neked egyszerűsítve:
100 éve még a házasságon kívüli gyerekekre (fattyú) sütött bélyeget a társadalmi megítélés.
Ma, ha kiderül, a homoszexuális kapcsolatokból származó gyerekekre süt ugyanilyen bélyeget.
Ma már a házasságon kívüli gyerek születése (fattyú) nem megbotránkozás tárgya. Mna, ugyanígy nem lesz majd egy homoszexuális pár gyereke sem, idővel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 20:14:57

@váj mí: dehat Te sem ott elsz
lehet nem faszak, de nekem gyurcsanyi meg nem faszabbnak tunt engedtessek meg nekem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 20:16:07

@váj mí: persze neked jo volt mert Merkel segget nyalta, meg az IMF-et

nyuszigonosz 2013.06.03. 20:17:55

@hagyma: Dehogy kezdek ilyesmibe! Nem tudom ki állított ilyesmit, nincs kedvem visszaolvasni, de ez nem igaz!

Nem, csak ma nincs kedvem politizálni, ezért nincs kedvem most háborúkról, politikáról meg ilyenekröl írni.

nyuszigonosz 2013.06.03. 20:19:43

@váj mí: Tényleg nem veszi észre. Én nem Mo-n születtem és nöttem fel, így látom, érzékelem.

váj mí 2013.06.03. 20:23:09

@hagyma: Persze, de én nem is élnék ott, ha fizetnének sem.
Gyurcsányéknak, meg úgy általában a szoci-liberális bagázsnak két jó oldala volt orbán-viki.mini-diktátorral szemben.
Egyrészt, nem pofáztak bele a családok, civilek magánéletébe ilyen mérhetetlen pofátlan arroganciával, mint most teszik
Másrészt, elviselhető szinten tartották az állami korrupciót, a visszaosztásokat.
Tudod, miért mondott le tavaly a német elnök? Mert elfogadta egy gazdag üzletember haverja meghívását egy hetes nyaralásra, utána meg megpróbálta befolyásolni a sajtót, hogy kussoljon erről....
Németországban az ilyesmiért lemond a Bundespresident, vagy ha nem akar, akkor kurva gyorsan lemondatják.
Magyarországon meg elvárás, hogy Janika vagy Vikike valamelyik Lázár vagy egyéb vazallusnál töltse a hétvégéjét egy Blikk-genyvadék társaságában. Hát ez a különbség, bazdmeg!

BTBTBT 2013.06.03. 20:26:02

@váj mí:
Ne beszelj melle, es ne nezz mar megint hulyenek, errol volt szo:
"100 éve a fattyú is vállalhatatlan volt, ugyanúgy, mint most szerinted egy meleg házaspár gyermeke."
Szerintem?
Vegre leesik mar a tantusz, vagy ennyire nem latod a fatol az erdot?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 20:30:22

@nyuszigonosz: nekem sosincs kedvem politizalni
leszarom
@váj mí: "Egyrészt, nem pofáztak bele a családok, civilek magánéletébe ilyen mérhetetlen pofátlan arroganciával, mint most teszik"
csak bevezettek a svajci frank hitelt, amivel tonkrebasztak a fel orszagot
ne gyere azzal, hogy senkinek a fejehez nem tartottak pisztolyt...
hat nem
csali volt
Merkelek meg folozik a hasznot
na mennem kell vacsorazni
ma korai vacsi lesz, mer ehes vagyok

váj mí 2013.06.03. 20:32:04

@Barátusz: Mna, elmész a picsába most már, nincs türelmem, miután kommenteken keresztül magyaráztam neked.
Ha megérted jó, ha nem, le vagy szarva, de most már komolyan. Értelmi fogyatékossal szerinted, mihez kezdjek?

BTBTBT 2013.06.03. 20:33:30

@váj mí:
"mint most szerinted" ?

váj mí 2013.06.03. 20:34:42

@hagyma: Khm, 2008 ... bankruptcy ... USA
Az még hiányzik, hogy te is hülyének nézz, bazdmeg!
Ja
Jó étvágyat!

váj mí 2013.06.03. 20:36:23

@Barátusz: Ne kezdj semmihez, a tököm kért, hogy hozzám szólj, ha nem tetszik a véleményem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 20:38:00

@váj mí: de mi koszonjuk jol elvagyun
esetleg nyomtatunk tobb dollart es letezik a magancsod, ami otthon nem
ez van
kosz
kurvara ehes vagyok

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 20:40:44

@Kovermadar:

Nem volt mibe belekötni a cikkben, így kénytelenek voltunk elővenni valamelyik kommentgeneráló gumicsontunkat. Mára a homokos kérdés jutott, holnap majd lesz valami más... :-)

De arra azért büszke vagyok, hogy szóba tudtam hozni Gustav Radbruch német jogfilozófust, ami - ismerjük el - nem kis teljesítmény egy olyan cikk alatt, mely a spanyol rokoni viszonyokról szól.

pamut 2013.06.03. 20:42:31

@Kovermadar: Azért a többség annyira nem dilis, hogy letagadja a valóság azon részét, ami neki nem tetszik. Azért ez durva.

@váj mí:
"Kurvák mellett vagyok recepciós Németországban."
Akkor semmi sem változott, ugyanazt csinálod, mint Bálványoson ;)

BTBTBT 2013.06.03. 20:45:39

@váj mí:
"a fattyú is vállalhatatlan volt, ugyanúgy, MINT MOST SZERINTED egy meleg házaspár gyermeke"
Valoban nem tetszik, ha valaki ilyen hulyeseget allit rolam.
Es azert sem kell odaig lennem, hogy bunko modon beszelsz velem.
Nem kell teged elviselni.

Jo ejt! Szep napot holnapra! Meg sok sikert a jovore!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.03. 20:46:16

@váj mí:

Én kétszer találkoztam Orbánnal.

Az egyik alkalom a 80-as évek végén. Megyek Kőszeghez, s erre kiderül, vendégek vannak, ott ül Orbán, Demszky, TGM és Fodor. Azt mondták nekem "jó napot", mire én ugyanezt visszaválaszoltam. Gyorsan intéztem, amiért mentem, s hagytam is békén őket.

A másik alkalom 2000-ben volt. Megyek éppen a Miniszterlnöki Hivatalba ügyet intézni egy emberkéhez, mire benyit Orbán és kihívja az emberkét, aki velem beszél, közben "jó napot" köszöntést mond nekem. Én is ugyanezt válaszoltam, bevallom.

Lehet, hogy ez alapján még könyvet írok "Orbán, a közeli ismerősöm" címmel... :-)

váj mí 2013.06.03. 20:46:58

@nyuszigonosz: Hm, lehet én is azért, mert nem a "legvidámabb barakk" polgára voltam.
Hogy meg fogják szívni... édesjóistenem, de még mennyire! :P
Ilyenkor tudok kurvára örülni neki, hogy román állampolgár vagyok, mert az országom felől két dologban tuti biztos lehetek:
ad1. Soha, a büdös életben egy Orbán Viktor-szerű figurának esélye sem lenne választást nyerni Romániában. Mi már tudjuk, milyen egy diktatúra, és az erre hajlamosakat "szagról" felismerjük. A teljes ország. Volt már rá próbálkozás jó 10 éve. Ő sem nyert, és senki hasonló sem fog. Soha többé!
ad2. Románia mindig a nyertesek oldalára állt, amióta csak létezik. Nem túl becsületesek, nem túl gerincesek a politikusaik. De hát, nem is ez a dolguk a nemzetközi politikában.
ad3. Földrajzilag-stratégiailag meglehetősen értékes térség.

váj mí 2013.06.03. 20:49:57

@hagyma: Mna, pont ez a baj, hogy az USA generálja az inflációt, mert tényleges aranyfedezet nélkül nyomtatja a picsába, szinte ész nélkül a dollárt. Lassan annyit ér az amerikai dollár, mint a budipapír. Szart se. Vagy max. azt.

váj mí 2013.06.03. 20:54:17

@pamut: Dettó, csak ez jobban fizet, meg szórakoztatóbb is ;)

váj mí 2013.06.03. 20:58:54

@Barátusz: Ha a kritikát a felfogás- és értelmezésbeli hiányosságaid miatt nem vagy képes elviselni, akkor sem, ha utána minimum háromszor elmagyarázzák neked, akkor nyugodj békében, meg szellemi sötétségben.
A kivagyi hímekből ugyanis Dunát tudnék rekeszteni, de valóban értelmes férfiakból (nem srácok, nem pasik, vagy hasonló faszságok ..) csak párat tudnék felsorolni. Te, ezek után, nem vagy köztük ..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 21:04:19

@váj mí:
Akkor boldog ember vagy :)

Nekem meg lehet 3 ev mire elvaghatom a koldokzsinort. :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 21:05:09

@váj mí: itt az orszag er valamit
nade meg a dollar is tartja magat
es Orban Viktor miniszterelnok Ur nem diktator
a diktatorok nem rendelkeznek parlamenti felhatalmazassal, es demokratikus valasztaok utjan letrejott hatalommal
nezz utana a diktator fogalmanak
a fasisztanak is a nacinak is
ezeket gondolod rola
na most ha egy ev mulva, nagyon nagy valoszinuseggel, a magyar nep ujra megvalasztja, akkor is diktator marad szerinted?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 21:05:50

Csoda, hogy ez a kozosseg meg egyutt van. Minden nap egymas torkanak estek :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.03. 21:10:22

@Kovermadar:
"Ha valaki nem látja be magától, hogy kell pl. a sisak az építkezésen, majd ennek következtében meghal, hát IJ. Aki belátja és hordja, az megmenekül."

a sisak nem azért kell, hogy ne törd be a fejed,
hanem
hogy ne törd be a fejed, és azután ne pereld be az építési vállalkozót.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 21:11:29

@Kovermadar: lofaszt
beszelgetunk
de ugy tunik spanyolorszagrol nem sok mindenkinek van tapasztalata
nekem sincs
en latatlanban nem kultivalom
inkabb elnek a nyockerben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 21:14:23

@Babette_: otthon
itt peldaul szinte nem is latok olyat, hogy ne kosse be az ovet a kocsiban
/tudom tavoli asszociacio, de jellemzo/
nem akar megdogleni
itt akkor is felvennek a sisakot ha az epitesi vallakozo nem akarna, sot, nem is meloznanak, ha nincs...

váj mí 2013.06.03. 21:17:33

@Kovermadar: No nem, az országom politikusaitól nem leszek boldog még, csak úgy ... De az biztos, hogy adnak egyfajta biztonságérzetet.
Amikor majd Magyarországot, Görögországgal meg a többi kurva problémás, viszont együttműködésre nem hajlandó országgal egyetemben kibasszák az EU-ból (mondtam már, hogy Merkel meg a pártja nem lesz örökké hatalmon?), Románia még mindig röhögve EU-tag marad, amíg megéri, addig tuti. Mert Romániában az is elképzelhető, hogy lemond a miniszterelnök az ország érdekében. Ahogy Emil Boc lemondott. És bár tuti kompenzálva lett, de hogy volt benne tisztesség is az biztos, ugyanis tanárom volt a politológián Kolozsváron.

váj mí 2013.06.03. 21:24:54

@hagyma: Költözz haza, bazdmeg, ha annyira tetszik a Viki!
Nekem te ne akarj semminemű mesét beadni a diktatúrák természetről. Ha majd elmondhatod, hogy 5 éves korod óta 8 éves korodig a Securitate évente 4-5 házkutatást tartott nálatok, jellemzően hajnali 3 és 5 között, akkor majd beszélhetünk a diktatúrák természetéről.
De addig is a legmélyebb tisztelettel:
FOGD BE A POFÁD, BASZD MEG A TÉMÁRÓL, ÉS ÖRÜLJ NEKI, HOGY MÁSHOVA SZÜLETTÉL, TE MAJOM!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 21:32:48

@váj mí: ne igyal tobbet
ki beszel a securiraterol
egy osztrak kupibol osztod az eszt, hogy Orban Viktor, magyaroszag miniszterelnoke diktator
amikor ezt szova teszem, hogy nem egy romabn strici / uri strici, de strisci/ fogja eldonteni akkor trahgar modon ordibalsz
senki nem beszelt a Te romaniadrol
magyarorszagon hajnali 3-5 kozott nem tartanak hazkutatast politikai okokbol
csakszolok
de ha teves akkor szolj
en sajnalom, hogy sok sereleme rt romaniaban es tudom magyarorszagon sokkal jobb elet volt , mint feletk de ettol meg akarhogy magyarazod, magayarorszagon nincs diktatura
parlamentaris demokracia van megvalasztott miniszterelnokkel
// kurvak meg meloznak?/

váj mí 2013.06.03. 21:39:29

@hagyma: A piálással majd megvárlak téged, de azt a pisi bud-ot, amit te iszol ne hozd be Európába, jó?
Ja, ha a Heute-nál vagy FaZ-nál agy bármilyen másik lapnál dolgoznék, akkor igazad mondanék. Így, hogy recis vagyok, szerinted hülye is. És még te voltál megsértődve, amikor a Homáron szarpucoló hotelszolgának neveztek, he? :P
Különben nem osztrák, te fasz, ha már sértegetni akarsz, legalább a részleteket jegyezd meg :P
Bár nem tudom, minek kínlódsz, ez neked sosem jött be eddig...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 21:40:07

es attol miert kellene hazakoltoznom, ha nekem szimpatikusabb Viktor, mint Ferenc vagy Peter, vagy Csau?
oda kell koltozni ahol valaki szimpi?
oszinten megmondom a republikanusaknak drukkoltam, de semmi kenyszert nem erzek, hogy Obama miatt elkoltozzek:)
barhova
raadasul azt nem ertem, hogy eletutad eppen nem magyarorszagon tart, mi a szart foglalkozol Orbannal?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 21:43:36

@váj mí: voltal ott is
akkor nemet
egy anya kolyke
en kinlodok????
muhahhhaha
en szorakozok
Te szenvedsz
szerintem nem vagy hulye, csak stirci
oh a homar
gyenge erv
en leirtam a blogomban hogy mikor kijottem 1 honapig a Target klotyojat is takaritottam
ha nincs erv, ezzel jonnek
leszarom
igen egy honapig klotyot takaritottam
naes ?
gumikesztyu maszk kefe
holnap is megcsinalom, \
hamarabb mint kurvakat kozvetitsek

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.03. 21:45:04

@hagyma:
Diktatúra nincs és nem is lesz valószínűleg. Nem nagyon valósulhatna meg az EU keretein belül.

Az viszont tény, hogy bár parlamentáris keretek között, de alakítottak úgy dolgokon, hogy az csak nekik legyen jó, illetve hoztak pár olyan 2/3-os törvényt, amit már valószínűleg nem lehet kiütni a helyéről.
Ettől ez még nem diktatúra, igazad van.

Viszont az is tény, hogy az állam (jelen pillanatban OVi-val az élén) túlságosan nagy hatalommal rendelkezik dolgok felett (pl. média).

Amiről valószínű nem tehetnek: túl látványosan osztják a jót a haveroknak... osztás mindig volt és lesz is. Gondolom Amerikában is.

Azt hiszem az eredő probléma nem azzal van, hogy Vitya vagy Feri... a probléma ott van, hogy mindegyik gyökere kvázi ugyan onnan van, mindegyik ugyan abból a körből került is. Így igazából csak a név az ajtón változik, semmi más.
Minőségi változáshoz elitváltozás is kellene, de ahhoz ki kell halnia a jelen bandának és talán még a következőnek is.

Mindenkinek további kellemes zsörtölődést... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 21:46:00

de halistennek nincs ra szuksegem
elotte sem volt
utana sem
akkor volt
abban az egy honapban volt
jelzem a klotyok manapsag is itisztak es emberek takaritjak
nem lehet mindenki kurva vagy strici
ez a vilag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 21:49:11

@Kovermadar: hat pl a mediat rohogve kezelem
magyarorszagon tulsagosan is tul szabad a media amerikahoz merten

en nem tudok mast mondani
ha egy orszagban szabad a valasztas, marpedig otthon az, akkor onnantol ne beszeljunk diktaturarol
OK?

váj mí 2013.06.03. 21:49:46

@hagyma: Jah, angol- amerikai .. egy anya kölyke ...
de azért szerintem ezt ne nagyon hangoztasd új hazádban, mert lehet szó szerint szájon vágnak.
Ahham, megint nincs mibe belekötnöd, tekintettel arra, hogy igazam van, így jössz újfent azzal, hogy én "strici" vagyok, egy társadalmilag null-releváns, minden szempontból. És, te ezzel próbálsz felém kerekedni érvek helyett. Mondd, nem érzed szánalmasnak magad ilyenkor?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 21:50:53

nade tenyleg vacsi
Mary is kepes lesz befejezni a 3,5 oras sminkjet
igen
mar ilyen orgek vagyunk:)
de igy jo nekem, jo nekem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 21:53:25

@váj mí: az angliabol betelepult telepesek bizony buszkek ra
szerinted kik elnek feherek amerikaban\
\angolok azok leginkabb
na joe szurkolast jo etvagyat jo ejt

BTBTBT 2013.06.03. 22:00:00

@Kovermadar:
Az még hagyján, de akadnak olyanok is, akik minden észérvet félretéve próbálják a földbe döngölni és teljesen hülyének nézni a másikat. És ezek apám - felnőttek! Azt gondolják, hogy ha hangosabban ordítják a véleményüket, akkor nekik lesz igazuk. :)

Te, nagyon jó (vissza)olvasni a kommenteket, mert azok rengeteget elmondanak rólunk. :D

váj mí 2013.06.03. 22:01:09

@hagyma: De te egyik sem vagy, csak egy ócska kis bevándorló, aki megpróbál túlteljesíteni, hogy megfeleljen :P

váj mí 2013.06.03. 22:50:14

@Kovermadar: A probléma szerintem Magyarországon ott van, hogy még mindig a KISZ-taglista a menő ... igen, ez az az új generáció, aki már nem érte meg az MSZMP tagságot, de mivel nem volt lövöldözéses-nyilvános kivégzéses rendszerváltás, most ők vannak.
No, ne tévedjünk, ezt a formát Iliescu és sleppje is hozta egy ideig, de hol vannak már .... Sőt, emlékszik még valaki WC Tudorra? Na ugye ....
De a gulyáságyú nem robban, ugyebár. Igaz, valamikor a puliszkáról is mondtak ilyesmiket ...
Hátha robban már az a rohadt gulyáságyú is. Egyszer csak túltöltik már! Előbb-utóbb ...remélhetőleg ..

váj mí 2013.06.03. 22:52:09

@kék madár: Hm, elnézést, nem értettem pontosan....

kék madár 2013.06.03. 23:03:31

@váj mí: akkor nem is erdekes. Azt hittem te vagy valaki Nagybanyarol, akit ismerek. De nem.

váj mí 2013.06.03. 23:12:52

@Kovermadar: Mna már, miért csoda?
Ma például hagymát elküldtem a faszba, ő meg engem a picsába. Na oszt? Most nem értettünk egyet. Majd holnap, ha úgy adódik, egyetértünk ... ha meg nem, majd két hét múlva. Vagy valamikor ...
Vagy te úgy képzelsz el egy közösséget, hogy minden tagja béget egyetértően, mint egy birka? Naaaaa, az nem közösség, az csorda. Csak mondom.
Ja, hogy arra gondolsz, valaki megsértődik.... hát annak toll fülébe, ha hülye, és passz.
Ja, üzenem... bár ez előadó is egy kurva nagy fasz, mint olyan ;)

www.youtube.com/watch?v=8Lz--2dV380

váj mí 2013.06.03. 23:22:34

@kék madár: A Nagy ... stimmel csak nem bánya. Onnan egy csajt ismertem. Szegény, nagyon beszívta az életet ...

váj mí 2013.06.03. 23:34:40

@kék madár: Én nem alapoztam soha egy pasira... ő meg szegény ...
Na mindegy ...
Houps, na ja, valamilyen szinten én is beszívtam dolgokat ... napersze ...;).
Csak én bármikor beinthetek most már, ha valami nem stimmt, mert az anyagi háttérországom most már elég önbizalmat ad.
Igaz, most már .....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 23:44:39

@váj mí: itt mindenki bevandorlo, nem szedelgo erdelyi a kupiban es foleg nem ocska
es leginkabb en mar csak Marynek akarok megfelelni
meg persze magamnak
a munkahelyem stabil, ott nem kell mar annyira bizonyitanom, hozom rutinbol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.03. 23:46:51

pedig bonyolultabb mint egy bordelyhaz recipse lenni

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.03. 23:54:10

váj mi nagyon bepörgött, imádom az ilyen tüzes erdélyi menyecskéket! de jó lenne egy!

váj mí 2013.06.03. 23:56:07

@hagyma: Óóóó, édesem, most nálad az "erdélyi" lett a szitokszó?
Kérlek, ezt ne .. de most komolyan. Tudod te is, hogy méltánytalan ...

Mna, és most ezen kívül, nem értelek. Lassan már 1, azaz egy éve tudod, hogy kupikban dolgozom , mi a tökömnek csodálkozol rá? Vagy gondolod, itt is működik a Blikket meghazudtoló undorítóan tolakodó, ún. "amerikai újságírás"? Az él ilyen alja eszközökkel, mint te szoktál velem szemben. Csak peched van, mert én nyíltan vállalom, a munkámat, úgyhogy baszhatod, te fasz! :P A kedves édesanyádat próbáld meg lejáratni legközelebb a tinikori tutajosával .. ha érted, hogy mondom :P
És most nagyon komolyan mondom, hogy szállj le rólam a faszomba ilyen szempontból.
Verstehst du mich?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.04. 00:06:49

@váj mí: könnybe lábad a szemem értetek!! az egyetlen barátnőm is egy erdélyi lány volt és egy igazi angyal.

váj mí 2013.06.04. 00:15:20

@házelőtthinta: Majd küldök papírzsepit, b+! A faszomnak nem tudtok leszakadni a melómról, hülyegyerekek ?!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.04. 00:28:42

nem is a melódra írtam..hanem az alapvető szeretetre amit érzek irántatok...

montroyal ( CAN qc) 2013.06.04. 00:47:33

@NIKI LAURA: 9\ 11 utan dec volt az utolso amerikai nyaralasom floridaban hiszterikusak es undotitoak voltak , azota megfogadtam egy $ sem koltok el ott hogy abbol embereket oljenek .. tudom nevetseges de jobb a lelki bekemnek ..plane amiota lattam a Loose change documentum filmet ..

váj mí 2013.06.04. 00:49:40

@házelőtthinta: Mna, pont azt ne tedd. Semmi szeretetreméltó nincs rajtunk. Egyikünkön sem.
"Vadnak születtünk, az utca nevelt ... " tudod ;)

váj mí 2013.06.04. 01:09:25

@montroyal: 9/11 pont ráfért az USA-ra. Kezdett veszélyes mértéket ölteni az elbizakodottságuk. Mindig kell lennie egy kiegyenlítő erőnek.

Ja, hogy mekkora szemét vagyok, mert az áldozatok, meg minden. Hm, ha én lettem volna az egyik áldozat, nagyon sajnáltam volna magam, ugyebár ... node, ki ejt könnyet az alig 2300 éve feláldozott maja foglyokért? Pedig 2300 év semmiség a bolygónknak, mintha csak tegnap lett volna ...

kék madár 2013.06.04. 01:18:08

@váj mí: te komolyan miert vagy ilyen agressziv, es miert beszelsz (irsz) ilyen csunyan? Engem a legkevesbe sem erdekel, hogy hol dolgozol, meg, hogy pelenkaban is lattad a Viktort, de ez a stilus jo?

mzgldr 2013.06.04. 01:26:06

@hagyma: azért egy erdélyi magyart lerománozni, hmmm... Orbán Viktor Miniszterelnök Úr nagyon nem örülne ennek. Mint ahogy President Barack H. Obama sem örülne, hogy nálad ő csak "obama" és valószínűleg sok egészséges lelkű amerikai állampolgár szintén nehezményezné ezt.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.06.04. 01:26:21

USA a földünk élő rákja, gennyes tus, és igazából sajnálom azokat a normális amerikaikat akik nem tehetnek arról hogy beleszülettek ebbe, de a hatalmi usát mélységesen megvetem, akárcsak bármelyik jóérzésű ember. a nyugati világ kizsákmányolásból él, de európa legalább "csak" kizsákmányol, usa emellé le is öli őket.

váj mí 2013.06.04. 01:27:47

@kék madár: Mna, pont abban a kommentben, amire reagáltál, még csak a verbális agresszió sem jelent meg ;). Ok, ok, tudom nem ezt kérdezted.
Mna, néha igen, jó, jó ez a stílus, amit használok. Ha valakinek nem tetszik, kiszűr a fenébe. Nem szoktam csak úgy öncélúan szétbaszni egy posztot -lásd még trollkodás-, viszont a gondolataimat, véleményemet leírom. Néha káromkodok is. Úgy írok nagyjából, mint élőszóban beszél egy átlagos képzettséggel rendelkező ember, és ebben vastagon benn van a 'bassza meg' is, és változatai. Ha nem tetszik vagy szűrsz, vagy görgetsz, de a faszom fog miattad, vagy bárki miatt is finomkodni.
So, entschuldigung Sie bitte ... :P

blasiusii 2013.06.04. 02:05:24

Rém unalmas, hogy minden posztot kb. az első 100 komment után szétoffol pár kedves kommentelő. Tessék inkább könyvet írni.

Köszönettel: A Többiek.

kék madár 2013.06.04. 04:53:31

@váj mí: szerintem a mondanivalod atjonne fa$ozas nelkul is

pafff 2013.06.04. 08:42:02

@váj mí: upsz, asszem félrement picit. :)) ne haragudj.

pafff 2013.06.04. 08:53:14

@Barátusz:

úgy gondoltam hogy a történet szempontjából az csak magyarázgatás hogy most mi leszbik vagyunk avagy sem, annak tűnünk avagy sem.
miazhogy honnan tudta volna, egyszerűen ne ugorjon nekem egy 2méteres borotválttarkós ún. 'nagymagyar', aki annyira magyar hogy csak 160 centis 50 kilós nőket tud verni éjjel. tyű micsoda nemzeti öntudat dolgozhat benne. de ez csak részletkérdés, mert

akár meleg az ember, akár nem, akár egyetért ezzel valaki, akár nem, nem korrekt dolog megverni valakit csakúgy viccből az utcán, pláne ha kisebb nálad. ha nem tetszik akkor nem kell nézni. nekem például az orbán sem tetszik, mégsem próbálom megverni meg felrobbantani az egész parlamentet (bár lehet kéne, igazából csak az épületet sajnálnám, muhaha, namindegy.) mert nem korrekt, normális ember ilyet nem csinál. érted.

namindegy.

BTBTBT 2013.06.04. 10:01:26

@pafff:
Nem írtam olyat, hogy korrekt dolog megverni valakit (viccből vagy sem) az utcán. Vagy otthon.
Nem érdemes ezt rám kivetítened ezt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása