oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. október 19. 06:30,  Öt kedvenc új-zélandi hely 31 komment

2018. október 19. 06:30 Határátkelő

Öt kedvenc új-zélandi hely

Egy hete olvashattátok M. Úr új-zélandi beszámolóját, most ismét ő jelentkezik, ám ezúttal a praktikus dolgok helyett inkább a szabadidőről és az ő kedvenc helyeiről lesz szó, természetesen ezúttal is fotókkal.

03_2.jpgA Lake Wainamu

„A kiwi kultúra szerves része a „work-life balance”, azaz a munka-szabadidő egészséges egyensúlyának tiszteletben tartása. A munkát most hanyagoljuk, beszéljünk inkább arról, mivel is telik itt a szabadidő! 

Az országban akárhol vagy, szinte biztos, hogy a tengerparttól nem vagy messzebb 1 órányi autózásnál. Ennek köszönhetően a víz(b)en űzhető tevékenységek nagyon népszerűek. Én leggyakrabban úszni, kajakozni, illetve bodyboardozni szoktam, de próbálkoztam a szörfözéssel és a paddleboard-dal is. 

Kajakozásra a keleti part csendesebb vízű öblei kiváló terepet biztosítanak a kajakos felfedezésnek. Imádok nyáron vagy ősszel munka után legurulni a partra és egy-két órára a kajakommal elszakadni a szárazföldtől. 

A vízen néha rájön az emberre a félsz, hogy mi lesz ha jön egy cápa vagy orka, de a statisztikák alapján erre igen csekély az esély… mondanám, de! A kajakomat egyszer megtámadta egy cápa! 

Egyszer csak oldalra pillantva láttam, hogy a jellegzetes uszony gyors tempóban közelít felém… majd hirtelen kikerül és elúszik alattam. Egy kis school shark (közönséges kutyacápa) volt, olyan bő egy méteres, így inkább meglepett mintsem megijesztett. Egy barátom mondta, hogy őt pilot whale-ek (gömbölyűfejű-delfin) vették körül egy kajakozása alkalmával, nem kis riadalmat okozva… 

Akit érdekel, itt egy rövid videó a goat island-i snorkelezésünkről: 

Túra, bringa… 

Túrázni is nagyon szeretünk, ezt nyilván mondanom sem kell, az első 1-2 évben szinte minden hétvégén mentünk. 

Biciklizés… hát igen, ez fájó pont. Nagyon szeretek bringázni, országúton és terepen is, és az ország igazi biciklis paradicsom lehetne. Lehetne, ha az autósok fel lennének készülve rá. 

Sajnos gyakoriak a halálesetek, a biciklisek hullanak, mint a legyek, mivel az itteni átlagsofőr nem tud mit kezdeni a szituációval, hogy biciklis van előtte az úton. Nagy kár érte. 

Az átlag kiwi nagyon szeret inni, lehetőleg mérték nélkül és minden hétvégén. Gondolom ez a brit gyökereknek köszönhető. Szerencsére nem agresszívek, inkább csak kivetkőznek magukból és szégyenérzet nélkül vidámak. 

A vízisportok mellett a király a rögbi, ebben világelső az új-zélandi „All Blacks”. Brit örökség a krikett, illetve hogy kosárlabda helyett a lányok/nők netball-t játszanak. 

Az öt kedvenc helyem 

Nem véletlenül híres Új-Zéland a természeti szépségeiről. Kezdjük ott, hogy az országban, aminek területe Magyarország területének háromszorosa, szinte mindenféle táj megtalálható. 

Van itt kavicsos / sziklás / fehér- és fekete homokos tengerpart, páfrányfás őserdő, fenyőerdő, füves puszta, örökzöld dombvidék, kősivatag, fjordok, 2-3 ezer méteres hegycsúcsok, vízesések, vulkánok, szigetek, gejzírek, sőt még kisebb homoksivatagok is. 

Mivel órákon át lehetne sorolni a szebbnél szebb látnivalókat, kényszerítettem magam, hogy csak öt személyes kedvencet emeljek ki. 

02_3.jpg

Lake Wainamu 

Egy fekete homokos minisivatag a fenyőerdő kellős közepén. A homokdűnékről bodyboarddal szoktak lecsúszni a gyerekek és az őrültebb felnőttek. 

Hahei környéke 

A híres Cathedral Cove található itt, illetve a kezdő snorkelesek és búvárok számára érdekes Gemstone Bay, valamint Stingray Bay. Ez utóbbi nem véletlen kapta ezt a nevet… 

Egyik legemlékezetesebb pillanatom az volt, mikor a barátainkkal egy tél végi túra után lesétáltunk ide és én meg egy másik őrült úgy döntöttünk, úszunk egyet a 14 fokos vízben. 

Néhány tempó után, mire végre kellemesen átfagyott minden kiálló részem, megláttam egy hatalmas árnyékot komótosan felém haladni a víz alatt. Hát majdnem beszartam ijedtemben, csak mutogattam rá meg ordítottam, hogy stingray, stingray!

04_1.jpg

Egy jó két méter átmérőjű rája úszott felém, életemben akkor láttam először ilyet. Mikor felfogtam, hogy mivel állok szemben, emberfeletti tempóban ki is menekültem a vízből és vissza se mentem többet. 

Azóta sokszor láttunk kisebb-nagyobb rájákat, de azért továbbra sem úszok együtt velük szívesen… 

Tiritiri Matangi 

Aucklandtől nem messze található sziget, egyben madárrezervátum. Új-Zélandon az invazív fajok - főképp a rágcsálók és macskák - miatt az őshonos állatvilág jó része, kiváltképp a madarak és a hüllők, veszélyeztetetté váltak. 

Ezek megóvása és szaporítása érdekében létrehoztak nagyon szigorúan felügyelt sziget rezervátumokat. Tiritirin több olyan madárfaj található, amik a „szárazföldről” (azaz az Északi- és Déli-szigetről) már kihaltak.

05_2.jpg

Ezek közül a kedvenceim a takahe és a kakariki. A szigetet nagyjából 3-4 óra alatt bejárva kis szerencsével mindkettőt láthatod. 

Muriwai Beach 

Aucklandtől nem messze található, népszerű szörfös hely a nyugati parton. A kacskaringós erdei úton autózva az ezredik kanyar után hirtelen elfogy az erdő, és a képen látható kilátás tárul a szemed elé. 

Még századjára is lenyűgöző látvány, pedig a „szezonban” (úgy novembertől áprilisig) szinte minden héten ide megyünk bodyboardozni vagy szörfözni. 

A homok szinte fekete és tűzforró, a 2-3 méteres hullámok a Balatonhoz és a Földközi-tengerhez szokott átlag magyarnak kellemesen ijesztőek, de nagyon jól meglovagolhatók bodyboarddal némi gyakorlás után. 

Waipu Caves 

Talán hallottál már az új-zélandi világító kukacokról. Ezek egy szúnyog lárvái, és arról híresek, hogy a kékesen világító váladékkal csalogatják a prédájukat. A kényelmes turista a szépen kiépített Waitomo barlanghoz látogat el, ahol 50 NZD kifizetése után egy 45 perces vezetett túrán gyönyörködhet a barlang falán ezerszámra pislákoló kukacokban. 

A kalandvágyó turista viszont felautózik a Waipu barlangokhoz, túrabakancsot és játszós ruhát húz, majd alászáll a kiépítetlen, csúszós, sáros, szűk sötétségbe. 

Némi barlangászás, combig érő jéghideg vízben görnyedve bukdácsolás után, mikor már teljesen elvesztetted az irányérzéked, na akkor kapcsold le a fejlámpát és gyönyörködj! 

A barlang tele van világító kukacokkal, és itt sokkal természetesebb, érintetlen környezetben tudod megnézni őket. (Erről sajnos nem készítettem fotót). 

Tényleg tudnék még vagy két tucat „legkedvencebb” helyről mesélni, de egyelőre ízelítőnek legyen elég ennyi. 

Bálnalesen 

Amit még szintén ajánlok ideérkező turistáknak, az a bálnales. Mi kétszer voltunk és biztosan megyünk jövőre is, igazán izgalmas kaland az ilyesmire fogékonyaknak. 

Eddig láttunk szürke bálnát, hosszúszárnyú bálnát, trópusi bálnát (Bryde’s whale) valamint sokszáz delfint. De a Hauraki öbölben, azaz Auckland keleti partja mentén nagyon gyakoriak az orkák is. 

Utóbbiak a helyi rájapopulációt fogyasztják előszeretettel, minden évben készülnek videók a parttól alig néhány méterre vadászó állatokról. 

A madarak 

Az ország híres az őshonos madarairól - kiwit ugyan még nem láttunk, de a tui nagyon gyakori. Ez egy nagyjából varjúméretű madár, elképesztően változatos és szokatlan énekkel. Állítólag beszéd utánzásra is meg lehet tanítani. 

Szeretjük még a legyezőfarkú madarat (piwakawaka), ami egy izgága és végtelenül kíváncsi, verébméretű jószág. Erdőben gyakran találkozni vele, és előszeretettel követi az embert, sokszor alig karnyújtásnyira ugrálva tőlünk. 

Szeretjük még - bár invazív faj - a rozellapapagájt (eastern rosella). Elképesztően színesek és szinte mindig párban repülnek, jellegzetes hívófüttyükről messziről megismerni őket. A fotón egy takahe látható. 

06_3.jpg

Valószínű nem sokakat érdekel, de szót kell ejtsek nagy kedvenceimről, az új-zélandi hüllőfajokról. A tuatarát biztos ismeritek, ez egy igazi őskövület, akár száz évig is élhet. 

Kevesen hallottak viszont az igen változatos gekkófajokról (~40 faj), illetve szkinkekről (33 faj), melyek sehol máshol nem találhatók meg a Földön. Az összes új-zélandi hüllőfaj lassan szaporodik, sokuk elevenszülő, ezért rendkívül veszélyes mindenféle behurcolt állat a populációkra. Az egyik párt vezetőjének programjában szerepelt a macskák betiltása ezen okokból - és egyetértek vele!”

A nap idézete

„Ökölszabály szerint a külföldön dolgozók 40-60 százaléka visszajön. Most azért jönnek többen vissza, mert többen is mentek el.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7614309761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2018.10.19. 07:04:25

Szép helyek. És ez "csak" az északi sziget.

csoffadtkutya 2018.10.19. 08:27:28

Ez az "északiak" listája .. :D
Amúgy én pl legalább két órara lakok mindenféle sósvíztől, szóval ezen a tényen is modosítanék picit, bár igaz hogy tényleg nincsen messze se a tenger, sem az óceán. A Csendes óceán kb 170 km-re van, szóval úgy 2 óra, a Tasman tenger csak 80-90 km re ezért legalább 5-6 órát kell utaznom odaáig ... :D

kronikas 2018.10.19. 10:17:38

M. úr: köszönjük! Nagyon csodálatos lehet élőben! Egyszer talán eljutok oda...

Arthamyr 2018.10.19. 10:24:10

Megint könny szökött a szemembe ezeket olvasva. Nem kéne ennyi új-zélandi poszt, még a végén kénytelen leszek odamenni. Valószínűleg megérné mielőtt kiirtják a fennmaradt élővilág felét...

puhacica 2018.10.19. 10:29:05

megint a balnak! ♡♡♡

Platonica 2018.10.19. 11:20:48

Kicsit nosztalgiaztam, koszi:-)
Muriwai-nal van a gannet kolonia is, ugye? Ha me'g van...
Itt lattam eletem egyik legmegrenditobb elmenyet is, a partra vetett balnat, illetve a ketsegbeesett, de lelkes elo emberi lancbol allo mentoakciot is. Belem vesodott...

Glowworm temaban mi maradtunk a Waitomo csonakos megoldasanal, mint ahogy a Goat Island-nel is kihagytuk magat a snorkeling-et, csak felulrol csodaltuk a halakat:-) Kenyelmes turista jeligere.
Nekem az Eszaki szigeten Dargaville es kornyeke az egyik kedvencem.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.10.19. 12:09:00

(Doubtful Sound, alkonyatkor. Csak a természet zajaival. Vagy a kis kiwi a Karori Wildlife Sanctuary-ban.)

geeeteee 2018.10.19. 13:54:22

Még mindig nem voltam Új-Zélandon, pedig már nincs messze; lehet, hogy fázós vagyok?
A macskabetiltás kapcsán mindig a turizmusra asszociálok. Felénk is probléma, dolgoznak is rajta, egyre keményebbek a szabályok, a miskárolás már kötelező, a csapda meg szabad. Szóval lehet itt egy-két logikai bukfenc. A világítós kukacok a fizetős helyen nem elég egzotikus, vagy csak drága? Nem kötözködésnek szánom, inkább gondolatébresztőnek.Morbid lenne, ha csak desex után lehetne errefelé útlevelet kapni? Pingelly-be hordjuk ki a szerelvényeket, visszafele olyan állatot láttam, amiről azt sem tudom, hogy micsoda, odafele simán a kerekek alá kerülhetett volna. Valami nagy bandicoot lehetett, majdnem wombat méret cickány orral. :) Meghízott az út mentén.
Maga a közlekedésünk indítja be azokat az öngerjesztő folyamatokat, amik az állatvilágot veszélybe sodorják. Az elszórt magok és egyéb termény, az elütött állatok, mind mind terített asztalként térítik el a táplálkozásláncukat. Vízen-földön-levegőben. Rengeteg ékfarkú sast kerülgettem, a legnagyobb ragadozó madarunk tele beggyel képtelen felszállni a még ritka forgalomban is. Nem kell vadásszanak, kenjük nekik a pástétomot az aszfaltra. A sivatagokban éjjel az úton melegszenek; mindegy, hogy hüllő vagy emlős. Egy-egy éjszakai úton úgy kopognak, mintha temetőbe hajtottam volna, vagy végig azon keresztül vezetnék, döntögetném a sírköveket számolatlan.
Így megy ez.

geeeteee 2018.10.19. 13:54:33

@kisrumpf: A mai technológia lehetővé teszi(a tegnapi is), hogy valaki odaoson, felszerel egy kamerát, és mind látjuk. Csak az nem emel a többség fölé, ha az fb-re azt posztolják, hogy geo-t néznek. Ott kell lenni!? A státuszszimbólumot kell újrafogalmazni, az utazás sem lehetne az, inkább épp az ellenkezője.
Magam vagyok az elrettentő példa, kijöttem ide, és csak a munkámmal mészárolom le mindazt, amiben ez a hely élővilágban különbözik attól, ahonnan eljöttem. Darálom a kengurukat, néha beszalad egy-egy emucsalád is a pályára, a címerállatokkal kész is vagyok. Kigyó-béka, gyíkok hab a tortán. Na jó, ősember meg dingó tán még nem volt. Boong.

geeeteee 2018.10.19. 14:23:12

@Arthamyr: "Nem kéne ennyi új-zélandi poszt, még a végén kénytelen leszek odamenni. Valószínűleg megérné mielőtt kiirtják a fennmaradt élővilág felét..."
Vess keresztet, ezt sem kell meggyónnod. Az odamenést. :)

geeeteee 2018.10.19. 14:23:15

@Platonica: Valami ilyesmi, ez a hullámhossz.

geeeteee 2018.10.19. 14:56:28

Hogy kerek legyen a világ, a kiwik menekülnek dananda.

geeeteee 2018.10.19. 14:56:30

www.imdb.com/title/tt0103873/?ref_=fn_tt_tt_1
Sokkal jobbat meg lehúztam itt egy kiwi csajjal, Fuck off natalie:)

geeeteee 2018.10.19. 15:32:35

Eszembe jut még, ott gyalázták hazai kiválóságainkat a nyílt utcán. Rolling Stones. Két éve, mikor hazalátogattam, az erkélyünk alatt forgattak.
Karaokikaraákos.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.10.19. 15:42:47

@geeeteee: ez is egy nézöpont, hmm... bár nem azért utaztunk, mert státuszszimbolum (az?!?). Ettöl függetlenül örülök, hogy nemcsak kamerán át láttam ezeket. S ha futja majd, megint megyünk. Szerelemböl, nem státuszért.

Az a kopogos éjszakai sasölés durva lehet. Nem zavarja el öket a reflektorfény? Békákkal játszottuk el ugyanezt, egy forro, zivataros nap után Baja mellett. Nemvoltjo.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.10.19. 17:47:11

Szorgalmasan jegyzetelek, mert Uj-Zeland tervbe van veve :) Apropo, Pappito mar nem jar ide? ugy emlekszem, o is ott lakik.

geeeteee 2018.10.20. 07:16:58

@kisrumpf: Jó, te kivétel vagy. A jelenség attól függetlenül létezik, sőt még természetesnek is vehetjük avval a megközelítéssel, hogy az emberiség is a földi élővilág (egyre nagyobb) része.
en.wikipedia.org/wiki/List_of_New_Zealand_animals_extinct_in_the_Holocene
Bízzunk abban, hogy mindenhol kialakul majd egy új egyensúly, addig meg rácsodálkozhatunk a szélsőséges kilengésekre macskákkal vagy anélkül. Eszembe jutottak az egér inváziók, keress rá youtubon, itt még csak ott és tévében láttam, Ausztriában viszont belefutottam patkányosba, még a kilencvenes évek elején a cég, akinek dolgoztam Kleylehof közelében bérelt pajtát, apokaliptikus látvány volt, és mellé a zaj, nem lehetett hallani a teherkocsi kattogó dízelmotorját. Egy ködös-fagyos sötét novemberi hajnalon mentem üres sitt konténerért, a mai napig emlékszem, hogy nyüszítettek. Sokuk beszorult a nagy vasalt tolókapu és a sínje közé, annyian voltak.
A második bekezdésedben valamit félreértettél, nem sasok kopogtak, éjjel a kenguruk szoktak, lehet rosszul írtam. A forgatókönyv pedig mindig ugyanaz, hosszú egyenes emelkedők másik lejtős oldalán szoktak lenni és szerintem ott alszanak, a reflektor fénye átmegy a fejük felett és a közeledő zajtól is árnyékban vannak, szóval későn ébrednek meg, nem tudják elkerülni már a sorsukat. Mi meg nemigen lassíthatunk, felfelé északnak szinte az egész út ilyen, púpok egymás után, haladni kell. Tudom, nem szépíti a tényt, de mégis, ezek nem azok a nagyok, amelyikekkel kiállnak boxolni, amik itt is csavarognak a városban, hanem olyan kis, talán csak derékig érők. A Baktérítő felett a Pilbarában ezek csak ekkorára nőnek meg. Nappal meg a papagájok kopognak, költési időben lehetnek amikor felhőként felreppennek a kocsik elé, olyasmi, mintha szúnyograjba hajtanál, csak madarak.
Ezt az egészet csak azért kevertem ide, mert olyan disszonánsnak tűnik invazív fajokról emberként olvasni. Pedig ahová az ember beteszi-betette a lábát? A fenti posztban meg olyan kontrasztos ez az érintetlen környezetet csodálva. Holott már a megjelenésünk is beavatkozás.

geeeteee 2018.10.20. 07:17:06

@LepesMez: Valahol érthető, kevesek laknak arrafelé közülünk.
Van fent a neten egy edelényi pár blogja, akit még jobban érdekel Új-Zéland, ott olvashat róla, mivel ők körbetúrázták az egészet. Nagyon jól és részletesen írnak és sok a kép is. Van a világítós kukacokról is, a barlangról. Öt éves történet, íme: fejjel-lefele.com/tag/uj-zeland/ Érdemes őket is elolvasni.

geeeteee 2018.10.20. 07:17:13

Jajj, dicsekedni meg majdnem elfelejtettem. Nem tudom mennyire köztudomású, de az ausztrálok simán mehetnek Új-Zélandra, szóval ha úgy tartaná kedvem, akár holnap is vagy ma este már áttelepedhetnék.

geeeteee 2018.10.20. 07:17:19

Ránéztem M. Úr korábbi posztjára, Remuera, akár még közös ismerősünk is lehet, egy baráti házaspár lakott éppen ott, abban a suburbben, az Orakei Road-on. Milyen kicsi a világ. És akkor ugyanezt elmondhatja egy másik itteni rendszeres hozzászóló is. :)

M. Úr 2018.10.20. 08:53:51

Sziasztok, ez az ami a múltkori cikkből kimaradt (a terjedelem miatt ketté lett osztva). Az első képnél a kiírás helytelen, valójában a Stingray Bay-t ábrázolja.

@geeeteee: Remuerán lakó ismerősünk nincs sajnos. És igen, kicsi a világ, nekem nagyon furcsa érzés amikor valahol magyar szót hallok, mint múltkor a bevásárlóközpontban például.
Muriwai-nál volt a legextrémebb eset: épp a szüleim voltak itt nyaralni, és a madárkolóniánál apám egyszercsak odaszólt egy szembejövőnek: "Karcsikám, te vagy az?". Na gondoltam az öreg vénségére megbolondult, hogy valami vadidegent szólít meg.
Erre kiderült, hogy valóban Karcsikám és családja jött velünk szembe - akik Magyarországon egy utcában laknak a szüleimmel! Az itt élő lányukat jöttek meglátogatni, akivel azóta jóban is vagyunk.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.10.20. 08:54:17

@geeeteee: aha, felreertheto volt, azt hittem sasok koppannak. Igy sem valami szep kep.

Nem a gnu-k oldalara festettek foszforeszkalo pontot Del-Afrikaban, valami rezervatumban, mert folyton rafekudtek az aszfaltra melegedni, aztan ejjel nekikment az auto..? Kollega meselte valami ilyesmit. Marmint sefkollega, nem kamionos.

Nalatok ha jol emlekszem, a betelepitett nyulakkal volt gond.

Akkor neked biztos "tetszenek" a "10 eldugott fel nem fedezett beach" c gyujtemenyek...

Heti hany munkaorat huzol le?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.10.20. 08:59:38

@M. Úr: (a ferjem kollegaival talalkoztunk egy kis potty faluban. Christchurchben volt megbeszelve talalka, azon tul nem tudtuk, ok merre jarnak. Ugyanazt a motelszeruseget szurtuk ki, mert rank esteledett valahol Lake Tekapo mellett. Volt oromkodes!

Nagyon klassz helyen laksz.)

Platonica 2018.10.20. 10:31:41

No, ez eszembe se jutott, hogy dicsekves targya is lehet:-D Marmint egy utlevel. Nekem NZ van (valamelyik fiok melyen:-), az is oda-vissza ervenyes letelepedest tekintve, en ugyan csak turistakent probaltam ki "a szomszedba". Ferjem 3-4 havonta jart at munkaugyben, o egyertelmuen NZ pa'rti volt.

geeeteee 2018.10.21. 14:39:44

@kisrumpf: Afrikáról nem sokat tudok, bár van olyan kollégám aki dolgozott ott, régebben meg volt dél-afrikai is.
Szóval te meg séf vagy? Ezt még gyakorolnom kell, általában a bloggal társalgok, meg rossz a név- és (arc-) memóriám is. Ráadásul vannak, akik egyfolytában más név alatt futnak, ki tudja ki kicsoda.
Jól emlékszel, volt, illetve van is gond a nyulakkal, mellette a rókával, macskával, egérrel, patkánnyal, tevével és a többi. A legutóbbi melléfogás a nádi varangy(cane toad) lehetett, de nem foglalkozom evvel napi szinten.
:D Semleges inkább, ha ráérek, akár rá is kattintok ilyesmire, nem vagyok dzsainista.
Húszonvalahányéven keresztül a heti száz körül volt az átlag. Ebben a szakmában máshogy megy az egyensúlyozás. Most ráhagyom a cégre, kivárom, míg szerződést újítanak(nem velem, hanem a fővállalkozóval), addig meg hagyom, hogy tartsanak. És lustulok elfele. A másik út a váltás, az egyenesen vezetne megint a százasokba. Hmm...

geeeteee 2018.10.21. 14:40:02

@M. Úr: Néhány hete beszéltünk, visszaköltöznek, nem pont ide, de Oz-ba, ha eddig nem futottatok össze, akkor már késő. Sajnálom, karakán, egyenes mérnök srác, nagyon bírom.
Nem tudom, beszúrjam-e ezt a sztorit, ám legyen vidámság. Kihoztam apámat látogatóba, átrepültünk a haldokló öccséhez mexico-ba(VIC), az átmulatott éjszaka után meg avval keltettek, hogy nincs meg az öreg, kocsiba be, megtaláltuk a főutcán, kexelni ment csak ki a házból, aztán le is kellett volna üljön, na akkor kezdte el rángatni a boltok ajtaját, closed-closet gondolatmenet lehetett nyelvtudás híján, bevittem az épp nyitó plázába, akkorát reccsentett, visszhangzott az egész épület, tán a műholdak is vették. Szerintem azóta is emlegetik a sötétmúltú gazembert.

geeeteee 2018.10.21. 14:40:04

@Platonica: Ez a bizonyíték arra, hogy mindkét helyen érezzük magunkat annyira jól, hogy nem merül fel a váltás, nem kell gondolkozzunk rajta, illetve nem biztos, hogy adna valami pluszt. A mérleg nyelvét lehet, hogy csak az időjárás dönti el, ha egyáltalán felmerül a választás kérdése. Persze a munka fontos, vele a pénz, ez meg a megállapodással támogatva is van. A Hawkinstól hazatelepülő kiwi kolléga csábított is hozzájuk, de már mondtam, én ott fáznék. Télen még itt is. :)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2018.10.21. 19:24:40

@geeeteee: nem vagyok séf, de a kávézóban, ahol dolgoztam, volt ez a dél-afrikai kollégám, Myles. Az adópapíron confectioner-nek titulálnak, az maradok :-)

Mi az a dzsainista?

100 óra, jesszus. Hosszú autóutakon (utasként) nem mindig tudom nyitva tartani a szemem, el sem tudom képzelni, más hogyan bírja.

Cane toad-ot láttam,ugyan hullaként, amikor barát vett új házat Brisbane-ben, s egy ilyen tetem várta őket a ház medencéjében. Elküldte a fotót :-)

montroyal ( CAN qc) 2018.10.21. 20:53:48

Mar voltunk cruisezal de csak 3 helyen most dec 8 an kicsit reszletesebben ...13 nap elso resze a 69 napos cruiseunknak

https://www.hollandamerica.com/en_US/find-a-cruise.html#=&start=0&sort=departDate%20asc,price_CAD_anonymous%20asc&group.sort=departDate%20asc,price_CAD_anonymous%20asc&%7B!tag=destinationTag%7DdestinationIds=&%7B!tag=embarkTag%7DembarkPortCode=&%7B!tag=departTag%7DdepartDate=2018-12-01T00:00:00Z,2019-01-01T00:00:00Z&%7B!tag=durationTag%7Dduration=&%7B!tag=shipsTag%7DshipId=MA&soldOut=false

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása