oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. október 01. 06:53,  Az élvezi a nyugatosdit, akinek a pénz a legfontosabb 425 komment

2012. október 01. 06:53 Határátkelő

Az élvezi a nyugatosdit, akinek a pénz a legfontosabb

Előfordul olyan egy blogszerkesztő életében (vigyázat, intim részlet...), hogy nem ért egyet mindenben azzal a poszttal, amit megjelentet. Nagyjából így vagyok Balázs írásának bizonyos részeivel, de a fogalmazás néha kissé talán túlzott markánsságát hajlamos vagyok betudni poétikusan ifjú korának, másrészt (és azért ez a fontosabb), úgy gondolom, az övé is egy fontos nézőpont, vélemény. Ezzel bocsátom útjára a mai posztot.

Meki.jpg

„Ha meg kellene fogalmazni egy mondatban, hogy miért írok, azt mondanám, hogy szeretném emocionális oldalról megközelíteni a külföldi élet kérdését. Csupán szűk fél éve élek külföldön, de ennyi idő után is vannak dolgok, melyek felhalmozódnak az emberben és legszívesebben kiordítaná magából.

Hogy miért így közelítem meg? Egyszerű, úgyis mindenki tudja, mennyit keresnek az emberek, mennyit tudnak spórolni, felesleges már erről beszélni, szerintem izgalmasabb az érzelmi vonalat megcélozni.

Lépni kellett

Az én esetem a tipikus elzüllött infantilis fiatal felnőtt meséje. 21 vagyok, két bukott egyetem, erősödő depresszió megcsapva Borsoddal, várakozással, hogy valahova engem is vegyenek fel. Nem történt meg. Lépni kellett.

Érkezett egy lehetőség, másnap már egy másik országban, Ausztriában ébredtem fel. 1,5 hónap masszív szenvedés, irodáról irodára, aztán egy szép kora nyári napon felvettek a mekibe. Nagy karrier. Megszerettem.

Jó kis hely, én tényleg nem értem miért fúj rá a legtöbb ember. Annyit eszel (legalábbis itt biztosan) amennyit akarsz, annyit iszol, amennyit akarsz, hazaérsz legtöbbször jól lakva, alig elfáradva és van egy biztos melód. Hacsak nem dőlsz be részegen, vagy nem rugdosod össze a főnököket, akkor innen ki nem rúgnak. Illetve addig működni is fog, amíg le nem bombázzák.

Nem vágyom karrierre

Szerintem szakképzetlenül ennél nem is nagyon kaphat jobbat az ember. Nekem egyetlen bajom az vele hogy fizikálisan nem erősít. Ha már szellemileg nem dolgoztat meg valami, legalább erősödjek tőle. Ezért nyafogok kicsit.

Amúgy érdekes, hogy bennem abszolút nem él olyan vágy hogy én valami fényes karriert fussak be bármikor is, sose élt. Nem azért, mert kirúgtak egyetemről, hanem azért, mert nem kedvelem, hogy egyes embereknek az a vágya, hogy meggazdagodjanak.

Mégis, miféle vágy ez? Nekem például az a vágyam, hogy szaporodjak, mert nem látom más értelmét az emberi létezésnek. Ciki 21 évesen ilyeneket írni mi? Roppantul. Ma már cikinek tartják, ha valaki 20 évesen szül. Azért ez félelmetes. Ma ciki olyan korban szülni, amikor a legerősebb vagy.

A világ legnormálisabb dolgát cikinek tartja a többség. Tragédia. Leköti magát. Nem normális. Egzisztencia nélkül szül. Érdekes, én is egzisztencia nélkül (direkt írom így) lettem felnevelve és egészséges vagyok, mint a makk, mind testben mind lélekben.

Ha anyámék úgy gondolkodtak volna, hogy majd akko' vállalunk (ettől is készen vagyok, mi az, hogy vállalni? gyermekáldásnak hívtak ezt normálisabb időkben, nem pedig vállalkozásnak) gyereket, ha kellően zsírosak vagyunk, akkor még meg se születtem volna.

Haza fogok menni

De jöjjön a tényleg rázósabb rész számomra. Honvágy. Ja, amúgy németül nem tudok olyan jól, de a röhej az, hogy nem is kell. Legalábbis ehhez a melóhoz nem nagyon. Szóval hiányzik a haza, haza is fogok menni valószínűleg pár éven belül. Nem azért mert nem tudok félretenni, tudok, sokat is, de kit érdekel, ha rosszul érzem magam az idegen közegben?

Nekem fontosabb a közérzet, mint rongyos pár száz euró. És egyáltalán nem tartom gyengeségnek ezt. Igen, tudom, hogy egyik napról a másikra fogok élni. De azt se értem, hogy ezzel mi a baj. Van mit enni, van hol lakni. Nekem ezek az igényeim.

És ez nem csak duma miközben a milka tehénen élősködöm, itt is így élek. Egy másik dolog, ami előtt értetlenül szoktam állni, amikor rendszeresen felhozzák, hogy bezzeg nyugaton így meg úgy. Nos, szerintem nincs ilyen.

Egyáltalán miféle logika az, hogy valaki azt állítja, hogy a nyugat az etalon és afelé kéne mindenkinek sodródni? Mitől etalon? Itt szórnak szét a legtöbb cetlit hó elején? És? Attól még nem betegebb egy ország, hogy kevesebb cetlivel játszik.

Nem a pénz éltet

Amikor meg jön a „de ott normálisabbak az emberek" szöveg, fejjel megyek a falnak. Mitől normálisabbak? Ugyanolyan kicsinyes, önző a legtöbb ember, mint bárhol a világban. Az emberség meg ott kezdődik, hogy ezeken az alapvető ösztönökön mennyire tudunk úrrá lenni. Ki kevésbé, ki jobban.

Tehát szerintem az élvezi ezt az egész nyugatosdit, akinek a pénz a legfontosabb az életében. Lehet ezt szépíteni, anyagi biztonságnak elnevezni, meg egzisztenciának, de nem érdemes, a mögötte lévő tartalom ugyanaz marad. Egyszerűen nem tudok más pozitívumot felhozni. Oké, valamennyire nekem is az, de nem éltet.

Mindenem megvan, de a közérzetem nem jó

Úgy nőttem fel, hogy szeretetből mindig több volt, mint pénzből, gondolom ezért lettem ilyen. Azt meg jól tudom, hogy otthon se fogok éhen halni a mekiben, mert ha máshol nem, legalább ott ehetek. Akkor meg? Mitől féljek? Van mitől, de nem tartozik szorosan a témához.

Mondjuk annak is jó kaland lehet, aki nyelvet tanulna, őket megértem, de szerintem valahogy az a normális, ha egy idő után mindenki szépen hazamegy. Bennem ez a kissé naiv, de romantikus kép él.

Összefoglalva, jól élek, mindenem megvan (na jó, túlzás, barátnő például nincs, és az lenne pedig a legfontosabb nekem), de a közérzetem nem olyan jó. Ha ki akarnám fejezni, olyan 10/9 es állapot. Én ezért fogok hazamenni valószínűleg. Előbb-utóbb biztosan."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr14812687

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az APPLE végnapjai 2012.10.01. 15:32:11

Sikerült megkaparintanom az  iPhone 5- öt, pár napra és arra jutottam, hogy az Apple valahol a iPhone 4 - IPAD 2 idejében elérte a csúcspontot, és onnan már csak lefelé visz az útja. Persze a részvényárfolyama az amerikai pénzpumpa hatására minden na...

Trackback: Az APPLE végnapjai 2012.10.01. 14:40:18

Sikerült megkaparintanom az  iPhone 5- öt, pár napra és arra jutottam, hogy az Apple valahol a iPhone 4 - IPAD 2 idejében elérte a csúcspontot, és onnan már csak lefelé visz az útja. Persze a részvényárfolyama az amerikai pénzpumpa hatására minden na...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

be.ba. 2012.10.01. 07:25:15

Alapvetően nem értek egyet a poszttal. Nem tudom miért baj az, ha egy ember többre jobbra vágyik. A gyarapodást úgy is el tudod érni, hogy közben megmarad a gerinced, nem taposol keresztül másokon és, ha még hozzá szereted a munkádat is (, mert nálam munka=hivatás) az szuper. Másrészről nem is az a legfontosabb legalább is nekem, hogy feltétlenül nekem legyen jó (ez sem utolsó szempont), de szeretném, ha a gyermekem jó esetleg jobb körülmények között nőne fel mint én - mind ezt úgy, hogy elég időt tölthessek vele.

Na mindegy nem nagyon értem a poszt íróját ez van.

Balázs (25)

judy7 2012.10.01. 07:28:09

Nem értem a problémádat Balázs.
Mit keresel még Ausztriában? Meki itthon is van és kellő keresgélés után biztosan találsz egy leányzót, aki szintén "szaporodni" vágyik és szívesen nyomorog veled 4-5 kölyök társaságában... :)
Balázs, te még nagyon zöld vagy :))

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.10.01. 07:44:07

fél éve kint dolgozik egy mekiben, nincs kapcsolata a korulotte levo vilaggal (a nyelvet sem beszeli, meg minek is, ha az alapveto szuksegletei ki vannak elegitve a munkahelyen), de kiosztja az eszt a kulfoldrol meg a kinti munkarol.

en nem ugatlak le azert, mert te beered ennyivel (nem a penzrol beszelek), foleg anelkul, hogy barmit lattal volna a "nyugatbol", ezt majd megteszik masok itt. viszont elolegezd mar meg azt nekem, hogy azert mert en a gyerekemnek szeretnem megadni a normalis korulmenyeket, es ezt penzzel a legegyszerubb, mert azaltal megengedhetem magamnak, hogy tobb idot es jobb helyen legyek vele egyutt.

neked a nagy szaporodasi kenyszeredben eleg lesz ha szaraz kiflit kap a gyerek "egyik naprol a masikra", de erre nem lehet egy uj elet kezdetet alapozni.

szoval legyen meg a velemenyed, fogsz is majd koppanni miatta, ha egyaltalan eszreveszed, de masokat ne szolj le mert valami jobbat akarnak mint cigokkal egy helyre jaratni a gyerekuket es filleres dolgokon aggodni egesz honapban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.01. 07:49:56

Lehet, nagyon korán van még, de nem tudok mit kezdeni ezzel az írással.
A fő problémádat magad is látod, amit az utolsó bekezdésben írsz.
Keress magadnak párt, és a hormonok csitulnak majd.
Talán másképp látod a világot is.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.10.01. 08:07:41

Huhh! Erősen zöld még a posztíró. Mondhatni még gőze nincs az életről a felelősség vállalásról és arról hogy mit is jelent valójában "szaporodni". Mindezzel igazából nem is volna gond, csak ne csinálna úgy mintha ő sütné a napot...
Kivánom neki a fájdallomentes felnőtté érést, bár félő erre sok esélye nincs.

kriosz 2012.10.01. 08:12:33

Nem kellene annyit magyarázkodni hogy ki miért és mit csinál. Mindenki csinálja amihez tehetsége, kitartása, iskolája van.A lényeg hogy saját maga viszonylag jól érezze magát. Mindenki mástól lesz boldog.
A szerző pedig még fiatal, ezt az életet otthon is megtehetné,hogy mégis miért Ausztriában ezek szerint mégiscsak bejátszik az hogy ott többet kap érte;)

Sanyi9 2012.10.01. 08:17:34

Szerintem abbol a szempontbol jo iras, hogy segit jobban ertekelni a tenyleg jokat. Peldaul a szombati es a vasarnapi poszt nekem nagyon tetszett. Ha ez az arany megmarad (2 jo / 1 rossz) akkor az mar szuper! :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.10.01. 08:19:40

@kriosz: Nincs is ezzel semmi baj, csak miért kell megmagyarázni, hogy mindenki hülye rajta kívül?
Ha az írás arról szólna, hogy elmentem és kipróbáltam magam, de nekem nem jött be, akkor oké.
Ezzel szemben csak mutogatás van másokra. Fél év tapasztalattal...

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 08:29:56

Egyet is értenék a posztolóval, ha a szaporodás-pénz pároson túl ne lenne még egy rakat dolog az életben, amiért érdemes élni. Egy részük ezeknek sajnos pénzbe kerül, tehát a pénz sem érdektelen (egy bizonyos szintig), egy részük szakmai, tehát a munkahely sem érdektelen, egy részük emberi, ez ország független, egy részük pedig földrajzi helyhez kötött, ez már lakhely függő. Szóval valószínűleg a posztoló többet keres nálam az osztrák mekiben, én viszont azt csinálom Magyarországon, amit szeretek csinálni.

Azzal viszont egyetértek, hogy a "nyugaton jobbak az emberek" süket duma, leginkább pedig az süket duma, amikor az önzőséget, irigységet egybites emberek próbálják magyar sajátosságnak feltüntetni. Holott talán annyi, hogy a magyar többet panaszkodik az átlagosnál, meg nyilván minden nemzetnek vannak sajátosságai, de alapvető emberi tulajdonságokban nem különböznek egymástól a népek.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 08:31:19

Amúgy tetszik a poszt, mert a korábban megszokottakhoz képest végre egy új perspektívából mutatja meg a dolgokat, nem az a sablonszöveges izé, ami a posztok 90%-a.

SECI 2012.10.01. 08:33:30

Ne keverd: a gyerekvallalas a felelossegvallalasrol szol es nem a vallalkozasrol - bar a ket szo hasonloan hangzik.

Ugyandehogy (törölt) 2012.10.01. 08:34:33

én értem és megértem a posztírót
(ez most nekem jó, mert épp a minap éreztem, hogy nem értem a mai fiatalokat:))

bubu3 2012.10.01. 08:39:32

Kedves Balázs,
A nyugatosdi nem csak a pénz, bár nem megvetendő szempont. Miért nem jössz haza? Ha már pár száz rongyos euró nem számít. Szerintem a Mekibe itthon is felvesznek. 21 évesen kéne egy kicsivel több ész nyitottság és gondolkodás.Gyere haza itt kapsz majd 200 eurót aztán este jöhet a szex.

bubu3 2012.10.01. 08:42:57

Egyébként ne bántsátok .Ő írta hogy nem a pénz vagy a karrier a lényeg neki. Talán majd befejez valamilyen képzést is. És lesz egy barátnő.

mommmmo 2012.10.01. 08:58:28

Vicces kis iras... 21 evesen en is majdnem ugyanilyen naiv voltam... ja nem! abban az idoben jottem ra, hogy angolul tenyleg tudni kell, es napi 3 orakat nyomtam autodidakta modon... szoval azt hiszem, inkabb 16 eves koromban alltam itt, de hat mindenkinek mas a fejlodesi uteme:)

Azert kivancsi lennek, hogy a gyereket is a Mekibol hazavitt maradekkal kivanod-e etetni.. mert masbol nem fogod, ha Mekis fizetesbol akarsz lakast fenntartani, szerintem. de hat fo a szaporodas, es vesszen a zullott nyugati model, Indiaban 10 gyereket is szulnek a 20 negyzetmeteres csatornazatlan lakasba, es megis boldogok. (csak a lanymagzatokat abortaljak el, mert egy lanyt felnevelni mar nem fer be a penzugyi keretekbe)
De hat eljen a romantikus antimatieralizmus:)

horcsogpofi 2012.10.01. 09:01:52

Annyiban igazat adok a posztolónak, hogy a mai világ picit kifordult magából.

A legtöbb embernek az örömszerzés a legfontosabb, és nem az utódnemzés.

Holott létezésünk értelme pont az, hogy mindent továbbörökítsünk, amit csak tudunk.

Persze ezt felelősségteljesen kell csinálni.

Ma inkább az a fontos, hogy milyen autóval járunk, illetve hány órát állunk sorba a legújabb iphonért.

Totál felesleges dolgok kerülnek az előtérbe a lényeg pedig elveszik.

kkornel 2012.10.01. 09:03:22

Mindent elárul, ha kielégíti az, hogye egy "mekiben" ehet ráadásul annyit amennyit akar.

tableno 2012.10.01. 09:06:05

Drága Balázsom, egyem azt az önérzetes proletár lelkedet, hogy a Pataky Attis bazseválna a lagzidon! Mondok neked egy mesét, hátha megérted. Volt egyszer egy jóravaló magyar embör, aki egész életében arra kuporgatott, hogy egyszer Hawaiin nyaralhasson. Amikor végre összejött a píz, fel is ült legott a repülőre, és meg sem állt Honoluluig. Ott aztán bécsekkolt a legótvarabb motelbe az autópálya mellett, behúzta a függönyöket, és ki sem mozdult onnét a nyaralás végéig. Egész nap csak tévét nézett, csak azért kelt fel, hogy bedobjon egy hamburgert a sarki mekibe'. Amikor vége lett a halidéjnek, hazarepült, és széltébe-hosszába elujságolta mindenkinek, mekkora egy szar az a háváj. "nem is értem, mit eszik ezen az a sok hülye sznob, há' tévézni otthon is tudok, és ott legalább értem is a mónikasót, há' nem? Há de!" - itt a vége, fuss el véle, aki nem hiszi járjon utána!

kincsa 2012.10.01. 09:10:07

Ez erdekes volt... Nahat, hol is kezdjem? Sok mindent elmondtak mar elottem. Inkabb arra reagalnek, en miert is vagyok kulfoldon. 26 evesen valoban azert mentem el Magyarorszagrol, mert elegem volt az egeszbol, biztos voltam benne, hogy mashol jobban lehet elni (erzelmileg), es igen, jobban is lehet keresni. Aztan rajottem, hogy jol elni (erzelmileg, anyagilag mar nem biztos) gyakorlatilag barhol lehet, illetve az is igaz, hogy valoszinuleg mindenhol lesznek zavaro tenyezok. Igy nagyreszt rajtad all, mit hozol ki a szituaciobol. Ekkor haza mentem. Most megis kulfoldon vagyok (nem nyugaton), de nem azert, mert otthon rossz, hanem mert hihetetlenul kivancsi vagyok mas orszagokra, mas kulturakra. Most elem a felfedezo korszakomat. Mert valamiben valoban hasonlitunk egymasra mi emberek, masban viszont nagyon nem. Es ez engem hihetetlenul szorakoztat. Roviden ennyi. :))) Egyebkent meg sok sikert a celjaidhoz, az elethez.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 09:12:43

@horcsogpofi:
Nem fordult ki a világ. Az a helyzet, hogy az emberre nem vetíthető rá száz százalékban a természetes szelekció elve, pontosabban rávetíthető, csak nem pusztán biológiai szempontból. Szép és jó, ha egy ember továbbörökíti a jó adottságokkal rendelkező agyát, ám ha nem tölti/tölteti meg az utód fejét tudással, képességekkel, mémekkel, akkor sokat nem ért el vele. Az ember nem csupán az, ami szó szoros értelemben fizikailag, hanem az is, sőt talán annak a részének mára már nagyobb jelentősége van azoknak a gondolatoknak, képességeknek, információnak, érzéseknek, érzelmeknek, tudat alatti dolgoknak, stb., amiket összeszedett élete során. És itt akkor eljutottunk oda, hogy József Attila sikert ért-e el. Biológiai szempontból nem, de szellemi szempontból igen, mert verseit, gondolatait milliók ismerik. Márpedig sokak szerint a mémeknek is van evolúciója.

Tehát lehet, hogy sokkal többet ad át magából az, akinek a gondolatait mások átveszik, vagy csak a viselkedését, mozdulatait, gesztusait, bármit, mint az, aki megcsinál egy gyereket, de csak annyit ad át neki, hogy szaporodjon ő is tovább.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 09:17:02

@horcsogpofi:
Szóval ha másképp fogalmaznék, az emberi test az aggyal együtt a hardver, a tanult dolgok az a szoftver. Amikor szaporodunk, a hardverből örökítünk (jó, nyilván a beégetett szoftverből is, pl. feltétlen reflexek), miért ne lenne siker az, ha valaki a szoftverből tud átadni valamit akár utódjának, akár másnak.

váj mí 2012.10.01. 09:17:35

A barátnő. Illetve a hiánya. Az lesz itt a bajok legfőbb forrása.
Bár ezzel a szemlélettel tényleg nem tudom, mit keres Ausztriában egy mekiben, hacsak nem a mindennapi kólát-sültkrumplit-hambit. De ha már úgyis hiányolja a fizikai mozgást, miért nem napszámot vállalt otthon? Abból is meg lehet élni egyik-napról a másikra. És még mozogna is. Sőt, barátnőt is hamarabb találna otthon, akivel követheti a Biblia szavát.

TilosazA (UK) 2012.10.01. 09:18:33

Még nem olvastam el a kommenteket, lehet hogy előttem már megírták: a posztolónak még fel kéne nőnie. Hogy némi tapasztalattal ossza az észt, ne csak azért, mert megtanult beszélni (persze magyarul, mert németül nem. Mert az nem kell ám
Ausztriába).
Kíváncsi leszek, ha elkezd valóban "szaporodni" (ami ugye sokkal szebb szó,mint a gyerekvállalás), akkor mit fog kezdeni a mekis fizetésével, ami teljesen rendben van ugye. Szeretetből nem adnak babakocsit, és gyerekruhát sem.
Remélem előbb nő fel, minthogy a gyerekprojekt bekövetkezne...

Spiritual 2012.10.01. 09:20:00

Ok. ez a véleményed. De amíg ott vagy, hozd ki a helyzetből a legjobbat. Tanulj meg jól németül és gyűjtsd a pénzt. Aztán meglátod mit dob az élet.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 09:20:45

@tableno:
Jó kis mese, a probléma az, hogy sznobok valóban léteznek, ők is ugyanezt csinálják, mint a mese főszereplője, csak ők esetleg drágább hotelben, ki is fekszenek napozni, megisznak 1-2 koktélt, mindezt itthon tizedéből is megtehetnék egy wellness hotelben, de mikor hazaérnek, mégis elmesélik, hogy mennyire jó volt. Persze nem csak sznobokból és olcsójánosokból áll a társadalom, de szerintem többen vannak, mint aki tényleg az élményért megy nyaralni, és nem azért hogy elmondhassa, hogy jó/rossz volt.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 09:22:55

Tényleg, ha már meki, milyen vicces dolog, hogy mindenki azt mondja, mekkora alja hely, ehhez képest Magyarországon tömve vannak, ráadásul mindezt hazai viszonylatban magas árakon, már ha hasonló kategóriával vetjük össze.

m.gray 2012.10.01. 09:26:54

Nekem az tetszik a legjobban, hogy 21 évesen megmondja a frankót, meg hogy mekkora szar kinn.
Azzal nem számol, hogy nyugaton, képzettség nélkül elmehet mosogatni, takarítani, vendéglátózni (nemcsak meki) etc, és a kinti minimálbérből tényleg meg lehet élni.
Ellenben ha hazajön, akkor nagyjából ezekkel a kvalitásokkal és hozzáállással a közmunka marad, 47-ért. Én elhiszem, hogy nem a pénz számít, de abból nem lesz 4-5 gyereke a kedves posztolónak.
Nem mondom, hogy nagyon buta az írás beküldője, remélem, nagyon remélem, hogy csak naiv.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 09:27:45

Amúgy azokkal a kommentelőkkel nagyon nem tudok egyetérteni, akik leírják, hogy X évesen még ők is ilyen éretlenül gondolkodtak. Ilyen nincsen! Senki sem gondolkodott úgy X évesen, mint most a posztoló, mert senki sem volt maga a posztoló! Csak mindenki szeret a saját életéből kiindulni. Az is lehet, hogy a posztoló gondolatai változni fognak (fejlődni???), az is lehet, hogy nem, az is lehet hogy teljesen más irányba, mint sokan gondolnák. De egy biztos, sem eddig, sem a jövőben nem járja be pontosan ugyanazt az utat, mint bármelyikünk, aki ide kommentel. Mert ő nem én vagyok. Ha azt mondom, tudom öcsi min mész most át, akkor ez egy nagyképű, lekezelő hazugság.

Szóval én sem értek egyet a posztolóval, sőt javasolnám neki, hogy nézzen körül jobban a világban, de semmi nem garantálja, hogy változnának a gondolatai. A maga nézőpontjából ráadásul lehet igaza úgy, hogy közben az őt kritizálónak is igaza van. Mert nem vagyunk egyformák. Pont azt rühellem ebben a blogban, hogy ezernyi sablon történet jelenik meg, végre egy nem sablon történet.

fchris82 2012.10.01. 09:29:46

Ekkora öngólt. Ha szerinted a pénz nem számít, és mindenki hülye, aki nyugatra megy a pénz miatt, akkor te mit keresel ott? Csak nem rájöttél, hogy pénz nélkül nem megy? :D
Én feküdtem le gyerekként éhesen, mert nem volt otthon kaja, és volt, hogy elmaradás miatt lekapcsolták a villanyt vagy a gázt. Vhogy én nem érzem nyerőnek a napról-napra boldogulást, mert néha kimaradoznak "boldogulós napok", óhatatlanul.

De legnagyobb cáfolatod te magad vagy, hogy kimentél oda pénzt keresni. Mekiben itthon is tudtál volna munkát találni, miért oda mentél ki? Főleg, ha nem is érzed jól magad és még a nyelvet sem beszéled? Legalább lennél következetes, ha már az észt próbálod osztani nagyon határozottan. Egyébként ha mindenki szemben jön az autópályán, lehet, hogy nem ők mennek rossz irányba, főleg, ha igazából te is velük egy irányban haladsz, csak közben arról papolsz, hogy a másik irányba kellene haladni.

TilosazA (UK) 2012.10.01. 09:31:54

@Belagezapista: Én vállalom, hogy szeretem a mekis kaját, kb. kéthetente egyszer. De annyira nem vagyok rá büszke, mert mióta láttam a Supersize Me c. filmet, rossz belegondolni is, hogy mi mérget eszek meg ilyenkor.
Ez van. :)
Egyébként nyugatabbra tényleg nem a gazdagabb réteg jár mekibe. Így ott valóban össze lehet futni fura szerzetekkel, akik esetleg kevésbé ápoltak, és kevésbé tanultak, valamint a viselkedésük is hagy maga után kívánnivalót.
(Vagy ez csak kulturális különbség? Nem hiszem.)
Munka szempontjából viszont elég csak belegondolni: nem lehet álommeló napi 8 órát abban a zsírszagban és melegben talpalni, azon a kb. 2 négyzetméteren ami jut.

enrobag 2012.10.01. 09:34:15

Arra gondoltam az eddigi hozzászólások olvasása után, hogy ez a bejegyzés (is) kiváló lehetőséget teremthetne arra, hogy a külföldön élők bebizonyíthassák mennyi szép dolgot tanultak a "nem magyar" világban. Tehát a hozzászólásokban lehetne illusztrálni az emberek egymás iránti barátságos, megértő hozzáállását, a jobbító szándékot, a másik elfogadását, a türelmet, a stresszmentes életből fakadó nyugodt gondolkodást. A kicsinyes, rosszindulatú, lekezelő, kioktató magyar stílus helyett. Jó lenne látni, hogy valóban megváltoznak az emberek a nyugati élet hatására. Egy 21 éves (majdnem) gyereknek nem ordítjuk le a fejét, akkor sem, ha éretlenek a gondolatai.

nigara 2012.10.01. 09:36:09

@Belagezapista: @fchris82: csatlakozom, bár nem pont egy véleményen vagytok, de mindkettő igaz.

Mindenki más háttérrel jön, más igényeket "tanult" otthon - ő is a saját múltjából nézi a világot. És nyilván ahhoz idő és tapasztalat kell, hogy másképp is lehet gondolkodni.

Tényleg nem volt értelme kimenni ilyen gondolkodással és igényszinttel - ami mondom még egyszer, változni fog remélhetőleg.

padlas 2012.10.01. 09:36:34

Hát ez egy nagyon vicces poszt volt, igazán bájos, ahogy a németül nem tudó, a mekiben tespedő kissrác osztja az észt, hogy milyen is a "nyugat". Tableno tanmeséje tökéletes.

Egyébként félelmetes, hogy 21 éves a posztoló, de a szövege nekem valahogy mégis annyira a szocializmusról szól.

padlas 2012.10.01. 09:38:57

@mommmmo: szia, de jó hogy írtál, rég láttalak. Merre csavarogtál? Vagy csak elfoglalt voltál?

váj mí 2012.10.01. 09:40:48

@enrobag: Mondjuk, én csak értetlenkedem, hogy az ő szemléletével, mit keres Ausztriában? Azt, amit ő magának elképzelt életként, otthon is prímán meg tudná valósítani. Úgy lamentál, mintha kötelező lenne mindenkinek Nyugat felé vennie az irányt. Pedig nem az. Azt, hogy mi/hol jó neki még egy 21 éves (majdnem) gyereknek is tudnia kellene talán.

zachary 2012.10.01. 09:41:35

ez egy elég buta és korlátolt post volt. Amikor az embereknek más véleménye van, mint nekem (v.ö. üvöltenek) próbálok arra gondolni, mi sarkallhatta arra, amit mond. Ez a post elég érthetetlen, korlátolt és szerintem egy kicsit primitiv is. Úgy gyereket akarni, hogy nem tudod eltartani, nem ismerni Ausztriát, de véleményt mondani a nyugatról, nyelvet nem beszélve, kultúrát nem ismerve. Azt hiszem ez az a tipikus proli hozzáállás az élethez. Határátkelő kár volt ezt megjelentetni.

enrobag 2012.10.01. 09:46:31

Komolyan azt gondolod, hogy Ausztriában csak nagyívű gondolkodók élnek? Számtalan hozzá hasonló szemléletű helyi és bevándorló fiatal van ott is. Ez, hogy "mit keres" nevetséges. Kedve volt, elment, most ott van, és ha ahhoz lesz kedve, hazajön vagy máshova megy.

enrobag 2012.10.01. 09:47:46

@enrobag: Előbbit váj mi-nek írtam

váj mí 2012.10.01. 09:51:36

@enrobag: Persze, de ha nem tetszik, akkor hagyja ott, hisz neki úgysem fontos a pénz. Akkor meg mit kínozza magát? Fatornyos kis falucskájában vállalhat napszámot, az fizikailag is kielégíti, ha már a mekis munka nem, elveheti a szomszéd Julist, egyik napról a másikra élhet és szaporodhat kedvére. Ha már ez az életcélja.
De kimenni egy idegen országba, nyelvet nem ismerve, szakma nélkül, majd telepanaszkodni a létező felületeket, hogy ilyen meg olyan szar, nem trendi. 21 évesen sem.

TakerOne · http://www.taker.hu 2012.10.01. 09:52:26

Van egy rossz hírem, itthon (talán mekije válogatja, de amiről én hallottam, abban így volt, hogy) nem eszel annyit, amennyi beléd fér, napi 1 szendvics, vagy max menü, és kész, minden mást, amit megeszel, levonnak a fizetésedből. Just sayin'.

Hogy miért korlátolt hülyeség a többi, azt már leírták sokan (:

Bryges 2012.10.01. 09:58:00

enrobag-gal értek egyet. Szörnyen gondolkodnak egyesek. Néha az az érzésem, hogy az emberek egy kicsit sem tudnak elrugaszkodni önnön maguktól, hogy esetlegesen a véleményalkotáskor ne a saját életüket vetítenék ki. Mindenki úgy éli az életét ahogy tudja, akarja, módja van rá stb., miért kell folyton a negatívumokat látni a másik írásában, életében? Ha neki így jó és így látja, éli meg a dolgokat akkor ez van.Végre egy olyan történet ami más oldaláról közelíti meg a dolgokat mint a legtöbb.Az, hogy osztja az észt kicsit túlzásnak tartom:ő így éli meg.
Amúgy meg miért ne lenne értelme neki kimenni külföldre?Csak a tanult, okos emberek menjenek, minek?Azért, hogy ők osszák az észt visszafelé, meg elfordítsák a fejüket ha meghallanak egy magyart magyarul beszélni a közelükben?

roze 2012.10.01. 09:59:10

Ez olyan nézi a kamaszgyerek a köldökét és kifejti a világ nagy igazságait és értelmét az 1-es matek dolgozata után,jellegű poszt volt nekem :) Posztíró gyere haza és tanuljál szakmát vagy próbáld meg az egyetemet újra!

mariovideo.eu · www.mariovideo.eu 2012.10.01. 09:59:43

Az írás jó és hasznos, mert egy másik szempontot is meghallgathatunk, azonban a szerző még nagyon fiatal és nem nagyon tudja még, mi van az életben.
Az ő esete, mely szerint több volt a szeretet, mint a pénz, ritka kivétel, örüljön is neki, becsülje meg a szerencséjét, azonban ma olyan világban élünk, hogy pénz nélkül kb. senki vagy. Minden a pénz körül forog, mert ilyenné tették a vezetőink, a döntéshozók. Erről nem tudomást venni komoly tudatlanságról és naivságról tesz tanúbizonyságot. Ehhez kapcsolódik az is, hogy aki rendezett, többé-kevésbé biztos anyagi háttér nélkül vág bele a gyermekáldásba, az a világ legfelelőtlenebb embere szerintem. A szeretet nagyon jó dolog, fontosabb, mint a pénz, azonban a pelenkát, a babakaját és a többi dolgot nem lehet szeretetből megvenni, az orvos sem szeretetből vizsgálja meg a gyereket, nem szeretetből kell majd megvenni neki az iskolai felszerelést stb. Kapitalizmus van, a pénz beszél, és ha nincs pénzed, akkor sajnos a szeretetet a hajadra kenheted.

A másik dolog, ami a posztoló tapasztalatlanságát erősíti, hogy ennyire - már elnézést - igénytelen és nem sokat látott még a világból és az emberi hülyeségből. Nem tudom, de talán nem figyelte meg annyira az itthoni mentalitást és hozzáállást. Nyilván külföldön sem minden fenékig tejfel, de azért az a rengeteg korábbi szerző, akik a kinti népek viselkedését ecsetelték, csak nem tévednek már mind és akkorát.

Mindenkinek megvannak a korlátai és mindenkinek megvan a "maga adagja", amit elbír és aminél nem akar többet, mert az is elég neki. Ebben az esetben ez a mekiben való mosogatás. Nem kárhoztatom azért a szerzőt, mert ennyivel is beéri, azonban arra kíváncsi lennék, hogy egy mekis fizetésből hogyan tud majd eltartani egy családot. Szerintem sehogy, még Ausztriában sem. Na meg azért az sem mellékes, hogy mekiben dolgozni azért - bár átmeneti megoldásnak biztos jó - nem épp a legméltóságteljesebb munka. Persze, Bob és Bobek is megmondta, hogy a munka nemesít, de azért mégis... tányért nyalni itthon is lehet, ha valaki nem képes vagy nem akar többet elérni.
A több pedig nem azt jelenti, hogy kacsalábon forgó villa a Rózsadombon. Neeem, a több egy kilátástalanságtól mentes, reménnyel teli, általában véve biztos egzisztenciát jelent, ahol nem fenyeget a kilakoltatás veszélye, ahol tudni, hogy következő hónapban is lesz mit enni adni a kölköknek és ahol tudni, hogy legközelebb is ki tudja az ember fizetni a számlákat.
Szerintem ez nem irreális elképzelés, elvárás. Más dolog, hogy Magyarországon ezek a tök szimpla dolgok mennyire megvalósíthatóak a semmiből - vagy egy mekis fizetésből.

Kívánom a posztolónak, hogy találja meg a számítását, lásson és tapasztaljon sokat, hogy felnőve belássa, hogy a fiatalon tett kijelentései nem igazán felelnek meg a valóságnak.
Karaknak volt igaza, amikor Vuknak azt mondta: Nem vagy buta, csak még keveset tudsz.

dzseebee 2012.10.01. 09:59:45

Hát... Érdekes poszt, annyi szent. De van pár dolog, amit nem értek.

1, Ha a Meki itthon is jó, és a fizetés is elég, akkor miért megy ki a posztoló Ausztriába rosszul érezni magát?

2, Ha nem beszéli a nyelvet, nem is igazán tudja megismerni a népet maga körül. Mégis stabil véleményt tud formálni az emberekről ( önzőek, kicsinyesek ).

Úgy gondolom, hogy egy családot nem lehet a mekire alapozni - hacsak nem nyit egy sajátot. Mellékesen ismertem ott dolgozókat, és ki kell ábrándítanom Balázst: nálunk nem lehet korlátlanul kajálni, a max napi egy sajtburger menü volt, másik étteremben ennél is kevesebb. Persze azt most ne nézzük, hogy mennyire egészséges folyamatosan ilyen kaján élni. A másik tényező, hogy külfölfön a meki biztosítja a szállást is a dolgozóinak. Így könnyű jól élni, de a munkásszállón nem lehet családot alapítani. Innentől viszont megint az életfelfogásának alapja ingatag.

Pénz: lakbér, rezsi, gyereknek stabilan egy színvonalas élet biztosítása ( és itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy megvenni neki az iphone-t, stb., hanem pl. egészséges étkezésre, ruhákra ), és egy kis szórakozás. Ez megint nem jön ki itthoni Mekis fizetésből. Kint kintiből sem. Igaz, gyerekkel kapcsolatban még nekem sincs tapasztalatom, de úgy gondolom, hogy kell hozzá egy stabil, kiszámítható anyagi háttér - mégha nézeteimmel elavultnak is tűnök a posztoló szemében.

Abban egyetértek a posztolóval, hogy nem minden a pénz. De amit kap érte az ember...

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 10:03:18

@TilosazA:
Én meg a filmre teszek magas ívben, mert a mekis kaja pont nem egészségtelen, ha úgy és akkor eszik amire kitalálták a gyorséttermeket. Rengeteg másról is ki lehetett volna hozni ugyanazt az eredményt, csak elég egyoldalúan kell táplálkozni. Na de nem hiszem hogy sok ember étkezik napi szinten gyorsétteremben. Szóval a csávó nem azért hízott el, mert mekis kaját evett, hanem mert túl sok szénhidrátot és zsírt vitt be, és nem azért lett beteg, mert a mekis kaja mérgező, hanem azért, mert elhízott. Mondjuk Magyarországon elhízni pusztán mekis kajától magasságtól függően olyan havi 100-150 ezerbe fájna...

Tudom, hogy nyugaton más a helyzet, mert ott árban alsó kategóriának számít, ezért is fura, hogy nálunk meg sokaknál etalonná vált jó vagy rossz értelemben, miközben nem számít olcsónak.

váj mí 2012.10.01. 10:04:41

@Bryges: Menjen, persze, ha akar és tud. Csak ne rinyáljon már az Isten áldja meg, hogy milyen szar, mert ő választotta magának, senki sem kényszerítette rá. Ha rosszul választott, válasszon mást. De a saját rossz döntését panaszkodással kompenzálni, nem vall túl sok értelemre. (Még jó, hogy nem tud németül, mert a kollégái idegeire menne, így legalább csendben dolgozik, és arra koncentrál, hogy megértse a rendelést valahogy).

enrobag 2012.10.01. 10:07:08

@váj mí:
mielőtt még jobban belelovalnád magad, és a jövendő gyerekei nevét is kitalálnád, olvasd el légy szíves még egyszer a posztot. A fiú elégedett a mekis munkájával, nem panaszkodik az ottani életére, de hiányzik neki a haza. Inkább azokról van rossz véleménye, akiket kizárólag a pénz boldogít. Ha még marad valameddig, biztosan ragad rá némi nyelvtudás is. Különben is annyi minden történhet és történik is vele még az életben, hiszen nagyon fiatal. Szerezhet szakmát, tanulhat nyelvet és "szaporodhat" ahogy akar:-)))

tomfree 2012.10.01. 10:08:19

"Nekem például az a vágyam, hogy szaporodjak, mert nem látom más értelmét az emberi létezésnek. "

Ez egy nagyon komoly poszt volt. :-)

TilosazA (UK) 2012.10.01. 10:12:33

@Belagezapista: Hát, érdemes lenne megnézni a zsömlék összetételét. Lehet, hogy hoax amit pár hete olvastam erről, mindenesetre elgondolkoztató az a sajtburger, ami tizenéve nem bomlik le. És azóta sem.
Szóval én azt sejtem, hogy napi szinten igenis mérgező lehet ez a gyorséttermi kaja.
A film egyébként azért született, mert nagyon sokan esznek Amerikában naponta ilyen kaját, ráadásul a gyerekek számára is csinál reklámokat, akik felnőve szintén fogyasztók lesznek, stb. Ki van találva ez jól.
És nem, ha egyoldalúan minden nap egészséges kaját eszel, mondjuk zöldséget hallal, és valamilyen magvakkal, nem betegszel bele.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2012.10.01. 10:15:30

"Az én esetem a tipikus elzüllött infantilis fiatal felnőtt meséje. 21 vagyok" hidd el nekem, nagyon nem vagy még felnőtt! Majd talán 25 éves korod körül elkezded azt érezni, kezdesz felnőtté/bölcsé válni, mely során levetkezed ezt a szimplán emocionális hozzáállást, és 30 éves korodra talán sikerül is majdnem teljes mértékben felnődöd, de lehet, hogy csak később.
Minden esetre ne tegyél úgy ilyen szintű kinyilatkoztatásokat, amég nem élsz együtt valakivel, akiért felelős vagy, és az már csak hab a tortán, hogy megszületik egy gyermek (vagy akár több is). A tapasztalt/felnőtt ember tudja, hogy a gyermeket vállalni nem lehet úgy, hogy napról-napra élsz, mi van, ha pl. megbetegszik vagy baleset éri, vagy akár betegen születik? vagyis mi van, ha bármi történik vele és neked ki kell maradni a munkából, ide-oda vinni, ahol meggyógyítják, stb. Nem kell az ördögöt a falra festeni, de ha ne adj Isten ilyen helyzetbe kerülsz, az általános depressziód következtében tutira begolyózól ha legalább az anyagi vonzatokat nem tudod simán lecsengetni. És akkor mi lesz a "szaporulatoddal"? Szerintem amúgy a jóléti államoknak az egyik alappillére, hogy az ott élő emberek többsége gondolkozik és csak utána szaporodik. És lehet, hogy te segélyekből is el tudsz majd tengődni itthon (bár ki tudja, mit hoz a jövő), de a környezetedben élők életét is simán megkeserítheted ha felelőtlen vagy.

2012.10.01. 10:16:20

Bocsi, de a legtobb embernel kicsit ezt a "mindenkinek joga van a velemenyemhez" hozzaallast erzem. A poszt szerintem onmagaban meg nem gaz, ha o igy erzi, miert ne tehetne? Szamomra egeszen megmosolyogtato volt az olvasas utan visszagondolni, en hol tartottam 21 evesen es miket gondoltam a vilagrol, es holtartok most ezugyben. :) Neha azert hianyzik az a toroetlen idealista, aki akkor voltam, es emiatt nem is tudom elitelni a poszt irojat. Majd o is lesz 15-20 evvel idosebb, es ide a rozsdas bokot, hogy o is fog meg maskepp latni dolgokat. ;)

VíziLó 2012.10.01. 10:22:12

A szaporodás dologban kétségtelenül van valami igazság.

Amire viszont a 21 éves posztoló nem gondol, az az egészségi állapotában esetleg bekövetkezett változások. Most fiatal és életerős, úgy gondolja, hogy meki meg favágás mindig akad majd. De ki fogja etetni a génutódokat, ha 41 évesen beáll a lumbágó és már nem tudja pörgetni a hamburgert? Vagy 61 évesen meg már senkinek sem kell majd, nyugdíj még a láthatáron sem, s a gyerekek se tudják segíteni, mert hiszen nekik is épp elég a bajuk, mert nem kaptak otthonról anyagi útravalót. A pénz nem azért kell, hogy dőzsöljünk és luxusban éljünk, hanem, hogy ha váratlanul beüt a krach, akkor legyen hova nyúlni, s egy betegség, állásvesztés ne jelentsen éhhalált vagy a gyerek iskoláztatásának végét.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 10:22:42

@TilosazA:
Én láttam is azokat a videókat a le nem bomló sajtburgerről. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy igaziak-e. Na de azért láttam már én több évtizedes kenyeret is a kenyérmúzeumban, a titka a megfelelő szárítás. Néhány hónapos zsemlém nekem is volt, száraz helyen, zacskó nélkül maradt meg, így nyilván kőkemény lett, de penész egy szál sem maradt.

De nem is ez a lényeg, mert a mekis kaja nem a tartósítási eljárástól egészségtelen, ha napi szinten eszed, hanem például azért, mert túl sok szénhidrátot viszel be, és ettől elhízol.

"És nem, ha egyoldalúan minden nap egészséges kaját eszel, mondjuk zöldséget hallal, és valamilyen magvakkal, nem betegszel bele. "

Ha mondjuk minden nap zöldséget eszel hallal, akkor vashiányos leszel (nyilván ez pótolható). Ha pedig sokat eszel belőle, akkor ugyanúgy elhízol és beteg leszel, mint a mekis kajától, különösen ha azt a halat jó sok olajjal készíted el.

SziszkAnya (törölt) 2012.10.01. 10:30:02

Kedves Balázs! Javaslom guglizz rá a "Maslow piramis"-ra. Te úgy az első és a második szint között lehetsz. Vannak, akik szeretnének felérni a csúcsra;)

váj mí 2012.10.01. 10:30:07

@enrobag: Én csak a vég nélküli panaszt látom, hogy ez sem jó, az sem jó, amaz is szar. Ő szegény, aki másnap már egy másik országban, Ausztriában ébredt fel. Csak úgy magától, szegény pára. És azóta is milyen izé már.
Ismerem ezt a típust, a soha semmi sem jó, állandóan lamentál, összehasonlítgat, rinyál. Munkatársként rémálom.

enrobag 2012.10.01. 10:38:48

@váj mí:
Elnézést az off-ért, de kérdeznék valamit. Szoktál szépirodalmat olvasni?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.01. 10:38:53

Tipikus, itthon sem vittem semmire, kinn sem vittem semmire poszt. Rengeteget tanultam belőle.
Erről a szaporodás dologról azonnal az állatok jutottak eszembe.
Vagy csak el akarja kerülni a munkaszolgálatosdit 3 14 éven aluli gyerekkel.
Én személy szerint nem értem, hogyan lehet valakinek az az életcélja, hogy több gyereket nyomorban neveljen fel. Mert aki annyi pénzből szeretne megélni, mint amennyit ezzel a mentalitással és értelmi szinttel itthon kapni fog, az nem fog tudni fenntartani semmit. És milyen boldog lesz majd, amikor a 4 gyerek otthon éhes. No meg az is felmerült, hogy egy igényes nő, egy ilyen életszemlélettel megáldott fiúcskának nem fogja hanyatt vágni magát. Mutasson nekem valaki egy olyan nőt, aki úgy áll hozzá, hogy neki nem kell a létbiztonság.
Én sosem tennék ki, még állatot se annak, hogy éhezzen és nyomorban éljen. Ha valaki ennyire mazohista és szadista, annak igenis ordítsák le a haját. Tudod miből fog ő élni 3 gyerekkel? Abból amiért a rendesen dolgozó, 1 gyereket rendesen nevelni próbáló emberek megdolgoznak. Mert az ő segélyét tőlük vonják majd le! Ugye, milyen fair, hogy a vannak fiatalok akik így gondolkodnak. Mert van aki eltartsa őket. Minden gyerek lakjon jól! Ugye.. Mondjuk no offense, de a borsodi valóság kicsit más mint máshol.....Vannak ott olyan putrik, ahol ő hazatérve hamar be tud majd illeszkedni. Bár amilyen nyámnyila ott meg kirabolják...

kincsa 2012.10.01. 10:40:19

@váj mí: Mint itt sokan masok, en sem hiszem, hogy egy iras alapjan tokeletesen meg lehetne ismerni valakit. Ez az "ismerem ezt a tipust" hozzaallas egyszeru dobozba pakolgatas, es nem mutat valami nyitott hozzaallast a vilagra. Mas is van, mint fekete vagy feher, es a szurke sem mindegy, hogy milyen arnyalatu.

váj mí 2012.10.01. 10:45:21

@enrobag: Már egyre ritkábban, talán majd nyugdíjaskoromban újra. Mert?

@kincsa: Lehet, de ha egyszer is volt szerencséd (?) egy hamisítatlan rinyagéppel dolgozni, akkor hajlamos vagy nem túl empatikus lenni azzal, aki ennek a legkisebb jelét is mutatja.

váj mí 2012.10.01. 10:47:24

@Nitnitnit: No, most mondjuk, az állatos hasonlat nekem is beugrott, de vagyok én anélkül is szívtelen dögnek nézve ;).

enrobag 2012.10.01. 10:52:09

@váj mí:
Segítene, hogy a leírt szöveg mögött jobban fel tud fedezni az embert, a karaktert. Kár, hogy el tudod úgy képzelni az elkövetkezendő 30 évet, hogy nem szerepel benne az irodalom.

enrobag 2012.10.01. 10:53:21

@enrobag:
bocsánat, elütöttem. Természetesen:tudd.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 11:00:20

@SziszkAnya:
A Maslow piramis ugyanolyan nagy baromság, mint ahogy a közgazdaságtan többi alap elmélete. Nyilván a felállított modellen belül stimmel, de az a modell nagyon távol áll a valóságtól.

Egy egyszerű példa, hülyegyerek leül a gép elé wowozni, már 8 órája játszik, erre szól az anyuka, Petike gyere már vacsorázni, Petike meg észre sem veszi, hogy éhes, így szól, mindjárt anya, fél óra múlva már a power gombot nyomja meg az anyuka. De nem is kell feltétlenül addikcióra gondolni, simán van aki a kaján spórol, hogy megvegye a fesztivál jegyet, vagy hogy havonta egyszer bemehessen a moziba, stb.

Egyébként rengeteg közgazdaságtani elmélet van, aminek ha az ellenkezőjét találták ki volna, akkor sem áll se távolabb, se közelebb a valósághoz, pl. a Marshall kereszt is ilyen, ha azt mondanám, hogy az ár emelkedéssel a fogyasztó többet vesz a termékből, ez legalább annyi fogyasztó-termék viszonylatra igaz, mint a klasszikus keresleti görbe. Nyilván erre rámutattak azóta a közgazdászok nem is egyszer, ám mégis ma is kiinduló alapnak veszik azt a két görbét, ami az égvilágon semmit sem mond.

kergelepke [UK] 2012.10.01. 11:01:12

Szinte mindent elmondtak elöttem amit kell, habár a stílus többnyire trolllalás lett, tisztelet a kivételnek. :)

Azt javaslom a posztolónak, hogy próbáljon meg kinyílni, emberekkel beszélgetni, kirándulni, megismerni a helyet ahol jelenleg él.

Idővel biztos meglátja majd, hogy a napi boldoguláson és a szaporodáson túl - ami kétség nélkül alapszükséglet - több is van, pl. hogy kiteljesítsd önmagad, a gyermekeidnek minel többet megadj, amihez sajna kell a pénz.

A gyorskajáról meg csak annyit, hogy próbálja megnézni a 'Supersize me' c. filmet. Habár egy két ember benne meglepően sokáig vegetál mekis kaján, a többség nagyon hamar a kardiológián találja magát, később pedig - viszonylag még mindíg fiatalon - egyszer csak talppal előre jön ki a korházból.

Akkor pedig már sem a pénz, sem a boldogság nem segít a családon.

Uff

váj mí 2012.10.01. 11:02:31

@enrobag: Jézusom. Jó, majd kielemzem, mint egy Jókai-karaktert. De attól tartok, a rinyagép főbb jellemvonásaitól már nem tudom megszabadítani.
Egyébként neked az irodalom, amolyan mérce-féle?

mommmmo 2012.10.01. 11:03:18

@Belagezapista:
Hello..

Jaja, nem ugy ertettem, hogy en PONT itt jartam, csak ugy, hogy kabe ennyire voltam naiv. Ezzel amugy epp arra celoztam, hogy a posztolo is bizonyara sokat fog valtozni meg..
Ami kevesbe ad okot a remenyre az az, hogy en a miskolci mikrokozmoszban jartam ugyanitt, nem "vilagot jart emberkent", es 16 evesen, nem 21. de sebaj, a fiuk kesobb ernek, es aki keson er, keson is oregszik meg:))

ioi (törölt) 2012.10.01. 11:03:19

Valahogy a sok szeretet és a poszt stílusa nem stimmel.

enrobag 2012.10.01. 11:05:06

@Nitnitnit:
Mondhatnám, és igaz is lenne, hogy az irodalomhoz mindennek köze van:-))
De most váj mí-vel beszélünk erről, és a kérdésem bevallottan off volt. Ne is törődj vele:-))

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 11:05:29

@kergelepke:
Én meg javaslom, hogy kicsit gondold jobban át azt a filmet, mert nyilván ha szarvaspörköltet ennél minden nap ebédre, ráadásul jó nagy adagot, hasonló helyzetben találnád magad hamarosan.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.01. 11:05:49

@kincsa: Rendben, nem pakolgatjuk. Kérlek fesd le nekünk, Te hogyan látod egy ilyen ember jövőbeli életútját. És mutass rá, miért jó ez bárkinek.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.01. 11:07:04

@enrobag: Jaah értem. Azt hittem a cikknek van valami irodalmi oldala amit nem sikerült meglátnom.

mommmmo 2012.10.01. 11:08:48

@padlas:
@tilmir:

Sziasztok,
Igen, nagyon elfoglalt voltam, az UAE-bol visszacuccoltam Budapestre, egy rakas dolgot el kellett\ el kell inteznem, az internethozzaferesem is korlatolt volt.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 11:11:25

@mommmmo:
Nem tudhatod, hogy a posztoló hogyan jutott el a szerinted naiv gondolataihoz, lehet hogy ő nem is naiv, csak helyből máshogy gondolkodott mindig is, mint te.

Azért tiltakozok az ilyen fajta általánosítások ellen, mert nekem is szóltak be hasonló stílusban. Pl. van pár zenekar, amit szeretek, erre volt olyan ismerősöm, aki beszólt, hogy ő 16 évesen hallgatott ilyesmit, és már felnőtt, majd én is felnövök, lehet csak 10 évvel később. Közben bele sem gondolt abba az eshetőségbe, hogy én lehet, hogy nem lázadásból hallgatok olyan rétegzenét, amit ő is hallgatott anno, hanem elképzelhető, hogy nekem ez a sok év alatt kialakult stílusom, vele szemben, akinek volt anno 1 éves olyan korszaka, egyébként meg ma is úgy váltogatja kedvenc zenei stílusait, mint az alsóneműket.

Szóval ha nem is gondolod, hogy pont ugyanolyan voltál, mégis ráhúzol egy általánosítást a saját életed alapján, holott hatalmasat tévedhetsz.

váj mí 2012.10.01. 11:13:29

@kergelepke: Hm, mondjuk azért az a film elég célzatos volt. Célzatosan arra ment ki, hogy "A meki-kaja szar. Értem?". No persze, ez nem azt jelenti, hogy felső-kategóriás kajákat adnának. Igaz, nem is állítják. Különben, ha csak salátán élnél, akkor is lennének egész komoly panaszaid, és még híznál is. Mondjuk, abból nehezebb napi 3000-3500 kalóriát megenni.

pappito · http://pappito.com 2012.10.01. 11:14:20

@horcsogpofi:
""A legtöbb embernek az örömszerzés a legfontosabb, és nem az utódnemzés.""

mutatnál egy statisztikát a nagyívű kijelentések mellé?

""Holott létezésünk értelme pont az, hogy mindent továbbörökítsünk, amit csak tudunk.""

Lehet, hogy a tiéd ez, másé meg más.

""Ma inkább az a fontos, hogy milyen autóval járunk, illetve hány órát állunk sorba a legújabb iphonért. ""

Szerintem nyugodtan fejezd be a problémáid kivetítését és az áldozatnaklevést. Mindenkinek más a fontos és az iphone-ra való vágyás pont olyan valid, mint az, hogy a posztoló a mekiben akarja leélni az életét.

enrobag 2012.10.01. 11:15:13

@váj mí:
ha ezt úgy érted, (ezt a mérce-dolgot), hogy nekem számít, ha valaki szeret olvasni, akkor a válaszom: igen. Mély meggyőződésem, hogy a könyvek, különösen a szépirodalom komolyan hatnak az ember jellemfejlődésére.

volmass 2012.10.01. 11:20:08

Neeeeeeeeee,,,,, nem semmi egy poszt. Vettem a fáradságot, és még el is olvastam, bár ne tettem volna........

Egyrészről azért elfogadom, amit a posztoló írt. Ha "szaporulást" nézünk, valóban egy általános cél lehet a reprodukció. (Ezzel biztos jól lehet csajozni: nem akarsz szaporodni? :D:D )

Viszont.

Nem értem, hogy a posztoló miért van kiakadva azon, hogy sokan anyagi indokok miatt nem vállalnak gyereket. Igenis, egy gyerek normális fejlődéséhez hozzá tartozik, hogy "tisztességes" életszínvonalon neveljék.
Azon pedig mindig külön kiakadok, amikor a szülőkre visszamutogatnak, hogy "bezzeg ők bevállalták". Igen, de akkor más világ volt. És elmúlt. Nagyon sajnálom az ilyen embereket, akik csak a múltban tudnak gondolkozni.

A külföldi munkavállalás pedig nem a posztolónak való, ez világosan kiderül. Nem akar nyelvet tanulni, nem akar beilleszkedni, a kinti társadalom tagja lenni. Így azért ne sok jóra számítson. Azt a részt sem értem, hogy miért baj, ha fizikailag nem leterhelő. Megoldás: munka után konditerembe menni, vagy esetleg egy sportkörhöz tartozni. De ha ezek nem felelnek meg, még mindig el lehet menni könnyű/nehéz fizikai munkát végezni.

Véleményem: ha így áll hozzá a posztoló, tessék hazajönni, szaporodni valamely női egyeddel, és közmunkásként dolgozni 47e Ft-ért, 3 gyerekkel a vállon. Csak aztán nehogy a Fókuszban lássuk viszont a posztolót, ahogy lejmol.

kincsa 2012.10.01. 11:20:11

@Nitnitnit: Pont errol irtam: nem tudom. Nem ismerem. Lehet, hogy beleutkozik egy olyan elmenybe, ami holnap gyokeresen atalakitja a gondolkozasat. Neked nem volt olyan tapasztalatod az eletben, ami teljesen mas palyan inditott el, mint amin eppen voltal? Te mindenrol pontosan ugy gondolkozol, mint 10 eve? Mert en nem. Ezert azt gondolom, hogy mas is valtozhat. (Ehhez teszem hozza, hogy igazabol arrol is eleg keves infonk van, ma hol tart a kedves posztolo. Ahogy valaki feljebb mar megirta: mindenki a sajat eleten keresztul ertelmezi az olvasottakat. Ami nem baj, de azert itelkezni szerintem nem kellene.)

mommmmo 2012.10.01. 11:22:52

@Belagezapista:
Lehet, hogy igazad van:)) de en zenei iranyzatok illetve kedvenc konyvek stb alapjan azert nem allitanak ki velemenyeket senkirol...

csak tudod, ez a "oh nem a penz fontos, hanem a csalad es boldogsag" egy kicsit olyan dolog, amely kozhelykent csopog a csapbol is, es ezert tapasztalatlanabb emberkek szeretik atvenni mint sajat gondolatot, es ismetelgetni mint a heti felmondando lecket...
Olyan is van persze, aki tenyleg sajat kutfobol mondja, csak az nem egeszen ugy hangzik, mint ez a poszt...szerintem.

bpetya75 2012.10.01. 11:25:28

@enrobag:

Jogos. Ez nagyon 10 pont!

váj mí 2012.10.01. 11:26:27

@enrobag: Ok, csak azért kérdeztem, mert kíváncsi vagyok, ha elárulom, hogy úgy tavasz tájékán fejeztem be a Jókai-összes sokadszori újraolvasását, az javít-e a szemedben a megítélésemen? Valamint az ront-e, ha azt is elárulom, hogy azóta főként Asimov könyveit olvasom.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.10.01. 11:26:39

Igen, ha eleget olvasol mindenféle hülye szépirodalmat, lehet belőled mihaszna bölcsész. Természetesen nem saját tapasztalat, haveromtól hallottam.

kincsa 2012.10.01. 11:27:04

@bpetya75
@enrobag
csatlakozom

pappito · http://pappito.com 2012.10.01. 11:28:44

@Belagezapista: "Pont azt rühellem ebben a blogban, hogy ezernyi sablon történet jelenik meg, végre egy nem sablon történet."

biztos a szerkesztő nagyon sajnálja, hogy rühelled a blogját, vajon miért olvasod mégis? :)

FYI, az, hogy valami nem sablonos, ég nem jelenti azt, hogy értelme vagy érteke is van

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.01. 11:31:58

@kincsa: Szerintem pedig szépen leírja a mostani hozzáállását az élethez, ami kicsit sem nevezhető jónak. Mind tudjuk, hogy az ilyen hova vezet. Nem mondom, hogy nem jöhet olyan fordulópont az életében, amitől nem fog változni. De tegyük hozzá, az én alap jellemem és gondolkodásom bizony 18 éves korom óta keveset változott. Ilyen dolgokban, pl szemernyit sem. Akkor sem gondoltam, hogy minden sarokba, ütre-főre szülnöm kell a gyerekeket, és most sem gondolom így. Sőt "ivarérett" korom óta nem gondolom így, különben már kitudja hányat potyogtattam volna, ki tudja hova. Itt leírja a kedves író a 21 éves kori véleményét, gondolkodását, ami már egy 14 éves gyereknél sem lenne elfogadott (mert védekezni nem csak az aids miatt tanítják meg őket). Ebből ítélem meg őt. Aki 21 évesen itt tart azzal baj van. És csoda, hogy nincs nagyobb baj. Bár változna. De a tendencia azt mutatja, az ilyen gondolkodású emberek általában nem szoktak. Ebbe a dobozba nem én pakolom őt bele, saját maga mászik a doboz aljára. :-)

venator 2012.10.01. 11:32:12

Ha valaki húsz évesen nem idealista, akkor megette a fene. :)

Érdekes, hogy a srác éppen olyan rendszerkritikai húrokat pendít meg, amelyek egyébként éppen a nyugati fogyasztói társadalomra jellemző. Ráadásul főképpen innen indultak ezek a dolgok, válaszul arra az elképesztő pazarlásra, amit csinálnak a fejlett társadalmak.

Az meg egyenesen pikáns, hogy nyugaton élő, teli szájjal magyarozó, nekünkbejöttazélet típusú emberek ordítják le csóró gyerek haját, holott részei ennek a fenntarthatatlan rendszernek. Ezt most vagy nem látják vagy lesz@rják.

Nyilván a srác álláspontja sokat fog finomodni az évek múlásával, de szerintem abszolút tolerálható, hogy nem kizárólag a pénz körül forog az élete.

Csak egy példa erre a szemléletre: Dániában vannak olyan fiatalokból álló csoportok, akik éjszakánként feltörik a szupermarketek kukáit és kiveszik a kidobott, még bőven fogyasztható csomagolt élelmiszereket. Egyszer láttam egy ilyen terített asztalt, amit a kukából szedett kajákból csináltak, hát bármelyikünk simán evett volna belőle, ha nem tudjuk, hogy honnan van.

Aki otthon él, az el sem tudja képzelni, hogy micsoda elképesztő pazarlás folyik a nyugati társadalmakban, én naponta látom és nem hiszem el.

Számomra borzasztóan imponálnak azok a modern nomádok, akik vesznek egy tanyát valahol a világ végén és szépen elvannak a saját megtermelt javaikkal. És ezek nem élhetetlen ostoba csövesek - mielőtt még -, hanem többnyire diplomás értelmes emberek, akik látják, hogy hová vezet az a rendszer amelyben felnőttek.

Persze nekem sem tudásom, sem bátorságon nincs ezt meglépni, de próbálunk azért úgy élni, hogy ne a pénz és a megszerzett javak legyenek a legfontosabbak.

Azért a Hawaii nyaralás és a nyomorgás között van még rengeteg állomás, ne kárhoztassuk a srácot a határozott véleményéért.

Mikor mondja meg a frankót valaki, ha nem húszévesen?

kergelepke [UK] 2012.10.01. 11:33:40

@váj mí: @Belagezapista:

Nyugi, nyugi. Nem azt mondtam, hogy a mekis kaja szar, a KFC meg jo. Én is megeszem alkalomadtán.

Nyilvan az egyoldalu taplalkozas a fő problema, e mellett a kalóriák, a minőség hiánya (nyomelemek, rostok, vitaminok, etc.). Sajnos az ismerősöm fia került már korházba, ő mekiben volt csoportvezető.

Ja, igen, ha lehet választani, akkor én inkább szarvaspörkölttöl szeretnék meghalni. Küldjetek sokat, nagyon szeretem. :)

sírjatok 2012.10.01. 11:33:41

@mommmmo: "oh nem a penz fontos, hanem a csalad es boldogsag"

ESZT A CSORÓK MONGYÁK!!!?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.01. 11:33:58

@váj mí: Asimov nálunk is bevette a polcot. :-D

mazsola123 2012.10.01. 11:34:24

Szaporodni én is szeretek. (Kérdezte nemrég az asszony, hogy nem szeretnék-e még néhány gyereket. Visszakérdeztem, hogy lehet-e több anyától... Nem is értem, miért vágott fejbe... ;-) )
Viszont a szaporodás a gondok és a felelősség szaporodását is jelenti ám!

reccs 2012.10.01. 11:34:58

Magyarán a posztoló egy vastag pénztárcájú spermadonort keres, aki eltartja, hogy neki ne kelljen az undorító pénzzel foglalkozni, közben meg álszenteskedik. Megyek hányni.

sírjatok 2012.10.01. 11:34:59

@venator: "Ha valaki húsz évesen nem idealista, akkor megette a fene. :)"

Ja, az má' igaz mondjuk.

Kopi3.14 2012.10.01. 11:35:02

A posztoló még nem dolgozott magyar mekiben a jelek szerint, mert akkor tudná nem feltétlen lehet kövérré zabálnia magát az ott dolgozóknak. Ha fizikailag akarna megerösödni, magyarországon is elmehetne segédmunkásnak kömüvesek mellé, téglát rakni, pakolni bizony erösít.
Honnan gondolja, hogy napról napra élve mindig lesz mit ennie és hol laknia, ha visszatér? Biztosan sosem lesz beteg, ingatlanjával sem történik semmi, ruhát nem kell venni? napról napra élésre akar "szaporodni"?

Abba meg belegondolni, hogy sokaknak nem a pénz esetlegesen a fö motivációs tényezö, hanem egy a hétköznapokban nyugodtabb élet lehetösége, az életben fellelhetö lehetöségek nagyobb száma, már gondolom teljesen felesleges luxus a napról napra élés szintjén.

mommmmo 2012.10.01. 11:35:03

@mommmmo:
Amugy termeszetesen tenyleg a lelki ertekek a fontosak, es nem a penz, de mondjuk peldaul 30 negyzetmeteren nyomorogni egy 4 fos csaladnak az elegge megnoveli a konfliktusok kockazatat, plusz ha ra vagy szorulva anyagilag a nagyira az meg inkabb, es igy tovabb...szoval en megertem, hogy van aki ugy gondolja, hogy o 30 negyzetmeteren 50 ezer forintos jovedelembol is boldogan fog csaladot nevelni, csak szerintem ez hiperhippi jelenseg eleg ritka, es a posztolo inkabb olyba tunt, mint aki csak nem gondolt meg bele a dolgokba..
Es hogy elmondjuk, szerintunk eretlen, az nem azt jelenti, hogy leorditjuk a fejet. szerintem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 11:40:11

@Nitnitnit: de ha mindenki 1 gyereket vallal, mert nem tud tobbet, mert akkor nem jut x boxra meg ifonra, akkor egeszen pontosan kiszamithato, majdnem napra, mikor az orszag elfogy

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 11:40:18

@pappito:

"biztos a szerkesztő nagyon sajnálja, hogy rühelled a blogját, vajon miért olvasod mégis? :)"

Nem rühellem a blogját. De látom te még egy ilyen egyszerű mondatot is képtelen vagy értelmezni.

"FYI, az, hogy valami nem sablonos, ég nem jelenti azt, hogy értelme vagy érteke is van "

Magának a mondanivalónak nem biztos, hogy értelme, értéke van, de itt ez a poszt legalább bemutatott egy másik nézőpontot, amit lehet vitatni, fikázni, de már az önmagában egy érték, hogy nem a szokásos körök mennek a sokadik sablonos poszt után. Nyilván akad még nem sablonos poszt, pl. a keletre költözöttek vagy pl. az előző.

mommmmo 2012.10.01. 11:41:11

@venator:
Amugy ebben igazad van, es a "modern nomadok" nekem is rohadtul imponalnak...
Csak egy olyan eletformahoz sem eleg a lesz@rom mentalitas, kell hozza tudas, es igen valamifele toke is, tudatosan kell hozza tervezni, es kemenyen meg kell erte dolgozni. Foleg, hogyha az ember meg egy csaladot is bele kivan rangatni abba az eletformaba...

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.10.01. 11:41:20

Ifjú barátunkat még sok meglepetés fogja érni az életben.... :-)

Mondjunk nekem se volt több eszem az ő korában, úgyhogy ezért ne bántsuk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 11:43:06

ja, amugy amerikaban sincs ingyenkaja a mekiben, ugy tudom felaro n ehetsz naponta egy menut

bpetya75 2012.10.01. 11:44:57

@váj mí:

Asimov is pont annyira szépirodalom ma, mint Jókai volt az a maga idejében.

Nekem azok a hosszadalmas leírások nem is jönnek be. Így se egy Jókait se pl egy Victor Hugot nem voltam még képes elolvasni. Bezzeg Asimov vagy Clarke!

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 11:45:20

@mommmmo:
De ha nem saját kútfőből mondja, akkor sem biztos, hogy két ilyen "majmoló" ember ugyanazt érti alatta.

Amúgy érdekes, amiről beszélsz, mert én is érzek egy olyan ál-romantikus irányzatot, amely szerint nem a pénz a fontos, csak a boldogság, legyünk monogámok, éljünk boldog romantikus szerelemben, stb., stb., és ez leginkább az amerikai filmekből csorog, miközben akik ezt vallják ugyanakkor az USA-t fikázzák az anyagiasság miatt. Ez a manipuláció mesterfoka az amerikaiak részéről, hiszen a manipuláltak nem hogy nem tudják, mi a forrása ennek, hanem még éppen ellenkező kép alakul ki bennük a forrásról.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.01. 11:46:21

@hagyma: Magyar viszonylatban, nem az a jellemző, hogy azért vállal egyet, mert nem jut iPhone-ra vagy X-box-ra, hanem történetesen azért, mert egy szülő fizetése nem tart el többet. És Magyarországon nincs arra garancia, hogy mind2nek lesz mindig hol dolgoznia.
Én a magyar átlagfizetés felett keresek, egy panel lakásban lakom. Még egy gyereket se tudnék vállalni, csupán az én fizetésemből. Nem beszéltünk luxusról, csak eszik a gyerek meg öltözik, meg alszik. És akkor ha majd óvoda meg iskola lesz, még nem is beszéltünk.

venator 2012.10.01. 11:47:24

@mommmmo: Persze, ész nélkül semmit sem érdemes csinálni, jellemzően ezek az emberek azért tudják, hogy merre hány méter. Nekem az imponál borzasztóan, hogy azt merik mondani, hogy: kösz, nem kell.

Rive 2012.10.01. 11:47:49

"Olyannak is köll lönnie'...

Élettapasztalat, felelősség nélkül - hát, a posztoló helye egyelőre tényleg a mekibe' vanik.

De erre a posztra majd akkor térjünk vissza, ha a posztoló már leszaporodott a hambicsomagoló leányzóval, és a főnök leorditja a haját, hogy nem lehet hazavinni a maradékot.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 11:48:14

@kergelepke:
Ha lehet választani, nekem is inkább a szarvaspörkölt, de nincsenek illúzióim, hogy attól egészségesen táplálkozok, mint a mekiben.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.10.01. 11:48:38

Ha csak tengeni-lengeni akarsz, arra a McDo jo. Tudom, mert en is dolgoztam ott az iskola mellett nehany evet, diakmunkaskent a vegen annyit kerestem - feher nevtablaskent -, mint a rendesen bejelentett diplomas etteremvezeto.

De ra kell jonni par ev utan, hogy onnan tovabb kell lepni. Persze ha megtanulsz nemetul, odakint is "befuthatsz", de ha ehhez is lusta vagy, akkor meg 25 evesen is sapkaban is kockasingben fogod sutni a hust vagy dresszingelni a zsemleket.

Es estenkent hokizni a lyukban ahol lesz es a sorsod miatt mast okolni.

Ps: nem ertem en ezt az annyit ehetsz amennyit akarsz dolgot. Idehaza biztos nem volt igy - bar lassan 10 eve hogy nem dolgozom ott - szoval vagy lopsz vagy a selejtkukabol falatozol.

fizetekmegegysort 2012.10.01. 11:48:49

Kedves Posztoló,
Bízom benne, hogy valóban fiatalságodnak tudható be a véleményed. Szaporodni szeretnél, de nem érted, miért gond egyik napról a másikra élni? Még ne szaporodj, lécci! Tudod lehet lakni egyszobás albiban négyen, meg anyukánál is. De bizony a gyereked nem fogja előre bejelenteni ha beteg, ha kinövi a ruhàját, ha a suliba kell venni másnapra valamit. Mondd kedves posztoló, tisztában vagy vele, mennyibe kerül a gyógyszer? Ruha? Pelenka? Tápszer? Tudod, hogy a jövendőbelidnek mennyi az esélye kisgyerekesként elhelyezkedni? Hogy mennyi a gyed, gyes, családi pótlék? Hogy ez mire elég?
Nem a pénzt imádják az emberek a nyugati országokban, hanem a lehetőségeket meg a létbiztonságot. Felelős ember nem úgy vállal gyereket, hogy majdcsak felnő valahogy. De gondolom ezt páran leírták már előttem...

kifordított nagyanyó 2012.10.01. 11:51:16

Szerintem nem rossz a posztoló életszemlélete.Egyszerűen csak élni akar.Vagy csak egyszerűen akar élni.Vannak ilyenek is.Ennyi.

Zuzimama 2012.10.01. 11:52:46

Az élettel nincs bajod, csak csajod nincs.
Ha lesz csajod lesz bajod.

Ugyanis a csajok nem így látják az életet. Kell majd szép pecó, bele bútor, majd kocsi, majd gyerek, hétvégén kirándulás, nyáron nyaralás és szépen beállsz te is a többi közé, hajtasz a zsetonért.
És akkor felejtheted a Mekit .....

AnnaKarenina 2012.10.01. 11:52:56

Nekem érdekes, hogy pont a mekiből próbál valaki ítéletet alkotni, ami a világon mindenhol egyforma.:) (Bár Barcelonában egy szuper helyen, fent az emeleten, lehetett dohányozni is!)
A nyugat nem csak a pénz (nem is annyira lehet, mert amennyivel magasabb az átlagkereset, annyival többe van a megélhetés is), a nyugat sokkal inkább az a kultúra, amibe valakik évszázadokon át beleszületnek, amíg nálunk 40-50 évenként mindig megfordul világ. És ez lehet, hogy nem látszik a mekiből.

Guillaume sous guillotine 2012.10.01. 11:53:01

az a baj hogy főleg a magasan kvalifikált értelmiségi rétegből mennek el (az itthoni alacsony bérek miatt) és az olyanok mint te meg maradnak. ez a durva agyelszívás súlyos problémákhoz vezethet sajnos

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.10.01. 11:54:17

Van szemelyzeti fogyasztas, a teljes ar 60-70%-t kell azthiszem kifizetni. Mar nem emlekszem, de a 3*2 dl kezeltvizes udito - ami a szomjat nem oltja, sooooooot - es az egy darab sajt / hamburger egy 4-6-8 orat rendesen ledolgozo embernek keves.

Mondjuk ha mar feher nevtablas leszel, akkor ehetsz nagyszendvicset is. Mekkora orom :]

(En minden nap a rendes napkozbeni iskolai elfoglaltsag utan jartam el dolgozni, oraimtol fuggoen 6-8 orat dolgoztam hetkoznap, hetvegen 8-t. Ha elotte nem ettem rendesen, delutan 6-ra mar rosszul voltam az ehsegtol. Utana is csak akkor laktam jol, ha 1 nagy helyett 2, sajat magam altal elkeszitett sajtburgert ettem, de ehhez mar el kellett jutni a manager-trainingig, addig en is fizettem a fosburgerert. Es sajnos autos etterem leven sokat kellett dolgozni, mert a produktivitasi tablazat miatt ha nem volt eleg munka, hazakuldtuk elobb a "felesleges" dolgozokat. Ez akkor volt szivas, ha este 9kor jott be egy busz 50 ehes emberrel, mi meg osszesen voltunk az etteremben hatan + ezerrel ment a drive)

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 11:54:56

@hagyma:
Igen, ha a lemorzsolódókat is számoljuk (nem talált párt, meghalt gyerekként, stb.), akkor átlagosan 0,9-es reprodukciós ráta alapján olyan 60 évente feleződne a lakosság, azaz 10 millióból olyan 600 év múlva lenne 10 ezer. Na de ki az az elmebeteg, aki szerint akár 60 év múlva is ugyanaz lesz a korszellem, mint most?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 11:56:51

@Nitnitnit: azert megneznem, mennyi az a "extra" amirol nem mondanak le egy gyerek miatt
haggyuk, ugyse tudlak meggyozni
itt meg halistennek szulnek a huszoneves nok

Kopi3.14 2012.10.01. 11:57:51

@mazsola123: én egyelöre másképp szaporodom- térbelileg növekszem.

kincsa 2012.10.01. 11:58:33

@Nitnitnit: Latod, nem egyforma tapasztalattal rendelkezunk. En bizony nem mondhatom el magamrol, hogy ugyanaz volnek, aki 10 eve. Es ezzel onmagaban szerintem nincs is semmi baj. En alapvetoen hiszek abban, hogy az ember elete soran alakul, fejlodik, hogy milyen iranyban, az mar mas kerdes. Persze nekem is van olyan ember az ismerettsegi koromben, akire csak ralegyintek, de meg egyszer mondom, egy iras alapjan nem erzem ugy, hogy ugyanezt megtehetnem egy ismeretlennel is csak azert, mert mar lattam hasonlot.

yanchi345 2012.10.01. 11:59:28

@AnnaKarenina: bizony, a nyugat elsősorban nem pénz (bár ki mit képes felfogni belőle, egy mekihuszárnál nyilván itt vége is a világnak) hanem szabadság. És ehhez a szabadsághoz bizony pénz is jár, a hiányához meg a hiánya. Amikor otthon eladták a szabadságukat némi (júdás)pénz reményében, akkor akinél a szabadság landolt, az ki is fosztotta / fosztja az országot rendesen.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.01. 12:00:16

Egy dologra hívnám fel a posztoló figyelmét: valószínűleg összefügg az, hogy szegénységben nőtt fel és őt nem vették fel egyetemre. Sajnos ilyen az élet, ezért akarja a legtöbb ember jómódban (legalábbis a saját gyerekkoránál jobb körülmények között) felnevelni a gyermekeit.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 12:02:38

@online távmunkás: hat pedig az is ember aki nem diplomas
ha valaki azert es akkor szul, hogy majd egytemista legyen a gyereke....

Bélabáttya (törölt) 2012.10.01. 12:03:02

Izé. Egészen biztos, hogy mindenkinek kell szaporodnia?
Azért igaza van abban, hogy a kinti emberek se szentek...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 12:04:29

akkor rabaszik, mert kiurulnek a mekdonaldszok es a bolcseszek nem tudnak sajtburgert zabalni, mert mindenki bolcsesz lesz, az utolso 600 ev mulva lekapcsolja a villanyt

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.10.01. 12:04:49

Felháborító a poszt. Köztudott, hogy Nyugaton minden, de minden jobb, ráadásul MEGBECSÜLIK az ember munkáját - és Nyugaton még szegénynek is jobb lenni, mint itthon gazdagnak. Mert ott még szabadság van... és tudod, hogy a gyermeked egy szebb világban nőhet fel, biztonságban. Namost itthol ilyen nincsen.

pappito · http://pappito.com 2012.10.01. 12:05:23

@Belagezapista: "nem azért lett beteg, mert a mekis kaja mérgező, hanem azért, mert elhízott. Mondjuk Magyarországon elhízni pusztán mekis kajától magasságtól függően olyan havi 100-150 ezerbe fájna..."

hujjuj, amit te ezért kapni fogsz :)

"Tudom, hogy nyugaton más a helyzet, mert ott árban alsó kategóriának számít, ezért is fura, hogy nálunk meg sokaknál etalonná vált jó vagy rossz értelemben, miközben nem számít olcsónak."

ne feledd el, hogy egy mekis menüben csupa olyan cucc van amit rendszeresen és elég szigorúan ellenőriz a frencsájz, nem lehet innenonnan vásárolt szemetet belerakni, folyton pucolni kell a konyhákat, mint a güzü, szóval Mo-n az a nagy helyzet, hogy tisztább és ellenőrizhetőbb eredetű kaját kapsz egy mekiben,m int egy kis kifőzdében, ahol a jétfői maradék keden és szerdán más-más néven bukkan fel, ahol megy a hússzövés, a hátszín bélszínárban eladása, a "ha híg leves, ha sűrű, akkor pörkölt" felfogás. És sokszor drágábban, mint egy gyorséttermi táp.

Meg kényelmesebb is, nem kell a bunkó pincérre várni, nem kell a kinn cigiző szakácsnak beszaladni kézmosás nélkül a konyhába, csak odamész a pulthoz, a droid adja amit kérsz, 20 perc múlva túlvagy az egészen és a legrosszabba ami történhet, hogy letegeznek.

enrobag 2012.10.01. 12:06:21

@váj mí:
"Ok, csak azért kérdeztem, mert kíváncsi vagyok, ha elárulom, hogy úgy tavasz tájékán fejeztem be a Jókai-összes sokadszori újraolvasását, az javít-e a szemedben a megítélésemen? Valamint az ront-e, ha azt is elárulom, hogy azóta főként Asimov könyveit olvasom. "
Cak azért másolom ide a hozzászólásodat, hogy egyértelmű legyen, mire is válaszolok.
1. Nincs rólad kőbevésett "megítélésem". Vannak benyomásaim, de nyilván felületesek.
2.Ha valóban így lenne, hogy sokadszor olvastad el a Jókai összest, tovább árnyalódnának a benyomásaim:-))) De sajnos kétkedve fogadom. Viccelsz nyilván. Esetleg pár neked kedves Jókai regényt, de nem az összest:-)) Keress rá, mennyien vannak a Jókai regények.
3. Asimov regényei nagyon jók, az Alapítvány trilógia pl. szerintem alapmű.
Azt hiszem, jobb, ha befejezzük ezt a témát. Egyrészt nem tartozik a tárgyhoz, másrészt máris látom, milyen hozzászólásokat generál. (lásd. keresztény szellemiségű luxuskurva megjegyzése...)

Kopi3.14 2012.10.01. 12:07:27

@gergo: magyar Mcdonaldsban tuti nem, utolsó infót tavaly decemberböl merítve.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.01. 12:09:47

@judy7: @bubu3: Én úgy hallottam ismerősök gyerekeitől, protekció kell már ahhoz is, hogy valakit felvegyenek valamelyik kelet-magyarországi Mekibe diákmunkára. Hiába nézi le mindenki, óriási a tolakodás érte az ingyen kaja miatt, valamint ez nem nehéz fizikai munka és nem az utcán kell dolgozni, mint a szórólapozásnál, adománygyűjtésnél.

2012.10.01. 12:11:25

A szaporodás kedvéért fölösleges gyereket csinálni, arra van már elég ember a földön. Használd ki, hogy nem Afrikába születtél, ahol tényleg az az ember legnagyobb életcélja, hogy holnap is találjon ivóvizet.
Ha számodra mindössze az az önmegvalósítás, hogy szaporodj, akkor te egy fölösleges ember vagy. Ha te magad sem tudod, mihez kezdj az életeddel, mit fogsz tanítani a gyerekednek? 21 éves vagy, kemény munkával még bármi lehet belőled, bár a szellemi szintedet és a hozzáállásodat elnézve lehet jó leszel a mekiben életed végéig...

bpetya75 2012.10.01. 12:11:37

@reccs:

Szerinted mit kezdene a posztoló egy spermadonorral? Ne hányni menj. Próbáld meg felfogni, amit olvasol.

váj mí 2012.10.01. 12:12:54

@kergelepke: Jaja, ok, csak előszeretettel emlegetik ezt a filmet, mint fő-mumust.
Különben, ha lehet, én is inkább a szarvaspörkölttől fordulnék fel ;).

@Nitnitnit: Nekem meg a notebookomat ;).

@bpetya75: Ponyva nah, tudjuk ;).
Khm, különben a naplementéket és a táj szépségeit taglaló részeket én is mindig átgörgetem a romantikusoknál ;).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 12:13:58

@online távmunkás: nem nehez fizikai munka????????????
muhhahaha
probald mar ki
az adomanygyujtes az nehez fizikai minka:)

bpetya75 2012.10.01. 12:15:11

Nem is értem, hogy miért lovagoltok ezen a szaporodás dolgon. Szerintem elég nyilvánvaló, hogy ez a srác korszellemmel szembeni lázadása.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 12:15:20

@VulpesVulpes: az a folosleges ember, akinek nem eletcelja utodokat nemzeni, csaladot alapitani

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.01. 12:16:12

@hagyma: Persze, ember akkor is. Nem állítottam, hogy nem ember, csak megjegyeztem a posztban emlegetett két bukott egyetemre reagálva, hogy ilyesminek sokszor mélyebb gyökerei vannak, általában nem azon a féléves tanuláson múlik. Látni kell, hogy a gyerekeknek sokkal nagyobbak az esélyei a jobb iskolákra és a jobban fizető munkákra, ha a szüleik azt már elérték.
Sajnos a magyar iskolarendszer csak növeli a különbségeket, csak a legtehetségesebb néhány százaléknak van esélye arra, hogy a szülői háttér által meghatározottnál magasabb életszínvonalat érjen el.

Mrs. Clayton 2012.10.01. 12:18:08

Azért ne hülyézzük már le szegény huszonévest, mert szerinte pénz nélkül is normális gyereket vállalni. Azért Magyarországon még, ha nem is úgy mint máshol, de ingyenes az egészségügy is meg az oktatás is, és azért ilyen olyan segélyeket is osztogatnak. Szóval szociális háló is van. Nem értem miért hiszik azt sokan, hogy akkor lesz boldog a gyereke, ha Hipp bébikaját, meg Pampers pelenkát, meg Pierre Cardin babakocsiban tologathatja és saját 2 szobás lakásában nevelheti úgy, hogy ő közben napi 12 órákat dolgozik,mert azért nehogy már csak kerti zöldségre meg csirkére fussa, jobb, ha vesznek a Tescoban. És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy nem éri meg csirkét nevelni. Ezt azok mondják, akik nem is láttak élő csirkét és nem keltek fel reggel 5-kor kiengedni őket az udvarra.
Ha a kritizálóknak lenne igaza, akkor a világ nagyobbik fele boldogtalan lenne és csak a fejlett nyugat lenne elégedett, aztán valahogy a statisztikák nem ezt mondják.

váj mí 2012.10.01. 12:18:17

@enrobag: Te kételkedhetsz, én meg tudom. A Jókai összes rajta van a gépemen, és bizony sokadjára olvasom. Igaz, nem 2-3 hónap alatt értem a végére. Volt az egy év is. Szeretek olvasni.
Asimovtól meg ajánlom figyelmedbe az Alapítvány trilógia előtti és utáni időszakokat leíró könyveit is, ha a trilógia tetszik. Ha gondolod, átküldöm neked.

bpetya75 2012.10.01. 12:18:38

@váj mí:

Az utolsó élményem velük az volt, amikor a Nyomorultakban valahol az 500. oldal tájékán elértem egy épület leírásához. Elolvastam belőle talán 1 oldal, de végül úgy döntöttem, hogy átlapozom, és ha 5 oldalnál hosszabb, akkor hagyom a francba az egészet. Úgy rémlik, hogy kb 30 oldal volt. Azóta nem tudom, mi történt Valjean-ékkal ;-)

reccs 2012.10.01. 12:19:42

@bpetya75: :)
Igen, túl hamar lettem biztos benne, hogy az illető egy elszállt kiscsaj. Túlságosan hasonlított a szöveg egy ismerősömre, aki szerint a pénz az fuj, mindenkinek csak az a fontos és fujj, ezért lehetőleg adja mindenki neki az övét, mert ő ezzel nem akar foglalkozni. :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.01. 12:20:14

@hagyma: Az adománygyűjtést és a szórólapozást az utcai munkára írtam példaként, nem a nehéz fizikai munkára. Bocs, ha félreérthető volt.
Nehéz fizikai munka például a költöztetés, raktári pakolás, stb.
Szóval a mekis meló se nem utcai munka, se nem nehéz fizikai meló és a legtöbb helyen még enni is lehet egy keveset.

bpetya75 2012.10.01. 12:21:28

@Jess G:

Egyetértek veled. Bár az idei kukoricatermés mellett komoly bajok lesznek a csirketartással. Hacsak nincs nagy terület kapirgálni. Bár akkor is ott van a tél...

bpetya75 2012.10.01. 12:23:00

@reccs:

Jófej csaj lehet. Szerencsére én sosem voltam elég jó efféléknek, így közelről nem ismerem ezt a típust ;-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 12:23:25

@online távmunkás: a magyar iskolarendszer nekem is szarnak tunik
a magyar felfogas is emellett
a csalad mar letargiaba esik, ha a gyerek CNC-snek ranul,, horribile dictu komuvesnek
olyan ez mint az uj kocsi
az en gyerekem egyetemista/ majd utana megy a mekibe eladonak/
az en kocsim nemet bmw, nem suzuki, majd utan arverezik el a hazat:)
hat innen nekem igy tunik

bpetya75 2012.10.01. 12:24:19

@váj mí:

Lécci nekem is! Mármint Asimovot. Gmail-es vok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 12:25:21

@online távmunkás: OK
a mekis munka nehez fizikai munka
probald ki
egy munka nem csak attol nehez, mert fel kell vinni egy 3 ajtos szekrenyt
/ 2 evig csinaltamazt is/

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.10.01. 12:25:38

A szerző 21 éves, még szép, hogy elég neki a jelenlegi jövedelme.
Egyébként életkorából adódóan lövése sincs a későbbi nehézségekről.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.10.01. 12:28:04

hagyma:

Afrika közepén pl. szaporodik mindenki, mint a güzü, lám, mekkora is az általános testi-lelki jólét arrafelé!

A t. posztoló meg feleslegesen aggódik, ha így folytatja, tuti nem fenyegeti majd semmi karrierkilátás ifjonti ábrándjait.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.10.01. 12:30:16

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: nem ismerem afrika kozepet
mindenesetre a magyarsag jelentossen fogy az utolso 20-30 evben
igaz nem 600 meg

Hari Seldon 2 2012.10.01. 12:31:13

@váj mí:

Akkor bizonyára az én munkásságom is ismered. :-)

Mrs. Clayton 2012.10.01. 12:34:03

@bpetya75: ok persze, csak így hirtelen ez jutott eszembe, igazából azt nem érti a sok kritizáló, hogy rendben várok 38 éves koromig, mert addigra lesz biztos, jól fizető állásom, kocsim, tudunk majd menni nyaralni stb
közben jó eséllyel down szindrómás lesz a gyerek,mert az asszony már nem fiatal, közben jöhet egy gazdasági válság és oda a jó állásnak, meg esetleg a hiteles háznak is, kocsinak is
akkor kérdezem a kritizálókat, hogy ilyenkor majd betolják-e a gyivibe a gyereket, akit addig a fene nagy biztonságban akartak felnevelni, és erre rendezkedtek be? vagy akkor inkább mégis úgy fogják gondolni, hogy nem is a pénz a fontos, mert lehet szegényen is boldogan élni? és nem kell ám az első köhögésre se az orvoshoz szaladni a gyerekkel, meg orvosságot íratni neki, hogy "egészséges" legyen
szóval lehet, hogy nincs mindenben a szerzőnek igaza, meg még fiatal és bohó is, de az őt lehurrogók sem épp a legokosabbak

mommmmo 2012.10.01. 12:36:37

Amugy a posztolonak igaza van abban, hogy nyugaton sem jobbak emberek mint nalunk. Csak epp a tarsadalom mukodik jobban, egeszsegesebben, kiegyensulyozottabban.. ezt persze sokan tagadjak, foleg azok, akik csak az MTV hiradobol ertesulnek, meg azok, akiknek tenyleg csak a tarsadalom aljat volt szerencsejuk megismerni....
Masfelol pakisztaniak vagy egyiptomiak is ugyanolyan emberek mint mi, vannak kozottuk nagyszeruek, meg borzasztoak is, csak ott meg ugy mukodnek a tarsadalmi mechanizmusok, ahogy, aztan allandoan all a bal. mert naluk a tarsadalom a mienknel is fejetlenebb... mondjuk lehet persze tagadni a tarsadalmi evolucio tenyet, de en nem igazan hiszek az ilyen alternativ modelekben.

2012.10.01. 12:36:43

@bpetya75: Nana, 3 gyerekkel te is gyanus vagy!!! :P :)))

enrobag 2012.10.01. 12:36:57

@váj mí:
Köszönöm, Asimov könyvekkel és egyéb olvasnivalóval is teljesen el vagyok látva. Nem győzöm magam utolérni. Egyébként jobban szeretek könyveket olvasni, éppen elég a monitorból amennyit a munka miatt muszáj. Az e-book olvasó persze nem olyan, mint a monitor, de csak utazáskor szoktam használni. Jobban szeretem a papír könyveket.
Ezek szerint félreértettelek, mikor azt mondtad, hogy egyre ritkábban olvasol, talán majd nyugdíjas korodban. Ha egy évet rá tudtál szánni Jókaira, hogy többedszer elolvasd az összes regényét, akkor te egy szorgos kis könyvmoly vagy:-)))

Mrs. Clayton 2012.10.01. 12:39:52

@hagyma: hát kb, múltkor egyik angliai orvosi rendelőben ültem és feltűnt egy plakát, amin a tizenéves fiatalokat tájékoztatták a gyerekvállalásról
először meglepődtem mert szerintem ezt Mo-n ki se lehetett volna rakni, mert mindenki felháborodna rajta
ezzel nem azt mondom, hogy mindenkinek követendő példa legyen és teljesen rendben van, de sokan szülnek fiatalon
persze társadalmi hátránya is van a dolognak, de alapvetően nem csak a 30-40-es korosztály szül

mommmmo 2012.10.01. 12:41:33

@mommmmo:
Plusz meg azt is hozzatennem, hogy a boldogsag tenyleg nem a nyugati emberek privilegiuma, de hiaba boldog az indiai vendegmunkas Dubajban, aki ketevente latja a gyereket, akkor sem tud nagyon magaval ragadni az a model...

amugy a csirketartassal nem az a baj, hogy sok munka, hanem egy kert is kell hozza. az meg nincs mindenkinek, ugye. amugy a koltozzunk videkre es legyunk onellatoak model tetszik, de azert ahhoz is kell egy par milcsi alaptoke azt gondolnam, igy a tavolbol.

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2012.10.01. 12:42:59

egyszerű vagy, mint a faék, de legalább boldog, és ez tényleg tök jó. azt viszont fogadd el, hogy vannak emberek, akiknek nem jó egy sima mekis állás, mert többre vágynak vagy intellektuálisan vagy a munka gyakorlati összetettségét tekintve.

ruszkaszov 2012.10.01. 12:43:09

21 evesen elbuktal ket egyetemet... nem tul sokat fektettel bele ezek szerint, mert altalaban evente vannak kirugasok. Ilyenkor el kell menni okj-s kepzesre, vagy valami hasonlora. Eleg gyorsan feladtad, ilyen mentalitassal ne tul sok jora varj munka teren sem.

Egyebkent ha egy idegen orszagban laknek es nem tudnam a nyelvet, vagy legalabb egy angolt, akkor nekem sem nagyon tetszene.

bpetya75 2012.10.01. 12:43:18

@Nyulz of the World:

Én? Gyanús?! Csupáncsak jó keresztény magyarként hozzájárulok a népességfogyás csökkenéséhez. :-D

Bicepsz Elek 2012.10.01. 12:43:23

@Zuzimama: Azaz ott a pont!!!! Meg a ci.anytelepen is szamit, hogy mennyi lovet viszel haza. Es ugye van TV, amiben pl. mindenki autoval jar, szinte sohasem busszal, mindenki Armaniban feszit, uj butorai vannak, koktelt iszik vagy pezsgot, minimum Ciprusra jar nyaralni. A nepek meg beszopjak, hogy ez a termeszetes. A cuciban meg ha nezel regi filmeket latod, hogy mindenki tok csoro volt (de pl. egy atlagangol se volt anno gazdagabb, max. konnyebben vett kocsit vagy utazott az ottani "Ibusszal". ). Szoval Kapitalizmus van. Capital=Toke=Penz. Es a beilleszkedeshez is penz kell. Ha ugyved vagy nem mehetsz busszal a hazibulikra(mindig). A Penz=minden: ido, szabadsag, biztonsag, hatalom, kielegules stb. Az mas kerdes, hogy szar munka is hozhat penzt, de akkor ramegy a szabadsag, ido es a jokedv. A nyugati sz.r de penzes munkaknak ez a hatulutoje.

Peetee 2012.10.01. 12:45:35

Emberek vagyunk és különbözünk. A cikk írójának elég az, hogy van a nincs helyett.
Másoknak az is fontos ,hogy ha már van, akkor mi az ami van:
Egy koszos vályogház az erdő szélén, vagy egy békés fűtött lakás a kertvárosban.
Ízfokozókkal felturbózott konzervkaja minden áldott nap, vagy igazi tyúkból főzött tyúkhúsleves.
Életed van, ami munka-evés-alvás körforgóból áll, vagy van szabadidőd, amit hasznosan tudsz eltölteni, például az összegyűjtött cetlikből elutazol, hogy megcsodáld a Firenze-i dómot és megismerj egy másik kultúrát.

Mások az igényeink. Van, akinek elég a konzerv-vályog-meló szentháromság, és őszintén hiszem, hogy ettől ő tényleg boldog, mert úgy érzi, elérte az életben azt, amit szeretett volna. Mások ennél többre/másra vágynak, és ezzel sincs semmi gond. Egészen addig, amíg a még többre/jobbra szebbre való vágyakozásból egy elérhetetlenül magasra tett léc lesz. Na az a gond.

Hari Seldon 2 2012.10.01. 12:45:54

@Jess G:
" ok persze, csak így hirtelen ez jutott eszembe, igazából azt nem érti a sok kritizáló, hogy rendben várok 38 éves koromig, mert addigra lesz biztos, jól fizető állásom, kocsim, tudunk majd menni nyaralni stb
közben jó eséllyel down szindrómás lesz a gyerek,mert az asszony már nem fiatal, közben jöhet egy gazdasági válság és oda a jó állásnak, meg esetleg a hiteles háznak is, kocsinak is"

A lányaim 39 éves koromban születtek, a feleségem is ennyi volt.
Most egy kis idő után jön a harmadik. Egyébként még csak ezért nem léptünk innen le.

Nyugaton sok ismerősünk van, és főleg nem magyarok. Ott egy 40 éves nő simán vállal gyereket.
Van már a mai világban chorionbiopsia, meg magzatvíz vizsgálat, ami gyakorlatilag 100% megmondja a születendő gyerek minden baját.

Nem nagyon tudják, de a Down kóros gyerekeket inkább 35 alatti nők szülik, mert a fölött van szűrés, alatt meg nem kötelező...

McZozo 2012.10.01. 12:46:00

@Nyulz of the World:

Szerintem senki nem is mondja hogy baj van vele csak latszik rajta (ugy hogy en mar a harmadik x emet taposom) hogy meg gyerek. Egyetertek abban hogy a szeretet fontos nem csak a penz de egy minimalis penz kell a biztonsagohoz es most nem milliokrol beszelek. Csak olyan aprosagokrol hogy pl lebetegedtem par eve otthon egy honapot korhazban toltottem es utana meg par hetet otthon ekozbe nem azon tudtam izgulni hogy jaj csak gyogyuljak meg hanem hogy jaj mi a fenebol fizetem ki a havi koltsegeimet mert a tapenzt othon ahajadra kenheted pont annyira eleg es hogy m ost a szamlat fizessem be vagy a gyerekemnek adjak enni honap vegen. es vegul hitelbol kellett megoldanom amit aztan sokaig szenvedtem. Erre az o altala nyugatni burzsujnak nevezett heleyen iden szinten ugyan rovidebb idore szerencsere de ismet megbetegedtem es itt nem azon izgultam hogy fizetem be mert itt eloszor is az elso ket hetet 100% on fizeti a ceg es amugy meg fizet nekunk egy privat biztositot aki vagy privat kezelest all vagy ha allamiba megyek akkor napi dijat fizet, igy mikor beteg voltam meg plusszba is zartam ahonapot es tudtam a gyogyulasra koncentralni nem kellett azon izgulnom pluszba hogy jaj mi lesz velunk. Valamint emberekbe isgenis nagy kulonbseg van meg ha csak akozeg miatt is de itt sokkal masabb a munkakorulmeny mint otth on volt otthon majdnem rament az egeszsegem itt meg vegre ugy jarok dolgozni hogy nem utalom amit csinalok es nem kapok infarktust minden nap hogy jaj mar megint be kell mennem ebbe a szarba

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.10.01. 12:46:07

Az sem egyszerű dolog, hogy nyugaton már az ilyen állást sem veszi fel a török, meg az ex-jugoszláv második generációs bevándorló sem...aki mellesleg tökéletesen beszéli az adott nyelvet(már ha...mert ugye vannak rezervátumaik ahol "otthoni" nyelven beszélnek).

Lesz még egy pár LCD-tv lázadás mint Londonban volt.

AnnaKarenina 2012.10.01. 12:47:31

@Jess G: Szegényen is lehet boldogan élni, csak sokkal nehezebb.:) A 60-as években állítom, hogy sokkal boldogabban éltek a nehézségek ellenére is az emberek, mert nagyjából mindenki ugyanazokhoz a dolgokhoz jutott hozzá, ugyanúgy dolgoznia kellett, hogy pénze legyen, ugyanúgy várnia kellett bizonyos dolgokra, stb. A boldogságot persze nem ez adta, hanem az, hogy ezért sokkal többet foglalkoztak egymással (barátok, család), sok közös kulturális élményük volt (könyv, színház, mozi). Ma, amikor a lehetőségek, a választék szinte végtelen, sokkal nehezebb szegényebbnek lenni, nem csak fizikailag, hanem lelkileg is. A gyerekednek csak nem kívánod, hogy munkanélküli legyen, pedig könnyen az lehet és boldogan nézze, hogy a világ egy másik része számára elképzelhetetlen jókban részesül.

euAgWzgmmtq7K 2012.10.01. 12:48:57

Itt nem a nyugatról van szó, hanem arról, hogy neked nem jön be az individualista életfilozófia. Vidéki magyarországról Ausztriába kerülve ezt nem is csodálom.

Tamás András György 2012.10.01. 12:49:47

Nem tudom, mit fikázzák itt egyesek a srácot. Ha jó sokat és sokáig dolgozik ott, akkor egyszer étteremvezető is lehet. Értitek, vezető külföldön egy multinál!!! ;)

bpetya75 2012.10.01. 12:50:52

@Jess G:

Abban azért talán egyetérthetünk, hogy 21 évesen szaporodni vágyni, amikor még abszolúte de semmi háttér nincs, felelőtlenség. Aki meg 35-40-45 éves korában sem áll készen a gyerekvállalásra, az valószínűleg nem a gyereke iránti felelősségvállalásból mondja ezt.

Spidey84 2012.10.01. 12:50:54

Üdvözletem!
Sokaknak igazuk van, ha annyira nem lényeg a pénz, akkor egy otthoni bármilyen munka miért nem felelt meg?! A posztoló rosszul látja a dolgot annyiban, hogy a pénz nem lényeg a többségnek, hanem csak egy eszköz, azonban (sajnos) napjainkban a legfontosabb eszköz! A legtöbben akik külföldre mennek, az adott országban ugyanúgy kapcsolatokat építenek, és ugye boldogabb életet, valamint az itthoni szeretteikkel sem szűnik meg a kapcsolat, sőt. Ezek az általánosítások nem túl szerencsés dolgok, ugyanis minden egyes ember helyzete más és más, ugyebár. Otthon egyre nagyobb a nyomor, ami a szociális kapcsolatokat is tönkreteszi, azaz újabb ok a külföldre költözéshez. Én is részben ezért jöttem Angliába, csak nyugodt életet szeretnék amit otthon nem biztos hogy sikerülne elérnem. Majd talán néhány év múlva...Csak egy észrevétel: nem lehet hogy a szerző részben azért nem érzi jól magát, mivel azt sem tisztázta le magában hogy tulajdonképpen miért is ment ki?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.10.01. 12:51:02

Akkor jöjjön az én tanmesém.

Bob és Vincent új városba költöznek.
Bob odamegy egy parkban ülő öregemberhez és megkérdezi, milyenek itt az emberek?
-Ahonnan jöttél milyenek voltak?
-Kedvesek, barátságosak és segítőkészek.
-Itt is ilyenek fiam.

Vincent is találkozik az öregúrral és ugyanazt kérdezi.
-Ahonnan jöttél, ott milyenek voltak?
- Önzőek, nagyképűek.
- Itt is ilyenek fiam.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.10.01. 12:55:17

hagyma:

Csak arra akartam utalni, hogy a szaporodás önmagában nem megoldás semmire, bár a kipusztulás se lehet cél.

enrobag:

Itt meg arra, hogy a felhasználó az összes lelki csipkéjét meg a szépirodalmat is a hajára kenheti, ha hasznos skilljei nincsenek.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 12:55:26

@pappito:
A tisztaságban igazad van. De a gyorsaság relatív, főleg hogy gyakran tömött sorok állnak, és sokkal gyorsabban megvagyok a sarki gyrososnál, mint a mekiben. Nálunk igaz inkább a társadalom aljsó felében, de státusszimbólummá vált, mert nyilván normális esetben nem állna be senki sem egy gyorsétteremben a hosszú sorba, hiszen a gyorsétteremnek pont az lenne a lényege, hogy gyors legyen. De nálunk sokadiknak is beállnak a sorba. Ezért vicces, hogy ami elvileg egy egyszerű, kommersz dolog lenne, azt nálunk jó marketinggel mennyire sikerült felfuttatni a divat kategóriába. Bár ebben az is benne van, hogy első dolgok közé tartozik, ami a szocban eljutott hozzánk.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2012.10.01. 12:55:40

@Jess G: Persze, hogy szegényen is lehet boldogan élni, csak mondjuk erre viszonylag kevesebb példa van. Nálunk pl. az óvodában volt egy anyuka, aki iszonyúan felháborodott minden egyes alkalommal, mikor a gyerekeket vitték valahova, hogy ő nem tudja kifizetni, mert szegény. Néha úgy lett volna kedvem megkérdezni, hogy akkor mégis miért van három gyereke, és ha már van, akkor miért van úgy felháborodva, hogy szegény. De nem kérdeztem, meg más se, hanem mindig befizettük az ő gyerekeit is. Mostanában találkoztam vele, megint terhes. Elnézész, ha én ezt nem tartom egészen bölcs dolognak.

Kopi3.14 2012.10.01. 12:57:19

@hagyma: miért fölösleges? Azért, mert utódot nem akar társadalmilag hasznos cselekedete már nem is lehet? Teszem azt kanál vízben hidegfúziót megvalósítani otthon a konyhában.

padlas 2012.10.01. 12:59:17

"Egyáltalán miféle logika az, hogy valaki azt állítja, hogy a nyugat az etalon és afelé kéne mindenkinek sodródni? Mitől etalon?"

Ez az egyik legerthetetlenebb resz a szamomra egyebkent. Komolyan van, akinek nem tunik fel a kulonbseg? En Hollandiaban elek, ha azt osszehasonlitom Magyarorszaggal, lenyegeben minden mutato szerint jobb. Es nem csak az eletszinvonal, fizetesek, egy fore juto GDP tekinteteben. Nezzetek meg Magyarorszag egeszsegugyi mutatoit, vagy a depressziosok, ongyilkosok kiugro aranyat. Vagy az olyan mereseket, hogy mennyire erzik biztonsagban magukat az emberek, mennyire elegedettek az eletukkel, mennyire boldogak. Vagy ha mar a posztolo szerint a szaporodas az elet ertelme, akkor nezzuk meg azt is, Magyarorszag teljes termekenysegi rataja 1,3 koruli, Hollandiaban ez a szam 1,7 korul van. Megis, mi a fenerol beszelunk? Igazan kivancsi lennek, mi az a mutato, ami szerint Magyarorszag jobb, mert nekem ilyet meg nem nagyon sikerult talalnom.
(Azt elhiszem, hogy valakinek szemely szerint szimpatikusabb Mo, de itt most a mutatokrol van szo, arra mondjon mar valaki peldat)

Mrs. Clayton 2012.10.01. 13:00:10

@bpetya75: nem tudom, én nem ítélek el senkit, azt se aki, annyira fel akar készülni, hát készüljön, aki meg már 21 évesen gyereket akar mekis fizuval, hát tegye, szerintem nem ő lesz az első
én nagyon korán szültem először, aztán a másodiknál sem voltam sokkal idősebb, akkor épp piszok gazdag voltam, közben voltam olyan szegény is, hogy kajára se jutott
szóval szerintem a felelősség nem kizárólag pénz kérdés, és nem is feltétlen életkoré

Mrs. Clayton 2012.10.01. 13:05:05

@Kovácsné: mert, miért nem bölcs, mert nem telik neki ovis kirándulásra? értem én, hogy esetleg anyuka származása a gond, lehet félreértettem amit sugalltál, vagy csak én láttam bele, mindegy is
de akkor meg te miért háborodsz fel, hogy kifizettétek a kisgyerek költségét is, ezek szerint a többség ezt meg tudta oldani, örülnétek, hogy segítettetek egy szegény kisgyereken, túl sokáig úgysem kap már ilyet
te például ettől miért nem érzed jól magad, miért bosszankodsz rajta? főleg hogy nem hiszem, hogy muszáj volt kifizetni

kvadrillio 2012.10.01. 13:07:21

"Szóval hiányzik a haza, haza is fogok menni valószínűleg pár éven belül. Nem azért mert nem tudok félretenni, tudok, sokat is, de kit érdekel, ha rosszul érzem magam az idegen közegben?"

igyexik a gyerek, igyexik ! Lesz félre tett pénze !
érdekes, hogy haza ??? szeretne jönni.Ebbe a hazába most, és meddig ki tudja, nem érdemes.

Semmivel nem különb nála egy gazdagságot magának csináló emberfajta.

MINDENKI ÚGY ÉLI AZ EGY SZEM ÉLETÉT, AHOGY AKARJA.

aki gazdag, abba hal bele, aki szegény, az meg abba.

szimpatikus írás.

Muscari 2012.10.01. 13:11:42

Nem olvastam el a kommenteket, nem is lesz ra idom, csak este. Addig csak azt kerdezem WTF? Ez most komoly? MIfele burokban elt eddig ez a gyerek? Szaporodni szeretne, de nem szamit a penz? A mekis kajabol o ugyan jollakik, de q gyereket abbol tervezi oltoztetni, iskolaztatni is? Meg etetni? Szep.
Jojj fel, Ocsem!
Egyebekent en is 20 evesen szultem, nem teljesen szabad elhatarozasbol, es mondhatom, valszeg teljesen maskepp alakult volna az eletem, ha ezt kesobb teszem. Mondjuk akkor meg mas vilag volt, epp a rendszervaltas utan, nem tudhattuk, milyen nehez lesz egy par ev mulva (munkanelkuliseg, 25%-os inflacio, stb). Igy visszanezve nem is tudom, hogy birtam ki, szinte csak vegetaltunk evekig. NA, ezt nem kivanom senkinek.

pappito · http://pappito.com 2012.10.01. 13:11:56

@Jess G: "de akkor meg te miért háborodsz fel, hogy kifizettétek a kisgyerek költségét is, ezek szerint a többség ezt meg tudta oldani, örülnétek, hogy segítettetek egy szegény kisgyereken, túl sokáig úgysem kap már ilyet"

elnézést, hogy én, de én speciel felháborodok azon, aki nem önhibáján kívül kerül ilyen helyzetbe, hogy a harmadik gyerekének a kirándulást idegenek fizetik, és ezek után megint teherbe esik, mert úgyis lesz aki kifizeti a gyereknek? aztán meg a kaját meg a ruhát is?
pofátlan, önző dolog ez, visszaélés a társadalom erőforrásaival.

a szegényésg tovább fokozása nem érdem, sőt. mindenkinek rosszabb lesz tőle.

erkölcsi is van ám a világon, legalábbis európában régebben még akadt ilyesmi

NIL7 2012.10.01. 13:12:12

A poszt cimevel ellentetben mas a csaladi tapasztalatom. A gyerekeim a buvalbaszott balkani szocialfeudalizmus es ongyilkos neplelek elol menekultek el, es nem a tobb penzert. Szoktak is kerdezni, hogy jol keresnek-e, en meg mondom, hogy a harombol ketto az szarul keres, de nem is a penzert mentek, hanem a boldogsagert, a szabadsagert, a tengerert, napfenyert es a johangulatu emberekert, es eszuk agaban sincs visszaterni abba ami elol menekultek. A harmadik kolyok pedig azon tul, hogy lubickol a kulturaban amiben el (Wales), meg jol is keres olyan munkaval amit elvez, ami ugyebar csak hab a tortan ... ugy is mondhatnam, hogy nem baj :-))

Egyaltalan nem csodalom tehat, ha valaki mas videken erzi szarul magat es inkabb visszater a szegenysegbe, mert neki ez a kultura passzol a lelki alkatahoz es meg is fogja kapni amire vagyik.

jobbrolbandita 2012.10.01. 13:18:32

A posztolónak teljesen igaza van. Aki szerint egy gyermek csak akkor nőhet fel boldogan ha márkás ruhákban járatják (pont lesz@rja) és 8 tannyelvű óvodába (pont lesz@rja) és úszómedencés házban unja magát (barátokkal a sarki pocsolyát is jobban élvezi) annak vagy nincs gyereke vagy hülye. Egy gyereknek sok szeretetre, türelemre és figyelemre van szüksége. Ehhez nem kellenek milliók. Ja igen...és arra, hogy minél tovább szerethesse viszont a szüleit, minél tovább támaszkodhasson a bölcsességükre, vigaszukra, szeretetükre. És nem jó neki, ha 40 éves korban szülik mert a magyar statisztika szerint 23 éves korában már nem lesz apja, 30 évesen pedig már anyja sem. A sok zsugorgató és önző majom aki csak tolja tolja a szülést meg majd rájön, hogy örülhet ha még érettségizni látja a gyerekét.

mommmmo 2012.10.01. 13:19:12

@Hari Seldon 2:
Ja ez a down syndroma dolog mekkora rohely:)) ha 20 evesen szulsz 0,05% eselyed van ra, ha 38 evesen 0,5%. Marmint akkor, ha nem szurik. Most ez az a "jokora esely"??
es ja, ott van a genetikai szures, ami ma mar 100%ban megmondja az eredmenyt. Szerintem barkinek megcsinaljak, aki fel... bar megjegyzem, rohadt sz@r lehet egy ilyen dolgon keresztulmenni, de akkor is van ra eselyed, ha 20 evesen szulsz, csak 0,45%-kal kevesebb.
Es ott van meg egy rakas genetikai betegseg, ami sokkal rosszabb mint a down es nem szurik, es nem is korfuggo. azzal mi van. Az meg arra lehet akkor igazolas, hogy ne is szuljunk tobbet egyaltalan, alljunk le a szaporodassal tarsadalmilag.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.10.01. 13:19:59

Azt hiszem nincs mit hozzátenni. Igaz, a pénz nem boldogít, de segít, ha elég van belőle. Nem kellenek milliárdok, de segíti az életet, ha van egy autó. Nem kell 20 millás merci, megteszi az 5 éves swift is, de mekis fizuból az sem jön ki.

De ha már fizkai mozgást szeretnél. Szerintem menj el hajóra, ott picit nagyobb a pörgés, több a fizu, nem is lehet annyira elverni, így a szorgos melós rész is meglesz, meg a szaporodásra némi pénzalap is összejön. (de ha annyira nem kell a felesleges lóvé, tudok adni egy bankszámlaszámot:)

Tamás András György 2012.10.01. 13:21:04

@Eltévelyedés: "megteszi az 5 éves swift is, de mekis fizuból az sem jön ki."
Nyugaton???

2012.10.01. 13:21:53

Kérem vissza az életemből ezeket az eltékozolt perceket.

Mrs. Clayton 2012.10.01. 13:22:08

@pappito: ezen nagyon szívesen elvitatkozgatnék, de nagyon félrevinnénk a blogot, így csak annyit mondok, hogy szerintem nem jó helyen keresed sem a probléma lényegét, sem a megoldást, és ezzel nem azt mondom, hogy azok, akik a szociális ellátórendszeren élősködnek nem hibásak
ugyanakkor te sem válaszoltad meg, hogy a többség miért érzi magát rosszul attól, hogy egy olyan kisgyereknek, mindegy, hogy milyen származású közösen kifizették a kirándulását, hiszen nem volt kötelező, úgy tűnik anyagilag bele sem rendültek, ellenben egy kisgyerek, aki a szülei lehetőségei miatt eljutott valahova, ahová egyébként nem tudott volna, ebben mi olyan rossz, vagy ha mégis, miért fizették ki?

pappito · http://pappito.com 2012.10.01. 13:23:42

@kvadrillio: "igyexik a gyerek, igyexik ! Lesz félre tett pénze !"

de hát a pénz az hülyeség és mindenki csak aztat hajcsa és közbe nem szereti senki!

csak kéne egy jót dugnia a jóembernek, huszonévesen pont ilyesmivel kéne foglalkoznia munka után, nem azon morfondírozni, hogy ha nem a nyugat az etalon, akkor ő mit keres ott :) még csak gyereket se kell egyből csinálni, lehet ám csak a móka kedvéért is :)

Mrs. Clayton 2012.10.01. 13:24:02

@Tamás András György: tudod te hogy Angliában a régi Swiftek milyen drágák? pedig vw-t, fordot, peugeotot lehet venni 200 fontért is, swiftet nem

váj mí 2012.10.01. 13:26:40

@bpetya75: Átküldtem, kissé nagy a fájl, remélem, a gmail megbirkózik vele.

@Hari Seldon 2: Ó, természetesen. De a nulladik törvényt nem számításba venni? ;).

@enrobag: Én is jobban szeretem a papír alapú könyveket, csak túl sokat mászkálok, a könyvek meg túl sok helyet foglalnak. Ha mindaz a könyv, ami a notebookomon megvan, papíron lenne meg, gondban lennék mikor költözködöm.
Na ja, egy igazi könyvmoly, csak még szemüvegem nincs ;).

pappito · http://pappito.com 2012.10.01. 13:29:17

@Jess G: egyedül te beszéltél származásról, vajon miért?

ha van három gyerekem akikre nem telik, akkor nem csinálok mégegyet - vagy megoldom, hogy jusson.

nem olyan bonyolult ez.

"ugyanakkor te sem válaszoltad meg, hogy a többség miért érzi magát rosszul attól, hogy egy olyan kisgyereknek, mindegy, hogy milyen származású közösen kifizették a kirándulását, "

mert nem ez a kérdés, hanem az, hogy miért kell annyi gyerek amennyit nem tud valaki etetni - rálőcsölve ezzel a saját felelőtlenségének terhét a társadalomra.

"ebben mi olyan rossz, vagy ha mégis, miért fizették ki?"

a rossz az a zsarolás.
ellenben felnőtt kultúrember nem akar kibaszni egy gyerekkel, csak azért, mert a szülei már úgyis kibasztak vele amikor megcsinálták anélkül, hogy végiggondolták volna, hogy lesz-e mit zabálnia, nem a gyerek tehet róla hogy a szülei élősködnek (és élősködésre kényszerítik a gyereket is mellesleg)

felka 2012.10.01. 13:31:02

@Belagezapista:
már jó soká reagálok, de ez a példa a zenei stílusokról nagyon ott van. nekem is rétegzene tetszik, 15 éves korom óta, mostmár 40 felé járok....

on:
én megértem a posztolót, nekem is olyan országban kell élnem amit nem szeretek. ráadásul dél-európai országról lévén szó, még a megélhetés sem kecsegtető, családi okok miatt kell ott élnem.
szép-szép, de hiába, amint tudok hazaszökök....pedig látom itthon is a rengeteg problémát....de valahogy mégis minden közelebb áll hozzám itt...lám a kiscsávó még meg is tudta fogalmazni amit én ennyi idősen alig...

AnnaKarenina 2012.10.01. 13:31:23

@jobbrolbandita: A kettő között (szegénység és dúsgazdagság) vannak fokozatok. Szerintem csak arról van szó, hogy az ember, vagy ha maga még nem gondolja át, a szülei segítségével nagyjából át tudja gondolni, hogy minek van itt az ideje az életben. Tizenévesen a tanulásnak, sokaknak még a 20-as éveik elején is. Után kell még pár év, amíg már fiatal felnőttként él, élvezi azt, tapasztalatokat szerez, hivatást választ, és elkezd foglalkozni a párválasztással is. A harmincas-negyvenes évek a legérettebb és legaktívabb a munka és gyereknevelés szempontjából. Az én tapasztalatom az, hogy bárki, aki előbb, vagy sokkal később akarja ezeket, valamilyen módon túlfizeti az árat.

ioi (törölt) 2012.10.01. 13:31:27

El tudom képzelni, hogy nagy pazarlás folyik ny-euban, de azt is el tudom képzelni, hogy ha a magyar emberek hirtelen pénzhez jutnának, az átlag ugyanazt a pazarlást tolná.

rerros 2012.10.01. 13:32:57

"Nekem például az a vágyam, hogy szaporodjak, mert nem látom más értelmét az emberi létezésnek."

lol szegény

AnnaKarenina 2012.10.01. 13:34:14

@iOi: ? El tudod képzelni? :) De miért pont ezt tudod elképzelni?

mommmmo 2012.10.01. 13:36:15

Amugy szerintem ez a "szegenysegben a boldogsag" egy akkora idealizalt alom.

En peldaul nem tudom honnan veszitek, hogy a 60-as evekben barki is boldogabb volt, mert nem voltak reklamok. En ugy latom, az a korosztaly, aki akkor volt fiatal tele van buval b@szott idegbetegekkel (nem altalanositok, egy percig sem, jofejek is vannak kozottuk, de az altalanos mentalhigienas allapotuk szerintem sokkal rosszabb mint a mai 30-ke).
Ebben nem csak a penz jatszik kozre, de az is. Ismeros peldak: a padlassopres idejen ateltek a legnagyobb nyomort, aztan hogy kitorjenek beleugrottak az elso "jo parti" hazassagba, gondolkodas nelkul. Ami elcseszte az eletuket, mert utanna kiszalni sem lehetett a kozos ingatlan meg egyeb "anyagiak" miatt
Vagy hogy mondjak peldakat olyan orszagokbol, ahol melyszegenyseg van. India pl.. el tudjatok kepzelni, hogy ott milyen szinten meghatarozza ez az emberek eletet??? szerelmi hazassagrol nem is almodhatnak, mert kizarolag a csalad valaszt, az anyagiakat alaposan figyelembe veve. Csaladok eveket elnek szetszakadva, mert expatkent kell dolgozniuk. A lanymagzatokat megolik, mert az nem eri meg anyagilag a csaladnak, mert az nem roluk fog gondoskodni, hanem a ferjerol. Az igazi melyszegenyseg az mar ezt jelenti, nem a hu de boldog vagyok a rongyaimban dolgot.. ja kozben boldogok is, mert a boldogsagot az emberek hormonszintje hatarozza meg szerintem, nem a kornyezet, de akkor is koszonom szepen.

Es azzal egyetertek, hogy nem a markas cucc meg ilyesmi nem tesz boldogga, de szerintem a mai atlagember egy emberinek nevezheto lakohelyet sem tud osszekaparni ezzel az ultrahobo mentalitassal, es nem csak a markas cuccokat fogja hianyolni a vegen...

Makkasz 2012.10.01. 13:36:58

Mar a cim is vacak. Nem a penz miatt mentem nyugatra, otthon tobbet kerestem. A fo motivacio a gyerekek nyelvtanulasa, a kieges elkerulese, a demokratikus es kulturalt kozegben valo eles volt, valamint eletmodvaltas. Be is jott hiba nelkul.

Penz a legfontosabb? Ha ivalakinek igen az miert elitelendo? Egyebkent mindenki eleteben sok fontos tenyezo van, es kivetel nelkul mindenkinel valamilyen sullyal szerepel a penz.

Nagyon butuskara, demagogra sikerult a cim. Hasonlit a multkori, "mas mocskat takaritanira".

Ez kezd szanalmas lenni.

A letbiztonsag, biztonsagos jovo, szabadido, ertheto politika es demokracia, kiszamithatosag, ezek tartanak otthon a fiatalokat, nem a lelkizes.

ioi (törölt) 2012.10.01. 13:37:11

@AnnaKarenina: volt itt néhány hozzászólás arról, hogy a "pénzes nyugat" hogy pazarol - erre írtam, de nem címeztem személyesen senkinek -, hogy szerintem az itthoniak ugyanúgy (ha nem még jobban) pazarolnának, ha tehetnék. Tehát ebben semmiféle erkölcsi fölény nincs a kevésbé tehetősek felé.

Ernoke 2012.10.01. 13:39:36

@jobbrolbandita: viszont aki szegény, és 20 évesen szül, az 45 évesen belerokkan mondjuk az állandó kemencézésbe vagy klórgázos henkelezésbe, és pár év múlva meghal. aki pedig jómódban él, és 40 évesen szül, az pedig 80+ éves koráig simán elél, mert egészségesebb a munkaköre, és van pénze megfizetni az egészséges ételeket. akkor kit látnak tovább a gyerekei? (Demagógia Rovat)

egyébként a posztoló hozzáállása nekem is szimpatikus, alapvetően én is a takarékos életmód híve vagyok - lomból öltözködöm, ha látok gyümölcstől roskadó fát közterületen, leszedem, modern elektronikai eszközöket nem veszek, kencéket nem nagyon használok. de hippiskedni csak akkor lehet, ha közben megtehetem, h télen 25 fokos a lakásom, és bármikor vehetek étrendkiegészítőt, ha kaparni kezd a torkom a mínuszokban.:D

strucc007 2012.10.01. 13:44:36

Hat aki csak a Mekiben kepes elhelyezkedni kulfoldon, attol meg is ertem, hogy nem erzi jol magat itt. De megkerdezem, az ilyen ember minek megy kulfoldre? Azt hiszi, hiogy ott kolbaszbol van a kerites?

Bennem csaknem 1 eve fogalmazodott meg, hogy kulfoldon szeretnem folytatni az eletem. Nem a penz miatt. 35 feletti vagyok mar, Mo-n is megvolt mindenem, tobbsegnek mar-mar luxusnak tunhetett az eletem. Akkor miert is mentem el? Mert hiaban volt meg mindenem, amikor kimentem az utcara, csak nyomort, igenytelen luzereket (foleg fiatalokat), az allambacsi segitsegere varo embereket lattam.

Eljottem, amit a mai napig nem bantam meg. Sot, eszembe sincs visszamenni. Mindigis egy olyan orszagban szerettem volna elni, ahol hosszu tavon lehet tervezni, nem valtozik 4 evente az elv, es nem azokat szopatjak mindenaron, akik vittek is valamire (azaz nem csak lognak, mint a nagy tobbseg - bocs, de sajna ezt tapasztaltam - hanem napi 12-14 orat meloznak). Es ez sikerult. Van egy jo allasom, szeretnek a kollegaim, meg is becsulnek, es a fonokom sem idegbeteg (Mo-n sajnos az idegbetegek vannak tobbsegben). Egy nyugodt, stresszmentes eletet elek most. Szeretek itt elni. Annak ellenere, hogy nemetul szinte semmit nem beszelek, nem zavar, es nincs is szuksegem a nyelvre. Tudom, hogy hamarosan megtanulok nemetul. Aztan par ev mulva mar teljesen beleolvadva az itteni tarsadalomba csaladot alapitok.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.01. 13:45:14

@hagyma: Erről szól a régi mondás, hogy addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Valamint a szüleink/nagyszüleink bölcsessége, hogy mindegy, mit csinálsz, csak jó legyél a szakmádban, mert akkor biztosan megélsz belőle.
Teljesen egyetértek abban, hogy szükség lenne több szakképzett munkásra, de sajnos manapság mindenkit felvesznek az egyetemekre, ezért mindenki arrafelé tereli a gyerekeit.

Szerintem nem kellene egyetemre felvenni senkit se 60%-os teljesítmény alatt, de most mindenki szerencsét próbál, hiszen sok helyre elég 48% is. Valamint mindenkit ki kellene rúgni, aki a képzés felidejénél nem érte el a teljesítendő kreditek legalább 40%-át, a képzési idő letelte után maximum +2 félévet biztosítani a tannulmányok befejezésére.
Tudomásom szerint jelenleg a BME-n vannak a legszigorúbb minőségi követelmények, ez az egyetlen egyetem, ahol kimondták, hogy 70%-os eredmény alatt senkit se vesznek fel, hiába jelentkeznek kevesen műszaki és természettudományos pályára (meg tudom őket érteni, a BME és az ELTE is korrepetáló kurzusok indítására kényszerült az utóbbi években). Ugyanitt minden tanév végén ellenőrzik a krediteket és aki 50% alatt teljesít, azt kirúgják, de ilyesmi rendszer szerencsére már van máshol is.

Gimnáziumokban a 3.0 alatti átlagot teljesítőknek pedig fel kellene ajánlani valamilyen szakma elvégzését, hiszen az érettségi önmagában semmit sem ér, ha nem veszik fel egyetemre. Ha már tisztán látszik, hogy a könyvből tanulás nem neki való, akkor inkább próbálja ki magát valamelyik szakközépiskola gyakorlatorientált képzésén.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 13:46:36

Akinek nem fontos a pénz, az jellemzően nagy gazemberségekre készül.

2012.10.01. 13:50:56

"Nekem például az a vágyam, hogy szaporodjak, mert nem látom más értelmét az emberi létezésnek."

Ilyen mondatokkal csak hergeled a nihilista zsindexes közönséget.
A libsi kommentelőket undorítja a hazaszeretet, a természetes szaporodás és a hagyományos családmodell. Náluk az etalon, ha két hazátlan kozmopolita buzi örökbe fogad egy négert.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 13:52:25

@TilosazA:

Kevesebb komcsi filmet nézzél. A komcsi filmek hazudnak. Akkor is ha 180 kilós multimilliomos amerikai komcsik rendezik őket.

mommmmo 2012.10.01. 13:52:55

Amugy valoszinuleg errol van szo a posztiro eseteben: 2 kudarcelmeny, az onbizalom elvesztese... es utanna kreal ehhez egy ideologiat, hogy ot csak a meleg csaladi kor erdekli innen kezdve, mintha azt ingyen adnak.. (es igen, ehhez noben eleg nehez partnert talalni, mert a legtobbunknek mar a gyerekvallalas elott kialakul egyfajta realitaserzeke, hala a joistennek)

Csak azt tudom mondani a posztironak, hogy mindenkiben van egy potencial, amit ki lehet aknazni... ha o egy gyorsetteremben szeret dolgozni, akkor tegye azt, de jobb szinten, nyelvtudassal, mert a kisszeruseg semmire nem eleg...

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 13:53:09

@jobbrolbandita:
"És nem jó neki, ha 40 éves korban szülik mert a magyar statisztika szerint 23 éves korában már nem lesz apja, 30 évesen pedig már anyja sem. "

Te valamit félreértesz azokkal a statisztikákkal kapcsolatban. Eleve 77 és 69 év, nem 60 és 73, de ez most nem is érdekes. De nem a 40 évesek várható élettartama, mivel az magasabb.

Ernoke 2012.10.01. 13:53:49

@mommmmo: Magyarországon is lehet példát találni szegénységre. csakhogy a posztoló szerintem nem találkozott még szegény ember sokadik gyerekével Borsodban sem. aki valódi szegénységben nőtt fel, azon bizony nyomot hagy a gyerekkori hiányos táplálkozás és az alulöltözöttség, rossz az immunrendszere, rosszak a fogai, gyengék az idegei, lassú az agya. aztán újratermeli saját magát, mielőtt korán meghal, vagy a munkanélküliségben-alkoholizmusban, vagy a hosszútávon gyilkos munkájában. egyébként szerintem amire a posztoló gondolt, abban igaza van (nem kell ájfón meg kocsi meg 100 négyzetméter a boldogsághoz), de így ebben a formában marhaság a poszt, mert nem veszi figyelembe azt, h MAgyarországon nagyon könnyű lecsúszni, ha csak a minimumra törekszel. és akkor nemhogy enned nem lesz mit, de laknod sem lesz hol. ja, és boldog csöves sem lehetsz, mert lerombolják a közterületesek a kis hajlékodat és kidobják a cuccaidat.

padlas 2012.10.01. 13:54:15

@padlas: ja es a varhato elettartamot kifelejtettem, az is alacsony Magyarorszagon. Szoval idekint nemcsak boldogabbak az emberek, hanem tovabb is elnek.

Borenbukk 2012.10.01. 13:57:12

"Nekem például az a vágyam, hogy szaporodjak, mert nem látom más értelmét az emberi létezésnek."

S tobb millio ev torzsfejlodes az egre kialt!

SziszkAnya (törölt) 2012.10.01. 13:57:37

@mommmmo: Magyarországon azért "divat" a 35 év feletti nők genetikai szűrése (magzatvízvételről beszélek, mivel ebből is van többféle), mert a SOTE klinikája vizsgálatonként 120.000 ft-ot kap az OEP-től. Naponta minimum 20 terhes nőnél elvégzik (országos ellátás). Szóval egyáltalán nem olyan nagy csoda, hogy a Down kór szűrését annyira propagálják az orvosok... gondolom mindenkinek jut a húsos csontból...

ioi (törölt) 2012.10.01. 13:58:13

@mommmmo: "Amugy szerintem ez a "szegenysegben a boldogsag" egy akkora idealizalt alom."

no igen, van pár ismerősöm, aki azzal a céllal ment el bizonyos időre távol-keleti országokba, hogy magába szívja a "nem anyagias szemléletet", de aztán majd meghaltak (volt aki szó szerint) azoktól a körülményektől, amik ott voltak. na nem a szállodában, hanem életvitelszerűen berendezkedve. már nem érzik olyan romantikusnak az utcai nyomort, a kéregetők tömegét, a mocskot mindenhol, hogy minden mindenkinek bármennyi pénzért eladó, az a boldogan szegény világ meg csak az irodalomban és a filmekben létezik. sajnos.

a boldogság relatív. azok az emberek, akik naponta a túlélésért küzdenek, akkor boldogok, ha aznap ez éppen sikerült.

egyébként akik a szegény boldogabb oldalon érvelnek, hordtak levágott orrú cipőt, toldott nadrágot és pulóvert? viselték a gúnyolásokat az iskolában?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 13:59:50

@venator:

A rendszerkrikusság súlyos személyiségzavar 18 éves kor felett. Kezeltetni kell. A legjobb kezelési módszer egy kiadós verés. Ha ugyanis nem kezeltetjük, elszaporodik, s a következmény mindig ugyanaz: a rendszerkrikusok átveszik a hatalmat és ők aztán - furcsa módon - már semmilten rendszerkritikusságot nem tűrnek, hanem mindenkit egyenruhába bújtatnak az ellenszegülőket pedig lemészárolják.

patkányarcúáginéni 2012.10.01. 14:02:11

@padlas: arra is van magyarázatod kedves padlás, hogy miért telepednek le tömegével hazánkban a derék hollandok manapság?

emelkedik a tengerszint, vagy mi?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.10.01. 14:02:13

Akinek nem fontos a pénz, az hazudik, vagy milliomos. Utóbbi viszont tök meggyőzően tud róla magyarázni, hogy mennyire nem.

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.01. 14:03:22

@pappito: Pontosan egyetértek a felháborodással, azon, hogy én fizessem ki más felelőtlen ember gyermekének az utat. Én is kifizetném mert a szerencsétlen gyerek nem tehet róla, de az anyját élősködő senkiházinak tartom! És ez felháborító!

pilar ternera 2012.10.01. 14:03:26

@mommmmo: arról nem is beszélve, hogy 20 évesen nincs (kötelező) szűrés, míg 35 év felett van, tehát logikailag inkább úgy van, hogy abból a korosztályból születik kevesebb szindrómás.

Borenbukk 2012.10.01. 14:03:29

@iOi: "...az a boldogan szegény világ meg csak az irodalomban és a filmekben létezik."

Biztos letezik az a valosagban is sok esetben, de ahogy a gazdagsagtol nem lesz automatikusan boldog az ember, ugy a szegenysegtol sem.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:04:20

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Ha mindenki így gondolkodott volna, még ma is feudalizmusban élnénk.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.10.01. 14:04:50

@hagyma: Most komolyan, aggaszt téged, hogy a magyarság fogy? Pontosan miért is? Mennyi gyermeked van? Ők itt élnek Magyarországon?

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:04:53

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Ja és a megoldási javaslatod némileg hasonlít az egyenruhások módszereire.

padlas 2012.10.01. 14:07:28

@csef: hat tomegekrol en nem tudok, bar magyar mercevel nezve lehet hogy par ember is annak tunik, hiszen mi annyira roghoz kotottek vagyunk hogy a mobilitas csoda szamba megy. De valoban vannak pl olyan nyugdijasok, akiket vonz az alacsonyabb az arszinvonal. Masokat meg a kaland vagy a kihivas, bar az gondolom inkabb atmeneti.

kvadrillio 2012.10.01. 14:07:44

@Gamma Leonis: MIÉRT IS ? mert a mai politikusi ténykedések miatt fogy a magyarság !
ÉS EZ HITLERMÓDRA TÖMEGGYILKOSSÁG A JAVÁBÓL !

bion...bion.....

Ernoke 2012.10.01. 14:08:46

@Gondolkodni Próbáló Birca: de nagy marhaság ez... a rendszerkritikusság az ép személyiség alapvető követelménye. a kritika a fejlődésről, a javító szándékról szól. ha szerinted jelenleg a világon minden rendben van, ne akarjunk változtatni, újítani, javítani, akkor inkább téged kéne kezeltetni.:D

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.10.01. 14:09:07

@csef: Egy holland az otthoni megtakarításaiból nálunk egészen jól tud élni. Gondolom nem hiszed, hogy az itteni csodás életszínvonal vonzza. Inkább a föld. Hollandia kicsi, kevés a szabad birtok, itt meg zsebszerződéssel szerezhet magának megművelhető területet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 14:10:05

@Belagezapista:

Nem éppen. A "feudalizmus" - mit jelent ez? - teljesen természetes módon változott meg.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:10:43

@padlas:
Somogyba egyre több nyugati, köztük holland nyugdíjasok települnek le. Az árszínvonalon kívül a közbiztonságot szokták megemlíteni, mint pozitívumot. Ugyanott, ahonnan magyarok a munkalehetőségek hiánya mellett a rossz közbiztonság miatt menekülnek el...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 14:11:26

@Ernoke:

A kritika helyes, a minden kritizálása betegség.

mommmmo 2012.10.01. 14:12:41

@pilar ternera:

Igen, tudom, manapsag a downosok tulnyomo reszet fiatal csajok szulik.. ok sem tul gyakran persze.. olvastam is egy cikket errol, hogy a downkoros gyerekek szulei mozgalmat inditottak, ami arrol szolt, hogy felhivjak a figyelmet arra a kerdesre, hogy valoban jogunk van-e arra, hgy a down kort eltuntessuk a tarsadalombol a szuresekkel? Ugyanis a down kor egy erdekes betegseg, sok fogyatekossaggal jar, de a downosok altalaban annyira pozitiv szemleletuek, es aranyosak, hogy gyakran hatalmas pozitivumot adnak a kornyezetuknek.
Ami (sajat ismerosi tapasztalat) nem mondhato el egy autistarol, vagy egy igazan sulyos hiperaktivrol, lattam mar olyat, hogy az ilyen betegsegek gyakorlatilag szetvertek a csaladot. es ezeket a betegsegeket nem is lehet szurni, szoval mi a feneert szulunk meg egyaltalan csajok???A gyerek az sulyos kockazati tenyezo!!
Na persze ez off.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:12:45

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Természetes módon? Hallottam valami 48-as forradalomról, ahol nem csupán 18 éven aluliak lázadtak fel, majd ennek következményeként valami jobbágyfelszabadításról...

lobster thermidor 2012.10.01. 14:13:01

Szaporodni lehet, de a "szaporulatot" valamiből el kell tartani, fel kell nevelni. Azt pedig tisztességesen csak "cetliből", mégpedig sok-sok "cetliből" lehet!

De ez csak egy apró észrevétel a poszt sületlenségeihez.

Az igazán jó hír az, hogy miután beutaztam a fél világot, éltem Kölntől Kandyig sok helyen, dolgoztam múzeumban, terveztem házakat, de egy neveletlen kis pöcstől megtudhatom, a nyugat, és az egész világ úgy szar, ahogy van, és a benne élő emberek is mind egyformák.
Ráadásul felesleges a műveltség, a tudás, minden egyre megy, -mindenki senki!
Tessenek jól érteni, mii sok százezren dolgozni, tenni, értelmesen élni akarók azért megyünk el ebből az országból, mert a posztolóhoz hasonló ifjak visszajönnek.

Köszönöm a "magvas" gondolatok közreadását, de attól tartok, hogy az ilyen infantilis posztok közlésével a blog lassan, de biztosan leküzdi magát a "kattintásra sem érdemes" szintre.

Muscari 2012.10.01. 14:13:02

@mommmmo:
OFF
Szia Momo, welcome back! Remelem, mar sikerult mindent elrendezned. Mikorra is varod a babat?
ON

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:13:20

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Az egyenruhások is ugyanerre hivatkozva szokták megvédeni a rendszerüket.

AnnaKarenina 2012.10.01. 14:13:55

@iOi: OK, visszavontam az élt.

Benece 2012.10.01. 14:14:07

Szerintem igaza van a posztolónak. Tökre teljes mértékben. Csak nem úgy ahogy a mostani elbaszott kapitalista, korlátolt pénz/vágy rabszolgaság világba, vannak a dolgok.
Így itt ebbe a struktúrába, ahogy az a kommentek többségéből is látszik, a legtöbben agymosott szerencsétlenek, akik elfogadják hogy ez van be kell illeszkedni és pénzt kell csinálni meg megvalósítani a tutit, hogy tuti legyél és minden még és még tutibb – nem jön át a mondanivalója, és csak valami agyament életképtelen, szerencsétlen képe tűnik elő, aki nem találja a helyét.
De fel kéne tenni a kérdést, hogy hol nem találja a helyét.
- Egy olyan rendszerbe ahol szeretetnek csak a legminimálisabb megélésére van lehetőség, ahol ahhoz is rabszolgává kell lenned, hogy a kis saját boldogságodat megvalósítsd. Ahol súlyos áldozatokat kell hoznod egy mesterségesen fenntartott lélektelen rendszer miatt, aminek csak valami elbaszott csőcselék vagy aki fogyaszt, adót fizet és úgy lehet manipulálni a saját vágyain keresztül, hogy észre se veszi, és vágyakozik vesz fogyaszt költ, törekszik csak maga miatt a saját élvezetére koncentrálva.
.
Az csávó úgy nevelkedett, hogy tudja mi az igazán fontos az életben ( ritka dolog ez)és baromira frusztrálja, hogy a legtöbb ember - globálisan is. nem a szeretetre hajt – hanem túldimenzionálja az emberi létezést és bedől a belé sulykolt propagandának miszerint szopod, kell hogy boldog lehess. Vagyis annak, hogy nincs más lehetősége az emberi létezésnek, mint ez a mostani, szerintem nyilvánvalóan emberetlen rendszer

kvadrillio 2012.10.01. 14:14:13

a nyugat nem is lehet etalon, MERT, TELE VAN "SOROSGYÖRGYÖKKEL" , AKIK NEM MUNKÁVAL, HANEM PÉNZÜGYI CSALÁSOKKAL SZERZIK VAGYONUKAT ÉS TELE VAN ÁTVERT, HITELBEHAJSZOLT, SOROSGYÖRGYÖK ÁLTAL KIFOSZTOTT ÁLLAMPOLGÁROKKAL, AKIKTŐL SORRA VESZIK EL OTTHONUKAT ÉS KIAKOLTATJÁK ŐKET A SZABADSÁG SZOBOR ÁRNYÉKÁBA !

KÖSZÖNJÜK ! NEM VÁGYUNK ODA !

MERT EZT MÁR ITTHON IS EL LEHET ÉRNI !

reméljük nemsokára vége, végük lesz.....

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.10.01. 14:14:15

imperial:

Tiltakozom, én pl. 15 szextörpét akarok örökbe fogadni félszemű, kábszerfüggő libsibibsibolsi élettársammal, majd a pincében klónozni 40 apácát, hogy a pluralizmus jegyében a hagyományos értékek is megkapják, ami jár.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:14:30

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Mellesleg amikor te egy másik blogban arról beszélsz, hogy elmebeteg aki minden törvényt szó szerint betart, akkor te is rendszerkritikát fogalmazol meg.

TilosazA (UK) 2012.10.01. 14:14:40

@Gondolkodni Próbáló Birca: Értettem, engedélyt kérek meghunyászkodni. Az emberi szervezetének igenis szüksége van ennyi sóra, zsírra és szénhidrátra, amennyi a mekis kajában van. Lehetőleg minél többször. Pont.
Én hibám, nyilván nem vettem észre a vörös csillagot ami folyamatosan a képernyő jobb sarkában világított miközben néztem.

pilar ternera 2012.10.01. 14:14:44

@Belagezapista: mondjuk azért az érdekes, hogy a közbiztonságról hogyan lehet valakinek bármilyen véleménye azelőtt, hogy az adott területen élne huzamosabb ideig...? mert arról következtetéseket levonni nem elég egy pár hetes nyaralás.

Benece 2012.10.01. 14:14:58

ja és vassza meg az a sok értéktelen cetli :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 14:15:09

@Gamma Leonis:

Mindig megéri, ha az ember magasabb életszínvonalú országból rendelkezik jövedelemmel és kisebb életszínvonalú országba költözik.

Ismerősöm kanadai kisnyugdíjas. Amióta nincs vállalkozása, csak a nyugdíjából él. A pénz nagyon szűkösen elég. Tavaly nagyot gondolt, s elköltözött a Fülöp-szigetekre. Most gondtalan az élete.

Roan 2012.10.01. 14:15:45

Örömteli, ha valakiben már fiatalon is megvan a vágy a gyermeknemzésre, de azért ne ez legyen az életcél. Mert egy idő után már nem akarsz több gyereket, a meglévők felnőnek, és ott maradsz céltalanul.

Szóval csak bíztatni tudlak, hogy találj más hasznos célokat is az életben, természetesen nem elfelejtve a gyerektémát.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:16:22

@Benece:
De ő nem a szeretetet, hanem a szaporodást nevezte meg. Pont ő az agymosott, mert nem látja, hogy a pénzen és az emberi ösztönök kielégítésén túl is vannak dolgok, amiért érdemes élni, többek között ilyen a szeretet is.

Cinkes 2012.10.01. 14:17:25

A poszter szépen ecsetelte igénytelenségét, grat. Asszem nem véletlenül baszták ki a suliból és nem véletlenül mond baromságokat. Hülye mint a segg. Idealista marhaságok mögé bújva még 21 évesen lehet élni, nem kétlem. Viszont majd rádöbben, hogy max egy hasonlóan igénytelen nő fog neki gyereket szülni csak. Nem szégyen a tengődés, egyeseknek biztos, viszont minél több a pénzed annál nagyobb szabadságot tudsz venni belőle. Én azt nem nevezném szabadságnak, hogy vakargatom a tököm egész nap de csak sajtburgerre telik...

AnnaKarenina 2012.10.01. 14:17:47

@mommmmo: A 60-as éveket én emlegettem a boldogság szempontjából, de ezt írtam: A 60-as években állítom, hogy sokkal boldogabban éltek a nehézségek ellenére is az emberek, mert nagyjából mindenki ugyanazokhoz a dolgokhoz jutott hozzá, ugyanúgy dolgoznia kellett, hogy pénze legyen, ugyanúgy várnia kellett bizonyos dolgokra, stb. A boldogságot persze nem ez adta, hanem az, hogy ezért sokkal többet foglalkoztak egymással (barátok, család), sok közös kulturális élményük volt (könyv, színház, mozi).
És utána meg ezt: Ma, amikor a lehetőségek, a választék szinte végtelen, sokkal nehezebb szegényebbnek lenni, nem csak fizikailag, hanem lelkileg is. A gyerekednek csak nem kívánod, hogy munkanélküli legyen, pedig könnyen az lehet és boldogan nézze, hogy a világ egy másik része számára elképzelhetetlen jókban részesül.
Ezt a két világ közötti különbség érzékeltetésére szántam. Az, hogy később egy, v. több nemzedék milyenné vált, az megint az idők kérdése, amúgy az akkor fiatal felnőttek már fogyóban vannak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 14:18:00

@Belagezapista:

Rosszul ismered a magyar történelmet...

48-ban a "forradalom" valójában párszáz fiatal tette volt. A hatalom nem lett más e "forradalom" miatt, a fiatalok közül senki sem került hatalomra. A forradalmár fiatalok a törvényes kormányt támogatták.

A jobbágyfelszabadítás csak idő kérdése volt, mert gazdaságilag már tarthatatlan volt.

Borenbukk 2012.10.01. 14:18:48

@Benece: Kihagytal durvan egy tucat 'n'-t, es ez meg a legkisebb problema.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:18:48

@pilar ternera:
De nem csupán nyaralás után mondják ezt, hanem tartósabb ittlét után. Magyarország közbiztonsága, különösen vidéken ugyanis még ma is a jobbak között van. Kivételek vannak persze, nem is kis számban. És érdekes, hogy például a legbiztonságosabb és legveszélyesebb faluk Borsod megyében vannak.

Augustin 2012.10.01. 14:18:48

Szegény posztoló! Nem mer szembenézni saját hibáival. Elhiszem, hogy baromi nagy krízis kétszer kibukni az egyetemről, de inkább az okát kellene megfejteni, hogy miért járt így... Különben nem fejlődik, mert amit most csinál, az a probléma szőnyeg alá söprése. Nem sikerült a karrierépítés, ezért megpróbálja bemagyarázni magának, hogy az nem is fontos. Eredmény: frusztráció.
Szerintem tegyen félre pénzt, és fusson neki a továbbtanulásnak újra.
Meg kell értenie, hogy attól, hogy egy problémára azt mondogatja, hogy nem probléma, még nem oldódik meg.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.10.01. 14:19:08

imperial:

Tiltakozom, én pl. 15 szextörpét akarok örökbe fogadni félszemű, kábszerfüggő libsibibsibolsi élettársammal, majd a pincében klónozni 40 apácát, hogy a pluralizmus jegyében a hagyományos értékek is megkapják, ami jár.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 14:19:55

@TilosazA:

Közismert, hogy a rendező fanatikus kommunista. Kubát dicséri és az USÁ-t gyalázza, miközben ő persze az USÁ-ban áll és esze ágában sincs Kubába mennni. Balos kis amerikai trágyavitéz.

padlas 2012.10.01. 14:19:59

@Belagezapista: @pilar ternera: pont ezt akartam irni, amit pilar mondott, hogy a kozbiztonsagrol valoszinuleg kevesebb infojuk van, hiszen nem ismerik a nyelvet, ezert kevesbe tudnak tajekozodni. Mondjuk ha egy-ket ilyen hir a kulfoldi sajtoba is bekerul, akkor lehet hogy ez a kep valtozni fog:
www.hir24.hu/baleset-bunugy/2012/07/20/megeroszakoltak-a-brutalis-rablok/

Hari Seldon 2 2012.10.01. 14:20:45

@SziszkAnya:

Igen, ez valószínű, hogy így van, hogy szaítanka OEP pénzt a szűrésért.

Ettől még hasznos dolog a Down- illetve a genetikai szűrés.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:20:46

@Gondolkodni Próbáló Birca:
"A hatalom nem lett más e "forradalom" miatt, a fiatalok közül senki sem került hatalomra. "

2 nappal a forradalom után történt kormányalakítás.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:22:09

@padlas:
Attól függ, hogy 1-1 hír alapján általánosítanak vagy nem.

patkányarcúáginéni 2012.10.01. 14:24:23

@padlas: @Gamma Leonis: nem a nyugdíjasokra gondoltam természetesen, hanem életerős vállalkozókra, akik tömegével jelentek meg ebben a lesajnált országban, hogy új életet kezdjenek.
úgy látszik őket kevéssé zavarják a magyar körülmények a hollanddal összehasonlítva, mint egyes hazánkfiait...

csak győzzük őket kiseprűzni!..

Borenbukk 2012.10.01. 14:24:29

@TilosazA: A gyorskaja nem egeszseges, a Super Size Me meg egyszeru manipulacio. Bebizonyitotta, ha naponta megeszel ugy 5000 kaloriat, annak randa kovetkezmenyei lesznek, es ezert a McDonaldst kialtotta ki bunosnek.

Hari Seldon 2 2012.10.01. 14:25:46

@pilar ternera:

Igen. Mondtam, nekünk is volt szűrés. Meg sem fordult volna a fejünkbe, hogy kihagyjuk a szűrést.

Visszatérve a témára: Így most 40 körül mi viszonylag normális körülményeket tudunk biztosítani a lányoknak.
Igaz, ha megszületik a legkisebb mi is húzunk el innét.
Nem szeretném kitenni a Hoffmann-féle "oktatásnak" a lányokat.

pilar ternera 2012.10.01. 14:26:13

@Belagezapista: azt nem kétlem, hogy így van, csak annyit jegyeztem meg, hogy nem hinném, hogy mindenki több hónapnyi itt tartózkodás után dönt úgy, hogy itt telepszik le.
bár a franc tudja, mi lehet olyan veszélyes a kis holland városokban? (persze én sem tudhatom, hiszen, csak látogatóban voltam ott, de nem tűnt Harlemnek)

dr Smittpálelnökúr 2012.10.01. 14:28:18

@Belagezapista: Khm... a férfiak várható átlagéletkora 77 év szerinted, a nőké pedig csak 69?

Ráadásul nem a 40 éveseké, mert az magasabb?

Ezt nem értem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 14:29:41

@Cinkes:

Mint a társkereső hírdetésben:

szépnek mondott = valaki egyszer az utóbbi 10 évben szépnek mondta

bohém lélek = munkanélküli

nem érdekli a pénz = se jövedelme, se lakása, se vagyona

negyvenes = 49 éves volt tavalyelőtt

fiatalos = infantilis, megbízhatatlan alak

rendezett anyagi hátterű = minimálbéres, egyszobás lakással

szabadságszerető = csak szexet akar, nem házasodni

vidám = alkoholista

lelki partnert keres = valami furcsa szekta tagja és téged is be akar szervezni

mommmmo 2012.10.01. 14:30:42

@csef:
En is most jottem haza atmenetileg Magyarorszagra, es tokre tetszik, mert nem szenvedek a munkaeropiacon. Amugy tok jo hely, es a kozbiztonsaggal kapcsolatos problemakat total tullihegitek... zullott kozveszelyes elemek mindenhol vannak a vilagon, csak mashol sok helyen fegyverrel a kezukben szaladgalnak fel ala.

Off: Muscari,
Koszi, jol vagyok, de meg abszolut nem rendezkedtem be..

padlas 2012.10.01. 14:31:44

@csef: ja, gondolom, hogy van ilyen, mondom hogy mobilisak, es a kalandvagy meg a kihivas sokfele elviszi az embert, Afrikaba is mennek iskolat epiteni meg ilyesmit. Na de hogy Magyarorszagra tomegevel mennenek? Azert mutathatnal erre valami statisztikat, tenyleg erdekelne, mert meg soha nem hallottam errol.

patkányarcúáginéni 2012.10.01. 14:32:35

@lobster thermidor:

igazad van, nagy ember, világutazó! nem kell kattintgatnod, vagyunk elegen.

ioi (törölt) 2012.10.01. 14:33:13

@AnnaKarenina: szerintem pont az '50-es '60-es évek alapozták meg azt, hogy a szomszédok, a munkatársak, de még a rokonok is tartottak egymástól, a sok besúgótól, a titkos irigyektől és haragosoktól, és ugyan halványan bár, de élt az egymás segítése, de a '70-80-as évekre elég jól sikerült a családok atomizálása, miután a falusi parasztság beköltözött egy panellyukba.

Szerintem amire te gondolsz, az még ennél korábban lehetett, és abban a generációban lelhető fel, akik már a második világháború idején is éltek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 14:34:02

@Belagezapista:

Na és? A "forradalom" - valójában nem is jó név ez rá, inkább "tömegtüntetés" - nem eredményezett hatalmat, miféle forradalom ez? A forradalmár fiatalok a király által kinevezett kormányt támogatták? Magyarul: a kormány teljesen törvényesen jutott hatalomra. Neked nem furcsa az olyan forradalom, mely nem szeg törvényt?

pilar ternera 2012.10.01. 14:34:40

@dr Kangörény: nem nekem címezted, de azért válaszolok. fordítva van és kicsit pontosabban: 67 a férfiaké, 74 a nőké. így tudom.
és a 40 éveseké azért nem ez, mert folyamatosan emelkedik. persze 20 év alatt nem 5 évet, de mégis emelkedik.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:36:21

@dr Kangörény:
Konkrétan a wikipediáról vettem ezt, de hasonló számokat találsz itt:

www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00025.html

40 évesen meg nyilván magasabb a várható élettartam, mint születésedkor volt, mivel addig is hunytak már el bőven a korosztályodból.

mirx 2012.10.01. 14:36:52

"Holott létezésünk értelme pont az, hogy mindent továbbörökítsünk, amit csak tudunk."

Azt hiszem, ez a rengeteg minden még várhat egy kicsit az öröklődéssel...

Hari Seldon 2 2012.10.01. 14:38:11

@mommmmo:
Szia.
Épp kérdezni akartam, hogy mi járatban itt a provinciában?
De hallottam, hogy babát vársz.
Gratulálok.

kvadrillio 2012.10.01. 14:41:19

@Belagezapista: Glamoúúúúúr-gálán voltár-e mááá ??? :)

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 14:41:37

@Gondolkodni Próbáló Birca:
No de te nem is arról beszéltél, hogy hatalomátvétel, hanem arról, hogy 18 éven felül a rendszerkritika beteges. Holott a 12 pontban többek között a rendszert kritizálták ezek a fiatalok, és láss csodát, áprilisban változtattak is ezen a rendszeren a törvényhozók, köztük több követelésüket teljesítve. Ha ezek a fiatalok nem betegek a te értelmezésed szerint, akkor legjobb esetben is csúszik a jobbágyfelszabadítás. Ráadásul a folyamat pont fordítva történt, mint ahogy beszélsz, 48-ig csak szükségszerűség volt a jobbágyfelszabadítás, de ennek hiányában el sem kezdődött a feudalizmus felszámolása, a törvény után pedig még sok évnek kellett eltelnie, hogy a feudalizmus maradványai eltűnjenek, sőt egy része máig nem tűnt el.

Arcturus 2012.10.01. 14:42:28

A lényeg valahol középen van megint.

"A halász hazatér fatörzsből vájt csónakján a napi halászatból és találkozik egy külföldi piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik. A piackutató azt kérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.
- Mivel tölti az idejét? - kérdezi a szakember.
- Hát, például halászgatok. Játszom a gyerekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal és zenélünk egy kicsit - feleli a halász. A piackutató itt közbevág, és ezt mondja:
- Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia. Akkor több pénzt keresne, és hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni ennél a kis kivájt fatörzsnél.
Nagyobb csónakkal még több pénzt tudna keresni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló halászflottára.
- És azután? - kérdezi a halász.
- Azután ahelyett, hogy viszonteladón keresztül árulná a halait, közvetlenül a gyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindíthatna egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna menni ebből a porfészekből Párizsba vagy New Yorkba, és onnan irányíthatná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletet, és akkor már milliókat kereshetne.
- Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? - érdeklődik a halász.
- Úgy 15-20 év alatt - válaszolja a piackutató.
- És azután? - folytatja a kérdezősködést a halász.
- Ekkor kezd érdekessé válni az élet - magyarázza a szakember. - Nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát, és egy távoleső faluba költözhetne.
- És azután mi lenne? - kérdezi a halász.
- Akkor volna ideje halászgatni, játszani a gyermekeivel, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a családjával és összejönni a barátaival zenélgetni kicsit..."

kvadrillio 2012.10.01. 14:43:23

@rerros: ..hááámer Orbán Viktor neki az eszménykééépe.....

...szaporodásilag !

keptelen kepkeret 2012.10.01. 14:44:09

Azt allitani, h mindenki aki kulfoldon el az egy utolso materialista, penzhajhasz foemlos, az az altalanositas egy olyan foka, ami mindig megremiszt, fuggetlenul attol, h kitol jon.

Nem tudom masok hogy vannak vele, de en spec azert is elek kulfoldon mert utalom a cigany-skinhead konfliktusokat, kobor pitbullokat az utcan, azt h a busz ossze van firkalva, h emberek siman lepisilik a metro uleshuzatatot...sorolhatnam.

Vilageletemben azt vallottam, h a penz nem minden es ez ma 30 eves koromra se valtozott meg. Ami megvaltozott az az, h x ev osszevissza keresgeles es mindenfele munkahelyi amokfutas utan osszehoztam a sajat cegemet, alkalmazottaim vannak, es ez nem azert jo mert en lenni penzmanias, hanem azert, mert nem kell a mekiben dolgoznom.

Soha - meg diakkent sem- dolgoztam ilyen helyeken es minden tiszteletem azoke akik legalabb egy napot kibirnak egy ilyen helyen, nekem nem menne.

En ugy fogom fel, h az elet tul ertekes es tul rovid ahhoz, h 12 orat dolgozzak minimalberert,mert van hol aludnom es majd lesz valahogy.

Ha nem teszel erte, akkor nem lesz sehogy. Nem kell gazdagnak lenni, de jo erzes, h nem mas osztja be az idodet hanem te magad, h nincs fonokod, ha az emeberek olyanok korulotted amilyeneket te valasztottal, es ha ugy erzed h jov heten elmesz szabira, akkor csak szolsz a kollegaknak, h ezt es ezt csinaljak es kersz napi jelentest es ez igy jo.

Ami meg jo az az, h tudsz segiteni a csaladodnak, meg akkor is ha nincs ra szukseguk. A penz szabadsagot ad.

Total leneztem a napi 20 orat dolgozo cegtulajokat- egyebkent en a mai napig nem dolgozom 20 orat egy nap, mert a maganelet fontosabb. Sokkal fontosabb.

A sikeresseg nem ekvivalens a materializmussal. Vannak vegletek, es van valahol a ketto kozott-ezt kell megtalalni. Nem mondom, h alapits ceget, egyreszt nem egyszeru, masreszt pedig nem mindenki elvezi az ilyesmit,de azt oszinten mondom, h csak attol mert kirugtak/fel se vettek az egyetemre, attol ne ess depresszioba.

A sikeresseg nem papir fuggo.Nekem van, meg soha nem hasznaltam, ettol fuggetlenul ne banom, h egyetemre jartam, bar nem lettem tole tobb-igaz ezt nem is vartam.

A lenyeg, h szard le az egyetemet, viszont ulj le es kerdezd meg magadtol, h mit szeretnel kezdeni az eleteddel azon kivul, h a mekiben dolgozol, pedig az esely szamodra is nyitva all ahhoz,h talalj egy jol fizeto melot.

Tanulj nyelvet, nem veszes, az angolt ki lehet birni.Kicsit olyan mintha nem lenne hited magadban es ezek a "gyerekvallalas-gyerekaldas" szavakon valo rugozas azt sugallja, h rengeteg folos idod van:-))

Tudom, h nehez motivalnod magad, de ha nem szeretnel 70 evesen is a mekiben dolgozni akkor celszeru most elkezdeni megvaltoztatni az eleted. Tokmindegy, h mi leszel, amig azt a munkat vegzed amit elvezel, amit szeretsz.

Ha te ezt horribile dictu az autoszerelesben talalod meg akkor tokjo es hajra.A lenyeg h azt csinald amit szeretsz, karrierstanak lenni nem kotelezo.

Your only duty is to save your dream. Ezt asszem Modligiani mondta, es nagyon egyetertek vele:-)

kvadrillio 2012.10.01. 14:48:21

@AnnaKarenina: az én tapasznyalatom meg az hogy M.országon a fiatalok körében 30 %-os a munkanélküliség ! Nincs számukra munka, gyárak, vállalatokat megszüntették, mehetnek m.nélküli segélyre 3 hónapig, utána éhenhalhat vagy öngyilkos lesz !
Se lakás, se házasság ebbe nem fér bele. Ez adja a jövőképüket politikusaink jóvoltából !

pilar ternera 2012.10.01. 14:51:59

@pilar ternera: bazz, utánanéztem és tényleg a 71, 78 az igaz. akkor le is vagyok maradva, mert durván emelkedik. pont annyit, amennyit nem tartottam reálisnak: 20 év alatt 5 évet! durva. :O

Pszt! 2012.10.01. 14:55:25

aki kicsit normálisabb, az mind elhúz külföldre, a Viki meg fulladjon bele a cigokba! :-D

AnnaKarenina 2012.10.01. 14:55:45

@iOi: Maradjunk annyiban, hogy NEM. Én a 60-as évekre gondolok, ami nem keverendő össze az az 1949-56 időszakkal. A 60-as, 70-es évek a falvaknak is nagy fejlődés volt a TSZ-ek, melléküzemágak révén, épültek az új, fürdőszobás házak, a földet művelő embereknek nyugdíjuk, szabadságuk lett. És igen, ha a gyerekeik nem akartak a földdel foglalkozni, akkor mehettek végre továbbtanulni és szép karriereket tudtak befutni úgy, hogy jó részük nem szakadt el a falujától, családjától. (De a taníttatás egyébként már sokkal korábban is jellemezte a tehetősebb parasztokat, legalább egy gyereküknek biztosították.) Aki meg teljesen fel akart hagyni a földműveléssel, valóban ment a városokba munkásnak, de ez inkább az ötvenes évek.

AnnaKarenina 2012.10.01. 14:57:09

@kvadrillio: Ez igaz és lehetetlenné teszi a normális életpálya befutását.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.10.01. 15:00:15

@Tamás András György: Egyrészt a mesés nyugaton is necces(de nem lehetetlen), a család+autó kombó, de a poszter azt írta, hazajönne. Namost itthon két mekis fizetésből... Nem mondom, hogy abszolút lehetetlen, de inkább egy 20 éves roncsot lehet fenntartani, ha magadnak szereled, sosem romlik el, és sosem szűnik meg a munkahelyed.

kvadrillio 2012.10.01. 15:04:19

@mommmmo: PÁNIK-SZOBÁD VAN MÁR ? MERT NAGY ÉHSÉGLÁZADÁS VÁRHATÓ ! FIGYELD, HA ERŐSEN DÖRÖMBÖLNEK A KAPUN !!!

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 15:08:26

@dr Kangörény:
Bocsi, most látom csak, hogy fordítva írtam.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 15:10:47

@keptelen kepkeret:
"Nem tudom masok hogy vannak vele, de en spec azert is elek kulfoldon mert utalom a cigany-skinhead konfliktusokat, kobor pitbullokat az utcan, azt h a busz ossze van firkalva, h emberek siman lepisilik a metro uleshuzatatot...sorolhatnam."

Én ilyeneket még nem tapasztaltam (nyilván a hír olvasása nem tapasztalat), igaz sosem éltem a fővárosban.

ioi (törölt) 2012.10.01. 15:12:40

@AnnaKarenina: nos, nem szükséges kapitális betűket használni ahhoz, hogy el tudjam olvasni. Nem fogunk itt összeveszni azon, miféle arcai voltak a gulyásszocinak.

kvadrillio 2012.10.01. 15:13:00

@AnnaKarenina: HÜMMHÜMM...MÁS, NAGY RÉSZÜKET SIKERESEN BETERELTÉK A SZÜRKE-FEKETE FOGLAKOZTATÁSBA, AHOL NEM TUDNAK TÖRVÉNYILEG ELŐÍRT MENNYISÉGŰ SZOLGÁLATI IDŐT SZEREZNI A NYUGDÍJHOZ, TEHÁT ÉHEN HALNAK MAJD, MÍG A KORMÁNY JÓL JÁR, NEM KELL NYUGDÍJAT FIZETNI NEKIK. EZÉRT IS KAMU HISZTIKELTÉS AZ, HOGY MENNYI NYUGDÍJAS IS LESZ 20-30 ÉV MÚLVA !!!

TEHÁT EZT, ÉS A KÖV. GENERÁCIÓT IS ERŐSZAKOSAN KIHALÁSRA ÍTÉLTÉK A MAI 2KISHITLEREK" A MAGYAR PARLAMENTBEN....IS.

ÉS EZ UNDORÍTÓ EMBERI DEGENERÁCIÓT MUTAT...

bpetya75 2012.10.01. 15:18:01

@váj mí:

Még nem ért át. Szerintem nem bírt el vele a gmail. .-(

Ernoke 2012.10.01. 15:21:43

@AnnaKarenina: a szakképzetlen munkanélkülinek biztosan jobb lenne, h korlátolt életében melegben és jóllakva lehet, mert most korlátolt életében éhezik és fázik. de aki viszonylagos jólétben él (azért elég sok ilyen ember is van itthon), az belefulladna a 60as évekbe. én elképzelhetetlennek tartom, h nem lakhatok azzal együtt, akivel akarok, nem akkor járok haza, amikor akarok, nem mászkálhatok éjjel össze-vissza az utcán, mert rámszólnak, nem választhatok kismillió szabadidős lehetőségből (ezt sokan alulbecsülik, pedig a személyre szabott tartalmas pihenés fontos dolog, és most itt nem arról beszélek, h dejó, h van Dokk meg Morizonz). a szabadság mostanában annyira magától értetődő, h már nem is értékeljük, pedig legalább annak kéne, aki ki tudja használni, mert örökölt hozzávalót.

Messzi Vetek 2012.10.01. 15:22:03

@pilar ternera: pedig Haarlem pontosan egy kis holland város. :)

(persze, sejtem, hogy az NYC Harlemről beszélhetsz - ami amúgy már nem olyan forró hely, mint volt még akár a 90-es években is - csak vicces, hogy pont ez jutott az eszedbe ilyen kontextusban.)

pilar ternera 2012.10.01. 15:28:00

@Messzi Vetek: véletlenek pedig nincsenek...;))

McZozo 2012.10.01. 15:28:30

@bpetya75:
Mondjuk szerintem hogy ki mirol ir es azt milyen emesztheto formaban teszi az ket kulon dolog olvasni mondjuk en se szeretem jokait bar volt szerencsem de mondjuk filmben zanzasitva kimondottan kedv enceim voltak a jokai regenyek, de hogy mashonnan is mondjak peldat peldaul tolientol a gyuruk ura az szerintem kifejezetten buntetes konyben, mig filmen az egyik legjobb, pedig filmen is hosszu de konyben mikor mar a 150 oldalon is meg mindig csak azt olvasom hogy futnak futnak hogy utolerjek az orkokat es koknretan semmi nem tortenik akkor azert elgondolkodtam hogy akarom e ezt tova bb olvasni :) PErsze most majd biztos megkapom hogy bunkovagyok es am legyen csak es ez a velemenyem akkor is

bpetya75 2012.10.01. 15:32:37

@Belagezapista:

Erre én is rácsodálkoztam úgy egy éve.

pilar ternera 2012.10.01. 15:35:25

@McZozo: +1
végre valaki, aki szerint szintén olvashatatlan A Gyűrűk ura. bocs, minden rajongótól, de a második könyv felénél feladtam. az entek tanácskozása hány oldal is volt? nem emlékszem, bealudtam... elhiszem, hogy nagyívű, meg külön nyelvezet, meg a jóég tudja még micsoda, de a 3 kötetben max. másfél kötetnyi történés van és akkor kicsit túloztam is.
szóval, nem csak a te véleményed. :)

Orbán kiscicákat kínoz a pincében 2012.10.01. 15:37:08

Nyugaton az a legjobb, hogy később kell felkelni, mint keleten.

bpetya75 2012.10.01. 15:37:26

@McZozo:

Oké! Csak hogy ne legyen hiányérzeted: Bunkó vagy! :-D

Nekem a Gyűrűk ura is nagyon tetszett. Most a könyvről beszélek. Még az első 150 oldal is. Kicsivel többet írt le benne néhány épület homlokzatánál ;-) Azt meg külön sajnáltam, hogy az egyik kedvenc figurám, Bombadil Toma (na vajon miért is kedvelem?) kimaradt a filmből.

zellerlevél 2012.10.01. 15:40:10

Fiatal kora ellenére jópár dolgot már felfedezett a levélíró, főként a fejlettnek nevezett, de valójában visszafejlődő társadalmak fonákjáról, de van, amiben szerintem még nem lát elég széleskörűen.

A címet én kicsit árnyalnám: külföldre az megy, akinél a pénz, a vélt vagy valós anyagi biztonság ellensúlyozni képes az itthon hagyott pozitívumokat.

A karriert ne keverd összee a tanulással, a képzésről, szakmatanulásról még ne mondj le... Ezt a luxust értelmes ember nem engedheti meg magának, mondjuk úgy hatvan éves koráig. (Pár év múlva majd tapasztalod, hogy a tanulás egy kicsit mindig nehezebben megy, ha gyakorlatod sem lesz benne, hamar megindul a bezárulási folyamat - remélem elég finoman fogalmaztam.)
Az a kérdés, hogy a karrier szükséges-e, ha van használ-e, ha nincs hátrány-e, szerintem az utóbbi években túlhangsúlyozott lett. Egészséges embert kevésbé érdekli az a karrier, ami az emberi kapcsolatok, a békés élet feláldozásával jár, és véletlenül sem tesz boldoggá. Hogy ezt felismerted, azért gratula, sokan egy ledolgozott élet után sem képesek ezt felfedezni, és beismerni.

A családalapításhoz: lehetséges fiatalon is, de azért vannak alapdolgok, aminek rendelkezésre kell állniuk. Ezek száma töredéke annak, mint amit a többség gondol (mert a gyerekek számára semmit sem jelent a több százezer forintos babakocsi, a magánklinikán születés, a márkás body, és társai, a szülő harminc éves kiságyában is boldogan alszanak, használt, örökölt ruhákban is jól érzik magukat), de kell biztos lakhatás, pénz a rezsire, egészséges étkezésre, a szükséges ruhára, orvosi ellátásra, és végül majd oktatásra (bár ez utóbbihoz hozzátenném, hogy míg 25 éve a felsőoktatásban tanulók többsége állandóan, vagy legalább alkalmanként dolgozott, addig ma a fiam kollégiumában a szinten lakók közül rajta kívül talán páran vállalnak munkát).

Ha megkapod, hogy álmodozó vagy, nem látsz reálisan, rádült a rózsaszín köd, akkor ne ess feltétlenül kétségbe! Vagyunk még ebben az országban jópáran, akik képesek vagyunk úgy is elégedettnek lenni, hogy nem a nyugati kényelemdemokráciát jelöljük meg életcélul.

TilosazA (UK) 2012.10.01. 15:42:39

@McZozo: Csatlakozom, szerintem sem túl jó könyv. Én akkor szántam rá magam, mikor a mozikban nagy siker volt, mert általában előbb a könyvet szeretem elolvasni, ha valamit megfilmesítenek. Azért elolvastam... bár szerintem pár részt átlapozhattam, nekem a legnehezebb részek a követhetetlen tünde történetek voltak, amik Ádámtól Évától indultak.
Lehet ha még ötször elolvasnám, az egész összeállna, és hű de jó kis könyv lenne... Bár bevallom , én a filmért sem voltam oda, csak a helyek tetszettek benne nagyon ahol forgattak.

zellerlevél 2012.10.01. 15:44:17

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Mit jelent a fontos?
Amikor szükséges eszközből céllá válik, akkor legalább akkora gazemberség készül. ;)

McZozo 2012.10.01. 15:46:22

@pilar ternera:

na akkor orulok hogy nem mindenki szerint vagyok csak szimplan bunko :)

strucc007 2012.10.01. 15:46:27

@keptelen kepkeret: "Nem tudom masok hogy vannak vele, de en spec azert is elek kulfoldon mert utalom a cigany-skinhead konfliktusokat, kobor pitbullokat az utcan, azt h a busz ossze van firkalva, h emberek siman lepisilik a metro uleshuzatatot...sorolhatnam."

+1 :)

Meg az is hozzateszem, h a korlatlan es fejetlen szabadsag miatt a keleti emberek, ertem en ez alatt a fiatalsagot, sokkal bunkobbak, mint nyugaton, legalabbis a nemet nyelvterulethez kepest egyertelmuen. Ez most azert van, mert itt (nyugaton) mindenki fel a rendortol, es az esetleges buntetesektol?! Vagy egyszeruebben csak kulturaltabbak az emberek, es tudjak, hol a hatar?! Valoszinuleg is-is.

pilar ternera 2012.10.01. 15:46:51

@zellerlevél: a külföldön élő ismerősök példáját látva az az anyagi biztonság nem csak vélt, hanem nagyon is valós. mondjuk tény, hogy nem fekete mosogatásból vagy pizzafutárkodásból élnek. (de mi sem itthon!)

az itthon hagyott pozitívumok listája pedig egyre rövidebb, lassan már csak az itthon maradt rokonokra, főleg szülőkre korlátozódik.

McZozo 2012.10.01. 15:47:48

@bpetya75:

Koszi tudtam hog y va lakire szamithatok :)
En alairok mindent csak nekem a kony iszonyu lassu reszletes es unalmas lehet valakinek ez jon be de en szeretem a porgest filmbe is ha van egy film amiben az elso fel oraban nem tortenik semmi eletem el tudom unni

Ernoke 2012.10.01. 15:49:19

@Belagezapista: Bp tele van ilyesmivel, mert nagyváros. sok a szemét, zajos, feszült, az emberek gyakran összeugatnak. viszont szkinhedek már nincsenek (legalábbis én rég nem láttam egyet sem), valószínűleg megették őket a cigányok a teszkóskolbász mellé a gangon, inkább a bőrszínfüggetlen csövesbunyók jöttek divatba.
mindemellett Bp biztonságos, kellemes, élhető, és gyönyörű, csak a városias jellegzetességeket nehezebben szokja meg az, aki csendesebb, nyugodtabb környezetből jött, mint az, aki hozzám hasonlóan a várossal együtt nőtt fel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.01. 15:53:03

@zellerlevél:

Aki kijelenti, hogy neki nem fontos, az szinte mindig nagyobb gazember, mint az, akinek ez a fő célja.

strucc007 2012.10.01. 15:57:10

@Ernoke: "Bp biztonságos, kellemes, élhető, és gyönyörű, csak a városias jellegzetességeket nehezebben szokja meg az, aki csendesebb, nyugodtabb környezetből jött, mint az, aki hozzám hasonlóan a várossal együtt nőtt fel."

biztonsagos = igaz
kellemes = nagyon nem az
elheto = hat lehet hogy neked az, nekem abszolute nem az
gyonyoru = lenne, ha kevesebb lenne a szemet, kosz, minden rendezett lenne, es az oda nem illo embereket egyszeruen nem engednek be a varosba ;)
Varosban notem fel, eltem Bp-n is vagy 10 evig, de nem szeretnem ujra kiprobalni, milyen elni egy szamomra elhetetlen varosban. Persze ha igenytelen vagy, neked minden mindegy, lehet hogy igazad van, es tenyleg elheto az a varos... ;)

lobster thermidor 2012.10.01. 15:58:57

@csef:

Téged speciel nem kérdeztelek, de te is azt a tételt bizonyítod, hogy a birkák megtalálják az aklot!

ioi (törölt) 2012.10.01. 15:59:31

@pilar ternera: ó nahát, nekem meg úgy él az emlékeimben, hogy A Gyűrűk Ura nagyon izgalmas olvasmány volt, csak az első száz oldalon kellett túljutni, amikor az író felépíti azt a világot. De hát ízlések és :)

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 16:00:14

@bpetya75:
Én azután nem, mikor szüleim autóját 10 percen belül feltörték Belgiumban (jó, nem Hollandia).

vg21 2012.10.01. 16:01:43

Kedves posztíró!

Valószínűleg még fiatal vagy (és ezt egyáltalán nem degradálóan írom) ahhoz, hogy értsd, a legtöbbünk esetében nem "rongyos pár száz euróról van szó", nem afféle úri huncutságról, mert nem jó a Peugeot, nekünk Audi kell, vagy mert nem elég az egy bejárónő. A legtöbbünk úgy indul neki a külföldnek, hogy előtte mindent megpróbált itthon, de rá kellett jönnie, hogy képtelenség megalapozni a jövőt, önálló életet kialakítani. Mert ennek bizony a legalapvetőbb szinten komoly anyagi feltételei vannak.

Nekem fura, hogy ha ennyire biztos, hogy itthon "van mit enni, van hol lakni", akkor miért mentél el egyáltalán? Ha nem kell az "egzisztencia", miért csak évek múlva tervezed a hazajövetelt? Főleg akkor, ha ennyivel jobb itthon, mint kint (aminek a 9/10-es értékelés némileg ellentmond). Miért maradsz mégis? Csak nem az az oka, hogy az a "sok félretett" pénz, ami Számodra nem fontos, mégiscsak kell ahhoz, hogy megalapozd az életedet itthon? Mert lásd be, hogy ha nem akarsz is karriert, Magyarországon is van Meki, ilyen munkát itt is találnál. Miért nem itthon csinálod? Nem azért, mert Magyarországon semmilyen önálló élethez nem lenne elég a fizetésed? És az egzisztencia bizony itt kezdődik.

Szerintem sokan indulnak úgy neki a külföldnek, hogy pénzt gyűjtenek ahhoz, hogy itthon "legyen hol lakni", ezt ugyanis a mai magyar viszonyok között családi támogatás nélkül lehetetlenség anélkül megvalósítani, hogy az egész életed rámenne. (Nekem az összes ismerősöm - és vannak jópáran - emiatt ment ki, miután itthon már mindennel megpróbálkoztak.) Pár nélkül pedig bele sem nagyon lehet vágni a projektbe, mert hitelt sem kap az ember, ugyebár, még ha vállalná is, hogy 20-25 évre igába hajtja a fejét, és nyögi a fizetést felemésztő törlesztőrészleteket. Szerintem sokan tervezik, hogy miután a külföldi munkából "félretettek sokat", majd hazajönnek, és utána már lehet valahogy élni. Ha van hol lakni úgy, hogy nem megy rá a fizetésed 90%-a a törlesztőre, a rezsire, a költségeidre, és marad még arra is, hogy "legyen mit enni". És akkor a többiről még nem is beszéltem.

Mert nagyszerű dolog a gyermekáldás, de pusztán szeretetből bizony nem lehet felnevelni egy (két-három) gyereket. És ma az alapvető szükségletek megteremtése is nehézségbe ütközik. Sokkal inkább, mint 10-20 évvel korábban. Nagyon szerencsés vagy, hogy a körülményeitek ellenére megkaptál mindent, amire szükséged volt, de a szeretet és az anyagi lehetőségek nem kell, hogy kizárják egymást. Egy gyerek bizony költségekkel jár, akkor is, ha nem Nike-ban járatjuk. Nem ez a probléma ma Magyarországon. Nap mint nap látom, hogy kerül hátrányba az, akinek a szülei nem tudnak megfelelő oktatást biztosítani, akár csak azzal, hogy egy jobb iskolába járatják a gyereket, vagy az, aki a közegészségügyi ellátásra szorul, mert nem tudja megfizetni például a magánfogorvost vagy -nőgyógyászt. Nem beszélve arról, hogy a közegészségügyben is rengeteg csúszópénz van, sokan pl. szülésnél tartják a markukat (saját tapasztalat), ami már más probléma, de akkor is érinti az ittenit.

Ráadásul nem mindenkinek alternatíva a családi házban lakni, különböző okokból sokszor albérletbe kényszerül az ember, ha nem tud saját lakásba beruházni (pl. én is), és havonta küzdelem kitermelni az ehhez szükséges összeget, saját életre félretenni pedig esélytelen. Főleg pár nélkül. Lehet dobálózni azzal, hogy egzisztencia nélkül is lehet családot alapítani, de - hogy egy másik külföldön élő bloggert idézzek - az, hogy nincs pénzem, Magyarországon szó szerint azt jelenti, hogy egy fillérem sincs, míg Londonban azt, hogy meg kell gondolni az 5. pár cipő beszerzését.

Így ha Magyarországon azt mondom, hogy nincs egzisztenciám, nem arra gondolok, hogy van egy saját, tehermentes (!) lakásom/házam, viszont magyarországi fizetésért dolgozom, tehát emiatt hónapról hónapra (napról napra) élek, mert az a pénz bizony nem valami acélos. Nem, olyankor arról van szó, hogy a lakhatásom megoldása is kérdőjeles, mert az, hogy ma itthon van munkád (esetleg kettő, három is), nem jelenti azt, hogy meg tudsz élni, főképp nem szakképzetlenül (lásd: Mekis példa).

És persze 20 évesen még lehet a családi otthonban gondolkodni, de nem élhet ott egész életében az ember - sőt, sokan minél hamarabb mennének vagy menni kényszerülnek, mert nem volt olyan szerencséjük, mint Neked, hogy szerető családban nőtt fel, így aztán az a legjobb, ha mennek, minél messzebb, vagy egyszerűen csak a lehetőségek miatt máshová kell költözniük. Ha pedig családalapításról van szó, akkor pedig - akár már fiatalon is - végképp aktuális a külön költözés.

Én úgy gondolom, hogy nem áll olyan messze egymástól a Te véleményed azokétól, akik karrierért vagy egzisztenciáért mennek külföldre. Sokszor ők is azért a pár évnyi "félretett sok"-ért mennek, amiből már itthon meg tudják alapozni az életüket - amire Mo.-n soha nem lenne lehetőségük. Ahogy, gondolom, Neked sem, különben nem élnél most is külföldön, és nem terveznéd, hogy évekig maradsz. Hogy aztán mégis külföldön telepedik le valaki, mert ott találja meg élete párját, vagy rájön, hogy lehet felszabadultabban, nyugodtabban is élni, vagy mert ott kialakul egy élete, a gyerekei is oda születnek, és már nem akarja elölről kezdeni máshol? Igen, ez megtörténhet, és sokszor meg is történik. Ennek is oka van, de hogy más így dönt, annak nem hiszem, hogy Téged, engem, vagy bárki mást zavarnia kellene.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 16:02:22

@Ernoke:
Nem Budapest az egyetlen városias város az országban, nem a városias jellegzetességekkel van a baj.

McZozo 2012.10.01. 16:02:33

@TilosazA:

nagyjabol ezt irtam le en is ugyhogy egyezunk. m ondjuk nekem azzal sincs bajom ha egy filmet latok elobb mert jo konyv eseteben konyv utan meg csalodas tud lenni a film mint peldaul a rowling konyvek eseteben eloszor a film miatt vettem konyvet a kezembe aztan elovastam az osszeset igy elorebb jartam mint a filmek es az elso reszeknel ez jo volt mivel a film volt korabban de peldaul a kony szerinti utolso elotti resznel ami szerintem az egyik legjobb resz konyvben a film egy kalap kaki de ez is csak sajat velemeny :)

zellerlevél 2012.10.01. 16:03:53

@pilar ternera:

A kérdés az, hogy mit veszünk számba, mit tekintünk biztonságnak.

Pl. sokan felejtik el, hogy az itthagyott idős szülők magukra maradnak, ápolásukról pénzhiány miatt saját maguk nem képesek gondoskodni; vagy sokan várják el, hogy miközben külföldön fizetnek az adót, a gyerekeiket minden lelkiismeretfurdalás nélkül hazaküldhessék tanulni.

De gondolkodhatunk 1929-33-as világválság tapasztalatain is. Akkor mi volt a biztonság? A pénz? Az ingatlan (ami a külföldön dolgozóknak többnyire nincs!)? A vagyon és pénz adta biztonság pillanatok alatt szertefoszlott, és csak nagyon kevesen voltak képesek átmenteni ezeket. A tudás, a fizikai képességek, az alkalmazkodni tudás, az emberi tartás, a valódi emberi kapcsolatok megmaradtak. Ezek azok, amik valódi biztonságot képesek adni.

Anti Anyag (törölt) 2012.10.01. 16:04:31

Egyetértek. Ha jobb lenne az időjárás, én Szibériába mennék.

Ledolgozom a melómat, elmehetek haverokkal kirándulni, lazacot foghatok (horgászengedély nincs) megsüthetem a parton, levághatok egy malacot, fát gyűjthetek télire, semmihez semmiféle engedély nem kell.

Legfeljebb nem nézek RTL klubot, (most sem nézek) autóként valami öreg szart használok (nem zavar, csak működjön), nem csörög a telefon, mert eleve nem is lenne mobiltelefonom.

A csákó amúgy értelmesebb és szimpatikusabb mint a sok tudatos, akik a kocsijuk márkájából mérik le hol tartanak, pedig lehet, hogy azzal együtt sehol. Az emberi kapcsolatok a legfontosabbak.

pilar ternera 2012.10.01. 16:05:25

@iOi: nekem sem frissek ezek az emlékek, de tudom, hogy az első akadályt még vettem, de a másodiknál ledobta az agyam a szíjat. így van, pofonok, meg miegymás. :)

vg21 2012.10.01. 16:07:57

És még valami: nem gondolom, hogy ciki 20 évesen családot tervezni. Teljesen érvényes életcél, ahogy a karrierépítés és a későbbi családalapítás is az. A lényeg, hogy annak megfeleljen, aki választja, és meglegyenek a lehetőségei a választása megvalósításához :).

hothead 2012.10.01. 16:10:35

a fo mondanivalo: " Van mit enni, van hol lakni. Nekem ezek az igényeim." ennyi. ehhez nincs mit hozzafuzni...

2012.10.01. 16:22:46

@vg21: @vg21: Nekem úgy tűnik, mintha a karrierépítés teljes mértékben kimaradt a mai beszámolóból.(?) :S Karrier alatt nem azt kell érteni, hogy mindenkin áttaposol, még ha itt a sok okos hozzászóló ezt is próbálja sugallni.

Ha egyáltalán igaz ez az egész sztori...

Haloperidol 2012.10.01. 16:26:28

Nekem egyebkent tetszett a poszt. Igenis tudomasul kell venni, h vannak olyan emberek, akik nem szeretnek diplomat, nem akarjak megvaltani a vilagot, nem szeretnenek multinal vezeto poziciot betolteni, csak meg akarnak elni, megtalalni a parjukat, akitol lehet egypar gyerekuk.

Mondjuk 21 eves, szingli gondolkodasmod kisse kisut a posztbol: de ez nem gond, konnyen lehet, h mire megtalalja a megfelelo lanyt maganak, mar erettebb fejjel tud gondolkodni.

Akarmilyen furcsa, szerintem az emberek tobbsege ilyen. Es ez egyaltalan nem rossz.

Ernoke 2012.10.01. 16:27:52

@Belagezapista: soha nem laktam máshol, ahol többször jártam több hétig, az Miskolc volt, Sopron és Pécs, de ezek valahogy nem ütötték meg számomra a "város" mércéjét. mondjuk Bécs sem.

@zellerlevél: egyetértek veled, és a jövőben ezek még inkább felértékelődnek.

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 16:31:09

@Ernoke:
Mert mi nálad a város mércéje?

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2012.10.01. 16:31:10

@Ernoke: Én a várossal együtt nőttem fel, mégsem tudom megszokni....

keptelen kepkeret 2012.10.01. 16:32:32

@strucc007: Velhetoleg is-is, habar itt is vanak extrem esetek, tulkepp minden varosban fellelheto a trening gatyas, ben sherman-t hordo kallodo fiatalok hordaja, akik imadnak ugy tenni, mintha londonbol jottek volna es szokincsuk szerves resze az "innit".Ok hihetetlen destruktivak e kb.ugy viselkednek mint a ciganyok, annyi kulonbseggel, h ritkan tamadnak, de mindig bandaban jarnak.

Mindenki utalja oket, viszont ezekben a varosokban van egy eros kozosseg, akik kihivjak a rendorseget meg akkor is ha nem tamadnak meg senkit, de zavarognak ejjel.

Mindent osszevetve viszont meg mindig elhetobb mint Pest es imadom, h nincs kobor kutya errefele:-)) A gond az, h pesten ezek mindennapos jelensegek es senki nem tesz ellene semmit.Ertem ezalatt h a sofor nem zavarja le a buszrol azt aki zavarja az utasokat, egy normal biztonsagi kamera sincs a buszokon (legalabbis 6 ev meg nem volt, azota nem tudom mi tortent:-).

Elvezem h nem latok magyar ciganyokat se szkinhedeket, nekem mar ezert megeri:-))

padlas 2012.10.01. 16:43:52

@csef: köszi a linket, megnéztem. Ahogy elnézem, nagyjából az a motiváció amit mondtunk itt előtte többen is, olcsóbb Magyarországon telket venni, meg még a népsűrűséget említették, azt valóban kihagytam, Hollandia zsúfoltabb.

Szerintem nagyon pozitív példákat mutattak be egyébként, tőkét hoztak az országba, van aki a nyelvet is megtanulta, pedig a magyar állítólag nagyon nehéz egy külföldinek. Csak azt nem értem, hogy lehet tömegnek nevezni 1400 embert. Igazából inkább az kár, hogy ilyen kevesen vannak, le kéne vetíteni ezt a videót Hollandiában is, hátha többen kedvet kapnak, ráférne a tőkebeáramlás Magyarországra.

strucc007 2012.10.01. 16:46:12

@keptelen kepkeret: Megertem. Mondjuk nekem nem volt problemam a ciganyokkal es szkinhedekkel Mo-n, inkabb az igyeneloket utaltam, akik csak varjak a segelyt es nem tesznek semmit azert, h munkat talaljanak maguknak. Oke, megertem, hogy vannak helyek, ahol nincs munka, ez oke, de pl. Bp-n csak az nem dolgozik, aki nem akar, megis rengeteg a segelyen tengodo, kozben meg feketen dolgozo egyen :(( Es amikor az allambacsinak nincs penze, nem a segelyeket felezi, hanem azokat szopatja, akik rendesen dolgoznak es az atlaghoz kepes sokkal jobban keresnek (netto 350e HUF felett). Ez az igazi hungarikum...

Ernoke 2012.10.01. 16:50:44

@strucc007: pont hogy nem mindegy, szívből szeretem ezt a várost, és kik azok a "nem odaillő" emberek? a cigányok, az olcsóntelefonálós fekák, a mindenkapható olcókici kínaiak, akiknek a gyereke verekszik az éjszakain, vagy a szolid kékszemű gyermekkínzó szomszédasszonyom, aki csak négy fal között agresszív? a minimális emberi normákat természetesen tartsa be mindenki (nem mászkálunk át a másik lakásába annak tudta nélkül elvinni a tévéjét, meg nem hányunk oda az erkélyére felülről), de hogy ezen túl kit tekintünk "nem odaillőnek", az messzire vezet és szerintem nem is helyénvaló szemléletmód.

strucc007 2012.10.01. 16:54:44

@Ernoke: Elso korben a homelesseket, es a viselkedni nem tudo embereket eleg lenne kitiltani...

padlas 2012.10.01. 16:57:19

@Belagezapista: igen, én is erre értettem, mert szerintem ez egy elég erős mechanizmus, ha sokat hallanak a hírekben bűncselekményekről, rosszabb benyomás alakul ki a közbiztonságról. Szóval nagyon függ ez a dolog attól, hogy milyen hírek terjednek el. Én is érzem magamon, hogy külföldiként kevésbé hallok itt a bűncselekményekről, és ezért nagyobb biztonságban érzem magam, pedig lehet, hogy nem kéne. Szerintem ez méginkább igaz lehet a Magyarországra települő külföldiekre, mert a magyar nyelv nehéz, és angolul sokkal kevesebb a tudósítás, mint idekint.

Azt tudom, hogy az Eurobarométeres felmérések szerint Hollandiában sokkal jobbnak érzik az emberek a közbiztonságot, mint Magyarországon. Viszont az lehet, hogy aki hollandként Magyarországra költözik, az Magyarországot biztonságosabbnak érzi, mint Hollandiát, mivel kevésbé ismeri a magyar híreket.

Azt meg, hogy a valóságos helyzet milyen, nem tudom, mert nem ismerem a nemzetközi bűnügyi statisztikákat, csak a szubjektív felméréseket olvastam egyszer. Még az is lehet, hogy Magyarországon jobb a közbiztonság. Érdekes lenne, ha így lenne, ha esetleg van erről valami statisztikád kéznél, belinkelhetnéd, most nincs kedvem utánakeresni, ma már egy rakás adathalmazt végignéztem, és elfáradtam.

strucc007 2012.10.01. 17:05:07

@Ernoke: Ja es az ejszakai randalirozokat, a kapualja hugyozokat es hanyokat, stb. Az egesz Bp. ugy nez ki, hogy egy nyilvanos WC, ahol az emberek korlatlanul azt csinalhatnak, amit akarnak. Sajnos! :(

Pedig amugy jo volna, ha a belvaros a felso tizezer lakhelye lenne, igenyes, puccos, divatos es foleg draga uzletekkel (mondom ezt ugy, hogy nem vagyok ennek a hive, de minek nagyvarosban, ahol adnak valamit a varosra, ez van), jo ettermekkel, stb. Valahogy olyan kulturat kialakitva ezzel, hogy csak az menjen oda, aki tudja, hogy ott mi valo...

Belagezapista (törölt) 2012.10.01. 17:05:09

@padlas:
A statisztikákkal az a baj, nem sokra megyünk. Mondjuk itt egy táblázat:
epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/4/42/Crimes_recorded_by_the_police%2C_1998-2008_%281_000%29.png

Eszerint a 16 milliós Hollandiában közel 3-szor annyi ismertté vált bűncselekmény volt 2007-ben, mint a 10 milliós Magyarországon. Na de Magyarországon pont az a gond, hogy nagyon sok nem válik ismertté a rendőrség által, mert gyakran elhajtanak, hogy úgysem nyomoznak az ügyben, ha feljelentést akarsz tenni. De fogalmam sincs ezek aránya mekkora Magyarországon, és mekkora Hollandiában. Tehát a megismert számok alapján Hollandia veszélyesebbnek tűnik, de vannak kétségeim.

Pszichoanyu 2012.10.01. 17:05:37

Hát persze, sok elgondolkodtató is van ebben. Csakhogy az élet rohadtul nem így müködik. Mert majd megnézzük a kedves posztolót, aki rohadtul boldog a hulladék kajától, hogy milyen egészségügyi gondokkal fog küzdeni, és azt melyik jó magyar intézmény látja majd el rendesen. Persze, nem a pénz a legfontosabb, de nekem az sem rohadtul virágos kilátás, zacskós levesen kell éljek, olcsó tesco húson (amiben ki tudja mi van), télen fázom, mert spórolni kell a fütéssel, és a többi. Ès biztos vannak, akiknek rohadtul csak a pénz számít, de ennyire sarkalatosak se legyünk már. Èn pl azért fogok nyugatra (ez is milyen duma, nem is minden nyugati ország egyforma, mindegy, offtopic) szóval én azért megyek majd, mert van egy betegségem, amit itthon kb anem is kutatnak, alig ismerik mitöl van, a kezelés elnagyolt, míg "nyugaton" emberien bánnak a beteggel, nem mint egy darab szarral, és rendes egészségügyi körülmények biztosítottak. (Igen, tapasztalatból írok mindent, mielött valaki ezt firtatná). De persze, ha én se tudtam volna egy iskolát se befejezni, akkor én is biztosan örülnék egy mekis dolognak. Az egész cikk egy hatalmas kognitív disszonancia szvsz.

Pszichoanyu 2012.10.01. 17:09:39

@vg21: Tökéletesen egyet értek.

Ernoke 2012.10.01. 17:12:04

@strucc007: hát én pont nem akarom, h a belváros majomtanyává váljon, mert akkor oda én normális emberként már nem mehetek... úgyhogy úgy látszik, ebben a kérdésben nem értünk egyet.:)

kandel 2012.10.01. 17:14:50

en azert imadom a "kulfoldon elek" eletet mert egyetemi tanarkent megengedhetem magamnak hogy otthon negy gyerek novekszik.

strucc007 2012.10.01. 17:16:32

@Ernoke: Epp h normalis emberkent mennel oda, es nem allatkent, mint ahogy most a legtobb magyar ;)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.10.01. 17:24:23

@Kopi3.14: ne haragudj, de mit nem lehet a magyar mcdoban? nemtudom mire valaszoltal, bocs :)

bohuš 2012.10.01. 17:28:55

"(…) bennem abszolút nem él olyan vágy hogy én valami fényes karriert fussak be bármikor is. (…) Nekem például az a vágyam, hogy szaporodjak, mert nem látom más értelmét az emberi létezésnek. (…) Igen, tudom, hogy egyik napról a másikra fogok élni. De azt se értem, hogy ezzel mi a baj. Van mit enni, van hol lakni. Nekem ezek az igényeim."

Leülök a lábaidhoz, és taníts még, Mester.

Pszichoanyu 2012.10.01. 17:38:31

@bohuš: Maslow piramis (hu.wikipedia.org/wiki/Maslow-piramis), neki a legalsó szint megfelel, míg másoknak a többi is kell. Nekem aztán mindegy, engem nem zavar az, hogy neki miként boldog az élet, de ne akarja megmondani, hogy másnak is elég kell ez legyen. Ès itt megint nem a hülye pénzröl van szó.

padlas 2012.10.01. 17:41:15

@Belagezapista: köszi a linket. Ez alapján simán el tudom képzelni, hogy rosszabb a holland helyzet, bár egyetértek azzal is amit hozzáfűztél. Azért azt remélem, hogy a magyar adatsoron az időbeli csökkenés valós, és nem a bejelentési hajlandóság esését jelzi. Még talán annyi, hogy kár hogy nincsenek későbbi adatsorok, így nem látjuk a válság hatását (azt gyanítom, a magyar statisztikát erősebben érintette). Meg persze az egyes fajták szerinti lebontás is érdekes lehet.

vg21 2012.10.01. 17:55:34

@Philosoraptor: Nem biztos, hogy jól értem: a posztban nincs szó a karrierről?

Karrier alatt én sem a törtetést értem, bár sajnos Magyarországon sokan valóban pejoratívan értelmezik ezt a szót.
Én egyébként azt sem tartom elítélendőnek, ha valaki például nem vállal gyereket a szakmai érvényesülése érdekében, ha neki úgy jó, de a két véglet között azért rengeteg árnyalata van annak, hogyan lehet a kettőt összeegyeztetni.

vg21 2012.10.01. 18:01:00

@Pszichoanyu: Szerintem mindenkinek megvan a maga oka, miközben azt látom, hogy ennyire, mint Magyarországhoz, kevés helyen ragaszkodnak az országukhoz az emberek, az ország azonban gátlástalanul egyre nagyobb nyomásnak teszi ki őket, mert úgyis elbírják. Hát, nem. Mert ma már látjuk, hogy lehet másképp, és nem KELL így élni, ahogy itt lehet. Vagyis egyre inkább nem lehet.

Számomra is a lehetőségek között szerepel, és egyre komolyabban, hogy megyek, mert fogynak a tarsolyomban lévő ötletek arra, hogy hogyan lehet itt emberhez méltó életet élni.

Előre is sok sikert a kezeléshez, és jobbulást :)!

vg21 2012.10.01. 18:06:59

@bohuš: :))

"Van mit enni, van hol lakni. Nekem ezek az igényeim." Erről egyébként eszembe jutott még egy dolog, amit óvatosan jegyzek meg, mert tudom, hogy nehéz kérdés. Lehet, hogy a születendő gyermeknek viszont nem ezek lesznek az igényei. Lehet, hogy neki a kibontakozáshoz szüksége lesz a szellemre, a tanulásra, arra, hogy világot lásson, hogy szakmailag sikeres legyen. És az ehhez szükséges feltételek biztosítása is az én felelősségem, amikor gyereket vállalok.

vg21 2012.10.01. 18:12:24

Valamint azt sem gondolom, hogy a napról napra élés, azaz a teljes létbizonytalanság = azzal, hogy van hol lakni és van mit enni. Ha elmondhatnánk magunkról, hogy legalább ez biztosított, szerintem sokkal kevesebben vennék az irányt külföld felé, akkor próbálkoznának itthon a többivel. De épp az a baj, hogy ezek a legelemibb dolgok sem elérhetőek, akár két állásból sem, de akkor már gyakorlatilag nincs életed.

Semmitmondó 2012.10.01. 18:15:26

Jó a poszt!!!!!
Hogy miért????

Mert csak annyi számomra a mondanivalója, hogy "FREE TIBET" és eszembe jutnak még róla a hippik, avagy béke, tolerancia, szabad gondolkodás és szerelem.

Ami nem baj, mert nem ártana még egy "woodstocki korszak", mert pont ez a négy dolog hiányzik a mai felfogásból...

váj mí 2012.10.01. 18:37:57

@bpetya75: A mailcímed a nicked ugye, és a gmail?

01234567 2012.10.01. 20:33:43

@iOi: Hú ez de nagy hülyeség.

ioi (törölt) 2012.10.01. 20:35:19

@01234567: remek hozzászólás! most már mindent tudunk :)

váj mí 2012.10.01. 20:46:04

@bpetya75: Jajj, akkor a gmail nem bír vele. (miért nincs neked yahoos címed, mi? ;) ). No, mindegy, akkor kicsomagolom őket, és megkapod kisebb adagokban. De ez némi idő ...

ffüttyfürütty 2012.10.01. 20:46:31

Jól összefoglalta a végén: naív és romantikus. (avagy a posztoló még nem öregedett ki a kamaszkorából, nem baj majd felnősz gyerök)

01234567 2012.10.01. 20:47:31

@iOi: Anna Karenina már válaszolt korrektül, én sem mondanék mást. Ernőke meg írt nálad nagyobb blődséget ebben Annának. De ő valószínűleg alig 30-as lehet, vagy kevesebb, neki megbocsájtható. :)

01234567 2012.10.01. 20:50:10

„Szeretem Magyarországot, de nem annyira, hogy éhen haljak"
A posztról, meg ennyi jutott eszembe, most loptam egy élsportolótól.

venator 2012.10.01. 21:10:05

@Gondolkodni Próbáló Birca:

"A rendszerkrikusság súlyos személyiségzavar 18 éves kor felett. Kezeltetni kell. A legjobb kezelési módszer egy kiadós verés. Ha ugyanis nem kezeltetjük, elszaporodik, s a következmény mindig ugyanaz: a rendszerkrikusok átveszik a hatalmat és ők aztán - furcsa módon - már semmilten rendszerkritikusságot nem tűrnek, hanem mindenkit egyenruhába bújtatnak az ellenszegülőket pedig lemészárolják. "

Ne beszélj már zöldségeket. :)
Az, hogy a srácnak vagy nekem vagy bárki másnak van egy markáns véleménye a fogyasztói társadalom pazarló és elidegenedett életmódjáról az ennyit jelent és nem többet. Van véleményünk, nem anarchisták vagyunk. :)

Tényleg úgy képzeled, hogy a posztoló az ausztriai grószmutterfalvai mekiből átveszi a hatalmat, és rendszerkritikai apokalipszist idéz elő? ;)

01234567 2012.10.01. 21:23:50

@venator: Valahol, már elindult egy kopasz ügyvéd, táskájában az Antikapitalista-kiáltvánnyal! :)

ioi (törölt) 2012.10.01. 21:24:29

@01234567: aha, szóval azt is "tudod", hány éves vagyok.
Szórakozz mással.

venator 2012.10.01. 21:42:29

@01234567: Csak előtte bedob egy ingyen Big mac-et. :)

Kopi3.14 2012.10.01. 21:56:28

@gergo: ha a nevedre kattintasz, akkor megtalálod.

bpetya75 2012.10.01. 21:59:07

@padlas:

Picike statisztika a témában. Emlékszem a 2011-es rendőrségi beszámolóra a faluból. Vagyon elleni bűncselekmények esetében a 2010-es adat (komoly javulással) 27 volt. 2011-ben pedig 81.Nem mondom, hogy tuti mindenhol 3*-os szorzó van, de azért árulkodó adat.

bpetya75 2012.10.01. 22:01:18

@váj mí:

Nagyon rendes tőled! Köszönöm :-)

01234567 2012.10.01. 22:13:11

@ioi: 45-50?Lécciléccilécci!!!!!!!!!! :) Nem szórakoztam. Csak sokszor megdöbbent, hogy mennyi csúsztatást, valótlanságot állítanak az előző rendszerről. Amely valóban nem volt minden rendszerek legjobbika, sőt, és elárulom személy szerint én sem éreztem benne magam a legjobban, de mostanra sikerült alulmúlni. Mezőgazdasági végzettségű révén, elég jól ismerem az akkori falvak, a vidéki emberek helyzetét. Ahogy meg leszóltad a munkás embereket, neked valszeg prolikat, az nálam mindig kiveri a biztosítékot, mert egy értelmiségi tájékozatlanságával, és egy a mai rendszer kegyeltje, vagy szerencsése (mert ilyen rendszerben csak e kettő létezik) empátia nélküli primitívségével teszed...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.01. 22:25:00

Karrierre nem csak amiatt vagyik az ember, hogy gazdag legyen. Hanem amit is , hogy valamit alkosson, valamit letegyen az asztalra.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.01. 22:26:18

@tildy:): Helyesebben: Karrierre nem feltetlen penzsovarsagbol vagyhat az az ember, hanem mas okokbol kifolyolag is. Pl. hogy valamit alkosson...

diesel12 2012.10.01. 22:42:15

SZimpatikus es igaz amit ir. Semmi baj nincs vele ha nem akar karriert, hiszen mindenki nem akarhat, habar a karrieristakat elitelni legalabb annyira nem kellene mint amennyire primitiv mikor ok "mosogatoznak" a kulfoldi munkavallalok kapcsan.
Hazamenni pedig szerintem majdnem mindenki szeretne, hiszen erzelmileg oda koti minden. Azonban ha nem 21 eves leszel es szuletni fog egy gyereked, akkor valoszinu a legjobbat akarod adni neki. Termeszetesen a szeretet a legfontosabb, azonban ha otthon is a mekiben fogsz dolgozni, ott sajnos csak te, de a csaladod nem lakhat majd jol. Persze nem kell minden anyagi dologgal elhalmozni egy gyereket, azonban ha nem is a nyugat az etalon ahogy irod, azert inkabb afele orientalodnek mint pl. keletre az orosz atlag fele.
Mindemellett en is kulfoldon dolgozom, es en is haza akarok menni. De nekem egy gyerekkel ez mar nem olyan egyszeru dontes, hiszen nem a magam de az o elete, lehetosegei felett is rendelkezem. Peldaul, hogy ne legyen vendegmunkas anyagi kenyszer miatt es ne legyen arra kenyszeritve hogy el kelljen hagynia emiatt szeretteit.

venator 2012.10.01. 22:51:47

@diesel12: "Mindemellett en is kulfoldon dolgozom, es en is haza akarok menni. De nekem egy gyerekkel ez mar nem olyan egyszeru dontes, "

Nálunk is dettó, de érdekes módon nekünk a gyerek könnyítette meg a döntést. :)

diesel12 2012.10.01. 22:56:38

@venator: maradtatok vagy hazamentetek?

diesel12 2012.10.01. 23:02:56

@venator: ez azert nalunk is szinte boritekolhato. Van egy telkunk a hatartol 3 perce Ausztria mellett- most is iit dolgozunk es elunk mar 3 eve-, az eredeti terv is ez volt, es ma ismet villamlatogatason voltunk ott. De nehez ugy ez, ezek szerint tudod ezen mennyit ragodik az ember.

diesel12 2012.10.01. 23:04:08

@venator: pedig nagyon szeretem ezt a helyet ahol elek es a munkahelyemmel sincs semmi gondom. Az emberek is kedvesek de hiaba, mindig marad egy de a gondolatsor vegere.

venator 2012.10.01. 23:19:22

@diesel12: Mi kicsit messzebb vagyunk, így az évi két látogatás van csak. Nekünk is nehéz döntés volt, de csak amíg mérlegre nem tettük a dolgokat, utána már nem...

pappito · http://pappito.com 2012.10.02. 00:26:27

@zellerlevél:

"A címet én kicsit árnyalnám: külföldre az megy, akinél a pénz, a vélt vagy valós anyagi biztonság ellensúlyozni képes az itthon hagyott pozitívumokat. "

felröhögtem :) ugye nem külföldön élsz?

pappito · http://pappito.com 2012.10.02. 00:33:30

@Anti Anyag:
"Ledolgozom a melómat, elmehetek haverokkal kirándulni, lazacot foghatok (horgászengedély nincs) megsüthetem a parton, levághatok egy malacot, fát gyűjthetek télire, semmihez semmiféle engedély nem kell. "

ehhez nem kell szibériába menni (ahol szétzabálnak a szúnyogok) itt is szabadon horgászok a tengerben, szabadon vadászom az állami erdőkben, ledolgozom a melómat és mehetek amerre akarok. közben élvezem egy fejlett és viszonylag jól űködő társadalom tagjainak járó előnyöket az adóm ellenében. és nem dolgozom a mekiben sem.

pappito · http://pappito.com 2012.10.02. 00:45:24

@vg21: "Van mit enni, van hol lakni. Nekem ezek az igényeim." Erről egyébként eszembe jutott még egy dolog, amit óvatosan jegyzek meg, mert tudom, hogy nehéz kérdés. Lehet, hogy a születendő gyermeknek viszont nem ezek lesznek az igényei. Lehet, hogy neki a kibontakozáshoz szüksége lesz a szellemre, a tanulásra, arra, hogy világot lásson, hogy szakmailag sikeres legyen. És az ehhez szükséges feltételek biztosítása is az én felelősségem, amikor gyereket vállalok."

PONTOSAN!

vg21 2012.10.02. 01:31:03

@01234567: Jóóóóóó :). Tökéletes összefoglalás.

vg21 2012.10.02. 01:42:34

@tildy:): Igen, erre írja a posztíró, hogy ő "szaporodni akar", ennek látja értelmét. Ami rendben van, mindaddig, amíg békét hagy azoknak, akik viszont vágynak arra, hogy alkossanak valami mást is, és nem akarja univerzálissá tenni a véleményét.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 09:50:46

@vg21:
Kb. minden második posztíró univerzálissá tette a véleményét, csak a legtöbbnél nincsen hőbörgés, mert azokkal a közhelyekkel a kommentelők többsége egyetértett...

Ernoke 2012.10.02. 09:55:14

@01234567: tehát azt mondod, h a 60as években alig 1 hónap ismeretség után összebútorozhattam volna egy munkanélkülivel úgy, h ehhez senkinek egy rossz szava nem lett volna? hogy éjjel minden további nélkül végigjárhattam volna a lomtalanításokat régiségek után kutatva, amiket másnap eladhattam volna? hogy szabadon vállalhattam volna bármilyen másodállást közszolgaként? hogy éjszaka kimehettem volna egy generátorral egy mezőre barátokkal szórakozni, és a kutya nem kérdezte volna, mit csinálok ott?
(vannak ismerőseim a te, valószínűleg 60+-os korosztályodból, a szüleim is nyugdíjasok egy jó ideje. nem az ujjamból szoptam, amit a 60-as évek mentalitásáról írtam.)

tableno 2012.10.02. 10:03:55

@venator: A sraccal nem az a baj, hogy kritizalja a kiuresedett fogyasztoi tarsadalmat. Hanem az, hogy ezt ugy teszi, hogy nem tobbre, jobbra, ertekesebbre vagyik, hanem meg eggyel lejjeb lep a Maslow-piramisban: "Ehess, ihass, olelhess, alhass!" - es ennyi. Engem ez a totalis szellemi igenytelenseg meg annal is jobban irrital, mint aki ejjel sorbanall az iPhone 5-ert. Pedig azt sem tartom valami sokra...

Ernoke 2012.10.02. 10:25:18

@tableno: én nem így értelmeztem a posztot, hanem hogy pont azért elégszik meg a fizikai minimummal, mert szellemileg nem akarja magát tárgyakhoz kötni, fontosabb dolgokkal akar foglalkozni. de ez lehet már az én belemagyarázásom. mindenesetre ezt sokkal normálisabb hozzáállásnak gondolom, mint az éjjel iphone-ért sorbaállást és a "senior supervisor consultant manager" pozícióért való taposást. ami szélsőséges benne, az meg szerintem kinőhető-megtapasztalható.

enrobag 2012.10.02. 10:33:56

@tableno:
József Attilával illusztrálod a "totalis szellemi igénytelenseget"? Hááát...

tableno 2012.10.02. 10:41:18

@enrobag: Hulye. Jozsef Attila ezzel a sorral kritizalta a szellemi igenytelenseget, en csak atvettem tole. A verselemzes latom nem az erosseged.

tableno 2012.10.02. 10:48:00

@Ernoke: Szerintem belemagyarazod. Elegge vilagosan kifejti az irasban, hogy tanulni utal (meg a fogado orszag nyelve sem erdekli), nem motivalja semmi, es az egesz nyugatbol csak annyit erzekel, hogy ott tobb a penz. Szerintem ez nem egy romantikus anarchista, hanem egy taho. Abban igaza van, hogy a nyugati orszagok is tele vannak ilyenekkel, csak nem latja, hogy o sem kulonb naluk egy fikarcnyival sem. Ja es abbol indul ki, hogy mindenki csak a penz miatt akar ott elni, mert fel sem eri esszel, hogy vannak ott mas vonzo dolgok is. Ez volt a Hawaii-s tanmesem lenyege is, bar ugy nezem, senki sem ertette meg...

tableno 2012.10.02. 10:53:18

@tableno: Ja, es szerintem ha a posztolo hazamegy, otthon is a melo-kocsma-TV Bermuda-haromszogben fogja leelni az eletet. Lehet hogy boldogan, de nem feltetlenul ertekes emberkent. Mert nem akar semmit, csak "szaporodni". Az meg az allatoknak is megy, folosleges volt miatta lejonni a farol...

padlas 2012.10.02. 11:13:41

@tableno: en teljesen egyetertek veled, irtam is fentebb, hogy a tanmesed nagyon talalo volt.

venator 2012.10.02. 12:41:22

@tableno: Nincs annyi infó a posztban - ami amúgy szerintem szándékosan provoláló, megkockáztatom fake -, hogy megítélhessük az íroját.

Messze nem biztos, hogy nincs más vágya a puszta létfenntartásnál, épp nem írta meg.

Érdekes Maslow-t felhozni, itt egy csomó poszt szól arról, hogy ki kell menni nyugatra, mert annyira jó a pénz, hogy kiválóan meg lehet élni belőle. Nagyon kevesen írják azt, hogy az önmegvalósítás a céljük.

Őket nem ekézzük, mert kimentek csak ezért, de ha valaki hazamegy, akkor szabad préda? Hogy van ez?

Ernoke 2012.10.02. 12:43:17

@tableno: nekem ebből az írásból nem derült ki, h a mekis kaján és az ágyán kívül semmi nem érdekelné, pedig most direkt ezért elolvastam másodszor is. az is elég nyilvánvaló, h a "szaporodás" alatt a gyermekvállalást érti, ami valóban az ember legfontosabb és legszebb célja az életben, 21 éves fejjel ezek elég szép gondolatok azért.
azt pedig, hogy nem érdekli a német nyelv és az osztrák kultúra, sőt, _honvágya is van_, mitől tahóság? egyrészt pont nem erre vall, h kötődik a hazájához, másrészt honnan tudod, h mondjuk nem írogat verseket esténként vagy próbálja megérteni a húrelméletet a mekis munka után? ezekre a kérdésekre nem tér itt ki, tehát inkább a tahó minősítést látom projektálásnak, mint a saját álláspontomat.
a megfogalmazás módja egy másik dolog, az valóban kissé éretlen, de a gondolatait szerintem el kell választani ettől.

tableno 2012.10.02. 13:24:29

@venator: Szelektíven olvasol. Volt itt már olyan, aki leírta, mennyire jó neki, hogy Angliában frankón él a szociális segélyből, ő sem tette zsebre amit kapott. Meg általában azokat sem éljenzik meg, akik nyelvtudás nélkül, minimálbéren tengődnek, és nem is vágynak többre. Viszont volt pár olyan poszt is, ahol leírta valaki, hogy minden nehézség ellenére jó életet él Magyarországon, és a fogadtatás pozitív volt. Az meg, hogy lehet, hogy mégsem olyan egybites a srác, mint a poszt, nem az én bajom. A kommenter hozott anyagból dolgozik, arra reagálok, amit leír. Amúgy nem is az akasztott ki, hogy neki ez így jó, hanem hogy nagy arccal kinyilatkoztatja, hogy akinek meg nem, azt csakis a pénzéhség motiválhatja. Ha ő levonhat ilyen nagyívű következtetéseket, én miért nem?

venator 2012.10.02. 13:33:29

@tableno: Ehh, két malomban őrlünk. Amúgy felőlem bármilyen következtetést levonhatsz.

tableno 2012.10.02. 13:33:51

@padlas: Nem láttam, csak most. Mindenesetre köszi, jó tudni, hogy nem a falnak beszélek. ;-)

patkányarcúáginéni 2012.10.02. 13:34:07

@lobster thermidor: ezzel a beírásoddal nem csak engem, de minden, érdemben hozzászólót megsértettél.

ha csak trollkodásra futja, told inkább el a biciklit.

tableno 2012.10.02. 13:36:00

@venator: magyarázd el, hol tévedek. A jó érvek előtt meg szoktam hajolni.

venator 2012.10.02. 13:42:48

@tableno: Nem mondtam, hogy tévedsz, másként értékelünk dolgokat. Inkább nem mennék bele semmilyen vitába, egyrészt mert annyira nem érdekel az ilyen fórumokon való vitázás, másrészt én a szabadidőm terhére kommentelek, az pedig fontosabb ennél.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.10.02. 15:02:08

"vélt vagy valós anyagi biztonság"

ja már értem, aki otthon nem él meg a 85 ezres tanári fizetésből, az csupán úgy véli, hogy éhes, és nekem is csak egy röpke illúzió, ki tudja, igaz-e, hogy két és fél nap alatt megkeresem a havi lakbért.

Zka77 2012.10.02. 15:06:50

@kvadrillio: írjad a faszságokat nagybetűvel, úgy majd okosnak tűnsz!

zellerlevél 2012.10.02. 16:07:59

@pappito:

Itthon élünk. És ha rajtunk múlik, maradunk is. A gyerekeinket nem akadályozzuk abban, hogy külföldre menjenek, ha akarnak, de elmondjuk nekik, hogy az ismeretségi körünkből külföldre költözöttek milyen problémákkal találták magukat szemben.

A külföldön született, vagy ott sok időt eltöltő gyerekek csak nagyon nagy szülői erőfeszítésekkel képesek életkoruknak megfelelő szinten megtanulni anyanyelvükön (ehhez néha az kell, hogy az egyik szülő csak a gyerekek képzésével foglalkozzon, ami viszont véleményem szerint aránytalan terhet ró a házastársára). Az itthon már iskolába járt gyerekek sokszor tízévig is siratják a kényszerből itt hagyott barátaikat, sportegyesületüket, osztálytársaikat, bimbózó szerelmüket. A nők jó része még a huszadik év után is olyan honvággyal küzd, ami a mindennapjait keseríti meg (rengeteg pszichés és fizikai tünetet okozva). Az itthon maradt nagyszülőket a legritkább esetben képesek támogatni, nem akarják, fizikailag nem tudják, lelkileg meg nem képesek, mert ők maguk is gyakran lelki támogatásra szorulnak. Akik több gyerekkel, vagy a párjuk kutatói állása miatt mennek ki, azok számára a munkavállalás bizonyos országokban majdnem teljesen, vagy sok évig lehetetlen (USA - vízumkérdés, Franciaország - négynapos tanítása hét, az arab orzságokról nem is beszélve).
Sokak számára megoldhatatlan probléma az, hogy az itthonihoz hasonló egészségügyi ellátást kapjanak (pl. Angliában többet kell várni egy térdszalagműtétre, vagy porcleválást rendbehozó műtétre, mint nálunk, az USÁ-ban 450 dollár egy terhességi ulthang).

És akkor még nem beszéltünk a gyökerekről, amik megtartanak, ha hagyjuk. Pótolni őket soha nem tanultuk meg, a módszerről szakirodalmat sem nagyon találni. A magyar emberek többsége akkor érzi magát stabilnak, ha ápolja a dédszülei sírját; ismeri az utcában lakókat, azok szüleit; pontosan oda ül a templomban, ahová a nagyanyja ült; a gyereke abba az iskolába jár, ahová ő is; a harminc éve őt tanító tanárhoz járathatja zeneórára a gyerekét; a zöldségesnél a nagymamáját is kiszolgáló Erzsi néni unokájától kérheti a lecsóhoz a paprikát; azon a dombon szánkózik a gyerekeivel, ahol ő maga szánkózott az apjával... stb.

Sokan ezt földhözragadtságnak gondolják, de az emberek számára - sok más között - ez biztosítja a tartást.

Gerry. 2012.10.02. 17:51:43

@zellerlevél: S vajon miert van az az erzesem, hogy a negativumok vegelathatatlan felsorolasa mellett (persze nem tiltotok semmit, csak kelloen belejukveritek, mi merre, negativ iranyban, persze) a pozitivumok felsorolasa icipicit elsikkad? Merthogy, bar a felsorolasod szamos elemevel teljesen egyetertek, az eremnek ket oldala van, es bezony, az elkoltozes sem csupa negativum, megha a kepet remekul fel is festetted. De azt alairom, igy valoban roppant hatekonyan lehet buntudatot gerjeszteni a gyermekben, ha netan megis elmegy. Szamos peldat lattam mar erre, mert bar lehet, hogy ezzel a hatszellel kicsivel kissebb szazalekban mennek el, de ha elmennek, akkor marad a rossz viszony es a buntudat. De eppen ugy elmennek.

Mellesleg egy dolgot nem ertek ezzel kapcsolatban, s ez pedig az, hogy egy szulo kepes a szivere tenni a kezet, es azt mondani, hogy o szentul allitja, hisz benne, hogy a gyermekeinek Mo.-on lesz a legjobb? Ott lessz eselyuk egy jo eletre, olyanra, amilyet az ember a gyermekeinek akar...? Avagy a keplet egyszerubb, leven "en is itt szenvedtem, szar, tudom, de szenvedj Te is itt, el lehet lenni, vegulis". S teny. Vegulis el lehet lenni Magyarorszagon is.

Nem ertem miert fogjak sokan a posztiro korara azt, hogy minimalisnal is kevesebb elettapasztalattal osztja a maximalis suletlensegeit - huszas evei alatt is rengeteget valtozik az ember de korantsem mindenben. Ahogy azt megboldogult nagyapam mondotta,"Fiatal hulyekbol maximum oreg hulyek lesznek".

tableno 2012.10.02. 17:54:07

@zellerlevél: Csak az a gond, hogy az utcában lakók a gyerekkorom óta már kétszer kicserélődtek, már a nagyanyám sem járt templomba, az engem tanító tanár már a 90-es évek elején otthagyta a pályát, a zöldséges Erzsi néni unokája Londonban tanul, a domb, ahol gyerekkoromban szánkóztam egy szeméttelep lett... Azért a tartásom így is megvan, köszi szépen.

Gerry. 2012.10.02. 17:58:32

@zellerlevél: Egy dolgot kihagytam: "A magyar emberek többsége akkor érzi magát stabilnak, ha ápolja a dédszülei sírját"

Ez tenyleg remekul, konnyfakasztoan hangzik, de az igazsag az, hogy a magyar emberek tobbsege marhara nem is tudja hogy hivtak a dedszuleit. Kimutathato, a tobbseg, az elsopro tobbseg a nagyszulokig lat vissza, nem messzebb. Tovabba a magyar emberek elsopro tobbsege temploma nem jar. Statisztikakra egy pillantast, legyszives. Zeneorara meg plane nem jar a tobbseg, Erzsi neni unokaja meg teljesen massal foglalkozik, ti. Mo., jelentos reszben tortenelmi okokbol is, nem az evszazados csaladi vallalkozasok oshazaja.

Amit irtal az nem foldhozragadsag, pusztan egy Mo.-on alig-alig letezo tundermese, ami nem mellesleg mindig is csupan a tarsadalom egy meglehetosen szuk keresztmetszetere volt igaz. Lehetseges, hogy ez a realitas amiben Te elsz, de ezt kivetiteni a magyar tarsadalom akarcsak nagyobb szegletere is tobb, mint botorsag. Hazugsag.

zellerlevél 2012.10.02. 19:04:27

@Gerry.:

A pozitívumokról mindenki hallhat, olvashat, többet is, mint amennyi kell, vagy néha, mint amennyi igaz, mert az elmentek önigazolási kényszere magas, a problémákról csak nagyon szűk körben mernek beszélni, mert hamar megkapják, hogy akkor miért kellett elmenni... .

Hogy hol lesz a gyerekeinknek jobb, azt nem tudhatjuk. De szerencsére nem is kötelező eldönteni helyettük. Azt, hogy most hol jobb nekik, azt eldöntjük, aztán viseljük a következményeit.

@tableno:

Felétek ez van. Másfelé meg más. Vagy ugyanez, csak mások észrevesznek, megkeresnek mást is, mint a cserélődő lakókat.
(A rokonaim többsége három utcán belül lakik. Az általános iskolai osztálytársaim, barátaim közül többen összeházasodtak, huszonéve élnek szép kerek családban, két, három, négy gyerekkel, max. a szomszéd településig mentek el, vagy a második, harmadik gyerek után visszaköltöztek ide.
Engem tanított az anyukám elsős tanító nénije. A lányomat tanította az én ötödikes tanárom. A középiskolás magyartanárom közel a nyolcvanhoz azt mondta pár éve, hogy ő még mindig tanít az esti iskolában, mert "még mindig sokkal több benne az öröm, mint a gond". Az ilyen emberek sokat adhatnak nekünk, ha észrevesszük őket a környezetünkben.)

Annak van Erzsi néni unokája, aki meglátja őt. Annak van szánkódomb, aki hajlandó érte elmenni az önkormányzati meghallgatásra, és tesz érte, hogy megmaradjon, annak van zeneóra, aki előnyben részesíti azt más dolgokkal szemben. (Pl. a plázában vásárolgatás, vagy külföldi nyaralás helyett inkább erre költ.) Ez persze feltételez egy jövedelmi szintet, de korántsem szükséges hozzá annyi pénz, mint azt sokan feltételezik. Az életünk prioritásait egy minimum után meghatározhatjuk. Van, akinél alap a napi édesség/ cigaretta/ alkohol/mozi/autó vagy bármi, legyen az mások szemében pozitívum, vagy negatívum. Másoknál meg a zenetanulás, vagy úszás olyan, amire akkor is költ, ha a rezsin, étkezésen, ruhán kívül másra nem. Megint más balettra járatja a gyerekét, és inkább csak 17 fokra fűt, de kifizeti a rajzszakkört, vagy a nyelviskolát. Hogy melyik lesz majd hasznos, az idő eldönti. Lehet, hogy valakinek az autó, mert emiatt lesz jó munkája. Lehet, hogy valakinek a rajzszakkör, mert a gyereke ettől lesz boldog ember. A döntés mindenkinek a saját kezében van. Csak néha át kell gondolni, és nem érdemes sodródni az árral. A posztoló ezt vette észre, és ebben van szerintem igaza.

(Az országos statisztika ebből a szempontból irreveláns. Az számít, hogy a gyerekkoromban 300 fős körüli településrészen 180-an jártak templomba. Most is kb. ennyien laknak itt, és most is vannak minimum 150-en a vasárnapi misén.)

Közösség akkor van, ha annak tagjai tesznek érte. Magától nincs. Belecsöppenni nem nagyon lehet, csak folyamatosan dolgozni érte.
Aki nem akarja megkeresni, tenni érte, annak lehet, hogy hazugság. Éppen úgy, ahogy hazugságnak minősíthető ilyen szempontból a posztíró elégedettsége is. (Pedig ez a minősítés nem más, mint a minősítő empátiájának szűk kerszetmetszete - talán sikerült finomabban fogalmaznom, mint Gerynek.) ;)

tableno 2012.10.02. 19:54:43

@zellerlevél: Nagyon szép dolgok ezek, csak gratulálni tudok hozzá. Én is nagyjából így képzelem el a gyerekem nevelését: erős és szerető család, jó közösség, színvonalas nevelés, sport, kultúra. Éppen hogy csak a szerető család két kontinensen három különböző országban található és négy nyelven beszél. A barátok szerteszét a világban, gyakorlatilag akárhová megyünk, van kinél megszállnunk. A kicsi többnyelvű és többkultúrájú lesz. És ez is működik, így is boldogok vagyunk.

pappito · http://pappito.com 2012.10.03. 00:00:43

@zellerlevél:

"És ha rajtunk múlik, maradunk is"

remek. és?

"de elmondjuk nekik, hogy az ismeretségi körünkből külföldre költözöttek milyen problémákkal találták magukat szemben"

illetve sujkoljátok nekik a negatívumokat és érzelmi zsarolással mossátok az agyukat.

"külföldön született, vagy ott sok időt eltöltő gyerekek csak nagyon nagy szülői erőfeszítésekkel képesek életkoruknak megfelelő szinten megtanulni anyanyelvükön "

nem igaz

" itthon már iskolába járt gyerekek sokszor tízévig is siratják a kényszerből itt hagyott barátaikat, sportegyesületüket, osztálytársaikat, bimbózó szerelmüket"

vagy nem

"A nők jó része még a huszadik év után is olyan honvággyal küzd"

hát persze

"Az itthon maradt nagyszülőket a legritkább esetben képesek támogatni"

hát persze

"Akik több gyerekkel, vagy a párjuk kutatói állása miatt mennek ki, azok számára a munkavállalás bizonyos országokban majdnem teljesen, vagy sok évig lehetetlen"

nyilván vannak ilyen esetek nagy ritkán

"hogy az itthonihoz hasonló egészségügyi ellátást kapjanak "

nem szeretném, ha én vagy a családom bármely tagja a magyar eü ellátáshoz akárcsak hasonlót is kapna és a magyar eü ellátást egyetlen magyarnak se kívánom

"Angliában többet kell várni egy térdszalagműtétre, vagy porcleválást rendbehozó műtétre, mint nálunk, az USÁ-ban 450 dollár egy terhességi ulthang"

ezt elhittem, mert te mondod :)

". A magyar emberek többsége akkor érzi magát stabilnak, ha ápolja a dédszülei sírját;"

sure, mate

Én értem, hogy neked ezek a fontosak és neked ettől van tartásod. Nem vagyunk egyformák, másnak más a fontos. Nekem speciel az, hogy a családom boldog legyen és most az. Az is fontos, hogy a vélt gyökerekért ne áldozzunk fel olyan lehetőségeket amelyek Mo-n felnőve nem adatlan meg. Én 100%-ban elfogadom az önigazolásodat, ezer ilyet hallottam már, amikor Mo-n élő, a huzamosabb külföldi életről mendemondákból tájékozódók alkotnak véleményt és nagyívű marhaságokkal támasztják alá vélelmeiket. Nincs ezzel semmi baj, szimpla védekezési mechanizmus, a "idekinn minden jobb" érzés olvasásának kényszeres ellenreakciója.

Én most olyan gyerekkort tudok biztosítani a gyerekeimnek amit Mo-n nem tudtam volna, plusz kétnyelvűséget amelynek számtalan előnye van, nem csak a puszta kommunikációs készség, a lecsóhoz meg megtermelem a paprikámat, ha akarom. Jobb lesz, mint amit a teszkóban kapok.

Személyes síkon pedig: leszarom erzsi néni unokáját, nekem erzsi néni unokája nem gyökerem, hanem családi emlék. A gfyerekeim gyökerei most alakunak ki és újzélandi és magyar gyökereik lesznek. Nincs ezzel baj, a magyarnaklevés nem valami álomcél, neked meg nekem ezt dobta a gép, nekik nem. Szokjad, ez mindig így működött amikor nem voltunk bezárva.

Ahhoz kéne felnőnöd, hogy én nem baszogatlak téged azzal, hogy hagyd el a hazád, vagy élj másképpen, mint akarsz te viszont löttyös, üres frázisokkal (nagyi a templomban, c'mon...) próbálsz engem érzelmileg zsarolgatni... vajon miért?

Amíg ott éltünk miért nem voltunk fontosak? Miért csak akkor lettük aljanép, amikor ráébredve, hogy nincs ránk szükség, elmentünk oda, ahol kiderült, hogy szeretettel várnak?

kvadrillio 2012.10.03. 07:59:20

Zka77 2012.10.02. 15:06:50 ...hmmm.......MOST, HOGY ÍGY LEMENTÉL KUTYÁBA.......UGATNI IS TUDSZ ??? LEGALÁBB 77-ET ??? LÉLEKTELEN KONGÁSSAL ????????

...ÁLLATNAK IS ROSSZ VAGY.

tableno 2012.10.03. 08:03:29

@pappito: ez is egy szép részlet: "Az életünk prioritásait egy minimum után meghatározhatjuk. Van, akinél alap a napi édesség/ cigaretta/ alkohol/mozi/autó vagy bármi, legyen az mások szemében pozitívum, vagy negatívum. Másoknál meg a zenetanulás, vagy úszás olyan, amire akkor is költ, ha a rezsin, étkezésen, ruhán kívül másra nem. Megint más balettra járatja a gyerekét, és inkább csak 17 fokra fűt, de kifizeti a rajzszakkört, vagy a nyelviskolát." - mert aki nem Magyarországon él, az NYILVÁNVALÓAN egy anyagias, fogyasztásba belefeledkezett zombi. Mert olyan nincs, hogy külföldön is lehessen zenét tanulni, úszni vagy rajzszakkörre járatni a gyereket (ÉS még fűteni is mellette). Extra Hungariam non est vita, mint az közismert.

mommmmo 2012.10.03. 09:00:14

@tableno:
Es egy uj megkozelites: ez a "nekem az allandosag nagyon fontos" egy tipikus asprgeres tunet... Tehat minel jobban benne vagy az autista spektrumban, annal jobb hazafi lesz beloled????
Mert azoknal ha megszakad a megszokott napi rutin, akkor vege a vilagnak, ha meg A~bol B~be kell koltozniuk siman rohamot kapnak. De jo, hogy ezt valaki erenykent ertekeli:)
Amugy en megertem, hogyha valaki szeret Magyarorszagon elni, de az allandosag fontossaga valaki eleteben nem erkolcs vagy etnikai hovatartozas kerdese (lasd az "igazi magyaroknak fontos") hanem hogy hol vagy az autista skalan. Egy pszichiater legalabbis ezt mondana:)).
(mielott barki megsertodne, az autista skala az egy kontinuum, az extrem vegen vannak a beteg emberek, de egy normalisan funkcionalo egyen is szerezhet rajta magasabb pontokat)

mommmmo 2012.10.03. 09:05:35

@mommmmo: Mindenesetre ha veszunk egy skalat, amin az autista 80~at teljesit, az Aspergeres 40~et, a atlagember meg 20~at, akkor az az egyen, akinek a dedszulei sirjanak az apolasa jelenti az elete alapkovet biztos teljesit vagy 35~pontot.

patkányarcúáginéni 2012.10.03. 14:49:55

@padlas:

nem az 1400 a tömeg, hanem a tendencia, ugye...

itt épp egy rakás öreg külföldi, kihasználva a helyzetét, hogy ugyanannyi, vagy kevesebb munkával jóval több nyugdíjhoz jutott, mint a magyarok, vásárolta fel telkeket és gazdálkodik a saját hasznára. kérdem én: mi ebben a befektetés?...

szóval nem osztom a lelkendezésedet, egyáltalán. a magyar föld kiárusítása nekem nem szimpatikus - bár lehet, ha olyan extrém helyzetben lennék, hogy holland kenyeret eszem én is örülnék...?

mindegy is. ami a lényeg: ha úgy volna, ahogy írod - hogy ez itt micsoda egy fos hely - a derék hollandok nem vetnék reá magukat ekkora örömmel a lehetőségre!

tableno 2012.10.03. 15:18:59

@csef: "itt épp egy rakás öreg külföldi, kihasználva a helyzetét, hogy ugyanannyi, vagy kevesebb munkával jóval több nyugdíjhoz jutott, mint a magyarok, vásárolta fel telkeket és gazdálkodik a saját hasznára. kérdem én: mi ebben a befektetés?..." - hat tobbek kozott:

- Kifizeti az ingatlant, aminek kulonben nem lenne erteke, mivel a magyaroknak momentan nincs penze. Aki eladta neki, az a penzt valoszinuleg a magyar gazdasagba forgatja (epp azon lamental a kormany, hogy nem fogyaszt eleget a magyar).

- Amikor Magyarorszagon el, ott is kolti el a penzet, ami jo a helyi boltosnak, mesterembernek, stb.

- A nalunk vett aruk es szolgaltatasok utan AFA-t fizet, ami jo a koltsegvetesnek.

Es mindezt ugy, hogy a penzt kulfoldrol hozza, tehat az Magyarorszagnak semmibe sem kerul. A magyarok elol sem veszi el a munkat. Vannak olyan orszagok, akik kifejezetten csalogatni probaljak a penzes nyugdijasokat magukhoz, mert ez bizony remek uzlet.

zellerlevél 2012.10.03. 17:44:16

@pappito:

Hm... ennyire felhúzott? ;)
Én nem "baszogattalak" (és nem csak azért, mert a szókincsemnek nem része ez a szó). Te vetted magadra azt, hogy én mit mondok el a gyerekeimnek. Miért is?

Amiket leírtam tények, konkrét példák, nem légből kapottak, de természetesen hiába fogod a mailcímüket és nevüket követelni, úgyhogy vagy elhiszed, vagy "leszarod", a te dolgod.

A másik oldalát is érdemes körüljárni, mert az is kérdés, hogy meddig tűri egy ország, annak valódi adófizetői, hogy a fiataljai itt tanuljanak ingyen, aztán elmenjenek és máshol adózzanak. Közben azért a jobb gimik kollégiumaiban bőséggel vannak olyan gyerekek, akiknek a szülei kint adóznak, csak az ingyen iskola miatt küldik haza a gyereket. (Ez is tény.)

Két egyetemista gyerek mellett támogatnék egy olyan rendszert, ahol nincs ingyenes, alanyi jogon járó szakképzés és felsőoktatás. Kössön szerződést mindenki az állammal, aki ingyen akar tanulni, és ha x éven belül nem akar itthon y évig adót fizetni, akkor fizesse ki a képzési költségeit. Ha nem fizet itthon adót, akkor ne küldhesse haza a középiskolás gyerekét sem tanulni.
Ez nem rózsaszín köd, hanem megint tények. Sokáig már nem fogja bírni ez az ország ezt a fajta nagyvonalúságot.

Neked, és a többieknek:
Én nem személyeskedtem, nem ítélkeztem, nem alkottam senkiről diagnózisokat, tudatosan írok olyan kifejezéseket, hogy többnyire, többség, általában, sokszor. Ezekkel a szavakkal jelzem, hogy leírom a tapasztalatom, a véleményem, de azt nem érzem kötelezőnek mások számára, és nem is várom el, hogy más egyetértsen velem. Amikor a véleményem leírása a fentiekhez hasonló heves reakciót vált ki, azt két okkal tudom magyarázni: vagy gond van az értő olvasással, vagy nagyon is találva érzi magát a megszólított.
Aki nem képes ilyen módon kommunikálni, annak egyszer szólok, aztán utána a hozzászólásait olvasás nélkül átugrom.

tableno 2012.10.03. 18:23:09

@zellerlevél: Hát ez elég hihetetlen, hogy nyugat-Európában élő szülők otthon járatnák gimibe a gyereküket, különösen annak fényében, hogy a középfokú oktatás minden EU országban ingyenes. Ráadásul egy szülő azért igyekszik a tizenéves gyerekét maga mellett tartani. Ami a tanulmányi szerződést illeti, már bevezették, nem értem mit rinyálsz.

tableno 2012.10.03. 18:58:59

@zellerlevél: Egyébként tényleg nem értem, hogy te és a hozzád hasonlók mit akarnak elérni? Nyomod az ócska "azénadómbólrecefice" szöveget, de abba nem gondolsz bele mi lenne, ha az összes külföldön élő egyszer csak hazafias buzdulatában hazaköltözne. Uszkve 200 ezer új munkanélkülit kéne az országnak eltartania. A te adódból.

tableno 2012.10.03. 18:59:55

@zellerlevél: Egyébként tényleg nem értem, hogy te és a hozzád hasonlók mit akarnak elérni? Nyomod az ócska "azénadómbólrecefice" szöveget, de abba nem gondolsz bele mi lenne, ha az összes külföldön élő egyszer csak hazafias buzdulatában hazaköltözne. Uszkve 200 ezer új munkanélkülit kéne az országnak eltartania. A te adódból.

patkányarcúáginéni 2012.10.03. 19:44:24

@tableno:
ismerve itteni munkásságod, nem vitatkozom veled, tableno

amit zellerlevélnek írtál egyenesen bicskanyitogató

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.10.03. 19:45:35

Jaja, nőként olyan honvágyam van nekem is, és ezekszerint még lesz vagy 10 évig, hogy 6 éve még csak nem is volt kedvem visszamenni látogatóba. Gondolom, definíció szerint annyira depressziós vagyok, hogy még a netre se tudok felkúszni, hogy foglaljak egy jegyet és elvonszoljam magam a reptérig aztán.
Semmi bajom, ha valaki abban teljesedik ki, hogy a dédanyja sírján gereblyézi a földet, és a 80 éves Elvira néni tanítja a fiát is, de hadd ne legyen már kötelező nekem is definíció szerint mint "magyar embernek". Köszi.

2012.10.03. 23:16:54

Azon gondolkozom egy ideje, hogy melyik nagyobb marhasag: a poszt, vagy pedig a dedszulok sirjaval kapcsolatos komment. Nehez kerdes - nem igazan tudom eldonteni. Azt hiszem, a dedszulos talan megis abszurdabb. Vagy inkabb megis az 'eletem ertelme a szaporodas'. Tenyleg nehez donteni...

mommmmo 2012.10.04. 07:22:50

@zellerlevél: eleg nehez elkepzelni, hogy itt tul sok embernek az elevenebe vagtal volna a nagyszulok sirjaval, es ezert rinyalnank. Az en reakciom nem is volt heves, hanem diagnosztikai.

Amugy ha a kozepiskolasok hazakuldeseval nem is talaltal bele, nagyvonalakban egyetertek az allitasoddal, hogy a magyar allam tul bokezu. A kulfoldi magyarokkal is, meg masokkal is, meg mindig. Abszolut hive vagyok a kicsi allam eszmejenek, egy ekkora bohom nagyot tenyleg max kabe egy svedorszag szintu GDP~ju hely tudna eltartani mint a mienk, ugyanis nagy allam=pazarlas, es kuul, hogy a svedeknek ez nem gond, de nekunk igen. En jobban orulnek, hogyha amikor hazajovok, akkor mindenert normalisan fizethetnek, es nem arra tanitani kedvesen mindenki, hogy ezt hogyan lehet elkerulni, de nem hiszem, hogy ez a kulfoldi magyarok hibaja lenne.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása