oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. november 27. 06:30,  Provence-i pillanatkép 7 komment

2020. november 27. 06:30 Határátkelő

Provence-i pillanatkép

Volt egy időszak az elmúlt másfél évtizedben, amikor Provence hihetetlen népszerűségnek örvendett, némi bor és mámor kapcsán. (Peter Mayle könyvéből 2006-ban készült nagy sikerű film.) A lelkesedés persze azóta némileg csökkent, a hely szépséges és vonzereje azonban (miként az Steve posztjából kiderül) szerencsére nem.

cim_313.jpg

„Pár éve tíz napot töltöttünk Franciaországban. Egy hetet Lyonban és négy napot Aix en Provence-ban. Az utóbbi városról szeretnék írni. A nagy sebességű TGV-vonattal érkeztünk. A következő megálló, Marseille, csupán 30 km-re van innen.

vasut.jpg

A TGV megálló a városon kívül van, hasonlóan egy repülőtérhez. Innen busszal mehetsz be. A régi pályaudvarnál tesz le. Ez még mindig működik, a helyérdekű vasutakat szolgálja.

ter_1.jpg
Egy kis séta bőröndöddel, amíg a forgalmas Place de Gaulle-hoz érsz. Innen kis elektromos járatokkal, 1 EU-ért fejenként, be lehet menni a régi városba. A régi város le van zárva a forgalomtól, kivéve a szállításokat.

Mi itt egy lakást béreltünk az interneten. Az egyik legszebb (háromszög alakú) kis téren volt, a neve Place des Trois Ormeaux. Címünkhöz megérkezvén, nekem először el kellett gyalogolnom a címre, ahol a kulcsot tartották.

ter_2.jpg

A lakás tulaja egy Houstonban dolgozó valaki volt, akinek az anyósa helybeli. Nejem beült a kis kávézó kinti asztalához, kofferestül, én meg a leírás szerint elballagtam a kulcsért.

A lakásunk egy több száz évvel ezelőtt épült ház második emeletén volt. Ablakai a térre nyíltak. Az ablakból jól meg lehetett figyelni a kis macskaköves teret és az ott lezajló életet. A közepén egy szökőkút volt. A már említett kávézón kívül, pont alattunk, volt egy ínyenc kaja és minőségi bor árus. Neki is voltak asztalai a téren. A kliensek órákig ültek itt.

ter_3.jpg

Reggelente kapucsínók és süti mellett üldögéltek, később ezeket az ebédelők váltották fel. Jó pástétomot vagy libamájat ettek finom péksüteménnyel, bor vagy pezsgő kíséretével. Az ebéd sokszor belenyúlt a délutánba, senki sem sietett. Ezt este vacsorázók követték.

A város láthatóan prosperál. Feltételezem a rendszeresen (Angliából, Németországból és Skandináviából) ide járó sok tehetős nyugdíjas is segít ebben. A kellemes éghajlat és a város és környezetének szépsége vonzza őket.

Emellett, gondolom, sokat köszönhetnek a jól menő marketing állását feladó angol Peter Mayle-nak, aki Provence-ba települt Londonból és számtalan népszerű könyvet írt az itteniekről. Könyveit biztosan ismeritek, az első nagy siker az Egy év Provence-ban volt.

utca_11.jpg

Aix en Provence-nak 150 ezer lakosa van. A múltban fontos város volt, de még ma is Provence megye fővárosa. Az óváros ideális sétára. Elsősorban sok szökőkútjáról híres, de szintén nevezetesek a reneszánsz paloták és a gazdag templomok. Megemlítem a virágpiacot is, ami a legforgalmasabb szombaton délelőtt.

A város szülötte a neves festő, Paul Cézanne. Menj el a város főutcájára amit Cours Mirabau-nak hívnak. Egy széles párizsias sugárút, platánfákkal szegélyezve. Nézd meg, hol kávézott Cézanne jó barátjával, Émile Zolával. A kávéház neve (illően), Deux Garconnes.

ter_4.jpg

Cézanne műterme sincs messze, egy kellemes séta az óvároson kívüli dombhoz. A ház ma múzeum, ahol mindent érintetlenül hagytak. Nem szabad elfelejteni a magyar származású absztrakt festő, Vásárhelyi Győző (itt Victor) múzeumát sem, amit Fondation Vásárely-nek hívnak.”

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7216302466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2020.11.27. 07:35:39

Nem a poszthoz, hanem a bevezetöhöz szeretnék hozzászólni:

" Volt egy időszak az elmúlt másfél évtizedben, amikor Provence hihetetlen népszerűségnek örvendett, némi bor és mámor kapcsán. (Peter Mayle könyvéből 2006-ban készült nagy sikerű film.) A lelkesedés persze azóta némileg csökkent,..."
-így a szöveg.

Hát nem csak az elmúlt másfél évtizedben látogatták sokan Dél Franciaország ezen részét, elötte is, és nem, nem csökkent a lelkesedés, olyannyira nem, hogy évente kb. 11 millió oda látogató van csak arrafelé, és ezek "csak " azok, akik ott is szállnak meg, még több az átutazó, akik megnéznek ezt-azt és mennek tovább.

Nekem nagyon tetszett minden alkalommal, amikor arra jártam, csodás hely.

Hari Seldon 2 2020.11.27. 08:06:29

Provance valóban nagyon szép, de juniustól nagy a hőség, legalábbis számomra.

Hari Seldon 2 2020.11.27. 09:17:13

Provence széle még éppen Avignon, az is nagyon szép és Aix-től kb 60-70 km-re van.

Golf2 2020.11.27. 09:45:39

Üdítő képek,sehol 1 maszk.

Hari Seldon 2 2020.11.27. 21:29:59

Steve elég régen járhatott Aix-ben, mert ezt a típusú TGV szerelvényt már legalább 15 kivonták a forgalomból.

kardio1 2020.11.28. 10:45:29

Provence: végre vki nem Provance-nak írja ! Mindenesetre ilyen nevű megye nincs, Aix-en-Provence Bouches-du-Rhône megyében van, annak sem a székhelye, mert az Marseille.
Cours MirabEau az, meg Café des Deux Garçons helyesen. A garçon fiút jelent (meg pincért is lehet így az asztalhoz hívni), ezért nőnemben nehezen lenne értelmezhető a szó...

fusik 2020.11.29. 15:11:24

Itt lakom és dolgozom 1-2 éve :). A képek kicsit régiek, mert a platánokat kivágták valami betegség miatt a Cours Mirabeau-n (utolsó előtti kép) kb 2 éve. A város kifejezetten jómódú (az ingatlanárak itt az egyik legmagasabbak franciaországban, Párizs az messze a legdrágább, de Aix drágább, mint Nizza, és valahol Lyon környékén van a 2. helyen). Azonkívül diákváros is. Én bevallom Marseille-t talán jobban szeretem.
A hiresebb Les Deux Garcons kávézó épülete totál kiégett 1 éve, úgyhogy jelenleg egy építési terület.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása