oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 20. 06:30,  Európai Dubai, de nem földi Paradicsom 23 komment

2019. július 20. 06:30 Határátkelő

Európai Dubai, de nem földi Paradicsom

Van egy ország az Európai Unióban, melynek célja, hogy egyfajta uniós „mini-Dubait” hozzon létre. Nagy kérdés, hogy ez mennyire sikerülhet olajvagyon nélkül egy olyan helyen, ahol a külföldieket egyébként kedvelő lakosság egy jelentős része elég nehezen viseli a gyors változást. Így aztán talán az sem véletlen, hogy még a hosszabb távon letelepedni akarók fele is jellemzően egy éven belül elmegy.

Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz Magyarországhoz, miként gondolsz rá, amikor külföldön vagy és milyennek látod, amikor hazalátogatsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_2_3.jpg

Máltán járunk, ahol a kormánynak egyre inkább célja a „mini-Dubai” létrehozása, ami elég sajátos ötlet, (különösen, hogy az olajvagyon hiányzik mögüle), de kétségtelen, hogy a szigetországon rengeteg az online szerencsejátékkal foglalkozó cég. Az ő megjelenésüknek egészen érdekes következményei lettek.

A sziget pár év alatt nagyon multikultivá vált – mesélte a Máltán élő Karesz podcastunk második részében (az első részből készült posztot itt olvashatjátok el). A változás annyira gyors, hogy a helyiek is csak kapkodják a fejüket és közülük sokaknak nem tetszik. 

„Pedig borzasztóan nyitottak voltak a külföldiekre, hiszen előzőleg belőlük (a turizmusból, vendéglátásból) éltek generációkon keresztül. Ehhez képest is egyre gyakrabban előjönnek olyan jelenségek, amelyek arra utalnak, hogy komoly feszültségek vannak a társadalomban” – mondta Karesz. 

Szerinte probléma, hogy a kormány a szavakon túl nem tudja vagy akarja kezelni ezt a helyzetet. A miniszterelnök például az uniós választás előtt egy tévés vitában kijelentette, hogy ő azt szeretné, ha a külföldiek szednék a szemetet és végeznék el a rossz melókat a helyiek helyett, akiknek inkább a jobb állások jussanak. 

„Nekem ez kimondva azért kicsit sok. Attól, hogy valaki született máltai, még nem lesz feltétlenül okosabb, szebb, mint egy külföldi” – vélekedett Karesz, aki szerint már az alatt a három év alatt is sok minden változott, mióta ő kint él, hosszabb távra visszatekintve pedig a változás még inkább szembeötlő. 

Változik a lakosság összetétele, persze ez környéktől is függ, nagy különbség van aközött, hogy valaki egy déli localityben jár, vagy a turisták által kedveltebb részeken sétál. 

„A hosszabb távú letelepedési céllal érkezők fele jellemzően egy éven belül elmegy. Ennyire megosztó hely tud lenni Málta, ennyire nehéz megbarátkozni bizonyos körülményekkel. Szóval nem egy földi Paradicsom, ahol aranytálcán nyújtanak eléd mindent” – mondta. 

„Oda kell figyelni, mit vállal el az ember, mindenképpen legyen minden lepapírozva, különben átvágják, ha módjuk van rá. Ez persze nem máltai, inkább emberi jellegzetesség. És persze mindemellé nem árt némi szerencse sem” – tette hozzá Karesz. 

Akivel egyébként még sok minden egyébről is beszélgettünk. Például a podcast legelején arról, milyen nemzetiségű határátkelőből van a legtöbb.

- a helyi ingatlanpiac, lakásbérlés, modern kori rabszolgaság (2’00”-től)

- akik gyorsan feladták – de miért? (10’20”-tól)

- Karesz közép- és hosszútávú tervei (13’45”-től)

- kapcsolattartás a családdal és visszatérne-e Magyarországra (15’20”-tól)

Szóval hallgassátok meg, vagy ha ez most nem megy, akkor mondjuk ezzel a programmal le is tölthetitek. Érdemes feliratkozni is a Határátkelő YouTube-csatornájára, akkor biztosan nem maradtok le semmiről! 

Az első részben leginkább arról esett szó, miért jó Máltán élni, de emellett érintettük azt is, hogy Karesz

- hogyan került Máltára (3'30"-tól)

- mi lepte meg ott a legjobban (5'20"-tól)

- milyen az ügyintézés és milyenek a helyi magyarok

Aki lemaradt volna az első részről, itt pótolhatja!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: podcast Málta

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9214969520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabors 2019.07.20. 08:15:28

Na Malta ... ugy tunik eleg nepszeru meretehez kepest sok "helyet" kap a HA ... :-)))

gabors 2019.07.20. 08:21:27

na akkor elso es masodik is

a harmadik elott elolvasom

gabors 2019.07.20. 08:31:24

a posztolo lehet nem tudja de ez a Dubai meg olaj vagyon igencsak egy elmult dolog ... durvan 20 eve mar lealdozoban van ott az olajkitermeles par eve es semennyi sem marad... (a mai techonologiakkal szamolva)

mar jo ideje NEM oaljbol el Dubai annyira hogy manapsag kb 5%-a nemzeti jovedelmenek csak ami olajbol szarmazik.....

remelem a tobbi amirol ir a posztolo kicsit jobban kepben van

Shaktee 2019.07.20. 11:27:01

Kitűnő podcastok, merci.

Heat Warning
Southern Ontario
15 mins ago – Environment Canada
Significant heat and humidity continues. Daytime temperatures in the low to mid thirties with humidex values of 40 or higher will continue today ...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.07.20. 13:56:51

Érdekes, hogy Máltán és Gibraltáron van bejegyezve szinte az összes online szerencsejátékkal és Forex-kereskedéssel foglalkozó cég, akik a balekok lenyúlásából élnek. Ennyire megengedőek arrafelé a törvények?

gabors 2019.07.20. 14:59:21

@Zsémbes csoroszlya: igen mindenfele ho-riasztas van NYC-ben kerik hogy allitsak magasbbra az A/C-ket 25C-ra ... nalunk most megy 23-on

amugy nem csak meleg van de magas a paratartalom is

most eppen (itt 35 km keletre reggel 9 ora) 32C es 66% para van NYC-ben ez rosszab a hosziget miatt es valszeg meg a paratartalom is magasabb ... kint lenni es barmi fizikai melot csinalni pokol (es akar eletveszelyes is lehet) nagyon remelem nem lesz aramszunet ...

Dikusz 2019.07.20. 15:23:55

@gabors: Megvan a harmadik is, észre sem vetted? Még a negyedikre is jó lettél volna! :)))

Arthamyr 2019.07.20. 15:36:16

@Online Távmunkás: A balekok lenyúlása kb. ugyanannyira megengedett máshol is, csak máshol az állam többet nyúl le a nyereségből adó formájában. A cégek meg nem annyira balekok.

gabors 2019.07.20. 15:58:44

@Zsémbes csoroszlya: "A sok A/C használat nem fog áramkimaradast okozni, újra?"

pont erre utaltam a valaszomban is ... hogy ez mindig egy komoly veszely .. .mar tegnap is voltak kisebb kimaradasok par ezer embert erintettek csak egyenkent ... nem volt olyan latvanyos mint a mult heten :-)

amugy 15 evig eltem NYC-ben eleg ritka volt az aramkimaradas ott ahol laktam Queens-ben ... a nagy keleti parti aramkimiaradaskor eppen meg dolgoztam es ott ragadtam egesz ejjelre (2003 augusztus 14) akkor ugyan meleg volt de nem ez okozta hanem valami fakidoles valahol Kanadaban (vagy mar akkor is az oroszok gyakoroltak az infrastruktura tamadasaikat)

Csodabogár 2019.07.20. 18:53:30

Megint Málta, de ami pl. engem érdekelne az az újságírónő meggyilkolása, aki állítólag egész magas körökig ért el a korrupció leleplezésében. Tudom elkaptak egy bérgyilkos társaságot, 2 vagy 3 embert és már a bíróság foglalkozik velük. Nade ki volt a megbízó? Erről még semmit nem olvastam. Ott élő honfitárs nem mesélne erről valamit?

gabors 2019.07.21. 02:21:34

@Shaktee: "turning the tiny Mediterranean state into a "mafia island.”

en meg mar kezdtem elhinni a posztolonak (3 ev utan a HA malta szakembere) ... hogy ez mar maga az europai Dubai ....

mayree 2019.07.21. 06:18:52

@gabors:
Sőt, Dubai sosem volt az, a háttérben Abu Dhabi áll, ők pénzelik a dubai "kirakatot".
Egyébként az olajkutatás most nagyon beindult, mi is épp ezen dolgozunk egy szaudi szeizmikus kutatócsoporttal, de a kínaiak is kaptak jókora szeletet a tortából.

mayree 2019.07.21. 06:19:46

A II. Dubai Azerbajdzsánban épül, Meg kell nézni Bakut :D

liberalnazi dickheads 2019.07.21. 17:01:33

Ritka fos hely agyhalott helyi vezetőkkel.
Malta lehetne jó hely, de nem az és nem is lesz.

kiskutyauto 2019.07.21. 23:10:45

Aha és Dubai ennél mivel jobb ember? Máltán az EU-ban vagy tehát megbecsült polgár maradsz és euro-val fizethetsz. A sokkal messzebb levő Gibraltár mellett egyetlen ország, ahol angolt értenek és beszélnek mindenütt mindenki, Nagy-Britannián kívül Európában. A táj gyönyörű, a víz gyönyörű, tele romokkal, roncsokkal, rejtélyes talán természetes, de nem kizárt hogy ősi mesterséges grottókkal, mint ahogy ősi rejtélyes romok hemzsegnek egy olyan civilizációtól az iker szigeteken amikről igen keveset tudunk biztosan és pontosan, de annyit igen, hogy megalitikus volt és jóval az ókor elején (vagy inkább előtt?) virágzott... Bár itt is ott is elég kellemetlen az időjárás, de Máltán még nem mértem 50 fok körülit, mint amit Dubai -ban illetve az Emírségekben, meg az arab gélszigeten, minden évben. Málta bár cserje sivatag, de legalább sziklás és patakokkal, tavakkal szabdalt, továbbá kellemesen kicsi, és ott a tenger is (legalább hűsölésre és utazásra. Dubaiban ha sivatagba kimész nem biztos hogy visszajössz élve és nem csak az eltévedés, meg a hőség és kiszáradás, hanem harcos szerecsen, tuareg és ki tudja milyen sivatagi rabló törzsek is előfordulnak. Dubai-ban kb minden háromszor drágább mint Máltán és van európai szintű egészségügyi alapellátás, továbbá nincsenek üvöltő müezzinek és a feleségünkre gigantikus összeggel alkudozó sejkekkel; bár tény hogy a sok katedrális és sok harangozás is tud elég zavaró lenni néha, de mégiscsak a mi életmódunk... Dubai-ban szemben közel agresszor iszlám nép éldegél a világ egyik legnagyobb hadseregével, míg bár Máltával szemben is vannak vad népek, nem sokkal messzebb, de messze nem akkora a veszély, főleg hogy a brit és olasz haditengerészet szépen védi a szigetet.... végül de nem utolsó sorban, Máltára eljutsz sokkal olcsóbban és meg is szállsz, vagy hosszútávra bérelsz sokkal olcsóbban. Ha meguntad fél óra és Olaszországban vagy... és hosszan lehetne még persze sorolni hogy nevetséges ostoba majomkodás ráfikázni Máltára Dubai ill az Emírségek ellenében, ha európai, fehér- és kulturember vagy...

Ráhel a saját lábunkon áll 2019.07.22. 08:42:43

@kiskutyauto:
“...Dubai-ban szemben közel agresszor iszlám nép éldegél a világ egyik legnagyobb hadseregével...”

Ha Iránra gondolsz, akkor nagyon mellélőttél...a vezetést azt esetleg lehet agresszornak nevezni, de a népet semmiképp sem.

Cpt. Flint 2019.07.22. 14:28:04

@kiskutyauto: Gibraltár nem nagyon nevezhető országnak, igazából az egyik brit tengerentúli terület. És ha már azt felhoztad példának, ennyi erővel a Csatorna-szigeteket is említhetted volna (amik brit koronafüggőségek, de szintén nagyrészt önállóak)... ott a klíma is jobb állítólag és méreteiben is jobban hasonlítható Máltához.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása