oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 26. 06:30,  Budapest francia szemmel 39 komment

2018. április 26. 06:30 Határátkelő

Budapest francia szemmel

A francia (és félig spanyol) Adrien egy nemzetközi program keretében dolgozott Magyarországon, azon belül is Budapesten. Kíváncsi voltam rá, nem csak arra, hogyan élte meg a magyarországi időszakot, hanem arra is, milyen egy vegyes kultúrájú családban felnőni, arról nem beszélve, hogy jamaicai felesége révén a kép még érdekesebb lett. Az alábbiakban tehát a vele készült beszélgetést olvashatjátok.

magyarorszag_budapest_duna_2_foto_pixabay_com_kleinesonne.jpg

HÁ: Mielőtt Magyarországról beszélnénk, kezdjük egy kicsit korábbról! Például onnan, hogy félig franciaként félig spanyolként mi az, amit a két kultúrából, életszemléletből kaptál? 

Adrien: Talán azt, hogy már nagyon korán megtanultam, nem létezik a dolgoknak csak egyetlen olvasata, nincs egyetlen üdvözítő megoldás. A különbözőség, a változatosság ajándék. 

Milyen volt egy kétnemzetiségű családban felnőni? Ez azért lehet érdekes nekünk, mert sok, az EU-csatlakozás után külföldre költöző magyar gyermeke szembesülhet majd ezzel. 

Nos, az én esetemben ez nem jelentett nagy problémát, hiszen Franciaország déli részén meglehetősen gyakori, hogy keverednek a spanyol, olasz, portugál gyökerekkel rendelkezők. 

Tinédzserként ugyanakkor úgy éreztem, nekem “spanyolnak” kell lennem, nagyon érdekelt a spanyol kultúra és történelem. Azt is észrevettem, hogy a barátaim is így vannak a maguk "idegen” felével. 

A feleséged jamaicai, hogyan ismerkedtetek meg? 

A francia kormánnyal volt egy szerződése, melynek értelmében angolt tanított Montpellierben. Egy partin találkoztunk a közös barátaink révén. 

A két kultúrát hogyan sikerült összesimítani a hétköznapokban? 

Ez folyamatos alkalmazkodást kíván meg a mai napig. Például én egy halkszavú ember vagyok, de amikor a spanyol barátaimmal vagy rokonaimmal beszélgetek, muszáj odafigyelnem arra, hogy hangosabb, dinamikusabb legyek, mert ők tényleg hangosabbak, mint a franciák. 

Ugyanakkor Franciaországban nem viselkedhetek így, mert ott meg “hangoskodónak” bélyegeznének ugyanezért. De például a mai napig jellemzően később vacsorázok, mint franciák, ugyanakkor esténként nem járok el annyit, mint a spanyolok. 

Megtaláltam a helyem, teljesen egyértelműen francia ÉS spanyol vagyok – sem 100 százalékig francia, sem 100 százalékig spanyol. Talán 70/30 lehet az arány, ha tippelnem kellene. 

Korábban IT-sként dolgoztál, mégis úgy döntöttél, elég volt. Az ember azt gondolná, egy ilyen divatos (és jól fizető) munkát nem hagy ott az ember. Mi vitt rá? 

Az IT-s élet nagyon igénybe veszi az embert, az én esetemben ehhez még hozzájött egy csomó plusz nyomás, mert olyan helyeken dolgoztam, ahol vagy nagyon sok pénz forgott (olajipar) vagy az emberek egészsége volt a tét (közkórház). 

Egyszerűen elvesztettem a motivációm. A feleségem is biztatott, így végül úgy döntöttem, hogy inkább valami olyasmibe fogok, amit igazán élvezek. 

Azt tudom rólad, hogy korábban sokat utaztál hátizsákos turistaként, melyek voltak a legérdekesebb helyek, ahová így eljutottál? 

Erre tényleg nem könnyű válaszolni. Mindenekelőtt azt szeretném kihangsúlyozni, hogy ugyan mindenfelé gyönyörű tájakat láttam, de számomra mindenhol fontosabb volt az emberekkel kialakított kapcsolat. 

Utazás közben nem csak az adott kultúrából fedezünk fel ismeretlen dolgokat, hanem a saját magunkéból is. Számomra Jamaica, Kuba vagy Panama voltak azok az országok, ahol a legtöbbet tanultam magamról, és amelyek a legmélyebb hatást gyakorolták az életmódomra és a kultúrámra. Az ott élő emberek segítettek abban, hogy változtassak. 

Gondolom az utazások iránti szeretetedből fakad, hogy az idegenvezetést választottad. De hogyan kerültél éppen Budapestre? 

Igen, eltaláltad. Az idegenvezetés lehetőséget ad az emberekkel való kapcsolatépítésre, a különböző helyekről származó emberekkel való találkozásra… imádom! 

A szervezetnek, amelynél még Franciaországban részt vehettem a képzésen, nagyon jók voltak a tapasztalatai a budapesti résztvevőkkel, köszönhetően a magyar partnerüknek, a Wexedunak

Nagyon kíváncsi voltam a városra és a magyarokra. Így aztán felvettem a kapcsolatot a Wexedunál Hajnival és Judittal és ők mindent megszerveztek, nekem csak annyi volt a dolgom, hogy felvegyem a kapcsolatot azzal a céggel, amelyiket kiválasztottak nekem. 

Milyennek látod a hétköznapi Budapestet? 

Komolyan meglepett, mennyire nyüzsgő város, ugyanakkor minden nyugodtnak tűnik, az emberek tiszteletteljesek, udvariasak… beszéltem francia turistákkal, és nekik is ez volt a benyomásuk. 

Budapest tiszta, ami tulajdonképpen az első itt töltött hónap után nem olyan meglepő, ha figyelembe veszem a magyarok előbb említett jólneveltségét. 

Mi Budapest legnagyobb pozitívuma? 

Mindenképpen a tömegközlekedés, nagyon könnyű rövid idő alatt átjutni a város egyik feléből a másikba. És nem lenne fair, ha nem említeném meg a helyi lakosokat. 

És mi a legnagyobb negatívum? 

Mivel én a mediterrán partokról jövök, talán a hideg (a beszélgetés még a tél vége felé készült – HÁ)… persze talán nem februárban kellett volna jönnöm, nem igaz? Szóval igazán nincs okom panaszra. 

Milyennek találtad a magyarokat? 

Őszintén szólva nagyon jók a tapasztalataim. Könnyen megközelíthetők, és segítőkészek, ugyanakkor jómodorúak is. 

Az én esetemben az első pár nap elég nehezen ment, amiben minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy csak angolul tudtunk kommunikálni… és a magyarok meglehetősen szégyenlősnek tűnnek. 

Hosszú távon hol élnél szívesen? 

A terv az, hogy Panamába költözünk, talán már az idei év végén. Reméljük így lesz, ezen dolgozunk! 

Milyennek látja egy lett lány Budapestet és Magyarországot? Ide kattintva megtudhatod! (Egyébként tényleg olyan nehezen befogadhatók a magyar ételek?)

(Fotó: pixabay.com/kleinesonne)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7813869048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sesamelmo (Q) 2018.04.26. 06:47:02

Jòl èrtem, hogy az elsô hetek tapasztalatait mondta el? Ha még idén apanamaba költöznek, akkor csak néhány hónapra jött/jöttek Mora?

Golf2 2018.04.26. 06:53:10

Turistaként minden más.

arncht 2018.04.26. 07:00:38

Ebbol sokat nem tudtunk meg :) divat manapsag itsnak lenni, pedig evtizedekig csak a kockak maradnak meg, mert nekik ez hivatas, nem csak egy jol fizeto munka. Mashogy nem is lehet csinalni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.04.26. 07:13:44

Mintha a beszélgetés második fele lemaradt volna.

Din Serpahis 2018.04.26. 07:19:40

@arncht: Lehet azt tovább is csinálni, csak épp a motivációk változnak. Én például főleg csak a pénz miatt csinálom már, volna más, ami jobban érdekel, de abból meg nem lehet megélni.

arncht 2018.04.26. 07:23:38

@Din Serpahis: ahhoz hogy igazan jo szakember legy, a motivacio es az erdeklodes a legfontosabb. Csak munkaidoben nem lehet elsajatitani azt a tudas hatteret, ami a hosszutavu talponmaradashoz kell, ez elobb utobb kiutkozik.

Arthamyr 2018.04.26. 10:04:42

@arncht: A kérdés, hogy kell-e, hogy igazán jó szakember légy, akármit is értesz ezalatt. Magamat nem tartom annak, és szerintem nem is fontos, bőven elég, ha a céged/ügyfeled elhiszi, hogy az vagy. :)
A követelmények gyors megértése, jó kommunikáció stb. pedig olyan dolgok, amik nem avulnak el, és a szakma jelentős része itt vérzik el (a kockák többsége, aki nagyon képben van a saját területén, de az üzleti területet meg nem érti, és ha beszél egy ügyféllel, az kockának gondolja 3 perc után).

Palazeti 2018.04.26. 10:09:37

Az ideérkező turisták szinte mindig kellemes élményekkel távoznak, aztán ha valaki expatként már tartósabban marad már árnyaltabbá a vélemény és többnyire max 2-3 év után távoznak nyugat felé

arncht 2018.04.26. 10:11:05

@Arthamyr: persze, fontosak a softskillek, de a kockanak nem az ugyfelekkel kellene foglalkozni, arra ott a projekt menedzser, etc, aki koztes emberkent leforditja kockara :)

Arthamyr 2018.04.26. 10:18:32

@arncht: Felesleges, drága middleman, aki ráadásul kicsit más faszával is veri a csalánt. :) A legtöbb helyen, ahol voltam, a követelmény-menedzsment sokkal többször volt probléma, mint a technikai kivitelezés. És nem azért, mert rossz pm-ek voltak, egyszerűen csak ez ezzel jár. Más kérdés, hogy 100k+ fős cégnél elkerülhetetlen az ilyesmi.

Csodabogár 2018.04.26. 10:25:33

Nahát, hogy udvariasak és kedvesek vagyunk, ezt soha nem hittem. Haza látogatók szerint itt mindenki mogorva és mufurc.:-)
Szerintem meg simán normálisak vagyunk, nem vigyorgunk egész nap stb.

négyzet 2018.04.26. 11:26:54

@arncht:
Nem is kell évtizedekig benne maradni :)
Én már háromszor váltottam úgy rendesen szakmát, az elsőben 8 évig, a másodikban 5 évig voltam. Mindkettőt azért hagytam abba, mert már nem volt semmi motivációm tovább csinálni, illetve kiégtem bennük. Most meg IT-s vagyok, és ezt sem tervezem életem végéig megtartani. Igaz, mindig vágytam rá, hogy kipróbáljam, jelenleg elég motivált vagyok, nem csak a pénz mozgat. De remélhetőleg lesz még egy kedvező váltás egy számomra ugyancsak kedves szakma felé öregebb koromban :)

puhacica 2018.04.26. 11:55:32

@arncht: @Arthamyr: erdekes ez a jo szakember tema. nem tudom elkepzelni, hogy kiadjak valamit a kezembol, amit nem a legjobb tudasommal keszitettem. ez persze hozza magaval azt is, hogy ritkan vagyok elegedett a munkammal, a leheto legtokeletesebbre valo torekves pedig baromi faraszto is tud lenni es gyorsan kiegeshez vezet, foleg egy amugy is stresszes kornyezetben.
de meg igy is azt gondolom, hogy barmit is csinalni csak jol erdemes.

Hari Seldon 2 2018.04.26. 12:13:04

"Mivel én a mediterrán partokról jövök, talán a hideg (a beszélgetés még a tél vége felé készült – HÁ)… persze talán nem februárban kellett volna jönnöm, nem igaz? Szóval igazán nincs okom panaszra."

Csak várd ki a Júliust, barátom! Rádsül még a gatya is. És amikor este nyolc körül már a bitumen felől is kapod a 40 fokot, rájössz, hogy van ott meleg.
(Nyáron a város, rosszabb mint a tengerpart.)

Arthamyr 2018.04.26. 12:16:48

@libslobsi fuszal: A baj az, hogy az esetemben a kiégés már a régmúlt eseménye. Számomra a munka szükséges rossz, hogy legyen miből megélni a családomnak, már rég nem csinálom azzal hozzáállással, amiről beszélsz, hanem igyekszem minél hamarabb letudni, sőt, eladom az ügyfeleimnek a könnyen kivitelezhető, karbantartható megoldásokat, ha hajlandóak belemenni a kompromisszumba. És ha elégedett az ügyfél, én is az vagyok, még akkor is, ha alig tettem energiát a munkába, vagy tudom, hogy sokkal jobban is meg lehetne csinálni.
Nyilván a te hozzáállásod a helyesebb, és a követendő példa, és valóban többre becsülendő, mint az én vitatható hozzáállásom, de ez csak akkor megy, ha valakinek pl. a munkája a hobbija és tényleg szereti csinálni vagy nagyon lelkiismeretes, becsületes ember.

puhacica 2018.04.26. 12:50:12

@Arthamyr: ja, egy kiegesen mar en is tul vagyok, 3 ev kellett hozza, hogy ujra igazan erdekeljen a dolog, pedig en meg szeretem is, valamilyen szinten jateknak fogom fel. masfelol pedig a mosogatast se tudom felvallrol venni, ez van, ahogy irod, a lelkiismeretesseg ezzel jar. bar tudnam kovetni a vitathato hozzaallasod! :D

Arthamyr 2018.04.26. 13:27:47

@libslobsi fuszal: Jobban jársz azzal, ha tényleg élvezed a munkád, de ha erre van igényed, akkor jó kiégést neked is! :)

meronem 2018.04.26. 13:49:27

@ChristineK: Melyik fele maradt le a beszélgetésnek? Az, hogy bár jó fejek az emberek, de mégis érezhető, hogy ők mind színészek , akiknek - mint Észak-Koreában - el kell játszani, hogy Budapesten szép az élet?

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.26. 13:49:28

"Mi Budapest legnagyobb pozitívuma?

Mindenképpen a tömegközlekedés, nagyon könnyű rövid idő alatt átjutni a város egyik feléből a másikba. És nem lenne fair, ha nem említeném meg a helyi lakosokat. "

wtf? rövid idő alatt? Úgy érted 1óra+ is lehet?

_z_ 2018.04.26. 13:49:28

@libslobsi fuszal: En is ugy kezdtem, hogy minden legyen tökeletes, de szerintem par multinal töltött ev eleg jol kiirtja ezt az emberböl (a kreativitast meg meg inkabb...). Egyebkent szerintem technikai dolgoknal nem is szabad a tökeletessegre törekedni, mert abbol ugy sosem lesz termek. Elöbb utobb kompromisszumot kell kötnie a minösegnek az idövel...
@Arthamyr: Nem mondom, hogy a soft skillek nem fontosak, de azert, a fontossagi sorrend elegge munka/beosztasfüggö.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2018.04.26. 13:53:17

Amint elovastam a cikket tudtam, hogy lesznek hozzászólók, akik rögtön elkezdenek fanyalogni. De ez így is van jól. Egyébként egy abszolút korrekt cikk örülök neki. :)

_z_ 2018.04.26. 14:14:25

@Berelhetoreklamfelulet: Nem eltem meg mas nagyvarosban Budapesten kivül, de a halozatra, jaratsürüsegra, ejszaki jaratokra eddig külfölditöl csak dicseretet hallottam (a jarmuvek allapotara, meg az utazoközönsegre mindez mar nem igaz). En is csodalkozomo ezen, de kenytelen vagyok elhinni, hogy ezekben tenyleg jo a BKV.

zokogjatok 2018.04.26. 15:39:46

Ajaj, a Határátkelőt is felvásárolta Mészáros, ez választás óta a negyedik cikk arról hogy igazából a külföld sincs kolbászból, meg Magyarország se szarból, mi lesz itt gyerekek.

Csodabogár 2018.04.26. 16:17:51

@_z_: Éltem már néhány helyen külföldön. A BKV tényleg jó. Ha lenne egyszer pénz a járműveket lecserélni, mondjuk minden vonalon 4-6 minőségü kocsik járnának, akkor világszám lennénk.

FutureFry 2018.04.26. 16:31:12

@arncht: @Arthamyr:
“... aki koztes emberkent leforditja kockara ...”

Az ilyen munkakörről nekem mindig az Office Space Tom Smykowski-ja jut eszembe, amikor a "The Bobs" (efficiency consultants) kérdezik a munkaköréről:

“I deal with the goddamn customers so the engineers don't have to. I have people skills; I am good at dealing with people! Can't you understand that? What the hell is wrong with you people?”

youtu.be/hNuu9CpdjIo

lüke 2018.04.26. 16:37:38

tres bien,mais:
Je ne veux pas travailler
Je ne veux pas déjeuner
Je veux seulement oublier
Et puis je fume

puhacica 2018.04.26. 16:42:14

@_z_: "Egyebkent szerintem technikai dolgoknal nem is szabad a tökeletessegre törekedni, mert abbol ugy sosem lesz termek." - igen, erre vannak a hataridok. :D

Shaktee 2018.04.26. 18:09:37

@swing gitan:

770.nap Ligetvédők #LigetbenLigetvédők Csoportja

Holnap (2018.04.27.-én) 14.00-kor sajtótájékoztatót tartunk az 56-ok terén a Homokóránál.

Shaktee 2018.04.26. 18:09:41

@zokogjatok: mesélj teso'...mi van má itt? :-))

2018.04.26. 19:00:18

@Arthamyr: En mindig szerettem programozni otthon, es majdnem mindig utaltam a melohelyen. Pl mert a megrendelo mindig beleugat, hogy mi kell neki :)

A napirend sem kedvez a munkahelyi programozasnak, egy 22-03 oraig tarto kodolasban siman megcsinalok annyit, mint egy munkahelyi het alatt.

A munkahelyi IT-skodastol en is ki vagyok egve, mint allat. Mar mikor zarom a kocsit, varom a nap veget...

Arthamyr 2018.04.26. 19:49:22

@LepesMez: Sosem volt bajom a megrendelővel/ügyféllel, mindig is szerettem közvetlenül velük dolgozni. Azzal inkább, hogy a pm vagy a saleses (ritkább esetben a development manager vagy a cto) beleugat, hogy szerinte mi kell az ügyfélnek, és szerinte ezt nekem mennyi idő alatt (rosszabb esetben hogyan) kell megcsinálni. Aztán amikor kiderül, hogy az ügyfélnek nem az kell, és nem is lehet megcsinálni annyi idő alatt, akkor a felelősségvállalás elmarad, cserébe én csináljam meg, ami tényleg kell az ügyfélnek.

Ezt a sok szart (sok más egyéb, a klasszikus munkahellyel együtt járó szarral együtt) én kikerültem, mivel itthonról dolgozom szabadúszóként, így én beszélek az ügyfeleimmel, meg tudom győzni őket, hogy ne akarjanak hülyeségeket, vagy ha nem, akkor is elháríthatom a munkát, vagy megkérem az árát - bizonyos határokon belül. Csak pár emberrel kell rendszeresen együtt dolgoznom, viszont azokban megbízom, szeretek velük dolgozni és egyik sem a főnököm. A hatékonyság is inkább olyasmi, mint neked 22-03-as session, így azért nem kell megszaggatnom magam.

Viszont mindez ellenére én ezt sem csinálnám, ha lenne mondjuk 2-3 millióm, pl. jobban szeretek szörfözni, vagy whiskeyt kortyolgatni a kertben miközben egy könyvet olvasok. Nem mondom, hogy akkor sose kódolnék semmit, de azért inkább csak új, érdekes, még ki nem próbált dolgokat, nem ugyanazt, amit már 10x megcsináltam. Bár ez utóbbit igyekszem ledelegálni, csak sajnos nem mindig sikerül.

2018.04.26. 20:53:29

@LepesMez:

"egy 22-03 oraig tarto kodolasban siman megcsinalok annyit, mint egy munkahelyi het alatt."

Hát, irodában dolgozni szerintem is hatékonytalan, de azért az kemény, ha egy komplett hét alatt 5 órányi munkát végzel el.

pics.me.me/actually-im-not-even-mad-thats-amazing-made-on-imgur-5439793.png

Billy Hill 2018.04.26. 21:25:11

@Arthamyr: Erre is van Office Space-es válasz, ugye, FutureFry? :-)

"- Te mit csinálnál, ha lenne egymilliód? [dollár - a szerk.]
- Nem dolgoznék, hanem egyszerűen nem csinálnék semmit...
- Ahhoz nem kell egy milla, hogy ne csinálj semmit! Ott az unokatesóm: Csóró, és szart se csinál..." :-)

www.youtube.com/watch?v=4lmW2tZP2kU

Szóval a viszkihez és kertben olvasáshoz igazából nem kellenek milliók.

Arthamyr 2018.04.26. 22:20:39

@Billy Hill: Attól függ, mennyi ideig akarod csinálni, meg kinek a kertjében. Való igaz, ha elmész parkba, és viszkizel meg olvasol, amíg éhen nem halsz, az tényleg nagyon olcsón megoldható. :)

2018.04.27. 02:08:55

@Nagy kámpics: nyilvan tulzas... de mondjuk szerintem 2 napit biztos megcsinalok. mar csak a meetingek meg folyamatos hulyelevel megvalaszolasok miatt is. meg mondjuk amit otthon csinalok az erdekel :D

werinter 2018.04.27. 07:54:02

A budapesti tömegközlekedés tényleg meglehetősen jó, akárki akármit mond. Villamossal, metróval szinte bármilyen fontos csomópontra eljut az ember. Buszozni mondjuk nem a legjobb élmény, de itt is csak a tömeg a probléma. Mondjuk aki alapból nagyvárosban nőtt fel annak nem tűnhet ez olyan vészesnek.
A tisztaság viszont eléggé érdekes. Nem voltam még Párizsban vagy nagyobb nyugat-európai városban, de pl. Krakkóhoz, Varsóhoz, Ljubljanához, Tallinhoz képest kifejezetten mocskos, szemetes város. Bécsről nem is beszélve.

Berelhetoreklamfelulet 2018.04.27. 09:06:31

@Nagy kámpics:
Pedig ez ilyen. Irodában nagyon íneffektív a programozás. Otthon sokkal jobban halad az ember.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása