oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. április 19. 05:55,  Pillanatképek a vidéki Angliából 53 komment

2018. április 19. 05:55 Határátkelő

Pillanatképek a vidéki Angliából

Dezső eddig két, meglehetős vihart kiváltott írásban számolt be arról, miért és hogyan vágtak neki feleségével Angliának közel a 60-hoz. Ami poszt inkább egy-egy pillanatkép különböző témákban, és persze személyes tapasztalat alapján. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert mást él meg az, aki egy kis településen lakik, mint az, aki például Londonban. Dezső korábbi írásait itt és itt tudjátok elolvasni.

nagy-britannia_anglia_falu_foto_pixabay_com_12019.jpg

„Miért jó és miért rossz Angliában élni? Három és fél év munkával töltött napjainak, heteinek, hónapjainak tapasztalatai alapján gyűjtöttem össze azokat a dolgokat, benyomásokat, szokásokat, amik alapján fel tudom villantani (inkább csak kiragadva egy-egy részt) az itteni élet jó és rossz oldalait. 

Röviden magamról: közel a 60-hoz vágtam neki feleségemmel a nagy útnak, a nagy cserének, az új életnek. Tettük ezt egy nyugodtabb kiszámíthatóbb és anyagilag kifizetődőbb élet reményében. Londontól nem messze, annak érezhető vonzásában, egy talán 3000 fős faluban élünk. 

Falusi élet 

A falusi élet általában a tehetősek „passziója”. Az otthon kissé lebecsült falusi élet, pontosítok: falun történő lakás itt a nyugodt élet szinonimája, és bizonyos falvak egyenesen extra megbecsülést váltanak ki az emberekből. 

Az átlagosnál jobban élnek és ez a „portájukról”, valamint az előtte parkoló autókról is kiderül. A falunkban négy ingatlanügynökség működik, akik adnak, vesznek, közvetítenek, és bérbe adnak házakat. 

A falu közepén sorakozik a két angliai luxusmárka és az olasz csúcs sportautó-márka szalonja. Sűrűn látjuk az üvegportálok mögött a férfiember számára legszebb pillanatot, amikor átadják az embernek az új autó slusszkulcsát. 

Önzetlenség 

Itteni, falusi tapasztalatom szerint még él az „amiből sok van nekem, azt megosztom veled” hagyománya. Ha túl sok a termés a hátsó udvarban lévő fán a gyümölcsből, egyszerűen kiraknak egy teli kosárral a kapuba és mindenki vihet belőle kedve szerint. 

Mosoly 

Mosoly mindenhol, mindenkor. Nem tudunk úgy végigsétálni a falun, hogy boldog-boldogtalan (de idegen) ne biccentene felénk és ne mosolyogna ránk. 

Az időjárás 

Elsőre hihetetlennek tűnik, de az időjárás közelít az ideális felé. Rögtön leszögezem, hogy Dél-Angliáról beszélek, ahol a Golf-áramlat miatt az átlagosnál szebb napokat élünk. 

A nyári maximum nagyon ritkán megy 28 fok felé, és akkor is az enyhe szél hűsíti az itteni fogalom szerinti hőséget. Télen a legnagyobb hideg a néhány hajnalban mért -2 fok. 

A havazást (inkább szállingózásnak nevezném, mert rögtön el is olvadt) az elmúlt télen 30 percig élvezhettük. A jeges út szinte ismeretlen fogalom, mert mielőtt lefagyna a dér, szórókocsik tömkelege járja meg pirkadat előtt az utakat és szór jégmentesítőt. 

A munka 

Betegápolóként dolgozom egy idősek otthonában. Itt inkább segítőnek nevezik ezt a státust, mert laknak itt csak idősek is, betegség nélkül, akiknek a mindennapjaiban segítünk. 

Ha jól akarsz keresni és vinni akarod valamire, akkor keményen kell dolgozni. Ebben a munkában nincs olyan, hogy havi fizetés, amit a hónap végén akkor is megkapsz, ha minden munkanapot lógással vagy improduktívan töltesz. 

Órabérben számolnak és a töredék órákat sem kerekítik felfelé. Természetesen hónap végén megkapod a fizetést, csakis banki átutalással és hivatalos formában. 

Betegellátás 

Ha már itt tartunk: amíg eljutsz a kisebb panaszaiddal az orvoshoz, addig át kell küzdened magad az orvosi rendelő recepciósain, akik jó tanácsokkal látnak el, hogy otthon meggyógyítsd magad. 

Ha nem sikerült, akkor a második látogatás alkalmával már kapsz időpontot… néhány nappal későbbre. Ha mar rutinos vagy, akkor a jótanácsokat meghallgatva közlöd, hogy ezen túl vagy már. Igy nyerhetsz 4-5 napot is. 

Betegség és az ehhez való hozzáállás

 A munka java része az egészségügyben a különböző szaktudású nővérek vállán nyugszik. Szinte nagyobb a bizalom irántuk, mint az orvosok irányába, akik magyarországi ésszel felfoghatatlanul nem hófehér köpenyben, nyakukon sztetoszkóppal masíroznak, hanem utcai ruhában beolvadnak a betegek, látogatók közé. 

A kórházakban általában nincs látogatási idő. Mihelyt megállapítottak egy komolyabb betegséget, ami várhatóan hosszas vizsgálatokkal és sűrű kórház / rendelő látogatással jár, adják az ingyenes kórházi parkolókártyát, ingyen a gyógyszereket. 

Mosoly, kedvesség és segítőkészség sugárzik mindenkiből. A körülményekhez és a problémához képest általában jól érzik magát a személyzet és a beteg, a jószándék párosul az empátiával. 

(Itt azért kénytelen vagyok megjegyezni, hogy azért a brit egészségügy körül rengeteg a botrány, tehát ezeket a sorokat is kéretik kisvárosi, személyes tapasztalatként kezelni – Határátkelő) 

Éttermek 

Legtöbbjébe érdemes előre neten helyet foglalni, mert mindennap, minden napszakban tele vannak. A kávézókban ritkán látni üres asztalokat. Dolgozni, pénzt keresni, elkölteni. Ez a körforgás pezsdíti az életet. 

Take away gyorséttermek 

Itt most nem a nagy multihálózatokról beszélek, hanem a tömérdek kis étteremről, akiknél helyben fogyasztásra szinte sehol sincs lehetőség. Az elvitelre szakosodtak. Eddig még szinte sosem annyi darabot kaptam például csirkecombból, porciózott falatkákból stb., amennyit rendeltem, hanem többet. 

Egy-két darabot pluszban becsempésznek a zacskóba, természetesen felár nélkül, mert tisztában vannak vele, hogy az elégedett vevő visszajár. És tényleg, visszajárunk. 

A pultos indiai fiúról már minden fontosat tudok, és ő is kíváncsian érdeklődik az aznapi programomról, vagy csak a családomról. Morcosnak még soha nem láttam. 

Bolti eladók 

Legyen az vasárnap hajnali 6 óra vagy péntek este 9, úgy fogadnak például a Tesco pénztárosai, mintha George Clooney toppant volna be váratlanul. 

Használt autó vásárlása 

A használt autó vásárlása egy gyorséttermi vásárlás sebességével és bonyolultságával vetekszik. A hirdetési oldalon megnézed, kiválasztod, felveszed a kapcsolatot az eladóval, megnézed, kifizeted kp., majd egy sajtcédulaszerű pársoros nyomtatványt közösen kitöltötök, beülsz az új szerzeményedbe, és hazamész vele. Minden más átírással kapcsolatos dolog olajozottan, postai úton intéződik. 

Autó műszaki vizsga 

Mivel nem az a cél, hogy megbuktassanak, hanem hogy biztonságos autóval közlekedj, elővizsgára lehet jelentkezni, amin feltárják az esetleges problémákat, és ha záros határidőn belül a megjavított autóddal ott vizsgázol, akkor nem kérnek érte felárat. A műszaki országosan egységáras. 

Parkolás 

Nagyon szigorúan veszik és betartatják, illetve büntetik a bliccelőket, a szabályszegőket. Ha az ingyenes parkolóban (például egy Tesco, Lidl parkolója) az van kiírva, hogy 90 perc után távoznod kell, akkor biztos lehetsz benne, hogy a 95. perc utáni tartózkodásért két hét múlva megkapod a csekket. 

Amit márpedig muszáj befizetni, mert az országos gépjármű-nyilvántartásban minden hivatalos szerv, így a rendőrség is látni fogja, és akár a rendszám bevonása is lehet az egyik következmény. 

Ha fizetős parkolóban állsz meg, a kamerák rögzítik, hogy nem vettél jegyet, és otthagytad a kocsid akár csak 5 percre is. A végeredmény ugyanaz: máris jön a csekk. 

Az utcákat folyamatosan róják a parkolás rendjéért felelős egyenruhások, jegyzetelnek, és ha a megengedett 30 percet vagy egy órát átlépted, máris az ablakodon a csekk. 

Ugyanakkor ha sűrűn lakott helyen élsz, az önkormányzatnál minden családi házhoz adnak két darab ingyenes parkolási engedélyt, amit a szélvédőre kiragasztott matrica is igazol, így mindig lesz ingyen helyed a házad – bérelt lakás, ház esetén is igaz – előtt. Csak annyi engedélyt adnak ki, amennyi férőhely van az adott utcában. 

A felsorolást itt abbahagyom, pedig hosszan tudnám folytatni.” 

A nap idézete

„Így kötöttem ki Londonban negyedállásban egy színházban, negyedállásban egy kávézóban, és negyedállásban egy ruhaboltban - mindezt azért, hogy legalább az albérletet tudjam fizetni.” - mesélte egy magyar lány, aki a Star Warsban is szerepelt.

(Fotó: pixabay.com/12019)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2113846924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2018.04.19. 08:01:10

Well, nehany leirt informacio helytelen, ill. maximum ott helyben lehet igaz, ugyhogy majd ha raerek, pontositok. Meg gondolom, mas is.
De a videki Anglia valoban teljesen mas, mint London.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.04.19. 08:13:07

A 3000 fő már nem falu, hanem kisváros, vidéken vannak ennél kisebb városok is, amik egy-egy terület központjaként működnek.

Golf2 2018.04.19. 08:15:20

Müködnek a dolgok.

Taxomükke (UK) 2018.04.19. 08:25:05

@Online Távmunkás: Falvak tipusai: "törpefalu (100 fő alatt);; aprófalu (100–500 fő); ; kisfalu (500–1000 fő);; középfalu (1000– 2000 fő);; nagyfalu (2000–5000 fő);; óriásfalu (5000–10000 fő)"

_z_ 2018.04.19. 08:29:59

Szep jo reggelt! Ez elsö kettö bejegyzest is csak most olvastam, az elözö kommentekbe bele sem neztem. Ez nekem nagyon rozsaszinnek tünik... Nem azt mondom, hogy a poszter hazudik, mert keszseggel elhiszem, hogy ö ilyen jol erzi ott magat. De ez alapjan azt lehet gondolni, hogy Anglia a paradicsom, pedig biztos nem az. Vagy legalabbis biztos nem mindenkinek... Jo lenne töle egy tizes lista a nem tetszik dolgokrol is, hogy kicsit helyrebillenjen a kep.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2018.04.19. 08:40:00

Eléggé kisváros a mienk is, de még egy boltban se néztek George Clooney-nak. :)) A nagy boltokban simán keresztül néznek rajtad, a kicsikben pedig most kezdik tanulni a visszaköszönést. Még tíz év és talán nem akadnak fönt rajta, mikor rájuk köszönök. :))

Itt a környéken 3 óra a megengedett parkolás a boltoknál és pont a napokban olvastam, hogy már vagy 15 éve nem láttak parkoló ellenőrt.

Mrs. Clayton 2018.04.19. 09:10:38

@ChristineK: meg eleve szeretnek ilyenekkel riogatni h 70 font a bunti meg kerekbilincset tesznek fel, viszont akarki nem hajthatja be rajtad ezt a buntetest meg akarki nem tehet kerekbilincset a kocsidra, ehhez regisztralt parkolonak kell lennie a helynek. Egyszer amikor ilyen ugyem volt, mert a regi irodaban nem volt mindenkinek sajat parkoloja igy kenytelen voltam a vendeget hasznalni. Akkor neztem meg h sem ok de emlekeim szerint meg a tesco sincs regisztralva, igy ha meg is buntetnenek, be lehet dobni a cetlit a kukaba, a kerekbilincselo ceg meg nem regisztralt parkolo hivasara ki sem megy feltenni a bilincset.

Dikusz 2018.04.19. 09:27:22

@_z_: Neked is szép napot. Itthon hétágra süt a nap:)
Nem bírtad túlrágni magad az előtted hozzászólók áradatán? :)))
Ebből az jött le, hogy a posztajánlót viszont olvastad, és magát a posztot is.
Minden kötözködési szándék nélkül írom: a posztajánlóban, és a posztban (ráadásul kiemelve dőlt betűkkel) is írva vagyon, hogy ez a posztoló személyes tapasztalata, ne általánosítsunk.
Mondjuk abban igazad van, hogy a jó oldal szerepel a posztban csak, holott az elején írja a posztoló a jó-, és a rossz oldalt is említi.

Egyébként nagyon is jó a poszt.

_z_ 2018.04.19. 10:07:17

@Dikusz: Kint itt is szep idö van, de az irodai neon alatt ülve nem sokra megyek vele... Nem is akartam atragni magam, de ezt jobbank lattam közölni.
Nyilvan csak szemelyes tapasztalat, es nem kizarolagos igazsag kinyilatkoztatas (nem vagyok az az olvaso, akinek minden mondat elejere "szerintem"-et kell irni, hogy ezt megertsem). De egesz egyszerüen annyira hianyzik belöle barmilyen negativum, hogy arra gondolok, hogy a poszter vagy irigylesremeltoan pozitiv szemelyiseg, vagy pedig szandekosan nem akart semmi rosszat irni (na jo, ott a parkolasi büntetes, de az is legfeljebb semleges erzest kelt). Ez reszemröl csak egy eszrevetel volt, mindenfele banto szandek nelkül.

tanato 2018.04.19. 10:09:17

@Dikusz: Csatlakozom,remek a poszt,főleg hogy én is a posztíró korosztályához tartozom így tudom értékelni=a szerzőhöz hasonlóan=mondjuk a magyar falusi élettel összehasonlítva.

London2009 2018.04.19. 11:17:09

De jo kis poszt! Mindennel egyetertek,pedig mi Londonon belul lakunk. De miutan egy faluban, igy lehet, hogy hasonlo szabalyok ervenyesulnek. : ) Tovabbi boldog angliai eletet kivanok!

**mimi** 2018.04.19. 12:01:58

Respect !
További nyugodt kiegyensúlyozott életet !
Nekem bejönne ez az élet....

Gedeon Vinklmann 2018.04.19. 12:36:48

Minden olyan szép és kedélyes, a filingje mint "Thomas a gőzmozdony" .

P.Elliot 2018.04.19. 13:04:19

Kellemes rozsaszinu poszt es miert ne lenne rozsaszinu ha a posztolo igy latja, erzi, valoszinu hogy azoknak is az akik ott laknak. A videk az itt is mas.
Itt Amerikaban voltunk egyszer kicsi egy falusi helyen Pennsylvaniaban, 5 napig, akkoriban meg nem jart reggeli a hotelhez,/ ma mindegyik ad hozza valamilyet/, igy elmentunk reggelizni a falucska egyetlen ettermebe ami tomve volt, a masodik napon mar ugy fogadtak mint egy torzsvendeget, a tulaj aki korbejart ellenorizgetni, beszelgetni maris erdeklodott hogy turistak vagyunk-e vagy idekoltoztunk, kozolte hogy itt sok nyugdijas el es milyen remek hely, mindent felsorolt hogy mik a kedvezo dolgok itt, toborozta a lakossagot, hehehe ami az ettermenek jot tett de minden uzletben ahol megfordultunk kedvesen, csupa mosollyal fogadtak, ezek a falusi helyek szerintem minden orszagban baratsagosabbak az emberekkel, en nagyon el tudnam kepzelni ilyen helyen lakni, a varos, plane a nagyvaros addig volt erdekes es vonzo amig fiatal voltam.
Szerintem eljon egyszer az amikor divat lesz falun elni allandoan es majd akkor felrohannak a haz arak ott is...
Gyereket felnevelni videken erdemes ami meg most is tobb jo dolgot nyujt nekik mint a varos....

P.Elliot 2018.04.19. 13:08:09

@_z_: Miert baj az hogy a posztbol hianyzik a negativum? Muszaj rogton a rosszat is keresni? Nem igazan az a fontos hogy jol erzi ott magat? Lebeg a rozsaszin felhokon es orul neki. Vannak rossz dolgok is valoszinu de azokon tullep mert nem veszelyes, jobol tobb van es ennek orul.....

Olliék 2018.04.19. 13:15:52

Őrülök,hogy ennyi idősen nekivágtatok a világnak. Annak meg pláne,hogy minden jól alakul.
Ami az idősellátást illeti.... Hogy a francba lehet azt " ellógni"?

Olliék 2018.04.19. 13:17:58

@_z_: 50 fölött azért már sok mindent elenged az ember.

_z_ 2018.04.19. 13:27:38

@P.Elliot: Ki irta, hogy baj? Annyit jegyeztem meg, hogy a poszter vagy vegtelenul pozitiv szemelyiseg, vagy egyoldalu a kep (szerintem).
@Olliék: Ezt meg nem tudom, ugyhogy jobb hijan hiszek neked :).

Dikusz 2018.04.19. 14:03:25

@Olliék:
Viszont egy jó kis babfőzelék után 50 alatt is. :)))

Dikusz 2018.04.19. 14:18:12

@_z_: Nem is tételeztem fel, hogy bántó szándékkal írtad:)

Ebben a posztban (az előzőekben is) csak a
pozitívumokat írta le a posztoló, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek negatív tapasztalatai.
Ráadásul ennek az írásnak az elején ezt írta:
"...amik alapján fel tudom villantani (inkább csak kiragadva egy-egy részt) az itteni élet jó és rossz oldalait."
Engem érdekelne, hogy neki milyen negatív tapasztalatai vannak.

Volt nem is olyan régen olyan poszt, ahol egy pár egyik fele a jó-, másik fele a negatív tapasztalatait írta le. Kaptak mindketten éppen eleget ezért. Amelyikük a hibákat írta le azt kapta, hogy akkor minek él ott ahol. Aki pedig a jó dolgokat, az pedig azért kapott, mert olyan nincs, hogy minden tökéletes...
Mindkét posztnál ki volt emelve az, hogy most csak a jó, vagy csak a rossz tapasztalataikat írják meg.

Shaktee 2018.04.19. 14:23:45

Korhazi parkolo ingyen? Van még hova fejlodnie kanadának..

_z_ 2018.04.19. 14:51:06

@Dikusz: Akkor egyetertünk :).

Golf2 2018.04.19. 17:58:06

@Olliék: "50 felett sok mindent elenged" addig jó amig nem kell pelus.

Shanarey 2018.04.19. 19:05:40

@tanato:

Ez a cikk, ha igaz, azért még nem jelenti azt hogy ez az általános vélekedés a külföldieket illetően, ahogy Magyarországon sem mindenki idegen gyűlölő, csak a kormány, és a tudatlan buta emberek azok. Manchester pedig egy város, ahol a szavazáskor jó pár ezer ember volt egy helyen, akik magyarul beszéltek, s a helyszínhez közel utcákban az összes parkolóhelyet elfoglalták, s mégsem történt semmi. Mellékesen, itt (UK) a BREXIT téma már rég lecsengett, s a tömeg inkább az eljövendő BREXIT negatívumokra figyel, nem pedig arra hogy ki nem idevalósi.

tanato 2018.04.19. 21:39:20

@Shanarey: Ez már egy két éve megjelent cikk,az illető kolléga azóta mérgében már elment Angliából,újra itthon dolgozik

gabors 2018.04.19. 22:01:59

@Taxomükke (UK):

Ez a falu dolog ez olyan szerintem hogy az angolszaszoknal a "falu" nemcsak nagysagot jelent hanem "kozigazgatasi" format (szervezettseget)

Pl ahol lakom az egy "hamlet" 32,000+ fovel mellettunk levo ket falu "village of ..." az egyik 9000+ a masik 11,000+ lakossal egyiket sem forditanam "falunak" de ez a nevuk ... a "varos" tablan az van hogy "Welcome to the Village of Rockvillecenter" es ott van mellettunk egy ezerfovel nagyobb amit mar City-nek (nem is Town-nak) hivnak 33 ezer fos DE sajat rendorsege, iskolaszeke, szemetgyujtese, birosag van, hallotti bizonyitvant allitanak ki, sajat parkolasi rendorokkel...

Csodabogár 2018.04.19. 22:02:51

Nekem csak ezzel a mondattal kapcsolatban lenne kérdésem "Tettük ezt egy nyugodtabb kiszámíthatóbb és anyagilag kifizetődőbb élet reményében."
60 fölött, lesz angol nyugdíj, vagy mitől lesz jobb az az élet és mikor? 75 vagy 80 fölött?

gabors 2018.04.19. 22:09:43

@swing gitan: "Korhazi parkolo ingyen? Van még hova fejlodnie kanadának.. " a mi kis hamlettunkben (32000) a korhazi parkolo ingyenes nincs ebben semmi a korhazat es a parkolojat is a helyi ingatlan adokbol es a korhaz beveteleibol tartjak fenn

Latcho Rom 2018.04.19. 22:22:17

@swing gitan: megette a blogmotor a dolgot :/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.04.20. 00:48:42

@gabors: "a mi kis hamlettunkben (32000) a korhazi parkolo ingyenes"

Nalunk is ingyenes, csodalkoztam is, hogy eszaki baratainknal, a social health care hazajaban nem ;)

kék madár 2018.04.20. 01:05:22

@Zsuzsi65: @gabors: ja, csak egy torokba nezes kerul 2000 dollarba.

kék madár 2018.04.20. 01:11:47

@gabors: Amerikaban nincs falu (hivatalosan, kozigazgatasilag), csak town es city es az unincorporated, ami altalaban a tanya

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.04.20. 01:35:06

@kék madár: "ja, csak egy torokba nezes kerul 2000 dollarba"
Kiveve, ha jo biztositasod van ;)

gabors 2018.04.20. 02:20:51

@kék madár: "@gabors: Amerikaban nincs falu (hivatalosan, kozigazgatasilag), csak town es city es az unincorporated, ami altalaban a tanya "

nem tudom biztos csak viccbol irjak ki a "falu" hataraban hogy Vllage es csak vicc lehet az is hogy Village Hall of Rockvillecenter

Mi meg nem vagyunk meg Town sem mert egy masik Town-hoz tartozunk

csak kerdezem ez akkor kb mit jelent:
"Oceanside is a hamlet and census-designated place located in the southern part of the town of Hempstead, Nassau County, New York. The population was 32,109 at the 2010 census"

gabors 2018.04.20. 02:26:10

@kék madár: amugy nem lehet hogy az allamonkent mas es mas (en erre tippelek) lehet ott maskepp van ?

van ahol parish-ok vannak itt meg olyan nincs de tutti hogy itt

itt egy link ez a "falu" kb 5 km-re van mindennap errefele megyek gondolom csak viccelnek ezek is

www.malvernevillage.org/

a Village Hall gyonyoru ...

Taxomükke (UK) 2018.04.20. 06:13:32

@Shanarey: Mint sok esetben, itt is a kommentek sokatmondoak.....

M. Péter 2018.04.20. 08:38:25

@kék madár: Mint az USA-ban sok minden, ez is államonként változó. New Jersey-ben egy település lehet village, township és borough is.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.04.20. 09:37:03

Valamit marhára kever a szerző, a falu az nem az amit írtak. Ha luxusmárkák tartanak fent márkaboltot akkor nagyon gyanúgy hogy nem faluban él.

Nyers Fa 2018.04.20. 10:06:02

@gabors: a CITY egy rang amit a király/királynő ad. Lehet több százezer lakos is egy városban, ha nem kapta meg a city rangot, akkor csak town marad. Ez csak a UK-ben van így.

2018.04.20. 10:37:55

Tehát.... a tanulság.

Kemény munkával, sok hajtással meglehet élni angliában.

Pont mint itthon is :-)

Mmarci 2018.04.20. 11:55:56

Azt azért jegyezzük meg, a minimál bér itt is minimál. Ha egyedül vagy hazat nemigen tudsz bérelni. Lehet BMW-d de akkor is egy szobában fogsz élni. Félretenni lehet, ha lemész csövesbe. Nekem kicsit csalódás

Kipper 2018.04.20. 14:03:54

@Nyers Fa: Pontosabban akkor city, ha van katedrálisa, mérettől függetlenül.

zoldzeller 2018.04.20. 18:30:44

@Taxomükke (UK): elolvastam a kommenteket es eleg felelmetes a gyulolet ami arad belole.

nyuszigonosz 2018.04.20. 18:55:58

@Kipper: Félrevezetö, amit írsz, mert lényegében nem így van.

A város mint olyan annak jogaival a rómaik "maradványa" :-)
Kb. 450 körül, mikor a rómaik eltüntek pl. a mai Anglia területéröl, és nemcsak onnan, ezidötöl számítjuk a középkort, jó ezer évig tartott.
Nos és a város az volt, ahol a település piacjogot kapott - mindig az aktuális uralkodótól, de nem minden esetben magától a királytól, hanem helyi uraságtól is. Ezzel együtt járt a vám szedés joga, az üzletelöktöl is,akik az árujukkal egy akkor még pl. a vár udvart körülvevö vizesárok hídján haladtak át, ha nem volt vizesárok, akkor más alkalmas hely, ahol vámot szedhettek az oda igyekvöktöl.

Természetesen nem minden városban épült katedrális, de ha maradunk Angliánál, hát elég sok és hát nem elöször volt egy évitizedekig tartó katedrális építés és utána automatikusan város lett a hely, hanem: egy egy város építtetett katedrálist.

A városok más jogai még a középkorban, de úgy szépen egymás után lettek: törvények, rendeletek.

Ez egy hosszantartó dolog volt és amelyik település még valamikor a középkorban város-jogot kapott, na az most is az.

M. Péter 2018.04.20. 19:04:36

@Kipper: Bury St Edmunds-ben van székesegyház, mégsem city. Igaz eredetileg plébániatemplom volt, és csak kb. 100 éve lett székesegyház, amikor létrehozták az egyházmegyét. Ahol régi székesegyház van, az mind city, de van sok székesegyház nélküli city is, pl. Cambridge.

Latcho Rom 2018.04.20. 19:34:43

Véget ér egy korszak. Soros György alapítványa öt éven át több mint hetvenezer Budapesten élő kisiskolásnak biztosított ingyen tejet és péksüteményt a legnehezebb években. Az általa létrehozott Roma Education Found két évvel ezelőtt (erre az adatra emlékszem) 95000 roma származású ösztöndíjast támogatott Magyaországon és a térség országaiban. Közülük ötezren nyolc ország felsőoktatási intézményeiben tanulhattak tovább és szerezhetnek diplomát.
Ha Soros csak ennyit tett volna, akkor is tisztelettel kellett volna tekintenünk rá, mert hálával tartozunk mindezért. Ehelyett csak szégyenérzet van bennem és keserűséget érzek, amiért most ilyen módon kell alapítványának távoznia.
Húsz éven át voltam Budapest főváros főpolgármestere. 2004-ben Soros Györggyel, és Világbank elnökével együtt indítottuk útnak a Roma Évtized elnevezésű programot, amelynek folytatása ennek a kisebbségnek az emancipációját célul kitűző Keretterv. Nem Soroson, hanem az ebben a programban résztvevő országok kormányain múlik, hogy mennyi valósul meg az eredeti célokból.

Budapest főváros közönsége és a"nyitott társadalom" európai értékvilágának elkötelezett magyarok, köszönettel tartoznak az alapítvány minden munkatársának és Soros Györgynek, aki nem érdemelte meg azt a meghurcoltatást és megaláztatást, amelyben Orbán Viktor kormánya részesítette.

Demszky Gábor

patkányarcúáginéni 2018.04.21. 16:43:51

@latcho drom:
Mit keres itt ez a Demszky-propaganda?

Kipper 2018.04.23. 10:27:05

@M. Péter: @Nyers Fa: @nyuszigonosz:

Utananeztem es ma is tanultam valamit...

Ahogy Nyers Fa eloszor irta, ez a kiralyno kegyetol fugg, ugyhogy meg a Cambridge Dictionary is rosszul tudja.

www.ukcities.co.uk/definitions/

dictionary.cambridge.org/dictionary/english/city

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása