oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 12. 06:03,  Megéri hazajönni? 661 komment

2012. december 12. 06:03 Határátkelő

Megéri hazajönni?

Segítséget kért a mai írás szerzője, a cím el is árulja, miben. Mielőtt azonban beállítottság, politikai nézetek, vagy bármilyen más indíttatás miatt rávágnátok az igent vagy a nemet, olvassátok el a posztot – utána jöhetnek a tanácsok!

bőrönd fiatal nő_1.jpg

„Ebben a levélben nem az élményeimről szeretnék mesélni, mint sokan, hanem a tanácsotokat szeretném kérni, hazamenjek-e vagy sem. Kérlek, segítsetek, mert tényleg nem tudok dönteni.

A helyzet a következő. Brüsszelben élek idestova egy éve. A legtöbb itteni fiatal külföldihez hasonlóan én is egy EU-s intézményben kezdtem gyakornokként, a féléves gyakornoki idő letelte után pedig itt ragadtam egy pénzügyi cégnél szakmai szempontból nagyon jó pozícióban.

Ugyan a munkám nagyon sok stresszel jár, nem is szeretnék innen nyugdíjba menni, de első „igazi" állásnak nagyon jó, úgyhogy illene eltöltenem itt ha nem is az optimális 3 évet, de egyet mindenkeppen. Ez az egy év nyáron fog lejárni.

Brüsszelben "elvagyok", nem érzem magam se túl rosszul, se túl jól. Valószínűleg ebbe az is belejátszik, hogy nagyon hiányzik a Budapesten maradt családom és persze a szerelmem. Leginkább Ő, nevezzük most Kornélnak.

Kornél még egyetemista, júniusban fog végezni, úgyhogy nagyvonalakban az a terv, hogy megpróbálkozik Brüsszelben is és Budapesten is az álláskereséssel, és majd ahova felveszik, oda megyek én is. Amúgy most nagyon úgy tűnik Budapesten fog tudni elhelyezkedni, persze nem okozna gondot kijönni sem.

Így azért mégiscsak döntenünk kell valamennyire, hiszen mi van, ha két helyre is felveszik vagy sehova sem, stb. Meg aztán mégiscsak döntenünk kell, melyik országban akarjuk elkezdeni az életünket, amin később sokkal nehezebb lesz változtatni. Szóval kérlek, azt a tanácsot ne adjátok, hogy oda menjünk ahol jobb a munkalehetőség, mert ezt a kört már többszörösen lefutottuk.

A magyarországi helyzetet azt hiszem, nem kell részleteznem, annyit azért hozzátennék, hogy híreket leginkább az indexen olvasok mivel/emiatt a beállítottságom a klasszikus értelemben vett balliberálishoz közelít.

Azaz nem tudom, tényleg olyan rossz-e a helyzet, mint amilyennek innen látszik, vagy csak kétségbe vagyok esve olyan emberként, akinek fontos az intelligens, pragmatikus kormányzás és a társadalmi kontroll.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem szeretem a magyarokat, szerintem egy átlagon felüli intelligens, tiszta és őszinte nép vagyunk a rengeteg gyanakvás és irigység mellett.

Meg aztán magyarnak születtem, a magyarságomat, ha akarnám, sem tudnám megtagadni, ahogyan azon sem tudok változtatni, hogy utálom a resztelt májat vagy hogy hiszek Jézus Krisztusban. Nem mintha ezen változtatni kellene, csak mondom.

A lényeg a lényeg, szerintetek hol kezdjük el az életünket? Magyarországon, ami valljuk be kelet-európai ország annak minden hátrányával (demokratikus gondolkodás nem megerősödött, zárt társadalom, mindent a szívünkre veszünk) és előnyével (szoros kapcsolatok, őszinteség, érzelmesség)?

Külföldön, ahol más előnyök és hátrányok vannak, de legalább a vezetés nem viszi számomra nagyon rossz irányba az országot? Magyarországon, ahol a család és barátok vannak? Külföldön, mert a barátok többsége úgyis már kint él és repülővel 2 óra alatt haza lehet érni? Mit gondoltok? Csak azt ne mondjátok, hogy nekünk kell megbeszélni!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Brüsszel Belgium

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr434960954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SziszkAnya (törölt) 2012.12.12. 06:22:38

legyen a családunk példája a válaszom: átlagos középosztálybeli pár voltunk, volt megtakarításunk, jövőnk, de amióta gyerekeink vannak fokozatosan csúszunk le... diplomásak vagyunk, jónak mondható állásaink voltak. A gyerekeink számára nem tudom itt elképzelni a jövőt, mert egyre rosszabb MINDEN. Lehetne részletezni, de kétszóval: ha családot is akartok majd egyszer: MENEKÜLJETEK Magyarországról!!

Sanyi9 2012.12.12. 06:57:42

@SziszkAnya: minden egyre rosszabb es menekulni kell... Azert egy ilyen kategorikus velemenyt nem art konkretan is kifejteni, mert amugy eleg hiszterikusnak tunik.

Amugy a poszt remelem kamu es senki nem all neki kerdezgetni ismeretleneket online, hogy hogy is alakitsa az eletet. "Van egy oriasi dilemmam, szerintetek mit egyek reggelire: hagymas csokit, vagy tejszinhabos kaposztat? Kerem segitsetek!" Kicsit ilyesmire hasonlit a poszt egyszeri, het ora elotti olvasas utan.

nyuszigonosz 2012.12.12. 07:03:11

@Sanyi9: Pontosan. Ugyanezt írtam volna, de már leírtad te.
- az egész szövegre értem az ugyanezt -

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.12.12. 07:05:41

Ez sem tartozik a kedvenceim közé, megkockáztatom Norbi klónja tért vissza.
Provokatív írás, garantált a sok hozzászólás.
:(
Vélemény?
Lehangoló...
1.Az már régen rossz, ha valaki itt kér tanácsot. Pláne, ha felelős beosztásban dolgozóról van szó.
2. "Ugyan a munkám nagyon sok stresszel jár, nem is szeretnék innen nyugdíjba menni,"
ez vicc? majd a következő csak móka és kacagás lesz...
3. "és majd ahova felveszik, oda megyek én is. " Szép dolog a szerelem, de azért valami racionalitás nem ártana.

Ha valóban semmi elképzelés nincs a jövővel kapcsolatban, akkor elő a kockás papírral. Mellette vs. ellene.

tableno 2012.12.12. 07:17:07

Most én is azt mondom, hogy kamu a poszt. Ennyire nem lehet buta valaki, aki EU-s gyakornok volt (remélem).

think different 2012.12.12. 07:21:38

"Ugyan a munkám nagyon sok stresszel jár"

Költözz haza és akkor nem csak a munka fog stresszel járni:)

"utálom a resztelt májat vagy hogy hiszek Jézus Krisztusban"

Én is utálom a resztelt májat, de 10 éves koromtól nincsenek Elképzelt Barátaim sem.
Bár ez a Ted nevű medve nekem is szimpatikus lenne...

Mellesleg 6 év London után is gondolkodom a hazamentelen.
Van valamennyi pénzem, el tudnék indítani egy vállalkozást, amiből megél(het)nék.
A probléma, hogy látom én is a vállalkozó barátaimon, hogy az üzletet a lehetőségekhez mérten becsületesen futtatva a középosztály alsó részéhez lehet tartozni. Nincs külföldi nyaralás, nincs hétvége...

BRAAJEN 2012.12.12. 07:22:14

A 80as években a diplomások a rossz bérek miatt elmentek taxisnak, benzinkutasnak, kötödésnek és hasonló akkor jolfizetett szakmákba. Ez nem vonatkozott azokra akik a pártvezetés révén kellemesen lubickoltak és ma ők országunk vezető nagyjai! A mai diplomások, kevés szerencsés kivételtől eltekintve, mert minden hirdetés mérnököket keres, ami igaz is meg nemis, a legtöbben munkanélkül tengődnek szüleik nyakán vagy alulfizezett betanitott állásokban vergődnek. Pénztárosok, polcfeltöltök, szalagmelletti segédmunkások. Akinak az a véleménye, hogy nincs itt semmi baj ez egy élhető ország, lehetőségekkel és jövővel annak nagyon szűk és pártvezérelt a látás módja. Mert még emberek ezrei nem mennek ki naponta az utcára elégedetlenségüket kifejezni az csak időkérdése. Kinek nincs az ismerősei közt legalább 4-5 ember aki már kint van külföldön és próbál megélni. Akik néha hazajönnek, pár nap múlva menmének is vissza mert nem érzik itthon jól magukat. Itt szomorúak az emberek, lehangoltak, bizonytalanok. Nem a jövöben bíznak, de a holnapot se látják.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.12.12. 07:22:41

Neeem, nem nektek kell megbeszélni. Dobjátok fel itt szavazásra!...

NIKI LAURA 2012.12.12. 07:23:44

Ha az unokák,vagy a gyerekek jövőjére gondoltok,akkor külföld.(na nem Russzki,meg nem Thaiföld!)
Ha a saját életetek fontos,akkor maradni itthon,a sok károgó ellenére nagyszerűen meg lehet élni ITTHON is!
(a gyógyerekek meg sehol sem fognak,mert a sorsuk oda is elkiséri őket)
Ez ám a dilemma, Zsidóknál ingyen disznóhús szombaton!!!
Hát döntsetek!

swGuru 2012.12.12. 07:25:27

@think different: ha szeretnéd megtartani a megtakarításodat, vagy értelmes dologra költeni, nehogy itthon vállalkozz!

tableno 2012.12.12. 07:26:52

@tableno: Az is érdekes, hogy ugye hiányoznak neki az otthoni család és barátok, de azért inkább vadidegenektől kérne tanácsot... Meg egy év kintlét után már nem tudja, mi van otthon... Á, akkora kamu ez, mint egy ház! Azért írta valaki, hogy provokáljon, semmi másért!

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.12. 07:40:13

miért akarnál hazajönni? keveselled a kinti stresszt?

kérdezhetném máshogy is: hülye vagy, lányom?

Zuzimama 2012.12.12. 07:42:15

"Csak azt ne mondjátok, hogy nekünk kell megbeszélni!"

Atyám ......

Figyelj.
Reggel ha felkelsz és wc-re mész, először told le a gatyádat és csak aztán pisilj. Menni fog internet nélkül? Mások nélkül,

Én azt mondom, hogy beszéljétek meg Kornéllal, hogy elmentek a világ szélére és kéz a kézben leugrotok. Hajrá és sok sikert.

Cheeeezus, nemtom mit csinálsz Brüsszelben, de remélem nem Magyarország jövőjéhez van bármiféle közöd is.

think different 2012.12.12. 07:42:56

@tableno: Én általában egyetértek azzal, amit itt írsz, de ez - szerintem - baromság.

Én is szeretem idegenek vagy kevésbé ismert egyének véleményét kikérni, mert a család és barátok legkevésbé sem semleges választ adnak a felmerült kérdésekre, hanem úgy hajlítják, hogy vagy számukra megfelelő legyen vagy ne bántsanak meg, esetleg azt, amit vélhetően hallani szeretnénk.
Lehet puffogtatni olyan közhelyeket, de tegye bárki a kezét a szívére és gondolja végig, hogy amikor egy barát csillogó szemekkel, látható boldogsággal kér véleményt egy, a mi ízlésünknek nyilvánvalóan undorító termékről, akkor nem fogjuk tönkretenni a napját a válaszunkkal.

Ezért is jó ismeretlenekkel beszélgetni, mert nem ismerik az álláspontunkat és nem érdekli őket, ha a válaszukkal az ellentétes hatást váltják ki.

think different 2012.12.12. 07:43:42

@think different: Lehet puffogtatni olyan közhelyeket, hogy őszinteség...

Bocs, ez kimaradt.

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.12.12. 07:45:56

hazamenni barmikor tudsz, kulfoldon dolgozni nem biztos, hogy lesz lehetoseged kesobb is, akar a csaladi elet miatt, akar allas hianya miatt. most erdemes megragadni a lehetoseget.

sok ismerosom van otthon akik jottek volna, de otthon belekenyelmesedtek abba, hogy ugyan szar a munka, de legalabb van, ugyan szar a kornyezet, de lehet ra panaszkodni, ezert inkabb bevallottan ulnek a langyos vizben, amig ki nem borul, de nem vallalnak be kenyelmetlenseget ami a kikoltozessel jar.

ez pedig nem kritika felejuk, mert en is el tudok igy kenyelmesedni, sot, nekem sem volt egyszeru dontes kijonni. ezzel csak azt akarom mondani ha hazamesz, lehet hogy te sem akarsz majd megegyszer nekifutni a kulfoldnek. nem biztos, de lehet.

tableno 2012.12.12. 07:55:57

@think different: Nem vagyunk egyformák. Én először is a hírekből alaposan tájékozódnék, mi a helyzet - a posztoló saját elmondása szerint már megtette. Utána igenis megkérdezném a család és ismerősök véleményét IS. Végül súlyoznék, és magam döntenék. Idegenek véleménye pont nem érdekelne, ugyanis semmi közük az én életemhez, és csak a saját előítéleteik vezetnék őket a "tanácsadásban". Szerintem teljesen esélytelen, hogy valaki az itteni kommentektől világosodjon meg, mit is kéne tennie.

think different 2012.12.12. 07:56:22

@Zuzimama:

"nemtom mit csinálsz Brüsszelben, de remélem nem Magyarország jövőjéhez van bármiféle közöd is."

Legalább egyvalaki van Brüsszelben, akit érdekel az otthoniak véleménye.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.12.12. 07:57:43

>>Megéri hazajönni?<<

Maximum fönöknek, és úgy hogy van egy NyEu állampolgárságod. ( Ja igen, és indexáltasd a fizetésedet az EURHUF árfolyamhoz )

Itthon pedig idegeskedhetsz, tk. amiatt, hogy a szeretett balliberálisaid visszajönnek és jól felkúrják az effektív adódat 52%-ra, mint amire volt példa 2007ben. (Mert ugye, ahogy egy szeretett balliberális -bizonyos GyF.- megmondta: "Aki évi 6 milliót keres, az gazdag")

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.12.12. 08:06:15

@Scaramella va alla guerra:
mert aki ballib az GyFre szavaz. vagy az MSZPre, vagy akar szavazni elmegy.

ne legyel mar ennyire egybites

lyken 2012.12.12. 08:06:44

Ez most vicc? Az írásból sok ponton kiérzem az abszurd szatírát...

Alice in Wonderland 888 2012.12.12. 08:07:39

Kamu a poszt vagy sem?Passz.
Én el tudom képzelni, hogy valaki döntésképtelen, ismerek ilyen embereket.
Javaslok egy coachingot vagy self-coachingot. Keress sürgősen egy szakembert.
A döntésedet sosem bízhatod másra, egy jó pszichológus-coach segít a jövőd lehetőségeinek konkrétabb feltérképezésében és az önmagadra találásban.
Azzal, hogy másokra hárítod a döntés felelősségét, számomra nyilvánvaló, hogy félsz te magad kimondani és azt tenni, amit igazán akarsz. Hogy ez megfelelési kényszer vagy bármi más, nos, azt derítsd ki egy jó terapeutával. J
ó magas labda ez, nem biztos, hogy mindent el kellene majd olvasnod és magadra kellene venned, amit itt leírnak majd neked. Fel kell nőnöd és mielőtt bután döntesz, szerintem tényleg vágj bele egy coachingba.

Zuzimama 2012.12.12. 08:10:08

@think different: igazad van basszus. Másképpen kell gondolkodnom. ;)

Alice in Wonderland 888 2012.12.12. 08:12:11

@tableno: egyetértek. Ahhoz, hogy világosabb képet kapjunk a helyzetről ez túl kevés infó, érzelmekkel és csapongással megspékelve. Itt sokféle ember van, akiknek más és más a véleménye...nem erre alapozva kellene dönteni.

SziszkAnya (törölt) 2012.12.12. 08:28:49

nem tudom miért kell leoltani a postírót... nektek nem volt még olyan az életetekben, hogy szerettetek volna objektívan látni egy dolgot és ezért szükségetek lett volna mások meglátásaira is? Nyilván nem azt várja, hogy bárki döntsön helyettük..

Sanyi9: igen hisztérikus, de nincs kedvem 3 órát rászánni az életemből, hogy megmagyarázzam itt bárkinek is, hogy miért...

Vittore. 2012.12.12. 08:29:42

Na ez megint egy fotosopp poszt, majd kikerül az Indexre aztán hozza a látogatottságot. Ez kit érdele?

Baszod Béla 2012.12.12. 08:31:05

A helyedben nem az indexrol tajekozodek, hacsak nem szereted a panikkeltest. :-)

2012.12.12. 08:31:52

Az iras kamuszagu, vagy Brusszel bajbanvan, ha ennyi ralatasa van onnan az EU orszagaira az embereknek.

Ha megse kamu: haza ne menj, akkor mar inkabb kovess el valamit es ulj be valami brusszeli bortonbe, ha mazo vagy. Jobban jarsz.

Amugymeg valaki el tudja mondani, a legendas Norbi kamuja hogy derult ki, ill.mi ertelme volt kamuznia? :)

judy7 2012.12.12. 08:32:29

Hogy megéri-e...?
Te tudod.. de én visítva menekülnék innen ha tudnék..
Ha a helyedben lennék, egyenlőre nem jönnék még haza... kivárnék még egy-két évet, esetleg később... Ha Brüsszel nem elég pezsgő, inkább azt váltanám másra.. Szerintem Kornélnak se tenne rosszat pár év máshol. Ide bármikor visszajöhettek - egy év, öt év, tíz év után is.

2012.12.12. 08:33:45

@Baszod Béla: hanem? Tenyleg erdekelne. Tudjuk, hogy az indexes hangulatfokozast el kell osztani minimum kettovel, de ott igyis kicsit tobb teny jelenik meg, mint pl egy magyarnemzetben, ezert erdekelne mit ajanlasz :)

verkagrafomanka 2012.12.12. 08:38:58

Kedves Szerző,
Alapvetően én is a kintmaradásra szavaznék, de érzem, hogy az írásodból süt az "otthon is meg akarom próbálni". Megértelek. Én azt mondanám, ha ennyire nem vagy biztos abban, hogy Mo.-n nem jó, gyere haza és próbáld ki. A brüsszeli munkatapasztalat vszleg jó ajánlólevél, és itthon is találnál munkát, nyilván nem annyiért, amennyiért kint dolgozol. Azt nem tudom, a barátodnak mi a végzettsége, de ha köze van a gazdasághoz, jó eséllyel ő is kap Bp.-n munkát.
Szerintem ha tényleg ekkora a dilemma, és nem menekülsz fejvesztve még a gondolattól is / adsz hálát az Égnek óránként, hogy nem kell Mo.-n élned, akkor az egyetlen megoldás, hogy hazajössz, kirpóbáljátok, aztán jövő ilyenkor meglátjátok, érdemes volt-e.
Btw, az EC-nél voltál szakmai gyakon? :)

think different 2012.12.12. 08:45:12

@Whave: NOL, MNO, Labancinfó <- Ezekhez képest a még a Hírcsárda is hiteles és megbízható információkat közöl :)

bpetya75 2012.12.12. 08:49:15

@think different:

Ott a pont! Nem állítom, hogy nem kamu a poszt, de azt sem, hogy tuti az. A posztoló (vagy "posztoló") ekézését meg végképp fölöslegesnek tartom.

bpetya75 2012.12.12. 08:52:22

@Whave:

Hogy miért csinálta, az nem derült ki, eltűnt a koma. A fényképeken bukott meg. Meg többen vitattak infókat, hogy a TROLL akármi hol van, mekkora távolságra innen meg onnan. Még azt is kiderítették itt a lelkes amatőr Sherlock-ok, hogy az "Ez vagyok én" című képen ki van (asszem valami bosnyák fazon).

váj mí 2012.12.12. 08:52:35

Na fasza, megint egy döntésképtelen.
Te, amikor kimentél Brüsszelbe, akkor azt magad döntötted el, vagy "csak úgy alakult"? Tudod mit, vesd ki kockán, dobj fel egy pénzérmét vagy rakj ki egy tarottot. Legalább annyira lesz releváns a te egyéni élethelyzetedre, mint azok a válaszok, amelyeket itt kaphatsz.

bpetya75 2012.12.12. 09:05:40

A poszthoz szólván.

@omfgomgzor: véleményével maximálisan egyet tudok érteni. Érdemes lenne kitölteni azt a három évet. Tapasztalatszerzés, nyelvtanulás (Brüsszel ideális terep lehet erre), pénzgyűjtés. Közben mondjuk nem (vagy legalább nem csupán) az indexről tájékozódni az otthoni helyzettel kapcsolatban.

Nem ördögtől való gondolat a hazaköltözés sem, de ha ez lesz, akkor előtte igyekezz kapcsolati tőkét gyűjteni Brüsszelben. Jól jöhet akár egy itthoni vállalkozás indításánál, akár ha később mégis inkább a külföldet választanátok.

Ha pedig már megemlítetted a vallásosságodat; imádkozz és figyelj a válaszra.

think different 2012.12.12. 09:06:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ha majd hinni kell valamiben, akkor azt én el fogom dönteni, hogy mi lesz az, de biztosíthatlak, hogy nem egy kétezer éves hippi, aki az utóbbi párszáz év legnagyobb piramisjátékának az arca.
Kicsit régebb óta koptatja az emberek talpa ennek a sárgolyónak a felszínét, hogy egy sokadrangú fantasy kreatúra komolyabb hatást váltson ki, mint a tűzokádó sárkányok, szárnyas lovak vagy villámot hajigáló, szakállas görög aggastyánok.

Gasztro_blog 2012.12.12. 09:06:44

Teljesen megértem a problémádat, mert nekem is hasonló gondolatok és kérdések cikáznak mostanában a fejemben. Én Hollandiában tanulok, szóval még viszonylag közel is vagyunk :)
Ami azt illeti, én nem feltétlenül mondanám, hogy menekülni kéne Magyarországról, mert az olyan, mint amikor a patkányok elhagyják a süllyedő hajót. Viszont hazaszeretetből, vagy a családunk iránti szeretetből sem érdemes hazamenni. Ez egy olyan döntés mégis, amit érdemes átgondolni, de az ember a végén úgyis érzelmi döntést fog hozni. Én már most tudom, hogy többlaki életet fogok élni (már csak a szakmámból kifolyólag is), de végül úgyis Magyarországon fogok kikötni, mert egyelőre nincsen más érzelmi szál, ami komolyabban máshova kötne. Én azt mondom, ha jó állást tudtok szerezne Brüsszelben (ahol egyébként jóval olcsóbbak a mindennapok, mint Angliában vagy itt Hollandiában), akkor maradjatok ott egy ideig. Nem vagy kint olyan nagyon régen, hogy kicsit is kötődj a helyhez, ezért érthető, hogy nem is érzed magad ott se jól, se rosszul.

csőcsere 2012.12.12. 09:09:34

"szerintem egy átlagon felüli intelligens, tiszta és őszinte nép vagyunk"

Szerintem meg nézzük meg az ország helyzetét. Átlagon felül intelligens emberek hogyan tudnak pár tíz év alatt ennyire elrontani egy országot? Intelligens emberek miért nem tanulnak más példájából és építenek fel egy 2. Szingapúrt, vagy Kanadát, vagy Svájcot? Intelligens embereknek miért felel meg ez a langyos, sehová se tartó pisi? Vagy mégis igaz a Dilbert elv, hogy az intelligencia gyakorlati haszna vajmi kevés? :-)

bpetya75 2012.12.12. 09:12:11

@Karinette:

Miért hárítaná másra a felelősséget? Csak megkérdez egy a témában érintett, ezért véleménnyel bíró csoportot. Ennyi.

Ha valamikor eljutunk oda, hogy autót veszünk, akkor több nagycsaládos ismerőst meg fogunk kérdezni arról, hogy milyen típust ajánlanak és miért. Nem azért, hogy ők döntsék el, hanem azért, mert olyan szempontok is előkerülhetnek, amikre mi nem gondoltunk volna.

bpetya75 2012.12.12. 09:14:35

@think different:

Ezt jól megaszontad, de az a nagy helyzet, hogy tetszik, nem tetszik, ez a kétezer éves hippi sokkal komolyabb hatást váltott ki, mint a pegazusok meg a tűzokádó sárkányok ;-)

váj mí 2012.12.12. 09:17:18

@bpetya75: Szerinted ez a hasonlat jó?

Gasztro_blog 2012.12.12. 09:18:25

@Whave: kamu, vahy nem kamu, a kommentedből süt, hogy nem tudod elképzelni sem, hogy min megy keresztül a posztoló. Ez egy olyan kérdés, amit meg kell gondolni, és sok kétséget kelt az emberben: ilyenkor az észérvek csapnak össze az érzelmekkel.
Én is hasonló helyzetben vagyok, mint a posztoló, csak én Hollandiában tanulok. Még másfél évem van hátra, és a BA és MA diplomámmal ott fogok tudni elhelyezkedni a világon a szakmámban, ahol akarok, Magyarországon még 3 nyelv miatt is, amit beszélek, szószerint bárhol. De ez mégsem olyan nagyon egyszerű kérdés, mert az embert nem a fizetése fogja boldoggá tenni, hanem az, hogy az emberi kapcsolatai rendben vannak.

bpetya75 2012.12.12. 09:19:34

@tableno:

Szerintem nem is megvilágosodásról van szó, hanem a kirakós néhány kis darabjáról. Miért ne fordulhatna elő, hogy olyan érv, ötlet merül itt fel, amire sem ők, sem a rokonok, barátok, üzletfelek nem gondoltak. Veszteni nem veszít ezzel semmit. Én legalábbis kétlem, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítana az itt megjelenő véleményeknek. Szerintem inkább a kíváncsiság mozgatja, meg a hátha.

bpetya75 2012.12.12. 09:22:38

@váj mí:

Amennyire egy hasonlat jó lehet ;-)

Nem tudom, miért vagytok fennakadva rajta, hogy bedobta ezt a kérdést. Bizton tudjátok, hogy most az ujjait tördeli, hogy "Jajj! Vajon mit tanácsol az ezerarcú szörnyeteg!"? Ez, kérem baromság. Pont annyit tudtok róla, mint én. Nem? De!

think different 2012.12.12. 09:23:56

@bpetya75:

Nem tudom pontosan, hogy az Vízenjáró előtt ezt hogy viselték el, de azért pár birodalom, kultúra és vallás csak felemelkedett és bukott. Ezután sem lesz másképp.
Mondjuk a Nagy Falon túli sárkánytisztelet "kicsit" régebbre (5 ezer évvel?) nyúlik vissza, mint a Borfakasztónak való hajbókolás.

2012.12.12. 09:27:04

@Gasztro_blog: ezt mondod, mert tanulo vagy. ha dolgozol tiz evet, majd latod ahogy tollvonassal veszik el a tobbmillios, teged megilleto megtakaritasaid; ha latod hogy a jelenlegi rendszer mar a kozepiskolasokat kizsigereli (van egy 15 eves ocsem, hidd el iszonyatosan beleszartak mar a kozepszintu oktatas levesebe is), ha azt latod hogy 10 ev munka utan 70e forint segelyre vagy jogosult 3 honapig, mikozben munka lehet hogy egy evig nem lesz, de a kozmunkat (ami az adoterheket noveli, tehat a hatekonysag ellensege) el KELL vallalnod; ha roghozkotnek egy szaros fel-osztondijert... es sorolhatnam. novekvo kozterhek, uj adok hetente, a fizetesek stagnalnak, az inflacio nalunk a legmagasabb a regioban.

roviden: a fizetes nem tesz okvetlenul boldogga, de ha NINCS vagy KEVES (akar magadnak, de ha pl gyereked van, akinek szamit a jovoje, hatvanyozottan ervenyes), akkor biztos hogy nem leszel boldog, ahogy csuszol le a hitelspiralban/nelkulozesben.

bpetya75 2012.12.12. 09:30:40

@think different:

No és mi a jelentősége annak, hogy valaki hogy nevezi a megtestesülést? Vagy hogy elfogadja-e egyáltalán? A hit végigkíséri a történelmünket. Istenben, Allahban, Gaiaban, Zeuszban, Jupiterben, Buddhában, Manituban, a Nagy sárkányban, a Világteknősben, vagy akár az ateizmusban.

A forma a lényegen nem változtat.

grovian 2012.12.12. 09:35:03

Szerintem irjunk ki errol nemzeti konzultaciot. A kormany tuti belemgy mert elkolthet meg 900 milliott :)

BTW ismeretlen embereket kerdezgetni, arrol hogyan alakitsd a maganeletedet: priceless :)

váj mí 2012.12.12. 09:36:17

@bpetya75: Hm, szerintem nem egyforma súlyú kérdés egy kocsi megvásárlása és a jövő tervezése. Egy kocsiról, vagy más használati tárgyról én is kikérem idegenek véleményét is, pl. amikor a fórumokban bóklászom, hogy mások tapasztalatait olvassam valamiről, amit én is meg szeretnék venni.

Pontosan azért, mert még nagy vonalakban sem ismerjük a posztolót, teljesen felesleges az "ezerarcú szörnyet" kérdezni. Itt nem egy használati tárgyról vagy egy szolgáltatásról van szó. A jövőjét normális ember nem alapozza idegenek véleményére.

think different 2012.12.12. 09:40:56

@bpetya75: Miért kell "megtestesülést" keresni mindenben?
Abban hiszek, hogy az emberek egyszer rájönnek, hogy nem kell az előtérbe taszigálni valakit, ha nem találnak magyarázatot valamire saját kútfőből.
Legkönnyebb ilyenkor földöntúlit és megtestesülést viziónálni.

A kifogáskeresés évezredes hobby...

Holott mindenre van magyarázat:)
i.eho.st/pj0i3d6m.jpg

bpetya75 2012.12.12. 09:41:47

@váj mí:

Miből gondolod, hogy erre alapozza? Szerintem annyi történt, hogy bedobta a kérdést azzal, hogy ha lesz egyetlen használható mondat, akkor megérte. Ha meg nem, akkor pár órát elpazarolt az életéből. Nem nagy ügy.

(deleted) (törölt) 2012.12.12. 09:42:19

Szerintem nem jobb egy blog hozzászólásaiból tájékozódni, mint Indexről.

Az Index-szel pedig csak annyi, hogy nem csak a címeket kell elolvasni, és ez általában igaz az online médiára. A cím húzza be az olvasót, ezért ezeknek ma hatásvadásznak, túlzónak, szükségképpen leegyszerűsítőnek kell lennie.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.12. 09:44:42

az INDEX miota szamit hiteles hirforrasnak??
Erosen ellenzeki beallitottsagu, semmi mast nem csinal, csak a kormanyt kritizalja, es kozben hangoztatja, hogy oket elnyomjak.

bpetya75 2012.12.12. 09:46:33

@think different:

"A kifogáskeresés évezredes hobby..."

Egyidős lehet a válaszkereséssel. Ezért haladunk hol jobb, hol rosszabb irányba.

Egyébként meg nem kell keresni. De nem is tilos ;-)

váj mí 2012.12.12. 09:47:57

@bpetya75: Ha nem bírna semmilyen jelentéssel számára, fel sem merült volna benne, hogy tök idegeneket kérdezgessen arról, mihez is kezdjen az életével.

szolgalélek 2012.12.12. 09:48:41

Dolgoztam külföldön,végzettségemnek megfelelő munkát és megfelelő bért kaptam, azt az összeget most 20 év múlva sem kapom meg itthon. Dolgozom itthon, nyugtatóval és gyomorfekélyre gyógyszerekkel,hát ha ott stresszes az élet, akkor itt még inkább.Középosztályba tartoztunk, házat építettünk ,kocsi ,külföldi utazás megvolt,most már a rezsire ha futja, az autó max. nagy bevásárlásra, két gyereket neves egyetemeken taníttattunk, akiknek a nettó bérük a minimálbérnél nem sokkal több.Ők is külföldre akarnak dolgozni menni. Barátok, -a munkahelyen beszélgetünk ,aztán rohan haza mindenki és aztán a baráti összejövetelt csak nagyon ritka esetben lehet összehozni. Tehát szép Magyarország ,de itt ÉLNI nem lehet

think different 2012.12.12. 09:50:36

@bpetya75: Egy közös dologban viszont tisztelem a vallások többségét: majdnem mindegyik piszkosul jó üzlet.
A Vatikánhoz képest az Apple is kiscserkész...

think different 2012.12.12. 09:52:19

@szolgalélek: "de itt ÉLNI nem lehet"

jelöltesd magad képviselőnek, jelentősen javulni fog a "köz"érzeted :D

tomfree 2012.12.12. 09:53:54

"...annyit azért hozzátennék, hogy híreket leginkább az indexen olvasok mivel/emiatt a beállítottságom a klasszikus értelemben vett balliberálishoz közelít."
Akkor most az index miatt balliberális vagy?

poolman 2012.12.12. 09:57:10

Brüsszellel és a munkával is szerencséd van, ez egy nagyon jo irány, kár lenne feladni. Egyetértek tilmirrel, hogy racionalitás kell. Egyértelmü, hogy Budapesten is lehet élni, dolgozni. De a különbség a két ország között olyan hatalmas, hogy felesleges is részletekbe menni. Nem lehet összehasonlítani a két gazdaságot és társadalmat. Ha teheted majd, utazz haza, néhány hetet tölts el otthon. Érezni fogod, hogy mi a helyes.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.12.12. 09:58:43

Mármint az a kérdés, hogy a posztírónak megéri-e hazajönni konkrétan, vagy most mindenki írja le a saját szempontjait?

Nem tudom, lenne-e dilemma bennem egyáltalán, ha jól lehetne élni az otthoni fizetésből is, hogy akkor megfordulna-e a fejemben a lehetőség, vagy már túl késő. De nehéz olyan feltételezésekbe bocsátkozni, amik úgyse válnak valóra az én életemben.

pappito · http://pappito.com 2012.12.12. 09:59:03

édesjójstenem, még mi jön?

Az eperfagyit szeressem vagy a vaniliát? Nem tudk dönteni, jaj.

Aki fiatal, van lehetősége, az nézzen körül külföldön, ha nem tetszik, csak jobb helyzetbe megy visza Mo-ra, mert szerzett külföldi tapasztalatokat is.

A bicska kinyílik az ember zsebében, a fél országnak húsra nem telik baszki és akkor ezen kell derpegni, hogy szerelmes legyek-e vagy mi?

:(

Sanyi9 2012.12.12. 10:00:38

@Karinette: A coachingon es self-coachingon kivul meg a couchsurfing is segithet. Vagy lehet, hogy nem segit, de artani se art. :D

Sanyi9 2012.12.12. 10:03:36

@SziszkAnya: OK. Mondjuk 3 oranyi idom erre nekem sincs, ugyhogy ha tenyleg olyan sokaig tartana, akkor lemondok rola.

Amugy ha a "Valasz erre" gombot hasznalod, akkor latja is az ember, hogy valaszoltak a hozzaszolasara, nem csak ugy veletlenul veszi eszre, mint en most.

VíziLó 2012.12.12. 10:07:41

A posztoló számomra fiatalnak, kissé naivnak, kicsit kipárnázott környezetből érkezőnek tűnik, de mindezek mellett a problémafelvetése őszinte.

Bármennyire is nem ezt a választ várja, de igenis kettőjüknek kell megbeszélni, hogy hol képzelik el a jövőjüket, de legelőször is azt, hogy van-e közös jövőjük. Fiatal szerelmesek sokszor a fellegekben járnak, s nehezen veszik észre, ha a fellángoláson kívül nincs gyakorlatias, világnézeti, értékrendbeli és közös célokban megnyilvánuló alap egy házassághoz.

Az anyagi, egzisztenciális megfontolások nyilván a külföld mellett szólnak, de pl. én itt Angliában nem vállalnék gyermeket, mert az oktatási rendszert katasztrofálisnak tartom. Belgiumban csak turistaként jártam, az ottani iskolákról, gyermeknevelésről nem tudok nyilatkozni.

tableno 2012.12.12. 10:11:31

@bpetya75: Szerintem meg olyan ez a poszt, mint amikor Modor Tibi ír valami provokatív marhaságot, kirakják az index-címlapra, aztán lehet röhögni a sok paraszton, aki komolyan vette...

De most komolyan: ha igaz, amit írt, van Brüsszelben egy komoly, nem "mosogatós", karrier szempontjából biztató jövővel kecsegtető állása. Nyilván keres olyan jól, hogy nagyon kényelmesen megéljen belőle. Ha a barátja kimegy hozzá, még az sem okozna gondot, hogy őt is eltartsa, amíg talál munkát. Onnantól már egyedül sem lesz. Hazamenni egy-egy hétvégére nem ügy, fapadossal simán akár havonta is. Akkor mégis mi a fészkes fene a nagy problémája?! Ha a honvágy, akkor meg menjen, és ne mástól várjon megerősítést!

Amúgy ismerek pár embert, aki többéves, komoly külföldi karrier (nem egy év gyakornokoskodás!) után hazament. Viszont mindegyiket várta otthon egy vezető szintű állás valami komoly helyen. És mindegyik mocskosul megbánta... Fél-egy év után már mentek volna vissza, de sajnos a válság miatt már nem találtak megfelelő melót. Most két szék között a földön találták magukat...

pappito · http://pappito.com 2012.12.12. 10:12:42

@VíziLó: "Az anyagi, egzisztenciális megfontolások nyilván a külföld mellett szólnak, de pl. én itt Angliában nem vállalnék gyermeket, mert az oktatási rendszert katasztrofálisnak tartom. "

én meg a magyart, azért jöttem el. na jó , nem csak :)

De egyébiránt ezer szempont van, tulajdonképpen az idegenek megkérdezése sem akkor a baromság, de azért én beszélnék a szüleimmel (ők biztosan nem akarnak nekem rosszat) és végiggondolnám mit tanácsolnak.

Kornél majd megy a punci után, azon nem kell aggódni.

benchmade 2012.12.12. 10:14:26

Ha hazajössz, meg fogod bánni.

tableno 2012.12.12. 10:15:17

@VíziLó: "A posztoló számomra fiatalnak, kissé naivnak, kicsit kipárnázott környezetből érkezőnek tűnik" - de szép finoman fogalmaztál! :)

nigara 2012.12.12. 10:20:17

Kedves posztoló!
Valszeg azt akarod hallani, hogy gyere haza - mint amikor a Svájcba kiment fiú nem bírta a szerelme nélkül...
Nos, tedd azt, gyere vissza.
Egy biztos: a saját életedért vagy felelős.
Vagyis kettő dolog biztos: Kornél ma van, de ki tudja, meddig lesz?

Alice in Wonderland 888 2012.12.12. 10:20:31

@bpetya75: Nem értek egyet.
Kocsit könnyen válthatsz, életet és életmódot nehezebb...nem sorolom fel, hogy miért, mindenki tisztában van vele.

Amit írtam, az volt az én véleményem. Ha valaki itt kérdez meg másokat, nagy az esélye, hogy azok alapján fog dönteni, amiket tanácsolnak neki és nem a belső megérzéseire, igazi vágyaira hagyatkozva.

Akinek nem inge...:)))

jadviga79 2012.12.12. 10:22:53

Szerintetek a posztíró nem tud számolni? Nyilvánvaló, hogy pontosan tudja, mi a helyes döntés, ha a bankszámlájára néz, a kétnyelvű unokáira gondol, stb. De szociális értelemben olyan szinten más irányt vesz az ember élete külföldön, hogy az nem kifejezhető, és a párkapcsolata is másként alakul(hat).

A barátságok minősége teljesen más. Lehetnek mindenféle nemzetiségből tök jó fej barátaid, de mégsem a gyerekkori összenőtt kapcsolatokat ápolod, és ez napi szinten határozza meg az életedet. Ha valakiben van honvágy, elcsépelt szó már, de hazaszeretet, némi ragaszkodás a lakókörnyezetéhez, az emberekhez, akik látták felnőni, ez mind mind hiányozhat. Ez egy olyan bensőséges kör, egy olyan jó érzést ad, ami szerintem mondjuk 10 - 20 - 30 év után alakul ki külföldön. Aki otthonról prédikál, hogy el kell menni, abban ez a dolog nem tudatosul, vagy ezek nem szempontok a számára.
Van aki még tíz év után is ugyanezt a kérdést teszi fel, és nem tudja eldönteni, hogy amit a hírekben hall, az valós, vagy csak a szokásos pesszimizmus, lehúzás árad megint. A barátokkal ugyanez, panaszkodnak ezerrel mindig, mert külföldön minden sokkal szebb és jobb. De szerintem külföldön is szarabb most, nézzük már egy kicsit globálisan a helyzetet.

Alice in Wonderland 888 2012.12.12. 10:24:35

@Sanyi9: :) Igazad van.
Bármi segíthet, ha a saját döntése felé vezeti anélkül, hogy kategórikusan kijelentené, mi a jó neki. Azt csak ő tudhatja.
Sok szempont szóba jön egy-egy döntésünknél, én ismerek olyan embereket, akik Mo-n élnek,jó pozícióban és nem terveznek váltani. Pedig nincsenek közel a politikához.
Olyat is sokat ismerek, akik inkább a külföldet választották.
Kinek mi a jobb és hol érzi jól magát.

tableno 2012.12.12. 10:26:14

@jadviga79: Na pont ezért mondom, hogy vagy kamu a poszt, vagy értelmetlen. Ezek pontosan olyan dolgok, amiket mindenki csak maga, a saját érzései alapján tud eldönteni. Ebben legfeljebb őt nagyon jól ismerő családtagok vagy barátok tudnának tanácsot adni, idegenek semmiképpen.

váj mí 2012.12.12. 10:27:56

@jadviga79: ha pontosan tudja, mi a helyes döntés, akkor miért itt érdeklődik?

A gyerekkori barátok meg ... ez is egy szempont, viszont ... Mi a biztosíték arra, hogy a gyerekkori barátok mindig ott lesznek? Vagy legalábbis 10-20-30 év múlva is? Vagy esetleg megmarad a jó kapcsolat? Vagy ..?

VíziLó 2012.12.12. 10:29:41

@pappito: A szülőkkel is érdemes beszélni, természetesen, azonban itt helye van némi elővigyázatosságnak: tudatosan természetesen nem akarnak rosszat a gyermeküknek, de tudat alatti érzelmi szempontok bekavarhatnak. Egy anyuka pl. szeretné nem csak Skype-on látni a csemetéjét, aztán majd szeretne játszani az unokákkal, nem csak képeslapot küldözgetni nekik Brüsszelbe stb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 10:30:21

@tomfree:

Na igen, ez vicces volt.

Ráadásul az Index tipikus bulvárlap, s nemigen lehet politikailag elkönyvelni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 10:31:22

@think different:

Ez tévhit. Bár vannak valóban erősen üzleti alapú vallások, a hagyományos kereszténységre ez nem mondható el semmilyen formában.

tableno 2012.12.12. 10:34:20

@VíziLó: Brüsszel nem Új-Zéland. Nem biztos, hogy kevesebbet találkoznának, mint ha Magyarországon laknának másik városban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 10:36:42

@szerengeti:

A magyar médiák között normális alig van. Nem csak a netes médiákra gondolok, hanem a nyomtatottakra is.

Elktronikus médiák - mindegyik szar, maximum van pár nézhető/hallgató műsor. (Itt most nyilván csak a közéleti médiákról beszélek, mert a nem-közéletiek között vannak jók.)

Értékes nyomtatott médiák leginkább a heti- és havilapok között vannak. A napisajtóban a helyzet katasztrofális. A napi médiák 90 % bulvár eleve, marad 10 % közéleti. Ebből a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet és a Népszava olyan mértékben elfogult, hogy egyszerűen nem érdemes olvasni őket. Egyedül a Népszabadság az a lap, mely nem elfogult, de ott is sötét felhők gyülekeznek... erős az igény, hogy pártlap legyen belőle.

tableno 2012.12.12. 10:41:04

@váj mí: Meg az egyházi tized... De az a helyzet, hogy a katolikus egyház a középkori Európa legfontosabb kultúraszervező ereje, valamint az egyik legfontosabb politikai hatalmi központja volt. Bonyolultabb ügy ez annál, mint hogy "a vallás üzlet"...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 10:41:56

@váj mí:

Igen, ez volt a katolikus cölibátus eredeti oka.

De ez az ok már 300 éve nem áll fenn. Ma már a katolikusok egész más okokkal indokolják a cölibátust.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 10:42:55

@tableno:

Az egyházi tized adó.

200 évvel ezelőttig nem volt állami iskolarendszer Európában. Mindezt az egyházak tartották fenn.

VíziLó 2012.12.12. 10:45:00

@tableno: Ez megint igaz, de ismétlem, hogy itt többnyire nem racionális magatartásról van szó. Lehet, hogy Brüsszelből ugyanannyi időbe telik hazamenni pl. Debrecenbe, mint Budapestről, de anyuka számára, aki nem beszél nyelveket, fél a repüléstől, mégiscsak megnyugtatóbb érzés lenne Budapesten tudni a kislányát, ahova szükség esetén felmehet ápolni, babusgatni stb.

Apám egy sokat tapasztalt, rendkívül racionális ember volt, mégis minden telefonbeszélgetésünk úgy végződött, hogy "kisfiam, gyere haza. Beszéle XY-nal és szerez neked munkát."

kandel 2012.12.12. 10:45:01

kezdjetek el brüsszelben. tapasztalat, mas kultura, emberek, rugalmassag, nyelv, mas gondolkodas, eletforma stb. elejen vagytok meg a karriernek, valtani (mo- visszamenni) kesobb is raertek, ha ugy tunik a kulfoldi elet nem jon be.

jadviga79 2012.12.12. 10:45:10

@váj mí:

garancia csak megvásárolt árura van, az életre biztosíték nincs. Mindenesetre, ha külföldre mész a barátaidat és a családot kb. egyszerre veszíted el, kisebb - nagyobb mértékben.
Persze, hétvégén, havonta, kéthavonta pótolhatod az elmaradt dolgokat, kimaradt időt, de van olyan, hogy ott maradsz az üres lakásban, mert épp mindenkinek dolga van, neked meg pont akkor volt időd hazajönni.

Annamarias 2012.12.12. 10:45:30

Ez kérdés....jesszusom

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 10:46:33

@tableno:

"a katolikus egyház a középkori Európa legfontosabb kultúraszervező ereje, valamint az egyik legfontosabb politikai hatalmi központja volt"

Mármint Nyugat- és Közép-Európában, Mert Keleten nem.

Ráadásul nyugaton is ez "csak" a XI-XVI. sz. közötti időszakra igaz,

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.12.12. 10:48:29

Ez nálam kiverte a biztosítékot: "majd ahova felveszik, oda megyek én is" - mi van? Neked mar van egy stresszes, de a fejlődését szempontjából jó munkahelyed, ahol a Te karriered szempontjából fontos lenne meg maradnod, es akkor képes vagy egy friss diplomás pasi munkalehetőségek szerint feladni ezt? Jól értettem? A szerelem elvette a józan eszed? Menjen ő utánad, alkalmazkodjon ő a Te életedhez! Legalábbis, ha hosszabb távra tervezetek ezt a kapcsolatot. Akkor neki kellene némi figyelmet szentelnie Neked. Egyébként meg, semmi esetre ne gyere haza Magyarországra, amíg nincs olyan nyugati tapasztalatod, ami pár év múlva megkerulhetetlenne tesz. Most semmiképp ne gyere haza!

Annamarias 2012.12.12. 10:48:37

De nem is értem, noname emberektől kérsz tanácsot? Ez hihetetlen!!!

tableno 2012.12.12. 10:49:00

@jadviga79: Ugyanez akkor is előfordulhat, ha otthon él az ember, főleg amikor már gyerekek vannak, senki nem ér rá, mindenki 12 órákat dolgozik, stb.

Lencsés István 2012.12.12. 10:49:40

" .... Egy éve Brüsszelben élek, de a szerelmem Magyarországon tanul. Ő jöjjön, vagy inkább én menjek haza? Segítsetek dönteni! .... " Ha MAGYAR vagy hazajössz .

mommmmo 2012.12.12. 10:50:32

Lehet, hogy tenyleg kamu a poszt, mert tenyleg hogy lehet egy felelos beosztasban levo embernek ilyen baromsagot kerdezni?

Es szerintem manapsag nem ez a kerdes, hogy itthon vagy kulfoldon, hanem inkabb az, hogy roghoz kotottkent vagy kozmopolitakent, aki oda tud menni ahova akar.
Ha 1 ev utan elmenekulsz a jo brusszeli allasodbol, hogy visszamenj Magyarorszagra kabe a semmire,az irto hulyen fog kinezni az oneletrajzodban, es ha megint dobbantani akarnal innen, nem lesz egy pirospont. Kitartas hianyara es onallotlansagra utalna, kabe arra, hogy a kiscsak nem birta anyuci nelkul. Ha 3-5 evet lehuzol kint, es utanna josz vissza, akkor mar van egy elfogadhato nemzetkozi tapasztalat az oneletrajzodban, es onnantol mozoghatsz jobban.

Fertőtlenítés a faluban 2012.12.12. 10:50:45

Szerintem elég nehéz lesz a kommentekből összeszámolni, hogy hányan vannak a hazatérés mellett, hányan ellene, ezért a javaslatom szerint inkább egy szavazót be kellene építeni.
A konkrét kérdésedre:

Megkérdeztem most pár munkatársat az ügyed felől, öten azt javasolják, hogy gyere haza (köztük én is), ketten úgy döntöttek, hogy a párod menjen ki, egy fő szerint a mostani felállás teljesen jó, megint csak egy fő gondolja azt, hogy szakítanotok kellene.

Remélem tudtam segíteni.

tableno 2012.12.12. 10:52:16

@Lencsés István: És ha valaki nem MAGYAR, csak simán magyar? :))

jadviga79 2012.12.12. 10:52:24

@tableno:

az a baj, hogy a csapból is ez folyik, hogy el kell menni, de ez mindig is így volt. csak most durvább, ezért, lehet, hogy most sokkal több embernek tényleg nagyon rossz, de ezt kinntről nem tudod. És azért írom, hogy aki nincs távol az otthontól, az nem érzi, hogy milyen jó ebben az u.n. "védett" környezetben, tehát a barátok, családtagok szerint hülye lennél hazamenni. Jó, ha az embernek vannak/maradtak olyan barátai, akik bele tudják élni magukat a másik helyzetébe és azt merjék mondani, "szerintem olyan vagy, aki nem érezné jól magát külföldön".
szerintem nem kamu...

zbzbzb 2012.12.12. 10:52:34

@NIKI LAURA: nem akarok a poszthoz hozzászólni, azt már mások megtették.
veled viszont vitatkoznék.
itthon NEM lehet megélni!
ez az ország rossz. rosszá teszik a vezetői és az emberek akik itt élnek.
hazatértemkor a reptér kijáratánál már lebunkózott egy hiéna taxis mert nem válaszoltam neki a kérdésére, hogy kell-e a mocskos tetves lehúzós átbaszós taxija.
ilyen országban nem akarok élni, nem akarom, hogy a gyerekeim itt nőjenek majd fel!
nem akarok olyan társadalomban élni, ahol a csalás, ügyeskedés, egymás átverése, a tisztelet teljes hiánya a norma!
ezért megyek.
arra meg szarok nagy ívben, hogy más mit mond, gyávának tart-e, stb.

vénkujon 2012.12.12. 10:53:09

amennyiben Kornél politikus lesz, akkor maradj te is kedves "mai írás szerzője". ha nem, akkor mehetsz. amúgy is ballibber vagy, aki hisz jézusban...nos ez önmagában felér a kereszténység elleni támadással. kérdezd csak semjén cucut.
ez az egész írás csak trollmágnes. nem hiába vagyok itt.
majd még írj.

slowMotion 2012.12.12. 10:53:09

Marha.
En hazajottem azonos szituban. Rossz dontes volt.

zbzbzb 2012.12.12. 10:53:51

@Lencsés István: ha magyar vagy, nem jössz haza

váj mí 2012.12.12. 10:56:31

@tableno: Elsősorban mégiscsak a pénz nyújtotta hatalomról szólt, a kultúra másodlagos volt, mintegy úri passzió. A hatalomnál meg nincs jobb üzlet.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egen, nagyon jól mutatja, mennyire kontraproduktív tud lenni minden, ami a buzgó hiten alapszik.

tableno 2012.12.12. 10:58:23

@jadviga79: "És azért írom, hogy aki nincs távol az otthontól, az nem érzi, hogy milyen jó ebben az u.n. "védett" környezetben" - én 9 éve vagyok távol otthonról, és nem nem bántam meg, hogy elhagytam az u.n. "védett környezetet" (amúgy mégis mitől védett?). De ez én vagyok, és nem akarok más helyett dönteni.

tableno 2012.12.12. 11:00:03

@váj mí: Nem értek egyet. Ha a "sötét középkorban" nem lett volna egyház és kódexmásoló szerzetesek, talán európai kultúra sem lenne.

váj mí 2012.12.12. 11:01:38

@jadviga79: Akkor felesleges feltenni a kérdést, ha csak a régi barátok meg a család van a másik oldalon.
Megjegyzem, ha Magyarországon élne, akár még Budapesten is, csak egymástól messze eső kerületekben, sem találkoznának sokkal többet, mint ha Brüsszelből vagy Berlionből repülne haza kéthetente (ha már annyira eszi a honvágy). Ugyanúgy ölhetne egyedül Budapesten élve is a lakásában egyedül, mert a haveroknak más dolguk van. Arról nem is beszélve, ha Magyarországon belül más városban lakna a család.

Démonmac1 2012.12.12. 11:01:50

Eszedbe ne jusson visszajönni.
ez egy nyomortelep.

zbzbzb 2012.12.12. 11:01:53

@tableno: és az ókori görög/római fejlettségi szinttel mi lett volna, ha nincs a középkor?
még mechanikus automatákat is készítettek. csatornázás, fürdők, orvoslás, stb.
szerintem a középkor erős visszalépés volt, és még finoman fogalmaztam.

váj mí 2012.12.12. 11:02:33

@tableno: De biztosan lenne, csak másfajta, mint amihez most hozzászoktál.

vénkujon 2012.12.12. 11:02:54

@Lencsés István: még jó, hogy nincs ajtó a neten, mert már rászegelted volna, a "magyarnaklevés 142 pontját"...kalapáccsal, meg szeggel.

csárli hárper 2012.12.12. 11:04:00

eszedbe ne jusson visszajönni...

moTmeN 2012.12.12. 11:05:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: amennyiben a hagyomanyos alatt a Romai birodalomban meg illegalitasban mukodo szektakat erted, ezzel a kijelentessel egyetertek.

Csak Norris 2012.12.12. 11:05:42

Ha a sok irigykedő nyomorékra hallgatsz aki nem jutott ki és hazafiság címszóval hazarángatna, nehogy már jó legyen neked, akkor menj haza.

Ha a ti nyugodt jövőtök fontosabb, vedd rá a párod hogy ő menjen.

Az eszem eldobom. Milyen szar nép ez már? Tényleg ha valaki ki tudna mászni a gödörből a többi azonnal visszahúzza.

Ide akarsz hazamenni? Ez Haza?

tanato 2012.12.12. 11:07:49

@tableno: Erről van szó,mikor találkozom én már a gyerekkori barátaimmal?Gyakorlatilag a családalapítás, egzisztenciatermtés után,legfeljebb csak osztály vagy évfolyam találkozókon.Egy erősnek gondolt szerelem viszont tényleg hazahozhatja az ember lányát/vagy fiát/ annak ellenére is ha már fel tudja mérni az illető a két országbeli egyéb különbségeket amik az idegen ország mellett szólnak.Ebben van tapasztalatom családon belül.

tableno 2012.12.12. 11:08:00

@zbzbzb: A görög-római kultúra teljesen összeomlott a Római Birodalommal. Az ezután következő több évszázados barbárság (eufemisztikusan: népvándorlás kora) volt az igazi visszalépés. A középkor ehhez képest fejlődést hozott, többek között a görög-római tudás maradékára építve, amit elsősorban az egyház őrzött meg.

Link Elek 2012.12.12. 11:08:05

az egeytlen ok, amikor erdemes hazajonni az az, amikor tudsz hozni onnan munkat, vagyis a megelhetesen NEM FUGG a magyar viszonyoktol

itt a politika barmikor kiforgat mindenedbol, csak emlekezz a 3000 milliardos nyugdij eltulajdonitasra

Lencsés István 2012.12.12. 11:09:14

@vénkujon: Valami értelmeset ? Úgy hogy megtanulsz közben alapdolgot ?

@zbzbzb: Én itthon vagyok , te meg akárhol vagy , eléggé égeted a magyarokat azzal hogy nem tudod hogy a mondatkezdés nagybetű ....

@tableno: Gyenge irónia ....

encore 2012.12.12. 11:09:38

Te írtad, én csekkolom:
"Azaz nem tudom, tényleg olyan rossz-e a helyzet, mint amilyennek innen látszik, vagy csak kétségbe vagyok esve olyan emberként, akinek fontos az intelligens, pragmatikus kormányzás és a társadalmi kontroll."
Sokkal rosszabb a helyzet mint amilyennek látszik, én így látom.
Látom hogy közlekednek az autók, jönnek mennek az emberek, a Tesco mostanában is tele, van aki csak fizetéskor tud eljárni, nem is kevesen.
Ha a magyar nem egy bárgyú nép lenne, hanem intenzívebb vérmérsékletű, robbanna a bomba.
Tegnap voltam egyik nagyváros munkaügyi központjában, tele van, táblát kirakhatták volna nyugodtan.
Én csak információért mentem, mert még van munkám, bár nem tudom meddig, és bejelentve is minimálbér közelire vagyok, meg kapok mellé még egy kis aprópénzt.
NE GYERE HAZA, AZ SIKER AMIBEN VAGY, BÁRMILYEN STRESSZES IS, HIDD EL, NEM AKAROD AZUTÁN MEGTAPASZTALNI MIBŐL KELL MEGÉLNI IDEHAZA.
ÉN IS MEGYEK HAMAROSAN.

Nordstjernen 2012.12.12. 11:10:04

Nem hiszem el, ez most komoly? Hogy lehet valaki ennyire szerencsetlen, hogy nem tud a sajat jovojerol donteni?
Van egy jo otletem - ugorjatok a kutba. Elore is koszi.

Egyebkent a Hataratkelot is erinti a kritika, minek ilyesmit lekozolni?!

zbzbzb 2012.12.12. 11:10:27

@tableno: nagy vonalakban egyet tudok érteni, de ugyanakkor az egyház volt az is ami politikai/hatalmi okokból egy csomó kutatást, fejlesztést visszafogott vagy lehetetlenné tett, lásd csillagászat vagy orvoslás.
gondolom ezt azért te is beismered, hogy jóval előrébb járhatnánk már ezek nélkül.
az viszont jó, hogy szépen lassan beismerte az egyház, hogy fejlődni kell.

jadviga79 2012.12.12. 11:11:26

@tableno:

én meg 11, és még mindig nem tudom, hogy jó döntés volt -e. Bizonyos szempontból biztos, de meg is kell fizetni érte. De aranyosak a honfitársaim, amikor ránéznek az új hifire, én meg sajnálatosnak tartom, mikor egyik másik még 41 évesen sem találja a párját, mert valahogy még se jön be annyira az a külföldi csaj, hogy összekösse vele az életét. Mostanában már nyilván kicsit jobb, mert sokkal többen jönnek el otthonról. Én csak meg szerettem volna világítani a másik oldalt is, amiről többnyire szeretünk elfeledkezni, hogy megnyugodjunk, milyen marha jól döntöttünk.

tanato 2012.12.12. 11:12:06

@tableno: Védett környezet:Ez csak akkor állja meg a helyét ha a külföldön élő nem beszéli legalább normál kommunikációképesen az illető ország nyelvét és ezért nem érzi biztonságban,védett környzetben magát egy váratlan szituáció esetén/baleset,kórházba kerülés stb./.De a cikkíró esetében erről nem lehet szó.

vénkujon 2012.12.12. 11:12:26

@Lencsés István: menjél imádkozni semjén cucuért, aztán meg legyél MAGYAR egész nap...meglátod, milyen fasza lesz.:D

moloy 2012.12.12. 11:12:50

Aki azt a kérdést teszi fel, hogy 'megéri hazajönni?', az ne jöjjön haza. Az ilyen kérdést feltevőnek nem is tudnánk megértetni azokat a szavakat, hogy család, testvér, barát... Pénz, jövedelem, érdek. Ezeket megértené.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.12.12. 11:13:41

Kedves Posztíró!

Nem, ne gyere haza! Kornél menjen ki!
1.) Magyarországon NINCSEN olyan üzleti környezet (és ha pechünk van még két évig biztosan nem lesz) ami kedvezne az új befektetéseknek, beruházásoknak, munkahelyteremtésnek.
2.) Az egyetemen megszerzett tudást (tisztességes tapasztalat megszerzésének reménye nélkül) fokozatosan felejteni fogja a barátod, így a munkapiaci pozíciója is gyengülni fog.
3.) Piacképes tudást kint fog szerezni. Magyarországon most azt tanulhatja meg, hogy hogyan sunnyogjon, lopjon, csaljon az adójával.
4.) Kint más kultúrkörbe kerülve más stílust fogtok majd képviselni, nem veritek le a sorban előttete álló veséjét az akciós trappista sajtért, nem fogtok savanyúan és rosszindulatúan élni és megöregedni.
5.) Ha majd hazajöttök (jó esetben) akkor mind az a tudás és tapasztalat amit összegyüjtöttetek, az ország javát fogja szolgálni. Addig is éljetek egy normálisabb helyen, mert az ami ma itthon van, minden tekintetben gyalázat.
6.) A saját gyerekeimnek is ezt a tanácsot adom.

Kalandra fel:)

zbzbzb 2012.12.12. 11:16:09

@Lencsés István: szarok a nagybetűdre öcsi!
nem te vagy a magyar, hanem az, aki belül annak érzi magát. beszéljen vagy írjon ahogy akar.
elmondom neked, hogy a magyarországra kisgyerekként bevándorolt kínaiban - aki mellesleg tökéletesen beszél és ír magyarul - több a magyarság, mint benned...
a magyarság nem a hátrafelé nyilazásról, a turulról meg az akármilyen vezető seggének kérdés nélküli nyalásáról szól.
akár tetszik, akár nem, nekem ez a véleményem, és nem kell, hogy egyezzen a tiéddel.

elég.volt 2012.12.12. 11:18:52

Ezt ugye nem komolyan kérdezted?

Csak Norris 2012.12.12. 11:22:30

@Nordstjernen: gondolom leközölték mert jó trollmágnes. Összesaphatnak a nagymagyar "hazafiak" meg a büdös "hazaárulók".

tableno 2012.12.12. 11:24:54

@Lencsés István: Ahogy elnézem, te nem is MAGYAR vagy, hanem MMMMMAAAAAAGGGGGYYYYYYAAAAARRRRR. :))

orient 2012.12.12. 11:25:19

Kedves Posztíró,

Egyéni helyzettől függ. Az én családomnak nem megy rosszul itthon sem, és kint is jó volt. Kint jobb volt társadalmilag talán, élveztem , hogy rendszer jó és a versenyszférát támogatja és munkát, míg itthon a demagógia megy, és emberek sajnos elhiszik 10% rezsicsökkentés megváltja a világot mikor közben ezrek veszítik majd el a munkájukat az elmaradt beruházások miatt és a rendszer tönkre megy. Tehát igen úgy látom politikailag nem jó a helyzet, bár én nem vagyok baloldali. Gazdaságilag egyénfüggő, mint írtam nekem még megy mert a multik még kitartanak és addig van munkám nekem is. Ami nekem is hiányzott külföldön az a család legfőképpen (szülők, rokonok, barátok), ami miatt megéri nekem itthon lenni. Ezt kell mérlegelni, kinek mi fontos. Bár tudom itthon többséget nem érdekli mi lesz az idős szüleivel, mert egyéni boldogulás felülírja ezt. Nekem azért ez eléggé fontos szempont.

orient 2012.12.12. 11:26:32

@zbzbzb: ez tetszett, kicsit vulgáris,de van benne igazság :)))

Pdudas 2012.12.12. 11:26:41

Ugyan mi meg csak 4 eve elunk kulfoldon, de a csalad minden tagja azt mondja ne is gondoljunk a hazateresre.

Nem azert mert nem hianyzunk - foleg hogy a fiam is kint szuletett es meg csak egy eves mult - pusztan joakaratbol mondjak. Egy nagymama nehezen mondja az unokajanak hogy maradjon kulfoldon, inkabb nem latja par honapig csak skype-on, megis megteszik. Mert tudjak itt jobb eletunk van.

Es nem a penzre gondolnak. Valo igaz, hogy itt joval tobbet keresek - de otthon sem volt rossz fizetesem soha. A kornyezet, az emberek hozzaallasa, a lehetosegek (eleve a fiam kb 4 nyelvan fog megtanulni par eves korara) mind jobbak mint amit Budapesten tapasztalunk. Mert a latogatasok soran egyre csak szornyulkodunk. Sajnos ezt kell mondanom.

Neked is ezeket kellene objektivan atnezni. Milyenek az emberek Brusszelben? Mosolyognak? Milyen a hozzaallasuk egy kulfoldihez? Van jovokepuk? Elfogadjak a kulfoldit?
Milyenek az anyagi es egyeb lehetosegeid ha maradtok? Gyerek vallalast is at kell gondolni. Kint szuletes eseten maceras az elso iratok beszerzese - konzul segithet. A vegzos parodnak csak jot tehet egy kis kulfoldi munkavegzes - meg akkor is ha kesobb hazatertek. Kulfoldi cegnel eltoltott ido altalaban jo referencia. Neked - ha lehet es olyan a munkahelyed - pedig ki kellene toltened a 3 evet es talan a 3 ev alatt mar felfele is lepsz igy ujabb lehetosegek nyilnak meg elotted.

Persze a vegso dontest neked kell meghoznod - de az ervek azt mondjak kulfold. Meg akkor is ha most nem szereted annyira. A szemelyes erzesek (hianyzik a csalad/parod/Budapest) befolyasolhatnak, de szerintem legbelul te is erzed melyik valtozatnak van nagyobb jovoje.

Ez nem jelenti azt, hogy leirtam a hazamat - jelen pillanatban a kulfoldi elet az ami a csaladom szamara a biztos/kiszamithato/tervezheto jovot jelenti. Ennyi. A kulcsszo a jovo.

zbzbzb 2012.12.12. 11:27:17

@orient: szerintem lehet úgy külföldön élni, hogy tartod a kapcsolatot a családoddal, és törődsz az idős szüleiddel.
persze család függő a dolog.

halszájú 2012.12.12. 11:27:46

többször írtam már ide saját tapasztalatomat, húsz éve járogatok rövidebb hosszabb időszakokra németországba. szerintem nem kamu a poszt.
ha megvan egy állás pl a siemens-nél mint fejlesztőmérnök, akkor (emberi dolog) más irányok lesznek érdekesek. lángosos a kelenföldi pu-nál, balatoni hétvégi leruccanások, anyád meglátogatása vasárnaponként segíteni az ebédkészítésnél stb stb. ugyanakkor ezek az állások mint a posztoló írta nem triviálisak, minden munkahelyen nagyon sok a "mocskos tetű" (elnézést), valamint látod hogy részlegek szünnek secperc alatt meg, rúgnak ki xezer embert.
ezek egyszerre elkezdenek irracionálisan fontossá válni, mivel egy évben van 3o nap szabadságod és bezártnak érzed magad. hétvégeken hazajönni 1ooo km-ről sem lehet megoldás. és inkább visszajössz a "kiszámítható szarba". majd megint elviselhetetlen lesz itthon és megint kimész.
ami ahogy öregszel (4o fölé rész) egyre nehezebb lesz, s olyan állások várnak amit már a helyiek sem nagyon akarnak.

Démonmac1 2012.12.12. 11:27:59

@Lencsés István: "
@zbzbzb: Én itthon vagyok , te meg akárhol vagy , eléggé égeted a magyarokat azzal hogy nem tudod hogy a mondatkezdés nagybetű ....

A "hogy" előtt meg vessző van. ha már..:)

kanoc 2012.12.12. 11:28:19

Hazagyere, vagy a barátod ( nevezzük most Kornélnak ) menjen ki? Nos a válaszom: Sárgarépa. Miért? mert hülye kérdésre, hülye válasz. :)

Jaffar 2012.12.12. 11:28:51

@Nordstjernen:

+1

Annyit üzennék a posztolónak, hogy nem kell hazajönnöd, mert a hozzád hasonló, gondolkodni nem tudó, 1 bites ..........-ból annyi van idehaza, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni.

Mérges 1234 2012.12.12. 11:29:32

@Lencsés István:

Az a nagy baj, hogy a hozzád hasonéó ostoba lények, soha a büdös életben nem fogják megérteni, hogy sokkal jobban égetik a magyarságot, mint bárki más ebben az országban.

Annyira de annyira egyszerű, ostoba fajankó vagy, hogy az embernek fáj tudni, hogy létezel.

A poszthoz, inkább a párja menjen külföldre, szerezzen tapasztalatott és ha majd itthon javul a helyzet, visszajönnek. Esetleg nem jönnek vissza, de akkor sincs tragédia, hiszen Európa erről is szól.

morbiczer 2012.12.12. 11:29:41

Szerintem huzzatok le par evet kint. Akarmikor hazajohettek kesobb is.

zbzbzb 2012.12.12. 11:30:08

@orient: köszi, de tényleg így gondolom.
a segg talán vulgáris, ezért elnézést kérek, de a szar az egy elég ősi magyar szó :)
már Bornemissza Péter is használta 1579-ben:
„Ha az szarral harcolsz: ha megbírod is, ha megbír is – szaros leszel.”

forrás: www.jamk.hu/ujforras/9808_19.htm

orient 2012.12.12. 11:30:47

@zbzbzb: Bizonyos szinten nem tudsz törődni az idős szüleiddel kintről. Pénz amit küldesz nem pótolja a napi kapcsolatot. Az hogy állandóan telefonálsz, skype-olsz szintén nem, időseknek ez fontos, nekem meg az, hogy gondoskodjak róluk mert ők is megtették velem. Sok idős költözni sem akar hiába jobbak a körülmények máshol, mert a változást már nem viselik el...tehát mondom ez egyéni.

váj mí 2012.12.12. 11:30:57

@Lencsés István: Oké, és ha emberi körülmények között akarok élni, akkor mi a válaszod?

Démonmac1 2012.12.12. 11:33:13

1.000.000 új munkahelyet ígértek, nem lett belőle semmi, sőt újabb munkahelyek szűnnek meg. Ebbe a bizonytalan fertőbe szerintem ne próbálkozz. Odakinn sokkal több esélyed van az emberi/megbecsült életre (a leendő gyerekeidnek is)

u.i. én is bánom, hogy hazajöttem, legközelebb elásom a honvágyat.

drover(fanyul társa) 2012.12.12. 11:33:42

Nem értem mitől sérülne a magyarsága a kedves post tolónak attól hogykint marad dolgozni. El kéne szakadni a hamisan muzsikáló himnuszi "itt élned és halnod kell" közhelytől. Többek között azért választotuk az EU-t, hogy ott dolgohassunk, ot élhessünk ahol akarunk. Miért kell ennek "hazafias" lelkisimereti marhaság mellékzöngét adni? Ha jól érzi magát maradjon, ha nem álljon tvább. Bárhová. Aztán szabadságra akkor jön haza amikor akar. Vagy utaztassa a családot.
Komolyan mondom tényleg szánalmas nép vagyunk. Saját akaratunkból 22 éve megváltozott körülöttünk a világ, éééébreeeesztőőőő!

pappito · http://pappito.com 2012.12.12. 11:34:34

@VíziLó: "tudatosan természetesen nem akarnak rosszat a gyermeküknek, de tudat alatti érzelmi szempontok bekavarhatnak."

nyilván, de ezek a kutyát nem érdeklik, gyereket nem azért csinálunk, hogy a nagyszülőknek legyen mivel játszaniuk

zbzbzb 2012.12.12. 11:34:48

@Démonmac1: hagyd már az ősmagyart :)
vessző előtt szóköz, meg ilyenek.
de ő a magyar, mi csak belepofázunk :)

Mérges 1234 2012.12.12. 11:35:22

@Lencsés István:

"" .... Egy éve Brüsszelben élek, de a szerelmem Magyarországon tanul. Ő jöjjön, vagy inkább én menjek haza? Segítsetek dönteni! .... " Ha MAGYAR vagy hazajössz ."

Kedves István!

Nem attól leszel magyar, hogy itthon élsz, kurvára nem.

Sajánllak, hogy ezt nem vagy képes megérteni, nem mert nem akarod, hanem mert Isten nem adott neked elég észt, hogy felfogd.

Üdv.

M.

orient 2012.12.12. 11:35:37

@Démonmac1: sok mindentől függ. Én nem bánom, hogy hazajöttem, mert volt oka és itthon is jó a családdal , ismerősökkel. Mondjuk nekem van visszaút bármikor, és mehetek megint ha akarok, ez segítség szintén. Politikailag szar nagyon valóban, de csak nem lesz így örökre, bár lehet tévedek ebben is.

fizetekmegegysort 2012.12.12. 11:35:47

@orient: szerintem sokakat nagyon is érdekel az idős szülő. Csakhogy azoknàl, akik itthon épphogy élnének, odakint meg egész jólmegélnek, sokszor úgy vetődik fel a kérdés, hogy idős szüleim vagy a gyerekeim jövője... Sajnos.

pappito · http://pappito.com 2012.12.12. 11:35:58

@tableno: " Brüsszel nem Új-Zéland."

tényleg nem :) "Láttam mind a kettőt, az egyik nem ugyanaz!"

morbiczer 2012.12.12. 11:36:10

Kulonben meg borzasztoan tulmisztifikaljak egyesek ezt a kulfoldi munkavallalas dolgot.

Abbol is erkolcsi kerdest csinalnak egyesek, hogy egy baranyai vagy borsodi falubol szabad-e felkoltozni Budapestre a jobb munkalehetosegek vagy a jobb elet remenyeben?

mojoking77 2012.12.12. 11:36:15

@Lencsés István: " Ha MAGYAR vagy hazajössz ".
Ha pedig LENCSESISTVAN vagy, visszabujsz abba a lyukba, ahonnan neha napjan idejossz, feleslegesen rontani a levegot a trollkodasoddal.

zbzbzb 2012.12.12. 11:37:34

@orient: igen, teljesen egyetértünk, én is így látom.
annyira egyéni, hogy megoldást is minden egyes esetre külön kell találni.
nekem a saját apám mondja, hogy menjek, és tudja, hogy ha kell, vissza is jövök érte.
mondjuk ő itt élte le az életét, és nem hülye, látja mi folyik ebben az országban.

sebaj, jó lesz ez az ország megint gyarmatnak - ami ugye nem leszünk! turull!!!! - legalább alacsonyabb szintű munkahelyek lesznek 5-10 év múlva.

Mérges 1234 2012.12.12. 11:37:42

@mojoking77:

Életembe nem ütöttem meg senkit, de most ott tartok, ha az Istvánnal találkoznék, és elereszteni egy ilyet, hogy magyar ember, itthopn él, akkor lekevernék neki egyet.

István ha van kedved találkozzunk és vitassuk meg a dolgot.

zbzbzb 2012.12.12. 11:39:56

@Mérges 1234: hülyeség, ne hergeld magad. ezeket akkor se győzöd meg, ha vascsővel töröd össze a kezüket. ezek ilyenek.
a hit, csodákra képes...
a legjobb tudomást sem venni róluk.

Pdudas 2012.12.12. 11:40:20

@orient: en ugy gondolok a jovore, hogy ha kell a szuleimet is kikoltoztetem majd. Ez is egy alternativa.

Nem en es a csaladom koltozne haza - inkabb ok koltoznenek hozzank. Mar most is igy van - ok jonnek hozzank nyaralni (tenger melett elunk), most karacsonyra is ok jonnek. Ez igy jo mindenkinek - eleg nagy a hazunk, ok meg utaznak kicsit. Nem sokat, 6 orara vagyok Budapesttol. Ez pont annyi, hogy ha mar nem akarnak vezetni, akkor beulok a kocsiba es ertuk megyek. Oda-vissza egy nap alatt megvan. Es meg ebedeltunk is :)

A fiam szuleteset nem ide terveztuk - otthon mar le volt szervezve a szules egy magan intezmenyben. De a sors maskepp hozta. Indulas elott 2 nappal szuletett (5 hettel a vart idopont elott). Ekkor tapasztaltuk meg az itteni egeszsegugyi rendszer mukodeset - es azota is csak csodalkozni tudunk.

Ezert erzem ugy, hogy jobb ha az idosodo szulok itt toltik el hatra levo eletukket. Es ezt ok is egyre inkabb igy erzik.

kirsten 2012.12.12. 11:41:43

Az Isten szerelmére ha egy csöpp eszed van ebbe az országba még hosszú ideig nem jössz haza, legfeljebb látogatóba.

pappito · http://pappito.com 2012.12.12. 11:41:49

@jadviga79: "Jó, ha az embernek vannak/maradtak olyan barátai, akik bele tudják élni magukat a másik helyzetébe és azt merjék mondani, "szerintem olyan vagy, aki nem érezné jól magát külföldön". "

ahha, és ezt a barátok onnan tudják, hogy olvasták illusztrált lapokban, különös tekintettel arra, hgoy a KÜLFÖLD az egyféle, te ott nem éreznéd magad, hiszen tökmindegy hogy Osloban vagy Bangalore-ba mész, egykutya, külföld.

édesjójstem :(

kirsten 2012.12.12. 11:42:43

@Pdudas: Na ez egy épkézláb megoldás, mi is ezen gondolkodunk.

orient 2012.12.12. 11:43:18

@fizetekmegegysort: OK, persze ez is más természetesen, csak azért írtam mert itt a többség vagy azt írja: "isten ments hogy hazagyere ebbe a szarkupacba" vagy azt, hogy: "itt minden rózsás és különben is legyél nagymagyar"

Szerintem a helyzet nem ennyire fekete -fehér ahogy itt 99% leírja. Vannak jó okai a távozásnak is és itthon maradásnak is és érdemes mérlegelni mindent és nem fanatikusan egy oldalra húzni ha az ember tanácsot ad.

Amit a családról írtam azért igaz, mert családi kötelékek elég gyengék a mi kultúránkban sajnos. Nézd meg a spanyolokat ahol szinte már 30% a munkanélküliség és elég rossz a helyzet, így sincs akkora kivándorlás. Láttam egy filmet erről és az oka az volt, hogy a családi köteléket nem akarják feladni a fiatalok. Nekem tetszett nagyon mert én is így érzek, de itthon ez eléggé jelentéktelen érv általában ezért írtam. Márpedig egy társadalom halálát a családok gyengesége és felbomlása jelenti. Tehát szerintem ne jöjjön haza honvágyból, mert új élete bárhol lehet, és itthon valóban nem a legjobb most a helyzet, de lehetnek más ész érvek.

orient 2012.12.12. 11:45:31

@Pdudas: mint mondtam egyéni. Én szüleim meg nem mennének semmi pénzért máshova, akkor sem ha itt szar és látják ezt, azért mert idősek. Sok idős nehezen vált országot és életet már akkor is ha a körülmények jobbak, ezt is meg kell érteni.

Mérges 1234 2012.12.12. 11:48:21

@zbzbzb:

Csak az ilyen mocskos hülyék nem veszik észre, hogy az értelmes emberek miattuk menekülnének.

Engem nem nagyon érdekel már, melyik hülye van hatalmon, Gyurcsány, Orbán, Megyesi stb....

Nem velük van a baj, hanem azokkal akik a hülyeséghez csápolnak, akik agreszívan megmondják ki magyar ki nem, és így tovább.

De ezt sem veszi észre. Összefogni kéne egy jobb rendszert alkotni, de ezekkel, az ilyen visszahúzó szemétládákkal nem lehet bármelyik oldalon is álljonak. És félre értés ne legyen, ezekből van bőven a baloldalon is, csak éppen ők most halkabbamn vonyítanak.

Lencsés és fajátja tazsította ilyen mélyre ezt az országot. Féreg az ilyen, az ilysntől még akkor sem élhetsz békeségben, ha különben vastag a borírtékod.

Jó melóhelyem van, nagyon is, de a hülyéket egyre nehezebben viselem, és a hülyék egyre hangosabbak.

Roy 2012.12.12. 11:48:30

Haza ne gyere!!! Amennyiben megteszed a világ legnagyobb marhája vagy.

pappito · http://pappito.com 2012.12.12. 11:48:43

@jadviga79: "Én csak meg szerettem volna világítani a másik oldalt is, amiről többnyire szeretünk elfeledkezni, hogy megnyugodjunk, milyen marha jól döntöttünk."

ki kell ábrándítsalak, az emberek nem filóznak azon ötpercenként, hogy jól döntöttek-e, hanem élik a kis életüket. Akár elmentek egy másik országba, akár nem. Az önigazolásnak vannak mindenféle formái, persze (elmenőknél is meg maradóknál is) de azért egy egészséges lelkületű embernek mnincs szüksége erre a görcsös feszengésre, hogy "itthol maradtam mer magyar vagyok sőt MAGYAR", se arra, hogy húszpercenként elmondja magának, hogy itt t9öbbet mosolyognak, jól tettem, hogy elindultam.

mojoking77 2012.12.12. 11:49:52

@orient: Ezt az en szuleim is mondjak. Illetve azt is, hogy nincs az a penz, hogy ok valahova repuljenek. Ja, mondjuk ezt 2010 elott mondtak. Akkor vettem nekik ket jegyet Del Afrikaba (epp ott dolgoztam), es mondtam nekik, hogy jonnek es kesz. Azota mar voltak kettesben is egy par helyen, most epp azt tervezgetik, hogy mikor jojjenek ki NY-ba :) Inkabb felnek, es nem akarnak a fiatalok terhere lenni, ezert talalnak ki mindenfele kifogast, hogy ok mar oregek, es az oreg fat nem lehet atultetni, meg bla, meg bla, meg bla......

veracity 2012.12.12. 11:50:05

Én is járok a zindexre jókat nevetni. Különösen a belpolitikai témáik mulatságosak. Nálam a zindex teszi indexre a balliberális eszméket. Minden cikkük után lélekben megerősödve vallom magam konzervatívnak. Soha többet szocializmust, soha többet liberalizmust!

Aki balliberális beállítottságú, az legjobban teszi, ha kimegy, Brüszelbe vagy máshova, mindegy! A lényeg, hogy vigyen magával még egy embert, kézen fogva, akár egy indexes firkászt is!

Lencsés István 2012.12.12. 11:50:58

@vénkujon: Én MAGYAR vagyok .

@zbzbzb: Az hogy szarsz rá , az is téged minősít . Én MAGYAR vagyok . A tény nem egyenlő a véleménnyel . :) ;)

@tableno: Egyre gyengébb ....

@Démonmac1: Én direkt írok így . :) ;)

@Mérges 1234: Én ember vagyok . Ostobaságról a helyedben nem beszélnék te gyáva féreg .... Te saját magad égeted .... Te sem vagy ember hisz neved sincs . :) ;) A sértéseddel meg majd akkor foglalkozom ha élőben névvel ,és arccal szembe . :) ;) Aki kinn él , az nem is MAGYAR .... ISTEN - t meg leírni anoniman a világ SZÉGYENe .

@váj mí: Akkor is gyere haza , itthon sem rosszabb semmivel mint ott .

@mojoking77: Nekem nem az a nevem amit te írtál . Te beszélsz trollkodásról anoniman ? :O :D Érdekes és vicces . :)

Pdudas 2012.12.12. 11:53:35

@orient:
Nalunk maskepp alakult.
Budapesten szulettem, de a szuleim hazakoltoztek Szabolcsba, hogy kozelebb legyenek a szulokhoz. Aztan 14 evesen felkerultem ismet Pestre es tanulmanyaim miatt egeszen sokaig ott eltem. Igy a vegen az lett, hogy a videken ellehetetlenedo ertelmisegi szulok (hiaba volt almaskert, szilvas, erdo) ugy dontottek visszakoltoznek Budapestre. Igy szepen felkoltoztek ismet. Aztan belattak, hogy nem volt rossz dontes.

Szoval nalunk nem gond ami sok helyen elofordul: ' innen engem csak labbal elore visznek ki'....

A kulfold nekem soha meg nem fordult a fejemben, mig 2008 oszen el nem kezdett beutni a valsag es a ceg ahol dolgoztam kezdett 'furcsa' dolgokon sporolni. Na ekkor dontottem ugy hogy nezzuk meg mi van mashol. Aztan a Karacsony mar Olaszorszagban ert.

think different 2012.12.12. 11:54:22

@veracity: "akár egy indexes firkászt is!"

1., nem akarsz tobbet idejarni szorakozni?
2., van egy rossz hirem: 2012-ben mar nem kell egy online sajtoorganum munkatarsanak a media celorszagaban elnie...

mojoking77 2012.12.12. 11:56:53

@Lencsés István: " Én MAGYAR vagyok . "
Nem fiam, te egy hulye vagy, aki soha nem tudja mikor eleg a trollkodasbol, aminek altalaban az az eredmenye, hogy kivagnak a fenebe az adott oldalrol, vagy valaki felteszi a kozosbe a randivonalas profilodat, amivel szinten nullara csokken a renomed. De hiaba, nehanyan hazhoz mennek a pofonert, es meg az arcukat is odatartjak...

orient 2012.12.12. 11:57:24

@mojoking77: látom nem érted te sem. Anyámnak van 6 testvére itt, tőlük sem akar távol lenni. Nálunk elég nagy és összetartó a család ami nem jellemző általában és nem szülő gyerek kapcsolatra korlátozódik. Van 20 unokatestvérem, 3 testvérem és ezek is számítanak. SZüleim nem olyanok akik azért nem jönnének mert a terhemre vannak, ennél sokkal jobb a kapcsolatunk és több tucatszor repültek már mert vittem őket, tehát nem erről van szó szintén. AMiről írok az a 'magyar' fejeknek érthetetlen és ez a kommentekből is kiderül, mert a környezetemben sehol sem látok ilyen szoros családi köteléket max déli országokban, itthon ez nem szokás egyáltalán sajnos Pedig nem vagyunk kisebbség ahol ez az összetartás megvan. Családunk székely/erdélyi vonalon van de sok generáció óta Budapesten született mindenki.

vénkujon 2012.12.12. 11:57:53

@Lencsés István: jó. nekem meg 1 FEJEM van...na? erre mit lépsz?:D

Mérges 1234 2012.12.12. 11:59:47

@Lencsés István:

Kedves István ad meg az elérhetőséged, megkereslek, aztán névvel leredenzzük. :D

Elborult fasz.

Isten nevét nem lehet név nélkül leírni. Te tényleg hülye vagy.

Itthon sem rosszabb a helyzet, mint kint????? WTF

Elhagytad már a megyehatárt egyszer is.

Szerintem te nem is létzele, de ha mégis se nem vagy ember, se nem vagy magyar.

A magyarság szégyene vagy, a gyülölködő buta állat, aki azt hiszi megmondhatja ki magyar ki nem, ki hol élhet hol nem. Ezekkel a cselekedeteiddel kiírtad magad a magyarságból.

tableno 2012.12.12. 12:00:18

@pappito: A távolságra értettem... :)

Nordstjernen 2012.12.12. 12:01:01

@Desmond77: Aham, annyi vigaszom van, hogy jol szorakozom a kommenteken :D

orient 2012.12.12. 12:01:10

@Pdudas: én is 2007 végén mentem el. Aztán 2 év után hazajöttem, de lehet ez sem végleges. Szerencsére azért eléggé könnyen mozognék, költöznék, ha szükséges lenne (egyelőre nem az szerencsére).

váj mí 2012.12.12. 12:01:52

@Lencsés István: Ezzel vitatkoznék ugyanis évek óta "ott" élek. Próbáltam Magyarországon tisztességesen élni. Nem lehetett. Otthon sok szempontból rosszabb, mint itt. Nincs törvényi biztonság, nincs jogbiztonság, és még sok minden más is hiányzik az emberi életkörülményekhez. A magyarság pedig nem országfüggő dolog.

Mérges 1234 2012.12.12. 12:02:59

@Lencsés István:

": Én MAGYAR vagyok ."

Érts meg István te ne vagy magyar, sosem voltál és már nem is leszel.

Ez tény.

tsabus UAE 2012.12.12. 12:03:03

Ha naponta akarsz egy csomó Lencsés Istvánnal találkozni, menj nyugodtan haza...

mojoking77 2012.12.12. 12:03:42

@orient: Orulok, de te nem ertesz meg rengeteg dolgot sajnos. Nalunk is nagy a csalad (apamnak 11, anyamnak 5 testver), de ok altalaban evente harom negy alkalommal talakoznak. Nehezen tudok elkepzelni, mi az, ami ennel tobb alkalommal feltetlenul szukseges, mar csak azert is mert gondolom mindenkinek megvan nalatok is a csaladja, amivel el van foglalva.Nem azert lennenek a terhedre, mert rossz a kapcsolatotok esetleg, hanem mert megszunne idovel az intim szferatok. Hacsak nem elsz meg mindig a szuleiddel (bar eros a gyanum, hogy de), akkor tudnad, hogy mirol beszelek. Persze nem eroszak a disznotor se, meg a kulfoldre koltozes se, de ezek az indokok sokkal inkabb alokok, mint valosak. Semmi baj, senkit sem koteleztek mar vagy hatvan eve, hogy elhagyja a hazajat, hala a jo egnek.

orient 2012.12.12. 12:06:20

@mojoking77: Hozzátenném most itthon vagyok 2010 óta (elég szar időzítés). Politikát utálom, de ezek a mostaniak mindenkinél rosszabbak az ediggi 22 év alatt. Tönkreteszik az országot meglátásom szerint. Ugyanakkor szeretem a várost (Budapestet) , a varázsát és sok minden ide köt (nem a nagy hazafiság és honvágy). Rokonokon kívül barátaink többsége már itt is külföldi, ők is szeretik a pezsgő életet itt, de nem azt jelenti hogy nem költözöm ki esetleg máshova megint, ha itt lehetetlen lesz már az élet. Tehát nem azt akarom védeni itt milyen jó hanem azt, hogy vannak mindkét oldalnak érvei. Ha valaki hazajönne a semmire éhezni akkor természetesen ne tegye, ennek semmi értelme, de ha itthon is tud karriert csinálni és megélni rendesen akkor lehet sok érv mellette is. Bár karrier itthon egyre nehezebb mert pont a versenyszférát nyomják víz alá folyamatosan.

Mentolosmájkrém 2012.12.12. 12:06:25

Van egy arab haverom, akinek az otthonat anno a kuwaiti haboru alatt Szaddam bacsi potig rombolta. Utana abbol szedtek össze az indulotöket, hogy a megmaradt autokrol mostak le valami oldoszerrel a felgyujtott oljkutakbol szarmazo mocskot. Összekapartak 6000 dollart es ennyivel a zsebukben lettek menekultek itt Eszakon. Ö szokta mondani, hogy neki nincs hova hazamenni, mert meg az a darab föld sincs mar meg ahol lakott.
Te kedves posztiro barmikor hazamehetsz. Egy ev utan nem igazan renditene meg a visszaszokas az otthoni körulmenyekbe, bar valoszinuleg lennenek erdekes perceid, pillanataid.
A szerelem szep dolog, de hazajönni a semmire nem tunik okos gondolatnak. Nem tudom, hogy Kornel mit tanul, de friss diplomaval, ugy, hogy az elejen a te jövedelmedböl, ha nem is vidaman, de megelnetek ketten is a brusszeli "mezesevek" biztosabbnak tunnek es a karrieretek szempontjabol sem lenne utolso a CV-tekben par ev kulhoni gyakorlat.
Endegj meg meg annyit, hogy a szerelem jön es megy a szamlak viszont csak jönnek es nem könnyu kifizetni öket szerelemböl.

Blád__ 2012.12.12. 12:08:15

A fő kérdés hogy a posztoló el bírja-e tartani a srácot, illetve van-e reális esélye munkát kapni ott.
Amennyiben igen, akkor a maradék két évet mindenképp ott tölteném a helyében...Utána meg kiderül...

Tuvalu 2012.12.12. 12:09:06

Szeretnék válaszolni a posztíró valódi kérdésére egy más nézőpontból. Mire számíthat Kornéllal kapcsolatban magánéleti szinten. Ugyanis rendben van hogy mindenki azt a nézőpontot világítja meg hogy anyagilag vagy magyarságilag melyik opció mit jelent, de a posztíró érzésem szerint nem ezért bizonytalankodik. Hanem attól fél, hogy a kapcsolatára lesz valamelyik döntése rossz hatással.

Mikor 2005-ben kijöttem Brüsszelbe, akkor egy idősebb pasi egy magyar vacsorán (30 lány és 20 pasi jelen) arról beszélt, hogy a lányok nagy része haza fog menni pár éven belül. Irtózatosan tapintatlannak tünt, hogy ilyen kinyilatkoztatásokat tesz, de végsö soron akkor is látszott hogy igaza van. Ugyanis Brüsszelben nőtöbblet van. Itt egy egyedülálló magányos pasi ritkaság, ellenben egyedülálló nővel tele a padlás.

Szintén meg kell mondjam, hogy azok a kapcsolatok, amikor a lánynak volt állása, és a pasija jött utána (majd találok valami melót) hozzáállással, nos ezek egyetlenegy kivételével avval végzödtek, hogy szakítás, és a pasi hazament (az egyetlen kivétel, ahol autószerelő, ezermester srác itt is megtalálta a kétkezi munkát). Fordított helyzetben persze a lányok is idegbajosak lesznek, de nekik ugye van egy olyan opció hogy jöjjenek a gyerekek, és föállású anya lesz egy évtizedre. Egyébként a jelenség is ugye a nőtöbbletet generálja.

Tehát azt mondanám, hogy az az opció, hogy Kornél kap kint állást és kijön hozzád, az párkapcsolatilag kb azonos, mintha otthon lennétek együtt (csak kábéra, mert ugye Kornél most is fiatalabb kicsit nálad, persze most dúl a szerelem, de ettől még lehet hogy szétmentek késöbb, és akkor majd újratervezés jön, hogy kinn vagy magyarhonban). Ha nem kap állást, de kijön (mert kinn egyedül többet keresel, mint otthon ketten együtt), akkor borítékolom hogy szétmentek, és gyarapítod a nőtöbbletet vagy hazamész majd akkor (és elmélkedsz, hogy ha hamarabb mentél volna, akkor megtarthattad volna-e a pasidat). Vagy persze van az is, hogy hazamész hozzá, nos ekkor meg aazok az anyagi kockázatok vannak, mint amikel a többiek írtak. Meg persze az, hogy otthon is véget érhet a szerelem, de könnyebb lesz pasizni egy fokkal.

Mérges 1234 2012.12.12. 12:09:18

@tsabus:

Szerintem ez az eddigi lekeményebb érv a külföldön maradás mellett. Mert ha még csak ez az egy lenne, de millió ilyen van, és ez tette, teszi tönkre az országot.

középcsatár 2012.12.12. 12:09:21

Azért jó ez a blog, mert tudni lehet, hogy a londoni pizzafutárok posztjain kívül mindegyik kamu.

mzsa 2012.12.12. 12:10:22

Hétfőn jöttünk haza Brüsszelből (pár napot voltunk csak, megnézni a karácsonyi vásárt, és egy kicsit körülnézni, mivel sok barátunk ajánlotta), nekünk nagyon teszett, én biztosan maradnék, és inkább a barátod menjen utánnad.

fizetekmegegysort 2012.12.12. 12:10:28

@orient: Persze, értem, és igazad van. És nyilván azért is van így, mert mint írtad, anygilag itt is, ott is stabil vagy. Azt gondolom, egy nagyon fontos dolog az ember életében, hogy milyen színvonalon tud élni, ehhez mennyit kell dolgoznia. Hogy értsd: mi pl egy elég normális színvonalon élünk. De cserébe a férjem gyakorlatilag alig van itthon, és ahhoz, hogy a gyerekei ne bácsinak hívják, este 7re hazajön. 9ig velük van, majd éjjel egyig dolgozik, hogy pótolja ami elmaradt. Itthon az ő szakmájában ez megy. Ha külföldre mennénk, ugyanezért jóval kevesebbet kéne melózni, családként élhetnénk. A 3 gyereknek semmi nem fontosabb most, mint a velünk töltött idő. Később az oktatás, amit itt most barmolnak végleg széjjel, és ha jó sulit és esélyt akarunk nekik itthon az még több meló, még több pénz. Ők már szerezhetnek kint barátokat, tehát nekik ott lenne jobb minden szempontból. Cserébe nekünk itthon kell hagyni a szüleinket. Pont a család miatt, a saját családunk miatt.
Én úgy látom, sokan mennek ki hasonló okokból, és nagyon nehéz döntés. Nekem is a szívem szakad meg anyukámért, de a gyerekeimért még inkább, mikor azt kérdezik, apa mikor játszik majd velem, és miért nincs itthon soha?

Pdudas 2012.12.12. 12:11:25

@orient: nekem sem volt szukseges, csak nagyon felhuztam magam a sok szaron ami 2008 oszen eloferdult....

Igy nem is kerestem munkat Budapesten (en mondtam fel, nem kirugtak) es a kulfoldi ceg meg azonnal kapott utanam.

Utolag nezve eleg aprosagon huztam fel magam (elvettek volna a ceges automat), de nem igazan banom az akkori dontesemet.
Ertem mirol beszelsz, mert itt pont olyan fontos a csalad mint ahogy te leirod - sot az en csaladomban is igy mukodik.
De nalunk ez most atalakult. Az egesz rokonsag minket latogat meg nyaralaskent (tenger mellett) es eltolt egy hetet velunk.
Rajtunk kivul meg 6 ember fer el a hazunkban, igy nem gond a nagyobb vendegseg sem.

Aztan ha mi hazamegyunk, akkor csinalunk egy kerti partit az egyik rokonnal es ott mindenkivel lehet talalkozni.
Nincs senki elfelejtve, eleg szoros nalunk is a csaladi kotelek.
De ettol meg mindenki azt mondja eszunkbe ne jusson hazamenni. Es hajlamos vagyok igazat adni nekik.

Lencsés István 2012.12.12. 12:11:59

@mojoking77: Nem vagyok a fiad . Az a hülye aki mondja . Te trollkodsz anoniman . Ha valahonnan kitiltanak az azért van mert fáj nekik az igaz . Nem vagyok fenn semmilyen randivonal oldalon , tehát még hazudsz is , és írni sem tudsz . Anonimok véleménye sosem érdekelt .

@vénkujon: Süllyedsz egyre jobban ....

@Mérges 1234: Előbb legyen neved . MAGYAR vagyok , én tudom . Az a hülye aki mondja . A rövidítés szint alatti . Ember te nem vagy , csak egy emberszerű lény . Nem gyűlölködöm , nem is tudom ki az aki sérteget mert fáj neki az igaz ....

@váj mí: Itthon is lehet tisztességesen élni , csak akarni kell .

tsabus UAE 2012.12.12. 12:13:13

@mojoking77:
Anyósom 72 éves volt, mikor hasonló módon "jönnie kellett" hozzánk - életében először repülővel. Már egy héttel előtte idegeskedett és pánikolt, aztán azt mondta, ez semmi volt. Azóta már párszor repült, minden hiszti nélkül. Tök aranyos...

orient 2012.12.12. 12:13:50

@mojoking77: Nem élek a szüleimmel, saját családom van, de kb. 10 perc sétára laknak. Azért mert erős a kötelék az nem azt jelenti hogy egy lúzer vagyok aki szüleivel éli le az életét. van saját családom nyilván nem együtt lakok már a szülőkkel. Én anyám hetente többször átjár az öccséhez, neki az évente X alkalom nem elég és ez amit nem értesz és úgymond az északi mentalitású magyar kultúra nehezebben ért. Ha hetente többször találkoznak, szüleim akkor jönnek fel amikor akarnak vagy mi is. Hétvégén van közös ebéd vagy itt, vagy náluk, ez már neked az intim szférába beleszólás akkor miről beszélünk? Teljesen mást gondolunk szoros családi kötelékről, tehát felesleges győzködni egymást. Nálunk ez így van és remélem nem mi vagyunk az egyetlenek, és nem akarlak meggyőzni nálatok miért nem, ha nektek úgy jó, de hagy ne én érezzem már magam hülyének csak mert mi máshogy látjuk...

piefke 2012.12.12. 12:14:02

Tanácsot kértél - hát íme: maradj ott és ha lehet, menjen ki a barátod is!

...Vagy: menj haza százezer, hozzád hasonló mentalitású, felfogású, jól felfegyverzett demokratával és tett Magyarországot is európaivá!:-)

Mérges 1234 2012.12.12. 12:14:18

@Herbert Hildebrand Valhalla Kaltenbrunner von Rimm:

Informatikus haver Németországban dolgozik több, mint 5 éve, sok sok ezer eurót keres.

Unokatestvérem, USA-ban tolja építőmérnöként, sok sok dolárt keres.

Régi cimborám Londonban tolja informatikusként, szintén sok sok pénzt keres.

Szóval nem csak pizzafutárok vannak.

És még valami, lehet hogy jobb kint pizzafutárkodni havi 350-400 ezer Forintért, mint itthon éhenhalni 80 ezerből egy vidéki faluban.

Szerintem nem az ember szégyen ha a jobb megélhetés, és boldogabb élet reményében elhagyja az országot, hanem az elmúlt 60 évben regnáló politikusainké.

váj mí 2012.12.12. 12:15:09

@Lencsés István: Sajnálom, de otthon tisztességgel csak vegetálni lehet, hónapról hónapra. Az nem élet.

zw007 2012.12.12. 12:16:19

Szerintem 2014-ig húzd ki ott. Akkor szavazz! Ne Orbánra. Ha viktort nem sikerül leváltani, maradj kint. Akkor mi is megyünk innen.

Emilke mesél 2012.12.12. 12:17:15

Angyalkám, kérdezd meg elmegyógyászod, gyógyszerészed és fodrászod, meg a hajléktalanokat.
Ennyire hülye kérdésre ez nem is olyan hülye válasz.

Mérges 1234 2012.12.12. 12:17:18

@Lencsés István:

"Előbb legyen neved . MAGYAR vagyok , én tudom . "
Rosszul tudod, de maimum is csak magyar lehetsz, MAGYAR nem.

Szarok én a hülye fejedre, kérdez itt végig mindenkit, hamar megmondják neked, hogy egy hülye vagy, és a hozzád hasonlóak miatt kell szégyenkeznünk.

Lófasz van neked nem tényed, elmerogyant idióta..... :D

Lencsés István 2012.12.12. 12:17:52

@váj mí: Én tisztességgel élek , és jól ( Persze ezt meg kell határozni , hogy kinek mi az .... ) . Akinek például netje van és sír az kicsit ironikus ....

mojoking77 2012.12.12. 12:17:58

@orient: Nem, arrol volt szo, hogy miert nem jonnek ki lakni a szulok. Erre irtam ,hogy az nem az igazi, mert idovel megoli az intim szferat. Persze, ha otthon vagyok, nalunk is ketnaponta fix program, hogy naluk vagyunk, de mi anno, meg mikor az egesz kulfoldi moka csak terv volt, es lakast neztunk, nagyon fontos szempont volt, hogy a szulok papucsban ne tudjanak atjonni.:)

Lencsés István 2012.12.12. 12:19:24

@Mérges 1234: Én azért írom csupa nagybetűvel mert megtehetem . A csúnya szavaid is mutatják hogy mi vagy te .... Szerinted érdekel az anonimok véleménye ? :D Nem érdekel . A sértegetésről meg már írtam . :) ;)

Mérges 1234 2012.12.12. 12:20:38

@Lencsés István:

Az a baj, hogy te kurvára ne élsz tiszteségesen, te a kis lyukadból osztogatod, hogy ki magyar ki nem, ez minden csak nem tiszteség.

Mondhatsz bármit, ez nem tiszteséges.

mojoking77 2012.12.12. 12:21:33

@tsabus: Igen, apam is pont ugyanigy volt (o "csak" 59 evesen). Ult mellettem, a felszallas utan husz perccel, ramnezett, "Ja, hogy ez csak ennyi?", es minden rendben volt. Azota folyton azon vitatkoznak, ki ulljon az ablak melle. Anyam meg elvegzett egy angol tanfolyamot, hogy tudja, pontosan mit is mondanak neki. Csak kell neha egy kis lokes :))

orient 2012.12.12. 12:23:18

@mojoking77: gond hogy te is feketén-fehéren látod mint ez a lencsés troll csak az a másik oldalon. Ő "vérmagyarként" csak ezt látja, te meg csak a kint ben látod a boldogulást. Én meg mivel éltem sok helyen már , sokáig (USA, Helsinki, Közel-Kelet), ezért nyilván látom kint is jó és lehet sokkal jobb, de itthon is lehet jó, nézőpont kérdése és egyéni élethelyzeté. Én mindkét oldal mellett érvelek és nem csak egyik felé. Ez segít valakinek jó döntésben és nem csak az egyik oldal mantrázása. ÍRtam szintén egyéni. Sokaknak a család, rokonok, barátok elég ha x alkalommal találkoznak és elvannak így akkor maradjon kint és csináljon ott életet és boldog lesz biztos. Ha valaki olyan mint mi akkor ez kevésbé működik, de itt is a szükség felülírhatja az életet. Én kalandból éltem más országokban és megismerni más kultúrákat, ezért nem látom ennyire fehéren-feketén a dolgot szerintem, és természetesen megint mennék , ha a szükség ezt kívánja. Ha nem akkor maradok.

think different 2012.12.12. 12:23:47

@Mérges 1234: Azokban a kerületekben, ahol olyan népek élnek, akiknél szokás rendes borravalót adni (ausztrál, amerikai...) kincsesbánya pizzafutárkodni. Leginkább, ha az adott motoros még túlórákat is vállal. Könnyedén összejön az IT-s középvezetőket megalazó pénz.
Dolgozni kell és jó helyen.
Néha verem a fejemet a falba, hogy egésznap a gép előtt görnyedve nem keresek annyit, mint egy pincér, futár vagy builder.

Lencsés István 2012.12.12. 12:24:14

@Mérges 1234: De én tisztességesen élek , azért mert te szerinted egy anonim MAGYAR lehet ( nem lehet az ) az még nem az én bajom ...

Bicepsz Elek 2012.12.12. 12:24:57

Tuvalu:
Ha majd az iszlam elobbre jut, akkor nem lesz notobblet(4 feleseg/ferfi). De azt ketlem, hogy egy nagyvarosban tobb no legyen, mint ferfi. Max.: kevesebb tehetos ferfi van, mint amennyi ra acsingozo no. Vagy tehetos ferfibol is tobb van, csak a 12-16 oras tulorak miatt nincs idejuk nozni (etterembe, koncertre stb. menni-amit parkapcsolatban is kene..).
Szoval vagy leadnak es osszefekszenek mindenfele nem europai segelyessel vagy hazamennek.

Csak a pontossag kedveert irtam le ezeket.
A nok biologiai okok miatt olyan ferfit keresnek, aki folottuk all, ezert nem is lesz sohasem egyenloseg.

Szoval csak egy no/ferfi miatt nem eri meg karriert feladni.

mojoking77 2012.12.12. 12:25:04

@orient: Agreed...
(Azert a kedvenc fehervari idiotankkal valo osszemosast serelmezem kisse)

Mérges 1234 2012.12.12. 12:25:25

@Lencsés István:

Én is megtehetem, de mindek teném, azért mert naggyal írod nem lesszel nagyobb magyar. Azzal lennél, ha felfognál dolgokat, ha képes lennél empátitát mútatni azok útán, aki külföldre mennek tanulni, vagy csak azért, hoyg az itthon maradt családjukat eltartsák.

Ha képes lennél látni, hogy az egyik politikus ugyanolyan szar, mint a másik.

Ha képes lennél gondolkodni, ha nem tényeid hanem kételyeid lennének.

Ha büszkék lehetnénk az okos gondolataidra, és nem a térdünket csapkodnánk, vagy a fejünket forgatnánk.

Sajnállak.

Bicepsz Elek 2012.12.12. 12:25:28

Tuvalu:
Ha majd az iszlam elobbre jut, akkor nem lesz notobblet(4 feleseg/ferfi). De azt ketlem, hogy egy nagyvarosban tobb no legyen, mint ferfi. Max.: kevesebb tehetos ferfi van, mint amennyi ra acsingozo no. Vagy tehetos ferfibol is tobb van, csak a 12-16 oras tulorak miatt nincs idejuk nozni (etterembe, koncertre stb. menni-amit parkapcsolatban is kene..).
Szoval vagy leadnak es osszefekszenek mindenfele nem europai segelyessel vagy hazamennek.

Csak a pontossag kedveert irtam le ezeket.
A nok biologiai okok miatt olyan ferfit keresnek, aki folottuk all, ezert nem is lesz sohasem egyenloseg.

Szoval csak egy no/ferfi miatt nem eri meg karriert feladni.

sankó panza 2012.12.12. 12:25:47

Szerintem a józan eszedre hallgass, meg valószínű a szüleidre, akik szerintem belátják, hogy ritkábban találkoznak veled, de legalább rendes kiszámítható az életed, nem kell hó végén a leárazott cuccokat vadászni a boltban, nem kell rettegned, hogy holnap megint kitalálnak egy új adót akár visszamenőlegesen is. nem kell naponta hallgatnod a hazugságot ,amit mindennap beleköp az emberek szemébe a kormány ("a keretszámok csökkentése azt szolgálja , hogy minél szélesebb réteg jusson be a felsőoktatásba" pfö, ezek nem tanultak logikát??...) ha stresszes kint a melód, majd rájössz, hogy itthon minden nap péntek 13! Bármikor szó nélkül kirúghatnak és igen mindenhova beszivárgott az agitprop. Az emberek rettegnek, hogy mi lesz holnap, be kell még menni vagy nem...Látod mekkora leépítés van a gazdaság minden szegmensében, ez nem azt jelzi , hogy dinamikusan növekedünk...Szerintem bekkelj ki 4-5 évet közben figyeld a hazai eseményeket! Hazajönni bármikor tudsz, visszafelé viszont ez már nem megy olyan könnyen...

váj mí 2012.12.12. 12:27:04

@Lencsés István: Értem, tehát, akinek netje van az már burzsuj. Havi 3000 forint szórakozásra már a jólét netovábbja. Hát na. Én nem minősítelek, de az én igényszintem kissé magasabb, a kaja-lakás-meló-net négyszögön túlmutat. Ha te ennyivel beéred, a te dolgod.

2012.12.12. 12:27:45

@Zuzimama: 'beszéljétek meg Kornéllal, hogy elmentek a világ szélére és kéz a kézben leugrotok. Hajrá és sok sikert'

:))))))))))))))))))))))))))))))))

Nem birom az ilyen posztokat - akar kamu, akar nem - amiben azt irja a nonemu posztolo hogy jol indulo karrierjet kidobna az ablakon csak hogy 'szerelmevel' maradhasson... Konyorgok, ha mondjuk 23 eves, nagy valoszinuseggel hol lesz a 'szerelme' par ev mulva? Mennyire valoszinu, hogy egy fiatal pasi felaldozna jol indulo penzugyi karrierjet a 'szerelme' miatt?

Mérges 1234 2012.12.12. 12:27:50

@Lencsés István:

Nem tiszteséges megmondani, ki lehet magyar és ki nem, nem tiszteséges nagy betüvel kérkedni származásunkról.

Nem te nem vagy tiszteséges, és ez nem az én véleményem, hanem itt mindeki kivéve persze a tiédet..... :D

fizetekmegegysort 2012.12.12. 12:28:28

@Lencsés István: na látod István, ez a különbség. Szerinted akinek netje van ne sírjon, tehát szerinted az aki ezt megteheti itthon, már jól él.
Nos, tesóm 10 éve él úgy egy északi országban, hogy 20 eur kp-je van, mert gyakorlatilag mindent neten intéz, és bankkártyával fizet. A net manapság annyira alap kéne hogy legyen, mint a csapból folyó víz. Nem pedig valami luxuscikk...

Lencsés István 2012.12.12. 12:29:27

@Mérges 1234: Aki külföldre megy ki az gyáva , ugyanis itthon is lehet jól élni , csak tanulni kell , meg nem feladni . Én nekem is a harmadik szakmámban sikerült csak az elhelyezkedés , mert rosszul választottam . De nem adtam fel , nem sírtam anoniman , nem a kormányt szidtam aki semmiről nem tehet , hanem küzdöttem , és van munkám , és ha újra nem lenne, akkor sem adnám fel , ez ilyen egyszerű , de tudom sírni mindig könnyebb .A politikusok között is van ilyen is meg olyan is . Az meg már mint mondtam nem érdekel hogy sok anonim senki mit gondol rólam ( általánosban nem mondanak el semmit háromszor , én ezt megtettem neked .... )

Calden 2012.12.12. 12:31:21

Elég szarul sikerült a poszt valódi tartalmát elrejteni, mert ép eszű ember ma nem kérdezi meg, h Brüsszelben dolgozzon tovább egyetemi diplomával, vagy hazánkban dobálja állásjelentkezéseit a lángossütőben ugyanezzel a pénzügyi végzettséggel kb. ezred magával hetente, mert hiányzik a családja.

Egyszerűbb lett volna megkérdezni, h tényleg olyan szar a helyzet, ahogy "mi" nem gondoljuk annak? Nos a válasz, igen, tényleg olyan szar.

Ettől függetlenül, ha mégsem kamu a cikk, akkor persze, gyere haza, munkád nem valószínű h lesz, így legyen másfél évnyi tartalékot előbb képezz, az ottani fizudból esélyes lehet, itt ismeretlen ez a fogalom nagy részt. Aztán ha a szintén munkanélküli egyetemet végzett pároddal kistresszeltétek magatokat, akkor lehet ismét Brüsszelbe menni elkezdeni életeteket.

Idióta..

zbzbzb 2012.12.12. 12:31:25

@Lencsés István: te egy hülye vagy. sajnos magyarul beszélsz. sajnos van magyar állampolgárságod.
de attól te még egy szerencsétlen hülye vagy.
tegyél meg egy szívességet, és dögölj meg. mindenkinek jobb lenne nélküled.

Lencsés István 2012.12.12. 12:32:48

@Mérges 1234: Már negyedszerre írom ( utoljára ha nem jut el mert nincs hova .... ) hogy nem érdekel az anonimok véleménye , mert élőben névvel és arccal már fosnának .

@váj mí: Na igen , kimondtad a lényeget . Az igényszint . Akinek magas ( mint neked ) az ne sírjon ....

@fizetekmegegysort: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Hát igen mindenkinek más az igényszintje , de akinek magas a ne is sírjon ....

Mérges 1234 2012.12.12. 12:33:37

@Lencsés István:

Azt sem tisztesége mondani, hogy aki külföldre megy az gyáva. Anyagilag mindenem megvan, egyszerűen a hülyéket nem bírom.

Te nekm k. jó munkám van, én a hozzád hasonló tuskók miatt nem szeretek itt élni.

Pszt! 2012.12.12. 12:33:49

Magyarországon már csak az idősek és a hülyék maradnak, úgyhogy mindketten menjetek Brüsszelbe!

Lencsés István 2012.12.12. 12:34:04

@zbzbzb: Az a hülye aki mondja ( Ez sem először van leírva , mondom tiszta általános .... ) Majd ha vállalod neved , akkor foglalkozom a hazudozásaiddal .

Lencsés István 2012.12.12. 12:35:21

@Mérges 1234: A tény miért nem tisztességes áruld már el ? :) Ja hogy emberszerű lényként van bajod az emberekkel ? Ironikus . :)

tableno 2012.12.12. 12:35:36

@Lencsés István: "Aki külföldre megy ki az gyáva" - IGEN! Már vártam, mikor jössz elő a végső érvvel!!! :)

Te HŐS MMMAAAGGGYYYARRR! Toldi Miklós XXI-dik századi ivadéka!

puszinyuszi 2012.12.12. 12:35:46

9 éve élek Brüsszelben...
De azért tovább is mondom: nem értem pontosan miért kellene erről most döntenetek. Persze világos, hogy álláskeresés, stb., de talán nem akadály - persze nem jó egy távkapcsolat - ha nem feltétlenül sikerül azonnal a legoptimálisabb megoldást megtalálni és egy városban dolgozni mindkettőtöknek. Később is változthatnak a dolgok.
Azt is gondolom- részben függetlenül a magyarországi helyzettől - érdemes máshol, külföldön kipróbálnia magát az embernek pár évig. Aztán még mindig dönthet úgy, hogy hazaköltözik. Nem kell ezt egy életre szóló döntésnek venni, hanem csak rugalmasan. Néhány év brüsszeli munkatapasztalattal a zsebedben pedig biztosan könnyebb otthon és és más országokban is munkát találni.
A lényeg, hogy a magad szempontjából hozz - az eszedre és a szívedre hallgatva jó döntést - és ne más miatt.

mojoking77 2012.12.12. 12:36:47

@Lencsés István: Kezdessz faraszto lenni. Lassitani kellene egy kicsit. Itt erzekenyek a trollokra, es tenyleg az lesz a vege, hogy megint ki leszel vagva a picsaba, ha nem birsz viselkedni. Loszonettel:

Lencsés István 2012.12.12. 12:38:25

@tableno: Nekem nem érvem van , az csak annak van aki véleményt alkot , én meg csak akkor írok mikor tényem van te írástudatlan . :)

@mojoking77: A troll még mindig te vagy hisz mindig nincs még neved se írástudásod .

mommmmo 2012.12.12. 12:38:41

@Lencsés István: "akinek pl netje van es sir kisse ironikus"

Ezert a poenert erdemes volt ezt a sok hozzaszolast elolvasni.
Nekem meg fogkefem is van, szoval igazan boldog lehetek, de ha "NORMALIS SZAKMAM" van meg lehet, hogy meg egy mosogepet is Vaterazhatok.
Wow.
Csak azt szamold ki, hogy mennyibe kerul egy normalis otthon, meg egy csalad eltartasa, na persze a MAGYAROK mannabol teljesitik nepszaporito orszagepito kotelezettsegeiket.

váj mí 2012.12.12. 12:38:47

@Lencsés István: A kormány, egy ország mindenkori kormánya és parlamenterei annyiban tehetnek róla, hogy ők alkotják azokat a törvényeket, amelyek kiszélesítik vagy beszűkítik az állampolgáraik cselekvési szabadságát. Így egy kormány, egy ország döntéshozói testületének a felelősségének negligálását az ország sorsának alakulásában igen nagyfokú tudatlanságot (jobb esetben) vagy klienteralizmust (rosszabb esetben) feltételez.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 12:40:08

@moTmeN:

Hagyományos kereszténységnek én azt nevezem, ami nem szakította meg a szerves kapcsolatot az eredeti egyházzal. Ilyen a mai működők között 5-6 van.

vénkujon 2012.12.12. 12:40:22

@Lencsés István: hány darab tény van most nálad kedves ISTVÁN?

Lencsés István 2012.12.12. 12:41:19

@mommmmo: A tény ha neked poén akkor gratulálok , te írni nem tudó . :) Nekem normális otthonom van , és eltartom a családom , na ehhez mit szólsz ? :)

@váj mí: A mostani kormány szélesíti az állampolgárok cselekvési szabadságát ( Pláne hogy nincs diktatúra .... )

váj mí 2012.12.12. 12:41:33

@Lencsés István: Tehát, véleményed szerint meg kellene elégednem annyival, hogy van fedél a fejem fölött, nem halok éhen, van net-kapcsolatom, és mindezért 10-12 órákat dolgozom. Ezek szerinted a burzsuj lét netovábbjai?

Lencsés István 2012.12.12. 12:43:12

@vénkujon: Még mindig nem megy az alapdolog ( Lásd . : Mondatkezdés nagybetű )

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 12:43:34

@Amichay:

Ez nem egyértelmű.

Minden ember másképp rendezi sorba értékeit. S bizony sok embernél a szerelem fontosabb másnál. Nálam is így volt. Azaz nem úgy rendezem az életemet, hogy abba majd valahogy beférjen a szerelmi szempont is, hanem ellenkezőleg: a szerelmi szemponthoz igazítom a többit.

fizetekmegegysort 2012.12.12. 12:43:44

@Lencsés István: hehehe... nyelvészkedünk, oké. "@Lencsés István: ...." - szerinted hol kezdődött ez a mondat? :)

Nordstjernen 2012.12.12. 12:43:45

@Lencsés István: Csak egy kerdesem van. Ha annyira nem erdekel az anonimok velemenye, akkor minek kommentelgetsz itt?

orient 2012.12.12. 12:44:00

@mojoking77: Elnézést kérek a sértésért. Teljesen jogos, kicsit erős volt :)))

Lencsés István 2012.12.12. 12:45:03

@váj mí: 1 . Nem véleményem van . 2 . Nem mondta senki hogy meg kell elégedni , de nem kell olyat hazudni hogy nem lehet itthon jól élni , mert igenis lehet . Mint mondtam akinek magas az igényszintje az persze hogy sír ....

váj mí 2012.12.12. 12:46:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az egykor ésszerűnek nyilváníthatón döntés hagyományokba való betonozása évszázadokon keresztül.

@Lencsés István: Tehát, ha nincs észak-koreai stílusú diktatúra, az neked már jó. Hát egészségedre. Nekem ennél több kell.

Lencsés István 2012.12.12. 12:47:14

@fizetekmegegysort: Nem a nevem előtt , ez tény , tehát megint ( mindig rosszul írsz ) Ja és én direkt írok így , már mondtam .... De nem jut el , mert nincs hova .

@Nordstjernen: Akkor válaszolok , ha majd tudsz írni .

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 12:47:55

@tableno:

"A görög-római kultúra teljesen összeomlott a Római Birodalommal.
Az ezután következő több évszázados barbárság (eufemisztikusan: népvándorlás kora) volt az igazi visszalépés."

Ez nem igaz. Eleve a RB csak a XV: században omlott össze, s bizony addig vitte tovább a kultúrát.

Nyugaton valóban bekövetkezett egy visszaesés, de ez csak Európa egy része, nem az egész. S nyugaton már a XII. században megkezdődött a visszatalálás az örökséghez.

"A középkor ehhez képest fejlődést hozott, többek között a görög-római tudás maradékára építve, amit elsősorban az egyház őrzött meg."

Húzzák alá: az csak a nyugatra érvényes, keletre nem. Keleten nem kellett visszataláni a görög-római örökséghez, mert eleve nem veszett el. Amikor pedig Kelet elveszett (a XV. században), már Nyugaton megvolt a minta, ami Keletre is hatott.

Lerche 2012.12.12. 12:48:42

Èn nem olvastam el a kommenteket, de a cikket igen. J-é-z-u-s, M-á-r-i-a!!!! Hány éves is a kedves blogger? A címben felltett kérdést egy kb. 14 évestöl várnám el, de nem egy fiatal felnöttöl. (Elnézt kérek, de Germániában nehezen jön a billentyün a folyamatos gépelés közben a hosszú "ö" és az "ü" :) ) Aki rádásul már egy éve "elvan" Brüsszelben. Kedves blogger! N-E-M! Nem, nem és nem és nem!
Hogy miért? "Isso" (= Ist so, ami az Ich Schreie SOnst rövidítése - nemrég hallottam, azaz további érvek pillanatnyilag nem jutnak eszembe, de így van és kész...)
Üdvözlettel: Lerche

Lencsés István 2012.12.12. 12:49:32

@váj mí: Nincs semmilyen diktatúra itthon . Látod itt kezdődnek a bajok hogy egy anonim szabadon hazudozhat .... Ha diktatúra lenne , nem hazudozhatna a sok anonim .

fizetekmegegysort 2012.12.12. 12:51:53

@Lencsés István: ja, tehát az internetes "@xy" mint "Válasz xy részére:" neked nincs meg? Nincs több kérdésem. További kellemes magyarkodást, kedves direktszarulhelyeseníró.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 12:52:45

@váj mí:

Nem, ma is észérveket hoznak fel a cölibátus mellett.

A cölibátus nem dogma a katolikusoknál, nem isteni szabály, hanem emberi, így akár holnap is eltörölhető lenne. A katolikus papok 2-3 %-a ma is házas!

Ők azonban érvek miatt nem törlik el, nem azért, mert 1000 év óta így van náluk.

Csigorin 2012.12.12. 12:53:37

Eleg erdekes hozzaallas, hogy aki kint el az ne lenne magyar... Ha jol tudom eppen most terjesztik ki a valasztojogot rajuk, nem?

Temahoz szolva: Te talalnal olyan allast olyan fizetesert otthon mint Brusszelben?
Mert a kulonbseg csak annyi, hogy mig nyugaton egy fizetesbol megel egy csalad, otthon ez csak akkor lehetseges ha mindketten dolgoznak. Egy fizetesbol nem lehet megelni, csak a rezsi es a lakhatas elviszi.

Ennyi a kulonbseg. En Parizsban dolgozom, kihoztam a csaladot is (szulok, testver) es plusz itt van a felesegem es a gyerekem. Allasom csak nekem van.
Berelunk ket lakast (persze kint a kulvarosban mert belvarosban horror arak vannak).

Na majd ha ezt meg lehet csinalni Magyarorszagon is, akkor elgondolkodom rajta hogy hazamenjek-e.

váj mí 2012.12.12. 12:55:29

@Lencsés István: Szóval, én egy anonim hazudozó vagyok a szemedben, mert nem tapsolok Orbán Viktor "szabadságharcának". Ok, befejeztem veled a beszélgetést. Politikai elkötelezettekkel nem lehet értelmesen beszélni. Örülj magadnak és a pocsolyádnak. Szia.

mojoking77 2012.12.12. 12:58:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De jo, hogy felhoztad a temat, (bar olyan szinten OFF, hogy nem csak a postolotol, de magatol a blogszerzotol es az osszes kommentelotol elore is kerek elnezest). ezer eve szeretnem megtudni valakitol, akinek valamivel nagyobb ralatasa van az europai tortenelemre mint nekem, egyszeru csokkentett ertelmi kepessegu mernoknek. Szerinted Nagy Karoly, mint olyan, nem csak egy kitalacio mindenestul? Estsd, az egesz nyugati vilag romokban, gyakorlatilag okori szinten, erre jon egy kiraly, aki templomokat epittet, felviragoztatja a kulturat, majd meghal, es par szaz evre minden visszasupped a mocsarba... Nekem ez soha sem volt teljesen tiszta.

ekat 2012.12.12. 13:01:23

Kedves Kérdező, szerintem egyetlenegy dolgon múlik a válasz, persze feltéve, hogy egyformán éreztek: hogyan álltok a honvágy kérdéshez. Nekem (4+4+6 év külföld alatt) sosem volt még olyanom, de állítólag nagyon rossz. :-)
Ha egyikőtöknek sincs, akkor nem kérdés: Brüsszel. Ha mindkettőtöknek van, akkor semmi pláne nincsen abban, hogy jó anyagi körülmények között rosszul érzitek magatokat. Ha egyikőtök így van vele, a másik meg úgy, akkor passz. :-)

kov_vacs 2012.12.12. 13:02:00

Kedves posztíró,

érdemes a döntés meghozatala előtt a gyerekvállalási kérdéskört végigvenned. Itt nincs jó és rossz válasz, csak a sajátod van, amit a pároddal hoztok meg.

Ehhez adok néhány szempontot.
- Szülni, picivel otthon lenni a saját család támogatása nélkül nem egyszerű. Ellenben az is lehet, hogy te jól elvagy anélkül, hogy bárki beleszólna a dolgaidba és lesz bébiszittered, aki alkalmanként besegít.
- Magyarországon nem nézik jó szemmel, ha egy anya a gyerek 3 éves kora előtt visszamegy dolgozni, de ha a gyerek 1 éves kora előtt munkába áll, azt bűntettként ítélik meg. Járj utána, hogy odakinn mi a helyzet és próbáld meg elképzelni, hogy te meddig vagy meg a szakmád nélkül, odaha, babával.
- Nézd végig a juttatások és lehetőségek rendszerét, adókedvezmény, családi pótlék, szabadságok, fizetős vagy ingyen bölcsi/napközi/ovi.

A gyerektől függetlenül szerintem minden fiatalnak jót tesz pár év külföldi tapasztalat, nem csak neked, hanem a párodnak is, ezért én azt javasolnám, hogy éljetek pár évet kinn mindenképpen, párod is gyűjtsön szakmai tapasztalatot és itthon mindenképpen jópontnak számító referenciát, aztán úgy 2-3 év múlva tegyéte fel magatoknak ismét a kérdést, hogy elég volt-e a tapasztalatból és hazajönnétek, vagy inkább maradtok. Ezt kormányoktól teljesen függetlenül így tenném.

szeloka 2012.12.12. 13:02:20

Szerintem a levélíró maradjon kint Brüsszelben, ha biztos az állása. Lehet, hogy stresszes, de az ilyesmit úgy gondolom, hogy megfizetik tőlünk nyugatra. A párja menjen utána és keressen ott munkát, ha nem jönnek ki ketten egy bérből akkor az adandó elsőt fogadja el. Utána úgy is jön jobb lehetőség. Pár év alatt kiderül, hogy hosszú távon is el tudják képzelni a jövőjüket ott vagy más területen akár.

Nem mellékes, hogy az esetleges hazatérésre tudnának félretenni és lenne miből itthon elindulni.

Én biztosnak tűnő állással vagyok itthon, párom dolgozik és így is alig jövünk ki a pénzünkből. Megtakarítani nem tudunk és mi még azt mondhatjuk, hogy jó helyzetben vagyunk több millió honfitársunkhoz képest.

Nem számítok arra, hogy az ország politikai, gazdasági helyzete javul az elkövetkezendő 10-20 évben, bármilyen kormány kerül hatalomra (bal, jobb, szélsőbal, szélsőjobb). A hatalmon lévők mindig lopnak, a hatalomba igyekvők meg lopni fognak és ezért bármilyen hazugságra képesek. Kivétel nélkül.

Clyde 2012.12.12. 13:03:41

Itthon valóban szinte nincs remény semmi jóra (ahogy írod, az alapján nem is értem, akkor miért is gondolkodsz komolyan, hogy mi lenne "jobb"), viszont én is Magyarországon vagyok, így valahol azért persze megértem azt is, mi húz ide. (De a helyedben akkor is sokkal egyértelműbb lenne számomra a másik oldal.)

Ugyanakkor, nem is akartam beírni, mert ezt neked kell eldöntened – amíg eszembe nem jutott: miért nem csináljátok úgy, hogy megpróbáljátok Brüsszelben, látjátok milyen a közös élet kint, mennyire van honvágyatok, satöbbi. Ha fontos az itthoni berendezkedés, még mindig ráérsz 2014-ben dönteni, hogy visszajössz-e, addig megszeditek magatokat, addig személyes/országos/de akár globális szinten is nagyon sok minden történhet. Ha tényleg hazahúz a szíved, akkor nem lehet kétség afelől, hogy másfél év múlva is haza fog húzni. (Még ha nehéz is lesz meglépni, de neked tulajdonképpen mivel nehezebb, miért lenne annyira sürgős most véglegesen dönteni?)

baliquez 2012.12.12. 13:04:39

"tényleg olyan rossz-e a helyzet, mint amilyennek innen látszik"

Egyáltalán nem. Lényegesen rosszabb. No persze havi 3000 ejró fixxel az ember lánya könnyen viccel, de ettől még ugyanúgy berúgja a nyomor a kertkapudat mintha közmunkás lennél, sőt. :)

zbzbzb 2012.12.12. 13:08:59

@Lencsés István: nem kedves istván, te vagy a hülye. barom. idióta. nemzetveszejtő majom.
ez a véleményem rólad.
akinek van esze, annak főleg kérdései vannak felnőtt korára, nem az észt osztja.

GolyofogoToni 2012.12.12. 13:09:05

Szerintem a posztolonak haza kell mennie es lesnie Kornel minden kivansagat. Asszonynak a konyhaban a helye. Kesz.

:DDDDDD

váj mí 2012.12.12. 13:13:10

@GolyofogoToni: Nem, nem. Rosszul látod. A posztolónak ki kell vinnie magához az ő Kornélját, el kell tartania, és nem mellesleg lesnie minden kívánságát.

GolyofogoToni 2012.12.12. 13:14:37

Valoban, igazad lehet kedves váj mi :)

Ilyen nö kell nekem is... :DDD

mojoking77 2012.12.12. 13:16:43

@váj mí: Nem szeretem az ilyen ultraliberalis hozzaszolasokat. Mi az, hogy ki kell vinnie? Lesni kell az ura minden rezduleset, es ki kell talalnia, hogy mit is akar, majd a szerint cselekednie. Ezert tart itt a vilag, mert mindenfele liberalis/feminista gondolatok megengedettek az interneten.... :))

zbzbzb 2012.12.12. 13:16:49

@zbzbzb: szeretném ezt visszavonni. kedves istván valójában teljesen mindegy mit gondolsz.
szép vagy, okos, ügyes, rátermett, igazi magyar.

én meg szerencsés.

Intelli 2012.12.12. 13:17:17

Úgy hiszem, ebbe a legkevésbé tudnak vadidegen noname fórumozók segíteni.

Ha ennyire nem tudjátok akkor aludjatok még rá fél évet.

velizar 2012.12.12. 13:17:38

érzelmi okokon kívül nem tudok mást mondani, amiért hazajönnék brüsszelből. egzisztenciálisat pláne nem,
mindezek mellett dönteni igenis nektek kell, és nektek is kell a döntésetekkel együttélni.

Degenere 2012.12.12. 13:18:08

Azt csinálsz amit akarsz, de két dolgot mindenképp tisztán kell látni:

1. Magyarország egy fertő, és nem csak azért mert nincs jó munkahely, hanem erkölcsi, etikai, téren, aki akár csak az Indexet is olvassa, tudja. Magyarország a NYugathoz viszonyítva nem egy élhető hely.
2. Ha Kornél ép egészséges férfi, már régen mással kárpótolja magát (ugye 1 éve vagy kinn), efelől ne legyenek kétségeid.

padlas 2012.12.12. 13:19:39

@puszinyuszi: egyetertek, en sem ertem, miert kell ezt most ilyen elet-halal kerdeskent felfogni. Huszoneves emberekrol van szo, de ugy beszel mintha kb otven lenne legalabb. Azon filozik, honnan megy majd nyugdijba, meg hol eli le a hatralevo eletet. Hat konyorgom, elete legrugalmasabb idoszakaban van, siman valtoztathat meg kesobb, ha kint maradnak meg 2-3 evet, utana is nyugodtan hazajohetnek, mi ez a melodrama az orszag elhagyasarol.

váj mí 2012.12.12. 13:19:59

@GolyofogoToni: Noládd, figyelek én az igényeidre ;)

@mojoking77: Hm, ha jobban belegondolok, tényleg elmarasztalható a posztíró, hiszen telepatikus képességeivel már rég tudnia kellene, mit akar Kornél, akkor is, ha azt ő maga még nem tudja.

sezlonyrugo 2012.12.12. 13:22:16

TROLLOKAT ETETNI TILOS!

padlas 2012.12.12. 13:23:09

Eleg dobbenetes ez a kommentfolyam, oke hogy index cimlap meg minden, de konyorgom, miert kell etetni az ilyen Lencses Istvan feleket? Minden blogon ugyanezt csinalja, be kell nyomni ra a szures gombot oszt csokolom. (En benyomtam, csak onnan tudom, hogy jelen van, hogy minden masodik komment ra reagal, nem ertem, miert idegesititek vele magatokat)

gabcigirl 2012.12.12. 13:25:20

Válasz: szerintem nem, maradj ott. ja, akkor most elolvasom az írást:))

gabcigirl 2012.12.12. 13:25:20

Válasz: szerintem nem, maradj ott. ja, akkor most elolvasom az írást:))

váj mí 2012.12.12. 13:26:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az "űr" nem szó szerint volt értendő.
Galilei meg, hm. 359 évvel a meggyilkolása után ismerte be az egyház, hogy tévedett. Ezt a beismerést 11 év vatikáni vizsgálóbizottsági kutatás előzte meg. És a Vatikánban nem egy olyan hang volt, amely ellenezte Galilei rehabilitációját 1992-ben. Mit lehet erre mondani a szánalmasan nevetségesen kívül?

2012.12.12. 13:26:52

@posztiro:

Brusszel szerintem a vilag egyik legelhetetlenebb helye (legalabbis a szamomra), ott en biztosan nem maradnek sokat. De hogy a vazolt helyzetben vagy a Kornelt vinnem ki, es aztan egyutt koltoznek vele valahova, vagy rugnam ki a francba, ha nem akar jonni, es egyedul koltoznek valahova, az tuti. Ilyen helyzetbol ma hazajonni a vilag legnagyobb marhasaga lenne - szerintem. Vard meg 2015-ot, vard ki mit hoz a jovo, merre alakulnak a dolgok a valasztasok utan, es utana donts. Szerintem.

Meg ha ezzel a velemnyemmel el is terek az altalam kepviselt mainstream iranytol, miszerint Mo-n is van elet, es nem is mindig roszabb, mint kulfoldon. Most egyebkent en is pont azt teszem, amit tanacsoltam: kivarok, megvarom, merre alakulnak a dolgok, mert 2014-ben valami tortenni fog (mar ha addig nem jon el a vilagvege 21-en). Utana majd meglatom, a hatar melyik oldala lesz a vonzobb. :)

váj mí 2012.12.12. 13:29:27

@váj mí: Bocs, lemaradt az idézőjel a "meggyilkolása" szóról.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 13:30:11

@mojoking77:

Nem értem mi a gond.

A dolgok a történelemben általában logikusak. Miután Róma nyugati fele megszűnt és a Birodalom központja keletre került az V. században, nyilvánvaló, hogy nem maradhatott nyugaton káosz. A kérdés csak az volt, hogy ki szervezi meg a káosz megszüntetését.

300 év alatt a germán államokból kialakult a Frank Birodalom. Aztán a frankok szövetségre léptek a római pápával kölcsönösen kedvező alapon. A római pápa szabadulni akart a római császár uralmától, ráadásul a császár már nem is tudta védeni őt, így szövetkezett az új erős nyugati uralkodóval, a frankokkal. A frankok meg azért kellett a római pápa, hogy így uralmuk történelmi legitimitást nyerjen.

Aztán a Frank Birodalom szétesett 100 év múlva, de a megkezdett rend már megmaradt. A XI. században pedig a római pápa sikeresen a nyugati uralkodók fölé emelkedett, s ezta pozícióját meg is tartotta még 4 századon keresztül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 13:32:12

@váj mí:

Galileit nem tudományos nézetei miatt ítéltek el, hanem teológiai nézetei miatt. Szerintem rehabilitációja abszurdum, mert amit akkor mondott, az nem igaz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 13:33:15

@padlas:

Lencsés anoním nick, így nem kell vele foglalkozni.

tableno 2012.12.12. 13:33:49

@Nyulz of the World: Na, téged is látni itt? Remek!

Amúgy teljesen igazat adok neked. A 21-kével kapcsolatban meg főleg: nem az a lényeg, hogy melyik országban élsz, hanem hogy milyen mély a bunkered! :)

sezlonyrugo 2012.12.12. 13:36:27

Én csak annyit szeretnék mondani hogy az éjjel a románok ellopták a lovainkat. (vagy a belgák)

váj mí 2012.12.12. 13:36:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Eretnekség vádjával állították az inkvizíció elé. Egyik fő vádpont pedig azon állítása volt, hogy a Föld forog a Nap körül, és nem fordítva.
Nem akartam rögtön Brunoval előjönni, de akkor az ő esetét is nézheted azzal a roppant kulturált, emberséges egyházzal.

malanya 2012.12.12. 13:37:48

Az én tengerimalacom Kőtáncbogdánon maradt egy nádfedeles tetejű fawc-ben, és mérhetetlenül hiányzik! Kérlek benneteket segítsetek eldönteni, hogy visszamenjek a tengerimalacomhoz, kihozassam ide, vagy esetleg vegyek magamnak újat a kisállatkereskedésben? Kérlek, kérlek segítsetek! Köszönöm!

Anti Anyag (törölt) 2012.12.12. 13:40:24

Utálom a "magyarozókat", akik elolvasnak egy vérmesebb kurucos cikket és rögtön náci diktatúrában érzik magukat, vagy elolvasnak valakitől egy szentimentálisabb mondatot és rögtön le vérmagyarozzák az illetőt.

A helyzet az, hogy otthon sehol másutt nincs az ember, mindenütt másutt túlél, legfeljebb ki jobban, ki rosszabbul.

Persze, hogy pizzásként le sem szarnak pld. Agliában, de próbáld meg menedzserként. Németország dettó, de közösségekből még 30 év múlva is kilógsz, mint auslander.

Ennyit a nyugati országokról, végül is érthető, mindenki a jobb állás és a megélhetés miatt megy oda. Nem véletlen, hogy egy idő múlva a kintlévő már keresi magyar gyökereit, innen, vagy legalábbis kelet-európából választ párt, stb.

tableno 2012.12.12. 13:42:39

@Anti Anyag: "Nem véletlen, hogy egy idő múlva a kintlévő már keresi magyar gyökereit, innen, vagy legalábbis kelet-európából választ párt, stb." - kivéve, aki nem.

tableno 2012.12.12. 13:44:12

@Anti Anyag: Ja, és itt nem magyarozók vannak, hanem MAGYAROZÓK! :)

2012.12.12. 13:46:15

@tableno: Mindenki hibazhat, meg in is! :D Csak meglattam a cimet az indexen, es ez jutott eszembe, gondoltam leirom. Bevallom, egy kommentet sem olvastam el a korabbiakbol, de a 270 feletti kommentszam azt sejteti, hogy nem sokat vesztettem. :(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 13:46:28

@váj mí:

Ez egy mítosz. Nem igaz. A teológiai következtetései miatt volt az eljárás.

Brunót is eretnekség miatt végeztékki, nem tudományos nézetei miatt. Amiatt lett eretneknek nyilvánítva, mert kijelentette, hogy Jézus nem Isten, hanem egy szélhámos varázsló.

Persze lehet azon szörnyülködni, hogy egy embert ezért kivégeznek, de az XVI. sz. volt, s az istenkáromlás komoly bűncselekménynek minősült.

váj mí 2012.12.12. 13:47:07

@Anti Anyag: Az a helyzet, hogy hülyeségeket beszélsz. Otthon ott van, ahol azt megteremted magadnak. Mindenkinek más kell az otthon-érzethez. Van, akinek a földrajzi behatároltság, van akinek a megbecsülés, van, akinek meg teljesen más.

2012.12.12. 13:47:09

@tableno: meg mogyorozok... :D

GolyofogoToni 2012.12.12. 13:47:14

Mondhat egyebkent barki barmit, nem egyszerü ez. En mar lassan 6.5 eve lesz hogy idekinn vagyok, es amikor megismertem a volt baratnömet, mi is tanakodtunk, hogy hogy legyen, ö jöjjön ki, vagy en menjek haza. 90%-ban azt mondta mindenki, hogy inkabb ö jöjjön ki.
Evek multan mar nem könnyü merlegelni a dolgokat, menne is az ember, de ha realisan is gondolkodik, akkor a maradasnal dönt...

Spacecake 2012.12.12. 13:47:39

Nekem az az erzesem,h kicsit(NAGYON) tul van hype-olva,hogy huuuuu de mennyire szar az elet itthon,es huuu de milyen nyugodt es baromi jo kulfoldon.
en ezt azert 1 kicsit arnyaltabban latom.Igaz,h vannak kis izgalmak Mo.-n,de hat eppen ezert ilyen itt,rafkosnak kell lenni es bevallalosnak,de itt is ugyanolyan jol meg lehet elni(ha nem jobban).nekem speciel ez jobban tetszik,mint `karfiol`kent elni Skandinaviaban v Nemetorszagban.itt meg lehet alkotni,letrehozni dolgokat,vagyont epiteni es nem csak beleulni a tutiba.Es akar tetszik,akar nem,aki elhagyja Mo-t,mondhatja magarol h magyar,de loszart se jarul hozza ahhoz,h megvaltozzon az,amit annyira szid benne.
Magyarorszagon kell elni szerintem,ez a vilag legtutibb helye,nem pedig sehonnaikent 1 idegen orszagban.

tsabus UAE 2012.12.12. 13:48:19

Na, Lencsi Baba kiszűrve. Elég ha otthon mérgezi a mindennapokat, nem kell még itt is. Lassan tényleg az lesz, hogy csak az ilyenek maradnak otthon. Olyan, mint a lepárlás. Már csak ezért sem látszik sok remény Magyarország számára - sajnos...

BernadettSzaboo 2012.12.12. 13:49:05

Nem tudom, sokat jelent-e neked, amit irok de a velemenyem a kovetkezo: maradj Brusszelben es probaljon a parod is kimenni hozzad. Miert?
Magyarorszagra mindig visszaterhetsz, nem lesz semmi gond a koltozkodessel, hasonlo dolgokkal, emiatt nem kell stresszelned. Ha sikerul Belgiumba elhelyezkedni a baratodnak, az hosszu tavon neki is jo, meg akkor is ha kesobb Magyarorszagon akar majd dolgozni. Ugyan hany fiatalnak van otthon nemzetkozi tapasztalata, es a kulfoldi munka miatt biztos nyelvtudasa? Mert, ugye te sem hiszed el, hogy az otthoni kozepfoku nyelvvizsga barmire is eleg?
Ha nehany evig sikerulne kint dolgoznotok, legyen az mondjuk csak 2, de akar 10 is lehet, visszaterve nagyobb elonnyel indultok majd a munkaero piacon, fenn emlitett dolgok miatt.

Fiatalok vagytok, most kell kiprobalni dolgokat, tapasztalatot es elmeny szerezni, mert kesobb, gyerekekkel, sokkal nehezebb lesz.

Szoval: menjen a baratod hozzad! Valamit majd talal maganak munkat!

Hidd el tapasztalatbol beszelek: en immar 7 eve elek Hollandiaban, itt diplomaztam, es diplomamhoz kapcsolodo illetve melto munkat sikerult talanom. Parom is itt el, neki is a szakmajaban sikerult elhelyezkednie, ezzel remeljuk egyszer, ha hazamegyunk jonehany lepes elonyunk lesz a munkaltatonal.

Ha kapcsolatba akarsz kerulni velunk - Brusszel nincs messze :), csak irj!

udv, Bernadett

Sadist 2012.12.12. 13:51:33

"Csak azt ne mondjátok, hogy nekünk kell megbeszélni!"

Márpedig de, nektek kell megbeszélni. A kapcsolatotokban valakinek irányítania kell, ha a szerelmed ezt nem teszi meg és nem képes dönteni és vállalni a felelősséget, akkor nem férfi. Másik lehetőség, hogy te hordod a nadrágot és te leszel, aki irányít, de a posztból leszűrve te sem vagy egy irányításra képes személyiség.

Nordstjernen 2012.12.12. 13:51:51

@Spacecake: Nekem eleg izgalomban van reszem itt Skandinaviaban is, foleg, amikor elolvasom a magyar hireket. Szoval ezert sem olvasom el

A karfiol pedig finom zoldseg, ertem? :))

Spacecake 2012.12.12. 13:52:02

@váj mí: sztem meg amit te mondasz az a tipikus kozmopolita,liberalis bullshit,amivel ki akarjak olni az emberek identitasat.

mojoking77 2012.12.12. 13:53:44

@Spacecake: "ezert ilyen itt,rafkosnak kell lenni es bevallalosnak"
EZ az, mai miatt rengetegen mennek el otthonrol. Mert, ha valamit el akarsz erni, akkor lopni csalni hazudni kell, amit te csibeszesen "rafkosnak" allitasz be. Tudod, en nem ugy szeretnek meggazdagodni, hogy folyton a Napi Kozlonyt kelljen neznem, mikor valtoznak ugy a jogszabalyok, hogy az a kiskapu, amit eddig hasznaltam, mar bezarult, es hivatalosan is torvenytelen amibol penzt keresek. Tudom, igy lettunk szocializalodva, jo magyar okoskodos szokas, de ez nagyon nem jo.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.12. 13:57:06

@Nordstjernen: es akkor minek koszonhetjuk a megtiszteltetest, hogy megis minket latogatsz?Miert nem viditod a skandinav barataidat?

Marcsee 2012.12.12. 13:57:26

Csak gratulálni tudok. Igen, 270+ komment és a 3/4-e csak egymás becsmérlése. Ez az igazi magyarság. Nem egymást visszük előre, hanem egymást húzzuk lefelé a sárga föld alá. Gratulálok!

Én a cikkíró helyében Fizetekmégegysörre hallgatnék, tökéletesen igaza van.Ez a helyzet ma itthon. Ahhoz, hogy normális színvonalon élhess és tudd tervezni a jövődet rengeteget kell dolgozni, de nem csak amyg fiatal vagy, hanem amíg meg nem halsz. csak akkor meg pont az életedre nem lesz időd. Az meg azért mégiscsak fontos, akárki akármit is mond.

Fiatal pályakezdőként amúgy sem szabadna eldobni egy ilyen lehetőséget minimum 2 évig, semmi miatt sem.

Lencsés Istvánt nem lehetne kiiktatni innen? Undorító, amit művel..

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.12.12. 13:57:46

Ez komolyan igazi levél? Egy relative értelmes ember, névtelen trollhadsereget kérdez egy gazdagság vs barátok témakörben? Ugye neeem.

Spacecake 2012.12.12. 13:58:30

@Nordstjernen: dehogynem olvasod te,most is az Index-rol keveredtel ide:-)nem tom,en nem szeretem,de altalaban az ideggyenge karfioleletmodkedvelok ahitoznak kulfoldre....aztan ertetlenkednek ha teljes a zavar a fejben(ld.nick-ed meg h milyen nyelven irsz most:-)

váj mí 2012.12.12. 13:58:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Galilei gyakorlatilag nem bírta befogni a száját, hülyének állította be értekezéseiben az akkori pápát (valahányadik Orbánt), és végül, a pert követően háziőrizetbe vették, valami bűnbánati szarságot is kellett mormolnia naponta "x"-szer, de főként és elsősorban vissza kellett nyilvánosan is vonnia a Föld-forog-a-Nap-körül, tudományosabban szólva, heliocentrikus tanításait. Ez utóbbi volt a legfontosabb kitétel az életéért cserében.

tableno 2012.12.12. 13:58:42

@Spacecake: Sőt, a kozmopolitaliberálisok a Sátánt imádják, és csecsemőket is esznek.

mojoking77 2012.12.12. 13:58:42

@mojoking77: Es meg valami. Elsosorban a rafkosok miatt tart ott az orszag, ahol. Te, aki adot csalsz, nem jelented be a munkasaidat, nem adsz szamlat, stb stb, legalabb annyira kartekony vagy az orszag szamara, mint az a szaz egynehany fereg aki oltonyben feszit a Parlamentben. Szerintem.

GolyofogoToni 2012.12.12. 13:59:19

@Spacecake: Ertem, mire gondolsz, de nem mindenki "karfiol" külföldön. Ennyire azert ne beszeljünk melle. Ugy allitod be a dolgokat, mintha külföldön a magyar csak szar munkat vegezhet es nincs emberszamba veve...

En is eljöttem, es tudom, hogy most nem is tudok hozzatenni az orszag fejlödesehez az adommal. De azzal, hogy ha otthon vagyok, akkor a hazait tamogatom (nem a Tescot meg a sok szart), hanem a kisboltot, a piacon az arust, a fogorvost, a szemüvegest stb.

A masik pedig, nem mindenki tervezi az egesz eletet küldföldön leelni. De pl. az, ami az en tervem, ahhoz a vallalkozashoz otthon nem tudnam megszerezni a töket. Plus a nyelv es tapasztalat.
Igy ha egyszer meg lesz, akkor ezzel is tudom majd az orszagot tamogatni...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 14:00:47

@bpetya75:

Az eredeti kereszténységben úgy volt, hogy van kétféle papság: világi papok, akiknek családjuk van és szerzetesek, akik teljesen Istennek szentelik magukat, így nincs családjuk sem.

A papok többsége mindigis világi pap volt. Többek között egyházi vezetők is!

Aztán ez a rendszer a következő módon változott:
- Keleten előírták, hogy főpap csak szerzetes lehessen, ez van ma is, az ortodoxiában minden főpap vagy nőtlen vagy özvegy,
- Nyugaton előírták, hogy minden pap szerzetes legyen, azaz megszüntették a világi papságot, így van ma is a katolikusoknál.

Hozzáteszem: mindez NEM dogmatikai kérdés, azaz változtatható.

A katolicizmusban annyira nem dogma, hogy a cölibátus eleve csak a latin rítusú papokra vonatkozik, a többire nem. Így ma is a katolikus papok 2-3 %-a házas.

Az ortodoxiában pedig a papok 95 %-a házas, mert megmaradt a világi papság. Sőt, a gyakorlatban szinte kötelező megházasodni.

Mi a nyugati érv a cölibátus mellett? Az, hogy a házas pap nem tud foglalkozni a hívőkkel, mert ott a felesége, a gyerekei, s mindez elveszi erejét, nem marad ideje a hívőkre.

Mi a keleti érv a cölibátus ellen? Az, hogy a cölibátusban élő pap nem tud az hívőknek segíteni családi kérdésekben, mert nincs saját családja.

átlátó 2012.12.12. 14:01:42

Én csak annyit akarok most mondani, ha nem tudod eldönteni, hogy a Kornéllal páros heteken melyik és páratlan heteken melyik napon kurjatok, szívesen besegítek. Humanista ember vagyok.

tableno 2012.12.12. 14:02:53

@Spacecake: "altalaban az ideggyenge karfioleletmodkedvelok ahitoznak kulfoldre" - a külföld, akár a pina, egy tág fogalom. Meg aztán, ha olvasod a Határátkelőt, tudhatnád, hogy kimenni sem olyan egyszerű és stresszmentes dolog...

váj mí 2012.12.12. 14:03:31

@Spacecake: Ha neked az identitásod egy darab földön múlik, az a te bajod. Magadat kösd csak nyugodtan röghöz, ez a te választási szabadságot. Mások választási szabadságába viszont ne akarj semmilyen szinten sem belepofázni, ha megkérhetlek.

Lencsés István 2012.12.12. 14:03:40

@Nordstjernen: Te nem vagy én ....

@váj mí: Persze hogy befejezed , mert fáj az igaz . Nincs pocsolyám . Hello .

@zbzbzb: A mondatot még mindig nagybetűvel kellene kezdeni , de ez neked nem megy , bár ezen nem csodálkozom . A véleményed nem érdekel . Én nem osztok észt , hanem tényt írok , van különbség .

bpetya75 2012.12.12. 14:05:25

@GolyofogoToni:

"azzal, hogy ha otthon vagyok, akkor a hazait tamogatom (nem a Tescot meg a sok szart), hanem a kisboltot, a piacon az arust, a fogorvost, a szemüvegest stb."

Na látod ez egy nagyon jelentős eltérés a külföldön élő, időnként hazalátogató magyarok és az itthon marad magyarkodók között. Ez nyilván anyagi kérdés is, de szerintem az itthoniak közül is jóval többen megtehetnék, hogy a kicsit (néha nem kicsit) drágább helyi terméket preferálják az akciós multival szemben, mint ahányan gondot fordítanak erre.

tableno 2012.12.12. 14:05:44

@Lencsés István: nem tényt írok, hanem TÉNYT! ÍROK! :)

Spacecake 2012.12.12. 14:05:51

@mojoking77: mondom,aki nem kepes felvenni ezzel a kesztyut,vagy meg inkabb TENNI ellene,az telleg menjen inkabb,mindenkinek jobb igy.
de ne alltasd magad,ez kulfoldon is igy van,csak hogy ezt sose fogod megtudni,mert ott sosem leszel vallakozo,mindig csak 1 alkalmazott.viszont igaz h egy bekes nyugodt eleted lesz,berlakasban elhetsz es mindig meg tudod venni a legujabb Audi-t vag BMW-t,ha ugy kivanod.
Vannak a farkasok es vannak a karfiolok:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 14:06:51

@váj mí:

A Galiei-ügy egy felfújt mítosz.

Abban persze igazad van: hiba természettudományos kérdésekből vallási kérdést csinálni. Szerencsére ez ma már csak egyes protestáns fundamentalista csoportokra igaz.

Nordstjernen 2012.12.12. 14:07:32

@tableno: Ez igaz, a csecsemo finomabb, mint a karfiol...

2012.12.12. 14:07:53

@Spacecake: Meg jo, hogy a farkas nem eszik karfiolt, kulonben most elkezdenek rettegni.... :D

bpetya75 2012.12.12. 14:09:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"a cölibátus eleve csak a latin rítusú papokra vonatkozik, a többire nem. Így ma is a katolikus papok 2-3 %-a házas."

Ezt a részt nem értem. Ezek szerint egy magyarországi katolikus pap bármikor alapíthatna családod, ha úgy akarja? Vagy engedélyt kell kérnie hozzá a püspöktől?

Ez a 2-3 százalék lokalizálható, vagy mindenfelé vannak?

Adri the Big 2012.12.12. 14:09:30

Menj haza. Ha mindenki elmegy otthonrol szerintetek ki/mi fog a dolgok jelenlegi allasan valtoztatni???

Nordstjernen 2012.12.12. 14:09:52

@hogyne,persze,igazad van!: Mert erdekesnek tartom az itt megjelentett sztorikat (nem erre a legutobbira gondolok speciel). A skandinav barataimat pedig viditom en eleget, ne izgulj :P

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.12.12. 14:09:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Itt kezdődnek a problémák... mint egy sokat megélt, két férjet és tucatnyi barátot megélt öregasszony mondhatom - ez a hiba. Egy nő sose adja fel a saját ambicióit a "szerelemért" - az nem szerelem. Én nagyon becsültem a lányom a határozottságáért, hogy amikor a klt gyerek után a férje egy nagyobb házba akart költözni, mert a társadalmi elvárások szerint az lett volna az adekvát lépés, egy kertvárosi ház - az én városi lányom ellenállt, és nagyon határozottan kifejtette, hogy miért nem jó az neki, és miért akar Montreal belvárosában lakni, maximum kicsit átalakitani a régi házat, hogy kényelmesebb legyen. Egy nőnek legyen saját akarata, tudja, hogy mi jó neki, és akkor próbálják összerendezni a különböző szándékokat, de sose adja fel a saját érdekeit egy pasiért! Visszaüt! Ha nem is rögtön, de egy idő után biztos.

Kerek négyszög 2012.12.12. 14:10:11

@Marcsee:

"Lencsés Istvánt nem lehetne kiiktatni innen? Undorító, amit művel.."

Jól fizetik érte.

mojoking77 2012.12.12. 14:11:20

@Spacecake: Hat baratom, ha meg buszke is vagy ra, hogy adot csalsz, akkor tenyleg ne is menj sehova. Tudod mi a kulonbseg? hogy itthon az termeszetes, amiert pl. USA-ban egy Wesley Snipes 4 eves letoltendot kapott. Talan egyszer mi is eljutunk idaig. Mas kerdes, hogy a magyar orszaggyules nagyjabol 80%-a szinten gazdasagi bunozo, de ez egy nagyon regi, bolsevik beidegzodes otthon, hogy ha ok megtehetik, akkor en is megtehetem...

váj mí 2012.12.12. 14:11:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát, Brunonak nem volt ilyen szerencséje, sem befolyásos barátai. Galilei azzal cseszett ki leginkább magával, hogy a pápából csinált nagyobb bohócot, mint amekkora egyébként is volt. Az sem tett jót neki, hogy a kopernikuszi tanok nem voltak akkoriban éppen népszerűek, és mivel azt nehezen tudta volna bizonyítani az az emberséges, kulturált egyház, hogy a pápát gúnyolja az értekezéseiben, elővették a heliocentrizmus miatt.
Nem felfújt mítosz, csak a hatalom ostobasága.

bpetya75 2012.12.12. 14:11:50

@tableno:

Szégyelld magad! Nem szép amit csinálsz! Kicsit kibújt szegény a hosszú ujjú zubbonyból, Te meg így letromfolod? Mi dolog ez?

@Nyulz of the World:

Miért? Nem szereted a karfiolt, vagy félsz a farkastól? ;-)

Nordstjernen 2012.12.12. 14:13:01

@Nyulz of the World: a farkas nyulat eszik - menekulj, amig teheted .

Spacecake 2012.12.12. 14:13:28

@GolyofogoToni: te legalabb erted mire celoztam....en is csak meghatarozott idore mentem ki,es nagyon konnyu lett volna elcsabulni,h kinnmaradjak,tul konnyu volt az elet,szinte eroszakot kellett tennem magamon,h ne a konnyebb ellenallas iranyaba induljak es maradjak. a hazateres sem konnyu,de megerte.

tsabus UAE 2012.12.12. 14:13:34

@Spacecake: Ha a keresztény vallás azt mondja, Isten előtt mindenki egyenlő, bárhol is él, bárhová is megy, akkor ez is egy kozmopolita, liberális bullshit ? :-)))

mojoking77 2012.12.12. 14:13:41

@kerek négyszög: Serintem szimplan egy unatkozo futobolond. Viszont teny, hogy a moderator valoszinuleg nem nezett ra az elmult par oraban a postra, kulonben mar repult volna. Mindegy, ez egy ilyen nap. Nezzuk ugy, hogy legalabb ma is volt egy kis boldogsag a szanalmas kis eleteben..

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2012.12.12. 14:13:47

@váj mí: Te miről beszélsz, hogy lehetsz ilyen tájékozatlan? Galileit nem ítélték halálra, élete végéig pápai támogatásból élt, sőt maga a pápa támogatta, hogy folytassa a kísérleteit. Perbe azért fogták, mert egy írásában ostobának nevezte a legfőbb egyházi méltóságot. De milyen meggyilkolásról beszélsz?

Komolyan, ezek az inkvizíciós mesék hihetetlen, hogy még tartják magukat. Egy forrás: www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1633_aprilis_12_megkezdodik_galilei_pere_az_inkvizicio_elott/

2012.12.12. 14:13:48

@bpetya75: Nem felunk a farkastol, nem esz meg, csak megkostol... :D A karfiolt meg ki nem allhatom... :D

Spacecake 2012.12.12. 14:14:49

@váj mí: te meg csak bolyongj a vilagban es keresd a szabadsagodat.

Nordstjernen 2012.12.12. 14:16:03

@mojoking77: Egyetertek. Engem ez otthon baromira elszomoritott, plane, hogy egy kisvallalkozasban dolgoztam. Lattam eleget, tobbet nem akarok...
A jelenseg mindenhol letezik, de az nem mindegy, hogy mekkora mertekben.

Boldogság gyere haza! 2012.12.12. 14:16:37

Kedves Kornel! vegigolvasva a kommenteket.......... azt javaslom, surgösen utazz ki Brusszelbe!!! es vissza se nezz :(

morbiczer 2012.12.12. 14:16:46

@bpetya75: "Ezt a részt nem értem. Ezek szerint egy magyarországi katolikus pap bármikor alapíthatna családod, ha úgy akarja? Vagy engedélyt kell kérnie hozzá a püspöktől?

Ez a 2-3 százalék lokalizálható, vagy mindenfelé vannak? "

Gorog katolikusokra meg mas hasonlokra (ormeny katolikusok stb.) gondolhatott. Romai katolikusok nem hazasodhatnak semmilyen korulmeny kozott sem.

Amikor a 16-17. szazadban a papanak sikerult egyes kaleti egyhazak egyes reszeivel elismertetni fennhatosagat, akkor szamos engedmenyt adtak a ritus meg szokasok teren. Igy hazasodhatnak a gorog katolikus papok a mai napig.

A lenyeg azon volt, hogy elfogadjak a papai fennhatosagot (azaz politikarol volt szo).

Adri the Big 2012.12.12. 14:16:49

Amugy meg rinyalni mindenki tud, hogy milyen szar otthon, de azert megiscsak azt latom, hogy kivetel nelkul az osszes baratom ettermezik, kavezgat, froccsozget, cigizget, megiscsak ruhat vesz, van lakasa, tud mit enni a `keveske penzebol`. Feleennyit probalnek meg itt kolteni, nem maradna semmi penzem a honap vegere, pedig nem a Burger Kingben dolgozom.

Spacecake 2012.12.12. 14:17:12

@mojoking77: ez a te maniad h mindenki adot csal Magyarorszagon???!!!!!!

mojoking77 2012.12.12. 14:18:07

@Blogin: Sssh..... Nem az en tisztem, nagyjabol ket perc mulva ugy is megkapod a tobbiektol, maradjunk inkabb abban, hogy ez a hsz kimeriti a "csendben maradtal volna, nem csinaltal volna hulyet magadbol" minositett esetet. Semmi gond, mas is futott mar bele ilyenbe. Javaslom olvasd el meg egyszer a fenti hsz-t.

bpetya75 2012.12.12. 14:18:32

@mojoking77:

Ti tettétek naggyá. Ha ráhagyjátok a hülyeségeit, esetleg nyomtok egy szűrés gombot, már rég máshol rontaná a levegőt. De nektek Mohács kell! Vagy mi ;-)

paráznabillegető 2012.12.12. 14:18:35

mijeza fasság???
és ilyen bizonytalan lélek gyakornokoskodik brüsszelben. omg.
hát ekkor csak egyet tanácsolhatok: irány afrika! szomália csak rátok vár.

váj mí 2012.12.12. 14:18:48

@Blogin: Csillagbogár, ha egy hozzászólásomnál többet is elolvastál volna, most nem vetődnél árnyékra.

vasgyuszi 2012.12.12. 14:18:57

"Megéri hazajönni?"
Nem.

mojoking77 2012.12.12. 14:19:07

@Spacecake: Mit is irtal? Rafkosnak, es bevallalosnak kell lenni. Ez nem feltetlenul egyenlo a becsuletesseggel. Aztan biztos en tudom rosszul.

váj mí 2012.12.12. 14:19:35

@Spacecake: Ó, nagyon köszönöm az engedélyedet :P

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 14:20:19

@bpetya75:

"Ez a 2-3 százalék lokalizálható, vagy mindenfelé vannak?"

A Katolikus Egyház 23 részegyházból áll. A legnagyobb a nyugati, latin egyház. A katolikusok 95 %-a a nyugati egyházhoz tartozik.

A többi 22 egyház a keleti-katolikus egyházak. Azért "keleti", mert nem a nyugati (latin) szertartást használják, hanem pl. az alexandriai, az keleti-szír, a nyugati-szír, az örmény, vagy a bizánci szertartást.

Mindegyik részegyház valamilyen fokú autonómiát élvez. De a legfelsőbb vezető mindenkinek a római pápa. S természetesen minden hittétel is teljesen ugyanaz.

Viszont ipso facto más a szertartásrend, s az egyházi törvények sem teljesen azonosak (a katolikusoknál 2 egyházi törvénykönyv van: keleti és nyugati). A leglátványosabb különbség: a cölibátus nem kötelező a keleti-katolikusoknál, így szinte az összes keleti-katolikus pap házas ember.

A 22 keleti-katolikus részegyház egyike a Magyar Görögkatolikus Egyház. Nézz meg egy magyar görögkatolikus papot, szinte mind házas.

vasgyuszi 2012.12.12. 14:20:29

Bovebben:
Látogatni? Igen.

Egyébént ott vagyok otthon, ahol vagyok.

Pdudas 2012.12.12. 14:20:39

@mojoking77: ..engem is mindig meglep amikor itt meg az utolso gomboc fagyirol vagy fodrasztol vagy netan az arab kebabostol is mindenrol nyugtat kapok. Pedig evek ota ismernek, tudjak hogy raadasul kulfodi vagyok 9tehat nem lehetek ellenor). Es megis beutik az utolso centet is a penztargepbe.

Budapesten foglalkoztam szamlazo rendszerekkel is - volt olyan nagyobb uzletlanc aki eleve ugy akart rendszert vasarolni, hogy a forgalom X szazaleka meg veletlenul se menjen bele az adomemoriaba. Azaz a tulajdonos eleve az AFA csalasra alapozta a nyereseget.

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2012.12.12. 14:21:11

@morbiczer: Van a nős katolikus papoknak ma is magyar közösségük. Érdekes, hogy milyen bátran osztogatnak itt véleményt emberek. Mivel a léleknyom a latin rítusú katolikusoknál eltörölhetetlen papszentelésként, még szekularizáció esetén is bizonyos értelemben papok maradnak, bár valóban nem misézhetnek, és kánonjogilag önmagától beálló kiközösítés történhet. A cölebsz életmód amúgy nem dogmatikai alapú, eltörölheti a pápa, mint itt elhangzott, de remélhetőleg sosem fogja.

(Közben folyamatosan olvasom a hozzászólásokat, nagyon érdekes. Elnézést, ha olyanra reagálok, amiről már volt szó később. Csak most találtam ide.)

Pdudas 2012.12.12. 14:21:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
a kurva politika melle minek kell meg a vallast is belekavarni ebbe a topikba?

2012.12.12. 14:21:23

@bpetya75: Vannak a keleti hitet vallo, de roma fennhatosaga ala tartozo papok (gorog katolikusok), nekik a felszenteles elott egyszer szabad nosulni. Gondolom igy jon ossze az a par szazalek.

tsabus UAE 2012.12.12. 14:21:34

@Spacecake: Hízelgéssel nálam semmire se mész ! Egyébként, Tőled ezt bóknak veszem... :-)

tableno 2012.12.12. 14:22:23

@bpetya75: Nekünk nem Mohács kell, hanem cirkusz! És Lencsés István benne a bohóc... :)

bpetya75 2012.12.12. 14:23:24

@Nyulz of the World:

1. Helyes! A farkastól nem félünk. Lebunkózzuk, a bőréből meg lovat veszünk.

2. Helytelen! Milyen példát mutatsz a kislányodnak? Karfiolt nem. Fogadjunk brokkoli sem! És a spenót? Szegény gyerek sült krumplin meg rántott húson nőjön fel? :-D

Kiváló Brigád 2012.12.12. 14:24:38

Ekkora egy kommentvadász szarságot még életemben nem láttam! Komolyan azon csodálkozom, hogy ez nem a trollface-n jelent meg... :)

GolyofogoToni 2012.12.12. 14:25:02

@Pdudas: Nem tudom melyik orszagban elsz, de en soha nem kaptam döneresnel nyugtat, sem itt Svajcban, sem Nemetorszagban, Ausztriaban, Franciaorszagban, Hollandiaban...

bpetya75 2012.12.12. 14:25:51

@morbiczer: @Nyulz of the World:

Jogos. Tényleg erről lehet szó. Köszi a válaszokat!

@tableno:

Látom, még mindig nem szégyelled magad. Retardáltat sajnáljuk, nem kiröhögjük! Irrrrgumburrgummm!

Pdudas 2012.12.12. 14:26:41

@GolyofogoToni:
Mert te Donert eszel en meg Kebabot :)
Szlovenia.

mojoking77 2012.12.12. 14:26:55

@GolyofogoToni: Parizsban adnak. Es a srac meg magyarul is tud (Hajra Fradi-Mockos Ujpeszt- Eskuszom nem en tanitottam..:)))

bpetya75 2012.12.12. 14:27:11

@GolyofogoToni:

Biztos mind rohadtszemétcsalómocsokfujjdeútálommindet magyar volt. Nem?

2012.12.12. 14:27:42

@GolyofogoToni: En Becsben rendszeresen igen...

dr.pupak30 2012.12.12. 14:27:44

Egyre jobban utálom ezt a blogot is, az sugallja, hogy Magyarország egy élhetettlen fertő, ahol mindenki egy frusztrált gyűlölködő. Ha nem érzi jól magát valaki, vagy nem tud megélni, menjen külföldre. Van aki otthon is jól érzi magát. Otthon is meg tudom találni a jót és pozitívumot. Aki meg szenved külföldön az menjen haza. Persze külföldön megy a jópofi szemtől szembe, de hátad mögött csak egy bevándorló senki vagy, arról nem is beszélve, hogy európa legtöbb nagyvárosában nem is érezheted magad biztonságban.

Én_vezettem_? 2012.12.12. 14:27:48

Kedves posztoló!
1: szerintem abból nem lehet baj, ha 2-3 évet kint töltöttök, szakmai tapasztakatot szereztek, kitenkintést nyertek a külvilágra, nyelveket tanulatok. Ettől még nem kell örökre ott élni
Amúgy meg kell 2-3 év, hogy megtudjátok ott se fenékig tejfel az élet, de persze sokminden sokkal jobb

2. tudom hogy a mai fiatalok, sőt a középkorúak (pl én 33) nem is teljesen ok nélkül, azt érzik hogy itt borzasztó, és el kell menni. Hadd idézzem Böjte Csabát, a történelem során ""soha a büdös életbe ilyen jó magyarországon" még nem volt. Meglepő lehet, de álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk bele. A mi szüleinken nem hogy két 10 év körüli nyugati, de még egy keleti autója se volt, nem volt mindenkinek pc, teló, smarphone, minden egyéb, éás sorolhatnám még. Tiszetelet a kivételnek, de az itt és máshol siránkozó, és a rettenetes viszonyok miatt távozást fontolgató fiatatlok 90%-a olyan magas életszinvonalon él, amit pl. a mi gyerekkorunkban csak a felső tízezer engedhetett meg magának: színes tv, multmedia, szép ruhák, válogathatunk mit együnk, de a felét ki is dobjuk, repülőgépes nyaralások: az átlag fiatalnak ez említésre se méltó, mindannapi dolgok, 30 évvel ezelőtt (vagy 1000 kilóméterrel arrébb) mindenezek csak az álomvilágba tartoztak.

Hogy mi következik ebből: egyrészt semmi, mert mindenki relatve méri az életszinvonalat, de érdemes tudni, hogy jó tudással becsületes munkával itt is meg lehet élni, legfeljebb jóval lentebbi szinvonalon mint nyugaton, de még mindig sokkal sokkal jobban mint az emberiség nagy része. Menekülmi, mennu más országba mindig lehet, de nem lesz seholsem igazán jó, mindhol lesz kirekesztés, problmák, nehézségek. IThhon legalánn itthon leszek, egy sokszázéves kulturával rendelkező közösségben, ahol értik az anyanyelvedet. Ez nem ok arra hogy maradj, de csak azért mert kicsit jobban keresel, hidd el, nem érdemes menni (és csak emiatt nem érdemes menni sem)
Boldogulni itt is ott is lehet, derűs pozitiv életszemlélettel, és sok munkával itt és ott is boldogulhatsz....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 14:28:47

@bpetya75:

"Ezek szerint egy magyarországi katolikus pap bármikor alapíthatna családod, ha úgy akarja? Vagy engedélyt kell kérnie hozzá a püspöktől?"

Ha görögkatolikus, akkor már eleve házas. Nem szoktak nőtlen férfit pappá szentelni.

Nézegess magyarországi görögkatolikus papokat itt:
www.gorogkatolikus.hu/index.html?muv=pap&pap_nev=&egyhazmegye=2
Az adatoknál mindig ott van a feleség neve is.

Ha meg a pap latinkatolikus, akkor nem házasodhat, hiszen letette a cölibátusi fogadalmat. Így először át kell térnie pl. a görög szertartásrendre, Ehhez engedély kell. S ha nincs nyomos ok, NEM engedélyezik, mert eleve a cölibátus kijátszásának tartják ezt a módszert.

2012.12.12. 14:28:50

@bpetya75:

- Kislanyom mit kersz reggelire?
- Szalonnat!! :D

Nevelve van... :D

Csak Norris 2012.12.12. 14:28:53

@Anti Anyag: Hogy mindig külföldi maradsz, ezzelazok jönnek akik nem próbálták ki vay nem sikerült nekik. Embere válogatja ki kit tart mocskos kis ausländernek. Otthon is volt olyan seggfej kollégám aki a 20 éve beházasodott nőt kinézte. De az ilyen saját honfitársával is seggfej.
Egyébként németeknél vadászni kell lassan a németet. A karácsonyi vásároko több a lángosos mint a wurst.

GolyofogoToni 2012.12.12. 14:28:53

A tököm se tudja, lehet latjak rajtam, hogy nem is kell, igy sehol sem kinalnak meg vele... :DDD

bpetya75 2012.12.12. 14:29:12

@Blogin:

Miért tartod fontosnak, hogy a cölibátus megmaradjon?

mojoking77 2012.12.12. 14:29:44

@bpetya75: "Retardáltat sajnáljuk, nem kiröhögjük! " De neha jol esik az ilyen. Nem hiszem, hogy kimondottan beteg lenne, talan ugy Forrest Gump szinten. Szerintem nehany hulye haverja beetette anno ezzel a nemzeti maszlaggal, azota meg velunk egyutt ohognek valahol rajta, ket kitiltas kozt...

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2012.12.12. 14:29:46

@Nyulz of the World: Vannak latin rítusú, tehát hagyományos katolikus papok, akiknek van feleségük. Nagyon ritka, de a pápa adhat felhatalmazást. Jellemezően sokéves lelkipásztori szolgálat után katolizált emberekről van szó, akik a papi szentséget is fölveszik.

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2012.12.12. 14:30:54

@bpetya75: Ez nagyon hosszú téma. Magam is készültem papi hivatásra, így tudom, milyen nehéz témáról van szó. Ígérem, hogy erről fogok majd írni részletesen a hitvédelmi blogomban (melyet itt nem hirdetnék, hisz az spam lenne, de biztos megtalálod). Köszönöm a megértő türelmed!

tableno 2012.12.12. 14:30:58

@dr.pupak30: "hátad mögött csak egy bevándorló senki vagy, arról nem is beszélve, hogy európa legtöbb nagyvárosában nem is érezheted magad biztonságban" - húbazmeg, 9 éve élek külföldön, de eddig sem ezt, sem azt nem tapasztaltam... Most tőled kell megtudnom, hogy álomvilágban élek? Brühühü!!! :(

bpetya75 2012.12.12. 14:32:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Oké! Közben már felvilágosítottak. Mindig elfelejtkezem erről a görögkatolikus vonalról, pedig már évekkel ezelőtt szembesültem vele.

De tőled is megkérdezem. Szerinted a a római katolikusoknál miért ragaszkodnak a papi nőtlenséghez? Mert amit példaként írtál az a rizsa része.

GolyofogoToni 2012.12.12. 14:32:20

Mondjuk valoban nem mindegy, de az sem, hogy hol eszi az ember... :)

dr.pupak30 2012.12.12. 14:32:23

@tableno: miért nem az vagy? hány külföldi barátod van? egy sem tán? csak néhány alkoholista helyi aki meg akar dugni. Nem? Vagy már azt sem akarják? :)

Pdudas 2012.12.12. 14:32:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
csak az, hogy a politika melle minek behozni a masik embereket/vilagot megoszto szart (vallas)?

Igy is megy itt a ketoldali szardobalas, nem hianyzik meg a vallasokat is sorra behozni es a vallasi gyuloletet is megjeleniteni.

Ha kapcsolodik a kerdeshez akkor mehet, egyebkent szerintem mashol beszeljetek meg uldoztek-e Galileit vagy sem.

bpetya75 2012.12.12. 14:33:48

@Nyulz of the World:

:-D :-D :-D

A kicsi nálunk is így nyomja. Kenyeret, zsemlét, kiflit alig, legszívesebben szalonnát enne szalonnával és hagymával vagy paprikával.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 14:34:56

@morbiczer:

Történelmileg valóban ez az ok. Az unitus egyházak létrejötte a katolicizmuson belül.

Mellesleg a rítuskérdésben nem kellett "engedmény", hiszen az összes ősi keresztémy rítus érvényes és elfogadott minden apostoli keresztény egyházban. (Esetleg egyik-másik nincs használatban, de attól még érvényes.)

A laikusok gyakran keverik a rítust az egyházzal. Ha bizánci rítust látnak, azt automatikusan ortodoxnak mondják, ha pedig latin rítust, azt katolikusnak. Pedig a valóságban nem így van. Ha egy templom bizánci rítusú, az katolikus is lehet. S ez fordítva is így van (bár kisebb mértéjkben): vannak latin rítusú ortodox templomok is.

Lencsés István 2012.12.12. 14:35:05

@tableno: Elképesztően gyenge az iróniád ....

GolyofogoToni 2012.12.12. 14:35:37

@dr.pupak30: Nem tudom honnan veszed ezt, de nekem peldaul akarmelyik nemet nagyvarosban nagyobb a biztonsagerzetem, a multkor meg Londonban is nagyobb volt, mint pl. Pesten.

Degenere 2012.12.12. 14:36:53

@dr.pupak30: "az sugallja, hogy Magyarország egy élhetettlen fertő, ahol mindenki egy frusztrált gyűlölködő. Ha nem érzi jól magát valaki, vagy nem tud megélni, menjen külföldre"

Ok okozat, nem gyanus? Azért mennek a magyarok tízezrei külföldre mert egyes blog ezt sugallják nekik mi?

Különben pedig igen egy fertő, és olvasd végig a kommenteket, vagy csak menj végig valamelyik pesti utcán.....

Ki kell menni Nyugatra, vagy Amerikába, és meglátod mennyivel mások az emberek.Nincs egy hangos, indulatos szó, agresszivitás. Segítőkészek, mosolygósok, nem irigykednek arra, akinek egy kanál szafttal töb jutott a tányérjára.

Tudomásul kell venni hogy ilyen toplák cigányok gyülekezete vagyunk sajnos. Persze hogy a normális megy. Régen nem csak a munkahelyről, meg a megélhetésről szól ez az egész.

bpetya75 2012.12.12. 14:37:11

@Blogin:

Itt arról beszélsz, ha egy református hitű családos lelkipásztor áttér és papként folytatná a hivatását?

Sajnos nincs annyi időm, hogy más blogokat bújjak. Ezt az egyet olvasom, és ha van rá partner, akkor offolom. Amíg seggbe nem billentenek miatta ;-)

váj mí 2012.12.12. 14:37:15

@dr.pupak30: Na most, van olyan kerülete Budapestnek, ami belső kerület, de sötétedés után a 20 méterre levő kisboltba sem mentem ki szívesen, amikor ott laktam. Pedig nekem elméletileg már nem kellett félnem, mert a házban lakó strici a beköltözésem másnapján lekáderezett.
Különben meg, mindenki éljen ott és úgy, ahogy akar és szeretne. Ő, maga, és ne idegenektől kérdezgesse, hogy mihez kezdjen magával.

dr.pupak30 2012.12.12. 14:37:40

@GolyofogoToni: No azért ne tévedj be pár olyan kerületbe ahol nem nagyon bírnák a búrádat. Azért a kést megforgatják benned, ha rossz helyen vagy rosszkor.

Spacecake 2012.12.12. 14:38:19

@mojoking77: igen,rosszul tudod.de a kulfoldi let 1ik karos hozadeka-a szamtalan elonye mellett-h az ember idovel nem teljesen pontosan tudja-vagy rosszul,anyanyelve egyes szavainak pontos jelenteset.sajnalatos es szegyen,de ez van...persze lefogadom h egyes kulfoldpartolok ezt is elonykent tudjak beallitani:-)

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2012.12.12. 14:39:09

@bpetya75: Igen, ez előfordulhat. Ilyenkor a katolikus teológiát is meg kell tanulnia. Általában nem kap ilyen felmentést, de például idén is előfordult: egy evangélikus az úrvacsora tanánál a katolikus hitértelmezést tartotta igaznak, így két évtized után elbocsátották. Már volt felesége, négy gyermeke. Mivel látszott, hogy a hite katolikus, nagy tapasztalata van a hivatásában és őszinte volt a katolizációja, valamint az áttérést tanulással toldotta meg, megkapta ezt a lehetőséget.

Pdudas 2012.12.12. 14:39:25

@dr.pupak30:
Azert, mert te kirekeszto vagy az idegenekkel szemben az idegenek nem biztosan rekesztenek ki teged.

Legjobb pelda: mostani szomszedaim tavaly unnepeltek az 50 eves hazassagi evfordulojukat. Meglepett, hogy meghivtak - de jo erzes volt. Csak csaladtagok es baratok voltak ott. Ez azt jelenti hogy ok baratkent kezelnek. Es valoban igy van.

Tudom, hogy ez mondjuk budapestikent elkepzelhettlen - nekem is csak irigy szomszedok maradtak Budapesten. Csak azt latjak hogy jobban megy es megfolytananak egy kanal vizben mert en belevagtam. Engem nem igazan zavar - de jellemzo az a fajta udvozles amivel kb 1 ev utan fogadtak: 'Szia! Megint uj auto? Mar azt sem tudom hol dolgozol'....

Mindezt azert, mert ceges autokent hol szloven hol nemet rendszamu autoval jarok es 6 havonta cserelik oket.
Azt persze nem kerdeztek meg jol vagyunk-e vagy hasonlok...
Ennyire felszinesek az emberek otthon. Tapasztalataim szerint.

bpetya75 2012.12.12. 14:39:27

@mojoking77:

Gonosz vagy, de jól áll neked ;-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 14:40:02

@bpetya75:

"Szerinted a a római katolikusoknál miért ragaszkodnak a papi nőtlenséghez? Mert amit példaként írtál az a rizsa része."

Szerintem a "rizsa" részben igaz. Az én egyházamban sincs cölibátus, s bizony tudom: tényleg van, hogy a papot túlságosan lefoglalja saját családja. Ezen kívül meg persze szerintem ott a hagyomány ereje: a XI. században vezették, majdnem 1000 éve, s az ember nehezen változtat ezeréves szokásokon. De összességáben rossznak tartom a cölibátust én is. Több a negatívuma, mint a pozitívuma.

dr.pupak30 2012.12.12. 14:40:10

@Degenere: ah. miért nem kötitek fel magatokat, hogy magyarnak születtetek. de legalábbis köpj fel és álj alá. vagy menj be egy-két durvább kerületbe valahol nyugaton. az élet nem csak abból áll, hogy erasmusos ösztöndíjon hízlalod a segged és múzeumokba jársz. mert ott tényleg nem érhet semmi baj. :)

2012.12.12. 14:40:45

@GolyofogoToni: Hat, 2 eve londonban egy Tooting nevu varosreszben volt dolgom, amikor egyszer csak eltuntek a feher emberek a metrorol, es nekem meg hatra volt 3 megallo, nem ereztem jol magam. De az utcan sem igen volt feher ember. Persze senki nem bantott, sot a pakisztani boltos is nagyon jofej volt, akitol utmutatast kertem. De azert azok a franya eloitelek rendesen fentt tartottak bennem az adrenalint. :D

váj mí 2012.12.12. 14:41:09

@Pdudas: Bocsi, de szó sem volt gyűlöletről. Szépen is néznénk ki. Felvetődött, kapcsolódott ehhez meg ahhoz ... tudod, beszélgetés, talán vita. Kissé eltolódtak az arányérzékeid szerintem, ha egy vitát gyűlölködő megosztásként érzékelsz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 14:41:29

@Pdudas:

Az a szép az emberiségben, hogy az emberek "megoszlanak", Nem hangyák vagyunk vagy méhek, hanem emberek. A "megosztottság" tehát pozitívum.

Ha nem tetszik valami, ne olvasd. Így működik ez.

GolyofogoToni 2012.12.12. 14:41:29

@dr.pupak30: Ezzel nem vitatkozom, de hol nem? De hogy lehet, hogy a nyugat-europai nagyvarosokban nagysagrenddel több a rosszarcu külföldi, meg sincs az emberben akkor a felsz, mint Pesten?

dr.pupak30 2012.12.12. 14:42:25

@váj mí: elég sokszor jártam a hetedik kerületben sötétedés után. soha semmi probléma nem volt. voltam olyan helyen, ahol vagy 50 cigány mulatott. na ezt nem csinálnám meg mondjuk dublinban, vagy londonban, csak olyan helyen amit 100% ig biztonságos.

Pdudas 2012.12.12. 14:44:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
@váj mí:
ne ertsetek felre, csak azt mondtam nem kellene meg a gyulolkodest is idehozni - amire igen jo ok a vitatok.

Egy ilyen topikbol szerintem ki kellene hagyni a vallast ugy ahogy van. Lehet en veszem tul komolyan (mert bar meg meg is kereszteltek, de kb az volt az utolso latogatasom a templomban amit nem turistakent tettem) de az a velemenyem hogy nem illik ide.

bpetya75 2012.12.12. 14:45:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Én is így látom. Szánalmas tud lenni, mikor az egész falu tudja a papról, hogy ki a babája. És nem egy ilyen példa van. Sokkal hitelesebb a családja miatt nem mindig ráérő pap, mint a fogadalmat szegő.

Arról nem is beszélve, hogy az utánpótlás-nevelést is erősen befolyásolja ez a dogmatikus nemdogma. Szerintem.

dr.pupak30 2012.12.12. 14:46:16

@Pdudas: ez van. ahol sok helyen élelemre sincs pénz, ott ne várd, hogy tolerálják.

Degenere 2012.12.12. 14:47:06

@dr.pupak30:
Szerintem a legtöbb magyar szeretne normálisan élni a hazájában.

Csak sajnos nem hagyják. Neked a kurucon kimosták az agyadat. Nem azért mennek el a fiatalok meg a középosztály fiatalabbja, mert utál magyar lenni.

Azért mennek el, mert egy bürokratikus, korrupt, demagóg,hazug, sztálinsita ideológiával áthatott, diktatúrába hajló országot, nem akarnak hazájuknak.

Szerencse hogy van internet (még) és nem olyan egyszerű kimosni, meg telehazudni az emberek agyát, mint 40 évvel ezelőtt.

dr.pupak30 2012.12.12. 14:49:07

@Degenere: ki nem hagyja? odamegy hozzád valaki és meggátol? nem az ország a hibás, hogy pl. Te képtelen voltál magadnak élhető közeget teremteni. Sokaknak sikerül otthon is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.12. 14:49:40

@bpetya75:

Nekem könnyű. Az én egyházamban az eredeti rendet tartjuk. A papok kb. 5 %-a él cölibátusban, jellemzően a főpapok. Bár sok esetben megesik hogy az özvegy világi papból is főpap lesz. Szóval ez nem az én személyes gondom. Ez kizárólag katolikus probléma. Szerintem egyébként pár éven belül el fogják törölni a kötelező cölibátust.

váj mí 2012.12.12. 14:50:15

@dr.pupak30: Te, a VII. kerület überbiztonságos a Kálvária térhez képest, ami a VIII. 500 méternyire van csak a körút, de egy világ választja el tőle.
Bécsben anno a bevándorlókerület (X.) közepén laktam. Na, ott osztrák csak mutatóban volt, az is 70 éven felül. Sőt, a fehér ember sem volt túl gyakori. Na, ott biztonságban éreztem magam, sokkal inkább, mint a "nyócban".

dr.pupak30 2012.12.12. 14:51:26

@dr.pupak30: az meg, hogy a politikai áramlatoknak, gyűlöletkeltésnek felültök az a ti problémátok. kapcsold ki a TV-t rádiót és kész. Újságból meg vegyél barkácsmagazint és kész.

Pdudas 2012.12.12. 14:51:35

@dr.pupak30:
egy viszonylag draga lakoparkrol van szo.
Ha nem megy nekik, adjak el es koltozzenek olcsobb/kisebb lakasba.

De nekik az a bajuk, hogy naluk mondjuk egy 3 eves Audi A6/BMW 320d all nekem meg egy ev alatt 3 ceges autom volt (Audi Q7 S-line/BMW 5GT/BMW 530d Touring). Azt nem ertik meg, hogy mindez ceges es nekem tok mindegy mivel jarok (ha mar fizetik az autot nekem). Elotte egy Yarissal jartam.

Ha valaki ezert irigyel, ha szive joga. Ez valojaban semmi. Hasznalati targyak.

Degenere 2012.12.12. 14:52:51

@dr.pupak30: Én nem mentem sehova. Már túl öreg vagyok mindent újra kezdeni. Te vagy az , aki nem ebben az országban él.

Pdudas 2012.12.12. 14:53:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
AQzt irtam, hogy a vallasi vitatok jo ok arra hogy a vallasi gyulolkodok is idejojjenek. Na ez nem hianyzik ide.

De bocs, hogy ilyen proaktiv vagyok - altalaban igy megy ez. Ahogy ti elkezdtetek a vallasrol tarsalogni....

2012.12.12. 14:53:17

@csőcsere: En errol azt gondolom hogy a magyarok nem intelligensebbek mint masok, de atlag Nyugat-Europaiakhoz vagy amerikaiakhoz kepest konnyen annak tunhetnek, mivel magasabb az altalanos muveltseguk. Magyar iskolakban egy csomo tenyt bemagoltatnak a tanulokkal, ami a nyugati vilagban nem jellemzo.

Sajnos a gyakorlatban a bemagolt adatok (evszamok, helynevek stb.) nem fognak segiteni az egyennek vagy az orszagnak abban hogy problemakat megoldjon, javitsa sajat vagy az orszag gazdasagi helyzetet stb. Tehat hiaba 'intelligensebbek' a magyarok, ez maximum arra eleg nekik hogy felsobbrendunek erezzek magukat masokhoz kepest mert ok bezzeg tudjak minek mi a fovarosa, mikozben egyszeru gyakorlati problemakat sokszor nem tudnak megoldani, helyzeteket nem tudnak atlatni (ahhoz olyan dolgok kellenenek mint onallo gondolkodas, szelesebb latokor stb., ami Magyarorszagon sokszor hianyzik).

dr.pupak30 2012.12.12. 14:53:51

@váj mí: ja. nem is bécsre gondoltam mint európai nagyváros. mert nagynak nem nevezhető. Párizsban voltál már? Na ott is figyelj hová teszed be a lábad.

Pdudas 2012.12.12. 14:54:45

@váj mí:
Kandora jartam, nem kell bemutatnod mi folyik arra :)

váj mí 2012.12.12. 14:56:37

@Pdudas: De hát miért kellene? A vallás is csak egy eszmerendszer mitikus elemekkel, miért kellene tabuként kezelni? Ha éppen úgy jön ki a lépés, miért ne lehetne megvitatni ezt is? Aki valamiért gyűlölködni akar, az fog is, függetlenül a témától.

dr.pupak30 2012.12.12. 14:58:59

@Degenere: pontosan. ezért van összehasonlítási alapom. sok a szar külföldön is. hihetettlen primitíven és agresszíven tudnak viselkedni ott is az emberek. és vannak helyek, ahol gyorsan előkerülnek a fegyverek is. szóval minden csak nézőpont kérdése. sokaknak nyugaton is szar. aki nem tud megélni otthon az menjen külföldre, aki nem érzi magát ott az menjen haza. ennyi

John AssKicker 2012.12.12. 14:59:24

jaajj, egyem a kis szívedet! Hány éves vagy?
Kötöttél már szerelem biztosítást? Nyugdíjat beszéfelted?! Unokák, hogy vannak?! Te gyökér! :D

Brüsszel? a koszos, barna város? 2 óra repülővel, legyen 5 ha Charleroiról nyomod...próbálj már EU-ban gondolkodni?! Nem mind1 hol lax?
Esti Kornélra pedig ráférne, hogy megdolgozza pár arab! :D

váj mí 2012.12.12. 15:02:20

@dr.pupak30: Párizsban is voltam már, de még nem éltem ott. Éltem viszont Londonban, olyan kerületben is, ahol több volt a feka meg a paki, mint a fehér. Még a buszsofőr is színes volt. Eddig csak a "nyócban" tört ki a frász, ha sötétedés után kellett utcára mennem.

@Pdudas: Jaja, szóval a házi strici, lekáderzett már másnap, hogy "dolgozol?". Mondom, ja, persze. Aszongya "kinél?". Akkor esett le. Mondtam, nem abban a szakmában. Aszongya, nembaj, ha meló kell ő tud. Amúgy meg rendesnek nézek ki, ha bajom van szóljak ;). Aztán sokat dumálgattunk később, meg az is fordult elő, hogy a körúttól a házig kísért, mert "sok a paraszt erre" :).

tableno 2012.12.12. 15:05:41

@dr.pupak30: Igazán kedves vagy, de férfi vagyok... Külföldi feleséggel. És barátokkal a világ szinte minden országából.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.12.12. 15:07:38

hű, de kár, hogy haza kell mennem lassan, ritkán látni ennyire színvonalas beszélgetést a kommentekben :-)

dr.pupak30 2012.12.12. 15:09:06

@tableno: ja bocs akkor ha nő lennél, bár nincs najom a melegekkel sem. világ szinte minden országából? no. mivel a baráti kapcsolatok az én olvasatomban szinte napi kapcsolattartást jelentenek, elég sok időd lehet ezeket ápolni. ha meg nem, akkor szerintem ne nevezzük barátinak. :)

2012.12.12. 15:12:55

@VíziLó: Ha a posztolo (ha egyaltalan letezik) par evig penzugyi szektorban dolgozik Nyugat-Europaban, akkor megengedheti maganak hogy maganiskolaba kuldje a gyerekeit. Az angol maganiskolak a legjobbak kozott vannak a vilagon, teljesen mas vilag mint az allami iskolak. Sehol nem fog a gyerek Magyarorszagon olyan oktatast kapni mint egy angol vagy Nyugat-Europai maganiskolaban.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2012.12.12. 15:13:29

Posztolónak a tanácsom rövid magyarázattal:
NE GYERE HAZA SEMMIKÉPP!

A helyzet sokkal rosszabb, mint kintről látszik. Én szeretnék pozitívan gondolkodni és pozitívan állok hozzá mindenhez, de mindennap kapok egy pofont ez ügyben.

Mindenkori politikai vezetésünk legalábbis dilettáns (kb 15-20 éve egyfolytában). Utóbbi időben NEM CSINÁLHAT BERUHÁZÁST (értsd pár 100Mft azaz kb. 1-2MEUR feletti összegben) senki Mo-on, csak az "arra kiválasztottak", esetleg a multik, ha nem ment mg el a kedvük.

Jogbiztonság nincs, hírből sem ismerjük. A szabályok az élet minden területén kb. hónapról-hónapra változnak. A mindenkori hatalom letagad bármit, azt is, hogy a nap felkelt reggel. Pl.: idén ősszel 2 nap alatt betiltottak egy egész iőarágat Mo-on. (kocsmai játékggépek), vélhetőleg azért, mert P. Sándor kormánytag (vagy egy másik kormánytag) összeveszett egy gazdaságilag erősebb játékgépes emberrel/csoporttal. Nem a za lényeg, hogy szeretjük/nem szeretjük a játékgépet, hanem az, hogy 2 nap alatt megszüntettek egy kb. 10 ezer embert foglalkoztató iparágat, mert nekik ez jutott eszükbe. Ha szerinted ez jó, akkor gyere haza.
pl 2. Egyetemi keretszámok. 2012 tavaszán egy tizedére vágták vissza a jogász és közgazdász képzés keretszámait. A diákok és oktatók először azt hitték, admin. hiba: elírták egy nullával, de kiderült: nem ez a tényleges szándék. Mindezt kb. a jelentkezések beadásával egyidőben, vagy utána. Szerinted milyen lehet, hogy hosszú (akár 1-2éves!) kínlódás után pályát választasz, jelentkezel, majd kiderül, hogy 10% az esélyed az eredeti helyzethez képest? (ami most van, arról nem is írok)

A hatalomátvétel 1-2 éve alatt (2010-12) baj nélkül megtörtént hogy pár MEUR éves forgalmú céget ELVETTEK a tulajdonosától (megvették papíron pl. 100Ft-ért). Elképzelhető az is, hogy a tulaj megunta és önként adta oda. Szerinted?

Tovább is van, mondjam még? Az óvodai és az általános iskolai rendszer a végletekig kontraszelektált már most, és a helyzet az alulfinanszírozással egyre romlik. Szeretnéd idegbajos, túlterhelt óvónénikhez járatni a gyereked? Ha nem valami szuper elit (általános!) iskolába nyomtad be a gyereked, akkor szeretnéd, hogy ne kapjon normális alapoktatást? Gyere haza, meglátod.

Nem írom tovább, mert elsírom magam a gép előtt, és megyek utánad Brüsszelbe...

Pdudas 2012.12.12. 15:13:33

@váj mí: ha nem adtok okot a temainditasra, akkor talan nem kezdik el. Pusztan ennyit akartam jelezni.

@dr.pupak30:
nem feltetlenuk kell ahhoz nagyvarosban elni hogy mindened meglegyen de biztonsagban legyel.

En itt egy kb 5e fos kisvarosban dolgozom, egy kb 100 fos faluban lakunk egy 2008-ban epult hazban. Az egyik oldal tengerre nez a masik a mogottunk levo hegyre. Domboldalon lakunk, alattunk szolotokek. Meg egy folyo. Ralatok innen egy hatar allomasra ami Schengeni hatar.

Beke, nyugalom, biztonsag van. Sosem volt erre eroszakos buncselekmeny - igaz a rendorseg/hatarorseg kb orankent elmegy erre mivel konnyu atsetalni mondjuk Horvatorszagba/bol. Az autokat nem zarjuk, sot elofordul, hogy a DM elott jaro motorral all par jarmu. A gyerekek jatszanak - labdaznak, bujocskaznak - nem idiota playstation meg hasonlo szarokon nevelkednenek. Persze az en kisfiam is imadja a videokat nezni az ipadon - de igyekszunk normalisan nevelni.

Inkabb ilyen helyen nevelnem fel a fiamat, mint az eroszakos Budapesten. Ehhez kepest egy nagyvaros valoban elhetetlen.
Pedig 20 evig eltem Budapesten - XIII/IV/XI/XVIII/XXIII. keruletekben. Kandora jartam, Obudan es a Jozsefvarosban is.
Azert a Tavaszmezo utca nem a biztonsagrol volt hires mar akkor sem. A kando kliban meg nem veletlenul volt a Summa club a gyongyosi diakok mukodteteseben.... Sajnos minden evben megbuktak...

A csalad segitsege neha nem artana (1 eves gyerek melle) de nyaron viszonylag sokan megfordulnak nalunk nyaralasi cellal.
Tobb magyar szarmazasu kollegam van (ex jugoszlaviai magyarok) es van olyan ismeros is aki ide ment ferjhez Szegedrol.

tableno 2012.12.12. 15:14:22

@dr.pupak30: Ja, jó. Majd ha legközelebb meglátogat a japán, francia, vagy az arab haverom, szólok neki, hogy a Nagy Mindenttudó Guru szerint ő igazából nem is létezik! :)

Aviator 2012.12.12. 15:15:51

Végigolvasva az elmult egy óra komment gyöngyszemeit, azt hiszem a válasz egyértelmű. Ezek közé ?!

dr.pupak30 2012.12.12. 15:17:27

@tableno: nah. csak mert felvetted a facebookon az ismerősök közé és jópofiztok pár órát az még nem barátság. beláthatod. :)

2012.12.12. 15:18:22

@Amichay: +1

Igy van, mire rajon egy no hogy feleslegesen 'aldozta fel magat' a pasiert, mar keso.

váj mí 2012.12.12. 15:18:26

@Pdudas: Hát tudod, pusztán óvatosságból, félelemből, "jaj-mi-lesz-ha" megfontolásból nem beszélni valamiről ... hm, ismerős, nagyon ismerős. És nem, ezt már akkor sem szerettem.

Bambano 2012.12.12. 15:18:40

elég hülye kérdés volt... mi a bánatos francnak jönnél vissza, ha Brüsszelben beástad magad? Egy menő állásból akkor se kellene visszajönni, ha egyébként itthon a magunk szintjéhez képest kánaán lenne.

The Beast 2012.12.12. 15:20:16

Szerintem a dolog rem egyszeru.A baratod fejezze be az iskolat es huzzon el Orbaniabol.En is ezt csinaltam meg a parom is.Ahol most vagyunk nem erezzuk tul jol magunkat de van munkank,Ha innen tovabb kell mennunk az egy masik idegen orszag lesz nem Magyarorszag.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.12. 15:21:25

"A lényeg a lényeg, szerintetek hol kezdjük el az életünket?"

NE Agyarországon.
Felejcsed el!

dr.pupak30 2012.12.12. 15:22:00

@Pdudas: igen, de sokan nagyvárosba kényszerülnek a munkahelyek miatt és ne mondja nekem senki, hogy egy bevándorló biztonságban érezheti magát akárhol egy európai nagyvársoban, mert nem. figyelni kell, hová mész sötétedés után, kivel állsz le beszélgetni, be van-e rúgva, átmész -e egy parkon egyedül akár nappal is. stb. semmivel sem rosszabb BP sőt. mert máshol könnyen előkerülnek a kések fegyverek.

bluesbrother 2012.12.12. 15:23:44

@spacecake: eloszor is allitsd be a magyar billentyuzetet, utana egyel meg par sutit es gondold at ujra mekkora baromsagokat irsz!

Mi az, hogy beleul a tutiba aki kimegy kulfoldre?
Ezzel nyugtatjatok magatokat 5 palinka utan? Ezzel csak a tajekozatlansagot orbitalis mereterol tanuskodsz. Menj el nemetorszagba, angliaba, amerkiaba es uljel bele a tutiba!

De pontosan azert nem mesz, mert ott nem tudsz rafkozni ami otthon annyira tetszik. Nincs am kiskapu, anyuci apuci pici fiat nem teszik be zsiros allasba szartsemero tudassal. Itt nincs seggnyalos egszitencia. Ha meglenne a lehetoseged - ertsd tehetseg - mar reg elmentel volna. De neked magadfajta lepcsohazi raketagyartonak marad siska finuccsi meg a panel rap. Orbanisztanban pont az ilyen telepi csovesekre van szukseg. Csak az a magyar aki itthon van, a tobbi ne ugasson bele... bruhaha. Hat elj a nihilben, a csatornaszagban, a lerohadt infrastrukturaban, a kutyaszarban, a treben. Tanuljad Hoffmann elvtarso nemzeti alaptantervet, adozzal 50% felett nem azert hogy utana valamit is visszakapjal belole hanem hogy stadion legyen a faluban! Hogy aszfalt vezessen a kepviselo hazaig. Hogy ugy hazudjanak neked ahogy pillanatnyi erdekuk kivanja. Addig en itt eldolgozgatok olyan cegeknel amik mar akkor adoztak amikor otthon Petofi meg verset irt. Megtanulom toluk hogyan kell uzleti alapon milliardos ( oh pardon dollar nem yuan vagy zlotyi ) ceget letrehozni de nem ugy hogy nyerek ket palyazaton ami ram volt szabva. Elleszek itt szerenyen abbol a heti par ezerbol, ahol lehet elore tervezni es nem futyihuszarok hajnali modosito inditvanyai dontik el a jovom. A gyerekem kulturkornyezetben tanul nem omladozo vakolatu falak kozott ahol nincs futes. Es majd ha eljon az ido, amikor a valtozasban nem erdekelt cernazoknis partitkarok elukon a kollegiumi triumviratussal kikopnak es ertekelik a tudast tapasztalatot nem pedig idiota bologato hulyere van szukseg akkor majd meglatjuk.

MacChicken (törölt) 2012.12.12. 15:25:33

Na @Anti Anyag: és @Lencsés István: osztja az észt. Ők azok, akik még a megyehatárt sem lépték át soha.

political ideology 2012.12.12. 15:29:31

sok buta paraszt.Húzzon el mindenki..azaz...ez kell...meneküljetek...

political ideology 2012.12.12. 15:31:53

azért kíváncsi lennék hogy kire szavaztak azok akik azt mondják "meneküljetek" illetve kire azok akik azt hogy "nyugodtan maradhat mindenki"...és ha ebből indulunk ki, akkor kibaszott nagy EPIC FAIL volt az index blog on feltenni ezt a kérdést. :DDDD
cuppp

bluesbrother 2012.12.12. 15:34:57

Van egy masik fajta migracios ciklus is. Kijon az ember, melozik, gyujt es elege lesz par ev utan a mokuskerekbol. A kis gyujtott penzevel ugy gondolja hazamegy okoskodni, csinalni a tutit, ugyeskedni, kavarni, a maga ura lenni. Mukodik is 1 max 2 evig amire a lokeszt bebukja, nem fizetik ki, a toke elkopik, kolcsonkernek tole de nem adjak meg. 2 ev mulva ujra itt van kint es kezd mindent elorol. Nincs eleg kezem, hogy megszamoljam hany ilyet ismerek.

political ideology 2012.12.12. 15:35:39

@Popeye76: normális alapoktatás? tisztában vagy hogy külföldön milyen a színvonal? :))

tableno 2012.12.12. 15:38:23

@dr.pupak30: Ja, szóval nem csak segghülye vagy, de olvasni sem tudsz. Én kérek elnézést...

Toby Lerone 2012.12.12. 15:40:28

Ezek a fiktív 'levelek' a blog életben tartásáért nagyon viccesek! :D
De örülök, hogy ilyen sokan foglalkoznak vele és veszekednek meg fröcsögnek miatta. Az blog üzemeltetője biztosan nagyon örül! :D

dr.pupak30 2012.12.12. 15:41:39

@tableno: meg japán barát. a hét vicce. köztudott a japánok zárkózottsága és távolságtartása. az nem barát, hanem facebook like buddy. semmi több.

dr.pupak30 2012.12.12. 15:44:13

@Toby Lerone: Ennyi. Ez itt a lényeg. De azért jól esett néhány idióta külföldre szakadt zsíros seggű magyarral vitatkozni, akikne az a legnagyobb bajuk, hogy milyen a hangulat egyes országokban. Vagy, hogy Orbán éppen büdöset kulázott. Irirgylem egyesek problémáit. Kiívánok nekik egy igazi dél amerikai gettót egyszer az életükben, hogy nyüszítve huzzanak vissza egyszer Budapestre. :)

porszem81 2012.12.12. 15:44:32

Szeretem olvasgatni ezt a blogot (bár még sosem szóltam hozzá), de ez a mai poszt kiverte nálam a biztosítékot, nem értem miért kell szítani a tűzet az elmentek és a maradottak között..

Oké, legyen a poszt nem kamu.. Kedves posztoló, neked kell döntened.. sőt szerintem a döntés már megszületett benned, csak egy kis megerősítést szeretnél az itteniektől, hogy jól választottál. Rossz vagy jó döntés nincs, csak döntés, ami sohasem végleges, a sorsod később is terelheted más utakra, ha valami nem úgy alakult ahogy vártad, szóval no para, nem csak ezen az egy momentumon fog múlni az életed.

Én nem mennék ki soha külföldre, nekem a család a fontos, a barátok és nélkülük rohadt nehezen bírnám bárhol máshol a világon, mégha 2x annyi pénzem is lenne, mint most. Meglehet élni Magyarországon is, csak az igényeket kellene hozzáigazítani a fizetésekhez. Tizenévesen kijutottam Olaszországba és meglepő volt, mikor mondták, hogy ott 3 generáció lakik egy családi házban, ez nálunk elképzelhetetlen, főleg azoknál akik nem képesek alkalmazkodni még a saját családtagjaikhoz sem. Itt mindenkinek a min. 2x-ese kellene, mint amennyit elbír.. saját ház, külön élet, kis autó, majd családi autó, ha máshogy nem akkor hitelből és persze most mindenki csodálkozik, hogy eladósodtak az emberek. Oké, a kormányok szarok mind 1től 1ig, de sajna külföldön is, mert ha nem így lenne, akkor nem világgazdasági válságról beszélnénk, hanem csak magyar válságról. Lesz ez még így se, lehet lesz még rosszabb is, de arra megkérnék mindenkit, hogy ne hülyézze le azokat, akik itthon maradnak és ne árulózza le azokat akik kimentek. Mindenki aszerint élje az életét, ahogy neki tetszik és fogadja el ha a másik nem így teszi. Ettől még egyik ember se lesz hülyébb a másiknál, csak másképpen gondolkodó.

Csak Norris 2012.12.12. 15:44:47

@political ideology: " normális alapoktatás? tisztában vagy hogy külföldön milyen a színvonal? :))"

Egy szóban? Szar.
Bár csak az egyetemiből tudok kiindulni.

iqfighter 2012.12.12. 15:45:37

"hazajonni" - mar magaban a szoban benne van, hogy nem egybol elvetendo opcio...
A karriered, a szerelmed, a csaladod, a barataid, a hobbid, a lakohelyed, az eletszinvonalad - ezek kulon-kulon nem jelentik az eletedet, viszont egyuttesen eleg jol meghatarozzak. Szoval optimalizalasra fel! Ne legyel annyira egyszeru lelek, mint a kommentelok tobbsege.

tableno 2012.12.12. 15:48:24

@dr.pupak30: " köztudott a japánok zárkózottsága " - Köztudott, Safranek? Jöjjön csak közelebb!

bpetya75 2012.12.12. 15:51:10

@dr.pupak30:

Pont jót oltogatsz. Eltöltött köztük pár évet. A "köztudomásút" Ő első kézből tapasztalta...

Toby Lerone 2012.12.12. 15:52:00

@dr.pupak30: Így van. A kedvencem amikor nagy arccal kimegy valaki Angliába, hogy ő majd meggazdagszik és nyugati életet él, aztán 1-2 (max) év után nyüszítve jön haza, hogy folyton hideg van és megunta, hogy két évig csak mosogatott. Na ebből van rengeteg. Mert kint sem spórol / rak félre a gyökér, mert az első fizetésből plazma TV-t kell venni.

Boldogság gyere haza! 2012.12.12. 15:56:43

En Svedorszagbol szemlelem a dolgokat. Egyreszt a magyarorszagi esemenyeket....... masreszt azt, hogy ebböl a minimalis altalanos es gimnaziumi oktatasbol hogy a francba vihettek ilyen sokra a svedek.
Mostmar latom, nem az oktatason mulik, hanem azon, hogy a fejekbe mar ovodaskortol rendet raknak, mind hozzaallasban, mind embersegben, mind fegyelemben.
3 eves kortol tanitjak a szelektiv hulladekgyujtes hasznat, meg azt, hogy nem hagyjuk a kutyank szarat az uton.
A svedek a szemet 95 %-at szelektive gyujtik......... azt gondolom nem kell többet mondanom.
Minden hivatali ugyintezes az interneten zajlik, csak a zurös ugyekben kell esetleg szemelyesen eljarni. Hitelt is az interneten keresztul kezded el elintezni, es a kutya sem akarja, hogy bemenj a bankba....... biznak egymasban, elhiszik amit mondasz, es itt csak az lop, aki nem sved.

Mi magyarok bizunk egymasban? magunkban??.......sajnos nem.

bpetya75 2012.12.12. 15:56:57

@porszem81:

Jó kis teszt volt. Kiderült, hogy egy trollmágnes posztnál sem gurul el senki gyógyszere annyira, hogy parttalan anyázásba fulladjon a kommentfolyam. Értelmetlen vita volt, de semmi extra durvulás. Ez szerintem nagy szó.

ördöngös pepecselés 2012.12.12. 15:57:27

Ballib hvg: "Ismét utcára vonulnak a hallgatók"

Hallgatók???? AKKOR CSAK HALLGASSANAK!!!!

tableno 2012.12.12. 16:00:03

@bpetya75: Hagyd csak, engem szórakoztat... :) Olyan kis aranyos, mint amikor a nagycsopis óvodás próbálja meggyőzni az egyetemi tanárt, hogy rosszul tudja, amit tanít!

2012.12.12. 16:00:37

@bpetya75: elszoltad magad, mar itt is van egy... lehet olvastak a partnal, es gyorsan ujabbat kuldtek, es kiadtak neki, hogy emelni kell a hangeron, es sulyeszteni a szinvonalon... :(

afazekas 2012.12.12. 16:05:30

Általában fordítva hallom h a nő nyavalyog mert kimegy a barátja.
Jó látni egy ellenpédát.

afazekas 2012.12.12. 16:07:37

"híreket leginkább az indexen olvasok "

Na itt kezdődik a baj!

"mivel/emiatt a beállítottságom a klasszikus értelemben vett balliberálishoz közelít."

Nem a klasszikus értelemben vett balliberálishoz közelít, hanem a primitívhez, bulvárosan felületeshez.

2012.12.12. 16:19:31

@Mirjam2:

Tök offtopik itt, meg nem is fontos, csak megütötte a szememet.

"Mennyire valoszinu, hogy egy fiatal pasi felaldozna jol indulo penzugyi karrierjet a 'szerelme' miatt?"

Szerintem pont annyira valószínű, mint fordítva.
És amikor egy pasi rájön, hogy feleslegesen "áldozta fel magát" egy nőért, rendszerint már akkor is késő.

Szerintem ez a nemi különbségtétel - főleg a fiatalabb korosztályban - egyáltalán nem indokolt.
Egyenlő elbánást követelek! (És világbékét.)

@Amichay:
Neked is ugyanezt tudom mondani.
"Egy nő sose adja fel a saját ambicióit a "szerelemért" - az nem szerelem".

Egy férfi se. Vagy neki lehet?

2012.12.12. 16:26:47

@Tuvalu: En nokent azt mondom, a huszas eveinek az elejen sikeres karrier es anyagi biztonsag megalapozasa sokkal fontosabb egy nonek mint egy kapcsolat. Boven raer meg egy komoly kapcsolatba belevagni kesobb, de nem lesznek mar olyan lehetosegei a karrierje felepitesere mint a huszas eveiben.

zbzbzb 2012.12.12. 16:27:52

@dr.pupak30: most jobb neked, hogy másnak rosszat kívánsz?
tényleg nem kell magyarnak ellenség, elég, ha magyarok között van.
komolyan mondom ez a hozzáállás szégyen.

2012.12.12. 16:30:54

@Th's child: Bocs ha felreertheto voltam - nem, szerintem egy pasi se aldozza fel magat / a karrierjet egy no miatt. Szerintem Amichay meg en is azert irtuk amit irtunk, mert sok peldat lattunk a kornyezetunkben arra mikor nok alarendelik az eletuket, karrierjuket egy pasinak, de a forditott pelda ritka. Nyilvan minden kapcsolatban kell kompromisszumokat kotni, de szerintem hosszu tavon nem mukodik az ha barmelyik fel 'felaldozza magat'.

2012.12.12. 16:34:14

@Mirjam2:

Így mán egyetértek.:)

dr.pupak30 2012.12.12. 16:38:40

@zbzbzb: tul. képpen a magyarok 90% elzavarnám mondjuk pl. Dublin Ballymoon kerületébe lakni egy kicsit, ahol a szemed előtt gyújtják fel az autót vagy reggel fekszenek páran az utcán megkéselve. Mondjuk a Brazilok szeretik, mert nekik még ez is a nyugalom szigete. :) Aztán gondolom a nyolcban is jól éreznék magukat egy ideig. :)

smidgen 2012.12.12. 16:43:27

szerintem ez mindenre működik: nem, nem, soha!

Tuvalu 2012.12.12. 16:47:53

@Bicepsz Elek: @Mirjam2:
Én konkrét brüsszeli élethelyzetből indultam ki. A posztoló azt írja, hogy egy éve itt van, tehát konkrét brüsszeli élethelyzetben. körülbelül 25 éves, ez is kiderült (gyakornok itt egyetem után lehetsz legkorábban). A levelében nem az anyagi dolgokon agyal. Az 500 komment viszont ilyen oldalról közelít.

A nőtöbblet kérdést kicsit körbejárom: Eleknek igaza van, hogy a legtöbb nő "fölfele" keres társat vagy "szintben". De mivel nemi 50-50% van, ezért egyszerüen nincs nagyon felfelé, mert nem jut. Egy középvezető férfinak lehet felesége egy belga takarítónő vagy otthonról kihozza a régi szívszerelmét (és gyereket vállalnak, mint irtam), de ez fordított irányban nem müködik (elméletben vannak olyan jól kereső nők, akik értékelik egy háztartásbeli apuka társaságát, de gyakorlatban nem sok). Emmellett alapból egy csúnyácska, intelligens, jól kereső, egyedülláló pasi a jópasi skálán viszonylag magasan van. Evvel szemben egy csúnyácska, intelligens, jól kereső egyedülláló nő pedig viszonylag alacsonyan. Nem mondom, hogy igazságos egy helyzet, de ez van. Brüsszelbe pedig főként több nyelvet beszélő, intelligens emberek kerülnek ki (mármint engem leszámítva persze :D ). Elek felvetése meg, hogy gyerünk jöjjenek össze arabokkal, egyébként müködik, de társaságba felvállalni na az már sok. Meg ugye az arabok is tudják hogy nőtöbblet van, szóval nem nagyon becsülik meg a nőket.

Mirjam: Én meg azt mondom, hogy az tölti ki az ember gondolkozását, ami hiányzik, vagy amit veszélyben érez. A posztoló "elvan". szerelme meg Pesten. Emellett mondom hogy nagyjából ismerem a fiatal magyar női korosztályt, így tudom, hogy 90%-ban a párkapcsolatról lehet panaszkodni, 10%ban meg mondjuk arról, hogy fix idejű szerződés van, és szeretne kinn maradni állásban, és ezért van bizonytalanságban (posztíróra nem áll ha jól értem).

idiesel 2012.12.12. 16:48:02

pupak30 az aktuális megmondóember? Sokat tapasztalt, midnenkinél többet tudó, bölcs kommentelő. Gratulálok, a stílusodhoz és csak annyit mondanék. Öreg, bárhova is mész, Te egy ízig-vérig igazi magyar maradsz, minden rossz, aljas és szánalmas tulajdonsággal. Gratulálok! Bölcsen nyomod a sódert, de szerintem téged megerőszakoltak valahol és azért hiszed azt, hogy minden külföldi város veszélyes...

2012.12.12. 16:49:11

@mommmmo: Lebuktattad magad, te se vagy MAGYAR, eggyertelmu :)

dr.pupak30 2012.12.12. 16:52:08

@idiesel: na neked mi bajod? hogy nem álltam be a magyar fikázók közé? szeretnéd hallani mi, hogy milyen szar az ország, meg minden magyar egy retkes köcsög. a te fajtád szereti ezt hangoztatni, hogy önigazolást nyerejen, amiért képtelen érvényesülni. én nem teszem. mert tisztelem az értéket akár magyar akár nem.

vénszivar 2012.12.12. 16:53:47

Te gyere haza ! Ő meg menyen ki ! :)

dr.pupak30 2012.12.12. 16:55:49

@vénszivar: így lesz. :) ezek azok akik kint inkább átváltanak angolra, ha magyar szöveget hallanak. ismerem őket.

2012.12.12. 16:58:09

@Tuvalu: Mondjuk az 'arabos' megjegyzeseidet vegkepp nem ertem, miert kene tarsasagban 'felvallalni' az arab partnert - ha eddig nem tunt volna fel, az arabok ugyanolyan emberek mint masok. Osszehasonlitaskeppen: a magyar ferfiak jelentos reszet nem szeretnem tarsasagban 'felvallalni'.

A mondandom lenyege az volt hogy meg ha nem is talal a posztolo a kovetkezo par evben partnert, az sem a vilag vege, huszas evei vegen - harmicas evei elejen, jomodu, sikeres nokent konnyen fog maganak vilagszerte partnert talalni. Ezzel szemben ha most visszamegy Magyarorszagra, a karrier- es penzkereseti lehetosegei meglehetosen be fognak szukulni, ez hosszu tavon mindenkeppen hatrany, akar megmarad a jelenlegi parkapcsolata, akar nem.

idiesel 2012.12.12. 17:03:01

Köszi szépen, kapufa, tök jól boldogulok ;) Én fajtám? Én nem fikáztam semmit, ami magyar, meg ami nem. Csak szúrja a szemem, hogy Te mindent fikázol és az okoskodás megy. Személyeskedtél azzal, akinek más a véleménye. Nekem ez a bajom, használom a Te kifejezésed. A fajtád.

tableno 2012.12.12. 17:03:50

@dr.pupak30: Az a vicces, hogy például én soha, egyetlen kommentemben nem állítottam olyasmit, hogy Magyarországon szar, meg hogy nem lehet ott élni. Te ellenben mást sem teszel, csak azt hajtogatod, hogy külföldön sokkal szarabb, és aki mást mond az vagy hazudik, vagy becsapja magát. Na akkor most ki kompenzál és mit? :)

idiesel 2012.12.12. 17:05:48

De azért hozzászólnék a poszthoz is. Miért kellene segítség? Pasi itt, Te ott. fél óra beszélgetés, dobtok fel témákat és meg is születhet a döntés. Brüsszel: +1

dr.pupak30 2012.12.12. 17:09:39

@tableno: Te lehet nem. Nem, azt mondom, hogy kerülhetsz olyan helyzetbe külföldön, hogy szarabb lesz mint Magyarországon. Ezért bármely országot fikázni hangulat, viselkedés, politikai kultúra alapján fölösleges. Ugyanis ha Te dolgozol napi 10 órát min tányérmosogató és munka után a drogosok kunyerálják el a pénzed, nem fogod magad túl jól érezni. Nem beszélve arról, ha bajba kerülsz egy idegen helyen, idegen országban. Megtörténhet. Minden csak viszonyítás kérdése. Egy afrikainak, vagy riói gettólakónak Magyarország a kánaán. Ennyi és semmi több. Ezért nem bírom már ezt a blogot sem. Egyszerű hangulatkeltés megy itt is, semmi több.

2012.12.12. 17:13:47

@padlas: Szerintem nagyon vicces, ahogy egyre jobban bedurvulnak a kommentelok Lencses Istvanra :) Szavazzunk - magyar, MAGYAR, Magyar vagy mAGYAR? (Esetleg ROMAN?)

porszem81 2012.12.12. 17:14:19

Egyébként mennyivel jobb lenne olyan posztokat olvasni amiben a kint levők leírnák a jövőbeli kimenőknek, hogy milyen is az élet ott ahol most éppen vannak és milyen nehézségekkel kell szembenézni az adott országban, valamint milyen pozitívumok érték. Ezzel sokat lehetne segíteni azoknak akik máshova vágynak, csak épp nem tudnak dönteni hogy hova is menjenek vagy épp nincsenek felkészülve arra ami kint várja őket.

Tuvalu 2012.12.12. 17:14:44

@Mirjam2: Tévedés, az arabok nem ugyanolyan emberek mint mások. Ugyanúgy ahogy Kovács Pisti se Tóth János, így az arabok se olyanok mint mások. Vannak kulturális különbségek. De nehogymár egy férfi magyarázza el a nőknek, hogy miért kedvelik jobban a nők a jól kereső, intelligens, európai neveltetésű, családról férfi-nő kapcsolatról hasonlóan gondolkozó embereket, mint a munkanélküli vagy kétkezi munkás, kevésbé képzett, nőket lenéző, férfi-nő kapcsolatról nem hasonlúképpen gondolkozó pasikat. Nyilván az a 10-20 arab származású de egyébként európai módon élő és felnevelkedett arabbal ilyen téren csak a nők személyes rasszizmusa lehet a probléma, de a nagy tömegek tekintetében az arabok igenis nem pálya az itt élő "orrukat magasan tartó" nőknek. De egyébként én a gyakorlatot mondom. Mondhatod, hogy nem érted, és elméleti érvekkel magyarázol, de ettől még a gyakorlat ez.

Azt meg megint ne kelljen már nekem magyarázni, hogy miért nem helyes érvelés, hogy "ha Kornélt el is veszted, de majd 30 éves korodra annyi pénzed lesz, hogy könnyen találsz magadnak másikat". Mert egyrészt objektíven kétségtelenül igazad van, de ez érzelmi téma, nem hidegfejű okoskodás, ha a posztoló valóban ilyen élethelyzetben van. Másrészt viszont 30 évesen jól keresően, sikeresen Brüsszelben könnyen fog találni.... ööööö na itt visszajutottunk az első ponthoz, hogy nem, nem fog találni, csak ha hazamegy. Úgyhogy persze, lehet hogy egy kivülállónak jó tanácsnak tünik, hogy na majd kisanyám 30 évesen jobb esélyeid lesznek pasit fogni sikeres nőként otthon, de ő csak annyit fog látni, hogy Kornált is lehet hogy megtarthatta volna.

tableno 2012.12.12. 17:17:55

@dr.pupak30: "kerülhetsz olyan helyzetbe külföldön, hogy szarabb lesz mint Magyarországon" - nem vagy te véletlenül magyar? Állítólag azok ilyen pesszimista nép... :)

"ha Te dolgozol napi 10 órát min tányérmosogató és munka után a drogosok kunyerálják el a pénzed, nem fogod magad túl jól érezni." - teljesen igaz. Még jó, hogy erre nem sok esélyem van! :)

dr.pupak30 2012.12.12. 17:21:00

@tableno: na ja te könnyen beszélsz gondolom a táltosképzős diplomáddal. de azért az élet produkálhat olyan dolgokat ami még téged is meglephet, úgyhogy csak szerényen. kérdezd meg a magyart aki véletlenül elüti a drogos motorost önhibáján kívül és 20 év börtönnel néz szembe. vannak ilyenek. gondolom jönne már haza szerencsétlen, de nem fog.

2012.12.12. 17:21:20

@malanya: Na te se vagy MAGYAR, meg a TENGERIMALACOD se! (A tengerimalacod SZERB. Vagy ROMAN.)

váj mí 2012.12.12. 17:24:01

@dr.pupak30: Figyelj, nem lehet mindig ahhoz hasonlítani, hogy a harmadik világ országaiban mennyire rosszabbak az életkörülmények, és ahhoz képest, ugye ...
Én szeretem az országot, de ott tisztességes munkával (bármilyen jellegűvel) vegetálni lehet. Nincs biztonságérzet. Az, hogy egyes európai nagyvárosoknak vannak veszélyes kerületei smafu, ha arra gondolok, hogy Magyarország esetében az egész ország veszélyes kerület. Ahol naponta változnak a törvények a politikusok egyéni érdekei szerint, nos, az az ország nem biztonságos. Sajnálom, de így van.

tableno 2012.12.12. 17:24:47

@dr.pupak30: mert ilyesmi Magyarországon soha, de SOHA nem fordulhat elő, ugye?

2012.12.12. 17:25:45

@Tuvalu: Figyelj nem csak Brusszel meg Magyarorszag letezik a vilagon. Sikeresen indulo penzugyi karrierrel, jo anyagi hatterrel, nyelvtudassal, a posztolo barhol kereshet maganak partnert, nem csak Brusszelben vagy Magyarorszagon. Azon meg bocs ha megsertodtel hogy egy nonek az arabok nem kevesbe vonzoak mint a 'muvelt' europaiak; atlagban nekem az arab ferfiak sokkal vonzobbak mint az europaiak, es nyilvan sok arab nagyon is muvelt es jol szitualt, lehet hogy ez nem igy van abban a haztombben ahol te elsz, de vilagviszonylatban igen.

dr.pupak30 2012.12.12. 17:28:14

@váj mí: így van. és? 19 századi amerika kánaán volt? Az ipari forradalom angliája az volt? mit gondolsz a jólét majd csak úgy magától előáll? az probléma, hogy az otthoni magyarok irígyek meg gyanakvók, meg pesszimisták. a kivándoroltak meg elkurvultak. nem tudom melyik a jobb. még gondolkodom rajta melyik akarok lenni, de inkább az előbbi lesz. :)

tableno 2012.12.12. 17:30:36

@dr.pupak30: "az probléma, hogy az otthoni magyarok irígyek meg gyanakvók, meg pesszimisták. a kivándoroltak meg elkurvultak.nem tudom melyik a jobb. még gondolkodom rajta melyik akarok lenni, de inkább az előbbi lesz. :)" - mission accomplished!

dr.pupak30 2012.12.12. 17:32:10

@tableno: azért remélem érzed az iróniát irányotokban akik e 3 tuljdonságra szűkítik le a magyarság tulajdonságait. :)

tableno 2012.12.12. 17:32:35

@dr.pupak30: "a kivándoroltak meg elkurvultak" - mondjuk itt nem egészen értem, mire gondolsz, de majd megkérdezem a stricimet! :)

váj mí 2012.12.12. 17:33:29

@dr.pupak30: Ha az ember átlagéletkora 500 év lenne, 150-200 évet valószínűleg rászánnék az országra, csak sajna 200 múlva már az unokáim sem lesznek életben. Szóval, érted ...
(különben jó lenne, ha az ország bár az ipari forradalom szintjén állna jelenleg)

váj mí 2012.12.12. 17:34:46

@tableno: Gondolom, nem vagy/vagyunk eléggé magyarok az ő fogalmai és elvárásai szerint.

Tuvalu 2012.12.12. 17:36:10

@Mirjam2: Több mint száz 30 körüli egyedülálló magyar lány van kinn Brüsszelben. Természetesen mindegyikük számára igaz, hogy nem csak Brüsszel vagy Magyarország létezik. Bárhol kereshetnek partnert. Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy mégis gondban vannak. Nem hiszem, hogy a posztoló olvassa kettönk eszmecseréjét, de ha igen, akkor nyilván jobb ha a "nem érdekel, hogy mi a helyzet a valóságos Brüsszelben, én inkább Mirjam2 elméleti okfejtését fogadom el, tehát megéri megkockáztatni hogy elvesztem a következő fél évben Kornélt" gondolatmenetet fogadja el. :D

"Arabkérdésben" pedig megint visszajutunk oda, amit írtam. Persze hogy a jól szituált művelt arab világviszonylatban sok van. De a brüsszeli gyakorlat meg azt mutatja, hogy itt meg relatív kevés. Ha nem így lenne, akkor nem lenne nőtöbblet, és a 100 magyar 30 éves boldogan járkálna kézenfogva az arab pasijával. De konkrétan nem jár.

Egyébként ha ott ülnénk a posztolóval 3asban, akkor esélyem se lenne ellenetek az érveimmel alaphelyzetben. Csakhogy a posztoló egy éve kint él, úgyhogy a valóságban te maradnál az érveiddel egyedül.

tableno 2012.12.12. 17:39:00

@váj mí: Már Lencsés István is kifejtette, hogy az a bátor, hősies és rafkós MAGYAR, aki megül szépen otthon a seggén...

tableno 2012.12.12. 17:42:00

@Tuvalu: Én értem az érvelésedet, és konkrétan tudom is, hogy vannak ilyen esetek. Viszont ez esetben visszatértünk az alapproblémához: miért egy nyilvános blogon kér valaki segítséget ilyen személyes ügyben, olyanoktól, akiknek nem sok rálátásuk van a problémájára?

2012.12.12. 17:42:35

"Szóval kérlek, azt a tanácsot ne adjátok, hogy oda menjünk ahol jobb a munkalehetőség, mert ezt a kört már többszörösen lefutottuk."
"Csak azt ne mondjátok, hogy nekünk kell megbeszélni!"
Nem volt időm minden hozzászólást elolvasni, de azért az mégis furcsa, hogy feltételeket szab, mit nem szabad mondani, ráadásul két olyan fontos mondatra írja ezt, ami éppen meghatározza, mit csináljon. Pont azt kell tennie, amit leírt, jobb munkalehetőséget választani, valamit megbeszélni kettőjüknek.

váj mí 2012.12.12. 17:44:50

@tableno: Hm, igaz, de az alacsony igényszintet kifelejtetted ... ejnye! ;)

dr.pupak30 2012.12.12. 17:44:57

@váj mí: ne az országra szánj rá, hanem magadra. érdekes pl. sok indiai jógi elvan kenyéren és vizen egész életében a nélkül hogy egyszer is panaszra nyitná a száját pl. a politikai helyzet miatt. ezen kéne már elgondolkodni ebben a tetves európában. fogyasztói társadalom mi? nyugaton dolgozni, hogy a tetves 5 éves jármű helyett BMW -vel járjon. és innen eljuthatsz a kurvaság tartalmi jelentéséhez is.

Tuvalu 2012.12.12. 17:49:21

@tableno: Ezt a kérdést eleve se értettem. Miért ír BÁRKI a Határátkelő blogba? Hogy elmondja hogy a Norvég fúrótornyokon milyen a munka? Hogy elmondja hogy Albániában jó/rossz? mi értelme van? Hát ennek sincs kevesebb. A posztoló névtelenül feltett egy kérdést, hátha lesz rá megfontolandó reagálás. Persze szerintem rosszul tette fel, mert nem arra volt kiváncsi, hogy anyagiakkal hogyan jön ki, vagy hogy ő tulajdonképpen mennyire magyar vagy nem magyar lélekben. Szóval kétségtelen hogy rosszul tette fel, meg amúgy is nyilvánvaló, hogy 90-95%-ban otthoni emberek nézőpontjából kap választ. Őt meg inkább érdekli az az 5-10%, aki kinn van külföldön, és volt hasonló cipőben. hogy ezek az emberek hogy döntöttek és miért és mi lett az eredménye.
Beszélt ő már Kornéllal is, meg a barátnőivel is, de eszébe jutott, hogy névtelenül bedobja valahol. Mondjuk nincs nagyon jobb ötletem, hogy melyik fórumon dobhatta volna be értelmesebben, mint itt.

váj mí 2012.12.12. 17:49:47

@dr.pupak30: Éppen azt teszem, magamra szánom azokat az éveket, amelyeket életben tölthetek. Éppen azért nem szívatom magam Magyarországon. Az indiai jógi életmódot pedig szerintem akkor ajánlgasd másnak, ha hosszú ideig kipróbáltad, és túlélted. Úgy lenne hiteles.

2012.12.12. 17:52:11

@tableno: Igen ez olyan vicces mikor ezzel ervelnek, hogy a hatunk mogott biztos utalnak bennunket mert kulfoldiek vagyunk. Meg szerencse hogy oket mindenki imadja Magyarorszagon mert magyarok; engem is mindig annyira szeret mindenki mikor Magyarorszagon vagyok, hiszen latjak hogy magyar vagyok, nem kulfoldi, senki sem nez le, senki sem bunko velem...

tsabus UAE 2012.12.12. 17:56:23

@dr.pupak30: "...akik kint inkább átváltanak angolra, ha magyar szöveget hallanak. ismerem őket."
Erre csak azt tudom mondani, hogy velünk is előfordult már, a világban járva, hogy angolra váltottunk magyarok társaságában. Ennek egyszerű oka volt: olyan ordenáré, primitív tahóként viselkedtek, hogy véletlen se akartunk hozzájuk tartozónak tűnni a külvilág számára. Ha tehát a környezetedben lévő magyarok más nyelvre váltanak, akkor először nézz magadba !

tableno 2012.12.12. 18:03:53

@Tuvalu: a legtöbben azért írnak ide, mert szórakoztatónak találják, hogy megosztják és vitára bocsátják az élményeiket és a véleményüket. Nem pedig azt várják, hogy megoldják helyettük az életük nagy kérdéseit. Egyebként nem ártana, ha megjelenne a posztoló is elmondani az álláspontját...

tableno 2012.12.12. 18:06:11

@Mirjam2: Alapszabály, hogy nálad csak a random netes troll tudja jobban, mi a jó (vagy rossz) neked.

Sanyi9 2012.12.12. 18:23:41

@Tuvalu: "Több mint száz 30 körüli egyedülálló magyar lány van kinn Brüsszelben. " - En mar majdnem indultam Brusszelbe, mikor rajottem, hogy ugyanez az allitas igaz mondjuk Amszterdamra es Zurichre is... :D

dr.pupak30 2012.12.12. 18:26:59

@váj mí: csak egyet nem értenek sokan. ha külföldre mennek attól még az életük minősége nem fog gyökeresen megváltozni (max. pénzügyileg, ezért mondom, aki nem tud megélni menjen), de aki otthon boldogtalan az kint is az lesz. max a pénzszerzés, utazgatás és a jólét leköti egy ideig.

dr.pupak30 2012.12.12. 18:28:49

@tsabus: aha. de gondolom az angol tahót azt imádod. akkor nem váltasz magyarra mi? mert mégiscsak befogadtak. akkor te is a magyar vagy aki leköpné saját magát mert magyarnak született?

dr.pupak30 2012.12.12. 18:30:52

@tsabus: miért nem mész plasztikára? úgy is tele vagy mint a délibusz. csináltathatnál mondjuk egy jó kis germán arcot magadnak. remélhetőleg jönnek hamarosan azok a műtétek amik kiégetik azokat az idegpályákat ahol a magyar tudásod van. már nincs messze. :)

2012.12.12. 18:51:30

@Nyulz of the World: Most ezt komolyan mondod, hogy ertelmes ember letedre a 20. szazadban azert feltel a metron mert a korulotted levoknek sotetebb volt a borszine, mint a tied? Szerinted ha elmesz Afrikaba, megesznek a kannibalok? Egesz veletlenul sokat jartam regen Tooting-ba mert a volt baratom (aki azsiai szarmazasu) ott lakott, es valoban inkabb azsiaiak laknak azon a varosreszen mint feherek, de eletemben nem jutott eszembe hogy elkezdjek rettegni mert a korulottem allok boreben tobb melanin van mint az enyemben.

SziszkAnya (törölt) 2012.12.12. 18:56:36

mi?????????? 524 KOMMENT????? Nem, nem és nem vagyok hajlandó visszaolvasni ennyit!! Mi bajotok van nektek?:DDD

Nordstjernen 2012.12.12. 19:06:52

@SziszkAnya: szerda van... szerintem mindenki varja a hetveget es a felesleges feszultseget igy vezetik le :)))

(deleted) (törölt) 2012.12.12. 19:09:49

Jól érzem, hogy a csaj "tanácsot kért", de ide se dugta az orrocskáját beleszagolni a válaszokba? Ej-ej

2012.12.12. 19:27:44

@dr.pupak30: Ha a te ervelesedet kovetjuk, akkor mindenki 'kurva' aki penzert dolgozik, tehat szinte mindenki a szerzeteseket / jogikat kiveve.

Almandin 2012.12.12. 19:35:28

@Tuvalu: Nekem az tűnt fel, hogy a kommentek többsége arra buzdítja a posztolót, hogy ha választani kell a férfi és a jó munkahely között, az utóbbit válassza, mert ha nem, akkor hülye. Ez jól mutatja, hogy a mai magyar társadalom hogyan gondolkodik az emberi kapcsolatokról. Úgy, hogy egy "pasi", vagy egy "csaj" pótolható, a jó konc többet ér. Ennek az a fő oka, hogy nagyon sok a válás, a rövid párkapcsolat. Fiataljaink nagy része egyik ágyból a másikba ugrál 30-40 éves koráig. A társ, a másik ember nem érték, csak egy lecserélhető alkatrész. Sokan ma már az első problémánál dobják a másikat. Pedig a jó párkapcsolat, házasság arról is szól, hogy képes valaki áldozatot hozni a másikért.
Valóban nagy érték a külföldi, jó munkahely. Viszont mindent feláldozni érte nem érdemes. A posztoló helyében néhány évet várnék. Egyrészt a párja nem biztos, hogy kap M.o.-n jó állást, másrészt lehet, hogy az ő állása se lesz meg akkorra. Ennyi ideig lehet távkapcsolatban is élni, néhány év alatt meg kiderül, hol érdemes élni. Ha pedig a kapcsolat nem bírja ki a távolságot, akkor az nem is volt minőségi kapcsolat, így nyugodtan maradhat külföldön a posztoló.
Amúgy nekem is az a véleményem, hogy M.o. egyre rosszabb helyzetbe kerül, így hosszú távon valószínűleg azok járnak jobban, akik végleg elmennek. A magánéleti helyzet azonban módosíthat ezen. Ha valaki azért dobja a párját, mert nem megy vele külföldre, az nagy eséllyel 10-20 évvel később is egy egoista karrierista lesz, és emiatt 90%, hogy egyedül marad. Ma pedig egy egyedülálló nem kapja meg az érzelmi támogatást, a valahová tartozás érzését. Anyagilag is nagyobb veszély, mert a jól kereső állás is megszűnhet, és ha nincsenek családtagjai, nagyobb eséllyel kerül nyomorba. Egy család (sőt, egy pár is) több lábon áll, ami stabilabb helyzetet eredményez.

nyuszigonosz 2012.12.12. 19:35:49

@szerengeti: Akkor nem kell magam végigrágnom az összes hozzászoláson, ha a "tanácsot kérö" még csak nem is írt egész nap. :))

váj mí 2012.12.12. 19:43:50

@dr.pupak30: De, pont az életük minősége fog megváltozni. Ha Európán belül maradnak, akkor sem lesznek távolabb időben, mintha Magyarországon maradnak, és mondjuk Pesten élnek, míg a családjuk esetleg Szegeden vagy Nyíregyen.

Almandin 2012.12.12. 19:43:57

@dr.pupak30: Az se biztos, hogy jólétben fog élni, aki kimegy (ez egy tévhit). Sokan épp csak annyit keresnek, hogy megéljenek, és tömegszálláson laknak, ahol még egy saját szobájuk sincs. Viszont az itteni tartós munkanélküliségnél és nyomornál már az is jobb.

2012.12.12. 19:58:57

@Tuvalu: Hat en meg nem jartam Brusszelben, es biztosan nem szamoltam meg az ott elo 30 eves magyar hajadonokat, de voltam mar huszon- meg harminceves no, es ebbol a tapasztalatbol kiindulva mondom hogy a (kepzelt vagy valos) posztolo helyzeteben nem erdemes Magyarorszagra visszarohanni attol a felelemtol hajtva hogy ha nincs Kornel, orokre egyedul fog maradni Brusszelben es csak muveletlen arab pasik fognak szoba allni vele.

Almandin 2012.12.12. 20:06:39

@Mirjam2: Én nem tudom elképzelni, hogy Brüsszelben ne lehessen párt találni. Nemcsak a magyarok közt lehet körülnézni. Viszont az arabokat nem ajánlom, mert az ő kultúrájukban a nők nagyon alárendeltek. Sok esetről olvastam, hogy a kedves, gáláns arab férfi zsarnokká vált a házasságkötés után.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.12. 20:29:23

@Pdudas:
Egy 900 fős kis faluban élek, a ház előtt a folyó, azon túl az erdő.
Béke és nyugalom vesz körül.
délben jön a postás, a boltban és a cukrászdában mosolyogva köszöntenek, az ismerős bácsi magától jön, hogy felszántsa a kertet, mielőtt beáll a fagy, amíg nem volt kerítés, átjött a szomszédból szántani, ha nem voltunk itthon. Ha kiszöknek a kecskék az utcára, akkor becsöngetnek hozzánk, hogy szóljanak.

Magyarország nem egyenlő Budapesttel.

Csak a híreket ne olvasnám néha...

váj mí 2012.12.12. 20:32:41

@Almandin: Hm, arabbal, de törökkel sem kezdenék még egy egyéjszakás kaland erejéig sem, az tuti. Amint megvan az EU-papír, rögtön vadállat lesz a gáláns barna fiatalemberből. Senkinek nem ajánlom. Egy volt évfolyamtársnőm nagyon megszívta, szegény. Amikor mondtam neki, hogy talán nem kellene hozzámenni, mert csak EU-n belül akar maradni, azt hitte, irigykedek rá, mert a pasi minden kívánságát leste. A családja is módosabb volt. Azt hitte szegény, hogy irigységből próbálom lebeszélni, mert a pasi korábban próbálkozott nálam is, csak elhajtottam a vérbe, mert hamar láttam, mire hajt. Ő nem. Azóta is szív a szerencsétlen.

váj mí 2012.12.12. 20:39:23

@Babette_: De olvasod, és abban az országban történnek a dolgok, amiket olvasol, ahol te is élsz.
Lehetnek ilyen kis béke-szigetek, az ember kialakíthat magának ilyeneket pár száz vagy pár ezres közösségekben, de a hírek megtalálnak ...

Egyébként, hogy megy a felkészülés?

Lencsés István 2012.12.12. 20:43:22

@MacChicken: Hát pedig átléptem , ehhez mit szólsz te írni nem tudó anonim geci ?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.12. 20:46:59

kattintasgerjesto kamuposzt
mert ilyen hulye nincs, akit vadidegen velemenye egy hangyafaszanyit is befolyasolna
de ha komolyan vennem azt kulonosen nem ertem, miert nem mindegy, hol kezdik kozos turbekolasukat
/gyerekrol szo nincs, ott mar felmerulhetne, hogy hol alapitsunk csaladot/
de hogy Kornel meg a noje hol butorozik ossze elsore, az nem mindegy?
kerdezem en

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.12. 21:04:25

@váj mí: nem hogy lehetnek, hanem szükség van rá.

nem most vagyok a csúcson, az tuti. lehet, hogy ez természetes, így a felénél, mert többektől is ezt hallom...

Pdudas 2012.12.12. 21:15:12

@Babette_:
az egyetlen kulonbseg, az otthoni megelhetessel van videken.
Szabolcsban lehuztam 14 evet, a szuleim kicsit tobbet - ertelmisegikent kb egyenlo a halallal. A helyi kiskiralyok es hazudozok (torgyan jozsi es hasonlok) tonkretettek a videket - de nem hiszem, hogy neked errol meselnem kellene. Az ertelmisegi fizetes meg ezert joval kevesebb mondjuk Budapesthez kepest.

Itt sincs kerites - most fogok epittetni, mert a kicsi kezd jarni es kell valami ami biztonsagban tartja...
A szomszeddal gyakran kiulunk, iszunk egy pohar bort.
Az, hogy mindenfele termenyukbol kapunk - alap. Szolo, alma, dinnye, tok, fokhagyma, oszibarack, oliva olaj. Ezen felul minden csaladi esemenyre meghivnak. Nem is koltoznenk el innen. Maradunk amig lehet.

Nincs kocsma es bolt 5KM-en belul - de ez nem is hianyzik. Ugyanugy van Lidl/Hofer/Spar/DM/Jysk itt is 10 kilometeren belul. Esszel kell vasarolni (1-2 napra es nem naponta), akkor eszre sem venni. Meg mcDonalds is van 10 kilometeren belul.

váj mí 2012.12.12. 21:32:25

@Babette_: Jah, szükség, de az országtól nem véd meg ...

Ahham, félidőben van a holtpont, az tuti. Nálam is mindig akkor volt. Ha éppen fontosabb vizsga volt 3-4.-iknek időzítve, akkor bizony szívás volt. De már a második szesszióban tudtam, hogyan reagálok, ha fontos vizsga volt félidőben, akkor az előzők valamelyikére nem stresszeltem annyira rá.

MacChicken (törölt) 2012.12.12. 21:34:03

@Lencsés István: De gondolom elkérték az útleveledet Budapest határánál, igaz? :)
Mit idegeskedsz majom? Tudtad, hogy a mondatvégi írásjelek száma fordítottan arányos az IQ-val? Lefordítom, hogy te is értsd: minél több pontot teszel a mondat végére, annál jobban feltűnik mindenkinek, hogy teljesen debil vagy. :D

Munchausen 2012.12.12. 21:35:58

Merem remelni, hogy a posztolonak vannak baratai, es veluk mar megbeszelte ezt a kerdest, es nem egyedul itt tette fol.
En csak annyit mondhatok, kevesebb baj eri ha marad, elmenni nem konnyu, de ha mar megerkeztel visszamenni nagy butasag lenne. Folyamatos rugalmas elszakadasban vagyok magyarorszagot illetoen es egyre jobban beilleszkedem az itteni letbe, amugy meg ha hosszabb idot toltesz kulfoldon mint 1-2 ev, mar soha tobbe nem fogsz tudni ugyanabba az orszagba visszamenni ahonnan eljottel, akkor meg minek visszamenni.

váj mí 2012.12.12. 21:44:39

@Pdudas: Ez a "Maradunk, amíg lehet", ez számomra kissé rosszul hangzik.... Miért is van ez?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.12. 22:22:55

@Mirjam2: en igen. Eloszor mikor busszal atutaztunk. Gyonyorunek tunt, latni akartuk megint. Akkor viszont bejartuka varost, ritka, rettento mocskos kornyeken gyalogoltunk at, tobb arab negyedet is lattunk, olyan helyeket, ahol nem szivesen maszkalnek meg nappal sem egyedul. Jahm, meg magyar hajlektalant, aki a tobbit tanitotta magyarul...
Szoval masodjara csalodas volt, nagyon szemetesek az utak.

Londonban is vannak rettenetesen szemetes utak, szanaszedett bolt-utcakepek, de ott ennel sokal durvabbakat lattam.

Amugy a belvaros bejott.

1--.--1 2012.12.12. 22:35:26

Sziasztok!

Először is nagyon köszönöm mindenkinek aki hozzászólt. Nem olvastam végig az összes kommentet, de az elsőkre válaszolva, nem, nem ismeretlenek fogják eldönteni, merre menjünk. Azonban - azt hiszem valaki írta is - minden vélemény mögött sokkal több van egy véleménynél, hiszen mindenki elfogult valamennyire. Az egyik lehetséges megoldás szvsz pedig minél több ember véleményét kikérni, hogy az elfogultság mértéke és iránya kiegyenlítődjön. A poszt így el is érte a célját, sok vélemény érkezett a kérdésről, sok a posztolóról is, de ez sem baj. Szóval köszi mindenkinek aki elmondta ő mit tenne, mi meg majd döntünk. A hely és a munka amúgy kitaláció de gondoltam Brüsszel és a pénzügyi pozíció elég jó klisé lesz ahhoz hogy mindenkinek legyen valami véleménye.

(deleted) (törölt) 2012.12.12. 22:40:14

@nyuszigonosz: néhánnyal lejjebb megjelent a posztoló. Bár semmi különös reakció, sőt a setting kitaláció :-)

váj mí 2012.12.12. 22:44:20

@1--.--1: Nem, ez hülyeség volt. Mármint, hogy más országot,és más munkakört adtál meg, mint ahol és amiben dolgozol.
Így átverted azt a pár jó szándékú segítőt, aki épp Brüsszelben él, és gyakorlati segítséggel is szolgálhatott volna, ha valóban ott élnél. Magyarán, hülyét csináltál belőlük. Persze, szerintem alapból kamui voltál, de volt, aki bevette a hülyeséged, és valóban segíteni akart. Szerintem szégyelld előttük a pofád nagyon.

1--.--1 2012.12.12. 22:48:15

oké, majd legközelebb is szégyelleni fogom magam, ha egy kérdésben irreleváns információkat eltitkolok a névtelenség megőrzése érdekében ;) písz

2012.12.12. 22:51:32

Ki lesz az a drága jó lélek, aki összefoglalja nekem ennek az iszonyat sok hozzászólásnak a lényegét? :)

1--.--1 2012.12.12. 22:56:01

a kommentek felénél járok. Az értelmes véleményeket köszönöm. Akik engem, a kapcsolatomat, a pénzhez való viszonyomat minősítik, ők valószínűleg nem értették meg a kérdést.

Valószínűleg nem sokan néznek vissza ide a blogra, de azért hátha. A véleményetekre voltam kíváncsi, szerintetek hol érdemes. Ez egy plusz input a szokásos információk mellé.

A bulvárosodást meg nézzétek el nekem, valahogyan meg kellett hogy legyen a mintavételi kritikus tömeg :)

váj mí 2012.12.12. 22:58:06

@1--.--1: Figyelj virágszál, látom nem érted. Visszaéltél itt pár jótét lélek megelőlegezett bizalmával. Egy határátkelős posztnál, ha tanácsot kérsz, egyáltalán nem irreleváns, hogy melyik országban élsz, és milyen munkakörben dolgozol.
Nem mindegy tudod, hogy gyakornok egy pénzügyi cégnél Brüsszelben, vagy felszolgáló Drezdában. De ha ilyen rafkós vagy, mi a tökömnek neked tanács? Kérdezd a Pistit, vagy Kornélt, de legjobb, ha tényleg hazahúzol.

váj mí 2012.12.12. 22:59:44

@Philosoraptor: Egy hülye liba posztot írt, álommelóról, álomországban, álkérdésben. Most meg éppen szórakozik.

1--.--1 2012.12.12. 23:01:04

@Turchi: azért írtam mert ezeket a köröket már lefutottuk, le is futjuk még sokszor. Természetesen megbeszéljük, és az adott konkrétumokat is mérlegeljük, csak ezt nem akartam külön odaírni, hiszen magától értetődik.

1--.--1 2012.12.12. 23:02:28

@nyuszigonosz: eddig dolgoztam de most már jelentkezem a pofonokért :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.12. 23:04:14

@Pdudas: 1-2 napra?
nekunk 5 percre van a bolt, de jo ha hetente megyunk
nagyobb bevasrlas havonta, ha idonk engedi
/idonk=Mary ideje:)/

tableno 2012.12.12. 23:05:23

@váj mí: egyetértek. Én is rögtön kamut szimatoltam, de hogy még utána a képünkbe is röhög... Ott rohadjon meg, ahol van.

váj mí 2012.12.12. 23:06:30

@hagyma: Még mindig lusta dög vagy bevásárolni? ;)

tanato 2012.12.12. 23:08:21

@1--.--1: Hát ez tényleg átverés volt,mondjuk sokan megérezték a kamuszagot már az elején,mégis irdatlan mennyiségű hozzászólást produkáltál,ügyes szélhámos vagy,meg kell hagyni.De hát ez az Internet világa,itt kiadhatja magát egy 16 éves srác 80 éves beteg öregasszonynak,vagy egy csóró munkanélküli olajfúrótornyon dolgozó milliomosnak,a virtuális világ már csak ilyen.Csak sajnálom magát a Határátkelőt,ez egy komoly blognak indult.

1--.--1 2012.12.12. 23:10:49

@váj mí: Mivel fogalmad sincs, hogy hol dolgozom milyen pozícióban, ezért azt sem igazán tudod megítélni, hogy a Brüsszel-pénzügyi pozícióra adott válaszok mennyire relevánsak számomra. Így nincs túl sok értelme hozzászólnod. Azért ne húzd fel magad ennyire, hiszen ez csak egy idegen véleménye :)

Pdudas 2012.12.12. 23:11:16

@váj mí:
semmi gond - de manapsag semmi sem biztos.
Szeretunk itt elni, a munkahelyem is stabil, korlatlan szerodesem van - de ettol meg barmi megtortenhet.

váj mí 2012.12.12. 23:13:52

@1--.--1: Kurvára remélem, hogy nem a környékemen élsz, mert az ócska hazug kurvákból már nagyon elegem van. Igen, te is közéjük tartozol, akármit is dolgozol. Szánalmas egy féreg vagy, ugye tudsz róla?

váj mí 2012.12.12. 23:14:36

@tableno: Ahham, szerintem is. Épp most fejtettem ki a libának.

váj mí 2012.12.12. 23:15:36

@Pdudas: Hé, azért az Apokalipszisre ne készülj... bár manapság divat ;).

2012.12.12. 23:16:13

Egyatalan egy no vagy ferfi irta a posztot? Igazabol mind1, csak ha mar a tobbi fikcio, erdekelne ki irta ezt az izet.

Pdudas 2012.12.12. 23:22:48

@váj mí:
en mar evek ota nettoban alkudok meg fizeteskent :)
Igy barmit szorakozhatnak a kormanyok - a havi fizum allando marad. En igy tervezek. Nem erdekel az inflacio meg az afa valtozasok (bar itt egyik sincs meg). A berem meg automatikusan inflacio koveto is.

De ettol fuggetlenul nem egettunk fel mindent - van budapesti lakas ahova mehetunk.
Barmi tortenhet. Betegseg, csaladi problema, akarmi.
Meg a minimal TB-t is fizetjuk - hogy 'jogfolytonos' legyen.
Hiaba van itt meg a gyogyszer is ingyen - ha haza latogatunk ne hajtsanak el egy megfazasssal melegebb eghajlatra. A kek (nemzetkozi) kartya csak veszhelyzetre szol. Ha jol tudom.

váj mí 2012.12.12. 23:26:45

@Pdudas: Óvatos duhaj vagy ;) És lehet te csinálod jól.
Hm, most mászok ki egy két hetes megfázásból, bár eszembe nem jutott volna dokihoz menni. Patikába, oda mentem, paracetamolért meg strepsilsért.
Kék kártyám nincs, így passz, csak országspecifikus.

Pdudas 2012.12.12. 23:27:33

@hagyma: kis gyereknel maskepp van. Naponta menni kell setalni, friss gyumolcs, friss kenyer, stb...
Nem lehet hetekre elore bevasarolni, nem lehet folyton konzerv bebietelt enni. Raer a felesegem, ugyis otthon van a gyerekkel.

Pdudas 2012.12.12. 23:31:12

@váj mí: a kek katya a nemzetkozi egeszsegugyi kartya.
Ha haza latogatsz erdemes kivaltani - arra ellatnak surgos esetben.
Ismerosnek jol jott nemetorszagba latogataskor - szivrohammal a drezdai korhazba vittek es megoperaltak. Kartya nelkul draga lett volna.

Amugy ingyenes - nalunk a chipes kartya szamaval online meg lehet rendelni. 2 nap alatt meg is jott. nezz utana - biztosan nalatok is ingyenes - max igenyelni kell.

váj mí 2012.12.12. 23:35:28

@Pdudas: Lehet, igazad van, de Romániában már évek óta nem fizettem ottani tb-nek megfelelőt, itt meg német biztosításom van.

2012.12.12. 23:37:58

@tildy:): Es megszamoltad a 30-as magyar noket akiknek nincsen pasijuk? :)

Pdudas 2012.12.12. 23:39:53

@váj mí: a nemeteknel egy jo dolog van: a jogsit nem kell megujitani :)

Van par nemet kollegam. Allatok. Miattuk ragasztjak be az autoba a sebesseg indexet - mert kepes lenne a maximalis sebesseggel menni hiaba tel van (teli gumi max 220at tud a hetes BMW-n)...

2012.12.12. 23:41:06

@1--.--1: Ja, a hely es a munka kitalacio? Semmi baj, csak igy semmi ertelme az egesznek... Ha mondjuk pl. pizzafutar vagy Londonban, akkor azt mondom, huzz haza Kornelhoz! Azt hiszem uj fogalmat vezettel be a Hataratkelon: FELIG KAMU POSZT

Pdudas 2012.12.12. 23:44:08

@1--.--1: mondjuk ugy, hogy nem szep dlog a hazudozas. Sokan itt valoban segiteni akartak. Feleslegesen.
Talan masnak mar nem fognak. Miattad.

váj mí 2012.12.12. 23:44:46

@Pdudas: Állítólag jövő évtől már itt is kell majd. Az én jogsim, 2 év múlva jár le, de a hosszabbítás csak formalitás, pénz, idő és némi papírmunka. Különben országon belül úgy közlekednek mint a kisangyalok.

2012.12.12. 23:44:56

@1--.--1: Nem kell szegyellni magad, csak hulyet csinaltal magadbol - meg belolunk - ezzel a poszttal, ennyi. Peace.

tanato 2012.12.12. 23:45:45

@tanato: Tisztelt Határátkelő!

Nem lehetne ezeket a kamu cikkeket valahogy kiszűrni?Az nem járható út hogy nem fogadsz el jeligés cikkeket,csak olyanokat akik /természetesen csak neked/felfedik a személyazonosságukat?Kb. mint a bankszektorban.Az nem lenne jó ha a blog unatkozó szélhámosok,csínytevő kamaszgyerekek játszóterévé váljon,akik jót röhögnek a sok szerencsétlen kommentelő egymásnak ugrasztásának,kínlódásának.Ennyiből egy hangyányit jobb volt ,elődöd,szellemi ősapád az Iwiw-el a világ körül ,ott névvel fényképpel kellett cikket írni ugyanezen témában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.12. 23:46:04

@váj mí: ez nem lustasag
egyszeruem uuuuuuutalom
hamarabb elmegyek kicsit kapalni, banyaszkodni, vagy valami eszk-koreai kohomunkasnak
addig OK, hogy sorert beugrom a kutra, de ha mar tobb mint egyen vannak elottem, akkor magyarul baszogatom oket

tsabus UAE 2012.12.12. 23:47:26

@dr.pupak30: Lyukra futottál, nem vagyok Angliában. A normális magyarokkal semmi bajom, csak a Te fajtáddal.
Ha pedig valaha Te lennél a példája annak, hogy milyen egy igazi magyar, na akkor tényleg ugandainak, vagy mongolnak vallanám magam. Esetleg piréznek.
De Téged csak a pécsi gyors elé lehetne példaképnek állítani, tehát a fenti veszély nem fenyeget engem. Magyar vagyok és gondolkodó ember. Te mindkettőtől távol állsz. Menj ki a Pusztára és együtt elmélkedhettek a többi szürkemarhával arról, hogy mekkora nagy májerek vagytok. Ezt csak a szűrés előtt tudattam veled...

váj mí 2012.12.12. 23:49:20

@hagyma: Azért azt az észak-koreai kohós melót ne kiabáld el. Lehet, valaki még komolyan veszi ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.12. 23:50:09

@Pdudas: jovan nem kell beragni, viccesnek tunt, hogy esszel kell vasarolni, 1-2 napra, nem naponta
az 1-2 az ugyanaz:) majdnem mint a naponta
/azert jelzem, nem tudom emnyyitr valtozott, de ez a napi vasarlas mindig divatban volt otthon
munka utan- irany a bolt

2012.12.12. 23:51:58

@Philosoraptor: Osszefoglalo: a tobbseg azt tanacsolta a csajnak, ne hagyja ott igeretes penzugyi poziciojat Brusszelben magyar frissdiplomas pasi kedveert. Kisebbseg felhivta a figyelmet arra a veszelyre hogy 30 eves magyar nokkel csak muveletlen arab faszik hajlandoak szoba allni Brusszelben. Mikozben ezen vitazgattunk, kiderult hogy a posztolo nem Brusszelben dolgozik, es nem penzugyi pozicioban. Konkluzio: Hataratkelo olvasasanak, es foleg kommentelesnek, nincs sok ertelme, de potencialisan szorakoztato idotoltes.

Pdudas 2012.12.12. 23:57:05

@tanato: es a minimum, hogy ellenorzitek milyen IP cimrol jott az e-mail. Ha nem kulfoldi, akkor kuka.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.12. 23:57:25

@Pdudas: ha eu-ban vagy , akkor ilyet nem tehetsz. Marmint nem gizethetsz ket orszagban tb-t, bar olyanrol meg nem hallottam, hogy ezert buntetnenek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.12.12. 23:58:02

@váj mí: @maxval, a gondolkodni próbáló birca: Khm, cölibátus."
..a katolikus vallas egyik "mellekvaganya", ha lehet igy nevezni. A szovegkornyezetbol kiragadott, es felreertelmezett/magyarazott dolog, mint eleg sok mas...A Biblia egyertelmu abban, hogy csak az vallalkozzon erre, aki kepes ra. Semmi problema nincs a csalados papokkal (lsd. a sok protestans felekezet), sot legtobb esetben lelkiszolgalat/tanacsadas teren kompetensebbek (legalabbis szerintem:)

Pdudas 2012.12.13. 00:01:21

@hagyma:

Nem ragtam be - nyaron ugyis mennek minden nap a tengerre furodni. Akkor meg mar be is vasarolhatnak. Idotoltesnek is jo.
Meg friss pekaru - sonka - sajt nem art. Itt az olasz stilusu arusitas van. Max 1-2 napig tarolhato - viszont cserebe nem tartositott a friss sonka. Nekem is jolesik friss dolgokat enni. Ilyenkor telen azert van hogy 2-3 naponta mennek vasarolni.

váj mí 2012.12.13. 00:01:56

@Zsuzsi65: Ahham, először kiragadták az egyházi birtokok miatt, aztán mikor ez okafogyottá vált, már rég bekövesedett az egyházi gyakorlatba. Persze, megmagyarázni meg tudják, de minek? Van, hogy a hagyomány gyakorlása hátráltat, de a római egyház sosem a gyors reagálásáról volt híres.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.13. 00:02:55

@Mirjam2: Ha nem haragszol, en inkabb a pasikat nezegettem, de azt is csak ugy ovatosan :D

@1--.--1: -el kapcsolatban vaj-mivel ertek egyet. Erre itt semmi szukseg, szerintem mar kinottunk abbola korbol, hogy meseket adjanak be valosagnak.

Pdudas 2012.12.13. 00:03:08

@tildy:): tudom, ez volt az elso amire a HR-es felhivta a figyelmemet. Mondjuk le az otthonit. De kb leszarjuk.
Attol meg nem lesz baj ha mindket orszagban van ellatasra jogosultsagunk.

Egon Krenz 2012.12.13. 00:17:15

@tanato: Szerintem egy kicsit szigorú vagy. Nem volt kamu a poszt legalábbis elfogadható mértékben volt az.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.12.13. 00:17:25

@váj mí: "Van, hogy a hagyomány gyakorlása hátráltat, de a római egyház sosem a gyors reagálásáról volt híres. "
Inkabb katolikus egyhaznak neveznem :) pontosan igy van, es pl. a protestansok 90%-a nagyon "nem csipi" a katolikusokat :) Nem akarok itt hitvitakba belemenni, nem arrol szol a blog es a poszt, csak annyit, hogy sok protestans a katolikusokat azert nem "csipi", mert a tradiciokat, a hagyomanyokat fotosabbnak tartjak, mint a Biblian alapulo igazsagot. A protestansok szamara a Biblia igazsaganak felre ertelmezese, -magyarazasa szinte olyan, mintha bunt kovetnel el.

2012.12.13. 00:25:07

@tildy:): Remelem az arab pasikat nem nagyon nezegetted, veszelyes, kulonben is mindenki tudja hogy negy feleseguk van es mindegyiket verik raadasul (ja es mindegyiket az utlevelert vettek el; pl. egy amerikai, egy angol, egy ausztral meg egy szingapuri, csak hogy be legyenek biztositva).

váj mí 2012.12.13. 00:27:23

@Zsuzsi65: Oké, legyen katolikus, velem lehet beszélni ;).
Jah, tudom, hogy a reformátusok zrikálni szokják a katolikusokat. Az öcsém református létére katkó gimibe járt, bizonyos okokból. Hááát ...
A vallásoknak egyébként, véleményem szerint nem lesz túl sok szerepük az emberiség további történelmében. De ez persze szigorúan magánvélemény.

2012.12.13. 00:28:15

@váj mí: Szerintem ha van Nemetorszagban biztositasod, kerhetsz ott EU egeszsegugyi kartyat amivel barmilyen EU orszagban ellatnak, tehat Romaniaban is; nem kell hozza ott egeszsegugyi hozzajarulast fizetni, eleg ha ott fizetsz ahol elsz (pl. Nemetorszag).

váj mí 2012.12.13. 00:28:36

@Mirjam2: Hm, hány arab pasid volt, akikkel le is feküdtél?

váj mí 2012.12.13. 00:31:25

@Mirjam2: Lehet, őszintén szólva még nem jártam utána. Elképzelhető, hogy kellene, valszeg, csak igényelne kéne, de őszintén, még nem jutott eszembe.

2012.12.13. 00:33:36

@váj mí: Egy - a tobbieket csak nezegettem. (Ja meg egy felig kasmiri, de az nem igazan szamit arabnak...) Na most megyek aludni (a nem tul egzotikus angol pasimmal...). Jo ejt mindenkinek, ne olvassatok tul sok kamu posztot!

váj mí 2012.12.13. 00:37:00

@Mirjam2: Annyit én is összeszedtem, meg egy törököt ... huhh, hát volt mit tanítanom nekik, pedig egyik sem volt szűz, sőt! Csak azt nem nagyontudták, hogyan kellene egy nőhöz nyúlni.
Hm, az angol pasid meg hidd el, egzotikus. Egy ázsiainak mindenképp ;).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.13. 00:46:15

@Pdudas: De , elvileg lehet, elvileg buntetest von ez is maga utan. Mert csalsz. Mindket helyen fizetsz ( egyik helyen a minimum osszeget) , csak azert, hogy teljes ellatast kapj. Na ezert uthetitek meg azt a bizonyos bokat.

@Mirjam2: nem a zsanereim. Utoljara kb 15 eve probalkozott be nalam egy arab srac, meg az ELTE-n. Aranyos , meg kedves volt, de mint irtam, nem a zsanerem.

2012.12.13. 05:09:48

@váj mí: Köszi.

@Mirjam2: :D Most már minden világos, köszi.

2012.12.13. 06:41:48

@1--.--1: Igazából nem is értem, miért vallottad be a végén, hogy a hely és a munka nem valós. Bár engem különösebben nem érint hogy melyik ország, de azok, akik hosszan ecsetelték az adott ország lehetőségeit és a konkrét munkakörrel járó előnyöket, biztosan elmormogtak magukban 1-2 lóf..t.

tanato 2012.12.13. 07:03:14

@Egon Krenz: Hát, a bloggazdának azért valahogy mégiscsak meg kellene bizonyosodnia hogy létező személyt fed-e a jelige.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.12.13. 07:16:07

A héten adok fel lottót...
Talált, süllyedt.
Ez mire jó, egyébként?

Kár érte, illetve a blogért...
:(

Határátkelő 2012.12.13. 07:20:50

@1--.--1: Tudod, ha most leírnám, hogy valóban mit gondolok rólad, az kiverné a biztosítékot. Én őszinte, segítő szándékkal csinálom ezt a blogot, és hidd el, rengeteg melóm van vele.

Te ezt és ami még rosszabb, rengeteg őszinte, jó szándékú posztoló munkáját köpted most szemen. Az ő és az én (azaz a MI) hitelességünkkel játszol, ami undorító.

Nem értem, mitől lett volna más őszintének lenni.

A többieknek: ugyan, hogyan kellene megbizonyosodnom arról, hogy aki ír magáról valamit, az valóban úgy van-e? Nem vagyok nyomozó, és nem is akarok az lenni. De ha van tuti tippetek, örömmel veszem.

Egyébként pedig (legalább én) elnézést kérek.

Lencsés IIstván 2012.12.13. 07:37:45

@Lencsés István:
haligali,

december masodik feleben magyarorszagon leszek. mivel a cimed es szemelyes adataid egy ideje kozkincsnek minosulnek, ugy dontottem fel is keresnelek es dumalhatnank egy jot.

van konkret idopont, amikor talalkoznal, vagy valasszak en meglepetesszeruen?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.12.13. 07:45:23

@Határátkelő: Sajnos ötletem nincs, hogyan lehetne kiszűrni. Nekem is csak a sokadik érzékem súgta, hogy valami nem kerek.
:(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.13. 08:05:47

@Zsuzsi65:

Így van. Azonban Bibliára való hivatkozás zsákutca. A Bibliát az Egyház írta, szerkesztette.

2012.12.13. 08:33:47

@Határátkelő: Nem tudsz megbizonyosodni semmiről, nem is a te dolgod szerintem sem. Én örülök hogy megtaláltam ezt a blogot a napokban, és ha nem valós adat jelenik meg, az bizony minden blogban előfordulhat, benne van a pakliban.

SziszkAnya (törölt) 2012.12.13. 08:42:38

@Határátkelő: neked egyáltalán nem kell elnézést kérned. Mi köszönjük a sok melódat, amit beleteszel ebbe a blogba. Ilyen gerinctelenek mindig voltak, vannak és lesznek is.

DieNanny CH 2012.12.13. 08:57:24

@tableno:
"nem az a lényeg, hogy melyik országban élsz, hanem hogy milyen mély a bunkered! :) "
Hát, akkor ilyen szempontból mégiscsak fontos, milyen országban laksz. Ugyanis én eddig csak Svájcban láttam atombiztos bunkereket! (Amúgy lehet tudni, hány órakor jön el a világvége? Mert pont aznap az éjszakai vonattal megyek Pestre... Már csak azért kérdezem, hogy ha délelőtt jön el, azidőben lent lennék a bunkerben...)
:-))))

tanato 2012.12.13. 09:05:25

@Határátkelő: Nem kérhetsz a cikkírásra jelentkezőktől olyan adatokat esetleg,amikből megbizonyosodhatsz hogy valódi történetekről van szó?Esetleg facebookos,vagy iwiw-es regisztrációt?

bpetya75 2012.12.13. 09:26:09

@Philosoraptor:

Reakció 1. Kamu! (Igazuk lett)

Reakció 2. Hülye vagy wazze? Mástól kérsz tanácsot?

Reakció 3. Hülye vagy wazze? Hogy merülhet fel benned, hogy visszamész arra a szeméttelepre?

Reakció 4. Hülye vagy wazze? Aki MAGYAR az haza jön. Aki nem jön haza, az nem az!

Meg volt néhány tanács is.

nigara 2012.12.13. 09:32:05

600+ komment egy kamura? :)))
és gondolom a nagy része valóban arról szólt, hogy valamennyire segíteni szándékozott a kedves posztolónak - aki egyszerűen hülyét csinált a blogból.

Kár.
Én azt javasolnám, hogy tényleg az kerüljön ki posztként, ami a kivándorlásról szól, valamennyire igazolható - pl. tényleg iwiw vagy facebook.
Az ilyen lelkizős posztokra eddig sem volt szükség/igény, és értelemszerűen bármi hazugságot tartalmazhat...

bpetya75 2012.12.13. 09:40:02

@tanato:

A "sok szerencsétlen kommentelő" magának köszönheti, ha egymásnak ugrik. Szerintem a "kínlódás" is túlzás. A csaj(?) bekamuzott valamit, de volt, aki arról írt, hogy hasonló problémája van, szóval neki lehetett hasznos infómorzsa a kommentek között.

Én nem érzem magam megcsalva meg arcul csapva, mert a poszt írója bevallotta, hogy kamuzott. A netes fórumokon megjelenő írásait (blog, poszt, komment, akármi) mindenki közkincsé teszi. Attól, mert ő esetleg csak röhög rajtuk, vagy egy szociológia beadandót ír belőle, még lehet a több száz, vagy százezer olvasó között néhány olyan, akinek hasznára válik, amit itt olvasott.

@Pdudas:

Képzeld, jelent már meg itt Magyarországon íródott poszt is. ;-)

Nordstjernen 2012.12.13. 09:40:54

Hat ez siralmas. Inkabb nem is mondok semmit a posztirora, csodalatosan lejarattad magad aranyom!
Nincs kedvem nyomdafesteket nem turo dolgokat a fejedhez vagni, a tobbiek mar megtettek helyettem. Szerintem koltozz az esoerdobe a Korneloddal egyutt, ott nem fogsz tul sok vizet zavarni.

Hataratkelo, neked pedig szerintem sem kell elnezest kerned, nem a te hibad, hogy a posztironak annyi esze sincs, mint egy darab kavicsnak.

bpetya75 2012.12.13. 09:40:59

@nigara:

Nem. A nagy része nem arról szólt. Szerintem a 10%-kal sokat mondok.

nigara 2012.12.13. 09:43:55

@bpetya75: akkor mi volt? miből maradtam ki? :)
csak nem egymásnak ugrások? :)

bpetya75 2012.12.13. 09:53:26

@nigara:

5-tel feljebb, Philosoraptor-nak már leírtam. Nagyjából ennyi. Nagy buli volt, de annyira azért nem, hogy azt javasoljam, rágd magad át rajta ;-)

tableno 2012.12.13. 10:00:04

@bpetya75: Én tulajdonképpen élveztem a tegnapi hiriget. Mivel már az elején kamunak tartottam a posztot, a posztolót meg provokátornak, felszabadultan trollkodhattam egész nap! :))

bpetya75 2012.12.13. 10:07:28

@Határátkelő:

Hmmm. A Te szempontodból mondjuk tényleg durvább egy ilyen kamuzgatás, hiszen valóban hiteltelenítheti a blogodat (akár blogjaidat).

De szerintem nincs mit kezdened ezzel. Ez a forma ezt a rizikót hordozza. Norbi után is ment egy darabig mindegyik posztnál, hogy kamu, aztán poénná szelidült. A blog egy csomó hasznos és érdekes információt tartalmaz, teret biztosít arra, hogy emberek érdeklődhessenek másoktól, megoszthassák a (nem ritkán nagyon eltérő) tapasztalataikat. Aki 1-2 kamu alapján az egész blogot lehúzza, az legyen az ő baja.

Nyilván, ha tömegessé válna a kamuzás, az megölné a blogot, de bízzunk benne, hogy nem így lesz. Még a végén hagyma mellé állok és fényképet fogok követelni. Vagy fizetési csekket bizonyíték gyanánt ;-)

bpetya75 2012.12.13. 10:08:36

@tableno:

Vettem észre! Hiába dorgáltalak meg, fel se vetted :-D

tableno 2012.12.13. 10:21:06

@bpetya75: Kell néha ilyen is, főleg ha nincs tétje... :)

Lencsés István 2012.12.13. 10:55:39

@MacChicken: Az iróniád kurva gyenge . A majom nem tud internetezni , és nem vagyok ideges , szóval ne hazudozz . Nem nagyon érdekel a sok anonim geci ( Pl . : te ) véleménye ....

@Lencsés IIstván: Majd ha megtanulsz írni , meg nem csalsz a nevemmel , akkor találkozhatunk természetesen .

mommmmo 2012.12.13. 11:45:05

Mondjuk en sem ertem miert kell ekkora dramat csinalni abbol, hogy valaki ir egy felig kamu posztot. Szerintem itt mindenki azert osztja az eszt, mert jol esik neki, es nem onfelaldozasbol.
En pl adtam egy tanacsot a posztolonak, hogy 1 ev kulfoldi tapasztalat nem relevans az oneletrajzban, de mondjuk 3 igen, szoval legalabb addig huzza ki kint barmit is akar a kesobbiekben.
Ez a tanacs tok irrelevans hogyha felszolgalo egy mekiben, de ez a tanacsot kero baja.

Amugy legalabb sok erdekes vallastorteneti dolgot megtudhattunk Bircatol, meg az arab pasik is kielemzesre kerultek, szoval az egesz nem volt rossz.

tanato 2012.12.13. 11:45:22

@bpetya75: Hasonló gondolatom nekem is van,mégpedig hogy szociológus hallgató az illető és anyagot gyűjt a kivándorlás-hazaköltözés témaköréből.Ebben az esetben még akár meg is bocsájtható lenne az írása,ha én pl. alapból nem utálnám a krónikus hazudozókat.

bpetya75 2012.12.13. 11:48:15

@mommmmo:

Így igaz :-)

@tanato:

Honnan tudod, hogy ez krónikus nála? ;-)

tanato 2012.12.13. 11:50:13

@bpetya75: Hát ha csak a szakdolijához kellett a hazugság és csak egyszer csinálta akkor valamilyen szinten megbocsájtható a dolog.

Globetrotter2014 2012.12.13. 11:55:31

@Pdudas: akkor mondok egy vicceset. Ezek a "vidéki" jóságok Brüsszelben (ill mellett) is megvannak. Ellenben ezt Buda környékén hiába keresnéd.

Stupidella 2012.12.13. 14:00:08

Tavaly Svájcból jöttem haza, mert nem bírtam, hogy messze a család, messze a barátok és stresszes volt a munkahelyem is. Egyedül éreztem magam, depis voltam, haza akartam jönni, így hazajöttem.

Olyannyira megbántam, hogy az hihetetlen. Itthon szó szerint vegetálok, nem fejlődök, anyagilag tengődöm.

Bő egy év után sikerült elintéznem, hogy visszamehessek.
Mégegyszer nem adom fel.

Tedd össze a két kezed és becsüld meg, amid van Brüsszelben.

Stupidella 2012.12.13. 14:07:25

Jabocs, látom, kamuposzt vót... Sebaj :)

Lencsés IIstván 2012.12.13. 17:25:42

@Lencsés István:

O cimbora, ne izgulj emiatt, talalkozni fogunk mi attol fuggetlenul szeretned-e vagy nem. a kepeid, a lakhelyed es a munkahelyed ismereteben hamar odatalalok :)

puszi

Lencsés István 2012.12.13. 17:33:23

@Lencsés IIstván: 1 . Még mindig nem tudsz írni . 2 . Nem vagyok a cimborád te csaló anonim geci . 3 . Én mondtam hogy találkozhatunk , ha megtanulsz írni , illetve nem csalsz .

Lencsés IIstván 2012.12.13. 17:45:57

@Lencsés István: pityesz, ne fossal, szemelyesen nem lesz ekkora pofad, hidd el :) nem kertem az engedelyedet a talalkozohoz, ha majd teljesen veletlenul eltaknyolsz a jegen es betorik a pici orcad, rajossz miert is nem szologatunk be embereknek a monitor vedelmeben olyanokat, amelyre az eloben kapott reakciot nem tudja elviselni a nyomorek kis tested. amikor a torott szemuveged szilankjait probalod majd megemeszteni, elgondolkodz ezen hosszaban is picifiu.

utana a baratnod apolgathat majd es eloathatod elvhaverod revesz martiriusz vergodeset is. csupa haszon.

Gaga6666 2012.12.13. 18:34:58

@SziszkAnya: "Mondok valamit, amit amúgy is tudsz, az élet nem csak napfény és szivárvány, ez egy kegyetlen, undok hely és bármilyen tökös srác vagy, térdrekényszerítenek ha hagyod és soha nem engednek felállni. Senki nem tud olyan nagyot ütni, mint az élet
De nem az számít mekkorát ütsz, hanem mennyi ütést állsz ki, mikor talpon kell maradni. Bírni kell a pofont és muszáj menni tovább, csak így lehet győzni. Ha tudod, hogy mt ésrsz, menj és küzdj meg azért, ami jár és közben viseld el a pofonokat. Ne mutogass másra, ne mondd, hogy nem te vagy a hibás, hanem ő vagy ő vagy bárki, ez gyáva dumba. És te nem vagy gyáva, te jobb vagy annál!"

Ahogy nézem, te már vesztettél. SírósAnya.

2012.12.13. 19:54:48

@Határátkelő: Ne aggodj, nyilvan nem a te hibad, meg egyebkent sem a vilag vege ez a fel-kamu poszt. Tenyleg nehez vagy majdnem lehetetlen lenne szamodra ellenorizni a posztolok 'hitelesseget'. Esetleg nem johetne szoba az, hogy kozles elott betekintest nyerhess a Facebook (vagy iwiw) profiljukba? Nyilvan az ott latott adatokat megtartanad magadnak, de Te tudnad hogy valoszinuleg nem kitalalt a poszt.

Lencsés István 2012.12.13. 20:04:05

@Lencsés IIstván: Utoljára kérlek tanulj meg írni , vagy többet nem reagálok ( Általánosban nem mondanak el ennyiszer valamit .... ) . Nem vagyok " pityesz .... " Én nem fosok , mert én itt is vállalom magam , míg te csalsz . Nem pofám , hanem arcom van . Nem szoktam jégen járni . Arcom van nem orcán . A tény nem beszólás . Én élőben is vállalom a mondataim , de te még itt is csak csalva , és helytelenül írva vállalod . A testem nem nyomorék , de a sértésedre akkor fogok reagálni , ha lesz neved és írástudásod . Nem vagyok pici fiú sem . Nem barátnőm van hanem menyasszonyom .

Lencsés IIstván 2012.12.13. 20:09:50

@Lencsés István: mashogy irom, mert lathatolag szellemi serult vagy es nem ertetted meg: pofan leszel baszva januar vege elott, szemelyesen, de anonim geci modon nev nelkul. eszre fogod venni, ne izgulj.

tanato 2012.12.13. 20:40:05

@Mirjam2: A számból vetted ki a szót,facebook és iww ügyben.Pont ezt javasolnám én is.Aki a bloggazda előtt nem meri felfedni a kilétét az már nekem gyanús.

DieNanny CH 2012.12.13. 21:13:52

@tanato:
Hú, az az iwiwes cikksorozat jó volt! Sajnos csak megszűnése előtt 1 hónappal találtam meg - nem nagyon jártam az iwiw-re -, úgyhogy nem tudtam mindegyik beszámolót elolvasni. De a Washington-i nagyon bennem maradt.

tanato 2012.12.13. 21:17:54

@DieNanny: Mind megvan a neten,elolvashatod az összeset amiről lemaradtál.Az volt a Határátkelő Ősanyja vagy Ősapja,szellemi elődje.Ha jól rémlik 2008-ban indították.

Sanyi9 2012.12.13. 23:13:43

@Lencsés IIstván: asztaaa, de kemeny valaki... Iiizi rajder, ocsem...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.14. 01:55:58

@tanato: Egyet nem ertek, miert kell szinte mindenhova ezta borondos , csomagolos kepet kitenni? Szerintem siman eleg lenne, sot valamennyire hitelesebb is, ha sajat fotos irasok mehetnenek csak ki?

SziszkAnya (törölt) 2012.12.14. 03:56:07

@Gaga6666: kicsit kevesebbet szívjál haver... habar az IQ-dnak mar doszta mindegy...

tanato 2012.12.14. 07:05:54

@tildy:): Hát az volna normálisabb.

eyebug05 2012.12.14. 17:26:53

@Stupidella: Esetleg tudnál nekem segíteni /tanácsot adni? Szakmai gyakorlatra megyek nyáron (fél évre) Baselbe. Olcsó lakhatás, hasznos tanácsok a mindennapokra? Hogyan lehet "könnyebben" átvészelni az itthon lévők hiányát? :) Előre is köszönöm a választ!! (:

DieNanny CH 2012.12.14. 19:21:43

@DieNanny:
Off
Nemcsak, hogy Svájcban állandó katonai gyakorlatok vannak, de katonáéknál is tudják, mire van a legnagyobb kereslet. A napokban kaptam egy katonai katalógust. amiben még bunkert is lehet rendelni. Mindössze 2000 Frankért... Most már egyre biztosabb vagyok benne, hogy itt tudhatnak valamit a világvégéről!
kepfeltoltes.hu/121214/SAM_1657_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Gaga6666 2012.12.14. 19:26:08

@SziszkAnya: Pedig elég nyilvánvaló,hogy kettőnk közül itt te szívsz, anya. Sírjad tele még a fél blog.hu-t, hogy micsoda szar itt az élet.

Te már vesztettél.

Mercel 2012.12.14. 19:53:34

@Philosoraptor:

Hehe, én megteszem neked.

Gyere haza!
Ne gyere haza!
SOHA ne gyere haza.
Itt van túrórudi, szépek a Magyar lányok stb (Ja fiúk!)
Hülye picsamitvágfelbrüsszellelkülönbenisrohadtEU!
Hááát szerintem nemistudom dehát a család, a HAZA, meghát a barátod is, a barátaid is.

Nagy vonalakban kábé ennyi a több mint hatszáz komment meg egy két idióta aki megpróbálja értelmesen megfogalmazni a véleményét.

Kb. 40 kommentet olvastam el amúgy, de a témát és a kommentelők lelkivilágát ismerve szerintem nem lőttem nagyon mellé.:)

"Frigyes"

Mercel 2012.12.14. 20:02:12

@bpetya75:

:D

Durva, hány kommentet olvastál el, hogy a megfogalmazástól eltekintve ugyanezeket a következtetéseket dobtuk?:)

"Frigyes"

Stupidella 2012.12.14. 20:31:53

@eyebug05: Szia! Ha gondolod, írj emailt, én is pont Basel-be megyek! :) mindennapos dolgokról már most is tudok infókat, a lakhatás még nekem is kérdéses (nekem is segíteni fognak benne), de később már abban is járatos leszek :)

eyebug05 2012.12.14. 20:38:42

@Stupidella: E-mail címed hol találom?? (tudom elég buta kérdés, de sehol nem találtam)

Stupidella 2012.12.14. 21:44:23

@eyebug05: stupidella78 kukac gmail pont com :)

Stupidella 2012.12.14. 21:45:13

@eyebug05: stupidella78 kukac gmail pont com :)

bpetya75 2012.12.14. 23:51:34

@Mercel:

Meg nem mondom pontosan, de a termés negyedét tuti olvastam, egy másik negyedét meg átfutottam. Jól interpoláltál a magad negyvenéből ;-)

Taxomükke (UK) 2012.12.15. 00:53:19

@charlieharper: Egy fiatal srác írta, akinek hiányzik Kornélja...

Taxomükke (UK) 2012.12.15. 00:59:10

Komolyan, azt nem értem, hogy a bloggazda mi a nyavalyának tesz be ilyen nyilvánvalóan kamu és/vagy idióta írásokat?!

PannonBoy 2012.12.15. 06:52:47

@1--.--1: Az egészre amit műveltél, az a véleményem, hogy BASZÓDJ MEG!
Így finoman kifejezve! Generáltál több, mint 600 kommentet, de arra nem voltál képes, hogy megtiszteld az embereket azzal, hogy az igazat írod le???
Hát, szívből kívánom neked, hogy legyél munkanélküli és tengődj segélyen!
Peace! :))

DieNanny CH 2012.12.15. 09:36:08

@PannonBoy:
Ne csináld már! A segélyeket az otthon maradt rokonaink, ismerőseink nehezen megkeresett bérének adójából finanszírozzák! Új út, vagy pedagógusi fizetések helyett. Tényleg ezt kívánod?!

DieNanny CH 2012.12.16. 08:36:47

Kábé 1 éve olvasom a blogot, és most gondoltam arra, hogy meg kellene nézni más szemszögből is a hazai helyzetet. Erre pedig legalkalmasabb egy "külföldi" szeme, aki Magyarországon él. Csak németül tudok, így német nyelvű blogot tudok ajánlani:
www.auswandererforum.de/showthread.php?t=3646
Érdekes, hogy nagyon is tisztában vannak a magyar fizetésekkel, a politikával, "Viktor király" (ők nevezték így!!!) ténykedéseivel.
Érdekes olvasmány...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása