oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 23. 06:30,  Tíz pontban a honvágy hiányáról 192 komment

2019. augusztus 23. 06:30 Határátkelő

Tíz pontban a honvágy hiányáról

Talán nem véletlen, hogy éppen augusztus 20-án töprengett el az elmúlt hetekben oly sokszor feltett kérdésről (mit jelent magyarnak lenni, mit jelent a honvágy és mi történne, ha hazatérne félmillió magyar) Wien74. Posztja szerintem rengeteg érdekességet tartalmaz, például arról, hogy miért nem lenne szabad összekeverni a kritikát a hazaköpködéssel.

Szerinted mi történne, ha hazaköltöznének a magyar határátkelők? Min kellene és hogyan változtatni? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

ausztria-becs-mariahilfer-2.jpg

„Köszönöm szépen, jól vagyok!

Az ötszázezer magyar egyikeként augusztus 20-án a Határátkelő által feltett kérdéseken merengtem: Mit jelent a magyarság? Mit jelent a honvágy? Mi történne, ha hazaköltözne ez a félmillió kivándorló? Rövid válaszom a címben olvasható, ezt az Intim Torna Illegáltól „loptam”.

A bővebb kifejtést bezzegelés nélkül próbálom megoldani. Hisz ezerszer megfogadtam már, hogy nem írok több „itt-minden-wunderfasza”-posztot. Egyrészt félreérthető. Másrészt sosem jövök ki jól belőle.

Ez is csak egy amolyan tényfeltáró leltár lett a teljesség igénye nélkül. De fájni fog. Már csak azért is, mert nem igazán találkoztam hazánkban élő olyan honfitársammal, aki a lentieket belátta volna. Érdekes módon a hozzám hasonlóan kint élők értik, mire gondolok.

Sokan sokféleképpen megírták már miért jobb külföldön. Én inkább - annak ellenére, hogy tudom, kapok hideget-meleget - pontokba szedtem, hogy nekem miért NINCS honvágyam:

A tíz pont

1) A kiskapuk országa

Nem akarok a kiskapuk országában élni, hhol még mindig teljesen elfogadott, hogy minimálbéren van bejelentve a dolgozó, így adót is csak ez után fizet. Nincs semmiféle adófizetési fegyelem. Persze akkor nem kell nyafogni, hogy néznek ki a kórházak, iskolák, utak stb. Aki nem fizet a közösbe, ne is várjon cserébe semmit!

2) Széthúzás

Megy a széthúzás, a marakodás ezerrel, összefogásnak híre-hamva sincs. Már valószínűleg legalább egy-másfél millió ember él a létminimum alatt, aki pedig még nem, annak is bizonytalan a jövője.

Ennek ellenére nem született még meg az egységes akarat arra, hogy: Állj, elég volt! A demokrácia nem központosított hatalmat jelent, hanem többpártrendszert, véleményszabadságot.

3) Kirekesztés, megbélyegzés

Az teljesen oké, hogy a piros üzletlánc cicivillantó szexista reklámot nyomat a tévében, de az üdítőgyár plakátjait ordenáré módon ki kell dekorálni. Hová vezet ez? Nyilván szükség volt némi találékonyságra, amikor a lányom feltette a kérdést, hogy „Miért szakállas a néni az estélyi ruhában?”, de elég gyorsan felfogta még ő is, hogy többféle ember létezik. Nem rosszabbak vagy jobbak, csak épp mások. A kirekesztés, megbélyegzés középkori dolog.

4) Hálapénz az egészségügyben

A 300 Ft-os vizitdíj közfelháborodást váltott ki, de a paraszolvencia, na az abszolút rendben van! Szó nélkül fizet a nép több tízezreket a zsebekbe, tovább züllesztve ezáltal a magyar egészségügyet. Mert a hálapénzből nem épülnek ám új kórházak és a nővér sem kap több fizetést. Ez azért ugye megvan?

5) Irigység

A magyar nép nagy része sajnos irigy, nem tud örülni más sikerének. Nehogy már másnak jobb vagy valamiből több legyen. Egyik ismerősöm például azért nem posztol nyaralós képeket, mert hát ugye a kollégák irigyek és nem kéne náluk kihúzni a gyufát. No comment.

6) Agymosott, megvezetett társadalom

Családi ebédnél hangzott el a következő kérdés: „Aztán hány idegen van az osztályotokban?” - értsd: külföldi gyökerű.

Csak pislogott a lányom, nem igazán fogta fel a kérdést, hisz neki teljesen természetes, hogy szlovák, török vagy épp román barátnője is van, az osztrákok mellett, mert kb. az osztály fele más nemzetiségű. Az idegengyűlöletet max. a kék plakátokról ismeri.

7) Silány minőségű termékek

Sokszor igen silány minőségű termékek/szolgáltatások lelhetők fel a boltokban. Mert a kispénzű magyarnak jó az is. Ha eladható (mert megveszik), miért ne? Az adott szó nem sokat ér, megy a hitegetés, a szakember nem tartja be a határidőt, átvág, lenyúl. Ez nagyon gáz.

8) Szegény nyugdíjaskor

Jó pár évvel alacsonyabb az átlagéletkor, mint nyugaton. Sajnos a nyugdíjasok nem ismerik az aktív életet, ugyanis nincs miből kirándulni, nyaralni, vagy úgy általában: létezni, a nyugdíjas éveket élvezni.

Helyette lehet „gyógyulni” a romos egészségügyben, közben kuporgatni a sírhelyre. Szomorú, hogy ennyi várna rám is egy ledolgozott élet után.

9) Rosszkedv, besavanyodás mindenhol

Az „itt-élned-halnod-kell!” ars poeticával nem tudok mit kezdeni. Nem kell! Ha valami nem tetszik, változtass! Hozzáállást, munkahelyet, lakóhelyet vagy ha minden kötél szakad, akkor országot.

10) A magyar mindig és mindent jobban tud

Teljesen mindegy, hogy egy napot sem élt az adott országban (jó esetben csak nyaralt), ő tudja a tutit, hogy ott (ide tetszés szerint bármelyik ország behelyettesíthető Magyarországon kívül) örökké idegen maradsz / nem vesznek emberszámba / kirekesztenek stb.

Utálom, hogy még mindig bizonygatnom kell, hogy nekem itt jó és utálom, hogy ők odahaza folyamatosan tudni vélik, hogy nekem itt bizony rossz. Bármilyen észérv hatástalan.

A kritika nem hazaköpködés

El kellene végre fogadni, hogy ha egy külhonba szakadt hazánkfia véleményt mond, az nem hazaköpködés, hanem jogos kritika. És mi azért tudunk objektív szemmel kritizálni, mert láttunk, átéltünk már mást is, éltünk országhatáron innen és túl is, így van összehasonlítási alapunk.

Bár az is szomorú, hogy a legtöbbször mégsem tesszük meg, mert jobb a béke. Inkább hallgatunk, max. hümmögünk, rosszabb esetben bólogatunk. Aztán visszajövünk választott országunkba, ha valódi nyugalmat akarunk.

Sajnos nemcsak a kilométerek állnak közénk, hanem a felfogásbeli különbség is egyre csak nő. Mi vagyunk a meg nem értett „gyökértelenek”.

Hogyan formáljon így át ötszázezer kivándorló kilencmillió hazait? Lássuk be, ennek kicsi az esélye, annak ellenére, hogy tényleg időszerű lenne egy új államalapítás, egy Magyarország 2.0. A rendszer elavult, a jelenlegi csak vegetál, a benne élőkkel együtt.

Miért látogatok mégis haza?

És hogy akkor miért látogatok olykor mégis Magyarországra? Hát egyértelműen nem a honvágy miatt. Egy hétvége vagy egy rövid nyaralás épp elég. Imádom a Balatont, sőt akadnak bőven szép helyek máshol is.

Örömmel nyugtázok minden kis fejlődést, előrelépést. Nyilván hiányoznak az ismerős arcok, a barátok, a színházi előadások, a koncertek. De ez nem honvágy. Ezek apró boldogságmorzsák, amiket ha tehetem felcsipegetek. Pont ilyenkor, amikor Magyarországon vagyok.

Viszont a mindennapokba begyűrűző politika, a napi szembesülés a fentiekkel és a szélmalomharc egy agyament rendszer ellen nagyon megviselne. Erre nincs szükségem. Mint ahogyan az észt osztó honatyákra se.

De ettől még magyar maradok, ez nem kitörölhető. A lakhely választható, az identitás formálható, de a hazád ott van, ahol születtél. Az otthon pedig szerintem az a hely, ahol jól érzem magam, ahol boldogulok, ahol élni hagynak.

Szóval köszönöm szépen, jól vagyok!”

(Fotó: pixabay.com) 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Magyarország tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5215018844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2019.08.23. 18:11:34

@Buchhalter: Mi a lótúróért kell aztán neked bármit is nyilatkoznod egy ilyen (akár privátnak tűnő) hsz.-hez? Főleg ebben az übertirpák stílusban... Eszemf@szom megáll. Nincs jobb dolgod?

Arthamyr 2019.08.23. 18:12:24

@fhdgy: Az egy új téma, hogy az emberek mennyi kenyeret esznek átlagosan, az megint egy másik, hogy ez hogyan viszonyul a szükségeshez (mennyiségben és minőségben is, szóval ez igazából több új téma lenne).
Az is új téma, szégyenkezned kell-e vagy sem, én ezt nem kívánom neked előírni, de ha foglalkoztatna a dolog, sem volna jogom hozzá. Ha akarsz, felőlem szégyenkezhetsz, ha nem akarsz, ne szégyenkezz. :)
Ha ilyesmit sikerült kiolvasni, akkor ezek szerint nem sikerült megértened a hozzászólás lényegét, vagy csak nem akartad, mert ilyesmiről nem beszéltem.

Csak "a kereskedő nem igazán vállal kockázatot" gondolatról fejeztem ki a (ellen)véleményem, ennyi.

Hari Seldon 2 2019.08.23. 18:12:56

@fhdgy:
Igen. -> A kereskedő "beárazta" a kockázatát.
Úgy látszik neki ennyi a kockázat. Plusz haszon.

Golf2 2019.08.23. 18:14:23

@fhdgy: Szerintem nullák,pofátlan élősködők,ilyen csak vadkeleten van 1 maffia az egész nemcsak a búzával.

Golf2 2019.08.23. 18:19:09

@fhdgy: Mindegy, lapozzunk,megyek a Lipótiba kenyérért,ahol a jobbik 1000ft. Vagy vehetek gumikenyeret 300ért a habonyi-príma boltban.

fhdgy 2019.08.23. 18:20:58

@Golf2: Most történt, hogy a felvásárló egy ismerősömtől még takarmány minőségben sem vette át a búzáját. Én meg fogadni mernék rá, hogy kenyérgabonaként fogja továbbértékesíteni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2019.08.23. 18:23:27

@_z_: 9.)" Nem tudom van-e meg a vilagon ilyen lehangolo ket olyan lehangolo nemzeti költemeny mint a Himnusz meg a Szózat. Teljesen egyetertek a szerzövel, mindenkienk ott az elete a sajat kezeben, dönthet rola, tessek kezdeni vele valamit."

Errol eszembe jutottak Lackfi Janos "dramatizalt" versei, amiket mostanaban olvastam. En kedvelem az o ironikus/szarkasztikus stilusat...Tudom, nem mindenkinek jon be ez a stilus, nem vevo annyira az ironiara :)

HIMNUSZ - DRAMATIZÁLT VÁLTOZAT
- Isten áldd meg a magyart, jó kedvvel, bőséggel.
- Megáldottam, fiam, mégis többnyire rinyálást meg szükséget látok mindenütt.
- Nyújts feléje védőkart, ha küzd ellenséggel.
- Nyújtom én, de jobb lenne megtanulni focizni, mert az ellenség is hozzám imádkozik. Vagy ti sem.
- Balsors akit régen tép...
- Na, azért ezen a vonaton ül még pár nemzet, egy tépési versennyel nem biztos, hogy jól járnátok. Ruanda, Irak, Észak-Korea, Örményország... Mond ez nektek valamit?
- Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt...
- Ügyes trükk, de senki nem tudja előre kifizetni a cechet. Minden nemzedék újra kezdi, kis adóssággal, kis örökséggel...
- Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél...
- Alapvetően miseborban meg kedves baráti összejövetelekben gondolkodtam, de ahogy elnézem az alkoholfogyasztási statisztikákat, talán rossz lóra tettem. Ráadásul a sokadik szállítmány sommelier érkezik meg a pokolba.
- Zászlónk gyakran plántálád vad török sáncára, nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára...
- Mindig szerettétek a fegyveres turizmust, csak mire lehiggadtatok, Keleten újra divatba jött a dolog, és a kollégák beköszöntek ide is. El tudom képzelni, milyen rosszul esett...
- Hajh, de bűneink miatt gyúlt harag kebledben...
- Nem vagyok az a lobbanékony típus, nyilván valami biztonsági őrrel vagy bőrfejűvel keversz össze. Ha nekem is osztasz lapot, elmagyarázom, hogy megy ez...
- Most rabló mongol nyilát zúgattad felettünk...
- Harcolni nem harcolhatok helyettetek, és ha egymás nyakát harapjátok el, nem az ellenségét, az is egy döntés...
- Bújt az üldözött s felé kard nyúlt barlangjában...
- Na, annak a markolatát nem én fogtam, hanem valaki, akinek a tesói besúgták szegényt jó pénzért... Érdemes olvasni kis Bibliát, az sem egy matyóhímzés.
- Hányszor támadt tennfiad, szép hazám, kebledre...
- Ha egyetértés nincs, semmi sincs...
- Vár állott, most kőhalom...
- Küldhetek restaurátorokat, EUs pályázatból kipofozzátok.
- Halálhörgés, siralom...
- Abba szívesen beszállok, együtt sírok a szenvedőkkel, bár nem mindig értékelik, inkább mindenki vidám, szép, gazdag és erős szeretne lenni, márpedig az a konkurens cég biznisze.
- Szánd meg, Isten, a magyart...
- A szánalom nem rossz alap, de maradnék a szeretetnél, jobban profilba vág. Viszonosság esetén indíthatnánk közös vállalkozást...
- Nyújts feléje védő kart tengerén kínjának.
- Nyújtom is, de ki kéne lépni a vízre. Míg el nem indulsz, nem sokra megyünk.
- Balsors akit régen tép...
- Asszem, ezt már megbeszéltük.
- Hozz rá víg esztendőt!
- Egy pillanat, máris hozom! De ne földi pillanattal számolj, hanem mennyeivel. Kicsit más időzóna.
- Megbűnhődte már e nép...
- Jaj, ne, ezt a számlaegyenleg-dolgot kitárgyaltuk az elején. Tudom, ismétlés a tudás anyja, de akartok ti egy helyben toporogni még vagy ezer évig?

fhdgy 2019.08.23. 18:26:19

@Arthamyr: Te írtad azt, hogy "A termelő meg sajnálatos módon sokszor a termeléshez (sem?) ért"

Szerintem, aki kenyérnek valót, húst, stb, tesz az asztalra, azért tett valamit, értett valamihez. Tehát a "sem" kitétel sértő azokra az emberekre nézve, akik termelnek.

Ha nem értene hozzá, akkor max. sz.rt tenne az asztalra. Megennéd?

Arthamyr 2019.08.23. 18:37:16

@fhdgy: Hihetetlen... :/ Zárójelbe van téve, és mögé van rakva egy kérdőjel: tehát mellékes és kérdéses. Azt jelenti, hogy van köztük olyan, aki bizonyos mérce szerint (remélem el tudsz ilyet képzelni, de ha nem, az sem baj, nem akarok példát írni, mivel _mellékes_) a termeléshez nem ért.
Szóval egyszerűsítsük a sallangok kitakarításával, hátha úgy menni fog: "A termelő meg sajnálatos módon sokszor a termeléshez ért."

Golf2 2019.08.23. 18:42:58

@Bredpitt Monika: Ehhez mit szólsz? A környéken élők legnagyobb megdöbbenésére letarolták a Villányi úti Szent Margit Gimnázium hátsó kertjét. A Gellérthegy aljában fekvő...50-70 éves fákat kb.50et.Nemzeti tornacsarnok miatt.(Index) 

Golf2 2019.08.23. 18:48:40

@fhdgy: Maffia az egész,és nagy részük kisebbség, meg lehet nézni.Én nem termelnék nekik semmit.Végül is nem vagy rászorulva.

shak_ti 2019.08.23. 19:37:14

@Zsuzsi65: :-)

Ragika, A hirhedt nettos/indexes amerikas magyar troll jutott errol az eszembe.21 éve irta ezt a Himnuszrol, s kitort a botrany belole (kero en voltam)

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=91871&t=1001734

Dikusz 2019.08.23. 19:56:59

@fhdgy: Tisztességes nyugdíj..., ez utópia. Egyszerűen elképzelni sem tudom, miként lehetne megoldani. Neked van ötleted?
A nyugdíj-előtakarékosság az átlagjövedelemből élőknek alilgha jelent megoldást.

Világéletemben városi ember voltam, sosem éltem vidéken. Éppen ezért nem gondolom magam szakértőnek a területalapú támogatások tekintetében. De azt gondolom (kérlek javíts ki, ha nem jól). hogy igen sokan jártak jól vele, és nem a közemberek.
Az tényleg lehetséges, hogy van rengeteg földem, nem csinálok semmit rajta, de fölveszek rá támogatást? Mikor jogos, és mikor nem? Megannyi kérdés...

gabors 2019.08.23. 20:03:44

@Bredpitt Monika: "pont silány termékek, az Interspar azért nagy cég, és nekünk van itt egy a kerületben, de őszintén el vagyok hűlve, hogy mit ki nem mernek tenni, a hagyma (ami most 500 ft/kg!!!!????) félig rohadt, alig bírok kiválogatni négy darabot, aminek semmi baja...."

ne ott vasarolj azert uzletbol van sok ... ne menj oda ha masok is megteszik nem lesz ilyen uzlet ...

gabors 2019.08.23. 20:10:52

@Dikusz: "Azt írod jó a poszt, de csak a fentieket tetted hozzá.." na persze nalam hajnali ketto korul volt mar nem akartam irni is :-)

de amit kerdeztel a politikai szethuzasrol az van itt is, most plane ! meg bombat is hajlandoak kuldeni a kemenyebb volnalasak ... hogy vesszenek a demokratak

fhdgy 2019.08.23. 20:47:33

@Dikusz: A terület alapú támogatás kb. 70 ezer forint / hektár. Kivéve a gyümölcsösöket, meg hasonlókat, mert ott több, de abban nincs tapasztalatom.

Művelési kötelezettség van. Ehhez pl. elég, ha elfüvesíted és évente egyszer lekaszálod. A költség minimális, rizikó nincs. Ez viszont az én szememben a föld megszencségtelenítése. A földet művelni kell! Ez egy tisztességes földtulajdonos hiszekegye. Én sem adom alább. Tavalyelőtt napraforgóm volt, gyönyörű volt, amikor virágzott, szívet melengető, de sajnos veszteséges lett, mert nagy volt a vadkár, meg az időjárás is betett. Tavaly búza volt. Az is gyönyörű volt, amikor szőkült és hullámzott a szélben és kb. null szaldós lett. Idén szójám van, szépnek néz ki, szeptember közepén lesz a aratás, akkor lesz a színvallás. Mindennel együtt kb. 1 milla haszonra számítok. Ámen, úgy legyen, de majd szeptember végén derül ki az igazság a vallatásnál!

Mindent összevetve, 2016 veszteséges volt, 2017 is, 2018 null szaldós, remélem idén a nyereség betakarja az eddigi veszteségeket, így remélhetőleg a következő évet már nem minuszból, hanem nulláról kezdhetem.

Mi ebben a jó? Nem tudom, talán a föld szeretete. Meg a hit, a remény, hogy jövőre jobb lesz! Meg föld nem maradhat parlagon, tudod, a hiszekegy!

Elmesélek egy agyalágyult dolgot. Én csináltam, én vagyok az agyalágyult. 2016 ősze előtt még úgy gondoltam, hogy el akarok takarodni orbanisztánból. Azon a nyáron termelés volt az erdőmből és ősszel az erdész szépen rendbe tetette a léniákat. Gyönyörű volt. Akkor azt mondtam magamnak, hogy az egész birtokot ilyen szépnek akarom látni. Ahhoz viszont kellek én is, maradnom kell.

Maradtam! Nem bántam meg, csak csendben azt mondom, hogy ehhez egy agyalágyult kell! Hát az vagyok!

M. Péter 2019.08.23. 20:47:49

@fhdgy: Ha veszek 1 tonna málnát, akkor igenis kockázatot vállalok, hogy el tudom-e adni, mielőtt megromlik.

fhdgy 2019.08.23. 20:49:37

@Arthamyr: Igen, zárójelben van, meg ? jel is van, de nekem ez azt mutatja, hogy komolyan gondolod, de legalább letagadható, magyarázható!

fhdgy 2019.08.23. 20:51:06

@M. Péter: Én óvatos duhaj vagyok, csak akkor veszem meg, ha vevőm is van. Max. pálinkát főzök belőle! -:)

Bredpitt Monika 2019.08.23. 21:18:01

@Golf2: mit szolnek, allatok, nem szent ezeknek semmi....

fhdgy 2019.08.23. 21:25:43

@Bredpitt Monika: Én viszont 2017-ben ültettem 200 fát. 198 szép is belőle!

Bredpitt Monika 2019.08.23. 21:26:53

@gabors: igen, ezt kene tenni, de meg van egy par termek, ami miatt bejarok, erik mar egy panaszos level, mert igazabol nekem ez lenne a kedvenc elelmiszeruzletem, azon gondolkoztam tegnap, hogy valoszinuleg eleg ember sincs, aki kivalogassa a rohadt zoldseget. ..
na mindegy, most hogy egyedul vagyok a haztartasban egyszerubb lesz a vasarlas, hetfon kezdodik a melo, a sulinal is van egy piac, majd ott fogok zoldseget es gyumolcsot venni....

Csodabogár 2019.08.23. 21:31:41

@verkagrafomanka: Természetesen nincs, de a akkor külföldön sincsenek. Az emberek öregszenek és ahhoz kell mérni a szabadidős tevékenységeket. Nem kell másra fogni ha csak otthon ülnek és sanyarúak. Mutass még egy országot, ahol 65 felett ingyen utazgathat mindenki mindennel. Szerencsére én elég sok nagyon is fitt 70-est ismerek, akik kihasználják a lehetőségeiket. No meg olyanokat is, akik csak sóhajtoznak, pedig a tulsúlyon kívűl semmi bajuk nincs.

Dikusz 2019.08.23. 21:32:14

@London2009: Baráti körben, már olyanban ahol a barátság fontos, itt sem hozzák szóba a politikát. Ha mégis szóba kerül, hogy úgy mondjam akkor, amikor már nem szomjas a társaság, Ilyenkor általában a csapat konfliktuskerülő tagjai nem reagálnak a nyilvánvaló provokációra.

Ami talán ritkábban fordul elő külföldön, az az, hogy politikai nézetek alapján választanak barátokat. Ha pedig nem azonos a nézetük, akár több évtizedes barátságokat is felrúgnak. Nekem mondta egy utastársam (buszos túra), hogy negyven éves barátságot szakítottak meg azért, mert a másik házaspár más nézeteket vallott. Nem tudtam erre mit mondani...

Bredpitt Monika 2019.08.23. 21:40:01

@fhdgy: az nemes cselekedet...
szeretem a fakat, ez nagyon tetszett Parizsban, rengeteg fa van a varosban, itthon meg a martonvasari kastelyparkban lattunk nagyon erdekes fat, a mocsari ciprust, aminek a fa torzse korul levo legzogyokerek ugy neznek ki, mint a torpek....

Dikusz 2019.08.23. 21:42:21

@gabors: Ha már hajnali kettőig ébren voltál, lehetett volna még tíz perced írni valamit.:)
Viszont ami késik, nem múlik, megteheted most, hajnali kettő még messze van:)))

Csodabogár 2019.08.23. 21:46:06

@Dikusz: Lehet egynapos utakat is csinálni. Mi országon belül soha nem szállunk meg sehol és az ismerőseim se. Ma is vidéken voltunk öten, bőven haza értünk, pedig nem is indultunk hajnalban. Ma spec. látogatóba voltunk, régi netes csapat. De van aki Székesfehérvárra megy, van aki Győrbe vagy Szentendrére. Persze kell hozzá az akarat és az érdeklődés. Ez Mari néniben nem biztos, hogy megvan, de erről vajon ki tehet?

Dikusz 2019.08.23. 21:52:17

@fhdgy: + 1000!!!

Azt hiszem, nagyon jól tudod, hogy ezt a területalapú támogatást nem azoknak a gazdálkodóknak találták ki, akik a maguk kisebb-nagyobb földjén szakadásig dolgoznak.
Megemelem az összes örökölt kalapom azok előtt akik ezt a nehéz munkát végzik. Se szabadnap, se ünnep, minden nap van munka. Azt hiszem a leírtak alapján, hogy neked sincs sok szabadidőd.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2019.08.23. 21:54:56

Ez egy nagyon jó comment az emberképhez. Tényleg ennyire szembesítő üzemmódban kell beszélni. Én is így szoktam.

freud leült a pácienseivel és egy kávé mellet előadta, hogy mit is ír a hogy is hívják arról, hogy az elfojtóka megalapozódott az ödipális korban, amikor kisfiúként meg akartuk gyilkolni az apukánkat, stb stb, ASztán jött Jung és azt mondta, hogy nem létezik. hogy ennyire negatív lenne az emberi lélek születése. persze van igazság ebben az elfojtóka teóriában.. találkozunk kezzel a gyakorlatban eleget.

Ez a cikk is olyan kávé mellett romantikus. Megmondja, hogy ne hidjél magadnak! És igaza is van! By the way.

Dikusz 2019.08.23. 22:23:16

@Csodabogár: Nagyvonalúan átsiklottam azon, hogy egynapos kirándulásokról írtál. Erre @Arthamyr: figyelmeztetett is, bár azzal, amit írt nem egészen értek egyet.

Ahogy írod, régi netes csapattal voltatok látogatóban, gondolom egy csapattársatoknál.
Nyilván igény kell, hogy legyen, de Mari néni Bivalyb...nádon, egy zsákfaluban a minimálnyugdíjából nem biztos, hogy meg tud engedni magának -még ha igénye is lenne rá-, hogy elmenjen várost nézni az ország másik végébe, hiszen csak a vasút ingyenes.
Egy formája volt annak, amikor nyugdíjasok valóban "ingyen" utazták be az országot, persze ha megvolt a józan eszük. Ezek a csodaketyeréket ajánló árubemutató buszos utak voltak. 1500 Ft-ért elbuszoztak egy gyógyfürdőhelyre, végighallgattak 4-5 órás előadást rákot gyógyító mágneses ágybetétről, miegyébről, még ebédet is kaptak, meg valami ócska műanyagtálat, aztán mentek punnyadni a brügölőbe.
Mondjuk mindig volt pár hülye, aki vett csodamatracot 300e Ft helyett 90 ezerért. Mondjuk a gyapjúmatrac a márkaboltban 15e Ft körül volt.
Azért tudom mert voltam ilyenen (mondjuk messze voltam még a nyugdíjtól), akkor Egerszalókra vittek minket. Végighallgattam a süketelést, féláron bemehettünk a fürdőbe. Ha ez az út nincs, az életbe le nem megyek azért a fürdőért. Drága, és a tulaj tönkretette a környezetet.

Arthamyr 2019.08.23. 22:24:07

@fhdgy: Igen, elmagyarázom, mert nem sikerült megértened, amit mondani akartam és miután elmagyaráztam, azután is ezen rugózol. Kissé olyan, mintha rosszhiszeműen szándékosan félreértenéd. Bezzeg miután tisztáztam, érdemben nem reagáltál, és meg sem próbáltad tisztázni (megmagyarázni!) azt a hülyeségnek tűnő kijelentésedet, amin fennakadtam. Ami persze lehet, hogy nem hülyeség, és csak én nem értettem meg. Egyébként nem kötelező válaszolnod, de akkor fenntartom a jogot, hogy hülyeségnek minősítsem a kijelentésed. :) Amit te leszarhatsz nagy ívben. :D

Sajnos a "A termelő meg sajnálatos módon sokszor a termeléshez ért." kijelentés önmagában nem igaz ezért raktam bele azt a zárójeles részt, úgy már aránylag nagy az igazságtartalma. Szép dolog ez a magyar nyelv, kis finomságokon sok múlik. Talán a helyes a "A termelő meg sajnálatos módon sokszor csak a termeléshez ért igazán." lett volna, akkor esetleg átment volna a lényeg?

gabors 2019.08.23. 23:38:29

@Dikusz: "Viszont ami késik, nem múlik, megteheted most, hajnali kettő még messze van:)))"

mar irtam azota ... de itt van megint ...

itt vizit dij van hala penz nincs, irigyseg kevesebb de van, politika is van de szabadon valasztott van akit csak az erdekel,

a honvagyrol es sem tudok irni sosem volt mivel szerencsem volt mosogatnom vagy takaritanom nem kellett csak otthon magam utan Mo soha nem hianyzott igazan a csalad meg a baratok szerintem egy tulertekelt kategori... hasonloan a turo-rudihoz es a halalszles fokhagymas langos kurtos kalacs pacal porkolt kombo is ... viszont a MALEV hianyzik mert utalok atszallni (ha nagy ritkan latogatoba megyek)

fhdgy 2019.08.24. 06:47:50

@Arthamyr: Igen, úgy tökéletesen átment volna.

fhdgy 2019.08.24. 07:07:17

@Dikusz: Az időmre nem panaszkodom.

A földekkel nincs sok dolgom, maximum áttételesen. Nyugdíj mellett programozgatok is, hogy megkeressem azt a pénzt, amit a mezőgazdasági dolgok befektetéseire költök.

A kecskékkel sincs igazán nehéz fizikai munka, csak CSINÁLNI kell.

Reggel kb. kettő óra, este is, meg délben is megnézem őket és adok neki friss vizet.

Remélem, hogy ma vagy holnap elkészül nekik az automata itatórendszer, akkor már nem kell napi háromszor 60-60 liter vizet széthordanom. Max. ellenőrizni kell, hogy működik-e ill. kitisztítani.

Ami "nehéz", hogy nincs ekkor, meg majd akkor. Tehát a reggel-délben-este tökéletesen szétszabdalja az ember napját. Nincs, se szombat, se vasárnap, se karácsony, stb. De ezt tudtam, ennek tudatában vágtam neki, ebben nem is csalódtam! -:)

Másik oldalról nézve, az is szabadidő, ha velük vagyok és csinálom, amit kell. Kedves, aranyos állatok. Jól esik a lelkemnek, amikor látom őket.

Egy apró történet: 15.-én el kellett mennem Nyíregyházára. Tudtam, hogy csak este későn érek vissza, ezért unokatestvérem férje vállalta, hogy este kifeji, megeteti őket. Ő ért az állatokhoz, vagy húsz évig szarvasmarha telepen volt műszakvezető. Másnap kérdeztem, hogy minden rendben volt-e. Ó, igen, de marha nehéz volt őket összefogdosni, hogy ki lehessen őket fejni. Mondtam erre neki, hogy nem kell őket kergetni, fogdosni, csak szólni kell nekik, hogy "gyere, kifejlek!" és megmutattam neki, hogy nálam miképp működik.

Én leülök a fejőállás mellé, és várom, hogy jöjjön a következő. És jönnek. Maximum felállok, odamegyek hozzá, megsimogatom és mondom neki, hogy gyere!

Erre ő azt mondta, hogy persze, neked, mert te vagy a gazdájuk!

Igen, itt a lényeg!

acycloren 2019.08.24. 07:51:16

@Bredpitt Monika: Ilyenek a multik, luxusprofitra hajtanak és szeméttel etetik a magyart.

A poszt olyan, amit már ezerszer olvashattunk ezen a blogon. Igen, Magyarország ilyen. Azért hozzátenném hogy a nővér (ápoló) fizetése ugyan nem emelkedik a paraszolvencia által, de mondjuk sebészeti osztályon ágytálat csak akkor hoz az ápoló, ha adsz kétezer forintot. Amúgy az ürülékében fetrenghet az ember. Rokon betegsége kapcsán láttam ezt. Nem kellene úgy tenni, mintha Magyarországon mindenki haszonleső bugris lenne, de az egészségügyben és a közoktatásban csak Nobel-díjas angyalok dolgoznának. Ők is átlagmagyarok, akik ott húznak le, ahol csak tudnak.

2019.08.24. 07:51:47

Magyarország messze nem olyan szar hely, mint sokan mondják, el lehet lenni. Értelmes munka és nyugodt közélet, megbízható jogállam tényleg nincs.

Ausztria meg a világ egyik legjobban szervezett és prosperáló társadalma és országa, felesleges az összevetés. A reális (de azért ambíciózus) cél az lehetne, hogy 10 éven belül érjük utol Szlovákiát.

fhdgy 2019.08.24. 08:12:20

@Arthamyr: Azzal, hogy valamilyen szinten megkérdőjelezted a parasztok ( nem veszem magamra, mert én max. csak díszparaszt vagyok ) hozzáértését, erősen felb.asztad az agyam. Hangsúlyozom, nem magam miatt, de én nagyon velük vagyok, még akkor is, ha nem teljesen tartozom közéjük.

Nagyon erős lett bennem a dac, a csakazértis!

Lamborghini, mint autó, sem létezne, ha a Ferrari nem szólt volna vissza, amikor a Lamborghini kritizálta a Ferrari kuplungját.

A Ferrari visszaszólásának lényege, hogy egy traktorgyártó ne szóljon bele, mert úgy sem ért hozzá!

Erre bosszúból, dacból a traktorgyártó Lamborghini csinált egy autót, megkérdezve, hogy akkor most mi van???

Most én is erősen töröm az agyam, hogy mivel tudnék nemes bosszút állni!

Drukkolsz, hogy sikerüljön?

Arthamyr 2019.08.24. 08:42:28

@fhdgy: Az azért remélem leesett ennyi idő alatt, hogy én a termelők kereskedelmi és egyéb, vállalkozással kapcsolatos szakértelmét kérdőjeleztem meg elsősorban? Amik ugyanúgy fontosak (sőt, lehet, hogy fontosabbak), mint az, hogy a világon elérhető legeslegjobb terményt termeljék.

A dac leginkább a kisgyerekek jellemzője, én nem igazán élek vele, főleg ha üzletről van szó. Ha elvárásokról, akkor már sajnos én is bűnös vagyok, de azért ott is jobb és kifizetődőbb a rugalmasság és az alkalmazkodás, a "csakazértissel" ritkán érhető el a legjobb eredmény.

Drukkolok-e? Nem, nem látom értelmét a "drukkolás" koncepciójának.

"Hangsúlyozom, nem magam miatt, de én nagyon velük vagyok, még akkor is, ha nem teljesen tartozom közéjük." - Még ehhez (de ez megint új téma, szóval lehet, hogy kár, amíg a régebbi sincs tisztázva): ehhez képest nem segíted őket. Ok, hogy elhanyagolható mértékben, de a kínálatot bővíted. És míg neked ez hobbi/hóbort, és beleférnek veszteséges évek, vagy az, hogy alacsony áron eladod amit termeltél, vagy az, hogy több év után, nagy területen, rengeteg belerakott munkaórával jelentéktelen bevételre teszel szert, ugyanezen a piacon szenvednek azok is, akiknek ezen a megélhetése múlik, és nincsen B tervük.

brownie58 2019.08.24. 08:44:37

Mennyire igazad van! Minden magyarnak el kellene ezt olvasnia és magába néznie. De igazán csak akkor érti meg, ha látja a különbséget. De sokan nem akarják se látni, se tudomásul venni!

Tartalom 2019.08.24. 08:45:48

@verkagrafomanka: magállamban közelebb a konvertibilisvalutabegyűjtő boltokhoz a spar meg a tescot uraló walmart nem a beszállítóktól kötelezően a jó áru mellett átveendő eladhatatlan silányt viszi a kamionban mint például Magyarországon, Lengyelországban Csehországban ahol csak zlotyt meg cseh koronát kaphat érte.
A magállamban ráadásul nem csak nem iparihulladékot szállítanak a boltba, de nem négyszeres áron, hanem negyedáron, hiszen az spar meg a tesco cserébe az eladhatalant árazza túl és hosszúlejárattal tároltatva csak azt árulva tízszeres áron kényszeríti rá a magyarokra lengyelekre csehekre. Így pénzénél van és a magállamok a "márkaboltok". A cikkíró ezen élményeit próbálja a cikkben icsit "eltúlozni". Nyilván ez csak addig megy amíg az EU nem lép.Szal EU-nak sok a tartozása a magyarok lengyelek csehek felé. Van mit ezen kormányoknak számon kérni, elvégre közös a piac vagy nem?

fhdgy 2019.08.24. 08:57:50

@Arthamyr: Az utolsó bekezdéshez: A dac, a csakazértis lényege az lenne, hogy összefogást kellene keresnem és találnom más kecsketartókkal.

Az internetnek köszönhetően már most is elég jelentős az, hogy a termelők és a fogyasztók sokkal közelebb kerültek egymáshoz, a korábbi állapotokhoz képest. Nagyon sok esetben már nincs szükség arra, hogy a kereskedő a termelő és a fogyasztó közé ékelődjön.

Ez a folyamat erősödni fog.

Mondjuk, látom, hogy Németországban, Ausztriában már kecskesajtot is lehet rendelni a termelőtől interneten. Egyenlőre nem tudom elképzelni, hogy hogyan működik, mivel pl. a sajt romlandó, de valahogy megoldották. Azt sem értem, hogy a fenti kettő országban miért olcsóbb a csomagküldés, mint nálunk. ( persze értem, a konkurencia )

Azt aztán végképp nem értem, hogy hogyan tudnak ebből a kettő országból úgy külföldre, EU-n belül, küldeni, hogy a küldési díj azonos vagy alig több, mint nekik országon belül.

Konkrét tapasztalat: Németországba küldtem tértivevényes levelet Mo.-ról, horribilis volt az ára. Amikor Németországból küldtem levelet Mo.-ra, kértem, hogy külföldre, Mo.-ra, kérem a bélyeget. Ugyanolyan bélyeget adtak, mint ottani belföldre. Mondtam, hogy de én Mo.-ra kérem!

De hát az is EU, nem? volt a válasz. Akkor az ugyan annyi, mint Németországon belül!

fhdgy 2019.08.24. 09:03:54

@verkagrafomanka: Ha élsz valahol és van egy apróság, ami ott jobb, attól még nem érzed magad hű de jól.

Ha sok apróságból, cseppenként összejön egy tenger, akkor már más lesz a helyzet.

Arthamyr 2019.08.24. 09:21:05

@fhdgy: "Az utolsó bekezdéshez: A dac, a csakazértis lényege az lenne, hogy összefogást kellene keresnem és találnom más kecsketartókkal." - Ez nem dac, ez értelmes dolog, legalábbis a kecsketartók szempontjából, mert úgy jobban tudnák az érdekeiket érvényesíteni, kartellezhetnének, és akkor nem fillérekért vásárolnák fel a tejet. Esetleg saját irányításuk alá vonhatnák a felvásárlói/elosztói hálózatot, ez is segíthetne rajtuk.

Sajtot lehet rendelni az interneten, mert az azért nem annyira romlandó (fajtafüggő persze), mint a tej. Meg nagyobb hozzáadott értékű folyamat eredménye is, mint a tej (főleg, mint az ipari mennyiségben eladott "nyers" tej). Pl. errefele egy liter kecsketej 2.5-3.5 euro (lehet, hogy van drágábban is, olcsóbban nem nagyon), míg a sajtnál megszokott, hogy 100g-ért kérnek kétszerennyit, és a határ a csillagos ég.
Ez az interneten rendelsz sajtot/tejet rétegtermék/-szolgáltatás, mert nem sokan fognak ezzel szarakodni. Megrendelem valamelyik lánctól, az összes többi termékkel együtt, amire szükségem van. Ok, különlegesebb sajtért van, hogy elmegyek sajtboltba, de ezek a sajtok már egyértelműen felsőpolcos termékek, az átlagjohn nem fog sajtboltba járni (ami ugye nincs is minden utcasarkon).

Az, hogy hogy csinálják a németek, osztrákok, szerintem egyrészt a méretgazdaságosságban, másrészt az erős belső keresletben keresendő. A külföldre szállítás teljesen nyilvánvalóan nem olyan áron megy, ahogy te küldted a levelet. Nem a MPL meg a DHL viszi a tejet, de ha igen, akkor sem darabonként. :D

g.d 2019.08.24. 09:49:24

Az 1-es pont hülyeség, egyrészt a minimálbérre bejelentés-zsebbe fizetés az nem "kiskapu", hanem egyszerű adócsalás, másrészt viszont amíg olyan idióta jogszabályokat hoznak (gyakorlatilag az összes országban) a dilettáns, semmirekellő politikusok, amilyeneket, addig az emberek - hogy élhető maradjon az életük - mindig, mindenhol meg fogják keresni a kiskapukat (amik meg pont azért, mert hozzá nem értő balfaszok írják a törvényeket, mindig is maradni fognak). Szóval ez utóbbi egyáltalán nem ország-specifikus, maximum a mértéke változik attól függően hogy hol él az ember (meg esetleg mivel foglalkozik).
A 7-es pont meg nem tudom miért a mi hibánk, mikor a (jellemzően nyugat-európai tulajdonú) multicégek gyártják a "keleti" piacokra a silányabb minőségű árukat - amiket aztán ugyanannyiért, vagy esetleg még drágábban adnak mint "otthon".

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2019.08.24. 10:05:13

Nem egészen értem, hogy miért hiányolja az összefogást a posztoló, amikor a kormánypárt már 3x nyert 2/3-dal.

Sosem értettem, hogy ha vkinek ennyi fenntartása miért látogat haza? A honvágy ügye kizárva. Nem sajnálom tőle de nem értem.

desw 2019.08.24. 10:30:04

@brownie58:

"Mennyire igazad van! Minden magyarnak el kellene ezt olvasnia és magába néznie. De igazán csak akkor érti meg, ha látja a különbséget. De sokan nem akarják se látni, se tudomásul venni! "

Látni a különbséget nem nagy kunszt! A macerás a "miért?"-eket is látni és érteni.

Könnyű látni azt, hogy a szomszéd kertje, autója, nője, . . . szebb-e mint az enyém, de vajon látom-e, merem-e látni a "miért?"-eket is?

Nyugaton jobb az eü, jobb a tömegközlekedés, tisztábbak a közterek (már ahol), . . . ? Ezt a hülye is látja, csak a "miért?"-eket nem.

KissGecihuszár 2019.08.24. 10:30:51

4 év "történelmi" NSZK-beli lét után azt kell mondjam, 99%-ban egyet KELL értenem a poszt szerzőjével, ez van, ezt a '90-óta eltelt "demokratikus" évet úgy ahogy van, elkúrtuk, nem kicsit; NAGYON! A rosszabb hírem pedig az, hogy mivel nincs kezünkben az időgép reset /restart kulcsa, ezen már változtatni nem lehet, ráadásul a nemzetközi helyzet is fokozódik, tehát a negédes, nyugodt, békés '90-es, 2000-es évek már -bár tartja a mondás, miszerint "soha ne mond, hogy soha"- biztosan nem fognak visszatérni! Ez van, úgy tűnik, a 32 évnyi kádár regime úgy cseszte szét szinte az egész Magyar társadalmat, annak mindenféle közösségteremtő erejét, hogy az példátlan egész Közép-Kelet Európában. Igaza volt Vonának, mikor is az atv-beli beszélgetés során keserűen állapította meg, miszerint a Magyar Nép az utóbbi 100, de különösen a legutolsó 30 évben szerette volna megspórolni a polgárosodást, de hát mit is lehetne várni a jelekor társadalmában igen jelentős részt kitevő ratkó kölkök generációjától, attól a mai nyugdíjas generációtól, mely -kevés kivételtől eltekintve- zéró erkölcsi, keresztény nevelést nem kapott, tonképpen életének legmeghatározóbb első 2 évtizedét egy hazug, képmutató, a sumákolást zászlajára tűző kádár regimeben élte le, ahol a mindennapi kisebb-nagyobb sumákságok, a kéz kezet mos, az odaszólogatós-bratyizós, mszmp tagsággal kivívható és kivívandó előnyök Bermuda háromszögében kellett érvényesülni. Mit is várhattunk mást ettől a generációtól, akik a módszerváltáskori aktív felnőttek halmaza volt??

desw 2019.08.24. 10:31:36

"8) Szegény nyugdíjaskor"

Magyarországon -- sajnos -- kifejezetten magas a bér/nyugdíj arány. Aki 40 évet BEJELENTVE dolgozott, kb a nettója 75%-át kapja majd nyugdíjként. Máshol ez jóval kevesebb, Németországban 50% körül van, ha jól tudom.

Így Magyarországon csak és kizárólag annak kevés a nyugdíja, aki nem dolgozott vagy csak feketén. Miért is adjanak heréknek ill. adócsalóknak nyugdíjat?

"A kritika nem hazaköpködés

El kellene végre fogadni, hogy ha egy külhonba szakadt hazánkfia véleményt mond, az nem hazaköpködés, hanem jogos kritika."

Ez a "jogos" kritika aranyos. Ebben így már benne van az a feltételezés, hogy nektek igazatok van, az otthonmaradottaknak meg nics. :DDDDDDDDD

"És mi azért tudunk objektív szemmel kritizálni, mert láttunk, átéltünk már mást is, éltünk országhatáron innen és túl is, így van összehasonlítási alapunk."

És vajon látjuk-e a "miért?"-eket is, vagy csak annyit, hogy Nyugaton jobban működnek a dolgok (már ami)?

Egyébként normális hangnemű kritikával az ég adta világon semmi baj sincs. De azért az elég visszatetsző, amikor pl vki mások farvizén kiköltözik egy gazdag országba és visszabalkánozik, vagy pl kijelenti, hogy ő márpedig addig nem költözik vissza Magyarországra, amíg itt minden klassz és jó nem lesz. (mások dolgozzanak, hogy az ő igényei kielégüljenek. Vicc, b+)

Főle úgy érdekes ez, hogy a kritika kritikáját már sokszor kimoderálják, ahogy pl ezen a bloggon is. (pl miért rehós a Nyugati aluljáró, ill. falvak bizonyos részei vs. magyarok lakta részek)

És azért lássuk be azt is, hogy az elmúlt 1 évtizedben Nyugatra emigrált magyarok csak beleültek az angol, német, osztrák, ausztrál, . . . emberek által létrehozott készbe, így nem annyira szerencsés onnan pökhendi hangon megmondani a tutit.

(Wien74 stílusával semmi gondom nincs, és ha nem is mindennel, de sok dologgal egyetértek)

Dikusz 2019.08.24. 10:37:55

De kár, hogy ma címlapra került a poszt...

Arthamyr 2019.08.24. 11:03:24

@Dikusz: Miért? Szerettél volna itt beszélgetni? Menj át a másnapira, vagy vidd át privátba. Vagy győzd meg HÁ-t, hogy szigorúbban szűrje a trollokat, ezért sokan hálásak lennének. :)

desw 2019.08.24. 11:45:05

@Arthamyr:

"Vagy győzd meg HÁ-t, hogy szigorúbban szűrje a trollokat, ezért sokan hálásak lennének. :) "

Legyen Safe Place a HA! Csak az kommentelhessen, aki egyetért. A kritika nem jó! Legyen jó kis véleménybuborék!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2019.08.24. 11:52:59

@KissGecihuszár: rendszerváltás után 30 évvel nem kínos még mindig Kádárra mutogatni? 50 év múlva mire fogunk mutogatni? Se Soros se Kádár nem lesz.

bloody.rain 2019.08.24. 12:38:15

"De ettől még magyar maradok, ez nem kitörölhető. A lakhely választható, az identitás formálható, de a hazád ott van, ahol születtél. "

Látod posztoló, ezt verték beléd mint Krisztus kezébe a szöget, aztán azóta sem tudsz lemászni a keresztedről. Ahhoz éppen ezzel kell kezdeni, hogy (többé) nem vagy magyar - persze alapos megfontolás után és következetesen végigcsináéva. Ezt vagy képes vagy végigcsinálni, vagy nem. Ha a szüleid, tanáraid és a környezeted erősen nyomták a fejedbe a nemzet és haza
gondolatát, akkor rendkívüli nehézségek elé nézel és Magyarországra jársz jólérezni magadat, De amint ezt sikerül másképpen gondolnod és másképpen érezni, abban a pillanatban mind a 10 pont egy pillanat alatt semmivé enyészik. Persze te nem vagy képes rá másképpen érezni - ez a 22-es csapdája - tehát így fogsz maradni aggódásaiddal, 10 pontoddal, Balatonoddal, gyötrelemmel.

Madag Oszkár 2019.08.24. 12:39:16

Izzadságszagú bizonygatás arról, hogy mindenki más hülye, csak a posztoló hozott jó döntést. Ez ugyanolyan kirekesztés mint amit az itthoniak szemére hány.
Nem baj, hogy elmentél, örülök, hogy jó ott neked, de ne hidd, hogy a külföldre költözéstől objektív és tisztánlátó lettél! Ez így röhejes...

Arthamyr 2019.08.24. 12:44:09

@desw: Segítségképpen, gyors keresés eredménye, elég korrekt definíciónak tűnik:
"A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelezőlista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét." - hu.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet)

Ha figyelmesen elolvasod, akkor láthatod, hogy ennek semmi köze az egyetértéshez vagy a véleménybuborékhoz. Lenne itt elég színes skála a véleményekből meg vita is, trollkodás nélkül is. Ez is a linkelt oldalon található:

"Az a felhasználó, aki nem rendelkezik adminisztrátori jogokkal egy adott fórumon, csak egyet tehet a trollok ellen: nem „eteti” őket, azaz következetesen figyelmen kívül hagyja az adott személy hozzászólásait. Innen származik az angol Do not feed the trolls, azaz „ne etesd a trollokat” kifejezés (rövidítése DNFTT). " - Most eszerint járok el, így a múltkorihoz hasonló módon (amikor feleslegesen nagy türelmet gyakoroltam és sok időt pazaroltam rád), a részemről gyorsan lezárom a "beszélgetést". További szép napot neked is!

Buchhalter 2019.08.24. 13:26:24

@Herr Géza: nem értem mi gondod.Nem is írtamneked semmit.Megint sok volt a snapsz? Asszony csere ? Lehet jót tenne neked is meg itt mindenkinek akibe állandóan belekötsz.

desw 2019.08.24. 13:35:33

@Arthamyr:

Számodra mi volt abban ingerlő, hogy mertem azt mondani, hogy jelenleg -- sajnos -- Orbán a legkisebb rossz?

Miért nem hihető az, hogy vki jól érzi magát Magyarországon úgy, hogy az ég adta világon semmi köze nincs a politikához, se a jobb-, se a baloldalhoz, utálja Orbánt és a NER-t, de persze a komcsikat és a többi kretént is az ellenzéken?

Te/ti ugrottatok nekem egyből és fideszeseztetek ill. trolloztatok le.

Tíltsanak ki, mert más a véleményem, mint az itteni "ügyes és okos és haladó gondolkodású" emigráns magyaroknak?

Ez azért vicces, mert a 3-as pont (kirekesztés, megbélyegzés) pont rólatok szól, b+! Tükör???

Dikusz 2019.08.24. 13:48:49

@Arthamyr: Beszélgetni szeretek (itt is megtettem), kötözködni nem. Ha lehet kerülöm is.
Más dolgába, mit tegyen, mit ne, nem szoktam beleavatkozni. Ha valami olyat szeretnék tudatni az itt hozzászólókkal, a bloggazdával, ami nem tartozik másra, akkor megteszem privátban. Nem egyszer volt már rá példa, sosem volt gond belőle.
Egyébként mi a gond a hozzászólásommal?

"Vagy győzd meg HÁ-t, hogy szigorúbban szűrje a trollokat, ezért sokan hálásak lennének. :) " - más helyett nem kérdezek, rájöttem én már a sokadik pofáraesés után, hogy ha valakinek problémája van valakivel, oldja meg maga. Ne bújjon más háta mögé, aztán meg mossa kezeit...

vándor madár 2019.08.24. 14:10:47

@fhdgy: "Mondjuk, látom, hogy Németországban, Ausztriában már kecskesajtot is lehet rendelni a termelőtől interneten. Egyenlőre nem tudom elképzelni, hogy hogyan működik, mivel pl. a sajt romlandó, de valahogy megoldották."

Úgy működik, hogy szárazjégbe csomagolják 1 napos szállítással. Vagy egyszerű styropor, magyarul hungarocell dobozban küldik, abban sem olvad ki még a fagyasztott cucc sem 1 nap alatt.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2019.08.24. 14:16:27

először is nagy gratula Wien74 topictársnak az írásért, mintha magamat (és véleményemet) olvasnám!

pár pont, ami eddigi tapasztalataim alapján nem magyar specialitás, máshol is jelen van, csak nem ugyanakkora mértékben:

1. ez a jelenség az egész Balkánra és a volt SzU-ra - kivéve Baltikum - ugyanígy jellemző.

2. sajnos így van. mindenképp ide tartozik és fontos tudatosítani, hogy az állampárt propagandájával szemben _nincs_ és _sohasem_volt_ egységes magyar társadalom. a magyar népesség mindig is rendkívül sokrétű volt vagyoni, kulturális és származási, sőt vallási szempontok szerint. történelmileg is rendkívül sok, megosztó esemény történt az elmúlt 200 évben.
más kérdés, hogy rengeteg nemzet mutatta meg az elmúlt 30 évben, hogy _bármely_ társadalom képes összefogni és elküldeni a halál fájára a nemzet megosztására - lásd: fidesz - játszó politikai erő(ke)t.

3. pontosan. és a jelen magyar közbeszéd semmivel sem jobb, mint a pestises középkori Budán.

4. remek példa! erről van szó. "ha más szív, az nem gond, csak én ne fizessek 300 forintot se, mert nekem jár." jár bizony a kurvaanyád és apád fasza.

5. és 6. ezek sem magyar általánosságok, csak a mértéke riasztó nagyságú. az még riasztóbb, hogy ezt egyre kevesebben veszik Mo-on észre és így még inkább elharapózik a gyűlölet. mégis, kinek van kedve olyan országban élni, ahol bármikor rád kerülhet a célkereszt? ez színtiszta fasizmus.

7. itt pusztán a piaci logika működött. pl a kínai boltosok is felmérték, mit lehet eladni Bp-en és az országban, ezért is nyitották mindenhol a százforintos, majd infláció után egyeurós boltjaikat, meg a keményítővel készített édes-savanyú 5-600 forintos kínai büfék százait. ha ezt tudják megfizetni, akkor ezt a szart kell nekik eladni. örömmel megveszik és fogyasztják.

8. pontosan ide tartozik a heti flaszter:
youtu.be/Av-cuR2N-zg

9. és 10. megint nem a jelenség, hanem a terjedtség mértéke a bódító és félelmetes. a 9es ponthoz tartozik a világ leg búvalbaszottabb és a hozzá tartozó nép(?) által leginkább meg nem értett himnusza.
fényévekkel többet érne, ha pl szomorú vasárnap vagy egy tetszőleges 80as évekbeli alter/punk dal lenne a magyar himnusz. azzal igenis lehetne azonosulni valamilyen szinten, de a Kölcsey-Erkel pátoszos nemzethalállal semmiképp. Hegel jóslata se jött be, Trianon is köszöni, jól van, ugyanúgy szikkad a sarj az ugaron.

szóval Wien74, vielen Dark! pfiat di

vándor madár 2019.08.24. 14:27:11

@fhdgy: "Konkrét tapasztalat: Németországba küldtem tértivevényes levelet Mo.-ról, horribilis volt az ára. Amikor Németországból küldtem levelet Mo.-ra, kértem, hogy külföldre, Mo.-ra, kérem a bélyeget. Ugyanolyan bélyeget adtak, mint ottani belföldre. Mondtam, hogy de én Mo.-ra kérem!

De hát az is EU, nem? volt a válasz. Akkor az ugyan annyi, mint Németországon belül!"

Nem ugyan az a belföldi és külföldi tarifa Németországban sem és régen sem volt azonos.

Szerintem a kutya ott van elásva, hogy Mo-n az országon belüli (levél) posta tarifa sokkal olcsóbb (túl olcsó), mint a külföldre irányuló, míg Németországban nincs olyan egetverő különbség a kettő között. Az mondjuk érdekes, hogy a magyar postának miért drágább ugyan azt a levelet Európába elszállítani, mint a német postának? 1,10 EUR vs. 400 HUF.

www.posta.hu/static/internet/download/2019_julius_tarifatabla_HU.PDF
www.deutschepost.de/de/a/aenderungen-2019.html

Golf2 2019.08.24. 14:37:16

32 évnyi kádár regime úgy cseszte szét szinte az egész Magyar társadalmat...Az elmúlt 8 év sokkal károsabb.Az nem baj hogy a fél ország pár tolvaj kezébe került?

Drago Brutic1 2019.08.24. 15:04:02

Nehéz erre a posztra bármit reagálni, hiszen szerzője előre kijelenteti, hogy "magyarországiként" úgysem fogom belátni, csak ő látja és a nyitott szellemű, távolságtartó bécsi magyarok.
Ez az írás mégis nagyon messze áll a "tények tárházától", inkább valami szubjektív, régi kliséket felsorakoztató szösszenet. Igazolható, specifikus tények, számok, adatok alig vannak benne, azok között is nem egy téves. A piros áruház (cba) cicivillantós reklámját ugyanis azonnal jogvédő szervezetek kifogásolták és az áruház hamar el is távolította. Mint ahogy kisebb fáziskéséssel, de az Usa után országba is begyűrűzött a Metoo, számos esettel. Persze, hogy sokkal egyszerűbb általánosítani, lábszagú bugrisokkal teli ugart vízionálni, mint árnyaltan elemezni egy országot, amely globális folyamatok része és folyamatosan változik.

Arthamyr 2019.08.24. 15:06:35

@Dikusz: Vannak problémák, amik megoldatlanok maradnak, és el kell fogadni őket.

Nem tudom, miért gondolod, hogy szerintem bármiféle probléma lenne a hozzászólásoddal, én egyetértek vele (bár nem maga a címlaposság a gond, hanem annak bizonyos következményei), így én ezt nem tudom megmondani.

desw 2019.08.24. 15:26:28

@adamskij:

"8. pontosan ide tartozik a heti flaszter:"

Ez elég érdekes: (halott nyugdíj, halott eü)
youtu.be/Av-cuR2N-zg?t=2381

Mit is kellene a politikának csinálnia MOST? Csökkenteni a nyugdíjakat, és az eü-ért most egy fillért sem ill. csak pár ezrest fizető 5-7 millió álompolgárt kötelezni a fizetésre.

Szerinted/szerintetek tudna nyerni egy ezzel kampányoló politikus/párt a választáson?? Kizárt dolog! (mert "Nekünk ez jár!")

Ezért gondolom azt, hogy ELŐSZÖR ezt a kádári romantikában dagonyázó népet kell leváltani, aztán lesz normális politikus is automatikusan. Csak ugye a népet nem lehet leváltani => demokratikus megoldás nincs => hiába jön másik párt, kb semmivel sem lesz jobb pusztán egy kormányváltástól.

Féldemokratikus megoldás lehetne pl a választójog korlátozása: az szavazhat, aki X össszeg szjá-t befizetett 4 év alatt. (kibicnek semmi sem drága! Az rendelje a nótát, aki fizeti)

Arthamyr 2019.08.24. 15:53:40

@vándor madár: Ez nem olyan hatalmas különbség, simán indokolhatja az eltérő adózás, különböző hatékonyságú működés stb. Miért lenne törvényszerű, hogy két különböző (országban lévő) cég ugyanolyan szolgáltatása ugyanannyiba is kerül? A postás esetben ezen felül jó eséllyel egyik épít a másik szolgáltatására, így azon is múlik, melyik mennyire húzza le a másikat.

gabors 2019.08.24. 16:01:50

@flash.gordon: "amikor a kormánypárt már 3x nyert 2/3-dal."

iyen talan ironiaban tortent de nem magyarorszagon nemhogy 2/3-al nem nyert de 2x tobbsege sem volt ... csak keverik (direkt) az idiotak fejeben a "valasztas" es a "mandatumok" hanyadat ... igen a fidesz 2x meg a tobbseget sem erte el ami 50% +1 lenne az csak egy ficsor a hungarikumban hogy ezzel lehet a parlamentben 2/3 lehetne akar 100% is vegul is .. oszt jo napot.

de ha lehet, akar tudatlansagbol akar direkt, ezt a hazugsagot hogy 2/3-al nyert a part nem kellene mar terjeszteni ...

shak_ti 2019.08.24. 16:21:39

@desw: Holt lelkek.(gogol)

Örülök hogy tóbbeknek bejött a heti Flaszter.

desw 2019.08.24. 16:21:48

@gabors:

"igen a fidesz 2x meg a tobbseget sem erte el ami 50% +1 lenne az csak egy ficsor a hungarikumban hogy ezzel lehet a parlamentben 2/3 lehetne akar 100% is vegul is .. oszt jo napot."

Azért vess egy pillantást az angol választási rendszerre. Ott kb 9/10-et vitt volna a Fidesz.

gabors 2019.08.24. 16:45:16

@Arthamyr: "A postás esetben ezen felül jó eséllyel egyik épít a másik szolgáltatására, így azon is múlik, melyik mennyire húzza le a másikat."

erre nemzetkozi megallapodasok vannak az orszagok nem huzzak le egymast .. .altalanossagban azt lehet mondani hogy a szegenyebb orszagokok jarnak jobban gyakorlatilag az orszagok kolcsonosen kiszallitjak egymas leveleit nem fizetnek egymasnak vagyis a magyar "nemzetkozi" arban az van (kellene) benne pluszban ami a tobblet a helyi kezbesites es mondjuk a kinaba szallitas kozott van (mert kinan belul mar az ottani posta felelos ezert) az orszagok egymasnak fizetnek elore meghatarozott dijat (ami a helyi nemzetkozi dij alapja legtobb orszagban mar nincs orszagra bontott nemzetkozi tarifa) ... szoval konnyen balathato hogy ez csak akkor mukodik jol ha keves es kb aranyos az orszagok kozotti forgalom ... ha aranytalanna valaik (sokmillio kis csomag kinabol pl. es Mo nem tudja novelni kinaval szemben a dijat amit kina sem ervenyesit akkor a gazdagabb orszagokban dolhet a rendszer hasonlo problemak vannak mar az USA-ban is csak aranyaiban nem omlasztja (meg) ossza az itteni postat ...

a lenyeg hogy ezt akkor talaltak ki 1874 UTU (meg a Nepszovetseget is megelozve) amikor a posta minden orszagban egy abszolult monopolium volt... nem volt UPS/FedEx/DHL stb most a legjovedelmezobb reszeket (csomag/surgos/extra bizbasz) amikert a vevok hajlandok tobbet (tobb haszon) fizetni kiszerveztek sokhelyen viszont a draga foleg helyi koltsegek maradtak (inrastruktura lerabolva stb)

desw 2019.08.24. 16:51:36

@shak tee:

" Örülök hogy tóbbeknek bejött a heti Flaszter. "

Nekem annyira azért nem jött be, de a nyugdíj ill. eü résszel egyetértek.

A lehetséges megoldást (100 nő szüljön 450 gyerek) kifejezetten baromságnak tartom. Tanuljunk már a múlt tévedéseiből! (Ratkó)

gabors 2019.08.24. 16:52:57

@Arthamyr: @gabors: " ezt akkor talaltak ki 1874 UTU"

UPU akart lenni ... most is az ENSZ resze Svajci (Bern) kozponttal

Ja az o saruk amugy hogy azok a kis biszbasz kinai csomagok "belefernek" a "level" kategoriaba es a kinai szart terjesztok nagyot kaszalnak (ebay) a nagyon olcso (marmint nekik helyben) postai dijakknak

Arthamyr 2019.08.24. 17:02:11

@gabors: Ok, akkor marad a többi dolog, amiből egy is elég a különbség indoklására. :)

gabors 2019.08.24. 17:03:11

@desw: "Azért vess egy pillantást az angol választási rendszerre. Ott kb 9/10-et vitt volna a Fidesz."

persze, nagyon ugyes vagy ... terelesnek jo de NEM ez volt a kerdes ... foleg azert mert az alkotmany faragast pont ugy nyomtak le a valasztok torkan hogy aranyositjak a rendszert (persze a gyoztes oldalarok nezve nyilvan az az aranyos ha mindent visz ...) legkozelebb mar valaszatsra sem kell elmenni senkinek Viktor es Lajos eldonti osz jo napot

shak_ti 2019.08.24. 18:13:35

@desw:

Migránsok nélkül nem tudom hogy lehet majd megoldani a dolgokat.

Ahogy elnézem pedig a hazavándorlás nem lesz tényező.

János téziseit nemigen lehet megcáfolni.

midnight coder 2019.08.24. 18:14:08

@Golf2: Azért tolvajok ide vagy oda, most megy a szekér. Ebbõl a szempontból a szocik 8 éves ciklusa sokkal károsabb volt, még ha a válság hatásait leszámítjuk, akkor is. Nézd meg, hol tartottak 2002-ben GDP-ben hozzánk képest a szlovákok, és hol 2010-ben. Szép, tanulságos grafikon.

A Kádár rendszer pedig azért volt toxikus, mert a felszámolása után itt álltunk kopasz seggel, ráadásul a gengszterváltás után még azt a keveset is ami a Kádár rendszer után használható maradt, szétlopták a jóelvtársak a jó elvtársi kapcsolatokon keresztül. És persze azóta is eltelt 30 év, de igazán a fejlõdésre 45-tõl a 80-as évek közepéig volt lehetõség itt Európában. A II világháború után a technológiai fejlõdést, Pl. a robbanómotorok robbanásszerû elterjedését szépen ki lehetett használni, és akkor tudtak a régi EU tagországok fejlõdni. Egy rakás technológiai újítás, egy fiatal társadalom, korlátlan felvevõpiac az európai termékekre... Ekkor erõsödtek meg az amúgy nálunk már a II világháború elõtt is jóval fejlettebb régi nyugati országok.
89 után már Európa kezdett ráállni a lejtmenetre, a kicsi kínaiak már kezdték átvenni a világ mûhelye szerepét, és persze addigra már a régi európai tagországok ipara is leküzdhetetlen akadály volt nekünk. Akkoriban kb. úgy álltunk, mint a II világháború után, azzal az "apró" különbséggel, hogy hozzánk képest mindenki más 40 éves elõnyben volt. És persze annyival rosszabb volt a helyzet, amit a Kádár rendszer okozott Pl. a tulajdonosi réteg felszámolásával. Persze ezt pótolták a privatizáció során, de a volt párttitkár elvtársakból, vezérigazgató elvtársakból, szakszervezeti vezérekbõl verbuválódott új kapitalista réteg azért nem ugyanazt tudta mint az osztrák kollégáik.

Mindezekhez képest még nem is állunk annyira rosszul. Ahogy végül is politikában sem: Orbánnal és Fletóval és nejével annyira nem lehet dicsekedni, de ahhoz képest hogy a demokrácia legfõbb exportõre a Trumplit és a Klingonnét tudta kitermelni a világ élére mint alternatívát, és ebbõl a Trumpli nyert, nekünk sem nagyon van miért szégyenkezni.

enrikokaruszo 2019.08.24. 18:14:11

@gabors: de persze ez most nincs így, ki beszél akkor másról:)

desw 2019.08.24. 18:14:32

@gabors:

A kérdés az volt, hogy milyen torz választási rendszer az, ahol lehet 2/3 úgy, hogy még választók fele sem szavazott arra.

Erre mondtam ellenpéldát az angol rendszerrel, ahol akár az is előfordulhat, hogy pl 20%-nyi szavazattal visznek 100%-ban mindent.

Egyébként pedig nem a Fidesznek kedvez a választási rendszer, hanem a győztesnek. Az egybeesés pusztán abból jön, hogy az egész ellenzék idióták gyülekezete.

Tessék meggyőzni a szavazókat! Mondjuk a "Fizessenek a gazdagok!"-kal meg lehetett volna győzni a fogatlan és irígy prolikat, csak erre a Fidesz rákontrázott a migráncsokkal.

Ez a politika, és a demokrácia hátránya! Nem jónak kell lennie a politikusnak, hanem népszerűnek!

magánügy 2019.08.24. 19:17:58

@Arthamyr: "... szépen szolgálják a közt, és ne a saját érdekeiket érvényesítsék" Úgy gondolod, hogy pl. egy orvos, vagy ápoló egyszer beteszi a lábát a munkahelyére, és ha a gazda úgy dönt, hogy nem kell neki fizetés, meg szabad idő se, akkor csapja össze a bokáját, és teljesítse a parancsot, ne ágáljon, ne hőbörögjön, össze meg különösen ne fogjon a másik elnyomorítottal? Ugyanez a tűzoltó, rendőr, és a többi közszolga sorsa is, terveid és szándékod szerint? Hááát, ezt úgy hívják, hogy rabszolgaság. Nem divatos már.

desw 2019.08.24. 19:53:03

@shak tee:

"Migránsok nélkül nem tudom hogy lehet majd megoldani a dolgokat. "

Pedig egyszerű lenne ez! Pusztán csak a bevételekhez kellene igazítani a kiadásokat, és nem fordítva. Azt kellene elosztani, amit egy elfogadható adórendszerrel (tehát nem a mostani lerabló bérköltség mellett) be tudnak szedni. Ja, hogy akkor kevesebb lenne pl. a nyugdíj? Hát T.nyugdíjasok, teccettek volna több gyerek vállalni ill. normálisabb kölyköket nevelni.

"Ahogy elnézem pedig a hazavándorlás nem lesz tényező."

Szerintem sokan jönnek majd haza, ill nyuggerkedni meg mégtöbben.

"János téziseit nemigen lehet megcáfolni."

Azért ezt a 100 nő szüljön 450 gyereket megcáfolnám.

Ezzel csak lenne egy klassz kis Ratkó 2.0 pár évtized múlva. Most is azért (is) lesz gond, mert mennek nyugdíjba a Ratkó gyerekek.

Aztán a csomó plusz gyerek felnevelésének társadalmi költsége brutális lenne (plusz bölcsőde, iskola, eü, támogatások, . . . ), és a megtérülése azért eléggé kétséges (kivándorlás, fiatalok rossz hozzállása)

A cigány kérdésről meg kb sehol sem lehet beszélni értelmesen, mert kimoderálják és lenáciznak.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2019.08.24. 20:01:30

@gabors: No, tehát akkor egyetértünk. A fidesz 2/3-dal nyert(e a mandátumokat). Ideírom ezt is, hogy teljesen pontosak legyünk. Hogy más választási rendszerben mennyivel nyert volna többet azt megírták helyettem mások.

Viszont visszatérve az alapkérdésre: A posztoló azt állítja, hogy nincs összefogás Magyarországon. Akkor a 2 millió Fidesz szavazó az nem összefogás? (És nem kell mindent összehablatyolni csak a kérdésre felelni igennel v nemmel, nem esetén azt is megmondani, hogy akkor mi lenne az összefogás a nem-mel válaszoló szerint.)

gabors 2019.08.24. 21:04:22

@desw:

"A kérdés az volt, hogy milyen torz választási rendszer az, ahol lehet 2/3 úgy, hogy még választók fele sem szavazott arra."

nem errol szo sem volt ... ez volt a 'kerdes' :
"Nem egészen értem, hogy miért hiányolja az összefogást a posztoló, amikor a kormánypárt már 3x nyert 2/3-dal." ez volt az eredeti amire a kommenteltem, tovabbra is igaz az hogy NEM 2x ugy nyert hogy tobbsege sem volt 1x meg eppen tobbsege volt 51% alatt (a ketharmaddal nem nyert hanem a valasztason a mandatumok 2/3-at szerezte meg ez meg veletlenul sem ugyanaz ...) de latom jo vita lett ebbol is ..

az USA-ban akar kevesebb szavazattal is a vilag legnagyobb "ever" gyozelmet mondja magaenak Trump van ilyen is ... (igaz most mar a zsidok masodik kiralya is, amelott hogy a a "valasztott" a "chosen one" marmint akinek mond valamit..)

Herr Géza 2019.08.24. 21:17:25

@Buchhalter: Látom nem fogod fel, hogy mit reklamáltam. Sorry, ez téged minősít.
Aztán én is tudnék kicsiagyagedény lenni, de nem igazán ütöd meg az ingerküszöbömet.
Pont.

gabors 2019.08.24. 21:22:26

@enrikokaruszo: "@gabors: de persze ez most nincs így, ki beszél akkor másról:)"

nezd meg en is jovo idoben irtam ...

az ido eljon erre is. de/vagy ha nem jon, akkor majd elhozzak a fiuk ahogy nagyon okoson mar allamositottak (ujra) sok mindent az iskolakat kozigazgatast egyhazakat, eu, szemetgyujtes (hogy ezt miert nem adjak valamelyik egyhaz fenntartasaba nem tudom szemet terjesztesben nagyon jok lehet gyujteni is tudnak)

Mindez persz a halando "nepnek" a sajat fiuk lanyuk az jarhat magan iskolaba vagy vezthet magan szektat az a par szazalek nem oszt nem szoroz ...

desw 2019.08.24. 21:31:38

@gabors:

Olvasd már el, hogy én mire reagáltam! "hungarikum".

Köszi

gabors 2019.08.24. 21:34:30

@flash.gordon: "Viszont visszatérve az alapkérdésre: A posztoló azt állítja, hogy nincs összefogás Magyarországon. Akkor a 2 millió Fidesz szavazó az nem összefogás? ("

nezzuk igy, a FIDESZ az elmult harom valasztasbol 2x meg a valasztok tobbseget sem tudta meggyozni ... pedig eloszor oriasi lehetosege volt mert a szocik elkurtak de megsem.. azota meg minden media a kezukbe kerult nincs fuggetlen megyei lap ha jol tudom nincs foldi sugarzasu orszagos NEM fideszes tv nincs orszagos nem fideszes radio sem talan egy ellenzeik orszagos napilap maradt (a tulajdonjogot mar megszereztek a haverok ha sokat ugralnak azt is bezarjak valamelyik kovetkezo hetfon)... na igy is 2x meg a tobbseget sem sikerult osszefogni

amugy onmagaban a valasztasi szabalyokkal nincs baj de barhol ahol kicsit is megosztott vagy tobbpolusu a politikai pletta ez igen aranytalan dolgokat tud produkalni es mindaddig jo az uralkodo partnak amig egy valami isztamblul ossze nem jon es megy minden a levesbe 1-2 %-on persze Mo a koponyeg forgatok vilaga alig valtozna valami ..

masada 2019.08.25. 08:29:12

Svájcban élek. Kurva jó. Nincs honvágyam.

Dikusz 2019.08.25. 08:39:30

@gabors: "...nincs fuggetlen megyei lap ha jol tudom nincs foldi sugarzasu orszagos NEM fideszes tv nincs orszagos nem fideszes radio sem..." - tényleg nincs, bulvárlap sem. Ha mégis van, akkor az sem az, csak úgy néz ki...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.25. 17:47:12

@flash.gordon: De mire fognak össze a jó Isten áldjon meg!
A másik több millió gyűlölésére?!
Ez aztán baromi jó összefogás!
Gratula!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.25. 17:47:13

@Zsuzsi65: Ööö..mondjuk úgy hogy fele fele.A körülmények meg a mi hülyeségünk.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.25. 17:47:13

@desw: Hagyjuk már ezt a beleültek a készbe dolgot!
Ugyanúgy megdolgoznak ők is csak többet kapnak vissza!

labirintus1 2019.08.26. 13:18:08

@_z_: Nem ismerem a mostani lengyel helyzetet, de ott egy szakszervezet indította el a politikai változásokat (Szolidaritás), úgyhogy valószínűleg aktívabbak, mint Mo-on.

labirintus1 2019.08.26. 13:18:17

@Arthamyr: Akkor drámaian másképp látjuk a szakszervezet szerepét.

A közszolgáltatás nem az, amit ma Mo-on jelent, hogy éhbérért dolgozik pl. egy ápolónő, mert neki ezt kell csinálnia, hiszen ez közszolgálat, meg neki hivatása van.

Itt egy friss példa: hvg.hu/itthon/201934__vedtelen_noverek__cseledsorban__diszkriminacio__kronikus_panaszok

Ebben a helyzetben nagyon fontos lenne egy szakszervezet szerepe, hiszen pl. próbálhatná letárgyalni, hogy ne legyenek már hátrányosan megkülönböztetve az ebben a munkakörben dolgozók és ha ez nem megy, akkor sztrájkolniuk kéne, beleértve az orvoskat is.

Ezzel szemben, mint azt a cikk címe mutatja, az orvosok cselédnek nézik az ilyen dolgozókat, a többiek meg csak szarnak a problémáikra. És ettől az utóbbitól nem változik semmi Mo-on.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása