oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 20. 06:30,  A magyarságom felülírja a túlélőösztön 61 komment

2018. április 20. 06:30 Határátkelő

A magyarságom felülírja a túlélőösztön

„Ha el kell mennem, hogy a gyerekeimet fel tudjam nevelni, akkor elmegyek” – írja posztjában az elvált, gyerekeit egyedül nevelő Juci, aki ápolónő volt Magyarországon, amikor egy komoly műtét előtt a fia arra kérte: költözzenek hozzá Angliába. Eldönteni persze könnyebb volt, mint megvalósítani, de az a pozitív hozzáállás, ami írásából sugárzik, szerintem sokunknak példa lehet. A poszt az első időszakot követi nyomon, reményeim szerint jönnek majd a következő részek is.

nagy-britannia_burton_foto_brian_chadwick.jpg

„Nemrégen beszélgettem Heni nővérrel. Ő adta az ötletet, hogy írjam le, milyen itt az életem. Hát elkezdtem, telefonon pötyögtetve.

2015 – az elhatározás 

Hétköznapi élet. Elvált, gyerekeit egyedül nevelő nő vagyok. Kórházban ápolónőként dolgoztam. Szerényen, de megéltünk. 2015-ben csípőprotézist kaptam. 

A műtét után három hónapig nem állhattam lábra. Szörnyűen hangzik, de valójában jó móka volt, mivel így együtt tölthettem a nyarat a lányaimmal. A fiam már kint élt Angliában. Támogatott minket, így nem volt okom panaszra. 

A műtétem előtt a fiam arra kért, hogy költözzek hozzá. Ő nem tervezi, hogy hazajön és jobban szeretné, ha a közelében lennék. A két lányom előtt is kinyílna a világ. 

Nehéz döntés volt. Érvek-ellenérvek.... 

Mellette: a fiam mellett lehetek, a lányok és én is új nyelvet tanulhatunk. Kaland, esetleg jobb anyagi körülmények... meg egyébként is miért ne? 

Ellene: Benőhetne már a fejed lágya Juci. 47 évesen bottal új országba költözni? Más ellenérv nem volt. 

Szóval sokat nem rágódtam rajta. A válaszom: költözünk. 

Repülőjegyek megvéve és kórházba be. Az operáló orvosnak mondtam, hogy úgy igyekezzen, hogy sokat kell még ezen a lábon talpalnom. Minden simán ment. Anyukám és a lányok ápoltak. 

Közben lázasan készülődtünk, csomagoltunk. A lakást béreltük, azzal így nem volt gond. A dolgainkat szortíroztuk. Volt, amit a húgomhoz küldtem. A játékaikat a lányok bevitték az oviba. Volt, amit elajándékoztunk. 

Csak pár dobozba csomagoltunk olyan dolgokat, amitől nem válnánk meg szívesen és kihozatnánk Angliába (azóta is mama őrzi ezeket a dobozokat). Az összes családi fotót beszkenneltem és külső merevlemezre töltöttem. Összes fontos irat összeszedve. Pár váltó ruha és készen álltunk. 

Készen álltunk? A lányok fel sem fogták mi történik és mi vár rájuk. A fiam sem. :) Én gondoltam, hogy nem lesz egyszerű, mivel éltem már külföldön. 

Szeptember utolsó hetén mentem kontrollra, hogy ráállhatok-e a lábamra. Természetesen ráállhattam, más fel sem merült bennem, ugyanis két hét maradt az indulásig. Anyun és a testvéremen kívül senki nem tudta mi a tervünk. A műtét miatt babonából nem reklámoztam. 

Bebicegtem a kórházba és felmondtam. Szintén az iskolába bejelentettem a költözést. 

Október közepe. Hűvös szombat reggel. Mama sírdogál. Mi izgatottak vagyunk. Elindultunk az új otthonunk felé... 

Napló, 2015 október-november 

A napló írásával meg akarom az eseményeket a gyerekeimnek örökíteni. A lányaimnak nagyon tetszett a napló ötlet (Sári megjegyezte: -Jé ez tényleg igy volt), szóval ez nekik készül. 

Arra gondoltam még, ha leírom őszíntén a jót és a rosszat, akkor talán segítek a döntésben azoknak is, akik határátkelésen törik a fejüket. 

Az indulás 

2015 októbere, hűvös szombat reggel 

Anyu eljött búcsúzni. Sírdogált, de tartotta magát a lányok miatt. Ő tudta, én is tudtam, hogy most örökre elköltözünk. Megérkezett a húgom, Ibi és a férje. Ők vittek fel a reptérre minket. Időben indultunk, hogy le ne késsük a jövőnket. 

A lányok izgatottak voltak. Szegény mama ott maradt, csak nézett utánunk. Mama vállalta, hogy a maradék bútorainkat elszállíttatja és leadja a lakást és elintézi a közműveket, azért, hogy az utolsó éjszakáig a saját ágyunkban tudjunk aludni. 

Az út hosszú Gyulától a reptérig. Senkinek nem volt kedve beszélgetni. Flóra többször rosszul lett, hánytunk az út szélén. 

A hosszú, csendes úton volt időm a gondolataimba merülni. Három a magyar igazság, harmadszorra vágok neki a világnak és valahogyan éreztem, hogy ez végleges lesz. (Mai napig nem utaztam haza és nem is tervezem a közeljövőben). 

Magyar vagyok, szeretem a hazámat. Nem is gondoltam soha, hogy elhagyom. Valahogy a sorsom mégis úgy alakult, hogy el kellett mennem. A magyarságomat felülírja a túlélőösztönöm. 

Ha el kell mennem, hogy a gyerekeimet fel tudjam nevelni, akkor elmegyek és alkalmazkodok. Ha holnap hottentotta országba kell költöznöm, hogy megéljek, akkor költözök és megtanulok hottentottául, legyek akárhány éves. Igazából én nem is voltam szomorú azon a reggelen, inkább izgatott és éreztem, hogy baj nem történhet. 

A reptéren gyors búcsú a húgoméktól. Hiányoznak azóta is. 

Bottal bicegtem még. Három kis bőröndöt vittünk, hogy könnyebben tudjak boldogulni. A reptéren minden rendben volt. A lányok első alkalommal voltak itt, tehát nagyon élvezték a reptér csili-vili hangulatát. A repülés zökkenőmentes volt, én nagyon szeretek repülni és a lányok is nagyon élvezték, már hányás sem volt. 

A megérkezés 

Este nyolc körül érkeztünk meg. Birmingham, Anglia második legnagyobb városa. Sötét volt, semmit nem láttunk belőle. A frissen műtött lábammal végtelennek éreztem a hosszú reptéri gyaloglást a géptől az útlevél ellenőrzésig. 

Van ellenőrzés a határon, mivel az Egyesült Királyság nincs benne a schengeni övezetben. Az uniós állampolgároknak külön folyosó van. Személyi igazolvánnyal is be lehet lépni (még). 

Én viszont felkészültem minden eshetőségre. Mindenkinek friss útlevél. A fiam címe, telefonszáma. Hivatalos beleegyező nyilatkozat a lányok apjától, hogy külföldre hozhatom őket (angol példányban is). 

Orvosi igazolás a beültetett csípőprotézisemről, arra az esetre, ha besípolnék. Nem sípoltam be. Nem is kértek a határon semmit, simán beengedtek. 

Gergő várt minket a reptéren. Jó volt újra látni. Kb. fél óra az út kocsival a reptérről az új városunkig, Burtonig és szintén semmit nem láttunk a vidékből a sötét miatt. 

Az első angliai otthon 

A fiam bérelt házat előre, hogy legyen hová jönnünk. A barátjával bérelte, aki a barátnőjével lakott ott. Ők viszont az érkezésünk után külön költöztek. Kb. három hétig együtt éltünk annak minden előnyével és hátrányával. Maradjunk annyiban, hogy az ilyen együttélést nem nekem találták ki, ennyi elég is volt belőle. 

A lakás zajos, poros nagy forgalmú főút mellett helyezkedett el, viszont közel mindenhez. Ez volt itt az első otthonunk. 

Tipikus munkásoknak épült angol sorház. Az utcáról egyből a nappaliba-étkezőbe lehetett belépni. Ezt követte a konyha, mosókonyha, fürdőszoba. A nappaliból vezetett fel a lépcső az emeletre a három kicsi hálószobáig. 

A berendezés gyér volt, de az alapvető dolgok nem hiányoztak. Két szoba egybenyíló volt és abban laktak a fiam barátjáék. Így mi a Gergő szobájába költöztünk, addig, amíg a másik két szoba fel nem szabadul. 

Összetoltuk az ágyakat és így aludtunk egy hónapig.  Egy ágyban egy szobában a három gyerekemmel új élet kezdetén, életem egyik legjobb időszaka volt az a pár együtt töltött hét. 

Másnap, vasárnap elmentünk beszerezni néhány nélkülözhetetlen dolgot. A város közép-angliai ipari kisváros. Most is azt mondom, Gyula százszor szebb. Viszont itt van munka és jövő, ez sokat szépít a helyen. 

Elintézendő feladatok 

Volt otthonunk, tehát a következő fontos feladatokat kellett megoldani: a lányoknak iskolát kell találni és beíratni őket, nekem munkát kell találnom és ahhoz a papírokat el kell intézni. 

Nyáron, amikor a műtétem miatt otthon voltam, a neten böngésztem információk után, mi kell az iskolába íratáshoz és a munkába álláshoz. Nézegettem az iskolákat a fiam lakhelyéhez közel. Az egyik nagyon megtetszett. Ma is odajárnak a lányok. 

Az otthoni ügyintézésen szocializálódtam, tehát nagyon meglepő, hogy itt el lehet mindent egyszerűen elintézni. Majdnem mindent a neten megcsinálhatsz. Az ügyintézők segítőkészek (tényleg). 

Szóval Juci a feladat: iskola a csajoknak. Na, de hogyan? A fiam elment dolgozni, mert ugye enni itt is kell. Ezt nekem kellett az én kezdetleges angolommal intézni. 

Előszőr elolvastam a kormány oldalain mindent, hogy hogyan kell ezt csinálni. Iskolába kötelező járni a lehető legrövidebb időn belül. A council (önkormányzat) oldalán találtam telefonszámot és emailt, írtam nekik. 

Hívtam taxit és elmentünk a még otthon kinézett iskolába. Nem kértem időpontot, csak elmentünk. Nem oktattak ki, nem zavartak el. Nem mondták, hogy nem értik, mit mondok, hanem szépen segítettek a beíratásban. 

Ez kedden volt. Csütörtökre adtak időpontot, hogy mindent elintézzünk. Útlevelet és anyakönyvi kivonatot kértek, semmi mást. Nem kellenek magyar bizonyítványok sem. 

Iskola a város szélén 

Eljött a csütörtök, hívtam taxit. A lányok jöttek velem. Úgy éreztem, amíg a lányok nem járnak suliba, addig csak turisták vagyunk. Az iskola a város szélén van a Trent folyó túloldalán egy domb tetején. Minden üde zöld. 

A suli nagy birtokon terül el. Szerettem volna, ha a poros városból ide járnak a jó levegőre. Az iskolaépület csak olyan szocreál stílusú, de hatalmas. Időpontra jöttünk, nem váratnak meg, kedvesek. Minden papírt kitöltöttem, aláírtam. 

Viszont kiderült, Sárit nem tudják felvenni, mert nincs 11 éves. Angliában van az általános suli azt hiszem 4 éves kortól 11 éves korig és van a gimi, 11-től 18-ig. 

Flóra így gimis lett. Hétfőtől suli neki. Kaptunk listát az iskolai bevásárlásra: egyenruha, egyen tornaruha, fekete cipő, tornacipő, és kész... minden mást az iskola ad. 

Nincs osztálypénz, nem kell WC-papírt vinni, stb. Vettem egy iskolatáskát az iPadnek és egy tolltartót. A táska többnyire üresen lötyög. 

Hétvégén Gergő szabadnapos volt, elmentünk Flórának bevásárolni. Jól állt neki az egyenruha. 

Egy hete érkeztünk, és Flóra iskolába megy. Busszal kell járnia, megnéztem a neten. Heti jegyet kell venni, kicsit olcsóbb, mint a felnőttjegy. Viszont nekem még nincs jövedelmem. 

A pénzre nagyon kell vigyáznunk, így nem tudom Flórát kísérgetni. Meg kell tanulnia egyedül járni. 

Hétfő, első iskolanap idegenben 

Csak Flóra meg én megyünk. Sárit otthon hagytam. Mutatom a buszmegállót, azt, hogy hogyan kell jegyet venni és visszafelé hol kell leszállnia. Első nap még érte akartam menni. A busz kb. 15 perc alatt ért a sulihoz. 

A tanítás 9-kor kezdődik, soha előbb és délután 3-ig tart. Az első napon egy tanárnő vagy szocmunkás várta Flórát és ő lett a segítője. Olyan kicsi volt Flóra és meg volt szeppenve, de azt mondta, ne menjek érte, ő hazajön egyedül, ne költsük a pénzünket. 

Fájó szívvel hagytam ott, de láttam, jó kezekben van. Egész nap aggódtam, mi van Flórával... kimentem a busz elé, nehogy rossz helyen szálljon le. De nem... az én ügyes lányom ügyesen jegyet vett és hazajött egyedül már az első nap. Nem kellett többet kísérnem azóta sem. 

Mi lesz az általános iskolával? 

Viszont ott volt még Sári. Neki általános iskolát kellett találni. Ötletem sem volt, erre nem készültem. Leültem a net elé és iskolát böngésztem újra. Nem kellett sokat várnom. 

Telefont kaptam az önkormányzattól, hogy csináltak Sárinak helyet egy iskolában. Adtak címet, hogy menjünk nézzük meg. Gyalog nem volt messze a lakásunktól. 

Elmentünk, beiratkoztunk pénteken és hétvégén egyenruha-vásárlás, hétfőn már iskola. Sárinak nagyon tetszett. Olyan színes és vidám hangulata volt, mint egy ovinak otthon. 

Sári életkorának ez jobban megfelelt, mint a Flóra sulija, Sári még kicsi lány volt akkor. Sári imádta a tanárnénijét Miss Millward-t. Sárim is egyedül, gyalog járt, majd kapott egy rollert. 

Azóta a harmadik iskolaévet tapossák itt. Sári egy évet az általánosba járt, majd átkerült a Flóra sulijába. Az már simán ment, nem kellett íratni. 

Milyen az oktatás? 

A tanítás minősége? A tanulásba nem rokkannak bele, az már biztos, de hát itt sem mindenki hülye. Mindenkit a szintjének megfelelően értékelnek és szinteket ugranak, mint egy játékban. 

16 éves korig kötelező az iskola, azután szakmát tanulhatnak, vagy mehetnek dolgozni. Aki bennmarad 18 éves koráig, az csak azokat a tárgyakat tanulja, ami a választott továbbtanulásához kell. Flóra a történelmet, földrajzot, művészetet és franciát választotta. 

Az iskolai szünetek a következőképpen alakulnak: őszi szünet 1 hét, karácsonyi 2 hét, síszünet február végén 1 hét, tavaszi 2 hét, május végén 1 hét, majd a nyári szünet július végétől 6 hét. Az iskolai hiányzásokat nem szeretik, ha betegek, nem kell orvosi igazolás. 

Más emberek lettek, mióta itt élünk 

Sok barátjuk van a gyerekeknek, több mint otthon volt és minden nemzetiségű, bőrszínű, vallású van közöttük. A gyerekek elfogadóak, egész más emberek lettek, amióta itt élnek. Szoktunk az otthoni életről beszélgeti, de már csak szép emlék nekik. Az otthon már itt van nekik. 

De ami a legeslegjobb az itteni suliban: az egyenruha! Anyák megmentője. Otthon minden nap másik ruha kellett, az sem volt mindegy milyen, nehogy megszólják őket. Folyamatosan mosnom kellett. Itt meg év elején megveszem az egyenruhát, cipőt. A fehér ing olcsó, veszek egy tucatot, meg fekete harisnya és az öltözés letudva. 

Majd elfelejtettem, van egy dolog, amin mindig jót derülök és ez a detention, magyarul, aki valami bűnt követett el azt „bezárják”, a suli után ott kell maradni és letölteni a büntit. Sárim a nagy szája miatt rendszeresen be van csukva. :) 

Ez a mostani napló hosszúra sikeredett, folyt köv.”

A nap idézete

„Az egyik nap boldogok vagyunk, hogy felvettünk három embert, aztán másnap ketten felmondanak. Egy részük külföldre megy, ilyenkor azzal vigasztalom a kollégákat, hogy ez nem az a verseny, amiben esélyünk van nyerni. Egy másik részük pedig itthoni cégekhez megy, ilyenkor mondok valami nagyon csúnyát.” Tényleg abnormális, hogy külföldieket kell felvenni?

(Fotó: Brian Chadwick)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3013850274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GrandMasterB 2018.04.20. 07:41:44

"Időben indultunk, hogy le ne késsük a jövőnket."
A legjobb mondat az írásban, lehetne akár a blog mottója is.
Sok sikert Anglában.

Buchhalter 2018.04.20. 07:42:20

Érdekes volt.Tetszett a pozitív hangulat,de az nem derült ki ,hogy az anyuka most dolgozik,vagy sem?

Határátkelő 2018.04.20. 07:42:39

@Buchhalter: Lesz folytatás, abból kiderül. :)

Határátkelő 2018.04.20. 07:50:05

@GrandMasterB: Tényleg lehetne. Nem rossz ötlet.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.04.20. 07:51:45

Minden tiszteletem a poszteré. Sok sikert nekik a továbbiakban is.

adg 2018.04.20. 07:57:55

Jo, johet a kovetkezo resz.

lapetiteparisinne 2018.04.20. 08:24:21

Éljen Poszterina :))) örülök, h nemcsak én vagyok ilyen 'kattant' h gyerekekkel egyedül elindulok. Várom a folytatást!! Poszterinanak jo szakmaja van, biztos sikerült elhelyezkedni.

wien74 2018.04.20. 08:48:51

@GrandMasterB: Ez így van! Alapgondolat!

wien74 2018.04.20. 08:50:55

Sok sikert! Tetszik h felkészülten vágott bele az új életbe. Papirok, igazolások stb. Tutira munka is akad. Ilyen pozitív hozzáállással menni fog ez is! Várom a folytatást!

Garai László 2018.04.20. 08:53:54

Értem én...
De szegény Mama! Skype?

_z_ 2018.04.20. 08:53:56

Nagyon jo volt! Kerem minel elöbb a folytatast :)!

Halászné Mária Lovász 2018.04.20. 08:56:13

Gratulálok! Nagyon tetszett az írás. Sok sikert kívánok! :) Várom a folytatást!

Golf2 2018.04.20. 09:12:50

Szerencse a sulival.Grat.

Dikusz 2018.04.20. 09:19:03

Sok sikert a posztolónak, és a családjának. Remek gyerekei vannak.

igazi abramovics 2018.04.20. 10:38:31

az írásban van valami végtelen szomorúság, melankólia.
mindemellet abszolút pozitív, reményteli.
már-már művészi értéket ad neki, ahogy egyszerű szavakkal, mondatokkal, fordulatokkal egy teljes világot jelenít meg, s mesél el egy történetet.
mélyen megrázott.
benne van ennek a kis kurvaországnak, s annak népének minden fájdalma, búja, keserve, amit az úgynevezett rendszerváltás következtében kénytelenek vagyunk megélni.
gratulálok a szerzőnek, s várom a folytatást!

üdvözlettel,

abramovics

Demi78 2018.04.20. 10:44:17

Drukkolok elore is, remelem sikerulni fog a munka! Kulon grat Floranak, azert egy het utan egy uj suliban kezdeni, nem semmi, biztos kemeny kiscsaj lehet:)!

Es ez tenyleg akar a mostani idok szlogenje lehetne:
"Időben indultunk, hogy le ne késsük a jövőnket."

Viszont kedves HA, a cim nem jo, nem derul ki, hogy a
"A magyarságomat felülírja a túlélőösztön"
vagy a
"A magyarságom felülírja a túlélőösztönt"

Hianyzik a targyrag:)

Taxomükke (UK) 2018.04.20. 11:06:21

@Demi78: A birtokos esetben levo "magyarsagom" vegere nem feltetlenul szukseges a targyeset ragja.

Demi78 2018.04.20. 11:14:10

@Taxomükke (UK): van benne valami, ugy tizszer elmondva magamban egyre jobban hangzik:)
Semmi nyelvtannaci dolog, de ebben az esetben nem az kene, hogy a "A tuleloszton felulirja a magyarsagom"?

P.Elliot 2018.04.20. 12:15:18

De jo kis poszt. A szemem nekem is megakadt az "idoben indulunk hogy le ne kessuk a jovonket", tetszett, milyen igaz..
Az mondjuk megkonnyitette a dolgot hogy a fia kinnt volt es elokeszitette a lakhatast, szerintem ez a legfontosabb a munka mellett. Es milyen rendes fiu ez hogy ragaszkodott hogy jojjon utana a csalad. Es milyen okos, meggondolt vallalkozo szellemu anya hogy atgondolta, belement, tajekozodva ment ki, ott is feltalalta magat, es gratulacio szegeny nagymamanak hogy segitett, belement es nem mutatta hogy szakadozik a szive, talan idovel otet is ki lehetne vinni akar hivatalosan is hogy jarjon neki minden az allamtol ami masnak is jar, ha a posztolo dolgozni kezd akkor meg konnyites is lenne hogy van valaki otthon aki elkormanyozza a csaladot, a gyerekeket, netan friss etellel varja, nem tudom hany eves lehet a neni, es akkor valoban egyutt van a csalad. Az otthoni lakas jo lesz nyaralgatni, illetve rokonlatogatni, foleg a mamanak.
Hat sok szerencset kivanok a posztolonak, elveztem a tortenetet, varom a folytatast.
Ebbol tenyleg lehet okulni hogy igy is lehet, az egesz csaladdal kimenni szep fokozatosan, egymas utan....

tanato 2018.04.20. 13:15:19

@P.Elliot: Tényleg jó poszt,ügyes összetartó család.Kommented utolsó mondatához:Így is lehet-hez:A Brexiit okán sajnos lehet hogy jövő ilyenkor már nem lehet végrehajtani ilyen jellegű magyar-angol családegyesítést.

**mimi** 2018.04.20. 13:19:58

A héten már a második , ami nagyon tetszett...
Sok sikert!

P.Elliot 2018.04.20. 14:37:27

@tanato: Akkor most kell meg lepni aki menni akar. Vissza talan nem kuldenek senkit aki mar ott van. Hulyeseg is lenne az orszag reszerol hiszen aki nem talal munkat vagy nem el meg ugy ahogy szeretne ugyis lelep mas orszagba vagy hazamegy oda ahonnan jott.

London2009 2018.04.20. 14:43:35

@gabors: megyek feled ket het mulva. Majd integetek a macskaknak porazon! :D

P.Elliot 2018.04.20. 14:54:56

@gabors: Mi az a 420?
A multkor lattam a kepen amit betettel az allataidat. Meg nem volt idom irni rola hogy milyen gyonyoruek, kulonosen az a nagyszoru cica. Igen, porazon ki lehet kotni, nekik is kell a levego, a napfeny, kulonosen a cica tudja nagyon ertekelni meg a mozgo micsodakat a fuben meg a repulo bogarakat. Csak azert legyen rajta az a feher bolhatlanito nyakorv mert arra lehet jol lathatoan rairni , sot uvoltenek rajta a betuk, mig a nyakban logo azonositon nemigazan, ahogy valaha en szoktam rairni, / Ha megtalalsz el vagyok veszve. Telefonszamom ez es ez, a nevem Lili/ az en macskam neve volt/...Soha nem tudod hogy mikor szakad el a poraz vagy mi tortenik vele es az a feher nyakorv , jo sotet tintaval rairt betuk fel fogjak kelteni a figyelmet. Arra ne szamits hogy majd valaki elviszi leolvasni az allatorvoshoz a csipszet ha van neki. Egyebkent is ha nem engedi megfogni magat akkor is le lehet olvasni a telefonszamot es azonnal felhivnak, mehetsz erte, neked talan odajon, sot biztos... Istenem, hanyszor hivtak fel es jelentettek be diadalmas hangon hogy megtalaltuk a macskadat!
Azonnali kerdes, merre? Ha kozel volt akkor mondtam hogy lokjek csak ki az ajton, tudja hol lakik csak szeret besetalni minden nyitott ajton sot volt kepe meg meg is kocogtatni , imadta az embereket es sajnos az autokat is, bemaszni, ezert kellett neki a nyakorv. Ha messzebb csavargott ertementunk, en vezettem, a mellettem levo ulesen ult a macska nagy buszken bamulta az utat es szerettem volna jol feneken billenteni....
Vagy 45 evi macskatartas alatt kitanultam oket mar, egy nagy gazember tarsasag aki abbol el hogy o szep! Es tud dorombolni. Te meg nem tudsz, ezert kell neked dolgozni menni es eltartani oket mert ok tudnak, hehehe...

gabors 2018.04.20. 16:15:38

@London2009: "@gabors: megyek feled ket het mulva. Majd integetek a macskaknak porazon! :D "

Remelem jol fogod tolteni az idot...

amugy van olyan JFK-s megkozelitesi vonal ahol szoszerint lathatod a hazunkat a macskakkal ha eppen kint vannak nekem mar sikerult egyszer kesziteni olyan kepet lesszallas kozben ahol a haz eppen kiveheto :-) Ez akkor lehetseges ha Long Islanddel parhuzamossan de attol delre az ocean felett jon be a gep. Amikor jobbra fordul es kb a part felett van (meg nem tul alacsonyan) jobbra (eszakra van a "falunk") ... De legtobbszor nem igy jonnek gondolom a kifutotol meg idojarastol meg miegyeb mastol fugg.

London2009 2018.04.20. 16:18:20

@gabors: ez nagyon vicces. JFK-re szallok majd le. Nagyon fogom figyelni a porazos macskakat! Hatha!

London2009 2018.04.20. 16:19:00

@swing gitan: igen, kerlek integess te is. Mar szinte fogadobizottsagom van. Macskak porazon, titanok... alakul ez. : )

gabors 2018.04.20. 16:25:27

@P.Elliot: "@gabors: Mi az a 420?"

swing gitan mar utalt ra de eleg reg elsz mar itt csodalom hogy nem hallottal meg rola a weed fogyasztas napja ... szegeny Tivi biztos tudta volna...

hogy miert 420 az egyelore meg nem eldontott ... van aki szerint a Californiai propsition 420 (marihuanna legalizalas) masok szerint a rendorsegi kod szam ami "marihuannat talaltak"-ra utal (olyan mint "ten four" 104 code ami kb azt jelenti hogy rendeben, OK, megertettem stb.. ezt talan hallottad.

" Csak azert legyen rajta az a feher bolhatlanito nyakorv mert arra lehet jol lathatoan rairni , sot uvoltenek rajta a betuk, mig a nyakban logo azonositon nemigazan, ahogy valaha en szoktam rairni, / Ha megtalalsz el vagyok veszve. Telefonszamom ez es ez, a nevem Lili/ az en macskam neve volt/..."

bolha nyakorve van mndnek a kutyaval egyutt minden 6 honapban ujat veszunk. Erre irni jo otlet, (majd elmeselem a felesegemnek hogy csinlja igy ...) bar van mindnek nev/telefon-szam/cimes kis azonosito.. de igaz ahhoz meg kell fogni ... azt hiszem csak a kutyankban van chip

Eddig csak az egy ment el pont mikor nyaron nem otthon laktunk 2 honapig (40-50 merfoldre otthonrol) de vegul megtalaltunk mert annyira okos volt hogy a kozelben maradt valahogy es a nyari haztol 200 meterre egy elhagyott taroloban volt .. vegul is a kutya talalta meg :-)))

gabors 2018.04.20. 16:28:37

@gabors: "@P.Elliot: "@gabors: Mi az a 420?""

Ja es ugye az aprilis 20-at itt ugy irjuk hogy 4/20 ... ..

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.20. 16:48:51

"Időben indultunk, hogy le ne késsük a jövőnket." ez nagyon jó mondat

kék madár 2018.04.20. 16:59:33

@GrandMasterB: @Határátkelő:
"Időben indultunk, hogy le ne késsük a jövőnket."
a Fidesz mottoja meg:
ha ittmaradt, ne foglalkozzon a jovojevel, mar elkoltottuk

P.Elliot 2018.04.20. 17:07:18

@gabors: Nem, nem figyeltem meg hogy mikor van a weed fogyasztas napja, annyira tavol allnak tolem a kabitoszerek hogy nagyon keves ismeretem van roluk vagy veluk kapcsolatban barmivel , ha valaki emliti akkor becsukom a fulemet borzongva...

Ez tetszik hogy a kutya megtalalta a macskat, persze, baratja volt, erezte a szagat.
Mas otletem is van a macskahoz. Egyszer az emlitett macskam aki elcsavargott messzebbre is, megkarmolt egy not aki nem engedte hogy bemenjen az ajtajan es ugy ereztem hogy nem hianyzik itt rendorsegi ugy, egyszeruen bebortonoztem a macskat. Ez azt jelentette hogy hivtam valakit aki epitett nekem egy hosszu a hazzal azonos hosszusagu/ rovidebb is jo/, ketrecet, / drothalo es nehany pozna/, meghozza olyan nagyot hogy fel lehet benne allni, setalni, volt vagy 6 meter hosszu, 1 meter szeles, ajtot is krealt ra lakattal, teteje is zart volt, szorosan a hazhoz simulva. A haz egyik alacsonyabb ablaka arra nezett, ott kivagta a zart reszt es lepcsot epitett fel az ablakig a deszkabol tehat ha kinyitottam a konyvtarszobabol/ illetve csaladi szoba/ az ablakot akkor a macska felugrott oda es lesetalt a sajat kis lepcsojen a zart kertjebe ahol volt fu, volt bokor, fold, homok, szabad resz hogy wc-re is mehessen. Rettento jo otlet volt mert ugy erezte hogy megbolondul odabennt, kobor macska volt elotte, hozza volt szokva a szabadsaghoz, ennek a ketreces megoldasnak orult, annak kulonosen hogy belulrol jol lehetett szidni es buntetlenul verekedni az arra jarkalo idegen macskakkal.
Azert sirt neha hogy engedjem ki hogy mehessen tavolabb de nem mertem, egeszen addig a napig amikor azt almodtam hogy felvettem a macskat a karomba kivittem az udvarra es elengedtem. Egesz nap ez jart a fejemben amikor a strandon voltam, amikor hazamentem valoban valossa tettem asz almot, kiengedtem. Akkor mar 8 honapja volt lecsukva.
Nem is rohant el, valahogy meg volt ijedve. Persze elsetalt kesobb erre-arra de soha tobbet nem ment tavol es nem ment be senkihez, talan megertette hogy miert volt ez az egesz? Nem tudom...

P.Elliot 2018.04.20. 17:08:02

@kék madár: Hehehe....ez is jo volt...

P.Elliot 2018.04.20. 17:12:14

@P.Elliot: Nem 6 meter szelres a hazunk illetve as rovidebb oldala csak ugy ereztuk hogy ennyi eleg lehet neki. Arra is jo ha az allat mar oreg vagy beteg ki lehet oda tenni nyaron is hogy bekeben hevereszhessen, ne piszkalhassa mas allat.

London2009 2018.04.20. 17:38:23

@swing gitan: nem, dehogy. 2008-ban voltam eloszor. Azota pedig rendszeresen jarok. A leghosszabb ido amit ott toltottem egy honap volt! Ugyhogy egesz jol ismerem. : )

gabors 2018.04.20. 17:59:04

@P.Elliot: "Ez tetszik hogy a kutya megtalalta a macskat, persze, baratja volt, erezte a szagat."

Nem tudom a szagat vagy inkabb meghallotta ... a felesegemmel napok ota jartuk a kornyeket en este o meg napkozben (mert en dolgoztam) es a kutya mindenaron be akart menni a bozotba a duledezo barn fele... es ott talaltak a fekete macskankat. DE se nem jott a felesegemmel se megfogni nem tudta ... telefonalt hogy vegyek egy csapdat (HomeDepot) hazafele azzal fogtuk meg nagyon felos azota is. Bent megtudom simogatni de mikor kint van nem hagyja magat "megfodni" de azota mindig beszalad a hazba mikor hivjuk...

"Mas otletem is van a macskahoz. Egyszer az emlitett macskam aki elcsavargott " tobbet nem idezek de nagyon jo.. persze kell megfelelo hely is hozza nalunk ennyi hely nincs de van egy elkeritett hatso resz kapuval ahova hazbol ki tudnak menni kutya meg a macskat is .. van fu meg kis agyas vetemeny ... (illetve lesz majd hamarossan)

Shaktee 2018.04.20. 19:34:32

@gabors: kiteszed a shitboxot a kuszobre, az mindig bejon..mienk 3 napig tekergett az átok.

Golf2 2018.04.20. 19:35:23

Off.két embert késeltek halálra két különböző incidensben, 40 perc eltéréssel, kedden újabb gyilkosság volt, így már 60 erőszakos halálnál jár London, nagyjából háromnegyedük késelés.
A kilencmilliós brit fővárosban szinte minden napra jut egy késeléses haláleset, az áldozatok gyakran fiatal, színesbőrű férfiak...Azért ez meglepő.

Shanarey 2018.04.20. 21:13:15

@Golf2:

Többnyire banda háború az ok, néha pedig egyéb nem legális üzlet. Persze a halottakról csak olyan szöveg jelenik meg miszerint az elhunyt egy csendes jóravaló srác volt aki vasárnaponként a templomba járt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.20. 21:23:46

Izé, meg a vaslőcs, elnézést a nyelvtan-szélsőjobboldaliságért, de a cím úgy hangozna helyesen, hogy a magyarságomAT felülírja a túlélőösztön.
Mett hogy így eléggé értelemzavaró...Szerintem.
És tádáám, tovább olvasva a poszt-toló is így írta eredetiben.

A főszereplő családnak hajrá, jól tolják.A London-Bp távolság lehet, hogy jobban, gyorsabban, esetleg még olcsóbban is közlekedhető, mint mittudomán, a Gyula-Rajka távolság...Ez a legnagyobb vicc.
Ha meg mégsem jön be, bármikor vissza lehet költözni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.20. 21:28:38

Hehe, közben látom, másnak is feltűnt ez a végződés-dolog... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.04.20. 21:31:32

@Golf2: Itt van a komplett hír:

index.hu/kulfold/2018/04/20/london_gyilkossagok_keselesek_bandak/

Még ha hárommal elosztok mindent, mert hogy index.hu; akkor is több mint durva...London egy komplett no-go zónának tűnik.
:-(

gabors 2018.04.20. 21:43:06

@swing gitan: "@gabors: kiteszed a shitboxot a kuszobre, az mindig bejon..mienk 3 napig tekergett az átok. "

vegul megoldodott az volt a gond mint irtam hogy nem otthon voltunk eppen es ezert nem tudta szegeny hogy hova kellene visszamennni es gondolom az arra jarok miatt meg probalt bujkalni...

vegul kajaval meg a csapdaval meg lett :-)

gabors 2018.04.20. 21:44:24

@swing gitan: nekunk is ilyenek vannak meg egy fekete feher

gabors 2018.04.20. 21:46:22

@Golf2: "A kilencmilliós brit fővárosban szinte minden napra jut egy késeléses haláleset, az áldozatok gyakran fiatal, színesbőrű férfiak...Azért ez meglepő. "

ebben mi a meglepo a keselok is szinesboru es FIATAL es ferfiak ... mert ezekbol allnak a galerik/bandak/gang-ek ...

multkor mar volt rola szo hogy addig jo amig egymast egyelik :-(

gabors 2018.04.20. 22:08:41

@geegee: ".London egy komplett no-go zónának tűnik.
:-( "

Na baz...meg most keszulunk oda csaladlatogatasra de legalabbis a felesegem menni fog ...

puhacica 2018.04.20. 22:40:11

@geegee: az is. maradjon csak mindenki ott, ahol van. mi pedig szep lassan kihalunk itt magunkban. az utolsonak van meg 9millio napja. :D

gabors 2018.04.21. 02:59:06

@swing gitan: itt is reggelente 2-3C-ok vannak meg mindig futunk meg napkozben is ...

vg123 2018.04.21. 09:52:30

De hát Anglia az nem külföld, állítólag és Orbán az egész EU-nak parancsol. Brusszer már tisztel bennünket és egyhelyben áll az Univerzumban.
Mit kell ez a Tito, a láncos kutya, akarom mondani az "egymásutánkövetkező" (So*r*s) György duma.

orulet 2018.04.22. 14:38:55

@lapetiteparisinne: Az tuti, hogy bátorság szükséges hozzá. Mi nem mertünk volna nekivágni gyerekekkel úgy, hogy bizonytalan a lakhatás, munkahely, iskola, még itthon sem mennék másik városba efféle kilátásokkal. Feltenni mindent egy lapra, oszt' csááá! :)

nee na 2018.04.22. 16:40:54

Engem nagyon megérintett, egy pont után már sírva olvastam...
Nagyon köszönöm, hogy elolvashattam, és minden tiszteletem az anyáé és mindhárom gyermeké! Továbbra is minden jót kívánok és követni fogom a történetüket! <3

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása