oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 03. 06:35,  A haza az ember szívében van 281 komment

2013. március 03. 06:35 Határátkelő

A haza az ember szívében van

Olyan nagy kérés az, hogy egy picit jobb világot hagyjunk dédunokáinkra, ne ezt a gyűlölettel teli megosztottat? A kérdést nem én teszem fel (bár én is feltehetném), hanem mai szerzőnk, Ichi Kuro, aki egy korábbi, meglehetősen népszerű poszt (Chris írása, „Nem értem, miért ne lennék magyar") kapcsán írta meg az alábbiakat.

Lánchíd tömeg.jpg

„Kedves Chris!

Írásod adta meg számomra azt a végső lökést, hogy én is billentyűzetet ragadjak és beírjak ebbe a blogba.

Amint Te, én is egy fordított utat járok be, nem elmentem Magyarországról, hanem másfél évtizede errefele léptem át a keleti határt. Neveket s helyeket nem írok le, van aki majd a stílusomról is megismeri írásom, és sajna többször ért már támadás a melóban, mert magánemberként magánidőmben olyan dolgokat írtam és tettem, ami nem volt ínyére a hatalomnak.

Amikor még az Óhazában nehezen mentek a dolgok, akkor is mindig legelébb magamat hibáztattam, mert valamit biztosan rosszul tettem. Édesanyám mindig is arra tanított, „Nekünk fiam kétszer olyan jónak kell lennünk, mint egy piréznek, mert mi itt kisebbségben vagyunk!" Ja és ne mondjam, hogy a falunk temetőjében évszázadra visszamenőleg csak a mi őseink csontjai porlanak és nem a „pirézeké", akik megkapták a földünket.

Megtanultam és igyekeztem jobban, s többet tenni. Ha a politikusok valamit rosszul tettek, és ez volt a gyakori, mindig azt mondtam, egye fene, nem a mi „fajtánk" (elnézést a fajvédő terminológia használatáért, de a mi helyzetünkben ez sosem volt pejoratív).

Amikor'89-ben végre történelme első forradalmát élte meg Pirézia is, teljes szívvel és mellszélességgel melléálltam, s igyekeztem tenni a magam dolgát. Egy évtized kellett, hogy belássam, nem azt akarták, amit én, hanem csak egy kicsivel nagyobb szabadságot. Ekkor döntöttünk a kivándorlás mellett.

Lévén szomszédság, könnyen és gyorsan le is telepedtünk. Gyerekeinknek iskola, nekünk munkahely és szolgálati lakás jutott. Megbecsülnek, és megfizetnek a munkahelyemen, már amennyire egy közszolgát megfizetnek a KJT szerint.

Első csalódásom még az ezredfordulón ért, elmesélem.

Mikor épp egy újabb szakot végeztem az egyetemen, akkor azt kellett tapasztalnom, hogy a kollégák PUSKÁZNAK!!! Tanárok, akik ezért keresztre feszítik a diákokat, ilyen becstelenséget követnek el!

Lehet ez az oka annak, hogy itt tart ez a szegény kis ország, mert tanárai, vezetői képtelenek felkészülni egy vizsgára?! Minket másképp neveltek.

A legnagyobb többség csak magyarul ért, csak magyar sajtó, TV-ből tájékozódik és külföldön legfeljebb egy bevásárló utca vagy akciós ajánlat érdekli. Kevesen jutnak el egy múzeumba, könyvtárba, színház vagy koncert ne is legyen említve.

Még a fiatalok is megszerzik (ha kell, megvásárolják) a nyelvvizsgát, de nem kommunikálnak idegen nyelven. Előre megfontoltan használtam ezt a kifejezést, mert nem csupán a beszéd a fontos, írni és olvasni is kell! Ha kell idegen nyelven!

A gond számomra nem itt kezdődött. Amikor itteni kollégákkal, emberekkel beszélek, kezdek rájönni, hogy ők egy másik nyelvet beszélnek. Ha kritizálni merem bármely kormány idióta intézkedését (a nyugdíjasok ingyen közlekedését, 13. és 14. nyugdíj, iskolák erőszakos államosítása, a végzősök teljes bizonytalanságba tartása a felvételi miatt) akkor rögtön, pártállástól függetlenül nekem esnek, hogy bántom és szidom Magyarországot.

Pedig én csak a pancser politikusaink nemzetrontó jövőfelélő politikáját bírálom.

Magyarország miniszterelnöke nem egyenlő Magyarországgal, mint próbálta / próbálja azt mindenkivel elhitetni. (Saját szememmel láttam és hallottam az Európai Parlamentben elmondott felszólalásaiban.)

Itt azok az értékek, melyekért otthon harcoltam szitokszavak:

Tolerancia = azt szeretném, hogy a melegek uralkodjanak
Megegyezés (kompromisszum) = saját elveink feladása
Együttműködés = kollaboráns vagy, lefeküdtél a komcsiknak / fasisztáknak tetszés szerint használható
Antiszemitizmus bírálata = zsidó vagy rosszabb esetben zsidóbérenc
A cigányok is emberek = erről inkább nem mondom el, miket hallottam

És még sorolhatnám, ugyanakkor nem szeretnék még egyszer költözni. A HAZA az ember szívében van. Kultúrájához, idealizált nemzetéhez hű lehet bárhol, bármi körülményben. Ha kell, hatvanévesen is újraépítem életem, s családom jólétét, ha kell, akkor az Északi sark jegén.

De szeretném, hogy mire megvénülök azokat a dallamokat és hangokat halljam körülöttem, melyeket Édesanyám és Nagyanyám dalolt és susogott a fülembe az elmúlt évszázad közepén. Olyan nagy kérés ez?

Olyan nagy kérés az, hogy egy picit jobb világot hagyjunk dédunokáinkra, ne ezt a gyűlölettel teli megosztottat?

Ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, félúton vagyunk. Mózes, 40 évig (szerintem senki se tudja pontosan) vezette népét az Ígéret Földjére. Nekünk kelet-európaiaknak még legalább egy húszas kell, hogy kihaljon a mostani politikusok gárdája, akik a húsosfazekak mellett szocializálódtak.

Mi is ki kell halljunk, s majd talán ha végre KELET-EURÓPA is kifog még egy békés félévszázadot, akkor itt is Ígéretesebb lesz e Föld."

(A kép forrása.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr245114023

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kormány erkölcstana 2013.03.03. 10:36:56

F.MPSZ-KDMP kormány erkölcstana: Ne csalj! Ne lopj! Ne hazudj! Mert a Kormány nem tűri a konkurenciát. 

Trackback: Hit- és erkölcsoktatás kezdeti ceremóniája 2013.03.03. 10:36:37

Sátán létezését valóságosnak elfogadók ne tanitsanak semmit sem. Inkább gyógyuljanak ki a rögeszméikből, mint mást is megfertőzzenek vele.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DieNanny CH 2013.03.03. 06:49:30

"A haza az ember szívében van."

Hát, igen. Többféle hazaszeretet van. Az egyik a rajongó, aki rózsaszín szemüvegen át lát mindent, minden jó, és támadásnak vesz minden kritikát. A másik, aki nemcsak szereti, de a legjobbat is akarja neki, ezért kritizálja - nem köpködi!!! -, a harmadik, akinek nem jött be semmi és köpköd, a negyedik, aki rettenetesen csalódott benne, ezért elhagyta örökre, de a hangját nem halljuk, mert akkora a fájdalma.
Még van többféle, de azok nem jutnak eszembe...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 07:02:01

na, ettol sem lettem okosabb
jo ejt

NIKI LAURA 2013.03.03. 07:06:21

Ha jól értem,a posztoló Erdélyi?..és az itthoni diákok puskáznak?

Pár napja olvastam a zindexen,hogy a világon nem buktak meg diákok annyian,mint romániában.Erdély sem kivétel,a diákok 90%bukott az érettségin.

Ismerős mesélte,hogy a CSAU rendszerben nem is kellett tanulni,csak mindenféle propaganda versenyek,meg csaut éltető dalokat énekelni.

Erről jut eszembe,a világon minden 5.ember Kinai.
Mi is öten vagyunk a családban, tehát valaki kínai.

Lehet apu, vagy anyu.

Lehet a bátyám, Sanyi; vagy az öcsém, Ho-Chau-Lee.

Szerintem a Sanyi az.

goAus 2013.03.03. 07:45:27

Nagyon nagy tévúton jár aki szerint ha ez a politikai elit "kihal", majd jobb lesz. A fiatalok sokkal rosszabbak, ők már kiképezve lépnek be a rendszerbe. Két kampány során láttam mindkét oldal háttérországát, itt nagyon-nagyon sokáig nem lesz normális rendszer. Vagyis nekik igen, de egy dolgos állampolgárnak nem.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.03. 08:29:00

@goAus: Ezt én is így gondolom sajnos, ezért is mentem el Magyarországról. Egy posvány rendszer magától nem fog megváltozni, mert az egész arra épül, hogy a nagy többség kicsi előnyöket élvez, és kicsi stikliket csinál. És ez a nagy többség, nem akar lemondani a kicsi előnyeiről, és a kicsi stiklijei lehetőségéről. Persze mindenkinek mások ezek a kicsi előnyök, éppen ezt használják ki a "jól képzett" politikusok Magyarországon arra, hogy ők viszont szinte bármit megcsinálhassanak az országgal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 08:44:05

Bocs, de ez egy nagyon buta írás.

A haza nem az ember szívében van. A haza az egy hely. S a haza jellemzően ott van, ahol,az ember huzamosan lakik. Egy emigráns esetében előfordulhat, hogy a lakóhely és a haza elválik egymástól, de ez jellemzően már csak egy fikció. Az emigráns hazája - ha az nem a lakóhelye - rendszerint nem az eredeti hazája, ahol született vagy ahonnan származik, hanem valamiféle idealizált kép, mely a valóságban sosem létezett. Aztán amikor az emigráns ellátogat "hazájába", nem is ismeri fel "hazáját", mert annak semmi köze a fantáziaképhez.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 08:52:12

"Tolerancia = azt szeretném, hogy a melegek uralkodjanak"

A tolerancia azt jelenti: elfogadom azt, amit utálok, elutasítok, rossznak tartok. Azaz e tekintetben te is és bírálóid is tévúton jártok.

Nem akarom a homokos témát ismét előhozni, mert már alaposan meg lett vitatva, de alapvetően 3-féle hozzáállás lehetséges:
- támogatja a homokos ügyet - az ilyen nem lehet toleráns, hiszen nem lehetek toleráns olyasmi iránt, amivel egyetértek, támogatok,
- nem támogatja a homokos ügyet és nem ismeri el a homokosok létezési jogát - az ilyen nyilvánvalóan szintén nem toleráns, hiszen nem fogadja el azt, amit nem szeret, elutasít,
- nem támogatja a homokos ügyet, de elismeri a homokosok létezési jogát - csak az ilyen ember toleráns, hiszen elfogadja létezési jogát annak, amit elutasít.

Én pl. toleráns vagyok a homokosokkel szemben, hisz ez utóbbi kategóriába tartozom.

DieNanny CH 2013.03.03. 08:55:31

@NIKI LAURA:
:-DDDDDDDDDDD

Amúgy: ha elég volt mozgalmi dalokat énekelni, akkor miért buktak meg olyan sokan?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 08:55:48

@goAus:

Na, végre valami, amivel teljesen egyetértek.

Alapból a politikai elit ellenzése sokkal rosszabb, mint az elit elfogadása. Az antielitizmus egyetlen eredménye: ROSSZABB új elit létrehozása.

Az elit teljes leváltása (mint pl. ami Mo-n történt 1944-1949 között) mindig óriási visszaesést hoz.

A különféle antielitista, antiglobalista, "népi" mozgalmaknál nincs rosszabb.

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2013.03.03. 08:56:10

Hát,így vasárnap reggel nem is tudom,erre hogyan reagáljak,de most inkább semleges lennék,nem tudom eldönteni,szimpi-é,vagy sé.
Amúgy a politikusokban nem reménykednék,kiben?A "drága",orrtúró Vitézy Dávidkában?Meglátom,felfordul a gyomrom.
A fiatal generáció már sokkal dörzsöltebb lesz,úgy fogják kilopni az országot,hogy észre sem vesszük.A mostani politikusokról legalább sejtjük.
Már a nagyszüleim abban reménykedtek,hogy majd a gyerekeknek,majd az unokáknak jobb lesz.Sajnálom,én ezt nem várom ki.

tanato 2013.03.03. 09:02:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Így van ezt lájkolom,az idő és a távolság megszépíti a dolgokat,ezért van az hogy 20- 30-40 távlatából,még a sorkatonaság és a börtönévek is "megszépülnek" az egyén fejében,automatikusan törlődnek a negatív élmények és csak a pozitívak maradnak meg.jelen cikk esetében is halványodnak pl. a Csau alatti élelmiszerhiány,az utazások teljes korlátozása,az éjjel teljesen elsötétült városok,falvak,a majdnem totális nemzetiségi elnyomás,korlátozások stb.és megmaradnak a gyönyörű tájak,fenyveserdők,zúgó patakok fiatalkori barátságok,szerelmek stb. emlékei.

zopilote 2013.03.03. 09:06:42

Ertem is meg nem is a posztolot. Tobbek kozott nem ertem, hogy miert nem irja le,
hogy igenis Erdelybol koltozott Magyarorszagra. Nem kell azt szegyellni. Kornyekunk-
re is telepult par magyar csalad Erdelybol, szorgalmas, dolgos emberek, talan szorgal-
masabbak is mint a helyiek. Megbecsulik oket, de mindenkinek csak " romanok " Min-
den lenezes nelkul, egyszeruen csak romanok. Hiszen onnan telepultek at. A magyar
mar csak ilyen. Azt pedig nem turi, hogy egy betelepult, de meg egy hazalatogato is
megmondja neki a frankot, meg ha joszandekkal is teszi. A betelepult nem ott szule-
tett, a kivandorlo pedig elhagyta Magyarorszagot, ezert " kuss " nekik. Es reszben meg
is ertem. Tisztelem, becsulom az erdelyi magyarokat, de ugy erzem, van koztunk, Ma-
gyarorszagon szuletettek es koztuk valami, ami miatt masok. Lehet, hogy az elcsatolas,
a romanokkal valo hosszu egyutteles, lehet, hogy Erdely on - illetve kulonallaosaga mi-
att van ez igy. Masok na. Dolgoztam sok roman romannal, es mikor kiderult, hogy magyar
vagyok, szinte megorultek es legtobb probalt kedveskedni nagyon hianyos magyar tuda-
saval. Gonoszsagot, rosszindulatot nem ereztem toluk, ellenben erdelyi magyaroktol an-
nal tobbet. Ugy veszem eszre a hirekbol is, hogy a mai roman politikai vezetes sokkal to-
leransabb a magyarok fele, mint akar 10 - 15 eve. Ellenben a mostani magyar kormany
agressziven, provokativan lep fel Romania iranyaba. Ugy latszik, a romanok nyitottabak
a megbekelesre es egyuttelesre, mint a magyarok. Europaiabbak, mint mi.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.03. 09:10:08

@zopilote: nem. szerintem erre egyszerűen a magyar makacsság a magyarázat. amit erőszakkal akarnak velünk megszerettetni, azt már csakazértsem szeretjük.

tanato 2013.03.03. 09:13:13

@zopilote: Ebben van sajnos igazság,jelenleg a románok tényleg nyitottabbak a megbékélésre,mi ellenben mindenképpen egy Románián belüli önálló magyar terület kialakításhoz kötjük a megbékélés feltételeit.És ez nem vezet jóra.

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.03. 09:15:44

mi lenne, ha nem picsogós posztok lennének

Frőczy Sanyi 2013.03.03. 09:21:57

Nekem az egyik nagyon kedves tanárom beszélt nemrég a hol a haza kérdéséről. Tudni kell róla, hogy Erdélyből települtek át bő 3 évtizede. Ő oda is haza megy, meg ide is haza jön. Azt mondja, sokan megbotránkoznak, hogy "Hogyan lehet Romániába haza járni?", de szerinte inkább legyen két hazája, mint egy sem.

Amúgy sok dologgal egyet kell értenem sajnos, főleg a nyelvvizsga, a csalás, az intolerancia tekintetében. Szörnyű, ami itt zajlik. Nálunk az egyetemen rengetegen csalnak fülhallgatóval (főleg az alsóbb évfolyamokon), ha angol nyelvű cikket kell olvasni már sokan a halálukon vannak... Ami a poszt végét illeti, éppen ezek miatt nem vagyok optimista. Sőt... Egyáltalán nem biztos, hogy 20 év múlva jobb lesz itt egy picit is, én meg nem szeretnék ennyit elvesztegetni az életemből. Nem akarok arra a sorsra jutni, hogy végig dolgoztam az életemet és nem marad semmim, jó esetben csak a házam (amit el sem lehet adni, hogy kisebbe költözzek nyugdíjas éveimre mert nem bírom fenntartani az egykori családi házat).

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.03.03. 09:23:47

Jó lenne ha megvalósulna de sajnos nemfog lássuk be.
Esetleg akkor ha még több ember látna világot akár csak egy két évig is azzal változhatna a mentalitás, mert magától nem fog.
A nyelvvel kapcsolatban teljesen igaza van a posztolónak találkoztam én is olyan egyetemet végzett informatikussal akinek én fordítottam holott neki nyelvvizsgája volt, nekem meg nem.

Az meg hogy a tanárnak tanulok puskáznak? A régi mondás szerint aki tudja csinálja,aki nem tudja tanítja ez a Magyar valóság.

Még vissza a jobb jövőt hagyni dédunokáinkra dologra. Reményeim szerint azt fogok hagyni, csak nem biztos hogy ez Magyarországon fog megtörtéin ...

Spacecake 2013.03.03. 09:26:28

Abból kiindulni,hogy egy jövőbeli,nem is létező politikai elit még rosszabb lesz,mint a mostani,azért nem kis pesszimizmusra vall.
Mégis mi a bánatot vártok a jövőtől,ha már így álltok hozzá?:-)
hát szerintem meg 'ezért tart itt az ország':-)

Wuppi 2013.03.03. 09:26:42

@tanato: teljesen igazad van, részemről ezt a zászló cirkuszt is teljesen feleslegesnek tartom, mesterségesen szítja az indulatokat a két ország között. Végre kezdett kialakulni egy bizonyos békés egymásmellett élés, ezt tették tönkre egyetlen meggondolatlan lépéssel egyesek.

SECI 2013.03.03. 09:36:21

Tudod a legegyszerubb modszer a hatalom fenntartasara az oszd meg es uralkodj elv alkalmazasa. OVI ebben mester.

Bar ugye hagyomanya is van boven: nekunk most itt azert rossz, mert X itt van/nincs itt/kizsakmanyol/stb. Tehat a hiba nem bennunk van, hanem ott az ellenseg, tessek csak nekimenni szepen.

Ez van!

SECI 2013.03.03. 09:39:11

@tanato: Raadasul ennek az autonom teruletnek mar semmilyen etnikai alapja nincs, tekintetbe veve az elmult 100 ev nepessegmozgasat. Megbekelni kellene es normalisan egyutt elni - de ez a magyaroknak sosem ment.

dean23 2013.03.03. 09:40:04

Szerencsétlen posztoltó feldobta a lasztit, hogy beskatulyázzák egy ballibsibolsinak! Amúgy jól látja, Magyarország Orbán sutyerák kis világa lett ahol a bunkó parasztok a királyok!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 09:42:34

@tanato:

Van egy történetem, majd meg is fog jelenni rendezettebb alakban, de a lényeg:

Egy jehovista ismerősöm nagyon meg akart téríteni úgy 25 éve. Az illető nálam 50 évvel idősebb volt, 1943.ban hadifogságba esett Sztálingrádnál és 1952-ig fogolytáborban élt Szibériában.

Megdöbbentő, de amikor én megismertem őt a 80-as évek végén, már csak kellemes emlékei maradtak a táborból!

Elmesélte, hogy amikor nem voltak kényszermunkán, szabadon sétálhattak az erdőben a tábor területén. Egy orosz rabtárs megtanította őket, hogy érdemes csalánt szedni, majd azt megfőzni, főzeléket csinálni belőle. Annyira jó volt, hogy aztán mindig azt csinálták.

A 70-es években Budapesten találkozott az emberke volt rabtársával. S elkezdtek beszélni egymásnak:
- Emlékszem, milyen jókat ettünk Szibériában?

A végén elmentek csalánt gyűjteni a budai hegyekbe, majd hazamentek csinálni a csalánfőzeléket.

A csattanója a történetnek:
- Hát, tudod, nem volt rossz a csalánfőzelék, megettük, de ahhoz az isteni orosz csalánfőzelékhez képest a táborban sehol sem volt!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 09:43:20

@SECI:

Az autonómia csak Székelyföldre vonatkozik, s ott van alapja.

zopilote 2013.03.03. 09:45:30

@SECI:
Egy rossz gazdasagi helyzetben kell egy ellensegkep is, es ezt a romanokban talaltak meg. Van hazai is, de azt nyiltan nem meri vallalni a kormanyzo part.

Taxomükke (UK) 2013.03.03. 09:51:09

@DieNanny: Mert hamisan enekeltek, bazmeg, az meg nyilt lazadas!

szaszo71(D) 2013.03.03. 09:51:50

Én is fontosnak tartom azokat a dolgokat (tolerancia, kompromisszum, együttműködés, stb), amiket a posztoló említ. Régebben még le is írtam, de aztán megtudtam, h. egy "liberális kommunista zsidó" vagyok, ráadásul hazaáruló, mert külföldön élek, így már ritkábban fejtem ki a véleményemet ilyen témában.
A puskázás így van, amikor a köztisztviselői alapvizsgán voltam, velem együtt 2-en voltunk, aki nem puskázott.
Itt Németo-ban a tanfolyamokon sok román fiatallal találkozom, egyáltalán nem foglalkoztatja őket a romániai magyar kisebbség, semmi problémájuk nincs velem, mint magyarral, inkább a közös vonásokat látják, viszont volt már olyan magyar a csoportban,akit le kellett állítanom, mert folyton idiótázta nekem magyarul a csoportban lévő román, szlovák 20-30 éves fiatalokat, akik "elvették a földjét".

goAus 2013.03.03. 10:04:02

@Spacecake: A jövőbeli politikai elit pedig már létezik, csak még egyetemre járnak, vagy épp különböző osztályokon bontogatják szárnyaikat a minisztériumokban.:) Sokakat ismerek személy szerint, ilyen kis rogánok meg szíjjártók, de már rafkósabbak, és célzottan készültek erre a pályára, dolgozni nem kell, de luxusélet várja őket. Nekem mindegy mit gondolsz, de hogy mit várok a jövőtől: egy hónapon belül végleges költözés, mivel családot alapítunk, a gyerekkel meg nem akarok ki...ni, hogy itt kelljen élnie.:) De mindenki azt csinál amit akar meg szeret, sok országban jártam, egy biztos, én itt nem fogok tovább élni, családot alapítani meg főleg.:)

zopilote 2013.03.03. 10:07:22

En is elmeselek egy tortenetet Erdellyel kapcsolatban: megboldogult neveloapam a Ma -
gyar Kiralyi Honvedseg hadtapszolgalatanak boripari atvevoje volt. Egyszer ment katonai
labbeliket atvenni a visszacsatolt Aradra a Dermata nevu borgyarba. Az allomason a bor-
gyar kocsija varta, egy budapesti soforrel. Mikor hajtottak at a varoson a gyarhoz, egy ro-
man bocskoros paraszt kerult elejuk az uton okrosszekerevel. Lassan haladt, ezert a sofor
kiszallt a kocsibol egy szerelovassal es elkezdte verni az oreg romant. Apamnak pisztolyat
eloveve kellett a romant megvedeni az agyonverestol. Egyes magyarok nem a tolerancia-
jukrol voltak hiresek mar akkor sem.

Spacecake 2013.03.03. 10:12:42

@goAus: tedd,amiről azt hiszed,hogy a legjobb!!!sok sikert!!!

(milyen jó,hogy legalább azon nem lehet sírni,h nem lehet elmenni.mert hát ugye volt ilyen is.-)

mommmmo 2013.03.03. 10:15:57

Az lenne a megoldas, hogy a mostani sok panaszkodo elkezdene valahogy erdekvedelmi szervezeteket letrehozni.
Aztan ezekbol kesobb kinohetne magat egy uj politikai elit.

De ez nem tortenik meg, mert nincsennek meg a demokratikus elemek a kozgondolkodasban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 10:16:37

@zopilote:

"a visszacsatolt Aradra"

Ez mikor volt, melyik évben?

Azért kérdezem, mert Arad sosem lett visszacsatolva Mo-hoz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 10:19:27

@Wuppi: @tanato:

Alapvetően nem értek egyet.

Jogokat az ember akkor kap, ha azokat követeli. Azaz nem jó út a "maradjunk csendben, s akkor majd kapunk jogokat" elmélet, ha ugyanis valaki csendben marad, az azt jelenti: nincs szüksége jogokra.

Nem csak kisebbségi kérdésekben igaz ez, hanem minden másban is.

Spacecake 2013.03.03. 10:32:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 'visszafoglalt Arad'-ra gondolhatott....'44 vége körül lehetett az említett esemény.

gyapjasmaki 2013.03.03. 10:32:56

@NIKI LAURA:

Ki szereti legjobban a rizst? :D - bocs a sztereotípiáért

zopilote 2013.03.03. 10:35:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Rosszul emlekeztem, Kolozsvaron volt a Dermata borgyar.
Ott jart apam a visszacsatolas utan. Regen volt, amikor meselte.

veracity 2013.03.03. 10:38:27

Az index.hu által referált blogokon a moderáció miatt nagyon torz a hozzászólások összetétele.

Alig van olyan blog, amelyik engedné a kormányt támogató vélemények megjelenését!

Alice in Wonderland 888 2013.03.03. 10:40:02

Úgy tudtam, hogy ez a blog a tervezett vagy a létrejött határátkelésről/ külföldre költözésről szól...Tévedtem.

tucano 2013.03.03. 10:42:12

Sztem nem túl találó Mózes és a csapat vándorlását a hazai helyzethez hasonlítani. Ott volt vmi Isten is, míg otthon csak istentelenek vannak. Nem is szólva Mózesről, elég nehéz vele párhuzamba állítani örökös vezetőinket.

Spacecake 2013.03.03. 10:44:30

@veracity: itt nem a moderáció miatt torz,hanem a tematika miatt:-)

de van pár Index által referált (és preferált:-) blog,amire igaz az állításod:-)

zopilote 2013.03.03. 10:54:01

@Karinette:
Nem tevedtel, ez is a hataratkelesrol szol, nagyon is. Sot, a posztolo igazi hatart lepett
at, hiszen par eve mar hatarok sincsenek Magyarorszag es Nyugat - Europa kozott. Ma-
gyarorszagrol Angliaba vagy Franciaorszagba meg hatart sem kell atlepni. Legfeljebb ki-
koltozesrol lehet beszelni.:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 10:55:55

@veracity:

Egyébként kevesen tudják, hogy az index.hu tulajdonosai erősen Fidesz-közeliek 2005 óta, amikor az addigi tulajdonosoktól megvették a céget.

Régi módszer ez: a politikai ellenfelek felületét megvásárolni, majd ott nem csinálni nagyon látványos változtatásokat, viszont mégis kézben tartani, s ha nagyon kell, akkor pedig lépni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.03.03. 10:58:34

Először.
Erdélyben voltunk ismerősöknél.
A nagyobbik fiú akkor készült egyetemre és megvolt már a felvételi de várták hogy sikerült vagy nem. minden nap elsétáltunk az iskola felé hogy ki van e függesztve már a pontszámtáblázat és hogy ez alapján sikerült a vizsga vagy nem. Na végül kitették és kiderült hogy a fiú valami 2ponttal lemaradt a felvételi ponthatártól.
A szülők mondták hogy nem probléma megreklamálják. Másnap bementek és harmadnap már a fiú pontszámai úgy jelentek meg hogy fölötte voltak a felvételi határnak.

Másodszor.
Mikor kijöttem ide Londonba tudtam hogy sok román vendégmunkással kell majd együtt dolgoznom. Ettől tartottam egy kicsit mert tudjuk hogy a politika mennyire egymás ellen fordította a két nemzetet. A magyar agyakba a szőröstalpú román képe van beleégve.
Nagyon kellemesen csalódtam.
Én még ilyen kedves és segítőkész emberekkel nem találkoztam.
Olyan pozitív a hozzáállásuk hozzám hogy mindig csodálkozok az otthoni énemen hogy mit gondoltam róluk.
Nagyon sokat köszönhetek nekik mert az ő angoljukat jobban megértem.
Most is erdélyi románokkal dolgozok együtt és bár nem tudnak magyarul nagyon jól megvagyunk.

gyapjasmaki 2013.03.03. 10:59:06

A politikai elitet szerintem se lehetne egyik napról a másikra teljesen lecserélni, az mindenképpen rosszabb helyzetet idézne elő. Amúgy is ha alulról szerveződik a dolog tovább tart és több a légjogosultsága is.

Hasonlóan a várjuk a csodát, meg az új generáció majd jobb lesz hozzáállás se éppen a jobb út, mert miért lenne a következő generáció kicsit is jobb mint a jelenlegi ha semmit nem teszünk ezért?

A feladás és csendben továbbélés talán az egyik legrosszabb válasz. Majdnem olyan mintha eleve fel sem tűnne, vagy nem zavarna a dolog. Vagyis a csendes támogatókhoz tartoznál. Ennél már csak az lenne rosszabb, ha te magad gyakorolnád, azt ami nem tetszik.

A kivándorlás se éppen a legjobb döntés, de az már legalább valamiféle válasz egy tett, vagyis komoly jelzés a tömegnek.

A legjobb természetesen az lenne ha azok akiknek valami nem tetszik szerveződni kezdenének és szót emelnének az elveik értékrendszerük mellett és megpróbálnák meggyőzni a csendes tömegeket hogy az ő nézeteiket értékrendszerük támogassák. Hogy a következő generációk már abban nőjenek fel vagy legalább ebben a szelemben neveljék gyermekeiket.

mommmmo 2013.03.03. 11:04:55

@gyapjasmaki: vagy elso lepesben, legalabb jelen legyenek a kozeletben, peldaul, mint valasztasi lehetoseg.

tucano 2013.03.03. 11:07:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ilyeneket felesleges neki írni, még belezavarod szegényt.

gyapjasmaki 2013.03.03. 11:10:07

@mommmmo: Pontosan. Bármilyen nézeteket is vall valaki tuti nincs vele egyedül. Még az olyan szélsőségesek is tudnak szerveződni, mint a jobbik vagy a magyar gárda.

Akinek valamiféle gondja van a jelenlegi társadalommal vagy annak értékrendszerével, az ne adja fel az első akadálynál, hanem keressen hozzá hasonló embereket akikkel közösen további hasonló gondolkodású embereket kereshet. Nem kell mindenben egyetérteniük, elég ha egy témában fognak össze. Semmi nem fog máról holnapra megváltozni, főleg nem magától.

tanato 2013.03.03. 11:11:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem volt visszacsatolva,de 44 végén,pontosabban augusztusának végén. egy pár napra elfoglalták a magyar csapatok a román átállás után és kitűzték a magyar zászlót.A szovjet csapatok közeledtével azonban gyorsan menekülőre fogtuk a dolgot. Amolyan igazi pünkösdi királyság volt.

mommmmo 2013.03.03. 11:13:07

@diggerdriver: en is ismertem jofej romanokat, es kisebb gondjuk is nagyobb volt annal, minthogy az ellenteteinket feszegessek. Sot max csak rohogtunk egyutt a szarkeveroinken.
De pl Abu Dhabiban az egyetlen ember aki tenyleg nyiltan rasszista volt, egy roman volt.
Allandoan ciganyozott ( pedig ott ki a francot erdekel a ciganykerdes, ugye, de nem tudott kiszalni ebbol a gondolatmenetbol) minket magyarokat fasisztazott, az indiaiakat, pakisztaniakat atyai lenezessel kezelte, ha vele egyenranguak voltak, az alatte levokkel meg arroganssan orditozott.

Az arabok az elejen jo pozicioba juttattak, meert szke kekszemu europai volt, es ott is vannak bovan faji eloiteletek, de aztan az urge teljesen elszigetelodott, pl senki nem ult le vele egy asztalhoz, az angolok nemetek sem.
Aztan vegul kirugtak, es mindenki megkonnyebbulten felsohajtott.
Szoval azert ott is vannak idiotak.

mirx 2013.03.03. 11:15:53

Anyám, de modoros lett. És én is nekifoghatnék a lamentnek, hogy mennyire tipikus az erdélyi magyaros ködösítős-utalgatós, magát őszintének tartó, de nyíltan beszélni gyáva stílus, meg a mellét verő tanárember, aki nem tudja a megfelelő helyre kitenni a vesszőket, meg nagybetűvel írja az édesanyámat, de minek is. A húsosfazék viszont abszolút jogos, az ilyesmi Romániában még jobban érzékelhető, de ennek azért nincs mit örülni.

tanato 2013.03.03. 11:16:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Jó ez a szibériai fogoly történet,tényleg alátámasztja"az idő megszépít mindent "alapigazságot.

Spacecake 2013.03.03. 11:23:25

@mirx: hsz-ed ugyan nem modoros,csak Tahó.Nagy T-vel:-)

tanato 2013.03.03. 11:26:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A Székelyföldi autonómiának tényleg van etnikai alapja,hiszen ez már létezett is az 50-es 60-as években,csak jelenleg politikai realitása az nincsen,csak a tűz szítására alkalmas.Na meg gazdasági sincsen mert nincs kijárata semerre, Románia majdnem a földrajzi közepén fekszik,így nem hasonlítható össze sem a baszk,sem a katalán sem az észak olasz német enklávé önállósodási törekvéseivel.Én inkább a határellenőrzés nélküli román-magyar viszonynak volnék a híve,hogy ott mehessenek át az emberek azon a földúton amerre a kegrövidebb,ne kellejen 50 100 km.-eket kerülni hogy eljussanak a 3 km-re fekvő szomszéd faluba.De pl. Kübekházán ahol a határ passzosan a falu utolsó házáig ér szomszédos romániai Óbéba még 2 km.re sincs és jelenleg ha el akar oda jutni a kübekházi polgár,kerülnie kell a legközelebbi kiszombori átkelőn keresztül minimum 40 km a másfél helyett.És ilyen falupáros nagyon sok van a román -magyar határon.Na én ezt tartom inkább elsődleges problémának 2013 ban a székely autonómia helyett.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.03. 11:27:56

Lehet, hogy üldözési mániám van, de bennem motoszkál a gondolat, hogy nem erdélyi ember írta ezt a posztot. Ahhoz képest, hogy a cikk elején megemlíti, hogy az ősei csontjai porladnak, odahaza a a temetőben említésre méltónak sem tartja, hogy alanyi jogon megkapják az állampolgárságot és a szavazati jogot az Anyaországtól illetve a jelenlegi kormánytól. Amire esetleg az idős szülei egész életükben vártak.

Érdekes mód a sérelmei (a nyugdíjasok ingyen utazását és 13. havi nyugdíjat kivéve) mind-mind aktuálpolitikai utalás. Eszébe sem jut a kettős állampolgárságról alkotott népszavazás és sok hasonló esemény. (akkor az volt a baj most meg az, hogy kitűzik a székely zászlót a Parlamentre? Tegye fel a kezét az a honfitársam, amelyik tudja, hogy lehet jót tenni a határon túli magyaroknak.

A 13. 14 havi nyugdíj említését sem egészen értem, hiszen az utóbbi csak a propagandában szerepelt még a konkrét tervek között sem.

Egyébként az a tény, hogy Erdélyben is harcolt a melegek, cigányok stb. jogaiért azért az sejteti, hogy ott is volt a jogosultságukkal épp’ elég gond.

Mondjuk a poszt zárása Egyiptom húsosfazekaira való utalással tetszett, bár magát a bejegyzést kicsit propaganda ízűnek és torznak érzem tekintettel arra, hogy a mai állapotok vizsgálata az nem merülhet ki az aktuális kormány bírálatában.

anestesilege 2013.03.03. 11:28:05

@zopilote: Nem tudom, miert szegyellheti a posztolo, hogy erdelyi, lehet hogy csak ismeri azt a talaloskerdest, hogy mikor lesz a szekely emberbol roman? (Ha atkoltozik Magyarorszagra....)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.03.03. 11:28:38

@mommmmo:
Persze mindenhol vannak hülyék ez nem vitás.
Én csak a saját tapasztalatomról beszélek.
Rengeteg volt szoci országból jött emberrel dolgozok együtt.
Nekem nincs rossz tapasztalatom egyikkel sem.
Talán az albánok azok akik rátartibbak büszkébbek a többinél.
Eddig kétszer láttam majdnem verekedésig fajuló vitát melósok között. Mindkét esetben albán volt az egyik fél a a másik meg litván és angol. Egyik esetben sem volt igaza az albánnak mégis akár verekedni és kirúgatni magát is hajlandó lett volna a vélt igazáért.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.03. 11:30:09

@tanato: Románia az eu tagja nem? Nem lehet úgy járkálni, ahogy a kedvünk tartja?

mirx 2013.03.03. 11:32:54

@Spacecake: Látom, a szóköz billentyű használata külön óriási gondot okoz, hát milyen nehéz is egy sort hiba nélkül leírni... a sértegetés meg egy szmájlitól nem lesz viccesebb. Ha fáj az igazság, ez van. Deal with it.

Spacecake 2013.03.03. 11:33:07

@flash.gordon: EU és schengen közötti különbség megvan?:-)

tanato 2013.03.03. 11:36:37

@mommmmo: Az biztos hogy Romániában sokkal keményebben bánnak a cigányokkal mint MO.-on,pl. 90-ben a marosvásárhelyi vérengzések után amikor a helyi cigányság a magyarok mellé állt/jól felfogott érdekük szerint,mert tudták hogy a magyarok után ők fognak sorra kerülni vérengzésileg/ a helyi cigánytelepeken többször" végigment "a román csendőrség és válogatás nélkül minden épkézláb férfiembert hülyére vertek.Nem egészen véletlen a román cigányok kimagasló méretű exodusa a latin nyelvű nyugati országokba.

Spacecake 2013.03.03. 11:36:37

@mirx: hűűű,de nyelvvtannáci lett itt vki:-)
nem akartalak megsérteni,csak kikivánkozott.
Egyébként nem vagyok cseppet sem érintett,ezért nem is fáj az 'igazságod'.már ha igaz.

tanato 2013.03.03. 11:37:53

@flash.gordon: Sajnos nem mert a schengeni paktumban még nincsenek benne,és hogy benne legyenek ,a bentlévők beleegyezése szükségeltetik,köztük a mienk is.És ezzel is zsaroljuk őket erősen.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.03.03. 11:38:49

Azt mondja, mindig is magát hibáztatta - de mit mond az írás? Persze, hogy az ellenkezőjét. A kiemelet, címadó kérdés demagóg, természetesen nem a politikuson múlik a bármi is, az ember nem fog megváltozni, igen, 20 év múlva sem. Akkor is lesznek olyan neveltetésűek és jelleműek, meg emilyenek. Minthogy az egyszeri ember szereti szivatni magát és vakként félszeműeket imádni maguk közt, a felallás a jövőben sem fog változni. Posztírónkban a helyzetkép lecsapódása sematikusnak tekinthető. Van 4-5 alap-"magán"vélemény, aztán ezek cirkulálnak. A cél viszont érthető: önmagunkat továbbörökítve látni és tudni, a lehető legmesszebbmenőkig, úgy saját magunk átadásában, mint időben. Amin fáradozni tud a posztoló és mindannyian, amit tenni tudunk: utódjainkat, környezetünket - már aki vevő rá - módszeresen, de persze ésszel, megkínálni sajátmagunkkal. Átadni, elmagyarázni, megokolni, a mindennapokban példákkal, cselekvő példákkal! alátámasztani szavaink. Ehhez nincs köze országhatárnak vagy kormányzásnak. Aki összemossa, kifele mutogat! Aki mással kezdi a posztot és ide lyukad ki.. az meg gondolkozzon el. Demagógiával csak a legegyszerű néprétegeket lehet megfogni. Meg önmagunkat becsapni. Ami ugye nem cél.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.03.03. 11:44:27

*kiemelt
*legegyszerűbb
@flash.gordon: "a bejegyzést kicsit propaganda ízűnek és torznak érzem tekintettel arra, hogy a mai állapotok vizsgálata az nem merülhet ki az aktuális kormány bírálatában."
Már mért ne merülhetne. Aki nem lát tovább - márpedig elég sokan nem -, azok számára de. Ezt is érdekes latolgatni, hogy most akkor fel vagyunk ültetve a poszt által, ez a célja vagy tényleg vérkomolyan pötyögte valaki be? Hm hm hm.

gyapjasmaki 2013.03.03. 11:44:42

Még annyit fűznék hozzá, hogy azért is kár a politikusoktól várni a megoldást, mert ők csak az igényeket elégítik ki. Vagyis ha az emberek többsége(pontosabban az aktív választok többsége), szeretne valamit, akkor fog kiállni mellette, viszont akkor mindenképpen lesz valaki aki aki áll azért. A politikus feladata a nép szolgálata, igényeinek kielégítése, hogy ezért újraválasszák. Ha a többség(pontosabban az aktív választok többsége), nem támaszt igényeket, akkor majd kreál, ha kell kitalál dolgokat. Olyanokat, amik nagy valószínűséggel senkinek, vagy legalábbis kevés ember érdekeivel ellentétes. Pl. 13-14-dik havi nyugdíj.

Leegyszerűsítve egy civil szerveződés elmondja mi az ami érdekli és milyen változást szeretne és aki akar csatlakozhat.

A politikus meg megpróbálja megsaccolni mi az mi a többségnek tetszik és az mellett áll ki és ez akár hétről hétre is változhat. A választások közeledtével a legfontosabb a minél nagyobb tömeg igényeinek belövése. Két választás között meg elég a saját tábort, annak is a középmagját kielégíteni, no meg a támogatókat :).

Spacecake 2013.03.03. 11:45:08

@tanato: és majd ha be is lépnek,nem ártana majd az érintett falvak között épkézláb utakat építeni,de ez csak idő és pénz kérdése.

gyapjasmaki 2013.03.03. 11:47:43

@flash.gordon: Az nem elég, és nem is követelmény. Ahhoz a Shengeni-egyezmény kell, amiben pl Svájc is benne van holott nem tagja az EU-nak. Anglia meg bár tagja az EU-nak, határügyileg hasonló a helyzetben van, mint Romániában.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.03.03. 11:48:42

@Spacecake: meg akaraté, nem?
@gyapjasmaki: ó, ennél jobban nem is lehetne megfogalmazni. Virtuális bekeretezést e kommentnek!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.03. 11:49:10

@tanato: Jó, de amíg nem volt schengen addig is átmentek az emberek egyik falúból a másikba. Vagy, hogy kell ezt elképzelni? Egy 300 falu Romániába vezető útján határőr áll irodával és szúrós szemekkel?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.03. 11:50:39

@Kellemes Zérókomponista: Nem lehet mert torz képet kapunk. Ennek ellenére sokan megteszik.

Spacecake 2013.03.03. 11:52:36

@flash.gordon: te most szivatsz minket??:-)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.03. 11:54:03

@Spacecake: Eszemben sincs. Fingom nincs a kérdésről. Bár megnéztem térképen a fentebb említett Kübekháza és az első román falu között nincs is út.

gyapjasmaki 2013.03.03. 11:58:17

@flash.gordon: A határ természetesen nem egy fal és nem állnak végig katonák. Bár a zöldhatáron kb. bármelyik országba nagy valószínűséggel át tudnál menni, az attól még illegális ergó, ha valamilyen oknál fogva mégis elkapnak, számíthatsz valamiféle büntetésre.

Spacecake 2013.03.03. 12:02:10

@flash.gordon: ok.
határellenőrzés van,mint régen,csak a kijelölt határátkelőkön tudsz átkelni.a belső oldalon,jelen esetben Mo-n,hőkamerákkal pásztázzák a határvidéket,ami hatékonyabb,mint egy 10méteres szögesdrótkerítés aknazárral.
ezért kell néhol 50-80-100km-et kerülni.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.03.03. 12:02:28

@gyapjasmaki: "Akinek valamiféle gondja van a jelenlegi társadalommal vagy annak értékrendszerével, az ne adja fel az első akadálynál, hanem keressen hozzá hasonló embereket akikkel közösen további hasonló gondolkodású embereket kereshet."

Ez a kezdő lépése a rendszer megváltoztatásának.

gyapjasmaki 2013.03.03. 12:04:23

@flash.gordon: Továbbá bár itt a Google Maps szerint nincsenek utak.

maps.google.hu/maps?q=k%C3%BCbekh%C3%A1za&hl=hu&ie=UTF8&ll=46.141143,20.285783&spn=0.008222,0.01929&safe=off&hnear=K%C3%BCbekh%C3%A1za&t=h&z=16

Én 90%-ig biztos vagyok, hogy földúton valószínűleg közlekedni lehet.

2013.03.03. 12:04:52

@Gamma Leonis: nem ismered a mondast, 2 magyar 3 fele huz?

Lajos ghr 2013.03.03. 12:10:31

Nem lesz elég 20év.

gyapjasmaki 2013.03.03. 12:17:00

@Lajos ghr: 20 év alatt rengeteget lehetne tenni. Bőven többet, mint, amit egy átlag magyar elképzelni mer, vagy tud.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.03. 12:24:24

@tanato: Tényleg ez az autonómia pontosan mit takar? Van ennek valami konkrét alapja cagy csak beszélnek róla?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.03. 12:58:01

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, lehet ismétlem az előttem szólókat.
Ez egy politikai indíttatású cikk, kár volt kirakni.
:(
Persze, gumicsontnak jó.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 12:59:42

@tanato:

"Én inkább a határellenőrzés nélküli román-magyar viszonynak volnék a híve"

Ez meglesz 1-2 éven belül. Csak a nyugatiaktól függ, hogy Románia mikor lehet Schengen-tag.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 13:02:30

@flash.gordon:

Azt jelenti: nagyobb fokú önállóság, mint egy átlag közigazgatási egységben.

tanato 2013.03.03. 13:11:00

@flash.gordon: Éppen az említett Kübekháza mellett néhány éve egy részeg ember véletlenül átment viezelni néhány méterre román területre a zöldhatáron.Azonnal elkapták a román határőrök elvitték néhány napra lesittelték utána bilincsben visszaadták a magyar rendőröknek,azután ithon még fizetett egy valag pénzt illegális határátlépés szabálysértése címén is.

christophe 2013.03.03. 13:13:28

''Nekünk kelet-európaiaknak még legalább egy húszas kell, hogy kihaljon a mostani politikusok gárdája, akik a húsosfazekak mellett szocializálódtak.''
Irigylem az optimizmusodat,ahogy orbàn,kàdàr seggèbol màszott ki,valoszinu hogy a kovetkezo generàcio az orbàn seggnyaloibol fog kikerulni.Olyan szinten elmanipulàltàk az alkotmànyt,hogy csak elsopro ellenzèki gyozelem esetèn lehet modositani,vagy esetleg nèpszavazàssal,ami megtiltja azt,hogy bàrmilyen politikai ero a sajàt kèpère,hasznàra alakithassa az alkotmànyt,illetve egy fuggetlen AB-t....
Jaa mèg valami csehek,lengyelek,horvàtok is az ugy nevezett kelet-europai blokkhoz tartoztak,ès szerintem sokkal elobbre tartanak mint M.o

tanato 2013.03.03. 13:18:05

@flash.gordon: Egyébként van út Kübekáza és Óbéba/Beba Veche/ között,csak rendkívül elhanyagolt állapotban,évente egyszer falunapkor át lehet menni a szomszédos községbe,akkor ideiglenesen nyitnak ott egy határátkelőt.Azt mondják csak a schengeni csatlakozás után javítják meg az utat,addig nincs értelme.

christophe 2013.03.03. 13:20:15

@mommmmo: +1 maximàlisan egyetèrtek,amig azemberek nem tesznek semmit,nem fognak ossze civil szervezetekben,nem fogjàk fel,hogy sajàt ès gyermeik jovoje a tèt,addig semmi vàlozàs nem fog bekovetkezni,ès àllampolgàr helyett alattvalok maradnak.....

tanato 2013.03.03. 13:20:39

@flash.gordon: Hát a teljes autonómia,akár egy teljes székely parlamentet és közigazgatást is jelenthet/ne/ akár román feliratozás és hivatalos nyelv nélkül is.

gyapjasmaki 2013.03.03. 13:24:45

@christophe: A politikus, az politikus. Arra várni, hogy majd megváltozik, elégé elrugaszkodott gondolat. Várhatunk mi 100 évet is. Semmivel se jobbak a külföldi politikusok, mint a mijeink. Ott a nép nem enged meg nekik bizonyos dolgokat. Ott bizonyos tettek vagy akár mondatok után végleg eláshatja magát valaki. Itthon mi eltűrjük. Bennünk van a különbség nem a politikusokban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 13:30:39

@tanato:

Európában ilyen egyedül csak Finnországban van, Ålandon. Máshol nincs. Azaz ez túlzás lenne, s szükségtelen is. Åland esete, kialakulása speciális.

gyapjasmaki 2013.03.03. 13:31:28

@christophe: @mommmmo: Szerintem a politikus és a civil szerveződés jobb ha 2 lépés távolságban van egymástól. A politikus egész máshogy működik, mint egy civil szervezeti vezető.

christophe 2013.03.03. 13:38:33

@gyapjasmaki: ezt irtam èn is,ha azemberek nem veszik a kezukbe a sorsukat(orszàgos sztràjkok,tuntetèsek,nèpszavazàs)semmi nem fog vàltozni.Belgiumban rendszeresen vannak tuntetèsek,sztràjkok ,a politikusok egy percre se tudjàk elfelejteni,hogy Ok kèpviselok;nem kiskiràlyok.

gyapjasmaki 2013.03.03. 13:41:01

@christophe: Akkor félreértettelek, bocsánat. Ez kellene itthon is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 13:52:38

@Annagabi: es a nagyszuleid nem hiaba remenykedtek, az unokaiknak sokkal jobb lett

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:18:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azert gondolom te is belatod, hogy ha nem is paradoxon, de minimum viccessen hangzik :-)

En sem akaarom elvinni a temat a homoszexualitas temakorebe, mert tenyleg egyfajta gumicsont, ami nem is erdekel kulonosebben (raadasul az erdekesebb, hogy egy Zagyva Gyula meg mindig tagja a parlamentnek), de egy apro megjegyzest tennek. Nem, nem akarok vitatkozni ezen, ha gondolod irj maganban.

Szoval az egyenlo jogokkal kapcsolatban.
Vilagos, minden orszagban masok a rendszerek, de pont ezert nem lehet azonosan kezelni az egyenlo jogok megiteleset. Peldaul Magyarorszagon (meg gyanitom Bulgariaban is) a tarsadalom biztositas kiterjed mindenre. Az europai orszagokat nem ismerem, viszont Eszak-Amerikaban ez altalaban ugy van, hogy a munkaltaton keresztul az alkalmazott jopar olyan szolgaltatashoz jut, ami kulonben penzbe kerulne. Csak peldanak ezek egyike a fogorvos.

Namost. Tegyuk fel a ferj/feleseg olyan helyen dolgozik, ahol ezt a biztositast megkapja a munkaltaton keresztul. Automatikusan kiterjed a csaladra, tehat a hazastars es a gyerekek (18 ev alatti, vagy iskolaba jaro 26 eves korig) is automatikusan biztositva vannak.
Ez egy homoszexualis, vagy leszbikus partnerseg eseteben nem volt ervenyes.
Aztan ott van az ozvegyi nyugdij meg jopar mas dolog, ami a hagyomanyos hazastarsak eseteben automatikusan igenybe vehetok.

A homoszexualisok ezert akartak hasonlo jogi statuszt. Ami hazassagot jelent, legalabbis jogi ertelemben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 14:22:46

@morsels:

Nem értek egyet. Nem akarhatsz olyan státuszt, melyre alkalmatlan vagy. Ezen az alapon a kutyatulaj meg örökbe akarhatja fogadni a kutyáját, hogy örökölhessen utána.

Hozzáteszem - bár ez nem lényeges -, hogy a homokosoknál ritka a tartós kapcsolat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 14:25:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: es szinte mind kifejezetten szexmanias
kozponti kerdes minden helyzetben

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:26:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ebben nincs igazad (mint ahogy sok minden masban sincs ezzel kapcsolatban), de mint irtam, nem fogok ujra egy homofobia flamet kezdeni.

Ehhez a poszthoz kapcsolodva rogton Zagyva parlamenti kepviselo jutott eszembe, ami persze onmagaban nem magyarazat semmire, de erdekes, hogy a mindenkori hatalom milyen ellenzeket termel ki maganak.

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:29:08

@hagyma: Meg jo, hogy a heteroszexualisok nem szexmaniasok. Csak suttyomban dudnak, elfujva a gyertyat sotetben.

Es persze nem izgulnak arra, hogy a no ruhaban fekszik el egy furdokadban peldaul :-)

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:33:01

Nade beszeljunk arrol, hogy Zagyva azt mondta egy kepviselo tarsanak, hogy annak ellenere megdugna, hogy cigany.

Es meg parlamenti kepviselo.

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:34:35

@morsels: Erre mondtam azt, hogy minden politikai 'elit' kitermeli a sajat ellenzeket.
Vona, Novak, Zagyva.
Aztan jonnek a debreceni ultrak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 14:35:51

@morsels:

"Es persze nem izgulnak arra, hogy a no ruhaban fekszik el egy furdokadban peldaul"

:-)))

Valld be, honnan ismersz?

Nem hiszem, hogy ezt csak találomra mondtad.

mommmmo 2013.03.03. 14:38:14

@gyapjasmaki: szerintem epp ez a baj, hogy tavol all egymastol a politika es a civil szervezodes.
Szerinted ha nem a civil szervezodesekbol alakulna ki egy uj politikai elit, akkor mibol, mi az alternativa?

Raadasul epp azert, mert nalunk nincs koze a kettonek, a politika csak ideologiai jellegu gumicsontokat rag, ahelyett hogy olyan valos problemakkal foglalkozna, amiert pl erdemes civil szervezodeseket is letrehozni.

szoval igazad van, tavol all egymastol a ketto, de szerintem epp ez a problemak forrasa (ja meg, hogy civil szervezodesek sem nagyon vannak, amik konkurenciat allitananak annak a sz@rnak, amit politikanak hivunk)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 14:38:40

@morsels:

Bunkók mindig vannak.

Viszont helytelennek tartanám, ha képviselőket lehetne megfosztani képviselőségüktől csak bunkóságuk miatt.

Korábban ennél durvábbat is mondott már egy bunkó bolgár képviselő, ráadásul az Európai Parlamentben. Mi lett? Sokan elítélték őt, ennyi. Nem lehet a választói akaratot megmásítani. Ha a választók bunkó képviselőt akarnak, akkor ehhez minden joguk megvan.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 14:39:28

@morsels:

Ja, akkor oké. De régen lehetett, mert onnan 6 éve kitiltottak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 14:43:30

@morsels:

De most komolyan: a ruhás nő kádban, zuhany alatt, medencében, stb. nem szép látvány? Mert ugye ez nem durva dolog? Szerintem ez valójában művészet. Míg az erotikus ipar zöme a nőből tárgyat csinál, addig ez inkább művészet, mely éljenzi a nőt annak női mivoltában. Azaz én ezt a tematikát nem tekintem a pornó részének, hanem inkább a művészet alatt tartom számon.

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:44:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Helyelen?
Helytelen?????

Ez elkepesztoen rossz hozzaallas egy csomo szempontbol. Tenyleg csak helytelennek talalod?

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:45:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja, regen volt.

Az igazsag az, hogy Kubaval kacsolatban nezelodtem es hat eleg eros velemenyed volt azzal kapcsolatban. Szoval nem 'uldozlek', csak emlekszem rad.

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:46:34

@gyapjasmaki: Hogy lehet Zagyvat felreerteni? :-)

mommmmo 2013.03.03. 14:49:05

En amugy ugy gondolom, hogy ma a nyugdijasok 2 nagy csoportjanak van kepviselete a parlamentben: az un "panel proliknak" es a templomba jaro neniknek bacsiknak.
Nekik kell ez az ideologiai gumicsont ragas, mert ebben nottek fel, nem is tudjak elkepzelni, hogy masrol szolhat a kozelet. Elnezest persze a kiveteltol, en a tomegekrol beszelek.
Nekunk aktivaknak nincs kepviseletunk, pedig ha nem is vagyunk sokan, azert szerintem egy 20%~os kepviseletet minimum kaphatnank normal esetben. Marmintha mukodne a polgari demokracia, hangsulyozva a POLGARIT. De jelenleg valoban, a politikusok ifju nemzedeke is ugyanezekre a celcsoportokra hajt. Bar abban ketelkedem, hogy eme ifju nemzedek is dozsolni fog~e, mar nem nagyon lesz kirol lenyuzni a bort.

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:49:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Engem nem izgat, nem is ertem, hogy mas mitol kerul izgalmi allapotba.

Egyebkent meg ha figyeltel, arra irtam ezt, hogy hagyma szerint a homoszexualisok szexmaniasok.
Mert a heteroszexualisok azok mind katolikus neveltetesu, szemlesuto fajta :-)

gyapjasmaki 2013.03.03. 14:49:58

@morsels: Sehogy, csupa szív ember. :D

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:52:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hat egyreszt egy not nem kene nyilvanosan inzultalni ugy, hogy megdugnalak.
Aztan ezt csak fokozva azzal, hogy annak ellenere megdugna, bhogy cigany.

Tenyleg nem erted? Szerinted ez normalis? Marmint normalis resze az altalanos emberi kommunikacionak?

Aztan ehhez vegyuk hozza hogy elvileg a parlamenti kepviselok azok, akiknek valamifele peldat kene mutatnia.

morsels (törölt) 2013.03.03. 14:53:22

@gyapjasmaki: Az.
:-)

De most is mondom (szerintem ez erdekesebb), minden poilitikai elit kitermeli a sajat ellenzeket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 14:54:21

@morsels: a szex szeretese es a szexmania kozott van nemi kuonbseg
3 homo ismerosom van
egyik a facen is
nem tudnak masrol beszelni
tudom nem egy nagy merites, de harombol harom az 100 %

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 14:56:48

@morsels: ha azt mondta volna hogy nem dugna meg, mert cigany az jobb lett volna?
/amugy meg a hozzaszolasokbol kitunik, mennyi ertelme van ennek a bejegyzesnek/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 14:57:44

@morsels:

Igen, hozzászólásaim 15 %-a Kubával volt kapcsolatos. Egyébként most már egyetlen hozzászólásomat sem lehet megtalálni az indexfórumon, mert nem csak a nevemet törölték, hanem minden hozzászólást is. Ezt akkor csinálják, ha nagyon mérgesek valakire a moderátorok, mert az a valaki megírta róluk az igazat,

Egyébként nyugodtan lehet engem üldözni, semmi gond. Nem titkolom a múltamat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 14:59:09

@morsels:

Ez mind igaz. De a megoldási javaslatod (ne lehessen az ilyen parlamenti képviselő) nem megoldás, sőt elfogadhatatlan megoldás.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:02:22

@hagyma: Hat haver, ha teged nezlek, akkol a bankett kapitanyok kozlesi kenyszerben szenvednek... meggyozodesuk, hogy konyvet irnak es az atlagnal ertelmesebbek.

Mondjuk csak egy bankett kapitanyt 'ismerek', de az 100%

(a ferfiaknak mindig ott van a szex valahol. persze kortol fugg, hogy mekkora reszet teszi ki az eleteben, de nagyreszt akorul forog. a heteroszexualisoknak is)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 15:04:09

@morsels:

Nyilván mindez egyénfüggő. A dologban viszont van valami alapvető: az emberiség kb. 4-5 %-a homokos. S ezek egy része is tartózkodik a homokos szextől. Azaz 1-2 % lehet az aktív homokos.

Ennek következménye: egy átlag aktív homokos sokkal nehezebben talál partnert, mint egy normál heteroszexuális. Így amikor talál, a szex a központban van azonnal.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:04:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem megoldast irtam. Elvileg le kene mondania, dehat nem fog.

Szoval ujra azt mondom, hogy a mindenkori politikai elit kitermeli a sajat ellenzeket. Es hat Zagyva egy ilyen ellenzek.

Egyebkent szerinted normalis, hogy egy parlamenti kepviselo igy viselkedhet?

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:06:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ne vigyuk el ezt is homofobia, jo?

Ismerem a velemenyed, nem ertek egyet veled sok mindenben, viszont te is csak ugyanazt fogod mondani, amit eddig mar tobbszor elmondtal.

gyapjasmaki 2013.03.03. 15:06:26

Szerintem a jobbik előretörése és nagyszerű képviselőik jelenléte, nem azt jelzi, hogy a támogatóik, mind hasonló értékrendet képviselnek. Nincs vagyis merem remélni, hogy nincs 19%-nyi ilyen ember Magyarországon. Inkább az elkeseredés viszi oda a szavazókat és az, hogy jó kis ellenségképeket kapnak ott. Vagyis hogy még véletlenül se a "fajtiszta" magyar a hibás, bármiért is, hanem a romák, az unió, a zsidók,... Mert úgy általában másoknak nincs jobb dolguk, mint szegény magyarokat csesztetni, kirabolni, nyomorgatni, rabszolgává tenni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 15:07:35

@morsels:

Nyilván ez nem normális dolog. Ha állásban lenne, kirúgták volna, De mivel parlamenti képviselő, nincs állásban és bármit tehet. Persze lehetne perelni, de attól még maradna képviselő a mandátuma végéig. Még saját pártja sem tudná őt lemondatni.

DieNanny CH 2013.03.03. 15:08:37

@hagyma:

Hát, igen. Végre hétvége van, amikor időm is lenne olvasni meg kommentelgetni, erre nincs miről!
Tudom, nem a blogger hibája, ő "hozott" anyagból dolgozik...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 15:08:46

@morsels: lehet vannak haverjaid
nem en vagyok az, csak szolok

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 15:10:18

@gyapjasmaki:

A szavazótábor alapvetően eléggé heterogén náluk
- meggyőződéses nyilasok,
- nacionalisták,
- rendszerkritikusok,
- minden pártot ellenzők,
- szegény emberek, akik nem látnak megoldást.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:11:01

@hagyma: Nem is lennek buszke rad haver :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 15:12:42

@morsels:

"Engem nem izgat, nem is ertem, hogy mas mitol kerul izgalmi allapotba."

Ez nyilvánvaló. Alapvetően a szexuális ízlések hívei nem tudják egymást sosem "megérteni". Hiszen vagy tetszik valami vagy nem. Olyan ez, mint a tökfőzelék - hiába magyarázzák neked, hogy milyen jó, ha te utálod.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 15:14:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem csak akkor
allandoan
de valoszinu ezert is
nincs eleg partner es egyfolytaban ez jar a fejukben
azert en a facen nem irom le naponta negyszer, hogy de megdugnam Madonnat
a meloban nem mondom el otszro, hogy a vilag legjobb dolga a szex
es nem riszalom a seggem
/ez a harom tipus van akit szemel;yesen ismerek, es kozuluk az egyik meg rendszeresen szerelemes latin dalokat hallgat mert puerto ricoi es naponta negyszer felhivja a partneret es hangosan kozli, hogy mennyire szereti
szep dolog a szerelem, de a meloban dolgozni kell
a facen van mas tema is
es lehet normalisan is jarni-kelni
@morsels: ja amugy elnezest ha Te masfajta vagy, biztos nem minden homo egyforma
bankett kapitanyrol meg meg eletemben nem hallottan

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.03. 15:14:47

@tanato: Hát a román kisebbség miatt gondolom kell román felirat ill. közigazgatás is.

Egyébként ebben a románoknak mi lenne a jó? Miért adnának ennek zöld utat? Az ő érdekük az asszimiláció lenne nem?

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:16:09

@gyapjasmaki: Az allam magara hagyta az embereket.
Vilagos, hogy a Jobbik nem(sem) megoldas.

A magara hagyas alatt azt ertem, hogy alapveto biztonsagban nem erezheti magat egy csomo ember, akkor persze felmerul benne, hogy a sajat kezebe veszi a torveny ervenyesiteset.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:17:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A homo/bi szexualitas is ilyesmi.

Egyebkent nem utalom, csak engem nem izgat. Mint ahogy a BDSM sem, meg jopar mas dolog sem.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:19:20

@hagyma: Mar vartam ezt.
Nem, nem vagyok homoszexualis, a fiam most lesz 29 eves.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:21:16

@hagyma: Akkor mi a lofasz vagy, ha nem bankett kapitany? :-))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 15:24:42

@morsels:

Igen, már korábban írtam, hogy tanulmányoztam a fétiseket. S a hozzájuk való viszony sokféle lehet: "fújj, undorítótól" "nem értem mi a jó bennéig".

BDSM - én kifejezetten rettegek tőle.

Magamon megfigyeltem: a legnépszerűbb fétisek abszolút nem érdekelnek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 15:28:27

@hagyma:

A bankettkapitány az valami olyasmi lehet, mint a koncertmester.

A koncertmester a zenekarban az első soraban álló hegedűsek közül a legjobb zenész. Így gondolom bankettmester meg az a pincér lehet, aki legügyesebben hozza be a kaját az asztalra...

:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 15:30:13

@morsels: na megtalaltad a haverod, ugy hivjak lofasz
amugy ne bizd el magad, a nejem munkatarsa, akirol beszeltem es tombol a facen 25 ev hazassag es 2 gyerek utan jott ra, hogy homo
es azota az, elvalt es nincs bejegyzese amin nem arrol ertekezne, hogy a szex a ferfiakkal a legjobb
@DieNanny: hat ez egy annyira nem idevalo hetvegi gumicsont, mert raadasul csak ez 4-5 hulye ir ide vasarnap, aminek semmi ertelme
mar onnantol viszket a honaljam, hogy "billentyuzetet ragadtam" utana meg csak rosszabb lett

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:30:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A fetisek is kategorizalhatoak mint devianciak, nem?

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:31:25

@hagyma: Ha gondolod, megbeszelhetjuk szemelyesen is.

Haver :-)

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:33:06

@hagyma: Szoval mi a baj a bankett kapitanyal? Az vagy, vagy nem vagy az?

gyapjasmaki 2013.03.03. 15:33:18

@morsels: Hát nem tudom. Egy átlag magyar szerintem túl sokat vár el az államtól. Persze a közbiztonság az állam feladata nem is kétség. Viszont nagyon sok dolog nem feltétlenül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 15:35:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ezt nem jol gondolod, de nem azert mert lenne bajom a felszolgalassal
komolyan nem ertem a bankettet
amugy remekul be tudok vinni 9-10 fofogast egyszerre, ha az szukseges
perfektul tudok bort es pezsgot onteni ha a haza megkivanja

oh jut eszembe
jott egy uj lany, rogton levagta az ekcentusom/ nem csoda/
megkerdezte honnan jottem
mondom neki
aszongya nem azt kerdeztem, hanem honnan jottel
mondom neki megint
aszongya, jol van ertem, hogy ehes vagy, de honnan jottel?
akkor megszantam es beszeltem neki europarol
/mielott az amerikaiak hulyezese jonne a lany jamaicai, jelzem europa sem sokat segitett ahogy eszrevettem es fel is adta/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 15:39:53

@morsels:

Természetesen.

Van beteges fetisizmus és nem-beteges fetisizmus,

Egy példa: vegyünk mondjunk egy eléggé gyakori fetisizmust heteroszexuális férfiaknál: az ápolónő-fetisizmust.

Na most, ha egy ápolónő-fetisiszta nem képes szexre, ha a nő előtte nem öltözik be, az beteges. Ha meg inkább önkielégít egy ápolónő-ruhával, mintsem nővel legyen, az még betegesebb. Ha viszont képes szexre, de egyszerűen szereti az ápolónőnek öltözött nőket, akkor az nem beteges.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:43:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ja, ertem :-)

Szoval a fetisizmus szubjektiv egesz addig, amig nem beteges :-)

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:44:55

@hagyma: Beszeljuk meg. Megoldhato. Aztan megmondhatod mindenkinek itt, hogy mit gondolsz rolam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 15:45:42

@gyapjasmaki: jelzem nincs "pozicioban"
busser, ami talan segedpincert jelent
szoval nem kell neki foldrajzbol erosnek lenni
meg ugy altalaban sem

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 15:47:12

Pirézia, mivel szóba került:

"A piréz politikai élet a legdemokratikusabb a világon. A parlementi választásokon 10 %-os küszöb van. Aki 10 %-nál több szavazatot ér el, nem kap mandátumot, nehogy a nagy pártok eluralkodjanak a közéletben. Ezzel szemben 10 % alatt a mandátumelosztás erősen degresszív, minél kevesebb szavazatot ér el egy párt, annál több mandátumot kap (vö. betli). Ennek célja az, hogy a parlamentben ne a pártoskodó pártok, hanem az egyszerű nép szava hallatszódjon."

"Piréziában a legtöbb állat vízekben él. Egyik legjellemzőbb állat a tengeri kacsa, ez egy kételtű lény, mely a víz alatt hápogva üldöz el mindenkit, aki nem hagyja őt békén. Megtalálható még a piréz tengerekben és tavakban a nyálkás aranyponty, a kacagó sügér és a csíkos delfin. A halak egyetlen természetes ellensége a halfarkas, ez egy apró madár, mely a víz felett 5 cm-es magasságban pásztázza a víz alatti területeket és kegyetlenül lecsap bármilyen halra. A kb. 7 kg-os tömegű halfarkas képes testének többszörösét kiemelni a vízből, akár a 16 tonnás elefántbálnával is képes megbirkózni egy 4-5 halfarkasból álló halfarkas-banda, az apró madarak egyszerűen megemelik négy végén a bálnát, majd a madarak egyike egy szempillantás alatt belemélyeszti fogait a bálna torkába, mely azonnali halált eredményez. A halfarkasok ínséges időkben bemerészkednek mélyen a víz alá, s murénákat rángatnak ki vízalatti barlangjaikból.
A rettegett halfarkas egyetlen természetes ellensége a farkashal, ez egy apró kis hal, mely a vízfelszín alatt úszva pásztázza a levegőt, s amint halfarkast lát, kiugrik a vízből és leteríti azt egyetlen uszonymozdulattal.
Még egy kételtű lény is él a tengepartok közelében: a tengeri nyúl, ez szimbiózisban él a tengeri kacsával. A szimbiózis lényege, hogy a tengeri kacsának gyakran viszket a hónalja, ezért kimegy a partra, ahol a tengeri nyúl megvakarja neki, cserébe pedig a tengeri kacsa védelmezi a párzási időszakban a tengeri nyúl kicsinyeit.
A tápláléklánc tetején a süvöltő áll, ez egy eddig nem teljesen leírt és rendszerezett állat. Csak annyit tudunk róla biztosan, hogy két karma van. Eddig még nem sikerült a süvöltőt megfigyelni, mert aki megpróbálta, azt a süvöltő kegyetlenül lemészárolta.
A kelet-piréz tóvidéken az úr a taviróka, mely képes a vízen járni. Igen különleges a taviróka párzása. A hím tavirókák ilyenkor lefekszenek a fák árnyékába és társasjátékokkal foglalják el magukat, miközben rá se hederítenk a nőstény tavirókákra. A nőstény tavirókák eközben igyekeznek felhívni magukra a hímek figyelmét, énekelnek, táncolnak, majd falombokat és pipiskebőröket magukra aggatva viháncolnak, miközben kihívó tekintettel széttépik ruhájákat. Mivel a hímek erre se figyelnek oda, a nőstények megragadnak egy-egy hím tavirókát, elvonszolják és megerőszakolják.
A piréz szárazföld királya a piréz vikunya, ez egy világosbarna, rokonszenves nézésű páratlan-páros patás állat. A piréz vikunyának négy lába van, azonban van plussz még két pótlába is, ezeket egy hasi erszényben tartja, s amikor sietős a dolga, leereszti ezeket is. A vikunya igen kedves, barátságos állat, de ha szóba hozzák előtte a süvöltőt, a kedves kis állat bevadul és rohanni kezd 2-3 kilométeres távon, örjöngve elpusztítva mindent útjában.
A rovarvilág Piréziában igen szegény, egyetlen rovar a piréz óvantag. Minden év februárjában az óvantagok levedlik bőrüket. A levedlett óvantagbőröket a pirézek összeszedik és édesítőszerként használják.
A piréz légteret pedig a pipiske uralja, ez valójában a tengeri nyúl magasföldi változata."

unciklopedia.org/wiki/Pir%C3%A9zia

Az idézett részeket én írtam, sőt más is, de rosszhiszemű szerkesztők átírták.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:47:23

@hagyma: Nade te akkor nem bankett kapitany vagy?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 15:49:14

@morsels:

Gyakorlatilag mindenki fetisiszta. Kevés ember van, akinek ne lenne valamilyen mániákus, szexszel kapcsolatos dolga. A dolog akkor fajul el, ha az a bizonyos dolog kikerülhetetlenné válik.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:51:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egyreszt ezt hagymanak mond, masreszt mi az, ami elkerulhetetlen?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 15:53:48

@morsels:

Mint példámban mondtam az ápolónőfetisisztákkal kapcsolatban.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:55:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hat nekem nem okoz nehezseget elkerulni az apolono fetisisztakat, meg az abbol adodo komplikaciokat.

morsels (törölt) 2013.03.03. 15:57:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mint ahogy nem kerul semmibe elkerulni a homoszexualisok okozta 'nehezseget' sem.

Legalabbis nekem.

gyapjasmaki 2013.03.03. 16:01:01

@hagyma: Nincs azzal semmi baj. Sokkal fontosabb dolgok is vannak a földrajznál.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:01:17

@morsels:

Nyilván, hiszen élik maguk világát és nem zavarnak senkit. Eleve létezésükre is csak úgy jöhet rá egy átlagember, hogy megnéz egy pornófilm-katalógust és észleli, hogy milyen sok esetben van ott "pajkos ápolónő".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:02:28

@morsels:

Sajnos ez nem így van, ugyanis ők folyton "jogokat" követelnek, véleményterrort gyakorolnak, kirekesztenek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:03:15

@gyapjasmaki:

Ilyet ne mondjatok! A földrajz az egyik legfontosabb dolog a világon.

morsels (törölt) 2013.03.03. 16:08:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Irtam a jogokrol, nyilvanvaloan nem olvastad.

Mondom megint. Nem akarok elkezdeni egy uj homofob flemet.
(csak neha elgondolkodhatnal azon, amit mondanak neked, de ehhez mar tul keso, ahogy elnezem)

PannonBoy 2013.03.03. 16:11:59

Ennek a posztnak totál nem volt értelme. Nem igazán értem, hogy ez mit keres a határátkelőn, mert semmi új infót nem hordoz egy külföldi országról sem, ellenben nagyon jól megosztja az embereket.
Bírom, ahogy Maxval próbálja bebizonyítani, hogy mi a beteges és mi a nem beteges fetisizmus. xD Jó, hogy orvosi diplomád van ember! xDD

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:14:34

@morsels:

Ismétlem magamat: semmi gond az egyenjogúsággal, viszont gond van a pluszjogokkal. S azzal is gond van, ha egy kisebbség saját értékrendjét rá akarja erőszakolni a többségre.

morsels (törölt) 2013.03.03. 16:15:50

@PannonBoy: Az ertelme az volt, hogy ha nem mehetnek evente haromszor nyaralni, telente ketszer sielni, akkor az eletszinvonaluk csokken es nyugaton ez termeszetes.
Plane egy zseninek,

Szoval nyugatra kell menni, hogy elni lehessen, Evi harom nyaralas, telen ket situra, a legjobb egyetemek, meng argentin steak(najo, ezt csak en adtam hozza, de szerintem minimum elvaras)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:15:52

@PannonBoy:

Elvégeztem 1 félévet pszichológia szakon. De ehhez nem kell szaktudás, elég a józan paraszti ész és a megfigyelés.

M. Péter 2013.03.03. 16:16:34

@tanato: Van de, Katalónia helyzete egész más, mint Ålandé. Az ålandi autonómia sokkal nagyobb körű, és nemzetközi szerződések is garantálják. Åland státusza inkább a Csatorna-szigetekre vagy a Man szigetre hasonlít. Åland ugyan benne van a EU-ban, de nincs ÁFA, a szabad mozgás, szabad letelepedés joga sem vonatkozik rá.

gyapjasmaki 2013.03.03. 16:17:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Hát nem tudom, ha választani kell, hogy valaki a lehető legszélsőségesebb ember a világon vagy nem tudja hogy egy másik kontinensen egy ország nevét. Akkor inkább utóbbi.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:19:02

@morsels:

www.halloweenpartystore.com/Images/Products/Bedside-Nurse.jpg

Nekem erről az jut eszembe, hogy mindjárt közelebb jön és vért vesz tőlem vagy injekciót ad, s nulla szexuális gondolatom lesz.

Egy ápolónőfetisisztának meg az jut eszébe, hogy szex.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:20:10

@gyapjasmaki:

Oké, ez így van, de eleve erőltetett, szélsőséges a példád.

gyapjasmaki 2013.03.03. 16:21:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Egy átlag nővér nem így néz ki.

Vagy eddig rossz helyre jártam :O

morsels (törölt) 2013.03.03. 16:23:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Najo, akkor megegyszer.

Hazastarsak eseteben a munkaltaton kersztul ervenyes biztositas kiterjed az alkamazott csaladtagjaira.
A homoszexualis partnership eseteben ez nem tortent meg.

Ozvegyi nygdij. Automatikus a hazassagon belul, egy homoszexuallis kapcsolat eseteben ez nem jar, mert nem jogosult a partner akar 25 ev egyutteles utan sem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:23:45

@M. Péter:

Persze, minden autonómia más.

"Åland státusza inkább a Csatorna-szigetekre vagy a Man szigetre hasonlít."

Ez sem igaz. Åland Finnország része, a Csatorna-szk és a Man-sz. meg nem részei az UK-nak. Åland lakosai képviselőket küldenek a finn parlamenbe, a Csatorna-szk és a Man-sz.lakosai meg nem küldenek a brit parlamentbe. Åland része az EU-nak, a Csatorna-szk és a Man-sz nem része az EU-nak. Stb.

gyapjasmaki 2013.03.03. 16:24:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Tudom. Ettől függetlenül messze nem a legfontosabb a földrajzi ismeret. Sok fontosabb dolog van. Az persze elvárható hogy legalább a környezeted, az országod környezetével tisztában legyél, de egy másik kontinens országainak felsorolása nem feltétlenül szükséges információ, főleg ha semmilyen kötödésed, és közöd nincs hozzájuk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:25:32

@gyapjasmaki:

Oké. Ez nyilván egy eleve "csinált" kép, nem kórházban fényképeztek egy ápolónőt munka közben. De rákerestem a Google-ban és ez volt az egyik találat.

morsels (törölt) 2013.03.03. 16:29:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mondom ujra.
Hagyma volt az, aki szerint a homoszexualisok szexualis lazban szenvednek.

Szoval nekem ne bizonygasd, hogy a heteroszexualisoknak milyen fetisei vannak, magyarazd hagymanak.

PannonBoy 2013.03.03. 16:30:46

@morsels: Mondjuk én a sikert nem a nyaralások számában mérem, de végül is ez is lehet egy cél. :)

Maxval, egy félév pszichológiától még nem vágom magam hanyatt. Csak a befejezett képesítések számítanak. Tehát pl. a félbemaradt vagy megszakított egyetem/főiskola nem; a nyelvvizsgák A vagy B része önmagában nem; stb. félbehagyott dolog nem számít.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:30:59

@gyapjasmaki:

Nézőpont kérdése ez.

Alapvetően megfigyelhető, hogy az európai ember fontosabbnak tartja a humán ismereteket a reál ismereteknél.

Megkérdezel embereket, hogy pl.:
- mikor született Shakespeare,
- mi Burundi fővárosa,
- hogy kell kiszámolni a kör területet,
- hány átlója van egy háromszögnek.

Az első két kérdésre szégyenkezve fogják azt mondani, hogy nem tudják. Sőt füllentenek "hűha, kiment a fejemből". Míg a utóbbi kettőnél szégyenkezés nélkül megmondják "fogalmam sincs, s nem is érdekel".

kutya vacsorája 2013.03.03. 16:33:20

csacsi kesergő. kihalnak a politikusok, jobb lesz? persze, jöhet mégtöbb bunkó hök-ös fasiszta.

gyapjasmaki 2013.03.03. 16:33:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

us.123rf.com/400wm/400/400/smithore/smithore1110/smithore111000031/10995097-portrait-of-young-nurse-holding-huge-syringe-isolated-on-white.jpg

Ő is nővér, valahogy mégis sokkal kevésbé a szex jut róla eszébe az embernek, holott itt fallikus utalás is van.

consolidatedhealthplan.com/files/nurse.jpg

Ő is nővér és messze nem olyan szexuális a kép mint a te példád.

morsels (törölt) 2013.03.03. 16:33:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mivel tudom, hogy te ezt tok komolyan gondolod, igy nincs mirol beszelnunk.

Azert elkepeszto valahol, hogy te magadat egy vilaglatott, felvilagosult embernek tartod, de kozben a kutyaval hozol hasonlatot.

morsels (törölt) 2013.03.03. 16:35:35

@PannonBoy: En ugy altalaban a pszihologiatol nem vagom hanyatt magam.

morsels (törölt) 2013.03.03. 16:42:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Olyan emberek kellenek egy parlamentbe, akik ilyen kerdesekre tudnak valaszolni.

Persze bele lehet venni meg erdekesebb kerdeseket, de a kiindulopont adott. Egy orszag viragzasahoz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:45:14

@gyapjasmaki:

Ízlés kérdése. Mivel nem vagyok ápolónőfetisiszta, nekem az egész eleve érdektelen.

kutya vacsorája 2013.03.03. 16:45:16

@morsels: egyenlő jogokat akarnak (persze, ebbe benne foglaltatik a törvényes öröklés stb. is, de), elsősorban azt szeretnék, hogy aki érzelmileg elkötelezett a párja iránt, ezt az érzést kinyilváníthassa hagyományos szertartás keretében (állami eskövő), illetve nevelhessenek gyereket közösen szülőként. sok civilizált állam ezt lehetővé teszi, nem csak ny-európában és egyes észak-amerikai államokban. (hanem: argentina, uruguay pl., ööö az eskövő biztos, az örökbe fogadást nem tudom, örülnék, ha vki kiegészítene.)
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: kutyus örökölhet, ha írsz végrendeletet rá. és igen, tudom, ezt a meleg párok is megtehetik, "csak" a törvényes öröklésből vannak kizárva (lesznek, ha hatályba lép az új ptk., a regisztrált élettársak jelenleg még törvényes örökösök, a házikedvencek most sem:) talán sejted, én sem vagyok toleráns, az első csoportba tartozom. de tetszik az elméleted a toleranciáról. igaznak tűnik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 16:50:58

@morsels:

Annak idején, amikor pszichológia szakra jártam, az egyik prof mondta el a következő viccet:

A kórház ellátogat egy elmegyógyintézetbe.
A kórház igazgatója sorra mutatja be munkatársait az elmegyógyintézet igazgatójának.
- Ezek a kollégák itt a belgyógyászok - mondja a kórház igazgatója.
- Örvendek, örülök, hogy megismerhetem magukat - válaszol az elmegyógyintézet igazgatója.
- Ezek a kollégák itt pedig a kardiológusok - mondja a kórház igazgatója.
- Örvendek, örülök, hogy megismerhetem magukat - válaszol az elmegyógyintézet igazgatója.
- Ezek a kollégák meg itt a nőgyógyászok - mondja a kórház igazgatója.
- Örvendek, örülök, hogy megismerhetem magukat - válaszol az elmegyógyintézet igazgatója.
- S ezek a kollégák pedig a pszichológusok - mondja a kórház igazgatója.
- Ja, őket jól ismerem! Hogy vannak, már jobban érzik magukat? - válaszol az elmegyógyintézet igazgatója.

2013.03.03. 17:22:42

@Spacecake: Szerintem meg azért tart ott az ország, mert a birkák rendre megszavazzák ugyanazokat az embereket, négy évente. Sokat kell ígérni, ez a kulcsa az egésznek. :)

zopilote 2013.03.03. 18:14:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
" Ez meglesz 1-2 éven belül. Csak a nyugatiaktól függ, hogy Románia mikor lehet Schengen
tag. "
Mai hir: Berlin nem kér Romániából és Bulgáriából
index.hu/kulfold/2013/03/03/berlin_nem_ker_romaniabol_es_bulgariabol/
Magyarorszagnak sem erdeke: a Magyar - Roman hatar a leghosszabb orzott hatarunk, sok
embernek ad munkat. Ennek megszunese novelne a munkanelkuliek taborat. Plusz kevesebb
Unios penzt lehetne lenyulni politikusainknak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 18:28:31

@zopilote:

Abszurdum ez. Miután a schengeni csatlakozásnak vannak feltételei, s ezek a feltételek teljeítve lettek, abszurd nem engedni a csatlakozást belpolitikai okokból. Ez a magatartás (van akinek mindent szabad, másnak meg semmit) ássa alá az EU-t.

zopilote 2013.03.03. 18:30:41

En is neha elgondolkozok azon, hogy Magyarorszag helyzeten csak egy alulrol jovo polgari
kezdemenyezes javithatna. Es nem szavakkal, igergetesekkel mutatna peldat, hanem tettek -
kel. Elso lepeskent a helyi onkormanyzatokba kellene bekerulniuk. De sajnos mar a falvakat,
varosokat is annyira beburjanozta a politikai kapcsolatok, erdekszovetsegek, haloja, hogy
szinte lehetetlen oda bekerulni es nehez becsuletes, az elmult evtizedekben nem korrumpalt
embereket talalni. Es mi biztositja azt, hogy ok sem valtoznanak meg a tuz kozeleben. Raa -
dasul a rendszervaltas levezeteset is egy alulroljott kezdemenyezes, az MDF vezette le:(
Mara eltuntek a politika sullyesztojeben. Hogy miert, az egy mas kerdes.

DieNanny CH 2013.03.03. 18:37:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Hát, én az első kettőt nem tudom, a második kettőt igen. Jó matekos vagyok!

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.03. 18:43:41

@hagyma: nem tudom megszámolni egy kezemen, hány meleg ismerősöm van. egy se beszélt előttem a szexről sose.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 18:44:29

@zopilote: az MDF, mint alulrol jott kezdemenyezes?
hahaha:)
ha alulrol jott volna az lett volna mint romaniaban
azok nyertek akiket a szocik akartak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 18:45:16

@Babette_: ez az elet
nekem meg harombol 3 szexista
/amugy szolok nem vagy celcsoport:/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 18:47:12

@Babette_: na most ezt nem ugy kell elkepzelni, hogy errol beszelnek
ugy hivjak rautalo magatartas
mint a kurvak

zopilote 2013.03.03. 18:59:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ezert is kezdi elveszteni a hitelet az Unio meg a tagorszagok polgarainal is. Idovel kezd le -
leplezodeni a nemet " ubermensch " mentalitas, a nemetek igazi arca. Erdetileg jo otlet volt
az Europai Unio. Az USA gazdasagi, szellemi ellenfelet latott benne. En meg emlekszem a
80 - as evekbeli amerikai ujsagokra, magazinokra, csak ugy dolt beloluk az europhobia!!
Nem nagyon hiszek az osszeeskuves elmeletekben, de nem lehetetlen, hogy a Szerbia elleni
haboru, az europai orszagok kolcsonokkel valo elarasztasa es utana leminositese, Nemetor-
szag ujraegyesitese, a Vasfiggony megszuntetese nem e az USA mesterkedesenek szerves
resze:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 19:04:50

@zopilote: azert nem neveznem szerbia elleni haborunak
europa kozepen a jugoszlavok irtottak egymast es europa olbetett kezzel nezte
a magyarok is
igen, inkabb a szerbek voltak a celpont, de emmellett jelzem, ebben az idoben rengeteg jugoszlavot engedtek be az orszagba
nemetorszag egyesitese a szovjetunio szetesesevel teljesen nyilvanvalo volt, nem kellett az USA

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 19:10:55

@DieNanny:

Én hármat tudok. Most már négyet, mert megnéztem a háromszöget közben.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 19:18:47

@zopilote:

Ha így megy tovább, nem lesz semmi belőle.

Kb. ez megy jelenleg:
- Legyen szabad piac, de ne csökkenjen az életszínvonal nyugaton, mert az nekik jár, a büdös keletiek meg örüljenek, hogy EU-tagok és pénzt ne akarjanak,
- Valamit csináljon Románia és Bulgária, hogy a mocskos cigányaik ne utazzanak sehová, de úgy csinálják ezt, hogy ne sérüljenek a cigányok jogai, mert az nem PC,
- A másodrendű aljanép keletiek ne akajanak nyugaton dolgozni, csak ha diplomás emberek keresett szakmával,
- Legyen mindeki egyenlő, de a koszos keletiek ne akarjanak nyugaton igénybe venni semmilyen szociális ellátást, mert az csak az árja fajoknak jár.

micsoda? 2013.03.03. 19:19:40

Számomra csak a cím volt érthető. Csupa titok az egész írás.

Spacecake 2013.03.03. 19:20:18

@Philosoraptor: persze,kollektíven hülye mindenki itt,köztük te is:-)

2013.03.03. 20:08:45

@Spacecake: Nem mindenki, fölösleges bevizionálni olyasmit, amit le se írtam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 20:12:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: annyiban nem ertek egyet, hogy eppen nem feltetlen a diplomasokat keresik
azokat keresik akik megcsinaljak a szar melot felaron
kifele meg piacot keresnek, ahol szinten felaron dolgozik a munkasember

Spacecake 2013.03.03. 20:24:28

@Philosoraptor: bocs,tévedtem,mindenki birka,kivéve Téged:-)

gyapjasmaki 2013.03.03. 20:46:34

@mommmmo: Azért nem jó a kettő megegyezik mert máshogy működik a kettő.

A civileknek elvileg van egy már előre kitalált értékük amit védeni szeretnének és ehhez keresnek olyan embereket akik szintén fontosnak tartják ezt. Vagyis az emberek egy már előre pontosan meghatározott egy cél miatt állnak össze. Pl. környezetvédelem, női jogok, melegek jogai, ...

A politikus ezzel szemben igényeket elégít ki. Jó persze jobb esetben azért valamiféle alapértékrendje van. Vagyis a célja hogy olyan értékek mellett álljon ki, vagy ezek egy olyan csokra mellett, amivel lehetőség szerint a lehető legtöbb választót eléri. A politikusnak pl. nem célja a környezetvédelem, csupán a környezetvédelmet fontosnak tartó aktív választok, igényeinek a kielégítése, hogy majd ezért cserében megválasszák. Ha a megválasztásához, nem szükségesek a környezetvédők, akkor azok érdekeit fogja képviselni, akik többségben vannak(az aktív választók között). Ha éppen ehhez nem kell semmit képviselni, akkor kitalál olyan jól hangzó, lehetőleg (látszólag) senki érdekeit nem sértő dolgokat, amivel szavazatokat nyerhet(pl 13-14-dik havi nyugdíj).

Ezért nem jó ha civil szervezetből politikai párt lesz, mert rögtön más igényeket is ki kell elégítenie és a célkitűzéseit a parlamenti kompromisszumok miatt csökkentenie kell.

Nem tudom lehet, hogy ez nem ennyire lényeges, mint amennyire én annak látom.

GERI87 2013.03.03. 20:51:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Én azért megértem a németeket, meg a szempontjaikat.....a SZU felbomlásával, a hidegháború végével ők lettek Európa vezető nagyhatalma akként is viselkednek, ez természetes.....de akkor eleve nyugat-európai uniót kellett volna csinálni, nem beszélni bővítésről meg elhagyni a hangzatos de üres lózungokat az európaiságról és puszta gazdasági érdekközösségnek meghagyni.
És megállni ott ahol anno Nagy-Károly a frankjaival...
Már a mediterrán bővítést is meg lehet kérdőjelezni, nem beszélve arról mit vártak a britektől meg az is érdekes hogy ők mit vártak az uniótól....

Minek vettek fel minket is, ha most meg azokkal a jelenségekkel van bajuk amit egyébként ez a régió egyedül nyújtani tud....relatíve szakképzett, olcsó munkaerő.

gyapjasmaki 2013.03.03. 20:57:48

@zopilote: Nem feltétlenül kell ahhoz a hatalomban részt venni hogy bizonyos dolgokat elérjenek az emberek. Az lenne az igazi, ha közösségekbe szerveződnének, és hatékonyan fel tudnának lépni az érdekeik védelmében. Így vagy úgy de még demokrácia van. Vagyis akármennyire is szeretnék a politikusok 4 évente bárki leváltható, aki nem teljesíti a nép akaratát. Tehát azt kellene elérni hogy a népnek, legyen akarata és ezért ki is tudjon állni(bármi is az az érték).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.03. 20:58:35

@GERI87:

"de akkor eleve nyugat-európai uniót kellett volna csinálni, nem beszélni bővítésről"

Pontosan!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 21:03:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat ez volt a kozos piac
de fel kellet nyitni, mert keves volt a munkaero es a Tesconak kellett terjeszkedni
@gyapjasmaki: nep nincs, igy akarata sincs
a szomszedom Obama rajongo en meg republikanus
esetleg abban tudunk megegyezni Johnny Cash az jo
ne szemeteljunk es mindenki legyen gazdag

gyapjasmaki 2013.03.03. 21:08:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azért érthető az álláspontjuk. Mennyi pénzt adtak az egyes országoknak és azok meg elverték. A görögök pl. szinte hitelből rendeztek olimpiát. Meg egész más mentalitással rendelkeznek mint a németek a munka terén is és a juttatások is egész mások. Kelet-Európa is egészen máshogy van összerakva. A belügyekbe persze meg nem szólhatnak bele. Szerintem nem gondolták elégé végig mit vállalnak azzal hogy a nyakukba veszik a többi országot. Az eszme nem volt rossz. Most gondolom az jön hogy vagy szétesik, vagy a mediterrán és keleti országok hajlandóak lesznek jobban nyugatosodni és hagyják hogy az unió jobban beleszóljon a belügyekbe.

gyapjasmaki 2013.03.03. 21:12:28

@hagyma: Ebben a formában igazad van. De vannak szakszervezet, vannak más szervezetek, akik aktív szavazókat gyűjtenek össze és képesek elérni hogy egyes pártokra szavazzanak az emberek. Hasonlóan vannak "megmondó" emberek, akikre a környezetük vagy egy bizonyos csoport hallgat, így ők is elérhetik hogy szavazzon pár ember. Gondolom a politikusok feladata pedig, ezek meggyőzése ilyen vagy olyan alkuk folyamán.

GERI87 2013.03.03. 21:20:39

@gyapjasmaki:

Az eszme is utópia volt szerintem, nem lett kimondva (mert nem is volt szándék igazán) hogy közös államot akarunk, így elve halott az egész...(már az egymáshoz közelebb álló pán-arab államok sem voltak hosszéletűek)
Meg aztán úgy nem működik az "európaiság" mint a "szovjet polgár" aki soknyelvű, sokszínű, sokat tud....de lehetőleg legyen orosz.

"Most gondolom az jön hogy vagy szétesik, vagy a mediterrán és keleti országok hajlandóak lesznek jobban nyugatosodni és hagyják hogy az unió jobban beleszóljon a belügyekbe "

A nyugatosodás ne megy puszta akarttal csettintésre, a belügyekbe beleszólás meg nem élvez éppenséggel nagy támogatottságot errefelé....

tucano 2013.03.03. 21:26:17

@hagyma: hát, szerintem meg nem. Az igazság az, hogy szépen formálódik.

gyapjasmaki 2013.03.03. 21:32:52

@GERI87: Gondolom éppen erre készül Orbán Viktor, hogy felbomlik az EU. Ügyes gyerek, ezt nehéz tagadni.

"nem lett kimondva (mert nem is volt szándék igazán) hogy közös államot akarunk" - ez komoly baj. Mert kerülgethetjük ahogy akarjuk, de előbb utóbb vagy az USA-re kell hajaznunk.

Kénytelenek leszünk, változtatni. Igenis kell a közös belügy, külügy és pénzügy. Jelenleg a pénzügy van válságban a közös valuta miatt. Nem is értem hogy gondolták, a bevezetését, úgy hogy nincs közös pénzügy és nem lehet országokat komolyan ellenőrizni és büntetni. Olyan mintha a családban ami közös kasszán van a gyerekek hozzáférnének a család teljes vagyonához és senki nem szólhatná rájuk ha túl költekeznek, de még csak azt se figyelhetné mennyit költ. Röhej. Nem csoda hogy a németeknek, franciáknak, angoloknak elegük lett.

tucano 2013.03.03. 21:38:33

@gyapjasmaki: Abszolút egyetértek. Sőt, szerintem csak azok ellenzik az egységesülést, akik szeretnek a zavarosban halászni, persze politikusojkra gondolok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 22:04:30

@gyapjasmaki: ertem en hogy mirol beszelsz, de a civil mozgalmak is partok melle szervezodnek meg "meggyozodes" melle, amelyik meg kinovi magat abbol part lesz
@tucano: legyen igazad
en nem azt latom, olvastad amit linkeltem?
a nemetek nem akarjak a bolgarokat es a romanokta pedig lassan 2 eve elvileg alkalmasak ra
tovabba a nyelvi problemak a nacionalizmus
az EU meg letre sem jott igazabol, az angolok mar lepnenek ki
a spanyolok
a gorogok
innen messzirol nem latszik formalodni
kene egy Lincoln, de az nem egy Merkel kaliber

gyapjasmaki 2013.03.03. 22:16:13

@hagyma: Könnyen lehet hogy igazad van, nem ismerem a témát túl mélyen.

Talán Magyarországon könnyebb lenne civil mozgalmakat létrehozni, mint komplett pártot, ami mindenre választ ad. Aztán ezek a civil mozgalmak megtalálnák azt a pártot ami a leginkább megfelelő.

Nem tudom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 22:19:10

@gyapjasmaki: en sem, de civil mopzgalmak nem tudnak egy orszagot vezetni
igen jot mosolyogtam a multkor az ELTE-na/ talan a HAHA gyulesen/ nagy hire volt megneztem videon, demokraciat jatszottak, de nekem tetszett a gyermeteg idealizmus/

nyuszigonosz 2013.03.03. 22:19:13

@hagyma: Az Eu-t eléggé rosszul látod, vagy keveset tudsz róla, hagyma.

A gondolata, már a második világháború után megvolt, mégpedig az európai béke fenntartását biztosítani.
EWG ( Europäische Wirtschaftsgemeinschaft) szerzödés 1957- ben lett aláirva Rómában. Az alapító tagok: Belgium, Németország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia voltak.
Az angolok, szóval az Egyesült Királyság 1973.január 1-én léptek be.
Szóval semmiképp sem lehet olyanokat mondani, hogy : "még létre sem jött igazából."
Az állítolagos: " az angolok már lépnének ki", egy politikus kijelentése volt csak.

gyapjasmaki 2013.03.03. 22:22:19

@hagyma: Oké, de jobban tudnak érdeket érvényesíteni, mint az állampolgárok. Egy pártot létrehozni sokkal több meló és pénz.

mommmmo 2013.03.03. 22:22:57

@gyapjasmaki: Ezt en sem ugy gondolom, hogy a civil szervezetek egy ido utan atvaltoznak partokka,hanem, hogy azok termelhetnek ki az uj partokat es politikusokat.
De kozben civil szervezetkent is megmaradnanak, es folyamatosan szamon kernek a partoktol az eredeti elkepzeleseket. En mondjuk mas eselyt nem latok egy normalis politikai elit kialakitasara.
Es hogyha a politika nagyon korrumpalodik, es elter az eredeti iranyvonaltol, a civil szervezetek kampanyolhatnak, es felhivhatjak a szavazok figyelmet az elcseszesekre. De olyanokrol beszelnenek peldaul, hogy hova folyik el az adofizetok penze, es nem a homozsidoeuropaiunio szinten ketyegnenek. Ja persze ehhez polgarsag is kell, akit mindez erdekel.

gyapjasmaki 2013.03.03. 22:24:14

@nyuszigonosz: Valahogy mégis az angolok lógnak ki leginkább. Megtartották a valutájukat és határaikat is, és ők szeretnének a legkevésbé belefolyni a dolgokba. Ahogy mondjuk a magyaroknak úgy nekik se igazán tetszene, a közös belügy, pénzügy és külügy.

mommmmo 2013.03.03. 22:25:31

@mommmmo: de szerintem eros civil szfera nelkul nem igazan letezhet demokracia. a demokracia ugyanis folyamatos tarsadalmi parbeszedrol szolna, es nem arrol, hogy 4 evente elmegyunk szavazni

nyuszigonosz 2013.03.03. 22:29:37

@gyapjasmaki: A valutájuk: azt minden EU tagállam maga dönti el, hogy ez EU-n belül szeretne vagy nem szeretne Euró övezetbe tartozni.

Egyelöre sajnos az körvonalazódik, hogy jobb azoknak, akiknek nem az Euró a pénzük.
Németország egy ideje már csakis fizeti a görögök pazarlását. Lassan már nem csak azokét.

Nekem személy szerint nagyon mindegy, hogy Anglia mit akar, tervez, merre lép majd.

gyapjasmaki 2013.03.03. 22:29:52

@mommmmo: Így már értem és egyet is értek. Persze folyamatos párbeszéd kellene, de így vagy úgy a választásokon lehet a leginkább büntetni. A polgárokat meg a civil szervezeteknek kell felrázni, akik el szeretnének érni valamit. Bizonyos témákban pedig az összes civil szervezet összefoghatni. Pl. menjünk el szavazni.

2013.03.03. 22:34:33

@Spacecake: Nem tudom mire vélni ezt a fene nagy önérzetet, de szerintem én ilyet nem írtam és nem is utaltam rá. Nyugodtan kijavíthatsz, ha szerinted rosszul látom, én úgy vélem, hogy az emberek többsége addig jut el, hogy pipacs v. narancs, addig már nem, hogy egyik se különb a másiktól. És képesek ezen egymás torkának esni, mint ahogy olvashatod bizonyos blogokban meg a weboldalakon. Nem akarlak megtéríteni, de amíg négy ember négy különböző irányba húz, nem lesz itthon érdemi változás.

gyapjasmaki 2013.03.03. 22:35:55

@nyuszigonosz: Szerintem az igazi unióhoz kellenek a közös ügyek is(köztük a közös valuta), egyszerűen elkerülhetetlen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 22:40:05

@nyuszigonosz: igen valoszinu semmit nem tudok az EU-rol
es az is igaz, ugy probalom elkepzelni , mint az allamokat
es ugy nem fog menni
maskeppen meg nem fog menni:)

nyuszigonosz 2013.03.03. 22:43:15

@gyapjasmaki: Közös valutához viszont elengedhetetlen a pénzügyek egyformán kezelése.
Az Euró, egy abszolút új dolog volt a bevezétesekor. Abbol kiindulva, hogy minden ország, ahol lett, rendesen kezeli majd a pénzügyeit.
Sajnos egypár ország képtelen a saját pénzügyeit normálisan intézni.
Sokan csakis pénzt kapni szeretnek és szeretnének, és más országoktól el is várják, hogy adjanak, de azok fogják be a szájukat, ha ök a kapott pénzt megint szétszórják..
Így nem lehet ezt kezelni.
És amíg ilyen országok vannak, addig képtelenség ilyen, csak a markukat tartó országokat másoknak fenntartani.

nyuszigonosz 2013.03.03. 22:45:19

@hagyma: Az USA az tényleg valami egész más.
Nem összehasonlítási alap az EU- val szemben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 22:47:33

mert barmilyen kulonbozo itt is az 50 allam es kulon torvenyeik is vannak
nincsenek vezeto allamok
jo, a kongresszusba nagyobb letszamban mennek a nagyobb allamok, a szenatausba mar nem,
de
europaban ugy akarnak uniot csinalni ahogy a nemetek, az angolok es a franciak akarjak
ez nemigazan szokott mukodni
ezenkivul kellenenek tenylegesen kozos adotorvenyek a helyieken kivul/ fed+ state/
a nyelv is gond
ah nem
nem hiszem, hogy ez bejon europaban, de ha igen sok sikert
aromanok most eleg kemenyen nyilatkoztak, nem gyozom hangsulyozni
kb azt mondtak, ha nem kellunk, kapjatok be

arrol nem is beszelek, hogy annak idejen kellett egy fuggetlensegi haboru, egy polgarhaboru, hogy az USA USA legyen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 22:49:30

@nyuszigonosz: nade azt olvasom, torekves van egy hasonlo szisztemara a "nagyhatalmak" reszerol

tenyleg nem tudom
nem is erdekel
en orulok,, hogy itt vagyok
nekem tenyleg mindegy mit csinalnak a bolgarokkal, csak kicsit olyan, hogy hat alabamat nem vesszuk fel, mert csorobbak...

gyapjasmaki 2013.03.03. 22:49:55

@nyuszigonosz: Éppen ezért kellenek a közös ügyek és ezért kell USA-ra hajazni. Hiába nem tetszik senkinek. Nem fog máshogy menni. A szétesés se biztos, hogy jól esne a németeknek. Kérdés hogy a többieket rá tudják-e venni egy szorosabb együttműködésre.

gyapjasmaki 2013.03.03. 22:52:44

@hagyma: Sajnos ez javarészt igaz. Bár szerintem a nyelv lenne a legkisebb akadály. Én, azért szeretnék reménykedni.

GERI87 2013.03.03. 22:55:15

@hagyma:

"kene egy Lincoln, de az nem egy Merkel kaliber "

Amerika nem jó példa, ott eleve a szuverenitás megteremtése volt a cél, itt meg egy részének a feladása lenne a megoldás az egységre...
Ez akkor történik általában ha van egy közös alap pl nemzet nyelv, vallás...
itt semmi ilyen nincs....az hogy egy kontinensen élünk, ennyi nem elég.

@nyuszigonosz:

"A gondolata, már a második világháború után megvolt, mégpedig az európai béke fenntartását biztosítani. "

Ez már ugye túlhaladott, ez az alap már nem lehet.

GERI87 2013.03.03. 23:04:10

@gyapjasmaki:

ha már példa, akkor az OMM jobb (ott is voltak dominánsabb, fejlettebb részek): közös pénzügy (és valuta) hadügy, külügy, bár a létrejöttének okai mások...ezek a kényszerítő okok ma nincsenek meg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 23:07:00

@gyapjasmaki: teny hogy a nyelv kisebb problema
/de azert nem elhanyagolhato, gondolj bele, meg olyanokon megy a vita, mit hol hogyan irjanak ki/
ha bele akarnak vagni akkor egyseges minimalber egesz europanban
egyseges EU ado
es elegge nem nagy elteresekkel mukodo fogyasztasi ado /AFA/
hasonlo varosi adok/tehat kis elteres/
utana lehet gondolkodni
es nem utolso sorban egy tenyleges elnok az EU elen
felso es alsohazzal

gyapjasmaki 2013.03.03. 23:11:20

@GERI87: Hogy ez nem jutott eszembe tényleg az OMM sokkal jobb példa.

Én azt nem látom, pontosan hogy mi az ami visszatartja az egészet. Mármint oké hogy feladással jár, de szerintem előnyi is lennének, főleg, hogy már pár dolgot elértünk.

Miért lenne jobb, ha külön államok lennének?

Összefogni a közös értékrendszer és a közös kontinens tudja az országokat és mert így tudnánk más nagyobb hatalmakkal(USA, Oroszország, Kína) szemben nagyobb erőt felvonultatni.

gyapjasmaki 2013.03.03. 23:16:49

@hagyma: Igaza van Geri87nek. Sokkal inkább egy OMM féle rendszer lenne jó, ahol csak pár ügy közös. Ezt sokkal könnyebben lehetne összehozni is. A képviselet lehetne, hasonló az amerikaihoz. Amúgy elég nehéz lenne. Mert Amerikában is vannak szegényebb államok, meg régiók, amit jó lenne ha tudna kompenzálni valahogy a rendszer.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 23:18:55

@gyapjasmaki: dehat ezzel van a baj, hogy csak par ugy kozos
vagy letre akarnajk hozni egy kozos nemzetet, amit europanak hivnak
vagy felejtsek el
ezt en igy latom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.03. 23:29:52

@Babette_: meleg celcsoportnak nem vagy celcsoport
de lehet magyarul is beszelni
mi egy normalis felallas
nos ferfi hazamegy es ha az asszonynak nem faj a feje, a ferj nem faradt es minden korulmeny adott akkor lesz szex
termeszetesen eletkorfuggo is
ez nem vita
namost egy homonak a szex az bizonytalana mint a kutya vacsopraja, mert ahogy birca irta, gyakoribb a parcsere, es ha van nehezebb talalni ujat
a buzik szexcentrikusabbak, mert sosem tudjak, ha elvesztik a parjukat mikor jutnak ujhoz
ez egyszerubb mint a pofon
most lehet errol hallgatni, szemermesen nem beszelni de teny
mert tegyuk fel egy no szexet akar 3perc es van partnere, megha ronda is mint a bun
ha egy ferfi szexet akar vagy penzert vagy ingyen 10 perc alatt
namost ez egy homokosnak
napokba is beletelhet

zopilote 2013.03.04. 00:25:25

@hagyma:
Te az USA - ban azt mondod, hogy carolinai vagy es sertve erzed magad, ha kalifornai-
nak gondolnak. De ha Europaba vagy Kanadaba mennel, egybol amerikai lennel. Az
USA megalakulasa utan par evtizeddel veres haborut vivott, mert nehany allam ki akart
valni. Meg mindig jobb, hogy az Unio nehany orszagnak nem ad teljes jogot, mint ha ha-
boruzna vele.
Es ne felejtsuk el, az Unio nagyon fiatal szervezkedes, kiutkoznek a gyermekbetegsegei.
Azt gondoljuk, hogy nem dolgoznak az europerek a problemak kikuszobolesen? Eszak-
Amerikai is az egyesules utjara lepett, ennek elso jele a majd 20 eves NAFTA. De reme -
lem, amikor ki fogjak kialtani az Eszak - Amerikai Egyesult Allamokat, en mar nem elek:)

zopilote 2013.03.04. 00:41:12

@zopilote:
Azt sem szabad elfelejteni, hogy konnyebb volt nehany okos szabadkomuvesnek osszeut-
ni egy nemzetet whiskymamorban fetrengo bevandorolt analfabeta farmerokbol es cowboy-
okbol, mint tobbszazeves orszagokat kialakult kulturaval, nyelvvel osszekovacsolni. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 00:56:58

@zopilote: nincs ezzel semmi baj
ez csak az en velemenyem az Europai Egyesult Allamok csak alom
de lehet barmi
ha nekem valaki azt mondja 30 eve, hogy ha akarok 2010-ben hivatalosan mehetek dolgozni Londonba, akkor furan neztem volna ra, ha ugyanez az illeto azt mondja 2013 marc 19-en amerikai allampolgar leszel,, azt is kirohogom, de ketsegtelen az utobbinak nagyobb volt az eselye

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 01:02:17

@zopilote: ez megint hulyeseg
foleg hogy hogy ezek az analfabeta cowvoyok europabol jottek
hehe
a masik resze igaz, errol pofazopk tobsszazeves multtal es kulonbozo nyelvvel es cellal rendelkezo orszagokat nehez osszekovacsolni, sot amit akarok mondani, szerintem nem is lehet
ez kb maximum a szabad koltozes es munkavallalas
ez is korlatozva
mar a kozos penz is hiba volt
nem megy

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.04. 02:08:06

ahogy birca irta nyugateuropanak nagyon OK ha felveszi a kepzett keleteuropai munkaerot, meg a dolgozni akaro es tudo hianymunkasokat
a slepp meg maradjon keleteuropaban

kék madár 2013.03.04. 02:19:03

@zopilote: "konnyebb volt nehany okos szabadkomuvesnek osszeut-
ni egy nemzetet whiskymamorban fetrengo bevandorolt analfabeta farmerokbol "

te csak magadtol kitalalod a tortenelmet vagy neha valami sci-fit is olvasol hozza?

zopilote 2013.03.04. 04:26:17

@hagyma:
" foleg, hogy hogy ezek az analfabeta cowvoyok europabol j
ottek "
Ez csak a szokasos kotozkodes volt:)

zopilote 2013.03.04. 04:44:51

@kék madár:
Csak sci -fi - t olvasok, kozben egy - ket jointot is elszivok es megiszok melle par Molsont.
Ilyen mamoros allapotban olvastam peldaul arrol is, hogy az US Alkotmany az Irokez Kon-
federacio alkotmanyara epult.

tanato 2013.03.04. 08:41:46

Azért azt az egyet ne felejtsük el,hogy ha UNió illetve magyar uniós tagság nincsen a szabad költözködés és munkavállalás jogával ez a blog se, létezne.A rendszerváltás előtt a kinti magyarok ugye disszidálás révén kerültek ki és mint politikai menekültek szerepeltek kint a kommunista rendszer üldözöttjeiként számon tartva őket.Rendszerváltás után már szabad volt a mozgás,csak a legális kinti munka nem volt lehetséges,így akkor 90 és 2004 között voltak au-pair vízummal bébiszitterkedni két éves időtartamra,voltak magyar cég keretén belül kint dolgozni mint kiszállásos dolgozók,voltak házasság révén kikerültek, döntő többségében lányok,meg voltak a feketemunkások akiket bármikor vissza lehetett zsuppolni.A legális kinti munka és letelepedés 2004-től indult be,először Angliába majd ahogy oldották a korlátozásokat minden államba fokozatosan.A lényeg az amit akarok mondani,ha nem lenne ÚNio illetve magyar tagság,akkor pl. egy most Londonban mosogató,vagy Dublinban pizzafutárkodó állástalan magyar diplomás pl. Miskolcon mosogatna,vagy Nagykanizsán volna pizzafutár magyar bérek és magyar viszonyok között.

ABL CA 2013.03.04. 17:40:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Csak?? En azt hittem minimum 50 % , annyit hallani roluk!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.04. 17:55:11

@ABL CA:

Nem. nincs annyi. De nagyon aktívak. Most éppen a Bibliát akarják betiltani Kanadában,

ABL CA 2013.03.04. 18:05:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te jo eg! Remelem nem sikerul, az lenne Kanada vege

Globetrotter2014 2013.03.05. 17:07:43

Sajnos a békés évszázad (akárcsak egy fél) és K-Európa valahogy enm összeférhető.

@tanato: lehetett dologozni 2004 előtt is. Csak az uniós polgárok elsőbbséget élveztek tehát az összes EU-s konkurensnél jobbnak keleltt lenni, ami nem egyszerű.
De az nem igaz hogy csak bébiszitterekdni lehetett.

Gyanítom hogy aki kint pizzafutár az itthon nem őizzafutárkodna hanem tartaná a markát.

@hagyma: Ny-EUnak van saját képzett (sőt képzettebb) rétege, több is mint kéne. Eddig is lehetett agyat importálni máshonnan mégsem terjedt el.

@zopilote: az Eu nem az összekovácsolásról szólt hanem az egyóttműködésről (és kompromisszumokról). Az összekovácsolsáról két világháború szólt. Rájöttek hogy nem működik kipróbáéltak valami mást ami viszont igen.

Globetrotter2014 2013.03.05. 17:10:00

@hagyma: van közösEU költségvetés (igaz minimális) és harmonizált ÁFA. A sales tax sem egységes gonodlom...

tanato 2013.03.06. 07:07:35

@ZF2: Dolgoztak 2004 előtt is kint de kevesen és főleg illegálisan turistavízummal,mivel hivatalos munkavállalási engedélyt csak akkor adtak,ha igazolta a munkaadó hogy uniós polgárt nem talált az adott beosztásra.Hivatalos csak az au-pair vízummal történő átmeneti 2 évre szóló engedélyt adtak bébi szitterkedésre.na meg néhány speciális területen pl. kutatóknak.Tehát nem volt az hogy felülök a repülőre/2004 előtt inkább a buszra/és másnap már Londonban mosogatok vagy pincérkedek legálisan biztosítással.

Globetrotter2014 2013.03.06. 08:17:36

@tanato: nem hiszem hogy az uniós szaabdságnak a mosogatásról kellene szólnia. Amúgy ismerős (élet)törénete, kimentek messzire, (komoly CV-vel), pár hónapig meghúzták magukat vagont rakodtak takarítottak, aztán jött a diplomás állás. Nem kellett EU-s tagság, vagy EU tagállam hozzá. De ehez nem árt hogy nem azért mentek ki mert itthon is gyengék votlak.

Globetrotter2014 2013.03.06. 08:29:12

@hagyma: 2002ben még röhögtek rajtunk olasz ismerőseim amikor az ketrült szóba hogy hamarosan csatlakozunk. 99ben nem tudtam elhitetni velük hogy avn nálunk szines TV. 2002 ben már elég volt kinyittatni a Nokia telefonuk dobozát. Ja és pár hónapja (amúgy igen tájékozott) német ismerősöm meglepődött amikor felsoroltam hogy milyen autókat gyártanak nálunk (ebből a TT-t ugyebár lassan évtizedek óta.)

tanato 2013.03.06. 08:33:30

@ZF2: Persze voltak kivételek,bizonyos diplomás állásoknál könnyebben kaptak engedélyt egy bizonyos illegális munkával töltött idő után,de az igazán jelentős számú kivándorló 2004 május 1.-után indult neki kelet-Európából.ettől a dátumtól mondhatjuk hogy beindult valami migráció témájában.2004 előtt nem jöhetett volna létre pl. a Határátkelőhöz hasonló blog,mert nem volt lehetőség tömeges legális kivándorlásra,kinti munkavállalásra.Azelőtt tényleg csak au-pair blogok voltak mert az az egy legális kinti lehetőség volt,Igyekeztek is sokan közülük az engedélyezett két éven belül férjhez menni hogy ott maradhassanak.Meg voltak a feketemunkások,ugye nekik érthetően nem volt blogjuk hogy dolgozzunk kint feketén címmel.

Globetrotter2014 2013.03.06. 08:44:21

@tanato: akit illegális munkával rajta kaptak az eleve nem dolgozhatott. Sőt teljes Schengen kitiltást kapott.

Az általam említett példa sima közgáz végzettséggel történt. Semmi szakinfronmatikus atomfizikus olimpikon dolog...

Azelőtt is volt lehetőség, de meg kelltt dolgozni érte.

De pl egy román állampolgár 2000ben be sem léphetett nyugat-európába vizum nélkül.

tanato 2013.03.06. 08:55:46

@ZF2: Persze folyamatos volt akkor is a kivándorlás a rendszerváltás után,de nagyon nem volt egyszerű és sima,úgy fogalmaznék hogy csepegtek kifelé az emberkék,de de csorgás majd később az ömlés az 2004 május 1.óta van.

Globetrotter2014 2013.03.06. 10:04:21

@tanato: mennyire valós ez az "ömlés"? Minden ismerősöm panaszkodik (kivéve aki kintről rért vissza, és ott (is) siekres volt), de többségük ugyebár nem rendelkzik se nylevtudással és rendes önéletrejazzal, így a anaszkodást sosem követi tett...

tanato 2013.03.06. 16:16:12

Senki nem tudja a valós számokat,200-500 ezer körülire saccolják.Persze ha nem olyan alacsony volna az idegennyelv ismeret iithon mint amilyen,jóval nagyobb volna a szám.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása