oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. augusztus 01. 23:40,  Élet a világ tetején 25 komment

2012. augusztus 01. 23:40 Határátkelő

Élet a világ tetején

Komolyan mondom, folyamatosan kapkodom a fejem, milyen elképesztő történetek érkeznek. Ma például Norbi írását van szerencsém közölni (ha elolvassátok, ti is megértitek, miért nevezem szerencsének), aki egy norvég olajfúrótornyon dolgozik. Nem is szeretném húzni az időt – nem mindennapi történet következik! (A képekért pedig külön köszönet!!)

Statfjord 50 cím.jpg

„A tanulmányok után bizony nem volt lehetőség dolgozni. Borsodban megélni nehéz, nem hogy „meglenni". A műszaki diplomám vajmi keveset ért... vagy beállok a sorba és napi 200 km-t buszozom egy gyárba, vagy a helyi benzinkúton „kutas" leszek.

Utóbbit választottam. Hajrá 12 óra és mosolyogni! Nem is gondoltam, de 3 évet „lehúztam" a kúton, vagyis inkább gályáztam. Havi 57 ezer se több se kevesebb, többre tartottam magam.

Három év után megcsillant az a reménysugár, amiről azt hittem csak a mesékben létezett. Végre a végzettségemnek megfelelő munkában dolgozhatok. Nem is gondolkodtam a lehetőségen, nagyjából 120 km-re, egy olajfinomítóban kaptam munkát. Testhez álló feladat, igazi kihívást jelentő munka. Persze közben egy jó nagyot ugrunk az időben, hisz eltelt 5 év.

Már azt hittem innen fogok nyugdíjba menni, és lásd még sem. Egyik napon a személyzeti étkezőben láttam egy plakátot, „egy norvég olajipari cég dolgozókat toboroz." Hm, gondoltam... végzettségem megvan, gyakorlatom úgyszintén, akkor miért ne? Galád módon szabadságot kértem aznapra.. „fontos dolgom van főnök".. Na persze, a francot! (:D)

Üdvözöllek Norvégiában!.jpg

Irány országunk fővárosa, ahhoz képest nem sokan voltak. Néhány brosúra elolvasása, és önéletrajz leadása. Nagyon kedvesek volt mindenki, közlékenyek, na de mi az a munka ugyebár? „Termelési vezetőket keresünk gáz és kőolaj kitermelő szigetekre a tengeren".

Mondom „Mi van?" Ez volt az első reakcióm (:D)

Siker, avagy fordult a kocka!

Talán egy hónap is eltelt, mire csörög a telefonom. Éppen ebédszünet van, kollégákkal egy kis pihi munka közben. Egy kedves női hang közli velem hogy sikeres volt a pályázatom, volna-e kedvem egy személyes interjún folytatni. Mi az, hogy, persze, igen!

Természetesen az interjú sikeres volt, és beindult a kőkemény felkészülés, a szó szoros értelmében.

Persze nem eszik azt olyan forrón. Számtalan orvosi vizsgálat, fizikai alkalmasság, úszás felmérése és miegyéb. Nagyjából 3 hónap eltelt, mire kezemben volt a szerződés, és a repülőjegy. Nehéz volt itthagyni mindent, anyut, a barátokat, de talán egy szebb jövő áll előttem. Nem sokkal később irány Oslo majd az északi sarkkör avagy Bodø városa. Ott kezdtem szembesülni azzal, hogy ez a munka olyan lesz, amihez foghatót a világon nagyon kevés ember végez.

Szó szerint a világ teteje, de még annál is távolabb, Bodø várostól közel 2 órányi repülő útra van az a „kis város" ahol a gáz és olaj szigeteken dolgozó emberek élik mindennapjukat. Civilizáció nincs! A legközelebbi falucska kb. 400 km. Konténer város a köbön, „kommune Statoil".

Irány a munka...

Míg más buszozik, vagy autózik a munkahelyére, én helikopterrel jövök és megyek. A tábor, amelyben élünk, egy nagyon jól felszerelt „kisváros". Van itt minden, kisbolt, pub (ami egyben kávézó is), internet, közösségi helyiség és még egy nagyobb moziszoba is.

A tábornak külön kórháza van, ahol a kötözéstől kezdve nagyobb műtétekig akármit el lehet végezni. Saját mentőhelikopter állomásozik a táborban, és a közeli parti őrség is 24 órában járőrözik a területen. A tábortól 80 km távolságban fekszik az érdekes nevű „Statfjord". Itt található 10 fúrósziget. Van, amelyik gázt, és van amelyik kőolajat termel. A legközelebbi fúrósziget 90 km-re van a szárazföldtől, a legtávolabbi pedig 300-ra.

Ébredés hajnali 4 órakor. Felkészülök a napra. Irány a meeting terem, némi eligazítás. Termelésvezetőként az én feladatom irányítani a két blokkból az egyikben a folyamatos fúrást és kitermelést. Egy műszakban 100-120 emberért felelek. Miután a meeting kipipálva, gyerünk a helikopterre.

heli3.jpg

30 férőhelyes Sikorsky helikopterek érkeznek, mi talpig védőruhában, a hátizsákban az ellátmánnyal. Speciális thermoruhában vagyunk, nagyon hideg a tenger, ha vízbe kerülsz 10 mp és meghaltál. Itt még júliusban sincs 15 foknál melegebb.

Nagyjából 50 perc utazás után megérkezünk a szigetre, ez „csak" 140 km-re van a szárazföldtől. Gyors eszmecsere az éjszakai műszakkal és aztán hajrá! Elfoglalom a nagyjából 3 m2-es „controll room-ot" és csapjunk a lecsóba! (Igen, a képen én vagyok látható...)

Én munkaközben.jpg

Felzúgnak a fúróberendezések, az utánégető erős morajlása tölti meg a területet. Ennek a segítségével égetjük el a fúrás közben keletkezett felesleges gázokat. Az utánégető legmagasabb pontja kb. 50-60 m, tetején állandó lángcsóva. Ha minden kijelző zöld, akkor rendben mennek a dolgok, ha piros, na, olyan nem lehet!

A nap, amely átértékelte az életem

Immáron 5 éve dolgoztam termelésvezetőként, amikor délelőtt 9 előtt néhány perccel megszólalt egy sípoló hang. Üzemzavar lépett fel, abban a percben csörgött a telefon is: „súlyosan megsérült egy kolléga". Persze rögtön nem rohanhatunk, megvan a forgatókönyv, bármennyire is segítene az ember. Vészleállítás és legkésőbb 5perc múlva rohanhatok segíteni. Ez az 5perc örökkévalóságnak tűnt.. a gépek leálltak, soha nem hallott csend fogta el a 48 ezer tonnás fúrószigetet. Felkaptam az irodában lévő defibrillátort és rohantam.

olajpanoráma1.jpg

A szigeten dolgozó valamennyi dolgozó kap egészségügyi alapkiképzést, azonban a termelésvezetők ennél magasabb szintűt kapnak. Mi kezelhetjük a defibrillátort, illetve nekünk van jogosultságunk néhány életmentő beavatkozás elvégzésére is. A baleset helyszínére érve szembesültem azzal, hogy egy illesztés nem bírta a túlnyomást, emiatt lerepült a szorító bilincs, amely fejen talált egy pont ott lévő kollégát. Beindult a riadólánc, riasztották a táborban állomásozó mentőhelikoptert is, de még teljes sebesség mellett is 30 perc, mire ide ér.

Én megkezdtem az életben tartást, sohasem próbáltam ki még élesben az ilyen jellegű tudásom. Próbáltam életben tartani egy nyílt koponya sérültet. Minden igyekezetem ellenére a srác elhunyt, a kezeim közt. Közben megérkezett a mentőhelikopter az orvosokkal, végig „szorongattam" és beszéltem hozzá... hátha felébred és ez csak egy vicc. Sajnos nem, igenis valóság volt.

olajpanoráma2.jpg

Ahogy a színházban „a shownak folytatódnia kell", úgy itt is a munkának. Nincs az a tragédia, és emberi élet, amely megállíthatja a világot folyton mozgásban tartó fekete arany kitermelését. Az eset után 2 hét „kényszer" pihenőt kaptam, és számtalan pszichológusi beszélgetést. Ez az egész rádöbbentett arra, hogy mindennap, minden perce ajándék. Életünket céltudatosan éljük, hisz a mi szakmánkban csak akkor biztos a helyed, ha már rajta ülsz.

Bodø-i hétköznapok

Két hónap munka után jár egy hónap pihenő. Ha nem dolgozom, és persze letelt a 2 hónapos munkaidő, a mindennapjaimat Bodø-ban élem. A keresztfiammal itt bérelünk egy 2 szobás, nagy nappalis, teraszos apartmant. Őt szintén én hoztam ki, nagyjából egy éve. Bodø csodálatos város, hegyek, fjordok és persze a tenger veszi körül. Nordland tartomány „fővárosa", így pénzügyi, kulturális és oktatási központ is egyben.

A mindennapi árak az itteni magas színvonalhoz vannak igazítva. De ha figyelembe veszem az otthoni elszállt árakat, igazából nem sokkal magasabbak. Nem akarom elszomorítani az autós olvasókat, de a benzin az bizony jóval olcsóbb. Az itt eltöltött évek alatt egyértelművé vált számomra, hiába a korszerű tömegközlekedés, Norvégia e részén nem szokatlan a családonkénti 2-3 autó sem. Én 2 éve vásároltam egy Volvót. Míg otthon prémium autó, itt igazi népautó, persze jóval olcsóbban.

A csodálatos Bodo-i kikötő!.jpg

Jöjjön a fekete leves!

Azt hiszem, nem lesznek meglepőek az itteni fizetések. Bodø-ban egy szupermarket pénztárosa 4000 euró feletti összeget „visz haza". Persze a fizetőeszköz a norvég korona, de mindenki euróban számol. Az irodai és adminisztratív munkákban 5-6 ezer eurótól indulnak a keresetek. A norvég minimálbér jelenleg 3800 euró. Az országban van bőven jól fizető szakma, azonban az olaj és gáz ipar évtizedek óta benne van a Top3-ban.

Egy fúrószigeten dolgozó, termelésben résztvevő munkás megfelelő végzettséggel és tapasztalattal évi akár 230 ezer eurót is kereshet. Igen, ennyit! Persze a keresetek attól is függnek, mióta dolgozol a cégnél, és mennyi ideje. Egy 8-12 éve a cégnél dolgozó termelésvezető bére évente 300-380 ezer euró.

Teljes fényben..jpg

Persze ezek alapbérek, erre jön a műszak és veszélyességi pótlék. Illetve a magas szintű és ingyenes céges egészségügyi ellátás, valamint a törvényileg járó szabadságon kívül további 40 nap fizetett szabadság.

Hajléktalan nincs, árubőség van

A városban nagyon erős a szociális háló. Korszerű kórház van, amely gyógyító és megelőző tevékenységét egyszerre folytatja. A hajléktalan ismeretlen fogalom errefelé, Bodø és az agglomeráció munkanélküli mutatója kevesebb, mint 3 százalék.

Egész évben árubőség van, a közeli tenger miatt a norvég lazac és pisztráng fillérekből beszerezhető. Egy átlagos keresetből minden gond nélkül meglehet élni, sőt ezen felül még egy autó fenntartása sem nagy probléma.

Bodo utcakép.jpg

A közbiztonság jeles! A norvég nagyon higgadt nép, és rendkívül nyugodt. Az utcai szemetelést illik kerülni, magas bírság jár érte. Csodálatos környezet, igazi óceáni klíma. Télen mínusz 2-3 fok, még nyáron maximum 17 fok a hőmérséklet. Nem a napimádók paradicsoma. Kis városhoz képest nagyon sok világmárka képviselteti magát, tehát a divatimádóknak sem rossz választás.

A városban kisszámú, de annál aktívabb magyar „kolónia" él, így magyarként senki sem marad magára itt Bodø-ban.

Jövő, tervek, karrier

Még mindig az a célom hogy az otthon maradt családom egy részét ide hozzam. Édesanyám majd' 60 évesen, több mint 40 év munkaviszonnyal még mindig kénytelen dolgozni és ezen a jövőben változtatni szeretnék. Egy éve a keresztfiam hoztam ki ide „új életet" kezdeni. Sikeresen beilleszkedett és éli a 20 évesek csodás világát. Na de nem csak a 20 éveseké Norvégia. Sosem késő itt új életet kezdeni. Szinte mindenki ért angolul, a norvég nyelv alapjait pedig könnyen meglehet tanulni.

Ami a karrieremet illeti, júliustól egy minden eddiginél nagyobb fúrószigeten kezdek dolgozni. A „statG" nevű sziget, 80 ezer tonnás, és félezer km-re a szárazföldtől kezdi meg újonnan a termelést. Több mint 400 kollégával fogok 2 hónapig a tengeren élni. Ez bizony új kihívást és új lehetőségeket jelentő munka lesz, nagyon remélem, hogy állni fogom a sarat."

Huhh, mit is mondhatnék egy ilyen poszt után: biztos vagyok benne!

(A poszt eredetijét ide kattintva érheted el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Norvégia olajfúrótorony

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr994736247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venator 2012.08.28. 10:01:00

Látod mekkora lúzer vagy? Kockáztatod az életed gombokért, közben a kis porfészek polgármestere milliókat visz haza a semmire. A politikusok ott is csak politikusok....:DD

www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.8206159

De a viccet félretéve, ezért a melóért jár is a pénz. Viszont a minimálbér átszámítva 27 ezer NOK, jó lenne tudni, hogy csak arra az önkorira vagy egész Norvégiára értetted, mert ez soknak tűnik...nagyon!

smartdrive 2012.08.28. 12:20:31

"Édesanyám majd' 60 évesen, több mint 40 év munkaviszonnyal még mindig kénytelen dolgozni és ezen a jövőben változtatni szeretnék."

elmész politikusnak, és új nyugdíjtörvényt hozol?

esetleg adjál neki az évi 230 ezer euródból

cukkerrépa 2012.08.28. 12:31:49

Norvégia egy békés, olajban eszetlen gazdag ország. igazából semmilyen más országgal nem lehet összehasonlítani. aki ott munkát talál és le tud telepedni, megfogta az isten lábát!

kitartást a kemény melóhoz...

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.08.28. 13:13:50

@smartdrive: Te teljesen retardált vagy?

Norbinak: Kemény meló, de bátraké a szerencse! Le a kalappal!

smartdrive 2012.08.28. 13:28:20

@anyahajókabinajtóhajtogató: a hozzászólásom melyik felét nem értetted?

David Bowman 2012.08.28. 14:52:46

A Volvó sehol sem prémium autó. Egyszerűen drága.

David Bowman 2012.08.28. 14:55:06

Legfeljebb a jegesmedvék lehetnének hajléktalanok. Ezen a szélességen sehol sincs hajléktalan.

TH 2012.08.28. 15:03:31

@smartdrive: te értetted, amit a poszt írója akart mondani? Pont úgy akar segíteni, hogy ad neki pénzt, meg esetleg Norvégiába költözteti. Lehet, hogy meg fogsz lepődni, de ez nem feltétlenül olyan könnyű, az emberek jelentős része nem akar "csak úgy" pénzt elfogadni a családtagjaitól, hogy eltartsák.

blogol-ó 2012.08.28. 15:47:50

Azt hittem, tele lesz harcos környezetvédőkkel a blog hozzászólás-része...
Ha már ennyire nincs senki, akkor azért hadd említsem már meg én (nem tudom miért pont én, de más nem volt eddig), hogy azért ebben a fúrós bolygórombolásban részt venni sok pénzért se túl magasztos :(

HighTroller 2012.08.28. 15:51:52

most ez komoly hogy 3800 eur a minimálbér?

TH 2012.08.28. 16:19:49

@blogol-ó: de akkor te se használd az olajipar termékeit. :)

TH 2012.08.28. 16:21:02

@blogol-ó: szóval ok, hogy nem túl magasztos, de ilyen alapon autógyárban dolgozni sem túl magasztos, és még sok másra is elmondható ez. De ennél szerintem sokkal rosszabb munkák is vannak, amit nehéz lelkiismeret-furdalás nélkül végezni. :)

blogol-ó 2012.08.28. 20:15:54

@TH: Hát... jogos fölvetés. Használnom se kellene... nem csak megelégedni azzal, hogy nem vásárolok...

A lelkiismeret-furdalásról: amikor 100 év múlva elbeszélget a posztoló unokája valakivel arról, hogy miért nincs oxigén és napfény a bolygón, pedig 100 éve még akadt.... akkor már mi nem leszünk ott, hogy bólogassunk bárkinek is. De ugye sejtjük, hogy ki az, aki jobban és ki az, aki kevésbé jobban benne van és volt és lesz abban, hogy ez így alakuljon.

Miközben hentes-mészárosnak és jegyellenőrnek tényleg kellemetlen lenni... csak az más...

marklar_ 2012.08.28. 21:56:05

Méghogy Norvékiában euróban számolnak. Hát nem éppen.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.08.29. 01:09:40

Hát ezt is elolvastam. Tehát annál a vállalatnál, ahol a saját dolgozókat részesítik előnyben a jobb pozíciók betöltésekor (ezt a 2. poszt óta tudjuk), felvettek téged az egyik legmagasabb beosztásba finomítói gyakorlattal egy offshore bazárra, 0 fúrási és termelTETési, ismerettel/ gyakorlattal...

Kb mintha az asztalos állna neki vakolni, mindkettő építőiparos alapon...

A "camp" pedig nem tábor, hanem camp, vagy kemp. Megpróbálhatnánk a bevezetni a tábor elnevezést, de attól tartok a kollégák nemigen értenék, hogy miről van szó.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.08.29. 01:15:14

@lendkívül magas langú embel Lómában:
.
azt nem is tudom, hogy a camp kifejezést végül is használják- e egyáltalán offshore berendezéseken. Nem sok értelmét látom.
Majd rákérdezek volt kollégámnál, ő elég sokat "szigetel". :)

min 2012.08.29. 02:00:51

én nem gondolom, hogy közel ötszörös a különbség egy osztrák minimálb� egy osztrák minimálbérhez képest bár Norvégiában nem jártam csak irreálisan nagynak tűnik a különbség.

A másik észrevétel, hogy a képen nem sikorsky van hanem egy eurocopter super puma amibe 18 fő fér el. Ennyi év alatt nem jegyzi meg az ember? Én egy nap alatt megjegyeztem a helikopterünk tipusát...

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.08.29. 05:46:26

Nna meg az "utánégető"... Filózni kellett (meg továbbolvasni), hogy megtudhassam, hogy a FÁKLYÁRÓL van szó. Így híjják kéremszépen. Szakszó, nem is szakzsargon.

No meg: "Felzúgnak a fúróberendezések, az utánégető erős morajlása tölti meg a területet."

Mert a váltás idejére leállt minden? Na úgy váltanék én is szívesen...

Továbbá:"Persze rögtön nem rohanhatunk, megvan a forgatókönyv, bármennyire is segítene az ember. Vészleállítás és legkésőbb 5perc múlva rohanhatok segíteni.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.08.29. 05:52:00

Nna meg az "utánégető"... Filózni kellett (meg továbbolvasni), hogy megtudhassam, hogy a FÁKLYÁRÓL van szó. Így híjják kéremszépen. Szakszó, nem is szakzsargon.

No meg: "Felzúgnak a fúróberendezések, az utánégető erős morajlása tölti meg a területet."

Mert a váltás idejére leállt minden? Na úgy váltanék én is szívesen...

Továbbá: "Persze rögtön nem rohanhatunk, megvan a forgatókönyv, bármennyire is segítene az ember. Vészleállítás és legkésőbb 5perc múlva rohanhatok segíteni."

Igen nagy tré van arrafelé, ha a főnököt kell megvárni 1 leállással... 1 műszakban minimum 2 ember eü-s... Vészhelyzetnél spriccelnek a népek, mindenki a helyére, és leáll a mutatvány. Általában a górék ezt gyakoroltatni szokták...
5 perces leállás az igen gyatra szintidő, mert pl hirtelen kitörés esetén már megállíthatatlanná válhat a folyamat...

min 2012.08.29. 10:52:32

és pont az az ember kezelheti csak a defibrillátort akinek még le kell állítani az egész hóbelevancot. Mindenre kiterjedő képzésben ezen spórolnának? Nálunk is több ember kiképeztek a kezelésére és aki a legközelebb van a jól látható és elérhető (nem a főnöki irodában távol a belesetveszélyes területtől) készülékhez az rohan menteni... 5 perc. pont elég, hogy meghaljon a fószer. Nem akarok kötözködni de sok az ilyen érdekes, nem életszagú pont ebben és az új írásban is
Barátom külsősként dolgozik többnyire Shell tornyokon és az elmeséléseiből, fotóiból (igen érdekes őt nem scannelik? fotózhat rendes képet, színesben is majd a facebookra felteheti? ) más jön le nekem..

vinczen 2012.08.29. 17:28:38

Teljesen egyet ertek lendkívül magas langú embel Lómában - val :)
Nekem is teljesen eletszerutlen az egesz sztori.
Tapasztalatom szerint 6-8 ev szakmai tapasztalattal (rigsite-on) is nagyon nehez kijutni. nemhogy teljesen 0-val.
1 kerdes: amelyik kepen szerepelsz, az a te control room-od? mert jol nez ki, de meglepodnek. aki latja milyen dolgok vannak ott, az erti ezt a megjegyzest.

dárt vödör 2012.08.30. 14:24:03

Ajjaj. Pub a platformon? Csak olyan ír ilyet aki még életében nem járt norvég platformon. Nulla alkohol. És Nobi, kevered a kitermelő és a furó szigetet. Két külön létesítmény és nem keverhető. Vagy ezt csinálja, vagy azt. És a platformon nincs kórház, műtétet pedig végképp nem csinálnak. Orvosi szoba van és nagyobb probléma esetén azonnal helikopterbe pakolnak és kórházba visznek.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.08.30. 15:21:51

Be kéne már írni ide is egy updatebe, hogy ez egy nagy kamu (bizonyítékok itt is, odaát a folytatásban is).

A "controll roomnál" egyébként nem is érdemes tovább olvasni: az ott egy anyagelemző mérőállomás (azaz célműszerekkel felszerelt vegyi labor), nem a platform vezérlőterme...

hothead 2012.08.30. 15:40:22

epp a napokban jelent meg ezen poszt folytatasa: hataratkelo.blog.hu/2012/08/28/elet_a_senki_foldjen ahol is a szemfulesebb es valamelyest hozzaerto kommentelok nem keves hibat, ellentmondast fedeztek fel. ami engem meggyozott arrol, hogy nem (teljesen) igaz a sztori, azok a neten is fellelheto fotok, amit a szerzo sajatnak vall. (pl. nem o van a kepen, mert ez egy 2007-es kep, egy norvegiaban elo, koszovoi ferfirol)

genyófejű turiszta 2012.09.05. 21:39:55

3 éve volt szerencsém 4700 km-t autókázni Norvégiában 11 napon át. A cikkíró szerintem sosem járt az országban: jóval drágább a benzin, mint itthon, ami meglepő volt, de nem a mi fizetésünkhöz van igazítva. A lazac pedig mindenhol drága, ott is, még ha tenyésztik is. Élelmiszerárak, pl. kenyér: akkor úgy 500-1500 Ft-nyi koronáért mértek egy kg-ot (persze a kilós kiszerelés náluk nem divat). Asszem Norbi(?)hülyét akart csinálni a kedves olvasókból, ami inkorrekt. Na de mit tehetünk egyáltalán a Norbi-félék ellen, akik kihasználják a net lehetőségeit? Nem sokat, de legalább leleplező kommenteket írjunk, ez a minimum!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása