oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 10. 06:30,  Spanyol sztereotípiák: igaz vagy hamis? 14 komment

2021. április 10. 06:30 Határátkelő

Spanyol sztereotípiák: igaz vagy hamis?

A spanyolok hangosak, lusták, előszeretettel késnek, és jó hosszan sziesztáznak. Hosszan sorolhatnánk az előítéleteket, amelyekkel persze általában véve is sok probléma van, kezdve azzal, hogy nem is nagyon lehet definiálni, ki is a spanyol. Szóval az alábbi posztot inkább egyfajta játéknak vegyétek, mintsem véresen komolyan. Apropó: vajon a spanyolok (kik?) tényleg vérszomjasak lennének?

20180804_142013_1.jpgMinden alkalmat megragadnak egy kis ünnepségre

Próbáljon meg valaki lespanyolozni egy baszkot vagy katalánt, nem teszi zsebre, amit kap. Spanyolország rendkívül változatos hely, szóval voltaképpen már a címben feltett kérdés is inkább játék, mint komoly. De mint minden ilyen játékban, azért lesznek komoly részek is.

A fiatalok későn költöznek el a szülői házból

Az egyik sztereotípia, hogy a spanyolok sokkal tovább élvezik a mamahotel nyújtotta kényelmet, mint bármely más európai ország fiataljai. Olyannyira, hogy sokuk bőven a harmincas éveikben járnak már, amikor saját otthonba költöznek. Igaz, itt azért akad eltérés a nemek között, a nők jóval fiatalabban hagyják el a szülői házat.

Lusták

A spanyolok kapcsán a „mañana” (majd holnap) hozzáállás eléggé beleégett a köztudatba, holott a valóság az, hogy sokat dolgoznak – meglepő módon többet, mint a németek. (A hatékonyságról nincs információnk.)

Vérszomjasak

Az előítélet nyilván a bikaviadalok miatt terjedhetett el. Kétségkívül, a kultúrán kívülről szemlélve a dolgot elég vérfagyasztó látvány lehet egy bikaviadal. Nem véletlen, hogy a spanyolok is megosztottak a kérdésben: egyesek kulturális hagyományként tekintenek rá, ezért védik, míg mások egyszerű állatkínzásként és betiltanák. Mi több, két régió, Katalónia és a Kanári-szigetek már meg is tette.

Hivatalos kormányzati adatok szerint a spanyoloknak mindössze 8,5 százaléka néz meg legalább egy bikaviadalt évente.

Spanyolország a napsütés, a tenger és a sangría hazája

Spanyolországról a legtöbb külföldinek a tengerpart, egy korsó sangría és persze a napsütés jut az eszébe. Aki járt már mondjuk Galíciában, esetleg a Pireneusok környékén, vagy az ország belsejében, az persze tudja, hogy ez nem (feltétlenül) igaz.

Ami a sangríát illeti, a helyiek sokszor előnyben részesítik a tinto de verano nevű italt, ami leginkább olyan, mintha vörösborból készült fröccs lenne.

A spanyolok mindent későn csinálnak

Első pillantásra nehéz lenne ezzel a megállapítással vitatkozni, hiszen mit mondjunk arra az országra, ahol az ebédidő délután 2 és 4 óra közé esik, míg a vacsora bőven este 9 után nyúlik?

Szegény spanyolok mindenben legalább egy órás csúszásban vannak tehát, ám ennek (a klímán kívül) történelmi oka van. Spanyolország ugyanis 1942 óta rossz időzónában van.

Addig a Greenwich Mean Time (GMT) volt érvényes ott is (magyarul ugyanannyi volt az idő, mint mondjuk Londonban), ám ekkor Franco diktátor úgy döntött, inkább a szövetséges náci Németországhoz igazítja az órákat (azaz ha Spanyolországba utazunk, nem kell átállítani az órákat).

Az utóbbi években rendre felmerül, hogy vissza kellene állni a GMT-re, a dolog nem is teljesen lehetetlen. Akik mellette érvelnek, azok éppen a termelékenységet és a kései étkezéseket hozzák fel.

Hangosak

Aki járt már Spanyolországban, annak nem kell ecsetelni, hogy ez a megállapítás mennyire igaz, elég belépni egy bárba vagy étterembe. Nem véletlen, hogy már kampány is indult Étkezz csendesen címmel.

A szieszta a hétköznapok velejárója

A spanyol szieszta annyira átment a köztudatba, hogy jó eséllyel sose jön ki belőle. A napközbeni 2-3 órás zárvatartás a boltok esetében teljesen azt a benyomást kelti az emberben, hogy a spanyolok ilyenkor ebédelnek, aztán alszanak egy nagyot.

Ez még igaz is lehet vidéken, ahol a mezőgazdaságban dolgozók korán kelnek és nyilván a déli hőségben nem nagyon tudnak dolgozni, ám a spanyolok többsége azért nem alszik napközben.

Olyannyira, hogy egy nem is oly régi felmérés szerint a spanyolok többsége (58 százaléka) még életében nem aludt ebédidőben és mindössze 16 százalék felelte azt, hogy minden nap megteszi.

Azért nem, mert a legtöbb spanyolnak egyszerűen nincs ideje arra, hogy hazamenjen lepihenni egy kicsit. Ebben az esetben tehát az igazság valahol félúton van (de inkább nem igaz).

Virágzik a korrupció

Magyarországról nézve sajátos fénytörést kap a dolog, de Spanyolország kifejezetten korruptnak számít európai mércével mérve. Politikusok, bankárok, mi több, még a királyi család tagjai is keveredtek már hangos korrupciós botrányba. Egy 2019-es tanulmány szerint az országban átlagosan hét embert tartóztatnak le korrupcióhoz kötődő nyomozások során – naponta.

Vallásos és konzervatív ország

A hagyományosan erősen katolikus Spanyolország az elmúlt évtizedekben sokat változott. Bár a katolikus ünnepeket a mai napig tartják, az egyház és az állam erősen szétválik, így Spanyolország sok kérdésben (talán meglepő mértékben) liberális.

Az egyik első ország volt, amely engedélyezte az azonosneműek házasságát (2005-ben) és egy 2013-mas tanulmány szerint az egész világon az egyik leginkább befogadó a melegekkel.

Ráadásul a lakosság 20 százaléka meggyőződéses ateista, olyannyira, hogy csak Kína, Hongkong, Japán és Csehország előzi meg a sorban.

A lista a Local spanyol kiadása alapján készült.

 Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9916496170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2021.04.10. 09:19:53

"A hagyományosan erősen katolikus Spanyolország az elmúlt évtizedekben sokat változott. Bár a katolikus ünnepeket a mai napig tartják, az egyház és az állam erősen szétválik, így Spanyolország sok kérdésben (talán meglepő mértékben) liberális."

Ez nálunk is így van. Van itt is mindenféle mennybemenetel, meg nagypéntek nagyszombat nagyvasárnap stb... Tök jó, hogy ezek ünepnapok.
De kb ezen kívül senki nem foglalkozik a vallás témájával. (Bár pont a mi département-ünk, meg kicsit Elszász kicsit eltér az ország többi részétől)

Spanyolország megint egy speciális jelenség. A Franco diktatúra után most pont a vallástalanság erősödött. Egy erős vallási nyomulás után az emberek tömegei hagytak fel a vallással. Pont olyan történelmi pillanatban bukott meg a Franco rezsim, amikor a 20-ik század végén amúgy is a 68-as eszmék terjedtek. A kettő erősítette egymást: a katolikus elnyomsból szabadulás, és a külföldről érkező új világszemlélet.

Csodabogár 2021.04.10. 09:22:13

A spanyolok a közelmultban engedélyezte az eutanáziát. Tanulhatnánk tőlük!

Golf2 2021.04.10. 09:48:25

@Csodabogár: Itt még a fájdalomcsillapítást se engedélyezi o,(marihuana) nemhogy a kegyes halált.

Csodabogár 2021.04.10. 13:33:48

@Hari Seldon 2: Biztos ez is helyenként változó. Ahova mi jártunk több mint 40 évig, mindig zsúfolásig tele volt a templom és bármikor arra jártunk, imádkoztak bent a népek. Nyilván az idősebbek. De vasárnap, szépen felöltöztetett gyerekkel vonultak a családok a templomba.

Hari Seldon 2 2021.04.10. 15:58:47

@Csodabogár:
Vasárnap templomba mennek a hívők?!? - Ne már! Ezt nem hittem volna. (Csak vicc volt)
- Persze, nyilván "faluhelyen" még biztosan jobban élnek a régi szokások, ettől eltekintve lényegében igaz amit írtam.
Ott az emberek szemében nagyon "leszerepelt" a hatalommal összefonódott egyház. (- Például az elrabolt csecsemők tízezrei nagyon komoly traumát okoztak társadalmi szinten)

- Éppen ezért érdekes lesz megnézni majd 20 - 30 év múlva a magyar helyzetet, hogy fogja megítélni majd az akkori társadalom azt, ahogy a mai magyarországi egyházi vezetés feltétlen kiszolgálja a maffiakormányt.

MarYsol 2021.04.10. 16:36:04

@Csodabogár: igen, mennek templomba, tartják az ünnepeket, csókolgatják a Semana Santán a faszenteket , aztán minden este IHB buli - de a politikusok véletlenül sem mondanak keresztény szösszeneteket

arncht 2021.04.10. 20:19:57

la palmaban nekem mindig az volt az erzesem, hogy reggel meg nem dolgoznak, aztan a nap folyaman mar nem - folyamatosan fullra voltak az utcak. eloszor azt hittem turistak, de nem. azert vmi oka van annak, hogy a mediterran orszagok miert nem porognek annyira.

Arthamyr 2021.04.10. 20:52:47

"A spanyolok mindent későn csinálnak" - Az "rossz" időzóna önmagában nem magyarázza meg, hogy este 11 után is gyakori vacsora. Ez azért nem egy óra eltérés a máshol megszokottól. Amúgy ez nem rossz vagy jó, csak más, és van, akinek szokatlan.

Taxomükke (UK) 2021.04.11. 06:56:49

@Golf2: Dehogyisnem, a palinkat engedelyezi, sot, reklamozzak.
Sok barom meg a CBD-t is drognak tartja.

Andi és Tito 2021.04.12. 15:06:09

A "spanyolok hangosak" sztereotípiára pont azt szoktam mondani, hogy totál nem igaz, azok az olaszok!!! A bárokban valóban szeretnek kiabálni és a hagyományos puritán berendezés miatt a legtöbb hely még direkt visszhangzik is, de amúgy az utcán nem kiabálnak, a strandon nyugi van, a metrón csend van és az üzletekben sem őrülnek meg. Ezzel szemben bármelyik fenti szituációban messziről észre lehet venni egy olasz családot, mert kitűnnek a hangos, feltűnő beszédükkel.

Hagyományosan tényleg vallásosak, mert a történelem során mindig nagyon fontos volt hogy ki a keresztény és ki a mór, ezért ezt a mai napig kifejezik, nincs olyan mértékű ateizmus és egyházellenesség, mint Magyarországon, de a miséken itt is kevesen vannak és szinte csak idősek. A teltházas mise lengyel vagy filippínó nyelven megy.

A munka terén nem lustának mondanám őket, hanem csak olyan a hozzáállásuk, hogy más is hozzá férjen, itt is tipikus kép, hogy egy dolgozik, miközben három nézi. Valóban az az érzésünk hogy rengeteget dolgoznak, de a hatékonyság kétséges. Ez nyilván összefüggésben van az éghajlattal, minél melegebb éghajlatra megyünk, annál könnyebb a létezés, annál kevésbé fontos a kemény munka és a jó teljesítmény.

Amúgy ha egy szóval jellemezném a spanyolokat, azt mondanám nagyon szociálisak, imádnak mindent közösségben csinálni, megosztani, megbeszélni, csoportot formálni. Szerintem ez az oktatás miatt van, már nagyon kis koruktól közösségbe kerülnek és a nevelés nagy részét az oktatási intézmények végzik. A csapatszellem nagyon erős és sokkal jobban szeretnek egyformák lenni, a nyájban eltűnni, mint individualistaként kitűnni.

kewcheg 2021.04.12. 15:06:25

Azért az szomorú, hogy egy hajdanvolt nagy birodalom, amely olyan neveket adott a történelemnek mint kasztiliai Izabella, Cortèz,Kolombusz, Cervantes, ahová évszázadokon át ömlött a kincs, ilyen másodvonalbeli uniós országocska lett. Az indiák aranyából ott kéne állniuk ahol Kalifornia, Texas vagy még feljebb...Az is tényszerű, hogy Spanyolországbol az egyház leköltözött Dél-Amerikába.Nem baj, majd visszajön.Egyébként jófejek a spanyolok, szeretem őket, az igaz hogy autót nem tudnak csinálni, de az útjaik elsőrangúak....

Billy Hill 2021.04.12. 15:06:36

@arncht: "reggel meg nem dolgoznak, aztan a nap folyaman mar nem" - Dettó a Balkánon. Bemennek 8-ra a munkahelyre, kávéznak, majd 10.00 körül kimennek a városba kávézni, aztán ebéd után kicsit visszamennek a céghez, de pontban 16.00 órakor lecsúsznak a Brontosaurus nyakán, mint Frédi, és irány a kafana... :-)

Etniez 2021.04.12. 22:56:09

2x voltak spanyol szomszédaim, ellenségeimnek sem kívánom.
Heti 4-5 tivornya, ivászat és állandó füvezés, néha keményebb.

Weißkopf 2021.04.12. 22:56:09

@kewcheg: Ha már nevek: Cortèz helyesen Cortés, Kolombusz helyesen Kolumbusz (spanyolul Colón). Autógyártás: nekem 7 évig volt egy Spanyolországban készült Opel Corsám, nem volt ez idő alatt komoly bajom vele.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása