oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. június 03. 06:30,  Tíz svájci tabu, amit soha ne szegj meg 57 komment

2020. június 03. 06:30 Határátkelő

Tíz svájci tabu, amit soha ne szegj meg

Ha van ország, amivel kapcsolatban sokszínűsége miatt nehéz általánosítani, az Svájc: több nyelv, több kultúra és akkor még nem beszéltünk a város-vidék, fiatal-idős különbségekről. Mégis akadnak olyan dolgok, melyeket Svájcba költözve vagy akár csak oda látogatva érdemes szem előtt tartanunk.

svajc_vonat_foto_pixabay_com_andischatz.jpg

1. Csitt, csak csendben

Vannak országok, ahol senkinek a szemöldöke sem emelkedik meg, ha valaki például hangosan beszélget a mobilján a kávézóban vagy valamilyen tömegközlekedési eszközön.

Svájc nem az az ország, ott nem nézik ezt jó szemmel. A legjobb, amit tehetünk az, hogy alkalmazkodunk a körülöttünk zajló többi társalgás hangerejéhez – azzal biztosan nem lövünk mellé.

2. Csak semmi bizalmaskodás

A svájciak kifejezetten hivatalosak tudnak lenni. A keresztnév a legtöbb helyen és helyzetben kifejezetten tabunak számít, nem csak az üzleti életben, de például az orvosnál vagy a munkahelyen is, mi több, a címek felemlegetését is elvárják.

Nekünk, magyaroknak ez nyilván kisebb kultúrsokk, mint mondjuk egy angolszász környezetből érkező határátkelőnek, aki ezt jóval meghökkentőbbnek tarthatja.

3. A formális és informális közti különbség

Ez a pont némiképp kapcsolódik az előzőhöz, különösen azért érdekes, mert a magyarhoz hasonlóan a németben, franciában és olaszban is van tegeződés és magázódás (szemben például az angollal, ahol a tegezést leginkább a keresztnév használata jelzi).

Nagyon figyelni kell arra, hogy lehetőleg senkit se tegezzünk le elsőre (igaz ez az éttermekben, bárokban, üzletekben egyaránt – márpedig Magyarországon is egyre jobban háttérbe szorul a magázódás). Ez alól kivételt talán csak a nagyobb városok fiatalsága jelent, akik ezt már kevésbé veszik szigorúan. Az idősebbek azonban könnyen a tiszteletlenség jelének vehetik.

4. Túlzott kitárulkozás

Svácjban szó szerint veszik azt, hogy a magánélet mindenkinek a magánügye, különösen igaz ez a munkahelyen. Legalább annyira tabu túl sok részletet megosztani a saját életünkről, mint sokat kérdezősködni.

Nyilván alakulhatnak úgy beszélgetések, hogy a magánéletre, családra terelődik a szó, akkor semmi gond, egyébként jobban járunk, ha maradunk az időjárásnál és a sportnál.

Magyarként furcsa lehet, de egy svájci munkahelyen a politika is általában tabunak számít, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy valakihez egészen közeli kapcsolatban vagyunk.

5. Pénzügyek

Svájc nem kivétel abban sem, hogy nem illik másnak a zsebében turkálni, és arról sem beszélni, hogy mi mennyit keresünk. (Egyébként személy szerint mindig meglepődöm azon, hogy ez egyáltalán miért kérdés – senkinek semmi köze hozzá.)

Nyilván nem ebbe a csoportba tartoznak (sőt!) az olyan alapkérdések, mint hogy mennyibe kerülnek bizonyos alapvető élelmiszerek, termékek, min és hogyan lehet a legtöbbet spórolni – olyannyira nem, hogy ezek a svájci mindennapok fontos részét képezik.

6. Bámulni szabad

Talán meglepő lehet a fentiek után, de Svájcban meglepő módon szokás megbámulni másokat. Így aztán ne lepődjünk meg, ha belépve egy helyiségbe, felszállva a buszra, villamosra ránk szegeződnek a szemek.

Ennek nem feltétlenül van bármilyen oka – nem tettünk semmi rosszat, nem vagyunk kifejezetten csinosak… egyszerűen csak megbámulnak kicsit. Ez nem számít durvaságnak vagy illetlenségnek.

Az már inkább, ha bizonyos helyzetekben nem nézünk a másik szemébe. Klasszikusan ilyen eset a pohárköszöntő vagy a koccintás. Ha már a koccintásnál tartunk, utána mindenképpen illik beleinni az italba, illetlenség anélkül letenni a poharat.

7. Késés

Ha Svájc, akkor pontosság. Nincs ezen nagyon mit magyarázni, abban az országban, amely egyebek mellett az óragyártásáról híres, nem illik késni és kész.

Különösen igaz ez a német ajkú részre, ahol feltételezik, hogy akkor érkezel meg valahova, amikorra azt tervezted, azaz ha öt percet késel, akkor nem azt fogják gondolni, hogy valami közbejött, hanem hogy direkt 5 perccel később akartál érkezni és az ő idejük kevésbé értékes, mint a tiéd.

Ez nem csak a munkában és az üzleti életben igaz, hanem a magánéletben is. Ha egy buli este 9-kor kezdődik, akkor este 9-kor kezdődik és nem fél 10-kor vagy 10-kor, miként az egyes országokban teljesen megszokott.

8. Ne kérkedjünk

A svájciak (különösen az idősebb generáció) nagyra értékeli a diszkréciót, különösen anyagi téren. Aligha értékelik nagyra az ízléstelen magamutogatást, a vezérelv inkább az, hogy minél gazdagabb vagy, annál kevésbé mutogasd.

9. Három puszi

Találkozáskor a három puszi majdhogynem kötelező rituálé, akkor is ha alig ismerjük a másikat. Egyes régiókban inkább a kettő dívik, de nagy bajt akkor sem kavarunk, ha hármat adunk.

Illetve adtunk, mert ugye érdekes kérdés, hogy vajon a koronavírus-járvány nyomán hogyan változnak majd meg ezek a társadalmi szokások.

10. Az ünnepelt viszi a születésnapi tortát

A dánokról szóló hasonló posztban már felmerült a kérdés. Ott az a szokás, hogy a munkahelyen nem téged lepnek meg tortával (ha egyáltalán), hanem tőled várják el, hogy vigyél egyet. Nos, Svájcban ugyanez a helyzet.

(A tíz pont forrása ez és ez a cikk volt.)

(Fotó: pixabay.com/andischatz)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2715736114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2020.06.03. 09:36:19

Akárcsak a dán szokások, a svájciak se lepnek meg. Feltehetően a még igen régimódi neveltetésemnek köszönhetem, hogy egy pillanatig se voltak viselkedési nehézségeim Svájcban. A 3 puszi az én kinti időmben még nem volt divatban.
Mikor haza költöztem, és azóta is vannak nehézségeim a megszólításokkal. Én tudom hogy kell, de sajnos sokaknak nehézséget okoz az udvarias megszólítás és beszéd.

Herr Géza 2020.06.03. 09:47:30

Nem kéne erőltetni ezt a vonalat. Már megint közhelyek gyűjteménye, ami még csak közhelyként sem igaz feltétlenül:

- “Találkozáskor a három puszi majdhogynem kötelező rituálé, akkor is ha alig ismerjük a másikat. ”
Hát nagyon nem...

- “Ott az a szokás, hogy a munkahelyen nem téged lepnek meg tortával (ha egyáltalán), hanem tőled várják el, hogy vigyél egyet. Nos, Svájcban ugyanez a helyzet.”
Nem várnak el tortát, meg úgy semmit. A szokás az, hogy ha születésnapod van, akkor te viszel (ha akarsz publikusan szülinapozni) valamit, ami lehet torta, de akármi más is, pl. szendvics, ropi, babgulyás, kaviár, stb. :D
Mellesleg ez a komplett DACH régióban így szokás.

- “ Talán meglepő lehet a fentiek után, de Svájcban meglepő módon szokás megbámulni másokat.”
Ja, mondjuk a falvakban megnézik az idegent (hol nem?), de a “szokás megbámulni másokat” szimplán hülyeség.

Ez meg jó vicc: “ Nagyon figyelni kell arra, hogy lehetőleg senkit se tegezzünk le elsőre (igaz ez az éttermekben, bárokban, üzletekben egyaránt – márpedig Magyarországon is egyre jobban háttérbe szorul a magázódás).”
Agybajt is kapok, ha akárhol is egy random étteremben/bárban/üzletben egy “unokám is lehetne akár” valaki csípőből letegez.

zuzzer 2020.06.03. 10:46:06

@Herr Géza: Igen, nkem se teljesen kóser a dolog. A három pusszancs az inkább a francia területeken elterjedt, de ismeretlenül csak a tinédzserek smárolnak.
A diszkréciót, pénzügyeket illetô pontok rendben vannak, bár én csak és kizárólag Magyarországon tapasztaltam, hogy érdemi kérdésnek veszik a vigéc, szava, hányvarjú, gyakorlatilag a « szevasz » meghosszabbításának számìtó udvariassági formulát.
A bámulós pontor nem fogom, senki soha se bámult még meg, udvariatlan dolog itt is.

arncht 2020.06.03. 11:05:42

osztrakoknal ugyanez pepitaban a maganelet/politika, es barmilyen megoszto tema tabu. x ev utan is ugyanugy nem ismeritek egymast, es ebedszunetben lehet megbeszelni az aktualis idojarast esetleg, hogy mi volt a moziban. az osszetartoero a csapatban kb zero, csak a fonokot kovetik (ez vhol jo, vhol nem).

arncht 2020.06.03. 11:08:01

az meg nem tudom hogyan terjedt el, hogy az angolok tegezodnek... epp ellenkezoleg - magazodnak - a tegezodes tunt el, csak kulonbozo eszkozok vannak a formalis es informalis kifejezesre. de az igealak a german magazodasnak felel meg.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.06.03. 11:40:37

@arncht:

Még az is lehet hogy csak a vendégmunkásokkal nem barátkoznak, nem?

Hari Seldon 2 2020.06.03. 11:48:12

@Herr Géza:
"Nem várnak el tortát, meg úgy semmit. A szokás az, hogy ha születésnapod van, akkor te viszel (ha akarsz publikusan szülinapozni) valamit, ami lehet torta, de akármi más is, pl. szendvics, ropi, babgulyás, kaviár, stb. :D
Mellesleg ez a komplett DACH régióban így szokás."

Sot, itt sem. Példàul pont most vitt be Mme Seldon egy adag, kis edes suteményt a szulinapjàra. Igy mindenki aki akar vehet belole formasàgok nélkul.
Persze, ettol még "lent délen" (délebbre mint a Loire, ha tudod kire gondolok) lehet, hogy màsképp van.

dikusz. 2020.06.03. 11:49:19

1. A szemöldöke megemelkedik, legfeljebb nem szól.A hangos beszéd amúgy is csak akkor tűnik fel, ha más beszél a mobilján.

2-3-8.Az IKEA tegeződik, itthon nem általános.

4. Itthon nem furcsaság a politizálás, hanem merészség...

5. Szerintem ez sehol nem szokás.

6. Meglepett, valóban. Mármint az, hogy Svájcban szokás megbámulni másokat. Ezt egy Svájcban élő mondta? Akkor lehet, hogy megbámulnák, ha egy tojástartó lenne a fején, úgy mint Kodelkánénak a Váci utcában.

7. Svájcban este 9-kor buli, ami ritkán zajlik néma csendben? Biztos sok van ilyen, és arról tényleg nem illik elkésni.

9. A három puszi már rég nem divat. Most az a legújabb a fiatalok között, hogy az öklüket érintik (nem ütik, és nem verekszenek) köszönéskor egymáshoz.
Ami viszont divatba jött a három puszi helyett, az egymás átölelése. Nem tudom honnan vették át, de ez zavaróbb, mint az itthon valóban szokásos két puszi, amit amúgy sem arcra adnak.

10. Szülinapot munkahelyen sosem szoktak tartani. Mostanában már névnapot sem nagyon. A családi szülinapnál pedig az ünnepelt kap tortát.
Itthon a gyerekeknél viszik túlzásba a tortázást, kisebb korban. Anyuka is rendel a gyereknek Barbisat, Verdásat, tízezrekért. Láttam olyan fotót baráti körben, ahol a kétéves gyerek három csicsás tortát kapott.

Hari Seldon 2 2020.06.03. 11:53:14

@zuzzer:
Igen, itt vannak a puszilokdàsok. - Remélhetoleg ezt a hulye szokàst a jàrvàny végre "ad acta" teszi.

Herr Géza 2020.06.03. 12:09:48

@Horthy Miklós cselédje: Há’ persze, felejtsd már el ezt a mantrát! Vazze, mindenre beugrik nálad. De maradjunk annyiban, hogy te sem vendég (a kutya se hívott), sem munkás nem igazán voltál Ausztriában. Akkor miről is próbálsz itt ugatni ? (Tudod: asztal alatti kutya, te magad tálaltad így az osztrák létedet...:D)

Herr Géza 2020.06.03. 12:12:22

@Hari Seldon 2: Csókoltatom (háromszor :D) Mme Sheldont a 18. szülinapja alkalmából! :)))

arncht 2020.06.03. 13:14:30

@Horthy Miklós cselédje: nem, egyaltalan nem ismerik egymast magyat mertekkel.

VPA 2020.06.03. 14:42:23

28 évet dolgoztam Ausztriában, a születésnap ott is ugyanúgy zajlik, az ünnepelt vendégeli meg a kollégákat.

nyuszigonosz 2020.06.03. 15:41:57

Jaj már megint ennyi butaság mint örök igazság iderakva. :-(

Hari Seldon 2 2020.06.03. 16:10:50

@Herr Géza:
Köszönöm, a fiatalasszony nevében is...

232323 2020.06.03. 19:14:48

ócska vót ez a cikk - mondom ezt svejcbül.

Herr Géza 2020.06.03. 19:21:13

@Hari Seldon 2: Pardon, excusez-moi (vagy valami ilyesmi...), már megint Sheldont írtam Seldon helyett... :D

Herr Géza 2020.06.03. 19:34:57

@232323: Megköszönnénk a mélyreható, tényfeltáró infóidat. Amúgy valóban ócska volt.

kolomparlole1114 2020.06.03. 19:43:32

"Ha Svájc, akkor pontosság. Nincs ezen nagyon mit magyarázni, abban az országban, amely egyebek mellett az óragyártásáról híres, nem illik késni és kész."

Én nem kések, hanem érkezek. :)

"Különösen igaz ez a német ajkú részre, ahol feltételezik, hogy akkor érkezel meg valahova, amikorra azt tervezted"

Höhö, ezek se láttak még BKV-t...

kolomparlole1114 2020.06.03. 19:43:33

"a magyarhoz hasonlóan a németben, franciában és olaszban is van tegeződés és magázódás (szemben például az angollal"

Dafuq? Az angolban CSAK MAGÁZÁS van. A You ugyanis a T/2 alak, az E/2 a Thou, ami az óangolban még megvolt, de ma már kihalt.

Szóval az angolok pont hogy nem tegeznek, hanem magáznak mindenkit. Nemtom honnan jött ez a népszerű tévhit hogy igen...

kolomparlole1114 2020.06.03. 19:43:33

"arról sem beszélni, hogy mi mennyit keresünk. (Egyébként személy szerint mindig meglepődöm azon, hogy ez egyáltalán miért kérdés – senkinek semmi köze hozzá.)"

Miért nem? Te nem szeretnél fizetésemelést kérni ha mindenki körülötted duplaannyit keres mint te? Ez a "legyél lúzer" elv olyan mint a kereszténység "dobd vissza kenyérrel" faszsága. A valóságban meg inkább kézigránáttal dobják vissza a követ.

Treff Bubi 2020.06.03. 19:43:33

A pontossághoz: mi a helyzet akkor, ha ha valaki túl hamar jelenik meg valahol? 8:45-kor már be lehet csöngetni ahhoz, aki 9-re hívott magához, vagy várjuk ki azt a pár percet?

Der Piefke 2020.06.03. 19:51:41

@zuzzer: Bizony: ezt a 3 puszit én sosem láttam-tapasztaltam Svájc német területein. Egyébként is: jelentős különbségek vannak a német, a francia és az olasz területek szokásai között, meg persze az sem mindegy, hogy egy appenzelli faluról van-e szó, vagy egy zürichi nagypolgári-bankár közegről.

@Treff Bubi: Bizony: ki kell várni - de ott téblábolni az ajtónál sem szokás. Pontosan kell érkezni és kész! Közép-európai ésszel felfoghatatlan az a kiszámíthatóság (és: kiszámítottság), amely Svájcra jellemző - és ez jelen van az utazások hosszának kiszámíthatóságában is.

nyuszigonosz 2020.06.03. 20:17:03

@Treff Bubi: Ha 09.00-re hívtak valahová, akkor nem 8.45-kor csöngetsz, hanem pontban kilenckor, és kész. Nem értem, hogy lehet ilyen kérdezni.

Mackósajt 2020.06.03. 20:52:44

Amennyire észrevettem Magyarországon is az a szokás, hogy név vagy születésnap alkalmával az ünnepelt visz be valamit munkahelyre. Legalábbis az eddigi munkahelyeimen mindenütt így volt. (Nem elvárás, de ha mégis hoznak valamit, azt az ünnepelt hozza.)

Késések: akkor én lélekben svájci vagyok. Bunkóságnak tartom, ha valami késik egy találkozóról, akkor is, ha teljesen kötetlen, magánjellegű. Bár speciel 5 perc még belefér (másoktól, magammal szemben magasabb az elvárás). Különösen megjegyzem, ha valaki késik, aztán egy teljesen átlagos közlekedésű napon ezt a közlekedéssel magyarázza (magyarán a késést hazudozással tetézi).

masada 2020.06.03. 20:52:54

Svájcban élek és nem bámuljuk egymást...mekkora baromság

Platonica 2020.06.03. 20:54:59

@kolomparlole1114: Mondjuk, az eredeti szoveg nem is azt irta, hogy csak tegezodes van az angolban:-x

Golf2 2020.06.03. 21:26:53

De sok svájci-magyar jött elő hirtelen...Saccolok 10-ből 8 IT-s?

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2020.06.03. 22:44:40

@Mackósajt: Te sem sokat éltél itthon, ha szerinted nem tud a hazai közlekedés mindenféle havária nélkül megdobni öt-tíz perc késéssel. Nem mondom, hogy soha senki nem hazudja ezt, de azért élből ezt feltételezni elég rosszindulatú.

kolompar lole 1116 2020.06.03. 22:44:47

@svajcineger: Sok néger Kovács és Kiss lakik arrafele... :)

room_101 2020.06.03. 22:44:51

Az hol van, hogy a klozettot nem szabad lehúzni éjjel egy társasházban, mert mehetsz miatta a bíróságra?

Treff Bubi 2020.06.03. 22:45:02

@nyuszigonosz: egyszerűen, beírod a kérdést, és megjelenik a kommentfolyamban.
De egy példa: ha én megbeszélem néhány barátommal hogy átugrik este meccset nézni, és 9-re szól a kezdés, fel tudok készülni időben ahhoz, hogy 8:45-kor ne nézzek összehúzott szemöldökkel arra, amelyikük korábban csöngetett be az ajtón. Mi történhet, meghallja, hogy még sül a popcorn a mikróban?:D

Herr Géza 2020.06.03. 23:28:51

@randomgenerator: “ nagy bajban lennék, ha barátokat kellene találni. Itt talán a fogalmat sem ismerik.”
De ismerik. Ha neked nem megy a barátkozás, a hiba csak benned lehet. Ebből indulj ki, gondolkozz mi lehet az ok, aztán vagy rájössz, vagy nem.
Amúgy barátilag tanácsolom a fentieket... :D

Herr Géza 2020.06.03. 23:30:15

@room_101: A bulvárlapok “városi legendák” rovatában.

nyuszmam 2020.06.03. 23:37:29

Lehet, hogy a fiatalok màr nem puszilkodnak, egyet sem, nem hogy hàrmat, de ez a szokas igenis létezik. De ami nekem a legfeltünöbb, az a kötelezö kézfogàs ( na jo, nem most, mielött bàrki belekötne!) és, hogy addig nem mennek tovàbb egy beszélgetésben, legyen az hivatalos, vagy baràti, mig pontosan nem tudjàk a màsik nevét. A bamulàs viszont egy nagy baromsàg! A svajciak nagyon diszkrétek, ha valami nem tetszik neki, akkor nem bàmul, hanem belemondja a pacekba, vagy kussol - ez a ritkabbik eset- de nem bàmul!! Amiröl viszont egyàltalàn nem esett szo, az az, hogy mindenki köszön. Persze itt sem a belvàrosra gondoltam, hanem pl. futok az erdöben, a tüdömet majd kiköpöm es köszöngetnek.:-) Illetlenség nem visszaköszönni, össze kell szedjem magam:-))

Herr Géza 2020.06.03. 23:40:15

@kolomparlole1114: “ Miért nem? Te nem szeretnél fizetésemelést kérni ha mindenki körülötted duplaannyit keres mint te? ”
Mi a farok közöd lenne hozzá, hogy körülötted ki mennyit keres? Úgy mégis? Nincs ikertestvéred, aki pont annyit tud, mint te, pont ugyanolyan elánnal húzza az igát, pont ugyanazt csinálja, stb., de dupla annyit keres.
Akkor miért is kéne “körülötted” mindenkinek ugyanannyit keresnie, mint neked?
Ha úgy érzed, hogy alul vagy fizetve, menj, reklamálj, támaszd alá az igényedet, de az tuti, hogy a létező legrosszabb érv az, hogy “de a Pisti/Sanyi/Béla is sokkal többet kap”.

nyuszigonosz 2020.06.04. 07:20:56

@Treff Bubi: Haveri találkozás az eleve más, mint amikor egy konkrét idöpontra mész valahová pl. munkádból adódóan.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.04. 08:05:29

@kolomparlole1114:

"Szóval az angolok pont hogy nem tegeznek, hanem magáznak mindenkit. Nemtom honnan jött ez a népszerű tévhit hogy igen..."

Igazad van, ez nem vitás. Hadd tegyem hozzá, hogy ennek legfőképpen nyelvtörténeti jelentősége van, mert egy olyan nyelvben, ahol nem létezik tegező és magázó alak, már a kérdésfelvetésnek sincs sok értelme.

Az angolban különféle módokon a távolságtartó és a bizalmas között igen sok árnyalatot lehet kifejezni. Ahogy egyébként a magázódáson belül is rengeteg árnyalat van. Amíg azonban az angolban egy mondhatni folytonos skála van, addig a tegeződő-magázódó nyelvekben a váltás egy sokkal nagyobbu grást jelent.

Érdemes megfigyelni filmekben, amikor a férfi és a nő az első csókig vagy szexig magázódik, majd utána tegeződik. Az angol szövegben ilyenkor legtöbbször nincs semmi változás, visoznt egy tegeződő-magázódó nyelvben a fordító kénytelen váltani, és erre az említett események nyújtják a legjobb alkalmat.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2020.06.04. 08:06:06

Mondjuk ez a nem beszelunk a fizetesrol a vilag legnagyobb marhasaga. Plane itthon (a svajciak szokasahoz nem akarok hozzaszolni). En a barataimtol is meg szoktam kerdezni, ha melorol beszelunk, hogy mennyit keresnek es (ha olyan a kapcsolat) ugy altalaban a hasonlo munkakorben dolgozoktol is.

A magyarazat viszonylag egyszeru. A barataimrol szeretem tudni, hogy jol megy nekik (volt par, akik kuszkodtek korabban), ha meg esetleg rossz megallapodast kotottek, akkor tudom mondani.

A hasonlo munkakorben dolgozoknal meg egyszeru piacismeret. Bar en vallalkozokent es/vagy szabaduszokent dolgozom jo ideje, szoval itt amugy hangsulyosabb is a dolog, de azert az alkalmazottak lehetosegeivel sem art tisztaban lenni. Sot, en meg az ugyfeleimnel vagy akar potencialis ugyfeleknel is szoktam tapogatozni, hogy mennyiert foglalkoztatnak alvallalkozokat (jellemzoen itt nalam kisebb tudasu, kevesebb tapasztalattal rendelkezo emberekrol van szo - ez is piacismeret, az a kategoria nekem beosztottkent erdekes).

Egy alkuban mindig elonyben van az, kinek tobb az informacioja. Egy bertargyalason a munkaadoe mindig tobb - mar csak azert is, mert minden alkalmazottra ralat.

Persze mindenki ugy baszik ki magaval, ahogy neki kenyelmes. Ha a kepzelt elegancia a fontosabb, akkor mindenkepp azt kell valasztani :)

Dan da Man 2020.06.04. 08:06:21

@Mackósajt: "Anál retentív" kifejezés mond valamit?

Persze nem ismerem a körülményeidet, így nem mondhatok egyértelmű diagnózist, de aki a mai világban még az órán pörög (mikor annál fontosabb szempontok is vannak), annak azért nem árt elgondolkozni a prioritásai VALÓS okán.

otapi 2020.06.04. 09:33:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Érdemes megfigyelni filmekben, amikor a férfi és a nő az első csókig vagy szexig magázódik, majd utána tegeződik."
Haha, ez nem volt mindig így a magyarban sem, nézd meg a régi fekete-fehér magyar filmeket. 40 éves házasok is magázták egymást :)

БУММЕР 2020.06.04. 09:33:25

Szintén egy semmitmondó betühalmaz...olyanok írnak akik soha a büdös életben nem éltek életvitelszerűen Svájcban. Nem, egy pár hónapos kiküldetés nem egyenértékű...

Első mondat, Jó napot, XY vagyok...szólíts a keresztnevemen, 90%+...idősek is...

Dokinál...ne röhögtess...első alkalommal igen, a másodikon már, amikor visszajáró vagy simán megy a tegeződés...sőt...gyereknek receptért való beugráskor, áááhhh...rég láttalak, iszunk egy kv-t, mi ez a hülyeség amit ujra Mo.-ról írnak, mesélj róla?

Politika...maximum nem érted, hogy nüansznyi dolgokon mit kell ennyit beszélni...tény, hogy nem munkaidőben, hanem kv/ebéd közben vitatják meg...kritikusak, nagyon...

Azt majd elfelejtettem, hogy ki is a Svájci? Mert a lakosság közel 30% bevándorló(hátterű) aminek az arányán főleg BL/BS részen a gyorsított állampolgárosítással igyekeznek javítani, mig GR részen 2. generációnak sem könnyű, ha egyáltalán akar...

A sor a világ végéig folytatható...

balazsman 2020.06.04. 11:29:03

+1 svájci szabály: soha ne utasítsd vissza háborús bűnösök, drogbárók, diktátorok, nácik vagy más gazemberek pénzét, a kamatoknak nincs morális értéke.

svajcineger 2020.06.04. 12:35:07

@БУММЕР:
A gyorsított eljárás mit jelent arrafelé?
Az állampolgárság szabályait törvény szabályozza, nem?
Persze, hogy meddig ülnek egy kérelmen, az már lehet helyfüggő.

Csak Norris 2020.06.04. 13:58:03

A 8-as pont mekkora marhaság. Van egy régi imserösöm francia részen. Ha ott nem magamutogatók akkor sehol.
Mindig kell a legújabb Smart-TV, meg kütyü, mert mutatni kell a szomszédoknak.

olcsójános 2020.06.04. 14:21:54

balazsman rátapintott a lényegre. Nácik által összerabolt pénzeken, maffia pénzeken, tolvaj politikusok vagyonán és ki tudja még milyen pénzeket amiket rejtegetnek, lefölözve elég jó színvonalat lehet biztosítani mindenkinek az országban. Hab a tortán a függetlenségük, ami miatt kimaradnak a háborúkból és, ha véletlen ki is törne valami konfliktus a közelben, ők köszönik szépen jól elvannak akkor is. Üzletelnek tovább mindenkivel mindenféle elvek nélkül. Fábry is jól megmondta, amikor Svájcban jártak átutazóban, www.youtube.com/watch?v=kPpfZDrNdtk&t=2m48s

hummel8 2020.06.04. 16:11:52

@randomgenerator: "Elég merevnek tűnnek, mint a bajorok. Szerencsére többnyire jól megvagyok egymagamban, nagy bajban lennék, ha barátokat kellene találni. Itt talán a fogalmat sem ismerik...."

akkor rossz hirem van szamosra..

A hiba a TE keszülekedben van... pont a bajorok fogadnak be, ha megfelelöen nyitottan közelitesz felejük, akar kis falvakban is... mi összejarunk olyan Volt kollegakkal, ahonnan 14 eve jött el a nejem a munkahelyröl. Szomszedok összejarnak, közös fözes stb.

nyuszigonosz 2020.06.04. 16:27:20

@randomgenerator:
Hát én nem tudom te melyik Bajorországban élsz.

szánmonoxid 2020.06.04. 17:54:02

@arncht:
Az igealak semminek nem felel meg, mert nincs ragozás az E/3 alakot kivéve.
A you viszont valóban az ön, maga szónak felel meg, a te (thou) szó kiveszett, régi szövegekben meg a Bibliában van még meg, ahol az igeragozás is.

@dikusz.:
Tegeződik, mivel a svédben nincs magázás. És ott tényleg az szűnt meg, rendeletileg.

@kolomparlole1114:
Nem is írta, hogy az angolban tegezés van, csak azt, hogy a másik három nyelvben tegezés meg magázás is.
Egyébként a tegezéshez nem kell az óangolig visszamenni, elég csak 200 évet.

@nyuszigonosz:
Ezt másodpercre pontosan kell, vagy azért 8.59.30 és 9.00:50 között még belefér?

@Mackósajt:
Mondjuk volt olyan csajom, akivel megbeszéltük, hogy találkozunk délután X-kor, és mikor negyedórával később még nem volt ott (a 4-6-ossal kellett volna megtennie kb. 7-8 megállót) felhívtam, hogy mi van, akkor mondta, hogy bocs, mindjárt indulok. És nagyon meglepődött, hogy ezek után mondtam neki pár keresetlen szót.

@Treff Bubi:
Távozik, mert pattogatott kukoricát akar, nem popcornt.

@Herr Géza:
Ez a finnekre is igaz.

@nyuszmam:
Erdőben Magyarországon is illik köszönni. Idegeneknek is. Aki rendszeresen túrázik, az tudja.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"erre az említett események nyújtják a legjobb alkalmat"
A bénább fordítóknak mindenképpen.

@balazsman:
értékük

Grifter 2020.06.04. 19:44:24

"(Egyébként személy szerint mindig meglepődöm azon, hogy ez egyáltalán miért kérdés – senkinek semmi köze hozzá.)"

Ennél ostobáb gondolatot a kapitalizmusban talán meg sem lehet fogalmazni. Tapsoljuk meg :D

Mikkamak 2020.06.04. 19:44:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az angolban létezik tegezés, csak éppen nem használják. Illetve, korlátozottan használják. Pl. Istent tegezi mindenki, ugyanis a Miatyánk angolul igy kezdődik: Our Father who art in heaven, hallowed be thy name.

Úgy tudom, hogy a kvékerek használták, hiszen szerintük minden ember egyenlő, igy senkit nem magáztak. Irodalmi művekben előfordul, csak éppen magyarra leforditva fel sem tűnik, hogy ott nem "you" szerepelt, hanem mondjuk "thou".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.04. 21:01:21

@Mikkamak:

"Az angolban létezik tegezés"

Attól függ, mikori angolról beszélünk. A MAI angolban nem létezik a thou art, thou hast stb., ahogya ye sem. Attól, hogy régies vagy liturgikus szövegekben fennmaradt, még nem használatos a mai nyelvben.

szánmonoxid 2020.06.05. 09:09:27

@Mikkamak:
Irodalmi művekben előfordul, ha azokat az 1800-as években vagy korábban írták (Kiplingnél pl. itt-ott lehet vele találkozni), vagy ha archaikusak akarnak lenni, vagy a Bibliából idéznek.
Az meg nemcsak a kvékereknél, hanem a teljes angol nyelvterületen így van.

A mai angolban egyáltalán nincs tegezés, legalábbis nyelvtani értelemben. Mivel az angol nyelvterület ezen a téren eléggé egységes, sehol nincs, a kvékereknél sem.
A tegezés kb. egyszerre veszett ki az igeragozással, és azzal, hogy a egyes szám 3. személy (E/3) ragja a -th helyett az -s lett (a magyarok, németek stb. nagy szerencséjére, a görögöknek pl. nem gond, náluk theta néven évezredek óta megvan a hang).

Érdekes mellesleg, hogy az önözés az angolban is T/2, mint mondjuk a franciában vagy az oroszban, és ha jól tudom, korábban az olaszban, nem az E/3, mint a közelebbi rokon németben vagy az európai spanyolban (bár ott az Önre van külön szó, csak a ragozás E/3, a dél-amerikai spanyolban viszont T/2).

Isten egyébként a magyar imákban is le van tegezve (de nem lepődnék meg, ha minden nyelvben ez lenne a helyzet).
Ki vagy a mennyekben, legyen meg a te akaratod, jöjjön el a te országod stb.
(Bocs, csak a régi verziót ismerem, azt is csak azért, mert a nyelvezete tetszik az archaikussága miatt.)
De minden más istennel (vagy a szentekkel) folytatott hivatalos és magánbeszélgetésben is tegező forma van.

Ne keverd Kim Or Bánnal, ő az, akit nem lehet tegezni, bár istennek gondolja magát.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Bár a ye az a you (T/2) alanyesete volt, a you meg a tárgyeset, szintén kb. az 1800-as évekig (Early Modern English). Amerikában a kevésbé művelt vidékiek (+ a nagyvárosi négerek) között most megy végbe ugyanez a folyamat az E/1 esetében, hogy alanyesetben is a me-t használják az I helyett, sima múlt idő helyett harmadik alakkal: pl. I went shopping helyett me gone shopping.

DieNanny CH 2020.09.07. 21:43:08

@szánmonoxid:

"nem az E/3, mint a közelebbi rokon németben "

A régi németben, úgy 200 éve, szintén T/2-ben volt.
(Pl: Meine Königin, Ihr seid wunderschön!)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.09.08. 00:07:09

@DieNanny CH:

Ha már ennyire belemegyünk a magázás témájába, akkor ne feledkezzünk meg az Er ill. a Sie + egyes szám 3. személy használatáról sem, szintén a régi németben. Ez persze nem éppen udvarias forma volt, az úr szólíthatta így a szolgáját vagy a magasabb rangú a nála sokkal alacsonyabb rangút. Esetenként kimondottan lekezelő stílust jelentett.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása