oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. január 23. 06:30,  Nem csak mosogatnak az angliai magyarok 86 komment

2020. január 23. 06:30 Határátkelő

Nem csak mosogatnak az angliai magyarok

Gyakran (bár talán mostanában már ritkábban) lehet olvasni, hogy a magyar határátkelők mosogatni és egyéb kevésbé megbecsült munkát végezni mennek külföldre. Nos, Zoltán története bizonyítja, hogy ez egyáltalán nem feltétlenül van így, mi több, még csak nem is ő kapart az angliai állásért.

cim_258.jpg

„Még 2016-ban kaptam egy jó állásajánlatot, és akkor döntöttem úgy, hogy külföldön is kipróbálom magam. Akkoriban egy nagy német multinál dolgoztam villamosmérnökként Budapesten. Így Magyarországon is megéltem, de nem nagy lábon.

Emlékszem, hogy a szürke asztalomnál ültem (mert a nagy multinál külön részleg volt, aki a szürke árnyalatokat definiálja...) és egyszer csak csörgött a telefonom.

Meg kell mondjam, hogy mérnökként nem szerettem a telefont, mert az általában azt jelentette, hogy a gyárban nincs valami rendben, vagy valamelyik ügybuzgó projektmenedzser aggódik valamin, de azért felvettem.

Erre angolul bemutatkozott egy ürge, és el is kezdte mondani hogy ő recruiter és blablablablabla. Gondoltam magamban megint valami porszívóügynök és már majdnem le is tettem a telefont, mire folytatta, hogy blablablablabla 50 ezer font blablablablabla.

Ohó, várjunk csak, tell me more about that, szóval egy fejlesztőmérnöki állásról lenne szó, Milton Keynesben. Gúgli a barátom, hol is van Milton Keynes... 50 ezer font, annak veszem a nettóját, elosztom 12 felé az még úgy is jó pénz, legalább háromszor annyi, mint amennyit itthon keresek.

Akkor megegyeztünk, hogy a privát számomon hívjon vissza, aztán a későbbi beszélgetésünkből kiderült, hogy kb. ugyanazt a munkát kellene végeznem, csak sokkal többért...

Még gondolkoztam rajta. Épp akkor fejeztem be a lakásom felújítását, és a kocsimat is akkoriban vettem. Majd eszembe ötlött, amikor az osztályvezető közölte, hogy olcsóbbak leszünk, mint az indiaiak. (Nem versenyképesebbek, jobbak, vagy esetleg hatékonyabbak, azt mondta, olcsóbbak.)

Na, gondoltam, egy Niedrigkoststandortnál ezek a kilátások. Leshetem, hogy mikor lesz igazán jó a fizetésem... Ez augusztusban történt, aztán kértem egy career development discussion időpontot ettől az osztályvezetőtől, de végül is csak decemberre kaptam.

Sikeres interjú

Közben a recruiterrel megbeszéltem, hogy érdekel az állás. Aztán volt három kör interjú, két telefonos majd pedig egy személyes.

Angliában azelőtt csak egy középiskolás buszos kirándulás során jártam, Oxfordban voltunk, meg Londonban, arra emlékszem. Milton Keynes egy kb. Debrecen méretű város, kicsit nagyobb, London és Birmingham között félúton. Oxford és Cambridge is közel esik hozzá.

repulo_1_1.jpg

repulo_2_1.jpg

A Heathrow-n keresztül mentem, és vonattal jutottam MK-be. Ez a hosszabbik útvonal, mert most már mindig Lutonon keresztül megyek, de a cég fizette. Az MK Dons stadionban szálltam meg, az interjú jól sikerült, és végül is felvettek.

Ezután saját költségen még kijöttem négy napra, körbejártam gyalog a várost, valamint kerestem albérletet.

varos_7.jpg

Az nagy különbség szerintem, hogy itt szinte mindig ingatlanirodán keresztül megy a bérlés, van egy referencing process, aminek keretében mindennek utánanéznek.

Valamint még ahhoz is ragaszkodtak, hogy kössek egy tenant liability insurance-t. De végül is egy nappali + 1 szobás lakást kezdtem bérelni 750 fontért havonta.

A kistéglák városa

Most már beköltöztem egy stúdió (garzon) lakásba a „központba”, ami Milton Keynes esetén nehezen értelmezhető, mert nincs igazán sűrűsödés ebben a városban.

teglas_haz.jpg

A 60-as években kitalálták, hogy építenek egy várost, csak úgy, mint otthon Dunaújváros esetében, csak itt nem volt 45 év kommunizmus és ez ezért meglátszik.

A város élhető, rengeteg park van, szép tavak, sok bicikliút, az egész tervezőasztalról került le. Minden házat kistéglából építettek, az egyik téren találtam egy obeliszket, szintén kistéglából.

Megkérdőjelezett döntés

A budapesti lakásomat közben kiadtam, a kocsimat pedig eladtam. A német multitól angolosan távoztam. Az igazat megvallva volt búcsúztatóm, és mivel 6 évet dolgoztam ott, ezért nem volt annyira közömbös, már jó helyem volt, a kollégák is jófejek voltak.

A döntésem egyértelműen csak a fizetésen múlott, így később is volt, hogy megkérdőjeleztem a döntésem helyességét. A másik oldalon viszont a három négyszeres szorzó a fizetésemben, és így a megtakarításomban is azért kárpótolt a mentális deficitért.

A munkám érdekes, kicsit más, mint egy nagy cég, mert ez egy kis startup, de ezt is ki kellett próbálni.

Kommunikációs különbségek

Azt kellett még megszoknom, hogy itt kevésbé direkt módon kommunikálnak, mert, ha otthon nem tetszett valami, pl. egy műszaki megoldás, vagy folyamat, akkor elmondhattam, hogy ez szerintem marhaság, még itt nem igazán díjazzák ezt.

Hozzá kell az elején tenni, hogy „én úgy gondolom”, valamint nagyon-nagyon burkolt formában esetleg utalni rá, de a legjobban akkor jár az ember, ha inkább befogja a száját.

Énnekem meg általában azért a nonverbális kommunikációmból is kiderül, hogy mit gondolok. Végül is a hónap végén megkapom a fizut, aztán nem érdekel, hogy valami lehetne hatékonyabb, nem az én cégem, nem én vagyok a befektető.

Ennyit a continous improvement processzről, ez nem túl jó, de már leszoktam arról, hogy meg akarom váltani a világot.

A cél

Nem politikai okokból jöttem ki, bár kifejezetten nem tetszik, hogy egy-két tűzhöz közel álló hogy szedi meg magát otthon. Svindlis politikus, vagy ügyvéd, zsivány útépítő vagy lámpagyáros és társaik. Mintha nem is lehetne becsületes módon meggazdagodni.

Viszont Magyarországot továbbra is hazámnak tekintem, és nem is állok be a sorba, hogy csak köpködni tudjak. Alapvetően ott nőttem fel, minden emlékem odaköt és mindig jó hazalátogatni.

A célom, hogy összeszedek egy családi házra valót, aztán hazaköltözöm. Ez volt eredetileg is a célom, azt gondoltam, kb. 3-5 év kell hozzá. Most már három éve vagyok kinn.

„Kisfiam, gyere haza”

Körülbelül havonta, kéthavonta hazajárok, mivel a rokonaim otthon laknak. Itt kint ismerkedtem meg az (egyik) volt barátnőmmel, de egy évet jártunk és ezután elváltak útjaink. Még mindig barátok vagyunk, de már kevésbé komoly a dolog.

Még egy-két évet biztosan kinn maradok, de ez még sok mindennek a függvénye. Egy vidéki családi házra való össze is jött már, de Pesten a jelenlegi árak mellett egyelőre egy szuterént tudok venni belőle. Sebaj, ha eladom a lakásom, azzal keresek a legjobban.

De az még a jövő zenéje, majd ha lesz asszony, akkor majd együtt eldöntjük. A család rágja a fülemet, hogy kisfiam gyere haza, itthon is meg tudsz élni stb. Az biztos, hogy mindenütt küzdeni kell az embernek, de azért szerencsésnek érzem magam, hogy kaptam ezt a lehetőséget.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Angliában eső után �: @norbert_photos #england #anglia #uk #eső #rain

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6115421786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.01.23. 07:04:39

“ Azt kellett még megszoknom, hogy itt kevésbé direkt módon kommunikálnak, mert, ha otthon nem tetszett valami, pl. egy műszaki megoldás, vagy folyamat, akkor elmondhattam, hogy ez szerintem marhaság, még itt nem igazán díjazzák ezt.

Hozzá kell az elején tenni, hogy „én úgy gondolom”, valamint nagyon-nagyon burkolt formában esetleg utalni rá, de a legjobban akkor jár az ember, ha inkább befogja a száját.”

Ezt érdekesnek találom, mert annál a cégnél ahol én dolgozom, ez pont fordítva van.

Ha van egy jó ötletem azt a management meghallgatja és ha jónak látják, akkor kipróbálják, hogy mennyire működik.

Ha beválik és hatékonyabb/gyorsabb lesz a munka, akkor bevezetik is így megy tovább a munkafolyamat.

Ennek köszönhetően többször dobdak már a fizetésemen, plusz a bónusz :-)

Golf2 2020.01.23. 08:02:43

Jó képek.Jövő péntek: by by England.

IT Knight 2020.01.23. 08:26:54

Ez a srac gyakorlatilag en vagyok.

Csak en azota a csaladomat is kihoztam.

Meg kb 2 evig contractorkent fogok dolgozni es utana 36 evesen nyugdijba mehetek. :)

Be kell vallanom, hogy a decemberi valasztas ota komolyan elgondolkodtam, hogy hosszu tavon is itt maradunk. Nagyon optimista vagyok az UK jovojet illetoen. :)

2020.01.23. 08:40:04

@ZooLeka: hat amikor elsore mentem az UK-ba munka miatt, es rutintalanul eloadtam egy "az nem jo otlet, mert..."-et, azert kerekedtek am a szemek.

Aztan a rutinosabb kollegam felvilagositott, hogy a helyes mod az lett volna, hogy "gondolkodtatok mar esetleg igy-ugy megoldani ugyanezt, talan akkor ez meg az lenne az elonye, mi a velemenyetek?"

Aztan meg ha megis a hatranyokrol kell beszelni akkor meg "attol felnek, hogy ez meg az lenne" meg "nem vagyok benne biztos, hogy nem lenne ez meg az"

elsore korulmenyesnek talaltam, de mivel az usa is majdnem ilyen, menet kozben mar megszoktam, annyira, hogy most mar en is bunkonak latom, ha valaki telibe mondja, hogy valami rossz :)

IT Knight 2020.01.23. 09:14:46

Ja, meg annyi, hogy 50K-ert biztos nem koltoztem volna ki, az nagyon alacsony meg Londonon kivul is.

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2020.01.23. 11:33:39

@IT Knight: az tenyleg sovany ... IBM Dublin IT sales 92K brutto

Virago_1000 2020.01.23. 11:33:51

@IT Knight: igy van, 50k manapsag smafu. Eszakon meg ok, de nem Milton keynesben, amely londin kozelsege miatt sem nem szamit olcsonak. Leirja a poszter a fizetest, meg hogy hogyan szamolta at.
Teny az, hogy a megelhetes, es megfelelo kozeposztalybeli eletszinvonal utan nem marad neki tobb, mint otthon, itt is lehet neki lakasa ugyanennyi erofeszitessel, hiszen itt kevesebb eloleggel kap hitelt.

Virago_1000 2020.01.23. 11:34:01

Na de ki nem akar vilagot latni huszonevesen. Mikor, ha nem most? A poszter is kalandvagybol ment kulfoldre.
Mellesleg MK azert jo, ha feleakkora, mint Debrecen.

Virago_1000 2020.01.23. 11:34:15

Azert azon elegge meg vagyok lepodve, hogy pont angliaban nem mondhatod el a szakmai velemenyedet.

Virago_1000 2020.01.23. 11:34:32

@IT Knight: "Nagyon optimista vagyok az UK jovojet illetoen. :)"

- a media ennek ellenkezojet tolja evek ota. (Bar most mar csendesedni latszanak.) Azt mindig is tudtam, hogy dezinformalnak es hazudnak - ez a feladatuk vegul is. Es hogy a dolgok minimum 90 fokkal kulonboznek.

De arra mereszebb almaimban sem szamitottam volna, hogy az eurozona gazdasaga lassul, az uk-e meg novekedni fog a brexit utan.
Joslatom szerint ossze fog omlani az EU, vilagszinten egyre kevesbe rug labdaba egyebkent is, jelentosege folyamatosan csokken kina, oroszorszag, japan es egyeb szereplok mellett.
Ideje lenne Magyarorszagnak is kilepni.

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2020.01.23. 12:11:10

"A család rágja a fülemet, hogy kisfiam gyere haza, itthon is meg tudsz élni " Ne hallgass rájuk, az élni és a megélni között hatalmas a különbség.

kardio1 2020.01.23. 12:13:39

@Virago_1000: még a Brexit előtt vagyunk, ne feledd !

midnightcoder2 2020.01.23. 12:26:23

@Virago_1000: Magyarország nem az UK. Nekik van saját gazdaságuk, nekünk - hála a 40 év szocializmusnak és az utánuk következõ "remek" kúrmányoknak, csak a multik vannak. A GDP nagy része náluk és a beszállítóiknál keletkezik. Ez pedig addig mûxik, amíg benn vagyunk az EU-ban. Amúgy az értékeléseddel egyetértek, az EU valóban süllyedni fog hosszú távon, de nekünk ez kicsit sem örömhír.

2020.01.23. 12:44:01

@IT Knight:

"Be kell vallanom, hogy a decemberi valasztas ota komolyan elgondolkodtam, hogy hosszu tavon is itt maradunk."

Nem olyan meglepő.

Nem kötekedésből kérdezem, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakul(t) a véleményed a magyar hazával kapcsolatban, hazaárulással, csok-felvétellel, ilyesmi.

Elég markáns véleményed volt erről még alig pár éve, az akkori éned csúf dolgokat mondana a mostaniról/mostaninak, úgy gondolom. Ezzel egyetértesz?

Szoktak lenni erről mostanában gondolataid? Ha igen, beavatsz, hogy állsz a kérdéskörrel?

(Tényleg nem kötekedésből kérdezem. Változni, megváltozni tök ér, ha neked így jó, go for it.)

cog3981 2020.01.23. 13:25:42

Haha, eltem 3 evig Milton Keynesben. Ot eve jottunk el mert mar akkor is voltak jelei a brexitnek. Amugy annak idejen kovetkezo ev elsejetol elt a szoftverfejlesztoi szerzodesem es novembertol volt meg masfel honapom. Elmentem mosogatni :D tehat mondhatom hogy csodas karrieremet mosogatassal kezdtem aztan szoftverfejleszto lettem. :P

VT Man 2020.01.23. 13:26:06

@IT Knight:
"Ja, meg annyi, hogy 50K-ert biztos nem koltoztem volna ki, az nagyon alacsony meg Londonon kivul is."

Londonban kevés az 50k, de attól messzebb nem. De nézzetek rá az Indeed-re, ott vannak a fizetések, vidéken az 50k feletti ritka. Van, de ritka.

Londonban pedig egy adminisztrátor 25-35k-t kap, azért ott se mindenki 100k-t keres.

És ezek az angol átlagfizetések:
Doctor - £41,494
Pharmacists - £41,002
Paramedics - £37,880
Health professionals ((National Executive Committee) - £35,307
Radiographers - £34,592
Nurses - £32,451
Midwives - £35,348
Ambulance staff - £23,300
Higher education teaching professionals - £49,602
Teacher - £39,388
Education Support Assistant - £16,700
Legal professionals (National Executive Committee) - £69,992
Lawyer - £63,771
Solicitors - £53,100
Legal associates - £29,308
Legal secretaries £21,206
Electrical engineers - £48,892
Electrical and electronic trades (National Executive Committee) - £32,478
Electricians and electrical fitters - £32,315
többi itt:
www.cosmopolitan.com/uk/worklife/careers/a33179/average-job-salaries-uk/

2020.01.23. 13:26:12

Ez a nagyon pc kommunikáció Németországban is megvan, röhögtem azon, hogy nagyon duiplomatikusan de a legjobb, hogy sehogy. Elvárják, hogy az ember legyen kreatív de a gyakorlatban sokszor nem jön ki az ember jól ha megmondja a véleményét. A hatékonyság rosszabb tud lenni és a pénzpazarlás nagyobb, mint otthon de amíg fizetnek az ember csinálja azt és úgy ami a főnökének a prioritása... :)

2020.01.23. 13:26:26

@Virago_1000: Az nagyon szomorú lenne. Relatív lassulunk, hisz nem tudunk olyan ütemben növekedni, mint Kína vagy Bangladesh. Az életszínvona sokat emelkedett eu-ban évtizedes távlatokban és ezt főleg a keleti régiók érzik meg, minden lopás és pénz kitalicskázás ellenére jobban élünk, mint a szüleink és csomó dolog az eu miatt (eu-s és hazai politikusok ellenére, talán úgy is mondhatjuk, mert az az érzésem egyik országban sem jobbak semmivel).

SzZoole 2020.01.23. 13:32:08

@Rayovac: én nem multinak dolgozom és meg csak IT-s sem vagyok :-)

A cég akinek dolgozom magán tulajdon(kb 5500 staff ) 150 éves múlttal rendelkezik és a chairman fent van az 1000 leggazdagabb listán.

4. éve dolgozom itt, az első évben csak hire staff voltam.
Eleinte én is csak figyeltem és melyen hallgattam. Aztán amikor fulltime contract -ot kaptam, abban benne volt, hogy a cég vevő az új ötletekre. Ha van ilyen, akkor beszéljek az ADM-el (area development manager ) és ha hatékony akkor kipróbálják és ha az business szempontjából jó akkor bevezetésre kerül.

Eddig 3 ilyen volt, mind bevált, honoráltak is rendesen.
Holnap fogunk asztalhoz ülni az ADM-el, hogy hogyan tovább.
Ugyanis újabb ajánlatot kaptam, más area-ban, ami egy kicsit stressful ( London ) de másképp díjazzák is.

De ez egy másik és hosszú történet :-)

SzZoole 2020.01.23. 13:42:35

@Golf2: te, mi lesz Anglia által, mit akarsz ezzel mondani? :-)

1GBP= 399.15 HUF

Na erre mit lépsz ?

Bye bye Gulfi :-)))

LondoniTódi · http://greenwichlakas.blog.hu 2020.01.23. 13:57:28

Az otthoni kommunikáció azt nyomja, hogy csak hazaáruló emberek mentek ki, ők is csak mosogató állást találtak, miközben idekint buszsofőrtől mérnökön át orvosig mindenhol találni magyart.

Golf2 2020.01.23. 14:00:07

@ZooLeka: Azért by by mert kiléptek,meg volt 1 ilyen szám is. Mit akarsz az árfolyammal? Ki mondta hogy szarabb lesz?

kardio1 2020.01.23. 14:05:24

@Golf2: by: által.
Bye: viszlát.

Golf2 2020.01.23. 14:23:14

@Golf2: Basszus ki merészelt megelőzni minket na majd szólok a vikinek húzzon bele!

SzZoole 2020.01.23. 15:36:19

@Golf2: ezt írtad; “ by by England.”

A jómúltkorában mar többen leírtak neked a különbséget, de én is teszek egy próbát :)

By England azt jelenti, hogy Anglia által

Bye pedig azt, hogy viszlát.

Amit te akartál irni; Good bye vagy bye England, szerintem :-)

SzZoole 2020.01.23. 15:38:28

@kardio1: hátha, neked mint tanult orvosnak, hinni fog :-)

Bár itt meg az lesz a kifogása, hogy te Franciaországban élsz, honnan tudnád, szerintem :-)

SzZoole 2020.01.23. 15:44:39

És meg is kaptam az első gratulációt Észak Amerikába elő kedves honfitársunktól;

“ undor ahogy magad kaserolod turho proli, igaz most legalabb nem tragarkodsz”

Köszönöm Gyuri, tudtam, hogy rád mindig számíthat az ember, egy igaz, és jó ember vagy :-)))

Csokáv 2020.01.23. 15:53:18

50K nem olyan rossz Milton Keynes-ben. Nem kiemelkedő, de nem rossz.
Forrás: itt vagyok a szomszédban, és programozóként állást keresgélek, van rálátásom.

Virago_1000 2020.01.23. 15:53:39

@kardio1: nem, mar 4 evvel vagyunk a brexit utan.
Vagy majd szerinted pentekrol hetfore fog osszeomlani a gazdasag? Valnak az emberel foldonfutova?
A cegek nem keszulnek fel?
Legyszives ne tettesd a hulyet.

Csak egy valami valtozik egyik naprol a masikra: a font erosodese az eurohoz kepest. 1 hete valtottam 1.13-ert a postan (mert kp kellett); most online utalok 1.1832 az arfolyam.

Virago_1000 2020.01.23. 15:53:48

@LondoniTódi: "Ne hallgass rájuk, az élni és a megélni között hatalmas a különbség."

- ez a mondatod igaz, de csakis akkor, ha kiragadjuk a szovegkornyezetbol.
Elni ott lehet, ahol a feltetelek adottak, ez pedig a karpat medence

kellastex 2020.01.23. 15:54:00

Istenem, ez a magyarok legnagyobb rákfenéje:
"Kisfiam gyere haza"

Itt a család annyira ránő az emberre hogy egészségtelen, hihetetlen hogy ezt nem látják sokan. Egy szülőnek azt kéne nézni hogy a gyereknek a legjobb legyen a sorsa, ne azt hogy 2 naponta lehessen tömni ebéddel meg stb.
'murikában mennyivel értelmesebb a helyzet. Már alapból sokszor 100 kilométerekre mennek el egyetemre tanulni, utána meg összecuccolnak karácsonyra meg hálaadásra egyébként meg éli mindenki a saját életét. És a szülőknek nem az jelenti az életet hogy még a 30+-os gyereküket is pátyolgathassák mindennap.

Virago_1000 2020.01.23. 15:54:04

@midnightcoder2: "Amúgy az értékeléseddel egyetértek, az EU valóban süllyedni fog hosszú távon, de nekünk ez kicsit sem örömhír."

Nem oromhir, mert az eu gerince nemetorszag, amelynek csocsen mi (is) logunk. Ha az dol, mi is. Elvileg. Viszont nekunk van a legjobb vizunk, termofoldunk, levegonk, tehat ketsegbeesni nem kell. Csak a monitor mogul felallni.

Virago_1000 2020.01.23. 15:54:13

@VT Man: ez a lista az atlagros fizetesrol csak tovabbi megerositese annak, hogy kint az elet nemhogy nem jobb de sok esetben rosszabb az otthoninal.
Tovabbra is igaz, hogy penzugyi szempontbol nem eri meg kijonni 50k alatt.
Nem is ezert kell kijonni. Hanem vilaglatas, nyelvtanulas szemelyisegfejlesztes stb.
Aki azert jon ki hogy sporoljon, hamar csalodott lesz.

Virago_1000 2020.01.23. 15:54:20

@LondoniTódi: "Az otthoni kommunikáció azt nyomja, hogy csak hazaáruló emberek mentek ki"

- ezt csak a media nyomja.

, ők is csak mosogató állást találtak, miközben idekint buszsofőrtől mérnökön át orvosig mindenhol találni magyart."

- de a tobbseg megis csak nyelvtudast nem igenylo munkakorben segedmunkas.

Határátkelő 2020.01.23. 15:55:22

@Virago_1000: Írod melyik országból? Nincs több kérdésem.

Csodabogár 2020.01.23. 16:42:24

@Nagy kámpics: Te jó ég! Mindent megjegyzel, amit itt olvasol? Fantasztikus memóriád lehet. Én már azt se tudom, én miket írtam, nem hogy mások.:-(

kovacsjanos1988 2020.01.23. 16:48:22

@Virago_1000: . "Viszont nekunk van a legjobb vizunk, termofoldunk, levegonk, tehat ketsegbeesni nem kell."

És a Pilisben van a Föld szívcsakrája!

kovacsjanos1988 2020.01.23. 16:48:27

@IT Knight: na visszajöttél? Londonban még mindig? Mi van azzal a kijelentéseddel, hogy aki külföldre megy, az hazaáruló? :D :D :D

puhacica 2020.01.23. 16:54:18

dehogynem! na jo, esetleg szart pucolnak...
kar itt hulyiteni a nepeket, polgar amugy is csak a Hazadban lehetsz. #kisfiamgyerehaza

kardio1 2020.01.23. 17:00:34

@Virago_1000: a brexit szavazás után vagyunk 4 évvel, azóta azon megy a rágódás, milyen feltételekkel tud kilépni az Egybesült Királyság. Egyelőre még az EU tagja. Talán hó végén kilép, bár semmi se biztos ezek után. Majd a tényleges kilépés után fog kiderülni, jó lépés volt-e.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.01.23. 17:08:13

@IT Knight: Ott maradnál a hanyatló nyugaton?!
Ahol minden sarkon kirabolnak és megkéselnek?!
Ahol nincs közbiztonság?!
Ahol nincs olyan fejlődés,mint nálunk?!
Ahol nincs egy olyan karizmatikus fantasztikus vezető,mint nálunk?!
Mi történt veled?!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.01.23. 17:08:13

Persze,hogy nem csak mosogatni mennek ki.
Pizzaszakácsok és takarítok is lesznek belőlük.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.01.23. 17:08:25

Azért a skótok,hogy mit fognak szólni a brexithez ha az volt nekik az ígéret,hogy marad az ország az eu-ban.
Ez a johnson gyerek,meg nem engedi őket szavazni,úgy,hogy ők meg nem tartották meg az ígéretüket.

SzZoole 2020.01.23. 17:20:00

@Golf2: ok, hogy egy betű, de úgy más az értelme :-)

SzZoole 2020.01.23. 17:26:32

Jaj, és újabb kedves szavak jöttek;

“ :) pontosítok: türhő, agysérült, szarfaszú sofőr :)
mehet a ha-ra
cmon
irjad :)
btw boris wasp
szulessen barhol is
te meg szarfaszu magyar migri vagy ott, ha 500 corgit is veszel
erzed a difit?
barom :)“

Imádom az ilyen hízelgő kedves válogat szavakat, egy igazi művelt úriembertől :)))

Hari Seldon 2 2020.01.23. 17:31:54

@IT Knight:
Ő nem IT-s, más szakmában mások a keresti viszonyok. És az arányok is a két ország között.

Hari Seldon 2 2020.01.23. 17:43:16

@Virago_1000:
Megint ez a butaság.

1. Még nem volt Brexit. Pont. Az csak jan31-én lesz, ÉS: Csak utána kezdődnek meg a tárgyalások a kapcsolatok jövőjével kapcsolatban. Még nem történetek tárgyalások a jövőbeli kereskedelmi és szolgáltatások piacának rendezéséről. (- És nyugodj meg, az EU nem igazán fogja kihagyni a lehetőséget, hogy a londoni pénzügyi szolgáltatókból lecsípjen. Még csak rossz néven sem lehet venni. Miért kéne jótékonykodni egy másik állammal?) - Ha azok lezárulnak, akkor lehet tudni hogy az UK hogy fog muzsikálni.

2. Az árfolyamot nézted a 2016-os "brexit szavazás" előtt is? Merthogy az lenne a viszonyítási pont. Jelenleg napi/heti hangulatokra mozdulnak a devizák.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.01.23. 17:54:09

@ZooLeka: Már a nickednél elakadtam!XD

Néha olyanok vagytok,mint az amerikai foci közvetítés,ahol elmondják akció után,hogy mi történt,tele angol kifejezésekkel.:))
Mondjuk ott már azért több dolgot megértek.
Másodszorra már a te írásodból is többet felfogok.:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.01.23. 17:54:12

@IT Knight: Hiszen ugye te a világ bármely részén boldoguló elithez tartozol!:))

Muhammad Balfas 2020.01.23. 19:34:35

@Virago_1000: Hát azért a vámunióból való kilépés hatásai majd csak a tényleges kilépés utná lesznek érezhetők.Biztos lesznek kezdeti nehézségek,de hosszú távon nem fogják megbánni a kilépést.Épp egy ilyen pozitív precedenstől tartanak a eurobürokraták..

Virago_1000 2020.01.23. 19:34:36

@kellastex: "murikában mennyivel értelmesebb a helyzet. Már alapból sokszor 100 kilométerekre mennek el egyetemre tanulni, utána meg összecuccolnak karácsonyra meg hálaadásra egyébként meg éli mindenki a saját életét"

- tehat legyenek darabokra szettepve a csaladok. Gratulalok a latasmosodhoz!

Virago_1000 2020.01.23. 19:34:36

@kovacsjanos1988: "És a Pilisben van a Föld szívcsakrája!"

Ennek utana kellene jarni, meglehet, hogy igaz. Egy biztos, nem kevesbe megalapozott tezis, mint pl az evolucio, vagy a relativitasekmelet.
De a hozzaszolasomat nem cafoltad.

Virago_1000 2020.01.23. 19:34:36

@kardio1: "Talán hó végén kilép, bár semmi se biztos ezek után. "

- egyetertek, meg mindig megfurhatjak, bar egyre kevesbe valoszinu.

"Majd a tényleges kilépés után fog kiderülni, jó lépés volt-e"
- nem ertek egyet. Ha rossz lepes lenne, annak a jelei mar boven mutatkoznanak. A szamok azonban nem erre utalnak.

Virago_1000 2020.01.23. 19:34:36

@Hari Seldon 2: majd meglatjuk kinek lesz igaza.
Igen volt 1.4 euro/font is. Aztan 1.06 is. De szepen lassacskan maszik vissza.

A jelek nem latszanak igazolni a brexit ellenesek velemenyet.

_z_ 2020.01.23. 20:18:39

@Virago_1000: "Egy biztos, nem kevesbe megalapozott tezis, mint pl az evolucio, vagy a relativitasekmelet."
Miért jó neked, hogy kiplakátolod a saját tudatlanságodat? Tényleg nem értem.

Herr Géza 2020.01.23. 21:08:40

Juhhé, megy az orgazmus rendesen...Virágó aktivitása már mindent elmond. :)

Hari Seldon 2 2020.01.23. 21:21:24

@Virago_1000:
Dehogy furjhatják meg.
Ki akarná? - Macron biztos nem.
Ők meg most már a parlamentben megszavazták. Eddig is az ő huzavonájuk miatt kellett várni. Bár Merkel próbál pár kört futni, de mára belátta, hogy nincs rá esély.

IT Knight 2020.01.23. 21:30:02

@Nagy kámpics: igen, változott egy kicsit a véleményem, de továbbra is Magyarország a hazám, továbbra is ott tervezek megöregedni és továbbra is úgy gondolom, hogy elképesztően sokat fejlődött az elmúlt tíz évben. Jó úton haladunk szerintem.

A hosszabb távon maradás pár évet jelent, mivel én eredetileg csak 6 hónapra terveztem kijönni. Részben pénzért, részben kalandvágyból, ahogy Virago_1000 is írja.

IT Knight 2020.01.23. 21:30:05

@kovacsjanos1988: még mindig itt, de nem köpködök haza (sőt) és előbb utóbb visszamegyünk Magyarországra.

IT Knight 2020.01.23. 21:42:10

@Hari Seldon 2: Nem IT-s, de mérnök, szóval gondolom azért megbecsülik anyagilag is. Ne érts félre, 50K egyáltalán nem rossz, de azért ahhoz nekem kevés lenne, hogy csak emiatt kijöjjek.

Főleg, hogy ez salary, így még agyon is adóztatják.

Virago_1000 2020.01.24. 00:41:23

@Hari Seldon 2: ki az a Macron?
Vilagpolitikaban senki.
Bar szeretne nagynak mutatkozni, de vilagpolitikai szinten senki sem veszi komolyan. Sot EU szinten sem nagyon. Franciaorszag egy jelentektelen sorvadt orszag.
Ha a tortenelmi Magyarorszagot nem daraboljak fel, mara regen mogottunk maradt volna, UGY, hogy mi sosem gyarmatositottunk.

Mara Franciaorszag az egyetlen, utolso, amelyik kizsakmanyolja a gyarmatokat. A sajat erejukbol nagyon halvany, amit elertek volna

VT Man 2020.01.24. 00:41:36

@IT Knight:
Nem adóztatják agyon, bár tény, hogy a progresszív adó már odacsap az 50k-nál "fizessenek a gazdagok".

Miközben a valódi gazdagok a közép vagy felsõ menedzserek 110-130k/évvel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.01.24. 01:43:58

@IT Knight: Ha annyira alacsony lenne, akkor nem lenne ra a luxusado, marmint High Income Child Benefit Tax Charge , azaz a csaladi potlek elvetele. Rohej. Nem magas de nem is alacsony. En iden leptem at.

Bicepsz Elek 2020.01.24. 07:44:39

@VT Man:
Azok tudnak adot csalni. A kerdes mernek-e. Tele van nigeriaival, pakival es bangoval pl. az Uber, azok hivatalosan benefiten elnek, megkeresnek evi 50 000 et taxizassal es b..nak adozni. Az angolok es helyi f.k.k nem merik ezt megcsinalni.
Egyebkent a skotok kilephetnenek az angolok nem sirnanak ertuk, mert csak penzbe kerul a bankjaikat helyre hozni csak a kiralyi csalad miatt akarjak oket benn tartani. Egyebkent csak nem kene elismerni a skot fontjukat britnek es meg is b..hatnak!!
Az EU nak is csak az EU penzek szorasa miatt kell az UK, szeeintem jobban meglesznek nelkuluk.

Szelid sunmalac 2020.01.24. 07:45:00

es meg mindig van olyan nagypofaju barom aki bedobja, hogy marpedig a 100k feletti a normal kereset a hulye meg gyakorlatilag rabszolga.
Edes ocsem! Hadd rohogjelek szembe!
Ha jol becsulom a 95k GBP nagyjabol 105-115k EUR.
Tudod kik keresenek ennyit? Mondjukvezeo tozsdecegek kozep/felsovezetoi. Leszel szives nem probalni vakitani.
Ha te IT-skent ennyit akarsz keresni, akkor ahhoz legealabbis valami olyan nyelven programozz, amit egyedul te tudsz, de atomraketarendszerek elengedhetetlen kelleke.

Golf2 2020.01.24. 08:05:46

@ZooLeka: kedves szavak jöttek;...mindig a rendes csókákat találják meg,azokba könnyebb belekötni nem?

Golf2 2020.01.24. 08:12:41

Off.Thwaites-gleccser...Élhetetlenné válik Miami,N.Y,Rio,London.Ha elolvad.

Golf2 2020.01.24. 14:54:56

@ZooLeka: Kádár rendszere öregségére demokratizálódott, Orbáné öregségére rákosizálódik”.Tökéletesen igaz!!! 

Golf2 2020.01.24. 14:56:17

@Csodabogár: Kádár rendszere öregségére demokratizálódott, Orbáné öregségére rákosizálódik”. Ezt neked érezned kéne.

SzZoole 2020.01.24. 17:13:47

@Golf2: ez miért nekem írod????

Virago_1000 2020.01.24. 17:45:30

@Hari Seldon 2: ervek helyett ennyit tudsz. Ez az atlag valasztopolgar szint. Beszurni egy ostoba linket a youtuberol. Szurj be legkozelebb ertelmeset, hiszen sok ertelmes video is van fenn, nem is kellsokat keresni.

IT Knight 2020.01.24. 23:23:30

@VT Man: a valodi gazdagok nem fizetesbol elnek es nem "personal income tax"-ot fizetnek

IT Knight 2020.01.24. 23:23:33

@tildy[UK]: nekem alacsony, raadasul ahogyan irod, agyon is adoztatjak. Ezert erdemes contractorkent LTD-n keresztul tolni.

IT Knight 2020.01.24. 23:23:38

@Szelid sunmalac: ez helyfuggo, Londonban, Svajcban siman lehet ennyit keresni, USA-ban joval tobbet is. Nem kell se raketatudosnak lenni, se kulonleges programnyelveket tudni.

Golf2 2020.01.25. 07:00:06

@ZooLeka: Az elsőt vagy a másodikat?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása