oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 25. 06:51,  Karácsony a világ körül - Sinterklaas és a miniszoknyás mikuláslánykák 90 komment

2012. december 25. 06:51 Határátkelő

Karácsony a világ körül - Sinterklaas és a miniszoknyás mikuláslánykák

Folytatjuk világjáró karácsonyi körutunkat (tegnap Ausztráliában, Brazíliában és Franciaországban jártunk SMG, hyppia és Barbi segítségével), ma ismét két végletet mutat be két országfelelős: Kacce Hollandiába kalauzol bennünket, ahol tulajdonképpen egy mellékes kis ünnep a Karácsony, míg Ági a távoli Chilébe repít, ahol őrült módon ünnepelnek, és ez valamiért engem nem is lep meg... Jó szórakozást és persze kellemes ünnepeket!

Sinterklaas gőzhajó.jpg

Sinterklaas mindent visz – illetve hoz... (Hollandia - Kacce)

Hollandiában a Karácsony, Magyarországgal ellentétben, másodlagos szerepet tölt be egy másik, annál sokkal nagyobb szabású decemberi ünnep, a Sinterklaas mellett. A Sinterklaas tulajdonképpen a magyar Mikulás ünnepének felel meg, sok hasonló vonásuk is van, csak amíg otthon a Mikulás egy viszonylag kis ünnep piros mikuláscsomagokkal és krampusszal, addig a Sinterklaas talán Hollandia legnagyobb eseménye egész évben.

Sinterklaas a történet szerint az év nagy részét Spanyolországban tölti segítőivel, a Fekete Péterekkel, majd november elején gőzhajóra száll és megindul Hollandia felé, ahova általában pár nap múlva érkezik meg, méghozzá minden évben más városba. Ezt a bevonulást meg is rendezik minden évben, igazi gőzhajóval, hatalmas csinadratta közepette megérkezik Sinterklaas, akit óriási tömeg vár és még a tévé is közvetíti az eseményt.

Sinterklaas hajó.jpg

Ezután ellátogat a legtöbb városba, ahol felvonulások közepette a jó gyerekeket megajándékozza valami aprósággal, a rossz gyereket pedig Fekete Péter a zsákjába dobja és elviszi Spanyolországba – a legenda szerint persze. Ez a nagyjából 3 hét december 6-ig tulajdonképpen másról sem szól, csak róluk.

Bármit el lehet vele adni

A boltok tele vannak Sinterklaas és segítői képmásával díszített csokoládéval, süteményekkel, tulajdonképpen bármit el lehet adni, amin szerepelnek. A gyerekek Fekete Péternek beöltözve mászkálnak az utcákon és nem ritka, hogy a szupermarketek dolgozói is beöltöznek.

Sinterklaasról tudni kell, hogy nem az a tipikus télapó forma, aki a klasszikus piros-fehér öltözékben jár-kel, kissé túlsúlyos és rénszarvasok vontatta szánnal közlekedik. A magyar Mikulás mögött is Szent Miklós püspök legendája áll, ám ezt a tényt Hollandiában sokkal jobban kihangsúlyozzák, hiszen a holland Mikulás püspöki ruhába öltözött, magas, karcsú királyi jelenség és fehér lovon közlekedik.

A Fekete Péterek eredete már nem ennyire kristálytiszta, egyes teóriák szerint mórok lehetnek, de ahhoz talán túl sötét bőrűek, más teóriák szerint a fekete rabszolgaságra vezethető vissza eredetük. Ebbe manapság szeretik belemagyarázni a rasszizmust is, amit teljesen felesleges, hiszen a holland gyerekek imádják őket és nem képzelnek bele az ünnepbe efféle negatív dolgokat.

Sinterklaas lovon.jpg

A Pakjesavond

Tradicionális ilyenkor a csokibetű ajándékozása, régebben csak S betűt lehetett kapni, de ma már mindenféle betűt, akár kirakhatjuk a megajándékozott teljes nevét is. A Sinterklaas ünnepe december 5-én, az úgynevezett Pakjesavond (Ajándékozás estéje) napján teljesedik ki, ekkor ajándékozzák meg egymást a családtagok oly módon, hogy mindenki húzott korábban egy nevet, akit nem csak meg kell, hogy ajándékozzon, de egy tréfás verset is írnia kell valamilyen bosszantó szokásáról vagy vele megesett kínos, esetleg vicces eseményről. Ezek afféle csipkelődő versikék, hogy jó hangulatban teljes az este.

Az egészen kis gyerekek kiteszik cipőiket a kandalló vagy radiátor mellé az ajándékoknak, melléhelyeznek némi répát is Sinterklaas lovának, másnap reggel pedig ajándékot találnak ott helyette. December 6-án el is hagyja Sinterklaas Hollandiát, megkezdődhet a karácsonyi készülődés és Sinterklaas helyét átveszi a Kerstman, aki tulajdonképpen az angolszász országokban is létező piros-fehérbe öltözött Santa Claus.

Az ünnepükre rendkívül büszke hollandok elég érzékenyek a különbségre és képesek felhúzni az orrukat, ha valamelyik tudatlan külföldi Sinterklaasról azt mondja, hogy az Santa Claus.

Karácsony ímmel-ámmal

Talán furcsa, de Hollandiában nincs az a klasszikus értelemben vett karácsonyi hangulat, mint otthon és itt most nem az ajándékbeszerző körútra kell gondolni. Persze itt is feldíszítik a házakat kívül-belül, de például a karácsonyfát már december elején felállítják, így december 24-ének nincs az az áhítatos hangulata, mint otthon. Sok hollandnak a Karácsony nem sokat jelent, hiszem számukra Sinterklaas az igazi ünnep.

Nincsenek tipikus karácsonyi ételek, igaz tipikus téli édességek vannak, de ezek nem köthetők a karácsonyhoz. A legtöbb család nem ajándékoz ilyenkor, ezt ugye már megtették Sinterklaaskor. A fát pedig december végén lebontják, ezeket a gyerekek összegyűjtik és az év utolsó napján meggyújtják.

Őrült Karácsony a hőségben (Chile - Ági)

Chile 1.JPG

Nos, nem mindennapi dolog a Karácsonyt plusz 30 fokban ünnepelni, de mi itt Chilében így szoktuk. :)

Itt nem háromnapos az ünnep, hanem csak kettő. 26.-a már rendes munkanap, sokan még 24.-én is dolgoznak 13 óráig. Az egész sokkal kevéssé meghitt, mint nálunk Pesten, mert a chileiek mint mindenből, ebből is hatalmas bulit csinálnak. :)

A Karácsonyt megelőző időszak nem sokban különbözik az otthonitól:

- az emberek egymást tapossák a bevásárlóközpontokban
- a televízióból ömlenek a karácsonyi ajánlatok, reklámok
- minden üzletet feldíszítenek kívül-belül
- őrületes dugó van esténként a városban, mert Karácsonykor a sok holmi miatt nem collectivóval (kollektív taxival), járnak az emberek. Ilyenkor lehet lemérni azt, hogy mi lenne ha nem működne Chilében a collectivók rendszere.

Chile 2 betlehem.JPG

Ami más, mint otthon

Az emberek már adventkor teljesen meghibbannak és mindenki elkezdi vadul díszíteni a házát, lakását. Sokszor már három héttel Karácsony előtt. Először kívülről esnek neki a házuknak, de nem szimplán valami égőfüzérrel és esetleg egy télapóval az ablakban díszítik, hanem teljes betlehemi jászlakat építenek a házuk tetejére, rénszarvasok egész hadát pakolják fel szintén kivilágítva, az egyik ház csicsásabb lesz mint a másik.

Ebben az egészben nem az az érdekes, hogy sokan feldíszítik a házukat, hanem az, hogy az ÖSSZES házat feldíszítik Aricában. Még a lakótelepeket is! Ahol én lakom, a lakótelep közepére hatalmas fenyőt állítottak feldíszítve, rengeteg égővel, az ötemeletes házaink tetejéről fényfüzérek lógnak - élmény így esténként hazajárni. Érdekes, hogy itt senkinek nem jut az eszébe lelopni a díszeket vagy az égőfüzéreket a fáról...

A legszebb látványt persze éjjel nyújtják a házak:

Chile 8 kivilágított ház 2.JPG

A házak nem csak kívülről, de belülről is fel vannak díszítve olyan szinten, hogy szinte mozdulni nem lehet. A télapók hegyekben állnak, játékvasutak száguldoznak körbe-körbe, királylányok ácsorognak, három királyok üldögélnek, sokszor csak ilyen kis folyosókon lehet közlekedni a sok-sok dísz között.

Mindenkit, aki a legcsekélyebb érdeklődést is tanúsítja a díszek iránt, lelkesen beinvitálják az otthonukba, így tudtam én is nagyon sok házban fényképezni. A legtöbb házban van vendégkönyv és akinek tetszik, beleírhat. Meghatóan hálásak például azért, ha én, mint "gringa" beírok valamit és ha megkérdezem, hogy spanyolul írjak-e, azonnal rávágják, hogy DEHOGY!!!! MAGYARUL!!!! Az olyan egzotikus...és nem sok ház büszkélkedhet igazi magyar nyelvű bejegyzéssel a vendégkönyvében! Az nem is érdekes, hogy egy büdös kukkot nem értenek belőle:))))))

A legtöbb házban kisgyerekek élnek...képzeljétek el, hogy ezek a gyerekek hetekig ilyen mesebirodalomban élhetnek. :)

Chile 3.JPG

A szomszédok egymást próbálják lepipálni és jellemző módon egész Aricára versenyt hirdetnek „Kié a legszebben feldíszített ház?" címmel és a győztes nevét és címét közzéteszik az aricai újságban.

Amúgy fantasztikus látványt nyújt ilyenkor a város. Sokszor csak időtöltésül elmegyünk kocsikázni és nézzük a kivilágított várost és házakat. Itt persze értelemszerűen minden fa műfa....a sivatagban nem nőnek fenyők. :)

Teljesen őrült télapók

Az egész város kollektíven meghibban és mindenfele teljesen őrült télapók cirkálnak rettenetes dudálások közepette már két héttel Karácsony előtt: tűzoltó télapók, feldíszített tűzoltóautóval, motoros mikulások, Coca-Cola kamionos télapók, simán hobbitélapók, van aki lenyúl egy bevásárlókocsit, a két oldalára hatalmas rénszarvasokat ragaszt, felaggatja égőkkel, mikulásruhát ölt és fel-alá randalírozik a sétálóutcában.

Chile 4 Télapó.JPG

Az összes télapóra jellemző, hogy valahonnét szervál egy bazi erős mikrofont és teli torokból ordítva Ho-ho-hoooozik végig az úton, valamint cukorkát oszt a gyerekeknek.

Valamennyi chilei télapóra jellemző, hogy rettenetes zenebonával érkezik. Rendszerint már 10 utca távolságból meghallod. Vagy karácsonyi dalok bömbölnek a szánjáról, vagy a legújabb helyi slágerek, de van, aki komplett rezesbandát hurcol magával.

Chile 6 tömeg.JPG

A télapókat rendszerint lelkes segítők hada kíséri, fontos tartozékát képezik a kíséretnek a mikuláslánykák, feltűnően rövid szoknyácskákban...

Chile 5 csajok.JPG

Mindegyik télapó autójának kerekeire kívülről szántalpak vannak erősítve így úgy néz ki, mintha tényleg szánkón száguldozna a télapó körbe-körbe a városon. Mindez kb. 40 fokban előadva elég érdekes látványt nyújt:)

Persze mindez a gyerekek kedvéért van - no meg azért, mert a chileiek imádnak bulizni -, így a családok ilyenkor minden este sétálnak a városban, a lelkes sikítozó gyerekek az összes felbukkanó újabb és újabb télapóval fotózkodni akarnak.

Chile 7 pasi.JPG

A Szenteste

Itt is 24.-én este, vagy éjfélkor szokott lenni az ajándékozás, amit hatalmas ünnepi, családi vacsora követ. Ilyenkor nemcsak a szűk család gyűl össze, hanem az egész rokonság. A legtöbben ilyenkor is asadot (grillpartyt), rendeznek, de egyéb finomságok is készülnek, édességek stb.

Szinte mindenhol esznek "karácsonyi kenyeret", más néven "Húsvéti kenyeret", sőt sokan ezt is ajándékozzák egymásnak. Sütik házilag is, de ilyenkor minden pékségben kilószámra árulják. Ez a karácsonyi kenyér pont olyan mint a mi gyümölcskenyerünk, csak barna.

Chile 10 édesség.jpg

Klasszikus karácsonyi ital a Cola de mono. Ez tipikusan chilei találmány, egy likőr-féle, melyet rum. ánizs, fahéj, tej és kávé összekutyulásából készítenek. Nagyon finom! Sok jéggel isszuk, mert a 3o fokban úgy a legkellemesebb!

Chile 9 cola de mono.jpg

Éjfél után is nagy az élet, a gyerekek kirohannak az utcákra ajándékosztás után és megmutatják egymásnak az ajándékaikat, játszanak. A felnőttek is sokáig fenn vannak, beszélgetnek, mulatnak. Természetesen itt is ugyanúgy Krisztus születését ünneplik, sokan elmennek éjféli misére, a gyerekek számára pedig a télapó (itt Santa Claus), rénszarvasszánon hozza az ajándékokat a kéményen át.

Irány a diszkó!

Miután mindenki "kicsaládozta magát", sokan elmennek buliba, diszkóba. Például ennek következménye, hogy én is dolgozom Szenteste és meglepő módon vendégeink is lesznek a dizsiben.

25.-én miután mindenki lelket ver magába, finomakat esznek és végiglátogatják ajándékokkal a barátokat, további családtagokat. Ezzel véget is ér itt a Karácsony, mivel 26.-a már rendes munkanap itt.

Ahogy itt mondják: FELIZ NAVIDAD!!! - Boldog Karácsonyt Minden Magyarországi és külföldön élő magyarnak!!!!"

(Ez egy archív poszt, eredetijét itt olvashatjátok.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Karácsony Hollandia Chile

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr394978281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 07:01:50

az jutott eszembe, hogy szinte minden orszagban mar dec elejen fat allitanak, ez 24-i allitas ez magyar/estleg keleteuropai/ tradicio, kulonlegesseg?
Mary is meglepodott mikor mondtam, hogy mi csak szenteste, nem ertette, miert karacsony utan unnepeljuk a karacsony/fat/ t. miert nem elotte?
van is benne valami
bar remlik otthon a karacsonyfat is vagy a jezuska vagy a telapo hozza es akkor azert, de belegondolva cseppet sem praktikus elhurcolni a gyereket valahova, mig a szulok fat diszitenek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 07:37:00

ja amugy egy nagyon kellemes karacsonyi esten vagyunk tul, Mary megsutotte a 6 kilos sonkat es sok sok valtozatos koretet keszitett es salatakat
egesz jo vorosbor sikerult az iden vennem /ausztral/ pinot noir
azutan bekes beszelgetes, tervezgetes, rokonoknak telefon
es persze kozben az elmaradhatatlan Christmas Carol es a szokasos filmek
sutemennyel nem elunk
de holnap, vagyis mar ma karacsony egesz nap:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.25. 08:21:17

@hagyma:

Mivel - a közhiedelemmel ellentétben - sem a karácsonyfa, sem az ajándékozás nem keresztény szokás, így minden keresztény hagyományú országban más-más a szokás.

Amikor gyerek voltam és magyar általános iskolába jártam, nálunk az iskolában a karácsonyfát már Mikulás-napra elkészítették, mert jött az iskolai Mikulás, viszont otthon szinte mindenki csak az utolsó nap díszítette fel a fát, jellemzően ez volt a 24-i délelőtti program. Ez amolyan magyar általános szokás volt.

Amikor orosz iskolába jártam (a szovjet időkben még), ott is volt karácsonyfa. Annyire nem volt semmilyen vallási jelentése, hogy a szovjet rendszerben is általános volt a karácsonyfaállítás. A magyarázat: a karácsonyfa német hatásra került be Oroszországba a XIX. sz. második felében, s leutánozták a német szokást, hogy december 24-én állítják fel. Igenám, de az oroszoknál december 24-én nincs semmilyen ünnep, mert Karácsony az január 6., így az orosz képzetben a karácsonyfa "újévi fa" lett. Ez az oka annak, hogy a szovjet rendszer sem törölte el a szokást, hiszen nem volt vallási tartalma. Az ajándékozás meg szintén "újévi" lett, 31-én lettek átadva az ajándékok a Télapó által. Az orosz hívők pedig - félig-meddig titokban - megünnepelték a Karácsonyt, de persze január 6-án, így ismét nem kötődött ez a valláshoz. Sőt ma vannak ortodox templomok, ahol kifejezetten harcolnak az "ateista fa" ellen, ugyanis ők is újévi, állami jelképnek tekintik.

Kubában pedig a legegyszerűbb volt ez. Nulla Karácsony, csak a templomokban, azokon kívül semmi.

Zuzimama 2012.12.25. 09:21:27

A holland részhez csak annyit, hogy igyekeznek karácsonykor összegyűlni a családok (ebben semmi különleges nincs így, hiszen Mo.-n is ez van) de itt valóban az együttlét öröméért teszik, hiszen ajándékozás már nincs - ahogy a posztban erről szó van.

A karácsonyfát mindenki akkor állítja amikor akarja (általában kicsik és nagyon együtt) van aki rögtön Sinterklaas után, van aki később, és van aki már dec. 27.-én le is bontja.

A karácsonyi kártya küldése/osztása még ami nagyon jellemző (de a kártyaküldés amúgy is nagy hagyománynak örvend) kollégáknak, osztálytársaknak kéz a kézbe megy az üdvözlőkártya, amúgy pedig hagyományos postai úton. Szinte tonnaszámra küldik a kártyát a hollandok!

És karácsony másnapján már sok üzlet nyitva van.

wracing 2012.12.25. 10:32:27

csak annyit a sinterklaas-hoz hogy a zwarte piet fekete Péter nem viszi el a rossz gyerekeket nem is ilyezgetik velük őket kicsit félre írta a poszt írója a többi teljesen igaz :)
és a rengetek üdvözlő kártya az igen :) teljesen személyes és megható dolog nagyon szép gesztus

Kren kend 2012.12.25. 11:37:37

Én valamelyik nap vesztettem néhány üveg piát fogadások miatt, hiszen én is a tudatlan külföldiek közé tartozom itt Hollandiában. Egyrészt összekevertem Sinterklaast a Kerstmannal, ami tényleg nem ugyanaz, bár a laikusnak, mint nekem ez elsőre nem tűnik fel, kivéve talán a fura püspöki kalap.

Valamint a modern folklór miatt országonként változnak a szokások. Nos, én hajthatatlan voltam és váltig állítottam, hogy a Mikulás Lappföldön, Finnországban lakik. Hát nem, mert a holland Sinterklaas a jó hideg északi Lappföld helyett a napsütötte Spanyolországban lakik.

váj mí 2012.12.25. 11:57:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Németországban is már sok családban 1-2 nappal szenteste előtt áll a fa feldíszítve.

Khm, kezd kilengeni a giccsmutatóm. Ha holnap is karácsonyos posztok lesznek, akkor teljesen kiakad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 12:01:49

@váj mí: pedig meg pont egy napig lesz, otthon a 26-a is karacsony, ne feledd
@Zuzimama: itt meg minden bolt nyiva lesz,mert nincs is karacsony masnapja

váj mí 2012.12.25. 12:05:40

@hagyma: Ahham, az tök fasza. Cukorbeteg leszek, asszem, a sok rózsaszín pillecukor-szerű poszttól és hírtől ebben az időszakban.
Itt különben szellemváros hangulat van, néha egy-egy busz ....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.25. 12:35:07

@váj mí:

A giccs ellen a paródia a fegyver.

Az utóbbi idők egyik kiváló paródiája: www.youtube.com/watch?v=oJLqyuxm96k

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 12:38:11

@váj mí: hay itt is csbed van, foleg, hogy m eg fel7, de 10-re viszem az asszony dogozni, megnezem mi van a varosban
szeintem semmi
busz az kizart

nyuszigonosz 2012.12.25. 12:40:46

@váj mí: Márpedig holnap is karácsonyi poszt lesz...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 12:41:00

@váj mí: baaaar. sok etteremben es foleg nagyobb hotelekben tartanak karacsonyi brunchot ez eleg kozkedvelt errefele
ilyenkore felkerekedik a csalad es elmennek ebedelni, jellemzoen buffe alapu helyekre

nyuszigonosz 2012.12.25. 12:42:50

@váj mí: Hozzáteszem: kint is karácsony lesz még. :)

Amúgy hogy tetszik Franfurt?

nyuszigonosz 2012.12.25. 12:44:16

@nyuszigonosz: elírtam: Frankfurt.

.. jé, hogy két komment küldése között várnod kell néhány percet!..írja ki ez az okos dolog itt lent.

váj mí 2012.12.25. 13:20:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezt vagy két hete láttam először. Már akkor is jót röhögtem rajta. Köszi, hogy eszembe juttattad :).

@hagyma: Miért? A közlekedés is leáll?
Ja, amúgy sok fine dining étterem szok ilyenkor brunchokat rendezni. Én nem vagyok oda a stílusért, de ha fine diningra vágynék, tuti nem egy sunday vagy holiday brunchra mennék.

@nyuszigonosz: Dejó :(
Már ismét Stuttgartban vagyok. Frankfurt nem volt rossz, de nekem annyira nem jött be. Mármint a város. Zavar az a new yorkias városkép, hogy acél-üveg irodaépületek tövében 19. századi felújított házak.

nyuszigonosz 2012.12.25. 13:35:15

@váj mí: Nekem meg pont ez tetszett benne!
Meg a sok érdekes múzeum, a legjobb mindig a Modern müvészetek múzeuma volt, a Main-ufer..
Egy idöben nagyon sokat voltam ott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 13:36:43

jat vasar es unnepnap itt nics tomegkozlekedes
egyebSt jar nehany busz
ez nem igazan fine dining stilus
sok fele kaja van, hideg oldal, meleg oldal, seafood, carving station, desszert
azutan szedsz magadnak
meg van bar ugye
utoljara thanksgivingkor csinaltunk a ball roomban es kb 400-an voltak
ma Mary hoteleben lesz, ott az ezres letszem sem ritka
/azert is kell ma vezetnem neki, mert nem tud a szallodanal parkolni/
meg szep diszitesek, karacsonyi elozene, van hangulata

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 13:38:54

az a nehany busz persze nem ma jar, hanem hetkoznap:)

/ja es nagyon sokfele kaja van, irto jokat lehet enni/

váj mí 2012.12.25. 13:55:07

@nyuszigonosz:
Hm, nem lenni egyformák ;). Ilyen tekintetben konzervatív vagyok, az egységes stílust kedvelem. Aztán azon belül újfent disztingválok. Van, ami számomra nem illik össze. Ilyen a Frankfurter székháza egy kb 150 éves épületben, háttérben az amerikai stílusú irodaházakkal, 500 méterre meg egy még régebbi templommal. Különben sok időm nem jutott sajna, hogy előadjam a japán turistát, bár kb. 3 hétig voltam ott, de a Sachsenhausen kerületben, a munkaidő meg munkaidő ...

@hagyma:
Az szar ügy, bár én tömegközlekedés-függő vagyok.
Jaja, emlékszem, hogy hotelben dolgoztok, nem fine dining étteremben, csak úgy eszembe jutott.
Személyzeti parkoló nincs?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 14:00:26

@váj mí: hat en dolgozok ott is ha arra van szukseg, de ritkan
vanszemlyzeti parkolo, de mivel 800-1000 vendeget varnak eleve a szallodaban lakokon kivul, igy ma szukseg van arra is, a szemlyzet is olyan 800 fo lehet, szoval ma kell minden hely

van meg egy masik nagy ures terulet, ilyenkor oda lehet parkolni es shuttlevel felviszik a melost, de en inkabb ajtoig viszem-hozom, nyerunk 1 orat minimum es hat karacsony van amugyis

váj mí 2012.12.25. 14:15:21

@hagyma: Ahham, értem.
Amióta összehoztam egy balesetet, nem szívesen vezetek ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 14:33:22

@váj mí: ha nem akarnek is kenytelen lennek
az en melohelyem kb 20 25 percre van kocsival
busszal , ha egyaltalan megy / hetkoznap nappal/ 3 ora minimum es akkor a kenyelmi szempontokrol nem is beszeltunk:)

váj mí 2012.12.25. 15:05:12

@hagyma: Najah, tudom... illetve tudni vélem. Mármint, hogy ott személygépkocsikra rendezkedett be inkább a társadalom, ezért a tömegközlekedés elég gyatra. Amikor az Államokban voltunk, nekünk is azt javasolták, hogy jobb lenne kocsit bérelni ...

Mrs. Clayton 2012.12.25. 15:24:05

úgy látom itt csak hagyma és váj mi nem kapott még magyaros kajamérgezést

váj mí 2012.12.25. 15:35:03

@Jess G: Évek óta nem láttam bejglit ;)
Ja, és esik az eső, plusz 7 fokban. Ennyit a karácsonyi hangulatról ....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 16:24:21

@váj mí: @Jess G: tizeneve nem lattam bejglit, toltottkaposztat, libat-kacsat / legalabbis az asztalomon/ pontyot, halaszlevet, pacalt, tudot

kocsonyat azt ketszer foztem
na lehet uberelni:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.25. 16:38:56

@Jess G: tevedes, en sem.

Kicsit orulok is neki, hogy nincs az a tomottliba feeling , mint odahaza.
Tegnap ettunk kis lazacot, ma sutottem gesztenyet. A bor sajna elfogyott meg a hetvegen. Sebaj.

váj mí 2012.12.25. 16:45:36

@hagyma: Utálom a kocsonyát! Mna, übereltelek? ;)

@tildy:): Ott is minden zárva?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 16:52:09

@váj mí: hat nemigazan, mert mar nekem sem hianyzik, vagy 5 eve foztem Marynek, hogy megmutassam mi ez, hat neki nem jott be es mar nekem sem annyira pedig nem a szakaccsal volt a problema

itt nincs minden zarva, sok elelmiszer es sok benzinkut nyitva van

Muscari 2012.12.25. 17:25:35

@tildy:): En ma megsutottem vegre azt a csokis-dios sutit, amit mindig szoktam azelott karacsonykor. Most fejbol kellett osszeszednem a receptet, mert az eredeti Mo-n pihen valahol egy doboz melyen. De nagyon jo sikerult,ugyhogy biztosan jol emlekeztem. Kell bele orolt fahej meg szegfuszeg is, az teszi kulonlegesse, az utobbit draga ferjem allitotta elo ugy, hogy sodrofaval meg kesses probalta osszeapritani minel kisebb darabokra.
Reggelire fustolt lazacot ettunk, tegnap viszont narancsos toltott kacsa volt az unnepi vacsi, meg husleves, mert az elmaradhatatlan.

Egyebkent boldog karacsonyt mindenkinek!

nyuszigonosz 2012.12.25. 17:32:43

Hát nem is kell karácsonykor sem félhalottra zabálni magát az embernek. ;)))

A bajor Szenteste-vacsora az kellemesen könnyü.
Jó, ma már volt sült is, de nem nem az az ötfogásos a végén szétpukkadós kaja.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.25. 17:49:52

@váj mí: a tfl nem jar, tehat nuku tomegkozlekedes. Alattunk nyitva volt valameddig az orosz bolt , azt hiszem, de anagy boltok zarva.Viszont az off licence arab boltok ha jol tudom ugyanugy nyitva vannak.

@Muscari: Jol hangzik:D en csak a megszokott kis turos gyumolcstortankat csinalom, es itt imadkozom magamban, hogy ne folyjon le a zsele:D
Amugy viszont kivanom, mindenkinek:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.25. 17:51:57

En sem szeretem se a kocsonyat, se a toltott kapit, de parom tegnap meglatta skypeon, hogy szuloknel az utobbi van, hat azt a boci szemeket. Meg kell tanulnom toltottkapit gyartani.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 17:58:41

@tildy:): nem nagy ugy
tulajdonkeppen itt is van hozza minden csak eppen haraszt nincs, magyaran savanyitott kaposztalevel, amibe a husgombocot tekerik
tenyleg egyszeru , nem is nagyon melos
de jelzem szinte megyenkent/ ha nem varosonkent/ kicsit maskeppen /vagy nagyon maskeppen/ csinaljak

váj mí 2012.12.25. 18:33:22

@hagyma: Dermedt, remegő, hideg húsleves ... brrr! ... Nem csoda, hogy nem hiányzik. Kissé undorító az a zsíros zselészerű izé.

@tildy:): Itt a tömegközlekedés még csorog, viszont nuku bolt, max. a benzinkutak, kocsmák, no meg a vasútállomáson és a reptéren nyitva levő üzletek.
Töltöttkápi meg ecccerű, arabnál, de leginkább lengyelnél kaphatsz is mindent hozzá, még tejfölt is. Csak főzni baszott sok idő, hacsak nincs kuktád.

@lendkívül magas langú embel Lómában: Ahham, mindig is gyanús volt nekem.... Ezt szokták idióta amcsi filmekben tűz fölött sütni szalonna helyett?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 18:40:20

@váj mí: na ezzel elarultad, hogy meg nem ettel normalis kocsonyat:)
kuktaba toltottkaposztatV:/?
ma nem vagy formaban
az mar buncselekmeny
/ a lenyeg hogy a receptet a szuloktol kerje el mert 234 fele valtozat van, csak kuktaban keszulo nincs egyedul:)/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.25. 19:05:52

@hagyma: savanyitani otthon is a csalad savanyitja, en sem lattam meg egyben savanyitott fejkaposztat.
Amugy ne is mond, a jaszsagban pl. nem is igazan van hagyomanya, a nyirsegi meg a hajdusagi meg tok mas.

váj mí 2012.12.25. 19:08:56

@hagyma: Te, én semmilyent sem ettem, és nem is fogok, már a látvány elveszi az étvágyam.
Ja, az aszpikos cuccokat sem szeretem, vagy a zselét akármilyen formában.
Anyum kuktában csinálta, nagyim fazékban, az egyetlen különbség az volt, hogy kuktában hamarabb kész lett, az ízén nem változtatott a kukta.

@ffüttyfürütty: Öööö .... mályvacukor? És mi a különbség?

váj mí 2012.12.25. 19:10:40

@tildy:): Lengyel bolt. Ők árulnak fejes savanyítottat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 19:15:36

@tildy:): eleve csinaljak fent a tuzon, vagy a sutoben, savanyitottbol, tavasziasan ezerfele
az egyezik hogy igy hivjak toltott kaposzta
valamilyen kaposzta, serteshus, kolbasz, kaposztalevel van benne
mi pl sosem ettuk tejfolosen, van aki ugy eszi stb. gersli vagy rizs balablabla 1423 fele valtozat van ugy hogy az alapanyag ugyanaz es ugyanugy hivjak
@váj mí: en nem akarlak meggyozni de ez nem is zsele nem is aszpik, azokat ensem eszem ez kocsonya, en kedveltem, de annyit nem er hogy fozzek megint
aki kuktaban toltottkaposztat vagy huslevest foz, az buncselekmenyt kovet el:)
mar hogyne valtoztatna
\annak lassan kell osszeernie
meg igy is azt mondjak, hogy a 4-5 oras fozes utan sem az igazi, hanem majd masnap a melegitesnel...
kukta jo mondjuk zuzaporkoltre, mar aki szereti, meg ilyenek
nade ne menjunk at grasztroblogba

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.25. 19:15:47

@váj mí: ne beszeljunk zselerol, cseszik osszeallnia gyumolcskocsonya a turotortamra.

váj mí 2012.12.25. 19:20:01

@hagyma: khm, kuktában gyorsabban összeérnek az ízek, azt mondják .... persze, a káposztás kaják akkor is másnap a legfinomabbak, ha előtte 12 órát főzted őket ...

@tildy:): keverd újra, valszeg nem főzted eleget ... rühellem a gyümölcskocsonyát, mert vagy alulfőzöm, vagy túl, és az én szeletemről úgyis lekaparom ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 19:23:21

@váj mí: lofaszt
gyorsabban megfo es osszevisssza
amugy usd be a googleba a kuktaban 828 talalat, tenylegesen kb 20
addig a sima 28.400
errol nem nyitok vitat:) annak lassu tuzon, vagy lent a sutoben lassu tuzon kell folni vagy sulni
nem kuktaba valo etek, de nagyon nem

váj mí 2012.12.25. 19:27:39

@tildy:): hm, passz, nem keverted eleget vagy nem volt elég forró a víz? ugye még nem öntötted rá a teljes tortára?

@hagyma: kuktát sem láttam már évek óta, de anyám ragaszkodik hozzá... beszéld meg vele ;)

nyuszigonosz 2012.12.25. 19:29:29

@tildy:): Másik csomagot szedjél elö, már nekem is volt úgy, hogy nem akart összeállni
Tényleg nem kell fözni, de én addig a tüzön kevergetem, pont amíg kezdene forrni.

A savanyúkáposztafej meg tényleg az itt orosz üzletekben van, a Monolith szállítja és azok meg lengyelek, úgyhogy Angliában a lengyeleknél érdemes megnézni.

Ne kuktában fözd, itt hagymának van igaza!
Az elökészületek tartanak el, de ha már minden a lábasban van nem kell mellette állni. Nagyon finom valami!

Muscari 2012.12.25. 19:29:32

@tildy:): a zselenel az is baj, ha tul keves ideig forralod, de az is, ha tul sokaig. Nekem sikerulni szokott, de itteni alapanyagbol meg nem probaltam, csak otthon. Azert szurkolok, hogy megkosson (vagy mit csinaljon) :-)

En egyebkent nem csavarom levelbe a tolteleket kaposztahoz, egyszeruen csak gombocokat formazok beleole. Es nem kolbaszt teszek bele, hanem fustolt oldalast, bar szerintem barmilyen fustolt cucc megteszi, ami szeretsz.
Bocsi, hagyma, de ma ugy latszik csak ez a tema...

nyuszigonosz 2012.12.25. 19:33:48

@Muscari: Így is szoktam csinálni, ha nem kapok kész fejet, és nincs kedvem a friss káposztafejet forró vízben csavarhatóvá tenni még.
Mármint csak gombócok. Füstölt cucc is finom benn. Nem szükséges a kolbász. Persze, jó ha van.

váj mí 2012.12.25. 19:35:20

@Muscari: @nyuszigonosz: khm, nade az mitől töltött káposzta? Inkább rakott vagy kolozsvári, nem?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.25. 19:39:22

@váj mí: csak a negyede van a tortan. Itt vettem az orosz boltban, mondok oke, ra van irva zsele, jo lesz. Nem pedig a megszokott kis tortazsele kockambol csinaltam, ami itt az angoloknak van. Az mindig jo. Igy most varok. Ha nem lesz mas, akkor holnap lesz raontve egy masik, csak mert itthon most nincs masik, a boltok meg zarva.

váj mí 2012.12.25. 19:45:57

@tildy:): Kapard le, szerintem. Amit meg még nem öntöttél rá, mikrózd meg pár másodpercre, hátha összekapja magát. De várhat holnapig is ;).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 19:50:04

@Muscari: @nyuszigonosz:
nem hittetek hogy 1000 fele keppen csinaljak es mindnek toltottkaposzta a neve:) es mar jon negyunktol otfele, oldalas isiman mehet bele, miazhogy
@váj mí: a rakott is mas, a kolozsvari is,
az peldaul nem daralthusbol keszul, a rakott igen de azt kevered a kaposztaval nem gombocozod

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.25. 19:53:27

@váj mí: ugy latszik a fagyaszto megtette a hatasat elkezdett osszeallni, ra is tudtam onteni vegre. Kutyafulet mar.

váj mí 2012.12.25. 20:04:17

@hagyma: A kolozsvári pedig de .. amire te gondolsz az a székelykáposzta lehet. Bár tényleg nem gombóc alakú a darált hús benne, de más különbség szerintem nemigen van. Hacsak nem az, hogy szigorúan savanyú káposztából készül.
Anyum? Kb. mint te.... hajrá! ;)

@tildy:): Gyümölcskocsonya legyőzve! :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.25. 20:05:48

@hagyma:

A bolgár töltöttkáposztában pl. nincs se szalonna, se oldalas. Viszont nagyon sok a darálthús, jellemzően félig disznó, félig marha. S a darálthúst előre megfőzik készre. Aztán a sütőben csak a káposztának kell megfőznie. Emiatt a bolgár töltöttkáposzta a magyarhoz képest puhább. Ja, s nem tejfölt tesznek rá, hanem joghurtot, de abból viszont nagyon sokat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.25. 20:09:33

@nyuszigonosz:

Itt is népszerű termék a szavanyúkáposzta a boltokban, jellemzően külön árulnak egész fejeket és leveleket, meg törmeléket. Viszont iszonyú sok ember saját maga savanyít. Lakótelepeken is gyakori látvány az erkélyen a 100-literes műanyaghordó, tele káposztával. Ősz elején töltik meg, s december végére meg is van már. Sokan csinálnak ugyanígy más savanyúságot is, pl. paprikát, karfiolt, stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 20:18:43

@váj mí: hat mar Maryt nemigen cserelem le, meg ez a kukta dolog komoly eket vert jovobeni bimbozo baratsgunk utjaba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 20:20:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: en elsore megmondtam, hogy mindenki maskepp csinalja
nalunk vagy kolbasz vagy oldalas illik bele, kell egy kis fustolt is felutessel
de mi szeretjuk a tavaszit is sima kaposztabol sutoben
abba nem kell

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.25. 20:22:37

@váj mí: A szekelykaposztaba sima serteshus kell ( mar aki szereti) illetve anyukam meg jo kis fustolt kolbi golyokt is rak bele, tetejese pedig arpagyongyot.

En nem szeretem a disznohust, ugy altalaban, a bacont /szalamit azert megeszem, de miota itt elunk SOHA nem vettem meg disznohust ugy magaban. Igy mi pulykaval keszitjuk a szekelykaposztat, meg jo szaftosan hagyjuk.

Amugy a gyumolcskocsonyat biztos ti fenyitettek meg onnet tavolbol:D:D:D

nyuszigonosz 2012.12.25. 20:34:11

@tildy:): Örülök, hogy sikerült!

nyuszigonosz 2012.12.25. 20:36:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Mondjuk az orosz töltött káposzta is eléggé más, mint amit én csinálok, de finom az is!

Sok az orosz bevándorló itt - ezért is az orosz üzlet.

Mrs. Clayton 2012.12.25. 21:01:03

még mindig csak a külhoni magyarok élnek? látszik, hogy se bejglit, se káposztát nem főztetek :-)
nálam volt halászlé, töltött kápi is
még a külföldi rokonok is falták, szóval szerintem jó lett
mondjuk lehet megint telifújja majd a szomszédom a lépcsőházat illatosítóval, mert nem bírja az illatát, de egyszer kell egy évben elviselni, így remélem túléli

Muscari 2012.12.25. 21:21:22

@tildy:): na, szuper, jo etvagyat a a tortahoz!
@nyuszigonosz: jok is az orosz uzletek, mi mar otthon is jartuk oda vasarolni, foleg halat venni, marmint fustoltet, meg a kulonfele uveges gombaikat is erdemes megkostolni. Nyammm!

váj mí 2012.12.25. 23:11:18

@hagyma: Khm, azért apámmal komolyan meg kellene küzdened, legalábbis azt hiszem ... ;)

@tildy:): Székelykáposzta pulykából? Uhm! Rémálmaim lesznek, de komolyan. Legalább marhából csinálnád, ha nem szeressed a desznyót. Jóvanna, nem szólok bele (anyák és anyósok kedvenc kifejezése ;) ).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 23:15:51

@váj mí: mint emlitettem ez a jatcma a kuktaval lezarult:) nem beszelve Maryrol
es neki nincs kuktaja!!
namost ha a kaposztaba pulykat teszunk az onnantol nem szekelykaposzta, lehet szeretni, csak az egy masik etel
yildykaposzta pl. ha utalunk a szekelykaposzta elnevezesnek korulmenyeire:)
en nem fogom kiprobalni az hetszentseg, nem rontom el a kaposztat pulykaval

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 23:26:48

@váj mí: gondolom tudod, mitol Szekely-kaposzta a Szekely-kaposzta, mar a tortenetet
bar van tobb variacio is de a szekelyeknek semmi koze hozza

blackhairlady 2012.12.25. 23:28:48

@hagyma: "es persze kozben az elmaradhatatlan Christmas Carol"
En is megneztem az este:) Meg a Home alone-t is, pedig a kiscsavo mar lassan nyugdijba megy, de nem tudom megunni:DDD

Mi nem szeretjuk az amerikai sonkat, nekem es a lanyaimnak tul edes. Viszont a salatakra mi is raszoktunk miota itt elunk:)

A december elejei fa allitas meglepo volt az elso evben, de konnyen hozzaszoktunk, hisz olyan szep a hazban, a sok dekoracioval egyetemben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 23:42:49

@blackhair-lady: nem jo sonkat veszel:)
meg kell azt keresni, van az, es nem a szeletelt honey hamot venni
igen a legnagyobb valtozas a kajamban a belsosegek szinte teljes hianya es a rengeteg salata
a starter szinte mindig sali
mi mar venek vagyunk altalaban csak charli brown meretu fat hasznalunk, de azert kicsit dekoraltuk a lakast kivul-belul
elsejen-masodikan el is tavolitjuk

blackhairlady 2012.12.25. 23:43:30

@hagyma: En 2-3 havonta fozok toltott kaposztat, de csak magamnak, mert senki mas nem szereti. Elnyammogok rajta par napig:)
Halaszlevet ma foztem, mert a kisebbik lanyom imadja.
Kocsonyat pedig telen-nyaron fozok, mert mindenki szereti es keri az etlapra.

A brunchhoz pedig csak annyit, hogy a kornyekunkon minden etterem csinalja vasarnaponkent, mert a templombajarok 80%-a ott ebedel. En is kedvelem nagyon, igen finomakat lehet enni

blackhairlady 2012.12.25. 23:46:23

@Muscari: "megsutottem vegre azt a csokis-dios sutit"
Nem irnad le a receptet (nem baj ha csak hozzavetoleges, en is ugy sutok altalaban:)), felizgattal a dioval, fahejjal meg a tobbi hozzavaloval:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.25. 23:55:11

@blackhair-lady: itt is sok etteremben van naturlich, de a halaadasi meg a karacsonyi az kulonleges
akkor igyekszik az ember jobb helyre foglalni
mibol foztel halaszlet
/azt ne valaszold, hogy halbol pls:)/

blackhairlady 2012.12.26. 00:04:07

@hagyma: "na ezzel elarultad, hogy meg nem ettel normalis kocsonyat:)
kuktaba toltottkaposztatV:/?
ma nem vagy formaban
az mar buncselekmeny
/ a lenyeg hogy a receptet a szuloktol kerje el mert 234 fele valtozat van, csak kuktaban keszulo nincs egyedul:)/

Szo szerint ezt akartam irni amikor olvasta a kommentet.
A kocsonyanak semmi koze a husleveshez, es a toltottkaposzta kuktaban fobenjaro bunnek szamit.:)

váj mí 2012.12.26. 00:18:23

@hagyma: Véletlen recept, mint a brassói. Annak sincs sok köze Brassóhoz.

A kukta igenis jó dolog, úgyhogy lehet leszállni róla, különösen, hogy nyomás alatt van :P.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.26. 00:26:45

@váj mí: a kukta jo dolog, csak nem toltott kaposztahoz es vigyazzunk arra, hoy meg ne sertsuk vele mas erzekenyseget:)

váj mí 2012.12.26. 00:28:16

@hagyma: használata közben - ezt kihagytad ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.26. 00:41:29

@váj mí: igaz igaz, eleg feluletesen ideztem
el is megyek vacsorazni
a konyhaba

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.26. 01:54:16

@váj mí: szarnyasokat szeretjuk. Na jo a marhat is, de ha lehet valasztani , maradok a szarnyasoknal. Egyebkent finom, egyszer probaljatok ki.

Muscari 2012.12.26. 12:03:14

@blackhair-lady: Miert is ne, nagyon egyszeru egyebkent.

Dios csokis kocka

200g etcsokolade
200 g porcukor
200 g vaj
6 tojas
100 g Liszt
200 g dio plusz 40-50 db szep fel dio
1-1 kiskanal orolt fahej, szegfuszeg es kardamom (en az utobbit kihagyom)
Kajszibarack lekvar
200 g csoki a tetejere, tej vagy et - izles kerdese

Az etcsokit vizfurdo folott felolvasztjuk. A tojassargakat a vajjal es a cukorral habosra keverjuk, majd hozzaadjuk az olvasztott csokit. A diot durvara vagjuk (de le is lehet daralni), osszevegyitjuk a fuszerekkel, a tojasfeherjet habba verjuk. A tojassargas keverekhez felvaltva, kanalankent felvaltva hozzaadjuk a lisztes kevereket es a tojasfeherjet, lazan osszedolgozzuk.
Kozepes meretu tepsiben sutjuk, kozepes tuzon, kB 20 percig, de erdemes tuprobazni.
Ha kisult, azon melegeben bekenjuk baracklekvarral a tetejet, megolvasztjuk a csokit, ezt a lekvar tetejere kenjuk, a fel diokat meg ranyomkodjuk szep sorban, aszerint, hogy mekkora kockakat akarunk. Mielott teljesen kihul, erdemes egy kessel bejelolni a majdani szeleteles helyet, igy nem fog torni.

Jo etvagyat!

Muscari 2012.12.26. 12:07:07

@Muscari: ez a recept meg a 93-as Kismama ujsag karacsonyi mellekleteben jelent meg, azota min den evben ezt sutom meg karacsonyra. Az egesz csalad imadja.

épészmérnök 2012.12.26. 13:30:12

Ági a négyezer kilométer hosszú ország északi, szubtrópusi csücskéből írt, nagyon élvezetesen.

Kétezer kilométerrel lejjebb, Valparaíso-ban 24-én jeges szél fújt, és esett az eső. Őrületnek nyoma sem volt.

Hogy még kétezer kilométerre délebbre, Puerto Montt-ban mi lehetett, nem tudom. Talán a norvég karácsonnyal lehetne összehasonlítani.

Muscari 2012.12.26. 22:37:39

@tildy:): de guszta! A tesztat is te magad sutotted?
Egeszsegetekre:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.27. 06:42:29

@Muscari: sajnos nem, de mivel anyummal otthon rendszeresen sutottunk ilyet, azt is meg tudnam csinalni.

De a sutonk most nem jo. Marmint a grill resze megy, de legkevereen nem melegit. Azt hittuka futoszal ment tonkre.

Szetkaptuk, nincs a futoszal egyik becsatlakozasan kabel. A masikon stabilan ott van. Probaltuk megkeresni a hozza tartozo kabelt, de nem jartunk sikerrel. Igy az alabbi opcioink vannak:

1. Lebontjuk a hatuljat, meglessuk mi lett a kabellel
2. hivunk szerelot, de az szerintem min 100-150 font lesz
3. veszunk egy bosch ovent 130 fontert.

Sajnos esetunkben ( housing association) a konyhaban levo beepitett mosogep, beepitett suto, beepitett huto ajandek volt, ha egy evig itt lakunk ( letelt) akkor az a mienk, az ugynokseg nem felel erte. Hat igyjaras. De megoldjuk, ne aggodjatok:D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása