oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 02. 06:59,  Kitagadás és megértés 403 komment

2012. november 02. 06:59 Határátkelő

Kitagadás és megértés

A mai poszt érdekes körülmények között született. Nemrégiben kaptam ugyanis egy levelet a szerzőjétől, melyben viszonylag markánsan kifejezte nemtetszését a blog tematikájával, illetve üzenetével kapcsolatban. Válaszul én megkértem (miként ezt minden esetben teszem), hogy írja le kissé részletesebben, és posztolható formában a véleményét. Zsolt ezt (szemben sok más, hasonló levél szerzőjével) meg is tette, amiért külön köszönet illeti, én pedig most ígéretemhez híven posztolom.

Magyarország határátkelő.JPG

"Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük." - így szól a blog mottója. Milyen üzenetet hordoz ez az, egyébként szellemes, mondat?

Először is, mit jelent az, hogy ország? - Ebben az értelemben társadalom, nemzet. Emberek sokasága, akik a legkülönbözőbb - földrajzi, kulturális, nyelvi, történeti, etnikai, gazdasági, politikai - szálak mentén kapcsolódnak össze.

Az országot tehát emberek alkotják, és olyan lesz, amilyenek a benne élő emberek - amibe magam is bele tartozom. Tehát az ország-én viszony egy bennfoglaló, megalkotó kapcsolat.

Abban a pillanatban, amikor azt találom mondani, hogy „az ország átlépte a határt", a bennfoglaló, megalkotó, én-mi viszonyomat egy kívülálló, én-ő, esetleg alá-fölérendelt viszonyra cserélem. Outsiderré válok. Mintha azt mondaná Kovács Elek: „Kovácsék átlépték a határt, úgyhogy kitagadom magamat a családból".

Ez az outsider viszony visszalépést jelent a bennfoglaló, társadalomalkotó relációhoz képest. Egyrészt, mert gyökereimet vesztem - feltéve, ha vannak ilyenek. Másfelől pedig az országra, ha tetszik, az államra úgy tekintek, mint a gyermek a gondoskodó atyuskára, vagy a felette zsarnokoskodó mostohára.

Tulajdonképpen elmegyek amellett a tény mellett, hogy én társadalomalkotó tényező vagyok, hogy magam is benne vagyok az én-társadalom működési dinamikájában és cselekedeteimmel, hozzáállásommal, véleményemmel magam is formálom a társadalmat.

Ez az outsider viszony kiváló lehetőséget ad arra is, hogy problémáimat teljes egészében az országra projektáljam, sikertelenségemet az ország rossz működésével indokoljam.

A fent említett Kovács Elek jobban jár, ha családi problémák felmerülésekor nem kitagadja magát, hanem megpróbálja megérteni az ő családban betöltött szerepét és azokat az összefüggéseket, amelyek miatt ő akadályokba ütközik.

Így a családját szidalmazó, általános dohogást egy operatív magatartás válthatja fel, amely érdemben képes a probléma megoldásra a gyökerek elvágása nélkül - amelyek elvágása egyébként később újabb problémák forrása lehet.

Azt gondolom, hogy a fenti mottó helyett, jobb lenne, ha a mantránk az lenne, amikor az ország valamilyen rossz működésével szembesülünk, hogy: „Én mit teszek azért, hogy ez másképp legyen?"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vitaindító Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr94884862

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit kérjen a kormánytól egy fiatal, hogy ne hívjam szervilis posztkommunista csökevénynek: 2012.11.02. 17:51:06

Észrevettem ám, hogy a rohadtmocsok, hogy mersz lelépni, mikor én akarlak kifacsarni, jogom van hozzá - retorikát leváltotta a  legalább gyere vissza utána, jó? Valahogy úgy képzelem, hogy a vonatkozó nemzetiminisztérium morning meetingjén körbeál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.11.02. 07:02:35

Garantált az 500 komment.
Egy hét kihagyás után valami másra számítottam a reggeli kávéhoz.
:(

2012.11.02. 07:42:05

Csak egyvalamiben santit a poszt.
Az orszag "elettartama" hosszu. Az embere rovid.
Az orszagot mindenfele ember alkotja, beleertve az ingyeneloket, korrupt politikusokat, csalokat. Oket is az egyszeri szegenylegenynek kell eltartania.
Az ilyenek aránya orszagonkent kulonbozo. Ez megmutatkozik az eletszinvonalbeli kulonbsegekben.
En csak annyit szerettem vona elerni, hogy tisztesseges munkaert egy elheto eletet kapjak. EN, es nem az ukunokam. Illetve nem CSAK az ukunokam.
Hat ezert jottem el Nemetorszagba. Es megkaptam, amiert jottem.

judy7 2012.11.02. 07:44:43

Baromság ez a poszt.
Ezt megint egy olyan ember írta, aki magasan az átlagbér felett keres (naná h. megérdemli: nyilván kurrens szakmája van, 9 nyelven beszél folyékonyan és még haton nem lehet eladni és ha WCre megy akkor is minimum spanyolviasz lesz a termék :D), nem a villanyszámla a legfőbb problémája, hanem h. az évi három síelését hova és mikorra szervezze.. és kb. az én nettóm felét nyerte a híres-neves egykulcsoson...
Hát az ilyenek nekem ne dumáljanak... :))) ... mondhatnám.. De nem mondom. Nyugodtan dumáljanak csak - ez egy szabad ország.... még...

Abszolút egyetértek a blog mottójával: az ország tényleg átlépte a határt..
Mit lehet tenni ellene? Én harcoltam 2 évig: tüntetni jártam + megpróbáltam felrázni a környezetemben élő, közönyös emberkéket, akiknek viszont az a mottója, hogy "majdcsak lesz valahogy..."
Igen, az ország nyílegyenesen tart a szakadék felé.. Nem biztos, hogy itt akarok lenni, amikor megérkezik. Bocs.

Pernilla 2012.11.02. 07:45:23

Akkor a kedves posztoló nyisson egy blogot az „Én mit teszek azért, hogy ez másképp legyen?" témában, mi meg szeretnénk végre normális HÁ posztokat. Mindenki jól jár.

Alice in Wonderland 888 2012.11.02. 08:20:14

Szeretnek torteneteket, tapasztalatokat olvasni, nem pedig eszmefuttatasokat...

berliner12 2012.11.02. 08:29:40

Ez a poszt vér gáz, judy7-nek jó eséllyel igaza van.

Egyébként ha már ennél a szerencsétlen példánál maradunk: Amennyiben Kovács Elek korábbi bűnöző, alkoholista kommunista anyukája meghalt, diktátor apukája minimum 2 éve csalásból és lopásból tartja fenn magát és családját, a testvérei meg egymást tiporják anyuka örökségéért (2 ezüst kanál), akkor Elek nyugodtan filózhat a posztban vázolt kérdéseken. Magyarország jelenleg ehhez fogható állapotban van szerintem.

tableno 2012.11.02. 08:35:11

A tartalomtól eltekintve (amire a válasz egyszerűen: közöd, haver?), ilyen ostobán tudálékoskodó, magyartalan, idegesítő stílusban kioktató baromságot rég olvastam. Röhej!

radikalisviccek 2012.11.02. 08:35:16

Gondolom elég sokan találva érzik majd magukat, és felváltva lesz a kurva anyját a posztolónak meg az országnak.

Bonca Lobonca 2012.11.02. 08:35:59

Volt egy blog, ami működött, adott témában értelmes írások jelentek meg rajta olyan kommentekkel, amiket érdemes volt elolvasni, mert mindegyik tanulságos volt. Valós tapasztalatokon alapult, megoldási módokra és azok eredményességére mutatott példát, és olyasmit is megtudtunk egy-egy országról, amit csak nagyon hosszú kutakodás vagy mondjuk szakember segítségével lehetett volna kideríteni. Most meg jönnek a megváltók, hogy miért nincs létjogosultsága egy ilyen blognak... meg írjunk inkább útleírást, mert lehet még valaki más is annyira bamba, hogy nem nézi meg maga mondjuk Panama időjárását, mielőtt nekivág...
Értem én, felhígult az olvasótábor, így a posztok is más standardot követnek, de lassan tényleg nem lesz mit olvasni errefelé... Őszintén sajnálom, mert jó volt.
A posztoló meg azt is megírhatta volna ezzel az erővel, hogy ő vajon mit tesz, hogy másképp legyen az országban... De ez valahogy kifelejtődött ugye. :(
Én egész nyáron parlagfüvet tépek az út széléről, amerre járok, mert Szabolcsban nyilván nincs elég közmunkásnak való, hogy le legyen kaszálva (nem beszélve, hogy gyökerével kellene kihúzni, de ez egy újabb álom...). Az idén egyszer épp a közútkezelő autója ment el mellettem cirka hússzal, mikor "gyomláltam" a közút mellett (nem az én portám előtt), és tisztán láttam, mennyire röhögtek rajtam az autóban ülők. Mert elvégzem a munkát, amiért ők a fizetésüket kapják. És így is a magasabb volt a pollenkoncentráció errefelé, mint valaha... És sosem tudjuk meg, vajon mire költődik a felajánlott 1%-okból befolyt pénz. Változtass, mert tudsz, ugye??? Én már inkább elmennék egy olyan országba, ahol legalább ilyen "nagy horderejű" problémákkal meg tudnak birkózni... Mert ez nem az államadósság, meg az árfolyamkockázat, meg az EU-válság. Csak szimpla akarat és tett kérdése. Az meg nincs. Csak elmélkedő posztok a semmiről.

vazzup 2012.11.02. 08:38:14

@radikalisviccek: azért leírhatnád, hogy mit tettél te az országért, azon kívül, hogy köpködni jársz ide, ami annak előtte azért nem egy talponálló volt. Én teszek, próbálok tenni a magam szintjén, mégis én fogok lelépni kettőnk közül.

tableno 2012.11.02. 08:39:55

@Bonca Lobonca: Teljesen egyetértek. Nekem is egyre kevesebbszer van kedvem hozzászólni bármihez is. Ez már csak a régi Határátkelő bulvár verziója, sajnos. :(

2012.11.02. 08:46:47

Bolcsesz-e vagy, kedves postolo, aki kiforgat egy egyszeru mondatot?

Tudod, ebben az orszagban az emberek nagyresze elmondhatja, hogy "eveken, evtizedeken at tettem rengeteg mindent, amig meg a maradek levegot is elszivtak elolem, szoval mostmar tenyleg megyek a 'csaba". Ez ilyen rohadt egyszeru.

2012.11.02. 08:48:10

Azt gondolom, nagy tobbsegben ket nagy fiokba pakolhatok azok az emberek, akik elhagyjak az orszagot. Tudom, hogy en tiltakozom minden fiokba pakolas ellen, most megis engedjetek meg, hogy ezuttal kivetelt tegyek, es en is altalanositsak, azzal egyutt, hogy termeszetesen kivetelek vannak.

Az egyik az, aki anyagilag ellenne, de hangulati vagy eszmei okokra hivatkozva megy,. Az, hogy az ember mennyire lesz liberalis vagy konzervativ, kozmopolita vagy patriota (a multkori vita miatt direkt nem hasznaltam a nacionalistat), az elso sorban szocializacio, fokent neveles kerdese. Azt gondolom, mindenkiben van mindenbol, inkabb az aranyok a kerdes, kinel melyik erzes, gondolat a hangsulyosabb. Az pedig, ha valakinek a liberalis ertekek es a kozmopolita vilagnezet a hangsulyos, teljesen erthetoen erezheti rosszul magat Mo-n napjainkban. Es amig egy patriota, ha rosszul erzi magat, ingabb kuzd, mert neki ez a termeszetese, addig egy kozmopolita inkabb megy, mert neki pedig ez a termeszetes. Es amugy mindketto termeszetes, nem vagyunk egyformak, es jol is van ez igy. Nekem csak azzal van bajom, aki megy, es utana kint csinalja a negativ orszag-reklamot, kopkod hazafele, nacizik es lehulyez mindenkit, aki esetleg maradni akar, mert neki jo itt. Vagy csak siman ugy neveltek, hogy ez a hazaja, es ahogy az anyjat sem tagadja meg az ember, akarmilyen is, ugy a hazajat sem. Ettol meg o sem hulye, csak maskeppen latja a vilagot!

A masik tipus, aki anyagi gondok miatt megy. Azt hiszem, itt mar egyforman van patriota es kozmopolita, talan az a kulonbseg, hogy a patriota mindig savanyu szajizzel lesz kint, es vissza fog vagyakozni a szulofoldjere. De az anyagiak viszont fontosak, es ha valaki nincs mibol enni adjon a gyerekeinek, akkor oda kell mennie, ahol ezt biztositani tudja. Ha nem igy tesz, akkor felelotlen. Pont ezert azt gondolom, ugyanugy nem szabad elitelni azt sem, aki kimegy, de hazavagyik, es aki esetleg haza is jon, amint megteheti. Itt azert bejon egy masik tenyezo is: az sem szerencses, ha valaki a kulfoldi orszagot szidja, mert neki nem sikerult beilleszkednie. Ez valoszinuleg rajta mulott. Direkt nem nevezem hibanak, mert a fentiek alapjan siman lehet, hogy egyszeruen olyan ember, aki mindig haza fog vagyni, es csak egy kenyszer-emigrans. De nem is az adott orszag hibaja.

Es van egy harmadik fiok is: azok az itthon maradottak, akik eloszeretettel hazaaruloznak. Legalabb annyira promitivseg, mint a kivandoroltak reszerol szidni Mo-t. Szerintem. Mindenkinek joga van eldonteni, hol szeretne elni. Es meg csak indokolnia sem kell. Mert a gond legtobbszor akkor kezdodik, mivel sokszor olyan ervek jonnek fel indokkent, amelyek sertik az otthon maradottakat, vagy amelyek egyszeruen nem igazak.

2012.11.02. 08:51:12

figy, radikalisviccekrol csak annyit, hogy zsidozik, naci, mindenkinek ugat, de erdekes modon azt megmagyarazta, hogy a kinaiak CSAK tartozkodasi engedelyt kapnak, mert oket a fidesz hozza be. pont ennyit er a velemenye (es ha jobban utananezne, a torvenytervezetben mar LETELEPEDESI engedely van, nem csak tartozkodasi, rogananti balvanyod hazudott, viktor balvanyod hazudott).

madscientist 2012.11.02. 08:53:04

@judy7:

"megpróbáltam felrázni a környezetemben élő, közönyös emberkéket, akiknek viszont az a mottója, hogy "majdcsak lesz valahogy..." "

Ezt én is hallgattam/hallgatom sokat, plussz az "ezt kell elfogadni" és a "hát nem tudok semmit se ellene", most ennyi jutott eszembe...néha úgy éreztem, hogy az én "és miért ne lehetne változtatni?"-mat meg se hallják, vagy meg sem akarják hallani. Sajnos. Nálam ez volt az egyik, ami miatt kezdett kirajzolódni az országból kivezető út.

tableno 2012.11.02. 08:57:18

@Nyulz of the World: Na EZT nevezem értelmes eszmefuttatásnak! :) Ajánlom a posztoló figyelmébe: ékes magyar nyelven is lehet!

2012.11.02. 09:00:36

Egy olyan orszagban igen nehez valtoztatni, ha az az altalanosan elfogadott "meno", "eletkepes" hozzaallas, hogy arrogans, mindenkinek beszolo kocsog vagy, aki mindent csipobol szol le amit o nem, vagy nem pont ugy csinal, karrierben meg egy seggnyalo/torteto megfelelo aranyokban osszekeveresebol szuletett hibrid vagy. Nagy pofa, nagy onbizalom, esetleg egy nagymagyarorszag matrica kiegeszitonek (made in china), osztkesz, jonapot.

Szoval amig az atlagmagyar akkora suttyo, hogy napi beszedtema, hogy ki magyar, ki nem, ki miert nem (amihez hasonlot tovabbra sem hallottam mas orszagbol, egyszer sem, hogy barki megkerdojelezne a hazafia allampolgarsagat), amig ilyeneket hoz ki belolunk az alacsony eletszinvonal altal letrehozott, mindenkit korulvevo gusztustalan irigysegbuborek, addig nem is fogja igenyelni a valtozast, inkabb belefullad a sajat maga altal generalt szarba, es utana hangosan, latvanyosan siratja magat.

Csak tessek.

madscientist 2012.11.02. 09:01:15

A poszthoz:

Egyrészt 'kommentmágnes', másrészt tartok tőle, hogy elszabadulnak tőle az indulatok.

Amúgy meg a kérdést, amit feszeget, egyszer-kétszer már körbejártuk, de ok, hátha most lesz valami új is a porondon. Viszont az, hogy egy nagy csomó ember ugyanazért véli elhagyni a szülőföldjét (és ugye sokszor nem jó szájízzel), azért az utal valamire...:s

2012.11.02. 09:04:41

@madscientist: hetvegen, hosszuhetvegen mindig elokerulnek a vitaindito posztok, ilyenkor is kell a latogatottsag :)

madscientist 2012.11.02. 09:10:51

@Whave:

No igen, különben még valami más programot csinálna az ember... ;D

2012.11.02. 09:19:35

@Whave: Hol van hosszuhetvege?? :O En dolgozom... :(

kincsa 2012.11.02. 09:26:10

@Whave: Igen, én sem hallottam róla, hogy más országban téma lenne, ki az állampolgár és ki nem. De arról sem, hogy valaki olyan hangnemben osztaná ki saját "átlaghonfitársait", mint te teszed.
Gratulálok. Számomra rögtön egyértelművé vált, te mennyire "átlag feletti" vagy. :/

GrandMasterB 2012.11.02. 09:26:39

Itt mar sokszor es sokan leirtak, hogy a kulfoldre koltozes es panaszkodas helyett tenni kell a orszagert, tarsadalomert.
Annyira szivesen olvasnek errol... akar sztorikat, akar pontokba szedve azoktol, akik ezt megemlitik.

Mrs. Clayton 2012.11.02. 09:29:36

@Nyulz of the World: én már 5. napja nem dolgozom, half term holiday van :-)

tinu 2012.11.02. 09:31:03

Én nem értem, mi ebben a posztban az indulatkeltő. Egy gondolatmenet volt, ami szerintem megfontolandó, átgondolandó, és nem érzelmek mentén kell ítélni. Aki meg azt gondolja, hogy Magyarországon az értelmiségiek (na jó, a gondolkodó emberek) jól keresnek, az igencsak téved. Lehet, hogy így van Nyugaton, de itthon nincs így. Szóval szerintem Zsolt, a posztoló sem felülről nézve ítélkezik (ahogy ti értelmeztétek: ő nem a vesztes kategóriában van, hanem a nyertesében anyagilag), és nem is ítélkezik, hanem kicsit kívülről néz rá a dolgokra, és elemez.
Ettől független az is nagyon érdekes volt, amit @Nyulz of the World írt.
Mindkét gondolatmenet megosztása ugyanazt a célt szolgálja: beszélgetni egy jelenségről, gondolkozni róla. Ezt nem lehet? Ez felesleges? Szerintem nem.

kincsa 2012.11.02. 09:35:43

@Nyulz of the World: Ezt nevezem konstruktív hozzászólásnak. Örülök, hogy ilyen is van.

2012.11.02. 09:36:19

@kincsa: pontosan. amig ez az atlagmagyar, addig te, en, es mindenki mas aki kicsit tovabb kepes latni az orranal (zsidok-nacik-orban-gyurcsany-bekemenet-elmeheteJanicsNatasavagyHazaarulo), valoban az atlag folotti reteget kepviselteti.

Hidd el, kevesebbszer osztom ki "atlaghonfitarsaim", mint ahanyszor megkaptam, hogy ezert vagy azert nem vagyok magyar. Raadasul altalaban olyanoktol, akik tizedannyit tettek az orszagert, mint en, ha mondjuk adozast, kiskapuk kijatszasat, torvenyek betartasat nezzuk. Gondolok most a munkanelkuli/feketemunkas, kocsmaban verekedo utca-naci mellett, a nagymagyar adocsalo vallalkozokra, erdekes modon a vallalkozo ismeroseim nagy szazaleka meg mindig orban-hivo, persze, mert ok ki tudjak kerulni a megnovekedett adoterheket (tovabbra is). Igaz, artanak ezzel az orszagnak, dehat van arpadsav, szoval magyarabbak, mint en, termeszetesen, es csak ez szamit.

Bonca Lobonca 2012.11.02. 09:43:51

@tinu: De lehet beszélgetni sok mindenről. Jelenségekről is. Kategorizálni és elemezni. Mindent lehet. De ahogy nagyanyám mondotta volt: sok beszédnek sok az alja...
Ideje lenne nem csak "beszélgetni", hanem tenni is. És megoldási javaslatot nem látok sem az osztályozásban, sem az elmélkedésben, sem a véleménymondásban. Ennél fogva nem fölösleges, szimplán csak parttalan eszmecsere, és mint ilyen haszontalan. Pont mint a bölcsészek a romkocsmákban... És én - bölcsészként - nem vagyok partner ebben.
Szóval halljuk, ki mit tesz azért, hogy könnyebb legyen élni ebben az országban?

nigara 2012.11.02. 09:46:01

@Whave: azért baromira egyszerűsítesz ám... az átlag nem egészen így néz ki. Akiket itt említesz, azok nem az átlag.

2012.11.02. 09:47:50

@nigara: bocsanat, van benne valami, atfogalmazok: egy igen jelentos reteg, akik raadasul a leghangosabbak kozott vannak, ezaltal egy meghatarozo velemenyreteget alkotva, amivel szembesulsz gyakorlatilag megkerulhetetlenul.

kincsa 2012.11.02. 09:49:30

@Whave: Sajnálom, hogy ennyire negatívak a tapasztalataid, tényleg. De azt mondani, hogy ez az átlag... Nekem túlzásnak tűnik. Én nem ezt tapasztaltam a környezetemben. Ha mégis van ilyen, az persze zavar nagyon. Ahogy az is megőrjít, hogy egyesek már ilyeneket mondanak: "Úristen, ma reggel a pékségben odaégett croissant-t adtak, ez az ország már tényleg elviselhetetlen". Igaz történet. És írásban érkezett, van bizonyítékom. ;)
Szóval a lényeg: attól, hogy te hasonló stílusban rohansz ki, mint a "suttyók", még nem biztos, hogy jobban átmegy az üzeneted. Függetlenül attól, hogy igazad van-e vagy nem. Csak egy vélemény. ;)

nigara 2012.11.02. 09:50:24

@Whave: "leghangosabbak kozott vannak, ezaltal egy meghatarozo velemenyreteget alkotva" igen, így asszem egész korrekt :)

tinu 2012.11.02. 09:50:36

@Bonca Lobonca: szerintem fontos megérteni a folyamatokat, hogy kik miért éreznek úgy, ahogy - egyéni és társadalmi szinten (a legtöbben itt is azt szeretik olvasni a posztokban, hogy "miért", "mi volt a motiváció", nemcsak azt, hogy "hogyan"). És a gondolkodás meg a cselekvés nem egymást kizáró dolgok ; ). Jó esetben inkább feltételezik egymást, és lehetőleg a gondolkodás után cselekvés sorrendben. :) És szerintem a mostani posztoló épp azért elemez (még mindig, századszor stb.), mert úgy látja, hogy a HÁ mottója cselekvésre biztat, de úgy gondolja, hogy rossz értelmezési alapról (persze, ebben lehet vele vitatkozni).
Na most én is kicsit bölcsészes lettem. :)

NIKI LAURA 2012.11.02. 09:51:38

Sokan nem fognak egyet érteni velem,hisz az élet "megélése"függ az IQ-tól,társadalmi helyzettől,neveltetésedtől,iskoláidtól,szüleid által örökölt génektől...de!

Én éltem Dél-Afrikától-Kanadáig!

Magyarországon élni jó,de ezt csak akkor tudja meg "Szabó Elek,Kovács József"ha pár hetet töltene Johannesburgban,Nunavout-ban,Anglia paki-indiai negyedében,stb,stb
De nem fogja,mert a magyarok 80%sose jut el sehová,saját falu-városán kivül,hisz megszólalni sem tud.
Ragaszkodunk születési helyünköz,ott épitkezünk hitelbűűűű,nem tudunk a munka után menni!!!!Az jöjjön ide.Ühüm.

Ez egy birka nép,az is marad,ez a génekben van évszázadok óta.
Csak panaszkodik mindenki,de legtöbbünk sosem fogja semmire vinni.Sajnos.
Lehet itt bármely párt,kormány.Mind ugyanazt teszi évszázadok óta.Ha új jön,még rosszabb,mert ők még nem szedték meg magukat,intenzivebben zsákmányolnak ,mint akik 4 éve teszik.
Ez a birka nép mindent eltűr!!!
De megérdemeljük!!!

2012.11.02. 09:52:45

@Zsolt

Nagyon fajna, ha az "outsider" helyett a kivülallo szot hasznalnad? En szemely szerint nagyra ertekelnem, mert felall a szor a hatamon, mikor idegen szavakat pasziroznak be az adott nyelvbe. En most tanulom a negyediket, megis meg tudom magam tartoztatni, hogy keverjem öket...

2012.11.02. 09:55:14

@kincsa: rendben, ezt megbeszeltuk, nem lehet mindent ugyanugy gondolni, nekem meg ilyen a stilusom sajnos, miutan lehuzva erzem magam, pont a megmondoreteg altal, akik valoban semmitsem tesznek a hazajukert, a magyarsaggal valo sakkozast leszamitva. nem varom el, hogy mindenkinek tessen :)

kincsa 2012.11.02. 10:05:16

@Bonca Lobonca: Nem kell semmi falrengetőre gondolni. Először is, folyamatosan tanulok, egyrészt magam miatt, másrészt azért, hogy ezzel is hasznosabb tagja legyek a társadalomnak. A munkahelyen a maximumot adom. A mindennapi érintkezésben megpróbálok mindig kedves lenni, udvarias, mosolygós, és nem öntöm a másikra a gondjaimat, amint lehetőségem adódik rá, mert nem hiszem, hogy nekem jobb lesz attól, ha mást lestresszelek. A külföldieknek pozitív dolgokat mondok Magyarországról, a magyarokról, hogy eljöjjenek, megnézzék, mert az jó a gazdaságnak.És azért is, mert Magyarország tényleg szép, és érdemes megnézni. Ismerek nem egy olyan külföldit, aki Budapesten él, és nem is akar onnan elköltözni, ő ott talált otthonra. Ilyen is van. Mert a világ sokszínű.
Ha segítséget kérnek tőlem, és meg tudom tenni, amit szeretnének, megteszem. És nem várok el semmit cserébe, nekem is sokan segítettek már önzetlenül.
Röviden: Tedd a dolgod és légy pozitív. Ezzel már sokat segítesz a közvetlen környezeteden.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2012.11.02. 10:05:24

Ekkor sz*rt mar reg olvastam... de lagalabb rovid. A hulye meg en vagyok hogy kommntalom :)

portugéza 2012.11.02. 10:06:02

@Bonca Lobonca: @tableno:

Bezzeg a kilencvenes évek közepén, amikor Magyarországról kevesen neteztek... Egy szűrő volt, ki fér hozzá a nagy kezdőbetűs Internethez az egyetemi szférában, válogatott munkahelyeken vagy drágán otthonról. Nem voltak hülye blogok, csak a HIX, az Internettó, csetoldalak, hírcsoportok, be szép idők is voltak. Emlékszem, ha a TIPP hírlevélben panaszkodott valaki a téma érdektelensége miatt, felhívták a figyelmét a PgDn billentyűre. Ha nem teszik valami, vagy nem kell olvasni, vagy olyat kell kommentelni, ami a neked tetsző irányba viszi el a beszélgetést. Elnézést, de ha ilyen dolgok miatt hőbörög valaki, akkor a XXI. században az internet lényegét nem érti, az információterjedés dinamikáját, minél több emberhez való eljutását, emberi kapcsolatos hálózatos struktúráját. Vagy hozzatok létre egy zárt Facebook csoportot az elit határátkelősöknek.

Üdv.: egy Index címlapról ideszokott olvasó.

Hogy a témához hozzászóljak, nekem a bölcsészkedés helyett egy praktikus, realista világképem van: döntően az anyagiak határozzák meg szerintem a Mo.-ról történő kivándorlást. Mindemellett mindig van egy szakmájában fejlődni akaró, kalandvágyó, "zabszem pozitív" réteg, de meg kell nézni, hogy amíg a devizahitelek alacsony törlesztővel működtek, az emberek inkább évtizedekre gúzsba kötötték magukat, csakhogy maradhassanak. Most meg csak Londonban 100-200 ezer közöttire teszik a magyarok számát.

Az anyagi okok persze lehetnek közvetlenek (nincs mit enni) és közvetettek, amikor megvan ugyan az áhított életszínvonal, de aránytalanul nagy áldozatokkal és munkával. Azaz hiányszakmával és/vagy napi 16 órás munkával (hétvégén is) és/vagy pesti multis vezető beosztással és/vagy "okos" vállalkozással lehet csak megteremteni az illető által elvárt életszínvonalat. Magyarul többet akarna (anyagilag) az illető, vagy legalábbis ugyanennyit sokkal kevesebb munkával, viszont ezt nem ismeri be, inkább megideologizálja az aktuális politikai vezetők nevének emlegetésével, az ország általános állapotával, a tarthatatlan viszonyokkal, stb. Ennek tünete, amikor olyan okokat hoz fel példaként, amik az ő pici kis életét közvetlenül nem érintik: nagypolitika, rasszizmus, stb.

Bonca Lobonca 2012.11.02. 10:10:08

@tinu: Valóban kiváló stratégia gondolkodás után cselekedni :))) A posztoló viszont attól tartok egyiket sem teszi, mert az ország-polgár helyzetét család-gyerek allegóriává egyszerűsíteni nem vall túl elmés megoldásra, már csak azért sem, mert - egyébként minden bölcsész tudja, hogy - az allegória mindig torzít, legtöbbször nagyon is. És most nem elemezném ki, hogy ebben az esetben hányféleképpen sántít ez az erőltetett, viszont hatásvadász hasonlat.
A mottó lehet, hogy cselekvésre késztetett, én ezt nem éreztem ki belőle, de mások persze gondolhatják így, viszont a korábbi posztokban meg is volt a cselekvéshez szükséges segítség, ha valaki egy mottó hatása alatt érzett volna indíttatást külföldre menni... Voltak ilyenek???

kincsa 2012.11.02. 10:15:52

@Whave: Rendben, megegyeztünk. Nyújtom a virtuális békepipát. De azért agyvérzést ne kapj a sok "suttyó" miatt, az biztos, hogy nem éri meg. :)

kincsa 2012.11.02. 10:16:35

@Andras125: Mondtam, hogy ne olvasd el!!! :)))))

Bonca Lobonca 2012.11.02. 10:19:10

@kincsa: Tökéletesen egyetértek az elveiddel, bárcsak mindenki így próbálna élni és élni hagyni. A közvetlen környezetedben jó lehet :)

kincsa 2012.11.02. 10:20:27

@Bonca Lobonca: Ez nagyon jólesett, köszönöm. :)

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.02. 10:21:50

A poszt arrogáns és belemagyarázós az biztos, viszont az alap “problémafelvetésével” (nem a következtetésével) egyetértek.

"Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük." – Ez egy mottó, jelige, jelmondat. Szellemes és jól kifejezi Határátkelő ítéletét, miszerint Magyarországon a folyamatok rossz irányba haladnak. Gyere és olvass ha egyetértesz, vagy gyere és olvass ha nem. Marketing szempontból nagyon jó választás. Ettől függetlenül, ha mélyre ásunk, valóban butaság országról beszélni, amikor nekünk emberekkel és emberek tevékenységével vagy hozzáállássával van bajunk. Az országot említve általánosítunk, kicsit kollektív bűnösséget alkalmazunk mindenkire aki része az egésznek. Igaz, ugyanilyen alapon olyat sem lenne szabad mondani, hogy „Ez egy jó cég.” vagy „Egy Jó egyetem.”.

Mégis mondunk, a rendszert mely emberek valamilyen célból szervezett közössége önálló identitással ruházunk fel. Érdekes dolog, hogy szerintem is bántó és mivel érzékeny dologról (az édes anyaföldről) van szó nem gondoltam szerencsésnek a mottó megválasztását a kezdetektől. Ugyanakkor kénytelen voltam az előbbi gondolatmenet kifejtése során meggyőzni magamat, hogy Határátkelő mégis jól, nyelvünk szellemének megfelelően választott.

És ez most független attól, hogy szerintem nem azért kellene határátkelni, mert otthon így meg úgy (átlépte a határt)... Mindenkinek (fiataloknak feltétlen) mennie kellene néhány évre és a többségnek egyszer haza is kellene térnie. Mindegy, ez más téma.

tableno 2012.11.02. 10:23:33

@portugéza: Nézd, nekem semmi bajom azzal, ha sokan kommentelnek, még 10% trollt is el tudok viselni. De ha a trollok többségbe kerülnek (ami index-címlapnál garantált), értelmét veszti az egész. Ugyanazok a trollok ugyanazokat az ökörségeket nyomatják az összes indexblogon, témától függetlenül

nigara 2012.11.02. 10:25:06

Az anyagi okhoz még hozzátenném, hogy bizony az is jelentős réteg, akinek anyagilag 0 azaz nulla van Magyaro-on, vagyis nem kap munkát (most nem a képzetlen emberekre gondolok).
Vagyis ha pénzt akar látni, akkor kénytelen... És ez ilyen fekete-fehér.

Nekem pl. félévente jelenig meg munkalehetőség.... míg külföldről naponta hívogatnak a közvetítők.
(Ez viszont így elég kilátástalan, mert nyilván fele annyi esélyem van egyáltalán interjúra, mint egy ott élőnek. Vagyis ha előrelépést akarok, akkor jobb elindulni a semmire is - na ez meg ugye nem a legjobb megoldás...)

@portugéza: "Magyarul többet akarna (anyagilag) az illető, vagy legalábbis ugyanennyit sokkal kevesebb munkával, viszont ezt nem ismeri be, inkább megideologizálja az aktuális politikai vezetők nevének emlegetésével, az ország általános állapotával, a tarthatatlan viszonyokkal, stb."
Én nem hiszem, hogy aki valóban a leírt helyzetben van, annak nem kell megideologizálni - vagy nem kellene, mert ez normális és ésszerű indok amúgy is.

fhdgy 2012.11.02. 10:31:50

@Bonca Lobonca: Van , amikor a cselekvés előrébb való, mint a gondolkodás! Előbb fékezz, utána gondolkodj!

kincsa 2012.11.02. 10:34:21

@portugéza: Mi az a "zabszem pozitív"? Nem értem a kifejezést.

Bonca Lobonca 2012.11.02. 10:34:24

@portugéza: Áááá, már megint az a nagy magyar önérzet ;)) Egyáltalán nem akartam az indexre költözésre fogni a blog metamorfózisát (ha már fogni akarnám valamire, az a nézettség növelése, urambocsá, hajhászása lenne, amivel szintén nincs semmi baj, mert nem csak az internet lényegét értem a XXI. században, hanem a marketing hasznát is, lévén ez a szakmám).
Egyébiránt már akartam javasolni, hogy a fb-ra lehetne vinni téma szerint a tartalmakat, nem ország szerint, és ott meg lehetne tárgyalni egy-egy ország bevándorláspolitikáját, a vállalkozás indításának feltételeit, az albérletkeresés vagy a számlanyitás nehézségeit stb. De mivel nem az én blogom, és épp annyira egy vagyok a sok olvasó közül, mint bárki, ezért igyekszem nem belekotkodácsolni a más dolgába... De a fent leírt tendencia attól még valós :)

nigara 2012.11.02. 10:36:18

@Bonca Lobonca: fb-ra vinni? az mi? ugye nem facebook?
Mert tényleg miért kellene odavinni?????
máshol nem lehet tárgyalni semmit?????? na neeeee...... ez vicc.

Neon Fu 2012.11.02. 10:40:30

Kedves Zsolt! Mi a férjemmel például pontosan azért költöztünk el, mert az ország átlépte a határt, a tűréshatárunkat! Hogy ez mit jelent? Budapest belvárosában élve besokalltunk
- a csövesektől
- a kéregetőktől
- az aluljárókban terjengő szagoktól
- a cigicsikk és szeméthegyektől
- a kutyaürülék és húgyfoltos utcáktól
- a romos házaktól, amelyek évekig nincsenek felújítva, csak kicsesznek egy táblát rájuk, miszerint "közlekedés és parkolás csak saját felelősségre!
- a közbiztonságtól (hozzánk 1 év alatt kétszer törtek be! Masodjára arra toppantam haza, hogy két roma kapirgálja a bejárati ajtót!)
- a rendőrségből (az első betörés után 4(!) órával jöttek ki, a második után, amikor úgy telefonáltam, hogy épp most riasztottam el e betörőket, siessenek, akkor egy óra múlva jöttek, addigra a két cigány már árkon-bokron túl volt, tettes "természetesen egyik esetben sem lett meg)
- (ha már itt tartunk) a cigánybűnözésből
- a politikusainkból
- az ellopott nyugdíjunk miatti bizonytalan jövőből

És mindezt úgy, hogy a keresetünk nem függ Magyarországtól! (van munkánk, de nincs munkahelyünk, jól keresünk, de ezt nem befolyásolja, hogy hol élünk) Szóval nekiláttunk keresni egy népet, ahol kulturáltabban viselkednek, nem szemetelnek, a kutyatartásba az ürülék eltüntetését is beleveszik, nincsenek csövesek az utcán, a környezet rendezett, a közbiztonság olyan fokú, hogy nem kell éjjelente rettegnem, vagy dobogó szívvel nyitni az ajtót, hogy mire érek haza... és mindezt megtaláltuk egy svájci kisvárosban! És ha életem végéig minden időmet és energiámat arra fordítottam volna otthon, hogy mások szarját eltakarítsam, vagy próbáljak "megtéríteni" embereket, mondjuk, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, ne ott dobják el a cigicsikket, ahol elszívták stb. akkor sem lenne az a kurva Budapest soha olyan szép, békés, rendezett és biztonságos, mint az én szeretett Luganom! Szóval esetünkben igenis az ország átlépte a határt, ezért mi is átléptük. És bár nincs olyan nap, amikor ne éreznék dühöt, amiért erre kényszerültünk, biztosan tudom, hogy sohasem költözünk vissza.

SilentDreams 2012.11.02. 10:40:34

Csak úgy megsúgom, hogy már régóta (talána kezdetektöl..?) a facebookon IS megjelenik a blogra való utalás. Ugy (még?) nem, ahogy Bonca kifejtette.

Bonca Lobonca 2012.11.02. 10:42:43

@fhdgy: Mert már vészhelyzetben vagyunk? Egyébként valóban van ilyen is: először lőj, aztán célozz - tartja egy marketinges bonmot ;)))

fhdgy 2012.11.02. 10:43:22

Tanácstalan vagyok! Kérlek Benneteket segítsetek! Áruljátok el nekem, magyarázzátok meg nekem, hogy miért a Bús Képű spanyol lovag ugrott be elsőre, amikor elolvastam ezt posztot?

SilentDreams 2012.11.02. 10:43:25

@nigara: "Nekem pl. félévente jelenig meg munkalehetőség.... míg külföldről naponta hívogatnak a közvetítők. "

Hol jelenik meg félévente munkalehetöség? Ezt nem teljesen értem...

nigara 2012.11.02. 10:45:53

@SilentDreams: Magyaro-on. És nem (csak) a meghirdetett állásokra értem, hanem egyáltalán (azaz egyéb forrásokból is tájékozódom)

Bonca Lobonca 2012.11.02. 10:47:27

@nigara: A fb-on jelen van a blog ugyanilyen formában. 15 ezer fölötti like-kal, ami másfélszeres a költözés előttinek :)) Annyit próbáltam volna mondani, hogy lehetne nem duplikálni a tartalmakat, hanem egy másik struktúrában tárgyalni a témákat facebookon, mint a blogon. Sokan csak a fb-on kommentelik a posztokat, sokan csak itt. De azért van egy jó nagy átfedés, és nekik jelenthetne újat a fb-os eltérő tartalom.
Nem tudom, így érthetőbb volt-e, kicsit zagyva, ha belegondolok, bocs :)

SilentDreams 2012.11.02. 10:48:48

@portugéza: "Ennek tünete, amikor olyan okokat hoz fel példaként, amik az ő pici kis életét közvetlenül nem érintik: nagypolitika, rasszizmus, stb."

Ezzel nem értek egyet. A (nagy)politika mindenki életét erösen érinti, kivéve talán azokat, akik kolostorba vonulnak, vagy egy erdö mélyén élnek teljesen öneállatóan, azaz abszolút nem függnek a társadalomtól, amiben élnek.

A rasszizmus pedig nem csak azokat érinti, akik ellen irányul, hanem véleményem szerint minden olyan embert, aki nem kívánja embertársait származási alapon megbélyegezni.

nigara 2012.11.02. 10:51:46

@Bonca Lobonca: nem vagyok járatos a fb-on, nem is szándékozom.
Csak úgy értettem, hogy nem csak az az ember, aki a fb-on van :) tehát nem hiszem, hogy el kellene venni ezt a lehetőséget, csak azért mert van az istenkirálycsászár facebook...

a 15e feletti like meg sztem nem jelent semmit... tudok mutatni olyan bejegyzést, ami 5M feletti likkal bír - és hát naggggyon gááááz

mertcsak 2012.11.02. 10:54:13

@Nyulz of the World: @portugéza:

ha már fiók, akkor én szerencsére egy negyedik típus lennék, aki szereti az országát, anyagilag is elvan, és seggében ott a "zabszem" :)

a poszttal pedig nagyjából egyet tudok érteni, emberek egy része tényleg saját sikertelenségét vetíti rá az országra, nekik biztos nem jött be ez a poszt :-D

Natalienewmann 2012.11.02. 10:56:13

én értem mit akar mondani.
azokon a "jó magyar" kommenteken csak röhögni tudok, akik egy bejegyzésből máris tudják, hogy az írója mennyit keres.
tényleg ez annyira jellemző, turkálni más zsebébe. pont erről van itt szó, a magyar nem nagyon fog változni sem külföldön, sem itthon. köpködni azt tud, de tenni bármit is már nehezebben.

az meg külön vicc, hogy ez a blog egyáltalán még él a sok kamu sztorijával.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.02. 10:56:13

@Neon Fu: Érdekes, hogy a köztisztaságot egy főváros kisváros párhuzamban hasonlítod össze. Nem is csoda, hogy a kisváros kerül ki győztesen. De mondjuk ezért nem kel(lett volna) Svájcig menni csak mondjuk Pécelig.

A nyugdíj témával egyetértek az már komolyabb probléma.

SilentDreams 2012.11.02. 10:57:07

@nigara: Ja, értem :)

Akkor úgy értetted, hogy pl. esetedben Magyarországon az összes, meg nem hirdetett állást is belevéve nagyon ritkán adódik álláslehetöség, míg külföldön jóval több adódna? (naponta hivnak közveitök)

"Ez viszont így elég kilátástalan, mert nyilván fele annyi esélyem van egyáltalán interjúra, mint egy ott élőnek. Vagyis ha előrelépést akarok, akkor jobb elindulni a semmire is - na ez meg ugye nem a legjobb megoldás..."

Lehet, hogy fele annyi esélyed van, de elöbb ki kellene próbálni, hogy ezt biztosan elmondhatsd. Lehet, hogy éppen a szakmádban, éppen egy adott országban mégis több esélyed lenne otthonról jelentkezve is. Próba, szerencse...nos? :)

RoxiSpain 2012.11.02. 10:57:09

Vagy nekem van nagyon péntek, vagy tényleg egy kűrtőskalács postot olvastam: a semmi körül ott a máz...
Kedves postoló! Ha, amint a bevezetőben hárátkelő fogalmazott, a nemtetszésedet szeretted volna kifejezni a blog tematikájával és üzenetével kapcsolatban, ez szíved joga, mint ahogyan az is, hogy ha nem tetszik, akkor nem olvasod. Ez ilyen egyszerű. Én nem olvasok például horgász blogokat, mert nem érint a téma, de pláne nem írok a blog "gazdájának", hogy nem tetszik a blog tematikája vagy üzenete (elnézést a horgászoktól, példa volt).

kincsa 2012.11.02. 10:59:03

@SilentDreams: Kérdésem van. Mi a véleményed arról a "származási alapon történő megbélyegzésről", amit bizony sok ide kommentáló/posztoló elkövet, miszerint: a magyar rossz, kicsinyes, külföldön még véletlenül se bízz benne, hazudik, lop, csal, és egyébként is elviselhetetlen. Ez nem rasszizmus? Tényleg nem tudom... Az rasszizmus, ha negatívan általánosítunk saját magunkról?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.02. 10:59:27

Sosem fogom megérteni azt a típust, aki mindig azzal jön, hogy kezdetben minden jó volt de ma már… Valószínű nem könnyű feladat naponta megtölteni egy blogot tartalommal; és ha egy témában olvas az ember/nap, akkor nagyon hamar azon kapja magát, hogy ugyanazok a gondolatok ismétlődnek. Tehát ezen is kár siránkozni, hogy ha már sokszor olvastuk ugyanazokat a frázisokat.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.02. 11:00:47

@RoxiSpain: de ha szíve joga nem tetszését kifejezni akkor miért javaslod neki, hogy olvasson mást?

Muscari 2012.11.02. 11:01:03

Nekem is az az erzesem, hogy kisse elszaporodtak az ilyen jellegu posztok. Ez a tema mindig indulatokat kelt, raadasul mar szazszor megtargyaltuk.
En nem titkolom, minket az anyagi tenyezo motivalt, vallalkozasunk az ellehetetlenules szelere kerult, nem lattunk mas megoldast. Az orszsagban uralkodo allapotok miatt onmagaban nem hiszem, hogy eljottunk volna, de ez nem jelenti azt, hogy nem zavart minket.
A korunknal fogva nem valoszinu, hogy hazamegyunk, vallalkozast inditani vagy fenntartani szerintem csak hatszellel lehet. Az osszes ismerosunk, aki vallalkozik, arrol panaszkodik, hogy veszesen csokken a forgalma. Tudok olyan Karpataljarol attelepult emberrol, aki iden, tobb mint tiz ev utan visszament.

Szerintem tul sokan tul sok mindent probalnak a kivandorlas kerdesebe belemagyarazni, egyszeruen keptelenek vagyunk a temat indulatok nelkul kezelni, amit az ilyenkor szokasos kommentaradat is bizonyit. Mint ahogy sok mas temat sem tudunk.Miert van mindenki tele igy indulatokkal? Ez azert nagyon szomoru.

RoxiSpain 2012.11.02. 11:03:59

@flash.gordon: mert nekem is szívem joga ezt javasolni neki. És ha neki nem jó vagy nem tetszik, hogy ezt a blogot olvassa, gondoltam adok egy tanácsot neki, hogy akkor találjon magának másik, számára tetsző olvasnivalót...

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.11.02. 11:04:15

nem reagálok a bejegyzésre, nem reagálok a bejegyzésre, nem reagálok a bejegyzésre, nem reagálok a bejegyzésre, nem reagálok a bejegyzésre, nem reagálok a bejegyzésre, áááááá!

nem bírom ki, pedig tényleg a színvonal alacsony, DE
amikor a szüleim mondták az egyetlen gyermeküknek, hogy inkább kültözzön külföldre az egyetlen párhónapos unokájukkal, akkor valami tényleg nem stimmelhet.

amikor még 99-ben mentem külföldre, akkor még reménykedtek és mondták, hogy inkább itthon. ma már nem teszik ezt többé.

ők építették a szocializmust évtizedekig, majd nélkülöztek, hogy a rendszerváltás után legalább majd nekünk, a következő generációnak jobb legyen. és nem látják azt hogy megérte volna. az ő életük ráment a nagy helybentopogásos lezüllésre.

már nem tudják elképzelni többé, hogy otthon jobb lesz a gyermeküknek vagy az unokájuknak, mint egy normálisabb országban (ami nem lépte át a határt)

ez a baj...

nigara 2012.11.02. 11:04:39

@SilentDreams: igen, ez van most próba alatt :)
mivel nem olyan különleges a tudásom, hogy kapkodnának érte, és helyi szinten bármelyik országban is van sztem átlag min. 10 jelentkező hasonló tapasztalatokkal... hááát, nem sok reményt fűzök hozzá, habár nincs más opcióm...

kincsa 2012.11.02. 11:05:05

@mertcsak: Na végre, már kezdtem magam nagyon egyedül érezni.
Te merre jársz éppen?

Garp 2012.11.02. 11:09:16

Aki elment, mar semmit, vagy csak minimalisat. Belefarad, feladja es elmegy. Nem konnyebb ut, csak elhetobb. Es ez a lenyeg: egy eletem van es azt nem depresszioban, fillert szamolva akarom leelni. Kapni egy infarktust 40 evesen....
Ettol meg az ember kicsit belehal, hiszem otthon hagy szulot, testvert, baratokat, emlekeket.
Nem beszelve pl arrol h a fiam es lanyom, akik kint szulettek nem a nagyobb csaladban nonek fel, nincs rendszeres kapcsolat. Viszont ez a legnagyobb bajunk (lekopogom).

Igen, az Orszag atlepett egy hatart. Nekem kb 6 eve es mivel tehetetlen voltam ellene, otthagytam/tuk.
YOLO

Tehat a kerdes ilyen jellegi felvetese elegge patetikus

SilentDreams 2012.11.02. 11:12:19

@kincsa: Radikálisan általánosítás ellenes vagyok, mert szerintem elfedi a valóságot, ez pedig nem helyes.

A magyarokat egyetlen homogén közegnek tekintetni, és kollektív bünösnek (lop, csal, hazudik, stb.) kiállitani véleményem szerint ugyanolyan rassziszmus, mint bármely más népet egyöntetüen rossz színben feltüntetni és ezt terjeszteni.

Egyszerüen nem tudom elképzelni, hogy bármely közösség, ország, stb. minden tagja mindenröl ugyanúgy gondolkodjon, mindent ugyanúgy csináljon és minden bajért mindenki ugyanoylan mértékben felelös lenne. Ez nagyon leegyszerüsítö világkép, mindig egy bábu jut róla eszembe, amit felülröl mozgat valaki. Hogy lehetne emberek tömegeit egyetlen bábunak tekinteni...

"Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük." mottó kifejezetten nekem sem tetszik. Azzal absz. egyetértek, hogy egyes folyamatok átlépték a határt az országban, és ez sokakat arra motiválhat, hogy elhagyják az országot, de ezért SEM az egész ország felelös. Ebben sincs kollektiv bünösség. Legalábbis szerintem....

grovian 2012.11.02. 11:13:54

Ezt a blogot azert olvasom mert erdekel, hogy masok hogyan talaltak meg a szamitasukat expat-kent. A szinvonal magasan tartasa erdekeben az ilyen irasokat kozolni sem kene.
Hataratlepo: minenk fogallkozol egyatalan kotekedo emberekkel? Ismered a mondast: "ha valakinek baja van veled az az o baja"

S. Lala 2012.11.02. 11:16:58

Kedves Zsolt!

Azt mondod: „Én mit teszek azért, hogy ez másképp legyen?"
Na, erre mondom én azt, hogy egy fecske nem csinál nyarat. És ezt nem azért mondom, mert így tartja a szólás.
Hanem azért, mert egyetemista koromban voltam egy évig külföldön, és miután hazamentem, tele voltam lelkesedéssel, hogy ez az, így jó élni, csináljuk mi is így Magyarországon, mi az akadálya, csak rajtunk múlik, hajrá!
8 év után adtam fel, akkor már tudtam, mi az akadálya.

Nem lehet állandóan győzködni negatív gondolkodású embereket, hogy ne mindenben csak a rosszat lássák, ne bűnbakokat, felelősöket keressenek, hanem megoldásokat. Hogy ne akadályozzák, hanem segítsék egymást. Ebbe nagyon bele lehet fáradni, főleg, ha az embernek közben mindennapos harcot kell vívni a túlélésért.

Egy fecske valóban nem csinál nyarat.

Persze, ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem lenne jogos arról is beszélni, hogyan lehetne a dolgokat otthon jobbá tenni. De ez egy másik kérdés, és ettől még nekem nagyon is tetszik a blog eredeti mottója.

Amúgy szerintem pozitív gondolkodással csodákat lehetne tenni.

Arról tudok gondoskodni, hogy én magam pozitívan gondolkodjak, de másnak csak akkor tudok segíteni, ha ezt ő maga akarja. Ha nem, akkor sajnos nem. Sőt, ha a negatív gondolkodásúak vannak többen, az én energiáimat is leszívják. És egyelőre ott ők vannak többen - én meg ezért vagyok máshol, mint ahol ők. Lehet, hogy ez kívülállóság, de ez mégis kevésbé rombolja a közérzetemet.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.11.02. 11:17:39

@RoxiSpain: Jó de ha ő így gondolná valószínűleg meg sem írta volna a cikkét. Ennek fényében mi értelme a felvetésednek azon kívül, hogy felesleges kommentek számát szaporítja eggyel?

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.11.02. 11:18:01

Bocs, nem olvastam végig a kommenteket.

„Én mit teszek azért, hogy ez másképp legyen?"

Én személy szerint tanár vagyok és tanítani szeretnék. Nem vagyok hajlandó elmenni titkárnőnek, ügynöknek, vagy este 10-ig magántanítványozni azért, hogy esetleg ki tudjam fizetni a számláimat, és akkor még jövőről, lakásról, takarékoskodásról szó sem volt. Amíg bírom, ezt szeretném csinálni, olyan körülmények között, ahol megfizetnek, megbecsülnek, nem a társadalom legalja, lenézett szemét vagyok azért, hogy napi 10 órában nagyon keményen odateszem magam, és a magam egyszerű kis szintjén mindent megteszek azért, hogy a világ jobb hely legyen. Tökmindegy nekem, hogy melyik ország (már a 3. ázsiai ország). Egyszerűen nem vagyok mártír típus, sem elég tehetséges ahhoz, hogy ánblokk megváltsam a világot. A gyerek meg gyerek mindenhol a világon. És ha valaki ezért nekem azt mondja, hogy én nem tettem meg mindent, hát bocs, de szarok bele.

kincsa 2012.11.02. 11:20:40

@SilentDreams: Akkor egyetértünk. És neked nem furcsa, hogy azok a cikkek kapják a legtöbb like-ot magyar emberektől itt, amelyek éppen erről szólnak? Hogy otthon minden minősíthetetlenül rossz? És a magyarok milyen rosszak? A kedvencem az, mikor emellett még megemlítik, hogy otthon mekkora a rasszizmus. Ezt a tudathasadást! Nevetnem kell rajta! :D
A jót tényleg ilyen nehéz észrevenni?

SilentDreams 2012.11.02. 11:22:23

@nigara: Ha próba alatt van, akkor az már jó! :)

Az is jó, ha tisztában vagy az esélyeiddel, de egy kis önbizalom IS mindenképp kell, hogy saját magad is higgy magadban, és ezt is sugározd. Ja, és ha elsöre (ötödikre...tizedikre...) nem sikerül, akkor sem szabad feladni.
Ha tényleg akarod :)

mertcsak 2012.11.02. 11:26:12

@kincsa: most még itthon, de hamarosan útra kelek, az óperenciástengerentúl a cél. és te merre jársz éppen?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.02. 11:26:49

Erdélyiként én valóban kívülálló vagyok, Már rég megtanultam magyarnak lenni Magyarországon kívül, sőt, számomra ez volt a természetes.

De azt is el tudom könnyen képzelni, hogy valaki szimplán csak izolálódik, és felnőttként csöppen abba a helyzetbe, hogy úgy érzi, semmi nem köti őt ide.

Mert egy ország nagyon ritkán valódi közösség. A valódi közösségek helyi szinten vannak, és azok összessége alkotja az országot. Már ha vannak ugye, mert sok-sok évtized szívós munkájával sikerült a legtöbbet kiírtani.

fhdgy 2012.11.02. 11:27:24

Mint a nevem is mutatja, valamikor katonatiszt voltam, de 1982-ben saját kérésemre leszereltem."kopasz" hadnagyként is, olyan helyen szolgáltam, ahol volt mód rálátni a "nagyszervezetek" működési mechanizmusára. Már akkor is láttam, éreztem, hogy ez az ország irányíthatatlan, csak akkor még nem láttam át, hogy ennyire. Mint minden kezdőnek, minden újnak, nekem is voltak jobbító elképzeléseim, de láttam, hogy falakba ütközöm. Egyszer erről panaszkodtam apósomnak, aki "öreg" alezredes volt, és olyan beosztásban volt, amiből még nagyobb rálátása volt a szervezet működésére. Pl. kifogásoltam, hogy miért sokadrangú problémákkal foglalkozunk, amikor annyi sokkal fontosabb dolgot kellene előtte megoldani. A válasza az volt, hogy egy dolgot értsek meg, nem az a fontos, ami fontos, hanem ami a főnökneknek fontos. Puff!
Kifogásoltam, hogy sok rossz, értelmetlen dolog van a működési mechanizmusban. Erre a válasza: Igen, de vegyem tudomásul, hogy olyan szabályok kellenek, amikkel a szervezet akkor is működik, jól vagy rosszul, de működik, ha a szervezet tagjainak 80-90 % ( a tiszteket is beleértve ), nem akarja tenni a dolgát. Megint puff! Ez akkor a hadsereg volt. Most azt érzem, hogy az egész társadalomra érvényes ez. Akkor ezeket a válaszokat valamilyen mértékig cinikusnak éreztem, ma azt mondom, bölcs meglátások voltak! Kerserűek, kiábrándítók, de helyénvalóak.

TilosazA (UK) 2012.11.02. 11:28:20

@SilentDreams: Szerintem sincs olyan, hogy egy nemzet minden egyes tagja ugyanúgy viselkedne, így nem lehet általánosítani. Viszont van valami, ami tényleg valahogy változik országonként, vagy talán nemzetenként? És ilyen pl. az is, hogy aki adót csal az ügyes, hiszen ő legalább megél, vagy szégyentelen gaz. Otthon ki tette szóvá valaha is, ha nem kapott számlát fodrásznál, manikűrösnél, vagy téligumi cserénél? Teljesen természetes dolog. Ezt be lehet tudni kulturális különbségnek, de az egyik hozzáállás káros a társadalom egészére, a másik pedig nem, ezért nem mindegy. De ugyanígy mondjuk a szemeteléssel: otthon senki nem kap szívrohamot, ha valaki mellette eldobálja a csikket. Külföldön egyes városokban még talán rá is szólnak. Vagy pl. a közlekedési szabályok betartása... számtalan ilyen dolog van, amiben egyes népek különböznek másoktól. Nem tudom, miért, így alakult? És mindezt azzal együtt, hogy egyik ország lakói sem alsóbbrendűek, butábbak másoknál. És ez tény.

nigara 2012.11.02. 11:29:15

@SilentDreams: köszi :)
úgy érzem, hogy a "sugárzással" nincs baj... Csak akkor bosszant igazán a dolog, amikor totál megfelelek az elvárt gyakorlatnak, mi több, ugyanaz a munka lett volna...
Próbálkozom más irányokba, kezdő(közeli) pozíciókba is, hátha...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.02. 11:29:41

@grovian: Ki ezért, ki azért. Engem speciel érdekel az egész mögött meghúzódó motivációs rendszer és az is, hogy hogyan lehetne változtatni dolgokon.

Mert bár az nagyon is egészséges, hogy fiatal emberek külföldre mennek pár évre világot látni (én kötelezővé is tenném), az már nem, hogy mindezt csalódottságukban teszik és nem is akarnak többet visszajönni.

kincsa 2012.11.02. 11:29:50

@mertcsak: Most éppen Moszkvában élünk. Mi két-három évente váltunk bázist, Oroszország az első állomás. Most kb. a küldetés felénél járunk, aztán irány... ki tudja? Talán Dubai? Vagy Sao Paolo? Esetleg Szingapúr? :D Mosolyognom kell, ha csak rá gondolok. :D Igen, a kalandvágy hajt.

venator 2012.11.02. 11:31:46

Jó kis poszt, jó kis kommentek. A mottó meg rossz. :) Uff

kincsa 2012.11.02. 11:34:51

@TilosazA: Az alapján, amit leírtál, elég sok "magyar" él Oroszországban, de Olaszországban is. Csak nem magyarul beszélnek. Érted, mire gondolok? ;) Folytathatnám a helyek felsorolását, de túl hosszú lenne a lista.

fhdgy 2012.11.02. 11:40:53

@venator:
Lehet, hogy rossz a mottó, de sajnos nagyon találó!!!

mertcsak 2012.11.02. 11:41:13

@kincsa: oh, Moszkva, sárgulok az irigységtől, tán egyszer összejön, hogy dolgozzak ott :) Nyáron voltam állásinterjún, a cégtől simán lehetett volna dobbantani Moszkvába, de nem vettek fel ..

A kalandvágy hasonló, pár év itt, pár év ott, mert csak lakva lehet megismerni egy országot, népet. :)

TilosazA (UK) 2012.11.02. 11:41:46

@kincsa: Persze hogy értem. :) Nem is azt akartam mondani, hogy csak a magyarok ilyenek. Minthogy nem minden magyar ilyen. A családomban pl. mindenki betartja a közlekedési szabályokat rendesen. Viszont én sem kértem számlát egyszer sem a manikűröstől, pedig több mint két évig jártam. Az a röhej, hogy ciki lett volna, és nem akartam másik manikűröst keresni...
Viszont akkor nem tudom mi a politikailag korrekt meghatározás? Valószínű azért mondják, hogy "a magyarok nem szeretnek adót fizetni", mert csak a magyarokat ismerik, és tőlünk keletebbre nem jártak (délebbre/nyugatabbra/északabbra?). Tehát, ha valaki a "magyar mentalitás" elől menekül, az tulajdonképpen a kelet-közép-európai mentalitás elől menekül?

venator 2012.11.02. 11:43:22

@fhdgy: Szerintem pedig nem az, és még képzavar is.

grovian 2012.11.02. 11:49:33

Püspök utcai gombaszedő: a motivacio valoban erdekes, de vedd szamitasba azt is hogy sok ember karrierepites kereteben megy kulfoldre dolgozni, nem pedig csalodottsag miatt. Kozuluk kevesebb a sirankozo, igy kevesbe feltunoek.

fhdgy 2012.11.02. 11:50:28

@venator: Azt, hogy nem találod jónak, megértem, ha zavar a mondanivalója! Hogy képzavarnak tartod, az már más megvilágításba helyezi a dolgot. Talán jobban kellene tudnod magyarul, hogy megérthesd, hogy mennyire nem képzavar. Egy szójáték annak képzavar, aki nem érti meg, hogy mi benne a szó és mi benne a játék. Konkrétan, ebben a játékban most az a baj, hogy nem játék, hanem nagyon is vérre megy!

kincsa 2012.11.02. 11:52:11

@TilosazA: Nézd, nekem alapvetően nem azzal van bajom, hogy rámutatunk a hiányosságokra. De tényleg nem lehet egy rossz mellé egy jót is állítani? Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy pl. a magyarok általános műveltsége magasabb, mint sok más országban. De mer erre bárki büszke lenni? Még a tegnapi angliai posztban is megemlítette a hölgy, hogy a kislányát matekzseniként kezelték - magyar alapot kapott. De erre senki nem reagál. Erről nem illik beszélni. Ha büszke mersz lenni arra, hogy mi magyarok mennyi Nobel-díjast adtunk a világnak, akkor rögtön jönnek a válaszok, hogy igen, de külföldön éltek, ott dolgoztak. És? Az oktatás azért otthonról jött, nem?
Esküszöm, nem vagyok nacionalista. Már azért is furán érzem magam, hogy ezt külön ki kell emelnem, pedig ki kell, mert hamar megkapom, hogy "már megint itt a mélymagyar".
Csak megpróbálok pozitívan állni a dolgokhoz. Mert olyan nincs, hogy valahol minden csak rossz. De ha a jóról nem beszélünk, akkor az embernek bizony könnyen olyan érzése támad.

dr. pretender 2012.11.02. 11:54:01

@tinu: így igaz, teljesen egyetértek. ekkora felháborodás egyáltalán nem indokolt... félelmetes, hogy mennyire nem tudják kezelni az emberek, ha valaki eltérő véleményt fogalmaz meg. szomorú vagyok :(

Haloperidol 2012.11.02. 11:54:51

Nekem egyebkent tetszik a posztolo hozzaallasa es gondolatmenete, csak az a legnagyobb problema, hogy a Kennedy-mentalitas (a.k.a. "Ne azt nezd, hogy a hazad mit tehet erted, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazadert!" a legtobb embernek rohadtul nem jon be a mai Magyarorszagon.

Egy ilyen mentalitas akkor lenne helytallo, ha a vezetok es az altaluk megtestesitett hatalom kozbizalmat elvezo, peldamutato emberek/fogalom volnanak. Amig Magyarorszagon a politikusok nepszerusege a pedofil gyilkosokenal is alacsonyabb, es alapvetoen senkiben nem bizik a magyar ember onmagan kivul, addig sajonos nem nagyon megy a tarsadalom epeitese, az osszefogas.

Peldaul, ma nem lehet semmilyen gyujtest, jotekony akciot inditani, mert mindenki gyanakszik, hogy a gyujtok lenyuljak a penzt (ami sokszor realis is). Ezert nem vegez senki kozerdeku, jotekony munkat, meg ha lenne ideje is, mert biztosan valaki kihasznalna oket, vagy pedig "fizesse meg a kormany, nem az en dolgom, van eleg bajom nekem amugy is..." az orokos nota.

Egyebkent ez egyertelmuen a kommunizmusban az atomizalt tarsadalom maradvanya: ott mindenkire vigyazni kellett, mert lehet h besugo, es mindenki utalta a kommunista szombatokat is, amit "onkentes kenyszermunkanak" eltek meg.

Kell 1-2-3 generacio (minimum), amig ezt kinovi az orszag, a tarsadalom.

venator 2012.11.02. 11:59:31

@fhdgy: Talán a kaszárnyában kéne kioktatni a kopaszokat. ;)

mommmmo 2012.11.02. 12:01:05

Mondjuk sok problemam nekem sem volt a poszttal . Vegul is elmondta azt, amit mar 500-an elotte, de legalabb kulonosebb anyazas nelkul. Meg kisse tudalekos is volt, de miert ne....

En mondjuk nem erzem a motto paradoxonat, ugyanis az orszag is atlepte a hatart, meg en is, tovabbra is egyben maradtam az orszaggal,, mi itt a problema?
Ugy ertem legalabbis, az orszag azon retege, amely hasonlo stilust, ertekrendet, motivacios szintet kepvisel mint en, valoszinuleg nem gubbaszt otthon, minimum legalabb korulnez a nagyvilagban...

Az itthon maradt "nemzetalkoto tomegekkel" akiket gondolom a posztolo tovabbra is A NEMZET- nek nevez, nem tudok, es nem is akarok azonosulni...
Hasonlokeppen Whave-hez, en is azt latom, hogy teljesen meg vannak tevedve agyilag: politizalnak, bunbakokat keresnek, regebben voltak azelozokormany, a zsidok, most jon az EU, stb...emellett adot csalnak es mutyiznak, demagog es inkompetens politikusokra szavaznak, tehat eszre sem veszik, hogy nem az aktualis bunbakok csinaljak a bajt, hanem ok...

Megis mi a fenet kellene kezdeni az emberekkel? legyek en a profetajuk akik elmagyarazza nekik, hogy teljesen el vannak tevedve? Hogy a zsidokat nem az o adojukbol karpotoljak, mert nem is fizetnek adot?? es igy tovabb??

Es miert kellene elmagyaraznom? ez jelenleg az o orszaguk, ok az iranyadok, hat csak menjenek az altaluk meghatarozott iranyba. A falnak teljes gozzel. Van egy olyan mondas is, hogy egy fecske nem csinal nyarat, errol meg nem hallott a kedves posztolo?
Mozes is azert bolyongott 40 evig a sivatagban, hogy a rabszolga generacio kihalljon a zsidok kozul, es megszulessenek azok, akik orszagot tudnak epiteni. Mi meg csak 22 eve bolyongunk a sivatagban, szoval nincs mit csinalni az "orszaggal". Ja, es ez nem az oregek ellen szolt, a fiatalok kozul is sokan egy az egyben atvettek a hulyeseget, sot meg tovabb is fokoztak, hat eleg baj, hogy ezek a fiatalok "nem leptek at" a hatart, legalabb szellemileg es ugyanabban a barakban sinylodnek mint a tanitomestereik. Epp a fiatalok koreben nepszeru szelsoseges mozgalmak bizonyitjak a leginkabb, hogy mennyire remenytelen az, hogy megvaltoztassuk a helyzetet belulrol, anelkul hogy "atlepnenk a hatart".

Szoval en a mottot pozitivumkent ertelmezem: igen, az orszag egy resze legalabbis kezdi atlepni a hatart (a barakk kapuit), es mi, aki ide irunk ennek a szellemi vagy fizikai hataratlepesnek a reszei vagyunk:)

fhdgy 2012.11.02. 12:11:31

@venator:
Tudod, az én "kopaszaimat" nem kellett kioktatni! Ők művelt, intelligens emberek voltak! Azt is tudnod kell, hogy én olyan helyen szolgáltam, ahol az volt a norma, hogy ha az étkezdében egy honvéd ült és evett egy asztalnál és ment egy tiszt enni, akkor a tiszt köszönt és jóétvágyat kívánt a hovédnak és megkérdezte, hogy elnézést, van itt egy szabad hely? Nálunk a hovédok a legidősebb tiszteket leszámítva, a többi tiszttel tegező viszonyban voltak ( oda-vissza, nem csendőrpertú alapon ) és mi a keresztnevünkön hívtuk egymást. Volt egy idős tiszt, akit Papának hívtunk (én annak is éreztem és nem voltam egyedül ) ő volt a parancsnok, de ő nem parancsolt, csak kért!
De pl. nekem az ő kérése felette állt minden parancsnak, és ebben sem voltam egyedül!

nestje 2012.11.02. 12:12:15

Én például nem szeretem a lelkizős posztokat, akármelyik irányban panaszkodnak (otthon nagyon rossz, itt most nagyon rossz). Azokat az írásokat szeretem, amelyekben van információ, s bár nyilván ezek szubjektív benyomások, ill. élethelyzettől is függő leírások, érdekes és hasznos dolgokat ismerhet meg az ember egyes országokról.
DE
A blog jelentős látogatottságának az oka az, hogy tényleg sokan váltottak mostanság országot, vagy tervezik éppen ezt, de nem szívből, kalandvágyból, hanem kényszerből. Most ne menjünk bele, hogy volt-e más lehetőségük, mert ezt lehetetlen egy kívülállónak eldönteni szerintem. S mivel kényszerből, így sokan keresnek igazolást a döntésükre, s minden olyan poszt, ahol azt olvassa az ember, hogy "nem láttam más megoldást" megerősíti az embert abban, hogy "egymillió hangya nem tévedhet". A blog mottója is az önigazolás-keresőknek vonzó. Engem nem különösebben érdekel a mottó, kicsit túlzásnak is érzem, hogy ennyit kell ezen rugózni. Viszont jelentősen meglepődnék, ha kiderülne, hogy bárki is a mottó hatására indult neki a nagyvilágnak.

nigara 2012.11.02. 12:16:43

@fhdgy: ez a fajta tisztelet sajnos már csak az emlékekben él (a katonaságban még van ilyen ma is ? bár már katonaság sincs...).
Pedig ez lenne az alapja egy nyugati kultúrának (amibe szeretjük magunkat beleérteni).

venator 2012.11.02. 12:20:40

@fhdgy: Biztos nagyon jó kis hely volt, jó ilyet olvasni.
Az én hadnagyom a KGST legkorruptabb katonája volt, akinek szatyorszámra kellett a kaját behordani. Feltéve, hogy akartál eltávot vagy szabit.

Ha dobizni akartál, akkor csak öt üveg sört kellett leadni az őrségnek és még fel is hívtak telefonon, ha gyorsan vissza kellett menni.

De az étkezőben mi is jó étvágyat kívántunk egymásnak, sőt aki végzett, az megköszönte a szakácsoknak is az ebédet. Lévén volt gyerekszobánk....

TilosazA (UK) 2012.11.02. 12:20:55

@nigara: Izé. Katonaság van még nem? Csak kötelező sorkatonai szolgálat nincs...

dr. pretender 2012.11.02. 12:20:56

@Neon Fu: és országon belüli költözésben nem gondolkodtatok? egy főváros belvárosa soha nem az ideális lakóhely, funkcionálisan nem is lakóövezet... ha úgysem vagytok helyhez kötve, miért nem költöztetek pl. szegedre vagy pécsre vagy a duna-kanyarba stb.? érdeklődésből kérdezem, tényleg kíváncsi vagyok :)

SilentDreams 2012.11.02. 12:23:02

@kincsa: "A jót tényleg ilyen nehéz észrevenni?"

Igen, sajnos nagyon nehéz észrevenni a jót. Föleg akkor, ha nincs az embernek még összehasonlitási alapja sem. Elég gyakori emberi tulajdonság, hogy a "jót" egy idö után alapvetönek, magától értetödönek kezdjük tekinteni, még ha nem is az. Ha meg valami már alapvetö, akkor persze fel sem tünik. Bezzeg a rossz dolgok sokkal jobban meg tudnak maradni. Ha pedig több ilyen rossz dolog megmarad, miközben nem látjuk az alapvetönek tekintett, így fel sem tünö jó dolgokat, akkor nagyon könnyen kialakul egy oylan kép, hogy "bezzeg itt minden rossz..."
Persze, ha reálisan érétkelné az ember az összes, öt körülvevö dolgot, akkor biztosan tudna találni jókat is. Ehhez viszont az kellene, hogy legyen idö ilyesmire is. Meg persze akarat.... Ez a kombináció meg mindig könnyen elérhetö.

Ebben (is) segíthetne, ha minél többen legalább 1-2 évet különbözö országokban élnének, s onnan nézve szerintem könnyebben rádöbbenhetnének az otthoni jó dolgokra.
Na meg arra is, hogy a "bezzeg külföldön..." kezdetü mondatokkal is óvatosan kell bánni.
Egyszóval mind az országot, mind külföldet kicsit reálisabban láthatnák.

A másik dolgora, amit írtál: aki magyarként "a magyarokat" szidja és a rasszizmusra is panaszkodik egyúttal, az egyrészt önmagát is szidja, másrészt pedig a saját rasszizmusát is elismeri...

Viszont ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem probléma a rasszizmus (mert nagyon is probléma szerintem) Magyarországon és más országokban is. De az altalánosítás itt sem jó. ("a magyarok rasszisták, bezzeg a...").
Viszont igenis tapasztaltok jelentös különbséget abban, hogy erre a valós problémára milyen választ próbál adni az adott ország kormánya ill. társadalmi szervezetei.

Magyarországon számomra épp az a megdöbbentö, hogy az erre adott válaszok gyakran kimerülnek a politikai oldalak egymás elleni vagdalkozásaiban. Megoldás meg még közelítöen sincs... :(
(nem mintha más országokban minden olyan fényes lenne, de sok pozitív példát is láttam már)

tableno 2012.11.02. 12:24:16

@mommmmo: Már megint szóról szóra egyertünk. Én annak idején simán kalandvágyból mentem ki, sokáig úgy is terveztem, hogy haza is térek. Senkit sem hibáztatok azért, hogy nem így alakult, és soha nem köpködnék Magyarországra, vagy az otthonmaradtakra. Viszont abban is egyetértünk, hogy az ország per pillanat egy szakadék felé rohanó, elszabadult expresszvonatra hasonlít, és örülök, hogy nem leszek rajta, amikor elfogynak a sínek.

tucano 2012.11.02. 12:27:01

@tableno: Használd a szűrést, hidd el hogy bearanyozza a blogok olvasását ez a szolgáltatás:)

@portugéza: "Ennek tünete, amikor olyan okokat hoz fel példaként, amik az ő pici kis életét közvetlenül nem érintik: nagypolitika, rasszizmus, stb." Mindkettő közvetlenül befolyásolja és érinti a családom hétköznapjait. Először a pénz miatt költöztünk külföldre, azóta az általad említett két tényező miatt nem jövünk haza.

@kincsa: "A kedvencem az, mikor emellett még megemlítik, hogy otthon mekkora a rasszizmus." Mert nem érzed, ne kívánd hogy megtudd, mennyire tapló ebben a kérdésben a magyarok jelentős többsége.

@Püspök utcai gombaszedő:
" A valódi közösségek helyi szinten vannak, és azok összessége alkotja az országot. Már ha vannak ugye, mert sok-sok évtized szívós munkájával sikerült a legtöbbet kiírtani."
Teljesen egyetértek veled, és a sok vandál elképzelni sem tudja, hogy milyen nehéz is valódi közösséget építeni. Viszont a közösségnek ereje is van, ezt a mindenkori hatalom nem tűrheti, tehát rombolja (amint nem tudja klihasználni).

@Haloperidol: bárcsak igazad lenne, de nekem inkább örök körforgásnak tűnik itt minden, nem látom a fejlődést a századok során... :D

@mommmmo: teljes egyetértésem.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.02. 12:27:10

"A magyarok rasszisták" és hasonló jellegű kijelentések finom iróniája felett se sikoljunk el.

Chirke 2012.11.02. 12:27:15

@berliner12: Eeeeez milyen igaz! :O :D

fhdgy 2012.11.02. 12:30:03

@nigara: Nem tudom milyen a mai ( nem létező ) katonaság, ahogy korábban írtam, én 82-ben leszereltem! Mi, az akkoriak ma is tartjuk a kapcsolatot, már akik még élünk! A Papáról még annyit: sajnos már ő is meghalt. de ott voltam a temetésén, leszerelésem után 16 évvel, mert kutyakötelességemnek éreztem. Egy szívműtét után voltam, még erősen lábadozó állapotban, de ott kellett lennem, mert kötelességem volt! Nem érdekelt, hogy mennyire fáj még a műtét, feszes vigyázzállásban búcsúztam Tőle!

Nem tudom, hogy venator érti-e ezt, megérti-e ezt, megértheti-e ezt valaha is?!

tucano 2012.11.02. 12:33:28

@Püspök utcai gombaszedő: erről már sokszor vitatkoztunk itt :D
Azt javaslom, hogy csatlakozz egy napra mondjuk egy fekete bőrű diákhoz és utazz vele a tömegközlekedésen metróba, menjetek el bevásárolni, majd este bulizni. 1etlen nap. Utána újra átbeszéljük ezt a dolgot, oké?

kincsa 2012.11.02. 12:35:07

@tucano: Kiragadtad a mondatot. Ez azok szájából hangzik viccesnek, akik arról beszélnek/írnak, hogy Magyarországon mindenki hülye. Tehát maguk is rasszisták.

TilosazA (UK) 2012.11.02. 12:35:41

@tableno: Nyersen fogalmaztok, de van benne igazság. Én annyiban remélem, hogy nem lesz igazatok/igazunk, hogy azon az expresszen még rajta ülnek a szüleim, az anyósomék, az unokatesómék... és mindenki akit gyerek korom óta ismerek. :( Így nem sokban vigasztalna, hogy legalább a kisebb családom rendben van.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.02. 12:36:20

@tucano: Szóval akkor ha egy napot eltöltök egy borsodi kis faluban, utána nyugodtan mondhatom, hogy "a cigányok lopnak"?

De őszintén szólva én csak a diszkrét önellentmondásra próbáltam felhívni a figyelmet.

Neon Fu 2012.11.02. 12:38:27

@dr. pretender:

Őszintén eszünkbe sem jutott, a politika miatt. Eleget aggódtunk már, hogy mi lesz a kormány következő lépése, mivel és mikor lehetetlenítik el végképp a jelenünket és a jövőnket. Itt minden (többnyire) kiszámítható, itt nem következhet be az, hogy egy tollvonással ellopják a nyugdíjadat, vagy közlik, hogy akkor innentől a jövedelmed 67 százalékát fizesd be adó és tb. formájában..
Nyugalmat akartunk már, még ha ilyen áron is.

SilentDreams 2012.11.02. 12:38:44

@TilosazA: Azt hiszem, arra utalsz, hogy a mérték igen eltérö lehet az egyes országokban. Ezzel teljesen egyetértek.

Ha pl. Németországot "tiszta" országnak tartjuk, az nem azt jelenti, hogy Németországban sehol senki nem dob el egyetlen cigarettacsikket sem, hanem hogy többségben vannak a nem szemetelö emberek. Igy többségben vannak a tiszta közterületek is. Bár pont ez az a téma, ahol elég pár embernek nem törödnie a tisztasággal és máris nagy visszalépés történt.

mommmmo 2012.11.02. 12:45:51

Na orulok, hogy egyetertokre talaltam:)

Amugy a jot tenyleg nehezebb eszrevenni.. lasd peldaul vasaroltam, es az egyik masik vasarlo a sorban volt olyan kedves, hogy felajanlotta a diszkont kartyajat... neki semmibe nem kerult, de en megsporoltam egy ezrest...
kozvetlenul ezutan a vevoszolgalaton az ugyintezo ramontotte az egesz aznapi fusztraciojat, hogy milyen sz@r minden...
Na most ez utobbit nehezebb feldolgozni agyilag, tehat nyllvan azon morfondirozom tobbet, mint az elozon, az marad meg.. ha csak nem alkalmazok tudatosan is szurot a negativitas ellen.
Ami nagyon fontos psziches kellek erre fele...

Es hat en latok jo dolgokat, amiota hazajottem 7 ev utan, hogy nehanyat felsoroljak:
- az emberek eleg nagy resze szerintem kifejezetten kedves, na nem mindenki, de legalabb a kedvesseg oszintenek ertelmezheto es jobban ertekelendo
- a "szakemerek" (na nem a kormanyban, hanem az eletben a szakmunkasok, az ugyfelszolgalatosok, stb) tenyleg jok, es hatekonyak altalaban (foleg az kozel keleti szinthez kepest, persze)
- a internetes, online dolgok altalaban szerintem szuperul mukodnek, valoszinu meg a nyugati szintet is meghaladva (ez nem komcsi orokseg, hanem utanna epitettuk fel a nullarol, nyilvan ezert)
- egyre nagyobb kulturaja kezd kiepulni a szelektiv hulladekgyujtesnek, a bicajozasnak, es egyeb kornyezetvedelmi dolgoknak, ez szinten legalabb nyugati szintu, es szinten nyilvan azert van, mert uj es nem valami extrasz@r oroksegre epul...

Ennek ellenere azt mondom, hogy a makrorendszerek mukodese egy rohely, es ez szoros kolcsonhatasban all "nemzetalkoto retegeink" alaphozzaallasaval...igy valtoztatni sem lehet rajtuk, egyelore.

Es en azt latom az embereken, hogy egyre tobben erzekelik, hogy ez igy nem megy, de attol meg messze vannak, hogy valami ujat eletkepeset is felepitsenek, max a passziv kritikaig jutnak el, tovabbi tapasztalatok hianyaban.

TilosazA (UK) 2012.11.02. 12:46:04

@SilentDreams: Igen. Erre a kedvenc mondásom: egymillió ember hallgatása sem képes elnyomni egyetlen ember üvöltését.

venator 2012.11.02. 12:46:45

@fhdgy:

Venator pontosan érti, hogy mire gondolsz.

Venator csak két dolgot nem ért.

Az egyik, hogy mi az a frusztráció, amelyből csak én kioktatásom ránthat ki?

A másik, hogy 82-ben leszerelt hadnagyként, miután 10+ évig építetted a népi demokráciát, miből gondolod, hogy erkölcsi világítótoronyként kellene funkcionálnod.

Nem vitatom, hogy egy nagyon rendes és becsületes ember vagy, sőt biztos vagyok benne. De azért ez a fajta meglehetősen nagyképű - bár finom szavú - kioktatás belőlem sem az angolkisasszonyt hozza ám ki.

Lehet, hogy használnod kellene a szűrés gombot?! Csak egy ötlet, ha nagyon zavar a bárdolatlanságom....

Sanyi9 2012.11.02. 12:48:39

Offtopic, de azert lehet erdekes: www.websitelooker.com/search.php?site=hataratkelo.blog.hu

Title: Határátkelő
Description: Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük
Visits per day: 492,505
Daily Ads Revenue: $1,478.93

venator 2012.11.02. 12:50:23

@Sanyi9: És lehülyéztetek amikor mondtam. :)

Sanyi9 2012.11.02. 12:52:02

@venator: Nem ugrik be, hogy mit mondtal.

Szerintem ezek az adatok az egesz blog.hu - ra vonatkoznak, nem a Hataratkelore. Napi fel millio megnyitas szerintem lehetetlen. Talan 1%-a realisabb (napi 5000).

fhdgy 2012.11.02. 12:53:12

@venator: Az előző hozzászólásom utolsó mondatát visszavonom, mert amikor elküldtem a válaszom, még nem láttam a Te válaszod, ami a kopaszok kioktatását egész más megvilágításba helyezte!

Egyébként nincs bennem semmi frusztráció és nem is oktattalak ki, se Téged, se másokat! Én megtörtént, 14 éve megtörtént, eseményt írtam le. Se több, se kevesebb!

venator 2012.11.02. 12:53:33

@Sanyi9: Amúgy szerintem a blog.hu domain téveszti meg. Beírtam a hónapok óta nem frissülő, senki által nem olvasott blogom nevét és ugyanezt adja ki.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.02. 12:55:47

@mommmmo: Szerintem nem ilyen egyértelmű a jó-rossz felosztás. A rosszhoz is hozzá tud szokni úgy az ember, hogy észre se veszi, és csak utólag döbben rá, hogy évekig szopóálarcot viselt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.02. 12:56:53

@mommmmo: legtöbbször nekem is pozitív tapasztalataim vannak, ha hazalátogatok, de ez részben betudható a Budapest és a szeretett barátok viszontlátása felett érzett örömnek, amolyan mézeshetek effektus... olyankor a negatívumot is nehéz ám észrevenni!

Az online dolgok működésével egyáltalán nem tudok egyetérteni. Működik az SMS-jegy a BKV-n? Működik egy normális és biztonságos internetbankos bejelentkezés, ahol nem kell SMS-el, vagy zsinórral a géphez kötött kártyás kütyüvel bajlódni? Működik az online vonatjegyvásárlás, vagy az online megvásárolt jegyet az állomáson lévő, vagy működő, vagy nem automatában kell kinyomtatni?
Összességében nagyon sok nevetséges online "megoldás" van Magyarországon és akkor még csak azokat a példákat említettem, amelyeket az elmúlt évben tapasztaltam, a régebbi borzalmakat (telefonos vagy személyes hírlapelőfizetés) megelőlegezem, hogy azóta fejlesztették :)

De ez az online dolog csak egy zárójel volt, mivel szívügyem az online tevékenység minden téren. Mindezzel együtt az a meglátásom, hogy Magyarországon az élet egy romantikus kaland, ahol a gond is súlyosabb, de az öröm is édesebb, mint egy kiegyensúlyozott, "unalmasan biztonságos" nyugati országban. Van, aki bevállalja ezt a romantikus kalandot, van, aki inkább az unalmas, kiszámítható biztonságot választja, és egyiket sem lehet elítélni a választásáért.

venator 2012.11.02. 12:58:27

@Sanyi9: Ugyanoda jutottunk. :)

@fhdgy:
"Nem tudom, hogy venator érti-e ezt, megérti-e ezt, megértheti-e ezt valaha is?! "

Ha ezt vontad vissza, akkor rendben vagyunk. Szerintem lovagiasság szellemében le is zárhatjuk ezt a kérdést.

Sanyi9 2012.11.02. 12:59:43

@Réka ‎: "Működik egy normális és biztonságos internetbankos bejelentkezés, ahol nem kell SMS-el, vagy zsinórral a géphez kötött kártyás kütyüvel bajlódni?" - Lehet en ertek felre valamit, de ezek a dolgok inkabb biztonsagosabba teszik a bejelentkezest, ugyhogy orulni kellene nekik, nem?

fhdgy 2012.11.02. 13:01:24

@venator: Igen, pontosan azt vontam vissza! Köszönöm a lovagias ajánlatot, amit nagy örömmel elfogadok és szintén nagy örömmel viszonzok!

HakapesziM 2012.11.02. 13:01:50

Szerintem meg Magyarország nagyon is jó hely . Bár nem "élek" külföldön, de állandóan külföldön vagyok, mint kamionsofőr, s bizony, én szeretek itthon lenni. Sok kint élőt ismerek, cégeknél, kikötőkben stb., alig várják ők is, hogy magyarul beszélhessenek. Két született svájci unokatestvérem is van, szóval nem ismeretlen számomra Nyugat - Európa
Szerintem Európában ugyanaz a szar van mint itthon, csak történelmileg úgy alakult, hogy náluk magasabb az életszínvonal - még. Persze dohogok, lázadozom sok minden ellen ha itthon vagyok, nem sorolom ezeket, mindenki tudja. Szerintem épp az a baj, hogy annyira európaiak akarunk lenni, hogy mindent feladunk. Utánozzuk őket, de legtöbbször csak a hülyeségeket vagyunk képesek átvenni. Ki nem álhatom a tilalomországokat, Svájc, Ausztria, Norvégia stb. Levegőt nem lehet már venni szabadon. Lehet, hogy igénytelen vagyok, de én jobban érzem magam a kevésbé rendezett környezetben, feszélyez a túlzott "élére vasaltság", jobban vonz a mediterrán lazaság, ott még el tudnék élni. Meg nekem fontos a kaja is. Nyugaton minden ízetlen. Azok ott nem tudnak élni, a svájciakat ismerem a családi kapcsolataim révén, tele vannak pénzzel, de szarrágóak, depressziósak. Rengeteg a bevándorló, minket magyarokat a lengyelekkel vesznek egy kalap alá, polish? kérdezik, ha meghallják a kiejtésemet. Utálják őket, persze a külvilág felé a hivatalos pc álláspontot képviselik. Ha csak nem igen pénzes vagy magasan képzett valaki, nyomorúságos lehet külföldön élni. Ha nekem kezd néha valaki ugatni, mert külföldi vagyok - magyar a rendszámom, de svéd cégnek dolgozom - csak közlöm, én nemmel szavaztam az EU - ra, ők akarták, ők is jöhetnek dolgozni Magyarországra, csak tessék.

venator 2012.11.02. 13:04:50

@fhdgy: Egy élmény volt, uram! :)

@HakapesziM: Néhány apróságtól eltekintve szinte tökéletesen egyet értek veled.

mommmmo 2012.11.02. 13:07:02

@Sanyi9: @Réka ‎:
Ja, jelenleg 3 kulonbozo orszagban levo banknal van internetbankingom, es kutyuk mindenhol vannak.

Nekem speciel az sms (amit a magyar bank csinal) sokkal jobban tetszik, mint a kutyuk...amugy igen, amikor arrol van szo, hogy fuzzuk ossze az online vilagot valamelyik oskovulet es balfek magyar ceggel, mint a MAV vagy a BKV, na akkor mar tenyleg zatonyra fut a dolog.

nigara 2012.11.02. 13:08:50

@HakapesziM: "csak közlöm, én nemmel szavaztam az EU - ra, "

na ezt inkább ne hangoztasd, mert ugye neked nem tetszik az EU, akkor hogy is dolgozol svéd cégnek?... ha nem EU-tag lennénk, akkor hol dolgoznál szerinted?

fhdgy 2012.11.02. 13:10:52

@venator: Igen, sok mindent meg lehet beszélni és dűlőre jutni benne! Másokkal is, más témában is kellene, hogy működjön. Néha működik is, de sajnos csak néha!

HakapesziM 2012.11.02. 13:16:52

@nigara: Az EU előtt is kismillióan dolgoztak kint. Én már akkor is kijártam, megszűntek a határok ez jó, de minden más szarabb, még a pénzem is több volt.

venator 2012.11.02. 13:17:18

@fhdgy: Így van, csak idő kell hozzá és hajlandóság. Előbb vagy utóbb működni fog.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.02. 13:20:53

@HakapesziM: Közben azért vess egy pillantást az általad felsorolt "tilalomországok" életszínvonalára. Aztán meg nézd meg, hogy élnek az emberek a "mediterrán lazaságban".

Lehet, hogy a különbség nem csak a történelem szeszélyének tudható be? Hogy nem csak úgy alakultak a dolgok, hanem pontosan azért vannak ők fényévekkel előttünk, amitől te berzenkedsz?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.11.02. 13:22:31

Barátaim!

Kérhetem, hogy hagyjuk már abba ezt a "küzdj a magad eszközeivel az ország jobbításáért" dumát? A magam eszközei viszonylag szerények: adófizetés, tisztességes élet, mások tisztelete és 4 évenként 1 db szavazat. A dolog sajnos látványosan nem működik, többen vannak, akik a kevesektől várják a saját jólétüket és bármikor megszavaznak bármi sunyiságot. Én a magam részéről köszönöm, de 32 évesen már nem szeretnék "a magam eszközeivel" küzdeni, inkább lelépek újra. Mert hogy egyszer már naivan visszajöttem.

tucano 2012.11.02. 13:22:33

@kincsa: akkor értem, bocsánat

@Püspök utcai gombaszedő:
Én arra utaltam, hogy rögtön kibukik az, hogy mennyire alja módon gondolkodik rengeteg ember. Mennyi az esélye annak, hogy lemész és pont azon az 1 napon meglopnak egy borsodi faluban és pont a cigányok?
Ezzel ellentétben, ha Magyarországon eltérsz a többségtől, akkor jobb esetben a hátad mögül kapod, rosszabb esetben a szemedbe, hogy különbözöl, de minden egyes alkalommal, amikor elhagyod a biztonságos közegedet. Nem volt ez mindig így, egyszerűen csak hagyták elszállni az ilyen indulatokat, még bátorították, bátorítják is a csőcseléket, hogy a magához hasonlíthassa az egyébként tisztán gondolkodó többséget is.

Ha szeretnél vitatkozni velem, akkor előtte kérlek nézz magadba, hogy miért akarod cáfolni az igazságot?
Ha kimondjuk, hogy sok a rasszista Magyarországon, akkor szerintem nem megbélyegezzük őket, hanem tisztába kerülhetünk nagyon is fontos társadalmi jelenségekkel, amelyek közvetlenül is alakítják a jövőnket. Én nem tudom elképzelni, hogy nyugodtan éljünk a hazámban, mert ha a feleségem egyedül tömegközlekedik, főleg este, akkor számítok arra, hogy baja eshet.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.02. 13:23:57

@tucano: Akar veled a franc vitatkozni. Egyszerűen csak nem értetted meg, amit mondtam, és még tetézted is egy másik baromsággal.

Mindegy, spongyát rá.

nigara 2012.11.02. 13:25:40

@HakapesziM: hát, akkor elég egyoldalúan nézed a világot, mert ugye neked az EU előtt is volt lehetőséged, másnak meg sose legyen?...

HakapesziM 2012.11.02. 13:32:15

@Püspök utcai gombaszedő: Nem vitás, hogy ott magasabb az életszínvonal, ki tagadná? Nem vagyunk egyformák, én nem tudnék ezekben az országokban élni, pedig az én munkakörömben könnyen találnék állást, mert kamionsofőrből hiány van mindenütt. Ha egyszer mégis elmennék, nem fogok, de ha elmennék, Európából mennék el. Sajnos komoly bajok lesznek (vannak) itt. Hamburgban, Berlinben a külvárosokban alig találkozni némettel. Hatalmasak a feszültségek. És az átlagember - én az átlag melóssal találkozom - egyáltalán nem azt mondja, amit a politikusok fújnak.

HakapesziM 2012.11.02. 13:36:49

@nigara: Nem azt mondtam. Az EU előtt, az EU nélkül is lehet kint dolgozni, mert a nyugati ember lusta. 1500 euróért nem emeli meg a seggét. Az a rengeteg török az EU - s polgárként került oda a '70 - es években? Azért kellünk oda - akár mint bevándorló, akár az országunk mint tag - mert szükség van az olcsó munkaerőre. De szeretni sosem fognak minket. Saját maguk alatt vágják a fát, majd rájönnek, ha a szőke német asszonyoknak is csadorban kell majd járni, csak akkor már késő lesz.

2012.11.02. 13:37:40

Gratulálok a magyar "elitnek", hogy 22 év kemény munkájával sikerült közép-európai Argentínává züllesztenie az országot, ahonnan inkább elmenni érdemes.

KevinMulder 2012.11.02. 13:38:20

Az én pici véleményem. Tenni addig lehet egy országért, amíg az ebben partner. Ha az ország egy hajó, akkor az emberek feladata benne evezni és merni a beszivárgó vizet. Ha egyre kevesebben eveznek, míg a többiek az éléskamrába mennek zugenni, majd a kormányos és elsőtisztek direkt fúrkálják a hajó alját, akkor egyes evezősöknek egyszerűen elmegy a kedvük az egésztől.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.11.02. 13:43:12

@HakapesziM: Jó, de a külvárosokban érezhető feszültség és a belvárosokban gyújtogató elkeseredett emberek, 25%-os munkanélküliség (50% a fiatalok körében Spanyolországban pl.) azért elég nagy a különbség.

fhdgy 2012.11.02. 13:44:38

Néhány kitérőt leszámítva, itt az a téma, hogy hogyan lehetne, kellene Magyarországon megreformálni a dolgokat. Parkinson törvénye szerint viszont működő szervezeteket megreformálni nem lehet, egy állam, egy ország pedig igen is működő szervezet. Ráadásul, ha nagyobb egy szervezet, akkor még jobban ellenáll minden reformálási kísérletnek. Ebből a szempontból maga a társadalom is egy ilyen, nagy és megreformálhatatlan szervezet!
Egy rosszul működő szervezetet meg kell szüntetni és helyette létrehozni egy újat, ami már az új elvek szerint működik.

Azt, hogy egy államot, egy társadalmat, mint szervezetet megszüntetni, hát azt úgy hívják, hogy forradalom vagy ( vesztes ) háború. Kell ez nekünk vagy inkább békésen dagonyázzunk tovább ebben a pocsolyában?

mommmmo 2012.11.02. 13:45:11

@HakapesziM:

Tudod ezen rohogok, amikor az emberek " Europa veget" fujjak..

Javaslom tenyleg menj Europan kivulre egyszer, hogy lasd mennyire elvezik az indiaiak meg kinaiak a hatalmas gazdasagi fejlodesuket...
annyira, hogy peldaul mar kismertekben csokkent a lanymagzatok nemi alapu abortalasanak aranya... korabban ugyanis ez volt az alapveto gyakorlat a tudatlansag meg a nyugdijrendszer hianya miatt. ( a lany nem fogja oket eltartani)

na ez az olyannyira csodalt "fejlodo regiok" egyik eredmenye...

Europaban meg kabe annyi a baj, hogy mindenki szamitott az evi 3-4%-os gazdasagi fejlodesre, a befektetok, a maganemberek, mindenki, es ez nem valosult meg, hanem a stagnalas..es emiatt megy a vegelathatlan panasz aradat, akkor is, ha olyan szinten stagnalunk, ahova az azsiai tomegek leghamarabb 50 ev mulva juthatnak el..
De amugy nem is tudom, hogy hogy jutnanak el, hiszen a versenykepesseguk alapja az olcso munkaero, es ahogy egy kisse javul naluk a szinvonal, mar nem is lesznek versenykepesek.. a korrupcio, meg az osztalytarsadalom ami naluk van legalabbis nem igazan teszi oket azza. Szamomra 4 ev azsiai let utan nagyon rohelyes ez a mai "menjunk el a haldoklo Europabol" szoveg amit a hivatalos media sugal.

mommmmo 2012.11.02. 13:48:53

@HakapesziM: Amugy meg, attol, hogy a te taho svajci rokonaid fintorognak a kelet europaiaktol, ne vonj le altalanos kovetkeztetest.
Nekem is vannak osztrak rokonaim, ok nem fintorognak. A holland baratom sem fintorog meg a csaladja sem tolem.
Szoval ez tenyleg a taho retegre jellemzo, ez a fensobbsegtudat, akik masra sem lehetnek buszkek, mint hogy nyugat-europaiak.

padlas 2012.11.02. 13:50:29

@tinu: csatlakozom! Szerintem is erdekes poszt, fontos tema, miert ne lehetne rola beszelgetni?

christophe 2012.11.02. 13:51:49

@bandirepublic: +1
Ismerek olyan csalàdot,ahol a szulok beszèltèk rà egyszem gyerekuket a tàvozàsra,azota bebizonyosodott jol tettèk.....

HakapesziM 2012.11.02. 13:58:49

@mommmmo: Nem csak Ázsia van Európán kívül. Nagyon sok született nyugat - európai maga is elmegy, angoloktól hallottam, ők maguk is kivándorolnak. Ausztráliába, Új - Zélandra stb. De, mint leírtam én nem készülök sehova, amíg lehet kitartok itthon, bár sajnos kevés idő adatik meg. Valamiért, valakik mintha nagyon azt akarnák, hogy minél többen menjünk el innen.

Mindfield 2012.11.02. 14:07:44

Na, a lényeg csak az, hogy ez egy trollblog.

mojoking77 2012.11.02. 14:07:56

Elnezest. Lehet megjegyezte mar elottem mas is, akkor bocs a spam-ert.
Szoval, draga postolo baratunk beleszaladtal rogton az elejen egy hatalmas hibaba, miszerint "ország? - Ebben az értelemben társadalom, nemzet"... Nem nem nem. Ez hiba. Az orszag, maga a foldrajzi terulet, melyen a NEMZET el, es ami folyamatosan valozhat, es neha valtozik is. Nehany ember sajnos nem kepes felfogni, hogy az emberek a lelkukben magyarok (vagy lengyelek, szerbek,vagy amik), teljesen es tokeletesen fuggetlenul attol, hogy a postas milyen cimre kezbesiti a neki szolo leveleket. Nagyon szomoru lenne, )es szomoru is egy ket volt honfitarsunk esete), ha az ember Ferihegyen kukaba dobna a magyarsagat, es onnantol amerikai, vagy kazah, vagy akarmilyen mas lenne. Ezek az alapvetoen szuklatokoru eszmek olyan emberek tollaibol szulenek, akik egesz eletukben gyavak voltak, hogy barmi mast is csinaljanak, mint amibe beleszulettek, es felnottek. Ok dobaloznak az "..itt elned, halnod kell.."-lel, ,es bantanak meg masokat a hazaarulozasos idiotasagaikkal. Baratom, csak annyit reagalnek erdemben, hogy Magyarorszag mindig is ott volt, es ott is van velem, akar hol is elek, fuggetlenul a foldrajzilag vett orszagtol. Persze, irhatod, hogy ezek nagy szavak, de semmivel sem nagyobbak, mint amiket te itral. Persze abban igazad van, hogy rossz erzes olvasni neha, emberekrol, akik otthon is maradhattak volna, bar nyomorogva, ketsegbeesve, tudva, hogy csak a gyavasaguk volt a gatlo tenyezoje annak, hogy gyermekeik mindenbol a leheto legjobbat kapjak (es kerlek ne gyere a penz=haza klisevel, szimplan,hogy te is megertsd, ha nem kell 2 masik munkahelyet vallalni apunak, hogy megteremtse a kosztpenzt, akkor valoszinuleg tobbet tud foglalkozni a gyerekekkel is ugye), de mindezek ellenere, gyava modon megfutamodtak a kihivasok elol, es egy uj orszagban mindent ujra kezdtek, es mukodik nekik. Lasd be, ez egy ilyen bolg. Ahogy mindenki Ference irta, nem muszaly itt maradni. Ezt lehet erteni a blogra is. Ha ugy gondolod, hogy teged a tema zavar, nos, biztos van tobb ezer blog, ami nem fog. Csak azert, hogy feleslegesen szitsd az indulatokat, raadasul okosnak tuno hulyesegeket irogathass.....

KevinMulder 2012.11.02. 14:13:27

Még egy kis szösszenet ehhez a poszthoz: a kedves posztíró honnan gondolja, hogy azok, akik eddig kimentek, nem próbáltak javítani a saját vagy közösségük helyzetén?

De a magam részéről felajánlom a posztoló éves teljes munkabérét a devizahitelesek kisegítésére.

Túl Hosszú Captcha (törölt) 2012.11.02. 14:15:37

Szerintem egyszer-egyszer lehet szakítani a történetmesélős szállal és meghallgatni (postban) eltérő véleményeket is. Bár a fenti írás lényege egy mondatban is összefoglalható lenne és nyelvtanilag sem fárasztó, de kitagadni nem kell.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.11.02. 14:18:00

"Ne azt nezd, hogy a hazad mit tehet erted, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazadert!" a legtobb embernek rohadtul nem jon be a mai Magyarorszagon. Egy ilyen mentalitas akkor lenne helytallo, ha a vezetok es az altaluk megtestesitett hatalom kozbizalmat elvezo, peldamutato emberek/fogalom volnanak. Amig Magyarorszagon a politikusok nepszerusege a pedofil gyilkosokenal is alacsonyabb, es alapvetoen senkiben nem bizik a magyar ember onmagan kivul, addig sajonos nem nagyon megy a tarsadalom epeitese, az osszefogas"

@Haloperidol: Maximálisan egyetértek veled. Ahogy eldől egy választás, a szavazónak (tökmindegy, hogy a nyertesre vagy ellene szavazott), az égvilágon semmilyen beleszólása nincs az ország történéseibe. Ráadásul a többség nem valakire, hanem valaki ellen szavaz. De ez mindegy is, mert a győztes párt azt csinál, amit akar. Megkérdezte-e valaki ezt a csőd szélén álló országot, a drámaian elszegényedő lakosságot, hogy épp most tartják-e ideálisnak a kormányőrség ruhacseréjét több száz millió forintért? Vagy hogy szeretnének-e IMF-ellenes médiahirdetéseket újabb több száz millióért? Szobrot a köztévé épülete elé újabb milliókért?
Mi szelektíven gyűjtjük a hulladékot, hogy spóroljunk, lecseréljük a sokat fogyasztó izzókat a drágábbra, hogy spóroljunk, szigetelünk, mint az őrültek, mert a teljes fizetésünk rámegy a fűtésre, mindenből az olcsót vesszük, mert másképp nem megy, ők meg ott szórják ki talicskával a pénzt az ablakon, ahol csak bírják - a megkérdezésünk nélkül. Miért is kéne úgy éreznünk, hogy tehetünk valamit ezért az országért? És még most is az adófizetőkről próbálnak meg újabb és újabb bőröket lehúzni, de ez már nem lehúzás, ez már lenyúzás. Ha olyan szakmám lenne, mint amilyen nincs, ha fiatalabb lennék, és még egy csomó ha... , egy percet nem gondolkodnék a távozáson. És lehet, hogy számtalan ha ellenére meg is teszem, ha úgy alakul... Egyszerűen nincs, ami marasztalna a kényszeren kívül. Már nem tudok hinni a változásban, a magyar politikusokban, a külföldi segítségben. Konkrétan nem tudom, miben lehetne még itt hinni:(

Túl Hosszú Captcha (törölt) 2012.11.02. 14:18:45

Sőt, meghallgatnám a bloggazda véleményét Matolcsy kijelentéseiről is, hogy majd angol lányokat hoznak haza dicsőséggel visszatérő fiaink, haha! Ne tegyétek, nem véletlenül lettek szigetre száműzve.

A volt jugoszlávok és mai törökök egész jól kicsiszolták az export-kiváltó vendégmunka rendszerét. Valutát küldenek haza, jól van ez kitalálva.

Pesti Kornél 2012.11.02. 14:24:40

Ez a poszt felesleges volt. A blog címe frappáns, akinek nem tetszik, az kössön bele az "országház" szóba is, mert ha az ország - Zsolt szerint - én is vagyok akkor miért is nem ott lakom? Idióta.

RSS 2012.11.02. 14:26:49

Halli,

Többen említik hogy konkrétumokkal lenne célszerűbb vagdalkozni, Kennedy "Ne azt kérdezd mit tehet a hazád érted, hanem hogy te mit tehetsz a hazádért" elvének szimpla visszhangzása kevéssé előremutató. (Az amerikai ifjúság később rendkívül érdekes tapasztalatokat szerzett ezzel kapcsolatban egy Vietnam nevezetű trópusi paradicsomban.)
Tehát, lássuk én magam mit próbáltam tenni, mielőtt hét kerek esztendeje vettem a kalapomat és disszidáltam családostúl?

Egy demokratikus országban a nagy változások letéteményesei a politikai pártok, a kis helyi érdekű dolgok a közösségek kezében vannak, a lakosság általános magaviseletének pozitív változása pedig egyéb pozitív változások eredménye kéne hogy legyen. Magyarán a biztos megélhetés és szép rendezett környezet nyugtatólag hat az idegekre.

Haladjunk kicsitől a nagy felé. Helyi jellegű közösségek, csoportok szervezésével jelentős időt töltöttem el fiatal felnőtt koromban. Tapasztalatom hogy az emberek éhezik a közösséget, a szesz/garázdaság/taplóság Bermuda-háromszögén túlmutató szórakozási formákat és a valahová tartozás érzetét. Azonban abban a pillanatban hogy dolgoznod kell a megélhetésért, minden szervezősdi, összejövetel gajra van vágva hiszen eszetlen túlórákkal, kiszámíthatatlan munkarenddel és persze jó adag agybajjal szórakoztatnak majd a munkahelyeden. Ilyen szempontból nincs különösebb eltérés, szinte minden munkahely hozza ezt a formát (azt nem tudom milyen sógor-koma-jóbarátnak lenni valahol). Kis egyesületed tagsága is hasonló módon szopja tönkre magát nap mint nap, így aztán nem csoda ha elmaradoznak, illetve csak újabb nyűgnek találják ezt az elfoglaltságot. Na meg: hol? Nálad otthon? Megnyerted az örökös takarítás, mosogatás, ropi/csoki/kóla vásárlás örömeit. Művházban? Van itt élő ember akinek már sikerült leszervezni egy rendszeres helyet a helyi kultúrban az utóbbi időben? Nekem anno sikerült, de a személyzet hamar ráunt erre az alulról jövő felesleges kezdeményezésre, és a vala járó munkára, így elkezdték húzni a szájukat, keresztbeszervezni, stb. Szóval helyi kisközösség = legeslegjobb esetben zárt, nagyon szűk haveri/családi társaság. Ez nem fog közelebb hozni a szomszéddal vagy bárkivel saját kis körödön kívül. Szóval, nem jelent előrelépést az ország mint olyan szempontjából.
Pártok: én megtudakoltam hogy és miként lehet pártot alapítani. Viszonylag egyszerű dolog. Alakulnak is választások előtt tömegével és szűnnek meg különösebb hatás nélkül. Miért?
Mert egy valós súllyal bíró politikai párthoz éppen az a három dolog kell ami a háborúhoz és úgy mindenhez.
De tegyük fel hogy van pénzed, épp nyertél a lottón, és erre akarod költeni.
Jó.
Akkor most indulj el, és szervezz alapszervezetet Abonyban, Zsolnán meg pár az ABC sorrend szerint közbeeső településen. Kapkod össze gazdasági, szociális, egészségügyi szakértőket, fizess ki egy nagyvolumenű reklámkampányt és...
És ott állsz egy rakás emberrel, akiket vagy zsebből fizetsz mint függetlenített pártmunkásokat, vagy végzik a kis napi munkájukat, élnek és 0/0 szabadidejükben foglalkoznak a párt ügyeivel.
De ott a zsebedben a lottóötös, pengeted nekik a havi betevőt.
És megnyeritek a választást.
Mi lesz az első dolgod?
Nah, mennyit is költöttem én erre a bulira?
Utaljuk azt nagyon sürgősen vissza a zsebembe!
Ennyi.

padlas 2012.11.02. 14:38:34

@mommmmo: "ez jelenleg az o orszaguk, ok az iranyadok, hat csak menjenek az altaluk meghatarozott iranyba. A falnak teljes gozzel. Van egy olyan mondas is, hogy egy fecske nem csinal nyarat"

Hasonlokeppen erzek en is, egyszeruen remenytelennek latom a helyzetet, es nem akarom az eletemet egy szelmalomharc oltaran felaldozni. De amugy ettol meg nagyon tisztelem azokat, akik otthon maradva felvallaljak ezt a kuzdelmet, es nem hiszem, hogy ezt a szemelyes dontesem elleni tamadasnak kellene tekinteni. Egyszeruen van, aki remenytelibbnek iteli meg a helyzetet, vagy mondjuk "patriotabb", ahogy Nyulz mondta.

Egyebkent azt gondolom, hogy kulfoldrol is nagyon sokat lehet tenni, es errol sem szabad elfelejtkezni. Tobbszor beszeltunk mar errol, sok jelensegre, problemaforrasra jobban ra elhet mutatni, ha valakinek van osszehasonlitasi alapja mashonnan, es a kulfoldi peldakbol sokat lehet tanulni. Persze ehhez az kell, hogy kulfoldiek konstruktivan adjak elo a mondanivalojukat, es az otthonmaradottak se kezdjenek el rogton hazaarulozni, ha valaki mas orszagok peldairol beszel.

Egyaltalan, a kulturalt hangnem hianya engem nagyon sokszor megut, ugy erzem hogy sajnos egyre gyakoribb ez a blogon. Valahogy ez amolyan nulladik lepcsofok: hogyan lehet tenni azert, hogy jobbra forduljanak a dolgok, ha valaki folyton anyaz? Aki folyamatosan mocskolodik, az mit var? Kit lehet ilyen stilusban meggyozni, mi az a pozitivum, ami ebbol keletkezik? Mert szerintem csak frusztracio es elkeseredettseg szarmazik ebbol, minden oldalon; nemhogy elorebb nem jutunk, de meg hatrebb is kerulunk.

baliquez 2012.11.02. 14:39:33

„Én mit teszek azért, hogy ez másképp legyen?"

Ej be szépen megkérdezted, válaszolok is rá, kérdéssel, mert megérdemled: kikért legyen másképp? Ezért az országért? Ami annak a népnek az összessége akik másodszorra is képesek voltak - nagy többséggel - megválasztani ezt az ipari méretű tolvajláson és gőgös cinizmuson kívül SEMMIHEZ sem értő felcsúti tahót miniszterelnöknek?

Elmondom hogy miért NEM teszek hogy ez másként legyen: mert annyira nagyon kevés közös van az értékrendünkben hogy elenyésző. Engem úgy neveltek (és én is úgy neveltem magam) hogy ne a kiskapukat és a kifogásokat keressem, ne irigykedjek, ne seggetnyaljak/könyököljek/tapossak, ne arra legyek büszke amiről nem tehetek, ne alázzak és ne alázkodjak és még sorolhatnám napestig. Nem bocsátom áruba a becsületemet , értetek meg aztán végképp nem.

Közös a nyelvünk, ugyanazokat a meséket hallgattuk gyerekkorunkban, ugyanazokat a népdalokat ismerjük, ugyanazokat a mondákat olvastuk kisiskolásként.
Ennyi. És itt kifújt.

Ez az ország egy fojtogató, nyomasztó térré vált, mert picsogó rossz kurvák vagytok, igen, olyanok akik csak azt nézik hogy mikor van már vége és vajon közben ellophatják-e a kedves kliens pénztárcáját és/vagy óráját. Közben boldogan tapsikoltok miközben szárazon basznak titeket halálra a világ legmagasabb büntetőadóival, ki kinézve oldalra, vágyódó kárörömmel hogy "a szomszédnak lehet hogy rosszabb lesz", mit nekem az árvíz ha a szomszédot hamarabb elviszi a dögvész, mulatunk.
Ilyenek vagytok.

És ha valamitől meg akarom óvni a gyerekeimet és magamat, akkor az a magyar átok: ti, csaló, rosszindulatú, kicsinyes meghunyászkodók.

is 2012.11.02. 14:42:05

Nagyon jó a családos hasonlat. Ugyanis sokan hagyják el családjukat is, ha annyira eltérő az értékrendjük. Namost ki szeretne egy olyan családban élni, ahol naponta személyeskedően gyalázzák az értékrendjét, a szülői arrogánsak, miközben józan paraszti ésszel felfoghatóan hülyeségeket tesznek? Miért kellene ezt egy gyereknek, aki semmilyen körülmények között nem tudja átvenni az irányítást, minden határon túl tűrnie?

Ma úgy tűnik, hogy a jelenlegi szülők a gyerekek negyedének támogatásával kívánnak szülők maradni, a háromnegyed ellenében. A háromnegyed gyerekből fele ezt szó nélkül tűri, de legalábbis nem jut el odáig, hogy egymással összefogjon. Mit tud csinálni a maradék? Szó nélkül tűrjön ő is? A gyalázkodást, a kilátástalanságot, a mindent? Te túl sokat, értelmetlenül sokat kívánsz.

De még ezen túl is: mindenkinek lesz gyereke magának is. ÉS nem csak az a döntés, hogy én elhagyom-e a családom, hanem az is, hogy azt akarom-e, hogy az én gyerkem ebbe a családba szülessen. itt nőjön fel, őt is gyalázzák buták, tehetségtelenek, az egynegyed. Morálisan egyáltalán nem elítélhető ha azt mondom, hogy kösz nem, ennek nem teszem ki a gyerekem.

Az ország átlépte a határt. Ez ellen a háromnegyed nem tesz. A maradék ezután azt tesz, amit akar.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.02. 14:42:13

Én nagyon poztívnak látom, hogy egyre több magyar megy el Mo-ról. A magyarok egyik legnagyobb baja, hogy szűk látókörűek (lásd "legjobb a magyar konyha", "legszebbek a magyar nők", s más hasonló ökörségek), nem ismerik a világot, elmaradott mucsai bunkók. Így örülök, hogy a helyzet egyre szarabb, ami miatt sok magyar kénytelen világot látni. Ez hosszú távon nagyon a hasznára fog válni az országnak. De a haszon rövid távon is jön: a legtöbb magyar bunkó hirtelen ráeszmél külföldön, hogy mégsem körülötte forog a világ.

Tamás András György 2012.11.02. 14:51:01

@baliquez: minden szavaddal melysegesen egyet tudok erteni!

AiRLAC 2012.11.02. 14:52:33

@Eltévelyedés: ez a kommented se rossz, de azért ez jobban tetszett:

"Mostmár itt is szar, mert nem lehet csakúgy magyarul szidni senkit az utcán, mert megértik."

monddazigazatmar 2012.11.02. 14:57:48

@balage_81 reloaded: 32 évesen nem szeretnél küzdeni?
Elmész ám a kurva anyádba 32 évesen te szar. 32 évesen kb azt jelenti, hogy tanultál 24 éves korodig az állam pénzén, dolgoztál elvileg 8at, és mivel nincs saját lakásod, autód, nagymellu nőd azért elhuzol. Senki nem tart vissza, de szivből kivánom, hogy dögölj meg te lusta ingyenélő szaralak.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.11.02. 15:01:27

@AiRLAC: Cserbenhagyott az iróniadeketorom, és nem tudom, hogy most irdatlan tuskónak tituláltál, vagy tényleg tetszik.

Mindazonáltal továbbra is ez az egy szó jut eszembe a posztról. Hogy valami jó is legyen már ezen az oldalon.

mojoking77 2012.11.02. 15:02:10

@monddazigazatmar: Sssssssssss.... Ennel sokkal szerenyebben, ha szabad kernem. Ez a blog pont nem errol a stilusrol szolt eddig, es szeretnem, ha igy is maradna. Javaslom az Index Poli-Dili forumait, ott elfogadott ez a viselkedes, normalis helyeken viszont erossen visszas. Nem muszaly valaszolni, eleg, ha megszivleli, es elhuz innene a fenebe. Koszonettel:

fhdgy 2012.11.02. 15:05:21

Mi történt, mi történt? Hírtelen nagyon megváltozott a hangnem! Felébredtek az alkeszek és még nem döntötték be az első nyugtató adagokat?

Félre a viccel!

Tényleg hírtelen átment nagyon alpáriba a dolog!

Miért, ki miatt?

AiRLAC 2012.11.02. 15:09:17

@Eltévelyedés: bocs, a smiley lemaradt, most pótolom :)

Beszélgetés közben:
- És tudod mi a jó? - költői kérdés, épp folytatná, amikor közbevágok:
- A pina. De hogy jön ez ide?

kriszana · http://picasaweb.google.co.uk/kriszana 2012.11.02. 15:09:51

Szerintem nem rossz a mottó.

Akkor kezdtem olvasni ezt a blogot, mikor külföldön éltem évekig és nagyon is találónak éreztem a mottót magamra nézve (meg a több tízezer magyarra, akik szerte élnek a világban).
Lehet ezt nem szeretni, de ettől ezek még tények.

Kb két hónapja visszaköltöztem Magyarországra és már most azon gondolkodom, hogy merre kéne tovább menni.

monddazigazatmar 2012.11.02. 15:10:59

@mojoking77: Egyem azt az érzékeny lelketeket. Az, hogy egy országot fikáz valaki, hogy fölényeskedik, hogy nagyon megmond 32 évesen, hogy eltartatja velünk az anyját, az rendben van, ha valaki ezért elküldi a francba akkor már megy a szisszenés
A gyökérke 32 év minden élettapasztalatával osztja az észt, és nyalja a külföldiek seggét, fikázza azt aki itt maradt. Hányja le magát

mojoking77 2012.11.02. 15:11:06

@fhdgy: A tema sajnos erosen trollmagnes, plusz kikerult a cimlapra, ami megint 50 + idiotat hozott ide, akik eddig mas forumon hoborogtek, nagy valoszinuseggel fogalmuk sincs ennek a blognak a szinvonalarol, es nem is erdekli oket.
Kelemetlen, de neha elofordul.

AiRLAC 2012.11.02. 15:12:54

@monddazigazatmar: két dolgot szeretnék mondani:

1. A stílus maga az ember

2. Én például 18 éves koromtól dolgoztam, mellette saját költségen tanultam mindent, 32 évesen már volt egy családi házam, két autóm, feleségem, gyerekem. Jól kerestem (igen, sokat), mégis eljöttünk. Többek között az ilyen stílus miatt mint a te kommented.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2012.11.02. 15:13:26

... és rángassunk vissza mindenkit az üstbe, aki ki akar szabadulni belőle. Így az ördögöknek sem kell majd ránk felügyelnie, majd mi megoldjuk helyettük.

Én egyedül azt nem értem, miért nem lehet hagyni mindenkinek, hogy azt csinálja, amit akar? Miért akarjuk megmondani, hol érezze jól magát? Nem az lenne a korrekt, ha mindenkire magára bíznánk a döntést? Aki itthon nem érzi jól magát, az hadd menjen, aki meg itt jól érzi magát, az maradjon.

SilentDreams 2012.11.02. 15:13:45

@monddazigazatmar: Na, itt van a hataratkelo.blog.hu/2012/11/02/kitagadas_es_megertes/fullcommentlist/1#c18198979 által említett nulladik lépcsöfok. Mit lehet ilyen szinvonalú hozzászólással kezdeni, ami mellesleg tele van elöfeltételezésekkel és "én mindent mindenkinél jobban tudok" szemlélettel.

Ilyen stílusban nem fog menni az eltérö vélmények megbeszélése...

mojoking77 2012.11.02. 15:14:37

@monddazigazatmar: Nem igazan ertetted amit irtam. Legalabb is remelem csak ez tortent, es nem arrol van szo, hogy ketelen vagy normalis stilusban kommunikalni. Szo se essen rola, nem azt mondom, hogy nem lehet szidni valakit, de azt meg lehet csinalni egy bizonyos szint folott a kurvaanyad-baszd meg-dogolj meg trio alkalmazasa nelkul is. Javaslom olvass tobbet, es fejleszd kicsit a szokincsedet. Udv:

monddazigazatmar 2012.11.02. 15:16:51

@AiRLAC: :D:D:D igen. persze. biztos van aki elhiszi. :D

KevinMulder 2012.11.02. 15:16:59

@monddazigazatmar: 34 évesen, 15 év igazolt munkaviszonnyal már kimehetek?

Amúgy meg az állam "ingyen" biztosított számomra alapvetően használhatatlan ismereteket. (vö. külföldi "General Business" és egyéb órákkal)

Ja, meg nem is volt ingyenes. A szüleim végig adóztak, míg én tanultam.

Szóval lehet visszavenni az arcodból, okés?

fhdgy 2012.11.02. 15:18:50

@monddazigazatmar:

Figyelj! Elmagyarázom, most egyből kétszer, először és utoljára:

Egy intelligens, jól nevelt ember el tudja mondani a véleményét úgy, hogy az tökéletesen érthető legyen, nem kell ahhoz, hogy mocsok dőljön belőle.

Vannak akiket nem az evolúció hozott le a fáról, hanem valami erősebb szél.

Nagyon könnyen meg lehet őket különböztetni a stílusok alapján!

Te hova sorolod magad? Döntsd el!

monddazigazatmar 2012.11.02. 15:19:42

@mojoking77: köszönöm a javaslatod. lehet, hogy többet olvastam már mint az összes kommentelő együttvéve. Ki tudja?
Ja, az meg, hogy a szivből jövö őszinte káromkodást nem kezdtem el finomitani, hát nem sajnálom. Tudod, verj rá egyszer az ujjadra kalapáccsal, majd reagálj rá valami szépen megfogalmazott költői összetett mondattal.

agatsu 2012.11.02. 15:21:23

Én szeretném megkérdezni a poszt íróját, hogy Ő mit tesz az országért ,hogy jobb legyen itt... nem irónia, tényleg kiváncsi vagyok rá.
Az hogy adót fizet, szavaz, nem szemetel,betartja a törvényeket, stb most nem érdekel, mert a lakosság döntő része megteszi ugyanezeket, és tettek így szerintem azok is ,akik elmentek/nek.
Én arra lennék kiváncsi, hogy mondjuk mit tesz, ha egy hivatal, szolgáltató,a kormány( leszarom melyik) Őt hátrányosan érintő intézkedést tesz amit sérelmez, igazságtalannak tart, a packázásról ügyintézésről, lehúzásokról, értelmetlen törvényekről,...mit tesz Ön? Hogyan vátoztat, hogyan teszi jobbá?
Nem pártok és kormányok összehasonlítására vagyok kiváncsi előre jelezem, hanem egy általános állampolgári magatartásra, ami bármikor alkalmazható...szóval kérem írja le azt is, Ő hogyan teszi jobbá ezt az országot, hogy jobban érezze magát iithon.

AiRLAC 2012.11.02. 15:22:22

@monddazigazatmar: arra próbáltam célozni hogy lehet valaki 32 éves úgy hogy nem "tanult 24 éves koráig az állam pénzén". Mellesleg tudod honnan van az állam pénze?

Ja és nem kértem hogy elhidd, tőled aztán nem :)

AiRLAC 2012.11.02. 15:24:08

@monddazigazatmar: "köszönöm a javaslatod. lehet, hogy többet olvastam már mint az összes kommentelő együttvéve. Ki tudja?"

Igen, ez látszik a választékos nyelvezeteden.

+
":D:D:D igen. persze. biztos van aki elhiszi. :D"

Alaister Grand 2012.11.02. 15:24:16

Hadd fogalmazzam meg "amerikaiul", mit gondolok:
Dude, get laid!

mojoking77 2012.11.02. 15:24:53

@monddazigazatmar: OK, akkor kepesnek erzed magad, hogy elget tegyel a tobbi hozzaszolo kereseinek?
(ugyis mint, -I.moderalod magad, illetve II. nem szolsz hozza olyan temahoz, ahol nem vagy kepes normalisan megnyilvanulni. Felre ne ertsd, an, hogy elkuldessz valakit a fenebe, messze nem egyenlo azzal a mocsokkal, amire nagyjabol eddig mindenki felkapta a vizet).
Most, hogy ki mennyit olvas? Hat inkabb ne menjunk bele, lehet meglepodnel, az altalad eddig ugy lenezett forumtarsakkal kapcsolatban :)

AiRLAC 2012.11.02. 15:25:35

@agatsu: "Az hogy adót fizet, szavaz, nem szemetel,betartja a törvényeket, stb most nem érdekel, mert a lakosság döntő része megteszi ugyanezeket, és tettek így szerintem azok is ,akik elmentek/nek."

Az a baj hogy pont nem a döntő része.

KevinMulder 2012.11.02. 15:26:48

@mojoking77: Valakinek a Blikk is olvasmány, tudod ;)

kvadrillio 2012.11.02. 15:28:11

@nestje: ÉN....ÉN.....ÉN.....CSAK AZT NEM ÉRTEM, HOGY A MAGYAR PARLAMENT POLITIKUSAI, MIÉRT NEM VÁGNAK NEKI VÉGRE A nagyvilágnak ?!!!

KevinMulder 2012.11.02. 15:29:46

@kvadrillio: Isten ments ... akkor nem lehetne hova menekülni :(

monddazigazatmar 2012.11.02. 15:30:31

@KevinMulder: Persze. Miért nem 25 évet hazudsz? :D
Használhatatlan a tudás? Hát tetszett volna normális dolgot tanulni.
Amugy meg menj. Nem azzal van a baj aki megy, hanem azzal aki itt fröcsög, fikáz, okoskodik, aztán megy ki mosogatni, meg lakni valami lyukba--
Persze, messzirol jott ember mond amit akar, ez a blog persze tele van baromi sikeres, 8 nyelvet beszélo, komoly egzisztenciával rendelkezo emberekkel. Akik kimennek mosogatni. :D Na persze.
De még egyszer, nem az a gáz, hogy kimegy, hanem az, hogy 1. fröcsög haza, 2. anyját eltarthatjuk, 3., osztja az észt. 4. hazudozik,mert önigazol.

monddazigazatmar 2012.11.02. 15:31:28

@mojoking77: mondom, lehet te lepődnél meg.

AiRLAC 2012.11.02. 15:33:03

@monddazigazatmar: "Nem azzal van a baj aki megy, hanem azzal aki itt fröcsög, fikáz, "

Pontosan.

"Persze, messzirol jott ember mond amit akar, ez a blog persze tele van baromi sikeres, 8 nyelvet beszélo, komoly egzisztenciával rendelkezo emberekkel."

Meg nagyon olvasottakkal is.

Na, nyertél egy szűrés gombot tőlem is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 15:34:51

Belinkelnem egy jo ket hete irt cikkemet:

logout.hu/bejegyzes/tildy/hazalatogatas/hsz_1-50.html

Voltunk otthon, leirtam mi tortent.
Ha megnezed a kommenteket, egy szo hazafrocsoges nem volt, tenyszeruen irtam le mindent.
Erre mit kapok par embertol ? Mit fikazom Magyarorszagot...

Egyebkent meg , mar mastol is kerdeztem mi az eszosztas? Ha megjegyezzuk, hogy ezt vagy azt lehetne otthon jobban is?

monddazigazatmar 2012.11.02. 15:35:35

@mojoking77: Ja, még egy dolog. Az ország már átlépte, ezért tik is. Mert itthon lehetetlen boldogulni. Aki kimegy az választja a könnyebb utat. Én választottam a nehezebbet, itthon élek magas szinten, jól megy, nem panaszkodom. Akkor ki is a faszagyerek? Aki bedobja a durcit, elhuz, mert itt nem lehet mihez kezdeni, vagy aki itthon megmutatja, hogy azért csak lehet?
Jöhet az olvasottségpróba... :D

KevinMulder 2012.11.02. 15:35:52

@monddazigazatmar: Mert nem kell hazudnom. Ténylegesen megvan a 15 évem. Édesanyámat meg nem kell eltartanod, mert egyrészt dolgozik, rendes szakmában, másrészt meg eltartom, ha úgy alakul. Mi is a helyzet a te anyáddal?

Egyéb kérdés? Mert a választékos nyelvezeteden kívül a jelek szerint te nem vitted semmire.

nigara 2012.11.02. 15:37:29

"tik" ?????? ez az olvasottságpróba? :)

KevinMulder 2012.11.02. 15:37:51

@monddazigazatmar: Tudod, az a fura, hogy akik "magas szinten" élnek, azok általában nem vetődnek ilyen blogokra hozzád hasonlóan fröcsögni. Jelentkezz az Uránia moziba, új vetítőgépet keresnek ...

mojoking77 2012.11.02. 15:40:07

@monddazigazatmar: Jo, lassuk az en tortenetem. 35 ev, 16 ev szakmai tapasztalat, foiskolai diploma (igen jol szamolsz fizetos), 6 eve elek kulfoldon ugy, hogy az adot haza fizetem. Es igen, meg igy is sokszorosat keresem az atlag magyarnak. Plusz lakast, autot evente tobbszori hazautat fizetnek. Na, szerinted hol hazudtam? (A valasz egyszeru, sehol). Es nagyon sok, nalam sokkal jobb helyzetben elo magyar van, akik kozul sokan jarnak ide is, mar csak azert is mert neha jol esik beszelni masokkal, akik hasonlo dolgokon mentek keresztul mint en/mi. Ezek utan rem faraszto, hogy egyesek ezt egyszeruen nem kepesek feldolgozni (valoszinuleg kivul kerult az altaluk eddig felepitett vilagkepen), es a csalodottsagukat arroganciaval, es agresszivitassal helyettesitik. Itt nincs erre szukseg. Az, hogy egy ket ember valoban csak onamitani van itt, nem jelenti az atlag szinvonalat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 15:40:19

@monddazigazatmar: Vannak dolgok, amiket nem old meg a penz. A relative sok penz sem.

Igen, lehet leszolni minket, hogy az ossznepi korrupcioban (tisztelet a kivetelnek ) nem akarunk reszt venni.

mojoking77 2012.11.02. 15:42:58

@monddazigazatmar: "....ezért tik is. ...."
"...Jöhet az olvasottsagpróba... :D"
Ugyan, minek..... :)

Logorrheic 2012.11.02. 15:44:09

A poszt nem rossz, egyet tudok érteni vele. De a blog mottójával nem is ez a baj ... vagy nem csak ez. Ugyanis a mottó azt sugallja, hogy mindenki azért és csak azért lépi át a határt, mert otthon nem jó neki. Mi van azokkal, akik csupán kalandvágyból, vagy szakmai meggondolásból lépték át a határt?
Mert én speciel otthon sem éltem rosszul, semmi bajom nem volt - annó - ahogy otthoni barátaimat, volt évfolyamtársaimat elnézem most sem lenne, de viszketett a talpam, ki kellett próbálnom.

KevinMulder 2012.11.02. 15:48:12

@Logorrheic: Gondolom azok indíthatnak blogot a kalandvagybolkulfoldon.blog.hu alatt ...

micsoda? 2012.11.02. 15:51:41

@SilentDreams: Nehéz észrevenni a jót? Nem kell nagyon kutatni, mert éjjel nappal ontja a média. Miközben látom a saját helyzetemet, meg más is.

Logorrheic 2012.11.02. 15:55:28

@KevinMulder: A név, "hataratkelo.blog.hu" nem korlátozza a posztokat pusztán a megélhetési külföldön dolgozókra.

padlas 2012.11.02. 15:59:46

@Logorrheic: voltak ilyen posztok is, irhatsz te is nyugodtan. Egy mottonak nem az a lenyege, hogy minden helyzetet tokeletesen lefedjen.

kék madár 2012.11.02. 16:11:06

igen verlazito ez a post, azt sugallja, hogy az atlagember tehet valamit az orszagert, az orszagot lerombolo es kirablo "elit" ellen. Nem tehet, legfeljebb azt hogy felgyujtja magat a parlament elott, johiszemuen: ez naivitas, rosszhiszemuen: fideszes csusztatas. A pelda egy csaladdal szinten agyrem. Apples and Oranges, en oszinten nem raktam volna ezt ki.

marcovb 2012.11.02. 16:11:20

Érdekes poszt.
Engem a miért egyre kevésbé érdekel, inkább a hogyanra terelném a figyelmet.
Nos kedves poszter, hogyan teszel társadalmunk szétcincálása ellen, az egzisztenciális félelem generálta másik emberen való áttaposás, ellehetetlenítés ellen?

Van "szerencsém" olyan közegben dolgozni, ahol látom a változás "szelét". A korábban a masszív középosztályhoz tartózó családok kerültek tartósan lejtőre. Van aki észlelte ezt és próbál ellene tenni, valaki nem tud ellene tenni, valaki nem is észlelte...
Az én véleményem, egyben tapasztalat is; ma az alja tud érvényesülni a társadalomnak, a gátlástalan, mindenkin átgázoló nyerészkedők. Az értelmiség pedig szótlanul (egzisztenciálisan megfélemlítve?) bambán nézi, ahogy elhordják a feje fölül a tetőt.

fhdgy 2012.11.02. 16:15:37

@Logorrheic: Szerintem nem kellene összemosni az ilyen vagy olyan ok miatt külföldre menő normális embereket a megélhetési politikusokkal ( van más politikus is? ).

Ilyen alapon minden rendes ember "megélhetési" ember lenne, hisz akár itt, akár máshol becsülettel dolgozik a saját és családja megélhetéséért.

marcovb 2012.11.02. 16:24:32

Mikor lesz változás?
Majd ha a képviselőidet visszahívhatod amikor bebizonyosodik, hogy nem a ti (megválasztó) érdekeiteket nézi, hanem a sógor-koma-retye-rutyi haverokét és a sajátjáét sütögeti!
Addig ne álmodj, ez független marad színektől, emberektől.

mommmmo 2012.11.02. 16:26:15

@Nadine: " Ahogy eldől egy választás, a szavazónak (tökmindegy, hogy a nyertesre vagy ellene szavazott), az égvilágon semmilyen beleszólása nincs az ország történéseibe. "

Na ez igaz, es szerintem epp ezert mondhatjuk el, hogy bar van demokratikus intezmenyrendszer, nincs demokratikus kultura amivel ezt hasznositani tudnank...
A demokracia nem abbol allna, hogy negyevente elmegyunk szavazni, aztan szevasztavasz, hanem azon, hogy a hatalmat ellenorzo funkciok es polgari erdekervenyesito tevekenysegek sora mukodik. Nalunk ilyesmi nincs, es az emberek tulnyomo tobbsegenek igenye sincs ra, mert ehelyett arra van igeny, hogy vegighallgassuk a soronkovetkezo baromsagot a soronkovetkezo bunbakrol.. meg az ures szocseplesekre van meg igeny, meg uresebb frazisokkal kapcsolatban. Mint peldaul ez a "ki a magyar" meg egyeb agyremek.. errol szol a kozelet, es nem a demokratikus ellenorzo funkciokrol, meg onervenyesito mechanizmusokrol.

Attol, hogy valasztunk onmagaban meg nem lesz demokracia, az csak a pont lenne a mondat vegen, de nalunk nics mit lezarnia a pontnak, csak ott log a levegoben.

Es nagyon egyetertek Bircaval, sajnos aki otthon el tokeletes betokosodottsagban, a magyar media emloin taplalkzva, az sohasem fogja atlatni, hogy peldaul mit jelentene a demokracia. Szoval nagyon is jo, ha minel tobben elhuzunk.. Na nem azert, mert a londoni Mekiben mosogatva ezeket egybol atlatja a bevandorlo, de a egy kisse magasabb szintre kerul, akkor jo esellyel.

encore 2012.11.02. 16:28:09

Zsolt:
Én csak beleolvastam a hozzászólásokba, a reakciók engem nem igazán nyűgöznek le.
Én pontosan egyetértek ezzel:
"Az ország átlépte a határt, ezért mi is átlépjük." - így szól a blog mottója.
Ezen nem kell változtatni.
Te a családot direkt összekevered a társadalommal szerintem nem kellene.
Amit én és velem együtt sokan átéltek ebben az országban az az egyén lekicsinyítése, amivel én nem tudok egyetérteni, mert ez szellemi elnyomás, és ezzel úgy gondolják együtt jár az anyagi javak, bevételi források, fizetések, minimalizálása.
Tehát élj abból ami jut szinten, ami aprópénz. Ez ma Magyarország, ebből alapíts családot, és biztosíts legalább emberi méltóságnak megfelelő jólétet az utódaidnak.
Ez itt a probléma faszikám. Ezért van miért fröcsögni.
Az emberek nagyrésze aki nem, vagy nem csak a tanulásra, hanem a fizikai vagy szellemi munkára törekedett életében, elkezdett lecsúszni, az anyagi javak mennyiségének hiánya miatt.
A mottód ma már itt ebben az országban, ezzel a politikával nem állja meg a helyét. Levitézlett ez a szellem, mert nincs becsület, még ha van is jobbító szándék, de az édeskevés, ha lenyúlnak állami szinten, ha a szándék már nem elég.
Én itt akartam élni itt akartam családot, de hova alázkodjak hogy tán ne zúzzon össze a nincstelenség.
„Én mit teszek azért, hogy ez másképp legyen?"
Ennyi erővel azt is mondhattad volna ne azt várd hogy érted tegyen a nemzet, te tegyél a nemzetért.
Igen ehhez becsület kellene legfőképp politikai szinten, de az nincs ebben az országban, a rendszerváltás óta eladták a magyar emberek magyarországi jövőjét. Mennyi is az államadósság?
Hitelt hitelre halmozni?
Amit én most keresek rendes szakmával nem tudnék családot fenntartani belőle. Külföldön ezzel nem lesz gond, de én ettől még magyar maradok, és a fejemben ha máshol nem is meg lesz az az emberek listája akik ide juttatták ezt az országot ahol most tart.
Gondolj bele abba ha valaki, valakik papírra vetik kik és mit tettek az ország hanyatlásáért. Szép kövér embertömeg lesz azon, azokon a papíron, papírokon.

padlas 2012.11.02. 16:43:31

@mommmmo: "A demokracia nem abbol allna, hogy negyevente elmegyunk szavazni, aztan szevasztavasz, hanem azon, hogy a hatalmat ellenorzo funkciok es polgari erdekervenyesito tevekenysegek sora mukodik. Nalunk ilyesmi nincs, es az emberek tulnyomo tobbsegenek igenye sincs ra, mert ehelyett arra van igeny, hogy vegighallgassuk a soronkovetkezo baromsagot a soronkovetkezo bunbakrol.."

Szomoru, de igaz.

fhdgy 2012.11.02. 16:43:36

Úgy látom, a trollok eltüntek! Ez már jó!

Nem vagyok naív, de talán tényleg lehetne jobbítani. Ehhez leírok egy élethelyzetet, amiben vagyok, a többit majd meglátjuk!

Majd hét évet dolgoztam Németországban, programozóként. 2009 vége felé haza kellett jönnöm, mert már nem volt ott munkám. Mivel már erősen közeledem a hatvanhoz, ki tudja miért, de már nem látom annak komoly lehetőségét, hogy a szakmámban még egyszer rám mosolyogjon a lehetőség és újra külföldön dolgozhassam, munkavállalóként.

Ezért most azon ügyködöm, hogy olyan programokat írok, amiket talán majd el lehet adni. Igyekszem őket eleve többnyelvűre csinálni, hogy ne csak kis hazánk, hanem potenciálisan ez az egész kicsike sárgolyó is piac lehessen, legalább is elvileg.

Nem tartom lehetetlennek, hogy így egy idő után akkora jövedelmem legyen, hogy bárhol is a világon, ha szerényen is, de megélhessek, anélkül hogy hagyományos értelemben munkahelyem legyen.

Jelen pillanatban úgy állok ehhez a dologhoz, hogyha ez sikerülne, akkor abban a pillanatban elhúznék innét. Lehet, hogy ez sokak szemében gyalázatos, de van bennem annyi gerinc, hogy ezt kimondom és vállalom.

Lehetne választani: megdolgozom a sikerért, tegyük fel, hogy bejön ( ha nem, nincs miről beszélni ), de már máshol akarok élni, máshol, másnak fizetnék adót. Jó ez? Nem hiszem!

A másik eset ( szintén csak a siker esetén ) az lenne, hogy itthon maradok, itthon fizetem az adót, de szenvedek a magyar valóságtól ( itt megjegyezem, hogy amióta hazajöttem, tényleg szenvedek ). És ez jó? Hát, nekem biztos nem!

Akkor most adjatok tanácsot! Mi legyen, hogy legyen!

( nem igérem, hogy minden körülmények között hallgatok a tanácsokra, de azt igérem, hogy becsülettel meghallgatom őket és elgondolkodom rajtuk, ha találok korrekt kompromisszumot, hát tudnám favorizálni! )

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2012.11.02. 16:55:09

@mojoking77: ...ugyanígy érzek, ugyanezt írnám, szívemből szólt...

Tréfarépa367 2012.11.02. 16:57:45

" Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.

Szíve szorult, rezgett a lába,
acsargó habon tovatűnt,
emlékezően és okádva,
mint aki borba fojt be bűnt.

Volt, aki úgy vélte, kolomp szól
s társa, ki tudta, ily bolondtól
pénzt eztán se lát a család.

Multunk mind össze van torlódva
s mint szorongó kivándorlókra,
ránk is úgy vár az új világ."

magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/hazam.htm

A történelem ismétli önmagát

kandel 2012.11.02. 17:03:14

egyetertek azzal, hogy mindenkinek tenni kell az orszagert, mert csak igy lesz jobb. dolgozok odaadom a penzem adora, egeszsegbiztositasra stb. es cserebe elvarom, hogy a penzt arra hasznaljak fel ami emberibbe teszi az eletem. ennyire egyszeru bizalmi kapcsolat. nekem ugy tunt magyarorszagon nem volt meg ez a bizalom: ezert nem akartam ott senkinek sem odadni a penzem.

zsírvezér 2012.11.02. 17:24:44

@fhdgy: Gerinc hiánya okozza ,hogy lelépnek onnan az emberek? Nem hiszem, sőt annak van igazán gerince aki lelép. Ez a kivándorlási hullám, sokkal inkább szól annak a korrupciónak ami mára már nem betegsége a magyar társadalomnak , hanem egyenest a princípiuma. Enélkül összeomlana a magyar társadalom. Akik mennek azok többsége azért választja ezt a megoldást -én saját bevallásom szerint ezért tettem - ,mert le kívánja cserélni kapcsolati tőke szaros-hugyos pocsojáját az egyéni méltóságra és függetlenségre. És szeretném ha a gyermekeimet, nem a m.o.-i társ. berendezkedésre nevelné az oktatási rendszer.

zsírvezér 2012.11.02. 17:33:16

Ami az ilyen post-okat illeti több bennük a savanyú szőlő íz mint a "gerinces" magyar virtus. Egyébként is magyarnak lenni egy vállalás , nem földrajzi tartózkodás kérdése.

Dr Gregory House 2012.11.02. 17:46:11

„Én mit teszek azért, hogy ez másképp legyen?"

Az elmúlt hoszonegynéhány év azt mondatja velem: sajnos nem enged túl sokat tennem, hülyébe vesz, balról-jobbról átver, gusztustalanná vált és inkább elkerget, mint marasztal.

tinu 2012.11.02. 17:59:49

Örülök, hogy többen is pedzegetni kezdték azt a témát, hogy hogyan is tehetnénk állampolgárként a demokráciáért. Az én értelmezésem szerint alapvetően ez volt a posztoló felvetése is. Egyet értek, hogy nem annyi a demokrácia, hogy négy évenként szavazunk, de azt a minimumnak tartanám, hogy az emberek legalább vegyék a fáradtságot és ballagjanak el szavazni. És azt kéne megtanulni (nekem is, főleg a hogyanok ismeretlenek számomra, mert ezekről tényleg egy átlag ember nem tud, nem tanítják stb.), hogy kell öntudatos állampolgárnak lenni. Hogy lehet visszahívni egy képviselőt? Mit lehet tenni, ha azt látom, hogy valaki csal? A saját szakmámban is nehéz megtalálnom azokat a módozatokat, hogy tehetném jobbá a helyzetet (hogy kell pl. az etikai bizottsághoz eljuttatni egy problémát stb.), mert még a szakmám tagjai sem foglalkoznak vele, mindenki csak a "csodát" várja, hogy maguktól megjavulnak a dolgok. Egyszer pl. hirtelen indíttatásból elkezdtem az interneten infót gyűjteni, hogy hol lehet önkéntes munkát végezni, hátha ezzel jobbá tehetem egy picit a környezetem. Alig találtam lehetőséget. A gyerekem óvodájában minden évben van nap, mikor a szülőket kérik, segítsenek rendbe tenni az óvoda kertjét, udvarát. Csak a saját csoportunkat véve alapul, a 25 gyerek szülőjével ketten vagy hárman mentünk el. Miért?

tinu 2012.11.02. 18:01:31

szülőjéből szülőjével helyett :)

rcfan 2012.11.02. 18:19:35

Egyébként az egy érdekes kérdés, hogy ez az ország itt, Európa közepén miért nem tud versenyképes alternatívát mutatni?

Minden adottság meglenne hozzá, mégis ... valami nem stimmel.
De mi?

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.02. 18:24:47

Sokan sokféleképp elmondták, mi az a "más" (vagyis nem a pénz) ami miatt érdemes kimenni (nem feltétlenül kint maradni, de legalább egy kicsit körülnézni). Ilyen "más" dolog pl. a kritikához való viszonyulás. Nyilván a tahó kint is tahó, de az alapvető hozzáállás a kritikához és a vitához külföldön teljesen különbözik a miénktől. Hollandiában pl. az egyetemen rendszeresen előadásokat kellett tartani arról, ki hogy halad a kutatómunkával, milyen kísérleteket tervez, stb. amit a többi hallgató
1. érdeklődve végighallgatott
2. értelmesen kritizált.
Kint tartózkodó magyar hallgatók egy jelentős része ezt az élethelyzetet egyszerűen képtelen volt értelmezni. Tipikus reakciók: "Mit ugat bele?" "Mi köze hozzá?" "Biztos azért basztat, mert magyar vagyok" "Hol érdekel engem, hogy mit csinál?"
Én, a sokak által leidiótázott hazatelepült ezzel kapcsolatban annyit tudok tenni, hogy saját gyerekeimet megpróbálom ebben a gusztustalan, gumigerincű, kompromisszumra hajlamos szellemben nevelni, mert ez az, amire szerintem az istenadta népnek itthon a legnagyobb szüksége lenne. De hogy milyen esélyekkel indul az én két gyerekem a maradék kilencmillió-hányszázezerrel szemben, abba most nem akarnék belegondolni.

monddazigazatmar 2012.11.02. 18:28:01

@mojoking77: megtaláltad? azt irtam tik? kiváncsi voltam, hogy ebbol hányan milyen okosságot vonnak le. A kérdésekre persze nem tudtál válaszolni.
@KevinMulder: Vigyelek egy kőrt a kocsimmal? Urániamozi. Pff. A magas szinten élők nem szoktak ideirni? Honnan tudod? Ismersz mindenkit? Vagy ide csak proli megnemértettek irkálhatnak? A franc tudta, hogy egy nyilvános fórumra, blogra nem kommentelhetek csak azért, mert jól múködö cégem van...
Az miért nem zavar jobban, hogy a kommentelők, posztolók fele összevissza hazudozik, és még a reptérre se jutott ki soha?
Ha valaki menni akar, az megfogja a kis csomagját, és elhúz, nem filizofálgat itt, hogy "menni fogok, mert itt nem lehet megmaradni". Ez nem kiköltözés, hanem hangulatkeltés, durrogás. A másik fele, hogy aki meg kint van, az idejár visszaböfögni, hogy mekkora hülye már az aki itt maradt.
Nagy karrier a mosogatás, takaritás, tényleg. Fogalmam sincs, hogy más népeknél hogy mukodik, de amit itt a "magyarok " csinálnak az gyomorforgató. Saját népeteket, országotokat fikázzátok.
@tildy:): Jahaha. Össznépi korrupció? Idézek tőled:" Nem szeretek "fullenteni" , azonban a kenyszer nagy ur, " és kiprobáltad, hogy mi történik, ha kiköltözés elott megprobálsz ugy lenni, hogy nincs lakcimkártyád. Aztán sirsz, hogy másodrangu állampolgárnak számitasz. Igen, kiscsillag? Nem épp el akarsz menni végleg? Miért is furcsállod? Az egyetlen érdekesség, hogy egyáltalán másodrangunak számitasz, hiszen épp le akarod mondani, nem? Mindjárt elkezdek sirni, hogy aki épp elátvozik, annak nehézségei vannak feltöltökártyás netet vásárolni. Egy seggel két lovat nem lehet.

Spidey84 2012.11.02. 18:35:22

Könyörgöm, hagyjuk már ezt a "te mit tettél azért hogy jobb legyen?" szöveget, mert ez meg a felelősség áthárítása az egyes állampolgárokra! Ha becsületesen dolgozom, családot alapítok, intézem az ügyeimet, akkor a magam részét megteszem azért hogy jó legyen nem? Például itt vagyok én. Raktáros, targoncavezető voltam Magyarországon, és az vagyok itt Angliában is, azaz teszem a dolgom, amiért felvettek. És mégis, itt 3szor olyan jól élek ebből a munkából mint otthon. Kérdés: akkor én most mit csináltam jobban, rosszabbul? Azért ott lennének a vezetők, politikusok, satöbbi, legyen már az ő dolguk, hogy az adott országban a dolgok a lehetőségekhez képest jól menjenek. Érdekes, még a környező országokban is egész jól boldogulnak, vagy ott minden egyes gyári munkás is EU képviselő lenne? Ezek a dolgok sajnos sokkal magasabb szinten dőlnek el, az átlagember nem sokat tehet.

zsírvezér 2012.11.02. 18:43:26

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: A vaskereszt a neved mellett, és a Wass Albert - akit Márai tehetségtelen fasisztának tartott - idézettel tűzdelt blog bejegyzés mindent elárul végig sem kell olvasni a bejegyzést, de megtettem. Ajánlom kezdje mindenki az utolsó mondatokkal, mert az ha az elejéről kezded és már már szégyelled magad amiért önző, kivándorló tetű vagy akkor ezt az érzést sikeresen oszlatja az utolsó bejegyzés... Ami csöpög az Orbán fenekét lenyalt kakitól... Gratula sikerült Wass Albertet Orbán betyárkörtéi közé vetned...

monddazigazatmar 2012.11.02. 18:45:29

@Spidey84: Gondolom sose szórtál el csikket itthon, nem szemeteltél a városban, fiatalkorodban nem grafitiztél, nem blicceltél, adót nem csaltál, mindig mindenhol számlát kértél és adtál, magyar árut vásároltál amikor lehetőséged volt, ugye?

zsírvezér 2012.11.02. 18:55:28

@monddazigazatmar: Igen valahol itt kezdődik az amit úgy nevezünk, hogy: "jobbá tegyük az országot..." ahogy anno mondták a mindennapok forradalmisága :)

Spidey84 2012.11.02. 18:56:04

@monddazigazatmar:
Akkor sorrendben, nem (mert nem dohányzom), néha, nem, néha, nem, nem (mivel nem vagyok vállalkozó), néha. Ezeknek mi közük ahhoz, hogy a többség belerokkan a felvett hitel fizetésébe, meg nincsen megfizetve? Amúgy nehogy azt hidd, hogy az angolok nem szemetelnek, nem dobálnak csikket, nem graffitiznek, akkor nekik is szarabbul kellene élniük nem? Bocsesz, de nem értem az összefüggést...

Frau Holle 2012.11.02. 19:00:39

@Kovácsné: Érdekes amit írsz, mert az előrehaladás megbeszélése itthon is ugyanígy történik. Mondhatni a rutin része.
Igyekszem elképzelni a leírt szituációt, de őszintén szólva nehéz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.02. 19:01:05

@monddazigazatmar: ha megkerhetlek, idezz nekem minimum 2 olyan posztot errol a blogrol, ahol csak erintolegesen is az volt a tema, hogy hulye, aki itthon marad. Ha mar ekkora labrazast kapsz pont ettol. Elore is köszi!
Többiek: az illeto nem fog itt többet megszolalni. :)

padlas 2012.11.02. 19:01:23

@Kovácsné: én is Hollandiában, nekem is a kritikához való viszony, illetve a vitakultúra tűnt fel. Itt kifejezetten érték, hogyha valaki jól tud vitázni; ha értelmes érveket mond, azt akkor is értékelik, ha valakinek más az álláspontja. Vannak úgynevezett debate-körök, az iskolákban és azon kívül is, ahol ezt gyakorolják, ismerkednek az érveléstechnikával, megtanulják, hogyan lehet felismerni a csúsztatást, az ellenségképzésen alapuló gondolatmeneteket, stb. Visszatérő téma közéleti kérdésekben, hogy mik a jó érvek, és mik nem.

Ehhez képest odahaza úgy látom, nagyon sokszor a szekértábor-logika és a bűnbakkeresés uralja a közéletet. Nem az a kérdés, hogy ki mit mond vagy tesz, hanem hogy kinek az oldalán áll. Az ilyen légkör ellehetetleníti az értelmes vitát, és intézményi következményekkel is jár.

Alpannonia.at 2012.11.02. 19:02:37

"Az ország cserbenhagyása (mert a külföldre vándorlás a jelen helyzetben gyakorlatilag egyet jelent a haza cserbenhagyásával) önző érdekek, anyagiasság, kicsinyesség, kishitűség, egyéni ambíciók miatt teljesen elfogadhatatlan, sőt lélektani aspektusból nézve az egyéni kudarc legteljesebb beismerése, csúfondáros megfutamodás, alávaló gyávaság"

Elég elmebeteg egy szöveg , így első ránézésre is :D !

bonfred 2012.11.02. 19:04:15

"Tulajdonképpen elmegyek amellett a tény mellett, hogy én társadalomalkotó tényező vagyok, hogy magam is benne vagyok az én-társadalom működési dinamikájában és cselekedeteimmel, hozzáállásommal, véleményemmel magam is formálom a társadalmat."
Jó a cucc, mi? De szeretem ezt a bölcsész-marketing dumát!

KevinMulder 2012.11.02. 19:05:38

@monddazigazatmar: Pontosan ez a commented mutatta meg, hogy a nagy szádon kívül nincs semmid ...

monddazigazatmar 2012.11.02. 19:09:26

@Spidey84: Jó, most soroljak fel másik száz másik dolgot, ami nálunk természetes, egy angol számára meg elképzelhetetlen?
Nincs igazán értelme, ha nem érted igy, hogy mirol beszélek, akkor sem fogod. A legutolso spanyol falu leghátso utcájában lévő boltos is beütötte a gépbe amikor vetem egy kólát- pedig tudta jól, h nem vok apeh. Itthon ha már kétszer voltál ugyanott akkor nem csinálják.
Aztán ugye ott volt, hogy 40 évig volt egy rendszer, nyakig ülünk az adósságban, kurva nagy az elmaradottságunk. Minden téren. És mindenki azt nézi, hogy őneki mi a legjobb, hogy hogyan tud minél kevesebb melóval jobban járni. Ha kell, akkor lelép külföldre. A hozzáállásunkban kéne változtatni, de mint látod ez a blog is arrol szól, hogy "szar itthon, menni kell." Persze, most rögtön itt lesz ezer hozzászóló aki majd jól megcáfol.

Alpannonia.at 2012.11.02. 19:09:30

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: MIkor Magyarországon költöm el a kinti keresetem , átváltom HUF-ra majd Magyarországodon költöm el akkor is gyáva vagyok ?

"Véleményem szerint tehát ti nemcsak önzőek vagytok, hanem gyávák is" <<< :D

Magyarországnak jól jön a "gyáváktól" a kis EUR ? HUF ban is egy olyan összeg amit nem kint hanem magyarban költök el., pl Magyar emebreknél boltokban ? Vagy segítek Magyar barátokon így úgy..

Kérek engedélyt elkölteni a pénzem Magyarországon !

Köszönöm !

monddazigazatmar 2012.11.02. 19:10:14

@KevinMulder: jójó, persze. élj ebben a tudatban, pont leszarom. Tényleg nehéz elhinni, hogy nem csak magadfajta lúzerek vannak a világon?

tinu 2012.11.02. 19:10:25

@padlas: igen, a barátnőm, aki jóóó rég (már vagy 15 éve) Amszterdamban tanult egy évet talán, és emlékszem, ő is lelkesen mesélte, hogy tanulták ott a kooperálást, team-munkát, érvelést stb. Tök izgi, ilyet kéne nálunk is. :)

KevinMulder 2012.11.02. 19:13:07

@monddazigazatmar: Ha leszarnád, akkor nem jönnél ide trollkodni :)

S pontosan - mivel még sosem hagytad el a poros kis szülőfaludat - ezért nem tudod megérteni, hogy miért fecsérled feleslegesen itt az idődet. Akik külföldre mentek, azok megtapasztalták, hogy van egy másik fajta stílus, hangnem és vitakultúra, ami Magyarországon nem található meg. Ezért nem akar senki sem lealacsonyodni hozzád és emiatt is felesleges az e-péniszedet lóbálni ...

tableno 2012.11.02. 19:13:59

@Alpannonia.at: szerintem ez egy paródia. Nem tudom elképzelni, hogy valaki ezt komolyan gondolja! :)

Alpannonia.at 2012.11.02. 19:14:47

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Összefoglalva: aki megretten a kihívásoktól és a könnyebb utat választva külföldre menekül a jobb megélhetés reményében, az gyáva, alávaló ember"

Akkor is alávaló gyáva emebek vagyunk mikor hozzuk a másik szegény szerencsételn embenek a ruhát használati eszközöket , bútort , bármit amivel tud az ember segíteni ?

Nem pénzért hanem csak úgy gratis !

Hát igen az írás pedig egy gerincetelen provokatív amire csak hányni lehet !

Spidey84 2012.11.02. 19:15:43

@monddazigazatmar:
Oké, fordítsuk meg, akkor te nem érted mit mondok. Nekem mi közöm ahhoz, hogy a pénztáros mit csinál? Ez legyen már az ő, meg a főnöke felelőssége. Más kérdés, hogy máshol mindenki jobban tudja, mi a dolga és szigorúbban be is tartja. De a boltos sem jöt utánam, hogy én most hullarészegre iszom-e magam és beesek egy kocsi alá, az már az én felelősségem. Az adósság meg elég érdekes dolog, gondolom emlékszel mennyire nyomták a válság előtt a devizahiteleket "ezt vedd fel nyugodtam, tutibiztos", valószínűleg nem véletlenül. De ez már egy másik történet...

Alpannonia.at 2012.11.02. 19:18:41

Az a rengeteg ember úgy tudjha a házát családját menteni , átvert tömegek a kocsi leasinget fizetni hogy vállal külhonban munkát. Kisidőre letelepedik.

Ne is aggódjaon senki hogy az Álmagyar BAXA át az ÁLMAGYART a többi meg csak szívja lent a tápláléklánc végén .

Aki akar az menjen és aki akar maradjon , EU_ban adót kell fizetni így úgy a nagy kalapban benne van mindenki erőfesziítése!

A többi az csak vita !

monddazigazatmar 2012.11.02. 19:24:39

@KevinMulder: Háhá, kisgyerek nagyon mellélőttél. Poros kisfalum Bp. Éltem kint. Vállalkozásom volt kint. Itthon is van. Nem mosogattam. Nem azért hagytam ott mert nem ment. Szoval hagyjál már a hülyeségeddel, átmegyek a nyakadon a nagy autómmal :D

mommmmo 2012.11.02. 19:26:26

@tinu:
Ezt en is igazolni tudom, a holland baratomtol en is ezt latom, rengeteget tanultam tole olyan teren, hogy peldaul hogy tudom kepviselni a sajat allaspontomat, vagy a csapatom erdekeit pl egy ceges megbeszelesen..

Es pl volt olyan, hogy meseltem neki nehany nonszensz dolgot, amit Magyarorszagon ateltem. Es a baratom azt mondja: "miert nem kerdezted meg, hogy ennek mi ertelme?? Mi hollandok mindig rakerdezunk, ha olyan dolgokkal talalkozunk aminek nem latjuk ertelmet. Feltel hogy bajbakerulsz?" Mire en: "nem eppen a buntitol feltem, hanem inkabb annyo nonszensz baromsaggal talalkoztam Magyarorszagon, hogy egesz nap be sem allna a szam, ha mindig rakerdeznek"

Na ez az, ami felfoghatatlan egy hollandnak, hogy mi nem szolalunk fel, csak sunnyogunk magunkban.

KevinMulder 2012.11.02. 19:31:29

@monddazigazatmar: Kiveszed a matchboxaidat a fiókodból, nagyfiú? ;)

monddazigazatmar 2012.11.02. 19:33:05

@Spidey84: Eléggé félreértetted, hogy mit irtam arrol, hogy mit hogyan könyvelnek itthon, meg kint.
Tudod, pontosan emiatt, a te hozzáállásod miatt tartunk itt. Ne sértődj meg, de mi közöd, hogy más mit csinál.
Semmi. Te ártatlan vagy, egy széplélek, aki mindig mindent a nagykönyv szerint csinált, ugye?
Te nem mondtad szerelőnek, gázosnak, vizesnek soha, hogy "számla nélül mennyi?" Te nem kérdezted a rendőrt, hogy "el lehet máshogy intézni?"
Te nem vettél soha semmit kinai piacrol?
Persze te lehetsz az egyetlen igaz ember a 10milliobol, de valahogy nem hiszek benne.
Igen, magunknak csináljuk a szart, én legalább belátom, hogy van benne szerepem, te meg meggyőzöd magad, hogy egy áldozat vagy.
Az adósságrol meg annyit, hogy 40 évünk volt lemaradni, eladósodni, elszokni a munkától. Nem a devizahitelekkel lett elbaszva az ország.

monddazigazatmar 2012.11.02. 19:34:18

@KevinMulder: Mondom, akarod viszlek egy kőrt. itt a mailcimem, megbeszélhetjuk. nem foglak bántani, ne félj.

KevinMulder 2012.11.02. 19:35:22

@monddazigazatmar: " Ne sértődj meg, de mi közöd, hogy más mit csinál.Semmi."

Akkor pontosan miért is piszkálod azokat, akik ki akarnak menni vagy már kint vannak? Mi közöd is van hozzájuk? Semmi.

Na ugye nagyfejű bagoly barátom ...

tableno 2012.11.02. 19:35:24

@monddazigazatmar: Dzsokijujing Alberteinstein Terézanyához van szerencsénk?

KevinMulder 2012.11.02. 19:36:27

@monddazigazatmar: Te, ez a duma a csajoknál bejön? Nálam nem nagyon...

tinu 2012.11.02. 19:37:09

@mommmmo: Hát ez az, ezen pl. kéne változtatni, hogy ne csak dohogjunk magunkban, hanem mondjuk meg, ha van valami bajunk, vagy egyáltalán ha valamit nem értünk. Kis dolog, de én érzem magam okvetetlenkedőnek, ha a szülői értekezleten megkérdezek valamit, amit nem értek. Pedig simán lehet, hogy más se érti, csak egyszerűen nem kérdezünk.

Frau Holle 2012.11.02. 19:40:08

@tinu: Miért érzed magad annak? Mi mást lehet ilyenkor csinálni?

monddazigazatmar 2012.11.02. 19:41:03

@KevinMulder: Mondtam, hogy maradjon valaki? Nem. Azt mondom, hogy a fasznak fikáz minden hülye, aki összehozott egy feketemosogató karriert. Nekik mi közük van az ittmaradókhoz? Semmi. Akkor minek vannak blogok, mindenki kussoljon, aztán semmi köze senkinek semmihez.
@tableno: tényleg ilyen nehéz elképzelni, hogy valakinek jól megy itthon? Ennyire? Ezzel magadat minősited, hogy annyira szar vagy, hogy fel se tudod tételezni, hogy mások jol élnek, és megcsinálták a maguk jövöjét.

monddazigazatmar 2012.11.02. 19:43:20

@KevinMulder: Neked is tényleg olyan mélyen van az életed, hogy a béka seggétől nem látsz fel? Tényleg nem tudod elképzelni, hogy vannak olyanok, akiknek figyelj van kocsijuk? Elmennek nyaralni? Bankba nem hitelért mennek? Ilyen csak Londonban van szerinted?

fhdgy 2012.11.02. 19:44:02

@mommmmo: Nincs új a nap alatt! "Langyos a sör, de nekünk így is jó...". Nem én mondom, Zorán énekelte már rég, már nagyon rég!

mommmmo 2012.11.02. 19:47:05

@monddazigazatmar: miert te sem tudod elkepzelni, hogy mi nem feketemosogato karriert hoztunk ossze kulfoldon, szoval egalban vagyunk.

Spidey84 2012.11.02. 19:47:45

@monddazigazatmar:
Már bocsáss meg, és ha én nem? Persze, könnyű alapból elkönyvelni, hogy mindenki egy szélhámos, így egyből igazolva is van amit állítottál. Másrészt mi közöm hozzá, hogy más mit hogyan csinál? Ezek szerint te vagy Mo. csendőre, ott állsz mindenki feje fölött hogy adott esetben elsuhints egy körmöst? Azért az ember alapból azt feltételezi, hogy a másik egy felnőtt, értelmes ember aki nagyon jól tudja mit miért tesz. Megint más ha valaki velem szemben, vagy rajtam keresztül akar sumákolni, ártani, az ellen kötelességem is tenni. A többi viszont már megint nem az én dolgom, és ezt bárki nevében értheted ezt az "ént". Ezzel amúgy még mindig nem válaszoltad meg azt, hogy akkor máshol miért megy kicsivel/sokkal jobban? Anglia szerinted Tündérország? Az, hogy én rendben tartom a környezetemet és az életemet nem ellensúlyozza azt, hogyha országos szinten minden drasztikusan romlik. A növekvő infláció ellen mit tegyek, szedjek össze a földről naponta 2 doboz cigicsikket?

tableno 2012.11.02. 19:50:42

@monddazigazatmar: Dehogy nehéz. Magam is ismerek ilyet, nem is egyet. Csak valahogy egyikből sem dől az a beteges önigazolási kényszer, mint belőled...

tinu 2012.11.02. 19:50:53

@Frau Holle: nem tudom, csak egy idő után észreveszem, hogy már megint csak én kérdezek. :))))) Most én vagyok a fura vagy a többiek? Ez itt a kérdés. : ))))

trey82 2012.11.02. 19:55:21

ha fiatal vagy menj kulfoldre, jobban jarsz. en is igy tettem

ha majd eler egy kritikus tomeget a fiatal munkaero kivandorlasa a tb/nyugdij stb osszeomlik es lehet megtanuljak tisztelni a fiatalokat a veres szaju "hazaarulozo" idos eltartottak. persze akkor mar keso lesz, de legalabb a helyukre kerulnek a dolgok

KevinMulder 2012.11.02. 19:56:51

@monddazigazatmar: Ezen a "van kocsim" dolgon kb 20 évesen már túlléptem. Azóta nem nagyon tud izgatni ez a kérdéskör. De ha neked az okoz kielégülést, hogy boldogan feszíthetsz a V6-os Calibrád mellett a benzinkúton, ahol max 1000 Ft-od van tankoni, akkor csak nyugodtan ...

monddazigazatmar 2012.11.02. 19:59:00

@Spidey84: Nem érted meg, ha mástól várod a megoldást, akkor minden csak szarabb lesz?
Igen, magyarország a kiskapuk országa. Igen, itt átdobjuk a szart a keritésen, és azt hisszuk hogy meg van minden oldva.
Persze lehet, mondom, ha te mondod, én meg elhiszem, hogy te vagy az az egyetlen mártir, aki ide született ebbe a fertőbe, és
mindig mindent a nagykönyv szerint csinált.
Ki mondta, hogy én vagyok a csendőr? Én vagyok az, aki legalább belátja, hogy nem mások baszták el nekunk, hanem mi magunk.
AZ egyik itt fent arrol ir, hogy "büdös a város, szemetes"- persze az sem miatta.
Gazdaságpolitikába minek akarunk most itt belemenni? Le vagyunk maradva angliától? Igen.
Nagy az infláció. Sok az adósság. Hol kezdődött? Ott hogy anyádék mehettek sörvirslizni májuselsején.

mommmmo 2012.11.02. 20:00:03

@tinu: amugy a vitakkal es a sajat erdekunkben vali felszolalassal kapcsolatban: en mondjuk Abu Dhabiban ebben mar eleg jonak szamitottam, es ezt szerettek is a munkatarsaim, mert az o szemukben ez kepviselte az "europai hozzaallast" amire ok speci vevok voltak. (Nem ugy mint vermagyarjaink, akik szerint az europaisag egy rakas szar mert mi jobban tudjuk)
Ne de ezzel kapcsolatban: az osszes vitam, allaspontom, satobbim teljesen hiteltelen lett volna, ha elozetesen nem bizonyitom be, hogy elkotelezett vagyok a ceg erdekeinek, es az a celom, hogy a legoptimalisabb megoldast talaljuk meg.

Tarsadalmi szinten ugyanez van, tehat egy mutyizos adocsalo nem tudja kepviselni a sajat erdekeit. Es nyilt kerdeseket sem tehetsz fel, ha attol felsz utanna majd neked szegeznek egy kerdest. Hat ezek a dolgok igy fuggnek ossze, es ezert kellene a velejeig megvaltoztatni a dolgokat.. odakint tanultam meg, hogy milyen baromi fontos az, hogy mint egyennek van~e hiteled vagy nincs. Magaddal cseszel ki, ha eljatszod a hiteled. Magyarorszagon persze amit itt leirtam gondolom teljesen hupililanak szamit.

Frau Holle 2012.11.02. 20:00:53

@tinu: :))
Én is szoktam így járni. Szerintem rájöttek, hogy rendszerint elintézem az ilyesmit. Nem mindenki szeret mások előtt "szerepelni". Én erre fogtam.
Én azt nem értem, hogyan tud más hazamenni úgy, hogy valami nem világos. Néma gyereknek (meg az anyukájának) tantó néni sem érti a szavát.
Azt gondolom, sokan attól tartanak, hogy mások gondolnak "valamit" róluk. Így, konkrétum nélkül. Mintha fontosabb lenne a mindenkori mások akármilyen véleménye, mint az eredmény.

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:01:34

@tableno: önigazolási kényszer?
EZ a hulyegyerek azzal inditott, hogy aki jól él, gazdag, az ugyse ir ide :D
@KevinMulder: jójó igazad van. lebuktam.

KevinMulder 2012.11.02. 20:04:35

@monddazigazatmar: Na, ha olyan sok pénzen csücsülsz, akkor biztos nem árt meg neked 1-2 milla, ugye? Nézd, ajánlok egy fogadást. Ha 1 héten belül a VIII. kerületi hajléktalan óvodában megjelenik valaki, aki ott hagy pár millót, hogy abból etessék azokat a gyerekeket, akkor itt nyilvánosan megkövetlek. Addig viszont lehet csendben maradni, ok?

béla a görög (törölt) 2012.11.02. 20:09:23

Aki marad az lesz outsider Magyarországon. Szerintem.

Egyébként - miért kell ilyen poszt, ide?
Ha ezt akarnám olvasni máshol megtehetném. de egyrészről nem ezt akarom olvasni, másrészről meg nem is érdekel az ilyen vélemény.
Vagy ha már ilyet kiteszel (azt teszel ki amit akarsz) jelöld valahogy a cimben - mondjuk egy piros-fehér-zöld zászlóval (ez amúgy sem lenne hülyeség), a cimsorban. És akkor köszönöm, kihagyom.

Spidey84 2012.11.02. 20:10:48

@monddazigazatmar:
Mit basztam el én könyörgöm? Vagy más? Mi adunk az embereknek harmad- és negyedannyi fizetést mint amit külföldön megkeresne? Nagyon összekevered a dolgokat szerintem. Te azt írod, hogy az ember tehet azért, jobb legyen a közvetlen környezete, ebben igazad van. Csak ne csapd hozzá azt amikor állami szinten lehetetlenítik el az életedet, az ellen ugyan mi a túrót csinálsz? Amikor naponta öntik a nyakadba a trutyit az áremelés/megszorítás/fizetéscsökkentés típusú hírekkel? Sosem írtam magamról hogy mártír volnék, te írod folyton hogy én, és mindenki más, biztosan lopunk/csalunk/hazudunk. Bármennyire is megpróbálod velem elhitetni, hadd ne érezzem magam szarul jó? Becsületesen leérettségiztem, dolgoztam, adót fizettem-tettem a dolgom. Hogy te mit látsz be meg hogyan, azt meg csak te tudhatod.

tableno 2012.11.02. 20:13:30

@Frau Holle: nekünk az. A magyarok jó nagy része azt sem tudja, miről beszélünk. Itt van pl ez a monddazigazatmar nevű troll. Azt nem képes felfogni, hogy minél inkább veri a mellét, hogy ő mennyire nagyember, annál hiteltelenebb... ;-)

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:14:43

@KevinMulder: eszem ágában sincs hajléktalan ovodázni.
Pont elég, hogy az alkalmazottaimnak rendes fizetést adok, befizetem az adómat. Leszarom a hajléktalanokat, az az igazság.
Azt meg ne mondd már meg nekem, hogy mikor maradjak csöndben.

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:16:24

@tableno: Asszem összedől holnap a világom, hiteltelen vagyok a szemedben :D

KevinMulder 2012.11.02. 20:16:36

@monddazigazatmar: Na látod, ennyire érdekel téged másik magyar ember (azon felül, hogy a templom egere hozzád képest eleresztett médiamágnás).

Milyen alkalmazott? A Sanyika, akivek ketten nyomjátok a feketemosogatós melót a Bivalybasznádi talponállóban?

Milyen erkölcsi alapon is akarsz ezek után ítélkezni?

Frau Holle 2012.11.02. 20:19:39

@tableno: A trollokat nem kell etetni, akkor nem nőnek olyan nagyra.
(Ez most természetesen nem pont neked szól, természetesen.)

Szerintem sokaknak itthon is evidencia. Ez nem országfüggő, egy bizonyos szint fölött azért feléri ésszel az ember. Vagy a saját jól felfogott érdekéből, vagy azért, mert így nevelték.

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:23:18

@Spidey84: Jó. Te semmit nem basztál el. Csak a gonosz állam, az. Meg a gonosz itthoni főnököd aki nem adott annyi pénzt.
Te vagy az, aki mindig számlát kért, nem bliccelt, nem fusizott, nem sumákolt, annyira volt bejelentve amennyit kapott, magyar terméket vásárolt, stb. Egy szent vagy, ne foglalkozz azzal, hogy mi van a földön, te ugyis a mennybe mész.

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:26:04

@KevinMulder: Értem. Tehát mert te kitalálsz valami hülyeséget, és én nem csinálom, ezért én aztán hazudok.
Tényleg sötét vagy.

KevinMulder 2012.11.02. 20:27:33

@monddazigazatmar: Ez tőled dícséret! Mivel te vagy a tökéletes állampolgár, megpróbálok olyan sötét lenni mint te. Taníts még mester!

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:29:08

@KevinMulder: Mondtam, hogy tökéletes vagyok? Mikor? Hol? Mutasd.
Ps. Ha nem likelsz képet anyád picsájárol, akkor nem hiszem el, hogy van neki. Ez a szinted az ovodáddal :D

KevinMulder 2012.11.02. 20:34:03

@monddazigazatmar: Valószínűleg azért nem hiszed el, mert még nem láttál igazi női testet ruha nélkül, ezért elképzelésed sincs, hogy nézhet ki ...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 20:34:21

@monddazigazatmar: mar kinn elek. Es szeretnek torvenytisztelo modon eljarni, azaz az ideiglenes kinntartozkodast veglegesiteni.

De szerinted jogos, ha ezutan nem ferek hozza sem a bankszamlamhoz, se egyeb dolgaimhoz, ahol lakcimkartyat is kernek....

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:35:43

@KevinMulder: Igen. Megint mennyire igazad van :D
Szerencsétlen hülye

Spidey84 2012.11.02. 20:38:45

@monddazigazatmar:
Jesszusom, te annyira nem érted, mint ide Makó. Mi köze a kettőnek egymáshoz?? Mit jössz a számlával meg ilyen hülyeségekkel? Magyar termék-biztosan tudod melyik magyar? Komolyan mondom, eljut egyáltalán a monitorodig amit írok?

KevinMulder 2012.11.02. 20:39:40

@monddazigazatmar: Inkább vagyok szerencsétlen hülye, mint olyan reménytelen félkegyelmű, akinek az az egyetlen sikere az életben, hogy vett egy négykerekű rozsdaboglyát :)

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:41:03

@tildy:): Ne haragudj, külföldi állampolgárként nyitottad a bankszámlád? Nem. Az azonositás feltételeiben, a banki szerződésben ott van, hogy kivel hajlandó a bank szerződni? Igen. Nyitottam már számlát külföldön, több országban is, és nyilván más feltételek vonatkoztak rám, mint a rezidensekre.
A bank mondjuk elávrja, hogy akivel szerződésben áll, az teljesitsen bizonyos feltételeket (legyen magyarországi értesitési cime, ). Te errol szépen lemondasz, akkor ő miért kéne utánad igazodjon? Ha külföldi akarsz lenni, akkor nyiss non resident számlát.
Ezért ugy érzed, hogy bántanak? És irsz egy eléggé fikázó cikket?

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:41:41

@KevinMulder: mondom, erre verd a faszod :d szerencsétlen

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:46:01

@Spidey84: Minek mi köze? Mit nem értesz? Vagy te vagy az az egyetlen gáncsnélküli lovag, és a mennybe jutsz -
vagy te is benne vagy az össznépi kiskapukeresésben, okoskodásban, aztán meg sirsz hogy milyen szar az ország.
Mit jövök a számlával?
Te nyilván nem, de más hiv egy szerelőt. Megcsinálja feketén, nem fizet áfát - állam nem kap bevételt - hitelt kell felvennie, hogy mondjuk segélyt adjon - rosszabb helyzetbe kerul az ország - sirsz, hogy milyen szar itthon.
Tényleg semmi összefüggést nem vélsz felfedezni?

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.02. 20:46:05

@Frau Holle: Készséggel elhiszem hogy van olyan hely, ahol így történik, meg örülök is neki, de élőben még nem nagyon láttam (: Hollandiában ez minden egyetemen a napi rutin részét képezte, nem csak PhD és posztgrad kutatói szinten, hanem a szakdolgozatukat készítő diákok közt is.
Magyarországon a PhD megbeszélések túlnyomó többsége úgy zajlott, hogy a hallgatók elmondták, mit csinálnak, aztán nagy csönd (hacsak a témavezetők nem szóltak hozzá a dologhoz) és mindenki ment a dolgára, vitára, javító szándékú megjegyzésekre nem nagyon került sor. Mondom, ettől még lehetséges, hogy van ilyen.

KevinMulder 2012.11.02. 20:46:20

@monddazigazatmar: Na ne már, már csak ennyire telik abból a hatalmas agyonolvasottságodból? Semmi pikáns élcelődés, korrektül felépített támadás, alapos revans? Csak erre futotta? Ennyit tudsz? A nyolc általános azért megvan, ugye?

Jut eszembe, mondtad, hogy voltál külföldön is ... gondolom azért kellett hazakullognod, mert kint is hasonlóképpen magasröptű, éleslátású sziporkákkal vitted a gondolatok ismeretlen síkjára a hallgatóságot ... voltaképp az csípi a szemed, hogy te mint "nagy vállalkozó" vesztesen tértél haza anyucihoz, másnak ez meg sikerülhet. Jól gondolom?

málnabálna 2012.11.02. 20:47:13

pár hete egy műsorban láttam: (...)"magyar" tojás magyar termék felirattal a dobozán... a tojások belül ugye "pöcséttel" ellátva országkód, stb.. H helyett LTU ...(litván tojás a lelkem magyarnak eladva) szóval már a rohadt "magyar" tojás is hazudik :DDD v. külföldi lett, magyarként kiment s litvánul megbélyegezték muhaha :D
eszméletlen és szomorú....:(
fji.egy osztrák ha csirkét vesz, az tuti osztrák, ott a termelő neve, címe, elérhetősége a csomagoláson, sőt még az is néhol, h mivel etették a csibét...

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:49:06

@KevinMulder: hé, most már hiszed, hogy voltam kulfoldon? Hogyhogy? Mivel sikerult meggyőzni, hogy elhagytam a poros falumat meg sanyit a mosogatót?

málnabálna 2012.11.02. 20:52:48

köszi fiúk, jól nyomjátok! tom h troll meg nem kell etetni, de én asztalt csapkodva röhögök :DDD

monddazigazatmar 2012.11.02. 20:53:25

@KevinMulder: gyenge válasz. ne siess, van időd valami hatalmasat kigondolni, valami odaverőset, frappánsat, alázz porig.

Frau Holle 2012.11.02. 20:54:22

@Kovácsné: Ezek szerint nem egy helyre jártunk.
Tanszéki értekezleten, kutatócsoporti megbeszélésen ismertettük a témát, kutatási tervet, várt eredményeket, félévente az előrehaladást rotációs rend szerint. A többiek meghallgatták, kérdeztek, javaslataik voltak. Volt, amikor komoly, építő vita lett belőle. Én ennek nagyon sokat köszönhetek, a dolgozatom egy része egy kolléga ilyen felvetése alapján születhetett meg.
Két egyetemet ismertem meg belülről Magyarországon hallgatóként, doktoranduszként és kutatóként, mindkettőn így működött.
Ezért csodálkoztam.

KevinMulder 2012.11.02. 20:55:29

@monddazigazatmar: Oh, erre nincs szükség. Sajnos vége a cigiszünetnek, így mennem kell vissza feketemosogatni. Másra ugye úgysem vagyok jó ...

Jahh, felesleges nekem porig aláznom téged ... már megtetted ezt magaddal :)

padlas 2012.11.02. 20:57:44

@Frau Holle: ez melyik tudományág volt?

Frau Holle 2012.11.02. 21:00:14

@padlas: Egy TTK-n oktatott, alapkutatás jellegű.
Maradhatunk ennyiben?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:07:32

@monddazigazatmar: Figy, a magayr allampolgarsagomrol nem mondtam le sehol. Attol meg, hogy nem elek otthon magyar allampolgar vagyok. Attol meg, hogy vegleges kulfoldre tavozast valasztottam, nem adtam le az allampolgarsagom.

Rakerdeztem az ugyfelkapun is, magyar allampolgarkent barmelyik hivatalos szerv koteles elfogadni szemelyazonositasra az utlevelet, a szemelyit, vagya jogsit , lakcimkartya nelkul is.

Egyebkent allitom,a cikkem nem volt fikazo. Csak nem tartom korrekt eljarasnak, hogy a bank nem neged hozzaferni a sajat szamlamhoz. Nem, mert csak. Mert ugy gondolja. Szerintem ez nem korrekt eljaras.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:14:22

@monddazigazatmar: Egyebkent meg, ha lenne itteni utlevelem, gond egy szal se , beirnak a brit utlevelem szamat, es azzal hozzafernek a szamlamhoz, az nem gond.

De olyan, hogy valaki magyar legyen , magyar utlevellel, es azzal azonositsa magat szemelyi nelkul, nos az "mission impossible" eset.

Es nem korrekt. MEg akkor is tobb jogom lenne, ha itteni ( meg meg nem levo) utlevellel szeretnek intezkedni.

Pedig az egesznek az oka az, hogy be akartam tartani 100%ig a torvenyeket ( ugyanis nagyon nem tiszta az ideiglenes kulfoldre tavozas es a vegleges letelepedes kozti kulonbseg , legalabbis a torveny megfogalmazasa szerint, mivel ott van meg a " lakohely fogalma " megfogalmazas is , ami alapjan viszont az ideiglenes kulfoldre tavozas nem is lehetne ertelmezheto ) . Az ideiglenes kulfoldre tavozas bejelentesevel ( amit anno megtettem) , nem vagyok 100%ig biztos, hogy helyesen jartam el. Mert ugye mi szamit ideiglenesnek? Es ha hazamegyek idovel?

AKiket ismerek amugy mind ezt jelentettek be, nem a veglegest.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:15:24

@tildy:): ize helyesen:

"De olyan, hogy valaki magyar legyen , magyar utlevellel, es azzal azonositsa magat LAKCIMKARTYA nelkul, nos az "mission impossible" eset."

tinu 2012.11.02. 21:16:51

@Frau Holle: szerintem nagyon sok múlik az adott tanszék hozzáállásán. Van, ahol nagyon jól működik ez a rendszer, amit leírtál (már szakdolgozati szinten is, én emlékszem, ez a TTK-n anno attól függött, hogy kihez írta a szakdoliját, mert volt, ahol volt ilyen, volt, ahol nem), máshol kevésbé. Ahol én voltam doktorandusz, ott is volt elviekben ilyesmi, de sokkal ritkábban, kisebb hatékonysággal (én nem is voltam ilyenen, inkább önkéntes jellege volt, mint kötelező, én meg valahogy úgy alakult, hogy kimaradtam a szórásból - viszont szakdolgozóként meg kipróbáltam, de inkább az előadóképességemen javított, és nem adott hozzá szakmailag).

málnabálna 2012.11.02. 21:17:08

@tildy:): szüntesd meg az otp szládat sztem! és ha kell otthonra egy bankszla, hát nyiss más banknál, lenyúlósabb bankot, mint otp, nem hordott hátán a föld!
netbankáron keresztül utald át az összes pénzed onnan egy másik szlára, amit eleve magyar útlevéllel nyitsz, meg asszem ha le is adtad a szem.ig-odat, akkor is kaptál egy lakcímkártyát "adat" nélkül, amin az kéne álljon: lakcím: külföld.

monddazigazatmar 2012.11.02. 21:23:57

@tildy:): A bank leszerződött egy magyar állampolgárral, akinek van lakcime - (ha tartozásod van megtalál, behajt)
Ha nincs lakcimed, akkor nem szerződött volna. Ott vannak a feltételek a szerződésben. Te változtatsz/változtattál közben. Más vonatkozik egy magyar állampolgárra, meg egy külföldire. Hogy hivatalosan tudod igazolni magad az remek, a bank meg hadd döntse el, hogy milyen feltételeket támaszt.
Panaszkodsz, hogy másodrendű állampolgárként kezelnek, ugy, hogy magáncégek követik az általuk felállitott feltételeket. (délafrikában simkártyát vehetsz a bevásárlóközpontban, spanyolban 10 oldal papirt kell kitölteni, itthon meg személyi kell hozzá.)
Nem én vagyok az egyetlen akinek ugy jött le, hogy fikázó cikket irtál. "megéreztünk - csatornaszag. ... mindenhol jól szolgáltak ki, de a pincérlány nem mosolygott ... másodrendű állampolgár lettem mert azt kamuztam, h nincs lakcimem"

padlas 2012.11.02. 21:24:54

@Frau Holle: persze, nem faggatózni akarok, csak érdekelt, hol mehetnek ilyen jól a dolgok. Valami ilyesmire tippeltem egyébként.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.02. 21:24:56

@monddazigazatmar:

1. Barátom, ki mondta azt neked, hogy aki külföldön van, az mosogat ? Én legfejlebb csak magam után.
2. Való igaz, hogy a külfölddel nem lehet bizonyos értelemben Magyarországot helyettesíteni.
Bizonyos szempontból igazad van, hogy külföldön ú.m. senki az ember. ( P.l. brüsszeli állásokra az adott ország színében még ottani állampolgárként is esélytelen, a politikai/gazdasági elitbe nem fog bekerülni, stb )

NADE ha M.o-n maradok, akkor ugyanúgy senki vagyok/ maradok, csak (a) mindezt a "saját" országomban (b) úgy, hogy demonstratíve a fejemre szarnak (c) sokkal nagyobb stressznek kitéve

És igen : a pénz az külföldön jobb. Harmadéves doktoranduszhallgatóként k.b. 2X többet kerestem (nettóban), mint Magyarországon ( 2 év tapasztalattal rendelkezö ) banki elemzöként.

Ami Nyeu-ban tetszik, az az, hogy nem lehet demonstratíve az emberek fejére szarni.
Példa : 2 napja jött ki a holland kormány azzal, hogy a TB jövedelemfüggö lesz. ( Ez p.l. 90 keur esetén havi 482 eur-ba fájna ). Mindezt a holland liberális párt ( koalíció ) jóváhagyásával.
Namármost a liberális párt a választási kampányban nem ezt igérte. Ezért a választóik nagy része ( p.l. én is ) emailt küldött nekik, amelyben számon kérte a hazugságot.
És láss csodát : 2 nap után meghátrálni látszanak.

Namármost kérdezem: HOL és MIKOR fordult elö Magyarországon, hogy egy, a hazugságain rajtakapott párt/kormány meghátrálna ? Pláne, hogy elismerje, hogy hazudott, és eltekintsen a hazugságaitól ?

Te tudsz rá példát ?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:25:22

@málnabálna: Raiffeisen keri ( itt vagyok) , Cib is , OTP is.

Amugy bevonjak mindkettot, szemelyit es lakcimkartyat is. Bar hallottam van olyan eset, mikor adnak olyan adat nelkuli kartyat, amin ott van lakcim:kulfold, de ha azt kered ne taroljak az adataid, akkor nincs sem szemelyid sem lakcimkartyad.

Magyar tartozkodasi helyet sem letesithetsz ebben az esetben.

Sajnos vannak olyan kifizeteseim, ami miatt kell a magyar szamla. ( pl. tobb netes vasarlas eseten is csak magyar bankkartyat fogadnak el, jo pelda, ha a telenoros szamladat probalod kifizetni)

-----------
Elobb kicsit pontatlanul fogalmaztam :
"Attol meg, hogy IDEIGLENES / vegleges kulfoldre tavozast valasztottam, nem adtam le az allampolgarsagom."

Frau Holle 2012.11.02. 21:29:25

@tinu: A tanszék-intézet hozzáállása tényleg nagyon fontos. Nagyon sokat jelentett, hogy a "nagyok" is komolyan vettek minket. Ez motivációnak sem utolsó.:)
Én hallgatóként is nagyon szerettem ezeket, az első saját előadásom előtt mondjuk nem annyira.:)
Nekem erről van tapasztalatom.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:30:15

@monddazigazatmar: hm, konnyu ugy rossz szinben feltuntetned, ha KIZAROLAF negativ dolgokat ragadsz ki.
Ez mintha a felsorolasodbol lemaradt volna:

"transzfer busz pontos volt, ott volt helyben, es haztol hazig vitt Nagy piros pont."

"TOKELETES kiszolgalasban volt reszunk a Subwayben, a Telenornal es a NO.1 bisztroban. Ez utobbi azt kell mondjam igazan europai, igaz csak kavet ittunk, de maga az etterem,a pincerek, es ugye minden egyutt... Hat le a kalappal..."

"Viszont Wifi-s IC-t probaljatok ki, nagyon korrekt, pontos, van hely a csomagnak is, es meg net is van. Nagyon megorultunk neki."

Szoval , khm, en is ossze tudnek ugy szedni a hozzaszolasidbol egy csokorra valot, hogy az egesz "fikazasnak" jojjon ki. Ez nem korrekt viselkedes.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.02. 21:32:39

@Frau Holle: Tényleg nem, két egyetemre jártam, a felvázolt rendszer sajnos egyiknél sem volt jellemző. Viszont örülök, hogy ezek szerint csak megmozdul valami lassan idehaza is. (Férjem volt ELTE TTK-s, és az akkoriban ott uralkodó állapotokat épp olyan áldatlannak találta, mint én a magam egyetemén).
Még az alsóbb szinteken (általánosban, gimnáziumban) kéne rugdalózni egy kicsit, amin nem azt értem, hogy mindenki kiabálja be az összes baromságot, ami spontán az eszébe jut, de legyen mersze megmondani, ha komoly érvrendszert sikerült kidolgoznia arra, hogy miért nem ért egyet a tantónénivel (:

Frau Holle 2012.11.02. 21:33:19

@padlas: OK.
Ezek nem túl népes területek (sajnos), csupán ezért szeretném ennyiben hagyni.

mommmmo 2012.11.02. 21:33:43

@Frau Holle: Orulok neki, hogy ismersz Magyarorszagon embereket, akiknek fontos az, hogy milyen a szemelyes hiteluk, de szerintem a "vezetesi kulturankban" ennek kabe zero ennek a jelentosege. Legalabbis nekem nem tunik fel, hogy a vezetoink a sajat szemelyes hiteluk kiepitesen faradoznanak.. pedig pont a vezetok szempontjabol lenne ez fontos.

Mondjuk ehelyett van szemelyi kultusz epites, nem csoda, annak van hagyomanya.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.11.02. 21:34:24

@Frau Holle: Gondolom, egyébként ez egy olyan tanszék lehet, ami képes valódi tudományos eredményeket is felmutatni. Jó neked (:

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.02. 21:39:50

@padlas:

Mondjuk a holland kultúra az ritka nyitott, ilyen máshol Európában nincs. ( Mármint hogy pl munkahelyen nyilánosan elmondhatjuk a véleményünket stb )

Viszont az a sok rohadt értkezlet ... és az is visszataszító, amikor a 2 év tapasztalattal rendelkezö kollega a fönököt kritizálja ( pláne hogy még nem is volt igaza ).

Érdemes egyébként egy tetszóleges holland fórumba beleolvasni : sokkal kevesebb mocskolódás megy, mint a magyar blogokban. ( söt : szinte nincs is mocskolódás, egymás lehülyézése.)

Frau Holle 2012.11.02. 21:39:57

@Kovácsné: Nem ELTE, és nem is mostanában, hanem még a kilencvenes években (meg még utána is).
Tényleg azt gondoltam, hogy ez általános.
Ezek szerint szerencsém volt.
Középiskolából van saját élményem: töriórán párban le kellett játszani a Kossuth-Széchenyi vitát. Érvekkel. Kicsengetéskor sem hagytuk abba, hatalmas élmény volt. :)
Szerintem máshol is vannak hasonló példák.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 21:43:10

@Scaramella va alla guerra: Van azert. A mi startupunknal is van , heti meetingen is, de akar a napi standupnal is, nyilvanosan megvitatjuk mit hogyan , merre , poziciotol fuggetlenul.

mommmmo 2012.11.02. 21:44:32

@Frau Holle: Szerintem te valami extra super elit kornyezetben szocializalodhattal itthon, ezekkel a vitakkal meg mimindennel. Meg csak hasonlot sem lattam, hallottam itthon.

Frau Holle 2012.11.02. 21:49:40

@mommmmo: Ez érdekes kérdés. Én a saját véleményemet személyes benyomások alapján szeretem kialakítani. Nem veszem át egy újságíró véleményét (akit ugye szintén nem ismerek), hanem például elolvasom azt a forrást, ami kapcsán a vélemény elhangzott. Vagy utánanézek az adatoknak hiteles forrásokban.
Rögtön cizelláltabbá válik a kép.
Persze ezt nem lehet mindennel megcsinálni, de időnként érdemes.
Szóval nem olyan egyszerű ez... Nálam a hitelességét valaki "saját jogán" tudja elveszíteni, más véleményét meghallgatom, de nem az dönt.
Egy személyesen is ismert személy más eset.

Taxomükke (UK) 2012.11.02. 21:50:01

@nigara: EU nélkül is lehetett külföldön dolgozni. Én már 1988-ban dolgoztam egy nyarat Svédországban munkavállalási engedéllyel.

Frau Holle 2012.11.02. 21:53:02

@Kovácsné: Szerintem igen. Képesek is rá, van is.
Már nem vagyok ott, de nagyon klassz időszak volt.

mommmmo 2012.11.02. 21:53:45

@Scaramella va alla guerra: Mondjuk en a nemetektol hasonloan nyilt vitakat hallottam..bar, ok hajlamosak nyersebbek lenni, mint a hollandok.
az angolok masok, ok jobban el vannak az ide nyalunk oda nyalunk kozegben... es kevesbe adnak a szaraz ervelesre, viszont a motivalasban es a meggyozesben jobbak is, mint a nemetek..

A baratom azt mondta, hogy az angolok ide oda nyalizasan latszik, hogy mennyire osztalytarsadalombol jottek, a nemetek nyersessegen meg az, hogy mennyire racionalis alapubol... es ok, hollandok valahol ott vannak a ketto kozott...

Mondjuk a mi magyar "ervelesi rendszerunkon" meg szerintem leginkabb az latszik, hogy mennyire leaalazott tarsadalombol jottunk, ha meg ezt hozza tehetem.

monddazigazatmar 2012.11.02. 21:54:54

@Scaramella va alla guerra: valoban nem állithatom, hogy mindenki kint mosogat.
Azért lássuk be, nem egy, nem ketto olyan van, aki kimegy és kint sokkal kompromisszumkészebb, az igényeiből alábbad, a szabályokat elfogadja, és olyan dolgokra hajlandó amit itthon zsigerből elutasitana.
Irországban simán bevállalja, hogy 3-4-5 emberrel együtt lakik, nincs autója, ha itthon ugyanezt ajánlanád, akkor agyon is ütne.
Az, hogy jobb a pénz nem vitattam. De az élet is drágább, legalább is európa azon részein, ahol én voltam.
Ezzel az 'elmegyek mert itthon minden szar, és nem lehet érvényesülni' dologgal baromira nem tudok egyetérteni, itthon is lehet, erre hoztam fel magamat példának - amit a kollega oldalakon keresztül leirt, hogy miért nem ugy van
Azzal a dumával sem értek egyet, hogy " mindent tönkrevágtak, azért kell elmenni", ezt próbáltam a másik kolegának elmagyarázni- nincs tönkrevágtak- mi mindenki együtt tettük, ezzel kellene esetleg valamit kezdeni.
"Bécsben tisztaság van" igen- mert az osztrák nem szemetel. "Hollandia jól áll" mert a holland befizeti az adóját.
A kimenekülő hazánkfiának fingja nincs, hogy Teachert mennyire utálták, hogy miken ment át az ország, hogy most mondjuk ott tartson ahol tart. Csak az angolok valahogy végigcsinálták.

padlas 2012.11.02. 21:55:15

@Scaramella va alla guerra: igen, nekem is pont ez tűnt fel, egyszerűen a mocskolódás idekint ciki. Ez az egyik dolog, amit jó lenne odahaza meghonosítani, a kulturált hangnemű, egészséges vitát.

Egyébként én a kevés tapasztalattal rendelkezők kritizálását sem bánom, mert ez is szükséges ahhoz, hogy ne tekintélyelven dőljenek el a dolgok, hanem érvek mentén. Ha a beosztottnak nincs igaza, a főnöknek kell legyenek jó ellenérvei. Ha nincsenek, akkor meg ne ő vezessen.
Persze néha tényleg zavaró, ha valaki ész nélkül okoskodik, de az ilyeneket helyretenni szerintem kevesebb gond, mint amennyire egy tekintélyelvű rendszer lenne.

Frau Holle 2012.11.02. 21:57:00

@mommmmo: Elit? Bárki bekerülhetett oda, akit érdekelt és felvették. Mondjuk eredmény kellett, de ez a normális.
Azt hiszem, senki sincs aki elmondhatja, hogy minden szempontból ismer akár csak egy várost is.
Ezért veszélyes az általánosítás.

Frau Holle 2012.11.02. 21:58:49

@padlas: Mondjuk ilyenkor számít sokat, hogy az ifjú titán milyen hangnemben nyomul. Lehet azt kellő tisztelettel is csinálni. Főleg ha van is benne valami.

Frau Holle 2012.11.02. 22:03:53

@mommmmo: @mommmmo: Félreértés elkerülésére: a felvétel tanulmányi eredmény alapján volt. Szerintem ez az egyetlen jó szűrő ebben a tekintetben.

mommmmo 2012.11.02. 22:04:12

Persze, elhiszem, es az elitet nem vadlaskent mondom, hanem inkabb ugy, hogy szerintem az a vitakultura, amirol te beszelsz, tenyleg csak egy szuk retegnek jutott ki az oktatasi rendszerben, es az messze nem eleg ahhoz, hogy hasson az altalanos legkorre.. akkor sem, ha te jogosan megerdemelted, hogy bekerulj abba a korbe.

baliquez 2012.11.02. 22:07:30

@tildy:): "Rakerdeztem az ugyfelkapun is" hasznos lett volna kérned valami félcédulát erről és azt tömni a negyedművelt ügyintéző buta orcájába, ha már a szép szónak nem hitt. Amúgy azt a bankot bátran fel lehet jelenteni, ha be tudod bizonyítani hogy milyen kár ért azzal hogy jogtalanul bármennyi időre is einstandolták a pénzedet nincs ügyvéd aki elveszítse. Előfordulhat hogy nem tudsz teljesíteni egy szerződést a pénzed nélkül, elmaradt haszon alapján kártérítési per is indítható. Van az a pénz amiért megéri hazautazgatni a tárgyalásokra, plusz a bankok visszaszívatása nem csupán priceless de nevelő hatású is.

Frau Holle 2012.11.02. 22:09:31

@mommmmo:
De most mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás?
Ezt szerintem nem csak az iskolában kell tanulni, az ehhez kevés. A konfliktuskezelést, kommunikációt a családban tanuljuk.
Hamarosan meglátod, a gyerekeink bámulatosan jók tükörnek.:)
Néha még túl jók is. :))
Már egy egy-két éves is azt csinálja, amit lát.

padlas 2012.11.02. 22:11:14

@Frau Holle: csakhogy pont az a baj, hogy ez kiváltság, nem általános. Az oktatási rendszerre ez Magyarországon igen jellemző, vannak jó iskolák, elitgimik, ahol igazán színvonalas képzést kapnak az oda bekerülők, de a többieknek ebből nem jut. Félre ne értsd, nem azt fájlalom, hogy van akinek jut a jóból, hanem azt mondom, hogy nagy kár, hogy ez nem jár alapból mindenkinek. Nyilván ezt most nem egyetemi szintre értem, hanem az alap és középfokú oktatásra. Nagyon keveseknek adatik meg az olyan Kossuth-Széchenyi vitaélmény amiről te itt beszélsz. Miközben idekint az ilyesmi része az átlagos iskolások képzésének.

zachary 2012.11.02. 22:12:26

Na most ez a levél teljesen kiakasztott (most értem haza ügyeletből). Az irója egy nagy f...sz, igy ismeretlenül is. Mondok én valamit: engem utáltak otthon, hülyének néztek, mert 3 idegen nyelvet beszéltem folyékonyan, igen többek között náciul is, meg a-részegnémettengerészangolulbeszél (aki ezt még egyszer személyesen mondja, elásom) hollandul és angolul. Szerettem az otthoni munkámat, lelkes voltam és ez is baj volt. Itt érdekes módon megbecsülnek, szeretnek, maximálisan insider vagyok,nem 2. osztályú állampolgár, ahogy az ilyen zsolt (bocs az ilyen ember nem érdemli meg a nagybetűs nevet) és a kis fideszes haverjai gondolják. Az, hogy ők nem állnák meg az életben a rendes világban a helyüket, az az ő bajuk. Mit tehetnék érte hogy otthon családtag legyek? 1. mikor orbi meg a haverjai minden pénzemet lenyúlják, ha nem csalok? 2. mikor a körülöttem élő emberek kihasználnak mert rendes ember vagyok? 3. mikor az otthoni emberek között csak a pénztárca vastagsága számit? 4. mikor hülyének néz mindenki, ha változtatni akarok? Megmondom: kivándorlok, beilleszkedek és az unokáim már rendes németek/hollandok/stbk lesznek. Vagy: alapitok valahol a világban egy új Magyarországot ahova az ilyen embereket nem engedem be, csak és kizárólag határon túl élő magyarokat, ill ezek családtagjait. Ennél már csak azt utálom jobban mikor azok az emberek akik még néhány éve lenáciztak, most könyörögnek, hogy tudok-e állást nekik Európa USAjében...

Frau Holle 2012.11.02. 22:16:53

@padlas: Ezzel vitatkoznék.
Mi többek közt azért is jöttünk haza, mert ahol mi voltunk, ott a közösségi és magánintézmények között hatalmas a különbség.
Olyan rendszerbe akartuk járatni a gyerekeinket, ahol a gyerek képessége és eredménye a szűrő, nem anyuék pénztárcája.
A vizsgaeredmények sok országban elérhetőek, tanulásgos játék megnézni, hogy a jó iskolák fizetősek-e.
Bizony sok országban többnyire azok.
Ezzel együtt tényleg jó lenne, ha ez lenne az általános, No de egy ilyen vitához bizony előbb meg kellett tanulni, mi volt kettejük álláspontja. Ilyesmire szokták sokan azt mondani, hogy ez felesleges...

mommmmo 2012.11.02. 22:19:03

@Frau Holle:
Persze, egyetertek. Viszont ezek a keszsegek kesobb is elsajatithatok, ha gyerekkorban elmaradtak..en felnott fejjel kerultem eloszor olyan kornyezetbe, ahol volt normalis vitakultura, es szerintem kepes voltam megtanulni... na jo, erezhetok a hianyossagok pl a holland baratomhoz kepest, de ha azt nezzuk honnan jottem eg is fold.
Es a legtobb magyarnak ezt eselye sincs megtanulni a csaladban, szerintem, szoval nem artana tenyleg az iskolai trening, vagy legalabbis olyan kornyezet, ahol ez elsajatithato.. egy atlag magyar munkahely nem igazan terep erre, szerintem.

Frau Holle 2012.11.02. 22:22:26

@mommmmo: Akkor a főnököt kellene először elküldeni egy tréningr.e:))
Persze komoly szerepe kell legyen az oktatásnak, ebben egyetértünk.
Tény hogy sokan csak a tekintéllyel érvelés módszerét ismerik. Jó esetben...

venator 2012.11.02. 22:23:35

@Frau Holle:

"Hamarosan meglátod, a gyerekeink bámulatosan jók tükörnek.:)"

Tanúsíthatom. A fiam a napokban küldött büntetésbe, de előtte összeszedette velem a játékait. :))

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.11.02. 22:25:40

Kedves Zsolt!

Az ország nem egyenlő a nemzettel!
Tudod, vannak a magyarok, ám aki Magyarországon lakik, az nem mind magyar, és még csak nem is minden magyar lakik Magyarországon.
A magyar lakcím, munkavállalás nem szükséges és nem is elégséges feltétele a nemzethez való tartozásnak.

Az ország átlépett egy határt kifejezést tehát nem a nemzetre vonatkozik, hanem az országra, ami egy önálló, a nemzettől lényegében független entitás.
Olyannyira, hogy szabadon keresztelhető oda-vissza.

Az országot elhagyni nem olyan, mint kitagadni a családot, hanem olyan, mint lelépni egy szar munkahelyről.

Az ország megváltoztatására is kb annyi esélyed van, mint megváltoztatni egyszerű alkalmazottként a munkahelyed működését.

Csak egy példa: mi történt volna, ha én nem azokra szavazok, akikre, hanem valaki másra?
Változott volna-e Parlament összetétele?

Csak, hogy egy eklatáns példáját hozzam annak, hogy mennyiben, és miként tudja az egyszeri józsi megváltoztatni azt, ami nem tetszik neki.

Itt az van, hogy szarul keresünk, szarul élünk és kilátás sincs a jobb életre.
Lehet maradni, lehet menni, ez erről szól.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.02. 22:27:10

@monddazigazatmar:" A bank mondjuk elávrja, hogy akivel szerződésben áll, az teljesitsen bizonyos feltételeket (legyen magyarországi értesitési cime, ). Te errol szépen lemondasz, akkor ő miért kéne utánad igazodjon? "
Ez kicsit off, igy bocs. De ha mar ennel a bank temanal tartunk:) En bejelentettem, hogy kulfoldon telepszem le, leadtam minden igazolvanyom, igy csak az utlevelem volt szemelyazonossag igazolasra. Van egy Citibank szamlam, es amikor mondtam, hogy mar nincs magyar lakcimem, akkor problema nelkul beirtak a kulfoldi cimem ertesitesi cimnek, sot (!) egy banki ertesitot ide (USA) is postaztak nekem:)) Szoval szerintem bankja valogatja, hogyan kezelik az ugyfeleket.

Frau Holle 2012.11.02. 22:30:34

@venator: Az én lányom múltkor - miután letoltam - a szájára tette az ujját, és azt mondta: ssssss (maradjak csendben).
Nem bírtam ki komoly képpel...:)

venator 2012.11.02. 22:32:41

@Frau Holle: Ezt a fiam is csinálja. Ki kell menni röhögni, különben oda a tekintély. :)

Frau Holle 2012.11.02. 22:33:46

@venator: Miért, szerinted nem tudja, miről van szó? :)

venator 2012.11.02. 22:36:45

@Frau Holle: Dehogynem, csak gyenge próbálkozás volt részemről. :)

mommmmo 2012.11.02. 22:45:51

@Frau Holle:
En leginkabb a kovetkezo vitakulturakkal talalkozom itthon:

Elmeletibb, elvontabb dolgokat illetoen: van a "helyes vilagkep", meg a "helytelen vilagkep", ha az elozohoz tartozo frazisokat nyomod, akkor igazad van, ha nem, akkor nincs, meg meg szar ember is vagy.
A masik meg az (gyakorlatiasabb temak eseten): most mi a fenerol vitazunk, amikor ugyis tudjuk, hogy az egesz szar ahogy van, es ugy is marad.

Ja, es van meg egy fel mondat, amit annyiszor de annyiszor hallottam kinti munkahelyeken, meg a baratomtol is:

"there is no added value in this discussion"
Na hat ez az, amit elfelejtunk.. teremtunk-e valami hozzaadott erteket a vitaval, vagy nem.
Mert az lenne a vita celja, hogy teremtsunk, de ha nem, folosleges is folytatni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.11.02. 22:46:38

@monddazigazatmar: Há, nem toom, de az osztrákoknál ami nem olcsóbb volt, az ugyanannyiért nagyobb volt, mint itt (gázolaj 1,37-1,4; milkacsoki 2,5; alma -jólfejlett csöcs méretű- kilója 0,8.

A minőség pedig egy másik tészta.

Szóval, szerintem a "kinn drágább az élet" alapvetően nem igaz, csak akkor, ha itt Magyarországon élelmiszeripari hulladékon éltél, mert innen nyugatra olyat egyszerűen nem kapsz.

Frau Holle 2012.11.02. 22:49:01

@venator: Legalább ennyi maradjon meg nekünk. :)

Frau Holle 2012.11.02. 22:52:30

@mommmmo: A vita szót sokan eleve negatív kicsengésűnek tartják. Így az is.
Én - jobb híján - hozzá szoktam tenni, hogy építő vita.
Egy jó vitából (új szempontokból, érvekből) nagyon sokat lehet tanulni. Elgondolkodtat.
Én legalábbis ezt szeretem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 23:06:00

@Frau Holle: Talan a diskurzus/eszmecsere lehet megfelelo szo ra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.02. 23:12:33

@baliquez: Mondjuk epp nem kivetrol, hanem pont berakasrol volt szo, illetve rosszul is kijohetnek a dologbol, leven csak teszt( kandikamera:D ) volt.

Ellenben annak nagyon jo peldaja, hogy felkeszult ugyfelszolgalatosok vannak otthon, sajnos szerzodes szerint jogosan kovetelnek lakcimkartyat is. Megha az egesz ertelmetlen is. Viszont tenyleg nem vicces, hogy ha veglegesn leleptel, akkor teljesen jogosan tagadhatjak meg a hozzaferest. Kuldjem be egy magyar ismerosomet penzzel, az ugy nem gond:D

2012.11.02. 23:17:21

@Nyulz of the World: N. O. W. for President! (Ja es ha van kedved, irjal mar meg egy par posztot; a te posztod ota alig jelent meg barmi ertelmes itt. Akar fake Norbi-posztot is irhatsz, az is jobb lesz mint a legtobb igazi; te legalabb tudsz irni normalisan magyarul, nem ugy, mint pl. aki ezt a 'posztot' irta...)

venator 2012.11.03. 00:02:24

@Frau Holle: Legalább ennyi. :)

@kolbászoszsömle:

"mert innen nyugatra olyat egyszerűen nem kapsz. "

Azért ez barokkos túlzás, mondhatnám azt is, hogy nem igaz.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.11.03. 00:25:59

@venator: igazad van, innen nyugatra van Zalaegerszeg is.

Logorrheic 2012.11.03. 00:31:17

@fhdgy: Na jó, félreérthetően fogalmaztam. Szerintem azért te is érezted mit értek én a megélhetési külföldön dolgozó alatt.

Olyat, aki nem úri jókedvében megy ki, hanem otthon már nincs miből megélnie, eltartania a családját.

venator 2012.11.03. 01:05:50

@kolbászoszsömle: ja, ertem. mazli hogy nyugaton minden fasza....

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.03. 09:02:07

@tildy:): Ja, ja a standup meeting, mint az agile delevoping alapja. Amikor marketmakereknel skribáltam a kereskedörendszerbe az árazórutint, nekünk is volt ilyen.

@monddazigazatmar:
(1) Thatcher kb. 10 évet vett igénybe. A 90s évektöl máar látható volt a változás.'Azért 22 év után nem ott kellene tartani, hogy az államadósság a r. váltáskorinak a háromszorosa, mindezt privatizációk után, nem ?
(2) Arról nem nyilatkoztál, hogy míg a holland politikus beismeri 2 nap után hogy hazudott ÉS LESZÜRI A KÖVETKEZMÉNYEKET, addig ilyet Magyarországon még nem láttam. Erröl mi a véleményed ?
(3) A holland azért fizeti be az adóját mert levonják töle. Akinek be kellene fizetni, mert nem vonják le, az tömegesen átmegy Brasschot-ba ( Belgium ) lakni, mert ott a vagyonadó sokkal kisebb mint NL-ben. Egyébként a 70 keur után az effektív adó kb 37%. Magyarországon a Gyurcsány alatt a 20 keur-ra is 5X%-ot vetettek ki.
(4) Éshát ugye arról mi a véleményed, hogy NL-ben a vitakultúra ( mármint a gipszjakabok egymás közt ) sokkal fejlettebb, mincs anyázás, stb ?

@padlas: Én a magyar tekintélyelvü rendszerben már régen halott ( szó szerint ) lennék. Két évig dolgoztam egy magyar bankban, 4 évig doktoranduszkodtam egy magyar egyetemen. Közös volt a hazudozás, az alárendeltek érdekeinek demonstratív és nyílt leszarása, az "oszd meg és uralkodj" bevallott érvényesítése, a megfélemlítés, a másik eredményének a lenyulása, stb.
Ez kint is megvan, de (a) nem ilyen vegytiszta módon [p.l. a bér normálisabb, az éves dolgozói értékelés - a dolgozók a fönököket- a vezetök bónuszára befolyással van, stb] (b) kint ha valami tényleg nem tetszik, akkor könnyebb váltani. M.o-n a pofádba kapod, hogy türnöd KELL, mert úgysincs máshova menni.

Ja igen. Nem a szölö savanyú. M.o-ra tudtam volna jönni két éve, méghozzzá olyan fizetésért, hogy az Orbán egykulcsosa nettó k.b. 1.8 millió HUF többletjövedelmet eredményezett volna nekem évente [csak a miheztartás végett, hogy nem csak a sikertelenek mennek külföldre. Bár a siker az relatív]. Nem jöttem, mégpeedig az említett okok miatt. És ehhez még a bizonytalanság, a tervezés hiánya és a szakmai fejlödés korlátozott volta is hozzájárult. [ Nem hiszem, hogy kifizettek volna egy 3 kgbp-s konferenciát, stb].

Nagyon sajnálom, hogy 22 év alatt gyakorlatilag ezt sikerült elérni. Tiszta kommunizmus, ott volt ilyen, hogy pofa befog, csendben marad. Szomorú.

Persze ettöl még nem kell otthagyni M.o-t : akinek kiebb a pofája, jobban meg tud az igazságtalanságokkal birkózni, nagyobb a stressztürö képessége, jobban megy neki a machiavellizmus, az nyugodtan maradjon otthon, söt, lehet hogy M.o-n több mindent tud eléerni, mint külföldön.

@zachary: A részeg német tengerész angolul beszél, az a dán, nem pedig a holland.
Nederlands is een prachtige taal, ze heeft niets ( of bijna niets ) te maken met het Engels ( en zelfs nog minder met Marx :D ) :D
In tegenstelling tot het Deens. Helaas.
Teljesen egyetértek veled, én is mielött kimentem, beszéltem a fönökömmel a bankban, hogy tud e valamit mutatni, ami versenyképes a holland egyetem doktoranduszi szerzödésével. Nem tudott, de utána elkezdett rólam rágalmakat terjeszteni, direkt késöbb adta oda a Sodexho utalványt ( amikor már lejárt ), stb, stb. Hát gratulálok. NL-ben is volt már bunkó paraszt fönököm, de a többség normális volt, van akivel még most is tartom a kapcsolatot, hogy nem élek már NL-ben.

2012.11.03. 09:07:50

@Mirjam2: :))))
Politikai tisztséget nem vállalok. De ha majd Mo teokratikus császárság vagy valami hasonló lesz, szívesen leszek az Isten teljhatalmú képviselője! :))))

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.03. 09:25:36

@tildy:):
vagy rosszul kérdeztél, vagy rosszul válaszoltak.

a pénzmosási tv értelmében a bank köteles az ügyfélazonosításra, amelynek keretében köteles rögzíteni a lakcímedet is. és ezt nem fogja bemondásra megtenni, tehát elkéri a lakcímkártyádat.

mindez megoldódik majd, ha megszüntetik a lakcímnyilvántartást. annak ez lesz az egyetlen előnye.

( net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700136.TV )

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.03. 09:28:07

@monddazigazatmar:
"Irországban simán bevállalja, hogy 3-4-5 emberrel együtt lakik, nincs autója, ha itthon ugyanezt ajánlanád, akkor agyon is ütne."

sokszor használt érvelés.
azonban: itthon azért nem vállalja be senki, mert tudja (!), hogy az áldozatnak nagy valószínűséggel semmi értelme nem lenne, és nem lépne előre tőle.

venator 2012.11.03. 09:57:30

@Scaramella va alla guerra:

"A részeg német tengerész angolul beszél, az a dán, nem pedig a holland. "

Mégis csak a holland lesz az, a dán az amikor "norvégul beszélsz forró krumplival a szádban". :))

Amúgy eredetileg részeg angol tengerész próbál németül beszélni, nem fordítva. De tényleg gáz ez a közhely....

fhdgy 2012.11.03. 10:22:59

@Logorrheic: Még mindig nem vagyunk teljesen egy hullámhosszon! A "megélhetési" mint jelző, számomra, gondolom másoknak is, szinte teljesen összefonodott a "megélhetési politikus"-sal! Ebben a szövegkörnyezetben tökéletesen értjük, hogy mit jelent és tökéletesen, a lehető legnagyobb mértékben pejoratív a jelentése. Ez így van jól, mert teljesen összekapcsolódott azzal a valamivel, amit maximálisan lenézünk és megvetünk, egy teljesen aljas valaminek tartunk.

Gondolom, ezzel még teljesen egyetértünk.

Nekem innét kezdődnek a problémáim. Egy ember, aki megélhetési okok miatt elmegy külföldre, akár mosogatni, akár takarítani, akár bármi más, hasonlót csinálni vagy ha szerencséje van, ennél többre viszi, számomra igenis tiszteletre méltó ember. Inkább dolgozik, mint segélyen éljen. Ezt én teljes szívemből tisztelem. Biztos vannak esetek, amikor egy ilyen valaki valamilyen hibát elkövetett és az erősen közrejátszott abban, hogy ilyen helyzetbe került. DE: az ilyen ember csak egy kis hibát követett el, de összességében, alapjaiban nem egy aljas, léhűtő gazember. Szembesült a hibájával és rájött, hogy valamit elrontott. Sokan vannak olyanok is, akik nem követtek el még egy icike-picike hibát sem, de hatalmas pechjük volt és ők is ilyen helyzetbe kerültek. Büntelenül, ártatlanul.

Elmennek, dolgoznak, kínlódnak, de akarnak és tesznek!

Én, azzal együtt is, hogy sajnálom az ilyen embereket, nem akasztanám rájuk a "megélhetési" jelzőt, amit a fent leírtak alapján csak olyanokra alkalmaznék, akiket mélységesen megvetek!

Persze, vannak olyanok is, nem kis számban, aki elmennek és tökéletesen illik rájuk a "megélhetési" jelző! Ők azok, akik ott sem dolgoznak, ott is segélyen élnek, ott is lenyúlják szociális rendszer adta dolgokat, ezen kívül semmi mást sem akarnak. Eszükben se jut, hogy valaha is dolgozniuk kellene.

Az ilyenekre passzol ez a jelsző! Ha önző lennék ( és egy kicsit vagyok is ), akkor még jó is, ha az ilyenek elmennek, nem nálunk élősködnek! Persze, ennek is ára van: a befogadó országban majdnem mindenki azt fogja gondolni, hogy minden magyar, minden bevándorló ilyen. Ha elindul ez a spirál, akkor felbecsülhetetlenül nagy árat fizet a dolgos maradék!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.03. 12:32:22

@venator:
jaj, borzasztó ez a rohadt dán.
Most komolyan. Éppen eléggé különbözik a hollandtól, hogy neki kelljen feküdni tanulni ( elvileg most is a dánvizsgámra készülök :D ) . ha valami nem jut dánul eszembe, akkor holland szavakat próbálok eltorzítani, több kevesebb sikerrel.
De ugye, most NL-ben van egy kis felfordulás, meg kell várni, amig lecsillapodik. aztán vissza lehet menni. ( hajó + patkány effektus )
Addig meg itt kihúzom az Isten háta mögött, Dániában.

nigara 2012.11.03. 12:50:19

@tildy:): most nem azért, de ne általánosíts, nem minden magyar bank ilyen, sőt szerintem fiókonként sincs ez rendszeresítve.
Nekem talán csak akkor kértek lakcímkártyát, amikor számlát nyitottam
Azóta még a személyit is csak nagyon kivételes esetben...
Tehát ne az országot szidd.

nigara 2012.11.03. 12:51:12

@tildy:): ja, és ezt 3-4 különböző bankban tapasztaltam.

nigara 2012.11.03. 12:56:30

@Taxomükke: most tényleg ez az ellenpélda? egy nyarat Svédországban???
Ez az egyenértékű lehetőség azzal, hogy az EU-n belül időbeni (!!!) korlátozás nélkül dolgozhatsz?
ne vicceljük el ez a kérdést.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 13:19:10

@nigara: ha fiokkent eltero ugyanazon banknal is, akkor valoszinuleg valaki valahol nem tartja be a sajat maguk altal eloirt szabalyokat. Nem fogok altalanositani, szimplan eleg megnezni a afsz-t , ott latszik , melyik bank ker, melyik nem.

Cib, Raiffeisen, OTP ker.

2012.11.03. 13:21:37

@tildy:): Bocsánat, de nem értem ezt a lakcímkártya körüli nagy felhajtást. Akkor számítasz belföldinek, ha van magyar lakcímed. Függetlenül attól, hogy milyen állampolgárságod van. Ez Ausztriában is így van. Ha van Meldezettel (lakcímkártya), akkor mindent el tudsz intézni. Anélkül azért korlátozottabbak a lehetőségeid.

Van egy magyar útleveled, és feltételezem egy brit lakcímkártyád, hogy ott van az állandó lakcímed. Ezzel itthon simán tudod igazolni magad bárhol, de természetesen külföldinek számítasz, és a külföldiekre érvényes szabályok vonatkoznak rád. A szigeteken ugyanezekkel a papírokkal belföldinek számítasz, és ott a belföldiekre vonatkozó szabályok érvényesek rád is. A bankban, a telefontársaságnál, mindenhol. Hol van itt a gond? Ez egész Európában így működik, ez a rendszer lényege.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 13:39:01

@Nyulz of the World: nincs brit lakcimkartya, ahogyan szemelyi sem. Itt ilyen nemletezik ( bar akarnak majd).

Lakcimet bankszamlakivonattal igazolunk errefele, vagy kozuzemi szamlaval.

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.03. 13:50:17

@NIKI LAURA:

Vannak meg ilyen bugyuta kozhelyeid, hogy "birka nep a magyar"? Ha igen, akkor szolj, gyorsan keszitek pattogatott kukoricat.

2012.11.03. 14:12:00

@tildy:): bocsánat, de van bármi a szigeteken, ami ott úgy működik, mint Európa többi részén? Nem csoda, hogy állandó konfliktusban vannak a többi EU országgal. Mindenestre lakcímkártya nélkül nem lenne könnyű életed az EU legtöbb országában.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 14:20:12

@Nyulz of the World: Van par, de alapvetoen tenyleg "szembe mennek a forgalommal" :)

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.03. 14:38:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Azert ritkan olvasni olyan hozzaszolast, amibol ennyire sut a sajat honfitars iranti undor es megvetes.

Az nyilvan termeszetes, hogy senkinek sem art, ha vilagot lat, megismerkedik mas kulturakkal, nyelveket tanul, de az tobb mint aggaszto, hogy tomegevel hagyjak el tettrekesz, eleteros fiatalok az orszagot es nem is tervezik, hogy visszakoltozzenek. Aki ezt pozitivnak tartja, es aki szerint ez hosszu tavon az orszag javat szolgalja, annak az agya helyen valoszinuleg bugyantott tojas van.

Ami pedig a mucsai bunkozasodat illeti, a jo oreganyad, -aki nem nevelt meg teged rendesen- az az elmaradott mucsai bunko! Csodalkozom, hogy ezt eddig itt senki nem kerte meg ki maganak, hat en megteszem helyettuk is. Nyugodtan haborodjal csak fel, azt kapod csak vissza ami jar neked, es azt hiszem meg meltanyos is voltam veled szemben, mert egy pofont siman megerdemelnel (termeszetesen a jobbito szandektol vezerelve).

Remelem szemelyes voltam.
Ajanlom magamat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.03. 14:44:37

@Remegő kezű agysebész:

Neked ,most nem gárdistagyűlésen kellene lenned valami WaSS Albínó háborús bűnös szobor avatásán?

Rasszista eszkimó (törölt) 2012.11.03. 14:47:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Arrol mar nem is beszelve, hogy valami iszonyu perverznek kell ahhoz lenni, hogy valaki annak oruljon, hogy egyre szarabb a helyzet Magyarorszagon.

venator 2012.11.03. 16:17:09

@Scaramella va alla guerra: Látom nem sikerül megszeretni. :)

Nekem a holland tűnik valami bénán eltorzított németnek, a dán szavakat gyakran az angolban találom meg. Keverem is néha. Legalább annyi a haszna, hogy már két nyelven beszélek egyformán rosszul. :)

2012.11.03. 16:27:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tenyleg hatalmas nagy paraszt tudsz lenni. Az, hogy valamivel nem ertesz egyet az egy dolog. Az, hogy taplo modon trollkodsz, az meg egy masik. Es neha tenyleg nem erzed a kulonbseget a ketto kozt... :(

nigara 2012.11.03. 16:53:45

@tildy:): na nem is ezek a bankok vannak egyedül Magyaro-on... egy sima ügyintézéshez, befizetéshez nem kérik.
De ha nem akarsz másikat keresni akkor nem is értem, miért rugózol ennyit rajta :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.03. 17:29:59

@padlas:
Hát arra, hogy most akarják az adót megemelni az úgymond "gazdagoknak". Ha ott vagy, nézzél rá az nrc-re, hogy mit írnak a jövedelemmel arányos TBJ-röl ( inkomensafhankelijke zorgpremie ). Nekem évente nettó 2800 eur-ba kerülne a móka.
[ Érdekességként : a VVD pont úgy hazudott, mint Magyarországon a kommerek 2006ban. Én meg vettem a fárdaságot, hogy Dániából rájuk szavazzak, mert nehogy már az SP vagy a PvdA nyerjen. ].
Ha megemelik, kénytelen vagyok várni a visszamenetellel, mert akkor már csak nagyon szenoir pozícióba éri meg. Mindenesetre meg kell várni, hogy mi lesz belöle. Remélem, semmi.

@venator: Nem, nem sikerült megszeretni. Mindig este fél hattól van a dánóra, és ha kellöen fáradt vagyok, símán benyögök NL szavakat. A tantónéninek persze baromira nem tetszik ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.03. 19:42:39

@nigara: Igazad van, nem csak ezek vannak. MEgneztem meg Budapestvbankot, volksbankot , Magnetet, ezeknel irva volt, hogy kell, Erstenel , Citinel nem talaltam erre infot.

venator 2012.11.03. 20:55:11

@Scaramella va alla guerra:

"A tantónéninek persze baromira nem tetszik "

Na csak várd ki, amíg nem olyat mondasz amit hallani akar. Főleg a "kultur og samfund" órán lehet belefutni.

Az esti kezdés tényleg szopacs, részvétem.

venator 2012.11.03. 21:06:15

@Scaramella va alla guerra: Ja, de legalább van lángos a Nørreport-nal.

Logorrheic 2012.11.04. 10:30:44

@fhdgy: Ne feledd a megélhetési bûnözôt se.
Nekem az jött le,hogy mi tulajdonkèppen egyetèrtünk, csak te túl nagy jelentősèget tulajdonítassz a címkéknek.
Nálad megèlhetèsi = semmirekkelő, szar alak.
Számomra egy szó èrtelmèt a szövegkörnyezet is befolyásolja.
Bővebben itt
logorrhea.blog.hu/admin/post/edit/4853678

fhdgy 2012.11.04. 11:01:28

@Logorrheic: Bocs, a megélhetési bűnözőkről megfeledkeztem, való igaz. Hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítok a cimkéknek? Valsz, ebben igazad van. Bár annyit korrigálnék, hogy nem a cimkéknek, hanem a pontos fogalmaknak. Tudod, matematikus vagyok, de talán megbocsájtható! A "megélhetési kivándorlókon" azért nyargalásztam annyit, mert ahogy korábban leírtam, azok az emberek, akik dolgozni mennek el, mert itthon nem tudják a megélhetésre valót sem megkeresni, számomra tiszteletre méltó emberek! Nem a magam igazát védtem, hanem őket! Azt akartam kifejezni, hogy ne itéljünk el olyan embereket, akik nem érdemlik meg!

Inkább azokat az embereket kellene elővenni, itt pl. a megélhetési politikusokra gondolok, akik miatt a dolgozni akaró embereknek nagyon sok esetben el kell menniük. Akik nem a puszta megélhetésért mennek el, az persze egy másik kategória.

Engem zavar, hogy itt ezen a blogon is sokan támadják a kényszerből elmenőket, de egy árva kukk sem hangzik el azokról, akik felelősek ezért a helyzetért.

Ennyi kiegészítéssel, azt hiszem, hogy tényleg egyetértünk! Ha még mindig nem tőkéletesen, csak alapjaiban, szívesen folytatom Veled a dolgok megtárgyalását, mert azt gondolom, hogy komoly esély van arra, hogy elvi egyezségre jussunk!

oldkarak 2012.11.09. 22:27:04

@tildy:): ne is törődj @monddazigazatmar-ral. Csak a trágárkodásban jeles, megjátssza az eszét, de közben nagyon gyenge fenn - az ő szavaival segghülye -, és a fidesz fizetett ügynöke lehet(?), mert minden blognál - hírportálnál ott van és nyomatja a vastag - és sajnos trágár - dumát.

Magyarországnak kell a pénzed, a fidesznek meg a szavazatod is kellene, mindegy, hogy a bolygó túlfelén élsz-e, vagy csak a határ túloldalán, de aki itthon van arra nincs szükség. Netán ez utóbbiak érzik a választásuk negatív következményeit, míg kintről csak a propagandájuk látszik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása