oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. augusztus 20. 06:30,  Mit vinnék haza Hollandiából? 62 komment

2019. augusztus 20. 06:30 Határátkelő

Mit vinnék haza Hollandiából?

Politikai kultúra, emberek közötti együttműködés, a nők és férfiak közti egyenlőség – ez csak három dolog azon 12 közül, amit az Amszterdamban élő Niki szerint érdemes lenne meghonosítani Magyarországon. Folytatódik a beszélgetés, vita annak a felvetésnek kapcsán, hogy mi történne, ha hazaköltözne félmillió magyar… 

Szerinted mi történne, ha hazaköltöznének a magyar határátkelők? Min kellene és hogyan változtatni? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

hollandia_amszterdam_2_foto_pixabay_com_neshom.jpg

„Szerintem kicsi az esély arra, hogy félmillió ember hazaköltözzön. Arra viszont van, hogy egy részük felvegye a kapcsolatot egymással, hazai civil szervezetekkel, egyes politikai partok külföldön is aktív sejtjeivel... 

Így van esély arra, hogy a külföldön megszerzett tudást, tapasztalatot, új világlátást közvetíthessük azoknak, akik nyitottak rá.

Tehát az első dolog, amit ki lehetne építeni, az egy hálózat a külföldön éltek és a külföldre vágyók között. És mivel szerintem az új technika csak egy eszköz és nem cél, én a személyes találkozók formájában hiszek. Egy jelképes csatlakozási díjjal szerintem mindenki örömmel hozzájárulna ehhez.

Nemrég akadtam rá Farkas Lívia és Dobay Ádám Kiköltöztünk podcastjaira és ők például csodálatos részletességgel, szakmailag elemzik ki az összes létező tévhitet és sztereotípiát, ami a Külföldre (így, nagybetűvel) költözést balladai homályba vonja és vagy statisztikákon vagy nagyon is szubjektív történeteken keresztül próbálja megfogni az élményt.

Mi az, amit hazavinnék Hollandiából?

  • a politikai kultúrát,
  • az emberek közti együttműködés kultúráját,
  • a megértésből adódó toleranciát
  • a megoldásközpontú gondolkodást
  • a többnyelvűséget,
  • az asszertivitást,
  • a kérdezés kultúráját,
  • a kommunikációs alapképességeket,
  • az élni és élni hagyni koncepcióját,
  • a részvétel kultúráját, legyen szó a közügyekbe való beleszólásról vagy a civil életről
  • a részmunkaidő elterjedtségét, ami lehetővé teszi a Life Long Learning koncepcióját a gyakorlatban,
  • a kiegyenlített viszonyokat férfiak és nők között.

Kiszakadni saját burkunkból

A hétvégi NRC (országos napilap) egyik kiadásában volt egy tárca, ami arról szólt, hogy a cikk íróját úgy tanították, napi két gyümölcs és két adag zöldség szükséges a boldogsághoz, ezt viszont most kiegészíti az egyik think tank elmúlt havi ajánlásával, miszerint az előbbiek mellett még heti 2 óra önkéntes munka kell az igazi boldogsághoz. 

Az érvelés a következőképpen hangzik: „Az önkéntes munka elősegíti a szociális kohéziót és ez rettentő fontos, különben Hollandia szétszakad. Benne maradnánk a saját környezetünkben, a saját jövedelmi csoportunkban, a sajátunknak megfelelő tanultsági szinten lévőkkel, a saját kis burkunkban. Sőt, a saját humorunkban is. És így a Randstad megmarad Randstadnak, a vidék meg vidéknek.” 

A cikk írója ezért elhagyta A Várost és kiment egy fesztiválra a német határ mellé, hogy megtapasztalja, milyen az élet egy egészen más miliőben. 

Nekem ez tetszik Hollandiából a legjobban, hogy nem derogál cselekedni, a józan észt nem írja felül semmi abszurd háttérfolyamat, amire tekintettel kell lenni. 

A 12 pontos listáról még kifejtenék kettőt, az elsőt és az utolsót. 

A politikai kultúra és a női-férfi viszonyok 

Politikai kultúrán azt értem, hogy az állampolgár birtokolja, használja, átéli az állampolgárságát, a része, nincs tőle elidegenedve. A lakóhelyén ügyködő képviselőjét nagy valószínűséggel ismeri, tudja, kit küldött be a szavazatával a parlamentbe és kit nem, megvan a véleménye arról, mi zajlik az országban és naprakész. 

A férfi-nő viszonyhoz pedig annyit, hogy Hollandiából nézve Magyarországon egy nagyon erős macsó kultúra uralkodik, ahol egy nő aligha rúghat labdába, és ha haladsz a korral, netalán még verbálisan ki is fejted a véleményed a hallgatás-mosolygás helyett, akkor gyorsan megkaphatod, hogy karrierista és/vagy feminista vagy.

Mit vinnék még? 

Sajnos nem lehet, de még vinném a zöld környezetet, a tiszta levegőt (köszi, óceáni éghajlat), az alacsonyabb hőmérsékletet, a kerékpározás kultúráját (ahol az elsőbbség mutatja, hogy az autók nagyrészt vendégek) és még sok minden mást. 

Ennek hiányában törekednék arra, hogy Budapest is zöldebb legyen olyan módon, ami még kivitelezhető. Új városi parkok telepítése teljesen esélytelen, de a tetőteraszok és az épületek hűtése talán járható út. (Csak legyenek szárazságtűrők azok a fák!!) 

Szintén kevésbé esélyes, de vinném az európai minimálbért és munkamorált egyben, hogy mindkettő emelkedjen. És a lazaságot, mert a hollandok nem veszik komolyan magukat és azt is tudják, hogy nincs minden kőbe vésve (ilyen időjárás mellett az ember hamar hozzászokik ahhoz, hogy itt az a norma, hogy a dolgok változnak). 

A büszkeség pedig egy olyan kultúrához kötődő érzés, ami a hollandoknál csak egyes csoportokban teng túl, de szerencsére mesterségesen nem szítják. Helyette inkább tájékozódnak és utaznak, így általában elég pontosan tudják, hol van a helyük a világban. 

A gazdaságpolitikai eszköztárukból vinném a magánegészségügy rendszerét egy bizonyos jövedelemhatár felett, hozzácsapva a jövedelemhatár alatt egy állami fenntartású, működőképes és színvonalas egészségügyi ellátással. 

Nagyon szimpatikus az évi egyszeri vakációpénz, amit az is megkap, aki csak rövid ideig dolgozik egy adott cégnél, igy 13. havi fizetésre vagy bónuszra nem szerezne jogosultságot. 

A lakáshiányt egy erős jogvédő rendszer kompenzálja, amit itt, Amszterdamban az önkormányzat tart fenn, ha pedig nagy a baj, a hajléktalanellátás is biztosítja az emberi méltóságot. 

Ha az amszterdami közkönyvtár modern, hét emeletes épületében két Albert Heijnes-szatyorral érkező olvasó embert lát, akkor nagy eséllyel egy hajlék nélküli ember napi rutinjának lehet szemtanúja és ez senki számára nem zavaró.

A tévében eredeti nyelven, holland felirattal mennek a filmek, a zebránál meg kell nyomni a gombot, a kerékpárosoknál és a buszsofőröknél természetes a szemkontaktus, utóbbiaknál a beszélgetés is. 

Előtérben az emberi méltóság 

Alapvetően egy nagyon szociális, az emberi méltóságot előtérbe helyező társadalom a holland, ami szintén nem ültethető át ilyen szinten Magyarországra, ahol azért az emberek nagy része nem társasházakban, hanem családi házakban él… 

És ahol 8 millió ember éli az én házam, az én váram elv szerint az életet, ott nehéz ebből kimozdítani az embereket, hacsak nem viszed be az új viselkedési módokat az iskolákba, így az új generáció tudna hatni a régebbiekre, akiknek sajnos még mindig a kényelem és a kiszámíthatóság áll mindenek előtt.”

A vitaindító beszélgetést a Spotify-on ITT HALLGATHATOD MEG, a YouTube-on pedig ITT TALÁLOD!

(Fotó: pixabay.com/neshom)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

A Határátkelő podcastjai most már nem csak a YouTube-on, de a Spotify-on, az Anchoron (ahol hangüzenetet is küldhettek!) és a legtöbb szolgáltatón megtalálhatók. Folyamatosan kerülnek fel az adások, minden nap egy új rész, hallgassátok meg (újra)! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Magyarország Hollandia hazaköltözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2715015454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.08.20. 07:00:50

Jo reggelt ....

Nekem eddig nagyon jo tapasztalataim voltak hollandokkal igaz mind szokott volt mint jo magam de munktarsam (tobb is) es fonokom is volt mar hollandiabol hosszabb rovidebb idore sot tobb intern-unk is volt ...

ez persze egy szemelyes nagyon apro minta, ugyan atszalltam mar tobbszo is Schipol-ban most a hollandok es hallandia melyelemzesetol eltekintek :-),,,,,

gabors 2019.08.20. 07:45:52

Boldog Uj Kenyeret !!

verkagrafomanka 2019.08.20. 09:08:38

ezt is elviszem magammal, viszem magammal... lalala... csak nekem szolalt ez meg a fejemben? :)

Golf2 2019.08.20. 09:51:42

Off? Ünnepnap van Magyarországon ,parádé,tüzijáték,cirkusz...

Csodabogár 2019.08.20. 11:35:28

Úgy tűnik az idén nem lesz légi parádé, legalább is egyelőre csend van. Jó az idő. vihar biztos nem lesz, szórakozik a nép, mert cirkuszt és kenyeret a népnek!

Hollandiában mindig csak turista voltam. Nagyon jó barátaim éltek évtizedekig Hollandiában. Amit ők pozitivként meséltek, nekem többnyire ellenszenves volt, így ebben az ügyben okosabb lesz ha hallgatok.
A kezdetben emlegetett "mi kell a boldogsághoz" kérdésre nekem pl. jó húsok és belga csokoládé kell, de ez ugye egyéni.:-)

NorthPier 2019.08.20. 11:40:10

@Golf2: Cirkusz meg parádé van minden nap. A tüzijáték árát meg tessék abba az iskolába fektetni, ahol másfél héttel az iskolakezdés előtt a szülők vakolnak, különben a kölkök fejére esik a plafon. Meg illatgyertyákat égetnek a penész szaga ellen. Bár attól a gombák még ott vannak a belélegzett levegőben, de legalább nem szaglik annyira.
Ünneprontó vagyok?

Dikusz 2019.08.20. 12:14:39

@Csodabogár: Biztos, hogy lesz, reggel 6-tól állandóan itt repkednek felettünk.

Dikusz 2019.08.20. 12:16:21

@NorthPier: Nem vagy ünneprontó, de szerintem @Golf2: is ugyanerre gondolt.

Golf2 2019.08.20. 12:22:37

@NorthPier: Szerintük biztos,sőt hazaáruló!

Golf2 2019.08.20. 12:25:06

@Dikusz: Tuti lesz erőfitogtató parádé,óbuda felett is zajongtak reggel 9-kor.

NorthPier 2019.08.20. 12:55:55

@Dikusz: Egy ideje mintha lemerült volna az iróniadetektoromban az elem -:(

Csodabogár 2019.08.20. 17:01:45

Most teregettem a balkonon s valami nagy zenebonát hallottam a távolból. Lehet, hogy utcabál van?:-)

Golf2 2019.08.20. 17:20:17

@Csodabogár: Vagy kitört a forradalom? Aktuális lenne.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.20. 18:02:30

Ez a poszt!Már megint az űrkorszakkal jöttök!XD

shakti rom 2019.08.20. 18:02:30

@Golf2: Minek? Megmondta a Mutti hogy minden koser orbanisztánban.
:-)

Golf2 2019.08.20. 18:04:14

Minden sarkon rendőr áll a belvárosban hányinger be vannak szarva...

M. Péter 2019.08.20. 18:37:06

Mit vinnék haza Hollandiából?
Sajtot, kerékpárutakat.

Csodabogár 2019.08.20. 19:51:36

@shakti rom: Olvastad eredetiben mit mondott? Mert én igen!

shakti rom 2019.08.20. 20:35:28

@Csodabogár: Egy részét, de nem német eredetiben mint te.

shakti rom 2019.08.20. 20:35:30

@Golf2: Talán inkabb mert kell a jo s olcso autoipar magyaroszagon.

Golf2 2019.08.20. 20:55:58

@shakti rom: Azt hittem lemond nemsokára,nem mindegy már neki,több kárt talán már nem okoz,most már igazat is mondhatna néha.

gabors 2019.08.20. 21:10:37

na itt van minden relative ... Mo nagyon fasza orszag tele lehetoseggel persze mindez Afganiszan-hoz kepest

index.hu/video/2015/04/27/2015_0404_menekult/

jo hogy ilyen sokan elmentek igy a migransnak van hol laknia es el tudja venni a magyarok munkajat is :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.20. 21:32:57

Jól csinálja a mutti."dícséri" vikit.Ebből itt azt látjuk,hogy nem lesz változás,így megyünk ki németbe tapasztalt munkaerőnek.
Ravasz az öreglány.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.20. 21:33:05

Mutti:Te viki,gyere csak!Nem a te bandádból mondta valaki,hogy olyanok döntik el európa jövőjét,akiknek nincs gyerekük,és én is érintve voltam a témában,míííííí?!-Közben rángatja viki fülét,mint tanár a rossz diákét!:))
Paraszt egy banda az biztos.

trabant 2019.08.21. 07:31:59

@shakti rom:
és a Mutti soproni látogatásval foglalkozóknak:

Merkel a mérlegen
(részlet)
"De lássuk már, mit is mondott a német kancellár azon a nyüves sajtótájékoztatón, amibol az Indexnél az lett, hogy szerinte nálunk jól használják fel az uniós pénzeket?
Most nagyon tessék figyelni, ugyanis eredeti forrásból dolgozom, és kissé bonyolult mondatok következnek. Tehát a hivatalos, német BPA szerint a következo hangzott el:"

huppa.hu/szele-tamas-merkel-a-merlegen/

midnightcoder2 2019.08.21. 11:55:40

@NorthPier: Miért pont a tüzijáték árát kellene erre fordítani ? Lehetne Pl. kivetni kutyaadót. Minden kutya után mondjuk havi 5 000 forintot. Ebbõl lehetne foglalkoztatni egy rakás hajléktalant aki összeszedhetné a kutyaszart, letakaríthatná az összehugyozott házsarkakat, a maradékból pedig akár iskolát is felújíthatnának.

fércnél maradandóbb 2019.08.21. 11:55:59

"„Az önkéntes munka elősegíti a szociális kohéziót és ez rettentő fontos, "

Gratulálok, feltalálták a kommunista szombatot

"A gazdaságpolitikai eszköztárukból vinném a magánegészségügy rendszerét "

Horváth Ágnes reload

"a kerékpárosoknál és a buszsofőröknél természetes a szemkontaktus, utóbbiaknál a beszélgetés is."

Azért nem árt ha néha az útra is vet egy pillantást

fércnél maradandóbb 2019.08.21. 12:50:26

@trabant:
A félrehallás Szele Tamásnál van.

Az eredeti nyemeckij szövegben"Wenn man sich die Wirtschaftswachstumsraten Ungarns anschaut, dann sieht man, dass Ungarn dieses Geld wirklich so einsetzt, dass es auch dem Wohle der Menschen zugutekommt".

Vagyis állitásként hangzik el, hogy Magyarország jól fekteti be a pénzt. Le kell nyelni a békát, van ilyen.

midnightcoder2 2019.08.21. 12:50:26

@fércnél maradandóbb: Na ja, errõl az önkéntes dologról nekem is a kommunista mûszak ugrik be. Illetve az, hogy a legtöbb ilyen dolog állami feladat lenne, amivel melót lehetne adni egy rakás olyan embernek akiknek amúgy esélye sincs a munkaerõpiacon.

"Horváth Ágnes reload"
A magánegészségügy nem annyira hülye ötlet, csak nem úgy ahogy a szocik akarták, hogy privatizéljük a kasszát, területileg monopolhelyzetbe hozzuk õket, a szolgáltatók meg maradnak ugyanazok.

midnightcoder2 2019.08.21. 12:50:26

"A tévében eredeti nyelven, holland felirattal mennek a filmek"

Aminek mindenki nagyon örül aki nem túl jól lát. Amúgy pedig kb. semmi értelme.

"ahol az elsőbbség mutatja, hogy az autók nagyrészt vendégek"

Meg a gyalogosok is...

chrisred 2019.08.21. 12:50:26

@trabant: Ebben van logika. Ha Magyarország jól hasznosította a felzárkóztatási támogatásokat, azt jelenti, hogy felzárkózott, tehát a jövőben nem lesz jogosult ilyen támogatásokra.

apro_marosan_petergabor 2019.08.21. 12:51:01

A franko Hollandiából sokan vesznek birtokot házzal, s jönnek ide élni, mert itt nyugi van, s nem kell akaratuk ellenére alkalmazkodni a bevándorlókhoz.
Igen sok hollandnak elege van már a fent említett alkalmazkodásból.
Természetesen biztosan lehet tőlük sok mindent tanulni - de azt mondják, egy hollandnak sosincsen igazán barátja, s téged nem fogadnak be soha. Nem véletlen alakulnak ki az idegen gettók.
Azt se feledjük, kemény gyarmattartók voltak Ázsiában - ez meg is látszik vagyoni helyzetükön - ennek lett egyenes következménye a bevándorlás - illetve annak elviselése - ideig-óráig.
Amit én tanulnék tőlük, az a magántulajdon tiszteletben tartása. Hollandiában elképzelhetetlen, hogy az állam lenyúlja valakinek a vagyonát -mint ez itt történt a kommunizmusban, s miután megszűnik akommunizmus ne adja vissza. Mint itt Magyarországon. Erről a hollandoknak fogalmuk sincsen, csak akkor döbbennek meg, ha beszélgetsz velük - Itt nem volt reprivatizáció, hogy lehetséges ez? - kérdezik (mi azt hittük hogy volt...).

doomguard 2019.08.21. 13:21:07

Az o rendszeruk mukodik, meghozza nagyon jol. Eloszor 98-ban voltam kinn, es miutan egy tarsunk osszeszedett egy jo kis virust popec ellatast kapott. Igaz jo penzert.
Itthon hiaba fizet az ember az adojabol+a munkaltato jarulekabol minimum 1 kozszolga havi fizeteset, megdogolhet a surgossegin, es ez nem az orvosok hibaja, hanem a hianyuke. (Mo 2018 Miskolc surgossegi osztaly)
Inkabb itthon is fizetnek erte, de kapjak jo es gyors ellatast.

Az onkentes munkara meg ne hozzuk mar a kommunista szombatot. Ott az onkentesseg tenyleg az, segitesz ahol tudsz.. Felfogjak hogy ez kozossegi erdek. Az USA ban is nagy hagyomanya van az onkentessegnek. Egyebkent kis hazankban is van "onkentes" munka, pl a vadasztarsasagoknal, de az ugy onkentes, hogy ha nem jossz melozni, akkor fizetsz....

A Kozlekedesben meg nagyon popecek, hidd el, nincs az mint itt az autopalyakon, hogy a szelfizos kiskezetcsokolom a belso savban hajt 200-al a 640 GT-vel. Ott a rendor szigoruan buntet, de ha odamesz hozza, hogy pl eltevedtel, mosolyogva segit, mindezt 4 nyelven is megteszi a bunko hülye kozeg...

Osszegezve egyetertek a posztiroval. En is elofordulok neha Hollandiaban, es nagyon hasonloak a tapasztalataim, igaz a sajtjuk marha draga, a csoki es a sor is, de azert par Albert Heijnes szatyor is akad mar itthon. :)

zrx_xzr 2019.08.21. 13:21:22

köszi innen nem kell elvinni semmit orbaniaba :D menjen a fidesz tobbseg inkabb az oroszokhoz nyaralni / hazavinni dolgokat :D

Gerardus A. Lodewijk 2019.08.21. 13:21:46

Amiért én fölöttébb tisztelem és egyben rendkívül irigylem is a hollandokat, az a politikai kultúrán belül az a szokásuk, hogy minden párt választási ígéretei mellett szerepel, hogy azok megvalósítása mennyi plusz bevétellel, ill. kiadással jár, valamint hogy mire (azaz kinek és minek az előnyére) fordítaná az adott párt e plusz bevételt, illetve miből (azaz kinek és minek a hátrányára) fedezné e plusz kiadást. Enélkül ugyanis bármiféle ún. választás lényegében csak egy "Ki mer nagyobbat hazudni?" verseny.

@fércnél maradandóbb: "dass Ungarn dieses Geld wirklich so einsetzt, dass es *auch* dem Wohle der Menschen zugutekommt" (kiemelés tőlem). Vagyis az emberek javát *is* szolgálja. (Meg mást is.)

fércnél maradandóbb 2019.08.21. 14:05:47

@midnightcoder2:
Horvátágnes programjából szerencsére csak az OPNI bezárása valósult meg, ami nagy kárt okozott, de a többi még károsabb lett volna.

fércnél maradandóbb 2019.08.21. 14:05:47

@chrisred:
Az "EU ellenes" Magyarország nagyobb költségvetést akar, az "EU párti" Németország kisebbet, ez nyilt titok. Saját blablájába fut bele.

fércnél maradandóbb 2019.08.21. 14:05:47

@doomguard:
Minden országnak megvan a saját hagyománya, maradjunk ennyiben. Ami lehet jó és rossz.

Magyarországon is van önkén vállalt munka, ráadásul még fizetnek is érte, úgy hivják hogy közfoglalkoztatás. Fejlettebbek vagyunk, nincs mit szégyenkezni.

chrisred 2019.08.21. 14:24:11

@fércnél maradandóbb: Éppen ellenkezőleg. Ki osztotta a pénzt a 2007-től tartó két programozási ciklusban, tehát ki lenne a felelős azért, ha ez a rengeteg pénz rosszul hasznosult? A néppárti vezetésű Unió, tehát lényegében a CDU, középpontban Merkellel. Ki szeretné azt hallani, hogy többé erre már nem költenek az adójából? A német választópolgár.

nemecsekerno_007 2019.08.21. 14:52:24

Népsűrűség, infrastruktúra. Meg a kint dolgozó magyarok. Inkább a magyar nyugdíjakat termeljék, ne a hollandot...

OvisAries 2019.08.21. 14:52:55

@apro_marosan_petergabor:
A hollandok azert vesznek kulfoldon foldeket, mert hollandiaban mar nem lehet, leven az orszag igen kicsi, ellenben sokan lakjak.
Ez nem uj tema, a 70-es evekben rengeteg holland koltozott Irorszagba, Ausztraliaba etc... Nem, nincs gettosodas, talan Rotterdamban,de ez nem jellemzo, egyszeruen azert mert a social house-akat adjak veszik az onkormanyzatok, koltoztetik a raszorulokat (hollandokat is) igy nem gettosodik el egy kornyek sem. A hollandok elegge okosak na.

Az kapitalis nagy okroseg, hogy egy hollandnak nincsen baratja es nem fogadnak be, nekem az exem holland, imad maig a csaladja, tartjuk a kapcsolatot. A barataival is (akik szerinted nincsenek). En is az ex-szel, baratok vagyunk, barmiben szamithatunk egymasra.

Megjegyzes: a hollandok hihetetlenul skot egy nep, nevezhetjuk oket zsugorinak, fillerszexualonak. Egyszeruen ahonnan kedvezmenyt tudnak kicsikarni akkor azt megteszik. Ugyanakkor nagylelkuek is tudnak lenni, szinten fontos a csalad, osszetartoak.

Nagyon egyenesek, mar mar durvan, goromban azok...egy kulso szemlelonek. Nem szeretik a rongyrazast, lenezik az ujgazdagokat es az allurjeiket, hollandiaban jarva egy gazdag kornyeket nem arrol ismersz meg, hogy a bentleyhez van tamasztva a porsche... Egyszeruen egy hajszallal nagyobbak a hazak.

Andy73 2019.08.21. 16:00:24

Ami a politikai kultúrát illeti, Magyarországon még nem volt politikusgyilkosság, legalábbis az 1989-es rendszerváltás óta - ellentétben Hollandiával és Németországgal.

Egyébként történelmi okok miatt valóban sokkal gazdagabb ország, mint Magyarország, sok minden olajozottabban működik, de az éghajlatot és a nyelvet biztosan nem cserélném el. Nyáron hűvösebb időben nyilván könnyebb dolgozni, de nyaralni, strandolni nem feltétlenül. És télen is jobban szeretem az igazi telet és a havat, mint az állandó esőt és szürkeséget.

Sobo 2019.08.21. 16:00:24

@gabors: ...azt a munkat hogy veszi már el amit te amúgy sem csinalnál meg? Mesélj már! Ez egy jó piszkálódási alap, tartalom nélkül.

Sir Galahad 2019.08.21. 16:00:24

Először a holland jövedelmet kell itthon bevezetni, a listán szereplő többi ugyanis közvetve vagy közvetlenül jórészt abból származik. Akinek magas a jövedelme, az nem stresszel, toleráns másokkal, nem folytat kenyérharcot, kész az együttműködésre és a politika sem élet-halál kérdés a számára...

... ja hogy azt nem lehet csak úgy bevezetni? Nyilván, de akkor a többit is várhatjuk.

Fikalnyik Eugén 2019.08.21. 16:31:48

Ez nem a néplélekről szól, hanem a protestáns etika és a polgári társadalom elegye, Reykyaviktól Oslón át Rotterdam külsőig.
A belgiumi flamandokról már nem írnátok ilyen hízelgően.
Ettől függetlenül kifejezetten szerethetőek, csak az a k..rva náthás német nyelvük ne lenne.

András Kató 2019.08.21. 17:13:51

Hollandiában élek. Nagyjából igaz. De ez kivitelezhetetlen Magyarországon.
Ott más a mentalitás.

savanyu_bableves 2019.08.21. 17:13:55

En is hazavinnek onnan sokmindent, csak sajnos büntetik!

Der Piefke 2019.08.21. 18:15:54

@Sir Galahad: Ez éppen fordított sorrenben van: a holland mentalitás következméyne a magas életszínvonal és az azt megalapozó jövedelem [termelékenység].

Az a gondolkodásmód, amely jellemzi a hollandokat, nagyon illeszkedik a piacagazdasás és a magánvállalkozások világához, továbbá a demokrata közösségi vishez is: mindent alaposan átgondolva, a kapcsoldó hatásokat is elemezve, meritokrata módon kezelnek. Akiígy jár el - pláne össztársasalmi szinte - az hatékony, termelékeny gazdaségot fog teremteni, azaz jólétet.

Az igaz, hogy a magas életszínvonal nyugodttá tesz - de ez is csak okozat. Egyébként: a higgadtság is az egyik holland alapjellemző.

Der Piefke 2019.08.21. 18:28:29

"A kerékpározás kultúráját (ahol az elsőbbség mutatja, hogy az autók nagyrészt vendégek)" - Akkor ezt most bontsuk ki!:)

Az, hogy nagy kultusza van Hollandiában a kerékpározásnak, nem egyenlő azzal, hogy azt kulturáltan is teszik!

Nem bringáznak kulturáltan. Senkire és semmire nincsenek tekintettel - önmaguk veszélyeztetésére se. Hordában-falkában, vagy akár magányos kamikázeként úgy hajtanak a rohadt, 1928-ban gyártott vasvázas bringáikon (van egy jellegzetes holland bringatípus, legalább évszázados szabadalom lehet, ahogy kinéz!), mintha senki sem lenne rajtuk kívül közterületen. Az autós nem hogy "vendég", de még pária se! Gyalogos dettó!

...Komolyan: már ott tartok, hogy csak Panzerrel merek átmenni itt a határon - mint 1940-ben...:-)))

(És ha már 1940 és német Panzer: van - vagy inkább már csak volt - egy anekdota arról hogy mit szóltak a hollandok, ha egy német kért tőlük pl. infót. Az öreg, világháborút-megszállást átélt hollandok úgy reagáltak:
- Persze, fiam, segítek - csak előbb hozd vissza a biciklimet, amit a faterod '40-ben elvitt!)

Gerardus A. Lodewijk 2019.08.22. 16:37:31

@Andy73: "Magyarországon még nem volt politikusgyilkosság, legalábbis az 1989-es rendszerváltás óta"
Erre csak egy egész másról szóló régi vicc poénját tudom idézni: Viszont igény lenne rá.

@Der Piefke: +1

Sir Galahad 2019.08.22. 21:05:08

@Der Piefke: Hollandia nem az emberek szemléletétől lett gazdag, hanem attól, hogy évszázadokon át volt módja fosztogatni a gyarmatait. Mi sem az emberek szemléletétől vagyunk szegények, hanem mert nekünk nem voltak gyarmataink, helyette a törökök fosztogattak bennünket. Ez persze leegyszerűsítés, de a lényeget jól megvilágítja: az ok-okozati összefüggést akkor ismerheti fel az ember, ha nem csak a jelent nézi, hanem a múltat is, amire a jelen épül. Az, hogy hol milyen a szemlélet, az generációkon át alakul ki, a körülmények, például a jólét szintjének hatására.

Örülök, hogy segíthettem.

chrisred 2019.08.23. 08:37:10

@Sir Galahad: Németalföld maga is gyarmat volt, amikor gazdagodni kezdett.

Sir Galahad 2019.08.23. 12:34:25

@chrisred: Valóban volt egy ilyen időszak is. De amikor Hollandia gazdaggá vált, az a gyarmati időszak volt.

chrisred 2019.08.24. 09:49:23

@Sir Galahad: Annak az időszaknak az eredménye volt, hogy a németalföldi államok technológiai és kulturális szempontból olyan szintre emelkedtek, hogy képesek voltak gyarmatokat szerezni a nagyhatalmak orra elől. Az egyetlen mérvadó különbség, hogy a magyar elitnek soha nem volt célja, hogy a lakosság kulturális és technológiai szintjét emeljék, pont fordítva, folyamatosan akadályozták, hogy megtörténjen.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2019.08.28. 10:50:05

@OvisAries: Mondjuk a szörnyű rotterdami gettó, a Spangen sincs sehol mondjuk Budapest közepesen gázos környékeihez képest se. Viszont pont itt van az említett rongyrázás is, ha mondjuk kimész Hillegersbergbe, és elindulsz kifelé a Straatwegen, akkor elég sok kertes ház előtt van Aston Martin / Ferrari / Bentley / Tesla X / stb... (és ha ezeket a kocsikat tárolják a garázson kívül, akkor képzelem, hogy bent mi van).

A kerítés nyilván itt sincs kolbászból, de az egyik legfontosabb különbséget (ami még pénzbe se kerülne, tisztán szemléletmódbeli) egy ide korábban beküldött post (asszem, de lehet, hogy csak valamelyik hollandiai magyar FB-csoporton láttam) illusztrálja: egy itt élő magyar hibát vétett az adóbevallásában, erre kapott egy levelet az adóhivataltól, hogy mit és hol hibázott, és mit javítson ki a határidőig. MAGYARUL! (Igaz, a fordítás nem volt tökéletes, de érthető volt.)
Ezzel szemben a NAV lendületből inkasszál amint úgy gondolja, hogy van valami probléma, és ha úgy gondolod, hogy jogtalan, akkor bizonyítsd be nekik, és talán három-négy hónapon belül vissza is kapod a pénzed.

Itt az állam egy szolgáltató, nem az uralkodó. A miniszterelnök pedig egy menedzser, nem egy császár. Ha csak egyvalamit át tudnék másolni Hollandiából Magyarországra, az ez a szemlélet lenne, a többi előbb-utóbb megoldódna.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.08.28. 18:51:23

@Gerusz: Ide,ennek a szolgalelkű népnek?Minek?Az a lényeg,hogy legyen kihez dörgölőzni.Túl jó lenne ez nekünk!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása