oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • gabors: @Taxomükke (UK): "@mummimster: En is ezt akartam irni... fingjuk nincs, mi az de azert jol lehuzza... (2019.09.15. 22:26) Nyolc év Londonban
  • Taxomükke (UK): @mummimster: En is ezt akartam irni... fingjuk nincs, mi az de azert jol lehuzzak, mert biztosan s... (2019.09.15. 21:38) Nyolc év Londonban
  • gabors: @puhacica: "@Arthamyr: @gabors: ez olyan dolog, hogy van, akinek jo es megeri, van, akinek meg nem... (2019.09.15. 20:27) Nyolc év Londonban
  • puhacica: @Arthamyr: @gabors: ez olyan dolog, hogy van, akinek jo es megeri, van, akinek meg nem. nekem se ... (2019.09.15. 19:55) Nyolc év Londonban
  • gabors: amugy a teljes muanyag szivoszal tilalom sem fog foldhozvagni ... mert par eve (legalabb 5) anyos ... (2019.09.15. 19:26) Nyolc év Londonban
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2012. szeptember 27. 18:00,  A spanyol meló - a narancson túl 7 komment

2012. szeptember 27. 18:00 Határátkelő

A spanyol meló - a narancson túl

Nem Roxi az első, aki írásában arra figyelmeztet, hogy nem szabad felelőtlenül útnak indulni. Spanyolországban sem könnyű munkát találni, ha valaki nem elégszik meg azzal, hogy minimális összegért narancsot szedjen – hangzik a figyelmeztetés, sok egyéb jó tanács és konkrét összegek mellett.

Spanyolország Roxi.jpg

„Kijönni egy olyan országba, ahol 20,5%-os a munkanélküliség, nagy bátorság. Először is, mindenképpen elég kvalifikáltnak kell lenni ahhoz, hogy itt az ember munkát kapjon, vagy átlagon felüli mennyiségben kell idegen nyelvet beszélni, vagy valamiben nagyon tapasztaltnak kell lenni, esetleg be kell mutatni egy vagon referenciát, vagy kiterjedt ismeretségi körrel kell rendelkezni ahhoz, hogy itt munkát kapjon valaki. Tehát ha valaki csak úgy kijönne „szerencsét próbálni" nyelvtudás, és minden nélkül, egy szál bőrönddel...az minimum vakmerőség, és kevés kivétellel az ilyen próbálkozás eleve kudarcra van ítélve.

Viszont az is igaz, hogy az, akinek van munkája, az nem érzi meg, hogy válság van. A mindennapi életben a válság nem érződik, a bárok ugyanúgy tele vannak, az emberek ugyanúgy vásárolnak, az élet ugyanúgy folyik, mint a válság előtt, csak most több az eladó lakás, üzlet és több ember van munka nélkül, és az olcsó kínai üzletek forgalma látványosan fellendült. A spanyolok (legalábbis akikkel én beszélek) bámulatos optimizmussal élik meg a válságot, mert biztosak benne, hogy ennek vége lesz, szerintük 2 éven belül.

De nézzük sorjában mi kell ahhoz, hogy valaki itt érvényesülni tudjon.

1. Papírok

Amíg nincs NIE-d (Número de Identificación de Extranjero, azaz a külföldiek számára kiadott azonosítási szám, kvázi adószám) nem fognak alkalmazni. És pont. Elvileg, jogszabály szerint 3 hónapig tudsz NIE nélkül dolgozni, de ez csak elviekben van így. Szóval ha csak nem a dél-spanyolországi narancsszedés az álmod, ahol 3-400 eurót keresel egy hónapban (jó esetben), ami pont arra elég, hogy ne halj éhen, akkor jobb, ha addig nem is nagyon strapálod magad, amíg nincs fix NIE időpontod, esetleg már a NIE a zsebedben. Ezen kívül kell egy numero de seguridad social (TB szám). Mielőtt kijössz az OEP-nél a Teve utca és a Róbert Károly út sarkán (ha budapesti vagy), kérni kell egy nemzetközi TB kártyát, ami 45 napig érvényes, de utána vagy Magyarországra, vagy Spanyolországban (ha már van munkahelyed) fizetned kell TB-t.

2. Munkakeresés

Ha már van NIE-d, nagyobb az esély a munkára. Papírok nélkül senkit sem vesznek fel (legálisan), mert nem bíznak senkiben, van itt elég bevándorló és van miből meríteni, hiszen van elég munkanélküli is. Munkát keresni kétféleképpen lehet: interneten regisztrálni a nagy álláskereső portálokra (infojobs, infoempleo, page personnel, illetve a munkaközvetítő cégeknél: ugyanazok a munkaközvetítő multicégek, melyek itthon is megtalálhatók). Ez nem kis meló, mindenhol regisztrálni kell, minden nap (!) végig kell nézni a friss állásokat - nem viccelek, nekem volt olyan nap, hogy reggel 8-tól délután 3-ig csak munkát kerestem ezeken az oldalakon. Persze, lehet szűrni is eleinte, mit szeretnénk, mit nem, elvállalni.

A másik módja az álláskeresésnek az, hogy járjuk a várost, és ahol látunk kirakva valamilyen hirdetést, hogy munkatársat keresnek, oda bemegyünk és jelentkezünk. Éttermekbe, üzletekbe sokszor így lehet bekerülni.

3. Nyelvtudás

Ha nem beszéled a nyelvet legalább társalgási szinten, nem is érdemes elindulni. Ezt tényleg komolyan mondom. Hacsak nincs olyan szerencséd, hogy a munkád során nem érintkezel spanyolokkal, a nyelvtudás elengedhetetlen. Itt nem beszélnek nyelveket az emberek, ami ugyan most változott egy kicsit a válság hatására és legalább angolul sokan kezdtek el tanulni de elég durva az akcentusok, amit csak nagyon jó angoltudással lehet érteni. Szóval hacsak nem olyan munkára jössz, ahol nem beszélsz senkivel vagy senki spanyollal, akkor először spanyolul kell megtanulni és utána kijönni. Lehet egy külföldi Magyarországon jobban elboldogul nyelvtudás nélkül, de itt ez nem így van. (persze, hacsak nincs helyi kiterjedt külföldi ismeretségi köröd).

4. Bérek

A magas munkanélküliségi ráta miatt a munkaadók kihasználják, hogy „van miből válogatni", ebben különösen jeleskednek a helyi cégek: a kis- és közép vállalkozások alaposan lenyomták a béreket, mert tudják, hogy valószínűleg így is találnak embereket a betöltendő állásokra - nem feltétlenül spanyolokat, mert a spanyolok, különösen a fiatalok, néha egészen irracionális elvárásokat támasztanak egy munkahellyel kapcsolatban, másrészt, valljuk be (és ez is különösen a fiatalokra igaz), elég lusták.

Viszont van itt bőven bevándorló, akikből lehet meríteni, és akinek megéri havi 600 euróért dolgozni heti 40 órát. De aki munkanélküli járadékon van, (ami már egy év munkaviszony után jár, a ledolgozott idő arányában számolják, de legfeljebb 2 évig (!) jár), annak nem éri meg ennyi pénzért elmenni dolgozni - ők inkább kivárják a válság végét.

A munkahelyeken amúgy a béreket éves bruttóban adják meg, pl. egy 20 000 eurós éves bruttó az kb 1400-1600 euró havi nettót jelent, attól függ, hogy munkaközvetítőn keresztül szerződtetnek, vagy közvetlenül a cég vesz fel. Sok helyen emellett ebédjegyet vagy orvosi szolgáltatásokat adnak, esetleg közlekedési hozzájárulást, ha mondjuk a munkavégzés helye nem könnyen megközelíthető és mondjuk saját autó kell hozzá. Ellenben a multinacionális cégek jól fizetnek, jómagam egyszerű könyvelőként kerestem annyit, mint Magyarországon középvezetőként.

Mostanában közvetlenül, határozatlan idejű munkaszerződést nagyon ritkán kötnek a munkaadók, a válság miatt majdnem mindig határozott idejű szerződéseket kötnek, amit hosszabbítgatnak, és szinte kizárólag munkaközvetítőkön keresztül foglalkoztatják az embereket. Ugyanis abban a pillanatban, ha határozatlan idejű szerződést kötsz egy céggel, akkor nagyon nehéz elbocsájtani valakit a próbaidő letelte után (próbaidő általában 3-6 hónap), illetve pontosabban fogalmazva, elég vaskos végkielégítést kell fizetni azoknak a dolgozóknak akiktől egy cég megválik: minden ledolgozott év után 45 nap végkielégítés jár...itt előfordul, hogy akit 20 év munkaviszony után elküldenek, az akkora végkielégítést kap (+ utána 2 év munkanélküli járadékot), hogy már nem éri meg neki újra elmenni dolgozni.

4. Lakhatás

Ez is egy sarkalatos kérdés. Ha nincs hol laknod, ne is gyere ki. A szálloda napi 80 eurótól, hostal napi 40 euró körüli összegbe kerül. Tehát hostal egy hónapra 1200 euró. Egy szobát kaphatsz úgynevezett piso compartidóban (egy lakás, szobánként kiadva) környéktől függően 150-400 euró között. Ide azonban 1-2-3 hónap kauciót kell lerakni és csak elég ritka esetben lehet 1-2 hónapra szobát kivenni, általában ezeket hosszú távra adják ki, és csak akkor szerződnek, ha van NIE-d, munkahelyed vagy kezesed, mert a bérbeadóknak az a fontos, hogy meggyőződjenek róla, fizetni tudod az albérletet. Önálló lakást 600 euró/hónaptól lehet bérelni (felső határ a csillagos ég) és itt is számolni kell 1-2-3 hónap kaucióval.

Vannak úgynevezett aparthotelek ahol 400 euróért lehet havonta egy kis egyszobás stúdiólakást bérelni, és csak 1 hónap kaució kell - ez egy jó opció lehet, de itt is igazolni kell a munkaviszonyt és rendezett papírokkal kell rendelkezni.(NIE, társadalombiztosítás). Ezek a szállások azonban a város szélére esnek, számítani lehet arra, hogy esetleg több időt töltesz majd utazással.

Rezsi költségre mindenhol lehet számolni kb.+ 80-120 eurót, közös lakás esetén ez a lakók között eloszlik, ott lehet kevesebb is.

5. Megélhetés

Lehet számolni a havi szállásköltségeken felül kb. 300 euró élelmiszer költségre (és akkor nem sűrűn ettél éttermekben), utazási költségek: ez attól függ merre mozogsz, egy havi metró bérlet 47,60 euró A-zónán belül (Madrid összes központi kerületét lefedi), de ha kimész a zónából pluszt kell fizetni, illetve ha egyéb közlekedést is igénybe veszel, pl elővárosi vonatot az is drágítja a közlekedési költségeidet. Egy liter gázolaj 1,29-1,40 euró között van. És akkor még nem vettél semmi egyebet. Szóval kint lenni nem olcsó, pláne ha nincs munkád - viszont nem drágább, mint Magyarországon, hacsak nem jársz gyakran bárokba, éttermekbe.

6. Kijövetel

Mielőtt úgy döntesz, hogy kijössz nem árt, ha a következőket is átgondolod: Ha eljön az ideális eset és van munkád, lakhatásod, akkor is kell számolni egy olyan plusz költséggel, ami az otthoni cuccaid kiszállítása Spanyolországba, Ha nem is hozol bútorokat, akkor is repülőgépen 20kg bőröndöt + 10kg kézipoggyászt tudsz kihozni. Budapestről van közvetlen madridi járat, a diszkont társaságoknak is, sőt, el lehet jutni Barcelonába és Palma de Mallorcára is közvetlenül.

Ami ezen felül van azt ki kell szállítani ez kb. 400 euró. Ha kocsid is van, és azzal jössz, akkor az útiköltség kb. 100 ezer Ft, tehát majdnem ugyanott vagy. Persze, ha egy szál bőrönddel jössz, akkor meg majd itt akadnak többletköltségeid, hiszen mindent meg kell venni, ami otthon maradt. Még ha bútorozott albérleted is van, akkor is meg kell venni a háztartási gépek egy részét, a konyhai felszerelést, ágyneműt, törölközőket, tisztítószereket, takarítószereket...stb. stb..így is-úgy is rengeteg pénz.

Én csak azt tudom, hogy nekem a kiköltözés kb. 600 ezer forintba került: ez csak az albérlet, és az útiköltség - és még szerencse, hogy a testvérem jóvoltából (aki egy szállítmányozási cégnél dolgozik) spóroltunk a szállítási költségeken.

Szóval azt tudom mondani, hacsak nem vagy olyan ember, akinek nincs sok cucca, kellően vakmerő, és pontosan tudja kihez kell menni és esetleg munkát talál itt mielőtt kijönne, akkor jól gondold meg, hogy mikor és hogyan akarsz kijönni.

Én a magam részéről az egész kijövetelnél egyetlen egy dolgot csináltam volna másképp: nem kell hónapokkal a NIE időpont előtt kijönni, elég közvetlenül előtte mondjuk 2-3 héttel, mert addig, amíg nincs NIE-d nem igazán tudsz mit kezdeni itt azon kívül, hogy utánajársz a lehetőségeknek és jól körülnézel. Viszont az tény, hogy a kiköltözést nem bántam meg: az élet itt sokkal nyugodtabb, valahogy több időm jut mindenre, és többet süt a nap is."

Roxi egyébként blogot is ír a spanyolországi életről, aki érdekel, annak szívesen ajánljuk, olvasgassa nyugodtan!

(Ez egy archív poszt, melynek az eredetijét ide kattintva olvashatjátok.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr34800922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GrandMasterB 2012.09.27. 23:19:59

Koszi a beszamolot.
En azt szeretnem kerdezni, hogy a 20.000EUR eves bruttobol hogy lesz havi 1600 netto? A 20.000/12 az 1666.66EUR/ho brutto, ebbol a havi 1600EUR ugy jon(ne) ki, ha az ado/TB/nyugdijjarulek levonas osszesen 4.16% lenne, ami elso ranezesre eleg nagyvonalunak tunik a spanyol allamtol.

tucano 2012.09.28. 06:29:02

Na, az van a kcsg tb-nél (elnézést, ha megsértek vele vkit), hogy nem lehet egyszerre 2 Eu országban biztosításod. Üvöltve oktattak ki tegnap, hogy nem lehet olasz és portugál biztosításom, és még magyart is fizetnék? Hát azt nem lehet!Hosszú tanakodás (OEP/NAV) azt találták ki, hogy mindegyik külföldi biztosításom jó otthon, de! Nem fogadják el. Viszont, ha lemondok papíron a külföldiekről, akkor lehet magyar és nem küldenek erről értesítést külföldre. Kérdeztem, hogy mi van? Mondták, hogy csak nekem akarnak jót.....

spangola 2012.09.28. 14:54:12

Ez a post már volt.

McZozo 2012.09.28. 15:58:26

@tucano:
ezt most nem ertem kicsit reszletesebben please

RoxiSpain 2012.09.28. 20:53:48

@GrandMasterB: Úgy, hogy ha nem direkt a cég, hanem egy ügynökségen keresztül alkalmaznak, akkor szját nem vonnak (bocsánat, amikor a post született még a régi szja törv volt érvényben) le. Amúgy amikor a post született évi 22K EUR kereset tartozott a legalacsonyabb szja kategóriába. Azóta ez változott, most durván ennek a 22K EUR-nak olyan 1600 a nettoja.

tucano 2012.09.29. 11:48:11

@McZozo: húúú, nem egyszerű a helyzet.
van két EU országban biztosításom, de otthon nincs. Erre lesérültem itthon villámlátogatáson, genetikailag nem nekem találták ki Magyarországot. Addig nem tudok elutazni, amíg rendbe nem jövök, akarok, de nem tudok, mert nem vok olyan állapotban most. A gyógykezeléshez magyar tb kell, ugye ez már nem vészhelyzet, amire jó a kék kártya. Akkor adjam fel a küldföldi tb-met 2 hétre, csináljak magyart, majd kezdjek mindent előlről, amint leszállt a gép?
Az OPEnél csak ilyen esetek vannak, és a hivatalnokoknak fogalmuk sincs, hogy mit kell tenni. Közben pedig a jogszabályok szerint el kellene fogadni kezelésre is a külföldi EU kártyát, de nem.

McZozo 2012.10.01. 01:48:29

@tucano: Ahogy a magyart surgos esetben ell kell fogadjak europaban ugy a kulfoldit is ell kell fogadjak itthon ha meg nem olyan sos a helyzet akormeg sajna ki kell vonszoltasd magad es ott kezeltetni sajna. gomdolom hogy nehez de ez van sajna. Amugy nem tudom milyen a te orszagaidban ahelyzet de en pl tavasszal lebetegedtem mikor mar angliaban eltem es korhazba kenyszerulem es azt kell mondjam sajnosotthon is volt szerencsem par eve es hat inkabb itt mint ott eg es fold a ket hely emberseg hozzaallas szempontjabol. Nem vagyok egy depresszios tipus de otthon majdnem kiugrottam a korhaz ablakan olyan helyzetbe hoztak itt meg rendesek voltak orvosok noverek es a meletem levo beteg is jo fej volt vegigrohogtem a benn toltott idot. MEg Dr house gyogyszereivel is tomtek igyha magamtol nem letem volnajol az is ratett hogy jol erezzem magam :) Olyan oszinten vidam mar regen voltam a noverek majdnem kitiltottak minket mar a vegen a korterem szomszedommal mert anyira jol ereztuk magunkat es az nem jarja egy korhazba azert megse :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.