oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 18. 06:49,  Ahol a pénz csökkenti a rendőri szigort 225 komment

2012. november 18. 06:49 Határátkelő

Ahol a pénz csökkenti a rendőri szigort

Még véletlenül sem Magyarországról szól a mai poszt (...), hanem Thaiföldről, ahol a rendőrök esőben nem szívesen mozdulnak ki az őrsről, ellenben jogosítványt szerezni finoman szólva sem túl bonyolult, de legalább vicces. Erről és sok más érdekességről is szól Cooper mai írása, amihez jó szórakozást!

cím_7.jpg

"Volt szerencsém már látogatást tenni az Adóhivatalban, Cégbíróságon, valamint a gépjárműveket nyilvántartó és azok műszaki állapotáért "felelős" hivatalban is - a későbbiekben felsorolt intézményeken kívül. Az idézőjel az évtizedek óta szerelőt nem látott, mégis engedéllyel rendelkező gépjárműveknek szólt.

Általában jellemző, hogy a közalkalmazottak fizetése alacsony, ugyanakkor megszakadniuk sem kell a munkában. Hosszú ebédszünet és sok szabadság jár nekik, a fizetésüket pedig úgy egészítik ki, ahogy tudják. Nyugdíjat és különböző kedvezményeket is kapnak, ami itt ritkaság.

Bevándorlási hivatal

Ez a hivatal lesz a leginkább látogatott annak, aki Thaiföldre költözik. Egyrészt ők állítják ki/hosszabbítják meg a vízumokat, de még az egyéves vízummal rendelkezőknek is meg kell jelenni a hivatalban 90 naponta - természetesen mindig egy kis ajándékkal kedveskedve, hogy jó benyomást keltsen a parancsnokban.

Itt hatványozottan illemtudónak kell lenni és a vízumok hivatalosan megállapított díjain felül számolni kell egy kis - előre meghatározott - extra költséggel is, ami segít megolajozni az olykor akadozó gépezetet.

Rendőrség, igazságszolgáltatás

Rendőrt leginkább csak a zsúfolt kereszteződésekben, forgalmas útvonalakon, nagyobb városokban lehet látni. Esőben még ott sem! Olyankor inkább az őrsön teszik hasznossá magukat. A motorbalesetemnél például azért nem jöttek a helyszínre, mert épp szakadt az eső - és ezt nem is rejtették a véka alá.

Mivel a fizetésük nekik sem túl magas, így igazoltatásnál a papírokhoz csatolt bankjegyek jelentősen meggyorsítják az intézkedést és csökkentik a szigort. A rendőrök általában nem vagy gyengén beszélnek angolul, de a frekventált helyeken több nyelvet beszélő turista rendőrök segítik a külföldieket.

Jó tudni, hogy baleseteknél, bűncselekményeknél a thai rendőr a thai állampolgárt fogja védeni, és ha csak a legcsekélyebb esély is van rá, a külföldit fogják kihozni hibásnak.

A thai börtönök általában tele vannak, így még letartóztatás után is óvadék fejében szinte mindenki távozhat a börtönből az ítélethirdetésig. Rendőrrel mindig tisztességtudóan, higgadtan kommunikáljunk! Jobb ott a helyszínen kifizetni a bírságot, mint akár egy éjszakát is thai fogdában tölteni.

Egészségügy

Az egészségügyi ellátás eléggé felemás. Vannak egyrészről az állami kórházak, melyek nem ütik meg még a leglerobbantabb magyar SZTK szintjét sem. Volt „szerencsém" 4 napot eltölteni az egyik ilyen kórházban a motorbalesetem után, ahol a légkondicionáló hiánya miatt nyitva voltak az ajtók, ablakok, az orvosok és nővérek hiánya miatt a hozzátartozóik ápolták a betegeket, akik éjszaka a betegágyak alatt aludtak.

Intenzív osztály hiányában egy 30-40 fős elfekvőben ébredtem, ahol 2 nap mozdulatlanság után nekem kellett kérnem, hogy itt-ott röntgenezzenek meg.

Másrészt viszont ott vannak a minden igényt kielégítő luxuskórházak, ahol Ázsia legelismertebb orvosai, a legfejlettebb technikával szakszerűen látják el a betegeket, viszont az áraik is ötcsillagosak, ezért biztosítás kötése mindenkinek ajánlott.

Gyógyszertárak lépten-nyomon, ahol szinte minden orvosságot recept nélkül kiválthatunk, otthonról csak a nagyon speciális gyógyszereket érdemes kivinni.

Közüzemi számlák

Itt jellemzően 2 közüzemi szolgáltatás található: az áram és a víz. Ezek és az egyéb rendszeres szolgáltatások is (kábel TV, internet) igen egyszerűen befizethetőek.

Minden számlán található egy vonalkód, melynek segítségével a számlát az éjjel nappal nyitva tartó és szinte minden sarkon megtalálható 7-11 üzletek bármelyikében be lehet fizetni. De csak a határidő lejárta előtt, mert utána már csak a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában általában több órás sorban állás után van rá mód.

Nálunk például már egy hetes késés után leszerelik a villanyórát, de az elmaradt számlák - és némi jelképes bírság - kifizetése után másnap vissza is kötik azt.

Jogosítvány

A végére hagytam a kedvencemet, a jogosítvány megszerzésének történetét, ami példásan szemlélteti a thai viszonyokat. :-) A személygépkocsira még otthon kiváltottam a nemzetközi jogsit, amit itt pár perc alatt honosítanak, de a motorra nem volt még engedélyem.

Számtalan dokumentumot kellett összeszednem, le kellett fénymásolni az útlevelemet, vízumomat, munkavállalási engedélyemet és a jogosítványomat - talán ez igényelte a legtöbb időt.

Reggel 9-kor megjelentem az intézményben, leadtam a papírjaimat, majd kis várakozás után következett a színtévesztés vizsgálat, ami annyit jelent, hogy egy fickó párszor rámutat 3 színes körre, amit fel kellett ismerni. 10 másodperc.

Ezután beültettek egy oktatóterembe, ahol rövid ismertető után egy meglepően modern oktatófilmet kezdtek el vetíteni a kb. 10 résztvevőnek és mindenki kapott egy thai KRESZ könyvet.

KRESZ kép.jpg

Ebből sokat ugyan nem értettem, de az illusztrációk hatalmasak voltak, olyan Ludas Matyiba illő grafikák. Pl. hogy vezessünk részegen, árvízben vagy hogyan (ne) fröcsköljük le a gyalogosokat és olyan életszerű eseteket is taglalt, mint az itt minden (hó)napos durrdefekt.

A film közepén kihívtak és átkísértek egy másik terembe, ahol megkaptam a "könyv" angol változatát is, legalább is egy 9 oldalas fénymásolt, írógéppel készített kiadványt, valamint egy színes tábla-magyarázó többnyelvű (angol, japán, kínai, arab) könyvecskét.

Kerülni kell a gyalogosok elütését

Ezek tisztázták a legfontosabb fogalmakat, mint pl. a megállás: „amikor az autót álló helyzetbe hozzuk, de nem szállunk ki és nem állítjuk le a motort" vagy a parkolás, „amikor az autót megállítjuk, leállítjuk a motort, bezárjuk az ajtókat és kiszállunk" - ebben a sorrendben!

Aztán megtudtam azt is, hogy a gyalogosokra vigyázni kell, kerülni kell az elütésüket, még akár a dudát is használhatjuk, ha szükséges! Jó tudni azt is, hogy Thaiföldön az anyósülésen maximum 2 fő utazhat és a városban a megengedett legnagyobb sebesség 80 km/h, városon kívül pedig 90. Bár traffipaxot én még itt nem nagyon láttam.

KRESZ szöveg.jpg

Nos, a másik teremben egyedül voltam és alaposan felkészültem a tesztre - értsd: jó pár Angry Birds pályát végigvittem. Kb. fél óra után megjelent a vizsgabiztos és megkérdezte, hogy "Are you ready?", majd az egyik számítógéphez kísért.

Egy óra alatt kellett 30 kérdésre válaszolni, mindegyikre 4 lehetséges válasz közül kellett választani. A teszt angolul volt írva, de nem vagyok benne biztos, hogy egy angol anyanyelvű elboldogult volna vele. Mindenesetre nekem 5 hibával sikerült abszolválni a feladatot, ami elegendőnek bizonyult. 10 percem ment rá.

A gyakorlati vizsga

Kettőre kellett visszamennem, akkor kezdődött a gyakorlati "vizsga". Csak kettőnknek kellett bizonyítani, hogy képesek vagyunk motort vezetni. A vizsgát mindenkinek a saját motorjával kell végigcsinálni, ami kicsit furcsának tűnt, hisz egyrészt jogosítvány nélkül kell idejönni motorral, másrészt nekem csak egy automata robogóm van, ami itt egyáltalán nem kizáró tényező.

Megjegyzendő, hogy itt autóvezetéshez sem kell tudni használni a váltót, lehet - saját - automata kocsin is vizsgázni. Szinte majdnem minden kocsi automata is. A rutinpályán kellett egy megadott útvonalat követni és nekem az volt a feladatom, hogy a másik - természetesen thai - delikvenst kövessem. Majd' elfelejtettem, a bukósisak azért kötelező a vizsgán, első a biztonság!

A feladat: 5 bólyát kell szlalomozva kerülgetni, majd jön 2 STOP tábla, amik után kanyarodni is kell és végül egy vékony csíkon kell végigmotorozni. Max. 30 másodpercet vett el az életemből ez a "vizsga".

Majd vissza a főépületbe, ahol először ki kell fizetni a 2 új jogosítvány brutális ellenértékét (360 baht, mintegy 2.500 magyar forintnak megfelelő összeget), lefényképeztek és már kész is volt a plasztikkártya.

Háromkor már indultam is vissza az irodába, merthogy mindezt munkaidőben sikerült elintéznem. Egy év múltán kiválthatom majd a thai nemzetközi vezetői engedélyt is, amivel a világ legtöbb országában (akár Magyarországon vagy Európában bárhol!) vezethetek majd bármekkora motort, akár Harley Davidson-t is, ami elég furcsa, hisz még soha életemben nem vezettem váltós motort. Reszkessetek!!! :-)"

(A képek Cooper blogjáról származnak, ahol sok érdekességet is olvashattok még – nem csak - Thaiföldről.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: rendőrség bürokrácia Thaiföld KRESZ

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr214912345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.11.18. 07:19:57

További érdekességek Thaiföldről a blogomban...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.18. 08:08:10

@www.aonang.hu: Jó kis írás... :)
Szerintem már otthon is csak saját mocival lehet vizsgázni, igaz nem ennyire egyszerűen.
:)
A KRESZ-könyvön jót derültem.

olvaso_sg 2012.11.18. 09:14:30

Nagyon erdekes post koszi!
En most csinalom a motoros jogsit itt szingapurban de ez kozel sem olyan egyszeru mint nalatok:-(

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 09:35:10

Szuper hely ezt a Thaiföld, nem véletlenül költöznek oda tömegesen a nyugatiak.
Főleg hogy nyugati segélyből is gondtalanul meg tudsz élni. Egy ismerősöm oda fog költözni a közeljövőben, valószínűleg örökre. Mehetne nyugatra is, de ő a keletet választotta. Talán nem véletlenül.

2012.11.18. 10:13:34

Azt nem ertem sok ilyen Europan kivulrol irt posztban, hogy miert nem irjak le az emberek hogyan szereztek ott allast, munkavallalasi vizumot? Ugy hangzik mintha mindenki csak besetalhatna Thaifoldre es elkezdhetne ott dolgozni. Kedves posztolo, ha megjelensz es nem titok, megirnad hogyan kaptal munkat es vizumot, illetve az utobbi mennyi idore szol? Elore is kosz...

2012.11.18. 10:18:39

Kozben elolvastam a blog egy reszet, es most mar meg jobban erdekel hogyan lehet ilyen munkat szerezni? :) (En es a baratom Azsiaban szeretnenk letelepedni idosebb korunkban, de meg jo par evvel a nyugdij elott ha lehet, ezert kerdezem.)

2012.11.18. 10:20:15

Nekem is van rokonom Thai földön. amikor jogerős lett az itélete, az apja felült vele a gépre, Szerintem már elévült a cucc, de nem nagyon akar haza jönni.

2012.11.18. 10:36:28

@www.aonang.hu: Ja jo, nagyon kosz, ezt nem lattam! Mindjart elolvasom...

Mrs. Clayton 2012.11.18. 10:36:59

Kedves Cooper, meghallgattam volna azt a mixet, de eltűnt a soundcloudról :-)

2012.11.18. 10:38:09

@www.aonang.hu: Valamiert nem tudom megnyitni az oldalt ahol az elozo posztod megjelent :(

NIKI LAURA 2012.11.18. 10:39:42

Jópár "földimet"ismerek Thaiföldön,akiket a Bács-K.Megyei rendőrség-biróság köröz,mind Thaiföldön van.

Autólopás,Orgazdaság,Gabona-Biztositási csalások,Zsarolás.

Ők azt mesélik,hogy folymatosan fizetnek a kint élő magyaroknak,mert ha nem fizetnek,megy a telefon a célkörözési osztálynak!
Mindenkiről tudnak mindent,mert aki több hónapot kint tud tölteni,az mind "puculós"
Többen hetente jelentenek e-mailen több rendőri szervnek.

A magyarok -kivéve persze a valós turistákat-nagy része ott bujkál,többnyire vendéglátásban,illetve földieik lehúzásából él.

Sokszor éri őket a meglepetés,miszerint számolják a büntetési tételük elévülési idejét.Igen ám,de kintről megy a telefon kb 1 hónappal az elévülés elött,igy kiadnak egy lakcim megkeresést,ami megszakitja-mint nyomozati cselekmény-az elévülést,azaz onnantól megint ketyeg az idő!

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 11:18:43

@NIKI LAURA: igen, ez tény, hogy Thaiföld és még pár környező ország is a menekült bűnözők paradicsoma

de nem csak magyarok, hanem oroszok, amerikaiak és még sok más nemzet bűnözői is otthonuknak választják Thaiföldet
töredék áron bujkálhatnak ott, mint bárhol máshol

igen, a huzamosabb ideig kint élő magyarok többsége ilyen rovott múltú egyén, sajnos
de tudjuk, hogy külföldön a magyart kerülni kell, pláne, ha otthon sem barátkoznál vele
csak azért, mert ő is magyarul beszél, még nem kell megbízni senkiben

koratfreak 2012.11.18. 11:22:08

Bizony igaz,hogy ha egy falang [feher] is reszese a kozlekedesi balesetnek akkor 99%hogy ra akarjak verni a balhet.A kozlekedes Thaifoldon igen veszelyes dolog,nekem 2 kameram van a pick-upban,elore[nyilvanvaloan]es egy hatra a rafutasos balesetek miatt.Azert Thaifold sem a foldi Paradicsom,persze olyan nem letezik.Az elet NEM olcso,csak akkor ha ugy hajlando elni valaki mint a thaiok[nem mindenki teszi ezt szivesen].Altalaban aki oda utazik hirtelen mindent nagyon szepnek es egzotikusnak lat[nem az iras szerzojere ertem ezt],de ez elobb-utobb elmulik.Pl hozza kell szokni hogy soha nem fogjak egyenloen kezelni mint az ottaniakat vagy mas azsiai orszagbol erkezoket.Majdnem mindig le akarjak huzni, a taxis,a motoros taxis,a piacon az arus,attol fuggetlen hogy milyen jol beszel thaiul.Persze ez Magyarorszagra is igaz de inkabb a turistakat verik at.Bocsanat az offolasert.Az iras amugy 100% korrekt es igaz.En szeretem Thaifoldet de aki azon gondolkodik hogy vegleg odakoltozik ne egessen fel minden hidat maga utan.

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 11:23:34

@Jess G: Ez is hozzátartozik a teljes képhez, hogy milyen magyar "közösségre" számíthat az odatelepülő magyar.
Thaiföld gyönyörű és vonzó, de aki ott magyarral találkozik, az jobb, ha megszámolja gyorsan az aranyfogait és a pénztárcáján tartja a zsebét
Ez nem a thaiok hibája, hanem egy olyan körülmény, amit mindenkinek számításba kell vennie, hogy ne érjék meglepetések.
Kőkemény magyar bűnözőkkel sem Magyarországon, sem Thaiföldön nem jó összefutni szerintem.

NIKI LAURA 2012.11.18. 11:25:09

@Jess G: Thailand:a pedofil körözött amerikai,a homofob Holland,
és a legkeresettebb magyarok gyüjtőhelye!

Hasonlatos hely,mint a Star Wars féle Mos Eisley,vagy Tatooine..a galaxis ..... gyüjtőhelye:)

Úgyjön ide,hogy ez is Thai.

koratfreak 2012.11.18. 11:26:48

@www.aonang.hu: Gratulalok,nagyon jol sikerult mix.

kincsa 2012.11.18. 11:35:36

Én úgy vettem észre, az oroszok között is nagyon népszerű Thaiföld, és nem bűnözőkre gondolok. Róluk nem tudok semmit. Nyaralni nagyon sokan mennek, mikor Pattayán voltunk januárban, nem is angolul szóltak hozzánk az árusok, hanem egyből oroszul, gondolván, ha fehér, akkor orosz. (Mondjuk az ortodox karácsony idején voltunk, amikor tényleg 10-ből 9 külföldi orosz volt.)
De itt is hallottuk emberektől (Moszkvában, Péterváron), hogy már elegük van a hideg és hosszú télből, felszámolnak mindent, a lakásukat kiadják albérletbe, és abból elmennek Thaföldre élni. Aztán páran meg is csinálják, páran nem. Ha jól tudom, oroszoknak nem is kell vízum, de ebben lehet, hogy tévedek. Mindenesetre az biztos, hogy a bathot meg a rubelt gyakorlatilag egy az egyben váltják.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 13:32:48

@Mirjam2: de konyorgom, miert???
ertem en, ha valaki mindenkeppen le akar lepni magyarorszagrol
de varsoba? moszkvaba? tiranaba? thaifoldre?lassan mar eszak korea , kina, vietnam meg kolumbia is celorszag lesz

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 14:03:14

sz@hagyma: ha hiszed, ha nem, az amerikaiak közt is célország Thaiföld
el kell menni és meg kell tapasztalni

nem véletlenül költözik oda a sok skandináv, német, holland, amerikai, kanadai, ausztrál, orosz amikor váltani akar és élvezni az életét

Kolumbia sem az már, mint két évtizede volt, azóta Mexikó az új háborús övezet

tudomásul kell venni, hogy kinyílt a világ, nem kell ott leélni az életedet, ahol megszülettél, nem kell ott dolgoznod, ahol diplomát szereztél, nem kell ott pihenni, ahol dolgozol, pláne a nyugdíjadat is ott érdemes elkölteni, ahol az sokat ér

na ezért költöznek sokan Thaiföldre (is)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 14:07:31

Ez a thai autós vizsga marha bonyolult. Én Kubában csináltam a jogosítványt, sokkal egyszerűbb volt. Lásd: wp.me/p2oZYa-2f

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 14:09:07

@hagyma: van akinek az ottani életstílus, kultúra, környezet, emberek tetszenek, ennyi az indok

Észak-Koreát kivéve az általas felsorolt országok igenis vonzóak a sok nyugati szemében is

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 14:09:53

@kincsa:

"az ortodox karácsony idején voltunk"

Bocs, de ez így téves. Olyan, hogy "ortodox karácsony" NEM létezik. Értem mit akarsz mondani, de ne terjesszük ezeket a tévhiteket. A magyar médiák így is minden januárban folyton "ortodox karácsony" témában értekeznek.

2012.11.18. 14:10:28

@www.aonang.hu:

"...de még az egyéves vízummal rendelkezőknek is meg kell jelenni a hivatalban 90 naponta - természetesen mindig egy kis ajándékkal kedveskedve, hogy jó benyomást keltsen a parancsnokban."

Tényleg? A 90 napos marháskodáskor eddig még nem kekeckedtek velem. Mit viszel?

@hagyma:
Nekem a legnagyobb meglepetésem thaiföldön, hogy egy rohadtul működő hely. Nem olyan, mint ahogy az ember egy harmadikvilágbeli porfészket elképzel, és nem is az. Vannak dolgok, amiben előrébb van, mint Mo. -- amitől nekem abszolút leesett az állam, de ez van.
(Ugyanakkor mégis egyetértek veled annyiban, hogy ha a családot kéne bepakolni a bőröndbe, hogy máshol majd jobb lesz, én sem ide jönnék.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 14:13:01

@Frengi:

Az a gond a magyar jogrendben, hogy nem lehet SOSEM biztosan tudni mikor évül el egy ítélet. Azaz akit már elítéltek, de elmenekült a végrehajtás elől az sokkal rosszabb helyzetban van ahhoz képest, akit el se ítéltek. Utóbbi esetben ugyanis az elévülés biztos és kiszámítható.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 14:15:57

@Korpásék lyánya: igen, tomegesen vandorolnakk ki a z amerikaiak, vannak perverziok Dean Read pl az NDK-ba disszidalt...
@Th's child: lehet nyaralni en is kiprobalnam
de konyorgom barmelyik azsiai vagy arab orszag akkora kulonbseg az otthoni eletformahoz kepest, hogy ahhoz tenyleg elszantsag kell
az OK, hogy europa, ausztralia vagy amerika
dehogy afrika, azsia stb.
hat nem tudom
dehat mindenki odamegy ahova akar manapsag

2012.11.18. 14:19:56

@hagyma:
Na ezzel egyetértek, amit mondasz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 14:21:35

@Korpásék lyánya: az is lehet nyugdijas koromban a nyugdijamat nem kiskoru prostikra akarom kolteni, meg a buddhizmus is tavol all tolem, mert kereszteny vagyok
szoval kihagyom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 14:27:18

@Korpásék lyánya: tudomásul kell venni, hogy kinyílt a világ, nem kell ott leélni az életedet, ahol megszülettél, nem kell ott dolgoznod, ahol diplomát szereztél

ezt azert vicces, hogy nekem mondod:)

15 eve amerikaban elek, ezen belul is a harmadik allam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 14:32:32

itt van peldaul ez a beiras
ami amugy remek
a prostituciot nem is emlitve kiemeli a korrupciot
az eszmeletlen korhazi viszonyokat
a kozuzemi szamlak befizetesenek nehezsegeit
hogyha balesetet szenvedsz valoszinuleg meg fognak szopatni

es erre mindenki oda akar menni:)
ez vicces

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 14:49:41

@Korpásék lyánya: na meg annyit, volt egy kolumibiai ismerosom
lany
par eve
meselte, mikor otthon volt ilyen gerilla felek megallitottak oket a testverevel, aki katona volt es ezert kopasz is /vagy nagyon rovidhaju/
ez mar ok volt arra, / a hajmeret/ hogy katonanak gondoltak es majdnem lelottek
ugy menekult meg, hogy lenyelte azt a kis femlapot amit dogcedulanak hivnak / kisebb ott mint a filmekben az amerikai es amilyen otthon volt// es elengedtek vegulis
szoval kolumbiat sem javaslom celallomasnak
boliviat sem /Toaso Elod/
szerintem erdemes a sajat kulturkozegunkben orszagot keresni ha valami okbol / penz, kalandvagy, kilatastalansag/ valtani akarunk
mondjuk kalandvagybol jo del amerika meg azsia is az ketsegtelen
vannak majmok, monszum, tigrisek elefantok
sot az en fiatalkoromban kalandvagybol mentek sziberiaba is olajvezeteket epiteni..

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 15:21:30

@hagyma: szóval NDK=Thaiföld? vicces vagy :)

vagy harmadik világ?
javaslom Bangkokot, kicsit jobb hely, mint hiszed

kiskorú prostikra ott költöd a pénzed, ahol akarod, de Thaiföldön azért hosszú évekre börtönbe kerülhetsz, nem javaslom
amúgy inkább egy 20 éves thai lányt újíts be, mint egy öregecskedő amerikai nénit
persze ha az amerikai állampolgárság a cél, akkor akárki megteszi, ugye?

Kolumbia, Bolívia: a két ország ég és föld
mindenhol van rossz környék
az USA-ban is, azért nem hiszem, hogy ennyiért le kellene írni egy országot, mert vannak Detroit szintű gettói, amik élhetetlenek, magas a bűnözés és az emberölési ráta

Tóásó Előd meg egy terrorista szervezettel készült ott polgárháborúsdit játszani, persze hogy nem csípik ott sem az ilyet, szerintem az USA-ban is leültetik 30-40 évre egy terrorista sejt tagját

ne velem vitatkozz ezen, inkább a sok millió amerikai, brit, ausztrál, skandináv, német, francia expattal, akik muszlim és buddhista országokban éppúgy jól élnek, mint otthon vagy dél-amerikai országokban
csak nem lehet olyan rossz
persze mosogatónak, fizikai munkát végezni nem Thaiföldre kell kimenni, de az szerintem sehol sem éppen egy életcél

Kulturális különbségekért meg elég elmenni Londonba vagy Párizsba, ott annyi a muszlim, szikh, hindu, buddhista, punk, hogy annál nagyobb különbséget Thaiföldön sem fogsz észlelni

15 év amerikai illegalitás bezárt, közben utazgatni kellett volna néha a világban, hogy mást is tapasztalj

lifelike 2012.11.18. 15:22:12

Meg nyaralni se mennek thaifoldre nemhogy elni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 15:31:13

@Korpásék lyánya: mivel bunko vagy, es ami nagyobb baj meg buta is, /meg nagyobb baj ha valaki egyszeru de okosnak kepzeli magat es okatni is akar/
ezt mar nem is tudom fokozni:)
igy
sorry, de
ignore

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 15:32:56

@lifelike: de most komolyan
erre kerestem a valaszt magam modjan
mi visz valakit arra, hogy thaifoldre koltozzon?
ha csak a penz, akkor meg azt mondom OK, mert az fontos
de nehogy mar meg is magyarazzuk milyen jo ott elni...

patkányarcúáginéni 2012.11.18. 15:34:02

A posztoló amúgy mit követett el? Lehet, jobban jár, ha itthon leüli...

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.11.18. 15:36:22

@Th's child: Egy kis "egzotikus" gyümölcsöt viszek általában: szőlő, alma.... így mindig kedvesen fogadnak, megkávézunk, elbeszélgetünk. Soha ne legyen rá szükségem, de így legalább a telefonomban a kapitány mobilszáma.

Lehet, hogy családdal én se ide jöttem volna. Fene tudja.

2012.11.18. 15:40:32

@lifelike:
Nyaralni miért nem? Úgy értem, klasszikus turistaparadicsomnak számít, majdneem 20 millió turista jár ide évente.

@hagyma:
"de nehogy mar meg is magyarazzuk milyen jo ott elni..."

Miért _ne_ lenne jó itt élni? Nem értem. Nem hiszem, hogy csak a kulturális különbségre célzol, mert akkor varsót meg tiranát nem emlegetted volna... szóval? Félre ne érts, nem akarom letolni a torkodon, hogy ez a világ legjobb helye, de honnan ez az ellenérzés? Segít, ha azt mondom, még nem találkoztam gyermekprostituáltakkal? :)

2012.11.18. 15:41:44

@www.aonang.hu:
Hát ez legalábbis előrelátó gondolkodás. Dí máák. :)

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.11.18. 15:42:41

@csef: nem én hoztam szóba ezt a témát: a posztolónak nem kell otthon semmit se leülni és nyaranta haza is szokott látogatni. Nem a pénz miatt költözött ki, mert msok más dolgot fontosabbnak tart annál, mégis jobbak az életkörülményei, mint otthon volt. Kiskorú prostikat se ismer és az ismerősei sem.

Nem mindenki érzi úgy, hogy tudna itt élni és ez rendjén is van így, nagy a világ. Nem is próbálom megmagyarázni, hogy milyen jó itt élni, elég, ha én érzem így.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 15:49:48

@Th's child: jo
biztos van akinek jo
en nem erterm miert
de biztos van
en nyitottnak tartom magam, de vannak helyek amirol el nem tudnam kepzelni hogy eljek
pl albania, pedig nagyon birom a Jani haverja stilusat
de hogy albaniaban eljek?
vagy thaifoldon?
kizart
azon egyszeru oknal fogva
hogy mas a kulturkorom
varsot azert emlitettem meg moszkvat, mert nem tartyom jobbnak mint pestet, vagy egert, szegedet stb.
tehata kkor minek?
persze ha csak melozni...
akkor barmi johet
1-2 ev jo penz, foleg ha fiatal az ember mennyen is
tengerjaro hajora,, dubaiba stb.
nincs ezzel gond
en mar az en koromban inkabb letelepedes jelleggel gondolkodom
/ mar nem, mert en mar itt dobom el a kanalat/ de a bejegyzesek alapjam
szerintem a posztolo sem ott fog megoregedni, meg Jani haverja is hazamegy elobb-utobb, meg a moszkvaiak is, meg a lengyel is
miert?
mert magyarorszag jobb hely:)
/ugye nem kell mindig hozzatennem, hogy szerintem?/
igen, soha semmikeppen nem akarnek varsoban, moszkvaban, albaniaban, thaifoldon letelepdni, mondjuk londonban vagy munchenben sem, de az azert nem lenne akkora ervagas:)/

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.18. 15:50:59

@Th's child: én se élnék ott, sőt nyaralni sem vágyom oda. Az én okaim:
- az éghajlat. A melegnél csak a párás meleget gyűlölöm jobban, a napon leégek, a párában megizzadok, kell a fenének.
- Mérges bogarak, pókok. Egy kaszáspókkal is kikergethetsz a világból, pont elég nekem a mérsékelt éghajlat fenevadválasztéka.
- Trópusi betegségek.
- Az emberek. Mindenki a nyájasságot emlegeti, nekem gyanús volna az a negédesség és nem tudnám, hogy a mosoly mögött valóban mi rejtőzik. Ázsiaiból még az Európában élő néhány ismerőst sem értem-érzem úgy, mint európai felebarátaimat, rémes lenne 99%-ban általuk körbevéve élni. Jó nekem az európai kultúra, a többit távolról is lehet élvezni.

A kínai hegyvidékekre, a darjeelingi teaültetvényekre és egyéb hűvös helyre ellátogatnék egy-egy rövid időre, de ilyen párás trópusi helyekre soha.

Mindazonáltal remek, hogy akiknek viszont bejönnek ezek a helyek, azoknak manapság már van lehetőségük ott utazgatni, élni stb. Ezt a posztot is élvezettel olvastam a sarkvidéki éjszakában :)

Neon Fu 2012.11.18. 15:53:29

@hagyma:

Nézd, a britek is boldogan mennek Kenyába, meghalni, feleségüket megerőszakoltatni... lelkük rajta, kinek mi szépíti meg a nyaralást.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 15:56:46

@hagyma:

Miért?

Mindenkinek mások a szempontjai.

Volt egy kubai ismerősöm. Arról álmodott, hogy az USÁ-ban fog élni. Aztán sikerült. 3 évig bírta, s elment. Persze nem vissza Kubába, hanem Mexikóba. Azt mondta: nem bírja az amerikai légkört, neki nagyon idegen é belehalna, ha ott kéne élnie.

2012.11.18. 15:58:12

@hagyma: Nem akarok itt nagyon szemelyes dolgokba belemenni - veled ellentetben en elegge vedem a privat szferamat, meg igy nevtelenul sem szeretnek mindent elmondani az interneten. Szerencse hogy te nem vagy ezzel igy, kulonben nem olvashatnank a jo kis blogodat! :)

Hadd mondjak annyit, hogy hozzam is meg a baratomhoz is kozelebb all kulturalisan Azsia mint Europa. Pont azert szeretunk Londonban elni, mert itt sok szempontbol ugy tudunk (es probalunk) elni mintha Azsiaban lennenk, de nyugati fizetest kapunk; es minden evben legalabb egyszer Azsiaban toltunk par hetet. Mindketten dolgoztunk, eltunk mar ott par honapot, es azert jottunk vissza mert a fizetesunk sokkal magasabb itt Angliaban es tul fiatalok vagyunk ahhoz hogy ne kepezzunk tartalekot; ezen kivul nekem vizum-gondjaim is voltak europaikent. Ahogy idosebbek leszunk, szeretnenk minel tobb idot tolteni egy azsiai orszagban, es nyugdijaskent mindenkeppen ebben a regioban szeretnenk letelepedni. Ezzel nem vagyunk egyedul, rajtunk kivul meg sok mas nyugati ember van akihez kozel all az azsiai kultura, eletstilus, eghajlat, esetleg vallas.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 15:58:18

@Réka ‎: hat nem szivemcsucske skandinavia sem
de sokkal hamarabb oda mint azsiaba-afrikaba ...
mondjuk eppen gondolkodtam, hova mennek, ha nem maradhatnek itt
arra jutottam, hogy egyreszt akkoris maradnek
masreszt haza
harmadreszt talan eszakeuropa
na ez csak ilyen hangos gondolkodas, mi mar nem megyunk sehova
en mar allamot sem akarok cserelni, bar felmerult itt florida, kansas meg alaszka, de most gyorsan megelozom es veszunk egy hazat itt asheville kornyeken:)
nekem doszt eleg a koltozesekbol

2012.11.18. 15:59:05

@hagyma:
Ez korrekt.

"mert magyarorszag jobb hely:)"
Én is így gondolom.
(De ha választanom kéne London meg Thaiföld, Budapest meg Thaiföld, vagy USA-beli nagyvárosok és Thaiföld között, akkor Thaiföld, Thaiföld, Thaiföld.)

@Réka ‎:
Van igazság abban, amit mondasz, a híres thai mosolytól engem is egyre inkább lever a víz, viszont betegségek itt Thaiföldön nincsenek. Ezt csak azért mondom, hogy ha mégis idevetődsz, teljes figyelmedet a pókokra tudd fordítani a betegségeken való aggódás helyett.:)

2012.11.18. 16:00:30

@Réka ‎: En meg Skandivaniaban nem tudnek elni soha, sot nyaralni sem vagyom oda egyaltalan. Biztos jo hely, de nem birom a hideget, es kulturalis szempontbol sem vonz egyaltalan. Kulonbozo emberek vannak, szerintem igy kerek a vilag... Unalmas lenne ha mind ugyanugy akarnank elni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:03:06

@Mirjam2: akceptalom, ha megerteni nem is tudom:)
mondjuk igen ugy erdekes szeretni azsiat, hogy dolgozni meg jobb europaban vagy amerikaban
akkor lehet keves penzzel nem is lenne olyan szeretheto, ha marek rizs lenne az unnepi ebed
/jo, ez demagogia volt/
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nezd, nekem is van par kubai ismerosom es egyik sem akar mexikoba menni:)
onnan inkabb jionnek
dehat teny, nem vagyunk egyformak
azert ugy a tobbseg inkabb amerikaba jon nem mexikoba kubabol...
de kivetelek mindig vannak
emlitettem
dean read

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:07:08

@Th's child: nincs ezzel baj, ha en lennek kenytelen valasztani
akkor
london
budapest
USA-beli nagyvaros, az nagyon keplekeny
nem szeretnek new yorkban elni, sem detroitban, atlantaban
es meg van par
de inkabb ott mint thaifoldon:)
miami pl tetszett volna, csak qrwa meleg volt
en amerikan belul is kivalsztottam a z allamot es a varost ahol elni akarok
es meg az amerikai felesegemet is lecsaltam ide
es O is szereti:)
a hegyeket szeretjuk
ezt a klimat
a nem tul nagy nem tul kicsi varost
ez egy dontes volt
nem akarok en ilyen monszunessoben szamomra gyanusfeju alakok kozott mopedezni:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.18. 16:07:45

@hagyma: Alaszka a nagyon nagy námbervan nálam, ami a nyaralást illeti, de el tudnék képzelni ott egy telet is, imádnám... az ötéves tervben benne van egy látogatás. Autóbérlés, nagy kajakozások, túrázások, Denali... gondolatban már vagy százszor bejártam :)
@Th's child: ó köszönöm, igazán kedves tőled :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:09:56

@Mirjam2: ja amugy a privat szferam vedve van
senki nem johet be, ha nem hivom:)
nevvel meg arccal rengeteg ember fenn van a neten
szerintem ha akarnalak teged is megtalalnalak
facebook stb.
de nem akarlak
ilyen lett a vilag
en vallalom magamat nevvel cimmel fotoval
az utcan sem csadorban jarunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:13:44

@Réka ‎: alaszka nagyon vonzo, mindaddig meg kozelebbrol meg nem nezed pl a a lakossagat
a bunugyi helyzetet stb
north carolina
doszt eleg
az apalache itt van
tavak folyok, fustolo hegyek
most alkudozom egy hazra a hegyoldalban, 5 kilometeres korzetben nincs csak allat, de nem a szomszed, hanem igazi:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 16:14:50

@hagyma:

A Dean Reed az nem egy jó példa, ő tisztán politikai okokból költözött az NDK-ba. Komcsi volt és marxista országban akart élni, ennyi az egész. Egyébként magát amerikainak vallotta mindig, sosem lett más, nem asszimilálodott, maradt "büszke amerikai". Láttan nemrég egy filmet amerikai komcsikról, s kifejezetten mondták Reedről, hogy kínosan ügyelt arra, hogy az amerikai törvényeket betartsa és minden hivatalos papírja rendben legyen. Többek között évente egyszer mindig bement az amerikai konzulátusra leadni ADÓBEVALLÁSÁT (amerikaiknak ez akkor is kötelező, ha külföldön élnek) és sosem volt benne semmi ami nem felelt meg a valóságnak. Szóval furcsa alak volt. Ha Amerikában győzött volna a kommunizmus, hazament volna azonnal.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:15:13

@Réka ‎: de teny
alaszka vonz minket es folyamatosan lebeszeljuk magunkat, hogy miert ne:)

2012.11.18. 16:16:02

@hagyma: Ja es Magyarorszag objektiven nem 'jobb hely' mint pl. India. India mar most egy csomo szempontbol modernebb mint Magyarorszag, es olyan rohamosan fejlodik hogy par even belul mar egyertelmuen India javara fog dolni a merleg. En voltam pl. indiai allami korhazban, es ugyanolyan volt mint egy magyar korhaz (nem jobb, nem rosszabb), kiveve hogy a dolgozok kedvesek es udvariasak voltak velem. Es egy diplomas atlagfizetesbol siman magankorhazba is tudsz menni Indiaban, ami Magyarorszagon egy atlagfizetesbol nem elerheto.

Indiai nagyvarosokban a diplomasok ugyanannyit vagy tobbet keresnek mint Magyarorszagon, mikozben az arak alacsonyabbak. Es ha van penzed - es manapsag sok indiainak van penze - sokkal magasabb eletszinvonalon elhetsz mint Magyarorszagon. Minden olyan bolt, szolgaltatas elerheto, mint Angliaban vagy Amerikaban. Kozeposztalybeli indiaiak Szingapurba, Sri Lankara stb. jarnak nyaralni, a gyerekeik gyakran europai, amerikai egyetemeken tanulnak.

En Indiat jobban ismerem mint Thaifoldet ezert ezt hoztam fel peldanak, de lenyeg az hogy ez egy idejet mult sztereotipia hogy mindenhol jobb Europaban mint Azsiaban. Kelet-Europaban atlagosan mar semmivel nem jobb mint Azsiaban, 'objektiven' nem, a kulturalis szempontoktol eltekintve.

Kulturaval kapcsolatban pedig annyit tudok mondani hogy ha erdekel pl. az indiai kultura, annyi kulturalis programon vehetsz reszt meg egy indiai kisvarosban is, amennyin akarsz (zene, szinhaz, mozi, kiallitasok stb. elerheto aron). Ha nem erdekel az indiai kultura az egy mas kerdes. Na de ha pl. nem vagy kereszteny es nem erdekel az olasz kultura, akkor Olaszorszagban fogod magad rosszul erezni, foleg egy kisvarosban, nem?

Es van Indiaban egy olyan felso-kozeposztalybeli, muvelt reteg, ami teljesen hianyzik Magyarorszagon. Sokdiplomas, tobb nyelven beszelo (ezek kozul angol anyanyelvkent), kozmopolita, sokat utazott, szeles latokoru emberek. Ilyenek Magyarorszagon csak nagyon elvetve akadnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 16:17:23

@hagyma:

Korábban azért imádtam Alaszkát, mert ott alakult meg az Amerikai Ortodox Egyház. De most már azért is imádom pár éve, mert ott volt kormányzó a legszebb amerikai politikusnő.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:20:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez is teny
arra akartam utalni, hogy azert az amerikaiak nem disszidaltak az NDK-ba, de volt ra pelda:)
szerintem thaifoldre se vonulnak csapatostul, mert itt ugy emlitve lett
nem hiszem, hogy az USA-bol szamottevo migracio lenne
ezek itt szeretnek elni
nem nagyon merul fel az emberekben hogy atlepjek a hatart
maximum turistanak
mondjuk en is igy vagyok ezzel
en meg egyszer akarok elmenni europaba, hogy megmutassam a felesegemnek a szulohazamat, az "osei foldjet", nemetorszag
azutan en itt mindent megtalalok
jo lehet elefant nincs, meg oroszlan

2012.11.18. 16:21:46

@hagyma: En keves penzzel is eltem Indiaban, es nagyon boldog voltam. Szamomra racionalis dontes kerdese, hogy ha sokkal tobb penzert dolgozhatok Europaban, akkor ezt a lehetoseget hulyeseg lenne eldobnom magamtol, foleg mivel meg fiatal vagyok es a jovore is gondolnom kell. Indiaiak is ebbol a megfontolasbol probalnak Europaban illetve Amerikaban dolgozni, nem azert mert nem szeretik az orszagukat. Illetve nyilvan van egy kisebbseg akiknek kulturalisan is jobban bejon a nyugati vilag, ott erzik jobban magukat. (En meg a nyugati emberek egy olyan kisebbsegebe tartozom, akik keleten erzik magukat jobban; van ilyen.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 16:23:06

@Mirjam2:

Így igaz. Indiában óriásiak a jövedelmi és vagyoni különbségek. Van ugyan 300 millió ember mélyszegénységben (nyomorban), de van 400 millió középosztálybeli is. S aki ért valamihez, azt megfizetik.

Egy nyelveket beszélő ember Indiában a legszarabb munkahelyen is az átlagfizetés 7-8-szorosával kezd.

Az ország lényege: érdemes tanulni, mert a tanult ember AUTOMATIKUSAN már kint van a nyomorból.

Egy magasan képzett ember nyugat-európai bérszintet is el tud érni, miközben az indiai átlagfizetés a magyarnak kb. a 15 %-a.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:23:51

@Mirjam2: NEM akarok indiaban elni
akkor sem, ha ott 14-szer tobbet keresek
amit kotve ketlek
rasszista vagyok!!!!!!!!!
ez nem igaz amugy, de en nem tudnek kozottuk elni
amugy tartok tole te is a felszint a felso parszazezeret ismered
haggyuk
india kizarva, tehenestul, szemetestul, mindenestul
thx

tinu 2012.11.18. 16:25:26

Én azért nem élnék Ázsiában (többek között), mármint letelepedés szintjén, mert soha nem lennék ott más, mint egy "fehér majom". Egy idegen. Mondjuk máshol (ahol fehérek élnek) is az lennék, de legalább külsőleg nem látszana annyira. :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:26:19

@Mirjam2: ez a masik kerdes, hogy jonnek ide tomegevel:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:28:20

felfestik azt a anyajegyet a homlokukra
budosek is, jeleznem
a cipojuket a lepcsohazban tartottak
budoseket foztek
ennyi a veluk kapcsolatos elmenyem
de hala egnek mar elkoltoztem onnan par eve:)
Sylvia egy sokgeneracios amerikai holgy nekem sokkal jobb szomszedom

olvaso_sg 2012.11.18. 16:30:22

nem akarok tulsagosan melyen belemenni ebbe a fergeteges vitaba de en egy dolgot nem ertek:
en nem latom hogy itt barki reklamozna azt hogy mindenkeppen thaifoldre vagy amugy azsiaba kene koltozni mindenkinek mert a hudejo, csak velemenyek es tapasztalatok jonnek-mennek. Szoval miert kell minden aron eroszakoskodva, sokszor gyanusitgatva faggatni pl a posztolot arrol hogy minek koltozott oda? miert kene megerteni?

en pl eddig csak 4 orszagban eltem 4 kulonbozo kontinensen es egyaltalan nem vagytam azsiaba meg csak nyaralni sem nemhogy elni. aztan kijottem ket hetre tavaly kb azert hogy "kipipaljam" aztan amikor hazamentem, egybol elkezdtem melot keresni itt mert rajottem hogy ki szeretnem probalni. lassan fel eve vagyok itt es imadom.
de ha talalkoznek az egy evvel ezelotti enemmel akkor biztos pofanvagna hogy mitkepzelek magamrol...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:35:07

@olvaso_sg: mi a baj ezzel?
en pl leirom, hogy thaifoldre meg indiaba nem koltozznek, csak ha az eletem mulna rajta, de akkor sem szivesen
annyira mas mint europa, hogy erthetetlen pl nekem, hogy lehet megszokni
a klimat
a kajat
az eletmodot
hamarabb elmennek eszkimonak
/ott allitolag a vendeg megdughatja az asszonyt, mar van egy pozitivum/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:35:55

igaz hideg van, de legalabb a meretet ra lehet fogni a fagyra....

Reggie 2012.11.18. 16:39:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pedig az idojarasa a legjobb. Ez a hoseg, ami magyarorszagon van, mar elviselhetetlen.

tinu 2012.11.18. 16:40:10

@olvaso_sg: Én nem vitatkozom egyáltalán, nem zavar, ha valaki Ázsiában akar élni. Az sem, ha Magyarországon. :) Amúgy nekem is van olyan ismerősöm, aki a világ nagyon sok helyén járt már hosszabb-rövidebb időkre, és mikor megkérdeztem tőle, hogy hol telepedne le, ha tehetné, akkor Thaiföldet mondta. :)))) Pedig amúgy épp arról beszéltünk hogy most néhány évre elmenne egy európai országba élni, valami kultúrhelyre. :)))) Szóval Thaiföldben biztos van valami, bár én még nem jártam ott.

olvaso_sg 2012.11.18. 16:42:02

@hagyma: nem is az hogy baj, csak szemlelet.
en pl nem szoktam feltenni olyan kerdest senkinek hogy "atyaeg te meg miagennyet csinalsz ott abban hidegben/melegben/szelben/esoben/stb".
egyszeruen megertem ha valaki valahol akar elni mert tetszik neki es pont. az a stilus jo be neki. pl eszembe sem jutna valakinek olyat mondani hogy "na biztos te is azert elsz thaifoldon/panamaban/akarhol mert koroznek" (tudom hogy nem te irtad)
de amugy nekem pont ez a legnagyobb bajom hogy en minden kornyezetben jol erzem magam es ezert nehezen talalom a helyem :/

olvaso_sg 2012.11.18. 16:48:05

@tinu: ja nehogy felreerts en nem vitatkozom egyaltalan :)
de pl az is igaz hogy ha csaladot akarnek alapitani meg ilyenek akkor azert en sem ezt a kornyeket valasztanam, hanem inkabb europa vagy vissza ujzelandra, viszont az teny hogy a nyugdijambol inkabb itt elnek a kornyeken valahol valamelyik szigeten.

tinu 2012.11.18. 16:51:21

@olvaso_sg: persze, értem, én sem vitatkozom (pedig szeretek :))). És nyugdíjasként jó lenne messze élni az unokáktól, gyerekeidtől? Én épp ezen agyaltam, hogy a sok nyugati, akik nyugdíjasként mennek oda, és nyilván nem tartják a rokonokkal a kapcsolatot mindennapi szinten, az nekik nem baj?

moTmeN 2012.11.18. 16:51:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"mert ott volt kormányzó a legszebb amerikai politikusnő."
he, ne keverd ossze, a felnott filmben az egy dublor volt! :)
Mondjuk azt ertem, hogy miert nem a legokosabb jelzot hasznaltad.

olvaso_sg 2012.11.18. 17:00:37

@tinu: haha, hat ez egy nagyon jo kerdes, ezen meg nem gondolkoztam :) de nyilvan azert mert fogalmam sincs hogy hogyan fogom erezni magam majd olyan 30-40 ev mulva.
a nyugatiakkal kapcsolatban meg annyi hogy nekem az a tapasztalatom (nem teny, hanem tapasztalat) hogy sokkal kevesbe igenylik a kotodest a csaladhoz mint pl a del-europaiak vagy a kelet-europaiak. ezert is mozognak sokkal lazabban szerintem.
magyarul tobb teret hagynak a felnott gyerekeiknek a sajat eletre es jobban keresik a sajat utjukat az eletben.
de most ebbe tenyleg nem akarok belemenni mert ez masik tema, meg se nem vagyok "szakerto", nem ismerek statisztikakat csak puszta tapasztalat akar az ismeroseim altal vagy ha atmegyek malajziaba vagy thaifoldre esetleg indoneziaba akkor az ott elo feher nyugdijasok azert altalaban eszak vagy nyugat europaiak vagy eszak amerikaiak esetleg ausztralok vagy kiwik.

2012.11.18. 17:13:47

@hagyma: Nem, nagyon is ismerem az also szintet Indiaban, a legalso szintet is, eleg jol, de ebbe tenyleg nem akarnek belemenni. Arra reagaltam, hogy szerinted Magyarorszag objektiven jobb hely mint pl. India, Thaifold. Hat nem. Ha te nem akarsz ott elni, ezt megertem, semmi gond, en pl. Magyarorszagon nem tudnek elni, ennyi.

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 17:15:52

@tinu: a nyugati, pláne a holland és skandináv családok tagjai nem kötődnek olyan betegesen egymáshoz, mint a dél-európaiak, vagy a kelet-európaiak
18-19 évesen elköltöznek otthonról, a nagyszülő az unokákat nem pesztrálja, hanem a saját életét éli, a pesztrálást megcsinálja aprópénzért az au-pair
ezért nem meglepő, ha elköltözik más városba, országba költözik a nagyszülő, szülő
nyugdíjas lét sem a csirke farhát beszerzésére korlátozódik, meg cekkerrel zacskós tejért lecsoszogni a boltba

orvosi ellátás minősége meg attól függ, milyen a biztosításod, Thaiföldön sem kötelező ám állami kórházba menni
nyugatiak, amerikaiak özönlenek oda, kozmetikai és fogorvosi kezelésekre is, mert olcsó és jó

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 17:21:31

@moTmeN:

Nem szoktam pornót nézi. Nekem az eredeti csodaszép Sarah tetszik. Még cikket is írtam szépségéről annak idején a régi blogomban. (De nincs meg, onnan az új blogra nem mentettem át a bulvárosabb tartalmat.)

Egyébként láttam képet a pornós hasonmásáról. Az igazi szebb.

Hát nem egy igazi aranymókus???www.examiner.com/images/blog/wysiwyg/image/20090630-Sarah_Palin_Runnin_Spandex_TOP.jpg

2012.11.18. 17:24:30

@tinu: Te mikor voltal utoljara Azsiaban? Nagyon sok feher es mas ember el mar ott, foleg nagyvarosokban, egyaltalan nem lennel 'feher majom'. Mikor Indiaban neha en helyettesitettem a ceg recepciojan, soha meg csak furcsan sem neztek ram az ugyfelek, teljesen hozza voltak szokva a kulfoldiekhez. Mivel Magyarorszag olyan bezart hely, lehet hogy onnan ugy kepzeled el hogy mekkora nagy dolog mashol kulfoldinek lenni, de ez valojaban nem igy van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 17:33:46

@Mirjam2: na ilyet sem hallottam meg magyartol hogy nem tudna magyarorszagon elni
inkabb thaifold vagy india
am

muhhaha
amugy eleg jo a magyarod, tudtal ott elni, ugy tunik
komolyan megdobbent hogy egy magyar leirja, hogy barhol tudna elni csak szulohazajaban nem

bar lehet neked mas az identitasod
valoszinu, te csak haza mentel indiaba

hihhetetlen

duggongg 2012.11.18. 17:35:59

Az emerikai jogositvany megszerzese pontosan ugyanigy tortenik.

tinu 2012.11.18. 17:37:14

@Korpásék lyánya: azért nem nevezném beteges kötődésnek a nagyszülők szerepét a család életében... Sőt inkább azt nevezném "betegesnek", ha egy nagyszülő inkább az au-pairre hagyja az unokáját, hogy lehetősége legyen "önmegvalósítani". Á, hagyjuk, ez most egy kicsit kiakasztott.

@Mirjam2: Pekingből jöttem haza az idén január végén. Szóval frissek az élményeim. Pekingben is sok a külföldi. De még Pekingben is fehér majom a fehér ember. Nem csak abban az értelemben értettem, hogy megbámulnak-e, furcsállnak-e (habár mivel kisgyerekekkel voltam, ők persze még különlegesebbek), hanem hogy mindig a fehér lesz az, akit majd kitesznek díszpintynek a konferencián, a tárgyaláson, a mittoménhol. Akivel lefotózkodnak, elkérik a névjegykártyáját, hogy aztán dicsekedhessenek a külföldi baráttal. És akit arra használnak, hogy aztán külföldre lehessen kijutni. Vagy arra, hogy pénzzel húzzanak le (lsd. ebben a posztban is), mert ha külföldi vagy, biztos tele a zsebed pénzzel. Biztos tudnám még sorolni, ha kicsit összeszedném az élményeimet. :)

2012.11.18. 17:43:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, ez igy van Indiaban ahogy mondod; raadasul az arak videken joval alacsonyabbak mint Magyarorszagon, igy kevesebb penzbol is jobban meg lehet elni, es a magasan kepzett munkaero valoban nyugat-europai szintu bert kap. De lassan mar a szegenyek sincsenek annyira lemaradva kelet-europahoz kepest. Nemreg olvastam hogy Magyarorszagon a tartos munkanelkuliek valami 22.500,- forintos tamogatasbol probalnak megelni havonta. Atszamoltam hogy az kb. 5500 rupia, ami nagyjabol egy atlagos indiai fizikai munkas havi keresete, es egy ilyen munkas napi otven rupianal nem kolt tobbet elelmiszerre naponta, mig Magyarorszagon a 22.500,-bol szerintem ennivalora sem futja.

2012.11.18. 17:46:49

@tinu: Hat, maskepp gondolkodunk sok mindenrol, pl. a nagyszulokrol is, de hagyjuk... Magyarorszagon is vannak olyan emberek akik megprobalnak kihasznalni, meg vannak akik nem, ez akkor is igy lenne ha Azsiaban elnel, vagy barhol a vilagon. De tenyleg nem is arrol szol a poszt hogy kotelezo Azsiaban elni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 17:49:55

@Mirjam2:

Így van.

Persze hozzá kell tenni: Indiában akkor lehet olcsón élni, ha az ember indiai módra él. Azaz nincs légkondi, csak ventillátor, nincs éttermekbe járás, csak főzés és indiai kaja, stb.

Frau Holle 2012.11.18. 17:51:08

@Korpásék lyánya: Aha, beteges kötődés... Már sok megmosolyogtató általánosítást olvastam Nyugat-Európáról (meg másról is), de ez viszi a prímet. Gratulálok!

2012.11.18. 17:51:56

@hagyma: Nem azt mondtam hogy barhol csak Magyarorszagon nem. Vannak olyan orszagok ahol tudnek elni, meg van ahol nem, Magyarorszag az utobbi csoportba tartozik, India meg az elobbibe. Attol meg hogy nem hallottal ilyet, nem hiszem hogy annyira furcsa. Pl. Skandinaviaban sem tudnek elni, meg valoszinuleg Oroszorszagban sem, bar ezt nem tudhatom mivel meg nem voltam ott, de nem is vagyom oda. Ettol fuggetlenul megertem hogy van aki meg ott szeret elni, ennyi.

Mrs. Clayton 2012.11.18. 17:52:13

ó, a blog és az itt is írtak alapján igen elszomorodtam, tekintettel arra, hogy erősen úgy tűnik, hogy nem lesz kis családi vállalkozásom ebben az országban
eddig azt hallottam, hogy földtulajdona külföldinek nem lehet az országban, de akkor ezek szerint vállalkozni sem olyan egyszerű,
ezzel kapcsolatban van valakinek ötlete, miként lehet mégis sajátként üzemeltetni egy kisebb apartman házat?

tinu 2012.11.18. 17:54:20

@Mirjam2: pedig Ázsiában sem hagyják ott a nagyszülők a p...-be az unokáikat ; ). Na jó, nem beszélek egész Ázsiáról, csak Kínáról. De ott konkrétan a nagyszülők vigyáznak az unokákra a baby sitter helyett a csecsemőkoruktól kezdve, míg a szülők dolgoznak. De még a Magyarországon élő kínaiaknál is így van, már ha a nagyszülők is itt élnek. A lányom kínai ovistársát is a nagypapa hordja.
Én se feltétlen a kihasználásról írtam amúgy, hanem a fehér majom érzésről általánosságban. (Az ő fogalomrendszerükben pl. szinte biztosra veszem, hogy nem számít kihasználásnak mindaz, ami nálam az lenne.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 17:56:16

@Mirjam2: nem
Te kijelentetted Magyarorszagon nem tudnal elni
innetol hagy oruljunk, hogy Indiaban elsz
mindenkinek jobb

2012.11.18. 17:57:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A helyi ettermek nagyon olcsoak Indiaban! (Komolyan, husz-harminc rupiaert lehet kapni egy menut.) Es Londonban is csak indiai kajat eszunk itthon :) En nem hasznalok pl. legkondit Indiaban sem.

Persze ha valakinek szuksege van legkondira stb., akkor tenyleg tobb penzre van szuksege es nem tudna egy indiai atlagfizetesbol elni. De a helyi szegeny embereknek ez nem tema hogy nincs legkondi, az alapveto dolgokat meg sokan konnyebben meg tudjak venni mint a szegeny emberek Magyarorszagon. Szamomra megdobbento es szomoru, hogy mennyire nem fejlodott Magyarorszag az elmult evekben gazdasagilag es tarsadalmilag mondjuk Indiahoz kepest.

2012.11.18. 18:03:07

@hagyma: Komolyan nem ertem, mikor meg olyan teljesen normalis emberek is mint te, akik raadasul 15 eve nem is voltak Magyarorszagon, elkezdenek kiakadni azon hogy valaki inkabb Indiaban elne mint Magyarorszagon. India nagyon sok szempontbol jobb orszag mint Magyarorszag, ez van, miert kell ezen ennyire megsertodni? Nehany szempontbol meg Mo. a jobb, attol fugg melyiket preferalod, hogy neked milyen szempontok a fontosabbak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 18:04:38

@Mirjam2: Ja, hogy Londonban zabalod az indiaz szart:)?
es ingazol india es london kozott:)
es nem hasznalsz legkondit
fotokat akarok a laksotokrol,
videjot
a Ti eletetek egy kaland

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 18:08:09

@Mirjam2: nagyon tavol allok a megsertodestol
azt is akceptalom, hogy neked india bejon
mindenki ea helyere kerul az nem baj
nekem az utott, hogy nem tudnek amgyarorszagon elni
mondja egy magyar
hat en nem akarok mar hazakoltozni vegleg, bar ugye sosem tudhatjuk
de hogy minden tovabbi nelkul tudnek - foleg Indiahoz kepest- az nem kerdes

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.11.18. 18:14:29

’’igen, a huzamosabb ideig kint élő magyarok többsége ilyen rovott múltú egyén, sajnos. de tudjuk, hogy külföldön a magyart kerülni kell, pláne, ha otthon sem barátkoznál vele
csak azért, mert ő is magyarul beszél, még nem kell megbízni senkiben’’
Juteszembe erről a haverom, akihez bekvártélyolta magát egy hétre a tv2 vagy rtl vagy valamelyik ilyen szemét banda jópár éve, jó haverok voltak, aztán amikor lement a riport, akkor azt sugallták, hogy bűnöző vagy pedofil vagy akár mindkettő. Bocs, de ettől én hányok. Kikérem magamnak minden akárhol máshol élő magyar nevében, hogy akár csak sugalmazzák azt, hogy a lakóhelyünk miatt bűnözők vagyunk automatikusan.

Mirjam, munkavállalási: ezt csak a munkáltatód tud intézni, illetve alapíthatsz céget, de az rémálom kategória. Amint megszűnik a munkaviszonyod, abban a pillanatban ugrik a vízum sajnos. Minden attól függ, a munkáltatód milyen viszonyban van a bevándorlásiakkal és a vientianei kvetséggel. Ha nem jóban, akkor kekeckedve visszadobják olykor a kérelmet egy-egy papír hiánya miatt (2 kiló papírról van szó), de ehhez nekem semmi közöm nem volt, mindent elintéztek nekem.

Bevándorlási hivatal: érdemes észben tartani, hogy minden tartományban másként alkalmazzák a gyakorlatban a szabályokat. A 90 napos bejelentést nekem mindig az iskola intézte, soha oda se kellett dugni a képemet. Évente egyszer csak a hosszabbításhoz, akkor is csak 10 mp-re. Van olyan tartomány, ami ezt nem engedi. A munkavállalásikkal is nagy eltérések vannak, a tanárfórumokban ez elég alaposan ki van elemezve, hol hogyan. Erre vigyázni kell.

Víz, villany nálam 3 héttel elmaradt számla után is működött, megbízhatatlan szomszéd miatt aztán lett egyszerűen direct debit. Internetet se kapcsolták ki. Direct debit egyébként interneten is működik, a számlán kapott két kód segítségével, kétfillérért. Ja és nekem a szívem csücske, hogy nincs számlavezetési díj, ATM díj, anyámtyúkja. Igaz, az angolok meg kiakadnak azon, hogy kártyadíj az van.

Kórház, én államiba be se tettem a lábam, ahogy a helyi középosztály sem. Biztosítás megfizethető (BUPA). Ha meg outpatient az ember, akkor simán megússza max 30-50 dollárral a magánrendelést. Gyógyszer olcsó. Ok, nem volt motorbalesetem, csak kisebb dolgok. De asszem még mindig jobb, mint hogy havonta megy a fele fizetésem a levesbe (ld magyar adó, tb, ilyenolyan járulék).

’’ de konyorgom barmelyik azsiai vagy arab orszag akkora kulonbseg az otthoni eletformahoz kepest, hogy ahhoz tenyleg elszantsag kell”
Hagyma jártál már Ázsiában? Hát én még itt Yangonban sem érzem úgy, hogy akkora nagy elszántság kellene. Mondjuk nekem hiányzik nagyon Thaiföld, ettől szenvedek, de most ez van. Akik itt vannak 1-2 vagy 9 éve, mint a főnököm, biztos szimulálnak. Ja nem, inkább drukkolnak, hogy ne legyen itt is olyan nagy verseny a jobb állásokért, mint Thaiföldön. Kussban van mindenki, hogy teljesen élhető a hely. Milyen életforma? Ha az embernek van pénze, és nem az kell, hogy úszni a pénzben, hanem egy normálisan megfizetett állás, akkor alig különbözik akármi a mindennapok ’’életformájában’’. Vagy nem értem, mit értesz életforma alatt....
Azért egyébként civilizáltan is meg lehet magyarázni, ki miért be se tenné a lábát, ld Réka, muszáj feltétlen azonnal árnyakat képzelni mindenhova?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 18:24:31

@Chang Yai: hat az eletformat ha magyaraznom kell, akkor regen rossz
ugy gondolom
de lehet kurva nagyot tevedek mas a kultura, az eletforma azsiaban, indiaban, tajfoldon, szaudarabiaban, zambiaban, mint europaban, vagy amerikaban
en az utobbi ketto fele hajlok
mondjuk a nikkem sem kinai:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.11.18. 18:28:09

és még mielőtt megkérdezi valaki - nem akarok írni Burmáról, mert semmi kedvem ahhoz, hogy pl. egy ilyen konyhai zöldség teleokádja a kommenteket.
juteszembe Hagyma: én is inkább élnék Thaiföldön, mint Magyarországon. látogatóban sem voltam már 6 éve. nem hiányzik. ez van.

kincsa 2012.11.18. 18:28:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem csak a magyar média, az angol nyelvű is terjeszti ezt a "tévhitet". Orthodox Christmasról értekeznek. Nézd meg pl. a következő videót: www.youtube.com/watch?v=a6bVDsAGTZA. A címe: Orthodox Christmas Mass in Russia's Major Cathedral. Feltöltötte: RussiaToday.
Olaszul szintén Natale Ortodosso. Franciául Noël orthodoxe. Több nyelven nem tudok.
Szóval én tényleg nem értem, mi a baj ezzel a kifejezéssel. Miért "tévhit". De kíváncsi vagyok rá.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.11.18. 18:30:07

és még mielőtt megkérdezi valaki - nem akarok írni Burmáról, mert semmi kedvem ahhoz, hogy pl. egy ilyen konyhai zöldség teleokádja a kommenteket.
juteszembe Hagyma: én is inkább élnék Thaiföldön, mint Magyarországon. látogatóban sem voltam már 6 éve. nem hiányzik. ez van.
a nickem thai.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 18:33:17

@Chang Yai: ketszer is leirod hogy lehanyaom azt aki nem tudna elni magyarorszagon csak burman
kutyat nem erdekli mit akarsz burmarol irni
Te sem hianyzol otthonrol , ne aggodj
szopjad a kinaiakat, meg a burmaiakat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 18:34:25

ja ha a nikked thai, akkor bocs:)
a lenyeg hogy helyeden vagy

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 18:35:31

sok buzi elmegy az elmaradott azsiaba es azt hiszi O fingja a passzatszelet
eszem megall

patkányarcúáginéni 2012.11.18. 18:36:25

@Mirjam2:
Igen, valami fatális tévedés, hogy Magyarországon születél meg és nem Indiában....nem is értem, miért használod ezt a nyelvet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.18. 18:40:00

na mostantol football merkozest tekintek meg
itt van kabel tv
panthers-buccaneers
ma mar nem igen leszek
ejjen azsia!!!!!!!!!
go thaifold es india
thaijfoldrol ugy remlik mar van pl 5 olimpiai ermes sportolojuk is
mondjuk azok is ilyen noi boxban:)
na akkor varjuk a holnapi posztot
bar a poszt a kifejezetten jo volt
de nekem erthetetlen aki kenyszer nelkul ide akar kivandorolni
nade ez maganugy
biztos jobb kambodzsaban, mint pesten

patkányarcúáginéni 2012.11.18. 18:48:46

@Chang Yai:
Ne b@ssz ki velünk, hogy nem írsz Burmáról!..

Eszedbe se jusson hazajönni, még látogatóba sem, igazad van, ha így jó neked.

De kit érdekel?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 18:56:14

@kincsa:

Sajnos ebben igazad van. Nem csak a magyar médiák, hanem más országok médiái is sok tévedést terjesztenek.

Természetesen nincs gond az "ortodox karácsony" szóösszetétellel, ha azt abban az értelemben használják, hogy egy ortodox templomban éppen karácsonyi ünnep van. De nem ez a jellemző. A jellemző az, hogy pl. "január 7. van, most van az ortodox karácsony".

Miért téves?

Karácsony az december 25-én van. Mindig, mindenhol. Minden ortodox templom december 25-én ünnepli a Karácsonyt. Az egyházi naptárban ezen a napon ez áll: december 25. – Karácsony.

Viszont az ortodox egyházak nem mind ugyanazt a naptárat használjak, ezért egyes ortodox egyházak esetében előfordul, hogy az egyházi naptár szerinti december 25. a hivatalos “világi” naptárban január 7.

De nem minden esetben, ezért tévedés “ortodox naptárról” beszélni – ilyen nincs ugyanis.

Lássuk ezt részletesebben!

A katolikus egyház a XVI. században áttért az addigi juliánus naptárról a gregoriánus naptárra. Az ortodox egyházak – mivel szervezetileg 15 önálló egyházat alkotnak – egyenként döntöttek arról, hogy maradjanak-e a juliánus naptárnál, vagy térjenek-e át az újjuliánus naptárra, mely a gyakorlatban azonos a gregoriánus naptárral.

A döntés szerint alakult ki két csoport: réginaptáristák és újnaptáristák.

A réginaptáristák azok, akik kizárólag a juliánus naptárat használják, náluk amikor a templomi naptárban december 25. van, akkor a külvilágban már január 7. van.

Ezzel szemben az újnaptáristák fele-fele arányban használják a juliánus és az újjuliánus naptárat, mégpedig oly módon, hogy a fix dátumú ünnepeket a gregoriánus naptárral gyakorlatilag egyező újjuliánus naptár szerint számolják, a mozgó dátumúakat viszont a juliánus naptár szerint. Tehát az újnaptárista ortodoxoknál a templomi naptár szerinti december 25. egyezik a külső világ december 25. dátumával.

Azaz az újnaptárista ortodoxoknál a Karácsony (egy fix dátumú ünnep) ugyanakkor van, mint a katolikusoknál, viszont 13 nappal korábban, mint a réginaptárista ortodoxoknál.

A 15 kanonikus autokefál ortodox egyház közül újnaptáristák a következők: albán, alexandriai, amerikai, antióchiai, bolgár, ciprusi, cseh-szlovák, görög, konstantinápolyi, lengyel, s a román.

Réginaptárista a grúz, a jeruzsálemi, az orosz, s a szerb,

Magyarul: a magyarországi bolgár, román és konstantinápolyi templomokban ugyanakkor van a karácsonyi mise, mint a katolikus templomokban. Viszont a magyarországi orosz és szerb templomokban meg majdnem 2 héttel később.

Most csak az ortodoxia khalkedóni ágára tértem ki az egyszerűséd kedvéért. (Eleve Mo-n az "ortodox" szó alatt "khalkedóni ortodoxot" szokás érteni, a többi ortodoxot "ókeleti" néven szokás emlegetni.)

patkányarcúáginéni 2012.11.18. 18:56:49

@www.aonang.hu:
Nem tudtad megkedveltetni a helyet, azzal amit leírtál...

2012.11.18. 18:56:54

@hagyma: Ha eltel volna Londonban, tudnad, hogy nagyon sok ember 'ingazik' valamilyen szinten India es London kozott, es minden londoni szupermarketben lehet indiai etelt venni. Ha nem hiszed, gyere el Londonba es nezd meg. A chicken tikka masala a legnepszerubb etel Angliaban. Ha nekem nem hiszel, olvasd el a Daily Mailt: www.dailymail.co.uk/news/article-2089796/Britains-favourite-dish-Chicken-tikka-masala-knocked-spot-Chinese-stir-fry.html

Sanyi9 2012.11.18. 19:08:22

Kedves Hatartkelo, hova tunt a szures gomb? Atragtam magam Hagyma rengeteg semmitmondo hozzaszolasan es most nagyon orulnek, ha ki tudnam szurni oket. Ertekelnem, ha visszakerulne a szures opcio. Koszonom.

2012.11.18. 19:08:23

@csef: Ja, az zavar, kis nagymagyarom, hogy meg igy 15 ev tavollet utan is jobban beszelek magyarul mint te? :) Hat fejleszd a szokincsedet meg probald meg jobban kifejezni magad, nem kell masokra irigykedni. Meg tanulj meg egy-ket nyelvet jol a magyaron kivul, hogy kicsit tajekozottabb legyel a vilag dolgairol.

2012.11.18. 19:11:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kosz az infot az ortodox 'karacsonyrol', ezeket mind nem tudtam, nagyon erdekes.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.11.18. 19:13:30

kábeltévé pedig még itt is van :-)
jó szórakozást mindenkinek, aki arra élvez, hogy másokat anyáz minősíthetetlen stílusban azért, mert máshol élnek.
komolyan az eszem megáll.
és tényleg, lehet, hogy nem érdekel Burma, de ebből tényleg az lesz, hogy egyre kevesebb embernek lesz kedve megírni a történetét. de nem baj, mert milyen jókat okádtatok ide. más nem is érdekes, hogy ki hol lakik, hogyan él, csak hogy ti milyen jót okádtok rajta. nem lehetne ennek külön nyitni egy másik blogot?

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.18. 19:13:30

Én pl. az usában nem tudnék élni. Legalábbis eddig úgy gondolom, de majd hamarosan lecsekkolom. Ashville-be nem megyek, az fix.

2012.11.18. 19:23:13

@Chang Yai: Orulok hogy megjelentel, mar kezdtem magam egyedul erezni de most legalabb minimum ket emberre iranyulhatnak felvilagosult ex-honfitarsaink megjegyzesei :).

Nagyon koszonom az informaciot vizummal kapcsolatban, most is illetve legutobb Burmaval kapcsolatban is nagyon segitokesz voltal. Azert nem irtam vegul e-mailt, mert osztottunk-szoroztunk a baratommal es rajottunk, a kovetkezo par evben felelotlenseg lenne (anyagilag) lepni, igy egyelore nem aktualis es nem akartam az idodet rabolni. Egyelore az informacio- es penzgyujtesi fazisban vagyunk. Legjobban az zavar mindkettonket, hogy sokeves tartozkodas utan sem kapnank 'letelepedesi engedelyt' vagy hasonlot egyik azsiai celorszagunkban sem (Szingapurban kaphatnank, de ott nem szeretnenk elni), tehat mindig azon kene izgulni (legalabbis en tudom hogy azon izgulnek) hogy meghosszabbitjak-e a vizumot.

Remelem meggondolod magad es irsz Burmarol, sok embert erdekelne, par furcsa kommentelovel meg ne torodj - hatha megint bevezetik a szures-gombot mire megjelenik a posztod.

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 19:23:53

@Jess G: Földtulajdon nélkül nem lehet vállalkozni? Bérelni mondjuk 99 évre szerintem elég jó egy vállalkozásnak. Mellesleg tudtommal a föld nem a tied, de az épület, amit rá alkotsz, az igen.

@Chang Yai: Szerintem se írj Burmáról, mert itt hagyma lefikáz és megpróbál szétszedni, csak hogy bebizonyítsa, hogy ő az élet császára a pakumdekli falazású amerikai lakásában, és persze oda nem olyan egyszerű ám kimenni, csak neki sikerült. Az a pár tucat ember, akit érdekel a poszt, csak 1-2 kommentet küld fejenként, a fikázók meg fejenként 10-en alul nem adják...

értsd meg, hagyma sose járt sehol, csak egy útja volt, az is illegálisan Amerikába, onnan aztán sehova nem tudott menni külföldre, hiszen vissza se engedték volna többé
pont annyit tud a világról, mint egy kőbányai gyerek, csak még az arca is nagy hozzá

Te amúgy mivel foglalkozol thai és burmai tartózkodásod alatt? Mi a munkád? Ha már posztolni nem fogsz, legalább ennyit :)

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 19:28:18

@csef: szerintem Thaiföldet látni kell, akkor beleszeretnél
nem véletlenül van tele expat amerikaiakkal, európaiakkal
Bangkokban tényleg nem leszel fehér majom...

de pl Shanghaiban sem, ott már tényleg nem nagy szám a fehér ember látványa
biztos olyan rossz hely lehet az az Ázsia, ha sok százezren költöznek oda fehérek is

na sebaj, nem meggyőzni akar itt senki

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 19:37:11

@Mirjam2:

Évek óta küzdök, hogy szűnjön meg a magyar médiákban a "január 7, ma van az ortodox karácsony" szöveg, de sajnos nem sok sikerrel: minden januárban újra elhangzik párszáz cikkben... :-)

Sajnos nem ez az egyetlen probléma. Még súlyosabb gond, hogy művelt emberek sem ismerik a "görögkeleti", "görögkatolikus", "pravoszláv" és "ortodox" szavak értelmét.

Pár VALÓDI, de teljesen téves mondat, amit magyar médiákban olvastam:
- "Ukrajnában harc folyik a templomokért az ortodoxok és a pravoszlávok között",
- "A görögkatolikusok olyan ortodoxok, akik elismerik a pápát",
- "Romániában a II, vh. után betiltották az ortodox egyházat",
- "Árpádék a honfoglalás során kapcsolatba léptek pravoszláv és más szláv törzsekkel",
- "A görögkatolikusok tiltakoznak a vatikáni misszionáriusok ellen",
- "A Szovjetúnióban be volt tiltva a görögkeleti egyház, templomaikat átadták a pravoszlávoknak, csak Gorbacsov idejében engedélyezték újra a görögkeletiek működését".
Mind csupa butaság, de nagyon nehéz ez ügyben felvilágosító kampányt csinálni, mikor a legtöbb újságíró sem tudja miről van szó.

Taxomükke (UK) 2012.11.18. 19:38:22

Na, a sok világlátott nagymenőből kitört a kulturha meg a tolarencia (sic), nem bírjátok ki egymás basztatása nélkül. csak a beszólogatás megy egész nap. Kurva unalmas olvasni.
A prímet az az idióta viszi persze, aki szerint "beteges" az unokákhoz vonzódni.
Bazmeg.
Tisztelet a kivételnek.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.18. 19:43:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szeretnem megkerdezni, hogy miert irod a mediat mediaknak? De komolyan, ezen gondolkodom, annak idejen ugy tanitottak nekunk, hogy nincs tobbesszama. Biztosan van valami magyarazat ra, komolyan kivancsi vagyok!

tinu 2012.11.18. 19:45:24

@Korpásék lyánya: aj, hagyjál már ezzel a hülyeséggel, most már tényleg felbosszantasz. : / Én spec. jártam Shanghaiban is, nyilván, ott is sok a fehér, mint Pekingben, ettől függetlenül nem azt jelenti, hogy egyúttal úgy is fognak kezelni, mint egy kínait. Én nem tudom, valami szövegértelmezési problémátok van, hogy nem megy át, amit írtam? A fehér majmot amúgy nem is én találtam ki, mármint a szóösszetételt, hanem svéd, olasz kollégáim fogalmazták meg, akik Shanghaiban, Hangzhouban dolgoztak, én csak szintén átéltem, miről is van szó. És egyáltalán nem költöznek ki fehérek százezrével, legalább nem letelepedés szinten. Dolgoznak kint külföldiek, igen, de ha jól emlékszem, Ledford írt erről, hogy miért (mert többet fizetnek nekik kint, mint ha máshol dolgoznának külföldön, ráadásul kevesebbet is kell költeniük, mintha Nyugaton élnének). Sokan egyáltalán nem szeretik Kínát, akik kint vannak, csak pénzt keresnek, ennyi. Én is ismerek jó pár nyugatit, aki meg imádja Kínát, de tegyük hozzá, hogy épp azért, mert ott tud "valaki" lenni, míg esetleg otthon, a saját országában csak egy a sok közül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 19:51:40

@Jolika neni a szomszedbol:

média - egy média - egyes szám
médiák - több média - többes szám

mint kutya - kutyák

A magyarban minden főnévnek van többes száma. Legfeljebb egyes főnéveknek csak nagyon ritkán használatos a többes száma. A "média" szó nem ilyen, hiszen ha több médiáról beszélsz, akkor az "médiák".

Ez még akkor is igaz, ha a "média" szót gyüjtőnév értelemben használod!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 19:53:42

@Mirjam2:

Egyszerűen fatális véletlen, hogy a "pravoszláv" egyezik a "szláv" szóval. A szláv nyelvekben NEM egyezik, azaz a pravoszlávban lévő "szláv" NEM UGYANAZ A SZÓ, mint a "szláv" szó. Csak ezt magyarul kevesen tudják. Innen ez a hülyeség.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.18. 19:57:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hmm, erdekes, a tanarunk pont azzal tamasztotta ala, amivel te is, hogy a media szo mar eleve gyujtonev, tehat osszegyujti a televizot, a radiot, es a nyomtatott-, valamint internetes sajtot is, ezert nem lehet tobbesszamba tenni.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.18. 20:11:06

Mivel a media a medium többesszáma, ezért nem kéne többesszámba tenni, de kialakult egy közmegegyezés arról, hogy lehessen. Az én fülemet bántja a médiák, de valakik a tudtom nélkül leszavaztak.
Ha néha eszembe jut, tüntetőleg a médiákok formulát szoktam használni.

Frau Holle 2012.11.18. 20:14:51

@rockseiaXLL: :) A médiákok tetszik. :)
Amúgy a többesszám tényleg tök egyszerű a magyarban, mint a madár-madarak, tanár-tanarak. Hát nem?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.18. 20:27:38

@Korpásék lyánya:

"Tóásó Előd meg egy terrorista szervezettel készült ott polgárháborúsdit játszani, persze hogy nem csípik ott sem az ilyet, szerintem az USA-ban is leültetik 30-40 évre egy terrorista sejt tagját"

Az unokáhkoz betegesen vonzódó nagyszülők mellett azért ez se semmi állítás.:D Tóásó Elődöt először is már réges-rég ki kellett volna engedni az előzetesből, mert szimplán jogellenesen tartják fogva. (Az meg külön rohadékság, hogy a társait álmukban lőtték agyon.)

@rockseiaXLL:

A biblia szót is többesszámba tudjuk tenni magyarul, pedig már eleve többesszámú jelentése van.;-)

@Frau Holle:

Nem feltétlenül. Ló-lovak, de zászló-zászlók. Egy külföldinek nem olyan egyszerű ez, mint nekünk.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.18. 20:29:02

@Frau Holle: Hát ja, csak a média eleve többesszám. Mondjuk szerintem azért lett megengedhető a médiák, mert a médiumot nem nagyon használjuk. Meg már magyar szó lett, nem csak latin.
Birca úr viszont még mindig nem vette a lapot, hogy az ő tudálékossága lett kifigurázva. (Gondolom.)

Frau Holle 2012.11.18. 20:29:16

@Mj: Izé.... tanarak sincs. :)

Totumfaktum 2012.11.18. 20:29:32

@Mj: zászló-zászlovak! legyünk már pontosak!

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.18. 20:31:00

@Mj: Én bármit többesszámba tudok tenni.
Bibliákok.
Tessék.
:-)

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.18. 20:33:36

@Totumfaktum: Egy gyönyörű példa a mégtöbbesszámra:
Pó, pók, pókok.

Frau Holle 2012.11.18. 20:35:42

@rockseiaXLL: A pók az nem automatikus többesszám?

mihipatriot 2012.11.18. 20:43:58

média egyes száma: médium

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.18. 20:44:22

@Frau Holle: Eddig csak az automatikus tárgyesetről hallottam, de most új világot tartál fel előttem! :-)

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.18. 20:47:26

Ezentúl úgy fogom mondani, hogy iszok egy unikát. Sokkal egyszerűbb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 20:49:57

@Jolika neni a szomszedbol:

1. A "média" szó nem csak gyüjtőnév lehet. Sokan - pl. én is - nem gyüjtőnévként használják.

2. Még ha csak gyüjtőnévként használjuk, akkor is van többes száma, legfeljebb ritkábban használatos.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 20:54:17

@rockseiaXLL:

"Mivel a media a medium többesszáma"

Magyarul minden többesszámú főnév k-ra végződik és mondatban egyeztetve van az állítmánnyal.

A "média" szó nem végződik k-re, tehát nem lehet többes szám.

Ha mégis többes számban lenne, akkor egyeztetni kellene az állítmánnyal, pl. azt kellene mondani "a média azt írják". Ugye te sem mondod így?

"ezért nem kéne többesszámba tenni, de kialakult egy közmegegyezés arról, hogy lehessen"

Ez a magyar nyelv normál nyelvi logikája.

Pont fordítva: egy újságíró 20 évvel ezelőtt elterjesztette, hogy "a média az többes szám", s ez sok emberben megragadt, pedig teljesen TÉVES.

"Az én fülemet bántja a médiák, de valakik a tudtom nélkül leszavaztak."

Hol szavazott és ki?

"Ha néha eszembe jut, tüntetőleg a médiákok formulát szoktam használn"

Úgy tudom, hogy médiákoknak a média-szakos hallgatók szokták magukat viccesen nevezni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 20:57:22

@Mj:

"A biblia szót is többesszámba tudjuk tenni magyarul, pedig már eleve többesszámú jelentése van"

Pontosan. S sok más hasonló példa is van. A "média" csak az egyik a sok közül. Az eredeti latinban a "media" az valóban többes szám. De valamilyen rejtélyes okból a nyelvészethez nem értők csak a "médiák" ellen tiltakoznak, az összes többi hasonló eset ellen nem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 21:01:20

@Mj:

"Nem feltétlenül. Ló-lovak, de zászló-zászlók. Egy külföldinek nem olyan egyszerű ez, mint nekünk."

Egyre kevesebb ma már a rendhagyó alak. Nagyon sok rendhagyó többes alak kihalt vagy kihalóban van.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.11.18. 21:02:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Hol szavazott és ki?" Vicceltem ember! De nem akarlak megzavarni a vallástudományi és nyelvészeti szabadságharcodban. Folytasd csak, én léptem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.18. 21:04:31

@Jolika neni a szomszedbol:
nemhogy nincs többesszáma, hanem ő maga a többesszám. az egyes szám a médium.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 21:05:59

@Babette_:

A "médium" az valóban egyes szám, de többes száma "médiumok".

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.18. 21:17:46

@Babette_: hagyd, hiszen a birka a nyelvészet, a svéd lakáspiac és az európai illegális bevándorlás önjelölt szakértője - ez csak pár téma, amelyben az utóbbi napokban méretes baromságokat irkált a szorgalmas és buta ember magabiztosságával. És még minden bizonnyal nagyon a szakmák listája elején jár. Ó, az a szűrés gomb...!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.18. 21:21:06

@rockseiaXLL:

Én már Csurka lapjában is olvastam médiákokat, de hogy mé' diákok írják, azt nem tudom.:P

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 21:21:07

@Mj: Ebben egyetértünk, hogy Tóásót most már jogellenesen tartják fogva, ítélet nélkül, az viszont tény, hogy egy terrorista sejt tagjaként tevékenykedett ott.
A helyes eljárás az lett volna, amit a többi társával csináltak, helyben agyonlőni, mint egy kutyát vagy Osama bin Ladent. Vagy pedig adni neki pár évtizedet és eldobni a zárka kulcsát. A többi már hiszti kategória, örüljön, hogy még él.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.18. 21:26:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Persze, hogy sokat foglalkoznak a média szóval, hiszen a média is sokat foglalkozik velünk, így állandóan emlegetjük.:) (Én szimplán médiát használok, nekem az is elég.:))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.18. 21:27:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az igaz, hogy gyakran inkább mi magunk nehezítjük meg a saját dolgunkat azzal, hogy dilemmázunk: most akkor a régies alak a helyes, vagy az, amit a legtöbb ember használ?:)

Mrs. Clayton 2012.11.18. 21:27:50

@Korpásék lyánya: ezt pont így tudom én is, azonban Cooper blogjában olvastam, hogy vállalkozni úgy lehet, ha egy helyi min. 51%-ban benne van a buliban, vagy kell egy ügyvéd, de neki sokat kell fizetni, így nem olcsó, hogy legyen egy csendestárs hivatalosan
viszont én magam szeretném csinálni csendes vagy bármilyen társ nélkül, maximum a saját férjemmel/gyerekemmel

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 21:28:21

@Réka ‎:

Bár nagyon szeretnék félművelt lenni, csak negyedművelt vagyok - nem sikerült többet elérni. Az általad említett területeken valóban autodidakta szakértőfélének mondhatom magamat. Hol a szűrés gomb és mit szűr?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.18. 21:29:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: még szerencse, hogy csak szakértőFÉLE, így nem 10, csak 5 másodpercembe szokott kerülni, hogy bebizonyítsam, mekkora ordas baromságokat hordasz össze bedrogozva, részegen vagy csak trollkodási kényszerből és idült feltűnési viszketegségből.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 21:31:25

@Mj:

Mindig az a helyes, amit a többség annak gondol. A nyelv a világ legdemokratikusabb intézménye: győz a többség. Több eset is van, amikor egy eredetileg nevetségesen hibás félreértés annyira elterjedt, hogy "helyes" lett. Az én kedvencem ebben a "könyörgöm" szó.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 21:32:51

@Réka ‎:

A nyelvészetben szakértő vagyok, sőt ez az eredeti szakmám.

Aki kommentel. annak alapból feltünési viszketegsége van szerintem.

Frau Holle 2012.11.18. 21:34:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nahát, én meg a műveltségben bíztam. Milyen földhözragadt vagyok...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.18. 21:34:36

@Korpásék lyánya:

Mindenkit megillet a tárgyaláshoz való jog. Igen, még Oszama Bin Ladent is megillette volna. (A te logikád alapján azonnal főbe kellett volna lőni Ante Gotovinát is.) Azt is egy tárgyaláson kell bizonyítani, hogy a Bin Ladenhoz közel sem mérhető Tóásó Előd valóban terrorcselekmény elkövetését tervezte, és ha valóban így van, nyilván pár év alatt sikerül is ezt jogszerűen feltárni és igazolni. Mert ha nem, maga az állam kerül a terrorista szerepébe.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.18. 21:37:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A könyörgömöt még a nyelvész szüleim is használják, én direkt nem.:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 21:48:58

@Mj:

Én is használom. De eredetileg egy hibás alak, csak elterjedt,

A nyelvész az nem egy speciális állatfaj egyébként...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.18. 21:52:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Akkor mondom másképp: a könyörgömöt még a hibás alakokat szándékosan kerülni igyekvő nyelvész szüleim is használják.:)

Frau Holle 2012.11.18. 21:54:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A nyelvhasználatnak van hozzá köze. Csak bízom benne hogy a művelt emberek nyelvhasználata lesz az etalon hosszú távon. Akkor is, ha olykor egy-egy kérdésben kisebbségbe kerülnek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 21:55:12

@Réka ‎:

Egyébként volt egy nagyszerű bolgár film a 70-es években, a címe "A mesterember". 4 folytatása is volt, az utolsó 1980-ban készült. Talán a legjobb bolgár humoros film, ami valaha készült.

A főhős egy illegálisan maszekban mesterember, aki valójában semmihez sem ért rendesen és sok embert ver át a legkülönbözőbb módokon.

Szóval az egyik mellékszereplő Prof. Robeszpier Galabov (magyarul ez szó szerint: Galamb Robeszpier professzor), aki mindenhez ért, a lakása ajtajára is ki van ez írva - ő a példaképem... :-)

Ja, s az egyik rész MAGYARORSZÁGON játszódik. A Mester Budapestre látogat, s Budapesten is igyekszik átverni embereket.

Kár, hogy a filmeket sosem mutatták be Mo-n. Bár valóban vannak benne olyan viccek, melyek a bulgáriai kommunista viszonyok ismerete nélkül nem teljesen érthetőek.

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 21:56:47

@Mj: Ante Gotovina egy katona, nem terrorista. Mellesleg már kimondhatjuk, hogy hős, örüljünk, hogy győzött az igazság.
Osama és Tóásó pedig aljas terroristák, egyik nagyban, másik kicsiben utazott.
Tóásó fogva tartása valóban jogellenes, inkább ott helyben le kellett volna lőni. Akkor nincs probléma.

Egy állam hogyan lehet terrorista? Nem értem.
Én nem értem, hogy csak azért, mert szegről-végről magyar származású valaki, miért kell elvtelenül mosdatni, ha terrorcselekmény elkövetésére készült vagy más mocskos dolgokat követ el. Csak mert magyar nevű román?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 21:56:48

@Frau Holle:

"Csak bízom benne hogy a művelt emberek nyelvhasználata lesz az etalon hosszú távon."

Sosem ez volt, egyik nyelvben sem. Most sem az. Számtalan példát tudok neked mondani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.18. 21:58:45

@Mj:

Pont mert nyelvészek. Egy nyelvész tudja, hogy olyan, hogy "hibás alak" valójában nem létezik.

Frau Holle 2012.11.18. 22:02:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem is volt mindig kötelező közoktatás. Nem becsülném le a szerepét.
Egyesek meg a nyomtással is elértek ezt-azt, a nyelvújításról nem is beszélve.

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 22:07:38

@Frau Holle: a magyar nyelvújítással elérték a magyar főfejek, hogy olyan szavaink lettek, amik sajnos nem hasonlítanak a német, latin stb. szavakhoz, így nehezebben tanul idegen nyelvet a magyar
mert mindenre fostak a nagy nyelvújítók egy "szép" új magyar műszót, hogy nehogy a németet, latint, ógörögöt kelljen már használni, mert az nem nemzeti, nem magyar, nem elég szittya

ezt szívja ma is az idegennyelv tanulással küszködő magyar

Korpásék lyánya (törölt) 2012.11.18. 22:10:18

amúgy az etalon nem a művelt nyelve lesz, hanem a többségé

pl. a latin vulgáris formái annak ellenére elterjedtek, hogy a latin volt a művelt réteg nyelve

és ki a művelt ma? a nyelvész? a programozó? akinek pénze van? aki többet kommentel? akinek a szavára a google kidobja a több találatot?

min 2012.11.18. 22:11:34

hagymánk ismét feltettte a szemellenzőit. :-)
Kissé ámerika centrikusan látja a világot de ezt már megszoktuk tőle. Mindehol szar, mindenki szar csak az ő kis country élete a király.
Mosolygok rajta ahogy kezdi elveszíteni a fejét és átmegy hagymába:-)

Frau Holle 2012.11.18. 22:12:12

@Korpásék lyánya: De borzasztó. Most mondd meg! Ja, már megmondtad. Akkor bocs.

Nem láttátok a szűrés gombot?

2012.11.18. 23:01:13

@Korpásék lyánya: Te messze tul oszinte vagy erre a forumra, es engem is rossz iranyba befolyasolsz. Peldaul mar felig bevallottam, hogy nekem is szimpatikusabbak a Thaifoldon elo europai nagyszulok mint az unokak nyakan logok - lehet hogy ezert orokre valamilyen pokolban fogok egni a tovabbiakban...

Nyelvujitas: en is mindig pontosan azt gondoltam amit te, de meg soha, senkinek nem mertem bevallani, a legjobb barataimnak sem. Ezek szerint legalabb ketten vagyunk a vilagon akik igy gondoljuk. Alapitsunk titkos szervezetet! Most kesztetest erzek arra hogy, eletemben eloszor, bevalljam a teljes igazsagot. Jojjon aminek jonnie kell: ha Kazinczynak kicsit boldogabb maganelete lett volna, nem vetette volna bele magat ezerrel ebbe a nyelvujitas-projektbe es mindenki jobban jart volna, o is, mi is. Most lehet ram dobalni a koveket...

MilfHolgersson 2012.11.18. 23:14:17

Érdeklődöm, a poszt 1. fotóján az a rendőrségi autónak tetsző járgány micsoda valójában (rendőr, meentő, ...) és milyen típusú tütü. Köszönet. MH :)

bookmyface · http://hackerkepzes.hu/blog/ 2012.11.18. 23:17:36

azért ez a jogosítvány több, mint komolytalan :D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.18. 23:33:23

@Korpásék lyánya:

Tóásó Előd magyar, nem pedig magyar nevű román, magyar állampolgársága is van. Bár ezek alapján lehet, hogy neked a székelyek is csak bozgor románok, akik véletlenül magyarul beszélnek. Másrészt ez teljesen mindegy akkor, amikor minden embert megilletnek olyan jogok, amelyekben őt évek óta nem részesíti egy állam. (Nem bűnöző vagy egy terrorista szervezet, hanem egy állam!) Érted, maximum 1,5 évig lehet valakit Bolíviában előzetesben tartani, és 2009 áprilisa óta börtönben rohad. Szerinted ez jogszerű? Mint ahogy normálisnak tartod, hogy a tárgyalást állandóan elhalasztják ilyen-olyan indokokkal? Érdekes módon nálunk még Budaházynál is meg tudták oldani - ha már terrorizmusnál tartunk -, hogy nagyjából jogszerűen járjanak el vele szemben. Valamiért ez Evo Morales Bolíviájában nem megy.
Az, hogy te mit csinálnál általad terroristának vélt emberekkel, igazából nem oszt és nem szoroz, mert hála Istennek nem dolgozol az igazságszolgáltatás keretei között, és ez jól is van így. Bár, ha már magánvélemény: aljas és gyáva dolognak tartom, hogy alvó, fegyvertelen, azaz adott helyzetben teljesen ártalmatlan és védekezésre képtelen embereket mészároltak le a bolíviai kommandósok anélkül, hogy legalább megpróbálták volna megbilincselni őket. (Erről pont Safarov tette jutott egyébként eszembe.) Te ezt el tudnád akár csak Magyarországon képzelni? (Nem azt kérdezem, hogy el szeretnéd-e képzelni, hanem el tudnád-e.)
Ante Gotovina sem fehér, ahogy Tóásó sem fekete, a világ sajnos nem ilyen egyszerű. (Gyakorlatilag egyetlen tábornok sincs egy háborúban, aki bűntelen maradna, itt is 3-2 arányban döntöttek az ártatlanság mellett.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.18. 23:46:27

@Korpásék lyánya:

Aki elég választékosan beszél, annak nem fog gondot jelenteni. Másrészt így gyönyörűen el tudok társalogni magyar ismerőseimmel külföldiek mellett arról, amiről csak akarok, anélkül, hogy tartanom kéne attól, hogy megértik.:) (Ha azt akarom, hogy megértsék, majd beszélek angolul, németül vagy franciául.) Szerintem a magyar nyelv egyik legszebb tulajdonsága, hogy gyakorlatilag mindenre tudunk a latin alapú MELLETT magyar szót is mondani.:) Ettől olyan gazdag, sokszínű és egyedi.:) (Medievisztika specializáción volt is egy olyan örök emlékű tanárom, aki addig nem fogadta el a fordításokat, szemináriumi dolgozatokat és szócikkeket, amíg egyetlen idegen szó is volt bennük. Ugyanakkor akár német szaknyelvre is megtanított.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.18. 23:51:55

@Mirjam2:

Bár Kufsteint is megjárta, Kazinczynak volt egy gyönyörű felesége is, akit imádott, lett is 8 gyerekük.:) A költő kortársak tudták is, hogy úgy tudnak a legkönnyebben közel kerülni hozzá, ha Török Sophie-nak bókoló verseket írnak.;-) (Nem véletlen, hogy Babits ezt a nevet adta az ő feleségének.:)) Úgyhogy nem mindig volt ő boldogtalan.:)

2012.11.19. 00:05:28

@Mj: Jo, de kozben folyamatosan le voltak egve anyagilag es en tutira nem lennek attol boldog ha 8 gyerekem lenne, foleg penz nelkul... Mindegy, szerintem ha konnyebb elete lett volna, nem foglalkozott volna ennyit a nyelvujitas-dologgal. A magyar nyelv kerdeset meg lehetett volna oldani ugy, hogy mindenki tanult volna az iskolaban nemetul, es nemetet hasznaltak volna tudomanyos illetve hivatalos szovegekhez, a magyar pedig megmaradhatott volna koznyelvnek illetve irodalmi nyelvnek. Kepzeld el, mennyivel jobb lenne az a magyar gazdasagnak, illetve mennyivel szelesebb latokoruek lennenek az atlagemberek Magyarorszagon, ha majdnem mindenki jol beszelne nemetul. Ettol meg lehetne a mindennapi eletben magyarul beszelni, verseket irni stb. Ez lehet hogy hulyeseg de en mindig azt gondoltam hogy ez a megoldas lett volna a legjobb. Mar csak azert is, mert ha mindenki tudna egy indo-europai nyelvet Mo.on, konnyebben tanulnanak mas nyelveket, nem lennenek annyira kulturalisan elszigetelve es nem errol szolna a kozelet hogy ki jobboldali, ki magyar stb.

pappito · http://pappito.com 2012.11.19. 00:15:05

@hagyma: "nekem az utott, hogy nem tudnek amgyarorszagon elni
mondja egy magyar"

ezen meglepődni egy határátkelő c. blogon azért elég primadonna...

pappito · http://pappito.com 2012.11.19. 00:19:11

@hagyma: "sok buzi elmegy az usába és onnan fingja a passzátszelet"

1:1

mi értelme van ennek?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.19. 00:30:41

@Mirjam2:

Miért kell mindig a saját igényeinkből kiindulni ahhoz, hogy elképzeljük, mi a jó a másiknak? Nem, Kazinczynak valószínűleg más értékrendje volt, mint neked, vagy nekem, pedig az én boldogságom sem a pénzen múlik.:)

"A magyar nyelv kerdeset meg lehetett volna oldani ugy, hogy mindenki tanult volna az iskolaban nemetul, es nemetet hasznaltak volna tudomanyos illetve hivatalos szovegekhez, a magyar pedig megmaradhatott volna koznyelvnek illetve irodalmi nyelvnek."

II. Józsefnek voltak hasonló próbálkozásai, hasztalan. Mert már akkor politikai kérdés volt, ahogy '45 után az orosz is. Ellenben meg lehet nézni a finn oktatást: ők a mi nyelvrokonaink, ugyanakkor éppen azért is sikeresek, mert hatalmas összegeket fordítanak a színvonalas közoktatásra, így többek között az idegennyelvek oktatása is megoldott. (A magyar fiatalok körében például lassacskán ciki nem tudni angolul, viszont az iskolában jellemzően a leggyengébb nyelvtanárok vállalják az alulfizetettséget.)

pappito · http://pappito.com 2012.11.19. 00:33:20

@Mj: vagy ott az izlandi nyelv példája, az izlandiban nincsenek jövevényszavak (permanens nyelvújítók) a szükséges új szavakat megalkotják izlandiul. (asszem 1942-es a legfrissebb nyelvtankönyvük, csak a szószedet frissül)

Ehhez képest nagyjából minden izlandi tud angolul.

pappito · http://pappito.com 2012.11.19. 00:38:57

Thaifölddel kapcsolatban csak azt akartam mesélni, hogy jött ide egy párocska onnan, hatalmas összegű kp, okosság, mit hogy lehet megoldani ügyesbe, féláfával, stb.

Mi meg elszoktunk ettől, gyakorlatilag kp-t se használunk igazán, meg végre megszoktuk, hogy nem kell ügyeskedni, okoskodni, egyenlőek a jogok, a hivatalok és hatóságok pedig érted vannak, rossz volt nézni, ahogy ezek nyomták a k-európai/ázs tempót, mint amikor a legsuttyóbb paraszt strandpapucsban, böfögve-fingva vonul be az operába (pedig azért NZ se valami sznobtanya)

Ettől persze lehet Thaiföld klassz hely, csak tésztában kell lenni a helyi viszonyokkal (korrupció, stb.), amelyek máshol nagyon furának látszanak :)

Nyaralni mennék oda azért, de kisgyerekkel inkább máshova megyek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.19. 00:40:45

@pappito:

Na igen.:) Bár, az izlandiaknak akkor is ott van az az előnyük, ami nekünk nincs meg: bármely germán nyelvet könnyebben fogják tudni megtanulni a rokonság miatt, ráadásul náluk kötelező is az angol. (A németnek meg a rendszere lehet ismerős nekik.)

pappito · http://pappito.com 2012.11.19. 00:45:43

@Mj: az is egy érdekes ország amúgy, reméltem, hogy lassan kerül ottani magyar a HÁ-re, de egyelőre nem láttam.

Sőt, nem csak a szavakat találják ki, hanem a neveket sem hagyják, anno amikor 56-ben befogadtak pár családot, az egyetlen feltétel volt, hogy izlandi nevet kellett felvenniük. Túl kevesen vannak. (de ott is sok a lengyel, egy itteni kamionos ismerősöm ott tanult meg lengyelül :)

bkkzol 2012.11.19. 01:27:25

@Chang Yai: Ingázo vagyok. Fele időm Thaiföldön fele Magyarországon. Mindennek megvan a szép oldala. Nyáron jó Magyarországon, itt úgy is esős időszek van, téből viszont elég a december. Kicsit járkálni szoktam a környéken, most februárra tervezek egy burmai kirándulást. Ha volna kedved akkor szivesen vennék tanácsokat. Köszi nagy elefánt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.11.19. 04:56:31

műszavak: pont a finnek PISA- eredményeivel kapcsolatban hozták fel lehetséges magyarázatnak, hogy "átlátszó" a finn nyelv, a gyereknek pl nem kell bemagolni, hogy a pentagon az ötszög, mert egyértelmű a finn szóból, hogy miről van szó.
kár, hogy az elmélet ott bukik meg, hogy ezek szerint nekünk is nagyon jól kellene teljesítenünk, úgyhogy mégiscsak van valami abban, hogy mekkora összegeket toltak az oktatásba.

BKKZol: első számú tanács, hogy foglalni kell szállást, most, és repjegyeket, ha repülni akarsz, mert a turisták száma hirtelen megtöbbszöröződött, de az infrastruktúra nem, ráadásul felment az ára is minden hotelnek, nem kicsit. komolyan kell venni a Lonely Planet tanácsait a csak sima, hajtás és szakadásmentes dollárra, véresen komolyan, különben itt állsz majd, hogy a Lonely Planet szerint 10 dollár a guesthouse, igaziból meg 25, és senkinek sem kell a harmincéves szakadt dollár. vízumot Bangkokban egy nap alatt csak akkor adnak, ha van kinyomtatott repülőjegy, különben másnapra vagy harmadnapra, fénykép csak fehér hátterű lehet. ezt persze csak tt helyben fedezi fel az ember.... nemtom, mennyit olvastál már utána a dolgoknak, most hirtelen ennyi jut eszembe az első lépésekről.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.11.19. 05:07:24

bocs, hogy nem használom a válasz gombot, nagyon lelassítja a betöltést (lehetetlen lassú a net ma, vajon Obama látogatásának van-e köze hozzá?)
Korpásék lyánya: egyszerű mezei angoltanár vagyok, perpill egy nemzetközi iskolában, hat és fél tanév Thaiföld után most éppen itt, egyszerű kis anyagi megfontolásból elsősorban. még nem tudom, maradok-e, nem egyszerű, mert annyira hiányzik Chiang Mai (a főnököm lehidalt, amikor mondtam, hogy megyek haza karácsonyra, megijedt hogy lelépek, aztán gyorsan megnyugtattam, hogy ja nem, csak ide a szomszédba). Perpill az a terv, hogy jó lenne egy év utazás és láblógatás, mert nem kicsit vagyok kimerülve, aztán majd vissza a "csatamezőre". Sajnos ezt nem lehet félig csinálni, ha van meló, akkor túl sok.

mommmmo 2012.11.19. 06:26:39

Nagyon tetszett az iras, amugy kar, hogy az emirsegi jogsi megszerzeserol senki sem irt, mert az is hatalmas volt.

A kresszkonyv is hasonlokep poen volt, meg az is, hogy speci en ott tanultam vezetni, ami azt jelentette, hogy egy olyan autoval kellett lenyomnom 15 ora tanorat, ami max 20 km per oraval tudott menni a tanpalyan.

nyuszigonosz 2012.11.19. 07:07:04

Érdekes ez a Thaiföldi poszt!
Kár, hogy a hozzászólások nagy részéröl ezt már nem lehet állítani:vitatkozni piszlicsáré mindenfélén...na mindegy.

@mommmmo: akkor az emirségi jogsi megszerzese a te témád, írd meg.

hothead 2012.11.19. 07:27:39

@Korpásék lyánya: epp az ellenkezojet tapasztaltam hollandiaban, rendszeresen a nagyszulok vittek haza az unokakat az iskolabol, a kisebbekre (4ev alattiak) pedig ok vigyaztak, amig a szulok dolgoztak. termeszetesen ez nem altalanosithato az egesz orszagra, es nagyban fugg a csaladtol is.

hothead 2012.11.19. 07:34:18

@Chang Yai: szerintem is irjal nyugodtan, sokan erdeklodessel varjuk. a hagyma csipi a szemet, ne is torodj vele.

hothead 2012.11.19. 07:35:40

@mommmmo: miert nem irod meg? amig meg belefer az idodbe...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.19. 08:29:50

@Frau Holle:

A közoktatás e szempontból inkább károkat okoz. Pl. alaptalan tévhiteket terjeszt nyelvi kérdésekben. Általános iskolai magyartanároktól akkora baromságokat hallottam már...

A legbiztosabb szempont: a tömeges használat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.19. 08:30:43

@Mj:

Nyilván az VOLT, hiszen különben nem ez lenne a neve.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.19. 08:31:41

@Korpásék lyánya:

Ezt azért nem mondanám. A nyelvújításnak a mérlege mindenképpen pozitív.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.19. 08:35:29

@Mirjam2:

A XIX. sz. elején a magyar nyelv olyan helyzetben volt, mint az ír nyelv.

Az ír út az volt, hogy az írek angol anyanyelvűvé váltak, s az ír kihalt (de facto). Ettől az ír identitás nem szűnt meg.

A magyaroknál viszont a magyar nyelv nagyon fontos a identitáshoz, így másik úton haladt a magyar nyelv.

Az biztos, hogy gazdaságilag előnyesebb lett volna elnémetesedni. De hát ilyen ügyekben nem mindig a gazdasági szempontok döntenek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.19. 08:38:19

@pappito:

Nem kell olyan messzire menni. A horvát is irtja az idegen szavakat, még a magyar nyelvújításhoz képest is keményebben.

A szerb és a horvát közötti különbségek éppen abból adódnak, hogy a szerb befogadóbb nyelv, nem irtja az idegen szavakat. Így jellemzően az a helyzet, hogy ugyanarra a szerb szó nemzetközi eredetű, míg a horvát meg annak szláv változata

Zabaalint (törölt) 2012.11.19. 08:45:27

@Mirjam2:
"A magyar nyelv kerdeset meg lehetett volna oldani ugy, hogy mindenki tanult volna az iskolaban nemetul, es nemetet hasznaltak volna tudomanyos illetve hivatalos szovegekhez, a magyar pedig megmaradhatott volna koznyelvnek illetve irodalmi nyelvnek. Kepzeld el, mennyivel jobb lenne az a magyar gazdasagnak, illetve mennyivel szelesebb latokoruek lennenek az atlagemberek Magyarorszagon, ha majdnem mindenki jol beszelne nemetul"

Egy mérnök ismerősöm hasonlóan gondolja, bár az ő levezetése szerint ha a tudomány nyelve és a hivatalos nyelv is a német maradt volna, akkor mára már a hétköznapi nyelv is az lenne, de ő ezt nem bánná. Szerintem amúgy neki van igaza, ez könnyen alátámasztható azzal, hogy pl. Nyíregyháza és környékén a 18. század végén még tótul beszéltek, aztán "magyarizálódott" a lakosság.

A poén amúgy az, hogy talán a magyar a legkevesebb ember által beszélt nyelv, azok közül, amelynek szinte minden szakterületen van tudományos szakirodalma. Más, hasonló létszámú népnél általában az orvosok oktatása eleve angolul megy, bár ha jól tudom ma már az angol szakmai nyelvvizsga nálunk is kötelező nekik. Egyébként ez egyrészt szépen hangzik, és úgymond büszkék is lehetnénk rá, a probléma azért az, hogy rengetegbe kerül ez, miközben az eredménye, az hogy a szakemberek a magyar szaknyelvet ismerik, a nemzetközit nem, rontja a versenyképességet. Szóval összesen nagyon sokba kerül nekünk az, hogy máig úgy gondoljuk, a magyar nyelv ápolása elsődleges fontosságú.

pizo 2012.11.19. 09:09:28

@hagyma: Ázsiából csak Dél-Korea jöhetne szóba. Ott többször már voltam, abszolút megszokható.

Zoli

Frau Holle 2012.11.19. 09:26:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Abban, hogy sokszor hülyeségeket terjeszt, egyetértünk. Erre szerintem a megoldás az lenne, ha jobban csinálnák. No, ez ennek a megoldása egy szép feladat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.19. 09:45:28

@Zabaalint:

"talán a magyar a legkevesebb ember által beszélt nyelv, azok közül, amelynek szinte minden szakterületen van tudományos szakirodalma"

Ez nem igaz. A kultúrnyelvek (= amelyeknek szinte minden szakterületen van tudományos szakirodalma) között a magyar abszolút a középen helyezkedik el. Van kb. 150 ilyen nyelv, s a magyar nagyjából a 70. legnagyobb nyelv. Csak Európában egy rakás ilyen nyelv van, mely kisebb a magyarnál!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.19. 09:46:52

@Zabaalint:

"Más, hasonló létszámú népnél általában az orvosok oktatása eleve angolul megy"

Ez sem igaz. Ahol a helyi nyelv "kultúrnyelv", mindenhol azon folyik az oktatás.

elkoltozott. 2012.11.19. 11:09:37

Hagyma nálam nagyon betette most a kaput. Lehet hogy Amcsiban elhappoltak előle valami tetőfedő munkát a ferdeszeműek?

Amerika vs Thaiföld? Számomra egyértelmű hogy Thaifőld. És inkább olvasnék itt keletről mint a nagy nyugatról...
Ha valakinek épp neked kellene tudni Hagyma hogy Amerikában sem kolbászból van a kerítés. És azért Amerikában is van szegénység és bűnözés meg a stb. Szóval nem tudom mire vered a nyálad ennyire.
Európán belűl is más és más a kultúra. Ennek kicsit olvass utánna majd ha lesz időd a focimeccs bambulása után.
Gondolom te ismegtaláltad Amerikában magad szóval Te sem hiányzól Magyarországnak, ettől ne félj.

Kinában évente 1 millió mérnők végez. Kitünő angolsággal rendelkeznek szóval ha tetszik ha nem Ázsia le fogja nyomni a világot. Ezt felfogni és megérteni nem nehéz. És ez rossz hír Európának és Amerikának is.. de jobb szokni mint utálni.

xlngx 2012.11.19. 11:40:25

@mommmmo: Nekem is van dubai jogsim, nekem is egy elmeny volt, tudnek rola meselni:)

Tajfoldrol pedig annyit hogy en el tudnam tolteni a nyugdijas eveimet Koh Samuin egy kis apartmantban. Bangkok sem veszes szerintem, nekem kifejezetten tetszett turistakent.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.19. 22:24:43

@pappito:

Micsoda intolerancia, hogy izlandiasítaniuk kell a nevüket a bevándorlóknak.:) Nálunk - gy. k. Magyarországon, merthogy én itt élek, és itt is szeretnék:) - ez biztosan kivágná a biztosítékot.:) Egyébként érdekes lenne megvizsgálni, hogy miért választja nagyobb arányban adott népcsoport/nemzet adott országot.

pappito · http://pappito.com 2012.11.19. 23:26:19

@Mj: miért vágná ki a biztosítékot? Egy állam nagyjából azt szab feltételül a vonatkozó állampolgárság megszerzéséhez amit akar.

Állandóan ez megy, hogy "bezzeg ha Mo csinálná akkor mindenki ezt vagy azt gondolá vagy ez vagy az történne"

El kéne felejteni ezt a "mindenki minket bánt" mentalitást és előre názni inkább. Hozzáteszem, hogy kényszerű, államilag intézett névváltoztatásra volt példa Mo-n már, mégse szakadt le az ég.

pappito · http://pappito.com 2012.11.19. 23:30:39

@Zabaalint: " Szóval összesen nagyon sokba kerül nekünk az, hogy máig úgy gondoljuk, a magyar nyelv ápolása elsődleges fontosságú."

he??? A magyar nyelv ápolásának fontossága nem zárja ki a világnyelvek oktatását - lásd újra az izlandi példát. Nem az kerül sokba, hogy a magyar nyelv megőrzése fontos, hanem az, hogy emelett nincs rendes nyelvoktatás és a magyar diák alapból rohadt nagy hátránnyal indul az európa egyéb országaiból származó fiatalokkal szemben

pappito · http://pappito.com 2012.11.19. 23:34:55

@elkoltozott.: "Kinában évente 1 millió mérnők végez. Kitünő angolsággal rendelkeznek szóval ha tetszik ha nem Ázsia le fogja nyomni a világot."

khm... azért ez elég nagyívű mondat :) Ázsia valóban komoly tényezővé vált sok szempontból, sokból meg nem. Az évi egymilló mérnök nem tudom, hogy igaz-e, de, hogy olyan kiválóan beszélnék az angolt az egyszerűen nem igaz, és mivel ez az ország is kedvelt ázs célország, van személyes tapasztalatom bőven ezügyben.

Ha le is nyomjáka világot, akkor inkább úgy, hogy összekapaszkodva nehezek, nem az angol miatt :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.11.20. 15:10:21

@pappito:

Én szívesen néznék előre, ha hagynák. Izland elég periférikus helyzetű, csendes kis ország ahhoz, hogy a kutya se figyeljen rá, maximum akkor, ha becsődölnek. De velünk elég sűrűn szokott mostanában foglalkozni a nyugat-európai sajtó is, pedig az államcsődnél jóval kisebb horderejű dolgokat követünk el.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása