oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 08. 06:54,  Nem engedhettem meg a megalkuvást 252 komment

2012. augusztus 08. 06:54 Határátkelő

Nem engedhettem meg a megalkuvást

Érdekes írás a mai, mert szerzője, Ádám úgy ment ki Angliába, hogy a szakmájában fog elhelyezkedni és ebből nem is engedett – no és persze a megfelelő anyagi háttér is a rendelkezésére állt.. Két hónap után úgy tűnik, megérte ragaszkodni az eredeti elképzeléshez.

London Oxford street.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért!

„Úgy kezdődött az egész, hogy 2012 januárjában eldöntöttük, hogy kijövünk Angliába dolgozni (lehetőleg a szakmánkban), mert besokaltunk a magyarországi helyzettől. Mindketten stabilan álltunk anyagilag, de a politikai és társadalmi légkör mérgezően hatott ránk (főleg rám).

Barátnőm és én is angol szakot végeztünk, de nem a klasszikus büfé-ruhatár mentalitást hoztuk magunkkal. Én két évet dolgoztam egy műszaki dokumentációval foglalkozó cégnél. Ennek a szakmának a hazája az USA és Anglia, ugyanis egy olyan területről van szó, ahol egy tapasztalt mérnök és a mérnöki dokumentációt író (többnyire bölcsész és/vagy kezdő mérnök) ember együtt dolgozik. Magyarországon ezzel a területtel csak néhány cég foglalkozik, ezért úgy döntöttem, hogy Angliában több esélyem lesz munkát kapni, pláne két év tapasztalattal.

Elsőre nem sikerült

Sikerült is már Magyarországról leszerveznem egy interjút május elejére (4 nappal a megérkezésünk utánra), amire szépen fel is készültem, és úgy sétáltam be kevesebb mint 1 hétnyi itt élés után, hogy "na, én leszek majd itt a király". Nem meglepő módon nem vettek fel, és mivel ez volt az első eset, hogy nem vettek fel egy olyan munkára, amit reálisan úgy éreztem, megkaphatok, ezért nagyon csalódott voltam.

Most jönne az a rész, hogy "ezért megalkuvó voltam, és elmentem mekibe dolgozni, hogy ne haljunk éhen". De nem ez történt, ugyanis az egész kiutazásnak az volt a célja, hogy "én a szakmámban fogok dolgozni", vagyis nem engedhettem meg magamnak, hogy ez legyen.

Ezért kiutazás előtt elég sok kölcsönt és támogatást kértem a családtól (plusz hozzáraktam a két évnyi megtakarításomat is), ezzel biztosítva, hogy legalább 4-5 hónapig akár munka nélkül is meg tudok élni. Plusz barátnőm és nővére is támogatott (úgy, hogy ők viszont próbáltak pénzt keresni akár nem álommunkával is).

Nem volt hátrány a hátterem

Sajnos az álláskeresésem tényleg nem ment olyan simán, de bíztam abban, hogy elég lesz a hátterem a munkához. További nehézség volt az, hogy nem voltam brit, és ez a dokumentációs szakma főleg anyanyelvű briteket foglalkoztat (hiszen nekik van a megfelelő nyelvi hátterük a munkához).

Viszont szerencsémre a kelet-európai hátterem nem vált hátrányomra, ugyanis az angolomat sosem kifogásolták az interjúk alatt (ezt már rengetegen leírták, de én is leírom: ha látják rajtad, hogy jól tudsz angolul, akkor nem bevándorlóként fognak kezelni).

Így végül a harmadik cég, ahova behívtak, állást ajánlott, így 2 hónappal a kiérkezés után már kezdhetek is. Természetesen szerencsés az én esetem, és nem tartom követendő példának azt, hogy több évnyi megtakarítását az ember arra áldozza be, hogy "vagy bejön, vagy nem", de ha bejön, akkor nagyon megéri (ez kicsit olyan szerencsejáték, csak épp maga az ember is befolyásolhatja a végkimenetelt).

Szerencsénk volt a lakással

Hogy ne csak a munkáról szóljak, hanem a kiutazásról is: abban is szerencsénk volt, hogy egy brit fickótól úgy tudtunk egy külön lakást bérelni elég jó árban, hogy cserébe nem várta el tőlünk, hogy azonnal munkánk legyen. Gyakorlatilag pár órája ismert minket és azt mondta "rendesnek látszatok, megbízok bennetek, remélem, sikerül állást találnotok".

Most képzeljünk el egy hasonló helyzetet Magyarországon: jön három külföldi bevándorló, egy napja vannak az országban, nem tud róluk semmit a tulaj, és jóindulatból kiad nekik egy különálló lakást, amikor még az is kétséges, hogy fizetni tudnak. Ki az, aki ilyen bizonytalanra vállalkozna?

A mi tulajunk ezt bevállalta, és jól tette, mert ezzel nagyon sokat segített nekünk. Nem kellett nyomorognunk egy kis szobában, nem kellett idegenekkel közösködnünk, szóval a lakásszerzés is a várakozásokat felülmúlva sikerült.

Most már mindhárman dolgozunk, és két hónap után kezdődhet a felhalmozás.

És persze a szokásos kérdés: visszamegyünk-e Magyarországra? Ha az emberek segítőkészek és korrektek lesznek, ha már minimálbérből meg lehet tisztességesen élni, ha lesz társadalmi szolidaritás... akkor talán igen. De lát erre esélyt bárki is olyan 20-40 éven belül?"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr754701066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.08. 16:42:44

@McZozo: Egyet értek Milliliteraturával, úgy kell megjelenni az interjún, mintha te tennél nekik szívességet, ha felvesznek. Csak lazán. Mintha neked igazából mindegy lenne, de ha nagyon akarják, hát elvállalnád. Semmi panaszka. Semmi stressz. A stresszt megérzik, gyengeségként fogják fel. Ha már behívtak, nagy gond nincs, (már ha tényleg olyan helyekre próbálkozol, ahol 4-5 jelöltet interjúztatnak csak le, mert a többi EL SEM JUTOTT az interjúig).
Kapcsolódó témakörként olvasd el az irodai Patkányok bibliájának ide vonatkozó fejezetét:)
officespace.blog.hu/2010/01/31/az_egyetlen_kovetelmeny_hazugsag

xylon 2012.08.08. 16:46:06

@Eltévelyedés: csak a 36k folotti reszre kell 40%ot fizetni, a tobbire 20%. Ha ez a maradek 20%tobbletet is soknak erzed akkor mar eleget keresel :)

Osszehasonlitaskeppen londoni atlag 33k median 28k.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.08.08. 16:46:32

@McZozo: oké, gratula. de egyébként érdemes lenne megírnod a tapasztalataidat (akár csak privátban), nekem ez a szakmám, de még nekem is állítgatni kellett a motoron, mire leadtam a szükséges teljesítményt :)
a gond a magyarokkal az, hogy bár használható a tapasztalatuk, gyenge pont a nyelvtudás, és totál nem tudják, hogy kell magukat nemzetközi közegben eladni, sokszor úgy se, hogy az első kettő rendben van. ezért hasznos, ha írogatunk "viselkedési kódexet".

McZozo 2012.08.08. 16:48:24

@Eltévelyedés:
Meg mindig koszi es el is olvasom de mint leirtam a gorcsoles nem alt fenn tartom hogy mas korulmenyek voltak, Peldaul volt interjum ahol 3 koron mentem keresztul lazan stressztelenul. Aztan csak nem jot valasz es mar tapasztalatbol tudom hogyha nincs azonnali valasz az mar nem jo jel. Szoval varoko varok mire ket hetre ra jeleztek hogy hat en voltam a legjobb de a masik fiatalabb volt es kevesebbet ajanlottak neki es hat azt vartak annyiert elfogadja e es sajnos elfogadta. Mondom fasza. Aztan jott a mostani cegem ahol pikk pakk lezavarodott minden. Ekkor epp kezdenek mikor hivnak arrol a helyrol hogy hat ize kiderult a fiatalsag megse valtotta be ahozza fuzott remenyeket es hat mostmar kifizetnenek engem is menjek interju nelkul felvesznek. De mar megkoszontem szepen es ide jotem ahol en voltam a numero uno nem csak a B terv :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.08. 16:51:23

@xylon: Lehet, de ki akar átlagos lenni? Igen, tudom, hogy csak a 36 feletti részre van 40%, de külön fájó, amikor a bónuszomat felezik le adó címen, mert az már vastagon túl van a 36-on.

azért az alapban is csúnya a részarány. Na kussolok:)

Amúgy az előbbi blogbejegyzés mellé csak hogy lássátok, más is így gondolja az álláskeresést a multinál:
modoros.blog.hu/2011/12/13/az_oszinte_allasinterju

McZozo 2012.08.08. 16:53:52

@milliliteratura:
En USAban erettsegiztem tehat a nyelvtudassal nem volt sok gond es magyarban is az utolso 4 munkahelyem amerikai volt ahol minden kozvetlen munkatarsam vagy ami vagy angol volt. Kiallassal sem volt tul sok problema meg pont amerikaban volt egy speach nevezetu oram ahol pont erre kepeztek minket hogy hogy kell kialj es eladd magad. Persze nem mondom hogy hibatlan vagyok. Sot altalaba az interjuk utan alulertekelem a teljesitmenyem de azert nagysagrendileg jol tudom beloni hogy pozitiv negativ vagy semleges volt egy interju. Szinte 100% os biztonsaggal tudtam megmondani elore a fejvadasznak lesz e kovetkezo kor avagy sem. Ha adsz email cimet vagy valami elerhetoseget szivesen beszelek es osztom eg a tapasztalataimat. MAr sokszor gondoltam h ogy kene valami blogot keszitenem angliai elmenyeimrol tapasztalataimrol csak mivel eleg keves votl a szabadidom es alaphelyzetben hajlamos vagyok belustulni igy ez mindig elmaradt :)

xylon 2012.08.08. 16:56:09

@Eltévelyedés: Ezzel azt akartam erzekeltetni hogy magat a varost ilyen fizetesre talaltak ki, tehat ha a 40%os savban vagy akkor mar "gazdagnak" szamitasz (adozas utan termeszetesen).

Masodik UK erdekesseg 100k-t mar csak 100 bol 1 allas fizet (top 1 percentile).

A 40%os szinten mar nem hiszem hogy szobaberlessel kellene foglalkoznod, mi negyen (hamarosan oten) elunk az en fizetesembol, es en sose sporolok semmin.

McZozo 2012.08.08. 16:56:59

@Eltévelyedés:
mondjuk anyit megjegyeznek hogy magyarba mindig elsinkofaltaka bonuszunkat evvegen mondvan hogy csak az angol anyacegnek jar rajtunk sporolnak. masik meg hogy otthon en minden beremnek kb 49% at alambacsinak fizetem igy itt ehez kepest ez a kb 35% nekem meg egesz szimpatikus. Persze jobban orulnek az arab modellnek ahol a netto a brutto de hat en jottem ide nem oda szal nem sirok :)

babakék 2012.08.08. 16:58:57

Mondjuk már ki a nagy büdös igazságot, még ha nem is esik jól, főleg a "kétharmadnyi "fidesz-szavazónak. Soha-soha az elmúlt 22 évben - de emlékeim szerint az elmúlt 40-ben sem volt ilyen aljas, otromba, öntelt, tolvaj vezetése Magyarországnak. Orbán nem egyenlő Gyurcsánnyal,annál sokkal -sokkal rosszabb. A fidesz nem egyenlő az mszp-vel, annál sokkal többet lop, sokkal gátlástalanabb. És kimondom: ezerszer inkább mszp,(ha nincs más), mint valaha is a fidesz. És az sem érdekel, hogy mindjárt megkapom - ahogy mások is a libernyák, mocskos komcsi jelzőt, mert hiszen mit is jelentenek ma ezek a kifejezések.Mindenki az, aki nem ért egyet a mai ördögi hatalommal és nem ajnározza a vezért és a többi ostoba hatalommániás, öntelt fajankót.

Swanö 2012.08.08. 16:59:51

Ádám, nagyon biztató a sztorid! Remélem nekünk is összejön valami hasonló, sajnos ebből az országból tényleg el kell menni!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.08. 17:00:39

@McZozo: Na, akkor grat, de meglett végre. Igen, minnél feljebb vagy a piramisban, annál kevesebb neked való állás van, de azért a remény hal meg utoljára (és a cápa előre).

Amúgy én sem kőangol cégnél nyomom, rohadsok az Indiai, Innen egy olasz és egy cseh szőkére látok rá, a fő HR-es ÍR , csapattársak Német, Francia és Indiai (jó, van 1 angol is), Szóval van itt is minden:)

Swanö 2012.08.08. 17:01:04

@babakék: teljes mértékben egyetértek veled!

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.08.08. 17:01:58

@Eltévelyedés: ha sokat panaszkodsz, meg fognak lincselni :) az éves nettódért egy átlag magyar alsó hangon tíz évet gályázik :)
(oké, mások az árak, de akkor is.)

@McZozo: bármelyik hozzászólásom felett a nevemre kattintasz, a profilban van üzenetküldési lehetőség.

McZozo 2012.08.08. 17:06:36

@milliliteratura:
oh ilyen kezenfekvo dologra eddig nem is gondoltam :) Hiaba na a tul egyszeru megoldas nem megoldas :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.08.08. 17:07:43

@McZozo: ha a skótok lelépnek az olajjal-földgázzal, akkor lesz még itt is 49% :)

@Eltévelyedés: az a cseh szőke vonzó jövőkép lehet :)
kőangol cég meg nincs, mert rég csődbe ment mind. ami működik, az nem az angolok miatt működik. jó fejek, de azért nem halnak bele a nagy hajtásba :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2012.08.08. 17:09:23

@McZozo: ugye? nekem is jó érzékem van a nehezebb út választásához :)
és ennek ellenére előrébb tartok, mint az átlag. egyszer ki kéne próbálni, milyen az egyszerűbb utat választani. a végén még sikeres is lennék.

McZozo 2012.08.08. 17:11:25

@Eltévelyedés:
Hat nalunk sajnos nincsenek nagyon ilyen kis szokek, ahol en vagyok ott nem a nok a tulnyomo tobbseg. Bar ki tudja ez jo e Elozo munkahelyemen londonban ahol Projektet csinaltam kaptam egy pakisztani not, fel ev alatt eljutottunk oda hogy kivagtam volna az ablakon, Es bizonyitando h ogy nem velem volt a baj a tobbi munkatars hozzam jott hogy egyetertenek es vagjam mar ki telleg mert nekem nincs vesztenivalom szerzodeses vagyok :)

McZozo 2012.08.08. 17:14:13

@milliliteratura:
Sajan en is ilyen vagyok azon jar az agyam hogy lehet valamit megoldani szepen projectesen, De ah mondjuk a megoldashoz csak ki kell kapcsolni egy szervert az nem jon be elsore, elobb menjunk vegig a hadak utjan :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.08. 17:15:18

@milliliteratura: Csak nem. Meg ne hasonlítsuk a magyar minimálbért az angliai office jobhoz. Ugye, a magyar nem fizet kb 450 ezret lakásra. Szóval a Londoni élet nem túl olcsó móka, annak ellenére, hogy már-már megszállottan költségcsökkentek. (leszokóban vagyok, és jééé, jobb az élet, ha nem gorcsölök, hogy az egyik joghurt ugyan finomabb, de 20 pennyvel többe kerül)

Amúgy ide kapcsolódik, amikor az angliai sikerember (pincérkedik valahol és a jattból is van része) meséli otthon, hogy mekkora faszagyerek, mert akár fél millát is megkeres. Ez olyan facepalm, amikor kiderül, hogy ennek ellenére egy büdös vasa sincs hóvégére, merthát elmegy az...

McZozo 2012.08.08. 17:15:31

@milliliteratura:
Hat isten ne adja elvtarsak :) Bar szerintem csak fenyegetoznek nem olyan hulyek ok tudtommal scotok is inkabb kivesznek az allamkasszabol mint betennenek szoval nem biztos hogy jol jarnanak ha egyedul maradnanak. De aztan lehet rosszul latom

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.08. 17:22:31

@McZozo: Ó ez csak eye candy, van otthonról hozott is, csak ő egy másik kaptárban tologatja az iratokat. Amúgymeg marketinges genya voltam, az iroda legjobbjait emeltem ki, azért 80% férfi. Az Indiai csajok meg nem számítanak.

AiRLAC 2012.08.08. 17:23:22

@igazságos: no offense, de a hasonló stílusú/szemléletű emberek nagyban hozzájárultak hogy én is külföldre jöjjek.

déjá vu39 2012.08.08. 17:39:31

@Nyulz of the World: "azert egy ilyen meccs utan, mint a mostani Magyarorszag-Izland ferfi kezilabda, jo erzes magyarnak lenni, na"

Csak kevés az ilyen pillanat, és a CBA-ben sem adják ingyen a kenyeret...

McZozo 2012.08.08. 17:42:08

@déjá vu39:

Sportolokkal semmi bajom sot buszke vagyok rajuk es en is izgalommal varom minden nap a hireket, De ettol meg nem akarok hazamenni Orbanisztanba. NAgyban a fidesz dolgai is hozzajarultak hogy meglepjen az utolso lepest es az en koromban csaladdal belevagjak az ismeretlenbe :)

AiRLAC 2012.08.08. 17:43:51

@McZozo: bocs, kimaradt a "hozzád" a hasonló elől. Van egy hármas toplistám ha lesz egyszer "szűrés" gomb :|

AiRLAC 2012.08.08. 17:45:21

@McZozo: Jaja, ellentétben másokkal én sem általánosítok ha lehet, nem az egész országgal/nemzettel van baj sehol sem. Még megkockáztatom becsületes/tenni akaró politikus is létezik, csak a többség nem az.

McZozo 2012.08.08. 17:45:48

@Eltévelyedés: Ilyen eye candyk nekem utoljara egy magyaroszagi amerikai mamutnal voltak utoljara. nem mondom latvanynak telleg uditoek voltak de azert a hozzaadott ertekuk nem volt tul sok :)
Hozott eszkozom nekem is van Csak a szaldo negativ sajnos Igy nalunk csak en vagyok a netto befizeto a csaladi kasszaba :) a tiobbiek csak elvezika szocialis halomat :)

McZozo 2012.08.08. 17:48:20

@AiRLAC:
HAt en ugy vagyok ezzel hogy biztos van olyan politikus is csak en meg nem lattam ilyet orbanisztanban Es jelen esetbe az a kivetel hogy nincs kivetel es ez erositi a szabalyt :)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.08.08. 17:49:40

@McZozo: Hát, ő azért csak folyamodhat valami segélyért. Mikor kitettek az előző helyemről, csak a poén kedvéért kértem segíjt, kíváncsi voltam hogy működik a processz. Kaptam. Meglepő módon nem is keveset. Pedig mindent töredelmesen bevallottam, előző fizetés, partner fizetése, kutyafüle. Azért szerencsére csak hat hétig sikerült segélyen tengődni, aztán kezdtem a mostani helyemen.

spangola 2012.08.08. 17:58:15

@babakék:
Egyetértek azzal, hogy még soha nem volt ilyen aljas és mocskos kormány,
de sajnos szerintem, ha az MSZP nyerne megint, de tovább megyek, bárki is nyerjen,
rá fog tenni egy lapáttal arra, ami most van.
Mert ez egy ilyen ország. A lopásból sosem vesznek vissza, ha elértek egy szintet, az alá már nem mennek, csak feljebb vezet az út a még több lopáshoz.

Én akkor döntöttem el, hogy elhagyjuk az országot (remélem örökre, igen kedves Jobbikosok), amikor a Fidesz rögtön a kormánykerülésük után olyan intézkedéseket vezetett be, amiket még álmomban sem gondoltam volna. Az a baj, hogy túl sok zsidó van a politikában, mindent ellopnak.

AiRLAC 2012.08.08. 18:01:23

@spangola: Mi köze a nemzetiségnek/vallásnak ehhez? :( Ne kezdjük ezt itt, hagyjuk meg ezt a trolloknak.

keptelen kepkeret 2012.08.08. 18:26:17

Gratula a posztolonak:-))Egyetertek, ha folyekonyan beszelsz angolul, akkor nem bevandorlokent tekintenek rad. Nekem a "kulfoldisegemmel" sosem volt gond, leven azon kivul, h folyekonyan beszelem a nyelvet, sikeresen integralodtam es szep lassan megismertem a kulturajukat, szojatekokat, olyan nyelvi fordulatokat amirol azt sem tudtam, h leteznek es orakg sorolhatnam. Ennek ellenere,a magyaroknak szurkolok az olimpian:-))

Az, h valakit hogy kezelnek az az illeton (is) mulik nagymertekben. Ha hangosan kirohogi, vagy lenezi oket,es mindezt rossz angolsaggal es utca szlenggel, akkor a vilag barmely tajan nehezen boldogul majd.

Nekem mostmar ket hazam van, ket csaladom, es eletem legjobb dontese volt amikor 6 eve elkoltoztem Pestrol.

CsaKaDuma 2012.08.08. 18:27:59

"Én még olyat nem hallottam, hogy valaki azért menjen el, mert zavarja a politikai légkör"

'56? Amúgy én is távozok egy hónapon belül, és a döntésemben zsírosan benne van a politikai és társadalmi légkör, a magyar mentalitás, a balkáni viselkedés. A párom évek óta kint, akcentusa nincs, csak tájszólása, úgyhogy ez is hülyeség.

Általában nagyon befogadók a külföldiek (a magyaroknál mindenképpen 100x befogadóbbak), de azt felesleges tagadni, hogy mindenhol akadnak buta parasztok, akiknek fáj, hogy egy "fajtársuk" munkáját "elvetted". Ilyenek nálunk is vannak, nem kis mennyiségben. (Lásd: a romániai magyarok, amíg "nagymagyarország" a téma, addig székelyek, vagy magyarok, de ha idejönnek dolgozni, akkor már szőröstalpú román g3cik. Ismerős?)

tomfree 2012.08.08. 18:43:46

@CsaKaDuma: persze a csokorba majdnem mindenki belefogja a politikai légkört, de ha mondjuk svájci életszínvonal lenne itthon, akkor kevesen indulnának neki, főleg erre a "politikai légkörre" való hivatkozással.
56-ban az emigránsok nagy része (nyilván nem mindenki) főleg politikai okból ment el (nem azért, mert kinn több a pénz, hanem mert elnyomás volt), manapság meg főleg gazdasági okból távozik. Persze ehhez jól mutat, ha hozzáveszik, hogy a politikai-társadalmi stb megfontolások "zsírosan'" benne voltak. Úgy vettem észre, ezt divat lett felhozni, mint ha kinn nem lennének társadalmi meg politikai problémák.

tucano 2012.08.08. 19:02:11

@tomfree: divat vagy nem, a gazdasági-politikai kérdések általában együtt járnak. Ritka az olyan szegény ország, ahol minden rendben lenne az uralkodókkal. Nagyon sokan mennek el, mert tele van a tökük mindennel. És a mindenbe simán beletartozik a politika, a beteg társadalom, stb is.

Zsémbike 2012.08.08. 19:10:19

szerintem nyugodtan le lehet vonni ebből a postból azt a tanulságot, hogy ha itthon voltál valaki, külhonban is az leszel, ha itthon egy senki voltál......

CsaKaDuma 2012.08.08. 19:11:35

@tomfree: Mérnöki állást hagyok itt, kb fél évi külföldi létre elegendő megtakarítással. Szerinted milyen mértékben gazdasági a döntésem? Eddig sem tetszett, ami történt, de amilyen irányba az ország most elindult, az számomra elfogadhatatlan.

bigz300 2012.08.08. 20:29:58

Mindenhol jó de a legjobb sehol......... :))))

2012.08.08. 20:32:27

@a nagy levin 2: 'Valszeg azért vették fel, mert így olcsóbb a cégnek.'

Nyilvan nem tudod, hogy Angliaban szinte minden allashirdetesben szerepel a fizetes pontos osszege - ez nem 'alku' targya. A legjobb jelentkezonek adjak az allast, es annyit fizetnek neki, amennyi a nyilvanosan, elore meghirdetett fizetes.

Ja es ha szerinted csak 'megturik' a bevandorlokat, akkor szerinted pl. miert baratkoznak velem - es mas Angliaban elo magyarokkal - az angolok? Pl. az angol elettarsam is csak megtur mint bevandorlot? Arrol tudsz hogy London lakossaganak a jelentos szazaleka Anglian kivul szuletett?

A rosszindulatu kommentjeidbol csak annyi derul ki hogy nem tudod mirol beszelsz. Barki aki folyekonyan beszel angolul es Angliaban el, tapasztalta hogy milyen befogadoak a britek, a magyaroknak boven lenne mit tanulniuk toluk. Nyilvan ha valaki evekig el ugy Angliaban hogy nem tanulja meg magas szinten a nyelvet, az nehezebben tud beilleszkedni es baratokat talalni.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.08. 20:41:15

@spangola: azzal egyetértek, hogy az egyik rosszabb, mint a másik a magyar politikai palettán.

de hogy jönnek ide a zsidók? főleg összefüggésben a lopással??

spangola 2012.08.08. 20:47:23

@AiRLAC: Aki budapesti, az tudja.

spangola 2012.08.08. 20:50:20

@bandirepublic: Bocs, te hol élsz?
A zsidók hogy jönnek össze a lopással? Ez jó...
Nézzél csak utána, hogy a politikai elitben hányan vannak.

De ha a cigányokat írtam volna egy mondatba a lopás szóval, akkor most senki sem csodálkozna...

spangola 2012.08.08. 20:51:38

@bandirepublic: Ha a cigányokat írtam volna a lopás szóval egy mondatba, akkor gondolom, most nem csodálkoznál.

Vile Boy 2012.08.08. 20:58:51

@a nagy levin 2: Én tudok örülni az angol aranynak (sokszor látszólag lelkesebben mint az angolok), de angol-magyar meccs esetén nincs kérdés. Azt hiszem nem is lesz, még ha nem is tervezek hazamenni (itthon vagyok most itt is)

ázsiai származék 2012.08.08. 21:01:34

Teljesen egyetértek a posztolóval a politikai légkörrel kapcsolatban. Ez a "liberális-jogvédős" hozzáállás csak rosszabb irányba viszi az országot :(

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.08.08. 21:02:34

@spangola: az is kissé ide nem illő lett volna. főleg, hogy a jelenlegi és a leendő kormányról beszélsz, melyek etnikai összetételére egyik csoport túlnyomó többsége sem jellemző.

azon kívül, hogy faji alapon ítélsz próbálod úgy beállítani a helyzetet, hogy a magyarok még véletlenül sem lopnak. csak a kisebbség. pedig ez sajnos nem igaz.

SilentDreams 2012.08.08. 21:10:23

@spangola: általánosítani nem kellene ilyen esetekben sem. A lopást, hazugságot, bűncselekményeket, stb. mindig adott emberek követik el, nem pedig csoportok, azaz emberek ezrei, milliói egyszerre.

Aki nem csinált semmit, annak miért kellene megbélyegezve lennie bármiért, amit valamely szempontból hozzá hasonló ember követett el? Értelmes lenne pl. ha a barna hajúakat mocskolnád csak azért, mert mondjuk a köpködők között sok a barna hajú?

Sosem lesz ennek vége? :(

mommmmo 2012.08.08. 22:01:18

Latom megint eljutottunk a szokasos "nem fogadnak be" temahoz.
Ami megint csak azt mutatja, hogy az otthoniak, akik ezt hangoztatjak, mennyire nem birnal kitorni a sajat kis magyar referencia rendszerukbol. Ami termeszetes persze, ha valaki nem latott sokat a vilagbol, csak nem alapoz meg tulzottan egy velemenyt.

A vilag legtobb nagyvarosa mar teljesen kozmopolita, es az expatok/bevandorlok teszik ki eme kozmopolita nagyvarosok lakossaganak akar 40-50%-at is. Szoval nem igazan latom at, hogy egy ilyen helyen megis ki kozositene ki kit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.08. 22:12:10

@think different: Errol van szo. Vajon barmilyen munka mellett hogy lehet megoldani a napi ket interjut? (Volt ra nekem pelda.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.08. 22:24:03

@Madárfejű Lajcsika: Nem arrol van szo, hogy derogal. Csak egyszeruen ha piackepes tudasod van nem tudsz munka mellett olyan allast keresni. Mert dolgozol, es nem tudsz elmenni barmikor interjura.

Nekem az elso szakmai munkahely 3 honap utan jott ossze, az elotte levo 3 honapban osszesen 3 hetnyi munkam volt. 1 evnyi megtakaritasombol jottunk ki.

Egyebkent ket embernek( pl. egy parnak) ket minimalberbol meg lehet elni itt. Nyaralasra is futja. Sot meg felre is lehet rakni valamennyit. Otthon ket embernek osszesen ket minimalberbol ez nem hozhato ki.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.08. 22:50:37

Tetszik a történetnek az a része, hogy elterveztél valamit, véghez vitted. Ehhez csak gratulálni lehet.
Viszont engem is zavar az a része, amit már többen megemlítettek (a lányokról).
Ez így röviden leírva kicsit önzőnek tűnik.
Az írás végén is csak annyit említesz meg, hogy már mindhárman dolgoztok. A lányok maradtak a nem álom munkáknál, vagy az elhelyezkedésed után te is segítetted őket?
Ha jól értem a barátnő is angol szakot végzett, gondolom jó eséllyel pályázhatna ő is jobb munkákra.
Persze ez az írás rólad szól, de ha már beleírtad, hogy mit vállaltak a lányok azért, hogy te jó munkát szerezhess, akkor pár mondatban kitérhettél volna a lányok munkájára is.
Remélem olvashatunk erről pár sort a kommentek között:-)

tucano 2012.08.08. 23:38:44

@spangola: de csodálkoznék. Illetve annyira nem, mert megszoktam, hogy otthon folyik a mocsok az emberek szájából.

@ázsiai származék:
Kétfajta hozzáállás nem volt otthon:
-liberális
és
-jogvédős

Ezek helyett volt konzervatív katyvasz, szocialista, nemzeti szocialista (ez van most).
Voltál már te szabad?
Védte valaki a te érdekeidet?
Nem hiszem, szóval se liberális, se jogvédős nem volt eddig, hidd el ránk férne.

RoxiSpain 2012.08.08. 23:50:17

Én is így jöttem ki Madridba- a szerencse sokat számít, de az is, hogy ne add alább az igényeidet. Én sem tettem, és igazam lett :) Csak így tovább, sok sikert Nektek!

pappito · http://pappito.com 2012.08.09. 00:33:24

@mommmmo: "A vilag legtobb nagyvarosa mar teljesen kozmopolita, es az expatok/bevandorlok teszik ki eme kozmopolita nagyvarosok lakossaganak akar 40-50%-at is. Szoval nem igazan latom at, hogy egy ilyen helyen megis ki kozositene ki kit."

ugyan, mommmo, annyira képtelenek tovább látni az orruknál, hogy azt sem vették észre, hogy annak ellenére, hogy a benne lakók mindent megtesznek ellene - Budapest is egy frankó, kozmopolita város, rengeteg külföldivel, tök jó programokkal... jó, hát a paraszt tarlós meg a sok széljobber nem használ, de ártani se sokat árt, az a város még indig tök jó hely. Ki tudja meddig.

pappito · http://pappito.com 2012.08.09. 00:40:45

@Gilda66: ezen szerintem már túl vagyunk, bár jól jönne, ha a szerző rávilágítana pár hiányzó részletre.

amúgy meg, ahogy mások már előttem írták, a legokosabb a legmagasabb képzettségűt (legmagasabb várható bevétel) elhelyezni, akár annak árán is, hogy átmenetileg a partner v. többiek kulimelót csinálnak. Feljebb valaki mondta a matekot is.

a mekiben dolgozás valóban nem méznyalás, de azért nem kényszermunkatábor észak-koreában basszus, ez a képmutató duma, hogy "jaj, bezzek elküldte a lányokat dolgozni ő meg henyélt" - na ez nagyon gáz. inkább ment volna el éccaka tampont csomagolni, mert az férfias - amikor a szakmájával keres ötszörannyit, mint egy bet.munk.

realitásérzék és józan ész?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.09. 00:57:14

@Eltévelyedés: Az azert nem rossz kereset. Szerencsere engem ez a veszely nem fenyeget, 36-on , meg ha kevessel is, de innet vagyok, 24%-os kb az osszes elvonas. Otthon emg mar az alacsony bernel is vitte allambacsi a felet.

pappito · http://pappito.com 2012.08.09. 01:05:34

@tildy:): az éves bruttódból ha kivonod az éves nettódat akkor hány százalékot visz államnéni összesen?

sávos izé van, ha jól tudom, de úgyis csak az számít amit a kezedbe kapsz...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.09. 01:34:52

@Eltévelyedés: Mi kvazi allamilag tamogatott - tehat nem segely, benefit - lakasban lakunk, Exceltol egy kopesre, lepukkantnak nem mondanam, sot. Ha nincs sajat lakasod mashol, akkor erdemes megpalyazni housing associationben lakast, ezt is ugy kaptuk , kb 200 fonttal olcsobban bereljuk, mint a piaci ar. Igaz, meg igy is elmegy a fizu fele ra rezsivel egyutt, de meg a maradekbol is kenyelmesen meg lehet elni. Mint irtam nem a 40%os savban vagyok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.08.09. 01:38:53

@pappito: 24,44%ot:) 15% kb az ado, 9% a national insurance(TB)

pappito · http://pappito.com 2012.08.09. 01:46:40

@tildy:): köszi

jó lenne, ha valaki megírná Mo-ról is, aki be van jelentve normálisan, hogy mennyi az éves bruttója és ebből mi érkezik meg 12x a számlájára és ez hány százaléka a bruttójának.

pappito · http://pappito.com 2012.08.09. 01:58:48

most nézegettem az OECD országok munkaerőpiaci statisztikáit és elég meglepő, tekintve, hogy itt az elmúlt öt évben kközel megduplázódott(!) a munkanélküliség, és most aggódik a statisztikai hivatal a 6.8%-os munkanélküliségen:

Employment rate, Q1 2012 (Aged 15-64)

Magyarország : 56,4% (unemployment cca.11%)
Egyesült Királyság: 69,5% (unemployment cca. 8.1%)
Új-Zéland : 72,9% (unemployment 6.8%)

pappito · http://pappito.com 2012.08.09. 02:04:06

mondjuk persze kérdéses, hogy melyik ország mit hazudik az OECD statisztikának, és meglehetősen torzítja a képet, ha a munkavállalók tetemes hányada a fizetése felét zsebbe kapja... (ez errefelé nem jellemző)

CsaKaDuma 2012.08.09. 03:51:50

@pappito: Csak egy havit néztem, 41% kb a levonás. Ezután jönnek persze az extra örömök, 27% áfa, durva jövedéki adó a benzinben, baleseti adó, telefonadó, és hamarosan a csekkadó. Ha mindent levonogatok, kb nettó 25% marad.

pappito · http://pappito.com 2012.08.09. 05:14:34

@CsaKaDuma: aztakurva :(

a mindenféle, fogyasztást terhelő adókat direkt nem számoltam bele, mert az mindenkire vonatkozik úgyis, azzal itt sem számolok, bár az számít, hogy itt az áfa 15% és mi fizetünk extra adót az üzemanyagban, ez városi izé.

nekem az éves bruttómból kivonva a 12xhavi nettó, számlára érkezőt (itt is sávos rendszer van, az Nezer dollár alatt részen kicsi adó, n-m között nagyobb, m-felett még nagyobb) akkor az államnak fizetendő rész az 18% (ebben benne van a kötelező balesetbiztositás már)

az éves bruttómból odaadok az államnak 18%-ot, a maradék az enyém.

lehet matekozni

mommmmo 2012.08.09. 05:49:09

@CsaKaDuma: ebbe beleszamoltad a jarulekokat amit a munkaltato fizet utannad, es ezert soha nem jelenik meg a bruttodban?

Csak azert mert az az igazi parasztvakitas am otthon, tudod, mintha az nem is ado lenne meg jarulek, sot nem is letezne, pedig azt is a te munkadnak kell kitermelnie.

Megmondom oszinten nem tudok visszaemlekezni hogy a UK-ben volt-e ilyen, de ha volt, akkor csak valami nagyon minimalis, es nem a bruttod 40%-a mint itt.

a nagy levin 2 2012.08.09. 07:10:56

@Mirjam2:
Nyilván látszat-valóságban éltek. Könnyebb így bemagyarázni magatoknak, hogy mennyire bírnak benneteket és milyen sok barátotok van. Ez egy ilyen világ, majd nyilván később rájössz magadtól is.

mommmmo 2012.08.09. 07:21:06

@a nagy levin 2: lol, mi az a kesobb? Mert en mar lassan 8 eve nem jottem ra, hogy jobban ki lennek kozositve mint otthon.
Kis szerencsevel eljutok nyugdijas korig anelkul, hogy felfedeznem ezt a kemeny igazsagot.

a nagy levin 2 2012.08.09. 08:13:20

@tilmir: Nem "éltem", dolgoztam. 4 év, 1 hónap, 19 nap. Nettó, a szabadságokat nem vettem bele.
@mommmmo:
...felfedezed, hidd el.
Tényleg, felmondási idő letelt? Mentél az Ember után a búrokhoz?

hothead 2012.08.09. 08:14:10

@a nagy levin 2: te rosszkor voltal rossz helyen, nem lehet?
amikor visszagondolok arra, ahogy a kislanyomat elbucsuztattak az iskolaban, ahova eljott az addigi osszes tanara es a igazgatono is(!), a baratnoje egy masik osztalybol, mindenkitol kapott valamit emlekbe, vegigbogtem az egeszet, es most sem az jut eszembe, hogy minket ott csak megturtek volna.

pappito · http://pappito.com 2012.08.09. 08:19:22

@mommmmo: cuki, ahogy győzködi magát, hogy nekünk itt rossz :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 08:23:16

@a nagy levin 2: Azt hiszem ez nem elegendő idő ahhoz, hogy megállapítást tegyél arra vonatkozóan, hogy mi lesz tizen-, huszon év múlva másokkal.
Ahogy írod, Te csak dolgoztál külhonban. Így világos, hogy nem is akartál beilleszkedni, Így nagyon nehéz.
Tudod, akik szeretnének beilleszkedni, azoknak jóval könnyebben megy, mert látszik rajtuk és ezt a befogadók is értékelik.
Ez ennyire egyszerű.
Másrészről egyes országokban olyan nagyszámú a bevándorló, hogy nehéz különbséget tenni. az évek múlásával pedig egyre több lesz a vegyes házasság.
Nem téma, hogy ki honnan jött, ki echte vagy nem echte.
:)

AiRLAC 2012.08.09. 08:25:16

@hothead: meg rossz hozzaallassal talan

hothead 2012.08.09. 08:29:53

@a nagy levin 2: "Nem "éltem", dolgoztam." na itt is a valasz :)

hothead 2012.08.09. 08:30:30

@pappito: valld be, hogy hianyzott mar :))

a nagy levin 2 2012.08.09. 08:58:03

@tilmir: @hothead:
Helyén kell ezt kezelni. A kollégákkal nagyon jól kijöttem, néhánnyal a mai napig kapcsolatban vagyok...de ennyi. Többnyire egyszerű érdekkapcsolat volt, aminek a pénz a mozgatója - legalábbis részemről. Tiszta ügy elég jól működik. Érzelmek, barátság, más kultúra...stb. - ebben az esetben szerintem csak a felszín, önámítás.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.08.09. 09:03:01

@a nagy levin 2: OK, én elfogadom, hogy te így élted meg.
De ne általánosíts kérlek.
:)

hothead 2012.08.09. 09:04:53

@a nagy levin 2: hat jol van, nekem nem celom, hogy meggyozzelek az igazamrol, egyszeruen maskepp latjuk a dolgokat, nincs ezzel semmi gond.

tomfree 2012.08.09. 09:05:53

@pappito: teljesen be vagyok jelentve főállásban Magyarországon. Ha a bruttó béremhez hozzászámolom a munkáltatót terhelő adókat (amelyek meg sem jelennek a bruttómban-ekho meg ilyenek), akkor a teljes, munkáltató által kifizetett bérköltség 49,5%-a marad nálam. Vagyis több, mint a fele az államhoz kerül, de legalább lenne eredménye...

mommmmo 2012.08.09. 09:59:20

@a nagy levin 2: en a nemzetkozi expat kozosseggel vagyok egy kultura, sokkal tobb kozos pontom van egy uae-ben elo kanadaival mondjuk, mint egy magyarorszagi magyarral.
Az uk-ben is tobb kozos pontom volt az ott elo szlovakokkal, nemetekkel, mint egt magyarorszagi magyarral. Tudod a vilag szamos pontjan van meghatarozo jelentosegu expat kozosseg, es nem is a tarsadalom peremen vegetalnak. Azokkal tobb beszelnivalom lehet, mint Anettkaval Zsolcarol, akinek a meglepo viselkedesi formait mar inkabb egy kulturalis antropologus erdeklodo szemeivel figyelem 8 ev kintlet utan. Itt is tulnyomoreszt expatokkal beszelek, ezert is szeretek itt logni. Na persze egy ertelmes intelligens embert sem zarok ki a koreimbol, eljen barhol is, csak arra utalok, hogy kivel vagyok "egy kultura".es kerdesedre valaszolva meg itt fovok 3 hetig.

feiticeiro 2012.08.09. 10:24:27

@tomfree: nekem az volt az utolso csepp a poharban, mert valahogy ugy ereztem, nem is igazan akarnak valtoztatni a helyzeten, vagy csak a rossz iranyban. meg ha szeretnek is segiteni nekik, pl tanacsot adni abbol a szempontbol, amihez ertek, vagy onszervezodni es velemenyt nyilvanitani, nem hallgatnanak meg, hanem csinalnak a sajat maguk demagog hulyeseget esztelenul, amig a falnak nem mennek. kb ez is tortent.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 10:26:57

@pappito: Nem azt írtam, hogy nem ez volt a célszerű kezdetben. Csupán arra lennék kíváncsi, hogy a későbbiekben is maradt-e ez a felállás.
Vagyis pontosabban azt, hogy erre is kitérhetett volna az írásában pár mondat erejéig.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2012.08.09. 10:28:27

@pappito: Nem hinném, hogy hiányzik nálam a realitás és a józan ész, azért mert leírtam, hogy erre kíváncsi lennék:-)

ioi (törölt) 2012.08.09. 11:06:27

@bandirepublic: svédséggel hamarosan érintett leszek, úgyhogy most nagyon érdekelne, hogy mely szektorban, szakmában sikerült ily' gyorsan?

padlas 2012.08.09. 13:38:28

@pappito: hát a magyar adó és járulékrendszer elég bonyolult, szóval nehéz lenne számolgatni. Itt van egy kalkulátor, ami ehelyett egy kattintásra kiírja neked, hogy X összegű bruttó esetén mennyi a nettó, mennyi az adó, mennyi a járulék, stb:

www.penzcentrum.hu/adozas/

Jobboldalt látod hogy bérkalkulátor

pappito · http://pappito.com 2012.08.09. 13:44:46

@padlas: de pont ez nem érdekel, az érdekel, hogy az éves bruttóból mennyi százalék tűnik el mire nettó lesz.

de mindegy, annyira nem érdekes

padlas 2012.08.09. 14:06:36

@pappito: nem értelek. Pont ezt mutatja meg a kalkulátor. Megvan, hogy mennyi a nettód, megvan, hogy mennyi a bruttód. Akkor mindent tudsz, a nettót elosztva a bruttóval megkapod az általad kívánt százalékot. Még azt is felsorolja neked a program tetelesen, hogy a munkáltatód milyen járulékokat fizet utánad, tehát akár a munkáltatói járulékkal növelt bruttóval is leoszthatsz.

Például a legfrissebb statisztikák szerint a bruttó átlagkereset 219000 Ft (lásd www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/ennyi-a-magyar-atlagkereset-375514 )
A kalkulátor szerint ez 142.700 Ft nettó bért jelent, ami a bruttónak a 65 százaléka, a teljes munkáltatói költségnek pedig 50 százaléka (most kedvezmény nélkül számoltam).

AiRLAC 2012.08.09. 15:01:03

@tomfree: Itt Németországban, 3as adókategória (házas, családos): 66% marad nálam.

Dave26 2012.08.12. 13:12:37

Bár teljesen más területen dolgozom, ugyanezek a tapasztalataim. És már ennyi idő (2 hónap) után is úgy gondolom, hogy nem szándékozom visszamenni egy jó darabig.

Taxomükke (UK) 2012.08.23. 22:22:10

@milliliteratura: Nnna, milyen jó, hogy ezt most elolvastam, a jövő héten megyek épp egy interjúra, és görcsölök kissé... most már kevésbé. :)

déjá vu39 2012.08.29. 19:31:04

@McZozo:

"Sportolokkal semmi bajom sot buszke vagyok rajuk es en is izgalommal varom minden nap a hireket, De ettol meg nem akarok hazamenni Orbanisztanba. NAgyban a fidesz dolgai is hozzajarultak hogy meglepjen az utolso lepest es az en koromban csaladdal belevagjak az ismeretlenbe :) "

Írigylem a bátorságáért. Sok sikert - őszintén.

McZozo 2012.08.30. 10:06:22

@déjá vu39:

Koszonom igyekszem most mar ugy nez ki jo iranyba haladok :)

McZozo 2012.08.30. 10:08:24

Valaki kerdezte a brutto netto aranyokat en otthon kiszamoltam a bruttom 50.5% at vihettem haza. (ebbe nem szamoltam bele a munkaltatoi jarulekokat koltsegeket, ha azrt is hozzatennem ez a szam meg alacsonyabb lenne) itt viszont ugy hogy harom es felszereset keresem az otthoni beremnek olyan 33% ot vesz el az allam tolem. azert ez se mindegy szerintem :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása