oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2018. február 22. 06:30,  Mi az a tíz dolog, amiért szeretek Svájcban élni? 325 komment

2018. február 22. 06:30 Határátkelő

Mi az a tíz dolog, amiért szeretek Svájcban élni?

A Tíz dolog-sorozat eddigi részeitől kicsit eltérő poszt következik ma, hiszen Zuzzer egyrészt nem pontokba szedte mondandóját, másrészt írt a negatívumokról is, még ha ezekből azért nincs olyan nagyon sok.

svajc_neuchatel_ter_foto_njc_ch.jpg

„Nehéz kérdés még akkor is, ha ebben a témakörben már több posztom is született, sőt szedtem én ezt már pontokba is, csak nem találom. Azzal viszont, hogy lassan beleöregszünk és ágyazódunk az itteni életbe, mi magunk is újabb életciklusba lépünk, azaz változnak a fontossági sorrendek. 

Lehet, 18 éve rácsodálkoztam valamire, most viszont, jónéhány itt eltöltött év után nem csak a külsejét látom, hanem az ízét is érzem. Így aztán amit írtam, pozitív is, negatív is, válogassátok szét ízlés szerint. Nem is lett ez klasszikus, válasz a címben feltett kérdésre poszt, hanem valami izé. 

Stabilitás 

A stabilitás, legyen az pénzügyi vagy politikai, az jó. A pénzügyi stabilitást élvezzük, mert amióta itt dolgozom nincsenek anyagi problémáink. 

Nem létező anyagi probléma alatt nem azt értem, hogy megvesszük az Alpokot hegyekkel együtt, hanem azt a fajta mindennapokat illető anyagi függetlenséget, amikor eszünkbe se jut egy aktuálisan fellángoló hobbival kapcsolatosan, hogy nem vesszük meg a hozzávalókat, mert nincs rá keret. Amit meglátunk és kell, megvesszük, ahová el akarunk menni, elmegyünk. 

A politikai normalitásra vágyást magyar embereknek szerintem túl sokat magyaráznom nem kell. Itt nincs egymás gyalázása, sárba tiprása, buzizása, haverok zsebének kitömése és egyéb népnemzeti sportok. Egyszerűen nem létezik, vagy hamar kibukik és vége a dalnak. 

Azt hiszem, ezt is mondtam már, hogy olyan példák vannak, ami standard magyar politikán felnőtt embereknek totál kuriózum. Mint például a nem újraválasztott figura, aki az őt leváltó hölgy politikust nagy csokor virággal várja, elborozgatnak és persze az újonc kikéri a másik pártbeli elődjének tanácsait, hogy mit is kéne hogyan is csinálni. Mert ilyen példák is vannak. 

Agymenések 

Tököm tele viszont azzal, hogy a fontos ügyek mellett a helyi szélsőjobb állandóan azzal foglalkozik, amivel otthon a fideSS és a jobbik (micsoda név egy pártnak...). Szerintük is attól lesz meleg kakaó és lágy kenyér, ha megszavaztatnak egy n+1-ik törvényt a külföldiek jogállásáról például. 

A nagy része ezeknek az agymenéseknek persze a kukában végzi vagy így, vagy úgy; például a conseil federal, az itteni „kormány” jól felvizezve vezeti be, úgy, hogy észre se veszi senki, vagy meg se savazzák a savköpő menyétek. 

Arra viszont jó, hogy mindig lehessen valami ellen dörmögni. Mindezt a közelmúltban hivatalosan a világ legjobb országának választott federációban. Magyarul = jó dolgukban kreálnak problémákat maguknak, ott, ahol a nemzeti banknak az a legnagyobb gondja, hogy mi a túrót csináljon a többlettel. Nem deficit meg államadósság kérem, hanem profit! 

Természeti csodák 

Bármerre indulok itthonról, valami lélegzetelállító természeti csodába botlok, legyen az az Alpok, a Jura, a svájci fennsík, a Lac Leman, a Lac de Neuchatel, a luzerni tóvidék, egy kis falu, egy város, akármi; komolyan mondom, néha olyan érzés, mintha valaki egy helyre öntötte volna tesztelésre az összes szépséget, amiből a Föld nevű sárgolyót szerette volna összerakni. 

A bőség zavarával küszködik az ember, ha valami programot szeretne a családjának. Erre kiváló szolgáltatások persze nagyon drága tömkelege épül, különleges felvonók szállítgatnak mindenféle hegycsúcsokra, ilyesmi. 

Szögezzük le, hogy szeretem a hazámat, ott is vannak gyönyörű vidékek. Viszont itt nem az van, hogy íme itt folyik a „púsztá”, azt’ három perccel a Hortobágyra érkezésem után már fogalmam sincs mit csináljak; valljuk be, elég erősen el kell vonatkoztatni, hogy a nagy semmit élvezni tudja az ember. Ott egy túzok, vagy csak túlzok? 

Nincs reménytelen mélyszegénység 

Szegény ember mindenütt van, ha nagyon keresed itt is találsz. Nyoma sincs viszont annak a végtelen és totál reménytelen mélyszegénységnek, ami nálunk és úgy általában Európa keletebbik felén van. 

A társadalom is sokkal szolidárisabbnak tűnik nekem és ez furcsa módon tökéletesen összeegyeztethető az idegenekkel szemben meglévő gyanakvással. 

Nekem ez nagyon leegyszerűsítve pont az a példa, amiért én könyörgök már mióta Magyarországot illetően; nem kell szeretni senkit se csak azért, mert menekült, de nem is kell senkit se a víz alá nyomni és gyűlölni, csak mert odavetette a balsorsa, ahol minket az régen tép. 

Normálisnak, embernek kell lenni mindenek felett, családokat, gyerekeket segíteni és nem a fagyos földön altatni a senkiföldjén két sor szögesdrót árnyékában. Az a nácizmus. Hatékonyan kell ellátni az embereket és befogadni azokat, akik erre érdemesek. 

Nos, ez zajlik Svájcban, ha kedvezőtlenül zárul a menekültügyi eljárás, akkor viszont nem nikkel, menni kell. Nincs viszont eleve rápecsételve az elbírálásra beadott dokumentációra, hogy elutasítva. 

Kevés a tenyérbemászó idióta 

Itt is vannak idióták, már csak a nagy számok törvénye miatt is előfordulnak, de elenyésző az igazán tenyérbemászó faszkalapok aránya. Az emberek alapból udvariasak, ez valahogy a francia anyanyelvű svájciakba bele van programozva. 

Sokszor persze ez csak egy alapállás, aztán esetleg előbújik a svájciak istene a zsákból, de itt aránylag kevésszer cseszem fel az agyam például azzal, hogy zsigerből letegez valaki. 

Ez itt nagyon ritka, míg ahogy látom és tapasztalom, otthon a 16 éves csitri aszongya nekem, hogy szia. Hát anyád szia, vazze. Nem vagyok öregember, csak érett élő szövet egy 20 éves vázon, de ez a kéretlen „közvetlenség”, ami Magyarországon elterjedt, nekem sok. Legyek már ügyfél, kliens, mittomén a boltban és hivatalban, ne haver helyből! 

Majd a Suisse alémanique területen élők megmondják, hogy ez nem így van, de ott nekem is olyan érzésem van, mint a suisse romandoknak (francia svájciak), mintha a Hold túlsó felén lennénk. 

Ez lehet, hogy a borzasztóan megkínzott tettere-tettere németnek betudandó tudatalatti viszolygás, de mindig olyan érzésem van, hogy ordítoznak velem. Jó francia svájci nem is autózik keleti irányba, csak ha muszáj, így én se teszem. 

A nyelvhatáron mintha valami másik országba lépnék, a táj hasonlóan gyönyörű, de az érzés valahogy más és nem jó irányban más. Nemtom, ez ilyen szerzett fertőzés, lehet túlságosan beidomultam már oda, ahol éppen vagyok. 

Szabályok betartása 

Van még olyan dolog, amiben megsvájciasodtam, mégpedig az, hogy a helyi írott és íratlan szabályokat ki nem állhatom, ha áthágják. Itt kérem nincs vasárnapi fűnyírás meg ilyesmi, lehet hamarabb ugrok rá, mint a vérbeli tücsök. 

Nyugalom van, a falunkban zéró darab szabadtéren tartott kutya lelhető fel, nincs ugatás, bégetés, mekegés. Eleinte nem is értettem, mi olyan furcsa, utána rájöttem, hogy az, hogy egyszerűen nincsenek ilyen Magyarországon a „tájképbe” szervesen beletartozó zajhatások. 

Egészségügy 

Az egészségügyről írtam posztokat, lehet olvasgatni a blogomon, szal nem akarom most túlspilázni. Mindenesetre ha már betegnek kell lenni, akkor milliószor inkább vagyok az itt, mint kis hazánkban, vagy esetleg máshol a világban. 

Drága a biztosítás, lévén full magánbiztosítós az iparág, de nem hagynak egy lerongyolódott váróteremben felfordulni, mert nincs is olyanjuk. Orvos, nővér, betegápoló a fizetéséért kedves és szakszerű, nem holmi borítékért, vagy egyéb papíripari termékért. 

Aztán persze jön a számla, ahol minden, de minden fel van számolva. Múltkor például 2 cm ragtapasz, ami vérvétel után tartotta a kis gézpárnát. A mosoly viszont nem! :) Persze én is ismerek olyanokat, akiknek volt már rossz tapasztalatuk is, remélem én nem fogok ilyet megélni. 

Halálodig tisztelnek 

Ami nekem még fontos, itt senkit se kezelnek le bácsinak meg néninek, itt halálodig Monsieur és Madame maradsz, nincs az a lekezelő stílus szerencsére meghonosodva, mint otthon és én ezt rendkívül fontosnak találom. 

Pont most volt erről egy cikk valahol a zindexen egy doktornő tollából, aki hosszú külföldi munkavállalás után szerencsétlenségére bunge jumpingolt egyet kalandvágyból a nagy magyar valóságba. 

Nos, ahogy írta, a kollégák kinézték maguk közül, amikor a civilben főmérnök pácienst nem bácsizta, hanem uramozta. Pedig ez a normális hozzáállás, nem a csicskád vagyok vazze, hanem a páciensed és az is lehet, hogy adhatnék neked órákat rengeteg dologból persze az orvoslást kivéve. 

Hogy nézne már ki, ha én felsőbbséges mérnöki elhivatottságom okán lebácsiznám az orvost, miközben mondjuk az új házához készíteném a terveket? 

Oktatás 

Az oktatásról is írtam a blogomon, poroszos a rendszer – nem egy finn stílus -, mégis meg lehet nézni, hogyan teljesítenek a svájci kiskölkök például a Pisa felmérésben és egyebekben. 

Ha magamnál vagyok, akkor tetszik, hogy aplikálva oktatnak, akkor is, ha a gyerekeim néha szélmalomharcot folytatnak a feladatokkal és nem mindig érzik magukat nyertesnek. 

Ha tanulnak például területszámítást, akkor valamiféle módon még a történelem tesztbe is belekeverik a matekon tanultakat és vica verza. Az általam is anno gyűlölt szöveges feladat itt alap, meg is kell érteni a dolgokat, nemcsak összeszorozni, vagy kivonni. 

Amit nem találok annyira kósernek, az például, hogy a tanárok fluktuálódnak mint állat, két évet nem visz ugyanaz a páros végig. Ennek rendszerszintű - direkt így van szervezve - és természetes okai is vannak. 

Nálunk például minden tanév után elmegy legalább 5 tanár a helyi suliból a svájci fiatalok „kötelező” jellegű földkörüli túrájára. Az meg minimum egy év sabbatical, szal arri vederszén. 

Az egész rendszer megértésének igénye viszont erősen felejtős, esélyed sincs rá. 26 kanton = 26 különböző oktatási rendszer = olyan bonyolult grafikonokkal illusztrált továbbtanulási lehetőségeket mutató ábra, hogy ahhoz képest anyáink burda szabásmintái gyerekrajzok. 

Minden attól függ hol tanultál, olyan is van, hogy pár kilométernyi elmozdulás miatt a gyerekeidnek évet kell ismételni, ésatöbbi. 

Fordítva huzalozott közlekedés 

Amitől viszont lassan kétoldali rángógörcsöt kapok, az, hogy a svájci egy a közlekedés szempontjából fordítva huzalozott népség. Itt vazze a nagy átlagnál nem az a gond, hogy gyorsan hajt például, hanem az, hogy a magyar próbasvájci idegbeteg lesz mögöttük, mert i.e. várják a pirosat a városban. Ez abban valósul meg, hogy zöld lámpa előtt folyamatosan lassítanak. 

Autópályára pedig 60-al akarnak besorolni, ha szerencséd van, mert sokan meg is állnak... A megengedett alatt mennek egy jó tízessel, de inkább többel. 

Képtelen vagyok megszokni, sőt, ahogy öregszem mint öreg Sam, egyre többet beszélek magamban, azaz ordítok az autóban mintállat. Az autópályás dolgot például csak úgy lehet megoldani, hogy te még lassabban mész, hagysz amilyen nagy teret csak tudsz az előtted korzózó gép és közted, aztán beletaposol mint állat, hogy legalább te elérd a belépő sebességet. 

Az se teljesen kóser szerintem, hogy jogsit végleg elveszteni halál útján lehet, egyszer megkapod, aztán a kutya se nézi, hogy egészségügyi szempontból képes vagy-e még a járművezetésre. 

Kevés baleset van, de azok között sűrű a nyolcvanéves félvak papi által elkövetett tett. Ahol régen laktunk, konkrétan volt egy fószer, aki nem tudott körbenézni, mert állandóra nyakmerevítője volt. 

A kaja 

Ott van még a fondue, a raclette és társai, tudom, mondtam már, de bírom a franciásan svájcias étrendet, akkor is ha a rösti mellé óhatatlanul beugrik a „röstigraben” kifejezés is, de röstit leginkább csak a tücskök esznek. 

Röstigraben = amit ahtundcvancigék eldöntenek az úgy van, mert ők sokan vannak, olaszok, franciák meg kevesen, szal azt kell nézni országos szavazások előtt, hogy übermensék mit gondolnak, nagy valószínűleg az lesz a kimenet. 

A romanschok meg kvázi tücskök alapból. Kicsit idegesítő majdnem minden szavazásnál látni, hogy a francia kantonok kékek, a németek meg pirosak. 

Mindenhová félúton 

Bejön az is, hogy az ország maga nagyon központi elhelyezkedésű, szal bármerre indul az ember nyaralni Európában, valahogy mindig legalább félúton van. Mi meg pluszba a két fő reptér között lakunk, így igaz utazni kell mindkettőhöz, de nem túl sokat. 

A tömegközlekedés – is – elég drága, de legalább alapból normális, tiszta, gyors és pontos. Ezek közül „melyik” is hiányzik otthon? 

Most ennyire tellett, amint elküldöm a posztot biztos eszembe jut még ezer dolog, amiről írhattam volna, mára legyen ennyi. 

Amúgy rögzítsük, hogy nincs az a pénz, állásajánlat és egyebek, amikért én valaha hajlandó lennék akár egy lépést is tenni az érdekében, hogy Magyarországra visszaköltözzek végleg. Esetleg expatnak. 

Szeretem a hazám, a magyaroknak szurkolok mindenütt, de olyan szinten elszoktam a mellébeszélésre, sumákolásra, agresszióra, urambátyámságra, asztal alatt csúsztatásra és a folyamatos ellenségkeresésre épülő párhuzamos univerzumoktól, hogy velem télleg szarul járna az ország, ha visszatérnék. 

No meg feldobnám a pacskert valahol üstöllést, mert nem ismerném valakinek a valakijét, aki vaskos boríték ellenében felvenné a nevem az „élhet még egy kicsit” listára.”

HÍRMONDÓ 

Németországi melók fizioterapeutától a villanyszerelőig 

Méghozzá jórészt kétkezi munkák, legyen az asztalos, villanyszerelő vagy éppen festő. Érdemes kicsit körülnézni, soha nem lehet tudni… 

Nyártól jön az ingyenes európai vonat 

Már idén nyártól igénybe vehető lesz az az egy hónapra szóló, ingyenes Interrail-jegy, amelyet minden 18. életévét betöltött európai uniós fiatal megkaphat. A cél egymás országainak jobb megismerése, a lehetőségek kinyitása. 

Csak semmi Mad Max, angolok vagyunk 

Az uniós kilépést követően sem lesz Nagy-Britanniából „valamiféle sötét jövőképű fikcióból előlépő, Mad Max-stílusú" ország. 

(Fotó: njc.ch)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svájc tíz dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8713687444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svajcineger 2018.02.22. 08:17:45

Hat, teged aztan tenyleg beszippantott a svajci marketinggepezet! :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.22. 08:19:01

Elnézést, hogy itt szólok a korábbi témákhoz, de az eredeti helyükön már a kutya se olvasná...
Szóval.
Az egyik a "magyar síakrobata" esete:

Eddie a sas;
Eric, az angolna;
Erzsi, a kenguru!

:-)))))))

Ha engem kérdeztek, részemről ez a teljesítmény higítja az olimpiai színvonalat és devalválja az olimpia eszmeiségét.
Szerintem nagyon nem való ide, akármennyire is saját erőből érte el ezt a csekélyke eredményt is.
A hiba a Mátrixban van, vagyis a kvalifikációs rendszerben, nagyon át kellene dolgozni.
Senkinek sem lehet ez jó, ha ilyen teljesítményeket látni egy olimpián.
Ha ambíciózus, de ugyanakkor gyengécske a tudása, akkor meg kameráztassa le magát, aztán tegye ki a felvételt a TeCsőre.A magyarságát nem veszem bele a dologba, teljesen mindegy, hogy milyen nemzetiségűként égeti magát.Moussambani nemzetiségére se emléxik már a kutya se.Az a fura még, hogy a minősítő edzők, bírók láthatták a tudását már korábban is, az addigi versenyeken, rendezvényeken.Hogy nem derült ki a dolog eddig.Illetve a csak egyébként nem egy buta tyúk, két neves egyetemet is elvégzett.Viszont akkor hogy nem látja reálisan a saját képességeit...?

A másik poszt a Londonka-féle Grinicsi, ami nagyon érdekes volt, de nem értek egy dolgot.
Te Londonka, (ha már megragadni látszik ez a mexólítás), a múltkoriban hozzászóltál az általam keltett, kicsit flémviharrá alakult magyar ékezetes kommentelés témaköréhez.Ott, ahol néhány nagytudású emberke félreértelmezvén a mondanivalómat, elvárásként vette részemről a magyar ékezetek használatát; holott én csak a megvalósítás lehetőségeire hívtam fel a figyelmet.
Szóval ott kommenteltél egy olyat, hogy te évek óta nem használsz magyar ékezeteket, azt sem tudod már, hogy melyik hol van, meg különben is mindenki megérti így is.
Ehhez képest pár napra rá, jön egy kiváló poszt tőled, ez a grinicsi; ahol jelesül az egész hosszú szöveg gyönyörű, magyar ékezetes...
Na, most akkor ezt így hogy?!?!
Valaki gépelte neked, vagy a HÁ írta át az egész posztot, vagy mégiscsak használsz magyar ékezeteket?
Nehogy félreértsd, nem b@$zogatlak, vagy ilyesmi; csak egyszerűen el vagyok képedve, és nem értem az egészet.
Nekem a két dolog üti egymást.
Kérlek, ne hagyj meg ebben a tudatban, mondd el, hogy mi van a háttérben.Köszönöm!
:D

Antal Jozsa 2018.02.22. 08:26:13

Azt irod hogy "a nagy semmit elvezze otthon az ember"? Kicsit magas lonak tunik ez megint, jo tudom laza a stilus de akkor is .Koltozz be egy svajci faluba a hegyek koze es majd meglatod mi a nagy semmi.Mindent meg lehet unni. Otthon sem egy faluhelybol kell kiindulni. Engem otthon nagyon mikor ranezek a dombos nyari tajra es nem latok mast csak a termeszetet nem pedig azt hogy mindenhova epitettek mar valamit. Magyarorszahon azert sokkal tobb mindent lehet csinalni ha az embernek van penze. Az sem elhanyagolhato h otthon sokkal tobb szabadsag kevesebb minkaora van mint Svajcban. A nyelvhataros dologgal egyetertek, a svajci nemet dialektusok az agyamra mennek.Konnyebb a francia meg szebb is.

svajcineger 2018.02.22. 08:27:35

@geegee:
Bar, en nem Londonka vagyok, sot meg a posztot sem olvastam, de van ez ugyben tapasztalatom. Ha magyat klaviaturaju geprol irok, akkor mindig hasznalom az ekezeteket, ha viszont nem - mint pl. most - akkor lusta vagyok keresgelni oket. Ilyen egyszeru ez! Legalabbis, nalam. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.22. 08:30:43

És hogy on is legyek, Svájc egyértelműen a legnagyobb tündérkertek egyike, simán elhiszem az egészet.Viszont,ha ez a poszt kikerül a címlapra, akkor lesz itt erezd el a hajam rendesen...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.22. 08:32:53

@svajcineger: Oké, rendben, de ő ennél sokkal egzaktabban fogalmazott a dolog ellen, aztán meg jött a hosszú, ékezetes poszt.Ez benne a fura. :-)

Din Serpahis 2018.02.22. 08:42:48

Na ez azert forditva is igy van, a hajam egnek all amikor francia svajcban valamit el kell intezni. Zuriben ha nem megy a dialekt, no problem beszel mindenki hichdeutschul, a legtobben angolul meg franciaul is. A francia reszen meg csak a szemuk forgatjak ha akarsz valamit nemetul, pedig ertik a nyomorultak - nana, tanuljak az iskolaban - de az istennek meg nem szolalnanak rajta.

Na jo, a helyzet azert meg mindig jobb mint Franciaorszagban, ott meg direkt bunkozni is szoktak ha nem beszelsz franciaul, itt azert sokkal kedvesebbek.

Din Serpahis 2018.02.22. 08:47:14

@Din Serpahis: Amugy udv mindenkinek Santiago de Chilebol, hat ez egy nagyon fura hely, szerintem majd irok is rola nyaralos posztot :)

svajcineger 2018.02.22. 09:02:51

@Din Serpahis:
Ennyi! És itt mindjárt meg is bukik a nagy svájci mese, miszerint mindenkit nagyon szeret, de legalábbis mindenki, mindenkinek a barátja.

Hari Seldon 2 2018.02.22. 09:22:14

“Ez lehet, hogy a borzasztóan megkínzott tettere-tettere németnek betudandó tudatalatti viszolygás, de mindig olyan érzésem van, hogy ordítoznak velem. Jó francia svájci nem is autózik keleti irányba, csak ha muszáj, így én se teszem.
A nyelvhatáron mintha valami másik országba lépnék, a táj hasonlóan gyönyörű, de az érzés valahogy más és nem jó irányban más. Nemtom, ez ilyen szerzett fertőzés, lehet túlságosan beidomultam már oda, ahol éppen vagyok.”

Haha. Ezt a múltkor én is észrevettem ezt, átmentünk B-W-be, és Kehl-nél már nem volt olyan konfortos az érzés. Egyébként barátoknál voltunk, tök jó volt a program, alapvetően semmi gond. Aztán megint visszafelé, ahogy jöttünk vissza a Rajna hídon nagyon jó volt, hogy végre hazaértünk. (onnan nekünk már csak röpke 180 km és kész)

---

“Röstigraben = amit ahtundcvancigék eldöntenek az úgy van, mert ők sokan vannak, olaszok, franciák meg kevesen, szal azt kell nézni országos szavazások előtt, hogy übermensék mit gondolnak, nagy valószínűleg az lesz a kimenet.
A romanschok meg kvázi tücskök alapból. Kicsit idegesítő majdnem minden szavazásnál látni, hogy a francia kantonok kékek, a németek meg pirosak.”

Ez igaz, de éppen megnézetem -mert érdekelt- hogy a svájciak leszavazták a svéd Gripen beszerzését. Új tendert kell kiírni. A Rafale is indult, és műszaki értékelésben nyert is, csak valakik kitalálták, hogy jó az occó is, és (valószínűleg valaki a különbséget (vagy egy részét) is megkapta). Szóval ki lett választva a Gripen, de a szavazáson a francia kantonok (pár némettel együtt) simán leszavazták a svédet. - Reméljük másodszor már a Rafale nyer.

Herr Géza 2018.02.22. 09:25:51

@Din Serpahis: Na ez nagyon stimmel. És kb. ugyanez igaz az olaszsvájcra is, azzal a különbséggel, hogy ők legalább bájosan mosolyogva közlik veled, hogy “nem érteni semmilyen másik nyelv”. :D A franciasvájci meg úgy mordul vissza, hogy az fáj.

London2009 2018.02.22. 10:53:08

@geegee: na jo, akkor elmeselem az egeszet. Eloszor megirtam szepen a posztot ekezetek nelkul. Utana letoltottem a magyar billentyuzetet, ami addig nem is volt a gepemen. A magyar helyesiras ellenorzot mar nem tudtam sajnos. (ceges gep es nem engedte valami miatt) Na es ezutan kovetkezett a szenvedelem. Elkezdtem szepen atirogatni azokat a franya ekezeteket... Egy ekezet nelkuli "es" benne is maradt... De meg igy is gyorsabb volt, mint eredetileg ekezetekkel irni. Legalabbis akkor ezt igy gondoltam. De ha esetleg irok meg, akkor azert nem biztos, hogy igy fogom csinalni. Azt is elarulom, hogy nem emlekszem mikor irtam utoljara magyar ekezetekkel. Lehet, hogy akkor amikor 4 evvel ezelott a masik HA-s posztot irtam.
Az pedig nem is kerdes, hogy ha kiadok egy magyar nyelven irodott irast a kezem kozul abban bizva, hogy az meg is fog jelenni, akkor azt ekezetekkel fogom tenni.

fhdgy 2018.02.22. 11:01:00

A poszttolóhoz egy kérdés:

Ha a halálodig tisztelnek részben kiakad a bácsizáson, nénizésen, akkor a közlekedési részben miért papizik?

Ez csak egy kis szurka-piszka. Egyébként felvidított a poszt, pedig előtte sem voltam rosszkedvemben, ez akkor is igaz, ha van, amiről ellentétes a véleményem.

Csodabogár 2018.02.22. 11:02:42

@svajcineger: Azt hiszem még soha életemeben nem írtam magyar klaviaturáról. Az első gépemhez eleinte angol vvolt, de az az, amit nem tudok megszokni a felcserélt z és y miatt.De másról nincs semmi keresgélés, csak megszokás. Gépen írni a svédeknél tanultam, nagyjából az se volt más mint a német, kivéve az extra jeleket. Ott az ékezeteket extrában tettem fel.

Francia svájci egy extra népfajta. Voltunk társas uton egyszer, volt a csoportban 4 francia svájci. 5 nap alatt senkivel nem álltak szóba. Szóval addig tart a nagy udvariasságuk, amig otthon vannak maguk közt. Totál felsőbb rendűnek tartják magukat és meg nem szólalnának semmilyen más nyelven mint franciául.

Nekem Svájc tök unalmas hely volt. Zürich egy unalma kisváros, pedig az a legnagyobb városuk. Zény, hogy rend van és békesség, kivéve mikor valamilyen csoport elkezd hőbörögni. Emlékszem én olyan időkre, mikor minden hétvégén szétverték a belvárost. A Bahnhof Strassen az üzleteket fatáblákkal védték a tulajok a végén, mert a biztosító már nem fizetett. Aztán elmult, de nem biztos, hogy nem jön vissza.

Egészségügy tényleg szuper, csak legyen pénz a megfelelő biztosításra.

A haza tegeződést, ami sajnos kezd már Németországban is elharapódzni, nagyon utálom. Igaz kimondhatatlan kereszt nevem van és talán pont ezért jobban szerettem Frau XY lenni, mint Micike. Itthon a népi demokráciában leszoktak az emberek a normális beszédformákról, sajnos. De azért vannak még kivételek csak nem sok.

Csodabogár 2018.02.22. 11:07:16

@Hari Seldon 2: Mi az a Rafale? Soha senki nem hallott még róla?

A legnagyobb bánatom az volt, mikor a jó svájciak leszavazták a katonaság megszüntetését, pedig mennyi fölösleges pénzkidobástól szabadultak volna meg.

svajcineger 2018.02.22. 11:13:48

@Csodabogár:
A tegeződés német Svájcban is teljesen bevett szokás.

svajcineger 2018.02.22. 11:15:41

@Csodabogár:
A népszavazásokon nagyon sokszor (számunkra) teljesen váratlan eredmények születnek.

fhdgy 2018.02.22. 11:20:36

Tegezés, magázás kérdésköréhez:

Lehet szépen, udvariasan is tegezni, de lehet sértően, bántóan magázódni is.

Én sem tartozom már a fiatal korosztályhoz, de nincs ellenemre a tegeződés és úgy gondolom, hogy még egy generáció és a magázás kiveszik a magyar nyelvből, csak a már "ómagyar" nyelven megírt írott szövegekben marad meg, mint régi nyelvemlék.

Dikusz 2018.02.22. 11:50:01

@fhdgy: azt hittem, ez csak nekem tűnt fel, de megírtad helyettem is a választ.

Az azért nagyon furcsa számomra (volt már példa rá), hogy egy 50 éves lenéniz (62 vagyok). Nincs vele unoka, egyedül mondja bele az arcomba.
De ha egy 20 éves egy üzletben néniz, vagy a hentes lemamikáz, azért az k*rvára prosztó modor. Már rég nincs illemtan óra az iskolában, de azért ilyenkor az alapvető udvariasság legalább azt kívánná, hogy hölgyemnek/uramnak szólítsa a k.vásárlót az eladó

Dikusz 2018.02.22. 12:05:38

@fhdgy: én azért nem mondanám, hogy általános a tegeződés, már nem. A magázódás meg nem fog kiveszni szerintem.

Fiatalok egy jó darabig valóban tegezik a saját korosztályukat.
Az idősebbek már jó ideje magázódnak egymással. Én alapból nem tegezek le senkit, még akkor sem, ha 20 éves.

Nekem voltak jóval idősebb férfi túratársaim, a gyerekeik is idősebbek voltak nálam. Sokáig nem tegeződtünk, de amikor ők ezt felajánlották, akkor a tiszteletet úgy adtuk meg nekik, hogy a keresztnevükhöz hozzátettük a "bácsi" szót.

Virago_1000 2018.02.22. 12:22:22

"Itt nincs egymás gyalázása, sárba tiprása, buzizása, haverok zsebének kitömése és egyéb népnemzeti sportok. Egyszerűen nem létezik, vagy hamar kibukik és vége a dalnak. "
- egeszen biztos, hogy ez nem igaz.

Virago_1000 2018.02.22. 12:22:31

"hanem azt a fajta mindennapokat illető anyagi függetlenséget, amikor eszünkbe se jut egy aktuálisan fellángoló hobbival kapcsolatosan, hogy nem vesszük meg a hozzávalókat, mert nincs rá keret. "

- tehat jobban keresel a svajcban elok 70%-nal.

Arthamyr 2018.02.22. 12:28:49

@fhdgy: "Ha a halálodig tisztelnek részben kiakad a bácsizáson, nénizésen, akkor a közlekedési részben miért papizik?" - Ez nekem is szemet szúrt. :)

Meg a rengeteg összehasonlítás Magyarországgal, szinte minden pontban, hogy én is összehasonlítsak: ez nem volt feltűnő London2009 pár nappal ezelőtti posztjánál. Minek? Persze, össze lehet hasonlítani az s mercit a suzukival swifttel, csak felesleges.

Szerintem a Svájc nem a befogadásról, szolidaritásról, menekültbarátságról, külföldi-barátságáról, könnyű bejutásról híres, ami egyáltalán nem baj, csak így értelmetlen másokat leszólni miatta. Ráadásul Svájcot gondolom az EU-s szabályok sem zavarják ezen (és sok más) probléma kezelésénél.

A "nagy semmire": én teljesen jól el tudok lenni a nagy semmivel, ha a számomra szükséges szolgáltatásokat kényelmesen el tudom érni. Nem mindenkinek van zabszem a seggében, és van szüksége 24/7 aktív tevékenységre. A hortobággyal inkább a szolgáltatások hiánya a gondom, de nem vagyok benne biztos, hogy ez nem lenne meg az isten háta mögötti alpesi városban/faluban is (még akkor is, ha mondjuk luxus felvonó visz fel a csodaszép hegycsúcsra és szuper szállodák vannak - mindez mocskos drágán, és nem pont erre van szükségem).

Arthamyr 2018.02.22. 12:33:52

@Csodabogár: "Katonaság megszüntetését" - Ez mi? Arról szavaztak, hogy ne legyen hadseregük? Azért az még Svájcban sem feltétlen felesleges, nem hinném, hogy az összes funkcióját lefedik egyéb szervek...

fhdgy 2018.02.22. 12:44:44

@Dikusz: Engem már szólítottak úgy, hogy "Kigyelmed!" vagy "Kied!", éveken keresztül.

Aki így szólított, egy rokon kislány volt, Szlavóniából. Ma már senki nem szólít így, még ő sem. Nem egész 30 év elég volt hozzá, hogy eltűnjön az életemből ez a szép megszólítás. Ma is örülnék neki, ha hallanám tőle, még olyan kontextusban is, hogy "Légy szí, gyere ide Kigyelmed!" vagy "Figyisz, Kied!" stb. Mindezt azért sajnálom, hogy már nem mondja, mert utánozhatatlanul gyönyörű volt, ahogy ejtette ezeket a szavakat.

fhdgy 2018.02.22. 12:59:46

@Arthamyr: A semmi és a valami ellentmondásáról:

Ha csendet, nyugalmat akarsz magad körül, akkor ne menj emberek forgatagába, de akkor ne is csodálkozz, hogy senki nem sürög-forog körülötted, hogy úgy érezhesd magad, mintha egy felkapott helyen lennél és mindenki azért van ott, a többi vendéget leszámítva, hogy téged kiszolgáljon.

Formailag neked írtam, de bárkire is vonatkozik a javaslatom.

Én, ha kimegyek pl. az erdőbe, akkor arra vágyom, hogy ott legyek és nem háborodom fel azon, hogy a kedvenc tuskóm mellé senki nem készített nekem hideg sört, nyáron, vagy forralt bort, télen.

Az elmúlt kb. 46 évben városban éltem. Jó volt a város kényelme, de zavart, hogy túl sok embert kellett elviselnem.

Még nem egészen egy hónapja, hogy újra falun élek, a szülőfalumban. Még nem idegesít a csend, a nyugalom, de nem tudom, hogy meddig marad ez így.

Az eddigi kényelemmel szemben, tudatosan, egy "kényelmetlenebb" életformát kezdtem. Még jó, még nem hiányzik a városi nyüzsgés.

Valamit, valamiért. Majd meglátom a folytatást!

London2009 2018.02.22. 13:07:28

Nagyon jo kis Zuzzer poszt, tok jo!
Az utolso mondattal hasonlokeppen vagyok en is. A nagy igazsagerzetemmel gyorsan bajba keverednek Mo-on. De en ilyesmiken sosem gondolkozom. Nekem is feltunt, hogy sok a Mo-ra valo utalas. Miert van ez? Nem mindegy?
Egyebkent nalunk Svajc nagyon benne van a pakliban expatkent par evre, ugyhogy meg az is lehet, hogy tucsokkent ciripelek majd egyszer en is. : )
Minden jot!

fhdgy 2018.02.22. 13:07:45

@London2009: Igen, február 3.-ától már van nyolc kecském.

Mához egy hétre várható az első ellés, az utolsó kb. március 10-11.-ig. Ha nem hazudnak a statisztikák, akkor 10 kis kecskével számolok.

Most megyek is, adok nekik langyos vizet inni, és egy kis szénát is.

Arthamyr 2018.02.22. 13:09:24

@fhdgy: Igen, én is csak kis részét írtam neked, csak lusta voltam új hozzászólást írni, meg a posztra nem lehet reagálni (max azzal, hogy semmire sem reagál az ember). :)

Viszont egyetértek veled. Bár én egy olyan egészséges keveréket szeretnék találni, ahol nincs sok ember, de azért nem is kell autóba ülni minden második nap, ha mondjuk húst akarok venni, vagy szétszakadt a nadrágom és újat akarok venni. Valamint ha valamit megrendelek internetről, oda is szállítsák ki... Tehát nem kell, hogy a kedvenc tuskóm mellé készítsék a hideg sört, de ha gondolok egyet, akkor legyen meg a lehetőség, hogy elsétálok a boltba, megveszem a sört, és megiszom a tuskómon üldögélve, az erdőt nézve.
A Hortobággyal szerintem az lenne a gondom, hogy ott az egész régió ellátottsága szegényes, de lehet, hogy rosszul gondolom.

London2009 2018.02.22. 13:10:58

@fhdgy: igen!!! Mar miota erre vartam! Tok jo!
Tudom, hogy most van az elles mert a birkakkal egy idoben ok is mar jonnek be lassan a fedett helyre jovo hettel mert itt az ido most vagy soha. Ez nagyon izgalmas. Feltetelezem, hogy akkor ertesz is hozzajuk vagy van allatorvos a kozelben.
Legyszi, legyszi majd irj, hogy mikent alakul a kecskek sorsa. Persze a tied is erdekel, de a kecskeke jobban! :D

Antal Jozsa 2018.02.22. 13:11:23

Nemreg lattam a teveben hogy olyan afrikai menekulteket akik beszeltek franciaul, egy nemet nyelvu (Schwyz) kantonban helyeztek el, ezt biztos a "gyors" integracio remenyeben. Gyors lesz a beilleszkedes ha ket idegen nyelv(nemet + dialektus) tanulasaval mulathatja az idot ahelyett hogy egybol tanulhasson valami szakmat esetleg franciaul.

Dikusz 2018.02.22. 13:21:21

@fhdgy: Kérd meg a rokon kislányt, hogy újra szólítson így.:)

Amikor Erdélyben járunk a barátainkkal, mi is "vadásszuk" a lehetőséget, hogy hallhassunk szép beszédet. Eddig mindig sikerült, még a fiatalok között is.

London2009 2018.02.22. 13:23:28

@Dikusz: nekem van ket szerbiai magyar baratnom. Imadom ahogy beszelnek. : )

London2009 2018.02.22. 13:24:17

Off

Megvan az elso arany az Oilimpian!!!!! WOW!!!

Mrs. Clayton 2018.02.22. 13:28:45

na, tessek, aranyermes a a ferfi valto rovid tavu gyorskorcsolyaban, most akkor lehet orulni, aki akar meg buszke is lehet

fhdgy 2018.02.22. 13:30:50

@London2009: Tudod, az előbb egy másik hozzászólásomban említett 46 év előtti időben falusi gyerek voltam. Voltak állataink is, pl. a tehenek gondozása délután-este az én feladatom volt, nem mindig, de elég sokszor a fejést is beleértve. Még nem vagyok kecskeszakértő, de sok mindenre még emlékszem, hogy hogyan kellett annak idején az állatokkal bánni.

Ez is olyan, mint a biciklizés, elfelejteni nem lehet, legfeljebb hosszú kihagyás után, egy kicsit bizonytalan az ember.

Tervezek egy posztot, ha HÁ is befogadja, de úgy nyár elejére. Remélem addigra nem csak dumálni tudok, de konkrét tapasztalataim is lesznek.

Dikusz 2018.02.22. 13:33:19

@London2009: Nekem is van Temerinből átmenekült barátnőm, nagyon szeretem én is hallgatni, ha beszél:)
Nem mellesleg istenien főz is, szerbül, és magyarul is.

fhdgy 2018.02.22. 13:34:39

@Arthamyr: Amit írsz, maximálisan értem, megértem, sőt egyet is értek.

Én csak egy picivel tovább is megyek: remélem egy-két éven belül olyan lesz az életem, hogy egy fajta lokális remeteséghez lesz közelebb, mintsem a nyüzsgéshez.

Shaktee 2018.02.22. 13:48:29

@tanato: épp be akartam tenni a linket :-))

Na, ugy latszik a migráncsok jol teljesitenek :-)

Arthamyr 2018.02.22. 13:53:24

@London2009: Szép munka!

Figyeld csak, az ő magyarságukat nem fogja senki firtatni (kivéve az atom-elvakult xenofóbokat), és itt a pár napja szégyenkezők büszkék lesznek. :D
Lásd pl. index, ahol simán főoldalon volt a "szégyen"... :/

Arthamyr 2018.02.22. 13:54:12

@fhdgy: Jó koncepció. Én is lehet megjátszom, csak én családos remete leszek. :)

adg 2018.02.22. 13:57:12

@Mrs. Clayton: most mar mindegy, az a jottment liba akkora szegyent hozott minden magyarra es az orszagra, hogy egy szekerdereknyi arany sem allitja helyre. :)

Csodabogár 2018.02.22. 14:09:07

@Dikusz: Engem nem szoktak lenénizni, pedig az anyád lehetnék. Valószinű, mikor felmerül a veszély, rögtön iszonyú csúnyán nézek. Kedvenc hentesen megkérdezte a nevem és úgy szólít, de természetesen magáz.

tanato 2018.02.22. 14:10:55

@Arthamyr: Aki magyar egyet akar mint a régi szlogenben.Mármint győzni az olimpián/vagy csak bejutni/.A focicsapatunknak mmég az sem szokott sikerülni,bejutni az Olimpiára,nemhogy VB-re.
2. pont KI a magyar? SWaney vagy Shaolin esetleg Shaoang?

Csodabogár 2018.02.22. 14:13:35

@Arthamyr: Pontosan erről volt szavazás, valamikor talán 80-as évek vége felé. Kész röhej a katonaság ott. Valami okos ember nyilatkozta akkoriban a tv-ben, hogy olyan a svájci hadsereg, mint egy hires énekes, akit még senki nem hallott énekelni. Repülősök pl. Norvégiába járnak gyakorolni, mert otthon mire felszállnak már külföldön vannak. Férjemnek kellett menni évente 2-3 hétre, nemigen tudtuk minek.

Határátkelő 2018.02.22. 14:15:14

@London2009: @Mrs. Clayton: Na, jöttem, hogy Offoljam az olimpiai bajnoki címet, de nem tudok elég gyors lenni. :D

FANTASZTIKUS ÉS HIHETETLEN!!

@tanato: Egyébként a testvérek Budapesten születtek, úgyhogy itt azért sok kérdés nincs. :)

Csodabogár 2018.02.22. 14:19:12

@London2009: Kezd el gyűjteni a pénzt. Svájc kb. London szinvonalon van árakban.

tanato 2018.02.22. 14:19:48

@Határátkelő: Nyilván magyarok,csak keresztkérdés volt,Ha nem olimpikonok volnának csak sima "félvérek" magyarnak tartanák e őket?Itt ugye felmerül a fizimiska is/sajnos/ főleg 3 éve.

Dikusz 2018.02.22. 14:20:53

@Határátkelő: tényleg nagyszerű eredmény!

viszont azért ott van mellette az index-címlapon egy igen szomorú hír is, amit -lehet túl érzékenyen érint- nem tudok figyelmen kívül hagyni ...

London2009 2018.02.22. 14:48:50

@Csodabogár: koszonom, de a penzt miatt nem aggodom. Svajc kulonben sokkal dragabb, mint London.

Mrs. Clayton 2018.02.22. 15:06:43

@adg: egyebkent tegnap volt valami nagy amerikai beszelgetos musorban es ott mondta h nem is erti miert mondjak h nem csinalt semmi trukkot, mert hat volt egy ket felugrasa meg a vegen hattal csuszott, azt mondta ez minimum par trukk, persze elismerte h nem olyan komoly mint a tobbieke, de azon meg dolgozik

egyebkent perthben laksz? most neztem h a quantas viszonylag jo aron repul oda febraurban

svajcineger 2018.02.22. 15:12:09

@Csodabogár:
Nevetseges az egesz svajci hadsereg. Kb. mint mikor a gyerekek katonasdit jatszanak.

London2009 2018.02.22. 15:14:30

@fhdgy: szuper. A posztot pedig varjuk!

Virago_1000 2018.02.22. 15:38:35

"Normálisnak, embernek kell lenni mindenek felett, családokat, gyerekeket segíteni és nem a fagyos földön altatni a senkiföldjén két sor szögesdrót árnyékában"
- te szemely szerint hany menekulttel vagy "normalis"? Mit tettel azert, hogy ne ott kelljen aludniuk? Hanyat fogadtal be?

" Nincs viszont eleve rápecsételve az elbírálásra beadott dokumentációra, hogy elutasítva. "
- otthon sincs, mutass egy, csak egy esetet.
Az en velemenyem az, hogy inkabb utasitsunk el egy artatlant mint hogy veletlen beengedjunk egy terroristat.

Virago_1000 2018.02.22. 15:45:48

"Az uniós kilépést követően sem lesz Nagy-Britanniából „valamiféle sötét jövőképű fikcióból előlépő, Mad Max-stílusú” ország "

- tenyleg?
pedig a mainstream media az ellenkezojet sugallja. Persze hogy nem, a vilag 18 vezeto bankja kozul, amely hitelezi a vilag 400 legnagyobb ceget, 16 angolszasz teruleten talalhato.

Virago_1000 2018.02.22. 15:55:02

@Csodabogár: svajcban tenyleg total felesleges a hadsereg, mert ott haboru ugysem lesz soha. Ez az egyik ok, amiert odakoltoznek, a masik a gyonyoru taj.
Svajc volt az elso offshore paradicsom, a kozepkortol kezdve oda menekitettek vagyonukat az ado elkerulok. Ezert sem tamadtak meg soha Svajcot. Ma mar a tavolabbi eldugottabb helyek is konnyen elerhetok mert a technologia fejlett annyira hogy olcso a repules stb, vihetik oda is.

Virago_1000 2018.02.22. 15:55:08

@London2009: svajc dragabb de nem nedves es ezert nem peneszesedik a hazad ha elutazol 2 hetre es lekapcsolod a futest.

Hari Seldon 2 2018.02.22. 15:57:49

@Virago_1000:
Nem lesz az, de meg fog reccsenni.
Az meg hogy az angol politikus tagadja, azzal mit kjezdjek? - Talán azt várod, hogy bevallja, hogy meg fognak borulni?

NorthPier 2018.02.22. 16:01:05

@geegee: kérdeznék valamit magánban, mehet?

London2009 2018.02.22. 16:03:19

@Virago_1000: soha nem volt penesszel gondom. Mondjuk nem is szanalmasan nyomorek hazban lakom. Kar, hogy te olyat vettel. Javaslom a gyakori szelloztetest, ablakcseret ha mas nem segit. Illetve tudod, meg mindig tart karokkal var Magyarorszag.

Arthamyr 2018.02.22. 16:04:52

@Csodabogár: A sorkatonaság szerintem nem jó, de profi hadsereg egy országnak sem árt, elég rugalmasan felhasználható.
A sorkatonaság sem ördögtől való, ha tényleg ütőképes, high-tech cuccokkal dolgoznak a katonák, nem olyan hiányos felszereléssel, ami már 30 éve is elavult volt, még a maroknyi hivatásost sincs pénz normálisan felszerelni, és az egész csak egy szivatás.
Én ellenzem ugyan a sorkatonaságot, de egy olyan megoldásba, mint pl. Izraelben van, bele tudnék törődni, mert annak van értelme: ha kell, a lakosság nagy része harcképes, és fel is szerelhető korrektül, de ugye egy ilyesmi nem olcsó mulatság, és Európa közepén nem feltétlen van rá akkora szükség, mint egy közel-keleti szarkupacban, ahol mindig forrong valaki, és állandóan proxy-háborúkat generálnak a különböző hatalmak, még akár a térségen kívülről is.
Ha meg otthon a sorkatonaság része lett volna, hogy Miget/Gripent vezethetek, akkor meg hell yeah! :D

Arthamyr 2018.02.22. 16:07:09

@London2009: Ehhez nem feltétlenül kell "szánalmasan nyomorék ház". Van pl. Magyarországon új építésű, ahol annyira jó a szigetelés, hogy ha beengedsz párás levegőt, az benn is marad.

Golf2 2018.02.22. 16:10:20

@London2009: Geegee kérdezett tőled még reggel.

Arthamyr 2018.02.22. 16:10:59

@London2009: Ő legalább megpróbálta, nyilván ebben a sportban ez benne van. Egy tökös után (ez akár az is lehetett a videó alapján) meg a legtöbb hímnemű ember nyöszörög, vagy csak csöndesen összeroskad...

London2009 2018.02.22. 16:13:16

@Arthamyr: ez a "szanalmasan nyomorek haz" onnan jon, hogy Dr. Virag igy jellemezte a sajat hazat, amit nemreg vasarolt elmondasa szerint a nem sokra tartott Egyesul Kiralysagban.
Gondolom Irorszagban sincs ez maskent, de itt minden szobaban van egy vagy ketto "vent". Nem tudom, hogy hivjak ezt magyarul, szellozo nyilas talan? Mashol en ezt nem lattam, de itt igy van. Na en azokat telen nyaron nyitva tartom, sosem zarom be oket. Nyilvan kellenek jo ablakok, meg komolyan mondom, hogy a szelloztetes is fontos. Meg nem art szaritogepet hasznalni vagy olyan helysegben szaritani a ruhakat, ami rendesen szellozik. Ha e mellett is penesz van, akkor meg koltozzon el vagy banom is en. De nem osztozom fajdalmaban, mert szerencsere tenyleg nem volt ilyen tapasztalatom szerencsere.

London2009 2018.02.22. 16:15:00

@Arthamyr: jo, nyilvan. Csak vicceltem.

Arthamyr 2018.02.22. 16:15:33

@tanato:

2. _Szerintem_ főként az a magyar, aki elsősorban annak tartja magát a lelke mélyén. Az sem árt, ha van valami köze az országhoz: kicsit tud magyarul, esetleg ott él, esetleg onnan származik és gyakran odalátogat stb.

Arthamyr 2018.02.22. 16:19:30

@London2009: Sajnos itt párás a levegő, és elég rossz az átlagminősége az ingatlanoknak. Az előző, elég jó lakásunkban is volt penész az egyik ablaknál, igaz, nem foglalkoztunk vele, mert olyan helyen volt, ahonnan az ablak kivétele nélkül ki sem tudtuk volna takarítani. A mostani lakásban nincs ilyen gond, de itt van szellőzőrendszer, és ez új építésű, sokkal jobb minőségű az itteni átlagnál.
Tudtommal Londonban is gond ez az átlagos lakásokban, nyilván a high-end lakásoknál/házaknál nem, de azok meg elég drágák, és nem az a többség/jellemző.

Arthamyr 2018.02.22. 16:23:47

@Virago_1000:

"pedig a mainstream media az ellenkezojet sugallja. Persze hogy nem, a vilag 18 vezeto bankja kozul, amely hitelezi a vilag 400 legnagyobb ceget, 16 angolszasz teruleten talalhato. " - Ez nem tudom, mennyiben fog segíteni. Szerintem a 18 "vezető bank" közül nincs 16 Angliában, még ha az angolszász terület igaz is. Nem tudom, miben fog nekik segíteni, hogy van Amerikában sok vezető bank, ami majd szépen lecsökkenti az angliai kitettségét... Az sem tudom, miben fog segíteni, hogy ők hiteleznek. Na mindegy, majd meglátjuk, én arra fogadok (befektetési döntésekkel pl.), hogy nem lesz ez a brexit egy nagy sikersztori közép/rövid távon.

London2009 2018.02.22. 16:29:48

@Arthamyr: Ezeket en leginkabb csak hallom innen-onnan, de latni meg soha nem lattam. Pedig azert volt jo par rossz alberletem nekem is. De a regi hazaknal, amikre evtizedek ota nem koltottek, illetve csak kiadasra szanjak oket nem lep meg ha akad problema boven. De nyilvan ahol a tulajdonos lakik a hazban, nem tudom, hogy ez mennyire altalanos problema. Igazabol en tartottam attol amikor belevagtam a lakas keresgelesbe, hogy majd tapasztalat hianyaban belefutok valami nagy hibaba, amit nem latok elore. De egy-ket kisebb dolgot leszamitva nem lett gond semmivel. Pedig en csak lepukkant, komoly felujitasra szorulo hazakra utaztam mindig is. Ha egy haz normalisan fel van ujitva, rendes ablakai, szellozese, szigetelese stb. van, akkor ennek es masnak sem szabadna problemanak lenni. Na es nem hiszem, hogy high endnek kell egy haznak lennie ahhoz, hogy ne legyen peneszes. Azert ez eleg alap kovetelmeny.

Dikusz 2018.02.22. 16:29:56

@tanato: Nagyon sajnálom őt, sokoldalú, jó színész volt. Minden műfajban megállta a helyét-

Csodabogár 2018.02.22. 16:43:46

@tanato: Az élet már csak ilyen véges, már nem volt fiatal.

gabors 2018.02.22. 16:46:47

index.hu/sport/2018/teliolimpia/olimpiai_bajnok_a_magyar_ferfi_korivalto/

na ez valoban jo eredmeny lehet fikazni a kinaiakat hogy nem is magyarok !?!?!?

Virago_1000 2018.02.22. 16:47:02

@Arthamyr: az ove sem kulonb, csak nemtud rola. Az teny hogy europa (bulgariat is beleertve) legszemetebb kivitelezesu hazai angliaban talalhatok. Beton Zsalutegla, kivul dekoracios celbol klinkertegla, uvegyapottal kozte, az uj hazaknal, a regieknel pedig legres (lenne) a szigeteles. A beton egeszsegre gyakorolt hatasat nem reszleteznem, eleg az, hogy fejlettebb epitesi kulturaju orszagokban (pl Magyarorszag) zsaluteglabol labazat, muhely, garazs, gyarepulet keszitheto.
A fodem, a teto: recseg ropog az egesz, fagerenda (palcikaknak neveznem inkabb), erre 2cm vastag farostlemez fektetve, tehat a padlas mint tarolohely nem hasznalhato mert kisebb suly alatt is leszakadna. A szarufa bramac lec vastagsagu, ha esne kicsit tobb ho, osszeroskadna alatta. Az en hazam 79ben epult, tehat relative uj (az atlag angol haz a vilaghaboru elott). Az angol hazak az epitoipar szegyenei, ezt egy nyugdijas angol epiteszmernok baratom mondta.
Hozzateszem, a hazak amerikaban sem kulonbek, ezert is allando problema a hurrikan. De legalabb az amerikai hazak nem betonkockakbol vannak, tehat elettanilag kedvezobbek, csak nem tulzottan tuzalloak.

Virago_1000 2018.02.22. 16:47:02

@London2009: raneztem a tegnapi irasodra. Tehat az ablakaid muanyagok, legalabbis a kepen levo, tehat a penesz garantalt, ha par napig nem futesz telen (de meg 1 nap is eleg neki) max nem tudsz rola. A beton haz (angol epitkezesi szokasok) es a muanyag nyilaszarok kombinacioja minden csak nem egeszseges. Ha volt cavity wall insulation (mert ujkoran nem volt feltetelezem) akkor pedig garantalt a folyamatosan hermetikusan lezart haz, aminnem lelegzik termeszetesen stb.
Ez otthon nem lenne nagy problema de itt ahol a levego paratartalma az idojarasbol kifolyolag magas, nem.kis gondot 9koz.

Virago_1000 2018.02.22. 16:47:02

@London2009: a hazam tenyleg szanalmasan nyomorek. Mar mint egy magyarhoz kepest. De engem csak 1 dolog erdekel: hogy mennyit megy fol az ara.

Virago_1000 2018.02.22. 16:47:02

@Arthamyr: "Na mindegy, majd meglátjuk, én arra fogadok (befektetési döntésekkel pl.), hogy nem lesz ez a brexit egy nagy sikersztori közép/rövid távon."
- ne fogadj magad ellen.

Virago_1000 2018.02.22. 16:47:02

@London2009: "Na es nem hiszem, hogy high endnek kell egy haznak lennie ahhoz, hogy ne legyen peneszes. Azert ez eleg alap kovetelmeny"
- sajnos nem az londonban. Ha.jol tudom a landlord perelheto is ezert. de nem biztos.

Csodabogár 2018.02.22. 16:51:26

@London2009: Nekem volt Svájcban, egy meglehetősen modern házban. Az egész környék ott a 70-es évék közepén épűlt és kispórolták a szigetelést. Hiába volt egy nagyon szép nagy lakás, zsákutca végén, utánunk az erdő, őzikék, mokusok, patakcsobogás, 5 év kisérletezés után elköltöztünk. Ahova mentünk az még nagyobb volt, a város villanegyedében, a ház majdnem 100 éves volt akkor. Jó vastag falakkal, soha nem penészedett semmi.

gabors 2018.02.22. 16:52:04

@London2009: "De meg igy is gyorsabb volt, mint eredetileg ekezetekkel irni." en is mindig ezt valaszolom erre !!!

en nem is tudtam gepelni "magyar" billentyuzeten mert NEM VOLT ilyen egy atlag haztartasban. Akkoriban a Diplomakat is "gepironok" -nek adta ki az ember.

Azota megtanultam termeszetesen 10 ujjal gepelni de CSAK angolul mit kinozzam magam egy blog miatt. Ha nagyon muszaly volt valami hivatalosat magyarul megirni akkor igen (de ilyen mar nagyon ritkan fordul elo.)

London2009 2018.02.22. 16:58:14

@Virago_1000: vegulis te biztos jobban tudod, mivel te laksz ott, nem en. 14 napig volt most egy hete futetlen a haz es lass csodat, nincs problema. Az gondolom nem jutott meg eszedbe, hogy a ventillaciot kellene megoldanod.
De figyelj mar megis mibol legyen az ablak akkor? Fa vagy aluminium? Egyebkent pedig elarulom, hogy a mienk nem muanyag, hanem mixed. Rosszul latod!
Viszont en azt gondolom, hogy a muanyag az egyik legjobb technika jelenleg. De ha nem, akkor javits ki kerlek.
Egyebkent meg ha oriasi erteknovekedesre szamitasz, azzal elkestel. 2014 elott kellett volna venned.

Herr Géza 2018.02.22. 17:00:26

@Virago_1000: “- tehat jobban keresel a svajcban elok 70%-nal.” Oszt ez a 70% már megint honnan jött? Virago féle hasperkábé? De különben még igazad is lehet... (ha olvastad volna Zuzzer korábbi posztjait, magad is tudhatnád akár, hogy ö nem Cleaning Manager egy multinál).

London2009 2018.02.22. 17:02:27

@Csodabogár: papagaj volt? : )
Nem ertek hozza, csak a tapasztalatomat irtam le. Szerencsere mivel sosem volt gondom ezzel, igy nem kellett ezzel foglalkoznom. A mi hazunk is amiben lakunk tobb, mint szaz eves, lehet, hogy akkoriban meg tudtak mit kell csinalni. Bar az elozo csak 25 eves volt, beton es tegla, muanyag ablakokkal es ott sem volt gond. Bar ott is volt minden szobaban szellozonyilas, de en nem tudom, hogy ezek a dolgok min mulnak. Viszont a sajat tapasztalatom alapjan azt tudom mondani, hogy ez nem igaz, hogy ez altalanos problema. Biztos letezik, en nem mondom, de olyan helyen meg nem szabad lakni akkor.

Dikusz 2018.02.22. 17:02:28

@Csodabogár: Azt el tudom képzelni, hogy tudsz szigorúan nézni, és aki lenénizne, nem meri megtenni:))) (vicc volt).

Herr Géza 2018.02.22. 17:08:53

@Virago_1000: Ó, ember, ilyenkor mindig kétségbe vonom, hogy nem büfészakon szereztél-e mosogatói diplomát... Egy vicc vagy kompletten.

Shaktee 2018.02.22. 17:30:22

@Dikusz: ditto..:((

ezekben lattuk a vigben:

Krúdy Gyula: A vörös postakocsi – Rezeda Kázmér, Sylvester
Csurka: Házmestersirató – Herceg Pista
Déry–Presser: Képzelt riport… – József
Csehov: Platonov – Platonov

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.22. 17:56:39

@London2009: hahahaaa, köszönöm a választ, te egy hős vagy. :D

Arthamyr 2018.02.22. 18:03:31

@Virago_1000: Nem szándékosan teszem, csak jobban hiszek a saját tudásomban, mint pl. a te javaslatodban (már ha szerinted abban kéne komoly kitettségre szert tennem, ami a brexit pozitív lefolyásához köthető).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2018.02.22. 18:05:09

A menekultekrol jutott eszembe egy nagyon szep torok film (Oscart is kapott 1991-ben) ami arrol szol, hogyan probal egy torok csalad Svajcba jutni. Torok ismeroseiktol hallva a svajci joletrol, elhatarozzak, hogy ok is odamennek. Eladjak mindenuket, es a legkisebb gyerekukkel elindulnak. A Como-i tavon akarnak atkelni, majd a hegyeken at Svajcba...A tortenet tobbi resze spoiler, ugyhogy csak ennyi.
www.youtube.com/watch?v=cI4_pKtjuE8

Mrs. Clayton 2018.02.22. 18:05:20

@Herr Géza: haha, szerinted mennyit keres egy cleaning manager? Megmondom, ma mar nem megy el senki 32k alatt es ehhrz jon bonus, auto, laptop, telefon. Most van egy ceg aki keres embert de nem talal senkit mert 25-29 kozott kinal plusz a tobbi. Egyebkent multinal ez felmegy 40-60fele igaz ebben lehet hetvege vagy ejszaka is. Londonban meg adj hozza egy kicsit. A bonusz sok mindentol fugg, leginkabb h kell e hozni uj ugyfelet vagy csak a meglevoek karbantartasa a cel. 25-ert valoszinuleg csak altalanos iskolai vegzettsegu, lelkes amatoroket kapnak.

Arthamyr 2018.02.22. 18:18:11

@London2009: Meglepődnék, ha a steril penészmentesség Londonban alap lenne (az nem számít annak, ha a viewingre nyom nélkül eltakarítják éppen). :) Dublinban nem az, a klíma és a szar átlagos minőség miatt, és külsőre tök ugyanaz van ott is. Nyilván nem néztem komolyan utána, mivel nem vettem Londonban ingatlant, de amikor járom London utcáit, nem a csúcsminőség és a patyolattisztaság benyomását keltették bennem az ottani ingatlanok. Ráadásul amikor azt írod, hogy Londonban 500k aprópénz egy ingatlanért, akkor mindig belegondolok, hogy azért még Londonban is vagy 10 évet kell szopni alsó hangon is, ha nem két jól kereső van a családban. És ha 500k olcsó, akkor a jobbakért 800k+-t fognak kérni, ami még mindig nem szuperluxus, egy normálisabb ország normálisabb városában alap, és mondjuk 100-300k-ért meg lehet venni.
Szerintem Londonban sem árt az aktív szellőztetés, párakontroll, ez nem hiszem, hogy minden ingatlanban a standard alapfelszereltség része. Amekkora igény van ingatlanokra, a kivitelezők nem kell, hogy kinyalják a vevők seggét ahhoz, hogy mindent eladjanak pikkpakk.

Határátkelő 2018.02.22. 18:18:12

@swing gitan: Értem én, hogy irónia akar lenni, de annak elég rossz ízű. Ráadásul Budapesten is születtek, szóval szerintem hagyjuk.

Herr Géza 2018.02.22. 18:42:13

@Mrs. Clayton: Nyugi, én a cleaning manager alatt konkrétan a Tescoban WC-t takarító segédalhelyettest értettem, ez egy régi hungarian humor ... :-)

London2009 2018.02.22. 18:45:37

@Arthamyr: engem nem kell meggyozni, hiszek en neked, csak azt irtam amit tapasztaltam. Ami annyit jelent, hogy semmit, mert soha nem volt ezzel gondom. Ez lehet, hogy szerencse, nem tudom. De majdnem tiz ev alatt csak belefutottam volna mar valami ilyesmi problemaba, legalabb a barati korben hasonloba, de nem. No mindegy is.
Nem azt irtam, hogy apropenz, hanem, hogy az egy jo ar Londonban egy csaladi hazert es ez igy is van. Mondjuk 500k az most mennyi magyar penz 162 milla durvan? Mennyi lehet vajon egy harom halos, kertes, kocsibeallos csaladi haz Bp-en jo helyen? Hmmmm... bar ugye megbeszeltuk, hogy nem hasonlitgatunk... : )

London2009 2018.02.22. 18:53:49

@London2009: upsz, 354 a font, akkor 175 Millio approx.

Shaktee 2018.02.22. 18:59:22

@Határátkelő: miért kellene hagyni szerinted?

Ez a siker is egy eklatáns bizonyiték arra hogy az emberek asszimilálodnak, sikereket hoznak az orszagnak, s jo dolog a verfrissites - kontra a jelenkori sorozozo, migransozo politikai acsargassal szemben.

Miert ne lehet itt errol irni kedves HA?.

Határátkelő 2018.02.22. 19:08:38

@shakti a megboldogult: Akkor írd ezt. Akárhová kattintasz, mindenhol ilyen-olyan megfontolásból, előjellel megy a "migráncsozás", meg a "vágottszeműzés" (nézd meg pl. a nem éppen kormánypárti 444 tetszőleges vonatkozó cikkének kommentmezejét), még azok is ezt tolják, akik egyébként hülyeségnek tartják az egész kormányzati kampányt.

Csak azt is észre kellene venni, hogy az első kommenteddel (ha ellenkező céllal is) pontosan ezt a kommunikációt/szóhasználatot erősíted te is.

Én meg azt gondolom, nettó elmebaj, hogy minden idők első magyar téli olimpiai aranya után is rögtön ez ugrik be egy csomó embernek. Ami semmi mást nem bizonyít, mint hogy a Fidesz sikerrel csinálja, ami csinál - tematizálja a közbeszédet.

Nem a témát kell hagyni, hanem a tematizálás átvételét. Ezért szerencsétlen az első kommented, és ezért lett volna szerencsésebb, ha úgy fogalmazod meg, mint mondjuk ezt.

A részemről én ezt itt lezártam.

Arthamyr 2018.02.22. 19:10:47

@London2009: a jó hely definíció kérdése. Szerintem olyan 50-60m körül lehet az a kategóriájú hely (a barátomék 55M-ért vettek egyet Sasadon, 18M ment a felújításra).
A három háló, kert, jó hely bőven kimeríti a high end fogalmát, már kb. a jó hely önmagában is, mivel az ingatlanok elég kis hányada található jó helyen (ami definíció kérdése persze :)). Másrészt aki 500k-ért vagy egy milláért vesz egy ingatlant, az simán rá tud dobni 50k-t felújításra, ami azért már sokat segít.

Szerintem te azért sem találkoztál ezzel, mert (jóval?) átlag felett vagytok, egy két átlagosnál jobban kereső emberből összerakott gyermektelen házaspárként (még ha átlagosan kerestek, akkor is, mivel nincs gyereketek és ketten vagytok, mindkettő sokat segít!). Egyedül meg az ember nagyon rugalmas, és sok szempontot figyelmen kívül lehet hagyni (pl. a helyválasztásnál 1 ember szempontja számít), de azért egy fizetésből megélve eltart egy darabig, míg az ember kiizzadja az 500k-t, ha nem keres nagyon jól/nem oldja meg az adóelkerülést valahogy.
Nem akarlak meggyőzni, csak nem gondolom, hogy ti vagy akár mi az átlagangol/-ír körülményei között élünk. Az átlag ír sem lakik belvárosi, új építésű penthouseban, és az átlag angol sem greenwichi, igényesen felújított, tágas családi házban. Aki meg ilyet ad bérbe, nem fogja kiadni 1500-ért havonta, ha körülnézel, hogy mit kapsz mondjuk havi 1k alatt most, szerintem nem fogsz hanyattesni a minőségtől, na ott simán bele lehet futni penészbe is (még ha el is pucolják a viewingra), főleg ha elvárod a "jó helyet" is. :D

Shaktee 2018.02.22. 19:15:51

@Határátkelő:

Ugyan már, semmi logika nincs abban amit irsz, éppen a fidesz tematikák cáfolja a siker, s az amit én irtam errol.

Nem az irásom volt szerencsétlen hanem az hogy csak nogatasra engedted be. Ez is lementve btw.

Határátkelő 2018.02.22. 19:17:04

@shakti a megboldogult: Mentsed csak, mentsed, nehogy kimaradjon valami a jó hosszú listából!

Shaktee 2018.02.22. 19:19:54

@Határátkelő: Idegesnek tunsz. Azért mentem el mert rángatod a láncomat, aztán rám mutogatsz..

Nu, befejeztem ezt a botor polemiát veled, ovd tovább a fityesz tematikát.

Arthamyr 2018.02.22. 19:25:15

@London2009: Ja, és szerintem Budapest nem olcsó hely egyáltalán, európai viszonylatban sem, csak London mocskosul drága. :)

Shaktee 2018.02.22. 19:49:10

Kis hozzatetel egy kinai kanadai ugyved kollegamtol, elnezest az angolert..

"We knew about Shaolin, we saw him in solo short track race. My wife thinks that our son will look exactly like him when he gets older. She also likes his hair. I was going to say something about him to you the next time I saw you.

I know that there is a very strong right wing element in Hungary so this hybrid Hungarian has got to be doing some good for the status of the ethnic Chinese in Hungary.

I did not know about the brother though. Shocking that they beat China and Canada!!! I can’t believe it!!! So glad that the Koreans finally lost something. They’re irritating me with their over competitiveness in speedskating.

Thanks for letting me know. I don’t know how I missed this gold medal story.

So, please bite me HA, but gentle please :P

London2009 2018.02.22. 20:10:02

@shakti a megboldogult: rangatod a lancomat! :D
Ez rohadt jo! hahaha

Mrs. Clayton 2018.02.22. 20:10:21

@Herr Géza: atjott, azert irtam, h kb mennyi egy tenyleges key accont manager aka cleaning manager varhato fizuja, ami persze nem tesz senkit milliomossa, de azert ehen sem fog belole halni

London2009 2018.02.22. 20:14:40

@Arthamyr: ah ez nagyon nehez kerdes, mert milyen az atlag angol/atlag ir? Peldaul en nem gondolom, hogy mi atlag folottiek lennenk. Egy csomo atlag folottit ismerek tobb millios hazakkal, no nekunk olyan nincs jelenleg.
Sasad nekem nem jo hely. Soha nem koltoznek arra. 1k font alatt pedig itt max egy szobat lehet berelni...
Egy szo, mint szaz. Tenyleg eloszor definialni kellene a jo helyet, majd pedig az atlagot, mert e nelkul ezt nem lehet eldonteni. : )

gabors 2018.02.22. 20:14:43

@Határátkelő: " Ráadásul Budapesten is születtek, szóval szerintem hagyjuk. " ezt amugy hogy erted ? tudtommal az elegge nem eleg hogy eppen Budapesten szulettek attol meg nem magyarok, minimum egy szulonek magyarnak kell lenni nem?

csak a szuletesi hely keves orszagban meghatarozo attol meg nem "nemet", "magyar", "kenyai","sved", nehany komolyabb kivetel USA, Canada, Pakisztan (Irorszag volt de mar talan nem) a tobbi apro semmi kis orszagok pl Barbados ...

Mrs. Clayton 2018.02.22. 20:17:54

@London2009: mondjuk ahhoz hogy hallj a problemarol eleg ujsagot olvasni am, mert tele van vele a sajto, pl az egyik legnagyobb kivitelezo uj hazai ugy szarok ahogy vannak, tobb szazan perlik oket. Pl Milton Keynesben mutattak olyan lakoparkokat h az ember haja egnek all. De en is laktam olyan uj ertsd 2 eves lakasban ahol csak ugy allt a penesz, ket naponta kellett mosni. A ferjemet nem azert nem tudnam ravenni, hogy vegyunk uj epitesut mert draga, hanem mert koztudomasulag szar az uj, annyi tortenet kering, hogy ez szinte tenykerdes. Raadasul garanciat szinte lehetetlen ervenyesiteni a kivitelezonel, szoval kolthetsz ra sajat zsebbol, ha nincs erod huzakodni veluk.

London2009 2018.02.22. 20:23:46

@Mrs. Clayton: en hiszek nektek. Orulok, hogy nem erint! : )

Határátkelő 2018.02.22. 20:29:28

@gabors: Az édesanyjuk magyar, szebben beszélnek magyarul, mint sok Kovács és Szabó. :)

Arthamyr 2018.02.22. 20:32:29

@London2009: Azon nagyon meglepődnék, ha 1k font alatt csak szobát lehetne bérelni Londonban. Fingom sincs, ez jól beállított keresés/oldal-e, de ez az első találat kb.:
www.rightmove.co.uk/property-to-rent/find.html?locationIdentifier=REGION%5E93917&minBedrooms=2&maxPrice=1000
Nem tudom, hogy mi az alja most, de simán el tudom képzelni, hogy az alsó tartományban ott virítanak a tré lakások/házak.

Másrészt az átlag nem feltétlen jó mérőszám, a medián jobb, igazából erre gondoltam, vagy mondjuk az alsó 60%-ra. Akiknek több milliós házuk van, azok a minimum a legzsírosabb 10%-ba tartoznak szerintem (nem néztem utána a statisztikának, de megint csak meglepődnék, ha nem - persze volt már rá példa, hogy meglepődtem :)).

Arthamyr 2018.02.22. 20:40:24

@Mrs. Clayton: Igen, a garanciával mi is szívtunk, pedig még rendes volt a kivitelező, és kis hercehurca után megcsinálta (mondjuk közös probléma volt, tehát az egész ház elégedetlenkedett miatta), de ez viszonylag apróság volt, amit könnyen tudtak kezelni, és ez új kivitelező volt, akik még valamelyest naivak és korrektek.
Azóta ők is futószalagon kapják az új projekteket, nem hinném, hogy sok idejük van ilyesfajta garanciális dolgokra, főleg, hogy abból nem sok pénzt látnak. Ha legközelebb valami kiderül, nem biztos, hogy ilyen könnyen megússzuk...

London2009 2018.02.22. 20:43:21

@Arthamyr: ezek kint vannak a vilag vegen. Ott gondolom, persze, lehet ennyiert berelni. Egy baratnom keresett egy studiot 1000 fontra lotte be a budgetot szamlak nelkul, nem talalt.
Jo, oke, akkor igy nez ki most a tartomanyunk, hogy also 60% es felso 10%? E kozott levo 30% meg akkor legyen az atlag folotti, de meg nem extran gazdag? Hmm, oke.

svajcineger 2018.02.22. 20:46:02

@Arthamyr:
Ezt tenyleg nem ertem. Angliaban nem divat a garancialis szerzodes, illetve a kotber visszatartas.

Shaktee 2018.02.22. 20:46:22

@Határátkelő: "So they speak mandarin, English and Hungarian! Impressive."

Szinten a kollegatol.

Shaktee 2018.02.22. 20:46:34

@gabors:

Nem érti a HA, o csak a nyelvre hajaz, s a dolog mint te es en, akik multi race orszagokban elunk nagyon regen, ertunk s tudunk hogy mennyi dolog jatszik meg az identitasban.

Határátkelő 2018.02.22. 20:47:48

@shakti a megboldogult: "Az édesanyjuk magyar..." - látom, mindenáron kötekedni akarsz. De akkor eltévesztetted a blogot.

svajcineger 2018.02.22. 20:47:52

@London2009:
Hol kereste? Westminsrerben? :)

Mrs. Clayton 2018.02.22. 20:52:47

@Arthamyr: londonban biztosan nem a legzsirosabb 10%-ba tartozik az akinek millios haza van. Nagyon sokan anno a 60-as evekben vettek hazat par tizezerert es azok kozul sok ma akar millios is lehet. Volt ott valaki aki Greenwichben vett par eve ketszobas lakast fel millioert.

Arthamyr 2018.02.22. 20:53:52

@London2009: De két szobásak, és sok van. Nyilván a belvárosban nem lesz ilyen olcsó, de azért nem is 2x ennyi. Ha ott kéne bérleményt keresni, nyilván több időt szánnék rá, és jobb ár/érték arányú bérleményeket tudnék levadászni. Másrészt semmi gond a világ végével, ha a munkahelyed is pont azon a végén van, vagy közel hozzá.

Az előbbi rightmove oldalon láttam ezt is:
www.rightmove.co.uk/house-prices-in-London.html
Eszerint 500k felett volt az átlagár Londonban 2017-ben, szóval neked volt igazad, amikor azt mondtad, hogy az 500k nem drága. :D
Most már csak az a kérdés, hogy beleszámoljuk-e az átlagba azokat a népeket, akiknek sansza sincs összerakni még az önrészt sem, így értelemszerűen ki vannak árazva a piacról, mert szerintem ők sincsenek kevesen?

Shaktee 2018.02.22. 20:54:45

@Határátkelő:

Teljesen logikus amiket irkálok, inkább az van hogy te utazol rám, ki tudja miért.

Arthamyr 2018.02.22. 20:56:25

@svajcineger: Én nem Angliában vagyok, itt a bond a divat a garanciaként. Amikor "átveszed" az ingatlant, akkor fizetsz, amíg valamivel elégedetlen vagy (vagy a szakértőd az), nem fizeted ki és nem költözöl be.

London2009 2018.02.22. 20:56:43

@svajcineger: hehe, nem hinnem. : )
Na most kivancsisagkeppen megneztem mit adnak 1000 fontert. Ja, kb, pont igy kepzeltem. Ettol fuggetlenul en inkabb kikoltoznek a varos hataraba es bejarnek, mint, hogy lakjak egy tomegszallason feketen. De persze megertem, hogy mindenkinek mas fontos.

www.zoopla.co.uk/to-rent/property/london/?beds_min=0&price_frequency=per_month&price_max=1000&q=London&results_sort=newest_listings&search_source=home

Határátkelő 2018.02.22. 20:57:20

@shakti a megboldogult: Leírom, hogy az édesanyjuk magyar, erre jössz azzal, hogy nem értek semmit, mert csak a nyelvre koncentrálok. És én utazom rád. Csak jelzem, hogy ha utaznék rád, akkor az elmúlt x hozzászólásodból egyetlen egy sem jelent volna meg.

De ha könnyebb a lelkednek, akkor biztosan azért utazok rád, mert a blogot megvette Habony Árpád és Andy Vajna szerelemgyereke. (Poén volt, mielőtt...)

Nekem ennyi mára bőven elég volt ebből.

Mrs. Clayton 2018.02.22. 20:59:25

@London2009: ezt multkor mar irtam h londonban a 30-35 atlagos fizetes mig 40-50 mar nagyon jo fizetesnek szamit, aki meg megkeresi a 100-at az ugye 3x annyit keres mint egy atlag dolgozo szoval az mar tenyleg “gazdag”

London2009 2018.02.22. 21:00:25

@Mrs. Clayton: tobb milliosrol volt szo, nem milliosrol. De egyebkent ebben igazad van. A Szilveszter estet egy gyonyoru hazban toltottuk. Kivancsisagbol megneztem es olyan 3 millio korul van a haz erteke. Viszont meg a 80-as evekben vettek 400k-ert. Persze szerintem az akkor is rohadt sok penz volt.

Arthamyr 2018.02.22. 21:02:05

@Mrs. Clayton: Több milliós háza, az legalább 2m. És igen, biztos van, aki régen vette, meg örökölte, és anno nem volt drága (bár szerintem egy 2-3 milliós ház/lakás régen sem lehetett olcsó). Másik meg, az a több milliós, amit el is lehet adni annyiért viszonylag hamar, tehát nem a likvid, eladható ingatlanok ára van átprojektálva a nagyobb/jobb stb. ingatlanra.

London2009 2018.02.22. 21:04:23

@Mrs. Clayton: ah, en megint csak azt tudom mondani, hogy hiszek neked, meg biztos igy van a statisztikaban de az annyira sok tenyezos, hogy baromi nehez erre mit mondani. Milyen terulet, milyen kepzettsegu, milyen tapasztalattal, hany eves a munkavallalo stb. stb.
40-50k ezer szerintem nincs 2,5-3k font/ho netto. Az nagyon jo fizetes?

Arthamyr 2018.02.22. 21:04:51

@London2009: Igen, szerintem is a 80-as években nagyon sok pénz volt 400k, most sem kevés.

Arthamyr 2018.02.22. 21:07:12

@London2009: Első találat, 2015-ös cikk:
metro.co.uk/2015/11/18/how-does-your-salary-compare-with-the-rest-of-the-country-5511194/
Nem hinném, hogy azóta úgy meglódult volna az angol gazdaság, hogy elszálltak volna a bérek. :)

Shaktee 2018.02.22. 21:08:42

@Határátkelő:

Az rendben van hogy neked eleged van, de hagyj minket gondolkozni ezekrol a dolgokrol, ha olyanunk van.

Elore is: mille grazia.

Arthamyr 2018.02.22. 21:13:16

@London2009: @Arthamyr: Régebben (2014 előtt) voltam Londonban pár interjún, és a legjobbaknál is 90k volt az asztalon (igaz elég kövér bónusszal). Egy ideje nem foglalkozom ezzel, mert már nem érné meg (bár azért ha 200k körülivel találnának, válaszolnék :)), viszont simán megtalálnak fejvadászok ma is 60k-90k-s ajánlatokkal. Tier 1 investment bankhoz keresnek fejlesztőket. Ebből gondolom, hogy az 48k-s citys átlag nem teljesen van elrugaszkodva valóságtól...

Mrs. Clayton 2018.02.22. 21:17:44

@London2009: sajnos, ez a sanyaru valosag, ennyivel mar a kozepmezonybe kvalifikalod magad, persze ez azt is jelenti h kurva sokan meg ennyit se keresnek magyarul szegenyek mint az allat

London2009 2018.02.22. 21:18:11

@Arthamyr: annyira birom ezt benned, hogy siman leirod, hogy mennyit kaphattal volna, mennyit tudtok felretenni stb. Ezzel szemben en meg a csaladomnak sem mondanam meg soha, hogy mennyit keresek. :D
Az en fejemben 30-35k egy kezdo fizetes, 50k mar eleg ahhoz, hogy oke, akkor mar nem flatshare es lehet egy kicsit jobban nyujtozkodni es 80k-tol felfele mar lehet egy kicsit hatradolni.
Mielott virtualisan lelonek ez penzugyi teruletre ertendo.

London2009 2018.02.22. 21:23:16

@Mrs. Clayton: itt jon szokas szerint az unalomig ismetelgetett kerdes...ta damm! Miert kell akkor Londonban elni... egy peneszes alberletben. Bocs, ezt a peneszt nem tudtam kihagyni. : )

Mrs. Clayton 2018.02.22. 21:24:31

@Arthamyr: azota mondom kicsit 30 fole kuszott a median kereset, de mint irtam ez a sanyaru valosag, uk-ban baromira nem olyan jok a fizetesek mar jo ideje. Pl a ferjem fizuja a valsagkor megfelezodott es most kezd csak visszakuszni a valsag elotti szintre. Azota viszont eltelt 10 ev. Az ingatlanarak meg felmentek az egbe.

Arthamyr 2018.02.22. 21:26:16

@London2009: Ez hasznos információ a hasonló cipőben járóknak. :) Nem értem, mi értelme ezt titkolni (főleg pl. család/barátok előtt), a cégek is csak azért próbálják ezt elérni, hogy a sötétségben tartott alkalmazottaknak kevesebbet kelljen fizetni. Én kb. az összes barátom tudom, mennyit keres, enélkül hogy áraznám be magam?

1. A pénzügyi terület átlag felett fizet.
2. A 80k+ szerintem ott is AVP/VP szint, bár ez ugye függ az üzleti területtől. A cégnél az alkalmazottak kisebb része ilyen officer, szerintem az alkalmazottak több mint fele annál kevesebbet keres.

Az egy teljesen független dolog, hogy ez mire elég, egyszerűen ennyit adnak a piacon, ha ennyiért találnak elég embert. :)

M. Péter 2018.02.22. 21:26:49

@London2009: Évi 40000 font pont havi 2500 nettó, évi 50000 pedig havi 3000.

Mrs. Clayton 2018.02.22. 21:26:55

@London2009: hat en nem is mennek oda az tuti, a greenwichi partol is azt kerdeztem, h biztos nem jobb egy orat oda meg egy masikat vissza nyomorogni a vonaton es rendes hazban lakni kerttel valahol videken mint egy ketszobas gagyi lakasban? De nekik az ingazas kizart volt. Nekem meg a lakas lenne az.

London2009 2018.02.22. 21:29:18

@M. Péter: koszi. Megneztem en is. Egesz pontosan 40k-2539.97 es 50k-3064.97 GBP.

Berta Csacsi 2018.02.22. 21:29:56

Vice versa. A többi korrekt.

Mrs. Clayton 2018.02.22. 21:29:59

@Arthamyr: ezen en is mindig mosolygok, amikor szoba kerul, hogycsak magyaroknal szokas megkerdezni a baratokat hogy mennyit keresnek. Tapasztalatom szerint az angolok sokkal gyakrabban kerdezik meg egymast.

Manka8888 2018.02.22. 21:30:10

@Virago_1000: csak kerdem, svajcban elsz? Mert szerintem nem. En igen es en sem gondolkodom rajta hogy megvegyem ami tetszik...

Iloní Zöldi 2018.02.22. 21:30:38

Igaz amit írt. A közlekedés azonban nem olyan tragikus, csak azoknak akik nyughatatlanok. Nagy előnye, hogy az emberek egymással udvariasok, nem mutogatnak, hanem mosolyogva beengedik egymást vagy udvariasan, türelmesen kivárják, ha valaki ügyetlenkedik. A városi közlekedés pedig példa értékű. Egyszer sem láttam, hogy a gyalogátkelőknél valaki is gyorsan átslisszolt még az átkelni akaró előtt. Igaz, hogy drágaság van, de ez csak a mi pénztárcánk szerint az. Az övék szerint nem, mert az átlag fizetés náluk 4000 svájci frank. Pusztán ezt kívánom magunknak is!!

Manka8888 2018.02.22. 21:30:49

Oszinten erdekelt mert en is svajcban elek, de keptelen voltam vegigolvasni. Elsosorban nem azert mert hosszu hanem mert modoros, tele van viccesnek szant ‘vazze’—val es kb 5 loval ul az olvaso felett, mikozben arrol aradozik hogy itt nem bacsizzak le az embert. Szrrintem akar jo is lehetne ha kicsit elobb visszavenne az arca meretebol..,

Mrs. Clayton 2018.02.22. 21:31:57

@London2009: aki ennyit hazavisz annak tobben lesznek alatta mint folotte fizetesben, szoval nem kell orult osszegeket kepzelni ahhoz h jol keresonek szamits

Arthamyr 2018.02.22. 21:32:58

@Mrs. Clayton: "Üres fejjel" nézve sosem értem, ez miért baj/udvariatlanság stb. Ha valakivel megosztjuk ezt az információt egymással, mindkettőnknek hasznos, és egyikünknek sem árt.

NorthPier 2018.02.22. 21:34:18

@geegee: köszi, bízom benne, hogy elment.

tanato 2018.02.22. 21:34:38

@Arthamyr: Jó meglátás,az aradi 13-ak egy jelentős része nem beszélte a nyelvünket mégis magyarnak tartjuk őket.

London2009 2018.02.22. 21:36:28

@Arthamyr: ah, dehogy. Isten orizz. Szerintem az ilyen informacio megosztasa csaladban es baratok kozott csak rosszul vegzodhet.
Ez mar nem jelent semmit, hogy AVP vagy VP mivel ezeket a cimeket csak ugy dobaljak. De mondjuk az sokat szamit, hogy valaki mondjuk analytical, operational vagy ne talan tan a sales reszlegen van. Salesn pl. 80+ egy alap fizi. A triplajat is haza lehet vinni bonuszban. Ezert irtam korabban, hogy ez annyira de annyira tobb tenyezos, hogy kar is a fejtegetesebe belemenni.
Amugy meg a marcius egy csodas honap az evben. Ez ugye a bonusz ideje itt Londonisztanban. Ezen a peneszes, kultura nelkuli szartelepen.

London2009 2018.02.22. 21:40:23

@Manka8888: ah ugyan. O igy ir. Nem kell ezzel foglalkozni. : )

London2009 2018.02.22. 21:41:28

@Mrs. Clayton: eleg lett volna nekik Charltonig menni. Ott is egesz pofas hazat kaptak volna fel millaert.

zuzzer 2018.02.22. 21:51:11

@Manka8888: ne haragudj, de nem tudom elfogadni ezt a kritikát. Amióta élek így írok. Nem ismesz, ne próbálj baromságokat belelátni az írásomba. Abszolút jogod van eldönteni elolvasod vagy sem. Ennyi. Ez nem egy írótábir, hanem egy blog. Jóccakát

Manka8888 2018.02.22. 21:53:35

@London2009: azert nem olvastam vegig mert igy ir...;)

Arthamyr 2018.02.22. 21:55:26

@tanato: Manapság már akkora jelentősége sincsen, hogy ki magyar...

Arthamyr 2018.02.22. 22:05:02

@London2009: Ezt sem hiszem el, hogy a saleses-ek többsége 240k-t visz haza, meg azt sem, hogy 80k az alap. Mennyi év tapasztalattal? Mekkora teljesítménnyel? Azt elhiszem, hogy van ilyen, de az, hogy valaki bepottyan egy random pénzügyi céghez (ahol amúgy egyáltalán nem biztos, hogy van sales egyáltalán :)), akkor simaliba a 80k alapfizu (egy elég jutalék-/bónuszorientált területen), ahol ezt átlagos teljesítménnyel triplázza, nem reális. Ez megint csak a salesesek pici része.
Lehet, hogy dobálják a címeket, de még így is kevesebb, mint az emberek felének van.

Miért végződhet rosszul az ilyen jellegű információcsere? Lehet, hogy újra kell értékelnem dolgokat? Én eddig úgy gondoltam, hogy csak jól végződhet. :)

gabors 2018.02.22. 22:10:34

@Határátkelő: "@gabors: Az édesanyjuk magyar, szebben beszélnek magyarul, mint sok Kovács és Szabó. :) "

vegul is csak az edesanya "magyarsaga" szamit, ettol magyarok ezek a "kinaiak". A tobbi nem is relevans sem az hol szulettek (nem csak ok masok is) sem az hogy tudnak-e es ha igen akkor szepen tudnak-e beszelni magyarul...

zuzzer 2018.02.22. 22:12:53

@Csodabogár: Itt élek köztük, lehet jobban tudom egy kicsit. Baromsàg. Rengetegen beszélnek nyelveket a francia svàjciak.

zuzzer 2018.02.22. 22:16:15

@Virago_1000: Igen, szerencsére jobban keresek mint a svàjciak 70%-a. Erre mondjuk büszke is vagyok. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy az àtlagkereset 5600 frank körül van. Az àrszinvonal miatt nem egy nagy durranas, de mar elfogadhato, foleg, ha nem egy keresos a csalàd

zuzzer 2018.02.22. 22:18:46

@Arthamyr: Svàjc lakossàgànak 30%-a külföldi. Gondol, godol, gondol...

London2009 2018.02.22. 22:25:21

@Arthamyr: latod? Laaaatod? Mondtam en neked, hogy egy ilyen beszelgetesnek mindig ez a vege.
Ma sajnos volt egy HR ugyem es le kellett ulnom beszelgetni egy sraccal a csapatbol. Na szoval en vegighallgattam a kinjat, meg nyilvan a leheto legdiplomatikusabb modon biztositottam rola, hogy partatlanul igyekszem allast foglalni az ugyben. De az igazsag az, hogy legszivesebben egy szivlapattal fejbe utottem volna. Direkt kiszamoltam a meeting elott, hogy az idei teljesitmeny utan kapott bonusza 205k gbp volt. Erre meg jar negyedeves meg milestone bonusz plusz meg az eves merit. No meg nyilvan van egy alap fizetese. Egyebkent rohadt buszke voltam magamra mert olyan csodasan leszereltem total hidegverrel, hogy ezzel veget is ert a tortenet. Egyebkent elegge felkavart az ugy, szoval rohadtul orulok, hogy nem lesz folytatasa.
Nem random penzugyi cegrol van szo. Ket emelet sales van. 134% lett a teljesitmenye. Az alapfizuja kevesebb mint 80K. Ez egy jo ev volt az teny mindenkinek, de simaliba, hogy iden hazavitt 250-280k-t.

London2009 2018.02.22. 22:26:33

@zuzzer: legyel is buszke ra! : )

Arthamyr 2018.02.22. 22:31:37

@London2009: Nem vitattam, hogy van ilyen, csak azt, hogy ez egy általánosan jellemző, és a salesek jelentős része által évről évre elért juttatási csomag. Persze mint korábban írtam, előfordult már, hogy meglepődtem valamin, így ez sincsen kizárva természetesen.

zuzzer 2018.02.22. 22:31:45

@Arthamyr: Segitek: hol nem befogadoak az emberek, ember? 30%....

Arthamyr 2018.02.22. 22:35:03

@zuzzer:
1. Mikor/mennyi idő alatt került oda az a 30%?
2. Mi számít külföldinek?
3. A társadalom melyik részében vannak a külföldiek?
4. Milyen a bejutási ráta manapság?

svajcineger 2018.02.22. 22:39:04

@zuzzer:
Szerinted, ha most megkerdezned ezt a befogado nepet, hogy mennyi kulfoldit szeretnenek, mi lenne a valasz?

London2009 2018.02.22. 22:39:28

@Arthamyr: ezert mondtam, hogy ebbe kar belemenni. Financial Salesben de, ez eleg gyakori. A Salesesek imadnak sirni, de nem veletlen csinaljak. Valsag elott volt a kanaan, de meg mindig rohadt sok penzt lehet keresni, foleg ha ugyes valaki.

zuzzer 2018.02.22. 22:44:46

@svajcineger: Az, hogy sokkal kevesebbet, mint amennyit sikerult befogadni. Foleg abbol a nepbol, aminek menekultkvotat biztositottak, mert nokre és gyerekekre gondoltak, helyette meg kaptak x ezer 20 éves férfit.

Arthamyr 2018.02.22. 22:46:06

@London2009: Ez meg a saleseseknek hasznos info! :)
Sőt, bárki másnak, aki szereti a pénzt, mert látja, mennyire alul van fizetve, főleg ha ez tényleg standard, pár év után konzisztensen elérhető csomag. Sajna én nem hiszem el, hogy én átlag jóskaként erre simán képes lennék, meg már öreg is vagyok a pályaváltáshoz, szóval hiába szeretem a pénzt, nem nyergelek át salesesnek, de hátha valakinek ez adja meg a "kezdőrúgást". :)

svajcineger 2018.02.22. 22:49:04

@zuzzer:
Ennek a befogado nepnek a kulfoldiekhez valo hozzaallasa pont meglatszott a harom evvel ezelotti nepszavazason.
A sok menekultet meg, a lelkiismeretfurdalasuk miatt fogadjak be.

zuzzer 2018.02.22. 22:49:22

@Arthamyr:
1. Mikor/mennyi idő alatt került oda az a 30%? Fogalmam sincs, ennyi van. Nàlunk Neuchben a portugàlok vannak a legtöbben és a 30%-àl is nagyobb a külföldiek arànya.
2. Mi számít külföldinek? Aki nem svàjci àllampolgàr
3. A társadalom melyik részében vannak a külföldiek? Mindenütt
4. Milyen a bejutási ráta manapság? Nem tudom.

zuzzer 2018.02.22. 22:52:56

@svajcineger: Es? 30% az akkor is annyi, ha kozbe ràjottek, hogy sok. A népszavazàs amire utalsz meg nem volt egy diadalmenet, ha jol emléxem. Szokàsos, a franciàk elkuldték a fasisztàkat a picsàba, a sok röstihuszàr meg megszavazta, ok meg sokan vannak. Ennyi

London2009 2018.02.22. 22:54:26

@Arthamyr: legyen igy! Azert nem art erteni Atlag Joskanak a penzugyhoz meg mondjuk egy par UK qualification is jol jon meg par nyelv ismerete sem hatrany. Ettol fuggetlenul allitom, hogy egy csomo minden mulik a ratermettsegen meg egyeb kvalitasokon. Kulonben 18 honap ugyfelszolgalat utan ha valaki jo, akkor mehet barmilyen masik csapatba. Ami azert szerintem baromi jo motivacio es tele van az ugyfelszolgalat fiatalokkal es siman mennek tovabb es haladnak elore a rangletran. Ugyhogy hajra!
Egyebkent keves gusztustalanabb munkakornyezet van, mint a sales. Na jo ez talan tulzas, de nem egyszeru es erdemes vastag bort noveszteni mielott valaki salesesnek all.

svajcineger 2018.02.22. 22:56:28

@zuzzer: Tokmindegy, hogy hany szazalek, az atlag svajci k.ra nem befogado. Persze a hivatalos komunikacio nem ezt mutatja. Mert politikailag igy korrekt. Marpedig a latszatra nagyon adnak. :-)

Arthamyr 2018.02.22. 22:57:31

@zuzzer: Csak azért is kérdeztem, mert azért ez is számít. Nem tudom, mennyire befogadóak a Svájciak, de nagyon meglepődnék, ha most, 2018-ban bármely ország befogadó lenne.
Szerintem menekülthullám is elsősorban nem azért nem Svájcba ment, mert ott olyan szar az életszínvonal, hanem mert nehezebb lett volna bejutni/megmaradni. Az, hogy sok a külföldi, nem jelent semmit, a menekültválság által generált xenofóbia azért nem olyan régi dolog, simán odamehettek előtte is. Simán lehetnek hasznos tagjai a társadalomnak, akik tökéletesen beilleszkedtek, netán alantas feladatokat látnak el, amit nem szívesen csinál senki, esetleg felsőbb osztálybeliek, akik kihasználják a Svájcban elérhető remek lehetőségeket.
Nem mondom, hogy Svájc extrán idegenellenes, de a híre semmiképpen sem az, hogy ott boldog wilkommenskultur van, ahol mindenkit szívesen látnak, és a bejutás puszta formalitás.
Lehet, hogy rosszul tudom, de vannak külföldieket büntető szabályok is, mintha ezen a blogon is írtak volna róla?

Arthamyr 2018.02.22. 23:00:15

@London2009: "Egyebkent keves gusztustalanabb munkakornyezet van, mint a sales. Na jo ez talan tulzas, de nem egyszeru es erdemes vastag bort noveszteni mielott valaki salesesnek all. " - Igen, erre is gondoltam, ahhoz azért kell egy attitűd, hogy valaki mások átbaszásából éljen. :) Már pedig abból él, ha nem lenne átbaszás, nem kellene a sales. :D

Arthamyr 2018.02.22. 23:02:12

@zuzzer: @svajcineger: Amúgy ezzel semmi gond nincsen, melyik ország befogadó most?
A nagy különbség csak annyi, hogy van, aki ezt nyíltan fel is vállalja, és nagydobra veri.

zuzzer 2018.02.22. 23:02:27

@Arthamyr: Egy szoval nem vitatom, hogy nem roluk fogjàk megmintàzni az ismeretlen befogado szobràt. De normàlis népség, a nagy àtlag nem utàl senkit csak azért, mert zöld, senkihàzinak is kell lenni, hogy totàl elutasitsak. Es akàrki akàrmit mond, nézzen szét a sajàt portàjàn, szàmolja meg kit fogadott be (orszàgrol, nem egyénrol beszélek), akàr igy, akàr ugy, aztàn kezdje csak a tücsköket minositeni.
No, arri vederszén, megyek aludni

London2009 2018.02.22. 23:02:45

@Arthamyr: atbaxas...ez azert egy kicsit tulzas. De teny, hogy kihasznaljak, hogy az ugyfelnek nem igazan van mas valasztasa ha jo a termek, mint megvenni, ha tetszik, ha nem. Na es az ilyen pozicioban konnyu verszemet kapni. De whatever, that's life. : )

zuzzer 2018.02.22. 23:03:55

@svajcineger: benne volt a posztomban milyenek

Arthamyr 2018.02.22. 23:04:34

@London2009: Hát passz, én még nem láttam olyan pénzügyi terméket, aminél a szolgáltató járt volna rosszabbul hosszú távon. :)

London2009 2018.02.22. 23:05:46

@Arthamyr: marmint a service provider? Mar miert jart volna rosszabbul? Ez eleve benne sincs az egyenletben.

Arthamyr 2018.02.22. 23:06:33

@London2009: A saleses cége, akármi is legyen az...

svajcineger 2018.02.22. 23:06:49

@Arthamyr: Pontosan erre akartam utalni. Svajc baromira kepmutato orszag.

London2009 2018.02.22. 23:08:38

@Arthamyr: igen, a service provider. Mondom, az nincs benne az egyenletben, hogy ok jarnak rosszabbul. Ha jo a termek, termeszetesen.

Arthamyr 2018.02.22. 23:09:58

@svajcineger: Ezzel megintcsak nincsenek egyedül. És jobb, ha valaki tisztességgel felvállalja a dolgokat? Bár ha mindenki így tenne, lehet el sem indultak volna, vagy legalábbis nem jöttek volna ilyen messzire a migránsok. Mondjuk az élet féltése elég nagy motiváció, vagy az általunk sosem tapasztalt nyomor is...

svajcineger 2018.02.22. 23:10:21

@zuzzer: Akkr en lehet, hogy egy masik posztot olvastam...

Arthamyr 2018.02.22. 23:10:55

@London2009: Ha nem jó a termék, akkor is ők járnak kevésbé rosszul.

London2009 2018.02.22. 23:11:50

@Arthamyr: ha nem jo a termek, nem veszik meg. De jah, amugy nyilvan. Na jo ejt! Ma sem lettunk okosabbak. : )

svajcineger 2018.02.22. 23:11:57

@Arthamyr:
Hat, hem tudom. Ez a kepmutatosag sajnos nemcsak a kulfoldiek megiteleseben van jelen.

Arthamyr 2018.02.22. 23:17:55

@svajcineger: Ezért nem dobnék követ rájuk...
Én csak annyit vélelmeztem, hogy a posztban sok a Magyarországgal való összehasonlítás, és nem vagyok benne biztos, hogy Svájc a (gazdasági) erejéhez mérten olyan hatalmas áldozatokat hozott volna a nagy befogadással. Szerintem akit befogadtak, azt nagy általánosságban meg is érte nekik befogadni, és nem a hatalmasnagy szívük miatt tették.

Virago_1000 2018.02.22. 23:19:29

@London2009: "Viszont en azt gondolom, hogy a muanyag az egyik legjobb technika jelenleg. De ha nem, akkor javits ki kerlek."
- kijavitalak. A fa a legjobb. Mar ha az egeszseg szamit.
Ha csak a koltsegcsokkentes, a nonszenszen is tulmutato sporolas akkor a muanyag. Ez a jellenmzo az angol hazakra. Ureges belseju farostlemez ajtok, pozdorja keretek.

Az en hazam elozo tulaja szerencsere nem angol volt, a furdoszobafelujitassal elkeszult, ezert van normalis villanykapcsolo, nem a plafonrol logo madzag, valamint keveros csaptelep, sot az otthon megszokott torulkozoszarito is.

@Herr Géza: 2tehat jobban keresel a svajcban elok 70%-nal.” Oszt ez a 70% már megint honnan jött? "
onnan, hogy elirtam. 90% akart lenni.

London2009 2018.02.22. 23:25:09

@Virago_1000: megnyugtattal akkor a szakertelmeddel mert a mienk fa es muanyag kombo. Akkor biztonsagban vagyok. Bar megjegyzem a muanyaggal sem volt korabban gondom.

Az en hazam elozo tulaja nemet volt. Ugyhogy most kapaszkodj meg, nem csak keveros csap, torolkozo szarito es villanykapcsolo van a furdokben, hanem konnektor is! Ez azert tenyleg ritkasag, meg en is elismerem!

Virago_1000 2018.02.22. 23:36:13

@London2009: garazsotok van?
Az enyem saroktelek, ezert duplaakkora a kert, mint a szomszedoke.Viszont meg igy is nyomorusagos, hiszen nem lehet autoval behajtani hatra a haz mellett, mint ahogy otthon. Itt az luxusnak szamit.

svajcineger 2018.02.22. 23:40:02

@Arthamyr: Pontosan igy van, de ezt sokan (meg az itt elok kozul is), ezt nem latjak at.

Arthamyr 2018.02.22. 23:48:02

@Virago_1000: "A fa a legjobb. Mar ha az egeszseg szamit" -
Mibe fogok elhullani, ha hozzánk csak műanyag/fém jutott? Mindegy, milyen fa, vagy valamelyik fajta különösen jót tesz? Mennyi időnként kell cserélni, hogy megtartsa jótékony hatását? Elkerülhető valahogy a nyílászárók cseréje/elköltözés nélkül? Nem akarok idő előtt távozni az élők sorából, sem göthösen vergődni 50 évesen.

London2009 2018.02.23. 00:04:07

@Virago_1000: hagyd mar a nyomorusagos jelzot. Bar feltetelezem, hogy ez most mar inkabb a vicc helye. Off street parking van ket autonak a haz elott. Sokan csinaltak garazst a kert vegeben, de akkor az elvenne a helyet, mi inkabb meghagytuk a feszert vagy shedet vagy alsoepuletet, ahogy tetszik.
Mindenesetre sok boldogsagot kivanok a szanalmasan nyomorek extra kerttel rendelkezo, peneszes, faablakos, garazs nelkuli vackodhoz.

London2009 2018.02.23. 00:04:47

@Arthamyr: bambusz a legjobb illetve a rozsafa. Kulonben ido elott fogsz elhullani.

Arthamyr 2018.02.23. 00:07:54

@London2009: Ha a padló bambusz, az segít a túlélésben?

London2009 2018.02.23. 00:13:03

@Arthamyr: kerdezd meg Dr. Viragot, en csak egy kitantorgott lajhar vagyok a peneszes Londonisztan kozepen.

Csodabogár 2018.02.23. 00:13:21

@zuzzer: Ahol dolgoztam voltak franciasvájci kliensek is. Előfordult, hogy csak én voltam az irodában és mondtam ok mondja angolul, nem tud, volt a válasz. Én pedig soha életemben nem tanultam franciául és kész. Akikkel utaztunk tudtak németül, csak nem álltak velünk szóba. Általában magasabb rendüeknek érzik magukat. Engem bosszantott, hogy a német nyelvüek törték magukat, megtanultak franciául, mert többnyire előfeltétel volt a munkahelyeken. De a frnacia nyelvüek, akik, szintén kötelezően tanultak németül az iskolában, le se tojták a német nyelvüeket.

Manka8888 2018.02.23. 00:22:46

@zuzzer: a kritika az kritika. Olyan van hogy nem terszik de olyan nincs hogy nem fogadod el... eloszor (es megnyugodhatsz utoljara) olvastalak, a velemenyem nem attol fugg miota ir valaki hanem hogy hogyan. Es igen, nagyon magasrol beszelsz, csak valszeg neked ez a ‘normalis’, nekem meg nem. Ha pedig valaki publikal, fogadja el hogy nem fog mindenkinek tetszeni

svajcineger 2018.02.23. 00:31:41

@Csodabogár:
Dehogyhem! Pont, hogy letojjak! :-)

Herr Géza 2018.02.23. 01:20:53

@Manka8888: Nem akarnék itt Zuzzer-hátvédnek látszani, de ott a lényeg, hogy “Abszolút jogod van eldönteni elolvasod vagy sem.” Végülis mi a gond? Nem tetszik, hát nem tetszik. Leírtad, hogy miért, az is rendben van. Aztán ennyi is, minek ezt még ragozni?

adg 2018.02.23. 05:53:00

@Mrs. Clayton: nem Perthben. Kicsit eszakabbra a szomszed fovarosban. Amikor en neztem, a Qantasnak epp nem voltak jo arai.

Manka8888 2018.02.23. 06:36:08

@Arthamyr: en ‘svajci’ vagyok es az atlag svajci nagyon udvarias de a ‘befogado’ az marha messze all toluk. Udvariasak, de nem baratsagosak es nekunk keletrol jotteknek nagyon ridegek is. Akivel itt tenyleg haverkodni lehet az 99%-ban kulfoldi.

Virago_1000 2018.02.23. 06:36:19

@London2009: az ablakok nalam is muanyagok, 1 garazs van csak. Otthon ilyen munkakorben 1500 m2 kert, duplagarazs garantalt lenne.
Feszer biztonsagi kialakitassal pedig lesz meg a nyar elott.
Nem tudom eleldegel e a ribizli, mert imadom, ultetrk par sort.
Meg az elektromos futesben gondolkozom ezen boven sporolhatnek, mert a teto napelemmel tele van a februari aramszamlam eddig £7.62.
Pl:
www.mramoterm.hr/en/mramoterm-slabs-new-collection

Virago_1000 2018.02.23. 06:36:26

@Arthamyr: ha magadtol nem tudod miert jobb a termeszetes mint a termeszetellenes, en sem tudok segiteni.

Antal Jozsa 2018.02.23. 08:21:57

@Csodabogár: Egy francia svajcinak sokkal-sokkal kisebb sikerelmeny ha tanult nemetul es hasznalni akarja mert nemet svajcban by default ugyse nemetul beszelnek hanem tobbfele svajci nemet dialektusban.Mig ha az emberfia franciaul tanul a nyelviskolaban es utana kiteszi a labat az utcara Lausanne-ban erdekes ugyanazt a francia nyelvet hallja...A nemettanulas itt eleg fura dolog. Az irott nyelv viszont a nemet, kiveve sms-ek rovid emailek, de mindenki olyan helyesirast hasznal amilyet akar. Mindket nyelvteruleten eltem.

catnip cupcake 2018.02.23. 08:47:03

@Mrs. Clayton: mi most néztünk meg pár új építésű lakást Somersetben. Meg kell hagyni, a show home-ok szépek, de ami azokban látható, az a választható extrákat is tartalmazza, mint pl. mixer tap a mosdókagylónál, teljes magasságig csempézett fal a kád fölött (£1000 pluszktg.!) és hasonlók.
Enyhén szólva is lehúzás szaga van a dolognak.

Mondjuk az is egy érdekes helyi szokás, hogy nem csempézik rendesen körbe a fürdőszobát, pl. a mosdókagyló felett van kb. 4 db.csempe és kész.

Mrs. Clayton 2018.02.23. 09:19:52

@catnip cupcake: ha oszinte vagyok, akkor a festett vagy tapetazott fal a furdoben is jobban nez ki mint a csempe, nem olyan hideg-rideg, na meg minek is csempe mondjuk arra a falra ahol nem a kad van, ott ugysem vizezi ossze soha senki. Nalunk pl egyedul a mosdo splash backje csempezett meg a kad elolapja, a kad folott is csak egy sor van, mert afolott ferde a fal es ott megy keresztbe egy fagerenda. Kb ilyesmi www.google.co.uk/search?client=safari&hl=en-gb&biw=1024&bih=666&tbm=isch&sa=1&ei=Ws6PWpTBEsefgAa27pegBw&q=cottage+bathroom+with+beam&oq=cottage+bathroom+with+beam&gs_l=mobile-gws-img.3...27286.27468..28359...0....651.1116.4-1j1..........1..mobile-gws-wiz-img.b9pm%2FTG4YFM%3D#imgrc=HikF4cNkMojrJM:

puhacica 2018.02.23. 09:51:33

@London2009: @Virago_1000: hat ez egy igen nyomorusagos parbeszed volt, mar ha atvehetem ezt a remek jelzot. :D
kepzeljetek el, hogy nekem nincs is hazam, csak egy szoba-konyhat berlunk, madzag log a plafonrol, muanyag az ablak, nincs kert, nincs garazs, azt hiszem, hogy itt a veg. bar nemi remenyre ad okot, hogy van keverocsap, torolkozoszarito es nincs penesz, de lehet, hogy ez utobbirol szimplan csak nem tudok. szoval jobb lesz felkeszulnom...
az kiderult amugy, hogy kinek a farka nagyobb? :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.23. 09:57:36

@Határátkelő: Hej, HÁ, ha valaki Budapesten születik, attól még nem lesz magyar állampolgár, Nyugaton meg főleg nincs ilyesmi.

szakasz2 2018.02.23. 10:00:29

A posztról csak annyit írnék, hogy kb. a harmadik pont közepéig olvastam, amikor mondtam magamban, na ez egy szuper jó Zuzzer írás, végre nem csak tartalmilag, hanem formailag - az a kevés "szójáték" még pont jó volt. És akkor elkezdtem továbbolvasni...
Szerencsére már többen reagáltak, én is megjegyzném, azért, hogy
1. nem kéne sokszor igazságtalanul beleszállni a svájci németekbe, akik az ország lakosságának 60-70%-át teszik ki. A népszavazásokon sem igaz, hogy az van, amit a német oldal akar, sokszor van falu-város ellentét is, és egyébként arányokról beszélünk. Ha valamit ti 54%-kal megszavaznátok Neuenburgban, amit ezen az oldalon 46% szavazna csak meg, akkor miért is annyival jobb nálatok? Miért is olyan nagy különbség ez? A falu-város között nagyobb a különbség, még a francia részen is.

@zuzzer: @Csodabogár: Csak egy rövid epizód: tegnap este vásárolok a Lidl-ben, a pénztáros az előttem levőnek mondja a végösszeget németül. Az idős ügyfél nem érti, habogni sem tud semmit németül, erre a pénztáros kérdezi, mondjam franciául. Oui. És akkor a pénztáros elmondta hibátlan franciasággal a végösszeget. Nos, ennyit a nyelvi kérdésekről - ezt sok más alkalommal is tapasztaltam, hogy a francia részen nem erőltetik meg magukat a némettel annyira, mint itt a franciával.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.23. 10:05:15

@NorthPier: Nem, nem jött még semmi.Próbálok én ís írni neked, hátha aztán ott lehet folytatni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.23. 10:06:04

@geegee: @Határátkelő: OK, látom, közben tisztázódott.

Mrs. Clayton 2018.02.23. 10:06:06

@libslobsi fuszal: eros meglepetes lenne ha Londone lenne nagyobb, nem gondolod? Feltetelezve hogy virag elvtars ferfi

puhacica 2018.02.23. 10:12:05

@Mrs. Clayton: ja, szo szerint ertettem amugy, nyilvan...

Mrs. Clayton 2018.02.23. 10:16:00

@libslobsi fuszal: ejj de bal labbal keltel ma, zimanko van arra v mi ez a befagyott mosoly az arcodon hat?

Tke 2018.02.23. 10:46:10

Jó poszt. Azért is tetszett, mert korrekt tükröt tart a magyar valóság elé.

puhacica 2018.02.23. 10:52:15

@Mrs. Clayton: eredetileg ugyanezt akartam irni, de gondoltam erteni fogod igy is. :D
ja, hideg van, rohadna meg. :(

svajcineger 2018.02.23. 10:55:20

@Manka8888:
Röviden, tömören nagyjából ennyi!

London2009 2018.02.23. 11:00:42

@libslobsi fuszal: mar miert lett volna nyomorusagos parbeszed? Megtudtuk, hogy megvette a szanalmasan nyomorek hazat ezzel is total ellentmondasba keveredve onmagaval.
Egyebkent meg nyilvan mindenki olyat berel meg vasarol, amilyet csak akar. 3 fok van, az nem hideg. : )

puhacica 2018.02.23. 11:06:51

@London2009: vagy amire futik neki.
nemtom, innen nezve kb ilyen ovodas szintu parbeszednek nez ki, bibibi, nekem piros autom van, bibibi es van-e neki garazsod? mert az en apukam epitett am azt is... :D
3 fok az rohadt hideg. :(

London2009 2018.02.23. 11:12:04

@libslobsi fuszal: jo,igen, oke, amikor eljutottunk a van e kevero csapod, torolkozomelegitod illetve garazsod, az mar tenyleg eleg vicces lett. De a cel szentesiti az eszkozt! Megtudtuk, hogy mi lett a szanalmasan nyomorek haz sorsa. Na es abban is biztos vagyok, hogy semmi gond nincs a hazaval.
Dehogy hideg. 3 fok az meg teljesen oke. Tel van, tudod! Sapka, sal, kesztyu... : )

puhacica 2018.02.23. 11:19:43

@London2009: na ugye :D
nem szeretem a telet :(

Mrs. Clayton 2018.02.23. 11:48:55

@London2009: gyun a ho sziberiabu, keszulj az iteletidore

adg 2018.02.23. 13:13:41

@London2009: “3 fok van, az nem hideg.” Az pont idealis. Sörnek. :)

Virago_1000 2018.02.23. 13:20:14

@catnip cupcake: mindenhol az eszeveszett sporolas. Ez anglia. De a bolgar, ukran vendegmunkasok altal osszehanyt tizen huszon millios uj epitesu tarsashazak budapesten is esnek szet par ev utan.

Virago_1000 2018.02.23. 13:20:29

@libslobsi fuszal: "csak egy szoba-konyhat berlunk, madzag log a plafonrol, muanyag az ablak, nincs kert, nincs garazs, azt hiszem, hogy itt a veg."

- a veg nincs itt, ezt sohasem mondtam. Hanem azt, hogy hasonlo tarsadalmi statusszal otthon minimum ugyanolyan ha nem jobb korulmenyek kozt lehet elni. Az en hazam nem tul rossz nem tul jo. Csak amolyan atlagos marmint itteni viszonylatban. Semmi extra.
Csak siralmas belegondolni, hogy a kierkezo magyaroknak egy ilyen is elerhetetlen alom, az eletuk vegeig.
Ezert nem erdemes kikoltozni.

Virago_1000 2018.02.23. 13:20:38

@London2009: "Egyebkent meg nyilvan mindenki olyat berel meg vasarol, amilyet csak akar. "
- amire lehetosege van. Itt a kodos albionban a lehetoseg kevesebb, mint a napfenyes Karpat medenceben.
A szanalmasan nyomorekrol pedig: minden relativ, en a magyarral hasonlitom ossze.

London2009 2018.02.23. 13:28:13

@adg: valoszinuleg en rosszul vagyok behuzalozva. Tokre szeretek hidegben kint lenni. Lassan epp oltozom is es megyek ki ebbe a nagy hidegbe futni. : )

London2009 2018.02.23. 13:31:40

@Virago_1000: ezzel tudod, hogy nem ertunk egyet. Sokkal tobb itt a lehetoseg minden szempontbol. De nyilvan minimalberbol itt sem lehet csodakat elerni. Mondjuk itt legalabb megelni meg lehet belole a minimalis szinten, pont ahogy a neve is mutatja. Mig Mo-on minimalberbol nem tudom, hogy mire lehet jutni.
Ot evig laktam en is kulonfele alberletekben. A szanalmasan nyomorek jelzo tobbsegukre igen talalo. :D

adg 2018.02.23. 13:45:37

@London2009: azt en is szerettem, amig volt hideg. -10ig siman. De a legjobb a kodos, huvos oszi erdo volt.
Na itt nincs se hideg, se kod, se osz. De az eso karpotol, az itt jobb.

puhacica 2018.02.23. 13:47:18

@Virago_1000: 2 dolog.
1. mi egesz mas (magasabb) fizetesi savban voltunk otthon, es ugyanilyen szinten eltunk, sot, megkockaztatom, nemely teruletre itt tobb jut. bar teny, otthon volt villanykapcsolo.
2. nem mindenkinek celja, hogy londonban hazat vegyen.
de mindegy, ugyis csak ismetlem magam es ugysem hiszed el, szoval ja, nem mondtam semmit. :)

zuzzer 2018.02.23. 14:07:44

@Csodabogár: Szerintem meg àltalànosìtassz. En egy kicsivel több scàjci franciàval élek együtt, mint aki hozzàd közel ment, szal màr csak érteném amirôl ìrsz, mégse tudom megerôsìteni. Ja, és az itteniek szerint ponmt a svàjci németek olyanok, mint ahogy irod. nem àltalànositva, de szerintem is. Es ez nem abszolut igazsàg, csak kis mintàn végzett, biased, nem hivatalos vélemény. Gondolom a nagy àtlag nem olyan mint a velem németul orditozo curikki benzinkutas. Mégis felbaszta a zagyam ;) Még annyit, svàjci németekkel is dolgozok egyutt, valamint arrafelé jàrok kertészeti àruhàzba. Az azért urban legend, hogy ôk milyen faszàul beszélnek franiàul. Zsöööööööö.... szüüüüi.... überbehandlansammgabenzibitesôn!

zuzzer 2018.02.23. 14:09:45

@Manka8888: Maximàlisan elfogadom, hogy neked nem jön be. Azt hiszem irtam màr. Viszont azt nem fogadom el, hogy a stilusomat, ami én vagyok, akkor is ha nem teccccik (csak a te kedvedért) kritizàlod és nem az iràst a tartalmàért. Ennyi igy magasrol.

zuzzer 2018.02.23. 14:17:31

@szakasz2: Szerintem olvastad amit irtam. A kutya nem szàlt bele a svàjci németekbe. Véleményt irtam, azt se tul keményet, sôt. Valamint azt is megirtam, hogy innen làtom igy, mert ha veluk éltem volna, most lehet a franciak lennének furcsak.
A vàlasztàsrol amit irtam, az meg soxor ugy van. te esetleg észre se veszed, itt nagyon észreveszik, hogy az orszàgos ugyek jelentos szàzalékàban szuketik olyan dontés, amit a romandok nem tàmogatnak. Mondjuk legintenek rà egy jo nagyot, mert helikopterrol szarjàk le.
En meg Bielben vettem - volna - meccsjegyet, ami koztudomàsulag kétnyelvu telepulés, még szerintem is. Na az ötödik akàrki tudott nekem eladni egy jegyet, pedig annyit még németül is tudok, hogy àjnetiketvazze. Probàltam én franciàul, németul, angolukl, aszt majdnem kihivtàk a nemzeti gàrdàt. Mindenféle tapasztalat van. Ennyi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.02.23. 15:07:14

@NorthPier: Közben írtam én is neked direktben, sikerült megkapni?
Eddig valahogy működött ez a bloghus üzenetküldés, de lehet, hogy már ez se a régi... :-(

Dikusz 2018.02.23. 15:12:37

@zuzzer: magyarul nem próbáltad? Hátha úgy sikerült volna. :)))

A poszt érdemi részéhez nem tudok hozzászólni, a környékén sem jártam. Így nem érzem illetékesnek magam, hogy belevauvauzzak. Nekem is szokatlan volt a stílusod, de valaki írta kommentben, hogy ilyen. Addig nincs problémám vele, amíg nem velem beszélnek így:)

szakasz2 2018.02.23. 15:20:13

@zuzzer: A kutya nem, csak te. Két pontban és azokon belül öt bekezdésben tetted ezt.
Ráadásul úgy, hogy pl. szavazásnál az állításod csak ráadásul alaptalan hergelés volt: az elmúlt évek népszavazásainak mondjuk 10%-nál van valami valóságalapja, 90%-ban nem volt döntő különbség a Röstigraben két oldalán. A 10% mióta jelentős???
(Forrás: www.bfs.admin.ch/bfs/de/home/statistiken/kataloge-datenbanken/karten.html?dyn_prodima=901283&dyn_geography=900092&dyn_publishingyearend=2018&dyn_pageIndex=0)

Meg ne bántódj, de szerintem a francia svájci oldalon van valami becsipődés, vagy kisebbségi érzés, ami miatt ennyit kell (negatívan) a többségi oldallal foglalkozni. Vagy csak te tolod túl, de nagyon - csak nem értem mi célból? Hacsak azért nem, hogy úgy jó szokott zuzzer-es stílusban kizúzzad magadból, ami éppen jön. Kár érte, pedig mint mondtam a harmadik pontig nagyon tetszett, és ez "köpdösés" semmit nem tett hozzá az egészhez, inkább megosztóra sikeredett. Magad is "sikeresen" mélyítetted egy kicsit a Röstigraben-t.

zuzzer 2018.02.23. 16:50:13

@szakasz2: Nem, nem szàltam bele a tücskökbe, de most hogy ìgy presszùràzod, talàn elgondolkozok rajta.
Mégegyszer, hàtha megérted. A kimenet oldalàròl emlìettetm a szavazàsokat. Valamire fel van dobva, hogy igen, vagy nem. A francia kantonok azt mondtàk, hogy "nem", a németek azt, hogy "igen". Tökmindegy milyen szàzalékban, abszolùte mindegy mikor kantontöbbségi szavazàs van. Figyeld a matekot: ha 49.99% van csak a "nem" mellett és 50.01% az "igen" mellett, akkor igenszìnû a kanton, ha a különbség kicsi. Nos, a politikàban a 45 - 55%-os aràny példàul soknak szàmìt. Az utòbbi évek jelentôs mennyiségû - mondhatnàm 90%-nak - szavazàsàn a francia kantonok mittomén elôre, a németek meg hàtra szavaztak. Teljsen tökmindegy a kantonon belüli arànyszàm.

zuzzer 2018.02.23. 16:51:19

@szakasz2: Ja meg még annyit, hogy semmilyen kisebbségi érzés itt nincs, csak tapasztalat. A keményebb dolgokat le se ìrom buddy.

London2009 2018.02.23. 16:57:25

@libslobsi fuszal: csak kivancsisagbol azt meg szabad kerdezni, hogy akkor mi a cel? Nem muszaj persze valaszolni. : )

szakasz2 2018.02.23. 18:04:07

@zuzzer: gondolom a valosagos szamok nem erdekelnek a temaban, csak a kepzeleted. Talan ha megnezned a BFS adatait a nepszavazasi eredmenyekrol, rajonnel mekkorat tevedsz. Lasd link amit az elobb kuldtem.

puhacica 2018.02.23. 19:18:47

@London2009: felepiteni egy jol mukodo vallalkozast es venni egy ingatlant valami jo meleg helyen, kiadasra. es ha meg ezek utan is ugy gondoljuk, hogy itt szeretnenk maradni nyugger korunkig, akkor talan, de csak nagyon talan elgondolkodnank rajta, hogy itt is befektessunk egy lakasba, de semmikepp sem londonban.
de ha a kovetkezo 10 evunk is olyan mozgalmas lesz, mint az elmult 10, akkor igazabol batran allithatom, hogy fogalmam sincs, mi fog velunk tortenni. :D

János Elek 2018.02.23. 19:41:20

Kicsi a világ, Virág elvtárs !

élhetetlen 2018.02.23. 22:27:27

@gabors: Csak nagyon ráérek. Még csak a kommentek felénél tartok, ha valaki már megírta, akkor annyi. A Liu testvérek apja kínai, anyjuk magyar, és mivel a srácok már itt születtek, több, mint húsz éve, már az apa is megkaphatta az állampolgárságot. (Ezt nem tudom).

Sütemény1975 2018.02.25. 21:58:41

Írja ezt egy olyan orszagról amelyik legalabb 300 eve nem vett reszt haboruban. Bankjai reven meggazdagodott mindenféle gyanus penzekből. Igy nem nehez.

Fehér Andor 2018.02.26. 09:39:21

"szal" "nemtom" "vazze"

Kiráz a hideg ettől az irománytól.

puhacica 2018.02.26. 10:04:55

@London2009: de peldaul most lattam baratnom legujabb fotoit, kifejezetten jo fizetese van, iden mar nemtom hanyadik helyrol jelentkezik be, na o peldaul utazik. igen, kb az osszes "felesleges" penzet utazasra kolti. :)

London2009 2018.02.26. 10:52:38

@libslobsi fuszal: ez nekem szolt?
Kulonben nekunk is hasonlo az almunk. Valami sajat vallalkozas, ami akar magatol is elketyeg es vagy tenger mellett vagy a hegyekben egy jo haz. De ehhez az alomhoz rohadt sok penz kell, ugyhogy addig meg sokat kell dolgozni... No nem baj.
No es igen, addig viszont itt van az utazas. Mi is mast sem csinalunk, csak amennyire az idonk engedi jarjuk a vilagot. Azert kompromisszumnak szerintem ez sem rossz. :D

puhacica 2018.02.26. 10:56:35

@London2009: hat, te kerdezted, nem? :D
mi kicsit almodunk, igy nem kell olyan rohadt sok penz. es mivel kevesebbol gazdalkodunk, igy az utazas is elmarad most, de a cel lebeg a szemunk elott :)

London2009 2018.02.26. 11:02:12

@libslobsi fuszal: a masodik valaszban nem voltam biztos, de vegulis osszeraktam. : )
A kicsi alomhoz is sok penz kell. Ha felpakolnank ezt a vandorcirkuszt akkor en a hiteleket is le szeretnem razni egyszer es mindenkorra. Ugyhogy addig meg min. tiz evig dolgozni kell. De nem baj... elottunk az elet, vagy mi. : )

puhacica 2018.02.26. 11:49:33

@London2009: mi most keszulunk hitelt felvenni... elottunk az elet! :D

London2009 2018.02.26. 12:24:57

@libslobsi fuszal: tenyleg? Na, tok jo, good luck vagy inkabb egy kalappal. No nem mintha ebben az orszagban olyan nagy szerencse kellene egy hitelhez. Van mibol valogatni boven...: )

Mrs. Clayton 2018.02.26. 12:26:19

@London2009: azert azt vegyuk am eszre h szepen lassan kusznak fel a kamatok is, mondjuk most meg szorjak a 3%-os hitelt mintha nem lenne holnap, de sztem ez nem lesz igy 2 ev mulva

Mrs. Clayton 2018.02.26. 12:27:11

@libslobsi fuszal: arra hallom mindent belepett a ho

London2009 2018.02.26. 12:33:00

@Mrs. Clayton: mibol gondolod ezt?
Eseget a ho, de egyelore nem veszes. Holnap gondolom jo kis kaosz lesz ha ez igy marad.

Mrs. Clayton 2018.02.26. 12:54:13

@London2009: hat egyfelol az ingyenpenzek elfogyoban, masreszt a kilepes negativ hatasai miatt, mar persze ha bekovetkezik, en azert errol meg mindig nem vagyok meggyozodve, de ha igy lesz felmennek a kamatok

London2009 2018.02.26. 13:10:08

@Mrs. Clayton: ha a banki alapkamatra gondolsz az nagyon lassan es elore jelezve fog felmenni. Viszont ilyen inflacio mellett, hmm...meglatjuk, hogy mit lepnek. Ha majusban fel is megy 0.25%-ot, azt nem szabadna megereznie sem egy haztartasnak. De ugy kell beloni nyilvan a hitelt, hogy akar 1-2%-s novekedes se verje oket foldhoz. Meg akar erdemes az 5 eves fixed rates kamaton is elgondolkozni.
Ettol fuggetlenul szerintem egy kicsit tul optimistak BoE-ek. Majd meglatjuk, hogy mit hoz a Brexit. Ha meg gyengebb fontot es gazdasagot, akkor nem lesz kamatemeles sem.

Mrs. Clayton 2018.02.26. 13:19:41

@London2009: nem egy 1%-os kamatemeles a gaz, abba senki nem megy tonkre, egyebkent a ferjem a nagy 90-es kriziskor vette az elso hazat, amikor egy csomoan tonkrementek mert ugy felmentek a kamatok, na en ilyentol kell tartani

London2009 2018.02.26. 13:48:36

@Mrs. Clayton: az alapkamat csak negyedevenkent emelkedhet, tehat ki lehet szamolni, hogy hany ev kellene ahhoz, hogy elerje a valsag elotti merteket. A 90-es krizissel aposomek is szivtak, de vegul csak egy hazat kellett eladniuk. Olyan most biztos, hogy nem lesz, azota sok minden valtozott a szabalyozasban.
Meglatjuk merre mozdul az inflacio, mennyire novekedik a gazdasag, mi lesz a fonttal stb. stb. Mindenesetre most akar egy 5 eves fixed rate mortgage sem rossz dontes, ha valaki remortgage elott all.

puhacica 2018.02.26. 14:22:00

@London2009: ja, a most az olyan 2 ev mulvat jelent kb, nem azonnalt es nem is itt vennenk fel, de koszi :)

puhacica 2018.02.26. 14:42:37

@Mrs. Clayton: esik, de azzal a lendulettel el is olvad

Mrs. Clayton 2018.02.26. 14:57:52

@London2009: bocs nem vagyik egy penzugyi zseni de nem teljesen ertem h hogyan szamolod ki h hany evbe tellene mig az alapkamat eler egy bizonyos szintet? Ahhoz kb tudnod kellene h mennyivel fogjak emelni, de ezt ugye senki nem tudja elore valiszinuleg az sem aki majd egyebkent emelni fogja.

Mrs. Clayton 2018.02.26. 14:58:58

@libslobsi fuszal: akkor meg mit szivatott a fonokom h szakad a ho? Itt meg sut a nap csak hideg van.

London2009 2018.02.26. 16:02:06

@Mrs. Clayton: nem emelik 0.25-0.5%-el tobbel negyedevente.
Ugyhogy ahhoz kellene egy par ev, hogy elerje a valsag elotti 5.5%-et. De oszinten szolva en orulnek ha egy kicsit megemelnek. Na es ezzel gondolom nem vagyok egyedul.

puhacica 2018.02.26. 16:05:04

@Mrs. Clayton: hol szakad, hol szallingozik, de nem marad meg.

London2009 2018.02.26. 17:05:54

@libslobsi fuszal: akkor hol? Csak kivancsisagbol kerdezem mert ha eletvitelszeruen itt eltek es dolgoztok, akkor azert nem olyan egyszeru meg EU-n belul sem mashol hitelt felvenni. Kell hozza a kezdotoken kivul egy szep kis summa az ugyvedi koltsegekre, illetekre es egyeb papirokra vagy egy kezes az adott orszagban, ha keves a deposit vagy ha nem vagy rezidens. Persze ha ez megvan, akkor gond egy szal se. : )

puhacica 2018.02.26. 18:45:13

@London2009: ezekre itt is szukseg van.
kulfoldi ingatlanra itteni bankok nem adnak hitelt, kiveve a hsbc, de ok se mindenhova. raadasul mi buy to let opcioban gondolkodunk, annak meg itt 25%-nal kezdodik a beugroja es mindenfele uzleti tervet is kernek. szoval jobban jarunk a helyi bankokkal, meg ugy is, hogy jellemzoen magasabb a kamat.

London2009 2018.02.26. 20:02:25

@libslobsi fuszal: persze, hogy kell itt is mindez, sot meg egyeb dolgok is. 3 eves szakadatlan munkaviszony, electoral roll, berleti szerzodes vagy kozuzemi szamla (3 evre visszamenoleg), 3 ev p60-je, payslipek, credit history, most hirtelen ennyi jutott eszembe ami tutira kell.
A helyi bankok meg sokkal bonyolultabbak lehetnek. Ha pedig nem vagy rezidens a deposit ott meg tobb kell, hogy legyen mint a 25% az tuti. A Buy to Let meg kulonben is sokkal bonyolultabb es meg itt sem osztogatjak. Mondom, ha van sok penzetek, vagy masik ingatlan fedezetkent, esetleg kezes stb., akkor hajra, de amugy nem lesz egyszeru. De mint megbeszeltuk, elottunk az elet!
Ha viszont valami szuper dealt talalsz, ne felejtsd el megirni! ; )

puhacica 2018.02.26. 20:22:32

@London2009: utananeztunk mar, mindket lehetseges celorszag bankjainal erdeklodtunk online es szemelyesen is. remeljuk a legjobbakat :)

puhacica 2018.02.26. 20:23:56

@London2009: de ne a te kategoriadban gondolkodj, sok penz, ugye kinek mi a sok, mi egyelore kicsit almodunk es tutira probalunk menni :)

London2009 2018.02.26. 20:42:41

@libslobsi fuszal: azt meg szabad kerdezni, hogy es mit mondtak? Igazabol nem almodni kell mert ha megvan pontosan, hogy mi a kovetelmeny es ti annak megfeleltek, akkor nyert ugyetek van. Mondjuk persze ket ev alatt sok minden valtozhat a kriteriak tekinteteben, de remeljuk a legjobbakat.
No meg azert az sem veletlen ha egy bank elutasit egy kerelmet. Szerintem az meg mindig jobb, mint kapni egy hitelt ami nem all biztos alapokon. Lattunk ebbol ugye sok rossz peldat.

puhacica 2018.02.26. 20:56:45

@London2009: ugy erted, kriteriumok...? :D
ahol online erdeklodtunk, ott megadtak, hogy kulfoldieknek milyen lehetoseguk van hitelhez jutni, milyen papirokat kell beszerezni, minimum toke, stb. ez eleg feluletes, de a megadott "kriteriak" alapjan jok vagyunk.
ahol szemelyesen jartunk, ott megkaptuk ugyanezeket az infokat, illetve onnan kaptunk egy reszletes kimutatast, toke/hitel osszege/futamido alapjan 3 opcioval, fix kamatra, valtozora es kombinaltra.
jelenleg itt is jok vagyunk.
aztan hogy 2 ev mulva mi lesz...
szoval nyilvan megvan az info, hogy mi merre hany meter, de nekunk ez meg mindig alom kategoria. sosem volt semmink, magyarorszagon lakasra gondolni se mertunk, szoval ja, dolgozunk az ugyon es almodozunk :)

London2009 2018.02.26. 21:46:25

@libslobsi fuszal: de akkor miert vartok ket evet? Nekem amint osszegyult a penzem, azonnal vettem is.
Almodni jo, kar, hogy ez nem Hollywood! : )

London2009 2018.02.26. 21:46:25

@libslobsi fuszal: de akkor miert vartok ket evet? Nekem amint osszegyult a penzem, azonnal vettem is.
Almodni jo, kar, hogy ez nem Hollywood! : )

puhacica 2018.02.26. 21:51:36

@London2009: mert meg nincs meg a kezdoreszlet :D

London2009 2018.02.26. 22:21:42

@libslobsi fuszal: haha. Igy en is megfelelek meg egy ket millas hitel kriteriumanak. Leszamitva a fizetest meg a kezdoreszletet. :D
Viccet felreteve, kalappal! : )

puhacica 2018.02.26. 22:41:44

@London2009: attol meg, hogy nincs a zsebemben, ugy gondolom, hogy lehet es kell is erdeklodni, hogy milyen lehetosegeink vannak. es akinek esze van, az tudja, hogy meddig er a takaroja es az alapjan dolgozik a boldogulasaert.

London2009 2018.02.26. 23:08:21

@libslobsi fuszal: attol, hogy erdeklodsz sajnos nem lesz a zsebedben a szukseges penz. De amugy persze, minden igy indul. Meg azert lottozni sem art! : )

puhacica 2018.02.26. 23:13:42

@London2009: azt hittem, ennel azert ertelmesebbnek latszom, hogy az erdeklodestol varnam a penzt. na mindegy, ez van. megyek aludni, holnaptol sokat kell erdeklodnom, hogy gyuljon a penz a szamlamon. :D

London2009 2018.02.26. 23:23:03

@libslobsi fuszal: viccnek szantam. Mindenesetre en nem szoktam tobb millios hazakat nezegetni teniszpalyaval meg fedett medencevel valahol a tengerparton, illetve banktol erdeklodni hitelkonstrukciok utan mert tudom e nelkul is, hogy a valasz nem. :D
Na de az a lenyeg, hogy jo uton vagytok, tudjatok mi a kovetkezo lepes es ez szamit, semmi mas. : )

puhacica 2018.02.27. 09:39:02

@London2009: az a baj, hogy nem tudom mirol beszelgetunk. ezt pl mire irod? "Mindenesetre en nem szoktam tobb millios hazakat nezegetni teniszpalyaval meg fedett medencevel valahol a tengerparton, illetve banktol erdeklodni hitelkonstrukciok utan mert tudom e nelkul is, hogy a valasz nem. :D"

London2009 2018.02.27. 11:01:31

@libslobsi fuszal: szerintem mi csak szimplan mas velemenyen vagyunk. Mert szerintem sok ertelme nincs addig erdeklodni amig az egyik legfontosabb kriteriumnak nem feleltek meg, vagyis hianyzik a megfelelo kezdotoke. Igazabol en meg azt nem ertettem, hogy miert irod, hogy megfeleltek a kriteriumoknak (es valoban nem kriteriak, kisse angolositva) amikor hianyzik az egyik legfontosabb eleme?!? Na es ehhez meg felesleges a banki ugyintezo idejet rabolni mert ez le van irva mindenhol, hogy mennyi penzre van szukseg hozza. Ugyhogy ezert irtam, hogy en nem erdeklodok tobb millios hitelek utan feleslegesen, mert tudom, hogy ugysem adnanak. (helyesen)
De ettol fuggetlenul almodozni en is szoktam. Sot! Lottozom is! : )

puhacica 2018.02.27. 11:56:09

@London2009: na de honnan tudom, hogy mennyi lesz a kezdotoke, ha azt sem tudom, hogy mekkora osszeget tudok felvenni? hogy egyaltalan adnak-e hitelt a bevetelunk alapjan? hiaba nezzuk a weboldalt, ha ott leirjak, hogy ja, van ilyen szolgaltatasunk, hogy kulfoldi ingatlanra is hitelezunk, majd amikor bemegyunk, hogy akkor mizu, kozlik, hogy ja, az egy regi info, veletlen maradt ott. a masiknal pedig csak 2 orszag van a listajukon es azok pont nem azok, ahol mi szeretnenk vasarolni. aztan meg kellett peldaul talalnunk azt a bankot, ami nekunk megfelel kulfoldon. az egyik orszagban pl egyetlen egy ad hitelt kulfoldieknek a csillio kozul. az o weboldalukon is ott voltak a reszletek, peldaul hogy muszaj hogy legyen egy masik ingatlan fedezetkent. az meg ugye nincs, ezert megkerdeztuk, hogy nincs-e mas mod, magasabb toke, akarmi. erre kozoltek, hogy nem is kell ingatlanfedezet, egyaltalan. szoval ha csak a weben irtakra hagyatkozunk, akkor az a hely ki is esett volna.
szamunkra az az alapja mindennek, hogy tisztaban vagyunk minden reszlettel mar az elejen. es nyilvan idokozben valtozhatnak a feltetelek, de egy alapot ad a tervunkhoz.
ja, en nem lottozom. :)

London2009 2018.02.27. 12:16:06

@libslobsi fuszal: ertelek. Egyszer sem voltam bankban a hitelemmel kapcsolatban. Csak kikertem online a mortgage in principalt es fel perc utan meg is jott. Ami amugy persze sokra nem jo, csak ad egy tampontot. Magat a tenyleges ugyletet meg egy broker intezte. Mondjuk ezeken nekem nem sokat kellett agyalni, mert a bevetelnek a 4-4,5 szereset adjak meg vagy adtak meg akkor es 10% deposit volt a minimum, az egyeb koltseg meg kb. 5k plusz stamp duty. Munkaviszonyom, berleti szerzodesem, credit historym stb. pedig rendben volt. Mindig hasznaltam mortgage brokert kulonben es nekem abszolut meg is erte, mert mindket esetben olyat tudott nyujtani, amit en magamtol nem tudtam volna. Pl. az elso haznal nem kellett stamp dutyt fizetnem mert valahogy ezt kiboltolta nekem, mint elso lakasvasarlo. Na es a mortgage brokerrel az elso beszelgetesert nem kernek penzt, csak az effektiv ugyletert, ha letrejon. Csak azert irom ezt le, mert szivbol ajanlom nektek, hatha tud segiteni. Ok a kapcsolataik reven tudnak olyat, ami az utcarol besetalo ugyfelnek kulonben nem elerheto. Azt nem tudom persze, hogy mi a helyzet a kulfoldi ingatlanokkal. Ha gondolod szivesen megkerdezem neked, hogy foglalkoznak e kulfoldi ingatlanok hitelezesevel, mert talan pont jovo heten talalkozunk vele.
Lottozni pedig ha nem is hasznal, de artani sem art. : )

puhacica 2018.02.27. 12:43:47

@London2009: na ez az, hogy amig nincs meg a toke, addig nem mehetunk mortgage brokerhez/advisorhoz, de valami tampont csak kellett. megkoszonom, ha rakerdezel. :)

Dikusz 2018.02.27. 14:02:06

@libslobsi fuszal: @London2009: olvasom a párbeszédeteket, de egyre nehezebb visszalapozni ide:)

Csak az itthoni, meglehetősen hiányos tudásom alapján írom:
Ha minden feltételnek megfelel a hitelt igénylő, a szükséges adatok, papírok, minden megvan, stimmel is, akkor sem biztos, hogy megadja a bank a hitelt.
Lehet nem jól tudom, de ez még a nyakra-főre adott devizahiteleknél sem volt így.

Mrs. Clayton 2018.02.27. 14:52:49

@London2009: azon nagyon nincs mit kibulizni h ki fizet meg ki nem stamp dutyt mert szabalyozva van, 125 k alatt 0 mar egy ideje, aztan egy idoben mindegy volt h elso vagy hanyadik vasalo vagy, de tavaly novembere ota megint kapnak az elso vasarlok kedvezmenyt ha 300 alatt van a haz amit vesznek

Mrs. Clayton 2018.02.27. 14:53:40

@Mrs. Clayton: vagyis 300 alatt megint semmit afolott 500ig 5%-ot fizetnek, de ez csak most november ota van igy

puhacica 2018.02.27. 15:47:59

@Dikusz: majd puskaval megyunk es akkor megadjak :D

London2009 2018.02.27. 16:18:18

@Mrs. Clayton: nem mondod, hogy szabalyozva van? Sosem gondoltam volna!
Amit irsz ez valoban igy van, de csak first time buyereknek segit.
Ezt pedig nem kell elhinned, de igy volt, hogy a bank atvallalta a stamp dutymat es ok fizettek, nem en. Mondjuk ez meg 2004-ben volt, ugyhogy amugy sem egy hatalmas osszeg lett volna, de akkor is jol jott es ez csak amiatt lett igy, mert a broker baromi jo volt.

London2009 2018.02.27. 16:20:21

@Dikusz: hat persze, nem kotelezo adni meg akkor sem. De nyilvan a banknak is az az erdeke, hogy egy megfelelo igenylonek adjon hitelt, az pedig ugye fizesse. Kulonben ilyennel en meg itt nem talalkoztam, hogy ha valakinek mindene meg volt hozza, ne kapott volna.

Mrs. Clayton 2018.02.27. 16:41:04

@London2009: most osszezavarodtam, azt hittem 2009 ota vagy itt, mondjuk nekem aztan mindegy ki mit fizetett helyetted, az meg plane h kinek mikor hol segit ha first time buyer, minden esetre 125k alatt nincs stamp duty, ahhoz nem kell elso vasarlonak lenni

London2009 2018.02.27. 16:53:14

@Mrs. Clayton: 2009 ota vagyok itt, de nem az elso evben vasaroltam. Az tok jo, hogy 125k alatt nincs stamp duty, kar, hogy ingatlan sincs. :D Mondjuk ez is csak akkor igaz, ha residential property es first home. Ha Buy to Let vagy second home akkor 125k alatt 3% a stamp duty.

Mrs. Clayton 2018.02.27. 17:28:07

@London2009: mar hogyne lenne, teli van Uk ingatlanokkal amik ennel sokkal olcsobbak es meg lakhatoak is
total tevedesben vagy, ha egy lakoingatlanod lesz a vasarlas altal akkor nem kell 125-ig adot fizetni ha ennel dragabb akkor az a folotti resz savosan adozik, nincs kulon stamp duty olyan ingatlanra amit kiadasra veszel, egyedul akkor van jelentosege hogy minek veszed ha tobb ingatlanod lesz a vasarlas altal, ilyenkor valoban kell 3%-ot fizetni az elso 125k-ra is

London2009 2018.02.27. 18:15:05

@Mrs. Clayton: elnezest, hogy nem tettem bele, hogy arrafele ahol en elek es dolgozom ott nincs haz ennyiert, de meg garazs sem nagyon. Gondoltam ez egyertelmu, akar mar csak a nevembol is fakadoan.
Tokeletesen tisztaban vagyok a stamp dutykkal es a savos szamitassal is, miutan 3 ingatlant vasaroltam az elmult 4 evben. Ezek kozott volt residential es Buy To Let is, ugyhogy koszi a kioktatast de meg megy a szamitas. :D Ha kiadasra veszek egy ingatlant akkor ez altalaban azt feltetelezi, hogy mar van egy amiben lakom. Persze lehet, hogy van kivetel is. Mindenesetre, pont ezert is hoztak be a szigoritast, hogy visszafogjak a Buy to Let landlordokat.

Mrs. Clayton 2018.02.27. 19:15:33

@London2009: de kibeszelt konkretan rolad? En altalanossagban irtam te vonatkoztattad vegig magadra...

London2009 2018.02.27. 19:25:47

@Mrs. Clayton: of course! Igazad van, mint mindig! : )

Lunacica 2018.02.27. 20:06:08

Well well well
Ha tovabb forognak a szavak csak kuderul az az igazsag

lüke 2018.03.15. 09:33:42

Uramozni német nyelvterületen minimál kultúra, mindenki ezt teszi

Hazatérve néha MO- ra
nyugger
mamika
néni vagyok.....
Iskolában ,óvodában ma : mami, a lányom anyuka
Korábban én is anyuka voltam s javítottam:
Magának nem vagyok az anyja!

Bécsben meg Fr Doktor a piacon ,a kórházban, Fr. OÄ

kultúra hiányos szindróma ,ami MO- n a közbeszéd

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása