oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2019. július 19. 06:30,  A 10 legidegesítőbb dolog Izlandon 69 komment

2019. július 19. 06:30 Határátkelő

A 10 legidegesítőbb dolog Izlandon

Mindig csak dicsérő szavakat hallani Izlandról, amelyet egyre több turista keres fel és áradozik róla. Azonban az izlandiak tudják, hogy az ország tele van idegesítő dolgokkal is – ezekből állítottak össze ők maguk egy listát. (Egy-két pont esetében én elég jót mosolyogtam...)

Mi a 10 legidegesítőbb dolog abban az országban, ahol élsz? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

izland_reykjavik_szobor_foto_pixabay_com_guntakursisa.jpg

#10 Korlátozott termékválaszték 

Izland egy kicsi és elszigetelt ország, ahol az időjárás sem túl kegyes a mezőgazdasághoz, így alig terem meg valami. A bárányhúsban, a halfélékben, a tejtermékekben és a gyökeres zöldségekben jól áll az ország, de szinte minden mást importálni kell. 

A behozott termékek köre a gyümölcsöktől a ruhákon át az elektronikai cikkekig terjed, és bár minden kapható, a választék nem túl széles, mivel a lakosság korlátozott száma miatt a kereslet sem annyira kielégítő. 

A legtöbb termék közül Reykjavíkban lehet választani, de a fővárost elhagyva a felhozatal már jóval gyérebb. 

A nemzetközi ízek között így is lehet válogatni, indiai, mexikói, kínai, olasz, vietnámi, török, koreai, japán és még etióp éttermek is nyíltak. 

#9 Divattrendek és nemzeti hóbortok 

Ilyen szűkös választék mellett egyes termékek olyan divatossá válnak, hogy hirtelen mindenkinek ugyanarra van szüksége – és az el is fogy. Az emberek próbálnak különbözőnek látszani, de inkább csak másolják egymást az idő nagy részében, és ettől mindenki ugyanúgy néz ki – majd a kör újrakezdődik. 

Volt, hogy mindenki kraftgallit, egy sötétkék overált vett fel, aztán hódítottak a buffalo cipők. A 80-as években a lábmasszírozó gép volt a divat, majd a SodaStream, aztán az Omaggio váza. 

Annyira kicsi a közösség, hogy ha egy trend elindul, gyorsan és mindenkit elér. És persze senki sem akar az lenni, aki kimarad. 

#8 Állami italboltok 

Nem lehet bármikor és bárhol alkoholt vásárolni. Este 6 után a legjobb lehetőség a közeli bárban vagy étteremben meginni egy pohárkával – igaz, itt ötször többe kerül. 

Izlandon az alkohol árusítása állami monopólium, csak az ÁTVR nevű, nemzeti italboltokban lehet. Az adó miatt drágák a piák, így a legolcsóbb megoldás a repülőtéren beszerezni őket. 

#7 Nem lehet eltűnni a tömegben 

Izland lakossága mindössze 330 ezres. A fővároson kívül a közösségek kicsik, de még Reykjavikban is olyan érzés, mintha mindenki tudna rólad valamit – vagy legalább gyorsan kiderítené. 

Ha egy nő lazábban akar viselkedni és kiengedné a gőzt, nem teheti, mert az anyjának a legjobb barátjának a testvére megláthatja, aki aztán elmondja az unokatestvérének, aki a nő legjobb barátja apja, és már kész is a balhé. 

Ugyanígy a vakrandinak sincs sok értelme, mert jó eséllyel rokonnal, szomszéddal, korábbi osztálytárssal hoz össze a sors. 

#6 Nem lehet elkerülni senkit 

A kevés lakos miatt senki sem tűnhet el az életedből teljesen. Egyfelől jó, hogy bármerre járva lehet régi ismerősökbe botlani, másfelől viszont zavaró, ha egy régi főnökről, volt partnerről és annak új családjáról vagy egy furcsa rokonról van szó. 

Máshol vannak íratlan szabályok, hogy ne randizz a legjobb barátod exével vagy a testvéred osztálytársaival, ám Izlandon ezek feleslegesek lennének, mert minden közös. Ettől még az ilyen esetek nem válnak kevésbé kínossá. 

#5 Elszigeteltség 

Ha az emberek egy kicsi és elszigetelt helyen élnek, akkor időről időre eszükbe jut, hogy eltűnjenek. Ám az Atlanti-óceán közepén, messze a kontinenstől, nem lehet csak úgy felugrani egy vonatra, vagy autóba szállni és nekivágni az útnak. 

Hajóval el lehet jutni Skóciába vagy Dániába, a másik opció pedig a repülő, amellyel az Egyesült Államok és Európa is elérhető, bár nem olcsó. 

#4 A napozás kultusza 

Ha kisüt a nap, az izlandiak ki akarják hozni belőle a legtöbbet – és kimozdulnak. Fagyiznak, hegyet másznak, úszni mennek, bicikliznek, kocsit mosnak és szelfiket készítenek nyári ruhákban, vagy mindezt egyszerre. Ha pedig valaki ezeket kihagyja, akkor szörnyen (szinte bűnösnek) érzi magát. 

#3 Panaszkodás 

Lehetne beszélni az adókról, a bankárokról, az árfolyamról, a politikáról, a hóról, a viharokról, a lakhatási válságról, a turizmusról, de leginkább a folyamatos panaszkodás a legidegesítőbb. 

Rendben, sok dolog nem működik jól, és változásra lenne szükség, de gyakran érezni, hogy izlandiak egyszerűen szeretnek panaszkodni, mindenről. 

#2 Politika 

Ha mégis lehet panaszkodni ez kicsit, akkor hadd legyen a politikáról. Ez ugyanis kezdi kifárasztani az embereket. A 2008-as válság idején a tüntetések után megbukott a vezető párt, aztán egy másik került hatalomra, amely jól is tette a dolgát, de végül visszaszavazták azt, amely a válságért felelős volt. 

Az új alkotmányt nem hagyta jóvá a kormány, és minden lehetségesnek tűnő változást a szőnyeg alá söpörtek, újra meg újra. 

A Panama-iratokból pedig kiderült, hogy az izlandi politikában a korrupció megszokottá vált, és az emberek kezdenek immunissá válni a témára. 

A hatalmon lévők a családtagjaikat és barátaikat juttatják vezető pozíciókba, lehetővé téve, hogy a korrupció folytatódjon, és a nemzetnek mindig legyen mire panaszkodnia. 

#1 Az időjárás, főleg a szél 

Ennek kell a lista élén állnia, emiatt panaszkodnak legtöbbet az emberek. Bár a hóviharok még mókásak is lehetnek, ha nem kell kimozdulni, és a lakásból egy forró csokoládét kortyolgatva, filmet nézve lehet átélni őket, azonban ha mindennaposak, akkor már idegesítők. 

Szintén zavaró, ha napsütésre kel az ember, és ennek megfelelően öltözik fel, de mire elindul, már esik is az eső. Így hát visszamegy egy esőkabátért és gumicsizmáért, de mire újra kimenne, ismét meleg van. 

A kabát marad, mert ki tudja, mikor ered el ismét az eső, de a csizmára nem lesz szükség – ez aztán rossz ötletnek bizonyul, mert később havazni kezd. Ilyen egy tipikus őszi nap.

(Fotó: pixabay.com/guntakursisa)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Izland tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314969552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2019.07.19. 08:51:20

Hűha! Még senki nem ébredt fel. Islandot kihagytam, nekem alapból hidegnek tünt mindig. Ez a mindenki mindenkit ismer dolog, pláne nem szimpatikus nekem.

Dikusz 2019.07.19. 09:54:59

@Csodabogár: Felébredtek, de a tegnapi posztnál vannak.:)))

Csodabogár 2019.07.19. 10:40:13

@Dikusz: Azt én már tegnap is untam.:-)

Dikusz 2019.07.19. 10:54:37

@Csodabogár: Jó poszt volt az, nekem tetszett.

Arthamyr 2019.07.19. 11:07:18

Meggyőző poszt, bár nem mintha szükség lett volna rá. :)

Arthamyr 2019.07.19. 18:57:18

@Zsémbes csoroszlya: Igen könnyen tolerálható helyzetnek hangzik. :D De azért egész évben ezt sem lehet csinálni.

A Cohiba Behike tényleg 450 GBP?! Csak azért, mert van még Behike 56 a humidoromban (már csak pár db, lehet, hogy csak egy árválkodik), és anno kb. tizedennyiért vettem őket. Sajnos már a többségét elfogyasztottam. Lehet, hogy el kéne adni, bár nem tudom, ilyen keveset ki venne meg...

Én Teelings 24 mellett, a tetőkertben fogyasztottam legutóbb, a naplementét megtekintve, az sem rossz kombináció, nem hiányzik annyira a -15 fok kint, nem szeretem a hideget, a havat meg főleg nem.
A Macallan 50 nem az én italom (és a 30 sem), az árából kiindulva számomra nem elég hatékony ár/érték arányt tekintve. Azzal szoktam magam elütni az ilyen gondolatokat, hogy attól, hogy valami drágább, nem feltétlenül (annyival) jobb. :)

Most meg is hoztad a kedvem, hozok is egy kis whiskeyt. Sláinte! :)

Csodabogár 2019.07.19. 19:14:57

@Arthamyr: Szívd el gyorsan és már nem lesz vele több gondod.:-)

arncht 2019.07.19. 20:30:14

Izland egy pattanas az atlanti ocean seggen, az egyik utolso hely lenne, ahova vagyodnek, kopar es hideg.

Shaktee 2019.07.19. 20:43:18

@Csodabogár:

:(((

444.hu/2019/07/19/elhunyt-heller-agnes

Nem emlékszem, láttuk kint a téren?

Kaddish........

Dikusz 2019.07.19. 21:27:01

@Arthamyr: Küldj ide is fénypostával kétdeci féldeci whiskeyt hatszor, cserébe azt az egy szál Cohiba-szivart, ami nekem van, szívesen odaadom érte.
Azt viszont nem tudom, hogy eredeti-e, van a belvárosban egy szivarszaküzlet, brahiból holnap lehet, hogy megnézetem.:)))

Arthamyr 2019.07.19. 22:07:07

@Dikusz: Kétdeci féldeci? :D Már elég kevés van a Teelingsből, 6x féldeci sincs. Bár van más is, de azok azért nem annyira "prominensek", igaz, én azokat is szeretem. :)

A szivarboltban nem tudom, hogy tudják megnézni, anélkül, hogy szétvágnák (olyasmit is kell ellenőrizni, hogy milyen/mekkora levelek vannak a belsejében, hogyan van sodorva, ez kívülről nem látszik). De ha elviszed, mindenképp számolj be, hogy mit csináltak vele/mit mondtak.
Ha veszel egy egész dobozzal, abban van hitelesítő papír, de ha pénzt lehet hamisítani, ezt is lehet, jó, "akkreditált" forrásból kell venni, és akkor nincs meglepi. Kubában nagy biznisz épül a szivarhamisításra. :) Szerintem ha az ember olcsón akar venni, el kell menni vidékre, amikor legutóbb voltunk, akkor 3 euroért kaptam churchilleket, és igen jók voltak. A fazon azt mondta, hogy ebből lesz az Esplendido, csak még nincs rajtuk gyűrű, amin jót mulattam, de ár-érték arányban a legjobb szivar volt kb. amit valaha szívtam, szerintem kifogástalanok voltak (nem mintha szívtam volna valaha rossz Cohibát, pedig már elpusztítottam pár dobozzal, de az olyan snassz :)). A forgalmasabb városokban, ahol sok a turista, simán megpróbálnak rádsózni valamit márkás szivarként, aztán ha kivágod, látod, hogy dohánytörmelék vagy más hulladék van a belsejében...
A 3 euros szivarjaimat kivágva vagy "vakteszt" után szivar szakértő legyen a talpán, aki megmondta volna, hogy "márkátlan" szivar, mert az is minőségi szivar volt, gyönyörűen elkészítve, jó levelekből.

Szóval a forrás megbízhatósága a legjobb iránymutató.

Dikusz 2019.07.19. 23:07:20

@Arthamyr: Ez a darab celofánba van csomagolva, a neten találtam képeket, van ugyanilyen is, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy nem hamisítvány. Volt egy másik fajta szivar is, de arra már nem emlékszem, milyen márka. Mivel a családban nem kellettek senkinek, kibontottam, ezer darabra hullott. A vitrinbe van/voltak betéve dísznek.:)

Arthamyr 2019.07.19. 23:20:59

@Dikusz: Ami ezer darabra hullott, az nem lehetett túl jó. Ha egy levelekből készített szivart (pl. a Cohiba is ilyen) a polcon tárolsz 10 évig, akkor ugyan tönkremegy (jelentősen lecsökken/megszűnik az élvezeti értéke), de nem fog szétesni, kell rajta "dolgozni", hogy szétessen. Ezt nem úgy kell érteni, hogy elpusztíthatatlan, de pl. nem triviális eltörni és kettészakítani, és magától egész biztos nem csinál ilyet. Vagy ha félbevágod (pl. valami ollóval), nem szóródik ki a belseje. Bár megmondom őszintén, még nem próbáltam ki 10 év szárítás után, de magától szétesni akkor sem fog, ez tuti. :)
Az első szivarjaim még nem rendes kézzel készített, leveles szivarok voltak, hanem géppel sodortak. Na azok széteshetnek, még legjobb állapotukban is, dohányzás közben, cserébe jó olcsók, nem túl erősek, és nem is kell 2-3 órát meditálni velük. :)

Arthamyr 2019.07.19. 23:22:42

@Dikusz: A celofán meg arra elég, hogy amíg hazaviszed, tiszta maradjon a szivar.

Csodabogár 2019.07.19. 23:33:56

@Shaktee: Nem tudom. Viszont az idei Wagner napok alkalmával összefutottam vele a női wc-ben és gratuláltam neki a 90 évéhez és a riporthoz ami megjelent vele egy nagy német újságban, amit szoktam olvasni. Teljesen fit volt.

Dikusz 2019.07.19. 23:52:12

@Arthamyr: Ez olyan a celofánban, mintha ferdén lenne rátekerve a külső dohánylevél a szivarra. Tényleg meg fogom nézetni.:)

Shaktee 2019.07.19. 23:54:03

@Csodabogár: Ottiliánál találkoztam vele, de nagyon régen..párszor a Lukácsban is.

VT Man 2019.07.20. 15:49:10

Panaszkodás, politika, korrupció... még szerencse, hogy a cikkben szerepel, hogy Izlandról van szó.

Dikusz 2019.07.20. 17:03:17

@Arthamyr: Megkérdeztem! :)
Ahogy sejtettem én is, nem eredeti. Nem volt rajta a címkéjén az indiánfej, bár a fiatalember, aki megnézte, azt mondta, hogy van olyan hamisítvány, amin rajta van, de hozzáértők megismerik, mivel a fej nem középen van. Mint a Budmil hamisított hátizsákjainál, ami tökéletesen megegyezik az eredetivel, csak a márkanév Budwil.:)

Ettől függetlenül azt mondta, attól hogy hamisítvány, még készülhetett jó minőségű dohányból.
Viszont ez már olyan régi, kiszáradt, hogy a külső dohánylevél elvált egymástól, és nem tartja "egyben" a füstöt.
Mindenesetre vizuálisan elképzeltem, ha valaki rágyújtana a szivarra (én azt sem tudtam, melyik végét kell meggyújtani), akkor ezerfelé füstölögne.:))) Legalább nem bánom, ha tönkremegy, úgyis kidobom hamarosan.

Arthamyr 2019.07.20. 17:09:27

@Dikusz: Nem hülyeségeket beszélt a fiatalember.

acycloren 2019.07.20. 17:54:27

@Shaktee: Már nem fogyasztok alkoholt, pedig egy pezsgőbontást megérne.

Dikusz 2019.07.20. 18:13:54

@Arthamyr: Szerintem se, de jó minőségű szivarok nem voltak a pult környékén, ő is az emeletről jött le.
A Nemzeti Trafik egyébként a Deák Ferenc utcában van, a Kempinsky (volt Hilton) szálloda épületében. Egy kávét vettem tőlük, leücsörögtem egy padra, míg megittam, és nézelődtem kicsit. Drágábbnál drágább üzletek, éttermek vannak a környéken, és rengeteg ember egész nap.

taga_20 2019.07.20. 20:20:17

@Shaktee:

bírtam az öreglányt, egy igazi magyar hazafi volt.

mint radnóti, rejtő, richter, szerb, faludy, guttmann vagy teller.

hvg.hu/kultura/20190720_TGM_Heller_Agnes_meghalt

Shaktee 2019.07.20. 20:24:43

@taga_20:

Bölcs volt, pld ahogy Istent magyarázta, vagy tagadta pár mondatban.

Büszke vagyok rá hogy ismerhettem egy kicsit s egy korban éltem vele.

Dikusz 2019.07.20. 20:35:07

@Shaktee: Nagyon kedvelem őt, mindig szerettem olvasni, nézni amikor nyilatkozott, tiszteletre méltó szakember.

Mégsem tartotta a kerülete méltónak a díszpolgári címre...

Shaktee 2019.07.20. 20:36:34

@Dikusz: Nem a kerülete...beszólt párszor a vikinek.

taga_20 2019.07.20. 21:09:21

@Shaktee:

rá tényleg illet az, hogy kicsi a bors, de erős.

egy ikon volt/lett az öreglány:)

www.youtube.com/watch?v=zeZOEDV0myQ

taga_20 2019.07.20. 21:09:27

@Shaktee: láttam, és mivel eszdéeszes voltam/vagyok, ezé gyuribá nekem egy ikon.

remélem száztíz évig él legalább, és nem megy a balaton közelébe:)

taga_20 2019.07.20. 21:09:32

@Dikusz: a fityeszes hulladékok nem tartották érdemesnek.

Shaktee 2019.07.20. 21:14:12

@taga_20: én csak szerény szetás voltam s vagyok, az szdsz már kimaradt az életünkből.

Dikusz 2019.07.20. 21:18:01

@Shaktee: Azt hittem, abban a kerületben él. De van, ahol megkapta, és a rá jellemző visszafogottsággal nyilatkozott ebben a cikkben is:

www.ma.hu/belfold/330228/Diszpolgari_cimet_kapott_Balint_gazda

victor2 2019.07.20. 22:22:57

Kérdezem Izlandon járt, avagy ott élő személyektől, hogy ezen a szigeten - tekintettel a felmelegedésre - léteznek-e erdők, facsoportok, avagy legalább fák, tereken, házak udvaraiban vagy bárhol?

taga_20 2019.07.20. 22:22:58

@Shaktee:
jó veletek itt dumálni, csak a felét lehúzza a helyi sanzonbizottság:)))

zenét bírod? nesze:)))

www.youtube.com/watch?v=XXr4Wq4HX-g

taga_20 2019.07.20. 22:22:58

@Shaktee:

solt ottilia, kábé olyan volt, mint heller ágnes.

a jók mindig korán mennek megnézni, hogy van-e mennyország.

zenét bírod? tessék!

www.youtube.com/watch?v=9bkO1rbIm1g&list=RD9bkO1rbIm1g&start_radio=1

30-06 2019.07.20. 22:23:20

Izladnak egyetlen oltári nagy szerencséje van. Nevezetesen az, hogy a II. világháború kitöréséig itt állomásozott az USA 6. tengerészgyalogos ezrede. Ez biztosított számára annyi vérfrissítést, hogy ne degenerálódjon el. A háború után Izland a nemzetközi bíróságon beperelte az USA-t gyermektartásra, de a pert elvesztette.( A per tétel volt nemzetközi jogból Szegeden)

Shaktee 2019.07.20. 22:33:40

@taga_20: nagyon szerettük, naponta említjük, Máté fiát is..

Shaktee 2019.07.20. 22:35:52

@taga_20: csak nem ferences voltál?

Shaktee 2019.07.20. 23:12:05

@taga_20:

Azt akarom tudni, így akarta-e.
Amkor ma kilencvenévesen, egyedül besétált a Balatonba, vajon a végtelenbe indult, vagy csak szimplán túlbecsülte a saját, és alá a a tó erejét?
Elmérte volna a távolságot, vagy az utolsó útjára úszott?
Véletlen volt, vagy egy bátor, radikális és öregen is fiatal asszony méltósággal választott utolsó útja az életből?
Szabad volt-e azokban az utolsó pillanatokban, amikor kicsi, makacs, és sok mindent túlélt teste hirtelen elvesztette az uralmat a víz fölött, s nem maradt más, csak az öreg karok csapkodása, a fáradt láb erőtlen utolsó rúgása, aztán a fulladás embertelen, fájdalmas, túl hosszúnak tűnő, kisszerűen kegyetlen perceií?
A vízbe, gondoljuk, csak fulladni lehet, pedig talán egyszerűen megállt a szíve, mert ennyi volt.
Akárhogy is, volt-e még ideje, esze, bátorsága, bölcsessége, és tapasztalata ahhoz, hogy életének ezt az utolsó beszélgetését, ezúttal a halállal, úgyanúgy élvezze és uralja, megformált gondolattá tegye, ahogy az összes többit is, tíz híján száz éven át?
Lehetséges, hogy hirtelen nem jutott volna ezébe semmii, csak a túlélés ösztönös kapkodó kis pótcselekvései? Hogy legyőzte volna egy baleset?
Talán igen, de annak semmi értelme sem lenne. Nem úgy élt, hogy így menjen el.
Nem tudok máshogy gondolni rá, mint aki ebben ebben az utolsó pillanatban, annak a pillanatnak vízen át fénytört részében is magyarázza, megérti és megosztani akarja azt, ami éppen történik vele. Légszomjat, a Balaton tükörsima vizét, a tegnapi teliholdat, a fényeket, a kivágott nádast, a fuldoklásban összesűrüsödött életet, szerelmet, éhezést, boldogságot, tévedést és tudást, nagyságot, kicsiséget, gonoszságot és kiváncsiságot, mindent, ami az emberrel történhet.
Auschwitzot is, a kommunistákat is, Lukácsot, Orbánt, okos és buta embereket, a majdnem halált és most, épp Almádi és a Magyar Tudományos Akadémia üdülője előtti vízterületen az igazit is.
Meg kellett értse, hogy a dolog miért úgy alakult, hogy annyi opció közül épp most, épp így, épp a magyarok tengere teszi ki a pontot Heller Ágnes élete történetére.
Vagy ki tudja. Az ilyen embereknek, az örökké tartó emberi történetben élő bátor, filozófus nőknek talán soha, senki és semmi nem tehet pontot az élete végére. Majd kiderül, ha mi is odaérünk.

Simó György

taga_20 2019.07.20. 23:54:53

@Shaktee: kafkás voltam, mint dajcstompika:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.21. 02:02:26

@victor2: Hát már hogy a pélóba ne lennének??
Nem jártam még Izlandon, de ismerem a guglimapszot, ajánlom neked is!
:-)))

https://www.google.se/maps/@64.1391177,-21.9061175,3a,75y,169.71h,99.87t/data=!3m7!1e1!3m5!1szm0pVcEUNP94CzYnX3sJ2Q!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3Dzm0pVcEUNP94CzYnX3sJ2Q%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D168.74825%26pitch%3D-11.744022%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

(Biztos betördeli majd a hosszú linket, de be lehet másolni a címsorba.)
Azt persze nem tudom, hogy ezek natúr fák-e-é vagy mesterségesen lettek ültetve, de erre a te kérdésed se tért ki...
:D

Dikusz 2019.07.21. 05:37:21

@taga_20: Most adtál egy magas labdát, nem tudom le merjem-e csapni... .)))

Dikusz 2019.07.21. 08:46:32

@taga_20: De le ne harapd érte a búrámat! :)
Kaptam már én is hideget-meleget, azt néztem, hogy ki mondta.
"kafkás voltam, mint dajcstompika:)" - meglátszik a stílusodon.:)))

Nem a Kaffkával bajom, ott korrektek voltak. Annak idején szerettem volna, ha a fiamat felveszik oda. Az egyik gimi volt, amelyik rajztagozatot indított akkor /'90-es évek közepe). Zoli jól rajzol, de matekból nem volt jó. Felhívtam a sulit, egy tanár (testnevelés-rajzszakos) vette fel a telefont. Korrektül megmondta, ha a gyerek gyenge matekból -mivel ők magas szinten tanítják-, bármennyire tehetséges rajzból a gyerek, csak végigkínlódja a sulit. Szóval jó emlékeim vannak a Kaffkáról.:D

taga_20 2019.07.21. 10:22:16

@Dikusz:

"meglátszik a stílusodon.:)))"

mondasz valamit;)
annyi lehet csak a mentségem, hogy engem nem szippantott be az erő sötét oldala, mint tompikát.

egyébként, én a 80-as évek közepén jártam oda, mert a jóskába nem vettek fel.
oda én voltam kevés:))

Dikusz 2019.07.21. 11:18:21

@taga_20: tompika..., inkább nem írok róla semmit.

Az igazság az, hogy bár mesterfokon tudok csúnyán beszélni -akár nagydoktori címet is tudnék e tudományból szerezni-, de nem szeretem használni a hozzászólásaimnál. Érdekes blogokat, kommenteket tud tönkretenni az ocsmány beszéd, legyen bárkiről is szó.

Arra emlékszem, hogy a József Attila menő gimi volt akkoriban, még a jó tanulmányi eredmény sem volt sokszor elég hozzá.

taga_20 2019.07.21. 12:54:26

@Dikusz: jól emlékszel, ott a feneketlen tónál:)

egyébként a káromkodásnak helye van.
kicsit olyan, mint az atyai pofon. persze, ha túlzásba viszed, ahogy néha én is, hatástalan lesz.

Diesunddas 2019.07.21. 15:35:24

@victor2: vannak erdök de csak elvétve. Pórsmörk vidéke pl. ilyen. De azok sem olyan erdök mint nálunk, hanem “boreal” erdök.

victor2 2019.07.22. 00:08:07

@geegee:
Nagyon köszönöm, látványos választ kaptam a kérdésemre, Izkandon igenis vannak fák, a fővárosban szinte minden utcasarkon és háznál, bár ezek legfeljebb facsoportok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása