oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 04. 06:51,  Kultúrsokk és szökés – az angliai kaland 323 komment

2013. április 04. 06:51 Határátkelő

Kultúrsokk és szökés – az angliai kaland

Meglehetősen kalandosra sikeredett Folkstone angliai élete. Ő sem kerülhette el a kultúrsokkot, ami vissza is kergette Magyarországra, ám pár munka nélkül töltött hónap után mégis visszament.

Folkstone.jpg

„Leérettségiztem, elmentem egyetemre, de ott elvitt az újonnan jött szabadság élménye. Ez az iskola rovására ment, így a második félév végén otthagytam és elhatároztam, hogy szakmát fogok tanulni.

Elkezdtem egy hároméves szakácsképzést. Az alatt a három év alatt fogalmazódott meg bennem a külföldi munka ötlete. Nem a nyomor vitt ki. Jó családból származom, nem volt soha hárommillás kocsink, se hatalmas tévénk, de ami kellett, az mindig megvolt. Voltunk többször külföldön is.

Szóval egy teljesen átlagos családból származom. Amíg szakácstanuló voltam otthon egy helyi étteremben, rájöttem, hogy abból a pénzből megélni ugyan megtudok, de előre lépni már nem. Gondoltam, hát kipróbálom, hogy külföldön tényleg kolbászból van-e a kerítés...

A munkakeresés

Rengeteg horror sztorit olvastam kecsegtető ajánlatokról, amikből nem lesz semmi, rabszolgasorról, ügynökségekről. Mivel alapjában gyanakvó természet vagyok, nem akartam magam rábízni semmi ügynökségre. Jobbnak láttam magam intézni az ügyeimet.

Közeledett a szakácsvizsga, már csak egy-két hónap volt hátra, hogy végezzek az iskolában. Szerencsém volt, mert otthon - egy álmos kis megyeszékhelyen – egy jó étteremben tudtam le a szakmai gyakorlatomat.

Mármint szakmai értelemben jó, mert maga a munkahely szar volt, a főnök alkoholista és zsarnok, de a szakácsokkal nagyon jó baráti viszonyom alakult ki, az egyikkel a kettő közül a mai napig tartom a kapcsolatot és nagy pörgésben dolgoztunk, szóval kiképződtem ott valódi szakáccsá.

Pedig az első napomon még azt se tudtam, hogy kell egy tojást feltörni és elvágtam a kezemet egy késsel. Három év múlva éreztem olyan biztosnak magamat a szakámban, hogy megmerjek próbálkozni egy külföldi munkahellyel.

Szóval, amikor már közelgett a szakácsvizsgám, csináltam magamnak egy angol nyelvű önéletrajzot. Sok mindent nem tudtam beleírni, lévén csak egy munkahelyem volt: ahol a gyakszimat töltöttem.

Jött az isteni szikra

Google a barátod, álláshirdetések, és szétküldeni a CV-t mindenhova. Másnap izgatottan néztem a fiókomat, de semmi nem jött. Aztán a következő nap se. „Ez így nem lesz jó, találjunk ki valami mást!" – gondoltam.

Akkor jött az isteni szikra. Google maps, majd ott a keresőbe beírtam, hogy restaurant. Megkerestem Angliát, mert angolul beszélek – meg oroszul, de a vízummal nem akartam bajlódni. Meg különben is, nem értem rá, a nyári szezon már beindult bőven, mire levizsgáztam. Olyankor sok szakács munkahely már betelik, úgyhogy sietnem kellett.

Mivel mindig is vonzott a tenger és annak a határtalan messzeségnek a szépsége, így tengerparti várost kerestem. Észak nem jó, sokat esik, legyen dél. Meg amúgy is, ott már voltam egyszer turistaként. Írtam 50-60 étteremnek, három dél-kelet angliai városba a tenger mellett. Facebook, e-mail, minden elérhetőségre küldtem egy CV-t.

Másnap 2-3 e-mail fogadott, sőt még egy telefonos megkeresés is volt. Amin a meglepődöttségtől, a yes és no szavakon kívül talán nem is tudtam mást használni. A hirtelen jött „dömpingben" kiválasztottam a legszimpatikusabb ajánlatot.

Eufória és "megcsináltam-érzés"

A választásom egy kis hotelre esett, aminek az éttermébe kellettem, mint szakács. A nem túl nagy hotelben összesen 12 szoba van, az egyikben kapok szállást ingyen. A fizu természetesen minimálbér, de az étkezésemet is állják és van tető a fejem fölött. Túl szép volt ahhoz, hogy el merjem hinni.

Visszaírtam nekik és megállapodtunk, hogy a vizsgámat követő héten már megyek is dolgozni. Eufória, és megcsináltam érzés, majd több napos mi lesz, ha átverés és az utcára kerülök érzés, még az oda úton is.

De megérte!

Hozzá teszem, sok helyen olvasni, hogy Angliába minimum 3000 fonttal szabad csak nekivágni. Ez nem igaz, és száz valahány fonttal a zsebemben indultam el! Kissé kalandos úton, de megérkeztem Londonba, majd onnan sikerült is lebuszoznom a tengerre, ehhez a vidéki városhoz.

A főnököm a buszállomáson várt, ahogy azt az sms-ben megbeszéltük, amikor felültem a buszra. Elvitt a munkahelyre, körbevezetett, megmutatta a szobámat, bemutatott a dolgozóknak, majd modorosan megkérdezte, hogy ha nem vagyok fáradt az út miatt, akkor az esti műszakba lemehetnék körülnézni, hogy megy a dolog, hogy holnap már tudjak kezdeni.

Volt még pár órám, gondoltam ledőlök pihenni, hiszen több mint egynapos út állt mögöttem. De nem tudtam, lementem a tengerre, néztem a messzeséget és rohadtul örültem magamnak, hogy itt vagyok, alig vártam, hogy dolgozhassak.

A főnököm segítőkész volt, eljött velem a bankba is, meg minden apróságot segített elintézni. Közben betanultam a munkahelyemen mi hol van, mi az étlap. A hely maga nem nagy, de nagyon forgalmas. Gondolom, ez lehet Anglia Balatonja, olyan értelemben, hogy itt van nyáron a legtöbb turista, mert dél, meg „meleg", meg tenger.

Minden furcsa

Az autók a másik oldalon mennek, a közlekedési lámpák csak dísznek vannak kirakva, kapcsoló van a konnektoron, de a kapcsoló is fordítva van, még a kulcsot is „fejjel lefelé" kell a zárba rakni. Meg a kulturális sokk, amikor még nem érted a helyi emberek lelkét és magyarországi fejjel gondolkozol.

A munkában jó voltam, idővel már egyedül is dolgozhattam a konyhán, úgy megbíztak bennem. Jó érzés volt, hogy vannak olyan angolok, akiknél jobb munkám van bevándorlóként. Kezdtek kialakulni az itteni barátságaim, kapcsolataim. Kezdtem belerázódni az angol mindennapokba. Már a sarki kis Tescóban köszönt az eladó, megismertek.

Rájöttem, hogy az angolok iszonyat buták, fogalmuk sincs semmi általános műveltségről. Továbbá lusták, nem mosnak kezet a WC után, pletykásak és árulkodók.

Mindezek ellenére, nem angolként megérteni lehetetlen, hogy ennyi trehány, lusta és ostoba ember, hogy tud mégis együtt dolgozni sokkal jobban, mint mi magyarok otthon. Pedig az átlag magyar sokkal értelmesebb, mint az átlag angol.

A hétköznapok

Minimálbért kerestem, 6.20-at óránként. Mivel szezon volt, így megvolt 40-45 órám hetente. Minden vasárnap fizetés volt. Magyarországon is be kellene vezetni egyébként, hogy hetente van fizu. Sokkal jobban átlátja az ember és jobban tud félrerakni.

Ha nincs pénzed, akkor nem hónap végéig szűkösködsz, csak a hét végéig. Továbbá amikor otthon az mondtam, hogy nincs pénzem, akkor tényleg nem volt. Ha itt azt mondom, hogy nincs pénzem, az azt jelenti, hogy többet költöttem a héten a kelleténél, kevesebbet tudok félrerakni.

Nagyon nem kell költenem semmire, szállást ingyen van, az ennivaló is, meg különben is, tudok enni munka közben, amikor csak akarok. Van heti egy szabadnapom, olyankor kirándulni szoktam, a többi napom pedig úgy néz ki, hogy dolgozok 11-től 15-ig, aztán 18-tól 21-ig. Persze ez a munkaidő „rugalmas", attól függ, mennyien vannak.

Költeni csak a szabadidőmre kell. A buszra, amikor elmegyek valahova kirándulni a szabadnapomon. a többi nap sétálni szoktam a városban vagy a kikötő környékén, néha veszek valamit, ha nagyon megtetszik, megiszok néha pár sört esténként.

Újabban hetente egyszer elmegyek egy rock-kocsmába is. Ezek mellett, ha nem is kényelmesen, de kijelölve, hogy mennyit költhetek, azért szépen tudok félretenni. Mert ugye gondolni kell a jövőre is, pénzt csak pénzből lehet kovácsolni.

Honvágy, hazaszökés...

Aztán jöttek a szürke hétköznapok. Barátnő, család, barátok. Mindenki hiányzik, te is ott akarsz lenni velük. Ezerszer ültem a szobámban és gondoltam arra, hogy mit is keresek én itt?

Az ősz kezdetére félretettem körülbelül 600 ezer forintot. Gondoltam ennyi pénz elég ahhoz, hogy hazamenjek, és amíg nem találok munkát, kényelmesen eléljek. Elő is adtam a főnökeimnek, hogy ne haragudjanak, de menni szeretnék.

Végül megállapodtunk abban, hogy 1-2 héten belül találnak valakit a helyemre és utána mehetek. De mindig csak húzták, halasztották a dolgot. Addig, hogy már egy hónapja csak azt vártam, mikor vesznek fel valakit a helyemre.

Az időközben lefoglalt egyhetes spanyolországi utunk a barátnőmmel vészesen közeledett. Úgyhogy foglaltam jegyet magamnak haza, majd összepakoltam a cuccaimat és egyik hajnal az első vonattal Londonba szöktem. Drága volt a spanyol szálloda, nem akartam lemondani azt az utat a pálmafák közt! :D

Szép volt, jó volt, aztán jöttek a magyar hétköznapok. Munkakeresés, de nem találás, „majd értesítünk" ígérgetések. Otthon se volt jobb, ott is ugyanolyan szürke volt minden, mint Angliában. A pénzem pedig vészesen fogyott.

Az elején még lelkesen kerestem magamnak munkahelyet, de a sokadik sikertelen próbálkozás után letörtem és depresszióba estem. Egy régi barátommal, aki sorstáram volt, együtt vergődtünk a magyar társadalom állástalan szélén, kitaláltuk, hogy kimegyünk együtt Angliába. Én vissza, ő pedig jön velem, mert annyi jót hallott tőlem, hogy milyen jó ott. Na, akkor megint Google maps, restaurants és a CV szétküldése.

...majd visszatérés

A szerencse, a jó sors, a gondviselés vagy a karma, nevezzük bárhogy, úgy hozta, hogy a 40-50 e-mail között, sikeresen elküldte a barátom a jelentkezésünket a volt munkahelyemnek, ahonnan ősszel szöktem meg.

„Ilyen nincs!" - gondoltam, nincs az az isten, hogy a több tízezer étterem közül ő találomra pont kiválasztotta azt is, ahol én dolgoztam. Másnap írt nekem a főnököm, hogy tavasszal mehetek, ha akarok, de csak én, a haverom nem.

Átverés!

Viszont jó kalandnak ígérkezik, így hát elfogadtam. Ráadásul már a pénzem is vészesen fogyott (az utolsó 40 ezremet a kiutazás előtt váltottam fontra át, ez volt minden pénzem, amivel felültem a repülőre).

Felkészültem a legrosszabbra is, ami történhet, mert nem akartam elhinni, hogy visszavesznek azok után, hogy angolosan távoztam. A repülőn már elterveztem, hogy ha kell, a reptéren alszom, reggel pedig a nyakamba veszem Londont és addig kopogtatok, amíg nem adnak munkát és szállást.

Legnagyobb meglepetésemre ott vártak a reptéren, ahogy az megbeszéltük. kocsiba be, autópálya, megérkezés, „good to see you again" minden dolgozónak, alvás, majd másnap kezdődött a munka.

Újra az angol hétköznapok

Most már tudom, hogy a kerítés sehol sincsen kolbászból, de azért van jobb és rosszabb hely. Most tehát újra itt vagyok, új szerződéssel, és megpróbálok beilleszkedni. Még nem tudom, meddig maradok, de most hosszabb távra tervezem. Vannak terveim az életben, nagyok is, kicsik is.

Majd meglátjuk mi fog megvalósulni belőle, ha a sors is úgy akarja. Jó újra itt dolgozni, jó érzés hogy visszavettek annak ellenére, ami történt, ez azt jelenti, hogy elégedettek velem, mert jó munkát végzek.

Én és az angolok

Az angolok utálják a bevándorlókat. Csak ezt jól álcázzák az angolos modorukkal. Előadják, hogy ők a tolerancia élharcosai, náluk bárki nyugodtan felvállalhatja, hogy meleg, meg ilyenek. Aztán a polgáriasodó álca alatt, valójában egy agresszív, rasszista, részeg nép.

Megnehezíti a dolgomat, hogy előítéletesek velünk, de nem panaszkodok, mert ugyanakkor meg is könnyíti. Volt olyan is, hogy szó nélkül elfordultak tőlem, amikor meghallották, hogy akcentusom van, de még többször fordult elő, hogy nekiálltak beszélgetni velem „De jó, honnan vagy?" És ez már egy jó alap, mert innen már lehet új embereket, kultúrát megismerni.

Magyarral csak párral találkoztam, de nagyon távolságtartóak voltak. A lengyelek viszont jó fejek és haverkodósak. Az arabok és az indiaiak meg sunyik, nem szabad közösködni velük, mert átvernek. Annyi bőven elég, amikor eszek náluk egy kebabot vagy egy pizzát.

A szabadidőmben igyekszem minél jobban megismerni ezt a helyet, amit választottam magamnak és beilleszkedni. Programokat csinálok magamnak, szórakozok. Egy szóval élem az életem, szeretem is, jól érzem magam és mindezek mellett szépen lassan gyűjtögetem a pénzt is, amiből majd egyszer tovább léphetek a következő lépcsőfokra.

Köszönöm, hogy elolvastad e beszámolómat. Ha kedvet kaptál a UK-hez, akkor bízz a szerencsédben, hogy jó helyre kerülsz, keress munkát otthonról kihasználva az internet minden lehetőségét és készülj fel arra a hatalmas kulturális sokkra, amikor újszülöttként érzed magad egy új kultúrában! Sok sikert hozzá, barátom!"

FOGADÓ A HATÁRON: Ma este a szokásos időpontban (azaz magyar idő szerint 2100 órától egy órán keresztül beszélgethettek a blog Facebook-oldalán a kenyai országfelelőssel. Lesz itt minden, egzotikum, Afrika, érdekességek - mindez persze jórészt tőletek függ, gyertek és kérdezzetek!!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr375193946

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ahol kolbászból van a kerítés 2013.04.05. 22:11:56

Biztos észrevettétek, hogy pár napig nem jelent meg új írás a blogunkon. Az ok nagyon egyszerű, pár napra, húsvétra haza látogattam. Meg kell mondjam, jól esett kicsit otthon lenni. Nagyon örültem neki, hogy viszontláthatom a családom, beszélgethetek e...

Trackback: Ahol kolbászból van a kerítés 2013.04.04. 09:54:49

Biztos észrevettétek, hogy pár napig nem jelent meg új írás a blogunkon. Az ok nagyon egyszerű, pár napra, húsvétra haza látogattam. Meg kell mondjam, jól esett kicsit otthon lenni. Nagyon örültem neki, hogy viszontláthatom a családom, beszélgethetek e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.04. 07:03:40

Akkor nem várok tovább ha valakit még érdekel a posztom második része az erre az erre a címre küldjön egy email címet és elküldöm neki.
Talán két hónapja jelent meg a posztom első része azzal az ígérettel hogy azon a hétvégén megjelenik a második.
Érdeklődtem választ nem kaptam aki kíváncsi rá ide írjon.
Janoshorvath64@yahoo.com

tanato 2013.04.04. 07:06:58

www.rtlklub.hu/most/38965_hazon_kivul_felterkepezzuk_magyarorszag_legdurvabb_helyeit_m
Egy kis OFF,tegnap éjjel már felraktam,érdemes a most kelőknek is megnézni az RTL tegnap éjjeli HÁzon kívül című adását.Gyakorlatilag a műsor jó része elmehetne egy HÁ-postnak is.Megszólal benne Azbej Tristan a Gyerehaza szervezet elnöke/Túró rudi,Balaton,Szép magyar lányok,,helyes magyar fiúk/,aki nemrégen kommentelt itt is,valamint van egy riport Vikivel egy régi kedves postírónkkal aki Indiában él a férjével és a kislányával és az Indiapass blogot szerkeszti.Ezenkívűl még több fiatal kivándorló is megszólal benne.

tanato 2013.04.04. 07:11:03

@tanato: Valamint van benne egy volt kaposvári rendőr aki Ausztráliába menekült mert itthon egy ittas vezetési eljárás miatt összekülönbözött egy politikussal,aki megfenyegette.Meg van egy még egy rövid riport egy pesti cigánytelepről is,de a fő vonal az határátkelős.

VHB 2013.04.04. 08:01:13

A 3k GBP arra az esetre ajánlott, ha ellentétben veled, úgy megy ki valaki, hogy nincs melója és szállása.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.04.04. 08:05:40

Végre egy post aminek van eleje és vége, érthető, nem fölöslegesen részletes, a post fele nem MO-t szidja és a tetejébe még a UK-ból van. Jó lenne még pár ilyen. További sok sikert Folkstone!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.04. 08:08:44

folkstone, neked piszok szerencséd van, hogy ilyen jó emberrel akadtál össze, mint a főnököd. én nem vettelek volna vissza:)

tetszik a poszt. punktum.

nyuszigonosz 2013.04.04. 08:20:41

Jó poszt, nekem tetszik.
Végre rendes határátkelös-
Folkstone, sok sikert!

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 08:31:27

@Flamy:
Kar hogy ir par hulyeseget is.
De az is igaz hogy nem kell mindent egyforman latni.
De ez -
Mindezek ellenére, nem angolként megérteni lehetetlen, hogy ennyi trehány, lusta és ostoba ember, hogy tud mégis együtt dolgozni sokkal jobban, mint mi magyarok otthon. Pedig az átlag magyar sokkal értelmesebb, mint az átlag angol. "
-
nettó hülyeség.

Az meg hogy a kedves poszt toló azt írja hogy úgy kellett megszöknie....
Ez eleg furcsa.
Ha azt mondja hogy ekkor es ekkor megyek akkor elmegy.
Mi az hogy elszokni???
Nem bortonben volt.

Ha ez az egesz igaz, akkor is eleg erdekes a vilagszemlelete a joembernek.

Az meg hogy emailben allast talalni szakacskent Magyarorszagrol nekem eleg meredeken hangzik.

De semmi olyat nem olvastam ami hihetove tenne ezt a storyt.
Bocsanat, de eleg fotelbol ist storynak hangzik elso olvasatra.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 08:39:19

@diggerdriver:
Miert nem irsz sajat blogot?
Csinalj egyet a wordpressen.
Ugyis latogatod a hataratkelot es hozza is szolsz.
Rakd be a blogod linkjet a neved moge.
Ugy sokan megtalalnak.
En is ugy talaltam par erdekes blogot.

Ez az oldal ugyis csak masok nepszerusegebol el.
Es sajat szubjektiv megitelese szerint dont mi jelenik meg es mi nem.

Szolj ha kesz a blogod.

komisz_kölök 2013.04.04. 08:49:59

Jó poszt. Köszi. Érződik hogy fiatal vagy, de ez rendben van így. Ne keseredj el ha az ötvenedik hozzászólás táján kiderül, hogy mekkora köcsög vagy, hogy írni mertél egyáltalán :))
Hajrá, sok sikert a továbbiakhoz!

VHB 2013.04.04. 08:50:23

@dirtyfreebird: Buon giorno. Honnan is? TIR-portal?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.04. 09:08:26

@dirtyfreebird: "Ha ez az egesz igaz, akkor is eleg erdekes a vilagszemlelete a joembernek."

Szerintem semmi baj nincs senkinek a világszemléletével.

Az angolok és a magyarok között sok érdekes kulturális külünbség van. Egy nagy nemzetközi kultúra összehasonlító vizsgálat pl. ellentétes póluson hoz ki bennünket abban a dimenzióban, hogy a munka vagy a magánélet az elsődleges.

A Globe majd Hoffstede vizsgálatokban a magyar az egy nőies kultúrának látszik, az angol meg férfias.

Azt a dimenziót mérték ebből a szerteágazó kérdésből, hogy :

"azért dolgozom, hogy éljek"

vagy

"azért élek, hogy dolgozzak"

Nekünk magyaroknak a magánélet nem félretolandó sztori, náluk meg néha úgy tűnik, hogy kötelező félretolni. Ezt mi nem szoktuk érteni, hogy azt ők hogy csinálják.

Én egy east sussex-i pub-ban kezdtem, ami egy 400 éves régi épület volt. Kidőlt az ablak és a főnök megígérte, hogy behoz egy csavarhúzót, hogy visszategyem.

5 hét mulva mondta a portugál souchef srác, hogy nyugodtan ígértessem meg vele minden nap, az a csavarhúzó sohasem fog megérkezni ezen a csatornán.

A legközelebbi off dayemen vettem egyet Brightonban.

Ez a sztori pepitában ugyan ez a kulturális konfliktus. Az angolok el se hiszik, hogy valaki azon az ürügyön, hogy találkozni akar a barátnőjével csak úgy elmegy egyszer. A magyarok meg nem értik, hogy mi ebben a hihetetlen.

Egyébként egy vidéki ott lakok / ott dolgozom helyzetben, mi angolabbak vagyunk az angolnál. Szélsőséges mértékben lemondtunk a magánéletről és csak a munkának élünk.

Ezt tisztelik!

Talán jogos kritikának vette a tulaj, hogy megveszekedetten hitt abban, hogy az alkalmazottja úgy is félretolja majd a magánéletét és egyszer csak kiderült, hogy tényleg nem tolja félre a végtelenségig.

Néha az angolokba is belevillan, hogy az embergép tipusú szervezetben joguk van ennyire szélsőséges mértékben ignorálni, hogy az embernek van magánélete is. Főleg, ha ezügyben messze előttük járó csúcsteljesítményt használnak.

Úgy látszik, hogy összességében megbízhatónak tartja a posztolót a főnöke!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.04.04. 09:25:24

Rég nem olvastam ennyire ellenszenves posztolót. Izomból ekézi az angolokat, miközben nem veszi észre, hogy ő maga a rasszista, előítéletes bunkó. Ez a bekezdés pedig végleg összekutyulja az amúgyis zagyva gondolatmenetet:

"Megnehezíti a dolgomat, hogy előítéletesek velünk, de nem panaszkodok, mert ugyanakkor meg is könnyíti. Volt olyan is, hogy szó nélkül elfordultak tőlem, amikor meghallották, hogy akcentusom van, de még többször fordult elő, hogy nekiálltak beszélgetni velem „De jó, honnan vagy?" És ez már egy jó alap, mert innen már lehet új embereket, kultúrát megismerni."

Most akkor előítéletesek vagy kíváncsiak az idegenekre? Miközben agresszív, rasszista és részeg nép? Atyaúristen...

@diggerdriver: a tied volt az egyik legjobb poszt a blogon eddig, én várom a folytatást, szerintem is indíts blogot! :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.04. 09:33:48

Végre nem hisztis post, hanem Anglia!

VHB 2013.04.04. 09:38:30

@Réka ‎: "Most akkor előítéletesek vagy kíváncsiak az idegenekre? Miközben agresszív, rasszista és részeg nép? Atyaúristen."

Is. Vannak ilyenek, meg olyanok is. A kérdés az, hogy mivel találkozol többször. A bőröd színe alapján nem egyértelmű, mint az indiaiaknál vagy pakiknál. Ismerősöm egy pékségnek a minőségbiztosítási igazgatója és valami yorkshirei szerelő elkezdte tolni neki a british jobs for british workers dumát. Az angolok egyre hangosabban kezdték köszörülni a torkukat, de csávó nem vette a lapot. Aztán próbálta tisztázni, hogy ő csak a benefit vadászokra gondolt. Azóta új karbantartói szerződésük van egy másik céggel.

Alaister Grand 2013.04.04. 09:47:22

Szóval a poszter megbízhatatlan munkaerő, a barátját simán lepattintja, ha arról van szó, és nem kicsit előítéletes.
Öreg, mit fogsz te itt kapni.
De megérdemled.
Nem tetszel.

VHB 2013.04.04. 09:52:35

@Alaister Grand: Igazad van, a cimbijével kellett volna maradnia, nyilván a haver is ezt akarta volna. :)

aberdon 2013.04.04. 09:53:10

Szerintem jó arc a srác, ilyen talpraesett emberről ritkán olvasni. Gondolt egyet és leszervezte magának a munkát. Sokan pedig csak addig jutnak, hogy írnak egy cikket arról, hogy "el akarunk menni, de hogy? meg hova?. jaj segítség" Szal csak így tovább!

@Réka: igen kicsit ekézi őket, de nem tudom hogy voltál-e/éltél-e a UK-ben, de amit leír az nagyjából így van azon a szinten ahol kb ő dolgozik. Úgy értem, egy egyszerű angol munkás kb tényleg olyan. Nyilván a city-ben dolgozó öltönyösök máshogy állnak a bevándorlókhoz, illetve kifinomultabbak stb.. de arról a posztolónak nem volt tapasztalata.

Amúgy szerintem a magyar alapból egy kicsit rasszista, de nem gyűlőletből vagy utálatból, hanem egyszerűen magyarország egy zárt társadalom, elég homogén.

aberdon 2013.04.04. 09:54:17

Szerintem jó arc a srác, ilyen talpraesett emberről ritkán olvasni. Gondolt egyet és leszervezte magának a munkát. Sokan pedig csak addig jutnak, hogy írnak egy cikket arról, hogy "el akarunk menni, de hogy? meg hova?. jaj segítség" Szal csak így tovább!

@Réka: igen kicsit ekézi őket, de nem tudom hogy voltál-e/éltél-e a UK-ben, de amit leír az nagyjából így van azon a szinten ahol kb ő dolgozik. Úgy értem, egy egyszerű angol munkás kb tényleg olyan. Nyilván a city-ben dolgozó öltönyösök máshogy állnak a bevándorlókhoz, illetve kifinomultabbak stb.. de arról a posztolónak nem volt tapasztalata.

Amúgy szerintem a magyar alapból egy kicsit rasszista, de nem gyűlőletből vagy utálatból, hanem egyszerűen magyarország egy zárt társadalom, elég homogén.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.04. 09:59:19

@Réka ‎: regi mondas, hogy ahova mesz ott alkalmazkodj!! vendeg vagy...

Amarante 2013.04.04. 10:19:20

Nem ertek egyet azzal,hogy az angolok butabbak lennenek,mint mas nemzet!Itt mas az iskolarendszer.16 eves korig kotelezoen jarnal suliba,Aztan van agy kiserettsegi fee vizsga.ezalatt az ido alatt nem kell kotelezoen betanulni 600versszakos muveket,kemiai tablazatokat stb.Onnan jon a college,ahol vagy szakmat tanul a delikvens vagy eokeszul az egyetemre.De az iskolaba is ;ehet folytatni a tanulast meg 2 evig,annak vegen jon a bachalaureatus es ott A vagy Bszintet kell produkalni az egyetemhez.De itt mar csak a kivalasztott 3-4 tantargyat tanuljak heti 5 napban,mert a tobbi nem kell a kivalasztott szakhoz.Tehat mas a rendszer es jobban elhatarolodnak a tarsadalmi osztalyok.
A bevandorlok zome ketkezi munkas,mosogat,takarit stb.Nyilvan,hogy nem egyetemi professzorok a munkatarsai.:):)
Annyit azert megis tudnak,hogy jol elboldoguljanak az eletben,vallalkozast inditsanak .
ellentetben velunk sokkal rugalmasabban allnak hozza a tovabb-atkepzesekhez.
Es igen:joerzesu ember nem piszkit oda,ahol enni kap(foleg egy szerintem elegge unintelligens tavozas utan)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.04.04. 10:19:50

A poszt rövid tartalma : az angolok köcsögök. Ez a nép ilyen meg ilyen. Másból se áll csak fröcsögésből.

A következő lépcsőfok szövegen meg röhögtem. aki a pénztől vár bármilyen előrelépést vagy fejlődést az enyhén szólva se százas.

A pénzzel csak a saját láncod kovácsolod tovább :)

de gyűjtögesd csak és hidd azt hogy ez az élet.

Perfect Stranger 2013.04.04. 10:26:05

Nekem nagyon tetszett a bejegyzés, sok szempontból tanulságos volt.

Meglepődtem, mert a kolbász és a kerítés ma nálunk is előkerült:

myenglishjob.co.uk/hu/egyeb/ahol-kolbaszbol-van-a-kerites

2013.04.04. 10:32:11

Az atlag angol nem biztos, hogy ugyanazt a reteget jelenti, akivel a posztolo nap mint nap talalkozik, legalabbis nem hiszem, hogy az atlag angol a konyhan mosogatna. Minden lenezes nelkul, egy tanulatlan, muveletlen, ezaltal ketkezi munkat vegzo retegbol levonni a kovetkezteteseket hogy agresszivak es rasszistak, az olyan, mintha a nyirsegi palinkafozo alkesz asszonyvero munkanelkuli budos bajszos bacsit tekintenenk az atlagmagyarnak, csak mert epp ott fordultunk meg.

A munkahelyemen az osszes kollegamnak felcsillant a szeme ha megtudta, hogy magyar vagyok, nagyon szep varosnak tartjak Budapestet (egyesek meg azt is megkerdeztek, hogy Budan vagy Pesten laktam-e), rogton mondtak is itteni hidakat amiket pl a kozos tervezo kot ossze a Lanchiddal, felemlegettek nagyobb nevu magyarokat, akik itt eltek a tortenelem soran, teljesen kepbenvannak. Mas a reteg, ugye.

abaya-oman 2013.04.04. 10:32:19

Tiszta szerencse, hogy jó családból származol, ilyeszto, hogy milyen kritikákat mondanal különböző alig ismert nép csoportokról, ha rossz családból jöttél volna.

2013.04.04. 10:34:56

@házelőtthinta: igazad van, penzt gyujteni nem szabad, es amikor veletlenul jon egy betegseg, egy baleset, vagy csak siman eljon az idod es megoregszel, akkor meg majd halhatsz ehen, vagy bizhatsz az alternativ eletmodban, hogy azzal jollaksz :)

Gondolom te nem akarsz majd gyereket jo iskolaba jaratni, tovabbtanultatni, jo a hatizsakos vandor eletmod :)

Nincs ezzel semmi baj, van ilyen is, en felfogom. Te felfogod vajon, hogy nem mindenki gondolja igy?

abaya-oman 2013.04.04. 10:35:02

Mármint általad alig ismert népcsoportokrol.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2013.04.04. 10:37:11

vicces, h lerasszistaza az angolokat..pedig pont a magyarok az idegengyulolok!
az angolok pont a kulturajukbol adodoan toleransak az idegenekel szemben, ugye a gyarmatokrol rengeteg nem feher kaukazusi telepult az anya orszagba!
ok ha nem beszel valaki angolul, az egy fuck you-t is felre ertelmez :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.04.04. 10:49:04

@Whave: igen,felfogom hogy az emberek nagy részének minden a pénzről szól. jó iskolába. persze. minden szinten lehet találni valami elitkedést, amire kiszórhatod az extra zsetonod.

az egészséges harmonikus életet tartom inkább követendőnek. Az pedig nem arról szól hogy halmozom a végtelenségig a pénzt.

többek között azért nem tetszik amúgy ez, mert manapság már el van hitetve az emberekkel az is hogy csak akkor lehet gyereked ha zsíros vagy.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 10:50:34

@Koós:

"Amúgy szerintem a magyar alapból egy kicsit rasszista, de nem gyűlőletből vagy utálatból, hanem egyszerűen magyarország egy zárt társadalom, elég homogén. "
Igy van.
Hat meg milyen lesz ha megjelenek az arabok meg a fekete hordák.
Akkor mar mindenki rasszista ha nem akar kis közel keleten vagy kis fekete Afrikában élni?
Nem hinnem.
Csak a multikultit nem lehet ráerőltetni mindenkire.
De hagyjuk ezt. Nem vagyok en rasszista.

@Mr. Long:
Hataratkelo, kerjuk digger irasat. Irgum burgom.
Azt kozold le amit olvasni akarunk.

@VHB: British jobs for british...
Ilyet nem szabad nyilvanosan mondani.
Egyebkent tenyleg van aki lenezi szegeny bevandorlokat.
Es tenyleg sok mulik hol dolgozik az ember.

Aha... TIR portal.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 10:53:11

@házelőtthinta:
Lehet akkor is ha szegeny vagy.
Majd a tobbiek fizetik a segélyed igaz?
Anglia jo terep gyereket szulni szolo noknek.
1100 font megvan havonta a tamogatas.
Dolgozni sem kell csak 16 orat hetente.

2013.04.04. 10:57:57

@házelőtthinta: persze, fel lehet nevelni ugy is, hogy kiragadod a sajat korosztalyabol es szocialis kozegebol, raerolteted a sajat alternativ vilagkeped, megtanitod neki hogy mennyire jo a harmonikus penztelen eletmod, es ha szerencsed van es szerencseje van, tetszik neki es igy fog elni - es nincs is ezzel semmi baj.

Ellenben ha esetleg neki nem ez a vagya, nem ilyen kozegben letezik, esetleg szeretne kitanulni valami szakmat, ami penzbe kerul, mert erdekli, akkor szepen lemarad ezekrol a lehetosegekrol; a kozosseg mondjuk kitagadja hisz sehova nem tud mondjuk elmenni veluk bulizni, utazni penz hijjan, stbstb.

Az, hogy feljebb lepsz elobb vagy utobb a kereseti letran, szerintem meg nem jelenti azt, hogy vegtelensegig csakis a penzt halmozod, de mondjuk megadsz magadnak es foleg a csaladnak olyan lehetosegeket, amik igenis penzbe kerulnek.

Nem mondom, hogy ez a jo irany, a szentiras, meg hogy igy kell elni. De a vilag epp errefele tart, en pedig az 1 db eletemben inkabb alkalmazkodok es megragadom az adodo lehetosegeket, minthogy vegig az arral szemben usszak, ami nekem bizonytalansagot jelent.

De ne aggodj, ertem amit te mondasz, csak szamomra az egyszeruen egy kockazatos alternativa lenne, hogy leszarom a penzt. Nem vagyunk ugyanolyanok. Epp ezert nem kell leszolni azt szerintem, aki szeretne nyugodt, biztos eletet - a harmoniat pedig cseszheted, ha nem tellik pl a rezsire telen.

kriosz 2013.04.04. 10:58:17

@45eskoltozik: attól mert még ott a sok bevándorló miért lennének toleránsak?
Ha a posztoló úgy látta és érezte akkor gondolom úgy is volt, persze mindenki mondja hogy nem szabad általánosítani de mégis majdnem mindenki csinálja. Semelyik nemzetre nem lehet ráhúzni az egyenzsákot de azért vannak meghatározó vonások.
Nekem szimpatikus a posztoló és őszinte.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.04.04. 10:58:27

Amikor én voltam kint interjún, akkor foglalkoztak azzal is, hogy rendelkezem-e szociális hálóval odakint, vannak-e barátaim arrafelé. Nem úgy tűnt, hogy szarnak rám, mert bevándorló vagyok, plusz az angoloknak járó fizetést is. És nulla angol tapasztalattal.

Seang Lee 2013.04.04. 11:04:12

nem vagyok rasszista (igaz angol sem, bar remelem hamarosan) de az indiai cab driverektol mentesen meg az eg mindnekit (ugyis mint utas ugyis mint biciklis es ugyis mint autos, mint gyalogos plane :) nekem ket bajom van csak a szuletett angolokkal: a szipogas a metron (zsepi nem hasznalata), bar miota biciklizem mindenhova ez nem zavar (igaz a kanadai managerem ugyanezt a szipogast muveli mellettem az irodaban tobb oraban, szoval lehet nem is angol szokas) 2, az autok indexhasznalatat nem artana tobb oraban es rendszeres tovabbkepzeseken tanitani mert nekem ugy tunik sokuknak fogalma sincs hol az index, vagy csak utolso pillanatban talaljak meg (bar a lengyel white van soforok is beleesnek ebbe a kategoriaba szoval ez sem kizarolagos angol szokas). ja igen, es sajnalattal vettem eszre hogy a dublini gyakori szel mostmar itt Londonban is rendszeres... :( amugy szerintem tok jo itt elni (mindehol jo de a legjobb nem magyarorszagon :)

Tökfőzelék (törölt) 2013.04.04. 11:13:56

@Whave: egyetértek mindennel, amit írsz

azért jó a poszt

de azért gondolj bele, ha jársz kínaiba vagy gyrososhoz Magyarországon is, hogy a szerencsétlen kínai vagy török, aki éttermet üzemeltet és ételt elad, csak annyit lát az országból, hogy kis/nagy adag, milyen rizzsel, csípős szósz mehet-e rá és naponta csak a minimálbéres alkalmazottaival beszél

ez kezdetnek nem baj, van feljebb is, de ebből ne következtess az egész országra

NIKI LAURA 2013.04.04. 11:16:13

@Seang Lee: Kanadai ismerős mesélte,hogy ha szivinfarktusos beteget találsz az utcán,ne a 911-et hivd,hanem a taxit,mert biztos hogy lesz köztük egy paki szívsebész.

TilosazA (UK) 2013.04.04. 11:26:25

Hűűű de fog ezért a posztért kapni az írója, nem irigylem...

Orshy · www.orsyanglia.com 2013.04.04. 11:29:27

@VHB: A mostani lakás ahova költöztem 1300Fontba került először. Ez tartalmazta a kauciót, az egy havi lakbért és az ügynökségnél a regisztrációs díjat. Itt kint az albérletek nagyon drágák, tehát igaz, hogyha nincs szállásod előre, akkor igenis kell 1-2000font. Itt írtam egy bejegyzést a kinti albérlet árakról: www.orsyanglia.com/2011/07/alberletarak-angliaban-2.html

kifordított nagyanyó 2013.04.04. 11:31:33

@diggerdriver: Írd meg nyugodtan.Lesz aki olvassa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.04. 11:32:43

Köszönöm az érdeklődést amint hazaértem este küldeni fogom mindenkinek
A blog dolgot megpróbálom.
Köszönöm.

bobsys 2013.04.04. 11:33:30

Ez a masodik napom UKben, Manchester mellett, de eddig nem tetszik, nap nem nagyon sut, felho, fuj a szel igy meg hidegebbnek erezni az idot, szuk utcak, nem kedves emberek a hotelban/etteremben, meg egy het es huzok haza. Attol meg elszoktam, hogy felnezek es nincs 300 hozzaszolas, mert 6 oraval kesobb kelek :)

2013.04.04. 11:37:48

@Orshy: hol van ez a lakas, belvaros? Aranyaron merik, 3-as, 4-es zonaban ennyiert 2br hazat lehet :) (epp nagyon bennevagyok a hazkeresesben, es 4-esben kis mazlival mar 1000 korul is lehet 2br semi-detachedet)

Orshy · www.orsyanglia.com 2013.04.04. 11:44:07

@Whave: Derbyban lakom, Közép Angliában. Itt jóval olcsóbbak az albérletek, az említett árat egy két szobás lakásért fizettem. Tudom, hogy Londonban sokkal drágább, csak szemléltetni szerettem volna, hogy pár száz fontból nem lehet albit megfizetni.
Mai napig nem értem miért megy sok ember Londonba, ha sokkal drágább a megélhetés...

2013.04.04. 11:48:32

@Orshy: ???????

Dehat pont ezt mondom, 1350-ert egy 2 szobas az EGYALTALAN nem olcso. Pont az ellenkezojet olvastad ki annak a mondandombol, mint amit irtam :D

Ezt mondom: itt kulvarosban egy HAZ kerul 1350-be, 2 bedroomos, nem egy LAKAS... azt akar 1000-ert is talalsz, 3 szobasat. Beaconsfieldben lako haverjaim 1350-et NEGY szobas lakasert fizetnek, es hatalmas, 2 emeletes a keco, Londontol 20 perc vonatra.

Es en pl azert jottem ide, mert egy hasonlo pozicio 5000-8000-el alacsonyabb eves fizuert lett volna Londonon kivul, valamint eleve tobb a lehetoseg tovabblepesre, ha beutne a krach.

Szoval nemtom milyen olcsosagrol beszelsz... :)

Orshy · www.orsyanglia.com 2013.04.04. 11:49:23

@Whave Hát nem hiszem el, már kétszer küldtem el a megjegyzést, és nem továbbra sem látom. Tehát, Derbyban élek, Közép Angliában. Azért írtam le az árat, hogy szemléltessem pár száz fontból nem lehet albit találni. Amúgy mai napig nem értem, miért laknak sokan Londonban, ha drágább a megélhetés...

Orshy · www.orsyanglia.com 2013.04.04. 11:51:10

@Whave: 1350-et fizettem kaucióval meg regisztrációs díjjal... Az albi (2 szoba+garázs, város központban) havonta 460font. Erről az "olcsóságról" beszélek

Orshy · www.orsyanglia.com 2013.04.04. 11:53:26

@VHB: Haha, tudom, és?
Arra reagáltam, akkor mégegyszer leírom, hogy igen is kell pár ezer font a zsebbe, ha normális albit akarsz találni. Nekem ez 1350ért sikerült. De mégegyszer elmondom, ez a kaució, reg díj, és egy havi lakbér. A havi lakbér 460font, és erre jön a többi kiadás.

Ha valaki kijön úgy, hogy nincs leszervezve lakhatása, akkor igenis kell pár ezer font...

2013.04.04. 11:54:05

@Orshy: na IGY mar teljesen mas, ertem, akkor en fogtam fel rosszul :)

Igen, ez nagyon jo ar tenyleg. Hosszutavon mindenkepp fogok a "videkre" koltozesen gondolkodni, csak hat ott joval kisebb az IT-piac eddigi tapasztalataim szerint. Kosz az infot!

Spacecake 2013.04.04. 11:59:34

@Saman: jo meglatasok!!!

tetszik a poszt,vegre vmi eletszagu.

kifordított nagyanyó 2013.04.04. 12:01:32

@45eskoltozik: Nem akarom kezdeni de nem biztos hogy mi jobban utáljuk az idegeneket,mint mások.
De mondjuk amit az angolokról ír szerintem túlzás.

2013.04.04. 12:05:58

@kifordított nagyanyó: aha... ezert van az, hogyha bemesz egy videki kocsmaba, es nem helyi vagy, netalantan egyenesen pöstiesen beszelsz, mar csattogtatjak itt-ott a bicskat :) nem kell meg csak kulfoldinek sem lenni, eleg ha csak beteved valaki a zart kis kozossegbe :)

abaya-oman 2013.04.04. 12:13:27

@Seang Lee: Esetleg brit lehetsz. Angolnak születni kell.

VHB 2013.04.04. 12:23:52

@Orshy: Tök jó, hogy tudod. Én szentül meg voltam győződve, hogy a magyar használat szerinti kilo - száz értelmezést olvastad ki a soraimból és ezért címezted nekem a válaszodat. De így akkor ok.

lordzax 2013.04.04. 12:28:00

Erdekes iras de nagyon altalanosito mondhatni rassuista.. Nekem senkivel sem volt eddig bajom mindenki rendes segitokesz es nem buta. Valoszinu az iro kifogta a legrosszabbakat vagy otthob agyseveszekkel lakott. :) En informatikuskent jottem londonba es egybol sefkent kezdtem nem minimalert. Elorelepes mindig van csak keresni kell ha okos vagy mehetsz pincernek managernek stb meg egy etteremben is ami tobb penz es kihivas. Arrol nem is beszelve h minden nap ketesni kell a lehetoseget ha nem vagy elegedett mas varos munka tanulas stb. Ha beletorodsz a minimalios rutinmunkaba es csak sajnaltatod magad sose jutsz elore. A lakashoz annyit h londonban lakom most 7. Lakasomban sosem fizettem 4 heti kaucional tobbet es havi 350 nel magasabb arat. 1-2 es zonakban.. jelenleg canary wharfnal lakok egy sef munkatarsammal sajat szoba hatalmas haz havi 250 ert. Aki keres talal es lehet is milliio lakas szoba van kiado.

Orshy · www.orsyanglia.com 2013.04.04. 12:28:57

@VHB: A béreket is kint K-val jelölik, tehát ezret jelent, ezért tudtam :) :)

lordzax 2013.04.04. 12:33:30

Elnezest a helyesirasert buszrol irok mobilrol. En naponta talalkozok magyarokkal es ha meghalljuk egymast mindig valtunk egyket szot legalabb hogy vagy honnan jottel stb es van hogy akar segitokeszek is.. londonban rengeteg magyar van akarmerre megyek mindenhol hallok ismeros szavskat

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 12:51:23

@Seang Lee:
Lehet hogy az orrszivas csak minjet idegesit ennyire?
Engem is sirba lehet vinni vele.
Nem regen masik irodaba koltoztem, mert az allergias iroda tarsam nem vette a lapot. Eloszor probalkoztam zsebkendot tenni az asztalara, majd kertem hogy hagyja abba.
Nem is ertette mi a bajom. Tiz perc mulve kezdodott elolrol.
Sifelvonon ugyanez a helyzet. Persze ott se tudsz sehova menni.
Kinarol pedig az allando kopkodest hallottuk.

2013.04.04. 13:04:39

@ctboy: a zsebkendozes eleg magyar dolognak tunik :) de ez engem nem feltetlenul zavar, legalabb en is szipoghatok. En is allergias vagyok, es szezonban mondjuk az elso 2 hetnyi orrfujas utan mar nem birok egyszeruen az orromhoz nyulni, annyira faj es sebes (hiaba kenem akkor mar akarmivel); itt beallhatok a szipogok soraba csunya pillantasok nelkul :)

aberdon 2013.04.04. 13:12:20

@dirtyfreebird: Szíved joga nem szeretni a multikultit és azt is megértem ha nem akarsz kis afrikában/arábiában élni. DE akkor ne költözzön vki Londonba és kezdjen el siránkozni, hogy jaja itt sok a színesbőrű, stb..

Én ezzel úgy vagyok, hogy nem érdekel h vki piros /sárga barna vagy fehér, megpróbálom megismerni hogy kicsoda, mit csinál, milyen ember. Ezután alkototok véleményt, így rájössz hogy van sok becsületes, okos arab meg egy csomó ügyeskedő bűnőző. Ugyanez a fehérekre, feketékre.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.04.04. 14:04:58

Csak jelzem, a minimum 3000 font arra vonatkozik, ha nincs szállásod és/vagy munkád.

2013.04.04. 14:14:07

Kedves poszt iro, legkozelebb ketszer is gondold meg, hogy oszinten, minden idiota politically correct bullshit nelkul probalsz erre a kocsog oldalra irni, lasd a kommenteket. Ha a feketet feketenek hivod, az mar tomeny rasszizmus. Gyoker egy brigad van itt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.04.04. 14:16:08

@VHB: Attól még, hogy a bőrszíned nem más, többnyire elég könnyű kiszúrni a kelet-európaiakat az utcán.

Nem mintha ez gond lenne, nekem még soha az életben nem volt belőle problémám, csak szólok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 14:16:10

Rájöttem, hogy az angolok iszonyat buták, fogalmuk sincs semmi általános műveltségről. Továbbá lusták, nem mosnak kezet a WC után, pletykásak és árulkodók.

szep mondat, de akkor minekk elsz ott, huzzal haza
bezzeg a penzuk kell

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.04. 14:21:32

Nem én mondtam egyik barátomat idézem.
"Persze mindenki tudja hogy mi magyarok vagyunk a legokosabb legtehetségesebb legműveltebb legszorgalmasabb nép aztán valahogy mégis a sor végén kullogunk"
Ez bizony így van és ennek a mondatnak a fényében kéne véleményt mondani más nemzetekről.
Kicsit lejjebb kéne adni az arcból.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.04.04. 14:28:58

@hagyma: Engem az is érdekelne, hogy a posztíró honnan tud ennyit mások pisilési szokásairól.

ittvagyokottlennek 2013.04.04. 14:29:17

@NIKI LAURA: ez valami nagyon jo beszolas :D, bar kevesbe vicces

zopilote 2013.04.04. 14:33:15

" Minden vasárnap fizetés volt. Magyarországon is be kellene vezetni egyébként, hogy he-
tente van fizu. Sokkal jobban átlátja az ember és jobban tud félrerakni."
Nekem ez a resze tetszik legjobban a posztnak. Igen, a heti, esetleg ketheti fizetes otthon
segitene nem csak a berbol eloknek, hanem a becsuletesebb vallalkozoknak is. El sem tud-
nam mar kepzelni, hogy csak havonta kapjak fizetest. (igaz, van amikor honapokig csak elo-
leget kerek, de az mas szituacio, olyankor minden kiadasomat a ceg fizeti, kiveve a cigarettat)
Itt lenne az ideje otthon, Magyarorszagon egy un. grassroot szakszervezeti mozgalom szerve -
senek (wobbly, IWW) ami kiallna a megalazott, szemtelenul kizsakmanyolt prolikert. Nem a
munkahelyi terror blogra es a tekozlo homarra kell irogatni, hanem tenni kell. Es ebbe beletar-
tozik "radikalis" eszkozok alkalmazasa is:)
Sajnos, most mennem kell melozni:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 14:39:50

@zopilote: igen a heti vagy 2 heti fizetes sokkal inspiralobb
en 2 hetente kapok a fiam hetente, Mary kethetente de ellentetes heten mint en
minden penteken van zseton:)
azt mondjuk nem ertem miert vasarnap adjak a csekket?

zopilote 2013.04.04. 14:42:00

@hagyma:
"bezzeg a penzuk kell"
Oszinten, Te meg en es legtobben mi masert vagyunk ott, ahol vagyunk? A penzukert!!!!! :))))

hothead 2013.04.04. 14:46:14

Biztos nem lett volna pofám visszamenni egy olyan munkahelyre, ahol pácban hagytam a kollegákat. Mondjuk, az sem teljesen világos, miért vették vissza... Lehet, hogy vannak ám eszesebb angolok is, akik pl. nem konyhán dolgoznak. Miért nem lehet szűkíteni a kört? "Azok az emberek, akiket eddigi itt létem során megismertem ilyenek meg olyanok stb" Sajnos, Rékának van igaza!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 14:50:28

@zopilote: hat azert en nem feltetlen
tudod volt egy eset sok sok eve
meloztunk a teto es egy amerikai elovett egy 20 dollarost
megkerdezte a haveromat
ez hamis vagy valodi
mondta hogy latszolag valodi
kell ez neked?
mondta hogy kell
/persze ezeket nagy mutogatasokkal kell elkepzelni/
eltette, es mondta, hat ha kell a penzunk tanulj meg angolul legalabb/
remelem erted
ha kell az angolok penze ne pocskondiazza oket, raadasul kozel sem hiszem, hogy az angolok kevesebbet mosnanak kezet mint otthon es rasszistabbak lennenek, tobbet innanak es idezem:
"fogalmuk sincs semmi általános műveltségről"

aki ilyen mondatot leir, az kin keri szamon az altalanos muveltseget
meg annyit, hogy nagyon sok olyan lakasom volt otthon, ahol fejjel lefele /megalol/ kellett betenni a kulcsot
de en mindig azt mondom es most is
ha nem tetszenek az emberek, ha nem tetszik az orszag, huzzal haza

VHB 2013.04.04. 14:55:13

@hagyma: Gondolom bérszámfejtési oka lehet. Van amikor teljesen hülyén számolják a munkahetet.

Dolgoztam úgy, hogy szerdától-keddig tartott a hét, vagy vasárnaptól-szombatig. De talán csak egyszer volt olyan, hogy hétfő-vasárnap.

Egyébként pár posztal odébb volt róla szó, hogy a csekkes fizu az egyfajta vészcsengő. Illik ellenőrizni, hogy a HMRC tud-e rólad, a levonásokat valóban befizetik-e. Normális esetben a fizunak banki utalásként kéne jönnie.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 14:58:33

@VHB: hat nekem is a bankszamlamra jon
amerikaban a pentek a fizetes nap
altalanosan
a fiama FEDEX-nel peldaul hetente kapja es csekken
ott az a rendszer
itt a csekk nem veszcsengo, tobbek kozott azert mert ha kiadsz fedezetlen csekket, azert jar 2-3 ev borton

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 14:59:26

@VHB: ja amugy itt szinte mindenhol pentektol-csutortokig van a het
penugyileg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 15:01:29

@VHB: ja es a csek folott van egy papir, amin rajta van
ennyi volt a brutto
enyi a fed
ennyi a state
ennyi az ssn
stb.
ennyi a netto
tehat a csek nem csak ugy jon magaban
felenk nem igazan jar jol valaki aki nem fizet adot:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 15:23:15

az meg nem szokes ha bejelentem hogy megyek
nem tudom angliaban hogy van, itt 2 het
onnantol a munkaado dolga hogy oldja meg
ezt amugy elegge megnezi, a masnap kilepok konnyen feketelistara kerulnek, nagyon erdemes kivarni
itt megtortent, tehat eleg vicces szokesrol beszelni
@Babette_: itt mas a felfogas, van olyan szakacs, hogy harmadszor jott vissza
probalkozik
ha elotte jol melozott es betartotta a 2 het felmondasi idot, szukseg is van a munkajara, miert ne vennek vissza?

Mrs. Clayton 2013.04.04. 15:25:35

@hagyma: őszintén mondom, ha te ezzel a 20 dolláros beszólással azonosulni tudsz, nem vagy különb annál, aki meg 1 hét után kijelenti, h az angolok mind bunkók, nem mosnak kezet stb, és csak a magyarok a legjobbak, legszebbek
milyen viselkedés már az ilyen?
simán megkérdeztem volna, minek vesz fel nyelvet nem beszélő feketemunkást, amikor felvehetett volna anyanyelvi amerikait is, ja h 2x-3x többe lett volna?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.04. 15:27:42

@hagyma: "Végül megállapodtunk abban, hogy 1-2 héten belül találnak valakit a helyemre és utána mehetek. De mindig csak húzták, halasztották a dolgot. Addig, hogy már egy hónapja csak azt vártam, mikor vesznek fel valakit a helyemre."

Mrs. Clayton 2013.04.04. 15:30:10

@Babette_: ezt én sem értettem miért háborgott mindenki azon, h az ember lelépett 1 hónap után, amikor közölte h el akar menni, azért szakács munkakörben nem jellemző gondolom az 1 hó notice, sztem örülhettek, h addig maradt és ezért is vették vissza

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.04. 15:32:19

@Jess G: persze, de "szökött", tehát nem jelentette be, hogy elege van, és lelép.
ezért mondtam én az elején, hogy én nem venném vissza.
(az is igaz, hogy nem is így válnék meg tőle)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 15:34:20

@Jess G: ez nem fonok volt, hanem munkatars
a lenyege az volt, ha nem erted elmagyarazom
ha itt akarsz elni tanulj meg angolul baszod es fogadd el az amerikaiakat olyannak amilyennek
ha ezt nem teszed, huzzal a faszba
remelem igy erted?
@Babette_: magyaran boven kitoltotte a 2 hetet, igy a tulajnak semmi oka nem volt hogy ne vegye vissza, ha elotte jol melozott
en legutoljara ugy mondtam fel, meg Louisvilleben, hogy ma van elseje, van 5 nap szabim
16-an mar nem jovok de kiveszem kozben az 5 napszabit is mert nem akarom elvesziteni
es igy tortent
es holnap visszavennenek
de nem venneenek vissza, ha csak ugy masnaptol egyszeruen nem mennek
ezt a szocializmusban kilepesnek hivtak es nagyon sok hatrannyal jart
hat itt is
viszont ha betartod a jatekszabalyokat, akkor siman visszavesznek akar, ha kellesz
otthon ha valahol felmondtal 99 % hogy nem vettek vissza, meg akkor sem ha betartottad a felmondasi idot
erre utaltam, itt mas a hozzaallas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 15:36:07

@Babette_: nem szokott
15 nap utan joga lett volna szepen osszecsomagolni es elkoszonni
ez olyan tipikus magyaros, hogy megszoktem
ezt nem igy kell intezni
junius 1 van, fonok junius 16-tol felmondtam, megyek a dolgomra
es kesz

Mrs. Clayton 2013.04.04. 15:36:13

@Babette_: hát ja, gondolom, ha egyszer csak úgy eltűnt volna, úgy h semmiről senkinek nem szól, nem is mehetett volna vissza, de azért ebben a lelépésben a főnöke is sáros volt rendesen
mondjuk nem világos, h mennyi volt a felmondási idő, milyen módon közölte, h menni akar, mert ha betartott mindent, akkor örülhettek, h egy hónapot még melózott nekik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 15:37:03

es ha kellek a kovetkezo szezonra - mint latod- fel is veszik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 15:38:17

@Jess G: hat en nem tudom angliaban mennyi, de altalaban 15- max 30 nap szokott lenni, de az mar komolyabb pozicio, ahol 30
de majd valaki angliabol megmondja

Mrs. Clayton 2013.04.04. 15:42:06

@hagyma: értettem eddig is, csak álláspontom szt ez épp olyan alpári viselkedés, mint azt mondani h minden amerikai ostoba, dagadt, műveletlen stb
ha meg munkatárs akkor is vonatkoznak rá bizonyos normák, ha a főnök felvette az embert annyi nyelvtudással amennyi volt neki, senkinek semmi joga ilyen bicskanyitogató stílusban közölni vele, h tanuljon meg angolul
ez ne haragudj, de nálam kiveri a biztosítékot, mert én így senkivel sem tudnék viselkedni, mert ez minősíthetetlenül bunkó módja annak, hogy elmondjam vkinek, h véleményem szt könnyebben boldogulna, ha beszélne angolul
főleg ha ezt így mondom vkinek sztem előbb fog elmenni megtanulni egy nyelvet, mintha lealázom egy 20-sal
főleg h bunkókámnak kvára nem is volt igaza, mivel nyelv nélkül is kapott csórikám olyan melót, mint ő a saját hazájában saját anyanyelvén, gondolom ettől baromi frusztrált is volt és így vezette le

Mrs. Clayton 2013.04.04. 15:43:20

@hagyma: ált 1 max 2 hét ilyen pozikban, a jobbak már 1 hó, de ismerek olyat akinek 6 havi a notice-a

hothead 2013.04.04. 15:43:55

@adambrisbane: ezt a stílust biztos a szakácsiskolában tanítják. ennek ellenére nem vonnék le messzemenő következtetést a szakácsok általános műveltségét illetően.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.04. 15:49:47

@Jess G: nekem a "szökött" ezt jelenti.
lehet, hogy máshogy volt, de csak abból tudok kiindulni, amit leírt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 15:51:20

@Jess G: akkor meg egyszre jatha felfogod
ez a teton tortent
bontottuk a szigetelest
es raadasul ugy remlik nem is amerikai volt hanem spanyol
es szerenyen a maga stilusaban kozolte Imrevel, hogy baratom, ha itt akarsz elni, itt akarsz dolgozni, itt akarsz penzt keresni, akkor legyel mar szives legalabb a nyelvunket megtanulni
semmi bicskanyitogato nincs benne
teljesen igaza volt

en is igy gondoltam egy szakacsnak max 2 het

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 15:56:57

mondjuk arra a kartam kilukadni, hogy ez a szokes eleg gyerekes
a 2 het utan szolni kell, fonok lejart a 2 het
koszonom az egyuttmukodest
de var az uj melom/ csajo, spanyolrsagi nyarals, a nagyon fontos amugy, de magnugy/
stb.

Mrs. Clayton 2013.04.04. 15:57:46

@hagyma: hát ezen nem fogok veled meg senkivel se összeveszni, de vki egyszer itt írta, h ilyen miatt lett kirúgva a kollégája, de azt hiszem, ha előveszem a munkáltatóm ide vágó policy-ját akkor abból is az fog kisülni, h aki így viselkedik a másikkal, azt úgy vágják ki, mint macskát szarni
ezzel persze nem mondom, h árt Imrének, ha megtanul angolul, mert nyilván való h saját érdeke a nyelvtudás, de ettől függetlenül, ahogy először interpretáltad a szitut, az nálam az alpári kategória

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 15:58:46

@Babette_: ezt altalaban minden orszagban a munka torvenykonyve, vagy barmilyen mas elnevezesu torveny szabalyozza
vagy maga a munkaszerzodes, aminek igazodni kell a torvenyhez
ez a 15 nap olyan atlag vilagszerte

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 15:58:53

@hagyma:

Igen, ez kicsit paródisztikus volt. Engem saját írásomra emlékeztetett, de mentségemre, azt eleve paródiának szántam.

Lásd: munkahelyiterror.blog.hu/2012/12/24/mindenert_az_orban_es_a_gyurcsany_a_hibas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 16:02:12

@Jess G: jajj ne vedd mar ilyen veresen komolyan
jo hangulatu beszelgetes volt ebedidoben
a pasi csak szolt neki
baratom, ha itt akarsz elni nem artana ha megtanulnal angolul
ez gondolom magyarorszagon is elvaras

2013.04.04. 16:04:39

A primitív általánosításokat leszámítva, tetszett a mai poszt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.04. 16:04:54

@hagyma: nem tudjuk, hogy felmondott-e jogszerűen....
felteszem, hogy nem, hiszen abban maradtak, hogy "míg nem találnak a helyére valakit"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 16:10:38

@Babette_: akkor hulye
ilyen nics, hogy maradok meg nem talalnak valakit a helyemre
akkor dolgozhatna ott meg 50 evig is
bezzeg ha hulyeseget csinal, akkor masnap kirugjak

amugy ezt irta
"Végül megállapodtunk abban, hogy 1-2 héten belül találnak valakit a helyemre és utána mehetek"
ezzel sem ertek egyet, de a 2 het nem 1 honap
nem
en ugy gondolom, ha valtok, akkor a szerzodes~torvenyek adta ido elott kozlom, hogy felmondok
ha ez 2 het 2 het ha 4, akkor negy
meg van az a lehetoseg, hogy beleszarok es masnap mar nem megyek
ennek nalunk vannak veszelyei, mert utana nehezebben kapsz munkat
de ha betartod a 2 hetet, akkor eleget tettel a szerzodesben foglaltaknak
/ mint mondtam, ilyen koznepnek mint en altalaban 2 het, se tobb se kevesebb/

Grafogirl 2013.04.04. 16:19:56

Egy pár hónapos kint tartózkodás után messzemenő következtetéseket levonni az angolokról, úgy hogy egy vidéki kisvárosban vagy??? Ez semmi más csak buta előítéletesség! A magyarok is rasszisták, buták és alkoholisták, ha pl. a csernekperszteg-felsői talponállóban dolgozol.
Szerintem, az adott kultúráról, emberekről csak akkor érdemes írni, ha már néhány évet éltél az adott országban!!!

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 16:22:10

@bobsys:
Ez aztan a kitartas teso.
Ket het es mar mesz is haza?
Akkor sok sikert Magyarorszagon.
80 ezerbol elni ahhoz is kitartas kell vegulis.

@Koós:
Egyenenkent nekem sincs bajom egyikkel sem.
Lehet azsia, fekete, akarmi.

Hanem csak a tomegben elo, es az adott helyet gyokeresen rossz iranyba megvaltoztato csoportokkal van.
Engem nagyon iritalnak a csukjasfeju arabok.
Nem a kozel keleten vagyunk. Eszem megall.
A franciak csinaltak jol. Betiltottak a burkat.
Es kerulni sem akarok a sok hulye utcan terdeplo, fenekkel folfele imadkozo idiotak miatt.
Szoval van bennem ellenszenv ez iranyban.

@zopilote:
Sokat segitene a fizetesi fegyelem javitas.
A korbetartozasok, elvegzet munkak ki nem fizetese meg tudja folytani barmelyik ceget.
Mire fizetesre kerulne a sor mar regen csodbe vittek a tartozo ceget.

@Jess G:
Felhaborodas azert van mert most valaki kijelenti hogy fonok, egy het mulva elmegyek.
Majd elmegy.
Aztan azt mondja maradj meg kapsz 2 fontal tobb orabert.
Jol van fonok-jon a valasz- maradok meg egy hetet.

Fonok szamit ra. De szerdan mar nem talaja a szakacsat sehol.
A szalloda tele vendeggel.
Szoval ez a problema, nem az hogy el akart menni.
De latom Mr Hagyma mar elmondta.

@VHB: Tehenek tejelnek meg?
Valaki kereset Tir-en.
Nem en voltam.

montroyal ( CAN qc) 2013.04.04. 16:22:35

csak egy pelda erdemes oda figyelni otobbi napok kommentjeihez
egy fiatal lany lefenykepezett egy grafitit es feltette a facebookra... birosag elé allitjak mert gyulolkodo fenyegetonek iteli meg a canadai torveny 10 evig kaphat ( nem fog)BAR A RENDORI BRUTALITAS ELLEN SZOL EZ DE!! UGYAN EZ VONATKOZIK NÉP VALLAS CSOPORT ELLEN IS pl zsidok tehat nagyon normalis hogy ami viragzik MO-on az elitelendo itt de nem csak mert a torveny tiltja hanem neveles inteligencia kerdes is..

tvanouvelles.ca/lcn/infos/faitsdivers/archives/2013/04/20130404-054906.html

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.04. 16:28:04

@Jess G:
Erdekes minden magyarnak elvarasa Magyarorszagon is hogy tudjon a kulfoldi magyarul.
Akkor nem tudom hogy miert ne varhatna el ezt egy angol is.
Nem mintha en tudnek.
Tolem is kerdezgethetnek ezt egy husz dollaros tarsasagaban.
De ha mar kulfoldon vagy neked is toleransnak kell lenned hogyb felphivjak a figyelmed valamire es le kell vetni a nagy mindentudo magyar mellenyt.

A fickora meg lehet hogy inspiralo volt a husz dollaros kerdes.
Mas dolog hogy ha ezt igy megertette akkor azert mar tudott a a magyar angoloul annyira hogy ne okozzon gondot a munka.

Prof. Dr. Simon Templar 2013.04.04. 16:37:33

"fogalmuk sincs semmi általános műveltségről"

Na, akkor most figyuzzál cicabogár! Ez Magyarország és egy műveltségi vetélkedő:

cink.hu/frigid-vagy-tudjuk-mit-fogsz-iden-nezni-amennyiben-va-469620862

She takes the cake! Ha-ha-ha:)

qengland 2013.04.04. 16:41:53

azt nem értem, hogy miért van mindig számonkérve a poszt írója, hogy márpedig ilyen következetetést nem vonhat le, ahhoz nem ismer elég embert, nem jó helyen lakik, csak kevés időt töltött még el. hát nem ez a blog lényege, hogy mindenki leírja saját szemszögéből? nyílván mást tapasztal egy szakács, meg mást egy IT-s, mást tapasztal aki vidéken él, mást, aki Londonban, mást aki már 10 éve ott él, mást aki csak pár hónapja. ezért fontos, hogy aki ír, ilyen alapvető információkat megosszon. de ezért nem kellene ekézni, max mondani, hogy én meg máshol élek, más munkakörben, mást tapasztaltam.
ezek a cikkek nem szociológiai tanulmányok, mindegyik írás elég szubjektív, úgy is érdemes kezelni őket. ő ezeket élte meg, ezeket tapasztalta, pl., hogy sokan nem mosnak kezet, mert ezt látja az étterem wc-jében. gondolom nem kukkolt, hanem az étterem wc-jébe bemehetnek egyszerre többen, aztán míg ő végezte a dolgát, kezet mosott, látta, hogy mások kézmosás nélkül távoztak, és benne az az érzés alakult ki, hogy itt bizony sok angol nem mos kezet. persze ha én meg azt vonom le ebből, hogy az összes angol ilyen, akkor tévedek. de ő ezt tapasztalta.
esetleg a blogra nagy betűkkel kellene kiírni, hogy ez csak egy ember tapasztalata, ne vonj le általános következtetéseket.
legalábbis én így olvasom itt a történeteket.

NIKI LAURA 2013.04.04. 16:43:55

@montroyal: Kanada a másik véglet.
Torontóban,Miskolci cigányokkal beszélgettem-miközben kint ültek egy fotelben,és szotyit köpködtek a ház elött-.

Azt mondták,-ami igaz is-hogy itt senki nem cigányozza le őket,sőt az indiai-pakisztáni emberekkel keverik őket gyakran.

Negrók viszont nagyon kevesen vannak,valószínűleg fázhatnak.
Annyira egyenlően kezelik az emberek egymást,hogy európai szemmel nem normális.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 16:48:18

@qengland: mert gyerekes kovetkeztetes
europaban a kobunko nem mos kezet a normalis ember mos
magyarorszagtol londonig

2013.04.04. 16:48:36

@Whave: Szerintem arra gondolt (habár nem sikerült jól kifejezni magát) hogy nem minden a pénz egy bizonyos szint után. Abban tényleg igaza van, hogy sok embert csak a pénz érdekel, miközben elmegy mellette az élet...

montroyal ( CAN qc) 2013.04.04. 16:48:54

@NIKI LAURA: Negrók viszont nagyon kevesen vannak,
nekunk jutott belole a francia afrika reszrol haitirol de jamaikaiak is vannak... teljesen egyenloen kezelik oket ... es kulomben is szukseg van rajuk mibol lennenek az utcai gangek...DDD de itt meg ezek is fu alatt vannak nagyon szigoruak a torvenyek es a rendorseg

2013.04.04. 16:52:45

@dirtyfreebird: engem meg csak a burka sem zavar, amig nem azzal foglalkozik a csuklyasturbanos baratunk, hogy idejon aztan elkezd kotekedni meg savat frocskolni hogy itt milyen erkolcstelenek a nepek. Ha nem tetszik, lehet visszamenni Iszlamiaba aztan ott emberkedni, ugye... ha mar idejott valami elol, akkor a mocskos szar kirekeszto ertekrendjet nyugodtan hagyja otthon, ahelyett hogy arra hasznalna a hirtelen jott europai szabadsagat, hogy megprobalja bevezetni a szart.

Gerry. 2013.04.04. 16:55:14

Mindig lenyugoz amikor a kultura elharcosanak, es a tarsadalmi piramis tejtenek aligha nevezheto egyenek olyan sommas megallapitasokat tesznek, minthogy az "angolok iszonyat buták, fogalmuk sincs semmi általános műveltségről"..

Illetve a kultursokkot sem ertem. Igen, hatalmas kulonbsegek vannak peldanak okaert Portugalia, Nemetorszag, Svedorszag es Magyarorszag kozott, azonban aki jart, vagy netan elt mar par europai orszagban az tudja, hogy mas foldreszekkel is kulturakkal osszevetve ezek a kulonbsegek marginalisnak tunnek. Ha valaki kultursokkot akar a nyugati kulturkoron belul, menjen el az USA-ba vagy Kanadaba, ott valoban azt erezheti, hogy bar vannak ismeros elemek (ertheto modon fokent Nagy Britanniaval osszevetve),megis nagyon mas helyre kerult. Az kultursokk. Europan belul mozogni viszont nem az.

Grafogirl 2013.04.04. 16:58:08

@qengland: Nem azt írta, hogy itt ahol én élek sok ember nem mos kezet! Általánosítva írta, az angolok buták, nem mosnak kezet stb. Ezt a blogot sokan olvassák ezért kell vigyázni az ilyen túl általános kijelentésekkel. Ráadásul sértő olyanra nézve, akinek a párja épp angol, vagy a barátai stb.
Ez lehet az ő véleménye, de ne általánosítson minden egyes angolra. helyes az lenne, ha ezt írná pl. ahol én élek ezt tapasztaltam.
Másrészt, amikor csak rövid ideje vagy kint mindenki "furcsának és ütődöttnek" tűnhet. Később már meg lehet érteni a másik kultúrát, mi lehet az oka, hogy így vagy úgy viselkednek stb.
Neked sem lenne jó azt olvasni, ha egy külföldi azt írja néhány hetes magyarországi tartózkodás után, hogy a magyarok bunkók, rasszisták és utálják a turistákat, csak azért mert valahol jól átvágták.

bobsys 2013.04.04. 16:58:15

@Gerry.: inkabb Ausztralia, USA nem igazan hasonlithato sem Nagy britanniahoz, sem europa mas orszagahoz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 17:04:13

@bobsys: dehogynem
az USA feher lakossaga europai gyokerekkel rendelkezik es benne is van a genjeikben
igen OK /MI/ europaiak vagyunk
a legjobb egy szemelyes pelda a felesegem es igen nepes csaladja 8 testver stb.
elso nap utan egy hullamhosszon voltunk es vagyunk
ausztraliat mondjuk nem tudom
szerintem inkabb az mas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 17:05:39

de hogy nagyobb meritest is mondjak ez vonatkozik a kollegaimra
az teny, hogy kicsit masoka feketek, vagy a spanyolok
nem jobbak nem rosszabbak, kicsit masok

Grafogirl 2013.04.04. 17:05:45

@Gerry.: Pontosan!!! Európán belül országot váltani okozhat némi kultúrsokkot, na de igen enyhét, hiszen hasonló kultúrájúak az országok. Én Chilében élek! Tudnék mesélni :) Ha egy európaival találkozom, szinte már "régi haverokként" beszéljük meg a problémákat, összekacsintunk és mindig megállapítjuk, hogy "na igen, ez nem Európa". Ennek ellenére, még a dél-amerikai országokban sem lehet eget-földet rengető kultúrsokkot átélni, ha csak nem valami őserdei rezervátumban akarunk letelepedni. Igazán jó sokkot valamelyik arab országban, vagy Japán, Kína esetleg India lehet szerezni..

qengland 2013.04.04. 17:08:11

@hagyma: én nem védtem az álláspontját, én csak azt mondom, hogy egy-egy ilyen írás csak egy ember véleménye és én bírom így olvasni, elvonatkoztatni az általánosítástól, még ha az író általánosít is. nem mondom, hogy aki meg mást tapasztalt, ne írja meg hozzászólásban, csak ne legyen rögtön leszidva az író, mert nekem ez unalmas :) egy ilyen írás arról szól, hogy aki elment más országba, miket látott, halott, és azért azzal nehezen lehet vitatkozni, amit valaki megtapasztalt. és ha nem általánosítana, hanem annyit írna, hogy én, akikkel találoztam, azok nagy része nem mosott kezet, vagy totál hülye volt a magyarokhoz képest, akkor is ugyanúgy szidva lenne, hogy nem mondhat ilyet. én csak azt mondom egyszerűbb lenne, ha mindenki egy ember véleményeként tudná ezeket az írásokat kezelni.

qengland 2013.04.04. 17:11:25

@Grafogirl: na, akkor neked is írom, hogy nem védem én az írót. én csak azt mondom, hogy tök felesleges, hogy szinte mindegyik írás után egy csomó komment arról szól, hogy ez nem igaz, meg nem általánosíthat, aztán el van mondva mindig ugyanaz. inkább legyen akkor mindegyik cikk előtt, hogy ez csak egy ember véleménye, még ha általánosít is az író. mert most is kb a fele erről szól.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 17:12:08

@qengland: senki nem szidta, bar eleg gyerekes iras

nyuszigonosz 2013.04.04. 17:16:42

@qengland: Igen, neked van igazad, föleg amit feljebb is írsz.
MIndenki a saját történetét írja a saját szubjektív meglátásaival. Ennyi.
Lassan már ott tartunk, hogy feliratozni kell a posztokat is.

Csakis azért, mert egypár kommentelö hajszálvagdosni jön ide.

qengland 2013.04.04. 17:18:09

@hagyma: okés, akkor nem szidja senki. költői túlzással éltem, hogy a mondanivaló érthetőbb legyen :) vagy hogyan szoktad mondani. hogy gyerekes vagy nem, azt én nem írtam. legyen, nekem mindegy.

bobsys 2013.04.04. 17:19:39

@hagyma: @hagyma: Amerikaban az epitkezes, ahogy a kornyezet kinez az nincs mashol. Ausztraloknal a regi belvaros szinte egy az egyben Anglia. Szuk utcak, Victoria korabeli epuletek csak ott legalabb sut a nap :)
Amcsiknal meg mondjuk Annapolis belvarosa tenyleg hasonlit az angliai kinezethez, de az ilyen elenyeszo. Hatalmas teruletek nincsenek beszoritva az emberek, epuletek, oriasi sugarutak, 2x6-7 savos autopalya stb.
Mielott kimentunk volna Sydneybe azt gondoltam USAhoz fog hasonlitani, pedig nem. Uj-zeland mar egy picit, ott legalabb van strip mall

Grafogirl 2013.04.04. 17:27:24

@qengland: Nyilván nem olvastam mindegyik kommentet, de engem nem zavar, ha többen elmondják ugyanazt, ha többen kifogásolják a buta sztereotípiákat, hiszen mindig lehet olvasni valami plusz adalékot, egyéni tapasztalatot a "kiigazításokban" is.
A blogolásban pont ez a jó, hogy azonnali visszajelzést kap az író, ha valami baromságot írt. Mint pl.
"Aztán a polgáriasodó álca alatt, valójában egy agresszív, rasszista, részeg nép." vagy itt: "Az arabok és az indiaiak meg sunyik, nem szabad közösködni velük, mert átvernek." Rögtön kaptunk velős információt, az angolokról, arabokról és az indiaiakról is!!!
És miért kell javítani? Ha valami megjelenik, "írott" formában az sokan hajlamosak elhinni...sajnos...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 17:30:39

@qengland: izeire tudnam szedni a posztot
de minek?
@bobsys: nem ismerem ausztraliat, annyira nem, hogy leginkabb nem, tehat sem filmekrol regenyekbol, /van ott iro egyaltalan?/
amerika viszont azert New englandtol kb alaszkaig terjed es ugy delre is van valami terulete
de en az emeberekrol beszeltem

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 17:31:09

@Grafogirl:

Kultúrsokk még Európán belül is van, a kérdés a mértéke. Mindenhol vannak valamilyen furcsa szokások, furcsa ételek, bármi furcsa, ami a helyinek a világ legtermészetesebb dolga, a kívülállónak meg egzotikum.

Még NEKEM is volt kultúrsokk Bulgáriában, pedig hát én származásilag bolgár vagyok és nagyjából azért ismertem a bolgár szokásokat sok tekintetben. De nem Bulgáriában nőttem fel, így van ami teljesen idegen volt nekem. Pl. mind a mai napig idióta szokásnak tartom, hogy akinek születésnapja van, az köszönti fel a többieket és nem a többiek őt. Meg pl. képtelen vagyok megérteni mi a jó a boza nevű italban, valószínűeg csak Albán János fogja tudni, hogy mi a boza, a lényeg, hogy szerintem szar ital, viszont szinte minden bolgár szerint meg nagyon finom.

2013.04.04. 17:34:02

@hothead: dehogynem vonsz le. És az álszentség tökéletes példáját mutatod be. MINDENKI előitéletes. Aki nem az, az már nincs életben. Mindenkinek összerándul a gyomra pl. ha egy csapat cigány mellett kell elmennie. Aki azt mondja neki nem, az egyszerüen hazudik. Nagyon jól hangzik a politikailag korrekt kinyilatkozás, csakhogy nettó hazugság.

Mellesleg a srác nem előitéletes, hanem utóitéletes volt. Megtapasztalt valamit, levonta a következtetést. Akik ezért elitélik, azok levonták a következtetést az ő kinyilatkozásából és megbélyegzik. Ugyan mivel vagytok ti különbek annál, akit kritizáltok, mikor ugyanúgy megbélyegeztek. Csak ti rasszista meg előitéletes meg ki tudja még milyen jelzőkkel. Aljas, hazug álszent, kettős mérce szerint élő génhulladékok vagytok, a ti világképetek a felelős azért, amilyen helyzetben van ma az az ország, amit sokan el kellett, hogy hagyjunk.

qengland 2013.04.04. 17:37:23

@Grafogirl: okés, akkor írd meg századszorra is, csak gondoltam leegyszerüsítem a dolgot. de ha nem, hát nem. amúgy aki el akarja hinni a hülyeséget, annak hiába irogatják kommentbe a dolgokat.

bobsys 2013.04.04. 17:42:46

@hagyma: akkor nagyjabol barhol ahol feher ember el :)

qengland 2013.04.04. 17:44:04

@hagyma: szuper, szedjed nyugodtan ízeire, azzal nincs gond. csak azt unom olvasni, hogy az író nem általánosíthat. nem mondtam, hogy csak az szólhat hozzá, aki egyetért vele.

VHB 2013.04.04. 17:45:07

@dirtyfreebird: Köszi, írtam neki választ - _némi_ késéssel. Cégnél alles in ordnung, merthogy megvették a németek.

mzgldr 2013.04.04. 17:46:23

Nekem tetszett a poszt. A társadalom egy része az ilyeneket hívja link embereknek. Nekem mégis sokkal szimpibb mint az állandó teljesítménykényszerben szenvedő, a CV-jüket napi szinten babusgató, egyszer úgyis meg lesz a 200k droidok.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 17:59:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Maxval, neked van akcentusod ha bolgarul beszelsz? (Irtad hogy csak a magyar az anyanyelved) Hogyan valtozott a bolgarod az evek alatt?

A lanyom 14 eves, 4 eves koraig csak magyarul tudott, 6 evesen megkerdojeleztem az angoljat. Most szinte csak angolul beszelne, erzhetoen az az elsodleges nyelve. Van meg eselye hogy magyarul is tudjon ugyanugy mint most angolul?
Elnezest az off-ert, de erre csak Te tudod a valaszt.

neworldisorder 2013.04.04. 18:13:36

@bobsys:

Szerintm en maradhattam le valamirol, de Sydney belvarosaban tipikus regi angol epiteszettel igencsak elvetve talalkozik az ember, igaz hogy par epuletett sikerult megmenteni attol hogy a lelektelen CBD reszeve valljon, de nem ez a jellemzo.

Azt sem mondanam, hogy Ausztralia annyira hasonlitana Angliara - akar az eletmod, akar a varosok felepitese - mint azt kozhelyesen sokan allitjak. Akarmennyire furcsa, rengeteg angol nem birja kiheverni a kultursokkot soha, beilleszkedesi problemakkal kuzd es evente tobb ezren vandorolnak haza.

Grafogirl 2013.04.04. 18:15:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, pontosan. Ezt is írtam "Európán belül országot váltani okozhat némi kultúrsokkot," ;) Akkor pontosítok. Valójában a kultúrsokk mértéke az Egyéntől is függ, nem csak az adott kultúrától. Ennek oka, pedig az ismeretek hiánya. Ha utána olvasnának az adott kultúrának, gyakrabban utaznának és ismernének meg más kultúrákat kevesebb embert érne "sokkhatás"! Ha Magyarországon belül elköltözöl Bp-ről valami vidéki kis faluba, az is okozhat némi kultúrsokkot.
A gond az, hogy manapság mindenre rárakják a "kultúrsokk" címkét, helytelenül!!! Ha valaki valamilyen furcsa ételt eszik és nem ízlik neki, azt én semmiképpen sem nevezném kultúrsokknak. Ez pusztán furcsaság. Ha naponta azt a vacak ételt kell enned, mert nincs más és nem bírod megszokni, az már lehet kultúrsokk! Amúgy otthon is elmehetsz egy indiai étterembe, ahol nem ízlik a kaja, mégsem mondod, hogy kultúrsokk ért!
Én szeretem a furcsa ételeket, a furcsa embereket, és az idióta szokásokat. Nem sokkol le, hanem érdekel, ha valami eltérő... Eszembe sem jutna összehasonlítani naponta Santiagot, ahol élek mondjuk Bp-tel.
Az már más kérdés, hogy én is okozhatok az ittenieknek kultúrsokkot, pl. amikor reggelire vajas kenyeret eszem paprikával. Egyébként érdemes elolvasni Colin Swatridge: A country full of aliens könyvét Magyarországról. A lényeg, hogy mi, magyarok vagyunk a furcsák :) nem pedig fordítva.

bobsys 2013.04.04. 18:25:31

@neworldisorder: de meg mindig inkabb angolosabb mint usakosabb, Sydney szuk, osszevissza utcak, a hazak sok suburben angolosak az en szememnek, nem konkretan a CBDre gondoltam, oda bemenni mindig is utaltam. CBDben egyebkent talan csak Darlinhurst az ami megmaradt ugy ahogy volt.
Egyebkent igen, vannak szep reszei foleg St. Ives, Hornsby kornyeken (tudod ahol csak egy ures telek 1 millio), de peldaul Beverly Hills es kornyeke eleg csunya.

blackhairlady 2013.04.04. 18:25:52

@hagyma: A lanyom hetfon, a ferjem penteken kap, 2 hetente. Szerinten ezt maga a munkahely donti el, hogy ki mikor fizet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 18:32:53

@blackhair-lady: a zom pentekre virradora kap
ez statisztika
pl az ATM-ek forgalma toronymagasan penteken a legnagyobb

Gerry. 2013.04.04. 18:35:54

@bobsys: Igazsag szerint az USA esetben is szamos regioban eleg csak egy picit megkapargatni a felszint, hogy feltunjenek a brit es nemet alapok. Ezek olyan trivialis dolgoktol kezdve mint az epiteszet, a reggeli babbal, a nehol egeszen megkapoan szeles valaszteku wurts-on at mentalitasbeli dolgokig terjednek, ami, kozepesen meglepo modon, nagyon angolszasz. Ez regionalis kerdes is, a kis minnesotai vagy wisconsini varoskaban meg a helyi templomot nezve az ember effektive Skandinaviaban erzi magat. Sokszor az emberek mentalitasabol is kijutkozik, az adott regioba melyik europai orszagokbol koltoztek nagyobb aranyban.

Ausztralia valoban elkepzelhetetlenul brit, aminek a fo oka hogy egeszen az 1950-es evekig gyakorlatilag kizarolag brit (es ir)bevandorlokat engedtek be, es az o favorizalasuk a 70-es evekig fennalt. Itt nem arrol van szo, hogy brit az alap, hanem csak az letezett egeszen par evtizeddel ezelottig. Nem vetletlen, hogy mivel a multikulti bevandorlas csak az utobbi evtizedekben indult meg, az ausztral akcentus merhetetlenul kozelebb all a brithez (nem mintha lenne egyseges brit vagy ausztral akcentus, de beszeljuk a BBC standardrol) mint a kanadai pl. Persze muertok konnyeden megkulonboztetik a kettot, de, bar en konyitok valamicsket az angolszasz akcentusokhoz, sokszor nem tudom megkulonboztetni a kettot. Altalaban csak erzem, hogy ez kicsit mas, s miutan kilottem minden mas lehetoseget, megtippelem, hogy ausztral. Kb olyan lotto mint a kanadai-amerikai elkulonites; strandard midwest-i akcentustol (amis zinten nem letezik) a kanadai (ami viszont mar inkabb letezik) pl. nincs tul tavol.

Visszakanyarodva a kerdeshez, a bolgaros peldat kultursokknak en nem vennem. Ujfent, ahogy irtam, rengeteg dolog kulonbozik Europaban belul, ami rendkivul szokatlan lehet, de sokkhatasnak nem mondanam. Ezert is irtam az USA-t vagy Kanadat, ahol az ember keptelen nem konstatalni, hogy valami radikalisan masba csoppent, nyugati kulturkor ide, vagy oda.

@Grafogirl: Pedig abban a hitben voltam, hogy Chile es Argentina azert jellegeben erosen europai, sokkal inkabb mint barmi mas a kontinensen. Szegeny Boliviarol vagy Venezuelarol ilyesmi kijelenteseket nem tennek :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 18:39:28

@ctboy:

Sajnos van akcentusom! Mint nyelvész, még tudom is a saját hibáimat. De egyszerűen nem jó a hangképzési tehetségem. Irigylem azokat akik képesek átvenni bármilyen nyelv hangtechnikáját!

Persze foglalkoztam magammal. A kezdeti röhejes magyar akcentusomat sikerült levetkőzni. (Csak a magyarok nem tudják, hogy a magyar akcentus eléggé tipikus.) Így sikerült eljutnom arra a szintre, hogy jellemzően valamilyen más szláv nyelv anyanyelvi beszélőjének szoktak gondolni sokan, azaz ez jó jel, mert azt jelenti, hogy már nem annyira nagy az eltérés. Most már sokan kérdezik macedón vagyok-e, ez nagy dicséret, mert a macedón az de facto egy bolgár nyelvjárás.

Grafogirl 2013.04.04. 18:43:10

@Gerry.: :):) Nekem nincs bajom Chilével, de túl hosszú ország, ahhoz, hogy egységes kultúrája legyen. Már bejártam az ország nagy részét, de Santiagoban élek és nyilván egészen más itt élni, mint Patagóniában, vagy északon a perui határnál..
A lényeg, hogy én mindenkinek azt javaslom, akit kiakaszt a chilei kultúra, hogy utazzon el Peruba és Bolíviába, főleg valami jó kis hegyi kisfaluba és utána mondjon véleményt :) Eddig bejött. Bolívia után Santiago olyan, mint bármelyik európai nagyváros :D:D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 19:00:00

@ctboy:

"A lanyom 14 eves, 4 eves koraig csak magyarul tudott, 6 evesen megkerdojeleztem az angoljat. Most szinte csak angolul beszelne, erzhetoen az az elsodleges nyelve. Van meg eselye hogy magyarul is tudjon ugyanugy mint most angolul?"

Na most, a jellemző az, hogy a 6 éves kor előtti tudás nyomtalanul eltűnik, ha nem építünk rá. Én is elfelejtettem annak idején spanyolul, egy szót nem tudtam már 7 évésen, pedig előtte folyékonyan beszéltem és kijavítottam pl. apám hibáit. Szóval, ha van ráépítés, akkor semmi gond.

A legfontosabb mindig a kiejtés. Ha ez megvan, a többi másodlagos. Nem számít, hogy esetleg angolul nagyobb a szókincse, mint magyarul.

Saját gyerekeimnél kínosan ügyeltem erre. Mindketten TÖKÉLETESEN beszélnek, nulla akcentussal, mind a 2 nyelven. A bolgárok bolgároknak tekintik őket, a magyarok meg magyaroknak. Nagyobbik fiam ennek köszönhetően talált magának diákmukát! 2008-2012 között a Nokia magyar ügyfélszolgálatán dolgozott (ez Szófiában van, mint az összes többi kelet-európai ügyfélszolgálata a Nokiának) a műszaki segítség részlegen napi 4 órában, s ezzel könnyedén több pénzt keresett, mint egy rakás egyetemi társa napi 8-10 órás szar munkával.

Ez bizonyítja, hogy MINDEN nyelv hasznos. Annak idején sokan mondták nekem, hogy minek erőlködöm a magyarral, mikor úgyse fontos nyelv, meg minek tudja a gyerek, úgyse kell neki semmire. Én meg mondtam: nem így van, minden nyelv fontos, s érdemes megragadni a lehetőséget minden nyelv megtanulására.

A legnehezebb a gyerekeknél az, hogy rá kell venni őket a 2 nyelvre, mert automatikusan csak 1.et választanának, hiszen az a kézenfekvő. Ilyenkor az igazat mondani nem szabad, hanem hazudni kell.

Nagyobbik fiam 4 éves korában mondja nekem:
- Papa, elég ebből, most már beszéljünk bolgárul!
Én meg:
- Tudod, nekem nagyon nehéz a bolgár.
- Dehát mással beszélsz, s nem is nehéz neked, ugyanúgy beszélsz, mint mindenki más! Miért csak velem nem akarsz beszélni? - mondja.
- Igen, de nagyon elfáradok mindig, ezért legalább veled beszélek magyarul, hogy kicsit pihenjek - ezt a hazugságot találtam ki.
Gyerek meg persze bevette.

A kisebbik gyerekkel nem volt már gond, ő már eleve látta, hogy a bátyjával magyarul beszélek, s így ő is teljesen természetesnek találta ezt.

NIKI LAURA 2013.04.04. 19:19:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Birca,

kérlek próbáld már meg megfogalmazni,hogy milyen a magyar akcentus,mikor angolul beszélünk?
Értem azt,hogy egy külföldi mit gondol a magyar nyelvről,kiejtésről,és mi a tipikus magyar egy angolul beszélő magyarban?
Na,jól megvariáltam,de érted,ugye?:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 19:32:04

@NIKI LAURA:

Na most, alapvetően persze van kezdő akcentus, meg haladó. Az előbbiről nem beszélnék, mert azok nem igazán relevánsak.

A kezdő akcentus egyébként is nyilvánvaló: pl. nem tudja kimondani a th mássalhangzót, keveri a v-t és a w-t, stb.

Hozzáteszem, nem vagyok az angol szakértője, így csak néhány alapvető dolgot jelzek.

Jellemzők:
- kettőshangzók két szótagként ejtése,
- [ɪ] magyar i-nek ejtése,
- [ʊ] magyar u-nak ejtése.
- [æ] és [e] egyforma ejtése,
- minden szótag közel egyforma erővel való ejtése.

Grafogirl 2013.04.04. 19:33:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez nagyon jó!!! épp egy ismerősömnek mondtam nemrégiben, hogy bármilyen módon, de rá kell venni a gyereket, hogy beszéljen a másik nyelven is!!! És nem szabad hagyni, hogy általában ugye 4 évesen ne akarjon beszélni csak 1 nyelven!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 19:43:34

@ctboy: Itt (NE)meg amagyar feleseg magyar ferj csaladoknal is erossen asszimilacios notivacio fuggo (hu de bonyolultan mondtam) hogy a gyerekek mennyire tudnak magyarul.
Ami tipikus az az hogy az elso gyereket meg neveli a szulo es ebbe belefoglalja a magyar nyelv tanitasat is.
A masodiknal, a neveles mar inkabb rutin. A legtobb ismeretet a masodik gyerek az elsotol tanulja, beleertve ebbe a nyelvet is. Ekkor az elsodleges nyelv mar nem "anyanyelv" hanem "testvernyelv" ez pedig angol.
Az elso gyerek altalaban jol ert magyarul viszont hibasan beszel es mar nem erzi kenyelmesnek a beszelgetest.
A masodik rosszul ert es szinte egyaltalan nem beszel.
A harmadik gyerek pedig a legritkabb esetben tanul meg egy minositheto szintet.
En azt gondoltam sokkal egyszerubb megtartani egy nyelvet, de ahogy latom, egy fel generacio eleg a nyelv valtashoz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 19:46:42

@Grafogirl:

1-3 éves korban mindenképpen 1 nyelvet választanak. Egyszerűen a 2 nyelvből csinálnak egyet. Nemcsak a szavakat keverik, hanem a nyelvtant is. A nagyobbik fiam pl. 3 évesen minden bolgár főnév elé kitette a magyar a/az névelőt és tett hozzájuk bolgár névelőt is a szó végére (a bolgárban a névelő a szó végén van).

Később ez teljesen letisztul, már csak a szavak keverése marad, de az nem probléma. A lényeg: a hangtan tökéletes, majd a nyelvtan is.

Egy példa. A bolgár-magyar viszonyban az egyik fonológiai nehézség, hogy az L mássalhangzót nagyon másképp kell képezni a két nyelven. Az átlag magyar nem tud helyes bolgár L-t mondani, az átlag bolgár meg helyes magyar L-t. (30 év óta BG-ban élő magyar ismerősöm is rosszul mondja, s apám 50 éve Mo-n élő bolgár haverja is.) Ezt azonnal észre lehet venni. Na most, persze anagyobbik fiam mindkét változatot helyesen ejtette. Meg is kérdeztem tőle 10 éves korában, amikor már képes volt ilyen kérdést megérteni, hogy hogyan tudja akettőt megkülönböztetni, mire ő csodálkozva mondta "de hiszen a kettőnek egymáshoz semmi köze!".

Grafogirl 2013.04.04. 19:52:14

@ctboy: Ha te kizárólag magyarul beszélsz otthon, ügyelve arra, hogy nem "mixeled" a nyelveket, akkor megteremted az alapot a kétnyelvűséghez...még akkor is, ha a gyerek megmakacsolja magát és nem hajlandó csak angolul válaszolni. Ezen kívül jó, ha a gyerekek megismerkednek magyarországi unokatesókkal, a kultúrával, a magyar mesékkel, rajzfilmekkel, hogy legyen valamilyen kötődésük is a kultúrához. Mert enélkül nehezen fog menni.
A legtöbben ott rontják el a dolgot, hogy otthon valamilyen keverék nyelven kezdenek el beszélni, majd utána már csak a befogadó ország nyelvén.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 19:58:11

@ctboy:

Ha nincs motiváció, akkor könnyen elvész a nyelv. Jellemzően kell mindig kényszer kezdetben. Egy ismerős holland emberke, aki Mo-n él magyar feleséggel, pl. azt csinálta, hogy amikor a gyereke magyarul szólt hozzá, nem reagált, mintha meg se hallaná. s a gyerek kénytelen volt hollandul beszélni. "Apa.vegyél csokit" - "Nem értem mit akarsz, beszélj hollandul" - gyerek mutogatni kezd, de apja azt sem érti, végül a gyerek kénytelen beszélni hollandul. Aztán már élvezi a gyerek is, különösen azt, hogy a többiek nem értik mit beszél.

Ha jól emlékszem Darvas Iván mesélte egy interjúban, aki gyerekként Prágában nőtt fel, hogy 6 éves koráig meg volt győződve róla, hogy a magyar nyelv csak egy titkos nyelv, melyet az ő apja talált ki, hogy más ne értse amikor beszélgetnek, s aztán amikor 12 éves korában Mo-ra költöztek, meg volt döbbenve, hogy milyen sok ember beszél az ő titkos nyelvükön. (Darvasnak 3 anyanyelve volt!)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:00:08

@Grafogirl:

Igen, pontosan így van. Idegen szavakat keverni a beszédbe legfeljebb akkor megengedhető, ha az valami helyi specifikus fogalmat jelez.

Grafogirl 2013.04.04. 20:00:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, ezt tudom. 3 éves korig így beszélnek, aztán fokozatosan letisztul. Pont ezért is jó 3 éves korban beadni az óvodába, hogy elősegítse a "másik" nyelv fejlődését. Ezután már könnyebb lesz, hiszen alapvetően emberekhez fogja kötni, a nyelvváltást. "apuval így, oviónénivel úgy beszélek"

Na és milyen igaza volt a fiadnak "de hiszen a kettőnek egymáshoz semmi köze!". :):)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 20:04:08

@Grafogirl:
Igazad van egyetertek a gondolatmenettel.
A gond ott kezdodik, hogy a nap kb. 95%-ban angol kornyezetben van. Iskola, kulonorak, tanc, bnaratok, facebook, hazifeladat, TV, olvasas stb
Az 5% a 95%-hoz kepest szinte elhanyagolhato.
Probalkozunk, eroltettjuk, de egy teljesen kezzelfoghato errozio tapasztalhato ket magyarorszagi latogatas kozott. Hazamegy az edesanyjaval, eldonti magaban kivel beszel magyarul es kivel nem. Majd hiaba eroltetik, nem hajlando angolul beszelni azokkal akiket nem minositett angolul beszelonek. (ez volt regebben).
Ket eve otthon volt egyedul, 1,5 honapot. Akkor 1 het utan egyerkszlenget beszelt. Azota egyszer voltak egy hetet, ami inkabb csak karbantartasra volt eleg.
Most pedig szinte nem is hajlando megszolalni magyarul. Rendor-pertu angolt beszelunk.
Van valakinek hasznalhato modszere?
Marmint a gyakori es hosszu, szulo nelkuli hazautazason kivul.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 20:10:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem rossz modszer.
Nem biztos hogy egy tinedzsernel optimalis, mert nekik okoz gondot hogy nem szolnak hozzad egy hetig.

Gerry. 2013.04.04. 20:15:56

Erdekesek ezek a trukkok, mivel es hogyan lehet rabirni a gyermeket, hogy az adott nyelvet beszelje, es megorizze. Ez persze nem keves energia is. Azonban az erem masik oldala, hogy meg amennyiben a gyerkoc kifogastalanul megtanul magyarul (amit, meg ha pl. 18 evesen egyetem miatt el is koltozik a szuloktol, akkor mar nem fog elfelejteni, megha idovel minden tudas meg is kopik), ezzel vegso soron csupan egyetlen generacioval lehet kitolni a nyelv elveszteset, hiszen annak az eselye, hogy az unoka is hasonlokeppen beszelje, elenyeszo. Termeszetsen bizni ebben is lehet, azonban hacsak a hazastars nem magyar lesz, ennek az eselye konvergal a nullahoz - a magyar megmarad a szulokkel, es ritkabban a nagyszulokkel es egyeb rokonokkal valo kommunikacio modjanak, azonban a feszekbol valo kirepules es csaladalapitas ideje ez sem annyira dominans, hogy a sajat gyermekeivel csak magyarul beszeljen. Vonatkozo szakirodalmat nem olvastam, de peldakbol es jozan paraszti eszbol arra tippelek, hogy unokakat tekintve az esetek 90%-ban a magyartudas nemi megertesre, es rendkivul minimalis szokincsre korlatozodik.

(Alapvetoen amerikai modellrol beszelek, Europaban Mo. fizikalisan kozelebb van, ami surubb latogatasokat eredmenyezhet, azonban ketlem, hogy hosszabb tavon mindez szignifikansan hatna a kerdesre.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:18:56

@ctboy:

Igen, most éppen ezt csinálja a kisebbik fiam az anyjával, nem hajlandó szólni hozzá.

De nem a tinédzser kor a kritikus, hanem a 0-12 közötti.

Grafogirl 2013.04.04. 20:21:47

@ctboy: Azt tudom javasolni, hogy amikor csak teheted, te csak magyarul beszélj vele. Ez az időszak úgy is addig tart, amíg rá nem jön, hogy érdemes több nyelven beszélni! Ugye a kamaszkor, az már csak ilyen. Annyira túlzottan erőltetni sem lehet, mert akkor megutálja az egészet! De szerintem te csak beszélj továbbra is magyarul.
Érdemes lenne a közeletekben olyan baráti családot keresni, akinek hasonló korú gyereke van és beszél magyarul. Vagy, ha van a közeletekben valamilyen magyar közösség és valamilyen értelmes foglalkozás.
A radikális megoldás, tényleg az, ha egyedül külditek Mo-ra, de nyilván azt sem lehet, hogy minden nyarat a szülők nélkül töltsön.
Mondok egy példát: Sao Pauloban a 3-4. generációs magyar fiatalok elkezdtek néptánc csoportba jár. Jóképű fiúk-lányok...van motiváció. A többségük már nem beszél magyarul, de érdeklődni kezdtek a magyar kultúra iránt és elkezdték tanulni a nyelvet is. Nyilván ez így már nehezebb. De sokan közülük pályáztak otthoni nyelvtanulási lehetőségre, erre 18 éves kor után van lehetőség. A Balassi Intézetnek van egy ilyen programja a határon túli magyarok számára. Sokan ott találkoztak hasonló korú, származású fiatalokkal és volt olyan, aki akár néhány évre is Magyarországra költözött a tanfolyam után, hogy megtanuljon rendesen magyarul. Tehát szerintem semmi sincs veszve, csak ki kell várni a kamaszkor zűrös időszakait! :)

2013.04.04. 20:21:51

Ez nem semmi. Angolok butak, koszosak; indiaiak, arabok sunyik; stb. stb. ja es az angolok meg rasszistak is. Az a szerencse hogy te, kedves posztiro, nem vagy rasszista, sot nagyon okos es szeles latokoru vagy :)

2013.04.04. 20:29:45

@VHB: 'A 3k GBP arra az esetre ajánlott, ha ellentétben veled, úgy megy ki valaki, hogy nincs melója és szállása.'

Igen, evidens hogy 3000 font akkor kell ha valakinek nincs ingyen kajaja, szallasa es munkaja leszervezve, de ezt a nagyon okos posztiro - aki sokkal okosabb a buta angoloknal - nem fogta fel.

(deleted) (törölt) 2013.04.04. 20:37:03

Nem értem én ezt. Ha azt írta volna a posztoló, hogy az angolok tündibündik és nem is rasszisták, akkor meg olyan kommentek jöttek volna, hogy dehogynem, az angolok nagyon is rasszisták, csak várd ki, ha lemegy néhány sör..

Amúgy magyar alföldi városkában húsvét hétvégén a helyi fiatalok kedvenc kocsmájában már-már megvertek három angol turistagyereket, mert "túl hangosak" (a kiürült söröskorsójukba pattogtatták az aprópénz asztalhozverős módon) és "különben is". Ja akik verekedni szerettek volna sima hipszter és más 20 év körüli srácok voltak.

Nekem tetszett a poszt.

bobsys 2013.04.04. 20:37:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: es hozzatennem, hogy magyarban a hangsuly az elso szotagon van mig az angolban a masodikon vagy valami hasonlo, igy konnyen kilehet hallani a hunglist :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:42:34

@bobsys:

Ez haladó szinten már szinte sosem gond. A magyarok 95 %-a megtanulja rendesen, hogy a hangsúly lehet más szótagon is.

2013.04.04. 20:47:27

@bobsys: a francert mesz Manchesterbe?? Europa heroin fovarosa.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 20:48:02

@Babette_: gyerekszleng (gyerekek altal beszelt utcanyelv) bocsanat a hibaert.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 20:53:09

@bobsys:

"az angolban a masodikon"

Az angolban lehet bármelyik szótagon.

2013.04.04. 20:54:21

Folkstone nem Anglia Balatonja!

2013.04.04. 20:55:00

@Grafogirl: 'Igazán jó sokkot valamelyik arab országban, vagy Japán, Kína esetleg India lehet szerezni.'

Ez egyen-fuggo. En pl. nem kaptam sokkot Azsiaban es a Kozel-Keleten; USA kicsit furcsa volt de par nap utan belerazodtam; eletem legdurvabb kultursokkjat Nemetorszagban kaptam, megrazo volt, mikor visszaerkeztem Londonba, legszivesebben leborultam volna megcsokolni a foldet, olyan halas voltam hogy kikerultem Nemetorszagbol. Mindenki mas es az en tapasztalatom szerint nem lehet elore megjosolni hogy lesz-e kultursokkod egy adott helytol vagy sem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 20:55:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt ewgy nyelvesz mondja
de a legangyobb kulobseg a hangsuly
a magyar egy nagyon hangsulyutalan sablonos, statikus nyelv, mig pl az angolban nagyon fontos a hangsuly
sokszor a magyar nem is hasznalja, mert ugy gondolja ez csak amerikai affektalas
de nem, ilyen az amerikai angol
mikor a szalont szalonnak mondtam szo szerint nem ertettek meg
de akkor valtottam es azt mondtam szalooon
akkor ertettek
/most tekints el tole kerlek, hogy nem szotari jeloleseket alkalmaztam es tudom az sz nem s stb, de azert remelem ertehto/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 20:59:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez nagyon n agy tevedes
lehet tokeletse, maximalisan tokeletes nyelvtanod, ismerhetsz minden szot
az akcentust a hangsuly fogja jelenteni
es 1 mondat utan kihalljak hogy nem vagy anyanyelvi angol

2013.04.04. 21:01:48

@diggerdriver: Nem tudom elkepzelni miert nem kozoltek a masodik posztodat; egyetertek Rekaval aki azt irta hogy a te elso posztod volt az egyik legjobb a blogon. Hogy miert inkabb olyan szinvonaluakat kozolnek, mint a mai, fogalmam sincs.

DeadBodiesEverywhere 2013.04.04. 21:03:48

Jol ertem hogy akkor a szerzo kiment a nyari szezon kezdetekor, majd nyar vegere megsporolt majdnem 2000 fontot?

Na, ez a kulonbseg a tulelem a fizetesembol es a tudok mellette elni.
Igaz h volt szallasa, kajaja, de Mo-on van ilyen?

Ott is kell dolgozni, mint Mo-on, de megis elhetobb, tobb marad.
Ha meg vki jo melot is talal 3-4 ev alatt a parjaval egy itthoni 15 millas lakas arat is osszekotorhatja.

Itthon ennyi penzt 20 ev alatt raknanak felre. :-(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:04:19

@hagyma:

Ezt említettem: "minden szótag közel egyforma erővel való ejtése", ami angolul súlyos hiba, mert angolul a hangsúlyos szótag domináns a többihez képest, sokkal jobban, mint magyarul. Nem is beszélve ennek következményéről, a magánhangzók redukciójáról, ami magyarul nem létezik. A magyarban éppen fordíva: a szép beszéd azt jelenti, hogy tagoltan, minden szótagot világosan ejtünk.

2013.04.04. 21:06:15

@hagyma: Szerintem Bircanak van igaza, a hangsulyt viszonylag konnyu megtanulni. Itt vagyok pl. en. Teljesen folyekonyan beszelek angolul de szornyu magyar akcentussal. Viszont a hangsulyom jo, az a baj hogy a hangokat nem ugy ejtem mint az angolok.

Onnan tudom hogy jol hangsulyozok, hogy elmentem egy kiejtesre specializalodo tanarhoz, aki csinalt velem egy tesztet, pl. ala kellett huznom hogy bizonyos szavakban hol van a hangsuly stb. Hibatlan lett a tesztem hangsuly-resze es mondta is hogy ezzel nincs baj, hanem a hangkepzesem nem jo.

Grafogirl 2013.04.04. 21:07:05

@Mirjam2: Igen, így van.. Egy másik hozzászólásban épp ezt részleteztem, kicsit lejjebb:
"Grafogirl 2013.04.04. 18:15:04
Akkor pontosítok. Valójában a kultúrsokk mértéke az Egyéntől is függ, nem csak az adott kultúrától. Ennek oka, pedig az ismeretek hiánya. Ha utána olvasnának az adott kultúrának, gyakrabban utaznának és ismernének meg más kultúrákat kevesebb embert érne "sokkhatás"! Ha Magyarországon belül elköltözöl Bp-ről valami vidéki kis faluba, az is okozhat némi kultúrsokkot.
A gond az, hogy manapság mindenre rárakják a "kultúrsokk" címkét, helytelenül!!! Ha valaki valamilyen furcsa ételt eszik és nem ízlik neki, azt én semmiképpen sem nevezném kultúrsokknak. Ez pusztán furcsaság. Ha naponta azt a vacak ételt kell enned, mert nincs más és nem bírod megszokni, az már lehet kultúrsokk! Amúgy otthon is elmehetsz egy indiai étterembe, ahol nem ízlik a kaja, mégsem mondod, hogy kultúrsokk ért!"

2013.04.04. 21:07:49

@DeadBodiesEverywhere: cserebe a 3-4 evig fordiva teszi be a kulcsot a zarba (fejjel lefele), masik oldalon vezetnek, nem mosnak kezet wc utan es a konektoron kapcsolo van. Hat ezeket mind el kell tudni viselni 3-4 evig.
A posztolot ne zavarja, hogy a WWII-ig Mon is a masik oldalon vezettek.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 21:10:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ritkan nezek otthoni TV-t vagy videot ezert nem tudom hogy mi valtozott az utobbi par evben.
Ha reklamot, szinkronizalt filmet nezek, ugy tunik mintha oszsesen ot vagy tiz ember ember beszelne mindenhol.
Raadasul olyan mintha erzelem mentesen ledaralnak a szoveget.

Tortent otthon valami, hova lett a hiresen jo magyar szinkron?
Csak az en bot fullemmel van baj?

2013.04.04. 21:10:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 'Nem is beszélve ennek következményéről, a magánhangzók redukciójáról, ami magyarul nem létezik. A magyarban éppen fordíva: a szép beszéd azt jelenti, hogy tagoltan, minden szótagot világosan ejtünk.'

Na ez az! Ezt vertek belem gyerekkoromban, minek kovetkezteben most 'gyonyoruen' kiejtem az osszes maganhangzot mikor angolul beszelek, ami kb. olyan mintha egy villogo jel lenne a homlokomon, 'kelet-europai' :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 21:12:00

@Mirjam2: nem tudod megtanulni a tokeletes hangsulyt
arra szuletni kell
minbden mast meg tudsz
volt magyaroszagonaz arakgyij rajkin
perfekt magyar volt
es a magyar statikus hangsulyozast sem tudta megtanulni
es tokeletes volt nyelvtanilag remek szokinccsel
de ha hallottad tudtad, hogy nem szuletett magyar
es hol van az angol a magyartol ilyen tekintetben
ala tudhatsz huzni barmit, de a kiejtesed hangsulya sosem lesz ugyanaz

2013.04.04. 21:14:49

@Grafogirl: Igen, teljesen igazad van, a 'kultursokk' kozhely lett (egyebkent angolul is agyonhasznaljak ezt a kifejezest, neha meg olyan helyzetre is mondjak hogy pl. uj munkahelyed van).

2013.04.04. 21:16:31

@hagyma: Ezen kar vitatkozni, szerintem is meg masok szerint is jol hangsulyozok, viszont felnott korban mar sokan nem vagy nehezen tudnak megtanulni uj hangokat; sajnos en is kozejuk tartozom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 21:21:17

@Mirjam2: nem vitatom
de a legjobb hangsulyozokat is a hangsulyozasrol ismerik fel, hogy nem anyanyelvi
el lehet jutni nagyon kozel, de tokeletesre sacc per kb. 10 eves kor utan nem jutsz el

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.04. 21:21:47

@Mirjam2:

Nem általánosan kelet-európai, mert pl. nem lehetsz ezzel orosz, az oroszban ugyanis szintén erős magánhangzóredukció van. (Erősebb, mint az angolban.) S a bolgár sem, mert a bolgárban is így van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 21:23:39

rengeteg ember kepes tokeletesen elsajatitani a nyelvtant, a ragozast, mindent
es amerikaban akar, ahol azert eleg sokfele angolt beszelnek, kb a good morning utan megkerdezik, hogy melyik orszagbol jottel

Grafogirl 2013.04.04. 21:24:56

@Mirjam2: Próbáld valahogy másképpen. :) Nekem magyaros angol akcentusom volt. Sosem éltem angol nyelvterületen, az angolt az x. nyelv volt, amit tanultam. Amikor kijöttem Chilébe, beiratkoztam egy haladó angol nyelvtanfolyamra, hogy gyakoroljam, az angol-spanyol nyelvváltást. Spanyolul már jól beszéltem. Ennek az lett a következménye, hogy most spanyolos akcentusom lett. :) Nem vettem át a tipikus spanyolos hibákat, csak a hanglejtés, hangsúlyozás latinosabb. Az egyik amerikai ismerősöm határozottan állítja, hogy sokkal jobb, mint a korábbi magyaros akcentusom. Én nem tudom megítélni, de tuti h. kelet-európainak nem gondolnak!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 21:26:54

@Mirjam2:
Ha egy McDonaldsba vagy Dunkin Donats-ba hasonloba mesz be es kersz valamit, a szokat lan akcentis miatt ugy neznek rad hogy a "'kelet-europai'" ugy villog hogy "vigyazzzzzzz idiota".

Sokszor tenyleg 4-5szor el kell mondanom mit akarok mire megertik. (volt mar hogy feladtam es inkabb ramutattam az 5 termekbol egyre)
Ha visszahallgatom az akcentusom, en is majd kiugrok a borombol. Nem csoda hogy szenvednek tole.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 21:27:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a vicc az, hogy kapasbol megmondom, hogy amerikaival beszelek vagy nem szuletett amerikaival
sot szinti tuti eltalaom, hogy orosza, lengyel vagy cseh, vagy francia, sot ha angol vagy nemet
es persze ha magyar:)
egyszer egy aruhazban ket srac beszelt angolul a gondola tuloldalan es tudtam, hogy magyarok
oda is mentem
magyarok voltak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.04.04. 21:32:21

Na végére értem az emaileknek. Köszönöm az érdeklődést mindenkinek elküldtem.

2013.04.04. 21:34:49

@tanato: Megnéztem. Nem igazán lehet ehhez mit hozzáfűzni.

2013.04.04. 21:34:59

@zopilote: 'Oszinten, Te meg en es legtobben mi masert vagyunk ott, ahol vagyunk? A penzukert!!!!! :))))'

Hat nem tudom, en azert vagyok tobb mint tiz eve Angliaban mert szeretek itt elni, szeretem az angol nyelvet, az eletmodot, stb. Nem tudom megerteni hogy csak a penz miatt el valaki evekig, evtizedekig egy orszagban ahol nem erzi jol magat, sot lenezi a helyi lakossagot. Maximum egy-ket ev utan biztosan tovabb lehetne allni egy olyan helyre ahol jobban be tud illeszkedni az illeto; ha megsem teszi, szerintem nem fair a befogado orszagot olyan stilusban kritizalni mint a mai posztolo.

2013.04.04. 21:39:44

@hagyma: Na jo, akkor mondjuk ugy hogy a hangsulyom sem 100% tokeletes de ez eltorpul amellett a problema mellett hogy nem tudok leszokni a hosszu 'e' es 'a' betuk ejteserol :). Lehet hogy megprobalok Grafogirl-t kovetve spanyol akcentust kifejleszteni, meg az is jobb lenne mint a mostani :)

Grafogirl 2013.04.04. 21:40:00

@hagyma: Az a gond az angollal, hogy nincs egy TOP kiejtés amihez igazodnod kellene. Hiszen annyiféle nyelvjárás létezik. Angolt beszél a skót, az ír, a kanadai, sőt említsük meg az indiait is stb. első nyelvként. Második nyelvként meg nagyon sokan.
Ha nem egy bizonyos angol nyelvterületen élsz, akkor mégis melyik nyelvjárást beszéld? Amikor végig néztem a Downton Abbey összes részét szinte egyhuzamban, nyilván változott valamit a kiejtsem, amikor meg a valami amerikai akármit véget nem érő sorozatot, nyilván akkor is.
Nem vagyok nyelvész, de a helyes kiejtés és az akcentus nem ugyanaz.
Törekedni kell a helyes kiejtésre, a helyes nyelvhasználatra, az hogy marad egy kis idegen akcentusa a beszédünknek az a kisebb hiba.

2013.04.04. 21:41:57

@montroyal: elolvastam a cikket, a kis csaj azt mondja
"J'ai diffusé la photo parce que c'est juste un beau dessin. C'est son côté artistique qui m'a touché"
Ezert nehogy mar eliteljek, meg a tulerzekeny Kanadaban sem!

spangola 2013.04.04. 21:42:39

Kommenteket nem olvastam. Még regenerálódom az elmúlt napok után.

Tetszett a poszt stílusa, pörgős, lényegretörő.
De mi lett a magyarországi barátnővel?

Sok sikert!

2013.04.04. 21:45:49

@spangola: zavart es most is zavar, hogy a HA nem vagta ki a nyiltan undorito es serto kommenteloket a blogbol. Meglepo, hogy a HA-ban nincs ennyi gerinc.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 21:46:41

@Mirjam2: @Grafogirl: valoszinu nem ertetetek, mert rosszul fogalmazom
az akcentus legfontosabb resze a hangsuly
nem egy v~w, vagy e vagy a
elmondassz egy mondatot
a hangsulyt ugyanaz texasban is meg carolinaban is
pedig maskeppen ejtik a szavakat
nem tudom elmagyarazni, mit akarok mondani
de egy szuletett amerikai a legperfktebb angolul beszlorol is megmondja 2 mondat utan, hogy az illeto nem amerikai

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 21:48:54

persze ez erdekes, mert egy I betu kiejtese is hangsuly kerdese

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 21:55:04

@Mirjam2:
"eletem legdurvabb kultursokkjat Nemetorszagban"
Igen ez eleg furcsa, nekem pedig olyan erzesem van Nemetorszagban hogy szinte otthon vagyok. Macskakoves utcak, kiulos ettermek, kocsmak, lehet setalni, gyalogolni, bameszkodni, erdekes az epiteszet, szepek a lanyok, ismerosek az autok.

Alatamasztja a kultursokk viszonylagossagat.

Grafogirl 2013.04.04. 22:04:35

@hagyma: Én értelek. Pont ez az, hogy az "accent" és a "pronunciation" nem ugyanaz. szerintem nem gond, ha nem úgy beszélsz 100%-ban, mint egy született amerikai, van egy kis akcentusod, de legyen a kiejtésed nagyon jó. pl. ne ejtsd ki helytelenül a szavakat!
Mondok rá egy példát. Én amikor chilébe jöttem, már jól beszéltem spanyolul, de korábban nem éltem nyelvterületen. A chilei dialektust tudom utánozni, viccből, ha akarom, de nem tudnék folyamatosan így beszélni. Az összes spanyol nyelvjárás közül ez a legbénább. Most nem részletezem miért, de elég annyi hozzá, hogy pl. egy született spanyol sem érti elsőre. Épp ezért nem akarom átvenni. Jól beszélek spanyolul, nem tudják hogy honnan jöttem, de lehet érezni h. külföldi vagyok. Általában azt szokták mondani, hogy egy kicsi akcentusom van. Bár szerintem elég semleges spanyolt beszélek, ahogy a tévé reklámok, ennek ellenére gyakran brazilnak tippelnek, aki jól beszél spanyolul! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 22:12:41

@Grafogirl: errol beszelek, mindenhol mindenki mindig megerzi 2 mondat utan, hogy kulfoldi
4 sor utan egy pub-ban szinte tokeletes lesz az angolom, akkor tudom a legjobban utanozni a hangsulyt
jozanul nem visz ra a lelek, hogy ilyen affektacioban beszeljek:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 22:14:14

@Grafogirl: ja,az en akcentusomrol annyit, hogy 90 szazalekben francianak gondolnak
ez szegyen ram nezve:)

GERI87 2013.04.04. 22:18:09

@ctboy:

A magyar szinkron köszöni jól van, még mindig...és a suttogó, sisegő...de a környezeti hangokat erőteljesen felerősítő béna amcsi utószinkronnál 1000 jobb...én azt nem bírom...

Grafogirl 2013.04.04. 22:25:50

@hagyma: De miért gond ez? Én nem is akarom, hogy chileinek nézzenek! Így mindig mindenki emlékszik rám, terjesztem a magyar kultúrát stb. Engem azért gondolhatnak brazilnak, mert az átlag "gringo": amerikai, német, francia, akiket ismernek könnyen megkülönböztethető kiejtéssel beszélik a spanyolt! És nyilván ezért jöhet a brazil.
Amúgy épp tegnap néztem a "The Americans" sorozatot. www.imdb.com/title/tt2149175/
Csak most így eszembe jutott. Az orosz kémekről szól, ugye róluk sosem tudta senki, hogy nem született amerikaiak. :):)
A lényeg, hogy a tökéletes "született akcentus" elsajátításához külön tehetség kell, remek hallás és egyéb tényezők. A jó kiejtéshez pedig jó sokat kell tanulni. Egyébként orosz kémnek is a nyelvtehetségeket választották!

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 22:31:41

@GERI87:
Koszonom a segitseget,
Akkor biztos az en hallasom romlott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 22:32:00

@Grafogirl: azert baj, mert a framciak amgol akcentusa a vilag legszarabbja
\nem tudnak angolul beszelni
annal meg a cseh, meg az orosz is jobb
igaz a need-re azt mondjak nyid
de meg az is jobb a francianal

Grafogirl 2013.04.04. 22:45:26

@hagyma: Ah már értem.. akkor ez nem dicseret :):) Én úgy tudtam a kínai a legszarabb angol akcentus :):)
3 lehetőséged van.
1. elmész logopédushoz, aki javít a kiejtéseden
2. beiratkozol francia nyelvtanfolyamra, akkor rátudnál jönni, miért beszélsz úgy angolul, mint a franciák :)
3. választasz magadnak egy bevándorló csoportot, akiknek jobb megítélésű az angol akcentusa és megpróbálod megtanulni azt..
Én az elsőre szavazok!
A plusz egy lehetőség: A jövőben nem görcsölsz az akcentusodon és kivárod, míg magától némileg alakul, hiszen annyi ember él a nagy USA-ban millió akcentussal..

GERI87 2013.04.04. 22:50:32

@ctboy:

Nem tudom miket nézel...szerintem, 20-30 éve is olyan volt a szinkron mint ma...lényegesen nem változott, max a filmek stílusa lett más...

Gerry. 2013.04.04. 22:54:24

Ez valoban adottsag kerdese. Termeszetesen tanarokkal mindenen lehet javitani, de csak egy bizonyos szintig. Nyilvan fugg elhatarozastol is, hogy valaki erre odafigyel vagy sem. Illetve anyanyelve is, amiben a magyarok nem tul szerencsesek. Skandinavok az amerikai akcentusra, Hollandok barmire rendkivul konnyeden allnak ra; hemzsegnek kozuk az olyanok akikrol nagyon vajtfuluek se nagyon tudjak megmondani, hogy nem ez az anyanyelvuk.

Azonban ez, ha sokkal kissebb mertekben is, de mindenhol eloforful. En atlag felevente osszefutok olyanokkal, akik, bar ez az anyanyelvukbol nem kovetkezne, szinte tokeletesen kepesek angolul beszelni, bar tortenetesen oroszok vagy eppen olaszok.

Ami egyebkent lebuktathatja az embert, az az, hogy valtozik az akcentusa - ez alatt nem az adott orszag hatasat ertem, hanem azt, hogy nem mindig kepes hozni egy azonos "szinvonalat". Ezt magamon is eszreveszem - egy bizonyos skalan mozog az akcentusom. A skala legalja is osszehasonlithatatlanul feljebb van mint az atlag magyar standard angolja, hiszen a nem anyanyelviek epsopro tobbsege igy is azt hiszi, hogy amerikai vagyok, azonban maguk az amerikaiak nem, ok maximum 2-3 mondat utan ravagjak hogy nemet, orosz (utobbin mindig elcsodalkozok) holland vagy skandinav. Feljebbmenve mar pl. a britek csont nelkul, akar egy oras beszelgetes utan is azt hiszik, hogy amerikai vagyok, az amerikaiak par mondtat utan tudjak, hogy nem. Es igy tovabb, csak a felsobb szinteknel hiszik azt az amerikaiak, hogy en is operencian onnan vagyok, es akkor sem mindegyik- altalanosagban, habar nem mindig, aki utazott peldaul, az kevesbe, ami termeszetes is.

Kontrollalni ezt nehez, habar azt eszrevettem, hogy pl. britekkel beszelgetve jellemzoen lefele megy a gorbe, vagyis romlik a kiejtesem, mig amerikaiakkal a folyamat ellentetesen jatszodik le. Ileltve amerikai kozegben eleve magasabb szintrol is indul a dolog, ujfent ertheto. Azonban beszelgetesek soran is lejatszodhat mindez, azaz husz perc multan jelentosen modosul az akcentusom. Mindezt, hangsulyozom, nem ugy kell elkepzelni, hogy Igor, az ukran maffiozo szintjerol eljutok az ekes del-michigani akcentusig, hiszen ekkora valtozas nincs, es legrosszabb esetben is az USA-ban sok idot toltott nemet szintjere megyek vissza, azonban azt erzekelem, hogy pl sokszor (foelg ha iszik az ember, khm) az erosebb v-k, r-ek (ami az amerikai angolban sokkal fajsulyosabb mint a britben, de tulzasba veve nemetes lesz a dolog) lagyulnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 22:57:06

@Grafogirl: nezd en mar amerikai vagyok
mindenki megert
megertetem magam
a felesegem amerikai, mar szinte atveszi az akcentusomat:)
szoval szerinted erdekel:)?:) az akcentusom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 22:58:55

ja es altalaban en is megertek mindenkit:)
50 evesen szarok az akecntusomra
amugy a vendegeink, kifejezetten szeretik

Gerry. 2013.04.04. 23:08:20

@hagyma: Mondjuk ezzel a "kifejezetten szeretik"-re nem vennek merget. Felreertes ne essek, siman lehet, hogy tenyleg igy van, de amerikaiak (es briten,e s mindenki) hajlamos azt mondani a legrettenetesebb indiai akcentusra (nem mintha kulon rettenetesnek kene lennie, eleve az), hogy jajj, de aranyos...holott a pokolba kivanjak es a fejuk megfajdul tole. Nyilvan ez elkepzelheto standard magyar akcentussal is - amiben erdekes kulonbseg letezik a regebbi generaciok magyar akcentusa (tipikusan Lugosi Bela - teatralis vagy sem, letezik) es az ujabbak kozott (lasd pl. Gyurcsany vagy Orban nyilatkozatait). Mindketto alapvetoen ugy beszel angolul ahogyan magyarul formalja a szavakat, holott ez alapveoen hibas elkepzeles, a szaj, nyelv teljesen mashogy kell, hogy alljanak, megis jelentosen elter a vegeredmenyuk.

Az is igaz, hogy az atlag amerikaiak, bar herotjuk van a kulonfele hispan, afrikai es azsiai akcentusokbol, az europai akcentusokat sokkal jobban elfogadjak, sot, meg akar szeretik is, pusztan azert, mert europai, es mint ilyen, kul. (Meg a bevandorlok csupan 10%-a europai, persze)

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 23:09:26

@GERI87:
Legutobb a "Ket ferfi egy kicsi" (Two and a half men) egy egesz szezonjat kaptam meg otthonrol, Meg a CharlieHarperes idoszakbol.
Magyar volt az elsodleges szinkronhang es azzal kezdtuk el nezni, de at kellett kapcsolni, mert megolte az egesz programot.
Aztan elkezdtem figyelni otthoni videokat, es ebbol gondoltam hogy valami nagyon maskepp hangzik mint amihez hozzaszoktam.
De ezek szerint csak en valtoztam.

Grafogirl 2013.04.04. 23:11:16

@hagyma: Erről beszéltem, nekem eddig csak előnyöm volt abból, hogy van akcentusom :):) Ne is érdekeljen az akcentus.
Szerintem sokan, túl sokat aggódnak azon, hogy most akcentus nélkül beszélnek vagy sem.
Pedig minden nagy nyelvet rengetegen beszélnek második nyelvként, sokféleképpen.. Ettől színes az egész. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 23:12:56

@Gerry.: merget vehetsz
isszak a storymat
mindig elo jonnek az O oseikkel
rengetegen ismerik Budapestet
sokan voltak is ott
nem vagyok hulye
van akit nem erdekel sot lekezelo
inkabb a feketek, az idosebbek jellemzoen
azt is leszarom
ez kb 1 %

Kacorlakk 2013.04.04. 23:15:26

@ctboy: Nem romlott a hallásod. Régen élvonalba tartozó színészek szinkronizáltak, ma főként darabbéres képalámondók. Mindenesetre olcsóbb lett, a minősége meg ezt az árat fejezi ki.

GERI87 2013.04.04. 23:16:15

@ctboy:

passz..:)
Sose néztem, az van hogy elszoktál tőle...szerintem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 23:17:12

@ctboy: nem nem
ez teny
egyszer belevagtam magyar szinkronnal a pulp fictionba
azert abba mert az elso filmek kozott volt amit angolul neztem es szerettem
+ rengetegen mondtak otthonrol, hogy szinten szeretik
belevagtam
nezhetetlen az angol utan
egy angol fuck, meg egy magyar fuck kozott a kulonbseg eg es a fold
es ez nem arcoskodas,mert azt is ram fogtak mikor megemlitettem, hogy magyarul a film egy bikaszar
es amugy tuti nem az
csak az eredeti hangok utan megnezve szinkronnal
hat az bikaszar

spangola 2013.04.04. 23:18:01

@charlieharper:

Egyébként tényleg furcsa, olyan kommentek voltak, hogy csak lestem. Ha visszaemlékszel, kb. 3 hónapja HA kiírta, hogy szerzett valami segítséget, aki moderátor lesz.

De nem látom semmilyen nyomát.

Nem csak az aljas kommentekről van szó, hanem arról, hogy röpködnek a trágár szavak a kommentekben.

Annak idején, mikor indult a blog, egy csúnya szó nem volt,
sőt, mindenki tök pozitív volt, építő hozzászólások voltak, nem pedig gyűlölködőek.

Ezt egyszer leírtam HA-nek, erre azt írta, hogy a régi blogon még kevesen voltunk, ott más volt a közönség úgymond.

Ez oké, egyre népszerűbb a blog, jönnek mindenféle emberek,
de ami pl. Gerendásnál ment (pedig nem sok kommentet olvastam), hát itt volt szerintem az egész kurucinfó.

Grafogirl 2013.04.04. 23:18:36

@Gerry.: Nem az akcentust kedvelik vagy sem, hanem a hozzá tartozó kultúrát. pl. Az USA-ban élő spanyol ajkúakról van egy kialakult kép, pl. gyakran kétkezi munkások, sokgyerekesek, iskolázatlanok, nem jól beszélnek angolul. Drog futárok stb. Nyilván nem minden spanyol anyanyelvű ilyen, de ez alakult ki róluk. Gondolom én innen Dél-Amerikából. Egyébként ha egy kolumbiai utazik az USA-ba, legyen az bármilyen üzletember, vagy egyetemista, szétszedik a csomagját és őt is : keresik a drogot! :)

Gerry. 2013.04.04. 23:19:48

@hagyma: Ez valamilyen szinten erheto, a feher amerikaiakat oseik miatt jobban erdekli Ajropa, mint fekete honfitarsaikat. Egyebkent szerintem ketfele *feher* amerikai van: aki mar volt Europaban, es el van ajulva, milyen szep, jo, kulturalt, stb, es az amerikai, aki meg nem volt, de hallotta, hogy milyen szep jo es kulturalt. Kivetelek akadnak, de nem surun, aki meg is jegyzi, hogy az europai gazdasag hogyan szarik be, a kulturat es a tortenelmet ertekeli.

Es igen, ez egy ketelu dolog. Amerikai szemmel Europa kul, es bar Kelet-Europa kevesbe, azert az is. Ellenben ugyan azok, akik lelkesen kerdezgetnek Budapestrol, nem biztos, hogy ennyire lelkesen kerdezgetnenek Ho Si Minh-városrol, Limarol vagy eppen Lusakarol.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.04. 23:20:07

@Kacorlakk: En is valami ilyesmit sejtettem a hatterben.

Gerry. 2013.04.04. 23:26:35

@Grafogirl: Ez is igaz, reszben. Es mint minden nepi mitosz, ennek is van alapja, a hispanok szinte minden egyeb etnikumnal alacsonyabban iskolazottak. Azonban hidd el, nem ugralnak korbe egy indiait vagy egy kinait sem (nyilan egyeneket lehet, de altalanossagban) ugy, mint egy europait. Ahogy irtam, a feher amerikaiak reszerol ennek van erzelmi oka (az oseik Europabol jottek, sokaknak az elozo szazadfordulo kornyeken), van egy iszonyatosan pozitiv imazsa Europanak, a kultura azert csak kozos, illeve nem konkurencia. Egyszer egy Houston felsokozeposztalybeli hazaspar fejtette ki, hogy egen, az o iskolakeruletukben minden tele van vietnami, meg kissebb reszben kinai diakokkal, akik iszonyatosan tanulnak. Ez nem degradalas, sot, azonban hasonlokeppen nyilvan egy fokkal kevesbe ugralnanak annak, ha minden tele lenne nerd holland diakokkal, pl.

GERI87 2013.04.04. 23:26:53

@Kacorlakk:

Néhány sorozatot nézek csak, a fos felhozatal miatt filmet (mait) már alig....de szerintem rendben van.
Néhány szinkronszínész már nincs az élők sorában, néhány brutálisan szar, úgy mint technikailag vagy irritáló a hangja...
de amúgy rendben van...

Viszont az érdekes hogy sok színész szinkronizál, mégis a legtöbb magyar film ratyi szar, egy barátok közt sokszor jobb mind színészi játék mind pedig az érzelmi kifejezés terén....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 23:28:12

@spangola: nezd Gerendas nem volt idevalo
nem talalok olyan sok tragar szot meg ott sem amugy
sot sokkal inkabb latom a hisztit, hogy jajj de csunyan beszeltek itt
pedig nem
jajj ekezitek a poszotolot
pedig nem
a mai posztnal leirtam, hogy gyerekes meglatasok
es tartom
es nagy valoszinuseggel igazam van
gyerekes meglatasok
de ezzel nincs baj, mert hat fiatal az illeto

Gerendas meg nyilt levelet irt, hogy nem tud megelni
ez volt a celja
en ugyan nem vagyok zenesz, de en minden kulon ertesites nelkul kijottem
ha valaki egesz eleteben csak gitarozgatott es sajat bevallasa szerint sem egy ostehetseg az adjon hatalat az Istennek, hogy eddig kihuzta 6 gyerekkel
vannak emberek akik robotolnakk a betevo falatert

Gerry. 2013.04.04. 23:28:38

@Grafogirl: Egyebkent halgass egy fel oraig indiai akcentussal gagyogni valakit, es rajossz: de, az akcentust magat is lehet ruhelleni :D Mig peldaul az olasz akcentus nem kevesbe lehet eros, de egyszeruen nem bantja az emeber fulet, sot, alapvetoen szorakoztato.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 23:30:47

ha nincs fellepes, el lehet menni betont keverni
butort hordani
stb
vagy ki lehet menni, csak nem tudom kinek fog O kelleni a gitarjaval es a hat gyerekevel

Grafogirl 2013.04.04. 23:32:42

@Gerry.: Engem nem zavarnak a különböző akcentusok, hallgattam indiait is. Ha nem értek valamit visszakérdezek ennyi. Én elfogadó típus lettem az évek során! :):)

tucano 2013.04.04. 23:38:38

Szerintem simán meg lehet tanulni minden nyelven a szinte tökéletes kiejtést. Nagyon sokáig kellett beszédtanárhoz járnom meló miatt és tudatosan kellett hangokat formálni kiejteni. Van 3 olyan nyelv, ahol meg nem mondják, hogy nem anyanyelvű vagyok a magyaron kívül, de például az angolnál nagyon kilóg k-európa. Meg lehet tanulni, vannak rá módszerek. Csak ugye normál esetben nincs erre rákényszerítve az ember, beszélni akar, nem szónokolni, filmeket alámondani, stb. Ez szerintem odafigyelés és tudatosság kérdése is, nem is szólva a nyelvérzékről. Pl angolnál, hány gyerekmondókát, nyelvtörőt gyakoroltok? Olvastok fel hangosan verseket? Visszahallgatjátok felvételről a saját beszédeteket? Az, hogy sokat beszél az ember az adott nyelven vagy sokat van nyelvi környezetben nem elég, ha vki 100%-os kiejtést akar. A latin nyelveknél például, ha egyet tökéletesen elsajátít az ember, akkor simán át tud ugrálni a többire is. Egyébként régebben, ha megszólaltam portugálul Rióban vagy Lisszabonban, akkor elbőgték magukat a népek a röhögéstől, mert egy teljesen "jamaikai" változatot beszéltem hibátlanul. Mindig megkérték, hogy ezt, ezt mondd újra légyszi-légyszi :D

Szinkron ügyben: ma egy filmet úgy szinkronizálnak, hogy legfeljebb 3 óráig tart a rendes szinkron és ha valami nem stimmel, akkor digitálisan hozzáigazítják. Amikor heti 1-2 külföldi film jött be, akkor művészet volt a szinkron, egész más volt a kvalitás és eleve a szinkronszöveg minősége is. Vannak olyan óriásprodukciók ahol piszkosul odafigyelnek az ilyesmire, eleve nem otthon teszik fel a szinkront, ők válogatják a hangokat, stb. Azokban nincs is hiba.

Kacorlakk 2013.04.04. 23:40:09

@charlieharper:
'@spangola: zavart es most is zavar, hogy a HA nem vagta ki a nyiltan undorito es serto kommenteloket a blogbol. Meglepo, hogy a HA-ban nincs ennyi gerinc.'

Szerintem ez nem gerinc kérdése volt, hanem elhatározás. Szembesülhettetek az itthoni véleményekkel, szerintem ez volt a szándéka. Nekünk ezek a mindennapjaink, ezekkel a véleményekkel találkozunk napról napra, megéljük a leépülést.

A szomorú, hogy sokan mindkét véleménytábort egyaránt elvetitek. Unjátok a hülye rasszistákat, de már az ellenük ágálókat is. Lassan mindegy, ki hol áll, belekeveredett egy kabátlopási ügybe, húzzunk tőle.

Nélkületek még nehezebb lesz kilábalni ebből a helyzetből, ha véleményetekkel nem álltok határozottan a normális oldalra. Köszönöm annak a 10-20 törzskommentelőnek, aki megtette.

Pastor Martin Niemöller (1892–1984): "Először eljöttek a zsidókért, nem szóltam, mert nem voltam zsidó. Aztán eljöttek a kommunistákért, nem szóltam, mert nem voltam kommunista. Aztán eljöttek a szocialistákkért, nem szóltam, mert nem voltam szocialista. Aztán eljöttek a szakszervezetisekért, nem szóltam, mert nem voltam szakszervezetis. Aztán amikor értem jöttek, már senki sem maradt, hogy szóljon értem."

Grafogirl 2013.04.04. 23:42:01

@Gerry.: Most latin-amerializálódik a világ! A gazdasági válság Dél-Amerikát kevésbé érintette, a gazdaság több országban is dübörög. Divat lett Európában is spanyolul tanulni. Tele van az összes dél-amerikai turista hely gringokkal, eljönnek fél-1 évre csak úgy fiatalok-idősek. Divat lett amerikai nyugdíjasként házat venni pl. Costa-rican, vagy csak eljönni csak nyaralgatni. Mindenki a Machu Pichura, Torres del Painere, San Pedro Atacama-ba stb. akar utazni, persze Buenos Aires - Tango, meg a Rioi Karnevál..
Változik a világ!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.04. 23:44:21

Akiknek a 3000 fontot mondjuk, mondjak itt, ott mindig az van, hogy ugy jonnek ki, hogy meg nincs nemhogy fix, de meg semmilyen munkahely sem sokszor. Akkor bizony kell az az osszeg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.04. 23:44:42

@tucano: " Van 3 olyan nyelv, ahol meg nem mondják, hogy nem anyanyelvű vagyok a magyaron kívül"
hat ebben nagyon erosen ketelkedem
siman levagjak 10 mp alatt
a szinkron mas kerdes
persze szamit, hogy regen igazi szineszek szinkronizaltak, de arra akartam kilukadni
ha egyszer megnezed eredeti nyelven , erdeti szinesszel, akkor az mar magyarul nem lesz ugyanolyan, azon egyszeru oknal fogva, hogy az igazi hangja annak az embernek van,, nem a szinkronjanak

Grafogirl 2013.04.04. 23:45:22

@tucano: Velem rendszeresen olvastatnak fel spanyol nyelvtörőket a chilei haverok viccből baráti összejöveteleken! :D Ami nekik nyelvtörő, az nekem nem az :D:D

tucano 2013.04.05. 00:02:22

@Grafogirl: Tódulnak a népek Latin-Amerikába, nem is tesz rosszat senkinek sem :)

@hagyma: tudom, te látatlanban el tudod dönteni, ki mit vesz le 10 másodperc alatt és mindig igazad van.

Filmet ha lehet, akkor csak eredetiben, legfeljebb aláírással szabad, különben elveszti az egyik legfontosabb elemét. Eleve a +6-os jelzéssel ellátott filmeket nem szabadna szinkronizálni szerintem.

Grafogirl 2013.04.05. 00:18:59

@tucano: Nem is gondoltam h. rossz lenne, hogy jönnek :):)

Én mindent eredeti nyelven szeretek nézni elvileg, speciel Belmondonak jobb a magyar hangja mint a francia magas vinnyogós eredeti :)

mzgldr 2013.04.05. 00:24:11

@Gerry.: Jaja, sőt az egyetemistáknál már szinte valami misztikus rituálé a backpacking in europe. Persze úgy készülnek rá, mintha valami háborús zónába mennének és kábé 5000 dodót költenek el csak hátizsákra. Vagy az ázsiai túra nyelvtanárkodással. Elképesztően ostoba és sablonos blogokra lehet akadni a témában.

mzgldr 2013.04.05. 00:26:06

@tucano: van pár ami jobb szinkronosan, például a South Park tipikusan ilyen szerintem.

Grafogirl 2013.04.05. 00:42:19

@tucano: Jaja erre és itt még nem is annyira vinnyogós csak magas :) Egy egész film eredetiben uhh :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.05. 00:49:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Nem is beszélve ennek következményéről, a magánhangzók redukciójáról, ami magyarul nem létezik. A magyarban éppen fordíva: a szép beszéd azt jelenti, hogy tagoltan, minden szótagot világosan ejtünk"

Koszi a temat, ESL tanarkent benne vagyok:) A maganhangzok redukciojara nagyon jo kis oktato video itt: (ajanlom figyelmetekbe a tobbi Lisa Mojsin videot is, nagyon jok!)
www.youtube.com/watch?v=xsafCqJC1wU

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.04.05. 00:49:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nekem is lenne ezzel -a nyelvekkel kapcsolatban- egy kérdésem: ugyan még nincs gyerekem, de tervezem, hogy ha lesz, akkor szeretném, ha tudna magyarul, ami az én anyanyelvem, franciául, ami az apja anyanyelve, és angolul, hiszen itt fog majd élni, felnőni. Azt hallottam, olvastam, hogy a kisgyerekek nagyon fogékonyak a nyelvek elsajátítására, szóval ha az apjával csak franciául, velem csak magyarul, az életben meg angolul beszélne, ez működhet?
Elnézést az off-ért...:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.05. 00:59:33

Kvalifikalt emberek kozt dolgozva amugy en abszolut nem tapasztaltam rasszizmust, annal inkabb megertest es befogadast.

A szo nelkul lelepes meg nem epp elegans megoldas, en tuti nem mentem volna vissza.

dennisthemenace 2013.04.05. 01:01:41

@charlieharper: A svedek meg azt hiszem, hatvannyolcig. A kezmosassal meg nem altalanositanek..

tucano 2013.04.05. 01:01:47

@petrasp: ha birca nem lenne már fent. Abszolút működik. A mi gyerekeink teljesen kétnyelvűek és harmadik országban lakunk, és minden további nélkül tanulják meg a nyelveket. Én csak magyarul beszélek hozzájuk, a feleségem csak portugálul és gond nélkül megy a dolog. Más kérdés, hogy jártak már Magyarországon és többek között Brazíliában/Portugáliában is suliba és így nemcsak a beszélt nyelvet sajátították el, hanem az írásbeliség alapjait is. Erre szerintem szükség van, ha azt szeretnéd, hogy tökéletesen megtanulják a nyelveket. Mert így olyan kifejezéseket is megtanulnak, amelyeket egyébként nem, illetve kialakul korán a többnyelvű olvasási készség is, ami ha nem lenne az iskola, akkor biztosan elsikkadt volna.

tucano 2013.04.05. 01:03:07

@charlieharper: tényleg? erről fogalmam sem volt, mindjárt nézek egy-két képet a Közlekedési Múzeumból, hogy jó helyen volt-e a kormány :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.05. 01:07:24

@tucano: "A mi gyerekeink teljesen kétnyelvűek és harmadik országban lakunk, és minden további nélkül tanulják meg a nyelveket. Én csak magyarul beszélek hozzájuk, a feleségem csak portugálul és gond nélkül megy a dolog."

Azoktol kerdezem, ahol a 2 szulo anyanyelve nem ugyanaz. Hogyan oldjatok meg, hogy ha a magyarul nem beszelo szulo jelen van, de ti csak magyarul akartok beszelni a gyerekhez? Az en ferjem pl. kicsit kirekesztve erzi magat, ha en magyarul beszelek a lanyaimmal, amikor o is ott van. Ezert a magyar beszed leredukalodik a mi esetunkben arra a kis idore, amikor neha csak harmasban vagyunk. Ebbol adodoan - foleg a kisebbik lanyom - aki 5 evesen kerult angol nyelvi kornyezetbe, erosen felejti a magyart. Otlet? :)

GERI87 2013.04.05. 01:22:49

@hagyma:

"erdeti szinesszel, akkor az mar magyarul nem lesz ugyanolyan, azon egyszeru oknal fogva, hogy az igazi hangja annak az embernek van,, nem a szinkronjanak "

Persze de ez fordítva is igaz....van akinek a szinkronhangja nagyon jó, megszokod..aztán meghallod milyen az eredeti hangja...és nem bírod megszokni, főleg ha irritáló a hangja...

@tucano:

"Filmet ha lehet, akkor csak eredetiben, legfeljebb aláírással szabad, különben elveszti az egyik legfontosabb elemét."

A filmet nézni kell, nem olvasni, és van amit amúgy sem értesz meg, ha nem vagy kulturálisan képben...viccekre, utalások stb...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.05. 01:24:25

@Saman: vagy bevillant agyfejébe, hogy a beígért max. 2 hét hónapban mérhető időintervallummá dagadt. Babette_ is ezt felejti ki, azt nem teszi hozzá, hogy úgy nem vette-e volna vissza, ha az ő, mint főnök szava lett volna hiteltelenné. De mit is várunk egy nőtől.

kék madár 2013.04.05. 01:25:11

@Zsuzsi65: ha a szulo es a gyerek kozul valamelyik az apa nyelven valaszol, akkor az apa tobbe-kevesvbe erti a parbeszedet. Lattam ezt nemet-magyar es japan-angol csaladnal ahol az apa nem beszelte de kicsit ertette az anya nyelvét.

mzgldr 2013.04.05. 01:27:24

@tucano: "Mert így olyan kifejezéseket is megtanulnak, amelyeket egyébként nem"

Még középiskolában volt egy osztálytárs, aki azt hiszem Ausztriában nevelkedett vegyes szülőknél, így csak a nagyszülőkkel beszélt magyarul, amikor egy-egy hétig náluk nyaralt. Teljesen úgy beszélt mint az öregek (mén, gyün), de félévre már ledobta ezeket.

mzgldr 2013.04.05. 01:29:28

@Zsuzsi65: erre mondtam, hogy nem árt, ha a másik is gagyog valamit magyarul, de jól le lettem hülyézve.

tucano 2013.04.05. 01:30:08

@Zsuzsi65: ugye nálunk a feleségem és az én anyanyelvem különbözik. De ő megtanult elég jól magyarul, én meg nagyon portugálul. Ezért ez nem probléma.

@GERI87: fuss neki még egyszer: csak eredetiben, legfeljebb aláírással.
Nagyon ritkán jók a szinkronok szerintem, és biztosan elvesznek az utalások, viccek, tehát esélyed sincs, hogy megértsd mit is akartak ott mondani. Ha pedig filmnézés közben az olvasásra kell koncentrálnod, az készségprobléma!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.05. 01:41:40

@mzgldr: "erre mondtam, hogy nem árt, ha a másik is gagyog valamit magyarul, de jól le lettem hülyézve."

:)) hat, gagyogni gagyog, eleg sok szot ert, de azert az keves:) (kb. 3 honapig tartott a lelkesedese, amig jart magyar tanfolyamra. Utana feladta:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.05. 01:44:40

@kék madár: "ha a szulo es a gyerek kozul valamelyik az apa nyelven valaszol, akkor az apa tobbe-kevesvbe erti a parbeszedet."

Ha en pl. magyarul beszelek a gyerekemhez, de o angolul valaszol vissza (hogy a ferjem is ertse), akkor az csak fel siker, mert a gyerek nem beszel magyarul, max. erti, mit mondok neki:) tobb ilyen vegyes hazassagban elo parnal van ugyanilyen problema. Egyeduli segitseg a gyerekek Mo-i nyaraltatasa, akkor eleg jol felszedik a nyelvet.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.05. 01:47:10

@Kellemes Zérókomponista: Babett szakszerű HR-es kérdéseket feszeget. Egyáltalán nem érzelmi alapon. Inkább szakmai megfontolásoknak tűnnek a szempontjai. Nekem a kisvállalkozók nem profi HR-es logikája is érthető, mert az apósomék csináltak odahaza éttermet. Itt Angliában még nem láttam magas szintű HR-t se nagy szállodától vagy hálózattól, se kisvállalkozótól. Ettől még értelme van szakszerű szempontok felvetésének. Sőt! Tanulhatunk belőle!

kék madár 2013.04.05. 01:49:52

@Zsuzsi65: de ha te beszelsz hozza angolul o meg magyarul valaszol akkor csak gyakorol a gyerek? alapvetoen persze ha a ferj nem tud magyarul akkor nehezebb lesz

kék madár 2013.04.05. 02:00:21

@petrasp: szerintem mint szulo elsosorban arra koncentralj, hogy szepen beszeljen veled : )

kék madár 2013.04.05. 02:04:24

@hagyma: "good morning utan megkerdezik, hogy melyik orszagbol jottel"
akkor mar elbambultak, tobbnyire a levegovetel utan szoktak....

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.05. 02:19:12

@hagyma: én meg azt gondolom erről a mondatáról, hogy finomhumorral van dolgunk, ilyen tömény felsorolás mellett leginkább erről lehet szó, számomra derűt csalt a posztba. Szóval olyasfajta diszkrét humorról, melyet a többség nem fog, mert egyszerűen egy bárdolatlan szar, s nem érzékeli, fogja ezt arra, hogy nincs szmájli. De lehet, hogy csak én látom bele ezt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 02:26:59

@Kellemes Zérókomponista: igen valoszinuen humortalan vagyok
foleg a finom humorra erzeketlen
nekem megis ugy tunik, hogy egy fiatal"kiskocsog"
Sas Jozsi kabarein is csapkodhatod a terded a rohogestol
gondolom
nincs ezzel baj

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.05. 02:28:25

@Saman: persze hogy van/lenne értelme, de már bocs, hol, mikor láttál tőle ilyet? Szerintem messzemenően túldimenzionálod őt. Akárhogy is, ez jó, hogy HR-tapasztalatokról írsz, ez is egy adalék, egy benyomás, egy szemszög. Legyen úgy, tanuljunk mégtöbbet, legyen miből tanulni.
@tucano: huh, most eszembe jutott egypár beszélgetés: a túlnyomó többség bizony pont ezért nem kedveli - a magyar konvenciós nyomáson túl - a feliratos filmeket: nem tud figyelni a történetre. Rámondhatnánk, hogy lustaság - néhány esetben tényleg az -, de készség dolga ez, jól írod. Igyekszem nem befordulni e tényen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 02:29:28

@hagyma: marmint a posztolo, mert ertem az ironiadat
ha ertem/ nem kell nekem mindent erteni/
most komolyan nem vagyok benne biztos hogy ironizalsz, vagy komoly vagy:)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.05. 02:33:05

@hagyma: ne vedd magadra, attól, hogy te sárgállasz a dumám előtt. Hát valóba' megírhatná mennyi idős, de amennyiben kisköcsög, hát olvasmányos kisköcsög, nem karcolnak a gyatra/hiányzó formális logika szülte hibák, mentes a trendi fordulatoktól, saját magáról, saját magától írt, lássuk ennek ritkaságát!
Sas Józsit utállommer':
- az nekem nem humor
- elviekben valamennyi affinitást éreznem kellene rá, mert nem kevés honfitárs bizony meg szereti - ez csak mégfrusztrálóbbá teszi a jelenséget (igaz, más korosztály)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.05. 02:34:40

@Kellemes Zérókomponista: reggelre kijozanodsz es nem mersz majd ideklikkelni
nincs ezzel baj

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.04.05. 02:39:36

Babette_ lefordítja az esetet toborzás kiválasztási kérdéssé.

Elmondta, hogy ő nem venné vissza.

Szó szerint idéz.

Rákérdez arra, hogy akkor ennek a "jogi / emberi - megállapodás" oldala hogyan is nézhetett ki a gyakorlatban.

nagyon is okos és praktikus szempontok ezek!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.05. 04:58:21

@kék madár: "de ha te beszelsz hozza angolul o meg magyarul valaszol akkor csak gyakorol a gyerek? alapvetoen persze ha a ferj nem tud magyarul akkor nehezebb lesz"
hat, ha en beszelek hozza angolul, akkor o tuti nem fog magyarul valaszolni:)) Ezert inkabb maradunk az idonkenti magyar mese/tortenet olvasasnal, amit nem ban a ferjem:)

hothead 2013.04.05. 05:18:57

@adambrisbane: maradjunk annyiban, hogy nehezen hihetőek ezek az általános érvényű igazságok egy-egy népről. ahogy az itt kommentelők sem alkotnak homogén csoportot - sok szempontból nem! a te posztod sem aratott osztatlan sikert, szóval kicsit sem vagyunk egyformák (szerencsére!).
ez az "el kellett hagynom szeretett hazámat" meg már az őrületbe kerget! és hogy ezt miattam? ez nagyon kedves, de tőlem bármikor visszamehetsz, vagy bárhova máshova, így nullára csökkenne az esélye, hogy esetleg összefutunk valahol.

zopilote 2013.04.05. 05:24:23

@Saman:
" Rákérdez arra, hogy akkor ennek a "jogi / emberi - megállapodás" oldala hogyan is nézhe-
tett ki a gyakorlatban. nagyon is okos és praktikus szempontok ezek! "
Viccelsz? A mai vilagban ilyenre hivatkozni? Nincs loyalty! Nalam megszunt 20 eve ez a szo.
Teszek nagyban a cegre, az erdekeikre. Ha valami nem tetszik, szo nelkul otthagyom. Egy
rossz szo, es mar pakolok is. Azt hiszik olyankor, hogy csak ijeszgetni akarom oket, pedig
nem. Es tudod mit? Legtobbszor visszahivnak, az a sikerelmenyem. En biztos nem jelentkez-
nek naluk ujra, de elobb - utobb visszahivnak. Ha szerencsejuk van, visszamegyek. De leg -
tobbszor nem, mert mashol dolgozom, vagy epp nem akarok dolgozni, mert van penzem.
Most egy horvatnak dolgozok, igaz, kevesebbert, mint amit erek, de ezt tudja is, nem is pisz-
kal. A 8 orabol effektive dolgozok 6 - ot, de ott vagyok:) A batrabbak csak 4 orat dolgoz-
nak:) A testeverenek dolgoztam novemberben 2 hetet, megkaptam a fizetesi csekkemet, mas-
nap mar nem is mentem:) Igaz, akkor meg volt penzem, megtehettem. Most 2 honapot szande-
kozom dolgozni, utana huzok el. Hogy hova, azt meg nem tudom, csak azt, hogy el ebbol a va-
rosbol. Itt meg mindig el a " vadnyugati " mentalitas, a kontinens nyugati felen. A keleten elok
ezt nehezen ertik meg, az europaiak pedig csak szornyulkodnek:)

rágógumó 2013.04.05. 06:22:05

"Mindezek ellenére, nem angolként megérteni lehetetlen, hogy ennyi trehány, lusta és ostoba ember, hogy tud mégis együtt dolgozni sokkal jobban, mint mi magyarok otthon. Pedig az átlag magyar sokkal értelmesebb, mint az átlag angol."

Örülök, hogy eltakarodtál Nagy-Britanniából haza, te mocskolódó, öntelt, buta, tipikusmagyar. Mindig szégyellem magam, amikor az új hazámban, Nagy-Britanniában, hozzád hasonló csőcselékkel találkozom, akik ilyeneket írnak, gondolnak. Szánalmas vagy. Jobb lett nélküled ebben az országban a levegő, örülünk, hogy hazatakordtál a félázsiai országodba, ahol együtt ünnepelhetsz a sok Világ Legokosabb Emberével, mert ugye Magyarországon csak ilyenek élnek. Maradjatok is ott. Minden!

zopilote 2013.04.05. 06:36:08

@rágógumó:
Bator ember vagy, jol megmondat neki!! Csak igy tovabb!! Sok sikert csocselekmentes
" uj hazadban "!! :) Azert irhattad volna " nagy brittanul " is, hatasosasabb lett volna:)
God Save the Queen und Szebb Jovot!!

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.05. 07:20:31

@zopilote: de ugye tudjuk, hogy a te életviteled egyáltalán nem általános:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.05. 07:23:24

@Kellemes Zérókomponista: én a kommunikáció híve vagyok. ha mint főnök nem tartom be a megállapodást (ami mondjuk nálam nem fordul elő, ha igen, akkor szólok), akkor mondja, hogy problémája van, majd lépjen le.
elszökni, szó nélkül lelépni, tisztességtelen.
és ez független attól, hogy a másik is tisztességtelenül viselkedik.

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2013.04.05. 08:18:13

"Az angolok utálják a bevándorlókat. Csak ezt jól álcázzák az angolos modorukkal."

tanulj meg rendesen angolul es akkor nem erzed majd, hogy barki alcaz barmit. az angolok butak cimu mantrat nem kommentalnam.

nem akarlak megserteni, de ha nem vetkozod le az eloiteleteidet es nem tanulod meg a nyelvet, akkor semmit se fogsz latni ebbol az orszagbol es tenyleg azok koze a bevandorlok koze fogsz tartozni akit nem kedvelnek mert nem hajlando beilleszkedni. sok szerencset!

tanato 2013.04.05. 08:29:02

@Philosoraptor: Nem is kell,magáért beszél.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.05. 08:30:16

@Saman: nem.
ez emberi kapcsolati kérdés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.05. 08:49:04

@petrasp:

Igen, de a kulcs, hogy pl. te sose beszélj vele más nyelven, csak magyarul. Tehát pl. társaságban sem!

őszintetudás 2013.04.05. 08:54:45

rasszistának lenni kötelesség, de egyébként nem létezik olyan élőlény amelyik ne lenne rasszista, mert enélkül pillanatok alatt kihalna

2013.04.05. 08:59:11

@dennisthemenace: o irogatott a kezmosasrol. En csak ideztem

2013.04.05. 09:10:21

Nekem kivételesen tetszik a poszt, ezerszer jobb az átlagos "otthonmindenszar" írásoknál, nem eszetlen fényezése a külföldnek, meg nagyképű leszólogatás kintről, mint az átlagos itteni firkálmányok többsége. Az mondjuk érdekes, hogy a posztoló a saját tapasztalataira alapozva állít valamit az angolokról, és az egyből rasszizmus, szemétség, megbélyegzés. Ellenben látom mindig, ha ide keveredek, hogy a magyarok fikázása szinte követelmény. Az egyik állítástól sem vitatom el az igazságot, de ha az egyik tűrhető, akkor a másik miért furcsa? A posztoló meg jóféle vidéki parasztgyerek, kitanult egy szakmát, nem szarozott a cselekvés helyett, behúzta a melót, és láthatóan jól csinálta a dolgát, ha visszavették a koccolás után is. Minden jót neki, bár azt hiszem ezzel a hozzáállással nem lesz nehéz dolga. Aki persze nyolcelemivel megy ki mosogatni, az szopni fog, aztán kiabálhat haza keserűségében, hogy bezzeg itt még az utcaseprő is folyékonyan beszél angolul.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.04.05. 11:25:37

@hagyma: a keleti parton engem többen, egymástól függetlenül, alaszkainak hittek, gyanítom azért, mert érezték, hogy valami fura van a beszédemben, de nem jöttek rá, hogy mi, ezért ráböktek valami távoli helyre a térképen, aminek a nyelvjárását nem nagyon ismerték. Vicces :)

Mil 2013.04.05. 11:28:51

A magyarok tipikus kiejtési hibái: az ou hang (lásd know igeben) csak egy ó lesz (àj nó), sokszor nem képzik megfelelően a l hangot, ld. a feel szó úgynevezett dark l hangja), de szerintem a hangsúly a legnagyobb hiba. Azt sem értem egyébként, miért mondja sok magyar, hogy àj voz? A trainbol is sokszor trén lesz:)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.04.05. 11:34:31

"Rájöttem, hogy az angolok iszonyat buták, fogalmuk sincs semmi általános műveltségről. Továbbá lusták, nem mosnak kezet a WC után, pletykásak és árulkodók."

Elég egyszerű lehet a világnézeted, ha ilyeneket írsz. Neked van általános műveltséged, amikor az angolokra így általánosan kijelented, hogy buták és műveletlenek?
Egyébként sokan meg vannak róla győződve, hogy a magyarok lusták, pletykásak és árulkodók :)

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 11:48:04

@spangola: Nem is beszelnek itt csunyan.
Hogy egyem azt az erzekeny lelkeded nyuszika.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.04.05. 12:53:53

Jó étterem álmos kis megyeszékhelyen? Olyan talán 5-6 van az országban, szerencsés vagy, ha ilyen helyen tanulhattál!

M. Péter 2013.04.05. 14:01:11

@Grafogirl: Indiában meglepően kevesen beszélnek angolul, a lakosság tizenegynéhány százaléka, persze nem tudom, hogy ez a statisztika milyen szintű angoltudást takar. Az angol anyanyelvűek száma pedig tényleg elenyésző, kb. ¼ millió.

GERI87 2013.04.05. 14:23:09

@tucano:

Erre írtam hogy valamit úgysem értesz, (vicc, utalás) akkor jobb ha érthetővé teszik azzal hogy helyettesítenek....bár a globalizáció miatt már egyre kevésbé kell....ez nem jelenti hogy agyba főbe ezt csinálják.

Amíg olvasol addig nem a filmre figyelsz, gyorsan olvasok, de nem szeretem...

A másik meg: nézem a filmet, ember feje nagy totálba (mert az milyen sejtelmes már...) tipikus színészi játék, 1000-ből az összes mindenre ugyanúgy reagál...mert így tanulta...suttog sutyorog, ha férfia akkor morog, motyog...mert az milyen érzéki vagy nem tudom...idegesít, felhangosítom, de így meg lélegzik bele a mikrofonba...egyszer csak belehasít a dobhártyámba valami fékhang, robbanás, vagy csak ajtócsapódás, bármi....
Nem tudom lehet hülye vagyok de ez szar, igénytelen fos.
Moziba sem jó, akármit mond a sok filmbuzi.

Akkor már szinkron, ott ezt korrigálják valamennyire...

Rob67 2013.04.05. 14:23:27

@Mirjam2: Egyetertek veled. Miert kell szidni a helyet ahol el a posztolo, ahol remekul befogadtak. Raadasul en magam is kozel 7 eve elek angliaban es rasszizmussal es bevandorlo ellenesseggel messze nem talalkoztam. Pialni azt szeretnek, ahogyan a magyar is.

pocaklakó minimanó 2013.04.05. 17:23:31

@Mirjam2:

"Ez nem semmi. Angolok butak, koszosak; indiaiak, arabok sunyik; stb. stb. ja es az angolok meg rasszistak is. Az a szerencse hogy te, kedves posztiro, nem vagy rasszista, sot nagyon okos es szeles latokoru vagy :)"

Ugyan, Mirjam, ugyan! Te kemény egy darab, állítólagos kínai ismerősödet ért inzultusból (amiről annyit lehet tudni, hogy azt mondták utána, hogy: kínai, kínai) képes voltál levonni olyan következtetéseket, hogy ihaj!

Itt meg finnyáskodsz?

pocaklakó minimanó 2013.04.05. 17:27:47

Mirjam szerint a világ...

"Aha, es szerinted ha Mo.on minden alkalommal bejelentenek a rendorsegen mikor antiszemita incidens tortenik - beleertve verbalis tamadasokat - akkor hany ilyen incidensrol lenne feljegyzes? Az egesz magyar rendorseg megbenulna es mast sem csinalna egesz nap mint ezeket rogzitene, foleg ha a ciganyellenes megnyilvanulasokat is beleszamitjuk. Mo.on normalisnak szamitanak a rasszista megnyilvanulasok es senki nem jelenti be oket a rendorsegen. Ott az lenne a hir, ha nem lenne naponta sokezer rasszista beszolas.

Kerdezz meg akar egy francia, akar egy nemet atlagembert hogy az o orszagukban normalisnak szamit-e a zsidozas / ciganyozas; mindenki azt fogja neked mondani hogy nem.

Van egy kinai kollegam Londonban aki nemreg 3 napos utra ment Budapestre. Mikor visszatert, az elso dolog amit kerdezett az volt, mit jelent az a szo hogy 'kinai' (marmint a magyar szot mondta). Kerdeztem honnan tanulta ezt a szot. Azt mondta, a harom nap alatt annyiszor mondtak neki, kiabaltak utana az utcan, hogy megjegyezte. Erdekes modon nincs kedve meg egyszer Budapestre menni."

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.05. 19:59:11

@Whave: 1300 font ügynöksegi díjjal, 1 ho kaucioval, 1 ho renttel teljesen atlagos ár, majdnemhogy kevés is.

Bobsys: ahogy nem mindenkinek jöhet be az USA, úgy nem mindenkinek jöhet be UK sem. Azt az időjárást amit itt szidsz én például imádom.

aleb19 2013.04.05. 22:08:35

nekem tetszett a poszt sok igaz, helyes meglatast tartalmaz, jo a megfigyelo kepesseged es gyorsan levagod a lenyeget az uj kornyezetedrol
csak igy tovabb...

pocaklakó minimanó 2013.04.05. 22:33:43

@adambrisbane:

"hazugsag minden szavad"

Mármint azok, amiket Mirjam2-től idéztem?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.04.05. 22:48:12

@tucano: köszönöm a válaszod! szóval akkor jól gondoltam, hogy ez működhet. azt nem tudom, hogy hogyan tudnánk megoldani, hogy akár anyanyelvi környezetben is tudjon majd iskolába járni a most még nem is létező gyermekünk, de azt hiszem, ez olyan valami, amin érdemes elgondolkodni (mármint, hogy hogyan oldjuk meg..). :)
@maxvall: köszönöm szépen a tanácsot!

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 23:03:05

@diggerdriver: Nekem nem kuldtel el de en blogon akarom olvasni.
Mikor lesz kesz a blog???

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.05. 23:09:31

@pocaklakó minimanó:
Hat en meg nem hallotam es nem is tapasztaltam olyat hogy egy kinait inzultaljanak Magyarorszagon. Vagy hogy utanna kiabaljanak.

En egyszer lepodtem csak meg amikor valamelyik bevasarlokozpont tetejen ettem valamit es a kinai(vagy hasonlo) 23-24 eves lany tokeletes magyarsagal beszelgetett velem.
Ora mondjak talan a kinaiak hogy banan?
Kivul kinai de belul mar nem.
Azert az volt egy erzes hogy egy kinai szebben beszelt veled magyarul mint en. (-:
Gondolom mar magyar iskolaba jart es tobb generacios volt.
Tenyleg, van olyan akinek a gyereke egy osztalyba jart kinaival?
Ok vegyulnek a magyarokkal?

pocaklakó minimanó 2013.04.05. 23:21:42

@dirtyfreebird:

"Hat en meg nem hallotam es nem is tapasztaltam olyat hogy egy kinait inzultaljanak Magyarorszagon. Vagy hogy utanna kiabaljanak."

Én hallottam és láttam mindenféle fura dolgot, de a beírás azért született, mert amíg Mirjam2 nick bőszen értekezik arról, hogy másutt szinte elképzelhetetlen a rasszizmus a közéletben, addig egy random (és merőben egyedi) példával igazoltnak látja, hogy itthon bizony rasszizmus van.

tanato 2013.04.05. 23:29:19

@dirtyfreebird: Persze hogy vegyülnek,ismerek ilyen kínai/és vietnami/ lányokat akik már ide járnak iskolába tökéletesen beszélnek magyarul és magyar fiúval járnak.Hogy az ide bevándorolt kínai szülők hogyan viszonyulnak a dologhoz azt persze nem tudom.

aleb19 2013.04.05. 23:43:21

@dirtyfreebird: pesten a xv. ker-ben van egy kinai altisk. a diakok kb. fele magyar

2013.04.06. 02:00:24

@pocaklakó minimanó: termeszetesen arrol beszeltem,nem rolad.

PannonBoy 2013.04.06. 19:01:51

Tiszta gáz, hogy ugyanoda ment vissza, ahonnan köszönés nélkül lelépett. Csodálom, hogy visszavették. És még neki áll feljebb, szidni az angolokat.
Az is feltűnt, hogy az egyetemet otthagyta 1 év után (ami önmagában nem lenne baj, hogy rájött, nem neki való), de nekem az egész posztból az jött le, hogy nincs semmi, amit végig tudna vinni, nincsenek céljai. Komolytalan ember.
Ennek ellenére mindig az ilyen szemetek jutnak ki külföldre, míg az értelmes embereknek keményen meg kell küzdeniük.

Grafogirl 2013.04.06. 19:26:45

@M. Péter: Igen, tudom. Azért írtam épp Indiát, mivel korábban valaki épp az indiai kiejtést emlegette, ráadásul Indiában az angol is a sok hivatalos nyelv egyike.
Tehát: 2001-es statisztika, jó régi 12,16% az angol nyelvet beszélők aránya.
226.449 (első nyelvként)
125.000.000 !! (2. nyelvként)
Azért ez nem kevés, még akkor is, ha akármilyen szintről beszélünk.. összehasonlítva pl. Falkland szigettekel, ahol 1991 fő beszéli első nyelvként.

csokosszaju 2013.04.22. 23:09:45

szerintem az a gáz, hogy valaki összedob egy szép posztot, mások meg pocskondiázzák a személyét

forro kasa 2015.03.25. 10:05:28

offolás a hozzászólásoktól, on a cikkhez:
Sajnos ez a wc után kézmosás kihagyás Mo-on is tipikus
minden társadalmi rétegben, minden korosztályban, mindkét nemnél.
Én figyelni szoktam másokat, mert nagyon háklis vagyok rá. Volt, hogy vendégünk kilibbent a (külön) budiból és nyomult vissza a szobába (ok, ettől a mosdókagyló nélküli wc építészeti megoldástól is megfordul a gyomrom). Én meg rászóltam, hogy "kéézmosáás!?", és még volt bőr a képén visszaszólni, hogy nem koszos az ő micsodája.
Kb. általános iskola elsőtől vmi. pásztázó elektronmikroszkópos képet kéne kitenni a falakra, hogy a wc lehúzóján vagy kilincsén micsoda székletből származó tenyészet van, nem felejtenék el.

Nekem tetszik a cikk, megszokhattuk már, hogy nagyon szubjektív nézőpontú beszámolók vannak. Pl. mi fogalma lehet Hollandiáról a 3 hónapja ott gyesen lévő háztartásbelinek, mégis érdeklődve olvasom, ő mit lát belőle.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása