oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. november 20. 06:30,  Külföldi munkavállalás cukormáz nélkül 113 komment

2018. november 20. 06:30 Határátkelő

Külföldi munkavállalás cukormáz nélkül

Egy álláshirdetésben általában szerepel a fizetés, a feltételek és még pár munkaerővonzó részlet, például az ingyenes nyelvtanfolyam, amivel például az egészségügyben dolgozókat csábítják. A mai poszt azért érdekes, mert szerzője, Erika a „másik oldalról” látja a buktatókat, elvárásokat és a jelentkezők által elkövetett hibákat, hiszen egy német munkaerő-kölcsönző cégnél dolgozik. Így aztán napi tapasztalatból írta meg azt, hogy mire kell és érdemes vigyáznia annak, aki belevágna a külföldi munkavállalásba.

nemetorszag_carlsbau_schwarzwaldklinik.jpgHa Fekete-erdő és egészségügy, akkor sok magyarnak ez a kép ugrik be… pedig a valóság egész más

„Mindenki más okból vág neki a világnak, ez teljesen személyiség és élethelyzet függő, mindenkinek más a terve, célja a jövőjét illetően, azonban mindenki esetében elmondható, hogy a legnagyobb motivációs tényező a havi fizetés nagysága. 

Évekkel ezelőtt, úgy 2011 környékén kezdődött meg az egészségügyi szektorban dolgozók külföldre történő kivándorlása. Szakképzett nővérekből, ápolókból Németországban is nagy a hiány. 

A hirdetésekben gyönyörű környezet (például a Fekete-erdő), az otthoni viszonyokhoz képest szép fizetés, ingyenes nyelvoktatás, ingyenes szállás szerepelt és szerepel mind a mai napig. Az ember úgy érezheti, biztonságban van, lesz, de aztán sokszor jön a feketeleves. Az ajánlatok nagyon csábítóak, azonban a tapasztalat sokszor mást mutat. 

Kezdetben sok német idősotthon fogott össze, és toborzott Magyarországról és a környező országokból dolgozókat, akár a adott országba is elmentek, hogy közvetlenül találkozhassanak a jelöltekkel és akár azonnal szerződést tudjanak kötni. 

Később egyre több tanácsadó cég specializálta magát kifejezetten az egészségügyi dolgozókra, és egyre több külföldi közvetítő cég van jelen a magyar piacon is. Mára a bőség zavara alakult ki, a kivándorolni készülők válogathatnak, és ezt meg is teszik. 

Az esetek 90%-ban elmondható, amit egy német, magyar vagy bármely más nemzetiségű pályázó először megnéz, az a fizetés nagysága. 

A hirdetéseket nem olvassák át alaposan, fontos részletek felett elsiklanak, és ez hozzájárul a keserű csalódáshoz a munkavállaló részéről, de mély nyomot hagy a munkáltatóban is, aki sokszor sajnos egy-egy nemzetiségbeli dolgozó által minősíthet egy egész országot is. Tisztelet mindkét esetben a kivételnek. 

Amire egy külföldre készülőnek alaposan oda kell figyelnie.

Fizetések 

A kínált havi fizetések nagysága magyar viszonylatban tényleg szépek, azonban sokan még mindig átszámolják a külföldön megkeresett pénzt forintra, amit azonban nem szabad. Mások az életviszonyok, költségek, és ezek nem hasonlíthatóak össze Magyarország és Németország esetében sem. 

Más ajánlatot tud tenni egy kölcsönző cég, más ajánlatot tud tenni közvetlenül egy kórház vagy klinika, idősotthon, illetve a béreket befolyásolhatja a régió is. Például BW vagy Bajorország fizet a legjobban, Észak-Németország vagy más régió esetleg kevesebbet. 

Itt minden esetben el kell dönteni a külföldre készülőnek, hogy mi számára a legfontosabb? Időszakosan szeretne-e munkát vállalni, vagy tartósan képzeli el a jövőjét Németországban. 

Szállás 

Bár több internetes portálon lehet lakásokat nézegetni, azzal azonban kevesen vannak tisztában, milyen kicsi az esély arra, hogy egyáltalán eljusson az ember addig, hogy válaszra méltassák. 

Egy lakáshirdetésre átlagban kb. 150 érdeklődő van, a bérlakások száma kevés, az árak a csillagos egekben. Nem lehetetlen távol a munkahelytől indulni egy panzióban, vagy vidéken, de nagyobb városok esetén, mint Stuttgart, München, Berlin bizony eléggé kilátástalan a helyzet. 

Egy kis garzon (25 nm) bérleti díja kb. 400 euro + rezsitől indul, ami kijön kb. 600-700 euróra, így ha ezt saját magának kell fizetnie az embernek, már nem is olyan sokat tud félre tenni a havi fizetéséből. 

A kórházak, klinikák nem minden esetben tudnak szállást kínálni, az idősotthonok is kevésbé. Amennyiben igen, úgy annak bérleti díját havonta fizetni kell. 

A bérleti díj kifizetése mellett gondolni kell a kaucióra is, melynek összege 2-3 havi lakbér, valamint célszerű némi saját tőkével rendelkezni a havi megélhetés végett az első fizetés megkapásáig. Ezt a tőkét sajnos nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. 

Sokan mesélték, hogy 2-3 fő volt egy szobában, mikor kijöttek, vagy az anyuka jött a két gyermekével és 15 nm-en éltek együtt. 

Természetesen itt is vannak extra kívánságok a kijövők részéről, van, aki a családdal akar egyből kijönni, de ebben az esetben a munkáltató részére is nehézséget okoz, mert a közvetítő vagy kölcsönző cég nem ingatlaniroda, nagyobb és kisebb lakás bérlésére több esélye van, mint egy magánszemélynek. 

Azt a rizikót azonban már nem vállalják a cégek, hogy ha a munkavállalónak nem tetszik a hely, ahol állást kapott, a környezet stb. máshová akar költözni, ez a bérlet felmondása miatt presztízs veszteség lehet egy cégnek. 

Ugyanezt a rizikót nem vállalja egy kórház és klinika sem, mert ha rendelkezik is nővérszállóval, az nem két-háromszobás lakást jelent, hanem egy szobát saját fürdővel de közös konyhahasználattal, vagy jobb esetben egy kisebb apartmant, aminek már saját kis főző fülkéje is van. De ide csak egyedül a dolgozó költözhet be. 

Ugyan úgy nehézséget okoz, ha valaki a cicájával, kutyájával akar költözni. Bár a német társadalomban sok az állatbarát ingatlantulajdonos, mégis a házi kedvencekkel szállást találni még nehezebb. 

Ugyanis legtöbb esetben a kiadó lakások többlakásos társasházakban vannak, ahol a ház szabályzata akár kimondhatja, hogy tilos a házban kutya, macska tartása, ezt önállóan intézi a ház. Tehát a kör egy minőségi szállásra még nehezebb. 

Szintén hallottunk olyan történetet, ahol két nővér lakik egy szobában, közös konyhahasználattal másokkal, de például ha barát, családtag, férj érkezne látogatóba, az bizony hiába panzió, nem mehet be a szállásra. 

Nyelvtudás 

Az idősotthonok, cégek felkínálják a lehetőséget a munkavállalóknak, hogy ingyenes tanfolyamon vehetnek részt Németországban, állják a költségeket több hónapon keresztül míg a nyelvvizsga meg nincs. 

Itt több esettel is találkoztunk, melyről a hirdetések nem szólnak, vagy az ügyintézők nem beszélnek. Vannak olyan régiók Németországban, ahol B1 nyelvvizsgával már meg lehet kapni az Anerkennung/Urkundét, azaz az otthon szerzett bizonyítvány hitelesítését. 

A cégek szállást biztosítanak, nyelvoktatást, fizetik az egészségügyi biztosítást a leendő dolgozó után ezért cserébe viszont elvárják, hogy bizonyos ideig (általában 2 évig) a dolgozó egy bizonyos idősotthon dolgozója legyen. Erre tanulmányi szerződést kötnek, mely sok esetben csak németül van. 

A költségeket munkába állást követően havonta vonják a dolgozótól, azonban ha az korábban el szeretne menni a munkahelyről, a bekerülési költség visszafizetésére kötelezik. 

Több esetben találkoztunk már azzal, hogy a dolgozó addig nem kapott fizetést, amíg a visszalévő összeget (azaz a „tartozását”) nem fizette vissza, ehhez persze tőkével kell rendelkeznie, vagy rosszabb esetben hitelt kell felvennie. Volt olyan, akinek az új munkahelye átvállalta a költségeket, és így tudott az új helyen kezdeni. 

Volt olyan, hogy a dolgozó felmondásakor a főnök nagyon agresszíven viselkedett a dolgozóval szemben, a felmondás a bekerülési költségekre való hivatkozással majdnem tettlegességig fajult. Az ügyek 90%-ban ügyvédi segítséget kell igénybe venni, melynek költsége szintén drága. 

A kijövők figyelmét a cégeknek nem érdeke felhívni arra, hogy érdemes jogi biztosítást kötniük az ilyen esetek miatt. Mindenki pozitívan és bizakodva indul, azonban a szakmaiságuk mellett sokszor az önérzetük is csorbul. 

A B1 nyelvtudás nem csak a kórházakban kevés. Sok olyan jelölt van, aki idősotthonokból vált vagy a fizetése, vagy a szakmaisága csorbulása miatt. Sokan érzik úgy, hogy elbutulnak, mert nem végezhetnek olyan szakmai feladatokat, mint otthon egy nővérnek végeznie kellett. 

Szintén előfordul, hogy aki már rendelkezik nyelvtudással és idősotthonban vagy segítőként kórházban dolgozik, nem biztosítják részére a nyelvi képzést, bár beígérték. 

Az is hozzátartozik, hogy a beosztása mellett nem sok energiája marad az embernek arra, hogy plusz még nyelvet is tanuljon, pláne idősebb korban, amikor az ember agya nem úgy fogja az új tanulnivalókat. 

Ráadásul amíg nincs meg az Anerkennung, addig az ember csak „Helferinként vagy Helferként” azaz segítőként dolgozhat - természetesen alacsonyabb bérkategóriában. 

Anerkennung/Urkunde - Hitelesítés 

Kórházi és klinikai munkavállaláshoz Németországban az otthoni végzettséget, diplomát honosíttatni kell. Ezt hívják Anerkennungnak/Urkundénak. 

Ennek kiadásához B2 nyelvvizsgával kell rendelkezni, és a nyelvvizsga letételénél is meg van határozva, hogy mely nyelvvizsgák elfogadottak a német Regierungsprezidium részéről (pl Telc, Goethe stb). 

A cégek segítenek az okiratok ügyintézésében, azzal azonban sokan nincsenek tisztában, hogy az eredeti Anerkennungot/Urkundet a cégnek minden esetben kötelessége átadni a munkavállalónak. 

Sajnos sok rémtörténetet hallottunk és tapasztaltunk magunk is az elmúlt időszakban arról, hogy itt dolgozik valaki olyan pozícióban, amihez szükséges az engedély, de nincs a birtokában az Anerkennungja és a munkáltató nem adja át neki. Vagy kiderült, hogy nincs meg az a nyelvvizsgája, amire megkapta az engedélyt, ennek ellenére dolgozik. 

Márpedig ha erre rájön a német állam, akkor nagyon kemény büntetésekre kell számítania mind a cégnek, mind a(z akár) jóhiszemű munkavállalónak. 

Éppen ezért ha valaki kórházban akar dolgozni, első körben szükséges egy jó német önéletrajz, a bizonyítványainak a hiteles fordítása közjegyzővel ellenjegyeztetve és a nyelvvizsga bizonyítvány másolata, ami legtöbb esetben már németül is rendelkezésre áll, tehát külön lefordíttatni nem szükséges. 

Ezekkel a papírokkal lehet a kérvényt benyújtani az illetékes Regierungspräzidiumhoz a formanyomtatványok kitöltésével. Ha a hivatalnak bármiféle hiányossága van, azt jelzi, de az eredeti okiratot minden esetben az igénylő kapja meg. 

Személyiség 

A magyarokat a német munkaadók még mindig kedvelik, szakmai tudásukat magasra értékelik és ez nem csak az egészségügy területén van így. A helyzet azonban az, hogy személyiség tekintetében elég rosszul állunk, a külső körülmények hatására sokat változtak a magyarok. 

Természetesen mint mindig, ebben az esetben is tisztelet a kivételnek, mert vannak olyanok, akik még őrzik a melegszívűséget, segítőkészséget, szeretik a szakmájukat, és munkájukat ugyanúgy szívvel-lélekkel végzik, mintha otthon tennék. Azonban sajnos sokan nem. 

Ha olyan dolgozó kerül be egy munkahelyre, akinek mentális problémái vannak, inkább nagyszájú mint nagytudású, az nyomot hagy a német munkaadók körében is. 

Azt természetesen elfogadja a munkáltató, hogy mindenki valamilyen okból vállal munkát külföldön, de itt mindenki hosszútávban gondolkozik, ami sajnos otthon már nem igazán elmondható a gazdasági helyzet miatt. 

Itt egy külföldi munkavállalónak el kell fogadnia, hogy a német munkamorál, mentalitás akár európai, akár nem, de mindenképpen más. 

Sokszor hallani, hogy magyar a magyarnak hogyan tesz keresztbe az irigység miatt, de sok kritika éri a környező országbelieket is a magyarok részéről. A magyarok még mindig szeretnek egymás pénztárcájában „turkálni” és bizony nem tartják tiszteletben azt, hogy például a németek nem szeretnek egyből béreket közzétenni. 

Persze a verseny miatt alkalmazkodniuk kell a „magyar” szokásokhoz, hiszen nagy a konkurencia, de a német cégeknek ez nem igazán tetszik. Miért? Mert nem vagyunk egyformák. 

Németországban a béreket - órabérre lebontva - szabályok kötik, melyeket a szakszervezetek határoznak meg szakágakra bontva, ám ez eltérhet Nyugat- vagy a régi Kelet-Németország, de akár Stuttgart és Hamburg között is. Más a bére egy kezdőnek, egy közepes vagy egy több éves tapasztalattal rendelkezőnek. 

A bér mindig vita tárgya a magyarok között, és sok esetben – és itt is tisztelet a kivételnek – nem a munka milyenségét, a feladatok komolyságát, az előrelépési lehetőségeket, biztonságot nézik. 

Ezt a német cégeknek tolerálnia kell, a kérdés az, hogy meddig lesz meg ez a tolerancia a magyarok felé? 

Az álláskeresők 

Mindenki mást keres, legfőképpen pénzt. Sajnos az utóbbi időben egyre többször tapasztaljuk azt a magyarok részéről, hogy már a jelölt szabja a feltételeket. Például nem jön el az irodába interjúra, mert utálja a várost, be nem teszi oda a lábát, ahol az iroda van. 

Sokan elvárják, hogy a cég menjen a jelölt után „itt vagyok, ha kellek” címszóval, „gyere utánam”. Sok az elvárás a jelöltek részéről, néha logikátlan feltételeket szabnak. 

Nem gondolkoznak a cég fejével, aki így is vállal rizikót, de amikor emellé meghallja a jelölt részéről szabott feltételeket, akkor vagy egyből nemet mond, vagy ha elsősorban a pénz érdekli és a hírneve kevésbé, akkor felveszi az embert dolgozni, lesz, ami lesz alapon. Ezt főleg a nagyobb vállalatok engedhetik meg maguknak. 

Valós példa a már (családjával együtt) kint élő rutinos jelölt gyenge nyelvtudással. Olyan munkahelyet keres egy másik régióban, ahová egyből viheti a családját is, amihez persze megfelelő méretű lakás is kell. 

Csakhogy ő Zeitarbeitban akar dolgozni, mert sok pénzt akar keresni. Elfelejti azonban, hogy egyrészt a munkaközvetítő nem ingatlanok közvetítésével foglalkozik, másrészt mi van abban az esetben, ha a munkavállaló vagy munkáltató nem elégedett egymással és felmondás lesz? 

A cégnek a lakás bérleti díját ki kell fizetnie – ha azt ő biztosítja a dolgozója részére, de ha elköltözik belőle a bérlő, akkor nem csak anyagi, hanem presztízsveszteség éri a céget is. 

Zeitarbeit azaz munkaerő-kölcsönzés 

Németországban a Zeitarbeit jól működik, bár szakmától függetlenül mindkét oldalon akadnak cégek, melyeket nem tartanak tisztességesnek. 

Ha csak az egészségügyet vesszük figyelembe, akkor több területről beszélhetünk: idősgondozás családoknál, intenzív betegápolás szintén családoknál, idősek otthonában történő fix munkavégzés, 12 vagy 24 órás munkavégzésű állások intenzív háziápolásban, kórházak és klinikák több osztályán való elhelyezkedés… 

A Zeitarbeitnak ugyanúgy van előnye és hátránya. Sok szakképzett nővér választja az idősápolást azért, mert nem vagy csak rosszul tud németül, hátránya viszont, hogy háztartási munkát is illik végezni. 

Az intenzívápoláshoz, kórházi, idősotthoni munkához viszont már szükséges a középfok. Sokan úgy jönnek ki, hogy kapnak ígéretet nyelvtanfolyamra, de abba már nem gondolnak bele, hogy munka mellett egyrészt nem olyan könnyű tanulni, másrészt az ember idősebb korában az agy nem úgy fog, ahogyan fiatalon. 

Így csúszik az Anerkennung megszerzése, és bizony telnek az évek. Közben azt érzi, hogy szakmailag butul, szeretne váltani, de kórházba és klinikára nem tud a hiteles dokumentumok nélkül. 

Kiknek jó a Zeitarbeit? Azoknak, akik nem akarnak letelepedni Németországban, vállalkozó szelleműek, szívesen utaznak és ugyanúgy, mint annak idején a hajós munkát vállalók, gyorsan szeretnének pénzt gyűjteni. Emellett megismerhetnek egy országot, egy más kultúrát, és az esetlegesen otthon maradó családjukkal is tölthetnek időt. 

Jó azoknak, akik nyugdíj előtt állnak, mert 6 év után már jogosultak lesznek egy minimális nyugdíjhozzájárulásra, ha Németországban voltak bejelentve, ami kiegészítés lehet az otthoni nyugdíj mellett. 

Legutóbb egy 72 éves nővér keresett meg nyelvtudás nélkül, hogy kénytelen kijönni, mert nem tud megélni otthon. Sajnos neki nem tudtunk segíteni a nyelvtudás hiánya miatt. De a tény maga szomorú. 

A Zeitarbeit jó azoknak, akik ki szeretnék próbálni magukat külföldön, mert így eldönthetik, hogy tetszik-e az adott ország, a más munkakultúra, stb. 

Jó azoknak, akik gondolkoznak azon, hogy esetleg kivándorolnak, de nincs országismeretük, és jó a fiataloknak, akik már rendelkeznek kellő gyakorlattal, de elriasztják őket az otthoni állapotok, szerencsét kívánnak próbálni, és nem utolsósorban pénzt gyűjteni, hogy otthon el tudjanak indulni ők is. Így szerezhetnek némi tőkét, amit a szülőktől nem tudnak megkapni. 

Nyelvgyakorlásra is kiváló lehetőség amellett, hogy az ember akár már 6 hónap alatt össze tud rakni egy - otthoni viszonylatban - egészen kellemes indulótőkét. 

Ki szerződjön közvetlenül kórházzal? 

Kinek jó a közvetlenül a kórházzal, klinikával kötött munkaszerződés? Annak, aki már végleg eldöntötte, hogy nem akar hazamenni többé, és az életét biztosan egy másik országban tervezi. 

Nehézsége, hogy előbb szállást kell találnia, egyedül egy ideig talán meghúzhatja magát ismerősöknél, de nagyobb városokban kérdéses, mikor talál olyan otthonra, ahová akár a családját is kihozhatja. 

Jó annak, akinek nem elsősorban a fizetés nagysága számít, hanem az a fajta biztonság – ami egyébként egy Zeitarbeitfimánál is megvan –, amit egy határozatlan idejű munkaszerződés nyújt. Ráadásul ebben az esetben nem kell utaznia, mint egy Zeitarbeitfirmánál. 

Hátrányos azoknak, akik spórolni akarnak, mert az esetek 99%-ban a szállásért maguknak kell borsos eurókat fizetniük, megélhetési költséggel számolni, és akkor már nem is olyan csábító az, ami marad. Akkor már jöhet a kérdés, megéri kimenni? 

Abba viszont ők sem gondolnak bele, hogy a próbaidő Németországban 6 hónap. Mi van abban az esetben, ha 6 hónapon belül a kórház vagy klinika vagy idősotthon azt mondja, hogy nem kívánja valami miatt alkalmazni a jelöltet tovább? 

Egy Zeitarbeitfirmához képest az utcára is kerülhet, míg a Zeitarbeitfirmánál másik munkahelyet keres számára a cég. Lehet nem ott, ahová ő menni akart, de lesz munkája.

Jó azoknak, akiknek már olyan biztos nyelvtudás van a birtokában, hogy simán megértik, amit az orvos utasításban mond. Abba kevesen gondolnak bele, hogy ha mondjuk otthon lenne egy idegen anyanyelvű kolléga vagy kolléganő, nekik maguknak mennyi időbe, energiába, türelembe kerülne, hogy az a másik országból jött külföldi ápolónő megértse, és ne félre értse, amit mondanak neki. 

Sokszor kíváncsi lennék arra, hogy azok, akik már gőzerővel osztják az észt (bocsánat) a most kijövőknek, hogy ők vajon már kiváló nyelvtudással születtek-e, vagy úgy kezdték pályájukat itt kint, hogy kapásból mindent megértettek. 

Sajnos ezt a magyarok szeretik elfelejteni, ami szomorú, mert sokszor nem segítenek vele társaiknak, hanem negatív kampányba kezdenek. Főleg egymás ellen.” 

Aki szívesen felvenné Erikával a kapcsolatot, itt teheti meg.

A nap idézete

Húsz dollárral érkeztem Amerikába. Válófélben voltam, és egyáltalán nem láttam ki a fejemből. Azt tudtam, hogy senki nem vár majd tárt karokkal, de az ismeretlenre képtelenség fölkészülni. Próbáltam derűsen fölfogni a dolgot, ám New York, pláne éjszaka, nem túl barátságos hely. Ott cidriztem a decemberi fagyban, és annyi pénzem sem volt, hogy egy internetkávézóból hazaemailezhessek.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkavállalás Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4314381494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs. Clayton 2018.11.20. 09:37:13

@tanato: golf ugy erti gondolom h a noverkozvetitonek kellett volna huscsontozo allasban elhelyeznie a holgyet, mert majd igy megtanult volna nemetul 2 ev alatt es akkor lett volna egy nemetul beszelo magyar noveruk. Ha igazam van akkor golf keze epp belelog a bilibe...

Golf2 2018.11.20. 09:51:03

@tanato: Tudod benne vagyok nyakig,és látom mennyit beszélgetnek akár kórházban pl.demens fekvőbeteggel.Csinálják amit kell gépiesen pelenka, seb,etetik,itatják,forgatják.Sok beteg beszélni se tud már.És sok beteget az ápolást nem tanult "ápol".Saját tapasztalat.És evvel sokkal több kárt okoz ha nem ismeri fel időben a betegségeket.Az alap szavakat éhes szomjas pisi stb. pár nap alatt megtanulja helyben.De legalább ért a szakmához mert ez a sok őnjelőlt segítő aki most rászabadult az öregekre azok nagyrészének fogalma sincs esetleg pelenkázni tud.Én ezt tapasztaltam a saját káromon.Lehet válogatni ha van miből de 1 tanult nővér nagy kincs.

Golf2 2018.11.20. 09:54:32

@Mrs. Clayton: Te már csak értesz hozzá...Nemrég is elüldöztél a kellemetlen stilusoddal innen 1 értékes kommentelőt.

skye8 2018.11.20. 10:21:58

A kanadai oregotthonokban sajnos az a szomoru valosag hogy a noverek/segitok egyre tobb munkat/pacienst kapnak. Az oregek ellatasa mellett a sok papirmunkat kitolteni, csaladtagokkal kommunikalni, stb sokszor emberfeletti erofeszitest igenyel. A mediaban megy a negativ reklam hogy a magan oregotthonok rosszabbul bannak az oregekkel mint az allami korhazak. Ez szerintem teljesen megalapozatlan mert egy negligence per vegleg tonkrevaghatja anyagilag az otthont.

Persze vannak elonyok is pl. egy jo szakszervezet kepes a bereket szinten tartani Es kemenyen egyezkedni szabadnapokert, tulorakert, stb. A $30 alatti oraberesek azonban nagyon gyorsan elvesztik a motivaciot, ez altalaban a rossz menedzsment + tul sok munka kombinaciojabol ered. Nagyon sok a del-amerikai/indiai segito akik ugy ahogy beszelik a nyelvet. Noverek felkeszultsege sokkal komolyabb, egyetemet vegeznek, akar igazgatok is lehetnek idovel ha ki akarnak probalni egy vezeto poziciot.

Csodabogár 2018.11.20. 10:26:27

@tanato: Nem tudom miért kellett kimenni? Itthon lasszóval fogják a beteg és idős ápolókat elég nagy pénzért. Sajnos van olyan barát ahol a család egy tagja éberkómában van évek óta. Nincs fogalmad milyen nehéz megbízható ápolót találni. De volt olyan is aki élete utolsó heteiben szorult ápolásra. Egy ügynökségen át sikerült megszervezni a 24 órás ápolást, csillagászati összegért.
Magunk is gondolkoztunk azon a megoldáson, hogy valakit szerezni aki ha majd szükségünk lesz rá, ellát minket. Mindenki akinek már volt dolga házi ápolással hevesen lebeszélt az ötletről, mert nincs megbízható ember erre.:-(

London2009 2018.11.20. 11:03:35

@Golf2: P. Elliotra gondolsz? Ha igen, akkor +1000.

labirintus1 2018.11.20. 11:09:44

@Golf2: Pontosan milyen perspektívát kellett volna látnia a cégnek egy 72 éves emberben? Elég nehezen képzelhető el, hogy rövid idő alatt megtanul németül és emellé még fizikailag is olyan állapotban marad, hogy érdemi munkát tudjon végezni.

Olliék 2018.11.20. 11:31:03

@Csodabogár: mert az otthoni ápolási munkák 90%-a maszek. De ha legálisan akarod csinálni, a csillagászati összeg 40%- át az államnak adod. Na úgy máris nem éri meg. Váltót találni horror, évekig nem pihenni szintén.
Feketén tényleg nagyon jól lehet vele keresni. A közvetítő szintén lenyúlt egy jókora összeget.

tanato 2018.11.20. 11:37:04

@Csodabogár: 24 órás idősápolás,felügyelet,minimum 1000 ft.=óra,ami abszolút nem sok. napi 24000 ft.szorozva 30-al az 720000 ft.per hó.Ezt magyar család itthoni jövedelemből nem képes kigazdálkodni.

tanato 2018.11.20. 11:41:39

@Mrs. Clayton: Na most itt az a probléma hogy nincs garancia hogy a húscsontozó két év múlva perfekt németül beszélő lesz.
Azért inkább azt szeretik ha az illető már úgy jelentkezik náluk,hogy tudjon kommunikálni.

Dikusz 2018.11.20. 11:43:07

@London2009: Őrá gondol szerintem, és valóban nagy kár érte, nagyon szerettem a hozzászólásait olvasni.

tanato 2018.11.20. 11:49:07

@Golf2: Sajnos mind a kettő fontos,a szakmai tapasztalat és a kommunikáció is.

Olliék 2018.11.20. 11:50:45

@nyuszigonosz: amit írsz, teljesen érhető. Én is alignyelvvel jöttem, és az elején sosem dolgoztam egyedül. Volt/van egy közös nyelvünk, a latin. Amit itt sajnos az orvosokon kívűl senki sem használ. Csináltattak velünk egy tesztet, ahol latinul volt írva a betegség neve, és a gyógyszer hatóanyaga. Össze kellett párosítani. Ehhez nem kellett német, itt szigorúan a szakmaiságra utaztak. 100%- osra csak a lengyel és a magyar ( én) tudtuk megcsinálni. Nem érte el a 20%-ot a bosnyák, román, szerb, és a szlovák. Éppenhogy elérte a 60%-ot az ukrán.
Na ez után iskolázottak be minket nyelvre, és azóta is lépkedünk tovább.
Helferin vagyok még mindig, várom az Anerkennung-om. De már vannak önálló feladataim, előgondozásra januártól.már egyedül.megyek. Ezt a fajta képzési lehetőséget egy közvetítő től nem kapod meg.
Picit több idő kellene a nyelvre, mellette lehet és kell is helferkedni, közben ellesni a folyamatokat, protokollokat, és használni a nyelvet!!!!! Napi szinten. Nem anyanyelvűekkel bandázni 0-24-ben, mert akkor az egésznek semmi értelme.

London2009 2018.11.20. 12:01:42

@Dikusz: igen, en is. Mondjuk sokakkal ellentetben en Pinket is birtam. No mindegy, nem ok voltak az elso, akik meguntak...

Golf2 2018.11.20. 12:03:13

@Olliék: Ezt a fajta képzési lehetőséget egy közvetítő től nem kapod meg. Erről beszéltem.

Dikusz 2018.11.20. 12:05:42

@Olliék: Közeli ismerősöm dolgozik 24-órás gondozóként itthon kéthetes váltásban. Napi 8000 Ft-ot kap. Nemigen tudnak/akarnak ennél többet fizetni.

Dikusz 2018.11.20. 12:10:56

@London2009: Meglehetősen nyers modora ellenére én is kedveltem a hozzászólásait. Azt mondjuk nem sikerült megértenem nála, hogy miért állt bele okkal-ok nélkül néha egy-egy hozzászólóba, indokolatlanul durván.
Nem vagyok itt régen a blogon, sok régi hozzászóló nekem is hiányzik. De az ellen nem lehet -és nem is kell- tenni, ha valaki úgy dönt nem jön többet.

Golf2 2018.11.20. 12:11:14

@tanato: 720at kinnt se kapnak a háznál segítők.1000-1500Eur. Itthon havi 200tól van 24órás vidékről románból ukránból.

Olliék 2018.11.20. 12:14:46

@Dikusz: jaja. És aztán ebből kellene még adót és járulékokat fizetni.
Imádtam a tegnapi posztodat. Bár egy nap kellett az olvasáshoz, a tegnap húzós volt.
Van egy ezresem, hogy jövőre is visszamész:))))

Golf2 2018.11.20. 12:15:11

@Dikusz: Igen drágítanak a segítők nemrég még napi 6 volt.Közben meg vannak kórházakban ápolási osztályok ahol értenek hozzá havi 100-120ért...Csak nincs reklámozva sajnos.

Dikusz 2018.11.20. 12:20:01

@tanato: Ahogy @Olliék-nak írtam, ismerősöm napi 8e Ft-ot kap. Ennél többet nemigen képesek fizetni itthon manapság. Akik meg tudnának jóval többet sokszor ingyen gondolnák az ápolást. Lett volna olyan jómódú ügyfele, aki ennyit szánt volna egy Alzheimeres
szülei ápolására. Neked azt hiszem nem kell mondani, mit jelent egy (nemhogy két) ilyen beteget gondozni.

Dikusz 2018.11.20. 12:28:23

@Olliék: Sajnálom is, hogy nem tudtál hozzászólni.

Szeretnék visszamenni oda, az már igaz.:)))
Ha csinálják jövőre is (árulják a buszt azért kérdéses), biztos megyek.
Sok kép -talán jobbak is, mint amit küldtem- kimaradt. A búcsúest meg tényleg jól sikerült, azok a nem túl szalonképes (de nem obszcén) nóták meg igen nagy sikert arattak:)

nyuszigonosz 2018.11.20. 12:30:48

@Olliék: Az írásaidból, mint a napsugár süt ki a tanulni, tenni akarás. Örülök, hogy lépkedsz tovább és tanulod a nyelvet.

És látod: képzettként sem akart a munkaadó egyedül dolgozni hagyni - es ez is így volt jó, mert ebböl is látszik: nekik te képzetten és nyelvet tudóan kellesz, ezért is adják meg a lehetöséget a nyelv tanulására.
Szerintem klassz volt az a szakmai teszt.

Szeretsz olvasni? Mármint németül olvasni?

Dikusz 2018.11.20. 12:34:49

@Golf2: Gondolom nem mondok újat vele: azok az ápolási osztályok "ingyen" 3 hétig, majd fizetősen/hivatalosan 3 hónapig tudják vállalni a gondozást. Biztos van tovább is, de az az osztályvezető főorvos "boltja". Viszont végtelenségig ő sem tudja ezt biztosítani.
Az állami fenntartású otthonoknál van ez a 100-120/hó, vagy a nyugdíj 90%-át kell fizetni.

fhdgy 2018.11.20. 12:43:11

Kinek van, kinek nincs nyelvtudása, hogyan szerzi meg vagy sem témához:

Valaki a hozzászólók közül azt írta, hogy egy ismerőse kettő év alatt érte el azt a szintet, amit.

Könyörgöm: hány embernek KELL elmennie külföldre, pedig igazából nem is akar. Azért megy el, mert a körülményei kikényszerítik. Aki kényszerhelyzetben van, annak mennyi ideje van arra, hogy nyelvet tanuljon? Akinek lenne kettő éve, az nem lenne kényszerhelyzetben, és itt bezáródik a kör.

Én, amikor kimentem, a munkámhoz szükséges német nyelvtudás 80-90 %-ával rendelkeztem, és tartalékban még ott volt az angol szakmai nyelvtudásom is, ezzel viszont nem sokra mentem, mert a kollégák, ha angolul kérdeztem is, németül válaszoltak ( ezt, utólag tényleg köszönöm nekik, tényleg hasznos volt, de akkor mérges voltam miatta). Ennek ellenére úgy látom, hogy az első fél-egy évben nem lett volna energiám munka mellett még szervezett formában zajló nyelvtanfolyamot is végeznem. Ha valaki nem tudná, hogy milyen a munkaidő utáni agyzsibbadás, tudnék róla mesélni. Nem a programozásra, nem a munkámra kellett iszonyúan koncentrálnom, hanem minden egyébre! Ez az állandóan mindenre figyelés zsibbasztott. Kellett egy év ahhoz, hogy amikor hazaérek legyen energiám arra, hogy hobbiból, a saját szórakoztatásomra programokat írjak.

Mrs. Clayton 2018.11.20. 12:44:38

@tanato: ne nekem mondd en csak 10 szobas hazat meg szobalanyt akarok alanyi jogon, mas meg munkat annak aki nover akar lenni :-D

tanato 2018.11.20. 12:48:57

@Dikusz: @Golf2: Akkor azok nagyon balekok,hisz az óránkénti 1000 ft. sem igazán sok már itthon sem.És igen a neten nézve bizony elkérik ezt az összeget az igényesebb otthoni 24 órásápolást vállaló cégek. Volt egy idős rokon néni
három fő váltásban csinálta az otthonápolást/egy ember nem bírja/ óránként ezer forintért.Igaz a néni fia Angliában egyetemi tanár egy orvosi egyetemen.De ők szakképzett ápolók voltak és a néni 24 órás felügyeletet igényelt.

tanato 2018.11.20. 12:50:54

@Dikusz: Az ápolási osztályok nem végállomás,ott nem lehet a peciens évekig,arra a szociális otthonok valóak,ezekből is van már minden igényt kielégítő méregdrága magán és silányabb állami is.

tanato 2018.11.20. 12:53:36

@fhdgy: naná a tanulás ezen belül is a nyelvtanulás az egyik legnehezebb ,legfárasztóbb munka,nem mindenki alkalmas rá.

Csodabogár 2018.11.20. 12:53:42

@London2009: Aki hagyja magát elkergetni, az megérdemli sorsát. Ez nem a mimózáknak való műfaj. Nem csak róla volt szó, hanem legalább annyira rólam is, de kit izgat???

Olliék 2018.11.20. 12:55:31

@Dikusz: 2009-ben amikor a főállásban mellett elkezdtem maszekot keresni, roppant professzionálisan akartam csinálni. Írtam önéletrajzot, vittem a biziket stb...
1., Jónapot. Iskola? Az nem kell. Napi 8 óra. Ebből két óra az ápolás 500/ óra, a többi házimunka 250/óra. Mondom jó, akkor jövök a kettőre, a többit nem vállalom. Pá
2., Jónapot. Iskola? Ide minek? Ugye tud szondával etetni? Ja, a penész? Majd megszokja. Pá
3., Az ügyvéd! Itt vetettem meg a lábam, és ez adott egy olyan referenciát, hogy utána többet nem volt gondom. Jóval a megszokott tarifa felett fizetett, cserébe elvárta a szakmaiságot, a toleranciát és az empátiát. Egy morgós vénemberrel kezdtem, alig pár nap alatt egy magányos embert ismertemeg a fal mögött. Évek óta ki se mozdult. Kocsiba raktuk, és irány a természet. Jó időben minden nap a természetben kávéztunk. Együtt főztünk, és sztorizgattunk. 2 évig dolgoztunk együtt. És tudom, hogy ezalatt a két év alatt újra élt.

Csodabogár 2018.11.20. 12:56:26

@Olliék: Akik így dolgoznak, azok már mind nyugdíjasok. Igy a bejelentés már nem téma. Ismerősnél 3 nő dolgozik váltásban és ő maga is benne van minden harmadik nap. Ezzel együtt se könnyű a szervezés és főleg olyat találni aki megbízható.

Csodabogár 2018.11.20. 13:00:25

@Dikusz: Jövőre menj repülővel Te se leszel fiatalabb! Ezen nehogy megsértődj!

Csodabogár 2018.11.20. 13:05:20

@tanato: Az igen olcsó, hiszen egy totál szakképzetlen takaritónőt se kapsz olcsóbban mint 1500 forint/óra.

Viszont 72 évesen nyelvtudás nélkül is találna az nővér házi ápolást jó pénzért. Értelmetlen külföldön próbálkoznia.

Olliék 2018.11.20. 13:09:22

@nyuszigonosz: a szakmákat mindig maximálisan tudni akarom. Folyamatosan olvasók szakmai könyveket, ajánlásokat és azt a rohadt jogszabálygyűkteményt is. Ezeket pedig bele kell tudni illeszteni a mindennapi munkába, a 3 napos Leistug 1-es végzettségű kollégáknak finoman javasolni, különben te leszel a nagypofájú, mert te többet tanultál....
Olvasni javarészt szakmai lapokat olvasok, mert a szakmai nyelvet sejol máshol nem tudnám elsajájítani. A mindennapi kommunikációs tréning a suli, otthon pedig a rádió és a tévé. Esténként meg a télikertben teázunk a szomszédokkal. ( Illen hidegben már rummal:)))) )

fhdgy 2018.11.20. 13:09:41

@tanato: Én nem állítom azt, hogy valaki nem "alkalmas" a nyelvtanulásra, csak azt, hogy vannak, akiknek könnyű, vannak, akiknek nehezebb és vannak, akiknek egészen nehéz.

Ez utóbbi esetben a sebességgel van a főprobléma, de ez más tanulás esetén is így van/lehet. Van, akibe önteni lehet az új dolgokat, van, akibe csak csepegtetni.

Sőt, azt is tapasztalom, pl. saját magamon, hogy bizonyos dolgokat lehet belém önteni is, de másokat csak csöpögtetni. Ez pedig nem a téma nehézségétől függ, hanem pl. attól, hogy mennyire szimpatikus vagy sem a téma.

London2009 2018.11.20. 13:15:08

@Csodabogár: nem arrol van szerintem szo, hogy hagyta magat elkergetni, hanem, hogy elment a kedve az egesztol. Amit en alapvetoen meg is ertek. Gondolom ez attol is fugg, hogy ki mikent all ehhez az egesz kommenteleshez. Ugy vagyok en is vele, hogy egyaltalan nem erdekel amit itt masok irnak vagy gondolnak, a valo vilagtol ez tavol van es meg ott sem erdekel kulonosebben, itt meg akkor plane nem fog. :D
Szerintem is menj jovore repulovel @Dikusz:! A buszos utaknak mar lejart az ideje. Ennyi ido alatt Ausztraliaban is lehettel volna!

London2009 2018.11.20. 13:15:42

@Dikusz: az egy maz volt. Kulonben meg nagyon okos no es en birom az eszes embereket.

Olliék 2018.11.20. 13:17:33

@Csodabogár: Nekik se való minden. Nekem volt olyan féloldalas kliensem, aki 190cm volt és 120 kiló. Na azt átültetni nem volt könnyű. Mit kezd vele egy idősebb? Na pl nála nem találtam váltótársat. 6 hónapig csináltam minden nap. Hiába a jó pénz, csak belebújós cipőt tudtam hordani utána sokáig, mert lehajolni képtelen voltam.

Golf2 2018.11.20. 13:25:05

@London2009: Na de hol van ehhez Auszi.Ott megesz valami vagy szétégsz drága stb.

Dikusz 2018.11.20. 13:30:09

@tanato: Azt hiszem, megint nem mondok újat: ezeknek a gondozóknak a nagy többsége nem bejelentve dolgozik, és nem feltétlenül szakképzett (ismerősöm se). Abban nem vagyok biztos, hogy többet keresne, ha cég közvetítené ki.
Az viszont tuti, hogy az ápolásra szoruló idősek hozzátartozói nem tudják megfizetni az 1000 Ft-os óradíjat. Ha ennek az ismerősömnek napi 15e Ft-ot ajánlanának, akkor biztosan elmenne arra a címre. Nyilván nem egyedül, legalább egy váltó kell.

Tényleg nem lehet évekig, ezt jól tudom. Időlegesen meg lehet hosszabbítani hivatalosan, fizetősen 3 hónapra, utána még pár hétig-hónapig nem hivatalosan. Nem túl régi tapasztalatból tudom. Az állami-, és az olcsóbb magán szoc.otthonokra meg hónapokat/éveket kell várni. A nem szakképzet otthoni 24 órás gondozóknál meg alsó hangon 200e Ft a tarifa. Sokaknak ez is megfizethetetlen.

Olliék 2018.11.20. 13:33:53

@nyuszigonosz: ja, azt elfelejtettem írni neked, hogy nem autómatikusan kaptam az Arbeitsamt-tól ezt a lehetőséget. A regisztráció után hívtak, hogy mehetek válogatni a munkák közül. He?!
Elektronikai céghez forrasztani, indiai konyhára mosogatni... Mondom jó, akkor kezdjük előről. Nyelv + segédápolás? Sose tanulom meg a nyelvet indiaiak között, meg a szalag mellett sem. Ha tényleg nincs más, akkor ez van, agyalok aztán jelentkezem. Másnap jött az email csatolmánnyal, hogy mit szólmék ehhez? Azonnal igent mondtam. Orvosi, és két nap múlva már " dolgoztam" Szerintem ha látják az emberben a lehetőséget, mindent megadnak. Nekem még nem volt hátrányom abból, hogy külföldi vagyok.

Dikusz 2018.11.20. 13:35:45

@Csodabogár: Nem sértődök meg, de a repülőút nekem nem fér be a költségvetésembe.
Nem olyan kényelmetlen nekem a buszozás, hogy zavarjon a 22 órás út. Jól elvoltam most is, turistabarátnőm (82 éves) ült mellettem, sokat beszélgettünk, és az útitársak között is volt sok ismerős.

tanato 2018.11.20. 13:36:41

@Dikusz: nem kis probléma,és a társaDALOM ELÖREGEDÉSÉVEL CSAK FOKOZÓDNI FOG A Nehézség.

London2009 2018.11.20. 13:42:38

@Dikusz: nem biztos am, hogy annyival dragabb. Szerintem a 22 ora kegyetlen. Egeszsegugyileg is van kockazat, en biztos, hogy nem vallalnam be, ugyhogy tisztellek erte!

Dikusz 2018.11.20. 13:49:20

@Olliék: + 1000 a hozzáállásodért.

Az ismerősöm nem szakképzett, bár dolgozott állami szoc.otthonban kisegítőként. Nyilván nem annyi a tarifa az ő esetében, mint egy szakdolgozóé, ezzel ő is tisztában van, nem is vállalt el olyan munkát, amihez szükséges a szakmai tudás. Éppen ezért nem is igen fizetnek -sokszor nem is tudnak- napi 8-10e Ft-nál többet fizetni egy gondozónak.
Amikor elmondtam külföldön élő barátomnak, hogy ez az ismerős két hétre kap 100e Ft-ot, egyszerűen nem akarta elhinni (pedig tisztában van az itthoni helyzettel), hogy van aki ennyiért is vállalja a gondozást...

London2009 2018.11.20. 13:50:47

@London2009: megneztem neked es a Wizzair jar Tiranaba. Augusztusban a jegyek 25 es 35k forint kozott vannak. Szerintem a busz dragabb volt.

London2009 2018.11.20. 13:52:57

@Dikusz: nekem a nagymamamnak volt egy gondozoja eveken at es igy utolag belegondolva nagyon keves penzert vallalta. A nyugdijat kapta meg egy az egyben. Oriasi penz volt ez a Jaszsagban egy kis faluban egy szakkepzetlen apolonak.

Dikusz 2018.11.20. 14:00:45

@London2009: Nem kérdeztem meg, mennyibe került a repülőjegy azoknak, akik azzal jöttek. Úgy gondolom, hogy alsó hangon 40e Ft volt, ez a fele volt annak az árnak, amibe az út került.

London2009 2018.11.20. 14:07:06

@Dikusz: valoszinuleg a masik fele meg a hotel volt. Ezek a buszos utak a szallasokon sporolnak meg a busz mivel semmibe kerul, az a jo ha tele van es igy lesz meg a szervezok haszna. A szuleim is jarnak ilyenekre, ok is hasonlo okok miatt, szeretik az osszeszokott tarsasagot. Bar az idei utan eljutottak oda (vegre!), hogy ez volt az utolso es a buszut miatt. Elfaradnak mire odaernek, unalmas, kenyelmetlen. Szivesebben mennek mar ok is repulovel, ami mar nem feltetlenul dragabb, foleg ha en szervezem nekik. :D

Olliék 2018.11.20. 14:12:46

@Dikusz: a nem szakképzett segédápolók rendkívül fontosak. Mindig volt olyan kollégám,aki lenézte őket, pedig ha nem lettek volna belefulladunk a munkába.
De hogy sokan szakképzés nélkül vennének fel valakit pl egy szondás ,stomás beteg mellé, hát na!

Olliék 2018.11.20. 14:14:08

@London2009: de jó,hogy ilyen aktívak a szüleid! Jó egészséget nekik!

London2009 2018.11.20. 14:38:38

@Olliék: fiatalokat megszegyenitoen aktivak. Allandoan jonnek-mennek. Igen, koszonom, nagy szerencse, hogy ilyen jol vannak. : )

takarék-láng 2018.11.20. 14:52:58

@Csodabogár: vannak onnek realista meglatasai, ami ennyi ev elettapasztalat utan nem is csoda. En sem ertem, miert mennek el kulfoldre a magyarok, hiszen amennyivel tobbet keresnenek ilyen allasokban, annyi elmegy a megelhetesre is, felretenni szinte semmit sem sikerul. Ennek tetejebe meg a kuzdelem a nemet nyelvvel, ami szerintem sokkal nehezebb az angolnal.
Egyszeruen nem eri meg.
Mar otthon is jol lehet keresni, pl egy kamionos belfoldi fuvarokkal keres napi 25.000 ft-t, es ez meg nem is szakmunka! A BKV buszsoforoket keres havi 400 felett, elmondom azoknak, akik nem tudjak, hogy Angliaban az atlag buszsofori fizetes 1200 font, amibol a lakber kifizetese utan csak megelhetesre marad.
Persze lehet szobat is berelni, egy peneszes felujitasra szorulo romban is, akkor sikerulni fog sporolni is, de ezt Budapesten is be lehet vallalni es akkor ott is lehet sporolni.

Szakmunkasok nem gyozik visszautasitani az ugyfeleket. Otthon siman megkeres a valamihez erto atlag(!!!) Mint nyugat-eu-ban.
A kulonbseg nyugat es kelet kozt egyre csokken, az okok osszetettek, az teny miota nincs gyurcsany es ballibek vezeto pozicioban, azota feliveloben az orszag.

A penzben meg nem fizetheto dolgokrol se feledkezzunk meg: egeszseges klima, minosegi termofold, europa legjobb minosegu etelei.

vándor madár 2018.11.20. 15:37:51

Kedves Postíró! Annak a hivatalnak nem Regierungspräzidium és nem is Regierungsprezidium a neve, hanem Regierungspräsidium. És a Zeitarbeitfirma -t sem úgy hívják, hanem Zeitarbeitsfirma.

Továbbá ne keverjük és ne mossuk össze az Annerkenung és Urkunde kifejezéseket. Az Anerkennung az az elismerés illetve elismertetési folyamat, aminek a végéredményeként kiállítja az illetékes hatóság, aminek nem minden tartományban Regierumgspräsidium a neve, az okiratot (Urkunde), aminek birtokában szakképzett munkavállalóvá válik a kérvényező.

Ha már ennyire ostorozzuk a munkavállalókat a hiányos nyelvtudásuk miatt, akkor járjunk saját magunk élen a jó példával.

Egyébként pedig az elismertetési eljárásban a nyelvtudás csak egy mozaik, még van elég probléma a további benyújtandó dokumentumokkal, hogy a komoly költségekről ne is beszéljünk. Mindehol azt szajkózzák, hogy milyen súlyos munkaerőhiány van, de minden eszközzel megakadályozzák, hogy a szakképzettek problémamentesen megkapják az elismerést, amit az EU jogszabályilag elírt. Ide most belinkelem, hogy Stuttgartban mit kérnek, de ez nem jelenti azt, hogy más tartományban is ugyan ezeket a dokumentumokat kérik.
rp.baden-wuerttemberg.de/Themen/Gesundheit/Documents/LPA_BerBez-Ausl-Krk-Heb.pdf

Dikusz 2018.11.20. 15:46:12

@Olliék: Azt azért nem hiszem, hogy olyan sokan megtennék.
Bár ismerősömnél is próbálkoztak, de ő pont azért nem vállalja, mert tudja mivel jár.

vándor madár 2018.11.20. 15:55:15

@Dikusz: "Gondolom nem mondok újat vele: azok az ápolási osztályok "ingyen" 3 hétig, majd fizetősen/hivatalosan 3 hónapig tudják vállalni a gondozást. Biztos van tovább is, de az az osztályvezető főorvos "boltja". Viszont végtelenségig ő sem tudja ezt biztosítani.
Az állami fenntartású otthonoknál van ez a 100-120/hó, vagy a nyugdíj 90%-át kell fizetni."

Az ápolási osztályok nem 3 hónapig vállalják az ellátást és nem is a főorvos boltja a további. Mivel a családban bekövetkezett az esemény, konkrét példám van. Az ápolási osztály már első nap megmondta, hogy 1 évig vállalják az ápolást emelkedő költségekkel, aminek a legmagasabb összege napi 3000 forint volt. Ez esetleg már drágult tavaly óta. Ez nem otthon, hanem egy kórház ápolási osztálya, ami teljesen más telephelyen van, mint a fő kórház. Most már a legtöbb kisebb kórházat ápolási "osztállyá" alakítottak.
De van olyan osztály is, hogy krónikus belgyógyászat, ott is el lehet feküdni egy ideig.
Az otthonok általában ennél a 100-120 ezernél kezdődnek és a költségek vége a csillagos ég. Beszéltem olyan állami (önkormányzati) fenntartású otthonnal is, ahol még vagyonnyilatkozatot is kértek, mint felvételi kritérium, függetlenül attól, hogy valaki vállalja -e a fizetést.
A nyugdíj 90%-a az tán régen volt, ma már sok ember, főleg a vidékiek alacsony nyugdíja nem fedezi az ellátási költségeket. Ezért nyomja a kormány most ennyire a szülőtartási kötelezettséget.

norbigod 2018.11.20. 16:15:16

A munkaközvetítők is le tudják ígérni a csillagokat. Épp mennék külföldre, 3 hónapja húzódik a dolog. Jelentkeztem egy magyar közvetítőnél CNC marós/programozó melóra. Angolul tudok, először nem akartam messzire menni, van osztrák munka, mondták, hogy elég az angol. Lebeszélték egy osztrák közvetítővel, hogy menjek ki, minden oké, csak körülnézek a gyárba, pofavizit, utána felvesznek. Oké, kimegyek saját költségen(kb. 45ezer forint), ott mondják, hogy rendes állásinterjú, 4 emberrel kellett beszéljek/ez jól ment angolul/. Haza jövök, pár nap múlva közlik az eredményt, hogy nem vettek fel. Indok: jó lenne, ha tudnék németül, valamint jó lenne ha esztergához is értenék ne csak maróhoz. Ott volt a részletes önéletrajzom, minden benne volt, köszi a felesleges utat. Aztán ígérték, hogy szereznek másik melót, nem szereztek. Beszéltem egy másik sráccal Németországban, óó CNC, 1-2 óra alatt szerzünk neked melót. Ez volt másfél hónapja, azóta se jelentkezett. Múlthét hétfőn egy holland melóra jelentkeztem neves közvetítőn keresztül. Válasz: max 1-2 nap és kapom a visszajelzést, ilyen önéletrajzzal 1000%, hogy felvesznek. Azóta is várom, bár még onnan nem jött nemleges válasz. De azért na, ígéret van mindenhol...

takarék-láng 2018.11.20. 16:15:24

@Golf2: sokallod a napi 6 ezret ami havi 180.000?
Menj nyugatra, angliaban az idosek otthona havi 2000 font alatt nem all meg.

Dikusz 2018.11.20. 16:45:05

@vándor madár: én 2016-ban (előtte meg 2014-ben) voltam érintett hozzátartozóként ez ügyben.
Miután a kórházi osztály kiadta a beteget (fővárosi egyetemi oktatókórház), a krónikus belgyógyászati osztály (nem tudom ez egyenlő-e az ápolási osztállyal) veszi át max. 3 hétre. Utána fizetősként három hónapra, a díj 2500-5000 Ft/nap attól függően, hogy a szoba hány ágyas.
Hivatalosan ennyi (krónikus belről van szó) ideig (3 hét, utána 3 hónap) lehet benn a beteg. Ha nincs hely, akkor három hét után hazaküldik a beteget.
Azon az osztályon voltak fizető betegek, de azt, hogy egy évig ott lehettek volna nehezen tudom elképzelni.

Csodabogár 2018.11.20. 16:45:24

@Olliék: Itt komplett fel vannak sezrelve minden segédeszközzel. Fürdőszoba átépítve, van emelő szerkezet, meg amit csak el tudsz képzelni. Ezzel együtt hajmeresztő dolgok vannak. A legkevesebb, hogy egyszerüen nem jön a beosztott nő, vagy hipp-hopp elmegy 3 hétre Kanadába és aztán örökre eltünik, se egy sms se egy telefon semmi. Másfél év után megjelenik, hogy akkor ő jönne megint. Még szerencse, hogy a feleség komplett megtanulta a tenni valókat és ilyenkor beugrik. Volt, hogy 2 hétig tök egyedül volt.
Ezért van, hogy bár szimpatikusabb lenne egy itthoni megoldás, mégis öregotthon lesz a vége a dolognak, mert ilyen bizonytalanságok közepette nem vállalnám be se magamnak se az Embernek a házi megoldást.

Csodabogár 2018.11.20. 16:53:35

@London2009: Kívánom nekik és neked is, hogy még sokáig bírják. Feltételezem, hogy min. 10 évvel fiatalabbak nálunk. Mi már nem bírjuk, néhány éve leálltunk strapás önszervezett utakról. Most szigoruan rövid, jólszervezett utakra megyünk ha lehet vonattal.

takarék-láng 2018.11.20. 16:57:10

@London2009: azt kotve hiszem, hogy a buszos ut kenyelmetlenebb, mint a repules. Mindketto tomegkozlekedes a javabol, annak minden hatranyaval. A repules egyetlen elonye, hogy gyors(abb) es olcso (bb) - bar ha beleszamoljuk a varakozasokat es a civililizaciobol a repterre jutast, annak koltsegeivel egyutt, akkor mar nem is olyan biztos az olcsosag es gyorsasag, legalabbis kontinensen belul.
De legalabb sokkal kornyezetszennyezobb.
Maga az ut pedig sokkal unalmasabb.
Kiforgatjaka zsebeidet, atrontgenezik a testedet, gyanitva hogy terrorista vagy.
A repules a csoroknak valo akiknek se penzuk, se idejuk.

takarék-láng 2018.11.20. 16:57:27

@norbigod: igy megy az allaskereses. Megis mire szamitasz, hogy majd a helyedbe hozzak hazhoz a marogepet?
Ki akarsz dolgozni menni de sajnalsz 45.000 ft-t is, pedig szamolj millio kozeli tokevel normalis kezdeshez.
A legtobben csak sirni tudnak es azonnali hatallyal varjak a sult galambot.

tanato 2018.11.20. 17:43:09

@Dikusz: igen a lényeg hogy a szoc otthonban tavaly intéztük apósomnak,a beköltözéskor azonnal bejelentik állandó lakosként/fejpénz miatt mint az ioskolában/,a régi címéről ki kell jelentkeznie.
Ellenben egy ápolási osztályon/régi nevén krónikus bel/ilyen nincs ott TB biztosított /Önrésszel/ betegtként szerepel,oda nem lehet állandóra bejeloentkezni/ezt meg onnan tudom hogy dolgoztamm ilyen osztályon és sok hozzátartozó be akarta az öreget állandóra jelenteni hogy a házát minél előbb pénzzé tehessék.Ott mondtuk meg neki hogy ez nem lehetséges ez nem végállomás innen el kell vinni a rokont vagy haza vagy szoc. otthonba.

vándor madár 2018.11.20. 17:48:46

@Dikusz: Amiről én beszélek, az is 2016-ban kezdődött. Szinte napra pontosan 1 évig volt az illető az ápolási osztályon. A krónikus belen 3 hónapig maradhatott volna, de egy szó és minden értesítés nélkül elvitték más városba az ápolási osztályra. Na ez nem is volt baj, mert az ápolási osztályon legalább rendesen ellátták ellentétben a kórházzal.

Din Serpahis 2018.11.20. 17:51:41

@norbigod: Ez mindig így van ha másik országba pályázol. Én (IT) pl amikor kimentem Svájcba, előtte mindenhová felpakoltam az önéletrajzomat, fel is hívott egy rakat kókler fantasztikusabbnál fantasztikusabb lehetőségekkel, mondanom se kell, egyikből se lett semmi. Azt az állást kaptam meg, amit direktben megpályáztam a monster.ch-n.

A legröhejesebb az a tag volt, aki az egyik magyar programozói portál fórumán igérgetett svájci melót. Levelezgettem vele egy darabig, persze semmi se lett ott se. Aztán most pár hónapja (5 évvel később!) rámír, hogy hát lenne egy projekt Luzernben, amire mehetnék. Mondom kösz, már 5 éve kinn vagyok, sokkal jobb projekten, mint amit valaha is szerezni tudnál...

norbigod 2018.11.20. 17:53:54

@takarék-láng: Nem, egyáltalán nem sajnáltam rá a pénzt. Sőt, szívesen kimentem. Csak amikor feketén-fehéren annak az ellentéte van leírva az önéletrajzomban, amit ők várnak, akkor mi a francért hívtak ki. Szívesen kivárom azt a melót, ami nekem lesz megfelelő, csak felesleges köröket nem szeretek futni.

norbigod 2018.11.20. 17:54:04

@takarék-láng: De hozzátenném, sikerült a kommentem leglényegtelenebb részébe belekötni. A gondom az, hogy azt ígérte a közvetítő, hogy fel vagyok véve, csak menjek ki nézzek körül(ehelyett interjú, aztán nemleges válasz tökhülyeség miatt). A másik is azt ígérte, lesz meló, azóta se keresett. Nekem azzal nincs bajom, ha azt mondja, hogy "bocs, nem tudok most munkát neked". Csak ne hitegessen.

vándor madár 2018.11.20. 18:41:29

@norbigod: Képzeld el, ha ilyen szemét módon viselkednek, amikor munkaerőhiány van, mi volt munkanélküliség idején?
Német nyelvtudás nélkül nehéz lesz elhelyezkedned német nyelvterületen. Szerintem is próbálkozz inkább direkt munkáltatóknál és pl. Skandináviában. Norvégia, Svédország, ott tudnak az emberek angolul. Írd be a keresőszavakat, pl. cnc operator vagy cnc jobb, használj fordítóprogramot, pl. Google language tools, vedd fel velük a kapcsolatot angolul és meglátod előbbre jutsz, mint hazug közvetítőkre meg a Jóskapistákra várni.

Golf2 2018.11.20. 18:46:39

@tanato: hogy a házát minél előbb pénzzé tehessék...micsoda patkányok.

Golf2 2018.11.20. 18:53:51

Off.A bůnöző macedon havert átcsempészette és menekültté nyilvánitatta.ez a vastagbőrű semmitől se riad vissza..

Golf2 2018.11.20. 19:02:24

Off.a németek leírták korrekten;Gruevski unter dem ausdrücklichen Schutz des rechts-nationalen Ministerpräsidenten Viktor Orban steht, mit dem ihn eine langjährige Freundschaft verbindet...és hagyják...

vándor madár 2018.11.20. 19:09:58

@Golf2: "Off.a németek leírták korrekten" Ja, a németek korrekten. Ne most járjon a szájuk, hanem akkor kellett volna kérdezősködni a pénz eredetéről, mikor N. G. megrendelte a méregdrága körbepáncélozott Mercedes-t náluk. A pénzt jó volt zsebretenni, most meg ők ugatnak a leghangosabban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.20. 20:01:16

@tanato: igen, egy lakastuz:( cserkesz vezetok, a kislany is. Peldas osszefogassal alig par nap alatt mar tobb mint 70.000$ gyult ossze a megsegitesukre.

norbigod 2018.11.20. 20:33:43

@vándor madár: Hát igen, ez van. Arra már rájöttem, hogy nem megyek német nyelvterületre, nem szeretik, ha nem tudsz németül. Lehet maradok itthon, innen is van jó ajánlatom, csak néha megfordul a fejemben, hogy ki szeretnék menni, milyen lehet kint. Ezért attól félek, hogy mi van, ha pár év múlva megint előjön. Inkább most kipróbálnám, ha lehet.

@Din Serpahis: Igen, látom, hogy kicsit hígabb a közvetítői szektor, mint gondoltam.

somlobodog 2018.11.20. 20:33:49

@takarék-láng: "A repules a csoroknak valo akiknek se penzuk, se idejuk."

Na ez jó trollkodas volt:)))))

Shanarey 2018.11.20. 21:42:31

@somlobodog:

Én azon gondolkodok, milyen fickó lehet ő, ha még a zsebeit is kiforgatják.
:-))
Én még effélével a reptéren, sehol nem találkoztam.

tanato 2018.11.20. 22:03:29

@Golf2: Több ilyen eset is volt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.11.21. 00:46:25

@takarék-láng: "A repules a csoroknak valo akiknek se penzuk, se idejuk."

Hat ha csak EU-s fapados jaratokban gondolkodsz, akkor esetleg...de azert letezik mas is azon felul, gondolom tisztaban vagy vele :))) ez tenyleg csak egy trollkodas volt, ahogy Somlobodog is irta :)

kék madár 2018.11.21. 01:45:16

@Zsuzsi65: a tanyarol a vegyesboltba valoban nem logikus neki repulnie, hamarabb eljut szamarhaton

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.21. 03:33:08

@vándor madár: "pl. Skandináviában. Norvégia, Svédország, ott tudnak az emberek angolul"
Tudnak angolul, de munkaerőt itt is csak helyi nyelvtudással vesznek fel...
Kivétel, ha valami nagyon extra szaktudása van a próbálkozónak pl rakétamérnök és atomtudós egyszerre.Vagy extrán meg van szorulva a cég, és úgy kell a munkavállaló, mint a falat kenyér.Akkor esetleg kezdhet angollal az első pár hónapban.
Vagy pedig a legalja munkákra vesznek fel nyelvtudás nélkül, fűnyírás kézzel, stb.

takarék-láng 2018.11.21. 08:13:35

@norbigod: "csak felesleges köröket nem szeretek futni.
"
- keszulj fel ra, hogy fogsz. De en a helyedben otthon maradnek, mert most tudom, nem hiszel nekem, de a penzert nem eri meg. Ha olyan eletszinvonalat akarsz mint otthon, semmit nem fogsz tudni felretenni. Nyilvan itt az orbanfobias kommentelok most le fognak uvolteni, hogy trollkodok. De ha nem hiszel nekem, tapasztald meg.
A penzert nem eri meg ismetlem.

takarék-láng 2018.11.21. 08:13:45

@somlobodog: @kék madár: @Shanarey: a zsebek kiforgatasat sem kepletesen irtam, kulcsot, penztarcat veled is kipakoltatjak, ovet cipot leszedetik.
Kiveve ha a vallasod miatt kendot vagy turbant hordasz, azt nem kell levenni, az alatt barmi atmehet.

Igen

Olliék 2018.11.21. 08:15:52

@Csodabogár: Tudod, hogy ég a pofám ilyenek hallatán? Pedig mennyit hallottam, amikor jelentkeztem egy munkára. Nem vállalom. Ezt olyan nehéz kimondani? Senki sem fog.mehsértődni, hanem mindenki tovább keresgél. Na én ezért kezdtem el könyvelőhöz járni, meg ügyvédhez, hogy hogyan tudnék ebből adózott jövedelmet csinálni. Hiszen akkor jogaim és lehetőségeim is vannak. Akkor az ilyen Kanadába kiugrálókat simán fekete listára lehet tenni jogi úton. A javát úgyis a rendőrség végzi.
Ne adjátok fel. Kell ott lennie egy jó szakembernek. Menjetek be a családsegítő Szolgálatjoz és, a máltaihoz, vagy a Vöröskereszthez. Egymás között jól mozog a kommunikáció.

Taxomükke (UK) 2018.11.21. 08:27:56

@Csodabogár: Erre jo megoldas az, amit mi kinalunk itt Angliaban: bentlakasos apolas. Mivel ceg vagyunk, garantalt, hogy mielott elutazik az apolo, mar ott van az utodja.

Buchhalter 2018.11.21. 09:42:21

@takarék-láng: már megint össze-vissza hazudozol Fidesz troll! A BKV buszvezetők túlórákkal keresnek bruttó 4-450-et ami nettóban csak 260-280 Ft és ezért 200-230 órát vezet 3 műszakban és sokszor hétvégén! Annyira "menő" a BKV busz sofőrkődés .hogy az állomány 35-40 % 55 év feletti! Fiatal ennyi pénzből nem akar élete végéig munkásszállón tengődni! Én csak a Németországi buszvezető béreket tudom és ott is csak egykisvárosit,ismerős család : Erlangen kezdő nettó 1700 € tapasztalt családos sofőr 2000-2200 € és ez általában szigorúan havi 160 óra! Erlangenben rezsivel együtt tudsz bérelni egy másfélszobás lakást 600 € -t. Tudom ,matekból elég fika vagy - tehát Budapesti átlag albérlet rezsivel együtt 450 € a BKV-s fizetésnek a majd 50 %-a.Erlangeni buszvezetőnél 30 %-a.és ebben nincsenek túlórák! Tehát 25 % inkább. Akkor ki is járt jobban te hibbant Orbán Fan?!

chrisred 2018.11.21. 09:45:57

@vándor madár: Mi köze a németeknek a macedón állam közpénzgazdálkodásához?

hummel8 2018.11.21. 14:11:09

@takarék-láng:
"..A penzert nem eri meg ismetlem"..

ezt igy en bloc kijelenteni baromsag…

amikor nem eri meg az az, ha nem a vegzettesegednek megfelelö munkat vallalsz el valami miatt (nyelvtudas hianya, vagy gyorsan kell valami veszmegoldas stb.)

De AZONOS pozicioban termeszetesen megeri…

a titok nyitja, hogy almat az almaval kell összehasonlitani, es nem almat a dizelmozdonnyakl…

plusz meg vannak jarulekos elönyök (egeszsegügy, oktatas, stresszmentesseg)

takarék-láng 2018.11.21. 14:11:16

@somlobodog: @Shanarey: @Zsuzsi65: A repules a csoroknak valo. Nem trollsagbol irtam. Azoknak a csoroknak, akiknek meg a nyaralas alatt sincs idejuk pihenni, mert rohanni kell, checkin checkout, atszallas. Es azoknak a csoroknak akiknek nincs penzuk benzinre, kompra stb.
Nekem a nyaralas a pihenesrol szol, es az odavissza utat is szeretem elvezni. Meg az autopalyat is kizarnam de ez nem mindig jon ossze. Ut kozben aztan lehet nezegelodni, gyonyorkodni a tajban, megallni egy kis etteremnel.
Repulon az ut unalmas, a felszolgalt kaja pedig ipari hulladek. Arrol nem is beszelve, hogy mennire megno az eselye a DVT-nek.
Tovabba az eszetlen, eszmeletlen kornyezetszennyezes, emisszio, amit a repulok kibocsatanak.

En szemely szerint csak 2 okbol repulok: ha keves az erre fordithato penzem, vagy ha sietek, mert gyorsabb mint barmi mas. De ez ugyintezes. Nyaralas celjabol repulo szoba sem johet.

takarék-láng 2018.11.21. 15:28:48

@Buchhalter: matekban ha olyan gyenge lennel mint en, akkor annyira is vitted volna mint en. En az angol viszonyokat emlitettem, te meg a nemetet, kar hasonlitgatni a kettot. Itt a buszsofor nem keres tobbet mint otthon es nem is el ugy.

takarék-láng 2018.11.21. 15:29:11

@hummel8: "De AZONOS pozicioban termeszetesen megeri…"
- azonos pozicioban sem eri meg mindig, sot egyre kevesbe, mert a kulonbseg nyugat es kelet kozt egyre csokken.
Azt a nyilvanvalo tenyt pedig ne feldjuk, hogy a tobbseg nem kerul (soha) azonos pozicioba. Ennek valtozatos okai lehetnek, legtobb esetben a nyelvtudas (reszleges) hianya, ill tanulasra valo hajlandosag hianya.
Persze kimagyarazni mindent ki lehet, Pl a mai indexes cikkben is sikerult , hogy a korabban cegvezeto most csomagokat pakol kerozin fustben gornyedve. Ezzel garantalva maganak a mozgas es legzoszervi panaszokat, valamint a betegeskedest nyugdijaskorban, felteve ha megeri.
Amig ez igy lesz, amig bedolnek az emberek a mediabol omlo hulyitesnek, addig nem varhato valtozas. kint mindig kapnak fiatal eleteros munkast, akinek a felnevelesebe, kepzesebe sem kellett invesztalni. Mi a gyarmatositas, ha nem ez?

Irwine 2018.11.21. 16:46:30

Jó cikk és valóban minden igaz benne. Annyit még, hogy a Zeitarbeit-, vagy Leihfirma sem egy jótét lélek: rendesen lerabolja az amúgy is lenyomott keresetet. Mondjuk 10-20-30%-kal...

Fülig José 2018.11.21. 18:18:40

@takarék-láng: te vagy a mai ügyeletes fideSS - pr os? Ékezet nélkül hát... hiteltelen. Azon kívül persze, hogy az elejétől a végéig hazugság. Dehát megszoktuk már...

kifordított nagyanyó 2018.11.21. 20:01:30

@nyuszigonosz: Na ott a pont!
Beszéltem olyannal aki ápoló volt kint.
Nekem egy pékségbe annyira nem kell a nyelvtudás.
Mondjuk sok szakmai elnevezés német eredetű.
Viszont egy ápolónak sokkal jobban tudnia kell németül.
Mi fáj,hol fáj,mit érez?

kifordított nagyanyó 2018.11.21. 20:01:33

@takarék-láng: Én meg örültem,hogy két óra alatt Görögben voltam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása