oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. szeptember 25. 06:30,  Utazás a rejtett szigetekre 13 komment

2018. szeptember 25. 06:30 Határátkelő

Utazás a rejtett szigetekre

Gábortól már megszokhattuk, hogy érdekesebbnél érdekesebb kalandokban keveredik, járt már a legélhetetlenebb orosz városokban és volt már kakaótúrán Nicaraguában. Most sem akármilyen élmények következnek, hiszen a Balti-tenger világtól elzárt orosz szigeteit járta meg. Már az elindulás sem kicsit volt kalandos, a sorozat (mert az lesz belőle) első része erről szól. (Jó sok kedvcsináló képpel előre is…)

cim_40.JPG

Ez az út mondhatjuk, hogy szembejött velem: a Balti-tenger rejtett, nem igazán látogatható, fizikailag is rettenetesen nehezen megközelíthető szigeteire nem terveztem sosem az utazást.

Illetve ez így nem teljesen igaz, mert kb. 2-3 éve láttam egy filmet a jutyubon bizonyos "Nagy-Tyutyersz" szigetről, amit a mai napig háborús ereklyék milliói "díszítenek", és az egész sziget alá van aknázva a németek által. 

A Kuril-szigeteki túrám után nagyon vágytam egy újabb ilyen helyre. Tudni kell, hogy a II. világháborúban itt nagyon heves harcok folytak, ide-oda foglalták, majd csatolgatták a szigeteket, ezért lényegében a nem oroszos elnevezések, meg a harci állapotok. 

Mutatták, hogy önkénteseket toboroznak a sziget aknamentesítésére és harci eszközök összegyűjtésére, lomtalanításra, amire rá is kaptam gyorsan, de végül mégsem jelentkeztem, mivel 1. gondolom külföldiként biztos nem engedtek volna be 2. egy hónaposak voltak az utak, annyit meg nem tudok rászánni.

Nos az ötlet el is halt, bár azért kavarogtak a fejemben utána rendesen a gondolatok: "vannak ezek a rejtett szigetek, kb. a Balti-tenger közepén, orosz fennhatóság alatt, finn-svéd nevűek, ráadásul közelebb vannak Finnországhoz, Észtországhoz, mint Oroszországhoz, konkrétan nincs semmilyen túra vagy szállítóeszköz oda". 

“Külföldieknek nem megengedett a belépés" 

Na mondom, ez a nekem való kaland.... no de sajnos az érzés mégis elhalt, eltemettem magamban, el is felejtettem, mígnem a neten szembejött velem egy ilyen túra: "A Balti tenger rejtett szigetei - Gogland, Mosshnij, Szeszkár, Nagy-Tyutyersz". 

Ráadásul azzal a csapattal, akiket ismerek, akikkel már voltam egy túrán Moszkva környékén, ezért vihargyorsan be is lelkesültem, már foglaltam volna is le az utat, amikor a végén megláttam ezt a részt: "A túra engedélyköteles, az engedély megszerzéséhez elengedhetetlen az orosz személyi igazolvány. Külföldieknek nem megengedett a belépés." 

Na mondom, kész, itt a vége, de azért egy telefont mégis megeresztettem a szervező felé: "Igen? Tényleg? És ez biztos?" Hasonló szavakkal operáltam.. Mondom, "nem próbáljuk mégis ki? mit veszítünk? Max visszautasítanak..."

"Jó, próbáljuk ki. Ezek és ezek a papírok kellenek hozzá... Sok... És személyesen kell az ügyet intézni, Szentpétervárott ráadásul..... Sok sikert hozzá". 

Na, újabb csalódás, újabb paff, mert mondanom sem kell, hogy erre sincs időm: az orosz bürokrácia rettenetes útvesztőiben, egy másik városban biztosan nem vállalom be a dolgot..... 

A szervezés kezdete 

- Te, és nem lehetne, hogy Ti elintézitek ezt nekem?

- Hát, az a baj, hogy az orosz csoportnak egy helyen kell intézni, a külföldieknek meg egy másik helyen.

- Na de azt írtátok, hogy "külföldiek nem jöhetnek egyáltalán”!

- Igen, mert kurvára macerás, MI nem akarunk magunkkal külföldieket vinni....

- Jó, akkor beszéljünk máshogyan: hajlandó vagyok ráfizetni, ha elintézitek a dolgot.

- Hajh, ettől féltem - nem fogadhatunk el Tőled extra pénzt, mert Te Mihail barátja vagy (Mihail a csoport vezetője - és azt kell róla tudni, hogy egyszer-kétszer tettem már neki egy-két szívességet), ám őszinte leszek: reméltük, hogy pont erre a túránkra nem fogsz jelentkezni…

- Hát, rábasztatok... 

Na így indult el a szervezés. 

Megvan az engedély

Úgy ez év januárjában szedtem össze a szükséges papírokat, és töltöttem ki őket kábé huszadik nekifutásra, majd juttattam el őket Szentpétervárra, és szépen lassan újból kezdtem eltemetni ezt a kalandot, mivel egészen júliusig az ég egy világon semmi nem történt az ügyben. 

Míg az oroszoknak meglett az engedély már úgy három hónap múlva. Akkor le is mondtam az utat, és akkor abban a pillanatban jött a telefon, hogy “de megvan az engedély"! 

Na mondom "jó, de minek, hisz holnap indultok", mire jött a válasz: "á, akkora volt az érdeklődés, hogy egy hónap múlva is megtartjuk ezt az utat!!". Madarat lehetett volna velem fogatni. 

"Ja és van még jó hírem: egyrészt az engedélyed hat hónapig jó, másrészt a Balti-tenger ÖSSZES orosz szigetére érvényes, és ilyen még az oroszoknak sincs!" 

Haladás csak cikkcakkban 

Halleluja. Induljunk. Megtudom, hogy a Balti tengeren csak cikkcakkban lehet haladni (ennek okát nem írhatom le), illetve semmilyen garancia nincs, hogy Goglandon kívül a többi szigeten is ki tudunk kötni, mivel azokon nincs kikötő, ott gumicsónakos a kiszállás, és rettenetesen háborog mindig a tenger, szóval fifti-fifti az esély. 

Na ezért nincs ide semmilyen út, semmilyen hajó, kivéve egyet: egy kis halászhajót, ami három napig az otthonom lesz a titokzatos, háborgó Balti-tengeren, tizenöt vadidegen orosz emberrel.

Előrebocsátom, nagyon izgalmas lesz: voltak potyautasaink is, ebből eredően konfliktusaink, ebből kifolyólag komoly zendülés a hajón, súlyos testi sértés, "kihagyott szigetek", majd "kierőszakolt szigetek", majdnem gumicsónakos borulás a tengerbe (kis híja volt), és akkor a szigeteken való kalandjainkról - amelyeken óriási volt a szigor - nem is beszéltem még…” 

De fog, mert ha minden jól megy, akkor heti adagokban jön a folytatás, benne minden fent említett érdekességgel. Addig is olvasgassátok Gábor blogját itt.

A nap idézete

“Akkora fizetést kell adni, ami itthon elegendő egy jobb életszínvonal fenntartásához. Itthon a megélhetés költsége más, mint Nyugaton. Ezért szó sincs arról, hogy pont olyan összeget kell fizetni, mint kint”. A német és a magyar fizetések összehasonlításáról mondta ezt valaki.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Oroszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1414260957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2018.09.25. 07:00:59

Azt szeretem ezekben az írásokban, hogy olyan helyeket ír le jól, ahova soha eszembe nem jutna elmenni, de érdekesek.

Hari Seldon 2 2018.09.25. 07:03:48

"Mutatták, hogy önkénteseket toboroznak a sziget aknamentesítésére és harci eszközök összegyűjtésére, lomtalanításra..."

Önkéntes aknaszedés. - Ez nem bírtam volna elképzeli, illetve még Oroszországban sem.

(bár ha abból indul ki az ember, hogy milyen közlekedési videók vannak fenn a youtubon onnan, még ez is beleférhet)

Dikusz 2018.09.25. 07:10:24

Kár, hogy ez csak bevezető volt. Nagyon tetszett, csak mire belemelegedtem az olvasásba, vége is lett a posztnak.:)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.09.25. 07:11:02

Számomra ez most ilyen nesze semmi fogd meg jól volt. Remélem gyorsan jön a folytatás.

Határátkelő 2018.09.25. 07:16:26

@ChristineK: Ha minden igaz (és miért ne lenne az :) ), akkor a jövő héten belevágunk a kalandokba. :)

Narina 2018.09.25. 09:06:49

Tetszetős és pimasszul mázlista! Jöhet még!

Golf2 2018.09.25. 10:39:17

A keretes poszt: Jelenleg ugyanis egy 100 forintos bér a munkaadónak 122 forintba kerül, ám ebből a munkavállaló csak 65 forintot kap kézhez...Tehát 46% lenyúlás.

Csodabogár 2018.09.25. 11:35:24

Végre valami érdekes, egy olyan helyről, ahol azt hiszem innen még senki sem járt. Izgatottan várom a folytatást.
Bonuszpont, hogy biztos kimarad majd az "otthon mindenki búskomor és boldogtalan" kijelentés.

vándor madár 2018.09.25. 11:56:06

@Golf2: "Tehát 46% lenyúlás."

Szerintem szerényen számoltál. Mo-n a munkavállaló fizet 33,5%-ot (15+10+7+1,5), a munkáltató meg 21%-ot (19,5+1,5).

Ez 54,5% összesen. Ebből a nyugdíjjárulék kb. 20%, az egészségbiztosítás meg 14-15, de ezt nem tudom pontosan. Ha a munkáltatói elvonást csökkentik, mert ugye minden munkáltató csak az őt terhelő elvonásokra van kiakadva, akkor le fogják csökkenteni a nyugdíjakat is és még kevesebb jut az egészségügyre. Szerintem Mo-n az egységes 15%-os adó nagyon nincs rendben.

Belinkelem a magyar és a német bérkalkulátort is, hogy mennyi a munkaadóktól az elvonás, mert mindkét rendszer azonos elven működik.

berkalkulator.hu/berkalkulator-2018/100000-brutto-fizetes

www.zinsen-berechnen.de/gehaltsrechner.php

Golf2 2018.09.25. 12:01:51

@vándor madár: Látom még Kirchensteuer is van...Mire fel?

vándor madár 2018.09.25. 13:34:34

@Golf2: Valószínűleg azért, mert az egyházat a hívők finanszírozzák. Azt nem tudom, hogy elég-e rá a levont adó, de ez van. Csodálkoztam is, hogy miért érdekli őket annyira mindenhol, hogy milyen felekezethez tartozok? Aztán kiderült, mikor levonták az egyházadót a fizetésemből. Szóval ha te azt hiszed, hogy pl. katolikus vagy, mert a családod az (volt), akkor ez elég ok arra, hogy az állam mindenféle információ nélkül levonja az egyházadót a fizetésedből. Az nem volt soha sehol feltüntetve, hogy ha x felezetet adsz meg, akkor egyházadót vonnak. A muszlimoktól pl. nem vonnak le egyházadót. Ők állítólag saját maguk fizetik a zakat-ot, de ezt nem tudom, hogy működik. Csak akkor nem vonják, ha hivatalosan kilépsz az egyházból. Ezt a rendes állami hivatalban kell kérvényezni és pénzbe kerül. Én anno 45 márkát fizettem.

És láttad, hogy ápolási adó is van, ezt is mindenkitől vonják akár egész életében - bár ez még nem annyira régi, ha ápolásra szorul majdan, ha nem.

Azon kívül vonják a szolidaritási adót is már 1991 óta 2 év kivételével, nagyrészt a volt NDK szanálására, de még mindig nem sikerült nekik egyenesbe hozni.
de.wikipedia.org/wiki/Solidarit%C3%A4tszuschlag

kiskutyauto 2018.09.25. 20:37:24

Az igen! Nagyon kalandos valóban! Benyovszki Móricz és Kittenberger Kálmán is forognak a sírjukban, nem beszélve Marco Polo-ról... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása