oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. március 05. 06:30,  Íratlan nyelvi szabályok 74 komment

2021. március 05. 06:30 Határátkelő

Íratlan nyelvi szabályok

Minden nyelvnek megvannak a maga íratlan szabályai, és ezek között bizony néha nem is olyan egyszerű kiigazodni. Még akkor sem, ha valaki már hosszabb ideje ott él. Mi több, néha a helyiek között sincs egyetértés abban, hogy mikor mit használjanak.

udvozles_foto_pexels_com.jpg

Klasszikus eset a franciában a bonjour és a bonsoir közötti váltás. Elsőre persze furcsának tűnhet, de még a bennszülött franciák között sincs egyetértés abban, meddig köszönjünk bonjourral és mikortól bonsoirral. (Magyarra talán Jó napottal és Jó estéttel lehet fordítani, de ennél bonyolultabb a helyzet.)

A kérdés olyannyira bonyolult, hogy a franciák egy része szerint a váltás egy bizonyos órához (vagy inkább napszakhoz) kötődik, míg mások szerint évszaktól is függ, míg egy harmadik csoport a szövegkörnyezet jelentőségére esküszik.

A dolog annyira nem vicc, hogy pár éve a tekintélyes Le Figaro egy egész cikkben próbált választ találni a kérdésre (nem akarjuk lelőni a poént, de szerintük a váltás délután fél 6 és 6 között jön el).

Megfejtések

A francia Local más módszert választott és inkább megkérdezett arról, mit gondolnak. A 27 éves mérnök, Angeline szerint például a váltás az évszaktól függ.

„Nyáron, amikor a nap későn nyugszik, nagyjából este 8 körül kezdem használni a bonsoirt, míg télen 6 körül, mert akkor kezd sötétedni” – mondta.

A 21 éves Rosine ezzel szemben úgy vélte, ez sokkal inkább szokás, mint sötétedés kérdése: „Ami engem illet, én 6 óra körül váltok, függetlenül az évszaktól”.

A gyermekgondozóként dolgozó 55 éves Micheline is egyetértett vele: „Nekem függetlenül az évszaktól 6 óra a váltás, mert ekkor kezdődik az este, általában ekkor kezd lemenni a nap.”

Ha ez nem lenne elég, ott van a 27 éves kereskedelmi ügynök Daniella, aki egy harmadik elmélettel állt elő. Ő például a vacsoraidőhöz köti, ami nála este 7 óra.

Barátnője, a 29 éves Sofie viszont azt mondja, a bonsoir a munka befejezésével, azaz 5 - fél 6 körül indul, ő onnantól így köszön.

Bonsoir, honnan jöttél?

És igen, lehet még fokozni, mert a 48 éves, tanárként dolgozó Benjamin szerint regionális különbségek is vannak. Ő például Franciaország délnyugati részéből származik.

„Én Quillanból származom, ahol délig járja a bonjour és utána már a bonsoir jön” – mesélte, hozzátéve, hogy ez a szokás néha alaposan összekeveri a párizsiakat.

„Előfordul, hogy délután 2-kor bonsoirral köszönök valakinek, aki bután néz rám, mint aki nem érti, miért mondom neki ezt. Ahonnan én származom, ott viszont ez a szokás” – tette hozzá.

A leglazább megoldást az a csoport jelenti, akik úgy döntöttek, hogy nem érdekli őket ez az egész bonjour-bonsoir vacakolás.

„Őszintén szólva, én állandóan bonjourral köszönök, reggel, délután, este. Szerintem még soha nem használtam a bonsoirt” – mondta például a 31 éves banki alkalmazott Rayan.

Mit tegyünk külföldiként?

Mindez külföldiként persze még bonyolultabb lehet (persze nézhetjük onnan is, hogy tulajdonképpen nem tudunk tévedni…), különösen mert itt már belépnek a kulturális különbségek is.

„Az Egyesült Államokban azt tanultam az iskolában, hogy a reggel délig tart, aztán 16 óráig délután van, 20 óráig este és utána pedig éjszaka” – mondta a 21 éves, Párizsban tanuló Abigail.

Nekünk a legjobban mégis a 23 éves holland Farah megoldása tetszik, aki egész egyszerűen lemásolja a helyieket. „Én akkortól használom a bonsoirt, amikor nekem is így köszönnek”.

Egyszerű, nem?

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nyelv Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr616450546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.03.05. 07:30:53

Történik valami, ha valaki jó napottal köszön reggel 7-kor vagy jó reggelttel délelőtt 10-kor? Kb. hasonló jelentőségűnek tűnik ez is.

Hari Seldon 2 2021.03.05. 07:44:22

Többnyire én is este hatig köszönök bonjour-ral.
- de mondjuk például nyáron, amikor 10-ig világos van, és gyakorlatilag "észerevehetetlen" az este és az ember kevésbé figyeli, vagy ha még dolga van a városban, a boltba pénztárnál simán használom tovább.

fhdgy 2021.03.05. 09:46:05

Velem is többször előfordul, hogy délelőtt 10-11 óra körül is Jó Reggelt-tel köszönök.

Aztán hirtelen hozzáteszem, vagy inkább Jó Napot.

Mindez magyarul, Magyarországon.

Ha valaki hajnalban kel, akkor neki 7-kor már jó nap van, neki jogos a Jó Napot! Ha 10-kor kel, akkor még Jó Reggelt van 11-kor is! -:)

Hogy hogyan köszön az ember, másodlagos. A lényeg a köszönés.

Bajorországban nem nagyon van "Guten Tag!".

Amikor mi Jó Napot mondanánk, ők azt mondják, hogy Mahlzeit!

Egyébként ez univerzális szó!

Az étkezés megkezdésekor is használják, Jó Étvágyat jelentéssel.

A végén is, Egészségedre!, Egészségünkre! értelemben.

Munkaidő végén az elmenő kolléga is többféleképpen köszön:

Tschüss! A válasz vagy Tschüss vagy Ciao.

Ha úgy köszön el, hogy Ciao, akkor a válasz Tschüss!

Úgy is köszönnek vissza az elmenőnek, hogy Abendsfeier. Ez szó szerint valami esti ünnepet jelentene, de itt kb. Jó Pihenést!

fhdgy 2021.03.05. 09:59:47

@fhdgy: Guten Morgen! helyett gyakran csak Mooorgen! van. Álmosan, morcosan elmormogva.

A Guten Morgen! helyett gyakran van Moin Moin! is. Kb. Szia!

Most kicsit utána néztem, azt írja az Internet, hogy észak német.

Én dolgoztam északon is, de Bajorországban többször hallottam.

arncht 2021.03.05. 10:18:20

@fhdgy: a mahlzeitet ausztriaban az ebedido korul hasznaljak, vagy etkezesnel.

Herr Géza 2021.03.05. 10:19:32

A legszebb a hajdani NDK volt: a vonaton a fülke ajtaját néhány perccel éjfél után feltépő német vámos/határőr következetesen guten Morgen-t köszönt, ha éjfél előtt jött, akkor guten Abend volt. Mire jó a poroszos/kommunista/katonai drill... :)

fhdgy 2021.03.05. 10:49:04

@Herr Géza: Jobb lett volna az "Ébresztő fel!"?

Bár az lett volna az igazi poroszos!

nyuszigonosz 2021.03.05. 10:51:18

@fhdgy:
A Mahlzeit ebédidöben köszönés.
A Feierabend - ( nem Abendfeier :-) ) az meg a munka végét és az azzal kezdödö szabad idöt akármit jelent. Schönen Feierabend és hasonlóan köszönnek el népek a munkahelyröl. Vagy eygszerüen azt mondják, hogy Tschüss. Vagy Ciao, vagy ha frankok ( Nürnberg és nagy környéke) akkor meg: Adé.

Amúgy meg az összes köszönési forma Bajoroszágban is természetesen van a Jó reggel-töl a Jó napon keresztül a Jó estéig, meg az Adjon isten is.

Grüß Gott vagy Hallo akármelyik napszakban, mint írtam a Mahlzeit kajaidöben, Schönen Feierabend a meló végén.....

Szerintem a legjobb az észak németeknél és frízeknél : Moin.
A Moin az reggel/napközben/este és akármikor a komplett köszönési forma.
Amikor valaki Moin-Moin-t mond, az már szószátyár ott. :-)

fhdgy 2021.03.05. 11:06:13

@nyuszigonosz: Az Abendsfeier-ért elnézést, már kopik az emlékezetem, kösz a javítást.

A Mahlzeit kb. 10-től kettőig, háromig dívott.

Guten Tag-ot bajortól nem nagyon hallottam. Az elején én Guten Tag-ot mondtam, furcsán néztek rám. A Grüss Gott! tényleg mindent visz. Annyira megszoktam, hogy mikor északra kerültem, se tudtam róla leszokni. Ott ezért néztek rám egy kicsit furcsán.

Biztos elkönyvelték, hogy hülye magyar Bajorországból! -:)

Herr Géza 2021.03.05. 12:45:34

@nyuszigonosz: “... vagy ha frankok ( Nürnberg és nagy környéke) akkor meg: Adé.”
No akkor a svábokat se hagyjuk ki: itt az Adé, a Tschüss Adé, sőt az Adéle ( a “-le” a helyi kicsinyítő képző, ld. Weckle, Päckle, Täschle, Briefle, stb.... ) az alap, az Auf Wiedersehen-nel rögtön migri vagy :) Bármi más is lehet még elköszönés, pl. a Mach’s Gut, ill. inkább “Machs Jut”, (Auf) Wiederschau’n, etc., ill. ezek kombinációja. Az biztos, hogy az Auf Wiedersehen-t hallod a legritkábban.

Herr Géza 2021.03.05. 12:49:06

@nyuszigonosz: “a Feierabend - ( nem Abendfeier :-) ) az meg a munka végét és az azzal kezdödö szabad idöt akármit jelent. “
Magyarul fájront... :)))

kardio1 2021.03.05. 13:33:00

@fhdgy: a Tschüss az porosz, nem bajor.

Egyébként meg: bonsoir kb. 6 után.

fhdgy 2021.03.05. 14:17:20

@kardio1: Sehol sem írtam, hogy bajor, csak annyit, hogy Bajorországban használják!

fhdgy 2021.03.05. 14:39:35

@Herr Géza: Azt addig nem gondoltam, hogy a fájront a Feierabend-ből származik.

Azt gondolkodás nélkül elfogadom, hogy egy csomó német szót elferdítve használunk, így a feier-ből simán lehet magyarban fájr.

Hogy azt ont miből ferdült, nem tudom elképzelni sem, nehezen tudom ráfogni, hogy az Abend-ből.

De igazad van, tényleg abból származtatják.

A nyelv, a nyel logikája tényleg bonyolult, de talán ettől szép!

Csodabogár 2021.03.05. 18:15:19

@fhdgy: Igen, Hamburg és környéke. Viszont van ahol egész nap csak így köszönnek.Erről aztán rögvest kiderül, hogy ők északról valósiak.

Csodabogár 2021.03.05. 18:19:31

@Herr Géza: Ez az Adele Stuttgartban anno az agyamra ment.
Valahol köszöntek Servus-al is, de ki emlékszik már rá?

kardio1 2021.03.05. 19:14:22

@fhdgy: nem is arra gondoltam, hogy te írtál ilyet. Bajorok mondták azokra, akik Tschüsst használtak, hogy poroszok, nem kevés megvető éllel.

nyuszigonosz 2021.03.05. 19:32:34

@kardio1:
Pedig használják a bajorok is a Tschüss-t. :-) Szinte mindenki. Söt: van a tschüssi is. Na meg egy humorista kedvenc elköszönése a Tschüssikowski. :-) Bajor humorista. :-) ( Urban Priol)

A mai Tschüss, az valamikor Észak Németországból jött.

@Csodabogár: Most is köszönnek Servus-al, Bajorországban is.

kardio1 2021.03.05. 19:38:37

@nyuszigonosz: biztos észak-bajorok használják :)

nyuszigonosz 2021.03.05. 19:43:39

@kardio1: Is. :-) De nemcsak azok. :-)

kardio1 2021.03.05. 20:02:30

@nyuszigonosz: látod, így korcsosul el az emberiség: már a bajorok is poroszul köszönnek ;)

SzZoole 2021.03.05. 20:03:01

@nyuszigonosz: a szervusz/szerbusz/szerusz Nyíregyháza és környéken egy elterjedt köszönési forma volt. Nem is tudtam, hogy német eredetű szó eredetileg :-)

kardio1 2021.03.05. 20:04:47

@nyuszigonosz: egyébként a hozzászólásokból az is látszik, hogy kevesen tudnak franciául : eredetileg a bonjour-bonsoirtól indultunk.

nyuszigonosz 2021.03.05. 20:16:12

@kardio1:
Igen eredetileg onnan indult a poszt: mondjuk én amennyit olyan helyen voltam, ahol franciául köszönnek a népek és velük együtt ott én is ( mint turista mindig) napközben a bon jour volt és estefelé meg a bon soir. Nem volt annyira összetett :-)
Nem okozott sosem problémát, mikor hogyan kell köszönni. :-)

nyuszigonosz 2021.03.05. 20:17:31

@SzZoole: Nem tudok róla, hogy a szó német eredetü lenne, nem is fogok most ennek utána nézni, fene tudja, nem is fontos.

Használják sokat, sok nyelven, így könnyen érthetö. :-)

SzZoole 2021.03.05. 20:18:54

@kardio1: Madame et Monsieur lökapadon, madame visít de tűr :-)

fhdgy 2021.03.05. 21:27:43

@SzZoole: Amennyiben a németek latinok, akkor igen!

SzZoole 2021.03.05. 21:30:06

@fhdgy: a latin eredetéről sem tudtam :-)

fhdgy 2021.03.05. 21:40:46

@SzZoole: Nem sokat, de tanultam egy kicsit latinul. Dicsekedni nem dicsekednék vele, de sokszor jól jön, hogy legalább az alapszót tudja az ember.

Például a szervusz meg a szerver egy tőről fakad.

SzZoole 2021.03.05. 21:57:57

@fhdgy: oh én csak hat elemivel tudok dicsekedni, két első és négy második :-)))

gabors 2021.03.05. 23:11:00

Milyen hogy a "Hi How are you?"-t vagy a a "Hogy vagy/van?"-t akar mikor lehet mondani meg akkor is ha kurvara nem is erdekel hogy hogyan is van az meg plane miert ?

fhdgy 2021.03.06. 00:44:29

@SzZoole: Faiskolába nem jártál? Én oda is jártam!

Van nekem ez meg az, meg négy ostoba! Én nyeretem?

SzZoole 2021.03.06. 08:18:34

@fhdgy: te nyertél, ostobák között védtelen az ember, amúgy sem vívók szellemi csatát fegyvertelen emberekkel :-)))

Tromfot rá, végy felveszed :-))

fhdgy 2021.03.06. 08:53:24

@SzZoole: Egye fene, felveszem, de rögtön el is dobom!

Nem vagyok diliflepni ( diploma ) őrült. Sok, kevés iskolával rendelkező embert ismerek, akiket tisztelek a tudásukért.

Kettő konkrét eset: A 80-as, 90-es években volt egy hétvégi telkem. Az egyik szomszédom akkor annyi idős volt kb. mint most én ( hogy rohan a világ ). Iskolázatlan, falusi parasztember volt.

Ennek ellenére nagyon jó volt vele beszélgetni, mert nagyon sokat tudott a világról és, és mondhatom, hogy bölcs dolgokat hallottam tőle.

Aztán van kettő barátom, ők egymással is barátok. Az egyik asztalos, a másik matematikus, mind a ketten nyugdíjasok.

A matematikus barátom tényleg okos, de az asztalos barátom bizonyos dolgokban bölcsebb! Ennyi!

A tanulság részemről annyi, hogy viszonylag kevesebb tárgyi tudással van, lehet nagyon normális gondolkodás.

A fordítottja is létezik, nem is tudja valaki a diplomái számát, de óriási katyvasz van a fejében.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne tanuljon valaki, az soha sem árt, de a diploma önmagában nem biztos, hogy jelent valamit.

SzZoole 2021.03.06. 09:12:18

@fhdgy: igen, az élet iskolája sokszor erősebb “diplomát” ad mint bármely neves iskolában letett diploma, de visszafelé is érvényes :-)

fhdgy 2021.03.06. 09:19:14

@SzZoole: Jó, akkor maximálisan egyetértünk!

Most megyek, gyönyörködöm a kecskéimben. Ma megellett az utolsó is. Összesen 12 szép kis kecske lett, nagyon örülök neki.

SzZoole 2021.03.06. 09:30:12

@fhdgy: jaj azok nagyon aranyosak tudnak lenni, meg mókásak ahogy ugra-bugrálva játszanak :-)

SzZoole 2021.03.06. 09:38:24

@fhdgy: egy pár fotót tehetnél fel róluk :-)

fhdgy 2021.03.06. 13:37:01

@SzZoole: Ha adsz privátban egy e-mail címet, akkor küldök!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.03.06. 16:21:18

@fhdgy: ez igy van :) servus humillimus -bol jott az alazatos szolgaja, ami a latin forditasa. En gimiben latint tanultam, es bar a nyelvet mar nem beszeljuk termeszetesen, de a latin a kesobbi nyelv tanulasnal (angol) es az altalanos muveltseghez is sokat adott nekem.

Kedélyes Paraszt 2021.03.06. 17:16:51

Szerintem amúgy a posztíró kicsit túltolta. Ez egy teljesen hétkoznapi téma(?) minden olyan nyelven, ahol a különböző napszakokban másképp köszönnek. De valójában nem is téma, mert ezt senki nem veszi észre. Illetve csak abban az esetben, ha nagyon eltérő két ember bioritmusa, amire itt valaki már korábban rávilágitott. Nekem, ha 9-kor jó reggelt köszönnek, akkor csak mosolygok a nemlétező bajszom alatt, hogy na, ez is későnkelő. Én ugyanis minden nap 6 előtt kelek, ha nem 5 előtt. Úgyhogy nekem 9-10 körül már eltelt a fél napom :) Cserébe persze, nem éjjel 11-kor fekszem. Kinek ez, kinek az jön be. Nálunk nagyjából a jó reggelt, jó napot, jó estét, jó éjt köszönéseken kivül más forma nem igazán kötődik napszakhoz. De hogy ezeket órához kellene igazitani? Na itt van túltolva a cikk.

SzZoole 2021.03.06. 17:37:10

@Zsuzsi65: nekem ezt szokták mondani; persona non grata, nem is értem miért......:-)))

SzZoole 2021.03.06. 17:55:11

@Zsuzsi65: yep, time to shine, but the truth is I'm wisecracking :-)))

dikusz. 2021.03.06. 19:27:48

@SzZoole: Olyan valaki nincs is.:)))

SzZoole 2021.03.06. 19:31:39

@dikusz.: óh dehogy nincs, egy páran a pokolba kívánnak :-))

fhdgy 2021.03.06. 21:00:19

@dikusz.: Kérek egy e-mail címet és holnap küldök!

Ha nem érkezne meg, mondjuk du. 3-ra, akkor kérek figyelmeztetést, mert már szenilis a bácsi!

dikusz. 2021.03.07. 08:13:24

@fhdgy: Ha elfelejtem küldeni, akkor én is szenilis vagyok...:)))

fhdgy 2021.03.07. 08:22:32

@dikusz.: Háááát, mindenki döntse el maga! Egyébként mit nem kellene elfelejteneeeed? -:)

dikusz. 2021.03.07. 08:39:27

@fhdgy: Már nem is tudom....
Egyébként az e-mail címet elküldeni nem kellene elfelejtenem.:)

dikusz. 2021.03.07. 08:42:03

@SzZoole: Gondolom nem nagyon érdekel, hogy kik kívánnak pokolba.

SzZoole 2021.03.07. 08:57:00

@dikusz.: már voltam ott, is :-)))

fhdgy 2021.03.07. 08:59:33

@dikusz.: Tényleg, ha valaki megkér engem valamire, ami nem azonnali feladat, akkor mindig mondom, hogy, jó szóljon, mert már szenilis a bácsi! Aztán hozzáteszem, hogy miért is kellene szólnod, már nem emlékszem. Jó nevetés a vége.

Igazából, nem érzem még magamat szenilisnek, de vannak gondjaim.

Több mindent csinálok, ami vagy elvonja a figyelmemet vagy agyilag úgy kiszipolyoz, hogy a kívül álló számára már szenilitásnak tűnhet.

Pl. a kecskék. Fizikailag nem nehéz dolog, de pl. az ellési időszak mindig nagyon megvisel. Idén az első ellés február 9.-én volt, az utolsó most pénteken, tehát majdnem egy hónap. Volt már, hogy majdnem dupla volt ez az időszak.

Előfordul, hogy nem szopik rendesen a kis kecske, mert nem tud vagy az anyja nem hagyja. Most is volt egy ilyen, de szerencsére tegnaptól már nagyon ügyes. Naponta hatszor kell ilyen esetben szoptatni. A legrosszabb, hogy este 11 körül is, mire lefeküdtem, éjfél. Én pedig még fejlődő szervezet vagyok, nekem nagyon sok alvásra van szükségem. Kibillenek a napi jó kis ritmusomból és felborul minden, napközben holdkórosként bóklászom.

Megvolt az idei utolsó ellés is, most már minden rendben van. Óriási kő esett le a szívemről.

A nyugalom mindig csökkenti a szenilitásomat.

Jaj, miről is beszéltem?????

fhdgy 2021.03.07. 09:00:24

@SzZoole: Tőled még nem kaptam e-mail címet.

SzZoole 2021.03.07. 09:02:07

@fhdgy: tegnap délután kuldtem, lehet elakadt valahol, de újra küldöm.

fhdgy 2021.03.07. 12:34:19

@dikusz.: @SzZoole:

@SzZoole: valami zavar van az erőtérben, mert még mindig nem kaptam meg!

Felraktam a szerveremre, remélem eléritek.

Ilyenre még soha nem használtam a szerveremet, kipróbáltam, működik, ennek ellenére lehet, hogy fellép valami gubanc.

Kérlek benneteket jelezzetek vissza, akár jó, akár rossz volt!

Tehát a link, ahol ( remélhetőleg ) eléritek:

amifound.com/kecskek/

SzZoole 2021.03.07. 12:44:22

@fhdgy: azt az e-mail címed nézd meg amivel ide a bloghoz regisztráltál, én arra küldtem üzenetet.

A link működik. A kis gidák nagyon cukik :-)

fhdgy 2021.03.07. 13:00:02

@SzZoole: Szerintem a gond nálad van, mert dikusztól megkaptam.

Örülök neki, hogy tetszenek.

Annak is örülök, hogy működik, mert ilyet még tényleg nem csináltam. Bonyolultabb dolgokat igen ,de ilyet nem.

Végül is qrva egyszerű volt, de amit nem próbált az ember, azt nem próbálta.

SzZoole 2021.03.07. 13:13:41

@fhdgy: kuldtem még kettőt, az átment?

SzZoole 2021.03.07. 13:18:20

@fhdgy: megpróbálnál te kuldeni egyet legyszives?

SzZoole 2021.03.07. 13:23:04

@fhdgy: megkaptam, válasz ment :-)

fhdgy 2021.03.07. 13:23:52

@SzZoole: Töröm az agyamat, de nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik, hogy bizonyos esetekben, ha tárgyban vagy a tartalomban ékezetes karakterek voltak, akkor gubanc volt. Ez kb. 2-3 éve volt.

fhdgy 2021.03.07. 13:26:14

@SzZoole: e-mailben is válaszoltam!

SzZoole 2021.03.07. 13:30:56

@fhdgy: a blog.hu-n keresztül küldött üzenetek mindig azt igazolták vissza, hogy az üzenet sikeresen elküldve, szóval nem értem.

De ha jól emlekszem novemberben is váltottunk üzenetet, fotókat kértél, akkor sikerült.

fhdgy 2021.03.07. 13:42:57

@SzZoole: Az Ámítástechnika útjai kifürkészhetetlenek és egyre inkább okkult tudomány. Ez vicc!!! A frászt, azt akartam írni, hogy NEM VICC!!!

Én ezért aggódtam az előbb kicsit, hogy az egyszerű dolog sem garantált, hogy működik.

Mindent, még a holtbiztos dolgot is le kell tesztelni.

Ezt pártunk, kormányunk, führerünk és az egész bagázsa bebizonyította, hogy nem tudja.

Csütörtök, pénteken qrva nagy blamázs volt, hogy 74 ezer embert akartak a hétvégén oltani, aztán lett egy kis "szinkronizációs hiba".

Micsoda eufemizmus egy hatalmas szakmai sz.rra!

dikusz. 2021.03.08. 11:38:27

@fhdgy: Nem azért a két fillérért, és nem gond (ha nem, akkolr nem), csak kíváncsiságból kérdezem: nálam is adminisztrációs hiba volt?

fhdgy 2021.03.08. 11:45:35

@dikusz.: Ahogy írtam @SzZoole-nak tőled megkaptam a privát email-t.

Feltettem kettő videót is, az egyik valami 60 mega volt, a másik több mint 80.

A képek is általában 6 mega körüliek voltak. Így összesen több mint 150 mega jött volna ki, ez már akkora, hogy nem e-mail küldésre való.

Ezért döntöttem úgy, hogy inkább felteszem egy szerverre.

tulapruton 2021.03.09. 22:39:48

Erre jó az orosz здравствуйте. Teljesenn időfüggetlen, ami egy 11 időzónára kiterjedő ország esetén nem utolsó szempont. Egyszer olvastam egy helyi Grétsy Lászlónak az eszmefuttatását, amelyben telefonos vagy on-line kommunikációban kimondottan ajánlja a jó reggelt/jó napot/jó estét helyett. Elvégre, ha valaki Izsevszkből délben telefonál valahova, akkor a vonal másik végén lehet Irkutszkban délután, Kamcsatkán este, Moszkvában délelőtt, Kalinyingrádban reggel.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása