oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 11. 07:02,  Élni és élni hagyni 387 komment

2012. november 11. 07:02 Határátkelő

Élni és élni hagyni

Sok mindent meg kell szokni az Angliába költözőknek, és ezek közül még nem is a fordított közlekedés a legdurvább. Mai posztolónk, Invisible Kid például a külön hideg és külön melegvizes csapon akadt ki. Ami persze csak félig vicc, a lényeg mégis csak az, hogy miként élik át az első időszak sokkjait, és hogyan látják a lehetőségeiket. Rögtön kiderül.

London, Northolt utca.jpg

„Igazából azon gondolkoztam a legtöbbet, hol is kezdjem el a történetünket - na meg azon, hogyan fogom ilyen kevés helyen összefoglalni azt a rengeteg gondolatomat, benyomásomat, amit megosztani kívánok.

Kezdem talán ott, hogy barátnőmmel még az év elején pár hónap távkapcsolatosdi után elhatároztuk, hogy összeköltözünk. Igen ám, de hol? Ő budapesti, én vidéki, a fővárostól 40 km-re – azért lássuk be, nem áthidalhatatlan távolság, és összeköltözés szempontjából sem rossz, mert kompromisszumos alapon lehet félúton bérelni egy lakást, és járni „haza" dolgozni ugyanúgy, mint eddig.

Csak ott volt a bökkenő, hogy számolgattunk, számolgattunk, és arra kellett rádöbbennünk, hogy nem tudunk rendesen kijönni majd a fizetésünkből. Mindketten „középkategóriás" munkát végeztünk, ő pénzügyi, én ipari területen, tehát elméletileg nem okozhatott volna gondot nekünk egy albérletezés.

Elméletileg. De mivel otthonra is kell segíteni mindkettőnknek, arra jutottunk, hogy a megtakarított (és főként, szerencsés módon megörökölt... na, azért nem vagyon) pénzhez is szépen hozzá kell majd nyúlni minden hónapban, és egyszer el fog jönni az a pont, amikor mínuszba kerülünk.

Szánalmas és tanulságos

Mi legyen? Próbáljuk meg még addig kamatoztatni a pénzünket, amíg tudjuk! És hogy hol... hát nem Magyarországon. Nem ott, ahol barátnőm felsőoktatás után részmunkaidőre bejelentve dolgozik napi 8-10 órákat felelősségteljes beosztásban, potom pénzért, és nem ott, ahol én tudtomon kívül feketén dolgozok folyamatos műszakban, dettó potom pénzért, egy olyan helyen, ahonnan egy éve kirúgtak 40-50 munkavállalót, családfenntartót, és hoztak a helyükre elítélteket, mert az olcsóbb lesz a cégnek.

Kellemes, nevetséges, sokszor szánalmas, vagy éppen tanulságos volt ebben a közegben dolgozni, ahol egy táblára felírt kérés megfogalmazása közben odajön az emberhez egy elítélt, és megkérdezi, minek írod fel ezt? A fele olvasni se tud...

Meg egy olyan közegben, ahol a targoncán nincs fék, és ha előre akarsz menni, nem biztos, hogy nem tolatni fogsz vele. :D Kis magyar valóság. Hozzáteszem, ez a közeg adta nekem a legtöbb pozitív élményt is, a társaságával, alapvetően a munkámmal, amit szerettem csinálni.

Irány London (hát persze, hogy London :D )

Már a nyáron eldöntöttük, hogy Londonban fogunk szerencsét próbálni, hogy miért pont itt, azt igazából nem is tudjuk, csak úgy ez lett. Mivel tudatosan, hosszúnak nevezhető idő alatt intéztük el a kijövetelünket, olcsón utaztunk ki, nem itt kellett szállást keresnünk, valamelyest tisztában voltunk vele, hogy milyen sorrendben kellene majd a dolgainkat intéznünk itt a kezdetekben, milyen üzleteket keressünk, és így tovább.

Szerintem ezek elengedhetetlen dolgok – de legalábbis jelentősen megkönnyítik az ember dolgát, ha nem ebéd után dönti el, hogy irány a nagyvilág, és vacsorára már ott is van – aztán majd ott kitalálja, hol is aludjon... Meg miből, ugye.

Szerencsénk volt abból a szempontból is, hogy volt/van itt ismerősünk is, aki sokat segített már a kiutazás előtt is, és azóta is, amikor csak kérjük/tud. Hasznos infók, ilyesmi dolgok, nagyon jól tudnak ám jönni. Meg persze egy farmer is, ha az egyszeri ember a megérkezés után másfél nap alatt két nadrágját vágja haza, mint ahogy az nekem összejött.

A lutoni reptéren barátnőm hajgumijával sikerült összefognom a nadrágomat, miután egy gomb sikeresen leszakadt róla. Végül is nevetve érkeztem Angliába - ez jó, egy szakadt gatyában – ez rossz. Ezek után vajon hogyan folytatódik?

Az első benyomások

Abban a valamelyest szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mindketten jónak nevezhető szakmával (barátnőm az első szakmáját veszi elő, amivel otthon semmit nem tud már kezdeni, mert Magyarországon teljesen halott iparág lett – ez is - az évek során), és ebben ledolgozott évekkel, erről szóló referencia-papírokkal érkeztünk Londonba.

Szeretnénk is megmaradni ezeken a területeken, van is rá esély, persze alakulhat máshogy is, meglátjuk – rajtunk nem fog múlni, az biztos. Ha minden jól megy, 1-2 héten belül megkapjuk az NI számunkat – az interjú megvolt, már csak a postást várjuk - , és kezdődhet a tényleges munkakeresés.

Pontosabban, folytatódhat, miután pár helyről többünket elküldtek azzal, hogy amíg nincs szám, nincs munka. Elvileg nem feltétlen kell a munkavállaláshoz, gyakorlatilag úgy néz ki, ez már nem úgy van itt, mint régen – szóval először az NI, utána a munka.

Szerencsénk volt ezzel is, kiérkezésünk után 1 héttel már mehettünk az interjúra, a házban (8-an lakunk egy házban) rajtunk kívül mindenki 3-4 hetekre kapott időpontot.

A mindennapi élet

Hát, rengeteg minden fura. Kiakadtam a mosogatóban, és mosdóban található 2 csapon, és röhögtem, amikor megláttam, hogy a kádnál viszont egy csap van. Ahogy egy korábbi posztoló is említette, nekünk is rossz irányból jönnek az aljas sofőrök, érdekes, hogy minden második üzlet „Halál hentes" errefelé, és vérlázító, hogy egy az egyben olcsóbban be lehet szerezni rengeteg élelmiszert, ruhát, cipőt, elektronikai cikket itt, mint otthon. És nem, nem szarabb minőségű.

Nem, nem az zavar, hogy itt ilyen olcsó, hanem az, hogy otthon olyan drága. Mert ha jól emlékszem, a szembejövős :D posztolónak is a szemére vetette valamelyik okos kommentelő, hogy miért zavarják az itteni árak? Nem az itteniek, az otthoniak bosszantóak, az ittenieket látva...

És az bosszantó, hogy itt a legolcsóbb tej szépen ránk is savanyodott, ergo tejből van, otthon a jó minőségű, drága „tej" is ott áll a hűtőben másfél héten át, és utána is ihatsz belőle nyugodtan, mert nem savanyú.

Élni és élni hagyni

Persze, lehet mondani, hogy a közlekedés drágább, az albérlet meg aztán fúúúú egy kész vagyon. Otthonról kihozott pénzzel foghúzós is kifizetni a bérleti díjat, ezt elismerem, de ha már itt van fizetése az embernek, sőt, ha ketten keresnek, és élnek belőle, lényegesen egyszerűbb.

Ahogy számolgattunk, bizony szépen tudunk majd félretenni pénzt, ha dolgozni is fogunk mindketten. Még akkor is, ha két minimálbérrel számolunk. Otthon ez vágyálom. Még a minimálbér másfél-kétszeresét kétszer számolva is.

Holott azért nem lenne az egy irreális „elvárás", hogy ha az ember dolgozik, meg is tudjon élni belőle normálisan. Nem fényűzően, de nyugodtan, biztonságban.

Ja persze, kijössz a fizetésedből: ne szórakozz, ne legyen kapcsolatod, élj anyádékkal, zabáld a teszkós szarokat (amiknél itt szerény véleményem szerint a tényleg durván legolcsóbb „vacak" is ehetőbb/ihatóbb), és lógj a BKV-n pl. Na így kijössz a fizuból Magyarországon is. Hurrá.

Eszem ágában sem lesz visszamenni

Tényleg nem vagyunk itt régóta, de azért leírom ezt is, hogy egyelőre nem tört rám/ránk az a fene nagy honvágy, amiről sokan beszéltek nekünk, hogy majd biztos úgy lesz. És valahogy nem is érzem azt, hogy ránk fog törni.

Nyilván mindenkinek van, ami hiányozhat, biztosan lesznek ilyen dolgok a mi életünkben is, de összességében ez itt sokkal élhetőbbnek tűnik, mint az ott otthon. Lehet majd írni, hogy húú meg háá, még le se szállt a géped, és osztod az észt hülyegyerek, majd akkor ugass, ha kint vagy x éve – de minek kellene addig várnom?

Az alapvető dolgokkal már most is szembesültem, és eszem ágában nem lesz visszamenni Magyarországra. Még így sem, hogy minden második üzletben pakisztáni szolgál ki, aki teljesen érhetetlenül beszéli az angolt, még úgy sem, hogy a mosogatóban külön csap van a hideg, és meleg víznek, és úgy sem, hogy sokat esik az eső, meg nincs túró rudi (ja de, az épp van...), és a kerítés sem ehető hústermék."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr684901328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.11. 07:24:54

naja. mondjuk valaki tényleg megvilágosíthatna erről a csap dologról. mármint a logikájáról.

Frőczy Sanyi 2012.11.11. 08:01:20

@Babette_: állítólag más nyomású a hideg és a melegvizes rendszes (hogy hogyan, miért fogalmam sincs) de meg lehet oldani, hogy langyos legyen. Csak kell egy kólásflakon és rá három lyuk, na meg egy kis kézügyesség :D

Frőczy Sanyi 2012.11.11. 08:06:32

Amúgy a poszt írójának sok sikert! Meg készüljön fel az olyan típusú kommentekre, hogy "itthon saját albi kellett vón' ott meg jó 8 emberrel közösen lakni?". A lényeg, gondolom nem életetek végéig tervezitek a közösködést, és ott van esély a továbblépésre, itthon úgy osztottatok-szoroztatok, hogy nem volt. Ennyire egyszerű.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.11. 08:27:35

@Frőczy Sanyi: világos, láttam már házibarkácsokat. de hogy egy fejlett országban ne legyen intézményes megoldás....

nyuszigonosz 2012.11.11. 08:36:34

@Babette_: "de hogy egy fejlett országban ne legyen intézményes megoldás..."

Nevetnem kellett ezen a naivkodó beíráson: intézményes megoldás!
A csapot lehet cserélni! Ezek szerint egy öreg, évtizedek óta ott lévö csap van, de ha mindenki bérlö, senki nem költ ilyenre.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.11. 08:38:05

@Babette_: Szerintem mindenhol akad nem magyar standardnak megfelelő cucc. :) Először furi, aztán megszokja az ember, Nálunk pl. a dugaljnak van 3 lába. Ha hazaviszem a lap-topot kell egy magyar kompatibilis csatlakozó.
:)

A poszthoz: valóban még nagyon az elején jár az író, és majd biztosan változni fog a véleménye pár dologban. Ez mindenkivel így van.
Sok sikert a továbbiakban!

nigara 2012.11.11. 08:40:56

@nyuszigonosz: pedig itt 8-an laknak a házban, szóval fejenként alig kerülne valamibe... :)
Mondjuk ez az egész csap-dolog nagyon röhejes, hogy még mindig itt tartanak a fejlett országban :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.11.11. 08:44:34

Én is csak azt tudom mondani a csapokat simán ki lehet cserélni a legtöbb helyen. Egyedül azoknál a fürdőszobai mosdóknál problémás, ahol nem egymás mellet van a két csap hanem a mosdó két végében. Na ott macerásabb. De egyébként ez egy simán megoldható dolog.
Amúgy igen, kiváncsi lennék a poszt iró benyomásaira x idő múlva, amikor már eltöltött itt egy kis időt és a most furának tűnő dolgok teljesen természetessé váltak már. Hogy akkor milyen szemmel látja majd az itteni életet.
Addig is sok sikert és kitartást a továbbiakhoz!

Frőczy Sanyi 2012.11.11. 08:50:15

Találtam is egy magyarázatot az angol csap megoldásokra:
"Az angolok nem ismerik a langyos vízet. A keverőcsapot a régi angol vízvezeték-rendszerekben nem lehetettt alkalmazni, mert a hideg víz nagy nyomású volt, a meleg víz meg csak a padlásról csorgott alá, egészen kis nyomással. A két rendszert nem tudták összekapcsolni, mert egy kis dugulás is komoly bajt okozott volna. Régi lakásokban még mindig el van különítve a hideg és a meleg víz csapja. Valaki Angliában készítette ezt az elmés megoldást a vízkeverés megoldására. Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy az angolok okos megoldásokat is kieszeltek, pl. a koncentrikus kifolyócsövű keverőcsapot. "
wp.bertok.com/wp-content/uploads/angol_csap_megoldas.jpg

nigara 2012.11.11. 08:51:55

@Frőczy Sanyi: csodálatos. tényleg. XXI. század.

Frőczy Sanyi 2012.11.11. 08:59:12

@nigara: felénk erre mondják azt, hogy maszek :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 09:30:33

@Babette_: Van. Az uj epuletekben mar van. Nalunk minden csap keverocsap. De ahol ninc solyan, foleg ha tobben laknak , tarsberlet, erdemes megkerdezni a landlordot, es kicsereltetni. Egyik ismim, sjat penzen kicsereltette.

SziszkAnya (törölt) 2012.11.11. 09:34:04

Miert kell mindig kodositeni a szakmak eseteben? Fontos tanulsag lenne az is, hogy milyen szakmakban lehet pikk-pakk elhelyezkedni. Amugy sok sikert, 1 ev mulva is ird meg hogy alakult a sorsotok!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.11. 09:34:15

@tildy:): szóval akkor nem elmaradott félázsiaiak, és a külön csapok csak örökségek. ez megnyugtató. még akkor is, ha nem készülök nb-ba:D

nigara 2012.11.11. 09:39:37

@SziszkAnya:
"ha dolgozni is fogunk mindketten."

a posztban nem említi, hogy bármelyikük is dolgozik már.
Szóval nem pikk-pakk elhelyezkedtek...

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.11.11. 09:51:45

Ez a külön hideg- és melegvíz engem is nagyon zavart Angliában. Itt Thaiföldön viszont csak "hideg" víz van, az cseppet sem zavar. :-D

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.11.11. 09:53:13

Ez a hideg- és melegvíz engem is nagyon zavart Angliában. Itt Thaiföldön csak "hideg"víz van, ez már cseppet sem zavar... :-D

SziszkAnya (törölt) 2012.11.11. 09:53:20

nigara:hupsz, beneztem az 1 hetes interjut, azt hittem melo kozben meg nem. szorikas.

jog-ász 2012.11.11. 09:56:06

ha megfizetik az ember munkáját akkor nyilvánvalóan nem fáj a szive a hazajövetelért és az itthoni éhendöglésért..több ismerősöm 5-6 évi kemény munkával nyelvismerettel összerakott annyit hogy belevághat kint egy lakásvásárlásba, önereje már megvan a hitel meg olcsó(bb)mint nálunk..

NIKI LAURA 2012.11.11. 10:09:27

Olyan nyomasztó kezd lenni.
London,egyszerű magyar pár,aki két hét után nem vágyodik haza,folyamatos csodálkozások:forditott közlekedés,tescos tej,8-10 ember egy házban,bármit elvállalunk,sokkal joban élün,nyelvet nem beszéljük....IRÁNY ANGLIA!

Az "angolos"sztorik 90% egy kaptafára épül.

2012.11.11. 10:10:39

@Babette_: a dolog nagyon egyszerű: a normális országokban mosakoni szoktak, és nem pedig a vizet folyatni. Ehhez kell a viz, és a medence, amibe vizet enged az ember és mosdókesztyűvel megmosakodik.

Egy zarándok úton volt alkalmam megfigyelni, hogy ki hogy intézi el ezt a dolgot, nos a magyarok nem mosdanak, csak folyatják magura a vizet, a tusfürdőt higitatlan kenik magukra, mosdásnál a folyóvizet két kézzek lötybölik az arcukra, és csak oda. Más népek mosdó ketyűvel vagy szivaccsal dörzsölik le magukat. Ehhez pedig az kell, hogy a viz ne a csatornába follyon el.

Mivel a mosdához nem kell folyóvíz, így a keverő csap is felesleges, bár mamár ez az olcsóbb megoldás, és igy az ujabb lakásokban is ezt teszik. Németországban is ez volt a szokás, a háború előtti házakban még ez van, de ma már keverő csapok vannak sokkal nagyobb arányban mint otthon.

NIKI LAURA 2012.11.11. 10:11:35

@www.aonang.hu: azt mesélik felénk,hogy Thaiföldön 99% pucolós,körözött magyarok vannak tartósan,akiket a régebbi kinti magyarok havi apanázzsal lehúznak,hogy ne jelentsék az új jövevényeket a Célkörözési Alosztálynak!

Frankó kis élet.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.11.11. 10:15:23

@NIKI LAURA: Ez jó! Amikor először megkérdezték, hogy pucolós vagyok-e, azt hittem, hogy a takarítóra gondolt. :-D
Egyébként itt "felénk" meg azt mesélik, hogy minden európai kő gazdag milliomos, az eszkimók meg puszta kézzel kapják el a jegesmedvét, amit nyersen meg is esznek...

Pussy Riot (törölt) 2012.11.11. 10:18:00

"...így sem, hogy minden második üzletben pakisztáni szolgál ki, aki teljesen érhetetlenül beszéli az angolt"

Te is pakisztáni lettél csak még nem jöttél rá.
Sok szerencsét.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.11.11. 10:24:14

Azt hiszem, kedvet kaptam én is :) megyek, azt szerencsét próbálok a Ködös Albionban. De csak, ha van TK Maxx..!

gnme 2012.11.11. 10:30:29

úgylátom túró rudival és marhapöresszel téged már nem lehet meggyőzni :-)))

..hát.. akkor gyere haza azért, hogy hallgathasd nagyszerű tehetségeinket!

fn.hir24.hu/velemeny/2012/11/10/szegyellje-magat-zambo-krisztan/

Mrs. Clayton 2012.11.11. 10:34:48

@Babette_: Frengi gyakorlatilag megválaszolta a kérdést, annyival egészíteném ki, h jellemzően az angolok nem folyóvíz alatt mosnak kezet, így a kagylóba engedik
tildynek is igaza van, mert sztem ma már nem is lehet mást csak keverőcsapot venni, hagyományos külön két csapot szerintem nem is láttam a B&Q-ban
ilyenekkel csak a régi felújítatlan lakásokban, intézményekben lehet találkozni
@Modor Tibi: meg Primark is, ott még olcsóbb, igaz indiai, pakisztáni, magyarul kínai minden

MACISAJT 2012.11.11. 10:36:36

"zabáld a teszkós szarokat (amiknél itt szerény véleményem szerint a tényleg durván legolcsóbb „vacak" is ehetőbb/ihatóbb)"

Érdekes meglátás...:)
Éppen egy "bezzegAngliábanhawai" felütésű posztban...:D
Csak tájékoztatásképpen, hogy mi is a Tesco, ahonnan
a "teszkós szarok" származnak:

Tesco
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jelmondat A legkisebb is számít
Típus részvénytársaság
Alapítva 1919
Székhely Egyesült Királyság Cheshunt, Broxbourne, Hertfordshire
Vezetők David Edward Reid (elnök),
Philip Clarke (vezérigazgató)
Alapító Jack Cohen
Árbevétel 62,54 milliárd £
Alkalmazottak száma 472 000 [1]
Tesco House - a Központi Iroda
Még ma is lehet vásárolni a TESCO első önkiszolgáló áruházában, St. Albansban, London közelében.

A TESCO egy nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc.

Központja a Nagy-Britanniában fekvő, Cheshunt városában, London közelében található. Világszerte 5381 üzletet üzemeltet.
Alapítás
A TESCO céget 1919-ben Sir Jack Cohen alapította. Apja zsidó vallású, ő pedig a brit légierő pilótája. 21 évesen, 30 fontból kezdett bele a vállalkozásba: élelmiszereket árult a londoni East End-en egy piacon. Kitartó munkával hamarosan bővíteni kezdte az üzletet. A TESCO név először teásdobozokon jelent meg a 20-as években.

Az első TESCO áruház 1929-ben nyílt Burnt Oak-ban (Edgware, London).

PermanentDestructor 2012.11.11. 10:46:12

Én isz ki akarok menni, hé, ne hagyjatok már itt...

venator 2012.11.11. 10:46:20

De jó poszt. Miről szólt, otthon szar, kint jó? Ebből a fajtából tényleg kevés volt eddig is.

Kivancsi 2012.11.11. 10:46:34

2het utan meg nem irnek postot.
foleg ugy, hogy minden milyen rozsaszin es happy Londonban otthon meg minden kibaszott sotet, fekete es szar....
remelem ez meg fog valtozni :):)
Londonban felszall a rozsaszin kod otthon meg elkezd szurkulni valamikor meg majd csak kivilagosodik :)
habar 22ev+ sotetseg utan? lehet igymaradunk:):)

ocso79 2012.11.11. 10:49:47

Igen a szakmaban elhelyezkedesre kivancsi leszek En is.Sajat tapasztalat:
-otthoni szakmunkas nem beszel olyan szinten angolul hogy kapasbol el tudjon helyezkedni az adott szakmaban
-sok ido meg felzarkozik nyelv szinten es utanna jon a foleg az epitoipari szakmakban fellelheto hatalmas kivitelezesi kulombseg,szabvanyok,kulombozo rajzok es rendelkezesek

Szoval nem konnyu de nem is lehetetlen.
Sajnos ezert amikor sok IT-ban tevekenykedo emberkevel beszelgetek es hitetlenul alnak hogy neked hogy nem sikerul,ekkor jovok En es elmeselem hogy ez nem olyan hogy otthon felalsz a szekbol Londonban meg beleulsz a munka ua.

Halkan megjegyzem nemely ismeros bizony jelentosen gyengebb angolal rendelkezik mint az enyem :))

2012.11.11. 10:57:07

@Babette_: A csapokról: az angol roppant hagyománytisztelő. Ezért még azt a rendszert használta 10 évvel ezelőtt, amit nagyanyái.
Van keverőcsapos megoldás, sőt, egyre inkább az van.
A két csap meg onnan jön, hogy annak idején lavórban mosakodtak, tehát be lehet keverni a megfelelő hőfokot a mosdóban, és a vízben mosakodni. Amúgy is, olyan az elképzelés errefelé, hogy a folyó víz sokba kerül.
Ami tragédia, mosogatásnál NEM öblítik el az edényeket folyó víz alatt. Hagyják rászáradni a mosogatószeres vizet.

Mrs. Clayton 2012.11.11. 10:57:53

@venator: már előre elnézést kérek,h megint hozzád szólok, de sajnos az emberek nagy többségének egyáltalán nem érdekes az élete, sőt dög unalom, monoton és a fizetésük se túl sok
szerintem hagymának van igaza amikor azt mondta, h majd akkor lesznek ezek a posztok mások, ha eltelik 10-15 év, a kivándorló letelepedik, szerez állampolgárságot családot alapít
addigra valószínűleg belátják, h totál átlag életet élni se Angliában, se Németo-ban se sehol a világon nem túl nagy szám
ha meg valaki felkapaszkodik a semmiből valahová kevéssé valószínű h posztokat írogasson a sikeréről
én megmosolygom azokat, akik előadják, h mekkora monitort, meg iPhont meg milyen benefiteket kaptak a cégtől és ez mekkora szám, hát nálunk egy egyszerű takarító is kap hasonlót, jó nem telefont, de kondibérletet, babysittert, kedvezményt az Asdaban, Tescoban, bicikli támogatást, ha azzal jár dolgozni stb
és ha majd elkezdi megérteni h h működik máshol a politika, a hivatalok, az emberek úgy általában, akkor meg rájön, h gyakorlatilag minden ugyanaz mint Mo-n

tlvajferi 2012.11.11. 10:59:25

ez a poszt is kamu, az írója lehet soha sem látta Londont
egyénkébt gyanúsan sok az ilyen poszt a zindexen, fiatalok húzzatok el, lehetőleg olcsó(bba)n vállajatok munkát Londonban vagy bárhol, mint az ottaniak
idővel az angolok nagyon fognak szeretni :-)
ja, és még valami, kb.35 után ott sem fogtok kelleni senkinek...

Jock Ewing 2012.11.11. 11:00:46

Itthon jó milliomosnak lenni ! :-)

ugatok 2012.11.11. 11:01:43

a lényeg: annak reményében vállalod az esetleges, vagy valós nehézségeket, hogy, ha ezeken túl leszel: NYUGODTAN élhetsz. Nálunk, a folyamatos "harc és forradalom" alatt erre esély sincs...aki teheti, menjen csak...

2012.11.11. 11:04:42

@MACISAJT: Megint hülyeséget brummogsz. Az angol TESCO teljesen más minőségű terméket forgalmaz, mint a magyar.
Mondjuk 98% hústartalmú gépsonka?
Vagy tej, 2272 ml (4 pints) 1 fontért?
TESCO szörp 50% gyümölcstartalommal?
És ez a value for money kategória, van tesco minőségi kategória is. Gyakran üti a nagy gyártókat. Például a joghurtja.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 11:04:45

meg azt sem tudja, hol fog dolgozni, mennyit fog keresni, de mar most jobb 6 masik vadidegennel lakni es sose hazamenni
nem olvastam mi a szakmajuk es mennyi angollal rendelkeznek
gyanitom semmivel, vagy nem sokkal, mennyi penzzel vagtak bele stb.
ugyhogy a tipikus poszt:
varjuk a folytatast
/meg jo is lehet, hogy ilyen koran elkezdte irni, szoval jo lenne tudni majd olyan 2 havonta, hogy holtartotok/

Imbolygó Hollander 2012.11.11. 11:08:53

@Jess G:

"átlag életet élni se Angliában, se Németo-ban se sehol a világon nem túl nagy szám"

Gondolom azért hívják átlagnak. Kérdés csupán az, hogy van-e igény többre? Esetleg szégyen-e átlagnak lenni?

"gyakorlatilag minden ugyanaz mint Mo-n"

Ebben kételkedem.

Mrs. Clayton 2012.11.11. 11:13:37

@hagyma: ne ródd fel neki, erről volt már egy poszt, h amíg csak turista, addig minden jó, majd ha beszólnak a lakótársak mert hangosan szuszog álmában, mert két kenyérmorzsát az asztalon hagyott, mert miért használja annyi ideig a fürdőt, töltsön pénzt a villanyórára, de miért megint ő? a 6.19Ł órabér nem is elég olyan sok mindenre, főleg h csak heti 30 órát tud dolgozni egy ügynökségen keresztül, amikor majd fizetni kell council taxot, road taxot, tv licencet, amikor pensionra is vonnak a fizetéséből, amiről most még azt gondolja, h nem is kell

Rich.mond 2012.11.11. 11:13:48

(Ásít)
Ismét csak azt tudom mondani, hogy nekem vidéki kis faluból felköltözve, lakáshitellel, gyerekkel (jelenleg ellenzékiként), nem csúcsvezetőként is meg lehet élni ebben a kibaszott, sötét országban.
Úgy, hogy nem tartom magam különösebben ügyesnek, vagy ügyeskedőnek.
Ha másnak ugyanehhez az állapothoz két külön csap meg hat szobatárs kell, akkor hajrá!

dean23 2012.11.11. 11:13:57

Azért kíváncsi vagyok hány honfitársunk él már az Egyesült Királyságban az utóbbi 5-6 év remek kormányzásának köszönhetően....

2012.11.11. 11:15:49

@tlvajferi: @Jock Ewing: Kint se rossz!ja, és még valami, kb.35 után ott sem fogtok kelleni senkinek... "

LÓFASZT!
46 voltam, mikor kijöttem, egy kérdés volt: meg tudom-e csinálni?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 11:16:39

Mondjuk 2 het utan ide meg talan en sem irnek posztot. Tul rozsaszin minden ilyenkor meg.

Mrs. Clayton 2012.11.11. 11:19:19

@Imbolygó Hollander: nem mondtam h átlagosnak lenni rossz, azt mondtam, h a legtöbben átlagosak, így semmi érdekes nincs bennük, bennem se, max a családomnak vagyok érdekes, különleges
hidd el nagy különbség nincs, itt is felháborodnak, h a Tesco tönkreteszi a kicsiket, azt mondják h a politikusok mind csalók, a közpénzeket elherdálják, kiakadnak h elveszik a gazdagoktól a családi pótlékot, h a melegétel áfáját felemelik
mi a különbség ezek és a magyar problémák között? semmi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 11:21:59

@tildy:): de mi rozsaszin? a lakotarsak? az eso? hat meg semmi sem tortent akkor mi a rozsaszin
hogy jobb a tej a Tescoba?
@Jess G: en nem rovok fel semmit /az egyuttlakas nagyon igy van, en is ugy kezdtem, tudom mirol beszels/ inkabb kerdeztem, de gondolom majd valaszol
vasarbap gondolo nem keres munkat es tud netelni ha megengedik neki akik fizetik eppen:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 11:24:43

@Rich.mond: Nem arrol van szo, hogy meg lehet elni. Tobben, akik kijottunk, meg tudtunk elni otthon is, megse maradtunk.
Ellenben a lehetosegek meg igy is korlatozottak voltak, szerinted facebook hackaton mikor lesz Budapesten, facebook irodaban?
Vagy egyeb nagy cegek bejelentese, vilagpremier?

Nem olvastam amugy 6 szobatarsat sehol, max lakotarsat.
Eleg sokan kezdtuk igy, sokan azota mar sajat alberletet berelunk. fel evig meg szvsz kibirhato lakotarsakkal is:P

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.11. 11:26:57

Ez egy elég korai poszt. Ha jól értem,m ég nem dolgoznak mindketten és még csak ott tartanak, hogy számításaik szerint meg fognak élni a minimálbérből...

A régi angol házak csapjai és télen az ablakokon a duplaüveg hiánya elég nagy sokkot szokott okozni a többségnek :)

mardekar 2012.11.11. 11:28:10

Az remélem leesett mindenkinek, hogy kamu a bejegyzés. Ha nem, akkor szívesen elmondom miért az.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 11:28:24

@dean23: errol mar volt szo, hogy a lengyelek sokkal jobban allnak megis sokkal tobben mennek
kar mindent a politkara fogni, szerintem

mint mondtam altalaban az van, hogy az alom a jobb penz, ha van elo ez altalaban be is jon
de azutan ha maradni akarsz egy teljesn uj eletet kell felepitened
nem sorolom: sajat lakasberles, amilet Te akarsz nem a kenyszerszulte, biztositasok, kocsi,orvos, gyereknek ovoda iskola, ezer minden/
aki csak penzert megy, az OK, robotol-keres-hazamegy
de O mar2 het utan a letelepdessl foglalkozik:)
ami jo es szep, kellenek a tervek, de azert kijelenteni ebben a helyzetben, hogy sosem megyek haza, kicsit eltulzott:)
/ en meg most is csk 99 %-ban mernem ezt kijelenteni magamrol, pedig.... kicsit mas a szitum:)/

átlátó 2012.11.11. 11:29:52

Nagyon együtt erzek a problemakkal, amik ott Londonban vannak. Nagyon. Sulyosak a problemak. Nagyon. A fing ott is minden iranyba terjed?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 11:30:16

@dean23: 2001es censuskor 13 ezer korulit irtak, ami szerintem keves, foleg, hogy azert en magyar szarmazasunak mindefelekepp, de inkabb szimplan magyarnak tekintem es mondanam azokat is, akik 45-ben vagy 56-kor kivandoroltak, azok gyerekeimm unokai,
13E nagyon kevesnek tunik, megha 2001es adat is. 2009re 25 ezret josoltak, de ennyien minimum vagyunk Londonban, ha nem tobben, Es akkor meg az orszag tobbi reszet nem is emlitettem...
Szerintem megkozelitoleg 100-150 ezren lehetunk mar itt a UK-ben magyarok. (nem csak Magyarorszagiak, hanem felvidekiek, erdelyiek,v vajdasagiak is)

2012.11.11. 11:30:17

@Jess G: ha share house-ban lakik, nyolcad magával, akkor a council tax benne van a bérletben, a tv-licence-vel együtt. ha nincs autója, nem fizet road-taxot.
Ha kic köbcentis autót vesz, kevés a tax, esetleg nulla.
Egyébként szeretném megkérdezni, valaki ugyan válaszoljon már rá, ha Magyarországon, elvégezve az iskolát, munkába állnál, és nem támogatnak a szülők, van a zsebedben mondjuk 300 ezer forint, mit tudsz kezdeni? Azonnal lakást kapsz az államtól? Találsz munkát másnap? El tudsz helyezkedni a végzettségednek megfelelően?
pedig beszéled a magyart!
Sőt, elhelyezkedésnél többször kaptam meg, hogy nem elég jó az angolom. Érdekes mód, ez Angliában a kutyát sem érdekelte.
És a szakmámban dolgozok.

nigara 2012.11.11. 11:35:22

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Magyarországon, elvégezve az iskolát, munkába állnál, és nem támogatnak a szülők, van a zsebedben mondjuk 300 ezer forint, mit tudsz kezdeni? Azonnal lakást kapsz az államtól? Találsz munkát másnap? El tudsz helyezkedni a végzettségednek megfelelően? "

ez hogy jön ide? csak nem megkaptad mindezt így odaát????

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 11:36:43

@átlátó: Amerre a szel viszi:P Az meg szinte mindig fuj.

vitamax 2012.11.11. 11:39:56

A legszomorubb az egeszben, hogy eppen csak most ertel ki, de te mar Pakisztanozol.Megis mi a faszt kepzelsz magadrol?
Ezert nezik le a magyarokat az egesz vilagon, mert egy mocskos fajgyulolok.

2012.11.11. 11:40:09

"1 héttel már mehettünk az interjúra, a házban (8-an lakunk egy házban) rajtunk kívül mindenki 3-4 hetekre kapott időpontot"

Egész jó. Én a mostani munkahelyemre, Budapesten, 4 hónapig jártam interjúra, összesen 4 alkalommal, mire összejött... Még jó hogy váltás volt, és nem munkanélküliként kellett kilincselnem...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 11:41:51

@tildy:): az kulonbseg mennyi magyart es mennyi magyar szarmazasut szamoltak
azert egy 56-os letelepedett brit allampolgar ne szamitsunk mar magyarnak, foleg ne a gyerekeit unokait
az tuti a nepszamlalas csak egy iranyszam es altalaban tobben lehetnek kinta szerintem, meg szerintem kategoria;)
amugy gondolom van am mozgas is, tehat mennek is haza stb.
160 ezer soknak tunik
de en nem tudom
ja amugy ne trianoni elotti hatarok szeint szamolj, mert ott nem Orbana fonok es itt arrol volt szo, hogy a politika miatt sokan mennek ki

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 11:43:03

@Jankove: NI-rol van szo. Az kicsit mas, mint amirol te beszelsz. Az NI interview az NI number ( adoszam, tb-szam, minden egyben) megkapasaert van.
Nem allasinterju.

Nekunk 4 hettel kesobbre adtak idopontot.

Bohooo 2012.11.11. 11:43:04

Hat ez nem volt valami hasznos (nem nekem, en evek ota itt vagyok, hanem aki ki akar menni), 2 het utan nem lehet messzemeno kovetkezteteseket levonni, hiaba gyozkod minket errol a szerzo. Arrol is irhatott volna hogy mi az a tuti szaktudas amivel o itt hamar el fog helyezkedni, akkor meg talan tanacsot is kapott volna attol aki esetleg tud errol valamit itt kint. Na mindegy, sok sikert neki es baratnojenek is!

2012.11.11. 11:43:37

"otthon a jó minőségű, drága „tej" is ott áll a hűtőben másfél héten át, és utána is ihatsz belőle nyugodtan, mert nem savanyú."

Nem véletlenül vezetjük a halálozási listát. Szar stresszes életmód, szar környezet, miért pont a kaja lenne jó?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 11:43:39

@Jankove: 4 honap utan kaptad meg TAJ /ado/ NI/ SSN/ nem kivant torlendo, szamodat?

venator 2012.11.11. 11:44:25

@Jess G: Semmi gond, kivételesen egyetértünk. :) Én csak azt hiányoltam, hogy pont az érdekes részletek maradtak ki, illetve azok amelyek érdekesek lehetnek az Angliába készülőknek.

Milyen végzettséggel, milyen munkából ment ki, hogy sikerült lakhatást intézni, bürokrácia? Milyen munkát keres, milyen bérre számít?

Ilyesmire gondolok. Az, hogy a tesco-s tej olcsó és jó, az számomra viszonylag kevés információs értékkel bír.

A dán tej amúgy baromi jó és csak öt korona egy doboz. Kb. 185 forint. :)

nigara 2012.11.11. 11:44:40

@Jankove: olvasd már el még egyszer, hogy mit írt a posztban!!! magyarul van :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 11:45:35

@hagyma: Miert ne?
En 50 ev mulva is magyar leszek, (meg ugye alapbol jasz meg kun meg tot, meg brit is, remelhetoleg), nem fogom letagadni.
Gyerekek esete: ha mindket szulo magyar, akkor a gyerek is magyar, hiaba el akar Kuala Lumpuron.
Bar mondhatja masnak magat.

mardekar 2012.11.11. 11:46:56

@hagyma:
"rádöbbennünk, hogy nem tudunk rendesen kijönni"
"elméletileg nem okozhatott volna gondot nekünk egy albérletezés"
"De mivel otthonra is kell segíteni mindkettőnknek"
"kamatoztatni a pénzünket, amíg tudjuk! És hogy hol... hát nem Magyarországon."

Az utolsó idézet után meg jönnek a marhaságok. Jó hogy a hóvihar meg a cunami nem kapott helyet benne. Szinte minden "szegény magyar vagyok" klisét elsüt a cikkíró... szánalmas :D

Ha valakinek az idézetek után sem esne le, hogy a picsába akarsz segíteni a szüleidnek külföldről? :D Vicc. Még azt is hozzá írhattátok volna, hogy nem tudunk albérletezni, mert a Sandy károsultjainak küldtük el az összes pénzünket.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 11:47:49

@tildy:): termeszetesen brit nem szarmazasilag leszek, hanem allampolgarsagilag , az elso negy viszont szarmazas alapjan.

nigara 2012.11.11. 11:49:52

@mardekar: ettől még nem kamu. Csak naív a fiú.

nemecsekerno_007 2012.11.11. 11:50:14

A kommentek egy része bizonyítja, hogy nem csak anyagi okai lehetnek annak ha valaki lelép külföldre : )

Sok sikert és erőt a párnak. Anglia jó hely, főleg mert hagynak élni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 11:52:24

@tildy:): hat pl a geyereke alapbol britnek szuletik, mondhatja magat magyarnak, de attol meg papiron nem lesz az
a nepszamlalas meg errol szol
en most fogom megkapni a papirjaimat es onnantol amerikai-magyar kettos allampolgar leszek
ha a nepszamlalas lesz akkor ez kerul be

ki mondta hogy tagadja le? de hivatalosan mar az 56-os sem magyar...
ha itt gyerek szuletik akarkiktol az amerikai allampolgarsagot kap
ha akar mast is azt a szulok orszagaban kell kerelmezni
orszagtol fuggoen nem egyszeru

en total buszke vagyok arra, hogy magyar is vagyok es most mar/majdnem/ amerikai is
de ha megkerdezik, akkor azt valaszolom amerikai vagyok
magyar szarmazasu, ott szulettem, de amerikai
ebben az orszgban elek, ez a dmunkat, ide kot a csaladom, ide fizetek adot, ittt erzem jol magam
nekd meg akkor felesleges az angol/brit/ allampolgarsag, ha 50 ev mulva is magyar leszel, mar bocs

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 11:54:48

@mardekar: OK
nekem azt tetszett, hogy nem ugy jottunk ki, hogy ebed utan mar vacsorara ott voltunk
kozben annyi tortent hogy egy haver szerzet kerot, ok m eg vettek egy repjegyet
de szivbol kivanom, legyen szerencsejuk

venator 2012.11.11. 12:00:28

@hagyma:

"de ha megkerdezik, akkor azt valaszolom amerikai vagyok
magyar szarmazasu,"

Ezt speciel szerintem rosszul tudod. Te soha nem leszel amerikai, legfeljebb a gyerekeid lehetnek magyar származású amerikaiak.

Ne keverd az állampolgárság és a nemzetiség fogalmát. Egy magyar, ha magyar szülő gyermekeként Magyarországon született, akkor magyar.

Én még élhetnék Dániába ezer évig, akkor sem lennék dán. A fiam sem, ugyanis mindkét szülője magyar, tehát magyar. Persze eldánosodhatna - ha nem mennénk haza - és onnantól vallhatná magát magyar származású dánnak, de akkor nagyon szomorú lennék.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 12:00:36

persze belul, aki lele 20-30-40 evet magyarorszagon mindig valamennyire magyar marad
a multadat nem lehet kicserelni
de aztan hosszu-hosszu evek utan megjelenik az uj orszagban uj hazadban ert benyomasok es eletmod is a fejedben, a szivedben es a testedben
de papiron mar amerikai leszel onnatntol
/mar aki idekoltozik/
en is rendszeresen olvasom az indexet, mert erdekel mi van otthon, ugyanannyira, mint hogy mi van itthon/ vajd majdnem ugyanannyira/
mas ujsag, tv. radio stb. mar elmaradt
elso 2-3 evben rendszeresen hallgattam magyar radiot, neztem tv-t, kuldettem konyveket stb.
mar nem hianyzik
mondjuk nem 2 het utan nem akarok hazakoltozni:)
de nem akarok, ez teny

kanoc 2012.11.11. 12:01:59

Megértem a posztolót. Én Németországban dolgozom, de ha a családom nem lenne otthon eszem ágában nem lenne haza menni. Pláne,m ha azokat a híreket olvasom, hogy mi készül orbánisztánban. :(

baliquez 2012.11.11. 12:03:21

Az első háztartási boltban vehetsz gumipapucsos vízkeverőt amit csak fel kell húzni a két csapra és kész. Nem szép, az igaz, de kompatibilis mindegyikkel. Sajnos hiába vennél "normális" csaptelepet, nem engedik felszerelni, mániásan ragaszkodnak a kb. az ipari forradalom korából származó vívmányaikhoz: cúgos ajtók-ablakok, habarcsmentes téglafalak, bináris csaptelep közel nulla víznyomással, évtizedek óta rothadó és málló fa alapzat, penészes atkaganés poratkatelep padlószőnyegek, negyedkörcikkelyre lekopott élű életveszélyes lépcsők, recsegő-ropogó megvetemedett padló. Persze bérelhetsz modern lakást is a belvárosban, picit 3x annyiért. :)

Az hogy a tej MO-n nem savanyodik meg nem Anglia szegénységi bizonyítványa szerintem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 12:06:53

@venator: hat mert Te igy erzed
en meg nem
hivatalosan amerikai allampolgar leszek /kb 1-2 honap/ es en itt elek es amerikainak tartom magam
mar most is papir elott
szoval ez nem tudas kerdese, nem tudom , mit tudok rosszul?
www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=2YRR_bwbqE8

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 12:08:12

@venator: "Egy magyar, ha magyar szülő gyermekeként Magyarországon született, akkor magyar."
Szerintem tok mindegy hol szuletik. Ha magyar szulok gyermeke, akkor nemzetisegileg magyar.

@hagyma: Szerintem felreerteszm. Nemzetisegileg mindig is az maradok, a multam letagadni nem fogom, es nem is akarom.

Gyerekeimet megtanitom majd magyarul, ez alap. De : ez nem jelenti azt, hogy ne sirjam el magam ha brit himnusz felzendul szilveszterkor, ejfelkor, es latom a Big Bent, es ilyenkor erzem, itthon vagyok :) Ez az otthonom, ide kotodom.

A ketto teljesen mas. Meg akkor is, ha neha herotot kapok attol, ami otthon pl. burokracia neven megy,

Valoszinuleg 50 ev mulva az emlekeim nagy resze ide kot majd , de az is valoszinu, hogy meghatodom , ha veletlen meghallom a Petroleumlampat, vagy a Gyongyhaju lanyt, vagya tavaszi szelt.

Ettol en meg nem leszek jobb vagy rosszabb brit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 12:09:51

@baliquez: De. Ha ittal mar valodi tejet, az biza megsavanyodik ( valodi tej, haztol vett tehentej, otthon felforralod, es ugy)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 12:12:00

@hagyma: "ha itt gyerek szuletik akarkiktol az amerikai allampolgarsagot kap
ha akar mast is azt a szulok orszagaban kell kerelmezni
orszagtol fuggoen nem egyszeru"

Ha itt syuletik gyerek, akkor nem lesz automatikusan brit allampolgar. Azt kulon kervenyezni kell, idovel. Csak akkor lehet mar syuleteskor brit, ha mar a szulei ( legalabb az egyik) azok.

venator 2012.11.11. 12:12:06

@hagyma: Ja, az olvasztótégely dolog, mi? :) Érdekes, mondjuk Amerika erősen hangsúlyozza ezt a kérdést, míg Európa a nemzetállamok Európája.

A videó klassz kis giccs. :)

baliquez 2012.11.11. 12:13:04

@tildy:): nem vagy még kint olyan régóta hogy gondjaid legyenek a szövegértelmezéssel :)
Ugorj csak neki még egyszer. (Naná hogy megsavanyodik a valódi tej, senki sem tagadta.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 12:13:39

@tildy:): na ugye hogy brit leszel:)
sokkal eegyenesebbnek tartom a Te utadat, aki le akar telepedni, mint aki csak penzert megy es kopkod haza, de ott sem fog soh gyokeret ereszteni
az erzelmek az mas kerdes
az en erzelmeim semmit sem valtoznak a szulohazam fele attol, hogy amerikainak mondom magam
/ mondom lelekben mar most is, de alig varom , hogy a kezembe legyen az amcsi utlevel, na onnan teljes mertekben, mert ugye papiron meg nem vagyok za:)/
hogyne hatodnek meg a magyar himnusz alatt
ez nem kerdes

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.11.11. 12:15:00

Tömegszálláson nyomorogni, alja munkát nyomni, aztán arcoskodni, ez ám a sikersztori. Ha itthon nem boldogult mert nem tanult, akkor nem tudom mit vár máshol.

venator 2012.11.11. 12:15:07

@tildy:): Igen. Bár a kint születő magyar gyerek már erősen kevert identitású lesz, az iskola és a baráti kör miatt, így jóval nagyobb eséllyel angolosodik/dánosodik/németesedik el.
Lehet, hogy még magyarnak tartja magát, de lehet, hogy már ő is magyar "származásút" mond.

aFx 2012.11.11. 12:18:05

@Könnyen elkaptuk, uram!:

ja, ez egyébként vicces a sajáttermékes cuccokkal. tesco erre nincs, de pl coopban azon röhögtünk egész nyáron, hogy a legjobb grillkolbász (90%os hústartalommal!) sajátmárkás. és finomabb volt a helyi nagy gyártóknál.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 12:18:34

@tildy:): OK en csak elmondtam itt hogy van, nem csak london letezik:)
@venator: magyarnak ketsegtelenul giccsnek tunik

Bohooo 2012.11.11. 12:19:36

@hagyma: Úgy tanultam pár éve, hogy nem lehet más állampolgárságod ha amerikai vagy (titokban persze lehet, csak ha lebuksz megszívod). Vagy megváltoztatták?

Amúgy ahogy fentebb írják, igen, te is magyar vagy, nem amerikai, ha kérdezik hogy where are you from. Ha viszont a nationalityt kérdezik akkor lehet mondani hogy amcsi. A kérdés formájától függ.

A britek fele se echte bennszülött, az amerikaiakról nem is beszélve.

venator 2012.11.11. 12:20:11

@hagyma: Nem rossz értelemben mondtam, mielőtt még.

Gera 2012.11.11. 12:22:27

@mardekar: "hogy a picsába akarsz segíteni a szüleidnek külföldről? :D Vicc."

Szerintem a banki átutalás nem akkora újdonság, már hallanod kellett volna róla.

NIL7 2012.11.11. 12:24:12

Egy kicsit én is szoptam a külön hideg-meleg csaptól, főleg a wc használat utáni mosdás miatt, de sok helyen már van keverőcsap és zuhany is. Ahol nem lenne oda lehet vásárolni boltban egy zuhanyozó szerkezetet amin két gumis csatlakozó van, rá lehet cuppantani a csapokra mint két gumióvszert, aztán ezek egy közös csőbe futnak aminek a végén ott a zuhanyrózsa - ez is angol találmány. Külföldieknek :-))

aFx 2012.11.11. 12:25:11

@venator:

ja, családosoktól azt hallottam, hogy a gyerekek remekül beszélték a saját nyelvet, aztán elmentek oviba. onnantól meg remekül beszélték a helyi nyelvet, a szülőké háttérbe szorult.

rokoni körben volt példa kivándorlásra: első generációnál még a helyi feleség is megtanulta a magyart, második generáció tudott de a férj már nem beszélt magyarul, harmadik már nem tud magyarul.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.11. 12:28:00

Hurrá, egy közhelyes, minden konkrétumoktól mentes posztot sikerült megint elolvasni a ködös Albionból. Mily modoros!

Azt nem értem én sem, hogy miért kell a szakmákat titkolni? Mert gáz, mert a csaj mondjuk varrónőnek tanult? Mert a leírás alapján valami könnyűipari szakmája van, azok haltak ki Magyarországon.

Így első felbuzdulásban írni egy lelkes posztot érthető, de nem okos dolog. Nulla rálátás a dolgokra, house share-ben nyomorogni és isteníteni a körülményeket, lelkesedni a multikultiért, miközben magunk nem beszéljük a nyelvet rendesen, sohavisszanemmegyek Magyarországra beszólás.
Na azt megnézném... amikor majd 5 éve él a posztoló egy házban 6 vadidegennel, akkor is így gondolja-e.

Valóban igaz, amit sokan már leírtak itt, a magyar proli olyan körülményeknek is örül Angliában, amiket itthon elviselhetetlennek tartana. Nem baj, a rózsaszín köd okozza ezt, de az a baj, hogy ez sokaknál sose múlik el.

Azt megértem, ha valaki a Dankó Pista utcából a romatelepről, egyszobás, fűtetlen házacskából vándorol ki, annak az angol lakásviszonyok normálisnak tűnhetnek, de már egy jobb panellakásból kivándorló magyarnak is feláll a szőr a hátán az igénytelen angol építészeti megoldásoktól.

A srác és nője még az NI számot sem kapta meg... és már a letelepedést tervezik. Munka még sehol, két minimálbérben reménykednek. Valakinek ez is perspektíva. Mondjuk az a kérdés, honnan jött... a posztoló eléggé alulról, megértem, hogy a londoni vegetálás is jobb neki, mint az itthoni vegetálás.

VíziLó 2012.11.11. 12:28:21

Én már szinte minden angol furcsasággal megbarátkoztam, még a Marmite-ot is megszerettem, de a 2 külön csap még mindig kiborít. Hogy a hideg víz külön van az még hagyján, de ha a meleg víz túlságosan felforrósodik pl. mosogatás közben, akkor megégeti a kezedet. Én azt a megoldást találtam ki, hogy kb. 40 fokos maximumot álltok be bojleren, ami elég meleg fürdővíznek és mosogatni, de mégsem túl forró, így nem kell hozzá hideg vizet keverni.

2012.11.11. 12:28:39

@Rich.mond: "Ismét csak azt tudom mondani, hogy nekem vidéki kis faluból felköltözve, lakáshitellel, gyerekkel (jelenleg ellenzékiként), nem csúcsvezetőként is meg lehet élni ebben a kibaszott, sötét országban"

Sosem akkor szokott lenni a fő probléma, amikor munkaviszonyod van. Ilyenkor csak minden nap szétstresszeled magad, hogy hozzad a mutatókat, leplezd hogy nem értesz hozzá (ami nem szégyen, elég egy átlagos magyar álláshirdetést elolvasni: magyarországon egy munkavállalónak, mennyi elvárásnak kell megfelelnie, mindenben viszont nem lehet jó az ember). De ezek csak a mindennapokat keserítik meg. Az igazi fekete leves akkor jön, amikor egy szép reggelen a főnököd behív egy tárgyalóba, mélyen a szemedbe néz, és közli veled a jó hírt: holnap már aludhatsz délig, nem kell bejönni. Na akkor majd rájössz, milyen szar 0 forintból, megtakarítások nélkül családot eltartani, hiteltartozást fizetni, számlákat feladni. És akkor az addig megszokott életszinvonal feladása a legutolsó a sorban. Meg hogy hány hasonló sorsú emberrel kell hónapokon keresztül csatákat vívni egy szaros állásért, és mindig lesz valaki aki jobb nálad, pedig tudod magadról hogy azért nem vagy kutyaütő a szakmában. Aztán majd 6-7 hónap után lejjebb adod, és eljutsz odáig, hogy mindegy már mi, milyen feltételekkel, csak legyen bevétel fizetni számlákat. A fenti saját példa. 2006-ig álomállásom volt, kivívott tiszteletem a szakmában, jó kereset, egyszerűen nem lehetett panaszom semmire. Aztán egyszercsak derült égből villámcsapás, csődbement a munkahelyem, fél év kinlódás után találtam egy olyan állást, ami komoly visszalépés volt. Aztán tavaly végre elértem újra azt a szintet, ahol 2006-ban voltam... mamár mindennap úgy megyek be dolgozni, hogy melyik nap lesz az utolsó? Ezzel csak azt akarom mondani, sok embernek nem elég az anyagiak, amit egy munkahely biztosítani tud. Fontos hogy ezért ne szakadjál bele, és adjon biztonságérzetet is. Nos magyarországon márcsak olyan állások vannak, ahol adnak pénzt, (az se törvényszerű), hol többet hol kevesebbet, de a többire már végképp semmi garancia nincs. Sokan emiatt keresnek külföldön állást.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 12:30:57

@Bohooo: erre meg ra sem kerdeztem...
ha le kell adni a magyart akkor leadom, de ugy tudom nemkell, majd utana olvasok
most egyelore varom, hogy hivjanak a vizsgara...
hat azert az nagyon nem indegy hol kerdezik hogy where are you form?
mert ha london ban akkor USA
ha csikagoban akkor north carolina a valasz
inkabb ugy szoktak megkerdezni, hogy honnan van az akcentusod
az udvariasabb
termeszetesen ha siman itt kerdezik en buszken mondom, hogy magyarorszagrol jottem
de attol mar amerikai vagyok:)
ilyen alapon csak az indianok amerikaiak, mert mar az elso telepesek illegalisan jottek be
allampolgarsagot szuletessel automatikusan szerzel es meg van par mod ra
na onnantol amerikai vagy barhonnan jottel
ez itt igy megy

venator 2012.11.11. 12:31:08

@aFx: A fiam bölcsődés, beszél magyarul és beszél dánul is. Még az oviban sem lesz gond szerintem.

Amennyire én látom a suli hozza majd magával azt, hogy dánul tanul, dán barátai lesznek és az otthonán kívül kizárólag dánokkal érintkezik. Arról már nem is beszélve, hogy ezeket az ünnepeket is megtartja, ha máshol nem, akkor a suliban.

Ettől aztán olyan erős kötödése lesz a dán társadalomhoz és kultúrához, hogy simán kettős identitása lesz vagy elvesz egy dán lányt és lassan eldánosodik. A gyerekei meg pláne....

(

2012.11.11. 12:32:15

@Jess G: szerintem ez a jó eset. én laktam 3 hétig 3 indiaival, annyi koszt egy helyen sosem láttam, pedig nem vagyok egy erősen rendszerető ember.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 12:32:18

@venator: nem vettem ugy
de ezk oszinten igy vannak vele
mas a kozeg
mas a felfogas

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.11. 12:35:43

óóóbazz a tej megsavanyodott...
hát ez mekkora má'!

amúgy az amerikaiak nagyon is számon tartják, hogy kik az őseik, honnan jöttek
találkoztam kint egy amerikai nővel, azt mondta, a férje német... aztán kiderült, hogy vagy 150 éve érkeztek az ősei
nyelvet nem beszélte már senki a családból évtizedek óta, de a származására büszke volt

nyilván akinek szégyellni való a múltja, ősei, az kevésbé dicsekszik vele

Badeni_lakos 2012.11.11. 12:35:51

A poszt írójának:
1.)
" itt a legolcsóbb tej szépen ránk is savanyodott, ergo tejből van, otthon a jó minőségű, drága „tej" is ott áll a hűtőben másfél héten át"

Nem értesz a tej tartósításához. Így nem logikus az érvelésed. Vannak a féltartós és a tartós tejek, a homogenizálás és pasztörizálás. Magyarországon sokkal szigorúbb az ÁNTSZ-i szabályozás és ellenőrzés az élelmiszeriparban, mint Angliában.
Ezeknek kérlek nézz utána, mert tényleg komolyabb a hazai szabályozás, így a tejtermékek is jobbak Magyaro.on.

2.) Készülj fel, az első hetek eufóriája hamar alább fog hagyni, ha elkezded a kinti munkát, hiányozni fognak a hazai jó dolgok. 2-3 hónap alatt erős honvágyad lesz, de majd úgyis vissza fogsz jönni/ vagy hazalátogatni Magyarországra.

Én is nap mint nap azzal nyugtatom magam, mondogatom magamban, h Magyaro. itt van közel, és már mindjárt mehetek haza Karácsonyra :) persze az én b.nőm otthon van.
Itt is sokat esik az eső Dél-Németo. ban. Kitartást!
A legjobbakat kívánom nektek!

venator 2012.11.11. 12:36:01

@hagyma: igen tudom, meg persze Hollywood is rátesz egy lapáttal. de amúgy nekem van, hogy szimpatikus az a fajta patriotizmus.

gaen 2012.11.11. 12:37:07

@Frőczy Sanyi: Igaz. Még azt tennem hozza, hogy a másik ok a baktériumok elszaporodása meleg vizes környezetben. Két külön csappal nem érintkezik az esetlegesen fertőzött meleg az iváshoz is használt hideg vizes csappal. Basic Food & Hygiene Reg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 12:39:49

@wásztákhurwáh: bizony hogy szamon tartjak es buszkek ra
a nejem apai agon nemet, anyai agon eleg nagy mix, meg valami indian ver es van benne
de bizony, az elso, az uttoro az fontos es mindenki buszke ra
az en ukonaim es tuti buszken fogjak mondani hogy magyarok a felmenok

de ettol sajat magukat mar amerikainak tartjak maximalisan

2012.11.11. 12:40:21

@vitamax: +1

Kedves posztolo, nem a pakisztani beszel erthetetlenul angolul, hanem te nem beszelsz jol angolul es nem vagy hozzaszokva a kulonbozo akcentusokhoz. Ezzel a mentalitassal komolyan nem tudom mit keresel Londonban... Kivancsi vagyok, masok mennyire ertik a te magyar akcentusodat (ketlem hogy neked felsokozeposztalybeli brit akcentusod lenne).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 12:42:00

ja es mondom, nagyon fontos hogy levizsgazz es foleg, hogy utan feleskudj, /vag letedd az eskut?/
addig nem leszel senki szemeben amerikai meg ha 30 eve itt vagy zoldkartyaval is
se a hivatalokban, se a meloban

Gera 2012.11.11. 12:44:29

@tildy:): Kicsit off, de engem azért érdekelne, hogy akkor te most fogyasztás előtt felforralod az "igazi tejet", vagy hogy értetted? Csak mert ez ugye durvább beavatkozás, mint amit a gyárban művelnek vele. Az ESL technológia egy tizedmásodperces nagyságrendű hőkezelés.

2012.11.11. 12:48:46

@vitamax: +1

Kedves posztolo, nem a pakisztani beszel erthetetlenul angolul, hanem te nem beszelsz jol angolul es nem vagy hozzaszokva a kulonbozo akcentusokhoz. Ezzel a mentalitassal komolyan nem tudom mit keresel Londonban... Kivancsi vagyok, masok mennyire ertik a te magyar akcentusodat (ketlem hogy neked felsokozeposztalybeli brit akcentusod lenne).

Elnezest hogy negativ vagyok, de mint londoni lakost, kisse lehangolt ez a poszt igy vasarnap ebed elott. Fantasztikus, hogy elozonlik Londont az angolul lathatoan nem tul jol beszelo, kisse rasszista, anyagilag nem tul jol allo (nyolcan egy hazban??? es panaszkodik hogy magas a lakber?) 'honfitarsaim' akik a minimalberbol terveznek itt majd megelni, most, a vilaggazdasagi valsag kozepen. Komolyan, ott tartok, hogy felek bevallani hogy magyar vagyok ha kerdezik. Tenyleg majdnem minden uj bevandorlo ilyen, vagy csak ok irnak posztot?

baliquez 2012.11.11. 12:52:38

@tildy:): (én kérek elnézést amiért tahó voltam)

tucano 2012.11.11. 12:58:28

kicsit off, de igazából kapcsolódik. Úgy szétszedtek kedden a svájci-osztrák határon, mint még soha. Ott vacogunk a hóban zakóban, miközben a szőnyeget is feltépték a kocsiban.
Kérdezi közben a ránk vigyázó határőr, keze a pisztolyagyon:
-Mennyire kedvelik Orbán Viktort? Tudunk ám róla, azt is hogy Brüsszelben nyal, otthon uszít....

jóhírünk a világban

SilentDreams 2012.11.11. 13:00:10

@Mirjam2: Ki számít új bevándorlónak? :)

Még 2009-ben költöztem UK-ba, de otthonról megpályázott, s kinti interview-val elnyert munkára. És elég sok ilyen embert ismerek, akik az utóbbi 4-5 évben hasonlóan kaptak munkát és költöztek ki UK-ba.

Hogy aztán ez hogyan aránylik az össz UK-ba Magyarországról kiköltözőhöz, azt nem tudom. Valószínűleg nem túl nagy százalék, de nem elhanyagolható (10-20...30%?)

venator 2012.11.11. 13:03:08

@tucano: Kérdezi közben a ránk vigyázó határőr, keze a pisztolyagyon:
-Mennyire kedvelik Orbán Viktort? Tudunk ám róla, azt is hogy Brüsszelben nyal, otthon uszít....

Ez ugye valami szofisztikált poén?

Bohooo 2012.11.11. 13:05:26

@hagyma: milyen illedelmesek hogy az akcentust kérdezik, ez tetszik :) ezt még UK-ben sose hallottam, bár itt meg annyiféle akcentus van hogy mindenkitől kérdezgethetnék folyamatosan...

@Mirjam2: +1! Szeretem amikor valaki nem érti az akcentust, és másokat hibáztat érte... de akkor is a legjobb az a Norbi a BBCs videóban amit Tableno linkelt valamelyik nap, aki azt hitte hogy na majd ő tolmácskodik itt és tárt karokkal várják, erre kiderült hogy csak TV sorozatból 'tanulta' a nyelveket amiket elvileg beszélt, és az angol tudása tök gáz volt, de ő volt még felháborodva amiért nem kellett a tolmácsirodának, és azzal ment haza, hogy "mit adott nekem GB? semmit" (lehet hogy nem pontosan idéztem de ez volt a lényeg). Hát ő se adott semmit GBnek, mit várt?!

tucano 2012.11.11. 13:05:36

@Rich.mond: gratula, azonban felvilágosításként érdemes újragondolni, hogy mit is teszel?
élsz,
megélsz,
túlélsz,
átélsz
jól élsz,
stb.
Természetesen az is egyértelmű, hogy egy szerényebb faluból származó polgártárs esetén valóban lehet elfogadható a nagyváros fényözöne, azonban külföldi kitekintéssel váratlan információkhoz juthatsz!

2012.11.11. 13:06:43

@tildy:): A gyerek akkor is lehet szuleteskor brit, ha az egyik szulo allando lakos UK-ben. Legalabbis nekem azt irtak a levelben, amit akkor kaptam, mikor 5 ev utan kertem hogy igazoljak hogy allando lakos vagyok (azt hiszem, EEA3 nyomtatvany). (Marmint azt irtak, hogy kervenyezhetem a brit allampolgarsagot a kiskoru gyerekeimnek, ha vannak. Reszletekre nem emlekszem, mivel nincs meg gyerekem, nem nagyon izgatott a tema.)

tucano 2012.11.11. 13:06:45

@venator: nem, azt hittem szétrobbanok, amikor elkezdte -2 fokban egy hágó közepén (tanúm is van:)

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.11. 13:07:57

régen kiszámoltam dublinban, mennyit raknak félre ketten, és hát döbbenet ami kijött: két alap fizu, olyan nettó 1500 euró körüli az ugye 3000 havonta. saját albérlet 1000-ből megoldható, ruhák, kaja, ezmegaz, legyen 1600 havonta a költségük. akkor marad 1400, ami olyan 4 kiló havonta. az egy év alatt majdnem 5 misi, két év alatt egy tehermentes lakás ára. mire várnak még a párok? :))

kanoc 2012.11.11. 13:14:30

@Badeni_lakos: Tényleg sokat esik. Én is itt dolgozom Rheinfeldenben. Másfél napja esik. :)

venator 2012.11.11. 13:15:59

@tucano: Biztos elhajtottam volna, nehogy már egy osztrák/svájci határőrrel beszéljem meg a magyar belpolitikát.

mrzoltland 2012.11.11. 13:17:37

Igen, van sok dolog, ami egy bevandorlonak szokatlan lehet (vizcsap, kozlekedes, akcentusok stb), de idovel meg lehet oket szokni, ha valaki erre nyitott. En 5.5 eve jottem ki Londonba, bar otthon is a szakmamban dolgoztam (kozgazdasz), es nem is kerestem rosszul, de azert annyira nagyon jol sem. Az elso 1.5 honap, amig munkakra jelentkeztem, nehezebb volt, olyan is volt (2 percig), amikor ugy ereztem, feladom, es hazamegyek. De szerencsere nem tettem. Azota is ugyanott dolgozom, egy bankban, vagyis szakmaban (mindenfele kapcsolatok nelkul, itt kezdtem el munkat keresni). Az elso ket evben en is tobb emberrel laktam egy hazban (4-6), de azota sajat lakast berlek, utazom ide-oda, vagy eppen maradok Londonban, ahogy jolesik. Van sok kulturalis lehetoseg es rengeteg fele etterem :)

Mikor kijottem, sejtettem, hogy nem akarok hazamenni, most mar tudom. Persze latogatni evente tobbszor is megyek; mindig jo erzes talalkozni a csaladommal, barataimmal Magyarorszagon. A nyelvismeret nagyon fontos, foleg ha az ember a szakmajaban akar elhelyezkedni. Es a kitartas, a turelem, a tisztelet es egy bizonyos foku alazat.

kanoc 2012.11.11. 13:17:38

@hagyma: Ahhoz meg túl nagy az otthoni vagyon,m hogy csak úgy otthagyjuk. :)

Mrs. Clayton 2012.11.11. 13:18:21

@tildy:): én meg rafkós voltam, mert nem is kértem időpontot, hanem egy ismerősöm ment, hát gondoltam, akkor már megyek vele én is és kérek én is, rendesek voltak az ügyintézők, mert végül megcsinálták soron kívül :-)
bár szerintem ez épp nem jellemző a brit bürokráciára, de nekem az egyik legpozitívabb élményem volt

tucano 2012.11.11. 13:21:17

@venator: az álmoskönyv szerint svájci határőrrel vitatkozni nem túl jó ómen. Viszont egyrészt igaza volt, másrészt mi már attól paráztunk, hogy mikor húzzák fel a könyökig érő kesztyűt....

eax_ 2012.11.11. 13:22:45

"És az bosszantó, hogy itt a legolcsóbb tej szépen ránk is savanyodott, ergo tejből van"

Nem, ez nem azt jelenti, hanem azt, hogy nem pasztoroztek rendesen (UHT).

2012.11.11. 13:26:37

@SilentDreams: Kosz hogy visszaadtad a hitemet az 'uj bevandorlokban' :), ezek szerint van remeny, normalis emberek is vannak kozottuk...

Szerintem az a baj ezzel a bloggal, hogy azoknak konnyu posztot irni, akiknek - hogy is mondjam - atlagos a helyzetuk, pl. au pairek es szar a csalad, vagy McDonaldsban dolgoznak, stb. Ha valaki, foleg diplomaskent, a szakmajaban helyezkedik el, annak sokkal rizikosabb posztot irni.

Pl. en azert nem irok posztot, mert ha nem kamuzok hanem leirom az igazi tortenetet, abbol 100% beazonosithato leszek barki szamara aki ismer. Azt pedig nem szeretnem, ha lenne az interneten egy (valoszinuleg eletem vegeig barki szamara elerheto) poszt amiben leirom az elettortenetemet. Raadasul, mivel tobb mint tiz eve hagytam el Magyarorszagot, ez valoban a teljes felnott eletem tortenete lenne, nem csak egy par honap vagy ev tortenete, es ez tul sok informacio amit nem szeretnek mindenki szamara elerhetove tenni.

Viszont szinte semmi 'riziko' nincs benne ha valaki leirja hogy itt vagyok Londonban 2 hete, Kentucky Fried Chickenben felszolgalok, az angolok bunkok, de azert szuper itt lenni stb. Ez annyira szemelytelen hogy senki nem fog rajonni ki irta. Igy viszont ezek az irasok kezdenek tenyleg unalmasak / idegesitoek lenni.

gnme 2012.11.11. 13:27:33

@balage_81 reloaded: de minek jönnének ide vissza lakást venni?

..hogy lessék a tévében az éhséglázadásokat kelet emón?

www.168ora.hu/itthon/segelyplafon-tamogatas-jovedelem-munkanelkuliseg-bunozes-105575.html

SilentDreams 2012.11.11. 13:28:36

Ha már szóba jött az NI szám.
Létezik az, hogy ezt a munkaadó cég intéz(het)i az ember helyett?
Semmiféle Ni-s interjú nem dereng, meg azt sem hogy én ilyesmit kértem volna, hanem csak egyszerűen megkaptam. Valószínűleg a munkaadóm intézhette, miután már Magyarországról aláírtam a munkaszerződést, csak már nem dereng....

És vajh ez azután is használható, ha pár évet nem a UK-ban élek, s utána esetleg visszatérek? Vagy új kell?

Utána is lehetne persze nézni, de hátha vannak itt épp NI-szakértők :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 13:29:48

@kanoc: ja kerem, tul nagy vagyont halmoztal fel abban az orszgban ahova haza se mennel?:)
eladni
kikoltozni orbanisztanbol
ja hogy meikelisztan se lesz jobb?

venator 2012.11.11. 13:30:39

@tucano: hát nem tudom, nem is vitára gondoltam, de azért jeleztem volna neki, hogy nem vagyok vevő a szövegére.

nigara 2012.11.11. 13:31:37

@tucano: húúú vazze.... ez nagyon durva!
Svájci határőr volt???

nigara 2012.11.11. 13:35:40

@balage_81 reloaded: figyu... az, hogy te milyen körülményeket számoltál össze, az egy dolog. Honnan veszed, hogy másnak is megfelel az a szint, amit számolgattál: no szórakozás, no fodrász, no utazás, no ez, no az... Vagy fizetnek téged Dublinban, hogy ilyen baromságokat írjál???

2012.11.11. 13:37:42

@tucano: 'Tudunk ám róla, azt is hogy Brüsszelben nyal, otthon uszít...'

Nekem igy a tavolbol az a bajom O.B.-vel hogy Brusszelben uszit, otthon nyal, nagyon rossz kombinacio. A torteneted a hatarorrel durva, teljesen szurrealis...

nigara 2012.11.11. 13:38:49

@Mirjam2: Pl. "en azert nem irok posztot, mert ha nem kamuzok hanem leirom az igazi tortenetet, abbol 100% beazonosithato leszek barki szamara aki ismer."

Aki ismerr, az úgyis tudja a történeted nagyjából, nem?
Vagy mi a gond? 007-es vagy? :)

tucano 2012.11.11. 13:41:12

@venator: te igen, de akkor még most is sántítanál :D

@nigara: igen, két Macska János.

NetuDki 2012.11.11. 13:42:00

@tlvajferi:
Te milyen primitiv vagy fiam :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 13:42:30

"Nem, nem az zavar, hogy itt ilyen olcsó, hanem az, hogy otthon olyan drága."

Nem igaz. Mo. olcsóbb Angliánál.

"Holott azért nem lenne az egy irreális „elvárás", hogy ha az ember dolgozik, meg is tudjon élni belőle normálisan. Nem fényűzően, de nyugodtan, biztonságban."

A világ színvonala nem elegendő ehhez sajnos még. Ha a világot ötödökre osztjuk életszínvonal szempontjából, csak az legfelső ötödre igaz, hogy az átlagember nyugodtan, kényelmesen meg tud élni. A másik 4 ötödre ez NEM igaz.

Ráadásul Mo. a második ötödben van, az életszínvonal a világátlag FELETT van. Mégis a magyar átlagszint arra elég, hogy az ember megéljen, de semmiképpen sem nyugodtan, hanem jellemzően spórolással, beosztással. megtakarítás nélkül. Ez azonban így is SOKKAL magasabb szint, mint a 3 alsóbb ötödben az életszínvonal.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.11. 13:44:28

@nigara: figyu.. a stílusodat egy kicsit legyél szíves finomítani, ha hozzám szólsz, vagy menj oda, ahová az írod alapján való vagy cicuka. 600 eurónyi költőpénzbe bőven belefér a szórakozás is, ha nem úgy csinálod, ahogy az írek, akik gyakorlatilag kéthetente tönkre mennek. de az arányok miatt 200 euró ide vagy oda nem befolyásolja a számításom és éltem is ott 3 évig. leszel szíves visszavenni te kis tahó

2012.11.11. 13:44:40

@SilentDreams: NI szam csak egy van, eleted vegeig ugyanaz, olyan mint egy szemelyi szam. Munkaado intezheti, nekem is az elso munkahelyem intezte. Tudom, hogy ez arrogansan hangzik, de a teny az hogy ha tenyleg kellesz a munkaadonak es mar megkaptad az allast, elintezik neked, foleg nagy cegek. Viszont ha csak megjelensz itt Angliaban es olyan allasokra jelentkezel amire konnyen talalnak embert, akkor nem allnak veled szoba NI szam nelkul, tehat magadnak kell intezned.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 13:45:58

@tildy:):

"Ha magyar szulok gyermeke, akkor nemzetisegileg magyar."

Egyéni döntés kérdése.

Több színmagyar származású embert ismerek, aki NEM vallja magát magyarnak. S nem zsidókról van szó, ahol ez érhetőbb lenne.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 13:47:01

@Gera: Nem Magyarorszagon elek, nem hordom haztol.

De otthon haztol hordtuka tejet, ajanlott felforralni.

venator 2012.11.11. 13:47:03

@tucano: :D Úgy persze más, akkor boldogan beszélgetek bárkivel.

Amúgy eleve két szó is van a mondatban, ami politikailag, nem csak, hogy nem igaz, hanem értelmezhetetlen is. A "nyal" és az "uszít". Hát ezért nem beszélgetek én politikáról bárkivel....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 13:48:11

@hagyma:

"ha itt gyerek szuletik akarkiktol az amerikai allampolgarsagot kap"

Igen, ez az amerikai szabály. (Egyébként még a USÁ-ban is van egy ritka kivétel alóla.) De Európában sehol sincs így. Pl. hiába születik valaki Magyarországon, NEM lesz magyar állampolgár.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 13:48:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Oke, neha en is legszivesebben letagadnam, sot felmerult az allampolgarsag leadasa is. De etotl meg van, ami nem valtozik.

Gera 2012.11.11. 13:48:58

@tildy:): Szerintem is ajánlott, csak egy forralás után egyszerűen már semmi értelme azon elmélkedni, hogy az az igazibb, vagy a bolti.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 13:50:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Nem igaz. Mo. olcsóbb Angliánál."
Nem igaz, UK olcsobb sok dologban :P

Vegyuk pl.a mobilelofizeteseket:D Es meg nagyon sok mindent. Fizetesekhez viszonyitva %ban meg meginkabb kijon, hogy olcsobb tobbnyire UK.

Lakas,utazas draga , de kb annyira ( aranyaban) , mint otthon.

blacklord 2012.11.11. 13:51:01

"És az bosszantó, hogy itt a legolcsóbb tej szépen ránk is savanyodott, ergo tejből van, otthon a jó minőségű, drága „tej" is ott áll a hűtőben másfél héten át, és utána is ihatsz belőle nyugodtan, mert nem savanyú."

Ez Svájcban még inkább így van. Volt már olyan tej (pasztőrizált, nem ihatatlan izű UHTs!!!), ami kinyitás után 3 hétig állt a hűtőben, és utána is jó ízű volt (és nem lett semmi bajom se tőle).
Az Angliáról általánosságban alkotott képembe simán beleillik, hogy otthon épp jobb minőségben előállított tejet vásároltál. Anglia sok szempontból rendben van, de az élelmiszerek és a lakhatás minősége és ár/érték-aránya NAGYON nem tartozik ezek közé.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 13:52:31

@Gera: Azert nem feltetlen. A boltirol leszedik a zsirt, homogenizaljak, es meg sorolhatnam. Egy haztol hozott , akar felforralt tehentej neked soha nem lesz 1%-os, 2%os, vagy 2.8%os zsirtartalmu....

SECI 2012.11.11. 13:53:53

@SilentDreams: Persze, az NI interview "proof of identity", tehat mindosszesen meggyozodnek arrol, hogy te vagy te.

A ceg meg mar meggyozodott es ezt tovabbpasszolja a hivatal fele.
Nyilvan ezt egy mekis mosogato avagy egy teckomackos arufeltolto munkahely eseten ne varjuk el (mint ahogyan a fizetes 4x-erol szolo eletbiztositast, a 6 honapnyi fizetett betegallomanyt sem) de egy rendes munkahely HR-ese minden tovabbi nelkul megcsinalhatja neked.

Es igen, ahogy mar valaki irta: ezt 1x kered, utana a tied eleted vegeig.

tucano 2012.11.11. 13:54:24

@venator: én se egyszerűen álltam meg, mert utálom a politikát, gyűlölöm a politikusokat és mély ellenszenvvel, ill. gyanakvással viseltetek minden egyenruhás iránt. Viszont vannak olyan helyzetek, amikor nagyon ki van szolgáltatva nekik az ember, olyankor nincs pattogás. Ezt határozottan a saját káromon tanultam meg:(

blacklord 2012.11.11. 13:54:34

@tilmir: te, azzal ugye tisztában vagy, hogy a magyar csatlakozó is 3 pólusú? (a föld, ami Svájcban a középső, az otthon a szélen levő, a dugó egy részét alkotó fémes rész)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 13:55:14

@balage_81 reloaded: hat ja
ezt mondtam, lehet tobbet felretenni, de az csak penzkereses es annak remenyeben csinaljak, hogy majd abbol otthon tudnak normalisan elni, ezert bevallaljak a szarabb eletet, vagyis szarabb korulmenyeket
es ezzel nincs is baj
de a dolog nem ugy mukodik, ahogy gondolod

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.11. 13:55:33

@Rich.mond: És még fodbalra is fussa. :)

De egy-egy pozitív vagy negatív példából fölösleges általánosítani. Lehet, hogy én jól megélek szintetizátorhangolóként, de ha mindenki ezt tenné, akkor már ugye nem lehetne.

Gera 2012.11.11. 13:56:39

@tildy:): A zsírtartalom az más kérdés, ha valaki arra bukik, vehet teljes tejet is ESL hőkezeléssel és az inkább tej, mint a jól felforralt házi tej.

venator 2012.11.11. 13:56:57

@tucano: Éljen az egyesült Európa! Na, jó Svájc az Svájc, de akkor is.

SECI 2012.11.11. 13:57:08

@tildy:):
A telekommunikacios dijat itt viccesek, apam sokaig nem hitte el, hogy 1-2p/percert hivom...
Az otthoni mobiltarifakrol mar szot se ejtsunk.

A szomoru egyebkent az a tortenetben, hogy mig Magyarorszag 2000 kornyeken fenyevekkel jart Anglia elott ez a lemaradas kb 3-5 ev alatt megszunt es atfordult teljesen a masik oldalra.

nigara 2012.11.11. 13:57:49

@balage_81 reloaded: szép. a stílus maga az ember. mint a fotód.

tictac100 2012.11.11. 14:01:29

Azért akár hogyan is él a posztíró odakinn (gondolom, azért bizakodóbb, mint itthon...), én viszont csak azt szeretném, ha a külön csapok lennének itthon a legnagyobb gond... Mert arra kattantatok rá (főleg a kommentek elején), hogy az miért így van? Az, hogy a többi dolog (beilleszkedés, fizetés, munkahely,stb.) hogyan alakult ott, az az itt hozzászólók nagy részének nem érdekes, csak a külön csap! Juj, fuj!! Az, hogy ott emberszámba vesznek, kit érdekel, ahhoz nem vagy hozzászokva, csak a külön csaphoz!? Miért kell mindjárt az esetleges negatívumokra lecsapni, ha valaki boldogulni akar és úgy néz ki, hogy szép lassan tud is, miért baj, ha a biztosabb megélhetést választja az itthon csökkenő bérekkel szemben, és nem akar közmunkából, segélyből élni? Az ő életébe miért kell úgy belerondítani, hogy ahelyett, hogy vele örülnénk, mert talán neki sikerülni fog kitörni, inkább belekötünk az első olyan dologba, amit (mert nem ismerjük a magyarázatot, sőt, megkockáztatom, hogy az ottani kultúrát sem) nem értünk?? Elég baj az, hogy ennyi sok fiatalnak csak a külföldi munkavállalás jelent jövőképet, mert a közmunkára, segélyre nem lehet családot alapítani, még akkor sem, ha a KDNP-Fidesz tengely szerint az az első!?
Én a magam részéről szurkolok a fiataloknak, hogy találják meg a lelki nyugalmukat, biztonság érzetüket, alapítsanak családot és éljenek boldogan!!
Itthon hogyan is van?? Ja, keverőcsap van a mosdóban... már annak, akinek van mosdója... A többi meg szóra sem érdemes...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 14:04:41

@tildy:):

Összeségében drágább. Nyilván van amiben olcsóbb.

2012.11.11. 14:08:11

@nigara: Persze hogy akik ismernek, tudjak a tortenetem, de egyreszt nem mindenki tud mindent, masreszt zavarna az a tudat hogy egy nyilvanos helyen szerepeljen az egesz elettortenetem ugy hogy teljesen beazonosithato vagyok. Es akkor jonnenek a szokasos kerdesek, pl. mennyit keresel stb... Nem szeretnem nyilvanosan leirni hogy mennyit keresek, ha minden ismerosom tudja hogy konkretan rolam van szo. De konnyu leirni hogy McDonaldsban dolgozom, minimalbert keresek, mindenki tudja mennyit keresel ha a McDonaldsban dolgozol.

Egyebkent lehet hogy tevedek, csak tippelni probaltam, miert irodik olyan sok poszt arrol hogy kijottem Londonba, nem nagyon beszelek angolul, a pakisztaniak gazok, minimalberert dolgozom stb. Remelem hogy a tobbsegnek nem ez a tortenete, de masok ugy tunik nem nagyon kuldenek ide posztokat.

Egy masik kommentedre reagalva: ez tiszta hulyeseg hogy egy atlag irorszagi vagy angliai berbol ne lehetne elmenni fodraszhoz, szorakozni stb. Nekem atlag berem van, es egy percig sem gondolkodom azon hogy beuljek-e egy etterembe, elmenjek-e moziba a belvarosba, elmenjek-e fodraszhoz stb. Ez fel sem merul bennem mint tema.

Egyebkent ha sporolni akarsz, mehetsz pl. Londonban a Prince Charles Cinemaba a belvaros kozepen, par fontert lehet jegyet kapni es nagyon hangulatos. Es en pl. a mai napig visszajarok az egyetemre ahol diplomaztam ingyenes filmvetitesekre. Nem kell unatkozni Londonban, csak azert mert nem vagy gazdag... Es van nagyon olcso fodrasz is ahol tiz font a hajvagas, de en nem oda jarok, inkabb tobbet koltok egy jobb fodraszra, egyaltalan nem tetel atlagfizetesbol az a kb. negyven font amit fizetni szoktam.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 14:11:41

@tildy:):

Mint magam is hasonló helyzetű ember családilag, a jelenséget jól ismerem.

Tapasztalataim:
- az első nemzedék (a bevándorlók) halálukig idegenek maradnak, még a gyerekként bevándorlók zöme is,
- az első nemzedék nyelvileg sem képes beilleszkedni, kivéve a kisgyerekként érkezőket,
- a második nemzedék nyelvileg már teljesen integrált, de mivel nincs családi múltja az országban, a "semmiben" van érzelmileg,
- a harmadik nemzedék meg vagy teljesen integrálódik, megtagadja őseit vagy épp az ellenkezője: visszatér nagyszülei hagyományaihoz és direkt idegennek tekinti magát.

Én ezt a Magyarországra bevándorlók és kisebbségiek között tapasztaltam.

A legviccesebb tapasztalatom: a legtovább a KONYHAI IDENTITÁS tart.

blacklord 2012.11.11. 14:12:10

@tildy:): most tényleg nyissunk itt diszkurzust a tej tartósítási eljárásairól? Van a pasztőrizáció (90 fok rövid ideig), van az UHT (150 fok kicsit hosszabb ideig, sokkal kevesebb mikroorganizmus és tartósabb, de érezni az ízén), meg az ESL (ahol leszűrik a szilárdabb komponenseket, a mikroorganizmusokat kiölik a szűrletből, majd visszateszik). Pasztőrizált és ESL tejről önmagában nem mondod meg, hogy az (persze nyilván a többség kisebb zsírtartalommal issza, az azért már más).

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.11. 14:12:22

@nigara: "Vagy fizetnek téged Dublinban, hogy ilyen baromságokat írjál??? " - a stílus kérdésében egyet is értünk

@hagyma: láttam magyarokat, akik évek múltán is ott álltak egy fillér nélkül. sosem értettem, pedig én sem vontam meg magamtól semmit

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.11. 14:14:45

@blacklord: Bocs, de ennek semmi jelentősége, csak a tényre próbáltam rávilágítani, hogy a svájci dugó nem megy be a magyar aljzatba. Hacsak nem vágom le a középsőt...
Ennyi és nem több.

nigara 2012.11.11. 14:16:00

@Mirjam2: mondjuk én Írországra reagáltam :) és az egész felvetéssel volt bajom, nem az árakkal konkrétan.

Egyébként meg jó lenne tényleg olyan posztokat olvasni, ahol kicsit komolyabb története van az írónak :) na meg nem az első pár hét után ír.

SilentDreams 2012.11.11. 14:26:36

@nigara: Csatlakozom Mirjamhoz, én sem szívesen fedném fel részletesen az adataimat és a történetem, bizonyos okokból :)
(pl. exhibicionizmus hiánya :))

Ha viszont túl sok konkrétum hiányzik, akkor már nem olyan érdekes, s könnyen meg is kérdőjelezhető.

Azért godolkozom egy köztes megoldáson, valamilyen érdekes formában, bár kérdés, kinek mi az érdekes ugye.... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 14:28:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez orszagfuggo is lehet szerintem....
es emberfuggo is
egyreszt fugg a bevandorlo hozzaallasatol
masresz a befogado orszagot sem lehet egykent kezelni
millio fele ember van
a tobbseg itt -eddigi tapasztalataim alapjan - befogadott
de ehhez alkalmazkodni is kell / igen a konyhaban is/
az sem artott, hogy amerikai a felesegem
az sem, hogy nem jatszom az agyam, hogy a magyar milyen okos, az amerikai meg hulye..
hogy kinyilvanitottan torekszem az allampolgarsagra
stb stb stb
sokfele magyarral es nem amgyarral talalkoztam itt akik itt elnek eltek, de mindtn csak kopkodnek
ez is szar az is szar
de a penz kell; nekik, amit keresnek
azutan , hu de sok olyan volt...
dehogy akarnek en itt elni, sok hulye kozott, meg nincs hurka, meg pacal, meg stb.
azutan ahogy a legkisebb remeny felcsillant a zoldkartyara akkora amerikaiak lettek hirtelen, hogy szabadsagszobrot tuztek a mellyukre

en pl IDE akartam jonni es segitett, hogy azt kaptam amit kb vartam
az kulon szemelyes szerencse, hogy lett egy csodalatos feleseg is, ugy mellekesen:)
/ mondjuk errol is lehetne beszelgetni, ha valaki nem a penzert megy ki, talan erdemesebb nem parban, hacsak nem annyira dul a love
a parban menes segit a kezdetekben de kesobb neheziti a tenyleges letelepedest, szerintem
de erre nincs szabaly

brlv24 2012.11.11. 14:29:29

@tildy:): "Nem igaz, UK olcsobb sok dologban :P "

Hagyjuk már a hülyeséget. Van amiben olcsóbba, de összességében 2-3x drágább, mint itthon.

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/arszinvonaleuropa.pdf

Ki lehet emelni dolgokat, de nem érdemes.
És nem a levegőbe beszélek, elég sokat éltem kint, és azóta is sokat járok vissza. Ha egy hetet töltök el kint (UK) és ugyanazt csinálom a héten, mint idehaza, akkor 3-4x többet költök, mint itthon.

SilentDreams 2012.11.11. 14:29:31

@Mirjam2: @SECI:

Igen, már dereng, hogy a HR-es elintézett az elején több dolgot, így valószínűleg az NI szám is ezek között volt.
Ezek szerint akkor fontos volt nekik, hogy ott dolgozzak... :)

Akkor jól megőrzöm, még szükség lehet rá, ha úgy alakul.

hetyke81 2012.11.11. 14:30:23

Aki kimegy egy jelenleg fejlett országba, és állampolgárságot kap, az nem lesz az adott ország valódi polgára, csak megkapja az azonos besorolást... Attól még hontalan lesz... Se nem magyar, se nem Angol-Amerikai... Hogy miért?? Érezhetsz bármit, mondhatod bárminek magadat, a történelmed, az őseid ide kötnek, akit pedig már nem kötnek, az egy világcsöves hontalan... A külföldi csak betelepült éhenkórászként, akinek azt köszönheti, hogy ő elszegényedett (Erős jobboldali szemléletet hoz ki belőlük), a magyarban meg azt, hogy pénzért itt hagyta az országát...

blacklord 2012.11.11. 14:31:16

@eax_: nem, nem, és nem. :-) Olvass utána. Az UHT nem "rendesen pasztörizálták", hanem valami olyasmi, ami után a tej már nem egészen ugyanaz (ízre pl. egész biztosan). És egy pasztörizálás v. egy ESL-kezelés kevésbé invazív, mint egy házi felforralás (ahogy azt valaki előttem már ki is fejtette).
Javaslom még a "100%-os" vs. "nem koncentrátumból készült" gyümölcslevek közötti különbséget is tanulmányozásra, ha már témánál vagyunk...

2012.11.11. 14:32:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: '"Ha magyar szulok gyermeke, akkor nemzetisegileg magyar."

Egyéni döntés kérdése.

Több színmagyar származású embert ismerek, aki NEM vallja magát magyarnak.'

Ne ertsd felre, egyaltalan nem akarok kotozkodni, oszinte kivancsisagbol kerdezem hogy ezt hogy erted? Pl. nekem mindket szulom magyar (igazabol persze a szokasos nemet stb. keverek, de ezt most hagyjuk), Mo.on szulettem, tehat magyar vagyok. Semmilyen magyar 'identitasom' nincs, egyaltalan nem kotodom erzelmileg Magyarorszaghoz, allampolgarsagom brit.

Ettol fuggetlenul, hogy mondhatnam azt, hogy nem vagyok magyar - mi mas lehetnek? Ha lesz valaha gyerekem, felig magyar lesz, meg akkor is ha nem fog beszelni magyarul. Ha megkerdezik honnan szarmazik, azt fogja mondani hogy anyai oldalrol magyar, vagy nem? Milyen mas opcio van?

SilentDreams 2012.11.11. 14:33:35

@hetyke81: Jájjjjj.....

Én már egy egyesült Európában gondolkozom, ahol nem szégyen (de nem is dicsőség) hoszabb-rövidebb ideig vagy akár tartósan egy másik országban dolgozni, hanem egy lehetőség a sok közül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 14:34:05

@brlv24: sokaknak ugy tuni, hogy olcsobb
mert konnyebben tudjak megvenni az ottani penzukert
es azert ne himezhamozzunk
foleg a kezdetekkor mindenki a legolcsobb "szart" veszi meg
amire otthon aszongya, jajj szar parizsi, tudod mikor kell, meg patkanyhus is van benne, itt pl. aszongya, hu 50 centes bolognese, es ez kurva jo
lofaszt

blacklord 2012.11.11. 14:34:17

@tilmir: antfucking ftw! Jó, nem lehet mindenki természettudományos szemléletű...

2012.11.11. 14:35:57

@SilentDreams: Igen, foleg ha megvan a kartyad (kek-piros), azt nagyon orizd meg, nem konnyen allitanak ki masikat. De altalaban nem szoktak magat a kartyat kerni, csak a szamot, az meg rajta van minden dokumentumon pl. fizetesi papir, P60, P45 stb. (Tolem magat a kartyat csak egyszer kertek, miota megkaptam, egy szigoru biztonsagi ellenorzeshez amin atmentem.)

tucano 2012.11.11. 14:37:27

@tilmir: viszont a magyar dugót be lehet tenni a svájci aljzatba, hiába nincs meg a harmadik lába:) Csak akarni kell és beütni:D

blacklord 2012.11.11. 14:37:42

@Mirjam2: @SilentDreams: azért a helyetekben megtennék valamit. Keressetek rá az összes blog.hu's kommentetekre, és aztán próbáljátok megítélni, hogy beazonosíthatóak vagytok vagy sem (szerintem igen). Innentől a megoldás vagy az, hogy belátjátok, hogy max. havonta új login kell (mindenhova, így ez eléggé időigényes mulatság!), vagy pedig elfogadjátok, hogy a mai világban sokkal több információ áll rendelkezésre rólatok, annak minden jó és rossz vonzatával egyetemben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 14:37:49

@Mirjam2: persze ahonnan szarmazik kerdesre azt fogja mondani
de, amugy angol lesz
en nem itt szulettem de en igenis amerikainak tartom magam
magyar szarmazassal
mi ezzel a baj
nagyobb magyar leszek, ah azt mondom, hogy en magyar vagyok nem amerikai?
a nagymagyarok meg mindek mennek londonba?
nem szep
de ha csak a penzert akkor megbocsajthato
bar jobb lenne ha vennenek egy tanyat es dolgoznanak:)

nigara 2012.11.11. 14:38:22

@brlv24: köszi :)

Ez a válasz arra, amit ez a balázsgyerek okoskodott Írországról.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 14:39:58

@Mirjam2:

Egy ismerősöm szövege: "a szüleim szerbek, én magyar vagyok".

brlv24 2012.11.11. 14:40:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "IDENTITÁS"

Amit írsz az nagyon úgy van. Kint meg még nagyobb a szegregáció. Hasonló kultúrájú emberek egy területen laknak, ezért alakulnak ki olyan városrészek (Londonban), ahol arabok, indiaiak, pakisztániak, távol-keletiek, és egy kis területen angolok laknak:)
Az utóbbi részen nem nagyon fog a bevándorló lakni, mert a 2-4 ezer fontos bérleti díjat csak kevés bevándorló tudja megfizetni.
Én biztosítónál dolgoztam informatikusként nagyon jó pénzért (legalábbis forintosítva), de ott tudtam meg, hogy hasonló munkakörben a britek háromszor annyit keresnek. És persze éreztették, hogy ott én sem fogok egy darabig annyit kapni se feljebb lépni:)

Itthon sokkal könnyebb vezető pozícióba kerülni, és az átlaghoz képest magasabb fizetést elérni. Ez nyilván töredéke a kinti menedzseri fizetésnek, de ebből a kevesebb pénzből könnyebb egy magasabb egzisztenciát megteremteni. Persze sokat kell érte dolgozni, a sült galamb senkinek a szájába nem fog belerepülni...

2012.11.11. 14:41:49

@nigara: Ok, szent a beke :). Es az is igaz hogy sokan atesnek a lo tuloldalara, azt hiszik hogy atlagfizetesbol, sot minimalberbol (ami joval az atlag alatt van) mindent meg tudnak engedni maguknak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.11. 14:46:36

@tucano: Ez sem egészen igaz. :)
Itt nagyon sok helyen nincs süllyesztett aljzat.
Na ettől még van élet, mert lehet venni átalakítót, szóval nem arról van szó, hogy áthidalhatatlan a kérdés, csak az elején furcsa.

2012.11.11. 14:46:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ez az ismeros Magyarorszagon szuletett es nott fel? Ha igen, esetleg meg tudnam erteni hogy nem tartja magat szerbnek, bar mindket szulo szerb. Ha felnottkent koltozott Magyarorszagra es tanult meg magyarul, akkor nem tudom hogy erti... En pl. angolul gondolkodom, Nagy-Britannia a hazam, iszonyu honvagyam van par het utan ha nem itt vagyok. De ettol nem vagyok angol, vagy ir, vagy skot stb. Ha itt lesz gyerekem angol apatol (ami jelenleg a legvaloszinubb eshetoseg), akinek angol lesz az anyanyelve, o is csak felig lesz angol mivel az anya magyar, vagy? Vagy felreertek valamit?

venator 2012.11.11. 14:50:45

@Mirjam2: Több színmagyar származású embert ismerek, aki NEM vallja magát magyarnak.'

De ettől MÉG magyar marad, az, hogy minek vallja magát vagy milyen állampolgárságot szerez, az megint más kérdés.

És még mindig ott van, hogy egy magyar vagy egy magyar származású emberről beszélsz.

Az, hogy egy magyar nem vallja magát magyarnak, az inkább tragikomikus.

Ha egy magyar származásúnak erősebb a másik identitása, az érthető bizonyos fokig. Mivel a társadalomnak és a kultúrának nagyon erős a hatása.

SilentDreams 2012.11.11. 14:51:07

@Mirjam2: Gyorsan megnéztem, meg van a kék-piros kártya, jó állapotban :)

Remélem még majd hasznát veszem...

hetyke81 2012.11.11. 14:55:02

@SilentDreams: Róma bukása a legjobb példa arra, hogy az ilyen egyesült dolgok sosem lesznek elég erősek. Európa halálra van ítélve. Jelenleg a tartalékokat éljük fel, mivel európában a termelés már régen lecsökkent, ezzel szemben kínában hatalmas a felhalmozott tőke. Olcsóbban állítják elő ugyan azt a terméket, és a szállítás már nem tétel. A banki szektor zsugorodik, csökken az autók értékesítése, a gyárakat szüntetik meg, viszik át keleti országokba, vagy éppen amerikába. Európa lakossága öregszik, és ezzel tisztában vannak a németek is... Egy nagy európai állam csak a válság elhúzására alkalmas. A szuper civilizált nyugat csatát bukott a barbár kelettel szemben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 14:55:21

@venator: de nem marad
mert en is amerikai leszek
nem maradok magyar, mert amerikai akarok lenni es az leszek papiron is, szivemben is
magyarkent
amugyis ezt otthon talaltak ki, magyar az aki magyarnak avallja magat
naht itt meg amerikai az aki amerikai akar lenni, ezt vevgigviszi torvenyesen es eskut tesz
onnantol amerikai
magyarorszagon szulettem de amerikai vagyok
nem bonyolult ez

2012.11.11. 14:57:42

@hagyma: Szerintem felreertesz, en akkora anti nagymagyar vagyok, hogy le se merem irni... Pont azt magyarazom, hogy nekem az egesz magyarsag-dolog nem jelent semmit, de teny hogy magyar vagyok mert ott szulettem stb. Ez az egyik olyan dolog az eletben amit nem te valasztasz magadnak, most ha azt mondom hogy nem vagyok magyar, akkor helyette mi vagyok? Azt is szoktam mondani hogy brit vagyok, foleg mikor hivatalos ugyben kerdezik, mert teny hogy brit allampolgar vagyok. De ha nem angolnak szulettem, nem lehetek angol, pl. az irek meg a skotok meg a wales-iek sem angolok, maximum britek.

Teljesen megertem hogy amerikainak erzed magad, foleg azert mert en meg britnek, ha egyaltalan van ilyen. Jo erzes tolt el, ha meglatom a brit lobogot, stb. De angol nem lehetek, ha egyszer nem szulettem annak.

Nekem az amerikai patriotizmus egyebkent kifejezetten szimpatikus pont azert, mert nem etnikumhoz kotodik, hanem egy adott kozosseghez; nincs ez hogy ha ilyen-olyan borszined van, vagy zsido vagy stb. akkor nem vagy amerikai. Nekem ez nagyon bejon, ellentetben az etnikai, gyakorlatilag torzsi alapu nacionalizmussal ami Europaban sajnos sokszor megfigyelheto.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 14:58:41

@brlv24: itt ez nem fodulhat elo, hogy ugyanaz a pocozio kepessegek es munkakor maskeppen van fizetve, hogy ki miota es mikeppen van itt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 15:00:29

@Mirjam2: en meg lehetek amerikai, hiaba nem itt szulettem
/de ertem, de ez nem skocia, irorszag, vagy anglia/

tucano 2012.11.11. 15:04:04

@tilmir: tudom:) csak hét közben sikerült így megoldani a feladatot....

brlv24 2012.11.11. 15:05:15

@hagyma: Viszont a fizetések piaci alapon vannak. Nyilván egy bevándorló kommunikációban (főleg az elején) nem tud versenyre kelni egy helyivel. Azzal tudsz "előnybe kerülni", hogy kisebb fizetési igényt mondasz. :)
Aztán ez idővel változik, de jó pár évnek el kell telnie (helyi referenciák, előző munkahelyek, nyelvi képességek fejlődése), hogy a fizetések kiegyenlítődjenek.
USÁ-ban nem voltam még, de gondolom (filmek) egy friss spanyol bevándorló nem ugyanazon megítélés alá esik, mint egy helyben született amerikai.

Andriana44 2012.11.11. 15:08:38

@MACISAJT:
Ez egy dolog.
viszont a Tesco saját márkás cuccai itt Magyarországon valóban a a legalja minőséget produkálják.
Angliában pedig, ha valaki beáll a Tesco saját márkás termékeire, akkor jó középkategóriás dolgokat kap.
(Mert magyaroknak a szar is jó, tehát ide az adott gyártónál a szart fogják megrendelni, amit viszont Angliában nem lehet megtenni a vásárlókkal.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 15:08:43

@hetyke81:

Nem rossz ez a Róma párhuzam. 2200 évig létezett a római állam. Ha Európa is "csak" ennyi ideig fog, akkor nincs mitől tartani.

venator 2012.11.11. 15:10:28

@hagyma: nem bonyolult ez

Számomra valóban nem, épp csak két malomban őrlünk. :)

bobsys 2012.11.11. 15:11:31

@hagyma: No worries. Nem kell leadnod a magyar allampolgarsagot.
U.S. law does not mention dual nationality or require a person to choose one citizenship or another. Also, a person who is automatically granted another citizenship does not risk losing U.S. citizenship.

Andriana44 2012.11.11. 15:16:50

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Így van. Rokon csaj Londonban (mérnök) most váltott munkahelyet. 43 éves.
Ott nem az számít, hogy 28 éves legyen és 52 kg, hanem hogy van-e használható tudása, vagy nincs.

monddazigazatmar 2012.11.11. 15:19:07

Hát ismét egy gyanus irás...
Barátnő diplomás, két szakmával, első szakmában több év gyakorlattal... pár hónap távkapcs után összeköltöznének... aztán inkább ki angliába 6 másik emberrel.
Természetesen barátnő 10 órát dolgozik, potom pénzért, Ő maga meg természetesen tudtán kivül feketén. Elitéltek között. Akik nem tudnak irni - még szerencse hogy Láthatalan Kölyök tud, mert nem lenne post. Targonca amin nincs fék. Mellesleg ha olyan munkát végez, amit irástudatlan sittesek el tudnak végezni, akkor miért irja, hogy középkategóriás melója van? Esküszöm egy Dickens regényben nincsenek ilyen szomoru sorsok, ennyi nehézség.

2012.11.11. 15:20:44

@Bohooo: Akcentus: tolem angolok is szoktak ezt kerdezni, pl. nagy mosollyal, 'I detect an accent here - where are you from?' ami - a tartalmat, nem csak a szavakat leforditva - azt jelenti hogy 'Jezusom, honnan szedted ezt a remes kiejtest?' :). Ilyenkor mindig kiakadok es megkerdezem a (kozeposztalybeli brit) baratomat hogy ugye nincs is olyan eros akcentusom? Amire altalaban azt szokta mondani hogy 'hat figyelj, sok mindent szeretek rajtad, de az akcentusod nem tartozik ezek koze' :).

Ha tobb penzem lenne, annak egy reszet arra koltenem hogy 'voice and accent trainer'-hez jarjak, de ez tenyleg az en jovedelmi szintem felett van. (Egyszer kaptam egy ingyenes orat es nagyon jo volt, tenyleg tudnak finomitani az akcentuson, de eltart egy ideig es nem ket filler.)

brlv24 2012.11.11. 15:24:25

@Andriana44: "28 éves legyen és 52 kg"

Ne haragudj, de mérnöki állásnál nálunk sem ez számít.

brlv24 2012.11.11. 15:28:27

@Andriana44: "viszont a Tesco saját márkás cuccai "

A Tesco Gazdaságos (Tesco Value) ott is szar. Az a feletti saját márkás termékek, meg nálunk is ugyan olyan jók:

tesco.hu/tesco_markak/finest

Más kérdés, hogy veszik-e az emberek...

Bohooo 2012.11.11. 15:30:12

@Mirjam2: juj, ez az a kategoria amikor mar valahol sertonek ereznem a finomkodast, inkabb csak kerdezzen ra hogy honnan jottem es kesz :D de amugy meg ha jol tud valaki angolul akkor engem nem zavar semmilyen akcentus, az sokkal rosszabb amikor keves igazi tudashoz tarsul egy eroltetett posh kiejtes :S
Szerencsemre nekem alapvetoen nincs akcentusom (gyerekkent eltem itt) de megfigyeltem hogy ha sok eros akcentusu kulfoldivel vagyok egyutt huzamosabb ideig, akkor kezdem lebutitani (total akaratomon kivul) azt ahogy beszelek mert van hogy nem ertik... Biztos hozzatesz hogy anno par evig mikor magyar suliba jartam, direkt butitottam magyarosra, angol nyelvi kotelezo szavaloversenyen is elso korben kiszortak, gyanitom hogy akcentus es nem szavalasi kepesseg hianya miatt mivel magyar szavalon helyezett voltam... Nesze neked magyar oktatasi rendszer...

2012.11.11. 15:30:53

@SilentDreams: Van abban valami, amit blacklord mond, hogy mar a kommentek alapjan is beazonosithatoak vagyunk - de szerintem ez nem ugyanaz mint posztot irni, mert azt csak ugy tudnek ha olyan reszletek is benne lennenek pl. a csaladomrol, munkamrol, amit tenyleg nem szeretnek egy nyilvanos forumon kozzetenni, es amit nem irtam le a kommentekben. En is gondolkodtam koztes megoldason, de nem talaltam. Igy szerintem a legerdekesebb tortenetek nem kerulnek megirasra (nem ugy ertem hogy az enyem annyira erdekes, de pl. a tied az lehetne, meg masoke is akik nem a McDonaldsban dolgoztak az elmult tiz evben).

A kis kek-piros kartyat meg orizgesd csak, hatha jo lesz valamire :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 15:49:55

@brlv24: ha kepessegeik ugyanazok, akkor teljes mertekben sot kereshet tobbet is
nem tema, ha hivatalos vagy, itt nem, amrikaiakkal dolgozm es ugyanabban a munkakorben en keresem a legtobbet
mer' jo vagyok filmekben altalaban kulonleges eseteket dolgoznak fel, sosem tudhatod, hogy egy HR-es eppen azert vesz fel helyetted amerikait, mert az szuletett, feketet, spanyolt stb. az emberi tenyezo mindenhol jatszik, de ha mar ott vagy nem diszkriminalhatnak
@venator: en nem vagyok molnar
@bobsys: en is igy tudtam
de tulajdonkeppen nem sok jelentosege van, haz a igy is ugyis mehetek, szavazni meg nem akarok, csak erzelmileg megtartom azert
meg a pairnak itt sem, mert a zold kartya -allampolgarsag kozott az a kulonbseg szinte csak, hogy nem szavazhatsz
de nekem erzelmileg fontos, hogy megszerezzem

2012.11.11. 15:51:05

@Bohooo: Igen, ez az a kategoria, amikor hulyenek neznek es azt gondoljak, nem fogsz rajonni hogy igazabol mit gondolnak ('te jo eg, kulfoldi pedig azt gondoltam angol, mi ez a szornyu kiejtes?'). Nekem szemely szerint ez igy is szimpatikus, ertekelem hogy udvariasnak es baratsagosnak akarnak tunni. Vagy bejon valakinek ez az angol udvariassag dolog, vagy nem. Nekem nagyon bejon, sokakat meg zavar hogy 'nem oszinte'; nezopont kerdese.

Pont az a gond az akcentussal, amit te is irtal, hogy sokan azt hiszik nem tudsz jol angolul ha idegen akcentusod van. Pedig ez sokszor nem igy van; en pl. annyira tudok angolul hogy a munkam reszekent angol szovegeket editalok (na ugy latszik magyarul viszont nem tudok mar; hogy mondjak hogy 'edit' meg 'proofreading'?). Ha valaki nem gyerekkent tanult angolul, nagyon nehez a brithez hasonlo kiejtest megtanulni.

Egyebkent erezd szerencsesnek magad, hogy egyaltalan kepes vagy lebutitani az angolodat - ez gondolom a magyar iskolai hatter miatt van, es sokszor hasznos lehet. Pl. az angol baratom aki soha nem elt kulfoldon egyszeruen nem kepes valtani ha nem anyanyelvi beszelokkel beszel. Ha barhova kulfoldre megyunk (pl. Magyarorszag), egyszeruen senki nem erti mit mond, o meg panaszkodik hogy mennyire hulyek a kulfoldiek, senki nem beszel angolul... Pedig beszelnek azok, csak lassabban kene beszelni, egyszeru szavakkal, mar mondtam neki sokszor de nem erti.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 15:51:30

@Mirjam2:

Bár konkrétan angollal nem foglalkoztam - nekem az angol elsősorban értésre kell -, valójában nyelvészeti, hangtani könyvek is sokat tudnak segíteni.

A folyamat a következő:

1. Felismerni, hogy anyanyelved és az idegen nyelv mely hangjai nem azonosak. A nyilvánvaló eseteket persze a hülye is felismeri, hiszen mindenki azonnal rájön, hogy a magyarban nincs semmi hasonló a th-hoz például. De azokat az eseteket is tudni kell, ahol a két hang hasonlít, de mégsem ugyanaz. Pontosan ezek adják az akcentus legnagyobb részét. A legtöbb idegen NEM IS FOGJA FEL a hangkülönbségeket!

2. Megnézni nyelvkönyvben a hangok közti különbséget.

3. Gyakorolni, gyakorolni. Néha menni fog, néha nem. Gyors beszédben vissza fogunk zökkenni az eredeti rossz ejtéshez, idő kell a sikerhez.

4. Utánozni az anyanyelvi beszélők hanglejtését.

5. Hangkapcsolatokat utánozni.

Ezzel sokat lehet javítani a kiejtésen minden nyelvben, Magyarul tanuló angol anyanyelvű haveromnak is így segítettem a magyarban. Elmondtam neki, hogy mely magyar hangok mások az angol hangokhoz képest, s pontosan miben mások. Pl. nagy gondjai voltak az Ö és az Ü, valamint az Ő és az Ű megkülönböztetésével. Hozzáteszem: az illető maga is nyelvtanár (angolt tanít cseheknek), így az alapokkal tisztában volt, azaz nem kellett elmagyarázni, hogy mit jelent "előrébb képzett", "zártabb", stb. szavakat.

2012.11.11. 15:57:41

@hagyma: En ugy tudom ez ugy mukodik az amerikai allampolgarsaggal, hogy ha mas allam polgaranak szulettel (tehat automatikusan kaptal mas allampolgarsagot) akkor megszerezheted / megtarthatod az amerikait, lehetsz kettos allampolgar. Akkor van gond, ha mar amerikai allampolgar vagy, es ugy dontesz hogy fel akarsz venni egy masik allampolgarsagot. Ugy tudom ebben az esetben le kell mondanod az amerikairol (de ez teged nem erint, mivel nem tervezel pl. sved allampolgarsagot kerni). Ezt a torvenyt megertem, mivel ha amerikainak erzed magad, miert akarnal felvenni egy masik allampolgarsagot de megtartani az amerikait? (Ha mashol szulettel, az mas kerdes.)

monddazigazatmar 2012.11.11. 16:02:03

@Mirjam2: "az angol baratom aki soha nem elt kulfoldon egyszeruen nem kepes valtani ha nem anyanyelvi beszelokkel beszel"
már bocs, de vagy primitiv mint az állat, vagy annyira felsőbbrendű, hogy nem akarja. Olyan nincs, főleg egy anyanyelvi beszélőnél, feltéve, hogy nem sötét mint az éjszaka, hogy ne tudja lassabban, más kiejtéssel, hangosabban, esetleg más szavakkal kifejezni magát.

2012.11.11. 16:04:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nagyon kosz az infot kiejtessel kapcsolatban, utana fogok ennek jarni - tenyleg biztosan lehetne fejlodni valamennyire tanar nelkul is. Az az erdekes, hogy mikor elfelejtkezek magamrol, pl. duhos vagyok, sokkal jobb az angol kiejtesem mint normalisan. Pl. a baratom mindig azon nevet hogy mikor veszekszunk, teljesen autentikus londoni kiejtessel kuldom el a francba, mikor meg kedves akarok lenni, szornyu magyar kiejtessel beszelek hozza :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 16:06:32

@Mirjam2: nem mellyedtem bele, jarom az utamat vagy 5 eve es kozel a cel
elotte is jartam csak illegalisan
mondjuk azt nehezen hiszem, de nem kizart, ha egy amerikai mondjuk elvesz egy sved not es kikoltozik akkor nem veheti fel a svedet az amerikai melle
de tenyleg nem tudom
a magam dolgat tudom, eddig meg senki sem szolt, hogy le kell adnom a magyart es mar csak a vizsga idopontjara varok
nincs minden heten...

2012.11.11. 16:10:58

@monddazigazatmar: Sajnos van olyan, aki nem erti, hogy miert nem ertik. Pl. a baratom nem erti, mi azzal a gond, ha azt kerdezi valakitol 'how is it going?' ahelyett hogy 'how are you?'. Megtortent eset - az 'aldozat' csak nezett hogy mirol beszel a ficko, ki megy hova (going)? A baratom meg szinten ertetlenkedett, 'csak azt kerdeztem hogy van de mar ezt sem erti, itt nem tudnak angolul, bunkok stb.' Igen, nekem is furcsa, de ha neked kene olyanokkal beszelni akik torik a magyart, lehet hogy te sem tudnal mit kezdeni a helyzettel.

2012.11.11. 16:14:39

@hagyma: En sem melyedtem ebbe bele, de ugy tudom, nem lehet masik allampolgarsagot felvenni es az amerikait megtartani. Ha egy amerikai ossze van hazasodva egy EU allampolgarral, akkor korlatlan ideig elhet es dolgozhat az EU-ban, tehat nem szukseges felvenni a hazastars allampolgarsagat.

monddazigazatmar 2012.11.11. 16:19:12

@Mirjam2: Pont ezt mondom, hogy mivel anyanyelvi, kb százféleképpen tudja megkérdezni hogy "hogy vagy?"
Nem a barátodat akarom fikázni, jellemző az angolokra a felsőbbrendüség. Én, ha mondjuk szlovák, erdélyi, akármilyen emberrel beszélek, és azt akarom, hogy megértse amit mondok, akkor egyszerüsitek, nem szlenget használok, stb. Csak szándék kérdése

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.11. 16:19:45

mi ez a külön csap a hidegnek melegnek??
itthon is külön csap van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 16:22:29

@hagyma: ja es meg otthonrol sem szoltak, hogy elveszitem:)
majd valaki ertesitsen ha megis
@Mirjam2: mit szolna egy sima what's up-hoz?

01234567 2012.11.11. 16:23:07

A poszt elég gyenge. Meg pár hét után írni....A magyar része, elég konkrét, hihető, az angolnál voltak kétségeim, de mivel ott nem éltem, nem konkrét kétség, inkább olyan megérzés....talán ha nem ír magyar dolgokat, nem tűnik fel.
A kommentekben szó volt a tejről. A "házit" mindig fel kell forralni. A miért : komoly betegségeket lehet kapni, ha nem. TBC, Brucellózis...stb..
Magyarországon, már régóta nincs olyan tejelőtehén állomány, ami fedezné a fogyasztást. Innentől fogva, mindenki gondolja végig.
8 év német-osztrák tapasztalattal, sajnos azt kell mondanom, nálunk nagyon kell vigyázni mit eszik az ember. De erős minőségi különbség van a mosószerek, tisztálkodási szerek, takarító-tisztító szerek, ruhák, cipők minősége között is. De tapasztaltam ezt hiradástechnikában is néha.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 16:25:07

@Mirjam2: hat azt tudom, hogy nem szukseges
nekem sem szukseges, korlatlan ideig lehetk itt
csak akkor veszitem el a zoldkartyamat ha valami terrorista vagy allamellenes cselekmenyt kovetnek el, vagy ha idegem orszag hadseregebe lepek
ezek nincsenek szandekomban
de ettol nem ketelkedem, ha egy amerikai fel akar venni masik allampolgarsagot akkor elvesziti az amerikait, de ez engem tenyleg nem erint es itt valoszinu senkit:)

2012.11.11. 16:27:02

@monddazigazatmar: Ebben reszben igazad van, es tenyleg van a baratomban egy adag felsobbrenduseg-erzes, persze mindig tagadja :). De teny, hogy nem erti, miert egyszerubb a 'how are you' meg sok mas kifejezes; egyszeruen nem tudja egy nem anyanyelvi beszelo szempontjabol latni a helyzetet. Es eddig az volt a tapasztalatunk, hogy kulfoldiek (nem csak magyarok) jobban megertik az en kiejtesemet mint az o (brit) kiejteset. Ezt masokkal is tapasztaltam. Pl. volt olyan hogy angolbol angolra forditottam egy ir meg egy indiai kozott. Engem mindketten megertettek, es en is mindkettejuket megertettem, de ok egymast nem ertettek.

01234567 2012.11.11. 16:27:30

@Mirjam2: Az biztos, nem jó felfedni az "inkognitót, én sem tettem amikor posztot írtam ide. Ettől az egy kicsit(?) hülyére sikerült, de megtakarítottam magamnak, egy csomó stresszt, problémát. Mert vannak olyan emberek!...túl sokan...

SilentDreams 2012.11.11. 16:28:00

@monddazigazatmar: Ez egyfajta képesség is lehet szerintem, ami talán nem mindenkinek adatott meg.

A volt angol kollegáim közül volt, aki azonnal kapcsolt, ha valamit nem értettem, és máshogy is megpróbálta elmagyarázni, mint volt olyan is, aki ugyanazt a kifejezést hajtogatta, ugyanolyan gyorsan többször, s naná, hogy 20adszorra sem értettem meg.... :)
Az utóbbi kollega sem volt beképzelt/felsőbbrendű stb., viszont nagyon gyakran használt szlenget, amiből úgy látszik nehezen vett vissza, vagy sehogy.... :)

Kámasuka 2012.11.11. 16:31:00

Jó lenne a poszt ha nem lenne kissé egyoldalú.

1. elektronikai cikk olcsóbb, tény. Minden lúzrgyerek aki kimegy egy év múlva tele van iPaddal és iPhone-al. Proletár mennyország, a ruha is olcsóbb kint outletben, mert ami nem friss az Londonban már szart se ér.

2. kaja nem olcsóbb, viszont drágább még a legalja Sainsburys-ben is, minőség mint itthon. Étterem, fodrász, mozi, dizsi ugye 5-10xes áron van.

3. Ingatlanod soha nem lesz bevándorlós melóból, ha orvos vagy mérnök vagy akkor talán, lassan-lassan. Ez Londonban 10+xos Bp-hez képest. Tudom nem kell venni. Okos.

4. Legalja használtautó olcsóbb, fenntartani sokszorosa mint itthon. Mondjuk Londonba nem kell, tömegközlekedni lehet a Bp-i árak duplájáért.

01234567 2012.11.11. 16:31:31

@venator: Amikor hazajöttök, könyörgöm írj ide egy posztot fél év múlva, végül is az is egy határátkelés!!!!
Komolyan érdekel majd! :) És remélem a "tanácsaim" még megvannak! Tartsd őket be!!! :)

2012.11.11. 16:32:33

@doggfather: a mosogato/mosdo egyik szelen a hideg a masik szelen a melegvizes csap, hogy meg veletlenul se tudjal langyos vizzel kezetmosni. Valaszthatsz, vagy a hidegtol lefagy a fogzomanc vagy a forroviztol megegeted a szadat fogmosas kozben. Gyakori ez az angol hazakban es meg gyakran az uj hazakban is. Ami kifejezetten orjito, hogy a mai napig adnak el ilyen csaptelepeket a B&Q, Homebase es Bathstore-okban. Van ra "igeny".

SilentDreams 2012.11.11. 16:33:08

@Mirjam2: Igen, valahogy nekem is az volt a tapasztalatom, hogy az az angol kollega, akit a legkevésbé értettem, valahogy nem volt tisztában azzal, hogy melyek a "könnyebben érthető" ill. a " nehezebben érthető" kifejezéseket, hogy van valami "hivatalos angolul" és honnan kezdődik a szleng, stb.

Talán egyfajta beleérzőképesség hiányról lehet szó.... :)

2012.11.11. 16:33:27

Folytatva az ir-indiai forditas temat: ennek a helyzetnek is reszben az volt az oka, hogy az ir brit angol, az indiai meg indiai angol kifejezeseket hasznalt, es egyik sem ertette, miert nehez ezt a masik felnek megerteni. (Nekem mind a brit, mind az indiai angol ismeros, igy ertettem mi az amit nem ertenek.)

Lunacica 2012.11.11. 16:34:12

@mrzoltland: Te egy bolcs ember vagy,kar hogy keves van itt londonban az ilyenekbol. :)

01234567 2012.11.11. 16:39:42

@tucano: Erről a "háromlábúról" még @tilmir:-nél, egy kollégám jutott az eszembe, akinek ez volt a csúfneve, de ezt inkább hagyjuk :)))
A határőrökért sajnállak. Nekem osztrák, német rendőrökkel volt ilyen tapasztalatom. Normál esetben nagyon korrektek, kedvesek. De ha valami basztatás érte őket előtte, na akkor náluk is úgy hullik le az álarc, mint az átlagpolgárnál 5 sör után. És előjön belőlük az echte. Olyankor tényleg a legjobb kussolni, és tűrni.

01234567 2012.11.11. 16:43:31

@Mirjam2: Más a keresztnevem :) , és reményeim szerint, azért ott átjött, a többségnek, hogy az valós személy, valós történetét takarja :D
De sajnos, van tapasztalatom, amikor Magyarországról, levelet írnak a kinti főnöködnek, pusztán érdekből, az állásodra pályázva....

2012.11.11. 16:45:37

@SilentDreams: Jo hogy megerositetted hogy van ilyen. Igen, a baratom nem erti, melyik a hivatalos kifejezes ami a szotarakban van, es melyik a szleng. Ha valaki nem erti amit mondott, pont azt csinalja amit irtal; rengetegszer, egyre gyorsabban elismetli ugyanazt a szot, aztan a vegen kiakad es levag egy nagy angolos hisztit nekem, hogy senki nem tud angolul stb. Ilyenkor mondom neki, hogy miert te meg tudsz x, y, z nyelven? Ettol csondben marad...

2012.11.11. 16:47:27

@01234567: Ez a leveliras-tapasztalat nagyon durva. Azt hiszem, ez vegkepp visszatart attol hogy posztot irjak, nem eri meg. (Inkabb masokat kritizalok itt a kommentekben, sokkal viccesebb...)

monddazigazatmar 2012.11.11. 16:50:30

@Mirjam2: Nehogy már ne tudja, hogy mi a szleng. Hát csak járt iskolába...

Mrs. Clayton 2012.11.11. 16:52:19

@BenFranklin: miért ne lehetne háza? nem olyan nagy kaland, a barátnőmék most vettek 130.000 font volt, 60% önerő és 3-4% kamat, ami 5 évre fix, egy NiNo kellett egy paysleep, közüzemi számla és bankszámla kivonat és annyi fizetnek havonta mintha bérelnének
és ők is irodai munkások, meg raktári munkások, ráadásul fél évvel ez előtt egy olyan ház mint az övék még nem került ennyibe, de egy új lakás is megvásárolható
egy orvosnak, bankárnak meg egy évi fizetése több mint egy ilyen gagyi ház ára
szóval tévedés, h csak őslakosok tudnának bármit is megvenni

2012.11.11. 16:52:21

@SilentDreams: Most szembe jutott, milyen vicces volt, mikor mondtam a baratomnak: azt kellett volna mondanod hogy 'how are you' es erre kifakadt hogy 'de mar megkerdeztem hogy van, de nem ertette!' :)))

2012.11.11. 16:56:54

@monddazigazatmar: Pont ez az, az angol iskolakban teljesen normalis hogy szlenget hasznalnak, igy sokan nem ertik mi a kulonbseg a szleng es a 'hivatalos' beszed kozott. Pl. olvastam egy cikket, munkaadok panaszkodnak hogy sok fiatal allasinterjun is szlenget hasznal, meg hivatalos kommunikacioban is (olyanokat mondanak hogy az elozo munkahelyuk 'well cool' :))). Ezert talalok en pl. viszonylag konnyen irodai munkat, mivel en tudom hogy hogyan kell megirni egy hivatalos levelet, stb. Ezt sok angol az en korosztalyomban nem tudja, vagy ha tudjak, akkor maganiskolaba jartak es sokkal menobb allasokat palyaznak meg mint en, nem kene nekik az en allasom evi huszonvalahanyezer fontert, talalnak jobbat is.

monddazigazatmar 2012.11.11. 16:56:55

@Jess G: Istenem, te aztán tudsz kamuzni :D

Kámasuka 2012.11.11. 16:57:47

@Jess G: Pontosan, ez egy gagyi ház a halál faszán én Londonról beszéltem nem a lengyelnigger gettónegyedről meg vidékről, ahol a munkádért is kevesebbet adnak.

60% önerőt gondolom nem a salátamosásból rakták össze, ugye?

SilentDreams 2012.11.11. 16:58:43

@Mirjam2: :))))))))))))))
Menthetetlen.... :-)

De Veled szerencséje van, hogy érted :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.11.11. 17:00:58

Nem egészen ide tartozik, de kikívánkozik belőlem - szépen beillik ugyanis a különcsap, fordítva közlekedés, és a semmiféle szabványt nem közelítő idióta mértékegységek alkotta sorba (hülye angolok, angol hülyék)

Október 27-én mentünk volna Londonba kutyástul. Utánajártunk, mi kell ehhez: chip (pipa) kutyaútlevél (pipa) veszettség elleni oltás (pipa) féregtelenítés minimum 24 max 100 órával a határátlépés időpontja előtt (hopp, ezt pótlandó)

24-én a kutya megkapta a féregtelenítő tablettát és ennek tényét az állatorvos be is vezette a kutyaútlevélbe. Pontosítok: nem a kutya kapta a tablettát, hanem én, és én vagy odaadtam neki, vagy nem - a történet szempontjából irreleváns :)

Az angolok azzal fordítottak vissza a Csalagút bejáratától, hogy a kutyaútlevélben nincs benne óra-perc pontossággal, hogy mikor kaptam a kezembe a tablettát - így nem bizonyítható, hogy a 24 óra eltelt, a 100 viszont nem (segítek: ha 24-én 00:00-kor kapom a tablettát, és 27-én 23:59-kor megyünk Londonba, az 95 óra 59 perc, tehát még így is időben vagyunk)

Bezzeg, ha be van írva az óra-perc, én meg lehúzom a tablettát a WC-n, akkor tiszta az út.

A teszkós tej meg mindenhol a legalja, nem is az a dühítő, hogy ott olcsóbb 20 Ft-tal (valószínűleg a kisebb ÁFA miatt) - inkább az a nem gyenge, hogy egy általam összeállított Nikon fotószett (gép+objektívek) miért kerül Hollandiában átszámítva 530K forintba, amikor itthon 675.

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.11. 17:02:52

@Mirjam2: Sajnos az a helyzet, hogy az angol barátod egy sutyerák, ostoba, primitív pöcs.
Én éltem angol nyelvterületen egy ideig, dolgoztam is ott, amikor az angolom még nem volt annyira penge, és sose tapasztaltam ilyen fasz hozzáállást.
Ez nyilván nem az összes angolra igaz, de a te pasidra sajnos igen.
Említetted, hogy a magyarok ugyanilyenek lennének egy magyart törő külföldivel... ez hazugság. Milliószor tapasztaltam, hogy a magyar le tud lassulni, egyszerűsít, elmondja húszféleképpen, magyaráz, a végén már kézzel-lábbal, ha a külföldi töri a magyar, de mindenképpen magyarul akar kommunikálni.
Ha nem értik meg, és mondjuk nem beszélnek angolul, akkor kerítenek egy embert, aki igen. Voltam már ilyen harmadik, akit bevontak az utcán egy beszélgetésbe, információkérésbe.

Az, hogy ha látja valaki, hogy beszél a másik az ő anyanyelvén, csak éppen azt nem érti, amit az előbb mondott, azt egy anyanyelvi beszélő észreveszi. Ha frusztrált, felsőbbrendű, bizonygatni akarja, hogy ő valaki, akkor persze nem alkalmazkodik, nem lassít, nem könnyíti a kommunikációt, nem mondja el másként, pedig hát az anyanyelvén húszféleképpen is elmondhatná.
Sajnos a barátod ilyen. Ostoba, korlátolt.
Tanítottam angolt (magánórákon és nyelviskolában is), nem csak magyaroknak, éltem, dolgoztam angol nyelvterületen, tudom miről beszélek.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.11.11. 17:04:50

@jameson155:

1: ki használ manapság 1024-es monitort?
2: anyádért spammeled be mindenhova ezt a szart?

Kámasuka 2012.11.11. 17:06:09

@Gery Greyhound / project eleven: Rendeld meg a neten, Einstein. Azért kerülnek a high endesebb cuccok itthon többe mint nyugatabbra mert a kereskedők nem rendelnek belőle mennyiséget, itt nem tömegcikk. +Áfa. Remélem segítettem..:)

Mrs. Clayton 2012.11.11. 17:06:34

@BenFranklin: ez egy megyeszékhely, nincs az isten háta mögött, kertváros
a gagyit a könnyűszerkezetre értem, ugyanilyet újban 230.000 fontért lehet venni
nincs ebben semmi misztikum, semmi kamu, de te felőlem hihetsz mást

2012.11.11. 17:07:21

@BenFranklin: Nem ertem, miert nem mukodik a szures gomb??? Igy kenytelen voltam elolvasni a kommentjeid egy reszet... Hat te soha nem eltel Nyugat-Europaban, Angliaban meg biztosan nem. Orulnel te annak ha ossze tudnal hozni egy gagyi hazat Londonban a 'gettoban', mint a Jess ismerosei... £130.000-ert nagyon is lehet lakast kapni, ket fizetesbol teljesen realis, az onreszt meg lehet hogy Magyarorszagi ingatlan eladasabol vagy megtakaritasbol hoztak ossze. A kommentjeid tobbi resze meg tomeny hulyeseg, menj es noj fel, tenyleg. Vagy inkabb en megyek, vacsorat kell fozni es tul sokaig voltam ezen a forumon ma delutan.

monddazigazatmar 2012.11.11. 17:07:24

@wásztákhurwáh: "Én éltem angol nyelvterületen egy ideig, dolgoztam is ott, amikor az angolom még nem volt annyira penge, és sose tapasztaltam ilyen fasz hozzáállást." El nem tudom képzelni, hogy hol élhettél, én szinte csak ilyen hozzáállást tapasztaltam :D Helyesbitek: Fehér, bennszülött angolokrol beszélek :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.11. 17:07:30

@charlieharper: jah már értem, és tényleg ilyen csak nem volt világos miért kell kiemelni, én kinn csak ilyen csapokkal találkoztam. :D

Kámasuka 2012.11.11. 17:10:27

@Gery Greyhound / project eleven: Elárulok egy nagy titkot.

A huszonéves 'zöldséges' mercik, amiért Németországban fizetnek hogy elvidd, itthon ér vagy 1000 eurót, újabban mo-n sláger lett lopni.

Miért? Mert jó az ára Angolában és Mauretániában. Ugyanaz a sztori mint a fényképezőgéppel.

Kámasuka 2012.11.11. 17:11:47

@Jess G: Szóval hol is van ez pontosan?

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.11. 17:12:33

@Gery Greyhound / project eleven: komolyan, egy Nikon fotószett miért kerül itt vagy ott annyiba... ez aztán mindennapos probléma! megkeresed neten, megrendeled... ennyi!!! ja, hogy rajolni akartál vele, hogy neked ilyen géped van? az más :P
nincsenek határok, nincsen vám, akkor mire fel a pampogás?
a benzint is hasonlítsd össze, ott is van néha kis különbség, pedig Magyarország sem olcsó...

@Mirjam2: igen, a hivatalos nyelv a magyaroknak sem megy
pl rendszeresen találkozok olyanokkal, hogy nem tudják, mi az ítélet, határozat, joghatóság, jogalkotás, jogalkalmazás, illetékesség, hatáskör, fellebbezés, jogorvoslat, adó, járulék, illeték, határidő, határnap és ezek különbségét
pedig ezek magyar szavak, csak éppen a sutyerák nem érti

sajnos Magyarországon a hivatalok befogadnak minden szemét irományt, mert ha ki tudják hámozni a feltehető értelmét, akkor azt tartalma szerint elbírálják
ahelyett, hogy visszabasznák a tahónak, aki az anyanyelvét sem beszéli
mert ha egy magyar angolul nem tudja, akkor rendben, nem az anyanyelve, de egy magyar?!
tiszta szocializmus

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 17:12:45

@wásztákhurwáh: hat mondjukl en is eleg gyorsan megtanitottam Marynek, ha latja, hogy nem ertem, sot nem latja, hanem mondom, hogy ezt vagy azt nem ertem, akkor ne kezdje el ugyanazat a szot ismetelgetni se lassan se gyorsan se hangosabban, mert attol meg az a a szot-kifejezest nem ismerem
ma mar nincs sok problemank a megretssel, de ha valami ileyn van mar az arcomrol latja, hogy valtani kell

mondjuk ez mukodik csaladban, de idegeneknel nehez
egy vadidegen amerikai dumal nekem es nem ertenem, nem fog belekezdeni , hogy korulirja, ha pl. egy szamara tok egyertelmu sima szot nem ert meg a masik, akkor mit kezdjen vele?

2012.11.11. 17:14:00

@wásztákhurwáh: Kosz a kommentet - nezd, ha erre jarsz, bemutatlak benneteket egymasnak, aztan ha meg mindig azt gondolod primitiv, nem lesztek haverok, ennyi :). Nem tudom miert kanyarodott el ebbe az iranyba a beszelgetes; azt hiszem a kulonbozo kiejtesekrol volt szo.

monddazigazatmar 2012.11.11. 17:17:14

@hagyma: mondja másképp. Ehhez kell némi intelligencia. Meg a szándék, hogy megértesse magát.( Ha neki fontos lenne, akkor összekapná magát, hidd el)
Nekem a barátnőm azt mondta, hogy neki jó agytorna, hogy ha valamit nem értek, akkor átfogalmazza, gondolkodik, szinonimát keres.

Mrs. Clayton 2012.11.11. 17:22:56

@Mirjam2: miért-miért? mert te is annyira egyszerű vagy, h nem tűnik fel, h a barátod egy sutykó, ezt egy noname embertől kell megtudd, akit nem is ismersz és ő se titeket :-)
itt az ember kaphat hideget-meleget
nekem is mondták már h a kitelepülés vesztese vagyok, meg nem is őszinte a mosolyom meg fel se sorolom, h miket még
most épp h kamuzok
de ettől még remélem, h amiket úgy általánosságban mondok, akik tényleg szűréssel olvasnak egy ilyen blogot, azoknak talán hasznos is lehet
ilyen sztem a te hozzászólásod is az egyes angolok hozzáállásáról, ha vmit nem értenek
a többit ne vedd fel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 17:24:45

@monddazigazatmar: ajo de maradjunk a peldanal
ha hon valaki ramosolygo es azt mondom
szevasz
erre nem erti
akkor kezdjem ele, hogy jo reggel jonapot hello hogy vagy mia afasz van
nem akkor az van
na bazmeg ez ennyit sem ert, akkor mirol beszelunk?
egy szar koszones a pelda....
az mar mas ha beszelgettek es nem tiszta valami

Imbolygó Hollander 2012.11.11. 17:29:01

@wásztákhurwáh: " a magyar le tud lassulni, egyszerűsít, elmondja húszféleképpen"

Vagy ugyanazt hajtogatja, emelkedő hangerővel, majd amikor már üvöltéssé fajult, de még mindig nem értik,akkora végére odateszi, hogy B+ :)

monddazigazatmar 2012.11.11. 17:34:53

@Jess G: te nem kamuzol, és nem beszélsz félre..
"egy orvosnak, bankárnak meg egy évi fizetése több mint egy ilyen gagyi ház ára" 130e font. hmm. havi 12e fontos fizurol beszélsz. nyilván van ilyen. De nem sok.

monddazigazatmar 2012.11.11. 17:36:52

@hagyma: na, akkor most képzeld el, hogy ég a házad, és vizet kérsz meg segitséget, hogy oltani kell :D
Rögtön activity bajnok leszel :)

Mrs. Clayton 2012.11.11. 17:40:53

@monddazigazatmar: nem sok nem ez az általános, egy nagyon jó orvos, bankár, ügyvéd simán többet keres mint évi 100.000 font, de pl abban a középiskolában, ahol én dolgozom ott az iskolaigazgató is kb 70e fontot visz haza egy évben
de az sem igaz, hogy bevándorlóként ne lehetne mondjuk raktári munkásként és egyszerű irodistaként normális helyen házat venni

Kámasuka 2012.11.11. 17:41:04

@monddazigazatmar: Az átlagfizetés 4xese.

Mint Mo-n a bruttó 850. Nem sok, de nem is kevés. Pl. a Deutche Banknál No-ban az irodai dolgozók átlagbére(!!!) 300ezer euró körüli évente. Ez 20.000 ember átlaga, persze benne vannak a bankvezérek is.

venator 2012.11.11. 17:42:11

@wásztákhurwáh:
Már bocs, de a hivatalos bikkfanyelv már aligha magyar. Annyi magyartalan, értelmetlen, szenvedő szerkezetet ember nem követ el amennyit egy hivatalos határozatba be tud zsúfolni egy bürokrata.

Addig oké, hogy a szakmájuk szlengjét használják, - bár teszem hozzá a dánok simán le tudják írni értelmesen, hogy mit akarnak - de, hogy valaki még suttyó is legyen ha nem érti. .

@Mirjam2:
"Nem ertem, miert nem mukodik a szures gomb??? Igy kenytelen voltam elolvasni a kommentjeid egy reszet.."

Éppen ezért, kattintás=pénz. :)

@01234567:
Nem küldök posztot, de ezt már tisztáztuk párszor. :) Nem is lenne értelme a hazaköltözésről, úgy igen ha írnék egyet a dániai életünkről, aztán egyet mintegy kontrasztként az otthoniról.

Kámasuka 2012.11.11. 17:42:13

@Jess G: Mondd már hogy hol van az a 130.000 fontos ház, tesó, és linkeld hozzá a hirdetést vagy képet!

SilentDreams 2012.11.11. 17:45:30

@BenFranklin: Lakás lesz az..... gondolom én.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 17:45:39

@monddazigazatmar:
nevetni fogsz en ha nem ertem, hogy valaki koszon, mar a szituaciobol es az arcbol rajovok, hogy ez most koszont
tokom tudja hogy, de tuti
ha eg a hazam hivom a 911-et es kiabalok, hogy fajjjjerrr!!!!!!:)

amugy a haz meg persze hogy kamu/szagu/
ha elni is akarsz egy atlagfizetesbol nem tudsz annyit felrerakni 1-2 ev alatt semmikeppen
persze kenyeren vizen, butorok nelkul, gyalogolva, sokakkal egyutt lakva mehet 4-5 ev alatt
de azert a creditet is epiteni kell
en 15 eve vagyok kint, jo abbol a fele tok illegalis volt es mot jutottam tunk el oda, hogy nezegetunk kis hazikot
nem lehet ugy szamolni, hogy ennyi a fizetesem, ennyi a rent, ennyibol kijovok
valami mindig jon amit fizetni kell
koltozni akarsz mert mar nem biro d a lakotarsaidat, kocsi kell a melodhoz, ami el is fog romlani stb stb stb

Kámasuka 2012.11.11. 17:46:41

@SilentDreams: Lakásnak is olcsó. Van persze olcsó lakás de ha Londonban van ennyiért az nagyon gettó lehet.

monddazigazatmar 2012.11.11. 17:47:14

@Jess G: tehát a tősgyökeres bennszülött iskolaigazgató keresi felét annak amit irsz.
akkor hajrá raktári munkások, elottetek a lehetőség...
te ugy miért is laksz albérletben, ami kisebb mint ami itthon volt?

Mrs. Clayton 2012.11.11. 17:50:04

@BenFranklin: property.vivastreet.co.uk/sale+swinton/-130-000-3-bed-house--studio-apparment-for-sale-264-and-264a/36827914
ez volt a legelső amit kidobott a kereső, a 2. egy zsír új építésű volt nem tudom hol
ahol én lakom az megyeszékhely, itt egy régebbi felújított 3 szoba nappalis hátsóteraszos ház garázs nélkül 130.000 ha újat szeretnék az 250.000
ha több érdekel a témával kapcsolatban guglizz tovább

Kámasuka 2012.11.11. 17:50:12

@SilentDreams: Az én tapasztalatom inkább ilyesmi. Téglaház, London, belváros: ez nem felkapott rész mert nem menő a belvárosban lakni de nem is gettó. 100-120 nm, de 3 szinten(szar elrendezés), átlagos berendezés, kert 0. Félmillió, alsó hangon.

Kámasuka 2012.11.11. 17:55:10

@Jess G: Nem drága. De olvasgass csak vissza, nem valami szaros megyeszékhelyről beszéltünk, hanem Londonról, ahol van munka és jól fizetnek. Ez a hirdetés is Manchester lepukkant munkásnegyede, nem zöldövezet, és már nem is belváros, hanem a slum-gyürün van.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.11. 17:57:02

köszi mindenkinek a csapfelvilágosítást:)))

Kámasuka 2012.11.11. 17:58:38

@monddazigazatmar: Haverom Londonban egy mobiltelefon bolt főnöke(nem tulaj), max. 6-7 ember dolgozik ott kap 50et évente, biztos hogy megvan az iskolaiginek a 70, persze csak állami suliban, magánban ennek a többszöröse.

Mrs. Clayton 2012.11.11. 17:59:07

@BenFranklin: nekem m1, akkor nem lehet venni 130.000-ért házat normális helyen, ha te ettől jobban érzed magad

2012.11.11. 18:04:50

@hagyma: egeszen 2007-ig kaptal ugy haz hitelt, mind UK-ban, mind USA-ban, hogy volt 3 honap munkaviszonyod. Aztan ugye, ahogy elment a gyartas Kinaba es Indiaba a helyi proletariatusnak nem maradt munkaja es nem tudtak fizetni a hiteleket. Ez is az egyik oka amiert bedolt az "USA mortgage bubble", ami a fo oka volt a 2007-es valsagnak. Most persze van credit check, ami alaposabb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 18:07:08

@Jess G: biztos lehet, de a beugrot felrerakni, a creditet megszerezni, utana fenntartani
na az nem 2 ev
@BenFranklin: en nem ismerem angliat, de ezt meg en sem hiszem
bruttoban is sok
nekem
dehat ha angliaban ilyen jol fizetnek, mennyen tenyleg mindenki holnzp
6 letszamu bolt vezetese 4000 font????
go evribadi London!!!!!!!!!!!!!!

2012.11.11. 18:09:58

@doggfather: azert mert ez az eslo, amit barmelyik ejropai (a.k.a continental) eszrevesz. Egy ideig meg a Gatwick-en (lehet, hogy valtozott azota), ez volt a mosdokban. Persze van aki mar haladott a korral. Amikor mi hazat kerestunk, csak olyat kerestunk, amiben benne volt, hogy "mixer taps in the bathroom and kitchen". Egyebkent a 90-es evek vegen a keverocsap ugy nezett ki, hogy a csap kozepen volt egy fem es az egyik feleben volt a meleg a masikban a hidegviz. A csaptol csak 20cmre lehetett a kezed, kulonben az egyik resze leegett a masik lefagyott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 18:12:09

amugy nekem olyan haverom van, most jott ki junisuban 340 ezer dollarert vett miamiban egy hazat, meg vett egy kisebb jachtot, de mondta jovore kicsereli repulore mert tengeribeteg
a bank adott neki kolcson a bemuatott aramszamlajara
de tok jo helyen melozik
evi 450 ezer dollart csinal
egy borbelyuzletet vezet
hianyzik neki a rudi ezert lehet hazakoltozik, meg gondolkodik rajta, mert Obama kerte maradjon meg

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.11. 18:16:45

@Bohooo:
volt egy nyelvtanárom, cég fogadta, amerikából jött haza, nagy arccal.
amikor felírta a táblára, hogy somting, a fejem fogtam. szóltunk, javította: somthing. harmadszorra sikerült eltalálnia.

haladó óra.

2012.11.11. 18:17:14

Off:
Ha valakit zavar, hogy UK-ban a bal oldalon vezetnek, ugye azzal tisztaban van, hogy Mo-n is ez volt egeszen 1944-ig?

Mrs. Clayton 2012.11.11. 18:17:45

@hagyma: 1. én nem mondtam, h 1 év után lehet házat venni
biztosan nem lehet, max készpénzért
még lapostv hitelt se adnak, csak ha már pár éve itt élsz
2. a barátnőmék 6 éve élnek itt az önerőt pedig egy lengyel faluban eladott kis ház eladásából fedezték meg volt megtakarításuk is
két minimálbérből jó sok év kell, de össze lehet hozni, ott tényleg kuporgatni kell, nem is biztos h megéri
és mondom h 130.000 fontért normális helyen itteni viszonyok szerint normális házat lehet venni
az iskolaigazgatóság esetén sokat számít, h mennyi ideje, hol volt már hasonló pozícióban az ember, de egy alap tanári fizu 20-30k-nál kezdődik általános iskolában

2012.11.11. 18:20:03

@BenFranklin: Buckinghamshire es Beds. Szar kornyek, de be tudsz jarni Londonba dolgozni.

Kámasuka 2012.11.11. 18:20:33

@hagyma: Azért valamennyire már kiismeri magát a srác 7 éve ott van kezdte pizzázóban, aztán azt vezette, meg a nője cukrászdában. Most ő ezt csinálja, a csaj meg valami menő butikot vezet. Elvannak, persze nem nagy kaland. Nekem legalábbis.

Amúgy tesóm infósként dolgozott be contractorként angol cégnek itthonról, az is 4000 font/hó volt, persze itthon azért jó pénz az Londonban meg átlagos. Vidéken(és más nagyvárosokban) azért jóval kevesebb a fizu de nyugis az élet és nem méregdrága az ingatlan.

venator 2012.11.11. 18:21:39

@charlieharper: ettől még zavarhat valakit, pláne ha 44 után született. :)

2012.11.11. 18:24:14

@venator: :) Ha jol emlekszem, a Svedek egy ejszaka alltak at a 70-es evekben a balrol a jobbra. Na, ezt nem tudom elkepzelni UK-ban.

Mrs. Clayton 2012.11.11. 18:24:50

@hagyma: akkor szóljon már a baracknak, h vegyen előre az állampolgi vizsgán,csak elintéznek egy korábbi időpontot
azért a barinőm nem hihetetlen ennyire, de ha szted fake, akkor az

Mrs. Clayton 2012.11.11. 18:27:30

@charlieharper: miért, hány nap alatt kellene?

venator 2012.11.11. 18:27:59

@charlieharper: Szerintem nem is akarják, vagy felmerült ilyesmi?

A svédek: hu.wikipedia.org/wiki/H-nap

Ami a svédek a kocsik futásteljesítményét a mai napig un. svéd mérföldben adják meg. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 18:29:31

@Jess G: mindjart maskeppen hangzik
az arban en nem is ketelkedtem
itt is fasz akis hazat fogok venni 130 ezer dollerert, igaz ez nem california
en arra utaltam sokan azt hisizk , ez megy hipp -hopp
hat nem megy itt esm es tuti ott sem
@BenFranklin: mondom, mennyen midneki aki tud
ilyen fizetesekert, nems zabd gondolkodni

de majd johetne par blog itt a hataretkelon
6 eve jottunk ki
itt a hazunk, a kocsink, a munkahelyunk
ezt csinaljuk
miert nincs ilyen
ez tenyleg inspiralo lehetne mindenkinek

2 hete kint vagyok, de nem akarok hazamenni, de ma sem engedtek az internethez es 8-an lakunk, ez nem inspiracio
tesszek villantani a sikereseknek
tuti vannak
de erdekelne kik azok
milyen vegzettseggel, milyen hatszellel

szoljal mar a haverodnak irjon par sort, hogy sikerult a karrierej, mikeppen
illusztralva persze
ilyenek
es akkor latna mindenki, igen, meg lehet csinalni pizzeriabol indulva

Mrs. Clayton 2012.11.11. 18:41:09

@hagyma: ő lengyel, de majd mondom neki, habár csak angolul meg lengyelül tud :-) és haza szeretne a férjével költözni
amit én se meg a lengyel ismerősei se értenek,
beszélgettem vele erről sokat, mert én nem így gondolkodom, mint ő
a házat kizárólag befektetési céllal vették, aminek egyik szobáját kiadják, így szinte ingyen van nekik
a férje egy raktárházban vmi team leader, ő meg egy másik raktárház irodájában fuvarszervező v vmi ilyesmi
szóval meg lehet csinálni
de erről azt gondolom, ha vki dolgozik, spórol akkor bárhol meg lehet csinálni, Mo-n is, max nem annyira könnyű, mint máshol

Anti Anyag (törölt) 2012.11.11. 18:47:45

Nem tudom hol vetted te itthon a drága tejet, de a piacról vett teljes tej az itt is megsavanyodik pár nap múlva és az nem drága.

Persze UHT az bírja, de az nem véletlenül nem savanyodik meg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 18:52:04

@Jess G: a kigazitasokkal a Te torteneted teljesen hiheto
5-6 ev alatt itt is vesz hazat aki sporol
mondjuk nem kell hozza 4000 font es nem is keres annyit , eleg 2000 dollar, inkabb@BenFranklin: pizzas haverja erdekelne
Ok magyarok
ha ennyit keresnek annak mar kell latszjanak lenni
de most mennem kell football meccset nezni

mardekar 2012.11.11. 18:56:39

@monddazigazatmar: Ezt írtam én is délelőtt xD Ez egy kamu cikk, meg ezzel együtt szerintem az egész blog elvesztette a hitelét. Csak megy itt is a károgás meg a fantáziálás.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.11. 19:03:10

@charlieharper: anno budapesten is egy éjjel alatt álltak át jobboldalira:) az igaz, nem volt ennyi autó

meatclone 2012.11.11. 19:06:49

@hagyma: Nem kell leadnod a Magyar allampolgarsagot.
Amikor en kaptam meg az amerikait fel sem merult. Szoval semmi gond.

2012.11.11. 19:09:32

@venator: sajnos ahanyszor felmerul a valtas az ejrokonform vezetesi oldalrol, rogton el is vetik. Tul sok macera lenne egesz UK-ban valtani. Marad itt a jobbos vezetes. Van aki szerint ez az autoipar erdeke, hiszen itt altalaban olcsobb az auto, viszont eladhatatlan az EU legtobb orszagaban az RHD miatt.

monddazigazatmar 2012.11.11. 19:14:21

@Jess G: fasza kis lengyel falu lehet, ahol 30 millio forintért adnak el házakat...
Figyelj, beszélsz itt hulyeségeket. Kevered a nettót a bruttóval, egy év alatt megkeresi a bankár a ház árát, akkor a raktárosnak is menni fog, stb.
Könyörgöm be ne szopja már senki, hogy 2-3 év alatt majd összeszed egy házra valót valami csipcsup melóval. Ez nem igaz. Erre még magyarországon is nagyobb esélyed van, mert 6 milláért kapsz pesten lakotelepi lakást, és az 4 évi átlagkereset kb.

meatclone 2012.11.11. 19:14:50

@hagyma: Akkor is elveszitheted a zoldkarthadat ha valami birosagi ugybe keveredsz. Az egyik ismeros sracot 20 ev utan haza deportaltak mert lepofozta a feleseget.

monddazigazatmar 2012.11.11. 19:20:07

@mardekar: Én csak azt nem értem, hogy miért nem olyat irnak, hogy: kimentem, X cégnél Y beosztásban dolgozok, ebbol ennyit keresek. Jól érzem magam, mert akármi, aki ebbe az országba akar jönni az vigyázzon a következő dolgokkal....
Ez informativ lenne, hasznos, bármi. Erre tele van orditó kamukkal. 4 diplomás 7 nyelvet beszélo mérnökök itthon 80e-et keresnek, de kimennek és 2 hét mulva milliokat. Kiváncsian várom, hogy mikor jön valami meg nem fizetett mérnök, aki kiköltözés után 2 héttel leszopatja a katalin hercegnét az aston martin hátso ulésén.

nyuszigonosz 2012.11.11. 19:20:25

@Jess G: túl sokat színezed már a házvásárlás történetet, de azthiszem még egy pakli színesceruza rámegy, mire nyomaiban hihetö is lesz.....

Bohooo 2012.11.11. 19:28:47

@Mirjam2: Szimpatikus hogy nem véded agyatlanul a barátodat és a hozzáállását, hanem beismered hogy bizony kicsit fejlődhetne ami a külföldiekkel való társalgást illeti :) most komolyan, olyan jó ilyen értelmes emberekkel eszmét cserélni, mostanában sajnos egyre több beszűkült komment érkezik amikre nem is pazarlom a válaszolási időt...

Amúgy akartam is kérdezni, de most megválaszoltad, hogy valamilyen nyelvi munkát végzel most is, ugye? Bennem mondjuk a tolmácsolás maradt meg veled kapcsolatban, de az is igaz hogy a memóriám nem a legjobb, főleg így arctalanul-névtelenül :) Na szóval, ebből is látszik, hogy nem a kiejtés a lényeg egyáltalán, bár szerintem nagyon érdekes téma, például az, hogy miért van a magyaroknak olyan nagyon jellegzetes kiejtése (persze vannak kivételek, találkoztam már kifejezetten impresszív esetekkel is)? Már sokszor volt, hogy egy kávézóban vagy boltban az eladó mondott 2 mondatot, és már levettem, hogy magyar, aztán ki is derült, vagy a névtáblájából amit addig nem figyeltem, vagy rákérdeztem, vagy hallottam hogy mással magyarul beszél :) Pl sok hang van, amit az angolok cs-nek ejtenek, a magyarok meg juszt is ty-nek, és nem bírom megérteni hogy miért? Pl. 'tube'. Most nem jobb úgy, hogy csűb, mint hogy tyúb (kb-ra próbáltam leírni a kiejtést, nem értek azokhoz a jelekhez amikkel ezt szokták)?

Bohooo 2012.11.11. 19:31:47

@hagyma: Azért nincs, mert akkor fikázná mindenki, hogy biztos nagyképű meg kamu meg belekötnének mindenbe úgy általában, mert savanyú a szőlő. Mert a magyarok elég nagy százaléka ilyen sajnos... főleg ha Angliáról van szó, ahova ugye sokan jönnek kulimunkára és maradnak a 8 személyes lakásban, mert nem tudnak jobbat, stb.

Akinek összejött szépen, az nem akarja magát ennek kitenni, ő tudja magáról hogy neki jó az élete, éldegél tovább, minding his own business ahogy ugye mondani szokás :) Pl a saját és férjem történetét is leírhatnám mert korunkhoz képest elég sok mindent elértünk, főleg a férjem, de minek, nincs kedvem ahhoz, hogy darabokra szedjenek az irigyek :)

venator 2012.11.11. 19:33:24

@charlieharper: akkor engem megvárnak legalább, ki akarom próbálni, hogy milyen a "rossz" oldalon vezetni. :)

meatclone 2012.11.11. 19:48:24

@Mirjam2: Aki nem tanult idegen nyelvet vagy valamivel magasabb szinten az anyanyelvet annak nehezebb kulonvalasztani a szlenget a nem szlengtol. Neki az nem szleng mert naponta azt hasznalja az ismeroseivel. Ha erdekel az accent reduction. Olvass hangosan angolul es halgasd vissza. Beszed kozben nem hallod a sajat akcetusodat (meg lehet tanulni azt is de nem konnyu.) Alj a baratoddal a tukor ele es nezd a szajat amikor beszel es probald utanozni. Olvass verseket hangosan,ez segiti a ritmust es a hanglejtest. Kesobb fejbol idezd ezeket hangosan es jobban tudsz koncentralni a fent emlitett ket dologra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 19:50:18

@Jess G: Szerencses vagy, mi 15 percet kestunk, leven az egesz keleti resz lehalt King Crosstol, amit persze csak odaerkezesunkkor tudtunk meg, igy hiaba indultunk fel oraval elobb, kestunk az interjurol negyedorat, mire az ugyintezo elhajtott melegebb eghajlatra, kerjunk uj idopontot... Egy honap mulvara adtak megint.

@brlv24: en meg itt elek, es eleg sokszor jarok Magyarorszagra. Amugyis azt irtam, aranyaban . Mert lehet magyar fizuhoz kepest 2-3* dragabb valami, csak eppen itt a fizetes sok esetben tobb , mint a magyar fizetes 2-3 szorosa. Tehat aranyaban nezve OLCSOBB. En pedig errol beszeltem. Fontot keresel , fontot koltesz.

De nekem ugyanolyan eletszinvonal mellett otthon az alberlet kifizetese utan otthon is kb 100 ezer forint ment el a tobbire, szorakozasra, stb. meg nagyjabol itt is ( itt mondjuk 3-400 font) . ( ha fejenkent szamolom )
Szoval nem tudom, te hogy eltel otthon , de bar lehet rad igaz volt amit irsz, hogy 3-4szer dragabb , en abszolut nem vettem es nem is veszem eszre . Ha ez igaz lenne, nem hordanam innet haza ismerosoknek a dolgokat, mert olcsobb ( lasd nexus itt 56 ezer forintnak megfelelo font, otthon 79 ezer forint)

Kozlekedes, alberlet mas ugy, az tenyleg 3-4*szerese az otthoni araknak, de aranyaban nincs sok kulonbseg, ha viszont az itteni fizetesekhez nezzuk.

Ha kell akar reszletes kimutatast is tudok hozni az itteni kiadasaimrol. ( Mondjuk en most osszesen 3 embert tartok el ideiglenesen , magamat is belertve es meg igy is ki lehet jonni OSSZESEN 1700-1800 fontbol, nem tomegszallason , hanem sajat alberletben )

Kámasuka 2012.11.11. 19:55:55

@hagyma: A pizzás haver? Közlekedésmérnök, végzés után rögtön ment. Zéró hátszél, szorgalmas és jó gyerek, nem észkombájn. Bárkinek menne ha akarná. Annyit mondott hogy soxor szlováknak mondja magát kint(én is ő is felvidékiek vagyunk), mert annyira nem tart össze a magyar banda kint (sem), hogy az össze sem hasonlítható a barátnője társaságával (aki lengyel). Ez szomorú.

SziszkAnya (törölt) 2012.11.11. 19:56:46

nem tudom mi ez az UHT tej mánia nálatok, itthon is van olyan tej, ami nem ultrahőkezelt, mégis 3 hétig megőrzi a szavatosságát. Nem UHT, ergo olyan, mint a mezei csak ihatóbb az UHTnál...

Kámasuka 2012.11.11. 19:59:01

@BenFranklin: Amúgy csaja nemtom mennyit csinál, ebből már azért eljárogatnak ide-oda, 1000 font bérletért már nem szarul laknak, hanem saját elég jó helyen levő lakásban, kocsijuk nincs Londont nem hagyták el 7 év alatt soha.

hetyke81 2012.11.11. 20:07:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Na jah! De akkoriban még sokkal lassabban éltünk... ma már a birodalmak jönnek, mennek. 30 éve még Kína csak egy nagy népességű kommunista állam volt... Ma már a világ legerősebb gazdasági, és katonai hatalma.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 20:11:04

@doggfather: Nem, otthon kulon "tekero" van max ra, nem ket kulon kifolyo .

Magyarorszag: szaniterplaza.hu/media/itempic/r8.jpg
Uk -regi tipusu csaptelek : farm1.static.flickr.com/178/430048693_32e4573afd.jpg

2012.11.11. 20:11:45

@meatclone: Ezek nagyon jo otletek, kosz. Mindenkeppen meg fogom probalni pl. a memorizalt szoveg ismetleset, a kiejtesre koncentralva.

monddazigazatmar 2012.11.11. 20:14:37

@hetyke81: Kina? Katonai hatalom? Nanebasszamár..

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.11. 20:25:14

@venator: Márpedig ez magyar, az angol is alkalmas szleng böfögésre, meg hivatalos nyelvként olyan dokumentumok fogalmazására, amit az anyanyelvi beszélő sem ért.
Javaslom az uniós joganyag angolul való olvasgatását, aztán lehet szidni a magyar hivatalos szövegeket.
Ha valakinek hivatalos iratot kell értelmezni, olvasni, fordítani, akkor nem lehet mentség, hogy "Hát ezt meg hogy? Én ezt nem tanultam sose..." mert senkit nem érdekel, ő akkor suttyó az adott területen.
Nem kell messze menni, elég megnézni angolok által írt egyszerű leveleket. Komolyan egy facebook bejegyzés szintjére süllyedtek már a saját anyanyelvükön is. És aki a saját anyanyelvén nem tud valamit, az bizony idegen nyelven sem fogja tudni nagy valószínűséggel, mert nincs tisztában a fogalommal.

@Imbolygó Hollander: ja, én is hallottam már ilyet, de tapasztalni sose tapasztaltam sehol
stand-up műsorban poénnak elmegy, de a valóságban inkább elszégyelli magát azzal szemben, aki angolul beszél hozzá és széttárja a karját az átlag magyar
mellesleg nem is erről az esetről volt szó, amit te írsz
hanem arról, amikor az illető anyanyelvén szólnak az emberhez, de érezhetően külföldi az illető és erősen töri a magyart, angolt
olyankor a magyar kifejezetten türelmes, más szavakkal magyaráz, nem üvölt, lelassít, körülír, hiszen a másik magyarul szólt hozzá, csak nyilván a szókincse, kiejtése, beszélt szöveg értése nem tökéletes
én ezt tapasztaltam
idegen nyelvet nem beszél az átlag magyar paraszt, de nem is türelmetlen az idegenekkel szemben

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 20:27:02

@hagyma: nos What's up. Helyiektol meg nem igazan hallottam, max inkabb szlengben megy, ha megy.

Elsore en is lestem a "How are you doing"-on, aztan megszoktam, tobbszor mondjak, legalabbis a kollegaim, mint a How are you-t.

De en meg eleg newbie vagyok errefele, raadasul kozepfok alatti angollal, szoval mindig tudnak valami ujat mutatni/mondani:D

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.11. 20:28:29

@tildy:): ránézni is rossz :)
az ilyen két oldalról belógó csaptelep jó mentség a víz tisztálkodási célra történő felhasználásának elkerülésére...

wásztákhurwáh (törölt) 2012.11.11. 20:33:32

@tildy:): óóó, Amerikában a wazzupozás az nagyon megy

egyszer ráwazzupoztam egy középkorú angolra, aki elkerekedett szemmel nézett, hogy miféle gettóba került
ez az USA-ban történt, nem tudom ő ott mire számított amerikai fiatalok között
mondjuk ő ilyen "szalvétával fogja a f@szt is" típusú volt, mint később kiderült

venator 2012.11.11. 20:34:16

@wásztákhurwáh:

"Márpedig ez magyar, az angol is alkalmas szleng böfögésre, meg hivatalos nyelvként olyan dokumentumok fogalmazására, amit az anyanyelvi beszélő sem ért."

Egy jogi szövegnek vagy inkább a bürokratikus bikkfanyelvnek mi köze van a hivatalos nyelvhez. Ez kb olyan, mintha én a saját szakmám szlengjét hinném hivatalosnak.

"Nem kell messze menni, elég megnézni angolok által írt egyszerű leveleket. Komolyan egy facebook bejegyzés szintjére süllyedtek már a saját anyanyelvükön is."

És ez, hogy jön ide bocs, kutyát-macskát nem érdekli az angolok nyelvhasználata.
Azért odáig nem jussunk már el, hogy a hivatali nyelv használata nyelvművelésnek számítson. Na, akkor lenne rohadt nagy bajban a magyar nyelv.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 20:45:50

@wásztákhurwáh: Es ez meg nem minden, a "kedvencem" a kifele nyilo ablak: worthingwindows.co.uk/images/windowpic.jpg

Nehogymar takaritani tudd:)

2012.11.11. 20:54:33

@venator: egyebkent, ha vezetsz konnyu megszokni:) Termeszetesnek tunik a bal oldalon vezetni, hiszen a jobb oldalon van a kormany. Es UK utan konnyu Del-Afrikaban vagy Ausztraliaban vezetni:)

venator 2012.11.11. 20:58:07

@charlieharper: No majd legközelebb kipróbálom, bár dél-afrikát nem ígérem. :)

2012.11.11. 20:59:52

@Bohooo: Szerencsere nem kell a pasimat vedenem, jol megvedi o mindig magat - mar ha megertik mit mond :). A munkam nem kimondottan nyelvhez kapcsolodik, de a kivulrol kapott anyagokat en szoktam atnezni, javitani nyelvi szempontbol, mielott hasznaljuk vagy tovabbkuldjuk oket. Mivel engem valasztottak ki erre a munkara (egy olyan csapatbol ahol tobb anyanyelvi beszelo is van), feltetelezem, hogy nem lehet teljesen szar az angolom, de az akcentusom meg eleg ciki tud lenni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 21:03:51

@hetyke81:

Ez még messze van. Első gazdasági hatalom talán 20 év múlva lesz, addig a második helyének örül. Katonai hatalomként pedig éppen bent van az első 10-ben. Az USA még legalább 50 évig abszolút első lesz katonai téren.

2012.11.11. 21:05:01

@hagyma: Elolvastam a blogodat - hihetetlen tortenet, respect. Az eskuvod tortenete meg nagyon romantikus, teljesen meghatodtam. Sok sikert a tovabbiakban, es remelem folytatod a blogot. Kulonosen az erdekelne hogy a fiaddal mi tortenik / tortent.

2012.11.11. 21:06:50

@tildy:): sok ilyen "kedvenc" lesz, ha mar sajat hazad lesz es kozelebbrol megnezed, hogy hogyan epitkeznek. Kezdve a katrannyal leragasztott szonyegpadlotol, a recsego felso szinten keresztul, egeszen a szigetelest abszolut nelkulozo tetoig. A pozitiv oldala, hogy a kifele nyilo ablakot eszre sem fogod venni:)

2012.11.11. 21:08:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ha jol ertettem obama "progjamjat", akkor a katonai koltsegvetes erosen meg lesz szabdalva. Kerdes, hogy igy meddig marad hatalom.

Kámasuka 2012.11.11. 21:09:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kábé én is így látom Kínát. Magyarországnak meg mind1 is.

Meg olyan pikáns a helyzet, hogy ha amerika elrothad (márpedig a 70es évek közepe óta rothad az álom), akkor az Kínának tesz majd be a legjobban gazdaságilag. Mármint ha folytatódik az amerikai középosztály szétesése.

De Róma sem 1 nap alatt rohadt el.

Kámasuka 2012.11.11. 21:11:38

@charlieharper: Azért szabdalja meg mert nincs ellenség. Píz meg kőne. Persze Izrael úgysem hagyja majd nagyon megvagdosni a katonai ktgvetését az USA-nak, a demokraták meg úgy ugrálnak ahogy Netanjahu fütyül.

nyuszigonosz 2012.11.11. 21:21:32

@Mirjam2: Akkor lektorálod a leírt szövegeket.
Valahol fent olvastam, hogy éppen nem jut eszedbe a helyes kifejezés. Nem az eszem játszom, csak nekem meg azonnal beugrott. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.11. 21:25:23

@BenFranklin:

Én úgy vélem: jó lenne római módra rothadni... :-)

2200 évig működő állam, ez önmagában nem semmi.

Aztán ebből 1000 év nagyhatalmi státusz.

S a megszűnés is csak az állam megszűnését jelentette, a kultúra nem szűnt meg. A latin mai változatait az emberiség hatoda anyanyelvként beszéli. S mind a mai napig egy rakás tudományágban a szókincs klasszikus latin.

Szóval római módra rothadni egy nagy vágyálom...

nyuszigonosz 2012.11.11. 21:25:29

@BenFranklin: Igen a rothadó kapitalizmus. :))
Viszont a kínai hitelekböl rothadó Államok majd még jól ehúzzák a rothadásukat...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 21:31:51

@charlieharper: ha maradunk a mostani lakasban , vagy hasonlot veszunk ( ezt a reszt most ujitjak fel, itt megy nem messze a Cable car, rengeteg az uj epitesu lakas) szerencsere mar nincs ilyen gond.
Befele nyilik az ablak, nem madzagos a kapcsoloa furdoben, egyszoval na, europai :)

Elso blikkre amugy csodalatos volt, persze idovel kiderult, hogy a sarokszekrenyekbe szinte lehetetlen pakolni(20-25cm-es az ajto) , meg hogy a bojler"szobaban" elkene egy polcrendszer, vagy hogy teli az osszes pakolhato felulet a konyhaban:D

2012.11.11. 21:39:31

@nyuszigonosz: Tenyleg 'lektoral' a helyes szo. Neked szerintem azert ugrott be azonnal, mert te rendszeresen beszelsz magyarul. En meg tobb mint tiz eve szinte egyaltalan nem, lektoralasrol meg vegkepp nem beszelek azzal az egy magyar szarmazasu baratnommel aki van (vele is felig angolul beszelunk, meg maganeletrol is, mert mind a kettonknek egyszerubb). Mivel angolul gondolkodom, eppen eleg nehez a hetkoznapi szavakat leforditanom magyarra amikor ezeket a kommenteket irom. Gondolom ha Magyarorszagon elnek es nem mindig angolul beszelnek, akkor egy ido utan magyarul gondolkodnek es az angol szavak nem jutnanak eszembe mindig, ilyen egyszeru.

nyuszigonosz 2012.11.11. 21:52:33

@Mirjam2: Nagyon régen nem élek magyar nyelvterületen. :)

2012.11.11. 22:01:15

@nyuszigonosz: Jo, akkor te okos vagy, en meg buta. Te nyertel :)

Kámasuka 2012.11.11. 22:04:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezt úgy értettem hogy amerika mai (inkább tegnapi) valójában nem létezik már sokáig. A gazdasági változások azt okozták, hogy ma több dollármilliomos van az USAban, mint valaha és sokkal több a szegény is, mint a 70es években. Most ez a tendencia.

Ugyanez volt Rómában is. Igy lett a köztársaság kamu-köztársaság(principátus) majd császárság és katonai diktatúra.

A kamu-köztársaság címig(2001től) az USA már eljutott, mindössze 30 év kellett hozzá. Gyorsan változnak a dolgok. Persze próbálkoznak a szokásos receptekkel (katonai hódítás, gazdasági hódítás - Kanada, Mexikó) ez még beválik egy darabig, de ez is csak az USA milliomosait erősíti tovább.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.11. 22:39:34

@meatclone: ez elbol baromsag@BenFranklin: szkasos konkretumok nelkuli semmi
@tildy:): amrikaban ismik kozott megszokott
nana' hogy nem ig koszonsz ha bemegy mondjuk e gy hivatalba
igen sleng
@Mirjam2: majd befeezezem
fiam rendben van halistennek, az O papirjain is dolgozunk meg, de minden sinen van vele is
mar szeretnem ha megnosulne, lehetoleg egy amerikai novel es tudnek unokazni:)

es gyozott a buccaneers:)
es meg a fradi is
ez egy jo nap:)

nyuszigonosz 2012.11.11. 22:40:44

@nyuszigonosz: Hülyeség. :) Nem vagy buta és én sem okos. Egyszerüen beugrott a szó, ennyi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 22:42:46

@hagyma: hm, itt haverok kozt sem annyira, max a chevyknel esetleg fiataloknal.

nyuszigonosz 2012.11.11. 22:43:10

@Mirjam2: Erre akartam válaszolni. Szóval: nem vagy buta és sem okos.

2012.11.11. 22:43:22

@hagyma: Mintha apamat hallanam (marmint az unokaval kapcsolatban :)))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.11. 22:48:23

@tildy:): tudom, hogy a chav-k ( elobb rosszul irtam) is fiatalok:D Inkabb ugy ertem, bizonyos tipusu fiataloknal. Mondhatni akiket nem neveltek meg otthon.

2012.11.11. 22:52:51

@nyuszigonosz: Jo, tenyleg minek vitatkozunk :) Megyek is lefekudni, holnap munka. Ez a lektoralas szo igazan nem epult be a magyar szokincsembe, sok mas hasonlo szoval egyutt, mivel fiatalon leptem le es soha nem hasznaltam magyar nyelvi kornyezetben ilyen szavakat.

Pl. nehez nekem bankban ugyeket intezni Magyarorszagon, mivel nem inteztem banki ugyeket mikor meg ott eltem, es nem tudom az ezzel kapcsolatos szavakat, pl. nem tudom pontosan mi a 'folyoszamla', gondolom current account, de ha igazan biztosra akarnek menni, utana kene neznem. Ez csak egy pelda, meg sokat fel tudnek hozni, de most mar tenyleg bedtime van, mindenkinek jo ejszakat, mar azoknak akik Europaban vannak ahol este van...

hetyke81 2012.11.11. 23:02:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ezzel hitegetik magukat, akik bíznak abban, hogy van aki megvédi őket a kínaiaktól... sajnos a tények első, és legerősebb világnak kínát hozzák ki, bár az amcsi párti média, még elhiteti a töbséggel, hogy amerika legyőzhetetlen... egyet felejtenek csak el! Ember mennyiségben amerikai régóta nincsen annyi, mint amennyire szükség lenne. A népességük zöme már néger, és latin amerikai, illetve hazátlan betelepült. Már régen nincsen meg az emberek zömében az a képesség, hogy sorozás esetén mondjuk túléljen néhány bevetést. Zsoldos katonákkal nem lehet háborút nyerni...

Kámasuka 2012.11.11. 23:04:55

@hetyke81: Zsoldos katonákkal nem lehet háborút nyerni...

Karakán kijelentés Rómának is zsoldos serege volt...:))) Meg is bukott!!

lexicus 2012.11.11. 23:04:57

Hmm. 10 posztból 9-nél csak a kommenteket érdemes elolvasni, azokban sokkal több a hasznos infó és sokkal érdekesebbek is :)

hetyke81 2012.11.11. 23:24:51

@BenFranklin:

Eljutott arra szintre, hogy több volt a polgár, mint a rabszolga... Na most nem lehet mindenki dőzsőlő polgár, mert kell aki dolgozik is, illetve ha kell megvédi a polgárokat, tehát elmegy és az életét adja a hazáért. Na onnantól kezdődik a baj, amikor az emberek hozzászoknak a jóhoz, és jön egy sáska nép, ami meg nincsen hozzá szokva a jóhoz, és megzabálja a polgárokat... Németország sem tudott legyőzni a szuper haditechnikájával egy csupasz seggű szovjet hatalmat... Napoleon is felfordult a verhetetlen seregével a tundrán... Nem tudták, hogyan lehet elmaradott körülmények közt, nagy távolságok kietlen pusztaságok közt élni.
De ott volt a vietnámi háború, amiben amerika megcsonkította saját nemzetségét... még 1 ilyen háborút nem viselne el a nép...

Kámasuka 2012.11.11. 23:40:01

@hetyke81: Nagy-Magyarországnak meg nem volt zsoldos serege, 'zt az is megbukott. Mi a tanulság? Nemtom.

Kámasuka 2012.11.11. 23:50:11

@hetyke81: Németország sem tudott legyőzni a szuper haditechnikájával egy csupasz seggű szovjet hatalmat

- az ismert mítosz szerint...:) A valóság az hogy az oroszok egy hétig sem bírták volna a Murmanszkba szakadó milliárd tonnányi hadianyag nélkül, amit ugye hadikölcsönként kaptak NY-ból.

- az is hozzátartozik hogy mivel ember(csupaszseggü) sokkal több volt nekik mint a németeknek, az emberveszteség egyáltalán nem érdekelte a muszkákat.

ott volt a vietnámi háború, amiben amerika megcsonkította saját nemzetségét.

- Ez más típusú háború volt, ennek nem az volt a célja hogy megnyerjék....mármint ha ez területszerzést jelent. Több mint 10 évig tartott, a cél annyi volt hogy fogyjon a lőszer pörögjön a gazdaság. Másrészt a veszteség emberben amerikai-vietnami 1 a 20hoz volt. Nem nyerték meg? Nyugi Afganisztánt sem fogják 'megnyerni' hiszen nem az a cél. A cél a permanens háború a terrorizmus ellen (....:DDD Jelentsen ez bármit). Na meg hogy fogyjon a lőszer, és tréningezzen a baka. És hogy kipróbálják az új kütyüket.

hetyke81 2012.11.11. 23:50:33

Helyette volt egy rahedli tehetségtelen barom, aki vezette az országot, illetve rossz oldalra állt... Ez a mai politikai világban is megmaradt...

hetyke81 2012.11.11. 23:59:10

@BenFranklin:

Erről beszélek, hogy az emberi erőforrás nagyobb kínában, úgy mint anno az oroszoknál... :)

Vietnámi háborúban nem terület szerzés, hanem terület felügyelet lett volna a lényeg. Ugyan úgy, mint az afgánoknál. Amikor kijelentették, hogy lenyomták az afgánokat, és "megszállták" a területet, igazából csak bementek, mert nyílt csatát velük szemben nem vállalt senki, de mikor azt hitték nyugi van, jöttek a golyók...
A háború mindig erről szólt, hogy pénz-technika kipróbálás. De hogy magyarázzák meg hogy ők a legjobb sereg, miközben egy nyamvadt vietkong területtel nem bírtak el??? Más kérdés, hogy az amcsi taktika szarrá lőni, bombázni mindent, aztán szárazföldön kisebb veszteségekkel lerohanni a bennszülötteket. Ez persze egy szerbiában működik, de egy afgán esetén... lebombázza a kecske ólat? Aztán mennek és elkobozzák a kecskét?

Frőczy Sanyi 2012.11.12. 00:00:06

@lexicus: ez annyira igaz. Nincs is szükség a blogra, inkább kellene helyette egy fórum. Mert olyan jó olvasni (főleg a mai átlagosnál színvonalasabb) hozzászólásokat. Főleg olvasom, mert mobilról nem kényelmes írni...

Kámasuka 2012.11.12. 00:00:49

Persze van jelentősége a morál szempontjából annak, hogy pénzért, vagy eszméért (demokráciaterjesztés, terrorirtás stb.) vagy a hazáért megy a harc. Ezért van az hogy az amcsi seregben már több az öngyilkosság mint amennyit az afgánok megölnek. Amikor kiküldik őket akkor azt hiszik hogy az afgánokért mennek harcolni, hogy demokráciával ajándékozzák meg őket...:) Aztán meglátja az értelmesebbje hogy mi folyik ott(is), meg Irakban, Vietnamban.

Kámasuka 2012.11.12. 00:14:48

@hetyke81: Sajnos nem tudok ilyen jóhiszemü lenni az amcsi vezetőkkel. Pontoan ismeték Afganisztánt, ahogy azt is pontosan tudták, hogy a technikai fölény és a borzasztó terror (simán átmentek tankkal a megkötözött afgán ellenállókon, úgy hogy előtte rakást csináltak belőlük) ellenére is kimentek az oroszok Afganisztánból. Mondjuk Rambo is besegített....:DDD

Namost. USA elvileg nem terrorkodik annyira. Miből gondolta hogy rendet tud ott csinálni? Szerintem voltak ott más szempontok is bőven, bár van egy olyan elmélet hogy Afg. stratégiailag fontos helyen van Kína/Orosz szempontból, de én ebben nem hiszek. Ma már egy drón v. robotrepülő simán körberepkedi a földet, minek nekik oda leszállópálya/bázis?

Kámasuka 2012.11.12. 00:26:59

@hetyke81: No meg, csodák nincsenek. A Stinger nem véletlenül landolt valahogy az afgán kecskepásztor kezében. Egy Stinger akkor 70.000 dollárba került, de 20 millió dolláros orosz repülőket és heliket szedtek le vele. Az afgánok többsége napi kevesebb mint 1 dollárt keres. Jó sokáig spóroltak, igaz?

Ha most az orosz titkosszolgálat adná a rakétákat a táliboknak, fogadok Putyin kurvagyosan terrorista lenne. Ez az amerikai kettős mérce.

Herr Géza 2012.11.12. 00:28:22

@BenFranklin: Hááát öreg, valamit igen benéztél ! Azt a 300k-t átlagban (22.000 ember ?) jó, ha háromévente megkapják.

Kámasuka 2012.11.12. 00:31:19

@Herr Géza: Cikk volt róla, a német közvélemény is kiakadt. Ebben benne vannak a vezetők milliós részvényopciói stb., és még a válság előtti fizukat jelenti.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2012.11.12. 00:35:28

BenFranklin hű a nevéhez, ritka értelmes ember ülhet a nick mögött. remélem minden magára valamit is adó ismeri a híres mondását : "aki feláldozza a szabadságát a biztonságáért az egyiket sem érdemli meg."

ebbe mindenki gondoljon bele aki nem érzi magát rabszolgának a nagy nyugati világban.

hetyke81 2012.11.12. 00:44:02

@BenFranklin:

Egyéb okok a gáz-olaj mezők... kitermelni csak békés körülmények közt lehetne... Az pedig csak akkor lesz, ha idegen katona nem lesz afganisztánban. Hiába! A szabadságot egy afgán sem cserélné le a mi rabszolga tartó társadalmunkra...

hetyke81 2012.11.12. 00:51:03

@BenFranklin:

Azért az oroszok elég sokat tesznek keresztbe az amiknak... :) lásd irán... na meg kína is besegít! Nem véletlen, hogy nem mernek kínára fújni, hogy terrorista támogató, mert ha esetleg meg kellene támadni, akkor pofára esnének. Egyébként az oroszok, és a kínaiak már régen függetlenedtek a dollártól. Egymás közt csak arannyal számolnak, és nem dollárral. Tehát Yüan, és Rubel számolgatás megy... a dollár pozíciója addig marad stabil, amíg kína át nem tér a yüan alapú cserére... Onnantól baxhatják a dollárukat...

Kámasuka 2012.11.12. 01:13:03

@házelőtthinta:

People willing to trade their freedom for temporary security deserve neither and will lose both.

Szép mondás. Kár hogy már az amerikaiak közül is csak kevesek szabadok már.

De ő mondta ezt is: A democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch.

A közhiedelemmel ellentétben nagyon utálta a demokráciát, köztársaságpárti volt mint minden rendes ember....:))

Herr Géza 2012.11.12. 01:41:20

@BenFranklin: Továbbra is fenntartom, ez amolyan "bis zu" adat lehetett. Egy senior investmentbanker keresett a válság elött bónival együtt 400k körül (heti 60 órával !!!). És abból nincs olyan túl sok... A részvényopció meg már csak egész magas szinten játszik. Ackermann ( volt Nr. 1) teljes jövedelme (fizu+bóni+részvény) volt 2008.-ban 4,5 milla. Elötte való évben u.e. 25 milla körül (na ezt ugatta körül a nép rendesen). Egyetemet végzettek kezdö jövedelme a DB-nál 45 és 60k között (ez már tokkal vonóval, karácsonyi pénzzel, stb.).És ott se végzett mindenki egyetemet, ergo kizárt a 300k-s átlag. Na meg 2012-ben ne több, mint 4 éves adatokkal gyere már....

Kámasuka 2012.11.12. 02:13:57

@Herr Géza: Utánanézek. Ackermann ez olyan jó szálkás porosz lehet szőke haj, kék szem.....:))) Az investmentbanker alatt ugye sima alkalmazottat értesz, aki nem csak jutalékból élő befektetési tanácsadó.

Herr Géza 2012.11.12. 02:55:01

@BenFranklin: Szálkás és kék szem stimmt, de nem szöke, hanem ösz, és nem porosz, hanem schwyzer.... :-D A senior investmentbanker alatt a DB-os alkalmazottat értem, aki kap némi fixet meg némi sok jutalékot/bónit, mindezt 30+ , de 40- korban. Igaz, megint hangsúlyozom, hogy heti 60+ órában.... 40 év fölött meg jellemzöen már nem, vagy nem itt dolgoznak :-(

'it's cool to know nothing' 2012.11.12. 20:49:51

Mártonnapkor ettem egy jó kis sült libacombot aszaltszilvás tepsis krumplival egy nádfedeles csárdában. Jól be volt fűtve a búboskemencében. Isteni volt. Átszámítva kb. 8 eurónyi jó magyar forint volt. Három libacombot adtak, talán ha a felét meg tudtam enni.

Az ángoloknál mikor van Márton nap? :)

Bohooo 2012.11.12. 22:50:09

@Babette_: csak most vettem eszre ezt a kommented, ne haragudj!

Gaz amit irsz... Meg az is hogy nem is annyira lepodtem meg, mert en is tapasztaltam ilyet... Nalunk a "snail" szot irta fel ugy a veteran angoltanarno a tablara, hogy "snale" en meg kb 9 evesen batorkodtam kijavitani. Lehurrogott, hogy ugyanmar, ez ugy helyes ahogy o irta........

mommmmo 2012.11.13. 02:51:40

Nem volt idom vegigolvasni a 380 hozzaszolast, nem tudom, hogy valaki megjegyezte~e, de a tej baromira meg bir "savanyodni", akkor is, ha egyaltalan nem tejbol van.

Eppenseggel epp a mutej savanyodik meg, a tehenbol szarmazo pedig megalszik.
Ezt onnan tudom, mert epp Magyarorszagon, epp apukam szereti az aludtejet, es ezert termeloi tejet veszunk, amely megalszik, ellentetben az osszes letezos Tescos tejjel, amit vilagkoruli utam soran barhol is vettem.

Szoval ez is bizonyitja, hogy a posztolo meg kisse lila kodben van, de ugyanakkor valahol meg is ertem. En is igy vagyok vele, egy orszagrol mar az elso 2 hetben tudom, hogy szeretni fogom vagy nem, es ez utanna sem valtozik, hiaba is jonnek az ilyen olyan tapasztalatok. Mindenhol van egyfajta legkor, amit az ember bir, vagy nem bir es ennyi.

ZS0LT 2012.11.13. 18:18:44

@venator:
"Nem küldök posztot, de ezt már tisztáztuk párszor. :) Nem is lenne értelme a hazaköltözésről, úgy igen ha írnék egyet a dániai életünkről, aztán egyet mintegy kontrasztként az otthoniról."

Annak ellenére hogy általában nem értek egyet a hazaköltözésről vallott nézeteiddel, NAGYON szívesen elolvasnám ezt a két posztot.
Mondjuk a Dániásat elkezdhetnéd írni most :)

venator 2012.11.13. 22:14:28

@ZS0LT: Nekem nincsenek nézeteim a hazaköltözésről. :) Itt voltunk, jó volt, hazamegyünk. Ennyi...:P

Vile Boy 2012.11.14. 02:07:42

Utóbbi idök legjobb olvasmánya ez itt, föleg ha a posztot elhagyjuk belöle. Köszi a remek kommentözönért! Sokat tanultam is, H-nap &c :)

Zoltanoo 2012.11.18. 22:07:48

megirtam,amit en latok igy majdnem egy ev utan..
zoltano.blog.hu

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása