oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. június 25. 06:30,  Németországi kálvária több felvonásban 109 komment

2018. június 25. 06:30 Határátkelő

Németországi kálvária több felvonásban

Anikóék történetének eleje tulajdonképpen akár tipikusnak is nevezhető: a válság miatti nehézségek, a férj külföldi munkavállalása, a család átmeneti szétszakadása… sok hasonló történet akad. Amiért mégis különleges a mai sztori az az, hogy a történet eleje 3,5 éve íródott – az, hogy hol tartanak most, egy hét múlva derül ki.

hegeszto_foto_pixabay_com_skeeze_1.jpg

A történet kezdete

Magyarországon egy Budapesthez közeli kis faluban éltünk, anyuka, apuka két gyerek. Apuka kb. 2007-től vállalkozóként lakatosmunkákat vállalt az ország területén, de 2009-ben a „válság” indulásakor a fővállalkozó úgy próbálta meg túlélni a mindennapokat, hogy külföldön is vállalt munkát. Így apuka sokat volt külföldön (Szaúd-Arábia, Románia, Franciaország, stb).

Az anyagi biztonság valahogy nem jött. Ha volt munka, volt pénz, ha nem volt munka, nem volt pénz. Amit megkeresett a külföldi munkákkal, elment a rezsire és a megélhetésre azokban a hónapokban, mikor nem tudtak munkát adni neki.

Sajnos ennek a magyar fővállalkozó cégnek nagyon rossz volt a cégvezetése. Hetente veszítettek el ügyfeleket emiatt. Minden alvállalkozó tudta, hogy hol kéne megfognia a fővállalkozónak a pénzt, mindegyik látta a hibákat, de senkire nem hallgattak.

Anyuka hivatásos rendőrtisztként fix 200.000. Ft-ot keresett. A gyerekeket ő intézte, iskola, edzés stb.

Közben az árak, de főként a törlesztő-részletek a magasba emelkedtek. Anyuka fizetése ment a törlesztő részletekre és ha apukának volt fizetése, abból vették az élelmiszert.

Nem kell luxuskiadásokra gondolni, egy 11.000.000 lakáshitel törlesztése és egy  személyautó törlesztése, ami indult összesen 120.000.- Ft-ról, majd felment 220.000-ra.

Irány Németország!

Hosszas tanakodás után a férjet rá lehetett beszélni arra, hogy induljon el Németország felé. Az anya a fix állását egyelőre nem szerette volna feladni.

Főként a nyelvtudás hiánya és az addigra kialakult rossz anyagi helyzet okozta a legnagyobb problémát az induláskor. Először egy 20 éve kint lévő magyar vállalkozóhoz került ki körzetébe, egy rokoni ismeretség útján.

Ott hamar megszerették a kollégák, építésvezetők, mert látták, hogy jól dolgozik, értelmes és nem egy iszákos. Bevállalta az egész család, hogy apukát max. 2 havonta látják, de úgy gondolták, hogy biztos fix pénz lesz minden hónapban.

De hát sajnos a magyar vállalkozónál volt olyan hónap, ahol 2 hónap után 65 ezer forintnak megfelelő eurót hozott haza apuka és volt olyan, hogy 400 ezret. Megint ott tartott a család, ahol előtte. Ha jó munkára, jó brigádba osztották be volt pénz, ha nem nem.

Ekkor még egyáltalán nem láttuk, hogy Németországban hogyan működnek a dolgok, azt sem tudtuk, hogy sok munkaerő-kölcsönző cég van, ahol azért viszonylag könnyen lehet munkát találni egy férfinak.

Fél évet volt kint a férjem, de mivel magyar vállalkozónál, magyar kollégákkal volt szinte semmit nem tudott meg az országról. Annyi előnye származott a férjemnek belőle, hogy a külső hőszigeteléssel kapcsolatos szakszavakat megtanulta.

Fél év után megpróbált átmenni egy másik (szintén magyar) vállalkozóhoz, aki napi fix bért adott volna, de ott meg csak két hónapig volt munka, mint ez utóbb kiderült.

Csöbörből vödörbe

2014 év elején se munka, se pénz. A második magyar vállalkozó Magyarországon még adott neki egy-két munkát, de a végén azt meg már nem is fizették ki.

Anyuka ezer számra küldte az e-mailen az önéletrajzokat külföldi munkahelyekre.

Egyszer csak jelentkezett egy német munkaerő-kölcsönző cég és egy személyes találkozás után (volt magyar kapcsolattartó), miután minden leegyeztettek, apuka 2014 június közepén ismét elindult Németországba. Egy másik fiúval tették össze, mert apukának volt jogosítványa és kocsija, a másik férfi meg elboldogult a némettel.

Vállaltuk azt, hogy anyuka itthon marad a két gyerekkel kocsi nélkül, pénz nélkül, minden nélkül, csak hogy végre elinduljon valami. A kijutáshoz a pénzt is a család többi része adta össze.

A második menet

Megérkeztek az első helyre egy vasárnapi napon, a fiúnak már hétfőn jelentkeznie kellett a cégnél, ahova kiközvetítették, apukának meg csak kedden, hogy miért ki tudja.

A keddi délutános műszaknál derült ki, hogy ugyan a munkaerő-kölcsönző cég minden tudott apukáról, azt is, hogy milyen végzettsége van, milyen hegesztési tapasztalata van, miből van minősítése, miből nem, ennek ellenére egy olyan céghez küldte, ahol nem volt elég a gyakorlat abból a hegesztési technikából, kellett volna a minősítés is. Szerdán közölték apukával, hogy akkor irány haza.

A fiú, akivel összerakták, egy rendes ember volt, a mai napig tartjuk vele a kapcsolatot.

(Azt a mai napig nem tudjuk, hogy miért kellett ismét 2x900 km-t megtennie és miért nem küldték át egy másik helyre, ahol megfelelt volna újabb minősítés nélkül)

Apuka hazajött letette a minősítést abból a hegesztési technikából is. Erre ismét csak kölcsön kellett kérni pénzt. Majd jelezte, hogy akkor újra útnak indulna. Június utolsó napjaiban szóltak, hogy akkor mehet megint. Ismét összerakták egy emberrel, akinek nem volt kocsija, de tudott németül.

Az első hét vége felé már érezték, hogy nem stimmel valami, mert alig volt munka, hát pénteken szólt is egy ember, hogy hétfőn nem kell jönniük. Újra telefonálgatás stb. a következő hét szerdáján elindultak egy másik helyre. A másik embert félúton ki kellett raknia a férjemnek.

(A másik fél egyébként az a tipikus magyar volt, akinek jár a szája, de se dolgozni nem hajlandó, sem semmit nem tesz azért, hogy boldoguljon, csak várja, hogy az ő se...ét nyalja mindenki, de elvárja, hogy ezért még pénzt is kapjon).

Újabb bajok

Mire megérkezett az új helyre, addigra egy pár költség még hozzájött az egyébként is gázos helyzethez. Ott volt az első munka háromnapi szállásköltsége, az oda- és visszaút költsége, a második munkahelyre történő megérkezés költsége és az ott eltöltött 11 nap szállásköltsége és a több mint 1000 km-es út délről északra.

A munkaerő-kölcsönző cég egyik esetben sem mondta, még kérdezés után sem, hogy milyen típusú munkára kell mennie a férjemnek, mindig csak annyit mondott, hogy hegesztenie kell.

Észak felé ugyan megkérdezte a férjem az első esetből tanulva, hogy mit kell hegeszteni, de nem tudták megmondani. (Ilyenkor mindig én fordítottam itthon és küldtem az sms-t, hogy mit is kell mondani.)

Északon ismét csak egy napot töltött, mivel ott megvolt a minősítése arra a hegesztési technikára, de ott meg a gyakorlat hiánya volt a gond (muszáj megjegyezni, hogy a munkaerő-kölcsönző cég ezt is tudta).

Ismét új hely: Türingia. Itt minden rendben volt, nagyjából a munkaadó is megszerette a férjemet, már úgy volt, hogy átveszik alkalmazásba. Ugyan voltak érdekességek itt is, amikor a cég, akihez kiközvetítették, elküldte a férjemet a többi fix alkalmazottal együtt 300 km-rel arrébb dolgozni úgy, hogy a többiek mentek a céges kocsival, a férjem a sajátjával és a munkaerő-kölcsönző cég itt is azt mondta, hogy elszámolják a km-t, amiből persze nem lett semmi.

Révbe érve

Aztán 2 hónap munka után úgy alakult, hogy még sincs elég munka itt ismét átküldték egy másik helyre a férjemet BW-be. BW-ben egy hónap után szóltak a férjemnek, hogy átveszik és azóta itt van most már egy igazi német cég alkalmazásában nem kölcsönzőn keresztül.

Annyit mondott a főnöke, amikor átvette, hogy nem érdekli, hogy nem tud németül, de látja, hogy jól dolgozik és ez neki elég, és persze nem hajlandó a kölcsönző cégnek jóval többet fizetni, mint amennyit egy alkalmazottnak fizetne.

Munkaerő-kölcsönzővel kapcsolatos tapasztalatok

Harmincöt órás munkahetük volt. A túlórákat le lehetett csúsztatni, de a végén kifizették, ami bent maradt. Órabér bruttó 9,73 euró, különélési díj napi 40 euró hétfőtől csütörtökig, péntekre csak 12 euró, hétvégén nem volt. Illetve, ha dolgozott szombaton, akkor péntekre is megadták a 40-et és szombatra a 12-őt.

Az ügyintézésük a nemtörődömség és a hozzá nem értés miatt katasztrofális volt. Véleményem szerint, ha egy hozzáértőt vagy egy olyat alkalmaztak volna, akinek fontos, hogy kit küld hova, akkor az első három utat megspóroltuk volna.

Általában mindent az utolsó pillanaton túl tudtunk meg. Nem volt személyre szabott emailezési lehetőség. Ha szerencsénk volt, éppen az olvasta el, akinek címeztük, vagy ha más, akkor talán továbbították neki.

De a postát is sokszor letagadták, kétszer küldtük el nekik a papírokat az adókategóriával kapcsolatban, de minden alkalommal letagadták. 

Az üzemanyag költség kifizetésével folyamatosan hitegettek és semmit nem fizettek.

Kellett kb. 2-3 hónap mire megértettük, hogy mit és hogyan számolnak el. És ki kellett, hogy nyissa a száját a férjem és elmondani, hogy milyen tapasztalatai vannak, mert az utolsó hónapban felemelték a különélésijét napi 50 euróra.

Kicsit hosszú volt, mire megérkezett a férjem, de akkor kezdjük azzal, hogy a család többi része hogyan is jött ki apa után 2015 februárjában. 

2014 októberétől dolgozik itt BW egyik kisvárosában. Amikor szólt a cégvezető, hogy átveszik, akkor is ki kellett nyitnia a férjemnek a száját és kiállnia magáért, mert először bruttó 11 eurót akartak neki adni, de miután szólt, hogy a szállást ezen túl neki kell állnia a saját fizetéséből, mert nem lesz különélési megadták neki a bruttó 13 eurót.

Decemberig ott lakhatott a főnöke telephelyén lévő lakásban, normális körülmények között. Nem kellett fizetnie sem. Aztán januárban egy hétig kellett panzióban laknia, de utána a főnöke segített neki lakást keresni.  Egy tetőtéri kétszobás lakás melegen 470 euróért.

A céggel kapcsolatban negatív tapasztalunk nincs. Talán annyi, hogy a nehezebb fizikai munkákat vésés, stb. a férjemmel csináltatják meg, illetve a plusz munkákat munkaidő után (fűnyírás, ajtó lecsiszolás lefestés stb.) 

De ezt a férjem is hajlandó lenyelni, egyrészt mert nem tud még mindig jól németül, másrészt mert nem a saját szakmájában dolgozik, hanem víz-gáz szerelőként, amire meg nincs meg a végzettsége.

Ügyintézés

Február végén kijöttem a férjemhez egy pár napra, (akkor még működött a kocsink) és elég sok minden el tudtam intézni. Igyekeztem a gyenge angoltudásommal intézni mindent, mert a német nekem is még gyengébben ment (megy), de mindenki nagyon kedves volt sokszor ők kértek elnézést, ha nem tudtak nekem angolul válaszolni.

Elmentem bejelentkeztem én is a lakcímre, meg a gyerekeket is bejelentettem, kutya nem kérdezte tőlem, hogy hol vannak. Utána bementem az iskolába, elmagyaráztam, hogy mit szeretnék és hogy mikor jönnek a gyerekek is.

Utána elmentem elintéztem a családi pótlék igénylést. Egyelőre lebeszélt az ügyintéző arról, hogy a visszamenőleges családi pótlékot is intézzem, azt mondta, hogy kapjam a rendeset és majd később elintézem visszamenőleg is. 

Bementem az AOK-ba is, mert a férjemnek valami AOK-pluszos kártyája volt, ami még Türingiába szólt, és én úgy tudtam, hogy a kártyát át kell kérni abba a tartományba, ahol lakunk. Hát ebben egy kicsit megakadtam, mert itt a városban, csak sima AOK-van és nem foglalkoznak az AOK Plusz-al. 

Ja, közben beiratkoztam a VHS-ba nyelvtanfolyamra is. Mondták, hogy küldik a levelet, hogy mikor mehetek tesztet írni. Eddig a pontig flottul ment minden. Mindenki nagyon készséges volt és segítőkész. Mindenki látott mindenhol mindent a számítógépes rendszerben.

Aztán hazamentünk apával. Addigra otthon már szóltam az iskolában, hogy mik a terveink, szerencsém volt, mert nagyon rugalmasak voltak a suliban. Mondták, hogy ha gondoljuk, tartsuk fenn a gyerekek magántanulói státuszát. Én meg kértem fél év fizetés nélküli szabit, gondoltam ezalatt sok mindennek ki kell derülnie.

Aztán mivel nem volt más lehetőség, elindultunk. Természetesen a sok évig hiteles autónk 8 éves korában motorhibás lett az indulás napján, úgyhogy kölcsön kocsival jöttünk ki, itt voltunk saját kocsi nélkül egy hónapig.

Autóvásárlás

A férjem dolgozott, a gyerekek iskolában voltak, én bújtam az internetet kocsi ügyileg. Rájöttem, hogy a motorhibás autónkért kapott 350.000 Ft-ért még itt is nehéz lesz kocsit találni.

Néztem, hogy mik azok, amiből sok van, gondoltam olyat nem szabad, mert nem véletlenül akarnak tőle megszabadulni. Az volt a lényeg, hogy 160.000 km-nél ne legyen több benne és ne legyen dízel, mert eddig az összes dízelautónk megadta magát.

Közben néztem azt is, hogy hogyan kell intézni az egészet. Ebben sokat segítettek az interneten lévő különböző, Németországban élő magyarokról szóló oldalak.

Kinéztem egyet, a férjem megbeszélte a főnökével, hogy munka után vihetjük a céges autót (mert egy hét után haza kellett juttatni a kölcsönautót). Elmentünk kb. 70 km-re egy kereskedőhöz.

Kicsit megijedtem, amikor az egész török család ott ült a kereskedésben. A férjem megnézte az autót, azt mondta jó lesz. Aláírtuk a szerződést, kifizettük a kocsit, megkaptuk a papírjait meg a kulcsait.

Volt egy kis ferdítés a hirdetés és a valóság között, de úgy voltunk vele, hogy belefér (őszintén szólva nagyon rossz volt már két gyerekkel az isten háta mögött lenni kocsi nélkül), meg elegünk volt már.

Az egyik gyerek velünk volt, a másik itthon, még felhívni sem tudtuk, mert arról elfelejtettünk gondoskodni, hogy a magyar telefonjukon a roaming be legyen kapcsolva.

Hazajöttünk, a gyerek is épségben volt, leültem az internet elé és próbáltam megkötni a kötelezőt a kocsira, de csak nem akart összejönni. Hajnal kettőkor feladtam. Éjszaka megálmodtam, hogy mit is kell csinálnom, reggel újra megpróbáltam és összejött. Megérkezett az a szám sms-ben, amire vártam.

A papírokkal együtt és a telefonomban a számmal elindultam a Landramtsamt-ba biciklivel. Ott közölte a nő, hogy kell meghatalmazás a férjemtől, hát kimentem a parkolóba és gyorsan kitöltöttem a formulát, amit adott és aláírtam a férjem helyett (mert természetesen péntek volt, még egy hétvégét kocsi nélkül már nagyon nehezen viseltünk volna el).

Visszamentem, teljesen automatikusan jött, hogy mit kell csinálnom, flottul ment minden és három óra múlva a rendszámmal a kezemben bringáztam haza.

Este elmentünk a kocsiért, felraktuk rá a rendszámot és hazahoztuk. Lett egy 15 éves Ford Focus kombink, kicsi küllemhibákkal, de teljesen jó állapotban. Egy idős bácsié volt előtte, aki motorikusan teljesen rendben tartotta.

A kötelező biztosítás megkötésénél beírtam, hogy B10, mert reménykedtem benne, hogy elfogadják a magyar biztosító által adott igazolást. Két hét múlva jött is a levél, hogy első hónapban mennyit, majd utána mennyit vonnak a számlánkról a kötelezőre.

Ami azóta is rendben van, illetve annyi, hogy a biztosító írt levelet (Europa), hogy kérjünk eredeti példányt a magyar biztosítótól a szokásos adatokról, ez még folyamatban van.

Majd egy hónap után jött egy levél a gépjármű-adóra, hogy azt is mikor fogják levonni és milyen időszakra vonatkozóan. Azt is levonták akkor, amikor írták.

Májusban lejárt a műszakija kicsit tanakodtam, hogy mit jelent az, hogy 2015 május? Május 1-et vagy május 31-et. De ezt is valamelyik internetes oldalon olvastam, hogy a hónap utolsó napját jelenti és hogy talán még valami türelmi hónap is van.

Begurultam vele az egyik vizsga állomásra, amit a férjem kollégái javasoltak kifizettem, amit kellett és háromnegyed óra múlva már mehettem is az utamra.  Senki nem kérdezte, hogy hol a férjem miért nem ő hozta miért nincs nálam kétszáz oldalas meghatalmazás semmi bonyodalom nem volt.

A kocsival kapcsolatban annyit magyaráztak el, hogy nem volt benne zöld mellény, meg a gumijai kopottak voltak, ezért ne menjek vele csak 160 km/h-val. Ezt rá is írták egy papírra, de ezt is olyan kedvesen csinálták, hogy még ők kértek itt is majdnem elnézést.

Május végén az első nagy útján jól viselkedett és otthon minden szükségeset megvettünk rá. Ja és már meg is kaptuk az első kettő gyorshajtásos csekket…

Iskola

Hát az első nagy csalódás az a gyerekek általános iskolája volt. Első nap mondták, hogy mivel nem tudnak németül, ezért plusz órákat raknak be nekik úgy, hogy a fölösleges órák helyett (rajz, ének) ők németórára fognak járni.

Hát ennek nagyon megörültem. Ez működött is kb. 2 hétig, aztán ellaposodott. Ráadásul kiderült, hogy azért itt is vannak hozzá nem értő, oda nem való tanárok. Aki marhára nem érti meg, hogy mit érezhet az a 8,5 és 10,5 éves gyerek, aki egy kukkot nem ért abból, amit magyaráznak neki, nem tud egy jót nevetni, nem tudja magából kijátszani a bánatát, stb.

Úgyhogy egy hónap után már a kisebbik gyerek tanárnőjénél ültem egy itt megismert magyar anyukával, aki segített fordítani. Én igyekeztem megértetni a tanárnővel, hogy mit érezhet a gyerek, és mik azok a helyzetek, amiket a gyerek félreértett. A tanárnő végig hárított, hogy ez és az biztos nem az ő óráján történt.

Az anyuka elmondta utólag, hogy ennek tanárnőnek kőből van a szíve és csak saját magát sajnálja, hogy neki 22 gyerekkel kell megbirkóznia és egyébként is nehogy már ő tanuljon meg magyarul.

Hát gondoltam, megint jól kifogtuk, a kicsinek otthon is ilyen marha kedves tanítója volt.

Ráadásul a délutáni napközibe nem vették fel őket, mert nem volt már hely, úgyhogy minden nap 12.20 perckor otthon voltak. Pedig ha gyerekek között lennének, jobban menne a nyelvtanulás is.

Áprilisban írtam egy levelet az iskolának, hogy jó lenne, ha folytatnák a nyelvi felzárkóztatást. Folytatták is 4 különböző tanárral, akiből kettőnél tanulnak is a gyerekek valamit, a másik kettő meg csak ordít és a gitárját vágja a földhöz vagy a gyerekeket zavarja ki az óráról.

Hát érdekes nagyon.

Megértem a tanárokat is, mert nyilván nem azért lett tanár, hogy a nyelvet nem ismerő gyerekekkel foglalkozzon.

A nagyobbikkal nem volt semmi gond. Illetve annyi volt, hogy mivel ő 4. osztályos volt, el kellett dönteni, hogy hogyan tovább. Egy párszor beszéltem az igazgatóval, hogy én szeretném, ha gimnáziumba menne, mert otthon erős általános iskolába járt és jó tanuló volt.

Meg is állapodtunk, illetve azt mondta, hogy májusig ráérünk, akkor meg majd megkérdezi a gyerek osztályfőnökét, hogy mit lát a két hónap alatt.

Én megnyugodtam, nem is foglalkoztam az iskolával. Egyszer csak behívott az igazgató, kezembe nyomott egy rózsaszín papírt, hogy azzal menjek át a Gemeinschaft Schule-ba és elmagyarázta, hogy ne aggódjak, járjon oda a gyerek  két évig és utána mehet gimibe.

Nem tetszett a dolog. Átmentem az iskolába, ahol ki volt írva ugyanannak a titkárnőnek a neve, aki az általános iskolában is a titkárnő, itt ez megint nem tetszett, de oda adtam a papírt.

Nem tetszett az egész eljárás, az iskola légköre sem. Nem volt meg a komfortérzetem. Éreztem, hogy ez nem jó így.

Időközben ismertem meg még magyarokat, meg elkezdtünk járni cserkész foglalkozásra és ott javasolták nekem egy iskolát, ahol van nyelvi felzárkóztató osztály.

Elkezdtem kutakodni, hogy mi is ez az iskola. Kértem segítséget, hogy fogalmazzunk meg egy levelet az iskolának, hogy van-e hely stb. De addigra már június vége felé járt.

Közben tartottam a kapcsolatot a gyerek tanárával, aki elmondta, hogy semmi gond nincs a gyerekkel, ha tudna németül, mehetne gimibe, és ha lehet a Gemeinschaft Schule-ba ne menjen, mert ott csak lehúzzák.

Azt mondta, hogy nem a tanárokkal van a gond, nem a pedagógiai koncepcióval, csak a többi gyerek anyaggal. Ráadásul az idei szeptembertől vezetnének be valami új módszert, tehát az első évben csak kísérleteznének.

Fura volt, hogy a tanárbácsinak fogalma nem volt az egyéb lehetőségekről. Hiába kérdeztem tőle, hogy milyenek a környező iskolák, vagy milyen iskolák vannak a közeli nagyvárosban, azt mondta, hogy nem ismeri az iskolákat (állítólag) és ráadásul nem egy kezdő tanár, mert kb. 50-55 éves.

Marhára haragszom az igazgatóra is, mert teljes mértékben látszott rajta, hogy mi nem egy megoldandó feladat vagyunk, ahol az a lényeg, hogy a gyereknek mi a jó, hanem az, hogy az ő széke le legyen védve.

Igazgató létére nem hiszem, hogy nem ismeri a környező iskolákat. Mert ha eredetileg is abba az iskolába jelentkezünk 4. osztály után azzal a bizonyos rózsaszín papírral, akkor nem teszünk fölösleges köröket és lett volna hely nekünk is.

Még jobban elkeseredtem, ráadásul az iskola válaszolt, hogy telt ház van. Javasoltak egy másik iskolát, ahol szintén van nyelvi felzárkóztatás.

A segítségemmel ezt is felhívtuk és nagyon szívélyesek voltak. A héten bementünk személyesen, jött a gyerek is és tényleg pozitív tapasztalataink voltak. Tehát a gyerek szeptembertől egy Real Schule-ba jár, ahol van nyelvi felzárkóztató osztály.

Azt, hogy hogyan jut be a gyerek az iskolába és hogyan jön haza még a jövő zenéje. Mert napközi itt sincs és ebéd sincs. Ahhoz meg még kicsi, ráadásul nem tud még németül, hogy egyedül elengedjem tömegközlekedéssel.

Tehát itt is ebben a feladatban is nem csak induláskor, hanem azóta is folyamatosan a legnagyobb gond a nyelvtudás hiánya, nem csak nekünk felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is.

Magyar vagy német iskola?

Az egyik legnagyobb csalódásom az az német oktatási rendszer és a hozzáállás az idegen gyerekekhez. Mert ugyan mindenki azt mondja Magyarországon, hogy a gyerek egy év múlva folyékonyan beszél, mert szivacsból van az agya, de attól még a házi feladat megoldás és a beadandó dolgozatok vélhetően gondot fognak neki jelenteni.

Sokan szidják a magyar oktatási rendszert és a magyar iskolákat, de ha az általános iskolát nézzük ez itt kint sokkal, de sokkal rosszabb számunkra. Nyilván az, aki ebbe szokott bele, hogy anyuka otthon van délután és a gyerek hazamehet annak ez a megszokott.

Az már most látszik, hogy itt a tanároknak nem kell a fogukat mutogatni, hogy hozzájuk gyerekek legyenek beíratva a következő évtől. Nem úgy, mint otthon, hogy a mi tanítónénik már márciusban bemutató órát tartott a leendő elsősöknek, hogy minél többen iratkozzanak be hozzá.

Reméljük szeptembertől mindkét gyereknek jobb lesz. A kicsinek állítólag új tanárja lesz 3-4-ben és bízom benne, hogy folytatják a nyelvi felzárkóztatást.

Igazándiból ez a rendszer, ami most itt van, szerintem senkinek nem jó, ideje lenne felülvizsgálni. A tanár is azt mondja, hogy neki sem jó, ha a gyerekeket elviszik az órájáról, mert éppen nyelvi felzárkóztatásra megy, mert addig nem tudja, hogy haladjon a tananyaggal. A gyereknek sem jó, ha hónapokig csak úgy ül az osztályban, hogy semmit nem tud.

Sokkal jobb lenne, ha régiónként vagy kerületenként kijelölnének olyan iskolákat, ahol van nulladik osztály, ahol csak a felzárkóztatás folyik.

Edzés

A nagyobbik otthon versenyszerűen atletizált, ezt szerettük volna itt is folytatni. Kicsit csalódás volt, amikor megjelentem az amúgy irigylésre méltó atlétikapályán és kiderült, hogy nagy semmi az az edzés, ami itt van.

A létező összes ismeretséget megkerestem és kint élő magyar atléták javasolták, hogy talán egy várossal arrébb van jól működő atlétika egyesület. És igen, azóta is oda jár a gyerek. Bár a Stuttgarti Atlétikai Szövetség elnöke, aki magyar, megjegyezte, hogy ez a terület valahogy mindig fehér folt volt.

TV adó

Semmi különös. Kijött a papír a férjemnek, majd kijött nekem is. Visszaküldtük, hogy egy címre egy fő fizet, és azóta fizetjük negyedévente az 57 eurót. Ez van.

Az üzletek vasárnapi zárva tartása nem érdekes.

Adókategória váltás

Bementem a Finanzamtba, elmondtam, hogy mit akarok, hogy a férjem itt dolgozik és február vége óta mi is itt vagyunk. Odaadták a papírt, amit ki kellett töltenünk, visszavittem és május 1-től a hármasban van a férjem.

Érdekes, mert a Rathaus, amikor én és a gyerekek is bejelentkeztünk arra a lakcímre, ahol a férjem lakott addig, automatikusan áttették az egyesből a négyesbe.

AOK

Május végén mindenki megkapta a saját AOK-s kártyáját. De ez még egy fehér folt, hogy mik is illetnek meg minket, illetve vannak-e kötelezettségeink. Őszintén szólva, amíg meg nem érkezett a nyomtatvány, addig ezzel nem is foglalkoztam, hogy nekem meg a gyerekeknek nincs kártyánk.

Ezt jó lenne, ha valaki összefoglalná, meg úgy az egész egészségüggyel kapcsolatos teendőt. Hova menjünk, ha…, fizetnünk kell, ha…, stb. Hogyan működik a sürgősség, vannak-e ellátási körzetek. Kell-e kötelezően a gyerekkel bemenni a gyerekorvoshoz vagy csak ha majd egyszer beteg lesznek stb.

Két hete el kellett mennünk szemészetre, mert apukának valami bele ment a szemébe. Órákat ültem az internet előtt, hogy hol is kezdjük. A végén kaptunk egy névjegykártyát egy magánszemészetnek tűnő helyre. Nagy nehezen megtaláltuk, el is látták a férjemet.

Egy csomó kérdést tettek fel arra vonatkozóan, hogy mikor ment bele a szemébe, munkaidőben, vagy azon kívül stb. Hát mi mindenre válaszoltunk és a végén, amikor adtak egy receptet azon érdekes módon szerepelt a férjem munkahelyének a neve.

A gyógyszertárban meg nem kellett fizetni a szemcseppért. Mint kiderült, mivel munkahelyen történt, munkaidőben, ezért a költséget a munkáltató fizeti. (Gondolom, nem fog belehalni a cég…)

Jogosítvány

Be kellett mennem a Rathausba, ott kitöltöttem egy papírt és fizettem 5 eurót. Utána két hét múlva írt a Landramtsam, hogy menjek be. Bementem, lemásoltak mindent és visszaküldtek a Rathausba, hogy kérjek valami igazolást arról, hogy bevándorlónak számítok-e vagy sem. Ezzel megint visszamentem a Landramtsamba és mondták, hogy majd küldenek egy levelet, ha mehetek a jogsiért.

Közben jött egy papír, hogy utaljak át 29 eurót, megtettem. Kb. 2,5 hónap múlva mehettem a jogsimért (nyári szünet volt közben, gondolom ezért tartott ilyen sokáig).

Lakásbérlés

Mivel ezt a lakást a férjem főnöke találta, nekünk nem sok tapasztalatunk van még. Lassan jó lenne egy kicsit komfortosabbat keresnünk, de visszatart még a kaució. Itt még itt laknak és lelakják a kauciót vagy az ottani kauciót kérik, hogy részletben fizethessék.

És visszatartanak még ez az általános iskolai körzet határok. Mert nem szeretném, ha azért kellene a kicsit szeptembertől újra máshova vinni, mert két utcával arrébb költöztünk.

Álláskeresés

Először azért nem kerestem intenzíven munkát, mert nem volt kocsink és tömeg- közlekedni még nincs kedvem megtanulni. Utána elkezdtem pályázgatni, be is hívtak egy két helyre, mondták, hogy nincs velem semmi gond, de főként műszakba keresnek embert.

Gyerekek mellett nem igazán szerettem volna műszakban dolgozni. Főleg így, hogy délben jönnek haza.

Ez volt a második pofon az iskola után, amikor rá kellett arra döbbenni, hogy még ha lenne is munkahely, akkor sem biztos, hogy el tudom vállalni a gyerekek miatt.

Bár ez a tellzeit- és minijob-os rendszer elég jól ki van náluk találva.

Az a cég, vagy személy, aki ilyen időrendben keres munkaerőt, véleményem szerint fel van készülve a gyenge nyelvtudásra.

Azóta is keresgélek, de folyamatos a dilemma bennem, hogy milyen is egy jó munkahely itt kint Németországban úgy, hogy nincs itt a családunk többi része, akire eddig számíthattunk.

Azon már túl vagyok, hogy feladtam mindent, hogy a család egyben maradjon, feladtam a hivatásomat. Már nem érdekel az, hogy diplomásként lehet, hogy takarítani fogok.

Közben elkezdtem a nyelviskolát délelőttönként. Nagyon jó kis csoportunk van. Ez is csak egy dilemma bennem, ha elkezdek dolgozni, el kell válnom ettől a csoporttól és lassabban haladok a nyelvtanulással, mert estin kevesebb óraszámban adják.

De legalább németek között lennék, ahol azért csak-csak meg kéne szólalnom. Ha nem muszáj, nem akarnék Zeitfirma-hoz menni.

Van egy egészségügyi érettségim is, de azt már a szakközépben sem szerettem. Ráadásul, ha szeptembertől a másik városba kell hordanom a gyereket és ott is csak kettőig maradhat, hát nem tudom mi lesz az én munkavállalásommal.

Egy kereső a családban. Most, hogy végre már a 3-as kategóriában van a férjem, már látjuk, hogy ki lehet jönni a családi pótlékkal együtt kb. nettó 2000 euróból, de ezért nagyon jól jönne egy második kereset is. Mert így megélünk, de azért meggondolunk még minden pluszkiadást.

A munkaügyi központba bejelentkeztem, hogy segítsenek munkát találni, ott nagyon kedves volt a hölgy, mert segített megírni a pályázati levelet, meg javított egy-két dolgot az önéletrajzomon, de fura volt, hogy ez volt az első hely, ahol senki nem tudott angolul.

Segélyre nem jelentkeztem, mert szerintem így, hogy otthon még fizetésnélkülin vagyok nem is lennék rá jogosult, meg egyébként sem azért jöttem.

Kint élő magyarok

Hát teljesen vegyes a kép. Van, aki kérés nélkül, önzetlenül felajánlja a segítségét, van aki meg játssza a hülyét és nem érti, hogy az a probléma nekem miért probléma.

Ami nagyon tetszik az az állattartási fegyelmük.

Ami nem tetszik, hogy nagyon sok ember dohányzik és dobja el a csikket.

És feltűnően sok a valamilyen sérüléssel élő, Down-kóros, alkoholista, kábszeres, stb.

Most röviden és tömören ennyi. Elnézést, hogy Ádámtól és Évától kezdtem, de szerintem az, hogy valaki hogyan indul el itt, ahhoz hozzá tartozik, hogy mit hagyott otthon. Február vége után Pünkösdkor voltunk Magyarországon először. Hát fura volt. Ott már nem voltunk otthon a saját házunkban, itt meg még nem vagyunk itthon.

Az otthoni házunkat ki is adtuk albérletbe, mert szinte egy percet nem töltöttünk el benne.

2015. július”

A nap száma

A legfrissebb adatok szerint közelítünk az egymillió határátkelőhöz. A nagy kérdés az, ebből mennyien vannak most is külföldön.

(Fotó: pixabay.com/skeeze)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6014069447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2018.06.25. 07:31:04

Nem bírtam végigolvasni.

Dikusz 2018.06.25. 07:49:08

@Taxomükke (UK): Pedig van benne olyan rész, konkrétan az iskola bekezdés alatt, amit érdemes elolvasni.

A posztoló hozzáállása érdekes az iskolához. Jó volna ha megjelenne, kérdeznék tőle, mert ha valamit félreértettem, jó lenne, ha felhomályosítana.

Engem, hogy másnak mi a véleménye erről a részről. Ha jól tévedek, vannak itt olyan hozzászólók, akik pedagógusok.

Golf2 2018.06.25. 08:04:20

Jó hosszú.Egyértelmű hogy a magyar cégesek átverték.

Olliék 2018.06.25. 08:06:16

Kedves Posztolo!
Iskola: DAZ-klasse. Nekem ide kerültek a gyerekek, két hónapig csak nyelvet tanultak. Aztán egy egy órára kikerültek német osztályba. Az úgy nem.megy,hogy ott folytassák ahol otthon abbahagyták. Egy év csak a nyelvről, a megszokásról szól.
Menj be a Lasub-ba(Landes Amt.....) és kifejezetten olyan osztályt keress, ahol felkészültek külföldi gyerekekre.

Munka: Kezdj bele az Anerkennung-ba ( elismertetés. Ezt szintén a Lasub-nál tudod intézni.) az eü érettségit ismertesd el, és mehetsz házhoz.

nyuszigonosz 2018.06.25. 08:45:23

A poszthoz: a leírottakból úgy tünik, a férj magyar munkaközvetítökön keresztül - nyelvtudás abszolút hiányában és mint a posztíró írja: száját nem nyitotta ki - minden lehúzós praktikát a saját börén tapasztalt.

Az iskolák: egy gyerek nyelvtudás nélkül nem kerülhet be gimnáziumba. Elöször a nylevtudás kell - erre vannak kimondottan csak német nyelvet oktató osztályok, és miután a gyerek beszéli és föleg érti a nyelvet, ezután a már rendes osztályba besorolása után lehet olyanon, mint gimnázium gondolkozni, ha megvannak ehhez a tanulmányi eredmények is.
Lehúzni tudatlanul a német oktatási rendszert és pedagógusokat, akikkel csak közvetítön keresztül ( és kitudja mennyire beszéli a nyelvet a közvetítö) tud egyáltalán komunikálni - ez így nem jó.
A Realschule egy nagyon jó alternatíva, a rendszer átjárhatósága miatt egy késöbbi gimnáziumba átlépés lehetséges, és ha mégsem ( tanulmányi eredmények függvényében) a továbbtanulás/képzés lehetösége is megvan.

Elintézendö dolgok: különösnek tartom azt az elvárást, hogy a hivatalokban értsék meg posztíró/ anyuka rossz angolját, legalább rossz némettel próbálkozott volna, na de végül ezek a dolgok meglettek, még így is.

Lényegében ez egy 2015-ben írt poszt, ma már 2018-at írunk, így remélhetöleg a család azóta megtanult németül és reálisan látja a dolgok menetét ( iskola, hivatalos elintézendök, munkahelykeresés meg ilyenek) azóta.

adg 2018.06.25. 09:16:39

@nyuszigonosz: “különösnek tartom azt az elvárást, hogy a hivatalokban értsék meg posztíró/ anyuka rossz angolját,”

Szerintem egyaltalan nem varta el, hanem orult, hogy annak ellenere sikerult elinteznie, hogy csak rossz angollal probalkozott.

Herr Géza 2018.06.25. 09:29:56

@Olliék: “Az úgy nem.megy,hogy ott folytassák ahol otthon abbahagyták.” De megy, ha másért nem, kényszerből. Vidéki kisvárosokban, falvakban nincs igazán “előkészítő”-lehetőség. A fiam nyáron befejezte a 2. osztályt otthon, majd szeptemberben kezdte a harmadikat sima német osztályban itt. Egy fél évig vele is foglalkozott egy német tanárnő részben valóban rajz meg ének helyett, részben a rendes tanítási idő után még egy-két órában, majd utána költözés miatt iskolát is váltottunk. Az új suliban már nem tartották szükségesnek a plusz németet (vagy nem volt hozzá kedvük/kapacitásuk...), nyilván pozitívabban értékelték a még gyengébb nyelvtudás számlájára írható gyengébb teljesítését a szaktárgyakban, de a 4. osztálytól már nem igazán volt pozitív diszkrimináció. A gimibe kerülve meg már nagy ívben “leszarták”, hogy alig két éve tanul rendesen németül. De addigra már nem is nagyon volt rá szükség. Az 5.-ben év végén már jobb volt németből, mint az osztályátlag (csupa echte német és pár benszülött külföldi között :D). Csak annyiban látszott a különbség, hogy ha fogalmazást kellett írni németből valamilyen témából mondjuk egy A4-es oldal terjedelemben, akkor a kölök megpróbált akkora lóbetűkkel írni, hogy pár mondattal beterítse az A4-es lapot, pedig amúgy kimondottan “hangyaírása” volt. A fifikás.... :D

Csodabogár 2018.06.25. 09:45:40

Poszt jó hosszú volt. Közben eltelt 3 év, remélhetőleg közben mindenki megtanult németül. Posztolonak valami oknál fogva horrorja van a tömegközlejedéstől, pedig biztos jó, pontos stb. Az autó totál központi szerepet játszik az életében, miközben pl. a biciklizést egyre jobban nyomják a németek is.
Iskolához nem tudok mit szólni. Sok gyerekkel találkoztam, azok mind igen gyorsan megtanulták azt a nyelvet, amibe belecseppentek.
Várom a folytatást.

Herr Géza 2018.06.25. 09:46:35

@nyuszigonosz: Igen, a sztori eddig arról szól, hogy hogyan NE menjünk külföldre (ld. munkaközvetítő, magyar alvállalkozó & kiküldetés, no meg leginkább a nyelvtudás teljes hiánya. Programozott a kiszolgáltatottság....) . De ugye a kényszer nagy úr, és én is remélem, hogy idén már sokkal pozitívabb dolgokról tud beszámolni.

Din Serpahis 2018.06.25. 09:55:07

Őszintén szólva nem értem mi vesz rá embereket, hogy ilyen munkaközvetitőkkel szenvedjenek, rá kell szánni egy évet, és felkészülni... nyelvtanulás orrvérzésig, aztán ki lehet menni tisztességes helyi cégekhez normális munkát végezni.

Herr Géza 2018.06.25. 10:06:10

@Csodabogár: “Posztolonak valami oknál fogva horrorja van a tömegközlejedéstől, pedig biztos jó, pontos stb.“ Ez nagyon helyfüggő. Ami van, az általában pontos, jó, tiszta, stb., de egy kisvárosban, pláne faluban élve egyszerűen nincs igazán “lefedettség”. Mert mindenkinek autója van.
Az egyik szomszédunk egy négytagú család. Hárman vezetnek, van három személyautójuk, két komoly motorjuk és egy lakóautójuk. Szerinted mikor tömegközlekedtek utoljára? :D És ehhez igazodik a “renccer”.
Még az iskolabuszok sem úgy vannak összerakva, hogy a délutáni iskolai órák után mindig haza tudjon jönni a gyerek a pár kilométerre fekvő kisvárosból a faluba mondjuk max. egy órával a tanítás vége után. Reggel odafelé, meg déltájt vissza nincs is gond, de a gimiben már du. random 2 és 6 óra között bármikor végezhet, viszont akkor már összesen két busz volt csak. Szóval volt olyan napja, amikor 4-kor végzett a suliban, de a 6-órás buszig ott kellett dekkolnia. Vagy ment érte a papa/mama autóval....

Olliék 2018.06.25. 10:11:16

@Herr Géza: Kényszerből persze. Mi még Magyarországon bejelentkeztünk az itteni iskolai atyaúristenű hivatalba, és ott dobtak fel 6 iskolát. Szerencsére a mi kis falunkban épp volt nyelvi osztály,így a gyerekek 300 métert gyalogolnak az iskolába. Mondjuk az enyémek már nagyok, nekik lassabb a nyelvtanulás,mint a kicsiknek.

Pisti Kecskés 2018.06.25. 10:15:34

Napi otven euro kulonelesi? Az egy ezres havonta!!! Plusz a fizu...az azert nem rossz!

Herr Géza 2018.06.25. 13:41:27

@Pisti Kecskés: Nem persze, de ezt csak akkor kapod, ha kiküldött vagy (magyar alvállkozó munkáltató), mondjuk úgy jó esetben 9-12 eurós bruttó órabér mellett (mínusz szállás, egyebek...). És nem havi fix, ha nincs éppen meló, akkor mehetsz haza....

BEGE0406 2018.06.25. 15:36:53

@Dikusz: Itt vagyok, kérdezhetsz.

Herr Géza 2018.06.25. 16:51:56

@Dikusz: “Nyilván ez azóta már másképp van, nagyon érdekelne, most hogy vagytok.” Engem is....

Pompeo 2018.06.25. 18:10:29

Kedves posztiro,mintha magunkat olvasnam:-) Kiveve hogy nálunk az indulas kicsit maskepp zajlott,es a gyerek iskolajaval annyi szerencsenk volt hogy ott volt nyelvi osztaly,igaz nem sokat tanult 1 evig.A legnehezebb akkor egy gyereknek ha eppen 4. utan jön ki,mert akkor van az iskola valtas.De kesöbb ugyis behozza azt az egy evet,tenyleg kar izgulni azon hogy azonnal nem tud gimnaziumba menni.
Kivancsian varom a folytatast,gondolom azota sinen vagytok mar,es neked is van munkad(es nem takaritas)

BEGE0406 2018.06.25. 18:51:41

@Dikusz: Igazából a csalódottság abból jött amit előtte Magyarországon hallottam a híres Német befogadásról és integrációról. Továbbá abból a pozitív tapasztalatból amit az egyetlen olyan ismerőstől hallottam aki szintén hasonló korú gyerekkel ment ki. Hát mi nem azt kaptuk. Azt gondoltam, hogy az integráció flottul működik. De ebben a városban ez mêg 3,5 éve gyerekcipőben járt. Ma már jobban csinálják. A tanárnőnek az egy pikirt megjegyzése volt, hogy nehogy már ő tanuljon meg magyarul. Ezt nem is várta el tőle senki. Azt se, hogy csak az én gyerekemmel foglalkozzon, viszont azt igen, hogy nagyobb együttérzés és nagyobb segítő szándék legyen benne. Egy két papirt le tudott volna másolni, hogy amíg a többiek dolgoznak addig az enyém v.hogy kezdjen el esetleg felzárkózni. Most már van nyelvi előkészítő osztály is ebben az ált.iskolában is.

BEGE0406 2018.06.25. 18:51:41

@Herr Géza: sok német Zeitfirma is fizet "különélésit" v. "Auslöse"t, mert Szállást nem tud biztosítani,és a munkavállalónak azt ebből kell kifizetni. Ami kb 20-30Euro/ nap. Az auslösét viszont csak hétfőtől csütörtökig adja a teljes összeget, pênteken már csak kevesebbet. Szombaton meg vasárnap meg semmit. De hát a szállást akkor is fizetni kell. Tehát ha kiszámoljuk nem marad 1000 euro. Ezzel ellensúlyozzák szerintem a sokszor csak bruttó 10 -11 Eurós órabért.

gabors 2018.06.25. 19:12:11

@Olliék: rendes vagy hogy segiteni akarsz de a poszt elejen es a vegen ott van hogy EZ 3.5 eve volt aktualis ha azota is ezek a gondjai akkor meg nem is lehet sokat segiteni :-)))

Olliék 2018.06.25. 19:26:14

@gabors: Az elismertetés miatt akartam írni, azt is ugyan annál a hivatalnál érdemes kezdeni. Kíváncsi vagyok a folytatásra.

Shanarey 2018.06.25. 19:53:44

A poszt írójának kissé nagy az arrogancia mutatója.
Németországban, németül kell beszélni, s az átlag Német elvben beszél angolul, de ez nem 100%. Erre építeni nagy butaság. Tömegközlekedés, na azzal meg mi a gond. Értem én hogy nem jó, vagy akár nem mindenhová van, de ez is egy olyan dolog, amit túl kell élni, nem pedig nyöszörögni miatta. Magyar közvetítők, vállalkozók???? Akad még olyan épeszű ember aki hisz ezekben a mesékben? 2010 óta ezzel van tele a net hogy Ne bízz az efféle emberekben.

Na mindegy, ez már úgyis a múlt, a folytatás remélem értelmesebb lesz.

BEGE0406 2018.06.25. 19:58:36

@gabors: Nem, már tényleg nem ugyan ezek a gondok. :) Kicsit azt is akartam szemléltetni ezzel a poszttal, hogy mennyire máshogy látja az ember kívülről a dolgokat, amikor még Magyarországon van és csak ezt azt hall a kinti életről, mint ahogy az sok esetben a valóság. Sokan nem veszik figyelembe, hogy egy országot váltani mennyire más egyedül, fiatalként, gyerek nélkül, mint már kevésbé fiatalként két gyerekkel. Én azt gondoltam, hogy úgy jövünk ki, hogy mindent jól előkészítettem. De hát a rendszerbe én sem tudok bele avatkozni. Valahogy most nem igazán a német precizitás jött elő ebben a történetben. De hát igen ez már 3,5 éve volt. Folytatás jön jövő héten. :)

Pompeo 2018.06.25. 20:49:26

@BEGE0406: ne is törödj amiket egyesek irnak,a hatalmas nemet befogadást a mai napig nagyon keves embertöl tapasztaltam,igazabol sz@rnak mindenkire,es annyira el vannak telve maguktol,az egesz fantasztikus orszaguktol,hogy az mar nekem faj.De nyilván mindenki mashonnan jön,mas fontos neki,ezert ha itt neki jo akkor elhiszi,hogy itt MINDEN jobb.Ha barki barmit mond az nem eleg alazatos,követelözik,es különben is ..

gabors 2018.06.25. 20:58:08

@BEGE0406: "@gabors: Nem, már tényleg nem ugyan ezek a gondok. :)"

ennek csak orulni tudok varjuk akkor a mostani gondokat remelem egyre kevesebb ilyen van mivel megoldodnak altalaban ...

gabors 2018.06.25. 21:00:59

amugy latom a sajat nev helyett mar nick van ... ezt azert a bloggazda elore is mondhatta volna mert kellemetlenseg lehet belole vannak akik vadasznak az ilyenre sajnos.... es kaphat a posztolo mindenfele akar kellementlen uzeneteket is .. (sajnos)

Dikusz 2018.06.25. 21:43:04

@gabors: "es kaphat a posztolo mindenfele akar kellementlen uzeneteket is .. (sajnos)"

Valószínű kapott is...
A baj csak ott van, hogy a hozzászólásoknál (az enyémnél is, amit neki címeztem), látszik a neve.

Csodabogár 2018.06.25. 21:53:31

@nyuszigonosz: Ahogy mondod. Teljesen egyetértek veled.

Olliék 2018.06.25. 22:06:09

@nyuszigonosz: Ebből a szempontból meg kell,hogy védjem. Még otthonról leleveleztem szinte minden hivatallal ( gyerekek suli,saját szakma elismertetés,mi kell a családi pótlékhoz stb...) és ennek megfelelően előkészítettem mindent, sírva könyörögve a magyar hivatalokban,hogy lécci augusztus 15.-i dátumot nyomjanak rá,mert akkor indulunk ki. A kinyomtatott emailekkel és papírokkal elindultam ügyintézni, majd a nap végén semmit el nem intézve a lipcsei főpályaudvaron vettem két kávét és leültem egy hajléktalan mellé beszélgetni meg cigizni. Bőgtem mint egy hülye taknyos kölyök.
Családim még mindig nincs ( leadva augusztus 28) a szakmai elismertetésem meg ott tart,hogy minden hónapban jön egy levél,hogy türelmet kérnek. ( leadva október) egyedül a csajok sulija ment flottul, úgy, ahogy az emailben egyeztettünk.
Szóval annyira nem volt könnyű. A hócipóm tele van,hogy sehol nem fogadják el a házassági anyakönyvi kivonatot ( angol,francia,magyar) a névváltozás miatt mindenhova kell fordítás,eredeti, hiteles, itteni.
Igen, az angolt nem.nagyon ismerik, de kezdőként nagyon megértőek voltak,hogy küzdök a nyelvükön, ma meg már.....:)))))) lyó, a der,die dastól a hajam hullik, dr nyugtat, hogy kezdenek "D"-t mondani:D

gabors 2018.06.25. 22:51:40

@Dikusz: ezt mar csak a bloggazda tudna talan orvosolni legrosszabb esetben kiveheti azokat a posztokat azt nem tudom hogy modositani tudja-e a posztokat vagy csak torolni ...

en ha lehet ki XXXXXXXX -nem a nevet minnel hamarabb nem tudom HA-nak is kuldeni mert ma meg nem volt poszt tole

Csodabogár 2018.06.25. 23:17:31

@gabors: Nem jelent semmi egy név. Én is szerepeltem már sok helyen egy valósnak tűnő névvel, tök mindegy. Van ahol nyitott az e-mailem és még soha nem kaptam semmi bántó üzenetet, pedig közel 20 éve játszadozom már a neten.

Herr Géza 2018.06.25. 23:48:12

@BEGE0406: Na, akkor ezt még mindig nagyon rosszul tudod. Minden (német) cég fizet Auslösét (napidíjat), ha elküld téged a szerződésben foglalt telephelytől távolabbra dolgozni. Ennek összege függ a távolságtól, ill. de leginkább attól, hogy naponta mennyi időt töltesz a telephelytől (a munkaszerződésben foglalt munkavégzési helytől) távol. Épp ezért jár pl. péntekre kevesebb pénz (és szombat-vasárnapra elvileg semmi). De bármikor mondhatod azt, hogy fizessék a szállásodat szla. alapján, akkor viszont az Auslöse minimál szintre csökken. (Napi pár euró a reggeli-ebéd-vacsorára). Mivel az okosok olcsóbban megoldják a szállást általában, és az Auslöse adómentes egy határig, így kialakult a gyakorlat, hogy a polgár inkább az Auslösét kéri. Erre épült rá a magyar gyakorlat, hogy fizetjük az elvtársnak a max. lehetséges (=adómentes) Auslösét, ami azonban gyakorlatilag a fizetés része, azaz az Auslöse eredeti elvével köszönőviszonyban sincs. Adótrükk, semmi más....

BEGE0406 2018.06.26. 09:56:55

@nyuszigonosz: Igen én úgy érzem, hogy amit lehetett elintéztünk otthon is és itt is. Az, hogy az embernek nincs pénze egy nyelvtanárt vagy nyelvtanfolyamot kifizetni, mert éppen a napi megélhetési problémákat is alig lehetett abból a kevés pénzből megoldani az véleményem szerint egy más dolog. De vagy vár az ember, hogy legyen a pénze és ki tudjon fizetni egy tanfolyamot, vagy lép előre. Mi léptünk és nagyon nehéz volt nyelv nélkül boldogulni, de mindent sikerült megoldani. Valamit nagyon félre érthettél, mert én egy szóval nem írtam, hogy én kitől és mit vártam el. Én leírtam, hogy mit hogyan sikerült elintéznem az angol tudásommal és hogy mennyire segítő készek voltak mindenhol. Az iskola csalódás volt. Még ma is az a véleményem, holott már jól beszélnek a gyerekek németül. Nem egy kis faluban lakunk, hanem egy 10.000 fős kisvárosban. Ahol vannak törökök, lengyelek, oroszok, amerikaiak. De nem volt 3,5 évvel ezelőtt nyelvi előkészítő osztály. És nem csak itt ebben a városban, hanem a környéken sem. És nem csak nekünk lett volna nagy segítség, hanem ebből a kisvárosból és a környező településekről kb 2 osztálynyi gyereket össze lehetett volna szedni akinek szüksége lett volna rá. Az meg aztán már tényleg nem a nyelvtudástól függ, hogy egy városvezetésnek van e erre kapacitása vagy sem. Ha felsőfokon beszéltem volna németül, akkor sem csináltak volna semmit, mert nem volt rá megfelelő tanár mennyiség. A német precizitás: ha egy ország számol azzal, hogy sok külföldi munkavállaló jön hozzá (és nem csak szakmunkások), és hívják is őket, hogy jöjjenek, akkor számoljon azzal is, hogy azok családja is egy idő után menni fog és az ő társadalmukat fogják a munkájukkal, a befizetett adójukkal gazdagítani. Számoljon azzal is, hogy ezek az emberek és azoknak a gyerekeik is vélhetőleg nyelvtudás nélkül fognak kimenni. A felnőtteknek jól működő programok vannak, nyelvvizsgával egybekötve. De van egy réteg és azok a gyerekek akiknek az ellátása ezen a területen nincs teljes egészében lefedve és vannak hiányosságok. Mi egy ilyen lefedetlen részbe csöppentünk bele. Ezt elég nehezen viseltük és elég megdöbbentő volt ezt látni és átélni.

Herr Géza 2018.06.26. 10:39:13

@BEGE0406: “van egy réteg és azok a gyerekek akiknek az ellátása ezen a területen nincs teljes egészében lefedve és vannak hiányosságok. ” Ezt nem igazán értem. Most 3 év után nem az a tapasztalat, hogy a gyerekeknek pont a “mélyvíz” volt a jó? Mert szerintem igen. Ha mindenféle előkészítőkkel szatyáltak volna, akkor csak a beilleszkedési fázist hosszabbították volna meg. Az stimmol, hogy az elején nehéz volt, sőt nagyon nehéz, volt nálunk is sírás-rívás, de egy-két év után ott az eredmény, ami önmagáért beszél.

Herr Géza 2018.06.26. 10:42:55

@BEGE0406: “Nem egy kis faluban lakunk, hanem egy 10.000 fős kisvárosban.” Elárulod hol? Lehet, hogy szomszédok vagyunk... :)))

Dikusz 2018.06.26. 11:25:21

@BEGE0406: Szeretnék válaszolni, bár @nyuszigonosznak írtál.
Be kell valljam, a hozzászólásomban én is azt szerettem volna írni, amit ő, csak én körbenyögdécseltem a témát. Tudom, sok esetben jobb nem finomkodni, hanem mindjárt bele kell vágni a "téma közepébe". Amikor én is azt tettem, akkor meg az volt a baj, hatalmas sértődés lett belőle.

Akkor megpróbálom én is leírni a magamét (csak az iskoláról), mindenféle bántó szándék nélkül, ráadásul 3,5 év után már nem is aktuális a probléma:
Német nyelvtudás nélkül mentetek ki dolgozni Németországba, egy 10.000 fős kisvárosba, hogy ott kezdjetek új életet. Azt írod, körültekintően, felkészülten intézted a kiköltözéseteket. Mégis egy olyan városba mentetek, aminek még a környékén sincs nyelvi-előkészítő osztály. Veletek együtt öt nációt soroltál fel, akik gyermekeiből két osztályt is lehetett volna indítani. Annak a tanárnak miért pont magyarul kellett volna tudnia? Ha meg több nyelven beszél a németen kívül, az biztos, hogy nem nyelvi felzárkóztató osztályban tanít.

Ha felsőfokon beszéltél volna németül, akkor nem lett volna gond az, hogy az iskolában a gyerekeknek véleményed szerint nem volt megfelelő a felzárkóztatása.

Magad is írtad: "Mi egy ilyen lefedetlen részbe csöppentünk bele." Nem lehet elvárni még egy gazdag befogadó országtól sem (itthon is évek óta ezt nyomják az arcunka mindenhol...), hogy csak, és kizárólag ők oldják meg a gondokat, fel is rovod nekik. Esetetekben úgy látom -javíts ki kérlek, ha tévedek-, hogy mindenki más hibás.

"Van egy egészségügyi érettségim is, de azt már a szakközépben sem szerettem."
Még aki nem dolgozott is az egészségügyben, az is tudja, hogy ezzel az érettségivel bárhol találhat -szerintem- munkát, akár részidőset is. Ahhoz viszont elhivatottság kell.

Azt a következő, immár "naprakész" posztot várom már, és egy ötlet: ha nem küldted még el, hozzátehetnéd, hogy mi az, amit most másképp csinálnál, ha kiköltöznétek.

Pompeo 2018.06.26. 13:59:59

@Olliék: a hazassagi akvi kivonatot nem hitelesitik,en meg nem voltam hajlando lefordittatni azert mert van meg egy nev rajta a születesi akvi-hoz kepest:-) Elküldtem az eredetit,oszt jo volt az is.Kesöbb viszzaküldtek persze,de ezen a csaj hetekig problemazott.
De nem ertem neked a honosításhoz nem irtak elö gyakorlatot itt?Most nem azt vegzed eppen?Mert addig amig az nincs meg addig nics elismertetes papír sem.Ha jol tudom.
Az hogy nincs csaladi augusztus ota,nyugodtan tamadd meg,ahol csak tudod.Menjenek az anyjukba.

Olliék 2018.06.26. 14:33:43

@Pompeo: Én lefordítattam, és kapásból 4 eredetit kértem,fő a biztonság.
2*6hetet voltam praktikumon, azzal már végeztem. Most részmunkaidőben dolgozom, mellette továbbképzésen vagyok, az elismertető papírt pedig a főnököm is aláírta, mert akkor gyorsabb. Elvileg...
De annyira nem is izgat, mert a szakmai bért így is megadja.
A solvit nem foglalkozik velünk, mert két levél között nem telt el 6 hónap. Okosak na. A vicc, hogy Saarbrücken-be kellene menni, mert oda tartozunk, szóval még asztalt borogatni se egyszerű.
Még várunk.

vándor madár 2018.06.26. 15:21:37

@Dikusz: "Még aki nem dolgozott is az egészségügyben, az is tudja, hogy ezzel az érettségivel bárhol találhat -szerintem- munkát, akár részidőset is. Ahhoz viszont elhivatottság kell."

Most komolyan kérdezem, hány országban ismertetted te el a magyar egészségügyi érettségidet? Itt mindig azok tudják a tutit, akiknek fogalmuk sincs a dolgok menetéről. Meg itt szinte mindenki összekeveri az idősgondozást, ami hivatalosan háztartásvezetés az ápolói munkával.
Munkát lehet találni "bárhol", bár ez is csak a mesében van így, de 2 kisgyekekkel nem lehet Németországban munkába járni, mert mindegyiknek más időben kezdődik és végződik az iskola és se ebéd, se napközi nincs. Ezeken kívül sok helyen jobb ha nem is beszélünk a tömegközlekedésről (amikor kellene).

Németország nem az a Kánaán, mint aminek itt egyesek beállítják. Ami pedig a gyerekek felzárkóztató német nyelvoktatását illeti, el kell olvasni a posztokat pl. Nagy-Britanniából vagy Svédországból, ahol szintén sok a bevándorló és láss csodát, ott meg tudták oldani a felzárkóztató oktatást! Nem kell külön osztályokat indítani, hanem külön nyelvórákat kell biztosítani, ami volt már 30 évvel ezelőtt is, nemhogy 3,5 évvel ezelőtt. Erre valószínű nincs központi szabályozás, mert az oktatás az tartományi hatáskör és gyanítom, hogy az iskolaigazgatók még azon belül is szabad kezet kapnak, ha olyan siralmas volt a helyzet akkor és ott B-W-ben.

Az egészségügyi végzettségek elismeréséről EU rendelet van érvényben, amiben le van fektetve, mi ismerhető el. Egy magyar egészségügyi érettségi Mo-n is csak alap illetve részszakképzettség volt, ergo nem ismerik el külföldön, legfeljebb segédápolónak, ha szerencséje van a pályázónak.

eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2005:255:0022:0142:hu:PDF

BEGE0406 2018.06.26. 15:24:35

@Dikusz: Az hogy melyik városba mentünk az adott volt, ott ahol a férjem munkát kapott és lakást bérelt. Ebbe nem tudtam beleszólni. Így hozta az élet. Azt nem értem, hogy miért azon az egy mondaton akad ki mindenki amikor azt írom, hogy a tanárnő nem tanult meg magyarul. Félre értitek. Ez a tanárnőnek egy pikirt megyjegyzése volt arra vonatkozóan, hogy nehogy már ő tanuljon meg magyarul. De ezt senki nem is várta el tőle, senki nem is kérte tőle. Ezzel az egy mondattal akarta az egész feladatot és problémát elhárítani magáról. Én csak egy kis jobban odafigyelést vártam volna el, ami nem azt jelenti, hogy üljön ott mellette, hanem adjon neki olyan feladatot amire a gyerek egyedül is rá tud jönni, másolási feladatok stb. Érdekes módon ez a 3. és 4. osztályban egy másik tanárnőnél működött. És nem azért mert a gyerek jobban beszélt németül mert amikor a 3. osztályt kezdte még csak 7 hónapja voltunk itt. Egész egyszerűen a tanárnő ált a kérdéshez jobban. Nem gondolom, hogy csak az iskolától vártam a megoldást, mert beírattam őket Nachhilfe tanárhoz (ez majd a második részben jön) És ezek a problémáim kifejezetten csak az általános iskolával voltak. Vissza térve az utána járásnak, amikor beírattam őket az iskolába (ami lakcím szerint kötelező volt, tehát döntési lehetőségem itt sem volt), akkor kérdeztem, hogy lesz e nekik plusz német óra és azt mondták, hogy igen. Az, hogy nem olyan volt amilyen, az megint más téma. Hogy mit csináltam volna máshogy? Nehéz megmondani, mert mondhatnám azt, hogy tanultuk volna a németet előre, de pénz nélkül nem ment volna. Talán jobban megszűrtem volna a hallottakat és a véleményeket amiket a beilleszkedésről és erről az országról mondtak, így nyilván az elvárásaim is mások lettek volna. Igen a mély víz tud jó dolog is lenni, de ez így egyszerre úgy gondolom, hogy sok volt mindenkinek, főleg a gyerekeknek. Hátra hagyni a családot, az osztálytársakat, a szobájukat stb. stb. Tény és való, hogy könnyen tanulnak, de 3,5 évvel ezelőtt ezek a problémák valós problémák voltak, amiket valahogy meg kellett oldani. Nem sok olyan posztot találtam ami gyerekes családok kiköltözéséről szól és azokról a hétköznapi nehézségeken, válságokon amiken átmentek. Mi ezeken mentünk keresztül. Nyilván utólag végig gondolva lehetett volna könnyíteni a helyzeteken, de akkor ezt tudtuk kihozni magunkból.

BEGE0406 2018.06.26. 15:34:11

@vándor madár: Köszönöm. Végre valaki érti amiről beszélek (írok) :)

vándor madár 2018.06.26. 15:37:53

@BEGE0406: "Nem sok olyan posztot találtam ami gyerekes családok kiköltözéséről szól és azokról a hétköznapi nehézségeken, válságokon amiken átmentek. Mi ezeken mentünk keresztül."

Ezen ne csodálkozz. Ha itt meg mered írni a valót, akkor kapsz hideget, meleget, így ne csodálkozz, ha nem a lényegről írnak, hanem arról, hogy paradicsomot vetettek az erkélyen a ládikába és hol voltak kirándulni. Nekem is vannak ismerőseim, akik nem régen mentek ki Németországba. Ott apa és anya pár hónapon belül elváltak, az egyik gyereknek masszív problémái vannak a nyelvvel, az iskolával és mindennel, de minden nagyon szép és nagyon jó.

Herr Géza 2018.06.26. 15:57:42

@Pompeo: Hát vazze, ezen tudok kiakadni rendesen: “a hazassagi akvi kivonatot nem hitelesitik,en meg nem voltam hajlando lefordittatni azert mert van meg egy nev rajta a születesi akvi-hoz kepest:-) Elküldtem az eredetit,oszt jo volt az is. “ kontra “ ...támadd meg azonnal. Menjenek az anyjukba.”
Mi van????
Ha egyszer kell házassági akvi kivonat a Kindergeldhez, akkor teljesítsd a feltételeket. (Csak mellékesen mondom, nálam is elég volt a saját “hiteles” fordítás...). De ha valahol ragaszkodnak a hiteles fordításhoz, akkor azt kell produkálni. Pont.

Herr Géza 2018.06.26. 16:07:45

@vándor madár: Hú, bacca meg, nekem is vannak ismeröseim, akik NEM mentek sehova külfödre, oszt mégis elváltak. A gyereküknek meg problémája van az iskolában. Akkor most mi is a tanulság?

nyuszigonosz 2018.06.26. 16:25:43

@vándor madár: ......."Ha itt meg mered írni a valót, akkor kapsz hideget, meleget, így ne csodálkozz, ha nem a lényegről írnak,...."

- ez mi?
Szóval ha van véleményem arról, amit elolvasok itt, amit valaki pont olvasásra tesz közzé, és nem tetszik ezen véleményem a poszt írójának meg neked, akkor baj van?

Miért is?
Mert te így látod ?

Nos, én meg nem így. Civilzált saját véleményemet írtam le az olvasottakról. Pont.

Amúgy meg ahhoz amiket még írsz, hogy Németországban nincs napközi- na ez megint egy pontatlanság, mert van. Nem mindenhol, de sokhelyütt bizony van.

Tömegközlekedés: van, söt: elsödlegesen az iskolásokat iskolába és hazavinni bizony szintén van. És emelett még olyan is van, hogy azokat a gyerekeket, akiket a szüleik, nagyszüleik nem tudnak iskolába kisérni/vinni, pedig ugyanabban a városban az iskola, ahol a gyerek, na azokat meg kisebb 7 üléses kocsik szedik össze soför + gyerekfelügyelö ügyelnek úgy az iskolába jutásra mint a hazaútra.
Hogy te egyikröl sem hallottál még nem jelenti azt, hogy nincs.
Ennek ellenére lehetséges, hogy ahol a posztíró él, nem így van.

De egyszerüen kijelenteni, hogy de ilyen nincs, mert te nem hallottál róla, na ez félrevezetö.

nyuszigonosz 2018.06.26. 16:34:15

@Pompeo: Ezt már csak megjegyzem: ha valahol egy egy dolog elintézésre bizonyos papír kell, na akkor kell.
Ha te "nem vagy hajlandó" ezt-azt vagy mást rendezve beadni, akkor mi alapján várod el adott ügy rendezését.

Még mielött: nekem jópár országban voltak hivatalos elintéznivalóim. Mindenhol elvárás, hogy a kért papírokat, az adott állam nyelvén adja be feldolgozásra az ember, hivatalos, de más nyelven kiállított papírokat csakis adott állam nyelvére történt fordításban fogadják el.

Mi ezen a nem érthetö?

Dikusz 2018.06.26. 17:10:14

@vándor madár:
"-szerintem-" ezt írtam a hozzászólásomban. Arra utaltam ezzel a szóval (mertem azt gondolni, érthetően), hogy ez az én nem feltétlen helyes véleményem. Azt meg visszaolvasva a hozzászólásomat sem látom, hogy megmondtam volna a tutit.
Ki is lehet javítani, elfogadom a helyesbítést.

Mivel normális hangnemben szoktam leírni a véleményem, nem örülök annak, ha kioktatnak. Valamint úgy mertem leírni a véleményemet, hogy semmiféle egészségügyi végzettségem nincs. Ráadásul sosem éltem -egy percig sem- külföldön.

Egyébként, így hozzá nem értően pont arra a munkára gondoltam, amit a hozzászólásodban írtál:

"Egy magyar egészségügyi érettségi Mo-n is csak alap illetve részszakképzettség volt, ergo nem ismerik el külföldön, legfeljebb segédápolónak, ha szerencséje van a pályázónak."
Ezt is csak azért írtam a posztolónak, mert ő maga írta a posztban (gondolom olvastad), hogy egészségügyi érettségije van. Egy lehetőség lett volna -mivel munkát keresett, hogy ezzel a végzettséggel elhelyezkedjen.
Kérdezni ezzel kapcsolatban csak azt kérdeztem, ha már a szakközépben sem szerette azt a hivatást, amit választott, miért ment oda.

kék madár 2018.06.26. 17:24:56

akik szerint felkeszuletlenul ment ki a posztolo:
kenyszerhelyzetben volt, pont annyire keszult fel, amennyire tudott. Ha tobb penze es ideje lett volna, jobban felkeszul. Megtanul nemetul stb.
DE NEM VOLT. Szerintem a legjobbat hozta ki a lehetosegeibol, bar lehetett volna tobb szerencseje a munkakozvetitokkel, iskolaval, tanarokkal, de kezelte a helyzetet.

Olliék 2018.06.26. 17:32:55

@Herr Géza: Nem a kindergeldhez kellett, hanem az Anerkennung-hoz, mert a leánykori nevem van a bizikben, nem a férjezett.
Itt kellett fordíttatni, és kértek egy hiteles másolatot,de a Bürger Amt megtagadta, mondván németet se hitelesíthet. Na így kértem még 4 eredetit 3€/db.

kék madár 2018.06.26. 17:46:54

@Dikusz: "Kérdezni ezzel kapcsolatban csak azt kérdeztem, ha már a szakközépben sem szerette azt a hivatást, amit választott, miért ment oda."
Mert nem tudta. Kozben derult ki. Egy 14 evesnek de meg egy 18 evesnek is fogalma sincs, hogy mit akar

Dikusz 2018.06.26. 18:18:00

@kék madár: Ebben igazad van.
De úgy gondolom, ha valaki egy speciális szakközépiskolába (pl.egészségügyibe) jelentkezik, annak oka kell legyen, valamelyik területén szeretett volna dolgozni. Az is igaz, hogy igen hamar el is mehet tőle a kedve.
A hozzászólásomban azért említettem ez meg egyáltalán, mivel a posztoló állást is keresett, hogy ez is egy lehetőség lehetett volna arra, hogy valamilyen (akár részmunkaidős) állást találjon. A másik témám az iskolakeresés volt, arra korrekt választ kaptam tőle, az eü.iskolás kérdésemre nem válaszolt.

kék madár 2018.06.26. 18:26:48

@Dikusz: volt egy lany osztalytarsam 1000 evvel ezelott, aki szinten egeszsegugyi szakkozepbe ment, azt mondta, hogy nagyon szereti a kisbabakat es majd ha elvegzi, o viszi majd at a kisbabakat a szuloszobabol a megorzobe meg onnan az anyukahoz.
Es meg messze nem is o volt a legbutabb az osztalyban

BEGE0406 2018.06.26. 19:13:12

@Dikusz: Jövő héten kiderül a folytatásból :). Részben igaza van kék madárnak, hogy 14 évesen fogalmam nem volt, hogy mit csináljak, annyit tudtam, hogy nem szeretnék bolti pénztáros lenni :) Gondoltam majd kezdek valamit az egészségügyben. Nem lett volna rossz, mert például az orvosi latint kifejezetten szerettem, meg a csecsemőgondozást, a kémia tanárom is tök jó fej volt, de a járványtan órák után, meg kezdtem magamon keresni a tüneteket :). Azt hiszem, mint ahogy sok mindenhez ehhez a szakmához is meg kell érni agyilag és lelkileg is. Valahogy lelkileg nagyon nehezen viseltem amikor a gyerekklinikán azokat a betegen született pici babákat kellett gondozni a gyakorlaton. Vagy amikor a vesebeteg kisfiúnak hordtam be otthonról a mesekönyveket, mert senki nem látogatta. Az a világ nem egy fiatal lánynak való volt szerintem. Én nehezen viseltem. A sok vér látványát, mint az a 4 év alatt kiderült valahogy nem is bírom. Ilyen apróságok, hogy vérvétel nem zavarnak, de amikor valakinek éppen egy bőrdarabon lóg az ujja,hát azt nézze aki akarja :). Miért nem váltottam? Nem tudom. Én egy földhöz ragadt embernek tartom magam, soha nem szerettem a változást és az új dolgokat. Hát most belehúztam :)

vándor madár 2018.06.26. 20:11:11

@nyuszigonosz: "De egyszerüen kijelenteni, hogy de ilyen nincs, mert te nem hallottál róla, na ez félrevezetö."

Én nem "nem hallottam" a dolgokról Németországban, hanem ott éltem hosszabb ideig, mint az itt posztolók nagy többsége és tudom, miről beszélek, mert a saját bőrömön tapasztaltam meg a dolgok menetét. Soha nem szólok hozzá olyan témákhoz, amikben nem vagyok járatos.
Ami a te hozzászólásaidból a legeslegfeltűnbb, hogy abban a pillanatban, ha valaki valami negatívumot merészel itt írni Németországról, amik tárháza egyébként kimeríthetetlen, akkor te azonnal lecsapsz rá és őt hozod ki hibásnak, legyen az bármi.

nyuszigonosz 2018.06.26. 20:24:02

@vándor madár: Különös, hogy ezt írod.
Ugyanis én is arról írok, amit ismerek, amit a saját börömön tapasztalok immáron több mint a fél életemen keresztül és nem huszonéves vagyok.

Igazságtalan vagy ugyanis nem szoktam lecsapni senkire, aki valami negatívumot merészel írni Németországról.
Egyszerüen a saját véleményemet írom le ami ezek szerint neked nem tetszik.
Lásd, nekem meg az nem tetszik, hogy ahelyett, hogy lényegében arra válaszolnál, miért is irsz le egy félrevezetö kijelentést mint betonba öntött örök igazságot, te személyeskedsz.
Na, de ez van.

vándor madár 2018.06.26. 20:42:05

@Dikusz: Én nem kioktatásnak szántam, amit írtam, hanem helyreigazításnak a tények ismeretében.

Egyébként nem értem azt sem, miért beszélsz állandóan hivatásról csak azért, mert a posztíró gyerekként egészségügyi szakközépbe járt? Lehet, hogy az az iskola volt a legközelebb, vagy a szülők akarták vagy csak oda vették fel a gimi helyett vagy a nagynéni a közeli kórházban dolgozott biztos poszton vagy egyszerűen csak fals ábrándokat kergetett?
Az ott dolgozók nagy többsége nem hivatástudatból van ott, hanem azért, mert az a munka manapság biztos megélhetést nyújt, ha máshol nem, akkor a házi idősgondozásban, aminek meg semmi köze az egészségügyhöz, mert oda bárkit felvesznek.
De biztos vagyok benne, hogy a posztíró pontosan tudta, hogy abban a munkakörben lenne esélye, csak éppen 2 kisgyerekkel nem tudott sem bentlakást, sem váltott műszakot, de még egy műszakot sem vállalni, hanem max. valami délelőtti részmunkaidőt.

Pompeo 2018.06.26. 21:23:33

@Herr Géza: valamit felreertettel:-) A hazassagi akvi nem a Kindergeldhez kellett,oda termeszetesen elküldtük a forditast ami volt.A honosításhoz nem volt eleg az a forditas amit küldtem,hanem hitelesittetni kellett,ami nem lehetseges Németországban.A Rathausban azt mondtak.Ezert elküldtem az eredetit.De ezt mar(most latom) Olliek is megirta.Lehet forditast irtam a hitelesites helyett.

@nyuszigonosz ez neked is szol:-) en kurvara betartok itt mindent,nehogy beszoljon barki is,mert arra ugrok:-)

@vandor madar na ezert sem irtam meg a mi törtenetünket…

@BEGE0406 a sulival megszivtad:-( de van ilyen tanar is meg olyan,nekünk szerencsenk volt.A masodik iskolában(ahova költözes utan jart a gyerek) fel evig volt egy tanarnö aki annyira pocsek volt emberileg es szakmailag,hogy teljesen kiakadtam.

Pompeo 2018.06.26. 21:23:39

@Olliek Saarbückenbe tartoztok?Atyaeg.Akkor meg mindig nagy a gaz.De hat ez a csodalatos nemet ügyintezes,amitöl a hajam hullik:-)

adg 2018.06.27. 00:30:33

@vándor madár: @Dikusz: ez pont igy van szerintem is a legtobb esetben. 14 evesen azert valasztanak adott sulit, mert oda megy a barat, az van kozel, oda eleg az eredmeny, jo hire van vagy a szulok/tanarok abba az iranyba nyomjak a gyereket.
Az, hogy majd annak elvegzese utan hogy lehet a karriert eliteni, na az szerintem eleg ritka szempont, csak a legontudatosabb gyerekeknel fordul elo, a legtobbnel 13-14 evesen fingja nincs errol.

Herr Géza 2018.06.27. 01:02:55

@Pompeo: Pardon me, de a fordítást az hitelesíttetheti, aki azt végezte/kérte. Miért is kellett volna a Rathausnak/Bürgeramtnak bármit is hitelesítenie?

Rea123456 2018.06.27. 07:28:46

@BEGE0406: szamos, a poszttal kapcsolatos gondolatom kozul csak az alabbit szeretnem eljuttatni hozzad:
„És feltűnően sok a valamilyen sérüléssel élő, Down-kóros, alkoholista, kábszeres, stb.„

E soraidat tobbszor at kellett olvasnom, hogy higgyek a szememnek. Szemely szerint az orszag egyik legnagyobb erossegenek tartom a testi/szellemi fogyatekkal elok sikeres inkluziojat. Ha egy ilyen mondat ki tud jonni beloled, akkor velemenyem szerint nem igazan sikerult meg megerteni az orszag mukodesi elvet es filozofiajanak fo csapasiranyait.

Udv BW-bol a csaladban egy Down-szindromassal :)

Olliék 2018.06.27. 08:34:42

@Herr Géza: Na. A fordítást bármiről elfogadják,aki regisztrálva van a helyi mágiaügyi minisztériumban. De kell belőle egy hitelesített másolat, amit bármelyik Bürger Amt megcsinál, de anyakönyvi kivonatot nem másol és hitelesít. Én pl ezért kértem 4 eredeti fordítást, mert a LASUB -hoz eleve kellett egy. ÍGy maradt még három eredetim.

Pompeo 2018.06.27. 09:08:25

@Herr Géza: termeszetesen a forditas hitelesítve volt(illetve a magyar OFFI-nal fordittattuk,es az hiteles is ugy kertük).A problema ott van(es ez Ollieknal is fennallt) hogy a születesi akvi-hoz kepest megvaltozott a nevem,ezert ezt az iratot itt Németországban kellett volna hiteleittetnem(ne kerdezd miert).Megirta a hölgy,hogy ezt a Rathausnal lehet kerni(az összes bizonyitvanyom forditasat ott hitelesittette a fordito(aki itt dolgozik Németországban).Kiveve ezt az iratot.Ezt ugyanis nem lehet csak otthon közjegyzövel meg jo sok penzert.Na itt dobtam le a lancot,es azt mondtam,hogy anyatokat,es elküldtem az eredetit.Az jo volt,igy 3 honap múlva megkaptam a hatarozatot.
Azt hogy az üi miert ker olyat ami lehetetlen ..na az jo kerdes.De ez kb 2 hetbe telt amig kideritettem,mert senki nem tudott pontos informaciot mondani.Egyebkent meg mindig nagy a kaosz,hogy mit kerhet,milyen hitelesitessel,stb.Ügyintezöje valogatja sajnos.
De a honositas(ha csak nem olyan vegzettseged van ami automatikusan honosithato) egy nagy fekete lyuk.Vagy feher folt,kinek hogy tetszik.Utana vegig asszisztaltam a kolleganöm honositasi procedujarat(masik orszagbol jött) hat annak olyan cifra vege lett hogy ha nem latom es tudom pontosan mi törtent el sem hiszem.Maradjunk annyiban,hogy tökmindegy honnan jössz,ugysem tudsz itt dolgozni csak oraisi aldozatok aran,van aki ezt be tudja vallalni van aki nem(a z en szakmamban semmikepp).Ezert nehez az indulas ha ertelmes munkat akarsz vegezni es nem a legnagyobb hianyszakmakban akarsz dolgozni.

Pompeo 2018.06.27. 09:08:41

@Olliék: mi az hogy 4 eredeti forditas?

Olliék 2018.06.27. 09:34:50

@Pompeo: Az eredeti magyar häzassägibol 4 eredeti forditäst kértem, mert a Bürger Amt simän mäsolta a biuonyitvänyokat és hitelesitette a mäsilatokat, de a häzassägit nem.

Auralianus 2018.06.27. 13:39:41

Végigolvastam a posztot és részemről annyit tudok hozzátenni, hogy nagyon sokszor láttam hasonlót.

Egy idegen országban nyelvtudás nélkül, helyismeret nélkül elindulni MINDIG zsákbamacska. Amellett, hogy megértem a kiinduló helyzet kétségbeejtő voltát és az erőfeszítéseket is, de azt kell mondjam, hogy a poszt olvasása (és a kommentekre adott válaszok olvasása közben is) az volt az érzésem, hogy kezdettől fogva irreálisak voltak a várakozásaitok.

Részemről egy évet voltam kinn a család nélkül, hogy mindent megalapozzak. Szisztematikusan készültünk ami annyira azért nem bonyolult, ha az ember utánanéz adolgoknak a neten. Rrészemről volt egy az érettségi közel 18 éves távlatából felmelegített nyelvismeret is, de az információk többsége magyar nyelven is hozzáférhető. 6-7 éve is az volt... és azóta a helyzet csakis javult.

Pontosan ezért mi már az indulásnál is tudatosan választottuk a várost, hagytunk időt lakáskeresésre, felkészülésre és még ÍGY sem mentek a dolgok teljesen flottul. Hasonló akadályokba mi is futottunk, de az általad leírtaknál lényegesen kevesebb tanulópénzt fizettünk (persze tudatosabban és alaposabban is készültünk), de én ezt egyrészt eleve bekalkuláltam, másrészt fel is készítettem rá előre a családot, hogy nem lesz könnyű és leginkább próbáltunk mindent kalandként megélni.

Hogy miért emeltem ki ezeket a pontokat? Az általad leírtak alapján (főleg amit a férjed munkavállalós viszontagságairól írtál) meglep, hogy "sokadszorra is ugyanabba a hibába" futottatok bele. Ezért lep meg, mert azt gondolom, hogy igenis próbálsz két lábbal állni a földön, ennek ellenére viszont az egész iromány alatt az volt az érzésem, hogy a kiköltözésetek a rögtönzések sorozata volt, mindenféle érdemi rákészülés és terv nélkül. És így bizony... a dolgok többnyire csakis a vakszerencsén múlnak.

Viszon... ha már 3,5 éve kinn éltek, akkor gondolom a végén összességében mégsem negatívak a tapasztalataitok :) Várom a "mit csinálnánk másként" posztot.

UI: ha Bajorországban éltek akkor lehet, hogy nem lakunk egymástól túl messze :)

Pompeo 2018.06.27. 14:21:19

@Olliék: nincs olyan hogy 4 eredeti szerintem:-) Nekem az eredeti hazassagi akvi-t összefüztek a forditassal ez az "eredeti".Ezt küldtem el végül.Nem kötözködni akarok csak nem ertettem.De mindegy az a lenyeg hogy sinen van az ügyed.De tölem többször is kert olyat amit elküldtem,söt allitotta hogy nincs "diplomam" a szakmai vegzettsegemröl.Több levelvaltas utan kiderült hogy mit keres rajtam...ezt azert irom ha valaki olvassa akkor tudja hogy kb fogalmuk nincs az ügyintezöknek mit is kell kérniük.Minden orszag mas,nekik lövesük sincs hogy megy máshol kepzes,csak hajtogatjak ami elö van irva(ami nem baj persze) csak a rugalmassag mint olyan ismeretlen szamukra.Tehat kitartonak kell lenni:-)

Auralianus 2018.06.27. 14:32:53

@Olliék:

Elég lett volna egy EU-s anyakönyvi kivonatot kérni... olcsóbb, gyorsabban megvan, kiállítja a magyar hivatal (eleve 3 nyelven) és eddig nálunk mindenhol elfogadták.

Olliék 2018.06.27. 14:53:43

@Auralianus: Anerkennung - näl a magyar-angol-franciät nem fogadtäk el.

Auralianus 2018.06.27. 14:56:16

@Olliék:

Mifelénk (Bajorország) konkrétan több esetben is, több hivatalban is elfogadták.... segítettem pár embernek az ügyintézésben

Auralianus 2018.06.27. 15:13:09

@Pompeo: @Olliék:

Az ilyen szitukban aranyat ér a betelefonálás, az ügyintéző személyes megkeresése. Ha egyszer megtaláltad velük a közös hangot, akkor minden gördülékenyebb, ha nem sikerül megtalálni a közös hangot, olyankor meg nem szabad megijedni attól, hogy az osztályvezetővel/hivatalvezetővel egyeztess.

Nálunk a járási hivatalban van pl egy munkaügyi ügyintéző aki nyíltan idegenellenes. Esetében konkrétan a hivatalvezetőhöz fordultam többször is ügyintézésnél, mikor akadékoskodott.

Persze nem volt egyszerű móka megszervezni, hogy be tudjak kocogni minden alkalommal a delikvensekkel...

...a kettes verzió ugye az volt, hogy az építőiparban dolgozó szerencsétlen mehetett volna haza "3 hónapos karácsonyi szünetre" munkanélküli juttatás nélkül + fizethette volna otthon az EHO-t, hogy ne csapkodja meg az AOK....

Pompeo 2018.06.27. 15:44:59

@Auralianus: o szemelyesen nem lehetett bemenni hozza,(probaltam idöpontot kerni) mert annyi a munkaja hogy örül hogy a hivatali idöben(amikor nincs telefonos ügyfelfogadas) elvegzi amit kell.En probaltam valamilyen kontaktot keresni aki mar vegigcsinalta ugyan ezt mint en,de nem talaltam.Nem a nyelvtudas hianya volt a bajom,hanem az,hogy nem ertettem mit akar,ö a nemet iskola papirjait hajtogatta,en meg mondtam hogy en beküldtem mindent abbol gazdálkodjon.Hetekig görcsöltem,mire eszembe jutott,hogy itt az iskola vegen kapnak egy Urkunde-t(valaki egyszer mutatta nekem) ami csak egy papír,hogy matol ez meg ez vagy.Merkel irja ala:-)))) Mivel ilyen nekem nem volt csak egy "sima" bizonyitvanyom a jegyemmel,meg a szakma megnevezessel,gondolta hogy nem vegeztem el az iskolat...vagy fogalmam sincs mit gondolt.Diplomat emlegetett folyton:-))))Mire erre rajöttem,hetek teltek el..Hajam kihullott.Mikor elmagyaraztam nalunk hogy megy ,megnyugodott,es meg az utolso munkanapjan elküldte a hatarozatot.Jol is tette,mert utana 4(!!!!!) honapig senki nem volt azon az osztalyon..es meg folytathatnam a remregenyt:-))) Nem egyszerü.
Maximum a minisztériumhoz mehettem volna panaszra(amit egyébként a fönököm meg is tett,mert latva a szenvedesemet azt mondta hogy ez nem lehet igaz)..kapott egy valaszt hogy minden rendben ment:-(

Auralianus 2018.06.27. 16:13:59

@Pompeo:

Mondjuk ilyen szempontból mákom van, hogy olyan területen dolgozom, ami annyira új, hogy még nem osztanak belőle diplomát. A szakmai referenciához meg ugye nem kell honosítás, de átérzem a szitut.

Az általam emlegetett seggfej tucatszámra tette (meg teszi ma is) cicire a szerencsétleneket, mert ugye kirúgni nem igazán lehet amíg józanul ár be a munkahelyére... max majd átpakolják máshová... de ott ugyanezt fogja tovább tolni.

Olliék 2018.06.27. 16:25:47

@Auralianus: Nekem check listát küldek, a végén megemlítve,hogy csak a hiánytalan beadandó dokumentumokkal indulhat el az elismertetési folyamat. Feleslegesnek tartottam hívogatni őket, megcsináltam mindent aztán feladtam postára. Eddig úgy vettem észre,hogy minden tartományban más és más az ügymenet.
Pont ma jött a posta a Familienkasse-tól, hogy ha nem tölti ki a magyar állam az E-401es ( együtt élés igazolás) nyomtatványt, nem lesz családi. Márpedig nem töltik ki, ók csak hatósági bizonyítványt állítanak ki. Az agyam eldobom!!!!! Egy Eu-s nyomtatványt egy Eu-tag nem tölt ki.
na mindegy . Holnap írok a magyar konzulátusnak, hogy valamit adjanak ki basszus, vagy közvetítsenek a két hivatal között, mert én itt már tehetetlen vagyok.

BEGE0406 2018.06.27. 16:32:43

@Rea123456: Ez csak egy megjegyzés volt a részemről. Amit így utólag elolvasva tényleg úgy hangzik, hogy itt mindenkinek van valami baja. Pedig nem ez volt a mondandóm lényege. Megértettem, hogy hogyan működik az ország ebből a szempontból és ezt a hozzá állást kéne követnie más országoknak is. Nekem semmilyen rossz tapasztalatom nincs a valamilyen sérüléssel élőkkel, sőt ellenkezőleg. A részemről nem is tekintem őket másnak. Egész egyszerűen az otthon látottakhoz képest volt szembe tűnő, hogy sokkal több sérüléssel élőt látok az utcán jönni-menni, ami akár jelentheti azt is, hogy sikerült őket a társadalomba jól beilleszteni és nem kirekeszteni. Az alkohol és kábítószer fogyasztókról is meg van a véleményem itt. Egyszer megnéznék egy statisztikát, hogy itt mennyi alkoholproblémával küzdő jut mondjuk 100 emberre. Valahogy többnek tűnik mint a magyar átlag. Pedig ha jól tudom, mi eléggé az élen állunk ebben.

BEGE0406 2018.06.27. 17:02:07

@Auralianus: Kár, hogy nem posztoltad akkor ki, ha olvastam volna lehet, hogy máshogy csináltuk volna. Bár a kényszer nagy ÚR. Egész egyszerűen már nem volt idő arra, hogy nyelvet tanuljunk, pályázgassunk stb. Nyelv tudás nélkül sok esély jó állásra egyébként sem lett volna. Én nem bántam meg, hogy ki jöttünk és azt a kálváriát sem bánom amiken keresztül mentünk. Akkor egész egyszerűen nem tudtunk jobbat kitalálni. Akkor nehéz volt. Csak azért írtam le, hogy más ha akar okuljon belőle. És ami nekem hiányzott akkor, hogy ne mindenki csak a szépet és a jót írja le, hanem a nehézségeket is. Igen én is sok oldalt olvastam, ezért tudtam, hogy mit kell csinálni a bejelentkezésnél, a családi pótléknál, a kocsi vásárlásnál stb. Ezeknél nem is volt gond. De például konkrétan az általános iskoláról és arról kinek mit a tapasztalatai nem igazán vannak posztok. Az utána következőkről már találtam. PL. Arról sem találtam posztot, hogy mi van, ha valakinek a gyereke mondjuk diszkalkuliás Amit személy szerint fontosnak tartok az az, hogy otthon van az ember fejében valami (mert valamit hallott, látott stb, az adott országról) és mellette még ott van a kétségbe esés, az elkeseredettség, hogy hogyan tovább. Amikor végre sikerül kijutnia, akkor szembe találja magát a valósággal, ami nem mindig az amit otthon látott, hallott. Amikor még otthon voltunk semmilyen más cikk nem jött velem szembe az interneten csak olyanok amik azt taglalták, hogy "ha van munkád, lesz bankszámlád, lesz lakásod stb. ha nincs munkád, nem tudsz bankszámlát nyitni, nem kapsz lakást stb." Ezeket olvasva a kijutás egy megoldhatatlan ördögi körnek tűnt. A nagyon sokadik poszt elolvasása után említette meg valaki ezt a Zeitfirmás dolgot. Ami akkor egy jó megoldásnak tűnt. Ha a Zeitfirma alkalmazottak nem lettek volna olyan balfékek és egy kicsit gondosabban végezték volna a munkájukat nekem személy szerint nem lett volna gondom ezzel a megoldási móddal. Igen el lehetett volna kerülni egy pár fölösleges kört. De mi akkor nem tudtuk máshogy csinálni.

Auralianus 2018.06.27. 18:33:19

@BEGE0406:

Egyrészt készséggel elhiszem, hogy a kényszer nagy úr (tudom, láttam, átéltem) és azt is tudom, hogy mennyire elkeserítő tud lenni,amikor az ember úgy érzi mindent megtett, de falakba ütközik. Másrészt sajnos nem szabad elfelejteni, hogy nem a Zeitfirma, nem a hivatal, nem a suli az akinek megoldandó problémái vannak.

Hiába ők a töketlenek vagy ellenségesek, amíg rájuk vagy utalva (vagy pl egy barátra, aki szintén nemáll a helyzet magaslatán) mert pl nem beszélsz nyelvet, addig a legjobb amit tehetsz, hogy amennyire csak tudsz együtt játszol velük. Ilyenkor nem szabad elkeseredni, elcsüggedni, (nyíltan) mérgelődni vagy feladni, belekeseredni.

Pont azért mondom, mert tudom, hogy a kritikus időpillanatban és helyen kapott (vagy elmaradt) segítség TÉNYLEG sorsdöntő lehet. Én emiatt járok el segíteni akinek csak tudok.

Esetetekben viszont szerencsére nem történt ilyesmi. Többet nyomott a latban a kitartás és a tény, hogy nem adtátok fel! :) Jól csináltátok! És a végén csakis az számít, hogy a rázós start ellenére is jól érzitek magatokat :)

Pompeo 2018.06.27. 19:02:00

@Olliék: nem egy lakcimen voltatok bejelentve otthon?Vagy ez valami uj modi,hogy hatosagi bizonyítványt adnak?Mert nekem anno siman kiallitotta az önkormanyzat.

vándor madár 2018.06.27. 19:17:45

@Olliék: "na mindegy . Holnap írok a magyar konzulátusnak, hogy valamit adjanak ki basszus, vagy közvetítsenek a két hivatal között, mert én itt már tehetetlen vagyok."

Mit adjanak? Az E 401-es formanyomtatvány neked nem kell. Az azokra vonatkozik, ahol a munkavállaló és a gyerekei nem egy országban élnek.

www.eu-info.de/sozialversicherung-eu/eformulare/e-400-formulare/e-401/

"Berücksichtigung von Familienangehörigen in einem anderen Wohnland" ...
"Es gilt: Arbeitnehmer haben nach den Rechtsvorschriften des Landes, in dem sie versichert sind, Recht auf Familienleistungen. Hierbei spielt es keine Rolle in welchem Mitgliedstaat die Familienangehörigen wohnen."

Nem értem, mit kekeckednek, mert kötelesek családi pótlékot fizetni, de Németországban először hárítanak, kihasználván, hogy az emberek nem ismerik a jogszabályokat. Meg sajnos sok mindent ők sem, mert főleg észkombájnok ülnek a hivatalokban.

Egyébként neked miért kell a szakmai elismertetést Saarbrückenben csinálni, ha Sachsen tartományban laksz?

Olliék 2018.06.27. 19:29:26

@vándor madár: Saarbrücken-ben a családit kell intéznem.
A családi azért ilyen macerás, mert arra a másfél évre is megigényeltűk, amikor a férjem itt,mi pedig még Magyarországon éltünk. ÍGy most le kell igazoltatnunk, hogy Magyarországon is együtt éltünk házasként.

vándor madár 2018.06.27. 19:51:39

@Olliék: "most le kell igazoltatnunk, hogy Magyarországon is együtt éltünk házasként."

Érdekes. Szerintem ezt az E 401-es formanyomtatványt már le kellett adni akkor, amikor a férjed előszőr igényelt Németországban családi pótlékot, mert az csak arra a felállásra vonatkozik.
Az E 401-es nyomtatvány most az Államkincstár weboldalán van fent. A Konzulátus nem fog neked semmit adni, kár velük vesztegetni az időt.
Neked kell kitölteni a nyomtatványt és elküldeni oda, ahova kell aláírásra. Ez esetleg a volt Mo-i lakóhelyed szerinti Kormányhivatal vagy nem tudom. De figyelj, mert a 6. pont B részét ott kell kitöltetned Németországban.
Ebből is galiba lesz, mert ez nem a múltra vonatkozik és nincs is lehetőség időtartamot megadni.

Pompeo 2018.06.27. 19:56:43

@Olliék: a teljes összeget mar kapjatok?vagy meg azt sem fizetik,mert akkor:-((

BEGE0406 2018.06.27. 19:58:42

@Auralianus: Őszintén szólva ezt a hozzá állást "amennyire csak tudsz együtt játszol velük" ehhez kellett vagy jó két év mire sikerült magamévá tennem. Nem azt mondom, hogy ellenkeztem, csak a hozzá állásukat, meg azt, hogy annyira más szemszögből közelítik meg a dolgokat, mint amihez én hozzá szoktam ezt nehéz volt megszokni és megérteni. Most már úgy érzem, hogy értem. És igyekszem is úgy hozzá állni. Ez most nem azt jelenti, hogy jól vagy rosszul csinálják, csak talán már értem, hogy nekik egy adott történetben mi a lényeg. Ennek ellenére vannak dolgok amiről még mindig nincs jó véleményem. A szabálykövetésüket nehéz volt megszoknom.

Olliék 2018.06.27. 20:20:23

@vándor madár: Csak akkor adtuk be az igénylést, amikor mi is kijöttünk.
Az itteni lakcímbejelentőt leadtuk, azzal nem is volt gond, de magyart is le kellett igazolni. Kiadták a részükről kitöltött nyomtatványt ( kétnyelvű) hogy azt vigyem be. Direkt,emiatt a szar papír miatt kellett hazamennem, mert magamnak is kellett volna meghatalmazott, meg a férjem miatt is, mert ezek olyan nemzetbiztonsági adatok, hogy csak na.
Ott a képembe mondja az ügyintéző,hogy ők már fél éve ilyet nem töltenek ki, csak hatósági bizonyítványt állítanak ki. De csatoljam az E nyomtatvány mellé,ha a németeknek nem tetszik, nyaljanak sót. Természetesen a hatóságit is le kellett fordítattnom, beadtam, erre most jön, hogy az nem jó,nekik az Eu-s nyomtatvány kell.
Ma felhívtam a Pesti központot, elmondtam mi a bajom, erre aszongya a tyúkagyú, ha kell valami nekik, majd megkeresik. Na itt szakadt el a cérna. Nem beszéltem vele szépen. Kérdezem tőle, hogy mi az oka annak,hogy egy közös nyomtatványt az eu összes tagállama elismer és kitölt, de a magyarok nem. Mert csak.
Akkor mégis mit kéne tennem?

Olliék 2018.06.27. 20:22:51

@Pompeo: Nem,még semmit. Egyszerre adtuk be.

Pompeo 2018.06.27. 20:46:18

@BEGE0406: a szabalykövetes csak a külföldiekre vonatkozik:-)) Jo ez vicc,de azert ha lehet ök is szivesen elternek töle.De ha te eltersz,na akkor veged:-D
Egyébként az a legjobb(en akkor röhögök nagyon) amikor a nemet nem hiszi el,hogy milyen szemet modon bannak (persze törvenyek szerint,mindent betartva) a külföldi munkavállalókkal.Ide sorolnam a csaladi potlek ügyintezeset,ami ha egy némettel törtenne külföldön,konkretan beperelne az allamot ahol el.A ferjem fönöke elküldte az összes papíromat az ügyvedjehez,aki megerösitette,hogy minden szabalyos(amde szemetseg ugy ahogy van).(most a honosításra utaltam)

Pompeo 2018.06.27. 20:46:27

@Olliék: azt a ku:-( Mondjuk mi is egyszerre kaptuk meg de 2 es fel evet vartunk.Solvit segitett.
Ezek szerint akkor senki nem kap csaladi potlekot visszamenöleg,mert enelkül a papír nelkül tényleg nem adnak semmit.A nemetek meg sz@rnak megkeresni a magyarokat,örülnek hogy nem kell fizetni.Kizart hogy erröl ne tudjanak a nemetek..
Nem tudsz keresni valakit aki hivatalosan intez csp-ot?Hatha ök hivatalosan tudnak erre valaszolni neked miert van igy,vagy csak valaki hülye otthon.Nagyon sajnalom,mert ez igy zsakutcanak tünik:-(((

vándor madár 2018.06.27. 20:54:09

@Olliék: "Akkor mégis mit kéne tennem?"

Nem tudom, kit hívtál fel Mo-n, de az E 401-es nyomtatvány rajta van most az Államkincstár weboldalán, úgyhogy alá kell írniuk.

kulfoldikiut.hu/magyarorszag/budapest/dokumentumok/csaladi-potlek/nyomtatvanyok-a-csaladi-potlek--igenylesere-56.html

Most arra gondoltam, nem lesz jó, ha a lakcímet ott tölteted ki, ha ez a régmúltra vonatkozik, de akkor meg Mo-n kell az illetékes Kormányhivatalnál igazoltatnod a 6 B pontot. Szerintem küldd el oda ajánlott levélben és írd meg nekik a helyzetet. Valahogy oldd meg a visszaposta költségét, mert azt nem fogják állni.
De ettől függetlenül Németországban akkor is folyósítani kellene arra az időre a családi pótlékot, amióta ott laknak a gyerekek. Visszamenőleg nem hiszem, hogy megkapjátok a különbözetet 1,5 évre. Csak azt nem értem, miért nem igényelte a férjed anno.

Auralianus 2018.06.27. 21:17:47

@BEGE0406:

Igen... elsőre igencsak darabosnak tűnnek, de ha az ember egyszer ezt elfogadja, akkor már tudja "mit kell kérdezni ahhoz, hogy a JÓ választ kapja". Ha ez egyszer sikerül, onnantól viszont sokkal gördülékenyebb minden [még akkor is, ha számunkra sokszor nyakatekertnek és túlbonyolítottnak is tűnik a dolog néha].

Olliék 2018.06.27. 21:29:25

@vándor madár: Azt a papírt hazavittem ősszel, és a helyi kormányhivatal nem töltötte ki.
Valami jogsegélyt mosmá fogok keresni, mert én mindent megtettem.
A férjem azért jött ki,hogy összeszedjük magunkat, nem volt tervben a hosszú távú ittmaradás,így nem futotta meg ezeket a köröket. Később meg már úgy voltunk vele,hogy fussunk neki egyszer,de akkor rendesen.

Olliék 2018.06.27. 21:30:48

@Pompeo: 2,5év. Kb hasonló infókat kaptunk mi is. Ezért nem stresszelek a szaros kis 10hónapommal:)))))

Pompeo 2018.06.27. 21:42:18

@Auralianus: ez tényleg igy van:-))))
Most olvastam,hogy mar csak a beadastol szamitva visszamenöleg 6 honapra fizetnek.3 eve meg 5 evre visszamenöleg fizettek.

Olliék 2018.06.27. 21:42:58

@Pompeo: Igen, ez januártól változott.

vándor madár 2018.06.27. 22:09:03

@Olliék: "Azt a papírt hazavittem ősszel, és a helyi kormányhivatal nem töltötte ki. Valami jogsegélyt mosmá fogok keresni, mert én mindent megtettem."

Ilyen nincs, hogy nem töltötte ki a Kormányhivatal. Pontosabban csak a 6 B pontot kell nekik kitölteni és aláírni meg lepecsételni a végén. Persze ha német nyelven volt, akkor nem töltik ki, mert nem értik. Kétnyelvű kell, különben nem fogják megcsinálni. De azért valamit csak mondtak, miért tagadják meg?

Van Ombudsstelle meg Familienministerium meg az EU-nak is panaszoldala Brüsszelben, ez nem a Solvit - mindenhova lehet írni. De egyáltalán konzultáltál másokkal kivándorlós fórumokon, hogy ők hogy csinálták? Németországban közel 10.000 magyar kap úgy családi pótlékot, hogy otthon van a gyereke, úgyhogy nem lehet egy megoldhatatlan feladat.

Olliék 2018.06.27. 22:16:48

@vándor madár: Idén januárban változott egy csomó minden. Kétnyelvű nyomtatványt kaptam, hidd el, nem töltötték ki.
london.mfa.gov.hu/page/hazassagkoetes-csaladi-allapot-igazolasa-hazassagkoetesi-szandek-bejelentese
Már itt is csak hatósági igazolást adnak ki, az E nyomtatványok nem szerepelnek.

vándor madár 2018.06.27. 22:43:38

@Olliék: A házasságkötésnek semmi köze az EU-s joghoz. Ami EU-s irányelvben szabályozva van, abban kötelessége Mo-nak is a többi tagállammal egyformán eljárni.
A szükséges E nyomtatványod rajta van most is az Államkincstár weboldalán, talán fordulj hozzájuk akár panasszal, hogy itt meg ott nem intézték el. Én elhiszem, hogy nem töltötték ki, de valamilyen okának csak kellett lenni és azt nem hagyjuk annyiban.

Pompeo 2018.06.27. 23:24:56

@Olliék: ja akkor meg ti megkapjatok masfel evre.De hat kell a penz a tudjukkiknek.En,mivel nem volt penzünk hivatalos azstalverö cegre ezert bujtam a forumokat,es akkor jött be a kepbe a Solvit.Na azon a forumon volt olyan aki 4-5 eve vart...

Olliék 2018.06.28. 00:27:42

@vándor madár: Ha végigolvasod a londoni linket, alul ott van az együtt élés igazolása, amit csak hatóságilag lehet elintézni. Írásban kell kérvényezni stb... Nyomtatványnak nincs helye.
Holnap írok az államkincstárnak, ha jön válasz küldöm privátba.

Olliék 2018.06.28. 00:29:10

@Pompeo: A solvit nálunk nem jöhet szóba, mert a legutolsó levéltől nem telt el 6hónap. Erre ügyelnek:))))

2018.06.28. 13:36:26

"Először azért nem kerestem intenzíven munkát, mert nem volt kocsink és tömeg- közlekedni még nincs kedvem megtanulni."
Ó, b+! Kösd fel magad baszod ... nincs kedvem ...! Jesszus, mi van, derogál?

2018.06.28. 15:14:55

Nah, basszus, átolvastam a kommenteket, meg a posztoló válaszait is, de nem kellett volna, mert csak még jobban felkúrtam az agyam.
Tudom, tudom, már 3,5 éves a sztori, de nem úgy tűnik, mintha a posztoló sokat tanult volna belőle-
Először is, az oktatási rendszerhez kapcsolható egyéb lehetőségek tartományfüggőek, sőt tartomány belül is település-függőek, mint a speckó nyelvosztály, suli-busz rendszeressége, napközi. Apu holléte nem volt ismeretlen hónapokig Anyu előtt. Bőven lett volna ideje, utánanézni, mire számítrhatnak a kölykök suli-ügyileg azon az adott településen, amikor majd utánatódulnak.
Másodszor, minimum hónapokig, de ott szívták a fogukat 4-en Apu havi 2 ezréből, ami kb. a létminimum környékén mozog. Gondolom, a napi 4 órás elfoglaltságot jelentő mini-job a helyi Nettoban (másra nem igazán telhetett ennyi pénzből) polcfeltöltőként, már derogált volna, mint a tömegközlekedés. Pedig a mini-jobokat pont a posztolóhoz hasonló Anyuknak találták ki ezek a fasz németek, többek közt. Ja, az lehet, hogy pont abban a faluban nem volt Netto, vagy DM, vagy Rossmann, vagy Lidl vagy bármi hasonló, csak a 3.-ikban vagy a 4.-ikben, egy mini-jobért kocskázni, meg tényleg luxus. De hoppá, feltalálták a tömegközlekedést, ami a megfelelő bérlettel még egy mini-job miatt is rentábilis alternatíva a kocsira és a benzinpénzre.
Ja, bocs, el is felejtettem, a posztolónak nincs kedve megtanulni még most sem, 3,5 év után sem, tömegközlekedni, a kék-fehér ego-növelő opel után. Ja, tök érthető .....
Kiakaszatnak az ilyen emberek, de komolyan.

Pompeo 2018.06.28. 16:58:37

@Pink Petsch: szerintem ez nem ilyen egyszerü.Ha nem voltal ilyen helyzetben ne oktass ki masokat(2 gyerek mellett ha nincs a varosban Minijob) szivas a munka.Altalaban ezek a munkak hajnalban vagy kesö este vannak,amikor tömegközlekedes szinte nulla.Maris nem eri meg.Es akkor a gyerekeket ki viszi,hozza.Nem véletlenül nem mennek dolgozni azok sem akinek pl delelött van csak ovi,iskola.Ja es nyelviskolaba jart,tehat a delelött kiesik.
Es egy szoval sem irta,hogy eheztek,es a szemet nemetek nem adtak neki munkat a faluban 3ezerert.

2018.06.28. 17:47:26

@Pompeo: Nem kell ám rátenyerelnem a forró sütőlapra, hogy tudjam, nem jó ötlet .... tudod, mindig ez jut eszembe az ilyen, "ha nem voltál ilyen helyzetben ..." kezdetű cuccoktól. Ennyit erről.
Az éhezéses belemagayrázásod a dumámba nettó hülyeség, viszont egy 4 tagú családnak havi 2 ezer euró tényleg a létminimumot súrolja, de ha ebből még rezsit és lakbért is levonunk meg kocsifenntartási nyavalyákat, akkor faszául el is éri. Mellesleg, a polcfeltöltés, csak példa volt -ha nem jött volna le-, mini-jobos munkák terén vannak más lehetőségek is, de mindegy már, ez a múlt (már a posztolóé), de hogy én német-órák helyett inkább melózni jártam volna ilyen helyzetben, az hótziher, több gyakorlati haszna lett volna, nyelvelsajátítás terén is.
De ez a posztoló választása volt, oké .... viszont ez a "nincs kedvem megtanulni ..(a tömegközlekedést)" hozzáállása a neki nem tetsző dolgokhoz, az mindent visz, baszod. Mondtam már, hogy a hozzá hasonló emberek rohadtul kiakasztanak? Egy új országban, aminek a nyelvét sem beszéli, előadja a királylányt, hogy neki nincs kedve .... Aztán hazamenni a francba, ahhoz lenne kedved? - belőlem, kb. ezt a reakciót váltja ki ez a hozzáállás.

London2009 2018.06.28. 18:05:22

@Pink Petsch: bal labbal keltel ma? : )
Ha nekik eleg volt a 2k euro, meg a ferje nem banta, akkor miert is ne. A gyerekekre ugyis mindent ra lehet huzni... Nekem a takarito nenim mondjuk ugy jar hozzam, hogy a gyereket is szokta hozni, ha mashova nem tudja leadni. Soha nem talalkoztam vele, fogalmam nem volt rola, egyszer veletlenul derult ki. Kerdezte, hogy ugye nem baj. Mondjtam neki, hogy ha 4 eve nem baj, akkor most sem lesz az...

2018.06.28. 18:18:42

@London2009: Hát, nagyon úgy néz ki ... egyébként is az ágyam jobboldalán van a fal ;))))
Hogy miért is ne? Hát végülis, de ... én mondjuk, eléggé szarul érezném magam egy ilyen helyzetben, amikor egyik-napról-a-másikra éppenhogy kijön a matek a követekező fizuig, miközben meló helyett bőszen der-die-dasozok, de ugye, az én vagyok.
Ja, a takarításról jut eszembe, nemrég jöttem meg az Edekából, a hirdetőfalukon négy mini-job ajánlat is volt, 3 takarítás, 1 kertészkedés, plusz ők is állandóan (legalábbis 1 éve, amióta itt vagyok, tuti), keresnek kisegítőket. És ez is egy kis német falu, ráadásul B-W-ben ... ;).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása