oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. október 23. 06:30,  Magyar forradalom Londonon át 67 komment

2019. október 23. 06:30 Határátkelő

Magyar forradalom Londonon át

Október 23-án mi másról is lehetne szó, mint az 1956-os forradalomról, ám hogy legyen köze a határátkelőkhöz is, arra gondoltam, nézzük meg közelebbről, milyennek látszott a szabadságharc Londonból, egészen pontosan a Bush House-ból – azaz hogyan közvetített, élte át az eseményeket a BBC Magyar Adása.

1956_cikk.jpg

Az események felidézésében Pallai Péter segített, aki 1956-ban 18 évesen még Budapesten harcolt, utána menekülnie kellett és végül 33 évig dolgozott a BBC-ben, sokat foglalkozva egyebek mellett a Magyar Adás történetével is. 

Péter szerint 1956 első felében Londonban nem nagyon lehetett sejteni, mi készül Magyarországon, hiszen ekkor a BBC-nek már régen nem volt magyarországi tudósítója, így közvetlen kapcsolata sem Magyarországgal. 

Természetesen ott volt a cavershami rádiófigyelő szolgálat és a magyar napilapok is befutottak, de ezek csak a magyar hivatalos híreket szolgáltatták. 

Persze érkeztek Magyarországról másfajta hírek is. Ezek között akadt kifejezetten különleges is, például valamilyen furcsa úton kikerült Londonba a Petőfi Kör egyik vitája, amit aztán a BBC Magyar Adása dramatizálva leadott. (A lenti podcastban 3 perctől lehet egy részletet meghallgatni belőle.) 

Sem ezeknek a napoknak, heteknek, sem a főszereplőknek (elsősorban Nagy Imrének) a megítélése nem volt egységes a BBC-n belül. Arra azonban mindig vigyáztak, hogy ne mondják meg a Magyarországon élőknek, hogy mit kellene tenni. Ezzel együtt forradalomra nem számított senki Londonban (sem). 

Ekkoriban általában 15 perces műsorok voltak a BBC Magyar Adásában, ami leggyakrabban úgy állt össze, hogy a híreket egy alapos kommentár, majd sajtószemle követte. 

Október 23. után a BBC nagy előnye volt, hogy a brit külügyminisztérium hozzájárulásával hozzájutott a brit katonai attasé Budapestről küldött jelentéseihez. 

Ezek sokkal gyakoribb hírforrásnak bizonyultak, mint bármilyen tudósító, mert a követséghez mindenféle forrásból érkeztek hírek. Ezekből a jelentésekből képet lehetett alkotni arról, mi folyik az országban. 

„A BBC természetesen nagyon nyíltan a magyar forradalom pártján állt, ezt nem is lehetett másképp elképzelni. Egyrészt az emberi jogi fogalmai és szabadságszeretete erre predesztinálta. Másrészt egy nyugati demokráciában olyan alapelvek léteztek, melyek egy kommunista diktatúrának természetesen ellentmondanak” – mondta Pallai Péter. 

Természetesen az is igaz, hogy a BBC a nyugati blokk egyik oszlopos tagja volt és így érdekellentétben állt a kommunista blokkal. 

„Ugyanakkor a BBC volt az első nyugati forrás, amelyik egészen nyíltan kimondta, hogy a magyarok ne számítsanak katonai beavatkozásra a nyugat részéről” – hangsúlyozta Péter. 

Rengeteg érdekes dologról beszélgettünk még (például hogy miért nem volt a BBC-nek tudósítója a forradalom alatt Budapesten, sőt, Magyarországon sem Mikes György kivételével), de ehhez hallgassátok meg a podcastot, ami tele van eredeti hangfelvételekkel! 

Miről beszélgettünk még? 

A kommentárok szerepe (4 perctől

  1. október 23. a BBC tükrében (11 perctől

Miért nem volt BBC-tudósító Magyarországon? (20 perctől

Változott a műsorrend a forradalom alatt? (25 perctől

A BBC és a Szabad Európa Rádió hozzáállása közötti különbség (26 perctől

Fennmaradt felvételek (28 perctől

A beszélgetést a SPOTIFY-ON IS MEGHALLGATHATOD IDE KATTINTVA.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast történelem Magyarország Nagy-Britannia BBC

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8915251846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2019.10.23. 08:15:03

"Ezek sokkal gyakoribb hírforrásnak bizonyultak, mint bármilyen tudósító, mert a követséghez mindenféle forrásból érkeztek hírek."

Nem tudom, de itt nekem a "gyakoribb" szó, nem illik a környezetbe.

Nem inkább "gyakorlatiasabb" lenne a megfelelő?

fhdgy 2019.10.23. 08:44:49

Egy érdekes "megfigyelés"-t tettem.

Cikázom a gépeim között, és pont arról nézem a HÁ-t, amelyik éppen szabad vagy jobban kézre esik.

Ma az első kommentemet egy win10-es laptopról követtem el, azonnal meg is jelent. Ezt a gépet utána leállítottam, mert OpenSuse-t installálok rajta.

"Átmentem" egy 10 colos androidos tablettre, amin "mobil" módban jelenik meg az oldal. Ott nem láttam a kommentemet.

Átváltottam "teljes", vagyis "desktop" üzemmódra és mit ad isten, ott már megvolt a kommentem. Hogy van ez emberek?

(Ezt a kommentet egy harmadik, OpenSuse gépről követem el )

Virago_1000 2019.10.23. 08:46:08

A tema aktualis, de a 2006-os gyurcsanyista terror aldozatairol is meg kene emlekezni, minimum egy nemzeti emleknapot megerdemelne.

Határátkelő 2019.10.23. 09:04:30

@fhdgy: Szerintem ebben az esetben azért lehet jó ez is, mert az attasé nyilván sok jelentést küldött, amire egy tudósítónak a körülmények miatt nem biztos, hogy módja lett volna. Én legalábbis így értelmeztem.

Golf2 2019.10.23. 09:34:14

Naná hogy az összes fideszes meg a közt.elnök a világot járja ma, direkt elutaznak ilyenkor...

Golf2 2019.10.23. 09:46:48

orbán 2011-ben, 2014-ben és 2015-ben nem is volt az országban az ünnepen. A miniszterelnök a 2010-es beszédben méltatta utoljára Nagy Imrét, akiről a továbbiakban csak említés szintjén emlékezett meg 2017-ben...

fhdgy 2019.10.23. 10:00:56

@Határátkelő: Van még egy-két dolog, aminek csudájára lehet járni!
Pl.
1. Mobil verzióban miért azt írja a kommenetekhez, hogy hány órája jelent meg? Ha leteszem a szerkezetet, kettő óra múlva újra felveszem, akkor azt látom, hogy egy hozzászólás pl. hat órája jelent meg. Ha frissítek, akkor ugye az a hat már nem hat! Nos, ez rosszul hat az idegeimre, mert kereshetem, hogy meddig olvastam el a kommenteket, hol kelle folytatnom.

2. Mobil és teljes verzióban is jó lenne, ha sorszámozná a hozzászólásokat. Még inkább könnyebb lenne megtalálni, hogy honnét kellene folytatnom az olvasást.

3. No, ez idegesít nagyon: ha tabletten olvasom a dolgokat, akkor mindig le kell görgetnem a lapaljára, hogy beállítsam, hogy teljes verziót kérek, mert egy 10 colos tabletten tökéletesebb mint a mobil verzió. Miért kell mindig, miért kell mindig újra és újra meg újra és újra megcsinálni megcsinálni???

Virago_1000 2019.10.23. 10:14:53

@Határátkelő: a hozzaszolasom a rendorterrorrol miert nem jelenik meg?

fhdgy 2019.10.23. 10:29:36

@Golf2: Szerintem ez úgy van, hogy változnak a célok, változnak a példaképek!

Valamikor pl. Bibó volt a példaképe az akkori fidesznyikeknek, a mostaniak szerintem ki sem mernék ejteni a nevét, mert akkor sajtószabadság, demokrácia meg hasonlók hogy férnének meg az illiberális eszmékkel, meg egyebekkel a mai valóságból?

Még megérhetjük, hogy a miniducsénknak Mátyás lesz a példaképe, mert rájön, hogy az illiberális demokráciánál mégis csak jobban tetszik neki a királyság.

Ez még hagyján, de mi lesz, ha szálasi testvér lesz a nagy példaképe???

fhdgy 2019.10.23. 10:54:30

@fhdgy:
Kövér: A fékek és egyensúlyok rendszere hülyeség, azt felejtsék el!
( index.hu/belfold/2019/10/23/kover_laszlo_valasztas_ellenzek_rendszervaltas/ )

Már olvasták is a fijjug az előző hozzászólásomat?

Miről beszélek? Akinek van gyomra hozzá, olvassa el! De csak erős idegzetűeknek!

Csodabogár 2019.10.23. 11:00:03

@fhdgy: Nem rontom el a napot, céltalan találgatásokkal és hogy egyáltalán gondoljak ma egy ilyen alakra, mint Orbán.
Reggel mikor felébredtem, arra gondoltam, hogy milyen jó lenne találkozni olyanokkal, akik akkor fiatalon itt voltak a városban, nem aktiv, valós és mondvacsinált hősökre gondolok, hanem a hétköznapok emberére, akik hozzám hasonlóan nagy érdeklődéssel és szép reményekkel járták a várost. Akkor az utca embere volt az egyetlen hírforrás. Mindenhol mindenki leállt beszélgetni vadidegenekkel, kicserélni a látottakat és hallottakat. Gyönyörű napok voltak azok. Bocs. a teljesen off nosztalgiáért.:-(

Határátkelő 2019.10.23. 11:09:08

@Virago_1000: Mivel közben mások is behozták a napi politikát, ezért mégis beengedtem. De örülnék, ha nem erről szólna a nap.

Golf2 2019.10.23. 11:14:48

@Csodabogár: Gyönyörű napok voltak azok...Sajnos véres is.Aki meg túlélte és nem lapított,annak utána börtönös.

fhdgy 2019.10.23. 11:21:41

@Határátkelő: 1956-ról, október 23.-án lehet politikamentesen nézni a dolgokat?

Elválasztható-e tőle a napi politika?

Benikuty 2019.10.23. 11:40:39

@Golf2: ",annak utána börtönös. "
Volt ennél tragikusabb forgatókönyv is, pl. golyó, kötél...

Arthamyr 2019.10.23. 11:40:58

@fhdgy: Elválasztható volna, mivel ez több, mint fél évszázada volt, ma már történelem. Ami akkor történt, azt semmiben nem befolyásolta az, hogy most mi van, így nem szükséges, hogy a mai politikát belekeverje bárki is. Az más kérdés, hogy sokan belekeverik, a politikusok ezt is önmaguk fényezésére/az ellenségeik besározására használják fel, mert ilyen a természetük, de ez egyáltalán nem volna szükséges.

Csodabogár 2019.10.23. 11:44:52

@Golf2: Volt azért más is. Az utca népe, aki nem csinált végül is semmit csak járkált és élvezte a rendkivül jó hangulatot, ami az utcán az emberek közt uralkodott. Én elmondhatom, hogy életem legszebb 12 napja volt igaz, nagyot huppantam utána, pedig Apám egész idő alatt próbálta a lábamat a földön tartani. Ő egy percig se hitte, hogy jó lesz a vége.

Benikuty 2019.10.23. 11:56:35

@Határátkelő: " Mindenesetre jó lenne. "
Ez legfeljebb egy jámbor óhaj. A jelenleg regnáló hatalom kedvenc terepe a történelemhamisítás. Pont 56 maradna ki belőle?

Golf2 2019.10.23. 11:57:16

@Csodabogár: Mitől volt jó hangulat,hogy hihették hogy nem lesz megtorlás? Abban a 12 napban nem folyt vér sehol?

fhdgy 2019.10.23. 12:08:23

@Benikuty: Elolvastam!

Feszítsetek keresztre, de nekem tetszik! Nagyon tetszik!

Okos ember. Látszik, hogy okos, mert tele van kétséggel, szemben a butákkal, akik mindig qrva magabiztosak! -:(

fhdgy 2019.10.23. 12:12:53

@Arthamyr: Vannak már, akiknek történelem, de vannak még, akiknek nem.

Én határeset vagyok, mert még nem voltam négy éves.

Egy elmosódott kép van bennem: van egy utca a falumban, felfelé a templomhoz, és az úton zászlók. Nem emlékszem se a zöldre, se a fehérre belőle, csak a piros dominál. Meg mintha napsütés is lett volna.

Nekem ennyi.

fhdgy 2019.10.23. 12:14:31

@Határátkelő: Jó lenne, jó lenne, csak nem tudom, hogy mire lenne jó! -:)

Herr Géza 2019.10.23. 12:20:43

@Virago_1000: Mesélj. Hány áldozat, hol, stb.? Meg amúgy nézz már utána, hogy ki kezdte a balhét.
Csak neked, egyszerűsítve: most kimegyek a parlamenthez, behajítok pár Molotov-koktélt/kockakövet, a parlamenti őrség (wtf.?) meg a rendőrség/TEK stb. orrba vág, van okom panaszra, nyafogásra?

Taxomükke (UK) 2019.10.23. 12:40:22

@fhdgy: Az feltűnt, hogy a Dózsa-féle parasztfelkelés 500. évfordulóját hogy agyonhallgatták?

fhdgy 2019.10.23. 12:48:03

@Taxomükke (UK): Őszintén szólva nem. Azon viszont elcsodálkoztam, többek közt pár napja is, hogy a Dózsa György utca, tér, stb. nem szúrja a fijjug szemét.

Amin totálisan meglepődtem, hogy egyik nap voltam egy megyeszékhelyen ( fideszes most is, előtte is ) és a Zalka Máté utcatáblák még nincsenek leverve!!! Az utca neve hivatalosan már nem Zalka Máté, de a táblák virítanak!

Virago_1000 2019.10.23. 14:26:12

@Golf2: nagy imren nincs mit meltatni, erre gondolom a miniszterelnok is rajott. Jobb keson, mint soha!

shaktele 2019.10.23. 14:26:43

@Golf2:

Fater 64-ben szabadult.

Respect minden mártirnak.

shaktele 2019.10.23. 14:26:47

@fhdgy: Bezzeg a spanyoloknál sok utca s tér van elnevezve a legendás Lukács tábornokrol(Zalka Máté)

Virago_1000 2019.10.23. 14:27:06

@fhdgy: fekek es ellensulyok - ez azt jelenti, hogy kivesszuk a kormany kezebol a hatalmat? Akkor mi ertelme a kormanynak? Csak latszatkormany es kozben anarchia, ezt akarjuk?

shaktele 2019.10.23. 14:48:50

@Virago_1000:

Meg fogod érteni..ez tortenik ma amerikaban, Trump probalja a fékeket lebontani, nem hagyják hogy megtapossa a Konstituciot - nagyon helyesen.

shaktele 2019.10.23. 14:48:50

@Virago_1000: Hogy egyszerusitsem a dolgot - hogy meg te is megértsd - a fékek megakadályozzák a diktatura kialakulását

Termeszetes hogy Orban/Trump/Erdogan/Putin ezt nem akarja..

taga20 2019.10.23. 16:04:39

@Virago_1000:

jézusmária! hát nem te vagy a legélesebb kés a fityesz kredencben az fiksz.

de rá se ráncs, inkább örüljél ezen a szép őszi napon!;)

444.hu/2019/10/23/orban-viktor-wass-alberttel-uzent-oktobre-23-an

shaktele 2019.10.23. 18:25:41

@taga20: szolj ja latsz linket a mai quimby bulihoz

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.10.23. 18:53:10

@Határátkelő: Na ott a pont!
Viszont időben túl közeli volt és sokan még élnek azokból az időkből.
De attól még meg lehetne oldani,hogy csak 56-ról szóljon a dolog és ne aktuálpolitikáról.

taga20 2019.10.23. 18:53:10

@shaktele: oké:)

előtte egy kis kisstibi vers:

"Miért basszátok szét az országomat,
Miért rúgjátok hasba az ápolót,
Miért ültetitek szamárpadba a tanárokat,
Miért szarjátok szájba az álmodót?

Ti még a Sátánnak is túl gecik vagytok,
Még ő is megvet titeket,
Mert a Sátán bátran vállalja magát,
De ti hívőként lettetek hitetlenek.

Másfél millió káposztafej,
Hibbant elméjű hatalmasok,
Mocsár e táj és a Varangykirály
Ünnepli, amit alkothatott.

De ha lepihentek a büdös sárba
Ugyanúgy, mint a népetek
Én pióca leszek a pusztulásban,
És szívom majd a véretek."

shaktele 2019.10.23. 18:53:10

@taga20: Illés, Faludy miért nem jo, egy nyilas kell, ma??
:(

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.10.23. 18:53:10

@Virago_1000: Miért kell felesleges köröket lefutni már megint?

Virago_1000 2019.10.23. 19:35:46

@taga20: ezeknek a 444es senkiknek a blogja kinek mervado szerinted?

Csodabogár 2019.10.23. 19:39:26

@fhdgy: Nekem meg megélt 12 boldog nap. Fiatalok de sokan az idősebbek is hitték, hogy sikerülhet. Nem volt ott semmi józan ész talán, csak a hihetetlen felszabadultság érzete. Nem gondokodtunk semmin csak örültünk egész nap és alig vártuk a reggelt, hogy elindulhassunk újra. Este kijárási tilalom volt. Szerintem euforiás volt az egész város. Nem lehet leírni azt a hangulatot ami akkor volt.
Persze volt itt-ott lövöldözés is közben, de valahogy ezt is pozitivan láttuk, megint elkaptak egy ávóst felkiáltással.
Szerintem forradalmak idején nincs józan ész. Ha lett volna, 1848 se történhetett volna meg. Józan ésszel, ott is biztos volt a megtorlás és mégis csinálták.

Benikuty 2019.10.23. 19:58:58

@Virago_1000: Sokaknak. Fogalmad nincs, hogy kiket senkizel le, miközben te vagy a senki.

shaktele 2019.10.23. 20:21:27

@Csodabogár: Pontosan igy mesélték nekem a novereim is..

shaktele 2019.10.23. 20:21:40

@Virago_1000: Inkább hallgasd a Geri pupák :-)

atv.hu/elo-adas

kék madár 2019.10.23. 20:39:38

@Virago_1000: mitol fogynak ilyen viharos sebesseggel az agysejtjeid, kormanymedia?

gabors 2019.10.23. 21:06:34

@Golf2: "@Csodabogár: Mitől volt jó hangulat,hogy hihették hogy nem lesz megtorlás? Abban a 12 napban nem folyt vér sehol?"

dehogynem pl Radional vagy a Koztarsasag teren (part haz, akkor meg nem volt ott szinhaz ha jol tudom) ..."hirek" szerint videken is voltak balhek de a November utani verszint egy nagysagrendi kulonbseg volt

shaktele 2019.10.23. 21:21:02

@kék madár: jaja, a bajszi Laca is a fékekrol beszelt total baromsagokat..

shaktele 2019.10.23. 21:21:09

@gabors: kerdojelet nem lattad? mind tudjuk hogy agattak fel ávosokat, neha kiskatonakat is.

Erkel nem azonos a parthazzal

en.wikipedia.org/wiki/Erkel_Theatre

trabant 2019.10.23. 21:26:22

@Benikuty:
"A legalapvetőbb európai értékekhez sem igazodnak. Tiszta feudalizmus. De a népnek egyelőre megfelel. Tán tényleg az lenne a jó, ha megkoronáznánk Orbánt, megnyugodna. Lennének alatta főhercegek, alhercegek, hűbérlánc, restaurálnánk a feudalizmust. "

Orbán sose nyugszik meg - kivéve holtan -, alaptermészete a harc. Királnyak emiatt is alkalmatlan, egyébként is királynak születni kell, a királyság nem lehet alázatos szolgák önkényes kinevezésének tárgya.

Egy ilyen harvi-marci önjelölt királyt kivetne magából a nép Varga Mihálynál megfontoltabb és józanabbul gondolkodó része, az arisztokrácia is, Európa is; Minek égtné magát egy álkeresztény álkirállyal a magyar nép? Elég nekik a jelenlegi, minden értelmes lénnyel szembeni politikai macera, amit nem kell fokoznii.

Varga Mihály jobban megfontolhatná, miket beszél a nyilvánosságnak szánva. Magát is jelentékteleníti a hódolatos királyosdi szöveggel. Vag már a szenilitás ördöge dolgozik benne?

shaktele 2019.10.23. 21:46:16

Sose láttam ezt a képet, Sinkovits a Parlamentnél szaval

kepkuldes.com/image/ePokp2

gabors 2019.10.23. 21:54:14

'Mert a nép ilyen. Erről beszélünk: megvan a főnök, ő győzött, övé az erő és a hatalom, felejtsük el gyorsan azt a kis tankos, Molotov-koktélos ugrabugrálást."

gabors 2019.10.23. 22:00:47

@shaktele: "Erkel nem azonos a parthazzal"

ne akasszal mar ki ... !!!! hol irtam ilyet ? nem tudom pontosan mikor epult a mai Erkel Szinhaz ami nyilvan sokkal ujabb mint pl az Operahaz vagy a legtobb belvarosi szinhaz

megnezhetnem a linket de minek annyira nem fontos a parthazat ostromoltak meg paran ...

Csodabogár 2019.10.23. 22:19:41

@gabors: A köztársaság téren mindig volt szinház. Igaz mozinak épűlt 1910 táján, Városi szinháznak hívták már háború után és mindig operákat játszottak ott. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy mi történt november 4 után.
A közelünkben volt a rendezőpályaudvar. Ott álltak a minden félével megrakott vagonok, senki nem nyult hozzá. Mikor leterjedt a hír nov. 4.-én kora reggel, hogy jönnek vissza újabb oroszok, megindult a nép és végig fosztogatta a vagonokat, mert inkább mi visszük el mint ők vigyék. Még csak fel se tudtam háborodni, mert a drága felszabadító orosz seregek, bizony vittek mint amit láttak és ez élénken élt az emberek emlékezetében még 56-ban.

Csodabogár 2019.10.23. 22:26:45

@gabors: Nem páran voltak ott sem. Mindig mindenütt tömeg volt. Az Andrássy úton a pártházból belelőttek a tömegbe, mert tüntettek az előző nap a rádiónál lefogott emberek kiszabadításáért. Véletlenül arra jártam pont akkor mikor lövöldöztek. 23.-án este és éjszaka a rádiónál voltam, nem véletlenül és bizony ott is voltak akik komolyan megsebesültek, lehet, hogy halott is volt, mert az ávó lelkesen lövöldözött. Nyilván volt még sokkal több is, ahol pont nem jártam, de az ő tetteikhez képest az semmi volt, hogy felhúztak a lámpavasakra néhány ávóst.

shaktele 2019.10.23. 23:09:02

@gabors: fentebb írtad, azért javítottunk ki ketten is.

somlobodog 2019.10.24. 06:53:35

@Virago_1000: kormány ahogy helyesen írtad. Nem egyenlő diktátor vagy király. Na ülj le egyes. Szívesen az 5. osztályos töriorat.

shaktele 2019.10.25. 16:48:44

Hungarian Cultural Centre London
·
FACES OF FREEDOM – György Gömöri

„I was a fourth year student at the Faculty of Philology. A feeling was in the air that the students were going to do something. (…) We distributed the brochures on how to organise a demonstration for the next day. We put together 14 points… (…)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása