oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 10. 06:55,  Egyszer visszatérek a hazámba 447 komment

2012. október 10. 06:55 Határátkelő

Egyszer visszatérek a hazámba

A mai posztunk szerzője tulajdonképpen hazatért Németországba – otthonról haza. Hogy ez miként lehetséges, pillanatokon belül kiderül, elöljáróban csak annyit jegyeznék meg, hogy (lassan, de biztosan közelítve a félezredik poszthoz) számomra ez az egyik legérdekesebb írás a Határátkelőn. Kíváncsi vagyok, mit gondoltok!

Berlin 2.jpg

„Kehr' ich einst zur Heimat wieder Früh am Morgen, wenn die Sonn' aufgeht. Schau ich dann ins Tal hernieder, Wo vor einer Tür ein Mädchen steht..." („Egyszer visszatérek a hazámba / Kora reggel, mikor a nap kel. / Lenézek akkor a völgybe, / Ahol egy ajtó előtt egy lány áll...")

Ez egy, a blogon olvashatóktól némiképp eltérő írás lesz, ugyanis ott olyan magyarokról szokott szó esni, akik külföldre települtek. Mi viszont (ahogy erre a cím is utal: „Egyszer visszatérek a hazámba...") tulajdonképpen visszatelepültünk Németországba - így a történetünk nem a mai Magyarországon, hanem a XIX. század végi Németországban startol...

Eltér továbbá a blogon megjelenő írások többségétől abban is, hogy nem a „Mennyiből lehet kijönni?", vagy a „Mennyit lehet keresni?" kérdéskörét taglalja, hanem azt, hogy kiknek érdemes itt próbálkozni, és hogy milyen is a „német élet" és ez az ország?

1. Mi visszajöttünk Németországba

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Monarchia, történetesen az Osztrák-Magyar, amely bő száz évvel ezelőtt éppen gazdasági virágkorát élte. Fejlődött az ipar – pontosabban: elkezdett igazán magyarországi ipar lenni, mert korábban nemigen volt. És mivel nemigen volt korábban, ezért nemigen létezett szaktudás sem, nemigen voltak tömegével képzett magyar munkások, mérnökök. A parasztok és urak ország volt Magyarország és bizony egyik közeg sem a fejlett ipari munkakultúra melegágya.

Kellettek a képzett, gépekhez, technikához értő emberek!

Itt jöttünk mi be a képbe - és Magyarországra -, dédnagyapám-dédnagyanyám személyében, egyenest a szép Bajorországból, Landshut városából. Az öreg – akkor még huszonévesként – képzett gépész volt, akikre akkoriban „vadásztak" a jól menő magyar (oppardon, zsidó! - Báró Hatvany) birtokosok. És az akkor még fiatal öreg és felesége felkerekedtek, mert úgy gondolták – akkor még megalapozottan - hogy ez egy fejlődő, a tudást és a szorgalmat megbecsülő ország...

Innentől, 1898-tól már mindenki ismerheti a sztorit: bizony, a „vonzó és perspektivikus Magyarország" nem tartott sokáig... És máig sem lett ismét azzá!

Így „jött létre" a mi történetünk. „Mi" alatt feleségem, kisfiam és magam vagyunk értendők. Feleségem kapcsán még, visszautalva a poszt címére, el kell mondanom, hogy családja szintén német származású. („Összenő, ami összetartozik"?)

Mindketten a kifejezetten „magasan kvalifikált munkaerő" kategóriába tartozunk: feleségem szakorvos, PhD-vel, két szakvizsgával, nemzetközi tudományos publikációs háttérrel – és a magyar orvosként keresett százhuszonyvalahányezer forintos havi nettó fizetéssel. (A hálapénzre utálattal tekintett mindig is.)

Én pedig 3 „kurrens" diplomával tulajdonképpen pályakezdő korom óta Ausztriában és Németországban dolgoztam, egészen a 2000-es évek második feléig-végéig, amikor megpróbáltam azt megvalósítani, amiről Magyarországon manapság sokat beszélnek: „hazahozni a szaktudást".

Nem lehetett – elsősorban éppen annak a mentalitásnak a következtében, hogy ha nem vagy „bulihaver", akkor ellenség vagy, mert „zavarod a köreinket": megfúrod a kisded, lenyúlós játékainkat – és a végén még a magadfajtákkal együtt „ránk hoznál" egy olyan új rendet, amelyben elsősorban a tudás, a tehetség és a szorgalom alapján adják a pluszpontokat az életben. Igen: Magyarország egy kontraszelektált elitek uralta terep – és az elit így is akarja tartani.

Ehhez nem kívántunk tovább asszisztálni!

Nem tudtunk tovább várni arra, hogy majdcsak megváltozik a hozzáállása kellően sok embernek és így képesek lesznek a saját országukat megváltoztatni. Nem akartuk azt, hogy a fiunk is magába szívja ezt a hozzáállást és életstratégiát, amely tönkreteszi az országot. Azt akartuk, hogy a későbbi pozícióját ne a szülei „hovatartozása" és véleménye határozzák meg, hanem a teljesítménye...

Ezért tértünk vissza Németországba.

2. Kikhez passzol Németország?

Ezt az országot csak azoknak ajánlom, akik tehetségesek, szorgalmasak és teljesítőképesek. Akik sosem a kifogást keresik, hogy miért nem jönnek össze a dolgok – és különösen nem másokban keresik a sikertelenség okait. Aki a „Kenjük be sárral!" hozzáállás híve, az legfeljebb turistaként nézze meg Neuschwansteint, vagy igya le magát az Oktoberfesten (az való neki...).

Németországnak az elkövetkezendő tíz évben félmillió jól képzett „bevándorló" szakemberre lesz szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa azt a gazdasági növekedési képességét, amely „benne van". Így akik munkabíró, az itt jó esélyekkel startolhat. Na ja, a nyelvet tudni kell!

A „Majdcsak lesz valahogy!"-gyal idejövők ne sok jóra számítsanak: színvonalas lakást bérelni csak munkaszerződéssel lehet, ráadásul a „belépő" is (akár több-)tízezer eurós tétel. (Egy havi „Warmmiete", bruttó bérleti díj + 3 havi „Kaltmiete", nettó díj + a lakás bebútorozása, stb., mert a bérlakások többsége bútorozatlan, olykor még a konyha sincs meg, új építésű bérlakásoknál.)

Az „aljamunkák" esetében nagy a konkurencia: balkániak, törökök, ázsiaiak - így ezekre életpályát itt ne alapozz! A „csak Magyarországon érvényes" tudással rendelkező diplomások (tanár, jogász - nemzetközi képzettség nélkül, média-kommunikáció szakos, humánértelmiségi, művész, stb.) jobban teszi, ha „lazább" helyet keres az új életéhez.

Orvosok, mérnökök, környezetvédelmi szakemberek, természettudományos / „reál" képzettségűek, informatikusok, szakmunkások – ha magas szintű szaktudással és munkakultúrával rendelkeznek – „willkommen"!

Még valami: aki itt akar maradni véglegesen, annak hosszú éveket kell várnia ahhoz, hogy kérhesse az állampolgárságot. A beugró a német állampolgárság igényléséhez:

* 8 év jogszerű tartózkodás Németországban,

* stabil jövedelemforrás (munkabér, megfelelő távlatú munkaszerződéssel, visszamenőlegesen is az addig itt töltött éveidre, vagy jól működő saját cég, esetleg megfelelő méretű és igazolható forrású magánvagyon),

* a német nyelv ismerete,

* állampolgári eskü

* feladott eredeti állampolgárság (ez utóbbi csak ajánlatos, nem kötelező)

...de ha mindez megvan és német polgárrá válsz, ezzel csatlakoztál a világ egyik „sikercsapatához"!

3. Grüß Gott és Moin

Azonban ez a „csapat" nem egységes, nem homogén (és nem is homofób – de erről még alább lesz szó). Németország valójában számos, egymástól elég erősen különböző régióra oszlik – és ezek nem is követik feltétlenül a tartományhatárokat.

Közhely, hogy a volt NDK a mai napig alacsonyabb életszínvonalat „hoz", ám ez is csak átlag. Ott is vannak „jó helyek", pl. Berlin és bizony a „volt NSZK-s" területeken is találhatni a német átlagnál alacsonyabb nívót, pl. Schleswig-Holstein egyes vidékein.

De a legnagyobb eltérések a helyi kultúrában és dialektusban vannak. Magyarországhoz képest Németország legtöbb helye „sarkosabb" és távolságtartóbb - azonban másképp él és viselkedik egy bajor, egy hamburgi, vagy egy rajnai „lokális átlag"-német. Aki valamelyest a magyarországihoz hasonló életstílust keres, annak vagy Dél-Németországot (Bajorország, Baden-Württemberg), vagy Berlint lehet ajánlani – de „lazáskodni" és pontatlankodni itt sem ajánlatos!

Ne lepődj meg azon, ha a kiérkezés után az otthon tanult „nyelviskolai" németeddel „egy szót sem értesz" abból, amit a helyiek beszélnek: ez a híres tájszólás. Alapból huszonvalahányat tartanak nyilván, de van, hogy a szomszéd faluban is más a „Mundart". Aki már évek óta él egy bizonyos helyen itt és utána áttelepül az ország túlsó felébe, kezdheti ezt elölről... Ez olykor még a született németeknek is „sokkot" okoz.

A német társadalom vertikálisan is tagolt és ez a tagoltság nem csupán a jövedelemtől függ. A feljebb jutás a társadalmi hierarchiában sokkal kevésbé függ a kapcsolatoktól, mint Magyarországon – ám a társadalomban betöltött hely (ahová születsz), determináltabb.

Vannak „körök", ahová szinte kizárt, hogy bejuss (arisztokraták, vagy hamburgi patríciuscsaládok, esetleg a többgenerációs „iparbárók" körei) – és ez nem csak a bevándorlókra, hanem a „köznémetekre" is igaz. Ha úgy vesszük, ebben „igazságtalanabb" és egyenlőtlenebb a német társadalom.

Azonban aki tehetséges és tanult, elvileg bármi lehet itt: akár miniszter, vagy a Volkswagen AG vezérigazgatója is. A társadalmi különbségek sokkal „bevettebbek", mint Magyarországon, ezért sokkal kevesebb az ebből származó irigység is.

Általános a hit abban, hogy aki jobban él, az valószínűleg meg is dolgozott érte. A státuszt itt leginkább az jelzi, hogy hol laksz és kikkel barátkozol – de pl. az autó kevésbé fontos ebből a szempontból. Ha például Münchenben azt mondja valaki, hogy a városon belül Bogenhausenben, vagy Grünwaldban lakik, Hamburgban pedig azt, hogy Blankenesen, vagy Barmbekben, akkor rögtön tudhatod, hogy az illetőt nem a bokorban találták...

Németországban a szülők társadalmi pozíciója korántsem annyira döntő a gyerekek életesélyeiben, iskoláztatásában, mint akár Magyarországon, akár pl. az USA-ban. Az oktatás színvonala magas és kiegyenlítő hatású – még a méregdrága luxus-magániskolák sem adnak komoly pluszt, inkább csak elvárt státusszimbólumok a legfelsőbb kasztban. Persze vannak „gázos" sulik – ezek leginkább a törökök lakta kerületekben működnek.

Ugyanakkor korántsem igaz a német társadalom általános törökgyűlölete. A törökök többsége 2-3 generáció óta él Németországban, sokan német állampolgárok és a gyerekeik gyakran már németnek érzik magukat, az anyanyelvük, kultúrájuk is a német – elég talán leírnom az Özil nevet.

Ők ahhoz hasonló helyzetben vannak, mint a skótok Nagy-Britanniában: általában „angolok", csak ünnepnapokon élnek skótokként. A „vad iszlám" itt nem divat – ugyanakkor Európa legnagyobb mecsete éppen Hamburg közepén áll!

Itt kell szót ejtenem az ország „náci örökségéről" és a hírhedett „német felsőbbrendűség-tudatról" is – amiből nagyon kevés igaz. Itt a szélsőjobboldaliság a „Rechtextremismus" éppúgy a magukat jövőtlennek, a társadalom peremén élőnek érzők (többnyire alacsonyan képzett fiatalok) jellemzője, mint Magyarországon.

És ahogy Magyarországon is létezik erős jobbos attitűd az egyetemi ifjúság egyes csoportjainak köreiben, úgy Németországban is megvan ez a(z itt másfél százados hagyományokkal rendelkező) jelenség: az úgynevezett Burschenschaftok. Ezek eredetileg, a XIX. században, a nemet nacionalizmus ébredése idején alakított diákegyletek voltak és lassan alakultak át (egy részük, mert korántsem mind!) az „intellektuális szélsőjobb" fészkeivé.

Ha valahol jártunkban-keltünkben öltönyös, fejükön fura sapkát viselő, esetleg színes vállszalaggal is „dekorált" ifjakat látunk egy sörözőben, akkor beléjük botlottunk. Amúgy veszélytelenek... Ugatós kutya ritkán harap.

4. „Ha dolgozol, szolga vagy – ha ügyfél, akkor úr!"

Amire viszont bizton számíthatsz Németországban, az a szolgáltatások egységesen magas színvonala és hogy nem lengi körül a közszférát a „Leszarom az ügyfelet!", a munka- és üzleti kapcsolatokat pedig az „Igyekszem átbaszni!" hozzáállás. Senki sem firtatja főnökként, hogy mik a közéleti, politikai preferenciáid – és azt sem, hogy „szexuálisan más" vagy-e? (Erre utaltam már a poszt elején is.) A döntéseket igyekeznek megfontoltan meghozni – és ne lepődj meg, hogy ezt tőled is elvárják majd, munkában és azon kívül is.

Igen: spórolósak! Ez nem az a hely, ahol divat a túlköltekezés, az erőn felüli „kivagyiskodás". (Legfeljebb egyes lumpen-, bűnözői vagy esetleg yuppie-körökben...) Ne számíts arra, hogy a nyakadba borulnak és traktálni fognak. Elválik a munkahelyi kapcsolat és a magánszféra is.

Nincs erőltetett tegeződés sem és nem szokás kollégákkal mély lelki életet élni. Meg lehet kísérelni: úgy fognak rád nézni, mintha azt mondtad volna, hogy kedveled az emberhúst... Ám ennek ellenére, ha jól teljesítesz, akkor nem cseszegetnek és elfogadják, hogy „Herr Kofatsch egy kissé különös ember."

Erősek a helyi közösségek: sportegyletek, hobbikörök, miegymás. Ha be akarsz illeszkedni a „közegbe", akkor ezek jó „bejáratok" lehetnek. Az értelmiségnél általános, hogy intenzív kulturális életet élnek (de nem csak ők!) és „téma" egy-egy színházi előadás, koncert, stb.

Vidéken, főként délen, szokás a népviselet, vagy annak „modernizált" változata: Bajorországban például üzleti megbeszélésére is elmennek bőrnadrágban – de ebben ne akard utánozni őket, mert ez nem a te hagyományod és ízlésficam lenne a részedről! (Persze azt nem tudom, hogy mit lépnek, ha bemész árvalányhajasban / rámás csizmában... Biztosan tolerálnák.)

Ha megismernek és egyenes, megbízhatóan teljesítő imázsod alakul ki, akkor előbb-utóbb elkezdenek meghívni magánköreikbe is: hétvégi grillezés, esti sörözés, stb. - keresztszülő viszont talán életedben sem leszel.

Viszont a gyerekeid már nagy valószínűséggel „igazi németek" lesznek – legfeljebb a bajorok furcsállják majd a vezetéknevüket és úgy veszi, mintha a „Molnar" is valami olyanféle „porosz" név lenne, mint a „Merkel"...

Ha elfogadod a szabályaikat – mert esetleg azok meg is egyeznek a tiéiddel – akkor befogad a német társadalom. Ha pedig nem, akkor előbb-utóbb elmész innen – erre számíts!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr394829984

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Marad-e az autópálya a város közepén? 2012.10.10. 15:21:16

Az,_hogy_eddig milyen volt a Ferenciek tere környéke volt, összefoglalja a taj-kert.blog. Az, hogy milyen lesz, arról holnap, október 11-én, csütörtökön 17 órától tart hivatalos tájékoztatót az V. kerületi Önkormányzat. Most kell a véleményt elmondani,...

Trackback: Marad-e az autópálya a város közepén? 2012.10.10. 15:21:09

Az,_hogy_eddig milyen volt a Ferenciek tere környéke volt, összefoglalja a taj-kert.blog. Az, hogy milyen lesz, arról holnap, október 11-én, csütörtökön 17 órától tart hivatalos tájékoztatót az V. kerületi Önkormányzat. Most kell a véleményt elmondani,...

Trackback: 3 Malac építési tanácsai 1. csatorna 2012.10.10. 14:07:44

Ne feledd Szakikám, ami befolyik az egyszer ki is folyik, és nem mindegy, hogy hol! Tervezz, rajzolj, gondolkodj! Mielőtt véglegesen összeállítod, tégy úgy mint a kíváncsi tinédzser: tedd be gumi nélkül! Hidd el, a PVC és a gumitö...

Trackback: Terraformálás Kft 2012.10.10. 08:01:02

Miközben az első szakipari munkálatokon átlendültünk, akár egy turbócsiga a 400 méteres akadálypályán, gyönyörű hasonlat virradt fel elaprózott gondolataim romjai felett: Kis lépés a ház életében, de hatalmas ugrás nekünk! Elkészültünk a csatorna bevez...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tucano 2012.10.10. 07:03:56

Nagyon jó kis írás, de van benne vmi, amivel k. nem értek egyet:
"A „csak Magyarországon érvényes" tudással rendelkező diplomások (tanár, jogász - nemzetközi képzettség nélkül, média-kommunikáció szakos, humánértelmiségi, művész, stb.) jobban teszi, ha „lazább" helyet keres az új életéhez."

Ezt a hülyeséget honnan szedted? Pont Németország tele van magyar tanárokkal, marketingesekkel, művészekkel, stb.
Őszintén szólva, szerintem ezen véleményed kicsit kapcsolódik az általam igen undorral figyelt közsodorhoz, hogy akinek nem kalapács van a kezében az lógós nem való ide-oda. Pedig ez nagyobb hiba, mint a vasipar erőltetése az 50-es években.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.10. 07:40:57

ennyire magas lorol itt meg nem irtak szerintem. dojcsland uver alles!
zsidozas+kontraszelekcio=400+ hozzaszolas. hajra!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.10. 07:42:29

Tényleg nagyon jó írás.
Azt hiszem sokaknak félre fog állni picit a szája tőle...
:)

Liping 2012.10.10. 07:49:26

Valamilyen szinten érdekes poszt volt, de véletlenül sem nevezném az eddigi egyik legérdekesebbnek.
A szerző "hazatérése" is kissé erőltetettnek tűnik számomra, a dédszülők voltak németek, s ha esetleg maradt is valami sváb kötődés a családban, beszéltek is otthon németül, azért a posztoló már sokkal inkább magyar lehet.

tableno 2012.10.10. 07:54:08

Hmmm. Nekem ez annyira nem tetszett. A tartalom rendben van, tényleg ilyen Németország, de a stíllus nem jött be...

madscientist 2012.10.10. 07:57:04

Maga a poszt teljesen rendben van.
De igazából én sosem tudnék Németországban élni, még németek között sem, nem is az miatt amiket itt leírtak, hanem a tapasztalataim miatt is. Éveket éltem németek és német származásúak között és alig vártam, hogy vége legyen.

" a hírhedett „német felsőbbrendűség-tudatról" is – amiből nagyon kevés igaz."

:DDD hát nem tudom, akkor lehet én téptem bele a gazosába... jó lehet a posztoló, mint maga is német gyökerű nem érzi igazán ezt a bőrén, viszont én a szemembe kaptam már olyat elvileg "művelt" és intelligensnek látszó (német) embertől, hogy én csak egy balkáni keverék söpredék vagyok, félúton az állat és az ember között.... :s Azóta se tudom mit vétettem. Megjegyzem nekem is van némi német(sváb) vér az ereimben, sok másfajtával együtt... :P ugye a kárpátmedencei géncentrifuga :D
S ez csak a jéghegy csúcsa, akkoriban azt hittem, áá biztos csak én gondolom ezeket, meg velem történik ez. Sok évvel később, mikor elvetődtem Svájcba, ugyanezeket tapasztalom (megint), de most nem a magam bőrén, mindenféle náció, nyugat és kelet európai, svájci, sajnos lehangoló véleménnyel van a németekkel szemben. Persze-persze vannak rendesek is, én is ismertem 2 db-ot (a 40-ből)... De mifelénk van egy mondás (itt Svájcban) arra, ha egy német rázendít a szinte már szokásos ő a legteteje, a teremtés diadala, Európa Istenkirálycsászára szólamra, na akkor szoktak legyinteni és azt mondják: 'ach, deutscher Mann!', majd angolosan otthagyják.
De jó, legyen ez csak az én tapasztalatom, meg azoké, akiket errefelé ismerek.... itt is a HÁ-őn sok poszt volt már Németo.-ból, és jól érezték magukat és jól éltek ott magyar emberek...
Ettől függetlenül maga a gazdaság is tényleg elég erős, vásárolni kifejezetten megéri ár és minőség miatt is Németországban, de Hálistennek lakni/élni (nekem) nem ott kell! :D

Sanyi9 2012.10.10. 08:03:44

Nekem tetszett az iras. Sok szubjektiv dolog van benne, ugyhogy lehet rola vitazni sokat. Ami nem derul ki: mi a szerzo foglalkozasa es Nemetorszag melyik reszen elnek (gondolom Bajororszag, de azert megkerdem :D)?

nyuszigonosz 2012.10.10. 08:10:38

Jól összeszedett poszt. Németország ilyen.

nigara 2012.10.10. 08:48:05

Nekem is tetszett a poszt, és ahogy látom, még igaz is - ez azért jó, mert számomra nagyon informatív volt, és hát ha arrafelé kacsintgatok, akkor az kell.

@madscientist: én nem sokat éltem külföldön, de azt láttam, hogy innen nyugatra mindenhol jellemzően "lenézik" a kelet-európaiakat úgy általában, nem nemzetiségekre lebontva, hanem amblokk. Ez engem baromira zavart, mert mégsem ugyanonnan jövünk, mint....

Elchango 2012.10.10. 08:48:19

@madscientist: erdekes amit irsz amugy nekem meg pont az ellenkezoje jott le. mar kb. 12 eve,hogy szinte napi kapcsolatban vagyok nemetekkel, nemet cegnel dolgoztam tobb mint 5 evet Magyarorszagon is es azt mondanam,hogy teljesen korrektek persze gane egy 82 millios orszagban barmikor becsuszhat es akkor le tud rombolni mindent.Nekem meg almaim orszaga,de aszonyom nem aka oda menni.En imadok ott lenni es sokat jartam, jarok oda.Eletem elso nemetorszagi utjan jottem ra Magyarorszag milyen szegeny orszag hozza kepest.
Amugy ha teged leszarbalkaniztak mint magyart,akkor gondold el mi a lengyelekrol a velemenyuk.Elmondom egy Magyaroszagon tartott workshop-unk nemet meghivottjanak a velemenyet aki mikor megtudta,hogy lengyelek is vannak a csapatban: Nalunk Nemetorszagban a nemet-lengyel kapcsolatok igy neznek ki: apa uti anyat, anya uti a gyereket es a gyerek uti a kutyat - es a kutya a lengyel. Ahogy O mondta a lengyeleket total bunozokkent kezelik ott.
bar a lengyelek is zsigerbol gyulolik oket.
na csa, csak ezt akartam mondani, irni.

Frau Holle 2012.10.10. 08:56:55

@Elchango: Ugye azért érzed a finom különbséget aközött, amikor átmenetileg, üzleti ügyek intézése céljából vagy ott, illetve amikor odaköltözik a delikvens, és az ottaniak első reakciója (fejben, mert kimondani nem píszí), hogy jött a) munkalehetőséget elvenni b) igénybevenni a helyi szociális hálót.
Függetlenül attól, hogy nekik is hasznos a bevándorló ottléte.

madscientist 2012.10.10. 09:02:19

@Elchango:
Igen, épp ezért fűztem hozzá, hogy lehet csak én merítettem a zavarosba, igaz több tucattal, de semmi gondom nincs azzal, ha másnak bejön Németo., mert egyébként életminőségre, munka stb szempontból abszolút jó hely!
Jah és kössz, hogy megosztottad a tapasztalataidat. :)

bpetya75 2012.10.10. 09:03:00

@Elchango:

Na azt nem csodálom, hogy a lengyelek gyűlölik őket. Az oroszokkal osztohatnak a trónon. Elég sokáig akarták (változó sikerrel) megszerezni a földjeiket ahhoz, hogy ez így legyen.

A minden lengyel bűnöző általánosításért meg biztos sokat tett a kint élő lengyelek egy köre (bár valószínűsítem, hogy a "túlképzett" németeknél a keleti blokk egyöntetűen balkán vagy lengyel), de akkor is ostoba ember, aki ilyet komolyan állít.

Elchango 2012.10.10. 09:04:19

@Frau Holle: ez biz igaz. Volt fonokom, aki amugy roman szarmazasu volt,de 2 eves koraban erkezett a szuleivel Dojcsilandba es mar ott nott fel (nem is nagyon beszelte mar a romant amugy) kerdeztem milyen volt felnoni ott mint bevandorlo gyerek es milyen a viszonyuk a nemeteknek hozzajuk es azt mondta,hogy en se roman nem vagyok de nemet se leszek sose.Amolyan gyokertelennek erzem magam,mert ezt se tartom hazamnak de mar azt sem hiaba nemetul beszelek es a kulfoldiekrol alkott velemenyuk a nemeteknek inkabb az undvariasabb:nem, nem kerunk mar beloletek es ne gyertek ide mentalitas.Erre csak azt mondta csak nezz ki az utcara es a sok haballa-saballa ahmed - moahamed utan siman meg fogod erteni.Es tenyleg (wuppertalban voltam amugy) az utcakon elvetve maszkaltak echte nemetekek.A tobbi az mind haballa-saballa nyelven makogo arab volt.furcsa volt latni.

madscientist 2012.10.10. 09:05:50

@nigara:
Haha! Igen igazad van, sokszor mulatok, mikor van valami elintézni valóm, hót normális vagyok, tudok viselkedni, meg beszélem a nyelvet rendesen (mert hogy másként) és mikor kiderül rólam hogy honnan jövök el vannak képedve, hogy mégse egy durva, civilizálatlan, hordából szakadt ork vagyok :P XD Olyan arcokat láttam már, hogy le se tudom írni, látni kéne! :)

DRH 2012.10.10. 09:06:30

Á, skacok, minden ilyennek van egy olyanja. Mindenhol van jó és rossz, meg különben is, amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten.
Aki Németországban nem tud beilleszkedni, az gyanús módon Magyarországon sem fog tudni. Meg seholsem.

Frau Holle 2012.10.10. 09:20:02

@Elchango: Igen, erre gondoltam én is.
Mi például többek között éppen ezért (amit a volt főnököd mesélt) jöttünk haza és hoztuk haza a gyerekeinket. Pedig nekem több közöm volt ahhoz az országhoz ahol éltünk, mint a posztolónak Németországhoz. (A cím engem őszintén szólva megmosolyogtatott, de ez tényleg nem az én dolgom.)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.10.10. 09:20:50

Érdekes, hogy az első bekezdések egyike még a magyarországi csókos rendszerről szól szemben ugye a németekkel, majd lentebb már olvashatunk olyan körökről, ahová földi halandó sosem jut be sőt még a hétvégi grillezéshez odajutni sem olyan könnyű.

Szerintem az írás jó esetleges kijelentő stílusa irritálhat embereket. (illetve sok hozzászólás fog születni "én pont az ellenkezőjét láttam" stílusban)

judy7 2012.10.10. 09:22:59

"...a jól menő magyar (oppardon, zsidó! -..."

Itt hagytam abba az olvasást, kb. a második mondatnál..

Lehet, hogy az átlagnál érdekesebb a poszt, de a poszter világa nem az én világom, nyilvánvaló.
Sok sikert neki!

RoxiSpain 2012.10.10. 09:28:30

Nagyon jó kis post volt, még akkor is, ha sokaknak nem fog tetszeni- de ez így ahogy van, igaz. Elkezdtem azon gondolkodni, hogy vajon miért értek egyet ennyira a postolóval, és rájöttem, hogy ja, tényleg! Én is német származású vagyok, a dédszüleim az I. viágháború után érkeztek Magyarországra- sokszor rémisztően poroszosan gondolkozom, ezért nem is illettem bele nagyon ebbe az "urambátyám" magyar közegbe.
Az meg egyenesen szégyen, hogy valaki nyelvtudással, Phd-vel, nemzetközi kutatóorvosi és publikációs héttérrel százhőszezer egynéhány forintot keressen. Ez amúgy nem csak a kutató orvosokra, hanem a teljes egészségügyre igaz, tényleg szégyellnivaló a magyar helyzet.
Én nem gondolom hogy magas ló lenne, ha valaki büszke arra, amit elért, ugyan miért kellene valakinek szégyenkeznie amiatt, hogy diplomás, több nyelvet beszélt, sikeres a szakmájában és tisztességesen, uram bocsá' jómodban él? Ezt is csak Magyarországon kell titkolni mert félő, hogy akkor az irigyeid tönkretesznek...
A postolónak további sok sikert kívánok és gratulálok az íráshoz nagyon tetszett!

Elchango 2012.10.10. 09:28:47

@Frau Holle: latod te meg idoben leptel.lehet,hogy anyagilag nem erte (erhette meg) nektek hazajonni Frau Holle, de lehet a gyerekeid miatt jobb dontes volt.
Aszonyomnak a gyerekkori legjobb barinoje egyebkent Hamburgba ment ferjhez,es allandoan persze hivogatjak egymast aztan a csajszi magyarazott egy-ket erdekes dolgot hamburgrol, mivel ugy nezett ki meg tavaly,hogy at tudnank oda menni a mostani cegem ottani telephelyere.
Ahogy mondta a csaj pl. lehet talalni alberletet talan 500 EUR kornyeken is a varos kulso reszen,de ne szamits arra,hogy a te egyszem szoke kislanyodon kivul lesz meg feher gyerek a bolcsiben, oviban majd suliban,mert erosen el fog majd csodalkozni,hogyha mindenki fekete akkor O miert nem?Na hat aszonynak se kellett egyeb:Nem megyunk sehova!:-))))))

Taxomükke (UK) 2012.10.10. 09:30:37

Jónéhány évig voltam üzleti kapcsolatban "echte" németekkel, a precizitás, előrelátásméeg a korrekt tájékoztatás nem mindig volt az erősségük. Szóval nem kéne őket a fellegekbe emelni. Igaz, általánosságban egy szervezetebb ország, de ott élni nem szeretnék. Csúnya a nyelvük - de ez csak szigorúan a privát ízlésem.
Valaki írta, hogy dehát a posztoló inkább magyar - a frászt. Németnek tartja magát, az is. Nincs ezzel gond.

Elchango 2012.10.10. 09:31:27

@RoxiSpain: hat akkor a latin gondolkodas pont neked valo,ha a magyar uram-batyam nem jott be.
Ott biztos pontosabbak meg nemetebbek a nemeteknel is es a hanyagsagot meg csak hirbol sem ismerik

Taxomükke (UK) 2012.10.10. 09:31:41

"előrelátásméeg" helyesen "előrelátás meg"
bocs

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 09:32:22

"A beugró a német állampolgárság igényléséhez:
* 8 év jogszerű tartózkodás Németországban"

Ez rád éppen nem vonatkozik. Német nemzetiség esetében nincs ez.

GolyofogoToni 2012.10.10. 09:32:56

Erdekes poszt. 6 evig eltem Nemetorszagban, maig atjarok minden heten. Ezert is nem ertem a posztolo melyik Nemetorszagrol beszel? Mert, hogy a regi, szep es jo mar reg nincs. A külföldiek szepen bevittek mar a sunyisagot, a hülyeseget.
A törökök nemeteknek erzik magukat. Nem tudom hol el a posztolo, de a legtöbb török magasan letojja Nemetorszagot, beilleszkedni nem is akarnak, a szülök nem beszelnek nemetül, minden meg van nekik törökül, boltok, ügyved, orvos... meg kell nezni mennyi Kanacke szaladgal mindenfele :D
A masik pedig, eljel meg ezernehanyzas eurobol, miközben mindennek az ara emelkedik.
Nomeg a pökhendiseg, mikor dicsekednek mindennel, hol voltak nyaralni, milyen kocsit vettek, de teged meg sem kerdeznek.
A posztolo ugy allitja be Nemetorszagot, mint a csoda nagyhatalmat, meg ahol minden szuperan müködik.
Ket nemet van, a lehetetlen, nyugod elethez szokott, meg a sunyisagot atvevö, talpraesett nemet...
Milyen jokat derülök itt Svajcban rajtuk, mikor meghuzzak magukat, hisz itt ök is csak külföldiek.
Szoval nem különb a nemet sem senkinel.
Az orszag az egyik legjobb. A varosok. De AngiMerkel tesz rola, hogy egyre elhetetlenebb legyen a nagy Dojcsland...

zazzant (törölt) 2012.10.10. 09:36:51

Egy eve olvasom a blogot, de eddig semmi sem huzott fel annyira, hogy regisztraljak es irjak. Elnezest a kifejezesert, de a tokom tele van azzal, hogy aki tanar, az munkakerulo bufeszakos. Koszonom, a magyar szakos diplomammal, bar nem tanarkent, de nagyon jol elek Nemetorszagban! Es nem, nem mosogatok, meg csak nem is a vendeglatasban dolgozom. Nem, nem takaritok. Irodaban dolgozom, es remekul kihasznalom, hogy ket nyelven beszelek felsofokon az anyanyelvemen kivul. Koszonom, hogy megoszthattam felhaborodasom:)

A fine day to exit 2012.10.10. 09:37:43

A "visszatérek hazámba, Németországba" kijelentés már "korán" reggel kiverte a szememből az álmot. A magyarországi németekről meglehetősen sokat olvastam, szakdolgozatomat róluk írtam - na nem mintha az én felmenőim között lenne "Ungarndeutsche", csupán érdekeltek a két népet valamilyen szinten összekötő szálak. (S a kíváncsiság nálam nagy úr..)
Találtam is bőven. A német területről idevándorolt csoportok, bármikor is érkeztek hazánkba - legyen az középkor, török dúlás után, ill. a boldog békeidők, az iparosodás kora - mindig is jelentős értéket képviseltek. A szorgalom, takarékoskodás, a falvaik csinosabb volta már akkor is jellemző volt - ezt nem én mondom, hanem a korabeli - egyébként magyar tollból származó - források.
Nekem - még - nincs sok személyes tapasztalatom a németekkel, de akikkel eddig volt alkalmam kommunikálni, azok teljesen korrekt emberek voltak. De a kivételek sem fogják elvenni a kedvemet az országtól (egy, a kivételektől mentes országot tudomásom szerint még nem találták fel :)
Szép napot mindenkinek!

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.10. 09:41:14

"hírhedett „német felsőbbrendűség-tudatról" is – amiből nagyon kevés igaz"

hát pedig ez a poszt is ékes példája.

nyuszigonosz 2012.10.10. 09:44:04

@DRH: Pontosan így van.

Általánosságban meg: nincsenek német nagy- vagy dédszüleim, nem gondolkozom poroszosan mint itt egypáran írják, hogy ök igen.
Nem az a mérvadó, mit gondolunk magunkról, hanem hogy mit tudunk, és mit tudunk tényleg jól.

És nem csúnya a német nyelv, csak rá kell jönni az ízére.

dzseebee 2012.10.10. 09:44:47

Nekem tetszett a poszt! Kicsit alátámasztja a németekkel kapcsolatos eddigi tapasztalataimat.

Sokan mondták már körülöttem, hogy utálják őket, arrogánsak, fennhordják az orrukat, lenéznek minket, és sorolták még a végtelenségig.

Ehhez képest én teljesen az ellentétét tapasztalom, néha már-már zavarbaejtő, hogy mennyire szeretnének velem beszélgetni, holott csak turistaként jártam eddig ( sajnos ) Bajorországban, főleg München környékén. Legalább négyszer kértek tőlem autogrammot, mert focistának/teniszezőnek/svájci golfozónak(!!!) néztek, de voltam én már hálókocsi kalauz is. Beülök egy gyorsétterembe, garantált, hogy valaki kommunikálni akar velem. Volt olyan, hogy a vonaton a velem szemben ülő német hölgy elnézést kért, és megkérdezte, kérek e "Zwiebelringe-t" - ez afféle chips szerűség, zacsiban, hagymakarika. Soha nem láttam őt azelőtt, de megkínált. Más mikor vettem a jegyet automatából, odajött, mondta, hogy látja, hogy én is Nürnbergbe megyek, vegyünk együtt jegyet, úgy olcsóbb lesz. Arról nem is beszélve, ha állok valahol, garantált, hogy hozzám jönnek oda megkérdezni, mi merre megy, meg hogyan juthatnak el ide-oda. Akkor is, ha ehhez egy tömött peronon kell végigsétálniuk, kikerülve sok sok más embert. Ezt olyan szinten megszoktam már, hogy ha kiállok egy állomásra, előtte megnézem a vonalhálózati térképeket, hogy tudjak majd segíteni. :) Ebből aztán persze jön a kérdés, hogy honnan jöttél ( ez a szál szinte mindegyiknél elindul ), aztán pedig nem a lenézés, hanem folytatódik a beszélgetés.

Tehát én abszolút nem tapasztaltam a németeknél azokat a dolgokat, amiket állítólag más magyarok igen - főleg a zárkózottságot. Tapasztalataim alapján az osztrákok és a svájciak tűnnek kevésbé nyitottnak.

Az viszont nagyon érdekelne - amit a postoló is írt - hogy hogyan lehet legyőzni azt a bizonyos tájszólást. Idővel biztos megszokod. Viszont ha az ember megy ki egy állásinterjúra, gondolom ott nem igazán megengedett az, hogy minden 2. percben megkérd: ismételje meg, és mondja lassabban... :)

boglar06 2012.10.10. 09:54:10

"A törökök többsége 2-3 generáció óta él Németországban, sokan német állampolgárok és a gyerekeik gyakran már németnek érzik magukat, az anyanyelvük, kultúrájuk is a német ....
Ők ahhoz hasonló helyzetben vannak, mint a skótok Nagy-Britanniában: általában „angolok", csak ünnepnapokon élnek skótokként. ....."

Kedves Posztiro! Eltel te mar Skociaban, hogy ilyen kijelentest tettel? :) En itt elek evek ota, de itt a skotok egyaltalan nem angolok (nem is brittek), sot nem is 2-3 generacios bevandorlok, ok a sajat orszagukban elnek a sajat unnepeik, szokasaik megtartasaval. Kulturajukban eppen ugy elternek, mint sokminden masban az angoloktol, de ezt egy itt elo jobban latja. Persze van britt unnep is amit tartanak, de csak csekelyke szammal es azt is az egyesules ota. Skocianak megvan a maga kulon tortenelme Nagy-Britannian belul, ami nem ugyanolyan, mint a Nemetorszagban par generacio ota elo torokoke. Ugyhogy a hasonlatod teljesen rossz volt. :)

Ettol fuggetlenul az irasodat elolvastam, mint mindenki maset is, mert erdekelnek az orszagokrol alkotott egyedi velemenyek, ezert mar az elejetol fogva figyelemmel kiserem a hataratkelo posztjait es a hozzaszolasokat is.

Frau Holle 2012.10.10. 09:56:33

@Elchango: Sok szempontot kellett figyelembe venni. Összességében jó döntés volt, eddig úgy látjuk.
Azok a szempontok pedig, amiket írtál, balóban léteznek.
Ha jó környéken akar az ember lakást venni/bérelni, ha biztosan jó oktatást akar a gyerekének, akkor az összességében lehet, hogy elviszi a többletet.
Akkor pedig előtérbe kerülnek az egyéb szempontok.

Ugye akárhova itthon sem költözik az ember, bármelyik suliba nem adom a gyerekeimet. Ha itthon ennyire igényes az ember, akkor kint miért adja (az ottani viszonyokhoz képest, mert akkor már az számit!) lentebb? A gyerekeim jövője függ tőle!

bpetya75 2012.10.10. 09:58:18

@madscientist:

Általában nincs benne részem, de én is éltem már át olyat, hogy ezért vagy azért lenéztek. Élvezni szoktam. Éppen azok miatt a fejek miatt, amiket a végén vágnak az idióták ;-)

Persze ebben élni, vagy legalábbis gyakran szembesülni vele bizonyára nem egy leányálom. Ja! Meg persze nem is igaz. Fordítva ülsz a lovon, meg más effélék :-D

2012.10.10. 10:00:10

Haat... Csak nehany eszrevetel, a teljesseg igenye nelkul. Amiket korabban otvenszer leirtam, most nem fogom ovenegyedszer is, de a tegnapi hozzaszolasaim ide is ervenyesek.

Szoval. En nem tudom, hogy van az, hogy akarhany orvossal beszelek, mindenik melyen megveti a halapenzt, de megis mindenhol elvarjak, hogy fizess. Korhaztol, varostol fuggetlenul. Es megis egyik orvos sem fogadja el. Na mindegy, csak ez mar egy ideje piszkalja a csoromet.

Masik. Ha Nemetorszag tenyleg ilyen, mint ahogy a posztiro eloadja, akkor bizony Europa nagy kaki fele tart. Szoval remelem, hogy a posztolo tul sokat olvasgatta mostanaban a Mein Kapf-ot, es onnan jon a stilusa es a meglatasai jelentos resze, mert ha nem, akkor nagy baj van arrafele. Sajnos nem ismerem Nemetorszagot, csak turistakent fordulok meg ott, nagyjabol evente, de en semmi hasonlot nem tapasztaltam, sokkal inkabb a multikultit, sokszor bizony szemetet es grafitit a nagyvarosokban, es egy meglehetosen liberalis ifjusagot. Biztosan vannak meg, akik titokban fenyezgetik az gombokat a nagypapa SS egyenruhajan, de azert remelem ez az elenyeszo kisebbseg. Mert ha szo szerint vennem, amit a posztiro leirt, akkor azert gyorsan elkulonitenek egy veszkeretet az amerikai ujrakezdesre...

Az meg tenyleg megmosolyogtatott, hogy hazakoltozott. En is kb. 1/4-ed reszben porosz vagyok. Az mar eleg a hazakoltozeshez? Vagy annal azert tobb kell? :)

bpetya75 2012.10.10. 10:04:32

@Taxomükke:

Ezen én is jót röhögtem magamban. A héátvégén jött haza Hamburgból az egyik cimborám. 1 hónapra ment ki augusztusban valakinél házat felújítani. 5 hetet húzott rá, mert az egész környék lecsapott rájuk. Néhány éve, német iparos által elvégzett munkákat kellett újra csinálniuk. Ezek alapján mondjam azt, hogy a német szakmunkások rosszak, nem értenek a dolgukhoz, nem tartják be a technológiai előírásokat és még drágák is? Újabb bizonysága annak, hogy ostobaság általánosítani, és egekbe magasztalni monduk a német precitzitást.

Jesus.Green 2012.10.10. 10:04:49

@Frau Holle: "és az ottaniak első reakciója (fejben, mert kimondani nem píszí), hogy jött a) munkalehetőséget elvenni b) igénybevenni a helyi szociális hálót."
Ugye tudod, hogy a magyarorszagiak elso reakcioja a bevandorlokkal szemben (hangosan kimondva, mert fejben nem lehet osszeulni a tobbiekkel es jol kipanaszkodni/gyulolkodni magukat), hogy jott a) munkalehetoseget elvenni b) igenybevenni a helyi szocialis halot.
Ne erts felre, nem beled akarok kotni, csak reagalok egy hozzaszolasodra, es igazabol azt akarom kidomboritani, hogy befogado nemzetkent egyik nacio sem jobb a masiknal.

bpetya75 2012.10.10. 10:11:30

@Nyulz of the World:

Én már láttam olyan embert, aki hallott olyan orvosról, akinek a kollégája nem fogad el hálapénzt ;-)

Egyébként tényleg, az egyik jóbarátom járt úgy, hogy anyukáját soron kívül el be tudta juttatni egy fiatal onkológushoz, és a műtét után a doki semmit nem fogadott el. Azt mondta, hogy sajnos nagyon kevés a sikerélmény a szakterületén, és annyit kér csak, hogy járjon vissza hozzá felülvizsgálatokraa néni, hogy dokumentálni tudja az állapotát, mert úgy tűnik, hogy ezúttal sikerült időben elkapni a tumort.

Szóval van ilyen is. Szerencsére annyi dolgom nincs velük, hogy megítélhessem, hogy sok vagy kevés.

Te hol láttál benne meinkampfos beütést? Nekem szimplán nem tetszett a stílusa, de egyáltalán nem érzem benne az űbermenses attitűdöt.

Frau Holle 2012.10.10. 10:12:05

@Jesus.Green: Ilyet nem is írtam.
Egyébként örülök hogy leírtad mert igen, van ilyen is. Csak nálunk vannak akik hajlamosak azt hinni, hogy Hegyeshalomnál ill. Nickelsdorfnál varázsütésre minden más lesz.
Pedig dehogy. Mindenütt csak emberek élnek.

Elchango 2012.10.10. 10:13:47

@bpetya75: azt szoktak mondani atya,hogy nemet precizitas nem letezik csak nemet nagykepuseg.
En inkabb megvedenem oket,mert szar szakit Magyarorszagon is talalni am szep szammal.Ha meg egy par jol is dolgozik van egy nagy szerelme: a cefre es amig nem kerul cefre a malterbe vagy a ragasztoba addig meg a nap se tud elindulni.Persze nem altalanositok se ide-se oda, de teny,hogy egy jo szaki aranyat er mindenhol.
meg kulonben is,ahogy a vicc is mondja,mikor az ugyfel panaszkodik a szerelonek,hogy miert olyan draga a szamla,ha csak egy kalapaccsal odautott egyet es mar jo is.A valasza:mert en tudtam hova kell utni vele:-) na lehet ezert dijaztak a nemetek a spanodat annyira.

Jesus.Green 2012.10.10. 10:13:52

A poszthoz meg annyit, hogy azon kivul, hogy jol osszeszedett es felismerni velem benne az altalam megismert Nemetorszagot, termeszetesen szubjektiv, hiszen valaki szurojen keresztul lattatja a orszagot. Erdekes megfigyelni (es nem csak ennel a posztnal, hanem ugy altalaban), hogy ki mit olvas bele a leirt szovegbe, milyen sajat tapasztalatokon keresztul szuri az olvasottakat, mitol erzi az egyik arrogansnak, mig a masik korrektnek - szerintem egesz jo virtualis profilt lehet igy kialakitani egy nickrol. Nem mintha szamitana, csak erdekesnek tartom, mennyi mindent arulnak el magukrol az emberek egy nick anonimitasa moge bujva.

luckygirl1 2012.10.10. 10:14:38

Én magam is echte sváb családból származom apai ágon, bár rám már nem sok ragadt a nyelvből, a németeket meg szimplán ki nem állhatom a sokak által említett örökös felsőbbrendűség-érzetük miatt. Ez egyébként még mindig él az én családomban is.

De. Itt Magyarországon ez nem minden alap nélkül alakult ki (hogy a kintieknek mennyi alapjuk van erre? nem hiszem hogy ma lenne ennek létjogosultsága.). Szerintem maximálisan igaz az a kép ami az itt élő németekről él, hogy szorgalmasak, keményen dolgoznak és főleg takarékosak - és az is, hogy ezt szeretik éreztetni is azokkal, akik nem ilyenek. De ez (volt) a jólétük és a gyarapodásuk "titka". Ha valaki kicsit is ismer a sváb-székely, sváb-magyar kevert lakosságú falvakat, családokat, akkor tudja, miről beszélek, milyen konfliktusokhoz vezet a különböző hozzáállás. Én pl. rendszeresen hallottam a nagymamám szájából azt, hogy "lusta magyarok".
Az az érdekes, hogy anyám, aki "magyar" létére beházasodott egy ilyen családba, rühellte ezt a rátartiságot, de most, hogy külföldön dolgozik egy ideje (nem Németo.), és látja a különbséget a magyarok munkamorálja és az angol, lengyel, stb munkásokéi között, azt mondja, hogy már igazat ad nekik. A hőbörgésben és a rongyrázásban elsők, de dolgozóként utolsók, tisztelet a kivételnek.
Szóval én igazából megértem, miért ír így a posztoló még ha ez visszatetsző kicsit nekem is, meg a többségnek is.

2012.10.10. 10:15:38

@bpetya75: Lehet en reagaltam tul, de nekem kb. olyan erzsem volt, mintha egy 44 elotti propaganda anyagot olvasnek... De lehet, hogy csak en vagyok erre tul erzekeny... Nem egyes konkretumok, inkabb az egesz egyben, ugy ahogy van.

bpetya75 2012.10.10. 10:17:26

@Jesus.Green:

"Ne erts felre, nem beled akarok kotni, csak reagalok egy hozzaszolasodra, es igazabol azt akarom kidomboritani, hogy befogado nemzetkent egyik nacio sem jobb a masiknal."

Még ha nincs is teljesen igazad, hiszen biztos vannak befogadóbb és kevésbé befogadó országok (bár valószínűbb, hogy ez szűkebb területekre bontható, pl falu-kisváros-nagyváros-metropolisz), ezt a mondatot simán meg lehet fordítani, és akkor ki is jön belőle az, ami miatt tépni szoktam a számat: A magyar nép egy csomó dolgban nem rosszabb másoknál!

A kritizálóknak, ha nem csak bírálni akarnak, hanem javítani a helyzeten, ezt szemelőtt tartva lenne jó megfogalmazni az észrevételeiket ÉS a megoldási javaslataikat.

ZOH 2012.10.10. 10:22:41

Jo iras, tetszik. Servus in Bayern! :-)

2012.10.10. 10:23:37

@bpetya75: Kihagytad a franciákat. :)

bpetya75 2012.10.10. 10:24:08

@Elchango:

Igazad van. Bár én nagyképű németet nem ismerek, igaz nem is olyan nagy a merítés, kb 12-15 fő.

A srác meg tényleg az a típus, aki tudja, hova kell ütni a kalapáccsal. De nem csak kopácsolgatott, mert két nappal a hazajövetele után is alig tudta megfogni a tollat.

(deleted) (törölt) 2012.10.10. 10:25:41

@Jesus.Green: pontosan. Lehetett hallgatni már a '90-es években, amikor jöttek Romániából a vendégmunkások az alföldi napszámba, hogy "a rohadt szőröstalpúak jöttek elvenni a munkát a magyarok elől", pedig ráadásul a vendégmunkások közül sok kinti magyar volt. Albérletet sem akartak nekik kiadni például konkrétan a mi lépcsőházunkban. Korlátolt emberek mindenütt vannak, de lappangó rossz érzések még a nem korlátoltakban is előfordulnak.

Jesus.Green 2012.10.10. 10:28:04

@Frau Holle: erdekes dolog a szemantika:) jelen esetben hogy ertsem azt, hogy "varaszutesre mas lesz": a) jobb b) MAS? Szerintem "mas", ertekitelet nelkul.

bpetya75 2012.10.10. 10:31:05

@Jesus.Green:

Szerintem inkább a "minden"-en van a hangsúly ;-)

Frau Holle 2012.10.10. 10:33:39

@Jesus.Green: Régóta olvasgatom ezt a blogot. Itt sokan azt írják le, hogy más= a), azaz jobb. (Sokszor témától függetlenül és automatikusan.)
Valójában többé-kevésbé b), azaz más (szerintem).
Bizonyos tekintetben jobb, más tekintetben korántsem.
Akikre utaltam, azokkal ebben a kérdésben nem értek egyet, ezt írtam le. :)
Azt hittem, egyértelmű...

bpetya75 2012.10.10. 10:34:18

@Philosoraptor:

A "túlképzettek" nemzetiségtől függetlenül mindenhol korlátoltak. Éppen onnan ismerszik meg ez a típus, hogy skatulyák használatára kényszerül, mert nincs agyi kapacitása arra, hogy árnyalatokat tudjon megkülönböztetni. Sok ilyen van itt is, ott is, meg amott is.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.10.10. 10:35:39

Összesen 17 hónapot éltem az USA-ban, és most kezdtem meg legalább 3 évemet Németországban párommal (részletek itt: wisconsin.blog.hu/). Küldtem ide is egy össegzést pár napja, gondolom majd idővel megjelenik, nyilván regeteg írás érkezik.:)

Érdekes volt elolvasni a posztot. Egyelőre még nagyon kevés a személyes tapasztalat, és mivel augusztusban jöttünk meg az USA-ból, azt is inkább a tenger túloldalával tudom összehasonlítani, sem mint Magyarországgal. Egyszerűen azért, mert frissebb az élmény.

A kollégák és csapattársak szimpatikusak, közvetlenebbek sok szempontból, mint az amerikaiak. Az albérletkeresésnél viszont elemi erővel hatott a felsimerés: amíg az USA-ban soha nem számított, hogy honnan jöttünk, addig itt azért egy érezhető tartózkodást váltottunk ki a potenciális főbérlőkből.

A másik furcsa élmény a precizitással és hatékonysággal kapcsolatos: alapjában véve minden nagyon rendben van, de az adminisztráció brutálisan komplikált és lassú (a doktori felvételimhez az EU-ban az USA-ba kellett elküldenem hitelesíttetni az ELTE diplomámat jelentéktelen 200$-ért... teljes agyrém), legalábbis az USA után. Elképzelhető, hogy rutintalanok voltunk, de amíg az USA-ban 4 nap alatt berendeztük a lakást 200$-ból, kezünkben volt a VISA kártyánk, el volt intézve a biztosításunk és voltak telefonjaink, addig itt erre 3 hét sem volt elegendő. VISA kártyát pl. 3 hónapig nem is kaphatunk. Meglepetésként ért mindez az előzetes képemhez képest.

A harmadik a rend és fegyelem kérdése: ismét lehet, hogy csak Darmstadt és Frankfurt ilyen, de ami közlekedés terén zajlik, az botrány: az autópályán már úgy villognak le, mintha otthon lennék, ha hezitálok, már dudálnak, parkolni meg mindenki ott parkol, ahol nem szégyell. Kereszteződésben, másikat bezárva, mentő helyén, autókijáróban, stb.

Emellett viszont nagyon igaznak tűnik a természettudományos és mérnöki végzettséghez való viszonyulásukról írt megjegyzés. Az egyetem és a kutatócsoport klassz, a perspektívák kiválóak. Minderről majd idővel írok többet. Ha megjelenik az USA poszt, és eltelik kis idő, akkor összegyűjtöm majd a tapasztalatokat ide is egyben, addig meg a fentebb linkelt blogon gyűlnek majd apránként a dolgok.

bpetya75 2012.10.10. 10:35:52

@Nyulz of the World:

A zsidó témára vagy érzékeny, ezért a náci témára is az vagy. Szerintem :-)

Jesus.Green 2012.10.10. 10:37:50

@bpetya75: Nyugodtan megfordithatod a mondatot es egyet is ertek az eredmennyel, a magyar nep valoban nem rosszabb, _de nem is jobb_ masoknal. Csak egyszeruen mas. Aztan az egyentol fugg, hogy osszevetve ket nemzet negativ es pozitiv - sztereotip - vonasait, melyiket hozza ki szubjektiv modon "jobbnak" vagy "rosszabbnak". En szemely szerint azt nezem, hogy mik azok a pozitiv dolgok amik nekem tobbletet nyujtanak (szep angolsaggal added value) es mik azok a negativ dolgok, amikkel meg egyutt tudok elni, illetve amiket mar nem tudok toleralni az en egyeni szintemen.

bpetya75 2012.10.10. 10:40:03

@_Maverick:

A kommented alapján élvezetes írás lesz :-)

Egy dolog nem világos. A potenciális főbérlőkből mi váltott ki tartózkodást? Hogy az USA-ból jöttök, vagy hogy magyarok vagytok?

Behajtó70 2012.10.10. 10:42:16

A poszt első része egy nettó gyűlölködő, fröcsögő, magyarellenes, általánosító szarkupac!

Pont olyan, mint kik ezt a posztot írta!

Az "oppardon"-os mondatodért meg kifejezetten lehánylak, mert az is csak egy minden magyart kivétel nélkül lenácizó rohadék böffenet!

Mi a jó francért jöttél ide, minek írsz magyarul egyáltalán, ha ennyire utálsz minden magyart?! Mi?

Egyébként mihez nem akarsz asszisztálni? Mert a lenácizáshoz akarsz, sőt aktívan teszed!

Undorító egy élőlény vagy, annyi biztos! másokat lenácizol, egy teljes népet, miközben te mindenki mást általánosítva (minden magyart!) elítélsz.

Pfuj!

Takarodj innen, te senkiházi!

Jesus.Green 2012.10.10. 10:42:22

@Frau Holle: nekem egyertelmu, de mivel nem privat parbeszedet folytatunk, hanem barki barmikor bele tud folyni, jobbnak tartottam tisztazni az allaspontokat, hatha igy nem mennek el ezek a posztkommentek is a "maradj csak ahol vagy, kopkodokre nincs szukseg" vs "igazad van, innen el kell menni" iranyaba. Ami, lassuk be, egyesek monomaniajava valt es mint ilyen, unalmas.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.10.10. 10:43:57

@bpetya75: Először azt hittük, hogy az, hogy keletről származunk (ez még akkor volt, amikor az USA-ból telefonálgattunk).

Azóta van egy amerikai szobatársunk, és kiderült, hogy teljesen mindegy honnan jövünk, egyszerűen csak a külföldi mivoltunk. Ő 2 hónapja nem tud Frankfurtba költözni Darmstadtból. Itt egy olyan egyetemista srácnál lakunk, aki maga is beutazta az egész világot, így még örül is, ha külföldiek jönnek hozzá. De ez a hely csak 1 hónapra volt elérhető, meg értelemszerűen saját hajlékot szeretnénk.

Meg sem tudom számolni, hány helyet hívtunk fel, és hányat néztünk meg, mire találtunk egy átmeneti megoldást tavaszig.

Frau Holle 2012.10.10. 10:43:57

@Jesus.Green: Predig abban lehet hogy mások "jobbak", hogy nem koppintanak rá azonnal egymás buksijára ha csak a lehetősége(!) felmerül annak, hogy valaki valamiben (bármiben!) jobbnak találja a saját népét másoknál. :)
Nem ciki másoktól tanulni. :)

bpetya75 2012.10.10. 10:44:31

@Jesus.Green:

De miért is kellene, hogyan is lehetne két nemzetet összehasonlítani? Én nem látok olyat, amit magyar jellemvonásnak lehetne nevezni olyan egyértelműen, mint ahogy van mondjuk magyar akcentus. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy egy földrajzilag elzárt nemzetnél kialakulhatnak egyértelmű jellemzők, de hol van ilyen Európában? Mondjuk erről kíváncsi lennék venator véleményére, mert Ő már többször hivatkozott a dánokra belterjesekként, amit nem egészen értek. A kontinensen hogy a francba lettek belterjesek? Kb Izlanról meg Grönlandról tudok ilyesmit elképzelni.

Frau Holle 2012.10.10. 10:45:54

@Jesus.Green: Értelek. Gondolom, ha valaki nem ért majd valamit, akkor kérdez.
Mindenesetre örülök, hogy beszélgetünk. :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.10. 10:46:18

@Nyulz of the World: hát az ers identitású nemzetiségeknél igen, lásd pl a zsidókat, ha öreganyád zsidó volt, hazamehetsz Izraelbe...

Jesus.Green 2012.10.10. 10:50:20

@szerengeti: A, nem csak a hataron tuliakra ertettem, de valoban ok kepezik a bevandorlok zomet, bar a kinaiak szama is szepen gyarapodik :)
Sosem felejtem el egyebkent, amikor anno az egyetemen referatumot tartottam szukebb regiomrol es a szunetben az egyik csoporttarsam (es az eletkorat, 19 ev, nem tartottam mentsegnek) oszinten csodalkozva bevallotta, hogy nem gondolta volna, hogy szulovarosomban jar a villamos, van babszinhaz, botanikus kert es hajdeplane opera, raadasul ket kulon nyelvu is. Azert megkerdeztem tole, hogy szerinte a fovarostol kb 400 kilometerre nonek-e mar a palmafak, mert nem onnan jottem le (maximum a bukkfarol).

bpetya75 2012.10.10. 10:53:06

@_Maverick:

Fura. Jó lenne, ha pár hónap elteltével írnál még lgalább egy posztot. Egy kis szubjektív USA-No összehasonlítást ;-)

GolyofogoToni 2012.10.10. 10:53:07

@_Maverick: Pont ez az. De persze a sok bajororszagi magyar elöadja, hogy mekkora tökeletes orszag. Teny, hogy Bayern teljesen mas, de csak fentebb kell menni Hessentöl kezdve, NRW, ahol a legnagyobb a külföldiek aranya. Mondjuk en csipem, de az nem a nyugodt kis oberbayerni meg unterfrankeni varoska...

Dokinő 2012.10.10. 10:53:22

"Ugyanakkor korántsem igaz a német társadalom általános törökgyűlölete. A törökök többsége 2-3 generáció óta él Németországban, sokan német állampolgárok és a gyerekeik gyakran már németnek érzik magukat, az anyanyelvük, kultúrájuk is a német – elég talán leírnom az Özil nevet."

Nem tudom, "melyik" Németországban élsz, de ez óriási tévedés. Én is éltem 8 évet, a törökök ottléte folyamatos probléma és téma. Egy töröknek sosem lesz német kulturája, max. van egy-kettő, aki jobban alkalmazkodik és próbál "németebb" lenni.

xlngx 2012.10.10. 10:56:23

Nagyjabol egyetertek az iroval, a stilus az nem tetszik de az legyen az en gondom. Amivel nem ertek egyet. Bizonyos nemetek igenis felsobb rendunek erzik magukat, valoban hidegek es nem baratsagosak. A torok bevandorlokrol van egy sztorim:
En egy nemet cegnel dologzom, kikuldtesben dolgoztam török orszagban egyutt egy 3. generacios torok sraccal. Na en kikerdeztem a sracot errol az egeszrol, o elmondta hogy sehol nem erzi magat otthon, mert nemetben kinezik mert torok, torokben nem erzi magat odavalonak mert mar elegge elszokott a torok mentalitastol. A nemetben elo torokok nagy reszen lehet erezni a kissebbsegi komplexust, eleg vegig menni az utcan, kb minden tuningolt, hangosan zenethallgato kocsiban torokok ulnek, vagy eleg elmenni egy szorakozohelyre, a torokok mindig a leghangosabbak es a legfeltunobbek. Mondjuk szamomra ok meg mindig baratsagosabbak mint a bajorok.
A masik dolog amit nem irt bele az iro, hogy akarmennyire is jol beszelsz nemetul, egy nemet cegnel, nemetorszagban soha nem leszel vezeto beosztasu, mert nem vagy nemet.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.10. 11:01:46

Ez egy közepesen jól sikerült, kicsit nagyképű iskolai dolgozat, semmi több Németország nem ilyen, nem ez. Németország a helyi vonat ami időben megjön, amire felszállva köszönsz annak aki mellé leülsz és ha kiolvastad az újságot megkérded tőle szeretné-e kiolvasni/cserélni veled az övére. Németország a boltban előre köszönés, a tegnap megrendelt áru mai kiszállítása, a postán feladott csomag hiba nélküli átvétele. Németország a játszótér ahol a gyereket örömmel engeded el és nézed ahogy egy fekete kislánnyal és egy török kissráccal vadul a tiszta, gondozott fűben-homokban. Németország ahol a szabadságodat úgy adják ki hogy neked jó legyen, ahol a főnököd megköszöni a munkádat a hét végén, ahol ha megígérték előléptetnek, ahol pontosan kifizetnek. Németország a szomszéd aki nem zavar, nem flexel reggel 6kor, nem küldi át hozzád a kutyát szarni és mosolyogva kérdez a gyerek után ha találkoztok. Kb...

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.10.10. 11:03:16

Látszik, hogy az arc "műszaki ember", az írást nem kellene erőltetnie! Hemzseg az előre gyártott kliséktől és előítéletektől, általánosítástól. De nem baj ez, legyen ilyen is! Nekem iskola példája annak, amikor egy műszaki ember, nem műszaki témában pontos, precíz szeretne lenni és ez úgy sűl el, hogy a közönség "érzelem vezéreltebb" része számára az nagyképű kioktatás. Pedig vélelmezem a szerző szándéka nem ez, bár én is érzékelek némi sértettséget a vélhetően sikertelen vállalkozása okán. Igen ma Magyarországon a rossz gazdasági környezet miatt nehéz vállalkozni, az elszegényedés miatt egyre több a politikailag "megvadult" ember és valóban a társadalmi párbeszéd kevésbé része a couleur locale-nak mint a baksis. De kérdezem a szerzőt, hogy Németországban a sommás, etnikai alapú általánosítás elfogadott dolog?

2012.10.10. 11:03:20

@Babette_: Olyanom sajnos nincs. Szekely van, egy kis, a 19. szazad vegen betelepult porosz kezmuvessel keverve. (Habar egyes csaladi legendarium-forrasok szerint inkabb valahonnan Del-Nemetorszagbol, a Schwarzwald kornyekerol valok, de jelenleg a porosz verzio tunik valoszinubbnek. De igazabol csak egy dolog biztos, hogy nemet protestansok voltak. Egyertelmu papir sajnos sincs).

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.10. 11:06:38

@_Maverick: Nincs munkatárs, barát, rokon (echte német természetesen, városban lakó) aki ajánlást tudna adni? Úgy nagyon simán megy a lakásbérlés tapasztalat szerint.

2012.10.10. 11:11:46

@bpetya75: Nem, nem hiszem. A naci temara mindig is erzekeny voltam. Engem ugy neveltek, hogy a nagyapam segiteni probalt a bevagonirozott zsidokon, elelmet vitt nekik es vizet, amikor a faluban allt a vonat, ahol laktak. Es emiatt ot is majdnem deportaltak. Es nem egy tortenetet hallottam a szuleim generaciojatol, hogy hogyan eltek meg kisgyerekkent, hogy elvittek a baratnojuket/baratukat, akivel elozo nap meg egyutt jatszottak. Lehet ezek miatt vagyok erzekenyebb minden ilyesmire. De ebben legalabb egymasra talaltunk az osztrakokkal, ok a nemeteknel csak a naci nemeteket utaljak jobban (szinten tortenelmi okokbol)...

A zsido temara meg akkor vagyok erzekeny, amikor azt erzem, hogy azokon a szornyu bunokon probalnak nyereszkedni, amit nacik elkovettek ellenuk. Es ez szamomra ugyanannyira felhaborito, mint a holokauszt. Vagy amikor azt erzem, hogy ugyanazzal a naci goggel es aroganciaval kezelnek masokat, amikkel anno oket kezeltek.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.10. 11:12:53

@Gondolkodni Próbáló Birca: "a jól menő magyar (oppardon, zsidó! - Báró Hatvany) birtokosok"

GolyofogoToni 2012.10.10. 11:13:37

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Ezek kb. Bojororszagban vannak igy, ... Nemetorszagban nem igen...

bpetya75 2012.10.10. 11:17:59

@csizsikpizsik - pique takarodj!:

Szerintem jobban játsz, ha eldobod a rózsaszín szemüveget.

büdipeti 2012.10.10. 11:18:41

Kedves Posztíró!!!

Szakképzett vagyok ( 2 diplomám van - BSC és MASC angol nyelven ), magyar vagyok, beszélek anyanyelvi szinten angolul, valamint társalgási szinten németül is. Sosem dolgoztam mutyizós cégnek, így sem, hogy diplomám után csak Magyarországon dolgoztam. Németekkel is sokat dolgoztam, és nem így látom a helyzetet. Kikérem magamnak magyarként a tipikus német hozzáállásodat, a következők miatt:
- Én itthon rendkívül jó magyar szakemberekkel dolgozhattam, akik több nyelven beszéltek, lelkesek voltak, túlóra hegyeket képeztek maguknak a világ nagyon komoly cégeinél, miközben német kollegáink délután 5 kor már nem voltak irodáikban, ezért fel is markolták 4X fizetésüket a magyar kollegákhoz képest. Német kollegáink viszont mindegyik cégünknél nagyon jól teljesítettek a követelőzés, a nagyképűség, és a bunkóság terén, nem csak a magyarokkal szemben, de hozhatnék példát bármelyik európai nációra.
Ezért bocsáss meg, de nem értek veled 100% -ban egyet, bár hozzá kell tennem, hogy embere válogatja, és nem csupán hovatartozási kérdés ez az egész.
Kérlek, érezd magad jól Németországban, én nem fogok odamenni, mivel számomra nem Németország a világ közepe. Mielőtt nekem is minden jót kívánsz Magyarországon, szeretnélek értesíteni, hogy Ausztráliába mentem, bár ott nem beszélnek németül ( sajnos ez a helyzet a világ legtöbb országában ), és lefossák, hogy német vagy-e vagy magyar.

Üdv,

Péter

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.10.10. 11:18:45

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Most már tavaszig találtunk egy kedves hölgyet, aki lánya külföldi tapasztalatai miatt az egyik lakást mindig külföldinek adja ki, és akkor utána tavasszal majd az ő ajánlásával már tudunk operálni szerintem. Meg addigra lesz pénz a bankszámlán, stb.

Kössz a tippet katalán rajongó ellendrukker társ!:):) Kicsit off: Németország az a hely, ahol életemben először láthatom a Real-t egy őrületes hangulatú stadionban!:)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.10. 11:19:41

@GolyofogoToni: Azért nemcsak ott (bár tényleg Bajorországban suliztam/csináltam pár szemesztert az egyetemből/dolgozom), de mondjuk nagyon sokat segít az ember Németország szeretetén ha nem nagyvárosba költözik hanem egy nagyváros közeli kisebb városba és vállalja az ingázást...

bpetya75 2012.10.10. 11:20:40

@Nyulz of the World:

Igen, erre emlékszem egy régi posztból. Ez volt nálam a belépőd a "hűdejófej" kategóriába ;-)

mohácska 2012.10.10. 11:20:54

"a jól menő magyar (oppardon, zsidó! - Báró Hatvany) birtokosok."

Oppardon, München hazavár, látom már milyen hobbikörökben fogsz kartlengetni! jobb is ha egy antiszemitával kevesebb van Mo.-n, marad sajnos így is három országra való. Amúgy egy ilyen beszólással náci köröket kivéve azonnal elvágod magad kint. Onnan tudom, hogy a férjem német, és veled ellentétben echte német.

bpetya75 2012.10.10. 11:22:00

@bandirepublic:

Már valaki írta, ez szerintem is irónia volt. Lazábban Bandi ;-)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 11:22:31

"A „vad iszlám" itt nem divat – ugyanakkor Európa legnagyobb mecsete éppen Hamburg közepén áll! " - ezen egyébként én nagyon meglepődtem, hogy pont ott..

Egyébként nagyrészt pont azt hallom vissza a családi barátoktól, akik közel 40 éve költöztek Hamburgba, ami itt le van írva.
Ténylegesen, ha valaki dolgoz, és ért ahhoz amit csinál, nincs lehetetlen. 20on évesen egy sportáskából lett egy neven nyomtatókat gyártó cég magas szintű vezetője, magyarként.

Viszont, az egyetlen dolog, amiben más a tapasztalat, hogy magyar névvel, főleg ha vagy benne zs-sz-cs, tehát kisebb kiejtési fennakadást is okoz és ordít róla, hogy honnan is van, akkor hajlamosak voltak megkülönböztetni, főleg iskolákban, főleg a gyerekeket. Amit végtelenül furának tartottunk. Mondjuk ennek már legalább 20 éve, biztos ők is toleránsabbak lettek mára.

Pozitív érdekesség volt, hogy a kertedben sem vághatod ki a fát egy bizonyos törzs átmérő felett, és hogy még Hamburgban is, pedig ők állítólag hidegek, nagy örömmel és megértéssel fogadtak. Mondjuk a szomszéd nő 20 percet beszélt úgy hozzám, hogy értettem nagy részt, de meg sem tudtam nyikkani és elmutogattam mi van, tettem bele német szavakat.
Amikor a család hazaért, még be sem álltak az autóval, már ott toporgott a kertben a nő, hogy "dearanyoskislány, honnan van? ő is magyar, mint a felmenők, deizgalmas".
Mondom, én is örülök, kösz. :-))
A fiatalok tartózkodóbbak voltak, de megértették, hogy inkább angolul kommunikálnék. Viszont tudták, hogy értek sok mindent és ha mondtak valamit németül és válaszoltam angolul mindig felsikítottak, h "Á, érti!" :-)

Nekem nem volt velük rossz tapasztalatom.
A poszt is remek! Köszönjük!

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.10.10. 11:23:47

@szájhúzó kutya: Értem abszolút mire gondolsz, de szerintem a te általánosításod sem állja meg a helyét teljesen. Én műszaki ember vagyok, és szeretném azt hinni, hogy néha sikerül leírni pár értelmes, kioktatástól és előítéletektől mentes bekezdést (még ha sajnos helyesírás terén valóban hibázok sokszor minden igyekezetem ellenére is még mindig). :)

genyamagyar 2012.10.10. 11:24:17

Éltem Németországban, nem is keveset. A poszt teljesen korrekt módon leírja az ottani viszonyokat, mentalitást, munkamorált.

Egyik legjobb poszt a témában.

Jesus.Green 2012.10.10. 11:28:16

@bpetya75: Es megis, sokan megteszik, pl a Hataratkelo kommentjeinek nagy szazaleka masrol sem szol csak osszehasonlitgatasrol, burkolt vagy nyilt formaban. A koszos angolok, akik csak hetente egyszer furdenek, bezzeg mi magyarok naponta tusolunk. A rideg, tavolsagtarto nemetekkel szemben a vilaghiru magyar vendegszeretet. A lehuzos magyar vs a korrekt sved. Es igy tovabb. Amit meg magyar, angol, nemet jellemvonasnak nevezunk az igazabol sztereotipia, de nem lehet minden kommentelo melle nyelveszt allitani, hogy Rejtot parafrazaljam. Ezek kialakulnak akkor is, ha egy nemzet foldrajzilag nincs elszigetelve; sot, szerintem a nyelvi vagy kulturalis elszigeteltseg/elszigetelodes legalabb ugyanannyit nyom a latban.
A belterjes danokra en is kivancsi vagyok, marmint hogy antropologiailag, vagy hogyan.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.10. 11:28:41

@_Maverick: Kicsit off: egy stadionban leszünk azon az estén, csak én a hazaiak szektorában fogok lobogni kollégákkal csapatépítő férfiesten :))))

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.10.10. 11:30:48

@csizsikpizsik - pique takarodj!: természetesen én sem fizettem tripla árat a vendégjegyért, nordtribüne, 59-es szektor!:)

genyamagyar 2012.10.10. 11:31:57

@büdipeti: "Én itthon rendkívül jó magyar szakemberekkel dolgozhattam, akik több nyelven beszéltek, lelkesek voltak, túlóra hegyeket képeztek maguknak a világ nagyon komoly cégeinél, miközben német kollegáink délután 5 kor már nem voltak irodáikban, ezért fel is markolták 4X fizetésüket a magyar kollegákhoz képest. Német kollegáink viszont mindegyik cégünknél nagyon jól teljesítettek a követelőzés, a nagyképűség, és a bunkóság terén, nem csak a magyarokkal szemben, de hozhatnék példát bármelyik európai nációra."

1. Az hogy túlóra hegyeket képeztek a magyarok, az nem érdem. Itt látszik, hogy nem érted a német munkamorált. Magyarország balkáni ország, ahol a sok meló dicsőség. Nincs ez mindenhol így, pl. a németeknél sem. Tessék napi 8 órában elvégezni a feladatodat. Ha nem megy, akkor vagy te vagy gyenge, vagy rosszul szervezett a munka. Dolgoztam olyan helyen ahol olyan tacepaók voltak a (német) gyárban, hogy "Ne dolgozz annyit, egy életed van!". A főnökömnek volt egyszer 12 túlórája, mikor kiderült, azonnal hívatta a főnöke és elküldte haza lecsúsztatni az órákat.

2. Hogy többet kerestek, mint a magyarok? Ez az ő hibájuk? viccelsz?

3. "a követelőzés, a nagyképűség, és a bunkóság terén," - konkrétan, ha lehet...

4. ja ás te most Ausztráliában annyit keresel mint itthon keresnél? Nem? Akkor, lásd 3. pont.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.10. 11:32:07

@bpetya75: nem kapok agyverzest e miatt, csak megemlitettem, hogy ez is egy jo gumicsont a 400+ komment eleresehez. es latod mas is harapott a temara.
tovabbra is tartom, hogy nagyon unszimpatikus a szerzo stilusa. iszonyat felsobbrenduseget sugaroz es nagyon nem tetszik, ahogyan a magyarokat nagy altalanossagban lekezeli.
ettol meg boldog es egeszseges eletet kivanok neki!

kifordított nagyanyó 2012.10.10. 11:33:05

Még a végén kiderül,hogy a Német az tényleg felsőrendűbb faj.:))
Nézzétek meg hol tartanak,mindenki őket irigyli.

G Hardy 2012.10.10. 11:33:05

Ez az ember a klisék Németországában él. Ideje, hogy felébredjen.

genyamagyar 2012.10.10. 11:34:40

@mohácska: Szerintem teljesen félreértelmezted a mondatot. Persze mindenki magából indul ki. :)

genyamagyar 2012.10.10. 11:36:26

@bandirepublic: "ahogyan a magyarokat nagy altalanossagban lekezeli."

Mire gondolsz? Másold be légyszi!

bpetya75 2012.10.10. 11:36:55

@Jesus.Green:

"parafrazáljam" Hehe. Jó kis szó :-D

kifordított nagyanyó 2012.10.10. 11:36:58

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Azok a zsidók beszélnek így akik közben magyarországot szidják hogy micsoda kirekesztő náczi nemzet.:))))

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.10.10. 11:37:34

Én zömmel látens náci németekkel szoktam találkozni és együtt dolgozni. Mivel baromi messze vagyunk Németországtól és egy tök idegen kultúrában itt a német srácok is eléggé érdekesre veszik a figurát. Mondjuk a haverjaim meg kollégáim aránylag jól behatárolható körbe tartoznak. Fehérgalléros (de nem törvényszerűen felsőfokút végzett) 25-40 közötti csávók, akik imádnak összevigyorogni egy-két náci szellemű viccen és a kelleténél kicsivel többször bújik ki belőlük az übermensch figura. Ilyenkor a franciák közlik, hogy úgy emlékszünk ti veszítettétek el a háborút, olyankor csúnyán néznek és elhallgatnak. Amúgy jófejek és szeretek velük inni :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 11:38:08

@bandirepublic:

Ez nem zsidózás. A Hatvany-Deutsch család volt Mo. egyik nagy zsidó milliárdos családja 1944 előtt. Valakiről kimondani, hogy zsidó NEM zsidózás. A zsidózás az, ha indokolatlanul zsidónak mondunk valakit. A zsidóságára büszke Hatvany-Deutsch család esetében erről nem lehet szó.

GolyofogoToni 2012.10.10. 11:38:36

Összehasonlitva:

ügyintezes:
Magyarorszag: bürokracia, rohangalni kell mindenert, sokszor lekezelöen beszelnek veled
Nemetorszag: bürokracia, rohangalni kell mindenert, sokszor ugyancsak baratsagtalanul beszelnek veled

bolt:
HU: sokszor nem is köszönnek, azt gondoljak ök vannak erted
DE: a köszönest itt is kezdik elfelejteni, megköszönni a vasarlast itt sem szoktak mar sürün

közelekedes:
HU: sokszor pofatlanul, bevagnak eled, dudalnak, leszoritanak, tojnak a kreszre
DE: a belsö savban megy a sok gyöker, ha indexszelsz azert sem megy be, ha te mesz lassan, mar villognak

közbiztonsag:
HU: tudjuk
DE: nagyvarosokban Ausländerhegyek, menjen vegig az ember Porzon, Kalkon, Neuköllnön stb...

precizitas:
HU: ismerjük
DE: hagyjuk. reg a multe. lasd alban kartonozok, olasz festök, nemet kenyelmes, munkajat nem igen ertö, mindenben lassabb, megalszi ka tej a szajaban, de amit kell, nem latja, csak amit megtanult az iskolaban

megelhetes:
HU: tudjuk
DE: ha jol keresel, megelesz, mint mindenhol, ado ugyancsak sok mint otthon, bruttobol közel 40%.a elmegy

orvos:
HU: ismerjük
DE: tömegek allnak sorban, a haziorvosok tulterheltek, korhazak mondjuk fejlettebbek, de kerdes, jok-e annyira, mint a magyar orvosok

epitkezesek:
HU: ismerös nem?
DE: autopalyak mindenhol fel vannak durva, gepeket es dolgozo embereket nem latsz, a lenyeg, hogy a munka el van vallalva

dugok:
HU: elmegy
DE: a vezetesi stulosbol adodoan döcögsz, mert nem kepes felvenni a ritmust, dugok mindenhol

korrupcio:
HU: hehe :)
DE: lasd csak Stuttgart21, sok hülye ember ott demonstralt, megis megcsinaljak, elöre el volt döntve stb...

penz:
HU: ismerjük
DE: dolgoztam boltban, es ami regen nem volt, hogy mindenre kerdeztek mennyibe kerül (nagyker volt arak nelkül az arun), mennyi Rabatt van meg, draga, jaj, inkabb mashol veszi

Nem akarok altalanositani es csak negativ szinben feltüntetni DE-t, de az aki azt mondja mennyire happy meg a legelhetöbb, meg nagyhatalom, azt kiröhögöm. Semmivel nem rosszabb, mint Magyar hazank... es nem is jobb...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 11:41:04

@csizsikpizsik - pique takarodj!:

Németországban még a postagalamb is előre köszön. S ha egy bunkó magyar azt mondja egy mosolygós németnek, hogy "baszd meg", akkor a jóhiszemű német megfogadja a tanácsot és elmegy szexuális életet élni.

bpetya75 2012.10.10. 11:43:55

@bandirepublic:

Lehet, hogy műszakibb vagyok, mint gondoltam? Nekem csak simán nem tetszett a stílus, de semmi extrarosszat nem találtam benne. Pedig nem Te vagy az egyetlen, aki ilyesmit ír, szóval biztos van egy rosszabb olvasata is a posztnak, mint ahogy én látom...

genyamagyar 2012.10.10. 11:45:37

@GolyofogoToni: "emmivel nem rosszabb, mint Magyar hazank... es nem is jobb... "

Ha ha ha! Most megnevettettél!

Köszi! :D

büdipeti 2012.10.10. 11:47:17

@genyamagyar: Nekem az nem munkamorál, hogy helyettük túlóráztunk, és bunkó módon álltak hozzánk.Magyarorzságon pedig nem sok ilyen plakátot láttam, bár abban egyetértek veled hogy nagyon fontos hogy a munka napi 8 órában elvégezhető legyen, és ez ne menjen a minőség rovására. A túlórára senki nem kért minket, de szerettük befejezettnek tekinteni a munkánkat, mert ez volt a munkamorálunk. A cégek pedig az itteni átlagkeresetet adták, ez valóban nem a német kollegáink hibája, részben emiatt és a szak-és-nyelvtudásunk, valamint a munkamorálunk miatt működnek itt azok a cégek, akikkel eddig együtt dolgozhattam. A nagyképűségre és bunkóságra meg nincs magyarázat, tökmindegy ki honnan jött. Nekem majdnem minden német kollegám bunkó volt, és igen, dolgoztam velük Hamburgban, úgyhogy betekintést nyerhettem az ottani folyamatokba is, így sikerült valamennyire megismernem az ő munkamoráljukat is. Nekem ez a véleményem, bár biztos vagyok abban is, hogy sok lusta és bunkó munkavállaló van Magyarországon is, de én ilyenekkel nem dolgoztam. Viszont ilyen német emberekkel dolgoztam, és nekem ez nem tetszett. Ezért nem értek egyet a posztíró általánosításával, és most már veled sem. Szerintem megtehetem, ahogy te is, hogy nem értesz velem egyet.

Üdv,

Péter

nigara 2012.10.10. 11:49:57

@GolyofogoToni:
"orvos:
HU: ismerjük
DE: tömegek allnak sorban, a haziorvosok tulterheltek, korhazak mondjuk fejlettebbek, de kerdes, jok-e annyira, mint a magyar orvosok"

Ebben már egyáltalán nincs különbség (kiv: a kórházak itt már csak romokban vannak), lassan DE-ben több a magyar orvos, mint itt...

genyamagyar 2012.10.10. 11:50:02

@Lobelt Ledfold Reloaded: Mert hogy a franciák nyerték meg a vh.-t? :)))

Mennyi idő is kellett a németeknek, hogy Párizs utcáján dobogjanak a csizmáikkal? 10 perc? Negyedóra? :))))

Jofiu 2012.10.10. 11:53:30

@zazzant: Ezért kár volt regisztrálnod, ugyanis a mondanivaló az volt, hogy erősebb kultúrális kötődéssel rendelkező szakmák esetén KISEBB az esély az érvényesülésre. Ennyi.
Félreértetted.
Az írás nem fikázta a tanári szakmát, ez az érzés máshonnan jön nálad.

Tetszett az írás.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.10. 11:56:32

@Gondolkodni Próbáló Birca: az a helyzet, hogy az antiszemita olvasok hergelese ez, amennyiben a magyarokat e 'nemes' zsido csalad ala ertekeli.
tehat a tema beinditasa szempontjabol szerintem mindegy, hogy pozitiv vagy negativ a felhang.

de ezen nem fogunk osszeveszni, ugye?

Pan Modry 2012.10.10. 11:59:09

@büdipeti:

En ellenben azt tapasztaltam hogy a magyarok idoben valoban tobbet dolgoznak, de a nemetek viszont sokkal tudatosabban es kovetkezetesen dolgoznak, ezert ugyanazt (v jobb) eredmenyt hamarabb erik el...

En annyi picsogast 1-1 feladat miatt mint a magyar kollegak egy reszetol mashol nem lattam. Multicegnel egy fokkal jobb a helyzet mint magyar tulajdonuva, mert oda a legpicsogosabbakat fel sem veszik, illetve kinevelik beloluk ezt a mentalitast.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.10.10. 11:59:38

@genyamagyar: Nem azt szokták (szokták, havonta több alkalommal jön fel ez érvként bár nyílván nem véresen komoly) mondani, hogy mi nyertük meg, hanem azt, hogy ti elveszítetették :-) Avagy; kellett nektek elveszíteni és így tovább.

Ja kedvencem dzsordzs (jenki, 120 kilós tipikus hamburgerzabáló piás állat, de aranyember amúgy), akitől eddig hatszor hallottam amint megkérdezi német srácoktól: How many jews did you kill yesterday? Na, neki ez a poén. Nem csoda, hogy egyik német sem hitte el elsőre, hogy mit kérdeztek tőle...

Annyiban jópofa itt semleges terepen egy ennyire nemzetközi társaságban forogni, hogy mindenki eléggé elengedi magát... :-)

Ezért is írtam, hogy ezekben a fiatal srácokban sok látens náci vonás van, persze remélhetőleg csak hecc jelleggel, sokszor kijönnek furcsa dolgok, megnyílnak emberek. Errefelé egy német-francia-magyar trió is lehet nagy haver, annyire jelentéktelen az a különbség ami egymáshoz képest van ha összeméred őket a 1,5 milliárddal Kínaival.

büdipeti 2012.10.10. 12:02:04

@Lobelt Ledfold Reloaded: Jajjj de megvan ez nekem is a sok pofavizites üzleti - félüzleti vacsoráról. Szinte beleborzongok, ha rá gondolok. Istenem, és amikor az ember elsüt egy viccesnek hitt beszólást, akkor fapofával esznek tovább. Ilyenkor arra gondoltam, hogy most tényleg nem volt vicces, vagy mindenki hülye? És rájöttem nem, németekkel vacsoráztam.

Kicsivagyokszekreallok 2012.10.10. 12:03:09

Vegig sem olvastam az osszes kommentet, de magasan jobbak mint maga a poszt.
Igy van ez a cikk is a felsobbrenduseget mutatja...
Kivulrol nezve (kicsit tavolabbrol neha jobban meglatni dolgokat) ez a Nemetorszag mar valoban nem az amirol itt ir a posztolo...
Nem tul jo cikk alapvetoen...
Sporolosak? Na ezt ala tudom tamasztani: Kollegam, foallasban dolgozik (Svajcban!!!), plusz autovezetes oktat N.o-ban, valamint van egy lepcsohaza, amibol min 5 lakast kiad. (a 6-ban o lakik).
Na mindezek utan azt mondta, hogy nem tudunk elmenni minden heten fallabdazni, mert az nagyon sok (8EUR/fo/alkalom) Jahhhh, na ezt NEEEEEE

büdipeti 2012.10.10. 12:11:43

Na, én befejeztem, meggyőztetek, Jó magyarként innentől szeretnék én is német lenni, de ha ez nem sikerül, akkor is csodálni fogok minden németet ( nem minden német állampolgárt kérem ), és szívesen leszek a kár lábtörlő is Németországban. Pakolok, indulok csodálni. Ha sikerül odaérnem, akkor a csodálatomban jól elfeledem majd származásom, és szénné kritizálom a magyarokat. Ugyanitt ausztrál vízum eladó.

afazekas 2012.10.10. 12:13:41

@tableno: Szerintem jó írás. Kertészkedni és hasonló munkákat végezni tényleg inkább ne németbe kell kimenni a török konkurencia miatt! Hanem mondjuk Angliába.

bpetya75 2012.10.10. 12:16:21

@bandirepublic:

Érdekes, hogy mit látunk bele egy mondatba. Újra elolvastam, de még most sem látom benne se a rejtett zsidózást se a Hatvany család magyarok fölé helyezését. Bár most, hogy ezt írom, leesett egy olyan olvasata a dolognak, hogy nem a buta magyar birtokosok, hanem csak az okos zsidók keresték a tanult gépészeket. Lehet. Hmmm

büdipeti 2012.10.10. 12:18:47

@Pan Modry: Lehet hogy azért rendelkezem ilyen tapasztalatokkal, mert multicégeknek dolgoztam eddig.

afazekas 2012.10.10. 12:19:29

@Taxomükke: "csúnya a nyelvük"
Köszönjük...!

Lehet h nem a legszebb, de angol után a német nagyon jól tanulható és logikus nyelv!

bpetya75 2012.10.10. 12:21:19

@büdipeti:

Ne haragudj kedves druszám, de tök hülye vagy. Ehhez kár visszajönnöd a világ túlsó feléről. Virtuálisan is teljes mellszélességgel csodálhatod őket. Olcsóbb és kényelmesebb ;-)

venator 2012.10.10. 12:22:22

@Jesus.Green: @bpetya75:
Minek kell engem is belerángatni, he? Pont a németek nem érdekelnek egy kicsit sem. :DD

A belterjességről: Lehet, hogy én látom rosszul, ami előfordulhat mert nem szakterületem a téma, de például az embereket én még négy év után is többnyire hasonlónak látom. Nem arról van szó, hogy egyformák, hanem, hogy hasonló vonásokat mutatnak, természetesen mentalitásban és külsejükben is. Aztán, hogy ez a sok-sok évi viszonylagos elzártság miatt van, vagy azért mert a dán vidéki életmód miatt javarészt egymás között házasodtak, azt nem tudom.
Eléggé sok a mentális betegség egész Skandináviában, úgyhogy bár nem merném tényként állítani, de nekem meggyőződésem, hogy itt van az eb elhantolva. Azért ne felejtsük, hogy bár másik országok, de azért a dánokat többnyire saját maguk veszik körül. :)

Ez ugyan nem tartozik a tárgyhoz, de én Pécsen jártam egyetemre és a pécsi lányokat is meglehetősen egyformának találtam, kimondottan szépek a pécsi lányok, de valahogy hasonlítanak egymásra. Én ezt a bányászkolóniákkal próbáltam magyarázni a tükék esetében, persze simán lehet, hogy csak hülyeségeket beszélek.

Dánia: Ami nagyon jót mulattam itt, az az volt, hogy megvan ugyanaz a Budapest-vidék, urbánus kontra népi szembenállás a dánok között, mint otthon. Annyi a különbség, hogy itt Jylland (a félsziget) a Sötét oldal (merhogy parasztok) és Sjælland az "Ördögsziget". Gondolom mert nagyképű bunkók. :))

Azért ez rávilágít arra, hogy ők sem jobbak senkinél, nálunk sem. Persze nem is rosszabbak....

De hogy ne legyek teljesen off, van jó németországi történetem, később leírom.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.10. 12:23:41

Azért például egy gyógypedagógiát végzett, „csak Magyarországon érvényes" diplomás, németül beszélő tanárnak is van esélye Berlinben.

tableno 2012.10.10. 12:27:33

@Nyulz of the World: Ami a nemet multikultit illeti ja, van az is (legalabbis a nagyvarosokban). Viszont amit a posztolo a Burschenschaftokrol ir, nekem szemelyesen is volt hozzajuk szerencsem. Az egyetemen egy fel evet Bajororszagban voltam cserediak, es pont egy ilyen Burschenschaft kollegiumaba osztottak be. Hat nem azert mondom, de hozzajuk kepest a mi jobbikosaink rasztahaju libsik... Oten voltunk a koleszban kulfoldiek, hozzank sem szoltak, a kozos helyisegekbol ki voltunk tiltva, a mi folyosonkon nem takaritottak... Soroljam meg?

Persze az is igaz, hogy az atlag nemet diak ugyanolyan hulyeknek nezte a Bursche-kat, mint mi. Akik amugy egymas kozott parbajoztak is, eles karddal!

afazekas 2012.10.10. 12:31:38

@szájhúzó kutya: Sokkal érdekesebb számomra egy "műszaki ember" informatívabb véleménye, mint egy nem műszaki emberé...

Lehet h egy humán végzettségű "PC-bb" posztot írna, de az információ tartalma sokkal kisebb lenne.

ad2: Valószínű h humán végzettségű bölcsész, humán tanár stb ki se tudna menni, mert inkább reál értelmiségre mérnökre, orvosra, programozóra van igény...

tomfree 2012.10.10. 12:32:16

Szerintem nagyon nagyképű poszt volt ez a mai. Ráadásul a kedvencem, amikor egy műszaki tudással rendelkező ember (aki mellesleg lenézi a humán tudást) próbál történelmi leckéket adni a népnek. Akkor egy kicsit korrigállak:

"...A parasztok és urak ország volt Magyarország és bizony egyik közeg sem a fejlett ipari munkakultúra melegágya."

A Monarchián belül Magyarország alárendelt szerepet kapott az iparban központilag, az ipar alig tudott fejlődni az osztrák, cseh tartományok ipara miatt a XIX. század végéig. Nem azért nem fejlődött a magyar ipar, mert nem akart, hanem mert nem hagyták neki. A polgári forradalmat meg 1849-ben elsöpörték a szabadságharccal együtt. Hoppá, ez valahogy kimaradt a történelemleckédből!

"Innentől, 1898-tól már mindenki ismerheti a sztorit: bizony, a „vonzó és perspektivikus Magyarország" nem tartott sokáig... És máig sem lett ismét azzá!"

És tudod miért? Mert 1914-ben az osztrák és német uralkodó elitek bevitték Magyarországot (is) a világháborúba.
Az oszt­rák po­li­ti­kai és ka­to­nai ve­ze­tők és né­met szö­vet­sé­ge­se­ik egy­ön­te­tű­en a Szer­bia el­le­ni ke­mény fel­lé­pést ja­va­sol­ták, akár egy eu­ró­pai há­bo­rú vál­la­lá­sá­nak árán is. Egye­dül Ti­sza Ist­ván el­le­nez­te a há­bo­rút, és csak két­he­tes vo­na­ko­dás után, fon­tos en­ged­mé­nyek után volt haj­lan­dó en­ged­ni. El­len­vé­le­mény­ét nem pa­ci­fiz­mus­ból, ha­nem a ma­gyar nem­ze­ti ér­dek vé­del­me­zé­sé­ből ere­dez­tet­het­jük. Tehát pont a liebling németjeid miatt sem lett "vonzóvá és perspektivikussá". Folytathatnám a sort a második világháborúval, amely miatt megint a liebling németjeid a felelősek akik ránk hozták évtizedekig a szovjeteket.

Ha nagyképűsködtél egy kicsit, akkor én idézem a kedvedért V. Károlyt válaszként:
"Istennel spanyolul beszélek, a nőkkel olaszul, a férfiakkal franciául, és a lovammal németül".

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.10.10. 12:33:48

Megfogott a post, az én őseim is németek (voltak), és hajszálpontosan a felsorolt okok miatt gondolkozunk mi is úgy, hogy a gyerekek már Németországban tanuljanak, és telepedjenek vissza.

:(((((

Idén meglátogattuk Bajorországot, nehezen tudnánk mi megtelepedni ott, talán mert már a 40-es éveinkben járunk. A gyerekeket minenképpen ott akarjuk szocializálni, mert itthon ez az abnormális politikai garnitúra (oldaltól függetlenül) teljesen kilátástalanná teszi az életünket.

bpetya75 2012.10.10. 12:36:44

@venator:

Ezért rángattalalk bele cimbora. Hogy ne csak puffogjál, mint tegnap szegény Anitára, hanem ilyeneket írjál ;-D

Miért voltak ezek elzárva? Ha csak egy nem egész 100 km-es szakaszon, de szomszédosak Németországgal, meg Svédország és Norvégia sincs messze. Vagy arrafelé tilos volt keveredni külhoniakkal? Mert akkor tuti a belterjesség, túl kicsik az efféle bezárkózáshoz.

afazekas 2012.10.10. 12:38:40

@Lobelt Ledfold Reloaded: Gondolom akkor is vigyorogtak ha Trinaon szóba kerül...

büdipeti 2012.10.10. 12:39:15

@bpetya75: nem haragszom. a hülyeség relatív.

afazekas 2012.10.10. 12:41:44

@Lobelt Ledfold Reloaded: dzsordzs szerintem valami redneck lehet! Legalábbis a szint alapján...

bpetya75 2012.10.10. 12:44:50

@tomfree:

Köhömmm A második világégést nagyon nagy leegyszerűsítés kizárólag a németek nyakába varrni. A Párizs környéki "békék" magukban hordozták az újabb háborút. A győztesek felelőssége legalább akkora, mint a németeké. Szerintem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.10. 12:45:15

@tucano: Igen, én is írtam, hogy a tanárok nyugodtan mehetnek Németországba, ha tudnak németül. A zenészek, énekesek, színészek közül a befutottakat tárt karokkal várják Berlinben, de máshol is. A marketingeseket nem tudom, miért soroltad ide, ők a közgazdászok közé tartoznak, hiszen a marketing a közgazdasági szakirány volt az egyetemek bolognai változásai előtt (a magyarországi kommunikációt végzett kocamarketingesek szerintem nem számítanak marketingesnek).

afazekas 2012.10.10. 12:46:17

@tomfree: "aki mellesleg lenézi a humán tudást"
Az milyen tudás?

Mellesleg ne keverjük a XXI. század "németjeit" az expanzív politikát folytató habsburg dinasztiával. Ők vittak be a vh-ba, nem Vilmos császsárék!

Jesus.Green 2012.10.10. 12:46:19

@tomfree: Most csak hangosan gondolkozom: miert tunnek neked ezek a kiragadott mondatok annyira nagykepunek, miert erzed ugy, hogy mentseget kell keresned erre a ket allitasra? Holott - szigoruan csak az en olvasatomban persze - ez a ket mondat nem volt tobb tenykozlesnel, ha ugy tetszik a keretsztorit adtak a sajat csaladi tortenetehez. Nekem nem tamadt az az erzesem, hogy a posztolo itelkezett volna, vagy hogy barkit is lenezett, hibaztatott volna.

bpetya75 2012.10.10. 12:50:09

@tableno:

Öcskösnek Göttingenben egy Tischgesellschaft-tal (remélem jól írtam) volt dolga, de neki jók voltak a tapasztalatai velük. Be is vették maguk közé, nem volt egy kirekesztő banda. Csak a nőkkel ;-)

HgGina 2012.10.10. 12:53:38

@büdipeti: a németeknek nincs humorérzékük (tisztelet a kivételnek, de olyat nem ismerek, csak a magyarból lett németek közt). Az osztrákoknak is csak annyi, ami rólunk ragadt rájuk (kivéve a magyarból lett osztrákokat).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.10. 12:54:30

@Dokinő: Teljesen igazad van. A tévében mutogatott néhány beilleszkedett török bevándorló példája nem jellemző a többségükre. Saját kerületekben élnek, saját iskola, saját boltok, saját szolgáltatások. Az alternatív állam jobban illik erre a helyzetre, mint a beilleszkedés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 12:56:04

@bandirepublic:

Sajnos Mo-n ez a téma hisztériát vált ki. Nagyon jellemző volt pl. Romsics abszurd és indokolatlan leantiszemitázása, mert beszélt a valós zsidó tényezőről Mo. modern történelmében. Pedig közismert, hogy a téma szőnyeg alá söprése semmit nem old meg, sőt súlyosbítja a helyzetet.

bpetya75 2012.10.10. 12:58:39

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Csak nálunk? Nem az van úgy globálisan, hogy zsidó zsidózhat, nem zsidó meg ki se mondhatja/le sem írhatja ezt a szót?

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.10.10. 12:58:48

@bpetya75: pedro, ne gorcsolj, lehhhhhhhet hogy az en keszulekemben van a hiba. allitani kene a szenzoraimon??

2012.10.10. 13:00:09

@bpetya75: Arra reagáltam, hogy a franciák is rühellik a németeket.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 13:02:22

@tomfree:

Mi az igazság, miért ellenezte Tisza a háborúba való belépést? Nem azért, mert nem bízott a győzelemben. Sőt! Azért ellenezte, mert biztos volt a győzelemben és a győzelem a Monarchia területi növekedését eredményezte volna, sok új szláv területet. Ez pedig mindenképpen a kettős Monarchia hármas vagy négyes monarchiává alakítását eredményezte volna, ami a Habsburgok és a habsburgista szlávok fő terve volt, míg ugyanaz vörös posztónak számított a magyar politikai elit szemében.

venator 2012.10.10. 13:04:20

@bpetya75: Sajnálom a tegnapit, így hatnak rám a jogászlányok! :) Van felénk egy mondás: "Jogász, fogász nem doktor!" :P

A német határ szerintem annyira nem számít, volt egy párszáz éves huzavona Schleswig-Holstein miatt, de javarészt a dánok is rühellik a németeket, sokan meg sem szólalnak németül, pedig beszélnek.

Svédország és Norvégia ahogy írtam szerintem nem külön országok, gyakorlatilag azonos származás, kultúra és történelem jellemzi őket. Valaha vikingek voltak mindannyian, persze ma már csak szép hagyomány, mint nekünk a honfoglaló hun-magyar.

Nordjylland például eléggé elszigetelt volt sokáig és csak az északra vándorló földműves családok lakták. Annyira ritkán lakott terület volt, hogy sokszor kilométerekre volt a következő tanya. Erre gondolok amikor azt mondom, hogy belterjesek.

2012.10.10. 13:05:22

@Gondolkodni Próbáló Birca: Bezony-bezony, a nagy panszlav eszme akkoriben igencsak divatos volt.

bpetya75 2012.10.10. 13:06:22

@bandirepublic:

Épp megörültem, hogy kezdem érteni, amit írsz, erre leállítasz? Szörnyű vagy :-D

@Philosoraptor:

Nem voltam biztos benne, hogy mire is gondolsz ;-)
Nyilván nekik is meg van a közös történelmük...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 13:07:09

@bpetya75:

Nem éppen, Ilyen hisztérikus helyzet, mint Mo-n, nincs sok más helyen. A helyzet az, hogy a magyar nacionalizmusnak alapeleme az antiszemitizmus nagyon sok ideje. S persze ezt erősíti most már a zsidó oldal is. Az eredmény: hisztéria.

Oroszországi zsidó ismerősöm, amikor Mo-n megkérdezték, hogy "maga orosz?", s azt válaszolta, hogy "nem, orosz az anyanyelvem, de zsidó vagyok", az emberek elvörösödtek, hogy mifél dolog ilyet csak úgy lazán kimondani...

NA YA! 2012.10.10. 13:09:31

Szomorú! Én maradok! Kalandvágyból!;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 13:09:31

@Nyulz of the World:

Ez nem pánszláv eszme. A Monarchia egyetlen esélye az átalakítása lett volna. Sajnos ezt éppen a magyar politikai elit ellenezte a leghevesebben. Ferenc Ferdinándot is emiatt gyilkolták meg, ő volt a Monarchia hármas vagy négyes átalakításának az egyik vezéralakja a Habsburg-családban.

tomfree 2012.10.10. 13:12:49

@afazekas:
"A „csak Magyarországon érvényes" tudással rendelkező diplomások (tanár, jogász - nemzetközi képzettség nélkül, média-kommunikáció szakos, humánértelmiségi, művész, stb.) jobban teszi, ha „lazább" helyet keres az új életéhez."

Süt ebből a nagyképűség. Ha szimplán nem dobja be a "lazább..." kezdetű mondatrészt , akkor nincs egy szavam sem.

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.10.10. 13:13:10

@boglar06:
kedves Boglár!

Szerintem félreértetted az írót. Ő nem a skóciai skótokról beszélt, hanem az Angliában élő skótokról, mibel a törökökhöz hasonlította őket, akik Németországabn élnek (kisebbségben).

Én is éltem Angliában és valóban élnek ott skótok, akik kisebb közösségeket alkotnak, de beilleszkednek az angolok szokásaiba.

@büdipeti:
A magyarokat nem kell szénné égetni, mert saját magunkat égetjük szénné, ha azonosulunk azzal a sok baromsággal, amit itt Mo-on teljesen normálisnak számít. Ugyanis máshol nem.
A cikk teljesen korrekt és tárgyilagos volt, teljesen egyetértek a magyarokat illető kritikákkal. Én magam is magyar vagyok és itthon élek, sőt hazajöttem külföldről (ahol szintén jól éltem).

Ilyenkor látja csak az ember, hogy mennyi birka és sunyi népség van itt és nem is érdemlünk mást, mint a mostani kormányt, mert a hasonló hasonlót vonzza.

Azt is megértem, ha valaki ezt nem szeretné látni, hanem továbbra is egy kellemes álomvilágba szeretné ringatni magát. Én ebben nem akadályoznám meg, lógjon csak bilibe a keze (mármint az ő saját keze....de nem a többié).

Amúgy minden népnek megvan a jellemzője és kiválósága, ezért nem kell egymáshoz hasonlítani őket. Az viszont elég valószínűtlen a szememben, hogy a magyarok ilyen állapotukban (ennyire nagyképűen, ugyanakkor önbizalomhiányos, alapvető önismeret és szociális ismeretek hiányában) megmaradhatnának egy paradigmaváltás közepette, beilleszthetőek lehetnek egy újfajta világrendbe.
Szerencsére a természet maga gondoskodik az ilyen 'ítéletekről', hiszen nem lesznek meg a feltételek az ilyen népek fennmaradásához.

Ilyen már volt régen is, semmi új nincsen ebben.

Sajnálatos tény azonban, hogy azt a rengeteg értéket és tudást, amivel csak a magyarok rendelkeznek viszont, sokan inkább az önsajnálatba fektetik és leengedik a torkukon a kocsmákban. Azok, akik nem követik ezt a trendet, az ország elhagyására vannak kényszerítve, ami egyáltalán nem új, mert az eddigi történelemünkre ez volt a jellemző. A tehetséges embereknek el kellett innen menekülniük innen, ha nem akarták diliházba, börönbe vagy pszichiátriai, pszichoszomatikus betegségekben kikötni.

bpetya75 2012.10.10. 13:14:25

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Miért kell ezen csodálkozni? Nem értem. Én örülnék neki, ha találkoznék egy ilyen emberrel.

tomfree 2012.10.10. 13:14:33

@bpetya75: Egyetértek, az okok összetettebbek, de akkor az "elmaradottabb" Magyarország, a posztíró által lefestett évszázados képe is árnyaltabb kell legyen.

zazzant (törölt) 2012.10.10. 13:16:58

@Jofiu

"Az „aljamunkák" esetében nagy a konkurencia: balkániak, törökök, ázsiaiak - így ezekre életpályát itt ne alapozz! A „csak Magyarországon érvényes" tudással rendelkező diplomások (tanár, jogász - nemzetközi képzettség nélkül, média-kommunikáció szakos, humánértelmiségi, művész, stb.) jobban teszi, ha „lazább" helyet keres az új életéhez."

Ez szerintem eleg "szemet" hozzaallas. Amit irtam, nem csak erre az egy irasra vonatkozik, hanem ugy altalaban a masokat szakmajuk/hivatasuk alapjan lenezokre. Szemelyesen nem vettem magamra, ma elgurult a gyogyszerem, es megirtam, hogy "mi" is emberek vagyunk:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 13:17:36

@Kicsivagyokszekreallok:

Ez egy 15 évvel ezelőtti Bill Gates cikkre emlékeztet.

Az újságírónak úgy adott interjút Gates, hogy menet közben tárgyalára majd megállnak valahol. Az újságíró csodálkozott, hogy Gates nem célpontja közvetlen közelében parkol, hanem 100 méterrel messzebb. Meg is kérdezte miért.
- Mert ott 12 dollár 1 óra parkolás, ez elfogadhatatlan ár.
Az újságíró persze viccnek gondolta, hogy a világ leggazdagabb embere nem akar fizetni 12 dollárt egy órára, inkább messzebb áll meg és nevetett. De Gates teljesen komolyan elmagyarázta:
- Ez nem vicc. Nem azt mondtam, hogy nem tudom kifizetni. Az egész parkolóházat meg tudnám venni, kevesebb mint egy napi jövedelmembe kerülne. De itt nem erről beszélünk, hanem az ár-érték arányról. Márpedig 12 dollár nem elfogadható ár-érték arány 1 óra parkolásért.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 13:21:28

@bpetya75:

Csak egy példa. Régebben gyakran játszottam a Honfoglalón. Sok hibás kérdést is bejelöltem. Hetekig harcoltam, míg törölték, hogy "Solem Alahem ukrán író" és "Marc Chagall belarusz festő" és kijavították ZSIDÓ íróra/festőre.

büdipeti 2012.10.10. 13:23:05

@karalabe4: Nem ringatom én semmiféle álomvilágba magam, én is eljöttem Magyarországról. Írhatnék oldalszámra kritikát a magyar emberekről. Csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy attól hogy valaki német, nem szükségszerűen jobb egy magyarnál bármiben. A cikkből számomra érződő németes nagyképűséget pedig nem szeretem, sőt egyenesen dühít, mert a logikai vonalat követve én nem ilyen voltam és ilyen emberekkel dolgoztam Magyarországon.

venator 2012.10.10. 13:26:54

@bpetya75: No, itt a németországi történetünk. Egy két éves poszt, a blogból másoltam ki, mert lusta tetű vagyok. :)

Kicsit hosszú, bocsi.

Volt még egy jó esetünk most (2010 október) Németországban, amikor jöttünk haza, ezt még nem is meséltem. Szóval megálltunk egy benzinkútnál kávét inni, vécére menni. Már elég fáradtak voltuk, de mivel a vécé euró érme bedobásával működik, így megkértem a kutast, hogy váltsa fel a száz eurómat. Udvariasan – ahogy egyébként egész Németországban viselkedtek velünk – kivette az aprót a kasszából és a kezembe nyomta.

Nem tudom, hogy a fáradtság miatt-e vagy egyszerűen bambaságból, de elindultam hátra és közben számoltam a pénzt. Ez elég nagy hiba volt, mint később kiderült, ugyanis csak nyolcvan euró volt a kezemben. Rögtön fordultam is vissza és mutattam a kutasnak, hogy ez így nem lesz jó, dobjon meg még a hiányzó húszassal. Sejtettem én, hogy nem lesz egyszerű, így meg sem lepődtem, amikor közölte, hogy elfordultam a pulttól, így akár én is elrakhattam, nem ad egy vasat sem.

Akkor már kicsit felemeltem a hangom és mondtam neki, hogy ez egyrészt baromi régi trükk, másrészt nem vagyok vicces kedvemben. Persze tudtam, hogy annyi esélyem van, mint a német vezérkarnak Nürnbergben, de a látszat kedvéért még kiabáltam és csapkodtam a pultot egy kicsit. Persze a faszi meg sem rezdült, én csak egy mackóruhás, angolul akcentussal beszélő keleti voltam neki, kb. nulla érdekérvényesítő képességgel.

Aztán kimentem és mondtam asszonynak, hogy be lettünk húzva húsz euróval. (Fillérb@szásnak tűnhet, de húsz euró, az kb. 150 dán korona és mondjuk ötezer forint.) Szóval nem sok pénz, de azért nekem jól jönne, ha naponta találnék ennyit az utcán

M (a feleségem) persze nem az a fajta, aki belenyugszik az ilyesmibe, így kitárgyaltuk a lehetőségeket, de mondtam neki, hogy nincs esélyünk. Mondjuk én a magyar rendőrség reakcióját vázoltam neki és nem a németét. Történt ugyanis, hogy mire M is kellően felhúzta magát, megérkezett egy motoros rendőr a kúthoz. Valószínűleg csak egy kávét akart inni, de M azonnal rárontott és közölte, hogy skandallum történt, mert át lettünk b@szva és ez tűrhetetlen egy ilyen rendes országban, ahová ráadásul ezzel az ártatlan kis poronttyal keveredtünk. (akkor volt a fiam nyolc hónapos)

A rendőr, ahogy az egy némettől elvárható, kihúzta magát, a hóna alá csapta a bukósisakját és csak annyit mondott, hogy: Nézzük meg! Be is mentünk a shopba, ahol ugyan a kutas még próbált vele egyezkedni, hogy nincs kamera, meg biztos én tettem el, de ha mégsem, akkor majd postán utánam küldik, ám a rendőr arrafelé nem csokimikulás, így bement a főnökhöz, akivel közölte, hogy itt turisták átb@szásának minősített esete forog fenn és lehet azonnal pénztárt zárni majd kasszát csinálni. JETZT!!!

Ez után hárman, a kutas, a főnök és a rendőr szépen leszámolták a pénzt, addig én ittam egy kávét. Mivel nem én tettem el a pénzt, így nem aggódtam, hogy mi lesz, legfeljebb az lehetett kérdéses, hogy átvert-e a kutas, mert akkor már kivette a pénzt, vagy tényleg tévedett és akkor visszakapom a huszast.
Aztán amikor a rendőr visszakísérte hozzám a kutast a pénzzel a kezében, majd erélyesen ráförmedt, hogy ne felejtsen el bocsánatot kérni, akkor azért majdnem elröhögtem magem. Mivel úriember vagyok csak annyit mondtam, hogy nincs harag, de ennél a kútnál inkább nem állunk meg többet.

Roy 2012.10.10. 13:29:43

@Taxomükke: Németeknél én se nagyon szeretnék élni. Nem egy befogadó nemzet. Sokkal inkább az északi államokban. Svédország, Norvégia, Hollandia, esetleg még Finnország. Ezek inkább befogadó nemzetek.
Minden esetre a poszt írójának igaza van. Nagyon jól tette, hogy itt hagyta ezt az országot. Különben német származása, és a nyelv tudása miatt is előnyben van másokkal szemben. Nem tudom biztosan meddig kel visszamenőleg bizonyítani a származást, de úgy tudom akik bizonyítani tudják azok előbb kaphatják meg a német állampolgárságot.

tableno 2012.10.10. 13:30:36

@bpetya75: Az nem egeszen ugyanaz. A Burschenschaftok deklaraltan nacionalista szervezetek, es meg nemetet sem vesznek be maguk koze olyan egyszeruen, csak ha megfelelo pedigreju csaladbol jottel. A legtobb ilyenben egyebkent aparol fiura szall a tagsag, rengeteg koztuk az arisztokrata vagy nagyon gazdag csaladbol szarmazo fiatal.

Frőczy Sanyi 2012.10.10. 13:34:08

A leírás alapján nekem ez a gondolat jutott eszembe: Ilyen egy normálisan működő ország.

Kicsivagyokszekreallok 2012.10.10. 13:34:08

@Gondolkodni Próbáló Birca: marmint hogy a 16eur/ora a fallabdaert? nem teljen ertem melyik reszere utalsz...

tomfree 2012.10.10. 13:34:17

@Jesus.Green: valóban, ha csak ezt a két mondatot vesszük, akkor nem nyílik a bicska a zsebemben, de az írás egészéből áradó fölényesség irritált. (Ahogy nézem a hozzászólásokat, nem csak engem). Szóval igazad van, írhattam volna csak azt, hogy egy nagyképű írás volt ez a mai. Attól függetlenül, hogy nyilván vannak benne igazságok is (csak ez a kioktató stílus nagyon nem tetszik).

@Gondolkodni Próbáló Birca: ez is igaz, de ez sokkal összetettebb volt azért. Azért a biztos győzelemben nem volt biztos szerintem. "Tisza pon­to­san és min­den­ki más­nál ko­ráb­ban ér­zé­kel­te, hogy ez a há­bo­rú élet­ha­lál-harc lesz. Tud­ta, hogy ha a Mo­nar­chia ve­re­sé­get szen­ved, ak­kor az Ma­gyar­or­szág vé­gét is hoz­hat­ja." Mindegy, nem akarom tovább offolni az eredeti témát, amiről a bejegyzés szólt.

2012.10.10. 13:48:34

@tomfree: Ehhez kepest Tisza meg akkor is a gyozedelmes haborurol beszelt a parlamentben, amikor mar alig volt egeszseges katona, akit a frontra lehetett volna kulden... Persze o, es az arisztokracia legtobb tagja a kozelebe sem ment a frontnak, mivel a parlamenti tevekenysegeik es a birtokaik ugyeinek intezese ezt nem tette lehetevo. De a koznepet kuldtek rendesen a vagohidra...

bpetya75 2012.10.10. 13:49:50

@venator:

Ez de nagy sztori :-) Bár lehet, hogy sajnálkozni kéne, hogy mik történnek, de végülis jól jöttetek ki belőle. Az időveszteséget leszámítva.

01234567 2012.10.10. 13:51:36

@Lobelt Ledfold Reloaded: Az én tapasztalatom, hogy a német, osztrák "hivatalosan" szinte nem is emlékszik a második világháborúra,de ha megisznak négy-öt sört...Akkor hamar megtudhatjuk nagyfati milyen páncélos alakulatban nyomta a keleti fronton, meg a rohadt oroszok..stb..
Amúgy a többségük idealizált szeretettel tekint vissza a második világháborúra, az azt megelőző náci időszakra meg szinte példaként.
A franciáknál nacionalistább, ilyen téren arrogánsabb f@szkalapokat kevesebbet ismerek. A szelektív memória náluk is dívik. Petan felejtős, De Gulle volt csak...

Dr.Bio74 2012.10.10. 13:52:22

Banyek, van bennem szerb vér, meg szlovák (tirpák), de szőke, kék szemű vagyok. Akkor sem fogadtam el kenő pénzt amikor pedig durván bekínáltak. Mérnök vagyok két diplomával, és valahogy magyarként definiálom magam. Én hova települjek haza?

bpetya75 2012.10.10. 13:53:36

@tableno:

Biztos voltam benne, hogy nem ugyanaz. Csak gondoltam megemlítem, hogy vannak más diáktársaságok is. Egyébként az Öregek ezekben is játszanak még. Havonta bizonyos összegeket befizetnek, ebből aztán az Asztaltársaság aktuális diák tagjai házat vettek, fenntartják azt, szerveznek ezt-azt. Szerintem remek kezdeményezés. Csak a mai magyar viszonyoknál jóval nagyobb stabilitás szükséges a kialakulásukhoz

2012.10.10. 13:54:41

@Gondolkodni Próbáló Birca: A csehek azert eleg erosen szervezkedtek, hogy valahogy osszehozzanak egy cseh-szlovak-szerb tengelyt, lehetoleg cseh vezetessel. Furtak a magyar es az osztrak diplomaciat, ahol lehetett, hazudtak es armanykodtak, ami belefer. Pl. a magyarok kiugrasi kiserletei is a cseheknek, es az altaluk mindenfele igerettel elhalmozott francia diplomacianak koszonhetoe buktak el.

padlas 2012.10.10. 14:07:45

Azért ez az übermensch stílus nem semmi...

tomfree 2012.10.10. 14:11:27

@Nyulz of the World: általában ez mindenhol így van, a politikusok beszélnek és a köznép issza meg a levét (vagy a példádban megy a vágóhídra egy háborúban). :-)

genyamagyar 2012.10.10. 14:14:51

@zazzant: "Ez szerintem eleg "szemet" hozzaallas."

Nem értem miért. Te például javasolnád egy ének-zene tanárnőnek, hogy dolgozzon egy olajfúrótorony hajon Norvégiában?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 14:15:54

@venator: Erre jogász, fogász nem doktorra akkor is emlékezz, amikor egy foghúzásnál véletlen elrontanak valamit (igen, el lehet, és örjítően fáj, állkapocs töréses esetet láttam nem régiben, aú...), amitől szenvedsz pár hónapig és mehetsz pereskedni miatta, hogy kifizessék a kieső időt :-))

Jimbo75 2012.10.10. 14:18:08

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Mondjuk a franciák is kussolhatnak, maer semmit nem tettek hozzá a háború megnyeréséhez:DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 14:19:33

nekem egeszen gyerekkorombol vannak nemet emlekeim, Tilly neninel laktunk, miutan mar voltak nalunk eveken at 1-2 hetig nyaralni...
egyszer mi is kimentunk
1 tojas volt a reggeli 1 papirvekony kenyerrel
nekunk
megalltunk az autopalyan egy benzinkutnal, dog melegben, Otto aki taxisofor volt amugy, tankolt majd vett 2 colat egyet Tillynek egyet maganak
mi meg ultunk hatul anyammal
ezek 10 evesen meghtarozo elmenyek voltak a nemetekkel kapcsolatban:)
koszi, nem az en vilagom

2012.10.10. 14:20:38

@Gondolkodni Próbáló Birca: Karolyieknak tobb probalkozasa is volt, hogy targyaljanak az angolokkal es a franciakkal.

genyamagyar 2012.10.10. 14:21:14

@tomfree: "A Monarchián belül Magyarország alárendelt szerepet kapott az iparban központilag, az ipar alig tudott fejlődni az osztrák, cseh tartományok ipara miatt a XIX. század végéig. "

Hülye vagy, leülhetsz! Egyes!

(Magyarország a Monarchia alatt fejlődött a legjobban. Csak hogy ne halj meg hülyén.)

bpetya75 2012.10.10. 14:22:36

@Nitnitnit:

Vigyázz Anita, mert kihúzod a gyufát venatornál, aztán lesz kapsz! Nem volt elég a tegnapi? ;-)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 14:27:44

@bpetya75: Mi az hogy kapok? Miért? Véleményért? Ugyankérlek... :-) Vagy az a társadalmilag elfogadott, hogy 45 kilós nőként guggoljak a sarokba és szégyelljem össze magam, mert "kihúzom gyufát"? Miért, ki ő?
Nekem senki :-) Naugye. Azzal, hogy megint ír valamit, minősíthetetlen stílusban, még csak nem is engem járat le, hanem saját magát. Szóval, hagyjuk.

hothead 2012.10.10. 14:29:12

ennyi diplomaval ez a gondolkodas megelehetosen nevetseges. visszakoltozni valahova, ahol meg nem elt azelott? mert ketszaz eve onnan telepultek at a felmenok? mi van?

gnme 2012.10.10. 14:30:26

Moin!

.. grűsz gott-tól mentsen meg a zisten (!)

hothead 2012.10.10. 14:31:55

@bandirepublic: nyugi van, nem ez a legnagyobb problema itt. kulonben is art a szepsegednek...

2012.10.10. 14:32:16

@Gondolkodni Próbáló Birca: Reg volt mar, amikor ilyeneket tanultam, de valamikor 1916 korul talan, de mindenkeppen meg boven a teljes osszeomlas elott. Arra a reszre hatarozottan emlekszem az emlekirataibol, amikor ez ugyben kihallgatason van IV. Karolynal, es az oreg Andrassy mindenaron megprobalja megakadalyozni az audienciat.

2012.10.10. 14:33:41

@Nyulz of the World: Marmint a kiugrasi kiserlet volt 1916 korul, nem amikor ilyeneket tanultam.... :D

GolyofogoToni 2012.10.10. 14:33:51

@hagyma: Ismerös. Nem kinal meg senki senkivel. Ha ragyujtanak, nem kerdezik meg, kell-e. Önzö egy nep (tisztelet a kivetelnek, ismerek nem ilyeneket is), tapasztaltam az evek alatt. De ha te kinalod öket, rögtön elfogadjak.
Vesz maganak ami kell, mas nem erekli.

bebe tv 2012.10.10. 14:33:56

@mohácska: Oppardon, München hazavár, látom már milyen hobbikörökben fogsz kartlengetni! jobb is ha egy antiszemitával kevesebb van Mo.-n, marad sajnos így is három országra való.

Látom a történelmi ismereteid meglehetősen hiányosak. Ha kicsit tájékozottabb lennél tudnod illene, hogy a kiegyezés utáni magyar nemzeti ipart többségében Ausztriából, Svájcból és Németországból idetelepült zsidók hozták létre. Weiss Manfed, Goldberger, Knerr Izidor, Ganz Ábrahám, Lang, Röck, Reich Adolf és társaik. Ezek megemlítése nem antiszemitizmusból fakad, hanem ezek a tények. A magyar szénbányászatot pedig egytől egyig német szakemberek hozták létre. Az ipar pedig még mai is tele van a németből átvett kifejezésekkel ( Stift, sperrhakni, pfandli, sróf és még sorolhatnám.
Emlékezz Schweitzer rabbira aki azt találta volt mondani, ha a sok idegen nem telepedett volna meg annak idején Magyarországon, akkor még mindig csikós gatyában rohangálnának hazánk fiai, ami egy kicsit túlzás volt, de igaz.
Jó magam szintén betelepedett sváb felmenőkkel rendelkezem és hitem szerint rk. vagyok, tehát nem zsidó. Sajnos a tények azonban tények maradnak.

zazzant (törölt) 2012.10.10. 14:34:27

@genyamagyar

Ezt mondom:) Ez nem javaslas kerdese. Ha jelentkezik es felveszik, akkor ott fog dolgozni:) Es a diplomajanak edeskeves koze van hozza. Sokszor nem szamit az eredeti vegzettseg, csak az egyenen mulik, hogy mit er el... Az elso kommentemmel is ezt szerettem volna mondani, hogy igen, lehet. Ne a diplomam meglete alapjan, vagy a fajtaja alapjan itelj meg.

GolyofogoToni 2012.10.10. 14:35:44

Elmesz vendegsegbe, nincs am, mint otthon, hogy jo nagy adag etel var, több fele menü. Före pontosan ki van szamolva a hus is :)

genyamagyar 2012.10.10. 14:37:43

@hagyma: Ha németek együtt elmennek sörözni, utána mindenki egyénileg fizet. Egyébként sincs az a nagy trakta. Miért vett volna nektek is kólát? Miért nem vettetek magatoknak? Esetleg miért nem szóltatok, hogy ti is kértek?

(Egyébként is utálatos az a magyar szokás, hogy ha vendégségben vagy, állandóan csak kínálnak. "Egyél még! Nem ízlik? Na még egy utolsó igyál velem! Na még ezt edd meg!"

Ez olyan tipikus arab szokás...

01234567 2012.10.10. 14:41:17

@Nyulz of the World: A tengelyhatalmak 15 végére rájöttek hogy nem nyerhetnek.16-tól többször próbálkoztak békekötéssel. Az antant mindig elutasította. Tiszát egyszerűen becsapták. A Monarchia, és a Török Birodalom felosztása pedig így, vagy úgy, csak idő kérdése volt. Azon belül pedig egy földrajzilag ilyen egységes állam mint Magyarország, ha egyben hagyják, ebből fakadó gazdasági potenciállal, amiből nyilván való volt a térségbeni vezető szerep rövid időn belül, senkinek nem volt érdeke. erre mondják: "Rossz időben, rossz helyen."

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 14:41:19

@hagyma:

A 70-es években történt, 10 éves lehettem, amikor egyszer megérkeztek a német rokonok. Még 1946-ban rúgta ki őket a demokratikus magyar kormány az országból. (Anyai ágam révén magam is negyednémet vagyok. Hozzáteszem: nincs német identitásom, s a nyelvet sem tudom.) Szóval megjöttek a rokonok. Állítólag nagyon gazdagok.

Elhatároztuk: megyünk az Állatkertbe. Én, az unokahúgom, a nagymamám, valamint a nagymamámmal kb. egyidős német rokon néni két unokával. Már az is viccesnek tűnt, hogy a 7 éves gyereket 5 évesnek mondták, hogy ne kelljen neki buszjegyet venni. Aztán az állatkertezés végén felmerült, hogy szomjasak és éhesek vagyunk. Nagymama vett szépen 4 szendvicset az akkori egyetlen büfében, kettőt átadott nekem, egyet unokahúgomnak, egyet magának, Majd vett két kólát és egy szénsavas vizet, előbbieket nekünk, utóbbit magának. Jött a rokon néni: kiderült, hogy az árak számára "megfizethetetlenek", így vett egy darab perecet, ezt ketté törte és adott egy-egy részt a 2 unokának, majd vett egy ásványvizet és azt három részre szétosztotta. Amikor hazaértünk, s Nagypapa kérdezte "na, mi volt?", hallottam, hogy Nagymama válaszol nevetve "hát, ritka nagy szarevők ezek a Margiték".

tomfree 2012.10.10. 14:41:50

@genyamagyar: Tudod ki a hülye okostojás. Mielőtt okoskodsz tanulj történelmet, mert a szád nagyobb, mint a tudásod.
Nyilván ha lenne érettségid és nem az ecseri piacon vetted volna, akkor tanultad volna, hogy csak az 1880-as, 90-es évekre indult be a fejlődés, de belőled ilyen mélységű tudást nem nézek ki:

"Magyarországon az ipari forradalmat csak a XIX. Század második felének technikai szintjén lehetett megvalósítani...Az osztrák és a cseh könnyűipar versenye továbbra is leküzdhetetlen volt."

Forrás: érettségi tételek 2011 | Érettségi
erettsegizz.com/tortenelem/a_magyar_gazdasag_fejlodese_a_kiegyezes_utan_tortenelem_tetelek/

ottomoll 2012.10.10. 14:42:54

Ezekután már csak az érdekelne, hogy akkor miért megy a panaszkodás, hogy a német szociális rendszernek kell eltartania a sok harmadikvilágbeli bevándorlót?
Nekik mégis van keresnivalójuk ott? Hogy van ez?

genyamagyar 2012.10.10. 14:43:32

@zazzant: "Ha jelentkezik es felveszik, akkor ott fog dolgozni:)"

Szerinted mennyi az esélye? :)

A posztolónak szerintem az volt a szándéka, hogy a nem kompatibilis tudással ne próbálkozzanak, mert csak csalódás éri őket. Fordítsuk meg a kérdést: szerinted Magyarországon kinek lenne nagyobb esélye elhelyezkedni? Egy nigériai sámánnak, vagy egy nigériai informatikusnak? :)

(deleted) (törölt) 2012.10.10. 14:43:59

@venator: "az embereket én még négy év után is többnyire hasonlónak látom. Nem arról van szó, hogy egyformák, hanem, hogy hasonló vonásokat mutatnak, természetesen mentalitásban és külsejükben is."

Erről most eszembe jutott ez a cikk: index.hu/tudomany/kek080208/

genyamagyar 2012.10.10. 14:47:13

@tomfree:

Te most tényleg égeted magad?

Pontosan te írtad le, hogy a Monarchia alatt indult be fejlődés: "az 1880-as, 90-es évekre indult be a fejlődés"

Ugye, ugye?

"..Az osztrák és a cseh könnyűipar versenye továbbra is leküzdhetetlen volt."

És ebbe a mondatban hol van az, hogy Magyarország nem a Monarchia alatt fejlődött a legjobban?

Tanulj meg olvasni értelmezni! (Szóval mégis hülyén fogsz meghalni... :)))

bodesco 2012.10.10. 14:47:15

A stílus valószínűleg sokaknak nem jön be, de mint évek óta Németországban élő magyar mondhatom, a poszt minden állítása teljesen fedi a valóságot, ami Németország leírását illeti.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 14:47:33

@Nyulz of the World:

Abszurdum az egész. Magyarország mint ország akkoriban nem is létezett. S békét meg csak ország köthet, nem annak az egyik tartománya. Kb. mintha Szászország békét akart volna kötni külön 1945-ben.

Valójában az egész egy zsákutca volt. A háború elvesztése mindenképpen katasztrófába torkollt volna, sőt lehet, hogy még a megnyerése is. Csak egy nyertes háború és a Monarchia radikális átalakítása lehetett volna a megoldás. Ezt azonban éppen a magyar elit ellenezte leginkább, mert le kellett volna ezzel mondania a valóságban nem, de jogi fikcióklént létező független magyar állam képzetével. S persze a magyar közvélemény mindebben támogatta a magyar elitet, azaz nem is volt valójában alternatíva.

genyamagyar 2012.10.10. 14:50:22

@tomfree: Ne, olvasgasd:

"A kiegyezést követő fél évszázad egyike a magyar gazdaság sikertörténeteinek. Bár a fejlődés pontos üteméről megoszlanak a vélemények, abban mindenki egyetért, hogy elmaradott agrárországból a 20. század elejére fejlett élelmiszeriparral rendelkező és intenzív exporttevékenységet folytató agrár-ipari országgá vált. Berend T. Iván és Ránki György a nemzeti jövedelem évi növekedését előbb 3,7, majd később 3,2%-ban állapították meg. Ez azt jelenti, hogy az 1867-est 100-nak véve a nemzeti jövedelem értéke 1900-ra megháromszorozódott, 1914-re pedig több mint megnégyszereződött. Katus László számításai szerint a GDMP, azaz a bruttó hazai anyagi termék, amiben a nem anyagi jellegű szolgáltatások nem szerepelnek, 1867 és 1913 között valamivel lassabban, évi 2,4%-kal nőtt, tehát nem megnégy- vagy ötszöröződött, hanem csak megháromszorozódott. Az európai növekedés átlagos dinamikáját azonban még ez is meghaladta. Ennél magasabb növekedési ütemet ugyanis csak a dán (3,2%), a svéd (3,0%) s a német (2,9%) gazdaság produkált. Egy harmadik számítás szerint, amely a bruttó nemzeti jövedelemre (GNI) vonatkozik, tehát a szolgáltatások mellett a külföldről szerzett jövedelmeket is figyelembe veszi, az Osztrák–Magyar Monarchia 1860 és 1910 között 1,76%-os évi növekedést ért el, miközben Európa egésze 1,88%-ost. Ezzel az ütemmel a Monarchia megelőzte a balkáni és dél-európai országokat, egy kategóriába tartozott Belgiummal, Hollandiával, Norvégiával, Oroszországgal és Nagy-Britanniával, s elmaradt a leggyorsabban fejlődő Svédországtól, Dániától, Németországtól, Svájctól, Franciaországtól és Finnországtól. Figyelembe véve, hogy a magyar gazdaság valamivel gyorsabban növekedett, mint az osztrák részeké, az ország 1867 és 1914 közötti teljesítménye e számítás alapján is kiemelkedőnek, ha nem is élenjárónak tartható."

Wikipedia

zazzant (törölt) 2012.10.10. 14:50:27

@genyamagyar

Ez nem ezen mulik:) Gondolj Pakora, es azt mondom a samannak:):):)
Szerintem a nem-kompatibilis diplomaval is meg lehet csinalni, ha nagyon akarod. Ennyi az osszes allitasom.

venator 2012.10.10. 14:51:00

@szerengeti: Ez nagyon jó, köszi. Ha valakiknek, akkor a dánoknak van fogalmuk róla. :))

netnepper 2012.10.10. 14:51:02

Szerintem mindenki menjen csak nyugodtan németországba letelepedni. Minél előbb, annál jobb!!! Vigyétek magatokkal orbán cárt is és a gyurcsány tökfilót is! Legfeljebb itt marad nekem egy szép ország egy rakásra való hülye nélkül:-)))).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 14:52:30

@bebe tv:

Schweitzer főrabbi ilyet sosem mondott. Ezt Landeszmann rabbi mondta.

genyamagyar 2012.10.10. 14:54:14

@ottomoll: "Nekik mégis van keresnivalójuk ott? Hogy van ez? "

Az igények, a kulcsszó. Egy harmadik-világbeli bevándorlónak maga a kánaán, ha kap bármennyi segélyt is, és nem éhezik a család. Ez egy magyarnak csak tengődés.

tomfree 2012.10.10. 14:54:25

@genyamagyar: legalább ne büszkélkedj már a tudatlanságoddal! Szerinted a Monarchia alatti időszak egységes volt? Ha a Monarchia első 20 évében minimális ipari fejlődés volt és az utolsó 25-ben meg kimagasló, akkor most szerinted kijelenthető, hogy végig fejlődött az ipar a Monarchiában Magyarországon? A végére indult csak be az igazi ipari fejlődés ebben az országban, de bizonyos részei nem tudtak kifejlődni a cseh, osztrák ipar ereje miatt még akkor sem! Neked vagy szövegértelmezési gondjaid vannak vagy tényleg nem érettségiztél történelemből (vagy csak direkt kötözködsz a nickneved alapján). Nem is idegesítem magam veled.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 14:55:21

@GolyofogoToni: ez az, hogy nalunk meg termeszetesnek vettek a traktat
@genyamagyar: itt is mindenki maga fizet, nincs ezzel gond, de tudod, ha ott vagy nyelvtudas nelkul, az akkori 50 dollarps valutakereteddel, talan egy benzinkuton meg lehetett volna kerdezni, innatok-e valamit?, foleg hogy evekig nalunk voltak 2 heteket
@Gondolkodni Próbáló Birca: ez is 70 korul volt
hat ritka smucigok az hetszentseg:)
nincs is ezzel nagy baj, de ugy van, amit kapnak az termeszetes es semmi nincs bennuk, hogy na, hat akkor egyszer en is allom mar a cehhet

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 14:55:39

@genyamagyar:

A vendégség mindenhol a világon azt jelenti, hogy a vendég a vendéglátó számlájára eszik. Ha a végén fizetnie kell a vendégnek, az étterem, nem vendégeskedés.

micsoda? 2012.10.10. 14:56:45

A poszt írójával egyetemben nekem is ez a véleményem a németekről, és a jelenlegi magyar helyzetről. Persze kevesebbet ismerek a különböző régiókról, mint az író. Egy ami nekem a legkevésbé szimpatikus, Rostock és környéke. Ilyen rideg, hideg néppel még nem találkoztam. Személyes tanácsom a kimenő magyaroknak, alkalmazkodjanak, és ne akarják, hogy a németek vegyék át a magyar mentalitást. Ha ezt betartják, szorgalmasak, és felkészültek, jól fogják magukat érezni, a nekünk eléggé idegen kultúrában. Aztán meg éppen elég magyar él kint, lehet lazítani:)

genyamagyar 2012.10.10. 14:56:51

@zazzant: Na még az baszna be, ha idejönne ötvenezer Pákó! :)

Oké, nincs vita!

bpetya75 2012.10.10. 14:57:27

@genyamagyar:

Most akkor magyar vagy arab?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 14:58:43

@genyamagyar: foleg, hogy meg valoszinu ki is fizettuk volna
de nem
tankolt
bement fizetni
visszajott 2 colaval
najo ez egy mellekszal es nem minden nemet egyforma
de hat ez jutott eszembe a nemetekrol:)

venator 2012.10.10. 14:59:51

@Nitnitnit: Nem baj ha nem érted, nem is olyan fontos. :)

@bpetya75: Te ezt élvezed, komolyan mondom! :)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 15:00:54

@GolyofogoToni: Azt én is aláírom, hogy nekem se fizetgetett ott senki semmit, nem divat (kivéve az ott élő magyarjaim, de az más tészta). Érdekes volt, hogy lányok fiúk (akkor is ha vannak köztük párok) ugyanúgy megosztják a számlát, legyen az étterem, taxi, mozi, bármi. Én nem éreztem ezt zavarónak.
És nincs arról szó, hogy férfi nem maradt férfi és nem maradt gavallér, hozzák-viszik a barátnőket, nyitják az ajtót, megveszik az ajándékot. De ami közös számla azt megosszák.
Mondjuk, olyan nem volt, hogy ha megálltunk a boltnál ne kérdezték volna meg, többen is, hogy az autóban maradó lányok, tehát mi, kérünk e valamit.
Más dolog az, hogy nekem nem volt olyannal gondom, hogy megkínálnak, mindenhol etettek. Házibuliban, hozták a temérdek ételt, italt. Bárkinek vezethettem az autóját, ami viszont itthon nem jellemző. Néha mondtam is, hogy az autó többet ér mint az életem, így félek vele menni. Ugyanmároztak össze vissza, hogy kit érdekel, menjek vigyem el az autót nyugodtan.

Egyébként, én nőként nem éreztem rossznak, hogy nem fizet mindent nekem pl a férfi. Nem volt ott a frusztráció, hogy ha már ilyen gavallér, majd nekem is tennem kell, hogy ledolgozzam. Mert itthon meg ez volt nagy divat egy időben. Hogy megvették a nőt :-) Már aki hagyta.

genyamagyar 2012.10.10. 15:02:03

@Gondolkodni Próbáló Birca: bocs, egy benzinkút, az nem vendégség. Amit te írsz az akkor lenne igaz, ha otthon elkérnék az ebéd árát. Most nem azért, de ha én vinnék vendégeket a kocsimmal, nem biztos vennék nekik kólát a benzinkútnál. De nem azért, mert sóher vagyok.

GolyofogoToni 2012.10.10. 15:02:19

Idös svab-magyar ismerösöknel az öreg neni lanya, aki fodasz levagta az anyja hajat es kert töle akkoriban, kb 20 eve, nem tudom hany markat. a sajat anyjatol penzt kert...

A fiatalok mondjuk manapsag mar masabbak, a külföldiek azert egyre jobban nevelik a nemeteket... :D

genyamagyar 2012.10.10. 15:03:52

@hagyma: Ez kulturális különbség, éppen ma beszéltem erről valakivel. Egy német - önálló! Eszébe sem jut, pátyolgatni kéne másokat. Arra gondol, hogy ha szomjas vagy, akkor elmész és veszel magadnak.

genyamagyar 2012.10.10. 15:04:48

@bpetya75: araboktól átvett magyar szokás. :)))9

GolyofogoToni 2012.10.10. 15:06:21

@Nitnitnit: Szia Nitnitnit. :)
Ertelek. Az persze mas, hogy a nö ugy erzi, meg akarjak venni. De leginkabb az a remes, hogy sok nemet töled szivesen elfogadja, ket kezzel, amit adsz neki, persze te nem varod el, hogy viszonozza, mert szivesen adod. megis feltünik, hogy mindig csak te adsz. ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 15:06:35

@genyamagyar: hazafele mentunk magyarorszagra
kimentunk vobnattal es vissza veluk kocsival
mert jottek nyaralni
nem kellett volna venni
de legalabb megkerdezni
szoval mar majdnem Ok voltak a vendegek:)
amit azutan ki is hasznaltak
akkoriban nem esett nehezunkre 2 het vendeglatas
eltek is vele rendesen
erdfekes modon otthon eleg volt az 1 tojas, nalunk meg bement reggelire 4 meg egy szal gyulai, fel kilo teliszalamival:)

genyamagyar 2012.10.10. 15:08:03

@GolyofogoToni: Urbán legend! Én azt hallottam, hogy egy magyar rendőr megbírságolta a saját feleségét, mert nem volt lámpa a(z egyébként saját) kerékpárján!

Én a németektől rengeteg dolgot kaptam, komplett hi-hi berendezést, egy teljes PC-t (eredeti papírokkal) stb. stb. stb. Örültek, hogy elfogadtam.

(Ja és még egy! Németországban egyszer akartak átbaszni (a lakás kifestésével) Na, azok is magyarok voltak.

(deleted) (törölt) 2012.10.10. 15:09:21

@venator: a norvégok is eléggé "egyformák" olyan embernek, aki, hogy egy korábbi hozzászóló szavaival éljek, a budapesti "géncentrifugából" jön, de én ezt nem láttam betegesnek. A kínaiakat pedig valószínűleg tíz év után is nagyon hasonlónak látnám :)

GolyofogoToni 2012.10.10. 15:09:31

@hagyma: Itt a pont. Ebben benne van minden :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 15:09:58

@genyamagyar: igy van
ezert is irtam
nem az en palyam
itt se patyolgatok senkit, eengem sem patyolgatnak
csak mikor nalunk voltak, valahogy ugy elvartak es termeszetesnek vettek
van bennuk egy felsobbrendusegi erzes
az amerikaiakban is van, csak maskeppen nyilvanul meg
/mar eszrevettem, hogy bennem is van, hogy amerikai lettem:), de attol, hogy itt is mindenki maganak fizeti a szamlajat, mas a hozzaallas
ha kapnak, visdzonozzak
a nemetek szarnak ra
ha adnak fogadd el, ha utnek szaladj el
kb

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 15:10:01

@GolyofogoToni: Szia! Én nem éreztem így, persze nem is voltam olyan helyzetben, hogy bárkinek adjak. Nem voltunk egy gazdasági rétegben, ha érted :-) Szóval a másik pozíciót nem ismerem.

venator 2012.10.10. 15:10:35

@bpetya75: :D Szerencséd, hogy öreganyámnak szólítottál. :))

GolyofogoToni 2012.10.10. 15:11:45

@genyamagyar: Nem szobeszed volt. Az ismerös maga, akivel ez törtent, meselte.

bpetya75 2012.10.10. 15:12:12

@genyamagyar:

Itt nem önállóságról van szó. Ha jó neki vendégségben kapni, akkor miért is nem azt adja vendéglátóként, amit kapott? Ez menthetetlenül türhőség.

ottomoll 2012.10.10. 15:12:12

Ezekután már csak az érdekelne, hogy akkor miért megy a panaszkodás, hogy a német szociális rendszernek kell eltartania a sok harmadikvilágbeli bevándorlót?
Nekik mégis van keresnivalójuk ott? Hogy van ez?

genyamagyar 2012.10.10. 15:12:52

@hagyma: Csak az ilyen keleti népeknél - mint mi vagyunk - divat az a nagy étel-ital trakta! Nálunk a külsőségek dominálnak. Nagy autó, nagy ház - lehetőleg gipsz-stukkós - valamint dicsekvés, hogy milyen kevés munkával mennyi pénzt keres - lehetőleg okosba' valaki.

Tudtad, hogy A. Merkel egy sorházban lakik?

Más az értékrend.

01234567 2012.10.10. 15:13:04

@Gondolkodni Próbáló Birca: "Abszurdum az egész. Magyarország mint ország akkoriban nem is létezett. S békét meg csak ország köthet, nem annak az egyik tartománya. "
Akkor a Csehek? Most a románokról, akik egyébként szerződést megszegve, hadüzenet nélkül, agresszorként léptek be, igaz az Antant oldalán :) .És olyasmi hogy Szerb-Horvát-Szlovén királyság?
De lépjünk ki Európából. Irak (Perzsia ), Arabok (jó, azokkal jobban kib@sztak mint velünk)...
Az első világháborúban, és az azt lezáró békében igazságot keresni ugyan az mint a másodikban...

genyamagyar 2012.10.10. 15:14:02

@GolyofogoToni: nekem is a rendőr felesége mesélte.

ottomoll 2012.10.10. 15:14:11

@genyamagyar: Sajnos a mai helyzetben már elmondható, hogy egyre több magyarnak is ez lesz maga a kánaán..

venator 2012.10.10. 15:15:58

@szerengeti: Félreérted, én sem látom betegesnek. Csak feltűnt, hogy eléggé egyformák.
A mentális gondok már külön téma, az is csak gyakran jön szembe újságban itt-ott. Nem hoztam össze a kettőt, bár egy itteni orvos ismerősöm hasonlóan vélekedett, amikor említettem neki.

Frau Holle 2012.10.10. 15:15:59

@genyamagyar: Ebben sok igazság van. Németül a sparen pozitívan (normálisan) hangzik. Magyarul a spórolni sóherséget vagy kényszert jelent, ami meg negatív.

01234567 2012.10.10. 15:17:03

@Gondolkodni Próbáló Birca: Abszurdum az egész. Magyarország mint ország akkoriban nem is létezett. S békét meg csak ország köthet, nem annak az egyik tartománya
És a csehek? Tudtommal nem is rosszul jöttek ki belőle?
Különben meg az első világháborúban, és az azt lezáró békében az igazságot keresni olyan mint bármely más háborúban...

ottomoll 2012.10.10. 15:17:14

A posztoló által említett német gazdasági bővülés ( és az ezzel kapcsolatos munkaerőigény) kapcsán azért érdemes megjegyezni, hogyha a spanyol, görög, és egyéb európai gazdaságok bedőlnek, akkor bizony kevesebb Günter kell majd a Volkswagen gyárba is..

dr. saint555 2012.10.10. 15:17:54

Részemről a zsidózásnál kellett volna abbahagynom az írás olvasását. És nem. 7-8 generációra visszamenőleg bizonyítottan egyetlen zsidó ősöm sincsen. Egyszerűen nem bírom az ilyen mindenkit lezsidózó szerencsétleneket. A poszt-tolónak szerintem nem is kellene hazajönnie. Zsidózgasson csak odakinn. A 3 diplomája, orvos felesége, nyelvtudása sem hozott izgalomba. Pedig elég kéjesen emlegette fel őket. Ő a szememben a tipikus példája a "bármikor odakakkantok arra az asztalra, amiről tegnap még ettem, sőt még le is fikázom naponta háromszor mindenki előtt" embernek. Kikkel én csak egyetlen dolgot tennék meg, amint kiköltözik az országból:
- Mennyibe is került a 3 diplomád, a nejed diplomája, szakvizsgái, gyerekeid képzése? Na azt szépen mindet a megszerzésüktől számolt banki kamattal visszafizeted az állam bácsinak (vagyis nekünk, a lenézett itthon maradottaknak) és már repülhetsz is. Ugyanis azt az ország nem azért fektette beléd, hogy azután majd ilyen nagyképű, országfikázó, ősi Magyar családokat lezsidózó blogokkal háláld meg. Menj. Ne gyere vissza. Semmi szükség itt a magadfajta, mindig a pénzes oldal felé kacsintgató emberekre. Az esetleges jólétedre magasról teszek, elhiheted kedves posztoló. Ég veled.

01234567 2012.10.10. 15:18:21

@01234567: Az elsőt nem találtam, ezért írtam ezt másodjára....

genyamagyar 2012.10.10. 15:18:35

@bpetya75: "Ha jó neki vendégségben kapni, akkor miért is nem azt adja vendéglátóként, amit kapott?"

Már megbocsáss, de kérték a Pick szalámit? Nem kérték. elég lett volna nekik egy tojás egy kenyérrel? Biztos. Akkor meg?

GolyofogoToni 2012.10.10. 15:19:19

@genyamagyar: Te sem gondolod komolyan, hogy Merkel neni ezt komolyan csinalja? Ha igen, akkor... :DD
Kideritettek rola, hogy Dubaiban is van haza, oda jar nyaralni.
Az csak egy kommunista beetetes a nepbe, hogy ö, a kedves leanyzo Hamburg melletti kisfalubol indulva meghoditja a vilagot es milyen szereny körülmenyek között el...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 15:19:30

@01234567:

"Akkor a Csehek?"

Hát nem is léptek ki. Csehszlovákia az ország szétbomlása révén alakult meg.

"Most a románokról, akik egyébként szerződést megszegve, hadüzenet nélkül, agresszorként léptek be, igaz az Antant oldalán"

Időben váltottak tábort, Van ilyen,

"És olyasmi hogy Szerb-Horvát-Szlovén királyság?"

Ez is a háború következménye.

"Az első világháborúban, és az azt lezáró békében igazságot keresni ugyan az mint a másodikban..."

Ez nyilvánvaló. A békeszerződéseknek nem célja igazság szolgátatása sosem, hanem rögzítenek egy bizony, a győztesek által kívánatosnak tartott állapotot.

Frau Holle 2012.10.10. 15:19:30

@bpetya75: Másképp gondolkodik. Úgy lát vendégül ahogyan úgy érzi hogy rendben van, és nem az a mérce, hogy a másik hogyan látta őt vendégül. Nálunk ugye szempont, igyekszünk viszonozni a vendéglátást minőségében. Ők pedig mint tényt. (Én is meghívtam.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 15:19:42

@genyamagyar: ne felejtsd el, hogy ez 40 eve volt egyreszt
masreszt nem csak nalunk
es nem volt hatalmas trakta, csak normalis vendeglatas, amibe nekunk nem volt reszunk, pedig ok tiizszer voltak, mi meg egyszer
gondolom mar nem elnek Isten nyugosztalja oket
Merkelrol meg tenyleg nem nyitok vitat, mert rossz iranyba menne a blog:)

bpetya75 2012.10.10. 15:19:45

@venator:

Phűű! Akkor jól van. Reméltem, hogy nem változtatsz gyíkká :-D

ottomoll 2012.10.10. 15:21:09

@hagyma: Hát nekem egész más emlékeim vannak Németországról. 1 hetet laktam egy családnál, de olyan bőségben, és jóindulatban kevés helyen volt részem életem során.

venator 2012.10.10. 15:21:12

@bpetya75: Azt nem, esetleg hidat építek belőled. (Megnézted már a filmet?)

tomfree 2012.10.10. 15:21:19

@genyamagyar: Ne csak a wikipédiát olvasgasd, vannak ennél cizelláltabb források:

"Magyarországon az ipari fejlődés indult meg legkésőbb. 1890-es évektől jellemző. Ennek előnye az volt, hogy az ipari forradalom legújabb vívmányait tudták alkalmazni, ennek következtében ezen a területen nagyobb volt a fejlődés.(„későn jövők”)"
12atetelek.freeblog.hu/archives/2009/06/01/Magyar_gazdasag_a_dualizmus_koraban_Anna/

De ha ennél komolyabban érdekelne:
"A gazdasági fejlődés terén sikerült előnnyé változtatnia azt a hátrányt, amit a megkésett fejlődés jelentett. Korának élenjáró technológiáit, technikáit vehette át egyből, ez meglepően gyorsan sikerült. Valamelyest lefaragott Ausztriával és Csehországgal szembeni hátrányából. Az évszázadok mulasztásait azonban nem lehetett néhány évtized alatt bepótolni, s a történelmi Magyarország számára hamarosan véget ért az ipari forradalom."

Az infrastruktúra fejlődését követően, csak a nyolcvanas évekre indult be az igazán nagy erejű ipari fejlődés, nem a dualizmus teljes ideje alatt. Persze ha átlagot vonunk a teljes dualizmusra, akkor átlagban is szép statisztika jön ki a teljes időszakra, de az általános iskolai szint.
tortenelemklub.com/magyar-toertenelem/dualizmus-kora-1867-1918/58-magyarorszag-gazdasaga-es-tarsadalma-a-dualizmus-koraban-tanulmany

Remélem ennyi elég neked, mert nincs kedvem történelemleckéket adni ma.

dr kíváncsivagyok 2012.10.10. 15:23:38

Csodálkoztam volna , ha egy picike zsidózás sincs benne....de azért van !

"képzett gépész volt, akikre akkoriban „vadásztak" a jól menő magyar (oppardon, zsidó! - Báró Hatvany) birtokosok. "

Ettől kissé el is ment a kedvem az olvasástól...
Beképzelt fasz vagy !

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 15:24:21

@ottomoll: ez OK
nem kategorizaltam, leirtam mi volt velunk
a vicc az hogy NDK-ban meg dozsoltunk:)
10 evvel kesobb
a joindulatukkal nem is volt baj, de eheztem egy hetig:)

genyamagyar 2012.10.10. 15:25:04

@tomfree: Na még egyszer, talán megérted:

"Szerinted a Monarchia alatti időszak egységes volt?"

Sehol sem írtam, hogy egyenletes volt a fejlődés a Monarchia alatt, így ezt kár is cáfolni. Nyilván először be kellett pótolni a lemaradásunkat.

"akkor most szerinted kijelenthető, hogy végig fejlődött az ipar a Monarchiában Magyarországon?"

Bár ilyet nem jelentettem ki, de igen, végig fejlődött. A végén a legnagyobb ütemben.

"de bizonyos részei nem tudtak kifejlődni a cseh, osztrák ipar ereje miatt még akkor sem!"

És? Ki mondta, hogy minden része kifejlődött, és ki mondta, hogy a cseh, osztrák ipar ereje nem gátolta? Én ugyan nem!

Azt állítottam, hogy Magyarország a Monarchia alatt fejlődött a legjobban.

Egy szóval sem tudtál cáfolni. Amit cáfoltál, az a te vélt(!) állításod.

Az pedig lepkeszellentés... :)

ottomoll 2012.10.10. 15:25:31

@hagyma: Minden országban vannak sóherek. Velem itt Magyarországon történt, hogy egy osztálytársam meghívott a szülinapjára, és pénzt szedett a bejárati ajtóban az érkezőktól, mondván, hogy sok volt a költsége, (holott nagyon jómódúak voltak.) És ez nem vicc..

genyamagyar 2012.10.10. 15:27:13

@tomfree: Kösz, hogy minden állításomat megerősítetted. Erről beszéltem!

Majd ha cáfolod azt az állításomat, miszerint a Monarchia alatt fejlődött legnagyobb ütem Magyarország, nos akkor folytathatjuk.

ottomoll 2012.10.10. 15:27:29

@dr kíváncsivagyok: Félreértetted a posztolót. Ez inkább finom gúny volt a részéről a szélsőjobb felé.

bpetya75 2012.10.10. 15:28:04

@genyamagyar:

Mert azért volt habzsi-dőzsi, mert az erőszakos vendéglátóik beléjük diktálták a sok kaját, mi?! Ugyan már! Ez tipikusan a "Hány cukorral issza a teát?" vicc esete. Ha elég az egy tojás, akkor annyit kell kérni. De ha itt jó a rántotta fejenként 4 tojásból, otthon meg 1 "jut", akkor miről is beszélnük?

Egyébként ez nem általános dolog. Igaz, nekem csak "csóró" ex-NDK-s rokonaim vannak, de náluk nem volt ilyen szarrágás. Meg a németországi táborozásomkor sem ezt tapasztaltam. Szóval ezt én inkább emberi defektnek tudom be, nem tipikus német tulajdonságnak.

01234567 2012.10.10. 15:29:09

@Gondolkodni Próbáló Birca:
. "A nemzetközi támogatással megalakult Narodny Vybor (Nemzeti Tanács) Prágában 1918 október 28-án megszüntette az Osztrák–Magyar Monarchia fennhatóságát Csehország részei felett, és átvette a kormányzást. 1918 november 14-én összeült a Nemzetgyűlés Prágában és proklamálta a Csehszlovák Köztársaságot. A megalakult új államot rövidesen a győztes hatalmak sorban elismerték."
Tudom, ez csak Wikipédia...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 15:29:14

@ottomoll: ez teny
azert tapasztalataim szerint
a nemetek jobban odafigyelnek mire koltenek
/ez igy jo megfogalmazas?:)/
ami nem feltetlen baj, de akkoris eheztem:)

bpetya75 2012.10.10. 15:31:02

@venator:

Haggyámáwazze! Perszehogypersze! Láttam a filmet már párszor, de minden epik dumára nem emlékezhetek belőle :-D

felcsúti kimdzsongil fan club 2012.10.10. 15:31:51

menjen ki a f@szom. magyar vagyok, itthon maradok.

genyamagyar 2012.10.10. 15:32:19

@bpetya75: "Ha elég az egy tojás, akkor annyit kell kérni. De ha itt jó a rántotta fejenként 4 tojásból, otthon meg 1 "jut", akkor miről is beszélnük?"

Szerinted szólniuk kellett volna, hogy "bocsi, csak egy tojásból kérek rántottát!"?

01234567 2012.10.10. 15:32:36

@Gondolkodni Próbáló Birca:
" Románia 1916. augusztus 27-én lépett be az első világháborúba, miután az antant tíz nappal korábban neki ígérte a Tisza vonaláig tartó területet. Az osztrák-magyar és német csapatok azonban hamarosan kiverték a román sereget Erdélyből, és a kormány Moldvába volt kénytelen menekülni miután Bukarest elesett. A románok végül különbékét kértek, ám a világháború végén ismét hadat üzentek."
Ez is csak a Wiki, ezért ebben nincs benne hogy az a támadás, hadüzenet nélküli volt :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 15:32:47

@01234567:

Így igaz, ez a háború eredménye.

Maqyarország megpróbálta ugyanezt, de a magyar politikai elit azt hitte megmaradhatnak a határok. Ez viszont abszurd elképzelés volt. A Károlyi-kormány éppen azért bukott meg, mert nem volt hajlandó megállapodni az új határokról, ragaszkodott a régiekhez.

ottomoll 2012.10.10. 15:33:39

@hagyma: Az "éhezés"oka lehet az eltérő táplálkozási kultúra. Én Bajorországban voltam, és elképesztő mennyiségű jobbnál jobb kaját gyűrtem le egy hét alatt.
Rokonaim viszont Észak-rajna vesztfáliába (Osnabrück) jártak rendszeresen ottani ismerősökhöz, és bizony a második alkalomtól kezdve már vittek elég sok hazait (és elsősorban nem ajándékba, hanem zugzabálás céljából:)))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 15:33:55

@01234567:

Ez is így van. Hadüzenettel vagy nélkül - nem változtat a lényegen.

genyamagyar 2012.10.10. 15:35:44

Ehhez a vendéglátási témához még annyit tennék hozzá, azért az valahol tragikus, hogy mi magyarok átesünk a ló túloldalára. Mert mi olyan fasza gyerekek vagyunk, hogy erőnkön felül is költekezünk. Mert mi "megmutassuk" hogy Csekonics báró kutyafasza hozzánk! Habzsi-dőzsi mikor vendég van, aztán sírás-rívás, mert elfogyott a koszt-pénz.

m.o.p. 2012.10.10. 15:36:17

Hm... a német megbízhatóság, munkaszeretet és hozzáértés, mint alapvetés. Hát egy túróst! Pont annyi a link senkiházi, mint itthon. Az urambátyám viszony helyett egyértelműen a pénz viszi a prímet. Odamész, belenézel a szemébe, közlöd az összeget és partner vagy, vagy alkudozik kicsit felfelé, de ha érdeked, megveszed kilóra. A munkabírás, munkamorál? Az is mint itthon. Ha kivered belőlük megmozdulnak. Ezen a részen van egy jó tulajdonságuk, nem sértődnek meg, ha közlöd, hogy elrontották. Szó nélkül megcsinálja újra, aztán meg jóra is.
Nem vernek át? De nem ám, mert ésszel ér az ember és ha szólsz, hogy a szerződésben nem így van, és nem tudnak kibúvót találni, akkor fizetnek. De mintha a fogukat húznák.
Ezektől eltekintve kedvelem az életstílusukat és közelebb is áll hozzám, mint a magyar.
Most mondhatnám, hogy ezek a tapasztalatok csak a szakmunkás rétegre, vagy termelő üzemek munkásaira igaz, de nem. A magasabb vezetői rétegre is megállja a helyét. Hívtak már meg hétvégi grillezésre, hegytetőre, nagy autók és drága ruhák közé, ahol előadták a saját gondolataikat arról, vajon miért is jobbak. Aztán elájultak a bortól. Én meg összeszedtem, mint rosszabb, mosolyogva. Na. Ilyen oldala is van az éremnek.

bpetya75 2012.10.10. 15:37:02

@Frau Holle:

Húúú Hófelelős Anyó, ebbe kicsit belebonyolódtál ;-)

De asszem értem a lényeget. Szerintem ne általánodítsunk, nekem jobbak a tapasztalataim. A fent leírtak mellé: Öcskös Göttingenben tanulgatott/dolgozgatott. Épp epret szedett napszámba, vagy hogy szokás arrafelé. Valami út vezetett az eperföld mellett, és beszédbe elegyedett egy nénivel a srác. Tanulok, mellette dolgozom, innen jöttem, csit-cset. Néni elköszönt, aztán jó fél óra múlva jött vissza egy 100 ejróssal, hogy az unokája is így van valahol a világban, tudja, hogy nem könnyű így boldogulni, elfogadja-e tőle ezt a kis segítséget. Van ilyen is :-)

bpetya75 2012.10.10. 15:38:10

@genyamagyar:

Persze. Nálunk úgy van ez szokásban, hogy megkérdezzük, ki hány tojásból kéri, és annyit készítünk. Nem ez a normális?

tsabus UAE 2012.10.10. 15:38:35

@tomfree:
Te mitől nem veszed észre, hogy a cikkíró minden állítását megmagyarázod, miközben cáfolni akarod ?
"A parasztok és urak országa volt" - tény. Az ok most irreleváns.
Magyarország most sem olyan vonzó és perspektivikus, mint a cikkben említett időkben. - Ez is tény és majd egy erről szóló elemzésben talán érdekes lehet az oka, de nem itt.
Igen, ő műszaki ember és a tényeket írta le, míg Te (humán beállítottságod miatt?) minden mást, ami nem tartozik ide.
Szóval, mit is akartál írni ?

genyamagyar 2012.10.10. 15:38:47

@m.o.p.: "ahol előadták a saját gondolataikat arról, vajon miért is jobbak."

A tény, tény marad: sokkal jobban élnek, ergo, valamit jobban csinálnak. Most épp Európát húzzák ki a szarból.

váj mí 2012.10.10. 15:39:00

Alapvetően egyetértek a posztíróval. Igen, nagy vonalakban ez Németország. Én szeretem. Nekem ez megfelel.
De BW tekintetében nincs egészen igaza, ez nem igazán hasonlít az otthonra. Ha valaki úgy jönne Svábföldre, hogy az otthoni állapotokat keresi, az ne tegye. Ez Németország egyik gazdaságilag jól ellátott tartománya, itt normális, civil munkával a mennyország lehet, akár még felszolgálóként is megvan a havi kb 1800-2000 havonta euróban.Tudom, tapasztaltam, kár mást állítani. Igaz, a munka sem könnyű. De ez egy nagyon szabályozott világ az otthonihoz képest. Tegnap írtam egy másik poszthoz, az ordítós, másokat zavarós dolgokra max. negyed órán belül ott van a rendőrség. De ez egy udvarias világ. Egy segítőkész világ. Ha látják, hogy akarod, hogy csinálod, segítenek. És ez a lényeg.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 15:39:54

@ottomoll: az ehezes oka az volt, hogy nem adtak eleget enni
nekunk meg volt 50 dollarunk es abbol meg venni kellett egy BASF kazettas magnot is
tehat kajara nem futotta
ugy gondoltuk , adnak, mer elotte mi is adtunk
hat adtak...
csak keveset
az eltero taplalkozasi kultura valahogy megvaltozott, mikor jottek egerbe:):)
munchen amugy

genyamagyar 2012.10.10. 15:41:27

@bpetya75: Nem tudom, mi közösen csináljuk. 'Aszondja' a kedvesem, hogy "na, hányan is vagyunk? Öten? Akkor 15 tojás." Aztán abból lehet venni.

01234567 2012.10.10. 15:44:55

@Gondolkodni Próbáló Birca: Most őszintén, a csehek milyen alapon nem mint a Monarchia jogutódja szerepeltek Trianonban? Milyen alapon csatolták hozzájuk szlovákia fedőnév alatt a felvidéket, Galícia egy jó részét, nem is beszélve a szlovákok által gyéren lakott kárpátaljai részt?
" 1918. október 28-án kitört az őszirózsás forradalom, és 31-én Károlyi Mihály vezetésével polgári demokratikus kormány alakult."
Ez még dátumra is megegyezik a csehekével.Sőt a függetlenséggel 2 héttel megelőztük őket. Azért Károlyi nem minden alap nélkül gondolta...

genyamagyar 2012.10.10. 15:46:04

@váj mí: "De ez egy nagyon szabályozott világ az otthonihoz képest. Tegnap írtam egy másik poszthoz, az ordítós, másokat zavarós dolgokra max. negyed órán belül ott van a rendőrség."

Eset 1: a szomszéd hangosan hallgatta a tévét, a rendőrség kijött.

Eset 2: este kilenckor az alsó szomszéd szóvá tette, hogy ilyenkor nem illik már fürdeni, mert a kádból lefolyó víz zavarja az alatta levőket.

Eset 3: Hétvégén üveget már nem dobhatsz az utcai kukába, mert hangosan csörömpöl. Meg is szóltak érte.

m.o.p. 2012.10.10. 15:46:53

@genyamagyar: úgy érted, veszik meg aprópénzért? Akkor igen. Nem ajándék, vagy jótékonyság. A saját nyugdíjukat szedik össze. 15 év múlva még jobban fognak élni az EU mentésből.

bpetya75 2012.10.10. 15:47:33

@genyamagyar:

Ááááá Ilyet nálunk nem lehet. Az ideg vágja szét az embert, amikor evésnél kezdik a csajok a nyafogást, hogy ő ilyet nem kér. Ezért aztán előre tisztázni kell a felállást. Ez lesz. Ha nem kérsz, eszel sajtos kenyeret. Jó? Nem? Akkor hány tojást kérsz?

Nagyjából ennyi ;-)

Genevier (törölt) 2012.10.10. 15:47:50

Nyulz of the World 2012.10.10. 13:48:34
"Ehhez kepest Tisza meg akkor is a gyozedelmes haborurol beszelt a parlamentben, amikor mar alig volt egeszseges katona, akit a frontra lehetett volna kulden... Persze o, es az arisztokracia legtobb tagja a kozelebe sem ment a frontnak, mivel a parlamenti tevekenysegeik es a birtokaik ugyeinek intezese ezt nem tette lehetevo. De a koznepet kuldtek rendesen a vagohidra..."

Ha annak a koznepnek internete,es blogja lett volna:)

váj mí 2012.10.10. 15:48:05

@01234567: Jézusom! Nem olvastam el az összes kommentet, a tiedet láttam, de Németországból, hogy a pitliben tudtatok eljutni Trianonig? Pláne a csehekig?

genyamagyar 2012.10.10. 15:48:13

@m.o.p.: Szóval hagyják szétesni? Ez is vélemény. :)
Tudom, a gonosz IMF is rajtunk akar meggazdagodni! :)))

genyamagyar 2012.10.10. 15:50:10

@bpetya75: "Az ideg vágja szét az embert, amikor evésnél kezdik a csajok a nyafogást, hogy ő ilyet nem kér."

Hagyni kell őket.. ha nem, hát nem! :)

váj mí 2012.10.10. 15:50:36

@genyamagyar: Eset 4. A Kálvárián laktam, gangos házban. Az alsó szomszéd megint idomította az asszonyt, baszott hangosan. Felhívtam a kerületi örsöt. Mondták, majd ha vér folyik ... szó szerint.

Augustin 2012.10.10. 15:50:57

"Ezt az országot csak azoknak ajánlom, akik tehetségesek, szorgalmasak és teljesítőképesek."

Ez tényleg így van, neked dolgoznod kell, ugyanis a németek kibaszott lusták, viszont folyton azt hangoztatják, hogy mennyit dolgoznak... Ráadásul folyton azzal jönnek, hogy valamit mennyire tudnak, és a szolgáltatás, amit nyújtanak, k.b. egy közepesnek felel meg Magyarországon.

GolyofogoToni 2012.10.10. 15:51:17

@váj mí: Bruttoban. Ne etessük a nepet, hogy milyen szep is az az 1800-2000. mert a nettoja meg semmi.
A svabok meg szerintem meg a legrosszabbak. en is naluk eltem.

Blogger Géza 2012.10.10. 15:51:41

Szerintem a posztoló egy irritáló, beképzelt okostojás, aki pontosan azt csinálja, amit ekéz: másokra keni a sikertelenségét. Örülök, hogy elment innen. :)

m.o.p. 2012.10.10. 15:53:05

@genyamagyar: Neeem, nem hagyják szétesni, a pénzükért államkötvényeket kapnak, ami kamatozik és az persze náluk landol. Ha nem elég az államkötvény, akkor állami cég a biztosíték. Nézd meg, hogy a görögök mit adtak. A Mercedes sem azért jött ide, mert szereti a magyarokat, hanem mert itt olcsó a jó minőségű munkaerő és a transzferre alacsony a sáp. Az IMF sem jótékonysági intézmény. Amit ad, azért kamatot szed. Nem baj, mert erre épül a világ, de ettől nem nekünk lesz jobb.

Frau Holle 2012.10.10. 15:55:01

@bpetya75: Persze hogy van. Németország nagy, a németek sokfélék, meg általában az emberek is.
Engem viszont így neveltek, onnét tudom.
Az a helyzet, hogy amikor "értékeljük" valakinek a viselkedését, akkor automatikusan a saját "kódunkat" használjuk. Holott lehet, hogy emiatt hibásan "fordítunk". Ezért nincs értelme a magyarokon sem számonkérni a máshol tapasztalható viselkedést. Bizonyos határok között, persze.

Az unokáját hiányoló néni más tészta. Ő is, meg a sztori is objektíve kedves...:)

balazsj. 2012.10.10. 15:55:09

Mivel nincs EGY diplomám sem, ezért kérem megmagyarázni, hogy az a " 2000-es évek második felétől-végéig" kitétel vajon melyik évekre vonatkozik???
Az olvasásban eddig jutottam, a matematikában pedig a kettes érdemjegyig!

Augustin 2012.10.10. 15:56:25

"az amerikaiakban is van, csak maskeppen nyilvanul meg
/mar eszrevettem, hogy bennem is van, hogy amerikai lettem:), de attol, hogy itt is mindenki maganak fizeti a szamlajat, mas a hozzaallas
ha kapnak, visdzonozzak
a nemetek szarnak ra
ha adnak fogadd el, ha utnek szaladj el"

Ezt nem tudom, mennyire általános, de előfordul, hogy ha egy németnek összeállítasz egy ajándékcsomagot, többezer forintos pálinkával, téliszalámival, libamájkonzervvel, akkor azt képes egy ötvencentes aldiscsokival viszonozni, és amikor röhögőgörcsöt kapsz, megsértődik.

venator 2012.10.10. 15:57:54

@bpetya75: Ja, hogy szívattál?

No mindegy, azért ha győz a forradalom, majd elbeszélgetünk erről. :)

tomfree 2012.10.10. 15:58:36

@tsabus: "minden más, ami nem ide tartozik?" Akkor a XXI. századi kivándorláshoz hogy tartozik ide a "parasztok meg urak" világa szerinted meg a visszanyúlás 100 évvel korábbi társadalmi viszonyokra? Én erre reagáltam, tehát arra, ami a posztban szerepel az elején.

"Te mitől nem veszed észre, hogy a cikkíró minden állítását megmagyarázod, miközben cáfolni akarod ?"
Kifejtenéd, hogy mire gondolsz?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 15:59:05

@01234567:

Mindez politikai döntés kérdése volt.

A győztes hatalmak igyekeztek Németországot háttérbe szorítani. Ennek egyik útja az volt, hogy Németország természetes szövetségesét, az OMM-t meg kellett szüntetni, részekre kellett bontani. Mivel a csehszlovákok potenciális brit-francia szövetségesnek minősültek, így a csehszlovák állam kvázi győztesnek minősült, míg Ausztria és Magyarország pedig vesztesnek.

Ugyanez történt a 2 másik német szövetségessel is: Bulgáriával és Törökországgal.

A határok mindenhol túlmentek az etnikai határokon, mindig a vesztesek rovására.

ottomoll 2012.10.10. 15:59:15

@01234567: Sajnos a helyzet az , hogy ez egy dualista állam volt, amejyet a kiegyezés után az osztrák, és a magyar elit irányított kb,.fél évszázadig. Bosszankodtak is a csehek emiatt rendszeresen. A Habsburgoknak a magyar rendekkel egyébként is rendszeresen egyezkedniük kellett, a csehekkel az 1627-es fehérhegyi csata után viszont már nem.

genyamagyar 2012.10.10. 16:00:28

@Augustin: "ugyanis a németek kibaszott lusták,"

A németek 6 óra alatt csinálják meg azt, amit egy magyar 8 óra alatt. Mert szervezetten dolgoznak. A magyarok viszont halálra dolgozzák magukat, mert ötször kell megcsinálni ugyanazt, és még akkor sem jó.

Taxomükke (UK) 2012.10.10. 16:00:55

@balazsj.: 2005-2010. Approximatíve.
Olvasd tovább. Vagy ne
:)

genyamagyar 2012.10.10. 16:01:26

@m.o.p.: Igazad van, vessünk megint gyapotot az Alföldön...

bpetya75 2012.10.10. 16:02:51

@venator:

Ez elég baljóslatúan hangzott, de azért lássuk azt a forradalmat ;-)

@Frau Holle:

Ez nagyon érdekes, amit írtál a félrefordításról. Ezt a hibát nem tudom hogyan lehetne kiküszöbölni. Pedig fontos lenne.

váj mí 2012.10.10. 16:04:18

@GolyofogoToni: Nem szívem, nettóban, mert itt a trinkgeld teljes mértékben a személyzeté, nincs lenyúlva a tulaj által, mint otthon. Hiszed, nem hiszed, nem érdekel, 4 hónapot dolgoztam felszolgálóként Stuttgartban, mielőtt másra váltottam. Légy szíves, ne nekem magyarázd, hanem annak, aki még soha nem járt erre.
Hogy neked ez a tartomány nem jött be, az rendben van. Kb. másfél hónapot dolgoztam Drezdában. Nekem az nem jött be. De különbözünk, ami teljesen rendben van.

genyamagyar 2012.10.10. 16:05:05

@Augustin: "akkor azt képes egy ötvencentes aldiscsokival viszonozni, és amikor röhögőgörcsöt kapsz, megsértődik."

Na így voltam én az amerikai magyar rokonaimmal. Képesek voltak egy reklámtollat hozni. :)

genyamagyar 2012.10.10. 16:08:04

@váj mí: "Nem szívem, nettóban, mert itt a trinkgeld teljes mértékben a személyzeté, nincs lenyúlva a tulaj által, mint otthon."

És ugye az első naptól. Otthon próbáld meg első nap elkérni a részed... :D

tomfree 2012.10.10. 16:08:05

@genyamagyar: "Azt állítottam, hogy Magyarország a Monarchia alatt fejlődött a legjobban."
Ez így van és tedd hozzá a jelzőidet is, amikor én meg cizellálni akartam a fejlődést, ami nem volt homogén és amelyeknek a szerző által magasztalt (dualista osztrák és) a német birodalmi törekvések vetettek véget a világháborúval. Amely miatt "vonzó és perspektivikus Magyarország" nem tartott sokáig... És máig sem lett ismét azzá!"
Lényegtelen, a sárt dagasztod ezzel a témával már úgy látom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 16:08:43

@Augustin: es komolyan is gondolja, hogy viszonozta

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 16:09:36

@genyamagyar:

Volt egy ismerősöm, akinek az apja norvég volt, az anyja meg ciprusi görög.

Bár Norvégiában nőtt fel, ő is azt mondta, hogy kibírhatatlan a szabályozottság. Szerinte a skandináv alkoholizmus fő oka, hogy még a születte színskandinávok sem bírják a lelkük mélyén a viszonyokat.

Ő mondott rémtörténeteket:
- rászóltak az emberkére az utcában, hogy miért sötétbarna szemeteszsákban dobja ki a szemetet, mikor a környéken a szürke zsák a szokás, ezzel felelőtlenül rontja az utcaképet és zavarja a lakosok nyugalmát,
- feljelentették a szomszédot, mert a macskája gyakran nyávog, s kötelezték, hogy vagy hangszigetelje a plafont és a falat vagy operáltassa meg a macska hangszálait,
- nem mer kimenni az ember éjszaka vécére, mert esetleg ebből is rendőri ügy lehet.

Szóval az egész egy embertelen, élhettelen egyenruhás társadalom. A kiút: hetente két nap tök részegen heverni.

Azt mondta, hogy ő maga csak úgy bírja, hogy évente 5-6 hetet Cipruson vagy Görögországban tölt rokonoknál, hogy ez idő alatt emberi életet is élhessen.

váj mí 2012.10.10. 16:09:38

@GolyofogoToni: Ja, ezt meg most vettem észre. "A nettója meg semmi.." Te teljesen hülye vagy? Ismered a szorzókat? B+, én még egy pillanatra komolyan vettelek. Felejts el, és valahol máshol provokálj.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 16:10:22

@genyamagyar: ja, hat a rokonait nem valogathatja meg az ember

GolyofogoToni 2012.10.10. 16:11:50

@váj mí: Ha a te a svaboknal több szaz eurot Trinkgeld-kent összeszedtel, akkor ott nem nemetek voltak a vendegek... akik, 1-2 euron is huzzak a fogukat... Nem mondtam, hogy a tartomany nem jön be. a svabok. nem összekeverni a kettöt.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 16:12:45

@genyamagyar: "Eset 1: a szomszéd hangosan hallgatta a tévét, a rendőrség kijött.

Eset 2: este kilenckor az alsó szomszéd szóvá tette, hogy ilyenkor nem illik már fürdeni, mert a kádból lefolyó víz zavarja az alatta levőket.

Eset 3: Hétvégén üveget már nem dobhatsz az utcai kukába, mert hangosan csörömpöl. Meg is szóltak érte."

Ez tényleg ilyen. Vasárnap tilos a zaj. Minden zaj. Én pl felvetettem a nyírjuk le füvet dolgot, és mondták h neeeeeemúgyvanaz kijön a policáj. Senki nem fűrészel, vág flexszel. Csend van.

Nálunk szigetelik a szembe házat itthon, panelprogram. Vasárnap is. Reggel is. Megkérdeztem, hogy ezmiez, azt mondták késésben vannak és a kötbér miatt dolgozhatnak ilyenkor is. Nem tudom mennyi jogalapja van, de nem is jártam utána. Végülis mit csinálok? Semmit. Mielőbb kész van, annál előbb abbahagyják.

genyamagyar 2012.10.10. 16:16:47

@Gondolkodni Próbáló Birca: "- rászóltak az emberkére az utcában, hogy miért sötétbarna szemeteszsákban dobja ki a szemetet, mikor a környéken a szürke zsák a szokás, ezzel felelőtlenül rontja az utcaképet és zavarja a lakosok nyugalmát,
- feljelentették a szomszédot, mert a macskája gyakran nyávog, s kötelezték, hogy vagy hangszigetelje a plafont és a falat vagy operáltassa meg a macska hangszálait,
- nem mer kimenni az ember éjszaka vécére, mert esetleg ebből is rendőri ügy lehet."

A Balaton partján te is csak fekete zsákban dobhatod ki a szemetet. Megjegyzem, én sem szívesen nézegetném az átlátszó szemetesben a megmaradt bablevest és csirkelábat.

Azt sem kedvelném, ha a szomszéd macskája állandóan nyávogna.

A WC viszont már túlzás.

Viszont kétoldalú ez a szabályozottság. Ha betartod a szabályokat, akkor senki sem baszogat. Szabad vagy mint a madár. Senkit nem érdekel sem a vallásod, sem politikai szimpátiád, sem a pénzed, sem a szexuális irányultságod. Itthon az állam még a hálószobádba is beférkőzik és lenyúlja a pénzed... akkor inkább már a szürke szemeteszsák.

váj mí 2012.10.10. 16:17:58

@genyamagyar: Próbáltam, másnap már nem kellett mennem.

@GolyofogoToni: Te most tényleg komolyan beszélsz? Mert szerintem csak provokálsz. Egy-egy rendelés után átlagban 50 cent és 3 euró között volt a trinkgeldem. És igen, echte svábok voltak a vendégek, mert egy főleg ebédelésre berendezkedett helyen dolgoztam. Ja, hogy a felszolgálás nem csak azt jelenti, hogy lebaxuk a vendég elé a csumit? No, talán ezt kellene átértékelni.

venator 2012.10.10. 16:18:32

@Gondolkodni Próbáló Birca: "skandináv alkoholizmus fő oka, hogy még a születte színskandinávok sem bírják a lelkük mélyén a viszonyokat."

Nem kell ehhez pia, van Lykkepille. (Antidepresszáns) Attól aztán szépen elvannak a májusi tavaszig, hogy aztán októbertől újra tél legyen. és ami közte volt, azt sem merném nyárnak nevezni. :))

GolyofogoToni 2012.10.10. 16:20:10

@váj mí: Termeszetesen ismerem, Nemetorszagban szereztem a szakmamat, ott eltem mint mondtam több mint 5 evig, de mivel annyira nagyon fasza orszag, mint leirtad, inkabb atjöttem Svajcba, mert igen, itt meg azert müködnek a dolgok nagyjabol.
Nem provokallak, sajat magad provokalod.
Egyebkent, meg ha olyan jo volt, akkor nem 4 honapot dolgozol ott...

genyamagyar 2012.10.10. 16:21:54

@Nitnitnit: "Én pl felvetettem a nyírjuk le füvet dolgot, és mondták h neeeeeemúgyvanaz kijön a policáj. Senki nem fűrészel, vág flexszel. Csend van."

Van egy ismerősöm a Balaton partján. Kitelepült magyar, de már nyugdíjas kint. Vett a Balatonon egy házat. Most viszont már árulja, többek között azért mert nem tud úgy kelni, hogy vagy ne nyírják a füvet, vagy ne égessék az avart. Hétvégén.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.10. 16:23:11

@genyamagyar:

Annak idején egy egyetemi tanárom mondta a következő példát a német és a magyar munkastílus közti különbség érzékeltetésére. Személyes élménye volt ez, mert magyar egyetemen és németen is tanított

A feladat egy egyetemen az egyik nagy terem kifestése. A munka 4 napos Németországban, Magyarországon meg 10 napos, mert Mo-n benne van a tízóra, az ebéd, az ebéd utáni szunyókálás, s az uzsonna is a munkaidőben, valamint napi 8-10 cigiszünet, így alig napi 2 óra marad ténylegesen munkára, Námetországban meg csak ebédszünet van.

Reggel jön a brigád. Összes széket, asztalt kiviszi az udvarra. Letakarja nejlonnal. Festés indul. Este székek, asztalok vissza a terembe.

Másnap ugyanez. A második nap végén azonban a magyar brigád gondolkodni kezd: minek visszavinni a bútort a terembe, amikor másnap újra ki kell venni mindent, hiszen "úgysem fog esni éjjel".

Harmadnap este aztán esik, minden tönkreázik. Magyar brigád megvonja a vállát: ilyen a sors, nincs mit tenni.
- Dehát ott volt az utasítás, miért nem tartottátok be?
- Mi emberek vagyunk, nem gépek, akik csak úgy agyatlanul teljesítenek minden parancsot! - háborodik fel a brigádvezető.

tsabus UAE 2012.10.10. 16:24:33

@tomfree:
Csak addig nyúlt vissza, amikor az ösei betelepedtek. Ha mindent levezetett volna ok-okozatilag, akkor az ősrobbanásig is elkalandozhatott volna. Erre Te próbálsz meg elindulni ezen a vonalon, mondván ez is hozzátartozik. Tágabb értelemben igen, de nem ennél a cikknél.
Ezért írtam, hogy nem vitatkozol a tényekkel, csak megmagyarázod őket, holott ez a magyarázat itt és most senkit sem érdekel. Az okok elemzésével könyvtárakat lehet megtölteni, akkor ez most minek ide (is) ? Az egész hozzászólásod csak okoskodásnak hat ezáltal, miközben semmit nem mondtál a cikkel kapcsolatban, csak azt, hogy dühít. (Az említett történelmi oknyomozás, a hozzászólások között, csak szellemi onánia...)

genyamagyar 2012.10.10. 16:24:39

@GolyofogoToni: Hát igen, Svájc jobb, mint Németország, de hát nem erről folyik a vita. hanem hogy Németország jobb-e, mint Magyarország? :)))

Na csá mindenkinek!

GolyofogoToni 2012.10.10. 16:25:05

A nemet olyan mint a cigany, akkor pofazik meg baszogat, jelent fel, ha latja, hogy elönyösebb helyzetben van nalad, esetleg nem beszelsz jol nemetül, nem ismered meg ki magad stb.
Nagy a szaja mindegyiknek, szidjak a törököket, de szolni egyik se mer nekik. A törökök meg kiröhögik öket. Szepen lassan atveszik az uralmat. Alattunk a ruszkik estenkent nyaron mindig ittak, hangoskodtak, nem a nemet szolt nekik...

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 16:25:25

@GolyofogoToni: ezzel a borravaló dologgal más a tapasztalatom nekem is. Bár nem saját hazájukban, hanem Angliában szolgáltam ki őket ( hetente több német tour is jött). Imádtuk őket. Náluk jobban csak az olaszok adták a borravalót.
Az angolok egyébként sem hatalmasak a borravaló dolgon, így a nyarunk volt a legjobb bevételű hónap, amikor jöttek a németek.
Minden ital után otthagyták a báron a visszajárót, egy Becks 3,20 volt a többi pint 2,80-3 font. 5 fontból sosem kértek vissza. Akinek aprója volt eleve sorban állásnál kiszámolta mennyivel ad többet.
Nem tudom otthon is ilyenek e, de Angliában remek turisták voltak. Időre jöttek, ettek, mentek. Egy este alatt 10-20 font leesett a bárban borravalóként. És a 4 nap után (általában ennyit voltak ott) egy borítékba mindenki tett, kizárólag papírpénzt (10+/fő, 40-50en is voltak) köszönetképpen, amit szétosztottak aztán köztünk aszerint, hogy ki hány shiftet szolgált fel nekik. Többszász font pluszt is tudtak ám hozni. Szerettük. :-)

Frau Holle 2012.10.10. 16:25:43

@bpetya75: Sehogy. Ahhoz sok kódrendszert meg kellene ismerni, ahhoz meg egy élet kevés.
De nem kell mindig feltétlenül ragaszkodni a sajátunkhoz, nehogy félrevigyen. Én inkább azon szoktam morfondírozni, hogy ez vagy az más kultúrában mit jelenthet...

váj mí 2012.10.10. 16:27:11

@GolyofogoToni: Jött egy még több pénzt ígérő ajánlat, azért váltottam, ha már tudni szeretnéd.
Nem tudom, mi a szakmád, de ha ugyancsak vendéglátás, akkor annyira nem lehettél jó, ha nem tudtál trinkgeldet "kimosolyogni", függetlenül a nemedtől. Tök mindegy, hol tanultad, vagy tanultad-e egyáltalán. Örülök, ha neked Svájc bejött. De ha bejött, akkor miért köpködsz visszafelé?

GolyofogoToni 2012.10.10. 16:29:41

@Nitnitnit: Ez igy okes. Le lehet ezt ertelmesen is irni. :)
Megertelek, ha szeretted öket... :D

2012.10.10. 16:32:18

@bpetya75: Tegnap este, sonkas-sajtos zsemle:
- En ezt nem kerem, nem szeretem!
- Semmi gond kislanyom, akkor megeszem en.
Kb. a masodik harapas utan:
- Apa mit eszel?
- A te zsemledet.
- Kerhetek belole?
- De te ezt nem szereted.
- De szeretem!
Na, akkor most mivan? Utana persze megette, es kert megegyet. :D

váj mí 2012.10.10. 16:36:51

@Nitnitnit: A saját hazájukban is díjazzák a minőségi, figyelmes kiszolgálást, hidd el. Még a svábok is, ha Európa skótjainak is szeretik nevezni magukat ;). A külön figyelmet viszont díjazzák otthon is. Akinek nem, az valszeg nem volt eléggé figyelmes velük. Akkor kapja a számla összegét, centre kiszámítva. De erről hagyma többet tudna mesélni, mert ott is a jattból élnek ;).

tsabus UAE 2012.10.10. 16:37:06

Az írás tetszik. Olyan tényszerű (németes ?), mint egy használati utasítás. Nyilván az ő tapasztalataiból ez állt össze. Lehet, hogy kimenve mások lennének az én tapasztalataim, de arra mindenképp fel kell készülni, hogy ilyen is LEHET. Szóval, minek vitatkozni vele ?

Taxomükke (UK) 2012.10.10. 16:37:10

@genyamagyar: Nem pont ajándék, de erről jutott eszembe: suhanc koromban (mondjuk 25 éve) nálunk jártak az ausztrál rokonok. Meghívtak magukhoz: "T., ha arra jártok (Perth, ámbátor ez oly mindegy), feltétlenül ugorjatok be hozzánk, ott is alhattok."
Megköszöntem szépen, udvarias gyereknek neveltek.

ottomoll 2012.10.10. 16:37:49

@GolyofogoToni: Na igen,de ha egyszer berágnak,akkor kő kövön nem marad. Akkor bizony felszabadul a sok elfojtás. A szigeten láttam ilyet.,pedig csak közepesen voltak ittasak.

Augustin 2012.10.10. 16:38:40

@Nyulz of the World: A német orvosok még rosszabbak. nem tudom, hallottál-e a tavasszal kirobbant botrányról, hogy rengeteget operálnak fölöslegesen, mert azért sok pénzt kapnak. Sőt a háziorvosoknak fizetnek Fangsprämie-t, hogy azok beutalják hozzájuk a betegeket. nem elég nrkik a keresetük.:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 16:38:47

Én is:

bodensee.blog.hu/

de ez mondjuk nem érdekli a blog.hu-t, meg az index.hu-t. Magyarországon ugyanis nem csak a kormány szar, hanem ez a két intézmény is. Mindenhol urambátyám és utálkozás alapon folynak a dolgok. Na ezért nem megyek vissza Magyarországra.

Az index.hu és blog.hu Népszabadság, hvg miatt sem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.10. 16:39:23

@GolyofogoToni: najo a borravalo az teljesen mas dolog
az sok mindentol fugg/ pl a pincer fizetese/
az angoloknal nemigen van
nemeteket annyira nem ismerem
amerikaban a 20 szazalek az alap, ha csak nem onti rad a kecsapot

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 16:40:07

Az előzmény:

· ile-de-france.blog.hu/

ez se érdekelte soha az indexet és a blog.hu-t.

Ami azért mégiscsak a sz0nvonaltalanság legalja.

ottomoll 2012.10.10. 16:40:44

@GolyofogoToni: A törökök meg jobb ha egy kicstit visszavesznek. Van egy mondás, mely szerint a történelem megismétli önmagát...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 16:41:19

Ez a blogom sem érdekelte soha a blog.hu-t és az index.hu-t.

Azért nem, mert színvonalas, minőségi blog. Kontraszelekció van Magyarországon, ez a baj.

· ile-de-france.blog.hu/

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 16:42:43

@váj mí: Elhiszem. Gondolom mi is a figyelmességért kaptuk. Bár nálunk "bandaháború" lett a német tourokból, mert mi magyar lánykák tudtunk németül valamennyit, értettük ha a saját nyelvén rendelt és visszagagyogtunk amennyit megtanultunk az iskolában. Ezt nagyon szerették. Ezért néha elkezdtek névre szóló borítékok jönni nekünk a tour végén, meg a külön zsebbe dugdosás. És ugye a "semmilyen nyelvet nem beszélő, de mindenki egyenlő" angolok nem szerették. Persze mindig felajánlottuk, hogy betesszük a közösbe. De akkor visszakoztak, h nem dehogy. Ti kaptátok.

ottomoll 2012.10.10. 16:45:22

@Nitnitnit: Én azért tudnék örülni a vasárnapi csendnek. Az állandóan hangosan csaholó kutyára mit lépnek? Van valami szabály erre ott? Engem baromira zavar, de itt nincs mit tenni ellene..

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 16:45:41

"Nem lehetett – elsősorban éppen annak a mentalitásnak a következtében, hogy ha nem vagy „bulihaver", akkor ellenség vagy, mert „zavarod a köreinket": megfúrod a kisded, lenyúlós játékainkat – és a végén még a magadfajtákkal együtt „ránk hoznál" egy olyan új rendet, amelyben elsősorban a tudás, a tehetség és a szorgalom alapján adják a pluszpontokat az életben. Igen: Magyarország egy kontraszelektált elitek uralta terep – és az elit így is akarja tartani."

így van, és hangsúlyoznám, EZ IGAZ AZ INDEX.HU és BLOG.HU-ra is.

Blogger Géza 2012.10.10. 16:48:44

@Brendel Mátyás: Mi van, Matyi? Kevés a címlap? Nem fogy a vörös újság?

Augustin 2012.10.10. 16:49:40

@Gondolkodni Próbáló Birca: Én ezt nem hiszem el. Szerintem ez az előző rendszerben lehetett, ha igaz.

GolyofogoToni 2012.10.10. 16:51:51

@váj mí: Nem köpködök, haragszom rajuk, mert egy nagyon jo orszag lehetne. Sajnalom ha felreertetted.
Ne aggodj, hagylak.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 16:52:17

@ottomoll: Jó kérdésed, sosem hallottam kutyát. Visszagondolva fura is, mert kertvárosban éltek, akikhez látogatni jártam.

Nem tudom mit tesznek a kutyaugatással. Nevelik a kutyát.
Angliában sem volt jellemző a kutyaugatás így visszagondolva.

Itthon nekünk is probléma, a felettünk lakó minden reggel bezárja a szerencsétlen kutyát, aki egész nap megállás nélkül ugat. Az egyik cicámat érzékenyen érinti és 2-3 óránként feldob neki egy miau-t, na attól még jobban nekikezd.

Ennek utána jártam, itthon, kertes házban sok mindent nem tudsz tenni, ha nincs a jogszabályban előírtnál több kutya.
Társasházban a közvetlen szomszédok 75%ának írásos engedélye szükséges a kutyatartáshoz. A zavaró kutyát jelenteni lehet a jegyzőnél, aki felméri a helyzetet és előírhatja a kutya gyepmesteri telepre való szállítását.

Gyepire nem küldenék kutyát. Ezért nem lépünk mi sem. Kértük már szépen is, de nem nagyon hat.
Egy jól nevelt, jó idegrendszerű kutya nem ugat naphosszat.

Annak sem vagyok híve, hogy petícióban szólítsuk fel, mert félek, hogy kiteszi szerencsétlen az árokparton, vagy rosszabb. :-/

váj mí 2012.10.10. 16:52:36

@Nitnitnit: Húúúúh, nekem erről meg a hajós tapasztalataim jutnak eszembe, de pont az amerikai/angol turistákkal. A hajón ugye, alap volt a német, viszont angolul nem sokan tudtak, a nappali recis,m két pincérgyerek meg én a bárnál. Hát mindannyian sok borravalót kaptunk, hogy angolul voltunk kedvesek hozzájuk. Ezt persze, külön, mnondjuk, megrendelte tőlem a bloody-maryt a napozófedélzetre, kivittem , és kaptam 10 eurót. (a pia benne volt az út árában). Vagy beszállásnál levitte az indi housekeeper a bőröndöt, de kértek még pár plusz vállfát és párnát. Ezt az indi srác nem értette, hát hívott engem, kaptunk ezért megint egy 10-est, amit elosztottunk .. Ilyesmik ... ;).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 16:54:42

"Aki már évek óta él egy bizonyos helyen itt és utána áttelepül az ország túlsó felébe, kezdheti ezt elölről... Ez olykor még a született németeknek is „sokkot" okoz."

ez túlzás. én Lindauban élek, itt erős a tájszólás, de még csak egyszer volt bajom vele egy utcaseprővel.

picikisköcsög 2012.10.10. 16:55:12

kurrens diploma: mérnök - info - közgazdász/jogász? Feleséged szakmája? PhDja? Életem értelmetlensége nem PhD-s, csak szakvizsgás , igaz cikkeket ír + ügyel + oktat, DE alapból többet keres mint 128netto. Nem keverted meg véletlen a számokat? NEm 218, 281,821,812? Nekem ez egy kicsit nem életszagú, olyan "csak azt várom aki nekem már elsőre tetszlk, és azt csinálja ami nekem tetszik" gondolkodásúaknak tünteti fel a németeket. De akkor az egyéni ötletek!kreativitás - ami előreviszi a zemberiséget - hol van? Sztem téged a vitya átbaszott anyagilag, és inkább pénzt akarsz keresni, nem Mo-t szeretni és itt élni.Jég veled!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 16:56:06

kicsit zavaros az, hogy erősebb vagy gyengébb-e a társadalmi determináció, hol egyiket, hol az ellenkezőjét áll0tja a blogbejegyzés, ezt a részt nem kell elhinni.

a többi jó.

GolyofogoToni 2012.10.10. 16:57:35

@ottomoll: Kik? A nemetek, ha beragnak? Nalunk sincs semmi összefogas.
Angliaban is mi volt? Az angolok köpködtek az arabokat? Ki lett megvedve? az arab, mert hogy neki jogai vannak es mert hogy ö ott született...
Nemetorszagban ugyanez van, mondom is haveroknak meg ott mindig, hogy en szidhatom öket, ök nem. :D
Es meg csak rosszabb lesz, török ügyben. Egyre több a negro is, nezem hetvegente, amikor visszajarok, hogy regebben nem volt ennyi. Mindegy. A lenyeg, hogy összefogni nem fognak a külföldiek ellen, mert nem mernek. Mert jön Cem Özdemir a Zöldektöl es megmagyarazza, hogy a törökök igy meg ugy, a ruszkik meg ugy...

váj mí 2012.10.10. 17:01:04

@GolyofogoToni: Te, ez egy nagyon jó ország(rész). De azért Skóciába ne menjél, mert nagyot fogsz csalódni a Brit Birodalomban.
Azért érdekes vagy, nekem Kelet-Németország nem jön be, de egy-.egy tartomány miatt lehúzni mindent, meg hülyeségeket állítani.... hát, tudod, legalább az a veszély nem fenyeget, hogy valaha találkozzak veled, mert nekem meg Svájc nem jön be. Csak én, veled ellentétben nem húzom le az országot.

váj mí 2012.10.10. 17:05:28

@Brendel Mátyás: Címlapos lett, hogy ideevett a fene?

subtotal 2012.10.10. 17:05:50

@_Maverick: Darmstadt és Frankfurt, ahol 4 sávos az AutoBahn, ott kell is nyomni, nem lődörgünk 65mph-val :)

Viccet félretéve, rokonok élnek Darmstadt mellett, de közlekedésben sem ott sem máshol az országban én nem találkoztam agresszivitással, meglepő amit írsz. Főleg, hogy a levillogást már ott is büntetik.

A bejegyzéssel kapcsolatban: én mindig úgy érzem, mintha otthon lennék Németországban is. Vannak sváb felmenőim, lehet ezért.
Mikor munkaügyben jártunk kinn, akkor is normális, közvetlen emberekkel találkoztunk, például Münchenben is.
Játszunk is a gondolattal, hogy kipróbáljuk, milyen ott élni...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 17:06:29

@Blogger Géza: a Piroslap kösz, jól van. amikor írok rá, akkor vannak más hírgyújtók, akik kiemelik. nem mindenki olyan aljas, szemét, mint a blog.hu és az index.hu managerei, főszerkesztői.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 17:07:41

@váj mí: mit gondolsz ez a tömeg itt azért tévedt ide, mert véletlenül erre járt?:) vagy, mert érdeklik őket, a sz0nvonalas blogok, és éjt nappallá téve böngésztek végig minden blogot?

Frau Holle 2012.10.10. 17:08:38

@váj mí: Ugye milyen rosszul néz ki? :)

GolyofogoToni 2012.10.10. 17:10:31

@váj mí: Hat Kelet-Nemetorszag az... igen. :D
Ha odairtad volna, hogy netto vagy brutto akkor jobban kitalalja az ember, hogy mennyire lehet belöle megelni. mert ha brutto, akkor eleg szükös. meg ugye függ attol, hogy hol lakik az ember, milyenek a lakas arak, lasd. S, M, HH stb...
a nemet akkor is egy lehetetlen nep marad. hallgass meg egy-ket sör kivetele közben nehany frankfurti vagy berlini rapet. azok a török, kurd meg egyeb arab gyerekek tudjak miröl beszelnek. :)
a fene se jött volna DE-böl ha a bruttobol jo netto marad, raadasul egy vilagcegnel, meg AngiMerkelMami nem allandoan a görögöknek adna a kölcsönt, aztan meg az adodban meg a növekvö arakban benne van...

Taxomükke (UK) 2012.10.10. 17:13:16

@Blogger Géza: ... vagy talán a Szabadság...?

dekonstruktőr 2012.10.10. 17:13:23

Látszik, hogy az illető egyetemi körökben nem nagyon forgolódik Németországban, ugyanis az egyetemeken szinte csak a baloldal nyomait látod van.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.10. 17:14:05

Cseppet zavaró, hogy miduntalan olyan cikkeket hoztok, ahol itthon nem kint meg remekül boldogulnak.

Saját ismerettségi körömben viszont statiztikailag alig van 1-2 aki kint maradt, pedig jóval többen próbálkoztak.
Javarésze leragadt a felmosóvödörnél építkezéseknél, nulla félretett pénzzel majd üres zsebbel hazajött.

ottomoll 2012.10.10. 17:14:19

@GolyofogoToni: Egyszer majd összefognak,és akkor majd lesz nemulass. Ők ilyenek. Sokáig tart, de ha egyszer elszakad a cérna, akkor a legdurvább módszereket veszik igénybe. (Mint ahogy ez egyszer már meg is történt...)

váj mí 2012.10.10. 17:15:08

@Brendel Mátyás: Részemről utóbbi, bármilyen hihetetlen is ez számodra. De amilyen ámokfutást csináltál a múltkor a Modoroson, azt itt ne add elő. Álld meg valahogy... rendben?

@Frau Holle: Hm, most zavarban vagyok. Mire gondolsz pontosan?

m.o.p. 2012.10.10. 17:15:49

@genyamagyar: :D nekem mindegy mit vet a magyar az Alföldön. Nekem a német gazdaság prosperálásához több érdekem fűződik, mint a magyarhoz, szóval ha szerinted, és/vagy a magyarok szerint, IMF kell, meg hitel, hajrá! Meg is fogom köszönni. Azért érdekes, hogy te, mint Magyar, jobban véded a németeket mint én, aki közülük való...

Taxomükke (UK) 2012.10.10. 17:17:02

@Nitnitnit: "Azért kutya, hogy ugasson" - vélik sokan. Szerintem nem.
Rendszeresen viszem sétálni a kutyát, többször rám szóltak, hogy ne menjünk arra, mert ugat a többi kutya. Nem ám a saját kutyáját neveli meg, neeeeem, én maradjak otthon. Megafaszom.

bpetya75 2012.10.10. 17:17:25

@Nyulz of the World:

Mi vóna? Nőből van :-) Bár gondolom a fiúk is ilyenek. Szóval csak a sztereotípiáim rabja vagyok. Esetleg mocsok hímsoviniszta ;-)

Az tény, hogy kínomban már szinte hetente kicsúszik, hogy "Nővel ne kezdjen az ember!" Komolyan fel kell kössem az alsót, mert mind a négy próbál dirigálni nekem. Mondjuk a kicsik egymásnak is. Meglepő módon a legkevésbé anyósom dirigenskedik :-D

GolyofogoToni 2012.10.10. 17:18:40

@ottomoll: Szoval azt mondod, jön meg egy Adolf-fele alak es kitakaritja az összes külföldit Nemetorszagbol?
A görögök mar meg is talaltak: Merkel szemelyeben :D

ottomoll 2012.10.10. 17:19:47

@Nitnitnit: Én sajnos kertesházban lakom, úgyhogy itt nem sok jogi lehetőség van. Különösen bosszantó, hogy egy nagytestű kutyáról van szó. és hajnal 5 után már nem nagyon lehet tőle aludni (persze a szomszéd úr koránkelő, úgyhogy őt nem zavarja).
Ultrahangos kutyariasztón gondolkodom. Bár kételkedem a hatékonyságában, de azért egy próbát megér.

Frau Holle 2012.10.10. 17:20:26

@váj mí: Zavarba hoztalak? A betyárját! :)
Arra gondoltam, hogy felemlítetted Golyófogó Tóninak, hogy "visszafelé köpköd", meg "lehúzza az országot" (szerinted), ahol korábban élt. Régóta olvasgatlak, és ez - őszintén szólva - meglepett.

jet set 2012.10.10. 17:22:04

A posztoló stílusa irritálóan felsőbbrendű és lenéző. De ugye a németek nem ilyenek?

ottomoll 2012.10.10. 17:23:36

@GolyofogoToni: Majd meglátjuk. Mindenesetre ha sorozatosan gyűlnek a sérelmek az robbanáshoz szokott vezetni.
Ennek a egy halvány kis előszele már meg is történt a kebabos gyilkosságok formájában. Hasonló volt, mint nálunk a romagyilkosságok, csak itt török kebab árusok (6) voltak az áldozatok.

váj mí 2012.10.10. 17:23:51

@GolyofogoToni: Ok, Drezda nekem sem a kedvencem, gyakorlatilag az élvezhető belőle, ami az Elbáról látszik hajóról, a Theaterplatz. Én a Neustadtban éltem, amikor ott dolgoztam.
Ok, akkor javítom magam, Stutgartban, sima felszolgálóként, ha jó vagy a szakmádban simán megkereshetsz havi 1800-2000 eurót nettóban, tringkelddel együtt. Különben meg tudod te is, hivatalosan maximum úgy kb. 1000 -1100 euróra jön ki a nettó fizetés ilyen munkakörben. Aki meg minimum 500 eurót nem tud kihozni trinkgeldként ebben a szakmában havonta, az csináljon mást, ahol nem kell embereket látnia sem. De tényleg.

Frau Holle 2012.10.10. 17:25:28

@jet set: Nem. Csak az első pár hónapban. :))

GolyofogoToni 2012.10.10. 17:26:17

@ottomoll: Igen, emlekszem ra. De hat az is olyan tiszavirag-eletü volt mint otthon a romadolog nem gondolod?

GolyofogoToni 2012.10.10. 17:28:08

@váj mí: Ertelek. Igen ezt mondtam, hogy DE-ben azert 1000-1100 nettoban semmi. Erre ertettem. Ezt viszont nem tudtam, hogy ennyi lovet össze lehet hozni Trinkgeldkent. :))

váj mí 2012.10.10. 17:33:41

@Frau Holle: No, azt képzeld el ;).
Ahham értem, és valszeg, valamilyen szinten igazad is van, hiszen én is eléggé kritizáltam már Magyarországot a mindenféle posztok alatt.
De tudod, én annyira szeretném, hogy ez otthon ne így legyen, hogy életem utolsó évtizedeiben otthon élhessek, és ne otthon-otthon. Ok, persze, én is elmenekültem.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 17:34:49

@Taxomükke: Az a baj, hogy másra tartjuk a kutyát. És másként. A kutya nem arra van, hogy ugasson, a házőrző sem.

Sokan azért tartanak kutyát, hogy védje a területet a behatolótól, vagy legalább elijessze, jelezzen, ha valaki bejönne. Innen a mondás, hogy azért van, hogy ugasson.

Ha itthon is lenne olyan rendelet, ami szabályozza, mondjuk csak vasárnapra, a csendet, rögtön máshogy állna hozzá mindenki.

Van, ahol a kutya elsősorban társ, háziállat, családtag.

Nyilván rengeteget számít, hogy pl a németeknél és az angoloknál nem divat a magas kerítés, ha van. Nincs akkora félsz a behatolótól, hogy arra kelljen a kutya.

Majd kitértem a hitemből, amikor következő zajlott le velem, külföldön, circa 2 éve:
Boltba indulunk. Rászólok a társamra, hogy nem zársz be?
-Minek?
-Mi az hogy minek? Ennyi erővel tárva nyitva hagyhatnád.
-Dehogy hagyom, elcsavarog a kutya...

No ennyit, a betörésről, meg kutyáról. Tudom, hogy ott is van gond. Csak valahogy másképp állnak hozzá, és nem a kutya a területvédés eszköze, így nem ugat, nem zavar etc..

nyúzott arcú lány 2012.10.10. 17:36:32

Hányinger, kb. ott hagytam abba, hogy ök magasan kvalifikált munkaerők...

ottomoll 2012.10.10. 17:37:40

@GolyofogoToni: Mindkettő csak halvány előjel. Rossz ómen ha úgy tetszik. Egy holokausztkutatótól hallottam, hogyha 1900 táján megkérdeztek volna valakit, hogy hol fogják a zsidó lakosságot tömegesen kiírtani, valószínűleg Németországot tette volna az utolsó helyre. Épp olyan kép élt az országról, mint ma, civilizált, magas kultúrájú ország erős iparral. És mégis mi történt 30-40 évvel később...?

váj mí 2012.10.10. 17:43:35

@GolyofogoToni: De ezek tipikusan borravalós szakmák, ahol tényleg centben mérik a sikerességet. Ahol dolgoztam, ott, ha valaki tartósan (nem 1-2 hónapot) 500 euró alá ment trinkgeldben havonta, a főnök elbeszélgetett vele, hogy mit csinál rosszul. Ha nem javított, csomagolhatott Ja, a trinkgeldek összege nyilvános volt, és abból a főnök egy centet el nem vett volna. Az ő haszna nem ezen múlt. Ehhez képest otthon, ugye nem kell részleteznem ....

nyúzott arcú lány 2012.10.10. 17:45:18

Meg még azt szeretném kérdezni, hogy abban mi a´"német származás", hogy az EGYIK ágon a dédszülei németek voltak?
Az embernek van még 7 pár dédszülöje... azaz 14 dédszülöje. Max 0.125 (2/16) arányban német "származású"...

ottomoll 2012.10.10. 17:45:28

@Nitnitnit: Hát igen, más ország más kultúra. Mindenesetre sztem a jó házőrző nem arról ismerszik meg, hogy egyfolytában ugat. Ennek éppúgy nincs információértéke, mint annak ha egyáltalán nem ugat. Akkor ugasson ha valaki a kapuban áll. Ha meg valaki bemászna, azt kapja el. Ennyi.
Egyébként az ultrahangos cucc idomításra is használható.

nyúzott arcú lány 2012.10.10. 17:49:56

Na jó az arányokat elszámoltam, mert csak 8 dédszülönk, van de akkor is csak negyedrészben német...

Frau Holle 2012.10.10. 17:52:58

@váj mí: Nem piszkálni akartalak, csak rácsodálkoztam.
De ha nem bánod, a zavarba hozást egyfajta eredménynek könyvelem el. :)

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.10.10. 17:54:06

@büdipeti:
"attól hogy valaki német, nem szükségszerűen jobb egy magyarnál bármiben."

A cikk nem állított ilyet sehol, csak a tényeket foglalta össze.

"A cikkből számomra érződő németes nagyképűséget pedig nem szeretem, sőt egyenesen dühít, mert a logikai vonalat követve én nem ilyen voltam és ilyen emberekkel dolgoztam Magyarországon."

Ha számodra németes nagyképűség érződik, ami dűhít is ráadásul, akkor 1. vagy ne olvass ilyesmit, mert csak idegesíted magad vele, 2. kezeld a nagyképűséget, mint saját problémádat, mert ha így látsz valamit és idegesít, az azért van, mert neked is az a gondod. Az általad érzékelt világ, ami egy tükörkép ezt mutatja számodra.

Meg lehet ám tanulni kezelni is a problémáinkat, nem kell mindig mindent a másikra kenni, vagy másokra mutogatni ám.
A cikk írója pont az ilyen mentalitás elől menekült Németországba, amit te itt bemutatsz.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 17:54:16

@ottomoll: Erről eszembe jutott barátnőmék nagy fekete kutyája. Aki néz. Semmit nem csinál. Néz. És fekete. És nagy. Havonta egyszer ugat, de akkor okkal. Senki, meg sem próbál bemenni. Mondjuk ő nem is azért került hozzájuk, hogy őrizzen, hanem, hogy ne altassák el, mert ráunt valaki. De jó szolgálatot tesz, a környező kerteket se szívesen látogatják miatta :D

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.10.10. 18:05:42

@ottomoll:
ilyen bárhol megtörténhet. Pontosan ezt bizonyította a Milgram kisérlet a 60-as években, mert a Holokauszt borzalmait a német nép lelkületére akarták fogni.
eletazortoronyutan.blogspot.hu/2011/12/milgram-kiserlet.html

váj mí 2012.10.10. 18:07:54

@nyúzott arcú lány: Megkérheti rá a német állampolgárságot, mint az én egyik nagyanyai nagybátyám, aki a szász felmenőkre kérte és kapta meg. Általa nekem még egyszerűbb dolgom lenne, ha német állampolgárságot akarnék, mert ő ugyebár még közelebbi rokon, mint anno volt a nagybácsi dédpapája.
(Nem, nem kell német állampolgárság, bár a családban igazolhatóan többféle német nemzetiség is fellelhető, így a német állam alanyi jogon is megadná előbb-utóbb, a magyar állam meg pláne, csak kérni kellene. De nekem tökéletesen megfelel e román egyelőre. Akkor is ha az angol konzervatívok végigverik az EU-n, hogy a bolgár és román polgárokat szűrjék ezentúl. Anglia nekem nagyon nem "baba", tőlük függetlenül sem" ;) ).

ottomoll 2012.10.10. 18:14:00

@Nitnitnit: Na egy ilyen kutya kellene a szomszédba is..
Ez egyébként egy Bernáthegyi keverék, de nagy méretei ellenére igen aktív, és meglepő módon viszonylag magas, irritáló hangja van.

ottomoll 2012.10.10. 18:17:35

@karalabe4: Igen, bárhol megtörténhet, de ha a német egyszer belekezd valamibe akkor azt tökéletesen fogja végrehajtani.
A hasonló tölténremi korban történt örmény népirtás eléggé esetleges volt az iparszerű halálgyárakhoz képest.

váj mí 2012.10.10. 18:17:53

@Frau Holle: Persze, akár piszkálhatsz is. Normálisnak tekinthető kertetek között imádok vitatkozni.
Hm, nem bánom ;).

balazsj. 2012.10.10. 18:57:35

Köszönöm a "méles" tájékoztatást. De én másképp értelmezem.
Vagy a kákán is csomót keresek?

Sátán meg a Jocó 2012.10.10. 19:21:52

Úgy bírom ez ilyen önjelölt megmondóembereket :)

Idejön lemucsaizni bennünket, verve mellét a diplomái számával.
Panaszkodik az előítéletek miatt, de zűrös törökökről panaszkodik, majd leproliz pár tartományt, kis kerület-sznoboskodással fűszerezve.

Tudod, mit, kedves Poszt toló? Te egy minősített esetű szarházi vagy, jobb is, hogy eltakarodsz innen :)

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.10.10. 19:27:57

@subtotal: igen, valóban nem lehet lődörögni. :) Sajnos az 1,4-es Toyota néha valóban jól érzi magát 65 mph-n. :)

Egyébként agresszívnek nem nevezném az állapotokat, tényleg csak a végtelen nyugodt (és lassú) amerikai autózáshoz képest eseménydús a dolog, de a 10 évvel ezelőtti nyaraláshoz képest szerintem határozottan türelmetlenebbek lettek a sofőrök. A parkolással kapcsolatos állapotokat tartom, mert mindennap meg kell küzdenem a helyért.

Nem érzem magamat idegenül, inkább csak szokom a viszonyokat. :) Nagyon érdekes élmény az USA után újra szembesülni az európai viszonyokkal és látni a különbségeket.

váj mí 2012.10.10. 19:36:52

@Sátán meg a Jocó: Te, ez nem az a blog. Címet tévesztettél. Ennyi.

genyamagyar 2012.10.10. 19:40:13

@Sátán meg a Jocó: "Te egy minősített esetű szarházi vagy, jobb is, hogy eltakarodsz innen :)"

Tipikus frusztrált magyar mentalitás.

Úgy mondom, hogy megértsd azzal a balkáni köcsög agyaddal: Húzzajókurvaédesanyádbatemajomfaszszopógeciláda!

Tudod, az az érdekes, hogy ezt a jókívánságot nem lehetne elmondani németül. Azért nem, mert a németek nem tudnak sem anyázni, sem káromkodni. Nincs rá szavuk. Max. annyit mondank, hogy Seiss! Most képzelj el egy kultúrát, ahol nincs igány a kurvaanyázásra. (Ha lenne igény, lenne rá szavuk is.)

Szóval tünés innen te köcsög buzeráns!

genyamagyar 2012.10.10. 19:43:25

@_Maverick: "határozottan türelmetlenebbek lettek a sofőrök."

Sok a bevándorolt... hozza magával a "kultúrát".

importante 2012.10.10. 20:19:40

a legtobb magyarnak van legalabb ket svab/szlav/zsido/stb dedszuloje a 8-bol, nyilvanvaloan ez nem jelent semmit. Ha a posztironak magyar az anyanyelve es Magyaroszagon is szocializalodott, akkor hagyjuk mar a rizsat. A gyereke majd nemet lesz, OK, (a nemet kulturkorben fog szocializalodni) de o maga azert inkabb Ozil nagyapjanak a megfeleloje, mint Ozile.

Taxomükke (UK) 2012.10.10. 20:45:06

@Nitnitnit: Na igen, nekem is az tűnt fel itt Angliában, hogy nincs kutyaugatás... :) Mondjuk a mi kutyánkkal jártunk oskolába, úgyhogy az átlagosnál "kicsit" jólneveltebb. Egyrészt póráz nélkül tudok vele sétálni, másrészt nyitva hagyhatom a kaput, nem megy ki, hiszen a gazdi engedélye nélkül nem megyünk be és nem megyünk ki, ugyebár...

Északifény74 2012.10.10. 20:57:19

@Gondolkodni Próbáló Birca: Ezt úgy-e esti mesének szántad????mert úgy baromság, ahogy van...
A norvégoknál toleránsabb ember nem sok van, nekem elhiheted...és én nem az ismerősömtől hallottam!

Még mindig jobb, hogy hétvégén részegek,mintha minden nap azok lennének...persze van olyan is gondolom.

Bicepsz Elek 2012.10.11. 00:37:05

@váj mí: Na ja kell nekik az ember. Bar en ismerek rengeteg oroszt (orosz zsidot), aki szinten megkerelmezi a nemet allampolgarsagot. Sokan megis kaptak nyugdijjal egyutt. Masok meg magyar allampolgarsagot vesznek 20-30 000 ajroeeee kis falusi pogaaamesterektol.

A cikk tetszik, csak azert a nemet mentalitas is valtozik. Masreszt azt hallottam, ha tulsagosan steberkedsz, akkor a kollegak szepen leallitanak(tul gyorsan dolgozol). Lattam egy filmet az 1945-ben kitelepitett svabokrol. A nemetek jovevenykent gunyoltak oket, de a jovevenyek szorgalmasabbak voltak, mint a helyiek. Szoval ennyit a nagu nemet munkamoralrol. Inkabb kozossegibb emberek. A magyar is tudna dolgozni, de individualista+/urambatyjam nep. Elviszik az energiait a felesleges vetelkedesek. Eroskezu, megfontolt vezeto alatt viszont csodakra kepes(a Viktor nem az).

Gerry. 2012.10.11. 03:02:40

A magyar viszonyokrol szolva teljesen igaza van a posztironak, es az is igaz, amit No-rol ir. Ezzel egyutt a torok kerdest meglehetosen lazan kezeli, mintha az eg egy adta vilagon semmi problema nem lenne pl. a 3. generacios torokokkel (azon kivul, hogy megemliti, a torokok "teruleteken" levo iskolak gazosak tudnak lenni), es az o beka feneke alatt levo mutatoikkal, legyen szo foglalkoztatasrol avagy oktatasrol.

Nemi -?- arrogancia is fellelheto, az irasban, peldanak okaert hogy aki nem muszaki es hasonlo teruleten vegzett, az keressen "puhabb" helyet - aranyaiban, munkaeropiaciliag igaza van, de azert kicsit lehetne arnyalni, es kevesbe pokhendien talalni a dolgokat. Ami mar csak azert sem artana, mert a magas lorol sikerul osszevetni a skotokat a torokokkel, ami tenyleg, alairtan telitalalat. Esetleg ajanlanam meg a szomaliaiak es a lappok, tovabba a flamandok es a pakisztaniak osszeveteset.

bpetya75 2012.10.11. 09:16:50

@_Maverick:

Hamar megjelent az írásod. Itt is nagy gratula érte, nagyon jó lett.

Lenne egy kérdésem. Hogyan oldottad meg, hogy a szöveg bizonyos szavai linkek legyenek? Én is tervezek írni egy újabb posztot, és szeretném használni ezt az okosságot.

Tanítsz, Mester? ;-)

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.10.11. 09:20:44

@bpetya75: Köszönöm szépen!:)

Hát, ha csak beküldöd az írást, akkor word-be kell linkelni, ami egyszerűen megy (kijelöl, beszúrás, hyperlink). Utána a dokumentumból másolás során a blog.hu megtartja a linket automatikusa.

Ha pedig te magad szerkesztesz blogot a blog.hu-n, akkor a szerkesztő ablakban a második sorban van egy kis láncocska ikon, arra kell kattintani a használni kívánt szöveg kijelölése után.

bpetya75 2012.10.11. 09:24:09

@_Maverick:

Köszi! Köszi! Köszi!

Ezt gyorsan lementem magamnak, mert agyam, mint a szita...

radikalisviccek 2012.10.11. 15:23:44

@Brendel Mátyás: kormányellenes uszításra jó volt a vörös újságod, de most már más irányvonal van ukázba adva, most azt futtatják :)
Amúgy igazad van a színvonallal kapcsolatban, de talán épp azon kezdtek javítani akkor, amikor a tartalmilag üres, formailag minősíthetetlen blogocskádat végre leszedték a címlapról, remélem, véglegesen.

A frusztrációidat meg éld ki máshol.

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.11. 17:20:18

Ez a poszt egy idealizált, mesebeli Németországról szól, amely mára már egész biztosan eltűnt, sőt kétlem, hogy így, ebben a formában valaha is létezett. Az ország valós helyzetéről, a német emberek valós viselkedéséről és lelkiállapotáról sokkal realistább (és jóval kevésbé hízelgő) képet lehet kapni az online újságok fórumhozzászólásaiból. Ezekből nagyjából azt vélem kiolvasni, hogy a német társadalom mentálhigiénés helyzete (pl. frusztrációk, pesszimizmus, közömbösség, irígység, bizalomhiány, politikautálat terén) alig jobb, mint a magyaré.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.11. 17:41:58

@radikalisviccek:

"kormányellenes uszításra jó volt a vörös újságod, de most már más irányvonal van ukázba adva, most azt futtatják :)"

ez felszínes dolog, két irányból is.

1) az indexen számos kormányellenes dolog jelenik meg, és olyan nálam jóval "vörösebb újság" is, mint az egyenl0tő blog.

2) a Piroslapon sok DKI és LMP kritika is van

tehát nem,. az index merő személes besértődésből mellőzi a Piroslapot. konkrétan Sára László az,a ki a saját sértődöttségét nem tudja félretenni a profizmus jegyében.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.11. 17:43:52

@Gerardus A. Lodewijk: "a német emberek valós viselkedéséről és lelkiállapotáról sokkal realistább (és jóval kevésbé hízelgő) képet lehet kapni az online újságok fórumhozzászólásaiból. "

te fórumozásból akarod cáfolni a valós életbeli tapasztalatokat? ne röhögtessél már, ekkora loser vagy?!:)

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.11. 18:17:45

@Brendel Mátyás: Számomra elég valószínű, hogy a névtelenség (vagy kvázi-névtelenség) álarca mögött őszintébbek lesznek a hozzászólók, mintha névvel és arccal kellene vállalni a véleményüket egy polkorrektséggel agymosott társadalomban.
Persze ne a bild.de fórumaira gondoljunk, annál azért vannak komolyabban vehetők. Nem is feltétlenül a hozzászólás konkrét tartalma az érdekes, hanem az abból a társadalom lelkivilágára nézve levonható következtetések.

rajen 2012.10.11. 18:55:27

Ez mitől olyan érdekes poszt? Lehet, hogy csak én olvasok túl sokat, de sok újat nem mondott... Felszínes. Bemásolok egy hozzászólást máshonnan, olyantól, aki most Németo.-ban él, de élt Angliában is, és nem tányérmosó, hanem orvos.

"Hatalmas tévedés. A német nép mindig is rasszista volt, és a mai napig az. Holnap reggelig tudnék erről mesélni. Itt élek most már több, mint egy éve, úgyhogy hidd el, meg tudom ítélni ezt.

Egy dolog változott: a németek a 2. világháború óta megtanulták, hogy bármennyire szeretnék, nem tudják kiirtani az egész világot, mert ehhez még az ő erejük is kevés. Így aztán megtanulták legalábbis megtűrni azt az általuk Untermensch-nek tartott réteget, ami PONTOSAN azt csinálja, amit ők mondanak. Ezeket az alsóbbrendű embereket ma már – legalábbis néhány német – meg is tanulták valamilyen szinten értékelni.

Bevándorlóként SOHA nem lesznek még KÖZEL sem olyan esélyeid, mint egy született németnek, de kemény munkával, és a játékszabályok 100%-os betartásával és elfogadásával bevándorlóként is részese lehetsz egy olyan rendszernek, ami elfogadható számodra is meg az ő számukra is. De még ha mindent úgy is csinálsz, ahogy elvárják, akkor is el kell fogadd, hogy időről időre beléd törlik a lábukat és megaláznak, KIZÁRÓLAG azért, hogy érezd, hol a helyed.

A legutóbbi személyes példa: augusztus végén a kórházban, ahol most dolgozom a professzor felajánlott egy továbbképzést intenzív terápiás témakörben. A továbbképzés november 4-6-áig lenne, vagyis november 4-én, pénteken, elvileg el kéne engedjenek tanulmányi szabadságra. Augusztus vége óta kb. 10 különböző emberrel (főorvossal, személyzetissel, vezetőséggel, professzorral, titkárnőjével stb.) írattam alá, hogy akkor ez oké legyen. Kifizettem a kurzus díját saját zsebből (450 euró), plusz foglaltam szállást és persze az utazási költségeket is magamnak kellene állnom. Az volt ígérve, hogy a kurzus díját majd utólag visszafizetik. No, most erre tegnap bejelentették, hogy sehova, pénteken MÉGSEM tudnak elengedni. A 450 eurónak plusz a szállás költségének ugye búcsút inthetek, hiszen ilyen rövid idő alatt nem lehet visszamondani, visszafizetni pedig nem fogják, hiszen nem fogok részt venni a kurzuson. Tehát a veszteségem, hogy nem vehetek részt, plusz kb. 500 euró. Ezt ők pontosan tudják is.

Ez egyértelmű jelzés volt: akkor és úgy fingatunk meg, ahogy akarunk, és húzd meg magad, ha nem akarod, hogy kőkeményen szájba legyél verve. Ja, egyébként a saját szavaikkal maximálisan meg vannak a munkámmal elégedve. Benn is vagyok minden nap reggel fél nyolctól este 9-ig, plusz az ügyelet (amiből én nem mehetek haza másnap reggel, a németek igen – vagyis ügyeletben reggel nyolctól másnap este 9-ig dolgozok megállás és alvás nélkül). Összehasonlításképpen: a németek fél ötig vannak benn és hazamehetnek ügyelet után reggel.

Szóval hidd el: ez a Berlin (vagy inkább Németország) MÉG MINDIG pontosan UGYANAZ a Berlin. Csak a látszat változott, a mélyben ugyanaz a szemlélet uralkodik, mint 70 évvel ezelőtt.

A németeknél ez megy. Más kérdés, hogy az EU nyomására beengedték a szemetet is valamilyen szinten, de messze nem annyira, mint a britek vagy a franciák. Abban is biztos vagyok, hogy ha borul a bili, a németek pillanatok alatt el fogják dönteni, hogy ki maradhat, és ki mehet.

A briteknél (ott is éltem 2 évet) TELJESEN más a helyzet. A britek ugyanis az elmúlt 30 évben “elfelejtették” újratermelni a saját értelmiségüket, így KÉNYTELENEK voltak importálni némi szürkeállományt – elsősorban Indiából és Pakisztánból, de Kelet-Európából is jöttek rendesen. A brit társadalom mára el kellett fogadja, hogy az értelmiségének 70-80%-a nem belhoni, és pontosan ezért ott jóval kevésbé érezni ezt a fajta rasszizmust, mint a németeknél. Az angol társadalom inkább társadalmi osztály, mint származás szerint diszkriminál: orvosként például 25-30 év, mire fölverekszed magad szakorvosi szintre. Viszont ha egyszer bejutottál, a kórházban saját kajáldád van, naponta kb. fél órát dolgozol érdemben, a többi “management” – vagyis nem csinálsz semmit.

A többi népről nincs tapasztalatom."

Ilyen típusú írásokat olvasnék, ahol kicsit mélyebbre is próbál hatolni a posztoló. Persze ez az alapanyagtól függ, az meg olyan, amilyen.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.11. 19:14:44

@Gerardus A. Lodewijk: no de ha azt mondod, az Interneten az emberek mások, mint a való életben, akkor elismered, hogy nem a való életet ismered meg, hanem egy ahhoz képest torz valamit.

a másik, hogy ha a fórumot nézed, akkor a német fórumot a magyar fórumokhoz hasonlítsd!

tableno 2012.10.11. 20:03:42

@rajen: A minap tanuja voltam egy beszélgetésnek egy német és egy francia manager között arról, hogy kinek a cégénél hány külföldi dolgozik. A német kb 40%-ra saccolta náluk a külföldiek arányát, a francia 10% alá. Találós kérdés: akkor most melyik nép a befogadóbb?

(Válasz: természetesen a francia. Megoldás: a német a német állampolgársággal rendelkező másodgenerációs bevándorlókat is "külföldiként" számolta, míg a francia csak és kizárólag a külföldi állampolgárokat)

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.11. 21:25:14

@Brendel Mátyás: Igen, elismerem, hogy nem a való életet ismerem meg, hanem egy ahhoz képest bizonyos szempontból torz, ám sok más tekintetben meglepően pontos képet adó valamit.

nyuszigonosz 2012.10.11. 22:08:14

@Gerardus A. Lodewijk:
Írod, hogy olvasod a német fórumokat, így természetesen abból indulok ki, hogy értve olvasod öket.
Igen, sok tekintetben tényleg szinte pontos képet kapsz ott is.

A legpontosabb képet Németországban élve kapja meg az ember.
( És nem egy hét, egy hónap vagy egy év után.)

Továbbadva természetesen az is szubjektív, mert mindenki mást érzékel, vesz észre.

svajcineger 2012.10.12. 00:54:41

Csak azt nem értem, hogy ennek a sikeres, okos, stb.(über...) népnek a fiai/lányai, miért keresik a boldogulást oly nagy számban Németország határain kívül?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2012.10.12. 21:43:08

@Gerardus A. Lodewijk: "Igen, elismerem, hogy nem a való életet ismerem meg"

kösz, ennyi. a való élet a releváns kérdés.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.12. 22:01:13

Nagyon egyetértek a postoloval - ahogy nala nem ertik, hogy miert " visszatero", nálam sem, hogy Izraelbe én visszatértem mar akkor, amikor életemben először léptem a földjére. Pedig az okok hasonlóak. A zsidók is a törökök után kezdtek nagy számban betelepülők Magyarországra, és pár nemzedékének keresztül azt hittek, hogy ok mar magyarok. 1944-ben aztán megértették, hogy mennyire nem azok... És meg ekkor is ide kötötte őket a kultúra, a megmaradt családi kapcsolatok, de aki reálisan gondolkodott mar a nyolcvanas években is olyan helyet keresett a gyerekei számára, ahol a dolgok a helyükön vannak, ahol a mentalitás közelebb áll a lelkünkhöz. Azóta a helyzet csak fokozódott, ez az ország a feudális viszonyokat hozza vissza, amit egyetlen jóérzésű szülő sem akar hat a gyerekeinek. Főleg, ha van hely számára a Földön, ahol otthonosabban mozoghat.

Onça Pintada 2012.10.13. 01:47:23

Világéletemben teli voltam megmagyarázhatatlan ellenérzésekkel mindennel szemben, ami "német". Most ezt a bejegyzést elolvasva megértettem, miért. És azt is, hogy Heinz Stücke miért szállt fel a biciklijére Hövelhofban 1962 őszén és miért nem lépett német földre negyven évig...
en.wikipedia.org/wiki/Heinz_Stucke

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2012.10.13. 08:28:38

@tilmir: A hozzászólásodhoz kapcsolódva: Még jó, hogy a 2-3. generációs törökök már németek a cikkíró szerint. Akkor Ő harmadik generációsként Magyarországon nem magyar volt? Fránya kettősmérce...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2012.10.13. 12:53:28

@tilmir: bocs, az alattad lévő hozzászóláshoz akartam írni, benéztem

Imbolygó Hollander 2012.10.13. 16:55:16

@rajen: Az idézett posztoló tisztában lehetne a jogaival... Meg ki is állhatna értük... Legalábbis ha már így levonta a következtetést egy év tapasztalatából....

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.15. 10:51:02

@math_0: Nem vitatkozom olyannal, aki csak a felét olvassa el egy mondatnak.
A véleményemet hataratkelo.blog.hu/2012/10/10/egyszer_visszaterek_a_hazamba/fullcommentlist/1#c18018812 változatlanul fenntartom.
Tisztelettel.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.15. 14:29:26

@Gerardus A. Lodewijk: "Nem vitatkozom olyannal, aki csak a felét olvassa el egy mondatnak."

mi közöm nekem ahhoz, hogy nem vitatkozol velük?:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.15. 14:31:42

@Gerardus A. Lodewijk: egyébként én meg nem vitatkozom olyanokkal, akik egy a valós Németországról szóló blogbejegyzésnél a bevallottan nem valós Németországról, bevallottan torz képről akarnak értekezni.

lehet-e annál jobban nem igazad, mint hogy torz a képed? bevallottad, hogy az? igen. ezután a vitának vége. agyonlőtted magad.

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.15. 19:58:32

@Brendel Mátyás: Be lehet fejezni a hozzászólásom ócsárlását. Ha érdemi érved is van, mégpedig lehetőleg közvetlenül a poszttal kapcsolatban, azt szívesen megfontolom.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.16. 06:31:29

@Gerardus A. Lodewijk: voltak érdemi érveim. mondom, normális embernél az, hogy elismerten nem a valóságot ismeri meg, azaz elismerten nem a valóságról beszél, annak az elismerése, hogy nincs igaza. ezután hogy lehetnének további érdemi érveim?! felmondtad az érdemi érvelés kereteit. ennyi erővel jöhetnék azzal is, hogy "Németország nem is ilyen, hanem amolyan, egy sci-fiben olvastam. ja, ez nem a valós Németország, hanem csak egy torz, virtuális Németország, nem baj, akkor is igazam van."

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.16. 06:34:02

@Gerardus A. Lodewijk:

ennyi erővel jöhetnék azzal is, hogy "Németország nem is ilyen, hanem mindenki tudja, hogy egy iszlamo-náci rezsim, amely megtámadta Franciaországot, az iszlamo-marxista rezsimet, egy sci-fiben olvastam. ja, ez nem a valós Németország, hanem csak egy torz, virtuális Németország, nem baj, akkor is igazam van." :)

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.16. 19:44:25

@Brendel Mátyás: "agyonlőtted magad"

Persze, agyonlőttem magam, és már vagy 30 éve Farkasréten fekszem, onnan írom ezt a hozzászólást is. Talán ezért van az, hogy nem látom egész tisztán, mi folyik Németországban.
:)

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.16. 19:51:10

@Brendel Mátyás:

Nem vagyok hajlandó elhinni (többek között saját, közvetlen, aktuális, helyszíni, in-real-life tapasztalataimra is tekintettel), hogy a virtuális Németország a valóságosnak mindenben pontosan és totálisan az ellenkezője lenne, sem azt, hogy a virtuálisról egyáltalán ne lehetne a valóságosra következtetni.

Azt sem állítottam, hogy igazam van, azt állítottam, hogy fenntartom a véleményemet.

Ismét javasolnám, hogy térjünk vissza a poszthoz és ne a posztról írt véleményekről írt véleményekről írt véleményekről vitázzunk.

tozo25 2012.12.28. 10:51:48

Kedves Postoló!

Egy pár kérdést feltennék neked Németországgal kapcsolatban.
Tehát csak úgy menjek ki,hogy full profi vagyok a szakmámban mint például informatikusként?Szóval arra gondolok,hogy mindent vágnom kell vagy ,,betanulás" itt van-e?
Türelmesek a senior kollégák veled,segítőkészek?

Moin Moin 2013.01.06. 15:13:38

@tozo25:

Szia, üzenetben az userprofilodra ment a válasz a kérdéseidre!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása