oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 10. 06:55,  Egyszer visszatérek a hazámba 447 komment

2012. október 10. 06:55 Határátkelő

Egyszer visszatérek a hazámba

A mai posztunk szerzője tulajdonképpen hazatért Németországba – otthonról haza. Hogy ez miként lehetséges, pillanatokon belül kiderül, elöljáróban csak annyit jegyeznék meg, hogy (lassan, de biztosan közelítve a félezredik poszthoz) számomra ez az egyik legérdekesebb írás a Határátkelőn. Kíváncsi vagyok, mit gondoltok!

Berlin 2.jpg

„Kehr' ich einst zur Heimat wieder Früh am Morgen, wenn die Sonn' aufgeht. Schau ich dann ins Tal hernieder, Wo vor einer Tür ein Mädchen steht..." („Egyszer visszatérek a hazámba / Kora reggel, mikor a nap kel. / Lenézek akkor a völgybe, / Ahol egy ajtó előtt egy lány áll...")

Ez egy, a blogon olvashatóktól némiképp eltérő írás lesz, ugyanis ott olyan magyarokról szokott szó esni, akik külföldre települtek. Mi viszont (ahogy erre a cím is utal: „Egyszer visszatérek a hazámba...") tulajdonképpen visszatelepültünk Németországba - így a történetünk nem a mai Magyarországon, hanem a XIX. század végi Németországban startol...

Eltér továbbá a blogon megjelenő írások többségétől abban is, hogy nem a „Mennyiből lehet kijönni?", vagy a „Mennyit lehet keresni?" kérdéskörét taglalja, hanem azt, hogy kiknek érdemes itt próbálkozni, és hogy milyen is a „német élet" és ez az ország?

1. Mi visszajöttünk Németországba

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Monarchia, történetesen az Osztrák-Magyar, amely bő száz évvel ezelőtt éppen gazdasági virágkorát élte. Fejlődött az ipar – pontosabban: elkezdett igazán magyarországi ipar lenni, mert korábban nemigen volt. És mivel nemigen volt korábban, ezért nemigen létezett szaktudás sem, nemigen voltak tömegével képzett magyar munkások, mérnökök. A parasztok és urak ország volt Magyarország és bizony egyik közeg sem a fejlett ipari munkakultúra melegágya.

Kellettek a képzett, gépekhez, technikához értő emberek!

Itt jöttünk mi be a képbe - és Magyarországra -, dédnagyapám-dédnagyanyám személyében, egyenest a szép Bajorországból, Landshut városából. Az öreg – akkor még huszonévesként – képzett gépész volt, akikre akkoriban „vadásztak" a jól menő magyar (oppardon, zsidó! - Báró Hatvany) birtokosok. És az akkor még fiatal öreg és felesége felkerekedtek, mert úgy gondolták – akkor még megalapozottan - hogy ez egy fejlődő, a tudást és a szorgalmat megbecsülő ország...

Innentől, 1898-tól már mindenki ismerheti a sztorit: bizony, a „vonzó és perspektivikus Magyarország" nem tartott sokáig... És máig sem lett ismét azzá!

Így „jött létre" a mi történetünk. „Mi" alatt feleségem, kisfiam és magam vagyunk értendők. Feleségem kapcsán még, visszautalva a poszt címére, el kell mondanom, hogy családja szintén német származású. („Összenő, ami összetartozik"?)

Mindketten a kifejezetten „magasan kvalifikált munkaerő" kategóriába tartozunk: feleségem szakorvos, PhD-vel, két szakvizsgával, nemzetközi tudományos publikációs háttérrel – és a magyar orvosként keresett százhuszonyvalahányezer forintos havi nettó fizetéssel. (A hálapénzre utálattal tekintett mindig is.)

Én pedig 3 „kurrens" diplomával tulajdonképpen pályakezdő korom óta Ausztriában és Németországban dolgoztam, egészen a 2000-es évek második feléig-végéig, amikor megpróbáltam azt megvalósítani, amiről Magyarországon manapság sokat beszélnek: „hazahozni a szaktudást".

Nem lehetett – elsősorban éppen annak a mentalitásnak a következtében, hogy ha nem vagy „bulihaver", akkor ellenség vagy, mert „zavarod a köreinket": megfúrod a kisded, lenyúlós játékainkat – és a végén még a magadfajtákkal együtt „ránk hoznál" egy olyan új rendet, amelyben elsősorban a tudás, a tehetség és a szorgalom alapján adják a pluszpontokat az életben. Igen: Magyarország egy kontraszelektált elitek uralta terep – és az elit így is akarja tartani.

Ehhez nem kívántunk tovább asszisztálni!

Nem tudtunk tovább várni arra, hogy majdcsak megváltozik a hozzáállása kellően sok embernek és így képesek lesznek a saját országukat megváltoztatni. Nem akartuk azt, hogy a fiunk is magába szívja ezt a hozzáállást és életstratégiát, amely tönkreteszi az országot. Azt akartuk, hogy a későbbi pozícióját ne a szülei „hovatartozása" és véleménye határozzák meg, hanem a teljesítménye...

Ezért tértünk vissza Németországba.

2. Kikhez passzol Németország?

Ezt az országot csak azoknak ajánlom, akik tehetségesek, szorgalmasak és teljesítőképesek. Akik sosem a kifogást keresik, hogy miért nem jönnek össze a dolgok – és különösen nem másokban keresik a sikertelenség okait. Aki a „Kenjük be sárral!" hozzáállás híve, az legfeljebb turistaként nézze meg Neuschwansteint, vagy igya le magát az Oktoberfesten (az való neki...).

Németországnak az elkövetkezendő tíz évben félmillió jól képzett „bevándorló" szakemberre lesz szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa azt a gazdasági növekedési képességét, amely „benne van". Így akik munkabíró, az itt jó esélyekkel startolhat. Na ja, a nyelvet tudni kell!

A „Majdcsak lesz valahogy!"-gyal idejövők ne sok jóra számítsanak: színvonalas lakást bérelni csak munkaszerződéssel lehet, ráadásul a „belépő" is (akár több-)tízezer eurós tétel. (Egy havi „Warmmiete", bruttó bérleti díj + 3 havi „Kaltmiete", nettó díj + a lakás bebútorozása, stb., mert a bérlakások többsége bútorozatlan, olykor még a konyha sincs meg, új építésű bérlakásoknál.)

Az „aljamunkák" esetében nagy a konkurencia: balkániak, törökök, ázsiaiak - így ezekre életpályát itt ne alapozz! A „csak Magyarországon érvényes" tudással rendelkező diplomások (tanár, jogász - nemzetközi képzettség nélkül, média-kommunikáció szakos, humánértelmiségi, művész, stb.) jobban teszi, ha „lazább" helyet keres az új életéhez.

Orvosok, mérnökök, környezetvédelmi szakemberek, természettudományos / „reál" képzettségűek, informatikusok, szakmunkások – ha magas szintű szaktudással és munkakultúrával rendelkeznek – „willkommen"!

Még valami: aki itt akar maradni véglegesen, annak hosszú éveket kell várnia ahhoz, hogy kérhesse az állampolgárságot. A beugró a német állampolgárság igényléséhez:

* 8 év jogszerű tartózkodás Németországban,

* stabil jövedelemforrás (munkabér, megfelelő távlatú munkaszerződéssel, visszamenőlegesen is az addig itt töltött éveidre, vagy jól működő saját cég, esetleg megfelelő méretű és igazolható forrású magánvagyon),

* a német nyelv ismerete,

* állampolgári eskü

* feladott eredeti állampolgárság (ez utóbbi csak ajánlatos, nem kötelező)

...de ha mindez megvan és német polgárrá válsz, ezzel csatlakoztál a világ egyik „sikercsapatához"!

3. Grüß Gott és Moin

Azonban ez a „csapat" nem egységes, nem homogén (és nem is homofób – de erről még alább lesz szó). Németország valójában számos, egymástól elég erősen különböző régióra oszlik – és ezek nem is követik feltétlenül a tartományhatárokat.

Közhely, hogy a volt NDK a mai napig alacsonyabb életszínvonalat „hoz", ám ez is csak átlag. Ott is vannak „jó helyek", pl. Berlin és bizony a „volt NSZK-s" területeken is találhatni a német átlagnál alacsonyabb nívót, pl. Schleswig-Holstein egyes vidékein.

De a legnagyobb eltérések a helyi kultúrában és dialektusban vannak. Magyarországhoz képest Németország legtöbb helye „sarkosabb" és távolságtartóbb - azonban másképp él és viselkedik egy bajor, egy hamburgi, vagy egy rajnai „lokális átlag"-német. Aki valamelyest a magyarországihoz hasonló életstílust keres, annak vagy Dél-Németországot (Bajorország, Baden-Württemberg), vagy Berlint lehet ajánlani – de „lazáskodni" és pontatlankodni itt sem ajánlatos!

Ne lepődj meg azon, ha a kiérkezés után az otthon tanult „nyelviskolai" németeddel „egy szót sem értesz" abból, amit a helyiek beszélnek: ez a híres tájszólás. Alapból huszonvalahányat tartanak nyilván, de van, hogy a szomszéd faluban is más a „Mundart". Aki már évek óta él egy bizonyos helyen itt és utána áttelepül az ország túlsó felébe, kezdheti ezt elölről... Ez olykor még a született németeknek is „sokkot" okoz.

A német társadalom vertikálisan is tagolt és ez a tagoltság nem csupán a jövedelemtől függ. A feljebb jutás a társadalmi hierarchiában sokkal kevésbé függ a kapcsolatoktól, mint Magyarországon – ám a társadalomban betöltött hely (ahová születsz), determináltabb.

Vannak „körök", ahová szinte kizárt, hogy bejuss (arisztokraták, vagy hamburgi patríciuscsaládok, esetleg a többgenerációs „iparbárók" körei) – és ez nem csak a bevándorlókra, hanem a „köznémetekre" is igaz. Ha úgy vesszük, ebben „igazságtalanabb" és egyenlőtlenebb a német társadalom.

Azonban aki tehetséges és tanult, elvileg bármi lehet itt: akár miniszter, vagy a Volkswagen AG vezérigazgatója is. A társadalmi különbségek sokkal „bevettebbek", mint Magyarországon, ezért sokkal kevesebb az ebből származó irigység is.

Általános a hit abban, hogy aki jobban él, az valószínűleg meg is dolgozott érte. A státuszt itt leginkább az jelzi, hogy hol laksz és kikkel barátkozol – de pl. az autó kevésbé fontos ebből a szempontból. Ha például Münchenben azt mondja valaki, hogy a városon belül Bogenhausenben, vagy Grünwaldban lakik, Hamburgban pedig azt, hogy Blankenesen, vagy Barmbekben, akkor rögtön tudhatod, hogy az illetőt nem a bokorban találták...

Németországban a szülők társadalmi pozíciója korántsem annyira döntő a gyerekek életesélyeiben, iskoláztatásában, mint akár Magyarországon, akár pl. az USA-ban. Az oktatás színvonala magas és kiegyenlítő hatású – még a méregdrága luxus-magániskolák sem adnak komoly pluszt, inkább csak elvárt státusszimbólumok a legfelsőbb kasztban. Persze vannak „gázos" sulik – ezek leginkább a törökök lakta kerületekben működnek.

Ugyanakkor korántsem igaz a német társadalom általános törökgyűlölete. A törökök többsége 2-3 generáció óta él Németországban, sokan német állampolgárok és a gyerekeik gyakran már németnek érzik magukat, az anyanyelvük, kultúrájuk is a német – elég talán leírnom az Özil nevet.

Ők ahhoz hasonló helyzetben vannak, mint a skótok Nagy-Britanniában: általában „angolok", csak ünnepnapokon élnek skótokként. A „vad iszlám" itt nem divat – ugyanakkor Európa legnagyobb mecsete éppen Hamburg közepén áll!

Itt kell szót ejtenem az ország „náci örökségéről" és a hírhedett „német felsőbbrendűség-tudatról" is – amiből nagyon kevés igaz. Itt a szélsőjobboldaliság a „Rechtextremismus" éppúgy a magukat jövőtlennek, a társadalom peremén élőnek érzők (többnyire alacsonyan képzett fiatalok) jellemzője, mint Magyarországon.

És ahogy Magyarországon is létezik erős jobbos attitűd az egyetemi ifjúság egyes csoportjainak köreiben, úgy Németországban is megvan ez a(z itt másfél százados hagyományokkal rendelkező) jelenség: az úgynevezett Burschenschaftok. Ezek eredetileg, a XIX. században, a nemet nacionalizmus ébredése idején alakított diákegyletek voltak és lassan alakultak át (egy részük, mert korántsem mind!) az „intellektuális szélsőjobb" fészkeivé.

Ha valahol jártunkban-keltünkben öltönyös, fejükön fura sapkát viselő, esetleg színes vállszalaggal is „dekorált" ifjakat látunk egy sörözőben, akkor beléjük botlottunk. Amúgy veszélytelenek... Ugatós kutya ritkán harap.

4. „Ha dolgozol, szolga vagy – ha ügyfél, akkor úr!"

Amire viszont bizton számíthatsz Németországban, az a szolgáltatások egységesen magas színvonala és hogy nem lengi körül a közszférát a „Leszarom az ügyfelet!", a munka- és üzleti kapcsolatokat pedig az „Igyekszem átbaszni!" hozzáállás. Senki sem firtatja főnökként, hogy mik a közéleti, politikai preferenciáid – és azt sem, hogy „szexuálisan más" vagy-e? (Erre utaltam már a poszt elején is.) A döntéseket igyekeznek megfontoltan meghozni – és ne lepődj meg, hogy ezt tőled is elvárják majd, munkában és azon kívül is.

Igen: spórolósak! Ez nem az a hely, ahol divat a túlköltekezés, az erőn felüli „kivagyiskodás". (Legfeljebb egyes lumpen-, bűnözői vagy esetleg yuppie-körökben...) Ne számíts arra, hogy a nyakadba borulnak és traktálni fognak. Elválik a munkahelyi kapcsolat és a magánszféra is.

Nincs erőltetett tegeződés sem és nem szokás kollégákkal mély lelki életet élni. Meg lehet kísérelni: úgy fognak rád nézni, mintha azt mondtad volna, hogy kedveled az emberhúst... Ám ennek ellenére, ha jól teljesítesz, akkor nem cseszegetnek és elfogadják, hogy „Herr Kofatsch egy kissé különös ember."

Erősek a helyi közösségek: sportegyletek, hobbikörök, miegymás. Ha be akarsz illeszkedni a „közegbe", akkor ezek jó „bejáratok" lehetnek. Az értelmiségnél általános, hogy intenzív kulturális életet élnek (de nem csak ők!) és „téma" egy-egy színházi előadás, koncert, stb.

Vidéken, főként délen, szokás a népviselet, vagy annak „modernizált" változata: Bajorországban például üzleti megbeszélésére is elmennek bőrnadrágban – de ebben ne akard utánozni őket, mert ez nem a te hagyományod és ízlésficam lenne a részedről! (Persze azt nem tudom, hogy mit lépnek, ha bemész árvalányhajasban / rámás csizmában... Biztosan tolerálnák.)

Ha megismernek és egyenes, megbízhatóan teljesítő imázsod alakul ki, akkor előbb-utóbb elkezdenek meghívni magánköreikbe is: hétvégi grillezés, esti sörözés, stb. - keresztszülő viszont talán életedben sem leszel.

Viszont a gyerekeid már nagy valószínűséggel „igazi németek" lesznek – legfeljebb a bajorok furcsállják majd a vezetéknevüket és úgy veszi, mintha a „Molnar" is valami olyanféle „porosz" név lenne, mint a „Merkel"...

Ha elfogadod a szabályaikat – mert esetleg azok meg is egyeznek a tiéiddel – akkor befogad a német társadalom. Ha pedig nem, akkor előbb-utóbb elmész innen – erre számíts!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr554829984

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Marad-e az autópálya a város közepén? 2012.10.10. 15:21:16

Az,_hogy_eddig milyen volt a Ferenciek tere környéke volt, összefoglalja a taj-kert.blog. Az, hogy milyen lesz, arról holnap, október 11-én, csütörtökön 17 órától tart hivatalos tájékoztatót az V. kerületi Önkormányzat. Most kell a véleményt elmondani,...

Trackback: Marad-e az autópálya a város közepén? 2012.10.10. 15:21:09

Az,_hogy_eddig milyen volt a Ferenciek tere környéke volt, összefoglalja a taj-kert.blog. Az, hogy milyen lesz, arról holnap, október 11-én, csütörtökön 17 órától tart hivatalos tájékoztatót az V. kerületi Önkormányzat. Most kell a véleményt elmondani,...

Trackback: 3 Malac építési tanácsai 1. csatorna 2012.10.10. 14:07:44

Ne feledd Szakikám, ami befolyik az egyszer ki is folyik, és nem mindegy, hogy hol! Tervezz, rajzolj, gondolkodj! Mielőtt véglegesen összeállítod, tégy úgy mint a kíváncsi tinédzser: tedd be gumi nélkül! Hidd el, a PVC és a gumitö...

Trackback: Terraformálás Kft 2012.10.10. 08:01:02

Miközben az első szakipari munkálatokon átlendültünk, akár egy turbócsiga a 400 méteres akadálypályán, gyönyörű hasonlat virradt fel elaprózott gondolataim romjai felett: Kis lépés a ház életében, de hatalmas ugrás nekünk! Elkészültünk a csatorna bevez...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 16:41:19

Ez a blogom sem érdekelte soha a blog.hu-t és az index.hu-t.

Azért nem, mert színvonalas, minőségi blog. Kontraszelekció van Magyarországon, ez a baj.

· ile-de-france.blog.hu/

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 16:42:43

@váj mí: Elhiszem. Gondolom mi is a figyelmességért kaptuk. Bár nálunk "bandaháború" lett a német tourokból, mert mi magyar lánykák tudtunk németül valamennyit, értettük ha a saját nyelvén rendelt és visszagagyogtunk amennyit megtanultunk az iskolában. Ezt nagyon szerették. Ezért néha elkezdtek névre szóló borítékok jönni nekünk a tour végén, meg a külön zsebbe dugdosás. És ugye a "semmilyen nyelvet nem beszélő, de mindenki egyenlő" angolok nem szerették. Persze mindig felajánlottuk, hogy betesszük a közösbe. De akkor visszakoztak, h nem dehogy. Ti kaptátok.

ottomoll 2012.10.10. 16:45:22

@Nitnitnit: Én azért tudnék örülni a vasárnapi csendnek. Az állandóan hangosan csaholó kutyára mit lépnek? Van valami szabály erre ott? Engem baromira zavar, de itt nincs mit tenni ellene..

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 16:45:41

"Nem lehetett – elsősorban éppen annak a mentalitásnak a következtében, hogy ha nem vagy „bulihaver", akkor ellenség vagy, mert „zavarod a köreinket": megfúrod a kisded, lenyúlós játékainkat – és a végén még a magadfajtákkal együtt „ránk hoznál" egy olyan új rendet, amelyben elsősorban a tudás, a tehetség és a szorgalom alapján adják a pluszpontokat az életben. Igen: Magyarország egy kontraszelektált elitek uralta terep – és az elit így is akarja tartani."

így van, és hangsúlyoznám, EZ IGAZ AZ INDEX.HU és BLOG.HU-ra is.

Blogger Géza 2012.10.10. 16:48:44

@Brendel Mátyás: Mi van, Matyi? Kevés a címlap? Nem fogy a vörös újság?

Augustin 2012.10.10. 16:49:40

@Gondolkodni Próbáló Birca: Én ezt nem hiszem el. Szerintem ez az előző rendszerben lehetett, ha igaz.

GolyofogoToni 2012.10.10. 16:51:51

@váj mí: Nem köpködök, haragszom rajuk, mert egy nagyon jo orszag lehetne. Sajnalom ha felreertetted.
Ne aggodj, hagylak.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 16:52:17

@ottomoll: Jó kérdésed, sosem hallottam kutyát. Visszagondolva fura is, mert kertvárosban éltek, akikhez látogatni jártam.

Nem tudom mit tesznek a kutyaugatással. Nevelik a kutyát.
Angliában sem volt jellemző a kutyaugatás így visszagondolva.

Itthon nekünk is probléma, a felettünk lakó minden reggel bezárja a szerencsétlen kutyát, aki egész nap megállás nélkül ugat. Az egyik cicámat érzékenyen érinti és 2-3 óránként feldob neki egy miau-t, na attól még jobban nekikezd.

Ennek utána jártam, itthon, kertes házban sok mindent nem tudsz tenni, ha nincs a jogszabályban előírtnál több kutya.
Társasházban a közvetlen szomszédok 75%ának írásos engedélye szükséges a kutyatartáshoz. A zavaró kutyát jelenteni lehet a jegyzőnél, aki felméri a helyzetet és előírhatja a kutya gyepmesteri telepre való szállítását.

Gyepire nem küldenék kutyát. Ezért nem lépünk mi sem. Kértük már szépen is, de nem nagyon hat.
Egy jól nevelt, jó idegrendszerű kutya nem ugat naphosszat.

Annak sem vagyok híve, hogy petícióban szólítsuk fel, mert félek, hogy kiteszi szerencsétlen az árokparton, vagy rosszabb. :-/

váj mí 2012.10.10. 16:52:36

@Nitnitnit: Húúúúh, nekem erről meg a hajós tapasztalataim jutnak eszembe, de pont az amerikai/angol turistákkal. A hajón ugye, alap volt a német, viszont angolul nem sokan tudtak, a nappali recis,m két pincérgyerek meg én a bárnál. Hát mindannyian sok borravalót kaptunk, hogy angolul voltunk kedvesek hozzájuk. Ezt persze, külön, mnondjuk, megrendelte tőlem a bloody-maryt a napozófedélzetre, kivittem , és kaptam 10 eurót. (a pia benne volt az út árában). Vagy beszállásnál levitte az indi housekeeper a bőröndöt, de kértek még pár plusz vállfát és párnát. Ezt az indi srác nem értette, hát hívott engem, kaptunk ezért megint egy 10-est, amit elosztottunk .. Ilyesmik ... ;).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 16:54:42

"Aki már évek óta él egy bizonyos helyen itt és utána áttelepül az ország túlsó felébe, kezdheti ezt elölről... Ez olykor még a született németeknek is „sokkot" okoz."

ez túlzás. én Lindauban élek, itt erős a tájszólás, de még csak egyszer volt bajom vele egy utcaseprővel.

picikisköcsög 2012.10.10. 16:55:12

kurrens diploma: mérnök - info - közgazdász/jogász? Feleséged szakmája? PhDja? Életem értelmetlensége nem PhD-s, csak szakvizsgás , igaz cikkeket ír + ügyel + oktat, DE alapból többet keres mint 128netto. Nem keverted meg véletlen a számokat? NEm 218, 281,821,812? Nekem ez egy kicsit nem életszagú, olyan "csak azt várom aki nekem már elsőre tetszlk, és azt csinálja ami nekem tetszik" gondolkodásúaknak tünteti fel a németeket. De akkor az egyéni ötletek!kreativitás - ami előreviszi a zemberiséget - hol van? Sztem téged a vitya átbaszott anyagilag, és inkább pénzt akarsz keresni, nem Mo-t szeretni és itt élni.Jég veled!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 16:56:06

kicsit zavaros az, hogy erősebb vagy gyengébb-e a társadalmi determináció, hol egyiket, hol az ellenkezőjét áll0tja a blogbejegyzés, ezt a részt nem kell elhinni.

a többi jó.

GolyofogoToni 2012.10.10. 16:57:35

@ottomoll: Kik? A nemetek, ha beragnak? Nalunk sincs semmi összefogas.
Angliaban is mi volt? Az angolok köpködtek az arabokat? Ki lett megvedve? az arab, mert hogy neki jogai vannak es mert hogy ö ott született...
Nemetorszagban ugyanez van, mondom is haveroknak meg ott mindig, hogy en szidhatom öket, ök nem. :D
Es meg csak rosszabb lesz, török ügyben. Egyre több a negro is, nezem hetvegente, amikor visszajarok, hogy regebben nem volt ennyi. Mindegy. A lenyeg, hogy összefogni nem fognak a külföldiek ellen, mert nem mernek. Mert jön Cem Özdemir a Zöldektöl es megmagyarazza, hogy a törökök igy meg ugy, a ruszkik meg ugy...

váj mí 2012.10.10. 17:01:04

@GolyofogoToni: Te, ez egy nagyon jó ország(rész). De azért Skóciába ne menjél, mert nagyot fogsz csalódni a Brit Birodalomban.
Azért érdekes vagy, nekem Kelet-Németország nem jön be, de egy-.egy tartomány miatt lehúzni mindent, meg hülyeségeket állítani.... hát, tudod, legalább az a veszély nem fenyeget, hogy valaha találkozzak veled, mert nekem meg Svájc nem jön be. Csak én, veled ellentétben nem húzom le az országot.

váj mí 2012.10.10. 17:05:28

@Brendel Mátyás: Címlapos lett, hogy ideevett a fene?

subtotal 2012.10.10. 17:05:50

@_Maverick: Darmstadt és Frankfurt, ahol 4 sávos az AutoBahn, ott kell is nyomni, nem lődörgünk 65mph-val :)

Viccet félretéve, rokonok élnek Darmstadt mellett, de közlekedésben sem ott sem máshol az országban én nem találkoztam agresszivitással, meglepő amit írsz. Főleg, hogy a levillogást már ott is büntetik.

A bejegyzéssel kapcsolatban: én mindig úgy érzem, mintha otthon lennék Németországban is. Vannak sváb felmenőim, lehet ezért.
Mikor munkaügyben jártunk kinn, akkor is normális, közvetlen emberekkel találkoztunk, például Münchenben is.
Játszunk is a gondolattal, hogy kipróbáljuk, milyen ott élni...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 17:06:29

@Blogger Géza: a Piroslap kösz, jól van. amikor írok rá, akkor vannak más hírgyújtók, akik kiemelik. nem mindenki olyan aljas, szemét, mint a blog.hu és az index.hu managerei, főszerkesztői.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.10. 17:07:41

@váj mí: mit gondolsz ez a tömeg itt azért tévedt ide, mert véletlenül erre járt?:) vagy, mert érdeklik őket, a sz0nvonalas blogok, és éjt nappallá téve böngésztek végig minden blogot?

Frau Holle 2012.10.10. 17:08:38

@váj mí: Ugye milyen rosszul néz ki? :)

GolyofogoToni 2012.10.10. 17:10:31

@váj mí: Hat Kelet-Nemetorszag az... igen. :D
Ha odairtad volna, hogy netto vagy brutto akkor jobban kitalalja az ember, hogy mennyire lehet belöle megelni. mert ha brutto, akkor eleg szükös. meg ugye függ attol, hogy hol lakik az ember, milyenek a lakas arak, lasd. S, M, HH stb...
a nemet akkor is egy lehetetlen nep marad. hallgass meg egy-ket sör kivetele közben nehany frankfurti vagy berlini rapet. azok a török, kurd meg egyeb arab gyerekek tudjak miröl beszelnek. :)
a fene se jött volna DE-böl ha a bruttobol jo netto marad, raadasul egy vilagcegnel, meg AngiMerkelMami nem allandoan a görögöknek adna a kölcsönt, aztan meg az adodban meg a növekvö arakban benne van...

Taxomükke (UK) 2012.10.10. 17:13:16

@Blogger Géza: ... vagy talán a Szabadság...?

dekonstruktőr 2012.10.10. 17:13:23

Látszik, hogy az illető egyetemi körökben nem nagyon forgolódik Németországban, ugyanis az egyetemeken szinte csak a baloldal nyomait látod van.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.10.10. 17:14:05

Cseppet zavaró, hogy miduntalan olyan cikkeket hoztok, ahol itthon nem kint meg remekül boldogulnak.

Saját ismerettségi körömben viszont statiztikailag alig van 1-2 aki kint maradt, pedig jóval többen próbálkoztak.
Javarésze leragadt a felmosóvödörnél építkezéseknél, nulla félretett pénzzel majd üres zsebbel hazajött.

ottomoll 2012.10.10. 17:14:19

@GolyofogoToni: Egyszer majd összefognak,és akkor majd lesz nemulass. Ők ilyenek. Sokáig tart, de ha egyszer elszakad a cérna, akkor a legdurvább módszereket veszik igénybe. (Mint ahogy ez egyszer már meg is történt...)

váj mí 2012.10.10. 17:15:08

@Brendel Mátyás: Részemről utóbbi, bármilyen hihetetlen is ez számodra. De amilyen ámokfutást csináltál a múltkor a Modoroson, azt itt ne add elő. Álld meg valahogy... rendben?

@Frau Holle: Hm, most zavarban vagyok. Mire gondolsz pontosan?

m.o.p. 2012.10.10. 17:15:49

@genyamagyar: :D nekem mindegy mit vet a magyar az Alföldön. Nekem a német gazdaság prosperálásához több érdekem fűződik, mint a magyarhoz, szóval ha szerinted, és/vagy a magyarok szerint, IMF kell, meg hitel, hajrá! Meg is fogom köszönni. Azért érdekes, hogy te, mint Magyar, jobban véded a németeket mint én, aki közülük való...

Taxomükke (UK) 2012.10.10. 17:17:02

@Nitnitnit: "Azért kutya, hogy ugasson" - vélik sokan. Szerintem nem.
Rendszeresen viszem sétálni a kutyát, többször rám szóltak, hogy ne menjünk arra, mert ugat a többi kutya. Nem ám a saját kutyáját neveli meg, neeeeem, én maradjak otthon. Megafaszom.

bpetya75 2012.10.10. 17:17:25

@Nyulz of the World:

Mi vóna? Nőből van :-) Bár gondolom a fiúk is ilyenek. Szóval csak a sztereotípiáim rabja vagyok. Esetleg mocsok hímsoviniszta ;-)

Az tény, hogy kínomban már szinte hetente kicsúszik, hogy "Nővel ne kezdjen az ember!" Komolyan fel kell kössem az alsót, mert mind a négy próbál dirigálni nekem. Mondjuk a kicsik egymásnak is. Meglepő módon a legkevésbé anyósom dirigenskedik :-D

GolyofogoToni 2012.10.10. 17:18:40

@ottomoll: Szoval azt mondod, jön meg egy Adolf-fele alak es kitakaritja az összes külföldit Nemetorszagbol?
A görögök mar meg is talaltak: Merkel szemelyeben :D

ottomoll 2012.10.10. 17:19:47

@Nitnitnit: Én sajnos kertesházban lakom, úgyhogy itt nem sok jogi lehetőség van. Különösen bosszantó, hogy egy nagytestű kutyáról van szó. és hajnal 5 után már nem nagyon lehet tőle aludni (persze a szomszéd úr koránkelő, úgyhogy őt nem zavarja).
Ultrahangos kutyariasztón gondolkodom. Bár kételkedem a hatékonyságában, de azért egy próbát megér.

Frau Holle 2012.10.10. 17:20:26

@váj mí: Zavarba hoztalak? A betyárját! :)
Arra gondoltam, hogy felemlítetted Golyófogó Tóninak, hogy "visszafelé köpköd", meg "lehúzza az országot" (szerinted), ahol korábban élt. Régóta olvasgatlak, és ez - őszintén szólva - meglepett.

jet set 2012.10.10. 17:22:04

A posztoló stílusa irritálóan felsőbbrendű és lenéző. De ugye a németek nem ilyenek?

ottomoll 2012.10.10. 17:23:36

@GolyofogoToni: Majd meglátjuk. Mindenesetre ha sorozatosan gyűlnek a sérelmek az robbanáshoz szokott vezetni.
Ennek a egy halvány kis előszele már meg is történt a kebabos gyilkosságok formájában. Hasonló volt, mint nálunk a romagyilkosságok, csak itt török kebab árusok (6) voltak az áldozatok.

váj mí 2012.10.10. 17:23:51

@GolyofogoToni: Ok, Drezda nekem sem a kedvencem, gyakorlatilag az élvezhető belőle, ami az Elbáról látszik hajóról, a Theaterplatz. Én a Neustadtban éltem, amikor ott dolgoztam.
Ok, akkor javítom magam, Stutgartban, sima felszolgálóként, ha jó vagy a szakmádban simán megkereshetsz havi 1800-2000 eurót nettóban, tringkelddel együtt. Különben meg tudod te is, hivatalosan maximum úgy kb. 1000 -1100 euróra jön ki a nettó fizetés ilyen munkakörben. Aki meg minimum 500 eurót nem tud kihozni trinkgeldként ebben a szakmában havonta, az csináljon mást, ahol nem kell embereket látnia sem. De tényleg.

Frau Holle 2012.10.10. 17:25:28

@jet set: Nem. Csak az első pár hónapban. :))

GolyofogoToni 2012.10.10. 17:26:17

@ottomoll: Igen, emlekszem ra. De hat az is olyan tiszavirag-eletü volt mint otthon a romadolog nem gondolod?

GolyofogoToni 2012.10.10. 17:28:08

@váj mí: Ertelek. Igen ezt mondtam, hogy DE-ben azert 1000-1100 nettoban semmi. Erre ertettem. Ezt viszont nem tudtam, hogy ennyi lovet össze lehet hozni Trinkgeldkent. :))

váj mí 2012.10.10. 17:33:41

@Frau Holle: No, azt képzeld el ;).
Ahham értem, és valszeg, valamilyen szinten igazad is van, hiszen én is eléggé kritizáltam már Magyarországot a mindenféle posztok alatt.
De tudod, én annyira szeretném, hogy ez otthon ne így legyen, hogy életem utolsó évtizedeiben otthon élhessek, és ne otthon-otthon. Ok, persze, én is elmenekültem.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 17:34:49

@Taxomükke: Az a baj, hogy másra tartjuk a kutyát. És másként. A kutya nem arra van, hogy ugasson, a házőrző sem.

Sokan azért tartanak kutyát, hogy védje a területet a behatolótól, vagy legalább elijessze, jelezzen, ha valaki bejönne. Innen a mondás, hogy azért van, hogy ugasson.

Ha itthon is lenne olyan rendelet, ami szabályozza, mondjuk csak vasárnapra, a csendet, rögtön máshogy állna hozzá mindenki.

Van, ahol a kutya elsősorban társ, háziállat, családtag.

Nyilván rengeteget számít, hogy pl a németeknél és az angoloknál nem divat a magas kerítés, ha van. Nincs akkora félsz a behatolótól, hogy arra kelljen a kutya.

Majd kitértem a hitemből, amikor következő zajlott le velem, külföldön, circa 2 éve:
Boltba indulunk. Rászólok a társamra, hogy nem zársz be?
-Minek?
-Mi az hogy minek? Ennyi erővel tárva nyitva hagyhatnád.
-Dehogy hagyom, elcsavarog a kutya...

No ennyit, a betörésről, meg kutyáról. Tudom, hogy ott is van gond. Csak valahogy másképp állnak hozzá, és nem a kutya a területvédés eszköze, így nem ugat, nem zavar etc..

nyúzott arcú lány 2012.10.10. 17:36:32

Hányinger, kb. ott hagytam abba, hogy ök magasan kvalifikált munkaerők...

ottomoll 2012.10.10. 17:37:40

@GolyofogoToni: Mindkettő csak halvány előjel. Rossz ómen ha úgy tetszik. Egy holokausztkutatótól hallottam, hogyha 1900 táján megkérdeztek volna valakit, hogy hol fogják a zsidó lakosságot tömegesen kiírtani, valószínűleg Németországot tette volna az utolsó helyre. Épp olyan kép élt az országról, mint ma, civilizált, magas kultúrájú ország erős iparral. És mégis mi történt 30-40 évvel később...?

váj mí 2012.10.10. 17:43:35

@GolyofogoToni: De ezek tipikusan borravalós szakmák, ahol tényleg centben mérik a sikerességet. Ahol dolgoztam, ott, ha valaki tartósan (nem 1-2 hónapot) 500 euró alá ment trinkgeldben havonta, a főnök elbeszélgetett vele, hogy mit csinál rosszul. Ha nem javított, csomagolhatott Ja, a trinkgeldek összege nyilvános volt, és abból a főnök egy centet el nem vett volna. Az ő haszna nem ezen múlt. Ehhez képest otthon, ugye nem kell részleteznem ....

nyúzott arcú lány 2012.10.10. 17:45:18

Meg még azt szeretném kérdezni, hogy abban mi a´"német származás", hogy az EGYIK ágon a dédszülei németek voltak?
Az embernek van még 7 pár dédszülöje... azaz 14 dédszülöje. Max 0.125 (2/16) arányban német "származású"...

ottomoll 2012.10.10. 17:45:28

@Nitnitnit: Hát igen, más ország más kultúra. Mindenesetre sztem a jó házőrző nem arról ismerszik meg, hogy egyfolytában ugat. Ennek éppúgy nincs információértéke, mint annak ha egyáltalán nem ugat. Akkor ugasson ha valaki a kapuban áll. Ha meg valaki bemászna, azt kapja el. Ennyi.
Egyébként az ultrahangos cucc idomításra is használható.

nyúzott arcú lány 2012.10.10. 17:49:56

Na jó az arányokat elszámoltam, mert csak 8 dédszülönk, van de akkor is csak negyedrészben német...

Frau Holle 2012.10.10. 17:52:58

@váj mí: Nem piszkálni akartalak, csak rácsodálkoztam.
De ha nem bánod, a zavarba hozást egyfajta eredménynek könyvelem el. :)

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.10.10. 17:54:06

@büdipeti:
"attól hogy valaki német, nem szükségszerűen jobb egy magyarnál bármiben."

A cikk nem állított ilyet sehol, csak a tényeket foglalta össze.

"A cikkből számomra érződő németes nagyképűséget pedig nem szeretem, sőt egyenesen dühít, mert a logikai vonalat követve én nem ilyen voltam és ilyen emberekkel dolgoztam Magyarországon."

Ha számodra németes nagyképűség érződik, ami dűhít is ráadásul, akkor 1. vagy ne olvass ilyesmit, mert csak idegesíted magad vele, 2. kezeld a nagyképűséget, mint saját problémádat, mert ha így látsz valamit és idegesít, az azért van, mert neked is az a gondod. Az általad érzékelt világ, ami egy tükörkép ezt mutatja számodra.

Meg lehet ám tanulni kezelni is a problémáinkat, nem kell mindig mindent a másikra kenni, vagy másokra mutogatni ám.
A cikk írója pont az ilyen mentalitás elől menekült Németországba, amit te itt bemutatsz.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.10. 17:54:16

@ottomoll: Erről eszembe jutott barátnőmék nagy fekete kutyája. Aki néz. Semmit nem csinál. Néz. És fekete. És nagy. Havonta egyszer ugat, de akkor okkal. Senki, meg sem próbál bemenni. Mondjuk ő nem is azért került hozzájuk, hogy őrizzen, hanem, hogy ne altassák el, mert ráunt valaki. De jó szolgálatot tesz, a környező kerteket se szívesen látogatják miatta :D

karalabe4 · http://eletazortoronyutan.blogspot.com/ 2012.10.10. 18:05:42

@ottomoll:
ilyen bárhol megtörténhet. Pontosan ezt bizonyította a Milgram kisérlet a 60-as években, mert a Holokauszt borzalmait a német nép lelkületére akarták fogni.
eletazortoronyutan.blogspot.hu/2011/12/milgram-kiserlet.html

váj mí 2012.10.10. 18:07:54

@nyúzott arcú lány: Megkérheti rá a német állampolgárságot, mint az én egyik nagyanyai nagybátyám, aki a szász felmenőkre kérte és kapta meg. Általa nekem még egyszerűbb dolgom lenne, ha német állampolgárságot akarnék, mert ő ugyebár még közelebbi rokon, mint anno volt a nagybácsi dédpapája.
(Nem, nem kell német állampolgárság, bár a családban igazolhatóan többféle német nemzetiség is fellelhető, így a német állam alanyi jogon is megadná előbb-utóbb, a magyar állam meg pláne, csak kérni kellene. De nekem tökéletesen megfelel e román egyelőre. Akkor is ha az angol konzervatívok végigverik az EU-n, hogy a bolgár és román polgárokat szűrjék ezentúl. Anglia nekem nagyon nem "baba", tőlük függetlenül sem" ;) ).

ottomoll 2012.10.10. 18:14:00

@Nitnitnit: Na egy ilyen kutya kellene a szomszédba is..
Ez egyébként egy Bernáthegyi keverék, de nagy méretei ellenére igen aktív, és meglepő módon viszonylag magas, irritáló hangja van.

ottomoll 2012.10.10. 18:17:35

@karalabe4: Igen, bárhol megtörténhet, de ha a német egyszer belekezd valamibe akkor azt tökéletesen fogja végrehajtani.
A hasonló tölténremi korban történt örmény népirtás eléggé esetleges volt az iparszerű halálgyárakhoz képest.

váj mí 2012.10.10. 18:17:53

@Frau Holle: Persze, akár piszkálhatsz is. Normálisnak tekinthető kertetek között imádok vitatkozni.
Hm, nem bánom ;).

balazsj. 2012.10.10. 18:57:35

Köszönöm a "méles" tájékoztatást. De én másképp értelmezem.
Vagy a kákán is csomót keresek?

Sátán meg a Jocó 2012.10.10. 19:21:52

Úgy bírom ez ilyen önjelölt megmondóembereket :)

Idejön lemucsaizni bennünket, verve mellét a diplomái számával.
Panaszkodik az előítéletek miatt, de zűrös törökökről panaszkodik, majd leproliz pár tartományt, kis kerület-sznoboskodással fűszerezve.

Tudod, mit, kedves Poszt toló? Te egy minősített esetű szarházi vagy, jobb is, hogy eltakarodsz innen :)

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.10.10. 19:27:57

@subtotal: igen, valóban nem lehet lődörögni. :) Sajnos az 1,4-es Toyota néha valóban jól érzi magát 65 mph-n. :)

Egyébként agresszívnek nem nevezném az állapotokat, tényleg csak a végtelen nyugodt (és lassú) amerikai autózáshoz képest eseménydús a dolog, de a 10 évvel ezelőtti nyaraláshoz képest szerintem határozottan türelmetlenebbek lettek a sofőrök. A parkolással kapcsolatos állapotokat tartom, mert mindennap meg kell küzdenem a helyért.

Nem érzem magamat idegenül, inkább csak szokom a viszonyokat. :) Nagyon érdekes élmény az USA után újra szembesülni az európai viszonyokkal és látni a különbségeket.

váj mí 2012.10.10. 19:36:52

@Sátán meg a Jocó: Te, ez nem az a blog. Címet tévesztettél. Ennyi.

genyamagyar 2012.10.10. 19:40:13

@Sátán meg a Jocó: "Te egy minősített esetű szarházi vagy, jobb is, hogy eltakarodsz innen :)"

Tipikus frusztrált magyar mentalitás.

Úgy mondom, hogy megértsd azzal a balkáni köcsög agyaddal: Húzzajókurvaédesanyádbatemajomfaszszopógeciláda!

Tudod, az az érdekes, hogy ezt a jókívánságot nem lehetne elmondani németül. Azért nem, mert a németek nem tudnak sem anyázni, sem káromkodni. Nincs rá szavuk. Max. annyit mondank, hogy Seiss! Most képzelj el egy kultúrát, ahol nincs igány a kurvaanyázásra. (Ha lenne igény, lenne rá szavuk is.)

Szóval tünés innen te köcsög buzeráns!

genyamagyar 2012.10.10. 19:43:25

@_Maverick: "határozottan türelmetlenebbek lettek a sofőrök."

Sok a bevándorolt... hozza magával a "kultúrát".

importante 2012.10.10. 20:19:40

a legtobb magyarnak van legalabb ket svab/szlav/zsido/stb dedszuloje a 8-bol, nyilvanvaloan ez nem jelent semmit. Ha a posztironak magyar az anyanyelve es Magyaroszagon is szocializalodott, akkor hagyjuk mar a rizsat. A gyereke majd nemet lesz, OK, (a nemet kulturkorben fog szocializalodni) de o maga azert inkabb Ozil nagyapjanak a megfeleloje, mint Ozile.

Taxomükke (UK) 2012.10.10. 20:45:06

@Nitnitnit: Na igen, nekem is az tűnt fel itt Angliában, hogy nincs kutyaugatás... :) Mondjuk a mi kutyánkkal jártunk oskolába, úgyhogy az átlagosnál "kicsit" jólneveltebb. Egyrészt póráz nélkül tudok vele sétálni, másrészt nyitva hagyhatom a kaput, nem megy ki, hiszen a gazdi engedélye nélkül nem megyünk be és nem megyünk ki, ugyebár...

Északifény74 2012.10.10. 20:57:19

@Gondolkodni Próbáló Birca: Ezt úgy-e esti mesének szántad????mert úgy baromság, ahogy van...
A norvégoknál toleránsabb ember nem sok van, nekem elhiheted...és én nem az ismerősömtől hallottam!

Még mindig jobb, hogy hétvégén részegek,mintha minden nap azok lennének...persze van olyan is gondolom.

Bicepsz Elek 2012.10.11. 00:37:05

@váj mí: Na ja kell nekik az ember. Bar en ismerek rengeteg oroszt (orosz zsidot), aki szinten megkerelmezi a nemet allampolgarsagot. Sokan megis kaptak nyugdijjal egyutt. Masok meg magyar allampolgarsagot vesznek 20-30 000 ajroeeee kis falusi pogaaamesterektol.

A cikk tetszik, csak azert a nemet mentalitas is valtozik. Masreszt azt hallottam, ha tulsagosan steberkedsz, akkor a kollegak szepen leallitanak(tul gyorsan dolgozol). Lattam egy filmet az 1945-ben kitelepitett svabokrol. A nemetek jovevenykent gunyoltak oket, de a jovevenyek szorgalmasabbak voltak, mint a helyiek. Szoval ennyit a nagu nemet munkamoralrol. Inkabb kozossegibb emberek. A magyar is tudna dolgozni, de individualista+/urambatyjam nep. Elviszik az energiait a felesleges vetelkedesek. Eroskezu, megfontolt vezeto alatt viszont csodakra kepes(a Viktor nem az).

Gerry. 2012.10.11. 03:02:40

A magyar viszonyokrol szolva teljesen igaza van a posztironak, es az is igaz, amit No-rol ir. Ezzel egyutt a torok kerdest meglehetosen lazan kezeli, mintha az eg egy adta vilagon semmi problema nem lenne pl. a 3. generacios torokokkel (azon kivul, hogy megemliti, a torokok "teruleteken" levo iskolak gazosak tudnak lenni), es az o beka feneke alatt levo mutatoikkal, legyen szo foglalkoztatasrol avagy oktatasrol.

Nemi -?- arrogancia is fellelheto, az irasban, peldanak okaert hogy aki nem muszaki es hasonlo teruleten vegzett, az keressen "puhabb" helyet - aranyaiban, munkaeropiaciliag igaza van, de azert kicsit lehetne arnyalni, es kevesbe pokhendien talalni a dolgokat. Ami mar csak azert sem artana, mert a magas lorol sikerul osszevetni a skotokat a torokokkel, ami tenyleg, alairtan telitalalat. Esetleg ajanlanam meg a szomaliaiak es a lappok, tovabba a flamandok es a pakisztaniak osszeveteset.

bpetya75 2012.10.11. 09:16:50

@_Maverick:

Hamar megjelent az írásod. Itt is nagy gratula érte, nagyon jó lett.

Lenne egy kérdésem. Hogyan oldottad meg, hogy a szöveg bizonyos szavai linkek legyenek? Én is tervezek írni egy újabb posztot, és szeretném használni ezt az okosságot.

Tanítsz, Mester? ;-)

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.10.11. 09:20:44

@bpetya75: Köszönöm szépen!:)

Hát, ha csak beküldöd az írást, akkor word-be kell linkelni, ami egyszerűen megy (kijelöl, beszúrás, hyperlink). Utána a dokumentumból másolás során a blog.hu megtartja a linket automatikusa.

Ha pedig te magad szerkesztesz blogot a blog.hu-n, akkor a szerkesztő ablakban a második sorban van egy kis láncocska ikon, arra kell kattintani a használni kívánt szöveg kijelölése után.

bpetya75 2012.10.11. 09:24:09

@_Maverick:

Köszi! Köszi! Köszi!

Ezt gyorsan lementem magamnak, mert agyam, mint a szita...

radikalisviccek 2012.10.11. 15:23:44

@Brendel Mátyás: kormányellenes uszításra jó volt a vörös újságod, de most már más irányvonal van ukázba adva, most azt futtatják :)
Amúgy igazad van a színvonallal kapcsolatban, de talán épp azon kezdtek javítani akkor, amikor a tartalmilag üres, formailag minősíthetetlen blogocskádat végre leszedték a címlapról, remélem, véglegesen.

A frusztrációidat meg éld ki máshol.

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.11. 17:20:18

Ez a poszt egy idealizált, mesebeli Németországról szól, amely mára már egész biztosan eltűnt, sőt kétlem, hogy így, ebben a formában valaha is létezett. Az ország valós helyzetéről, a német emberek valós viselkedéséről és lelkiállapotáról sokkal realistább (és jóval kevésbé hízelgő) képet lehet kapni az online újságok fórumhozzászólásaiból. Ezekből nagyjából azt vélem kiolvasni, hogy a német társadalom mentálhigiénés helyzete (pl. frusztrációk, pesszimizmus, közömbösség, irígység, bizalomhiány, politikautálat terén) alig jobb, mint a magyaré.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.11. 17:41:58

@radikalisviccek:

"kormányellenes uszításra jó volt a vörös újságod, de most már más irányvonal van ukázba adva, most azt futtatják :)"

ez felszínes dolog, két irányból is.

1) az indexen számos kormányellenes dolog jelenik meg, és olyan nálam jóval "vörösebb újság" is, mint az egyenl0tő blog.

2) a Piroslapon sok DKI és LMP kritika is van

tehát nem,. az index merő személes besértődésből mellőzi a Piroslapot. konkrétan Sára László az,a ki a saját sértődöttségét nem tudja félretenni a profizmus jegyében.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.11. 17:43:52

@Gerardus A. Lodewijk: "a német emberek valós viselkedéséről és lelkiállapotáról sokkal realistább (és jóval kevésbé hízelgő) képet lehet kapni az online újságok fórumhozzászólásaiból. "

te fórumozásból akarod cáfolni a valós életbeli tapasztalatokat? ne röhögtessél már, ekkora loser vagy?!:)

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.11. 18:17:45

@Brendel Mátyás: Számomra elég valószínű, hogy a névtelenség (vagy kvázi-névtelenség) álarca mögött őszintébbek lesznek a hozzászólók, mintha névvel és arccal kellene vállalni a véleményüket egy polkorrektséggel agymosott társadalomban.
Persze ne a bild.de fórumaira gondoljunk, annál azért vannak komolyabban vehetők. Nem is feltétlenül a hozzászólás konkrét tartalma az érdekes, hanem az abból a társadalom lelkivilágára nézve levonható következtetések.

rajen 2012.10.11. 18:55:27

Ez mitől olyan érdekes poszt? Lehet, hogy csak én olvasok túl sokat, de sok újat nem mondott... Felszínes. Bemásolok egy hozzászólást máshonnan, olyantól, aki most Németo.-ban él, de élt Angliában is, és nem tányérmosó, hanem orvos.

"Hatalmas tévedés. A német nép mindig is rasszista volt, és a mai napig az. Holnap reggelig tudnék erről mesélni. Itt élek most már több, mint egy éve, úgyhogy hidd el, meg tudom ítélni ezt.

Egy dolog változott: a németek a 2. világháború óta megtanulták, hogy bármennyire szeretnék, nem tudják kiirtani az egész világot, mert ehhez még az ő erejük is kevés. Így aztán megtanulták legalábbis megtűrni azt az általuk Untermensch-nek tartott réteget, ami PONTOSAN azt csinálja, amit ők mondanak. Ezeket az alsóbbrendű embereket ma már – legalábbis néhány német – meg is tanulták valamilyen szinten értékelni.

Bevándorlóként SOHA nem lesznek még KÖZEL sem olyan esélyeid, mint egy született németnek, de kemény munkával, és a játékszabályok 100%-os betartásával és elfogadásával bevándorlóként is részese lehetsz egy olyan rendszernek, ami elfogadható számodra is meg az ő számukra is. De még ha mindent úgy is csinálsz, ahogy elvárják, akkor is el kell fogadd, hogy időről időre beléd törlik a lábukat és megaláznak, KIZÁRÓLAG azért, hogy érezd, hol a helyed.

A legutóbbi személyes példa: augusztus végén a kórházban, ahol most dolgozom a professzor felajánlott egy továbbképzést intenzív terápiás témakörben. A továbbképzés november 4-6-áig lenne, vagyis november 4-én, pénteken, elvileg el kéne engedjenek tanulmányi szabadságra. Augusztus vége óta kb. 10 különböző emberrel (főorvossal, személyzetissel, vezetőséggel, professzorral, titkárnőjével stb.) írattam alá, hogy akkor ez oké legyen. Kifizettem a kurzus díját saját zsebből (450 euró), plusz foglaltam szállást és persze az utazási költségeket is magamnak kellene állnom. Az volt ígérve, hogy a kurzus díját majd utólag visszafizetik. No, most erre tegnap bejelentették, hogy sehova, pénteken MÉGSEM tudnak elengedni. A 450 eurónak plusz a szállás költségének ugye búcsút inthetek, hiszen ilyen rövid idő alatt nem lehet visszamondani, visszafizetni pedig nem fogják, hiszen nem fogok részt venni a kurzuson. Tehát a veszteségem, hogy nem vehetek részt, plusz kb. 500 euró. Ezt ők pontosan tudják is.

Ez egyértelmű jelzés volt: akkor és úgy fingatunk meg, ahogy akarunk, és húzd meg magad, ha nem akarod, hogy kőkeményen szájba legyél verve. Ja, egyébként a saját szavaikkal maximálisan meg vannak a munkámmal elégedve. Benn is vagyok minden nap reggel fél nyolctól este 9-ig, plusz az ügyelet (amiből én nem mehetek haza másnap reggel, a németek igen – vagyis ügyeletben reggel nyolctól másnap este 9-ig dolgozok megállás és alvás nélkül). Összehasonlításképpen: a németek fél ötig vannak benn és hazamehetnek ügyelet után reggel.

Szóval hidd el: ez a Berlin (vagy inkább Németország) MÉG MINDIG pontosan UGYANAZ a Berlin. Csak a látszat változott, a mélyben ugyanaz a szemlélet uralkodik, mint 70 évvel ezelőtt.

A németeknél ez megy. Más kérdés, hogy az EU nyomására beengedték a szemetet is valamilyen szinten, de messze nem annyira, mint a britek vagy a franciák. Abban is biztos vagyok, hogy ha borul a bili, a németek pillanatok alatt el fogják dönteni, hogy ki maradhat, és ki mehet.

A briteknél (ott is éltem 2 évet) TELJESEN más a helyzet. A britek ugyanis az elmúlt 30 évben “elfelejtették” újratermelni a saját értelmiségüket, így KÉNYTELENEK voltak importálni némi szürkeállományt – elsősorban Indiából és Pakisztánból, de Kelet-Európából is jöttek rendesen. A brit társadalom mára el kellett fogadja, hogy az értelmiségének 70-80%-a nem belhoni, és pontosan ezért ott jóval kevésbé érezni ezt a fajta rasszizmust, mint a németeknél. Az angol társadalom inkább társadalmi osztály, mint származás szerint diszkriminál: orvosként például 25-30 év, mire fölverekszed magad szakorvosi szintre. Viszont ha egyszer bejutottál, a kórházban saját kajáldád van, naponta kb. fél órát dolgozol érdemben, a többi “management” – vagyis nem csinálsz semmit.

A többi népről nincs tapasztalatom."

Ilyen típusú írásokat olvasnék, ahol kicsit mélyebbre is próbál hatolni a posztoló. Persze ez az alapanyagtól függ, az meg olyan, amilyen.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.11. 19:14:44

@Gerardus A. Lodewijk: no de ha azt mondod, az Interneten az emberek mások, mint a való életben, akkor elismered, hogy nem a való életet ismered meg, hanem egy ahhoz képest torz valamit.

a másik, hogy ha a fórumot nézed, akkor a német fórumot a magyar fórumokhoz hasonlítsd!

tableno 2012.10.11. 20:03:42

@rajen: A minap tanuja voltam egy beszélgetésnek egy német és egy francia manager között arról, hogy kinek a cégénél hány külföldi dolgozik. A német kb 40%-ra saccolta náluk a külföldiek arányát, a francia 10% alá. Találós kérdés: akkor most melyik nép a befogadóbb?

(Válasz: természetesen a francia. Megoldás: a német a német állampolgársággal rendelkező másodgenerációs bevándorlókat is "külföldiként" számolta, míg a francia csak és kizárólag a külföldi állampolgárokat)

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.11. 21:25:14

@Brendel Mátyás: Igen, elismerem, hogy nem a való életet ismerem meg, hanem egy ahhoz képest bizonyos szempontból torz, ám sok más tekintetben meglepően pontos képet adó valamit.

nyuszigonosz 2012.10.11. 22:08:14

@Gerardus A. Lodewijk:
Írod, hogy olvasod a német fórumokat, így természetesen abból indulok ki, hogy értve olvasod öket.
Igen, sok tekintetben tényleg szinte pontos képet kapsz ott is.

A legpontosabb képet Németországban élve kapja meg az ember.
( És nem egy hét, egy hónap vagy egy év után.)

Továbbadva természetesen az is szubjektív, mert mindenki mást érzékel, vesz észre.

svajcineger 2012.10.12. 00:54:41

Csak azt nem értem, hogy ennek a sikeres, okos, stb.(über...) népnek a fiai/lányai, miért keresik a boldogulást oly nagy számban Németország határain kívül?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2012.10.12. 21:43:08

@Gerardus A. Lodewijk: "Igen, elismerem, hogy nem a való életet ismerem meg"

kösz, ennyi. a való élet a releváns kérdés.

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2012.10.12. 22:01:13

Nagyon egyetértek a postoloval - ahogy nala nem ertik, hogy miert " visszatero", nálam sem, hogy Izraelbe én visszatértem mar akkor, amikor életemben először léptem a földjére. Pedig az okok hasonlóak. A zsidók is a törökök után kezdtek nagy számban betelepülők Magyarországra, és pár nemzedékének keresztül azt hittek, hogy ok mar magyarok. 1944-ben aztán megértették, hogy mennyire nem azok... És meg ekkor is ide kötötte őket a kultúra, a megmaradt családi kapcsolatok, de aki reálisan gondolkodott mar a nyolcvanas években is olyan helyet keresett a gyerekei számára, ahol a dolgok a helyükön vannak, ahol a mentalitás közelebb áll a lelkünkhöz. Azóta a helyzet csak fokozódott, ez az ország a feudális viszonyokat hozza vissza, amit egyetlen jóérzésű szülő sem akar hat a gyerekeinek. Főleg, ha van hely számára a Földön, ahol otthonosabban mozoghat.

Onça Pintada 2012.10.13. 01:47:23

Világéletemben teli voltam megmagyarázhatatlan ellenérzésekkel mindennel szemben, ami "német". Most ezt a bejegyzést elolvasva megértettem, miért. És azt is, hogy Heinz Stücke miért szállt fel a biciklijére Hövelhofban 1962 őszén és miért nem lépett német földre negyven évig...
en.wikipedia.org/wiki/Heinz_Stucke

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2012.10.13. 08:28:38

@tilmir: A hozzászólásodhoz kapcsolódva: Még jó, hogy a 2-3. generációs törökök már németek a cikkíró szerint. Akkor Ő harmadik generációsként Magyarországon nem magyar volt? Fránya kettősmérce...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2012.10.13. 12:53:28

@tilmir: bocs, az alattad lévő hozzászóláshoz akartam írni, benéztem

Imbolygó Hollander 2012.10.13. 16:55:16

@rajen: Az idézett posztoló tisztában lehetne a jogaival... Meg ki is állhatna értük... Legalábbis ha már így levonta a következtetést egy év tapasztalatából....

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.15. 10:51:02

@math_0: Nem vitatkozom olyannal, aki csak a felét olvassa el egy mondatnak.
A véleményemet hataratkelo.blog.hu/2012/10/10/egyszer_visszaterek_a_hazamba/fullcommentlist/1#c18018812 változatlanul fenntartom.
Tisztelettel.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.15. 14:29:26

@Gerardus A. Lodewijk: "Nem vitatkozom olyannal, aki csak a felét olvassa el egy mondatnak."

mi közöm nekem ahhoz, hogy nem vitatkozol velük?:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.15. 14:31:42

@Gerardus A. Lodewijk: egyébként én meg nem vitatkozom olyanokkal, akik egy a valós Németországról szóló blogbejegyzésnél a bevallottan nem valós Németországról, bevallottan torz képről akarnak értekezni.

lehet-e annál jobban nem igazad, mint hogy torz a képed? bevallottad, hogy az? igen. ezután a vitának vége. agyonlőtted magad.

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.15. 19:58:32

@Brendel Mátyás: Be lehet fejezni a hozzászólásom ócsárlását. Ha érdemi érved is van, mégpedig lehetőleg közvetlenül a poszttal kapcsolatban, azt szívesen megfontolom.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.16. 06:31:29

@Gerardus A. Lodewijk: voltak érdemi érveim. mondom, normális embernél az, hogy elismerten nem a valóságot ismeri meg, azaz elismerten nem a valóságról beszél, annak az elismerése, hogy nincs igaza. ezután hogy lehetnének további érdemi érveim?! felmondtad az érdemi érvelés kereteit. ennyi erővel jöhetnék azzal is, hogy "Németország nem is ilyen, hanem amolyan, egy sci-fiben olvastam. ja, ez nem a valós Németország, hanem csak egy torz, virtuális Németország, nem baj, akkor is igazam van."

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.16. 06:34:02

@Gerardus A. Lodewijk:

ennyi erővel jöhetnék azzal is, hogy "Németország nem is ilyen, hanem mindenki tudja, hogy egy iszlamo-náci rezsim, amely megtámadta Franciaországot, az iszlamo-marxista rezsimet, egy sci-fiben olvastam. ja, ez nem a valós Németország, hanem csak egy torz, virtuális Németország, nem baj, akkor is igazam van." :)

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.16. 19:44:25

@Brendel Mátyás: "agyonlőtted magad"

Persze, agyonlőttem magam, és már vagy 30 éve Farkasréten fekszem, onnan írom ezt a hozzászólást is. Talán ezért van az, hogy nem látom egész tisztán, mi folyik Németországban.
:)

Gerardus A. Lodewijk 2012.10.16. 19:51:10

@Brendel Mátyás:

Nem vagyok hajlandó elhinni (többek között saját, közvetlen, aktuális, helyszíni, in-real-life tapasztalataimra is tekintettel), hogy a virtuális Németország a valóságosnak mindenben pontosan és totálisan az ellenkezője lenne, sem azt, hogy a virtuálisról egyáltalán ne lehetne a valóságosra következtetni.

Azt sem állítottam, hogy igazam van, azt állítottam, hogy fenntartom a véleményemet.

Ismét javasolnám, hogy térjünk vissza a poszthoz és ne a posztról írt véleményekről írt véleményekről írt véleményekről vitázzunk.

tozo25 2012.12.28. 10:51:48

Kedves Postoló!

Egy pár kérdést feltennék neked Németországgal kapcsolatban.
Tehát csak úgy menjek ki,hogy full profi vagyok a szakmámban mint például informatikusként?Szóval arra gondolok,hogy mindent vágnom kell vagy ,,betanulás" itt van-e?
Türelmesek a senior kollégák veled,segítőkészek?

Moin Moin 2013.01.06. 15:13:38

@tozo25:

Szia, üzenetben az userprofilodra ment a válasz a kérdéseidre!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása